Испания прати в затвора студентка заради шеги в социална мрежа

//dariknews.bg/novini/sviat/ispaniia-prati-v-zatvora-studentka-zaradi-shegi-v-socialna-mrezha-2019873

Испания прати в затвора студентка заради шеги в социална мрежа. Магистратите забраниха на осъдената 7 г. да заема държавни постове. 21 - годишната Касандра Вера публикувала в „Туитър” шеги, свързани с убийството на испанския премиер адмирал Луис Кареро Бланко от 1973- а, година, в

Депутатите решиха кога ще почиват

//dariknews.bg/novini/bylgariia/deputatite-reshiha-koga-shte-pochivat-2019891

В първите дни на новия парламент депутатите решиха кога да почиват и обсъдиха излъчването на петъчния парламентарен контрол по телевизията. Първите пленарни заседания са посветени на новия правилник, по който ще работят народните избраници.

Със завид

ЕК започва наказателна процедура срещу Унгария заради университета на Сорос

https://www.24chasa.bg/novini/article/6190995

ЕК започва наказателна процедура срещу Унгария заради университета на СоросЕвропейската комисия съобщи днес, че предприема първата стъпка по откриването на наказателна процедура срещу Унгария, съобщи БТА. Процедурата е свързана с приетите промени в унгарския закон за висшето образование. Тези промени се очаква да засегнат или прекратят дейността на Централноевропейския университет в Будапеща основан от американския

Правителството намали с 8 на сто приема на студенти

http://clubz.bg/53252-pravitelstvoto_namali_s_8_na_sto_priema_na_studenti

Снимки 2 На тази дата студенти

Държавата ще субсидира обучението в 37 държавни висши училища на 45 584 студенти, от които 38 555 за образователно-квалификационни степени след средно образование. Това реши Министерският съвет, който утвърди броя на приеманите за обучение студенти и докторанти във висшите училища и научните организации през учебната 2017/2018 г., както и таксите за кандидатстване и обучение в държавните ВУЗ.

Приемът е съобразен с данните за реализацията на завършилите студенти и докторанти и с приоритетните за обществено-икономическото развитие на страната професионални направления, уточняват от МС.

Общо приемът за държавните висши училища е намален с 8% спрямо предходната година, а приемът след средно образование е с 8,4% по-малък. През тази година се очаква 54 346 младежи да завършат средно образование.

Приемът за обучение на студенти в направленията „Математика”, „Информатика и компютърни науки” и „Комуникационна и компютърна техника” се увеличава с 69 места. Жт следващата учебна година ще има  сутденти в пет новооткрити специалности в четири висши училища. Това са професионално направление „Здравни грижи” с нерегулирана специалност „Медицински козметик” в Медицинския университет в Плевен, „Биотехнологии” и „Изобразително изкуство” в ПУ „Паисий Хилендарски”, „Изобразително изкуство” и „Музикално и танцово изкуство” в СУ „Св. Климент Охридски” и „История и археология” в УниБИТ.

С решението се утвърждава и приемът на студенти срещу заплащане в държавните ВУЗ. За учебната 2017/2018 г. са предвидени 12 104 места, от които 7079 след средно образование.  
Частните университети ще приемат 16 159 студенти, от които 10 343 след средно образование.

Новите докторанти ще бъдат със 169 повече от планираните миналата година или общо 2763. За държавните ВУЗ се отпускат 2321 места, за частните университети те са 137, а за научните организации – 305.

Определени са 1000 места за наши сънародници от чужбина, които ще се обучават в бакалавърски и магистърски програми в български ВУЗ. Местата за докторанти са 20. Българската държава ще осигури и 150 места за обучение на граждани на Република Македония. Приемът на студенти и докторанти от българските общности в чужбина е съобразен с желанията и предложенията, изпратени от техните организации в българските дипломатически представителства. Заявеният интерес е предимно към специалности от областта на здравеопазването, туризма и ИКТ.

Таксите за кандидатстване и обучение в държавните висши училища са определени въз основа на предложенията на академичните им ръководства за учебната 2017/2018 г. и са съобразени с разпоредбите на Закона за висшето образование, съобщават от Министерския съвет.

Средно с 13,6% се увеличават таксите за обучение в някои професионални направления в 19 висши училища.

Това са: СУ „Св. Кл. Охридски“, Университетът „Проф д-р Асен Златаров” – Бургас, ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий”, ЮЗУ „Неофит Рилски”, Шуменският университет „Епископ Константин Преславски”, Русенският университет „Ангел Кънчев”, Техническият университет – София, Техническият университет – Варна, Минно-геоложкият университет „Св. Иван Рилски” – София, Лесотехническият университет – София, Аграрният университет – Пловдив, Тракийският университет – Стара Загора, Медицинският университет – Варна, Икономическият университет – Варна, Стопанска академия „Д. Ценов” – Свищов, Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров" – София, Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство – Пловдив, УниБИТ – София, Висшето училище по телекомуникации и пощи – София.

СУ „Св. Кл. Охридски“ увеличава таксите за новоприети студенти в професионалните направления: „Администрация и управление“, „Икономика“, „Туризъм“, „Педагогика“, „Педагогика на обучението по…“, „Религия и теология“, „Социология, антропология и науки за културата“. Увеличението за редовна форма на обучение е от 20 лв. до 130 лв., а за задочна форма – от 54 лв. до 200 лв. Най-голямо е увеличението на задочната форма в професионално направление „История и археология“ – 200 лв., а най-малко – с 20 лева, в редовната форма на професионално направление „Религия и теология”. В професионално направление „Математика“ таксата е намалена със 160 лв.
В университета „Проф. д-р Асен Златаров“ най-голямо е увеличението на таксата в „Педагогически науки” (редовна форма) – със 120 лв., а най-малко – с 40 лв., в редовната форма на „Администрация и управление” и „Туризъм”.

Във ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий” най-голямото увеличение – с 250 лв., е за „магистър” в професионалните направления от областта „Хуманитарни науки” (редовна форма), а най-малкото – с 20 лв., в редовната форма на професионалните направления „Администрация и управление”, „Туризъм”, „Икономика”, „Филология”, „Философия” и „История и археология”.

В техническите университети най-голямо увеличение има в ТУ – Варна. Там с 473 лв. поскъпва обучението в професионално направление „Транспорт, корабоплаване и авиация” (редовна и задочна форма). Студентите в МГУ „Св. Иван Рилски“ – София, ще плащат 290 лв. повече в професионалните направления от областите „Природни науки, математика и информатика” и „Технически науки” (редовна и задочна форма).

В медицинските университети има увеличение само в МУ – Варна. Там сумите за първокурсниците в редовната форма в направленията „Медицина”, „Фармация” и „Стоматология” скачат с 300 лв.

В четири висши училища има намаление на таксите за студенти. Освен в СУ „Св. Климент Охридски“, намаление на част от таксите има и във ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий”, в ШУ „Еп. Константин Преславски” и в РУ „Ангел Кънчев”. Намаленията са от 20 лв. до 400 лева. В Шуменския университет с 400 лв. е намалена таксата за „Растителна защита” (магистри редовна и задочна форма), а в Русенския университет – за „Национална сигурност” (редовна и задочна форма), намалението е с 260 лв.

Без промяна остават таксите за студенти в 14 държавни висши училища – ПУ „Паисий Хилендарски”, Технически университет – Габрово, Университет по архитектура, строителство и геодезия – София, Химикотехнологичен и металургичен университет – София, Университет по хранителни технологии – Пловдив, Медицински университет – София, Медицински университет – Пловдив, Медицински университет – Плевен, УНСС – София, НАТФИЗ „Кр. Сарафов” – София, Национална художествена академия – София, Национална спортна академия – София, Висше строително училище „Л. Каравелов” – София, и Висше транспортно училище „Тодор Каблешков” – София.

Средно с 21,1% (от 20 лв. до 450 лв.) се увеличава таксата за обучение на докторанти в 11 държавни висши училища. В СУ “Св. Климент Охридски”, ШУ „Епископ Константин Преславски” и в Университета „Проф. д-р Асен Златаров” – Бургас, има намаление на някои от таксите за обучение на докторанти – средно с 15,3 на сто.

В 20 висши училища и в БАН таксите за обучение на докторанти се запазват.

Множат се шефовете в Би Би Си със заплати над 150 000 лири

https://www.24chasa.bg/novini/article/6190984

Множат се шефовете в Би Би Си със заплати над 150 000 лириВисшите мениджъри в Би Би Си, които печелят над 150 000 британски лири (192 555) годишно, са се увеличили въпреки обещанието на медията, финансирана с обществени пари, да намали броят им с една пета. Това обяви днес Националната сметна палата на Великобритания, цитирана от Ройтерс и БТА. По данните на палатата към март миналата година 98

Правителството одобри допълнителни пари за "Програма за закрила на детето"

http://www.cross.bg/pravitelstvoto-zakrila-dopulnitelni-1541315.html

/КРОСС/ Правителството одобри допълнителни разходи по бюджета на МОН и трансфери към общини в размер на 195 345 лв., съобщи пресслужбата на кабинета. Средствата са планирани в централния бюджет за изплащане на стипендии по Програмата на мерките за закрила на деца с изявени дарби. С тях ще бъдат насърчени ученици от общински и държавни училища в системата на Министерството на образованието и науката, постигнали високи резултати на олимпиади и състезания.

Джони Деп разорен - обвинява мениджърите си, а те него, че много харчил

http://offnews.bg/news/n_1/n_653979.html

Джони Деп обвини бившите му мениджъри за финансовите му неволи, а не пищния начин на живот, пише Би Би Си. "Работих усърдно всички тези години и имах доверие в хората, които управляваха парите ми, а сега именно те ме предадоха“, каза актьорът пред Wall Street Journal. Деп обвини в измама The Management Group, които водели финансовите му отчети. По него думи те му взимали неприлично висок процент от печалбите му, за да си вършат работата. През януари актьорът даде на съд фирмата за измама и небрежност и поиска от тях 25 млн. долара обезщетение. Компанията реагира, като приписа финансовите проблеми на Деп на разхайтения му живот и факта, че харчи по 2 млн. долара месечно, въпреки неколкократните им предупреждения. В първите си публични коментари по въпроса Деп отрече, че дълговете му са били заради разточителни разходи. Актьорът заяви, че сам изкарвал парите си и ако иска, ще даде 15 000 долара за памучни тампони за грим и никой не може да го критикува.

България и Азербайджан договарят сътрудничество по граничните въпроси

https://www.24chasa.bg/novini/article/6190975

България и Азербайджан договарят сътрудничество по граничните въпросиПравителството одобри проекта на споразумение между българското МВР и Държавната гранична служба на Азербайджан за сътрудничество в областта на граничните въпроси и упълномощи министъра на вътрешните работи да проведе преговорите и да подпише документа. Това съобщиха от правителствената информационна служба.

Никой няма предимство преди дербито между "Левски" и ЦСКА, обяви Божидар Краев

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/04/26/2960346_nikoi_niama_predimstvo_predi_derbito_mejdu_levski_i/?ref=rss


Младият футболист на "Левски" Божидар Краев каза, че преди дербито между "Левски" и ЦСКА никой от двата отбора няма предимство. Мачът ще се изиграе на 29 април на Националния стадион "Васил Левски". Той добави, че не може да каже дали има фаворит.

Краев беше избран за футболист номер едно на 27-ия кръг на Първа лига след победата на сините с 5:0 над "Локомотив" (Пловдив), в която вкара четири гола. Той събра 14 гласа в анкетата....

България е на дъното в ЕС по свобода на словото

http://econ.bg/Новини/България-е-на-дъното-в-ЕС-по-свобода-на-словото_l.a_i.741694_at.1.html

България е класирана най-ниско от всички страни в Европейския съюз в годишния рейтинг „Репортери без граници“ за свободата на словото.  ...

Цъфтеж на лалета украси Екопарка край Варна (снимки)

http://www.moreto.net/novini.php?n=349771

Обилен цъфтеж на лалетата в Екопарк-Варна радва посетителите на градината, научи Moreto.net. В момента цъфтят сортове от клас Папагалски лалета: ‘Rococo’, ‘Blumex Favorit’, клас Триумф ‘Flaming Flag’, ‘Ben van Zanten’, клас Лилиецветни ‘Purple Dream’, ‘Pretty Woman’, клас Ресничести ‘New Santa’ и още много други разнообразни по форми и багри.

България става все по-атрактивна дестинация за инвестиции

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/bylgariia-stava-vse-po-atraktivna-destinaciia-za-investicii-238255/

Страната ни е на дъното по качество на професионалното и академичното образование, показва проучване на ГБИТК

Основател на "Гугъл" си строи дирижабъл в хангар на НАСА

http://www.cross.bg/bpin-gygul-cobctven-1541314.html

/КРОСС/ Eдин oт ocнoвaтeлитe нa "Гугъл" - Cepгeй Бpин, cи cтpoи cвoй coбcтвeн пълнopaзмepeн цeпeлин, paзĸaзвa "Блумбърг", пoзoвaвaйĸи ce нa cвoи изтoчници. Бpин e oтĸaзaл дa paзĸaжe пoвeчe зa пpoeĸтa, нo нe e oтpeĸъл нeгoвoтo cъщecтвyвaнe. Bъздyшният ĸopaб, ĸoйтo изглeждa ĸaтo цeпeлин, ce cтpoи в мacивния Xaнгap 2 нa eдин oт изcлeдoвaтeлcĸи цeнтpoвe нa НАСА щaтa Kaлифopния. Bce oщe ocтaвa нeяcнo дaли пpoeĸтът e нeщo ĸaтo xoби нa Бpин или тoй ce нaдявa дa гo пpeвъpнe в бизнec. Зaпoзнaти c пpoeĸтa твъpдят, чe Бpин oтдaвнa e бил възxитeн oт caмoлeти и въздyшни ĸopaби. Интepecът мy зaпoчнaл, ĸoгaтo пoceтил изcлeдoвaтeлcĸия цeнтъp, ĸoйтo ce нaмиpa cъвceм близo дo цeнтpaлaтa нa "Алфабет" - дъщepнaтa ĸoмпaния нa "Гугъл", чийтo шeф e Бpин. Πpeз 30-тe гoдини нa минaлия вeĸ цeнтъpът e бил дoм нa UЅЅ Масоn - oгpoмeн диpижaбъл, пocтpoeн oт вoeннoмopcĸитe cили нa CAЩ. Tpи гoдини cлeд визитaтa Бpин peшaвa дa пocтpoи cвoй coбcтвeн.  

Изборите във Франция: социалистите са на смъртен одър

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6189925

Изборите във Франция: социалистите са на смъртен одър “Хайверената левица” е основна причина за възхода на популистите Макрон спечели първия тур на президентските избори във Франция и всички сякаш си отдъхнаха. Това облекчение обаче е малко избързало, и то не само заради изненадите, които ни поднесоха изборите в САЩ и референдумът във Великобритания, където до последно се смяташе,

Премиерът на Турция обяви, че е готов за оставка

https://vesti.bg/sviat/balkani/premieryt-na-turciia-obiavi-che-e-gotov-za-ostavka-6068397

Според него предстоят смени на министрите след консултации с президента Реджеп Ердоган

ЕС предприе правни мерки срещу Унгария заради университета на Сорос

http://www.cross.bg/pravni-zaradi-deiistviya-1541313.html

/КРОСС/ Европейският съюз предприе правни действия срещу Унгария заради закон, който може да доведе до затварянето на университета, основан от американския милиардер Джордж Сорос, предава „Франс прес". „Решихме да предприемем правни действия заради закона за висшето образование, като изпратим официално уведомително писмо до унгарското правителство", заяви на пресконференция зам.-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис.  

ЕС предприе правни действия срещу Унгария заради университета на Сорос

http://www.cross.bg/zaradi-deiistviya-pravni-1541313.html

/КРОСС/ Европейският съюз предприе правни действия срещу Унгария заради закон, който може да доведе до затварянето на университета, основан от американския милиардер Джордж Сорос, предава „Франс прес". „Решихме да предприемем правни действия заради закона за висшето образование, като изпратим официално уведомително писмо до унгарското правителство", заяви на пресконференция зам.-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис.  

Бурас отбелязва 80 години от създаването на Дунавското хоро

https://www.actualno.com/burgas/buras-otbeljazva-80-godini-ot-syzdavaneto-na-dunavskoto-horo-news_608081.html

Бургас също ще се включи в националната инициатива на Съюзът на българските музикални и танцови дейци за отбелязване на 80 години от написването на най-популярното българско хоро - Дунавското. То е написано от композитора Дико Илиев. Бургаският духов оркестър, под диригент

Търсят 300 жилища за семействата от Виетнамските общежития

http://www.cross.bg/naemateli-izvedeni-fandukova-1541312.html

/КРОСС/ Над 300 семейства от Виетнамските общежития в София трябва да бъдат изведени и настанени в други общински имоти. "Кметът на района има ангажимент и работи активно с всички, които не са редовни наематели и не си плащат наем, ток и вода, да бъдат изведени", заяви пред журналисти кметът на София Йорданка Фандъкова. По думите й, се търсят възможности за извеждане и на редовните наематели, така че тези блоковете поетапно да бъдат съборени. Фандъкова напомни, че отдавна има решение за събарянето на тези блокове и хората недоволстват. "Разбирам техните притеснения", посочи тя и увери, че всеки ден се полагат усилия да бъде намерено място за редовните наематели и нередовните да бъдат изведени, съобщи news.bg. "Всички наематели са настанени още 1993 или 1994 г. и общината трябва да премести тези, които си плащат редовно сметките", подчерта Фандъкова. Преместването им е в свободни общински апартаменти на този етап. Търсят се и свободни терени за изграждане на допълнителни жилищни площи.

Демонтират бракуваната тролейбусна мрежа в Търново

https://www.24chasa.bg/region/article/6190966

Демонтират бракуваната
тролейбусна мрежа в ТърновоВъв Велико Търново демонтират елементи и съоръжения от бракуваната тролейбусна мрежа. От края на миналата седмица към днешна дата са премахнати близо 80 конзоли, стрелки и обтегателни въжета, съобщиха от местната администрация. Дейността е възложена от Общината и се извършва по график и след предварително обезопасяване на участъците,

Цацаров праща съобщение на клиентелата от Дълбоката държава

http://clubz.bg/53251-cacarov_prashta_syobshtenie_na_klientelata_ot_dylbokata_dyrjava

Фразата на Цацаров, че "прокуратурата трябва ОТНОВО да заеме мястото, което Конституцията й е определила – да бъде гарант за законността и да защитава обществения интерес" не е случайно изпусната недомислица. Цацаров праща важно съобщение на своята клиентела от Дълбоката държава, (deep state) както в Турция наричат олигархията. Там това е съюз между масони и други тайни организации и военните. При нас на мястото на военните са ченгетата.

Никак не е случайно, че точно Турция е онзи Ориент, от който иде "светлината" на нашите Герговци. Та, тези хора са си избрали Цацаров с реална длъжностна характеристика да им гарантира недосегамост на закона, освен ако по правилата на Дълбоката държава някой не трябва да бъде натиснат, ощавен и пр. Сега главният прокурор дава сигнал, че ако някой си мисли да се отървава от него - понеже политическата цена за поддържането му на сцената става твърде висока - той може и да премине от спазване на олигархичната си функция към ролята си по конституция.

Това е моментът, от който мнозина в олигархията, се боят: когато общественият натиск и борбата за оцеляване на един или друг участник в омертата ще доведе до непланирано включване на някоя от функциите на приведената в будна кома държавност. Затова и Борисов плещи глупотевини в отчаяни демонстрации на лоялност към Цацаров и панически се разграничава от оперната далавера в панаира.

Та, това е поредният момент, в който на повърхността изплува детайл от функционирането на Дълбоката държава, и можем да си припомним, че тя не е нашата държава. Въпросът е искаме ли ние своя държава или ще се задоволим да бъдем пасивни наблюдатели на това какво прави Дълбоката държава с нашата родина и животите ни. Оставка, Цацаров!

----

* Коментарът е публикуван в профила на Христо Иванов във фейсбук. Заглавието и подзаглавието са на Клуб Z.

Михаил Миков: Има нарушение на устава на БСП

http://www.moreto.net/novini.php?n=349769

Големият въпрос - основателно или не Георги Гергов е изваден от Изпълнителното бюро на БСП се предхожда от един друг въпрос - каква сделка беше направена, за да влезе той в Изпълнителното бюро. Сделката е ясна - обещания, коментира в "Денят започва" бившият лидер на БСП Михаил Миков.

Изборите във Франция не повлияха на потребителското доверие

http://www.investor.bg/novini/130/a/izborite-vyv-franciia-ne-povliiaha-na-potrebitelskoto-doverie-238257/

Индексът за потребителското доверие остава на ниво 100 пункта четвърти пореден месец през април

Денят Хикс: ЦУМ-гейт срещу Панов-хейт във ВСС

http://clubz.bg/53250-denqt_hiks_cum_gejt_sreshtu_panov_hejt_vyv_vss

ВСС Димитър Узунов ВСС 27012016 1

Всичко започна много странно да намирисва, когато Ясен Тодоров – член на ВСС, изненадващо се изтъпани в една не много голяма телевизия и смело „удари по масата“, че иска оставката на председателя на ВКС Лозан Панов.

За който е запознат с натюрела на Тодоров – например какво кършене на ръце падна, докато излезе „на нулата“ проверката по "Яневагейт", такова мачовско поведение е странно (той е същият, който каза, че жена му го мислела за смотаняк, само и само да се оправдае за „Двете каки“, б.р.).

Дали е случайно това смело сърце?

Предния ден – по едно съвпадение в „Блиц“, известна с неопетненото си реноме, се появява заглавието „СКАНДАЛНО: Лозан Панов в опит да манипулира свободния избор на съдебните кандидати за членове на ВСС“.

Свинщ... пардон, заблудата, поднесена на доста критичните и интелигентни читатели, е, че председателят на ВКС искал „незабавно да му бъдат изпратени всички протоколи от проведени събрания на съдиите, на които са били обсъждани и издигани кандидатури за членове на новия ВСС.“

Всъщност е точно обратното – Панов беше от малочислена група, която настояваше ВСС да провери иформацията, че в отделни съдилища – хеле пък около „култовия“ регион на Пловдив, са прогонвани цевите още през зимата – консултирани са на общи събрания възможностите за издигане на общи териториални кандидати. Което е ако не незаконно, със сигурност - неморално.

На което мнозинството от ВСС замалко да падне... От смях – просто точката бе смачкана и не мина. Нищо, че който е завършил 11-и клас, знае, че шефът на ВКС не е шеф на съдиите. За разлика от главния прокурор на прокурорите.

И така – утре като първа точка от дневния ред влиза витиеватото нещо:

"Предложение от членове на Висшия съдебен съвет относно информация за проведени събрания в съдилища, свързани с предстоящите избори за членове на ВСС от квотата на съдиите."

Явно този, който измисля ходовете, ще да е малко по-умен от клетия сиромах, който е писал онази дописка в... къде беше.

И още нещо. Може би мнозинството, набрало кураж от съюзниците си в създаването на паралелна реалност - особено след едно кафе в един универсален магазин, може да опита нещо много смело: до края на мандата на ВСС през октомври да импийчне шефа на ВКС. Който очевидно е главната цел. А такива като Калин Калпакчиев – човека  с може би най-принципна, ясна и честна позиция по повечето въпроси, са просто съпътстващи жертви...

И още нещо. В полза на горното предположение говори спешно форсираната през зимата процедура да се допълни Съветът с нов член от прокурорската квота, макар и само за оставащите няколко месеца. След като ей така си заседаваха 24 души над 2 години. Влезе прокурорът Розалин Трендафилов, който – човекът – думичка не е обелил. Но пък се вижда с кого гласува неотклонно без двоумене – нито веднъж не е изпитал вътрешно терзание по отношение – да кажем, някакво противоречие с „правата“ линия на мнозинството и Сотир Цацаров.

Най-хубавата новина, е че за да стане това и Мордор окончателно да се възцари навсякъде, трябва да „пробият“ една от 3 дами – Елка Атанасова, Магдалена Лазарова или Юлиана Колева. И трите – извън 6-членното "опозиционно“ малциство, изглеждат доволно погнусени от ставащите свинщини и дали това ще е изпълнимо, един Господ знае... 

Дали такива резки ходове не са просто нервност?

Казват, че една  цяла държавна институция страдала от много тежка лична отмъстителност - ей така, простичко, по човешки. Да внесеш във ВСС точка за проверка на Цацаров е все едно в италианския парламент да опиташ с точка за проверка „Дали са качествени родните макарони“ или в Думата – нещо за човешките права...

Утре има и друга точка – засега само проект на 6-има от ВСС (сред които и Лозан Панов). Тя гласи:

"Извършване на проверка за установяване на фактите и предприемане на последващи действия във връзка с публично оповестената информация за среща между главния прокурор Сотир Цацаров, Георги Гергов и Сашо Дончев".

Да припомняме ли, че в 43-тия парламент имаше опити от РБ да се внесе поправка не къде да е, а в Наказателния кодекс, която да превърне в престъпление от общ характер тайните срещи между магистрат и политик. 

Фактите около Цацаров и неговото посещение в ЦУМ в обедната почивка (както настоява Георги Гергов – друго едно смело сърце, б.р.) са ясни. Никой не отрича самата среща. Другото е дума срещу дума  - единият казва, че са му правени намеци – що му е да плаща на Комарницки, като си има толкова добър бизнес, другият – че е бил пресиран от да натиска редовите си подчинени прокурори, които работят като пчелички по "Овергаз".

Не че Сашо Дончев нещо, но който познава стила на Цацаров, със сигурност не може никога, ама никога да допусне, че е отмъстителен и понякога „пали“ от пълни дреболии...  Питайте карикатуриста Чавдар Николов от Нова тв.

Единият от седянката с кафето говори където и пред който го пита. Вторият - домакинът изгонен от ИБ на БСП, избра авторитетната трибуна на Беновска, колкото да заплаши Корнелия Нинова и да защити главния прокурор ... (нали помните, че съдебната власт няма нищо общо с политиката?). Третият засега се е себеизявил само чрез едно писъмце. Не помогна дори истинската обсада, която журналистите му направиха в сряда.

Не става ясно, като е толкова „ясна“ и чиста картинката: невинен като кошута главен прокурор, закъсал в капан на червени олигарски (по Бай Бойко, б.р.) защо цялата свинс... пардон – кафяво-медийна машина заработи срещу Сашо Дончев. И не само. И аз ако бях консуматор на техния "медиен продукт", щях да го захаресвам тоя човек - честно.

В подкрепа на това, че цяла една държавна машина като прокуратурата страда от тежка лична отмъстителност и не може поне дас е владее от кумова срама, дойдоха ударите веднага срещу КЕВР. И срещу някаква сделка за пътища, на които случайно участвала Георги-Герговата „Пътища Пловдив“... Ама не била негова. Ми, ок.

После дойде това с отмяната на сделката с панаира...

Случайности, ви казвам!

А за да се посмеем, тия хора настъпват мотики непрекъснато... Ако мероприятието "Лозан Панов-Христо Иванов-Прокопиев-Арго-марго" си върви така и така, що им трябваше да се нахендрят в ЦУМ-гейт? Или прокурор от „Антикорупция“ да шамари ученик на опашка в лавката. Тая с „В“, не другата...

Възможните отговори са два – или имат най-тъпия пиар на света, което е трудно за вярване. Или просто торбата с ла... е толкова напращяла, кърпена на 100 места, прелива отвсякъде, че колкото и да я затискаш, все нещо протича отнякъде другаде. Със или без карикатурите на Комарницки.

И така – утре ВСС ще се занимае с опитите да трича Лозан Панов като първа официална точка – и може би първа деюре стъпка към нещо по-голямо. А евентуално ще стане поне дебат, ако се приеме като извънредна точка проверка на Цацаров.

Последните две думи някак си сами по себе си дори не си отиват в едно изречение. Нещо като кафе и ЦУМ на едно място.

Печалбата на Алкомет намалява с 37% през първото тримесечие

http://www.investor.bg/novini-i-analizi/339/a/pechalbata-na-alkomet-namaliava-s-37-prez-pyrvoto-trimesechie-238253/

Нетните приходи от продажби се увеличават, главно заради по-високите нива на цената на алуминия на Лондонската метална борса

ГЕРБ нареди на Тотев да отмени сделката за Пловдивския панаир

https://www.actualno.com/plovdiv/gerb-naredi-na-totev-da-otmeni-sdelkata-za-plovdivskija-panair-news_608077.html

ГЕРБ нареди на пловдивския кмет Иван Тотев и общинските си съветници да отменят решението за придобиване на 20% от акциите на Международен панаир-Пловдив. Това е станало по време на заседание на изпълнителната комисия на партията днес. Обратът по сделката идва само 14 дни

Приемът на студенти намалява с 8%

https://www.24chasa.bg/novini/article/6190956

Приемът на студенти намалява с 8%Министерският съвет утвърди плановете за прием и на студенти във висшите училища за учебната 2017/2018 г., както и таксите за държавните университети. Държавата ще субсидира обучението в 37 държавни висши училища на общо 45 584 студенти, от които 38 555 за образователно-квалификационни степени след средно образование (т.е.

Приеха плана за 2017 г. за изпълнение на стратегията за демографско развитие

https://www.24chasa.bg/novini/article/6190945

Приеха плана за 2017 г. за изпълнение на стратегията за демографско развитиеПравителството одобри годишен план за изпълнение на актуализираната Национална стратегия за демографско развитие на населението в България (2012-2030 г.), съобщи пресслужбата на кабинета. Планът систематизира набелязаните комплексни и секторни мерки, които оказват въздействие върху демографското развитие в краткосрочен и средносрочен времеви

Ново уникално устройство мери чистотата на въздуха само чрез смартфон (ВИДЕО)

https://www.actualno.com/sciencelogy/novo-unikalno-ustrojstvo-meri-chistotata-na-vyzduha-samo-chrez-smartfon-video-news_608076.html

Темата с мръсния въздух в България отдавна е наболяла, като периодично става „гореща“ и се дискутира защо се е получило така и какви мерки се вземат. Докато в България обаче си говорим за елементарни неща, а ЕК ни осъди заради мръсен въздух, светът напредва по отношени

Над 95% от химическите оръжия са унищожени

http://www.cross.bg/oruzhiya-himicheski-konventziyata-1541309.html

Над 95 % от декларираните в света запаси на химически оръжия към настоящия момент са унищожени. Това заяви в сряда генералният директор на Организацията за забрана на химически оръжия (ОЗХО) Ахмет Узюмджю, говорейки на тържествена церемония по случай 20-годишнината от създаването на организацията, предава TACC. „Нашите съвместни усилия по пътя към пълното унищожаване и постоянната забрана на химически оръжия доведоха до важни резултати. Изпълнението на Конвенцията за забрана на химически оръжия започна през 1997 г. и бе насочено към ликвидиране на оръжията за масово унищожение. В продължение на 20 г. държавите, участващи в Конвенцията, дадоха живот на вписаните в документа положения и благодарение на това в настоящия момент в целия свят са унищожени 95 % от химическите оръжия", увери генералният директор на ОЗХО. Същевременно Узюмджю призова страните, които остават извън Конвенцията, да я подпишат. Сред тях са Северна Корея, Южен Судан, Египет и Израел.

Привлякоха като обвиняем иранец за контрабанда на 214 кг хероин за 13 914 550 лева

https://www.24chasa.bg/novini/article/6190955

Привлякоха като обвиняем иранец за контрабанда на 214 кг хероин за 13 914 550 леваОкръжна прокуратура-Хасково привлече като обвиняем Вахид Н., на 31 г., ирански гражданин, за това, че без надлежно разрешително пренесъл през границата на страната високорисково наркотично вещество – хероин, с общо брутно тегло 214 килограма на обща стойност 13 914 550 лева,като предметът на престъплението е в особено големи размери и деянието

Павлова няма данни да са правени нарушения по "Марица"

http://econ.bg/Новини/Павлова-няма-данни-да-са-правени-нарушения-по-Марица-_l.a_i.741693_at.1.html

По процедурата за АМ „Марица“ не разполагам с данни да има нарушения, коментира в парламента бившата регионална министърка Лиляна Павлова по повод...

Еврокомисията предлага минимум от социални стандарти в ЕС

http://clubz.bg/53249-evrokomisiqta_predlaga_minimum_ot_socialni_standarti_v_es

„Хората трябва да знаят, че има дъно“, заяви еврокомисарката по социалната политика Мариане Тисен.

Европейската комисия предложи днес проект на прокламация за социалните права в Европейския съюз. Тя очаква държавите-членки и Европейският парламент да я обсъдят и приемат до края на годината.

„Стълбът на социалните права в ЕС“, чийто текст Комисията предложи също като препоръка, съдържа 20 ключови права и принципи за доброто функциониране на трудовите пазари и социалните системи. Той е замислен за страните от Еврозоната, но може да се отнася и до държавите извън нея, които желаят да го прилагат.

Правата и принципите, които той включва, са в три категории: равни възможности и достъп до трудовия пазар, справедливи условия за работа и социална защита и включване.

Част от тези права и принципи вече съществуват в договорите на ЕС, Хартата му за основните права и в над 50 директиви засягащи труда и социалната защита като например директивите срещу дискриминацията на работното място или за командированите работници.

Стълбът ги обобщава в един документ, който да служи за референтна рамка за конвергенция  между социалните политики на държавите от общата валута, каза еврокомисарката по труда и социалната политика Мариане Тисен.

„Предлагаме минимални стандарти, които ще са основа на бъдещ дебат. Това, което очакваме, е да имаме по-интегриран от сегашния пазар на труда“, каза тя на пресконференция.

Правата и принципите в „стълба“ не са пряко приложими. Те изискват всяко от държавите, участващи в него, да приеме свое законодателство за гарнатирането им. То трябва да става в рамките на бюджетните ресурси, с които техните социални системи разполагат. На европейско ниво за функционирането на стълба могат да се използват средства от Европейския социален фонд.

Основната компетентност в областта на труда и социалната политика остава у държавите-членки както досега.

Като първа стъпка към изгражданего на европейския „социален стълб“ Комисията днес направи законодателно предложение бащите в ЕС да получат право на десет дни отпуск след раждането на дете. Такова право днес не съществува на европейско ниво, т.е. не е гарантирано от законодателствата на всички държави-членки.

Иманярска банда, исторически ценности, металотърсачи и оръжие задържаха край Пазарджик

https://www.24chasa.bg/region/article/6190870

Иманярска банда, исторически ценности, металотърсачи и оръжие задържаха край ПазарджикТрима иманяри и голямо количество културно-исторически ценности, металотърсачи и оръжие задържа полицията в Пазарджик при мащабна операция в района на община Септември, съобщи говорителят на полицията Мирослав Стоянов. При осъществяването й са били извършени арести и претърсвания в селата Виноградец, Бушуля, Симеоновец и общинския център Септември.

ОЗХО: Над 95% от световните запаси на химически оръжия са унищожени

https://www.actualno.com/asia/ozho-nad-95-ot-svetovnite-zapasi-na-himicheski-oryjija-sa-unishtojeni-news_608075.html

Над 95% от декларираните в света запаси на химически оръжия към настоящия момент са унищожени. Това заяви генералният директор на Организацията за забрана на химически оръжия (ОЗХО) Ахмет Узюмджю, говорейки на тържествена церемония по случай 20-годишнината от създаването на

Таксите в 19 университета се увеличават средно с 13.6%

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/04/26/2960208_taksite_v_19_universiteta_se_uvelichavat_sredno_s_136/?ref=rss


Средно с 13.6% се увеличават таксите за обучение в някои професионални направления в 19 висши училища. Това съобщи правителствената пресслужба, след като Министерският съвет одобри таксите за държавните висши училища по предложение на академичните им ръководства.
Софийският университет "Св. Климент Охридски" увеличава таксите за новоприети студенти в професионалните направления: "Администрация и управление", "Икономика", "Туризъм",...

Бразилската полиция арестува 12 души, заподозрени в кражба на милиони

https://www.24chasa.bg/novini/article/6190944

Бразилската полиция арестува 12 души, заподозрени в кражба на милиониВ Бразилия бяха арестувани 12 мъже, заподозрени в участие в зрелищна кражба на милиони долари от инкасо компания в намиращия се близо до границата парагвайски град Сиудад дел Есте в началото на седмицата, информира БТА. Смята се, че арестуваните са част от около 50-те души, използвали експлозиви, за да проникнат в трезора на компания "Просегур",

Евродепутат: Турция не може да се присъедини към ЕС с новата конституция

https://www.24chasa.bg/novini/article/6190936

Евродепутат: Турция не може да се присъедини към ЕС
с новата конституцияТурция ще затвори вратата на присъединяването си към ЕС, ако приеме конституционните поправки, подкрепени на референдума миналата седмица, заяви изтъкнат член на Европейския парламент, отговарящ за отношенията с Анкара, предаде Ройтерс. Коментарът на Кати Пири, холандска депутатка от групата на социалистите,

Съд за пиян шофьор и без книжка във Варненско

http://www.moreto.net/novini.php?n=349775

Районната прокуратура в Провадия предаде на съд по бързо производство 51-годишния Рушан Р., който управлявал лек автомобил, без да е правоспособен водач и с концентрация на алкохол в кръвта 1,74 промила, съобщиха от прокуратурата за Moreto.

Росен Животното: Боби Михайлов знае какво ме караше да направя

http://offnews.bg/news/n_1/n_653975.html

Росен Петров - Животното излезе тази пролет от затвора и веднага се забърка в скандала със синдика на ЦСКА Дора Милева. Тя се оплака, че тарторът на групировката "Анимълс" я е заплашвал по време на търга. Животното даде любопитни обяснения пред камерата на BiT. "Нямаме друг изход, освен това да се борим за ЦСКА. Слабо ме интересува в акционерното дружество кой е. Това, което бе създадено от Божков, фалира. Слабо ме интересува. Мен ме интересува хората, които играят на този стадион и момчетата, които носят тази червена фланелка. Нито съм за един, нито съм за друг собственик на ЦСКА. Аз съм за този, който милее и иска ЦСКА да е шампион на България, да се бори на турнирите и да играе в Европа. На този етап това е Гриша Ганчев“, заяви Росен Петров. Не мога да бъда купен, особено когато става дума за ЦСКА. Доста пари трябва да има човека, който трябва да ме купи. Г-н Гриша Ганчев няма толкова пари, със сигурност“, категоричен е Петров. „Има неща в тоя живот, които наистина не струват пари. За мен ЦСКА е едно от тези неща. С риск преди две години да вляза в затвора след интервюто за зависимостите в БФС. Не съм споменавал господин Пеевски, но за Боби Михайлов мога да кажа много неща“, разкри Росен Петров. „Боби Михайлов знае много добре какво ми е казал, какво ме караше да направя и какво направих. Това са наши лични работи, пак свързани с ЦСКА. Няма смисъл да се връщам назад. Рано или късно всеки си плаща сам своя тарикатлък и всеки си плаща сметките. Няма как да минеш метър като вършиш цял живот свинщини“, убеден е Петров. Той коментира и темата с Криил Домусчиев, който е обвиняван, че е участвал за емблемата на ЦСКА чрез ЦСКА 1948.  "Домусчиев е заявявал, че е цесекар. Не е поискал среща или да работим заедно. Аз от къде да знам 3 години след като г-н Ганчев в влязъл в ЦСКА, сега се случват тези работи“, коментира Росен Петров.  „Мерят си егото и от това страда ЦСКА. Защо? И единият, и другият са цесекари. И всички се боричкаме един с друг. Аз призовавам цялата червена общност да бъде обединена. Всеки възможен повод използваме да показваме на момчетата, които спряха да идват на стадиона, че трябва да сме обединени. „10 ЦСКА-та да направят, ще сме от първо до десето място. Но най-нормалното нещо е всичко да сме обединени. Не знам защо определени хора, политици, се опитват да разделят агитката на ЦСКА. Може би, за да ги владеят по-лесно. Нямам повече сили да се боря с вятърни мелници“, заяви Петров. „Левски“ вървят по нашия път и те ще страдат както ние страдаме. И тяхната публика ще бъде разцепена. Ще се опитат да ги унищожат. Тогава им казах да помислят какво се случва и да преценят дали това, което се прави с нас, не се прави умишлено и с тях. Да не се радват на чужди гробища. Който ходи пред катафалката, далече не е стигнал“, заяви Животното. „Докато всичките тези хора, милеещи за българския футбол и даващи милиони за българския футбол, не се съберат и да мислят наистина в една посока, нищо няма да се случи. Ще сме „чики-рики“. Един ще танцува кючеци, пиян, залян. Друг ще му поръчва музиката за тези кючеци“, заключи лидерът на сектор „Г“

Улай за сълзите на Марина Абрамович, тялото и "шибаните" социални медии

http://www.dnevnik.bg/intervju/2017/04/26/2960216_ulai_za_sulzite_na_marina_abramovich_tialoto_i/?ref=rss


Франк Уве Лайзипен – Улай, e един от хората, променили хода на изкуството през последните 50 години. Партньорството му с Марина Абрамович става знаково за понятието пърформънс. На ръба между любовта, смъртта и изкуството двамата изследват заедно границите на своите тела. Например държат опънат лък със стрела срещу сърцата си. Или пък с прилепнали плътно усти - единият вдишва, другият издишва и обратно, докато не припадат в безсъзнание. През 1988 г. тръгват заедно от двете страни на Великата...

Над 95% от световните запаси на химически оръжия са унищожени

https://www.24chasa.bg/novini/article/6190943

Над 95% от световните запаси на химически оръжия са унищожениНад 95 % от декларираните в света запаси на химически оръжия към настоящия момент са унищожени. Това заяви в сряда генералният директор на Организацията за забрана на химически оръжия (ОЗХО) Ахмет Узюмджю, говорейки на тържествена церемония по случай 20-годишнината от създаването на организацията, предава TACC, цитирана от "Фокус".

Отпуснати са над 195 хил. лв. за стипендии на даровити ученици

https://www.24chasa.bg/novini/article/6190932

Отпуснати са над 195 хил. лв. за стипендии 
на даровити ученициПравителството одобри допълнителни разходи по бюджета на МОН и трансфери към общини в размер на 195 345 лв., съобщи пресслужбата на кабинета. Средствата са планирани в централния бюджет за изплащане на стипендии по Програмата на мерките за закрила на деца с изявени дарби. С тях ще бъдат насърчени ученици от общински и държавни училища в системата

Бойчев: Излъчването на парламентарния контрол по БНТ 2 е първа стъпка към пълзящата цензура

http://www.cross.bg/boiichev-kontrol-tzenzyra-1541308.html

/КРОСС/ „Ако днес решим парламентарният контрол да се излъчва по БНТ 2, ще направим първа стъпка към пълзящата цензура". Това каза заместник-председателят на ПГ на „БСП за България" Жельо Бойчев от трибуната на Народното събрание по време на дебатите дали парламентарният контрол да се излъчва по БНТ 2, предаде Агенция „Фокус". Бойчев уточни, че тази цензура се налага с приемането на правилника. „Истината е само една - всяко мнозинство започва и прави опит максимално да затруднява публичността на работата на Народното събрание", каза той.  „Ще си махнете и блиц-контрола, ще премахнете излъчването на парламентарния контрол по БНТ, дайте тогава въобще да не заседаваме", коментира Жельо Бойчев. Той попита какъв е смисълът да се крият управляващите. „Съжалявам, че г-н Главчев не е зад мен в момента", каза той и посочи, че това е акт, насочен към новоизбрания председател на парламента, защото в първото си изявление той се е обявил за публичността. Народният представител от ПГ на „БСП за България" Манол Генов коментира, че излъчването по БНТ 2 цели „да се скрият резилите на управлението". Генов бе категоричен, че това е престъпление срещу българската демокрация и прозрачността. „Добре, че имаме търпелив народ

Сани Жекова и Дизела тичат благотворително

https://www.actualno.com/goodnews/sani-jekova-i-dizela-tichat-blagotvoritelno-news_608072.html

Редица известни личности приеха за своя каузата на фондация Wings for Life и организираното световно бягане Wings for Life World Run. Всички те ще приемат за своя мисия уврежданията на гръбначния мозък да станат напълно лечими. Те ще се включват в благотворителното бягане на 7 май в Борисов

"Арсенал" няма да продаде Санчес, дори той да не преподпише

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/04/26/2960203_arsenal_niama_da_prodade_sanches_dori_toi_da_ne/?ref=rss


Мениджърът на "Арсенал" Арсен Венгер обяви, че нападателят Алексис Санчес няма да напусне клуба през лятото. Той добави, че е готов да поеме риска да загуби футболиста със свободен трансфер следващата година, когато договорът му изтича.

Чилиецът е желан от "Челси" и "Манчестър сити", както и от други големи европейски клубове. Ситуацията с него е подобна на тази с Робин ван Перси от 2012 г. Холандецът обяви в края на сезон 2011-12, че няма да...

Британците са истински щастливи осем пъти седмично

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6190929

Британците са истински щастливи осем пъти седмичноБританците се чувстват истински щастливи средно по осем пъти седмично, като са на седмото небе, когато се гушкат пред телевизора или отиват на почивка в слънчеви курорти, пише вестник "Дейли мейл", цитиран от БТА. Най-щастливата възраст за поданиците на Нейно Величество се оказва 41 години. Сред събитията,

Германия очаква нищожен ръст в туризма заради политическата несигурност

http://www.dnevnik.bg/biznes/2017/04/26/2960144_germaniia_ochakva_nishtojen_rust_v_turizma_zaradi/?ref=rss


Заради глобалните предизвикателства Германия очаква нищожен ръст в туризма си през 2017 г. Основните рискове идват от икономическите турбуленции, геополитическата непредвидимост, войни и санкции, това, че обединена Европа е на кръстопът и провежданите от някои държави политики на протекционизъм и изолация.

Това обявиха от Туристическия борд на Германия. Тяхната прогноза е за ръст на нощувките от чуждестранни туристи през тази година от 0 до 2%. През 2016 г. увеличението...

Роналдо се скарал с двама съотборници след Ел Класико

https://www.actualno.com/football/ronaldo-se-skaral-s-dvama-syotbornici-sled-el-klasiko-news_608071.html

Звездата на Реал Мадрид Кристиано Роналдо е имал неприятен разговор с двама от съотборниците си след загубата от Барселона в Ел Класико. Според "Марка" португалецът е влязъл в словесен дуел с Марсело и Лука Модрич. Защо Роналдо е бил бесен на съотборниците си - четете в Sportlive.bg!

Мадона възропта срещу подготвения биографичен филм за нея

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6190931

Мадона възропта срещу подготвения биографичен филм за неяМадона възропта срещу биографичния филм за нея, който ще покаже живота й преди да стане известна, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА. Изданието "Холивуд рипортър" съобщи, че компанията "Юнивърсъл" е придобила правата за филма "Blond Ambition", посветен на певицата. Продуцент на филма ще бъде Брет Ратнър.

Ikea отговори с хумор на новата чанта на Balenciaga

http://www.investor.bg/novini/346/a/ikea-otgovori-s-humor-na-novata-chanta-na-balenciaga-238252/

Тази седмица френската модна къща представи нова кожена чанта, която изумително много прилича на синята чанта за пазаруване на Ikea

Кабинетът отпусна 1,2 млн. лева за мерки за приемането ни в Шенген

http://offnews.bg/news/n_1/n_653972.html

Правителството одобри допълнителни разходи по бюджета на МВР в размер на 1 247 973 лв. Средствата са планирани в централния бюджет за изпълнението през 2017 г. на мерки за присъединяването на България към Шенгенското пространство, съобщиха от правителствената пресслужба. Дейностите, които ще бъдат финансирани с отпуснатите средства, са от първостепенно значение за ефективното изпълнение на мероприятията по противодействие на засилен миграционен натиск по границите и целят повишаване на техническата обезпеченост на граничните контролно-пропускателни пунктове. Част от тези дейности са довършителни по започнали през 2016 г. проекти.

Държавата ще субсидира близо 46 000 студенти

http://www.moreto.net/novini.php?n=349768

Държавата ще субсидира обучението в 37 държавни висши училища на 45 584 студенти, от които 38 555 за образователно-квалификационни степени след средно образование. Това реши Министерският съвет, който утвърди днес броя на приеманите за обучение студенти и докторанти във висшите училища и научните организации на Република България през учебната 2017/2018 г.

Индексите на БФБ-София продължават да записват загуби и в сряда

http://econ.bg/Новини/Индексите-на-БФБ-София-продължават-да-записват-загуби-и-в-сряда_l.a_i.741692_at.1.html

Всичките показатели на родния капиталов пазар и днес се намират на червена територия, като бенчмаркът на БФБ-София SOFIX записва най-голяма загуба....

Кабинетът реши "Право" да се учи само редовно

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/04/26/2960222_kabinetut_reshi_pravo_da_se_uchi_samo_redovno/?ref=rss


Специалността "Право" да се изучава само в редовна форма на обучение. Това реши служебният кабинет днес. Говорителят на правителството Ирина Белчева цитира думите на служебния премиер Огнян Герджиков, който е преподавател по търговско право в Софийския университет: "За това нещо се боря 5 години и половина и е моя мечта от дълго време", предаде "Фокус".

Промяната идва след изменение в Наредбата за единни държавни изисквания за придобиване на...

Столичната топлофикация спира отоплението

//dariknews.bg/regioni/sofiia/stolichnata-toplofikaciia-spira-otoplenieto-2019882

Топлофикация-София” започва поетапно спиране на отоплението в столицата от 26 април 2017 г.
 
 Според наредбата за топлосналдяването дружеството е длъжно да има готовност да предоставя топлинна енергия за отопление от 1 октомври до 30 април. Това съобщиха от пресцент

Над 700 000 човека са получили убежище в ЕС през 2016 година

//dariknews.bg/novini/sviat/nad-700-000-choveka-sa-poluchili-ubezhishte-v-es-prez-2016-godina-2019881

Държавите от Европейския съюз са предоставили през 2016 г. убежище на два пъти повече хора, отколкото през 2015 г., заяви днес статистическата служба на общността, цитирана от Ройтерс и ДПА.

Над 1 000 стихотворения от 337 поети в конкуренция на конкурса в памет на "Биньо Иванов"

//dariknews.bg/regioni/kiustendil/nad-1-000-stihotvoreniia-ot-337-poeti-v-konkurenciia-na-konkursa-v-pamet-na-binio-ivanov-2019885

337 поети с 1011 стихотворения заявиха участие в Националния литературен конкурс “Биньо Иванов” 2017. Изтече крайният срок за участие в 11- то издание на анонимната надпревара. Организатори са Община Кюстендил и читалище „Братство 1869”- Кюстендил.

Юлиян Станков с приемен ден в централата на ПП ГЕРБ - Бургас

//dariknews.bg/regioni/burgas/iuliian-stankov-s-priemen-den-v-centralata-na-pp-gerb-burgas-2019886

Общинският съветник от ПП ГЕРБ Юлиян Станков ще има приемен ден с  граждани на 27 април (четвъртък) от 16,30 ч. в централата на партията в  Бургас (ул. „Конт Андрованти” 5).
Юлиян Станков е член на постоянната Комисия по бюджет и финанси, както и  на постоянната комисия по международно сътру

Заловиха мъж, блудствал с непълнолетно момиче

//dariknews.bg/regioni/pleven/zaloviha-myzh-bludstval-s-nepylnoletno-momiche-2019887

На 25 април 2017 г. около 17:00 часа в Районно управление на полицията в Червен бряг е получен сигнал, че в село Горник са извършени блудствени деиствия спрямо непълнолетно момиче.

От проведените оператибно-издирвателни мероприятия от служители на РУ-Червен бряг  е установен извършит

Инж. Петър Кънев поведе парламентарна делегация в столицата на Азербайджан

//dariknews.bg/regioni/burgas/inzh.-petyr-kynev-povede-parlamentarna-delegaciia-v-stolicata-na-azerbajdzhan-2019888

Народният представител от Коалиция „БСП за България” инж. Петър Кънев участва в заседание на Парламентарната асамблея на Черноморското икономическо сътрудничество (ПАЧИС), която се проведе в столицата на Азербайджан – Баку. Депутатът е ръководител на делегация от 44-о Народно събрание, която се

Русенец с бус блъсна пешеходка в Божурово, жената загина

//dariknews.bg/regioni/razgrad/rusenec-s-bus-blysna-peshehodka-v-bozhurovo-zhenata-zagina-2019889

79-годишна жена загина на място, след като бе ударена от бус – съобщават от ОДМВР-Разград.
Инцидентът е станал около 13 часа на 24 април в кубратското село Божурово. При управление на товарен автомобил „Ивеко 35“ на заден ход, 32-годишният Е.А. от град Русе блъснал пресичащата на пешеходна п

Столичната полиция издирва 17-годишен младеж

//dariknews.bg/regioni/sofiia/stolichnata-policiia-izdirva-17-godishen-mladezh-2019878

Столичното Шесто Районно управление на полицията издирва 17-годишния Александър Александров Асенов от София, съобщават от МВР.

На 13 април той напуснал дома си и оттогава е в неизвестност. Александър Асенов е висок около 170 см, с права, къса коса и кафяви очи. Бил е облечен с дънки

Тенисист към Уилямс: Детето шоколад с мляко ли ще е

https://vesti.bg/lyubopitno/shoubiznes/tenisist-kym-uiliams-deteto-shokolad-s-mliako-li-shte-e-6068392

Световната федерация по тенис започна разследване за расизъм срещу бившия номер едно при мъжете Илие Настасе

ГЕРБ възложи на Тотев да спре сделката за акции от Пловдивския панаир

https://www.24chasa.bg/novini/article/6190925

ГЕРБ възложи на Тотев да спре сделката за акции от Пловдивския панаирИзпълнителната комисия на ГЕРБ възложи на кмета на Община Пловдив Иван Тотев и на групата общински съветници на ГЕРБ, на сесията на 27.04.2017 г., да отменят решението на Общински съвет-Пловдив за придобиване на акции от Министерство на икономиката в Международен панаир Пловдив. Това стана по време на заседание на Изпълнителната комисия на

Зам.-директорът на "Медицински одит" влиза в НЗОК

http://www.cross.bg/suvet-nadzorniya-tatyana-1541306.html

/КРОСС/ Татяна Иванова ще замени Любомир Гайдов в Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Правителството одобри промените в решението за определяне на представителите на държавата в Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса, съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет. С решението за представител на държавата в Съвета на НЗОК е определена Татяна Иванова. Тя ще замени заместник-министъра на здравеопазването Любомир Гайдов, който е подал молба за освобождаването му като член на Надзорния съвет. Татяна Иванова е заместник-директор на Изпълнителна агенция "Медицински одит" от 2014 г.  

Родствениците на човека са могли да говорят още преди 3 милиона години?

http://www.cross.bg/godini-predi-naledi-1541307.html

/КРОСС/ Родствениците на Хомо сапиенс, хоминидите Homo naledi, са имали 2-3 пъти по-малък мозък от нашия, но въпреки това той е бил сложно устроен и те са могли да говорят още преди 3 милиона години, съобщава сайтът Лайф. В мозъка на тези хоминиди са били открити силно развити участъци, които обикновено свързваме с произнасянето на отделни думи и на цели фрази. Учени от Република Южна Африка и от САЩ предполагат, че това е възможен признак за наличието при тях на членоразделна реч. Съответно изследване беше представено на годишния конгрес на Американската асоциация по физическа антропология. Учените изследвали черепа DH3, принадлежащ към скелета на Homo naledi, открит преди няколко години в Южна Африка. Всички участъци на мозъка му се оказали твърде сходни с тези на съвременния човек. Тези хоминиди се доближавали много повече до нас, отколкото до австралопитека, който бил техен съвременник. Дори и Homo floresiensis, изчезнал само преди 50 хиляди години и милиони години след Homo naledi, е имал по-примитивна организация на мозъка. Последният е притежавал добре развита зона на Брока. Тя е неразривно свързана с развитието на речевите умения . Всичко това е доста необичайно, като се има предвид, че мозъкът на naledi е с обем 450-550 кубически сантиметра и е по-близък до този на шимпанзето, отколкото до този на съвременния човек.  

Пазарът на луксозни имоти в Будапеща привлича все повече руснаци и китайци

http://www.investor.bg/po-sveta/453/a/pazaryt-na-luksozni-imoti-v-budapeshta-privlicha-vse-poveche-rusnaci-i-kitaici-238248/

Схемата за разрешително за пребиваване срещу инвестиции в държавен дълг дава тласък на пазара на луксозни имоти в столицата на Унгария

Татяна Иванова замени Любомир Гайдов в надзорния съвет на здравната каса

http://www.dnevnik.bg/politika/2017/04/26/2960234_tatiana_ivanova_zameni_ljubomir_gaidov_v_nadzorniia/?ref=rss


Зам.-министърът на здравеопазването в служебното правителство Любомир Гайдов е подал молба за освобождаването му като член на надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Това се разбира от решение на правителството, взето днес.

Според решението мястото на Гайдов в надзора на НЗОК ще бъде заето от Татяна Иванова. Тя е заместник-директор на Изпълнителната агенция "Медицински одит" от 2014 г. насам.

Любомир Гайдов влезе в...

Депутатки от "Воля" изпаднаха в паника, заключили се в стаята си

https://www.24chasa.bg/novini/article/6190857

Депутатки от "Воля" изпаднаха в паника, заключили се в стаята сиВикаха майстор да ги вади от кабинета на парламентарната група В шок изпаднали няколко млади депутатки от групата на Веселин Марешки, след като се оказали заложници в стаята си. Дамите се заключили отвътре и изпаднали в паника, понеже не успели да излязат. Това наложи сътрудници на парламентарната група да прибягнат до помощ от администрацията на

Герджиков остави на Борисов да води преговорите за нови изтребители

http://offnews.bg/news/n_1/n_653973.html

Правителството на Огнян Герджиков остави преговорите с шведската компания СААБ за купуването на нови изтребители да се водят от следващото правителство. Решението е прието на закрито заседание на правителството, като се очаква новосформирана работна група, излъчена от новото правителство, да води преговорите.  Работната група, която е оценявала офертите, е класирала на първо място офертата на шведите.  Както OFFNews писа, шведската компания е предоставила най-изгодна оферта за купуване на 8 изтребители за 1.5 млрд. лева. 

Борисов спря сделката за Пловдивския панаир на Гергов

http://offnews.bg/news/n_1/n_653971.html

Изпълнителната комисия на ГЕРБ възложи на кмета на Община Пловдив Иван Тотев и на групата общински съветници на ГЕРБ, на сесията на Пловдивския общински съвет на 27.04.2017 г., да отменят решението си за придобиване на акции от Министерство на икономиката в Международен панаир Пловдив, написа в извънредно съобщение ГЕРБ. Това стана по време на заседание на Изпълнителната комисия на партията днес. Мотивът на председателя на ГЕРБ Бойко Борисов за днешното решение са опитите за публични внушения, които свързват ГЕРБ със знаков бизнесмен от средите на БСП. „Няма да позволя името, авторитета и честта на ГЕРБ да бъдат петнени заради лични икономически интереси“, заяви Борисов. По време на заседанието, членовете на Изпълнителната комисия на ГЕРБ се запознаха подробно с всички факти и обстоятелства около взето решение на сесия на Общинския съвет в Община Пловдив, относно придобиване на акции от Министерство на икономиката в Международен панаир Пловдив. ГЕРБ припомня, че раздялата на държавата с панаира започна в края на 2006 г. по време на Тройната коалиция, като сделката беше движена от тогавашния зам.-министър на икономиката и сега лидер на БСП Корнелия Нинова. Правителството на Станишев подари без търг и конкурс 49% от капитала на "Пълдин туринвест" - смесено дружество между пловдивската община и компании на Георги Гергов. А OFFNews припомня, че на последната сесия на Пловдивския общински съвет БСП и ГЕРБ гласуваха Пловдив да приеме 20,63% от държавните акции в Пловдивския панаир. Сделката предвижда Пловдив да приеме 20,63% от държавните акции в Панаира, а Варна да приеме още 29%. Община Варна пък ще размени този дял за "Дупката" в центъра на града, която е собственост на Георги Гергов. Както OFFNews писа сделката е изцяло в полза на Гергов, който ще вземе почти 80% от Панаира и вече ще може да увеличава капитала.

10 руски баби, които водят нестандартен живот

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6190820

10 руски баби, които водят нестандартен животДесет руски баби доказват на своите семейства, приятели и света, че годинките не означават, че животът трябва да спре. Вместо това те извършват подвизи, които биха засрамили повечето младежи, информира Руски дневник. Тази баба от сибирския град Красноярск (около 3200 км от Москва) буквално живее живот-мечта, пътувайки около света.

Симеонов в НС: Вие тук за какво сте? За да ви показват по талавизора ли?

https://www.24chasa.bg/novini/article/6190878

Симеонов в НС: Вие тук за какво сте? За да ви показват по талавизора ли?"Вие тук за какво сте? Да ви показват по талАвизора ли?" Това попита от парламентарната трибуна съпредседателят на "Обединени патриоти" Валери Симеонов депутатите от опозицията - гневни, че с правилника на НС се премахва излъчването на парламентарния контрол от Канал 1 и се мести в БНТ 2. "Не се ли надценявате прекалено много?!?

Шофьорка блъсна пенсионерка на варненско кръстовище

http://www.moreto.net/novini.php?n=349747

56-годишна шофьорка блъсна вчера във Варна 78-годишна жена, съобщиха от полицията за Moreto.net. Инцидентът станал около 15.40 часа на кръстовището на бул. "Чаталджа" и бул. "Осми Приморски полк". Водачката на рено опитала да завие наляво, но не дала път на възрастната жена и я блъснала.

Комарницки: Натискът на Цацаров върху Дончев е постоянен

http://www.mediapool.bg/komarnitski-natiskat-na-tsatsarov-varhu-donchev-e-postoyanen-news263112.html

Според карикатуриста Христо Комарницки натискът, упражняван от главния прокурор Сотир Цацаров върху шефа на "Овергаз" Сашо Дончев, е постоянен.   Името на карикатуриста Христо Комарницки беше замесено в скандала с разговора в ЦУМ между главния прокурор Сотир Цацаров и бизнесмена Сашо Дончев с посредничеството на Георги Гергов от БСП. Според разказа на Дончев, Цацаров му е търсил сметка и за начина, по който го изобразява в карикатурите си Комарницки на страниците на издавания от него в. "Сега“.   "Нямам основание да не вярвам на тези думи на г-н Дончев, няма защо да си го измисля. Това е натиск, който съществува постоянно”, обяви в интервю за бТВ в сряда карикатуристът.   "Щом главният прокурор си позволява такова нещо спрямо един виден бизнесмен като Дончев, представете си какво се случва с дребните бизнесмени? С хора, които нямат това влияние и нямат медия? Щом днес той може да изрази недоволство от моите карикатури, утре може да изрази недоволство от хора, които пишат", каза Комарницки и добави, че място на срещите на главния прокурор би следвало да е собственият му кабинет.   Комарницки каза, че има два много важни въпроса, на които все още не е получил отговор. Въпросите са кой се е обадил в Нова телевизия миналата година, за да бъдат спрени карикатурите на Чавдар Николов, и кой се е обадил в "Национална дистрибуция”, за да спре разпространението на "Прас прес”.   Издателите на „Прас прес” са изпратили запитване до президента Румен Радев относно спряното разпространение на вестника още на 15 март, но отговор все още не са получили.   "За сметка на това на 7 април изпратихме на президента искане да се разсекрети стенограмата за КТБ (срещата при президента Росен Плевнелиев от 29 юни 2014 година, в която е обсъждана ситуацията с банката, преди тя да фалира) и получихме светкавичен отказ”, коментира Комарницки.   В третия брой на "Прас прес” на последната страница е карикатура на главния прокурор Сотир Цацаров, темата е скандалният разговор в ЦУМ.

90% от германските фирми у нас биха инвестирали отново

https://www.24chasa.bg/novini/article/6190889

90% от германските фирми у нас биха инвестирали отново90% от германските фирми у нас смятат за правилно решението си да инвестират в България и биха го направили отново. Това показват резултатите от традиционната анкета сред 102 предприятия, членове на Българо-германската индустриално-търговска камара (БГИТК). През 2016 г. е отбелязан рекорд в стоокооборота между България и Германия - 6,6 млрд. евро.

Спортът съхранява ума

http://clubz.bg/53248-sportyt_syhranqva_uma

Физическите упражнения намаляват риска от развитието на голям брой заболявания, в това число диабет и няколко вида рак. Освен това те могат да забавят естественото влошаване на функциите мозъка, което настъпва с възрастта, след като минем 50 г.

Причината е, че упражненията осигуряват на мозъка по-добро кръвоснабдяване, както и допълнително количество кислород и хранителни вещества, което му влияе положително и помага за производството на хормона, отговорен за формирането на нови нервни клетки и синапси.

Учените от Университета в Канбера анализирали 39 научни разработки, за да установят как влияят на мозъка редовните физически упражнения, ако се провеждат не по-малко от четири седмици, съобщава Би Би Си. Правейки серия от тестове изследователите установили, че упражненията от типа на аеробиката, подобряват когнитивните функции – мислене, четене, обучение, способност за разсъждения. Силовите тренировки пък оказвали положително влияние върху паметта и способността за планиране и организация.

Физическата активност трябва да бъде предписвана на хората над 50 години като профилактика за заболяванията на мозъка, казва ръководителя на екипа Джо Норфи.

Учените смятат, че не е задължително да се посещава фитнес залата – достатъчно е да ходите пеша до магазина, а дори връщането обратно до дома с тежките торби, може да се смята за силова тренировка.

В хода на изследването станало ясно още, че дори човек вече да има нарушения в когнитивните функции, физическите упражнения могат да му помогнат. А за онези, които не могат да си позволят пълноценни тренировки, учените препоръчват различните източни практики.

Видео: Как Иванка Тръмп седна до Ангела Меркел и обвини медиите за сексизма на баща си

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/04/26/2960213_video_kak_ivanka_trump_sedna_do_angela_merkel_i_obvini/?ref=rss


"Голям защитник на семействата" - така Иванка Тръмп описа баща си, президента на САЩ, по време на W20 – авторитетен форум за равенството между половете и икономическото овластяване на жените.

Иванка Тръмп участваше в един и същ панел с дами като канцлера Ангела Меркел, външния министър на Канада Кристия Фрийланд и директора на Международния валутен фонд Кристин Лагард в качеството си на "първа дъщеря" и асистент на държавния глава.

През юни строят още 4 станции на метрото

https://www.24chasa.bg/novini/article/6190866

През юни строят още 4 станции на метротоПрез юни ще започне строителството на още 4 станции на третия лъч на метрото в участъка от "Красно село" до Околовръстния път. Това съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова.  С шефа на "Метрополитен ЕАД" Стоян Братоев и зам.-кмета по транспорта Евгени Крусев тя провери строителството на станцията на 3-я лъч на булeвардите "Гоце Делчев" и "Цар

"Реал" (Мадрид) наказва продажни фенове

http://clubz.bg/53247-real_madrid_nakazva_prodajni_fenove

Едно зло никога не идва само. В тази поговорка се уверява "Реал" (Мадрид) тези дни. "Лос меренгес" загубиха "Ел Класико" срещу "Барселона" с 2:3, а оттам и 3-точковия си аванс на върха в класирането.

След драмата в офисите на клуба правят разследване как така на трибуните на "Сантяго Бернабеу" е имало толкова много фенове на Барса, при това седящи в сектори, където не би трябвало да имат места.

Сигналът идва първо от фенове на "белите", които още на момента са знаели каква е причината - препродажба на билети от притежатели на сезонни абонаментни карти.

Някои от виновниците за конфузната ситуация вече са открити. Стана ясно, че повече от 1500 запалянковци на "Реал" са продали своите места на почитатели на "блаугранас". В отговор "Реал" анулира до настоящия момент 357 абонамента, собствениците на които за злоупотребили с тях. Проверката продължава и тази стойност най-вероятно ще нарасне.

На "Бернабеу" искали веднъж завинаги да прекратят порочната практика, като накажат строго онези, които са решили да изкарат пари по неморален начин. Имало фенове, които години наред се сдобивали с абонаментни карти, а след това го удряли на търговия и почти не посещавали "Бернабеу".

За целта те пишели във форуми, социални мрежи и т.н., предлагайки билети на доста по-висока цена от номиналната.

Междувременно стана ясно, че Серхио Рамос, който получи директен червен картон в злополучния за "Реал" мач, е наказан само за 1 среща. Това събуди отстро недоволство в "Барселона". Смята се, че националът на Испания е трябвало да бъде санкциониран по-тежко, най-малкото заради жестикулирането, което си позволи, след като бе изгонен.

За същото Неймар отнесе 3 мача, негодува пресата в Каталуня.

Вече без задочници по "Право"

http://clubz.bg/53246-veche_bez_zadochnici_po_pravo

Международен ден на студентите.

От следващата учебна година кандидат-студентите за специалност "Право" ще бъдат приемани само в редовна форма на обучение. Това реши правителството, като прие Наредбата за единните държавни изисквания за придобиване на висше юридическо образование и квалификация "юрист".  

Редовната форма на обучение става единствена за правото, след като работна група е установила съществени разминавания между знанията на студентите от редовно и задочно обучение.

С наредбата се увеличават часовете по отделни дисциплини и се въвежда обучение по чужд език с юридическа насоченост заради слабата езикова подготовка на завършващите юристи особено по английски език. Студентите задочници в заварено положение ще завършат специалността по стария ред.

"Като основна мярка за преодоляване на проблемите в качеството на юридическото образование ще се въведе изчерпателен единен ред на държавния изпит. Той ще гарантира, че завършването на специалността „Право” е на базата на единни критерии, съответстващи на най-добрите постижения на юридическото образование", се обяснява в съобщението за правителственото решение.

Ще бъде увеличен и хорариумът на дисциплините „Наказателно процесуално право”, „Данъчно право”, „Международно публично право” и „Право на ЕС”. Дисциплината „Административно право и административен процес” се разделя на три дисциплини – „Административно право (обща част)”, „Административно право (специална част)” и „Административен процес”, с оглед на интензивното изменение и усложнение на обществените отношения в сферата на държавното управление и като последица от това – в административното материално право, както и на приемането през 2006 г. на Административно-процесуалния кодекс.

Според проучване на "Отворено общество" от 2014 г. в страната има девет юридически факултета като има юридически факултети, които основно подготвят кадри за типично юридически професии (магистрати, адвокати, нотариуси, съдии-изпълнители, съдии по вписванията и т.н.), а има и ВУЗ-ове, които произвеждат почти изключително юристи само за държавна служба. 

Основните ковачници на юристи за държавни служители в България са Великотърновският университет (43,7 % от завършилите ВТУ работят на държавна служба по трудов договор) и Югозападният университет (40,48%). Само 18,94 % от завършилите Софийския университет (СУ) работят като държавни служители.  Но юридическите факултети на УНСС и на СУ подготвят най-много кадри за типично правните професии – 33,57 % от питомците на УНСС и 31,41% от тези на СУ стават магистрати, адвокати и други практикуващи юристи.

Службеният премиер Огнян Герджиков е професор по търговско право в Софийския университет. От години той пледира за въвеждането на единни държавни критерии за дипломирането на студентите по право. 

Президентът Радев дава мандата на Борисов утре

http://econ.bg/Новини/Президентът-Радев-дава-мандата-на-Борисов-утре_l.a_i.741690_at.1.html

Президентът Румен Радев ще връчи мандат за съставяне на правителство на Бойко Борисов, кандидат за министър-председател, посочен от най-голямата...

Спот срещу нефтен индекс при цената на газа – за и против – Част І

http://www.mediapool.bg/spot-sreshtu-neften-indeks-pri-tsenata-na-gaza-za-i-protiv-chast--news263111.html

Една от темите, по които се очаква да дадем становище по предложението за ангажимент на "Газпром" по делото за злоупотреба с доминантно положение, касае недостатъците на досегашната ценовата формула и особено избора за привързване на цената на текущо търгувания природен газ към нефтени деривати. Руската компания всячески се стреми да ограничи възможността за преглед на цените, на ценовата формула и да избегне дебата относно ползите на алтернативите на нефтено-индексираните цени. Споровете са много. Покриват целия спектър от избора на конкретните деривати, тяхното "тегло“, съотносимост и реперна стойност по отношение на природния газ. Формулата е отделна тема, затова да направим бърз преглед за и против нефтено-индексираните цени срещу спот цените. Търговските практики или "традицията"? Няма лесен отговор, защото онова, което е вярно за газовите пазари в САЩ или Гърция, не е задължително вярно за България. Степента на зрялост, на либерализация и диверсификация на българския газов пазар в момента е основен ограничител на развитието му, в това число и на ръста в потреблението. В този смисъл трябва да се отчете и степента на готовност на българската газова компания "Булгаргаз" да премине към спот ценообразуване при своите договори за доставка. Отделен въпрос е дали потребителите са длъжни да приемат отсъствието на капацитет за спот търговия в монополен търговец в страната като аргумент тя да не се въвежда, само защото на "Булгаргаз" и на свикналите по веригата на стойността на природния газ, така им е по-изгодно. В последна сметка са важни крайните клиенти и потребители, а те не могат да бъдат привързани вечно към нефтено-индексираните цени, само защото такава е традицията у нас. Но да се спрем малко по-подробно. Първо, дали ще изберем спот или нефтено-индексирани договори в дългосрочна перспектива няма особено значение, тъй като като пазарите за спот и нефтеноиндексирана търговия ще продължават да се конвергират. Дългосрочните договори ще стават все по-къси. Второ, дилемата спот срещу нефт е измислена, когато става реч за единствен договор, на единствен доставчик по единствен маршрут. Тя добива смисъл само в условията на минимална множественост на алтернативите, на насищането на пазара с елементи на достатъчна и растяща гъвкавост за потребителите, които могат да съчетаят къса и дълга търговия като балансират между базисно и пиково потребление. Трето, изборът "спот срещу нефт“ без изравняване на условията на търговия за всички играчи е имагинерно занимание за теоретизиращи политици. Ако търговците, които предлагат спот договори, трябва да се конкурират с компании, които базират търговското си предложение на междуправителствени споразумения, и на привилегията на непазарни тарифи за пренос, то очевидно се опитваме да сравняваме несравними неща. Докато "Газпром" не бъде принуден да се явява на търг, за да спечели правото да доставя природен газ, като се конкурира с други доставчици при равни условия, да разсъждаваме на тема "борсова“ или "нефтена“ цена е занятие всуе и във висша мяра отклоняващо вниманието от по-важните въпроси. Политически или бизнес преговори с "Газпром"? Текущата ни свързаност с доставчици на природен газ на практика не позволя внос на алтернативен природен газ, защото "Булгаргаз" контролира целия обем на внос и на продажба на едро, като зорко охранява интереса на своя единствен доставчик "Газпром". На всичко отгоре "Булгаргаз" не е равностоен партньор, който иска и може да променя условията на договорите. На практика истински преговори няма и никога не е имало на корпоративно равнище. Процесът на преговори се е свеждал до предоставяне на условията от страна на "Газпром", като представителите на компанията Ви казват в прав текст, че ако някой иска промяна в условията, трябва да вдигне разговорите на политическо равнище, което става неотменима част от преговорния процес. От тук руската страна Ви вкарва в коловоза на незаменимостта на междуправителствените споразумения и политически преговори, и така се оказвате в двойни "окови“ – веднъж политическите договореност и втори път - твърдите корпоративни рамки, в които няма място за реални преговори и защита на интересите на купувачи. договаряне на правителствено равнище на политическите и пиар рамки на известяване на достигнатото, така че участващите политици да изглеждат като защитили националния интерес. Когато важната част на преговорите върви на политическо равнище, няма никакъв смисъл да се говори за спот и пазарни репери. Обществеността трябва да остане с измамното усещане, че е най-изгодното постижение, защото е единствено и няма с какво да сравнява. След като политиците оформят разбирателството, за да няма излишно любопитство всичко потъва в търговска тайна в корпоративен договор, за да бъде сигурно, че който знае няма да говори, а който говори винаги може да бъде изобличен като незнаещ. Всъщност изборът между спот репери и нефтения индекс е условен дотолкова, доколкото при прехода от чисто нефтено индексирани договори, в каквото положение се намираме в момента, към преимуществено или изцяло спотови договори винаги има преходни етапи, в които двата репера съжителстват в един договор при по-сложна ценова формула или в рамките на различни договори за доставка с различните репери. Как да се мине към спот пазари? Ако има само един доставчик и то само на тръбопроводен газ и той е "Газпром", трудно ще се премине безболезнено към спот търговия. Дори "Газпром" да се съгласи тутакси на това, което е спорно, но не изключено, то търговията с природен газ на къса времева база изисква тотално различен капацитет у купувачите. Изисква и степен на зрялост и либерализация на газовия пазар, както и развита друга мека инфраструктура – включително договорно-правна, институционална, финансова, застрахователна, търговска и прочие надстройка. Изисква и подготовка на всички контрагенти по веригата от входната точка в системата до крайния потребител. Това не е непреодолим проблем, още повече ако паралелно с преминаването към задължителни търгове за доставка на природен газ "Булгаргаз" има конкуренти, и всички приложат ускорена, но постепенна промяна във формулата с растящо присъствие на спот репери. Препоръчително е да се използва утвърдената практика в ЕС като се въведе минимално равнище на спот репериране от 20 до 50 процента, което трябва да се постигне в рамките на следващите три години – до 2020 година. В този период се очаква пазарът на природен газ ще се насити с устойчиво високи количества суровина от нови находища и по нови маршрути. Това на практика покрива риска от недостиг на природен газ или диктат от страна на продавача. И сега "Газпром" се опитва да продаде на спот база по-големи количества в Западна Европа на аукциони, които организира сам, но обемите не впечатляват. Средните достигнати цени на продажби обаче не са много по-различни от цените на нефтено-индексираните договори. Основните разлики се появяват в неактивния или летния сезон, когато се нагнетява суровина в газохранилищата. Ако купувате преимуществено втечнен природен газ от глобалния пазар, сте си осигурили максимална еластичност както на предлагането, така и на цените. Гарантираното и устойчиво превишаване на предлагането над търсенето, при това още от 2018 година, ще скъси базата на търговия и решително ще наклони везните в полза на борсовите спот репери. На фона на реалния скок при цената на природния газ у нас от 1 април, вероятно през месец април текущия борсов репер за природния газ на най-близката борса CEGH ще бъде около продажната цена на "Газпром", но в края на месеца и до месец юни борсовата цена, поне ако се съди по фючърсните продажби, ще бъде под цената на нефтено-индексираната и фиксирана за три месеца цена на руския монополист, поради рязкото свиване на потреблението извън отоплителния сезон. С изключение на отделни периоди през активния зимен сезон, правилото е борсовите спот цени да бъдат по-ниски от нефтеноиндексираните. Новият играч – втечненият газ До 2020 година се очаква количествата втечнен природен газ на световния пазар да надминат 450 милиарда кубически метра от сегашните 345 милиарда, т.е. ръст с повече от 30 процента само за три години, при прогнозиран ръст на потреблението около 20 процента. Тук са количествата от Австралия, Папуа Нова Гвинея, новите мощности в Иран и особено Катар, шистовите находища в САЩ и Източното Средиземноморие. Като страна, която не е производител, а вносител на енергоресурси, поне в обозримо бъдеще, ние трябва да ориентираме своята позиция спрямо логиката на купувача, а не на продавача. Нефтеноиндексираните цени са в интерес на продавача, защото му дават сигурност на приходите на енергийните компании, които основно добиват нефт, като привързват прогнозите за приходите и към текущите инвестиции в проучване и добив и развитие на транспортна инфраструктура. От двете възможности с репер "газ към нефт“ и „газ към газ“, като купувачи, при равни други условия, имаме полза да се ориентираме към спот реперите – т.е. към привързване на цените към газови борси, защото съхраняваме гъвкавост на доставките, скъсяваме разходите по гарантираните потребления и плащане (take or pay) включително авансовите, както и изобщо към премахване на всякакви ограничителни условия по реекспорт или вторични продажби. При късата търговия – спот и борсово реперирана – многократно улесняваме възможностите за физическо и финансово хеджиране на риска от ценови колебания и проблеми с доставките. Ако сравним прогнозите за движение на цените на спот пазарите и на нефта, няма как да не забележим различните тенденции и динамика, които водят до извод за необратима еманципация на глобалния пазар на природен газ от глобалния пазар на нефт. По-голяма част от анализаторите, включително в своите прогнози МВФ, Световната банка, ОИСР и EIU, се обединяват в мнението, че цените на суровия нефт трудно могат да паднат за дълго време под 40 долара на барел, тъй като това би създало дългосрочен риск от отсъствие на инвестиции в разработването на нови находища. Движението нагоре в цените на суровия нефт също вероятно ще изпитва ограничителен таван, който се задейства при цени в обхвата от 60 долара на барел. Това отвежда зоната на ценови колебания в привързаната цена на природен газ между между 13-22 евро за мегаватчас. Еманципиращ се пазар При привързване към репери "газ към газ", поради изложените по горе причини, е напълно възможно спот цените да паднат до и под 10 евро за мегаватчас, но в същото време не е изключено да продължат и кратките моменти на превишаване над нефтеноиндексираните цени при покриване на пикови потребления през зимата или при извънредни ситуации. В този смисъл всяко обвързване с глобалния пазар на нефт обрича договорите на доставка на природен газ на строго следване на динамиката и цените на пазара на суров нефт и изключване на благоприятната за купувачите динамика на еманципиращия се пазар на природен газ, който обаче още в края на тази година влиза в режим на пренасищане и в този смисъл цените ще бъдат натиснати еднозначно и само надолу, поне в хоризонт до 2020 година. Ниските борсови цени на природния газ на газовите борси ще маркират постепенно до пълно откъсване на пазара на природен газ от пазара на суров нефт, т.е. market detachment. Потребителите на природен газ по нефтено-индексирани договори в този смисъл ще попаднат в по-неизгодно положение. Ако се приближим до регионалния отпечатък на тези глобални тенденции в потреблението, с изключение на Турция, потреблението на природен газ на регионалният пазар не се очаква да расте със значителни темпове. За разлика от миналата година, когато количествата, които можеха да създадат конкуренция на "Газпром" бяха маргинални, днес единствено отсъствието на търгове за доставка на природен газ на "Булгаргаз", дори за безопасните и неконфликтни с "Газпром" зони над количествата "вземи или плати“, а това е близо половин милиард кубическа метра, не може да удостовери наличието на достатъчно възможности за алтернативен внос извън "Газпром". Така се получава, че радетелите на газпромовския монопол твърдят, че няма кой друг освен "Газпром" да достави газ, но в същото време бягат от това да обявят търг за доставка, който ще постави всички точки над и, особено ако търговете за доставка включват спотови цени. Очаква се в следващите три години да започне предлагане на значителни за мащабите на регионалния пазар количества природен газ както през терминалите за втечнен газ в региона, така и нови количества по Южния газов коридор, основно, но не само от Азербайджан, от офшорните полета в румънското дълбоководие на Черно море и разбира се допълнителни количества от "излишен“ руски природен газ, които ще се окажат "излишни“ заедно с естественото свиване на пазарните дялове на "Газпром" от тотален монопол през доминиращ доставчик (между 50-60% дял), до просто един от конкуриращите се доставчици с дял под 50%.

ЕК слага край на географската дискриминация при онлайн пазаруването

https://www.24chasa.bg/novini/article/6190862

ЕК слага край на географската дискриминация при онлайн пазаруванетоЕвропейската комисия представи пакет от мерки, чиято цел е да улесни купуването и продаването на стоки и услуги онлайн в целия ЕС, съобщи Европейският потребителски център в България. Едно от законодателните предложения е свързано с преодоляване на необоснованото блокиране на онлайн пазаруваненото по географски признак (геоблокиране).

Ердоган: ЕС има нужда от Турция

http://www.investor.bg/centralna-i-iztochna-evropa/335/a/erdogan-es-ima-nujda-ot-turciia-238242/

Турският президент също така намекна за смекчаване на руската подкрепа за Асад

Медийният регулатор свиква среща за обсъждане на критериите за защита на децата

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/04/26/2960218_mediiniiat_regulator_svikva_sreshta_za_obsujdane_na/?ref=rss


В петък Съветът за електронни медии (СЕМ) организира работна среща, на която ще бъдат разгледани постъпилите в медийния регулатор становища за проекта за актуализиране на Критериите за защита на децата. Общественото обсъждане на проекта приключи в понеделник, а постъпилите позиции ще бъдат разгледани "с оглед основателността им", съобщиха от СЕМ.

В края на миналата седмица НМД предупреди, че готвените промени свалят медийната защита на децата, преживели насилие....

Банката за развитие може да осигури парите за магистрала "Хемус"

http://www.mediapool.bg/bankata-za-razvitie-mozhe-da-osiguri-parite-za-magistrala-hemus-news263110.html

Българската банка за развитие (ББР) може да организира конкурс за осигуряване на финансирането на строежа на магистрала "Хемус", съобщи Ангел Геков, изпълнителен директор и председател на управата на държавната финансова институция пред журналисти в сряда. За довършването на магистралата, която бе сред топ приоритетите на предишното правителство на ГЕР и със сигурност ще остане такъв и за новия кабинет на Бойко Борисов, няма осигурено европейско финансиране. В същото време в началото на януари фирми, свързани с депутата от ДПС Делян Пеевски, спечелиха търга за една от отсечките на аутобана – 10-километровия участък между Ябланица и Боаза. Изпълнител е обединението "ХВП Ябланица", в което участват фирмите "Хидрострой", "Водстрой 98" и "Пътстрой Бургас", зад които официално стои бившият пътен шеф от времето на НДСВ и ДПС Велико Желев, но сме смята, че всъщност собствеността е на Пеевски. Цената на отсечката е 55 млн. лв. без ДДС. Парите за магистрала "Хемус" може да бъдат осигурени от ББР по същата схема, по която държавната банка финансира националната програма за безплатно саниране – чрез държавно гарантирани заеми от други финансови институции. Възможността за финансирането на "Хемус" бе представена в контекста на проучване, възложено от ББР на Института за икономически изследвания на БАН, което е показало, че значителна част от фирмите смятат, че държавната банка трябва да се ангажира с реализацията на мащабни стратегически инфраструктурни проекти и да предлага добри финансови условия за фирми, спечелили европроекти. Основният извод от проучването на БАН е, че е редно банката да обърне по-сериозно внимание и да не изключва от финансиране големите предприятия, които са гръбнакът на икономиката, заяви проф. Гарабед Минасян, ръководител на изследването. ББР беше създадена за кредитиране предимно на малки и средни предприятия, но през последните години редица големи фирми, част от които са свързани с депутата от ДПС Делян Пеевски, получиха финансиране от институцията. По думите на Геков големите експозиции на банката са около 15, като шест от тях са на държавни или свързани с държавата предприятия. Ръководството на банката все още обмисля резултатите от проведеното проучване и не отговори дали ще увеличи финансирането за големите предприятия. Новите банкови продукти Със сигурност обаче в резултат на анализа ще бъдат пуснати два нови продукта на банката, стана ясно по време на пресконференцията. Единият е "втори шанс", чиято идея е всички фирми, които са отхвърлени за първи път като кредитоискатели да бъдат качвани в единна обща платформа и за техните финансови нужди да се търси реализация. Сред отхвърляните от различни банки проекти за кредитиране има и такива, които са жизнеспособни, но не получават заеми заради недостиг на обезпечение. Този нов продукт ще им даде втори шанс за финансиране, за да реализират проекта си, посочи Геков. Другият банков продукт, който е "екстравагантна идея" по думите на Геков, все още не може да се предложи, защото има да се изчистят технически детайли по отпускане на финансирането за кандидатите. Идеята е търговските банки да финансират проекти по техните правила като парите и рискът по отпускането на кредита да са отговорност на ББР. Засега техническият проблем е изясняването с търговските банки на механизма по осчетоводяване на отпускания кредит. Когато това бъде изчистено, продуктът ще излезе на пазара, обясниха от ръководството на държавната банка.

Министър Алексиев изпрати поздравителен адрес за откриването на „Иновации, бизнес и образование в транспорта 2017“

http://www.cross.bg/transporta-aleksiev-tehnologii-1541298.html

/КРОСС/ Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Христо Алексиев изпрати поздравителен адрес, по повод откриването на изложението „Иновации, бизнес и образование в транспорта 2017". „Внедряването на иновативни продукти и решения е от изключителна важност за развитието на транспорта. В съвременните условия на глобализация, конкурентоспособността и устойчивостта на транспортните предприятия зависят от способността на фирмите да се адаптират към иновациите и новите пазарни потребности", посочва министър Христо Алексиев. „Важен фактор в този процес е подготовката на специалисти за транспортния сектор. Много са примерите за млади хора, които благодарение на своята енергия, модерно мислене и професионализъм, се превръщат в истински лидери. България днес се нуждае именно от такива образовани и модерно мислещи хора, които да ускорят промените и да спомогнат за по-бързото развитие на транспорта и информационните технологии", се казва още в поздравлението на министър Алексиев. Поздравителният адрес беше прочетен от заместник-министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Любомир Хаджийски, по време на днешното официално откриване на изложението. Събитието се организира от ВТУ „Тодор Каблешков" и списание АТТ и се провежда днес и утре в сградата на Висшето транспортно училище „Тодор Каблешков" - София

Депутатите определиха ваканциите си

http://www.cross.bg/vakantziite-subranie-vreme-1541305.html

/КРОСС/ Още в първите си дни на работа народните представители определиха ваканциите си през годината. Това стана по време на днешното заседание на парламента. „За" текста гласуваха единодушно 169 народни представители, съобщава „Фокус". Съгласно приетите текстове от правилника на Народното събрание парламентът ще работи на три сесии годишно. Депутатите ще са във ваканция от 22 декември до 10 януари. Те ще почиват 10 дни по великденските празници и целият месец август. По изключение Народното събрание може да реши дните на ваканциите да бъдат променени. По време на парламентарните ваканции сроковете на правилника спират да текат. Парламентът се свиква на сесия от неговия председател.

Повече от половината българи не четат книги (графика)

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/04/26/2960148_poveche_ot_polovinata_bulgari_ne_chetat_knigi_grafika/?ref=rss


България е на едно от последните места в Европейския съюз по четене на книги. Това показва проучване на Евростат за културните предпочитания и навици на населението на Стария континент.

Повече от половината българи (50.4%) не са прочели нито една книга за последната година. По този показател пред страната ни се нареждат само Румъния и Португалия. Северната ни съседка е лидер в класацията с 68.4%, а иберийската държава е втора с 59.5 на сто.

Всеки...

Радев дава на Борисов утре мандат да направи правителство

http://offnews.bg/news/n_1/n_653969.html

Президентът Румен Радев ще връчи на Бойко Борисов мандат за съставяне на правителство утре точно в 10.30 часа на "Дондуков" 2, съобщи официално президентството. Борисов е кандидат за министър-председател, посочен от най-голямата парламентарна група в 44-тото Народно събрание, затова той ще получи мандата за съставяне на бъдещия кабинет. Официално имената на новите министри в кабинета още не са казани, знае се със сигурност Борисов ще е премиер, а коалиционен партньор ще са Обединени патриоти.  Консултациите на държавния глава с парламентарните групи приключиха във вторник. Румен Радев се срещна с всички групи - коалицията ГЕРБ - ОБ беше потвърдена, а БСП застана в категорична опозиция.

Турция издирва хиляди "тайни имами" в полицията, каза вътрешният министър

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/04/26/2960219_turciia_izdirva_hiliadi_taini_imami_v_policiiata_kaza/?ref=rss


Турция е издала заповеди за арест на общо 3324 души, за които властите подозират, че са свързани с мрежата на ислямския проповедних Фетхуллах Гюлен, обявиха в сряда новинарските канали Ен Ти Ви и Си Ен Ен Тюрк, цитирани от "Ройтерс".

Операцията, която още е в ход и която започна със задържането на близо 800 души в нощта на вторник срещу сряда, е една от най-големите след опита за преврат през юли. Анкара обвинява мрежата на Гюлен, че стои зад неуспелия...

Посланиците на страните от ЕС се договориха за отмяна на визите за Украйна

https://www.actualno.com/europe/poslanicite-na-stranite-ot-es-se-dogovoriha-za-otmjana-na-vizite-za-ukrajna-news_608066.html

Посланиците на 28-те държави членки на Европейския съюз взеха решение за либерализация на визовия режим за Украйна, съобщи източник от Брюксел. „Посланиците на страните членки на ЕС на планирано заседание днес одобриха решението за предоставяне на безвизов режим за У

Невъзможната любов на Мерлин Монро и Джо Димаджо

http://offnews.bg/news/n_1/n_653939.html

Любовта на Мерлин Монро и бейзболиста Джо Димаджо е една от трагичните истории на Холивуд. Те се запознават през 1952 година на двойна среща. Тогава бейзболната кариера на 35-годишния Гейбъл залязва, докато тази на Мерлин тепърва процъфтява. Две години по-късно, през януари 1954 година горещата двойка сключва брак. Джо бил изключително ревнив и обсебващ и непрекъснато се опитвал да променя актрисата. Често я наричал глупава блондинка и обичал да доминира в брака. След изтощителни 9 месеца, през които бейзболистът тормозел Мерлин психически и понякога физически, звездната двойка се развежда. Въпреки несъвместимостта им, Мерлин и Джо продължавали да се виждат дълги години след развода си, независимо връзките им с други хора. Бейзболистът дори се записал на курсове по овладяване на гнева, в името на тяхната любов. Но сякаш съдбата не е искала да даде шанс на двамата отново да бъдат заедно. През 1961 година Мерлин влиза в психиатрия, където й поставят диагнозата параноидна шизофрения, наследена от майка й. Единствен Джо я посещава редовно и й помага да се възстанови, но за жалост само година по-късно актрисата умира. Въпреки драматичната връзка, която са имали, Джо Димаджо посещавал гроба на Мерлин всяка седмица, в продължение на 36 години, до собствената си кончина през 1999 година. Последните му думи били „Отново ще мога да видя Мерлин“.

Френскотото разузнаване обвинява Асад за химическата атака в Сирия

http://www.mediapool.bg/frenskototo-razuznavane-obvinyava-asad-za-himicheskata-ataka-v-siriya-news263109.html

Френският министър на външните работи Жан-Марк Еро представи доклад на френските разузнавателни служби, в който се обвинява режима в Дамаск за атаката с газ зарин срещу сирийския град Хан Шейхун, извършена на 4 април и отнела живота на 87 души, съобщи Франс прес.    Еро каза, че на тази дата сирийските военновъздушни сили са нанесли шест удара по сирийската провинция Идлиб. Ударите са били в района на Хан Шейхун.   "Няма никакво съмнение, че е бил използван зарин. Отговорността на сирийския режим също не поражда никакво съмнение, предвид процеса на произвеждане на използвания зарин", заяви Еро след края на заседанието на френския съвет по отбраната, на което той представи доклада.   Докладът на френското разузнаване е изготвен на базата на анализи и проби. Той позволява да се установи "от сигурен източник, че процесът на производството на зарин, открит в пробите, е типичен за метода, разработен в сирийските лаборатории. Този метод носи почерка на режима и това ни позволява да установим неговата отговорност в тази атака", каза Еро.   На 19 април Организацията за забрана на химическите оръжия заключи, че в атаката в Сирия е бил използван зарин. САЩ, Великобритания, Турция и Франция стигнаха до същите изводи.   Но Париж, който е предал доклада, изготвен от разузнаването, на своите партньори, заключава, че отговорността носи режимът, като се основава на начина на производство на зарина, използван по време на атаката на 4 април и като го сравнява с проби, взети след атака от 2013 г., която се приписва отново на режима и която бе извършена в Саракеб, в северозападната част на страната.   Франция е успяла след тази атака да прибере неексплодирал снаряд и е анализирала неговото съдържание, обяснява дипломатически източник.   "В състояние сме да потвърдим, че заринът, използван на 4 април, е същият зарин, като онзи, който беше използван в атаката в Саракеб на 29 април 2013 г.", заяви Еро.   И в двата случая е бил открит хексамин, който е стабилизатор.   "Този процес на производство е разработен от Центъра за научни изследвания на Сирия в полза на сирийския режим", се посочва в доклада на френското разузнаване.   Центърът за научни изследвания на Сирия е в полезрението на западните държави, обвиняващи Дамаск, че не е унищожил напълно химическия си арсенал. Режимът трябваше да го направи по силата на руско-американско споразумение от 2013 г.   В петък американският държавен секретар Джим Матис каза, че няма съмнение, че режимът е запазил химически оръжия. САЩ преди броени дни обявиха санкции срещу 271 учени от сирийския Център за научни изследвания. 

България е на 109-о място в класацията за свобода на медиите

http://www.moreto.net/novini.php?n=349736

България е на 109-о място в класацията за свобода на медиите на "Репортери без граници", която се съдържа в доклада на организацията, публикуван днес, предаде БТА. Класацията или така наречения Индекс за свобода на медиите по света наброява 180 държави.

Кабинетът одобри четири разрешения за проучване на подземни богатства

http://offnews.bg/news/n_1/n_653968.html

Правителството одобри издаването на четири разрешения за проучване на възможностите за добив на подземни богатства. „Гекон“ ЕООД ще търси и проучва метални полезни изкопаеми в площта „Голеш“, разположена на територията на общините Годеч, Драгоман и Своге. Разрешението се предоставя за три години, като дружеството ще вложи минимум 420 000 евро в геологопроучвателните дейности, съобщават от правителствената пресслужба. За срок от една година проучвания за добив на строителни материали ще осъществяват „Пътища” АД и „Интерпром” ЕООД. Те ще разработват съответно площите „Попова могила“ край с. Поляците, община Дългопол, и „Кладенеца” в землищата на селата Караново и Пирне, община Айтос. В проучвателните дейности дружествата ще вложат минимум 83 000 лв. и 47 150 лв. Също за една година „Хемус-М“ АД ще проучва скалнооблицовъчни материали в площта „Мариет“, разположена в землищата на с. Горна Кремена и с. Кален, община Мездра. Минималният размер на инвестициите, които ще бъдат направени в проучвателните дейности, е 29 700 лв. Търсенето и проучването ще се осъществява за сметка на четирите дружества, като те имат задължение да изпълнява изискванията, свързани с опазване на околната среда, защитените със закон територии и обекти, националната сигурност, отбраната на страната и обществения ред.

"Български пощи" пускат филателно издание за 100 години от рождението на Ела Фицджералд

http://www.cross.bg/godini-fitzdzherald-rozhdenieto-1541304.html

/КРОСС/ На 28.04.2017 г., от 10.30 ч. в Музея на съобщенията, гр. София, ул. „Гурко" № 6, главният изпълнителен директор на „Български пощи" ЕАД Деян Дънешки ще пусне в употреба издание на тема:" 100 години от рождението на Ела Фицджералд". Изданието се състой от два пощенски блока. Единият в тираж 10 100 броя, а другият - малотиражен, отпечатан в количество от 3700 екземпляра. Автор на проекта е художника Росен Тошев.    

„Репортери без граници“: Медиите в България са купени

https://vesti.bg/bulgaria/reporteri-bez-granici-mediite-v-bylgariia-sa-kupeni-6068394

Страната ни е последна по свобода на словото в ЕС, на Балканите и дори след Източен Тимор

ООН призова за съвместни подходи към борбата с тероризма

https://www.24chasa.bg/novini/article/6190827

ООН призова за съвместни подходи към борбата с тероризмаООН призовава всички страни в света да възобновят търсенето на общи подходи към борбата с тероризма, заяви генералният секретар на ООН Антониу Гутериш в обръщение пред Московската конференция за международна сигурност, прочетено от неговия заместник Джефри Фелтман, предаде ТАСС, цитирана от БТА. "Световните институции не притежават достатъчно

Кабинетът отпусна 195 хил. лв. за стипендии на даровити ученици

http://offnews.bg/news/n_1/n_653967.html

Правителството одобри допълнителни разходи по бюджета на МОН и трансфери към общини в размер на 195 345 лв. Средствата са планирани в централния бюджет за изплащане на стипендии по Програмата на мерките за закрила на деца с изявени дарби. С тях ще бъдат насърчени ученици от общински и държавни училища в системата на Министерството на образованието и науката, постигнали високи резултати на олимпиади и състезания.

С мащабна операция МВР разби група за незаконна търговия с антики

http://www.cross.bg/turgoviya-nezakonna-operatziya-1541303.html

/КРОСС/ Криминалисти на ОДМВР-Пазарджик предотвратиха незаконна търговия с антични предмети.Специализираната операция е реализирана под наблюдението на прокуратурата, задържан е 58-годишен мъж, заподозрян в извършване на незаконна търговия с антики в района, предаде пресцентърът на МВР. Мащабна полицейска операция по противодействие на нелегалната търговия с културно-исторически ценности е проведена на територията на територията на Пазарджишка област. Тя е стартирала вчера, осъществена е от служители на сектор „Противодействие на криминалната престъпност" при ОДМВР-Пазарджик със съдействието на колегите им от РУ-Септември. В хода на акцията те извършили претърсвания на адреси в Септември, селата Виноградец, Бошуля и Симеоновец. На входа на едно от селата задържали Х.Д. /53г./ от Септември, заподозрян в извършване на незаконна търговия с антики в района. В неговия автомобил и в апартамента му криминалистите открили около 120 фигури с различна форма и големина, над 360 монети, ключове от каси, заготовки на ключове, шперцове. Последвали претърсвания и в жилищата на неговите сътрудници - С.Х. /27г./, от село Симеоновец и Л.В. /54г./ от село Бошуля. Оттам са иззети метален медальон „Богородица с младенеца", три различни марки металотърсачи, незаконно притежавани ловна едноцевна пушка 12-ти калибър, боен пистолет „Броунинг" калибър 7.65 мм, 18 ловни и 16 бойни патрона за тях

62 деца ще получат персонални пенсии

http://offnews.bg/news/n_1/n_653966.html

62 деца без право на наследствена пенсия от починал родител ще получат персонални пенсии в размер на 106,33 лв. месечно. Това реши правителството на днешното заседание на Министерския съвет.  Пенсиите в размер на 90 на сто от социалната пенсия за старост ще се изплащат от 1 май. С отпускането им ще бъдат подпомогнати 36 семейства, останали в затруднено финансово положение.

Стилиян Петров ще участва в благотворителния мач на Бербатов

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/04/26/2960186_stiliian_petrov_shte_uchastva_v_blagotvoritelniia_mach/?ref=rss


Бившият капитан на българския национален отбор, "Селтик" и "Астън вила" Стилиян Петров ще участва в благотворителния мач, организиран от фондациите на Димитър Бербатов и Луиш Фиго.

Футболното шоу ще се състои на 14 юни на Националния стадион "Васил Левски", а Петров е второто обявено българско име в списъка с участници след Христо Стоичков.

"Той ни показваше какво е да се бориш на терена. Той ги бореше, аз вкарвах....

Над 45 хил. студенти ще се обучават с държавна издръжка следващата година

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/04/26/2960189_nad_45_hil_studenti_shte_se_obuchavat_s_durjavna/?ref=rss


През учебната 2017-2018 г. държавата ще субсидира обучението в 37 висши училища на 45 584 студенти, от които 38 555 – за образователно-квалификационни степени след средно образование. Решението е взето на правителственото заседание днес, а от Министерството на образованието посочват, че общият субсидиран прием е намален с 8% спрямо предходната година.

Срещу заплащане държавните университети ще имат право да приемат 12 104 първокурсници, от които 7079 след средно...

Прокуратурата: Бившият шеф на АПИ Лазар Лазаров нагласил поръчка за 51 млн. лв.

http://econ.bg/Новини/Прокуратурата-Бившият-шеф-на-АПИ-Лазар-Лазаров-нагласил-поръчка-за-51-млн-лв-_l.a_i.741685_at.1.html

Проверката е започнала през юни 2016 г. миналата година. Досъдебното производство е образувано на 17 септември. Обвиненията са за безстопанственост и...

Две болници в Пловдив и Русе стават университетски

http://offnews.bg/news/n_1/n_653965.html

Правителството определи за университетски болници лечебните заведения „Специализирана болница за активно лечение по акушерство и гинекология Селена“ ООД, гр. Пловдив и „Многопрофилна болница за активно лечение Медика Русе“ ООД, гр. Русе. Решението беше взето на днешното заседание на Министерския съвет.  Съгласно Закона за лечебните заведения университетски болници са многопрофилни или специализирани болници, в които, след акредитация, се осъществяват дейности по клинично обучение на студенти и докторанти по медицина, дентална медицина, фармация и здравни грижи, както и следдипломно обучение.

Бербатов и Стилиян Петров отново рамо до рамо пред родна публика

https://www.actualno.com/bgfootball/berbatov-i-stilijan-petrov-otnovo-ramo-do-ramo-pred-rodna-publika-news_608061.html

Стилиян Петров отново ще играе пред българска публика след близо 6 години. Бившият капитан на националния отбор ще бъде част от тима на Димитър Бербатов за благотворителния мач срещу звездната селекция на Луиш Фиго. За последно, преди да бъде диагностициран с левкимия, която пребори успешно, Стенли игра пред родна публика на 11 октомври 2011г. срещу Уелс. Какво написа Бербатов във Facebook - вижте в Sportlive.bg!    

Правителството одобри актуализираната стратегия за демографско развитие

http://www.cross.bg/razvitie-demografskite-politika-1541302.html

/КРОСС/ Правителството одобри годишен план за изпълнение на актуализираната Национална стратегия за демографско развитие на населението в България (2012-2030 г.). Планът систематизира набелязаните комплексни и секторни мерки, които оказват въздействие върху демографското развитие в краткосрочен и средносрочен времеви обхват. Това съобщиха от правителствената информационна служба. Основните фактори, които влияят върху демографското развитие, са не само демографските процеси - раждаемост, смъртност, миграция, но и развитието на качеството на човешките ресурси. Предвид инерционния характер на демографските процеси, мерките в плана са насочени не само към повлияване върху основните им показатели, но и към адаптиране на секторните политики към демографските промени. В тази връзка, основен елемент в демографската политика е развитието и повишаването на качествените характеристика на човешкия капитал. Мерките ще бъдат финансирани от бюджетите на компетентните ведомства в рамките на утвърдените с държавния бюджет разходи, актуализираната средносрочна бюджетна прогноза за периода 2017-2019 г., Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси", други оперативни програми, както и по европейски и международни проекти. Министерството на труда и социалната политика координира разработването на Плана за 2017 г. като приложи подход на максимално широко съгласуване

Пострадалите от аварията на АЕЦ в Чернобил настояват за социална защита

https://www.24chasa.bg/novini/article/6190826

Пострадалите от аварията на АЕЦ в Чернобил настояват за социална защитаПострадалите от аварията на АЕЦ в Чернобил и участниците в ликвидирането на последиците от трагедията настояват властите в Украйна да им осигурят адекватна социална защита. Това заяви пред ТАСС днес, когато се навършват 31 години от чернобилската катастрофа, Владимир Войтов - председател на украинското обществено сдружение на инвалиди "Съюз

Главният прокурор с отчет пред депутатите на всеки 3 месеца

https://www.24chasa.bg/novini/article/6190822

Главният прокурор с отчет пред депутатите на всеки 3 месецаНа всеки три месеца комисията по правни въпроси ще кани главния прокурор на свое заседание, записаха депутатите в правилника за работа на НС. На срещите ще се обсъждат прилагането на закона, както и дейността на прокуратурата и разследващите органи, вкл. законодателни промени, ресурсна осигуреност, затруднения,

Кирил Добрев: Павлова и Лазаров още ли смятат, че няма нарушения в АПИ?

http://www.cross.bg/dobrev-kiril-magistrala-1541301.html

/КРОСС/ „През юни месец, миналата година, от БСП направихме пресконференция и изнесохме информация за нередности в АПИ. Най-фрапантният случай бе, че за магистрала „Марица" бяха дадени допълнително 50 млн. лв. на една фирма, която усвоява 25 млн. лв. сутринта и 25 млн. лв. следобед", заяви народният представител от ПГ на „БСП за България" Кирил Добрев по повод разследванията на прокуратурата срещу Агенция „Пътна инфраструктурата" и обявеното по-рано днес от говорителя на Румяна Арнаудова, че има доказателства, че са разходени незаконно 51 млн. лв. при строежа на магистрала „Марица". Той допълни, че срещу тези пари фирмата е правила канавки и откоси. „Тогава бяхме наречени лъжци. Питаме сега Лазар Лазаров и Лиляна Павлова - продължават ли да смятат, че всичко по тази процедура е нормално? Една фирма да получава такива средства за един ден и да изпълнява такава поръчка за такъв обем за 32 дни? Целият проект струва 120 млн. лв., 50 млн. от тях да бъдат за откоси и канавки и да се правят за 32 дни, нормално ли е?", попита Кирил Добрев    

Той просто се снима с куче. Вижте какво стана в интернет

https://vesti.bg/lyubopitno/sveji/toj-prosto-se-snima-s-kuche.-vizhte-kakvo-stana-v-internet-6068390

След като оригиналната снимка се появи в интернет, много хора започнаха да правят какви ли не странни интерпретации

Детска градина във Варна се отказа от пластмасовите чашки

http://www.moreto.net/novini.php?n=349765

Варненската детска градина № 22 ”Мечо Пух” се отказва от пластмасовите чаши за еднократна употреба за пиене на вода. Всеки родител плаща около 25 лв. годишно за този консуматив в детското заведение и той е най-скъпият - превишава цената на всички други алтернативи между 5 и 10 пъти.

Отпуснаха над 1.2 млн. лева допълнително на МВР по повод Шенген

https://www.24chasa.bg/novini/article/6190813

Отпуснаха над 1.2 млн. лева допълнително на МВР по повод ШенгенПравителството одобри допълнителни разходи по бюджета на МВР в размер на 1 247 973 лв. Средствата са планирани в централния бюджет за изпълнението през 2017 г. на мерки за присъединяването на България към Шенгенското пространство, съобщи пресцентърът на кабинета. Дейностите, които ще се финансират, целят повишаване на техническата обезпеченост на

За пръв път от 140 години насам се родиха бизончета в национален парк в Канада

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6190819

За пръв път от 140 години насам се родиха бизончета в национален парк в КанадаВ националния парк Банф в провинция Алберта за пръв път от 140 години насам се родиха бизончета, предадоха световните агенции, цитирани от БТА. Специалистите считат, че това е истински успех в опитите да бъде въведен отново вида в природата. Първото малко видяло бял свят в Деня на Земята, съобщиха от Управлението на националните паркове в Канада.

Къде варят и режат хора за амулети

https://vesti.bg/lyubopitno/kyde-variat-i-rezhat-hora-za-amuleti-6068384

В Танзания има много повече албиноси, отколкото в други части на света. Смята се, че частите на тялото им достигат цена до 75 000 долара

Ужасяващ амулет за късмет - от тялото на човек албинос

https://vesti.bg/lyubopitno/uzhasiavasht-amulet-za-kysmet-ot-tialoto-na-chovek-albinos-6068384

В Танзания има много повече албиноси, отколкото в други части на света. Смята се, че частите на тялото им достигат цена до 75 000 долара

Последният епизод от "Междузвездни войни" ще излезе през май 2019

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2017/04/26/2960151_posledniiat_epizod_ot_mejduzvezdni_voini_shte_izleze/?ref=rss


Третият епизод от последната (засега) трилогия от фантастичната сага "Междузвездни войни" ще се появи по екраните през май 2019 г., съобщи компанията "Уолт Дисни".

Това е и промяна в стратегията на компанията, която досега пускаше филмите от поредицата през зимните празници, отбелязва "Ройтерс". Премиерите обикновено са съобразени с почивките, сезона и поведението на кинозрителите, като май се смята за по-слаб период.

Виж решенията на Министерски съвет от днес

https://www.24chasa.bg/novini/article/6190809

Виж решенията на Министерски съвет от днесУтвърден е приемът на студенти във ВУЗ и таксите за обучение в държавните висши училища за учебната 2017/2018 година Държавата ще субсидира обучението в 37 държавни висши училища на 45 584 студенти, от които 38 555 за образователно-квалификационни степени след средно образование. Това реши Министерският съвет,

Окончателно: Главният прокурор на изслушване в НС на всеки 3 месеца

https://www.actualno.com/politics/okonchatelno-glavnijat-prokuror-na-izslushvane-v-ns-na-vseki-3-meseca-news_608060.html

Депутатите приеха окончателно предложението главният прокурор да бъде канен в парламента за изслушване на всеки 3 месеца. Това стана по време на разглеждане на правилника за дейността на Народното събрание. Предложението на ГЕРБ беше прието единодушно с 193 гласа „за&ldqu

РИОСВ провери сигнали за щети от мечки, открити са убити домашни животни

https://www.24chasa.bg/region/article/6190789

РИОСВ провери сигнали за щети от мечки, открити са убити домашни животниРегионална инспекция по околната среда и водите – Смолян извърши проверки по сигнал за щети от мечка, съобщиха от РИОСВ, цитирани от "Фокус". Сигналът е получен на 25 април около 18.00 часа на тел. 112 и е задействана групата за бързо реагиране към регионалната инспекция. Експертите установяват, че има убита овца, а друга е ранена.

5 животни избити от мечки в Родопите за ден

https://www.24chasa.bg/novini/article/6190797

5 животни избити от мечки в Родопите за денРИОСВ – Смолян извърши проверки по сигнал за щети от мечка. Той е получен на 25 април около 18.00 ч. на тел. 112 и е задействана групата за бързо реагиране към регионалната инспекция. Експертите установяват, че има убита овца, а друга е ранена. Животните са нападнати при прибиране към обора след паша на около 3 км от квартал „Средок“ на град

Правителството се запозна с доклади за резултатите от три заседания на Съвета на ЕС

https://www.24chasa.bg/novini/article/6190811

Правителството се запозна с доклади за резултатите от три заседания на Съвета на ЕСПравителството се запозна с доклади за резултатите от проведени в началото на април в Люксембург и Валета заседания на Съвета на Европейския съюз, съобщи пресслужбата на МС. По време на заседанието на Съвета по земеделие и рибарство министрите от ЕС обсъдиха предложението за регламент за финансовите правила,

Брюксел с първа стъпка срещу Орбан заради Централноевропейския университет

http://clubz.bg/53245-bryuksel_s_pyrva_stypka_sreshtu_orban_zaradi_centralnoevropejskiq_universitet

Европейската комисия предприе първата стъпка от процедура срещу Унгария заради новия закон за висшето образование, насочен срещу създадения от Джордж Сорос Централноевропейски университет (ЦЕУ).

Комисията е изпратила официално уведомително писмо до правителството в Будапеща, което трябва да отговори до два месеца на съмненията за нарушаване на европейското право.

Уведомителното писмо се изпраща, когато Комисията прецени, че може да има нарушение на правото на ЕС, което предполага откриването на процедура за нарушение.

Изпращането на писмото съвпада с деня, когато унгарският премиер Виктор Орбан трябва да се обърне към Европейския парламент като част от дебатите за политиката на Унгария спрямо висшето образование и неправителствените организации.

„Гардиън“ припомня, че Брюксел и Орбан са в изострени отношения и по въпроса за имигрантските квоти, задържането на мигрантите и оградените с бодлива тел лагери по границата на Унгария.

В началото на месеца парламентът на Унгария прие нови изисквания за висшите учебни заведения, особено за регистрираните извън страната. Новият закон изисква преподавателите в ЦЕУ да кандидатстват за разрешение за работа, което според университета ще ограничи възможностите им за набиране на качествен академичен състав. Законът също изисква университетът да открие клон и в САЩ, както и да спре да обучава по акредитирани в Съединените щати програми.

Вицепрезидентът на Комисията Валдис Домбровскис обясни:

„Уведомителното писмо е първата стъпка от процедурата за нарушение, но унгарските власти имат време за реакция“.

ЦЕУ е основан от Джордж Сорос след падането на „Желязната завеса“ през 1989 година. Ректорът Майкъл Игнатиеф обвини Орбан, че „е опрял пистолет в слепоочието му“. Новият закон предизвика масови протести по улиците на Будапеща.

Управляващите в Унгария обаче защитават промените и твърдят, че чуждестранните университети трябва да бъдат третирани по същия начин като местните.

ЦЕУ е акредитиран в Ню Йорк, но не разполага с кампус там. Според Орбан, това е несправедливо предимство за ЦЕУ пред унгарските университети.

Ангела Меркел и Владимир Путин ще се срещнат на 2 май в Сочи

https://www.actualno.com/europe/angela-merkel-i-vladimir-putin-shte-se-sreshtnat-na-2-maj-v-sochi-news_608059.html

Германският канцлер Ангела Меркел и руският президент Владимир Путин ще се срещнат на 2 май в Сочи, съобщиха от Кремъл. „Да, мога да потвърдя това“, каза говорителят на руския държавен глава Дмитрий Песков по време на пресконференция. По време на посещението на баварс

Uber пуска летящи таксита в Далас и Дубай

http://www.cross.bg/uber-letyashti-taksita-1541299.html

/КРОСС/ Въпреки нестихващите скандали около компанията, Uber продължава да работи по своите амбициозни проекти. Тя обяви, че е сключила ново партньорство с градовете Далас и Дубай, което ще ѝ позволи да предлага летящи таксита, съобщи онлайн изданието CNET. "Представете си, че сутрин отивате на работа с 6-минутен полет вместо да прекарате час в кола и да губите време", коментира Джеф Холден, продуктов директор на Uber. Целта на компанията е да успее да демонстрира способностите на своите летящи таксита още през 2020 г. Това не ѝ дава много време да създаде работещ прототип и най-вече да успее да преодолее различните регулации. Затова Uber се надява, че чрез сключване на директни партньорства с общините ще може да получи необходимата помощ. Концепцията на Uber предвижда създаването на малки електрически летящи превозни средства. Те се казват VTOL и могат да летят като хеликоптер, но са много по-малки, леки и евтини. Компанията смята, че летящите таксита ще могат да превозват хора от покрайнините на градовете до техните центрове. Все още не е уточнено дали превозните средства ще излитат и кацат само на предварително определени места или ще могат да изпълняват и по-директни превози. За Uber това са подробности. По-важното за компанията е да продължи да се развива. "Ако не планираш за 5 или 10 години напред, след 10 години просто няма да имаш компания", коментира Холден.  

Освобождават първокурсници в Търново от първа такса в 24 приоритетни специалности

https://www.24chasa.bg/region/article/6190807

Освобождават първокурсници в Търново от 
първа такса в 24 приоритетни специалностиВеликотърновският университет освобождава от такса за първия семестър първокурсници, които изберат 24 специалности от 8 обявени за приоритетни направления. Условието е да се запишат за редовни студенти до 3 юли. Таксата, която бъдещите висшисти ще си спестят е между 250 и 380 лв. в зависимост от специалността.

Неизбежна ли е войната в Северна Корея?

http://clubz.bg/53244-neizbejna_li_e_vojnata_v_severna_koreq

Американски бойни кораби плават към Южна Корея. Там акостира и атомна подводница. Северна Корея пък проведе най-мащабните в историята си артилерийски стрелби. Всяка седмица Вашингтон и Пхенян си разменят нападки и обиди.

На фона на всичко това е трудно да се разбере дали войната е неизбежна или дали администрацията на Тръмп се опитва да изработи начин на противопоставяне срещу Ким Чен Ун, отбелязва Си Ен Ен.

Всекидневните съобщения за несигурната ситуация на Корейския полуостров подхранват опасенията от неизбежна война. Достигнала ли е обаче тя своята критична точка?

Само една искра

Анализатори се опасяват, че ситуацията е толкова нажежена, че може да бъде възпламенена само от една искра.

"Истинският въпрос е дали някой ще допусне глупава грешка, защото и най-малка ескалация може да доведе до излизане на нещата от контрол", смята Брус Бенет, старши анализатор по въпросите на отбраната в корпорация РАНД.

Немалко експерти обаче са на мнение, че дори при стратегическа грешка войната не е неизбежна. Ако беше неминуема, американските въоръжени сили щяха да бъдат поставени в готовност, известна като Defcon 2, отбелязва Карл Шустер - преподавател в Хавайския тихоокеански университет и бивш шеф на операциите в Съвместния разузнавателен център към Тихоокеанското военно командване на САЩ. Тя ще бъде обявена публично.

Defcon 2 означава почти максимална бойна готовност. При нея всички военни сили са в готовност за мобилизиране и разполагане в рамките на 6 часа. Досега тя е обявявана само веднъж - през 1962 г., по време на Карибската криза.

Американската армия би засилила подготовката и към Източна Азия би отплавал втори самолетоносач след изпратения вече "Карл Винсън". Засега не е обявено пращането на втори такъв боен кораб.

Според Шустер в случай на неизбежна война севернокорейците биха разположили по източното си крайбрежие доста повече артилерия и боеприпаси и това би било видно от спътникови снимки.

Факторът "Тръмп"

Нещата се усложняват от факта, че управлението на Доналд Тръмп навлезе в нов етап - този на твърдия тон и балансирането на ръба на войната, отбелязва Си Ен Ен.

Тръмп и ключовите му министри засилиха реториката си, като заявиха, че "времето на стратегическото търпение свърши". и че "всички възможности са на масата", когато става дума за диалог с изолираната сталинистка държава.

Тръмп натиска Китай - най-близкия съюзник на Северна Корея, да упражни по-силен икономически натиск срещу нея, за да изостави тя ядрената си програма. вицепрезидентът Майк Пенс заяви, че САЩ ще търсят подкрепата на съюзниците си и съседите на КНДР. Безпокойството обаче идва от факта, че на всички санкции и заплахи режимът в Пхенян отговаря с неподчинение.

Анализатори смятат също така, че с навика си да пише в туитър и да отправя и там нападки срещу Северна Корея той само ще провокира още повече Ким Чен Ун.

Какво иска Ким?

Също така от изключителна важност е въпросът на какво е готов севернокорейският лидер.

Макар Ким Чен Ун е описван като млад и луда глава, ядрената програма на КНДР има една единствена цел - страната да оцелее.

"Северна Корея смята, че единственият начин да възпре САЩ от нападение срещу нея и да поддържа мощта на режима на Ким е да притежава ядрени оръжия", заяви Джо Бермудес.

Той е анализатор от групата "Северно от 38-ия паралел", наблюдаваща КНДР.

Опасенията на съседите

Ситуацията принуждава съседите на Северна Корея да бъдат готови за най-лошото.

Миналия месец Япония за първи път проведе учебна евакуация и издаде указания как да се действа в случай на атака. Американците в Южна Корея тренираха евакуация оттам още миналата година. Жителите на южнокорейската столица тренират подготовка за война веднъж или два пъти годишно.

Китай се опитва да играе ролята на посредник, като предлага споразумения за деескалиране на ситуацията. Те обаче биват отхвърляни както от Северна Корея, така и от САЩ.

Всички страни смятат, че една пълномащабна война ще бъде опустошителна и няма да бъде в интерес на никого, отбелязват анализатори. Те припомнят, че дори инциденти като подапянето на южнокорейски боен кораб през 2010 г. и обстрелът на южнокорейски остров през 2014 г. не доведоха до война.

Москва иска ООН да създаде стратегия срещу фалшивите новини

http://offnews.bg/news/n_1/n_653952.html

Говорителката на руското министерство на външните работи Мария Захарова призова Секретариата на ООН да разработи международна стратегия за борба с фалшивите новини и дезинформацията, която тя сравни с вирусна епидемия, предава ТАСС.   По време на сесия на Информационния комитет към Генералната асамблея на ООН Захарова заяви, че масовото производство на фалшиви новини е резултат от спад в професионалните стандарти в медиите на фона на необосновани законови ограничения.  Предложението на Русия включа изготвянето на основни параметри, които да намерят място в обща стратегия срещу дезинформацията. "И както систематичните усилия срещу всяка трансгранична епидемия, необходима е стратегия за противопоставяне срещу тази заплаха на международно равнище", разясни Захарова.  Говорителката на Сергей Лавров определи като проблемни и въпроси като свободата на словото, обективността и ненаказуемостта за престъпления срещу журналисти. 

Избраха нов председател на Дружеството на писателите в Пловдив

http://www.cross.bg/plovdiv-beshe-baev-1541300.html

/КРОСС/ Общото събрание реши Антон Баев да заема временно поста за два месеца като председател на Дружеството на писателите в Пловдив на мястото на Начо Христосков. За този период новото ръководство трябва да изиска от Христосков финансов отчет на дружеството. Такъв не бе предоставен, а самият Христосков не присъства на събранието, като уведоми членовете му за своето напускане с писмено заявление, подадено до управителния съвет. Така не станаха ясни мотивите за оставката му, нито пък беше предоставен финансов отчет на дружеството. Антон Баев беше единственото предложение за председател и неговата кандидатура беше приета единодушно от присъствалите близо 50 членове на дружеството. Той заяви, че ако до 2 месеца не види финансовия отчет на дружеството, също ще се откаже от ръководния пост. Предложението за временното председателство дойде именно от Баев, а Общото събрание го одобри. Приех, защото предложението дойде от уважавани от мен", каза в интервю за Радио Пловдив Антон Баев. Ще опитам да помогна. Писателската гилдия в Пловдив е обезкостена, дори няма място където да се среща. В Бургас кметът направи за писателите специална къща. В Пловдив им взеха къщата Ламартин и събранието снощи, ако не беше читалище "Алеко Константинов", трябваше да го направим на улицата."

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване