Тръмп започна търговска война с Канада

http://www.klassa.bg/News/Read/article/279222_%D0%A2%D1%80%D1%8A%D0%BC%D0%BF+%D0%B7%D0%B0%D0%BF%D0%BE%D1%87%D0%BD%D0%B0+%D1%82%D1%8A%D1%80%D0%B3%D0%BE%D0%B2%D1%81%D0%BA%D0%B0+%D0%B2%D0%BE%D0%B9%D0%BD%D0%B0+%D1%81+%D0%9A%D0%B0%D0%BD%D0%B0%D0%B4%D0%B0

 Президентът на САЩ Доналд Тръмп започна офанзива по всички посоки срещу Канада. На практика той обяви търговска война на Канада.
Това става с налагането на мита върху дървения материал за строителство, предава АФП, цитирана от дир.бг.
Тръмп заплашва и с репресивни мерки в сектора на млекопроизводството. "Хората не осъзнават, че Канада бе много сурова спрямо САЩ. Години наред те (канадците – б.ред.) бяха по-хитроумни от ръководителите ни", заяви Тръмп, допълвайки, че не се страхува от търговска война с Канада. 
В телефонен разговор с Тръмп снощи канадският премиер Джъстин Трюдо твърдо е обещал, че неговото правителството "ще защитава енергично интересите на канадската промишленост за строителен дървен материал". 
"Това беше много приятелски телефонен разговор", съобщи Белият дом. 
Кабинетът на канадския премиер обаче се въздържа да направи оценка на разговора. Малко по-рано министърът на търговията на САЩ Уилбър Рос аргументира вдигането на митата с необходимостта да се противодейства на субсидиите, давани от канадски провинции, които внасят в САЩ стоки на неизгодни цени. 
САЩ са внесли канадски дървен материал за 5,7 млрд. долара през 2016 г. Според Рос новите мита ще вкарат в хазната 1 млрд. долара. 
Търговското министерство на САЩ обяви, че митата върху дървения материал ще бъдат от 3,02 до 24,12 % за канадските доставчици.



segabg.com

Няма да има Комисия за наблюдение на КЕВР в парламента

http://www.cross.bg/komisiyata-narodnoto-subranie-1541278.html

/КРОСС/ Народните представители приеха предложението за отпадане на точката за създаване на Комисия за наблюдение на дейността на КЕВР в Правилника за организацията и дейността на Народното събрание, съобщи „Фокус". „За" гласуваха 135 народни представители, а 74 бяха против. Предложението бе на народния представител от ГЕРБ Данаил Кирилов и председател на временната комисия за създаване на правилник за работата на Народното събрание. Зам.-председателят на ПГ на „БСП за България" Жельо Бойчев възрази срещу предложението, тъй като според него това е лош знак на гражданите. „Едва ли има друг регулаторен орган, чийто решения по същество да касаят толкова граждани", заяви Жельо Бойчев и допълни, че ако комисията отпадне, гражданите ще изтълкуват това като знак, че нещо се укрива или прикрива. „Няма по-подходящо място от Народното събрание, където да се задават въпроси и да се търсят отговори", заяви той. В отговор Данаил Кирилов обясни, че става въпрос за промяна на дефиницията на комисията в подкомисия и работата на комисията ще се интегрира в Комисията по енергетика. С приемането на създаването на Комисия за наблюдение на приходните агенции, борба със сивата икономика и контрабандата броят на комисиите в парламента се запазва на 23.  

Бойко Борисов:Бой по всички - така че да има превенция

https://vesti.bg/bulgaria/politika/bojko-borisovboj-po-vsichki-taka-che-da-ima-prevenciia-6068388

„Господ така отреди - в най-сложния момент за Европа, България да бъде център”, посочи лидерът на ГЕРБ

Велизар Енчев за коалицията ГЕРБ - ОП: Няма ценности - всеки се купува, всичко се продава

http://www.cross.bg/enchev-prodava-volen-1541292.html

/КРОСС/ „Новата коалиция, която ще излъчи правителство, доказва, че няма ценности - всеки се купува и всичко се продава". Това обяви пред БТВ Велизар Енчев. Енчев беше депутат в предишния мандат, влезе чрез листата на Патриотичния фронт, но много скоро напусна групата и остана независим депутат. Той уточни, че нарича Обединените патриоти Обединени патриотари, защото патриотарството означава да осребриш патриотизма. По думите на Енчев и тримата съпредседатели на Обединените патриоти - Валери Симеонов, Красимир Каракачанов и Волен Сидеров, са се отказали от всички свои идеи и предизборни обещания. „Най-голямата подмяна беше при Волен Сидеров, този който наричаше Бойко Борисов „държанка", уточни Енчев.  

Потребителското доверие във Франция се стабилизира през април

http://econ.bg/Новини/Потребителското-доверие-във-Франция-се-стабилизира-през-април_l.a_i.741677_at.1.html

Потребителското доверие във Франция се стабилизира през април в 9-годишен връх, показват данни на официалната френска статистика Insee.  ...

Бойко Борисов: Бой по всички така, че да има превенция

https://vesti.bg/bulgaria/politika/bojko-borisov-boj-po-vsichki-taka-che-da-ima-prevenciia-6068388

„Господ така отреди - в най-сложния момент за Европа България да бъде център”, посочи лидерът на ГЕРБ

Полицията с официално съобщение за обира от КАТ

https://www.24chasa.bg/novini/article/6190663

Полицията с официално съобщение за обира от КАТПреди минути ОД на МВР - Благоевграз разпространи официално съобщение за нощния обир на каса от сградата на КАТ. От него става ясно, че "около 6,30 часа на полицейски служители на 02 РУ-Благоевград, са установили кражба от офис на банка, находящ се на входа на Благоевград в посока Симитли – Благоевград". За случая е уведомена РП-Благоевград.

44-ото Народно събрание ще е без Комисия за наблюдение на дейността на КЕВР

https://www.24chasa.bg/novini/article/6190662

44-ото Народно събрание ще е без Комисия за наблюдение на дейността на КЕВРНародните представители приеха предложението за отпадане на точката за създаване на Комисия за наблюдение на дейността на КЕВР в Правилника за организацията и дейността на Народното събрание, предаде „Фокус“. „За“ гласуваха 135 народни представители, а 74 гласуваха против. Предложението бе на народния представител от ГЕРБ Данаил Кирилов и

Предозиране: Даниела Дашева получи награда за изключителна подкрепа към българския ски спорт

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/04/26/2960062_predozirane_daniela_dasheva_poluchi_nagrada_za/?ref=rss


Въображението на читателя често се оказва бедно, за да разтълкува посланията на управляващите, партиите, държавните институции или техните пиари. Рубриката на "Дневник" "Предозиране" започна със събиране на абсурдите на предизборната кампания, но продължава и след това с нови сюжети.

Служебният спортен министър Даниела Дашева получи награда за изключителна подкрепа към българската федерация по ски за организирането на стартовете от Световната купа по...

Таксиметров шофьор предаде в полицията забравен портфейл с пари и документи

https://www.24chasa.bg/novini/article/6190649

Таксиметров шофьор предаде в полицията забравен портфейл с пари и документи43-годишен мъж от Шумен, баща на четири деца, намерил портфейл с пари и документи и го предал в полицията. Илиян Илиев е шофьор на такси. Това съобщиха от ОД на МВР - Шумен. Около 01:30 часа на 23 април той е бил на стоянка пред заведение в града. В автомобила се качили двама мъже и поръчали да бъдат откарани до друго заведение в Шумен.

Борисов видя румънския модел в действията на прокуратурата

http://www.dnevnik.bg/politika/2017/04/26/2960061_borisov_vidia_rumunskiia_model_v_deistviiata_na/?ref=rss


"Използвам случая да поздравя действията на прокуратурата. Всички искахме румънския модел, това е румънският модел - като се събудиш сутрин, да чуеш кого разследват". Това каза бившият и бъдещ премиер Бойко Борисов за проверката на прокуратурата и ДАНС в Агенция "Пътна инфраструктура" след среща с британския евродепутат Джефри ван Орден. "Бой по всички, така че да има превенция и да спре по тази тема да се говори каквото и да е, и да има съмнения за корупция. Който,...

Виртуалната реалност превзема фитнеса

http://www.investor.bg/novini/261/a/virtualnata-realnost-prevzema-fitnesa-238236/

Разработчиците на нови технологии се опитват да направят спорта на закрито по-забавен и приятен за хората

Ген. Кирчо Киров: Не са само 4 държавите, които се опитват да влияят на България

https://www.24chasa.bg/novini/article/6190636

Ген. Кирчо Киров: Не са само 4 държавите, които се опитват да влияят на БългарияНе са само 4 държавите, които се опитват да влияят на вътрешните работи на България. Това каза пред „Фокус“ ген. Кирчо Киров, бивш директор на НРС. По думите му всяка една държава, която защитава интересите си, е нормално да го прави посредством определен тип влияния. „Най-тесните национални интереси на всяка държава се простират в региона,

Валери Симеонов: Посланикът на Турция в България да бъде отстранен

http://www.klassa.bg/News/Read/article/279221_%D0%92%D0%B0%D0%BB%D0%B5%D1%80%D0%B8+%D0%A1%D0%B8%D0%BC%D0%B5%D0%BE%D0%BD%D0%BE%D0%B2%3A+%D0%9F%D0%BE%D1%81%D0%BB%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D0%BA%D1%8A%D1%82+%D0%BD%D0%B0+%D0%A2%D1%83%D1%80%D1%86%D0%B8%D1%8F+%D0%B2+%D

 Посланикът на Турция в България да бъде отстранен. Това каза съпредседателят на „Обединени патриоти“ и лидер на НФСБ Валери Симеонов в предаването „Здравей, България“ по Нова телевизия. Според него, Сюлейман Гьокче се меси във вътрешните работи на страната. Симеонов настоя също да бъде отзован посланика на България в Турция Надежда Нейнски. 
„Сюлейман Гьокче обикаляше с Лютви Местан, когато трябваше да се създадат структури на новата партия. Той участваше пряко и косвено в предизборната кампания”, коментира Валери Симеонов и попита: „Какво означава да не се съобразяваме. Да се откажем от собствения си суверенитет и независимост? Да приемем, че сме едва ли не бъдещата провинция на Турция? Това ли означава да се съобразяваме с нашия съсед? Мястото на България е тук и по никакъв начин не трябва да се огъваме”. 
По отношение на коалиционното споразумение, Симеонов коментира: „Все още не сме подписали коалиционното споразумение. За стратегическите приоритети в програмата сме се разбрали“. „Сега приключваме с политическото споразумение, което ще бъде като Библията за бъдещето на тези политически формации”, добави Валери Симеонов. 

Синдикът на ЦСКА Дора Милева няма да бъде освободена от поста си

https://www.24chasa.bg/sport/article/6190632

Синдикът на ЦСКА Дора Милева няма да бъде освободена от поста сиСофийски градски съд остави без уважение искането на кредитора "Ред Енимълс" ЕООД, направено с молба вх. № 45188/04.04.2017 г., за освобождаване на синдика Дора Милева поради неизпълнение на задълженията ѝ и нарушаване интересите на длъжника и кредиторите. Това става ясно от документите по делото на старото дружество ЦСКА.

Симеонов: Гьокче е безочлив, надменен и нагъл

https://vesti.bg/bulgaria/politika/simeonov-giokche-e-bezochliv-nadmenen-i-nagyl-6068386

„Да приемем, че сме едва ли не бъдещата провинция на Турция? Това ли означава да се съобразяваме с нашия съсед?“, попита съпредседателят на ОП

Жена е загинала при катастрофа край Стара Загора, водачът е избягал

https://www.24chasa.bg/novini/article/6190637

Жена е загинала при катастрофа край Стара Загора, водачът е избягалЖена на 68 години е загинала при катастрофа край Стара Загора, водачът е избягал и се издирва. Това съобщават от пресцентъра на Областната дирекция на МВР. Жената е открита в района на отбивка за Пречиствателната станция-Стара Загора. При огледа е установено, че на посоченото място неустановено към момента МПС, управлявано от неустановен водач,

САЩ тестват междуконтинентална балистична ракета

http://www.cross.bg/minutmen-izdanieto-raketa-1541277.html

/КРОСС/ В сряда Военновъздушните сили на САЩ ще извършват тестово изстрелване на междуконтитенталната балистична ракета „Минътмен III", съобщава изданието The Washington Examiner. Изстрелването, което ще бъде стартирано от военновъздушна база „Ванденберг" в щата Калифорния, цели да демонстрира американския ядрен капацитет, подчертаха представители на ВВС на САЩ. Изпитанията ще бъдат проведени на фона на напрежението между Северна Корея и САЩ. Независимо от това говорител на американските ВВС подчерта, че изстрелването на ракетата е планирано още преди година и няма нищо общо с провокациите на режима на Ким Чен Ун. Последният тест на „Минътмен III" е проведен през февруари, но такива се провеждат около четири пъти годишно, отбелязват от изданието.  

Задигнаха каса с 15 000 лв. от КАТ-Благоевград

https://www.24chasa.bg/novini/article/6190633

Задигнаха каса с 15 000 лв. от КАТ-БлагоевградКаса с пари бе задигната снощи от сградата на КАТ в Благоевград. Обирът е станал от гишето на банка, където се плащат глоби, такси и др. По непотвърдена информация изчезналите пари са около 15 хил. лв. Те били металана каса, която е изкъртена. Крадецът се е промъкнал след като отворил прозорчето на гишето.

Деница Златева: Благодаря за оценката на ГЕРБ, БСП и ДПС

https://www.24chasa.bg/novini/article/6190625

Деница Златева: Благодаря за оценката на ГЕРБ, БСП и ДПС"Скъпи приятели, благодаря ви за подкрепата. Решението, което взех не беше лесно. Предизвикателството да довърша започнатото през тези три месеца и България да бъде успешен председател на Съвета на ЕС е изключително висока оценка за работата - моята и на екипа ми". Това написа в профила си във фейсбук Деница Златева.

Спряно е подаването на топла вода в "Студентски град" в София

https://www.24chasa.bg/region/article/6190628

Спряно е подаването на топла вода в "Студентски град" в СофияСпряно е подаването на топла вода в 64 абонатни станции в "Студентски град" поради авария по топлопреносната мрежа, съобщава на сайта си "Топлофикация София". Топла вода няма в района на бул. "Д-р Г. М. Димитров", бул. "Св. Климент Охридски", ул. "Проф. Георги Брадистилов", ул. "Баку", ул. "Росарио", ул. "Никола Габровски", ул. "Проф.

Поздравявам Прокуратурата за действията й, всички искахме румънски модел – като се събудиш сутрин да чуеш кого разследват

http://www.klassa.bg/News/Read/article/279220_%D0%9F%D0%BE%D0%B7%D0%B4%D1%80%D0%B0%D0%B2%D1%8F%D0%B2%D0%B0%D0%BC+%D0%9F%D1%80%D0%BE%D0%BA%D1%83%D1%80%D0%B0%D1%82%D1%83%D1%80%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%B7%D0%B0+%D0%B4%D0%B5%D0%B9%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%B8%D1%8F%D

 Поздравявам Прокуратурата за действията й, всички искахме румънски модел – като се събудиш сутрин да чуеш кого разследват. Това каза пред журналисти в Народното събрание лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов във връзка с действията на пПрокуратурата през последните дни, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Борисов посочи, че именно това е румънският модел. Според него така ще има превенция и ще спре да се говори за съмнения за корупция. „Който, където и както го заварят, всичко трябва да се провери и да се повдигат обвинения“, коментира Борисов.
Деница КИТАНОВА 

Великият Наско Сираков празнува 55 години

http://offnews.bg/news/n_1/n_653946.html

Великият Наско Сираков празнува днес 55 години. Родният му Левски и БФС първи честитиха на знаменития голмайстор. OFFNews се присъединява към пожеланията за здраве и още дълги години радости с любимия отбор. Ето какво написаха "сините" за своя голмайстор номер 1 за всички времена: "Днес живата легенда на ПФК ЛЕВСКИ Наско Сираков празнува своя 55-и рожден ден. Роден на 26 април 1962 година нападателят е играчът с най-много голове в историята на Левски – общо 206 във всички надпревари. В „А” група има 165 попадения, което е рекорд за клуба. Започва пътя си към големия футбол при юношите на Левски през 1975-а. Изиграва по един сезон във варненския "Спартак" и в хасковския тим (1980-1982), после се връща в ЛЕВСКИ и се състезава със „синия” екип до 1988-а. Следват две години зад граница - в "Еспаньол" и в "Реал" - Сарагоса. През 1991-ва Наско се връща в ЛЕВСКИ и става голмайстор на А група с 26 гола. През 1992-ра пр еминава във френския "Ланс", но остава там само половин сезон, след което отново играе в Левски. През 1994-та е капитан на отбора. Вкарва 30 гола, което го прави голмайстор на първенството. През 1994/95 е с основен принос за титлата на Левски, вкарвайки 12 гола в 10 срещи. На полусезона преминава в "Ботев" (Пловдив). През 1995-а е взет в "Славия" със свободен трансфер и извежда отбора до титла и национална купа. Наско Сираков има общо 294 мача и 196 гола в А група - второ постижение в историята след Петър Жеков. Голмайстор на "А" група с фланелката на ЛЕВСКИ става през 1987 г. - с 36 гола (Бронзова обувка), през 1988-а - с 28 гола, през 1992-ра - с 26 гола, и през 1994 г. - с 30 гола. Изиграл е 82 мача в националния отбор и е отбелязал 23 гола. Дебютира на 7 август 1983 г. срещу Алжир. Участва на две световни първенства по футбол - през 1986-а, когато България достига до осминафинал, и през 1994-та, когато отборът ни постига най-големия си успех - четвърто място в света, а Сираков е автор на един гол срещу Аржентина при победата с 2:0 в мач от груповата фаза. Участник е и на Европейското първенство по футбол през 1996 г. в Англия, играе в един мач. В евротурнирите за ЛЕВСКИ е изиграл 23 мача и е вкарал 10 гола. От 1996 до 1998 г. Сираков е помощник-треньор на националния отбор на България, с който отива на Световното през 1998-а. От 1999 до април 2003-та и от април 2004 г. е изпълнителен директор на ПФК ЛЕВСКИ. Шампион на България през 1984, 1985, 1988, 1993 и 1994 с ЛЕВСКИ. Носител на купата на страната през 1984, 1986, 1992 и 1994 с ЛЕВСКИ. Носител на Купата на Съветската армия (в неофициалния турнир) през 1984, 1987 и 1988 г. с ЛЕВСКИ. Като ръководител в "синия" клуб има 5 титли (1999/2000, 2000/2001, 2001/2002, 2005/2006, 2006/2007), 5 купи (1999/2000, 2001/2002, 2002/2003, 2004/2005, 2006/2007), 2 суперкупи (2005, 2007), 1/4-финал в турнира за Купата на УЕФА през сезон 2005/2006 и участие в груповата фаза на Шампионската лига (2006/2007). Ръководството, футболистите и служителите на ПФК ЛЕВСКИ честитят празника на Наско Сираков и му пожелават много здраве, лични и професионални успехи, както и нови щастливи мигове, които да му носи „синият” тим".

Делян Добрев се отказа от имунитета си

http://www.moreto.net/novini.php?n=349743

Народният представител от ПГ на ГЕРБ Делян Добрев се е отказал от имунитета си. Това съобщи председателят на Народното събрание Димитър Главчев от трибуната на парламента, предаде репортер на БГНЕС. Добрев се е отказал от имунитета си във връзка с искане на главния прокурор Сотир Цацаров.

САЩ започват изпитания на междуконтитентална балистична ракета

https://www.actualno.com/america/sasht-zapochvat-izpitanija-na-mejdukontitentalna-balistichna-raketa-news_608012.html

В сряда Военновъздушните сили на САЩ ще извършват тестово изстрелване на междуконтитенталната балистична ракета „Минътмен III“, съобщава изданието The Washington Examiner. Изстрелването, което ще бъде стартирано от военновъздушна база „Ванденберг“ в щата Калифорния, цел

Крадци обраха КАТ - Благоевград

http://offnews.bg/news/n_1/n_653947.html

Банков клон, намиращ се в сградата на КАТ-Благоевград, е обран тази нощ, предаде БГНЕС. Крадци са влезли през вратата на пункта за извършване на технически прегледи, счупили са стъклото на гишето на касата, след което са измъкнали малката метална каса. Крадците са я влачили по коридора към пункта за технически прегледи върху одеяло, за да не вдигат шум. Обирджиите все още не са известни, действията на полицията по случая продължават. 

Как Живков спря „Бийтълс“, а Рашидов изгони Джагър

http://clubz.bg/53241-kak_jivkov_sprq_%E2%80%9Ebijtyls%E2%80%9C_a_rashidov_izgoni_djagyr

КУЛТУРА бийтълс студио

Един слух броди из България от 50 години – историята за пропадналия концерт на „Бийтълс“ в България по време на Световния младежкия фестивал през 1968 г. Слухът периодично се разгаря с нова сила, раздухван от тежката липса на професионализъм, от елементарни познания по история на музиката, както и от една публикация „от архивите на ЦК на БКП“ – защото, както знаем, от протоколите на ЦК на БКП истината струи като бистра вода от планински извор в ранна пролет.

Последната реинкарнация на този мит беше миналата седмица в телевизионното предаване „Обичам България“ – като отговор на въпроса с гостуването на коя световна група в България сме се разминали на косъм през 1968-а, като правилен отговор бяха посочени „Бийтълс“. Че сме се разминали – разминали сме се, но не само през 1968-а, а въобще. И не на косъм, а с десетилетия. Нужно ли е любовта към България да минава през такива измислици?

Като всеки стар слух, и този има няколко версии – общото между всички тях е твърдението, че „през лятото на 1968-а „Бийтълс“ заявяват намерението си да пеят в София“. Според най-лекия, лайт-вариант на клюката – някъде през 1968 г. Джон, Пол, Джордж и Ринго изразили желание да изнесат концерт на Световния младежки фестивал в София, но по нареждане на ЦК на БКП получили отказ. В най-екстремната хардкор версия „Бийтълс“ кацат инкогнито на летище „Враждебна“, изнасят таен концерт пред избрани гости (от ЦК?) в Червения салон на хотел „Балкан“ и късно през нощта си заминават.

Разбира се, този изцяло български слух, е толкова верен (или дори по-малко) колкото един друг световен слух, според който Маккартни е загинал в автомобилна катастрофа през 1967-а и е заменен от двойник (изглеждащ, пеещ, свирещ и композиращ като оригинала, но все пак менте). Тоест у нас вместо истинските „Бийтълс“ щяха да дойдат само Джон, Джордж и Ринго с двойника на Пол.

Най-сериозното – и всъщност единственото доказателство на вярващите, че „Бийтълс“ са искали да пеят в София – е документ, протокол от заседание на Секретариата на ЦК на БКП, от 9 май 1968 г., на което присъстват другарите Станко Тодоров, Борис Велчев, Венелин Коцев, Стефан Василев, Ангел Цанев, Стоян Караджов и Георги Боков. Може би Ирина Бокова е чула от баща си нещо по въпроса? Дали не би могла да включи единствения концерт на „Бийтълс“ в Лятото на любовта (и на Световния фестивал на младежта и студентите) и от другата страна на Желязната завеса сред недвижимите културни ценности на България? Дори и да не се е състоял? Не ли крайно време на летище „София“ да се постави поне една паметна плоча, която да уведомява пристигащите чужденци (и заминаващите българи):

 „Тук „Бийтълс“ за малко (не) кацнаха през лятото на 1968 г.“?

 

Първа точка в прочутото „бийтълсово заседание“ на Секретариата на ЦК е „По някои въпроси на Кюстендилски окръг“. Втора точка гласи: „За Средноречкия партизански отряд“ – приет е за сведение докладът на назначената за проучване на въпроса Комисия, който стига до извода, че такъв отряд не е съществувал. И така още 15 страници и двайсетина „подгряващи“ теми, преди да стигнем до най-важната XXV точка, озаглавена „За подготовката на IX световен фестивал на младежта и студентите“. Срещу нея пише:

Възлага на Оперативното бюро на Националния фестивален комитет да намери съответна форма за отклоняване искането на битълсите да участват в IX световен фестивал на младежта и студентите, който ще се състои през месец юли тази година в София“.

От написаното не става ясно – първо: самите „Бийтълс“ ли са отправили искане за участие (по-надолу ще обясним защо това изглежда невъзможно), и второ: дали в Секретариата на ЦК на БКП под така наречените „битълси“ разбират именно групата „Бийтълс“. Тук трябва да уточним за по-младите, че през 60-те години в България думата „битълси“ (с малка буква и без „й“) се употребяваше от определени среди, към които спадат и гореспоменатите „другари“, много по-често като синоним на невъзпитани младежи с дълги коси, отколкото като членове на конкретния музикален колектив. Или както „Работническо дело“ описва чешки рок музиканти „неканени гости“, участници във фестивала:

Мръсни, със сплъстени дълги коси, неумити със седмици лица, с омазани дрехи, нечистоплътни, груби и предизвикателни, те предявяваха претенции, че принадлежали към участниците…

Има две вероятности, едната от които е по-скоро невероятност. И тя е „Бийтълс“ лично да са поискали да участват на Софийския фестивал.  Просто, защото всички факти, които са известни за групата, сочат, че последната идея, която би им хрумвала през лятото на 1968-а, е да пеят някъде, дори и в България. Все пак това е страна, за която няма никакви данни въобще да е споменавана от някои от четиримата, освен от Джордж Харисън, за когото се знае, че се е срещал с Янка Рупкина и е останал впечатлен от българския фолклор, но това е чак през 90-те години.

Какви са фактите: през годините на концертния си живот – от 5 януари 1961-а до 29 август 1966-а „Бийтълс“, освен в родината си, са свирили само в петнайсетина други страни – и сред тях няма социалистически. Още през пролетта на 1966-а те вече са крайно недоволни от концертите си – преди всичко в музикално отношение:

„Заради писъците и виковете на публиката през повечето време ние почти не се чувахме как свирим, поради което нивото ни като концертна група падна значително“, признава Ринго.

По това време и песните им са станали твърде сложни, за да прозвучат достатъчно добре на живо, без допълнителни музиканти. Тежи им, разбира се, и непрекъснато пътуване и спане по хотели, от които заради изключителната си популярност не могат да излязат.

През юли 1966-а те вече са взели решението да се откажат от концертите – веднага след последните десетина, вече договорени дати през август в САЩ. Смятат да насочат вниманието си изцяло към разширяващите се възможности, които им предлага студиото. Случилото се при гостуването им в Манила, Филипините, циментира решението им да сложат край на този вид пътувания. При пристигането си те са охранявани от толкова многобройна тежковъоръжена полиция и военни, че решават, че има война.

След пресконференция в главната квартира на военноморските сили, без да ги пита въоръжената охрана ги откарва на яхтата на богат филипински индустриалец, чийто син искал да се похвали на приятелите си с бийтълсите. Според филипинските власти на яхтата за тях било по-сигурно, но Джон, Пол, Джордж и Ринго започват да подозират, че са отвлечени. В 11 ч. охраната иска да ги заведе в президентския дворец, където първата дама Имелда Маркос дава прием в тяхна чест. Те са били уведомени и поканени още няколко дни по-рано, но Брайън Ъпстейн е отказал, верен на принципа групата да не се среща с политици и официални лица по време на турне. Дори когато им се обаждат да ги помолят от британското посолство, те остават непреклонни.

Междувременно филипинската телевизия излъчва репортаж от президентския дворец, в който показва празните места, запазени за четиримата музиканти, плачещи разочаровани деца и президентшата, споделяща колко унизена се е почувствала от отсъствието им, което разпалва антибийтълсови настроения в страната. След втория концерт (те изнасят два – един от 16 ч. и един от 20 ч.), който бил озвучен отвратително, публиката така блокира стадиона, че те дълго не могат да се приберат в хотела си. А в хотела и от посолството им съобщават за получени смъртни заплахи.

После става още по-страшно

На сутринта „Бийтълс“ откриват, че през нощта охраната им е свалена, а вестниците са пълни с истории, които ги заклеймяват заради отказа им да посетят дворцовия прием. Докато пътуват към летището, се оказва, че филипинският им шофьор е забравил пътя… И за да стане кошмарът пълен, когато все пак стигат, в залата за пътници са принудени да минат през гневна тълпа, който ги блъска, а Ленън и Ринго отнасят и по един юмрук в лицето за това, че били обидили първата дама…

Следващите им концерти са през август в САЩ – но те вече са взели твърдо решение и информират Ъпстейн, че това ще бъде последното им турне. А три дни по-късно, вече в Лондон, „Бийтълс“ дават телевизионно интервю, в което разказват премеждията си в Манила. Маккартни нарича нападателите си „страхливци“, Ринго определя престоя като най-страшното нещо, което му се е случвало, Харисън казва, че би се върнал на Филипините, само ако трябва да хвърли бомба върху страната… а Ленън добавя „по този въпрос всички сме съгласни“.

Последният концерт е на 29 август в Сан Франциско, а в началото на септември Харисън заминава с жена си на почивка в Индия. През октомври Ъпстейн обявява официално, че „Бийтълс“ няма да пътуват повече. През декември, вече отпочинали, четиримата влизат в „Аби Роуд“, за да запишат When I’m 64 на Пол и Strawberry Fields Forever на Джон. На 1 юни 1967 г. е официалната премиера на обявения в много класации за най-велик албум в рока, Stg. Pepper’s Lonely Hearts Club Band. На следващия ден „Бийтълс“ съобщават, че се заемат с проекта Yellow Submarine.

През следващите две години до фактическото си разпадане „Бийтълс“ свирят заедно пред публика само веднъж, като изненадват лондончани на 30 януари 1969-а с безплатен 40-минутен концерт от покрива на сградата на „Епъл“. Междувременно са отхвърлили покани от най-големите фестивали в света по онова време: в Монтърей, Нюпорт, Маями, Атланта, Удсток, Алтамонт…

Освен всичко друго, „Бийтълс“ са вероятно и групата с най-добре документиран живот – ден по ден, често и по часове. Специално в края на юли и началото на август 1968 г., докато в София тече Световният младежки фестивал, те са в Лондон, заети с много сериозна работа. Всъщност, още от края на май до края на август няма ден, в който да не работят интензивно по записите за двойния албум The Beatles, или „Белия албум“. Специално 28 юли, денят, в който в София започва фестивалът, е известен в историографията на „Бийтълс“ като „Лудия ден“ – на тази дата те участват във фотосесии на десетина локации из Лондон и на нито една снимка не изглеждат натъжени и оскърбени от решението на Секретариата на ЦК на БКП да „отклони“ участието им в Световния фестивала на младежта и студентите (те дори и не са студенти).

В следващите дни до 6 август в София тече фестивал, в Москва планират нахлуването в Чехословакия, а в Лондон „Бийтълс“ записват една от най-великите композиции на Пол – Hey Jude – и се наслаждават с пълна сила на новооткритата си свобода (включително и творческа в студиото). Правят и първите си експерименти с осем-пистов магнетофон. Последното, за което мислят по това време, е участие в какъвто и да е фестивал. Ако имаше такова нещо, досега все някой щеше да го спомене някъде.

Как тогава да си обясним XXV точка от заседанието на Секретариата на ЦК? Най-вероятно някой от българските или международни организатори и фактори в световното младежко и студентско движение нещо си е мечтал, обсъждал или се е шегувал, друг го е чул, трети го е коментирал… и така силно преувеличената опасност от пристигането на „Бийтълс“ е стигнала да ЦК на БКП. Вероятно ги е обхванал истински ужас от възможния бийтълсов идеологически атентат, застрашаващ социалистическата ни родина. И са решили да се застраховат. Ако някой друг е отправил искане от името на „Бийтълс“, то това няма нищо общо с тях и никога не е имало никаква вероятност да участват на фестивала – дори и ако Секретариатът на ЦК да беше взел решение да поощри участието им. Една от хубавите страни на иначе не много приятния свят от времето на Желязната завеса беше, че нито БКП, нито дори КПСС имаха някакво влияние върху западната рок музика.

Изглежда, че преди 50 години в ЦК на БКП е станало голямо объркване, но нещо много подобно се случи с цялата родна общественост, само преди няколко месеца. Миналото лято почти всички медии – БНР, БНТ, Би Ти Ви и т.н. – обявиха грандиозен благотворителен концерт  в София: с Мик Джагър, Род Стюарт, Антонио Бандерас, Джони Деп, Бруно Марс, Джъстин Тимбърлейк, Филип Киркоров, Сергей Лазарев, „Ийгълс“, Слаш. Трябваше да се състои в София миналия октомври.

 

"Концертът" на Мик Джагър

И това се случи в наши дни, когато за около 3 минути всеки може да провери какво ще прави на обявената дата всеки от обявените участници (и да разбере, че  Мик Джагър ще участва наистина в грандиозен концерт, но в Калифорния, „Ийгълс“ вече не съществуват, а Джони Деп вече е „идвал“ веднъж в Бургас). Поразително е колко много професионални журналисти се хванаха!

Но ако след 50 години някой студент по журналистика преглежда днешните вестници, току-виж написал, че през 2016-а България се е разминала на косъм с Концерта на века, но тогавашният министър на културата Вежди Рашидов, който обичал чалгата (бел. авт. – Рашидов има много грехове, но в интерес на истината няма никакви данни Рашидов да харесва попфолк), не позволил.

Сега да си представим как биха могли да реагират на подобен слух хората преди 50 години – когато нямаше не само интернет, но писмата между Казанлък и Стара Загора пътуваха по 3 дни, а между София и Лондон по 2 седмици. За обикновен телефон се чакаше с години. Вероятно почни всички биха повярвали.

Все пак и ние имаме право на слухове, легенди и митове – така, както руснаците имат право да вярват, че те са измислили кирилицата; както сърбите – че тяхна разработка е в основата на американската космическа програма „Аполо“; както американците, че труповете на извънземни се пазят в Зона 51; както цялото „прогресивно“ човечество – че американците не са кацали на Луната и сами са взривили Кулите-близнаци.

"Площад Славейков"

 

8 любопитни факта, които само УМНИТЕ хора знаят

https://www.actualno.com/curious/8-lubopitni-fakta-koito-samo-umnite-hora-znajat-news_608007.html

Мислите се за умни? Обичате да изпъквате пред приятелите си? Тогава научете тези любопитни факти за живота и ще станете по-умни отколкото сте били вчера. 1. Представяли ли сте си някога, че текилата може да бъде превърната в нещо толкова красиво като диамант? Е, учените вече г

Русия: Присъединяването на Черна гора към НАТО е необходимост

https://www.24chasa.bg/novini/article/6190616

Русия: Присъединяването на Черна гора към НАТО е необходимостПрисъединяването на Черна гора към НАТО е нужно за засилване на контрола на алианса върху Балканите, заяви днес министърът на отбраната на Руската федерация генерал Сергей Шойгу на откриването на шестата Московска конференция за международна сигурност, предаде ТАСС. Според Шойгу НАТО продължава да проектира сила близо до руските граници,

САЩ започват изпитания на междуконтитентална балистична ракета

https://www.24chasa.bg/novini/article/6190622

САЩ започват изпитания на междуконтитентална балистична ракетаВ сряда Военновъздушните сили на САЩ ще извършват тестово изстрелване на междуконтитенталната балистична ракета „Минътмен III“, съобщава изданието The Washington Examiner, цитирано от "Фокус". Изстрелването, което ще бъде стартирано от военновъздушна база „Ванденберг“ в щата Калифорния, цели да демонстрира американския ядрен капацитет,

Германия очаква икономически ръст от 1.5% през 2017 година

http://econ.bg/Новини/Германия-очаква-икономически-ръст-от-1-5-през-2017-година_l.a_i.741676_at.1.html

Германското правителство повиши прогнозите си за икономическия растеж на страната за тази и следващата година на фона на засилващия се оптимизъм за...

Ралито на фондовите пазари продължи с пълна сила

http://www.investor.bg/analizi/9/a/ralito-na-fondovite-pazari-prodylji-s-pylna-sila-238240/

Очаква се изявление на Доналд Тръмп в сряда в което ще предложи намаляване на корпоративния данък печалба и данъците за офшорни компании

Крайната десница в Австрия предизборно завива към ЕС

http://www.dnevnik.bg/evropa/2017/04/26/2960042_krainata_desnica_v_avstriia_predizborno_zaviva_kum_es/?ref=rss


Крайнодясната Партия на свободата (FPÖ) в Австрия се обяви в подкрепа на Европейския съюз и единната валута, изоставяйки предишните си призиви за оттегляне от блока, предаде "Ройтерс".

"Трябва ни истински съюз, в който действа принципът на субсидиарността," каза на пресконференция във Виена миналогодишният ѝ кандидат-президент Норберт Хофер, имайки предвид правилото решенията в ЕС да се взимат на възможно най-ниското ниво, местно или национално, а...

Предотвратиха контрабанден внос на два милиона акцизни бандерола

https://www.24chasa.bg/novini/article/6190615

Предотвратиха контрабанден внос на два милиона акцизни бандеролаМитнически служители на ГКПП "Лесово" предотвратиха контрабанден внос на два милиона руски акцизни бандерола за тютюневи изделия, съобщиха от митницата в Бургас. Осем кашона с ценните книжа са намерени в товарен автомобил "Волво" с молдовска регистрация, влязъл в страната от Турция. Те са били прикрити между кашони с декларирани текстилни изделия.

Борисов доволен от прокуратурата: Всички искахме румънски модел, ето го

https://www.actualno.com/politics/borisov-dovolen-ot-prokuraturata-vsichki-iskahme-rumynski-model-eto-go-news_607997.html

Всички искахме румънски модел. Това е румънският модел-като се събудиш сутрин да чуеш кого разследват. Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. „Използвам да поздравя и действията на прокуратурата. Всички искахме румънски модел. Това е румънският модел-като се събудиш

Варна е на второ място в страната по заболели от варицела

http://www.moreto.net/novini.php?n=349746

Варна се нарежда на второ място по брой новорегистрирани случаи на варицела в страната за изминалата седмица. Те са 102. Това показват данни на Националния център за обществено здраве и анализи. Първенец е град София с 251 новозаболели, научи Moreto.

15 хил. лева глоба отнесе ВиК-Велинград за урана във водата

http://offnews.bg/news/n_1/n_653945.html

С 15 000 лева ще бъде глобено ВиК дружеството във Велинград заради забавянето на информацията за завишените стойности на уран във водата. Това каза на пресконференция д-р Фани Петрова, директор на Регионалната здравна инспекция в Пазарджик. Д-р Петрова поясни, че дружеството е имало подобна информация още в края на декември миналата година, но не е уведомило здравната инспекция близо 4 месеца, поради което е наложен акт по Закона за водите, пише "Фокус". „Засега няма потвърдени резултати за завишените стойности на уран във водата във Велинградско, тъй като се изчакват анализите на изпратените проби в РЗИ – Пловдив и в Националния център по радиология и радиационна защита. Надяваме се центърът да ни изпрати данни възможно най-скоро, а докато това стане, сме предприели необходимите мерки”, коментира д-р Петрова. Директорът на РЗИ - Пазарджик уточни, че за Велинград няма проблеми заради спрените два водоизточника, защото е осигурено захранване чрез помпената станция, но не е така за населените места. „Затова е важно да имаме резултати колкото може по-скоро, за да знаем дали трябва да се предприемат допълнителни мерки или водата ще може да се ползва”, каза още д-р Петрова.

Вижте отвореното писмо на пловдивските социалисти до Корнелия Нинова

https://www.24chasa.bg/novini/article/6190598

Вижте отвореното писмо на пловдивските социалисти до Корнелия НиноваУважаема др. Нинова, Уважаеми членове на НС на БСП, Членовете на Областния съвет на БСП Пловдив с тревога се отнасяме към предизвикания в национален ефир скандал с поисканата от страна на председателят на НС на БСП Корнелия Нинова оставка на Георги Гергов като член на ИБ на НС. Изказваме своята категорична подкрепа за Председателя на Областния

Китай призова за изтегляне на американската противоракетна система от Южна Корея

https://www.24chasa.bg/novini/article/6190592

Китай призова за изтегляне на американската противоракетна система от Южна КореяКитай заяви, че е изразил пред Вашингтон и Сеул сериозни опасения, след като армията на САЩ започна да доставя части от спорната противоракетна система ТААД (THAAD) на мястото за разполагането й в Южна Корея, предаде Ройтерс, цитира БТА. На пресконференция в Пекин говорителят на китайското външно министерство Гън Шуан заяви,

Учени откриха метод за съхраняване остротата на ума в напреднала възраст

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6190594

Учени откриха метод за съхраняване остротата на ума в напреднала възрастУчени от университета на Канбера в Австралия откриха метод за съхраняване остротата на ума в преклонна възраст, съобщи Лента, цитиран от БТА. По мнението на авторите на изследването, за съхраняване на когнитивните способности, включително концентрацията на вниманието и паметта, у хората над 50-годишна възраст са достатъчни физически упражнения с

Магията на Нова Зеландия (галерия)

http://offnews.bg/news/n_1/n_653942.html

Всеки е чувал невероятни разкази за природата на Нова Зеландия. Самият факт, че трилогията "Властелинът на пръстените" е снимана там, доказва колко красива и запазена от външния свят е тази държава. Новозеландските необичайни растения и животни не могат да бъдат видени никъде другаде по света. Страната се е откъснала от някогашния голям континент Гондвана преди повече от 80 милиона години, вследствие на което естествената околна среда се е развила в изолация. Много от най-редките растителни и животински видове по света са именно там. Но докато не отидете и не видите със собствените си очи, нито една снимка, нито един разказ не са достатъчни да пресъздадат магията на Нова Зеландия.

Как да спечелите една жена ЗАВИНАГИ според зодията?

https://www.actualno.com/curious/kak-da-spechelite-edna-jena-zavinagi-spored-zodijata-news_607859.html

Жените са най-трудният успех за един мъж. Обикновено нещата се случват след големи борби и завинаги в живота на мъжа остава жената, която го е накарала да се помъчи по-дълго.Ето как можеш да завладееш една жена без проблем според нейната зодия. Жена от зодия Овен Първото нещ

Бойко Борисов: Поздравявам прокуратурата

http://www.cross.bg/borisov-bulgariya-vazhna-1541275.html

/КРОСС/ Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов поздрави и прокуратурата за активността й в последните дни, в които от обвинението оповестиха разследванията си срещу Комисията за енергийно и водно регулирани и Агенция „Пътна инфраструктура", а сега се очаква да влезе и в Националната електрическа компания. „Поздравявам прокуратурата за действията й, всички искахме румънски модел - като се събудиш сутрин да чуеш кого разследват, обяви Борисов, цитиран от „Фокус". Той посочи, че именно това е румънският модел. Според него така ще има превенция и ще спре да се говори за съмнения за корупция. „Който, където и както го заварят, всичко трябва да се провери и да се повдигат обвинения", коментира лидерът на ГЕРБ. Борисов днес се срещна с депутата Джефри ван Орден, като основна тема е била бъдещото председателство на Съвета на Европейския съюз от страна на България и предстоящото излизане на Великобритания от Общността. „България става изключително важна в преговорите за Брекзит предвид председателството на Съвета на ЕС", каза Борисов. Той изрази надежда българският парламент и партиите да осъзнават колко важна става България в Европа. „Стабилността, спокойствието, разумът, отговорността пред Европа минава през България", каза още лидерът на ГЕРБ. По думите му Господ така е отредил - в най-сложния момент за Европа България да бъде център и според него страната ни трябва да се възползва от това

Credit Suisse обяви емитиране на права за около 4 млрд. франка

http://www.investor.bg/evropa/334/a/credit-suisse-obiavi-emitirane-na-prava-za-okolo-4-mlrd-franka-238239/

Първоначално банката планираше да привлече сумата, като продаде част от швейцарското си подразделение

Георги Лозанов: Днес ставам на 59

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6190606

Георги Лозанов: Днес ставам на 59"Днес ставам на 59. Точно на колкото е героят от романа на Ромен Гари „Нататък билетът не важи”. Той е в паника, че физическите му ресурси свършват и вече няма да бъде харесван. А символните му ресурси само увеличават паниката му. Единственият шанс е да си харесал някого повече от себе си. Докато бурята удря клона в прозореца ти".

"Репортери без граници": България остава стабилно на дъното на ЕС по свобода на медиите

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/04/26/2960041_reporteri_bez_granici_bulgariia_ostava_stabilno_na/?ref=rss


България остава стабилно на позицията на страна с най-малка свобода на медиите в Европейския съюз и в новия световен индекс на организацията "Репортери е граници", разпространен в сряда.

Тя не само е на 109-то място в списъка от общо 180 държави, но и е първата, с която започва категорията "лошо състояние" със свободата на медиите. В Европа такива са само още три държави - Македония (111), Русия (148) и Турция (155).

Дори...

Бившият шеф на АПИ Лазар Лазаров нагласил поръчка за 51 млн. лв.

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/JluS_xSbT-4/

Проверката е започнала през юни 2016 г. миналата година. Досъдебното производство е образувано на 17 септември. Обвиненията са за безстопанственост и престъпление по служба, вследствие на което са нанесени щети за 51 млн. лв. Това каза в сутрешния блок на БТВ говорителят на прокуратурата Румяна Арнаудова по повод разследването на изграждането на магистрала “Марица” по сигнал на ОЛАФ.

Установено е, че независимо от сключен договор с италианска компания за отсечка от магистралата, е включена фирма “Пътища Пловдив”, която е извършила допълнителни дейности по отводняване на почвата, и то не за целия участък от 31 км, а само за 4 км, обясни Арнаудова.

“Установили сме категорично, че бившият шеф на АПИ инж. Лазар Лазаров е поканил на среща шефове на “Пътища Пловдив” и те са казали, че стабилизирането на почвата ще струва 51 млн. лв. Тогавашният шеф на АПИ е наредил на служителите да изготвят документацията за търга така, че да спечели “Пътища Пловдив”, което се и случва. Процедурата е била абсолютно нагласена, подчерта говорителят на прокуратурата. Имало е фирма, която е изпълнявала контрол и от страна на АПИ, и от страна на “Пътища Пловдив”, добави Арнаудова,цитира Econ.

“Ще предприемем действия по привличане като обвиняеми на виновните лица”, уточни тя. Румяна Арнаудова заяви още, че проверката на прокуратурата в КЕВР не е свързана със скандала “Сашо Дончев – Сотир Цацаров”.

Делян Добрев отново се отказа от имунитета си

http://www.mediapool.bg/delyan-dobrev-otnovo-se-otkaza-ot-imuniteta-si-news263103.html

Депутатът от ГЕРБ Делян Добрев се е отказал от имунитета си заради течащото срещу него разследване за действията му по проекта АЕЦ “Белене“. Това съобщи от парламентарната трибуна председателят на парламента Димитър Главчев. През ноември бившият министър на енергетиката беше обвинен в умишлена безстопанственост, заради която НЕК е била ощетена с над 4.5 милиона евро. Прокуратурата му търси отговорност за това, че след като на 23 март 2013 г. правителството и парламентът прекратиха проекта АЕЦ "Белене", той не е спрял договора на НЕК с архитект -инженера "Парсънс И енд Си Юръп Лимитед” и по него са продължили плащанията от страна на НЕК. Така НЕК била ощетена с 4.5 млн. евро. Обвиненията срещу Добрев бяха повдигнати в края на миналата година. Още тогава той се отказа от имунитета си, но с влизането му в новото Народно събрание той трябваше да направи това отново. "Не съм извършил никакво престъпление и без значение опитите за вменяване на някаква вина, съм сигурен, че съвсем скоро ще успея да доказа своята невинност", коментира в сряда депутатът от ГЕРБ.

Прокуратурата влезе и в НЕК (обновена)

http://www.cross.bg/dogovori-administrativen-televiziya-1541258.html

/КРОСС/ След Комисията по енергийно и водно регулиране и Агенция „Пътна инфраструктура", прокуратурата влезе и в Националната електрическа компания.  „Днес също сме предвидили следствени действия в една институция. Уверявам ви, че действаме по график", заяви говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова в сутрешния блок на "Нова телевизия". Тя не назова в коя точно институция ще са действията, но според информацията на „Нова телевизия" става въпрос именно за НЕК. Проверката е заради сигнал за сключване на договори за услуги, за които компанията има административен капацитет, но въпреки това ползва външни фирми. „Разследваме безстопанственост по повод сключване на абсолютно неизгодни договори при наличие на собствен административен капацитет на съответната институция да извърши дейностите, за които иначе е платила доста пари на външни изпълнители", допълни Арнаудова. По-късно новината стана факт. Малко след 10:30 часа група от петима обвинители от Върховната касационна прокуратура влязоха в сградата на НЕК.  Те бяха докарани с бус на държавното обвинение и обясниха, че ще преглеждат документи. „Образувано е досъдебно производство срещу неизвестен извършител, води се разследване за безстопанственост", заяви прокурор Емилия Варадинова, цитирана от „Нова телевизия"

Делян Добрев даде имунитета си

http://econ.bg/Новини/Делян-Добрев-даде-имунитета-си_l.a_i.741675_at.1.html

Делян Добрев, който отново беше избран за депутат от ГЕРБ, сам се е отказал от имунитета си. Това съобщи председателят на Народното събрание Димитър...

Мир и любов в парламента, създадоха 2 комисии по предложение на БСП

http://offnews.bg/news/n_1/n_653944.html

Предлагаме създаване на временна комисия за проучване на случаите на неизплатени заплати, заяви зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Драгомир Стойнев в пленарна зала.  По данни на НСИ приблизително 35% или 2 млн. български граждани живеят в трайни материални лишения. В същото време съществува парадокс – хора работят добросъвестно работят и изпълняват своите ангажименти, но имат недобросъвестни работодатели, които не само забавят заплащането на работни заплати, а и не плащат на своите служители, поясни социалистът. Според него през последната година тези случаи са чести- известни са примерите в Дупница, Русе, Смолян, Видин, Добрич и това показва системен проблем. „Ние от „БСП за България“ се надяваме всички групи да се обединят и да създадем тази временна комисия. Да намерят в нея среща синдикатите и работодателите, и отделните политически сили, тук в НС“, предложи зам.-председателят на ПГ на левицата Драгомир Стойнев. По думите му само така ще се разгледа всеки един проблем, ще се намерят най-правилните и дълготрайни решения. „Нека покажем, че в България вече няма място този негативен феномен и наистина хората да получат това, което очакват от нас“, призова Драгомир Стойнев. Елена Йончева: Няма диалог между институциите за замърсяването на питейните води  Предлагаме създаване на временна комисия за установяване на потенциално опасните конкретни случаи на радиоактивно замърсяване на питейни води на територията на България, причините за тяхното възникване и последиците за здравето на българските граждани“. Това заяви говорителят на ПГ на „БСП за България“ Елена Йончева при представяне на предложението. Тя попита защо една от отговорните за питейната вода институции прави проучвания и установява наличието на радиоактивно замърсяване на водата в един град, а останалите институции започват да взимат мерки месеци по-късно. Елена Йончева заяви, че в случая с Хасково всички институции са знаели за радиоактивната вода и са мълчали. Тя напомни, че докладът на Министерство на околната среда и водите, който показва завишени стойности на алфа активност 13 пъти над нормата, е публикуван на страницата на министерството на 15.01.2017г., а министерството на здравеопазването взима мерки едва след 04.04.2017г. „Няма взаимодействие между институциите. Отговорността се прехвърля“, коментира тя и попита- "Кои са следващите български градове, които ще пострадат?" Елена Йончева обясни, че тази временна комисия трябва да разбере: защо няма взаимодействие между отговорните институции, защо гражданите не са били защитени и какво трябва да се направи, какви са последиците за гражданите, да се установят всички случаи на съмнение за радиоактивно заразяване на питейната вода. 

31 години от аварията в Чернобил

http://www.moreto.net/novini.php?n=349742

Днес се навършват 31 години от аварията в съветската Чернобилска атомна електроцентрала, в Украйна. Тя се приема за най-тежката в историята на ядрената енергетика, като наред с аварията на АЕЦ Фукушима I от 2011 година е едното от 2-те събития от ниво 7 по Международната скала за ядрени събития.

800 души арестувани в Турция само за връзки с Гюлен само за нощ

http://offnews.bg/news/n_1/n_653941.html

Турската полиция е арестувала 803 души за една нощ заради връзка с мрежата на проповедника Фетхулаах Гюлен, съобщи Reuters.  Анкара определя организацията на Гюлен като терористична и обвинява лидера ѝ за неуспешния опит за преврат от миналото лято, при който загинаха 240 души.  Турските власти са издали заповеди за задържането на още 200 души.  Полицейската операция, проведена във връзка с организацията на Гюлен, е обхванала 54 от всички 81 окръга на Турция. В нея са се включили 8500 полицаи.  На прицел е била структурата на Гюлен в полицията. Задържаните ще бъдат отведени в Анкара. Досега арестуваните заради опита за преврат са близо 114 000, а остранените учители, войници, полиция и държавни служители са над 120 000.

Борисов: Който, както и където го заварят, всичко трябва да се разследва

http://offnews.bg/news/n_1/n_653943.html

Всички искахме румънски модел – като се събудиш сутрин, да чуеш кого разследва прокуратурата. Това каза в парламента лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов във връзка с действията на прокуратурата през последните дни срещу КЕВР, АПИ и НЕК. Борисов посочи, че именно това е румънският модел. Според него така ще има превенция и ще спре да се говори за съмнения за корупция. „Който, където и както го заварят, всичко трябва да се провери и да се повдигат обвинения“, категоричен беше Борисов. Той коментира отново председателството на България на Европейския съюз през 2018 година, критикувайки действията на БСП.  "Деструктивността на БСП е факт, те искат да няма председателство. Това, че не са конструктивни е факт, че само на думи приказват, за да подлъжат хората, че са отново едва ли не конструктивни по национални теми. Няма по-важна тема днес, защото в темата за европредседателство е включена националната сигурност. Хората вече в Европа се интересуват за това какво се случва в България и догодина най-вече". Думите му са по повод отказа на социалистите да оставят служебния си вицепремиер Деница Златев да остане в бъдещото коалиционно правителство на ГЕРБ и Обединени патриоти. Борисов добави, че трябва да има министър по европредседателството, но все още в преговорите не се е стигнало до обсъждането му.  "БСП искат да няма председателство, те искат да рушат. Това им е най-силното – конспиративните действия“, коментира Бойко Борисов. Той посочи, че е положил всички усилия да има стабилност и обединеност в политическата класа и да се направи добро председателство. Борисов за пореден път коментира и колко е важа ролята на страната ни точно в този момент, когато Европа е в трудна ситуация по време на Брекзит.  По думите му "Господ така е отредил" - в най-сложния момент за Европа България да е председател на ЕС и да бъде център и според него страната ни трябва да се възползва от това.

Серена Уилямс разбрала, че е бременна, два дни преди Australian Open

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/04/26/2960031_serena_uiliams_razbrala_che_e_bremenna_dva_dni_predi/?ref=rss


Световната номер 1 в женския тенис Серена Уилямс е разбрала, че е бременна, само два дни преди началото на Australian Open. 35-годишната американка спечели турнира в Мелбърн и вдигна 23-ата си титла от Големия шлем, след което си взе почивка от спорта.
"Не беше никак лесно. Постоянно чуваш тези истории за хората, които са бременни - че им става зле, че са много уморени, много стресирани. Наистина трябваше да взема цялата тази негативна енергия, да я събера в хартиена торбичка,...

Пчелните молци като бойци срещу пластмасата

http://www.dnevnik.bg/zelen/2017/04/26/2959548_pchelnite_molci_kato_boici_sreshtu_plastmasata/?ref=rss


В момента ларви на восъчни молци се продават основно за стръв за риба, а в дивата природа те живеят в пчелния восък и затова са сериозен проблем за пчеларите. Едно случайно откритие обаче е на път да ги превърне в спасители в битката срещу пластмасовите отпадъци.

Федерика Берточини е изследовател в испанския Национален научен съвет и учен в университета в Кеймбридж, но също така и пчелар-любител. Именно Берточини открива, че восъчните ларви харесват не само пчелен восък....

От 1 май се променят условията за онлайн приемането на болничните листове

https://www.24chasa.bg/novini/article/6190584

От 1 май се променят условията за онлайн приемането на болничните листовеНационалният осигурителен институт /НОИ/ уведомява задължените лица, които представят данни от издадени болнични листове в Електронния регистър на болничните листове и решенията по обжалването им /ЕРБЛРО/, че от 1 май 2017 г. влизат в сила промени в условията за приемането на болничните листове в Електронния регистър.

Валери Симеонов иска отзоваване на турския посланик в България

http://www.mediapool.bg/valeri-simeonov-iska-otzovavane-na-turskiya-poslanik-v-bulgaria-news263102.html

Анкара трябва да отзове посланика си в София Сюлейман Гьокчев заради намесата му във вътрешните работи на България, призова съпредседателят на “Обединени патриоти“ Валери Симеонов в сряда пред Нова телевизия. Той настоя и за отзоваването на българския посланик в Анкара Надежда Нейнски. “Сюлейман Гьокче обикаляше с Лютви Местан, когато трябваше да се създадат структури на новата партия (ДОСТ). Той участваше пряко и косвено в предизборната кампания”, коментира Симеонов. Конкретен повод за изказването на Валери Симеонов стана интервюто на Гьокче от вторник, в което дипломатът отрича да има намеса на Турция във вътрешните работи на  България. Той призова "политическото ръководство на България да спре тази лудост, защото (отношението сега) не е конструктивно". Гьокчев обясни, че България не се е съобразила с нито едно искане на Анкара за депортиране на членове на Кюрдската работническа партия (ПКК). На този фон Валери Симеонов попита: “Какво означава да се съобразяваме? Да се откажем от собствения си суверенитет и независимост (ли иска Турция-б.р.)? Да приемем, че сме едва ли не бъдещата провинция на Турция? Това ли означава да се съобразяваме с нашия съсед? Мястото на България е тук и по никакъв начин не трябва да се огъваме”. Симеонов каза, че е подал сигнал до служебния външен министър Ради Найденов за действия на Надежда Нейнски. Тя била подтиквала изселническите организации в Турция преди изборите да попълват колкото се може повече декларации, за да има повече изборни секции в страната, обясни съпредседателят на националистическата коалиция.

Валери Симеонов призова за отзоваване на турския посланик в България

http://www.mediapool.bg/valeri-simeonov-prizova-za-otzovavane-na-turskiya-poslanik-v-bulgaria-news263102.html

Анкара трябва да отзове посланика си в София Сюлейман Гьокчев заради намесата му във вътрешните работи на България, призова съпредседателят на “Обединени патриоти“ Валери Симеонов в сряда пред Нова телевизия. Той настоя и за отзоваването на българския посланик в Анкара Надежда Нейнски. “Сюлейман Гьокче обикаляше с Лютви Местан, когато трябваше да се създадат структури на новата партия (ДОСТ). Той участваше пряко и косвено в предизборната кампания”, коментира Симеонов. Конкретен повод за изказването на Валери Симеонов стана интервюто на Гьокче от вторник, в което дипломатът отрича да има намеса на Турция във вътрешните работи на  България. Той призова "политическото ръководство на България да спре тази лудост, защото (отношението сега) не е конструктивно". Гьокчев обясни, че България не се е съобразила с нито едно искане на Анкара за депортиране на членове на Кюрдската работническа партия (ПКК). На този фон Валери Симеонов попита: “Какво означава да се съобразяваме? Да се откажем от собствения си суверенитет и независимост (ли иска Турция-б.р.)? Да приемем, че сме едва ли не бъдещата провинция на Турция? Това ли означава да се съобразяваме с нашия съсед? Мястото на България е тук и по никакъв начин не трябва да се огъваме”. Симеонов каза, че е подал сигнал до служебния външен министър Ради Найденов за действия на Надежда Нейнски. Тя била подтиквала изселническите организации в Турция преди изборите да попълват колкото се може повече декларации, за да има повече изборни секции в страната, обясни съпредседателят на националистическата коалиция.

Полицията в Сливен е задържала мъж с 58 дози хероин

https://www.24chasa.bg/novini/article/6190581

Полицията в Сливен е задържала мъж с 58 дози хероинПолицията в Сливен е задържала мъж с 58 дози хероин, съобщиха от пресцентъра на ОД на МВР-Сливен. При специализирана операция за разпространение на наркотици в Сливен вчера е бил проверен 56-годишен мъж от Нова Загора. В него са намерени и иззети 58 хартиени пакетчета, съдържащи около 7,3 грама хероин.

Делян Добрев се отказа от имунитета си

https://vesti.bg/bulgaria/politika/delian-dobrev-se-otkaza-ot-imuniteta-si-6068383

Добрев сам е пожелал да му бъде отнет имунитета на народен представител заради искане на главния прокурор Сотир Цацаров

Ина Ананиева мина под венчилото (СНИМКА)

https://www.actualno.com/moresport/ina-ananieva-mina-pod-venchiloto-snimka-news_607991.html

Доскорошната треньорка на националния ансамбъл по художествена гимнастика Ина Ананиева сключи брак с любимия си Стефан, съобщи Sportlive.bg. Сватбеното тържество е било тази неделя. Илиана Раева публикува в профила си във Facebook снимки с младоженците. Още подробности - четете в Sportlive.bg.

Ципрас: Гърция няма да приложи нови икономии без облекчаване на дълга

http://www.investor.bg/evropa/334/a/cipras-gyrciia-niama-da-priloji-novi-ikonomii-bez-oblekchavane-na-dylga-238237/

Атина и кредиторите постигнаха политическо споразумение по прегледа на програмата и се очаква разговорите да приключат през май

TLC представя едно различно студио за татуировки в новата поредица „Татуистки“

http://www.cross.bg/tatyistki-tatyirovki-stydio-1541274.html

/КРОСС/ „Ink Ink" е уникално студио за татуировки. То е собственост на младата предприемачка Келси, а колективът е изцяло дамски. Келси иска студиото ѝ в Спрингфийлд, Мисури, да се отличава от обичайните мъжки и понякога плашещо традиционни салони. Тя наема на работа старите си приятелки - татуистките Мийгън и Ники, както и Британи, която поставя пиърсинг. TLC ще проследи от близо ежедневните предизвикателства, пред които се изправят момичетата в новата поредица „Татуистки" от 5-и май, петък, от 23:00 ч. Всеки ден в студиото идват различни клиенти - майки-домакини, студентки, дъщери и булки. Това е причината в „Ink Ink" никога не е скучно и драматичните моменти се случват всеки ден. Поредицата проследява върховете и спадовете в живота на това студио за татуировки с изцяло дамски колектив и проучва приятелствата и работните взаимоотношения между колегите. В епизодите ще се запознаем с оцелял от нападение от тигър, който иска да преодолее травмата си чрез татуировка. „Татуистки" ще покаже необичайните случаи в салона, както и приемането на нови членове на екипа и раздалата със стари приятели. Тези и още редица вълнуващи моменти ще представи „Татуистки" всеки петък от 5-и май.

Борисов нареди на Тотев отмяна на сделката с Панаира. Свързвала го с Гергов

http://clubz.bg/53240-borisov_naredi_na_totev_otmqna_na_sdelkata_s_panaira_svyrzvala_go_s_gergov

Председателят на ГЕРБ Бойко Борисов е наредил на кмета на Пловдив Иван Тотев и на общинските съветници от ГЕРБ да отменят решението си за приемане на държавните акции от "Международен панаир Пловдив". То е част от скандалната схема, при която държавата прехвърля на Пловдив 20,63% от акциите, а на Варна - останалите 29%, след което Варна да размени тези акции за т.нар. "Дупката" в центъра, която е собственост на Георги Гергов. Така Гергов щеше да придобие почти 80% от Панаира и да може безпроблемно да увеличава капитала и да се разпорежда еднолично с дружеството. 

Мотивът за решението на Изпълнителната комисия на ГЕРБ са "опитите за публични внушения, които свързват ГЕРБ със знаков бизнесмен от средите на БСП".

Няма да позволя името, авторитета и честта на ГЕРБ да бъдат петнени заради лични икономически интереси“, е заявил Борисов, цитиран от пресцентъра на ГЕРБ.

 

Схемата с държавните дялове на панаира бе предложена от правителството на Бойко Борисов миналото лято. Тогава обаче ГЕРБ-Пловдив и лично кметът Иван Тотев се противопоставиха, защото сделката ле незащитима пред гражданите на Пловдив. 

Веднага след изборите обаче ГЕРБ-Пловдив промени позицията си и дори добави към схемата намерение да строи опера на територията на Панаира. Решението в Общинския съвет бе взето с гласовете на ГЕРБ и БСП.

 

Ето пълния текст на съобщението на ГЕРБ:

"ПРЕССЪОБЩЕНИЕ

Изпълнителната комисия на ГЕРБ възложи на кмета на Община Пловдив Иван Тотев и на групата общински съветници на ГЕРБ, на сесията на 27.04.2017 г., да отменят решението на Общински съвет-Пловдив за придобиване на акции от Министерство на икономиката в Международен панаир Пловдив. Това стана по време на заседание на Изпълнителната комисия на партията днес.

Мотивът на председателят на ГЕРБ Бойко Борисов за днешното решение са опитите за публични внушения, които свързват ГЕРБ със знаков бизнесмен от средите на БСП.
По време на заседанието, членовете на ИК на ГЕРБ се запознаха подробно с всички факти и обстоятелства около взето решение на сесия на Общинския съвет в Община Пловдив, относно придобиване на акции от Министерство на икономиката в Международен панаир Пловдив.

Припомняме, че раздялата на държавата с панаира започна в края на 2006 г. по време на Тройната коалиция, като сделката беше движена от тогавашния зам.-министър на икономиката и сега лидер на БСП Корнелия Нинова. Правителството на Станишев подари без търг и конкурс 49% от капитала на "Пълдин туринвест" - смесено дружество между пловдивската община и компании на Георги Гергов. 26.04.2017 г."

Мтел със специална награда за приноса си към развитието на ските

http://www.cross.bg/mtel-skite-razvitieto-1541273.html

/КРОСС/ Мтел получи почетен плакет за своята подкрепа към Българската федерация по ски и приноса си за развитието на зимните спортове у нас. Телекомът връчи специални награди на младата ни надежда в ските Алберт Попов и на неговия треньор Иво Борисов, а също и на най-добрия журналист отразяващ ски състезанията през изминалата година Александър Гигов. Мтел си партнира успешно с БФСки вече 8 години. Партньорство е насочено не само към професионалния спорт, но и към подрастващите - за своите осем издания съвместната програма „Научи се да караш ски" е привлякла над 25 000 деца, които са получили безплатно първите си ски уроци.  

"А вие защо сте тук? Да ви излъчват по тАлАвизора ли?"

http://clubz.bg/53239-a_vie_zashto_ste_tuk_da_vi_izlychvat_po_talavizora_li

"А вие защо сте тук? Да ви дават по талавизора ли (изказът е запазен - б.р.) Толкова ли сте важни, това ли искате, тропате тука с краче да ви дават..."

Така съпредседателят на "Обединените патриоти" Валери Симеонов реагира на обвиненията от левицата за опит да се наложи цензура в парламентарния контрол с предложението той да се излъчва по БНТ 2, а не по БНТ 1, както досега. 

Дебатите за парламентарния контрол станаха централна тема при разглеждането на Правилника за дейността на 44-тото народно събрание, по който депутатите ще работят в следващите години. 

Симеонов реагира на обвиненията от Жельо Бойчев от левицата, че се извършва "пълзяща цензура" с това предложение. Преди това колегата му Антон Кутев реагира и на идеята за отмяна на блицконтрола към премиера и вицепремиерите всяка първа сряда в месеца.

Кутев от левицата отбеляза, че според това какъв е духът на правилника на НС определя как ще живеят всички.

"За нас промените, които се обсъждат сега, са определено антидемократични - заяви той. - Освен че в рамките на самия парламентарен контрол се променя броят на въпросите, които могат да се задават, е заложено блицконтролът да бъде премахнат. Той беше огромно завоевание на демокрацията, направено по времето, когато БСП беше на власт, насочено срещу нашите министри. Сега те се крият главно защото Бойко Борисов бяга отговорност. Те се опитват да скрият министър-председателя, преди да е станал такъв. Бойко Борисов е говорил само два пъти на блицконтрол през миналата 2016 г."

Валери Симеонов припомни, че от БНТ е имало редица писма, с които казват, че често заради пленарните заседания и задължението да излъчват контрола им се налага да променят програмната си схема. Той обяви, че не можело да се налага на хората какво да гледат по националната телевизия. "Телевизии ни заливат с турски сериали, ама и да ме вържат, няма да ги гледам - защо решихте, че хората искат да гледат парламентарен контрол", добави Симеонов.

Манол Генов от БСП предложи с ирония тогава само изявленията на премиера и министрите да се дават по БНТ 1, както и по телевизия СКАТ на Симеонов. Лидерът на НФСБ отвърна, че последното може да стане само ако министър-председателят и министрите си плащат по тарифите на телевизията.

Дебатите се размиха с това дали в Кърджалийско например се хваща БНТ 2, което скара Александър Симов от БСП и Цвета Караянчева от ГЕРБ, включително и на тема география на Кърджалийския регион. От ГЕРБ защитиха предложението на патриотите, а Цветан Цветанов дори връчи на левицата мотивите на БНТ за промяната. Не стана ясно защо тогава решението кога по кой канал на обществената телевиция да тече парламентарният контрол не се остави на ръководството на БНТ.

Цветанов накрая обвини левицата, че е направила реклама на СКАТ и Алфа тв с "безсмисления дебат". 

В дискусията се включи и лидерът на "Воля" Веселин Марешки, макар и да не стана ясно каква е тезата му. 

Очаквайте подробности.

Доларът отстъпва

http://econ.bg/Новини/Доларът-отстъпва-_l.a_i.741674_at.1.html

Кypcът нa япoнcĸaтa йeнa cпpямo дoлapa ce пoнижaвa, зapaди yвeличeнoтo тъpceнe нa пo-pиcĸoви aĸтиви нa cвeтoвнитe пaзapи зa cмeтĸa нa бeзoпacнaтa...

Май идва с BDSM unConfеrence 2017

https://www.actualno.com/curious/maj-idva-s-bdsm-unconference-2017-news_607987.html

На 6 и 7 май ще се проведе BDSM unConfеrence 2017. За втора поредна година, в рамките на два дни ще бъдат демонстрирани нови и различни техники и методи, които може да обогатят сексуалния ви живот. Какво е unConference? unConference се различава от нормалните конференции по това как публиката участ

Настасе: Расизъм? Не казах, че бебето е черно и грозно

http://offnews.bg/news/n_1/n_653940.html

Лудият Илие Настасе направи поредния сочен коментар по темата с бебето на Серина Уилямс. Румънската легенда беше затрупан с обвинения, че е проявил расизъм към наследника на световната номер 1 в тениса. 70-годишният комшия отвърна: "Аз да съм расист? Можехте да ме наречете такъв, ако бях казал, че бебето е черно и грозно", отсече бачо Илие, срещу когото вече тече разследване, "Но каквото и да кажа, все съм лошото момче", допълни той. Точните думи на Настасе за детето на Уилямс и Алексис Оханян бяха: "Нека видим какъв цвят ще е. Шоколад с мляко?". Самата Серина обаче ги определи като чист расизъм. Така страстните седмици за румънския лудетина продължават. След скандала с Уилямс той забърка и още един по време на мача между Румъния и Великобритания за Фед къп. Настасе, капитан на домакините в Мамая, обиди на кучки Джоана Конта и нейната треньорка. После беше изхвърлен от залата, но отказа да се извини.

Новата звезда на германските националисти

http://clubz.bg/53238-novata_zvezda_na_germanskite_nacionalisti

От единия полюс – относително умерената Фрауке Петри, бременна с петото си дете, която и по тази причина се отказа от активно участие в предизборната кампания, националистите рязко се прехвърлиха към другия полюс – известната с крайните си позиции Алис Вайдел, която съжителства с партньорката си и двамата им сина край красивото Боденско езеро.

Хомосексуалните политици не са никаква новост за Германия, така че сензационен елемент в това обстоятелство няма. По-интересно (а и по-важно) е накъде би повела националистите новата им лидерка, на фона на прогнозираните напоследък 9 процента популярност на партията (или трета позиция) няколко месеца преди изборите. Предположенията в този план могат да се направят именно в контекста на биографията, с която Вайдел влиза във високата политика.

38-годишната банкерка е известна със своя дар слово и способностите си да убеждава. Принципно е по-скоро сдържана, но възгледите ѝ са по-скоро радикални – като например за отмяна на еврото и връщане на германската марка. Финансовата тема неслучайно ѝ е близка – нейна специалност е икономиката, покрай която е работила като банкер и като изследовател на пазарите първо в Германия, след което в Китай. Там научава мандарин, но прекратява практикуването му, когато през 2012 се завръща се в родината си. Еврокризата е в своя разгар, както и дебатите по оказването на помощ на Гърция. Според Вайдел стъпката е наппълно погрешна – тя я нарича „задънена улица за милиарди“. 

Оттам нататък се специализира в насърчаването на стартиращи компании с висок потенциал за развитие (т.нар. стартъп-и), паралелно развива активна дейност в набиращата скорост германска националистическа партия "Алтернатива за Германия" – вероятно възприема и нея като един вид стартъп. И не се колебае да излиза с пределно радикални виждания – като например против възприетата от Германия политика на отказ от експлоатацията на ядрена енергия. Освен това Вайдел бива определяна като представителка на т. нар. „Австрийска икономическа школа“ (на която се позовават Аугусто Пиночет, Маргарет Тачър и Роналд Рейгън), съгласно чиито принципи държавата трябва максимално да ограничи контрола и влиянието си. Програмираният ефект: по-ниски данъци и по-ниски социални разходи, при решаваща роля на пазара.

Алис Вайдел обаче вече не се задоволява с икономическите теми – бежанците ни най-малко не убягват от вниманието ѝ и тя открито говори за „бежанска катастрофа“. Упреква управляващите, че са допуснали неконтролиран приток на мигранти, и нарича „скандал“ обстоятелството, че се налага християнските празненства да бъдат охранявани от полиция.

„Макар да съм жена, бих искала без страх да мога да пътувам и с последното метро“, заяви Вайдел пред делегатите на партийния конгрес в Кьолн в края на миналата седмица. 

Според някои наблюдатели, тя противоречи на всички клишета за десни политици. Други смятат, че е куриозна само на пръв поглед. Факт е, че сред наистина множеството коментари по адрес на Алис Вайдел, няма нито едно мнение, което да определя новата звезда на партията като неподходяща или неспособна. А страницата ѝ във Фейсбук е пълна с хвалебствия:

„Допускам - ще направите така, че и аз да гласувам за "Алтернатива за Германия“, пише един от почитателите ѝ.

Удареното от волтова дъга във Варна момче е извън медикаментозна кома

http://www.moreto.net/novini.php?n=349737

14-годишният Дани, който бе ударен от волтова дъга, е изведен от медикаментозна кома. Момчето диша самостоятелно и е контактно. През днешния ден предстои операция на единия му крак, научи Moreto.net. Лелята на младежа разказа, че по думите на един от приятелите, с който Даниел е бил по време на инцидента, племенникът й не се е качил на вагона заради селфи.

Докато КАТ работи чрез акции, войната по пътищата ще продължава

https://www.actualno.com/actualno/dokato-kat-raboti-chrez-akcii-vojnata-po-pytishtata-shte-prodyljava-news_607986.html

Около 13 000 нарушения за една седмица са констатирани в рамките на акцията за контрол на скоростта, инициирана от TISPOL по българските пътища.Това означава, че миналата седмица се е правело нарушение на правилата всяка минута. И това са само засечените случаи. И то при положени

Поздравявам прокуратурата за действията ѝ, всички искахме румънски модел – като се събудиш сутрин, да чуеш кого разследват

https://www.actualno.com/cite/pozdravjavam-prokuraturata-za-dejstvijata-vsichki-iskahme-rumynski-model-kato-se-sybudish-sutrin-da-chuesh-kogo-razsledvat-news_607985.html

Това каза пред журналисти в Народното събрание лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов във връзка с действията на Прокуратурата през последните дни Борисов посочи, че именно това е румънският модел. Според него така ще има превенция и ще спре да се говори за съмнения за корупция. „Който, където и както го заварят, всичко трябва да се провери и да се повдигат обвинения“, коментира Борисов. Снимка: Архив

Най-мразената зодия е...

https://www.actualno.com/curious/naj-mrazenata-zodija-e-news_607845.html

Има една зодия в целия хороскоп, на която ѝ се носи много лоша слава. Тя винаги е на първо място в класациите за егоисти, инати и кръшкачи, и никой не я харесва. Това е зодия Овен! Представителите на тази зодия се смятат за изключителни егоисти, които не виждат по-далеч от носа

Бивш шеф на БОП в Търново осъди прокуратурата за 65 000 лв.

https://www.24chasa.bg/novini/article/6190554

Бивш шеф на БОП в Търново осъди 
прокуратурата за 65 000 лв.65 000 лв. обезщетение за неимуществени вреди от незаконни обвинения присъди окръжният съд във Велико Търново на бившия антимафиот №1 Орлин Тодоров. 48-годишният ексначалник на БОП-Търново поиска от държавата в лицето на обвинението 500 000 лева  за вреди по Закона за отговорността на държавата. Според съдебното решение от 21 април сумата се

Елена Йончева: Няма диалог между институциите за замърсяването на питейните води

https://www.24chasa.bg/novini/article/6190558

Елена Йончева: Няма диалог между институциите за замърсяването на питейните води„Предлагаме създаване на временна комисия за установяване на потенциално опасните конкретни случаи на радиоактивно замърсяване на питейни води на територията на България, причините за тяхното възникване и последиците за здравето на българските граждани“. Това заяви говорителят на ПГ на „БСП за България“ Елена Йончева при представяне на

Петима прокурори влязоха в НЕК (Снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6190543

Петима прокурори влязоха в НЕК (Снимки)Петима прокурори влязоха в НЕК в 10:35 ч., те пристигнаха с бус с надпис "Прокуратурата на България". По думите на прокурор Емилия Варадинова, магистратите се тук в сградата на компанията, във връзка с образуването на досъдебно прозиводство за умишлена безстопанственост. По-рано днес говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова съобши,

Двама загинали и петима в неизвестност след морска катастрофа в Хърватия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6190552

Двама загинали и петима в неизвестност след морска катастрофа в ХърватияДвама души загинаха, а петима други са в неизвестност след сблъсък между два плавателни съда в хърватски води, съобщава македонското електронно издание „Курир“, цитирано от "Фокус". От Министерството на морето, трафика и инфраструктура на Хърватия съобщиха, че инцидентът се е случил около 21.20 часа във вторник,

Руснак подстригва с брадва (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/sviat/rusnak-podstrigva-s-bradva-video-2019808

Руски фризьор подстригва по нетрадиционен начин своите клиенти.

Вижте как във видеото!

Банско регистрира ръст от 34 % на реализираните нощувки

//dariknews.bg/regioni/blagoevgrad/bansko-registrira-ryst-ot-34-na-realiziranite-noshtuvki-2019813

С 34% увеличение на реализираните нощувки приключва зимният сезон според официалните данни, подавани от туристическия бранш към Общинска администрация Банско. Традиционно най-големият дял в посещенията е на българските туристи, британските и тези от съседните балкански държави. Посещенията от руска

Излюпиха се малките на белоглави лешояди във Врачанския Балкан

//dariknews.bg/regioni/vraca/izliupiha-se-malkite-na-beloglavi-leshoiadi-vyv-vrachanskiia-balkan-2019815

През изминалата седмица бяха проведени наблюдения на белоглавите лешояди в северните райони на Природен парк „Врачански Балкан“. Потвърдени са шест обитаеми гнезда, като в три от тях има малки. Вероятно първите пиленца са се излюпили в началото на април. Поради необичайното студено време за периода

Резиденция „Баба“ ще съживява обезлюдени села край Гоце Делчев

//dariknews.bg/regioni/blagoevgrad/rezidenciia-baba-shte-syzhiviava-obezliudeni-sela-kraj-goce-delchev-2019816

Сдружението "Фабрика за идеи" е отправило призив към членовете на Сдружение на предприемачите в регион Гоце Делчев за финансова подкрепа на проект, насочен към възрастни и самотни хора в обезлюдяващи се села. Инициативата им се нарича Резиденция Баба и тя свързва млади хора от градовете и възрастни

Зам.-омбудсманът Диана Ковачева представя в Плевен данни за условията в затворите

//dariknews.bg/regioni/pleven/zam.-ombudsmanyt-diana-kovacheva-predstavia-v-pleven-danni-za-usloviiata-v-zatvorite-2019818

На 27 април 2017 г., от 14:30 часа в пресклуба на БТА в Плевен заместник-омбудсманът Диана Ковачева ще представи констатациите от проверката на институцията в Плевенския затвор.
 
Ковачева ще оповести за първи път и данни от петия годишен доклад на Националния превантивен механизъм (с

Калин Каменов: Панаирът на образованието във Враца става все по-популярен и престижен

//dariknews.bg/regioni/vraca/kalin-kamenov-panairyt-na-obrazovanieto-vyv-vraca-stava-vse-po-populiaren-i-prestizhen-2019819

„За мен е голямо удоволствие да Ви приветствам с откриването на петото издание на Панаира на образованието във Враца. Форум, който си поставя за цел да създаде конкурентна среда между учебните заведения в нашия град, на който всеки може да се представи и да привлече ученици или студенти в своето уч

ГЕРБ иска да се отмени решението на ОбС-Пловдив за придобиване на акции в Панаира

//dariknews.bg/novini/bylgariia/gerb-iska-da-se-otmeni-reshenieto-na-obs-plovdiv-za-pridobivane-na-akcii-v-panaira-2019817

Изпълнителната комисия на ГЕРБ възложи на кмета на Община Пловдив Иван Тотев и на групата общински съветници на ГЕРБ на сесията на 27 април 2017 г. да отменят решението на Общински съвет - Пловдив за придобиване на акции от Министерство на икономик

Борисов възложи на Иван Тотев да изпълни решение на ИК на ГЕРБ за Пловдивския панаир

http://www.barometar.net/88421/

Изпълнителната комисия на ГЕРБ възложи на кмета на Община Пловдив Иван Тотев и на групата общински съветници на ГЕРБ, на сесията на 27.04.2017 г., да отменят решението на Общински съвет-Пловдив за придобиване на акции от Министерство на икономиката в Международен панаир Пловдив. Това стана по време на заседание на Изпълнителната комисия на партията днес. Мотивът […]

Таксиджия измъкна 200 лева на монети от колата на колега

https://www.24chasa.bg/novini/article/6190544

Таксиджия измъкна 200 лева на монети от колата на колегаТаксиджия успя да открадне около 200 лева на монети от колата на свой колега в Джебел. В продължение на около месец 61-годишният Ю. З. дебнел на стоянката друг таксиджия и когато той отивал да си вземе кафе, прибирал дребните, бъркайки през отворения прозорец на чуждата кола. Любителят на кафе се усетил, че изчезват монетите, приготвени за лесно,

Михаил Миков заподозря задкулисието в избора на Нинова за председател на БСП

http://www.dnevnik.bg/politika/2017/04/26/2960019_mihail_mikov_zapodozria_zadkulisieto_v_izbora_na/?ref=rss


Бившият председател на БСП Михаил Миков заяви пред БНТ, че настоящият лидер на партията Корнелия Нинова е била избрана на поста благодарение на задкулисни игри. Според него зад избора ѝ стои подалият оставка от Изпълнителното бюро на левицата бизнесмен Георги Гергов.

"На конгреса на партията, когато се избираше нов лидер, обявих, че мен Гергов не ме е избирал никога. Целта на думите ми беше задкулисието да не участва в този процес. Очевидно сега има ясни...

Либия иска от ЕС кораби с военно оборудване за охрана на бреговете

https://www.24chasa.bg/novini/article/6190547

Либия иска от ЕС кораби с военно оборудване за охрана на бреговетеЛибийските власти искат от Европейския съюз допълнителна помощ за защита на крайбрежието. Наред с други неща, правителството на северноафриканската страна се стреми да получи 130 частично въоръжени кораби от държавите от Общността, предава австрийската медия ORF, като се позовава на данни, разпространени в медиите.

САЩ притеснени от ударите на Турция в Сирия и Ирак

http://www.cross.bg/siriya-boiitzi-irak-1541272.html

/КРОСС/ САЩ са "дълбоко обезпокоени" от турските въздушни удари в Сирия и Ирак, заяви днес говорителят на Държавния департамент Марк Тонър, цитиран от "Франс прес" и ТАСС. "Ние сме много обезпокоени, дълбоко обезпокоени от факта, че Турция извърши въздушни удари по-рано днес в Северна Сирия и Северен Ирак без адекватно координиране със САЩ или международната коалиция за борба с "Ислямска държава", заяви Тонър и добави, че Вашингтон е изразил своето безпокойство директно на правителството на Турция. "За съжаление, бомбардировката доведе до гибелта на хора от сътрудничещите с нас сили, борещи се с "Ислямска държава", каза говорителят на Държавния департамент. По думите му сред убитите има бойци на кюрдските военизирани формирования "пешмерга". Той обаче на посочи точния брой на жертвите. Вчера турски изтребители нанесоха удари срещу позиции, на които според властите в Анкара са на Кюрдската работническа партия (ПКК) . В резултат загинаха над 10 души. Загиналите иракски кюрди обаче получават подкрепа от страна на САЩ. Според данни от Пентагона американските военни, които обучават местните бойци, не са пострадали. Турският президент Реджеп Ердоган заяви в интервю за Ройтерс, че Анкара няма да позволи северният иракски район Синджар да се превърне в база на бойци на ПКК и ще продължи военните си операции там и в Северна Сирия, "докато не бъде елиминиран и последният терорист"

Със силуета на големия град

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/6189621

Със силуета на големия градТова е интериорът, който получи голямата награда в конкурса "Къща на годината 2016" на сп. "Идеален дом". Новата жилищна сграда с острите ъгли и червените тухли срещу Южния парк е един от малкото смели знаци на модерната архитектура в София. Освен с ефектната си фасада тя буди любопитството и с въпроса как ли изглеждат вътре апартаментите.

51 годишен мъж от Провадия отива на съд, управлявал МПС пиян и без книжка

http://www.barometar.net/88419/

Районната прокуратура в Провадия предаде на съд по бързо производство 51-годишния Рушан Р., който управлявал лек автомобил, без да е правоспособен водач и с концентрация на алкохол в кръвта 1,74 промила – престъпления по член 343б, ал. 1 и по член 343в, ал. 2 от Наказателния кодекс. На 16 април 2017 г. около 19,15 часа […]

Откриха големи злоупотреби при строежа на магистрала "Марица"

http://www.moreto.net/novini.php?n=349738

Сключване на договор за извършване на допълнителни строителни дейности на магистрала "Марица" на стойност 50 млн., е причината за вчерашното изземане на документи в Агенция "Пътна инфраструктура". Това каза за Дарик говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

Петролът поевтинява от сутринта

http://econ.bg/Новини/Петролът-поевтинява-от-сутринта_l.a_i.741672_at.1.html

B нaчaлoтo нa пeтpoлнaтa тъpгoвия в cpядa "чepнoтo злaтo" пoeвтинявa, cлeд ĸaтo вчepa плaxo ce oпитa дa пoвиши цeнaтa cи. Днec инвecтитopитe c гoлямo...

Австрия ще удължи граничния контрол за неопределено време

https://www.24chasa.bg/novini/article/6190511

Австрия ще удължи граничния контрол за неопределено времеСрокът за проверките по границите на Австрия, който трябваше да остане в сила до средата на месец май, ще бъде удължен за неопределено време, пише швейцарският вестник Die Neue Zuercher Zeitung, цитиран от "Фокус". "Докато външните граници не може да бъдат защитени по съответния начин, ние ще продължим да предприемаме мерки на национално ниво",

Ердоган: Турция може да преразгледа позицията си за Европа

https://www.24chasa.bg/novini/article/6190506

Ердоган: Турция може да преразгледа 
позицията си за ЕвропаТурският президент Реджеп Тайип Ердоган каза днес, че Анкара може да преразгледа позицията си за присъединяването към Европейския съюз, ако бъде оставена да чака още дълго и ако сегашното враждебно отношение на някои държави от общността се запази, предаде Ройтерс. Ердоган заяви, че решението на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа да

По предложение на „БСП за България“ парламентът създаде две временни комисии

http://www.cross.bg/bulgariya-institytzii-bsp-1541271.html

/КРОСС/ По предложение на „БСП за България" парламентът създаде две временни комисии. Едната е за проучване на случаите за неизплатени заплати, а другата е свързана със замърсяването с уран на водата в Хасково. „Предлагаме създаване на временна комисия за проучване на случаите на неизплатени заплати". Това заяви зам.-председателят на ПГ на „БСП за България" Драгомир Стойнев при представяне на предложението. Той обясни, че това е негативен феномен, който продължава да съществува в държавата. „По данни на НСИ приблизително 35% или 2 млн. български граждани живеят в трайни материални лишения. В същото време съществува парадокс - хора, които добросъвестно работят и изпълняват своите ангажименти, но имат недобросъвестни работодатели, които не само забавят заплащането на работни заплати, а и не плащат на своите служители", поясни социалистът. Според него през последната година тези случаи са чести- известни са примерите в Дупница, Русе, Смолян, Видин, Добрич и това показва системен проблем. „Ние от „БСП за България" се надяваме всички групи да се обединят и да създадем тази временна комисия. Да намерят в нея среща синдикатите и работодателите, и отделните политически сили, тук в НС", предложи зам.-председателят на ПГ на левицата Драгомир Стойнев. По думите му само така ще се разгледа всеки един проблем, ще се намерят най-правилните и дълготрайни решения

Цигани от Арман махала в Пловдив се жалят в Страсбург, че им бутат къщите

https://www.24chasa.bg/region/article/6190521

Цигани от Арман махала в Пловдив се жалят в Страсбург, че им бутат къщитеШестима души са завели дела в Европейския съд за правата на човека в Страсбург, че кмета на пловдивския район "Северен" Ральо Ралев им е бутнал къщите. "Четирима от тях са обезщетени с апартаменти през 80-те години на миналия век и са ги продали. След това са вдигнали незаконни къщи, които им ги бутнахме.

Над 800 участници се включват във Варненския карнавал

http://www.barometar.net/88417/

Над 800 участници от цялата страна ще се включат в третото издание на пролетния празник на маската, маскарадния и сценичния костюм и народната носия – Варненски фестивал 2017. Заявка за участие са подали и кукерски групи от областите Варна, Бургас, Стара Загора, Шумен, Ямбол и Перник и над 20 майстори-занаятчии. Празникът започва на 29-ти април […]

Михаил Миков: Нинова постъпи правилно като отказа да стане шеф на парламента

http://www.klassa.bg/News/Read/article/279219_%D0%9C%D0%B8%D1%85%D0%B0%D0%B8%D0%BB+%D0%9C%D0%B8%D0%BA%D0%BE%D0%B2%3A+%D0%9D%D0%B8%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B0+%D0%BF%D0%BE%D1%81%D1%82%D1%8A%D0%BF%D0%B8+%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%B8%D0%BB%D0%BD%D0%BE+%D0%BA%D0

"Генералният въпрос е имаше ли място Гергов и ИБ. Аз съм му го казвал лично, докато бях председател. Но сега е имало обещания, сделка и сега изключването му прилича малко на късането на опашката, но това не решава въпроса с доверието"

 

”Пред конгреса преди една година аз заявих в прав текст, че мен не ме е избирал Георги Гергов. Това може тогава да е било грешка, но времето показа, че такива обвързаности сега влияят върху партията”, заяви пред БНТ бившият лидер и депутат от БСП Михаил Миков по повод скандала с Георги Гергов.


Той потвърди, че между Корнелия Нинова, Красимир Янков и Георги Гергов е имало договорка, че те ще я подкрепят, ако станат заместник-председатели на партията.

"Повече от година партията функционира само с един заместник-председател, което е абсолютен прецедент", коментира Миков и добави:

 

"Сделките не са били оформени и е бил необходим по-дълъг период, за да се стигне до момента, в който те да не бъдат изпълнявани", заяви той.

"Генералният въпрос е имаше ли място Гергов и ИБ. Аз съм му  го казвал лично, докато бях председател. Но сега е имало обещания, сделка и сега изключването му приличачмалко на късането на опашката, но това не решава въпроса с доверието", коментира той.

 

Според него, Румен Овчаров е един от "сивите кардинали" на "Позитано" 20.

Миков предположи, че членовете на ИБ, които са депутати да бъдат извадени, за да "бъдат изпълнени и други сделки".

"Преди изборите се обещаваше влияние, но е било прибързано, както се видя", заяви бившият лидер на БСП.

 

"Лично аз не приемам това разделяне между ръководството на БСП и на Парламентарната група, закото тогава остава само един посредник-лидера на партията", коментира Миков.

 

По думите му, предложението към Деница Златева да остане в новото правителство не е обсъждано в Националния съвет на БСП.

Миков потвърди опасенията, че БСП се превръща в лидерска партия. Според него Нинова постъпи правилно като отказа да стане шеф на парламента. 

http://epicenter.bg

Чужденец измами кърджалиец със 7000 лева, обещал доставка на техника

https://www.24chasa.bg/novini/article/6190528

Чужденец измами кърджалиец със 7000 лева, обещал доставка на техникаПолицаи от РУ-Кърджали разкриха извършител на измама на чужд гражданин. По първоначални данни Д.С./46/ се срещнал с 35-годишния чужденец пред магазин на голяма търговска верига в Кърджали и обещал доставка на бяла и черна техника, като за услугата прибрал 7000 лв. Няколко дни по-късно, след като техниката не пристигнала,

Борисов: Поздравявам прокуратурата за действията й

https://www.24chasa.bg/novini/article/6190536

Борисов: Поздравявам прокуратурата за действията йПоздравявам Прокуратурата за действията й, всички искахме румънски модел – като се събудиш сутрин да чуеш кого разследват. Това каза пред журналисти в Народното събрание лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов във връзка с действията на прокуратурата през последните дни. Борисов посочи, че именно това е румънският модел.

За една нощ Турция задържа над 800 души за връзки с Гюлен

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/04/26/2960009_za_edna_nosht_turciia_zadurja_nad_800_dushi_za_vruzki/?ref=rss


Турската полиция е арестувала 803 предполагаеми членове на мрежата на проповедника Фетхуллах Гюлен, предават източници от силите за сигурност, цитирани от "Ройтерс".

Операцията е насочена срещу структурите на Гюлен, които Анкара определя като "Фетхуллахистка терористична организация" (ФЕТО) и които обвинява за неуспешния опит за преврат от миналата година.

Заповеди са издадени и за задържането на други двеста души. Операциите са...

Учени откриха нов гигантски вид паяци

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6190527

Учени откриха нов гигантски вид паяциУчени откриха огромен вид паяци с диаметър 25 сантиметра в северозападната част на Мексико, съобщава Франс прес. Представителите на вида бяха кръстени Califorctenus сacachilensis, след като бяха открити в пещерите в Лас Какачияс. "Когато видях за пръв път паяк от този вид бях силно впечатлена от размерите му", изтъкна една от откривателките,

Инж. Петър Кънев поведе парламентарна делегация в столицата на Азербайджан

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/en3Srp9xQNI/

Народният представител от Коалиция „БСП за България” инж. Петър Кънев участва в заседание на Парламентарната асамблея на Черноморското икономическо сътрудничество (ПАЧИС), която се проведе в столицата на Азербайджан – Баку. Депутатът е ръководител на делегация от 44-о Народно събрание, която се включи във форума.

В ПАЧИС членуват 12 страни – Азербайджан , Албания, Армения, България, Грузия, Гърция, Република Молдова, Румъния, Руската федерация, Сърбия и Черна гора, Турция и Украйна.

„По време на заседанието бяха обсъдени множество важни въпроси , свързани с подготовката на Генералната асамблея на организацията. Тя ще се проведе през месец юли месец в Истанбул. Тогава предстои избор на вицепрезидент и на зам.-генерални секретари. Ще бъдат дискутирани и редица други проблеми”, коментира от Баку инж. Петър Кънев.

Метъл бански стана хит в мрежите

http://www.klassa.bg/News/Read/article/279218_%D0%9C%D0%B5%D1%82%D1%8A%D0%BB+%D0%B1%D0%B0%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B8+%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%B0+%D1%85%D0%B8%D1%82+%D0%B2+%D0%BC%D1%80%D0%B5%D0%B6%D0%B8%D1%82%D0%B5

 Бански костюм от метал стана хит в интернет. Видеото с на практика голия модел, „облечен“ в миниатюрни метални пластини, е изгледано от десетки хиляди и броят им продължава да расте.

Потребителите на Instagram се затрудняват да нарекат своеобразното облекло „плажен костюм“ и се питат възможно ли е с него да се къпеш в морето. Вероятно си представят как водата ще отнесе и малкото материя по голото тяло на позиращата девойка. 

Металните пластини покриват шията, раменете и върха на гърдите на модела, а в долната си част са още по-оскъдни. Всъщност демонстрацията на металния бански се оказва не провокация към потребителите на Instagram, а проект на модна къща Black Tape Project.


Откриха труп на старец в автомобил край Кърджали

https://www.24chasa.bg/novini/article/6190530

Откриха труп на старец в автомобил край КърджалиТрупът на 74-годишен е бил намерен в автомобила му вчера в промишлена зона край Кърджали. Сигналът е подаден в 16,30 часа, след което дежурна оперативна група от РУ-Кърджали е извършила оглед. Няма данни за насилствена смърт. Тялото е транспортирано за аутопсия в кърджалийската болница. Образувано е досъдебно производство.

Турция арестува 1000 „прикрити имами“ на Гюлен в полицията

http://clubz.bg/53237-turciq_arestuva_1000_%E2%80%9Eprikriti_imami%E2%80%9C_na_gyulen_v_policiqta

Турските власти арестуваха над 1000 полицаи днес по обвинение, че са „прикрити имами“ и са инфилтрирани представители на Фетхуллах Гюлен.

До момента сме задържали 1009 прикрити имами в 72 провинции. Това е важна крачка за Република Турция. Операцията продължава“, обяви вътрешният министър Сюлейман Сойлу в Анкара.

В операцията са участвали 8500 полицаи. Мишена са били представители на ФЕТО в полицията. Турската държава нарича мрежата на живеещия в САЩ проповедник ФЕТО – Терористичната организация на Фетхуллах Гюлен.

Това е най-масовата акция срещу гюленисти от месеци насам. Президентът Реджеп Тайип Ердоган обвинява Гюлен, че стои зад неуспешния опит за преврат на 15 юли 2016 година, когато загинаха 249 души, а 2200 бяха ранени.

В месеците след това властите арестуваха 40 хиляди души и уволниха над 120 хиляди, сред тях военни, полицаи, учители и чиновници. Всички те бяха обвинени за връзки с Гюлен.

Снукър, тенис и български волейбол в ефира днес

http://offnews.bg/news/n_1/n_653938.html

Много е интересна и спортната програма днес. Ето събитията извън футбола директно в ефир:  12:00 Тенис, турнир за мъже в Барселона по Мтел спорт 1 12:00 Снукър, СП в Шефилд по Евроспорт 1 13:00 Тенис, турнир за жени в Щутгарт по F+/Sport+HD 17:00 Волейбол, купа на България, Нефтохимик – Черно море по Диема спорт 17:00 Колоездене, обиколка на Романдия по Евроспорт 2 18:00 Баскетбол, Монтана – Хасково (ж) по БНТ HD 20:00 Волейбол, купа на България, Пирин – ЦСКА по Диема спорт 21:00 Снукър, СП в Шефилд по Евроспорт 1 21:15 Баскетбол, Евролига, Дарюшафка – Реал Мадрид по Мтел спорт 1

Макрон: Моята битка е да победя Марин льо Пен

https://www.24chasa.bg/novini/article/6190519

Макрон: Моята битка е да победя Марин льо ПенЦентристът Еманюел Макрон каза днес, че не се приема за сигурен победител на президентските избори във Франция и ще се бори да победи крайнодясната лидерка Марин льо Пен, предаде Ройтерс, цитира БТА. "Нищо не е спечелено. Моята битка е да победя Марин льо Пен", заяви Макрон пред репортери, след като посети болница западно от Париж.

Държавни изисквания за придобиване на професионална квалификация „юрист”

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/QCAPuIF5NLc/

Специалността „Право” ще се изучава само в редовна форма на обучение. Това е записано в Наредбата за единните държавни изисквания за придобиване на висше образование по специалността „Право” и професионална квалификация „юрист”, която беше приета днес от Министерския съвет.

В наредбата са залегнали редица мерки за подобряване на юридическата квалификация и професионалната подготовка на бъдещите прависти. Те са предложени от междуведомствена работна група, която изготви анализ на юридическото образование у нас. Проучването констатира морално остарял модел, неоправдано завишен прием на студенти и липса на адекватна подготовка по „Право на Европейския съюз”. Регламентирането на изучаване на специалността „Право” единствено в редовна форма се налага заради констатираното съществено различие между общото равнище на подготовка на студентите от редовна и от задочна форма на обучение.

Предвидено е също въвеждането на специализирани магистърски програми в специалност „Право” след завършване на основната програма. Мярката е насочена към профилирането и по-тясната специализация на юристите, свързани с основните тенденции на развитие на висшето образование и юридическата професия в Европа.

Ще бъде увеличен и хорариумът на дисциплините „Наказателно процесуално право”, „Данъчно право”, „Международно публично право” и „Право на ЕС”. Дисциплината „Административно право и административен процес” се разделя на три дисциплини – „Административно право (обща част)”, „Административно право (специална част)” и „Административен процес”, с оглед на интензивното изменение и усложнение на обществените отношения в сферата на държавното управление и като последица от това – в административното материално право, както и на приемането през 2006 г. на Административнопроцесуалния кодекс.

В рамките на общата програма на обучение ще се въведе възможност за специализирано обучение по чужд език с юридическа насоченост.

Като основна мярка за преодоляване на проблемите в качеството на юридическото образование ще се въведе изчерпателен единен ред на държавния изпит. Той ще гарантира, че завършването на специалността „Право” е на базата на единни критерии, съответстващи на най-добрите постижения на юридическото образование.

Предвидено е също мнението на студентите да се отчита при изменение на учебните планове и програми.

Колко е страшно с имигрантите в Швеция

https://vesti.bg/sviat/kolko-e-strashno-s-imigrantite-v-shveciia-6068381

Полицията отрича да има квартали, където тя не патрулира и бандите налагат свои закони, но признава, че „изпитва трудности”

Руският посланик нападна Плевнелиев

http://www.klassa.bg/News/Read/article/279217_%D0%A0%D1%83%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%8F%D1%82+%D0%BF%D0%BE%D1%81%D0%BB%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D0%BA+%D0%BD%D0%B0%D0%BF%D0%B0%D0%B4%D0%BD%D0%B0+%D0%9F%D0%BB%D0%B5%D0%B2%D0%BD%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D0%B5%D0%B2

 „Това е синдромът на политик, който наскоро е изпаднал от власт. Липсват му камерите, микрофоните и медийното внимание. Жал ми е за г-н Плевнелиев. Съжалявам, че се налага да го кажа, но е така!”, заяви Анатолий Макаров.

 

Той  бил помолен от журналисти да коментира твърдението на Росен Плевнелиев за това, че Москва се е месила във вътрешната политика на България, като е финансирала български партии. Според бившия държавен глава е имало доклади, според които Русия стои и зад хакерските атаки срещу сайтове на български институции на местните избори през 2015-а година.

 

 „Готов съм да работя с всяко правителство, което е избрало българския народ. Никога не съм получавал някакви други указания”, допълни посланик Макаров.

 „Русия е готова да преговаря за изграждане на газова връзка до и през България за трети страни. Но само ако получим твърди гаранции от Европейската комисия, че няма да променя условия и да пречи на осъществяването на тази връзка. В момента „Южен Поток” не съществува, причините за това са ясни”, каза още посланикът на Руската Федерация.

 

http://frognews.bg

113 400 учители с увеличение на заплатите от края на март

https://www.24chasa.bg/novini/article/6190517

113 400 учители с увеличение на заплатите от края на март Към края на март т.г. 113 400 преподаватели и непедагогически персонал са получили увеличение на заплатите, съобщиха от пресцентъра на Министерството на образованието и науката. Повишения са били изплатени в 2438 училища и центрове за подкрепа на личностното развитие, както и в 1522 детски градини.

113 400 работещи в образованието получиха увеличение на заплатите

https://www.actualno.com/education/113-400-raboteshti-v-obrazovanieto-poluchiha-uvelichenie-na-zaplatite-news_607975.html

Към края на март 2017 г. 113 400 преподаватели и непедагогически персонал са получили увеличение на заплатите. Повишения са били изплатени в 2438 училища и центрове за подкрепа на личностното развитие, както и в 1522 детски градини. Данните бяха изнесени от заместник-министъра на

Яхта се запали на Морска гара във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=349739

Австрийска яхта се подпали по-рано тази сутрин в района на Морската гара във Варна. Вероятната причина е неправилно боравене с отоплителен уред. Сигнал за инцидента е подаден около 8:20 часа, съобщиха за Moreto.net от Областната дирекция на МВР.

България на 109-о място по свобода на медиите

http://www.cross.bg/mediite-svoboda-sveta-1541270.html

/КРОСС/ България се намира на 109-о място в новата класация на "Репортери без граници" за свобода на медиите, цитирана от news.bg. Индексът за свобода на медиите по света на неправителствената организация класира общо 180 държави.През миналата година България беше класирана на 113-о място. България е класирана най-ниско от всички страни в Европейския съюз. Според оценката на "Репортери без граници" това се дължи на среда, доминирана от корупция и тайни сделки между медии, политици и олигарси. Отбелязва се също, че разпределението на средства от европейски фондове от страна на българското правителство за определени медии се извършва с пълна липса на прозрачност, което прави медиите некритични към правителството. Методологията на "Репортери без граници" включва няколко критерия, като медийна независимост, самоцензура, плурализъм, законова рамка, прозрачност, качество на инфраструктурата в подкрепа на създаването и изготвянето на новини и информация. Изводът: само в 49 държави по света има свобода или поне задоволително положение за медиите. Норвегия е начело по свобода на медиите в света, но въпреки това има какво да се желае и там по отношение на свободата. Следват Швеция, Финландия, Дания и Холандия. В дъното на класацията е Северна Корея. Свободата на медиите никога не е била толкова застрашена, като за последните пет години се отчита влошаване с 14%

Путин: Борбата с тероризма в Близкия изток изисква консолидирани подходи

https://www.24chasa.bg/novini/article/6190520

Путин: Борбата с тероризма в Близкия изток изисква консолидирани подходиБорбата с тероризма и уреждането на ситуацията в Близкия изток и в Северна Африка изискват консолидирани и премерени подходи. Това заяви руският президент Владимир Путин в приветствие към участниците в откритата днес в столицата на страната поредна Московска конференция за международната сигурност, съобщи ТАСС, цитирана от БТА.

Свободата на медиите в България е все по-илюзорна

http://www.investor.bg/drugi/338/a/svobodata-na-mediite-v-bylgariia-e-vse-po-iliuzorna-238226/

Позициите на страната ни се подобряват минимално в ежегодната класация на "Репортери без граници"

Утвърден е приемът на студенти и таксите за обучение в държавните висши училища

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/yUXerUgZfTY/

Държавата ще субсидира обучението в 37 държавни висши училища на 45 584 студенти, от които 38 555 за образователно-квалификационни степени след средно образование. Това реши Министерският съвет, който утвърди днес броя на приеманите за обучение студенти и докторанти във висшите училища и научните организации на Република България през учебната 2017/2018 г., както и таксите за кандидатстване и обучение в държавните ВУЗ.

Общо приемът за държавните висши училища е намален с 8% спрямо предходната година, а приемът след средно образование е с 8,4% по-малък. През тази година се очаква 54 346 младежи да завършат средно образование.

Решението на правителството е съобразено с разпоредбите на Закона за висшето образование, както и с последните изменения и допълнения в ПМС 64/2016 за условията и реда за утвърждаване на броя на приеманите за обучение студенти и докторанти в държавните висши училища. Приемът е съобразен също с данните за реализацията на завършилите студенти и докторанти и с приоритетните за обществено-икономическото развитие на страната професионални направления.

Във връзка с Концепцията за насърчаване на обучението на софтуерни специалисти по професионални направления „Математика”, „Информатика и компютърни науки” и „Комуникационна и компютърна техника”, приемът за обучение на студенти по тези направления е увеличен с 69 места. Разрешен е прием в пет новооткрити професионални направления в четири висши училища. Това са професионално направление „Здравни грижи” с нерегулирана специалност „Медицински козметик” в Медицинския университет в Плевен, „Биотехнологии” и „Изобразително изкуство” в ПУ „Паисий Хилендарски”, „Изобразително изкуство” и „Музикално и танцово изкуство” в СУ „Св. Климент Охридски” и „История и археология” в УниБИТ.

С решението се утвърждава и приемът на студенти срещу заплащане в държавните ВУЗ. За учебната 2017/2018 г. са предвидени 12 104 места, от които 7079 след средно образование.

Частните университети ще приемат 16 159 студенти, от които 10 343 след средно образование.

Новите докторанти ще бъдат със 169 повече от планираните миналата година или общо 2763. За държавните ВУЗ се отпускат 2321 места, за частните университети те са 137, а за научните организации – 305.

Определени са 1000 места за наши сънародници от чужбина, които ще се обучават в бакалавърски и магистърски програми в български ВУЗ. Местата за докторанти са 20. Българската държава ще осигури и 150 места за обучение на граждани на Република Македония. Приемът на студенти и докторанти от българските общности в чужбина е съобразен с желанията и предложенията, изпратени от техните организации в българските дипломатически представителства. Заявеният интерес е предимно към специалности от областта на здравеопазването, туризма и ИКТ.

Решението за приема във висшите училища следва целите, заложени в приетата Стратегия за развитие на висшето образование в Република България и в новия модел за финансиране на висшите училища, ориентиран към резултатите от обучението и потребностите на пазара на труда. По този начин ще се гарантира по-добро качество на обучението и ще се изгради устойчива и ефективна връзка между висшето образование и професионалната реализация.

Таксите за кандидатстване и обучение в държавните висши училища са определени въз основа на предложенията на академичните им ръководства за учебната 2017/2018 г. и са съобразени с разпоредбите на Закона за висшето образование.

Средно с 13,6% се увеличават таксите за обучение в някои професионални направления в 19 висши училища. Това са: СУ „Св. Кл. Охридски“, Университетът „Проф д-р Асен Златаров” – Бургас, ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий”, ЮЗУ „Неофит Рилски”, Шуменският университет „Епископ Константин Преславски”, Русенският университет „Ангел Кънчев”, Техническият университет – София, Техническият университет – Варна, Минно-геоложкият университет „Св. Иван Рилски” – София, Лесотехническият университет – София, Аграрният университет – Пловдив, Тракийският университет – Стара Загора, Медицинският университет – Варна, Икономическият университет – Варна, Стопанска академия „Д. Ценов” – Свищов, Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров” – София, Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство – Пловдив, УниБИТ – София, Висшето училище по телекомуникации и пощи – София.

СУ „Св. Кл. Охридски“ увеличава таксите за новоприети студенти в професионалните направления: „Администрация и управление“, „Икономика“, „Туризъм“, „Педагогика“, „Педагогика на обучението по…“, „Религия и теология“, „Социология, антропология и науки за културата“. Увеличението за редовна форма на обучение е от 20 лв. до 130 лв., а за задочна форма – от 54 лв. до 200 лв. Най-голямо е увеличението на задочната форма в професионално направление „История и археология“ – 200 лв., а най-малко – с 20 лева, в редовната форма на професионално направление „Религия и теология”. В професионално направление „Математика“ таксата е намалена със 160 лв.

В университета „Проф. д-р Асен Златаров“ най-голямо е увеличението на таксата в „Педагогически науки” (редовна форма) – със 120 лв., а най-малко – с 40 лв., в редовната форма на „Администрация и управление” и „Туризъм”.

Във ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий” най-голямото увеличение – с 250 лв., е за „магистър” в професионалните направления от областта „Хуманитарни науки” (редовна форма), а най-малкото – с 20 лв., в редовната форма на професионалните направления „Администрация и управление”, „Туризъм”, „Икономика”, „Филология”, „Философия” и „История и археология”.

В техническите университети най-голямо увеличение има в ТУ – Варна. Там с 473 лв. поскъпва обучението в професионално направление „Транспорт, корабоплаване и авиация” (редовна и задочна форма). Студентите в МГУ „Св. Иван Рилски“ – София, ще плащат 290 лв. повече в професионалните направления от областите „Природни науки, математика и информатика” и „Технически науки” (редовна и задочна форма).

В медицинските университети има увеличение само в МУ – Варна. Там сумите за първокурсниците в редовната форма в направленията „Медицина”, „Фармация” и „Стоматология” скачат с 300 лв.

В четири висши училища има намаление на таксите за студенти. Освен в СУ „Св. Климент Охридски“, намаление на част от таксите има и във ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий”, в ШУ „Еп. Константин Преславски” и в РУ „Ангел Кънчев”. Намаленията са от 20 лв. до 400 лева. В Шуменския университет с 400 лв. е намалена таксата за „Растителна защита” (магистри редовна и задочна форма), а в Русенския университет – за „Национална сигурност” (редовна и задочна форма), намалението е с 260 лв.

Без промяна остават таксите за студенти в 14 държавни висши училища – ПУ „Паисий Хилендарски”, Технически университет – Габрово, Университет по архитектура, строителство и геодезия – София, Химикотехнологичен и металургичен университет – София, Университет по хранителни технологии – Пловдив, Медицински университет – София, Медицински университет – Пловдив, Медицински университет – Плевен, УНСС – София, НАТФИЗ „Кр. Сарафов” – София, Национална художествена академия – София, Национална спортна академия – София, Висше строително училище „Л. Каравелов” – София, и Висше транспортно училище „Тодор Каблешков” – София.

Средно с 21,1% (от 20 лв. до 450 лв.) се увеличава таксата за обучение на докторанти в 11 държавни висши училища. В СУ “Св. Климент Охридски”, ШУ „Епископ Константин Преславски” и в Университета „Проф. д-р Асен Златаров” – Бургас, има намаление на някои от таксите за обучение на докторанти – средно с 15,3 на сто.

В 20 висши училища и в БАН таксите за обучение на докторанти се запазват.

Стилиян Петров отново ще играе в един отбор с Бербатов

http://clubz.bg/53236-stiliqn_petrov_otnovo_shte_igrae_v_edin_otbor_s_berbatov

Стилиян Петров с една позакъсняла награда - шапка, по случай 100-тния му мач в националния отбор на България. Снимка БГНЕС

Двама бивши съотборници от ЦСКА и националния отбор - Стилиян Петров и Димитър Бербатов, отново ще играят заедно в един отбор. Макар и за ден, при това в шоумач.

Стенли и Бербо ще делят терен на 14 юни на ст. "Васил Левски" в благотворителния двубой на фондациите на Митко и Луиш Фиго. Приходите ще отидат за подпомагане на млади българчета в спорта, науката, културата и изкуството.

Бербатов представи поредното си попълнение - Петров, който ще рита в един тим с Христо Стоичков и бивши асове на "Манчестър Юнайтед".

Ето какво написа №9 за своя приятел в социалните мрежи:

"Той ни показваше какво е да се бориш на терена. Той ги бореше, аз вкарвах. Удоволствие беше да играем рамо до рамо в националния отбор! Винаги готов да се жертва за отбора - без капка егоизъм. Истински капитан.

Той е сред най-обичаните от българската публика. Спечелил уважението и с пълно себераздаване. Той е рекордьорът по мачове за националния отбор на България. Футболист №1 у нас за 2003 година. Капитан по рождение – и на терена, и в живота.

С ЦСКА печели шампионската титла и два пъти Купата на България. Преминава в „Селтик“, с който вдига 10 трофея. 4 пъти е шампион на Шотландия. През 2005 г. е избран за №1 в „Селтик“. Преминавайки в английската Висша лига, веднага става лидер и в „Астън Вила“. Избран е за играч №1 на „Вила“ през 2009 и през 2012 година. Логично е и в Залата на славата на бирмингамския клуб.

Нямам търпение отново да играем един до друг! Отново на националния стадион! Отново пред българска публика! Отново рамо до рамо с родения победител, с лидера, който обединява и вдъхновява!

Стилиян Петров! Очакваме го за мача на 14 юни в София!"

Никълъс Кейдж счупи глезен при снимки в България

http://offnews.bg/news/n_1/n_653937.html

Холивудският актьор Никълъс Кейдж, който е на снимки в България, пострада и беше приет по спешност във Военномедицинска академия с фрактура на глезена. За това съобщи bTV, като се позова на източници от лечебното заведение. На Кейдж му е оказана медицинска помощ, бил е прегледан, а лекарите са изразили готовност да го оперират веднага. Екипът на звездата обаче е отказал операция у нас и актьорът е заминал със спешен полет за Лос Анджелис, където ще се подложи на лечение. От ВМА са се свързали с лекаря на Кейдж в САЩ и са уточнили какви точно са фрактурите и общото състояние на актьора. Именно личният лекар е забранил операцията да бъде извършвана в България. Никълъс Кейдж вероятно е пострадал по време на снимките на сцена за новия полицейски екшън "Код 211", който се снима у нас от киностудията "Ню Бояна Филм". Кейдж е в България от средата на април и трябваше да остане за около три седмици, докато траят снимките му за ролята на ченге, което се опитва да осуети един от най-големите банкови обири през 80-те. В България актьорът беше придружен и от най-големия си син Уестън, който също така участва в снимките на филма.

КАТ отчита успехи, след като вече не се отнемат точки за неправилно паркиране

http://www.klassa.bg/News/Read/article/279216_%D0%9A%D0%90%D0%A2+%D0%BE%D1%82%D1%87%D0%B8%D1%82%D0%B0+%D1%83%D1%81%D0%BF%D0%B5%D1%85%D0%B8%2C+%D1%81%D0%BB%D0%B5%D0%B4+%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%BE+%D0%B2%D0%B5%D1%87%D0%B5+%D0%BD%D0%B5+%D1%81%D0%B5+%D0%BE%D1%82

 С промените на санкциите за паркиране на пешеходна пътека, кръстовище или спирка на градския транспорт в много малки градове проблемът е почти решен, каза днес по БНТ началникът на Пътна полиция комисар Бойко Рановски. От началото на април, за подобно провинение не се съставят актове, което води и до загуба на контролни точки, а се налага само парична глоба.

Тази промяна позволява за подобни нарушения да се съставя електронен фиш, като за доказателство може да се използва снимка, направена от камерите в колите на пътната полиция. Според комисар Рановски, именно многото изпратени глоби за кратко време са дисциплинирали шофьорите в малките населени места.

В София обаче още не се усещал ефект от нововъведението. Началникът на Пътната полиция изрази мнение, че магистралите са достатъчно покрити с камери – мобилни и стационарни, за да бъдат глобени почти всички шофьори, каращи с превишена скорост.

Комисар Рановски обяви още, че в сравнение със същия период на миналата година до момента има 30 по-малко загинали по пътищата. Притеснителен обаче бил скокът на инциденти с пешеходци с фатален край, като само този месец има 18 жертви.

Всяка седмица пътната полиция залавя около 400 души, които шофират без книжки. Според комисар Рановски на провинения като това, както и на карането след употреба на алкохол, може да се противодейства с масови проверки на пътя. За момента обаче нямало как той да е постоянен, заради недостига на служители. В страната има дирекции, в които 30% от местата за пътни полицаи не били заети, уточни Бойко Рановски.

Попитан, дали пътната полиция може с по-активна работа да помогне на шофьорите, при придвижването покрай празнични дни, той уточни, че се прави всичко възможно в тази посока, но просто пропускателната способност на пътищата и особено на обходните маршрути на най-натоварените участъци, е слаба.

Deichmann увеличава магазините си в България

http://www.dnevnik.bg/biznes/2017/04/26/2959989_deichmann_uvelichava_magazinite_si_v_bulgariia/?ref=rss


Германската търговска верига за обувки Deichmann планира да увеличи броя на магазините си в България през тази година, с което общият им брой ще достигне 22.

Едновременно с това клиентите вече могат да пазаруват онлайн от сайта на компанията. В онлайн платформата клиентите имат възможност и да проверят дали определен номер обувки от даден модел е наличен в конкретен магазин, съобщиха още от дружеството.

През април бе открит магазин в Сливен, а през...

Deichmann увеличава магазините си

http://www.dnevnik.bg/biznes/2017/04/26/2959989_deichmann_uvelichava_magazinite_si/?ref=rss


Германската търговска верига за обувки Deichmann планира да увеличи броя на магазините си в България през тази година, с което общият им брой ще достигне 22.

Едновременно с това клиентите вече могат да пазаруват онлайн от сайта на компанията. В онлайн платформата клиентите имат възможност и да проверят дали определен номер обувки от даден модел е наличен в конкретен магазин, съобщиха още от дружеството.

През април бе открит магазин в Сливен, а през...

САЩ са обезпокоени от турските въздушни удари в Сирия и Ирак

https://www.24chasa.bg/novini/article/6190502

САЩ са обезпокоени от турските въздушни удари в Сирия и ИракСъединените щати са "дълбоко обезпокоени" от турските въздушни удари в Сирия и Ирак, заяви днес говорителят на Държавния департамент Марк Тонър, цитиран от Франс прес и ТАСС. "Ние сме много обезпокоени, дълбоко обезпокоени от факта, че Турция извърши въздушни удари по-рано днес в Северна Сирия и Северен Ирак без адекватно координиране със

Част от Южна Америка била под море преди 260 млн. години

http://www.moreto.net/novini.php?n=349735

Значителна част от Южна Америка преди около 260 милиона години е била скрита под водите на море, което изчезнало в резултат на геоложки процеси. За това говорят резултатите от изследване, проведено от експерти от седем университета в Бразилия и Португалия.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване