YouTube вижда бъдещето си в Азия

http://www.investor.bg/web/456/a/youtube-vijda-bydeshteto-si-v-aziia-238241/

Видео платформата залага на локално съдържание, което привлича не само местните потребители

Прокурор Варадинова за НЕК: Разследваме 19 договора, сключени с 4 адвокатски фирми

https://www.24chasa.bg/novini/article/6191949

Прокурор Варадинова за НЕК: Разследваме 19 договора, сключени с 4 адвокатски фирми"Иззехме 19 договора с 4 адвокатски кантори, които са се явявали по различни дела срещу НЕК", каза току що прокурор Емилия Варадинова, която прекара над 8 часа и половина в сградата на компанията. Тя потвърди информацията на "24 часа", че се разследва период от 2 години - от 2015 г. досега. Варадинова обясни,

Кошмарно разкритие: Тази ФАТАЛНА ХРАНА причинява рак, а масово тъпчем и себе си, и децата ни с нея!

http://www.klassa.bg/News/Read/article/279243_%D0%9A%D0%BE%D1%88%D0%BC%D0%B0%D1%80%D0%BD%D0%BE+%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%BA%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B8%D0%B5%3A+%D0%A2%D0%B0%D0%B7%D0%B8+%D0%A4%D0%90%D0%A2%D0%90%D0%9B%D0%9D%D0%90+%D0%A5%D0%A0%D0%90%D0%9D%D0%90+%D0

 Днес има многобройни вериги за бързо хранене, които са широко разпространени в целия свят. Въпреки, че те осигуряват храна, която всички хора смятат за много вкусна, изобщо не са здравословни, а напротив. Въпреки това, днес ще ви представим един от продуктите, които причиняват повече щети и представляват голям риск за вашето здраве. Ще ви представим някои от причините, поради които трябва да спрете консумацията на така наречената фатална храна. Ще бъдете изненадани!  Продуктът, който причинява големи вреди на здравето е "хот дог". Оказва се, че тази храна е враг за здравето на децата и според последните проучвания хот дог са най-голямата причина за рак при децата. И това е интересно - Д-р Марк Хаймън: Спрете захарта – тя храни раковите клетки - още по темата четете на най-добрия здравен сайт zdrave.to Съставките, използвани при производството на този продукт, не са естествени и се приготвят от смес от свинско месо, но всъщност тези месни продукти не се произвеждат от месо. Те се използват от всички части на животните, включително костите, кожата и мазнините! Тази комбинация от соли и нитрати, извлечени от остатъците от месо от животни, съставлява тези хот дог. Университетът на Хавай провел изследване и получил много интересни резултати, които открили, че тези, които консумират хот-дог, редовно имат 77% по-голяма вероятност за заболяване от рак на панкреаса. Поради това специалистите ни съветват да намалим или изобщо да не използваме този продукт. Ето защо, ако вашите деца обичат да консумират хот дог често, е по-добре да се опитате да намерите заместител на тях, за да им помогнете да станат здрави и с по-малка вероятност да развият рак.

 
 Blitz.bg

Почина режисьорът на "Филаделфия" и "Мълчанието на агнетата" Джонатан Деми

http://www.dnevnik.bg/v_pamet/2017/04/26/2960700_pochina_rejisyorut_na_filadelfiia_i_mulchanieto_na/?ref=rss


На 73-годишна възраст почина режисьорът Джонатан Деми, който създаде филмите "Филаделфия" и "Мълчанието на агнетата".

Именно екранизацията на едноименния роман на Томас Харис през 1991 г. му печели "Оскар" за най-добър режисьор.

"Мълчанието на агнетата" жъне зашеметяващ успех – той е само един от общо трите филма, спечелили оскари за най-добър филм, актьор, актриса, режисьор и адаптиран сценарий. (Другите са...

Орбан: Ние се борим не срещу ЕС, а срещу Сорос

http://www.klassa.bg/News/Read/article/279242_%D0%9E%D1%80%D0%B1%D0%B0%D0%BD%3A+%D0%9D%D0%B8%D0%B5+%D1%81%D0%B5+%D0%B1%D0%BE%D1%80%D0%B8%D0%BC+%D0%BD%D0%B5+%D1%81%D1%80%D0%B5%D1%89%D1%83+%D0%95%D0%A1%2C+%D0%B0+%D1%81%D1%80%D0%B5%D1%89%D1%83+%D0%A1%D0%BE%D

 Унгария се е врекла в ЕС и това не подлежи на обсъждане, заяви унгарският премиер Виктор Орбан в Европарламента, където започна обсъждане на политиката на Унгария по отношение на мигрантите, образованието и неправителствените организации. Спорът ни е с голям американски спекулант - Сорос, който с финансовите си спекулации разруши живота на милиони европейци, продължи Орбан. Сорос и неговите организации искат да вкарват по 1 милион мигранти в ЕС на година, ние отхвърляме това предложение, каза унгарският президент и заключи, че досегашните резолюции на ЕП срещу Унгария не са издържали на изпитанията на времето. Искаме да говорим открито, дори това да не се харесва на всички. Не може да очакваме всички държави в ЕС да бъдат еднакви. Запазваме си правото да преценяваме сами с кого да живеем, заяви Орбан.
По-рано днес Европейската комисия започна наказателна процедура срещу Унгария заради промените в закона за образованието в страната, съобщиха от Брюксел.
Измененията биха могли да доведат до затварянето на основания от американския милиардер Джордж Сорос Централноевропейски университет в Будапеща.
„Решихме да предприемем правни действия по закона за образованието, като изпратим писмо с официално известие до унгарското правителство“, каза заместник-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис. По думите му решението на Европейската комисия е било взето след „задълбочена правна оценка“ и се основава на фундаментални европейски закони за свободата на предлагане на бизнеси и услуги.
В рамките на т. нар. европейски процедури по нарушения Брюксел изпраща писма до националните правителства с искане за правно обяснение по даден въпрос, преди той да бъде отнесен до Европейския съд.
Ако не успеят да отговорят на исканията на Брюксел, държавите членки могат да понесат тежки финансови санкции.


segabg.com

Семерджиев: "Пирогов" работи много по-добре с новия директор

http://offnews.bg/news/n_1/n_654010.html

"Пирогов" започна да работи много по-добре с новия директор проф. Асен Балтов. Това обяви здравният министър Илко Семерджиев пред bTV.  Той подчерта, че до смяната се стигнало заради огромните дългове на болницата - близо 25 млн. лева, като болницата е задлъжнявала с между половин милион и 700 хил. лева на месец.  За първи път миналия месец под управлението на проф. Балтов има баланс между приходи и разходи, подчерта Семерджиев. Директорът на "Пирогов" беше сменен в средата на февруари. С решение на Семерджиев бяха сменени членове на Съвета на директорите, като дотогавашният директор проф. Стоян Миланов остана член на Съвета на директорите, а за нов директор до провеждането на конкурс беше назначен проф. Асен Балтов.  По-късно именно Балтов спечели и конкурса за директор на лечебното заведение. Проф. Миланов пък веднага подаде оставка от новия Съвет на директорите и национален консултант по спешна медицина.  След смяната на директора "Пирогов" напусна и началника на Клиниката по детска ортопедия и травматология в д-р Атанас Кацаров. Негови колеги заплашиха да го последват, но после размислиха.  Семерджиев обяви, че като цяло ситуацията в болниците за 2016 г. не е добра. Размерът на дълговете им е около 509 мл. лв. за цялата година – незапомнена сума от 2000 година насам, подчерта той и поясни, че 419 млн. от тези задължения са на болници с държавно участие, а другите - на болници с общинско участие. Като пример за добро управление той посочи възстановения от него на поста директор на „Св. Иван Рилски” д-р Дечо Дечев. По думите му след връщането на Дечев има баланс и няма генериране на дългове. 

Оправдаха лекоатлетката Силвия Дънекова за положителната й допинг проба в Рио

https://www.24chasa.bg/sport/article/6191945

Оправдаха лекоатлетката Силвия Дънекова за положителната й допинг проба в РиоРекордьорката ни на 3000 м с пр. Силвия Дънекова бе оправдана за положителната си проба на олимпийските игри в Рио де Жанейро, съобщи BGathletic.com. След няколкомесечно протакане, най-после комисията към БОК излезе с решение вчера, в което се описват мотивите за оправдателната „присъда” на атлетката.

Радарите за превишена скорост утре - 27 април, във Варна и областта

http://www.moreto.net/novini.php?n=349750

Служители на КАТ ще следят утре - 27 април и в нощта срещу 28 април, за превишена скорост във Варна и областта, научи Moreto.net. Ето и пълният списък с радарите: 07:50ч.-08:50ч. ул."Девня" - магазин "Филбо" - изход 08:00ч.

500 евро става минималната пенсия в Словения

http://www.cross.bg/sloveniya-evro-pensionerite-1541361.html

/КРОСС/ Гарантирана минимална пенсия от 500 евро ще получават най-бедните пенсионери в Словения, реши парламентът в Любляна, предава БНТ. Целта е никой от изпълнилите критериите за възраст и трудов стаж граждани на държавата да не прибягва до социални помощи. При близо 1600 евро среден брутен месечен доход на глава от населението в началото на тази година 98 хиляди и 200 словенски пенсионери от общо 440 хиляди са получавали по по-малко от 500 евро на месец. Данните са на осигурителните фондове. Коалиционното правителство на премиера либерал Миро Церар пресмята, че новия минимум от октомври ще получават 45 хиляди и 200 души. Тази промяна беше приета с пълно мнозинство от 74 присъствали в пленарната зала на 90-местния парламент депутати. И е резултат от усилено лобиране на коалиционните партньори от Демократичната партия на пенсионерите в Словения и обвинения от опозицията в популизъм. Миро Церар, премиер на Словения: Съгласете се, че пенсионерите все още са подложени на стрес заради приложените и спрямо тях антикризисни мерки за бюджетни икономии. Това правителство се опитва всякак да подобри живота на пенсионерите и социално слабите.Пенсионерската партия има 10 от 52-те депутатски места на управляващата коалиция и без тях тя няма да има мнозинство. Следващите редовни парламентарни избори в Словения трябва да са през юли идната година. Бившата югославска република първа от източния блок въведе еврото през 2007 година

Джеф Голдблум ще се снима в новия "Джурасик парк" на Спилбърг

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6191918

Джеф Голдблум ще се снима в новия "Джурасик парк" на СпилбъргАмериканският актьор Джеф Голдблум ще се снима в продължението на култовата поредица "Джурасик парк", съобщи изданието "Холивуд рипортър", цитирано от ТАСС. Изпълнителен продуцент на лентата ще бъде Стивън Спилбърг, а режисурата ще бъде поверена на младия каталунец Хуан Антонио Байона. Сред актьорския състав фигурират имената на Крис Прат,

Администрацията на Тръмп намалява наполовина корпоративния данък

http://www.klassa.bg/News/Read/article/279241_%D0%90%D0%B4%D0%BC%D0%B8%D0%BD%D0%B8%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B0%D1%86%D0%B8%D1%8F%D1%82%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%A2%D1%80%D1%8A%D0%BC%D0%BF+%D0%BD%D0%B0%D0%BC%D0%B0%D0%BB%D1%8F%D0%B2%D0%B0+%D0%BD%D0%B0%D0%BF%D0%BE%

 Дългоочакваният план за данъчни реформи на новата американска администрация ще включва и намаляването на корпоративния данък, който от сегашните 35% ще стане 15%. Това заяви финансовият министър на САЩ Стивън Мнучин.
„Тъй като 15-те процента се въртят в пресата от няколко дни насам, ще потвърдя, че данъците за бизнеса ще са 15%“, каза той по време на дискусия. По думите му тези съкращения целят да стимулират малкия бизнес, а не да са от полза на големите корпорации.
Мнучин, който се очаква по-късно днес да представи подробна информация за плана в Белия дом, посочи още, че администрацията се надява да представи реформите пред Конгреса колкото се може по-бързо.
Плановете на президента Доналд Тръмп за мащабни данъчни реформи ще бъдат посрещнати от вече разделените законодатели, които не са единодушни за ползите от тях.
Според анализатори намаляването на корпоративния данък може да увеличи дефицита на страната с до 2 трлн. долара в рамките на десетилетие. От своя страна администрацията вярва, че растежът ще създаде приходи, които да неутрализират разликата – изчисление, известно като динамичен анализ. Икономисти обаче посочват, че подобна теория не е подкрепена от достатъчно доказателства от минали периоди.
По време на изказването си Мнучин също така посочи, че властите имат намерение да опростят процеса, по който се подават данъчни декларации. „Смятаме, че повечето американци трябва да могат да плащат данъците си на големи пощенски картички“, а не чрез множество листове, каза той по време на събитието, организирано от вестник „Хил“


segabg.com

И утре слънце, максималната температура стига 27 градуса

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6191914

И утре слънце, максималната температура стига 27 градусаПрез нощта над западните райони облачността ще е разкъсана, а над останалата част от страната ще е ясно. Утре ще е предимно слънчево. Такава е прогнозата на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към Българската академия на науките (БАН), цитирана от "Фокус". Сутринта по морския бряг ще се образува ниска слоеста облачност или

Няма повишени стойности на уран във водата на Първомай

http://www.cross.bg/probi-ivanova-plovdiv-1541360.html

/КРОСС/ Няма повишени стойности на уран в питейната вода в Първомай и околните села. Това сочат резултатите от вторите проби, които са били анализирани в лабораториите на Националния център по радиобиология и радиационна защита, съобщи за Радио „Фокус" д-р Цвета Иванова, началник отдел „Радиационен контрол" към РЗИ - Пловдив. Резултатите са от втори проби, направени след предварителните и са пристигнали следобед на 21 април, когато областният управител на Пловдив е събрал отговорните институции за разискване на проблема. „Тези резултати се отнасят освен за Първомай и за селищата Православен, Бяла река, Караджалово, Крушево, Градина, Милево, Белозем, Борец, община Брезово", уточни д-р Иванова. В нито едно от селищата няма повишени стойности на уран в питейната вода. От всичките населени места са взети по две проби. „Това не означава, че приключват изследванията на водата", каза още д-р Иванова. ВиК ще продължи да си прави мониторинг, РЗИ също ще продължи да осъществява здравен контрол върху питейната вода. Сега вече се очаква пълният анализ и резултатите от пробите, които се правят в инспекцията. Те са доста бавни и продължителни. "В РЗИ Пловдив се носят и проби от още 6 областни центрове. В момента са донесени пет проби от РЗИ Пазарджик, очакват се и от РЗИ Смолян", каза д-р Иванова.    

Учени установиха как вдишаните наночастици увреждат сърцата

https://www.24chasa.bg/novini/article/6191910

Учени установиха как вдишаните наночастици увреждат сърцатаВдишаните наночастици, като от изгорелите автомобилни газове, могат да достигнат до белите дробове и кръвта и така увеличават опасността от инфаркт и инсулт, предаде Ройтерс. Учени от университета на Единбург направиха експерименти с безвредни свръхфини частици злато и така проследиха как вдишваме наночастиците и след това как те преминават през

Премахват задочното обучение по право в университетите

http://offnews.bg/news/n_1/n_654000.html

Премахва се задочното обучение в специалността "Право", реши Министерският съвет на днешното си заседание. Предложението е направено още през октомври 2016 г. от екипа на бившия правосъден министър Екатерина Захариева и предвижда промени в наредбата за държавните изисквания за придобиване на висше образование по специалността "Право". От МС съобщиха, че решението влиза в сила от учебната 2018/2019 година, тоест предстоящата кандидатстудентска кампания ще е последната, в която ще се приемат задочници по право. Окончателният вариант на документа все още не е публикуван. Достъпен е само проектът, според който обаче премахването на задочното обучение става с влизането в сила на наредбата, тоест още от предстоящата кампания за прием на студенти. Според писмените мотиви на Захариева отпадането на задочното обучение се налага, защото "броят на обучаваните в специалността "Право" е прекомерен и надхвърля значително нуждите на правоприлагането и правораздаването", както и защото се наблюдава "съществено различие между общото равнище на подготовка на студентите, които следват редовна форма на обучение, и съответно студентите в задочна форма". Наредбата предвижда още въвеждането на специализирани магистърски програми по право след завършване на основната програма. Мярката е насочена към профилирането и по-тясната специализация на юристите, свързани с основните тенденции на развитие на висшето образование и юридическата професия в Европа. Увеличава се и хорариумът на дисциплините „Наказателно процесуално право”, „Данъчно право”, „Международно публично право” и „Право на ЕС”. Дисциплината „Административно право и административен процес” се разделя на три дисциплини – „Административно право (обща част)”, „Административно право (специална част)” и „Административен процес”. Въвежда се възможност за специализирано обучение по чужд език с юридическа насоченост. С цел повишаване качеството на юридическото образование се въвежда и единен ред на държавния изпит. Той ще гарантира, че завършването на специалността „Право” е на базата на единни критерии, съответстващи на най-добрите постижения на юридическото образование, се казва в съобщение на МС. Предвидено е също мнението на студентите да се отчита при изменение на учебните планове и програми.

Над 700 000 човека са получили убежище в ЕС през 2016 година

http://www.moreto.net/novini.php?n=349800

Държавите от Европейския съюз са предоставили през 2016 г. убежище на два пъти повече хора, отколкото през 2015 г., заяви днес статистическата служба на общността, цитирана от Ройтерс и ДПА. Според Евростат през 2016 г. държавите от ЕС са дали убежище на 710 400 човека, а през 2015 г.

Русия намали броя на самолетите си в Сирия

https://www.actualno.com/asia/rusija-namali-broja-na-samoletite-si-v-sirija-news_608140.html

Русия е намалила наполовина своите самолети, разположени в Сирия. Това съобщиха от армията, предаде AFP. Относителното стабилизиране на конфликта в страната „ни позволи да преместим почти половината от въздушния отряд, който беше базиран в Хмеймим обратно в Русия“, з

Минималната пенсия става 1000 лева... в Словения

http://offnews.bg/news/n_1/n_654008.html

Словенският парламент прие без нито един глас против промени в закона за пенсионното и инвалидното осигуряване, според които пенсионерите, изпълнили всички условия за пенсия за възраст, ще имат гарантирана пенсия от 500 евро (почти 1000 лева), съобщава белградският вестник "Политика", цитиран от БТА. Целта на закона е да се подкрепят бедните пенсионери в бившата югославска република. Минимална пенсия от 500 евро според данните на правителството ще получават само 45 200 словенски пенсионери. Всички останали ще са с по-висок месечен доход. Вдигането на пенсиите бе гласувано единодушно от парламента в Любляна, въпреки че от опозицията имаше критики, че се касае за популизъм за привличане на избиратели в последната година на мандата на сегашното правителство. В кабинета участва и партията на словенските пенсионери. Ако тя оттегли подкрепата си, властта ще падне предсрочно. Новата минимална пенсия в Словения е равна на средната работна заплата в България. Според коалиционното споразумение между ГЕРБ и Обединени патриоти в средата на тази година минималната пенсия у нас ще бъде увеличена до 200 лева (100 евро).

Даниел Панов настоява пред пътната агенция за спешни ремонти на три обекта

//dariknews.bg/regioni/veliko-tyrnovo/daniel-panov-nastoiava-pred-pytnata-agenciia-za-speshni-remonti-na-tri-obekta-2019932

Кметът на Велико Търново Даниел Панов настоява пред Агенция „Пътна инфраструктура” за осигуряване на средства за спешни ремонти на три важни инфраструктурни обекта. Отправеното искане касае улица „Опълченска” и продължението й до изхода на града в посока Русе, тунелите на главния път Русе – В. Търн

Демонтират елементи от бракуваната тролейбусна мрежа

//dariknews.bg/regioni/veliko-tyrnovo/demontirat-elementi-ot-brakuvanata-trolejbusna-mrezha-2019933

Във Велико Търново демонтират елементи и съоръжения от бракуваната тролейбусна мрежа. От края на миналата седмица към днешна дата са премахнати близо 80 конзоли, стрелки и обтегателни въжета. Дейността е възложена от Общината и се извършва по график и след предварително обезопасяване на участъците,

Турция разследва наш дипломат, критикувал референдума

//dariknews.bg/novini/bylgariia/turciia-razsledva-nash-diplomat-kritikuval-referenduma-2019930

Турция ще съди бившия генерален консул на България в Одрин Георги Димов, съобщиха от посолството на южната ни съседка, цитирани от

Матурите ще се проверяват само онлайн

//dariknews.bg/novini/bylgariia/maturite-shte-se-proveriavat-samo-onlajn-2019931

Край на червените химикалки при проверки на матурите-за първи път тази година зрелостните изпити ще се проверяват само онлайн, обявиха от Министерството на образованието, съобщи

Бабурин: България може да помогне на ЕС и Русия да се разбират по-добре

http://pogled.info/svetoven/evropa/baburin-balgariya-mozhe-da-pomogne-na-es-i-rusiya-da-se-razbirat-po-dobre.85134

/Поглед.инфо/ За облаците в небето над София и Москва, за силата на славянския дух и кръстопътите, пред които сме изправени – "Руски дневник" разговаря със Сергей Бабурин, ректор на Международната Славянска Академия, политик и доктор на юридическите науки, заслужилият деятел на науката на Руската федерация.

С помощта на руските ВКС сирийската армия е унищожила над 7 хил. терористи

http://pogled.info/svetoven/s-pomoshtta-na-ruskite-vks-siriiskata-armiya-e-unishtozhila-nad-7-hil-teroristi.85135

/Поглед.инфо/ С помощта на руските Въздушно-космически сили правителствените войски на Сирия са ликвидирали около 7 хил. бойци от общо 10 хилядна групировка в град Хама, съобщи ТАСС в сряда (26 април).

Ердоган направи грешка преди срещата с Путин

http://pogled.info/svetoven/erdogan-napravi-greshka-predi-sreshtata-s-putin.85136

/Поглед.инфо/ Турският президент Реджеп Ердоган за пореден път направи рязко изказване по адрес на сирийския лидер Башар Асад, пише "Взгляд" в статия в сряда (26 април). В интервю за агенция "Ройтерс", той каза, че "Асад не е решение за потенциалното урегулиране в Сирия" и "Сирия трябва да се освободи от Асад, за да се появи решение".

Лавров: В Киев взима връх партията на войната

http://pogled.info/svetoven/lavrov-v-kiev-vzima-vrah-partiyata-na-voinata.85137

/Поглед.инфо/ Руският външен министър Сергей Лавров на Международната конференция за сигурност в Москва, заяви, че в Киев взема връх партията на войната и помоли партньорите от Нормандския формат по-агресивно да насърчават Украйна за прилагане на Минските споразумения, предаде "Взгляд" в сряда (26 април).

The Sun: Американската "Мълния" се настани "на прага" на Путин

http://pogled.info/svetoven/The-Sun-amerikanskata-malniya-se-nastani-na-praga-na-putin.85138

/Поглед.инфо/ Доналд Тръмп е изпратил самолет F-35 на американските военновъздушни сили в Естония, "на прага на Владимир Путин". Тази стъпка на Вашингтон определено "разсърди" руския лидер, пише британският вестник "Сън" (The Sun), цитиран от Ино.TV в сряда (26 април).

Руският държавен балет на лед представя „Лешникотрошачката“ в НДК

http://offnews.bg/news/n_1/n_654007.html

Бурно аплодираният държавен балет „Санкт Петербург“ се завръща в България на 9 декември 2017 г., за да представи неостаряващата музика на Чайковски към „Лешникотрошачката“ в оригинален вариант и в пълния блясък и изящество на фигурното пързаляне. За целта сцената на Зала 1 на НДК ще бъде заледена, а виртуозните фигуристи ще изпълняват специално адаптирана за лед хореография, която ежегодно спира дъха на хиляди зрители по целия свят със сложни акробатични фигури, възможни само за олимпийските медалисти, участващи в балета. Сред тях се отличават европейските и олимпийски шампиони Людмила Белоусова и Олег Протопопов, заедно с още 20 от най-популярните състезатели на Русия, известни още като „Руските господари на спорта“, заради многобройните им победи в най-престижните състезания. Билетите за шоуто вече са в продажба в мрежата на Eventim на цени от 40 до 60 лв., ВИП – 80 лв. Първите 300 билета са на промоционална цена с 10 лв. отстъпка. Българската публика вече няколко пъти горещо посрещна държавния балет „Санкт Петербург“ – с ледените адаптации на последователно представените през последните няколко години класически шедьоври „Лебедово езеро“, „Спящата красавица“, „Ромео и Жулиета“. Към всички тях интересът бе огромен и всички те бяха разпродадени седмици преди да бъдат играни на сцена. Форматът „Балет на лед“ се радва на сензационен успех по цял свят. Малки и големи зали в Америка, Канада, Швеция, Швейцария, Германия, Китай, Испания, Корея, Тайланд, Гърция, Португалия, Ирландия, Финландия, Сърбия, Румъния, Словения, Турция, Южна Америка и много други приемат предизвикателството да замразят сцените си, за да ги преобразят в красива ледена приказка. Международните медии ги определят като неподражаемо шоу, не само балет, а едно невероятно съчетание между театър, балет, автентични костюми и кънки на лед - всичко това, вплетено в танц с музиката на Чайковски под вещото ръководство на уважавания руски диригент Лео Коркин.

ЕП сваля имунитета на Льо Пен

http://www.cross.bg/imyniteta-protzedyrata-front-1541357.html

/КРОСС/ Европейският парламент започна процедура, която може да доведе до отнемане на имунитета на евродепутата и кандидат за президент на Франция Марин льо Пен, заподозряна в злоупотреба с европейски финансови средства. Това съобщи председателят на ЕП Антонио Таяни, цитиран от Ройтерс. Подозира се, че е плащала заплати на парламентарни помощници, които обаче са от партийния апарат на Националния фронт и почти не са се появявали в Страсбург. Френски съдии са поискали евродепутатите да свалят имунитета на Льо Пен от съдебно преследване, за да може да бъдат разследвани твърденията, че е злоупотребила с европейски пари, с които е плащала на сътрудници на нейната партия Национален фронт. Искането бе внесено в юридическата комисия на Европейския парламент, която отговаря по тези въпрос, каза Таяни пред депутатите в началото на парламентарната сесия в Брюксел. Започването на процедурата за сваляне на имунитета на Льо Пен идва на фона на предстоящия балотаж на 7 май, на който ще бъде избран окончателно следващият президент на Франция. На втория тур на изборите Марин льо Пен се изправя срещу центриста Еманюел Макрон, като очакванията са той да спечели с 60 на 40 процента. Малко вероятно е обаче свалянето на имунитета на Льо Пен да се случи преди балотажа, тъй като обикновено процедурата продължава с месеци.    

Малчугани и служителки от детска градина в болница в Русе заради хранително натравяне

https://www.24chasa.bg/novini/article/6191872

Малчугани и служителки от детска градина в болница в Русе заради хранително натравянеДесет деца - на възраст от три до пет години, от детската градина в русенското село Босилковци, както и две служителки, са приети в Университетската болница в Русе със симптоми на хранително натравяне. Това съобщиха от лечебното заведение в крайдунавския град. Първите седем деца са били приети с повръщане и разстройство тази сутрин в инфекциозното

Осло, Лондон и Амстердам водят в битката на градовете срещу вредните емисии от трафика

http://www.dnevnik.bg/zelen/2017/04/26/2960694_oslo_london_i_amsterdam_vodiat_v_bitkata_na_gradovete/?ref=rss


Осло, Лондон и Амстердам са начело сред големите градове, полагащи усилия да намалят въглеродни емисии от трафика. Това показва ново проучване, публикувано тази седмица и цитирано от агенция Ройтерс. Целта на местните политики за намаляване на въглеродните емисии в тези големи градове е ограничаване на климатичните промени и намаляване на замърсяването на въздуха.

Осем места в топ десет на класацията от общо 35 града са заели европейски градове, наред с Токио и Сеул....

МВнР иска вземането на служебните паспорти на 52-ма българи

http://www.cross.bg/pasporti-slyzhebni-mvnr-1541356.html

/КРОСС/ Служебният министър на външните работи Ради Найденов предлага промяна на Наредбата за условията и реда за издаване на дипломатически и служебни паспорти от Министерството на външните работи, с която се дава възможност шефове на федерации, сдружения и браншови организации да пътуват по света със служебни паспорти. При сега действащата нормативна уредба голям брой лица, които не са служители на администрацията, използват служебни паспорти при пътуванията си в чужбина. По този начин, на практика, всеки дееспособен български гражданин би могъл да получи служебен паспорт, регистрирайки юридическо лице с нестопанска цел, което представлява сдружение, федерация или браншова организация, и бъде избран в нейното ръководство, посочват от МВнР, цитира БГНЕС. В момента в оборот са 52 броя служебни паспорти, които са издадени на такива лица от 2014 г. За да се анулират тези паспорти, както и да се промени политиката на МВнР по отношение на тази привилегия, предложението ще трябва да се приеме от следващото редовно правителство. В мотивите, с които министър Найденов предлага промяната на нормативната уредба, не е посочено, дали това се прави заради конкретно възникнал казус с някой от 52-та български граждани, притежатели на служебни паспорти, както и кои са те.    

Дневен хороскоп за 27 април

https://www.actualno.com/curious/dneven-horoskop-za-27-april-news_608113.html

Овен През този ден направете нещо мило за половинката си. Може да изберете малък подарък. Ако се затруднявате да решите какво точно да бъде изберете фигурка любимото ѝ животинче. Телец Днес може да имате някои противоречия с партньора си. На не го ще му се иска всичко да е

Отпускат над 60 хил. лева за общински здравни помощи във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=349792

Близо 62 хил. лева да бъдат отпуснати за еднократна здравна помощ на варненци, реши ресорната комисия към местния парламент. Сумата ще бъде разпределена между 228 нуждаещи се, предаде репортер на Moreto.net. 51 човека, подали заявление за финансиране, са получили отказ и няма да бъдат подпомогнати, защото не покриват критериите за отпускане на средства.

Търсят учебници и помагала за училището ни в Молдова

http://www.cross.bg/ychebnitzi-ychilishteto-pomagala-1541355.html

/КРОСС/ Търсят доброволци, които да помогнат за акцията "Дари речници и учебници за българско училище в Молдова", съобщи БНР. За училището в Тараклия, където учат 120 български деца, се търсят желаещи да дарят лични учебници и помагала. Валери Вълчев, организатор на акцията, обясни че е била наводнена библиотеката на училището. Акцията се провежда в платформата TimeHeroes. Към 26-и април са се ангажирали 15 души. "Ръководствата на всички училища, които посетих, изразиха голяма съпричастност към това дело. Дори директорът на "Иван Вазов" беше първият човек, който дари, от личната си библиотека, речници и помагала, които заминаха вече за Молдова. Директорът Григоров, дори видя малко по-напред нещата и изяви желание неговото училище и учениците му да направят по-тесен контакт с училището в Тараклия", съобщи Вълчев. Хората биха могли да изпращат на читалище "Асен Златаров" в Бургас своите учебници, помагала и речници. Молбата е да бъдат запазени, въпреки че са употребявани. Учебниците могат да бъдат след 2000-ата година, а речниците колкото са по-нови и актуални, ще бъдат по-полезни.    

Семерджиев: Месечно "Пирогов" е задлъжнявала с над половин милион лева

https://www.actualno.com/healthy/semerdjiev-mesechno-pirogov-e-zadlyjnjavala-s-nad-polovin-milion-leva-news_608139.html

Много неща са проблемни в здравеопазването, на първо място нормативният хаос в системата. Когато имате правила, които не са координирани с други, когато едни от тях блокират други и създават правен хаос, съответно и условия за търсене на отговорност, която по принцип не би с

ЕП започна процедура по отнемане на имунитета на Льо Пен заради злоупотреби

http://offnews.bg/news/n_1/n_654003.html

Европейският парламент започна процедура, която може да доведе до отнемане на имунитета на евродепутата и кандидат за президент на Франция Марин льо Пен, заподозряна в злоупотреба с европейски финансови средства. Това съобщи председателят на ЕП Антонио Таяни, цитиран от Ройтерс и БТА. Подозира се, че двете са плащали заплати на парламентарни помощници, които обаче са от партийния апарат на Националния фронт и почти не са се появявали в Страсбург. Френски съдии са поискали евродепутатите да свалят имунитета на Льо Пен от съдебно преследване, за да може да бъдат разследвани твърденията, че е злоупотребила с европейски пари, с които е плащала на сътрудници на нейната партия Национален фронт. Искането бе внесено в юридическата комисия на Европейския парламент, която отговаря по тези въпрос, каза Таяни пред депутатите в началото на парламентарната сесия в Брюксел. Започването на процедурата за сваляне на имунитета на Льо Пен идва на фона на предстоящия балотаж на 7 май, на който ще бъде избран окончателно следващият президент на Франция. На втория тур на изборите Марин льо Пен се изправя срещу центриста Еманюел Макрон, като очакванията са той да спечели с 60 на 40 процента.  Малко вероятно е обаче свалянето на имунитета на Льо Пен да се случи преди балотажа, тъй като обикновено процедурата продължава с месеци. 

Сменен е представителят на държавата в Надзорния съвет на НЗОК

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/smenen-e-predstaviteliat-na-dyrjavata-v-nadzorniia-syvet-na-nzok-238295/

Рокади на ръководни постове има и в Комисията за оценка на здравните технологии, Асоциацията на иновативните производители и консултанта IMS

Вижте как строят новия парк Розариума в Пловдив, пускат го след месец (снимки)

https://www.24chasa.bg/region/article/6191152

Вижте как строят новия парк Розариума в Пловдив, пускат го след месец (снимки)Изграждането на парк Розариума до зоологическата градина в Пловдив малко се позабавя, но обектът ще е готов в края на май. Това увери кметът на район "Западен" Димитър Колев. Той твърди, че се работи усилено. Първата копка беше направена ритуално през март с участието на градоначалника Иван Тотев. Вече е изградено осветление с 12 нови стълба,

Повече от 700 хил. души са получили убежище в ЕС през 2016-а

http://www.cross.bg/ybezhishte-otkolkoto-choveka-1541354.html

/КРОСС/ Държавите от Европейския съюз са предоставили през 2016 г. убежище на два пъти повече хора, отколкото през 2015 г., заяви днес статистическата служба на общността, цитирана от Ройтерс. Според Евростат през 2016 г. държавите от ЕС са дали убежище на 710 400 човека, а през 2015 г. - на 330 хиляди. Повече от половината хора, получили убежище в общността, са дошли от Сирия, а 10 процента са дошли от Ирак и Афганистан. Германия е дала убежище на 445 000 души през 2016 г. - три пъти повече, отколкото през 2015 г. След нея се нареждат Швеция, която е дала убежище на почти 70 000 човека, и Италия, която е одобрила молбите на 35 500 кандидати за убежище. Статистиката показва, че най-голям шанс да получат убежище са имали сирийците - 98 процента от техните молби са били одобрени. Най-малка вероятност за получаване на убежище е имало при мигрантите от Балканите и Южна Азия.    

Макрон си навлече критики заради вечеря със знаменитости след първия тур

http://www.dnevnik.bg/evropa/2017/04/26/2960645_makron_si_navleche_kritiki_zaradi_vecheria_sus/?ref=rss


Фаворитът на президентските избори във Франция Еманюел Макрон попадна под огъня на критиките както на потенциалните му съюзници, така и на съперничката му на балотажа Марин льо Пен, след като отпразнува пищно победата на първия тур на вота, пише агенция "Ройтерс", като цитира френски медии.

След като предварителните резултати му отредиха първо място по време на гласуването и го изпратиха на балотаж с оттеглилия се председател на Националния фронт, Макрон излезе...

Робърт Пърсиг - детето чудо от психиатричната клиника до "Дзен и изкуството да се поддържа мотоциклет"

http://www.dnevnik.bg/kultura/2017/04/26/2959757_roburt_pursig_-_deteto_chudo_ot_psihiatrichnata/?ref=rss


Робърт Пърсиг, авторът на "Дзен и изкуството да се поддържа мотоциклет", почина на 24 април на 88 години. Романът му е отхвърлен от 121 издатели преди да бъде публикуван през 1974 година, след което се превръща една от значимите литературни и философски творби на XX век.

"Дзен и изкуството да се поддържа мотоциклет" анализира конфликта между класическите западни ценности и будизма, природата и цивилизацията, докато следва историята на баща и син,...

Властта е като да пиеш джин на празен стомах, или папа Франциск за нежността и надеждата

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/04/26/2960681_vlastta_e_kato_da_piesh_djin_na_prazen_stomah_ili_papa/?ref=rss


"Има една поговорка в Аржентина: Властта е като да пиеш джин на празен стомах. Чувстваш се замаян, пиян си, губиш равновесие и накрая нараняваш себе си или околните, ако не обвържеш властта си със смирение и нежност."

Това каза папа Франциск във видеообръщение към участниците на TED конференция във Ванкувър.

Как се постига щастието

"В наши дни много хора вярват, че е невъзможно да се постигне щастливо бъдеще....

Инвеститорът за златодобив в Трън предлага високи заплати, а за екооценка било още рано

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/04/26/2960250_investitorut_za_zlatodobiv_v_trun_predlaga_visoki/?ref=rss


Златодобивът в Трън ще се отрази положително на социалното и икономическото положение в общината и ще доведе до четирикратно увеличение на заплатите на хората. Това е показала специалната оценка за проекта, възложена от инвеститора "Евромакс сървизис" ЕООД и изготвена от фирма "Денкщат". Резултатите от нея бяха съобщени от Боян Рашев от консултантската фирма.

Още в началото Рашев заяви, че сред задачите на възложеното им проучване не е било предвидено...

WTA се заема с агента на Шарапова

http://offnews.bg/news/n_1/n_654006.html

Ръководството на женската тенис асоциация WTA ще се заеме с агента на рускинята Мария Шарапова Макс Айзенбад, който в старанието си да я защити, обиди съперничките й на корта. Преди дни Айзенбад нападна полякинята Агниешка Радванска и датчанката Каролине Вожняцки, като ги нарече "втора категория" и "посредствени". Според него те били против отправянето на покани към завръщащата се тази вечер на корта след изтърпяно наказание за употреба на допинг Шарапова, защото виждали при отсъствието й своя единствен шанс да спечелят турнир от Големия шлем. "Ще се заемем с този въпрос на закрито заседание", заяви шефът на WTA Стив Саймън. Думите на Айзенбад нарушават етичния кодекс на организацията, но освен да бъде осъден морално, срещу него не могат да бъдат предприети други действия. Иначе Шарапова играе първия си мач след дисквалификацията от 15 месеца в Щутгарт срещу италианката Роберта Винчи.

Над 100 000 работещи в образованието с увеличение на заплатите

http://www.moreto.net/novini.php?n=349741

Към края на март 2017 г. 113 400 преподаватели и непедагогически персонал са получили увеличение на заплатите. Повишения са били изплатени в 2438 училища и центрове за подкрепа на личностното развитие, както и в 1522 детски градини.

Представят красотата на българските жени в изложба (снимки и видео)

http://offnews.bg/news/n_1/n_654002.html

„Аз съм Българка!” е проект на младия габровски фотограф Радослав Първанов, който цели да покаже красотата на българските жени, носии, природа и градове. Най-накрая изложбата пристига и в столицата, където на 13 май от 18:00 часа в ресторант „МоМа” (ул. „Солунска” 28) авторът лично ще представи 30 от най-добрите си снимки (от общо над 20 000 "суров материал") и презентация на филм по темата. Експозицията ще може да бъде видяна до 26 май. Снимките са заснети в периода октомври 2014 – декември 2016 година, за което време фотографът изминава 8080 километра из цялата страна: Старият Пловдив, Централен военен клуб-София, Пернишката крепост, Лазаровден в Етъра, Полята с рапица, Розобер, Хан Хаджи Николи във Велико Търново, Рупите-Мелник и Петрич, Двореца в Балчик, Житени поля, Лавандулата, Паметника на Свободата - Шипка, Царевец, Габрово, Жеравна, Арбанаси, Соколски манастир, Смолян, Трявна, Враца, Копривщица, Боженци, Махала Баба Стана, Средногорието, Кюстендил, Люлките на християнството – София, Дряново и Етнографски музей на открито „Етър” през зимата.  "Аз съм Българка!" представя 30 сюжета, 25 модела и 25 носии , като отнема 111 часа, прекарани в снимки от 45 градуса на слънце в полето до -5 градуса в снежна виелица в „Етъра”. Амбициите на Първанов след изложбата в София са да издаде албум с историческа информация за мястото на снимките от всеки сюжет и да представи творбите си и родината ни в чужбина. "Вярвам, че начинанието ми ще срещне подкрепа и ще мога да покажа на света колко красиви са българските жени, колко пищни са нашите носии и колко история се крие в градовете и селата ни. Според мен, България и българската красота трябва да бъдат показвани - местата, носиите и красивите ни жени са необходимост в и без това лишените от ценности времена. Имаме нужда от повдигане на духа и националното чувство", коментира преди време за OFFNews той.

Нагла кражба на детска количка - вижте видеото, помогнете да хванат крадците

https://www.24chasa.bg/novini/article/6191864

Нагла кражба на детска количка - вижте видеото, помогнете да хванат крадцитеНагла кражба на много скъпа количка е извършена от магазина на "Хиполенд" в мол Сердика в София, съобщиха за "24 часа" служители на "Хиполенд". Те са монтирали видеозапис от техните камери в магазина - вижте видеото. Моля ви да го качите в електронното издание на "24 часа", което се следи от страшно много хора!", пишат още от "Хиполенд".

"Пътища Пловдив" излезе с позиция по темата за АМ "Марица"

https://www.actualno.com/business/pytishta-plovdiv-izleze-s-pozicija-po-temata-za-am-marica-news_608137.html

Във връзка с намесване на името на "Пътища Пловдив АД" по повод прокурорска проверка, засягаща дейността на Агенция „Пътна инфраструктура“, от компанията заявиха в официална позиция, че през февруари 2015 г. участват в открита процедура за обществена поръчка, обявена от

ЕК нападна Унгария заради университета на Сорос

https://vesti.bg/sviat/evropa/ek-napadna-ungariia-zaradi-universiteta-na-soros-6068418

Еврокомисията започна наказателна процедура заради промени в унгарския закон за висшето образование

САЩ започнаха разполагане на противоракетната система THAAD в Южна Корея на фона на протести на местните жители

http://www.klassa.bg/News/Read/article/279240_%D0%A1%D0%90%D0%A9+%D0%B7%D0%B0%D0%BF%D0%BE%D1%87%D0%BD%D0%B0%D1%85%D0%B0+%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D0%B0%D0%B3%D0%B0%D0%BD%D0%B5+%D0%BD%D0%B0+%D0%BF%D1%80%D0%BE%D1%82%D0%B8%D0%B2%D0%BE%D1%80%D0%B0%

 Американските военни започнаха монтирането на противоракетната система THAAD в Южна Корея на фона на напрежението на полуострова и нарастващите ядрени амбиции на режима в Пхенян, предава BBC. Хиляди местни жители излязоха на протест срещу разполагането на системата, докато превозните средства преминаваха, натоварени с компонентите й. 
В последните дни САЩ изпратиха към Корейския полуостров ударна група кораби, водени от самолетоносача „Карл Винсън“. Действията на Вашингтон предизвикаха притеснения в Пекин, който предупреди, че разполагането на THAAD ще дестабилизира ситуацията в региона.

Превод и редакция: Тереза Герова

Нормативният хаос и лошото управление са "болежките" на здравеопазването

http://www.cross.bg/ypravlenie-semerdzhiev-balans-1541353.html

/КРОСС/ "Когато имате правила, които не са координирани с други, когато едни от тях блокират други и създават правен хаос, съответно и условия за търсене на отговорност, която по принцип не би следвало да се носи заради грешни нормативи, това е страшен проблем за системата. Ние успяхме да оправим част от този хаос". Това каза пред БТВ служебният министър на здравеопазването Илко Семерджиев. По думите му другият много голям проблем е лошият модел на управление на финансите в системата. "От 2000-та година досега средствата за здравеопазване са нараснали над 4 пъти, но здравните резултати не са нараснали 4 пъти. Проблемът идва от лошо, непрофесионално управление". МЗ и НЗОК, както и общините и ведомствата, към които има лечебни заведения са отговорни за това управление, допълни той. Нравите в „Пирогов" се успокоиха и той започна да работи много по-добре, каза министърът. Той заяви, че на първо място смяната там е била предприета с оглед на огромните дългове , които са били натрупани - близо 25 млн. задължения. "Месечно болницата е задлъжнявала с между половин милион до 700 000 лв. За първи път миналия месец под управлението на проф. Балтов има баланс между приходи и разходи", каза още Семерджиев. Той уточни, че не е уволнил проф. Миланов, а той сам си е подал оставката. „Аз го оставих в Борда на директорите, той сам заяви, че иска да напусне

Бербатов и Стенли отново заедно на терена!

http://www.dnes.bg/sport/2017/04/26/berbatov-i-stenli-otnovo-zaedno-na-terena.339272

Митко официално обяви, че близкият му приятел ще участва в шоуто с Фиго

"Борисов плещи глупотевини"

http://offnews.bg/news/n_1/n_654005.html

Необходимо уточнение: цитатът, който коментирам по-долу, е от предишно героично заемане с енергетиката на Цацаров. Сега, по мои сметки, е третата подобна акция от началото на мандата му. Déjà vu... Фразата на Цацаров, че "прокуратурата трябва ОТНОВО да заеме мястото, което Конституцията й е определила – да бъде гарант за законността и да защитава обществения интерес" не е случайно изпусната недомислица. Тя беше важно съобщение на своята клиентела от Дълбоката държава, (deep state) както в Турция наричат олигархията. Там това е съюз между масони и други тайни организации и военните. При нас на мястото на военните са ченгетата. Никак не е случайно, че точно Турция е онзи Ориент, от който иде "светлината" на нашите Герговци. Та, тези хора са си избрали Цацаров с реална длъжностна характеристика да им гарантира недосегамост от закона, освен ако по правилата на Дълбоката държава някой не трябва да бъде натиснат, ощавен и пр. Действията на главния прокурор са сигнал, че ако някой си мисли да се отървава от него - понеже политическата цена за поддържането му на сцената става твърде висока - той може и да премине от спазване на олигархичната си функция към ролята си по конституция. Това е моментът, от който мнозина в олигархията, се боят: когато общественият натиск и борбата за оцеляване на един или друг участник в омертата ще доведе до непланирано включване на някоя от функциите на приведената в будна кома държавност. Затова и Борисов плещи глупотевини в отчаяни демонстрации на лоялност към Цацаров и панически се разграничава от оперната далавера в панаира. Та, това е поредният момент, в който на повърхността изплува детайл от функционирането на Дълбоката държава, и можем да си припомним, че тя не е нашата държава. Въпросът е искаме ли ние своя държава или ще се задоволим да бъдем пасивни наблюдатели на това какво прави Дълбоката държава с нашата родина и животите ни. Оставка, Цацаров! Позицията на бившия правосъден министър и лидер на Да, България е от личния му фейсбук профил. Заглавието е на редакцията.

Доналд Тръмп ще посети Израел през май

https://www.24chasa.bg/novini/article/6191860

Доналд Тръмп ще посети Израел през майВластите в Ерусалим и Вашингтон провеждат преговори за организирането на посещение на американския президент Доналд Тръмп в Израел през май, пише The Times of Israel, цитиран от "Фокус". Ако планът се изпълни, то това ще бъде първото посещение на Тръмп в Израел. Очаква се на 21 май или в следващите дни той да пристигне в страната.

Panican Whyasker с нова дата за промоцията на албума си в София

http://offnews.bg/news/n_1/n_654001.html

Panican Whyasker ще свирят в клуб "Терминал 1" на 20 май, събота. Това е новата дата за концертната промоция на новия албум на групата Sick Colored Planet. Всички закупени билети за отмененото шоу на 22 април 2017 важат без презаверяване. Билетите за новата дата вече са в системата на Еventim на цена от 10 лв. на предварителна продажба и 15 лв. на самата дата и място. Новият албум на Panican Whyasker Sick Colored Planet ще се продава ексклузивно в клуба. Песните от него ще бъдат основна част от концертния сет на групата. Припомняме, че това е четвъртият и най-дългоочакван албум на Panican Whyasker, съдържащ осем нови песни. Продуктът е продуциран от басиста и продуцент на "Faith No More" Били Гууд. Албумът е мастериран от Маор Апелбаум - работил с FNM, Hаlford, Treponem Pal, Sepultura, Yes и много други. Не пропускайте да го чуете на живо с бясната концертна енергия на Димитър Василев (Нуфри) – вокал и китари; Душко Крумов - китари; Александър Обретенов – бас и Деян Драгиев (Даката) – барабани. Билети за концерта се разпространяват в мрежата на Eventim.bg – на цени от 10 лв. на предварителна продажба и 15 лв. на самата дата и място.  Каси: щандовете на EVENTIM на ул. "6-ти септември" и в The Mall, Пикадили, Германос, Офис 1, На тъмно, Usit colours, Terminal 1, Stroeja, Технополис, Техномаркет, OMV, Билетен център НДК, Orange.bg, Orance Center, escape room Mentalist – ЦУМ, магазини На Тъмно, книжарница „На спирката”, Duende Travel София, книжарница „Бард, Арена Армеец, Български пощи, както и онлайн през сайта на компанията. Врати: 21.00 ч. Начало на концерта: 22.00 ч.

Видео: Китай пусна на вода първия самолетоносач, произведен в страната

http://www.dnevnik.bg/video/2017/04/26/2960671_video_kitai_pusna_na_voda_purviia_samoletonosach/?ref=rss


С тържествена церемония Китай пусна на вода първия си произведен в страната самолетоносач, който през 2020 г. да се присъедини към единствения, закупен от Украйна и създаден по времето на СССР.

Това става малко след като в неделя страната отбеляза 68-ата годишнина на китайските военноморски сили.

Корабът с 50 000 тона водоизместимост бе изтеглен от дока в северния град Далиан. Също тук бе преоборудван украинският самолетоносач от клас...

Проект 23E000E: Русия планира изграждането на най-големия самолетоносач в света

http://www.klassa.bg/News/Read/article/279239_%D0%9F%D1%80%D0%BE%D0%B5%D0%BA%D1%82+23E000E%3A+%D0%A0%D1%83%D1%81%D0%B8%D1%8F+%D0%BF%D0%BB%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%80%D0%B0+%D0%B8%D0%B7%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%B6%D0%B4%D0%B0%D0%BD%D0%B5%D1%82%D0%BE+%D0%BD%D0%B0+%

 Русия обяви плановете си за изграждането на „най-големия самолетоносач в света“, който ще бъде конкурентен на американския кораб клас „Нимиц“, пише британското издание Daily Mail.
„Буря“, известен като Проект 23Е000Е, ще струва 17,5 млрд. долара и ще влезе в експлоатация през 2030 г. Плавателният съд ще бъде задвижван от ядрен двигател и ще има капацитет за пренасянето на до 90 изтребители, включително и най-новите Т-50.
"Това ще бъде плаващо летище, придружено от цял ескадрон от кораби", подчерта източник.
Новият плавателен съд ще разполага с палуба с размери на три футболни игрища. Той ще побира на борда си до четири хиляди души и ще има нужда от специално проектирани докове.

Превод и редакция: Тереза Герова

Реки от плодов сок потекоха в руски град

https://www.actualno.com/curious/reki-ot-plodov-sok-potekoha-v-ruski-grad-news_608135.html

Руските власти разследват инцидент в предприятие за производство на напитки, след като плодов сок заля улиците на град Лебедян, южно от Москва. Покривът на склад в града на 320 км. от руската столица рухна, рани двама души и предизвика плодов разлив, предаде AFP.. Видео матери

Турската опозиция сезира Страсбург за референдума

http://pogled.info/svetoven/turskata-opozitsiya-sezira-strasburg-za-referenduma.85127

/Поглед.инфо/ Главната опозиционна Народно-републиканска партия /НРП/ в Турция ще сезира Европейския съд по правата на човека за резултатите от референдума.

Русия намали наполовина самолетите си в Сирия

http://pogled.info/svetoven/rusiya-namali-napolovina-samoletite-si-v-siriya.85128

/Поглед.инфо/ Русия е намалила наполовина своите самолети, разположени в Сирия, съобщиха от армията.

Администрацията на Тръмп намалява наполовина корпоративния данък

http://pogled.info/svetoven/amerika/administratsiyata-na-tramp-namalyava-napolovina-korporativniya-danak.85129

/Поглед.инфо/ Дългоочакваният план за данъчни реформи на новата американска администрация ще включва и намаляването с 20% на корпоративния данък, който от сегашните 35% ще стане 15%. Това заяви финансовият министър на САЩ Стивън Мнучин.

ЕП започна процедура по отнемането на имунитета на Марин льо Пен

http://pogled.info/svetoven/evropa/ep-zapochna-protsedura-po-otnemaneto-na-imuniteta-na-marin-lo-pen.85130

/Поглед.инфо/ Европейският парламент започна процедура по отнемането на депутатския имунитет на лидерката на френската партия „Национален фронт“ и претендентка за президентския пост във Франция Марин льо Пен.

Радев връчва мандат на Борисов за съставяне на кабинет

http://pogled.info/bulgarski/radev-vrachva-mandat-na-borisov-za-sastavyane-na-kabinet.85131

/Поглед.инфо/ На 27 април 2017 г. от 10.30 часа, на „Дондуков“ 2 президентът Румен Радев ще връчи мандат за съставяне на правителство на Бойко Борисов, кандидат за министър-председател, посочен от най-голямата парламентарна група в 44-то Народно събрание.

Нинова и Гергов - партийният човек

http://pogled.info/bulgarski/ninova-i-gergov-partiiniyat-chovek.85132

/Поглед.инфо/ Единственото любопитно в капана, който Гергов постави на главния прокурор, бе позицията на Нинова. В началото изглеждаше, че за първи път тя заслужава да отиде с кон на „Позитано“. Обаче, всъщност, тя направи поредната си грешка, когато нарече Гергов „партиен човек“. Не социалист – а партиен човек!

Човекът, на когото дължим Първата световна война, е диагностициран с тежък Едипов комплекс

http://pogled.info/svetoven/chovekat-na-kogoto-dalzhim-parvata-svetovna-voina-e-diagnostitsiran-s-tezhak-edipov-kompleks.85133

/Поглед.инфо/ Само да напомня, че човекът, на когото дължим Първата световна война, която пък директно доведе до Втората, е диагностициран с тежък Едипов комплекс.

Кабинетът прие екшън план срещу критиките по програма “Наука“

http://www.mediapool.bg/kabinetat-prie-ekshan-plan-sreshtu-kritikite-po-programa-nauka-news263138.html

Служебното правителство прие в сряда план за действие по повод констатациите в предварителния одитен доклад на Европейската комисия за Оперативна програма “Наука и образование за интелигентен растеж“ (ОП НОИР), заради които има заплаха от спиране на средства. Основна критика е, че министърът на образованието е едновременно и ръководител на управляващия орган на програмата, което е свръхконцентрация на власт. Целта на мерките е да се направят корекции съобразно забележките и коментарите на одиторите. Най-критичните от тях са свързани с искането да бъдат разделени функциите между управляващия орган на програмата и МОН като конкретен бенефициент по проекти, финансирани от програмата. Планът за действие трябва да доведе до размразяване на плащанията по оперативната програма, след като през февруари Европейската комисия изпрати до българските власти предупредително писмо за замразяване на междинните плащания. Документът включва промяна на вътрешните правила и процедури в МОН, така че да бъде гарантирано ясно разделение на функциите между управляващия орган на оперативната програма и МОН като конкретен бенефициент. Това трябва да стане още през май 2017 г. До юли 2017 г. трябва да бъде направен анализ на изпълнението на действащите проекти в МОН от гледна точка на целесъобразността на планираните дейности и разходи. Той трябва да включи и анализ на вариантите тези дейности да бъдат изпълнени чрез директен подбор или пряко договаряне с други кандидати извън МОН. Ще бъде извършен и преглед на издадените заповеди за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ при бенефициент МОН, също до края на юли 2017 г. В същия срок трябва да се промени структурата на управляващия орган, като се обособи самостоятелен отдел “Оценка и договаряне“, за да бъде подобрен процесът на оценяване на проектни предложения. Ще бъде изключена възможността за признаване на разходи, при които не са спазени изискванията за задължително използване на опростени форми на отчитане. Предвидена е и промяна в устройствения правилник на МОН, с която за всички дирекции, с изключение на “Структурни фондове и международни образователни програми“, се добавят функции, свързани с кандидатстване, изпълнение, управление и отчитане на проекти, финансирани от европейските структурни фондове. Ще бъдат оптимизирани и екипите за управление на проектите, като крайният срок за това е юли. Планът предвижда и анализ на проведените и непроведени процедури за избор на външни експерти, които участват в екипите за управление на проектите и в основните дейности по тях. При необходимост ще бъде наложена финансова корекция. Също до юли 2017 г. ще бъдат разработени и указания на управляващия орган за отделните бенефициенти във връзка с изискванията за сформиране на екипи, отчитане на разходите и други дейности. Ще бъде увеличен броят на служителите в управляващия орган, които следят за нередности и измами. За тях се организират и специализирани обучения.  

Варна ще черпи опит за нови градски зони от Балтимор и Чикаго

http://www.moreto.net/novini.php?n=349806

Презентация на основните приоритети в развитието на Варна – Град на Знанието, дестинация 4 сезона, икономическо развитие и интегриран градски транспорт, направи кметът Иван Портних по време на среща с Нанси Шилър – президент и главен изпълнителен директор на фондация „Америка за България", както и с представителите на борда на директорите – Маршъл Милър, Стивън Файло и Любомир Лозанов, научи Moreto.

Дъщеря живя 10 дни с разлагащия се труп на майка си в Шумен

https://www.24chasa.bg/region/article/6191754

Дъщеря живя 10 дни с разлагащия се труп на майка си в ШуменДъщеря живяла в едно жилище с разлагащия се труп на майка си в апартамента им в Шумен поне десет дни, пише "Труд". Преди повече от седмица дъщерята Крумянка А./63 г./ казала, че се отказва от храната, която им била осигурявана от социалната трапезария в града. Това усъмнило служители и ги накарало да проверят на място в дома им какво се случва.

ЕК започва наказателна процедура срещу Унгария заради университета на Сорос

http://www.investor.bg/evropa/334/a/ek-zapochva-nakazatelna-procedura-sreshtu-ungariia-zaradi-universiteta-na-soros-238293/

По въпроса с миграцията засега няма да бъдат предприети наказания, въпреки че Унгария отказва да изпълни квотите за разселване

Гърция без морски транспорт на 1-ви май

http://econ.bg/Новини/Гърция-без-морски-транспорт-на-1-ви-май-_l.a_i.741715_at.1.html

Предстои стачка на морския транспорт в Гърция, която ще започне в 00:01 часа на 1 май и ще приключи в 24.00 часа на същия ден.  Това...

Британски боен кораб плава в Черно море към бреговете на Русия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6191613

Британски боен кораб плава в Черно море към бреговете на РусияКралски военноморски боен кораб е забелязан да плава в Черно море, съобщава "Дейли мейл". Британския боен кораб "Дейринг"( Daring) е бил забелязан да плава във водите на Босфора по посока към бреговете на Русия. Причина за този ход са действията на руския президент Путин, който няколко пъти изпраща руски бойни кораби в английски води.

Джонсън: Ще сритам задника на Пулев и ще го върна в училище

https://www.actualno.com/moresport/djonsyn-shte-sritam-zadnika-na-pulev-i-shte-go-vyrna-v-uchilishte-news_608133.html

Американският боксьор Кевин Джонсън откровено предизвика съперника си в петъчния бой Кубрат Пулев с изказване. Той се закани, че ще върне българина в училище и заяви, че няма нищо общо с предишния съперник на Кобрата Самуел Питър. "Ако Пулев мисли, че ще има лесна вечер, то щ

(Пред)Последно: Сделката за панаира в Пловдив се отменя

http://www.klassa.bg/News/Read/article/279238_%28%D0%9F%D1%80%D0%B5%D0%B4%29%D0%9F%D0%BE%D1%81%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D0%BD%D0%BE%3A+%D0%A1%D0%B4%D0%B5%D0%BB%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%B7%D0%B0+%D0%BF%D0%B0%D0%BD%D0%B0%D0%B8%D1%80%D0%B0+%D0%B2+%D0%9F%D0%BB%D0

 Изпълнителната комисия на ГЕРБ е възложила на кмета на община Пловдив Иван Тотев и на групата общински съветници на партията да се откажат от сделката за Международния панаир, съобщи в профила си във Facebook зам.-председателят на Изпълнителната комисия на политическата сила Цветан Цветанов.

Основна причина за решението на партията са „опитите за публични внушения, които свързват ГЕРБ със знаков бизнесмен от средите на БСП (Георги Гергов, който е мажоритарен собственик на панаира в Пловдив, но няма пълен контрол над него, а от години се опитва да придобие такъв – б.ред.).

„Няма да позволя името, авторитета и честта на ГЕРБ да бъдат петнени заради лични икономически интереси“, заявил е лидерът на партията Бойко Борисов на заседанието на Изпълнителната комисия.

Припомняме, че преди две седмици община Пловдив внезапно реши да приеме акциите от панаира, които държавата дари на местната администрация в Града под тепетата и Варна през 2016 г. Споразумението предвижда и строителството на опера на мястото на първа палата.

Сделката за панаира беше инициирана от кмета на Варна Иван Портних, който се надяваше да изтъргува акциите срещу празен терен на Гергов в центъра на морската ни столица, станал известен като „дупката“. Затова и Варна се предвиждаше да получи по-голям дял от панаира.

Първоначално обаче Иван Тотев не се съгласи основно заради тежестта на дълговете на панаира – около 50 млн. лева.

В съобщението си в социалната мрежа Цветан Цветанов обвинява бившото правителство на Тройната коалиция. Той подчертава, че сделката за панаира е придвижена от тогавашния зам.-министър на икономиката и сега лидер на БСП Корнелия Нинова.

„Правителството на Станишев подари без търг и конкурс 49% от капитала на "Пълдин туринвест" - смесено дружество между пловдивската община и компании на Георги Гергов“, посочва Цветанов.

„БСП са тези, които изградиха т. нар. „паралелна държава“ по времето, в което управляваха държавата. Ние няма да позволим да се преписват на ГЕРБ нечисти сделки и именно затова възлагаме на общинските съветници от ГЕРБ-Пловдив да преразгледат решението за придобиване на акции от Министерство на икономиката в Международен панаир Пловдив“, казва още Цветанов.

По статията работи: Миглена Иванова

Студът отмина. Спират парното в София

http://offnews.bg/news/n_1/n_653999.html

“Топлофикация София” ЕАД започна от днес поетапното спиране на отоплението в столицата, съобщиха от дружеството. От общинската компания припомнят и че вече започва и кампанията за отчитане на уредите за дялово разпределение и изготвянето на изравнителните сметки за периода 1 май 2016 г. – 30 април 2017 г. От „Топлофикация София” призовават клиентите си да осигурят достъп до всички жилища, включително и до апартаментите, в които отоплителните тела не се използват или са свалени. Проверката и отчетът на всички уреди и на водомерите за топла вода ще даде възможност на топлинните счетоводители да изготвят бързо и коректно изравнителните сметки и да не се налага те да бъдат преработвани поради по-късни отчети в отделни жилища, посочват от фирмата. Абонатите на парно имат право на две дати за безплатен отчет на уредите от топлинните счетоводители. Посещението на едната от тези дати задължително трябва да бъде в извънработно време. Ако нямат възможност да осигурят достъп до жилището на тези дати, потребителите могат да се свържат с топлинния си счетоводител и да заявят дата за индивидуален отчет, която, обаче, се заплаща според ценоразписа на съответната фирма. 

Душманин на ЦСКА се обясни в омраза към ПСЖ

http://offnews.bg/news/n_1/n_654004.html

Френският нападател Андре-Пиер Жиняк, който разплака червена България през есента на 2007-а година с гол в добавеното време за Тулуза на "Българска армия" в решителен мач за влизане в групите на Лига Европа, се обясни в омраза към Пари Сен Жермен. Авторът на изравнителното попадение за Тулуза в добавеното време, което лиши воденият от Стойчо Младенов тим от участие в надпреварата, заяви, че толкова мрази парижани, че е щял да получи инфаркт от кеф при шестия гол на каталунците на "Камп Ноу", който изхвърли ПСЖ от Шампионската лига. "Полудях. Тичах у дома като пощурял и не можех да си намеря място. ПСЖ е единственият клуб, който мразя с цяло сърце. Дори да ми предложат 10 пъти по-висока заплата, пак ще откажа. Толкова са ми противни", казва Жиняк, който в момента играе в мексиканския Тигрес.

Сложих край на едноличното управление в здравеопазването, обяви Илко Семерджиев

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/04/26/2960672_slojih_krai_na_ednolichnoto_upravlenie_v/?ref=rss


Възстановихме договорното начало в системата, тя вече не е от командно-административен тип, каза днес по Би Ти Ви служебният министър на здравеопазването Илко Семерджиев. Като заслуга на екипа си той посочи още, че след известно прекъсване, отново е въведено ежегодно сключване на договори между Българския лекарски съюз и Българския зъболекарски съюз с Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). След дълго прекъсване бил сключен и Национален рамков договор.

Никълъс Кейдж останал един час във ВМА, ще се лекува 10 дни и се връща в България

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6191719

Никълъс Кейдж останал един час във ВМА, ще се лекува 10 дни и се връща в БългарияХоливудската звезда Никълъс Кейдж, който си счупи крака докато снимаше в България, останал във ВМА около час в понеделник преди обед, съобщиха за "24 часа". Известният актьор бил притеснен заради състоянието си, но приел фактите без излишни емоции. Тръгнал си с патерици. Лечението му ще отнеме 10-ина дни.

Вижте катастрофата край Карнобат, в която шофьор бе блокиран в кабината на тир

https://www.24chasa.bg/novini/article/6191722

Вижте катастрофата край Карнобат, в която шофьор бе блокиран в кабината на тирКакто "24 часа пръв" писа, тир се преобърна около 14 ч. днес, на 1 км. преди Карнобат, в посока към София.  Няма данни за разлято гориво, уточниха от пресцентъра на ОД МВР Бургас. В операцията по изваждането на шофьора и преместването на тира участва екип от пожарната в Карнобат и два специализирани автомобила от сектор "СОД".

Пускат в продажба автобусните карти за май във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=349793

От утре - 27 април, се открива редовната кампания за продажба на абонаментни карти за пътуване във варненските автобуси през май, научи Moreto.net. Кампанията ще продължи до 04 май включително. Пунктовете за продажба: Централна станция ул.

Силвия Дънекова е оправдана за положителен допинг в Рио

//dariknews.bg/regioni/shumen/silviia-dynekova-e-opravdana-za-polozhitelen-doping-v-rio-2019927

Силвия Дънекова, рекордьорката ни на 3000 м с препятствия, бе оправдана за положителната си проба на олимпийските игри в Рио де Жанейро,съобщава gong.bg.

След няколкомесечно протакане, най-после комисията към БОК излезе с решение вчера, в което се опис

Нови съдове за смет са поставени на улица „Панорамна” във В.Търново

//dariknews.bg/regioni/veliko-tyrnovo/novi-sydove-za-smet-sa-postaveni-na-ulica-panoramna-vyv-v.tyrnovo-2019928

Шест нови съда за смет са поставени на улица „Панорамна”, намираща се в квартал „Варуша” във Велико Търново. Кофите са два различни типа и са предоставени по искане на живеещите в района жители на старата столица, както и на доброволци от две неправителствени организации.

Община Вели

Деница Златева отказа да участва в новото правителство

//dariknews.bg/novini/bylgariia/denica-zlateva-otkaza-da-uchastva-v-novoto-pravitelstvo-2019926

Деница Златева, сегашният вицепремиер по подготовката на бъдещото председателство, окончателно е решила да откаже поканата на ГЕРБ за участие в новото правителство, съобщи

10 деца от русенско село се натровиха с пиле фрикасе

//dariknews.bg/novini/bylgariia/10-deca-ot-rusensko-selo-se-natroviha-s-pile-frikase-2019925

10 деца от русенското село Босилковци са приети днес в болница с хранително натравяне. Малчуганите са на възраст между 3 и 5 години и са посещавали детска градина в селото. Заедно с тях са хоспитализирани и две възрастни жени, вероятно възпитателки в детското завед

Следващият кабинет ще преговаря за новите изтребители

http://www.klassa.bg/News/Read/article/279237_%D0%A1%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D0%B2%D0%B0%D1%89%D0%B8%D1%8F%D1%82+%D0%BA%D0%B0%D0%B1%D0%B8%D0%BD%D0%B5%D1%82+%D1%89%D0%B5+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B3%D0%BE%D0%B2%D0%B0%D1%80%D1%8F+%D0%B7%D0%B0+%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B8

 В сделката за изтребителите за българските Военновъздушни сили няма нищо предрешено. Това обяви служебният премиер Огнян Герджиков пред журналисти в Министерския съвет, предаде БТА. 

Следващият кабинет ще преговаря от кого страната ни да купи бойни самолети. В инвестиционния проект е заложено да се купят осем изтребителя за 1,5 млрд. лева.

Според служебния министър на отбраната и вицепремиер Стефан Янев сегашното правителство е оставило на следващото да преговаря с кого да се сключи сделката. Работна група е установила, че най-подходяща да ни достави самолетите е шведска компания.

 

Окончателното решение дали изтребителите да бъдат купени от Швеция, от Португалия или от Италия ще бъде на следващия кабинет, посочи Янев.

Припомняме, че участниците в процедурата за доставка на нов боен самолет за армията са Португалия с логистичен пакет САЩ, както и Швеция и Италия.

Офертата на Швеция е за нови свръхзвукови изтребители Gripen.

По статията работиха: Надежда Бочева, редактор Миглена Иванова

Конкурсът за директор на филмовия център събра едни и същи кандидати за трети път

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/04/26/2960639_konkursut_za_direktor_na_filmoviia_centur_subra_edni_i/?ref=rss


Най-новият конкурс за директор на Националния филмов център, обявен от служебното правителство, ще изслуша същите кандидати, които вече две комисии обявиха за неподходящи. За сметка на това Марин Марчевски - последният редовен директор на институцията, която разпределя парите за кинопроизводство - не е допуснат, защото не отговаря на изискванията по документи.

Допуснати до събеседване след прегледа на документи са някогашният директор на НФЦ Александър Донев, Владимир...

Орбан и Европарламентът спориха. На висок тон

http://clubz.bg/53263-orban_i_evroparlamentyt_sporiha_na_visok_ton

Унгарският министър-председател Виктор Орбан и лидерите на основните групи в Европейския парламент кръстосаха днес шпаги в разгорещен дебат за посоката на страната, която е на път да си навлече санкции за серийно нарушаване на европейското законодателство в различни области.

Повод за обсъждането стана наскоро приет закон за висшето образование, който може да доведе до закриването на 25-годишния Централноевропейски университет в Будапеща, финансиран от американския финансист и филантроп от унгарски произход Джордж Сорос, критик на Орбан.

Днес Комисията започна процедура за нарушение на европейското законодателство срещу Унгария заради този закон, съобщи първият ѝ заместник-председател Франс Тимерманс. Той добави, че тревога в Брюксел будят и унгарски законопроект за неправителствените организации и нов закон налагащ строг ограничителен режим на имигрантите.

Социалдемократи, либерали и зелени критикуваха Орбан за това, което те виждат като авторитарно управление, погазващо върховенството на закона, плурализма, свободата на медиите и основните права. Някои от ораторите припомниха, че е бил стипендиант на Сорос в началото на политическата си кариера.

Той отхвърли изцяло критиките, твърдейки, че унгарците имат собствен демократичен модел и не приемат този, който ЕС иска да им наложи.

„Унгария и унгарското правителство са отдадени на ЕС. Тази отдаденост не се поставя под въпрос - каза Орбан на евродепутатите. - В много случаи обаче ние сме недоволни от функционирането на ЕС, критикуваме ЕС, защото искаме да го реформираме“.

„Много ни дразни тази усмирителна риза, която ни слагате, пречите ни да наричаме нещата с истинските им имена“, добави той.

И отхвърли обвиненията, че разпалва омраза срещу Европа с аргумента, че 70 на сто от сънародниците му подкрепят ЕС:

„Хората ще подкрепят ЕС, но само, ако той се основава на открит и справедлив дебат“.

Някогашен антикомунистически дисидент, 53-годишният Орбан е в унгарската политика от 28 години, 12 от които е начело на правителството.

От 2010 г. насам той циментира властта си благодарение на голямото си мнозинство в парламента, успявайки да елиминира „спирачките и противотежестите“ в системата и да постави под контрол медиите. Обсаден е от критици заради отхвърлянето на либералната демокрация и одобрението му на лидери като президентите на Русия и Турция Владимир Путин и Реджеп Ердоган. Догодина му предстоят парламентарни избори и опозицията обяснява антиевропейската му и антиимигрантска реторика като начин да мобилизира и консолидира подкрепата за себе си и дясноцентристката си партия Фидес. 

Договорът на ЕС не задължава държавите членки да приемат на територията си мигранти, каза Орбан в днешния дебат.

„Смятаме, че имаме правото да решаваме с кого да живеем“, каза той.

Унгария и Словакия оспорват в съда схемите за преразпределяне на 160 000 нелегални мигранти с право на международна закрила от Гърция и Италия в 23 други държави на ЕС.

Унгарската визия за Европа се основава на силните национални държави, а не на силните европейски институции, каза Орбан, защитавайки допитване до гражданите под наслова „Да спрем Брюксел“.

Той посочи, че крамолният закон за висшето образование цели да въведе общи правила и прозрачност за 28 университети в Унгария и да премахне необосновани привилегии. Не спести остри думи за Сорос:

„Той разруши живота на милиони европейци със своите (финансови – б.р.) спекулации... Той е открит враг на еврото“.

Унгарците имат право да знаят кой финансира и „с чий глас говорят“ неправителствените организации получаващи финансиране от чужбина, каза премиерът.

Манфред Вебер, лидер на групата на Европейската народна партия (ЕНП), където членува Фидес, не му спести критиката за закона за висшето образовние, но защити искането му за повече прозрачност на неправителствените организации и се оплака, че Европейският парламент не съди толкова строго леви национални лидери, когота те нарушават принципи ценности в ЕС .

Сред европейските християндемократи се надигат гласове за изключване на Фидес от ЕНП и се очаква въпросът да бъде на масата непосредствено преди извънредна среща на върха на ЕС в събота.

„Опитвате се да настроите ЕНП срещу Унгария. Това е стара комунистическа тактика. Опитвате се да нарежете ЕНП като салам“, каза Орбан, призовавайки партньорите от европейското си семейство да не се поддават на такива внушения.

„Вие захвърлихте демократичните си принципи и сам казвате, че не искате либерална демокрация, а искате да създадете нелиберална държава“, каза на Орбан лидерът на либералите Ги Верхофстад.

„Списъкът е дълъг – тормозите неправителствените организации, гоните независимите медии, строите стени, говорите за възстановяване на смъртното наказание в страната ви, макар това да е невъзможно според нашите договори и сега решихте да затворите университет - добави той. - Въпросът ми към вас е: Докъде ще стигнете? Какво следва? Ще горите книги на площад „Лайош Кошут“ пред парламента ли?“

„Когато ви гледам, виждам модел на старата комунистическа Унгария – икономически протекционизъм, краен национализъм, възход на нелибералната държава...Виждате навсякъде врагове на унгарската държава... Все едно Сталин или Брежнев са се върнали в Унгария, пак е времето на параноята, не е достатъчно да имаш мнозинство в демокрацията, трябва да ги гоните, щом са на друго мнение“, каза Верхофстад.

Той обвини Орбан, че нарушава всички принципи на ЕС, но за разлика от откритите евроскептици, декларира лоялност и остава в него заради финансовата помощ.

В разгорещено изказване лидерът на Социалистите и демократите Джани Питела призова Европейската комисия „да отиде докрай“ в случая с Унгария, „без да изключва нито един инструмент“, дори неприлаганата досега процедурата за лишаване на държава-членка от право на глас в Европейския съвет и в Съвета на ЕС.

„Председателю Орбан, вие знаете, че лъжете. Европейския парламент не защитава интересите на един американски финансист, а на младите унгарски студенти - каза Питела. - Не сме слепи, не можем да не видим какво става в Унгария по темата за свободата на медиите, на неправителствените организации".

Той разкритикува унгарския премиер за отказа на страната му да приеме квотата си от 1 294 бежанци и попита Вебер как може ЕНП още да търпи Орбан в редиците си.

Единствените солидаризирали се изцяло с Орбан бяха лидерите на британските еврофоби Найджъл Фараж, на италианската националистическа и антиевропейска „Северна лига“ Матео Салвини и гръцкият евродепутат Елефтериос Синадинос от фашизоидната партия „Златна зора“.

„Вие бяхте достатъчно смел да свикате референдум за мигрантските квоти - каза Фараж. - Със сигурност логиката изисква сега да дадете на унгарския народ референдум за това дали да остане част от ЕС и, кой знае, може да дойдете и да се порадвате на клуба на Брекзит“.

„Господин Орбан, от името на Северната лига, от името на милиони италианци, ви благодаря за това, което правите и ще направите, за да се съпротивлявате на диктата на съветския Европейски съюз. Да живее свободата! Да живее Унгария!“, заяви Салвини, който сравни Сорос и европейските регулации с танковете, които Москва изпрати през 1956 г., за да смажат унгарското въстание срещу съветския режим.

Какво тревожи Европа?  

Комисията публикува днес опровержение на твърдения в допитване под наслова „Да спрем Брюксел“, което правителството на Орбан започна, разпространявайки по пощата въпросник с шест точки за част от европейските политики.

Въпросите според Комисията се основават на фалшиви твърдения като например „Брюксел ни принуждава да премахнем намаляването на цените на комуналните услуги“, „Брюксел атакува мерките за откриване на работни места“ и „“Нелегалните имигранти, отправящи се към Унгария са окуражавани да вършат беззакония не само от трафикантите на хора, но и от някои международни организации“.

Тимерманс заяви, че въпросникът противоречи на декларация на 27 държави членки на ЕС за единство и вярност към принципите и ценностите му, която Орбан подписа на 25 март т.г. в Рим заедно с останалите държавни и правителствени ръководители.

Случаите, които Комисията ще разгледа отблизо, включват и законопроект за неправителствените организации, задължаващ ги да се регистрират като чуждестранни лица, ако годишно получават повече от 23 300 евро в дарения от чужбина.

Комисията има възражения и срещу закон, който позволява на властите да задържат възрастните търсещи убежище в Унгария в затворени лагери край границата. Той обявява молбите им за недопустими, ако са влезли от трета сигурна страна, например Сърбия, задължава ги да платят за престоя си в унгарски лагер и съкращава до три дни времето им да обжалват решенията на властите.

Тимерманс каза, че Брюксел ще се върне и към открити за него въпроси като дискриминация срещу ромите в Унгария и защитата на работещите бременни жени.

Тръмп страда от опасна психическа болест, твърдят психиатри

http://www.klassa.bg/News/Read/article/279236_%D0%A2%D1%80%D1%8A%D0%BC%D0%BF+%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%B4%D0%B0+%D0%BE%D1%82+%D0%BE%D0%BF%D0%B0%D1%81%D0%BD%D0%B0+%D0%BF%D1%81%D0%B8%D1%85%D0%B8%D1%87%D0%B5%D1%81%D0%BA%D0%B0+%D0%B1%D0%BE%D0%BB%D0%B5%D1%81

 Доналд Тръмп страда от „опасно психическо заболяване” и не е в състояние да ръководи САЩ. Това предупредиха група психиастри по време на конференция в университета в Йейл, цитирани от "Индипендънт".

Експертите заявиха, че президентът „страда от параноя” и „халюцинации”. 

„Етиката ни задължава да предупредим американското общество относно опасността, която психичното състояние на Тръмп представлява за страната”, заяви водещият психотерапевт д-р Джон Гартнър.

Той посочи за пример твърденията на американския президент, че на неговото встъпване в клетва е имало най-много хора.

„Това е по-лошо, отколкото просто да бъдеш лъжец или нарцисист. Освен това той е параноичен, страда от заблуди и е грандоман. И го доказа пред страната от първия ден на встъпването си в длъжност. Ако Тръмп наистина вярва, че на неговата клетва е имало най-много хора в историята, това си е чисто халюциниране”, допълни д-р Гартнър.
 
Към него се присъедини и д-р Бранди Лий, асистент в психиатричния департамент на Йейл.

„Както няколко видни специалисти отбелязаха, психичното здраве на Тръмп е като слонът в стаята. Мисля, че обществото наистина вече започва да го осъзнава и да говори за това”, заяви Лий.

Преди време в социалните мрежи усилено се говореше за особените отношения на Тръмп с дъщеря му. 

ВИЖТЕ СНИМКИ, КОИТО ПРЕЗИДЕНТЪТ И ИВАНКА НЕ ИСКАТ ДА ВИЖДАТЕ

Редактор: Гергана Тенева

През март депозитите на домакинствата нарастват по-бързо от кредитите

http://www.dnevnik.bg/biznes/2017/04/26/2960612_prez_mart_depozitite_na_domakinstvata_narastvat/?ref=rss


Депозитите на домакинствата нарастват с 6.4% през март спрямо същия месец на 2016 г., изтеглените от тях кредити са с 4.7% повече, сочат данните на БНБ, оповестени днес.

Към края на март 2017 г. депозитите на неправителствения сектор са 68.573 млрд. лв. (72% от БВП), а годишното им увеличение се ускорява до 8.4% (7.1% към февруари),

Депозитите на нефинансовите предприятия са 19.182 млрд. лв. (20.1% от БВП), а увеличението е с 10 на сто.

Семерджиев: Оправихме част от нормативния хаос в здравеопазването

https://www.24chasa.bg/novini/article/6191712

Семерджиев: Оправихме част от нормативния хаос в здравеопазванетоВъзстановихме договорното начало в системата, каза служебният министър на здравеопазването д-р Илко Семерджиев в предаването “Лице в лице” по БТВ на въпрос какво е най-важното нещо, което са свършили през този служебен мандат в здравеопазването. На въпрос, защо е бил толкова критичен към предния министър и какво е било най-лошото в предишното

Deutsche Welle: Вътрешният министър на Австрия призовава за безсрочно установяване на граничен контрол

http://www.cross.bg/kontrol-avstriya-sobotka-1541350.html

/КРОСС/ Министърът на външните работи на Австрия Волфганг Соботка заяви, че докато външните граници на Европейския съюз не са адекватно защитени, Виена ще продължи да предприема национални мерки, предава Deutsche Welle, цитира "Фокус". „По отношение на обществения ред и вътрешната сигурност, аз просто трябва да знам кой влиза в нашата държава", заяви Соботка в интервю за германския ежедневник Die Welt. Министърът изрази оптимизъм, че Брюксел ще даде необходимото съгласие. Следващата седмица Европейската комисия трябва да обяви своето решение за подновяването на временния граничен контрол според член 29 от Кодекса на шенгенските граници. В началото на февруари Съветът на министрите позволи на Германия, Австрия, Швеция, Дания и Норвегия да продължат граничния контрол за още три месеца, до средата на май.

Учителите получиха увеличението на заплатите си

http://econ.bg/Новини/Учителите-получиха-увеличението-на-заплатите-си_l.a_i.741712_at.1.html

Общо 113 400 преподаватели и непедагогически персонал са получили увеличение на заплатите към края на март, съобщиха от пресцентъра на министерството...

“Право“ вече ще се изучава само редовно

http://www.mediapool.bg/pravo-veche-shte-se-izuchava-samo-redovno-news263137.html

Специалността "Право" вече ще се изучава само в редовна форма на обучение, реши в сряда кабинетът, след като анализ е отчел сериозно разминаване в знанията и уменията на студентите, завършващи редовно, и задочниците. Така с промяна в наредбата за единни държавни изисквания за придобиване на висше образование по специалност "Право" и професионална квалификация "Юрист" вече ще е възможна само редовната форма на обучение. Заявка за тази промяна беше дадена още през октомври миналата година от Министерството на правосъдието. Планирано е промените да влязат в сила от 2018/2019 учебна година и няма да касаят сегашните студенти по право. Говорителят на правителството Ирина Белчева цитира думите на служебния премиер Огнян Герджиков, който е преподавател по търговско право в Софийския университет: "За това нещо се боря 5 години и половина и е моя мечта от дълго време". С промените се въвежда единен ред за държавния изпит по специалността, който ще гарантира, че знанията на завършващите покриват еднакви критерии, съответстващи на най-добрите постижения на юридическото образование. Предвидено е също въвеждането на специализирани магистърски програми в специалност "Право" след завършване на основната програма. Мярката е насочена към профилирането и по-тясната специализация на юристите, свързани с основните тенденции на развитие на висшето образование и юридическата професия в Европа. Ще бъде увеличен и хорариумът на дисциплините "Наказателно процесуално право", "Данъчно право", "Международно публично право" и "Право на ЕС". Дисциплината "Административно право и административен процес" пък се разделя на три дисциплини – "Административно право (обща част)", "Административно право (специална част)" и "Административен процес". В рамките на общата програма на обучение ще се въведе възможност за специализирано обучение по чужд език с юридическа насоченост.

Улай с пърформанс на живо при откриването на изложбата си в София

http://offnews.bg/news/n_1/n_653998.html

Световноизвестният артист Франк Уве Лайзипен - Улай открива "Аз Другият", своята първа фотографска изложба в България утре, 27 април, от 18:30 часа във "Виваком Арт Хол" . Специално за родната публика Улай ще представи на живо свой пърформанс - нещо, което се случва изключително рядко. На следващия ден от 16:30 часа ще се проведе и обиколка на изложбата с кураторите Аленка Грегорич и Теош Логар от 16:30 часа. От 18:30 часа на 28 април в Гьоте-институт ще може да присъствате и на разговора с Улай и кураторите на експозицията. Изложбата може да се види до 31 май, тя се организира от фондация МУСИЗ като част от платформата ѝ "Майстори на Фотографията", която представи у нас творбите на Брайън Адамс, Лени Кравиц, Хари Бенсън и редица други известни фотографи. Улай е част от международната арт сцена от края на 60-те години на миналия век, а зад гърба си има множество самостоятелни и групови изложби в целия свят. Особена популярност добива работата му с Марина Абрамович, с която се превръщат в най-влиятелната креативна двойка в света на изкуството. “Аз Другият” е неговото първо представяне в България. Изложбата започва с някои от емблематичните работи в творчеството на Улай, в които художникът се концентрира върху собственото си тяло и неговото социално отчуждение, а след това продължава да ни въвлича в един завладяващ диалог с презентации на отношенията му с неговите събратя, независимо дали това са близки приятели, или напълно непознати. Основната идея на “Аз Другият” e да представи работата на Улай през призмата на неговите междуличностни отношения, превърнали се в неразделна част от творческата му практика. В допълнение към някои проекти, които днес вече са норма в изкуството на пърформанса и фотографията, изложбата ще представи пред българската публика и непознатите ефимерни документи от дългата кариера на Улай в областта на изкуството, включително често пренебрегвани художествени материали като дневници, рисунки, снимки от пътувания, звукозаписи и др. Изложбата „Аз Другият”, заедно с каталога към нея представляват пространство, където може да бъде прочетена историята на художника: история на неговото безспирно, неуморно търсене на собствената идентичност, разкъсван между многообразните символични светове, хора, места и медии. Житейският опит на Улай е документиран във фотографии, пърформанси, рисунки, анекдоти и афоризми, свидетелстващи за начина, по който той изгражда отношения с всеки човек, навлязъл в неговото пространство.

Внезапно почина синът на Явор Нотев

http://www.klassa.bg/News/Read/article/279235_%D0%92%D0%BD%D0%B5%D0%B7%D0%B0%D0%BF%D0%BD%D0%BE+%D0%BF%D0%BE%D1%87%D0%B8%D0%BD%D0%B0+%D1%81%D0%B8%D0%BD%D1%8A%D1%82+%D0%BD%D0%B0+%D0%AF%D0%B2%D0%BE%D1%80+%D0%9D%D0%BE%D1%82%D0%B5%D0%B2

 Трагедия сполетя зам.-председателя на парламента Явор Нотев. Синът му Борислав Нотев почина внезапно.

 
"Дълбоки съболезнования! Вчера следобед внезапно почина Борислав Нотев, единственият син на зам.­-председателя на НС Явор Нотев. Бог да го прости!", написа в профила си във Facebook Магдалена Ташева,­ бивша депутатка от "Атака".
 
 
 
Борислав Нотев си отиде само на 36 години. Той е магистър по право и беше съветник на правосъдния министър Магдалена Тачева в кабинета на НДСВ.
 
Борислав е завършил УНСС, Факултета по право.
 
Преди няколко години Явор Нотев загуби и съпругата си, която почина от рак.
 
 
 
 

Арестуваха собственичката на хосписа в Елин Пелин

http://www.cross.bg/hospisa-neferova-sobstvenichkata-1541349.html

/КРОСС/ Арестувана е собственичката на скандалния дом за стари хора в Елин Пелин д-р Йорданка Неферова, съобщава БиТиВи. Районният съд я е оставил в ареста. Припомняме, че възрастни хора в дома са били упоявани, за да им се вземат имотите и спестяванията. Оказа се, че хосписът работи без всички нужни документи. Бяха арестувани управителят на хосписа и един полицай. Впоследствие униформеният бе освободен под домашен арест. Директорката Йорданка Неферова също бе задържана, но заради влошеното й здравословно състояние бе в болница. Прокуратурата смята, че две седмици д-р Неферова е симулирала заболяване, за да избегне ареста. Медицински експертизи обаче са показали, че тя няма здравословен проблем. Въпреки това собственичката на хосписа е настанена в затворническата болница. До разследването се стигна след подаден сигнал от обитател. Възрастният човек споделил, че е държан под ключ, упоен. Принудили го да прехвърли имотите си на фирмата, стопанисваща хосписа. За една година в дома са починали 9 обитатели. Смъртта им се разследва.    

Съдят престъпна група, продавали наркотици по Черномирието

https://www.24chasa.bg/novini/article/6191680

Съдят престъпна група, продавали наркотици по ЧерномириетоСпециализираната прокуратура внесе в Специализирания наказателен съд обвинителен акт срещу седем участници в организирана престъпна група за разпространение на кокаин, хероин, амфетамини, екстази, марихуана и хашиш в Курортен комплекс „Слънчев бряг“, Несебър и други селища в страната. Това съобщиха от прокуратурата.

Право ще се учи само редовно

http://www.moreto.net/novini.php?n=349774

Специалността „Право” ще се изучава само в редовна форма на обучение. Това е записано в Наредбата за единните държавни изисквания за придобиване на висше образование по специалността „Право” и професионална квалификация „юрист”, която беше приета днес от Министерския съвет.

"Ботев" е на финал за Купата на България

http://clubz.bg/53262-botev_e_na_final_za_kupata_na_bylgariq

"Ботев" (Пловдив) е на финал за Купата на България след 1:1 срещу "Верея" (Стара Загора) на реванша в "Коматево". "Канарчетата" спечелиха преди седмица с 1:0 като гости, така общият резултат е 2:1.

Преотстъпеният от "Удинезе" Антонио Вутов откри резултата в 34-ата минута, но Васил Калоянов изравни в 61-ата и направи сблъсъка интересен.

Този двубой бе много по-интригуващ, отколкото първия в Стара Загора.

Гостите започнаха много активно и явно показаха, че са дошли в Пловдив за битка. "Ботев" отвърна. В 34-ата минута Тодор Неделев проби и поднесе топката на Вутов, който с глава не остави шансове на вратаря на "Верея".

След почивката старозагорци натиснаха и логично стигнаха до изравняване. До края те няколко пъти поставиха "Ботев" под напрежение, но не успяха да реализират втори гол, който би имал стойността на продължаване на финала.

След последния съдийски сигнал червен картон за невъздаржано поведение получи Иван Бандаловски от "Верея".

Вероятен съперник на "Ботев" в срещата за отличието е "Лудогорец", който победи "Литекс" в първия мач с 4:0. Двата отбора ще играят реванша си утре. Финалът е на 24 май на ст. "Васил Левски".

Задържаха банковия обирджия в Благоевград

http://www.cross.bg/predpolaga-blagoevgrad-obira-1541348.html

/КРОСС/ Благодарение на бързите действия на криминалисти от Благоевград беше задържан мъж, който се предполага, че е извършил обира на банков клон в сградата на КАТ-Благоевград. Задържаният мъж е добре познат на органите на реда, съобщи местният вестник "Струма". Предстои мъжът да бъде разпитан. За момента се предполага, че той е действал сам въпреки, че няколко часа по-късно полицията в града е задържала и други двама души, за които се предполага, че са съпричастни към престъплението. Полицаите в града продължават работата по случая. По информация на БГНЕС в западния квартал "Грамада" в Благоевград полицаи са задържали с белезници мъж и жена. Последвал обиск на техния автомобил в тяхно присъствие. Предстои полицаите да установят дали двамата са съпричастни към обира на банковия клон в сградата на КАТ-Благоевград.  

Скандал в парламента!

http://www.klassa.bg/News/Read/article/279234_%D0%A1%D0%BA%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D0%B0%D0%BB+%D0%B2+%D0%BF%D0%B0%D1%80%D0%BB%D0%B0%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D1%82%D0%B0%21+

 "Защо е този вой, защо са тези силни думи, след като в края на краищата, знаете ли в какво се свежда този разговор и докъде водят изводите от вашите изказвания, а те са: Много сме велики, неповторими сме, уникални сме, нас трябва да ни излъчват навсякъде, на всяка цена, тропаме с крачета и трябва да сме излъчени", нали така". Това каза от трибуната на Народното събрание лидерът на НФСБ Валери Симеонов по повод дебата за излъчването на парламента. "Не си ли позволявате прекалено много, за какви права изобщо претендирате. Обсъждането за излъчването ни е само губене на време", категоричен е той. "Защо си въобразявате, че се хвърля завеса върху работата на парламента. Вие защо сте тук, за да ви дават по телевизора ли?", пита Симеонов БСП.

 

Започва дълго чаканото укрепване на свлачището край Асеновата крепост

https://www.actualno.com/asenovgrad/zapochva-dylgo-chakanoto-ukrepvane-na-svlachishteto-kraj-asenovata-krepost-news_608121.html

В най-кратък срок започват ремонтните дейности по укрепване на свлачището на пътя Асеновград – село Лясково, съобщи кметът на града доктор Емил Караиванов. Това става възможно, след като бе получен и вторият транш от финансирането, отпуснато от Междуведомствената комис

Петима души са пострадали при взрив на микробус край Истанбул (обновена)

http://www.cross.bg/stydenti-istanbyl-mikrobys-1541346.html

/КРОСС/ Взрив е избухнал в микробус със студенти край Истанбул, предава L!FE, цитирайки турския вестник Хюриет. В микробуса пътували студенти от частен университет. Ранени са четирима студенти и шофьорът.  Причината за взрива още не е установена, но полицията не изключва да става дума за задействано самоделно взривно устройство.  Изясняват се обстоятелствата около инцидента.  

Петима души са пострадали при взрив на микробус край Истанбул

http://www.cross.bg/kraii-istanbyl-mikrobys-1541346.html

/КРОСС/ Взрив е избухнал в микробус със студенти край Истанбул, предава L!FE, цитирайки турския вестник Хюриет. По първоначални данни петима души са пострадали и са настанени в болница. Причината за взрива не е ясна до момента. Изясняват се обстоятелствата около инцидента.  

31 години след Чернобил - да си спомним за мълчанието

http://www.investor.bg/energetika/472/a/31-godini-sled-chernobil-da-si-spomnim-za-mylchanieto-238285/

Серия от грешни действия, нарушения на изискванията за безопасност и пропуски водят до една от най-сериозните аварии в ядрената енергетика

Китай призова САЩ и Южна Корея да преустановят военните учения

http://www.cross.bg/koreya-yadrenata-strana-1541347.html

/КРОСС/ Китайският министър на външните работи Уанг И призова САЩ и Южна Корея да преустановят военните учения, а също така Северна Корея да спре ядрената си програма, за да се успокои напрежението на полуострова, предава AFP. „От една страна ние трябва да спрем ядрената активност на Северна Корея, а от друга страна трябва да бъдат преустановени широкомащабните маневри в корейските води", отбеляза министърът, който е на посещение в Германия.

Световната банка консултира концесията на летище "София"

http://www.mediapool.bg/svetovnata-banka-konsultira-kontsesiyata-na-letishte-sofiya-news263136.html

Световната банка е привлечена като консултант на бъдещата концесия на летище "София". Това съобщи служебният министър на транспорта Христо Алексиев пред Mediapool. По този начин ще се гарантира, че процедурата ще бъде проведена по ясни и прозрачни правила и ще привлече стратегически инвеститори, които ще развият аеропорта, коментира той. При обявяването на новата концесионна процедура ще трябва да бъде направен и нов анализ, който да отчете растящия трафик на летището, посочи Алексиев. Към момента няма яснота дали третият кабинет на Бойко Борисов ще продължи работата си със Световната банка по концесията на летище "София". Служебното правителство спря обявената от втория кабинет на Борисов процедура за отдаването на концесия на аеропорта. Посочената основна причина за това беше концесията на летището в Белград, която привлече 27 кандидати, за разлика от четиримата сигурни участници за българското летище. Другият аргумент беше необходимостта от изготвянето на нов концесионен анализ, който да отразява ръста на трафика през софийското летище в последните години. Липсата на признат международен консултант, който да подготви процедурата, беше посочена като една от слабостите и от одиторската компания "Ърнст енд Янг". Срещу концесията на летището още преди прекратяването й се обявиха синдикатите и БСП. Резерви за начина на организиране на самата процедура имаше и президентът Румен Радев.

Франциск: Властта е като да пиеш джин на гладно

https://vesti.bg/sviat/francisk-vlastta-e-kato-da-piesh-dzhin-na-gladno-6068416

Научнотехническият прогрес трябва да върви ръка за ръка с повече социална справедливост, смята понфитът

Дребните животновъди масово се отказват от обвързаната подкрепа

http://econ.bg/Новини/Дребните-животновъди-масово-се-отказват-от-обвързаната-подкрепа_l.a_i.741711_at.1.html

Новото изискване към животновъдите да докажат минимални количества предадено мляко за пазара масово отказват дребните животновъди от схемата по...

Приложение изчислява колко сте харесвани от определен човек

https://www.24chasa.bg/novini/article/6191537

Приложение изчислява колко сте харесвани от определен човекПускат приложение за телефони, което изчислява колко ви харесва определен човек, като анализира текстовите съобщения помежду ви, съобщава "Гардиън". Системата чете хронологията на съобщенията ви с друг човек, като анализира честотата, отзивчивостта и настроението на разговора. След обстоен анализ се изчисляват резултати,

Тити Папазов с хъс за победа в най-родолюбивото предаване

https://vesti.bg/lyubopitno/titi-papazov-s-hys-za-pobeda-v-naj-rodoliubivoto-predavane-6068414

Самолетен дуел между капитаните Иван Ласкин и Андрей Слабаков определя победителя в "Аз обичам България"

Местата за студенти с 10 хил. повече от завършващите училище

http://offnews.bg/news/n_1/n_653960.html

Бройките за прием на студенти през 2017 г. са по-малко от миналата година, но въпреки това са повече от завършващите училище тази година, става ясно от приетото днес решение на Министерския съвет за бройките за прием във висшите училища. 55 977 са местата за прием след средно образование във ВУЗ. Тук се включват бройките за държавна поръчка в държавните университети (38 555), платено обучение в държавните ВУ (7 079), както и местата в частните ни висши училища (10 343). Завършващите училище тази година пък са 45 429 и част от тях ще заминат да учат и/или работят в чужбина, други ще останат у нас, но няма да кандидатстват. С приема в магистърските програми общият брой за прием на студенти за предстоящата академична 2017/2018 г. ще надхвърли 70 хил. Общият прием е намален с 8% спрямо 2016/2017 г., а приемът само след средно образование е свит с 8.4%. Новите докторанти ще са със 100 повече от миналата година, общо 2763. Местата в държавните висши училища са 2321, в частните - 137, в научните организации - 305. Четири висши училища да обучават в пет нови професионални направления, разрешава документът. В Медицинския университет например ще има специалност "Медицински козметик" в направлението "Здравни грижи". Неясно е дали такава специалност налага няколкогодишно обучение в университет, но е факт, че МС я разрешава. В Пловдивския университет "Паисий Хилендарски" пък ще има обучение по специалностите "Биотехнологии" и "Изобразително изкуство". Последната се открива и в Софийския университет, където от предстоящата година ще има и специалност "Музикално и танцово изкуство". В Библиотекарския университет вече ще се учи и "История и археология". На фона на това областтите, в които наистина има недостиг на специалисти - информатика и компютърни науки, комуникационна и компютърна техника, ще получат едва 69 бройки над миналогодишния си план-прием.

От руския Генщаб обявиха голяма победа в Сирия

http://www.klassa.bg/News/Read/article/279233_%D0%9E%D1%82+%D1%80%D1%83%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%8F+%D0%93%D0%B5%D0%BD%D1%89%D0%B0%D0%B1+%D0%BE%D0%B1%D1%8F%D0%B2%D0%B8%D1%85%D0%B0+%D0%B3%D0%BE%D0%BB%D1%8F%D0%BC%D0%B0+%D0%BF%D0%BE%D0%B1%D0%B5%D0%B4%D0%B0+%D0%B

 От Генералния щаб на Русия обявиха за разгрома на бандитските формирования на терористичната организация „Ислямска държава” до Хама и Хомс. Това заяви в рамките на VI-та Московска международна конференция по сигурността началникът на Главното оперативно управление на Генщаба на Русия генерал-полковник Сергей Рудской, цитиран от Звезда. „Бандитските формирования на терористичната организация „Ислямска държава” до Хама и Хомс към днешния ден са разгромени”, каза Рудской.   Днес се появи видео, как авиацията на ВКС на Русия ликвидира лагер на терористите  в сирийската провинция Хама, бомбардирайки укрития на ислямистите, разположени северозападно от Кафер-Заит.  

 

ЕК ще наказва Унгария за затварянето на университета на Сорос

http://www.klassa.bg/News/Read/article/279232_%D0%95%D0%9A+%D1%89%D0%B5+%D0%BD%D0%B0%D0%BA%D0%B0%D0%B7%D0%B2%D0%B0+%D0%A3%D0%BD%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F+%D0%B7%D0%B0+%D0%B7%D0%B0%D1%82%D0%B2%D0%B0%D1%80%D1%8F%D0%BD%D0%B5%D1%82%D0%BE+%D0%BD%D0%B0+%D1%

 Европейската комисия предприе правни действия срещу Унгария заради закон, който може да доведе до затварянето на университета, основан от американския милиардер Джордж Сорос, предаде Ройтерс.

„Решихме да предприемем правни действия заради закона за висшето образование, като изпратим официално уведомително писмо до унгарското правителство“, заяви на пресконференция вицепредседателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис.

 

Procter & Gamble със спад на печалбата заради по-силния долар

http://www.investor.bg/novini/346/a/procter--gamble-sys-spad-na-pechalbata-zaradi-po-silniia-dolar-238269/

Нетните продажби на компанията се понижават за трето поредно тримесечие, което се обяснява и със свиването на портфолиото й

Кметска заповед спира строителството в курортите край Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=349802

До 15 май всички строително-монтажни дейности на територията на курортите край Варна трябва да спрат. Това гласи заповед на кмета, разписана днес, научи Moreto.net. С документа се забранява и достъпът на тежка строителна механизация, както и превозването на строителни материали в комплексите "Св.

„Една книга за мира“ предлага различен поглед към уж разделящите ни религии

http://www.cross.bg/kniga-mira-dvete-1541345.html

/КРОСС/ Приличаме си повече, отколкото си мислим „На този свят съществуват повече неща, които ни свързват, отколкото такива, които ни разделят" - това се опитва да ни докаже „Една книга за мира" със своя новаторски прочит към религиите. Проектът е съвместна инициатива на New Moment и подразделението на Y&R в Dubai за Междурелигиозния съвет в Босна и Херцеговина и подпомага мисията му да премахне религиозните предразсъдъци и да повиши информираността за значението на междурелигиозния диалог. Книгата е дело на опитния журналист Мирнес Ковач и сравнителните теолози Мохамед Фазлович (мюсюлмани) и Павле Мийович (християнин). Съвсем скоро произведението ще бъде достъпно за всеки, който иска да се запознае с фактите в историята на двете най-разпространени вероизповедания - християнство и ислям. „Една книга за мира" сравнява техните основни принципи и разкрива фундаменталната прилика между двете религии. „Книгата" събира на едно място ученията от Библията и Корана, показвайки колко подобни са посланията на двете свещени книги по 10 конкретни теми: Един Бог, Мир, Справедливост, Любов, Семейство и Съседи, Светостта на живота, Съчувствие, Прошка, Помощ за ближния и Надежда. Целта е религиозният диалог и дискусия сред обикновените хора да бъдат възродени. Самите автори със своето успешно сътрудничество показват колко добре можем да съжителстваме и да си помагаме, независимо от религиозните си убеждения

Китай призова САЩ и Южна Корея да преустановят военните учения

https://www.24chasa.bg/novini/article/6191657

Китай призова САЩ и Южна Корея да преустановят военните ученияКитайският министър на външните работи Уанг И призова САЩ и Южна Корея да преустановят военните учения, а също така Северна Корея да спре ядрената си програма, за да се успокои напрежението на полуострова, съобщи Франс прес, цитиран от "Фокус". „От една страна ние трябва да спрем ядрената активност на Северна Корея,

Радан Кънев разкри „партийни назначения“ на ГЕРБ в „Чистота“-та в Пловдив

http://www.klassa.bg/News/Read/article/279231_%D0%A0%D0%B0%D0%B4%D0%B0%D0%BD+%D0%9A%D1%8A%D0%BD%D0%B5%D0%B2+%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%BA%D1%80%D0%B8+%E2%80%9E%D0%BF%D0%B0%D1%80%D1%82%D0%B8%D0%B9%D0%BD%D0%B8+%D0%BD%D0%B0%D0%B7%D0%BD%D0%B0%D1%87%D0%B5%D0%BD%D0%

 Подалият оставка след пълния провал на последните парламентарни избори лидер на ДСБ Радан Кънев се появи в сряда в Пловдив, за да съобщи заедно с местните си съпартийци „скандални разкрития“, свързани с общинско предприятие „Чистота“.

Според данни, съобщени от лидера на ДСБ-Пловдив Йордан Иванов, в периода 1 януари 2011 г. до 15 август 2016 г. 1183 от общо 1210 назначения в ОП „Чистота“ са направени в нарушение на закона и не са декларирани в Агенцията по заетостта. „Това са назначения на партиен принцип, правени на тъмно и заради които системно е нарушавано българското законодателство, за да може ръководството на комуналното предприятие да назначи кадри, на чиито глас управляващите разчитат по време на избори“, декларира Йордан Иванов.

„След като се стигна дотам и чистачките да се предлагат от ГЕРБ, смятайте докъде сме я докарали“, коментира „скандалните цифри“ лидерът на „Нова република“ Радан Кънев. Според ДСБ общинските предприятия в Пловдив са се превърнали в център за скрито купуване на гласове чрез партийни назначения с парите на данъкоплатците.

Хората на Радан Кънев под тепетата настояват кметът на Пловдив Иван Тотев да поиска оставката на директора на ОП „Чистота“ Иван Стоянов и да представи справка дали процедурата при назначения в другите общински предприятия е нарушавана.

Директорът на ОП „Чистота“ Иван Стоянов прие спокойно „разкритията“ на Радан Кънев и компания. „Готов съм да назнача веднага 250 кадри на ДСБ, ако успеят да намерят толкова желаещи да работят в пек, дъжд, студ и мраз на заплата от 460 лв. От 2011 г. щатът на ОП „Чистота“ не е променян и е 788 души, от които 650 са чистачи и сметосъбирачи от ромски произход. Всяка година напускат средно по 250 души, които отиват на гурбет в чужбина, и търсим нови, като сме принудени да назначаваме хора, уволнявани поне по 2-3 пъти заради остра липса на желаещи“, коментира инж. Иван Стоянов.

 

 

Пускат през юни движението по "Патриарх Евтимий" и "България" в София

http://offnews.bg/news/n_1/n_653995.html

Движението в участъците на бул. "Патриарх Евтимий" и "България" в София, които са затворени заради строежа на третия лъч на метрото, ще бъдат отворени за движение през юни. Тогава ще бъдат пуснати и локалните платна на бул. "Княз Борис III" при кръстовището с бул. "Гоце Делчев".  Това съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова, която инспектира строежа на метрото в "Красно село".  "Обектът е тежък, един от най-тежките, но дейностите се изпълняват по график", посочи Фандъкова. Обектът е изпълнен на 29%. Благодаря на живеещите в района, които проявиха търпение. Прави се всичко възможно да се работи в срок, така че да имат най-удобния и бърз градски транспорт, каза тя.  Кметът на София обясни, че освен метростанция при кръстовището на булевардите "Княз Борис III" и "Гоце Делчев" се копае тунел, който ще "улесни движението и ще отвори една от основните тапи в столицата". През юни ще започнат строежите и на четирите станции на метрото в "Овча купел". Очаква се третият лъч на метрото да бъде пуснат през септември 2019 г. Първата спирка ще е при "Ботевградско шосе", а последната - в Горна баня. Третият лъч ще се свързва с първата линия на станция "Орлов мост", а втората линия - на станция "Национален дворец на културата".  В момента метрото се ползва от около 350 000 души дневно. Очаква се третият лъч да се използва от около 130 000 души дневно, обясни Фандъкова.  В тези участъци ще се движат с около 14 000 автомобила по-малко. Очаква се също с около 11 000 тона вредни емисии да се спестяват годишно, каза тя. 

Депутатки на Марешки се заключиха в парламента

http://offnews.bg/news/n_1/n_653997.html

В шок изпаднали няколко млади депутатки от групата на Веселин Марешки (ПП ВОЛЯ), след като се оказали заложници в стаята си. Дамите се заключили отвътре и изпаднали в паника, понеже не успели да излязат, съобщава Канал 3. Бедственото положение на дамите наложило сътрудници на парламентарната група да потърсят помощ от администрацията на Народното събрание. Призован бил майстор, който да спаси народните избранички. След спасителната операция от стаята излязъл и лидерът на ВОЛЯ и зам.-председател на парламента Веселин Марешки, за когото Канал 3 допуска, че се е отбил да види дали изплашените му депутатки вече са добре.

Шефът на руския тенис става почетен професор в НСА

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/04/26/2960629_shefut_na_ruskiia_tenis_stava_pocheten_profesor_v_nsa/?ref=rss


Президентът на Руската федерация по тенис Шамил Тарпишчев ще получи званието "Почетен професор" на Национална спортна академия "Васил Левски".

"Мотивите за това решение са изключително сериозният принос и заслуги на г-н Тарпишчев за развитието на тениса в световен мащаб. Като член на МОК г-н Тарпишев работи за разпространение на олимпийските ценности и идеали за сътрудничество и разбирателство", обявиха от спортната академия.

ИБ на БСП се събира отново по казуса "Георги Гергов"

http://www.klassa.bg/News/Read/article/279230_%D0%98%D0%91+%D0%BD%D0%B0+%D0%91%D0%A1%D0%9F+%D1%81%D0%B5+%D1%81%D1%8A%D0%B1%D0%B8%D1%80%D0%B0+%D0%BE%D1%82%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%BE+%D0%BF%D0%BE+%D0%BA%D0%B0%D0%B7%D1%83%D1%81%D0%B0+%22%D0%93%D0%B5%D0%BE%D1%80

 Изпълнителното бюро на БСП се събира днес, за да обсъди отново изключването на бизнесмена Георги Гергов, в чийто кабинет се състоя срещата на издателя на "Сега" Сашо Дончев и главния прокурор Сотир Цацаров. Обсъждането е заради искането на организацията на БСП в Пловдив, които не са съгласни с оттеглянето на Гергов. Пловдивските социалисти застанаха зад Георги Гергов. От структурата са възмутени как може той да бъде изключен, без това първо да е обсъдено на вътрешно ниво. Социалистите под тепетата ще искат среща с Корнелия Нинова, за да я попитат какви са били мотивите й да настоява за оставката на областния председател на БСП Георги Гергов.
Късно снощи на свое заседание БСП - Пловдив е взело решение да напише отворено писмо до Нинова. Писмото изразява подкрепа за областния си председател Георги Гергов.Изразено е било недоволство, че вътрешнопартийни проблеми се изнасят пред медиите вместо преди това да бъдат обсъдени на вътрешно ниво.


segabg.com

Областният съвет на БСП Пловдив подкрепи Георги Гергов

http://www.cross.bg/plovdiv-suvet-gergov-1541344.html

/КРОСС/ Отворено писмо до членовете на Националния съвет на БСП, в което се изразява категорична подкрепа за лидера на социалистите в областта Георги Гергов бе прието на заседание на Областния съвет в Пловдив. В писмото ясно се заявява, че демонстрираното отношение от страна на Председателя на НС на БСП Корнелия Нинова в национален ефир обезсмисля положените от членовете и симпатизантите на БСП усилия, чийто резултат е над 88 000 гласа подкрепа за „БСП за България" и спечелването на 7 мандата в настоящото Народно събрание от област Пловдив. В хода на обсъжданията членовете изразиха мнение, че подобни еднолични действия рушат духа на колективизма, с който БСП винаги се е гордяла. Според тях даденото обяснението, че Георги Гергов е направил много за БСП, но трябва да подаде оставка като член на ИБ на НС е неубедително. Социалистите искат отговор кое е наложило това решение, кой ще получи дивиденти от раздора в БСП и кому е изгодно това. За тях остава и огорчението, че въпреки заявените позиции от страна на Корнелия Нинова, че въпросите ще се решават в БСП, е не по медиите, тя лично е нарушила това свое обещание."БСП е партия на колективния дух, това ни е отличавало от всички появили се в годините политически проекти, подчинени на едноличната власт на своите лидери. Не превръщайте БСП в такава партия! Тук не става въпрос за Корнелия Нинова и Георги Гергов

Младите фирми са най-изрядните платци, но най-пренебрегвани от банките

http://www.moreto.net/novini.php?n=349764

Младите компании с до двегодишна история обслужват дълговете си най-безпроблемно и подхождат отговорно към поемането и управлението на рискове. Това показват резултатите от проведеното национално проучване "Състояние, динамика, перспективи на кредитната активност в България" на Института за икономически изследвания на БАН.

Ръст от 4% е отчел туристическият бранш през 2016 г.

http://econ.bg/Новини/Ръст-от-4-е-отчел-туристическият-бранш-през-2016-г-_l.a_i.741710_at.1.html

Ръст от 4% е отчел туристическият бранш през 2016 г. на годишна база. Новината обаче е, че се наблюдава разместване на световните туристически...

Учени откриха максималната доза кофеин на ден

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6191308

Учени откриха максималната доза кофеин на денСкорошно проучване откри каква е максималната допустима доза кофеин на ден, съобщава "Инсайдър". Според изследването напълно здрав възрастен човек може да консумира 400мг кофеин всеки ден.  За сравнение в енергийните напитки обикновено се съдържа 215 мг кофеин, което значи, че на ден ни се полагат максимум 2 бутилки.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване