Ето го първия самолетоносач Made in China (ВИДЕО)

http://clubz.bg/53235-eto_go_pyrviq_samoletonosach_made_china_video

Китай вече има втория си самолетоносач - "Шандун", предаде Нюз.Ру.

Същевременно той е първият боен кораб от този тип, който е родно производство.

 

 

"Шандун" бе спуснат на вода днес в пристанището Ляонин. Той ще бъде приет на въоръжение в Народната освободителна армия на Китай (НОАК) през 2020 г. Строителството на кораба започнало през 2013 г.

Церемонията по спускането на вода съвпадна с нарастването на напрежението около Корейския полуостров, отбелязва Ройтерс.

До този момент китайските въоръжени сили разполагаха само с един самолетоносач. Това е "Ляонин", който всъщност е бившият съветски тежък крайцер-самолетоносач "Варяг". Той е купен от Украйна в края на 90-те г. на ХХ век и приет на въоръжение в китайската армия през 2012 г.

Манолов в стил Марешки: Бих се съгласил само да съм премиер

http://offnews.bg/news/n_1/n_653936.html

Лидерът на "Подкрепа" Димитър Манолов обяви в стил Веселин Марешки, че би приел единствено да е министър-председател, но не и е министър.  По повод спрягането на името му като социален министър в публичното пространство, Манолов пусна шеговит текст на страницата си във фейсбук:  Вчера на летището в Мадрид синът ми си чоплеше телефона и по едно време се разсмя: "Бащо, пак си щял да ставаш министър.". После и разни други хора ме подкачиха по тази тема, в това число и журналисти, както си му е редът в такива случаи. Нека внеса яснота по казуса.  Бих се съгласил да стана единствено министър-председател, но тази позиция, твърди се, била резервирана.  Сега сериозно - никой никога не е говорил с мен по този въпрос, вероятно защото отговорът ми би бил известен, тъй като това не се вписва в моите "непосредствени творчески планове" - имам си други задачи. Писна ми почти всеки път да ме спрягат в такива комбинации. В началото ми беше забавно, но от доста време вече в някакъв смисъл се дразня, доколкото такива приказки се случват във фазата "на отстрелване" на кандидати и на самопредлагащи се, а такава роля категорично не ми приляга.  А, ако ме питат кой би се справил, вероятно ще мога да отговоря. Но не се натискам, защото и това е отговорност. Пък и после ти се записва.  В края на март лидерът на „Воля“ Веселин Марешки поиска премиерския пост в държавата. На пресконференция в отговор на въпрос кой министерски пост би го удовлетворил, спечелилият 4.15% от вота Марешки отговори: „Министър-председателският“. „Това, с което се занимавам, рано или късно, става номер едно“, заяви той и показа, че министерски пост би бил под нивото му: „Аз министър няма да ставам“.

Големият луд Бризход*

http://www.euinside.eu/bg/news/the-big-fat-brexit

На връх 60-тата си годишнина Европейският съюз вече не само се разширява, но и се свива. За първи път (като изключим различния случай на Гренландия) в историята на Съюза страна-членка тръгва по неутъпкания път към изхода. Кой можеше да предположи, че когато току-що избраният шеф на Европейската ...

ТЕЛЕНОР СПИРА ПРЕДПЛАТЕНИТЕ КАРТИ НА ХОРА С НАД 10 НОМЕРА

http://www.klassa.bg/News/Read/article/279215_%D0%A2%D0%95%D0%9B%D0%95%D0%9D%D0%9E%D0%A0+%D0%A1%D0%9F%D0%98%D0%A0%D0%90+%D0%9F%D0%A0%D0%95%D0%94%D0%9F%D0%9B%D0%90%D0%A2%D0%95%D0%9D%D0%98%D0%A2%D0%95+%D0%9A%D0%90%D0%A0%D0%A2%D0%98+%D0%9D%D0%90+%D0%A5%D0%9E

 

Теленор започва поетапно да деактивира предплатените карти за гласови услуги, чиито собственици притежават над 10 телефонни номера. Ходът е в съответствие със Закона за електронните съобщения (ЗЕС) и Закона за противодействие на тероризма.

От днес ще бъдат спирани картите на потребители, които вече са декларирали, че няма да ги ползват и са дали съгласие да бъдат деактивирани.

Съгласно промените в Закона за електронните съобщения от 27 декември 2016 г., мобилните оператори нямат право да регистрират и/или да активират на името на един потребител повече от 10 телефонни номера, чрез които се предоставят предплатени телефонни услуги.

Потребителите с над 10 карти за предплатени телефонни услуги могат да заявят до 30 юни 2017 г. кои телефонни номера ще продължат да ползват в магазин от търговската мрежа на оператора или клон на Български пощи ЕАД. Собствениците на предплатени карти могат също така да ги прехвърлят на други лица или да се възползват от абонаментните планове на Теленор.

Клиентите на оператора, които декларират предплатените си карти за гласови услуги до 2 май 2017 г., ще получат еднократно за всеки номер, който са заявили, че ще продължат да ползват, 100 минути в мобилната мрежа на Теленор и 1000 MB национален интернет за срок от 30 дни. В случай че потребителите на над 10 предплатени карти за гласови услуги не са се възползвали от някоя от възможностите до 30 юни 2017г. Теленор ще деактивира телефонните им номера.

Повече информация може да бъде намерена на сайта на компанията, чрез обаждане до кратък номер 123, както и във всички магазини на Теленор и официалните партньори.

 

4-годишно дете е пострадало, блъснато от тир в Нова Загора

https://www.24chasa.bg/novini/article/6190494

4-годишно дете е пострадало, блъснато от тир в Нова Загора4-годишно дете е пострадало, след като е било блъснато от товарен автомобил в Нова Загора. Това съобщиха от ОДМВР - Сливен, цитирани от "Фокус". На 25 април, в 19.25 часа, е получен сигнал за настъпило пътно произшествие в град Нова Загора. Товарен автомобил “ Мерцедес Спринтер”, управляван от неправоспособен мъж с инициали А. А.(на 53 г.

Бургас ще отбележи 80-годишнината от написването на Дунавското хоро

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/jkUOpaRdeOA/

Бургас също ще се включи в националната инициатива на Съюзът на българските музикални и танцови дейци за отбелязване на 80 години от написването на най-популярното българско хоро – Дунавското от композитора Дико Илиев.

Бургаският духов оркестър, под диригентската палка на Маестро Христо Кожухаров, ще изсвири знаковата пиеса на 28 април /петък/ от 12:00 часа пред Експо център “Флора Бургас”, когато ще бъде и откриването на Националната изложба на цветя.

Едва ли има българин, който не е чувал името на композитора Дико Илиев. Той е роден през 1898 година в село Карлуково, община Луковит. Когато написва Дунавското хоро през 1937 г., е бил в оркестъра на 36-ти пехотен козлодуйски полк, с който е свързан от 1931 до 1958 година. През 1948 година става негов диригент.

Дико Илиев е бил диригент на духовия оркестър към читалището в Оряхово. Създава много духови оркестри във Врачанско и Монтанско. Написал е десетки хора, над 20 марша, а също така и ръченици, валсове, танга, китки. Той става родоначалник на жанра хора за духов оркестър. Обединявайки свежестта на народната музика с елементи от градския фолклор, творецът създава неподражаеми по своята сила на въздействие образци.

Датата 18.04.1937 г., собственоръчно изписана от композитора, стои върху оригинала на “Дунавско хоро”. През изминалите 80 години творбата се превръща в музикална емблема на българщината и на духовите оркестри.

Съюзът на българските музикални и танцови дейци реши да се организира национално отбелязване на този юбилей. След мемориалния компактдиск със записи на Маестро Месру Мехмедов и книгата, посветена на Васко Абаджиев, честването на годишнината е следваща стъпка, по пътя към съхраняването на българската музикална памет.

Търговската война на Тръмп започва от север

http://www.investor.bg/sasht/337/a/tyrgovskata-voina-na-trymp-zapochva-ot-sever-238233/

САЩ въвеждат мита върху вноса на канадски дървен материал за строителството

Красотата и мистичността на подземните градове

https://vesti.bg/lyubopitno/puteshestvia/krasotata-i-mistichnostta-na-podzemnite-gradove-6068379

Когато отидем на екскурзия, винаги разглеждаме забележителностите над земята. Колко често се замисляме обаче какво се крие под повърхността?

Бедните стават по-малко бедни, но пак са много

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6189929

Бедните стават по-малко бедни, но пак са многоФактът, че всеки трети българин не може да плаща битовите си сметки, е достатъчно тревожен. Дори и лекият спад на броя на най-бедните през 2016 г. спрямо предишната година пак не може да бъде утешителен. Защото това са 2,468 млн. души - това са 80 на сто от хората над 65-годишна възраст, а 40% от младите до 17 г.

Ердоган: Конфликтът в Сирия не може да бъде решен, ако Асад остане на власт

https://www.24chasa.bg/novini/article/6190497

Ердоган: Конфликтът в Сирия не може да бъде решен, ако Асад остане на властТурският президент Реджеп Тайип Ердоган каза днес, че Анкара може да преразгледа позицията си за присъединяване към Европейския съюз, ако бъде оставена да чака още дълго и ако сегашното враждебно отношение на някои държави от общността се запази, предаде Ройтерс.Той заяви също, че не може да се намери решение на сирийската криза,

Европейският съюз готви по-твърда позиция за Брекзит

http://econ.bg/Новини/Европейският-съюз-готви-по-твърда-позиция-за-Брекзит_l.a_i.741670_at.1.html

Лидерите на страните членки на ЕС ще настояват Великобритания да предостави право за постоянно пребиваване на граждани на съюза, които са пристигнали...

Цитат на деня: БСП не се занимава с политики, а с пране на гузни съвести и мръсно бельо

http://www.dnevnik.bg/citat_na_deniia/2017/04/26/2959991_citat_na_denia_bsp_ne_se_zanimava_s_politiki_a_s_prane/?ref=rss


Големият проблем е, че БСП не се занимава с политики, а с пране на гузни съвести и мръсно бельо.

Така бившият лидер на партията Михаил Миков коментира пред БНТ разразилия се скандал след срещата между бизнесмена и издател Сашо Дончев и главния прокурор Сотир Цацаров, която била уредена и на която присъствал вече бившият член на Изпълнителното бюро на БСП Георги Гергов, който подаде оставка след призив на лидера на левицата Корнелия Нинова.

Трябва да се увеличи гарантираният минимален доход, смята експерт

http://www.investor.bg/bloomberg-tv/461/a/triabva-da-se-uvelichi-garantiraniiat-minimalen-dohod-smiata-ekspert-238232/

С укрепване на социалната и осигурителната система може да се пребори бедността, препоръча Ваня Григорова от Сдружение "Солидарна България"

Днес е Европейският ден без асансьори

http://www.klassa.bg/News/Read/article/279214_%D0%94%D0%BD%D0%B5%D1%81+%D0%B5+%D0%95%D0%B2%D1%80%D0%BE%D0%BF%D0%B5%D0%B9%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%8F%D1%82+%D0%B4%D0%B5%D0%BD+%D0%B1%D0%B5%D0%B7+%D0%B0%D1%81%D0%B0%D0%BD%D1%81%D1%8C%D0%BE%D1%80%D0%B8

 На 26 април тази година се отбелязва Европейският ден без асансьори и в него ще се включат всички хора, институции и организации, които подкрепят активния начин на живот.

Движението по стълби, без да се използват ескалатори и асансьори, предоставя на всеки шанс да започне деня със свеж старт, да продължи с енергично изпълнение на своите рутинни задачи и да завърши деня си с доза здравословно усилие.

Ден без асансьори (No Elevators Day) е част от дългосрочната кампания NowWeMOVE - най-голямата европейска инициатива, насочена към промотиране на активния начин на живот. В България кампанията се организира от 2012 г. и има три основни цели: да повиши информираността, относно ползите от физическата активност; да насърчи редовното участие в различни видове спорт и да подобри възможностите за достъп до движение и физическа активност.

За да покажат колко приятно, полезно и различно изживяване би могло да бъде изкачването на стълби, представителите на Сдружението BG Бъди активен провеждат кампанията в цялата страна, като целта й е да насърчи движението на хората в по-големите градове, които традиционно водят уседнал начин на живот и често пренебрегват нуждата от минимално физическо натоварване.

През последните години кампанията успешно въвлича частния и публичния сектор в европейски и национален мащаб. Тази година членовете на Европейския парламент и служителите в сградата на институцията в Брюксел ще окажат подкрепа на каузата и ще допринесат за популяризирането й сред жителите на ЕС. Ден без асансьори ще бъде осъществен и от редица фирми и институции в България, в офиси, търговски центрове, блокове, паркинги, университети и други обществени или частни сгради. 

 
 
 

Във всяка държава концепцията може да варира според спецификите, но основната идея остава същата – повече граждани да проявят желание да вземат своята дневна доза спорт. Всички активности са доброволни и винаги се вземат предвид изискванията за достъп на хората със затруднения в придвижването.

Отклоняват движението по „Тракия“ към София през пътен възел „Гелеменово“

https://www.24chasa.bg/novini/article/6190503

Отклоняват движението по „Тракия“ към София през пътен възел „Гелеменово“Струпване на автомобили се е образувало в района на 77 км на автомагистрала „Тракия“, където се обърна ТИР, информира "Фокус". С цел да се избегнат сериозни задръствания, тъй като движението се извършва само през аварийната пътна лента, временно автомобилите се отклоняват по обходен маршрут. Движението в посока София се отклонява през пътен възел

Десетки клиенти посетиха изнесените офиси на ЕНЕРГО-ПРО в област Добрич и Силистра

http://www.cross.bg/energo-pro-ofisi-mesta-1541268.html

/КРОСС/ Изнесените офиси на ЕНЕРГО-ПРО, които тази седмица компанията организира в малки населени места на територията на Добричка и Силистренска област, посрещнаха десетки клиенти през първите два дни на инициативата. Мобилни екипи на дружеството вече посетиха няколко от малките населени места в двете области, в които клиентите на ЕНЕРГО-ПРО имаха възможност да се възползват от услугите на дружеството без да пътуват до център за обслужване в областните градове. Най-търсените услуги в изнесените офиси на ЕНЕРГО-ПРО са смяна на титуляра на партидата и подаване на заявления за свързване на обект към електроразпределителната мрежа. А най-често срещаните проблеми в работата на офисите са, че при посещението си клиентите не носят със себе си документ за самоличност или документ за собственост на имота. Повечето клиенти използваха срещата със специалист на ЕНЕРГО-ПРО, за да подновят данните си за контакт, което несъмнено ще създаде повече възможности за комуникация между тях и компанията. Инициативата за изнесени офиси продължава до края на тази седмица в други малки населени места в областите Добрич и Силистра, като графикът за срещите е достъпен на интернет страницата на адрес: https://www.energo-pro.bg/bg/Izneseni-ofisi. Предстои такива приемни да бъдат организирани и в други области, обслужвани от ЕНЕРГО-ПРО. Информация за тях ще бъде предварително публикувана на интернет сайта на дружеството.

Българово на 1 май с богата програма

http://www.cross.bg/chasa-ploshtada-myasto-1541269.html

/КРОСС/ На 1 май град Българово отбелязва своя празник. Местните жители са известни с гостоприемството си, кулинарните си специалитети, с почитта към фолклорните традиции, старите занаяти и православието. Това са и основните акценти в богатата празнична програма, която ще протече така: 1 МАЙ - ПОНЕДЕЛНИК 10.00 часа - Базар за цветя "Флора Българово 2017". Място: на площада. 10.30 часа - Занаятчийски час, с участието на майсторите: Грънчар - Атанас Орлов Медникар - Евгени Врабчев Кошничар - Станко Киров Стъклопис - Людмила Кутиева Място: на площада. 10.30 часа - Кулинарна изложба - базар "Вкусно", с участието на деца и родители от Детска градина "Светулка". Място: на площада. 17.30 часа - "Празнично веселие" на площада, с участието на оркестър "Веселие", с ръководител Георги Станоев и солист Галя Гильова, детска танцова школа "Детелини" и група "Българите". 2 МАЙ - ВТОРНИК 9.30 часа - Празнична света литургия в Храм "Свети Атанасий". 13.00 часа - Курбан за здраве - в двора на църквата.  

Турция задържа 803 души за връзки с проваления опит за преврат

https://www.24chasa.bg/novini/article/6190490

Турция задържа 803 души за връзки с проваления опит за превратТурция издаде заповеди за арест за хиляда души и задържа 803 от тях в операции тази нощ из цялата страна срещу мрежата на базирания в САЩ проповедник Фетхуллах Гюлен, когото Турция вини за провалилия се опит за преврат миналата година, съобщи Ройтерс, цитира БТА. Операциите били насочени срещу структурата на мрежата на Гюлен в полицейските сили и

Мобилният сайт на “24 часа” с рекорд за март - над 75% ръст (видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6190398

24chasa.bg е с ръст на месечна база от +27.87%, а на годишна база с +40.11%. 1 029 659 уникални потребители е имал сайтът на вестник "24 часа" през март 2017 г. според месечната статистика на Gemius ( Виж пълните данни тук). Реално читателите ни са повече, защото Gemius измерва само българският трафик, а всеки пети в 24chasa.bg влиза от чужбина.

България е на 109 място по свобода на словото за 2017 г.

https://www.actualno.com/society/bylgarija-e-na-109-mjasto-po-svoboda-na-slovoto-za-2017-g-news_607968.html

България е на 109 място по свобода на словото от общо 180 държави. Това показва годишната класация за 2017 г. на международната неправителствена организация "Репортери без граници". Един от основните изводи в изследването е, че само в 49 държави по света има свобода или поне задов

Конте: "Челси" премина много голям психологически тест

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/04/26/2959986_konte_chelsi_premina_mnogo_goliam_psihologicheski_test/?ref=rss


Мениджърът на "Челси" Антонио Конте определи като изключително важна победата над "Саутхемптън". Сините спечелиха с 4:2 и се върнаха на победния път след загубата от "Манчестър юнайтед" в предишния кръг, която завърза битката за титлата.

Тимът на Конте събра 78 точки след 33 мача и се откъсна със седем пред единствения си конкурент за първото място - "Тотнъм", който тази вечер гостува на "Кристъл палас" от 22.00 ч.

"Софарма" пак предлага цена от 4,35 лева на акция на "Унифарм"

http://www.investor.bg/novini-i-analizi/339/a/sofarma-pak-predlaga-cena-ot-435-leva-na-akciia-na-unifarm-238230/

От края на миналата година компанията на Огнян Донев се опитва за придобие останалите малко над 22% от капитала на "Унифарм"

Затвор за двама опасни рецидивисти за грабеж във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=349734

Окръжен съд – Варна призна за виновни Я. Х. и З.Т. от Варна за това, че на 7 юни 2016 г. в гр. Варна, при условията на опасен рецидив за Я.Х., и в съучастие като съизвършител със З. Т., отнели чужди движими вещи – чанта, съдържаща 470 долара, 1080 лева, задграничен паспорт и лични вещи, на обща стойност 2458,58 лева, от владението на друг мъж, с намерение противозаконно да ги присвоят, като употребили за това сила и заплашване.

Арабски шейхове искат да почиват в Родопите

http://www.klassa.bg/News/Read/article/279213_%D0%90%D1%80%D0%B0%D0%B1%D1%81%D0%BA%D0%B8+%D1%88%D0%B5%D0%B9%D1%85%D0%BE%D0%B2%D0%B5+%D0%B8%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%82+%D0%B4%D0%B0+%D0%BF%D0%BE%D1%87%D0%B8%D0%B2%D0%B0%D1%82+%D0%B2+%D0%A0%D0%BE%D0%B4%D0%BE%D0%B

 Туристите от Обединените арабски емирства (ОАЕ) проявяват все по-голям интерес към българската природа и почивките на планина, особено в региона на Родопите.

Това се видя на щанда на България на най-голямото международно туристическо изложение в арабския свят Arabian Travel Market (ATM), което се провежда от 24 до 27 април 2017 г. в гр. Дубай, ОАЕ.

На борсата страната е представена с информационен щанд от 45 кв. м, организиран от Министерството на туризма. Той е с акценти върху балнео- и СПА услугите, морската почивка и сити туровете. Съвместно с министерството на щанда участват също "Ориндж тур" ООД", „Уин травъл“ ЕООД, туристическа агенция "Солвекс" ЕООД, „М.Б.С. Трейд“ АД и община Варна. Присъствието на страната ни в експото е по Програмата за национална туристическа реклама през 2017 г.

През последните години туристите от ОАЕ все по-често търсят оферти към България за исторически маршрути, културни прояви, фестивали и др. През 2016 г. страната ни е била посетена от 1615 граждани на ОАЕ с цел почивка и ваканция, което е близо 170% ръст спрямо предходната година. За периода януари-февруари 2017 г. този ръст е над 75%.

ATM е най–значимото международно туристическо събитие за региона на Близкия изток и Северна Африка. То е отворено за професионалисти и масова публика, като броят на бизнес посетителите надхвърля 39 000.

OffNews

Премиера на стихосбирка от Пенка Лечева

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6188567

Премиера на стихосбирка от Пенка ЛечеваНа 27 април 2017 година от 10,30 часа в залата на СБА, гр. София, пл. Позитано 3 ще се състой премиера на стихосбирката "Благодатна любов". Автор на книгата е г-жа Пенка Маринова Лечева. На представянето на стихосбирката бяха: екипа по създаване на книгата с редактор д-р Елизабет Савчева, богослови, журналисти и др.

ЕС е "пред разпадане" и се нуждае от Турция, обяви Ердоган

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/04/26/2959984_es_e_pred_razpadane_i_se_nujdae_ot_turciia_obiavi/?ref=rss


Турският президент Реджеп Тайип Ердоган каза, че Анкара може да преразгледа позицията си за присъединяване към Европейския съюз, ако бъде оставена да чака още дълго и ако сегашното враждебно отношение на някои държави от общността се запази.

Ердоган увери, че е готов да постави на референдум въпроса за присъединяването към ЕС и че Турция не може да чака до безкрайност, след като от 54 години стои пред вратата. "Ако те не постъпват искрено, ние трябва да намерим...

31 години от аварията в Чернобил

http://www.cross.bg/reaktora-avariyata-godini-1541267.html

/КРОСС/ Днес, на 26 април, се навършват 31 години от аварията в съветската Чернобилска атомна електроцентрала, в днешна Украйна. Това е най-тежката авария в историята на ядрената енергетика. Тя предизвиква облак от радиоактивни отпадъци, който преминава над части от СССР, Източна Европа и Скандинавия. Близо 60% от радиоактивните отпадъци падат на територията на Беларус. Радиационното замърсяване засяга територията на 17 държави, включително и България. У нас информацията за случилото е оповестена със закъснение от няколко дни. Обширни райони в Украйна, Беларус и Русия са замърсени, като близо 60% от радиоактивните отпадъци падат на територията на Беларус. Почти 200 хиляди души от местното население са евакуирани от зоната на бедствието. Според доклад на ООН за 1995 г. броят на пряко и косвено пострадалите от аварията в Чернобилската АЕЦ е 9 милиона души.Около 0.1% от населението на земята е пряко засегнато и около 1% е косвено засегнато от аварията. Основна причина за аварията е човешкият фактор. На 26 април 1986 г. на 4-ти реактор се провежда учение на персонала за спиране на реактора при затруднени условия, както и тестване на самозахранваща система. Това учение е продиктувано донякъде от един инцидент станал няколко години по-рано, когато израелска ракета удря иракска атомна централа, която има същия тип РБМК реактор. Имитира се авария в електросистемата на Украйна, при която реакторът и неговото управление не получават ток отвън

Цвета Тимева, секретар на президента Радев, предложила допълнителната поръчка за шахтите на "Марица"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6190496

Цвета Тимева, секретар на президента Радев, предложила допълнителната поръчка за шахтите на "Марица"Инж. Цвета Тимева, която в момента е секретар по регионалното развитие на президента Румен Радев, е предложила да бъде направена допълнителна поръчка за допълнителни строителни работи по първия лот на магистрала Марица от Оризово до Димитровград. През 2015 г. Тимева прави предложението до Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" в

Пускат водата утре след 10

//dariknews.bg/regioni/burgas/puskat-vodata-utre-sled-10-2019788

Водоснабдяване и канализация" ЕАД уведомява жителите на град Бургас и населените места, водоснабдени от система "Камчия" /Айтос, Карнобат, Несебър, Поморие, Камено, Сунгурларе, Руен/, че във връзка с пролетно-лятната профилактика на съоръженията ще бъде спряно водоподаването след 12 часа на 26 а

Криминално проявен потроши лек автомобил в Сливен

//dariknews.bg/regioni/sliven/kriminalno-proiaven-potroshi-lek-avtomobil-v-sliven-2019785

Криминално проявен потроши с брадва лек автомобил в Сливен. Сигнал за деянието е подаден на 25 април в 23.40 часа, съобщиха от полицията в Сливен.

Автомобилът “Фолксваген Пасат”, собственост на 43- годишен мъж от Велико Търново е бил паркиран на ул. „Шипка” в Сливен. След  проведенит

Бургас и Аржентина дават старт на първия танго фест край морето

//dariknews.bg/regioni/burgas/burgas-i-arzhentina-davat-start-na-pyrviia-tango-fest-kraj-moreto-2019790

От 28 до 30 април в КЦ "Морско казино" продължава първият за Бургас Танго Фестивал "El Encuentro". Програмата включва прожекции на филми, уроци по аржентинско танго и милонга парти. Тангото не е просто танц, не е само изкуство, то е "сплав" от два допълващи се елемента. В това може да се убеди всек

Библиотеката отчете свършеното по проект за образователна интеграция на ромски деца

//dariknews.bg/regioni/dobrich/bibliotekata-otchete-svyrshenoto-po-proekt-za-obrazovatelna-integraciia-na-romski-deca-2019793

Регионална библиотека „Дора Габе” бе домакин на заключителна среща по проект на тема „Библиотеката - посредник в образователната интеграция на деца от ромската общност”. Проектът  се реализира с подкрепата на Фондация „Глобални библиотеки – България” в рамките на конкурс „Библиотеката – активен уча

Стара Загора е първенец във въвеждането на дуалното обучение

//dariknews.bg/regioni/stara-zagora/stara-zagora-e-pyrvenec-vyv-vyvezhdaneto-na-dualnoto-obuchenie-2019791

„Стара Загора е първенец във въвеждането на дуалното обучение в страната. От включените общо у нас 425 ученици, 196 са в областния град.“ Това заяви по време на откриването на Областната панорама на професионалното образование и кариерното ориентиране Петя Евтимова, ръководител на екипа на проект Д

"Право" вече ще се учи само в редовна форма на обучение

//dariknews.bg/novini/bylgariia/pravo-veche-shte-se-uchi-samo-v-redovna-forma-na-obuchenie-2019792

От следващата учебна година кандидат-студентите за специалност "Право" ще бъдат приемани само в редовна форма на обучение. Това реши правителството, като прие единни държавни изисквания за придобиване на висше юридическо образование

Контрабандист скри 2 милиона бандерола между платове

//dariknews.bg/regioni/burgas/kontrabandist-skri-2-miliona-banderola-mezhdu-platove-2019794

 Контрабанда на 2 000 000 броя акцизни бандероли за тютюневи изделия с надпис „Росийская федерация табачная продукция специальная марка” предотвратиха служители на Митнически пункт Лесово. Ценните книги са открити в  товарен автомобил „Волво" с молдовска регистрация, влязъл в страната от Турция. На

Обраха банково гише в сградата на КАТ-Благоевград (ВИДЕО/СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/bylgariia/obraha-bankovo-gishe-v-sgradata-na-kat-blagoevgrad-videosnimki-2019748

Тази нощ е обрано банковото гише в сградата на КАТ в Благоевград. Администрацията на Пътна полиция е в непосредствена близост до Второ районно полицейско управление. Кражба е станала буквално под носа на дежурните полицаи.
  img wide]32

Велизар Енчев : Симеонов и Каракачанов треперят от опозицията

http://www.klassa.bg/News/Read/article/279212_%D0%92%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D0%B7%D0%B0%D1%80+%D0%95%D0%BD%D1%87%D0%B5%D0%B2+%3A+%D0%A1%D0%B8%D0%BC%D0%B5%D0%BE%D0%BD%D0%BE%D0%B2+%D0%B8+%D0%9A%D0%B0%D1%80%D0%B0%D0%BA%D0%B0%D1%87%D0%B0%D0%BD%D0%BE%D0%B2+%D1%82%D

 Велизар Енчев коментира скандала в парламента днес, когато БСП и ДПС напуснаха демонстративно заседанието. Вижте неговия коментар:

Симеонов и Каракачанов свалиха блицконтрола, защото като вицепремиери, нямащи понятие от спецификата на своите ресори / отбрана и енергетика/, треперят от въпросите на опозицията. Затова и преместиха Парламентарния контрол от БНТ1 в БНТ2. Ами тричащият кучета и биещият баби Далавери Симеонов? Този мултимилионер - от оградата с Турция, от мотела "Козият рог" и от законно присвоения 1 милион от партийната субсидия за 2014 и 2015г-какво разбира от енергетика? 

В отбраната и енергетиката трапезният войвода и експертът по далаверите са кухи лейки, но са експерти по комисионните за военните поръчки и подкупите от чуждите ЕРП-та.

Справка - вижте им имотните декларации и декларираните милиони.

От днес Народното събрание е в нозете на тримата негодници от ПФ. Гласувалите за Сидеров, Симеонов и Каракачанов незабавно да напуснат тази страница!

 

BNews.bg

Михаил Миков: Има нарушение на устава на БСП

https://www.24chasa.bg/novini/article/6190482

Михаил Миков: Има нарушение на устава на БСПГолемият въпрос - основателно или не Георги Гергов е изваден от Изпълнителното бюро на БСП се предхожда от един друг въпрос - каква сделка беше направена, за да влезе той в Изпълнителното бюро. Сделката е ясна - обещания, коментира бившият лидер на БСП Михаил Миков пред БНТ. Формирането на ръководството на партията със сделки,

ТИР се преобърна на автомагистрала "Тракия" (СНИМКА)

https://www.actualno.com/crime/tir-se-preobyrna-na-avtomagistrala-trakija-snimka-news_607965.html

Тежка катастрофа затрудни движението на автомагистрала „Тракия“, предаде репортер на Actualno.com. Някъде към 77 километър на автомагистралата ТИР се е отклонил от движението и се е забил в мантинелата. Камионът се е преобърнал. На мястото има пожарна кола и полицейски автомобили. Заради катастрофата се е образувала километрична опашка. Причината за инцидента се изяснява.

Ципрас очаква подкрепа от Макрон за гръцкия дълг

https://www.24chasa.bg/novini/article/6190484

Ципрас очаква подкрепа от Макрон за гръцкия дългГръцката спасителна прогрма приключва следващата година и Атина вече се нуждае от Франция, за да окаже натиск върху останалия Европейския съюз, по-специално върху Германия, за облекчаване на гръцкия дълг. Ципрас разчита на тази помощ, тъй като изборите идват пред 2019 г., пише в публикация на Ройтерс, цитирана от гръцкото издание "Имерисия",

Делян Добрев доброволно се отказа от депутатския имунитет

https://www.24chasa.bg/novini/article/6190470

Делян Добрев доброволно се отказа от депутатския имунитетНародният представител от ГЕРБ  Делян Добрев се отказа от имунитета си, поводът е искане на главния прокурор Сотир Цацаров за разследване по обвинение свързано с АЕЦ "Белене". Според прокуратурата Добрев трябва да отговаря за умишлена безстопанственост затова че НЕК е ощетена с над 4,5 млн. лева. Освен това депутатите приеха и оставката на Камен

Почина бившият директор на НПК „Черно море“ Петко Данев

http://www.barometar.net/88414/

След кратко боледуване почина Петко Данев, бивш главен директор на НПК „Черно море”-Варна. Той е един от емблематичните директори на завода, под негово ръководство НПК „Черно море“ постига високи икономически резултати. Поклонението ще се състои на 27.04. от 13 часа в Ритуалната зала на Централен гробищен парк – Варна. Публикуваме интервю на Петко Донев пред […]

Колкото и да се оплаква Цацаров, пак е в "Прас прес"

http://offnews.bg/news/n_1/n_653933.html

Карикатуристът Христо Комарницки също беше замесен, макар и индиректно в скандала за срещата между Сотир Цацаров - Сашо Дончев - Георги Гергов. Името на карикатуриста изплува още в първия ден на скандала, когато Цацаров разпитвал Дончев.  "Аз бях поканен от главния прокурор преди две седмици, за да ми каже, че моето поведение започва да става неприемливо и нетърпимо за него. Какво е това нещо, че аз подкрепям "Да, България", какво е това, дето мойта телевизия BiT, в която моят приятел Сашо Диков го е превърнал в централен образ и разбира се в. "Сега" и Комарницки", разказа тогава Сашо Дончев.  По думите на Дончев Цацаров не одобрявал как го изобразява в карикатурите си Комарницки. Днес карикатуристът разказа пред бТВ: „Нямам основание да не вярвам на тези думи на г-н Дончев, няма защо да си го измисля. Това е натиск, който съществува постоянно”. Въпреки неодобрението на Цацаров обаче Комарницки обяви, че днес излиза третият брой на „Прас прес”, а на последната страница е карикатура именно на главния прокурор Сотир Цацаров, а темата е скандалният разговор в ЦУМ. Карикатуристът уточни, че има два много важни въпроса, на които все още не е получил отговор: "Кой се е обадил в нова телевизия, за да спрат карикатурите на Чавдар Николов и кой се е обадил в „Национална дистрибуция”, за да спре разпространението на „Прас прес”. Издателите на „Прас прес” са изпратили запитване до президента Румен Радев относно спряното разпространение на вестника още на 15 март, но отговор все още не са получили. „За сметка на това на 7 април изпратихме на президента искане да се разсекрети стенограмата за КТБ (срещата при президента Росен Плевнелиев от 29 юни 2014 година, в която е обсъждана ситуацията с банката, преди тя да фалира) и получихме светкавичен отказ”, заяви Комарницки.

"Газпром" може да запази част от транзита през Украйна и след "Северен поток" 2

http://www.investor.bg/evropa/334/a/gazprom-moje-da-zapazi-chast-ot-tranzita-prez-ukraina-i-sled-severen-potok-2-238231/

Бъдещето ще покаже, че газопроводите са по-евтини от терминалите за втечнен газ, смята ръководителят на компанията Алексей Милер

Млади великотърновски пианисти обраха наградите в международен конкурс

https://www.24chasa.bg/region/article/6190342

Млади великотърновски пианисти обраха 
наградите в международен конкурсБлизначките Александра и Теодора Даскалови от Велико Търново взеха първи награди на престижния конкурс за пианисти непрофесионалисти "Вивапиано", който се проведе от 21 до 23 април в концертните зали на Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров”. В него участваха деца от България, Албания, Македония и САЩ.

Актьорите от "Игра на тронове" с рекордни възнаграждения

https://vesti.bg/lyubopitno/shoubiznes/aktiorite-ot-igra-na-tronove-s-rekordni-vyznagrazhdeniia-6068378

Новият сезон на "Игра на тронове", чиято премиера е предвидена за 17 юли 2017 година, ще бъде излъчен в над 170 страни по света

Преглед на икономическите теми в печата, 26 април

http://econ.bg/Новини/Преглед-на-икономическите-теми-в-печата-26-април_l.a_i.741668_at.1.html

"MBP щe cпacявa лoвeшĸaтa aвтoмoбилнa индycтpия"  MBP ĸyпyвa 290 виcoĸoпpoxoдими aвтoмoбилa oт ĸoмпaниятa "Бългapcĸa aвтoмoбилнa индycтpия"...

Раздадоха наградите на Webit.Festival на бляскава церемония

http://www.moreto.net/novini.php?n=349733

На бляскава церемония, част от програмата на Webit.Festival, бяха отличени най-добрите дигитални проекти, иноватори и интегратори на технологични решения в България. В сграда “Джон Атанасов” на София Тех Парк Webit събра част от хората, които създават бъдещето сега.

Учени откриха фосили, които може да са от най-древните гъби в света

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6190475

Учени откриха фосили, които може да са от най-древните гъби в светаМеждународен екип от учени откри фосили от напомнящи гъби организми в скали, за които се смята, че са на 2,4 милиарда години, съобщи ЮПИ, цитирана от БТА. Фосилите може да са от най-древните гъби в света, които предхождат с 2 милиарда години следващите най-древни екземпляри гъби. Ако получените резултати се потвърдят,

Никълъс Кейдж счупи крак в България

https://www.actualno.com/showbusiness/nikylys-kejdj-schupi-krak-v-bylgarija-news_607962.html

Холивудската знаменитост Никълъс Кейдж пострада по време на снимките на полицейски екшън „Код 211" в България, съобщи БТВ. 53-годишния актьор е бил приет във Военномедицинска академия с фрактура на глезена от лечебното заведение. Оказана му е първа помощ, а лекарите са изр

Седмица след началото на скандала "Цацаров - Дончев - Гергов": какво (ще) се случи (обобщение)

http://www.dnevnik.bg/politika/2017/04/26/2959916_sedmica_sled_nachaloto_na_skandala_cacarov_-_donchev_-/?ref=rss


Близо седмица, след като се появи разказът на собственика на "Овергаз" и издател на в. "Сега" Сашо Дончев за срещата му с главния прокурор Сотир Цацаров и бизнесмена и бивш член на най-високото ръководство на БСП Георги Гергов, все по-видно е, че последствия няма да има и много скоро всичко това ще остане в регистъра "скандалите в мандата на Цацаров".

Какво се случи?

Гергов подаде оставка след скандал в БСП и призив на...

Конкурс за анимация кани децата да развихрят въображението си

http://www.dnevnik.bg/detski_dnevnik/2017/04/26/2959403_konkurs_za_animaciia_kani_decata_da_razvihriat/?ref=rss


Започна тазгодишното състезание на Студио "Въображение" за измислен анимационен герой, сценарно табло и анимация, съобщиха организаторите от Cartoon Network.

Творческият конкурс "Рисувай и се забавлявай" приканва деца от 6 до 14-годишна възраст до 31 май да се състезават в трите категории. Участието става през страницата на Студио "Въображение", където може да се намери цялата необходима информация за съревнованието, както и съвети към децата...

211 гласуваха Камен Костадинов да напусне парламента

http://offnews.bg/news/n_1/n_653932.html

Народното събрание прекрати правомощията на Камен Костадинов от ДПС с 211 гласа "за" и един въздържал се.  Водачът на бургаската листа на движението Камен Костадинов подаде заявление за напускане на парламента, след като Ангел Исаев влезе в НС чрез синдрома 9/9 и реши да изкара мандата си като депутат. Вчера Йордан Цонев, обяви, че ДПС ще предложи промени в Изборния кодекс, според които ЦИК ще оставя празно квадратчето, цифрата в което съвпада с номера на партийната бюлетина.  Депутатът от ГЕРБ Делян Добрев се е отказал от имунитета си, съоббщи председателят на Народното събрание. Димитър Главчев от трибуната на парламента. Добрев е обвиняем по делото „Белене“ като министър на енергетиката в първото правителство на Бойко Борисов.

Серина не искала да разкрива, че е бременна, натиснала грешен бутон

http://offnews.bg/news/n_1/n_653928.html

Направих признание за бременността погрешка, призна Серина Уилямс в интервю за социална платформа. Тя разговаря във Ванкувър, Канада за прочутата снимка, която постна в социална мрежа. На нея световната номер 1 в тениса е с видимо коремче, а отдолу се мъдри надпис "20 седмици". Снимката изчезна мистериозно, но по-късно Серина потвърди, че очакват бебе с мултимилионерът Алексис Оханян. "Така е в социалните медии, натискаш грешен бутон и след 30 минути имаш няколко пропуснати разговора плюс куп лайкове и коментари. Малко е шантаво. Исках да споделя снимката с близък човек, но съм натиснала грешния бутон", обясни легендата на тениса. Но в никакъв случай не изглеждаше като да съжалява, че е обявила бременността си. Серина потвърди всичко дни по-късно.  Куриозното е, че малката Уилямс се връща на върха на световния тенис, дори без да играе мачове от януари насам. Наложи й се обаче да се справя с по-страшен съперник от тези на корта. Румънската легенда Илие Настасе я ядоса с расистки коментар. Той попита небрежно журналисти какъв цвят ще бъде бебето на Серина и си отговори сам: шоколад с мляко.

Лиляна Павлова: Не разполагаме с данни за нарушения по изграждането на АМ "Марица"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6190463

Лиляна Павлова: Не разполагаме с данни за нарушения по изграждането на АМ "Марица"Бившият министър на регионалното развитие и благоустройството и сега депутат от ГЕРБ Лиляна Павлова заяви пред журналисти в парламента, че не разполага с данни да има нарушения по обществената поръчка за изграждането на автомагистрала "Марица". Коментарът на Павлова е във връзка с разследване на прокуратурата по изграждането на магистралата.

Симеонов поиска турският посланик у нас да бъде отстранен

http://offnews.bg/news/n_1/n_653931.html

Посланикът на Турция в България да бъде отстранен – за това призова в ефира на Нова телевизия съпредседателят на "Обединени патриоти" Валери Симеонов. Причината е, че според него, Сюлейман Гьокче се меси във вътрешните работи на страната. Симеонов настоя също да бъде отзован посланика на България в Турция Надежда Нейнски. „Сюлейман Гьокче обикаляше с Лютви Местан, когато трябваше да се създадат структури на новата партия. Той участваше пряко и косвено в предизборната кампания”, коментира Валери Симеонов. И попита: „Какво означава да не се съобразяваме. Да се откажем от собствения си суверенитет и независимост? Да приемем, че сме едва ли не бъдещата провинция на Турция? Това ли означава да се съобразяваме с нашия съсед? Мястото на България е тук и по никакъв начин не трябва да се огъваме”. По отношение на коалиционното споразумение Симеонов коментира, че то все още не е подписано, а са очертани единствено приоритетите.   "Сега приключваме с политическото споразумение, което ще бъде като Библията за бъдещето на тези политически формации”, добави Валери Симеонов.

Земетресение 2.2 по Рихтер край Чирпан

http://offnews.bg/news/n_1/n_653930.html

Земетресение с магнитуд 2,2 по скалата на Рихтер е регистрирано близо до Чирпан.  Трусът е усетен в 5,53 ч. тази сутрин с епицентър на 11 км югозападно от Чирпан, на 36 км северозападно от Хасково и на 168 км източно от София, с дълбочина 1 км, обявиха от Европейския сеизмологичен център. Геофизичният институт на БАН отчита земетресението със същия магнитуд и с епицентър между селата Градина и Крушево, северно от Първомай, с дълбочина 1,9 км. Няма данни за материални щети.

Камен Костадинов официално вече не е депутат

http://www.cross.bg/beshe-naroden-kostadinov-1541266.html

/КРОСС/ Камен Костадинов от ДПС официално вече не е депутат, след като Народното събрание прекрати правомощията му. „За" прекратяване на правомощията му като народен представител гласуваха 211 народни представители, „против" - 0,„въздържали се" - 1, съобщава „Фокус". Костадинов бе водач на листите на ДПС във 2-ри МИР Бургас и 4-ти Велико Търново.Той подаде оставка като народен представител по собствено желание, като по този начин пое отговорност за подредбата на листите в Бургас и това, че Ангел Исаев не се отказа от депутатското си място. Исаев беше избран за народен представител с преференции, като беше под номер 9, какъвто беше и номерът на ДПС на предсрочните парламентарни избори.  

Пак мор у нас! Опасен и непознат нов вирус поваля децата, парализира ги внезапно!

http://www.klassa.bg/News/Read/article/279211_%D0%9F%D0%B0%D0%BA+%D0%BC%D0%BE%D1%80+%D1%83+%D0%BD%D0%B0%D1%81%21+%D0%9E%D0%BF%D0%B0%D1%81%D0%B5%D0%BD+%D0%B8+%D0%BD%D0%B5%D0%BF%D0%BE%D0%B7%D0%BD%D0%B0%D1%82+%D0%BD%D0%BE%D0%B2+%D0%B2%D0%B8%D1%80%D1%83%D1%81

 Непознат вирус парализира децата. Заразата започва внезапно, като удря краката и причинява силна болка в мускулите, пише "Телеграф". "Наблюдаваме такава симптоматика при някои от пациентите. Има случаи, в които всичко отшумява за 3-4 дни, но има и такива, при които продължава повече от седмица и дори 10 дни. За съжаление ние не знаем какъв е този вирус, тъй като правим изследване за малка част от възможните варианти. При малките пациенти може да е съпроводено с температура и общо неразположение, но не е задължително", казва шефът на детското отделение в Инфекциозна болница доц. Атанас Мангъров. Въпреки че симптомите преминават за няколко дни, вирусът хвърля в паника майките. В социалните мрежи е пълно с изплашени жени. "Бяхме навън, детето тичаше, изведнъж се строполи на земята и проходи след три дни. Правиха всякакви изследвания и  се изредиха всички невролози да го гледат и всичко си му беше наред. Накрая заключиха, че е вирус, а нямаше дори сополи", гласи един от десетките коментари.  Темата се дискутира и в популярната "Фейсбук" група "Майките на София" Там десетки жени споделят, че са преминали през това. Някои от майките обвързват симптомите с поставянето на ваксина и дори с проба манту, Други обаче споделят, че децата им съущо са имали проблем с краката, макар отдавна да са преминали през задължителни имунизаци. Ортопедите и ревматолозите също са запознати със ситуацията. Всяка седмица те консултират деца, повалени от вируса. В някои случаи ставало въпрос за бактериална инфекция, която удря в ставите. "Това, което трябва да се направи е да си останат вкъщи, да не излизат навън и да си почиват, а ако болките са много силни, да се пие противовъзпалително, но колкото се може по-малко", съветва доцент Мангъров. Лекарите са категорични, че при наличието на симптоми е хубаво да се потърси лекарска помощ.

 

31 години от аварията Чернобил

http://offnews.bg/news/n_1/n_653926.html

31 години от аварията в "Чернобил". На 26-ти април 1986 година една става една от най-тежките ядрени аварии в историята на ядрената енергетика- - експлозия на четвъртия реактор на атомно-електрическа централа в Чернобил, на територията на днешна Украйна. След аварията загиват 31 души, а милиони са облъчени. В резултат на аварията от радиационно замърсяване е засегната територията на 17 страни в Европа, включително и България. У нас информацията за случилото се е скрита и е оповестена със закъснение от няколко дни. 100 хиляди умират през следващите години от ракови заболявания, нарушения на имунната система и сърдечни заболявания в следствие на облъчването в Украйна, Беларус и Русия. Днешният ден е обявен за международен ден в памет на трагедията и в памет на загиналите при ликвидирането на радиационни аварии и катастрофи. На 15 декември 2000 година, Чернобилската централа е окончателно затворена. Миналата година, 30 години след трагедията, в "зоната на смъртта" беше построен нов изолиращ саркофаг, финансиран предимно от Г-7 и други европейски държави. Очаква се съоръжението, струващ два милиарда евро да изолира опасната радиация за поне още сто години. 31 години след трагедията оцелели работници положиха цветя на паметника "Героите на Чернобил" в памет на загиналите, предава БНТ.

НЕК: Още никой от прокурорите не е влязъл при нас

https://www.24chasa.bg/novini/article/6190451

НЕК: Още никой от прокурорите не е влязъл при нас"Още никой прокурор или някой от Държавна агенция „Национална сигурност” не е влязъл към момента", отговориха на въпрос на "24 часа" източници от НЕК. По-рано от прокуратурата съобщиха, че днес също са предвидили следствени действия в една институция, но главният прокурор Румяна Арнаудова отказа да каже в коя институция ще са действията.

Добрев сам дал имунитета си, за да изпревари Цацаров

https://www.actualno.com/politics/dobrev-sam-dal-imuniteta-si-za-da-izprevari-cacarov-news_607957.html

Депутатът от ГЕРБ Делян Добрев официално остана без имунитета си. Това съобщи председателят на Народното събрание Димитър Главчев при началото на днешното парламентарно заседание. Добрев се е отказал от имунитета, изпреварвайки искане на главния прокурор Сотир Цацаров.

НАСА пусна огромен балон с размерите на стадион

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6190453

НАСА пусна огромен балон с размерите на стадионНАСА пусна огромен балон с размерите на футболен стадион. Пътят му започва от Нова Зеландия, а целта на Американската космическа агенция е да събира данни от 34 км височина, информира NOVA. Пътуването около Земята ще продължи 100 дни, в рамките на които свръхчувствителна апаратура ще изследва космическите частици,

Валери Симеонов: Посланикът на Турция в България да бъде отстранен (видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6190457

Валери Симеонов: Посланикът на Турция в България да бъде отстранен (видео)Посланикът на Турция в България да бъде отстранен. Това каза съпредседателят на „Обединени патриоти“ и лидер на НФСБ Валери Симеонов в предаването „Здравей, България“ по Нова тв. Според него, Сюлейман Гьокче се меси във вътрешните работи на страната. Симеонов настоя също да бъде отзован посланика на България в Турция Надежда Нейнски.

Прокуратурата подбара и НЕК за договори неизгодни за страната!

http://www.klassa.bg/News/Read/article/279210_%D0%9F%D1%80%D0%BE%D0%BA%D1%83%D1%80%D0%B0%D1%82%D1%83%D1%80%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%BF%D0%BE%D0%B4%D0%B1%D0%B0%D1%80%D0%B0+%D0%B8+%D0%9D%D0%95%D0%9A+%D0%B7%D0%B0+%D0%B4%D0%BE%D0%B3%D0%BE%D0%B2%D0%BE%D1%80%D0%B8

 Сключени са договори с фирми, които не са изгодни за страната. Това е причината прокуратурата да влезе и в НЕК, информира Нова телевизия. По-рано днес говорителката на Прокуратурата Румяна Арнаудова анонсира, че ще има влизане и в друг регулатор, преди минути се разбра, че това е НЕК. Проверката е заради сигнал за сключване на догори за услуги, за които компанията има адмнистративен капацитет, но въпреки това ползва външни фирми. Какво ще открият прокурорите на ул. "Веслец" 5?  

 

Бившият президент на Афганистан пред Лавров: Русия не ни доставяше оръжия!

http://www.cross.bg/rysiya-afganistan-sreshtata-1541265.html

/КРОСС/ Бившият афганистански президент Хамид Карзай заяви, че Русия не е доставяла оръжия на екстремистката група на талибаните, съобщи Интерфакс. Той се срещна с руския външен министър Сергей Лавров в Москва за срещата за международната сигурност. В сайта на Министерството на външните работи на Русия пише, че по време на срещата двамата са обенили мнения относно актуалната ситуация в Афганистан, както и за националното помирение.  На 24-и март ръководителят на втори отдел на руското външно министерство Замир Кабулов нарече фалшиви американските твърдения, че Москва снабдяват талибаните с оръжие. Дипломатът отбеляза, че "такива измислици са проектирани, за да оправдаят неуспехите на американските военни и политиците в афганистанската кампания в Афганистан."

Плевнелиев с награда от Webit за заслуги към дигиталната икономика (ПЪЛЕН СПИСЪК)

http://clubz.bg/53234-plevneliev_s_nagrada_ot_webit_za_zaslugi_kym_digitalnata_ikonomika_pylen_spisyk

На церемония в София Webit.Festival отличи най-добрите дигитални проекти, иноватори и интегратори на технологични решения в България. Събитието бе в София Тех парк.

„Български бизнес и академични лидери, кметове, законотворци и политици бяха номинирани и наградени от световните лидери на Webit общността за постиженията и заслугите си за най-добрите бизнес модели и иновации, развитие на дигиталната икономика, политически и управленски инициативи за успешно интегриране на технологични решения и подобряване на качеството на живот на хората“, съобщиха от фестивала.

Ето пълен списък на победителите в отделните категории за иновации:

1. Здравеопазване - Аджибадем Сити клиник

2. Образование - Медицински университет “Проф. Др. Параскев Стоянов” - гр. Варна

3. Мобилност - Telelink

4. Електронно разплащане - Първа инвестиционна банка

5. Търговия - Intracol (ePos)

6. Пътуване и туризъм - Claimcompass (Claimcompass API)

7. Киберсигурност и електронна идентичност – pCloud

8. Софтуерно решение - VMware (vSphere)

9. Видеореклама - Saatchi and Saatchi (Play the kaba gaida)

10. Мобилна реклама - E-Act Creative Digits (Exponat)

11. Цялостна рекламна кампания - All Channels (Крадецът на ябълки)

12. Хостинг - Superhosting.bg

13. Облачни услуги - Oblak.bg

14. Достъпност и включване - Фондация “Заслушай се”

15. Потребителска техника - Melissa Climate

16. Приложение за забавление - НетИнфо (Vbox7)

17. Мобилно приложение - SoftServe (BioLock)

18. Мобилно банкиране - УниКредит Булбанк (Bulbank Mobile)

19. Приложение за застраховане и финанси - Дженерали България холдинг

20. Приложение за игра - Imperia Online (Viber Emperors)

21. Новинарско приложение - бТВ Медия груп (bTV News App)

22. Приложение за здравословен живот и хранене - Sirma Medical Systems (Diabetes-M)

23. Приложение за спортни новини - Спортал медия груп (Sportal App)

24. Приложение за умни градове „Мобилност“ - Столична община

25. Приложение за умни градове „Енергия“ - Община Габрово

26. Приложение за умни градове „Администрация“ - Община Бургас

27. Законодателство - Андрей Новаков

28. Взаимодействие с гражданите - Национален осигурителен институт

Специалните награди на Webit.AWARDS отличиха:

29. Жени в технологиите - Румяна Тренчева (SAP)

30. Иновативно училище - Основно училище “Петко Р. Славейков” - Варна

30. Изключителни заслуги за дигиталната индустрия - Росен Плевнелиев

Румяна Тренчева (SAP)
Любомир Минчев (Telelink)
Йорданка Фандъкова

 

Пуснаха втория задържан за атентата в Стокхолм

http://www.cross.bg/kamion-napadenieto-zadurzhan-1541264.html

/КРОСС/ Шведските власти освободиха втория задържан във връзка с нападението с камион срещу пешеходци в центъра на столицата Стокхолм, съобщава вестник The Local, като се позовава на съобщение от Прокуратурата. „Лицето вече не е заподозряно", се казва в изявление от органа, без да бъдат привеждани допълнителни подробности защо е взето решение за освобождаване на задържания. При нападението с камион от 7 април бяха убити четирима души - двама шведи, един британец и един гражданин на Белгия. Рахмат Акилов, 39-годишен узбек, призна, че е управлявал превозното средство, с който е извършен атентата. Следователите обаче все още разследват дали има съучастници в деянието.  

Дъщерята на Алек Болдуин без горнище в "Инстаграм"

https://vesti.bg/lyubopitno/shoubiznes/dyshteriata-na-alek-bolduin-bez-gornishte-v-instagram-6068377

Дъщерята на американските актьори Алек Болдуин и Ким Бейсинджър публикува в страницата си в "Инстаграм" снимка без горнище

Сегашен секретар на президента предложил разследваната от прокуратурата обществена поръчка за магистрала „Марица“

http://www.klassa.bg/News/Read/article/279209_%D0%A1%D0%B5%D0%B3%D0%B0%D1%88%D0%B5%D0%BD+%D1%81%D0%B5%D0%BA%D1%80%D0%B5%D1%82%D0%B0%D1%80+%D0%BD%D0%B0+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B7%D0%B8%D0%B4%D0%B5%D0%BD%D1%82%D0%B0+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%BB%D0%BE%D0%B6%

 Обществената поръчка, която в момента се разследва от прокуратурата, е била предложена от Цвета Тимева, която по това време е била директор на оперативна програма „Транспорт" в АПИ, а не от Лазар Лазаров, който беше шеф на институцията, научи БЛИЦ. Оказа се, че Тимева е дала зелена светлина на обществената поръчка поради ниските ѝ параметри и тя е била одобрена от още един неин колега в управителния съвет. Медията ни научи, че под документите за конкурса никъде няма подпис на инж. Лазаров. Обществената поръчка, след като е преминала определените процедури, е била възложена на италианската фирма „Кооператива Муратория Чементисти – Чи Ем Чи Ди, Равена“. Кой знае защо обаче в общественото пространство натрапчиво се завърта името на Лазар Лазаров. Само можем да предполагаме, дали той е бил натопен от негови колеги, за да поеме чужда отговорност. БЛИЦ потърси за коментар бившия строителен министър Лиляна Павлова. Макар и лаконично Павлова потвърди новината на БЛИЦ и заяви следното: „Действително г-жа Цвета Тимева е направила обявлението за допълнителни дейности по двата лота на АМ "Марица". Единият е изпълнен по времето на кабинета "Борисов", вторият - по времето на правителството на Орешарски. Нямам спомен г-н Лазаров да има участие във взимането на решението“, допълва Павлова. Интересното в случая е, че кариерата на Цвета Тимева търпи бурно развитие в последните седмици. От чиновник в АПИ сега тя е поканена от президента Румен Радев за негов секретар и в момента работи в администрацията му на Дондуков 2. Напоследък от БСП използваха разследването на прокуратурата по случая, за да си направят кризисен пиар. Любопитно е да чуем техните коментари, след като се оказа, че техен човек е в основата на кой знае защо обявената за скандална обществена поръчка. Ивайло КРАЧУНОВ, БЛИЦ

 
 

Пазарите от двете стрни на Атлантика приключиха сесията с ръст

http://econ.bg/Новини/Пазарите-от-двете-стрни-на-Атлантика-приключиха-сесията-с-ръст_l.a_i.741667_at.1.html

Пазарите в Европа и САЩ приключиха търговията на 25 април с повишения, пише "Блумбърг". Регионалният Stoxx 600 приключи сесията с ръст от 0,21% до...

България е на 109-о място в класацията за свобода на медиите

https://www.24chasa.bg/novini/article/6190449

България е на 109-о място в класацията за свобода на медиитеБългария е на 109-о място в класацията за свобода на медиите на "Репортери без граници", която се съдържа в доклада на организацията, публикуван днес. Класацията или така наречения Индекс за свобода на медиите по света наброява 180 държави, съобщава БТА. България се е изкачила с четири места в индекса в сравнение с миналата година,

Райони без вода днес във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=349732

Заради аварии на водопроводи в различни части на града, няколко варненски района ще останат без вода, съобщиха от ВиК за Moreto.net. Ето засегнатите места: - абонатите от Цветния квартал , кв."Васил Левски", кв."Чайка" , част от кв.

Два областни града остават без вода днес

http://www.cross.bg/shymen-ticha-avarii-1541263.html

/КРОСС/ Без вода днес остават областните градове Шумен и Търговище, както и Велики Преслав, и селата Дибич, Белокопитово и Панайот Волов, съобщава БНР. Причина е отстраняване на аварии в 7 шахти по магистралния водопровод от язовир "Тича". Работи се в участъка между Велики Преслав и язовир "Тича". „Отстраняват се и аварии в изкопи по трасето на водопровода. В 3 часа започва спирането от язовир "Тича" и източване на водопровода. Вечерта в 21 часа трябва да започне възстановяване и пълнене на вътрешната мрежа за град Шумен", коментира управителят на ВиК Шумен, инж. Красимир Марков. Той допълва, че съществува вероятност при пълненето на системата да възникнат нови аварии. „Има известна опасност основни водопроводи да излязат от строя и да се започнат ремонти по градската мрежа", допълни инж. Марков.

Русия: НАТО засилва контрола върху Балканите

http://pogled.info/svetoven/rusiya-nato-zasilva-kontrola-varhu-balkanite.85120

/Поглед.инфо/ Влизането на Черна гора в НАТО е необходимо за засилване на контрола на алианса върху Балканите.

Масови арести в Турция тази нощ

http://pogled.info/svetoven/masovi-aresti-v-turtsiya-tazi-nosht.85121

/Поглед.инфо/ Турската полиция арестува тази нощ 803 души, повечето от които полицейски служители, заподозряни за връзки с организацията на Фетхулах Гюлен ФЕТО, обвинявана в опита за преврат миналото лято.

Анкара стои зад призивите за „Велика Албания“

http://pogled.info/svetoven/ankara-stoi-zad-prizivite-za-velika-albaniya.85122

/Поглед.инфо/ Съществуват сериозни съмнения, че последните албански закани срещу Сърбия за прекрояване на границите и създаването на „Велико Албания“ са подтикнати от Анкара и са координирани под „диригентската палка“ на турското разузнаване.

Прокуратурата е установила незаконно разходване на над 50 млн. лв. за "Марица“*

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/prokuraturata-e-ustanovila-nezakonno-razhodvane-na-nad-50-mln-lv-za-marica-238224/

За нередности при изпълнението на строителните дейности при изграждането на трасето обвинението е получило сигнал и от двама депутати през юни 2016 г.

Готвят проект за осветление на стадион "Ивайло" в Търново

https://www.24chasa.bg/region/article/6190299

Готвят проект за осветление на стадион "Ивайло" в ТърновоОсветлението на стадион „Ивайло“ е приоритетна задача и ще направим всичко необходимо за да бъде възстановено, защото с влизането на „Етър“, дай Боже, в елитната футболна група, то става задължително. Нямаме намерение да ползваме други стадиони“, каза кметът на Велико Търново Даниел Панов. Той допълни,

Прокуратурата е установила незаконно разходване на над 50 млн. лева за АМ "Марица"

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/prokuraturata-e-ustanovila-nezakonno-razhodvane-na-nad-50-mln-leva-za-am-marica-238224/

За нередности при изпълнението на строителните дейности при изграждането на трасето обвинението е получило сигнал и от двама депутати през юни 2016 г.

Радан Кънев: Има опасност българската позиция за „Газпром“ да бъде мека и плашлива

http://www.klassa.bg/News/Read/article/279208_%D0%A0%D0%B0%D0%B4%D0%B0%D0%BD+%D0%9A%D1%8A%D0%BD%D0%B5%D0%B2%3A+%D0%98%D0%BC%D0%B0+%D0%BE%D0%BF%D0%B0%D1%81%D0%BD%D0%BE%D1%81%D1%82+%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%BF%D0

 Без реформаторска десница българският парламент винаги е бил с къс хоризонт. Имаме основания да се притесняваме дали новото управление ще има далечни хоризонти, дали ще е смело, амбициозно и със сериозни реформаторски цели.

 
Това заяви в еМисия България председателят в оставка на ДСБ Радан Кънев, който определи управленската програма на ГЕРБ и патриотите като семпла.
 
Кънев обаче не мисли, че има задкулисие. Много по-просто е, отколкото се представя на публиката, смята той.
 
Радан Кънев засегна подробно и темата с „Газпром“, като припомни, че до 4 май България трябва да представи позицията си пред ЕК като основа за преговорите между ЕК и „Газпром“, а отсъствието на такава я поставя в неизгодна позиция. Той изрази задоволство, че този път няма да преговарят български представители, които по думите му са доказали подкупността си.
 
Горд съм, че дори в тази тежка ситуация, без представителство в парламента, „Нова република“ намери сили да бъде най-активен участник в този дебат, като покани партиите на разговори, на които ГЕРБ първи се отзоваха, каза Кънев. Убедихме ги в голяма част от нашите тези и се надяваме да ги убедим и в по-смелата добави той.
 
Кънев предупреди, че има опасност българската позиция да бъде мека и плашлива и нищо повече, отколкото ЕК така или иначе ще извоюва. Патриотите той също определи като „плашливи“ в отношенията си с руската страна.
 
За сравнение, Кънев определи като много твърда позицията на Полша и балтийските страни, които като нас плащат най-скъп газ, като те са поискали и възможност за изцяло ново договаряне.
 
Време е за активна вътрешноевропейска дипломация – нещо, което страшно липсва на България, която да защити позицията ни пред Комисията, смята лидерът в оставка на ДПС.
 
Той призна, че се надява на общи позиции с лидерите на другите десни формации, които не успяха да влязат в парламента.
 
Негово лично и категорично решение обаче е да не се кандидатира за лидер на ДСБ повече. Според него поредица от събития са нарушили непоправимо междуличностното доверие между десните лидери. Десницата загуби битка, но знамето й не е пленено, каза все пак Радан Кънев.
 
По повод скандала Дончев-Цацаров-Гергов той припомни, че реформаторите много пъти са призовавали за оставка на главния прокурор и целия ВСС. Според него трябва да се определи зам.-главен прокурор, който да извърши независимо разследване.
 
Тези партии и фигури, които заемаме трайно тази позиция, не намерихме сили да се обединим и да влезем в парламента, и е нереалистично да смятаме, че сега можем да свалим главния прокурор, призна обаче Кънев.
 
Той съобщи също, че в момента от „Нова република“ пишат позиция с призив ако има анкетна комисия в парламента по скандала, то да се види и към кои неформални и тайни организации, като масонските ложи, принадлежат участниците в него.
 
Според него всички магистрати у нас трябва да декларират такава принадлежност, тъй като вътрешните обръвзаности протичат по тази линия.
 
 

Лиляна Павлова не видя нарушения за обществени поръчки за магистрала "Марица"

http://www.cross.bg/lilyana-poruchka-pavlova-1541262.html

/КРОСС/ "Като цяло по процедурата не разполагам с данни да има нарушения, разбира се нека проверят. Това каза народният представител от ГЕРБ и регионален министър в кабинета „Борисов 2" Лиляна Павлова във връзка с проверката на Прокуратурата в АПИ за изграждането на магистрала „Марица", предаде „Фокус". „Всичко, което е по мой спомен и по данни и документи, с които разполагаме е проведена стандартна обществена поръчка", посочи тя. „Това тръгна от сигнал от народните представители на БСП Кирил Добрев и Жельо Бойчев срещу Лазар Лазаров, това е което всички знаем", коментира народният представител. „Все още разполагаме с информацията, която чухме от говорителя на прокуратурата, нека да оставим да се свърши работата по тези обвинения, които казаха, че ще бъдат повдигнати", обясни Лиляна Павлова. „От гледна точка на наблюдението ми върху дейността на пътната агенция през тези години е, че специално за изграждането на АМ „Марица", освен основния договор с италианската компания за изграждането на първия ЛОТ, има проведена открита обществена поръчка за изграждане на допълнителни дейности", уточни тя и допълни, че тази поръчка е с най-ниска цена, предложена е за изпълнение експертно, както се прави всеки път с доклад. Лиляна Павлова каза още, че обществената поръчка не е еднолично решение на Лазар Лазаров или на някой друг.

Плаващи в езерата сцени за концерти се предвиждат за Лесопарк „Липник” край Русе

https://www.24chasa.bg/region/article/6190448

Плаващи в езерата сцени за концерти се предвиждат за Лесопарк „Липник” край РусеПлаващи в езерата понтони като сцени за концерти, както и изграждането на два амфитеатъра – един за провеждане на тържества и концерти и един за камерни изяви, предвижда планът за застрояване на Лесопарк „Липник” край Русе. Това стана ясно на общественото обсъждане на предварителния проект в Пленарна зала на Община Русе.

Комисия от ЕП обсъжда стандартите за бежанците

http://www.moreto.net/novini.php?n=349731

Комисията по граждански свободи ще определи позицията си относно минималните стандарти в държавите-членки за посрещане на бежанци. Това посочват от пресслужбата на Европейския парламент. В същото време комисиите по външни работи, развитие и бюджет гласуват относно създаването на Европейски фонд за устойчиво развитие.

Официално: Камен Костадинов от ДПС вече не е депутат

https://www.actualno.com/politics/oficialno-kamen-kostadinov-ot-dps-veche-ne-e-deputat-news_607953.html

Парламентът прекрати правомощията на депутата от ДПС Камен Костадинов. Решението беше взето единодушно - 211 гласа "за" и 1 "въздържал се". Припомняме, че  Костадинов бе водач на листите на ДПС във 2-ри МИР Бургас и 4-ти Велико Търново.Той подаде оставка като народен представи

БСП: Още ли Нинова е "г-жа Лъжа"?

http://clubz.bg/53233-bsp_oshte_li_ninova_e_g_ja_lyja

Кирил Добрев си спечели мъмрене от председателят Миков.  Снимка Веселин Боришев

От БСП са съобщили за грешно изхарчени 50 млн. лв за автомагистрала "Марица", обяви депутатът от левицата Кирил Добрев в парламента. Вчера прокуратурата влезе в Агенция "Пътна инфраструктура" във връзка с разследване по същия казус.

"Тогава бяхме наречени за лъжци и оттогава тръгна прякорът на г-жа Нинова - г-жа Лъжа. Днес имам един въпрос към Лазар Лазаров и Лиляна Павлова - продължават ли да смятат, че всичко по тази процедура е нормално?"

Добрев отбеляза, че е явно нередно при 130 милиона за цялата поръчка построяването на "откоси и канавки" за 32 дни да струва 50 млн. лв.

Бившият министър на левицата Димитър Стойнев също като лидера на ГЕРБ Бойко Борисов похвали работата на прокуратурата.

"Ние подкрепяме всички действия на прокуратурата. Смятаме, че всички нарушения трябва да бъдат изнесени наяве. Нямаме никакви притеснения от това, което се случва, това са правомощия на прокуратурата и така трябва да се действа", каза той.

Депутатите на столетницата отказаха да коментират въпроси, свързани с доскорошния член на Изпълнителното бюро Георги Гергов, като отбелязаха, че това са вътрешнопартийни въпроси, които първо се обсъждат с ръководството и лидерката Корнелия Нинова.

Внасяме кадри за туризма от Украйна, Беларус и Молдова

https://www.actualno.com/business/vnasjame-kadri-za-turizma-ot-ukrajna-belarus-i-moldova-news_607940.html

В краткосрочен план трябват кадри, които директно с клиента постоянно да бъдат в контакт. Необходими са и кадри в мениджърския състав. Краткосрочното решаване на проблема за следващите години е внос на кадри - това са пазари като Украйна, Беларус, Молдова. Текат преговори с

Симеонов поиска изгонване на турския посланик и отзоваване на Нейнски

http://www.cross.bg/simeonov-tyrtziya-poslanik-1541261.html

/КРОСС/ Лидерът на НФСБ и една от трите водещи фигури в Обединени патриоти Валери Симеонов поиска изгонване на турския посланик Сюлейман Гьокче. Повод за искането му стана вчерашното интервю на дипломата пред „Нова телевизия", като Симеонов реагира доста остро на някои от критиките на Гьокче. "Този същият (посланик Гьокче) участваше пряко в предизиборната кампания у нас, турски министри агитираха за партия у нас. И този идва във вашето студио и говори, че Турция била най-големия приятел. Какво означава да не се съобразяваме. Да се откажем от собствения си суверенитет и независимост? Да приемем, че сме едва ли не бъдещата провинция на Турция? Това ли означава да се съобразяваме с нашия съсед? Мястото на България е тук и по никакъв начин не трябва да се огъваме". Нашата държава е много по-стара от Турция, за моята родина са лети реки от кръв, тя ще бъде независима държава", отсече Симеонов пред „Нова телевизия". Той смята, че въпросът е деликатен, защото с Турция сме съседи, но добави, че "нашето задължение са интересите на България". Симеонов обяви, че ще настоява ш за отстраняването на нашия посланик в Турция Надежда Нейнски, тъй като обикаляла цяла Турция, за да кара хора да подават заявление за гласуване, а на нея не ѝ било работа да прави консултации с изселническите организации на българските турци и да улеснява гласуването им

Празник на маската и сценичния костюм ще се проведе във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=349724

Пролетен празник на маската, маскарадния и сценичния костюм и народната носия ще се проведе във Варна, научи Moreto.net. Това е третото поредно издание на възродения Варненски карнавал, който е бил едно от най-значимите градски събития в периода след Освобождението.

"Хюстън" сложи край на историческия сезон на Ръсел Уестбрук

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/04/26/2959973_hjustun_sloji_krai_na_istoricheskiia_sezon_na_rusel/?ref=rss


"Хюстън рокетс" отстрани "Оклахома сити тъндър" в плейофите на Националната баскетболна асоциация (НБА) и сложи край на историческия сезон на Ръсел Уестбрук. "Ракетите" спечелиха у дома със 105:99 и се класираха за втория кръг в Западната конференция след 4:1 победи.

Уестбрук отново завърши с впечатляващи показатели - 47 точки, 11 борби и девет асистенции, а неговият отбор имаше преднина преди последната четвърт. Както обаче се случи и в...

19 неизгодни договора откри прокуратурата в НЕК

http://www.mediapool.bg/19-neizgodni-dogovora-otkri-prokuraturata-v-nek-news263101.html

Прокурори влязоха по "график" и в държавната "Национална електрическа компания" (НЕК) в сряда. След повече от осем часа престой в сградата на държавната компания те си тръгнаха с 19 договора за адвокатски услуги, сключвани с четири частни фирми, независимо че дружеството има собствен адвокатски отдел. Водещият разследването прокурор Емилия Варадинова  съобщи на влизане в НЕК, че проверката е срещу неизвестен извършител за безстопанственост, а на тръгване стана ясно, че нанесената от договорите щета е за 1 млн. лв. Не бе посочено кои са фирмите, с които са сключени договорите и по времето на кой директор е станало това Попитана дали сред документите има договори, свързани с проекта за изграждане на АЕЦ "Белене", по който НЕК бе осъдена от руската "Атомстройекспорт" да плати 1.117 млрд. лв, Варадинова нито отрече, нито потвърди. Тя посочи само, че сигналът за предполагаемите престъпления е дошъл от ДАНС. Проверката бе анонсирана рано сутринта от говорителя на главния прокурор Румяна Арнаудова, която пред Нова Телевизия заяви, че "за днес (сряда) също сме предвидили следствени действия в една институция". "Уверявам ви, че действаме по график”, заяви тя, без да посочва изрично, че стана дума за НЕК. “Разследваме безстопанственост по повод сключване на абсолютно неизгодни договори при наличие на собствен административен капацитет на съответната институция да извърши дейностите, за които иначе е платила доста пари на външни изпълнители”, каза Арнаудова. По-късно Варадинова каза пред БНР, че предстои извършването на множество процесуално-следствени действия, след което ще бъде дадена и информация. В последния месец обвиненията заради използвани външни консултантски, адвокатски и пиар услуги станаха любимите на прокуратурата. Тя търси наказателна отговорност за такива провинения от бивши директори на "Напоителни системи".   Акцията в НЕК е поредната шумна прокурорска проверка след избухналия миналата седмица скандал заради срещата между главния прокурор Сотир Цацаров и бизнесмените Сашо Дончев и Георги Гергов. В края на миналата седмица бе заведено дело срещу увеличаването на цената на газа. В понеделник прокурори влязоха в Комисията за енергийно и водно регулиране за проверки от 2011 г. насам, заради компанията на Сашо Дончев "Овергаз", която подаде жалба в Европейската комисия срещу държавен монопол в енергетиката, който й пречи на бизнеса. Ден по-късно държавното обвинение подхвана Агенция "Пътна инфраструктура" по сигнал на европейската служба за борба със злоупотребите с евросредства ОЛАФ, а в сряда стана ясно, че се разследва фирмата на Георги Гергов "Пътища-Пловдив" заради злоупотреби при строителството на автомагистрала "Марица". НЕК неведнъж е била проверявана от прокуратурата заради свои договори, но досега са повдигнати обвинения срещу двама от бившите директорите на компанията от времето на кабинета на Сергей Станишев заради злоупотреби покрай строежа на АЕЦ "Белене". Бившият министър на енергетиката Теменужка Петкова, която ще поеме ресора и в новия кабинет на ГЕРБ, заяви, че лично тя няма никакви притеснения. "Нямам представа какво точно ще разследва прокуратурата, но изцяло в нейната компетентност е да направи проверка по всеки един сигнал, за който тя е сезирана. Това са правомощия за органите на прокуратурата да се проверят всички факти , всички обстоятелства", каза тя пред журналисти. "Ние от БСП за България, държа ясно и категорично да кажа, ние подкрепяме всички действия на прокуратурата и считаме, че там където има злоупотреби те трябва да бъдат изнесени наяве и съответно отговорните хора да си понесат вината. Нямаме никакви притеснения от това, което се случва. Това е в правомощията на прокуратурата и така трябва да се действа", посочи и депутатът от БСП Драгомир Стойнев, който беше министър на икономиката и енергетиката в кабинета на Пламен Орешарски.

По "график" държавното обвинение влезе и в НЕК

http://www.mediapool.bg/po-grafik-darzhavnoto-obvinenie-vleze-i-v-nek-news263101.html

Прокурори влязоха по "график" и в държавната "Национална електрическа компания" (НЕК) в сряда и изземат документи по сключени от дружеството договори за дейности, за които е разполагало с административен капацитет и така е било ощетено. Проверката бе анонсирана от говорителя на главния прокурор Румяна Арнаудова, която пред Нова Телевизия заяви, че "за днес (сряда) също сме предвидили следствени действия в една институция". "Уверявам ви, че действаме по график”, заяви тя, без да посочва изрично, че стана дума за НЕК. “Разследваме безстопанственост по повод сключване на абсолютно неизгодни договори при наличие на собствен административен капацитет на съответната институция да извърши дейностите, за които иначе е платила доста пари на външни изпълнители”, каза Арнаудова. По-късно в държавната компания влязоха проверяващите и прокурор Емилия Варадинова каза пред БНР, че започналото разследване трябва да установи дали има умишлена безстопанственост при сключването на външните договори. На този етап проверката е срещу неизвестен извършител. Предстои извършването на множество процесуално-следствени действия, след което ще бъде дадена и информация. Неофициалната информация е, че става въпрос за консултантски и правни договори. Не е ясно обаче в кой период от време са били подписвани контрактите. Това е поредната шумна прокурорска проверка след избухналия миналата седмица скандал заради срещата между главния прокурор Сотир Цацаров и бизнесмените Сашо Дончев и Георги Гергов. В края на миналата седмица бе заведено дело срещу увеличаването на цената на газа. В понеделник прокурори влязоха в Комисията за енергийно и водно регулиране за проверки от 2011 г. насам, заради компанията на Сашо Дончев "Овергаз", която подаде жалба в Европейската комисия срещу държавен монопол в енергетиката, който й пречи на бизнеса. Ден по-късно държавното обвинение подхвана Агенция "Пътна инфраструктура" по сигнал на европейската служба за борба със злоупотребите с евросредства ОЛАФ, а в сряда стана ясно, че се разследва фирмата на Георги Гергов "Пътища-Пловдив" заради злоупотреби при строителството на автомагистрала "Марица". НЕС неведнъж е била проверявана от прокуратурата заради свои договори, но досега са повдигнати обвинения срещу двама от бившите директорите на компанията от времето на кабинета на Сергей Станишев заради злоупотреби покрай строежа на АЕЦ "Белене". Очаквайте подробности

Прокуратурата влиза "по график" и в НЕК

http://www.mediapool.bg/prokuraturata-vliza-po-grafik-i-v-nek-news263101.html

Прокуратурата ще влезе в сряда и в Националната електрическа компания (НЕК) заради постъпил сигнал за сключване на договори за услуги, които компанията е имала капацитет да извърши и сама, но въпреки това е ползвала външни фирми, съобщи Нова телевизия.  “Днес (сряда) също сме предвидили следствени действия в една институция. Уверявам ви, че действаме по график”, каза говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова по-рано в ефира на Нова телевизия, без да потвърди изрично, че става дума за НЕК. “Разследваме безстопанственост по повод сключване на абсолютно неизгодни договори при наличие на собствен административен капацитет на съответната институция да извърши дейностите, за които иначе е платила доста пари на външни изпълнители”, каза Арнаудова.  След избухване на скандала със срещата между Сотир Цацаров, Сашо Дончев и Георги Гергов прокуратурата демонстрира засилена активност. В края на миналата седмица бе заведено дело срещу увеличаването на цената на газа. В началото на тази седмица прокурори нахлуха в КЕВР заради компанията на Сашо Дончев "Овергаз.,В сряда бе обявено, че се разследва фирмата на Георги Гергов "Пътища-Пловдив" заради злоупотреби при строителството на автомагистрала "Марица".

Цецка Цачева - министър на правосъдието, Екатерина Захариева - еврокомисар

http://www.klassa.bg/News/Read/article/279207_%D0%A6%D0%B5%D1%86%D0%BA%D0%B0+%D0%A6%D0%B0%D1%87%D0%B5%D0%B2%D0%B0+-+%D0%BC%D0%B8%D0%BD%D0%B8%D1%81%D1%82%D1%8A%D1%80+%D0%BD%D0%B0+%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%BE%D1%81%D1%8A%D0%B4%D0%B8%D0%B5%D1%82%D0%BE%2C+%

 Новият кабинет ще бъде готов в деня, когато свърши ретроградният Меркурий - на 4 май.

По настояване на Бойко Борисов преди това коалиционните партньори не се занимават с редене на министерски кресла, информира Канал 3.

Списъците им с номинации обаче са почти готови, за да може в уречения ден да седнат и да попълнят 4-те вицепремиерски имена плюс останалите 17 министри по модела на досегашния кабинет.

Покрай преговорите по коалиционното споразумение се уточнява и бройката на министерствата, които ще получат Обединените патриоти. Националистите си правят устата поне за 6, но от ГЕРБ са склонни да им отпуснат не повече от 4.

Най-вероятно накрая ще си стиснем ръцете на 5 министерски кресла, издадоха от щаба на ОП.

Все пак и двете страни готвят резервни ходове и варианти. Експерти, а не политици готвят от ГЕРБ за здравеопазването и образованието.

Здравето със сигурност остава за ГЕРБ, за образованието още не е съвсем сигурно, твърдят отлично информирани с преговорите.

За здравен министър от ГЕРБ държат на шефа на ВМА проф. Николай Петров, който неведнъж досега е бил канен за поста, а беше и служебен министър в кабинета на Марин Райков, след като Борисов хвърли първата си оставка като премиер. Вероятно Петров ще приеме поканата и ще влезе за втори път в министерския кабинет.

За образованието откъм бъдещия мандатоносител спрягат шефа на Съвета на ректорите проф. Любен Тотев, ректор на Минно-геоложкия университет, също близък на ГЕРБ.

Ако патриотите получат обаче просветата, са готови да предложат доц. Милен Михов от ВТУ, който в миналия парламент беше зам.-шеф на комисията по образование. Историкът от ВМРО има пълен гардероб с униформи от войните, включително и воеводски, и е в ръководството на ВТУ.

Екатерина Захариева най-вероятно ще запази поста си на правосъден министър, но само докато я номинират за еврокомисар. Тя е много харесвана в Брюксел и е най-последната опция на Борисов за наш член на ЕК.

След като замине за Брюксел, в министерството ще седне най-вероятно бившият парламентарен председател Цецка Цачева, разкриха запознати, твърди Канал 3. Цачева засега остана извън парламента след номера, който й изиграха преференциите в плевенската листа.

Патриотите продължават да държат на отбраната и въпреки противоречивите информации, че ресорът ще бъде поет от ген. Константин Попов, за него вероятно ще остане парламентарната комисия по отбрана.

Почти сигурно е, че лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов ше е военният министър едновременно със силов вицепремиер, а другият вицепремиерски пост за Обединените патриоти ще бъде поет от лидера на НФСБ Валери Симеонов.

Отлично информирани източници пък твърдят, че бившият главен секретар на МВР Калин Георгиев е отказал да стане вътрешен министър и завъртяха името на друг бивш главен секретар по времето на кабинета Орешарски - Светлозар Лазаров, който бе сред гостите на рождения ден на Волен Сидеров наред с Бойко Борисов и Цветан Цветанов.

МВР твърдо остава за ГЕРБ, като се говори, че държат този път на човек от системата, който да е професионалист, а не политик, след злополучния опит с Румяна Бъчварова.

Сигурни министри на Борисов са още Ивайло Московски - на транспорта и Владислав Горанов - на финансите. Единият вицепремиер от ГЕРБ ще е Томислав Дончев, а другият ще отговаря за европредседателството. От партията на Борисов слагаха в сметките социалистката Деница Златева да остане и в техния кабинет, но отказът на Корнелия Нинова ги свари неподготвени и все още се търси нов титуляр, вероятно от експертните среди.

 

big5.bg

Павлова: Не разполагаме с данни за нарушения по обществената поръчка за "Марица"

https://www.actualno.com/politics/pavlova-ne-razpolagame-s-danni-za-narushenija-po-obshtestvenata-porychka-za-marica-news_607948.html

Като цяло по процедурата не разполагам с данни да има нарушения, разбира се, нека проверят. Това каза народният представител от ГЕРБ и регионален министър в кабинета „Борисов 2“ Лиляна Павлова във връзка с проверката на Прокуратурата в АПИ за изграждането на магистра

Крадци изнесоха 20 агнета през дупка в стената от кошара край Карнобат

https://www.24chasa.bg/region/article/6190328

Крадци изнесоха 20 агнета през дупка в стената от кошара край КарнобатКрадци задигнаха 20 агнета от кошара  в землището на карнобатското село Екзарх Антимово, пробивайки дупка  в тухлената стена. Апашите атакували кошарата в нощта срещу 25 април, уточняват от полицията. Те изнесли агнетата едно по едно през отвора в стената. По данни на 55-годишния собственик животните стрували 2500 лв.

Нов съдебен удар по Uber

https://news.bg/business/nov-sadeben-udar-po-uber.html

Съд определи дейността на компанията като незаконна на още един пазар

Лиляна Павлова: Строежът на Марица е стандартна обществена поръчка

http://offnews.bg/news/n_1/n_653929.html

Не разполагам с данни да има нарушения по процедурата за строежа на автомагистрала Марица, заяви бившият регионален министър Лиляна Павлова в парламента, коментирайки започналото разследване на прокуратурата. "Нека проверят", добави тя. „По данни и документи, с които разполагаме, е проведена стандартна обществена поръчка за Марица“, посочи тя. Тя уточни, че разследването на прокуратурата е след сигнал на депутатите от БСП Кирил Добрев и Жельо Бойчев срещу бившия шеф на АПИ Лазар Лазаров.  „От гледна точка на наблюдението ми върху дейността на пътната агенция през тези години е, че специално за изграждането на АМ „Марица“, освен основния договор с италианската компания за изграждането на първия ЛОТ, има проведена открита обществена поръчка за изграждане на допълнителни дейности. Тази поръчка е с най-ниска цена, предложена е за изпълнение експертно, както се прави всеки път с доклад“, уточни Павлова. Лиляна Павлова каза още, че обществената поръчка не е еднолично решение на Лазар Лазаров или на някой друг.

„Врачка” измами старец в Любимец с разваляне на магия

//dariknews.bg/regioni/haskovo/vrachka-izmami-starec-v-liubimec-s-razvaliane-na-magiia-2019770

71-годишен мъж подал сигнал за измама чрез магия, информират от полицията. Мъжът от Любимец съобщил, че вчера около 10 часа пред дома му на улица „Ал.Стамболийски” дошла жена, която му заявила, че има направена магия.

Домакинът я поканил в дома си, за да я развалят. 2 часа по-късно к

Аз съм талибан. Искам убежище (ВИДЕО/СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/komentar/az-sym-taliban.-iskam-ubezhishte-videosnimki-2019775

Да излъжеш, че си талибан, за да получиш убежище в Германия? Такъв е случаят на афганистанеца Важид С., който се е оплел в лъжи, само и само за да остане в страната. Поне така твърди адвокатът му.

Имал ли е "Калашников"? И стрелял ли е с него срещу полицаи? Преди няколко месеца Важид

Шофьор на такси върна изгубен портфейл с пари в Шумен

//dariknews.bg/novini/bylgariia/shofior-na-taksi-vyrna-izguben-portfejl-s-pari-v-shumen-2019773

43-годишен мъж от Шумен, баща на четири деца намерил портфейл с пари и документи и го предал в полицията, съобщиха от пресцентъра на ОД на МВР-Шумен.
 

Малчугани от детските градини на Добрич ще садят цветя в компостери

//dariknews.bg/regioni/dobrich/malchugani-ot-detskite-gradini-na-dobrich-shte-sadiat-cvetia-v-komposteri-2019774

Проектът "Да превърнем отпадъците в съкровище" е стъпка към екологичното образование и възпитание на децата

Малките хора притеснени, че ще останат без ТЕЛК

//dariknews.bg/regioni/ruse/malkite-hora-pritesneni-che-shte-ostanat-bez-telk-2019776

8-ма Национална среща на малките хора организира Националната организация „Малки български хора“ . Тя ще се проведе от 28-ми до 30-ти април в Лесопарк „Липник“. „Очакваме близо 40 наши членове от цялата страна да присъстват на срещата, предвидили сме и два семинара, в които ще обсъдим нашите пробле

ТИР удари 4 годишно дете в Нова Загора

//dariknews.bg/regioni/sliven/tir-udari-4-godishno-dete-v-nova-zagora-2019777


53- годишен неправоспособен шофьор удари с товарен автомобил 4-годишно дете в Нова Загора, информираха от полицията в Сливен.

Инцидентът е станал на 25 април в 19.25 часа. Детето е откарано в Спешния център в града с фрактура на дясно ходило. Няма опасност за живота му.

Прокуратурата влезе в НЕК по дело за безстопанственост

//dariknews.bg/novini/bylgariia/prokuraturata-vleze-v-nek-po-delo-za-bezstopanstvenost-2019702

Прокуратурата влезе в сградата на Националната електрическа компания (НЕК).
 
На входа прокурор Емилия Варадинова коментира, че се разследва безстопанственост, но не пожела да посочи за кои сключени договори става въпрос.

Обраха банков клон в сградата на КАТ-Благоевград (ВИДЕО/СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/bylgariia/obraha-bankov-klon-v-sgradata-na-kat-blagoevgrad-videosnimki-2019748

Обраха банков клон в сградата на КАТ в Благоевград под носа на дежурните полицаи от Второ районно управление.
 
Кражбата е установена тази сутрин, когато служителите отишли на работа и заварили разбита входната врата на помещението. В

Над 10 хиляди граждани протестираха в Белград

https://www.24chasa.bg/novini/article/6190438

Над 10 хиляди граждани протестираха
в БелградВ поредния протест в Белград под мотото "По следите на фантомите", организиран от инициативата "Не даваме/давиме Белград" участваха над десет хиляди граждани, съобщава белградският вестник "Данас", цитиран от БТА. В "Протеста против диктатурата" гражданите търсиха отговорните за разрушенията в района Савамала и настояваха за смяна на настоящата

Спешни действия срещу газовия монопол, поискаха "Зелените"

http://offnews.bg/news/n_1/n_653927.html

В своя позиция до медиите и обществото "Зелените" поискаха властта да побърза с изготвянето на становище относно заключението от антимонополното разследване на Европейската комисия срещу Газпром. "Едва ли може да има съмнение, че националните интереси на страната ни изискват тази позиция да е ЗА максимална конкуренция при доставчиците и интеграция на европейския енергиен пазар с цел по-конкурентни условия за бизнеса и потребителите", смятат от "Зелените". Срокът за изготвяне на позиция по темата е до 4 май. До тогава 5 източноевропейски държави, включително и Блгария, трябва да представят становище относно заключението от антимонополното разследване на ЕК срещу Газпром, което установи прекомерно високи цени на руския газ в тези страни, както и относно предложените от Газпром ангажименти. Цялата позиция на "Зелените": Зелените сме силно притеснени, че България, която следва да е най-заинтересована от успешното приключване на тази процедура, все още не е изготвила своя позиция по темата. Нещо повече, служебното правителство оповести след дълго мълчание намерението си да поиска удължаване на този срок с идеята да прехвърли „горещия картоф“ на следващото правителство. Тогава обаче може да се окаже късно. Ако ЕК не уважи това искане, България губи правото си да участва в преговорите между ЕК и Газпром за осигуряване на конкурентни цени на газа, за достъп на конкуренти до газовия пазар чрез създаване на междусистемни връзки, както и за отказ от неустойка за спирането на Южен поток. Едва ли може да има съмнение, че националните интереси на страната ни изискват тази позиция да е ЗА максимална конкуренция при доставчиците и интеграция на европейския енергиен пазар с цел по-конкурентни условия за бизнеса и потребителите. Досегашната практика обаче показва, че голяма част от политиците поставят интересите на „Газпром“ пред националните такива. Затова Зелените ще настояваме за максимална прозрачност на преговорите и участие на всички заинтересовани страни при определянето на българската позиция, както и приемането й в максимално кратък срок след публични дебати в парламента. За съжаление досега нито една парламентарно представена партия не е оповестила позицията си. Затова призоваваме всички партии, неправителствени организации и граждани, които са „за” участие на България в преговорите между ЕК и Газпром, да обединим усилията си и да заставим правителството и парламента да изпълнят задълженията си в срок. В дългосрочен план, Зелените ще настояваме за изготвяне на национална икономическа стратегия, която да залага на приоритетно развитие на „умни“ индустрии, базирани на възобновяема енергия, безотпадни технологии и рециклиране, а не на такива, залагащи на изкопаемите горива и ресурси, които са предимно вносни. Това не само ще направи икономиката ни по-конкурентоспособна, но ще ни позволи да запазим природата и да гарантираме по-високо качество на живот на хората.

50 млн. лева отишли за стабилизиране на почвата по АМ „Марица”

https://www.24chasa.bg/novini/article/6190444

50 млн. лева отишли за стабилизиране на почвата по АМ „Марица”Неправомерното изразходване на 50 млн. лв. при строежа на лот 1 от АМ "Марица", за които вчера прокуратурата започна проверка, отишли за стабилизиране на почвата в този участък. Това заяви Румяна Арнаудова, говорител на главния прокурор в ефира на NOVA. Тя потвърди, че сигналът за нарушението е постъпил от ОЛАФ и двама български депутати още през

Тунелът "Витиня" на АМ "Хемус" остава затворен до утре вечер

https://www.24chasa.bg/novini/article/6190441

Тунелът "Витиня" на АМ "Хемус" остава затворен до утре вечерТунелът "Витиня" остава затворен за движение и днес. Причината е извършването на краткосрочни ремонти за подобряване на състоянието на съоръжението и повишаване на безопасността му, предаде БНТ. Трафикът е пренасочен по обходни маршрути. Движението се очаква да бъде възстановено утре вечер. "Витиня" е сред 14-те тунела,

Категорично: Безвредни подсладители няма!

http://www.klassa.bg/News/Read/article/279206_%D0%9A%D0%B0%D1%82%D0%B5%D0%B3%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%87%D0%BD%D0%BE%3A+%D0%91%D0%B5%D0%B7%D0%B2%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%BD%D0%B8+%D0%BF%D0%BE%D0%B4%D1%81%D0%BB%D0%B0%D0%B4%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%B8+%D0%BD%D1%8

 Безвредни подсладители няма! До това заключение доведе информацията, която проф. Донка Байкова представи в студиото на "България сутрин" и тя поясни защо:

 
"Изкуствените подсладители, докато са още в устната, подават сигнал на мозъчните центрове за сладкия вкус, който е навлязъл. Те реагират и изпращат сигнал към панкреаса да отдели инсулин, който да се справи с глюкозата", разказа проф. Байкова пред Bulgaria ON AIR.
 
Тя продължи, че инсулинът остава разочарован, защото той е излят излишно, тъй като неговото предназначение е да метаболизира глюкозата, а течността в подсладителите е по-скоро аспартам или нещо друго.
 
Експертът по хранене и диетика каза, че откакто американците въведоха "Light" напитките, те стават все по-проблемни по отношение на свръх теглото. По думите й - в САЩ групите са две - едни са много дебели, а другите много слаби.
 
"Ако консумираме много захар и станем по-пълни, ние няма да имаме проблем само с визията, а и със сърдечното здраве. Това ще доведе до висока кръвна захар, холестерол", обясни проф. Байкова.
 
Като съвет за здравословно хранене, експертът посочи консумирането на по-лека храна. 
 
"3 дни консумация на плодове и зеленчуци е препоръчителна, но, за да не се усеща като наказание не е нужно те да бъдат само сурови, може да се приготвят печени и варени", отбеляза тя.
 
Като още един важен съвет, към който проф. Донка Байкова насочи е максимално да се лишим от нитратите.
 
"Те влияят като причиняват дискомфорт в стомашно-чревния тракт и хората реагират с подуване в стомаха, дори болки в него или в червата", обясни тя.
 
 

31 години от аварията в "Чернобил"

http://econ.bg/Новини/31-години-от-аварията-в-Чернобил-_l.a_i.741666_at.1.html

Навършват се 31 години от аварията в "Чернобил", съобщава БНТ. 26-ти април е обявен за международен ден в памет на трагедията в украинската атомна...

Зелените: Настояваме за спешни действия срещу газовия монопол

https://www.actualno.com/politics/zelenite-nastojavame-za-speshni-dejstvija-sreshtu-gazovija-monopol-news_607946.html

На 4 май 2017 г. изтича срокът, който Европейската комисия даде на 5 източноевропейски държави, включително и България, да представят становище относно заключението от антимонополното разследване на ЕК срещу Газпром, което установи прекомерно високи цени на руския газ в тези

Земетресение край Чирпан

https://www.24chasa.bg/novini/article/6190437

Земетресение край ЧирпанЗеметресение с магнитуд 2,2 по скалата на Рихтер е регистрирано на територията на България, близо до Чирпан, предаде БГНЕС . Земният трус е усетен в 5,53 ч. тази сутрин с епицентър на 11 км югозападно от Чирпан, на 36 км северозападно от Хасково и на 168 км източно от София, с дълбочина 1 км, уточниха от Европейския сеизмологичен център.

Прокуратурата проверява и НЕК

https://vesti.bg/bulgaria/sad/prokuraturata-proveriava-i-nek-6068376

Говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова призна, че днес ще има следствени действия в една институция, но отказа да назове коя

Открити са над 60 милиарда рубли, източени от Русия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6190434

Открити са над 60 милиарда рубли, 
източени от РусияРуската генерална прокуратура откри над 60 милиарда рубли (почти един милиард евро) в пари и имущество, изнесени незаконно в чужбина. Щетите от корупцията в самата страна обаче са още по-големи - 78 милиарда рубли. Това се казва в годишния доклад за законността и правния ред в Русия, представен в сената - Съвета на федерацията,

Брюксел ни е дал 1.5 млрд. лв. от 2014 г. насам

https://www.actualno.com/business/bruksel-ni-e-dal-15-mlrd-lv-ot-2014-g-nasam-news_607943.html

40,29% са договорените средства по европейските фондове към края на месец април 2017 г. Това показва справка на изпълнението на европейските програми. Брюксел е превел 9,99% от парите за България за програмен период 2014-2020 г. Общо договорено е разходването на над 7,1 млрд. лв от пр

Ясен Тодоров: Олигархията атакува главния прокурор, защото се чувства застрашена!

http://www.klassa.bg/News/Read/article/279205_%D0%AF%D1%81%D0%B5%D0%BD+%D0%A2%D0%BE%D0%B4%D0%BE%D1%80%D0%BE%D0%B2%3A+%D0%9E%D0%BB%D0%B8%D0%B3%D0%B0%D1%80%D1%85%D0%B8%D1%8F%D1%82%D0%B0+%D0%B0%D1%82%D0%B0%D0%BA%D1%83%D0%B2%D0%B0+%D0%B3%D0%BB%D0%B0%D0%B2%D0%

 Битката е между държавата и олигархията. Олигархията се чувства застрашена и затова атакува главния прокурор. Първата цел е удар по главния прокурор, следващата е инсталирането на удобни хора във ВСС и последната е да няма стабилно правителство. Разиграва се сценарий за дестабилизация на държавата. 

Това заяви пред Bulgaria ON AIR председателят на Етичната комисия на прокурорската колегия към ВСС Ясен Тодоров във връзка със скандала "Цацаров - Дончев".

Той обвини директно "Да, България" и нейния лидер Христо Иванов в опита да дестабилизират държавата.

"Христо Иванов има силно влияние върху поне един от членовете на ВСС. ВСС е безвъзвратно разделен. Другата цел е да се замитат следи - икономически престъпления да не бъдат разкрити", каза още гостът в "България сутрин".

Според Ясен Тодоров поведението на  Сашо Дончев, който по думите му е един от най-влиятелните хора в държавата, е очудващо, защото е трябвало да направи своето оплакване към компетентните органи по каналния ред, ако вижда нещо нередно. 

"Оказа се, че не е вярно, че той е написал оплакване до президента, а искане за среща без никаква конкретика", подчерта Тодоров в студиото на Лора Инджова и Симеон Белев.

Вчера председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов поиска главният прокурор Сотир Цацаров да бъде изслушан от ВСС и да разкаже за срещата си с директора на "Овергаз". В тази връзка Ясен Тодоров поиска оставката на Панов от председателското място във ВКС, ако му е останала капка достойнство.

"Станал си председател на ВКС с гласовете на тези хора. Ако се разграничаваш от тях, подаваш си оставката. Попитайте какви са му обвързаностите с Христо Иванов и Иво Прокопиев. Редно ли е един от тримата големи да се забърква в политически игри? Лозан Панов се опитва да влияе силово на вота на магистратите по места", обясни Тодоров.

Междувременно прокуратурата изнесе информация , че 51 млн. лева са незаконно изразходвани за АМ "Марица". На въпрос дали има връзка между ЦУМ гейт и проверките в КЕВР и АПИ, гостът на Bulgaria ON AIR отговори:

Разследването е започнало миналата година, явно сега е дошъл моментът, в който да се финализира цялата дейност. Няма как за два дни да се планира такава операция с енергийния регулатор и АПИ, не виждам никаква връзка.

 

Легендата Кака е номер 1 по пари във футболна Америка

http://offnews.bg/news/n_1/n_653923.html

Бразилецът Кака е най-добре платеният футболист отвъд Океана, показа доклада на MLS. Американската сокър лига публикува черно на бяло заплатите на играчите, като в сумите не са включени различни бонуси. Асът на Орландо Сити, който навъртя 35 години, прибира 5,6 милиона паунда на сезона, което прави около 6,6 милиона евро. За сравнение - най-новата звезда в лигата Бастиян Швайнщайгер е седми по заплата с 4,2 милиона лири на година в Чикаго Файър. Въобще, хич не е лошо да си футболист в Америка. Дори ако си изпаднал от всякакви челни листи като Ашли Коул. Бившият английски национал взима 294 000 паунда в Ел Ей Галакси. Кой ти ги дава на стари години!  Иначе след Кака се нареждат италианецът Себастиан Джовинико с 5,5 милиона паунда в Торонто, американският му съотборник Майкъл Брадли с 5,1 милиона, легендата Андреа Пирло в Ню Йорк Сити с 4,6 млн., съотборникът му Давид Виля с 4,4 милиона.

Почти половината руснаци искат оставка на Медведев

http://clubz.bg/53232-pochti_polovinata_rusnaci_iskat_ostavka_na_medvedev

Почти половината руснаци, или 45 на сто, в една или друга степен подкрепят оставка на премиера Дмитрий Медведев, предаде РБК.

Това сочат данни от проучване на московския "Левада-център".

18 на сто от анкетираните са "определено за" оставка на Медведев. "По-скоро за" са 27 процента.

33%  са против оттеглянето му.

Падането на рейтинга на Медведев се свързва с филма разследване "Това не ви е Димон" на Фонда за борба с корупцията (ФБК), оглавяван от опозиционера Алексей Навални. Той бе огласен на 2 март. В него се твърди, че премиерът получил подкупи в размер над 1 милиард евро и се сдобил с несметни богатства. Разкритията доведоха до най-големите от години насам протести в Русия. Те се състояха в цялата страна на 26 март. Само в Москва бяха арестувани над 1000 души. Задържан бе и Навални. Той бе осъден на 15 дни административен арест и глоба от 20 000 рубли (323 евро).

Други причини за падането на рейтинга на Медведев са увеличаването на вътрешните икономически проблеми и намаляването на ефекта на "посткримския консенсус", смята социологът Степан Гончаров от "Левада-център".

Друг политолог - Константан Калачов, обаче смята, че проучването съдържа елементи на "формиращо допитване". Той изтъква, че социолозите измерват отношението към личността на Медведев, а не към работата на председателя на правителството. А въпросите в изследването са подредени така, че да бъде получен най-лошият възможен резултат. 

"При всички положения обаче цифрите са тревожни. Ключов е въпросът за оставката. Изглежда, атаките срещу Медведев постигнаха целта си", заявява Калачов пред РБК.

Фондовете на Медведев похарчили почти 60 млн. евро за година

Същевременно 4 фонда, които Навални свързва с Медведев, публикуваха за първи път годишните си финансови отчети, предаде Нюз.Ру. "Дар", "Градислава", "Соцгоспроект" и Фондът за подкрепа на зимните олимпийски спортове (ФПЗОС) огласиха дейността си за 2016 г. в сайта на Министерството на правосъдието.

Според данните общият бюджет на четирите фонда възлиза на 3,68 милиарда рубли (59,9 милиона евро).

Навални веднага заяви, че досега тези отчети не са публикувани и че огласяването им се дължи на разследването на неговия ФБК и последвалите протести. Но допълни, че тези пари се "спускат" отгоре за развлеченията и хобитата на един-единствен човек - Дмитрий Медведев.

От отчета на ФПЗОС става ясно, че на него се води планинска резиденция в кавказкия курорт Псехако. Годишно за поддръжката й се харчат 691 милиона рубли (11,2 милиона евро). Навални припомня, че от ФБК се добрали до електронната кореспонденция на Медведев и установили, че с тези пари покрай всичко друго били купени декантери за вино и наети прислужнички.

На фонда "Градислава" се води имението "Миловка" в градчето Пльос на брега на Волга. Разходите по поддръжката му са 768 милиона рубли (12,4 милиона евро) годишно. ФБК идентифицира този палат през септември 2016 г. и обяви, че там Медведев се шири върху площ три пъти колкото Кремъл и 30 пъти колкото Червения площад.

Палатът в Пльос е на площ три пъти по-голяма от Кремъл. Стопкадър YouTube

"Соцгоспроект" харчи годишно 716 милиона рубли (11,6 милиона евро). Навални припомня твърденията, че там не живее никой. Те са на председателя на надзорния съвет на "Дар" Иля Елисеев, който "съвсем случайно" е състудент на Медведев.

"Дар" е и най-големият от четирите фонда. През миналата година той е похарчил 1,37 милиарда рубли (22,4 милиона евро).

"Всички тези фондове са на практика едно и също нещо, един огромен корупционен фонд портфейл, от който се плащат покупките на Медведев", се казва в изявление на Алексей Навални, публикувано в сайта на ФБК.

Опозиционерът изтъква, че "Подари жизн" ("Дари живот"), който е най-големият и най-известен благотворителен фонд в Русия, харчи годишно 2,3 милиарда рубли (37,3 милиона евро). Сумата е с 1,5 милиарда рубли (24,3 милиона евро) по-малка от прахосваната от фондовете на Медведев.

"За спасяването, лечението, рехабилитацията на децата е похарчено 1,5 по-малко, отколкото за поддръжка на красотата и дворците на Медведев. Като бъдат отнети корупционните пари на Медведев, могат да бъдат извършвани платени операции на всички деца, на които те са необходими", се казва в изювлението на Алексей Навални.

ЕП обсъжда преговорите за спасителния план за Гърция

https://news.bg/euromoney/ep-obsazhda-pregovorite-za-spasitelniya-plan-za-gartsiya.html

Информация за тях ще бъде представена от председателя на Еврогрупата Йерун Дейселблум

ЕП обсъжда преговорите за спасителния пран за Гърция

https://news.bg/euromoney/ep-obsazhda-pregovorite-za-spasitelniya-pran-za-gartsiya.html

Информация за тях ще бъде представена от председателя на Еврогрупата Йерун Дейселблум

31 години от аварията в "Чернобил"

http://www.klassa.bg/News/Read/article/279204_+31+%D0%B3%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D0%BD%D0%B8+%D0%BE%D1%82+%D0%B0%D0%B2%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F%D1%82%D0%B0+%D0%B2+%22%D0%A7%D0%B5%D1%80%D0%BD%D0%BE%D0%B1%D0%B8%D0%BB%22

 Навършват се 31 години от аварията в "Чернобил", съобщава БНТ. 26-ти април е обявен за международен ден в памет на трагедията в украинската атомна централа, както и ден в памет на загиналите участниците при ликвидирането на радиационни аварии и катастрофи.
На 26-ти април 1986 година светът става свидетел на една от най-тежките ядрени аварии - експлозията в четвъртият реактор на атомно-електрическа централа в Чернобил, на територията на днешна Украйна.
Непосредствено след експлозията загиват 31 души, а милиони са облъчени. 
Най-малко 100 хиляди умират през следващите години от ракови заболявания, нарушения на имунната система и сърдечни заболявания в следствие на облъчването в Украйна, Беларус и Русия, припомня Националната телевизия.
В резултат на аварията от радиационно замърсяване е засегната територията на 17 страни в Европа, включително и България. 
У нас информацията за случилото е оповестена със закъснение от няколко дни.
На 15 декември 2000 година, Чернобилската централа е окончателно затворена. 
Миналата година, 30 години след трагедията, в "зоната на смъртта" беше построен нов изолиращ саркофаг, финансиран предимно от Г-7 и други европейски държави.
Очаква се съоръжението, струващ два милиарда евро да изолира опасната радиация за поне още сто години.
31 години след трагедията оцелели работници положиха цветя на паметника "Героите на Чернобил" в памет на загиналите.


segabg.com

Тръмп е категоричен: Ще завърши стената по границата с Мексико в мандата си

http://www.moreto.net/novini.php?n=349730

Президентът на САЩ Доналд Тръмп подчерта, че обещаната от него стена по границата с Мексико ще бъде построена, преди да завърши мандатът му, предаде АП. Той обаче не пожела да каже дали е склонен да предизвика спиране в края на седмицата на работата на правителството, ако настои парите за изграждането на съоръжението да бъдат включени в закона за бюджета, който трябва да бъде одобрен до петък.

Извадиха от кома пострадалото от волтова дъга момче

http://www.cross.bg/voltova-momcheto-lelyata-1541260.html

/КРОСС/ Даниел Костов е изваден от медикаментозна кома. Той е контактен и диша самостоятелно. Заради множеството изгаряния все още обаче има опасност за живота на 14-годишното момче, което пострада от волтова дъга, след като се покатери на локомотив. Това съобщи лелята на момчето Мария Георгиева пред БТВ. Снощи тя е разговаряла с едно от децата, които са били с Даниел по време на инцидента. По думите му те за първи път са се разхождали близо до локомотивното депо във Варна. Момчето е видяло две мъртви чайки и от любопитство е решило да се качи върху вагона. След като вдигнало ръцете си, за да покаже на приятелите си колко близо се намират жиците, се е получила волтова дъга.По думите на лелята на момчето децата не са се крили от охранителите на депото. Днес на момчето му предстои да претърпи операция на крака.    

Валери Симеонов иска турският посланик да бъде отстранен

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/04/26/2959939_valeri_simeonov_iska_turskiiat_poslanik_da_bude/?ref=rss


Съпредседателят на "Обединени патриоти" Валери Симеонов обяви пред Нова телевизия, че ще поиска турският посланик в България Сюлейман Гьокче да бъде отстранен от длъжността си и да бъде заменен с друг. Той добави, че посланикът ни в Анкара Надежда Нейнски също трябва да бъде отзована.

Повод за искането на Симеонов е вчерашното интервю на Гьокче, в което той отрече да има каквато и да е намеса на Турция във вътрешните процеси в България. Той призова...

ЕП започва процедура по отнемане на имунитета на Льо Пен

https://www.24chasa.bg/novini/article/6190407

ЕП започва процедура по отнемане на имунитета на Льо ПенЕвропейският парламент започва процедура по отнемане на имунитета на френската националистка и кандидат-президент Марин льо Пен. Тя е заподозряна в злоупотреби с европейски фондове, съобщават източници от Бюрксел. Това става по искане на френски съдии, които разследват дали льо Пен е плащала неправомерно европейски средства на свои сътрудници.

Държава си връща от БСП собствеността на паметника на Бузлуджа

http://www.klassa.bg/News/Read/article/279203_%D0%94%D1%8A%D1%80%D0%B6%D0%B0%D0%B2%D0%B0+%D1%81%D0%B8+%D0%B2%D1%80%D1%8A%D1%89%D0%B0+%D0%BE%D1%82+%D0%91%D0%A1%D0%9F+%D1%81%D0%BE%D0%B1%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%B5%D0%BD%D0%BE%D1%81%D1%82%D1%82%D0%B0+%D0%BD%D0%B

 Паметникът на Бузлуджа отново ще бъде държавна собственост. Това става ясно от дневния ред на днешното заседание на служебното правителство.
В дневния ред е заложена точка за отмяна на решение №731 на МС от 2011 г., когато кабинетът „Борисов 1” прехвърли безвъзмездно собствеността на паметника. Така от държавен той се превърна в стопанисван от БСП. Партията обаче така и не се захвана с ремонта му. Явно това е и основната причина за връщане собствеността на държавата.

Отмяната на решението от 2011 г. е предложена от регионалния министър Спас Попниколов. Това предложение може да бъде тълкувано като предпоставка за бъдещи инвестиции на държавата в реконструкцията на комунистическия паметник. Интересното е, че през последните години странният рушащ се паметник привлича все повече туристи и се разпознава като една от основните забележителности сред чужденците.
Наскоро в традиционната си рубрика "Пътешествие" (Travel), CNN акцентира на нестандартната комунистическа архитектура в България и по-специално на монумента на връх Бузлуджа. Според изданието, полуразрушената вече сграда представлява "съветски извънземен кораб", което кореспондира с мнението на половината население на България. Не е пропусната и червената звезда, която украсява чинията.
Последно в публичното пространство бе представен проект, който лансира идеята Бузлуджа да се превърне в печеливша туристическа атракция чрез 70-метров панорамен асансьор. Зад идеята за осъвременяването на проекта застанаха авторът на монумента арх. Георги Стоилов, кметът на община Казанлък, на чиято територия е паметника, Галина Стоянова и арх. Дора Иванова от фондация "Проект Бузлуджа".

Монументът на връх Бузлуджа няма статут на паметник на културата и министерството не възнамерява да финансира ремонта му, обяви преди време министърът на културата Вежди Рашидов в отговор на въпрос от парламентарния контрол.


segabg.com

McDonald's се отказва да търси купувач на бизнеса си в Япония

http://www.investor.bg/novini/346/a/mcdonalds-se-otkazva-da-tyrsi-kupuvach-na-biznesa-si-v-iaponiia-238227/

Компанията обяви, че планира продажба на част от подразделението си преди повече от година, но бизнесът се представя все по-добре

13 хиляди нарушения за седмица констатира КАТ в акцията за скоростта

http://www.cross.bg/skorost-ranovski-politziya-1541259.html

/КРОСС/ Около 13 000 нарушения за една седмица са констатирани в рамките на акцията за контрол на скоростта, инициирана от TISPOL. Това каза в сутрешния блок на БНТ „Денят започва" комисар Бойко Рановски, началник на „Пътна полиция" към Главна дирекция „Национална полиция". „В акцията бяха ангажирани максимален брой служители. Всички технически средства бяха извадени на улицата, контролът беше засилен. Имаше широко медийно отразяване, хората бяха предупреждавани. Въпреки това имаме 13 000 установени нарушители", обяви комисар Рановски. Установените нарушения за превишаване на скоростта с над 50 километра в час в населено място са 68. Извън населените места основните рекордьори са по автомагистралите, но там има мобилни камери, които контролират движението. От „Пътна полиция" са установили скорост над 200-250 км/ч. на магистрали. „Това е убийствена скорост и при най-малка грешка последствията ще са фатални или ще загинат невинни хора, които пътуват по магистралата по това време", посочи Рановски. „На нашите магистрали има участъци, които не позволяват развиване на такава скорост. Има и участъци, в които разрешената скорост за автомагистрали от 140 километра в час е намалена до 120, на места и до 100 километра в час, тъй като има неравности по пътното платно и всички водачи трябва да се съобразяват с пътните знаци", подчерта той.

Изтребители-прихващачи МиГ-31 извършиха полет от Камчатка до Задбайкалието

http://www.klassa.bg/News/Read/article/279202_%D0%98%D0%B7%D1%82%D1%80%D0%B5%D0%B1%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%B8-%D0%BF%D1%80%D0%B8%D1%85%D0%B2%D0%B0%D1%89%D0%B0%D1%87%D0%B8+%D0%9C%D0%B8%D0%93-31+%D0%B8%D0%B7%D0%B2%D1%8A%D1%80%D1%88%D0%B8%D1%85%D0%B0+%D0%

 Отряд руски изтребители-прихващачи МиГ-31 извършиха полет с дължина над 3,5 хил. километра от полуостров Камчатка до летище Домна в Задбайкалието, където летците ще проведат полети над непозната местност и ще участват в учение с бойни стрелби по прихващането на крилати ракети, съобщи началникът на отдела по информационно осигуряване на пресслужбата на Източния военен окръг по Тихоокеанския флот капитан втори ранг Владимир Матвеев, предава ТАСС, цитирана от Агенция Фокус.
„Звено от изтребители-прихващачи МиГ-31 извърши дълъг полет в бойно снаряжение от авиобаза на морската авиация на Тихоокеанския флот, дислоцирана в Камчатка до летище Домна на авиационното съединение на военнокосмическите сили на Русия в Задбайкалието. Там камчатските летци ще проведат учебно-бойни полети над непозната местност с отработването на задачи по своето предназначение, ще вземат участие в тактическо учение по прихващане на крилати ракети с изпълняване на бойни стрелби“, съобщи Маквеев.


segabg.com

БТЛ България на "зеления" симпозиум в Залцбург

https://www.actualno.com/business/btl-bylgarija-na-zelenija-simpozium-v-zalcburg-news_607793.html

БТЛ Индъстрийз, която от години разработва медицинска апаратура и в България представи последните си разработки в Залцбург. Симпозиум със зелена визия, така описват организаторите 5-ти поред Симпозиум по спортна физиотерапия, който тази година ще се проведе на 21 и 22 април

Пътен шеф на Борисов става обвиняем за поръчка за 50 млн. лв.

http://www.mediapool.bg/paten-shef-na-borisov-stava-obvinyaem-za-porachka-za-50-mln-lv-news263100.html

Бившият председател на Агенция "Пътна инфраструктура" Лазар Лазаров е един от почти сигурните обвиняеми за обществена поръчка, която според прокуратурата е била нагласена в полза на бившата фирма на бизнесмена Георги Гергов "Пътища Пловдив". Дружеството получила над 50 млн. лв. за допълнително отводняване на участък от автомагистралата, съобщиха от държавното обвинение в сряда, сред като предишния ден прокурори влязоха в пътната агенция, за да изземат документи, свързани с разследването. Тогава подробности не бяха съобщени. Сега става ясно, че освен от сигнала на Европейската служба за борба с измамите с евросредства ОЛАФ, разследването е инициирано и от сигнал сигнал, внесен миналия юли от депутатите от БСП Жельо Бойчев и Кирил Добрев. Прокурорската проверка установила, че макар пътната агенция да има договор за изграждането на 30-километровата отсечка Димитровград-Оризово с италианската фирма "Муратория Чементисти – Чи. Ем. Чи. Ди. Равена", отводняването на 4 км от терена е възложено не на изпълнителя, а на фирмата "Пътища Пловдив", която беше собственост на пловдивския бизнесмен и функционер на БСП Георги Гергов. Платени са почти 51 милиона лева, като сумата е посочена от фирмата, а не е в резултат на оценка, направена от самата АПИ, обясни в сряда Румяна Арнаудова, говорител на главния прокурор. "Много старания, според мен, са положили, за да има един доста добър вид, но доказателствата, с които разполагаме, произхождат, от една страна, от самата документация. Няма количествено-стойностна сметка. Освен това разполагаме и с показания на свидетели, в присъствието на които се е провела срещата с представители на "Пътища Пловдив", които свидетелстват за това какво е било предложението на "Пътища Пловдив" и които свидетелстват за това, че управителят на Надзорния съвет им е разпоредил: "Изгответе документацията, която е необходима". Процедурата наистина е нагласена. Мога спокойно да го кажа", заяви Арнаудова и допусна, че ще има и други обвиняеми по случая освен Лазар Лазаров. Самият тай отрече да има нередности при обществената поръчка. "Не сме поканили "Пътища Пловдив". Процедурата е открита. Явили са се трима участника, но не е коректно в момента това да го коментирам, тъй като е част от следствието", каза бившият пътен шеф, който в момента работи в Пловдивския панаир, собственост на Георги Гергов. "За това, че са необходими допълнителни действия по строежа на АМ "Марица“ е ясно от началото на 2014 година – много преди да поема поста в АПИ.Лично аз нямам притеснения. Разбира се, всеки може да втълпи и да се опитва да доказва и разбира се, както едната теза, така и другата теза", заяви Лазаров пред БНР. Бившият директор на АПИ уточни, че отводняването не е възложено на италианската фирма, защото възложената й поръчка е за инженеринг, а не за чисто строителство. Затова била направена отделна процедура, "за да може пазарът да покаже действителната стойност, най-добрата цена". Бившият министър на регионалното развитие Лиляна Павлова също твърди, че няма данни за нарушение по процедурата за изграждане на магистрала "Марица". Тя определи поръчката като съвсем стандартна и на най-ниска цена. Бизнесменът Георги Гергов от своя страна се разграничи от разследването, обяснявайки, че към момента, когато "Пътища Пловдив" взема поръчката за дренажите по отсечката Оризово-Димитровград от магистралата "Марица" – средата на юни 2015 г., фирмата вече не е била негова собственост. В изявление до медиите Гергов посочва, че през март 2014 г. всички притежавани от него и "Слънчев ден“ АД, Варна, акции, представляващи 98% от капитала на "Пътища Пловдив“ АД, са продадени на благоевградската "Кристи строй“ ЕООД и Асен Христов Савев. В писмото си до медиите пловдивският бизнесмен, който наскоро беше изключен от изпълнителното бюро на БСП заради домакинството на срещата между Сашо Дончев и Сотир Цацаров, Георги Гергов уточнява, че през март 2014 г. той и свързани с него лица нямат отношение под каквато и да било форма нито към управлението, нито към собствеността на "Пътища Пловдив“. БСП-депутатът Кирил Добрев, който е единият от авторите на сигнала срещу пътната агенция, коментира в парламента, че когато са информирали прокуратурата за това били наречени лъжци и "оттогава тръгна прякорът на г-жа Нинова - г-жа Лъжа". "Днес имам един въпрос към Лазар Лазаров и Лиляна Павлова - продължават ли да смятат, че всичко по тази процедура е нормално?", попита Добрев. Явно е нередно, при 130 милиона лева за цялата поръчка, построяването на "откоси и канавки" за 32 дни да струва 50 млн. лв.

Бившият пътен шеф Лазар Лазаров става обвиняем за поръчка за 50 млн. лв.

http://www.mediapool.bg/bivshiyat-paten-shef-lazar-lazarov-stava-obvinyaem-za-porachka-za-50-mln-lv-news263100.html

Бившият председател на Агенция "Пътна инфраструктура" Лазар Лазаров е един от почти сигурните обвиняеми за обществена поръчка, която според прокуратурата е била нагласена в полза на бившата фирма на бизнесмена Георги Гергов "Пътища Пловдив". Дружеството получила над 50 млн. лв. за допълнително отводняване на участък от автомагистралата, съобщиха от държавното обвинение в сряда, сред като предишния ден прокурори влязоха в пътната агенция, за да изземат документи, свързани с разследването. Тогава подробности не бяха съобщени. Сега става ясно, че освен от сигнала на Европейската служба за борба с измамите с евросредства ОЛАФ, разследването е инициирано и от сигнал сигнал, внесен миналия юли от депутатите от БСП Жельо Бойчев и Кирил Добрев. Прокурорската проверка установила, че макар пътната агенция да има договор за изграждането на 30-километровата отсечка Димитровград-Оризово с италианската фирма "Муратория Чементисти – Чи. Ем. Чи. Ди. Равена", отводняването на 4 км от терена е възложено не на изпълнителя, а на фирмата "Пътища Пловдив", която беше собственост на пловдивския бизнесмен и функционер на БСП Георги Гергов. Платени са почти 51 милиона лева, като сумата е посочена от фирмата, а не е в резултат на оценка, направена от самата АПИ, обясни в сряда Румяна Арнаудова, говорител на главния прокурор. "Много старания, според мен, са положили, за да има един доста добър вид, но доказателствата, с които разполагаме, произхождат, от една страна, от самата документация. Няма количествено-стойностна сметка. Освен това разполагаме и с показания на свидетели, в присъствието на които се е провела срещата с представители на "Пътища Пловдив", които свидетелстват за това какво е било предложението на "Пътища Пловдив" и които свидетелстват за това, че управителят на Надзорния съвет им е разпоредил: "Изгответе документацията, която е необходима". Процедурата наистина е нагласена. Мога спокойно да го кажа", заяви Арнаудова и допусна, че ще има и други обвиняеми по случая освен Лазар Лазаров. Самият тай отрече да има нередности при обществената поръчка. "Не сме поканили "Пътища Пловдив". Процедурата е открита. Явили са се трима участника, но не е коректно в момента това да го коментирам, тъй като е част от следствието", каза бившият пътен шеф, който в момента работи в Пловдивския панаир, собственост на Георги Гергов. "За това, че са необходими допълнителни действия по строежа на АМ "Марица“ е ясно от началото на 2014 година – много преди да поема поста в АПИ.Лично аз нямам притеснения. Разбира се, всеки може да втълпи и да се опитва да доказва и разбира се, както едната теза, така и другата теза", заяви Лазаров пред БНР. Бившият директор на АПИ уточни, че отводняването не е възложено на италианската фирма, защото възложената й поръчка е за инженеринг, а не за чисто строителство. Затова била направена отделна процедура, "за да може пазарът да покаже действителната стойност, най-добрата цена". Бившият министър на регионалното развитие Лиляна Павлова също твърди, че няма данни за нарушение по процедурата за изграждане на магистрала "Марица". Тя определи поръчката като съвсем стандартна и на най-ниска цена. Бизнесменът Георги Гергов от своя страна се разграничи от разследването, обяснявайки, че към момента, когато "Пътища Пловдив" взема поръчката за дренажите по отсечката Оризово-Димитровград от магистралата "Марица" – средата на юни 2015 г., фирмата вече не е била негова собственост. В изявление до медиите Гергов посочва, че през март 2014 г. всички притежавани от него и "Слънчев ден“ АД, Варна, акции, представляващи 98% от капитала на "Пътища Пловдив“ АД, са продадени на благоевградската "Кристи строй“ ЕООД и Асен Христов Савев. В писмото си до медиите пловдивският бизнесмен, който наскоро беше изключен от изпълнителното бюро на БСП заради домакинството на срещата между Сашо Дончев и Сотир Цацаров, Георги Гергов уточнява, че през март 2014 г. той и свързани с него лица нямат отношение под каквато и да било форма нито към управлението, нито към собствеността на "Пътища Пловдив“. БСП-депутатът Кирил Добрев, който е единият от авторите на сигнала срещу пътната агенция, коментира в парламента, че когато са информирали прокуратурата за това били наречени лъжци и "оттогава тръгна прякорът на г-жа Нинова - г-жа Лъжа". "Днес имам един въпрос към Лазар Лазаров и Лиляна Павлова - продължават ли да смятат, че всичко по тази процедура е нормално?", попита Добрев. Явно е нередно, при 130 милиона лева за цялата поръчка, построяването на "откоси и канавки" за 32 дни да струва 50 млн. лв.

Фирма на Георги Гергов е разследвана за злоупотреби на "Марица" за 50 млн. лв

http://www.mediapool.bg/firma-na-georgi-gergov-e-razsledvana-za-zloupotrebi-na-maritsa-za-50-mln-lv-news263100.html

Злоупотреби за над 50 милиона лева са открити при строежа на автомагистрала магистрала "Марица", съобщи в сряда говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова пред Нова телевизия. Сигналът за нарушенията е дошъл от ОЛАФ и двама български депутати.   Парите са отишли не за изграждане на отсечка от магистралата, а за стабилизиране на почвата, обясни прокурор Арнаудова. По думите й поръчката е била възложена не на изпълнителя на строежа, а на конкретна фирма и то без извършена предварителна сметка колко ще струва. Държавното обвинение е установило, че действията по изграждане на отсечката са извършени от “Пътища-Пловдив“, а поръчката е била дадена на италианска компания. Чуждата компания е сигнализирала, че има проблем с почвата, но пътната агенция не е дала поръчката на италианската фирма, а на българската.   "Спечелилият поръчката (за укрепване на почвата-б.р.) е "Пътища-Пловдив". АПИ в онзи момент е управлявана от Лазар Лазаров, а "Пътища-Пловдив" можете да си направите проверка кой ги управлява", заяви Арнаудова. Във вторник прокуратурата обяви, че злоупотребите са извършени при изграждането на участъка от магистралата между Оризово и Димитровград. По документи неговото строителство започна през август 2011 г. и приключи четири години-по-късно. За изпълнител на обекта беше избрана италианската компания "Муратория Чементисти – Чи. Ем. Чи. Ди. Равена". Тя спечели търга за 31-километровия лот с цена от 133 млн. лв. без ДДС. Италианската фирма беше наела българската компания "Пътища Пловдив", по това време собственост на бизнесмена Георги Гергов, да строи магистралата. В последните дни Георги Гергов беше замесен в скандала ЦУМ-гейт заради организираната от него среща между бизнесмена Сашо Дончев и главния прокурор Сотир Цацаров. "Прокуратурата е сигнализирана и работи по случая от юни миналата година. Сигналът е от двама народни представители, допълнително постъпи и сигнал от ОЛАФ. На 17 септември (2016 г.-б.р.) започнахме разследване и е образувано производство срещу длъжностни лица от Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) за безстопанственост и престъпление по служба. Касае се за отсечка от 31 км", каза прокурор Арнаудова. Разследващите са установили, че отводняването на 4 км почва под аутобана струва 51 млн. лева. "Няма документи, обосноваващи тази цена. Това са поискали "Пътища-Пловдив", това са получили от АПИ", заяви Арнаудова.   По думите на Арнаудова Агенция "Пътна инфраструктура" и "Пътища-Пловдив" са назначили една и съща фирма, упражняваща контрол по изпълнение на дейностите.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване