Хиляди протестираха в Белград срещу Вучич и спорен строителен проект

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/04/26/2960484_hiliadi_protestiraha_v_belgrad_sreshtu_vuchich_i/?ref=rss


Над десет хиляди души участваха в двоен протест в сръбската столица Белград, на който граждани се обявиха срещу правителството на премиера и избран за президент Александър Вучич и мащабен строителен проект в центъра на столицата, предават вестник "Данас" и БТА.

От избирането на Вучич за държавен глава в началото на април граждани протестират всяка вечер срещу вота, който смятат, че е опорочен и е белег на едно все по-авторитарно според тях управление. Снощи...

МС реши да се преговаря с шведския "Грипен" за новите изтребители

https://www.actualno.com/society/ms-reshi-da-se-pregovarja-s-shvedskija-gripen-za-novite-iztrebiteli-news_608098.html

В едно от последните си заседания служебното правителство одобри избора на шведския "Грипен" за новия тип изтребител за нуждите на армията, предаде bTV. Решението е взето на закрито заседание, като разгледаният документ е с гриф за класифицирана информация, посочва телевизи

Мъж уби 11-месечното си дете на живо във Facebook

https://vesti.bg/sviat/myzh-ubi-11-mesechnoto-si-dete-na-zhivo-vyv-facebook-6068404

Пореден случай, в който социалните мрежи се използват за излъчвания на зверства

Пускат последния филм от "Междузвездни войни" на 24-ти май 2019-а

http://www.cross.bg/kompaniyata-film-voiini-1541331.html

/КРОСС/ Последният филм от сагата „Междузвездни войни" ще излезе през май 2019 г., съобщиха от „Уолт Дисни". Датата 24 май променя стратегията на компанията и цели да постави филма в периода на летните блокбъстъри. „Епизод IX" би трябвало да е последният от оригиналната история, замислена от Джордж Лукас и трета от новата трилогия на „Дисни". Негов режисьор ще бъде Колин Тревъро От компанията обявиха, че през 2020 година ще се появи и новият филм за Индиана Джоунс с участието на Харисън Форд, година по-късно, отколкото беше първоначално предвидено. Купувайки компанията „Лукасфилм", „Дисни" станаха собственици и на култовата поредица за Индиана Джоунс.

Тормозеното от съученици момиче се мести в друго училище

https://www.24chasa.bg/novini/article/6191182

Тормозеното от съученици момиче се мести в друго училищеЧетвъртокласничката Гергана от Ямбол, която бе тормозена от свои съученици в ОУ "Христо Смирненски" се премести в друго основно училище в града, съобщи майка й Мария Желязкова, съобщава БТА. Гергана е приела предложението на деца от ОУ "Димчо Дебелянов" и от днес е при новите си съученици, които се обещали, че ще я пазят от всякакво насилие.

Реформаторският блок с 6 опорни точки срещу Газпром

http://offnews.bg/news/n_1/n_653985.html

Реформаторският блок предложи 6 мерки, които да бъдат взети предвид при изготвянето на българската позиция по антимонополната процедура срещу Газпром. Руският газов гигант вече декларира готовност за съществени отстъпки в договорите си със 7 европейски държави, сред които и България в опит да избегне огломни глоби за нарушения на законодателството на ЕС.. От РБ предлагат следните опорни точки, които да бъдат отстоявани при предстоящите преговори: 1. С приемането на новите условия на доставка на руски газ в страните, понесли щети от досегашните непазарни практики на „Газпром“, всички договори за доставка на газ да се считат отворени за предоговаряне, включително и по отношение формулата за ценообразуване и действащите цени. 2. Да се регулират условията от типа „take or pay“ (взимаш или плащаш), като за целта се приеме общовалидна в ЕС формула за максимално допустимата тежест на подобно задължение. 3. „Газпром“ да поеме задължението да компенсира в удовлетворителни граници загубите, които страните от ЕС са понесли от завишените доставни цени на Газпром над пазарните нива през последните 10 години. 4. Проектът „Югоизточен европейски газо-разпределителен център „Балкан“ (газов хъб), да бъде приет от ЕК като общосъюзен проект на българска територия със съответното финансово участие на ЕС. 5. Изграждането на газовия хъб „Балкан“ и финансирането му от ЕС да бъде приоритет на Българското председателство на ЕС през 2018 г. 6. Да се осигури възможност за публично обсъждане на проекта за становище на Българската държава, като за целта той бъде публикуван на сайта на Министерството на енергетиката най-малко една седмица преди да влезе за окончателно одобрение в Министерски съвет.

Евростат: Над 700 000 човека са получили убежище в ЕС през 2016 г.

https://www.24chasa.bg/novini/article/6191169

Евростат: Над 700 000 човека са получили
убежище в ЕС през 2016 г. Държавите от Европейския съюз са предоставили през 2016 г. убежище на два пъти повече хора, отколкото през 2015 г., заяви днес статистическата служба на общността, цитирана от Ройтерс и ДПА. Според Евростат през 2016 г. държавите от ЕС са дали убежище на 710 400 човека, а през 2015 г. - на 330 хиляди.

Стачка: Не чакайте ферибот в Гърция на 1 май, няма да работи

http://offnews.bg/news/n_1/n_653989.html

Националният морски синдикат /НМС/ на Гърция обяви, че на 1 май започва стачка. Стачките са нещо обичайно за нашата съседка, но 1 май за България е почивен ден и стотици българи са направили резервации за кратка разходка в Гърция за почивните дни.  Проблем обаче ще има само за тези, които ползват гръцкия ферибот, защото според съобщението на морския синдикат от 00:01 часа на 1 май до 24 часа на същия ден нито един кораб няма да тръгне от пристанището си.  Според съобщението на НМС, всички видове кораби ще останат в пристанищата по време на стачката.

Еврокомисията предложи въвеждане на отпуск за гледане на болен роднина

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/04/26/2960510_evrokomisiiata_predloji_vuvejdane_na_otpusk_za_gledane/?ref=rss


Европейската комисия представи днес няколко законодателни и незаконодателни инициативи, свързани с равновесието между професионалния и личния живот, информацията за работниците, достъпа до социална закрила и работното време. Една от тях е за подобряване на условията за работещите родители, като се предлага създаване на нови или по-високи минимални стандарти за отпуск за отглеждане на дете, отпуск по бащинство и за полагане на грижи, съобщи БТА.

Това включва ново право на...

Турция ще си затвори вратата към Европа, ако промени конституцията, предупреди евродепутат

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/04/26/2960506_turciia_shte_si_zatvori_vratata_kum_evropa_ako_promeni/?ref=rss


Турция ще затвори вратата на присъединяването си към ЕС, ако приеме конституционните поправки, подкрепени на референдума миналата седмица, заяви изтъкнат член на Европейския парламент, отговарящ за отношенията с Анкара, предаде агенция "Ройтерс".

Коментарът на Кати Пири, холандска депутатка от групата на социалистите, бе направен ден след като турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че Турция няма да чака вечно на вратата на Европа и може да напусне...

Младежко експо в 35 шатри в Пловдив, но няма купувачи

https://www.24chasa.bg/region/article/6191165

Младежко експо в 35 шатри в Пловдив, но няма купувачиЦялата местна власт без кмета Иван Тотев се изсипа на Гребната база, където се откри младежко експо. Участници от България и чужбина представят своята дейност в 35 шатри. В тях се предлагат различни сувенири, но купувачи липсваха. "Повечето са зяпачи, никой не вади пари да взема", негодуваше Мариана Димитрова от Занаятчийската камара.

Полша въвежда военно обучение в училищата

https://www.24chasa.bg/novini/article/6191164

Полша въвежда военно обучение в училищатаПолша иска въвеждането на военно обучение за учениците, пише германският национален ежедневник Die Frankfurter Allgemeine Zeitung, цитиран от "Фокус". В интервю за вестник Rzeczpospolita заместник-министърът на отбраната Михал Дворчик заяви, че в дългосрочен план във всеки един от 300-те окръзи в страната трябва да бъде създадена по поне една

Данъчни инспектори обсадиха стадионите на "Уест Хем" и "Нюкасъл"

https://www.24chasa.bg/sport/article/6191087

Данъчни инспектори обсадиха стадионите на "Уест Хем" и "Нюкасъл"Данъчните служби са започнали мащабна акция срещу английските клубове "Уест Хем" и "Нюкасъл" с цел да се разкрият предполагаеми данъчни и застрахователни измами, съобщиха световните агенции. Тази сутрин са извършени няколко ареста и са иззети бизнес регистри, финансови отчети, мобилни телефони и компютри.

Двама загинали при влаков инцидент в Южен Тирол

https://www.24chasa.bg/novini/article/6191107

Двама загинали при влаков инцидент в Южен ТиролПри влаков инцидент край прохода Бремер, Южен Тирол, са загинали двама строителни работници, а други трима са пострадали, съобщава баварският вестник Die Sueddeutsche Zeitung, цитиран от "Фокус". Произшествието се е случило в нощта срещу сряда. Причините за него са неизвестни към момента, но разследващите предполагат,

Сделките с имоти продължават да се увеличават с бързи темпове

http://www.investor.bg/bylgariia/451/a/sdelkite-s-imoti-prodyljavat-da-se-uvelichavat-s-byrzi-tempove-238272/

Предлагането на жилища в София расте двойно по-бързо от търсенето, според данните на консултантска компания

Лошото момче Джоуи Бартън изгоря за 18 месеца, залагал като луд

http://offnews.bg/news/n_1/n_653988.html

Английският футбол хич не е чистичък, доказва днешният ден. След акцията на данъчните в няколко клуба дойде новината и за наказание на популярния футболист Джоуи Бартън.  Той няма право да упражнява каквато и да футболна дейност в продължение на 18 месеца. Причината е в нарушаване на забраната за залагания. Оказа се, прословутият грубиян е играл тото като луд, за което е признал през Футболната асоциация. Между март 2006 година и 13 май 2016 той е направил 1260 залога на резултат, развой на срещите и всякакви други аспекти на мачовете. Така е нарушил правило E8, отсъди разследваща комисия. Също така Джоуи Бартън е гробен с 30 000 паунда и предупреден за следващи възможни наказания. Последно халфът играеше за Бърнли. Във въпросния период е носил още екипите на Манчестър Сити, Нюкасъл, Марсилия, Глазгоу Рейнджърс. Ако някои резултати на тези отбори са ви ядосвали, вече имате и виновник. 

САЩ изстреля предупредителна сигнална ракета по ирански кораб в Персийския залив

http://offnews.bg/news/n_1/n_653987.html

Въоръжен с управляеми ракети ескадрен миноносец на САЩ е дал предупредителен изстрел със сигнална ракета по плавателен съд на иранския Корпус на гвардейците на ислямската революция, съобщи американският флот, цитиран от Асошиейтед прес и БТА. Инцидентът е станал в понеделник, когато иранският кораб се приближил на хиляда метра от американския есминец "Махан", заяви говорителят на базирания в Бахрейн Пети американски флот, лейтенант Йън Макконахи. Офицерът добави, че "Махан" "направил няколко опита да се свърже с иранския кораб по радиото, изпращайки предупредителни послания, два пъти е отправил международно признатия знак за опасност - пет къси изсвирвания с корабната сирена, и е изстрелял сигнална ракета, за да определи намеренията на иранския плавателен съд". По-късно иранският кораб направил завой и се отдалечил. Иранските власти не съобщават за инцидента. Кораби от флотите на САЩ и Иран често имат напрегнати срещи във водите на Персийския залив, отбелязва АП.

Психиатри: Тръмп страда от опасна психическа болест

https://www.24chasa.bg/novini/article/6191154

Психиатри: Тръмп страда от опасна психическа болестДоналд Тръмп страда от „опасно психическо заболяване” и не е в състояние да ръководи САЩ. Това предупредиха група психиастри по време на конференция в университета в Йейл, цитирани от "Индипендънт". Експертите заявиха, че президентът „страда от параноя” и „халюцинации”, пише NOVA. „Етиката ни задължава да предупредим американското общество относно

Цветанов: Няма да позволим да бъде замесвано името на ГЕРБ с бизнесмени

https://www.24chasa.bg/novini/article/6191134

Цветанов: Няма да позволим да бъде замесвано името на ГЕРБ с бизнесмениПо никакъв повод няма да позволим да бъде замесвано името на ГЕРБ с бизнесмени от която и да било политическа сила или да ни приписват, че сме работили в техен интерес. Това коментира в кулоарите на парламента заместник-председателят на партията Цветан Цветанов, предава БТА. По-рано днес пресцентърът на ГЕРБ съобщи за решение на Изпълнителната

Променят условията за приемането на болнични

http://www.moreto.net/novini.php?n=349783

Националният осигурителен институт (НОИ) уведомява задължените лица, които представят данни от издадени болнични листове в Електронния регистър на болничните листове и решенията по обжалването им (ЕРБЛРО), че от 01 май 2017 г., влизат в сила промени в условията за приемането на болничните листове в Електронния регистър.

Продават на търг оръжието на петролен търговец, оцелял след пет куршума

//dariknews.bg/regioni/burgas/prodavat-na-tyrg-oryzhieto-na-petrolen-tyrgovec-ocelial-sled-pet-kurshuma-2019905

Съдия - изпълнител изнесе за публична продан пистолета на известния петролен търговец Евгени Нешев, който през 2005 г. оцеля, след като бе прострелян с пет куршума в офиса си на ул. „Болярска“16 в Бургас. Припомняме, че Нешев бе съдружник на бизнесмена Недялко Пиперков, който пък бе убит от бомба в

Китай поиска САЩ да спрат военните маневри в Южна Корея

//dariknews.bg/novini/sviat/kitaj-poiska-sasht-da-sprat-voennite-manevri-v-iuzhna-koreia-2019904

Китайският външен министър Ван И поиска от Съединените щати да спрат военните маневри в Южна Корея, за да се избегне ескалация на напрежението с Пхенян, предаде Франс прес.

"Ние трябва, от една страна, да спрем ядрен

"Пътища Пловдив" обясни за обществената поръчка за лот 1 на АМ "Марица"

//dariknews.bg/novini/biznes/pytishta-plovdiv-obiasni-za-obshtestvenata-porychka-za-lot-1-na-am-marica-2019906

Във връзка с намесване на името на "Пътища Пловдив АД" по повод прокурорска проверка, засягаща дейността на Агенция „Пътна инфраструктура“, от компанията заявиха в официална позиция, че през февруари 2015 г. участват в открита процедура за обществена поръчка, обяве

Старостоличани в София - доволни от развитието на В. Търново

//dariknews.bg/regioni/veliko-tyrnovo/starostolichani-v-sofiia-dovolni-ot-razvitieto-na-v.-tyrnovo-2019910

Великотърновци, живеещи в София, изразиха задоволство от развитието на старопрестолния град. Добрите си впечатления те заявиха по време на среща със заместник-кмета на Велико Търново проф. Георги Камарашев. Близо два часа продължиха разговорите по различни теми. Срещата се състоя в Културния клуб н

ЕК с идеи за подобряване на баланса между личния и професионалния живот

//dariknews.bg/novini/biznes/ek-s-idei-za-podobriavane-na-balansa-mezhdu-lichniia-i-profesionalniia-zhivot-2019911

Европейската комисия предлага въвеждане на нов вид платен отпуск - 5 дни за полагане на грижа за болен роднина. Предложението е част от мерки за подобряване на баланса между личния и професионалния живот на работещите родители. Сред тях са право на отпуск от поне 1

Рози засадиха кандидатките за Царица Роза

//dariknews.bg/regioni/stara-zagora/rozi-zasadiha-kandidatkite-za-carica-roza-2019912

Тазгодишните претендентки за короната поставиха начало на традиционното засаждане на рози в навечерието на Празника. В специална алея в парк „Розариум“ всяко от младите момичета засади по стрък розови рози и така те спазиха обичая Казанлък да бъде украсен за фестивалните дни и зарадваха група китай

Вдигат  такса смет в Сливен, намаляват данък сгради

//dariknews.bg/regioni/sliven/vdigat-taksa-smet-v-sliven-namaliavat-danyk-sgradi-2019859

Със 17% на година ще е увеличението на такса смет в Сливенска община, но общинското ръководство планира да намали малко данък сгради, така че да няма повишение на данъчното задължение на гражданите. Това съобщи кмета на Сливен Стефан Радев. Промените са заложени в оздравителния план на общината, ко

Близо 10 дни шуменка живяла с починалата си майка

//dariknews.bg/regioni/shumen/blizo-10-dni-shumenka-zhiviala-s-pochinalata-si-majka-2019903

Близо 10 дни 63-годишна жена от Шумен е живяла с трупа на майка си в жилище на ул. "Харалан Ангелов". За смърта се разбрало след посещение от социалния патронаж.

Преди около 7 дни дъщерята се отказала от храната, доставяна от обществената трапезария. Служители от там решили да навест

Елена Петрова: Говоря с близнаците за всичко и се уча да ги слушам

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6191139

Елена Петрова: Говоря с близнаците за всичко и се уча да ги слушам"Говоря с близнаците за всичко и се уча да ги слушам". Така актрисата Елена Петрова обобщава възпитателните си методи в интервю за новия брой на "Всичко за семейството". Децата й вече не я ревнуват от телевизионните в сериала "Ние, нашите и вашите". Чувства се супер наградена с младите си колеги, които често са по-издръжливи от професионалните

Варна ще черпи опит за нови градски зони от Балтимор и Чикаго

http://www.barometar.net/88427/

Презентация на основните приоритети в развитието на Варна – Град на Знанието, дестинация 4 сезона, икономическо развитие и интегриран градски транспорт, направи кметът Иван Портних по време на среща с Нанси Шилър – президент и главен изпълнителен директор на фондация „Америка за България“, както и с представителите на борда на директорите – Маршъл Милър, Стивън […]

Френският президент призова за всеобщо обединение срещу Льо Пен

https://www.actualno.com/europe/frenskijat-prezident-prizova-za-vseobshto-obedinenie-sreshtu-lio-pen-news_608095.html

Френският държавен глава Франсоа Оланд призова министрите от правителството да направят всичко по силите си, за да гарантират възможно най-тежката загуба за крайнодясната Марин Льо Пен на втория тур от президентските избори в страната, съобщи "Фокус". Оланд е помолил мини

Жители на Арман махала продали апартаментите си и вдигнали незаконни къщи (снимки)

https://www.24chasa.bg/region/article/6191124

Жители на Арман махала продали апартаментите си и вдигнали незаконни къщи (снимки)Шестима жители на пловдивската Арман махала са завели дела в Европейския съд за правата на човека в Страсбург. Те се жалват, че местната власт им е бутнала незаконните къщи, вдигнати върху общинска земя. "Четирима от тях са били обезщетени с апартаменти. Но те са ги продали и са построили отново жилища без разрешителни",

Студентските такси поскъпват между 20 и 473 лв. наесен

http://www.mediapool.bg/studentskite-taksi-poskapvat-mezhdu-20-i-473-lv-naesen-news263117.html

Средно с 13.6% се увеличават таксите за обучение в някои професионални направления в 19 висши училища за новоприетите студенти, реши служебното правителство на редовното си заседание в сряда. Поскъпването е от 20 до 473 лв. в редовните и задочните форми на обучение за някои специалности в хуманитарни и технически висши учебни заведения. В четири ВУЗ-а ще има намаление на таксите, а в 14 държавни университета няма да има промяна. Повишението е в Софийския университет "Св. Кл. Охридски“, бургаския "Проф д-р Асен Златаров”, великотърновския "Св. Св. Кирил и Методий”, благоевградския ЮЗУ "Неофит Рилски”, шуменския "Епископ Константин Преславски”, русенския "Ангел Кънчев”, в техническите университети в София и Варна, в Минно-геоложкия университет "Св. Иван Рилски” – София, в Лесотехническия в София, аграрния в Пловдив и Тракийския в Стара Загора. Увеличени са таксите и в Медицинския и в Икономическия университети във Варна, в Стопанската академия в Свищов, в музикалната академия в София, в пловдивската Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство, УниБИТ – София и Висшето училище по телекомуникации и пощи – София. СУ "Св. Кл. Охридски“ увеличава таксите за новоприети студенти в професионалните направления: "Администрация и управление“, "Икономика“, "Туризъм“, "Педагогика“, "Педагогика на обучението по…“, "Религия и теология“, "Социология, антропология и науки за културата“. Увеличението за редовна форма на обучение е от 20 лв. до 130 лв., а за задочна форма – от 54 лв. до 200 лв. Най-голямо е увеличението на задочната форма в професионално направление "История и археология“ – 200 лв., а най-малко – с 20 лева, в редовната форма на професионално направление "Религия и теология”. В професионално направление „Математика“ таксата е намалена със 160 лв. В университета "Проф. д-р Асен Златаров“ най-голямо е увеличението на таксата в "Педагогически науки” (редовна форма) – със 120 лв., а най-малко – с 40 лв., в редовната форма на "Администрация и управление” и "Туризъм”. Във ВТУ "Св. Св. Кирил и Методий” най-голямото увеличение – с 250 лв., е за "магистър” в професионалните направления от областта "Хуманитарни науки” (редовна форма), а най-малкото – с 20 лв., в редовната форма на професионалните направления "Администрация и управление”, "Туризъм”, "Икономика”, "Филология”, "Философия” и "История и археология”. В техническите университети най-голямо увеличение има в ТУ – Варна. Там с 473 лв. поскъпва обучението в професионално направление "Транспорт, корабоплаване и авиация” (редовна и задочна форма). Студентите в МГУ "Св. Иван Рилски“ – София, ще плащат 290 лв. повече в професионалните направления от областите "Природни науки, математика и информатика” и "Технически науки” (редовна и задочна форма). В медицинските университети има увеличение само в МУ – Варна. Там сумите за първокурсниците в редовната форма в направленията "Медицина”, "Фармация” и "Стоматология” се увеличават с 300 лв. Освен в Софийския университет, намаление на част от таксите има и във ВТУ "Св. Св. Кирил и Методий”, в ШУ "Еп. Константин Преславски” и в РУ "Ангел Кънчев”. Намаленията са от 20 лв. до 400 лева. В Шуменския университет с 400 лв. е намалена таксата за "Растителна защита” (магистри редовна и задочна форма), а в Русенския университет – за "Национална сигурност” (редовна и задочна форма), намалението е с 260 лв. Без промяна остават таксите за студенти в 14 държавни висши училища – ПУ "Паисий Хилендарски”, Технически университет – Габрово, Университет по архитектура, строителство и геодезия – София, Химикотехнологичен и металургичен университет – София, Университет по хранителни технологии – Пловдив, Медицински университет – София, Медицински университет – Пловдив, Медицински университет – Плевен, УНСС – София, НАТФИЗ "Кр. Сарафов” – София, Национална художествена академия – София, Национална спортна академия – София, Висше строително училище "Л. Каравелов” – София, и Висше транспортно училище "Тодор Каблешков” – София. Средно с 21.1% (от 20 лв. до 450 лв.) се увеличава таксата за обучение на докторанти в 11 държавни висши училища. В СУ “Св. Климент Охридски”, ШУ "Епископ Константин Преславски” и в Университета "Проф. д-р Асен Златаров” – Бургас, има намаление на някои от таксите за обучение на докторанти – средно с 15,3 на сто. В 20 висши училища и в БАН таксите за обучение на докторанти се запазват. Правителството реши също, че ще бъде намален с 8 процента приемът в държавните висши училища през учебната 2017/2018 година. Бюджетът ще субсидира обучението в 37 държавни висши училища на 45 584 студенти, от които 38 555 за образователно-квалификационни степени след средно образование. При последните намалението е 8.4%. През тази година се очаква 54 346 младежи да завършат средно образование. Увеличен с 69 места е приемът на студенти в направленията "Математика”, "Информатика и компютърни науки” и "Комуникационна и компютърна техника”. В четири ВУЗ-а са открити пет нови направления - "Здравни грижи” с нерегулирана специалност "Медицински козметик” в Медицинския университет в Плевен, "Биотехнологии” и "Изобразително изкуство” в ПУ "Паисий Хилендарски”, "Изобразително изкуство” и "Музикално и танцово изкуство” в СУ „Св. Климент Охридски” и "История и археология” в УниБИТ. Утвърден е и платеният прием в държавните висши училища. За учебната 2017/2018 г. са предвидени 12 104 места, от които 7079 след средно образование. Частните университети ще приемат 16 159 студенти, от които 10 343 след средно образование. Новите докторанти ще бъдат със 169 повече от планираните миналата година или общо 2763. За държавните ВУЗ се отпускат 2321 места, за частните университети те са 137, а за научните организации – 305. Определени са 1000 места за наши сънародници от чужбина, които ще се обучават в бакалавърски и магистърски програми в български ВУЗ. Местата за докторанти са 20. Българската държава ще осигури и 150 места за обучение на македонски граждани. Приемът на студенти и докторанти от българските общности в чужбина е съобразен с желанията и предложенията, изпратени от техните организации в българските дипломатически представителства. Заявеният интерес е предимно към специалности от областта на здравеопазването, туризма и ИКТ. Решението за приема във висшите училища следва целите, заложени в приетата Стратегия за развитие на висшето образование и в новия модел за финансиране на висшите училища, ориентиран към резултатите от обучението и потребностите на пазара на труда, посочиха от правителствената пресслужба.

22% ръст на сделките за недвижими имоти през първото тримесечие на 2017 година

https://www.24chasa.bg/novini/article/6191086

22% ръст на сделките за недвижими имоти през първото тримесечие на 2017 година22.6 % ръст има в броя на сделките с недвижими имоти за първото тримесечие на 2017 г., спрямо аналогичния период от 2016 година. Това показват обобщени данни на Arco Real Estate, затвърждаващи тенденцията за възходящ ръст на имотния пазар. Запазва се вълната от активно строителство на нови жилищни сгради и комплекси,

Дядо умря от инфаркт след секс с по-млада любовница

https://www.24chasa.bg/novini/article/6191111

Дядо умря от инфаркт след секс с по-млада любовница74-годишен кърджалиец получи масиран инфаркт и почина след като прави секс с 16 години по-младата си любовница. Фаталната случка станала в борова гора близо до крайградското село Седловина. Старецът и 58-годишната му любовница правили секс на задната седалка на автомобила му. След като половия акт приключил възрастният мъж се строполил между

Новите компютри ще могат да четат и трият мислите ни без наше знание

https://www.actualno.com/sciencelogy/novite-komputri-shte-mogat-da-chetat-i-trijat-mislite-ni-bez-nashe-znanie-news_608094.html

Човечеството вече навлиза в епохата, в която заради развитието на технологиите личната неприкосновеност на собствените ни мозъци ще бъде в опасност.Двама експерти биомедици призовават за създаването на нови закони за човешките права, които да защитят хората, включително

Лазар Лазаров: Нямам притеснения, законът е спазен при строежа на "Марица"

http://www.cross.bg/lazarov-firma-stroitelstvo-1541330.html

/КРОСС/ „Това, че са необходими допълнителни действия по строежа на АМ „Марица", е ясно от началото на 2014 година - много преди да поема поста в АПИ. Лично аз нямам притеснения. Разбира се, всеки може да втълпи и да се опитва да доказва и разбира се, както едната теза, така и другата теза". Това обяви пред БНР бившият шеф на Агенция „Пътна инфраструктура" Лазар Лазаров по повод разследването на прокуратурата, откъдето обявиха, че при строежа на въпросната магистрала са извършени незаконни дейности за 51 млн. лв. Говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова, че като обвиняем няма да бъде привлечено само едно лице. Един от предполагаемите такива е именно Лазаров, но самият той заяви, че до момента не е бил викан в прокуратурата дори като свидетел. „Законът и всички изисквания на оперативната програма „Транспорт" са били спазени в поръчката", категоричен е той. Магистралата е в експлоатация от година и половина, допълни Лазаров и уточни: „Не сме поканили "Пътища Пловдив". Процедурата е открита. Явили са се трима участници. Пак казвам, не е коректно в момента това да го коментирам, тъй като е част от следствието. С представители на фирмата сме говорили по работа, имайки предвид, че те все пак са наемодател и доставчик на материали за обекта и то основен

Селби и Хигинс са първите полуфиналисти на световното по снукър

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/04/26/2960479_selbi_i_higins_sa_purvite_polufinalisti_na_svetovnoto/?ref=rss


Миналогодишният шампион и двукратен носител на трофея Марк Селби и четирикратният световен първенец Джон Хигинс са първите полуфиналисти на световното първенство по снукър.

Лидерът в световната ранглиста стигна до финалната четворка в "Крусибъл" след безапелационна победа над Марко Фу с 13:3 фрейма, а шотландският ветеран също се справи по категоричен начин със съпротивата на Кайрън Уилсън - 13:6.

Веселяка от Лестър не остави никакви...

Ирански гражданин е задържан с 214 кг хероин на "Капитан Андреево"

http://www.mediapool.bg/iranski-grazhdanin-e-zadarzhan-s-214-kg-heroin-na-kapitan-andreevo-news263116.html

Шофьор на камион с иранско гражданство е задържан на ГКПП "Капитан Андреево" с рекордна пратка от наркотици. Вахид Н. /31 г./ е привлечен като обвиняем от Окръжната прокуратура - Хасково, за трафик през границата ни на 214 кг хероин на стойност 13 914 550 лева, съобщи Пловдивската апелативна прокуратура, цитирана от БТА. Обвиняемият е влязъл на пункта от Турция на 24 април около 9.00 часа с камион "Скания" с иранска регистрация. Водачът е предоставил за проверка документи, според които е превозвал консервни кутии с подправка за паниране на пилета. Товарният автомобил е пътувал от Иран за Полша. Той бил отклонен за рентгеново изследване. При инспекцията става ясно, че съдържанието в част от кутиите е по-тъмно и с различна плътност. Установява се, че в 468 консерви се съдържа кафяво прахообразно вещество, което при извършен полеви наркотест е реагирало на хероин. Разследването по делото се извършва от разследващ инспектор при Митница "Бургас" под наблюдението на Окръжната прокуратура в Хасково. По досъдебното производство се извършват разпити на свидетели. Назначени са експертизи, иззети са и веществени доказателства. Вахид Н. е задържан за срок 72 часа с постановление на наблюдаващия прокурор. Предстои държавното обвинение в Хасково да внесе искане в съда за налагане на мярка за неотклонение "задържане под стража".

Багери бутнали 9 сгради във Варна, чакащи статут за културни ценности

http://www.moreto.net/novini.php?n=349780

Девет стари къщи във Варна са били съборени от собствениците откакто Общината чака Националният институт за недвижимо културно наследство (НИНКН) да одобри списък от 157 сгради-паметници на културата. От градската управа настояват за спешни мерки от страна на експертите в София, за да не се допуска унищожаване на емблематични здания в полза на инвеститорски интереси, предаде репортер на Moreto.

ЕК започва наказателна процедура срещу Унгария заради университета на Сорос

http://offnews.bg/news/n_1/n_653983.html

Европейската комисия обяви, че предприема първата стъпка по откриването на наказателна процедура срещу Унгария заради приетите промени в закона за висшето образование, заради които може да бъде закрит Централноевропейския университет в Будапеща. Новият закон изисква отнемане на лиценза на чуждите университети, които нямат кампус в страните, от които произхождат. Централноевропейския университет е основан през 1991 година от американския милиардер от унгарски произход Джордж Сорос. В него се обучават 1400 души от над 100 страни. Комисията съобщи, че по въпроса с миграцията засега ще остане в диалог с унгарските власти и няма да предприеме наказания, въпреки че Унгария отказва да изпълни квотите за разселването на мигранти. По-късно днес ЕК ще оповести отговори по темата за предвиденото от унгарското правителство допитване в кампанията "Спри Брюксел". Целта е да бъдат опровергани подвеждащи твърдения за решенията, приемани от институциите на ЕС, които трябва да бъдат прилагани от държавите в Общността, съобщи БТА. ЕК съобщи още, че ще следи развитието на въпроса, свързан с унгарското законодателство за регистрацията на неправителствените организации. Комисията отбеляза, че развитието на темата с предприетата днес наказателна процедура ще зависи от отговорите, които се очакват от унгарските власти. Темата за Унгария ще бъде обсъдена днес следобед на пленарната сесия на Европейския парламент в Брюксел, в присъствието на унгарския премиер Виктор Орбан.

Дават работа на 356 младежи в Плевенско

https://www.24chasa.bg/region/article/6191089

Дават работа на 356 младежи в Плевенско 
356 младежи на възраст до 29 г. ще получат назначение в област Плевен. Това стана ясно, след като в сряда областната комисията по заетост одобри подадените от работодатели заявки по схемата "Обучения и заетост за младите хора" на оперативната програма "Развитие на човешките ресурси" 2014-2020 г. След оценка по методика,

ДАНС проверява цените на природния газ

http://econ.bg/Новини/ДАНС-проверява-цените-на-природния-газ_l.a_i.741699_at.1.html

Проверките, които прокуратурата и ДАНС правят в Комисията за енергийно и водно регулиране са свързани с цените, на които се продава природен газ на...

IAAF отне златните медали на руската щафета на 4х400 м при жените от световното в Москва

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/04/26/2960485_iaaf_otne_zlatnite_medali_na_ruskata_shtafeta_na_4h400/?ref=rss


Международната федерация по лека атлетика (IAAF) отне златните медали на руската щафета на 4х400 метра при жените от световното първенство през 2013 г. заради положителна допинг проба на Антонина Кривошапка, съобщи ТАСС.

Освен това Кривошапка загуби и бронзовия си медал в дисциплината 400 метра. IAAF отне състезателните ѝ права за период от две години - от 7 септември 2016 г. до 6 септември 2018 г.

Заради нея Русия загуби сребърните олимпийски...

"Аз съм талибан. Искам убежище"

http://offnews.bg/news/n_1/n_653986.html

Имал ли е "Калашников"? И стрелял ли е с него срещу полицаи? Преди няколко месеца Важид С. отговаря и на двата въпроса с "да". Затова тази седмица 28-годишният афганистанец е изправен пред съда в Берлин. Той е заподозрян, че като "член на талибаните" е нарушил закона за контрола над оръжията. Освен това е обвинен в "съучастие в опит за убийство" в два случая. Според Федералната прокуратура, Важид С. се е присъединил към талибаните през 2009 година. Първоначално той е снабдявал своя военен отряд с хранителни продукти и муниции, а през 2014 година е участвал и в нападения срещу афганистански полицаи в провинция Каписа, североизточно от Кабул. При нападенията Важид С. е използвал автомат "Калашников". Младият мъж сам е разказал всичко това пред Федералната служба за бежанците и миграцията (BAMF). Затова през октомври 2016 година той е арестуван в провинция Саксония-Анхалт. Пред полицаите той отново изтъкнал, че е бил част от талибаните. Само за да остане в Германия? Защо му е обаче да твърди такова нещо и да се самообвинява в извършването на тежки престъпления? Даниел Шправке, адвокат на 28-годишния афганистанец, дава следния отговор: "Той се е надявал на по-добър живот в Европа." По думите на Шправке, Важид С. е избягал през 2015 от Афганистан по икономически причини. "Пристигайки тук, той не е можел да разчита на нормална виза. И тъй като е нямал друг изход, е съчинил една история, която да му помогне някой ден да получи статут на бежанец", казва адвокатът. Днес Даниел Шправке ще представи пред съда декларация, подписана от неговия клиент, в която афганистанецът се отказва от предишните си показания. "Задача на главната прокуратура е да докаже, че Важид С. е бил член на чуждестранна групировка. По мое мнение, прокуратурата няма достатъчно доказателствен материал", казва Шправке. Той изхожда от презумпцията за оправдателна присъда, която от своя страна може да доведе до екстрадирането на неговия клиент. Четирима, 70 или няколко хиляди? Важид С. не е единичен случай. Федералната прокуратура води разследване срещу повече от 70 вероятни талибани в Германия. Срещу четирима от тях е повдигнато обвинение. В момента се подготвя и петият обвинителен акт. Според германското списание "Шпигел" е възможно да има още много подобни случаи. "Няколко хиляди души са заявили на изслушванията във Федералната служба за бежанците и миграцията, че са имали контакти с талибаните. Или пък че дори са се сражавали на тяхна страна", се казва в публикация на изданието. Пред Дойче Веле Федералната служба за бежанците и миграцията потвърди, че има "лица, които при изслушванията са заявили, че се били членове на талибаните". Някои от тях са твърдели, че се били вербувани от радикални ислямистки бойци и по-късно са избягали. Винаги, когато BAMF узнае за извършени престъпления, тя предава случаите на отговорните правоохранителни органи. Ако се докаже, че бежанците са участвали във военни престъпления или престъпления срещу човечеството, службата не им издава разрешително за престой. А какво става в случаите, когато кандидат за убежище признае, че е работил за талибаните, но не е участвал в престъпления? Та нали ООН не разглежда талибаните като терористична организация? Всъщност BAMF дава ясно да се разбере, че това, че някой е бил вербуван и е бил член на талибаните, не му дава автоматично право да получи на убежище. От службата уточняват обаче, че в отделни случаи може де се стигне до предоставяне на закрила: "Когато човешките им права са застрашени." Така например в Пакистан и Афганистан членовете на талибаните са заплашени от смъртно наказание. Последно във вторник (25 април) в един военен затвор в Пакистан бяха обесени четирима осъдени на смърт талибани. Това е само началото? Сега съдиите в Берлин трябва да установят дали Важид С. действително е извършвал престъпления, или е лъгал от отчаяние. Впрочем, съдиите са длъжни да преценят и дали талибаните трябва да бъдат класифицирани като "чуждестранна терористична организация", или не. Не за първи път в Берлинският съд в квартал Шьонеберг ще се пише правна история. След края на Втората световна война именно тук военните съдии на съюзническите армии за първи път се запознават с обвинителните актове срещу нацистките военнопрестъпници, останали живи. А само една година по-рано в същата зала се води показния процес срещу бойците на съпротивата от 20 юли 1944 година. Тук са произнесени и смъртните присъди срещу Клаус фон Щауфенберг и срещу още над 100 противници на Хитлер. Как ли ще приключи одисеята на един мъж, който, уж търсейки щастието си в Германия, се е заплел в лъжи? Този процес може би поставя началото на цяла редица от подобни казуси. Дойче веле

Почина синът на зам.-председателя на парламента Явор Нотев - Борислав

https://www.24chasa.bg/novini/article/6191054

Почина синът на зам.-председателя на парламента Явор Нотев - Борислав"Дълбоки съболезнования! Вчера следобед внезапно почина Борислав Нотев, единственият син на зам.-председателя на НС Явор Нотев. Бог да го прости!". Това написа в профила си във фейсбук Магдалена Ташева - бивша депутатка от "Атака". Борислав Нотев си отиде само на 36 години. Той е магистър по право и беше съветник на правосъдния министър Меглена

Над 1000 човека назначени на партиен принцип в Чистотата на Пловдив

http://offnews.bg/news/n_1/n_653980.html

ДСБ - Пловдив заведе и спечели дело в съда срещу администрацията в Пловдив да даде информация, която дълго е отказвала, а именно за реализираните назначения в общинските предприятия за периода 01.2011 – 08.2016 г. Делото е заведено, тъй като ръководството на общината е отказало да даде информация. По този начин съдът принуди Кмета да разкрие тези данни пред гражданите на Пловдив, пишат в съобщение до медиите от ДСБ - Пловдив с лидер Йордан Иванов. "Наш екип в момента продължава да обработва данните, но до тук от получената информация става пределно ясно, че 1183 назначения от 01.01.2011 г. до 15.08.2016 г. в ОП „Чистота“ са ставали непрозрачно, в нарушение на законодателството на Република България. Това са назначения на партиен принцип, които са правени на тъмно и заради които системно е нарушавано българското законодателство. Общинските предприятия имат задължението да обявяват свободните работни места в Агенция по заетостта, за да може всички незаети, заинтересовани лица да бъдат информирани за съответната вакантна позиция. Ръководството на ОП Чистота е нарушило това свое задължение 1183 пъти, за да може да назначи кадри, на чиито глас управляващите разчитат по време на избори.  Общинските Предприятия в Пловдив са се превърнали в център за скрито купуване на гласове чрез партийни назначения с парите на пловдивчани. Това е една порочна практика, добре позната на обществото и решаването на този системен проблем минава на първо място през прозрачната работа на институциите в нашия Пловдив", обяснява в позицията си местната структура. Във връзка с това погазване на закона ДСБ - Пловдив настоява: 1. Незабавно кметът на Пловдив Иван Тотев да назначи проверка в ОП „Чистота“, която да установи извършените нарушения и след като те се потвърдят да поиска оставката на Директора на ОП „Чистота“ със същите плам и енергия, с които бранеше даването на Пловдивския панаир на олигархията в лицето на Георги Гергов.  2. Настояваме ОбС Пловдив и ръководството на общината да предоставят на пловдивчани в най-кратки срокове информация дали е нарушавана процедурата при назначенията в другите общински предприятия в Пловдив. 3. Ще внесем сигнал в правна комисия към ОбС Пловдив. 4. Наш екип продължава да търси нарушения, касаещи скрито купуване на гласове с парите на пловдивчани. ДСБ в Пловдив се обявява категорично против продължаването на порочната практика с партийните назначения и безкрайното раздуване на администрацията на всички нива, включително и щатните разписания в общинските предприятия. Тази практика води до неефективно изразходване на и без това оскъдния обществен ресурс, от една страна поради раздутия щат, а от друга страна поради сгрешените процедури, обслужващи партийни интереси, при подбора на кадрите. Против сме системното нарушаване на установените норми в законодателство от общинската администрация и налаганата дискриминация на партиен принцип, упражнявана върху пловдивчани, когато си търсят работа. ОТ ДСБ припомнят, че не са подкрепили бюджет 2017 с основен аргумент, че това е бюджет на партийните назначения.

Правителството реши да се преговаря за шведските изтребители "Грипен"

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/04/26/2960493_pravitelstvoto_reshi_da_se_pregovaria_za_shvedskite/?ref=rss


В едно от последните си заседания служебното правителство одобри избора на шведския "Грипен" за новия тип изтребител за нуждите на армията, предаде Би Ти Ви. Решението е взето на закрито заседание, като разгледаният документ е с гриф за класифицирана информация, посочва телевизията.

България избираше между три предложения – от Португалия с логистичен пакет САЩ, от Швеция и от Италия. Преди два дни Министерството на отбраната съобщи, че работната група е...

Правителството реши да се преговаря с шведския "Грипен" за новите изтребители

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/04/26/2960493_pravitelstvoto_reshi_da_se_pregovaria_s_shvedskiia/?ref=rss


В едно от последните си заседания служебното правителство одобри избора на шведския "Грипен" за новия тип изтребител за нуждите на армията, предаде Би Ти Ви. Решението е взето на закрито заседание, като разгледаният документ е с гриф за класифицирана информация, посочва телевизията.

България избираше между три предложения – от Португалия с логистичен пакет САЩ, от Швеция и от Италия. Преди два дни Министерството на отбраната съобщи, че работната група е...

Daimler готви инвеститорите за "Дизелгейт" и в Mercedes

https://news.bg/companies/daimler-gotvi-investitorite-za-dizelgeyt-i-v-mercedes.html

Немската компания за луксозни автомобили също може да се окаже замесена в скандала

Руснаци крият с фалшиви фасади грозните къщи заради Мондиал 2018

http://offnews.bg/news/n_1/n_653982.html

В няколко района на град Самара ще се появят огради с височина 2-2,5 метра, съобщиха от управата на руския град. Целта е да бъдат скрити грозните сгради по време на Мондиал 2018.   Най-дългата преграда ще минава през цели пет квартала на града, в който живеят доста волжки българи. За целта вече са гласувани 21 милиона рубли от общинския бюджет. "Някои сгради ще бъдат аварийно опразнени, като временно ще бъдат скрити зад фалшиви фасади. Искаме да представим нашия град пред гостите само откъм хубавата страна", заяви Елена Бондаренко от департамента по благоустройство. По данни на кметството от спешен ремонт иначе се нуждаят 456 кооперации. Няма как те да бъдат оправени за толкова кратко време. Стадионът в Самара Световното първенство по футбол ще бъде проведено от 14 юни до 15 юли следващата година. Домакини са 12 стадиона в 11 града на Русия: Москва, Калининград, Санкт Петербург, Волгоград, Казан, Нижний Новгород, Самара, Саранск, Ростов на Дон, Сочи и Екатеринбург.

Германските инвеститори пак попитаха няма ли България да се бори с корупцията

http://www.dnevnik.bg/biznes/2017/04/26/2960478_germanskite_investitori_pak_popitaha_niama_li/?ref=rss


България става все по-атрактивна дестинация за инвестиции въпреки продължаващите проблеми, за които инвеститорите алармират от години и които с години не се решават. Това заяви, цитиран от БТА, зам.-управителят на Германо-българската индустриално-търговска камара (ГБИТК) Кармен Щрук при представянето на резултатите от годишната анкета "Бизнес средата в България".

Германо-българската индустриално-търговска камара провежда от 2005 г. година анкетата за бизнес...

Петър Кънев поведе парламентарна делегация в столицата на Азербайджан

http://www.cross.bg/kunev-azerbaiidzhan-petur-1541329.html

/КРОСС/ Народният представител от Коалиция „БСП за България" инж. Петър Кънев участва в заседание на Парламентарната асамблея на Черноморското икономическо сътрудничество (ПАЧИС), която се проведе в столицата на Азербайджан - Баку. Депутатът е ръководител на делегация от 44-тото Народно събрание, която се включи във форума. „По време на заседанието бяха обсъдени множество важни въпроси, свързани с подготовката на Генералната асамблея на организацията. Тя ще се проведе през месец юли в Истанбул. Тогава предстои избор на вицепрезидент и на зам.-генерални секретари. Ще бъдат дискутирани и редица други проблеми", коментира от Баку инж. Петър Кънев. В ПАЧИС членуват 12 страни - Азербайджан , Албания, Армения, България, Грузия, Гърция, Република Молдова, Румъния, Руската федерация, Сърбия и Черна гора, Турция и Украйна.

Новоизбраните депутати си гласуваха 61 дни почивка годишно

https://www.24chasa.bg/novini/article/6191083

Новоизбраните депутати си гласуваха 61 дни почивка годишноНовоизбраните депутати приеха да почиват 61 дни годишно. Това стана факт с приетите промени в Правилника за дейността на Народното събрание, предаде БГНЕС. „За“ текста гласуваха единодушно 169 народни представители. Съгласно приетите текстове от правилника на Народното събрание парламентът ще работи на три сесии годишно.

Стилиян Петров отново ще играе пред родна публика

http://www.cross.bg/berbatov-petrov-terena-1541328.html

/КРОСС/ Стилиян Петров се връща на терена пред родна публика. Това ще стане за първи път, откакто той се пребори с левкемията. Той ще бъде част от благотворителното мач, организирано от фондациите на Димитър Бербатов и Луиш Фиго.Стенли е поредният поканен от Бербатов за шоуто, което ще се проведе на 14 юни на Националния стадион „Васил Левски". „Той ни показваше какво е да се бориш на терена. Той ги бореше, аз вкарвах. Удоволствие беше да играем рамо до рамо в националния отбор! Винаги готов да се жертва за отбора - без капка егоизъм. Истински капитан", написа Бербатов в профила си във Фейсбук. Стилиян Петров се отказа принудително от футбола през 2012 г., след като беше диагностициран с левкемия. Три години по-късно той успя да се пребори с коварната болест. Опита дори да се върне на терена, но от тогава така и не се е представял отново пред родните фенове. Това ще стане на 14 юни, като Стенли ще се присъедини към още куп звезди, които ще дойдат за благотворителното шоу като Христо Стоичков, Райън Гигс, Пол Скоулс, Гари Невил, Едвин Ван Дер Сар, Неманя Видич, Патрис Евра, Роберто Карлос, Робер Пирес, Деко, Франческо Толдо, Йенс Леман и Мичел Салгадо.  

Палатков лагер в Стара Загора ще брани парк Бедечка

http://offnews.bg/news/n_1/n_653981.html

Палатков лагер ще посрещне общинските съветници в Стара Загора преди утрешното им заседание, за да им напомни, че преди 7 месеца дадоха едно обещание пред гражданите на Стара Загора - максимално запазване на зелените площи в парк Бедечка. Инициативата е организирана от екоактивистите от "Запазете Бедечка". Поводът е поредното гледане на казуса на общинска сесия, както и абсурдните заключения на временната комисия по казуса. Още тази вечер се очаква да бъдат разпънати палатките пред общината в града на липите. Паркът отново е изправен пред смъртна заплаха, заявяват екоактивистите. Те отправиха и призив към общинските съветници и към хората от Стара Загора: "Вие, госпожи и господа общински съветници, признахте, че през годините е имало много грешки, пороци и незаконни действия в посока унищожаването на Бедечка. И обещахте, че ще ги поправите. Сега ние се събираме, за да ви го напомним и отново да повторим „Стига лъжи! Стига беззакония!“. Нужно е разследване, а не политически интриги. Вземете палатка и приятели, китара, столче и рибарски принадлежности за ловене на шарани в мътна вода и елате на площада пред Обищна Стара Загора в 17:00 ч. Нека застанем срещу манипулациите на т.нар. комисия за Бедечка, която изрече лъжа след лъжа. Ако не разполагате с необходимото оборудване за събтитието, но искате да изразите волята си като станете част от палатковия лагер, моля свържете се с нас. Ще се постараем да осигурим необходимото за да прекараме една чудесна вечер под звездите :)"  

Обявиха 25 април за ден на "Ла Ла Ленд" в Лос Анджелис

http://www.moreto.net/novini.php?n=349781

Облечени в ярки костюми танцьори направиха зрелищно шоу по фасадата на кметството в Лос Анджелис. Поводът беше обявяването на 25 април за ден на "Ла ла ленд". По този начин градските власти засвидетелстват уважението си към романтичния мюзикъл, носител на 6 награди "Оскар".

Френското разузнаване обвини режима на Асад за атаката в Хан Шейхун

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/04/26/2960469_frenskoto_razuznavane_obvini_rejima_na_asad_za_atakata/?ref=rss


Режимът в Дамаск е отговорен за атаката с газ зарин срещу сирийския град Хан Шейхун, извършена на 4 април и отнела живота на 87 души.

Това показва доклад на френското разузнаване, представен днес от министъра на външните работи Жан-Марк Еро и цитиран от "Франс прес" и БТА.

"Няма никакво съмнение, че е бил използван зарин. Отговорността на сирийския режим също не поражда никакво съмнение предвид процеса на произвеждане на използвания...

Близо 200 сухиндолци протестират заради затворен от слачище път

https://www.24chasa.bg/region/article/6191029

Близо 200 сухиндолци протестират заради затворен от слачище пътБлизо 200 жители на Сухиндол и 4 села в общината, начело с кмета Пламен Чернев, излязоха на протест със знамена и плакати заради затворен от 2 години път, на който се изсипа свлачище. По предварителни изчисления ремонтът на участъка, откъснал селата, ще струва близо 6 млн. лв.  "Обходният път е силно компрометиран,

Владимир Путин обяви новите условия за жителство в Москва

http://www.cross.bg/pytin-vladimir-moskva-1541327.html

/КРОСС/ Руският президент Владимир Путин призова за нови условия при подписване на закона за ремонт на порутени жилища и за презаселване на граждани в Москва. Държавният глава счита за неприемливо нарушаването на правата на хората, особено на правото на собственост, съобщи ТАСС.  "Няма да позволя да се нарушват правата на гражданите. Ще се придържам към законите, за да има диалог с руското население", Путин по време на среща с членове на правителството. По думите му, е неприемливо да се презасели столицата на Русия. "Не може да се прилагат правила насилствено, но те трябва да се спазват от жителите на столицата", каза още Владимир Путин.  Програмата за новото жилишно обновяване беше обявена през февруари тази година на срещата на Владимир Путин с кмета на Москва. Те решиха да се включат 25 милиона квадратни метра за недвижими имоти (около осем хиляди къщи), в които да живеят 1,6 милиона души. Проектозаконът за ремонтите е приет от Държавната дума на първо четене. Той ще трябва да мине на още две четения. В случай на окончателно решение, ще влезе в сила след официалното му публикуване.

Институтът за икономически изследвания на БАН представи резултатите от национално проучване на бизнес средата

http://www.cross.bg/kompanii-firmi-predpriyatiya-1541326.html

/КРОСС/ Институтът за икономически изследвания на БАН представи резултатите от Националното проучване „Състояние, динамика и перспективи на кредитната активност в България". Изследването е възложено от Българска банка за развитие (ББР) и обхваща 1 023 български компании от цялата страна. Сред тях най-многобройни в извадката са микро и малките фирми - 614, средните и големи предприятия са съответно 210 и 199. В проучването са участвали над 512 компании от сектор „Промишленост", 410 фирми от сектор „Услуги" и 101 от сектор „Селско и горско стопанство". Над 20% повече са малките и средни предприятия в България в сравнение с Европейския съюз. У нас делът на тези компании в икономиката е около 98%, докато средно за ЕС той е две трети. Преобладаващата част от МСП (над 90%) са със заетост под 10 души, като повече от 4/5 от тях са в сферата на услугите. Такъв тип предприятия не могат да бъдат гръбнак на стабилна икономика, смятат учените. Крупните производства съдействат за създаването на необходимото за тях обкръжение от МСП. Оттук произтича и необходимостта от целенасочена индустриална политика на държавно равнище - грижа за създаване на условия, заздравяване и поддържане на стабилни големи национални предприятия. Сред ключовите сектори за ефективно работеща и устойчива икономика у нас са промишлеността, селското стопанство, туризмът, строителството и транспортните подотрасли

Не само кметът на Добрич ще дава пари за даравоти деца, но и фонд

https://www.24chasa.bg/region/article/6191071

Не само кметът на Добрич ще дава пари
за даравоти деца, но и фонд Създаването на фонд за подпомагане на талантливи деца предложи на заседанието на Общинския съвет кметът на Добрич Йордан Йорданов . Той посочи, че подобни фондове имат и други общини у нас. Идеята е фондът да разполага с 20-25 хиляди лева, които да се осигурят от общинския бюджет. Съветниците приеха Програма на мерките за закрила на деца с

Антидрога кампания проведоха полицаи в Берковица

https://www.24chasa.bg/region/article/6191078

Антидрога кампания проведоха полицаи в БерковицаИнформационна кампания за опасностите от употребата на наркотични вещества бе проведена с ученици от 6, 7 и 8 клас на Четвърто ОУ „Георги С. Раковски“ Берковица. Беседите изнесоха служители на РУ Берковица, представители на комисията за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните при Община Берковица и поканеният като

Колко струва "Диор"? "Луи Вюитон" дава 12 млрд. евро

http://clubz.bg/53255-kolko_struva_dior_lui_vyuiton_dava_12_mlrd_evro

Колко струва модната къща "Кристиан Диор"? Ако се съди по намерението на най-голямата компания за мода и аксесоари в света - френският конгломерат "Люи Вюитон" (Louis Vuitton Моët Hennessy - LVMH) - 12,1 милиарда евро. Това е цената на сделката, с която престижната "Диор" ще стане част от империята на LVMH. Новината съобщи френският милиардер Бернар Арно, който контролира марките. LVMH отдавна притежава парфюмерията и козметиката с марка "Диор". Сега с поредица от сделки трябва да придобие и модния й бизнес.

Самият Бернар Арно е съобщил новината за предстоящата сделка - една от най-големите в света на модата, предаде Франс прес.

Модната къща "Кристиан Диор" е една от най-престижните марки в света на лукса - предлага кожени изделия, висша мода, конфекция, бижута и обувки. Продуктите й се продават в 198 бутика в света, а за последните 5 години продажбите са се удвоили. Само през 2016 г. марката има продажби за над 2 милиарда евро.

В същото време луксозните стоки от конгломерата "Луи Вюитон" за 2016 г. са постигнали рекорд - чистата печалба е нараснала с 11 на сто в сравнение с 2015 г., а продажбите са на стойност над 37 милиарда евро.

Веднага след новината за предстоящото поглъщане на "Диор" акциите и на двете компании веднага поскъпнаха. Всъщност сделката ще опрости финансовите взаимоотношения между компаниите. Бернар Арно иска да купи останалите 25,9% от акциите на "Диор", които все още не притежава. За целта "Арно груп" ще предостави акции на компанията Hermes или пари в брой в размер на 260 евро на акция, цена с 15% по-висока от тази на затваряне в борсовата сесия в понеделник.

С купуването на 100 % от акциите на "Диор", Бернар Арно и LVMH ще прибавят модната къща към звезния списък, в който вече фигурират "Живанши", "Фенди", "Кензо". За първи път милиардерът придобива акции от "Диор" още през 1984 г.

Сидни Толедано, изпълнителен директор на модна къща Christian Dior, заяви, че влиянието на сделката върху осемте производствени площадки, които марката притежава във Франция, ще бъде незначително. Производствената структура на марката няма да претърпи промени, а ще "продължи да работи със същата продуктивност и иновативност", заявява Толедано.

Нова парламентарна комисия ще се бори със сивия сектор и контрабандата

http://econ.bg/Новини/Нова-парламентарна-комисия-ще-се-бори-със-сивия-сектор-и-контрабандата_l.a_i.741698_at.1.html

По предложение на Обединените патриоти ще бъде създадена нова постоянна парламентарна комисия. Тя ще е за наблюдение на приходните агенции и борба...

Турция можела да спаси ЕС от разпад

http://www.cross.bg/tyrtziya-erdogan-zayavi-1541324.html

/КРОСС/ Анкара може да преразгледа позицията си за присъединяването към ЕС, ако бъде оставена да чака още дълго и ако сегашното враждебно отношение на някои държави от съюза се запази, заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган, цитиран от Ройтерс. Ердоган заяви още, че решението на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) да постави Турция под наблюдение е „напълно политическо" и Анкара не го признава. Турският президент заяви още, че е готов да постави на референдум въпроса за присъединяването към ЕС и че Турция не може да чака до безкрайност, след като от 54 години стои пред вратата. „Ако те не постъпват искрено, ние трябва да намерим изход. Защо да искаме още дълго? Говорим за 54 години", заяви Ердоган. „Великобритания попита своите хора и те гласуваха за брекзит... Те имат душевен мир, те вървят към ново бъдеще и същото нещо беше проведено от Норвегия (...), а същото нещо може да се приложи и за Турция", каза още той. Според Ердоган освен това ЕС бил „на ръба на разпадането". „Една или две страни не могат да поддържат ЕС жив. Имат нужда от страна като Турция, различна страна, олицетворяваща различна вяра, това би ги направило много силни", смята Ердоган. „Изглежда, че държавите членки на ЕС не осъзнават този факт. Те смятат, че е много трудно да приемат мюсюлманска страна като Турция", каза още той.  

Варненски ученици отличени в състезание за разработване на философско есе

http://www.moreto.net/novini.php?n=349767

Николета Добрева от XII В кл. и Пламена Янчева от XII Д кл. на Национална гимназия за хуманитарни науки и изкуства „Константин Преславски” – Варна се класираха съответно на първо и второ място на Националното ученическо състезание за разработване на философско есе, организирано от Философския факултет на Великотърновския университет „Св.

Вотът в чужбина през годините - анализ на победителите и губещите

http://offnews.bg/news/n_1/n_653976.html

ДПС е най-поощряваната от вота в чужбина партия, докато БСП е най-ощетената. Това показва изследване на Българската асоциация по изборни системи , предоставено пред OFFNews. Вотът в чужбина започва да оказва влияние върху разпределението на мандатите в България от 2001-ва година насам. Това се дължи на законодателните промени, които позволяват гласуването да става и извън дипломатичсеките представителства на България, пише в коментара си към изследването Даниел Пейчев от БАИС. Гласовете от чужбина за Движението за права и свободи носят между 2 и 4 мандата от чужбина повече, спрямо гласовете от страната на всички парламентарни избори от 2001 до 2014. Изключение правят изборите през настоящата година и тези от 2009, когато партията изкривява резултата сериозно и печели цели пет мандата повече с гласовете от Турция. Най-големият губещ от гласуването в чужбина, поради традиционно незавидния брой гласове, които получава там, е Българската социалистическа партия. Ако изключим гласуването в чужбина от резултатите на парламентарните избори, левицата би имала през същия този период 9 мандата повече. На последните парламентарни гласуването зад граница не „изкриви” изборните резултати главно заради разцеплението на имащите право на глас в южната ни съседка. ДОСТ не успя да мине бариерата, но ако го беше направила, партията на Местан щеше да вземе между 9 и 11 мандата. Тази възможност създава скрито чувство за несправедливост в обществото. Това, от своя страна, може да подкопае доверието в изборния процес. Спрямо настоящата ситуация, начините за недопускане на такава хипотеза са три. Всички те – от законни, по-законни, смята Пейчев. Първият е забраната за гласуване на българските граждани извън територията на България, освен в дипломатическите представителства. Така е било до 2001-ва година. У нас можем да вземем пример от Турция и да се удължи срока за гласуване, за да се избегне аргумента с невъзможността за упражняване на глас заради разстоянията. Подобна мярка ще елиминира парадокси като изборна агитация в деня на гласуване, които не могат да бъдат наказани от нашето законодателство заради липсата на юрисдикция. Вторият начин е премахването на двойното гражданство. Противно на ширещото се мнение за промени в Конституцията, българското гражданство се урежда от Закона за българското гражданство, тоест подобна промяна е от компетенцията на Обикновено Народно събрание (каквото е и настоящето 44-то) и народните представители могат да правят промени в закона с обикновено мнозинство с кворум. Третият и последен работещ вариант е „усложняване” на бюлетината. Тук косвено може да се изисква необходимост дори от минимални знания по български език при упражняване на правото на глас. Това не е ценз, а право и задължение, според основополагащия закон в страната.

Ще обновяват сградата на Комплекса за социални услуги за деца и семейства в Русе

https://www.24chasa.bg/region/article/6191058

Ще обновяват сградата на Комплекса за социални услуги за деца и семейства в РусеПредстои цялостно обновяване на сградата на Комплекса за социални услуги за деца и семейства в Русе, съобщиха от местната Община. Проектът е на стойност 1 463 794,74 лв. и е с продължителност 30 месеца. Той предвижда цялостно обновяване на сградата на Комплекса за социални услуги за деца и семейства (КСУДС) и прилежащото дворно пространство чрез

Шефката на съветниците в Пловдив: Няма пречка да отменим решението за акциите от панаира

https://www.24chasa.bg/novini/article/6191084

Шефката на съветниците в Пловдив: Няма пречка да отменим решението за акциите от панаираВ кметския екип изненадани подготвят новото предложение, противници на сделката потриват ръце "Все още решението на пловдивския общински съвет, с което одобряваме да вземем от държавата 20,63% от акциите на панаира, не е влязло в сила. Не е минал двуседмичният срок от вземането му и няма никаква пречка да го отменим".

Първо в "24 часа": Тир се обърна на АМ "Тракия", шофьорът е заклещен в кабината

https://www.24chasa.bg/region/article/6191062

Първо в "24 часа": Тир се обърна на АМ "Тракия", шофьорът е заклещен в кабинатаТир се е обърнал на магистрала "Тракия", на километър преди Карнобат, в посока към София, научи "24 часа". Шофьорът е останал блокиран в кабината, но е в съзнание,  с него по телефона говорят служители на МВР, казаха осведомени. Към мястото пътуват екипи на полицията и пожарната. Инцидентът е станал малко след 14 ч. , причините се изясняват.

Депутатки от "Воля" се заключиха в парламента

https://www.actualno.com/politics/deputatki-ot-volja-se-zakluchiha-v-parlamenta-news_608089.html

Млади депутатки от партия "Воля" са изпаднали  в паника, след като останали заключени в стаята си. Наложило се сътрудници на парламентарната група да прибягнат до помощ от администрацията на Народното събрание. Спешно беше извикан майстор, който да ги отключи, съобщи Кан

В библиотеката ромчета учат български

https://www.24chasa.bg/region/article/6191064

В библиотеката ромчета учат български
24 деца от ромски произход на възраст 4-6 години и техните родители показаха резултатите от проект „Библиотеката - посредник в образователната интеграция на деца от ромската общност” на рекионалната библиотека „Дора Габе” в Добрич, с помощта на „Глобални библиотеки”, Партньор е фондация „Ръка за помощ”-Добрич. От септември 2016 г.

Календар на "Междузвездни войни"

http://clubz.bg/53254-kalendar_na_mejduzvezdni_vojni

Епизод IX от "Междузвездни войни" вече има резервация за световните кина. Филмът на Колин Тревъроу, който ще затвори новата трилогия от сагата, тръгва на голям екран на 24 май 2019 г., обявиха от "Дисни". Студиото анонсира кога ще са премиерите и на други от горещо чаканите си филми.

Следващият "Индиана Джоунс" например се измества с цяла година напред след заявената си първоначална дата – от 19 юли 2019 г. до 10 юли 2020 г. Това отваря пътя пред игралната версия на "Цар Лъв“, която ще гледаме от 19 юли 2019-а. "Замръзналото кралство 2" пък тръгва на 27 ноември същата година.

Що се отнася до Епизод IX, за него се знае много малко. Автори на сценария са Тревъроу и Дерек Конъли. По-рано този месец от "Лукасфилм" съобщиха, че покойната Кари Фишър няма да участва във филма като Лея Органа.

И "Междузвездни войни: Силата се пробужда", и "Rogue One: История от Междузвездни войни“ се появиха в средата на декември. Това ще стане и с Епизод VIII – "Последните джедаи" (15 декември 2017-а).

Сега "Дисни" и "Лукасфилм" искат да тестват летния коридор, пише "Холивуд рипортър". Преди "Силата се пробужда" всички филми от сагата излизаха именно през лятото.

По-рано бе обявено кога ще е премиерата на друго заглавие от поредицата (все още неназовано) – паралелната история за Хан Соло. Тя излиза по кината на 25 май 2018-а.

Добрите новини за почитателите на "Междузвездни войни" са, че разликата между "Последните джедаи" (технически – Епизод VIII) и Епизод IX ще е по-малка от 2-годишното чакане за Епизод VIII след "Силата се пробужда". Това ще е краят на третата трилогия от поредицата, а как предстои тя да продължи – все още не е обявено.

Изпълнителният директор на "Дисни" Боб Айгър анонсира, че компанията планира поне още 15 години филми, т.е. сагата ще се простре на повече от половин век след появата на оригиналната "Нова надежда" (1977).

В останалата част от календара на студиото се вижда 2-годишно отлагане на премиерата на Gigantic, семеен анимационен филм, от 21 ноември 2018-а до 25 ноември 2020-а. Забавя се още премиерата на продължението на "Разбивачът Ралф" – от 9 март 2018-а до 21 ноември 2018 г.

Епизод VIII. Междузвездни войни: Последните джедаи
15 декември 2017 г.

Филмът за Хан Соло (неназован)
25 май 2018 г.

Епизод IX. Междузвездни войни (неназован)
24 май 2019 г.

***

Разбивачът Ралф 2
21 ноември 2018 г.

Цар Лъв (игрална версия)
19 юли 2019 г.

Замръзналото кралство 2
27 ноември 2019 г.

Индиана Джоунс (неназован)
10 юли 2020 г.

Площад Славейков 

Стефка Стоянова с нова книга “Гатанки крилати, малко чудновати”

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/LARudFnQjP0/

На 25 април 2017 г. излезе от печат най-новата книга на Стефка Стоянова „Гатанки крилати, малко чудновати”, издадена от „Либра Скорп”. Това е петата книга на авторката, ориентирана към малките читатели, след „Омагьосаната принцеса”/2014 г./ „Магаренцето Тони”, „Светът на чудесата”/2015 г./ и „Приказната градина”/2016 г./

Сто гатанки за малки, големи и още по-големи момичета и момчета. От лесни, през по-трудни, до съвсем трудни. Опитайте да отгатнете!

korica-_gatanki

По-ниският корпоративен данък в САЩ може да има негативни последици за бюджета

http://www.investor.bg/sasht/337/a/po-niskiiat-korporativen-danyk-v-sasht-moje-da-ima-negativni-posledici-za-biudjeta-238246/

Според експертна оценка на американски мозъчен тръст реформата може да струва на страната над 2 млрд. долара за 10 години

Петима ранени при взрив в микробус в Истанбул (СНИМКА)

//dariknews.bg/novini/sviat/petima-raneni-pri-vzriv-v-mikrobus-v-istanbul-snimka-2019899

Поне петима души са ранени при експлозия в микробус в турския град Истанбул, съобщи в. „Хюриет”.

По информация на вестника, в превозното средство е имало студенти.

Милен Лахчев напусна Германея

//dariknews.bg/regioni/kiustendil/milen-lahchev-napusna-germaneia-2019900

Младият старши треньор на Германея Сапарева баня Милен Лахчев подаде оставка. 

Бившият футболист на Локомотив София и Марек пое отбора от югозападния град през януари тази година, но напуска дни след домакинската загуба от Пирин Разлог с 2:3. 

Отборът на Германея е сер

Третият метролъч ще намали с 14 000 дневно колите по улиците в София

//dariknews.bg/novini/biznes/tretiiat-metrolych-shte-namali-s-14-000-dnevno-kolite-po-ulicite-v-sofiia-2019901

От 2019-а година половин милион души ежедневно ще се возят в софийското метро.  С пускането на третата линия от бул. „Владимир Вазов” до квартал „Горна баня”, местната власт очаква автомобилният трафик в столицата да се намали.  По време на инспекция на строителнит

Бургазлийка е най-младото попълнение в проекта "Аз съм българка"

//dariknews.bg/regioni/burgas/burgazlijka-e-naj-mladoto-popylnenie-v-proekta-az-sym-bylgarka-2019902

30 сюжета, 23 момичета и две деца, показват красотата на родината през обектива на талантливия фотограф Радослав Първанов

Реформаторите предлагат шест точки за становището за "Газпром"

https://www.actualno.com/business/reformatorite-predlagat-shest-tochki-za-stanovishteto-za-gazprom-news_608088.html

До края на седемседмичния срок, в който България трябва да представи становище относно предложението за предоговаряне на договора с "Газпром" за доставка на природен газ остават седмица и 1 ден. Дотук официално не е представена българска позиция, но текат различни инициати

Лазаров: Нямам притеснения, процедурата за АМ "Марица" е на най-ниска цена

https://www.24chasa.bg/novini/article/6191032

Лазаров: Нямам притеснения, процедурата за АМ "Марица" е на най-ниска цена"Това, че са необходими допълнителни действия по строежа на АМ „Марица“, е ясно от началото на 2014 година – много преди да поема поста в АПИ. Лично аз нямам притеснения. Разбира се, всеки може да втълпи и да се опитва да доказва и разбира се, както едната теза, така и другата теза.". Това каза бившият директор на АПИ инж.

Оставят само редовната форма на обучение при кандидат-юристите

http://www.cross.bg/forma-obychenie-pravo-1541323.html

/КРОСС/ Съгласно приетото постановление, специалност „Право" вече ще бъде изучавано само в редовна форма на обучение. Това каза Ирина Белчева, говорител на служебното правителство, предаде БГНЕС. Днес с постановление на Министерски съвет се прие наредба за единни държавни изисквания за придобиване на висше образование по специалност „Право" и професионална квалификация „Юрист". Белчева цитира премиера Огнян Герджиков, който казал: За това нещо се боря пет години и половина и е моя мечта от дълго време. В наредбата са набелязани и редица мерки за подобряване на юридическата квалификация и професионалната подготовка на бъдещите юристи. „Беше сформирана междуведомствена работна група от министъра на правосъдието, която констатира моралната остарялост на системата на обучение, също така неоправдано завишения прием на студенти по специалността и липсата на адекватна подготовка по право на ЕС. Също така се показа и съществено различие в нивото на знания при студентите редовна форма на обучение и задочна форма, ето защо отсега нататък „Право" ще бъде изучавано само и единствено в редовна форма на обучение", обясни тя. "Очаква се тази наредба да влезе в сила от следващата учебна 2018-2019г.", каза още Ирина Белчева.

Финансират проекти, свързани с изпълнението на мерки за присъединяването на България към Шенген

http://www.moreto.net/novini.php?n=349773

Правителството одобри допълнителни разходи по бюджета на МВР в размер на 1 247 973 лв. Средствата са планирани в централния бюджет за изпълнението през 2017 г. на мерки за присъединяването на България към Шенгенското пространство. Дейностите, които ще бъдат финансирани с отпуснатите средства, са от първостепенно значение за ефективното изпълнение на мероприятията по противодействие на засилен миграционен натиск по границите и целят повишаване на техническата обезпеченост на граничните контролно-пропускателни пунктове.

Нова република очаква от ГЕРБ парламентарна комисия по скандала "Цацаров - Дончев"

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/04/26/2960453_nova_republika_ochakva_ot_gerb_parlamentarna_komisiia/?ref=rss


ГЕРБ да поиска в Народното събрание да се създаде анкетна комисия заради нерегламентирана среща на главния прокурор Сотир Цацаров, члена на ръководството на БСП и бизнесмен Георги Гергов и шефа на "Овергаз" и издател на вестник "Сега" Сашо Дончев, "на която са обсъждани енергийни, медийни и политически теми". За това настоява политическият съвет на Нова република.

Извънпарламентарната формация очаква това от най-голямата политическа сила в...

Държавата ще субсидира 37 ВУЗ-а през следващата учебна година

http://www.cross.bg/ychilishta-profesionalni-taksite-1541322.html

/КРОСС/ За следващата година приемът за държавните висши училища е намален с 8 процента. Държавата ще субсидира обучението в 37 държавни висши училища на 45 500 студенти. Това реши правителството на днешното си заседание. През тази година се очаква 54 346 младежи да завършат средно образование. Приемът във висшите училища е съобразен с намаления брой завършващи училище. Завишават се бройките по професионални направления математика, информатика и компютърни науки, комуникационна и компютърна техника, както и в пет новооткрити професионални направления: здравни грижи, биотехнологии, изобразително изкуство, музикално и танцово изкуство, история и археология. В държавните ВУЗ-ове срещу заплащане ще могат да се обучават 12 000 младежи. В частните приемът ще е за 16 000. Определени са 1 000 места за наши сънародници от чужбина, които ще се обучават в бакалавърски и магистърски програми. Средно с 13,6 процента се увеличават таксите за обучение в някои професионални направления в 19 висши училища. В 14 университета няма промяна в таксите. В 4 се намаляват таксите за някои от специалностите.  

Георги Гергов: 50-те милиона са влезли в Пътища Пловдив, след като продадох фирмата

http://econ.bg/Новини/Георги-Гергов-50-те-милиона-са-влезли-в-Пътища-Пловдив-след-като-продадох-фирмата_l.a_i.741697_at.1.html

"Нямам нищо общо с договора за 51 милиона лева на "Пътища Пловдив“, който в момента се разследва от прокуратурата“, заяви в позиция, изпратена до...

Оланд призова министрите за „пълна мобилизация в кампанията“ срещу Марин Льо Пен

https://www.24chasa.bg/novini/article/6191046

Оланд призова министрите за „пълна мобилизация в кампанията“ срещу Марин Льо ПенФренският държавен глава Франсоа Оланд призова министрите от правителството да направят всичко по силите си, за да гарантират възможно най-тежката загуба за крайнодясната Марин Льо Пен на втория тур от президентските избори в страната, предава Reuters. Оланд е помолил министрите „да се ангажират напълно в предизборната кампания, за да гарантират,

Джошуа: Тренирах в мрака, за да изгрея под светлините на ринга срещу Кличко

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/04/26/2960449_djoshua_trenirah_v_mraka_za_da_izgreia_pod_svetlinite/?ref=rss


Антъни Джошуа заяви, че подготовката му през последните 13 седмици за двубоя срещу Владимир Кличко го е "пренесла" на изцяло друго ниво. Двамата ще се боксират на "Уембли" за титлите в IBF, WBA Super и IBO.

27-годишният англичанин, който няма загуба в 18-те си двубоя, откакто стана професионалист през 2013 г., добави, че не се притеснява от тежките удари на съперника си, защото тренировъчната му програма е била високо интензивна.

Почина жената, запазила ключа към тайната на Хитлер

https://vesti.bg/lyubopitno/pochina-zhenata-zapazila-kliucha-kym-tajnata-na-hitler-6068400

Руската писателка Елена Каган е съхранявала челюстта на фюрера и благодарение на нея тялото му е разпознато

Специалността „Право” ще се изучава само в редовна форма

http://www.investor.bg/drugi/128/a/specialnostta-pravo-shte-se-izuchava-samo-v-redovna-forma--238258/

Приемът за висшите училища е свит окончателно с 8%,а през тази година се очаква 54 346 младежи да завършат средно образование

ИТ фирмите са регистрирали 102 полезни модела в Патентното ведомство

http://www.dnevnik.bg/biznes/2017/04/26/2960448_it_firmite_sa_registrirali_102_polezni_modela_v/?ref=rss


Успехът на технологичните компании зависи от иновациите, а те са тясно свързани със защитата на интелектуалната собственост. Това е заявил заместник-министърът на транспорта Георги Тодоров в рамките на дискусия, посветена на Световния ден на интелектуалната собственост - 26 април, съобщиха от ведомството.

Според данни, цитирани от него, в България има над 10 хил. фирми, работещи в областта на информационните технологии и съобщенията. Те създават и реализират продукция за...

ГЕРБ нареди на Тотев да развали сделката за панаира в Пловдив

http://www.cross.bg/gerb-plovdiv-borisov-1541321.html

/КРОСС/ ГЕРБ нареди на пловдивския кмет Иван Тотев и общинските си съветници да отменят решението за придобиване на 20% от акциите на Международен панаир-Пловдив. Това е станало по време на заседание на изпълнителната комисия на партията днес. Обратът по сделката идва само 14 дни след като тя беше одобрена с мнозинство както от ГЕРБ, така и от БСП в Общинския съвет на Пловдив. Мотивът на председателят на ГЕРБ Бойко Борисов за днешното решение са опитите за публични внушения, които свързват ГЕРБ със знаков бизнесмен от средите на БСП. „Няма да позволя името, авторитета и честта на ГЕРБ да бъдат петнени заради лични икономически интереси", заяви Борисов. По време на заседанието, членовете на ИК на ГЕРБ се запознаха подробно с всички факти и обстоятелства около взето решение на сесия на Общинския съвет в Община Пловдив, относно придобиване на акции от Министерство на икономиката в Международен панаир Пловдив. Припомняме, че през лятото на миналата година държавата т.е. Бойко Борисов реши да даде дела си от 49% в Пловдивския панаир на две общини - Пловдив и Варна. 20% трябваше да идат в Пловдив, а 29% се падаха на Варна. Пловдив не побърза да приеме "дара", но във Варна съвсем не се помайваха - взеха своето, при това с гласовете на общинските съветници от ГЕРБ в морската ни столица и го дадоха светкавично на Гергов, който досега държеше 51% в панаира

Въпреки хроничните проблеми германският бизнес е оптимист за инвестициите си в България

http://www.mediapool.bg/vapreki-hronichnite-problemi-germanskiyat-biznes-e-optimist-za-investitsiite-si-v-bulgaria-news263115.html

По-голямата част от германските инвеститори в България оценяват икономическата обстановка в страната като задоволителна и гледат с оптимизъм на развитието на бизнеса си тук. Положителните оценки и очаквания обаче вероятно биха били доста по-високи, ако не бяха поредица от хронични проблеми в условията за правене на бизнес в България. Това показват резултатите от годишната анкета "Бизнес средата в България" на Германо-българската индустриално-търговска камара /ГБИТК/. От 2005-та всяка година тя провежда анкетата сред своите членове. През 2016 г. 102 фирми са се включили в допитването, което се е състояло от 1 февруари до 1 март едновременно в 15 страни от Централна и Източна Европа. Общо 67 на сто от взелите участие фирми спадат към категорията малки и средни предприятия с по-малко от 250 служители. 33 са големите предприятия. България става все по-атрактивна дестинация за инвестиции, въпреки продължаващите проблеми, за които инвеститорите алармират от години и които с години не се решават, заяви заместник-управителят на камарата Кармен Щрук, цитиран от БТА. На въпроса "Бихте ли инвестирали отново в България?" 90 процента от анкетираните фирми отговарят положително. За сравнение, в миналогодишното допитване положителен е бил отговорът на 84 на сто от анкетираните. Петдесет и девет процента от участниците оценяват настоящата икономическата обстановка като задоволителна. Прогнозите на 62 на сто от запитаните е за подобряване на състоянието на предприятията им, само 6 процента очакват влошаване. 56 на сто са на мнение, че износът през настоящата година ще се увеличи, от понижение се опасяват 3 процента. 47 на сто планират повече инвестиции през 2017 г., докато 41 на сто не очакват промяна. 48 процента планират да наемат нови служители, докато 7 на сто най-вероятно ще се разделят с част от персонала си. За сравнение - през изминалата година увеличаване на персонала са планирали 39 процента, а съкращение - 9 на сто от запитаните. За поредна година като пречка пред бизнеса си германските инвеститори посочват следните проблеми: неефективна публична администрация, правна несигурност, неефективна борба с корупцията и престъпността, непрозрачност при обществените поръчки и липсата на политическа и социална стабилност, която води със себе си и до непредвидимост на икономическата политика. По тези показатели България е на едни от последните места в Централна и Източна Европа. Страната заема челни места сред останалите 15 страни в района, включени в анкетата, по други два показателя - данъчната тежест и цената на работната ръка - съответно първо и второ място. България е в дъното на класацията що се отнася до качеството на професионалното и академичното образование. Добре подготвените кадри, отговарящи на нуждите на пазара на труда могат да засилят конкурентоспособността спрямо съседните страни, затова бизнесът иска повече разходи за качествено образование. Бизнесът има нужда от стабилност и предсказуемост и политическите турбуленции се отразяват негативно върху икономиката - това е мнението на 83 на сто от участниците, които смятат, че създалата се политическа криза в България с оставката на втория кабинет на премиера Борисов през ноември 2016 г. ще окаже негативен ефект върху икономиката. Щрук отбеляза, че 2016 г. завършва с пореден рекорд за търговския стокообмен между България и Германия - 6,66 млрд. евро. Данните на БНБ сочат 124,2 млн. евро преки чуждестранни инвестиции от Германия за изминалата година.

Баща уби бебето си на живо по Фейсбук

https://www.24chasa.bg/novini/article/6191023

Баща уби бебето си на живо по ФейсбукМъж уби 11-месечната си дъщеричка, докато предаваше на живо по Фейсбук, предаде Си Ен Ен, цитира NOVA. 21-годишният тайландец е обесил момиченцето, след което се е самоубил по същия начин. Трагедията се е случила в изоставен хотел в Пукет след скандал между Вутисан Уонгталей и съпругата му, която е и майка на детето. Той мислел, че тя го напуска.

Изтребител МиГ-31 се разби в Русия, пилотът е катапултирал

https://www.24chasa.bg/novini/article/6191030

Изтребител МиГ-31 се разби в Русия, пилотът е катапултиралВ Бурятия, един от субектите на Руската федерация, се разби изтребител МиГ-31, предава РИА Новости, цитирана от "Фокус". В съобщение от Министерството на отбраната се отбелязва, че инцидентът се е случил при провеждането на планиран полет на полигон, в безлюден район. По предварителни данни пилотът е катапултирал и няма опасност за живота му.

Украйна и Беларус ще ликвидират заедно последиците от Чернобил

https://www.24chasa.bg/novini/article/6191031

Украйна и Беларус ще ликвидират заедно последиците от ЧернобилВ деня, когато се навършват 31 години от експлозията в Чернобилската АЕЦ, президентите на Украйна и Беларус Петро Порошенко и Александър Лукашенко дойдоха на мястото на трагедията, за да почетат паметта на загиналите. Те използваха случая да се договарят за засилване на сътрудничеството за преодоляване на последиците от най-голямата катастрофа в

Искате Обама на ваше събитие? Пригответе $400 000

http://clubz.bg/53253-iskate_obama_na_vashe_sybitie_prigotvete_400_000

Бившият президент на САЩ Барак Обама ще получи 400 хиляди долара за реч на събитие на инвестиционната банка „Кантор Фицджералд“ - един от големите играчи на „Уолстрийт“.

Новината за това предизвика вълна от критики срещу Обама, защото той неведнъж се е заканвал като президент да отнеме огромната власт на „оядените котки“ и е критикувал властта на „Уолстрийт“, пише „Гардиън“.

Хонорарът е почти два пъти по-висок от този, който получи Хилъри Клинтън за участието си в събитие на „Голдман Сакс“. Тогава кандидат-президентката също си навлече вълна от критики.

Нито представители на офиса на Обама, нито фирмата „Кантор Фицджералд“ са коментирали пред изданието новината.

През 2010 година Барак Обама получи аплодисмети, защото предложи законодателство за ограничаване на властта на „Уолстрийт“. Година по-рано бе казал, че не се е кандидатирал за президент, за да помага на „банда оядени котки от „Уолстрийт“.

55-годишният бивш президент се появи тази седмица за първи път след края на мандата си пред публика. Това стана в Университета на Чикаго, където той обеща да подкрепя бъдещите лидери. Пред публиката каза, че главна цел на политиците трябва да бъдат икономическото неравенство, липсата на възможности, борбата с престъпността и климатичните промени.

"Всички тези проблеми са сериозни, те са надвиснали над нас, но те не са нерешими. Това, което ни пречи да се заемем с тях, е свързано с политиката и гражданския сектор“, каза той.

След края на втория си мандат Барак Обама се е заел с писане на мемоарите си. Според публикации в медиите той ще получи 60 милиона долара за тях. Обама бе гост и в ранчото на милиардера Ричард Брансън.

Фирмата „Кантор Фицджералд“ имаше офиси в Световния търговски център по време на атаките от 11 септември 2001 година. Тогава загинаха две-трети от служителите на компанията.

Рекордни посещения в сайта на „Български фермер”, тръгна мобилната версия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6191020

165 066 уникални посетители има през месец март сайтът www.bgfermer.bg,  сочат данните на  Gemius.  Този резултат на електронното издание на вестниците "Български фермер" и "Хоби фермер" е най-високият постиган от старта му през 2009 г. досега. Реално това е най-големият сайт за агробизнес в България.

Последният северен бял носорог търси партньорка в Tinder

http://www.dnevnik.bg/zelen/2017/04/26/2960403_posledniiat_severen_bial_nosorog_tursi_partnyorka_v/?ref=rss


"Судан обича природата и пътува много." Това е част от информацията, поместена в приложението за запознанства Tinder и тя е за последния мъжки бял северен носорог в света, който отчаяно се нуждае от партньор.

"Не искам да съм прекалено настъпателен, но съдбата на моя вид буквално зависи от мен", пише в профила му, цитиран от агенция "Ройтерс". Судан "споделя" още, че се представя добре, когато е под напрежение, обича да яде трева и...

Реал отне 357 карти от фенове, продали се на Барса

http://offnews.bg/news/n_1/n_653978.html

Парите са пари, дори когато става въпрос за съперничеството Реал - Барса. Доста фенове на мадридския гранд (или поне пишещи се за такива) предпочетоха да изкарат някое евро, вместо да гледат на живо Ел Класико. В резултат Реал отне абонаментните карти на 357 души след разследване заради огромния брой фенове на Барселона, присъстващи на "Сантяго Бернабеу" в неделя. Оказа се, че въпросните 357 човека са закупили максималния позволен брой билети към своите карти и след това ги препродали на привърженици на каталунците на по-високи цени. Доказа го радостта в някои сектори на Реал Мадрид при победното попадение на Лионел Меси, то се видя още при живото предаване.  Реал направи светкавично вътрешно разследване. Виновниците повече няма да гледат мачове на Реал този сезон, а още 1000 души се разследват, за да се предотврати повторно подобна простотия. Вероятно над 2000 абонаментни карти са притежавани от хора, които изобщо не посещават мачовете на Реал. Вместо това препродават билетите си kа много по-висока цена при "касови" срещи.

БЧК започва раздаването на помощи за нуждаещи се във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=349779

От 2 до 20 май БЧК–Варна ще раздава хранителни продукти на нуждаещи се, съобщиха от организацията за Moreto.net. Подпомогнати ще бъдат: - лица с установени 90% увреждания с чужда помощ, получили интеграционни добавки по реда на Закона за интеграция на хората с увреждания, които имат личен доход до 314 лв.

Почти една трета от строителните работи на третия метролъч в София са приключени

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/pochti-edna-treta-ot-stroitelnite-raboti-na-tretiia-metrolych-v-sofiia-sa-prikliucheni-238262/

Общо 480 хил. души на ден ще ползват метрото в столицата след пускането на третата линия, отчете кметът Йорданка Фандъкова

Задържаха 214 кг хероин за 14 милиона лева на Капитан Андреево

http://www.cross.bg/andreevo-leva-heroin-1541320.html

/КРОСС/ Рекордно количество от 214 кг хероин, на стойност близо 14 милиона лева, задържаха митническите служители на „Капитан Андреево". Наркотикът е задържан на сутринта на 24 април. Той бил намерен в камион с прикачено полуремарке, управляван ирански гражданин, съобщиха от агенция „Митници". Водачът е предоставил за проверка документи, според които, в камиона превозвал консервни кутии с подправка за паниране на пилета. Те били поставени в товарното помещение в кашони върху дървени палети, с надписи на чужд език и фабрично запечатани. Товарният автомобил пътувал от Иран за Полша. Митническите служители на ГКПП-Капитан Андреево отклонили автомобила за извършване на рентгеново изследване, при което било установено, че съдържанието в част от превозваните кутиите било по-тъмно и с различна плътност. Установено е, че в 468 консервни кутии се съдържало кафяво прахообразно вещество, което при извършен полеви наркотест реагирало на хероин. Общото брутно тегло на хероина се оказало 214 кг на обща стойност 13 914 550 лева. В момента се извършват активни процесуално-следствени действия - разпити на свидетели, назначени са експертизи, иззети са веществени доказателства. Иранският гражданин Вахид Н. е задържан за срок от 72 часа с постановление на наблюдаващия прокурор. Предстои Окръжна прокуратура - Хасково да внесе искане в съда за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража" спрямо него.  

Еврокомисията започна процедура срещу Унгария заради закона за университетите

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/04/26/2960450_evrokomisiiata_zapochna_procedura_sreshtu_ungariia/?ref=rss


Европейската комисия започна процедура срещу Унгария заради промените в закона за висше образование, които според критиците им са насочени изключително срещу Централноевропейския университет, съобщи "Асошиейтед прес".

Еврокомисарят Валдис Домбровскис каза, че в Будапеща е изпратено писмо, с което започва наказателна процедура, която може да завърши с изправяне на правителството на Виктор Орбан пред Съда на ЕС. По думите му е извършена "задълбочена правна...

Фалитът на Westinghouse: Какво следва?

http://offnews.bg/news/n_1/n_653977.html

На 29 март Съветът на директорите на Toshiba Corp. одобри решение за банкрута на принадлежащата й компания Westinghouse Electric Co. във връзка със загуби в размер над 6 млрд. долара. През 2006 г. Toshiba купи Westinghouse само заради един проект - реактора AP-1000, който е от поколение „3 плюс“ и с който се очакваше компанията да излезе на ново технологично ниво на ядрения пазар. Тогава японците платиха на британската British Nuclear Fuels Limited 5,4 млрд. долара. Бързо след еуфорията от крупната сделка реализацията на реактора АР-1000 показа, че нещата не стоят така розово. Широко рекламираният проект за реактора AP-1000, съществуващ на хартия от 2002 г., досега така и не е въведен в експлоатация. Въпреки че характеристиките и цената, на която се рекламира, предизвикаха голям интерес у потенциалните купувачи, все още никъде в света няма завършена и работеща АЕЦ с този реактор. Първи на американския проект заложиха китайците, които още през 2006 г. започнаха изграждането на 4 ядрени блока по новата технология. Планираше се първите блокове с АР-1000 да бъдат въведени в експлоатация още през 2013 г. Непредвидени спънки и сериозни технологични проблеми принуждаваха китайците нееднократно да връщат за препроектиране различни ключови устройства в бъдещия енергоблок. В САЩ разрешението за строителството на AP-1000 бе издадено едва в края на 2011 г. и до днес вече има натрупано огромно забавяне в графиците за строеж и надвишаване на планираните бюджети. Това от своя страна доведе до огромни финансови загуби както на компаниите оператори на бъдещата централа, така и на федералния бизнес, който разчита на новите мощности. Така много бързо след придобиването на Westinghouse, Toshiba усети „жилото“ на сделката и 11 години по-късно финансовите загуби са на лице – над 6 млрд. долара. Сега, когато крахът на Westinghouse е вече факт, и наред с финансовите сътресения компанията изпитва и сериозни кадрови промени, идват и важните въпроси за сигурността на доставките за партньорите на Westinghouse по света. И макар Westinghouse да се опитва да успокои напрежението сред своите партньори, обяснявайки, че ситуацията в компанията няма да се отрази на доставките на гориво, все по-голяма скорост набира и мнението, че банкрутът на американския ядрен гигант ще доведе след себе си и кризисна ситуация с осигуряване на ядрено гориво за 144 АЕЦ, 66 от които са разположени в Европа. Заслужава си да припомним, че Westinghouse се опитаха да реализират проект с реактор АР-1000, изграждайки нова мощност в АЕЦ „Козлодуй“. И макар правителството на Бойко Борисов да тушира американския апетит за нов блок в АЕЦ „Козлодуй“, то интересът им за внедряване в българските реактори на американското ядрено гориво, произведено в шведския завод на Westinghouse, маскирано под идеята за диверсификация на ядрените доставки, остава на дневен ред. Ето защо за повече разяснения се обърнахме към българския ядрен специалист и председател на „БУЛАТОМ“ Богомил Манчев. По неговите думи, банкрутът на такава компания като Westinghouse няма как да не породи притеснение у всичките й партньори, които използват нейната ядрена технология или гориво по целия свят. Без съмнение тези негативни новини оказват влияние на ядрената общност. И това е обяснимо, защото под заплаха са поставени проектите за строителството на Трети и Четвърти енергоблок на американската АЕЦ „Вогтъл“, Трети и Четвърти енергоблок на АЕЦ „Ви Си Съмър“ в САЩ, енергоблокове на АЕЦ „Санмен“ и АЕЦ „Саян“ в Китай, АЕЦ „Мурсайд“ във Великобритания и индийската атомна централа в щата Андхра-Прадеш. И макар всяка от тези централи да е в различен етап от своята реализация, крахът на основния доставчик на оборудването, по чийто дизайн и технология се изграждат централите, ще окаже сериозно влияние, категоричен е Манчев. "Разбира се, убеден съм, че инвеститорите, а и страните, където се изграждат централите, ще потърсят всякакви варианти за спасяване на ситуацията“, категоричен е Манчев и даде за пример проекта „Мурсайд“, където японската Toshiba бе принудена да купи 40-процентния дял на френския си партньор Engie в проекта за изграждане на три реактора с AP-1000 по дизайн на Westinghouse в Североизточна Англия. Според българския експерт има разлика между горивния и инженеринговия бизнес на Westinghouse. В момента под заплаха е инженеринговият. Но в условията на банкрут на компанията майка и на катастрофален недостиг на финансови ресурси, вероятно компанията ще бъде принудена значително да съкрати или дори напълно да прекрати своите инвестиции в проучването и разработването на проекти по модернизиране и повишаване на ефективността и надеждността на горивото. Това може силно да задълбочи технологичното изоставане на Westinghouse в сравнение с основните му конкуренти руската ТВЕЛ и френската Areva. И ако мениджмънтът не вземе мерки за стабилизиране на бизнеса си в близките 2-3 години е възможно Westinghouse да стане неконкурентен на пазара за гориво, защото ако няма иновации, ще може да продава сборки само за своите по-рано проектирани и работещи реактори от предишни поколения, обяснява Манчев. Топ експертът е категоричен, че в тази ситуация с Westinghouse, не е за подценяване и въпросът за имиджа и доверието в компанията като доставчик, което със сигурност вече е силно разклатено.

Нашенки смаяха румънците с носии отпреди век

https://www.24chasa.bg/region/article/6191021

Нашенки смаяха румънците с носии отпреди век Наши самодейки смаяха румънците с носии отпреди век. Народните певици от вокалната група за автентичен фолклор село Замфирово пяха и играха днес на централния площад в Монтана с носии на бабите им от 1910- та година, когато момували. Те пресъздадоха по атрактивен начин обичая „Бабинден“. Групата към читалище „Разум 1883 „ - Монтана с ръководител

Катарзис! Борисов нареди на Тотев да отмени сделката за Пловдивския панаир

http://www.mediapool.bg/katarzis-borisov-naredi-na-totev-da-otmeni-sdelkata-za-plovdivskiya-panair-news263114.html

Бойко Борисов нареди на пловдивския кмет Иван Тотев и общинските съветници от партията да отменят гласуваната сделка за Пловдивския панаир, за да не бъдат "петнени авторитетът и честта на ГЕРБ заради лични икономически интереси" на червения бизнесмен Георги Гергов, който е мажоритарен собственик на дружеството. "Катарзисът" на Борисов настъпи само две седмици след като Тотев и общинските съветници от ГЕРБ гласуваха заедно с БСП поисканото от кабинета "Борисов 2" придобиване на държавни акции в дружеството, с което разчистиха пътя Гергов да получи почти пълен контрол върху панаира. Важна подробност е, че кметът на Пловдив Иван Тотев и съветниците на ГЕРБ се съпротивляваха на сделката и миналото лято я отхвърлиха, но на 13 април т.г. си обърнаха мнението. Междувременно Тотев за кратко стана клиент на прокуратурата, но всичко му се размина. Борисов взе завоя дни след скандала с частната среща на главния прокурор Сотир Цацаров и бизнесмена Сашо Дончев в офиса на червения бизнесмен Георги Гергов. По този повод лидерът на БСП Корнелия Нинова принуди Гергов да напусне Изпълнителното бюро на партията, за да не я "петни". Скандалът около Гергов обаче не спря дотук, тъй като прокуратурата внезапно се активизира да разследва злоупотреби с поръчка на негова фирма за изграждане на магистрала "Марица" още през 2011 г., при първия кабинет на Бойко Борисов. "Изпълнителната комисия на ГЕРБ възложи на кмета на Община Пловдив Иван Тотев и на групата общински съветници на ГЕРБ, на сесията на 27.04.2017 г., да отменят решението на Общински съвет-Пловдив за придобиване на акции от Министерство на икономиката в Международен панаир Пловдив. Мотивът на председателят на ГЕРБ Бойко Борисов за днешното решение са опитите за публични внушения, които свързват ГЕРБ със знаков бизнесмен от средите на БСП", съобщи зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов във Фейсбук. "Няма да позволя името, авторитета и честта на ГЕРБ да бъдат петнени заради лични икономически интереси", е заявил Борисов, цитиран от Цветанов. Той посочва, че партийното ръководство се запознало подробно с всички факти и обстоятелства около взето решение на Общинския съвет в Пловдив относно придобиване на акции от Министерство на икономиката в "Международен панаир Пловдив". В опит да разграничи ГЕРБ от спорната сделка, извършена по настояване на втория кабинет на Борисов в услуга на Георги Гергов, Цветан Цветанов припомня, че "раздялата на държавата с панаира започна в края на 2006 г. по време на Тройната коалиция, като сделката беше движена от тогавашния зам.-министър на икономиката и сега лидер на БСП Корнелия Нинова. Правителството на Станишев подари без търг и конкурс 49% от капитала на "Пълдин туринвест" - смесено дружество между пловдивската община и компании на Георги Гергов", пише Цветанов. *Очаквайте подробности

Община Пловдив да не е акционер в Международния панаир, нареди Борисов

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/04/26/2960442_obshtina_plovdiv_da_ne_e_akcioner_v_mejdunarodniia/?ref=rss


При днешното си посещение в Пловдив лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов възложи на кмета на града Иван Тотев и на групата общински съветници на партията да отменят решението си Министерство на икономиката да придобие акции в Международен панаир - Пловдив. Това трябва да стане на утрешното заседание на Общинския съвет.

Решението беше взето преди две седмици. Тогава беше гласувано общината да получи 20% от акциите. Само осем месеца преди това общинските съветници отхвърлиха...

БНБ отчита дилен ръст на депозитите

http://econ.bg/Новини/БНБ-отчита-дилен-ръст-на-депозитите_l.a_i.741696_at.1.html

Към края на март БНБ отчита силен ръст на депозитите и по-малък - на кредитите. Най-силен е ръстът на кредити и депозити към финансови...

Приета е позицията на България по преговорите за излизане на Великобритания от ЕС

https://www.24chasa.bg/novini/article/6191019

Приета е позицията на България по преговорите за излизане на Великобритания от ЕСМинистерският съвет одобри позициите на България за участие в заседанията на Съвет "Общи въпроси" (27 април 2017 г.) и на Европейския съвет (29 април 2017 г.), които ще се проведат във формат 27 държави-членки на ЕС, съобщи пресцентърът на кабинета. Тяхна основна задача ще бъде разглеждането и приемането на Политическите насоки за водене на

Предложението парламентарният контрол да се излъчва по БНТ 2 ще се гласува утре

http://www.cross.bg/kontrol-parlamentarniyat-zasedanie-1541318.html

/КРОСС/ Народните представители ще гласуват на утрешното си заседание промените в Правилника за дейността на Народното събрание, с които пленарните заседания, в които се провежда парламентарен контрол, се предават пряко по програмата на БНТ 2 и БНР, предаде Агенция „Фокус". Това обяви председателят на Народното събрание Димитър Главчев. Предложението е на съпредседателя на ПГ на „Обединени патриоти" Валери Симеонов и група народни представители. Народният представител Антон Кутев от БСП посочи, че БНТ 2 се гледа от много по-малко граждани и според него ако парламентарният контрол не се излъчва по БНТ, това ще доведе до щети, които не могат да бъдат поправени. На утрешното заседание ще бъде гласувано и редакционно предложение на народния представител от ДПС Велислава Кръстева парламентарният контрол да бъде излъчван по БНТ, а не по БНТ 2.

ЕС започна правна процедура срещу Унгария

https://www.actualno.com/europe/es-zapochna-pravna-procedura-sreshtu-ungarija-news_608085.html

Европейският съюз започна правна процедура срещу Унгария заради промените в закона за образованието в страната, съобщиха от Брюксел. Измененията биха могли да доведат до затварянето на основания от американския милиардер Джордж Сорос Централноевропейски университет

Одобрени са промени по програмата „Европейски флот за въздушен транспорт”

https://www.24chasa.bg/novini/article/6191013

Одобрени са промени по програмата „Европейски флот за въздушен транспорт”Правителството одобри проект на изменение на Техническото споразумение относно дипломатически разрешения за прелитане и кацане на военнотранспортни самолети през въздушните пространства или на териториите на държавите-участнички в програмата „Европейски флот за въздушен транспорт” и упълномощи министъра на отбраната да подпише документа.

Служебната власт избра изтребители "Грипен"

http://www.mediapool.bg/sluzhebnata-vlast-izbra-iztrebiteli-gripen-news263113.html

Дни преди да сдаде властта служебното правителство одобри на закрито заседание решението за избор на нов многоцелеви изтребител, в което на първо място е класиран шведският концерн СААБ със самолет "Грипен". В сряда кабинетът даде мандат на Министерството на отбраната да преговоря за най-скъпата сделка от модернизацията на армията, възлизаща на около 1.5 млрд. лева. Междуведомствената група, чието решено бе одобрено, класира на второ място офертата на Португалия за употребявани американски изтребители Ф-16. Третата оферта е на Италия, която предлага също употребявани "Юрофайтър". "За да има пълна приемственост, решението е обсъдено и с бъдещия премиер Бойко Борисов", заяви служебният министър Огнян Герджиков. До момента Борисов не е съобщавал за подобно обсъждане, чието провеждане би било изключително странно на фона на гръмкото възмущение на ГЕРБ, че служената власт си позволява да взима решения, надхвърлящи правомощията й. Определяйки победител в конкурса, кабинетът "Герджиков" ангажира следващото редовно правителство с официални междудържавни разговори с Швеция. Премиерът заяви, че в сделката "няма нищо предрешено" и преговорите ще се водят от следващото редовно правителство. Дали ще се преговаря с трите класирани държави, или само с първата, ще решава следващото правителство, коментира и служебният вицепремиер и вонен министър Стефан Янев. В гласуваното решение не са определени нито срок, нито стъпки за водене на преговори. При това положение остава неясно защо служебният кабинет реши да форсира избора на изпълнител по мегапроекта. Още по-скандално е, че решението за сделка от подобен порядък отново се взима на тъмно, без дори да бъдат публично оповестени мотивите и параметрите й. По време на неформална среща с журналисти в сряда членовете на служения кабинет отказаха официални коментари за решението, защото е "класифицирана информация". Така така за пореден път отвориха врата за спекулации около проекта за нов тип изтребител, който вече 20 години не може да бъде финализиран. Ако сделката бъде договорена, тя трябва да бъде одобрена и от Народното събрание, каквото е законовото изискване за военните разходи над 100 млн. лева. Инвестиционният проект е на стойност до 1.5 милиарда лева - за купуване на 16 машини на два транша. Шведите с по-добра финансова оферта, но не е отчетен военнополитическия ефект Според източници от финансовото министерство офертата на шведите е била по-изгодна във финансово отношение и възлиза на около 1 млрд. лева, докато конкурентното предложение – изтребители втора ръка Ф-16 от Португалия, се е доближавало до 1.5 млрд. лева. Освен това имало и разлика в схемите за изплащане, като офертата за "Грипен" позволява разсрочване за по-дълъг период от време. Предварително беше ясно, че третата възможност - България да закупи втора ръка изтребители "Юрофайтър" от Италия, не отговаря на финансовите ни възможности. Фирмите бяха класирани от работна група в МО, а решението й бе одобрено от служебното правителство. Всички числа около офертите обаче са много относителни, тъй като предстои да се договарят в хода на двустранните преговори. Освен това има много нюанси около самите поръчки – въоръжение, наземно оборудване, поддръжка и др., които влияят върху крайната цена на договора. Международната практика обаче е с подобни сделки националните правителства да извличат и военнополитически дивиденти. Решението за избора на доставчик в такива случаи обикновено не се ограничава единствено до технически и финансови параметри, а има и стратегически измерения. Съединените щати са основен съюзник, на когото България разчита за гарантиране на сигурността си. Решението на София отново да избере друг доставчик за крупна сделка в областта на военната модернизация вероятно ще предизвика негативна реакция от страна на Вашингтон. Представители на служебния кабинет уточниха, че ще се водят и преговори със САЩ, но с това най-вероятно се цели да успокоят основните ни партньори в НАТО. Във военния сектор от години върви дебат как трябва да бъдат определяни доставчиците на многомилионните сделки. Едната теза е, че решенията трябва да са комплексно обосновани и ясно аргументирани пред обществото, което плаща цената. През последните 15 години Министерството на отбраната сключи сделки за над 2 млрд. лева, чрез които обаче българските въоръжени сили не придобиха почти никакви допълнителни бойни способности. По традиция повечето договори стигат до прокуратурата, която – отново по традиция - не вижда проблем в тях. Освен сделката за изтребителите, новият кабинет "Борисов 3", в който министър на отбраната най-вероятно ще е лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов, ще договори и другите два мащабни проекта – за купуването на нови бронирани машини и нови патрулни кораб, които общо ще излязат над 2 млрд. лева. Какво следва? След като бе одобрено решението на работната комисия в МО, следващото правителство ще влезе в директни преговори с шведската компания СААБ за уточняване на конкретните параметри на бъдещия договор. Военното министерство твърди, че сделката ще бъде решена в кратък срок, но това не е сигурно. Словакия, например, преговаря вече две години със СААБ, въпреки че взе решение да бъдат закупени "Грипен"-и. Следващото редовно правителство ще има достатъчно лостове при желание да обърне хода на проекта и това не би било нищо необичайно. Както повечето военни сделки и тази се подготвя на тъмно, което позволява различни спекулации по темата. В качеството си на бивш командир на Военновъздушните сили сегашният президент Румен Радев, чиито екип подготвяше проекта, клонеше към покупката на нови изтребители. В края на миналата година обаче от БСП "алармираха" , че проектът е пренаписан и тласнат в посока на F-16. От ГЕРБ пък, които бяха на крачка покупката на Ф-16 в мандата на първия си кабинет, заподозряха действия в обратната посока.

Служебният кабинет: Най-изгодно е да се купят изтребители от Швеция

http://www.mediapool.bg/sluzhebniyat-kabinet-nai-izgodno-e-da-se-kupyat-iztrebiteli-ot-shvetsiya-news263113.html

В едно от последните си заседания служебното правителство на Огнян Герджиков реши, че най-изгодно за България ще бъде да закупи нови изтребители "Грипен" на шведската компания СААБ, но остави на редовения кабинет избора дали да се съобрази с преценката му.    Според източници от финансовото министерство офертата на шведите е била по-изгодна във финансово отношение и е влизала в рамките на около 1 млрд. лева, докато конкурентното предложение – изтребители втора ръка Ф-16 от Португалия и САЩ е се е доближавало до 1.5 млрд. лева. Освен това е имало и разлика в схемите на изплащанията, като офертата за "Грипен" е позволявала разсрочването за по-дълъг период от време. Предварително беше ясно, че третата възможност - България да закупи втора ръка изтребители "Юрофайтър" от Италия, не отговаря на финансовите ни възможности.   "В сделката за изтребителите за българските Военновъздушни сили няма нищо предрешено", коментира в сряда служебният премиер Огнян Герджиков пред журналисти в МС.   По думите му следващият кабинет ще преговаря от кого страната ни да купи бойни самолети.    Според служебния министър на отбраната и вицепремиер Стефан Янев сегашното правителство е оставило на следващото да преговаря с кого да се сключи сделката.    В инвестиционния проект е заложено да се купят осем изтребителя за цена до милиард и половина лева, като финалната сделка тряба да бъде одобрена и от парламента.   Работната група към МО установила, че най-подходяща да ни достави самолетите е шведска компания.    Окончателното решение дали изтребителите да бъдат купени от Швеция, от Португалия, или от Италия ще бъде на следващия кабинет, посочи Янев.   Анализът на офертите бе направен от работна група в Министерството на отбраната, около която имаше много съмнения през последните месеци.   Подробните оферти не са публично известни.   В качеството си на командир на Военновъздушните сили сегашният президент Румен Радев, чиито екип подготвяше проекта, клонеше към покупката на нови изтребители, каквито са "Грипен". В края на миналата година обаче от БСП "алармираха", че проектът е пренаписан и тласнат в посока на Ф-16. От ГЕРБ пък, които бяха на крачка от купуването на Ф-16 по време на първия си кабинет, заподозряха действия в обратната посока.   Очаквайте подробности.

Служебният кабинет реши да се преговаря с "Грипен" за изтребителите

http://www.mediapool.bg/sluzhebniyat-kabinet-reshi-da-se-pregovarya-s-gripen-za-iztrebitelite-news263113.html

В едно от последните си заседания служебното правителство на Огнян Герджиков е решило България да започне преговори за покупката на нови изтребители, които да са  "Грипен" на шведската компания СААБ. Нейната оферта била с по-добри финансови параметри. Така служебното правителство решава в края на мандата си най-скъпата военна сделка, която ще предопредели развитието на военната авиация за десетилетия. Според източници от Министерския съвет офертата на шведите е била за 1 млрд. лева, докато конкурентното предложение – изтребители втора ръка Ф-16 от Португалия и САЩ е било за 1.5 млрд. лева. Предварително беше ясно, че третата възможност - България да закупи втора ръка изтребители "Юрофайтър" от Италия, не отговаря на финансовите ни възможности. Анализът на офертите бе направен от работна група в Министерството на отбраната, около която имаше много съмнения през последните месеци. Подробните оферти не са публично известни. В качеството си на командир на Военновъздушните сили сегашният президент Румен Радев, чиито екип подготвяше проекта, клонеше към покупката на нови изтребители, каквито са "Грипен". В края на миналата година обаче от БСП "алармираха", че проектът е пренаписан и тласнат в посока на Ф-16. От ГЕРБ пък, които бяха на крачка от купуването на Ф-16 по време на първия си кабинет, заподозряха действия в обратната посока. Очаквайте подробности.

Премиерът: В сделката за изтребителите няма нищо предрешено

http://www.cross.bg/iztrebitelite-sdelkata-kogo-1541316.html

/КРОСС/ В сделката за изтребителите за българските военновъздушни сили няма нищо предрешено. Това обяви служебният премиер Огнян Герджиков, предаде NOVA. Следващият кабинет ще преговаря от кого страната ни да купи бойни самолети. В инвестиционния проект е заложено да се купят осем изтребителя за 1 милиард и половина лева. Според служебния военен министър и вицепремиер Стефан Янев сегашното правителство е дало мандат на следващото да преговаря с кого да се сключи сделката. Работна група е установила, че най-подходяща да ни достави самолетите е шведска компания. Окончателното решение дали изтребителите да бъдат купени от Швеция, Португалия или Италия ще бъде на следващия кабинет.  

Стартира третото издание на „Мтел атлетика за младежи”

http://www.cross.bg/mtel-atletika-mtel-1541317.html

/КРОСС/ Третото издание на спортния проект „Мтел атлетика за младежи" стартира официално на Националния стадион „Васил Левски". Съвместната инициатива на Българската федерация по лека атлетика и Мтел предоставя възможност на ученици от цяла България да участват в редица състезания и демонстрации по лека атлетика. Освен стартовете на децата, по време на събитието бе отличена Валентина Желязкова - треньор на Радослава Мавродиева, европейска вицешампионка на гюле в зала. Тя получи специална награда от Мтел, връчена от Илияна Захариева, директор „Корпоративни комуникации" в Мтел. „Мтел ще продължава да подкрепя българската лека атлетика, която както винаги се доказва като един от най-авторитетните посланици на страната ни по света.", заяви Илияна Захариева от Мтел. „Мтел атлетика за младежи" бе създадена от БФЛА и Мтел в началото на 2015 г. и за няколко месеца се утвърди като една от най-популярните спортни програми сред подрастващото поколение в България. През нея преминаха над 4000 млади атлети от всички региони на страната. През 2016 г. програмата обхвана 20 града, а броят на включилите се деца бе 10 000. Целта е, с подкрепата на Мтел, техният брой да достигне общо 25 000 след края на 2017 г.    

2-годишно дете падна в кладенец в Румъния (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6191014

2-годишно дете падна в кладенец в Румъния (Видео)2-годишно дете падна в кладенец, дълбок 16 метра, в Румъния, предаде „Руптли”. Десетки пожарникари работиха 12 часа, за да спасят детето, информира NOVA. Даниел Песку играел с братчето си в задния двор на къщата им, когато решили да премахнат капака на кладенеца, след което Даниел паднал. За да го извадят, спасителите извикали багер,

България е давала убежище предимно на сирийци през 2016 г.

http://www.investor.bg/sviat/6/a/bylgariia-e-davala-ubejishte-predimno-na-siriici-prez-2016-g-238261/

Германия е дала бежански статут на най-много хора през миналата година, като броят им се увеличава три пъти спрямо 2015 г.

Ердоган: ЕС е пред разпад и има нужда от Турция

http://offnews.bg/news/n_1/n_653974.html

Европейският съюз е пред разпад и се нуждае от страна като Турция, която ще го заздрави, заяви президентът Реджеп Таийп Ердоган в интеревю за Ройтерс, в което коментира и решението на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) да възстанови мониторинга над южната ни съседка.  Според Ердоган решението на ПАСЕ да възстанови мониторинга след отпадането му през 2004 г. е изцяло политическо и Анкара не го признава. Мониторинговата група предприе мярката заради последиците от неуспешния опит за преврат през юли 2016 г., последван от редовни масови арести, както и заради референдума за трансформиране на Турция от парламентарна в президентска република. Решението би могло да има негативен ефект върху преговорите за присъединяване на страната към ЕС. "В Европа нещата са станали сериозни по отношение на ислямофобията.  ЕС затваря вратите си за Турция, а Турция не затваря вратите си за никого", коментира Ердоган, обръщайки внимание на вандализирани джамии в Европа и митингите на забранената от Анкара Работническа партия на Кюрдистан (ПКК).  Ердоган за пореден път потвърди намеренията си в Турция да се проведе референдум дали да се преустанови процесът по присъединяване на страната към ЕС, стартирал с Договора от Анкара преди 54 години. Турският президент сравни допитването с референдума за Брекзит, който по думите му е донесъл спокойствие на Обединеното кралство, вървящо към "ново бъдеще".  "Много ми е любопитно как ЕС ще действа спрямо резолюцията на ПАСЕ", каза още турският държавен глава, допълвайки, че страната му е готова да направи всичко, което се изисква от нея.  "Няма нито едно нещо, което не сме готови да направи в момента, в който го поискат. Каквото поискат, това правим. Но все още ни държат на вратата", заяви той.  Според него ЕС е пред разпад и една или две държави не могат да го задържат, затова блокът се нуждае от отличаваща се държава с различна вяра като Турция.  "Но членките на ЕС не разбират този факт. Намират за трудно да приемат мюсюлманска страна като Турция", отбелязва Ердоган. 

Валери Симеонов: Посланикът на Турция в България да бъде отстранен

http://www.moreto.net/novini.php?n=349745

Посланикът на Турция в България да бъде отстранен – за това призова в студиото на „Здравей, България” съпредседателят на Патриотичния фронт Валери Симеонов. Причината е, че според него Сюлейман Гьокче се меси във вътрешните работи на страната.

Акад. Антон Дончев бе удостоен с първия Почетен знак на Община Горна Оряховица

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6190981

Акад. Антон Дончев бе удостоен с първия Почетен знак на Община Горна ОряховицаАкад. Антон Дончев стана първият носител на Почетен знак на Община Горна Оряховица. Авторът на „Време разделно” получи отличието от кмета инж Добромир Добрев по време на среща в Общината. „За мен е огромна чест да връча точно на вас първия ни Почетен знак. Наградите, но също така и любовта на читателите,

Юлия Кръстева: Льо Пен не е жена, а матрона, която иска власт

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/04/26/2960400_juliia_krusteva_lyo_pen_ne_e_jena_a_matrona_koiato/?ref=rss


Лидерката на Националния фронт Марин льо Пен "не е жена, а е нещо като матрона, която иска да налага властта си" – така френската интелектуалка от български произход Юлия Кръстева коментира въпроса защо Франция никога не е имала жена президент и дали Марин льо Пен е защитник на правата на жените.

Не бих могла никога да гласувам за Националния фронт, казва Кръстева в интервю за италианския в. "Република", цитирано от БТА.

За Льо...

Заради пропуски при попълване на заявленията за прием на деца, се губят точки за класирането

//dariknews.bg/regioni/sliven/zaradi-propuski-pri-popylvane-na-zaiavleniiata-za-priem-na-deca-se-gubiat-tochki-za-klasiraneto-2019890

Заради пропуски в заявленията за прием в детски градини и ясли, някои родители са изгубили точки, необходими за класирането на децата им в съответната детска градина. Около 88 процента от децата в Сливен са класирани по първо желание чрез електронния прием. При останалите, които не са успели да пос

Спряха асансьора в община Плевен за "Деня без асансьори"

//dariknews.bg/regioni/pleven/spriaha-asansiora-v-obshtina-pleven-za-denia-bez-asansiori-2019893

Община Плевен се включи в международната инициатива „Ден без асансьори”. На 26 април асансьорът в административната сграда на площад „Възраждане” № 2 беше затворен символично, а посетители и служители използваха стълбите. 
  
Главната цел на инициативата е да съсредоточи общественото

Къщички за книги „Вземи-върни” в Нова Загора

//dariknews.bg/regioni/sliven/kyshtichki-za-knigi-vzemi-vyrni-v-nova-zagora-2019894

Интересна инициатива, наречена къщичщи за книги „Вземи- върни” подари община Нова Загора на жителите и гостите. Те са поставени на  възлови места в Градската градина и пред Спортната зала. Инициативата е във връзка със Световния ден на книгата 23 април и по идея на Библиотеката при НЧ „Диньо П. Сив

Епична битка между Скалата и Приянка Чопра в „Спасители на плажа“ (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/epichna-bitka-mezhdu-skalata-i-priianka-chopra-v-spasiteli-na-plazha-video-2019896

Актьорите от едно от най-чаканите летни филмови заглавия тази година са герои в ново видео, което разкрива изключително секси, но и не по-малко опасен престъпник.

Пътища Пловдив АД: Тиражират се внушения, засягащи името на компанията, нямащи нищо общо с реалните факти

//dariknews.bg/regioni/plovdiv/pytishta-plovdiv-ad-tirazhirat-se-vnusheniia-zasiagashti-imeto-na-kompaniiata-niamashti-nishto-obshto-s-realnite-fakti-2019898

Във връзка с намесване на името на "Пътища Пловдив АД" по повод прокурорска проверка, засягаща дейността на Агенция „Пътна инфраструктура“, от компанията заявиха в официална позиция, че през февруари 2015 г. участват в открита процедура за обществена поръчка, обявена от АПИ за допълнителни строител

ЕП започна процедура по отнемане на имунитета на Марин льо Пен

//dariknews.bg/novini/sviat/ep-zapochna-procedura-po-otnemane-na-imuniteta-na-marin-lio-pen-2019897

Европейският парламент започна процедура, която може да доведе до отнемане на имунитета на Марин льо Пен - евродепутатка и кандидатка за президент на Франция, заподозряна в злоупотреба с европейски финансови средства. Това съобщи председателят на ЕП Антонио Таяни,

Орбан: Врекли сме се в ЕС, но искаме да го поправим, защото сме недоволни

//dariknews.bg/novini/sviat/orban-vrekli-sme-se-v-es-no-iskame-da-go-popravim-zashtoto-sme-nedovolni-2019895

"Унгария се е врекла в ЕС и това не подлежи на въпрос, но сме недоволни от ЕС и искаме да го променим". Това заяви днес унгарският премиер Виктор Орбан пред Европейския парламент.

Спорът ни е с голям американски спекулант, Джордж Сорос разруши живота на милиони европ

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване