Почти половината руснаци искат оставката на Медведев

http://www.klassa.bg/News/Read/article/279229_%D0%9F%D0%BE%D1%87%D1%82%D0%B8+%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D1%80%D1%83%D1%81%D0%BD%D0%B0%D1%86%D0%B8+%D0%B8%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%82+%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%B2%D0%BA%D0%B0%

 Почти половината руски граждани - 45% в една или друга степен искат оставката на премиера Дмитрий Медведев, сочи проучване на независимия "Левада център", цитиран от изданието РБК. Допитването показва, че около 18% искат "определено" оставката на Медведев, а 27 на сто са "по-скоро" за това. Предишни социологически проучвания също показаха падение на доверието на руснаците към председателя на правителството. През май 2016 г. "пълно доверие" към Дмитрий Медведев имаха едва 14%, а през април т.г. този показател се е понижил до рекордно ниско ниво, едва 3 на сто. 
Кремъл ще анализира резултатите от социологическо проучване на работата на ръководителя на руското правителство Дмитрий Медведев. Това съобщи прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков, предаде Lenta.ru. "Може би ще ни е необходимо време, за да се анализират данните. Ние винаги сме внимателни към социологията, както и към известни отклонения, така да се каже", каза Песков. Говорител на правителството пък определи проучването като "политическа поръчка". 
През март в Русия се състояха най-мащабните протести срещу властта за последните няколко години, които бяха насочени срещу корупцията в страната. Те бяха организирани от опозиционния лидер Александър Навалний, който беше задържан със стотици други демонстранти и осъдени на големи глоби, и 15 дни затвор заради провеждането на несанкционирани митинги. До тях се стигна след излъчен в интернет документален филм на Навални за "дворците" на Медведев. Самият премиер и президентът Владимир Путин индиректно обвиниха опозиционера, че използва борбата с корупцията за постигането на лични кариеристични цели.


segabg.com

Взрив в маршрутка със студенти в Истанбул, шестима са пострадали (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6191612

Взрив в маршрутка със студенти в Истанбул, шестима са пострадали (Видео)Експлозия е избухнала в маршрутка в Истанбул, съобщава турският сайт Аhaber. По предварителни данни, във возилото са пътували студенти, шестима от тях са пострадали. Инцидентът е станал на главен път в мегаполиса, близо до едно от летищата. Причините за експлозията са неизвестни. На мястото са изпратени екипи на полицията и спешна помощ.

БСП-Пловдив се разцепи заради Гергов

http://clubz.bg/53261-bsp_plovdiv_se_razcepi_zaradi_gergov

Не всички социалисти от всички райони в Пловдив са зад Георги Гергов. Това коментира пред радио "Фокус"-Пловдив Иван Петков, общински съветник от БСП.

"Не е коректно това, което се тръби от подлизурковците на Гергов. Аз, като съветник и член на БСП, съм против него и подкрепям това, което прави Корнелия Нинова", каза Петков.

По думите му до него също е достигнала информацията, че снощи на Областния съвет не всички са подкрепили отвореното писмо в защита на Гергов, като много хора са гласували против и "въздържал се" или не са гласували.

"Крайно време е този въпрос да се реши и БСП да започне да се занимава с нормалните си дейности като истинска опозиция, вместо някои хора да ходят и да се договарят с Бойко Борисов зад гърба на председателя на партията ни и да си решават частни и лични интереси", добави Петков.

Той посочи, че е доволен от връщането на акциите на Пловдивския панаир, което Борисов е поискал от общинските съветници на ГЕРБ.

"Трябва Борисов да поиска и акциите на Варна да бъдат върнати на държавата", каза още Иван Петков.

Той припомни, че БСП е обещала да работи за силна държава в областта на икономиката и не е допустимо в същото време да се гласува за одържавяване на акции.

"Партията ни ще я има и без Георги Гергов, и без Иван Петков. Крайно време е да се разграничим от някои хора и да изкараме кирливите им ризи", добави Петков.

Според него е време да се обърне внимание на големите бизнесмени, които дават недостойни заплати на хората си и не внасят осигуровки, вместо да се занимава партията с оставката на Георги Гергов.

Президентът връчва мандата на Борисов утре

http://www.klassa.bg/News/Read/article/279228_%D0%9F%D1%80%D0%B5%D0%B7%D0%B8%D0%B4%D0%B5%D0%BD%D1%82%D1%8A%D1%82+%D0%B2%D1%80%D1%8A%D1%87%D0%B2%D0%B0+%D0%BC%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%91%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%81%D0%BE%D0%B2+%D1%83

 Президентът Румен Радев ще връчи проучвателен мандат за съставяне на правителство на най-голямата политическа сила в парламента - ГЕРБ. Кандидатът за премиер Бойко Борисов има седем дни, за да предложи правителство. В случай, че Борисов не успее, Румен Радев ще даде мандата на втората по големина сила - БСП. Лидерът на столетницата Корнелия Нинова вече обяви, че би съставила кабинет. Но ако и тя не успее, Радев ще връчи трети мандат на избрана от него сила.



segabg.com

Експерти: В. Търново е успешен модел за разширяване правната помощ за гражданите

//dariknews.bg/regioni/veliko-tyrnovo/eksperti-v.-tyrnovo-e-uspeshen-model-za-razshiriavane-pravnata-pomosht-za-grazhdanite-2019918

Община Велико Търново бе домакин на среща на Националното бюро за правна помощ с представители на съдилища и прокуратури от Великотърновски апелативен район, представители на МВР и адвокатски колегии. На срещата, чиято цел беше представяне на напредъка в областта на дигитализирането на правната пом

Земляческа среща събра над 100 павликенчани в София

//dariknews.bg/regioni/veliko-tyrnovo/zemliacheska-sreshta-sybra-nad-100-pavlikenchani-v-sofiia-2019919

Земляческа среща на павликенчани, които живеят в София, под надслов „На обич и слава обречен...“ събра над 100 съграждани за първи път в столицата. Събитието беше организирано от Община Павликени по инициативата на кмета инж.Емануил Манолов. Специалната вечер на па

Антон Дончев бе удостоен с първия Почетен знак на Община Г. Оряховица

//dariknews.bg/regioni/veliko-tyrnovo/anton-donchev-be-udostoen-s-pyrviia-pocheten-znak-na-obshtina-g.-oriahovica-2019920

Акад. Антон Дончев стана първият носител на Почетен знак на Община Горна Оряховица. Авторът на „Време разделно” получи отличието от кмета инж Добромир Добрев по време на среща в Общината. „За мен е огромна чест да връча точно на вас първия ни Почетен знак. Наградите, но също така и любовта на читат

Палатки пред общината, протестиращи чакат съветниците

//dariknews.bg/regioni/stara-zagora/palatki-pred-obshtinata-protestirashti-chakat-syvetnicite-2019921

Около 30 човека ще нощуват тази нощ пред сградата на общината в Стара Загора. Те разпънаха палатки и ще изчакат общинските съветници, които ще се съберат утре на заседание на местния парламент. Причината отново е квартал "Бедечка".

Защитниците на "Бедечка" ще останат през цялата нощ.

„Черно море БАСК“ приключи с турнира за Купата

//dariknews.bg/regioni/varna/morski-gong/cherno-more-bask-prikliuchi-s-turnira-za-kupata-2019923

„Черно море БАСК приключи безславно участието си в турнира за купата на България. Варненци отстъпиха и във втория си мач в група А в зала „Добротица“. „Баските“ загубиха от „Нефтохимик с 0-3 гейма.
 
Воденият от Петър Дочев тим се наложи в отделните геймове с 25-19, 25-22, 25. Посещае

Учениците от Смядово отиват на националното състезание по пътна безопасност

//dariknews.bg/regioni/shumen/uchenicite-ot-smiadovo-otivat-na-nacionalnoto-systezanie-po-pytna-bezopasnost-2019924

Ученици от Смядово отиват на националния кръг на състезание по Безопасност на движение по пътищата „Да запазим децата на пътя“. Днес те спечелиха областния кръг на надпреварата. 

Състезанието отново се проведе в СУ "Трайко Симоеонов"

Домашни хитрини: За какво служи лимонът

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/6190849

Домашни хитрини: За какво служи лимонътВсички знаем, че лимонът е изключително полезен за консумация, особено заради високото съдържание на витамин С. Познаваме и богатото му приложение в кулинарията, но не и някои от другите роли, в които може да влезе. Ето 7 от тях. Освежаване на микровълновата Нарежете на ситно един лимон и го поставете в порцеланова купичка.

Орбан: Сорос разруши живота на милиони европейци с финансови спекулации

https://www.24chasa.bg/novini/article/6191616

Орбан: Сорос разруши живота на милиони европейци с финансови спекулацииУнгария се е врекла в ЕС и това не подлежи на въпрос, но сме недоволни от ЕС и искаме да го променим. Това заяви днес унгарският премиер Виктор Орбан пред Европейския парламент, цитиран от БТА. Спорът ни е с голям американски спекулант, (Джордж) Сорос разруши живота на милиони европейци със своите финансови спекулации, заяви Орбан.

Наша лекоатлетка оправдана за допинг

http://clubz.bg/53260-nasha_lekoatletka_opravdana_za_doping

Рекордьорката ни на 3000 м с препятствия Силвия Дънекова бе оправдана за положителната си допинг проба на олимпийските игри в Рио де Жанейро, пише BGathletic.com. След няколкомесечно протакане най-после комисията към Българския олимпийски комитет излезе с решение вчера, в което се описват мотивите за оправдателната „присъда” на атлетката.

Сега се чака 14-дневният срок за обжалване, на което право имат Българската федерация по лека атлетика (БФЛА) и респективно международната ИААФ.

Преди месец от БФЛА разясниха какъв е редът за разглеждане на подобни случаи. От ИААФ са взели решение, че Дънекова не е достатъчно елитен състезател, за да вземат отношение по нейния случай й и затова е пренасочен към националното тяло - дисциплинарната комисия на БОК.

От няколко години самите национални федерации не водят допинг разследвания, а налагат само наказанието. Тоест БФЛА ще трябва да се съобрази с решението на комисията към БОК, като наложи взетата санкция или по-голяма, или оневини спортиста. Наказанието може да се оспорва в арбитража към БОК или в Спортния арбитражен съд (КАС) в Лозана.

„Решението е от понеделник. Оправдана съм, сподели добрата новина Дънекова пред BGathletic.com. - Мога да се състезавам обаче след 14-дневен срок, в който може да се оспорва решението. Това може да направи само БФЛА, но аз не вярвам да го стори. Това не е само победа за мен, а за цялата българска лека атлетика, за целия български спорт дори. Явно битката е възможна и аз го доказах. Този период от 14 дни е много важен, но не вярвам, че някой ще оспорва невиността ми.”

 От БФЛА уточниха, че Силвия Дънекова все още е с временно спрени състезателни права.

"Във връзка с появилата се информация по случая със Силвия Дънекова БФЛА информира, че случая е в процес на изясняване. Статутът на атлетката и в момента е на "състезател с временно спрени състезателни права", гласи официалното съобщение от страна на родната федерация. 

Обемът на криптовалутния пазар е почти 24.4 млрд долара

http://econ.bg/Новини/Обемът-на-криптовалутния-пазар-е-почти-24-4-млрд-долара_l.a_i.741709_at.1.html

Днес в света се търгува със 796 вида криптовалути, сочат данните на сайта CoinMarketCap.com. Обемът на пазара възлиза на 29 374 919 176 долара....

Нови две болници със статут на университетски

http://www.mediapool.bg/novi-dve-bolnitsi-sas-statut-na-universitetski-news263135.html

Нови две болници стават университетски с решение на служебното правителство от сряда. Това са Специализираната болница за активно лечение по акушерство и гинекология “Селена“ в Пловдив, и многопрофилната болница “Медика“ в Русе. Статутът на университетски дава право на болниците да осъществяват дейности по клинично обучение на студенти и докторанти по медицина, дентална медицина, фармация и здравни грижи, както и следдипломно обучение. Пловдив вече разполага с четири университетски болници, а Русе с две. С новите попълнения броят на университетските лечебни заведения у нас става 35.

Полша въвежда военно обучение в училищата

http://www.klassa.bg/News/Read/article/279227_%D0%9F%D0%BE%D0%BB%D1%88%D0%B0+%D0%B2%D1%8A%D0%B2%D0%B5%D0%B6%D0%B4%D0%B0+%D0%B2%D0%BE%D0%B5%D0%BD%D0%BD%D0%BE+%D0%BE%D0%B1%D1%83%D1%87%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5+%D0%B2+%D1%83%D1%87%D0%B8%D0%BB%D0%B8%D1%89%D0%B0

 Полша иска въвеждането на военно обучение за учениците, съобщи "Шпигел онлайн", като цитира интервю на зам.-министъра на отбраната Михал Дворчик за в."Ржечпосполита", в което той заяви, че в дългосрочен план във всеки един от 300-те окръзи в страната трябва да бъде създадена по поне една „ученическа армия“. Според него пилотен проект с участието на 50 училища ще бъде стартиран още в началото на следващата учебна година, през месец септември. Децата ще получават теоретични знания най-малко по два часа седмично, преди да пристъпят към същинско военно обучение, включващо и практически военни учения на терен.


segabg.com

Бистрят как да разпределят общински средства за нуждите на варненски лечебници

http://www.moreto.net/novini.php?n=349797

Разпределянето на общински средства за покриване нуждите на варненски лечебници от апаратура или ремонти на сградния фонд ще бъде обсъдено на специално заседание на комисията по здравеопазване през идните месеци. За целта до две седмици общинската администрация ще трябва да изготви списък с всички искания на лечебниците за последните 3 години, които са останали неудовлетворени.

Танцът на апашите Георги Гоцин и Каталин Старейшинска

http://offnews.bg/news/n_1/n_653853.html

"Дани и дълбокото синьо море: Танц на апашите" е пиеса, която фокусира погледа си върху един универсален, съвременен проблем - този за жаждата за общуване и страхът да бъдем себе си.  Тя представя живота на двама млади - Дани и Роберта, през 20-те години на миналия век в Ню Йорк. Поставени в ситуация на мизерия и отчуждение, те се опитват да се справят със суровите предизвикателства на живота, който им е подготвил остър сблъсък на характери.  Достигнали дъното - материалното, емоционалното, духовното, на ръба на лудостта, те разбират, че единственият начин да се освободят от оковите на тъгата е любовта. Любов, която се заражда чрез разкриване на най-дълбоките и съкровени мисли, изказани след години тишина.  Автор на пиесата е световнопризнатия драматург, сценарист и режисьор Джон Патрик Шанли - носител на Оскар за филма "Лунатици" и на награди Тони и Пулицър за пиесата "Съмнения". За първи път негово произведение се поставя у нас, под режисурата на Ованес Торосян.  В ролите на Дани и Роберта влизат Каталин Старейшинска и Георги Гоцин.  Млади, енергични и образовани, те успяват да пресъздадат образите си в дълбочина, да потопят зрителя в света на героя си. За ролята си на Роберта Каталин получи номинация за тазгодишните награди "Аскеер". Познаваме я от постановки в театър "София" като "Антигона", както и от "Срещу течението на Хъдсън," "Код: Сазонов," "Продадено" и други.  През 2015 година Каталин е номинирана за ИКАР за ролята й на Антигона в постановката на Иван Добчев. Георги завършва НАТФИЗ в класа на Ивайло Христов, като по-късно участва във филма му "Каръци". С Ованес се "откриват" в НАТФИЗ и правят "Записки на един луд" - моноспектакъл на Георги по Гогол, който продължава да се играе успешно в театър "Възраждане". Постановката се играе основно в Драматичен театър - Пловдив, а премиерата и в София е утре , на сцената на Народния театър, от 19:00 часа.  За "Дани и дълбокото синьо море: Танц на апашите", театърът, отношенията между хората и актьорската професия си говорим с тях. В пиесата се разглеждат отношенията между двама човека, социално отритнати, достигнали дъното. Какви могат да бъдат причините, според вас, един човек да стигне до социалното дъно? Георги : Причината е липсата на любов. От друга страна стои и гневът на младите хора, които се чувстват неразбрани заради заобикалящата ги среда. Една голяма част от тях търсят себе си твърде дълго време и се губят. Понякога любовта е нещото, което ги измъква. Дани и Роберта са стигнали но такава крайност, че единственото нещо, което може да ги спаси, е любовта. Те, може да се каже, че са на крачка от смъртта. Те не са просто двама души, които имат проблеми. Те са стигнали до момент, в който осъзнават, че няма на къде да отидат, за да избягат от себе си. Те не общуват, между тях има сблъсък рога в рога, и интересното е, че в този сблъсък се заражда любовта им. Каталин : Всъщност те са жадни да говорят, но са отритнати, научени са да живеят сами като кучета. Искат да говорят, но не знаят как, няма къде да излеят болката, която са натрупали.  Трудностите в общуването ли ни пречат да бъдем себе си?  Георги : Общо взето това е генерално във всеки един от нас. Всеки един човек се чувства сам, недоразбран. Младите хора се чувстват зле - не е задължително да нямат пари и да са рошави, това не е причината да са неразбрани и гневни. Това е заболяване като цяло в съвременното общество, илюзията на свободата, че си свободен, но всъщност не си. Съществува е моментът, че младите са научени не да общуват, а да се отбраняват, просто светът ни кара да бъдем такива.  Каталин : Героите на пиесата имат силни характери, а един силно изразен характер трудно остава в тълпата. Те не могат да бъдат част от стадото. Индивидуалисти са, те не са лоши хора, искат да отстояват себе си.  Георги : Както Булгаков казва - "Няма лош човек, има липса на любов." Несъмнено героите в "Дани и дълбокото синьо море: Танц на апашите" са дълбоки, представят силни чувства и емоции.  Георги : Пресъздаването на такава роля става чрез много работа с нас самите като хора. Процесът по влизането в роля е сложен, опитваме се да припознаем болката на героя с нашия опит, опитваме се давим къде имаме допирни точки, за да ги разберем. Каталин : Трябва да си много честен, да съблечеш всичко от себе си - това е начинът хората да ти повярват, защото ти си на сцената с твоята душа все пак. Изглежда много трудно да влезеш в кожата на друг човек особено на такова дълбоко, емоционално ниво. Как се отразява такава трансформация на един актьор? Как се отразява на личността? Каталин:  Много е трудно. Можеш да останеш в една роля завинаги, ако нямаш силите да я прескочиш. Определено има период, в който живееш в ролята. Аз осъзнах, че в края на пиесата, когато излизах някъде, започвах да говоря като героинята си. Приятели и близки забелязваха това. Понякога е трудно да излезеш от роля и защото се чувстваш празен. Вчера казах на Георги, че ми е търсене, че не знам какво да направя, за да заместя тази роля, толкова много дадох за нея. Георги:  Да, но това е нормално. Края на сезона е и почваме емоционално да се изтощаваме. Каталин:  На мен пък ми се иска още веднъж да мина през това.  Георги:  Проектът е независим. Работим в много малък екип - едва от трима души. Процесът по създаване на пиесата е много интимен. Работихме с много любов към персонажите си. Лесно е да бъде фалшиво, но за да е достоверно трябва да заобичаш персонажа си. Интересното в "Дани и дълбокото синьо море" е, че проблематиката е характерна за младите хора. Каталин:  Да, може да не е същата житейска случка, но емоционално те кара да припознаеш болката, да намериш нещото, за което и ти се бориш. Много хора се припознават в тази пиеса. Възрастните хора, които гледаха пиесата с удоволствие, на тях им беше интересно да видят младите, да ги разберат, да видят истината за тях. Истината се приема трудно, а героите ни са безкрайно откровени. Те нямат друг вариант - просто да бъдат честни в безумието си. Това е едновременно красиво и смешно. Гледаш и няма какво да кажеш.  Дали в живота си човек неизбежно стига до извода, че трябва да бъде истински? Дали неизменно в живота си стигаме да истината? Георги:  Истината винаги натежава и в някакъв момент избухва. Избива с пълна сила, като тенджера под налягане.  Каталин:  Човек просто трябва да казва нещата, такива, каквито са. От думите ви разбирам, че за да се потопиш в роля, се изисква пълно себеотдаване, което не е обвързано с работно време. Въпреки това после отивате в театъра, за да представите трансформацията си. Как обаче се отнася театъра към вас, актьорите? Това, което получавате в замяна, справедливо ли е? Георги : Това, което получаваме като пари, е пълна подигравка, но за това не е виновна само държавата. Това е вътрешен проблем на цялата гилдия, не сме задружни като такава. Заплатите са позорни. Случва се колеги да не искат да кажат каква заплата получават, защото ги е срам. Но мисля, че трябва да има хората, които да предлагат решения, не само да искат. Вътрешно, административно има големи проблеми в театрите. Често се оказва и че има пари, а не излизат качествени продукции. Има вариант нещата да се случват, но в момента се спасява по отделно - има хора, които изкарват пари, други пък почти не вадят. Каталин: Да си свободно практикуващ актьор попринцип е по-добре, но носи рискове. Може 1 година да не работиш, после може да искочи голяма продукция и тя да ти донесе финанси. Но нямаш постоянен доход. Георги: В Англия навсякъде има минимални ставки, и тук има, но те не се спазват.  Каталин:  В началото, когато започвах да играя, си казвах, че искам да правя театър, независимо от парите, но започнах да работя на други места. За да си помагам, работих в бар.  Георги:  В системата на театъра липсва морал. Не може да знаеш, че с години може да останеш да играеш в един театър, както се случва, когато играеш на щат. Има хора, които съзнателно или несъзнателно се отпускат. С щата понякога хората си казват, че могат да минат метър, а според мен артистите трябва постоянно да доказват, че заслужават мястото си - това е хубаво. Каталин:  Да, рисково е да се независим, но можеш да правиш нещата по своя начин, а това е изкуството.  Георги:  Изказахме се негативно, но е време и за хубавия пример. Директора на Драматичен театър - Пловдив Кръстьо Кръстев подаде ръка на постановката, салона е пълен. Той рискува да поде ръка на младите и нещата се случиха. Нужно е дупката между поколенията да бъде запълнена. Има много голяма дупка между поколенията. Има липса на комуникация, а това е тъжно. Каталин:  В България за съжаление няма и театрален кастинг. Така е много трудно да се разбере кой е добър за една роля и кой не. Един път се организира и отидох. Беше наистина вълнуващо, дойдоха много хора. Така трябва да се прави.  Добре, а как могат нещата да се подобрят? Изборите минаха, предстои да бъде обявено ново правителство и нов министър на културата. Какво бихте посъветвали бъдещия културен министър? Георги:  Ще кажа само едно - в Румъния в момента са отпуснати пари за 8 дебютни пълнометражни филма. Ние толкова правим на година. В Русия вдигнаха с 50% бюджета за независими проекти за млади артисти - стипендии и фондове. В Германия бюджета за кино също се вдигна с 50%. Трябва цялостна дългосрочна политика, тук парите и политиките са от година за година. Това е несериозно. Трябва гилдията и държавата да седнат и да се разберат в името на хората. И в тази област забелязвам, че липсва комуникация. Проблемите могат да бъдат решени, като се изкажат обосновани искания, а артистите трябва постоянно да се доказват, да доказват защо е важна да има култура, да има театър и кино. Все пак лицето на една нация е културата. Каталин:  Може да се каже, че липсват и идеи, защото дори с малко пари за филм може да стане добра продукция. Това те кара да мислиш, да се вдъхновяваш как ще направиш нещата с по-малко ефекти, но наистина да направиш изкуство. Много е трудно независимите проекти да намерят пространство. Сега с един мой колега спечелихме проект по програма "Дебюти" - имаме идеята и хората, но няма къде да го направим, защото не сме на щат и никой не ни и иска, а можем да направим нещо стойностно за без пари. Георги:  Случвало ми се е да отида в даден театър с готов проект и директорът да казва, че трябва да работим едва ли не без пари, защото сме млади и те "ни дават шанс". Реално така се случва, че друг прибира парите от постановката, а това не прави чест на същия. Позорно е да правиш далавера от сиромасите. Не искам да казвам, че всичко е черно, но съм се сблъсквал с този модел на работа. Преди малко Георги каза, че трябва актьорите е театъра постоянно да доказват защо е важно да има изкуство, театър, култура. Защо е важно да се развиваме културно? Каталин:  Театърът е бягство от реалността, там е друг свят, ти можеш да го създадеш, както пожелаеш, там е красиво, там можеш да мечтаеш. Всичко, което правим в театъра, го правим за хората - за да могат след работния ден да се пренесат в света на възможностите, където всичко е една приказка. Георги: Театърът дава чувство за споделеност, там откриваш отговори, припознаваш се с героите от сцената. Аз съм актьор, но понякога отивам в театъра, за да намеря отговори на екзистенциални въпроси, да мисля върху теми от живота, които ме вълнуват. Идентифицирам се в ситуация, която ме си и случила, мога да се видя отстрани, да оценя нещата, давам си равносметка, това е много полезно. Театъра и културата са необходимост.  Друг е въпроса за възпитанието в тази област, включително възпитанието на публиката. Водят се разни хора на сила на театър, който те не разбират, а така може да се стигне до отвращение от това изкуство. Липсва цялостна политика към хората, не се възпита публика. Често не се обяснява на хората какво е това, което виждат. Имах щастието да видя как стоят нещата в Англия, знам политиката към младите там. От ученици се запознават с целия механизъм на театъра, има цели програми, могат да си купуват книги с информация, учат се как работи театъра, така разбират и етикета, който трябва да се спазва. До някаква степен за това си е виновен театъра - не трябва да се мрънка, трябва да има адекватен мениджъмнт, на ми прави впечатление, че тук направо липсва. Изкуството не може да бъде без публика, липсва осъзнаване, че трябва да се работи в тази насока. Каталин : Аз пък мисля, че младите лека по лека стават жадни за театър. Георги:  Това е само в София и големите градове. В провинцията положението е много лошо. Тотално абдикиране. Дават се някакви пари, но не е ясно на кой, как и защо се дават.  Каталин:  Аз съм пътувала с доста представления, в малките градове няма млади хора, трудно се пълнят залите в малките градове, освен ако не доведеш някой известен актьор от телевизията.  А има ли роля, която бихте изиграли с голямо удоволствие или такава, в която мечтаете да влезете? Каталин:  Всички роли, които съм изиграла досега, са много сладки, винаги са били предизвикателство за мен. Аз обичам Джейн Еър, любима ми е от малка, но бих пробвала да изиграя всичко. Георги:  Аз също нямам любима роля, просто винаги се влюбвам в персонажите си. Не искам да правя едни и същи неща, а най-важното за мен е героят да сложен. Какво ви предстои оттук нататък? Каталин:  Аз очаквам да реализирам проект по програма "Дебюти". Георги:   Май месец започвам снимки с един австралийски режисьор. Като цяло се заформят нови борби. Доста позитивна настроен съм, обнадежден съм, не само за себе си, а и за младите в страната. Усещам надигане у нас към будност, хората все повече излизат от комфортната си зона. Тук има много талант и съм спокоен. Имаме супер материал като златна мина, като е въпрос на време да започне да се използва.  Последно: защо хората трябва да дойдат и да гледат "Дани и дълбокото синьо море"? Каталин:  Бог и любов, да дойдат и да гледат любов. Представлението е достъпно, просто се показват чистите отношения между двама души.  Георги : Ако са се заинтригували, да дойдат и да гледат, ще им хареса. Пиесата е съвременна, за първи път се поставя в България, драматургът е изключителен, а Ованес Торосян е гениален, гениален!

Почина режисьорът на "Мълчанието на агнетата"

http://clubz.bg/53259-pochina_rejisoryt_na_mylchanieto_na_agnetata

На 73-годишна възраст почина режисьорът Джонатан Деми. Сред неговите филми са "Филаделфия" и "Мълчанието на агнетата". С втория филм той спечели "Оскар" през 1991 г. за най-добър режисьор.

"Мълчанието на агнетата" е един от общо трите филма, спечелили "Оскар" за най-добър филм, актьор, актриса, режисьор и адаптиран сценарий. Другите са "Полет над кукувиче гнездо" и "Случи се една нощ".

Във филма "Филделфия" от 1993 г. се разказва за гей, болен от СПИН..В лентата участват Том Ханкс, Дензъл Уошингтън и Антонио Бандерас. Това е един от първите филми в Америка, които засягат предразсъдъците, свързани със СПИН, хомосексуалността и хомофобията в обществото.

Филмът е направен по истински случай. Има 5 номинации за "Оскар" и получава две награди - за най-добра мъжка роля (Том Ханкс) и за най-добра музика - на Брус Спрингстийн за песента "Улиците на Филаделфия".

Selena ES представи атрактивно стайлинг шоу на модерни прически

http://www.cross.bg/staiiling-moderni-selena-1541342.html

/КРОСС/ Selena ES представи атрактивно стайлинг шоу, което показа модерни подходи към стайлинга и интересни идеи за прически. Събитието, което се състоя на 22 април в „Мол Галерия Стара Загора" беше вдъхновено от най-новата стайлинг линия Decode на Montibello, а като водещ на сцената се изяви актьорът Явор Бахаров.

Нова република иска ГЕРБ да инициира анкетна комисия за ЦУМ-гейт

http://www.mediapool.bg/nova-republika-iska-gerb-da-initsiira-anketna-komisiya-za-tsum-geit-news263134.html

Нова република призова в сряда ГЕРБ да инициира създаването на анкетна комисия в парламента, която да извърши пълна проверка на ЦУМ-гейт. Дясната партия иска в рамките на тази комисия да се провери дали главният прокурор Сотир Цацаров и бизнесмените Георги Гергов и Сашо Дончев имат връзка помежду си като членове на масонски ложи или други тайни организации. В рамките на тази комисия трябва да бъдат изслушани засегнатите страни и на специалните служби, смятат от Нова република. Партията настоява да се установят причините за проведената нерегламентирана среща на главния прокурор и съдържанието на проведените разговори. "Изразяваме тревога от проведената нерегламентирана среща на главния прокурор с крупни бизнесмени, на която са обсъждани енергийни, медийни и политически теми. Припомняме, че по предложение на политиците от Нова Република, 43-тото НС задължи всички магистрати да декларират принадлежността си към тайни организации, в това число масонски ложи", се казва в позицията на Нова република. Преди няколко години пловдивският бизнесмен Петър Станчев свърза Сотир Цацаров с Георги Георгов с масонската ложа "Слънце-Ориент". Нова република призовава инициативата за намеса на парламента да дойде от ГЕРБ, защото това е единствената форма – членка на Европейската народна партия, която влезе в Народното събрание. Нова република напомня на ГЕРБ, че е декларирала, че ще представлява и българските десни избиратели в 44-тото Народно събрание. Скандалът с обвиненията между Дончев и Цацаров за оказван взаимен натиск избухна миналата седмица Дончев обяви, че обвинител номер едно му е искал сметка защо издава известния с карикатурите си срещу него вестник "Сега", защо подкрепя телевизия ВIT и движението на Христо Иванов "Да, България". Цацаров на свой ред твърди, че бизнесменът е искал от него да прекрати прокурорска проверка, свързана с притежаваното от Дончев газово дружество "Овергаз". Така се стигна до започналото в понеделник разследване в Комисията за енергийно и водно регулиране заради жалба на Дончев от държавния монопол на газовия пазар, на която не е обърнато внимание и това доведе до завеждането на дело срещу България в Европейския съд в Люксембург. Друга линия на проверката включва нарушения при одобрено от КЕВР окрупняване на бизнеса му. Обект на разследването е и дали при одобряването на цените на газа КЕВР е оценявала правилно направените от "Овергаз" инвестиции. Говорителката на главния прокурор Румяна Арнаудова обясни, че е случайно съвпадение скандалът със срещата на Сотир Цацаров и Сашо Дончев и проверката в енергийния регулатор. Арнаудова обясни, че съвпадението идвало от сроковете за разглеждане на подадените сигнали за нарушения. Сигналът и подаден на 17 януари 2017 г. и прокуратурата трябвало в тримесечен срок да започне разследването. "Не изказването на Сашо Дончев прави плана в прокуратурата. Когато трябва да се проследи сигнал, прокурорите спазват правилата", коментира Арнаудова пред бТВ. Сашо Дончев е бил уведомен за тази проверка тъй като са му изисквани документи по случая, допълни тя. "Какви са неговите страхове за това какво ще извърши прокуратурата, не мога да гадая", каза още прокурор Арнаудова. В отговор на въпрос защо сега се разследват казуси от 2011 г., откогато е жалбата на Дончев до енергийния регулатор, Арнаудова обясни, че това е станало през януари за въпросните процеси. "Тогава сме били информирани. Няма как да се иска от нас да знаем за всичко, което се случва в държавата", заяви говорителката на Цацаров.

Собственичката на къщата на ужасите в Елин Пелин остава в ареста

https://www.24chasa.bg/novini/article/6191585

Собственичката на къщата на ужасите в Елин Пелин остава в арестаСобственичката на скандалния дом за стари хора в Елин Пелин д-р Йорданка Неферова беше арестувана. Районният съд в града е постановил тя да остане в ареста, научи bTV. Според прокуратурата две седмици лекарката симулираше заболяване, за да избегне ареста. Медицинските експертизи обаче са установили, че Неферова няма здравословен проблем.

КФН одобри вливането на "Медика" в "Софарма"

http://www.investor.bg/novini-i-analizi/339/a/kfn-odobri-vlivaneto-na-medika-v-sofarma-238279/

Предстои гласуване на преобразуването на общо събрание на акционерите на двете дружества

Как да разберем дали следят телефона ни

http://econ.bg/Новини/Как-да-разберем-дали-следят-телефона-ни_l.a_i.741707_at.1.html

Безопасността през мобилният телефон винаги трябва да бъде приоритет. Знаем обаче, че с модернизирането на нашите телефони зачестяват и атаките към...

“Топлофикация София” започва поетапно спиране на отоплението

https://www.24chasa.bg/novini/article/6191561

“Топлофикация София” започва поетапно спиране на отоплението“Топлофикация София” започва поетапно спиране на отоплението в столицата от днес, 26 април 2017 г., в изпълнение разпоредбите на чл.3, т. 1 от Наредбата за топлоснабдяване / „Топлопреносното предприятие е длъжно да има готовност да предоставя топлинна енергия за отопление от 1 октомври до 30 април.”/ и с оглед преминаването към летен режим на

Американски психиатри: Тръмп е луд и опасен

https://vesti.bg/sviat/amerika/amerikanski-psihiatri-trymp-e-lud-i-opasen-6068409

Експертите твърдят, че президентът на САЩ страда от „параноя“ и „халюцинации“

ЕК започва наказателна процедура срещу Унгария

http://www.moreto.net/novini.php?n=349794

Европейският съюз започна правна процедура срещу Унгария заради промените в закона за образованието в страната, съобщиха от Брюксел. Измененията биха могли да доведат до затварянето на основания от американския милиардер Джордж Сорос Централноевропейски университет в Будапеща.

Новата визия на ЕК за социалните права на европейците

http://offnews.bg/news/n_1/n_653984.html

Европейската комисия представи новата си визия за социалните права на европейските граждани. Тя е наречена "Стълб на социалните права" и съдържа 20 основни точки в три направления. Посочените в документа политики не влизат в сила веднага, а подлежат на обсъждане в Европарламента и страните членки. Комисията посочва, че 20-те принципа са замислени "преди всичко за еврозоната", но са приложили и за всички държави членки, които желаят да участват. Стълбът е предназначен да служи като ориентир за подновяване на процеса на възходящо сближаване за постигане на по-добри условия на живот и труд в Европа, е записано в мотивите към документа. Какво съдържа той: Глава 1: Равни възможности и достъп до трудовия пазар 1. Образование, обучение и учене през целия живот 2. Равенство на половете 3. Равни възможности 4. Активна подкрепа за заетостта В т.ч. правото на гражданите да получат подкрепа в търсене на работа, добиване на нова квалификация, обучение; да запазят правото си на обучение и социална закрила при смяна на работа; да получат съдействие за подобряване на перспективите си за заетост. Младите хора имат право на продължат образованието си, да стажуват, чиракуват или да получат предложение за "добра" работа до 4 месеца след дипломиране или приключване на старата работа. Безработните имат право на персонализирана, непрекъсната и последователна подкрепа. Трайно безработните имат право на задълбочена оценка не по-късно от 18 месеца след последната им работа. Глава II: Справедливи условия на труд 5. Защитена и приспособима работна среда Тук интересното е предложението на Комисията да се предотвратят трудови правоотношения, които водят до несигурни условия на труд, включително чрез забрана на злоупотреби с "нетипични" договори. Всеки пробен период трябва да бъде с разумна продължителност. 6. Заплащане ЕК посочва, че е редно да се осигури "адекватно минимално заплащане", което да задоволи нуждите на работещите и техните семейства и да се предотврати т.нар. бедност при работещите. Заплащането трябва да е изчислено по прозрачен и предвидим начин предвид националните практики и с оглед автономността на социалните партньори. 7. Информация за условията на труд и закрила в случай на уволнение 8. Социален диалог и участие на работещите 9. Баланс между работата и личния живот Родителите и хората, грижещи се за болни роднини, имат право да отсъстват за определен период, да договорят гъвкави условия на работа и достъп до услуги в тази сфера. Жените и мъжете ще имат равни права за отпуск за обгрижване на дете или болен човек, като целта е двата пола да бъдат насърчени да ползват тези отпуски балансирано, а не както досега - те да се ползват главно от жените. 10. Здравословна, безопасна и добре пригодена работна среда.  Глава III: Социална защита и включване 11. Грижа и подкрепа за децата 12. Социална защита 13. Обезщетения за безработица Право на безработните да получат адекватна подкрепа, за да се включат отново в пазара на труда, както и обезщетения за безработица в разумно дълъг срок според техния принос и националното законодателство. Тези обезщетения не трябва да представляват пречка за бързото завръщане на работа. 14. Минимален доход Всеки, който няма достатъчно източници на доходи, има право на адекватен минимален доход, осигуряващ достоен живот през всички негови етапи, както и ефективен достъп до стоки и услуги. За трудоспособните граждани минималният доход следва да се комбинира със стимули за завръщане на работа. 15. Доходи на възрастните хора и пенсии Те трябва да представляват адекватен доход, осигуряващ достоен живот. 16. Здравеопазване Всеки има право на навременен достъп до здравни услуги. 17. Включване на хората в неравностойно положение Имат право на доход, който им осигурява достоен живот; услуги, които им позволяват да участват в трудовия пазар и обществото и адаптирана към нуждите им работна среда. 18. Дългосрочна грижа Всеки има право на качествени услуги за дългосрочни грижи на достъпни цени, по-специално услуги, свързани с домашни грижи и услуги в общността. 19. Приютяване и подпомагане на хората без дом a. Осигуряване и достъп до жилища с добри условия за хората в нужда. б. Уязвимите хора имат право на подходяща помощ и защита срещу принудително изселване.  в. Подходящит подслон и услуги се предоставят на бездомните, за да се насърчи тяхното социално приобщаване. 20. Достъп до основни услуги В т.ч. водоснабдяване, енергия, транспорт, финансови услуги, цифрови комуникации.

ЕК заплаши Унгария с още три наказателни процедури

https://www.24chasa.bg/novini/article/6191557

ЕК заплаши Унгария с още три наказателни процедури
Заместник-председателят на Европейската комисия Франс Тимерманс предупреди днес Унгария, че срещу Будапеща може да бъдат предприети още три наказателни процедури. Тимерманс направи това изявление в Европейския парламент, в присъствието на унгарския премиер Виктор Орбан, предава БТА. По-рано днес ЕК откри наказателна процедура заради промените в

Видео: Другите новини

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/04/26/2960601_video_drugite_novini/?ref=rss


"Другите новини" е рубрика за уеб новини на БНТ.

Компютърна игра, разработена в България, става хит за часове."Мисия Марс" и роботи примамват в Webit.Домът на киното с програма за хора с нарушено зрение.Квартет "Стрингс" с нова версия на "Тъгувам по теб".

"Дисни" сменя премиерната стратегия.

Непредвидено водопроводът по обходния път на Асенoвград глътна двойно повече пари

https://www.actualno.com/asenovgrad/nepredvideno-vodoprovodyt-po-obhodnija-pyt-na-asenovgrad-glytna-dvojno-poveche-pari-news_608117.html

Непредвиден разход в размер на около 90 000 лева възниква по част от изпълнението на Водния цикъл в Асеновград. Това стана ясно след приключване на преговорите между Общинската администрация в града и ВиК-Пловдив и след уточняване на ангажиментите на двете страни по обекта.

Джулиан Асанж: ЦРУ води война срещу истината

http://pogled.info/svetoven/dzhulian-asanzh-tsru-vodi-voina-sreshtu-istinata.85124

/Поглед.инфо/ В първата си реч като директор на ЦРУ, Maйк Помпео обяви война на свободата на словото, а не на истинските противници на САЩ. От гледна точка на Помпео, разкриването на истината може да се окаже престъпление; и главният прокурор Сешънс побърза да подчертае, че негов "приоритет" е арестуването на Джулиан Асанж.

Виктор Орбан заяви, че ЕС не работи ефективно

http://pogled.info/svetoven/evropa/viktor-orban-zayavi-che-es-ne-raboti-efektivno.85125

/Поглед.инфо/ Министър-председателят на Унгария Виктор Орбан изрази недоволство от неефективното функциониране на Европейския съюз.

Работници освиркаха Макрон в родния му град

http://pogled.info/svetoven/evropa/rabotnitsi-osvirkaha-makron-v-rodniya-mu-grad.85126

/Поглед.инфо/ Гневни работници от завод на американската компания Whirlpool („Уърлпул”) във френския град Амиен освиркаха кандидат-президента Еманюел Макрон, който беше на посещение в предприятието в родния му град.

Денят в снимки - 26 април

http://www.dnes.bg/index/2017/04/26/deniat-v-snimki-26-april.339251

Спомен за ада в Чернобил, Шарапова отново на корта и мода от Перу

Петте най-странни фобии в света

http://econ.bg/Новини/Петте-най-странни-фобии-в-света_l.a_i.741706_at.1.html

А знаехте ли, че има хора, които се страхуват от огледала, къпане и цветя? И освен това всички страхове на хората си имат научни наименования и са...

"Кални" дънки за 425 долара предизвикаха негативни реакции в социалните мрежи

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6191145

"Кални" дънки за 425 долара предизвикаха негативни реакции в социалните мрежиАмериканска компания за дрехи разгневи потребители си и си спечели лоша реклама, като пусна модел дънки, имитиращ кално покритие, за космическата цена от $425, съобщава Би Би Си. В сайта на компанията, те са описани като " типично грубо американско облекло" и "подходящи за тежка работа". Реакциите на потребители в социалните мрежи обаче са

Джоуи Бартън е отстранен от футбола за 18 месеца заради хазарт

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/04/26/2960509_djoui_bartun_e_otstranen_ot_futbola_za_18_meseca/?ref=rss


Полузащитникът на "Бърнли" Джоуи Бартън е отстранен от футбола за 18 месеца, след като е признал пред Футболната асоциация на Англия (ФА), че е участвал в спортни залози в продължение на десет години.

34-годишният англичанин планира да обжалва решението, което може да го накара да сложи край на футболната си кариера.

"Това решение ме принуждава да се оттегля преждевременно. Приемам, че наруших правилата на професионалните футболисти....

"Нова Република" за срещата в ЦУМ: И тримата са известни масони

https://www.actualno.com/politics/nova-republika-za-sreshtata-v-cum-i-trimata-sa-izvestni-masoni-news_608115.html

Политическият съвет на дясното обединение около ДСБ "Нова Република" е удовлетворен от ангажимента на служебния кабинет и ГЕРБ за активна българска позиция по преговори ЕК – Газпром за цената на природния газ. Това съобщиха от пресцентъра на формацията. "Надяваме се

Властите на Саудитска Арабия прихванаха лодка с експлозиви

http://www.cross.bg/vlastite-eksplozivi-bila-1541340.html

/КРОСС/ Властите на Саудитска Арабия са прихванали лодка, пълна с експлозиви, която е била изпратена от йеменски въстаници срещу петролна рафинерия на югозападния бряг на кралството, предава AFP. Лодката е била насочена срещу терминала за дистрибуция на петролни продукти, управляван от саудитската компания „Арамко", отбелязаха от Министерството на вътрешните работи. Властите допълниха, че плавателното средство не е имало екипаж.

До дни пускат обществените чешмички във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=349798

От първи май трябва да заработят всички обществени чешмички в центъра на Варна. Това съобщи за Moreto.net Тодор Димитров от общинската Дирекция по инженерна инфраструктура. От април фирмата, отговаряща за поддръжката на 40 чешми и 12 фонтана в града, е започнала поетапно дейности по разконсервация и козметични ремонти, обясни той.

Посолство рекламира Варна в Париж

http://www.moreto.net/novini.php?n=349790

Четири рекламни пана на Варна бяха поставени на оградата на българското посолство във Франция, което се намира в близост до един от най-посещаваните туристи обекти – Айфеловата кула, научи Moreto.net. Те представят най-старото обработено злато в света, което се съхранява във Регионалния исторически музей, архитектурния паметник от античността - Римски терми, скалните образования Побити камъни и плажната ивица.

Обама с 400 хил. долара хонорар за реч на "Уол стрийт"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6191081

Обама с 400 хил. долара хонорар за реч на "Уол стрийт"Бившия президент на САЩ - Барак Обама, ще получи 400 000 долара хонорар от компанията ''Cantor Fitzgerald LP'', по повод участието му в конференция през септември, съобщи в. „Ню Йорк пост“, цитиран от Дарик. Това може би ще се окаже първото от много изгодни плащания за Обама от „Уол стрийт“. Според „Ню Йорк пост“ обаче Обама не се нуждае от повече

Морска стачка в Гърция на 1 май

https://www.actualno.com/balkani/morska-stachka-v-gyrcija-na-1-maj-news_608111.html

Националният морски синдикат /НМС/ на Гърция обяви, че на 1 май започва стачка. Стачките са нещо обичайно за нашата съседка, но 1 май за България е почивен ден и стотици българи са направили резервации за кратка разходка в Гърция за почивните дни. Проблем обаче ще има само за

Серхио Рамос пропуска само мача с "Ла Коруня"

https://www.24chasa.bg/sport/article/6191270

Серхио Рамос пропуска само мача с "Ла Коруня"Защитникът на "Реал"(Мадрид) Серхио Рамос ще получи минимално наказание от 1 мач за изкарания червен картон в дербито срещу "Барселона", твърди "Спортал". Испанският бранител се размина с по-тежка санкция след като бе изгонен за грубо влизане в краката на Лионел Меси. Наказанието на Рамос ще го лиши единствено от предстоящата среща на "белия

Русия изтеглила почти половината си бойни самолети от Сирия

http://www.cross.bg/siriya-ryskite-sili-1541341.html

/КРОСС/ Русия е изтеглила почти половината от бойните си самолети, базирани във военновъздушната база "Хмеймим" в Сирия. Това обявиха от Генералния щаб на руската армия. "Броят на терористичните звена намаля, което ни позволи да изтеглим почти половината от самолетите, базирани във военновъздушната база "Хмеймим", разкри ген.-полк. Сергей Рудской от Генералния щаб на шестата Конференция по международна сигурност в Москва. Рудской разкрил, че руската въздушна бойна група в Сирия никога не е превишавала 35 самолета между 10 ноември 2016 и 10 януари 2017 г. Що се отнася до безпилотните летателни апарати, сега Русия оперирала около 80 дрона в раздираната от многогодишен конфликт близкоизточна страна. Той подчертал, че анализът показал, че руските въздушнокосмически сили били извършили 4 пъти повече въздушни удари от тези на международната коалиция, оглавявана от САЩ, въпреки че имали по-малко самолети. От септември 2015 г. руските въздушнокосмически сили извършват въздушни удари в Сирия по позиции на бунтовниците и терористите по молба на сирийския президент Башар Асад. През март 2016 г. най-голямата част от руските военновъздушни сили беше изтеглена от Сирия в съответствие с решението на руския президент Владимир Путин.    

Апелативният съд във Велико Търново втори по натовареност в страната

https://www.24chasa.bg/region/article/6191191

Апелативният съд във Велико Търново
втори по натовареност в странатаАпелативният съд във Велико Търново заема второ място в страната след Софийския по натовареност за м.г.. Общата натовареност на съдиите средномесечно по разглеждани дела е 8,08, а на решени- 7,73 броя. Това съобщи днес на пресконференция председателят на институцията Янко Янев, който отчете дейността на ВТАС за миналата година.

Служители на ГДБОП задържаха мъж, разпространявал детска порнография

https://www.24chasa.bg/novini/article/6191517

Служители на ГДБОП задържаха мъж, разпространявал детска порнография

Служители на ГДБОП задържаха мъж, разпространявал в интернет файлове с детска порнография. Това съобщиха от пресцентъра на МВР. Операцията е реализирана на 21 април на територията на столицата след разследване, започнало в началото на годината. Тогава служителите на ГДБОП засекли потребителя, както и разпространяваните от него файлове с брутални

"Топлофикация" спира отново парното в София

http://www.dnevnik.bg/biznes/2017/04/26/2960566_toplofikaciia_spira_otnovo_parnoto_v_sofiia/?ref=rss


"Топлофикация София" започва поетапно повторното спиране на отоплението в града от днес. Топлоснабдяването вече веднъж беше спряно, но след необичайно силното застудяване миналата седмица беше възобновено.

От компанията напомнят, че започва отчитането на уредите за дялово разпределение и изготвянето на изравнителните сметки за периода 1 май 2016 г. – 30 април 2017 г. и призовава клиентите да осигурят достъп на проверителите до жилищата си.

Броят на щастливите руснаци достигна историческия си максимум

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6191506

Броят на щастливите руснаци достигна историческия си максимумПроцентното съотношение на руснаците, които се чувстват щастливи, достигна историческия си максимум за целия период, през който се извършват подобни изследвания - 85 на сто, сочат резултатите от допитване на Всерусийския център за изследване на общественото мнение (ВЦИОМ), цитирани от ТАСС и БТА. Нивото на щастието на руснаците,

Ицо Хазарта: Хип-хопът е енергия, начин на възприемане на света

http://www.dnevnik.bg/biznes/intervju/2017/04/26/2959447_ico_hazarta_hip-hoput_e_energiia_nachin_na_vuzpriemane/?ref=rss


От колко представяне се нуждае Ицо Хазарта? За някои - от никакво. За останалите - един от четиримата създатели на "Ъпсурт" - известна като най-добрата рап група на България и неин двигател вече повече от 20 години. Отдавна в "Ъпсурт" са трима - Хазарта, Бат Венци и Буч, и освен заедно всеки създава и собствени проекти. Сега обаче се готвят за големия си концерт в зала "Арена Армеец" на 13 май и между репетиции, пътувания за участия в чужбина и работа по нова...

Турският посланик пред "24 часа": Ние ви даваме сигурността, а не оградата

https://www.24chasa.bg/novini/article/6191460

Турският посланик пред "24 часа": Ние ви даваме сигурността, а не оградатаТурция е тази, която дава сигурност на България, а не оградата, която строите по границата - тя няма да осигури нищо от това, което се очаква. Това казва турският посланик у нас Сюлейман Гьокче в специално интервю за "24 часа". Дипломатът твърди, че Анкара е против заграждението, но било право на властите в София сами да решават как да харчат

През юни започва строежът на още 4 метростанции

https://www.actualno.com/society/prez-uni-zapochva-stroejyt-na-oshte-4-metrostancii-news_608110.html

През юни започва строителството на още 4 станции на третия лъч на метрото в участъка от „Красно село“ до околовръстния път. Това съобщи кметът на София Йорданка по време на проверка на строителството на метростанцията на булевардите „Гоце Делчев“ и „Цар Борис

Обединяват се схемите "училищен плод" и "училищно мляко"

http://www.mediapool.bg/obedinyavat-se-shemite-uchilishten-plod-i-uchilishtno-mlyako-news263133.html

От следващата учебна 2017/2018 година схемите по раздаване на мляко, плодове и зеленчуци в училищата, съфинансирани с европейски средства, ще бъдат обединени в една схема за финансиране. Това реши служебното правителство на заседанието си в сряда. Още през 2014 г. Европейската комисия реши да обедини двете схеми, по които общини и училища кандидатстват за финансиране на базата на проведени поръчки за доставки на съответните продукти. Безплатни мляко, плод и зеленчуци получават децата от І до ІV клас и от 3 до 7 години в детските градини. За сегашната учебна година бюджетът за "училищно мляко" е 9.875 млн. лв. без ДДС, от които 1.288 млн. лв. са от Еврокомисията. "за "училищен плод" тазгодишните средства са 9.767 млн. лв., от които 6.071 млн. лв. от Брюксел. Заради обединяването на схемите се променя наредбата за прилагането на двете схеми. Еврокомисията ще бъде уведомена за изготвянето и нотифицирането на Националната стратегия за прилагане на схемата за предоставянето на плодове и зеленчуци, мляко и млечни продукти в учебните заведения за период от шест години. С нея се определят нуждите на схемата, приоритетите, целевата група, очакваните резултати, инструментите, с които ще бъдат постигнати заложените цели, съпътстващите мерки и др. Нов момент при прилагане на обединената схема е възможността за финансирането на съпътстващи мерки, насочени към запознаване на децата със селското стопанство и повишаване на тяхната информираност по отношение на здравословното хранене, биологичното земеделие, местните хранителни вериги, борбата с разхищение на храна и др. Досега съпътстващите мерки бяха допустими за подпомагане само по схемата „Училищен плод”, посочват от правителствената информационна служба. При избор на доставчици по обединената схема се запазва предимството на земеделските производители и на производителите на мляко и млечни продукти.

В Турция откриха гроба на руски генерал от XIX век

http://www.cross.bg/tyrtziya-kars-general-1541339.html

/КРОСС/ Строители се натъкнаха на погребение от XIX век докато подготвяли терен за строителство в Североизточна Турция Шокиращата и едновременно удивителна находка направили строители в провинция Ардахан. По време на изкопни работи те попаднали на гроб, предава L!FE. В него те отркили скелет на мъж. Части от облеклото на починалия са достатъчно добре запазени, което позволило на археолози, пристигнали на мястото на гроба, да заключат, че положеният вътре е бил руски генерал. Музейни работници от град Карс предполагат, че генералът е участвал в похода преди 140 години на руските войски в Кавказ и Турция. По-специално, той може да е бил погребан на това място след 1878 г., когато пехотата е преминала през Карс в хода на Руско-турската война. В момента находката се изучава и от правоохранителните органи. По-късно тялото и ковчегът преминават под юрисдикцията на археолозите.    

Осъдиха директорка на дом, заключвала деца

https://www.24chasa.bg/novini/article/6191466

Осъдиха директорка на дом, заключвала децаУсловна присъда от 5 месеца лишаване от свобода даде асеновградският районен съд на бившата директорка на местния дом "Таню войвода" Весела Симеонова за противозаконно лишаване от свобода на две непълнолетни момичета, които заключила в изолатор за 4 денонощия заради непослушание. Магистратите я оправдаха по обвинението,

Турската централна банка повиши един от лихвените си проценти

http://www.investor.bg/novini/130/a/turskata-centralna-banka-povishi-edin-ot-lihvenite-si-procenti--238276/

Регулаторът повиши лихвата, с която облага банките, които искат да вземат назаем финансиране непосредствено преди затварянето на борсовата сесия

Човешката дейност застрашава подпочвените води на планетата

http://www.moreto.net/novini.php?n=349782

Дейността на човека заплашва да замърси подпочвените запаси от вода на планетата, успели да се запазят непокътнати от времето на мамутите насам. Това показва проучване, според което съществува реален риск за един от основните двигатели на кръговрата на живота.

Вечеряйте с Тифани, ще бъде забавно!

http://www.cross.bg/tifani-kriltzata-zvezdata-1541338.html

/КРОСС/ Познавате я от сериалите "Престъпления от класа", "Бевърли хилс 90210", ситкома "Saved by the Bell" по NBC, филмите „Войникът киборг", „Пандемия" и много други. Днес Тифани Тийсен се завръща по телевизия Food Network с порция храна и забавления в приятна компания. Тя разкрива готварските си умения пред плеяда от гостуващи знаменитости. Винаги успява да им предложи изискани ястия, а в същото време и ги забавлява. Не се срахува да готви в латиноамерикански стил фахити с цитрусово мариновано говеждо на скара в комбинация с кактусови маргарити. След това поддържа свежото настроение и класата с вариация на меню за чаено парти: коктейл със зелен чай и черешов акцент и лимоново-боровинков сладкиш, последвани от няколко вида вкусни мини сандвичи. В своето готварско шоу Тифани Тийсен събира целия си живот, а той не е никак скучен, защото тя не се страхува да експериментира и да рискува, защото много пътува и среща интересни хора и знаменистости. И защото е виртуоз в кухнята, обича приятелите и колегите си и е много забавна. За първи път Тифани застава пред камера, когато е на 8 години и участва в реклама на Barbie. Успехът идва бързо. Истинска кариера пред обектива Тифани започва като модел. Става идол на тийнейджърите и дори печели две престижни награди- Miss Junior America през 1987 и "Great Model Search" на Teen Magazine през 1988

Старостоличани в София - доволни от развитието на Велико Търново

https://www.24chasa.bg/region/article/6191445

Старостоличани в София - доволни от развитието на Велико ТърновоВеликотърновци, живеещи в София, изразиха задоволство от развитието на старопрестолния град. Добрите си впечатления те заявиха по време на среща със заместник-кмета на Велико Търново проф. Георги Камарашев. Близо два часа продължиха разговорите по различни теми. Срещата се състоя в Културния клуб на великотърновците, живеещи в София,

Март стана поредният месец с ръст на кредитите и депозитите

http://www.investor.bg/biudjet-i-finansi/333/a/mart-stana-poredniiat-mesec-s-ryst-na-kreditite-i-depozitite--238267/

Заемите на домакинствата и нетърговските организации, обслужващи домакинствата, растат с 5% до 18,784 млрд. лв.

Синът на най-дългия заек в света почина по време на полет

https://www.24chasa.bg/novini/article/6191073

Синът на най-дългия заек в света почина по време на полет"Юнайтед еърлайнс" разследват смъртта на гигантски заек, починал по време на полет на техен самолет, съобщава Би Би Си. 90-сантиметровия заек Симон е бил открит мъртъв в клетката си в багажното, след като самолетът се преземил в Чикаго от Лондон. Той е бил само на 10 месеца и е пътувал към новия си собственик, за който се смята,

Камион и лек автомобил са се ударили при разклона за село Мало Конаре

https://www.24chasa.bg/region/article/6191439

Камион и лек автомобил са се ударили при разклона за село Мало КонареКатастрофа е станала на пътя Пазарджик – Пловдив в района на разклона за село Мало Конаре, предаде „Фокус“. Ударили са се камион и лек автомобил. Камионът е преобърнат, лекият автомобил е смачкан. На мястото на катастрофата има линейка, екип на пожарната, който разрязва камиона и полиция. Кръстовището е затворено, шофьорите търсят обходни маршрути.

(Пред)Последно: Сделката за панаира в Пловдив се отменя

http://www.investor.bg/bylgariia/451/a/predposledno-sdelkata-za-panaira-v-plovdiv-se-otmenia-238277/

Изпълнителната комисия на ГЕРБ е наредила на кмета на Града под тепетата да се откаже от акциите, за да не се свързва партията с името на Георги Гергов

Ясен Тодоров на амбразурата за Цацаров: Това е среща на трима мъже

http://www.mediapool.bg/yasen-todorov-na-ambrazurata-za-tsatsarov-tova-e-sreshta-na-trima-mazhe-news263132.html

Ясен Тодоров, един от най-близките до главния прокурор членове на Висшия съдебен съвет, се включи в опълчението по защитата му след скандала с частната среща между Сотир Цацаров и бизнесмена Сашо Дончев в офиса на Георги Гергов в ЦУМ. Според Тодоров, който оглавява Етичната комисия на прокурорската колегия във ВСС, ставало дума просто за "среща на трима мъже", а виновен за скандала бил изцяло Сашо Дончев, защото се е разприказвал. На Ясен Тодоров вероятно не се е наложило да си напряга въображението в търсене на оправдание за срещата, след като може да стъпи на отработения подход за омаловажаване на аферите във властта. Бойко Борисов беше нарекъл главните участнички в "Яневагейт" – "две каки", а Сотир Цацаров ги беше определил като "две жени, поставени под напрежение". От коментара на Тодоров във вторник пред "България он еър" обаче стана ясно, че е силно впечатлен от един страничен аспект на настоящия скандал около срещата Дончев- Цацаров – а именно от дама, която си ближе лъжичката от кафето по време на публична дискусия, на която бизнесменът разказва как главният прокурор го е заплашвал заради издателската му дейност. Разсъжденията на шефа на Етичната комисия за мъжките типажи "Това е среща между трима мъже. За мене мъжете – говоря от моя житейски и следователски опит - са два типа. Едните са мъжкари на принципа "тарикат мъж не плаче". Другите са тип "ощипани моми". Може да висиш пред кабинета на министър-председателя и да искаш нещо от него, но когато той ти прати есемес подскачаш като ощипана мома (говори за Лозан Панов – бел.ред.). Може да искаш среща с главния прокурор, но явно, когато не ти се изпълнят някакви желания, си отрязан, в някакъв Дамски клуб ти започваш да се оплакваш (говори за Сашо Дончев – бел.ред.)", обясни своята гледна точка Ясен Тодоров пред "България он еър". Така изложените житейски схващания на шефа на Етичната комисия дават ясна индикация в какъв дух ще протече предстоящият в четвъртък дебат в Пленума на ВСС за срещата Цацаров-Дончев. Предложението за проверка на ЦУМ-гейт бе внесено от шестима членове на съвета, включително председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов. То най-вероятно ще бъде отхвърлено, защото Цацаров има бетонно мнозинство от 15 души в 25-членния съвет. Всички имаме приятели от детството В отговор на въпрос дали няма да е по-лесно за Цацаров да не участва в такива срещи, Ясен Тодоров обясни: "Всеки от нас е човек. Всеки от нас си има приятели от детството, от ученическите години, със сигурност и за вас има такива хора, и за мен, които, ако ми се обадят, аз няма да откажа среща с тях, независимо какъв съм". Досега не е било известно Георги Гергов и Сотир Цацаров да са приятели от детство. Извън факта, че и двата са от Пловдив, единствено бизнесменът Петър Станчев ги свърза преди години с масонската ложа в Пловдив "Слънце – Ориент". "Ами явно са в добри отношения с г-н Гергов, след като пият кафе заедно. Забранени ли са все пак всякакви контакти на хора на висши позиции?", попита риторично членът на ВСС и енергично защити тезата на Бойко Борисов, че "червени олигарси" вкарали в капан главния прокурор. "Аз мисля, че е капан на този, който оповестява за срещата", каза Тодоров, визирайки собственика на "Овергаз" Сашо Дончев, който е издател на вестник "Сега". Според него в момента тече "битка на държавата в лицето на прокуратурата срещу олигархията, която се чувства заплашена". "Аз се надявам държавата да победи", каза Ясен Тодоров и допълни, че "работата на прокуратурата, откакто е назначен Сотир Цацаров, е много прозрачна". Всеки ден се правели изявления, а всичко, което не било следствена тайна, се съобщавало. Момичето така си облизваше лъжичката... От коментара на Ясен Тодоров се разбра, че е бил и еротично повлиян от видеото на срещата на Дамския бизнес клуб. Именно от този запис за пръв път се чуха признанията на Сашо Дончев, че Цацаров го е заплашвал заради издателската му дейност и го е обвинил за несъществуващи връзки с Би Ай Ти и "Да, България". После се разбра, че собственикът на "Овергаз" най-вероятно е бил подслушван от спецслужбите. "Може би на това видео (от Дамския бизнес клуб - бел.ред.) трябваше да се сложи червена точка, защото момичето до него (до Дончев-бел.ред.) така си облизваше лъжичката от кафето... Това беше абсолютно несериозно. Ако г-н Сашо Дончев имаше някакви оплаквания, трябваше да се обърне до компетентните институции", каза Ясен Тодоров, без да конкретизира кои точно институции има предвид. Оставка на Лозан Панов веднага След като разясни абсолютната невинност на Цацаров, Ясен Тодоров поиска оставката на шефа на Върховния касационен съд Лозан Панов, който преди два дни поиска ВСС да провери на ЦУМ-гейт. Ясен Тодоров изрази недоволството си от това, че Панов си позволява да нарича ВСС "блато" и да критикува мнозинството на Цацаров. "Лозан Панов си позволява да коментира този казус (говори за ЦУМ-гейт, самият Ясен Тодоров очевидно също си позволява – бел.ред.). Аз от това студио ще призова г-н Лозан Панов за първи път, ако му е останало малко... капчица достойнство, да си подаде оставката като председател на ВКС. Не може да си избран за председател на ВКС от този ВСС и да наричаш ВСС "блато" и да се разграничаваш от него, когато ползваш най-голямата привилегия. Ти си станал председател на ВКС с гласовете на тези хора. Ако ти се разграничаваш от тях, разграничи се до край", призова Ясен Тодоров. Той поиска журналистите да питат "какви са обвързаностите на Лозан Панов с Христо Иванов, Иво Прокопиев и всички участници в т.нар. "Аргогейт", който е бил "в пъти по-скандален от т.нар. ЦУМ-гейт". "Аргогейт" е новата опорка на медиите на Пеевски и такива, които са близки до Пеевски. Този "гейт" е посветен на изтекли две стенограми от дискусии, проведени миналата година в широк кръг десни политици и граждани. Според Ясен Тодоров от "Аргогейт" лъсвало "цялото задкулисие", докато ЦУМ-гейт бе сведена до среща на "трима мъже". Обяснявайки какво според него е скандалът с частната среща на главния прокурор със Сашо Дончев, Ясен Тодоров се придържаше стриктно към опорните точки, използвани вече от Бойко Борисов и медиите на Пеевски. "Първата цел е да удар по главния прокурор. Втората цел е вкарване на удобни хора в следващия ВСС и третата цел е дестабилизиране на държавата – да няма стабилни правителство и парламент. Разиграва се сценарий за дестабилизация на държавата", обяви Ясен Тодоров. Той поддържа тази теза при почти всеки сериозен скандал, в който се замесва Сотир Цацаров. Тодоров обвини Лозан Панов и за предстоящия избор на членовете на новия ВСС. Според него шефът на ВКС се опитвал да се меси във вота на магистратите. "Опитва се да влияе на административните ръководители по места. От позицията на председател на ВКС... силово", каза Тодоров. Накрая той обяви, че целта на съдебната реформа на Христо Иванов (докато беше министър) била да се прекрати мандатът на ВСС, а новият ВСС да смени и главния прокурор. Така Ясен Тодоров за пореден път си позволи груба подмяна на фактите, тъй като Христо Иванов (докато беше министър) през цялото време настояваше сегашният ВСС да изкара мандата си, а оставката на съвета бе поискана от ГЕРБ.

Ясен Тодоров на абразурата за Цацаров: Това е среща на трима мъже

http://www.mediapool.bg/yasen-todorov-na-abrazurata-za-tsatsarov-tova-e-sreshta-na-trima-mazhe-news263132.html

Ясен Тодоров, един от най-близките до главния прокурор членове на Висшия съдебен съвет, се включи в опълчението по защитата му след скандала с частната среща между Сотир Цацаров и бизнесмена Сашо Дончев в офиса на Георги Гергов в ЦУМ. Според Тодоров, който оглавява Етичната комисия на прокурорската колегия във ВСС, ставало дума просто за "среща на трима мъже", а виновен за скандала бил изцяло Сашо Дончев, защото се е разприказвал. На Ясен Тодоров вероятно не се е наложило да си напряга въображението в търсене на оправдание за срещата, след като може да стъпи на отработения подход за омаловажаване на аферите във властта. Бойко Борисов беше нарекъл главните участнички в "Яневагейт" – "две каки", а Сотир Цацаров ги беше определил като "две жени, поставени под напрежение". От коментара на Тодоров във вторник пред "България он еър" обаче стана ясно, че е силно впечатлен от един страничен аспект на настоящия скандал около срещата Дончев- Цацаров – а именно от дама, която си ближе лъжичката от кафето по време на публична дискусия, на която бизнесменът разказва как главният прокурор го е заплашвал заради издателската му дейност. Разсъжденията на шефа на Етичната комисия за мъжките типажи "Това е среща между трима мъже. За мене мъжете – говоря от моя житейски и следователски опит - са два типа. Едните са мъжкари на принципа "тарикат мъж не плаче". Другите са тип "ощипани моми". Може да висиш пред кабинета на министър-председателя и да искаш нещо от него, но когато той ти прати есемес подскачаш като ощипана мома (говори за Лозан Панов – бел.ред.). Може да искаш среща с главния прокурор, но явно, когато не ти се изпълнят някакви желания, си отрязан, в някакъв Дамски клуб ти започваш да се оплакваш (говори за Сашо Дончев – бел.ред.)", обясни своята гледна точка Ясен Тодоров пред "България он еър". Така изложените житейски схващания на шефа на Етичната комисия дават ясна индикация в какъв дух ще протече предстоящият в четвъртък дебат в Пленума на ВСС за срещата Цацаров-Дончев. Предложението за проверка на ЦУМ-гейт бе внесено от шестима членове на съвета, включително председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов. То най-вероятно ще бъде отхвърлено, защото Цацаров има бетонно мнозинство от 15 души в 25-членния съвет. Всички имаме приятели от детството В отговор на въпрос дали няма да е по-лесно за Цацаров да не участва в такива срещи, Ясен Тодоров обясни: "Всеки от нас е човек. Всеки от нас си има приятели от детството, от ученическите години, със сигурност и за вас има такива хора, и за мен, които, ако ми се обадят, аз няма да откажа среща с тях, независимо какъв съм". Досега не е било известно Георги Гергов и Сотир Цацаров да са приятели от детство. Извън факта, че и двата са от Пловдив, единствено бизнесменът Петър Станчев ги свърза преди години с масонската ложа в Пловдив "Слънце – Ориент". "Ами явно са в добри отношения с г-н Гергов, след като пият кафе заедно. Забранени ли са все пак всякакви контакти на хора на висши позиции?", попита риторично членът на ВСС и енергично защити тезата на Бойко Борисов, че "червени олигарси" вкарали в капан главния прокурор. "Аз мисля, че е капан на този, който оповестява за срещата", каза Тодоров, визирайки собственика на "Овергаз" Сашо Дончев, който е издател на вестник "Сега". Според него в момента тече "битка на държавата в лицето на прокуратурата срещу олигархията, която се чувства заплашена". "Аз се надявам държавата да победи", каза Ясен Тодоров и допълни, че "работата на прокуратурата, откакто е назначен Сотир Цацаров, е много прозрачна". Всеки ден се правели изявления, а всичко, което не било следствена тайна, се съобщавало. Момичето така си облизваше лъжичката... От коментара на Ясен Тодоров се разбра, че е бил и еротично повлиян от видеото на срещата на Дамския бизнес клуб. Именно от този запис за пръв път се чуха признанията на Сашо Дончев, че Цацаров го е заплашвал заради издателската му дейност и го е обвинил за несъществуващи връзки с Би Ай Ти и "Да, България". После се разбра, че собственикът на "Овергаз" най-вероятно е бил подслушван от спецслужбите. "Може би на това видео (от Дамския бизнес клуб - бел.ред.) трябваше да се сложи червена точка, защото момичето до него (до Дончев-бел.ред.) така си облизваше лъжичката от кафето... Това беше абсолютно несериозно. Ако г-н Сашо Дончев имаше някакви оплаквания, трябваше да се обърне до компетентните институции", каза Ясен Тодоров, без да конкретизира кои точно институции има предвид. Оставка на Лозан Панов веднага След като разясни абсолютната невинност на Цацаров, Ясен Тодоров поиска оставката на шефа на Върховния касационен съд Лозан Панов, който преди два дни поиска ВСС да провери на ЦУМ-гейт. Ясен Тодоров изрази недоволството си от това, че Панов си позволява да нарича ВСС "блато" и да критикува мнозинството на Цацаров. "Лозан Панов си позволява да коментира този казус (говори за ЦУМ-гейт, самият Ясен Тодоров очевидно също си позволява – бел.ред.). Аз от това студио ще призова г-н Лозан Панов за първи път, ако му е останало малко... капчица достойнство, да си подаде оставката като председател на ВКС. Не може да си избран за председател на ВКС от този ВСС и да наричаш ВСС "блато" и да се разграничаваш от него, когато ползваш най-голямата привилегия. Ти си станал председател на ВКС с гласовете на тези хора. Ако ти се разграничаваш от тях, разграничи се до край", призова Ясен Тодоров. Той поиска журналистите да питат "какви са обвързаностите на Лозан Панов с Христо Иванов, Иво Прокопиев и всички участници в т.нар. "Аргогейт", който е бил "в пъти по-скандален от т.нар. ЦУМ-гейт". "Аргогейт" е новата опорка на медиите на Пеевски и такива, които са близки до Пеевски. Този "гейт" е посветен на изтекли две стенограми от дискусии, проведени миналата година в широк кръг десни политици и граждани. Според Ясен Тодоров от "Аргогейт" лъсвало "цялото задкулисие", докато ЦУМ-гейт бе сведена до среща на "трима мъже". Обяснявайки какво според него е скандалът с частната среща на главния прокурор със Сашо Дончев, Ясен Тодоров се придържаше стриктно към опорните точки, използвани вече от Бойко Борисов и медиите на Пеевски. "Първата цел е да удар по главния прокурор. Втората цел е вкарване на удобни хора в следващия ВСС и третата цел е дестабилизиране на държавата – да няма стабилни правителство и парламент. Разиграва се сценарий за дестабилизация на държавата", обяви Ясен Тодоров. Той поддържа тази теза при почти всеки сериозен скандал, в който се замесва Сотир Цацаров. Тодоров обвини Лозан Панов и за предстоящия избор на членовете на новия ВСС. Според него шефът на ВКС се опитвал да се меси във вота на магистратите. "Опитва се да влияе на административните ръководители по места. От позицията на председател на ВКС... силово", каза Тодоров. Накрая той обяви, че целта на съдебната реформа на Христо Иванов (докато беше министър) била да се прекрати мандатът на ВСС, а новият ВСС да смени и главния прокурор. Така Ясен Тодоров за пореден път си позволи груба подмяна на фактите, тъй като Христо Иванов (докато беше министър) през цялото време настояваше сегашният ВСС да изкара мандата си, а оставката на съвета бе поискана от ГЕРБ.

Камион разпиля 30 тона цинк на АМ "Тракия"

http://www.cross.bg/pazardzhik-shofyorut-prah-1541337.html

/КРОСС/ Камион с 30 тона цинков прах се обърна магистрала "Тракия". Шофьорът на тира обясни пред НОВА ТВ, че е спукал гума, вследствие на което е загубил управление над превозното средство. Тирът се е блъснал в разделителната мантинела на магистралата и се обърнал. Шофьорът се отървал само с уплаха. При инцидента превозваният цинков прах се е разсипал по пътното платно, както и в сухата част на коритото на река Тополница. На място са пристигнали служители на екоинспекцията в Пазарджик и Пловдив, които взеха проби от водата. Засега няма наличие на тежкия метал в нея. По разпореждане на екоинспекцията в Пазарджик към момента е намален притокът на вода в реката от язовир „Тополница". Очаква се тирът да бъде изтеглен. Движението в посока София е спряно. В района има образувани километрични опашки. Колите се отбиват по обходен маршрут - Пътен възел Големеново-Пазарджик-Септември-Пътен възел Церово.

Извадиха шофьора на обърнатия тир, видимо без травми, но отива в болница

https://www.24chasa.bg/novini/article/6191431

Извадиха шофьора на обърнатия тир, видимо без травми, но отива в болницаПреди минути е бил изваден шофьорът на тира, който се преобърна на АМ "Тракия" преди Карнобат,  съобщиха от полицията. Мъжът, който се заклещи в кабината, бил във видимо добро състояние, без външни наранявания. В момента линейка го транспортира до бургаската болница, където ще му бъдат направени изследвания.

Никълъс Кейдж напуснал спешно България, ще му оперират счупения крак

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6191423

Никълъс Кейдж напуснал спешно България, ще му оперират счупения кракХоливудският актьор Никълъс Кейдж, който снима филм в България и пострада по време на сложна каскада, е счупил крака си, съобщи Нова тв.  Кейдж веднага е бил откаран във Военномедицинска академия за преглед. Актьорът е постъпил във ВМА в понеделник в 12 часа. Лекарите са предложили да го оперират. Той се е съгласил,

ЕС ще втвърди исканията си в преговорите за Брекзит

http://www.mediapool.bg/es-shte-vtvardi-iskaniyata-si-v-pregovorite-za-brekzit-news263131.html

Лидерите на страните членки на ЕС ще настояват Великобритания да предостави право за постоянно пребиваване на граждани на съюза, които са пристигнали в страната преди Брекзит през 2019 г. и които остават там още пет години. Това се казва в проект на план за преговорите за Брекзит, който европейските лидери ще одобрят на срещата си на върха този уикенд в Брюксел, предаде Ройтерс. Планът е изложен в документ от девет страници, видян от Ройтерс. Очаква се съдържанието му да не претърпи значителни промени, преди лидерите на 27-те страни от ЕС да го подпишат по време на обяд в събота. Във Великобритания има 3 милиона граждани на други страни членки на ЕС. Някои държави, като Полша, която има 800 000 граждани във Великобритания, се притесняват, че Тереза Мей може да поиска да договори гаранции, които да важат само за онези европейски граждани, които са пристигнали във Великобритания, преди тя да задейства член 50 от Лисабонския договор миналия март или дори преди референдума за Брекзит миналата година. В проекта на документа, който се очаква да подпишат европейските лидери в събота, се казва, че всеки гражданин на страна членка, живеещ във Великобритания към момента на така наречения Ден на Брекзита (деня, в който страната официално ще напусне ЕС) ще трябва да има право да поиска постоянно пребиваване след "пет години" прекарани там. Други европейски документи показват, че Брюксел иска Великобритания да гарантира също, че тези хора ще могат да доведат и роднините си и че дори след Брекзит ще могат да поискат нови социални помощи, като например евтини жилища. В отговор на призиви от Франция и други страни в проекта се подчертава, че евентуално търговско споразумение с Великобритания, ако в неговия обхват бъде включен секторът на финансовите услуги, ще трябва да изисква британските банки, застрахователни компании и други фирми да се подчиняват на европейските регулации и надзор. Лидерите ще поискат също Великобритания да плати не само десетки милиарди евро, за да покрие финансовите си ангажименти към ЕС, поети преди Брекзита, но и да плаща за покриване на европейските разходи до края на 2020 г., когато изтича 7-годишният европейски бюджетен план, за който Великобритания даде съгласието си през 2014 г. Великобритания обмисля финансови аргументи Британските преговарящи обсъждат активно идеята Великобритания да прави вноски в европейския бюджет до 2020 г., за да получи приемливи условия за преходното споразумение за Брекзита, пише британският в. "Телеграф". Идеята ще изисква смекчаване на британските ограничения относно преговорите, за да се спечели влияние и добра воля в преговорите с ЕС. Британското оттегляне от ЕС ще остави "черна дупка" от 10 милиарда евро в европейските финанси, което притеснява правителствата в цяла Европа - включително това в Берлин, което се опасява, че ще трябва да поеме разликата за недостига. Периодът от датата на Брекзита, която най-вероятно ще е през март 2019 г., до приключването на седемгодишния европейски бюджетен период през 2020 г. може да струват на Великобритания до 17 милиарда евро. Лондон обаче ще предложи да реши краткосрочните бюджетни проблеми на Европа само в замяна на "разумно" предложение на ЕС за споразумение за прехода, което ще е необходимо поне в продължение на две години след влизането в сила на Брекзита през 2019 г. Високопоставен източник от британското правителство е съобщил пред в. "Телеграф", че Великобритания не изключва и някакъв вид "постоянни вноски", в замяна на сключване на споразумение за свободна търговия, чието договаряне и ратифициране вероятно ще отнеме известно време след самия Брекзит. Тези идеи вероятно ще се сблъскат с вътрешна политическа опозиция от твърдолинейни поддръжници на Брекзита. Те обаче отразяват засилващото се признание на британската страна, че парите ще са ключово средство за влияние в предстоящите преговори. Европа също втвърдява позициите си относно Брекзита от миналия месец, когато Тереза Мей задейства чл. 50 от Лисабонския договор. Брюксел поставя като условия за преходно споразумение продължаване на бюджетните плащания, свободното движение на хора и приемането на юрисдикцията на Европейския съд, отбелязва „Телеграф“. Насоките на ЕС за преговорите за Брекзит, които ще бъдат одобрени на съботната среща на европейските лидери, също са по-твърди и включват разширени финансови искания, включително за преки плащания за земеделието. Ключовите финансови услуги ще бъдат включени в евентуално търговско споразумение, само ако Великобритания приеме правилата на Брюксел, включващи "режима на регулаторни и надзорни стандарти", съобщава Телеграф, цитирайки агенция "Блумбърг". Германия, подтиквана от Франция, е начело на поддръжниците на твърдата линия по бюджетните въпроси, които според Европа трябва да се решат задоволително, преди да се започнат търговски преговори, заявява пред изданието Чарлз Грант, директор на проевропейския мозъчен тръст Център за европейска реформа. "Някои високопоставени представители намекват, че няма да направят компромис за 60-те милиарда евро", заяви той. "Но ако британците са готови да направят компромис за парите, те ще открият, че 27-те страни са готови да започнат преговори за споразумение за свободна търговия", уверява той. Финансовият компромис ще покаже на останалите страни от ЕС, че Лондон наистина иска взаимноизгодно споразумение, подчертава Грант. Според европейски източници, някои страни членки на ЕС като Холандия и Дания заемат по-мека позиция, но са превъзхождани от Франция, Германия и по-бедните страни като Полша, които искат да получат максимални финансови средства от Великобритания. Основният проблем на британските преговарящи е да бъде убедена обществеността, както и да бъдат убедени депутатите в идеята за плащане на значителни средства. Засега Тереза Мей внимава много да не прави категорични изявления за плащанията по европейския бюджет, отбелязва в. "Телеграф".

"Топлофикация София" започва поетапно спиране на отоплението

https://www.actualno.com/society/toplofikacija-sofija-zapochva-poetapno-spirane-na-otoplenieto-news_608105.html

“Топлофикация София” започва поетапно спиране на отоплението в столицата от днес, 26 април 2017 г., в изпълнение разпоредбите на чл.3, т. 1 от Наредбата за топлоснабдяване („Топлопреносното предприятие е длъжно да има готовност да предоставя топлинна енергия за отоплен

Мобилното приложение на Vbox7.com с награда от Webit

https://vesti.bg/bulgaria/medii/mobilnoto-prilozhenie-na-vbox7.com-s-nagrada-ot-webit-6068408

АБВ Поща, Vbox7.com, Vesti.bg и Nova.bg влизат в ТОП 5 на най-посещаваните уебсайтове у нас през март

Роди се още една двойка близнаци от общинското ин витро във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=349791

Още една двойка близнаци е проплакала вчера. Момченцето и момиченцето са заченати благодарение на общинската ин витро програма. С тях общият брой на бебетата, които са се родили с подпомагане от местния репродуктивен фонд, става 20.

Папа Франциск: Властта е като да пиеш джин на празен стомах

https://www.24chasa.bg/novini/article/6191424

Папа Франциск: Властта е като да пиеш джин на празен стомахХората трябва да бъдат внимателни към по-малко успелите в живота и да остават смирени, като се стараят да изградят социално благополучие в бъдеще за всички, каза днес папа Франциск пред участниците в конференция на медийната платформа ТЕД (Technology, Entertainment, Design - TED), предаде ДПА, цитирана от БТА.

Ето каква майка сте според зодията си

https://www.24chasa.bg/novini/article/6191432

Ето каква майка сте според зодията сиМайките риби обичат да прекарват колкото се може повече време с децата си и обожават занимания като рисуването и правенето на фигурки от пластилин. Детето в тях никога не умира. Независимо дали вярвате в астрологията или не, ще бъдете изненадани да разберете, че тя може да даде много информация за това каква майка сте според вашия зодиакален знак.

Тоти със златни обувки за 25 години служба на Рома

http://offnews.bg/news/n_1/n_653992.html

Франческо Тоти е известен с доста имена на "Олимпико" - Гладиаторът, Кралят на Рим. Но американците от Nike изненадаха Златното момче за 25 години вярна служба на Рома, като пуснаха специално издание футболни обувки. Всъщност, Тоти направи своя дебют през 1993 година. Той наистина кара 25-ата си година, но в първия отбор. Иначе пристига от детски клуб през 1989 година, въпреки че шефовете му са го спазарили за Лацио. Специалните бутонки се казват Nike Tiempo Totti X Roma. Кожата има наистина златно покритие. Обувките ще бъдат връчени на Тоти в магазина на Рома на Piazza San Lorenzo днес. Твърде е вероятно легендата де дебютира с тях още в неделя, когато е голямото дерби с Лацио.  Тоти беше контузен при победата на Рома с 4:1 над Пескара в последния кръг.

"Нова република": ГЕРБ да представлява и десните избиратели

http://clubz.bg/53258-nova_republika_gerb_da_predstavlqva_i_desnite_izbirateli

"Нова република" настоява ГЕРБ да изпълни ангажимента си да представлява десните избирател, като инициира парламентарна анкетна комисия за срещата между главния прокурор Сотир Цацаров и бизнесмена Сашо Дончев с посредничеството на Георги Гергов. В позиция на формацията се изразява тревога от тази нерегламентирана среща.

Според "Нова република" анкетната комисия трябва да установи всички факти и обстоятелства около тази среща.

Ето какво се казва в позицията на формацията:

"Политическият съвет на Нова Република сме удовлетворени от ангажимента на служебния кабинет и ГЕРБ за активна българска позиция по преговори ЕК – Газпром.

Надяваме се тази позиция да стане по-силна, чрез активна дипломация с Полша и Балтийските републики, която да доведе до компенсации за минали периоди и подписване на нов договор с Газпром, при по-добри условия.

Настояваме българската позиция да бъде публично оповестена предварително и подложена на обществено и експертно обсъждане.

Изразяваме тревога от проведената нерегламентирана среща на главния прокурор с крупни бизнесмени, на която са обсъждани енергийни, медийни и политически теми. Припомняме, че по предложение на политиците от Нова Република, 43 НС задължи всички магистрати да декларират принадлежността си към тайни организации, в това число масонски ложи.

Настояваме ПГ на ГЕРБ, като представител на ЕНП, която декларира, че ще представлява и българските десни избиратели в 44 НС, да поиска анкетна комисия, която след изслушване на засегнатите страни и на специалните служби, да установи причините за проведената нерегламентирана среща и съдържанието на проведените разговори, установи връзката между проведената нерегламентирана среща и членството на участниците в масонски ложи и други тайни организации.

Нова Република декларира готовността си да продължи да съдейства на всички власти и да проведе консултации с десни и реформаторски политически партии по тези важни за националния интерес въпроси".

През юни започва строежът на 4 нови станции на метрото

http://www.cross.bg/stantzii-metroto-tretiya-1541336.html

/КРОСС/ През юни ще започне строителството на още четири станции от третия лъч на метрото в участъка от "Красно село" до Околовръстния път. Това съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова. С шефа на "Метрополитен ЕАД" Стоян Братоев и зам.-кмета по транспорта Евгени Крусев тя провери строителството на станцията на третия лъч на булeвардите "Гоце Делчев" и "Цар Борис III". "В момента изпълнението на осемте станции, които се строят е средно около 30%. Всички 12 станции на третата линия трябва да са готови през септември 2019 г. Това ще даде възможност на половин милион софиянци да пътуват дневно по трите линии на метрото", каза Фандъкова, цитирана от „24 часа".  

28 души са убити при турските въздушни удари срещу кюрдски сили в Сирия

http://www.mediapool.bg/28-dushi-sa-ubiti-pri-turskite-vazdushni-udari-sreshtu-kyurdski-sili-v-siriya-news263130.html

Броят на загиналите при турските въздушни удари вчера срещу щаба на Силите за защита на народа /СЗН/ в Североизточна Сирия е достигнал 28 души, според нови данни на Центъра за наблюдение на човешките права, предаде АФП. Това съобщи директорът на Центъра за наблюдение на човешките права Рами Абдел Рахман, който уточни, че загиналите са основно кюрдски бойци и двама представители на медиен център. Според него 19 души са били ранени при въздушните удари, като някои от тях са в критично състояние. Жена, командваща кюрдски подраздления за отбрана, е сред жертвите, посочи Рахман. Говорителят на СЗН Редур Халил съобщи вчера, че при въздушните удари са убити 20 представители на СЗН, а 18 са ранени, като трима от тях са в критично състояние. Той каза, че двама цивилни също са ранени. Анкара разглежда СЗН като терористична организация, свързана с Кюрдската работническа партия /ПКК/. Ние сме в безмилостна битка срещу ПКК, заяви вчера турският премиер Бинали Йълдъръм. Правителството ще вземе мерки, за да елиминира тази заплаха, независимо дали тя идва от страна А или Б, подчерта той. Турската армия бомбардира вчера кюрдски бойци в иракския район Синджар и в Североизточна Сирия. В изявление армията уточни, че ударите са имали за цел да попречат на ПКК да изпрати оръжия и експлозиви за нападения на турска територия.

Ловешки ученици обучаваха деца в риск

https://www.24chasa.bg/region/article/6191416

Ловешки ученици обучаваха деца в риск
За трета поредна година в община Ловеч се проведе голяма интерескампания за обучение по метода "Връстници обучават връстници" и аутрич (работа на терен с деца в риск). Думата аутрич (от англ. оutreach, достигам по-далече) се отнася за употребяващи лица. Инициативата е на Общински съвет по наркотични вещества и Общинска комисия за борба с

Папата отива в Египет, за да подобри отношенията с исляма

http://www.mediapool.bg/papata-otiva-v-egipet-za-da-podobri-otnosheniyata-s-islyama-news263129.html

Папа Франциск се надява да подобри отношенията с мюсюлманите при своето пътуване в Египет в петък, но е подложен на критики от консерваторите в църквата за това, че се среща с ислямски религиозни лидери след поредица от смъртоносни нападения срещу християни. Франциск каза във видеопослание до египетския народ във вторник, че светът е "разкъсван от сляпо насилие, което измъчва и сърцето на вашата скъпа страна", и каза, че се надява пътуването му да помогне за мира и междурелигиозния диалог. Сигурността е основна грижа, след като преди по-малко от три седмици, на Цветница, 45 човека бяха убити при нападения срещу коптски християнски църкви в Александрия и Танта. Отговорност за нападенията пое "Ислямска държава". Франциск обаче настоява да използва обикновен автомобил през 27-те часа, които ще прекара в Кайро, продължавайки своята практика да избягва бронирани лимузини, за да бъде по-близо до хората. Франциск ще се срещне с президента Абдел Фатах ас Сиси, шейх Ахмед ат Тайеб - великия имам на най-влиятелния център на сунитското ислямско богословие и обучение в света "Ал Азхар", и главата на Коптската православна църква папа Тауадрос Втори, който за малко избегна бомбения атентат в Александия. Сиси обяви тримесечно извънредно положение след нападенията. Главна причина за пътуването е да се направи опит за укрепване на отношенията с 1000-годишния център "Ал Азхар", които бяха прекъснати от мюсюлманска страна през 2011 г. заради, както каза центърът, многократни обиди срещу исляма от предшественика на Франциск - папа Бенедикт. Връзките с центъра бяха възстановени миналата година, след като Тайеб посети Ватикана. Тайеб, който до голяма степен е смятан за един от най-умерените висши духовници в Египет, многократно е осъждал "Ислямска държава" и нейната практика да обявява другите за изменници и неверници като предлог за водене на насилствен джихад. Ватикана казва, че Франциск, който отхвърля идеята за насилие в Божието име, е убеден, че сега християнско-мюсюлманският диалог е по-важен отвсякога. Папски сътрудници казват, че умерена фигура като Тайеб може да бъде важен съюзник в осъждането на радикалния ислям. В посланието във вторник Франциск каза, че се надява пътуването да донесе "побратимяване и помирение на всички чада на Авраам, особено в ислямския свят, в който Египет заема водеща позиция", и да "даде действителен принос за междурелигиозния диалог с ислямския свят". Религиозна война? Възгледите на папата обаче не се споделят от всички католици. Някои консерватори казват, че не бива да има диалог с исляма и че е в ход "религиозна война". Италианският историк Роберто де Матеи каза, че нападенията на Цветница би трябвало да са "рязко отрезвяване за папа Франциск". Извършителите "не са били неуравновесени или луди, а са носители на религиозно виждане, което води битка с християнството от седми век насам", написа в редакционна статия Де Матеи, който е редактор на консервативното месечно списание "Християнски корени". Ултраконсервативният католически блог "Новус ордо уоч" остро порица Ватикана за емблемата на пътуването, която показва мюсюлманския полумесец и кръста заедно, и осмя папата като "Г-н Съвместно съществуване". Роденият в Египет отец Самир Халил Самир, който е водещ католически изследовател на исляма, каза, че Франциск има добри намерения, но е наивен. "Мисля, че неговото невежество по отношение на исляма не помага на диалога. Той често е казвал, че знаем, че ислямът е религия на мира, но това просто е грешка", заяви пред репортери в Рим Самир, който се намира в Бейрут. "Знаем, че със сигурност има времена на мир и желание за мир от страна на много мюсюлмани, но не мога да чета Корана и да се преструвам, че това е книга, ориентирана към мира", каза той. В региона се наблюдава масово изселване на християни, бягащи от войни и преследвания в последните няколко десетилетия, ускорено напоследък от възхода на "Ислямска държава". Франциск каза в своето послание, че се надява посещението му да бъде "утеха и . . . насърчение за всички християни в Близкия изток". Той ще посети най-голямата коптска катедрала в Кайро, за да се помоли за 28-те човека, убити при взрив през коледния сезон миналата година, и да положи цветя в тяхна памет. Правозащитници се тревожат за срещата на папата с президента Сиси. Сиси се опитва да се представи като крайно необходим защитник от тероризма в религията, отбивайки западните критики, че потиска политическата опозиция и борците за правата на човека, откакто беше избран през 2014 г. Попитан дали папата би изразил безпокойство във връзка с човешките права, говорителят на Ватикана Грег Бърк каза, че Франциск е правил и "по-деликатни пътувания от това", и добави: "нека да видим какво има да каже папата". По БТА

Съд в Сан Франциско блокира указа на Тръмп срещу "градовете убежища"

http://www.mediapool.bg/sad-v-san-frantsisko-blokira-ukaza-na-tramp-sreshtu-gradovete-ubezhishta-news263128.html

Окръжен съдия в Сан Франциско блокира указа на президента Доналд Тръмп, който спира отпускането на федерални средства на т.нар. градове убежища, които не сътрудничат на американските имиграционни власти, съобщиха осведомителните агенции. Съдията Уилям Орик отсъди в полза на градските и областните власти на Сан Франциско и Санта Клара в Калифорния, които поискаха временно да бъде блокирано изпълнението на указа, докато го оспорват в съда. Съдията прецени, че вносителите на иска имат шансове да докажат в съда, че Тръмп е превишил правомощията си, като едностранно е въвел нови правила за регулиране на федералните разходи, както и че указът ще навреди на интересите на обществото. Тръмп подписа този указ през януари в рамките на кампанията за справяне с нелегалната имиграция. Сан Франциско е един от над 400-те "градове убежища", в които местната полиция не задава въпроси за имиграционния статут и не предава имигрантите на федералните власти. Сред тези градове са мегаполиси като Ню Йорк, Чикаго и Лос Анджелис. Защитниците на "градовете убежища", които привличат много имигранти, казват, че този подход дава възможност на жителите им да съобщават за извършени престъпления, без да се страхуват, че ще бъдат депортирани.

Украйна и Беларус ще си сътрудничат за ликвидиране на последиците в Чернобил

http://www.mediapool.bg/ukraina-i-belarus-shte-si-satrudnichat-za-likvidirane-na-posleditsite-v-chernobil-news263127.html

В деня, когато се навършват 31 години от експлозията в Чернобилската АЕЦ, президентите на Украйна и Беларус, Петро Порошенко и Александър Лукашенко, дойдоха на мястото на трагедията, за да почетат паметта на загиналите. Те използваха случая да се договарят за засилване на сътрудничеството за преодоляване на последиците от най-голямата катастрофа в областта на ядрената енергетика в историята, станала на 26 април 1986 г., предаде ТАСС. "Какво е Чернобил за Украйна? Това е почти 10 процента от територията й, изложена на пряко радиационно поражение. Това са над три милиона души, пострадали по един или друг начин", напомни Порошенко и отбеляза, че Украйна и Беларус ще продължат да взаимодействат за преодоляване на последиците от катастрофата. И беларуси, и украинци са наясно, че Чернобилската катастрофа не познава граници. Страните ни полагат усилия да преодолеят заедно това бедствие. Осъществяват се редица общи действия в областта на радиоекологичния мониторинг и радиационния контрол, в селското и горското стопанство, в съгласуването на научната и информационна работа, каза Лукашенко. Според него двете страни успешно взаимодействат в проекти за Чернобил на международни организации, но потенциалът за сътрудничество между Беларус и Украйна далеч не е изчерпан и не достига пълния си обем. Двамата държавни ръководители приветстваха поставянето неотдавна на ново защитно съоръжение над четвърти енергоблок в Чернобилската АЕЦ с живот от около сто години.

Крадци обраха банков клон в сградата на КАТ в Благоевград

http://www.mediapool.bg/kradtsi-obraha-bankov-klon-v-sgradata-na-kat-v-blagoevgrad-news263126.html

Крадци обраха банков клон, намиращ се в сградата на КАТ в Благоевград. Според първоначалната информация те са влезли през вратата на пункта за извършване на технически прегледи и са счупили стъклото на гишето на касата. След което са измъкнали малката метална каса и са избягали през задния двор. Около 15 000 лева е открадната сума, съобщава местното издание "Струма". Според разследващите извършителите не са били професионалистите, тъй като най-вероятно са действали с пачи крак, оставяйки множество следи при взлома. Престъплението е извършено на няколко метра от дежурната във Второ РПУ в Благоевград, заради което вече е разпоредена дисциплинарна проверка в местната полиция.

Макрон е под огъня на критиките заради грешка в нощта на първия тур

http://www.mediapool.bg/makron-e-pod-oganya-na-kritikite-zaradi-greshka-v-noshtta-na-parviya-tur-news263125.html

Фаворитът на президентските избори във Франция Еманюел Макрон попадна под огъня на критиките както на потенциалните му съюзници, така и на съперничката му на балотажа Марин льо Пен, защото се държа все едно вече победата му следващия месец е в кърпа вързана. Посещението на Макрон в бирария на южния бряг на Сена, в неделя вечерта след триумфа му на първия тур, даде аргументи на неговите опоненти, които определиха поведението му като повърхностно и арогантно. В неделя 39-годишният бивш инвестиционен банкер спечели първия тур срещу кандидатката на Националния фронт и проучванията на общественото мнение показват, че се очаква той да спечели лесно срещу Льо Пен на 7 май и да получи ключовете за Елисейския дворец. Той излезе на сцената, за да благодари на поддръжниците си в 15-минутна реч с ръце, вдигнати високо нагоре в знака на победата, преди да отиде в ресторант "Ротонд" с помощниците си и няколко известни личности. "Цяла вечер се тупаха по гърбовете със събралите се знаменитости", отбеляза Льо Пен вчера, посещавайки пазар на едро край Париж. "Това показва, че тази арогантна група смята, че вече са спечелили и могат да правят каквото си искат със страната". Макрон е центрист, който никога не е заемал изборна длъжност и ако спечели изборите, ще стане най-младия президент на Франция. Той запази мълчание в деня след гласуването, отстъпвайки инициативата на Льо Пен, която събираше подкрепа в Северна Франция, където има висока безработица. Тя отправи нападки срещу Макрон, който по думите й бил "слаб" пред лицето на терористичната заплаха, два дни след като ислямски екстремист уби полицай на бул. "Шанз-Елизе". Политически лидери от двете поразени основни партии във Франция в лявата и дясната част на политическия спектър обявиха подкрепата си за Макрон, включително непопулярният президент Франсоа Оланд и победеният кандидат на консерваторите Франсоа Фийон. Но усещането за самодоволство може да изложи на голям риск устрема на Макрон към Елисейския дворец. Според социологическите агенции евентуална ниска избирателна активност би облагодетелствала Льо Пен. Политически анализатори сравниха действията на Макрон с тези на бившия президент Жак Ширак през 2002 г., когато Жан-Мари льо Пен, бащата на Марин льо Пен, който основа нейната партия Национален фронт, шокира политическата върхушка, достигайки втория тур. Тогава Ширак направи сериозно петминутно изявление. Той спечели съкрушителна победа на балотажа срещу Жан-Мари Льо Пен. "Той (Макрон) беше далеч от истината, както веднъж се изрази Шарл дьо Гол", заяви Жан-Кристоф Камбаделис, първи секретар на Френската социалистическа партия, визирайки самокритиката на следвоенния лидер за това, че не е видял значимостта на студентските бунтове през 1968 година. "Фалстарт" "През първите 48 часа не видях демократичния кандидат да се справя със задачата да отбива нападките й", заяви Камбаделис. Други обвиниха Макрон в надменност. Левият в. "Либерасион" писа, че Макрон "вече се вижда като победител". Финансовият ежедневник "Лез еко" заяви, че той е допуснал "фалстарт". Мнозина сравниха вечерята на Макрон в "Ротонд", прочут ресторант, предпочитано място за хора на изкуството като Ърнест Хемингуей преди войната, с отпразнуването на победата на бившия президент Никола Саркози в луксозния ресторант "Фукетс" в централен Париж през 2007 година. Тогава тези кадри наляха масло в огъня на противниците на Саркози, които го обрисуваха като "лъскав" президент и този му образ остана през целия му мандат. "Ротонд беше грешка", каза Доминик Волтон, специалист по политически комуникации във френския изследователски институт Национален център за научни изследвания (НЦНИ). "Забележително е, че повториха грешката с Фукетс". Екипът на Макрон участва вчера в радиопредавания, в опит да спре дъжда от критики. "След месеци и месеци на работа, проучвания и агитация, беше нормално нашият кандидат да поздрави всички активисти, който ни подкрепиха", заяви Ришар Феран, лидер на политическото движение на Макрон. По БТА

EVN България награди учениците от НУ „Христо Ботев" в гр. Пловдив с „Класна стая на открито"

http://www.cross.bg/bulgariya-plovdiv-staya-1541335.html

/КРОСС/ EVN България награди НУ „Христо Ботев" в гр. Пловдив с „Класна стая на открито". Наградата, спечелена от учениците от IV Г кл. на училището като победители в конкурса на EVN България от учебната 2015/16 година, е за изработване на макет, посветен на тема „Екологичен град". Макетът представи идеите на учениците за екологичен град, в който потреблението на енергия е енергийно ефективно, разумно и екологично. Конкурсът е част от дългосрочната инициатива на дружеството „Часът на Иви и Енчо. Занимателни обучения за енергия и екология." С първото място учениците от НУ „Христо Ботев" получиха и голямата награда, осигурена от EVN България. Класната стая на открито е изградена в двора на училището на площ от 32 кв. м. Иновативната постройка ще позволи децата да са по-близо до природната среда посредством интегрирането на класната стая в околното пространство и изграждането й предимно от естествени материали. Освен с местата за ученици, стаята разполага и с дървени кашпи за луковични растения, на които ще могат да провеждат свои опити и наблюдения за растенията. Класната стая на открито е на обща стойност над 12 000 лв. На церемонията по откриването присъстваха г-н Робърт Дик, регионален мениджър на EVN България, г-н Ральо Ралев, кмет на район Северен, общ. Пловдив, г-н Иван Пенев, директор на училището, г-жа Васка Атанасова, експерт от Регионално управление на образованието (РУО) Пловдив и др

Либия поиска от ЕС моторници и хеликоптери за патрулиране на бреговете си

http://www.mediapool.bg/libiya-poiska-ot-es-motornitsi-i-helikopteri-za-patrulirane-na-bregovete-si-news263124.html

Либия поиска от ЕС моторници и хеликоптери, които да й помогнат да патрулира Средиземно море за кораби, превозващи мигранти, предаде Асошиейтед прес. "Списъкът с искания" на либийската брегова охрана включва също линейки, средства за комуникация и прибори за нощно виждане, съобщава германското правителство. Според отговора на правителството на парламентарен въпрос, зададен от представител на опозиционната партия Левите, в момента Европейската комисия обмисля искането. Обществената телевизия А Ер Де съобщи, че Либия иска някои от 130-те моторници да са въоръжени. ЕС иска да спре потока на мигранти, които прекосяват Средиземно море на път за Европа, тръгвайки от северноафриканската страна, обхваната от хаос след свалянето на дългогодишния диктатор Муамар Кадафи през 2011 година.

ОЗХО: Унищожени са над 95% от химическите оръжия в света

http://www.moreto.net/novini.php?n=349789

Над 95 % от декларираните в света запаси на химически оръжия към настоящия момент са унищожени. Това заяви в сряда генералният директор на Организацията за забрана на химически оръжия (ОЗХО) Ахмет Узюмджю, говорейки на тържествена церемония по случай 20-годишнината от създаването на организацията, предаде TACC.

Австрийската партия на свободата се ангажира с ЕС

http://www.mediapool.bg/avstriyskata-partiya-na-svobodata-se-angazhira-s-es-news263123.html

Крайнодясната Австрийска партия на свободата (АПС) ясно се ангажира с Европейския съюз и еврото, отдалечавайки се още повече от предишните си призиви за излизане от общността в момент, когато в Австрия се засилват спекулациите за предсрочни парламентарни избори, предаде Ройтерс. "Имаме нужда от истински съюз, от съюз, който ни помага", каза на пресконференция във Виена Норберт Хофер, който загуби президентските избори миналата година като кандидат на АПС. Лидерът на партията Хайнц-Кристиан Щрахе заяви, че иска запазване на еврото, но не подкрепя задълбочаване на съюза. "Необходимо е Европа и Европейският съюз да бъдат преосмислени . . . не искаме централизирана европейска федерална държава", каза той. Нарастващото напрежение между управляващите в Австрия социалдемократи и техните коалиционни партньори от Австрийската народна партия (АНП) подклажда спекулациите, че парламентарните избори, които би трябвало да са през октомври 2018 г., може да бъдат произведени още през ноември тази година. Антиимигрантската АПС вече повече от година води в социологическите проучвания. Ако тя успее да превърне тази си преднина в спечелени депутатски места, има вероятност да влезе в новото правителство. Нейният лидер дори се надява да стане канцлер. Щрахе, който по-рано е призовавал Австрия да напусне ЕС, обаче ще има нужда от гласовете на проевропейски настроените центристи, за да спечели властта. Австрия по традиция е тясно ангажирана с ЕС, към който се присъедини през 1994 г., след като две трети от избирателите подкрепиха членството на референдум. Проучване на Института за социални изследвания и допитвания показа след гласуването във Великобритания за излизане от ЕС, че 70 процента от австрийците искат страната им да остане в общността. Миналото лято Хофер призова за свикване на референдум за излизане на Австрия от ЕС, но се отказа от тази идея по време на кампанията си за втория тур на президентските избори. Щрахе каза, че макар да не иска Австрия да напуска еврозоната, трябва да се преосмисли политиката, така че единната валута да работи за всички членове. "Не искаме да премахваме еврото днес или утре, но искаме най-сетне честно, критично обсъждане", заяви той.

Радан Кънев: И тримата от ЦУМ са публично известни като масони

http://offnews.bg/news/n_1/n_653993.html

Политическият съвет на Нова Република е удовлетворен от ангажимента на служебния кабинет и ГЕРБ за активна българска позиция по преговори ЕК – Газпром за цената на природния газ. "Надяваме се тази позиция да стане по-силна, чрез активна дипломация с Полша и Балтийските републики, която да доведе до компенсации за минали периоди и подписване на нов договор с Газпром, при по-добри условия", казват от формацията на Радан Кънев. Нова република настоява българската позиция да бъде публично оповестена предварително и подложена на обществено и експертно обсъждане. От Нова република коментират и срещата на главния прокурор Сотир Цацаров с бизнесмена Сашо Дончев: "Изразяваме тревога от проведената нерегламентирана среща на главния прокурор с крупни бизнесмени, на която са обсъждани енергийни, медийни и политически теми. Припомняме, че по предложение на политиците от Нова Република, 43 НС задължи всички магистрати да декларират принадлежността си към тайни организации, в това число масонски ложи. А и тримата от ЦУМ са публично известни като масони", коментират от дясното обединение.  Те настояват ГЕРБ, като представител на ЕНП, която декларира, че ще представлява и българските десни избиратели в 44 НС, да поиска анкетна комисия, която след изслушване на засегнатите страни и на специалните служби да установи причините за проведената нерегламентирана среща и съдържанието на проведените разговори, да установи връзката между проведената нерегламентирана среща и членството на участниците в масонски ложи и други тайни организации. Нова Република декларира готовността си да продължи да съдейства на всички власти и да проведе консултации с десни и реформаторски политически партии по тези важни за националния интерес въпроси.

"Ислямска държава" и талибаните в сблъсък в Афганистан, десетки бойци са убити

https://www.24chasa.bg/novini/article/6191313

"Ислямска държава" и талибаните в сблъсък в Афганистан, десетки бойци са убитиБойци на групировката "Ислямска държава" са нападнали талибаните в афганистанската провинция Джаузджан, а при сблъсъците са загинали десетки бойци и от двете страни, заявиха днес представители на властите, цитирани от Асошиейтед прес. Говорител на провинциалния губернатор каза, че при избухналите вчера сражения са били убити 76 талибани и 15 бойци

ЕК започва наказателна процедура срещу Унгария заради Централноевропейския университет

http://www.mediapool.bg/ek-zapochva-nakazatelna-protsedura-sreshtu-ungariya-zaradi-tsentralnoevropeiskiya-universitet-news263122.html

Европейската комисия съобщи в сряда, че предприема първата стъпка по откриването на наказателна процедура срещу Унгария. Процедурата е свързана с приетите промени в унгарския закон за висшето образование. Тези промени се очаква да засегнат или прекратят дейността на Централноевропейския университет в Будапеща, предаде БТА от Брюксел. На прицела на ЕК са още няколко приети неотдавна закона. Един от тях разрешава системното задържане на мигранти. Сред другите критикувани инициативи на унгарските власти е проект, който ще задължи неправителствените организации да декларират финансирането си от чужбина, ако то надхвърля 23 000 евро годишно, както и въпросникът "Да спрем Брюксел", изпратен в началото на този месец до всички домакинства в страната. Комисията съобщи, че засега по въпроса с миграцията ще остане в диалог с унгарските власти - т.е. няма да предприеме наказания, въпреки че Унгария отказва да изпълни квотите за разселването на мигранти. Комисията днес ще оповести отговори по темата за предвиденото от унгарското правителство допитване в кампанията "Спри Брюксел". Целта е да бъдат опровергани подвеждащи твърдения за решенията, приемани от институциите на ЕС, които трябва да бъдат прилагани от държавите в Общността. ЕК съобщи, че ще следи развитието на въпроса, свързан с унгарското законодателство за регистрацията на неправителствените организации. Комисията отбеляза, че развитието на темата с предприетата днес наказателна процедура ще зависи от отговорите, които се очакват от унгарските власти. Темата за Унгария ще бъде обсъдена на пленарната сесия на Европейския парламент в Брюксел, в присъствието на унгарския премиер Виктор Орбан. Майкъл Игнатиеф, ръководителят на Централноевропейския университет (ЦЕУ), основан в Будапеща от милиардера филантроп Джордж Сорос, призова Европейския съюз да подкрепи битката срещу новия унгарски закон за образованието, който цели да закрие висшето училище, съобщи Ройтерс. Президентът на университета говори във вторник в Европейския парламент пред депутати, представители на академичните среди и журналисти. Игнатиеф заяви, че институцията, която ръководи, е в смъртна опасност, с "пистолет, опрян в главата". Приетият неотдавна нов закон трябва да влезе в сила през октомври, а това означава, че ЦЕУ няма да може да приема нови студенти след 1 януари. Това ще е първият случай в Европа след 1945 година, когато държава от ЕС иска да затвори свободен университет, каза той и призова Брюксел да се намеси, за да спаси висшето училище, свързвано с идеите на либерализма и "отвореното общество" на Сорос. ЦЕУ не отговаря на едно от основните условия, поставени в новия закон - да има кампус и в страната, където е регистриран, в САЩ. Игнатиеф заяви обаче, че в света има около 30 американски университета, които нямат кампуси в САЩ, и посочи като примери висши училища в Кайро, Бейрут и Централна Азия. Унгарското правителство заяви, че целта на новите разпоредби е да предотврати издаването на съмнителни дипломи от чужди университети, но критиците на унгарския премиер Виктор Орбан казват, че става дума всъщност за атака срещу Сорос, финансираните от него неправителствени организации и като цяло срещу свободата на словото и демокрацията в Унгария. ЕС има ограничени възможности да въздейства на Унгария, защото евентуални по-строги наказания изискват единодушната подкрепа на всички страни членки, а Орбан може да разчита на полските си съюзници, че ще се противопоставят на подобно решение, отбелязва Ройтерс.

Китай към САЩ и Северна Корея: Спрете, не можем да рискуваме война

http://clubz.bg/53257-kitaj_kym_sasht_i_severna_koreq_sprete_ne_mojem_da_riskuvame_vojna

Китайският външен министър Ван И се обърна и към САЩ, и към Северна Корея с настояване да се спре напрежението в региона на Корейския полуостров.

Призивът към САЩ е да прекратят военните маневри в Южна Корея, а към Пхенян - да бъде спряна ядрената им програма, съобщи АФП. Министър Ван И е цитиран да заявява, че продължаващите ядрени опити на Северна Корея са "очевидно погазване на резолюциите на ООН", но продължаващите военни маневри край полуострова "също не са в духа на резолюциите"

"Сигурността и стабилността са доста крехки в момента и опасността от нов конфликт е огромна", е заявил китайският дипломат №1 на съвместна пресконференция с германския си колега Зигмар Габриел, цитиран от АФП.

"Не можем да рискуване дори един процент вероятност от война", е добавил Ван И, предупреждавайки, че евентуален конфликт би имал последици, които дори не могат да бъдат описани. 

Затова Пекин настоява и двете страни да бъдат благоразумни и да избягват всякакви действия или думи, които могат да бъдат разчетени като провокация.

Напрежението ескалира в последните седмици, след като в отговор на действията на Пхенян и продължаващите им опити с оръжие американският президент Доналд Тръмп силно втвърди реториката, а САЩ пратиха самолетоносач и подводница за съвместни военни учения с Южна Корея. В същото време Пхенян плаши, че ще отговори на всяка провокация, която "заплашва" страната, провежда годишната си военна проверка, струпвайки войски и твърди, че действията на Сеул и САЩ са намек за инвазия. 

Днешното изявление на Ван И идва, след като САЩ започнаха да разполагат в Южна Корея система за противовъздушна отбрана. Този ход бе обяснен с опасението, че Пхенян може да подготвя шести ядрен тест, припомня още АФП.

От Вашингтон няколко пъти настояха политиците в Пекин да използват влиянието си върху режима в Северна Корея, която им е партньор, за спиране на военните им опити.

Попитан дали Пекин е направил достатъчно да озапти съседа си, Зигмар Габриел е заявил днес:

"Основната отговорност лежи върху Северна Корея".

Корейци искат внос на българско розово масло, мед, вино и кисело мляко

https://www.24chasa.bg/novini/article/6191343

Корейци искат внос на българско розово масло, мед, вино и кисело млякоВъзможността за привличане на инвеститори от Република Корея у нас беше обсъдена по време на международен Бизнес форум между български и корейски компании, организиран от Корейската асоциация на компаниите-вносители (KOIMA) и Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ), който се проведе в София на 26 април т.г.

Вижте кои коли се обезценяват най-много

https://vesti.bg/tehnologii/avtomobili/vizhte-koi-koli-se-obezceniavat-naj-mnogo-6068398

Най-бързо препродаваните автомобили са луксозни… немски. Те губят сериозен процент от стойността си след 12 месеца експлоатация.

Оланд разпоредил на френските министри да помогнат за поражението на Льо Пен

http://www.mediapool.bg/oland-razporedil-na-frenskite-ministri-da-pomognat-za-porazhenieto-na-lyo-pen-news263121.html

Френският президент социалист Франсоа Оланд разпореди в сряда на членовете на правителството да спомогнат за максималното поражение на крайнодясната кандидатка Марин льо Пен на балотажа на президентските избори на 7 май, предаде Ройтерс. Правителственият говорител Стефан льо Фол каза, че Оланд е поискал от министрите си "да се ангажират изцяло с предизборната кампания, за да се осигури максимално нисък резултат за Марин льо Пен". Оланд, който вече лично призова френските избиратели да гласуват за Еманюел Макрон, е помолил всеки от министрите да бъде "напълно мобилизиран за тази кампания", допълни Льо Фол.

28-те страни на ЕС са одобрили на ниво посланици визовата либерализация за Украйна

http://www.mediapool.bg/28-te-strani-na-es-sa-odobrili-na-nivo-poslanitsi-vizovata-liberalizatsiya-za-ukraina-news263120.html

Президентът на Украйна Петро Порошенко заяви, че 28-те страни членки на ЕС на ниво посланици са одобрили либерализирането на визовия режим за Украйна, предаде ТАСС. "Току-що Съветът на ЕС на ниво посланици прие историческо решение, което предоставя на Украйна безвизов режим. Вратите на Европа за Украйна са отворени", заяви Порошенко. Сега, по думите му, остава Съветът на ЕС на ниво министри да се произнесе също за визовата либерализация за Украйна и така процесът ще бъде приключен. Порошенко направи това изявление в Чернобил, където се срещна с беларуския си колега Александър Лукашенко. Срещата се състоя в деня, когато се навършват 31 години от катастрофата в чернобилската АЕЦ.

ЕС: Референдумът в Турция е предизвикал сериозно безпокойство в блока

https://www.24chasa.bg/novini/article/6191222

ЕС: Референдумът в Турция е предизвикал сериозно безпокойство в блокаЕвропейският съюз обяви днес, че референдумът в Турция преди две седмици е предизвикал сериозно безпокойство в блока за демократичните стандарти в Турция, както и че президентът Реджеп Тайип Ердоган трябва да изясни позицията си дали страната му все още иска да стане член на ЕС, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Европарламентът пак сваля имунитета на Льо Пен?

http://clubz.bg/53256-evroparlamentyt_pak_svalq_imuniteta_na_lo_pen

Европейският парламент започна процедура, която може да доведе до отнемане на имунитета на френската евродепутатка Марин льо Пен, която е кандидатка за президент на Франция.

Тя е заподозряна в злоупотреба с европейски средства, но няма да бъде призована преди балотажа на изборите за държавен глава на 7 май, съобщи председателят на ЕП Антонио Таяни, цитиран от Ройтерс.

Френски съдии настояват Европарламентът да свали имунитета на Льо Пен, за да може да бъде проведено съдебно преследване и доказани твърденията, че е злоупотребила с европейски средства, с които е плащала на сътрудниците на партията си Национален фронт.

„Искането бе внесено в правната комисия на Европейския парламент“, уточни Таяни пред депутатите в началото на сесията в Брюксел.

ЕП подозира, че част от средствата, които националистите на Льо Пен получават се изразходват не по предназначение. Смята се, че финанси, отпускани за заплащане на помощници на евродепутатите от Националния фронт, са отклонявани за възнаграждения на партийни функционери.

Сред тях е Катрин Гризе - сътрудничка на Марин льо Пен в партията й, която почти не е излизала от Париж, макар че е трябвало да работи в Брюксел и Страсбург.

Европарламентът изисква Льо Пен да върне сума от 300 хиляди евро, но тя отказва да го направи.

Аналогичен е случаят с Тиери Лежие - бодигард на председателката на Националния фронт, също нает фиктивно. Бившият й помощник Гаел Нофри, който напусна партията, заяви, че през 2012 г. е бил нает в предизборния щаб на Националния фронт по фиктивен договор с Европарламента.

По-рано миналия месец имунитетът на Марин льо Пен вече бе свален по препоръка на правната комисия. Тя бе сезирана от френската прокуратура заради разпространявани от Льо Пен в интернет брутални снимки на жертви на терористични нападения на "Даеш".

Печалбата и приходите на собственика на Burger King биха пазарните очаквания

http://www.investor.bg/novini/346/a/pechalbata-i-prihodite-na-sobstvenika-na-burger-king-biha-pazarnite-ochakvaniia-238275/

Веригата е изправена пред по-силна конкуренция в бързото хранене в САЩ, особено от гледна точка на евтините оферти

Руслан Мъйнов получи почетния знак „30 години община „Тунджа“

//dariknews.bg/regioni/sliven/ruslan-myjnov-poluchi-pochetniia-znak-30-godini-obshtina-tundzha-2019913

Руслан Мъйнов получи почетния знак „30 години община „Тунджа“. Плакетът му бе връчен от кмета Георги Георгиев на заключителния концерт – спектакъл „Корени“, посветен на годишнината и на Международния ден на Земята 22 април.

Корените на известния изпълнител са в община „Тунджа“. Негов

Сливен прие първия кръг по драг рейсинг

//dariknews.bg/regioni/sliven/sliven-prie-pyrviia-kryg-po-drag-rejsing-2019914

Този уикенд на писта "Бършен" край Сливен се проведе Първия кръг от националния шампионат по драг рейсинг. Организаторите за пореден път си свършиха отлично работата, а многобройните фенове допринесоха допълнително за доброто настроение.

В събота се проведе състезанието за мотоциклет

130 състезатели събра турнир по плуване и водно спасяване в Павликени

//dariknews.bg/regioni/veliko-tyrnovo/130-systezateli-sybra-turnir-po-pluvane-i-vodno-spasiavane-v-pavlikeni-2019915

130 състезатели участваха в Първия открит турнир по плуване и водно спасяване в Павликени. Той се проведе на покрития  плувен басейн през уикенда. Организатори на проявата са Община Павликени, Областният съвет на БЧК-Велико Търново, Дирекция „Водно-спасителна служба“ към БЧК, Клуб по водни спортове

Столичните булеварди "Патриарх Евтимий" и "България" ще бъдат отворени през юни

http://www.dnevnik.bg/gradska_sreda/2017/04/26/2960498_stolichnite_bulevardi_patriarh_evtimii_i_bulgariia/?ref=rss


Движението в участъците на столичните булеварди "Патриарх Евтимий" и "България", които сега са затворени, заради строежа на третия лъч на метрото, ще бъдат отворени през юни. Тогава се очаква да бъдат отворени и локалните платна на бул. "Княз Борис III", при кръстовището с бул. "Гоце Делчев", където се строи метростанция. Това съобщи днес кметът на София Йорданка Фандъкова по време на проверка на строежа.

По думите на Фандъкова...

Утре над Черноморието ще бъде топло с ниска слоеста облачност

http://www.moreto.net/novini.php?n=349762

През нощта над западните райони облачността ще е разкъсана, а над останалата част от страната ще е ясно. По Черноморието ще има ниска слоеста облачност или мъгла. Ще духа слаб до умерен вятър от юг-югоизток. Максималните температури на въздуха ще бъдат по-ниски: 11°-14°.

Герджиков си взе довиждане с министри и журналисти на коктейл (снимки)

http://offnews.bg/news/n_1/n_653991.html

На обеден коктейл премиерът Огнян Герджиков и министрите от кабинета му си направиха символично изпращане. Във вътрешния двор на Министерския съвет на скромна почерпка бяха поканени и ресорни репортери, които имаха възможност да разговарят с министрите. На събирането бяха изложени снимки от посещения на премиера в страната и от заседания на правителството. Срещата премина в неформална обстановка и на нея не бяха допуснати камери и фотоапарати. 

МВР издирва 17-годишно момче от София, 13 дни е в неизвестност

https://www.24chasa.bg/novini/article/6191201

МВР издирва 17-годишно момче от София, 13 дни е в неизвестностСтоличното Шесто РУ издирва 17-годишният Александър Александров Асенов от София, съобщават от МВР. На 13 април той напуснал дома си и оттогава е в неизвестност. Александър Асенов е висок около 170 см, с права, къса коса и кафяви очи. Бил е облечен с дънки и синя жилетка, обут с кафяви обувки. Умоляват се всички, който имат информация за младежа,

"Порше" поднови сътрудничеството си с Мария Шарапова

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/04/26/2960516_porshe_podnovi_sutrudnichestvoto_si_s_mariia_sharapova/?ref=rss


Германската компания "Порше" поднови сътрудничеството си с Мария Шарапова, което беше преустановено по време на наказанието на тенисистката за употреба на мелдоний.

"Сътрудничеството ни с Мария не е било окончателно отменено. То ще продължи в нормален режим", обявиха от компанията.

През ноември Шарапова участва в събитие на "Порше" в Лос Андежлис, но тогава хора от ръководството отказаха да отговорят дали отношенията с...

Почти половината руснаци искат оставката на Медведев

http://econ.bg/Новини/Почти-половината-руснаци-искат-оставката-на-Медведев_l.a_i.741701_at.1.html

Почти половината руски граждани - 45% в една или друга степен искат оставката на премиера Дмитрий Медведев, сочи проучване на независимия "Левада...

ВиК - Велинград, е глобено с 15 хил. лв., защото мълчало 4 месеца за уран над нормата във водата

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/04/26/2960537_vik_-_velingrad_e_globeno_s_15_hil_lv_zashtoto/?ref=rss


Водоснабдителното дружество във Велинград ще бъде глобено с 15 хил. лв., защото четири месеца е мълчало за открити завишени стойности на уран в питейната вода. Това съобщи на пресконференция директорът на Регионалната здравна инспекция (РЗИ) в Пазарджик д-р Фани Петрова, цитирана от агенция "Фокус".

Дружеството е имало информацията от 29 декември 2016 г., но не е уведомило РЗИ до 19 април, каза началникът на Държавния здравен контрол д-р Румен Атанасов, цитиран...

Концентрацията на прокурорската власт и олигархичното всемогъщество

http://www.dnevnik.bg/analizi/2017/04/26/2959658_koncentraciiata_na_prokurorskata_vlast_i/?ref=rss


В една парламентарна република подобен монархо-сталинистки статут на главна прокуратура е най-малкото срамен. Този статут бе изработен от БСП през 1990 г. във Великото народно събрание - за да ги пази от "репресии". Днес е ясно кой, как и в чия полза бе репресиран през цялата епоха на прехода, през която над главния прокурор бе "само Бог" (Татарчев).

Илюзорно е обаче да се мисли, че САМО с промяна на прокурорския статут проблемът ще бъде решен. Зад...

От щаба на Макрон потвърдиха за хакерски атаки

http://offnews.bg/news/n_1/n_653990.html

От щаба на френския кандидат-президент Еманюел Макрон потвърдиха, че кампанията му е била обект на поне пет хакерски атаки от януари насам, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.  Оттам обаче уточниха, че хакерите не са успели да откраднат данни.  От партията на Макрон "Напред!" обявиха, че Еманюел Макрон е единственият кандидат във френските президентски избори, станал обект на кибератаки. "Не е съвпадение, че Макрон, последният останал прогресивен кандидат на тези избори, е приоритетна мишена", се казва още в изявлението на партията. За кибератаките срещу щаба на Макрон съобщи японската антивирусна компания "Тренд майкро", която открила доказателство, че хакерска група, наречена "Пон сторм", свързана с Русия, е атакувала кампанията му. Еманюел Макрон ще се изправи срещу Марин льо Пен на втория тур на изборите във Франция на 7 май. Социологическите проучвания предричат победа за Макрон с 60 на 40 процента. 

Многофункционален комплекс "Сан Стефано Плаза"

http://www.mediapool.bg/mnogofunktsionalen-kompleks-san-stefano-plaza-news263119.html

Комплекс Сан Стефано Плаза е разположен в идеалния център на София. Строителното дружество Геострой АД е главен изпълнител на комплекса, който включва луксозни апартаменти, офиси клас А, търговски обекти, галерия, SPA център и паркинг. Многофункционален комплекс Сан Стефано Плаза е разположен в близост до Орлов мост, Софийски университет и парковете Борисова и Докторска градина. Сан Стефано Плаза e замислен изцяло с идея за максимален комфорт на живеещите, работещите и гостите на комплекса. Особената значимост на комплекс Сан Стефано Плаза се обуславя от сложността на изпълнение  на строителните работи, инсталациите и системите и необходимостта от обвързаност на сградата с околната градска среда и традициите. Енергийна ефективност Сан Стефано Плаза е комплекс с клас "А" на енергийна ефективност. Фотоволтаици произвеждат електрическа енергия за нуждите на комплекса.  Жилища Жилищната част в комплекс Сан Стефано Плаза е от затворен тип. Предлага апартаменти и ателиета, с възможност за преустройство. Геострой АД изпълни строителството  с естествени, висококачествени и много трайни материали. Всеки апартамент разполага с индивидуална система за отопление и охлаждане, както и с постоянен достъп през "smart” устройство до BMS система за дистанционно управление. В красиво оформената вътрешна покривна градина са засадени над 50 различни растителни вида, които се поливат със събираната дъждовна вода. Офиси Сан Стефано Плаза разполага с просторни офисни помещения клас А, разположени в самостоятелна сграда. Офисите са с гъвкаво вътрешно разпределение тип отворено пространство. Търговски център Търговски център Сан Стефано Плаза е модерен комплекс с магазини, бутици и ателиета, които предлагат качествени продукти и услуги. В комплекса има аптека, банка, дрогерия, книжарница, химическо чистене, бутик за очила, цветарски магазин, галерия и SPA център. Eстествена светлина от остъкления покрив на централната фасада. Галерия Сан Стефано Плаза е съвременно пространство, което предлага възможност за провеждане на изложби и различни събития. Паркинг 24/7/365 видеонаблюдение, жива охрана и подземен паркинг. Паркингът е на 4 нива, зарядна станция за електромобили на ниво 1 (предвидени са и за нива 2,3 и 4) и 18 инвалидни места. Нива 2 и 3 са за външни посетители. Сан Стефано Плаза е носител на престижни награди: в категория мултифункционални сгради в конкурса "Сграда на годината 2016" специална награда на издателя на списание "Идеален дом" за иновативен комплекс с внедрени висок клас технологии

Полша въвежда военно обучение за учениците

http://www.cross.bg/obychenie-voenno-polsha-1541334.html

/КРОСС/ Полша иска въвеждането на военно обучение за учениците, пише германският национален ежедневник Die Frankfurter Allgemeine Zeitung, предаде "Фокус". В интервю за вестник Rzeczpospolita заместник-министърът на отбраната Михал Дворчик заяви, че в дългосрочен план във всеки един от 300-те окръзи в страната трябва да бъде създадена по поне една „ученическа армия". Съгласно думите му, пилотен проект с участието на 50 училища ще бъде стартиран още в началото на следващата учебна година - през месец септември. Децата ще получават теоретични знания най-малко по два часа седмично, преди да пристъпят към същинско военно обучение, включващо и практически учения на терен.

31 г. от Чернобил, 10 факта, които може би не сте чували

https://vesti.bg/sviat/31-g.-ot-chernobil-10-fakta-koito-mozhe-bi-ne-ste-chuvali-6068401

Аварията в Чернобил оставя необитаеми повече от 150 хил. кв. км около централата. Над 200 хил. души са евакуирани от родните си места

Родители на деца от столична детска градина официално възразиха срещу сливането ѝ с друга

http://www.cross.bg/roditelite-april-komisiyata-1541333.html

/КРОСС/ Сагата около сливането на няколко столични детски градини продължава да тече с пълна сила, съобщава Topnovini.bg. От петък - 21 април, родителите на децата в ДГ №61 "Шарено петле" събират подписка, че са против това решение. В понеделник - 24 април, не малка част от тях, придружени и от юрист, присъстваха на редовното заседание на комисията по образование, култура, наука и културно многообразие към Столична община, където повдигнаха ребром въпроса. Гражданското недоволство принуди членовете на комисията да изслушат родителите, които открито се обявиха против решението, защото според тях, то е взето по непрозрачен начин. Вчера - 25 април, в деловодството на Областната администрация - София бе внесено и официално възражение срещу Решение №198 на Столичния общински съвет по отношение на сливането на ДГ №61 "Шарено петле" и ДГ № 62 "Зорница". В него са посочени мотивите за нецелесъобразността и незаконосъобразността на решението. "Надяваме се, че Областният управител Диана Тонова и Областната администрация ще предприемат необходимите действия за спиране на решението за сливане на детските градини и за връщане за ново обсъждане в СОС", категорични са родителите. Тази вечер във физкултурния салон на ДГ №61 "Шарено петле" ще се проведе среща, на която ще присъстват кметът на Слатина Наталия Стоянова, зам.-кметът на района Силва Джелепова и директорът на дирекция „Образование" Мария Минчева

Правителството одобри разрешения за проучване на подземни богатства край Дългопол

http://www.moreto.net/novini.php?n=349772

Правителството одобри издаването четири разрешения за проучване на възможностите за добив на подземни богатства. „Гекон“ ЕООД ще търси и проучва метални полезни изкопаеми в площта „Голеш“, разположена на територията на общините Годеч, Драгоман и Своге.

Не иска да спи само!

http://offnews.bg/news/n_1/n_653994.html

За малкото дете сънят е загадъчно събитие. Защо изведнъж навън стана тъмно и вкъщи изключват осветлението? Какво се случва, когато заспя? Вероятно всеки малчуган си задава такива въпроси. От отговорите, които позволява миниатюрният му житейски опит, зависи дали сънят ще е спокоен или повод страх. Как да помогнем на мъничето да преодолее страха си и да се научи да спи само? Особености на възрастта Детето в доучилищна възраст не е способно на абстрактно мислене. Детската фантазия в този период обаче е силно развита и появилите се образи по време на сън могат да бъдат украсени и измисляни съвсем съзнателно. Затова…

Когато не иска да спи само!

http://offnews.bg/news/n_1/n_653996.html

За малкото дете сънят е загадъчно събитие. Защо изведнъж навън стана тъмно и вкъщи изключват осветлението? Какво се случва, когато заспя? Вероятно всеки малчуган си задава такива въпроси. От отговорите, които позволява миниатюрният му житейски опит, зависи дали сънят ще е спокоен или повод страх. Как да помогнем на мъничето да преодолее страха си и да се научи да спи само? Особености на възрастта Детето в доучилищна възраст не е способно на абстрактно мислене. Детската фантазия в този период обаче е силно развита и появилите се образи по време на сън могат да бъдат украсени и измисляни съвсем съзнателно. Затова…

Стадионът "Амстердам Арена" ще носи името на легендата Йохан Кройф

https://www.24chasa.bg/sport/article/6191122

Стадионът "Амстердам Арена" ще носи името на легендата Йохан КройфНай - големият стадион в Холандия "Амстердам Арена" ще бъде преименуван на легендата Йохан Кройф, съобщи "Марка". Един от най - успешните футболисти Кройф почина преди около година след неуспешна битка с рака. "Надяваме се чрез новото име на стадиона да успеем да отдадем необходимата чест на Йохан Кройф.

Европейската комисия повдига въпроса за бъдещето на социална Европа

http://www.investor.bg/evropa/334/a/evropeiskata-komisiia-povdiga-vyprosa-za-bydeshteto-na-socialna-evropa-238268/

Брюксел обмисля повече или по-малко интеграция в социалната сфера и подготвя варианти за обсъждане

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване