Творби на номинираните за наградата „База“ в Софийска градска художествена галерия

https://offnews.bg//kultura/tvorbi-na-nominiranite-za-nagradata-baza-v-sofijska-gradska-hudo-658625.html

Софийската градска художествена галерия (СГХГ) ще представи изложба на художниците, номинирани за наградата за съвременно изкуство "БАЗА". Тя ще бъде открита днес, 20 юни, от 18 ч и по време на събитието ще бъде обявен и тазгодишният ѝ носител.

Наградите за победителя са самостоятелна изложба в галерията на Института за съвременно изкуство – София и двумесечна творческа резиденция в Ню Йорк. Пребиваването в Ню Йорк е съпътствано от динамична програма с посещения на изложби, срещи с куратори и други събития, в които художниците представят работите си.

Изложбата ще продължи до 30 юли, а целта ѝ е да представи по най-добрия начин всеки от номинираните. В много случаи авторите представят нови произведения, създадени специално по този повод или работи от последната година.

Членовете на журито за 2017 г. са Владия Михайлова (куратор), Вера Млечевска (куратор), Стефка Цанева (куратор), Петер Цанев (художник и преподавател) и Бошко Бошкович (програмен директор на Residency Unlimited, Ню Йорк).

Наградата за съвременно изкуство БАЗА съществува от 2008 г. В нейната статистика досега влизат девет успешно проведени резиденции на български художници в Ню Йорк, четиридесет и трима номинирани за изложба, 277 подадени портфолиа и 27 художници, куратори и представители на институции, участвали като членове на журито.

Носители на наградата БАЗА досега са Рада Букова (2008), Самуил Стоянов (2009), Антон Терзиев (2010), Викенти Комитски (2011), Леда Екимова (2012), Кирил Кузманов (2013), Зоран Георгиев (2014), Александра Чаушова (2015) и Димитър Шопов (2016).

Петролът се срива до 25 долара за барел

http://clubz.bg/55351-petrolyt_se_sriva_do_25_dolara_za_barel

ИКОНОМИКА иран петрол 2

Цените на петрола ще се понижат през следващата година и през второто шестмесечие й ще стигнат дъно от около 25 долара за барел. Това прогнозира Руската централна банка в своя редовен доклад за паричната политика.

Причините са силният износ на петрол от Нигерия и Либия, забавящият се икономически растеж в Китай и много по-слабото търсене на енергийните пазари.

За последно фючърсите на петрола сорт брент се търгуваха под 25 долара за барел през 2003 г. През 2016 г. цените паднаха до 27 долара, но в началото на 2017-а поскъпнаха до около 60 долара за барел. 

Шокиращата прогноза доведе до ново рязко понижение на петролните фючърси към 7-месечни дъна. Сорт брент с доставка през август поевтинява с 2,05% към 45,85 долара за барел (най-ниско ниво от 18-и ноември 2016 г.). 

В края на май Русия и страните производителки от ОПЕК удължиха до края на март 2018 г. споразумението за съкращаване на добивите с 1,8 млн. барела на ден в опит да се подкрепят цените на петрола.

Над 4300 лв. взимат някои държавни чиновници

https://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/nad-4300-lv.-vzimat-niakoi-dyrzhavni-chinovnici-6070551

Докладът за състоянието на администрацията идва в момент на премиерски заплахи за оптимизирането й

Манол Генов плащал в заведения по 25 лева за всеки осигурен глас

https://www.24chasa.bg/novini/article/6292123

Манол Генов плащал в заведения по 25 лева за всеки осигурен гласДепутатът от БСП Манол Генов е плащал по 25 лева за всеки осигурен за него глас на последните избори през март 2017 г., съобщи говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова. По-рано днес Сотир Цацаров поиска имунитета на народния представител за купуване на гласове. Генов действал заедно с бизнесмена Николай Христов като Христов осигурявал

България е на 10-о място сред най-гостоприемните страни за бежанци в Европа

http://www.cross.bg/bulgariya-ybezhishte-dyshi-1546562.html

/КРОСС/ България е на десето място сред най-гостоприемните за бежанци страни в Европейския съюз през 2016 г. Това става ясно от инфографика на Европейския парламент във връзка със Световния ден на бежанците, цитирана от news.bg. Графиката показва как се е променял броят на потърсилите убежище в ЕС и всяка страна-членка от 2010 до 2016 г. Най-гостоприемни през изминалата година са били Германия, Италия, Франция, Гърция, Австрия, Великобритания, Унгария, Швеция и Холандия. Германия е на първо място - 745 155 искания за предоставяне на убежище. Далеч назад са Италия със 122 960 искания, 84 270 във Франция и 51 110 в Гърция. В България през миналата година е имало 19 420 искания за предоставяне на убежище. На дъното са Словакия (145 молби), Естония (175), Латвия, Литва, Словения, Португалия и Чехия.В последните години растящият брой хора, бягащи от война, преследване или бедност в собствената им страна, постави сериозни предизвикателства пред Европа. През 2016 г. над 360 000 души са пристигнали в ЕС през Средиземно море, като повече от 5 000 души са изчезнали или загинали в опитите си да намерят подслон на европейските брегове. Данните показват, че през 2016 г. броят на исканията за получаване на убежище в ЕС бележи известен спад спрямо върха от 2015 г., но въпреки това през последните години те са се увеличили многократно - от 259 400 през 2010 г. до 1 259 955 през 2016 г. В България този ръст е още по-голям - от 1 025 през 2010 г

Мишел Обама в супер форма на 53 г.

https://www.vesti.bg/lyubopitno/mishel-obama-v-super-forma-na-53-g-6070544

Бившата първа дама на САЩ публикува снимки по време на фитнес уикенд с приятелки

Прокуратурата в Мадрид обвини Мауриньо в укриване на данъци

http://www.investor.bg/novini/346/a/prokuraturata-v-madrid-obvini-maurinio-v-ukrivane-na-danyci-241533/

Португалецът не е платил данъци за 3,3 милиона евро за 2011 година и още 1,69 милиона евро за следващата година

Арестант, пуснат на свобода, се гаври с полицаи във Фейсбук (Видео)

https://www.24chasa.bg/region/article/6292069

Арестант, пуснат на свобода, се гаври с полицаи във Фейсбук (Видео)Арестант от Свищов, пуснат на свобода, и негов братовчед направиха фейсбук серенада на полицията с псувни, обиди и кючек. 25-годишният Бюлент Джевдетов - Билито и по-малкият му братовчед Феим Джевдетов - Фико се заснели как купонясват след освождаването на Бюлент и сипят цинизми към конкретни служители и МВР пред други клиенти и минувачи.

Любопитни факти за кралица Виктория

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6292111

Любопитни факти за кралица ВикторияПреди 180 години на днешна дата умира крал Уилям Четвърти и неговата 18-годишна племенница Виктория става кралица на Обединеното кралство Великобритания и Ирландия. По този повод в. "Дейли експрес", цитиран от БТА, предлага няколко любопитни факта за нея: - Когато се ражда през 1819 г., Виктория е едва пета поред за наследяването на британския

Президентът Радев се срещна и с главния съдебен инспектор

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/06/20/2992694_prezidentut_radev_se_sreshtna_i_s_glavniia_sudeben/?ref=rss


Президентът Румен Радев се е срещнал с главния съдебен инспектор Теодора Точкова. Инициативата за срещата е била на Радев като част от провежданите от него работни контакти с представители на съдебната и изпълнителната власт, свързани с реформата в правосъдната система, съобщават от инспектората. За срещата с Точкова нямаше предварителна информация.

Досега държавният глава се срещна с главния прокурор Сотир Цацаров, председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан...

Скотланд ярд: Мъжът с ножа пред британския парламент не е терорист

http://frognews.bg/news_136828/Skotland-iard-Majat-s-noja-pred-britanskiia-parlament-ne-e-terorist/

Мъжът, въоръжен с нож, който бе задържан в петък пред британския парламент в Лондон, е обвинен по няколко пункта, но не и за тероризъм, предаде Франс прес, като се позова на британската полиция.

След дълго боледуване почина Карла Фенди

https://www.vesti.bg/sviat/sled-dylgo-boleduvane-pochina-karla-fendi-6070548

Почетен председател на "Фенди", Карла допринесе заедно със сестрите си Паола, Ана, Франка и Алда за развитието на прочутата модна къща

Джош Дюамел развя българско знаме на премиера в Лондон

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6292108

Джош Дюамел развя българско знаме на премиера в ЛондонПо-малко от година след като поздрави българите по случай Деня на независимостта в социалните мрежи, Джош Дюамел отново показа симпатии към страната ни. Той се снима с българския национален трибагреник, подарен му от почитателки. Те дошли специално за премиерата на новия му филм "Трансформърс: Последният рицар" в британската столица в неделя.

Възраждаме селата с европари

https://www.24chasa.bg/region/article/6292104

Възраждаме селата с европариМярката „Инвестиции в подкрепа на неземеделски дейности“ от Програмата за развитие на селските райони с очакван прием през м. декември, с общ бюджет 50 200 000 евро предизвика най-голям интерес на презентацията на програмата от Областния информационен център-Добрич, пред над 70 кметове и кметски наместници от община Добричка. която включва 67 села.

БДЖ купува нови влакове през есента и пуска онлайн билети през 2019-а

http://www.cross.bg/novi-dryzhestvoto-durzhavata-1546561.html

/КРОСС/ Системата за онлайн закупуване на билети на БДЖ ще заработи от 2019 година. Това съобщиха от дружеството, които ще закупят и 15 нови влака през есента. За да бъдат завършени всички реформи в БДЖ, те ще получат безвъзмездно от държавата 224 милиона лева. Парите се отпускат с разрешение на Европейската комисия, припомни пред БНР заместник-министърът на транспорта Велик Занчев. Той подчерта, че с това решение на практика железницата става приоритет на държавата. „Самата нотификация означава, че Eвропейската комисия е видяла, че дружеството е жизненоспособно. Министерствата на транспорта и на финансите започват преговори за схемата, по която парите да достигнат до дружеството", коментира още Занчев. Той подчерта, че държавата ще намери решение по отношение дълговете на БДЖ. Още през септември ще се инвестира в закупуването на нови 15 мотрисни влака, съобщи изпълнителният директор на БДЖ Владимир Владимиров. „Догодина ще погасим малките задължения и така ще изчистим проблема с дълга, но от там нататък започва развитието на БДЖ, с повече инвестиции. В момента са подготвени 21 проекта", коментира Владимиров.Ново ремонтно дружество ще събере наличния ресурс на двете дружества - "Пътнически" и "Товарни превози" на едно място. За покриване на дълговете си БДЖ разчита и на парите от концесията на летище „София".  

Синдикатите в МВР: Стартовата заплата на полицая е 650 лв.

http://econ.bg/Новини/Синдикатите-в-МВР-Стартовата-заплата-на-полицая-е-650-лв-_l.a_i.744321_at.1.html

Полицаи излизат на протест навръх професионалния си празник 5 юли, предава Нова тв.Причината за недоволството е, че министърът на вътрешните работи...

Френско-германски консорциум спечели търга за Солунското пристанище

https://www.24chasa.bg/novini/article/6292089

Френско-германски консорциум спечели търга за Солунското пристанище
С голямо закъснение гръцката приватизационна агенция ТАИПЕД обяви в понеделник, че френско-германски консорциум е спечелил търга за Солунското пристанище, съобщава в. "Катимерини", предава БТА. Гръцката приватизационна агенция съобщи, че консорциумът между Дойче инвест екуити партнърс (Deutsche Invest Equity Partners) заедно с клон на френската

Криминално проявен потроши имущество при скандал

//dariknews.bg/regioni/dobrich/kriminalno-proiaven-potroshi-imushtestvo-pri-skandal-2031765

Вещи и имущество в частен имот в село Пчеларово са пострадали при скандал, съобщават от полицията. Повредите нанесъл умишлено криминално проявен мъж от село Свобода на 18 юни. Сигнал за случая е подаден на 19 юни в 9:30 часа. Установено е, че криминално проявеният А.Р. на 44 години бил на посещение

Откраднаха хранителни продукти и вода от търговски обект в училище

//dariknews.bg/regioni/kiustendil/otkradnaha-hranitelni-produkti-i-voda-ot-tyrgovski-obekt-v-uchilishte-2031766

В РУ Кюстендил е заявена кражба на хранителни продукти и минерална вода от търговски обект в училище в града. Местопроизшествието е обслужено от дежурна полицейска група.

Започнато е досъдебно производство по случая, уведомен е дежурен прокурор. 
 

Областната комисия даде положително становище за финансиране за ремонт на пътя до Преображенския манастир

//dariknews.bg/regioni/veliko-tyrnovo/oblastnata-komisiia-dade-polozhitelno-stanovishte-za-finansirane-za-remont-na-pytia-do-preobrazhenskiia-manastir-2031660

Областната комисия за изпълнение на дейности и задачи, свързани с вземане на решения по целесъобразността на постъпили искания от общини за предоставяне на средства от републиканския бюджет, чрез Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет, днес проведе редовно

Фестивалът „София диша” с издание и през юни

//dariknews.bg/novini/bylgariia/festivalyt-sofiia-disha-s-izdanie-i-prez-iuni-2031768

Фестивалът „София диша” за първи път с издание през юни. Традиционното провеждане през август остава, но заради предстоящото българско председателство организаторите са подготвили програма и за последния уикенд от този месец, която

Как президентът на Коста Рика глътна оса (ВИДЕО)

http://clubz.bg/55350-kak_prezidentyt_na_kosta_rika_glytna_osa_video

Президентът на Коста Рика си набави изненадваща доза протеин. Докато даваше пресконференция, той глътна... оса. На видеото ясно се вижда как насекомото приближава към говорещия пред микрофоните Луис Гилермо Солис Ривера и той неусетно го поглъща. След секунда президентът се осъзнава какво е станало и обявява: "Изядох оса" и за да си повярва сам, го повтаря няколко пъти.

След това все пак решава да прекара "деликатеса" със солидна глътка вода и започва силно да се смее.

Накрая президентът, който приема хладнокръвно и с чувство за хумор случката, коментира: "Чист протеин".

Случката става по време на обиколка на държавния глава в южната част на страната.

Ето и видеото:

Валери Божинов: Тръгвам си, видях как е в Китай

https://www.24chasa.bg/sport/article/6292091

Валери Божинов: Тръгвам си, видях как е в КитайВалери Божинов призна, че напуска Китай, след като разтрогна договора си с "Мейджоу Хака". „Тръгвам си, разделям се с клуба по взаимно съгласие. Благодаря на отбора и на Сашо Станков, който от първия ден, в който дойде се държа отлично с мен. Следващите десет дни искам да си почина и да не мисля за футбол.

Данъчните пуснаха нова електронна услуга

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/danychnite-pusnaha-nova-elektronna-usluga--241526/

От днес физическите лица могат да правят електронна справка за изплатените им извънтрудови доходи

Прокуратурата протестира размера на присъдите за убийството на Нягол във варненско мол

http://www.moreto.net/novini.php?n=353844

Окръжната прокуратура във Варна внесе протест в Апелативния съд във Варна срещу размера на наложените наказания на тримата охранители в Гранд мол – Варна, които бяха признати за виновни от състав на Варненския окръжен съд за убийството на Нягол П.

За БФС "ЦСКА - София" е правоприемник на "Литекс", а за УЕФА е нов клуб, заяви Михайлов

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/06/20/2992698_za_bfs_cska_-_sofiia_e_pravopriemnik_na_liteks_a_za/?ref=rss


"ЦСКА - София" не е допуснат до Лига Европа заради това, че УЕФА го възприема за нов клуб, заяви президентът на БФС Борислав Михайлов.

Той обясни, че това не е наказание, а ограничение спрямо разпоредбите на европейския футболен съюз. В основата е т.нар. тригодишно правило, което не позволява на новосъздадени клубове да участват в евротурнирите.

Михайлов посочи, че лицензът на "ЦСКА - София" е издаден на 29 май, когато е дошло и...

"ЦСКА - София" няма наказание, но не отговаря на правилника на УЕФА, заяви Борислав Михайлов

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/06/20/2992698_cska_-_sofiia_niama_nakazanie_no_ne_otgovaria_na/?ref=rss


"ЦСКА - София" не е допуснат до Лига Европа заради това, че УЕФА го възприема за нов клуб, заяви президентът на БФС Борислав Михайлов.

Той обясни, че това не е наказание, а ограничение спрямо разпоредбите на европейския футболен съюз. В основата е т.нар. тригодишно правило, което не позволява на новосъздадени клубове да участват в евротурнирите.

Михайлов посочи, че лицензът на "ЦСКА - София" е издаден на 29 май, когато е дошло и...

Започна строителството на първото от 25 г. еврейско селище на брега на Йордан

https://www.24chasa.bg/novini/article/6292032

Започна строителството на първото от 25 г. еврейско селище на брега на ЙорданСтроителството на първото от 25 години ново еврейско селище на Западния бряг на река Йордан започна днес, съобщава ДПА, цитирана от БТА. Разширяването на съществуващите еврейски селища на Западния бряг - територия, която Израел окупира след близкоизточната война през 1967 г., е една от основните причини за конфликта между Израел и палестинците.

Пожаро-техническо учение провеждат в монтанската болница

https://www.24chasa.bg/region/article/6292064

Пожаро-техническо учение провеждат в монтанската болницаРегионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населнието” – МВР провежда пожаро-тактическо учение с участието на сили и средства на Единната спасителна система на 23 юни (петък) от 10 часа на територията на МБАЛ „Д-р Стамен Илиев” в град Монтана в района на инфекциозния корпус. Целите на тренировката са: Проверка на степента на подготовка и

Фандъкова с 5 млн. лв. ще ремонтира парка пред НДК

http://frognews.bg/news_136827/Fandakova-s-5-mln-lv-shte-remontira-parka-pred-NDK/

Около 5 млн. лв. са отделени за ремонта на парка пред НДК. Това каза пред журналисти кметът на София Йорданка Фандъкова, цитирана от „Фокус“.

Открити са оръжия и в дома на нападателя от „Шанз-Елизе“

https://www.24chasa.bg/novini/article/6292035

Открити са оръжия и в дома на нападателя от „Шанз-Елизе“Мъжът, който вряза превозно средство в полицейски ван на популярния парижки булевард „Шанз Елизе“, е държал оръжия в дома си и е притежавал разрешително за употребата им, въпреки че е попаднал в полезрението на властите, предава Reuters, като се позовава на източници от правоохранителните органи. Следователите са съставили опис на оръжията и

Масовото избелване на коралите отслабва

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6292021

Масовото избелване на коралите отслабваМасовото избелване на кораловите рифове по света най-после е започнало да отслабва, след като три години ги превръщаше в обезцветени призрачни структури, предаде Асошиейтед прес, позовавайки се на американски учени. Около три четвърти от деликатните рифове на планетата бяха увредени или загинаха в резултат на безпрецедентно затопляне на океаните -

В Западна Франция се отглеждат милиони морски червеи за медицински цели

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6292019

В Западна Франция се отглеждат милиони морски червеи за медицински целиМорски червеи, използвани традиционно като стръв от риболовци, са с неподозирани свойства - оказа се, че притежават огромен медицински потенциал, след като бяха тествани като заместител на човешка кръв, предаде БТА. "Морският червей, който се среща край брега на Бретан, се отличава със своя хемоглобин,

Френската полиция откри оръжия в дома на нападателя от „Шанз-Елизе“

http://www.cross.bg/sigyrnost-slyzhbite-filip-1546557.html

/КРОСС/ Мъжът, който вряза превозно средство в полицейски ван на популярния парижки булевард „Шанз Елизе", е държал оръжия в дома си и е притежавал разрешително за употребата им, въпреки че е попаднал в полезрението на властите, предава Reuters, като се позовава на източници от правоохранителните органи. Следователите са съставили опис на оръжията и оборудването, намерено в дома на 31-годишния мъж, загинал при атаката. Министър-председателят на Франция Едуар Филип увери, че лицето е получило лиценз за притежание на оръжие, преди да бъде определен от службите като потенциално опасен заради връзки с предполагаеми ислямисти. По това време не е имало основателна причина да му бъде отказано разрешителното, подчерта премиерът. Филип отбеляза, че е "напълно възможно" лицензът да е бил активен по времето, когато нападателят е бил под наблюдение на службите за сигурност. "Никой не може да бъде щастлив - със сигурност не и аз, че някой, който е в списъка за наблюдение на службите за сигурност, може да продължи да се възползва от подобно разрешително", коментира Филип пред телевизионния канал BFM TV.

Президентът обсъди статута на Инспектората към ВСС

http://www.cross.bg/inspektorata-sudebnata-prezidentut-1546558.html

/КРОСС/ Президентът Румен Радев и главният инспектор на Инспектората към ВСС Теодора Точкова разговаряха днес на „Дондуков" 2. Срещата беше по покана на държавния глава и се състоя в рамките на провежданите от президента Радев работни контакти с представители на съдебната и изпълнителната власт, свързани с реформата в правосъдната система, съобщиха от Инспектората към ВСС. Сред акцентите на разговора бе необходимостта от преуреждане на конституционния статут на Инспектората към ВСС, за да се гарантират независимостта на институцията, нейната законосъобразна и ефективна дейност. Само така може да бъде постигнат устойчив и ефективен механизъм за вътрешен на съдебната система контрол, който безспорно е нужен за успешното приключване на съдебната реформа. При правни гаранции за институционалната независимост на Инспектората дейността му ще гарантира правилното функциониране на органите на съдебната власт и ще спомага за ефективност в преодоляването на несъвместимите със статута на съдиите, прокурорите и следователите нарушения.

Все повече стари хора във Варна се оплакват от домашно насилие

http://www.moreto.net/novini.php?n=353842

През последните години има тенденция все повече стари хора да се оплакват от домашно насилие. Това съобщи в сутрешния блок на тв „Черно море“ Анна Николова, управител на фондация „SOS – семейства в риск“. Става дума за системен тормоз вкъщи от дъщери, синове и близки роднини, уточни тя.

Швеция отново е лидер по иновации в ЕС

https://www.24chasa.bg/novini/article/6292014

Швеция отново е лидер по иновации в ЕСПрез последната година резултатите в областта на иновациите в ЕС продължиха да бъдат добри, въпреки донякъде нееднаквия напредък, наблюдаван в Европа, се казва в съобщение от пресслужбата на ЕК, предаде ''Фокус". Това е един от основните резултати от последния Европейския сравнителен анализ на иновациите,

Погнаха и Жозе Моуриньо за укриване на данъци в Испания

http://www.cross.bg/moyrinyo-godina-kristiano-1546555.html

/КРОСС/ Испанската прокуратура продължава знаковите си акции сред футболния свят. Докато сагата с Кристиано Роналдо тепърва ще търпи развитие, сега под ударите на местното законодателство може да попадне и мениджърът на Манчестър Юнайтед Жозе Моуриньо, съобщава Gong.bg. Португалският треньор беше обвинен, че е укрил 3,3 милиона евро от испанската хазна. Според вестник „Ел Паис", цитиран по-късно от „Ройтерс" и „Скай Спортс", точният размер на сумата е 3 304 670 евро. Става дума за периода, в който Специалния беше начело на Реал Мадрид (юли 2010 - юни 2013). Провиненията се отнасят за 2011 година (1 611 537 евро) и 2012 година (1 693 133 евро). След 2013 година 54-годишният Моуриньо се зае да води Челси, където изкара сезон и половина. Интересно е да се отбележи, че Моуриньо - точно както Кристиано Роналдо - е клиент на футболния агент Жорже Мендеш. Това не е първият път, когато представлявани от Мендеш играчи биват обвинени в укриване на данъци. Подобни случаи имаше с Радамел Фалкао, Фабио Коентрао и Анхел ди Мария. Разследванията за първите двама все още текат, докато Ди Мария постигна извънсъдебно споразумение.    

На 21 юни ограничават движението по Подбалканския път, в района на Сливен

https://www.24chasa.bg/region/article/6291970

На 21 юни ограничават движението по Подбалканския път, в района на СливенУтре - 21 юни, от 16.30 до 20.00 часа ще бъде ограничено движението по път I-6 София – Бургас, в района на Сливен, за провеждането на държавния шампионат по колоездене. Ограничението ще бъде от разклона за с. Гавраилово (км 378+860) при пътния възел в кв. „Речица“ в град Сливен (км 388+687). Това съобщиха от пресцентъра на Агенция "Пътна

Държавата налива 224 млн. лева в оздравяването на БДЖ

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/dyrjavata-naliva-224-mln-leva-v-ozdraviavaneto-nabdj--241530/

През септември 2017 г. ще се инвестира в закупуването на нов подвижен състав от около 15 мотрисни влака

Задържаният с нож пред британския парламент нямал терористични подбуди

https://www.24chasa.bg/novini/article/6292007

Задържаният с нож пред британския парламент нямал терористични подбудиМъжът, въоръжен с нож, който бе задържан в петък пред британския парламент в Лондон, е обвинен по няколко пункта, но не и за тероризъм, предаде Франс прес, като се позова на британската полиция. Ениола Мустафа Амину е обвинен в притежание на оръжие и в агресия срещу срещу полицай, изпълнявал задълженията си, допълва Скотланд ярд.

Мечтата ни е да няма повече кампании за лечение на хора - DMS стана на 10 години

https://offnews.bg//obshtestvo/mechtata-ni-e-da-niama-poveche-kampanii-za-lechenie-na-hora-dms-stan-658630.html

Единният дарителски номер в България (DMS - Donor Message Service) през тази година отбелязва своята 10-годишнина. На пресконференция днес в БТА създателите на платформата, заедно с партньори, споделиха най-любопитните цифри за годините, в които DMS се превърна в марка за доверие и взаимопомощ. 

7,5 млн. дарителски SMS-а са изпратени за различни дарителски каузи - това е равносметката за изминалите 10 години, в които DМS е подкрепило над 700 кампании. 

Организацията стартира през 2007 г. с едва 4 кампании. Началото е било трудно, каузите, за които хората се доверявали били малко, но с времето това се промени, сподели Елица Баракова от BCause. Днес в системата на DMS има над 90 активни кампании. 

Според проучване на Алфа Рисърч, направено по поръчка на Българския дарителски форум (БДФ), близо 78% от хората, направили дарение през 2016г., са използвали именно начина чрез SMS. 

За изминалите 10 години най-успешната кампания на организацията и за която казват, че е обединила всички българи, е каузата за подпомагането на населението след наводненията през 2014-та година. DMS ZAEDNO за часове се превръща в национална кауза, като за няколко месеца чрез SMS-и и по банков път се събират над 1,2 млн. лева. 

Най-голямото пожелание, което си направиха от DMS за рождения ден бе да няма нужда да правят повече кампании за лечение на хора. 

Преди 2 години платформата DMS се разширява с нови технологични възможности - въведени са механизми за даряване онлайн и възможности за SMS абонамент с 2 или 5 лева. Към днес хората, абонирали се за двулевовия абонамент, са над 10 хил., а тези, които всеки месец даряват по пет лева чрез SMS са около 500. 

Годината, през която са направени най-много дарения, е именно тази с наводненията - през 2014-та година са дарение близо 2 млн. лева през DMS. За 2015-та даренията са над 926 хил. лева, а през изминалата 2016-та г. те са по-малко - 732 хил. лева. 

Манол Генов: Отказвам се от имунитета си. Прокуратурата да изчисти казусите и името ми

http://www.cross.bg/predstavitel-naroden-prokyratyrata-1546556.html

/КРОСС/ "От изтекла медийна информация след проверката на прокуратурата и ДАНС в община Асеновград, имах подозрения, че ще се появят и претенции към мен. Продължавам и до момента да не намирам причината за подобна връзка, освен ако не е тенденциозна. Иска ми се да не е така. Това обяви депутатът от БСП Манол Генов в официална декларация, след като по-рано днес главният прокурор Сотир Цацаров поиска имунитета му във връзка с купуване на гласове в Асеновград. "Не знам какво точно се има предвид с посочването на периода 1-30 март 2017 година. Това е периодът на предизборната кампания за последните парламентарни избори. Тогава съм имал срещи и разговори с хиляди избиратели, като част от кампанията, десетки са били и центровете на активисти на тази кампания в полза на политическата сила, в чиято листа съм и за мен, като кандидат, получил преференциален вот. Това е било открито и напълно в регламента на кампанията. Всеки кандидат за народен представител, заедно с активисти и избиратели, които го подкрепят, сме били съмишленици и съучастници в кампанията- като платформа, ангажименти и обещания. Не виждам как в това се търси нещо нередно и наказателен смисъл. Що се отнася до разходваните средства в кампанията, за всичко има подадени отчети и няма причина да се притеснявам. Нека прокуратурата разследва каквото е необходимо и вярвам, че съмненията, още повече във вид на обвинения, ще бъдат изчистени с доказателства

До 10 г. авиоиндустрията ще има нужда от още 255 хил. пилоти

http://www.dnevnik.bg/biznes/2017/06/20/2992525_do_10_g_avioindustriiata_shte_ima_nujda_ot_oshte_255/?ref=rss


Авиационната индустрия ще има нужда от общо 255 хил. пилоти до 2027 г., за да отговори на бързия си растеж. Това показва 10-годишна прогноза накомпанията за обучение на пилоти CAE Inc.

Половината от този брой дори още не са започнали да се обучават, въпреки че авиокомпаниите предвиждат да удвоят полетите през идните 20 г., пише "Ройтерс".

"Бързото увеличение на броя на самолетите и същевременно ускореното пенсиониране при пилотите...

Покойната Кари Фишър имала кокаин и хероин в кръвта си

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2017/06/20/2992632_pokoinata_kari_fishur_imala_kokain_i_heroin_v_kruvta_si/?ref=rss


Следи от кокаин, хероин, MDMA (основната съставка на наркотика екстази) и други опиати са намерени в кръвта на покойната Кари Фишър, съобщи "Ройтерс", позовавайки се на пълния доклад на съдебните медици. Причината за смъртта й обаче все така остава неизяснена, като се предполага, че основният фактор е бил заболяването й от сънна апнея.

Фишър, която завинаги ще остане в историята с ролята си на принцеса Лея в "Междузвездни войни", почина на 60-годишна...

Самоубийствен атентат отне живота на най-малко девет души в сомалийската столица

https://www.24chasa.bg/novini/article/6292008

Самоубийствен атентат отне живота на най-малко девет души в сомалийската столицаНай-малко девет души са загинали при нов самоубийствен атентат в сомалийската столица Могадишу, предава AFP. Отговорност за нападението поеха членовете на свързаната с „Ал Кайда“ групировка „Аш Шабаб“. „Експлозията уби много хора… бе потвърдено за деветима и два пъти повече ранени“, заяви за агенцията източник от местните сили за сигурност.

Четвъртите в Дания представиха Божидар Краев

https://offnews.bg//futbol/chetvartite-v-dania-predstaviha-bozhidar-kraev-658628.html

Божидар Краев беше официално представен като ново попълнение на 4-ия в датското футболно първенство - Мидтиланд. Талантът от Враца беше продаден от Левски срещу около 400 000 евро.

Талантът, открит навремето от кастинг на Христо Стоичков, подписа с тима за 5 години. Божидар е син на тголемия нападател на Ботев Враца Бойко Краев, известен още като Романския Елкер.

"Божидар Краев е страхотен млад талант. Той обаче е взимал участие в доста срещи с Левски. Определено ще бъде фактор в тима през следващия сезон", казаха президентът на "Мидтиланд" Клаус Стейнлейн.

Датският клуб съвсем скоро ще изиграе първия си мач от новата кампания. На 29 май Мидтиланд домакинства на Дери Сити от Ейре в среща от първия предварителен кръг на Лига Европа.

Краев дебютира за "Левски" през 2014 г. Той изигра 94 мача за "сините", в които вкара 25 гола. През сезон 2016/2017 в Мидтиланд игра друг българин - Николай Бодуров. Той беше преотстъпен от Фулъм и записа 15 мача, като блесна с автогол срещу Манчестър Юнайтед в Лига Европа.

БСП предлага четирима съдии и двама прокурори за ВСС

http://www.mediapool.bg/bsp-predlaga-chetirima-sadii-i-dvama-prokurori-za-vss-news265526.html

БСП предлага шестима магистрати за членове на Висшия съдебен съвет (ВСС) от парламентарната квота – четирима съдии и двама прокурори. Лидерът на левицата Корнелия Нинова обяви във вторник, че номинираните са Марина Дойчинова от Върховния административен съд (ВАС), Диана Хитова от Върховния касационен съд (ВКС), Даниела Марчева от Софийския апелативен съд (САС), Драгомир Кояджиков от Апелативния спецсъд, Маринела Тотева от Върховната административна прокуратура (ВАП) и Светлана Бошнакова от Върховната касационна прокуратура (ВКП). Един от основните критерии, на които по думите на Нинова, е трябвало да отговаря всеки от предложените от БСП за членове на ВСС, е да не е заемал публична позиция по никой от скандалите в съдебната система. Попитана каква е причината за това условие при положение, че висшият функционер на партията Георги Гергов бе принуден да подаде оставка именно заради един от тях – ЦУМ-гейт, Нинова заяви, че "ръководствата на партии не могат да участват в такива спорове, защото политиката няма място в съдебната систена". По думите й, ако има такива въпроси в комисия, кандидатите им вероятно ще отговорят на тях. Останалите критерии, по които БСП е номинирала кандидатите си са да са хора с опит в съдебната система, да са изкачили цялата йерархия – от районно до върховно ниво, както и да са почтени. Нинова обясни, че партията й предлага повече кандидати от другите парламентарни групи, "защото сме за принципа да има конкуренция, да има истинско състезание, което не е предрешено". Тя декларира, че не е влизала в договорки с другите партии за избора на конкретни кандидати. Срокът за номиниране на кандидати за членове на ВСС от парламентарната квота изтича в сряда. БСП беше последната партия, която все още не беше обявила официално предложенията си. По информация на Mediapool първоначалните планове на управляващите са били ГЕРБ да излъчи четирима членове на ВСС, БСП, ДПС и "Обединени патриоти" (ОП) – по двама, а "Воля" – само един. Тъй като обаче за прокарването на всяка кандидатура е необходимо е квалифицирано мнозинство от 2/3 от депутатите, втората по мощ парламентарна сила БСП е успяла да постигне увеличение на "квотата" си и ще излъчи трима членове на ВСС. Така най-малката парламентарна група – "Воля", от чиито 12 гласа зависи най-малко, ще се окаже без нито един кандидат, докато ДПС и ОП запазват по двама. Очаквайте подробности.

Момиче и 2 момчета грабят 5 лева от дядо в Плевен

https://www.24chasa.bg/region/article/6292006

Момиче и 2 момчета грабят 5 лева от дядо в ПлевенМомиче и 2 момчета събориха 82-годишен плевенчанин, със сила измъкнаха единствените му 5 лева и изчезнаха около 16 ч в неделя. Ограбеният се оплакал в полицията в понеделник. Казал, че тримата го повалили, докато минавал под надлеза на жплинията на булевард "Георги Кочев". Нападателите са заловени - две момчета на 16 и 12 г. и момиче на 15 г.

Най-малко 9 са загинали при самоубийствен атентат в сомалийската столица

https://www.24chasa.bg/novini/article/6292003

Най-малко 9 са загинали при самоубийствен атентат в сомалийската столицаНай-малко девет души са загинали при нов самоубийствен атентат в сомалийската столица Могадишу, предава AFP, предаде "Фокус". Отговорност за нападението поеха членовете на свързаната с „Ал Кайда“ групировка „Аш Шабаб“. „Експлозията уби много хора… бе потвърдено за деветима и два пъти повече ранени“,

Какви са изискванията за финансирано от държавата ин витро

https://offnews.bg//obshtestvo/kakvi-sa-iziskvaniata-za-finansirano-ot-darzhavata-in-vitro-657622.html

В края на месец май правителството гласува за увеличаване на държавните субсидии за инвитро процедури за двойки с репродуктивни проблеми.

Досега фондът за асистирана репродукция плащаше до 3 процедури на двойка, като финансираше всяка от тях с 5000 лева. След промените, които вече са в сила, броят на опитите става неограничен.

Процедурите се финансират от Центъра за асистирана репродукция (ЦАР). Те включват т.нар. стимулация, контрола на стимулационния процес и ин витро метода. За тях могат да кандидатстват жени до 43-годишна възраст, които са с българско гражданство или статут на постоянно пребиваваща в държавата и отговарят на изискванията според индикациите за получаване на финансова помощ за асистирана репродукция (кои са те - вижте по-надолу).

Какво покрива сумата

При класическо ин витро оплождане са включени ехографски прегледи (6 бр. х 30 лв.), хормонални изследвания (10 бр. х 18 лв.), фуликулна пункция под ехографски контрол (400 лв.), класическо ин витро оплождане (1300 лв.), ембриотрансфер (340 лв.), криоконсервация на предимплантационни ембриони (200 лв.) и лекарства - до 2400 лв.

При оплождането ИКСИ* цените са следните:

Ехографски прегледи (6 броя) по 30 лв. – 180 лв.; Хормонални изследвания (10 броя) по 18 лв. – 180 лв.; Фуликулна пункция под ехографски контрол – 400 лв.; Оплождане чрез ИКСИ – 1600 лв.; Ембриотрансфер – 340 лв.; Криоконсервация на предимплантационни ембриони – 200 лв.; Лекарства – до 2100 лв.

*Процедурата ИКСИ е сходна с класическото ин витро оплождане с тази разлика, че с помощта на микроманипулаторна система се избира един сперматозоид, който се инжектира в цитоплазмата на яйцеклетката, докато при ин витро оплождането яйцеклетката се инсеминира в специално петри с хиляди сперматозоди на партньора.

Медицинските индикации за финансиране са: тубарен стерилитет при жената, стерилитет, свързан с мъжки фактор, стерилитет при жената, свързан с липса на овулация поради LUFS или безплодие с неизяснена чрез конвенционалните диагностични методи етиология.

За да се подадат заявления в „Център за асистирана репродукция", трябва да е избрано лечебно заведение по асистирана репродукция, което има подписан договор за работа с центъра.

Медицинската документация се подготвя от избраното лечебно заведение, а останалите документи се подготвят от заявителката. Техните образци могат да се намерят и изтеглят от сайта на Центъра. Подадените документи се разглеждат от Комисията към ЦАР. Тя изготвя месечен график, който се утвърждава с мнозинство не по-малко от половината от присъствалите на заседанието.

Въз основа на решението на комисията Центърът издава Заповед за организационно и финансово подпомагане на заявилите, в която посочва размера на отпуснатата парична сума и избраното от нея лечебно заведение.

Експерт: Невъзможно е да бъде спрян алкохолният туризъм

http://econ.bg/Новини/Експерт-Невъзможно-е-да-бъде-спрян-алкохолният-туризъм_l.a_i.744320_at.1.html

Валери Симеонов се закани на алкохолните турове. Вицепремиерът предупреди големите дискотеки в „Слънчев бряг”, а и по цялото Черноморие, че трябва да...

Антикорупционният фонд сезира ОЛАФ за търг за райониране на комари за над 1 млн. лв.

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/06/20/2992548_antikorupcionniiat_fond_sezira_olaf_za_turg_za/?ref=rss


Търг за райониране на комари на стойност над 1 млн. лв. с техническо задание от едва една страница е първенец в съмнителните поръчки, които провери антикорупционният фонд. Това съобщиха на брифинг днес част от членовете му.

Фондът е сигнализирал ОЛАФ и българската и румънската прокуратури за десет обществени поръчки за 3.8 млн. лв. на Асоциацията на дунавските общини. Те са били реализирани по европрограма за трансгранично сътрудничество с Румъния. Проверката на...

PIMCO: САЩ може да повишат лихвите 4 пъти през 2018 г.

http://www.investor.bg/sasht/337/a/pimco-sasht-moje-da-povishat-lihvite-4-pyti-prez-2018-g-241529/

Според Андрю Болс от инвестиционния фонд обаче вероятността от рецесия през следващите 3 до 5 години остава висока

Лятото войната на пътя се разраства, вземат мерки

http://dnes.dir.bg/news/katastrofi-merki-patni-intzidenti-voynata-patja-25942268

През лятото войната на пътя се разраства, показва статистиката на КАТ. ГД "Национална полиция" взема мерки. Акция „Лято“ ще е от 19 юни до 15 септември 2017г.

КФН предупреждава за мним инвестиционен посредник

http://clubz.bg/55349-kfn_preduprejdava_za_mnim_investicionen_posrednik

Карина Караиванова е единственият кандидат за КФН. Снимка БГНЕС

Комисия за финансов надзор (КФН) предупреди всички потенциални инвеститори във финансови инструменти, че дружеството "Позитива фронт офис" няма право да предоставя услуги на територията на България. 

Причината, че инвестиционният посредник не е лицензиран от регулатора или от компетентен орган на друга държава членка.

Предишното му наименование е "Позитива Кепитъл", напомнят от Комисията, ръководена ръководена от Карина Караиванова.

„Дружеството не е оторизирано да посредничи за сключване на сделки с финансови инструменти, изпълнение на нареждания за сключване на сделки с финансови инструменти за сметка на клиенти, управление на портфейл, предоставяне на инвестиционни консултации на клиент“, допълват от регулатора. 

С решение от 24 март Наталия Кумпикова и Николай Полинчев са назначени за квестори на „Позитива“ АД, а на Валентин Андонов и Александра Георгиева временно е забранено да управляват и представляват дружеството.

Единствено квесторите на „Позитива“ АД са единствените лица, които имат право да извършват действия от името на дружеството и то в рамките на поставените от КФН задачи за , напомнят от регулатора.

Музиката на Рей Чарлс в концерт пред Народния

http://clubz.bg/55348-muzikata_na_rej_charls_v_koncert_pred_narodniq

Хубавите летни вечери на открито стават незабравими, когато са комбинирани с музика. Софиянци помнят редица концерти в Градската гадина – когато горещината отстъпи място на вечерната прохлада и рязкото потапяне в музиката, когато диригентът замахне с палката… или когато проливният дъжд не е успявал да прогони стотиците правостоящи. Така че е все едно какво ще бъде времето на 28 юни – публиката ще бъде пред Народния театър за последния концерт този сезон на Биг Бенда на БНР.

Джаз оркестърът ще представи интересен гост на сцената – музиканта Крейг Бейли, работил дълги години с Рей Чарлс. Тъкмо музиката на Рей Чарлс е темата на концерта на Биг Бенда. Зад микрофона ще бъде певецът Петър Салчев.

Бейли работи с Рей Чарлс от 1987 г. Бил е музикален директор на неговия оркестър, аранжор, водещ саксофонист и флейтист. Той е постоянен участник в проекта TanaReid (на барабаниста Акира Тана и басиста Руфъс Рийд).

Крейг Бейли е роден през 1960-а в Синсинати, Охайо, и от малък около него звучат госпъл, класика, соул и джаз. Шестгодишен, той получава стипендия от Консерваторията в Синсинати, свири в класически и джаз ансамбли, брас оркестри. През 1984-а се дипломира като бакалавър в Университета на Маями във Флорида. През 1983-а продължава обучението си при саксофониста Джаки Маклийн в Университета в Хартфорд, Кънектикът. Освен с Рей Чарлс, Бейли е работил още с Монго Сантамария, Арт Блейки, Джордж Колман, Рони Матюс, Ал Грей, Бени Картър и други.

Концертът пред Народния театър ще бъде последният от турнето на Крейс Бейли и Петър Салчев, преминаващо през Стара Загора, Солун, Халкидики, Русе, Балчик и Бургас.

Площад Славейков

Бюджетна инжекция от 224 млн. лв. за дълговете на БДЖ

http://www.mediapool.bg/byudzhetna-inzhektsiya-ot-224-mln-lv-za-dalgovete-na-bdzh-news265525.html

"Българските държавни железници" ще получат бюджетна финансова инжекция от 224 млн.  лв., с които холдингът да погаси повече от половината си натрупани дългове към облигационери и кредитори. Това става възможно след като Европейската комисия ободри в петък държавна помощ за БДЖ, за да може железницата да проведе планираните реформи и да се стабилизира. Парите ще бъдат отпуснати като безлихвен заем, каза в понеделник транспортният министър Ивайло Московски, а ден по-късно пред журналисти заместникът му Велик Занчев и ръководството на БДЖ обясниха, че сумата ще бъда възстановена в държавната хазна с очакваните постъпления от концесията на летище София. Занчев определи одобреното от Брюксел държавно подпомагане като признание за извършените от железницата реформи от 2010 г. насам. Така железницата става приоритет на държавата, получило е признанието на ЕК и е доказала надеждността си, допълни той. "От тук нататък започва тежката част - преговорите с Министерството на финансите и начертаване на финансовите схеми, по които парите да достигнат до дружеството", посочи той. От неговите и на шефа на "Холдинг БДЖ" Владимир Владимиров обяснения стана ясно, че средствата ще отидат за плащания по взетите през 2005 и 2007 г. заеми, а бъджетът ще си ги  възстанови с приходите от концесията на летище София, която се очаква да бъде обявена през септември 2017 г.. През 2010 г. се говореше за фалита на БДЖ с над 850 млн. лв. задължения на дружеството, днес те са чувствително намалени - до 412 млн. лв., посочи Владимиров.  По думите му в резултат на проведените реформи в железницата, компанията е преструктурирана и загубите й са намалели с 50 процента. "В момента, в който погасим задълженията си, загубите в дружеството ще намалеят още повече. А капиталовата структура на предприятието ще стане нормална, но това не е краят на пътя, а краят на финалната права", заяви той. Дори и след тази държавна помощ обаче БДЖ ще продължи да има проблемни борчове. Сред тях са дължими такси от 97 млн. лв. за ползване на железопътната инфраструктура и заем от 20 млн. лв. Тяхното плащане ще бъде отложено и ще става с капиталовия трансфер, който БДЖ ще получи от бюджета през 2018 г., както и с приходи от продажба на неоперативни активи. Паралелно с изчистването на дълговете, БДЖ смята да започне да подобрява качеството на предлаганите услуги и за септември се планира закупуването на около 15 мотрисни влака. В момента професори от УНСС и Висшия транспортен университет работят заедно със специалисти от Националната компания "Железопътна инфраструктура", за да се оформи визията за това какви мотриси и влакове са нужни на дружеството, за да придобие то вид на европейска компания и да предлага адекватна услуга. С течение на времето инвестицията за нови влакове трябва да нарасне до над 400 млн. лева. В момента се изпълняват няколко обществени поръчки за ремонт и модернизация на остарелите локомотиви. Това ще продължи, докато не се модернизира напълно железницата, заявиха от ръководството на холдинг. За целта са подготвени 21 проекта за двете дружества от холдинга - "БДЖ Пътнически превози" и "БДЖ Товарно превози". Ще се създаде и ремонтно дружество, което ще събере сградния и целия останал ресурс на двете дружества на едно място. С изброените мерки се надяваме железницата да изглежда по съвсем различен начин и да се европеизира, каза Владимир Владимиров. От БДЖ планират също така от 2019 г. всички билети за влакове да може да се купуват онлайн. В момента това е възможно само по някои дестинации.

ON! Fest събира почитатели на градската култура този уикенд в София

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2017/06/20/2992645_on_fest_subira_pochitateli_na_gradskata_kultura_tozi/?ref=rss


На 24 и 25 юни в "Интер експо център" в София ще се проведе фестивалът за градска култура ON! Fest. Той събира на едно място феновете на компютърните и настолните игри, последователите на манга и аниме културата, феновете на екстремните спортове, музиката и графитите в градска среда и всички, желаещи да пробват по нещо ново.

Фестивалът е разделен тематично по зони: ON! Sport, ON! Street, ON! Anime, ON! Gaming, ON! Tube.
В спортната зона всеки...

60-годишен мъж е загинал при катастрофа по пътя Сливен - Тополчане

https://www.24chasa.bg/region/article/6291974

60-годишен мъж е загинал при катастрофа по пътя Сливен - Тополчане
60-годишен мъж е загинал при катастрофа по пътя Сливен - Тополчане, съобщиха от пресцентъра на ОДМВР - Сливен. Днес в 09,40 часа е постъпил сигнал за настъпило пътно произшествие на пътя град Сливен - село Тополчане. Лек автомобил „Пежо”, управляван от мъж на 60 години от град Сливен се е ударил с лек автомобил „Рено”,

Нинова: Манол Генов сам ще се откаже от имунитета си, БСП застава зад него

https://www.24chasa.bg/novini/article/6291990

Нинова: Манол Генов сам ще се откаже от имунитета си, БСП застава зад него"Манол Генов сам ще се откаже от имунитета си - от БСП заставаме зад колегата си и се надяваме на бързо и обективно разследване". Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова във връзка с искания имунитет на народния представител от ПГ на „БСП за България“ от 17-ти МИР Пловдив област, съобщи „Фокус“. Според нея такова разследване ще даде възможност

ON! Fest събира почитатели на градската култура и любопитни този уикенд в София

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2017/06/20/2992645_on_fest_subira_pochitateli_na_gradskata_kultura_i/?ref=rss


На 24 и 25 юни в Интер Експо Център в София ще се проведе фестивалът за градска култура ON! Fest. Той събира на едно място феновете на компютърните и настолните игри, последователите на манга и аниме културата, феновете на екстремните спортове, музиката и графитите в градска среда и всички, желаещи да пробват по нещо ново.

Фестивалът е разделен тематично по зони:
ON! Sport - паркур, фрийрън, слаклайн, лонгборд, еърбег и др.
ON! Street - графити,...

ЕСПЧ: Руският закон срещу гей пропагандата е дискриминационен

http://www.mediapool.bg/espch-ruskiyat-zakon-sreshtu-gei-propagandata-e-diskriminatsionen-news265524.html

Европейският съд за правата на човека (ЕСПЧ) излезе с решение, че законът в Русия, забраняващ т. нар. гей пропаганда сред малолетни, нарушава свободата на мнение, съобщи Асошиейтед прес.    В първата голяма съдебна битка на руски активисти, оспорващи закона, съдът постанови в полза на трима хомосексуални активисти, които смятат, че той нарушава свободата на мнение и е дискриминационен към хората с различна сексуална ориентация.   С приемането на подобни закони властите насърчават предразсъдъците и хомофобията, които са несъвместими с принципите за равенство, плурализъм и търпимост, присъщи на демократичното общество, и нарушават член 10 от Европейската конвенция за човешките права, гарантиращ свободата на мнение, заявява седемчленният съдийски състав в решението.    Съдиите отхвърлят също твърдението на руските власти, че регулирането на публичния дебат за хомосексуализма е оправдано от гледна точка на опазването на морала.   Единият от тримата жалбоподатели, Николай Алексеев, определи решението на европейския съд като "огромна победа за хората с различна сексуална ориентация в Русия. "Ние успяхме да докажем юридически, че с приемането на такива закони руските власти нарушават международните си задължения по Европейската конвенция", добави той.   Кремъл ще обжалва решението на Европейския съд за правата на човека, заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от Ройтерс.   "Важно е да се отбележи, че ние говорим за забрана на пропагандирането на хомосексуализма сред малолетни", подчерта говорителят.

Извеждат спешно семейство от дома им, може да рухне върху тях

//dariknews.bg/novini/bylgariia/izvezhdat-speshno-semejstvo-ot-doma-im-mozhe-da-ruhne-vyrhu-tiah-2031760

Спешно извеждат семейство от жилището им в доспатското село Црънча, тъй като има вероятност домът им да рухне всеки момент върху тях.
 
Жилищната сграда, която е полумасвина, живеят семейство пенсионери с техния син. Причината за в

БСП обяви кандидатите си за новия състав на ВСС

https://offnews.bg//temida/bsp-obiavi-kandidatite-si-za-novia-sastav-na-vss-658629.html

БСП ще внесе 6 кандидатури за членове на ВСС, съобщи лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Това са съдиите Диана Хитова от ВКС, Марина Михайлова от ВАС, Драгомир Кояджиков от Апелативния специализиран наказателен съд и Даниела Марчева от Софийския апелативен съд. Номинациите на левицата за Прокурорската колегия на ВСС са прокурорките Маринела Тотева от Върховната административна прокуратура (ВАП) и Светлана Бошнакова от Върховната касационна прокуратура (ВКП).

Съдия Хитова е бивш депутат от "Коалиция за България", а Бошнакова беше съдебен инспектор.

Нинова обясни, че критериите, по които са избирани кандидатите, са били на първо място, че това са хора от системата. Друг критерий е професионалната им кариера - да са извървели пътя от районни съдии и младши прокурори до най-високите нива.

"Трето, професионализъм и почтеност“, каза Нинова, като поясни, че кандидатите "покриват една широка гама от проблематика в правото".

„Тяхната почтеност е абсолютно безукорна. „Четвърто, да не са страна в споровете, които се развиват в съдебната система. Разчитаме на тяхната обективна гледна точка за съдебната реформа и на техния обективизъм“, заяви Нинова.

Тя поясни, че БСП предлага повече кандидати, защото са за принципа, да има конкуренция, право на избор и истинско състезание. „Ние ценим високо и шестимата. Не сме влизали в договорки за имена от тези 6“, заяви Нинова.

Пътната полиция обеща сериозен контрол през цялото лято

http://www.dnevnik.bg/skorost/2017/06/20/2992659_putnata_policiia_obeshta_seriozen_kontrol_prez_cialoto/?ref=rss


Пътната полиция започна акция "Лято", която ще продължи до 15 септември. След анализ на пътнотранспортния травматизъм е решено да има засилен контрол на пътното движение и непрекъснато актуализиране на информацията за възникнали затруднения по участъци със засилен трафик.

Специално внимание контролиращите органи ще насочат към нарушенията с пряко влияние върху пътния травматизъм - превишена скорост, навлизане в насрещното движение, отнемането на предимство,...

Пътната полиция обеща сериозен контрол цяло лято

http://www.dnevnik.bg/skorost/2017/06/20/2992659_putnata_policiia_obeshta_seriozen_kontrol_cialo_liato/?ref=rss


Пътната полиция започна акция "Лято", която ще продължи до 15 септември. След анализ на пътнотранспортния травматизъм е решено да има засилен контрол на пътното движение и непрекъснато актуализиране на информацията за възникнали затруднения по участъци със засилен трафик.

Специално внимание контролиращите органи ще насочат към нарушенията с пряко влияние върху пътния травматизъм - превишена скорост, навлизане в насрещното движение, отнемането на предимство,...

Енергийният пазар в България ще бъде напълно либерализиран след пет години

http://www.cross.bg/pazar-ivanov-godini-1546554.html

/КРОСС/ След пет години страната ни ще има напълно либерализиран енергиен пазар. Това обяви председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов по време на дискусия, посветена на енергетиката и климатичните промени. „На първо място е необходимо Народното събрание да гласува съществени промени в Закона за енергетиката, смяна на статута на единствения купувач, в лицето на обществения доставчик НЕК. До края на 2018 година е достатъчен период небитовите потребители на регулиран пазар да излязат на свободния пазар, а петгодишният период, до края на 2021 година, да бъде либерализиран пазарът и за всички битови потребители. Процесът на либерализацията ще гарантира предсказуем пазар, устойчива среда и финансово стабилни компании без обаче да се забравят и енергийно уязвимите потребители, подчерта Иванов. Правилата трябва да са прозрачни, а участниците равнопоставени", каза Иванов, цитиран от БНР. От името на работодателите, председателят на Търговско-промишлената палата Цветан Симеонов припомни, че българската индустрия е една от най-енергоемките. „Преди 4-5 години България от страна, която беше в петицата на страните с най-ниска цена на електричеството, сега остана в тази класация само за гражданите и сега България е в първата петица в ЕС по цена на тока, имам предвид висока".  

Австралия спира въздушните си удари в Сирия заради САЩ и Русия

http://www.moreto.net/novini.php?n=353801

Австралия заявява, че спира въздушните удари в Сирия след свалянето на сирийски военен самолет от САЩ в неделя и последвалата заплаха на Русия срещу водените от САЩ коалиционни самолети, съобщава Ройтерс. "Като предохранителна мярка, австралийските отбранителни сили (ADF) временно прекратяват въздушни удари и операции в Сирия", заявява в изявление министерството на отбраната на Австралия.

Френският военен министър подаде оставка

http://frognews.bg/news_136826/Frenskiiat-voenen-ministar-podade-ostavka/

Френският министър на отбраната Силви Гулар обяви, че се оттегля от поста си, който пое на 17-и май, заради скандал с фиктивно наемане на работа на нейни сътрудници, който засегна малката й центристка партия MoDem („Демократично движение”), съюзник на партията на президента Еманюел Макрон.

Депутатът от БСП Донка Симеонова: Наредбата за приобщаващо образование трябва да бъде отменена

http://www.cross.bg/naredbata-simeonova-donka-1546553.html

/КРОСС/ Цялостната дейност на социалистките в област Стара Загора ще бъде под знака на инициативата "Жени срещу насилието". Това стана ясно от срещата на народния представител Донка Симеонова и председателят на областната структура на жените-социалистки Донка Динева с казанлъшки активистки. Жените от БСП в региона планират дискусии, зелени акции, конференции, пътуващи форуми и инициативи в сферата на образованието. „В национален мащаб са планирани законодателни инициативи в подкрепа на млади семейства, самотни жени и възрастни, както и такива по проблемите на равнопоставеността", каза Симеонова, представяйки идеите от националния форум на социалистките. По думите ѝ повечето срещи, които е провела са свързани с желанието на хората да се ограничи агресията сред учениците, затова и основната тема трябва да се постави в училището. В срещата участваха и общинските съветнички на левицата Моника Динева и Теодора Иванова, които предложиха конкретни мерки за превенция на насилието. „В настоящата образователна нормативна уредба липсват инструменти за работа с агресивни ученици. Учители в страната нееднократно изразяват своето недоволство от Наредбата за приобщаващото образование.", коментира депутатът от Комисията по образованието и науката в 44 НС

100 състезатели играят шах в „Албена”

https://www.24chasa.bg/sport/article/6291971

100 състезатели играят шах в „Албена”100 състезатели от 18 държави участват в традиционния международен турнир по шахмат, който се провежда във ваканционно селище „Албена“. Проявата е с награден фонд 10 000 евро и е организирана от Българската федерация по шахмат. Сред участниците има 11 гросмайстори и 5-има международни майстори. Начело на стартовия лист е гросмайстор Ниджат Мамедов

Валентин Михов за гаврата с ЦСКА: УЕФА е като българската “Топлофикация”

http://frognews.bg/news_136825/Valentin-Mihov-za-gavrata-s-TSSKA-UEFA-e-kato-balgarskata-Toplofikatsiia/

„УЕФА е като българската “Топлофикация” – един ден казват едно, на следващия друго“. Така бившият шеф на БФС Валентин Михов коментира скандалното изваждане на ЦСКА от Лига Европа.

16-годишен ритна учителката си

https://offnews.bg//112/16-godishen-ritna-uchitelkata-si-658627.html

16-годишен ученик ритна учителката си в Софийска професионална гимназия по туризъм. Момчето влязло в учителската стая и ритнало госпожата, съобщава МВР. 

Инцидентът е станал около обяд - 12.30 часа.

Момчето е отведено в полицията, където ще бъде разпитан в присъствието на родител и инспектор от Детска педагогическа стая.

Пострадалата е откарана в болнично заведение, където е прегледана и освободена. 

Все още се изясняват обстоятелствата около случая и какви са причините момчето да нападне госпожата си. 

17-годишен ритна учителката си

https://offnews.bg//112/17-godishen-ritna-uchitelkata-si-658627.html

17-годишен ученик ритна учителката си в Софийска професионална гимназия по туризъм. Момчето влязло в учителската стая и ритнало госпожата, съобщава Нова телевизия. 

Инцидентът е станал около обяд - 12.30 часа. На място веднага са се отзовали полицаи и младежът е задържан.

Все още се изясняват обстоятелствата около случая.

Задържаха 17-годишен ученик, ударил учителката си

https://offnews.bg//112/zadarzhaha-17-godishen-uchenik-udaril-uchitelkata-si-658627.html

Задържан е 17-годишен ученик, който е ударил учителката си, съобщиха от МВР.

Инцидентът е станал в Софийска професионална гимназия по туризъм, а сигналът за него е подаден около 12.30 часа. На място веднага са се отзовали полицаи и младежът е задържан.

Все още се изясняват обстоятелствата около случая.

Почина Карла Фенди - една от основателките на модна къща "Фенди"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6291973

Почина Карла Фенди - една от основателките на модна къща "Фенди"Карла Фенди - една от петте сестри основателки на модна къща "Фенди", почина на 80-годишна възраст след дълго боледуване, съобщиха ТАСС и Франс прес като цитират италиански медии, предава БТА. Почетен председател на групировката "Фенди", Карла допринесе заедно със сестрите си Паола, Ана, Франка и Алда за развитието на прочутата модна къща,

Одобриха програмата за председателството на Триото Естония-България-Австрия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6291948

Одобриха програмата за председателството на Триото Естония-България-Австрия
Съветът по общи въпроси одобри с единодушие 18-месечната програма на Съвета на Европейския съюз на Триото Естония – България – Австрия в Брюксел днес. Това съобщиха от пресцентъра на Министерство за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018. Преговорите по програмата на трите страни, които ще председателстват Съвета на ЕС от 1 юли 2017 г.

Утре движението по Подбалканския път ще бъде ограничено в района на Сливен

http://www.dnevnik.bg/skorost/2017/06/20/2992654_utre_dvijenieto_po_podbalkanskiia_put_shte_bude/?ref=rss


Утре движението по Подбалканския път между София и Бургас ще бъде ограничено в района на Сливен, съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура". Забраната ще важи от 16:30 ч. до 20 ч. и ще бъде при разклона за село Гавраилово при пътния възел в кв. "Речица".

Ограничението се налага заради провеждането на държавния шампионат по колоездене.

На шофьорите се предлага обходен маршрут през пътния възел при Гавраилово по общинския път в...

Турчин подхвърли 10 евро подкуп на катаджии край Русе

https://www.24chasa.bg/region/article/6291988

Турчин подхвърли 10 евро подкуп на катаджии край Русе
Турчин подхвърли 10 евро подкуп на катаджии край Русе, опитвайки с две банкноти от по пет евро да избегне акт за пътно нарушение. На 19 юни, служители на РУ - Бяла, при изпълнение на служебните си задължения по осъществяване пътен контрол в региона, на първокласен път Русе - Велико Търново, спрели микробуса му за проверка.

Най-голямата финтех компания в Европа "Кларна" придоби банков лиценз

http://clubz.bg/55347-naj_golqmata_finteh_kompaniq_v_evropa_klarna_pridobi_bankov_licenz

Шведската компания "Кларна" се превърна в най-голямата финтех фирма, осигурила си банков лиценз, съобщи Файненшъл Таймс. 

Финтех индустрията използва иновационни технологии за извършването на финансови услуги. По този начин те са конкуренция на традиционните финансови институции.

"Искаме да сме част от промяната на потребителската банкова индустрия. Новите регулации полагат правилните предпоставки за унищожението на тази индустрия, но за това е необходима появата на "Райънеър". Ние искаме да сме този играч", каза пред Файненшъл Таймс изъплнителният директор на "Кларна" Себастиан Сиемятковски. 

Шведската компания, която е оценявана на повече от 2 млрд. долара, получи банковия си лиценз в понеделник. "Кларна" вече превзе голяма част от пазарите на онлайн плащанията в Германия и скандинавските страни. Фирмата има намерения да предлага на своите потребители услуги като банкови карти и акаунти. 

Сиемятковски е настроен срещу традиционните банки, като ги обвинява в нискокачествени услуги и завишени цени. Бизнесменът смята, че ако регулациите се променят финтех, компаниите ще изместят банките от пазара. От компанията посочват, че придобитият лиценз ще помогне на "Кларна" да стъпи и на американския пазар.

Изглежда, че финтех сектора е насочил усилията си към разрушаването на традиционните институции, но експертите все пак посочват, че банките едва ли ще бъдат сериозно застрашени в близкото бъдеще.

Нидал Алгафари: "Бабобийци" обясняват, че от тях започва света

http://frognews.bg/news_136824/Nidal-Algafari-Babobiitsi-obiasniavat-che-ot-tiah-zapochva-sveta/

Приятели, срамота е, че ни докараха до дередже в което най-важните теми в ежедневието ни да са свързани с насилие върху баба на границата, швед ударил камериерка, друг турист се сбил с охраната, Карпов имал различно от нашето мнение за азбуката, Путин също, студент разкрил нещо за което знаем от години.

Нидал Алгафари: Излизат ”бабобийци” да обясняват, че от тях започва света

http://frognews.bg/news_136824/Nidal-Algafari-Izlizat-babobiitsi-da-obiasniavat-che-ot-tiah-zapochva-sveta/

Приятели, срамота е, че ни докараха до дередже в което най-важните теми в ежедневието ни да са свързани с насилие върху баба на границата, швед ударил камериерка, друг турист се сбил с охраната, Карпов имал различно от нашето мнение за азбуката, Путин също, студент разкрил нещо за което знаем от години.

Манол Генов, БСП: Прокуратурата да изчисти името ми

http://dnes.dir.bg/news/bsp-imunitet-kornelia-ninova-manol-genov-25942205

Отказвам се от имунитета си. Прокуратурата да изчисти казусите и името ми, се казва в изявление на депутата от БСП Манол Генов.

Акад. Воденичаров: Държавата е абдикирала от областта на науката

http://www.cross.bg/vodenicharov-akad-godini-1546552.html

/КРОСС/ "Кой млад човек ще дойде да се занимава с наука за 460 лева?", попита риторично бившият председател на БАН акад. Стефан Воденичаров при представянето на доклад за националните цели и приоритети за устойчиво развитие на България. "Първата ни задача е да представим това на правителството и на парламентарно представените партии". Това посочи акад. Воденичаров пред Bulgaria ON AIR и добави, че от БАН вече са провели разговори с работодателската организация. "Преди 5-6 години нещата за България и Европа изглеждаха подредени. Сега не е така, има общо напрежение", посочи още гостът в студиото на Владимир Сиркаров. Според бившия председател на БАН българите трябва да обсъдим какво да се направи, за да превъзмогнем вътрешните си различия, да премахнем бедността и да крачим заедно напред. По думите му представеният материал е основа за дискусия. "Ако политиците не се ангажират с дискусии, няма да има никаква чуваемост. Идеята на тази книга е да не гледаме назад и да видим това, което може да ни обедини. Духовното състояние на нацията в момента не е добро. Образованието ни загуби добрите позиции, които имаше преди време", каза още акад Стефан Воденичаров. През последните 15 години държавата е абдикирала от областта на науката, отбеляза той и даде пример със заплащането и финансирането в тази сфера. Акад. Воденичаров подчерта, че работещите в БАН под 25 години са едва четирима.  

Жозе Моуриньо е обвинен за данъчни измами като треньор на "Реал Мадрид"

http://www.mediapool.bg/zhoze-mourinyo-e-obvinen-za-danachni-izmami-kato-trenyor-na-real-madrid-news265523.html

Мениджърът на "Манчестър Юнайтед" Жозе Моуриньо е обвинен от испанската прокуратура за данъчни измами за периода, когато е бил старши треньор на испанския "Реал Мадрид".   Той е обвинен, че е измамил държавата с 3.3 милиона евро данъци между 2011 и 2012 г., съобщи прокуратурата във вторник. Моуриньо не е декларирал доход от използване на права на изображение с цел да си набави "незаконна облага", твърди обвинението.   Моуриньо все още не е коментирал случая, предаде Би Би Си.   Той поредното голямо име от футбола с обвинения за данъчни измами в Испания. Звездата на "Реал Мадрид" Кристиано Роналдо е призован да свидетелства на 31 юли по дело за укриване на доходи от данъчните власти – обвинение, което той отрича.   Наскоро голямата звезда на "Барселона" националния отбор на Аржентина Лионел Меси и неговият баща Хорхе бяха осъдени на по 21 месеца затвор. Те бяха обвинени в укриване на 4.1 млн. евро от рекламните права на футболиста за 2007, 2008 и 2009 г. Тежестта на присъдата обаче не задължава двамата да я излежат ефективно, тъй като е за срок, по-кратък от 24 месеца.

Погнаха Жозе Моуриньо за данъчни злоупотреби в Испания

https://www.actualno.com/football/pognaha-joze-mourinio-za-danychni-zloupotrebi-v-ispanija-news_617981.html

Прокуратурата в Мадрид подозира мениджъра на Манчестър Юнайтед Жозе Моуриньо в данъчни измами на стойност 3,3 милиона евро в периода между 2011 и 2012 година, съобщи агенция ЕФЕ. Преди да започне работа в Англия, от 2010 до 2013 Моуриньо бе начело на Реал, с който спечели първенствот

За последните два месеца загиналите от холера в Йемен са 1146

https://www.24chasa.bg/novini/article/6291962

За последните два месеца загиналите от холера в Йемен са 1146Смъртните случаи от холера в Йемен достигнаха 1146 за последните два месеца, съобщи Световната здравна организация, цитирана от ДПА, предава БТА. Болестта се е разпространила в 20 от всичките 22 провинция, откакто бе съобщено за появата й в края на април. Холерата, която се прихваща чрез заразена вода и причинява диария и повръщане,

България ще признае македонския език в Договора за добросъседство?

https://www.actualno.com/politics/bylgarija-shte-priznae-makedonskija-ezik-v-dogovora-za-dobrosysedstvo-news_617980.html

На днешната пресконференция след срещата си с новия македонски премиер българският министър-председател заяви, че двете страни са "съвсем близо" до окончателното подписване на Договора за добросъседство.Въпросният договор тежи в отношенията между София и Скопие от годин

Ученик удари учителка в София

http://www.cross.bg/ychenik-ydari-ychitelka-v-sofiya-1546551.html

/КРОСС/ 17-годишен ученик от Софийската професионална гимназия по туризъм е ударил учителка от същото училище. Инцидентът е станал преди обяд в учителката стая, след като момчето отместило една от камерите в училището. Тийнейджърът влязъл и ритнал преподавателката. Ученикът е задържан от полицията и е отведен в Александровска болница, тъй като има съмнения, че е изпаднал в нервно разстройство. Учителката, която е била нападната е на преглед в Пирогов. Все още се изясняват обстоятелствата около случая.    

Арестуваха мъж, заплашил с нож и обрал варненка в дома й

http://www.moreto.net/novini.php?n=353800

33-годишен мъж бе арестуван по обвинение, че е заплашил и обрал жена в дома й във Варна, съобщиха от полицията за Moreto.net. Драмата се разиграла на 7 юни на улица "Кестен". Мъжът нахлул в дома на жертвата си с нож, заплашил я с ножа си, и откраднал мобилен телефон, лаптоп и сребърна гривна.

Димитър Вучев с лекция на форум по повод 15 години ВУЗФ

http://www.investor.bg/medii/455/a/dimityr-vuchev-s-lekciia-na-forum-po-povod-15-godini-vuzf-241528/

Главният редактор на Bloomberg TV Bulgaria ще коментира връзката между образованието и професионалната реализация в сферата на икономиката

Акушерката Ковачева удряла бебето Никол с юмруци и бутилка

http://frognews.bg/news_136823/Akusherkata-Kovacheva-udriala-bebeto-Nikol-s-iumrutsi-i-butilka/

Бебето Никол е било удряно с юмруци и най-вероятно - бутилка. Това сочи съдебно-медицинската експертиза по делото срещу акушерката Емилия Ковачева. Тя е обвинена в опит за убийство на новороденото.

БСП представи номинациите си за ВСС

http://frognews.bg/news_136822/BSP-predstavi-nominatsiite-si-za-VSS/

На пресконфеернция БСП представи номинациите си за Висшия съдебен съвет. Социалистите издигат четирима съдии и двама прокурори: Марина Дойчинова, Даниела Маринова – Марчева, Дияна Хитова, Драгомир Кояджиков, Маринела Тотева, Светлана Бошнакова.

БСП предлага четирима съдии и двама прокурори за съдебния съвет

http://www.dnevnik.bg/politika/2017/06/20/2992629_bsp_predlaga_chetirima_sudii_i_dvama_prokurori_za/?ref=rss


БСП предлагат четирима съдии и двама прокурори за следващия Висш съдебен съвет, съобщиха от левицата. Те са били избирани по няколко критерии, като един от тях е да не са взимали страна по споровете в съдебната система.

Имената им са:

Марина Михайлова, Върховен административен съд
Даниела Марчева, Софийски апелативен съдДеана Хитова, съдия във Върховния касационен съдДрагомир Кояджиков, съдия в Специализирания апелативен съдМаринела...

"Мидтиланд" представи Краев: Страхотен талант, ще бъде фактор в тима

https://www.24chasa.bg/sport/article/6291956

"Мидтиланд" представи Краев: Страхотен талант, ще бъде фактор в тимаДатският "Мидтиланд" представи най-новият си играч - пристигналия от "Левски" Божидар Краев. Полузащитникът подписа с тима за 5 години, като в касата на "сините" ще влязат 400 хил. евро от сделката. "Божидар Краев е страхотен млад талант. Той обаче е взимал участие в доста срещи с "Левски". Определено ще бъде фактор в тима през следващия сезон",

Токио мести временно прочутия си рибен пазар "Цукиджи"

http://www.investor.bg/novini/346/a/tokio-mesti-vremenno-prochutiia-si-riben-pazar-cukidji--241524/

Токио планира да преустрои района на пазара, превръщайки го в "тематичен парк, посветен на храната"

БСП внася шест кандидатури за членове на ВСС

http://www.cross.bg/shest-ninova-poyasni-1546550.html

/КРОСС/ БСП ще внесе шест кандидатури за членове на Висшия съдебен съвет. Това съобщи лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на пресконференция в централата на партията, предаде „Фокус". Тя поясни, че сред тях са четирима съдии и двама прокурори. Това са: Марина Дойчинова, Даниела Маринова - Марчева, Дияна Хитова, Драгомир Кояджиков, Маринела Тотева, Светлана Бошнакова. „Бих искала да коментирам критериите, по които се спряхме на тези хора. Първо да са хора от системата, защото те познават нерешените въпроси в правосъдието. Второ, да са извървели пътя от районни съдии и младши прокурори до най-високите нива. Трето, професионализъм и почтеност", каза лидерът на БСП. Тя поясни, че в кариерата си тези кандидати са преминали през търговско, административно, гражданско, европейско право, юрисконсулти. По думите ѝ те покриват една широка гама от проблематика в правото. „Тяхната почтеност е абсолютно безукорна. Те не са страна в споровете, които се развиват в съдебната система. Разчитаме на тяхната обективна гледна точка за съдебната реформа и на техния обективизъм", заяви Нинова. По думите ѝ БСП предлага повече кандидати, защото са за принципа, да има конкуренция, право на избор и истинско състезание. „Ние ценим високо и шестимата. Не сме влизали в договорки за имена от тези шест", заяви Нинова.  

2-те зодии със златни сърца

https://www.actualno.com/curious/2-te-zodii-sys-zlatni-syrca-news_618001.html

В този свят, в който все по-често властват омразата, лошото и терорът, добротата е рядко срещано съкровище, а милите и сърдечни хора не се срещат всеки ден. Със сигурност в живота си имате поне един човек, който ще запомните с добро. Човек, който е готов на всичко за вас, който в

Полицията в Ямбол иззе 20 000 къса контрабандни цигари

https://www.24chasa.bg/novini/article/6291946

Полицията в Ямбол иззе 20 000 къса контрабандни цигари20 000 къса контрабандни цигари са иззети от полицията в Ямбол вчера. Това съобщиха от пресцентъра на МВР. В хода на полицейска операция е установено, че 48-годишен местен жител държи в дома си 1000 кутии цигари от различни марки, необлепени с акцизен бандерол. Работата по случая продължава в рамките на образуваното бързо производство.

Откриват 2 нови ГКПП между България и Румъния

http://www.cross.bg/granitzata-radev-marin-1546549.html

/КРОСС/ В най-скоро време ще бъдат открити два нови гранично пропускателни пункта на границата между България и Румъния. Това се договориха на двустранна среща министър Валентин Радев и румънския му колега Роберт Марин, съобщава news.bg. Новите ГКПП-та са Крушари-Добромир и Кайнарджа-Липница. Двамата министри оцениха високо нивото на оперативното сътрудничество, партньорството по разследване в рамките на конкретни операции, както и усилията на съвместните екипи за опазване на границата. Министър Радев благодари на министър Марин за работата на румънските служители, владеещи български език, които участват в контролните мерки на територията на морските ни курорти през активния летен туристически сезон. Министрите размениха и актуална информация за миграционния натиск, като отчетоха намаляване на потока. Срещата се проведе в рамките на участието им в министерската конференция на Залцбурския форум и групата за приятели от западните Балкани.  

Малките футболисти на Поморие започват тренировки

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/gIC4QMJQ5vU/

Малките футболисти на ОФК “Поморие” започват подготовка за новия сезон 2017/2018 година. Отборите на Футбол 5 и Футбол 7,  с треньор Красимир Пчеларов ще стартират тренировки от 29.06. /понеделник/ на стадион Поморие, като :

– в понеделник , сряда и четвъртък тренират децата от отбор “Футбол 7” от 9:00 часа;

-във вторник и петък – тренират децата от отбор “Футбол 5” от 9:00 часа.

Издирват ало измамници в Севлиево, взели близо 40 000 лева

https://www.24chasa.bg/novini/article/6291947

Издирват ало измамници в Севлиево, взели близо 40 000 лева
Служители на Районно управление на МВР - Севлиево работят по установяването и задържането на измамници, присвоили 39 689 лева от 69-годишна жена, станала жертва на аналогична престъпна схема. Това съобщиха от пресцентъра на МВР. Жената получила телефонно обаждане на 13 юни и убедена, че помага на полицейските служители,

Издирва се

//dariknews.bg/regioni/burgas/izdirva-se-2031750

Полицията издирва 83- годишната Румянка Тодорова Попова от бургаския комплекс „Лазур”, която е в неизвестност от 15 юни. Тя страда от деменция. Облечена е с кожено яке с оранжево-кафеникав цвят и панталон.
 
Описание: възраст около 80 години, ръст 160 см, кафяви очи, слабо телосложени

Отварят за движение бул. „Христо Ботев“, затварят друг пътен участък във Враца

//dariknews.bg/regioni/vraca/otvariat-za-dvizhenie-bul.-hristo-botev-zatvariat-drug-pyten-uchastyk-vyv-vraca-2031754

От утре - 21 юни - се възстановява организацията на пътното движение по бул. „Христо Ботев“ до ул. „Ген. Гурко“ във Враца.  На участъка бяха извършвани строително-ремонти работи, свързани с  „Интегриран проект за Воден цикъл на  град Враца“ – II фаза.

Във връзка с планирани строителн

Стартират честванията по повод 140-годишнината от Освобождението на Свищов

//dariknews.bg/regioni/veliko-tyrnovo/startirat-chestvaniiata-po-povod-140-godishninata-ot-osvobozhdenieto-na-svishtov-2031753

Община Свищов е в готовност за първото събитие от празничната програма и очаква своите гости за 140 годишнината от Освобождението на Свищов. Пред сградата на Общината е подготвена красива сцена, на която от 19.00 часа ще започне Концерт на военните духови оркестри в Сухопът

Започна изкърпване на улиците в селата

//dariknews.bg/regioni/sliven/zapochna-izkyrpvane-na-ulicite-v-selata-2031755

Започна изпълнението на планираните в Капиталовата програма за 2017г. дейности за благоустрояването на малките населени места. По разпореждане на кмета Николай Грозев, стартира ремонт на компрометирани пътни участъци в селата на територията на община Нова Загора.

Досега са изкърпени

Водният цикъл оставя "на сухо" утре две зони във Враца

//dariknews.bg/regioni/vraca/vodniiat-cikyl-ostavia-na-suho-utre-dve-zoni-vyv-vraca-2031757

Във връзка с извършване на планирани строително-ремонтни дейности по проекта за Водния цикъл на гр.Враца, утре 21.06.2017 г. водоподаването ще бъде спряно от 09:30 ч.  до 17:00 ч. в следните зони:
1.) Между бул."Мито Орозов", ул."Цар Симеон", бул."Хр. Ботев", ул."Остри връх", ул."Река Лева"и

Заев: Македония затваря главата на национализма, отваря тази на евробъдещето

//dariknews.bg/novini/bylgariia/zaev-makedoniia-zatvaria-glavata-na-nacionalizma-otvaria-tazi-na-evrobydeshteto-2031752

България и Македония ще подпишат на 2 август отлагания с години договор за добросъседство. Това стана ясно след срещата на българския премиер Бойко Борисов и македонския му колега Зоран Заев, който е на посещение в нашата страна. 
 
Двамата нарушиха п

Бременна в 9-ти месец танцува на пилон (Видео)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6291881

Бременна в 9-ти месец танцува на пилон (Видео)Бременна жена в 9-ти месец показва гъвкавост и завидни умения в танците на пилон. 32-годишната Светлана Волкова от Русия всъщност е професионална танцьорка по атрактивните

Бойко Борисов: Много близо сме до договора за добросъседство с Македония

http://www.moreto.net/novini.php?n=353836

По договора за добросъседство с Македония сме много близо. Това каза премиерът Бойко Борисов след среща с министър-председателя на Македония Зоран Заев, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Трябва ли да продължим да бъдем разделени, след като много държави са дали пример как се развиват, когато заедно честват своите герои и исторически личности.

Турция разширява мрежата на апелативните съдилища

https://www.24chasa.bg/novini/article/6291880

Турция разширява мрежата на апелативните съдилищаМинистърът на правосъдието на Турция Бекир Боздаг оповести, че до 2019 година ще действат всичките нови 15 апелативни съдилища на територията на цялата страна, предаде информационната агенция Догу хабер ажансъ (ДХА), цитирана от "Фокус" Това става възможно след като правната комисия в Меджлиса прие проект за законодателни промени за преодоляване

Апелативният съд увеличи наказанието на мъж, убил с камък възрастен човек

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/gfvTHiAFLqE/

Наказание „лишаване от свобода“ в размер на 13 години и 4 месеца при първоначален „строг“ режим ще изтърпи Ремзи Мустафа, който през 2016 г. уби с камък в главата 75–годишния Хака Али Халил от село Люляково, Руенска община.

Апелативен съд – Бургас измени присъдата на окръжните магистрати, като увеличи наложеното наказание с година и половина и я отмени в частта, с която е постановено подсъдимият да изтърпи наказанието в затвор.

Ремзи Мустафа ще трябва да изтърпи и остатъка  1 година, 5 месеца и 6 дни от общото му наказание наложено по две други дела за престъпления от общ характер. Подсъдимият е осъден на заплати на съпругата на убития 110 000 лв. обезщетение и по 90 000 лв. на всяко от трите му деца.

Двете съдебни инстанции признаха 46-годишния Ремзи Мустафа от гр. Дългопол, обл. Варна за виновен в това, че на 10.03.2016г., в местността „Миризливата чешма“, на седем километра от гр. Айтос, при условията на опасен рецидив и с особена жестокост (повече от четири удара в главата) умишлено умъртвил Хака Али Халил. Присъдата на ОС – Бургас е протестирана от прокуратурата и обжалвана от частните обвинители пред  Бургаския апелативен съд.Делото на първа инстанция е преминало по правилата на съкратеното съдебно следствие при направени от подсъдимия самопризнания и редуциране на наказанието с 1/3. Престъплението е извършено по време на домашен отпуск на Мустафа от Затвора – гр. Варна. Ремзи Мустафа има предходни осъждания за изнасилване, грабеж, кражба и измама.

Становището на въззивния състав е, че определеното от първоинстанционния съд наказание от 17 г.и 6 месеца „лишаване от свобода“ и редуцирано с една трета – на 11 години и 8 месеца „лишаване от свобода е несправедливо, защото е занижено. Съдът не е дооценил степента на обществена опасност на Ремзи Мустафа, не е взел предвид причините и подбудите за извършване на престъплението и е дал превес на смекчаващите отговорността обстоятелства.

Личността на подсъдимия, правилно оценена като такава с висока степен на обществена опасност, изисква по – високо по размер наказание, се казва в решението на втората инстанция.

Пресцентърът на съда припомня, че според действащата от 07.02.2017 г. (ДВ бр.13 от 2017 г.) редакция на чл.57 от Закона за изтърпяване на наказанията и задържането под стража (ЗИНЗС) в компетенциите на съда е да определи само първоначалния режим на изтърпяване на наказанието „лишаване от свобода“, но не и вида на пенитенциарното заведение. Съгласно чл.58, ал.1 от ЗИНЗС разпределението на осъдените лица в затворническите заведения се осъществява по ред, определен от главния директор на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“. “Това налага въззивният съд да измени обжалваната присъда и в частта й, с която е постановено наложеното наказание лишаване от свобода да се изтърпи в затвор, като я отмени“, пише в решението на апелативните магистрати.

Постановеният съдебен акт подлежи на касационно обжалване и протестиране пред ВКС на Р България в 15 – дневен срок от съобщаването на страните.

Жан-Мари Льо Пен: Марин да не е лидер на Националния фронт

http://dnes.dir.bg/news/frantzia-evropeyski-parlament-arin-lyo-en-zhanmari-lyo-pen-natzionalen-front-25942085

Според основателя и почетен председател на партията "Национален фронт" във Франция Жан-Мари Льо Пен, дъщеря му Марин Льо Пен не е вече за лидер на партията.

1 г. затвор за мъж, блудствал с малолетно момче в Девин

https://www.24chasa.bg/novini/article/6291922

1 г. затвор за мъж, блудствал с малолетно момче в ДевинПо обвинителен акт на Районна прокуратура-Девин е осъден Георги Г., на 43 г., за това, че в периода от 1 декември 2016 г. до 31 декември 2016 г. в гр.Девин, обл. Смолян, при условията на продължавано престъпление е извършил полово сношение и действия на полово удовлетворение с лице от същия пол, ненавършило 14-годишна възраст,

“Мудис“ оцени продажбата на ОББ като положителна стъпка

http://clubz.bg/55346-%E2%80%9Cmudis%E2%80%9C_oceni_prodajbata_na_obb_kato_polojitelna_stypka

Петър Андронов Снимка БГНЕС


Продажбата на Обединена българска банка (ОББ) на белгийската група KBC e положителна крачка за Националната банка на Гърция (NBG), тъй като ще увеличи ликвидността й с около 900 млн. евро и ще й позволи да намали заемите си. Това пише в доклад на рейтинговата агенция „Мудис“.

„Това ще бъде първата гръцка банка, която ще изплати изцяло задълженията си чрез Фонда за извънредно осигуряване на ликвидност (ELA) през следващите 12 -18 месеца. 

Освен това доверието на вложителите се увеличава след като миналия четвъртък еврогрупата се споразумя за отпускането на транш от спасителната програма за Гърция в размер на 8,5 млрд. евро“, коментират експертите на „Мудис“.

През миналата седмица KBC приключи успешно придобиването на ОББ и „Интерлийз“ от NBG за 610 млн. евро.

Сделката е най-голямата във финасовия сектор в България след кризата от 2008 г. и ще даде положителен сигнал за всички инвеститори, смята Петър Андронов, който ще оглави новата банка след сливането й с другата собственост на КВС у нас - „СиБанк“. Финансовата институция ще стане третата по големина с активи от 10 млрд. лв. 
 

Защо капитализмът създава безсмислени работни места

https://www.vesti.bg/lyubopitno/zashto-kapitalizmyt-syzdava-bezsmisleni-rabotni-mesta-6070545

Технологията бе използвана, ако не за друго, то за да ни накара да работим дори още повече

Полицейски служител направи опит да завърже разговор с мечка (Видео)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6291930

Полицейски служител направи опит да завърже разговор с мечка (Видео)Полицейски служител от Флорида, САЩ, е направил опит да завърже разговор с дива мечка, след като е забелязал животното да пресича местен път, съобщи ЮПИ. От шерифската служба на окръг Марион са публикували видео, документирало срещата между полицая и любопитната мечка. Кадрите показват как служителят на реда на име Ремингтън отбива патрулния

Маги Бадер: Трябваше да направя пържен скакалец

https://www.vesti.bg/lyubopitno/magi-bader-triabvashe-da-napravia-pyrzhen-skakalec-6070327

Тя организира за гостите си пижамено парти и им приготви специалния афродизиак - пълнено авокадо

Рекордни жеги разпалиха огромен пожар в Калифорния (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6291917

Рекордни жеги разпалиха огромен пожар в Калифорния (Видео)
Рекордни жеги разпалиха огромен пожар в Калифорния, информира Нова телевизия. Десет самолета и хеликоптери бяха изпратени да спрат пламъците, които заплашват няколко градчета край езерото Биг Беър. Засега огънят гори в незаселен район, но пожара е изключително голям, с пламъци, които достигат 40 метра височина.

Фенове на ЦСКА отиват на протест в Швейцария

http://clubz.bg/55345-fenove_na_cska_otivat_na_protest_v_shvejcariq

Запалянковците на ЦСКА блокираха "Орлов мост". Снимки Веселин Боришев

Нещо невиждано е напът да се случи в българския (и европейския) футболен живот. Фенове на ЦСКА-София се стягат да пътуват за централата на УЕФА в Нион, Швейцария, за да протестират срещу изваждането на отбора от жребия за Лига Европа.

Вчера УЕФА спря от участие "червените" минути преди тегленето на първия кръг във втория по сила евротурнир. В Нион считат "червените" за нов клуб, независимо от издадения от БФС лиценз за участие.

Запалянковците потеглят утре, планират в четвъртък да са под прозорците на УЕФА, а в петък да тръгнат обратно.

Ето с какво съобщение излезе официалният сайт на ЦСКА:

"Ние, група привърженици на ЦСКА, организираме поход към Нион. Има осигурен транспорт с автобуси, а всеки желаещ може да се включи и с личния си автомобил. Нека да заявим на УЕФА на място какво мислим за скандалното изваждане на нашия клуб от жребия за Лига Европа в понеделник. Тръгването към Швейцария е утре (21 юни, сряда) в 14:00 часа. Сборният пункт е на паркинга на магазин "Метро" на изхода на София в посока Калотина. Пристигане в Нион в четвъртък. Тръгване обратно към България в петък.

Нашата кауза е справедлива! Всички трябва да разберат, че никой не може да се подиграва с нас!

Нека да покажем на самозабравилите се чиновниците в УЕФА, че няма да търпим своеволията им."

20 г. затвор за грабеж, придружен с убийство на мъж от с. Добролево

https://www.24chasa.bg/novini/article/6291918

20 г. затвор за грабеж, придружен с убийство на мъж от с. ДобролевоПо обвинение на Окръжна прокуратура – Враца съдът призна за виновен М. Димов за извършени от него престъпления. Тялото на местния зърнопроизводител К. Кунчев от село Добролево, Врачанско, било открито в локва кръв в дома му от негови роднини. Жестокото убийство станало в нощта на 21.12.2015 г. В хода на разследването по подозрение в извършване на

С 16,6 % е намаляла безработицата в областта през май в Бургас

https://www.24chasa.bg/novini/article/6291920

С 16,6 % е намаляла безработицата в областта през май в БургасС 16,6 % е намаляла безработицата в Бургаско през май спрямо предходния месец. Това обяви пред журналисти Живко Янакиев, директор на „Бюрото по труда“-Бургас, предаде кореспондентът на Радио „Фокус“. Общият брой на регистрираните безработни към 31 май 2017 година е 3839 души, като в Община Бургас са 2908 души, в Община Средец - 702 души,

17 храни, които можем да ядем без ограничения

https://www.actualno.com/curious/17-hrani-koito-mojem-da-jadem-bez-ogranichenija-news_617921.html

Има храни, които не бива да приемаме вечер, защото от тях трупаме килограми и се ограничаваме, за да запазим фигурата си. Има и такива, които изобщо трябва да изключим от менюто си. Но има и една категория, която можем да хапваме без значение кога и в какви количества. Ето кои с

Фандъкова: 120 са детските площадки в парковете в София, 2/3 от тях са реновирани

https://www.24chasa.bg/novini/article/6291904

Фандъкова: 120 са детските площадки в парковете в София, 2/3 от тях са реновираниНа територията парковете и големите градини в София имаме общо 120 детски площадки. 2/3 от тях вече са напълно реновирани, изградени са и отговарят на всички стандарти по наредбата – с ударопоглъщаща настилка, с огради там, където е необходимо. Това каза пред журналисти кметът на София Йорданка Фандъкова, предаде  „Фокус“.

Наемат външни учители за съботно-неделните забавачки във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=353840

Директорите на детски градини във Варна ще трябва да наемат и допълнително учители срещу заплащане във връзка със съботно-неделните и сезонните дежурства, които предстои да бъдат въведени. Педагозите ще поемат групите през почивните дни и през летните месеци в случаите, в които колегите им титуляри не желаят да поемат дежурство.

Китайско дарение за армията на Сърбия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6291831

Китайско дарение за армията на СърбияПрезидентът на Сърбия Александър Вучич ще присъства днес на предаване на китайско дарение в казарма на сръбската армия в Панчево, съобщи Танюг, цитирана от БТА. Освен президента Вучич на церемонията по предаването на дарението ще присъстват също министърът на отбраната на Сърбия Зоран Джорджевич, началникът на генералния щаб Любиша Дикович и

17-годишен ученик нападна, удря и рита учителка

http://dnes.dir.bg/news/turizam-uchilishte-poboy-uchitelka-25941997

17-годишен ученик от Професионалната гимназия по туризъм в София нападна, удря и рита учителка в сградата на училището, съобщиха за Дир.бг от МВР.

Бившата топлоцентрала на НДК става център за изкуство

http://www.mediapool.bg/bivshata-toplotsentrala-na-ndk-stava-tsentar-za-izkustvo-news265522.html

Бившата топлоцентрала на НДК предстои да се превърне в център за изкуство.  "Това е реално граждански проект, защото инициативата дойде от гражданските и творческите организации. Тя беше много добре обоснована и разбира се, подкрепена от местната власт в лицето на Столична община и лично кметът Йорданка Фандъкова застана зад този проект. Няма да крия, че за това толкова атрактивно място в сърцето на нашия град имаше много различни идеи, включително идеи за търговски центрове", каза председателят на комисията по култура в Столичния общински съвет Малина Едрева във вторник пред БНР Арх. Христо Станкушев, член на журито и представител на работната група, която разработва модела за преосмисляне на пространството на топлоцентралата, разказа, че проектът е замислен през 2014 година с много по-широк кръг от възможности като локации. "Спряхме се на тази локация заради реалната възможност тя да бъде превърната в центъра за изкуство. 2015 година направихме три проекта, които разглеждаха три хипотези. Тогава по-скоро избрахме посоката да може да бъдат вплетени различни представители на изкуствата, да работят в този център и 2016 година този цикъл на предпроектни проучвания завърши с извеждането на един цялостен модел, който да даде възможност да реализираме архитектурен конкурс, който сега приключи, преди месец, и имаме избран победител. "Когато започнахме да разглеждаме сградата от всичките й страни, стигнахме до заключенията, че едва ли има нужда от просто още една театрална зала в София. Отворихме хоризонта и към други организации- дизайнерски, архитектурни, проектантски бюра и благодарение и на техните усилия и на тяхната намеса, проектът, който спечели, предвижда по-голяма намеса и на други дисциплини", каза той.

Правозащитни групи в Гърция поискаха действия след серия расистки нападения

https://www.24chasa.bg/novini/article/6291895

Правозащитни групи в Гърция поискаха действия след серия расистки нападенияЧетири правозащитни групи в Гърция са подали жалба до прокуратурата към Върховния съд след поредица от расистки нападения срещу работници мигранти в промишления град Аспропиргос, западно от Атина, съобщава в. "Катимерини", цитира "Фокус". Жалбоподателите са приложили в своя доклад доказателства, които сочат,

Задържаха мъж от с. Козаново, шофирал с над 3 промила алкохол в кръвта

https://www.24chasa.bg/novini/article/6291882

Задържаха мъж от с. Козаново, шофирал с над 3 промила алкохол в кръвта

Бързи производства са започнати срещу петима водачи на моторни превозни средства вчера. Това съобщиха от ОДМВР-Пловдив, цитирани от “Фокус“.  По обяд в ареста на Първо Районно управление на МВР е задържан 43-годишен криминално проявен от село Козаново, община Асеновград, заловен да управлява в Куклен лек автомобил “Шевролет” с концентрация на

734 кг от декар е средният добив на череши към момента във Варненска област

http://www.moreto.net/novini.php?n=353799

734 кг от декар е средният добив на череши към момента във Варненска област. Това съобщи за Радио „Фокус” – Варна Даря Велинова, старши експерт в Главна дирекция „Аграрно развитие” към Областна дирекция „Земеделие” във Варна. Получената продукция до момента е 359,5 тона при реколтирани 490 дка към 15 юни.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване