Спират водата в някои части на София утре

https://www.24chasa.bg/region/article/6291280

Спират водата в някои части на София утре"Софийска вода” временно ще прекъсне водоснабдяването в някои части на столицата на 21 юни. Това съобщиха от пресцентъра на дружеството. На 21 юни 2017 г. (сряда), във връзка с реконструкция на уличен водопровод на ул. „Куманово“ жк. „Фондови жилища“, се налага спиране на водоподаването от 9.00 до 21.

Лозан Панов отказва да ползва автомобил на НСО

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/06/20/2992425_lozan_panov_otkazva_da_polzva_avtomobil_na_nso/?ref=rss


Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов се отказва да ползва автомобил на Националната служба за охрана. Това е неговата реакция, след като вчера стана известно постановлението, с което прокуратурата отказва да образува разследване за развитите болтове на колата на Панов. "След като, според прокуратурата, болтът на един автомобил на НСО може да се развие сам, аз се отказвам от автомобила на НСО", заяви Панов, цитиран от сайта "Дефакто".

Ариана Гранде продава короната си на търг

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6291275

Ариана Гранде продава короната си на търгИнкрустираната с кехлибар корона на 24-годишната певица Ариана Гранде отива на търг на 22 юни в аукционната къща Nate D. Sanders Auctions, съобщава БНТ. Началната цена е определена на 5 000 долара, но се очаква произведението на дизайнерката на бижута Мери Колинс от Vauje Jewelry да я надхвърли многократно.

Цветан Гунев проговори: Съдбата на КТБ е била предрешена

http://frognews.bg/news_136808/TSvetan-Gunev-progovori-Sadbata-na-KTB-e-bila-predreshena/

Подуправителят на БНБ Цветан Гунев, проговаря за първи път откакто бе отстранен от длъжност преди три години. Пред Фрог нюз той коментира разсекретената стенограма от срещата при президента Росен Плевнелиев на 29 юни 2014 г. Атаката срещу банки, в частност срещу КТБ, преди три години бе чисто криминална.

Белгийското военно разузнаване остана без ръководител

https://www.24chasa.bg/novini/article/6291274

Белгийското военно разузнаване остана без ръководителРъководителят на военното разузнаване на Белгия Еди Тестелманс подаде оставка, съобщиха местни медии, предаде БТА. Тестелманс бе обвинен от свои подчинени, че не прави необходимото за осигуряването на дейността на службата и дори в саботаж. Писмо с подобни твърдения бе изпратено през декември до министъра на отбраната Стивен Вандепют.

Лозан Панов отказа да се вози с НСО

https://offnews.bg//temida/lozan-panov-otkaza-da-se-vozi-s-nso-658604.html

Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов се отказва от автомобилите на НСО. Намерението си да се откаже от услугите на службата Панов обяви пред журналисти във вторник преди днешното заседание на Висшия съдебен съвет (ВСС).

В понеделник прокуратурата отказа да образува досъдебно производство по случая с развитите болтове от автомобила на Панов. От държавното обвинение публикуваха постановлението за прекратяване на проверката. В него се правят намеци за това, че председателят на ВКС и шофьорът, с когото се описва, че били приятели от детинство, инсценирали инцидента с развитите болтове.  

Според Панов решението на обвинителите е доказателство за липса на сигурност. Той уточни, че още в деня, в който е установена повредата на колата, е изпратил писмено съобщение до НСО, като и досега не е получил отговор от службата.

Лозан Панов се отказва от автомобилите на НСО

http://dnes.dir.bg/news/nso-varhoven-casatzionen-sad-lozan-panov-25940589

Председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов се отказва от автомобилите на Националната служба за охрана.

Арестуваха семейството на френския екстремист

http://dnes.dir.bg/news/semeystvo-jihad-arestuvaha-frenski-extremist-adam-dzaziri-25940587

Арестувани са четирима души от семейството на ислямския екстремист, загинал вчера при неуспешен атентат на булевард "Шанз-Елизе" в Париж.

Политолог: Първият рунд от Брекзит завърши с 1:0 за ЕС

http://www.cross.bg/brekzit-evropeiiskite-krusteva-1546517.html

/КРОСС/ Брекзит успява да консолидира проевропейските настроения и да намали евроскептицизма. Това коментира проф. Анна Кръстева, политолог, експерт по европейски политики, предава агенция "Фокус". „Изключително важно е, че европейските граждани станаха по-големи европейци след Брекзит, а не по-малки. Затова има ясни, и политически, и социологически доказателства. Тези дни излезе ново проучване на общественото мнение на 10 европейски страни, което показва, че едно ярко мнозинство, 63% от европейските граждани, харесват ЕС и искат да останат в него, срещу само 18%, които биха предпочели да го напуснат. На второ място, еврооптимизмът нараства в редица страни - Германия, Франция, Испания, Холандия, дори във Великобритания - с 10% е нараснал", поясни тя. Проф. Анна Кръстева подчерта, че ако европейските и британските лидерите успеят да видят обща възможност за гражданите на двете общества в този труден период на Брекзит, то те ще задоволят техните очаквания. „Разводите рядко биват щастливи. Добре би било да бъдат, но битката ще бъде дълга и тежка. Бихме могли да резюмираме първият ден от преговорите като първи рунд - 1:0 за ЕС. Великобритания влезе в преговорите твърде амбициозна, искайки едновременно да се развежда и да създава новите връзки след развода

"Реал" очаква разговор с Роналдо за бъдещето му

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/06/20/2992418_real_ochakva_razgovor_s_ronaldo_za_budeshteto_mu/?ref=rss


Президентът на "Реал" (Мадрид) Флорентино Перес очаква разговор с Кристиано Роналдо. Строителният предприемач заяви, че все още не е обсъждал с португалеца темата за бъдещето му в клуба.

Перес получи трети пореден и общо пети мандат като президент на "Реал". Той очаква края на Купата на конфедерациите, за да говори с Роналдо, след като преди седмица "Бола" съобщи, че звездата на отбора иска да напусне Испания заради воденото срещу него...

На пристанище Варна заловиха играчки ментета от Китай

http://www.moreto.net/novini.php?n=353793

Над 10 000 играчки задържа митническа мобилна група при проверка на контейнер, пристигащ от Китай на МП Пристанище Варна Запад. Открити са фигурки, пистолети, колички и конструктори, носещи логата и търговските наименования на Batman, Minions, Cars и Lego, научи Moreto.

Цветан Гунев: Атаката срещу банките бе криминална

http://frognews.bg/news_136807/TSvetan-Gunev-Atakata-sreshtu-bankite-be-kriminalna/

Атаката срещу банки, по-конкритно срещу КТБ, преди три години бе криминална. Това се видя от всички. Банката бе изключително ликвидна банка, но втора атака по „анонимка” реши съдбата й. В разсекретената стенограма Борисов назовава много истини за странните действия на редица институции в този период.

Русия: Може да свалим самолети на САЩ в Сирия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6291266

Русия: Може да свалим самолети на САЩ в СирияДълго натрупваното напрежение между Русия и САЩ излезе наяве вчера, след като Москва осъди свалянето на сирийски самолет от американската армия, заплаши да напада самолети на САЩ и техните съюзници западно от р. Ефрат и заплаши да спре горещата линия между двете страни, целяща да се избягват сблъсъци между техни самолети във въздушното

Близо 40 000 лв. дала севлиевка на телефонни измамници

//dariknews.bg/regioni/gabrovo/blizo-40-000-lv.-dala-sevlievka-na-telefonni-izmamnici-2031669

Близо 40 000 лева дала 69-годишна жена от Севлиево на телефонни измамници. Вчера тя подала сигнал, че е станала жертва на телефонни измамници.

На 13 юни получила телефонно обаждане от непознат мъж, който ѝ обяснил, че в региона се провежда акция за залавянето на измамн

Португалия е на път да овладее пожара, взел 64 жертви (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/sviat/portugaliia-e-na-pyt-da-ovladee-pozhara-vzel-64-zhertvi-video-2031667

Огнеборците са на път да овладеят огромния горски пожар в Централна Португалия, отнел живота на 64 души, предаде Асошиейтед прес.

Над 1000 пожарникари и девет противопожарни самолета се борят с огъня в Педрогау Гранд, бушуващ трети пореден ден. Споре

Седмица на китайското кино в ЮЗУ

//dariknews.bg/regioni/blagoevgrad/sedmica-na-kitajskoto-kino-v-iuzu-2031668

Филологическият факултет на Югозападния университет „Неофит Рилски“ в Благоевград организира кинолектория, на която ще бъде представено най-новото китайско кино. Филмите, които ще бъдат прожектирани в университета, до момента не са излъчвани никъде другаде освен в Института „Конфуций“ в София.

ВКС потвърди присъдите на дилърите Лудия и Розата

//dariknews.bg/regioni/varna/vks-potvyrdi-prisydite-na-dilyrite-ludiia-i-rozata-2031670

Със свое решение от миналата седмица, Върховният касационен съд (ВКС) потвърди присъда на Варненския апелативен съд от февруари тази година, с което бе призната вината на Петър Борисов и Янко Костов, изнудвали със заплахи и насилие двама души да поемат имуществено задължение, както и затова, че са

Закриха Урологично отделение в МБАЛ - Добрич

//dariknews.bg/regioni/dobrich/zakriha-urologichno-otdelenie-v-mbal-dobrich-2031672

Липса на лекари и сестри затваря второ отделение след Очно в здравното заведение

Детските градини ще работят и през почивните дни срещу заплащане

//dariknews.bg/regioni/varna/zala-plenarna/detskite-gradini-shte-rabotiat-i-prez-pochivnite-dni-sreshtu-zaplashtane-2031671

Във варненските общински детски градини да се провеждат съботно-неделни занимания срещу заплащане. Това предвижда проект на общинска наредба, предложен от дирекция „Образование и младежки дейности”, който беше одобрен от правната комисия.
 
Допълнителната услуга ще бъде по желание на

Защо "Гренфел тауър" изгоря като факла (СНИМКИ/ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/sviat/zashto-grenfel-tauyr-izgoria-kato-fakla-snimkivideo-2031643

Броят на загиналите и изчезналите след пожара в жилищен блок в Лондон достигна 79, предадоха световните агенции, като се позоваха на полицията в британската столица. Според информации в медиите в сградата са живеел

Йовев: До петък ще заработи първото изнесено гише на Агенцията по кадастъра

https://www.24chasa.bg/novini/article/6291263

Йовев: До петък ще заработи първото изнесено гише на Агенцията по кадастъра“До петък ще заработи първото изнесено гише, което ще предоставя кадастрални услуги. То ще бъде разположено в Направление "Архитектура и Градоустройство" към Столична община“, съобщава БНР. Това каза в предаването "Преди всички" заместник­-министърът на регионалното развитие Валентин Йовев. Именно такива изнесени гишета се очаква да сложат край на

Ген. Киров: Битката срещу терористите е битка с идеология

http://www.cross.bg/deiinost-litza-bitkata-1546516.html

/КРОСС/ Намираме се в предверието на една война на терористична и антитеростична дейност на самодейна основа. Това коментира ген. Кирчо Киров, бивш ръководител на Националната разузнавателна служба, пише агенция "Фокус". Според него могат да се увеличат случаите на подобни нападения срещу мюсюлмани, като последното в Лондон, и актовете на отмъщение. „От една страна, извършване на терористични действия от лица, които изповядват радикален ислям, от друга - лица, които са против него и които се опитват да отмъщават за пораженията, нанесени вследствие на терористични актове. От една страна лица, които изповядват радикалният ислям, но които са единици и индивиди, които съгласно призивите на ръководството на Ислямска държава и на другите терористични организации имат свободата сами да определят обектите на своята терористична дейност. Oт друга страна лица, които са в състояние да извършват същата дейност, но по различни причини - противни на терористите. По този начин борещите се срещу тероризма сами се оказват в ролята на терористи", допълни ген. Киров. Той каза още, че специалните служби не са всесилни и за съжаление винаги работят една крачка зад терористите и радикализираните ислямисти, като трудно могат да реагират за всички хиляди имена в списъците за терористична дейност, особено когато те са радикализирани единици и не постъпва изпреварваща информация за тях

Тилърсън с таен план за подобряване на отношенията САЩ- Русия

http://clubz.bg/55329-tilyrsyn_s_taen_plan_za_podobrqvane_na_otnosheniqta_sasht_rusiq

По времето, когато Белият дом беше обвинен в недопустими договорености с Русия, държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън е разработил схема за по-нататъшните руско-американски отношения, съобщава BuzzFeed News.

„Това е скептичен поглед, що се отнася до постигане на отношения между бившите противници по времето на студената война, но целта на плана е да се създадат конструктивни делови отношения с Путин по ограничен кръг от въпроси”, посочва авторът на публикацията Джон Хадсън. Журналистът цитира запознат с плана висопоставен служител в Държавния департамент (външно министерство на САЩ – б. р.), пожелал анонимност: “Понастоящем руско-американските отношения се намират на дъното на отходна тръба, но ние не желаем да допуснем те да се размият в канализацията.”

В публикацията се посочва още:

“Схемата, изложена в засекретения документ, за който за пръв път се съобщава, се е превърнала в обект на тревога сред американските съюзници, които все още гадаят до каква степен Тръмп е привърженик на идеята за сдържане на Русия и укрепването на съюзниците от НАТО, дори и след като той заяви, че застава зад принципа на колективната отбрана на алианса.”

Според няколко американски високопоставени чиновници от администрацията на Белия дом основната идея, заложена в схемата, е било да се обясни на Москва, че агресивни действия против САЩ са обречени на провал и ще се окажат контрапродуктивни и за двете страни. Когато Русия предприема дръзки действия против американските интереси, примерно предоставяне на оръжие на талибаните в Афганистан или поставя под натиск дипломатите на САЩ в Москва, то Вашингтон ще оказва отпор, пише изданието.

Според неговия източник втората важна точка в схемата се отнасяла до взаимодействието по въпроси, по които САЩ имат стратегически интерес: гражданската война в Сирия, ядрената програма на Северна Корея и по-добра координация с Русия при действията срещу ислямистката групировка “Даеш” в Сирия.

На трето място в плана на Тилърсън било поставено значението на стратегическа стабилност при отношенията с Русия. Това е широка тема, включваща редица дългосрочни взаимни геополитически цели, посочва авторът.

По думите на бившия посланик на САЩ в Украйна Стивън Пайфър сложността била в това, че не било ясно, дали Тръмп ще се придържа към плана на Тилърсън или по-скоро амбицирано ще се стреми към “голяма сделка” с Русия.

Висшият дипломат е пояснил:

“Ако през последните четири месеца нещо сме научили, то е, че по всяко време президентът може да захвърли документа на Тилърсън.”

Експертът Джеймс Карафано предполагал, че схемата била хитър инструмент на Тилърсън, с който целял да обясни на шефа си Тръмп пределите на взаимоотношенията с Путин. Стопанинът на Кремъл дори не помислял да предприеме нещо във връзка със Сирия или Северна Корея. Тилърсън бил на мнение, че не бива Вашингтон да изразходва сили и енергия, а в замяна на това да не получи нищо от Москва.

Според изданието висш дипломат от Държавния департамент на 23-и т.м. ще пристигне в Санкт Петербург, за да обсъди кризисните моменти в отношенията на Москва с Вашингтон. САЩ били готови да ревизират решение на предишния президент Барак Обама, по силата на което бяха отнети сгради, в които се помещаваха руски дипломатически представителства. Ще се обсъждало и настояването на Рекс Тилърсън Вашингтон да получи от Москва разрешение за строеж на консулство на САЩ в Санкт Петербург.

Глъсът на Кремъл Дмитрий Песков коментира, че Москва не е запозната с подобен план на Тилърсън и не готви никакви насрещни условия или изисквания.

Двама холандски журналисти са отвлечени в Колумбия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6291258

Двама холандски журналисти са отвлечени в КолумбияДвама холандски журналисти бяха отвлечени в Колумбия от лявата партизанска групировка Армия за национално освобождение (АНО), предаде Ройтерс, цитирана от БТА. Новината бе потвърдена от холандското министерство на външните работи. Двамата мъже били похитени в конфликта зона в Североизточна Колумбия, близо до границата с Венецуела.

Личните данни на почти 200 млн. избиратели от САЩ са били пуснати свободно в интернет

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/06/20/2992419_lichnite_danni_na_pochti_200_mln_izbirateli_ot_sasht/?ref=rss


Лични данни на почти 200 американски избиратели, които щабът на Доланд Тръмп е използвал в миналогодишната президентска кампания, са престояли напълно без защита в интернет в продължение на поне 12 дни, съобщи компанията UpGuard.

Базата данни с обем над 1 терабайт е била в облачната услуга на компанията Amazon и всеки, който е знаел адреса, е можел да използва, защото тя не е била защитена дори с парола за достъп.

Става дума за имена, рожденни дани,...

Валери Симеонов: Слънчев бряг е Содом и Гомор. Спираме алкохолния туризъм

http://www.mediapool.bg/valeri-simeonov-slanchev-bryag-e-sodom-i-gomor-spirame-alkoholniya-turizam-news265498.html

"Заведенията в Слънчев бряг правят курорта на Содом и Гомор", обяви вицепремиерът Валери Симеонов и се закани да промени това, като начало чрез затваряне на заведения, защото нямало време за промяна на нормативната уредба. По-рано той в Туитър той заплаши дискотеките по морето с култовата реплика от филма "Вчера": "Ще видите кон боб яде ли" заради нарушаването на нощната тишина. "Слънчев бряг е национален курорт и в този национален курорт трябва да има възможност след 24:00 ч. човек да се възстанови”, заяви във вторник пред бТВ съпредседателят на "Обединени патриоти", в чийто вицепремиерски ресор попада и туризмът. "През последните години курортът се превърна в място за алкохолен туризъм. "Там се вижда как се движат силно опиянени и дрогирани младежи, които падат, блъскат се, крещят, клатят се. Това е недопустимо. За 12 години има ръст от 80% на туристите, а приходите - 0%. Заради свалянето на нивото падат и приходите", обясни Симеонов. Той описа и т.нар "бар кроул", практикуван масово от чужденци: “Силно опиянени младежи, които се движат на тумби от по 100-200 човека със съдействието на “Слънчев бряг” АД, които за сто човека вземат 50 лв., за 200 – 75. Това е съсипване на реда в курорта за без пари, коленичене пред всички желания. Може скоро да се открият будоари по улиците за сексуални услуги”. Според вицепремиера от този тип туризъм страдат както туроператорите, които искат да предложат нормална почивка на летуващите, така и заведенията, които са инвестирали в обслужване, интериор и асортимент, който не се изчерпва с "чист спирт от близките карнобатски и пещерски фабрики и някакви есенции". По думите му много от хората, живеещи близо до популярния с алкохолните си турове курорт, не стъпват в него, защото "той е нещо отвратително за един умерен, улегнал човек". По думите му алкохолът по курортите е ужасен - чист спирт, който се разрежда с какво ли не. Този алкохол се предлагал в "долнопробните заведения и преместваемите обекти". "Алкохолният туризъм се спира със затварянето на нощните заведения, предлагащи фалшив алкохол", убеден е вицепремерът. Според него в курорта има хиляди бизнесмени, които инвестират непрекъснато, но нямали възвращаемост, защото туристите предпочитали евтините барове. Валери Симеонов призна, че за един сезон няма как Слънчев бряг да се превърне в тризвезден курорт, но подчерта, че вече се вземат конкретни мерки за нормализиране на ситуацията. С помощта на държавното акционерно дружество и местната дирекция на полицията, договорите за алкохолни турове ще бъдат прекратени заради наличието на нарушения на обществения ред. Същевременно, в заведенията ще влизат комплексни групи за проверка, като няма да се мерят само нивата на шум: "Пожарникарите ще проверяват схемите за евакуация, пожарогасителите, температурите в хладилниците ще мерят от Агенцията по храните, ще се проверяват договорите на работниците. Има хиляди начини да затвориш едно заведение. Целта е да се осигури нормална почивка на хората". Валери Симеонов информира, че вече е започнал демонтажът на опасен атракцион, който изстрелва с ластици хора на десетки метри над земята, а не е сертифициран по никакъв начин. Съоръжението се оказало собственост на концесионера на северния плаж.

Валери Симеонов: Слънчев бряг се е превърнал в Содом и Гомор

http://www.mediapool.bg/valeri-simeonov-slanchev-bryag-se-e-prevarnal-v-sodom-i-gomor-news265498.html

"Заведенията в Слънчев бряг правят курорта на Содом и Гомор", коментира вицепремиерът Валери Симеонов пред бТВ във вторник. По думите му има хиляди начини за затваряне на едно заведение. Част от тези способи щели да се прилагат, защото нямало време за промяна на нормативната уредба.  "През последните години курортът се превърна в място за алкохолен туризъм. "Там се вижда как се движат силно опиянени и дрогирани младежи, които падат, блъскат се, крещят, клатят се. Това е недопустимо. За 12 години има ръст от 80% на туристите, а приходите - 0%. Заради свалянето на нивото падат и приходите", обясни Симеонов. Той описа и т.нар “бар кроул”, практикуван масово от чужденци: “Силно опиянени младежи, които се движат на тумби от по 100-200 човека със съдействието на “Слънчев бряг” АД, които за сто човека вземат 50 лв., за 200 – 75. Това е съсипване на реда в курорта за без пари, коленичене пред всички желания. Може скоро да се открият будоари по улиците за сексуални услуги”. По думите му много от хората, живеещи близо до популярния с алкохолните си турове курорт, не стъпват в него, защото “той е нещо отвратително за един умерен, улегнал човек”. По думите му алкохолът по курортите е ужасен - чист спирт, който се разрежда с какво ли не. Този алкохол се предлагал в "долнопробните заведения и преместваемите обекти”. "Алкохолният туризъм се спира със затварянето на нощните заведения, предлагащи фалшив алкохол", убеден е вицепремерът. Според него в курорта има хиляди бизнесмени, които инвестират непрекъснато, но нямали възвращаемост, защото туристите предпочитали евтините барове. Валери Симеонов призна, че за един сезон няма как Слънчев бряг да се превърне в тризвезден курорт, но подчерта, че вече се вземат конкретни мерки за нормализиране на ситуацията. С помощта на държавното акционерно дружество и местната дирекция на полицията, договорите за алкохолни турове ще бъдат прекратени заради наличието на нарушения на обществения ред. Същевременно, в заведенията ще влизат комплексни групи за проверка, като няма да се мерят само нивата на шум: “Пожарникарите ще проверяват схемите за евакуация, пожарогасителите, температурите в хладилниците ще мерят от Агенцията по храните, ще се проверяват договорите на работниците. Има хиляди начини да затвориш едно заведение. Целта е да се осигури нормална почивка на хората”.

Млад мъж се бори за живота си след сбиване в Сливен

https://www.24chasa.bg/region/article/6291256

Млад мъж се бори за живота си след сбиване в СливенКриминалисти на Районно управление на МВР-Сливен работят по установяване на извършител, причинил телесна повреда. Това съобщиха от ОДМВР-Сливен, предаде "Фокус". На 19 юни, около 16.57 часа, след възникнал скандал между съседи на ул. “Аспарух” в град Сливен, е причинена телесна повреда на 31-годишен мъж.

Турски войник е загинал при обстрел на ПКК

https://www.24chasa.bg/novini/article/6291252

Турски войник е загинал при обстрел на ПККЕдин войник е загинал, а още шестима са ранени при ракетен обстрел на ПКК срещу военен конвой в Източна Турция, предаде РИА Новости, цитирана от Фокус. Военните са се движили в района Чукурджа в провинцията Ван. Пострадалите са откарани в болницата. Сепаратистите от ПКК са използвали ракетни установки и дългоцевно оръдие по време на обстрела.

В Турция започва процес срещу 17 журналисти и интелектуалци

https://www.24chasa.bg/novini/article/6291253

В Турция започва процес срещу 17
журналисти и интелектуалциВ Турция днес започва процесът срещу 17 журналисти и интелектуалци, обвинени в съучастие в опита за преврат миналото лято, съобщава БНР. Законът предвижда доживотна присъда в случай, че обвинените бъдат осъдени. Сред тях е бившият главен редактор на вече спрения вестник „Тараф“, Ахмед

Секси, по-секси, най-секси, Риана в новото си видео!

https://www.actualno.com/showbusiness/seksi-po-seksi-naj-seksi-riana-v-novoto-si-video-news_617820.html

Екзотичната красавица и любимка на цяло едно поколение - Риана - определено доказа, че знае как да напомни за себе си. Певицата буквално запали меломаните с новaта си песен Wild Thoughts, в който е в колаборация с DJ Khaled и Bryson Tiller. Парчето, което се превърна в хит само за няколко часа,

Божидар Димитров: Не са нарочни тези приказки

http://www.cross.bg/dimitrov-kirilitzata-makedoniya-1546515.html

/КРОСС/ "Смятам, че не са нарочни тези приказки. Толкова знаят хората, толкова си говорят. Единият е шахматист, другият политик. Не им е работата да навлизат в българската писменост. Абсолютно правилно Борисов анулира срещата. Аз бих направил същото", това коментира пред БНТ проф. Божидар Димитров, директор на Националния исторически музей по повод казус с кирилицата и изказване на руският шахматист Анатолий Карпов, че тя идва от Византия. Той призна още, че ако това е игра на политически шах, е много примитивна. "В науката този въпрос не е спорен. Има спорове около глаголицата, но около кирилицата няма. Известно е, че тя е на българската държава. Питайте Христо Стоичков от къде идва азбуката. Един спортист от къде да знае. Толкова знаят, толкова казват. Невежество. Не знам дали ние не политизираме излишно. Не бива да се свързват двете неща - освобождението и създаването на азбуката", посочи Димитров. Той припомни исторически факти за създаването на глаголицата и обобщи, че кирилицата е създадена от Климент в Плиска и утвърдена вероятно в Преслав в първата година на столичния период. Относно споразумението с Македония Димитров заяви, че "основното, което би трябвало да постигнем, е нашата програма за Македония". "Това е една декларация, която трябва да подпишат, за да спрат кражбите на българска история

Дърво уби мъж по време на дърводобив край Кърджали

https://www.24chasa.bg/region/article/6291251

Дърво уби мъж по време на дърводобив край Кърджали61-годишен загинал при добив на дърва в землището на село Пашинци вчера, съобщиха от ОДМВР-Кърджали, предаде "Фокус". Мъжът бил ударен от дърво, след което бил транспортиран в кърджалийската болница, където починал. Дежурна следствена група е извършила оглед. По случая е образувано е досъдебно производство.

БАН: 150-годишен научен труд е установил, че кирилицата е създадена в България

http://www.moreto.net/novini.php?n=353791

„150-годишен научен труд е установил, че кирилицата е създадена в България и е дело изцяло на български книжовници“. Това заяви в ефира на „Здравей, България“ доц. Ваня Мичева от Института по български език към БАН. Повод за коментара й станаха думите на руския шахматист Анатолий Карпов, който в понеделник заяви, че писмеността ни идва от Византия.

Работата по удължаване на живота на VI блок в Козлодуй върви по план

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/rabotata-po-udyljavane-na-jivota-na-vi-blok-v-kozlodui-vyrvi-po-plan-241503/

"Русатом Сервис" изготвя финалните разчети, изготвени на базата на техническото обследване на реактора

Дете на годинака почина при падане от петия етаж

http://www.cross.bg/dete-etazh-pochina-1546514.html

/КРОСС/ Дете на година и седем месеца почина след падане от 5-ия етаж на жилищен блок. Инцидентът е станал вчера около 17 часа в Стара Загора. Близнаци - момиче и момче, са били в стаята. Момиченцето е търсило майка си, която е простирала. Отворило е комарника на прозорец и е паднало. Детето е закарано в Спешния център с множество наранявания, където е починало.  

Финландската полиция е получила сигнал за готвен атентат в Хелзинки

https://www.actualno.com/europe/finlandskata-policija-e-poluchila-signal-za-gotven-atentat-v-helzinki-news_617901.html

Централната криминална полиция във Финландия е получила сигнал за подготовката на терористичен атентат, който е трябвало да бъде извършен в столицата в края на миналата седмица. Това съобщи днес ТАСС, позовавайки се на изявление от пресслужбата на ведомството. "Полицията

Конкурент на Uber пусна "споделен автобус"

https://news.bg/business/konkurent-na-uber-pusna-spodelen-avtobus.html

Услугата всъщност е еквивалент на градския транспорт, но с по-малки бусове

Петролът поскъпва незначително от сутринта

http://econ.bg/Новини/Петролът-поскъпва-незначително-от-сутринта_l.a_i.744304_at.1.html

Според данните от търговията на 19 юни стойността на августовския договор за петрола сорт Brent на борсата ICE Futures в Лондон се понижи с 0,46...

Търновска гимназия се включи в кампанията на евродепутат Ева Майдел „Научи ме да умея“

https://www.24chasa.bg/region/article/6291238

Търновска гимназия се включи в кампанията на евродепутат Ева Майдел „Научи ме да умея“Професионална гимназия по икономика във Велико Търново се включи в кампанията на евродепутат Ева Майдел „Научи ме да умея“.Инициативата стартира миналата година и цели да мотивира младите хора да развият своите умения за успешна професионална реализация, припомнят от информационния офис на евродепутата.

Борисов забранил лятната отпуска в МС, докато административната реформа не е факт

https://offnews.bg//politika/borisov-zabranil-liatnata-otpuska-v-ms-dokato-administrativnata-refor-658598.html

Служителите в Министерски съвет, които ще се занимават с въвеждане на административната реформа, няма да излизат в отпуск през лятото, докато тя не бъде въведена. 

Това обяви пред Нова телевизия председателят на новата агенция "Електронно управление" Росен Желязков. Това е наредил лично премиерът Бойко Борисов, стана ясно от думите на Желязков, който смята, че краят на опашките може да е факт от есента. 

Ето част от реформите, които правителството на Борисов 3 обмисля да въведе, обяснени от Росен Желязков:

"Реформата в КАТ предвижда да не се пререгистрират превозните средства, когато те бъдат купени от човек от друг град. Също, още при първото посещение при нотариус данните трябва да стигнат до КАТ по електронен път. После КАТ само да информира собственика кога да отиде да си вземе талона. Заплащането на таксите също може да става при нотариуса. КАТ пък може да подава информация и до съответната община за това, че колата има нов собственик“, поясни Желязков.

"Не е изключено да се приеме и поправка, според която шофьорските книжки стават безсрочни, а не както сега да важат десет години", обясни той.

А относно свидетелството за съдимост Желязков обясни, че само от неговото отпадане трябва да се променят на над 40 закона и повече от 240 наредби. 

В България се губят около 26 млн. човекочаса годишно в административни услуги, каза още Росен Желязков. По повод това, че мъж си е взел отпуск, за да си регистрира колата в КАТ, Желязков добави, че отпуската не е за това, а за да се почива. 

Премиерите на Гърция и Турция обсъдиха въпросите, които ги разделят

http://www.cross.bg/iiuldurum-tyrtziya-premier-1546513.html

/КРОСС/ Търсейки начин да намалят последната ескалация на напрежение, гръцкият премиер Алексис Ципрас и неговият турски колега Бинали Йълдъръм се договориха да държат отворени каналите за комуникация между Атина и Анкара, пише гръцкият вестник "Катимерини", предава БНТ. Разговорът между двамата премиери, които се срещнаха в първия ден от официалното посещение в Гърция на Йълдъръм, засегна набор от теми, които разделят двете държави - от турските нарушения на гръцкото въздушно пространство и съдбата на осмината турски военнослужещи, потърсили убежище в Гърция, до преговорите за обединение на Кипър и правата за проучвания за петрол и газ, както и отношенията на Анкара с Европейския съюз, посочва вестникът. Оставящи впечатлението, че искат да върнат обратно в бутилката духа на конфронтация, двамата премиери подчертаха предимствата на добросъседските отношения между двете съюзнички в НАТО, пише "Катимерини". На съвместна пресконференция вчера Ципрас призова Турция да сложи край на нарушенията на въздушното пространство в Егейско море. "Подчертах пред г-н Йълдъръм, че тази ситуация не помага с нищо и че тези нарушения не могат да продължават, тъй като увеличават риска от инцидент", каза гръцкият премиер. Йълдъръм обаче допълни, че нарушенията не са само от едната страна

Nokia 3310 се завръща в България в магазините на Мтел

http://www.cross.bg/nokia-predlaga-mtel-1546512.html

/КРОСС/ Емблематичният телефон идва с ниска цена, здравина, компактни размери и издръжлива батерия Легендарната Nokia 3310 се завръща отново в България и ще се предлага в магазините на Мтел от 21 юни. Обновеният телефон наследява всички предимства на своя предшественик като завидна здравина и издръжлива батерия, като ги надгражда с иновативни подобрения. Nokia 3310 може да се закупи за 9.99 лева в брой с абонаментен план Мтел без граници XL. Nokia 3310 запазва култовия дизайн на предишния модел, а също и потребителски интерфейс, като към тях добавя 2.4-инчов извит цветен дисплей с резолюция 240 x 320 пиксела. Познатата здравина този път е заключена в по-компактен размер от 115.6 x 51 x 12.8 mm и по-ниско тегло. Мтел ще предлага новото устройство в традиционния за модела тъмносин цвят. Телефонът е подходящ за хора, които непрекъснато общуват, предлагайки до 22 часа време за разговори с едно зареждане. В допълнение батерията на Nokia 3310 може да изкара цял месец в режим на готовност само с едно зареждане. Възроденият модел вече предлага и 2-мегапискелова камера с LED светкавица. Заклетите фенове на марката пък ще имат възможност да преоткрият емблематичната игра „Snake". Nokia 3310 ще се предлага и със слушалки, с които ще могат да слушат над 50 часа музика с едно зареждане.    

Френски журналист е убит в Мосул

https://www.24chasa.bg/novini/article/6291246

Френски журналист е убит в МосулФренски телевизионен журналист е бил убит в иракския град Мосул, съобщава Франс прес, цитиран от БНР. Каналът „Франс телевизион“ потвърди, че нейният репортер Стефан Вилньов е загинал след експлозия на мина. Той и други двама френски репортери са били ранени и откарани в американска военна болница, където Вилньов е починал от раните си.

Колко точно трябва да спим, за да сме щастливи

https://www.actualno.com/curious/kolko-tochno-trjabva-da-spim-za-da-sme-shtastlivi-news_617872.html

Колко точно трябва да спим, за да сме щастливи. По този въпрос през годините учените се разминават. Ново изследване с участието на 2000 хил. души е установило, че точното време сън са 7 часа и 6 минути, пише The Daily Mail. Сънят, който е по-къс от 6 часа и 48 минути е свързан с пълна неудо

16-годишно момче в кома, зверски пребито от дрогирания си брат в Бургас

https://www.24chasa.bg/novini/article/6291231

16-годишно момче в кома, зверски пребито от дрогирания си брат в Бургас16-годишно момче от ромската махала в Бургас е в кома след зверски побой, нанесен от неговия по-голям брат, който е бил пиян и дрогиран, съобщиха от Областната дирекция на МВР. Сигнал за инцидент на ул"Тамара" 34 в кв."Победа" е получен на  19.06.т.г. около 22.30 ч. Установено е, че криминално проявеният М.А. на 24 г. е пребил 16-годишния си брат.

Проф. Анна Кръстева: Брекзит намали евроскептицизма

http://www.cross.bg/brekzit-krusteva-evropeiiskite-1546511.html

/КРОСС/ "Брекзит успява да консолидира проевропейските настроения и да намали евроскептицизма". Това коментира в сутрешния блок на Радио „Фокус" проф. Анна Кръстева, политолог, експерт по европейски политики. „Изключително важно е, че европейските граждани станаха по-големи европейци след Брекзит, а не по-малки. Затова има ясни и политически, и социологически доказателства. Тези дни излезе ново проучване на общественото мнение на 10 европейски страни, което показва, че едно ярко мнозинство, 63% от европейските граждани, харесват ЕС и искат да останат в него, срещу само 18%, които биха предпочели да го напуснат. На второ място, еврооптимизмът нараства в редица страни - Германия, Франция, Испания, Холандия, дори във Великобритания - с 10% е нараснал", поясни тя. Проф. Анна Кръстева подчерта, че ако европейските и британските лидерите успеят да видят обща възможност за гражданите на двете общества в този труден период на Брекзит, то те ще задоволят техните очаквания. „Разводите рядко биват щастливи. Добре би било да бъдат, но битката ще бъде дълга и тежка. Бихме могли да резюмираме първият ден от преговорите като първи рунд - 1:0 за ЕС. Великобритания влезе в преговорите твърде амбициозна, искайки едновременно да се развежда и да създава новите връзки след развода

Шофьор без книжка в Исперих предложил на полицаи подкуп - златен пръстен

https://www.24chasa.bg/region/article/6291239

Шофьор без книжка в Исперих предложил на полицаи подкуп - златен пръстенШофьор без книжка е предложил на полицаи златен пръстен, за да не го глобят. Това съобщиха от ОДМВР-Разград, предаде "Фокус". Около 23.45 часа на 19 юни в град Исперих е спрян лек автомобил „Фолксваген Голф“. В хода на проверката е установено, че водачът, Н.Х. на 30 години от село Подайва, не притежава свидетелство за управление на МПС.

МВР пак ни будалка - край на опашките пред КАТ наесен?

http://frognews.bg/news_136805/MVR-pak-ni-budalka---krai-na-opashkite-pred-KAT-naesen/

Край на опашките пред КАТ при покупка на автомобил, това обеща пред нова шефът на новата агенция ”Електронно управление” Росен Желязков. До есента трябва да заработи система, която ще позволи покупката на кола да става по-лесно. Институциите ще си препращат документите, а шофьорите ще ходят в КАТ, само за да си получат талона.

Край на опашките пред КАТ наесен?

http://frognews.bg/news_136805/Krai-na-opashkite-pred-KAT-naesen/

Край на опашките пред КАТ при покупка на автомобил, това обеща пред нова шефът на новата агенция ”Електронно управление” Росен Желязков. До есента трябва да заработи система, която ще позволи покупката на кола да става по-лесно. Институциите ще си препращат документите, а шофьорите ще ходят в КАТ, само за да си получат талона.

Над 120 мигранти вероятно са загинали при нова трагедия в Средиземно море

https://www.24chasa.bg/novini/article/6291234

Над 120 мигранти вероятно са загинали при нова трагедия в Средиземно мореПо данни на Международната организация за миграция (МОМ) повече от 120 души вероятно са загубили живота си при нова трагедия във водите на Средиземно море, съобщава берлинският ежедневник Der Tagesspiegel, цитиран от “Фокус“. Мигрантите, оцелели след инцидента, са достигнали бреговете на италианския пристанищен град Палермо,

5 катастрофи са регистрирани във Варна през денонощието, няма пострадали

http://www.moreto.net/novini.php?n=353790

5 катастрофи са регистрирани във Варна през последното денонощие. Това съобщиха за Радио „Фокус” – Варна от „Пътна полиция”. При инцидентите, обслужени от екипи на полицията, няма пострадали граждани, нанесени са материални щети по автомобилите.

Валери Симеонов: Слънчев бряг напива туристите с чист спирт и есенция в кофи

https://offnews.bg//obshtestvo/valeri-simeonov-slanchev-briag-napiva-turistite-s-chist-spirt-i-esent-658595.html

Вицепремиерът Валери Симеонов обяви война на алкохолния туризъм в Слънчев бряг. В интервю за сутрешния блок на bTV той се закани да вземе мерки срещу т.нар. bar crawl - обикаляне от бар на бар, обикновено с цел напиване. 

В Слънчев бряг това е организирана дейност от някои туроператори и евтини заведения. Можете да видите туристите с кофички, в които евтините заведения сипват "чист спирт от близките карнобатски или пещерски фабрики", забъркани с есенция, обясни Симеонов.

Вицепремиерът, сред чиито ресори е и туризмът, гостува в студиото по повод изказването си в Туитър от вчера, че което се закани на шумните заведения в курорта с репликата от филма "Вчера": "Ще видите кон боб яде ли".

Симеонов описа практикувания масово от чужденците bar crawl: „Силно опиянени младежи, които се движат на тумби от по 100-200 човека със съдействието на „Слънчев бряг” АД, които за сто човека вземат 50 лв., за 200 – 75. Това е съсипване на реда в курорта за без пари, коленичене пред всички желания. Може скоро да се открият будоари по улиците за сексуални услуги”.

Смятам, че Слънчев бряг като всички други курорти трябва да даде възможност на своите гости да почиват, което означава тишина след 12 ч, отсече Симеонов. Летуващите там през последните 12 години са нараснали с 80%, а приходите остават същите, което ясно показва, че опошляването на курорта влияе върху постъпленията, коментира той.

Според него Слънчев бряг трябва да потърси друг модел на работа и да се цели да се превърне в тризвезден курорт, за да се увеличат приходите. От настоящото положение страдат както туроператорите, които искат да предложат нормална почивка на летуващите, така и заведенията, които са инвестирали в обслужване, интериор и асортимент, който не се изчерпва със субстанцията в кофичките, добави Симеонов.

Вицепремиерът посочи, че оттук нататък в заведенията ще влизат комплексни групи за проверка от няколко контролни органа, като няма да се мерят само нивата на шум, а ще проверяват схемите за евакуация, пожарогасителите, температурите в хладилниците, договорите на работниците.

Мит е, че има избирателна система, с която ще се изстреляме в Космоса

http://www.cross.bg/sistema-izbiratelna-referendym-1546510.html

/КРОСС/ "Мит е, че има избирателна система, с която ще се изстреляме в Космоса", коментира в ефира на бТВ социологът Кънчо Стойчев във връзка с подхвърлената идея от управляващата партия ГЕРБ за нов референдум за предпочитаната от българите избирателна система. Идеята е хората да избират между пет избирателни системи. Те са: два вида мажоритарна - с абсолютно и относително мнозинство, два вида смесена - по немски модел и с механично смесване, и сегашната пропорционална система, но с подобрения. Стойчев смята, че въпросът за избирателната система у нас въобще не е най-важният за обществото в момента. По думите му трябва да се фокусираме върху факта, че страната ни е на последно място по всички показатели сред държавите в Европейския съюз. Цената на рефернудма за изборното законодателство, проведен заедно с последните президентски избори, беше 47 млн. лв. Според математика Михаил Константинов е възможно да има и нов референдум. Според него обаче трябва да се поучим от Франция и последните им парламентарни избори, които се проведоха преди дни. Математикът ги определи като пълен крах заради тежестта на мандатите. Той каза още, че сумата от 47 млн. лв. за референдум е висока.      

Прочистване на лимфата – новото откритие за превенция и лечение на болестите

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6290668

Прочистване на лимфата – новото откритие за превенция и лечение на болеститеНауката доказа, че повечето заболявания се развиват когато лимфата е замърсена, разказва проф. Касабов Лимфната система е по-стара от кръвоносната. Тя се образува първа в ембриона. Наричат я „бялата река“. Първото по рода си откритие на официалната медицина доказа, че може да й се въздейства. „Задръстването на лимфната система води до много

Обвиниха 18-годишен от Свищов в опит за купуване на гласове

https://www.24chasa.bg/novini/article/6291222

Обвиниха 18-годишен от Свищов в опит за купуване на гласове18-годишен от Свищов е обвинен в извършването на престъпление против избирателното право на гражданите, съобщиха от МВР Велико Търново. В периода 1-26 март тази година С. С. от крайдунавския град е предложил на двама души 50 лв., за да упражнят правото си на глас за определена политическа партия на предсрочните парламентарни избори.

Собствениците в "Бедечка" чакат конкретни предложения от кмета

//dariknews.bg/regioni/stara-zagora/sobstvenicite-v-bedechka-chakat-konkretni-predlozheniia-ot-kmeta-2031656

Собствениците на имоти в "Бедечка" ще изчакат конкретни индивидуални предложения от кмета Живко Тодоров и тогава ще решат какво да правят. Това каза пред Дарик Васил Петров.

Решението е взето на проведено снощи събрание. Собствениците все още не знаят къде точно ще им бъдат предложен

Мъж от село Батошево пренасял пари при телефонни измами

//dariknews.bg/regioni/gabrovo/myzh-ot-selo-batoshevo-prenasial-pari-pri-telefonni-izmami-2031659

Мъж от севлиевското село Батошево пренасял пари при телефонни измами. Той е заловен при акция но полицията вчера следобед, малко след като прибрал златните накити и сумата от 3600 лева от 81-годишна тревненка.

Жената се оплакала в полицията, че е същия ден станала жертва на измама. П

С 42 сертификата завършват учебната година в еленското средно училище

//dariknews.bg/regioni/veliko-tyrnovo/s-42-sertifikata-zavyrshvat-uchebnata-godina-v-elenskoto-sredno-uchilishte-2031524

В края на учебната година учителите по информационни технологии в СУ „Иван Н. Момчилов“ връчиха 42 сертификата на свои ученици от девети до дванадесети клас. 21 от възпитаниците на училището защитиха международно признати документи на фирмите Cisco, Microsoft и Adobe, които доказват техните знания

Наркотици, незаконно оръжие и патрони са открити в дома на 19-годишна девойка

//dariknews.bg/regioni/gabrovo/narkotici-nezakonno-oryzhie-i-patroni-sa-otkriti-v-doma-na-19-godishna-devojka-2031662

Наркотици, незаконно оръжие и патрони - това открили полицаи при проверка на къща в село Сенник, обитавана от 19-годишна девойка. 

От пресцентъра на ОДМВР-Габрово съобщават, че в една от стаите са намерени 8 пластмасови кофички със засадени растения, чиято листна маса при полевия нар

Сотир Цацаров поиска имунитета на депутата Димитър Гамишев

//dariknews.bg/regioni/blagoevgrad/sotir-cacarov-poiska-imuniteta-na-deputata-dimityr-gamishev-2031663

Главният прокурор Сотир Цацаров днес внесе в деловодството на Народното събрание искане за снемане имунитета на народния представител от ГЕРБ в Гоце Делчев Димитър Гамишев.

Искането е заради наказателно производство, образувано по внесен на 22 юни 2016 г. от Окръжна прокуратура Благо

Местят изборни книжа от Твърдица в Държавен архив Сливен

//dariknews.bg/regioni/sliven/mestiat-izborni-knizha-ot-tvyrdica-v-dyrzhaven-arhiv-sliven-2031665

Бюлетините от президентските избори през 2011 от община Твърдица ще бъдат преместени в Държавен архив Сливен. Това стана след искане на кмета на Общината Атанас Атанасов и получено разрешение от Централната избирателна комисия. Атанас Атанасов е отправил искане за разрешаване отваряне на запечатано

Главният прокурор поиска имунитетите на депутати от ГЕРБ и БСП

//dariknews.bg/novini/bylgariia/glavniiat-prokuror-poiska-imunitetite-na-deputati-ot-gerb-i-bsp-2031661

Главният прокурор Сотир Цацаров внесе в Народното събрание искане за снемане имунитетите на двама депутати. Единият от тях е Димитър Гамишев от ГЕРБ, а поводът е наказателно производство, образувано по внесен на 22 юни 2016 г. от Окръжна прокуратура Благоевград обв

Цената на меда се покачва драстично

http://www.cross.bg/tova-tzena-izypnata-1546509.html

/КРОСС/ Зapaди нeблaгoпpиятнитe ycлoвия пpeз тaзи зимa ce нaблюдaвa виcoĸa cмъpтнocт нa пчeлнитe ceмeйcтвa. Toвa нaĸapa тъpгoвцитe и пpepaбoтвaтeлитe дa ce opиeнтиpaт ĸъм пoвишaвaнe нa изĸyпнaтa цeнa нa eдpo нa няĸoи oт мoнoфлopнитe мeдoвe ĸaтo тeзи oт paпицa и aĸaция. Биoлoгичния мeд oт aĸaция нaпpимep, дocтигa цeни oт 10 лв. зa ĸилoгpaм нa eдpo. A ĸoнвeнциoнaлният мeд ce тъpгyвa нa нивa oт 7 лeвa зa ĸилoгpaм. Toвa ĸoмeнтиpa инж. Mиxaил Mиxaйлoв oт Oбeдинeния пчeлapcĸи cъюз. "Имaмe paйoни, в ĸoитo cмъpтнocттa в пчeлнитe ceмeйcтвa дocтигнa дo 100%", пocoчи гocтът в cтyдиoтo. Kaĸви ca oчaĸвaниятa нa бpaншa - дa нямa гoлям внoc oт cтpaни ĸaтo Уĸpaйнa и Kитaй, a изĸyпнaтa цeнa нa бългapcĸия мeд дa ce пoвиши. "Oбиĸнoвeнo тeндeнциятa e цeнaтa в нaчaлoтo дa e гoлямa, a cлeд тoвa дa cпaдa. Ceгa oбaчe cмятaм, чe цeнaтa щe бъдe пo-виcoĸa. Toвa, ĸoeтo ce тиpaжиpa - cĸoĸ c oĸoлo 50%, cчитaм, чe щe бъдe вяpнo", ĸaзa oщe eĸcпpeтът.

Експерт: Електронното управление не е екзотика

http://www.cross.bg/ypravlenie-zhelyazkov-poyasni-1546508.html

/КРОСС/ „Електронното управление на институциите не е някаква екзотика". Това заяви в ефира на „Здравей, България" председателят на новосъздадената държавна агенция „Електронно управление" Росен Желязков. Той бе категоричен, че чакането по опашки по гишета скоро ще остане в историята. „Хората си взимат отпуски, за да си свършат работата. Но те не са, за да се ходи по гишета, а да се почива. Това носи огромни загуби за икономиката", коментира Желязков. Той поясни, че в най-близко бъдеще за собствениците на автомобили ще стане много по-лесно и бързо да ги регистрират и преригистрират. „Още при първото посещенеи при нотариус данните трябва да стигнат до КАТ по електронен път. После КАТ само да информира собственика кога да отиде да си вземе талона. Заплащането на таксите също може да става при нотариуса. КАТ пък може да подава информация и до съответната община за това, че колата има нов собственик", поясни Желязков. Той коментира и евентуалното премахване на задължителното в много случаи изваждане на свидетелство за съдимост. „За да се случи това, трябва да се променят повече от 40 закона", обясни експертът. Той допълни, че премиерът Бойко Борисов е поставил много кратки срокове за въвеждане на електронното управление. Затова никой от заетите в сферата нямало дори да ползва летен отпуск

Не се събличай пред портрет на мъж и не облизвай жаба

https://www.vesti.bg/ne-se-syblichaj-pred-portret-na-myzh-i-ne-oblizvaj-zhaba-6070523

Фотографка реши да направи изложба, олицетворяваща най-абсурдните закони в САЩ. Вижте какво се получи

Космическият телескоп "Кеплер" откри 219 нови екзопланети

https://www.24chasa.bg/novini/article/6291228

Космическият телескоп "Кеплер" откри 219 
нови екзопланетиКосмическият телескоп "Кеплер" откри 219 нови потенциални екзопланети, като размерите на 10 от тях са сходни със земните и е възможно условията на повърхността им да са подходящи за живот, съобщиха световните информационни агенции. Това бе оповестено от НАСА, предава БТА. "Екипът, извършващ изследвания с телескопа "Кеплер", публикува каталог,

Страсбург: Руският закон "срещу гей пропагандата" е дискриминационен

http://clubz.bg/55328-strasburg_ruskiqt_zakon_sreshtu_gej_propagandata_e_diskriminacionen

Руският закон срещу пропагандирането на хомосексуализъм е дискриминационен и подтиква към хомофобия, реши Европейският съд по правата на човека в Страсбург.

"Законът засилва предразсъдъците и окуражава хомофобията, което е несъвместимо с ценностите на демократичното общество", се казва в изявлението на съда.

Приетият през 2013 г. закон забранява "популяризирането на хомосексуализъм" сред младежи до 18 години.

Според него лицата, "пропагандиращи хомосексуално поведение сред непълнолетни", са заплашени от глоби до 5 000 рубли, а за държавни служители глобата е 10 пъти по-висока. Училища и фирми могат да бъдат глобявани с до 500 000 рубли.

Защитници на човешките права смятат, че законът се прилага за сплашване на ЛГБТ-общността в Русия. Съдът изтъкна, че неясната терминология дава възможност за злоупотреби.

Делото в Европейския съд е заведено от трима руски активисти за права на хомосексуалните, които са глобени заради плакати, призоваващи към толерантност спрямо тази общност. Те протестират срещу приемането на закона за "гей пропагандата" в периода 2009 - 2012 г. пред училище, детска библиотека и административни сгради.

Съдът в Страсбург реши, че наложените на активистите наказания противоречат на член 10 (Свобода на изразяването на мнение) и член 14 (Забрана на дискриминацията) от Европейската конвенция за правата на човека, по която Русия също е страна.

"Целта на законите и начина, по който са формулирани и приложени в случая на ищците е дискриминационен и не служи на обществения интерес."

Руското правителство трябва да плати на всеки от активистите между 8 000 и 20 000 евро.

Хомосексуалните отношения са декриминализирани в Русия през 1993 г.

Страсбург: Руският закон "срещу гей пропагандата" за дискриминационен

http://clubz.bg/55328-strasburg_ruskiqt_zakon_sreshtu_gej_propagandata_za_diskriminacionen

Руският закон срещу пропагандирането на хомосексуализъм е дискриминационен и подтиква към хомофобия, реши Европейският съд по правата на човека в Страсбург.

"Законът засилва предразсъдъците и окуражава хомофобията, което е несъвместимо с ценностите на демократичното общество", се казва в изявлението на съда.

Приетият през 2013 г. закон забранява "популяризирането на хомосексуализъм" сред младежи до 18 години.

Според него лицата, "пропагандиращи хомосексуално поведение сред непълнолетни", са заплашени от глоби до 5 000 рубли, а за държавни служители глобата е 10 пъти по-висока. Училища и фирми могат да бъдат глобявани с до 500 000 рубли.

Защитници на човешките права смятат, че законът се прилага за сплашване на ЛГБТ-общността в Русия. Съдът изтъкна, че неясната терминология дава възможност за злоупотреби.

Делото в Европейския съд е заведено от трима руски активисти за права на хомосексуалните, които са глобени заради плакати, призоваващи към толерантност спрямо тази общност. Те протестират срещу приемането на закона за "гей пропагандата" в периода 2009 - 2012 г. пред училище, детска библиотека и административни сгради.

Съдът в Страсбург реши, че наложените на активистите наказания противоречат на член 10 (Свобода на изразяването на мнение) и член 14 (Забрана на дискриминацията) от Европейската конвенция за правата на човека, по която Русия също е страна.

"Целта на законите и начина, по който са формулирани и приложени в случая на ищците е дискриминационен и не служи на обществения интерес."

Руското правителство трябва да плати на всеки от активистите между 8 000 и 20 000 евро.

Хомосексуалните отношения са декриминализирани в Русия през 1993 г.

Ерата на динозаврите започнала заради вулкани

https://www.vesti.bg/tehnologii/nauka-i-tehnika/erata-na-dinozavrite-zapochnala-zaradi-vulkani-6070525

Вулканично изригване, продължило 1 млн. години, позволило на динозаврите да станат доминантен вид

Задържаха 36-г. мъж от Белоградчик, пребил съгражданин

https://www.24chasa.bg/novini/article/6291220

Задържаха 36-г. мъж от Белоградчик, пребил съгражданин

Досъдебно производство е образувано срещу С .А./36 г./ от град Белоградчик, той е задържан в полицейския арест за срок до 24 часа. Това съобщиха от ОДМВР-Видин. Снощи, към 20.45 часа в заведение на ул.”Христо Смирненски” в града мъжът нанесъл удари с юмруци и глава на свой 34-годишен съгражданин и му причинил телесна повреда. Минути по-късно С. А.

Изслушват българския кандидат за еврокомисар Мария Габриел

http://www.moreto.net/novini.php?n=353788

Две комисии ще изслушват днес в Брюксел българския кандидат за еврокомисар Мария Габриел по въпросите за цифровата икономика. Изслушването на Габриел, която беше номинирана от председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер за комисар с ресор цифрова икономика и цифрово общество, ще започне в 16 часа българско време и ще продължи три часа.

Столични криминалисти разкриха извършител на измама

http://press.mvr.bg/NEWS/news170620_05.htm

На криминално проявеният и осъждан мъж от Драговищица, представил за репортер от национална медия и поискал пари за лечение на болно дете, е наложена постоянна мярка „задържане под стража”

Турция иска рестартиране на отношенията с ЕС

https://www.24chasa.bg/novini/article/6291216

Турция иска рестартиране на отношенията с ЕСТурция иска да рестартира отношенията с ЕС с нова визия на фона на влошените контакти през последните месеци, заяви турският премиер Бинали Йълдъръм по време на посещение в Атина вчера, съобщава турският вестник "Хюриет дейли нюз", цитирана от БТА.  "За съжаление, ЕС зае негативна позиция относно последиците от опита за преврат през юли 2016 г.

През 2016 г. книгите с по-големи тиражи от всекидневниците

http://clubz.bg/55327-prez_2016_g_knigite_s_po_golemi_tiraji_ot_vsekidnevnicite

Средният тираж на издаваните книги през 2016 г. в България е по-голям отколкото на вестниците. Това сочат данни на Националния статистически институт. Еднократният тираж на всекидневниците през м. г. е 377, а на книгите - 468.  

Тиражът на периодичните издания продължава да пада и през 2016 г.

През 2016 г. са издадени 262 вестника с годишен тираж 229 008 хил., като спрямо предходната година те намаляват с 21 (7.4%), а тиражът - с 38 338 хил. (14.3%). 

През м.г. са издавани 44 ежедневника, в тираж 135 578 хиляди. Вестниците, които излизат 2 - 3 пъти седмично, са 15 (5.7% от заглавията на всички издавани вестници) в тираж 4824 хиляди. Седмичниците са са 111 (42.4% от заглавията на всички издавани вестници) в тираж 85 831 хиляди. Вестниците, излизащи по-малко от един път седмично, са 92 (35.1% от заглавията на всички издавани вестници) в тираж 2 775 хиляди.

С най-голям относителен дял според признака „предназначение" са вестниците от тематична област „Политически, философски, религиозни и културни издания” - 51.1% (134 заглавия), като годишният им тираж е 101 780 хиляди. Следват „Други издания за широка публика” - 16.0% (42 заглавия) с тираж 84 605 хил., или 36.9% от тиража на всички издадени вестници.

През 2016 г. най-голям брой вестници са издавани в област София (столица) - 126 заглавия, близо половината от всички издания. Има цели области от страната, в които вестници вече не се четат - на практика.

Почти 97% (254 заглавия) от всички вестници, издавани през 2016 г., са на български език, а чуждоезичните са осем - четири на турски, два на руски и по един на английски и немски език. Списанията са 533, 101 бюлетина, като в сравнение с 2015 г. списанията намаляват с 1.5%, а бюлетините се увеличават със 7.4%.

През 2016 г. са издадени 79 списания и бюлетини на чужди езици с годишен тираж 148 хил., като най-многобройни са изданията на английски език - 73 заглавия с тираж 116 хил., следвани от изданията на френски и румънски с по две заглавия (с тираж по 1 хил.), и едно заглавие на турски език (с тираж 31 хиляди). Според периодичността си списанията и техният тираж се разпределят, както следва: - 7 седмичника, съставящи 1.3% от заглавията на всички издавани списания, в тираж 4 743 хиляди. - списанията, излизащи 2 - 3 пъти месечно, са 11 (2.1% от заглавията на всички издавани списания) в тираж 2 077 хиляди; - списанията, излизащи веднъж месечно, са 139 (26.1% от заглавията на всички издавани списания) в тираж 8 165 хиляди; - списанията, излизащи 5 - 7 пъти годишно, са 91 (17.1% от заглавията на всички издавани списания) в тираж 827 хиляди; - списанията, излизащи 1 - 4 пъти годишно, са 261 (49.0% от заглавията на всички издавани списания) в тираж 784 хиляди; - списанията, излизащи нередовно, са 24 (4.5% от заглавията на всички издавани списания) в тираж 142 хиляди. През 2016 г. са издадени и 108 периодични сборника с тираж 21 хил., като в сравнение с предходната година броят им остава непроменен, докато тиражът намалява с 25.9%.

Книгите

През 2016 г. са издадени 7416 книги с тираж 3 475 341 и 1114 брошури с тираж 1 031 712. С уникалния идентификационен код ISBN (Международен стандартен номер на книгата) през 2016 г. са регистрирани 6879 книги и 1024 брошури, или 92.6% от всички издания, с което се предоставя възможност за търговско използване в страната и чужбина.

В сравнение с предходната година през 2016 г. броят на издадените книги и брошури намалява със 790 (8.5%), докато средният тираж се увеличава от 526 през 2015 г. на 528 през 2016 г., или с 0.4%. Само на книгите е 468. Според признака „предназначение на литературата” през 2016 г. разпределението на изданията е: - художествена литература за възрастни - 2607 заглавия с тираж 1 209 хиляди; - научна литература - 1638 заглавия с тираж 388 хиляди; - учебна литература - 1522 заглавия с тираж 652 хиляди; - популярна литература - 1239 заглавия с тираж 911 хиляди; - литература за деца и юноши - 1020 с тираж 1141 хил., от които детската художествена литература е представена с 524 заглавия с тираж 521 хиляди; - други - 504 заглавия с тираж 207 хиляди.

През 2016 г. заглавията, издадени на оригиналния език на написване (основно на на български език), са 5999, или 70.3% от общо издадените книги и брошури. Преводните заглавия са 2531 с тираж 2 149 хиляди. От тях повече от половината са заглавия, преведени от английски (55.4%), следват преведените от френски - 8.0% немски - 6.1% и руски език - 6.0%.

Националният статистически институт ежегодно публикува данни за издадените книги и брошури, продължаващите издания (вестници, списания, бюлетини и периодични сборници), както и за електронните публикации. Източник на информацията е Националната библиотека „Св.св. Кирил и Методий”, като основните показатели са в съответствие с методологическите изисквания на ЮНЕСКО

 

Момиченце на годинка почина след като падна от петия етаж

https://offnews.bg//112/momichentce-na-godinka-pochina-sled-kato-padna-ot-petia-etazh-658597.html

Момиченце на година и седем месеца е паднало от петия етаж в Стара Загора. Детето е починало в Спешния център в града, съобщи Дарик. 

Трагичният инцидент е станал около 17 часа вчера. Момиченцето и неговият брат-близнак били сами в стаята, докато майка им простирала на балкона. Загиналото детенце тръгнало да я търси, отворило комарника на прозореца и полетяло надолу. 

Асандж: От 5 години на 20 кв. метра

https://www.actualno.com/features/asandj-ot-5-godini-na-20-kv-metra-news_617893.html

Компютър, пътечка за бягане и една котка – делникът на Джулиан Асандж не е особено разнообразен. От 2012 г. основателят на Уикилийкс се укрива в една стая в посолството на Еквадор в Лондон. И скоро няма да я напусне. На 19 юни 2012 Джулиан Асандж избягва в посолството на Еквадо

Божидар Димитров: Путин и Карпов толкова и знаят за азбуката

http://dnes.dir.bg/news/kirilitza-bozhidar-dimitrov-azbuka-25940159

Смятам, че не са нарочни тези приказки за азбуката ни. Толкова знаят хората, толкова си говорят. Единият е шахматист, другият – политик.

Кипър има амбициозен план да привлече 6 млн. туристи годишно до 2030 г.

http://econ.bg/Новини/Кипър-има-амбициозен-план-да-привлече-6-млн-туристи-годишно-до-2030-г-_l.a_i.744302_at.1.html

Президентът на Кипър Никос Анастасиадис заяви, че през юли ще се проведат дискусии относно националната стратегия за туризма. Има амбициозен план...

Представителите на тези професии са в най-добра форма

https://www.vesti.bg/lyubopitno/sveji/predstavitelite-na-tezi-profesii-sa-v-naj-dobra-forma-6070524

Проучването обхванало 2000 представители на различни професии, разкрива, че най-активни са търговците със средно седем часа физическо натоварване дневно

„Зелените“ в ЕС искат страните от Източна Европа да приемат големи групи бежанци

http://www.barometar.net/88865/

В дебата за европейската бежанска политика фракционният лидер на партията „Зелени“ в Европейския парламент – Ска Келер, призова мигрантите да бъдат настанени на по-големи групи в държавите от Източна Европа с цел улесняване на интеграцията им, пише германското издание Focus, цитирано от „Фокус“. В интервю за вестник Neue Osnabrücker Zeitung Келер предложи да изпрати „цяло […]

Как се прави жилищeн комплекс с парк в промишлена зона край бивша ТЕЦ?

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/6290198

Как се прави жилищeн
комплекс с парк в промишлена
зона край бивша ТЕЦ?Превръщането на промишлена зона в жилищна е все по-обичайно явление в големите градове, но разбира се най-важни са детайлите. В Братислава, столицата на Словакия, изглежда нямат съмнения, че запазването на сгради с историческо значение и наличието на зелени пространства са важни за качеството на живот.

Цитат на деня: Има оръжия, които могат да върнат тълпа от 200 хил. човека по границата

http://www.dnevnik.bg/citat_na_deniia/2017/06/20/2992413_citat_na_denia_ima_orujiia_koito_mogat_da_vurnat_tulpa/?ref=rss


Има оръжия, които могат да върнат тълпа от 200 хил. човека по границата. Те са разположени само на два джипа, а антените им трябва да са насочени към определена посока.

Това заяви вицепремиерът Валери Симеонов пред Би Ти Ви. Той не уточни дали въпросните оръжия са хуманни, като добави, че "при войната също няма хуманност, но има изпълнение на дълг".

Повод за коментара му стана визитата на премиера Бойко Борисов в Турция, където беше...

Два района във Варна остават без вода днес

http://www.moreto.net/novini.php?n=353787

Заради аварии на водопроводи два варненски райони ще останат без вода днес, съобщиха от ВиК за Moreto.net. Ето кои са засегнатите райони - района между булевардите "Съборни"; "Владислав Варненчик"; "Мария Луиза" и ул.

Бурич: Ще продъжим да работим за решаване на отворените въпроси със Сърбия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6291208

Бурич: Ще продъжим да работим за решаване на отворените въпроси със СърбияНовият хърватски външен министър Мария Пейчинович Бурич заяви, че ще продължи да работи за решаване на отворените въпроси със Сърбия, съобщава Танюг, цитирана от БТА. Сърбия е втората страна в нашето обкръжение /след Босна и Херцеговина/, с която имаме доста отворени въпроси - от границата до изчезналите лица и въпросите за юрисдикцията /за военни

Нов срок: Система ще пребори опашките в КАТ наесен

https://www.vesti.bg/bulgaria/nov-srok-sistema-shte-prebori-opashkite-v-kat-naesen-6070522

Борисов даде на администрацията месец, чиновниците нямало да ползват летен отпуск, за да работят

Общински фонд ще стимулира туризма във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=353785

Община Варна планира да създаде фонд, по който ще се финансират събития и проекти в сферата на туризма за утвърждаване на морската столица като целогодишна туристическа дестинация. Това се посочва в проекта за Правилник за работа на фонд „Туризъм” на община Варна.

Отвлякоха двама холандски журналисти в Колумбия

http://www.cross.bg/zhyrnalisti-godina-kolymbiya-1546507.html

/КРОСС/ Двама холандски журналисти са отвлечени в Колумбия в район близо до венецуелската граница. Дерк Болт и Еугенио Фолендър изчезнаха през уикенда в Кататумбо, регион, в който оперират няколко въоръжени групи, включително левите ELN (Национална освободителна армия), съобщава Ройтерс. Те са в района, за да търсят майка на колумбийско дете, осиновено в Холандия преди няколко години. Колумбийските власти поискаха "незабавното освобождаване на двамата мъже". Миналата година в същата област от ELN е отвлечен испанско-колумбийският журналист Салуд Eрнадез Мора, както и двама колумбийски журналисти, отразяващи историята му - Диего Д'Паблос и Карлос Мело. Колумбийската армия съобщава, че е изпратила спец части в региона, за да търсят холандците. Отвлечените работят за холандската телевизионна програма Spoorloos, която проследява изгубени роднини. Дерк Болт е водещ, а Еугенио Фолендър е оператор. Попитан за отвличането на холандските журналисти, говорителя на ELN коментира "Няма какво да кажа." ELN е втората по големина лява партизанска група в Колумбия, след ФАРК. ФАРК подписаха мирно споразумение с правителството през ноември миналата година и вече се разоръжават и се подготвят за цивилния живот. ELN от своя страна започна само мирни преговори през февруари тази година. Групата настоя за двустранно прекратяване на огъня, но правителството заявява, че това зависи от прекратяване на отвличанията от страна на ELN - нещо, което все още не е станало

Отменят полети в Аризона заради големите горещини (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6291195

Отменят полети в Аризона заради големите горещини (Видео)
Югозападната част на САЩ е обхваната от опасни за живота температури. Във Финикс днес е 46 градуса, а утре се очакват 49 градуса, предава Нова телевизия. При такава жега двигателите на самолетите не работят нормално и близо 50 полета бяха отменени. В сила е предупреждение към населението за повишен риск от топлинни удари,

Обмисля се поправка, според която шофьорските книжки да станат безсрочни

http://www.mediapool.bg/obmislya-se-popravka-spored-koyato-shofyorskite-knizhki-da-stanat-bezsrochni-news265497.html

Докато не бъдат факт новите улеснения на гражданите при контакт с администрацията, което се очаква да се случи още тази есен, никой от ангажираните с промените няма да излиза с отпуск. Това заръчал министър-председателят Бойко Борисов, стана ясно от думите на председателят на новата агенция "Електронно управление" Росен Желязков пред Нова телевизия във вторник. Като част от административната реформа в "Пътна полиция" се обмисля да не се пререгистрират превозните средства, когато те бъдат купени от човек от друг град, съобщи Желязков. Не е изключено да се приеме и поправка, според която шофьорските книжки стават безсрочни, а не както сега да важат десет години. Росен Желязков описа и как трябва да се случи услугата, смяна на собствеността на автомобил, при новата организация на работа. "Още след посещението при нотариуса, цялата информация за страните и моторното превозно средство се изпраща в КАТ. Там изготвят талона, на страницата си информират в кой ден и час човек може да отиде и да си го вземе. Всичко се плаща на пос терминал или по електронен път. От КАТ пращат данните в общината по местоживеене на новия собственик. Това е посоката, в която вървим", обобщи Росен Желязков. Той поясни, че електронното управление не е екзотика. "В идеалния вариант имате електронна идентичност. Заявявате, че искате да ползвате услугата, автентикира се вашата идентичност и оттам нататък започват да си общуват регистрите", посочи Желязков. Председателят на агенция "Електронно управление" допълни, че МВР, ГРАО и Агенция по вписванията могат взаимно да ползват данните си, но не могат да започнат да предлагат повече електронни услуги, защото липсва електронната идентичност. Според Росен Желязков електронното управление е призвано да създаде цялата инфраструктура за промяна и трансформацията в администрацията. "Бягам от думата реформа, защото е втръснала на всички", каза още той. Росен Желязков уточни, че само, за да отпадне свидетелството за съдимост и тази справка да се прави автоматично, трябва да се променят над 40 закона и повече от 240 наредби. Според него електронното управление ще премахне задушаващата корупция. Росен Желязков посочи, че в България се губят 26 млн човекочаса годишно в административни услуги. "Това е огромна загуба за икономиката", обобщи той.  

Дете на 1 година почина след падане от петия етаж в Стара Загора

https://www.24chasa.bg/novini/article/6291211

Дете на 1 година почина след падане от петия етаж в Стара ЗагораДете на година и седем месеца почина след падане от 5-ия етаж на жилищен блок. Инцидентът е станал вчера около 17.00 ч. в Стара Загора. Близнаци - момиче и момче, са били в стаята. Момиченцето е търсило майка си, която е простирала. Отворило е комарника на прозорец и е паднало. Детето е закарано в Спешния център с множество наранявания,

Snap сключи сделка за оригинално съдържание с Time Warner

http://www.investor.bg/medii/455/a/snap-skliuchi-sdelka-za-originalno-sydyrjanie-s-time-warner-241495/

Медийната компания ще плати на Snap 100 млн. долара, за да развива видео съдържание и реклами в приложението

Австралия преустановява въздушните удари в Сирия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6291199

Австралия преустановява въздушните удари в СирияАвстралия обяви днес, че преустановява въздушните удари в Сирия, които нанася като част от оглавяваната от Съединените щати коалиция, съобщава Ройтерс, цитирана от БТА. Решението е било взето, след като в неделя американски изтребител свали сирийски бомбардировач и вчера Русия отправи предупреждение към коалицията.

Стартира традиционната ветроходна регата "Черноморец Бургас"

http://www.cross.bg/byrgas-chernomoretz-signal-1546506.html

/КРОСС/ Ветроходци от цялата страна ще опънат платна в Бургас в Деня на основаването на Международния олимпийски комитет - 23 юни. В петък е първият състезателен ден от традиционната ветроходна регата "Черноморец Бургас". До неделя /включително/ ще бъдат провеждани състезателни гонки в акваторията пред Моста. Събитието се организира от яхт клуб "Черноморец Бургас", със съдействието на Община Бургас. Регатата ще бъде най-добрата възможност за националните ни състезатели в клас "Оптимист" за проверка на подготовката им, дни преди Европейското първенство, на което домакин е отново град Бургас. Във ветроходната надпревара ще се включат около 150 състезатели в детските класове Оптимист, Лазер 4.7, Кадет, 420, както и в олимпийските класове Лазер Стандарт, Лазер Радиал, 470 и Фин. Състезателите от клас "Оптимист" ще карат на дистанция IODA вариант. За любителите на ветроходството, които не успеят да се включат в морето, на територията на Яхт клуба отново ще се проведе "Регата на въже" - фото изложба с най-интересните ветроходни моменти от деня, организирана от клуба, съвместно с Бургаската фотографска общност

Пуснаха 132-годишен омар на свобода след 20 години прекарани в ресторант

https://offnews.bg//offtopic/pusnaha-132-godishen-omar-na-svoboda-sled-20-godini-prekarani-v-restor-658596.html

Луи, 132-годишният омар, държан 20 години като домашен любимец в ресторант, бе освободен и пуснат в морето по случай Месеца на омара в САЩ, пише британският в. "Metro".

10-килограмовото ракообразно беше дъжрано в аквариум в ресторант в Ню Йорк две десетилетия, а миналата седмица беше пуснато обратно в океана.

Пускането на Луи на свобода е част от кампания за опазването на дивия животински свят.

Все пак Луи не е имал тежък живот и за него собствениците на ресторанта са се грижили добре. Той се е превърнал дори в атракция за посетителите.

Миналата седмица клиент дори се опитал да купи Луи като подарък за Деня на бащата, но сумата от 1000 долара не поблазнила собствениците на ресторанта.

УЕФА и ФИФА разследват футбола ни заради "лицензгейт"

https://offnews.bg//futbol/uefa-i-fifa-razsledvat-futbola-ni-zaradi-litcenzgejt-658593.html

УЕФА и ФИФА са се заели да разследват футбола ни заради кашата около участието на ЦСКА-София в турнирите. Това споделиха два независими източника пред OFFNews.

О Нион вече са провели разговор с вицепрезидент на БФС как е възможно да дадат лиценз на клуб, след като такъв няма право да играе в турнирите до 2019 година според всички наредби. Куриозното е, че това го пише черно на бяло в документа, с който БФС лицензира ЦСКА-София (виж долу).

Родният шеф се изпотил да обяснява, че е станало грешка, признавайки гафа. Така от БФС се надяват да намалят натиска от  УЕФА. Едва ли разследването на европейската централа може да доведе до по-сериозно наказания от административни такива. Но казусът тепърва ще се разплита и прогнозите са рисковани.

По-голяма тежест обаче  ще има евентуално решение на ФИФА, която също се е включила в разнищването на "лицензгейт". В световната централа и без това разследват възможността да открият процедура срещу ЦСКА-София по жалби на кредитори и засегнати страни.

Една от тях е на Тръст "Синя България", който има право на контакти с ФИФА в качеството си на акционер във футболен клуб Левски. Очаква се производствата по "лицензгейт" да приключат до края на септември.

Търсят най-красивата снимка на природни обекти

//dariknews.bg/regioni/shumen/tyrsiat-naj-krasivata-snimka-na-prirodni-obekti-2031647

Kонкурс за най-добра снимка на природен обект или природно явление и неговото най-точно научно описание обяви Научно-образователен център СТЕАМ. Тема на конкурс е „Красива природа, красива наука лято 2017". Конкурсът се провежда в три възрастови категории - Деца заедно с техните родители; Ученици о

Арестуваха звездата от „Дивергенти“ Майлс Телър

//dariknews.bg/novini/sviat/arestuvaha-zvezdata-ot-divergenti-majls-telyr-2031650

Актьорът Майлс Телър беше задържан в нетрезво състояние на обществено място, предаде Асошиейтед прес.

От полицията в Сан Диего, САЩ, съобщават, че 30-годишният актьор е бил арестуван в неделя сутринта, след като е бил забелязан да се

Планират орязнване на приема и парите за няколко направления в университетите

//dariknews.bg/novini/bylgariia/planirat-oriaznvane-na-priema-i-parite-za-niakolko-napravleniia-v-universitetite-2031652

Трябва да се намали приема и финансирането по част от професионалните направления във висшето образование, каза министърът на образованието Красимир Вълчев на дискусия по темата, организирана от КНСБ. Това са предимно създадените в последните 25 години направления.

<

Нови десет блока ще бъдат санирани безплатно в Шумен

//dariknews.bg/regioni/shumen/novi-deset-bloka-shte-bydat-sanirani-bezplatno-v-shumen-2031654

Нови десет жилищни блока ще бъдат санирани в Шумен по Националната програма на енергийна ефективност, обяви зам,-кметът по строителството в община Шумен инж. Боян Тодоров.  В момента тече тръжната процедура по избор на изпълнител на строително-монтажните дейности.
  img

Камерният оркестър закрива сезона с концерт, посветен на тангото

//dariknews.bg/regioni/dobrich/kamerniiat-orkestyr-zakriva-sezona-s-koncert-posveten-na-tangoto-2031651

Български камерен оркестър Добрич закрива творческия си сезон с концерт, посветен на тангото. Съставът с диригент Алексей Измирлиев ще свири в Органова зала в 19.00 ч.
В програмата почитателите на музиката ще чуят танга от композиторите Исак Албенис, Астор Пиацола, Ервин Шулхоф, Хорасио Салг

Само в три варненски села има детски ясли

//dariknews.bg/regioni/varna/samo-v-tri-varnenski-sela-ima-detski-iasli-2031655

В градовете детските ясли са 39 с 1 967 места, а в селата - 3 с 66 места, показва статистическо изследване

Разкриха кражба

//dariknews.bg/regioni/sliven/razkriha-krazhba-2031653

Ямболски полицаи разкриха кражба от лек автомобил. Разследването е започнало в края на миналата седмица по сигнал на 55-годишен жител на града.

Той съобщил, че след взлом на ключалка от автомобила му «Сузуки-Витара», паркиран в комплекс «Граф Игнатиев» е извършена кражба на ъглошлайф

Дейвид Дейвис и Евросъюзът сложиха край на надеждите за "мек" Брекзит

https://www.24chasa.bg/novini/article/6291185

Дейвид Дейвис и Евросъюзът сложиха край на надеждите за "мек" Брекзит
Британският министър за Брекзита Дейвид Дейвис и Евросъюзът сложиха край на надеждите за "мек" Брекзит още на първия ден от официалните преговори в Брюксел, пише британският в. "Телеграф", предава БТА. Решението на Дейвис да потвърди, че Великобритания ще напусне единния пазар и митническия съюз има за цел да разстрои всички планове на парламента

Френската полиция задържа семейството на нападателя от „Шанз-Елизе“

https://www.actualno.com/europe/frenskata-policija-zadyrja-semejstvoto-na-napadatelja-ot-shanz-elize-news_617888.html

Френската полиция е задържала четирима членове на семейството на радикализиралия се ислямист, който загина, след като се вряза с автомобил в полицейски ван, паркиран на „Шанз-Елизе“, съобщи източник от съдебната система. Бившата съпруга, братът и етървата на Адам Дза

Григорий Вазов: Бизнесът е недоверчив към българските университети

http://www.investor.bg/drugi/128/a/grigorii-vazov-biznesyt-e-nedoverchiv-kym-bylgarskite-universiteti-241500/

Ролята на университета не е да създава конкретния специалист за една компания, твърди ректорът на ВУЗФ

Босът на "Реал": Няма оферти за Роналдо, цената му е 800 млн. паунда

https://www.24chasa.bg/sport/article/6291182

Босът на "Реал": Няма оферти за Роналдо, цената му е 800 млн. паундаПрезидентът на Реал Мадрид Флорентино Перес бе категоричен, че до този момент в клуба не е постъпила нито една оферта за Кристиано Роналдо. Португалецът заплаши, че ще напусне „Сантяго Бернабеу“, обиден от течащото срещу него разследване за укриване на данъци. Перес сподели още, че Роналдо ще бъде футболист на Реал до момента,

Полицията в София издирва 66-годишната Таня Никлева

http://press.mvr.bg/NEWS/news170620_03.htm

Жената е излязла от дома си към 7 часа на 19 юни и оттогава е в неизвестност

Експерти: Липсата на реформа ще отвори ниша за партия на Слави

http://frognews.bg/news_136795/Eksperti-Lipsata-na-reforma-shte-otvori-nisha-za-partiia-na-Slavi/

Ако ГЕРБ и БСП не се обединят и не реализират потребността на обществото от дълбока реформа, зорлем ще направят нов политически проект, защото се отваря огромна незапълнена ниша. Това е тезата на политическият психолог проф. Антоанета Христова.

Преглед на икономическите теми в печата, 20 юни

http://econ.bg/Новини/Преглед-на-икономическите-теми-в-печата-20-юни_l.a_i.744301_at.1.html

"Boйнa нa ĸeшa"  Wаr оn Саѕh (вoйнa cpeщy ĸeшa) нe e имe нa xoливyдcĸa cyпepпpoдyĸция. Toвa e жapгoн, изпoлзвaн oт eвpoпeйcĸия пeчaт, зa дa...

Дете на 1 г. и 7 мeсеца падна от 5-ия етаж и загина

http://dnes.dir.bg/news/dete-stara-zagora-blok-25940203

Момиченце на 1 година и 7 месеца е починало, след като е паднало от петия етаж на жилищен блок в Стара Загора.

Всеки ден близо 20 деца са убивани или ранявани с огнестрелни оръжия в САЩ

http://www.moreto.net/novini.php?n=353782

Най-малко 19 деца биват убивани или ранявани вследствие на стрелба с огнестрелно оръжие в САЩ всеки ден, като на най-голям риск са изложени момчетата, тийнейджърите и чернокожите. Това сочи доклад на американските Центровете за контрол и превенция на заболяванията, публикуван в списание "Пидиатрикс" (Педиатрия) и цитиран от Асошиейтед прес.

Цацаров иска имунитета на депутат от БСП заради купуване на гласове

http://clubz.bg/55326-cacarov_iska_imuniteta_na_deputat_ot_bsp_zaradi_kupuvane_na_glasove

Главният прокурор Сотир Цацаров е внесъл днес в Народното събрание искане за снемане имунитета на депутата от БСП Манол Генов. Това съобщиха от пресцентъра на държавното обвинение. Причина за искането е разследване, според което Генов, в съучастие с Николай Христов, е предлагал по 25 лв. на хора от Асеновград, за да гласуват за него и партията му.

Искането се основава на доказателства от разследване на Окръжна прокуратура – Пловдив, изпратено по компетентност на Софийска градска прокуратура. От събраните в хода на досъдебното производство доказателства се установява, че в периода 1 март 2017 г. – 30 март 2017 г. в град Асеновград, при условията на продължавано престъпление с пет деяния, в съучастие като съизвършител с Николай Христев Генов, е организирал предлагането и даването на имотна облага - паричната сума от 25 лв. за глас на живущи в гр. Асеновград физически лица. Целта му била да ги склони да упражнят избирателното си право в негова полза и в полза на политическа партия на изборите за народни представители, провели се на 26.03.2017 г. Това е престълление според Наказателния кодекс.

Събрани са доказателства и за това, че през месец март 2017 г. в Асеновград, в съучастие с извършителя Константин Атанасов - главен архитект на Община Асеновград, като подбудител, Генов умишлено го е склонил да извърши престъпление - да допусне осъществяването на противозаконна дейност – строителство, без изискуемото съгласуване на проектната документация за строителство, в поземлен имот Асеновград, попадащ в защитена територия за опазване на културно наследство. Става дума за охранителна зона на групов паметник на културата “Метошка махала“.

Цацаров иска имунитет на депутат от БСП заради купуване на гласове

http://clubz.bg/55326-cacarov_iska_imunitet_na_deputat_ot_bsp_zaradi_kupuvane_na_glasove

Главният прокурор Сотир Цацаров е внесъл днес в Народното събрание искане за снемане имунитета на депутата от БСП Манол Генов. Това съобщиха от пресцентъра на държавното обвинение. Причина за искането е разследване, според което Генов, в съучастие с Николай Христов, е предлагал по 25 лв. на хора от Асеновград, за да гласуват за него и партията му.

Искането се основава на доказателства от разследване на Окръжна прокуратура – Пловдив, изпратено по компетентност на Софийска градска прокуратура. От събраните в хода на досъдебното производство доказателства се установява, че в периода 1 март 2017 г. – 30 март 2017 г. в град Асеновград, при условията на продължавано престъпление с пет деяния, в съучастие като съизвършител с Николай Христев Генов, е организирал предлагането и даването на имотна облага - паричната сума от 25 лв. за глас на живущи в гр. Асеновград физически лица. Целта му била да ги склони да упражнят избирателното си право в негова полза и в полза на политическа партия на изборите за народни представители, провели се на 26.03.2017 г. Това е престълление според Наказателния кодекс.

Събрани са доказателства и за това, че през месец март 2017 г. в Асеновград, в съучастие с извършителя Константин Атанасов - главен архитект на Община Асеновград, като подбудител, Генов умишлено го е склонил да извърши престъпление - да допусне осъществяването на противозаконна дейност – строителство, без изискуемото съгласуване на проектната документация за строителство, в поземлен имот Асеновград, попадащ в защитена територия за опазване на културно наследство. Става дума за охранителна зона на групов паметник на културата “Метошка махала“.

Боклукчията библиотекар

https://offnews.bg//obshtestvo/boklukchiata-bibliotekar-658545.html

Канадец отвори безплатна обществена библиотека с 25 000 тома литература, събрани изцяло от изхвърлени на боклука книги.

Преди двайсетина години Хозе Алберто Гутиерез, който се препитава карайки боклукчийски камион, намерил изхвърлен екземпляр на "Ана Каренина". прочел и харесал много романа и така му хрумнало, че много от стойностната литература несправедливо попада не където трябва - сред сметта. Развил мания да търси запазени книги и да ги събира.

Днес Хосе е на 55 г. и е превърнал мазето на дома си в истинска библиотека. С годините колегите му, които първоначално го смятали за смахнат, също се запалили по идеята и започнали да му носят книгите, които открият. Пресата пък го нарекла "Властелинът на книгите", което отприщило нова вълна от дарения за каузата му.

"Много хора ми се подиграваха. Смееха се на идеята ми. Но сега се изумяват какво съм събрал", споделя боклукчията библиотекар.

Мечтата му е неговата библиотека да стане мобилна и да замени камиона за боклук с камион с книги, с който да обикаля страната.

Валери Симеонов: По-добре да има диалог с Турция

http://dnes.dir.bg/news/granitza-turtzia-ograda-aleri-imeonov-kabinet-borisov-3-25940202

По-добре е да има диалог с Турция, отколкото да изостряне на отношенията, отбеляза Валери Симеонов. Той дарил пари за последния полет с хеликоптер над оградата.

Натоварен е трафикът по главен път Е-79 в посока за Дунав мост 2

https://www.24chasa.bg/novini/article/6291181

Натоварен е трафикът по главен път Е-79 в посока за Дунав мост 2

Натоварен е трафикът по главен път Е-79 в посока за Дунав мост 2, съобщи дежурният служител на Областно пътно управление-Видин, цитираме от “Фокус“. Той посочи, че пътуват предимно тежко товарни автомобили, като най-натовареният участък е между Видин и Дунавци. По републиканската пътна мрежа в областта няма затворени пътни участъци.

Задържаха семейството на терориста във връзка с нападението на „Шанз-Елизе“

http://www.cross.bg/zadurzhaha-semeiistvoto-na-terorista-vuv-vruzka-s-napadenieto-na-shanz-elize-1546505.html

/КРОСС/ Френската полиция е задържала четиричленното семейство на радикализирания ислямист, който вряза превозно средство, заредено с експлозиви, в полицейски ван на популярния парижки булевард „Шанз-Елизе", предава AFP. Бившата съпруга, братът и снаха на Адам Дзазири са отведени в ареста в късните следобедните часове на понеделник, след като полицията ги е разпитала в дома им, разположен в близост до френската столица. Бащата на нападателя е задържан по-късно вечерта, пояснява източник.  

Лекари от ВМА извадиха 50-сантиметров тумор от бедрото на мъж

https://www.actualno.com/healthy/lekari-ot-vma-izvadiha-50-santimetrov-tumor-ot-bedroto-na-myj-news_617886.html

50-сантиметров тумор от крака на 71-годишен мъж извадиха медицински специалисти от Военномедицинска академия. 3-килограмовото образувание бе отстранено след извършена сложна хирургична интервенция, продължила 3 часа, съобщиха от болницата. Тежестта на самата операция нала

ГЕРБ с идея за нов референдум за мажоритарни избори

https://offnews.bg//politika/gerb-s-ideia-za-nov-referendum-za-mazhoritarni-izbori-658592.html

ГЕРБ предлага да има нов референдум за всички видове избирателни системи, плюс мажоритарната. Предложението направи председателят на правната комисия Данаил Кирилов пред БНР. 

Идеята на нов референдум е хората да избират между пет избирателни системи - мажоритарна – с абсолютно и относително мнозинство, два вида смесена – по немски модел и с механично смесване, и сегашната пропорционална система, но с подобрения.

"Нов по-обширен референдум е изходът от сегашната ситуация", смята Кирилов. Той обаче уточнява, че идеята не е обсъждана в парламентарната група на ГЕРБ. 

Последният проведен референдум у нас, проведен по инициатива на "Шоуто на Слави", струваше на държавата 47 млн.лв. 

Миналата седмица ГЕРБ вкара мажоритарния вот на Слави Трифонов за разглеждане в парламента, той обаче беше отхвърлен и получи подкрепа само от една партия, а дори и коалиционният партньор Обединени патриоти не подкрепи мажоритарния вот на ГЕРБ. Мажоритарният вот беше подкрепен само от партията на Марешки Воля, но те пък обявиха, че ще внесат свой собствен законопроект за въвеждане на мажоритарни избори, само че в 31 многомандатни района. 

А идеята за провеждане на нов референдум този път не се подкрепя от нито една партия, предава БНР. 

Физика на съдийския вот

http://www.dnevnik.bg/analizi/2017/06/20/2992397_fizika_na_sudiiskiia_vot/?ref=rss

Активността на съдиите във вота за тяхната квота в Съдийската колегия на ВСС потопи сценарии и "листчета" с указания. Поради голямото значение на темата за проведения за първи път пряк избор на членовете на ВСС "Дневник" публикува текста на Татяна Жилова, съдия от Административен съд - София град, от нейния блог в социалната мрежа.

Отмина страстната седмица на прекия съдийски вот. Въпреки съмненията в тайната на вота магистратите не гласуваха по устав....

Извадиха 50-сантиметров тумор от бедрото на мъж

http://dnes.dir.bg/news/tumor-vma-bedro-25940160

50-сантиметров тумор от крака на 71-годишен мъж извадиха медицински специалисти от Военномедицинска академия, съобщиха от лечебното заведение.

55-годишен английски турист открадна 1000 евро от сърбин в Слънчев бряг

https://www.24chasa.bg/novini/article/6291172

55-годишен английски турист открадна 1000 евро от сърбин в Слънчев брягСлужители от Районно управление - Несебър установили извършителя на кражбата на сумата от 1 000 евро, осъществена на 18 юни т. г. от оставената без надзор чантичка на 42-годишен сръбски турист, отседнал в Слънчев бряг – това е 55-годишния английски турист К. А., отседнал в Слънчев бряг, който направил пълни самопризнания и възстановил откраднатата

Путин приел поканата на Радев да дойде у нас за националния празник

http://www.mediapool.bg/putin-priel-pokanata-na-radev-da-doide-u-nas-za-natsionalniya-praznik-news265496.html

Руският президент Владимир Путин е приел поканата на българския държавен глава Румен Радев да посети България по повод 140 години от края на Руско-турската война и Освобождението на България следващата година, съобщиха от "Дондуков" 2.  Поканата е била отправена в телефонен разговор по инициатива на Радев в петък вечерта. Точната дата на визитата обаче предстои да бъде уточнена. Радев е поздравил Владимир Путин и руския народ по повод отбелязването на Деня на Русия – 12 юни, а по време на двадесетминутния разговор е била отбелязана и "дълбоката историческа и духовна връзка между българския и руския народ".   Пръв за възможността Путин да бъде на официално посещение в България именно около годишнината от Освобождението заговори президентът 2002-2012 г, Георги Първанов, който още през февруари посочи датата като подходяща настоящият държавен глава да покани Путин.   Дни по-късно Румен Радев се срещна с посланика на Русия Анатолий Макаров и двамата обявиха активизиране на диалога София-Москва. Скоро след това Радев каза, че двамата с Путин ще бъдат патрони на тържествата за 140-тата годишнина от Освобождението.   В съобщението от администрацията на българския държавен глава се казва още, че по инициатива на руския президент е направен преглед на двустранното търговско-икономическо сътрудничество, както и в сферата на енергетиката и "беше изразено общо желание за тяхното последващо развитие и задълбочаване, без да бъдат политизирани и на основата на взаимна изгода".   "Руският президент благодари на президента Радев и за приноса му за развитието на двустранните отношения", посочват още от президентството.В съобщението от администрацията на българския държавен глава се казва още, че по инициатива на руския президент е направен преглед на двустранното търговско-икономическо сътрудничество, както и в сферата на енергетиката и "беше изразено общо желание за тяхното последващо развитие и задълбочаване, без да бъдат политизирани и на основата на взаимна изгода". "Руският президент благодари на президента Радев и за приноса му за развитието на двустранните отношения", посочват още от президентството. От "Дондуков" 2 не съобщавата да е била обсъждана пиперливата тема за произхода на кирилицата. Руският президент Владимир Путин заяви на 24-и май, че "славянската писменост е дошла от македонските земи", което предизивка бурна реакция в България и доведе до бурна реакция от страна на българското правителство и парламентарнопредставемите партии. 

Румен Радев е поканил Владимир Путин на официално посещение у нас за 3-ти март

http://www.mediapool.bg/rumen-radev-e-pokanil-vladimir-putin-na-ofitsialno-poseshtenie-u-nas-za-3-ti-mart-news265496.html

Покана към руския президент Владимир Путин да направи официално посещение в България отправи българският президент Румен Радев. Поканата е отправена в понеделник вечерта по време на телефонен разговор по инициатива на българския държавен глава. Предвижда се визитата да бъде през следващата година и да е по повод 140 години от края на Руско-турската война и Освобождението на България. Владимир Путин е приел поканата, като точната дата на визитата предстои да бъде уточнена. Държавният глава Румен Радев поздрави Владимир Путин и руския народ по повод отбелязването на Деня на Русия – 12 юни, съобщиха от прессекретариата на президента. По време на двадесетминутния разговор, който се проведе по инициатива на българския президент, беше отбелязана дълбоката историческа и духовна връзка между българския и руския народ. Пръв за възможността Путин да бъде на официално посещение в България именно около годишнината от Освобождението заговори президентът 2002-2012 г, Георги Първанов, който още през февруари посочи датата като подходяща настоящият държавен глава да покани Путин. Дни по-късно Румен Радев се срещна с посланика на Русия Анатолий Макаров и двамата обявиха активизиране на диалога София-Москва. Скоро след това Радев каза, че двамата с Путин ще бъдат патрони на тържествата за 140-тата годишнина от Освобождението. В съобщението от администрацията на българския държавен глава се казва още, че по инициатива на руския президент е направен преглед на двустранното търговско-икономическо сътрудничество, както и в сферата на енергетиката и "беше изразено общо желание за тяхното последващо развитие и задълбочаване, без да бъдат политизирани и на основата на взаимна изгода". "Руският президент благодари на президента Радев и за приноса му за развитието на двустранните отношения", посочват още от президентството.

Безплатни билети до живот за бебе, родено в самолет

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6291171

Безплатни билети до живот за бебе, родено в самолетЧастна индийска авиокомпания подари безплатни самолетни билети за цял живот на бебе, родено на борда на един от самолетите й от Саудитска Арабия за Индия, съобщава Би Би Си, цитира "Профит". Екипажът и един от пасажерите, която била медицинска сестра, помогнали за израждането на бебето на 10 688 метра височина, след като станало ясно,

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване