Зрелостниците в Мездра получиха дипломите си

//dariknews.bg/regioni/vraca/zrelostnicite-v-mezdra-poluchiha-diplomite-si-2031616

44 зрелостници от СУ “Иван Вазов“ получиха дипломите си за завършено средно образование. Тържествената церемония се състоя в ритуалната зала на Общината. Директорът на училището Мариела Горанова пожела успех в бъдещите начинания на младежите и ги окуражи да следват пътя си, като запазят най-скъпите

Възможно ли е руските предупреждения към САЩ да се окажат блъф?

//dariknews.bg/novini/sviat/vyzmozhno-li-e-ruskite-preduprezhdeniia-kym-sasht-da-se-okazhat-blyf-2031617

Дълго натрупваното напрежение между Русия и САЩ излезе наяве вчера, след като Москва осъди свалянето на сирийски самолет от американската армия, заплаши да напада самолети на САЩ и техните съюзници западно от река Ефрат и заплаши да спре горещата линия между двете страни, целяща да се избягват сблъ

16-годишно момче е в кома, пребито от дрогирания си брат

//dariknews.bg/novini/bylgariia/16-godishno-momche-e-v-koma-prebito-ot-drogiraniia-si-brat-2031609

16-годишно момче от ромската махала в Бургас е в кома след зверски побой, нанесен от неговия по-голям брат, който е бил пиян и дрогиран, съобщи 24 часа, позовавайки се на Областната дирекция на МВР.

Анди Мъри дарява всичко спечелено от турнира в Куинс на жертвите в пожара в Лондон

https://offnews.bg//tenis/andi-mari-dariava-vsichko-specheleno-ot-turnira-v-kuins-na-zhertvite-v-658584.html

Анди Мъри ще дари всички пари, които спечели на турнира Куинс, на жертвите от пожара в Grenfell Tower. Световният номер 1 в тениса участва на трева в Лондон заедно с Григор Димитров.

Ако защити титлата си на Aegon, шотландецът ще събере за каузата £350,000. И ще добави пари от себе си, уточниха негови приятели.

Това не е първият подобен жест на Анди. През 2013 година той дари спечелените 75 000 паунда от същия турнир на болницата ​Royal Marsden, където близкият му Рос Хъчинс се лекуваше от рак.

Мъри е свързан и с доста благотворителни организации, също така е посланик на УНИЦЕФ. Като такъв той обяви през 2015 година, че ще дарява по 50 паунда за всеки свой ас на децата в Сирия. Така събра над 83 000 паунда. 

Традиционният му благотворителен мач в Глазгоу пък калкулира тази година 360 000 лири за благотворителност. Поради голямото му сърце и скромен начин на живот Анди Мъри е идол на Острова. Англичаните му се ядосаха само преди 4 години, когато открито подкрепи независимостта на Шотландия на референдума.

Страхотен Анди Мъри! Дарява всичко спечелено на жертвите в пожара

https://offnews.bg//tenis/strahoten-andi-mari-dariava-vsichko-specheleno-na-zhertvite-v-pozhara-658584.html

Анди Мъри ще дари всички пари, които спечели на турнира Куинс, на жертвите от пожара в Grenfell Tower. Световният номер 1 в тениса участва на трева в Лондон заедно с Григор Димитров.

Ако защити титлата си на Aegon, шотландецът ще събере за каузата £350,000. И ще добави пари от себе си, уточниха негови приятели.

Това не е първият подобен жест на Анди. През 2013 година той дари спечелените 75 000 паунда от същия турнир на болницата  ​Royal Marsden, където близкият му  Рос Хъчинс се лекуваше от рак.

Мъри е свързан и с доста благотворителни организации, също така е посланик на УНИЦЕФ. Като такъв той обяви през 2015 година, че ще дарява по 50 паунда за всеки свой ас на децата в Сирия. Така събра над 83 000 паунда. 

Традиционният му благотворителен мач в Глазгоу пък калкулира тази година 360 000 лири за благотворителност. Поради голямото му сърце и скромен начин на живот Анди Мъри е идол на Острова. Англичаните му се ядосаха само преди 4 години, когато открито подкрепи независимостта на Шотландия на референдума.

След победата на Макрон в парламента синдикатите са следващото му изпитание

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/06/20/2992314_sled_pobedata_na_makron_v_parlamenta_sindikatite_sa/?ref=rss


ренските профсъюзи загубиха много от традиционните си съюзници в Националното събрание след вчерашния втори тур на парламентарните избори, но президентът Еманюел Макрон не може да си позволи да ги пренебрегва, ако иска да изпълни успешно програмата си за реформи.

Числеността на неговото мнозинство, вече осигурено по официалните данни и надхвърляща според прогнозите 350 депутати в 577-членната долна камара, означава, че Макрон и съществуващата само от година оглавявана от...

Огнестрелните оръжия са виновни за смъртта или раняването на близо 20 деца в САЩ всеки ден, сочи доклад

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/06/20/2992377_ognestrelnite_orujiia_sa_vinovni_za_smurtta_ili/?ref=rss


Най-малко 19 деца биват убивани или ранявани всеки ден в САЩ след стрелба с огнестрелно оръжие. На най-голям риск са изложени момчетата, тийнейджърите и чернокожите. Това сочи доклад на американските Центровете за контрол и превенция на заболяванията, цитиран от БТА.

Изследването се основава на данни от смъртните актове и болнични документи за периода 2002-2014 г. Констатациите в доклада обясняват защо експертите разглеждат насилието с огнестрелни оръжия като заплаха за...

Почина американският студент държан в севернокорейски затвор

http://frognews.bg/news_136801/Pochina-amerikanskiiat-student-darjan-v-severnokoreiski-zatvor/

Почина 23-годишният американски студент Ото Уормбиър, който беше държан 17 месеца в севернокорейски затвор, съобщи CNN. Той беше върнат в САЩ на 13 юни, в състояние на кома, и беше приет за лечение в болница в Синсинати.

Нови правила за рецептурните книжки

http://www.cross.bg/knizhki-knizhkata-kasa-1546490.html

/КРОСС/ От следващия месец се въвеждат нови правила за рецептурните книжки, с които пациентите взимат лекарства от Здравната каса. Новото изискване е разпечатаните рецепти към книжката да не надвишават броя на страниците ѝ. Досега личните лекари разпечатваха листа с изписаните лекарства на компютър и ги прикрепваха в края на здравната книжка. Това, обаче затрудняваше аптекарите при отчитане, защото всички събрани рецепти се събираха накуп в книжката, а сега вече ще се лепят по страниците ѝ. Трябва да си закупи рецептурна книжка болния ,да отиде при личния лекар, да нанесе данните т.е. диагноза всичко, след което отива в здравната каса заверява книжката и от нататък тя е валидна и могат да бъдат изписване рецепти по нея. Ще въведе едни по-добър порядък при издаване на книжките, коментира Дмитрий Тюлеков - фармацевт. Промяната е записана в новия рамков договор и предвижда рецептурните книжки да не надвишават повече от 16 страници, какъвто е и техният брой в момента. Някой, ако е само с едно заболяване ще има по-дълго време, ще може да ползва книжката. Който е с повече за по-късо време, по-бързо ще се използва. Тези с повечето заболявания ще им се налага по-често да си взимат книжки, каза още Дмитрий Тюлеков - фармацевт. Има гратисен период до първи юли, след първи юли няма да се разрешава повече от 16 стр. да се заверява и с нея да се изпълняват рецептите за лечение на пациенти, допълни Даниела Петкова

Тръмп ще се срещне с Петро Порошенко в Белия дом днес

https://www.24chasa.bg/novini/article/6291084

Тръмп ще се срещне с Петро Порошенко в Белия дом днесПрезидентът на САЩ Доналд Тръмп ще се срещне днес с украинския президент Петро Порошенко, който е на посещение във Вашингтон, съобщи Белият дом, цитиран от ТАСС и БТА. Порошенко, който по програма ще се срещне с вицепрезидента Майк Пенс, ще посети заедно с него за кратко Овалния кабинет, където Тръмп ще е на работна среща със своя съветник за

Всеки втори продаден телевизор ще е с над 50-инчов екран

http://clubz.bg/55322-vseki_vtori_prodaden_televizor_shte_e_s_nad_50_inchov_ekran

50-59 инча диагонал ще размерът на над половината телевизори на пазара тази година, прогнозират анализаторите от IHS.

Екраните в този диапазон ще бъдат 51,7% от продадените през 2017 г. Доскорошният шампион - тези с размер между 40 и 49 инча - ще паднат на 35,3% от пазара.

Както при смартфоните, така и при телевизорите големите размери стават все по-популярни - смята се, че към 2020 г масови ще станат моделите с размер 60-69 инча, които сега заемат една пета от пазара.

За това спомагат падащите цени. Поради тази причина и моделите между 40-49 инча ще паднат до 29,8% към 2018 г. Ценовата разлика между тях и по-големите модели ще се стопява, и скоро основно удобството ще води купувача към малките модели.

Големите телевизори са най-популярни в Китай и Северна Америка, където и цените им са най-добри - там те достигат 36% и 30% съответно.

Липовият цвят ще бъде изкупуван на по-висока цена

http://www.cross.bg/tzvyat-lipov-kazaha-1546489.html

/КРОСС/ Между 10 и 12 лева се изкупува килограм сух липов цвят тази година, казаха от фирми изкупвачи. Между 2, 5 и 3 лева се приема не изсушената билка. Тази година цените са по- високи, спрямо предходната. Причината е, че все още е началото на кампанията по прибиране на липовия цвят. Очаква се цената на билката да падне. В Благоевград е въведена забрана както за бране на липов цвят от дърветата, така и за събирането му от улиците на града, предава БНТ. Всяка сутрин в Благоевград могат да бъдат забелязани десетки автомобили, които пристигат от други градове, за да събират падналия по улицата липов цвят. От общинската администрация казаха, че е предвидена санкция за тези, които нарушават въведената забраната. Глобите са от 100 до 2000 лева. Въпросът е, че нарушителите дори да бъдат хванати на място, никога не носят във себе си лични документи, нито пък имат пари, за да можем дори да им наложим някаква санкция на място, нали един фиш в рамките на 50 лева, коментира Диана Стефанова, главен еколог на община Благоевград. Много от хората, които събират липовия цвят в Благоевград казаха, че не се притесняват от санкциите, които могат да им бъдат наложени. От фирмите, изкупуващи билката обясниха, че събраните цветове от земята се използват само за козметични препарати. - Защо я събирате тази липа? - За парфюми, за сапуни, за някакви шампоани. - А за чай? - Не, не, не. За чай със листа го събират, то е отделно, преди това се събираше

Нападателят край джамията в Лондон е обвинен в тероризъм

http://www.cross.bg/london-napadatelyat-kraii-1546488.html

/КРОСС/ Нападателят, който блъсна минувачи край джамия в Лондон е на 47 години, баща на две деца. Семейството му е в шок от случилото се. Мъжът няма криминално минало и не е известен на полицията. Срещу него са повдигнати обвинения за "поръчителство, подготвяне или подстрекаване към тероризъм, включително опит за убийство". При атаката бяха ранени 11 души. По-късно един от пострадалите почина. Засега не е ясно дали нападателят е действал сам. Полицейски екипи са претърсили жилище в Кардиф. Предполага се, че автомобилът е бил нает в Уелс. Кметът на Лондон нареди да бъде засилено полицейското присъствие в районите с мюсюлманско население.  

Радарите за превишена скорост днес - 20 юни, във Варна и областта

http://www.moreto.net/novini.php?n=353773

Служители на пътната полиция ще следят днес - 20 юни и в нощта срещу 21 юни, за превишена скорост във Варна и областта, научи Moreto.net. Ето и пълният списък с радарите: 08:10ч.-08:50ч. Варна Южен пътен възел /вход/ 19:50ч.-21:20ч.

Почина американският студент, държан в севернокорейски затвор

https://offnews.bg//sviat/pochina-amerikanskiat-student-darzhan-v-severnokorejski-zatvor-658586.html

Американският студент Ото Уормбиър, който бе държан в затвор в Северна Корея в продължение на 17 месеца и върнат в САЩ в състояние на кома преди по-малко от седмица, е починал в болница в Синсинати, щата Охайо, съобщи семейството му в изявление, цитирано от Ройтерс.

"За нещастие ужасяващото отношение, което синът ни е получил от севернокорейците, направи така, че да не е възможен никой друг изход освен трагичният, който се случи днес", пише семейството на 22-годишния студент.

Лекари съобщиха, че младежът е бил приет с тежки мозъчни увреждания, отбелязва Франс прес.

Уормбиър беше осъден на 15 години затвор с тежък режим в Северна Корея за подривна дейност, след като през сълзи призна, че се опитал да открадне пропагандни материали, отбелязва Асошиейтед прес.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп осъди "бруталния режим" на Пхенян, след като се разбра за смъртта на студента. 

"Случиха се много ужасни неща. Но поне го върнахме у дома да е с родителите си", заяви Тръмп малко след като семейството на 22-годишния студент съобщи, че той е починал в болница. "Това е брутален режим", добави Тръмп по адрес на КНДР.

Източник: БТА

Световен ден на бежанците

https://www.actualno.com/asia/svetoven-den-na-bejancite-news_617833.html

БЧК отбелязва Световния ден на бежанците – 20 юни. Българският Червен кръст и Върховният комисариат за бежанците към ООН ще проведат медиен форум по случай Световния ден на бежанеца. Форумът ще бъде открит от българския вицепрезидент Илияна Йотова, представителя на ВКБ

Зоран Заев пристига в София

http://www.cross.bg/sofiya-zaev-borisov-1546487.html

/КРОСС/ Премиерът на Македония Зоран Заев идва на официално посещение в България. В София той ще се срещне с премиера Бойко Борисов и президента Румен Радев, предава БНТ. София е втората европейска столица след Брюксел, в която македонският лидер идва на визита. Преди дни Заев заяви, че от София, която на 1 януари 2018 г. ще поеме ротационното председателство на ЕС, очаква добро сътрудничество и подкрепа за евроатлантическата ориентация на Скопие. Вчера в интервю за македонска медия премиерът Бойко Борисов потвърди, че България подкрепя членството на Македония в Европейския съюз и НАТО. Той постави акцент върху инфраструктурните проекти в отношенията с Македония и подчерта, че има принцип - историята да бъде оставена за спорове между историците. Подробности за срещата между Заев и Борисов ВИЖТЕ ТУК!

Зоран Заев пристига в София

http://www.cross.bg/sofiya-makedoniya-zaev-1546487.html

/КРОСС/ Премиерът на Македония Зоран Заев идва на официално посещение в България. В София той ще се срещне с премиера Бойко Борисов и президента Румен Радев, предава БНТ. София е втората европейска столица след Брюксел, в която македонският лидер идва на визита. Преди дни Заев заяви, че от София, която на 1 януари 2018 г. ще поеме ротационното председателство на ЕС, очаква добро сътрудничество и подкрепа за евроатлантическата ориентация на Скопие. Вчера в интервю за македонска медия премиерът Бойко Борисов потвърди, че България подкрепя членството на Македония в Европейския съюз и НАТО. Той постави акцент върху инфраструктурните проекти в отношенията с Македония и подчерта, че има принцип - историята да бъде оставена за спорове между историците.  

Тръмп с остра критика към Северна Корея след смъртта на американски студент

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/06/20/2992375_trump_s_ostra_kritika_kum_severna_koreia_sled_smurtta/?ref=rss


Президентът на САЩ Доналд Тръмп осъди "бруталния режим" на Северна Корея, след като вчера почина американски студент, върнат в родината си в кома след прекарани 17 месеца в затвор в азиатската страна, съобщава БТА.

"Случиха се много ужасни неща. Но поне го върнахме у дома да е с родителите си", заяви Тръмп малко, след като семейството на 22-годишния студент съобщи, че той е починал в болница.

"Това е брутален режим",...

Оръжията в САЩ раняват или убиват близо 20 деца на ден

https://offnews.bg//sviat/orazhiata-v-sasht-raniavat-ili-ubivat-blizo-20-detca-na-den-658585.html

Най-малко 19 деца биват убивани или ранявани вследствие на стрелба с огнестрелно оръжие в САЩ всеки ден, като на най-голям риск са изложени момчетата, тийнейджърите и чернокожите. Това сочи доклад на американските Центровете за контрол и превенция на заболяванията, публикуван в списание "Пидиатрикс" (Педиатрия) и цитиран от Асошиейтед прес.

Докладът се основава на данни от смъртните актове и болнични документи за периода 2002-2014 г. Констатациите в изследването обясняват защо експертите разглеждат насилието с огнестрелни оръжия като заплаха за общественото здраве. Годишно към 1300 непълнолетни загиват от такива оръжия, а близо 6000 получават несмъртоносни наранявания.

Преобладаващата част от смъртните случаи са убийства или самоубийства, а въоръжените нападения са главната причина за нараняванията на деца без опасност за живота.

Според Катрин Фаулър, водещ изследовател от американските Центровете за контрол и превенция на заболяванията, настоящият доклад е "основополагащ за разбирането на проблема и разработването на солидни научни решения".

Източник: БТА

Нацистка скрита стая открита край Буенос Айрес (снимки)

http://dnes.dir.bg/news/arzhentina-natzizam-adolf-hitler-25939753

В скрита стая на къща, недалеч от Буенос Айрес, беше открита богата колекция от нацистки артефакти.

Синдикатите в МВР: Стартовата заплата е опасно близка до минималната

https://www.24chasa.bg/novini/article/6291078

Синдикатите в МВР: Стартовата заплата е опасно близка до минималната
Стартовата заплата в МВР е опасно близо до минималната работна заплата. В момента при постъпване човек взима не повече от 650 лв., които след 10 години могат да станат не повече от 800, каза пред Нова тв Илия Кузманов от Синдикалната федерация на служителите в МВР. Заради ниските възнаграждения той и колегите му ще излязат на протест пред

Акценти в пресата

http://www.cross.bg/vestnik-pishe-administratziyata-1546486.html

/КРОСС/ В заглавие на първата си страница вестник "Стандарт" пише: "Борисов матира Карпов за кирилицата. Византйската атака на бившия световен шампион по шахмат Анатолий Капров предизвика бърз ендшпил от Борисов". Премиерът отряза за среща гросмайстора, който сега е депутат. Причината - "скандално" изказване, че кирилицата е дошла от Византия. Така той отново разпали страстите у нас, след като на 24 май Владимир Путин заяви, че Русия е получила славянската писменост от македонските земи. Наложи се и директорът на Националния исторически музей проф. Божидар Димитров да вземе спешни мерки за "просвещение на чуждестранни държавни дейци". Той поръча да се снимат старинни икони от Охрид, на които пише, че Кирил и Методий са български просветители, допълва още "Стандарт". "Фирми ще се жалват на ЕК заради 97 млн. лева", пише вестник "Сега". Всекидневникът обяснява, че това ще стане заради загуби и пропуснати възможности, които са понесли в резултат от работата на държавната администрация. Фирмите са били засегнати от отменената процедура за технологична модернизация по програмата "Конкурентоспособност" 2007-2013 година. Парите по старата програма така и не са стигнали до одобрените предприятия, уточнява още вестник "Сега". "Министерството на финансите опитва да насърчи плащанията с карти в администрацията ", пише "Капитал дейли"

Димитров за Путин, Карпов и азбуката: Толкова знаят хората, толкова си говорят

http://clubz.bg/55321-dimitrov_za_putin_karpov_i_azbukata_tolkova_znaqt_horata_tolkova_si_govorqt

Божидар Димитров. Снимка БГНЕС

Директорът на националния исторически музей Божидар Димитров коментира изявлението на световния шампион по шахмат и депутат от "Единна Русия" Анатолий Карпов от вчера, че кирилицата е създадена във Византия, както и изявлението на президента на Русия Владимир Путин, от чиято партия Карпов е депутат, че славянската писменост идва от македонските земи.

"Смятам, че не са нарочни тези приказки за азбуката ни. Толкова знаят хората, толкова си говорят. Единият е шахматист, другият – политик", коментира Димитров.

Според него премиерът Бойко Борисов правилно е анулирал срещата си с Карпов заради изказването му.

"Азбуката е българска – създадена по поръчка на държавата, по заповед на цар Борис I. В науката този въпрос не е спорен. Има спорове около глаголицата, но около кирилицата няма. Известно е, че тя е на българската държава. Питайте Христо Стоичков откъде идва азбуката. Един спортист откъде да знае. Толкова знаят, толкова казват. Невежество. Не знам дали ние не политизираме излишно", каза още Димитров.

Според него обаче това напрежение не трябва да влияе на честването на 140 години от Освобождението на България догодина. Димитров смята, че Путин трябва да бъде поканен на тези тържества, но не трябва да е техен патрон. Той предложи да бъдат поканени и всички президенти на държави, които преди 140 години са били част от Русия и също са воювали за Освобождението на България.

По повод отношенията ни с Македония Димитров заяви, че в Скопие трябва да се откажат от кражбите на българска история. Според него претенциите на Гърция към името Македония са основателни.

Джон Брус от De Molen: Като пиеш занаятчийска бира, показваш уважение към себе си

http://www.dnevnik.bg/intervju/2017/06/20/2992253_djon_brus_ot_de_molen_kato_piesh_zanaiatchiiska_bira/?ref=rss


Джон Брус е един от двамата собственици на холандската пивоварна за крафт бира De Molen. Създадена през 2004 година, в мелница от 1697 година в градчето Бодегравен, тя възражда традицията в страната на занаятчийско производство на бира, която с навлизането на "Хайнекен" и "Амстел", е почти напълно ликвидирана. Титани и легенди, така са определяни създателите на De Molen от техните колеги от цял свят.

На последните годишни награди на Ratebeer.com преди...

Тео Ушев: Чалгата нахлу в попмузиката, медиите и училищата

http://frognews.bg/news_136800/Teo-Ushev-CHalgata-nahlu-v-popmuzikata-mediite-i-uchilishtata/

Очевидно, чалгата се е пренесла в българската попмузика, националните медии, училищата, детските градини, алармира талантливият българин Тео Ушев, който беше номиниран за ”Оскар” за филма си ”Сляпата Вайша”.

Тео Ушев: Чалгата се е пренесла в попмузиката и националните медии

http://frognews.bg/news_136800/Teo-Ushev-CHalgata-se-e-prenesla-v-popmuzikata-i-natsionalnite-medii/

Очевидно, чалгата се е пренесла в българската попмузика, националните медии, училищата, детските градини, алармира талантливият българин Тео Ушев, който беше номиниран за ”Оскар” за филма си ”Сляпата Вайша”.

Софийската градска галерия представя номинираните за наградата "БАЗА"

http://www.dnevnik.bg/kultura/2017/06/20/2992242_sofiiskata_gradska_galeriia_predstavia_nominiranite_za/?ref=rss


За девети път Софийската градска художествена галерия ще представи изложба на художниците, номинирани за наградата за съвременно изкуство "БАЗА". Тя ще бъде открита от 18 ч. днес, 20 юни, когато ще бъде обявен и тазгодишният й носител.

Александър Александров, Леда Ванева, Мартина Вачева, Станимир Генов, Георги Томов Георгиев, Мартин Пенев и Вълко Чобанов са претендентите за отличието през 2017 г. "БАЗА" се връчва ежегодно на млади художници до 35...

Св. Наум Преславско-Охридски

http://www.cross.bg/godina-naym-negovata-1546485.html

/КРОСС/ Преп. Наум Охридски бил най-младият от учениците на светите братя Кирил и Методий, в гр. Девол, Македония, наставлявал в Христовата вяра, там се подвизавал и починал в 910 година. Мощите му са източник на изцерения. Преп. Наум Охридски умрял на 23 декември 910 година, когато се и празнува неговата памет. Но навярно поради това, че тогава е зимно време, а при това и Коледен пост, още от дълбока древност Охридската архиепископия, закрита като самостоятелна през 1767 година, установила 20 юни като ден за по-тържествено чествуване на неговата памет. По Пространен православен месецослов, изд. Тавор и Жития на светиите, Синодално издателство 1991 година  

"Рейндж Роувър Велар" е предпремиерно в България

http://www.dnevnik.bg/skorost/2017/06/20/2992053_reindj_rouvur_velar_e_predpremierno_v_bulgariia/?ref=rss


Най-новият член в семейството на "Рейндж Роувър" - "Велар" е предпремиерно в България, съобщиха от вносителя на марката "Мото-Пфое". Автомобилът ще бъде изложен в "Мото-Пфое Люлин" в София до сряда, включително. Следва обиколка по част от представителствата на фирмата в страната.

Във Варна всъдеходът може да се види на 24 юни, а в Бургас на 26 юн Турнето на "Велар" продължава с Пловдив, където колата ще е на 29 и 30 юни....

Родени на днешната дата

http://www.cross.bg/rodeni-na-dneshnata-data-1546484.html

/КРОСС/ Георги и Стефан Милушеви (баща и син), собственици на търговска верига "Зора", стават съответно на 80 и 58 г. Иван Миховски, депутат от ГЕРБ в 44 НС, 37 г. Меглена Караламбова, актриса. Пепа Петрова, журналистка.  

Компанията "Спейс екс" отлага изстрелването на български спътник

https://www.24chasa.bg/novini/article/6291059

Компанията "Спейс екс" отлага изстрелването на български спътникКомпанията "Спейс Екс" отлага поне до петък 23 юни изстрелването на първия български геостационарен спътник BulgariaSat-1, което бе първоначално планирано за вчера, съобщи SpaceFlights.NEWS, цитиран от БТА. Официалната причина за забавянето е проблем с пневматичен клапан на ракетата "Фалкон 9". Първата възможна дата за изстрелването на българския

В сутрешните блокове

http://www.cross.bg/tema-kirilitzata-gost-1546483.html

/КРОСС/ БНТ, „Денят започва"Тема: Терор и контратерор в Лондон. И още: след Брюксел, македонският премиер Зоран Заев идва и в България - ще се затоплят ли отношенията София-Скопие? Коментар на Любомир Кючуков и Йордан Божилов Тема: Казусът с кирилицата - непремерени изказвания. Гост - директорът на Националния исторически музей проф. Божидар Димитров Тема: Нова порция снимки шокира социалните мрежи - тийнеджъри се снимат на косъм от смъртта. Какво ги провокира? Тема: Психиатърът д-р Цветеслава Гълъбова - защо здравната система изхвърля психично болните? Тема: УЕФА извади ЦСКА от Лига Европа! Валентин Михов за разбитите „червени сърца" БТВ, "Тази сутрин" Тема: Възможно ли е адвокат да загуби правата си след системни нарушения? Гост - председателят на Висшия адвокатски съвет Ралица Негенцова Тема: Ще гласуваме ли отново на референдум за мажоритарните избори? Дискусия с Кънчо Стойчев и професор Михаил Константинов Тема: Възможно ли е да бъде спрян алкохолният туризъм и ще затворят ли шумните заведения на морето? Гост - вицепремиерът Валери Симеонов Тема: Как родители и институции се борят срещу модата сред тийнейджърите - опасно селфи? Тема: Скандал след изявление по bTV на Aнатолий Kарпов. Защо в Русия са убедени, че кирилицата е дошла от Византия? Нова телевизия, „Здравей, България"Тема: Идва ли краят на опашките по институциите?"

Времето днес: Слънчево, на места с валежи

https://offnews.bg//obshtestvo/vremeto-dnes-slanchevo-na-mesta-s-valezhi-658583.html

Днес преди обяд над по-голямата част от страната ще е предимно слънчево. След обяд ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места, главно в Южна и Източна България, ще има краткотрайни валежи от дъжд, придружени с гръмотевици - това е прогнозата за днес на НИМХ към БАН.

Ще духа слаб до умерен северозападен вятър. Максималните температури ще са между 27° и 32°, в София - около 27°.

По Черноморието преди обяд ще е предимно слънчево. Около и след обяд ще има временни увеличения на облачността, с краткотрайни превалявания и гръмотевици. Ще духа до умерен вятър от северозапад. Максималните температури ще са 25-27°. Температурата на морската вода е 19-22°. Вълнението на морето ще е около 2 бала.

Над планините преди обяд ще е предимно слънчево. Около и след обяд ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и ще има краткотрайни валежи от дъжд, с гръмотевици. Ще духа до умерен северен вятър. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 17°, на 2000 метра – около 10°.


Предстоящи събития днес

http://www.cross.bg/chasa-sofiyaot-provede-1546482.html

/КРОСС/ *** София.От 15.00 часа на „Дондуков" 2 държавният глава Румен Радев ще се срещне с министър-председателя на Република Македония Зоран Заев, който ще бъде на посещение в България. ***София.От 09.00 часа в клуб „Перото" - НДК ще се проведе форум „Когато обществото срещна бежанците", организиран от Върховния комисариат на бежанците към ООН и България червен кръст. ***София.В Министерски съвет премиерът Бойко Борисов ще се срещне с министър-председателя на Република Македония Зоран Заев, който е на официално посещение в България. ***София.От 09.00 часа 15 състав на Специализирания наказателен съд ще гледа делото срещу Георги Ст., Огнян П., Георги Ст. и Ивайло Т., обвинени в образуване и ръководене на организирана престъпна група. ***София.От 09.30 часа, в заседателната зала в сградата на Висшия съдебен съвет (ул. „Екзарх Йосиф" 12), Съдийската колегия на Съвета ще проведе редовното си заседание. ***София.От 09.30 часа 2 състав на Специализирания наказателен съд ще гледа делото срещу Недко Р., Славчо Здр., Божидар Б., Александър Б., Произнасяне по реда на чл.306 от НПК. ***София.От 9.30 часа 26 състав на Софийския градския съд ще гледа делото срещу Емилия К. (чл. 115-118 НК). ***София.От 9.30 часа 26 състав на Софийския градския съд ще гледа делото срещу Валентин Д., Лина А. и Мая С. (длъжностно присвояване в особено големи размери). ***София.От 9

Часовникът удари "Брекзит"

http://www.klassa.bg/News/Read/article/280366_%D0%A7%D0%B0%D1%81%D0%BE%D0%B2%D0%BD%D0%B8%D0%BA%D1%8A%D1%82+%D1%83%D0%B4%D0%B0%D1%80%D0%B8+%22%D0%91%D1%80%D0%B5%D0%BA%D0%B7%D0%B8%D1%82%22

 Часовникът тиктака и ни приближава към "Брекзит". Случващото се е бъркотия, но това не е бъркотията на ЕС. Това заяви неотдавна заместник-председателят на Европейския парламент Мейрийд Макгинес. Вчера с първата среща между преговорните екипи на двете страни Великобритания и ЕС официално поставиха началото на дългоочакваните преговори за края на 44-годишния си брак.

Важно е да се отбележи, че "Брекзит" не е само това, което искат британците, а и това, което е възможно, т.е. каквото позволи и ЕС в лицето на останалите 27 страни членки. Две години имат британците и ЕС, за да финализират преговорите. 
От самото начало беше ясно, че преговорите ще бъдат трудни, че разводът ще е тежък и мъчителен и за двете страни, но вотът на британците съвсем обърка нещата и утежни положението на Мей.

Хаос в Уестминстър и тежки времена за Мей

За прострелялата се сама в крака със свикването на предсрочните парламентарни избори Тереза Мей предстоят тежки времена. С хазартния си ход тя не само навреди на собствената си партия, принудена днес да разчита на подкрепата на юнионистите, за да си осигури до известна степен работещо мнозинство, но определено отслаби позициите си в преговорите с Брюксел.
От своя страна европейските лидери се опасяват, че правителството на Мей е твърде нестабилно, за да договаря изпълними условия, което означава, че преговорите може да завършат с "тежък "Брекзит", т.е. без никаква сделка. Страните от ЕС се притесняват, че на практика през следващите месеци британското правителство ще е съсредоточено върху запазването на своето съществуване, защото без благоволението на Демократичната юнионистка партия ръцете на Мей са вързани.
Кабинетът на Мей е пред заплахата да се разцепи по отношение на подхода за "Брекзит" - дали да предприеме по-мек подход, основан на "работните места на първо място", или да преследва твърдата стратегия на министър-председателя за миграцията, която е една от причините за този изборен резултат на консерваторите и те не успяха да спечелят убедително мнозинство. Силен е натискът върху Тереза Мей от министри от кабинета й, които заплашват да го напуснат, ако тя се осмели да смекчи позицията си за "Брекзит".
Положението на Мей е усложнено още повече от кръстосания огън, на който е подложена, заради разминаванията в позициите на самите управляващи консерватори, на юнионистите, на опозицията в лицето на лейбъристите.

Твърд или мек "Брекзит"

Поддръжниците на твърдия "Брекзит" искат Великобритания не само да напусне ЕС, но и да излезе от единния пазар и от митническия съюз. Но същевременно те настояват да се договори безмитен достъп до единния пазар, без да е необходимо участие в общия бюджет на ЕС, без да се спазват решенията на Съда на ЕС и без да се позволява на европейците свободно да живеят и работят във Великобритания.
Поддръжниците на мекия "Брекзит" предпочитат да запазят по-близки отношения с ЕС. Те искат да останат в единния пазар и/или в митническия съюз, подобно на Норвегия и Швейцария.
И отново Мей трябва да постигне компромис - тя ще трябва да се изправи срещу Камарата на общините, където няма мнозинство за твърд "Брекзит", и срещу Камарата на лордовете, които още преди изборите се противопоставяха на нейната категорична позиция за намаляване на миграцията.
Безспорно най-важният въпрос при "Брекзит", и то пряко свързан с миграцията, са работните места и правата на европейските граждани във Великобритания и на британските в другите страни членки. Бившият лидер на консервативната партия Уилям Хаг сподели идеята да бъдат въведени "разрешителни за работа за служителите от ЕС, като те ще бъдат давани на всеки, който получи работа в Обединеното кралство... Но европейците няма да имат никаква подкрепа от държавата, ако нямат работа, и същите права ще важат за британските граждани в ЕС."
Останалите 27 страни членки ще настояват всички техни граждани, независимо дали работят или не, да запазят правото си на постоянно пребиваване, ако живеят във Великобритания към датата на влизане в сила на "Брекзит".
Сред основните точки е изискването ЕС да договори условията по организираното излизане на Великобритания, като първо определи как гражданите на Великобритания и ЕС, фирмите и други юридически лица ще бъдат засегнати и как Великобритания ще се отдели от ЕС. ЕС ще обсъжда бъдещите си отношения с Лондон "само в светлината на постигнатия напредък" по тези въпроси, се казва в европейската стратегия за преговорите. Бъдещото местонахождение на агенции и други институции на ЕС, които сега са във Великобритания, ще бъде определено от 27-те страни членки.
Освен това различни работни групи в рамките на преговорите ще обсъждат и друг сложен въпрос, по който двете страни срещат големи разминавания - финансовите задължения на Лондон към деня на напускане на съюза. Сред основните въпроси стои и въпросът за запазването на отворени граници между Ирландия и Северна Ирландия. 
Никое бъдещо споразумение между ЕС и Великобритания не може да важи за Гибралтар без съгласието на Испания.

Лейбъристите готови да преговарят за най-добрата сделка

Правителството на торите не е в позиция да договори добра сделка за Великобритания. Това заявява лидерът на лейбъристите, които постигнаха впечатляващ резултат на изборите, Джеръми Корбин в статия за "Мирър". Тереза Мей не спечели мандат за безразсъдното си "никаква сделка е по-добра от лоша сделка". Сега трябва да смени тактиката си и да започне преговорите с нов тон и посока. Премиерът сега трябва да приеме, че не съществува такова нещо като "без сделка", отбелязва Корбин.
Лейбъристите създадоха стратегия за "Брекзит" и са готови да договорят най-добрата за Великобритания сделка. Ако Тереза Мей не може да получи подкрепата на парламента, ние сме готови да поемем тази отговорност, категоричен е Корбин.
По думите му въпросът днес е какъв "Брекзит" ще имаме и дали той ще бъде в полза на цялата страна или само на привилегированото малцинство. "Вместо да вселяваме фалшиви страхове, ще изработим план за "Брекзит", основан на общите интереси", твърди лидерът на лейбъристите. Те ще поемат категоричен ангажимент към европейските граждани, които живеят и работят във Великобритания, че съществуващите им в момента права ще бъдат защитени и след "Брекзит". "Ясно е от личните ми дискусии с европейски лидери, че това ще бъде най-добрият начин да се гарантират правата на британските граждани в другите страни членки", отбелязва Джеръми Корбин.
Лейбъристите ще договарят такова споразумение, което поставя на първо място работните места и стандартите за живот, защитава правата на работещите и опазването на околната среда. "Напускането на ЕС означава, че Великобритания ще има различна връзка с единния пазар. Но работните места и икономиката ще бъдат наш приоритет и във финалното споразумение за "Брекзит" трябва да бъдат запазени ползите от единния пазар на ЕС и митническия съюз, категоричен е лидерът на лейбъристите.
На практика днес имаме един слаб лидер и нестабилно правителство, което ще решава съдбата на британците. Тереза Мей стана главен герой в собствения си кошмар и от категоричната позиция, с която се биеше в гърдите, че ще се изправи пред Брюксел, днес няма и помен. Но хората са казали - каквото сам си направиш, никой друг не може... Хаос в парламента и протести пред него - на този фон започнаха дългоочакваните преговори за "Брекзит". Нищо чудно да се наложи британците за четвърти път за малко повече от две години да отидат отново до урните. А и "Брекзит" може и да не се състои...

Сигнали

Германският външен министър Зигмар Габриел даде сигнали, че Великобритания може да си осигури "мек "Брекзит", който да я запази в единния пазар, след като официално напусне Евросъюза. Габриел намекна, че може да бъде постигнато споразумение за юрисдикцията на Съда на ЕС, което едновременно да позволи на Тереза Мей да изпълни обещанието си да прекрати неговата юрисдикция, но и да удовлетвори желанията на ЕС. Оставането в единния пазар обаче ще означава на първо място и спазване на свободата на движение на хора.
Ролята на съда се възприема от Европа като един от най-трудните аспекти на преговорите. Брюксел иска той да остане с надзорна роля при каквото и да е споразумение за "Брекзит", като гарант на правата на гражданите на ЕС и с участие в разрешаването на бъдещи търговски спорове. Габриел предлага създаването на "съвместен съд, който да включва персонал от европейци и британци", който принципно да следва решенията на Съда на ЕС.
"Тези, които създадоха този хаос (визирайки трудната ситуация след изборите - б.а.), отдавна трябваше да са си тръгнали", отбеляза германският първи дипломат. Също като френския президент Еманюел Макрон обаче и Зигмар Габриел заяви, че остава "отворена вратата" за британците, ако искат да променят своите намерения за "Брекзит".

 

 

Петър Жеков: Пената не знае и български, а само шопски

https://offnews.bg//futbol/petar-zhekov-penata-ne-znae-i-balgarski-a-samo-shopski-658582.html

Легендата на ЦСКА Петър Жеков не пропусне да захапе Димитър Пенев покрай проваления жребий на ЦСКА-София в Лига Европа. Легендарният голмайстор на "червените" сподели пред "Меридиан Мач", че не е бил изненадан от случилото се.

Жеката се надява, че все пак догодина ЦСКА-София ще играе в Европа. Той коментира и присъствието на Димитър Пенев на жребия в Нион.

"Сигурно не са могли да му върнат билета. Говори се, че бил късметлия, ама е късметлия в други работи и живее на стара слава.

Какъв бронзов медалист е? Откога на четвъртия дават бронз? Сигурно американците са имали много бронз и решиха през 1994-а да дадат и на нашите. Не знам какво щеше да прави на жребия без езици. Пената и български не знае. Говори само шопски", коментира Жеков.

Голмайстор номер 1 в историята на футбола ни отдавна се заяжда с бившия си съотборник и комшия на столичната улица "Чехов". Жаеата мина в лагера на Гриша Ганчев за една нощ, след като беше сред инициаторите за създаване на нов ЦСКА. Той обаче получи неустойка от 12 000 лева и се включи, макар и повече символично, в проекта ЦСКА-София. 

Община Добричка се готви за празника си и събора в Дебрене

//dariknews.bg/regioni/dobrich/obshtina-dobrichka-se-gotvi-za-praznika-si-i-sybora-v-debrene-2031597

В Община Добричка се готвят за 49-ия събор „Песни и танци от слънчева Добруджа“, който ще се състои на 24 юни. Записали са се 2 191 участници от 8 области -Ямбол, Шумен, Русе, Бургас, Търговище, Варна, Силистра и Добрич. Сред тях са 84 певчески групи, 14 танцови съ

Граждани против кариера за строителни материали в Белоградчишко

//dariknews.bg/regioni/vraca/grazhdani-protiv-kariera-za-stroitelni-materiali-v-belogradchishko-2031599

Подписка против одобрено от предишното правителството разрешение за проучване на възможността за добив на строителни материали от площта „Диаклас”, която се намира в землищата на белоградчишките села Праужда и Чифлик, започнаха от общинската структура на НФСБ и местните жители.  Разрешението, което

Варненските митничари с нов удар срещу фалшивите детски стоки (СНИМКИ)

//dariknews.bg/regioni/varna/varnenskite-mitnichari-s-nov-udar-sreshtu-falshivite-detski-stoki-snimki-2031601

Над 10 000 играчки задържа митническа мобилна група при проверка на контейнер, пристигащ от Китай на Пристанище Варна Запад. Открити са фигурки, пистолети, колички и конструктори, носещи логата и търговските наименования на Batman, Minions, Cars и Lego, съобщиха от Агенция "Митници".
[img

Димитър Делчев призова: ГЕРБ да спре политизирането на администрацията

//dariknews.bg/regioni/blagoevgrad/dimityr-delchev-prizova-gerb-da-spre-politiziraneto-na-administraciiata-2031600

ГЕРБ трябва да спре политизирането на администрацията на държавно и местно ниво. Партизанщината при държавни и общински постове е довела до там, че ниският капацитет на администрацията не помага на гражданите и отблъсква и малкото инвеститори, каза на брифинг в Благоевград Димитър Делчев, заместник

Ден на отворени врати за бъдещи родители в областната болница

//dariknews.bg/regioni/veliko-tyrnovo/den-na-otvoreni-vrati-za-bydeshti-roditeli-v-oblastnata-bolnica-2030263

МОБАЛ „Д-р Ст. Черкезов” АД организира Ден на отворени врати за бъдещи родители в Отделението по акушерство и гинекология и Неонатологичното отделение от 12:00 ч. до 13:00 ч.

Желаещите да се запознаят на място с условията в двете отделение, на най-голямото болнично з

Три автомобила се блъснаха, пострада велосипедистка и пътник

//dariknews.bg/regioni/sliven/tri-avtomobila-se-blysnaha-postrada-velosipedistka-i-pytnik-2031602

66-годишна велосипедистка от село Мечкарево  е пострадала при катастрофа между три автомобила, съобщиха от полицията в Сливен. Инцидентът е станал на 19 юни в 13 часа на кръстовището на изхода от кв. кв. “Речица”.

Ударили са се лек автомобил “Мерцедес”, управляван от 26-годишен водач

Спортни стоки менте спипани в "Златни пясъци"

//dariknews.bg/regioni/varna/sportni-stoki-mente-spipani-v-zlatni-piasyci-2031603

Значително количество спортни стоки менте са засечени да се продават в курорта „Златни пясъци”. Районната прокуратура във Варна ръководи досъдебно производство срещу виновно лице, което без съгласието на притежателя на изключителното право, използвало имитации на световни търговски марки, съобщиха

Почина студентът Ото Уормбиър, върнат от Пхенян в САЩ в кома

//dariknews.bg/novini/sviat/pochina-studentyt-oto-uormbiyr-vyrnat-ot-phenian-v-sasht-v-koma-2031598

Американският студент Ото Уормбиър, който бе държан в затвор в Северна Корея в продължение на 17 месеца и върнат в САЩ в състояние на кома преди по-малко от седмица, е починал в болница в Синсинати, щата Охайо, съобщи семейството му в изявление, ци

Православен календар за 20 юни, вижте кой има имен ден

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6290801

Православен календар за 20 юни, вижте кой има имен денПреп. Наум Охридски. Св. свщмчк Методий, еп. Патарски. Св. Калист, патр. Константинополски Преп. Наум е ученик на светите братя Кирил и Методий. Ръкоположен е в Рим. През 893 г. е изпратен в Охрид, където разгръща своята просветителска дейност и съгражда манастир на Охридското езеро. Празнуват: Наум, Бисер,

Най-важното от Варна във вчерашния 19 юни

http://www.moreto.net/novini.php?n=353774

10 млн. лева ще покрият нуждите от ел. енергия на Община Варна за 2 години Сумата от 10 млн. лева без ДДС възнамерява да плати Община Варна за покриване на нуждите си от 55 млн. квт. ч. за 24 месеца. Това става ясно от обявената обществена поръчка, научи Moreto.

Берлин се противопостави остро на новите антируски санкции

http://www.klassa.bg/News/Read/article/280365_%D0%91%D0%B5%D1%80%D0%BB%D0%B8%D0%BD+%D1%81%D0%B5+%D0%BF%D1%80%D0%BE%D1%82%D0%B8%D0%B2%D0%BE%D0%BF%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%B2%D0%B8+%D0%BE%D1%81%D1%82%D1%80%D0%BE+%D0%BD%D0%B0+%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1%82

 В случай, че Тръмп не успее да наложи своята гледна точка в Конгреса, не е изключено да наблюдаваме рязко затопляне на руско-германските отношения

 
Министърът на външните работи на Германия Зигмар Габриел и канцлерът на Австрия Кристиан Керн направиха безпрецедентен демарш по адрес на своя ключов съюзник – Съединените американски щати. На сайта на външното министерство на федералната република беше публикувано съвместно изявление на първия дипломат на Берлин и лидера на Виена, в което двамата особено остро критикуват законопроекта за въвеждане на нови санкции срещу Руската Федерация, гласуван почти единодушно в Сената на САЩ.
 
Канцлерът Ангела Меркел, която е сред най-силните гласове в подкрепа на антируските санкции, днес е на точно противоположната позиция. И докато наблюдателите на събитията се опитват да подредят сложната картина на този рязък обрат, добре е да си припомнят старата максима на английския лорд Палмерстън, според когото няма вечни приятели, а има само вечни интереси. Новите антируски санкции на САЩ не са насочени само срещу Русия, но и против Германия и целят да блокират стратегическите енергийни проекти между двете страни. Газопроводът „Северен поток-2” е в съвместните планове на германци и руснаци, но Вашингтон не може да си позволи стратегическо сближаване между Европа и Русия – сценарий, който се разглежда от стратезите във Вашингтон като реална геополитическа заплаха за доминацията на трансатлантическия режим на Съединените щати.
 
САЩ са последователни в опитите си да попречат на руските енергийни проекти още с натиска за спиране на „Южен поток”. Наскоро бившият вицепрезидент Джо Байдън определи газопровода като „лоша сделка” за Европа. Още през юли миналата година група американски сенатори изпратиха писмо до шефа на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, в което препоръчаха проектът да бъде преразгледан. Според тях „Северен поток-2” представлява „крачка назад в плановете за диверсификация на европейските източници на енергия, доставчици и маршрути”.
 
Съединените щати имат три основателни причини да се противопоставят на проекта. На първо място е желанието да се „разчисти” конкуренцията на Русия и по този начин да се освободи европейския пазар за американския шистов газ. Освен това, провалянето на „Северен поток-2” ще е от голяма полза за Украйна, съюзник на Вашингтон, който беше подлъган и изоставен след Майдана от 2014 г. Ако руско-германския газопровод бъде построен, то Киев ще загуби милиарди долари от транзитни такси и ще деградира като никому ненужна периферия. Не на последно място, с блокирането на „Северен поток-2”САЩ се надяват да отслабят сериозните икономически връзки между Русия и Европа, което е първостепенна стратегическа задача.
 
Подкрепеният на първо четене американски законопроект декларира желанието да „помогне на съюзниците и партньорите” да намалят своята зависимост от руските енергоносители. В предложението за нови санкции се изтъква, че Русия използва природния газ като „оръжие за принуда, сплашване и влияние над други страни”. Сред предвидените мерки са забрана на износа или реекспорта (пряк или косвен) на товари, услуги или технологии, предназначени за проучването или добив на „синьо гориво” в дълбоководни находища, в арктическия шелф и в шистови проекти. Американската инициатива е добре премислена. Ако предложението влезе в сила, то ще засегне не толкова настоящия внос на газ от Русия към Европа, колкото планираните руско-германски проекти от Ямало-Ненецки автономен окръг в Арктика. Под ударите на американските санкции ще попаднат крупни германски индустриални предприятия като BASF, който разработва две находища в Ямал, както и австрийската енергийна компания OMV, която е на път да финализира сделка за придобиване на дял в тези ценни газови полета. Природният газ от Ямало-Ненецки автономен окръг се транспортира за европейския пазар по газопровода „Северен поток” и по планираната за изграждане втора линия на „Северен поток-2”.
 
По всичко личи, че лидерът на Европейския съюз, Германия, не е склонен да жертва интересите си заради плановете на Вашингтон. Още миналата седмица стана ясно, че Берлин работи усилено по задвижването на проекта. След жалби на няколко държави – членки на ЕС, срещу „Северен поток-2”, поради съмненията за несъответствие с европейското либерализационно законодателство, Европейската комисия получи мандат от Съвета да преговаря с Руската Федерация за даване на „специфичен режим” на проекта. Партньорите в съвместната енергийна инициатива не са случайни компании. Там са крупни европейски корпорации като австрийската OMV, френската Engie, англо-холандскатаShell и германската BASF, а според различни източници до анонсирането на новите санкции, те са вложили вече над 1 млрд. евро в проекта. На практика газопроводът може вече да влезе в етап на техническо изпълнение, а фактът, че той преминава през акваторията на Балтийско море, извън територията на ЕС, го изключва от правилата на Третия европейски либерализационен пакет. Единственият начин САЩ да се противопостави на инфраструктурната инициатива беше намерен в новите антируски санкции, разглеждани в Конгреса.
 
Изявлението на външния министър на Германия и канцлера на Австрия идва да покаже, че двете страни са твърдо решени да достигнат до края в реализацията на „Северен поток-2”. В съвместния демарш срещу новите санкции Зигмар Габриел и Кристиан Керн обвиняват американските законодатели в лобиране за интересите на собствения (енергиен) бизнес, в опит за отстраняване на руските доставчици от европейския газов пазар и в оказване на неприемлив натиск над европейски компании, участващи в реализацията на проекта „Северен поток-2”.
 
Ходът на Берлин и Виена може да се окаже повратен за цялата европейска политика. За първи път толкова високопоставени европейски представители критикуват остро американската политика по отношение на Русия. Германия е склонна да влезе в конфликт със своя главен съюзник САЩ, но да защити позицията си. Освен това ходът на водещата страна в ЕС е повратен и поради още една причина. Той представлява косвена намеса във вътрешнополитическите борби в САЩ и поддръжка за администрацията на Доналд Тръмп, която е противник на новите санкции. Доказателство за това е заключителната част на съвместното изявление, в което Габриел и Керн изразяват подкрепата си за „усилията на Държавния департамент за изменение на този законопроект”.
 
„Не можем да приемем заплахата от незаконни и екстериториални санкции срещу европейските компании”, заявяват двамата. Германия дипломатично намеква, че е пред разрив със САЩ и може да спре да поддържа американската политика в Украйна. Двамата европейски политици предупреждават, че опасността от нови санкции на Вашингтон срещу Москва рискува да „намали ефективността” на съвместните усилия на Запада по урегулиране на кризата в Украйна.
 
Отношенията между евроатлантическите съюзници навлизат в непознати води. В случай, че администрацията на президента Доналд Тръмп не успее да наложи своята гледна точка в Конгреса, не е изключено да наблюдаваме рязко затопляне на руско-германските отношения. Сложните игри в триъгълника Вашингтон-Белин-Москва продължават, а фигурите се пренареждат.
 

Мистериозна смърт на студент, върнат от КНДР в САЩ

https://www.vesti.bg/sviat/misteriozna-smyrt-na-student-vyrnat-ot-kndr-v-sasht-6070519

Уормбиър беше обвинен в опит за „подкопаване на единството на корейския народ”

Съоснователят на Apple Стив Возняк разкрива формулата си за щастлив живот и разказва за приятелството си със Стив Джобс

http://www.klassa.bg/News/Read/article/280364_%D0%A1%D1%8A%D0%BE%D1%81%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B0%D1%82%D0%B5%D0%BB%D1%8F%D1%82+%D0%BD%D0%B0+Apple+%D0%A1%D1%82%D0%B8%D0%B2+%D0%92%D0%BE%D0%B7%D0%BD%D1%8F%D0%BA+%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%BA%D1%80%D0%B8%D0%B2%D0%B0+

 Съоснователят на Apple Стив Возняк има проста формула за щастлив живот и тя изобщо не включва парите. Оказва се, че предприемачът я използва много преди да участва в създаването на технологичната компания. „Усмивките минус намръщванията беше оригиналната ми формула, когато бях около 20-годишен", споделя Возняк пред CNBC. Частта с усмивките в уравнението означава да се занимавате с неща, които ви правят щастливи, следвайки неща, които ви носят щастие и да имате много забавления в живота. „Създавайте шеги и хумор навсякъде, където отивате. Номерата и лудориите са създадени, за да се шегуваме", препоръчва Возняк. „Това ви държи щастливи", отбелязва той. Возняк разказва, че още като гимназисти двамата със Стив Джобс (бъдещите основатели на Apple) много обичали да правят номера, а първото им съвместно начинание било именно такова. Двамата приготвили огромно платно със специална рисунка и надпис, като поздрав за завършващия випуск в гимназията, където учели. Навили го на руло и го закрепили за покрива на училищната сграда. Платното било закачено на стратегическо място, към което били насочени погледите на всички родители, присъстващи на церемонията по дипломирането. Замисълът бил по време на официалната част двамата да прережат връзките, платното да се развие и спусне по фасадата на сградата и всички да видят поздрава. А той гласял: „Най-добри пожелания, Випуск ‘72!", придружено с ръка, показваща среден пръст. Именно това начинание подпечатало приятелството между двамата бъдещи технологични предприемачи и съдружници.

 
Няколко години по-късно, двамата създали т.нар. „сини кутии" - устройства, позволяващи на хората да водят безплатни разговори по телефона на големи разстояния. Возняк се обадил във Ватикана, представяйки се за държавния секретар на САЩ Хенри Кисинджър, който се обажда от името на тогавашния президент Ричард Никсън. Но и другата част от формулата е също толкова важна: избягвайте да се мръщите. „Не се притеснявайте, когато нещата не се развиват във ваша полза. Просто помислете как да бъдете по-градивни и да подходите по-творчески", препоръчва предприемачът. Този съвет е в пълен унисон с теорията за психологическата издръжливост на организационния психолог Адам Грант. „Не мисля, че има по-ключово умение за успеха", посочва Грант пред CNBC. „Разглеждам издръжливостта като скоростта и силата на реакцията към несгодите. Когато срещнете трудност, изпитание, предизвикателство, колко бързо и ефективно сте в състояние да мобилизирате сили и да преодолеете това предизвикателство или упорито да се борите с него?", обяснява психологът. Возняк твърди, че е особено добър в това. „Не си губете времето да обвинявате хората или да бъдете негативно настроени, защото тези чувства унищожават психиката ви", съветва той. Източник: webcafe.bg
 
 

Изслушват Мария Габриел в Европейския парламент

http://frognews.bg/news_136799/Izslushvat-Mariia-Gabriel-v-Evropeiskiia-parlament/

Днес българската кандидатка за еврокомисар Мария Габриел ще бъде изслушана в Европейския парламент между 16.00 и 19.00 ч. българско време.Мария Габриел ще яви пред няколко парламентарни комисии, които ще оценят способността й да заема тази позиция.

Дъждовно с гръмотевици следобед, максималните температури ще са до 32°

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6291055

Дъждовно с гръмотевици следобед, максималните температури ще са до 32°Днес преди обяд над по-голямата част от страната ще е предимно слънчево. След обяд ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места, главно в Южна и Източна България, ще има краткотрайни валежи от дъжд, придружени с гръмотевици. Това съобщиха за "Фокус" от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към Българската

Министър Нанков ще бъде на работно посещение в Брюксел

https://www.actualno.com/society/ministyr-nankov-shte-byde-na-rabotno-poseshtenie-v-bruksel-news_617832.html

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков ще бъде на работно посещение в Брюксел, Кралство Белгия, на 20 и 21 юни. В рамките на визитата министър Нанков ще разговоря с комисарите по регионална политика Корина Крецу и по околна среда, морско дело и рибарство Кармену Вела, както и с генералния директор на дирекция „Регионална и градска политика“ към ЕК Марк Льометр, съобщиха от МРРБ.

Три красиви имена черпят днес заради необичайното дело на един от учениците на Светите братя Кирил и Методий

http://www.klassa.bg/News/Read/article/280363_%D0%A2%D1%80%D0%B8+%D0%BA%D1%80%D0%B0%D1%81%D0%B8%D0%B2%D0%B8+%D0%B8%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D0%B0+%D1%87%D0%B5%D1%80%D0%BF%D1%8F%D1%82+%D0%B4%D0%BD%D0%B5%D1%81+%D0%B7%D0%B0%D1%80%D0%B0%D0%B4%D0%B8+%D0%BD%D0%B5%D0%B

 Днес Православната църква чества Преп. Наум Охридски - ученик на св. Братя Кирил и Методий, спътник, сътрудник и състрадалец на св. Климент Охридски. Наум оставил всичко, което по знатност и потекло му принадлежало, за да последва Кирил и Методий в Великоморавия. След смъртта на Методий той заедно с Климент и Ангеларий дошъл в България и е един от най-видните книжовници в царството на Симеон Велики. Първоначално е в столицата Плиска, а по-късно в Охрид създал плеяда свои ученици, дава своя дял за онова чудно духовно време, наречено по-късно Златен век на българската книжнина и култура. Наум построил манастир на брега на Охридското езеро, на името на св. Архангели и живял в него 10 години. Непосредствено преди смъртта си през  910 г. се подстригал за монах. Днес пък повод да почерпят имат всички с имената Бисер, Бисера и Наум.

 

Всичко си има време ...

http://www.cross.bg/vsichko-si-ima-vreme-1546481.html

/КРОСС/ "Всичко си има време, време има за всяка работа под небето: време да се родиш, и време да умреш; време да садиш, и време да скубеш насаденото; време да убиваш, и време да лекуваш; време да събаряш, и време да съграждаш; време да плачеш, и време да се смееш; време да тъгуваш, и време да играеш; време да разхвърляш камъни, и време да събираш камъни; време да прегръщаш и време да избягваш прегръдки; време да търсиш, и време да губиш; време да къташ, и време да пилееш; време да раздираш, и време да съшиваш; време да мълчиш, и време да говориш; време да обичаш, и време да мразиш; време за война, и време за мир." Ветхий завет. Книга на Еклисиаста или Проповедника

Маркират велоалея по „Раковски“

http://clubz.bg/55320-markirat_veloaleq_po_%E2%80%9Erakovski%E2%80%9C

Велосипедистите в София, иначе доста онеправдани, имат повод за радост. Предстои да бъде маркирана велоалея по ул. „Георги С. Раковски“, съобщи в края на миналата седмица кметът Йорданка Фандъкова. Тя посочи, че вече е внесен и проектът за бул. „Дондуков“ с велоалея – и остава само Министерството на културата да подкрепи и одобри плана.

Маркирането на нови алеи за колоездачи навярно е част от програмата за изпълнение на велотрасета в периода 2016-2019 г., според която София трябва да бъде опасана с около 144 километра велоалеи, които вече ще бъдат свързани помежду си (а няма да започват и свършват в нищото като досега) и дори ще достигат до крайните квартали.

В момента трасетата за колоездачи са по-малко от 60 километра, пръснати са (наглед хаотично?) из различни райони на града и насред тях изневиделица се появяват неочаквани препятствия.

Площад Славейков

Евростат: Българите карат най-старите коли

http://frognews.bg/news_136798/Evrostat-Balgarite-karat-nai-starite-koli/

Малко над 400 леки автомобила са се падали на 1000 жители в България през 2015 година. Това сочат цитирани от БТА данни от анализ на Евростат за наличието на стари автомобили коли и купуването на нови в ЕС.

Евростат: Над 400 коли се падат на 1000 жители в България

http://frognews.bg/news_136798/Evrostat-Nad-400-koli-se-padat-na-1000-jiteli-v-Balgariia/

Малко над 400 леки автомобила са се падали на 1000 жители в България през 2015 година. Това сочат цитирани от БТА данни от анализ на Евростат за наличието на стари автомобили коли и купуването на нови в ЕС.

Пътна обстановка в страната - 20 юни

http://www.moreto.net/novini.php?n=353775

Състояние на автомагистралите: АМ „Тракия“: ОПУ Пловдив: Монтаж и демонтаж на табели с индивидуални размери Ж2 (за портални рамки) при следния график: Посока София – Бургас: - 19.06.2017 г. - 08,00 ч. до 17,00 ч. – км 111+960 - 20.

След обяд на места ще има краткотрайни валежи от дъжд, придружени с гръмотевици, максималните температури ще са между 27° и 32°

http://www.klassa.bg/News/Read/article/280362_%D0%A1%D0%BB%D0%B5%D0%B4+%D0%BE%D0%B1%D1%8F%D0%B4+%D0%BD%D0%B0+%D0%BC%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B0+%D1%89%D0%B5+%D0%B8%D0%BC%D0%B0+%D0%BA%D1%80%D0%B0%D1%82%D0%BA%D0%BE%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%B9%D0%BD%D0%B8+%D0%B2%D0%

  Днес преди обяд над по-голямата част от страната ще е предимно слънчево. След обяд ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места, главно в Южна и Източна България, ще има краткотрайни валежи от дъжд, придружени с гръмотевици. Това съобщи за Агенция "Фокус" Евгения Егова, дежурен синоптик в Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към Българската академия на науките (БАН). Ще духа слаб до умерен северозападен вятър. Максималните температури ще са между 27° и 32°, в София - около 27°.
По Черноморието преди обяд ще е предимно слънчево. Около и след обяд ще има временни увеличения на облачността, с краткотрайни превалявания и гръмотевици. Ще духа до умерен вятър от северозапад. Максималните температури ще са 25-27°. Температурата на морската вода е 19-22°. Вълнението на морето ще е около 2 бала.
Над планините преди обяд ще е предимно слънчево. Около и след обяд ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и ще има краткотрайни валежи от дъжд, с гръмотевици. Ще духа до умерен северен вятър. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 17°, на 2000 метра – около 10°.
Атмосферното налягане е по-високо от средното за месеца и през деня слабо ще се понижи.

Опасни отпадъци ще събират безплатно в пет столични квартала

http://www.dnevnik.bg/zelen/2017/06/20/2992009_opasni_otpaduci_shte_subirat_bezplatno_v_pet_stolichni/?ref=rss


Тридневна лятна кампания за разделно събиране на опасни отпадъци от домакинствата ще се проведе от 22-24 юни тази седмица, информират организаторите от BalBok.

Кампанията ще обхване пет столични района – "Овча купел", "Лозенец", "Триадица", "Слатина" и "Подуяне".


Мобилният събирателен пункт ще бъде отворен от 8.30 до 14.30 часа, както следва:
– в район "Овча купел" на...

Закопчават престъпници с 200 електронни гривни

http://dnes.dir.bg/news/prestapnitzi-grivni-pravosadieto-debnat-25939752

Двеста електронни гривни ще щракнат на глезените на престъпници и обвиняеми, за да бъдат проследявани от властите.

По-ниски такси при вноска за кредит в биткойни

http://www.klassa.bg/News/Read/article/280361_%D0%9F%D0%BE-%D0%BD%D0%B8%D1%81%D0%BA%D0%B8+%D1%82%D0%B0%D0%BA%D1%81%D0%B8+%D0%BF%D1%80%D0%B8+%D0%B2%D0%BD%D0%BE%D1%81%D0%BA%D0%B0+%D0%B7%D0%B0+%D0%BA%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%B8%D1%82+%D0%B2+%D0%B1%D0%B8%D1%82%D0

 

Предимно млади мъже до 34 години се възползват от иновативния метод

Клиентите могат да се възползват от по-ниски такси при плащане на вноска за кредит с биткойн валута. Това съобщи за „Монитор“ Ивелин Камбуров, финансов директор и член на УС на Credissimo. По думите му за разлика от традиционните платежни средства, където се дължи фиксирана такса, при плащанията с децентрализирани валути, потребителите могат да изберат значително по-ниска сума за обработка на транзакцията. По този начин,

можем да платим както 10 стотинки, така и 10 лева  

- всичко зависи от сумата, която желаем да изпратим, и от периода, за който искаме да бъде обработена транзакцията.
Както „Монитор“ вече писа, българите имат възможност да погасяват заемите си с биткойн валута. Още на втория ден след пускането на новия платежен метод финансовата институция, интегрирала нововъведението, получава първото плащане с криптовалутата. Още през първия месец над 20 потребители се възползват от иновативния начин за погасяване на задължения. Данните пък показват, че  биткойн е предпочитан платежен инструмент от мъже на възраст между 25 и 34 години, които са предимно с висше образование, технологично ориентирани и живеят в големи населени места в страната.
„Предимствата на криптовалутите в сравнение с традиционните и наложени платежни методи са много. На първо място всички извършвани преводи са със 

значително по-ниски такси

съпоставени с разплащанията чрез ПОС или с банков превод. Потребителите нямат разходи по поддръжката на цифров портфейл, докато традиционните финансови институции начисляват годишни такси за всяка банкова сметка“, разясни Камбуров.
Другото ключово предимство на този тип валута е, че предоставя възможност за моментална обработка на плащанията по всяко време. Така, дори падежът на вноската да е в почивен ден или през уикенда, клиентите могат да извършат превод.
Разплащанията с биткойн валута са напълно прозрачни както за потребителите, така и за търговците. Това предотвратява риска от нежелани или скрити такси, който съществува при утвърдените разплащателни методи. Транзакциите се извършват, 

без да се предоставя лична информация 

и от двете страни, което създава 100% защита на данните.
За да погаси вноската си с новото платежно средство, потребителят трябва да посети сайта на компанията, да избере плащане с Биткойн и да въведе сумата в лева. След това зададената стойност автоматично се превалутира и системата изтегля необходимите средства. Така, платената сума остава фиксирана в лева към момента на извършване на превода и не се влияе от промените в курса на биткойн. 

Освободеният от Северна Корея американски студент е починал

https://www.24chasa.bg/novini/article/6291052

Освободеният от Северна Корея американски студент е починал Ото Уормбайър, студентът от САЩ, освободен от Северна Корея в кома след повече от година задържане, е починал, предаде Франс прес, цитирана от Фокус. За това съобщи семейството му. 22-годишният, понесъл сериозни мозъчни травми, бе евакуиран по медицински причини в САЩ на 13 юни. Той е починал в понеделник в 14:20 местно време (20:20 българско

С дарителска акция за детски дрехи се отбелязва днес Международният ден на бежанците

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/06/20/2992038_s_daritelska_akciia_za_detski_drehi_se_otbeliazva_dnes/?ref=rss


С кинопрожекция и дарителска акция за дрехи за децата в бежанските центрове в София, ще отбележат международния ден на бежанците днес "Каритас София", Българският червен кръст и инициативата "Красивите лица на Сирия".

В Дома на киното в 18:30 ч. тази вечер ще започне прожекция на иракския филм "Бекас" на Карзан Кадер. "След края на прожекцията ще се радваме да се видим на по чаша ароматно кафе и сирийски сладки", канят...

Изслушват Мария Габриел за комисар по въпросите на цифровата икономика

https://www.actualno.com/europe/izslushvat-marija-gabriel-za-komisar-po-vyprosite-na-cifrovata-ikonomika-news_617831.html

Днес, 20 юни, от 16.00 до 19.00 ч. българско време ще се състои публично изслушване на българския кандидат за комисар Мария Габриел. Мария Габриел, която беше номинирана от председателя на Европейската комисия за комисар с ресор цифрова икономика и цифрово общество, ще бъде изслу

Плащаме онлайн без банкова карта

http://www.klassa.bg/News/Read/article/280360_%D0%9F%D0%BB%D0%B0%D1%89%D0%B0%D0%BC%D0%B5+%D0%BE%D0%BD%D0%BB%D0%B0%D0%B9%D0%BD+%D0%B1%D0%B5%D0%B7+%D0%B1%D0%B0%D0%BD%D0%BA%D0%BE%D0%B2%D0%B0+%D0%BA%D0%B0%D1%80%D1%82%D0%B0

 

Няма да попълваме нареждания, номер на пластика и кодове

Българите ще могат да се разплащат онлайн докато пазаруват през Интернет без да имат дебитна или кредитна карта. В момента, решим ли да си купим нещо през мрежата, трябва да въведем номер на банкова карта, или да използваме наложен платеж или банков превод. Чрез транспонирането на Втората европейска директива за платежни услуги (PSD2) вече потребителите ще имат възможност да пазаруват онлайн, дори и да нямат платежни карти, които в момента са най-широко разпространеният инструмент за плащане онлайн.

Директивата ще бъде въведена с нов закон за платежните услуги и платежните системи (ЗПУПС), като се очаква до средата на годината той да бъде изпратен в министерството на финансите за внасяне в МС. Срокът за въвеждане на директивата от държавите - членки на Европейския съюз, е

 

до 13 януари 2018 г.

 

обясниха за „Монитор“ от Българската народна банка (БНБ).

Чрез въвеждането на евродирективата ще имаме възможност да извършваме плащане от сметка, без да притежаваме пластика или без да се налага да попълваме платежно нареждане, разясни Георги Димитров, директор „Разплащания“ в СИБАНК.

„Търговците биха могли да ползват онлайн платформи на трети лица - доставчици на платежни услуги, които не са банки. Чрез подобна уеб-услуга клиентът - купувач би могъл да види сметките си в различни банки, или да достъпи точно определена сметка и да нареди плащане от нея, без да се налага да влиза в платформата за интернет банкиране на своята обслужваща банка, или без да се налага да въвежда номер на банкова карта, срок на валидност и код за сигурност“, уточни Димитров. Няма да се налага и да създава платежно нареждане, където да описва всички данни на търговеца, сметката и банката, обслужваща търговеца, детайли за покупката. Единственото, което ще трябва да направи е да въведе потребителското си име и парола и

 

да потвърди плащането с динамичен код

 

Според концепцията на „отворено банкиране“ всичко останало ще се случва „зад кадър“ - изпращане на автоматично генерирано платежно нареждане към банката, обслужваща сметката, неговата обработка и плащането към търговеца.

Тази възможност се очаква да бъде предоставяна на потребителите от т.нар. финтех компании (FinTech), които притежават отдавна съответните ноу-хау и технологии и които вече се прилагат в някои държави-членки на ЕС и САЩ. Такъв портал може да бъде създаден от всяка една лицензирана платежна институция, която в ролята си на трето лице - доставчик на платежни услуги би могла да инвестира в подобна технология.

Димитров добави, че подобни портали могат да бъдат под формата на онлайн и мобилни приложения, които да предлагат и

 

задълбочена идентификация на клиента

 

да осигуряват достатъчно сигурност на неговите платежни данни и информация за сметка, както и да обезпечат сигурността на ползваните от него сертификати за идентификация пред банката, която обслужва неговите сметки.

Според условията на Директивата всяка една подобна платежна институция,

 

която не е банка, ще бъде обект на специално лицензиране

 

в която и да е държава от ЕС и ще подлежи на мониторинг и контрол от местните регулатори и ЕЦБ. Трети страни - доставчици на платежни услуги обаче, няма да имат право да записват информацията на клиентите си, да я съхраняват при себе си, както и да я използват за други цели, освен за иницииране на плащане след съгласието на клиента, добави Георги Димитров. Самата директива цели регулирането на този вид платежни институции, които и в момента извършват дейност, но без да са обект на определени изисквания и контрол.

Първоначално банките и от останалите доставчици на платежни услуги ще трябва да направят големи инвестиции за привеждане на техните системи в съответствие с директивата, както и за обезпечаване сигурността на плащанията в интернет пространството. Поради тези причини

 

няма очаквания за моментален ефект върху цените

 

на платежните услуги в България. А и нашият пазар е предимно кеш-ориентиран, клиентите все още се разплащат изключително в брой - говорим и за физичиески лица, и за юридически лица. Въпреки увеличението на онлайн продажбите и потребителите на онлайн платежни услуги, все още много клиенти предпочитат традиционното банкиране, уточни още банковият директор.

От Централната банка обаче разясняват, че Втората директива не налага изисквания относно цената на платежните услуги. Според експертите на БНБ, в Първата директива за платежните услуги изрично са посочени дейностите, за които на доставчиците на платежни услуги е забранено да събират такси, като например за изпълнение на техните информационни задължения или за предприемане на коригиращи и предпазни мерки и при прекратяване на рамков договор, ако са изтекли 12 месеца от сключването му, както и случаите, в които е предвидено таксите да съответстват на действителните разходи на доставчика на платежни услуги (например при услугата по прехвърляне на платежна сметка). Втората директива вече регулира работата на платежните институции, които не са банки, разширявайки обхвата на първата директива.

Ударен от ТИР щъркел, спасиха на магистрала ”Тракия”

http://frognews.bg/news_136797/Udaren-ot-TIR-shtarkel-spasiha-na-magistrala-Trakiia/

Експерти от РИОСВ-Пазарджик и полицейски служители спасиха вчера ранен щъркел след подаден сигнал от тел. 112. За случая съобщават от екоинспекцията, уточнявайки, че птицата е открита между двете мантинели на 89-и километър на магистрала ”Тракия”.

Средно 2823 лв. се теглят за лятна почивка

http://www.klassa.bg/News/Read/article/280359_%D0%A1%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%BD%D0%BE+2823+%D0%BB%D0%B2.+%D1%81%D0%B5+%D1%82%D0%B5%D0%B3%D0%BB%D1%8F%D1%82+%D0%B7%D0%B0+%D0%BB%D1%8F%D1%82%D0%BD%D0%B0+%D0%BF%D0%BE%D1%87%D0%B8%D0%B2%D0%BA%D0%B0

 

Най-често по бързи кредити за плащане на ваканцията се мамят младежи

 Средно 2823 лв. теглят българите за почивка и екскурзия. Това сочат анализи на отпуснати заеми в периода от ноември 2016 г. до април 2017 г. Данните са предоставени на „Монитор“ от кредитната компания „БНП Париба Лични финанси”. Според информацията им заемите за ваканция са нараснали значително в разглежданите месеци.

 

Увеличението е с 32 на сто спрямо предходното шестмесечие

 

когато средната сума на заемите за почивка е бил 2141 лв. Компанията обяснява, че за тази тенденция има две обяснения. От една страна, това се дължи на ръста на икономиката и намаляването на безработицата, което води до увеличаване на доходите, обясняват още те. И допълват, че с нарастването на постъпленията българите по-спокойно могат да кандидатстват за по-големи потребителски кредити и да ги обслужват. Второто обяснение е в като цяло по-високата цена на зимните почивки, които са свързани с допълнителни разходи като ски карти, наем на екипировка и така нататък.

Периодът, който най-често се избира при искането на този вид кредити е 1 година. Явно хората

 

желаят да изплатят заема до следващото си пътешествие

 

което, ако се наложи, отново да финансират с потребителски кредит, коментират още от финансовата институция.

Според експертите обаче все повече намалява броят на потребителите, които взимат заем за ваканция. Преди кризата беше често срещано хората да ползват кредит за ваканцията си, обясни Тихомир Тошев, председател на Асоциацията на кредитните консултанти. Според нето причината за това е била заради дестинациите, които са били зад граница, а и по-скъпи. По думите му именно годините на кризата са показали, че това не е добра практика, защото за приятно изкарване на една седмица, след това да плащаш година или повече не е добро финансово решение. Сега българинът е доста по- разумен и използва заделените си средства, още повече че данните показват непрекъснато нарастване на спестяванията, посочи още той.

Млади хора обаче прибягват до заеми, при това бързи, каза още Тошев. Според него причината е, защото

 

те са по-импулсивни и взимат изненадващи решения за почивка

 

А сумите, които теглят, също са малки - от 200 до 400 лв., като ги връщат в рамките на няколко месеца.

Очакванията са, че въпреки навлизането в отпускарските месеци кредитирането ще остане активно. Прогнозите са, че ръстът през летните месеци ще е около 10 на сто спрямо същия период на миналата година, като нарастване ще има във всички сегменти, заяви Тошев. Той обясни, че търсене ще има в две направления, едното е пазарът на жилищата.

Другото търсене ще е на потребителски кредити основно за ремонт. Много хора използват отпуските си, да подобрят жилищата си и начина си на живот, коментира специалистът. По думите му при този вид кредити

 

обикновено се взимат суми между 5000 и 15 000 лв.

 

за максималния срок, като обикновено това са между 5 и 10 г. Хората са доста разумни и взимат това решение заради възможността да се погаси предсрочно без такса, обясни още той. Избират максимално ниска вноска и когато имат възможност да изчистят предварително кредита си, каза още Тошев. И уточни, че най-честно се предпочита месечната сума за погасяване да е ограничена между 150 и 350 лв.

20 юни в историята

http://www.cross.bg/svurzvasht-purviyat-osnovana-1546480.html

/КРОСС/ 451 г. - Битка на Каталаунските полета: Войските на римския военноначалник Флавий Аеций спират ордите на хуна Атила.840 г. - Руан е нападнат от викингите, които достигат по река Сена.1774 г. - Руският генерал Александър Суворов нанася поражение на османската армия при село Козлуджа (днешно Суворово).1819 г. - Американският параход „Савана" пристига в Ливърпул и става първият кораб с парен двигател, който прекосява Атлантическия океан.1837 г. - Кралица Виктория се възкачва на британския престол.1840 г. - Самюъл Морз получава патент за телеграфа.1863 г. - Американска гражданска война: Западна Вирджиния е приета като 35-ия щат на САЩ.1895 г. - Открит е Килският канал, свързващ Северно море и Балтийско море.1904 г. - В Париж е основана Международната автомобилна федерация.1939 г. - В Германия е осъществен първият в света полет на самолет с реактивен двигател.1948 г. - Дебютира Шоуто на Ед Съливан по телевизията.1949 г. - Папата отлъчва от църквата комунистическите лидери на Чехословакия.1952 г. - Президентът на САЩ Хари Труман подписва Закон за чуждестранната помощ.1954 г. - Официално е отворен за експлоатация Дунав мост, свързващ България и Румъния.1960 г. - Федерация Мали придобива независимост от Франция (впоследствие се разделя на Мали и Сенегал).1963 г. - Студената война: Между държавните глави на САЩ и СССР е установена гореща линия след приключване на Кубинската ракетна криза.1969 г. - Населението на Родезия (дн

Без ток днес във Варна и областта ще са...

http://www.moreto.net/novini.php?n=353772

Поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, днес - 20 юни ще бъде прекъснато електрозахранването в няколко района на Варна и областта, научи Moreto.net. Ето и пълният списък: - от 09:00 ч.

Пожар в изоставено училище след детска игра

//dariknews.bg/regioni/shumen/pozhar-v-izostaveno-uchilishte-sled-detska-igra-2031595

Пожар лумна в нефункциониращо училище във Велики Преслав. 

От полицията съобщиха, че вчера в 16:55 часа в РДПБЗН Шумен е получен сигнал, че във физкултурен салон на нефункциониращо училище на ул. Хан Крум в град Велики Преслав е възникнал пожар.

На място е изпратен

Валят пари. В операта

//dariknews.bg/regioni/burgas/valiat-pari.-v-operata-2031591

„Валят пари“ е заглавието на „комедията на умерения абсурд“ на Себастиен Тиери, която любителите на театъра могат да видят на 22 юни на сцената на Бургаската опера.

Режисьор е Андрей Калудов, а в ролите са Ники Сотиров, Анна Петрова, Адриана Кънчева и Атанас Атанасов. Постановката е

Мъж зад решетките след побой

//dariknews.bg/regioni/vraca/myzh-zad-reshetkite-sled-poboj-2031592

Досъдебно производство е образувано срещу С. А. /36 г./ от град Белоградчик, той е задържан в полицейския арест за срок до 24 часа. Снощи, към 20.45 часа в заведение на ул.”Христо Смирненски” в града мъжът нанесъл удари с юмруци и глава на свой 34-годишен съгражданин и му причинил телесна повреда.<

Част от центъра на Варна без вода

//dariknews.bg/regioni/varna/chast-ot-centyra-na-varna-bez-voda-2031594

Районът между булевардите "Съборни"; "Владислав Варненчик";"Мария Луиза" и ул."Антим Първи" ще са без вода до около 16,00 часа, предупреждават от ВиК-Варна.

На сухо до около 13,00 часа ще е част от Западна промишлена зона - между ул."Атанас Москов" и новия домостроителен комбинат.

Златен пръстен за рушвет предложи шофьор без книжка на исперихски катаджии

//dariknews.bg/regioni/razgrad/zlaten-prysten-za-rushvet-predlozhi-shofior-bez-knizhka-na-isperihski-katadzhii-2031593

Шофьор без книжка предложи подкуп на пътни полицаи, за да не го глобят – съобщават от пресцентъра на ОДМВР-Разград.
Около 23.45 часа на 19 юни в град Исперих е спрян лек автомобил „Фолксваген Голф“. В хода на проверката е установено, че водачът, Н.Х. на 30 години от село Подайва, не притежав

Представители на дипломатическия корпус ще посетят Стара Загора

//dariknews.bg/regioni/stara-zagora/predstaviteli-na-diplomaticheskiia-korpus-shte-posetiat-stara-zagora-2031529

На 22 юни представители на дипломатическия корпус в България ще посетят Стара Загора. Кметът на Община  Стара Загора Живко Тодоров и областният управител Гергана Микова ще посрещнат делегацията в Регионалния исторически музей в 10:30 ч.

Гостите ще разгледат музея, Античния форумен ко

Засякоха 18-годишен без книжка да кара мотоциклет без регистрация

//dariknews.bg/regioni/razgrad/zasiakoha-18-godishen-bez-knizhka-da-kara-motociklet-bez-registraciia-2031596

Неправоспособен водач е засечен при полицейска проверка, извършена на 19 юни по пътя Побит камък – Дянково – съобщават от ОДМВР-Разград.
Установено е, че 18-годишният Д.Д. управлява нерегистриран по надлежния ред мотоциклет „Симсон“. Младежът не притежавал и правоспособност.
По случая

Борисов: Балканите са като барутен погреб

http://www.klassa.bg/News/Read/article/280358_%D0%91%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%81%D0%BE%D0%B2%3A+%D0%91%D0%B0%D0%BB%D0%BA%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D1%81%D0%B0+%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%BE+%D0%B1%D0%B0%D1%80%D1%83%D1%82%D0%B5%D0%BD+%D0%BF%D0%BE%D0%B3%D1%80%D0

 "Няма малка и голяма държава на Балканите. Това е барутен погреб - на едно място, ако се запали, гори всичко", това коментира премиерът Бойко Борисов в интервю пред македонска медия, съобщава БГНЕС.

По думите му между двете страни на всеки месец-два трябва да се правят срещи на всички нива. Той изтъкна, че в лицето на България, Македония има „голям съюзник“, както и, че нямаме по-близък народ от македонския. Премиерът припомня политическата криза в Македония след изборите и невъзможността известно време да се излъчи премиер. Той приветства факта, че страната бързо е излязла от тази „тежка криза“ и припомни, че след нападенията над македонския парламент и президентът Георге Иванов, и настоящият премиер Зоран Заев са му се обадили. „ На всеки един съм казал, че ние наблюдаваме с тревога това, което се случва там и истински се надяваме политическата класа в Македония да се вземе в ръце и по демократичен начин да се управлява - така, както в целия ЕС“, казва Борисов. Той отново припомня позицията на България, че ако Македония си свърши добре работата, няма проблем да се присъедини към ЕС и НАТО, а страната ни винаги е била за евроинтеграцията на целите Балкани, защото това „ще успокои региона“. България пък по думите му има нужда от стабилност и спокойствие. „Така че г-н Заев е добре дошъл. Това, което ще чуе от нас, е че ние сме готови да подкрепяме, да помагаме, това, което се поиска“, коментира Борисов, но изтъква, че все пак има критични теми, които Македония трябва да реши. Една от тях е името на Македония.. „Надявам се, че вече имате решение на проблемите, защото колкото по-бързо Македония влезе в НАТО, толкова повече това гарантира колективната сигурност и е голяма стъпка и предпоставка за членство в Европейския съюз“, заключва премиерът. Друг въпрос е този с подписването на договора за добросъседство между двете страни, която тема ще бъде предмет на разговорите между двамата със Заев утре. Македонският премиер е на визита у нас и днес предстои среща на четири очи с Борисов.

От молове в България се печели най-много, фондове от ЮАР ги изкупуват

https://www.24chasa.bg/novini/article/6290574

От молове в България се печели най-много, фондове от ЮАР ги изкупуватПрез последните 18 месеца в България оживено се продават и купуват молове. Сделките започнаха в края на 2015 г. с продажбата на първия от този тип търговски центрове в България - Sofia City Center. Той бе купен от базирания в Лондон фонд Revetas Capital, който по-късно го ремонтира основно и го преименува на Park Center.

Хороскоп за 20 юни, вторник

http://www.klassa.bg/News/Read/article/280357_%D0%A5%D0%BE%D1%80%D0%BE%D1%81%D0%BA%D0%BE%D0%BF+%D0%B7%D0%B0+20+%D1%8E%D0%BD%D0%B8%2C+%D0%B2%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%BD%D0%B8%D0%BA

 Овен 21 март – 20 април

 

Гонете си интереса, без да споделяте нищо с никого. До обед може да имате поне една печалба, която няма да е нужно да декларирате, да черпите за нея и да афиширате как стоят нещата. Желателно е да посетите специалисти в областа, в която имате намерение да започвате нова дейност или имате някакъв здравословен проблем. Вечерта е любовна. Може да срещнете вашият човек при особени обстоятелства. Родените в първите дни на зодията да не пристъпват дадените обещания, ако не искат утре да си имат големи проблеми.

Работа -5

Пари-5

Любов-5

Късмет-4

Здраве-4

 

Телец 21 април – 20 май

Ден на печалби и финансови постъпления в изтънелия ви бюджет. Навлизате силен период, в който може да получите поне едно от желаните и мечтани неща, а за другите да се постараете и да уредите нужните документи. Има опасност да загубите енергия и време в безсмислени разговори. Карайте направо, търсете съдействие от хора, които са в час с нещата и имат компетентно мнение. На работното място ще има объркващи разпоредби, някой ще се прави на това, което не е и ще ви провокира към сарказтичност. Не се разправяйте.

Работа-5

Пари-6

Любов-6

Късмет-4

Здраве-5

 

Близнаци 21 май – 21 юни

Ден на объркващи разговори и претенции, които вкарват в интриги и разпиляват енергията ви в ненужни и маловажни занимания. По единично ще се печели повече. Не провеждайте събрания и не решавайте в момента важни общи въпроси, ако може да работите повече за своя интерес. Днес всеки дърпа чергата към себе си и пречи на околните да постигнат своето. Утре поне един шанс и възможност ще изчезнат. Слънцето ще напусне вашия знак заедно с Меркурий и в бизнесът ви ще настъпят необратими промени.

Работа-5

Пари-6

Любов-4

Късмет-4

Здраве-5

 

Рак 22 юни – 21 юли

Днес може да получите съобщение и уверение за важна подкрепа и инвестиция. Не споделяйте плановете си, особено пред много хора. Ден на голямата говорилня, на празните одумвания дистанциращи тези, които животът и съдбата се опитват да съберат. Желателно е да посетите учителите си, да получите необходимите консултации и наставления от капацитет съобразно условията. Ден на грубият материализъм, на компромисите, които се правят в името на печалбата, а не на любовта и близоста.

Работа-5

Пари-5

Любов-5

Късмет-4

Здраве-4

 

Лъв 22 юли – 22 август

Труден ден за родените в първата декада. Прекъснете вредните връзки, дръжте се настрана от хора, които мислят само как да се възползват от положението ви или от парите, които днес ще дойдат. Луната минава през градусите на финансовата си екзалтация. Бъдете сигурни, че всичко спечелено ще се дели, ще трябва да се защитава юридически и в съда или ще се наложи да премине в чужди ръце, за да се изплатят стари дългове. Вечерта носи проблем в любовта за родените във втората декада.

Работа-5

Пари-5

Любов-4

Късмет-4

Здраве-5

 

Дева 23 август – 22 септември

Родените в първата декада ще направят своя силен финансов ход. Може да намерите допълнителна работа и да получите авансово плащане. Лотарията на живота ви дава възможност да спечелите и да си осигурите странични доходи. Идеите ви може да бъдат харесани и одобрени от шефовете и от хора с възможности. Ще продадете и непродаваемото до момента. Каквото не успеете да свършите днес утре ще тръгне като по вода, ще привлече и любовта. Тази вечер може да намерите топлината и прегръдката, от която се нуждаете.

Работа-5

Пари-5

Любов-6

Късмет-5

Здраве-5

 

Везни 23 септември – 22 октомври

Не се опитвайте да балансирате отношенията у дома или на работното място. В момента на никого не може да се угоди. Настава суетене по различни въпроси и проблемите трудно ще се решат. Стремежът е да докажеш себе си, да привлечеш спонсори, като подлееш вода на конкуренцията. Всеки мисли за себе си, за личните си облаги и амбиции. Насочете интересите си към факторите обезпечаващи семейните нужди. Оценете трезво реалностите. Маските падат, виждате ясно кой към какво се стреми и какво иска лично от вас.

Работа-5

Пари-5

Любов-5

Късмет-4

Здраве-5

 

Скорпион 23 октомври – 22 ноември

Разправии и конфликти ще ви опъват нервите, ще ви вкарват в интриги и разходи, които ще глътнат спечеленото. Не споделяйте идеите, които ви хрумват. В момента личният ви импресарио и мениджър ще работи повече за себе си, отколкото за вас. Каквото успеете да свършите сами и без чужда помощ ще ви осигури стабилни доходи и позиции. Денят е критичен за отношенията, които до момента са били на границата между приятелството и любовта. Родените около 5 ноември вървят към опасни връзки и разкъсващи страсти.

Работа-5

Пари-6

Любов-4

Късмет-5

Здраве-5

 

Стрелец 23 ноември – 21 декември

Критичен ден, хората се нагрубяват по незначителни поводи и правят „от мухата слон”. Ограничете контактите, не провеждайте общи събрания, не коментирайте с колегите или с екипа личните си намерения и амбиции. Може да ви направят безпатна реклама, но и вие може да работите безплатно за чуждия имидж и интерес. Ще влезете в преразход на сили, средства и енергия. Дано ви станат сили и за вечерта. Вървите към любовна връзка с материално момиче или момче. На преден план излиза ползата.

Работа-5

Пари-4

Любов-5

Късмет-4

Здраве-5

 

Козирог 22 декември – 20 януари

Днес и утре може да „избиете рибата”, да направите самостоятелен ход, с който да си осигурите предимства, пари и емоционална връзка, с която да ги харчите. Идеите ви може да се материлизират и да донесат допълнителни печалби. Във връзките ви ще има материален привкус. Ден, в който и любовта ще се изтъргува. Младото и бедното намира старото и богатото. В лотарията на живота някой ще удари своя джакпот. От утре Слънце и Меркурий ще ви гледат в опозиция от знака на Рака. Ще трябва доста да се поизпотите, за да вземете своето.

Работа-6

Пари-6

Любов-6

Късмет-5

Здраве-5

 

Водолей 21 януари – 19 февруари

Ден на напразни усилия на любовта. Луна и Венера ви гледат в пречупващ аспек от знака на Телеца. На всички нива връзките ви ще добият силен материален привкус. Ще си мислите, че ви обичат, а ще се окаже че парите ви привличат нечии погледи и намерения. Ще се вкарате сами в капана на неравностойната връзка в желанието да вземете от живота поне малко взаимност и интимност. За всичко получено ще се плаща, а при вас ще има и голяма лихва. Не вярвайте на думи и обещания. Работете на свой терен и със свои средства.

Работа-5

Пари-5

Любов-4

Късмет-4

Здраве-5

 

Риби 20 февруари – 20 март

Един вдъхновен ден, в който ще опитате и от жилото и от меда на една връзка, ще се радвате на моменти на слава и такива на отричане и незачитане. Ще свършите добра работа, ако се дистанцирате от колективните действия. На събрания много ще се говори, малко работа ще се върши. Но в любовта няма да имате грешка тази вечер. Подновете стара връзка, която ви липсва или се ориентирайте към новата, без да се обръщате повече назад. В утрешния ден всичко ще тръгне по вода, ще се радвате на пари и придобивки.

Работа-5

Пари-5

Любов-5

Късмет-5

Здраве-4

Честит рожден ден!

Личната ви година е деветка. Навлизате в период на помъдряване и остаряване. Разчистете терена на връзките, търсете си правата на работното място и се опитайте да оберете плодовете на дългогодишен труд. Дипломирайте се, намерете начин да приключите с всичко неприятно в живота си и в следващата година да тръгнете напред, на ново място и с нови хора.

Родените днес никога няма да бъдат бедни, независимо от каква позиция ще тръгнат в живота. Притежават късмет гарниран с дарба, която ще се развие по най добрия начин и ще им донесе пари и слава. Техният късмет и вас ще позлати. Не давайте тези деца за осиновяване.

И заченатите днес ще бъдат богати. Ще се родят в момент, когато ще получите повишение или ще ви дойдат наследства. Ще постигнат почести и слава в живота си, но ще бъдат и прекалено честолюбиви.

Посланик Огнян Гърков: Бг-председателството на ЕС дано не е само казионни европаради, протокол и „кьорсофри”

http://frognews.bg/news_136791/Poslanik-Ognian-Garkov-Bg-predsedatelstvoto-na-ES-dano-ne-e-samo-kazionni-evroparadi-protokol-i-kjorsofri/

След 10-годишно присъствие на български чиновници в ЕС Българското председателство – 2018 е уникален шанс да се представим по европейски. Но от думите на специалистката-министър по незаменимост оставам с представа, че ще станем свидетели на казионни европейски паради, протоколни изяви и „кьорсофри”. Това казва д-р Огнян Гърков, с л.д.р.посланик.

Нападателят на джамията в Лондон е учтив гражданин с 4 деца

http://dnes.dir.bg/news/detza-jamia-priaten-jihad-gazi-25939562

Бащата на четири деца Дарън Осбърн, 47-годишен, е арестуваният шофьор, който тръгна да гази с микробус мюсюлмани в Лондон.

Нападателят на джамията в Лондон е учтив гражданин с 4 деца

http://dnes.dir.bg/news/detza-jamia-priaten-gazi-25939562

Бащата на четири деца Дарън Осбърн, 47-годишен, е арестуваният шофьор, който тръгна да гази с микробус мюсюлмани в Лондон.

Радев покани Путин у нас догодина, той прие

http://www.klassa.bg/News/Read/article/280356_%D0%A0%D0%B0%D0%B4%D0%B5%D0%B2+%D0%BF%D0%BE%D0%BA%D0%B0%D0%BD%D0%B8+%D0%9F%D1%83%D1%82%D0%B8%D0%BD+%D1%83+%D0%BD%D0%B0%D1%81+%D0%B4%D0%BE%D0%B3%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D0%BD%D0%B0%2C+%D1%82%D0%BE%D0%B9+%D0%BF%D1%80%

 Президентът Румен Радев покани руския държавен глава Владимир Путин да посети страната ни догодина по повод навършването на 140 години от края на Руско-турската война от 1877-1878 г. и Освобождението на България. За това съобщиха от президентската администрация, като уточниха, че двамата са разговаряли по телефона по инициативаа на нашия държавен глава в продължение на 20 минути. Путин благодарил за поканата и я приел, като точната дата на визитата предстои да бъде уточнена.

По време на разговора Радев поздравил Путин и руския народ по повод отбелязването на Деня на Русия – 12 юни. Двамата отбелязали и дълбоката историческа и духовна връзка между българския и руския народ. Путин от своя страна благодарил на Радев за приноса му за развитието на двустранните отношения.

По инициатива на руския президент бил направен преглед на двустранното търговско-икономическо сътрудничество, както и в сферата на енергетиката, и било изразено общо желание за тяхното последващо развитие и задълбочаване, без да бъдат политизирани и на основата на взаимна изгода.

Лодка с 5 деца се преобърна в Ладожкото езеро, едното е загинало

https://www.24chasa.bg/novini/article/6290971

Лодка с 5 деца се преобърна в Ладожкото езеро, едното е загиналоВечерта на 19 юни на залива Импилахти в Ладожкото езеро се е преобърнала лодка с пет деца на борда, предаде Regnum, цитирана от БТА. Едно от момичетата, намирали се в преобърналата се лодка на Ладожкото езеро в Русия, се удавило, предаде ТАСС. „Бяха деца на възраст 15-16 години, четири момчета и момиче.

Църквата отдава почит на Свети Наум Охридски

http://frognews.bg/news_136796/TSarkvata-otdava-pochit-na-Sveti-Naum-Ohridski/

На 20 юни църквата отдава почити на Свети Наум Охридски. Имен ден празнуват Наум, Бисер, Бисерка и всички с подобни имена

Южнокорейската армия ще проведе общи учения с бомбардировачи Б-1Б на САЩ

http://www.klassa.bg/News/Read/article/280355_%D0%AE%D0%B6%D0%BD%D0%BE%D0%BA%D0%BE%D1%80%D0%B5%D0%B9%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%B0%D1%80%D0%BC%D0%B8%D1%8F+%D1%89%D0%B5+%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D0%B4%D0%B5+%D0%BE%D0%B1%D1%89%D0%B8+%D1%83%D1%87

  ВВС на Южна Корея съобщиха, че предвиждат във вторник провеждането на общи учения с участието на два свръхзвукови бомбардировача на САЩ Б-1Б „Лансър“, предаде Reuters.
По данните на служител на ВВС на Южна Корея на учението ще участват два южнокорейски изтребителя Ф-15К. Той не уточни естеството на маневрите, както и точния час на провеждането им. 

Акад. Стефан Воденичаров: Държавата абдикира от науката

http://frognews.bg/news_136730/Akad-Stefan-Vodenicharov-Darjavata-abdikira-ot-naukata/

Бившият председател на БАН акад. Стефан Воденичаров представи доклад на Академията на науките за националните цели и приоритети за устойчиво развитие на България.

Акад. Стефан Воденичаров: Държавата абдикира от областта на науката

http://frognews.bg/news_136730/Akad-Stefan-Vodenicharov-Darjavata-abdikira-ot-oblastta-na-naukata/

Бившият председател на БАН акад. Стефан Воденичаров представи доклад на Академията на науките за националните цели и приоритети за устойчиво развитие на България.

Изказване на шахматиста и депутат от руската Дума Анатолий Карпов възроди скандала около произхода на кирилицата

http://www.klassa.bg/News/Read/article/280354_%D0%98%D0%B7%D0%BA%D0%B0%D0%B7%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B5+%D0%BD%D0%B0+%D1%88%D0%B0%D1%85%D0%BC%D0%B0%D1%82%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B0+%D0%B8+%D0%B4%D0%B5%D0%BF%D1%83%D1%82%D0%B0%D1%82+%D0%BE%D1%82+%D1%80%D1%83%D1%8

 Изказване на шахматиста и депутат от руската Дума Анатолий Карпов възроди скандала около произхода на кирилицата. В телевизионно интервю Карпов заяви, че в Русия знаят, че кирилицата идва от Византия и добави, че границите на държавите са били съвсем различни, когато азбуката е създадена. Изказването на руският шахматист и депутат стана причина за това премиерът Бойко Борисов да отмени предвидената си среща с Карпов, който е на посещение у нас по покана на лидера на "Атака" Волен Сидеров. 
Главният прокурор Сотир Цацаров също коментира думите на руския шахматист. По думите му добрите чувства между българския и руския народ са факт, но това не може да промени историята, че именно България дава азбуката на славянските народи. Главният прокурор отрече двамата да са обсъждали въпроса днес. "Ако трябва да го кажа по друг начин шах-матът е шах-мат. Добрите отношения, добрите чувства на руския към български, българския към руския народ са факт, но това не може да промени историята - че именно България е дала азбуката на славянските народи. Независимо от това кой какво казва. Независимо от това този, който го казва каква длъжност заема. Повтарям шах-матът е шах-мат. Добрите отношения са добри отношения. Историята не може да бъде променена", каза главният прокурор Сотир Цацаров.
Агенция "Фокус" припомня: На 24 май руският държавен глава Владимир Путин заяви, че 24 май е празничен ден в Русия, заради Деня на славянската писменост, която е дошла в страната „от македонската земя“. Путин каза това в рамките на срещата си с македонския му колега Георги Иванов в Москва. Изказването на руския президент предизвика вълна от остри реакции у нас. Тогава премиерът Бойко Борисов се срещна с посланика на Руската федерация у нас Анатолий Макаров и постави пред него въпроса за изявлението на руския президент Владимир Путин относно славянската писменост. Министър-председателят обърна внимание, че подобни изявления на самия 24 май, който е официален празник у нас, провокират остри реакции сред българските граждани и напомни, че създаването на кирилицата е станало по волята и с участието на българската държава при царуването на българския владетел Борис Първи Михаил. Борисов изтъкна, че и днес на създадената на българска земя азбука пишат десетки народи в цял свят, включително населяващи територията на Руската федерация и напомни, че това бе подчертано и от Патриарха на Москва и цяла Русия Кирил по време на официалното му посещение в България през 2012 г.

Мария Габриел може да стане поредният европейски лидер на по-малко от 40 години

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/06/20/2990823_mariia_gabriel_moje_da_stane_poredniiat_evropeiski/?ref=rss

Ако евродепутатите одобрят представянето ѝ днес, българката Мария Габриел може да стане поредният човек под 40 г., заел висш пост в Европа - еврокомисар по цифровите икономика и общество.

Първи бяха италианецът Матео Ренци и белгиецът Шарл Мишел, после дойде естонецът Таави Ройвас (всички те – премиери), последва ги френският президент Еманюел Макрон и сега ирландският министър-председател Лео Варадкар. Престижното издание "Политико" нарежда и Габриел сред тях,...

Лозан Панов: Саморазвиване на болтове в движение е малко странно

http://clubz.bg/55319-lozan_panov_samorazvivane_na_boltove_v_dvijenie_e_malko_stranno

ПОЛИТИКА лозан панов(3)

Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов се отказва от услугите на НСО и вече ще се придвижва с коли на съда. Той обяви това тази сутрин на влизане във Висшия съдебен съвет (ВСС), след като вчера прокуратурата обяви, че няма да образува досъдебно производство за инцидента, при който липсваха винтове от служебната му кола.

Панов коментира липсата на данни за умишлено повреждане на Мерцедеса S-класа - единствения извод, до който прокуратурата е стигнала:

"За мен важният извод е, че транспортът, който би трябвало да е специализиран, професионален, не дава тези гаранции с оглед самото заключение на прокурорите. Саморазвиване на болт при пътувне при много завои, позволете да кажа, е малко странно като извод", каза съдията.

Става въпрос за негово пътуване на 1 юни до Берковица, като е минато през Петроханския проход, който наистина има завои, но заключението звучи... нелепо.

Панов каза, че дори би приел подобно нещо, ако гумите са сменяни наскоро – но в случая става въпрос за 1 юни, когато колата преди повече от 2 месеца е била за смяна на летни гуми.

Той обяви, че не се съмнява в шофьора. Затова пък обърна внимание, че е сезирал НСО още същия ден – 1 юни, написал е и писмен сигнал на следващия ден, но до днес няма отговор.

Така че от днес той ще се вози или с някоя от трите тойоти на съда - две са скромните "Аурис" и една е "Авенсис, или с "Пежо 406", или джип "Чероки", който пък е още от времето на Иван Григоров.

Панов изрази видимо задоволство от избора на съдиите за бъдещата професионална квота във ВСС. Той каза, че 87 % активност е голямо доказателство, че магистратите се вълнуват и са за нормализиране в новия ВСС.

"За мен това е най-положитеният знак, който може да се даде към обществото - а именно, че магистратите съдии не са безразлични към съдбата на съдебната система. Съдиите се довериха - според мен - на съвестта си. Довериха се на това да имат ВСС, в който да побеждават аргуменитите, изобщо - коректният диалог."

Той обаче отново напомни, че е за намаляване на парламентарната квота във ВСС (по повод това, че от вчера има предложен прокурор от Волен Сидеров, който да влезе в всъдийска колегия, б.р.).

Панов допълин, че именно това е съдебната реформа, която не се е случила през декември 2015 г. Той даде пример, че дори "тримата големи" се избират от пленума на ВСС, в който има всичко на всичко едва 6 съдии, избрани от колегите си съдии.

Лозан Панов: Саморазвиване на болтове на S-класа в движение е малко странно

http://clubz.bg/55319-lozan_panov_samorazvivane_na_boltove_na_s_klasa_v_dvijenie_e_malko_stranno

ПОЛИТИКА лозан панов(3)

Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов се отказва от услугите на НСО и вече ще се придвижва с коли на съда. Той обяви това тази сутрин на влизане във Висшия съдебен съвет (ВСС), след като вчера прокуратурата обяви, че няма да образува досъдебно производство за инцидента, при който липсваха винтове от служебната му кола.

Панов коментира липсата на данни за умишлено повреждане на Мерцедеса S-класа - единствения извод, до който прокуратурата е стигнала:

"За мен важният извод е, че транспортът, който би трябвало да е специализиран, професионален, не дава тези гаранции с оглед самото заключение на прокурорите. Саморазвиване на болт при пътувне при много завои, позволете да кажа, е малко странно като извод", каза съдията.

Става въпрос за негово пътуване на 1 юни до Берковица, като е минато през Петроханския проход, който наистина има завои, но заключението звучи... нелепо.

Панов каза, че дори би приел подобно нещо, ако гумите са сменяни наскоро – но в случая става въпрос за 1 юни, когато колата преди повече от 2 месеца е била за смяна на летни гуми.

Той обяви, че не се съмнява в шофьора. Затова пък обърна внимание, че е сезирал НСО още същия ден – 1 юни, написал е и писмен сигнал на следващия ден, но до днес няма отговор.

Така че от днес той ще се вози или с някоя от трите тойоти на съда - две са "Аурис" и една е "Авенсис, или с "Пежо 406", или джип "Чероки".

Панов изрази видимо задоволство от избора на съдиите за бъдещата професионална квота във ВСС. Той каза, че 87 % активност е голямо доказателство, че магистратите се вълнуват и са за нормализиране в новия ВСС.

"За мен това е най-положитеният знак, който може да се даде към обществото - а именно, че магистратите съдии не са безразлични към съдбата на съдебната система. Съдиите се довериха - според мен - на съвестта си. Довериха се на това да имат ВСС, в който да побеждават аргуменитите, изобщо - коректният диалог."

Той обаче отново напомни, че е за намаляване на парламентарната квота във ВСС (по повод това, че от вчера има предложен прокурор от Волен Сидеров, който да влезе в всъдийска колегия, б.р.).

Панов допълин, че именно това е съдебната реформа, която не се е случила през декември 2015 г. Той даде пример, че дори "тримата големи" се избират от пленума на ВСС, в който има всичко на всичко едва 6 съдии, избрани от колегите си съдии.

Русия спечели търг за доставка на хеликоптери за Египет

http://www.klassa.bg/News/Read/article/280353_%D0%A0%D1%83%D1%81%D0%B8%D1%8F+%D1%81%D0%BF%D0%B5%D1%87%D0%B5%D0%BB%D0%B8+%D1%82%D1%8A%D1%80%D0%B3+%D0%B7%D0%B0+%D0%B4%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%B2%D0%BA%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D1%85%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D0%BA%D0%B

 Русия спечели търг за доставка на хеликоптери Ка-52К „Катран“ за Египет, за което бе обявено официално на авиоизложението в Бурж. За това, че Москва е разчитала на победа в търга за палубни хеликоптери за египетските кораби „Мистрал“ още в началото на месец юни съобщи вицепремиерът Дмитрий Рогозин , пише Независимая Газета.
„Ние разчитаме на сериозен резултата, защото тези кораби се планираха по технически параметри, зададени от нашето министерство на отбраната и бяха адаптирани именно за наши хеликоптери. Затова и бе логично именно такова решение да бъде взето“, заяви през юни Рогозин. Той отбеляза, че е обсъждал въпроса за доставката на „Катран“ с президента на Египет Абдел Фатах ас Сиси по време на посещението си в Кайро. 
Ка-52К „Катран“ в момента преминават през изпитания. 

Омар-столетник най-после разбра що е то свобода

https://www.actualno.com/curious/omar-stoletnik-naj-posle-razbra-shto-e-to-svoboda-news_617868.html

Собственик на ресторант в Хемпстед, щата Ню Йорк, освободи тържествено 132-годишен омар, който отглежда от 20 години, предаде БГНЕС. Собственикът на ресторанта Peter’s Clam Bar Бъч Ямали и общинският съветник Антъни Сантино пренесли огромния омар до брега и го пуснали в морето пр

На 20 юни рожден ден има

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6290543

На 20 юни рожден ден имаВладимир Владимиров, изпълнителен директор на “Холдинг Български държавни железници” Евгени Будинов, актьор Иван Миховски, депутат в 44-ото НС Меглена Караламбова, актриса                                                                                                                                                                              

Доналд Тръмп осъди „бруталната“ Северна Корея след смъртта на американския студент

http://www.klassa.bg/News/Read/article/280352_%D0%94%D0%BE%D0%BD%D0%B0%D0%BB%D0%B4+%D0%A2%D1%80%D1%8A%D0%BC%D0%BF+%D0%BE%D1%81%D1%8A%D0%B4%D0%B8+%E2%80%9E%D0%B1%D1%80%D1%83%D1%82%D0%B0%D0%BB%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0%E2%80%9C+%D0%A1%D0%B5%D0%B2%D0%B5%D1%80%

 Президентът на САЩ Доналд Тръмп осъди Северна Корея като „брутален режим“, след смъртта на 22-годишният американски студент, преди седмица освободен в кома от изолираната държава, предаде AFP.
Говорейки минути след пристигането на новината за смъртта на Ото Уормбайър Тръмп осъди режима в Пхенян.
„Лоши неща се случват, но поне той пристигна при родителите си“, заяви Тръмп по време на мероприятие в Белия дом. 

Най-големият теч на лични данни в историята на САЩ е факт

https://www.actualno.com/sciencelogy/naj-golemijat-tech-na-lichni-danni-v-istorijata-na-sasht-e-fakt-news_617867.html

Компанията за анализ на данни "Дийп Рут Аналитикс" призна, че по погрешка е изнесла в база данни със свободен достъп личните данни на близо 200 млн. американски гласоподаватели, или общо 61% от населението на САЩ. Това съобщи The Hill, след като течът беше публично оповестен от експ

20 юни в историята

http://www.moreto.net/novini.php?n=353771

Събития: 451 г. – Битка на Каталаунските полета: Войските на римския военноначалник Флавий Аеций спират ордите на хуна Атила. 840 г. – Руан е нападнат от викингите, които достигат по река Сена. 1774 г. – Руският генерал Александър Суворов нанася поражение на османската армия при село Козлуджа (днешно Суворово).

Честит рожден ден на Радко Паунов

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6290547

Честит рожден ден на Радко Паунов Днес рожден ден има Радко Паунов, редактор в пловдивското издание на “24 часа” - един мъж на 50, свършил толкова много, че няма да му стигнат още 50, за да се радва на постигнатото. Честито, Радко! Бъди

Врачанин е втори в турнир в Турция

//dariknews.bg/regioni/vraca/vrachanin-e-vtori-v-turnir-v-turciia-2031583

Врачанинът, заслужилият майстор на спорта Дамян Петров, се класира втори в турнира по автомоделни спортове, който е кръг от Държавния шампионат на Турция. Петров, в качеството си на заместник председател на Българската федерация по автомоделни спортове се срещна в Истанбул със състезателите от  отб

Информационна среща за ПРСР в Община Добричка

//dariknews.bg/regioni/dobrich/informacionna-sreshta-za-prsr-v-obshtina-dobrichka-2031584

Екипът на Областен информационен център - Добрич ще представи акцентите от предстоящите за отваряне през 2017 г. мерки от Програмата за развитие на селските райони в Община Добричка. Срещата е с начален час 10:30 и ще се проведе в заседателната зала на първия етаж. 

По един кандидат за шеф на съдилищата в Хасково и Димитровград

//dariknews.bg/regioni/haskovo/po-edin-kandidat-za-shef-na-sydilishtata-v-haskovo-i-dimitrovgrad-2031586

Единствено съдия Пламен Георгиев от Районен съд Хасково подаде заявление за конкурса за административен ръководител на съдилището. Срокът за подаване на документи изтече вчера в 17 часа. Настоящият председател на най-големия районен съд в Хасковска област Мария Ангелова обясни за Дарик, че само зар

66-годишна велосипедистка, блъсната от кола е в болница

//dariknews.bg/regioni/sliven/66-godishna-velosipedistka-blysnata-ot-kola-e-v-bolnica-2031585

 Шестима души са пострадали при пътнотранспортни произшествия на 19 юни. В болницата са приети двама от тях. На останалите е оказана лекарска помощ, не се е наложила хоспитализация.

В Отделението по реанимация е настанен 79-годишен мъж. Той е със съчетана травма на гърди, има счупени

Приемен ден на кмета на община Тунджа в Гълъбинци

//dariknews.bg/regioni/sliven/priemen-den-na-kmeta-na-obshtina-tundzha-v-gylybinci-2031587

Изнесен приемен ден на кмета на община „Тунджа“ Георги Георгиев в село Гълъбинци ще се състои днес. На срещата ще присъстват секретарят на общината – Андон Кръстев и началникът на Районно управление Тунджа – Тодор Вълчев.

Приемните дни на кмета на община „Тунджа“ Георги Георгиев се у

Избелването на коралите започва да намалява, твърдят американски учени

https://www.actualno.com/interest/izbelvaneto-na-koralite-zapochva-da-namaljava-tvyrdjat-amerikanski-ucheni-news_617865.html

Избелването на кораловите рифове по света изглежда, че постепенно намалява след пик от три години, съобщи Американската агенция за изследване на океаните и атмосферата. Това бе най-дългият период от 80-те години насам за този много опасен за коралите феномен, посочва БГНЕС.

Строителството на жилища в България - една одисея в 21 век

http://www.dnevnik.bg/biznes/2017/06/20/2978029_stroitelstvoto_na_jilishta_v_bulgariia_-_edna_odiseia/?ref=rss


Безкрайно събиране на документи, безкрайно чакане, абсурдни съгласувателни процедури, липса на какъвто и да било хоризонт за развитието на градовете. Така най-кратко може да се опише това, през което минават строителите на жилищни сгради, на които това е бизнесът. Цяло приключение, на което не всеки би издържал, за да може изобщо да започне реалното строителство. Освен скоростта, с която се разрешават административните въпроси, проблем остава и фактът, че България все още е хартиена държава...

Европейският парламент изслушва днес Мария Габриел

https://offnews.bg//politika/evropejskiat-parlament-izslushva-dnes-maria-gabriel-658581.html

Българският кандидат за еврокомисар Мария Габриел ще бъде изслушана в Европейския парламент днес.

Три часа тя ще отговаря на въпроси пред депутати от няколко комисии на ЕП, за да докаже готовността си за ресора цифрова икономика и цифрово общество. Изслушването ще бъде между 16 и 19 часа бг време. 

Евродепутатите ще гласуват в пленарната зала през юли дали тя да бъде утвърдена на поста. Ако бъде избрана Мария Габриел ще бъде най-младият еврокомисар. 

Мария Габриел бе номинирана за поста преди месец, след оттеглянето на Кристалина Георгиева, която беше еврокомисар по бюджета и заместник-председател на Европейската комисия, но напусна, за да стане изпълнителен директор на Световната банка от януари 2017 г.

Габриел е депутат в ЕП от 2009 г. Миналата година тя получи наградата „Евродепутат на годината“. 

Хакери, претендиращи да са бойци на ИД, удариха страницата на аржентинската армия

https://www.actualno.com/sciencelogy/hakeri-pretendirashti-da-sa-bojci-na-id-udariha-stranicata-na-arjentinskata-armija-news_617864.html

Аржентинската армия съобщи, че страницата ѝ в интернет е била хакната от "Ислямска държава", предаде БГНЕС. "Това е заплаха. "Ислямска държава" е в Аржентина и съвсем скоро ще ни чуете", гласи съобщението на сайта, в който са публикувани и снимки на хора в черно - предполагаеми

Прогноза за времето - 20 юни

http://www.moreto.net/novini.php?n=353770

Днес над страната ще бъде предимно слънчево. По Черноморието преди обяд ще е предимно слънчево. Около и след обяд ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и ще има превалявания, придружени с гръмотевици. Ще духа до умерен вятър от северозапад.

Любим виц на Албена Михова от фейсбук

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6290549

Любим виц на Албена Михова от фейсбук – Мамо, ти какво искаше, момче или момиче? – Абе... Филм исках да гледам,

Вулканите са помогнали на динозаврите да господстват на Земята

https://www.actualno.com/interest/vulkanite-sa-pomognali-na-dinozavrite-da-gospodstvat-na-zemjata-news_617863.html

Британски учени са открили най-вероятната причина за разпространението на динозаврите на Земята. Според тях за разпространението на динозаврите е допринесла вулканичната активност на земята. Резултатите от изследванията са публикувани в списание Proceedings of the National Academy of Sci

Арт поток с Татяна Лолова и Стоянка Мутафова

http://clubz.bg/55317-art_potok_s_tatqna_lolova_i_stoqnka_mutafova

Татяна Лолова и Стоянка Мутафова са в центъра на второто издание на фестивала „Арт поток“ в Царево. Събитието, което ще се проведе от 17 до 23 юли, включва театрални спектакли, изложби, както и общ концерт на рок бандите „Ера“, „Тангра“ и „Гравити Ко“.

Грандамите на българския театър ще играят на сцената на читалището в Лозенец две от емблематичните си представления – Мутафова излиза в „Госпожа Стихийно бедствие“ от Алдо Николай, а Лолова представя моноспектакъла „Дуенде“ по Федерико Гарсия Лорка.

Зрителите ще видят още „Ако Роналдо беше Чехов“ и "Дубльори“ от Кенан Тополян, и двете поставени от Елин Рахнев в Хасковския драматичен театър, както и комедията „Мъжът на жена ми“ от Миро Гарван, постановка на Мариус Куркински с участието на Мария Сапунджиева, Кирил Ефремов и Ненчо Илчев.

Любителите на изобразителното изкуство ще се запознаят с изложбата „Стефан Божков и приятели“, микс от различни стилове с обща тема – любовта и отношенията помежду ни. В експозицията участват работи на Моника Попова, Валери Чакалов, Евгени Йонов, Валентин Ангелов, Камен Старчев, Георги Миленов, Петринел Гочев, Деян Янев, Калоян Илиев-Кокимото и други.

По време на фестивала за първи път ще се състои и общ концерт на рок-групите „Ера“, „Тангра“ и „Гравити Ко“, които са подготвили специален репертоар.

Фестивалът „Арт Поток“ се организира от „Хасиенда бийч“ в Лозенец и Община Царево.

Площад Славейков

В части от 6 столични района няма да има вода

https://offnews.bg//obshtestvo/v-chasti-ot-6-stolichni-rajona-niama-da-ima-voda-658580.html

"Софийска вода" временно ще прекъсне водоснабдяването в части от столицата днес, съобщиха от дружеството. 

Заради подмяна на спирателен кран на ул. „Ген. Тотлебен“ в Център се налага спиране на водоподаването от 9.00 до 18:00 часа по ул. „Йоаким Кърчовски“ от бул. „Ген. Тотлебен“ до ул.“ Добруджански край“ и по бул. „Ген. Тотлебен“ от ул. „Йоаким Кърчовски“ до пл. „Руски паметник“. 

Във връзка с подмяна на сградно водопроводно отклонение на бул. „Княз Александър Дондуков“ в Център се налага спиране на водоподаването от 9.00 до 18:30 часа по булеварда от ул. „Злетово“ до бул. „Васил Левски“. 

Подмяна на сградно водопроводно отклонение на ул. „Драговица“ в кв. „Подуене“ налага спиране на водоподаването от 9.00 до 19:00 часа на Бл. 21. 

Поради изграждане на сградно водопроводно отклонение на ул. „Проф. Димитър Михалчев“ в кв. „Суходол“ се налага спиране на водоподаването от 8.00 до 17:00 часа на тази улица. 

Без вода заради подмяна на сградно водопроводно отклонение на ул. „Есен“ във вилна зона „Малинова долина“ се налага спиране на водоподаването от 10.00 до 22:00 часа на ул. „Полски бряст“, ул. „Трилистник“, ул. „Клен“, ул. „Бяла река“. 

Няма да имат вода поради подмяна на сградно водопроводно отклонение на ул. „Княжевска“ в кв. „Карпузица“ от 10.00 до 18:00 часа по ул. „Княжевска“ от ул. „Кореняците“ до ул. „Войводина могила“, по ул. „Кореняците“ от ул. „Княжевска“ до ул. „Боженци“, пл. „Сред село“ и по ул. „Звездица“ от ул. „Боженци“ до ул. „Войводина могила“. 

Щъркел, ударен от ТИР, спасиха на магистрала ”Тракия”

http://dnes.dir.bg/news/magistrala-intsident-shtarkel-krilo-25939514

Експерти от РИОСВ-Пазарджик и полицейски служители спасиха вчера ранен щъркел след подаден сигнал от тел. 112.

Стотици мигранти са изчезнали в Средиземно море при корабокрушение

https://www.actualno.com/europe/stotici-migranti-sa-izcheznali-v-sredizemno-more-pri-korabokrushenie-news_617862.html

Около 130 мигранти са изчезнали в Средиземно море в резултат на инцидент, който стана миналата седмица. Това съобщи в twitter представителят на Международната организация по миграциите /МОМ/ Флавио ди Джакомо, предаде БГНЕС. "Съдейки по събраните от сътрудниците на МОМ в Палерм

Честит рожден ден на Бойко Бойков!

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6290566

Честит рожден ден на Бойко Бойков!Днес рожден ден  има Бойко Бойков. Той е човекът, създал преди 25 г. най-добрия отдел “Кореспонденти” в медиите. Честито! Бъди здрав!                                                                                                                                                                                                                      

Maщaбнo зaнятиe за тecтвaнe cилитe зa peaгиpaнe нa eдиннaтa cпacитeлнa cиcтeмa в Cмoлян

//dariknews.bg/regioni/plovdiv/mashtabno-zaniatie-za-tectvane-cilite-za-peagipane-na-edinnata-cpacitelna-cictema-v-cmolian-2031577

Maщaбнo зaнятиe за тecтвaнeтo нa cилитe зa peaгиpaнe нa eдиннaтa cпacитeлнa cиcтeмa щe ce пpoвeдe днес в Cмoлян. Учението ще се осъществи в paйoнa нa тyнeлa в ĸв. Уcтoвo, заради което ще бъде затворен и околовръстният път на Смолян в този участък от 7 до 15 ч. В занятието ще вземат участие Peгиoнaл

Работа за международни шофьори в Испания

//dariknews.bg/novini/plateni-publikacii/rabota-za-mezhdunarodni-shofiori-v-ispaniia-2031406

Испанската фирма Сан Хосе Лопез търси да назначи международни шофьори на ТИР с категория „С+Е“ за Европа.

Заплатите в Сан Хосе Лопез стартират от 3400 лв., като може да достигне до 4000 лв. на месец. Всички служители се осигуряват в Испания, а платената отпуска е 60 дена в годината. Всички изис

Любомир Шопов представя в Ловеч книга за турския въпрос и държавната сигурност

//dariknews.bg/regioni/pleven/liubomir-shopov-predstavia-v-lovech-kniga-za-turskiia-vypros-i-dyrzhavnata-sigurnost-2031576

Любомир Шопов представя на 20 юни (вторник) от 17:30 ч. в Клуба на дейците на културата в Ловеч книгата си „Турският въпрос и Държавната сигурност”. Една година (1988-1989) той е завеждал отдел в Централния комитет на БКП, който отговаря за българските турци.
 
В книгата Шопов засяга

Предлагат безплатни занимания за деца през ваканцията

//dariknews.bg/regioni/varna/zala-plenarna/predlagat-bezplatni-zanimaniia-za-deca-prez-vakanciiata-2031489

Безплатни занимания за деца от 5-годишна възраст и ученици до VIII клас са организирани за лятната ваканция в 11 общински училища и центрове за подкрепа за личностно развитие, съобщиха от дирекция „Образование и младежки дейности“ към Община Варна.

С бъдещи първокласници ще се провежда

Очакват ръст на турски туристи в Смолянско след пускането на полетите Бурса-Пловдив

//dariknews.bg/regioni/plovdiv/ochakvat-ryst-na-turski-turisti-v-smoliansko-sled-puskaneto-na-poletite-bursa-plovdiv-2031582

Очаква се да има ръст на турските туристи в Смолянско, след като бъдат пуснати редовните полети от Бурса до Пловдив. Това заяви генералния консул на Турция в Пловдив Хюсеин Ергани, по време на срещата си с кметът на община Смолян Николай Мелемов.

Ергани посочи, че е необходимо да се 

На 20 юни честваме св. Наум Охридски

//dariknews.bg/regioni/sliven/na-20-iuni-chestvame-sv.-naum-ohridski-2031581

На 20 юни православната църква чества паметта на св. Наум Охридски. Той е най-младият от учениците на светите братя Кирил и Методий и спътник на св. Климент Охридски.

Преподобни Наум е починал на 23 декември, но този ден е част от постите и зат

БАН отговаря: Чия е кирилицата?

//dariknews.bg/novini/obshtestvo/ban-otgovaria-chiia-e-kirilicata-2031580

150-годишен научен труд е установил, че кирилицата е създадена в България и е дело изцяло на български книжовници“. Това заяви в ефира на „Здравей, България“ по

Дете на 1 година почина след падане от петия етаж

//dariknews.bg/regioni/stara-zagora/dete-na-1-godina-pochina-sled-padane-ot-petiia-etazh-2031575

Дете на година и седем месеца почина след падане от 5-ия етаж на жилищен блок. Инцидентът е станал вчера около 17.00 ч. в Стара Загора. Близнаци - момиче и момче, са били в стаята. Момиченцето е търсило майка си, която е простирала. Отворило е комарника на прозорец

Нови правила за рецептурните книжки

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/2Gvh5B5SmDc/

От следващия месец се въвеждат нови правила за рецептурните книжки, с които пациентите взимат лекарства от Здравната каса. Новото изискване е разпечатаните рецепти към книжката да не надвишават броя на страниците ѝ.

Досега личните лекари разпечатваха листа с изписаните лекарства на компютър и ги прикрепваха в края на здравната книжка. Това, обаче затрудняваше аптекарите при отчитане, защото всички събрани рецепти се събираха накуп в книжката, а сега вече ще се лепят по страниците ѝ.

Трябва да си закупи рецептурна книжка болният , да отиде при личния лекар, да нанесе данните т.е. диагнозата, след което отива в здравната каса заверява книжката и от там нататък тя е валидна и могат да бъдат изписване рецепти по нея.

Промяната е записана в новия рамков договор и предвижда рецептурните книжки да не надвишават повече от 16 страници, какъвто е и техният брой в момента.

Някой, ако е само с едно заболяване, ще има по-дълго време, ще може да ползва книжката. Който е с повече за по-късо време, по-бързо ще се използва. Тези с повечето заболявания ще им се налага по-често да си взимат книжки.

Има гратисен период до първи юли, след първи юли няма да се разрешава повече от 16 стр. да се заверява и с нея да се изпълняват рецептите за лечение на пациенти.

Здравните книжки на пациентите вече ще се издават само от Здравната каса, а не както досега – от личния лекар.

Без отпуски, докато не станат административните улеснения, наредил Борисов

http://clubz.bg/55316-bez_otpuski_dokato_ne_stanat_administrativnite_ulesneniq_naredil_borisov

Росен Желязков в съда. Снимка БГНЕС

Никой няма да излиза в отпуск, докато не станат административните улеснения за граждани, казал премиерът Бойко Борисов на работещите по въпроса. Това разказа председателят на новата агенция "Електронно управление" Росен Желязков в ефира на Нова телевизия.

Те могат да са реалност още тази есен, уточни той и разказа за част от промените.

"Като част от административната реформа в "Пътна полиция" се обмисля да не се пререгистрират превозните средства, когато те бъдат купени от човек от друг град. Не е изключено да се приеме и поправка, според която шофьорските книжки стават безсрочни, а не както сега да важат десет години", обясни той.

Ето как трябва да се улесни и смяната на собственост на автомобил:

"Още след посещението при нотариуса, цялата информация за страните и моторното превозно средство се изпраща в КАТ. Там изготвят талона, на страницата си информират в кой ден и час човек може да отиде и да си го вземе. Всичко се плаща на пос терминал или по електронен път. От КАТ пращат данните в общината по местоживеене на новия собственик. Това е посоката, в която вървим."

Според него в идеалният вариант на управлението трябва да имате електронна идентично, защото така всяка услуга ще се осъществява с общуване между всички регистри. Именно заради липсата на такава МВР, ГРАО и Агенцията по вписванията не могат да предлагат повече електронни услуги в момента.

"Електронното управление е призвано да създаде цялата инфраструктура за промяна и трансформацията в администрацията. Бягам от думата реформа, защото е втръснала на всички", добави той.

Като пример за тежестта на улесненията, Желязков посочи, че само отпадането на свидетелството за съдимост изисква промяна на над 40 закона и повече от 240 наредби. Но добави, че у нас се губят по 26 млн. човекочаса годишно в административни услуги, което е огромен удар за икономиката.

Патладжан на скара

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6290424

Патладжан на скараПодправен с чесън и магданоз Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. КОЙ ГОТВИ “Изпращам ви рецепта за много вкусен вариант на любимия патладжан на

Напрежението между Русия и САЩ в Сирия се усилва

https://www.actualno.com/asia/naprejenieto-mejdu-rusija-i-sasht-v-sirija-se-usilva-news_617860.html

Коалиционните сили срещу "Ислямска държава" в Сирия, водени от САЩ, ще си запазят правото на самоотбрана, но САЩ биха работили за запазването на линиите за комуникация с Русия, въпреки настоящото напрежение. Това обяви Белият дом, след като вчера (19 юни) Москва едностранно пр

Още един снаряд откриха в Пловдив

http://dnes.dir.bg/news/sluzhiteli-bagerist-boepripas-25939506

Още един снаряд е открит вчера при изкопни работи в район "Тракия" в Пловдив, съобщиха от пресцентъра на полицията в града.

Близо 20 деца биват простреляни всеки ден в САЩ

http://dnes.dir.bg/news/orazhie-detza-USA-opasnost-25939489

Най-малко 19 деца биват убивани или ранявани с огнестрелно оръжие в САЩ всеки ден.

Еньовденски събор и 50 години от обявяването на Старозагорски минерални бани за национален курорт

//dariknews.bg/regioni/stara-zagora/eniovdenski-sybor-i-50-godini-ot-obiaviavaneto-na-starozagorski-mineralni-bani-za-nacionalen-kurort-2031515

За трета поредна година, в курортното селище Старозагорски минерални бани ще се проведе Еньовденски събор – празник на билките, слънцето и водата. Събитието ще се състои на 24 юни /събота/, а началото е в 6.00 часа сутринта.

Празничната програма по повод празника ще започне с посреща

Дете почина след падане от висок етаж

//dariknews.bg/regioni/stara-zagora/dete-pochina-sled-padane-ot-visok-etazh-2031575

Дете на година и седем месеца почина след падане от 5-ия етаж на жилищен блок. Инцидентът е станал вчера около 17:00 часа в Стара Загора. 

Детето е закарано в Спешния център с множество наранявания, където по-късно е починало.

Нов конкурс за управител на общинското предприятие „Социално предприятие“

//dariknews.bg/regioni/kiustendil/nov-konkursza-upravitel-na-obshtinskoto-predpriiatie-socialno-predpriiatie-2031574

Нов конкурс за управител на общинското предприятие „Социално предприятие“, обяви община Дупница.
Сред изискванията към бъдещите кандидати са да се обучават или да имат висше юридическо или в областта на социалните, икономическите и педагогически науки образование, общ трудов стаж – минимум 1

25-годишна майка на 6 деца наби социална работничка

//dariknews.bg/novini/bylgariia/25-godishna-majka-na-6-deca-nabi-socialna-rabotnichka-2031573

Вълна от недоволство се надигна сред социалните работници в Бургас, след като тяхна колега беше бита по време на работа, съобщи bTV. Служителката беше нападната на работното си

Мария Габриел говори днес пред две комисии на ЕП

http://dnes.dir.bg/news/parlament-evropeyski-parlament-komisii-balgarkata-25939474

Две комисии на Европейския парламент ще изслушат днес от 16.00 ч българско време кандидата ни за еврокомисар Мария Габриел, припомня БТА.

Фалстарт на Радевата покана към Путин

http://clubz.bg/55315-falstart_na_radevata_pokana_kym_putin

В понеделник в президентството са били тотално гипсирани. Заявката за разговор с Путин е била направена и е било насрочено време за телефонния разговор. По молба на Радев, както изрично от Кремъл, съобщават. Русия като тема "Путин, покана" трябваше да бъде "позитивно" вдигната от пристигналия по покана на "Атака" Карпов.

За жалост, той се оплете с "кирилицата" и тотално обърка плановете - за позитивна нагласа, на фона на която новината, за "смелата" покана към Путин от смелия летец, трябваше да бъде възприема от радостните избиратели. Да, но не - вестта за разговора "на върха", пропадна на фона на поредната груба проява на съзнателно невежество от висш функционер на режима на Путин. Цацаров също помага, както може. От сърце и душа, но и той се оплете с "кирилицата", залагайки на словесни шаблони със славянските "земи". Вероятно защото и той не знае кой е сътворил кирилицата. 

В резултат - фал старт на Радевата покана. Самият Кремъл нарочно подчерта, че датата на посещението ще се уточнява, което оставя "отворен" въпроса кога и дали изобщо поканата е получила положителен отговор. Но ако не е 3 март, тогава пък президентът Радев увисва с юбилейността, защото по друго време контекстът ще е напълно различен.

Не изпитвам никакво удоволствие да анализирам тези Сизифови мъки на нашите топ политици. Но се налага, защото между националната гордост и личната им суета трябва да има граница.

Коментарът е от страницата на автора във фейсбук. Заглавието е на редакцията.

Фал старт на Радевата покана към Путин

http://clubz.bg/55315-fal_start_na_radevata_pokana_kym_putin

В понеделник в президентството са били тотално гипсирани. Заявката за разговор с Путин е била направена и е било насрочено време за телефонния разговор. По молба на Радев, както изрично от Кремъл, съобщават. Русия като тема "Путин, покана" трябваше да бъде "позитивно" вдигната от пристигналия по покана на "Атака" Карпов.

За жалост, той се оплете с "кирилицата" и тотално обърка плановете - за позитивна нагласа, на фона на която новината, за "смелата" покана към Путин от смелия летец, трябваше да бъде възприема от радостните избиратели. Да, но не - вестта за разговора "на върха", пропадна на фона на поредната груба проява на съзнателно невежество от висш функционер на режима на Путин. Цацаров също помага, както може. От сърце и душа, но и той се оплете с "кирилицата", залагайки на словесни шаблони със славянските "земи". Вероятно защото и той не знае кой е сътворил кирилицата. 

В резултат - фал старт на Радевата покана. Самият Кремъл нарочно подчерта, че датата на посещението ще се уточнява, което оставя "отворен" въпроса кога и дали изобщо поканата е получила положителен отговор. Но ако не е 3 март, тогава пък президентът Радев увисва с юбилейността, защото по друго време контекстът ще е напълно различен.

Не изпитвам никакво удоволствие да анализирам тези Сизифови мъки на нашите топ политици. Но се налага, защото между националната гордост и личната им суета трябва да има граница.

Коментарът е от страницата на автора във фейсбук. Заглавието е на редакцията.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване