Марвин Дийнст с шесто място в класа за частни отбори на Льо Ман

http://www.cross.bg/marvin-myasto-donchev-1546547.html

/КРОСС/ Съотборникът на Георги Дончев не само финишира, но и беше близо до почетната стълбица. Марвин Дийнст успя да завърши на шесто място в клас LMGTE Am на епичното състезание „24-те часа на Льо Ман" този уикенд във Франция. Съотборникът на българския пилот Георги Дончев в SCHUTZ Motorsport (Overdrive Racing) дори беше близо до почетната стълбица, но повреда в скоростната кутия шест часа преди финала коства на тима три места по-надолу в крайното класиране. Състезанието за Марвин и ко-пилотите му Матео Кайроли (втори в Porsche Supercup 2016) и Кристиян Рийд премина турболентно - тимът стартира от 48-мо място (24 редица), а Кайроли кара отлично и успя да изпревари няколко съперници дори от по-високия клас. Спукана гума вкара Поршето им за първи път в бокса, но отличната работа на екипа и перфектните пилоти доведоха до трето място (33 сред всички стартирали) при падането на нощта. Ритъмът можеше да се запази и по тъмно, но дефект в скоростите принуди екипа да направи спиране в бокса и светкавична смяна на повредената част. След почивка от едва 10 минути, в крайна сметка Марвин, Матео и Кристиян завършиха на шесто място в класа си и на 35-то сред всички стартирали от трите по-високи класа, което им донесе важни точки преди следващия старт за Endurance сериите на Нюрбургринг след 4 седмици и ги прати на второ място в класирането за сезона

Болтовете на мерцедеса били открити при тефтерчето на Златанов

http://clubz.bg/55344-boltovete_na_mercedesa_bili_otkriti_pri_teftercheto_na_zlatanov

Военноокръжната прокуратура София отказа да образува наказателно производство по твърденията за инцидент с автомобила на НСО, обслужващ председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов. В дух на прозрачност държавното обвинение публикува постановлението за отказ, в което като най-вероятна причина за инцидента с развинтените болтове на автомобила на Панов е посочено „предизвикано от неравностите по пътя саморазвиване на болтовете”. Самият Панов нарече това странно, а в социалните мрежи потребителите започнаха да търсят свое обяснение. Разбира се, с чувство за хумор.

Самуил Петканов съобщи:

„Прокуратурата повдигна обвинение на Мерцедес за загубата на тефтерчето на Златанов”.

После предложи и друга версия:

„Прокуратурата повдигна обвинение на Мерцедес, че лайнари със скъпи коли паркират се едно местата за инвалиди са на баща им”.

Иван Червенков съобщи за спешни мерки от страна на германския производител на автомобили:

„Концернът Mercedes-Benz, след спешен и задълбочен анализ чрез процесинг, резонанс и темпоралност на фактите и обстоятелствата, изнесени от българската Прокуратура, реши:

1) Да спре временно от движение всички МПС, произведени след 1926 година;

2) Да завари всички джанти към главините - БСПари;

3) Болтовете на всички МПС да бъдат предадени на Национална Служба Охрана < НСО > в знак на уважение за положените усилия.;

4) Подкрепя кандидатурата на г-н Цацаров за Нобелова награда за физика с откриването на нов дял в науката наречен Физикатура на цацазиката”.

Стела Николова заключи, че:

„Цацаратурата за първи път намери извършител: саморазвиващи се болтове на Mercedes-Benz”.

В коментарите под този пост се появиха и други „новини”:

„Пророчество на Ванга, "Мерцедес, ке фалира"!”

 „Започвам нов бизнес със саморазвиващи се болтове за Мерцедес-Бенц!!!”

Николова е изпратила и открито писмо до представителя на марката за България:

„Уважаеми г-да, с настоящото писмо бих искала да ви уведомя за следното, което бих искала да бъде предадено в централата на "Мерцедес-Бенц", на които разбира се отделно ще напиша писмо. Българската прокуратура след направена проверка установила за автомобил с марка "Мерцедес", който използва НСО, че :

"Предвид изложеното, следва извод, че няма никакви данни за умишлено повреждане на лекия автомобил от трети лица. Като се изключи тази възможност, остават две вероятности за получаване на повредата – предизвикано от неравностите по пътя саморазвиване на болтовете /с ниска степен на вероятност предвид експертното мнение, че шумът трябва да се засилва/ или нарочно развиване на болтовете от страна на самия служител при НСО /за което също няма достатъчно данни/. "

С оглед на твърденията на полк.Илиев, аз повече не мога да имам доверие в произвежданите от вас автомобили, след като болтовете на гумите се саморазвиват при движение. Докато не видя постановено съдебно решение, в което окончателно е опровергано това твърдение, ще считам вашите автомобили за ненадежни. Обръщам ви внимание, че това твърдение е на личност, в качеството му на длъжностно лице, но ако ще съдите някого, то нека претенцията ви бъде насочена персонално, а не към българската прокуратура, защото в този случай ще осъдите нас-българските данъкоплатци, които нямат никаква вина!”

Валдес Радев публикува колаж с два елемента – главния прокурор и един болт. Текстът гласи само: Юсейн Болт.

Държавата дава 224 млн. лв. безвъзмездна помощ на БДЖ

//dariknews.bg/novini/biznes/dyrzhavata-dava-224-mln.-lv.-bezvyzmezdna-pomosht-na-bdzh-2031746

Държавата отпуска на БДЖ безвъзмездна финансова помощ в размер на 224 милиона лева. С тези пари ще бъде погасена по-голямата част от дълговете на железницата.

До края на годината ще бъдат обявени и търгове за купуване на 15 нови мотрисни влак

Гледайте на живо изслушването на Мария Габриел в ЕП

//dariknews.bg/novini/sviat/gledajte-na-zhivo-izslushvaneto-na-mariia-gabriel-v-ep-2031747

В Европейския парламент в Брюксел започна изслушването на Мария Габриел, предложена за следващия български еврокомисар.

Апелативният съд увеличи наказанието на убиеца Ремзи Мустафа

//dariknews.bg/regioni/burgas/apelativniiat-syd-uvelichi-nakazanieto-na-ubieca-remzi-mustafa-2031745

Наказание „лишаване от свобода“ в размер на 13 години и 4 месеца при първоначален „строг“ режим ще изтърпи Ремзи Мустафа, който миналата година уби с камък в главата 75- годишния Хака Али Халил от село Люляково, Руенска община.
 
Апелативният съд в Бургас измени присъдата на окръжните

Импровизирано заседание на общински съвет гимназията по икономика в Сливен

//dariknews.bg/regioni/sliven/improvizirano-zasedanie-na-obshtinski-syvet-gimnaziiata-po-ikonomika-v-sliven-2031748

Импровизирано заседание на общински съвет Ученици проведоха ученици от Професионалната гимназия по икономика "Проф. д-р Димитър Табаков"  в Сливен. Участниците бяха от 10 и 11 клас. Те членуват в клуб „Моята община“, част от инициативите на гимназията по проект „Твоят час“, с ръководител Димитър За

Бебетата на Бионсе са в болница под наблюдение

https://www.actualno.com/showbusiness/bebetata-na-bionse-sa-v-bolnica-pod-nabludenie-news_617972.html

Новородените близнаци на Бионсе са в болница и са под лекарско наблюдение.  Медии твърдят, че бебетата имат “малък проблем”. За щастие, вероятно не става дума за нищо сериозно. Засега не се знае кога ще бъдат изписани. Бионсе е родила миналия понеделник, разкриха медии отвъд Океана. Самата тя, както и Джей Зи не издават абсолютно нищо около раждането. Засега се смята, че Кралица Би е родила в болница, а не у дома, както възнамерявала преди това, припомня missbloom.bg. 

Хайди Клум е била отхвърляна от модния бранш заради пищните си извивки

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6291883

Хайди Клум е била отхвърляна от модния бранш заради пищните си извивкиХайди Клум е един от най-успешните и красиви супермодели на света с над 25-годишен стаж в модната индустрия. Едва сега обаче 44-годишната манекенка призна пред "Дейли Мейл", цитиран от БГНЕС, че в началото на кариерата си е получила множество откази за участие в дефилета "висша мода", тъй като дизайнерите са я смятали за твърде пълна.

Осъдиха мъж за смърт при катастрофа край Ловеч

https://www.24chasa.bg/novini/article/6291863

Осъдиха мъж за смърт при катастрофа край ЛовечМъж, причинил произшествие с един загинал е осъден след обвинение на Окръжна прокуратура - Ловеч. Това съобщиха от пресцентъра на Апелативна прокуратура-Велико Търново. Делото се гледа по реда на съкратено съдебно следствие при което подсъдимият се призна за виновен и прие за верни фактите изложени в обвинителния акт на Окръжна прокуратура - Ловеч.

Проблеми със Скайп в множество държави

http://www.mediapool.bg/problemi-sas-skaip-v-mnozhestvo-darzhavi-news265521.html

От понеделник вечер масово се наблюдават проблеми с програмата за кратки съобщения и видеокомуникация Скайп. Сигнали за това постъпват от САЩ, Азия и Европа. Някои български потребители също са засегнати. В повечето случаи, програмата не може да се свърже с мрежата. При доста потребители Скайп стартира успешно, вписването става без проблем, но съобщенията не могат да бъдат доставени. В някои случаи се появява черна лента при опит за осъществяване на гласово обаждане. През нощта, в редица държави престанаха да работят, както мобилното, така и настолното приложение. Малко по-късно, техническата поддръжка на месинджъра обяви, че проблемът е отстранен. Сутринта Скайп отново престана да работи нормално. Засега няма информация от Microsoft относно причините за лошата работа на програмата. Към обяд се появи информация, че е засегната западната част на Европа, а в официалния профил на Skype се появи съобщение, че всички специалисти и програмисти усилено работят за да решат проблема.

Всички сме жертва на уродлива политика, родена от хора с болни мозъци и малформации

http://frognews.bg/news_136820/Vsichki-sme-jertva-na-urodliva-politika-rodena-ot-hora-s-bolni-mozatsi-i-malformatsii/

Във времето на моето детство, пораствах с много на брой еднакви във форма и изражение глави от телевизионния екран, безкрайно еднообразни. Спомням си ясно времето на Тато, а после и на неговите приемници. Всъщност започнах отдалеч, за да изразя онова си хлапашко възмущение от дефилето на политици тогава, които бяха несменяеми.

Васко Василев: Няма значение колко добър цигулар си - ако не си добър човек, нищо няма да постигнеш

https://www.actualno.com/interview/vasko-vasilev-njama-znachenie-kolko-dobyr-cigular-si-ako-ne-si-dobyr-chovek-nishto-njama-da-postignesh-news_617971.html

"Култура се възпитава, като събудим любопитството на децата. Няма по-голямо приключение от това да обикаляш света чрез културните постижения на човешката раса". Това споделя виртуозният цигулар Васко Василев за ролята на културата и предизвикателството да я възпитаваме.

И Жозе Моуриньо с обвинение за укриване на данъци

https://www.24chasa.bg/sport/article/6291877

И Жозе Моуриньо с обвинение за укриване на данъциПрокуратурата в Испания е предявила обвинения за укриване на данъци и към мениджъра Жозе Моуриньо, съобщи Би Би Си. Обвинението е свързано с периода, който той изкара в "Реал" (Мадрид) от 2010 до 2013 година. То се отнася до т.нар. "имиджови права", заради които го отнесе и Кристиано Роналдо. Кристиано бе обвинен за укриването на 14,7 милиона евро.

Руската централна банка отчита увеличение на фалшивите рубли в банкоматите

http://www.mediapool.bg/ruskata-tsentralna-banka-otchita-uvelichenie-na-falshivite-rubli-v-bankomatite-news265520.html

Руската централна банка (РЦБ) отчита увеличение на фалшивите рубли в банкоматите, както и на "изделия", наподобяващи банкноти. Това съобщи във вторник първият заместник-председател на РЦБ Георгий Лунтовский, цитиран от ТАСС, на международна конференция за развитието на паричните обращения. Основна причина за това е използването на евтини модели на банкнотоприемащи устройства, проверяващи 1-2 защитни признака вместо 4 такива признака, както изисква РЦБ, посочи Лунтовский. РЦБ препоръчва на банките да използва модели за оборудване от списъка, поместен на сайта на регулатора, припомни неговият заместник-председател. Както съобщи по-рано РЦБ, в банковата система на Русия през първото тримесечие на 2017 година са открити над 12 000 фалшифицирани банкноти. Над половината от тях (6800) са с номинал 5000 рубли, следват фалшивите купюри от 1000 рубли (5200). Най-малко са откритите фалшифицирани банкноти от 10 рубли - само два броя. Намерени и са и фалшиви монети - 18 с номинал от 10 рубли, 37 с номинал от 5 рубли и една с номинал от 2 рубли.

КФН предупреди потребителите за мним инвестиционен посредник

http://www.dnevnik.bg/biznes/2017/06/20/2992587_kfn_predupredi_potrebitelite_za_mnim_investicionen/?ref=rss


Комисия за финансов надзор предупреди, че "Позитива фронт офис" ЕООД (предишно наименование "Позитива Кепитъл" ЕООД) няма право да предоставя инвестиционни услуги на територията на България. Компанията не е лицензирана от регулатора.

Сред видовете инвестиционни услуги са: приемане и предаване на нареждания във връзка с един или повече финансови инструменти, включително посредничество за сключване на сделки с финансови инструменти, изпълнение на...

Представител на НАТО: Формирането на армия на Косово да е в съответствие с конституцията

https://www.24chasa.bg/novini/article/6291868

Представител на НАТО: Формирането на армия на Косово да е в съответствие с конституциятаКосовските институции не трябва да бързат с трансформацията на силите за сигурност на Косово във въоръжени сили, заяви в Прищина заместник помощникът на генералния секретар на НАТО за операции Джон Манза, съобщава МИА, предава БТА. Той изнесе лекция на тема "НАТО и Западните Балкани", организирана от Косовския център за проучвания в областта на

17-годишен нападна и рита учителката си в София

https://www.24chasa.bg/novini/article/6291876

17-годишен нападна и рита учителката си в София17-годишен ученик е нападнал и е ритал учителка от столичната гимназия по туризъм, съобщи пресцентъра на МВР, цитирани от Би Ти Ви. Сигналът за инцидента е подаден към 12:30 днес. По първоначални данни момчето е влязло в учителската стая на училището, където е нападнало една от учителките. Той й е нанесъл побой и я е ритал.

На Илинден Борисов и Заев ще подпишат договор за добросъседство (допълнена)

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/06/20/2992612_na_ilinden_borisov_i_zaev_shte_podpishat_dogovor_za/?ref=rss


България и Македония ще подпишат договора за добросъседство за честването на Илинденско-Преображенското въстание в Македония на 2 август. За това са се разбрали премиерите Бойко Борисов и Зоран Заев, който е на първото си официално посещение в София.

Заев каза след срещата, че двете страни са доближили позициите за договора, като е останало да се споразумеят за общо празнуване на Илинденското въстание, за да се подпише документът. Той отваря вратите на Скопие за...

На Илиден Борисов и Заев ще подпишат договор за добросъседство

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/06/20/2992612_na_iliden_borisov_i_zaev_shte_podpishat_dogovor_za/?ref=rss


България и Македония ще подпишат договора за добросъседство за честването на Илиденско-Преображенското възстание в Македония на 2 август. За това са се разбралите премиерите Бойко Борисов и Зоран Заев, който е на първото си официално посещение в София.

Заев каза след срещата, че двете страни са доближили позициите за договора, като е останало да се договори общото празнуване на Илинденското въстание, за да се подпише документът. Той отваря вратите на Скопие за...

Министър Петкова обсъжда в Москва АЕЦ "Белене"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6291862

Министър Петкова обсъжда в Москва АЕЦ "Белене"Миналата година с общи усилия разрешихме казуса след постановеното арбитражно решение за АЕЦ „Белене“, следващата важна стъпка пред нас е свързана с възможността за реализация на произведеното за проекта оборудване. Това е заявила енергийният министър Теменужка Петкова на среща в генералния директор на държавната корпорация за атомна енергия

Борисов и Заев заедно на паметника на цар Самуил

http://dnes.dir.bg/news/makedonia-boyko-borisov-oran-aev-25941684

България е за стабилна Македония, за членството ѝ в НАТО и в ЕС, заяви премиерът Бойко Борисов след среща с министър-председателя на Македония Зоран Заев.

Григор Димитров има положителна нагласа за сезона на трева

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/06/20/2992608_grigor_dimitrov_ima_polojitelna_naglasa_za_sezona_na/?ref=rss


Българският тенисист Григор Димитров очаква с положителна нагласа представянето си в турнирите на трева. Той вече преодоля първия кръг в "Куинс" след скоростна победа.

"Годината засега е добра. Можех да се представя по-добре в сезона на клей, проблемът е, че играх добре, но просто не спечелих в много мачове. Имах много възможности, в доста мачове водех, но загубих. Но сега идва сезонът на трева и аз гледам много по-позитивно. Най-доброто, което мога да...

Григор Димитров: На трева се чувствам като у дома си

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/06/20/2992608_grigor_dimitrov_na_treva_se_chuvstvam_kato_u_doma_si/?ref=rss


Григор Димитров даде интервю пред канала на ATP, в който говори за сезона на трева. Българският тенисист обясни защо обича толкова много да играе на Острова.

"Първият път, когато играх на трева, бях може би на 14 или 15 години. Бях с баща ми в Америка и си спомням много добре как ме привлече тази настилка. За да играеш добре на трева трябва да имаш финес и да си малко по-креативен. Обичам много да играя на трева, чувствам се като у дома си", казва...

Богатите в Китай се увеличиха 9 пъти за десетилетие

http://www.moreto.net/novini.php?n=353834

Броят на богатите хора в Китай се е увеличил с 9 пъти за последното десетилетие, пише Reuters, позовавайки се на проучване на Bain Consulting and China Merchants Bank, публикувано във вторник. Китайците с поне 10 милиона юана (1.47 милиона долара) в инвестиционни активи са 1.

Почти година и половина затвор за мъж, предизвикал катастрофа със загинал

https://www.24chasa.bg/novini/article/6291840

Почти година и половина затвор за мъж, предизвикал катастрофа със загиналМъж, причинил произшествие с един загинал е осъден след обвинение на Окръжна прокуратура - Ловеч. Това съобщиха от пресцентъра на Апелативна прокуратура-Велико Търново. Делото се гледа по реда на съкратено съдебно следствие, при което подсъдимият се призна за виновен и прие за верни фактите изложени в обвинителния акт на Окръжна прокуратура -

Стенли Фишер: Ниските лихви доведоха до високи и растящи цени на имотите

http://www.investor.bg/po-sveta/453/a/stenli-fisher-niskite-lihvi-dovedoha-do-visoki-i-rastiashti-ceni-na-imotite-241517/

Заместник-председателят на Фед предупреди, че не бива да се забравят уроците от спукването на имотния балон и кризата през 2007 – 2008 г.

"Росатом" с интерес към АЕЦ "Белене" само като строител

http://www.mediapool.bg/rosatom-s-interes-kam-aets-belene-samo-kato-stroitel-news265519.html

Енергийният министър Теменужка Петкова е запознала руската ядрена корпорация "Росатом" с намеренията на българското правителство да възобнови изграждането на АЕЦ "Белене" като обяви приватизация на активите в замразения към момента проект, но отговорът на руснаците е бил, че по-скоро нагласата на "Росатом“ е да бъдат само изпълнител при евентуална реализация на ядрения строеж. Това съобщи Петкова пред български журналисти в Москва след среща във вторник с шефа на "Росатом" Алексей Лихачов, по чиято покана тя се включи в Деветото международно ядрено изложение Атомекспо, провеждащо се в Москва и организирано от държавния руски ядрен концерн. "Когато имаме среща с колегите от "Росатом“, темата АЕЦ "Белене“ няма как да не присъства. Колегите от „Росатом“ са добре запознати с намеренията, които имаме във връзка с възможността за реализиране на оборудването на проекта на АЕЦ „Белене“. Вие знаете, че ние неколкократно сме заявявали, че оползотворяването на това оборудване за този проект е много важна наша задача. Важна е за това, защото от една страна в контекста на едни от последните промени, които бяха приети съгласно Парижкото споразумение по отношение на големите горивни инсталации, това ще наложи и преосмисляне на енергийната стратегия на България", посочи Петкова, давайки недвусмислена заявка, че възобновяването на ядрения строеж ще е обосновано с нуждата от нови мощности заради затварянето на въглищните, които не могат да покрият новите екоизисквания на ЕС. "Ние ще се борим за това да получим дерогация от Европейската комисия за удължаването на живота на експлоатация на тези големи горивни инсталации. Но така или иначе трябва да се мисли и в по-далечна перспектива за развитието на енергийния сектор в България", посочи енергийният министър. Тя припомни, че в момента Икономическият институт към БАН прави енергийната стратегия на страната с хоризонт 2050 г., в която място трябва да намери и реализацията на произведеното оборудване за АЕЦ "Белене". "С "Росатом“ обсъдихме тази наша визия, възможността този проект да се реализира на пазарен принцип и, разбира се, участието на "Росатом“ при изпълнението на този проект мисля, че е вън от всякакво съмнение, тъй като "Росатом“ е конструктор на проекта, те са изработили това оборудване. Затова нашето сътрудничество с "Росатом“ е много знаково в тази посока", каза още Теменужка Петкова. Тя обаче призна, че "по-скоро нагласата на "Росатом“ е да бъдат изпълнител при евентуална реализация на този проект". Това означава, че руснаците към момента нямат интерес да инвестират в АЕЦ "Белене", въпреки многократните им подобни изявления преди ядреният строеж да бъде прекратен с правителствено и парламентарно решение през март 2012 г. След арбитражното осъждане на българската "Национална електрическа компания" да плати на дъщерната на "Росатом" компания "Атомстройекспорт" 620 млн. евро за поръчаното оборудване, първият зам.-изпълнителен директор на "Росатом" Кирил Комаров заяви, че след като се платят парите са възможни всякакви варианти. Сега обаче се оказва, че съвсем не е така. "Ние ще проведем, разбира се, една процедура по приватизация, така както нееднократно сме имали възможност да заявим. Ако евентуално тази процедура не приключи успешно, ще мислим и за реализация на възможността за изграждане на VІІ блок на АЕЦ "Козлодуй“ с оборудването за "Белене“. Като изграждането на VІІ блок на АЕЦ "Козлодуй“ отново ще бъде свързано с активното участие на нашите партньори от "Росатом“. От страна на руската компания бил проявен интерес да участват в евентуална реализация на проекта като строител. В рамките на форума министър Петкова се срещна и с генералния директор на "Русатом сервиз“ и ръководител на проекта за удължаване живота на V и VІ блок на АЕЦ "Козлодуй“ Евгений Салков. Дейностите се изпълняват в заложените срокове и обеми, заяви тя. Лицензите на двата блока изтичат съответно през ноември 2017 и октомври 2019 г. Модернизацията на V блок е в по-напреднал етап и се провежда паралелно с плановите ремонти на реактора. Очаква се до есента българския ядрен регулатор да се произнесе за нов десетгодишен лиценз. По-рано през деня по време на ядрения форум Всеволод Витязев, началник отдел "Управление на проекти“ за Централна и Източна Европа на "Русатом Сервис“, увери, че по график се движат работите и по обследването на състоянието на оборудването и системите на VІ блок на ядрената ни централа. Те ще приключат както е предвидено през юни 2018 г. Всички обосновки, които специалистите на "Русатом Сервис“ правят, предвиждат работа на Шести енергоблок на АЕЦ "Козлодуй“ при мощност 104%, също както са разработките за V блок. През 2016 година работата беше напрегната, защото се провеждаше обосновка за удължаване експлоатационния живот и на Пети блок, коментира Витязев. Но там дейностите приключиха и консорциумът начело с "Русатом Сервис“ предадоха документацията на АЕЦ "Козлодуй“ и Агенцията за ядрено регулиране в края на миналата година, посочи той.. Опитът от експлоатацията на хилядамегаватови реактори от ВВЕР в Русия показва, че те могат да работят безопасно поне 50-60 години, допълни представителят на "Русатом".

Румен Дунев пред Фрог: Замазва се проблемът с колата на Лозан Панов

http://frognews.bg/news_136819/Rumen-Dunev-pred-Frog-Zamazva-se-problemat-s-kolata-na-Lozan-Panov/

Замазва се проблемът с колата на Лозан Панов. Това каза пред Фрог нюз най-добрият автомобилен пилот и експерт на коли Румен Дунев. Ето какво още обясни той пред екипа ни:

Депутат остава без имунитет, обвинен е в убийство на пътя

https://www.vesti.bg/bulgaria/deputat-ostava-bez-imunitet-obvinen-e-v-ubijstvo-na-pytia-6070538

Димитър Гамишев карал с превишена скорост, когато блъснал човек, а Манол Генов предлага по 25 лв. на глас

Цацаров иска два имунитета - за смърт на пътя и за търговия с вот

https://www.vesti.bg/bulgaria/cacarov-iska-dva-imuniteta-za-smyrt-na-pytia-i-za-tyrgoviia-s-vot-6070538

Димитър Гамишев карал с превишена скорост, когато блъснал човек, а Манол Генов предлага по 25 лв. на глас

12 г. затвор за мъж, убил баща си заради имот

http://dnes.dir.bg/news/ubiystvo-zatvor-peshtera-25941892

Окръжният съд в Пазарджик осъди на 12 години затвор 47-годишния Йордан Стойнов от Пещера, който убил баща си заради имот.

Кари Фишър е приела кокаин преди смъртта си

https://www.vesti.bg/lyubopitno/kari-fishyr-e-priela-kokain-predi-smyrtta-si-6070542

Открити са също следи от хероин и екстази, но не може да се определи кога Фишър е приела тези наркотици

Фестивалът "София диша" се мести пред “Александър Невски" и ще е през юни и август

http://www.mediapool.bg/festivalat-sofiya-disha-se-mesti-pred-aleksandar-nevski-i-shte-e-prez-yuni-i-avgust-news265518.html

Осмият Летен градски фестивал "София диша" ще бъде на ново място - на пл. "Св. Ал. Невски", във връзка с подготовката за Българското председателство на ЕС, и ще е в две части - в последната събота и неделя на юни и на август - 24 и 25 юни и 26 и 27 август, с различна програма и участници. Това съобщиха във вторник организаторите от фондацията "София диша" и Столичната община. “Обичан от столичани и гостите на града, многообразен, с много плюсове - достъпен за всички, на знаково място, с възможност за срещи на млади творци“ - така определи фестивала заместник-кметът по културата на Столичната община Тодор Чобанов. Той отбеляза, че празникът подпомага творческите индустрии, привлича гости и стимулира за по-активен живот софиянци. Новото място е много подходящо, защото дава възможност да се представи както съвременното изкуство, така и материалното и нематериалното културно наследство на страната ни, нейната история и култура. Освен храма "Св. Ал. Невски" там са църквата "Св. София", гробът на Иван Вазов, паметникът на Паисий Хилендарски, Народното събрание, Художествената академия, Националната галерия "Квадрат 500", Синодалната палата, отбелязаха организаторите. Новост е и фестивалната Зона "България", посветена на българските традиции и обичаи, народни занаяти, музикален и танцов фолклор. Над 50 автори ще бъдат представени в галерийния павилион, който за първи път ще отвори врати в Творческата зона на "София диша". Две селекции от късометражни филми ще бъдат показани в кинопавилиона. Разнообразна програма на сцената - от 16 до 22 ч., ще предложат утвърдени и съвсем млади музиканти. Детската зона - в неделя от 10 ч., е безплатна, с разнообразни занимания - от творчески работилници до информатика. Интересна програма ще има и в Спортната, Базарната и Релакс зоната - с гурме сандвичи на достъпни цени, коктейли и други вкусотии, допринасящи за празничното настроение. "София диша" ще е разположен на площ от 12 500 кв. м, с над 200 участници от цялата страна и бюджет от 160 000 лв., 60 000 от които - от Столичната община. Очакват се над 50 000 посетители.

Университетските заплати най-високи във Варна

https://www.24chasa.bg/region/article/6291814

Университетските заплати най-високи във ВарнаУниверситетските заплати са най-високи във Варна. Това стана ясно по време на дискусия за висшето образование и неговото финансиране, организирана от КНСБ. По статистика най-висока е заплатата в Икономическия университет във Варна- 2061 лв. Със заплати по-ниски от 1 000 лв. са четири университета в страната,

Инспекторатът: Съдът не връща безпричинно дела

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/06/20/2992592_inspektoratut_sudut_ne_vrushta_bezprichinno_dela/?ref=rss


Съдът не връща безпричинно дела на прокуратурата, а защото установява отстраними процесуални нарушения.
Това показва проверка, извършена от Инспектората към Висшия съдебен съвет на над 300 акта на окръжни и апелативни съдилища за 2014 и 2015 година. Анализът беше обсъден на заседание на съдийската колегия, а констатациите ще бъдат изпратени на министъра на правосъдието Цецка Цачева и на прокурорската колегия.

В края на май при обсъждането на годишния доклад на...

Хамънд отново подкрепи по-меко излизане на Великобритания от ЕС

http://www.investor.bg/evropa/334/a/hamynd-otnovo-podkrepi-po-meko-izlizane-na-velikobritaniia-ot-es-241513/

Според британския финансов министър е нужна нова система от правила между страната и Европейския съюз

Искат имунитета и на Манол Генов от БСП за купуване на гласове

http://frognews.bg/news_136818/Iskat-imuniteta-i-na-Manol-Genov-ot-BSP-za-kupuvane-na-glasove/

Главният прокурор Сотир Цацаров внесе в Народното събрание искане за снемане на имунитета на депутата от БСП Манол Генов. Искането се основава на доказателства от разследване на Окръжната прокуратура в Пловдив, изпратено по компетентност на Софийска градска прокуратура.

Навръх Илинден България и Македония ще подпишат договор за добросъседство

http://www.mediapool.bg/navrah-ilinden-bulgaria-i-makedoniya-shte-podpishat-dogovor-za-dobrosasedstvo-news265517.html

В опит да приближи Скопие към членство в ЕС и НАТО новият македонски премиер Зоран Заев съобщи, че Македония ще подпише подготвяния от години договор за добросъседство с България на 2 август, когато се отбелязва Илинден. "Македония затваря една глава от историята на национализъм, на омраза. Отваряме една глава на европейско бъдеще за всички. Историята може само да ни приближи", заяви Заев във вторник на съвместен брифинг с Бойко Борисов в София. "Това е исторически момент, след визитата ми Брюксел, първото ми посещение е в София, за да получим подкрепа и помощ за членство в ЕС и в НАТО", изтъкна Заев. От българската столица той призова за подкрепа на евроатлантическото бъдеще на Македония и от другите й съседни държави – Гърция, Сърбия, Албания и Косово, с които е в сложни и дори враждебни отношения. Най- обтегнати са отношенията й с Гърция, с която Македония води дългогодишен спор за името си. Напоследък се изостриха и отношенията й с Белград, обвинен от Скопие за намеса във вътрешнополитическата криза, а проблемите й с Албания и Косово произтичат от засилващата се роля на албанския фактор вътре в Македония. С приятелска Гърция ще работим заедно, за да решим всички проблеми, декларира Бойко Борисов, който е амбициран да демонстрира напредък за решаване на проблемите на Западните Балкани по време на българското европредседателство в началото на идната година. "Дестабилизация на Македония означава дестабилизация на нашите граници", отбеляза Борисов. "Ако се поддадем само на националистически чувства, нищо добро не ни чака", каза още Борисов, който в момента оглавява коалиционно правителство с участието на националистически партии, подчертано провокативно настроени спрямо Македония. Заев посочи, че изграждайки добросъседство и приятелство, западните страни ще уважават Балканите много повече. И подчерта, че пътят на Македония е един – към НАТО и ЕС, а вътрешнополитическата стабилност като цяло трябва да обединява Балканите. По думите му много европейски държави са дали пример за това как могат заедно да честват своите герои и това да им помага да се развиват. Борисов поясни, че вече са били проведени 11 срещи между преговорните екипи на двете държави и предстои процесът по подготовка на договора, подготвян поне от 2002 г., да бъде завършен, когато двамата премиери ще честват заедно Илинден в Македония. Улица "Желю Желев" в Скопие и "Борис Трайковски" в София Двамата премиери са се разбрали улица в Скопие да бъде кръстена на името на президента Желю Желев, в чийто мандат България първа призна Македония за независима република, а София да върне жеста, като кръсти улица на втория президент на Македония - проевропейският демократ Борис Трайковски, който загина при самолетна катастрофа. "Това ще е израз на уважение, израз на голямото ни приятелство", каза Заев. Символично поклонение пред паметника на цар Самуил в София В знак на новата фаза в двустранните отношения двамата премиери се поклониха и пред паметника на цар Самуил в София. Негов монумент е издигнат и в Скопие, а македонски политици и историци усърдно пропагандират, че владетелят е техен национален герой. България дълго време подкрепяше безрезервно евроатлантическото бъдеще на Македония, но по време на първия кабинет "Борисов" постави ултиматум първо да бъде подписан договорът, за да се решат спорните въпроси между двете страни, които засягат най-вече общата история. Скопие години наред протакаше преговорите, но новото правителство на Заев даде сигнали, че е готово на отстъпки пред България и Гърция, за да се предвижи към НАТО и ЕС, след като Македония месеци наред бе в политическа криза и на ръба на гражданска война. "Разговаряхме, приближихме мненията ни към подписване на договора за добросъседство, остава още много малко и заедно ще честваме Илинден в Македония на 2 август. Разбрахме се тогава да завършим подписването на договора", каза Заев. Общата история, която ни разделя, и другите спорни въпроси Около проектодоговора обаче все още има много спорни въпроси, включително и на какъв език да бъде подписан. В отговор на журналистически въпрос Борисов подчерта, че договорът ще се подпише на езиците, които са официални в конституциите на двете държави – български и македонски:"В конституцията на Македония е казано какъв език има тази държава. Съответно договора тя трябва да подпише на езика, който е вписан в Конституцията ѝ, иначе ще си нарушите конституцията". "Когато минат външните министри на последно преглеждане на документа, с премиера и останалите колеги ще вземем решение какво значи "Обща история", за кой период, различните историци определят различни периоди. От 1991 г. досега Македония има своя история, тя не е обща с българската, ако искаме да запишем "Обща история", влизаме в друго противоречие. Години се спори кое е общо и кое не, кои празници са общи. Вместо да се караме за тях, да се радват и от едната, и от другата страна. Тодор Александров може ли да бъде повод за радост и в Скопие, и в София? Според мен може. Дори и Вапцаров, нашите герои", коментира Бойко Борисов. Той допълни, че експерти, в т.ч. и от БАН, ще помогнат при окончателното изчистване на термините по начин, който изключва всякакви претенции "не за сега, а за поколенията напред". "Ако искате, може да се вкараме в тази тема. Има достатъчно остри хора и общности и в България, и в Македония, мърдане напред няма", добави той. Като друг спорен въпрос в преговорите се оформи и искането на България за гаранции, че конституцията на Македония не е основание за намеса във вътрешните ни работи, каквато е заложена и в съвместната декларация от 1999 година, подписана от тогавашните премиери Иван Костов и Люпчо Георгиевски. В документа Скопие декларира, че няма да предявява претенции за наличието на македонско малцинство в България. Става въпрос за член 49, според който Македония трябва да се грижи за правата на македонските малцинства в Гърция и България. Исторически шанс за Македония Борисов коментира още, че Македония има "исторически шанс да направи така, че нейните граждани да се чувстват добре". "Ние сме за единна Македония, ние сме за нейното членство в НАТО и в последствие в Европейския съюз", увери Борисов. Той предупреди, че ако Македония не положи усилия и не е политически стаблина, никой не може да ѝ помогне за членството в НАТО и ЕС: "Можем да я поддържаме, да ги консултираме, ако искат, по дадена тема. С отворено сърце сме. Всичко зависи от политическия елит в Македония, ако те не съумеят да направят важните стъпки, каквато и помощ да получат, няма да е достатъчна". Лидерът на Социалдемократическия съюз на Македония (СДСМ) Зоран Заев успя да формира правителство, след като получи подкрепата на две от партиите на етническите албанци в замяна на отстъпки към някои от исканията им за повече права и избора на етнически албанец за председател на парламента. Това предизвика остра съпротива от партията на бившия премиер Никола Груевски (МВРО-ДПМНЕ). Напрежението ескалира през април, когато протестиращи нахлуха в парламента и биха Заев и депутати от партиите на етническите албанци. Борисов каза, че е разговарял със Заев още в нощта на "кървавия четвъртък” и тогава той му казал, че ако стане премиер, първо ще посети София. Заев готов на отстъпки и към Гърция От София Заев се обърна и към Гърция, която години наред блокира преговорния процес за влизането на Македония в НАТО заради спора между двете страни за името. "Искам да кажа на приятелска Гърция - трябва ни помощ и подкрепа. Гърция също е страна от НАТО и ЕС", добави той. По-рано македонският външен министър Никола Димитров каза, че Mакедония ще обсъди възможността да използва "временно" име, за да избегне евентуално гръцко вето за членството й в НАТО, тъй като Атина не признава името й Македония, тъй като се дублира с името на географска област и в Гърция.

България и Македония ще подпишат договор за добросъседство на 2 август

http://www.mediapool.bg/bulgaria-i-makedoniya-shte-podpishat-dogovor-za-dobrosasedstvo-na-2-avgust-news265517.html

България и Македония ще подпишат договор за добросъседство на 2 август, съобщи македонският премиер Зоран Заев. След среща с българския си колега Бойко Борисов в София Заев обясни, че вече са били проведени 11 срещи между преговорните екипи на двете държави и предстои процесът да бъде затворен. България дълго време подкрепяше безрезервно евроатлантическото бъдеще на Македония, но по време на първия кабинет "Борисов" постави ултиматум да бъде подписан първо договора, за да се решат спорните въпроси между двете страни, които засягат най-вече общата история. Скопие години наред протакаше преговорите, но новото правителство на Заев даде сигнали, че е готово на отстъпки пред България и Гърция, за да се предвижи към НАТО и ЕС. "Разговаряхме, приближихме мненията ни към подписване на договора за добросъседство, остава още много малко и заедно ще честваме Илинден в Македония на 2 август. Разбрахме се тогава да завършим подписването на договора", каза Заев. По думите му Македония затваря "една глава на история на национализъм и омраза и отваря глава на европейско бъдеще". Премиерът Бойко Борисов каза от своя страна, че ако Македония не положи усилия, никой не може да ѝ помогне за членството в НАТО и ЕС. "Можем да я поддържаме, да ги консултираме, ако искат по дадена тема. С отворено сърце сме. Всичко зависи от политическия елит в Македония, ако те не съумеят да направят важните стъпки, каквато и помощ да получат, няма да е достатъчна", каза Борисов. Очаквайте подробности.

След срещата между Борисов и Заев: България и Македония са близо до договора за добросъседство

http://www.cross.bg/makedoniya-borisov-zaev-1546546.html

/КРОСС/ „Убеден съм, че с България на 2 август ще подпишем Договора за добросъседство. Това каза премиерът на Македония Зоран Заев след среща с българския министър-председател Бойко Борисов, предава „Фокус". Новият македонски премиер е на посещение в София, като по-късно трябва да се срещне и с президента Румен Радев. Именно договорът за добросъседство и бъдещето на Македония в Европа бяха основните теми на разговор между двамата премиери. „Това което правим, е по-ценно от всеки договор. Това е акт на покланяне към общата история. Това е много по-ценно от всеки договор. Това са малки детайли. Двамата министри ще преговарят, за да могат да изгладят всичко това и тази цел, която си дадоха на 2 август, е да подпишем договора, когато дойде премиерът Борисов. Направих 11 срещи, които помогнаха да направим предпоследната стъпка, убеден съм, че на 2 август ще я направим", каза още Зоран Заев. Бойко Борисов също потвърди, че е споразумението за добросъседство скоро да стане факт.„По договора за добросъседство с Македония сме много близо", обяви премиерът на България на пресконференцията след срещата. „Трябва ли да продължим да бъдем разделени, след като много държави са дали пример как се развиват, когато заедно честват своите герои и исторически личности. Затова решихме с премиера Заев да отидем на паметника на цар Самуил. Това е нещо, което можем заедно да честваме

Цацаров поиска имунитета и на депутата от БСП Манол Генов

https://www.actualno.com/politics/cacarov-poiska-imuniteta-i-na-deputata-ot-bsp-manol-genov-news_617969.html

Главният прокурор Сотир Цацаров внесе в Народното събрание искане за снемане имунитета на народния представител Манол Генов, съобщиха от прокуратурата. Искането се основава на доказателства от разследване на Окръжна прокуратура – Пловдив, изпратено по компетентност

Отглеждането на кафе в Етиопия е застрашено от климатичното затопляне

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6291792

Отглеждането на кафе в Етиопия е застрашено от климатичното затоплянеКлиматичното затопляне може да превърне близо 60 на сто от площите за отглеждане на кафе в Етиопия в неподходящи за кафеени плантации земи до края на 21-ви век, сочат резултатите от изследване, цитирани от Франс прес и БТА. За сметка на това площите за отглеждане на културата могат да се увеличат четирикратно чрез "преместването" им в други райони,

77-годишна от монтанското село Габровница даде 5 000 лева на ало измамници

https://www.24chasa.bg/novini/article/6291829

77-годишна от монтанското село Габровница даде 5 000 лева на ало измамнициНа 19 юни 2017 г. в с. Габровница, 77-годишна самотно живееща жена около 14.00 ч. на домашният си телефон е приела телефонно обаждане, като обаждащият се е представил за служител от полицията, помолил я да съдейства на полицията за залавяне на лица занимаващи се с телефонни измами, които разполагат с нейният телефон, и че ще бъде обект на измама.

Меркел готова да обмисли "историческото преустройство" на ЕС

http://www.cross.bg/merkel-evrozonata-frenskiya-1546545.html

/КРОСС/ Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че е готова да разгледа новите предложения на френския президент Еманюел Макрон за реформиране на еврозоната, предава news.bg. По време на форум с бизнес лидери в Берлин Меркел призна, че все още има какво да се желае по отношение на икономическата съгласуваност на страните членки на еврозоната. Ангела Меркел, която ще се бори за четвърти мандат на парламентарните избори през септември, поясни, че Германия ще бъде открита за създаване на "икономическо правителство" за събиране на "най-добрите практики" за насърчаване на работни места и растеж сред 19-те страни членки. "Разбира се, ние ще обсъдим общ финансов министър при подходящите обстоятелства", добави тя. Канцлерът поясни, че може да бъде обсъден и евробюджет, ако е ясно, че наистина е подсилена структурата на икономиката. Така Меркел подкрепя още едно предложение на френския лидер. Макрон се обяви за реформиране на еврозоната. Сред предложенията са създаване на отделен бюджет на еврозоната, специален парламент и откриване на пост на финансов министър. На съвместна пресконференция с Макрон преди няколко седмици Меркел подкрепи призива на френския лидер за "историческо преустройство" на ЕС, изразявайки подкрепата си за възможна промяна в ключовите договори.  

Обратното махало на джихада

http://www.cross.bg/hora-obshtestvo-london-1546544.html

/КРОСС/ Кървавата драма, която се случи пред най-голямата джамия в Лондон, очевидно е обратен знак на ислямския терор, който гледахме досега. Виждаме реакция на определени кръгове в британското общество, които просто не приемат сегашната ситуация. Очевидно тези хора нямат доверие във властите и това всъщност е инстинктивна реакция на серията атентати, дело на мюсюлмани, които вече се случват почти всяка седмица във Великобритания. Моето лично мнение е, че нападателите край джамията са търсили паралел с последния атентат на Лондон Бридж. Първо, също нает под наем бял пикап, при това пак от Уелс. Трима човека, така както беше и на „Лондон Бридж". Сценарият е същият, газят се хора, които се намират на публични места Отново имаме и ножове в арсенала на нападателите. С други думи вчерашните атентатори са се опитали да възпроизведат компоненти, които вече са достатъчно ясно набити в съзнанието на хората. Става въпрос за вандалска терористична постъпка, която обаче идва от хора, които са се чувствали мишена на джихадистите. За съжаление и в двата случая имаме невинни хора, които стават жертва. Още по-лошото са песимистичните прогнози, които можем да направим за тази спирала на злото. Когато обществото вземе правосъдието в свои ръце, това означава, че се губи вярата в правовата държава. Важи принципа "зъб за зъб, око за око"

Хипотеза за сблъсък ”Русия-САЩ”. Таен документ на Тилърсън

http://dnes.dir.bg/news/USA-rusia-siria-rusia-putin-25941819

Кремъл не коментира възможността ситуацията в Сирия да прерасне в открито противопоставяне между Русия и САЩ в тази страна.

Русия не коментира хипотеза ”сблъсък със САЩ” заради Сирия

http://dnes.dir.bg/news/USA-rusia-ukrina-siria-rusia-putin-25941819

Кремъл не коментира възможността ситуацията в Сирия да прерасне в открито противопоставяне между Русия и САЩ в тази страна.

След 18 години преговори Македония подписва договора за общите празници

https://www.24chasa.bg/novini/article/6291805

След 18 години преговори Македония подписва договора за общите празници18 години след като започнаха преговорите за добросъседство между България и Македония той ще бъде подписан. Това обявиха след разговорите си премиерите на двете страни Бойко Борисов и Зоран Заев.  Подписването ще стане на 2 август в Македония, когато Борисов и Заев заедно ще отбележат годишнината от Илинденското въстание.

Съвети за перфектен тен (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/syveti-za-perfekten-ten-video-2031743

Бронзовият тен през лятото е важен, за да изглеждаме красиви и привлекателни. На в стремежа да гоним съвършенството не бива да пренебрегваме здравето си.

Постигането на перфектен тен с бронзов загар изцяло зависи от количеството бета-каротин в организма. Той насърчава производството

ФК „Спартак 1918“ смени емблемата

//dariknews.bg/regioni/varna/morski-gong/fk-spartak-1918-smeni-emblemata-2031741

ФК „Спартак 1918“ смени своята клубна емблема, съобщи официалният сайт на клуба. Причината е, че правата върху последната емблема са придобити от частна фирма.
 
Емблемата е изработена от художника Юлий Димитров, който е автор и на последната емблема. 
 
Новата емблема е

Кметът на Несебър връчи дипломи на зрелостници

//dariknews.bg/regioni/burgas/kmetyt-na-nesebyr-vrychi-diplomi-na-zrelostnici-2031742

Кметът на Несебър Николай Димитров връчи дипломите на завършилите  успешно своето средно образование зрелостници в училище „Любен Каравелов” на тържествена церемония днес.
 
Той пожела на младите хора да продължат да бъдат усърдни и отговорни личности и ги посъветва да бъдат мъдри в р

Кралицата, чиято единствена любов е братовчед й Албърт

//dariknews.bg/novini/liubopitno/kralicata-chiiato-edinstvena-liubov-e-bratovched-j-albyrt-2031744

Преди 180 години на 20 юни умира крал Уилям Четвърти и неговата 18-годишна племенница Виктория става кралица на Обединеното кралство Великобритания и Ирландия. По този повод в. "Дейли експрес" предлага няколко любопитни факта за нея:

1. Когато се ражда през 1819 г., Виктория е едва п

Близо 48 хил. души във Варненско получават пенсия до 200 лева

http://www.moreto.net/novini.php?n=353823

Почти 48 хил. души във Варна и региона получават пенсия до 200 лева. Това става ясно от справка с данни на Националния осигурителен институт към месец юни тази година, научи Moreto.net. Според информацията пенсионерите в областта към настоящия момента са 125 339.

Прототипът, който завърши трети в "24-те часа на Льо Ман", беше дисквалифициран

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/06/20/2992550_prototiput_koito_zavurshi_treti_v_24-te_chasa_na_lyo/?ref=rss


Завършилият на трето място прототип на "Ребелиън" беше дисквалифициран от "24-те часа на Льо Ман" два дни след финала на състезанието. Колата от клас LMP2, пилотирана от Нелсон Пикет–младши, Дейвид Хансон и Матиас Беш, официално е извън класирането след техническата проверка.

Според техническата комисия нарушението на "Ребелиън" е в цялостта на каросерията. Комисарите излязоха с решение, че механиците са модифицирали хомологирана част в хода...

Лекари: Чудо е, че битата от акушерка Никол е жива

https://www.24chasa.bg/novini/article/6291807

Лекари: Чудо е, че битата от акушерка Никол е живаЦяло чудо е, че битата от акушерка Никол е жива, каза доцент Нели Жекова, началник на клиниката по неонатология в "Майчин дом". Тя бе една от петимата лекари, изготвили повторната петорна експертиза по делото срещу акушерката Емилия Ковачева. Експертизата отново показа, че в нощта на 18 април 2015 г.

В НАП вече онлайн може да се проверят доходи извън трудовите

http://www.dnevnik.bg/biznes/2017/06/20/2992580_v_nap_veche_onlain_moje_da_se_proveriat_dohodi_izvun/?ref=rss


От днес функционира новата електронна услуга на НАП - "Справка за изплатени доходи (различни от трудови) на физически лица", съобщиха от приходната агенция.

Тя е достъпна както с ПИК, така и с електронен подпис. Новата услуга дава възможност на физическите лица да проверяват дали за тях има подадени данни от предприятия и от самоосигуряващи се за изплащани доходи, различни от тези по трудов договор, като например хонорари.

Е-услугата...

Дисквалифицираха протипът, който завърши трети в "24-те часа на Льо Ман"

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/06/20/2992550_diskvalificiraha_protiput_koito_zavurshi_treti_v_24-te/?ref=rss


Завършилият на трето място прототип на "Ребелиън" беше дисквалифициран от "24-те часа на Льо Ман" два дни след финала на състезанието. Колата от клас LMP2, пилотирана от Нелсон Пикет–младши, Дейвид Хансон и Матиас Беш, официално е извън класирането след техническата проверка.

Според техническата комисия нарушението на "Ребелиън" е в цялостта на каросерията. Комисарите излязоха с решение, че механиците са модифицирали хомологирана част в хода...

Вече е достъпна е-справка за изплатените извънтрудови доходи

http://www.mediapool.bg/veche-e-dostapna-e-spravka-za-izplatenite-izvantrudovi-dohodi-news265516.html

Новата електронна услуга на НАП - "Справка за изплатени доходи (различни от трудови) на физически лица" вече е достъпна, съобщиха от Националната агенция за приходите (НАП). Услугата е достъпна, както с ПИК, така и с електронен подпис. Тя дава възможност на физическите лица да проверяват дали за тях има подадени данни от предприятия и от самоосигуряващи се за изплащани доходи, различни от тези по трудов договор, като например хонорари. Услугата предоставя информация също за вида и размера на изплатения доход, както и удържан данък. Така с помощта на електронната справка физическите лица ще могат коректно да отразяват изплатените им доходи в годишната си данъчна декларация. От НАП обръщат внимание, че ако потребителите на услугата установят, че са допуснали грешка във вече подадената декларация за облагане на доходите от 2016 г., те имат възможност да я поправят. Това става с подаването на еднократна коригираща декларация в срок до 30 септември 2017 г. Новата услуга на НАП засилва гражданския контрол по спазването на установените от данъчните закони задължения. Електронната справка допринася също и за намаляване на риска от злоупотреби и нарушаване на правата и интересите на гражданите.

"Топлофикация София" е приключила миналата година с 41 млн. лева загуба

http://www.dnevnik.bg/biznes/companii/2017/06/20/2992586_toplofikaciia_sofiia_e_prikljuchila_minalata_godina_s/?ref=rss


Общинското дружество "Топлофикация София" е приключило миналата година със загуба от 41 млн. лв. Това се разбира от финансовите отчети на общинските дружества, които днес се разглеждат от комисията по финанси и бюджет към Столичния общински съвет.

През 2016 г. приходите на "Топлофикация" са за близо 400 млн. лева, а задълженията са 640 млн. лв. Заместник-кметът по финанси Дончо Барбалов обясни, че дългът на общинското дружество се дължи на забавени...

Григор Димитров: Годината е добра за мен, а тревата ми харесва (Видео)

https://www.24chasa.bg/sport/article/6291803

Григор Димитров: Годината е добра за мен, а тревата ми харесва (Видео)"Като цяло годината е добра за мен", обяви най-добрият ни тенисист Григор Димитров в интервю за Tennis TV, в което обясни защо толкова обича да играе на трева. "Мисля, че можех да се представя по-добре по време на клей сезона. Проблемът е, че всъщност играех добре, но не успявах да надделея в някои мачове.

„Зелената“ и иновативна серия BMW i паркира в „М Кар“ Пловдив

http://www.investor.bg/novini/444/a/zelenata-i-inovativna-seriia-bmw-i-parkira-v-m-kar-plovdiv-241522/

Концепцията на новата екологична i гама е с акцент върху предлагането на автомобили от ново поколение

Борисов отива в Македония на Илинден: Ще честваме заедно азбуката и общи герои

https://offnews.bg//politika/borisov-otiva-v-makedonia-na-ilinden-shte-chestvame-zaedno-azbukata-i-658621.html

Премиерът Бойко Борисов ще присъства на тържествата по повод Илинденско-Преображенското въстание в Македония на 2 август. Тогава ще бъде подписан и договор за двустранно сътрудничество между България и Македония. 

Това обявиха премиерът Борисов и македонският му колега Зоран Заев, който е на посещение у нас. 

В знак на добросъседство София ще кръсти улица на македонския президент Борис Трайковски, а Скопие - на президента Желю Желев. 

Днес пък Заев и Борисов ще се поклонят пред паметника на цар Самуил в София, като това не е било включено в предварителната програма на двамата и е по предложение на Заев, уточни Борисов. 

Премиерът подчерта, че е време да загърбим национализма в отношенията си с Македония и да отворим нова страница, която ще помогне на съседката ни по пътя ѝ към Европейския съюз и НАТО. 

"След като Заев ще поеме този риск да дойде на паметника на Самуил, на 2 август ще направим същото на Илинденското въстание, когато се чества", каза Борисов и допълни, че двете страни трябва да честват заедно общите си герои.

"Кирил и Методий, нашите братя, можем да се радваме всички на това, което са направили. Вместо да е повод за радост, то става повод за раздори", подчерта Борисов. 

От своя страна, македонският премиер посочи, че след Брюксел е дошъл първо в България, за да получи подкрепа за влизане на страната в ЕС и НАТО.

"За нашата земя няма друг път, освен членство в НАТО и ЕС. Днес разговаряхме и приближихме нашите мнения за сътрудничество между нашите страни", каза той и допълни, че се надява България да помогне на Македония за подготовка и реализация на проекти. 

Искаме да започнем преговори с ЕС, да станем член на НАТО, вярвам, че нашите граждани ще бъдат също така щастливи, защото имат такъв приятел в лицето на България, допълни той. 

След тежка политическа криза най-сетне и на нашата граница с Македония вече има спокойствие, Македония има исторически шанс гражданите ѝ да се чувстват добре. Пътят към НАТО, ЕС минава през въптрешнополитическа стабилност и решаване на проблемите от политическия елит, коментира Бойко Борисов.

Всяка минута 24 души оставят всичко зад себе си, за да избягат от война, преследване или терор

https://www.actualno.com/society/vsjaka-minuta-24-dushi-ostavjat-vsichko-zad-sebe-si-za-da-izbjagat-ot-vojna-presledvane-ili-teror-news_617964.html

В Световния ден на бежанците – 20 юни фондация, „Ориент България“ съобщи, че работи активно по сключено споразумение за сътрудничество с Държавната агенция за бежанците (ДАБ). Този месец хуманитарната организация „Ориент България“ сключи споразумение с Държа

Kaufland България подкрепя с над 250 000 лева български фермери за сертификация по международен стандарт

https://www.actualno.com/business/kaufland-bylgarija-podkrepja-s-nad-250-000-leva-bylgarski-fermeri-za-sertifikacija-po-mejdunaroden-standart-news_617953.html

Повече от 250 000 лв. ще инвестира Kaufland България в развитието на българското земеделие. Партньор на компанията е Световната банка, а проектът е за сертифициране на български производители на плодове и зеленчуци по световната програма Good Agricultural Practice (G.A.P.). Програмата гарантира

Не стига времето за преговори по Брекзит, обяви британската автоиндустрия

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/06/20/2992561_ne_stiga_vremeto_za_pregovori_po_brekzit_obiavi/?ref=rss


Производителите на автомобили във Великобритания не вярват, че правителството им ще успее навреме да сключи с Европейския съюз цялостно и всеобхватно споразумение за раздяла с единния пазар и оформяне на нови трансгранични отношения. Две години са недостатъчни, поради което трябва да се сключи преходно споразумение, за да бъде защитен секторът, обяви Майк Хоуис, ръководител на британското Общество на производителите и търговците на моторни превозни средства (SMMT).

Боби Михайлов: За БФС ЦСКА е правоприемник на "Литекс"

http://clubz.bg/55343-bobi_mihajlov_za_bfs_cska_e_pravopriemnik_na_liteks

Борислав Михайлов. Снимка БГНЕС

Българският футболен съюз е издал лиценз на ЦСКА-София за участие в турнира Лига Европа, тъй като счита клуба за правоприемник на "Литекс", а не за нов отбор, обяви президентът на БФС Борислав Михайлов на пресконференция днес.

Според УЕФА обаче ЦСКА-София е нов клуб, поради което прилага 3-годишното правило тимът да не е турнирите.

Днес изпълкомът на БФС заседава, но в дневния ред нямаше точка за ЦСКА, обсъждани са финансови и организационни въпроси. Въпреки това Михайлов бе питан основно за поредната глава от сагата "ЦСКА".

"Темата не е на БФС, нито на изпълкома. Това е решение на Нион (бел. ред. там е централата на УЕФА). Знам това, което и вие, започна Борислав Михайлов. - Вчера ние получихме писмо 12 минути преди жребия, че ЦСКА няма да бъде допуснат. Нататък не знам нищо повече. Доколкото съм наясно ЦСКА обжалва. Има право да обжалва в КАС това решеиние. Налице е бърза процедура в рамките на 4-5 дни. Ако спечелят, ще бъдат върнати в турнира. Тук нещата не се решават на терена, а между юристите и съдилищата. БФС издаде лиценз и за българското първенство, и за Европа. Това стана на 29 май, когато дойде писмото от УЕФА, че ЦСКА е спрян."

Вратарят на Четвъртите в света не очаква санкция от Нион за БФС: 

"Няма да има никакви санкции, спазили сме цялата процедура. Аз като президент на БФС защитавам всички клубове. А като член на изпълкома на БФС да не ви обяснявам какво съм правил. БФС смята, че ние сме прави, в УЕФА смятат, че те са прави. На мен ми беше обяснено, че това не е санкция, не е дисциплинарно наказание, а просто наредба, която се спазва."

Михайлов разкри, че пътувал специално до Стокхолм за финала в Лига Европа между "Аякс" и "Манчестър Юнайтед" (0:2), за да лобира за ЦСКА пред президента на УЕФА и хората, които се занимават с лицензирането и финансовия феърплей. Това не довело до нищо. Хората в УЕФА искали да спазват правилата.

"ЦСКА при нас не е нов клуб. Той е правоприемник на "Литекс". Те за нас не са нов отбор. По българското право са правоприемник на "Литекс". А за УEФА са нов отбор, защото там се появява отбор за лицензиране ЦСКА. Това е. Ние не го приемаме за "Литекс", а за ЦСКА, защото е правоприемник и си е сменил името", обясни разминаването в позициите на двете централи Боби.

Онлайн калкулатор помага при решението за покупка на електромобил

http://www.mediapool.bg/onlain-kalkulator-pomaga-pri-reshenieto-za-pokupka-na-elektromobil-news265515.html

Заслужава ли си да купим електромобил или пък хибрид с допълнителен двигател с вътрешно горене? Този въпрос бива задаван все по-често и не на последно място във връзка с дизелгейт, отбелязва ДПА. За да помогне при вземането на решение, германска консултантска компания в областта на екологията е разработила нов калкулатор на разходите. Безплатният онлайн калкулатор на германския институт Йоко сравнява цените на конвенционалните коли с цените на електромобилите или хибридите въз основа на предварително зададени параметри. Според института потребителите могат да коригират някои ключови стойности. Калкулаторът дава общ поглед върху разходите - от покупката до редовното използване на колата и препродажбата й, като също така са включени разходите, свързани с околната среда. В едно примерно изчисляване след осем години малък електромобил ще излезе с около 2800 долара по-евтино от съответната кола на бензин, докато шофьорът ще е спестил на околната среда около 7 тона въглероден диоксид. Калкулаторът обаче не може да даде информация за това доколко практичен е електромобилът, тъй като той има ограничения за изминатото разстояние с едно зареждане. Освен това шофьорите на електромобили зареждат батерията си за около 20-30 минути на бързо зареждаща станция, докато напълването на обикновен резервоар отнеме много по-малко време. Проучванията сред потребителите показват, че обществената инфраструктура за зареждане е една от основните пречки пред електромобилите, казва Свен Кюнел от института, създал онлайн инструмента

Съдът в Страсбург реши в полза на 3-ма руски гей активисти

http://dnes.dir.bg/news/rusia-prava-gey-rusia-putin-25941754

Европейският съд за правата на човека излезе с решение, че законът в Русия, забраняващ т. нар. гей пропаганда сред малолетни, нарушава свободата на мнение.

Алармираха за ГМО във фуражи, а от там и в продукти

http://dnes.dir.bg/news/furazhi-npo-GMO-25941753

Неправителствената организация “За Земята“ алармира, че половината от тестваните фуражи у нас съдържат генномодифицирани организми.

Нови правила за отпускането на лекарства по здравна каса

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/novi-pravila-za-otpuskaneto-na-lekarstva-po-zdravna-kasa-241512/

От 1 юли влизат в сила нови разпоредби за използването на рецептурни книжки, което вещае нов хаос при лечението на хронично болни пациенти

Нов скандал с УНСС: Столовата не пуска студенти или им продава на по-високи цени

https://offnews.bg//obshtestvo/nov-skandal-s-unss-stolovata-ne-puska-studenti-ili-im-prodava-na-po-v-658624.html

УНСС дискриминира собствените си студенти, като не ги допуска в столовата в обедните часове, за да я освободи за служители и преподаватели. А когато бъдат допуснати, учащите купуват храната на по-високи цени.

За поредния куриоз на икономическия университет разказаха пред предаването "Господари на ефира" студенти, пожелали анонимност.

От началото на учебната година зала "Обедна" била затворена за възпитаниците на университета. Те могат да я ползват между 11 и 11:30 ч и след 15:30 ч. В обедните часове е запазена за преподаватели и служители. Отскоро пък била изцяло затворена за учащите.

В самата столова е разлепено меню с двойни цевни - по-ниски за персонала и по-високи - за студентите. По думите на заснетите със скрита камера служители в стола всичко това се случва по заповед на ректора.

OFFNews потърси университета за коментар. Очакваме позицията по-късно днес.

Миналата седмица името на вуза бе замесено в друг скандал - с преподавателка, която пише тройки на празен лист. След медийния шум тя бе уволнена.

Съдят собственик на куче, нахапало жестоко жена

http://dnes.dir.bg/news/kuche-sad-sobstvenik-25941749

59-годишен мъж ще бъде изправен пред съда заради агресивното си куче, съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР в Перник.

"La La Land" на голям екран и със симфоничен оркестър в НДК

https://www.vesti.bg/lyubopitno/kultura/la-la-land-na-goliam-ekran-i-sys-simfonichen-orkestyr-v-ndk-6070540

Големият екран зад оркестъра показва филма, а когато оркестърът започне да свири, музиката залива зрителите по начин толкова естествен, забавен и никога не разсейващ

Австралия временно спира военните действия срещу Ислямска държава

http://clubz.bg/55342-avstraliq_vremenno_spira_voennite_dejstviq_sreshtu_islqmska_dyrjava

Австралия временно спира военновъздушните си операции в Сирия след предупреждението на Москва, че ще третира като мишени самолетите на САЩ и партньорите им, съобщи Би Би Си.

Правителството обяви, че това е "предпазна мярка" и не конкретизира кога ще бъдат възстановени военните действия.

Австралия обаче ще продължи действията си в Ирак, където само през май е осъществила 80 военни операции.

Реакцията на Москва беше предизвикана от свалянето на бомбардировач от силите на Башар Асад от американски изтребител в небето над провинция Ракка.

"Мерките за защита на австралийските военни сили непрекъснато се актуализират в отговор на потенциалните заплахи", се казва в изявление на министерството на отбраната. "Военните наблюдават отблизо ситуацията в Сирия и решението за подновяване на въздушните операции в Сирия ще бъде взето в подходящ момент."

Австралия се присъедини към водената от САЩ коалиция през септември 2015 г., но между март и май тази година не е участвала в нито една военна операция в Сирия, заявиха от министерството на отбраната.

Прекъсването на военните операции идва в момента, в който подкрепяните от коалицията "Сирийски деморкатични сили" водят битка за изтласкване на Ислямска държава от град Ракка, първия превзет от терористичната организация голям град, обявен за столица на провъзгласения през 2014 г. халифат.

"София диша" започва този уикенд пред "Свети Александър Невски"

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2017/06/20/2992553_sofiia_disha_zapochva_tozi_uikend_pred_sveti/?ref=rss


Уличният фестивал "София диша" ще се шири на 12 хил. кв.км на площад "Св. Александър Невски" - от ул. "Раковски" до бул. "В. Левски". Първото му издание тази година ще се състои този уикенд, 24 и 25 юни, а второто - на 26 и 27 август отново там, съобщиха организаторите му на пресконференция днес.

Новият формат е съобразен с българското председателство на Съвета на ЕС през 2018 г., допълниха от сдружение "София диша"....

Физическите лица могат да правят електронна справка за изплатените им извънтрудови доходи

http://www.moreto.net/novini.php?n=353830

От днес функционира новата електронна услуга на НАП - „Справка за изплатени доходи (различни от трудови) на физически лица“. Тя е достъпна, както с ПИК, така и с електронен подпис. Новата услуга дава възможност на физическите лица да проверяват дали за тях има подадени данни от предприятия и от самоосигуряващи се лица за изплащани доходи, различни от тези по трудов договор, като например хонорари.

В "Росатом" можело да имат интерес от строителство на "Белене"

http://www.dnevnik.bg/biznes/2017/06/20/2992557_v_rosatom_mojelo_da_imat_interes_ot_stroitelstvo_na/?ref=rss


"Росатом" проявява интерес да участва в евентуална реализация на проекта за АЕЦ "Белене" като строител. Това се разбрало на среща на енергийния министър теменужка Петкова с генералния директор на държавната корпорация за атомна енергия "Росатом" Алексей Лихачов, съобщиха от ведомството й. Те са разговаряли в рамките на деветия Международен форум "Атомекспо" в Москва.

"След като миналата година с общи усилия разрешихме казуса...

Съдят мъж, пребил двама по ксенофобски подбуди в Шумен

https://www.24chasa.bg/novini/article/6291746

Съдят мъж, пребил двама по ксенофобски подбуди в Шумен24-годишният шуменец Николай Н. е предаден на съд по обвинителен акт на Районната прокуратура в Шумен по две обвинения – за причиняване на средна и лека телесна повреда на двама мъже по хулигански и ксенофобски подбуди. Това съобщиха от пресцентъра на Апелативна прокуратура-Варна. В периода от 7 януари до 29 януари 2016 г.

Зоран Заев: Чакам от България да ни помогне за ЕС и НАТО

http://frognews.bg/news_136817/Zoran-Zaev-CHakam-ot-Balgariia-da-ni-pomogne-za-ES-i-NATO/

Нашият пръв съсед има огромно желание да помогне на Република Македония за интеграцията ни в Европа и НАТО. За нас няма друг избор, освен този. Това заяви македонският премиер Зоран Заев след срещата си с Бойко Борисов. Двамата разговаряха повече от 2 часа в Министерския съвет.

Зоран Заев чака от България да ни помогне за ЕС и НАТО

http://frognews.bg/news_136817/Zoran-Zaev-chaka-ot-Balgariia-da-ni-pomogne-za-ES-i-NATO/

Нашият пръв съсед има огромно желание да помогне на Република Македония за интеграцията ни в Европа и НАТО. За нас няма друг избор, освен този. Това заяви македонският премиер Зоран Заев след срещата си с Бойко Борисов. Двамата разговаряха повече от 2 часа в Министерския съвет.

Президентът се срещна с главния съдебен инспектор

http://www.mediapool.bg/prezidentat-se-sreshtna-s-glavniya-sadeben-inspektor-news265514.html

Президентът Румен Радев прие във вторник главния съдебен инспектор Теодора Точкова, съобщиха от администрацията на държавния глава. Срещата между двамата беше в рамките на консултациите за продължаване на съдебната реформа. Досега Радев се срещна с председателите на двете върховни съдилища – Георги Колев и Лозан Панов, както и с главния прокурор Сотир Цацаров. По време на разговора на президента с Точкова двамата са обсъдили дейността и ефективното реализиране на правомощията на Инспектората за постигане на независимо и бързо правосъдие. Говорили са и за мерки за повече предвидимост и непротиворечивост в съдебната практика, съобщиха от президентството.

Какво ни гарантират американските бази?

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6290614

Какво ни гарантират американските бази? За Турция, Катар и новата световна обърквация Голямата полза от американските бази у нас е, че те са някаква гаранция срещу нахлуване на някои наши близки приятели. Стига да сме праволинейни, а ние сме, българската територия е табу. Но дали това табу е в сила? Първият стрес тест започна в малката, но свръхбогата държава Катар.

Песков: Няма да коментирам възможността за сблъсък между Русия и САЩ в Сирия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6291791

Песков: Няма да коментирам възможността за сблъсък между Русия и САЩ в СирияКремъл не коментира възможността ситуацията в Сирия да прерасне в открито противопоставяне между Русия и САЩ в тази страна, предаде ТАСС, цитирана от БТА. "Ще оставя това без коментар", заяви Дмитрий Песков, прессекретарят на руския президент, запитан дали Кремъл не се опасява, че положението в Сирия ще доведе до открит сблъсък между Москва и

Френските социалисти търсят нова идентичност след провала на изборите

https://www.24chasa.bg/novini/article/6291685

Френските социалисти търсят нова идентичност след провала на изборитеСлед слабото представяне на Социалистическата партия в първия кръг на парламентарните избори във Франция, в сайт за недвижими имоти се появи реклама: "Историческа сграда за продажба - бившата централа на Социалистическата партия на улица "Солферино" 10. Продажбата е заради лошите изборни резултати." Това беше шега, но след боя,

Отглеждането на кафе в Етиопия е застрашено от климатичното затопляне

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6291786

Отглеждането на кафе в Етиопия е застрашено от климатичното затоплянеКлиматичното затопляне може да превърне близо 60 на сто от площите за отглеждане на кафе в Етиопия в неподходящи за кафеени плантации земи до края на 21-ви век, сочат резултатите от изследване, предаде БТА. За сметка на това площите за отглеждане на културата могат да се увеличат четирикратно чрез "преместването" им в други райони,

Още пет деца са заразени с морбили в Пазарджик

http://www.mediapool.bg/oshte-pet-detsa-sa-zarazeni-s-morbili-v-pazardzhik-news265513.html

Пет нови случая на морбили са регистрирани в Пазарджик. С тях заболелите стават 15. Засегнатите от болестта са деца до три години от ромския квартал "Изток". Регистриран случай на морбили има и в Пещера. Според регионалния здравен център заразата е пренесена в Пазарджишкия район от Пловдив. Близките на заболелите са под наблюдение.

"Ислямска държава" се реорганизира и насочва атаките си в Европа

https://www.24chasa.bg/novini/article/6291695

"Ислямска държава" се реорганизира и насочва атаките си в ЕвропаВъпреки понесените военни удари в Ирак и в Сирия джихадистката групировка “Ислямска държава“ се реорганизира и все повече съсредоточава атаките си извън тези конфликтни зони, главно в Европа, подчерта експертът на ООН Джефри Фелтман пред Съвета за сигурност на ООН, предаде БГНЕС. Фелтман, който е генерален подсекретар по политическите въпроси,

Борисов: България е за стабилна Македония, за членството й в НАТО и после в ЕС

https://www.24chasa.bg/novini/article/6291787

Борисов: България е за стабилна Македония, за членството й в НАТО и после в ЕСБългария е за стабилна Македония, за членството ѝ в НАТО и после в ЕС. Това каза премиерът Бойко Борисов след среща с министър-председателя на Македония Зоран Заев, предаде „Фокус“. "Позволете ми да поздравя премиера Зоран Заев и кабинета му за това, че след една тежка политическа криза най-сетне и на нашата граница с Македония вече има

Тази вечер: Пътят на война

//dariknews.bg/regioni/burgas/tazi-vecher-pytiat-na-vojna-2031736

Документалният филм „Пътят на война“, посветен на отец Георги от с. Жегларци – наш съвременник, духовен отец и смел изповедник на православната вяра, ще бъде представен днес в Бургас. Лентата ще бъде излъчена от 18.30 часа тази вечер в ДТ „Адриана Будевска“
Сценарист на филма е богословът и

Започват летни ремонти в 30 училища и 22 детски градини

//dariknews.bg/regioni/varna/zala-plenarna/zapochvat-letni-remonti-v-30-uchilishta-i-22-detski-gradini-2031735

В 30 училища на територията на община Варна стартират строителни дейности, включващи ремонти на помещения, класни стаи, физкултурни салони, боядисване на стени и тавани, подмяна на съществуващи метални дограми, обновяване на парни инсталации, възстановяване на обезвъздушителни линии, подмяна на

Прокуратурата иска съд за пияния шофьор, влачил куче с колата си по пътя за Узана

//dariknews.bg/regioni/gabrovo/prokuraturata-iska-syd-za-piianiia-shofior-vlachil-kuche-s-kolata-si-po-pytia-za-uzana-2031734

Районната прокуратура в Габрово образува досъдебно производство срещу изверга, влачил вързано за колата си куче. На 16 юни, малко преди полунощ, по пътя за Узана К.С. управлявал автомобил след употребата на алкохол, а животното било закачено отзад.

Повече пари за ремонт на пътища и за заплати ще искат от НСОРБ

//dariknews.bg/regioni/vraca/poveche-pari-za-remont-na-pytishta-i-za-zaplati-shte-iskat-ot-nsorb-2031739

В момента във Враца се провежда заседание на Управителния съвет на Националното сдружение на общините в Република България. Повече от 10 теми включва дневния ред. Сред тях две бяха отличени като особено важни. Първата е анализ на проведени срещи с петима министри от кабинета Борисов 3 и предстоящит

Николай Сираков проведе срещи с граждани в Трявна и с ръководството на Общината

//dariknews.bg/regioni/gabrovo/nikolaj-sirakov-provede-sreshti-s-grazhdani-v-triavna-i-s-rykovodstvoto-na-obshtinata-2031737

Народният представител от ГЕРБ Николай Сираков проведе приемен ден за граждани в Трявна. По време на него беше обсъден въпросът със справедливото начисляване на такса битови отпадъци. Сираков представи няколко възможни варианта за формиране на такса смет и обясни, че решението за промяна на форм

Професионална гимназия по икономика се включи в кампанията на Ева Майдел

//dariknews.bg/regioni/veliko-tyrnovo/profesionalna-gimnaziia-po-ikonomika-se-vkliuchi-v-kampaniiata-na-eva-majdel-2031648

Вчера във Велико Търново, се проведе поредното събитие от националната кампания  на евродепутата от ГЕРБ/ЕНП Ева Майдел -„Научи ме да умея“. Инициативата стартира миналата година и цели да мотивира младите хора да развият своите умения за успешна професионална реализация.

Тридесет уч

Съборът „От дума на дума, от песен на песен“ събра изпълнители от цялата страна

//dariknews.bg/regioni/gabrovo/syboryt-ot-duma-na-duma-ot-pesen-na-pesen-sybra-izpylniteli-ot-cialata-strana-2031740

Националният пенсионерски събор „От дума на дума, от песен на песен“ събра 24 певчески състава към пенсионерски клубове от цялата страна. Традиционното надпяване, организирано от Община Дряново, Клуб на пенсионера „Колю Фичето“ и НЧ „Развитие-1869“, се проведе на 17 юни, в Лятно ки

Ученик удари учителка, задържаха го

//dariknews.bg/novini/bylgariia/uchenik-udari-uchitelka-zadyrzhaha-go-2031702

16-годишен ученик удари учителка в столично училище, жената е прегледана в болница, съобщиха от пресцентъра на МВР. По-рано се появи информация, че младежът е на 17 години.

 

Българи подбивали туристическия пазар в Гърция

https://www.actualno.com/society/bylgari-podbivali-turisticheskija-pazar-v-gyrcija-news_617958.html

Българи, македонци и сърби купуват апартаменти в Северна Гърция и ги отдават под наем на ниски цени, без да плащат туристически такси. Чужденците, собственици на малки имоти в Халкидики, почиват в тях само по двайсетина дни през лятото, а през останалото време подбиват цени

Пет деца са заразени с морбили в Пазарджик

https://www.24chasa.bg/region/article/6291779

Пет деца са заразени с морбили в
ПазарджикПет нови случая на морбили са регистрирани в Пазарджик. С тях заболелите стават 15, съобщава БНР. Засегнатите от болестта са деца до три години от ромския квартал "Изток". Регистриран случай на морбили има и в Пещера. Според регионалния здравен център заразата е пренесена в Пазарджишкия район от Пловдив. Близките на заболелите са под наблюдение.

След срещата с Борисов, Заев обяви: Подписваме договор за добросъседство на 2 август

https://www.actualno.com/politics/sled-sreshtata-s-borisov-zaev-objavi-podpisvame-dogovor-za-dobrosysedstvo-na-2-avgust-news_617957.html

На 2 август ще подпишем Договор за добросъседство, когато Бойко Борисов ще дойде в Македония. Това заяви македонският министър-председател Зоран Заев на съвместна пресконференция с нашия премиер Бойко Борисов, след като двамата проведоха среща в Министерския съвет. На въп

Приключи проверката на ДНСК, не са открити нарушения в НДК

https://www.24chasa.bg/novini/article/6291775

Приключи проверката на ДНСК, не са открити нарушения в НДКПриключи проверката, извършена от работна група от ДНСК, назначена със заповед на началника на ДНСК, във връзка с писмо на Министъра за Българското председателство на Съвета на Европейския съюз 2018. При извършване на проверката са представени множество документи. От работната група се извърши и оглед на място на зоните- предмет на адаптацията на

Жител на шуменско село се държа неприлично във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=353798

47-годишен жител на шуменско село ще прекара в ареста 10 дни, защото се държа невъзпитано във Варна, съобщиха от полицията за Moreto.net. Мъжът, който е добре познат на органите на реда, решил да се вихри вчера из морската столица.

Skype не работи в почти целия свят

http://dnes.dir.bg/news/skype-25941608

Неотдавна Microsoft кардинално обнови интерфейса и функционалността на Skype, но това може да се окаже причина за глобален проблем.

DJAIKOVSKI и S.A.R.S. се включват в Love CHange Music Festival на 3 септември в Ловеч

https://www.actualno.com/music/djaikovski-i-sars-se-vkluchvat-v-love-change-music-festival-na-3-septemvri-v-lovech-news_617956.html

С Мorcheeba в оригинален състав и The Sweet Life Society /на 2 септември/ и DJAIKOVSKI и S.A.R.S. /на 3 септември/ – новият Love CHange Music Festival очаква меломаните в края на лятото в Ловеч! Във втората вечер на музикалното събитие /на 3 септември/ на сцената в Парк бившата казарма ще видим на живо електронн

Пак променят формата на Световната лига, България няма да е сред "твърдите" тимове

https://www.24chasa.bg/sport/article/6291759

Пак променят формата на Световната лига, България няма да е сред "твърдите" тимовеОт следващия сезон най-комерсиалният турнир във волейбола Световната лига за мъже ще се промени драстично и ще има една елитна група от 16 отбора, съобщи Sportal.bg. Международната федерация по волейбол (FIVB) обяви отборите, които ще оформят елитната група в Световната лига и там “твърди” 12 тима за през следващите 7 години ще са САЩ, Бразилия,

Цацаров поиска имунитета на депутат от ГЕРБ за катастрофа

http://frognews.bg/news_136816/TSatsarov-poiska-imuniteta-na-deputat-ot-GERB-za-katastrofa/

Главният прокурор Сотир Цацаров внесе в Народното събрание искане за снемане имунитета на народния представител от ГЕРБ Димитър Гамишев. Причината е, че Гамишев е подсъдим заради причиняване смъртта на пешеходец при шофиране с превишена скорост в Благоевградска област.

Физическите лица могат да проверяват в интернет изплатените им извънтрудови доходи

https://www.24chasa.bg/novini/article/6291756

Физическите лица могат да проверяват в интернет изплатените им извънтрудови доходи
От днес функционира новата електронна услуга на НАП - „Справка за изплатени доходи (различни от трудови) на физически лица“. Тя е достъпна, както с ПИК, така и с електронен подпис. Новата услуга дава възможност на физическите лица да проверяват дали за тях има подадени данни от предприятия и от самоосигуряващи се лица за изплащани доходи,

Главният прокурор поиска имунитетите на двама депутати от БСП и ГЕРБ

http://www.mediapool.bg/glavniyat-prokuror-poiska-imunitetite-na-dvama-deputati-ot-bsp-i-gerb-news265512.html

Главният прокурор Сотир Цацаров поиска имунитета на двама народни представителите – единият от ГЕРБ, другият от БСП. Обвинението е поискало снемане на депутатската защита на Манол Генов от БСП заради няколко разследвания. Налице са доказателства, че от 1 до 30 март 2017 г. Генов в съучастие с Николай Христев е предлагал на асеновградчани по 25 лв., за да гласуват за него и за политическтата партия, която представлява в парламентарните избори, съобщават от държавното обвинение.. Има данни и за това, че през март 2017 г. депутатът от ГЕРБ е склонил главния архитект на Асеновград да съгласува проектната документация за строителство в терен, попадащ под защитата на културното наследство и разположен в охранителната зона на групов паметник на културата “Метошка махала". Другият депутатски имунитет, поискан от държавното обвинение, е на парламентариста Димитър Гамишев от ГЕРБ. Той е предаден на съд за това, че в края на ноември 2014 г. в благоевградското село Копривлен блъснал по непредпазливост пресичащ пътното платно местен жител, който загинал. Разследването показва, че Гамишев се е движил с личния си автомобил със скорост около 68 км/час при позволена 50 км/час. На 15 май тази година адвокатът на подсъдимия предоставил удостоверение, че клиентът му има имунитет, тъй като е избран за народен представител. Това принудило съда в Благоевград да прекрати наказателното производство срещу Гамишев, като го изпрати за разглеждане в Софийски градски съд. Точно заради това главният прокурор е поискал имунитета на Гамишев, за да продължи наказателното производство.

Адвокатът на акушерката с нови номера в съда

http://dnes.dir.bg/news/poboy-sofiyski-gradski-sad-akusherka-emilia-kovacheva-25941606

Адвокатът на акушерката Емилия Ковачева Владислав Янев поиска делото срещу нея да бъде гледано при закрити врата.

Половината от тестваните фуражи у нас съдържат ГМО, алармират от "За земята"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6291753

Половината от тестваните фуражи у нас
съдържат ГМО, алармират от "За земята"
Неправителствената организация "За земята" алармира, че половината от тестваните фуражи у нас съдържат генномодифицирани организми, съобщава БНР. Организацията се позовава на данни, получени от Агенцията по храните по Закона за достъп до информация. Наличието на ГМО във фуражите обикновено се дължи на соята в тях,

Венецуелец постави рекорд за посещения на световни първенства по футбол

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6291624

Венецуелец постави рекорд за посещения на световни първенства по футболБизнесмен от Венецуела постави рекорд на Гинес за най-много посетени световни първенства по футбол - девет на брой, съобщи ЮПИ, цитира БТА. Ели Гарагосо посещава водещата световна футболна проява, която се организира веднъж на четири години, от 1982 г., когато първенството е проведено в Испания. Следват Мексико (1986), Италия (1990), САЩ (1994),

Осъдиха тандем от "Златни пясъци" за продаване на дрога и изнудване

https://www.24chasa.bg/novini/article/6291758

Осъдиха тандем от "Златни пясъци" за продаване на дрога и изнудванеСъс свое решение от миналата седмица, ВКС потвърди присъда на Апелативен съд-Варна от февруари тази година, с което Варненският апелативен призна вината на Петър Борисов и Янко Костов, изнудвали със заплахи и насилие двама души да поемат имуществено задължение, както и затова, че са продавали наркотични вещества на територията на курорта „Златни

Зоран Заев: Заедно ще празнуваме Илинден, в Скопие ще кръстим улица на Желю Желев

https://www.24chasa.bg/novini/article/6291774

Зоран Заев: Заедно ще празнуваме Илинден, в Скопие ще кръстим улица на Желю ЖелевС България ще празнуваме заедно Илинден, в Скопие ще кръстим улица на Желю Желев, а в София на Борис Трайковски. Това каза премиерът на Македония Зоран Заев след среща с българския министър-председател Бойко Борисов, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Това за нас е първо двустранно посещение след това в Брюксел.

NASA откри десет нови екзопланети, които може да поддържат живот

https://www.actualno.com/cosmos/nasa-otkri-deset-novi-ekzoplaneti-koito-moje-da-poddyrjat-jivot-news_617955.html

Американската космическа агенция NASA съобщи, че е открила десет нови екзопланети с размерите на Земята, на които би могло да има течна вода и възможност за поддържане на живот. Екипът на космическия телескоп „Кеплер“ публикува проучване на 219 възможни екзопланети –

Няма никаква логика в съживяването на мъртвеца "Белене" – освен комисионните

http://www.mediapool.bg/nyama-nikakva-logika-v-sazhivyavaneto-na-martvetsa-belene-osven-komisionnite-news265511.html

Държавата търси начини как да субсидира скъпия ток от АЕЦ "Белене", казва бившият шеф на централата Валентин Николов от ГЕРБ. Моделите включват опразването на фонд "Сигурност", който по принцип трябва да служи за оздравяване на финансово закъсалата НЕК. По последни изчисления токът от АЕЦ "Белене" би струвал 79 долара за мегаватчас, което вероятно ще го направи най-скъпия на пазара, когато централата започне да работи. Защото на последния търг за строителство на нови вятърни мощности в Испания цената достигна 43 евро за мегаватчас. Тенденциите през последните години показват, че цената на новите централи поевтинява непрекъснато и вече не се нуждаят от субсидии, за да оправдаят икономическото си съществуване. На фона на това да планираш държавна помощ за проект, който ангажира огромен финансов ресурс и практически монополизира системата за десетилетия напред, е грешно на толкова много нива, че може да се роди само в главите на политици, гладни за комисиони. Явно на държавата не й се иска да остави енергетиката без задушаващата си прегръдка. Резултатите в Българи са видими с просто око. В Румъния дори и контролираните от държавата енергийни компании се търгуват на борсата, операциите им са публични и всички до една са на солидна печалба. Обратното, у нас норма е силната задлъжнялост, вследствие на тайни сделки и тотална намеса на политиката в управлението на компаниите. И вместо да търсим нови решения на проблемите, отново се пробваме да съживим мъртъвци. Практиката показва, че предварителните изчисления за цената на електроенергията от ядрена централа никога не са окончателни. Тези 79 долара за мегаватчас със сигурност ще се окажат много повече заради непредвидени разходи, забавяне, ескалация и т.н. Финансовият колапс на модела "Белене" обаче е само едната страна на медала. Това ще увеличи цената на тока или ще натовари държавата с нови дългове, неминуемо е. От друга страна обаче ще стопира всякаква бизнес инициатива в отрасъла. АЕЦ "Белене" ще заеме цялата пазарна ниша, макар и с неконкурентна цена. Лесно е да си представим, че цел на държавата след това ще е да гарантира пазара на АЕЦ-а, като чрез нормативни забрани на практика ликвидира възможността за навлизане на нови технологии в сектора. И то в момент, в който светът е на прага на енергийна революция. На път сме да се лишим от несубсидирани инвестиции за вероятно милиарди евро, и да позволим на политиците да режат лентички и да се снимат пред гигантски обекти. КТБ ще ни се стори песен. Отделно разходите за съхранение на отработеното ядрено гориво ще са за десетки хиляди години напред. Надали те ще се калкулират изцяло в цената на тока, по-скоро ще се поемат от данъкоплатците. Както и щетите от, не дай си Боже, сериозна ядрена авария. Която надали ще се покрие от която и да било застрахователна компания. Към това да добавим и геополитическия елемент. Циментираме си зависимостта от доставчик на ядрено гориво за още десетилетия. Общо взето няма никаква икономическа логика в съживяването на мъртвеца "Белене". Освен комисионите. В дебатите около референдума за АЕЦ "Белене" основната теза на привържениците на нова централа беше, че тя ще задържи цената на тока евтина. Сега дори и апологетите на проекта си признават, че за осъществяването му са нужни субсидии, а цената за потребителите далеч няма да е като на АЕЦ "Козлодуй". Впрочем енергията от първата ни атомна централа е евтина, защото разходите по построяването й са били за сметка на държавата. И реално плащаме само експлоатационните разходи. Това няма как да се случи с АЕЦ "Белене" и оттам идват разликите. Въпросът е дали ще се поддадем на атаката от пропаганда с носталгичен елемент. Всъщност съм почти убеден, че АЕЦ "Белене" няма да заработи никога. Но идеята може би въобще не е такава. А по-скоро проектът да бъде като зомби – в полумъртво състояние. По този начин се максимизират "усвоените" от клиентелата средства, без да се стига до излизане на свободния пазар, когато несъстоятелността на проекта ще стане ясна. А след време следите ще се заметат като при КТБ. *Публикуваме коментара на Владислав Панев от личния му блог. Заглавието е на Mediapool.bg

Еврофутбол: Португалия ще победи Русия

http://www.cross.bg/leva-live- singul-1546543.html

/КРОСС/  Отборът на Португалия ще победи Русия в мач от група „А" на Купата на Конфедерациите, който ще се играе утре от 18.00 часа на стадион „Спартак" в Москва - това определи „Еврофутбол" за сблъсъка между европейския шампион и домакините: Русия - Португалия Сингъл, Live, ТОП „1"-2.85 „Х"-2.80 „2"-1.95 Ето и останалите интересни срещи от Конфедерейшън Къп и Европейското първенство по футбол до 21 години:Сърбия /21/ - Македония /21/ Сингъл, Live, ТОП „1"-1.46 „Х"-3.25 „2"-4.40Португалия /21/ - Испания /21/ Сингъл, Live, ТОП „1"-3.00 „Х"-2.90 „2"-1.85Чехия /21/ - Италия /21/ Сингъл, Live, ТОП „1"-4.65 „Х"-3.15 „2"-1.45Германия /21/ - Дания /21/ Сингъл, Live, ТОП „1"-1.30 „Х"-3.45 „2"-6.10Камерун - Австралия Сингъл, Live, ТОП „1"-2.20 „Х"-2.80 „2"-2.45Германия - Чили Сингъл, Live, ТОП „1"-2.35 „Х"-2.80 „2"-2.30Словакия /21/ - Швеция /21/ Сингъл, Live, ТОП „1"-2.86 „Х"-2.88 „2"-1.95Англия /21/ - Полша /21/ Сингъл, Live, ТОП „1"-1

Дават 10 скандални обществени поръчки на ОЛАФ

http://clubz.bg/55341-davat_10_skandalni_obshtestveni_porychki_na_olaf

Антикорупционния фонд (АКФ) изпраща на Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) 10 обществени поръчки, за които има сериозни подозрения за корупция.

Във всичките 10 поръчки участниците са сведени до едва двама, като печелившите проекти са с най-високата цена.

Вниманието на АКФ било насочено към поръчките възложени от Асоциацията на дунавските общини "Дунав" след като до фонда бил подаден сигнал за съмнителна поръчка за райониране на комари. Според експертите от АКФ, техническите изисквания на въпросната поръчка са написани на едва една страница, като параметрите са описани по неясен начин, позволяващ строго субективна интерпретация. Още повече, техническата част е с тежест 65% за крайното решение на избиращата комисия, за разлика от едва 35-те процента значимост на цената. Това, обявиха от фонда, позволява определен участник да спечели въз основа на чисто субективното решение на комисията. Поръчката за райониране на комари е спечелена от дружеството с най-висока цена - ДЗЗД „Гражданско дружество ГИС Дунав“, какъвто е случаят и с всички 10 поръчки. 

От АКФ изброяват още редица нередности:

- Вторите класирани участници са предложили значително по-ниски цени от спечелилите, в типичния случай с 30-40%;

- Във всички поръчки са остранени голям брой участници, като са оставени само по двама участника. Това не позволява да се приложи правилото, което гласи, че ако средната цена на останалите участници е с 20% по-ниска от тази на победителя, следва да им се даде възможност за обосновка на ценовите параметри; 

- Изискванията са особено ниски, като участниците просто е трябвало да са реализирали проект в миналото, без значение от цената. Така е възможно дружество някога спечелило поръчка за 1000 лева, сега да спечели такава за 1 млн.

Освен това става ясно, че разликата в точките за техническите параметри спечелени от участниците в поръчките е огромна, като 65 точки за печелившия срещу 7 за втория участник

Десетте обществени поръчки са на стойност 3.8 млн. лева и са по европрограмата за трансгранично сътрудничество с Румъния. Освен на ОЛАФ, антикорупционния фонд е предал скандалните поръчки на българската и румънската прокуратура. 

Иван Иванов: След 5 години България ще има напълно либерализиран енергиен пазар

https://www.24chasa.bg/novini/article/6291439

Иван Иванов: След 5 години България ще има напълно либерализиран енергиен пазарСлед пет години страната ни ще има напълно либерализиран енергиен пазар. Това съобщи председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов по време на дискусия, посветена на енергетиката и климатичните промени, предава БНР. "На първо място е необходимо Народното събрание да гласува съществени промени в Закона за

Желязков: Шофьорските книжки може да станат безсрочни

http://dnes.dir.bg/news/osen-elyazkov-shofyorski-knizhki-elektronno-upravlenie-bezsrochni-25940799

„Електронното управление на институциите не е някаква екзотика“. Обмисля се шофьорските книжки да станат безсрочни.

Дъждовете се отразяват негативно на пчелните семейства

http://econ.bg/Новини/Дъждовете-се-отразяват-негативно-на-пчелните-семейства_l.a_i.744316_at.1.html

Когато има повече влага и дъждове, както беше през месец май, а и сега има такива дни, това се отразява негативно на пчелните семейства. Това каза...

Тайната на мистериозните житни кръгове

https://www.vesti.bg/lyubopitno/zagadki-i-misterii/tajnata-na-misterioznite-zhitni-krygove-6070529

През юли 1996 г. в Англия се появяват едни от най-заплетените житни кръгове - множеството на Джулия. Какво се крие зад тях?

Лекарите се борят за живота на 16-годишен, пребит от брат си

http://www.cross.bg/brat-kruvta-boryat-1546542.html

/КРОСС/ 16-годишно момче от Бургас е прието в болница с тежка черепно-мозъчна травма след побой, нанесен от брат му, съобщава "Черноморски фар". Пребиването е станало по време на семеен скандал в бургаския ромски квартал "Победа" в понеделник вечерта . Пострадалият е настанен в реанимацията на местната болница, където лекарите се борят за живота му. Той е приет с видими подутини и отоци в областта на главата. Задържан е 24-годишният М.А, който е криминално проявен. Взета му е кръвна проба за анализ. Тя показала, че младият мъж бил пиян с 1,30 промила алкохол в кръвта и под въздействие на наркотици. Полевият тест отчел наличие на метамфетамин в кръвта му. Побойникът е задържан за срок от 24 часа. Предстои да му бъде повдигнато обвинение. Полицията е образувала досъдебно производство.  

На 29 юни ще има решение на спора за територията между Хърватия и Словения

https://www.24chasa.bg/novini/article/6291745

На 29 юни ще има решение на спора за територията между Хърватия и СловенияАрбитражният съд в Хага ще се произнесе по териториалният спор между Хърватия и Словения на 29 юни 2017 г. Арбитражният съд в Хага ще се произнесе по териториалният спор за морската граница между Хърватия и Словения на 29 юни 2017 г., предава сръбската държавна телевизия "RTS", като се позовава на информация на хърватския портал "Index".

Танцьори и певци от пет държави идват в Горна Оряховица за фестивалите „Раховче”

https://www.24chasa.bg/region/article/6291700

Танцьори и певци от пет държави идват в Горна Оряховица за фестивалите „Раховче”С пъстро дефиле по пл. „Георги Измирлиев” тази вечер  в Горна Оряховица стартират ХІІI Международен фолклорен фестивал „Раховче” и ХV Детски фестивал на изкуствата „Раховче”. Организатори на фестивалите са НЧ „Братя Грънчарови - 2002” и Община Горна Оряховица. Официалното откриване е насрочено за 20.00 ч. на сцената на Летния театър.

Меркел ще обмисли предложенията на Макрон за реформи в еврозоната

https://www.24chasa.bg/novini/article/6291741

Меркел ще обмисли предложенията на Макрон за реформи в еврозоната

Германският канцлер Ангела Меркел изрази готовност да обмисли предложенията на новия френски президент Еманюел Макрон за реформи в еврозоната, съобщава AFP, цитирана от “Фокус“. "Разбира се, може да обмислим общ финансов министър, ако обстоятелствата са правилни", заяви Меркел, говорейки пред водещи фигури на бизнеса.

Над 7000 книги са издадени в България през 2016-та

http://www.moreto.net/novini.php?n=353807

През миналата година в България са издадени общо 7416 книги с тираж близо 3.5 млн. Новите заглавия са почти 7000, а препечатаните издания са 477. Това става ясно от данни на Националния статистически институт, основани на информация от Националната библиотека „Св.

Мария Габриел: Да се създава утрешният свят е най-вдъхновяващият проект

http://clubz.bg/55340-mariq_gabriel_da_se_syzdava_utreshniqt_svqt_e_naj_vdyhnovqvashtiqt_proekt

Мария Габриел Снимка БГНЕС

"Да се създава утрешният свят е най-вдъхновяващият проект. Технологиите променят живота ни, променят начина, по който учим, пътуваме, работим, но пътят напред е само един. Той мина през общата ни работа."

Това заяви днес българската кандидатка за еврокомисар Мария Габриел по време на встъпителното си изказване пред три комисии от Европарламента. В 16 ч българско време днес започна процедурата по публичното й изслушване, която ще продължи цели 3 часа - до 19 ч.

В началото на изказването си настоящата евродепутатка благодари на българското правителство за оказаното доверие, както и на колегите си в Европарламента.

"За мен е чест да бъда пред вас като кандидат за комисар, отговарящ за цифровата икономика и общество. Надявам се днес да проведем конструктивен дебат как заедно можем да дадем още по-голям тласък на цифровия единен пазар за една конкурентна и приобщаваща Европа, за реални ползи за европейските граждани, за общи обединяващи каузи. Изразявам надежда и увереност, че ще очертаем допълнителни идеи и заедно ще допринесем за изпълнението на амбициозната задача на комисията „Юнкер“, да използваме в пълна степен възможностите, предоставени от цифровите технологии в името на общия европейски интерес", заяви тя.

Габриел заяви, че планира в краткия 2-годишен мандат да наблегне на един основен приоритет - пълното прилагане на започналите преди това политики. Но заяви готовност да предложи и нови. Сред ключовите политики в цифровизацията тя посочи проектите за по-бърза широколентова връзка, промените по отношение на авторските права и аудиовизуалните и медийни услуги в Съюза, стандартите за киберсигурност, и достъпа и свободния, но и безопасен обмен на данни в ЕС.

По думите й изследователският й опит в два европейски проекта ще й даде възможност да подходи новаторски към намирането на решения.

„Този опит ми позволи да осъзная колко важно е да подкрепяме включително и с финансови средства изследователската дейност, за да разполагаме с нужните данни. Чрез достъпността им като европейци да продължаваме да сме сред водещите в научноизследователската област. По време на политическия си опит съм имала възможност да работя по политически теми, които първоначално не предизвикваха ентусиазъм, но които благодарение на кампаниите са за осведомяване на обществото, ми позволиха да обединя и да постигна значителни резултати“, допълни Габриел.

Тя посочи, че се е срещала със скептично настроените селскостопански производители, които до момента не са били участвали в общата селскостопанска политика.

„Но благодарение на способностите си да представя доводи за облагите за всички граждани, успяхме да защитим интересите на европейските селскостопански производители за периода 2012-2014 г.“, каза още българският кандидат за еврокомисар. 

Габриел подчерта, че нито един отрасъл не може да остане без цифровите технологии.

"Нашата цел днес е и нашата отговорност, а именно да допринесем за създаването на една благоприятна среда, която да позволи на всички европейци да се възползват от многобройните благодатни възможности на цифровите технологии. Технологии, които не зачитат границите", обясни тя. "Многообразието и компромисът – това е основното ни богатство. ЕП е най-добрият пример, който ни показва какво значи лаборатория за идеи и как функционират сътрудничеството и компромисите на практика. Днес, като имаме предвид разликите в интересите на всички равнища, няма как да постигнем напредък без компромиси. Именно този метод на отвореност, на диалог и ангажираност предлагам по време на мандата си като комисар."

Въпросите приключиха около 18,40 ч. Във финалното си изказване Габриел отбеляза:

"Аз дойдох днес с вас с моя политически компас. Четирите страни бяха следните - от една страна приоритетите на председателя Юнкер. От друга страна защитата на правата европейските граждани. От трета - търсенето на компромис, изслушването на другите. И от четвъртата страна - опитът ми, методът ми на работа, и моят капацитет да ви изслушвам."

Тя добави, че й се е искало да говорят повече за жените, за киберсигурността, за високите технологии като суперкомпютрите, които ще позволят Европа да отстоява високото си място.

Мария Габриел бе номинирана от председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер за комисар с ресор цифрова икономика и цифрово общество. Габриел ще бъде разпитвана от няколко парламентарни комисии с цел оценяване на нейната способност да заема тази позиция.

Изслушването ще бъде водено от комисията по промишленост, изследвания и енергетика (ITRE) и култура и образование (CULT). Комисиите по вътрешен пазар и по правни въпроси и граждански свободи също са асоциирани към дискусията. Парламентът ще гласува в пленарна зала през юли дали да одобри нейното встъпване в длъжност, или не.

Ако 36-годишната Габриел бъде избрана за поста, тя ще стане най-младия еврокомисар в историята на Съюза.

Мария Габриел: Да се създава утрешният свят е най-вдъхновяващият проект (НА ЖИВО)

http://clubz.bg/55340-mariq_gabriel_da_se_syzdava_utreshniqt_svqt_e_naj_vdyhnovqvashtiqt_proekt_na_jivo

Мария Габриел Снимка БГНЕС

"Да се създава утрешният свят е най-вдъхновяващият проект. Технологиите променят живота ни, променят начина, по който учим, пътуваме, работим, но пътят напред е само един. Той мина през общата ни работа."

Това заяви днес българската кандидатка за еврокомисар Мария Габриел по време на встъпителното си изказване пред три комисии от ЕК. В 16 ч българско време днес започна процедурата по публичното й изслушване, която ще продължи цели 3 часа - до 19 ч.

В началото на изказването си настоящата евродепутатка благодари на българското правилество за оказаното доверие, както и на колегите си в Европарламента.

"За мен е чест да бъда пред вас като кандидат за комисар, отговарящ за цифровата икономика и общество. Надявам се днес да проведем конструктивен дебат как заедно можем да дадем още по-голям тласък на цифровия единен пазар за една конкурентна и приобщаваща Европа, за реални ползи за европейските граждани, за общи обединяващи каузи. Изразявам надежда и увереност, че ще очертаем допълнителни идеи и заедно ще допринесем за изпълнението на амбициозната задача на комисията „Юнкер“, да използваме в пълна степен възможностите, предоставени от цифровите технологии в името на общия европейски интерес", заяви тя.

Габриел заяви, че планира в краткия 2-годишен мандат да наблегне на един основен приоритет - пълното прилагане на започналите преди това политики. Но заяви готовност да предложи и нови. Сред ключовите политики в цифровизацията тя посочи проектите за по-бърза широколентова връзка, промените по отношение на авторските права и аудиовизуалните и медийни услуги в Съюза, стандартите за киберсигурност, и достъпа и свободния, но и безопасен обмен на данни в ЕС.

Тя бе номинирана от председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер за комисар с ресор цифрова икономика и цифрово общество. Габриел ще бъде разпитвана от няколко парламентарни комисии с цел оценяване на нейната способност да заема тази позиция.

Изслушването ще бъде водено от комисията по промишленост, изследвания и енергетика (ITRE) и култура и образование (CULT). Комисиите по вътрешен пазар и по правни въпроси и граждански свободи също са асоциирани към дискусията. Парламентът ще гласува в пленарна зала през юли дали да одобри нейното встъпване в длъжност, или не.

Предаването гледайте на живо тук. Можете да изберете превод на български или всеки друг език на ЕС.

Гледайте изпита на Мария Габриел за еврокомисар (НА ЖИВО)

http://clubz.bg/55340-gledajte_izpita_na_mariq_gabriel_za_evrokomisar_na_jivo

Мария Габриел Снимка БГНЕС

В 16 ч българско време днес започва процедурата по публично изслушване на българската кандидатка за еврокомисар Мария Габриел.

Тя беше номинирана от председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер за комисар с ресор цифрова икономика и цифрово общество. Габриел ще бъде разпитвана от няколко парламентарни комисии с цел оценяване на нейната способност да заема тази позиция.

Днес изслушването започва с речи на шефовете на комисии, после на самата Габриел, след това следват три часа въпроси - до 19 ч.

Изслушването ще бъде водено от комисията по промишленост, изследвания и енергетика (ITRE) и култура и образование (CULT). Комисиите по вътрешен пазар и по правни въпроси и граждански свободи също са асоциирани към дискусията. Парламентът ще гласува в пленарна зала през юли дали да одобри нейното встъпване в длъжност, или не.

Предаването гледайте на живо тук.

Манол Генов от БСП купувал гласове, искат му имунитета

http://dnes.dir.bg/news/prokuratura-deputat-imunitet-manol-genov-25941559

Главният прокурор Сотир Цацаров внесе в Народното събрание искане за снемане на имунитета на депутата от БСП Манол Генов.

"Кулата"-"Промахон" е в окаяно състояние (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6291737

"Кулата"-"Промахон" е в окаяно състояние (Видео)Най-натовареният пункт за Гърция е в окаяно състояние. От това се оплакаха шофьори на камиони, на които редовно се налага да чакат с часове на „Кулата”- „Промахон”. Ремонт не е правен от години, а от Агенция „Митници” обещават това да се случи възможно най-скоро, предаде NOVA.  Проблемите на „Кулата” започват на метри от пункта.

Петкова преговаря с ”Росатом” за АЕЦ ”Белене”

http://dnes.dir.bg/news/rosatom-temenujka-petkova-sluchajat-belene-25941605

България ударно преговаря с руската компания "Росатом" за реализирането на произведените 2 ядрени реактора за АЕЦ "Белене".

DMS 17 777 е организирал над 700 кампании за десет години

https://www.actualno.com/society/dms-17-777-e-organiziral-nad-700-kampanii-za-deset-godini-news_617952.html

DMS 17 777 е организирал над 700 кампании за десет години. Докато преди години е имало едва 3-4 DMS кампании годишно, които операторите е трябвало да одобряват заедно, да разбират от заболявания и проблеми на деца, за да може да вземат решение, то днес тези кампании, освен за събиране

Цацаров иска имунитета и на депутат от БСП, разследван за купуване на гласове

https://offnews.bg//temida/tcatcarov-iska-imuniteta-i-na-deputat-ot-bsp-razsledvan-za-kupuvane-n-658623.html

Главният прокурор Сотир Цацаров внесе в Народното събрание искане за снемане имунитета на депутата от БСП Манол Генов.

Искането се основава на доказателства от разследване на Окръжна прокуратура – Пловдив, от които става ясно, че Генов е участвал в схема за купуване на гласове.

Според прокуратурата в периода 01.03.2017 г. – 30.03.2017 г. в гр. Асеновград заедно с Николай Христев е организирал предлагането на 25 лв. за глас на жители на, за да гласуват в негова полза и в полза на политическа партия за последните парламентарни избори, проведени се на 26.03.2017 г.

Събрани са доказателства и за друго престъпление. През месец март 2017 г. заедно с главния архитект на община Асеновград Константин Атанасов, като го склонил да извърши престъпление, като разреши строителство без задължителното съгласуване на проектната документация за строителство. Имотът, в който трябвало да стане строителството, се намирал на защитена територия за опазване на културното наследство - групов паметник на културата “Метошка махала“.

Законова пречка за наказателното преследване на Манол Генов е обстоятелството, че към настоящия момент същият е народен представител в 44-то Народно събрание и в това си качество се ползва с имунитет, уточняват от прокуратурата.

След предложение от страна на наблюдаващите прокурори от СГП – СЗ „Антикорупция“ главният прокурор е сезирал Народното събрание, което може да даде разрешение за възбуждане и провеждане на наказателно преследване народния представител Манол Генов.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване