Москва не вярва на сълзи, но се влюби в Кристиано Роналдо

https://www.24chasa.bg/sport/article/6296868

Москва не вярва на сълзи, но се влюби в Кристиано РоналдоПортугалецът изведе момиче в количка, преди да вкара за 1:0 срещу Русия Москва може и да не вярва на сълзи, както беше заглавието на последния съветски филм, носител на “Оскар”, но вече и московчани, подобно на жителите на Казан, са влюбени в Кристиано Роналдо. При това португалецът ги разплака, образно казано - вкара единствения гол за

Българското посолство в РФ търси талантливи писатели и преводачи

http://www.cross.bg/bulgariya-ryski-bulgarski-1546837.html

/КРОСС/ Посолството на Република България в Руската Федерация съвместно с Литературният институт „Максим Горки" и Съюза на българските писатели, с подкрепата на "Литературен вестник", Московският държавен университет „М. В. Ломоносов", Фонда за устойчиво развитие на България, поеха инициативата за провеждане на българо-руски конкурс за млади писатели и преводачи (под 40 години). Посланикът на Република България в Русия Бойко Коцев обяснява каква е целта на конкурса и какви са правилата за участие. Бойко Коцев: Посолството на България в Москва обръща специално внимание на развитието на двустранните отношения в областта на културата и образованието.  Хилядолетната традиция на ползотворно българо-руско духовно общуване създава една много широка гама от възможности за сътрудничество. Особено важно е да се работи с по-младото поколение, с бъдещите интелектуалци в двете страни, в дух на взаимно разбирателство и укрепване на положителния образ на това. Аз съм сигурен, че този конкурс ще има значителен принос в развитието на приятелските отношения между нашите народи. Целта на конкурса е разширяване на творческите връзки между млади български и руски писатели и преводачи, както и насърчаване на работата им по теми, свързани с историята на руско-българските културни и духовни връзки през вековете.  Конкурсът се провежда паралелно в България и в Русия

Говорителят на Ердоган: Има стремежи да се провокира враждебност между турци и араби

https://www.24chasa.bg/novini/article/6296843

Говорителят на Ердоган: Има стремежи да се провокира враждебност между турци и арабиГоворителят на турския президент заяви, че има стремежи да се провокира враждебност между турци и араби и предупреди, че хората не бива да се подвеждат в тази посока, предаде турската частна телевизия НТВ, цитирана от БТА. Ибрахим Калън, говорителят на Реджеп Тайип Ердоган, каза това в отговор на критиките,

Предложение на Бойко Борисов: България да поеме една от европейските агенции след брекзит

http://www.moreto.net/novini.php?n=354031

След брекзит София или Пловдив да приеме една от европейските агенции, които в момента се намират във Великобритания. Това ще предложи на срещата на евролидерите в Брюксел българският премиер Бойко Борисов. Сигурността и миграцията се обсъждат на срещата на върха в белгийската столица.

Равни възможности на мъжете и жените в армията за родителския отпуск

//dariknews.bg/novini/bylgariia/ravni-vyzmozhnosti-na-myzhete-i-zhenite-v-armiiata-za-roditelskiia-otpusk-2032270

Равни възможности на мъжете и жените военнослужещи да ползват родителския отпуск се въвежда с промяна в Закона за отбраната. Тя бе подкрепена единодушно от членовете на военната комисия в НС при обсъждане за първо гласуване.
 
Съгласно действащата разпоредба на военни

Кристин Лаваф ще пише нова версия на "Зоната на здрача"

//dariknews.bg/novini/liubopitno/kristin-lavaf-shte-pishe-nova-versiia-na-zonata-na-zdracha-2032281

Кристин Лаваф разкри, че работи над сценария на нова версия на филма "Зоната на здрача", съобщи Контактмюзик.

Компанията "Уорнър брос" се опитва да създаде нова филмова версия на хоръра от 1983 г. и редица режисьори бяха свързани с продукцията, но вс

Журналист се оплака, че е заплашван от член на СЕМ (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/bylgariia/zhurnalist-se-oplaka-che-e-zaplashvan-ot-chlen-na-sem-video-2032291

Скандал заради заплахи в парламента. Журналист твърди, че е заплашван от член на Съвета за електронни медии (СЕМ), след зададен въпрос по време на заседание на парламентарната комисия по културата.
 
Случаят е от миналата седмица, но за него се разбра

Защо го няма българският Корбин?

http://www.klassa.bg/News/Read/article/280404_%D0%97%D0%B0%D1%89%D0%BE+%D0%B3%D0%BE+%D0%BD%D1%8F%D0%BC%D0%B0+%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%8F%D1%82+%D0%9A%D0%BE%D1%80%D0%B1%D0%B8%D0%BD%3F

 

Историческата обремененост и корпоративната сила гарантират, че в близко бъдеще държавите от Източна Европа едва ли ще имат своя Корбин или Меланшон. От хората с автентични леви възгледи и познания зависи колкото дълго ще продължи тази тенденция.

Този текст е изпратен до редакцията на „Барикада“ от нашият читател Стефан Петров. Публикуваме го в новата ни рубрика „От читателите“. Можете да изпратите и ваши материали на contact@baricada.org или в страницата ни във Facebook

Бърни Сандърс, Жан-Люк Меланшон, Джереми Корбин – на запад левите идеи печелят все повече привърженици, но какво се случва на изток?

За жалост, ситуацията тук е различна. Макар и формално да съществуват леви партии, по същество те изобщо не са леви и определено не могат да послужат за вдъхновение на политически активните и искрени млади хора. В резултат на вакуума се запълва от дясно-корпоративни и консервативни идеи, представящи себе си за единствената алтернатива на статуквото.

Разбира се, това е абсурдно. Т.нар. „статуквото“ е продукт на същата неолиберална визия, която е фундаментална за всички десни партии на Източна Европа – без значение либерални или консервативни.

Но нека се върнем на основния въпрос. Защо България или някоя от другите източноевропейски страни си няма своя Корбин?

Отговорът на този въпрос може да се раздели на две части. Първата е свързана с огромните финансови средства, които се „вливат“ към различни НПО-та и „опиниън мейкъри“. „Правилните“ хора и организации получават грантове, за да налагат „правилните идеи“. За целта една част от тях прекарват целия си ден, обикаляйки из различните телевизионни студиа, давайки своето „експертно мнение“ за това как заграбването на природни ресурси и експлоатацията на работници всъщност привличат инвеститори и са нещо прекрасно.

Междувременно, други техни колеги, за които у нас беше измислена колоритната дума „грантоед“ правят същото в социалните мрежи – пост след пост и „ивент“ след „ивент“.

Ефектът на всичко това е по-голям, отколкото би трябвало. За победата на дясно-корпоративната идея помага и фактът, че тя е гъвкава и може да си служи едновременно с реториката на национализма и либерализма – само за последния месец станахме свидетели на два крайно комични примера, като при единия „демократичните“ противници на народните носии, бързо се превърнаха в защитници на славянската писменост, а в другия – един известен белокос български политик на практика се трансформира от защитник на „православните ценности“, в пръв стожер на евроатлантическите, които до вчера заклеймяваше.

Фактът си е факт – за да защити своята позиция, капиталът насочва множество парични ресурси в най-разнообразни посоки. Интересът на парите се подсигурява с пари.

Това е само едната част на отговора на въпроса. Другата е по-проблемна и е често експлоатирана в дясно – става дума за съветския социализъм.

Различните забрани и ограничения, подтиснатата свобода на словото, строгият йерархизъм, Държавна сигурност и нейните методи – всичко това разочарова изключително много свободомислещи хора, които по същество биха били по-близо до левите идеи.

Та нали именно социализмът и комунизмът трябваше да направят хората по свободни, да премахнат старите класи, аристокрации и социални ограничения? Вместо това обаче се появи крайно привилегирован елит. И се крие разковничето – осъзнато или не, но по-голямата част от старото поколение е била разочарована именно от разминаването между прокламираните идеали и действителността. От това, че съветският социализъм и проекцията му у нас не е била много… социалистическа.

Естествено, тук може да се спори много. Може дори да се намерят редица положителни примери от онова време. Факт е обаче, че опитът не успя. А в резултат на този неуспех днес множество млади хора от Източна Европа погрешно свързват социализма и комунизма с едноличен режим, с концлагери и с потъпкване на права.

Погрешно – защото всички тези несправедливости възникват много преди това и претърпяват разцвет именно в капиталистическите държави, които избиват другите народности (историята на индианците в Америка или действията на белгийския крал Леополд II в Конго), затварят неудобните в концлагери (японците в САЩ след 1941 година) и потъпкват свободата на словото (маккартизмът през 50-те). Класовата йерархична структура и репресивните органи на онзи период са едни от най-големите доказателства за това, че онзи режим не е онова, което стои зад левите идеологии по същество.

За жалост, провалът на съветския социализъм е изключително изгоден на защитниците на капитала, пръснали се из целия политически спектър. Те напълно погрешно и умишлено говорят за комунизъм, вменявайки му редица злини и противопоставяйки му също така напълно погрешно и умишлено демокрацията. Благодарение на финансовата сила на своите покровители, този фалшив сблъсък се превръща в идеологическа аксиома, която се разпространява навсякъде – от учебниците, до най-кафявите издания. Резултатът е осезаем – днес доста прогресивни млади хора виждат надежда в по същество корпоративни партии като „Да, България“ и различните ѝ клонинги в Румъния, Полша, Унгария или Чехия. Недоволните от неолибералните политики пък често залитат към крайно дясното. При всички случаи обаче, много хора се ориентират в посока, противна на техните реални интереси.

Така историческата обремененост и корпоративната сила гарантират, че в близко бъдеще държавите от Източна Европа едва ли ще имат своя Корбин или Меланшон. От хората с автентични леви възгледи и познания зависи колкото дълго ще продължи тази тенденция.

 

 

Източник- http://baricada.org-автор-Стефан Петров

Заев: Договорът с България ще бъде подписан на английски, македонски и български

https://www.24chasa.bg/novini/article/6296849

Заев: Договорът с България ще бъде подписан на английски, македонски и българскиДоговорът за добросъседство с България ще бъде подписан на три езика - на английски, македонски и и български, заяви македонският премиер Зоран Заев, цитиран от агенция МИА. Ако бъде договорен, документът ще бъде подписан и на нашия официален македонски език и под него ще стои подписът на бълагрския премиер.

Григор Димитров: Горд съм със себе си

https://offnews.bg//tenis/grigor-dimitrov-gord-sam-sas-sebe-si-658859.html

Григор Димитров има невероятни успехи по кортовете в Лондон, а след отпадането на куп фаворити в Куинс привлича все по-голямо внимание към себе си. Организаторите на "Уимбълдън" направи специален материал, в който българинът говори по куп теми.

Димитров е бивш шампион при юношите на Уимбълдън, а през 2014-та година достигна до полуфинал и при мъжете. Гришо вече има във витрината си трофей от турнира в Куинс, спечелен през същата тази година, а отдавна в средите на тениса представянето на тази надпревара се счита за показателно относно формата на съответния играч и шансовете му в "Ол Инглънд Клъб".

"Поставените продължават да отпадат в Куинс, но Григор Димитров не обръща внимание на това. Полуфиналистът от Уимбълдън 2014 е един от двамата бивши шампиони, останали в схемата в Куинс, след като успя да обърне от сет пасив Жулиев Бенето. Само той, Марин Чилич и Томаш Бердих останаха поставените играчи в турнира", пише журналистът Майкъл Бийти.

"Преминавайки през Райън Харисън в първия ден, Димитров призна, че това далеч не е било най-доброто му представяне. Той започна мача с Бенето три двойни грешки в първия гейм, като по този начин му даде инициативата.

В други времена подобно начало би задало тона на целия мач, но българинът е помъдрял след пробива си през 2014 година и успя да намери начин да победи, когато трябваше", пише още в сайта на Уимбълдън

"Наслаждавам се на процеса. Развълнуван съм всеки ден да излизам на кортовете, дори само това е много ценно за мен. Ако не се случи сега, знам, че в дългосрочен план нещата ще се наредят в моя полза", заявява Гришо пред изданието.

Авторът прави още един паралел с 2014 година - тогава, както и сега, Гришо пристига в Куинс с две спечелени титли през сезона и ранкинг, който го доближава до Топ 10. Сайтът припомня, че Гришо е достигнал до полуфинал на Australian Open, където загуби от Надал в петсетова битка, а през 2014 също допуска поражение от Рафа, само че по-лесно и на четвъртфиналите.

През изданието Димитров отрича да прави подобни паралели и отчита, че се интересува само от едно: да достигне финалите на ATP в Лондон през ноември.

"Не сравнявам турнирите от миналото и настоящето. Целта е да се чувствам добре всяка седмица. Всички знаем колко е трудно да се опитваш да се състезаваш седмица след седмица, особено на нивото, на което са играчите днес. Всички играят много добре", добавя Гришо.

"Мисля, че подобрявам играта си, което е целта. В Австралия, в първите мачове, не мисля, че играх много добре, но с всеки следващ мач нивото ми се покачваше. Растеше и увереността ми. Като цяло играта ми просто ставаше по-добра с всеки следващ двубой. Опитвам се да правя това на всеки турнир", коментира българинът.

Димитров може и да не обича сравненията, но той определено е научил уроците си от успеха през 2014 година и по-конкретно от трудностите, които е срещнал в опитите си да повтори това представяне в следващите два сезона, подчертава Wimbledon.com.

"В някакъв смисъл бях яхнал вълната и не бях наистина подготвен, за да поддържам това ниво. Костваше ми доста физически и психически усилия, а когато се завърнах на следващата година, просто не намерих начин да стартирам добре. Имах и някои други промени извън корта.

Да, има тежки моменти, но мисля, че съм по-силен след тяхното преодоляване. Така че съм горд от себе си, горд от своя отбор, от хората около мен и приятелите ми. Това е нещо, което не искам да забравям", споделя Гришо.

Майкъл Бийти още веднъж припомня, че Димитров и Чилич са единствените двама играчи, които знаят какво е да вдигнеш трофея в Куинс и все още са в тазгодишната надпревара. Но българинът не отдава твърде голямо значение на отпадането на фаворитите.

"Не мисля, че трябва да си правим твърде крайни изводи. Вярвам, че всички тези играчи, които сега отпаднаха, ще бъдат още по-мотивирани, когато започне Уимбълдън. Ще имат и няколко допълнителни дни извън корта, които да посветят на възстановяване и тренировки, да поработят върху определени неща", завършва Димитров.

Неговият следващ съперник беше излъчен от двубоя между младоците от Австралия и Русия Танаси Кокинакис и Данийл Медведев. Последният победи с лекота. Така всички чакаме мача Гришо - Медведев за място на полуфинала в Куинс.

Горещите теми в ЕС: Отбрана, миграция, икономика и Брекзит

http://dnes.dir.bg/news/evropeyski-parlament-evropeyski-savet-25953820

Лидерите на ЕС започнаха двудневната си среща на върха в Брюксел. Ще обсъждат въпроси, свързани с отбраната, миграцията, икономиката и Брекзит.

Гърция тъне в боклук заради стачка

http://www.cross.bg/boklytzi-atina-rabota-1546830.html

/КРОСС/ Служителите по чистотата в общините в Гърция стачкуват и големите градове затъват в боклуци. Служителите по чистотата в Атина вече няколко дни протестират, а днес стачката е обхванала цялата страна, предава news.bg. Причината е, че над 10 хил. служители остават без работа след изтичане на временните им трудови договори. Според синдикатите правителството не е спазило обещанието си за удължаване на договорите или за назначаването на служителите на постоянна работа. Улиците на Атина са потънали в боклуци. Хиляди стачкуващи общински работници протестираха по улиците на гръцката столица. Според властите около 5 000 души са участвали в демонстрацията. Протестиращите за кратко са влезли в сблъсък с полицията, която използва сълзотворен газ, за да им попречи да влязат в комплекса, където се намира парламентът. Не се съобщава за ранени или арести. Протестиращите са изхвърлили боклуци пред сградата на министерството на вътрешните работи. Очаква се рязко покачване на температурата в следващите дни и има реална опасност от разпространение на зарази, предупреждават лекарите.  

Вярно или не?: Нинова: Аман от номера! Явно има отстъпление от предложението да си вземем "Бузлуджа"

http://www.mediapool.bg/vyarno-ili-ne-ninova-aman-ot-nomera-yavno-ima-otstaplenie-ot-predlozhenieto-da-si-vzemem-buzludzha-news265666.html

[div class='center_orange']"Аман от номерата на Бойко Борисов! Значи, първо: "Елате си вземете "Бузлуджа" безвъзмездно". Сега тука ни се обяснява как тази работа не може да стане. Явно има някакво отстъпление от предложението отпреди години, защото се говори за някакъв търг."[class='center_orange' div] Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова в четвъртък след среща с министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков по повод обяснението му, че левицата вече не може да се възползва от решението на Министерския съвет през 2011 г. да придобие безвъзмездно Дом-паметника на връх Бузлуджа заради промяна в Закона за държавната собственост от началото на тази година. Корнелия Нинова се позова на изказване на министър-председателя Бойко Борисов, който по време на първия си мандат през 2011 г. предложи БСП да получи безвъзмездно от държавата собствеността върху символния за левицата монумент. Тогавашното правителство на Борисов приема и решение за това на 30 септември 2011 г. С близо шест години закъснение - на 18 юни 2017 г. - партийният сайт съобщава "БСП си връща Бузлуджа". В съобщението се казва, че по повод решение на Министерския съвет от 30.09. 2011 г. БСП е готова да подпише договор, с който да се финализира процедурата по безвъзмездно прехвърляне от държавата Дом-паметника на връх Бузлуджа. На 22 юни председателката на БСП се срещна с министър Нанков, който й обясни, че процедурата няма как да бъде финализирана. "Отстъплението", както го нарича Нинова, не може да се избегне, защото на 7 февруари 2017 г. в Държавен вестник е обнародвана промяна в Закона за държавната собственост, според която юридически лица, неправителствени организации и политически партии не могат да получават държавни имоти безвъзмездно. Промените в закона са били приети от Народното събрание на 25 януари 2017 г. Г-жа Нинова и нейни колеги от ръководството на БСП са били депутати в този парламент и би трябвало да са наясно с гласуваните промени. Ето защо от 4 месеца насам БСП вече няма как да получи безвъзмездно монумента. При желание от ръководството на БСП и след решение на Министерския съвет паметникът може да бъде предоставен за безвъзмездно ползване за срок до 10 години. Другата възможност е да се наеме или да бъде обявен търг за продажбата му. При търг обаче може да има и други участници, а данъчната оценка на паметника към момента е около 110 000 лв. Mediapool поиска официална справка от Министерството на регионалното развитие и благоустройство, която сочи, че от 2011 г. насам МРРБ и областната управа на Стара Загора са подканили общо пет пъти всички лидери на БСП от Станишев насам да кажат дали са съгласни да получат собствеността върху дом-паметника. Такова писмо е получила и Корнелия Нинова на 16 юни 2016 година. Тя обаче не е отговорила на въпроса, отправен й от тогавашния министър Лиляна Павлова, желае или не да бъде финализирано безвъзмездно прехвърляне на "Бузлуджа". Така се стига до ситуацията от 6 април тази година, когато главният секретар на МРРБ Весела Начева – Кръстева изпраща писмо до БСП (то отново остава без реакция), с което тя предоставя информация за липсата на сключен договор между държавата и социалистическата партия. Документът разяснява промените в Закона за държавната собственост, които налагат и отмяната на решението на Министерския съвет от 2011 година, тъй като партия вече не може да придобива държавен имот без организиран търг. [div class='center_orange']Ето защо твърденията на Корнелия Нинова, че в случая става дума за "номер" от страна на Бойко Борисов и "отстъпление от предложението" му БСП да си вземе "Бузлуджа" е НЕВЯРНО.[class='center_orange' div]   

Борисов ще предложи Европейският банков орган да се премести от Лондон в София

http://frognews.bg/news_137009/Borisov-shte-predloji-Evropeiskiiat-bankov-organ-da-se-premesti-ot-London-v-Sofiia/

”Колкото повече идва Брексит, за съжаление, в нашето председателство това ще се говори най-много, някак си толкова ми се иска да не се случва. Вече колко години само си говорим за това, но реално според мен още никой не си го представя и какви поражения може да нанесе и за Великобритания, и за ЕС. Един развод никога не е добър и за двете страни”.

Варненски съд се споразумя с пиян и без книжка зад волана

http://www.moreto.net/novini.php?n=354034

В бързо производство, след постигнато в съдебна зала споразумение, Районен съд - Варна осъди 34-годишен неправоспособен водач за управление на автомобил в нетрезво състояние. Това съобщиха от съда за Moreto.net. Самите действия са извършени от 34-годишният Н.

"ТАЙНАТА" на Хитлер – че е славянин

http://www.klassa.bg/News/Read/article/280403_%22%D0%A2%D0%90%D0%99%D0%9D%D0%90%D0%A2%D0%90%22+%D0%BD%D0%B0+%D0%A5%D0%B8%D1%82%D0%BB%D0%B5%D1%80+%E2%80%93+%D1%87%D0%B5+%D0%B5+%D1%81%D0%BB%D0%B0%D0%B2%D1%8F%D0%BD%D0%B8%D0%BD

 Основната версия на историците е, че Адолф Хитлер /по-точно Хидлер/ е чист "ариец", т.е е от австро-германски произход.

Неговият дядо не е носел фамилия Хитлер, а Хидлер, но чиновник в Браунау на Ин сбърква "д" с "т" и така вместо Хидлер, Адолф е записан като Хитлер. Това е обаче съвсем малък проблем в сравнение с този, до чиито първи сигнали се добрахме преди още 6-7 години от редакцията на РодинаБг.ком.

Един от дядовците на фюрера е Йохан НЕПОМУК Хидлер, син на НЕПОМУК Хидлер, чийто братовчед също се казва НЕПОМУК Хидлер. Наблягаме на собственото име Непомук, защото то е чисто славянско=словянско. На словянски имаме "НЕ" като частица за отрицание, на немски то е "найн /nein/", а непомук буквално означава в превод от чешки и словашки "неизмъчен, незасегнат от злото". Това значение на половината от фамилното име и че произхожда от чешки език без всякакво съмнение е било ясно на Адолф.

Този очевиден словянски произход е дразнел, а при неговата свръхпламенност и свръхчувствителност и свръхчувственост дори вбесявал определилия се за чист "ариец" водач на "германската нация". Проблемът на Хитлер е бил, че той е бил слаб филолог, иначе щеше да разбере без трудности, че немският и словянският са доста близки, родствени езици в края на XIX-ти и началото на ХХ-ти век. А фонетиката, която е точна наука, със закони като математиката, без съмнение доказва, че словянският и немският преди 30 века са били един език. Което означава, че словяни и германци са били едно племе, по-точно много племена, но еднакви по генетични признаци.

Да, Адолф Хитлер е абсолютно прав да се смята за ариец, но просто той дори не смее и да си помисли, че словяните са точно толкова арийци, колкото и германците. Разбира се, че той е поставил задача на своите биолози да открият основните черти на арийците, но тогава изследванията на ДНК са били в самото начало, а нито един германски учен тогава не е можел да посмее да извади резултати за доста голямото, над 50 % родство на словяни и немци. 

Все пак, в науката е имало доста сериозни доказателства за общите исторически и родови корени на двете племена. Според немски историци, вбесен от информацията, че в рода на Хитлер има 50 % преки, кръвни роднини от словянски произход, Хитлер решава да нападне СССР, въпреки че е предупреждаван от Генералния си щаб за огромните рискове. Само да докаже най-вече на себе си, че не е словянин никак – щом тръгва на грандиозна война с водещата словянска държава.

Ние намерихме скрити за немците през 30-те години на ХХ век, а и премълчавани до сега преки доклади на немски учени към Хитлер за родството на словяни и германци. За съжаление на Германия и Русия в братоубийствената война на двете родни нации погиват от двете страни общо 35 мил убити, още толкова ранени и прекършени съдби.

Последните изследвания на ДНК на немци и словяни показват над 50 % общи алели. А имената на германци в Източна, Северна и Югоизточна Германия на границата с Австрия /където е роден и Адолф/ са над 25 % със словянски произход. Само в националния отбор по футбол на Германия /преди африкано-азиатските включвания/ има десетки словянски названия: Мирослав, Подолски, Литбарски, Либуда ипр.

Но дори това е трябвало да "осени" Хитлер и най-приближените му – просто Европа е над 66 % "арийско" - т.е словяно-германско море.

Димитър КУНЕВ - Български

Самолетът на руския министър на отбраната е бил придружен от полски изтребители

https://www.24chasa.bg/novini/article/6296829

Самолетът на руския министър на отбраната е бил придружен от полски изтребители

Както стана ясно, самолетът на руския министър на отбраната Сергей Шойгу е бил придружен над Балтийско море от полски изтребители, заяви експертът Евгений Кожокин, предава РИА Новости, цитирана от Фокус.Той уточни, че такива действия полските власти не биха предприели самостоятелно. Представител на Алианса по-късно коментира пред журналисти,

Ангелкова разговаря с Никълъс Кейдж

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6296824

Ангелкова разговаря с Никълъс КейджМинистърът на туризма Николина Ангелкова разговаря с холивудската звезда Никълъс Кейдж във филмовото студио "Ню Бояна" в София. Прочутият актьор е отново в България за снимките на филма "Код 211". В края на април той счупи глезена си и замина за лечение в Лос Анджелис. Той се върна в България на 10 юни, за да продължи снимките.

Макрон иска повече човечност от властите към мигрантите

http://www.cross.bg/migrantite-pravitelstvo-govoritelyat-1546834.html

/КРОСС/ Френското правителство е инструктирало местните власти да показват повече човечност и милосърдие към мигрантите. Това обяви говорителят на френското правителство, след като правозащитна организация го обвини, че то носи отговорност за нечовешките условия, пред които са изправени мигрантите в района на град Кале, съобщава "Ройтерс". Около 400 мигранти от Близкия изток и Африка се завърнаха в северозападния френски пристанищен град, където предходното правителство изпрати булдозери да разчистят мигрантския лагер, известен като "Джунглата" през ноември 2016 г. "На префектите бяха дадени указания да бъде показана по-голяма гъвкавост, по-конкретно да се покаже по-голямо милосърдие", изтъкна говорителят Кристоф Кастанер след седмичното заседание на правителството. "Не можем да се отнасяме към жени и мъже така, сякаш са просто бройки и числа", допълнил говорителят. Кастанер заяви, че реформата на процеса по предоставяне на убежище във Франция била приоритет за новия президент Еманюел Макрон. Мигрантският лагер "Джунглата", където хиляди мигранти се надяваха да се доберат до Великобритания и живееха в мизерни условия, се превърна в символ на затрудненията на Европа да се справи с продължаващата миграционна криза

Меркел: Бъдещето на ЕС е по-важно от Брекзит

//dariknews.bg/novini/sviat/merkel-bydeshteto-na-es-e-po-vazhno-ot-brekzit-2032265

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че бъдещето на Европейския съюз е с приоритет пред Брекзит, нарушавайки плановете на британския премиер Тереза Мей да повдигне въпроса с преговорите по време на двудневната среща на върха на ЕС в Брюксел днес и утре.
 

Крейг Бейли: Всеки ден създавам музика

//dariknews.bg/regioni/dobrich/krejg-bejli-vseki-den-syzdavam-muzika-2032286

„Това е най-уникалното място, на което съм бил”, каза в Двореца край Балчик джаз виртуозът Крейг Бейли. Саксофонистът, работил с легендата Рей  Чарлз, изнесе концерт на плажа пред вила „Тихото гнездо” и очарова ценителите. На сцената заедно с него бяха Петър Салчев /вокал/, Емил Пе

Четирима души бяха пуснати на свобода в разследването на атентата на гара в Брюксел

//dariknews.bg/novini/sviat/chetirima-dushi-biaha-pusnati-na-svoboda-v-razsledvaneto-na-atentata-na-gara-v-briuksel-2032282

Белгийските власти освободиха без повдигане на обвинения четирима души, които бяха задържани в рамките на разследването на неуспешния опит за атентат на гара в Брюксел, чийто извършител бе застрелян от дежурен войник, съобщи федералната прокуратура, цитирана от АФП

Ще борят с по-сериозен контрол кражбите на интелектуалния труд

//dariknews.bg/novini/bylgariia/shte-boriat-s-po-seriozen-kontrol-krazhbite-na-intelektualniia-trud-2032287

Национални минимални изисквания към кандидатите за научни степени и звания, както и мерки срещу плагиатството ще бъдат въведени с промени в Закона за развитие на академичния състав.
 
Целта е да се пресече масовото присъждане на научни степени и звания, както и да се

Петев остава в "Динамо" (Загреб), обеща титла през новия сезон

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/06/22/2994315_petev_ostava_v_dinamo_zagreb_obeshta_titla_prez_noviia/?ref=rss


"Динамо" (Загреб) започна лятната си подготовка, а българският треньор на тима Ивайло Петев демонстрира сериозно самочувствие пред медиите в страната. Специалистът е уверен, че този сезон отборът му ще бъде шампион.<br /><br />Петев остава в "Динамо", въпреки спекулациите в последния месец, свързващи го с напускане на "Максимир". През февруари треньорът подписа нов договор с клуба до лятото на 2020 г.<br /><br />Той каза, че не се интересува...

“Левски” продаде за 400 000 евро и Бурабия

https://www.24chasa.bg/sport/article/6296804

“Левски” продаде за 400 000 евро и Бурабия“Левски” продаде и втория си читав футболист от миналия сезон - Мехди Бурабия, за 400 хиляди евро. “Сините” ще получат толкова от трансфера му в носителя на купата на Турция “Коня”. Той е на стойност половин милион евро. 20 процента от сумата обаче отива за клуба, в който френският халф игра преди “Левски” - “Черно море”.

Нинова: Бузлуджа не може да е повод за оставки, но искаме сериозен разговор

https://www.24chasa.bg/novini/article/6296792

Нинова: Бузлуджа не може да е повод за оставки, но искаме сериозен разговорПаметникът на "Бузлуджа" не може да е повод за оставки, но бих искала да е повод за сериозен разговор. Преди един месец започнахме кампания за възстановяване на войнишките паметници, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова в предаването на БНТ "Още от деня". "Бузлуджа" се руши от много години, държавата не се грижи за него.

Гришо: Вълнувам се при всяко излизане на корта

http://www.moreto.net/novini.php?n=354032

Най-добрият ни тенисист Григор Димитров се превърна в основен фаворит за спечелването на втора титла от турнира на трева в Куинс след отпадането на Анди Мъри, Стан Вавринка и Милош Раонич. Поставеният под номер 6 в основната схема българин преодоля без особени затруднения американеца Райън Харисън в първи кръг и се класира за четвъртфиналите след труден обрат срещу френския ветеран Жулиен Бенето.

Молдова изпрати още един бизнесмен в затвора заради "кражбата на века"

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/06/22/2994331_moldova_izprati_oshte_edin_biznesmen_v_zatvora_zaradi/?ref=rss


Съд в Молдова даде присъда от седем и половина години на бизнесмена Илан Шор, признавайки го за участник в скандала, който изправи страната на ръба на фалита през 2015 г., предаде "Ройтерс".<br /><br />Тогава властите установиха, че сума на стойност около 800 млн. евро или близо един милиард долара (една осма от молдовската икономика) е изчезнала от три от най-големите банки на страната - Banca de Economii, Banca Sociala и Unibank. Парите били източени чрез съмнителни...

Вдовицата на Хелмут Кол опита да изгони Меркел от погребението

https://www.24chasa.bg/novini/article/6296801

Вдовицата на Хелмут Кол опита да изгони Меркел от погребениетоОколо наследството на Хелмут Кол започнаха да се разиграват драматични сцени. Вдовицата на покойния канцлер Майке Рихтер се опита да изгони настоящия канцлер Ангела Меркел като един от ораторите на предстоящото погребение, а вместо нея да покани унгарския премиер Виктор Орбан. Причина за това според нея е,

Тийнейджър проходи малко преди дипломирането си (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6296782

Тийнейджър проходи малко преди дипломирането си (Видео)Последните няколко години Дерек де Григорио прекарал прикован към инвалидната количка заради дегенеративно неврологично заболяване. Тази седмица той трябвало да се дипломира от гимназията „Принстън” в американския град Ню Джърси. Дни преди специалния ден, родителите му успели да вземат назаем специален екзоскелет,

МОН обяви оценките на проектите на учебници за втори и шести клас

https://www.actualno.com/education/mon-objavi-ocenkite-na-proektite-na-uchebnici-za-vtori-i-shesti-klas-news_618450.html

4 проекта на учебници и учебни помагала за втори клас и 85 проекта за шести клас получиха обща оценка, че съответстват на държавния образователен стандарт за познавателните книжки, учебниците и учебните помагала. Оценките бяха обявени в открито заседание пред вносителите в

Видео: Другите новини

http://www.dnevnik.bg/video/2017/06/22/2994288_video_drugite_novini/?ref=rss


"Другите новини" е рубрика за уеб новини на БНТ.<br /><br />Акцентите от емисията днес:<br /><br />Европейската космическа агенция със сериозни планове за Луната<br />Без екстремни жеги по нашите ширини<br /><br />Британец протестира срещу дрескода в жегите<br /><br />Обратно на часовниковата стрелка<br /><br />Нов трейлър за "Игра на тронове" леко повдига завесата<br /><br />Сър Маккартни включи в...

Съдят мъжа, пребил до смърт 3-годишно дете във Видинско

http://frognews.bg/news_137007/Sadiat-maja-prebil-do-smart-3-godishno-dete-vav-Vidinsko/

След едномесечно разследване Окръжната прокуратура във Видин предаде на съд мъжа, пребил до смърт 3-годишно дете в село Слана бара, област Видин.

Френското правителство представи законопроект за борба с тероризма

https://www.24chasa.bg/novini/article/6296764

Френското правителство представи законопроект за борба с тероризмаПравителството на Франция представи на днешното си заседание законопроект за укрепване на вътрешната сигурност и засилване на борбата с тероризма, съобщи говорителят на кабинета Кристоф Кастанер, цитиран от ТАСС и БТА. "За всички подробности в проектозакона ще съобщи в най-скоро време вътрешният министър Жерар Колон, но мога отсега да кажа,

Болници лекуват онкопациенти с 10 пъти разлика в цените

http://www.mediapool.bg/bolnitsi-lekuvat-onkopatsienti-s-10-pati-razlika-v-tsenite-news265665.html

Разходите на болниците за лечението на един онкопациент се разминават драстично като достигат до 10 пъти разлика. Противно на всякаква логика най-скъпото лечение не е във водещи университетски болници, поемащи най-големия и тежък поток пациенти и прилагащи иновативни терапии, а в малки бутикови структури. Драстични са и разликите между разходите за един болен в онкодиспансерите в страната. Това стана ясно при изслушване на ръководството на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) в парламентарната комисия по здравеопазване в четвъртък следобед. Подуправителят на НЗОК Димитър Петров съобщи, че при средна стойност за химиотерапия на един болен от 8300 лева за година, някои болници отчитат разход от 14-19 хил. лева за един пациент, а други 2500-4000 лева. Петров коментира, че с новите правила, по които касата плаща за онколечение, се отчита намаление на разхода с 2.2 млн. лева през април спрямо март. Иначе в последната година месечният разход за онколечение е нараснал от 20 на 27 млн. лева. Петров коментира, че за разликата в стойността на лечението на един болен в различните болници има обективни причини като вида на болницата, разнообразието от терапии, които предлага, и т.н., но освен това се засичат и нелогични разходи. Той даде за пример, че масово онкоболниците отчитат под средното тегло на онкопациентите, което е 81 килограма за мъжете и 67 килограма за жените, но има две болници, където средното тегло на пациентите е 100-109 килограма. Петров обаче отказа да ги назове поименно. Депутатите също изразиха недоумение от разликите в стойността на лечението. Депутатът от БСП Георги Михайлов, който е бивш директор на Специализираната болница по онкохематология в София коментира, че за всички, които разбират от онкология, е наистина необяснимо, че най-скъпото лечение е в Александровска болница и частната болница “Сердика“. Колежката му от ДПС Нигяр Джафер даде пример и за диспропорциите в стойността на лечение в бившите диспансери. Тя посочи, че в Комплексния онкологичен център в Пловдив средно лечението на един пациент годишно излиза 9000 лева, докато в центъра във Враца – 3000 лева. Макар че касата в последните месеци въвежда целенасочени мерки за решаването на проблемите със злоупотребите и разхищението на онколекарства, ръководството й беше критикувано от депутатите. Депутатът от ГЕРБ Лъчезар Иванов потърси сметка защо НЗОК се готви да задължи болниците, извършващите онколечение, да въведат автоматизирана или полуавтоматизирана система за подготовка на инфузионни разтвори за химиотерапия. Централизирано разтваряне на цитостатиците (онкомедикаменти) в болничната аптека е много по-модерният, стерилен и икономичен начин за приготвянето на медикаментите, отколкото приготвянето им от персонала в отделенията. Освен това така се намалява сериозно разходът на лекарства, тъй като сега 25-30% от скъпо струващите медикаменти се изхвърлят. Въпреки че мярката би довела до сериозни икономии за болниците и касата, Иванов потърси сметка откъде ще се вземат парите за въвеждането на модерната апаратурата, която струвала 1-2 млн. лева, а годишната й поддръжка между 130 и 160 хиляди лева. Подуправителят на касата Димитър Петров заяви, че масово очакването е за въвеждането на полуавтоматизирани системи, като тези апарати струват между 150 и 200 хиляди лева, а поддръжката им 10-15 хиляди лева и предположи, че след като в онкологията годишно влизат 400 млн. лева пари ще се намерят. Относно оплакванията на дистрибутори, че болниците бавят разплащането с тях с 240 дни заради това, че НЗОК е изтеглила с месец напред плащането на онкомедикаментите, Петров каза, че не приема този упрек, тъй като касата плаща редовно и парите за онкомедикаменти са целеви, а болниците ги задържат. Той посочи, че задлъжняването на болниците към дистрибуторите с 350 млн. лева е маркетингов подход на фирмите, който те съзнателно са допуснали.

Болници лекуват онкопациенти с 10 пъти разлики в цените

http://www.mediapool.bg/bolnitsi-lekuvat-onkopatsienti-s-10-pati-razliki-v-tsenite-news265665.html

Разходите на болниците за лечението на един онкопациент се разминават драстично като достигат до 10 пъти разлика. Противно на всякаква логика най-скъпото лечение не е във водещи университетски болници, поемащи най-големия и тежък поток пациенти и прилагащи иновативни терапии, а в малки бутикови структури. Драстични са и разликите между разходите за един болен в онкодиспансерите в страната. Това стана ясно при изслушване на ръководството на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) в парламентарната комисия по здравеопазване в четвъртък следобед. Подуправителят на НЗОК Димитър Петров съобщи, че при средна стойност за химиотерапия на един болен от 8300 лева за година, някои болници отчитат разход от 14-19 хил. лева за един пациент, а други 2500-4000 лева. Петров коментира, че с новите правила, по които касата плаща за онколечение, се отчита намаление на разхода с 2.2 млн. лева през април спрямо март. Иначе в последната година месечният разход за онколечение е нараснал от 20 на 27 млн. лева. Петров коментира, че за разликата в стойността на лечението на един болен в различните болници има обективни причини като вида на болницата, разнообразието от терапии, които предлага, и т.н., но освен това се засичат и нелогични разходи. Той даде за пример, че масово онкоболниците отчитат под средното тегло на онкопациентите, което е 81 килограма за мъжете и 67 килограма за жените, но има две болници, където средното тегло на пациентите е 100-109 килограма. Петров обаче отказа да ги назове поименно. Депутатите също изразиха недоумение от разликите в стойността на лечението. Депутатът от БСП Георги Михайлов, който е бивш директор на Специализираната болница по онкохематология в София коментира, че за всички, които разбират от онкология, е наистина необяснимо, че най-скъпото лечение е в Александровска болница и частната болница “Сердика“. Колежката му от ДПС Нигяр Джафер даде пример и за диспропорциите в стойността на лечение в бившите диспансери. Тя посочи, че в Комплексния онкологичен център в Пловдив средно лечението на един пациент годишно излиза 9000 лева, докато в центъра във Враца – 3000 лева. Макар че касата в последните месеци въвежда целенасочени мерки за решаването на проблемите със злоупотребите и разхищението на онколекарства, ръководството й беше критикувано от депутатите. Депутатът от ГЕРБ Лъчезар Иванов потърси сметка защо НЗОК се готви да задължи болниците, извършващите онколечение, да въведат автоматизирана или полуавтоматизирана система за подготовка на инфузионни разтвори за химиотерапия. Централизирано разтваряне на цитостатиците (онкомедикаменти) в болничната аптека е много по-модерният, стерилен и икономичен начин за приготвянето на медикаментите, отколкото приготвянето им от персонала в отделенията. Освен това така се намалява сериозно разходът на лекарства, тъй като сега 25-30% от скъпо струващите медикаменти се изхвърлят. Въпреки че мярката би довела до сериозни икономии за болниците и касата, Иванов потърси сметка откъде ще се вземат парите за въвеждането на модерната апаратурата, която струвала 1-2 млн. лева, а годишната й поддръжка между 130 и 160 хиляди лева. Подуправителят на касата Димитър Петров заяви, че масово очакването е за въвеждането на полуавтоматизирани системи, като тези апарати струват между 150 и 200 хиляди лева, а поддръжката им 10-15 хиляди лева и предположи, че след като в онкологията годишно влизат 400 млн. лева пари ще се намерят. Относно оплакванията на дистрибутори, че болниците бавят разплащането с тях с 240 дни заради това, че НЗОК е изтеглила с месец напред плащането на онкомедикаментите, Петров каза, че не приема този упрек, тъй като касата плаща редовно и парите за онкомедикаменти са целеви, а болниците ги задържат. Той посочи, че задлъжняването на болниците към дистрибуторите с 350 млн. лева е маркетингов подход на фирмите, който те съзнателно са допуснали.

Инвестициите в "Турски поток" се оценяват на 6 милиарда евро

https://www.24chasa.bg/novini/article/6296762

Инвестициите в "Турски поток" се оценяват 
на 6 милиарда евроОценката на инвестициите в газопровода "Турски поток" достига 6 млрд. д. и проектът може да бъде изпълнен само със средства на Газпром. Това заяви днес заместник-председателят на управителния съвет на концерна Андрей Круглов, цитиран от БТА. По-рано той съобщи, че компанията е започнала преговори за привличане на проектно финансиране за "Турски

Изпращат 4D предмети в космоса (видео)

http://www.cross.bg/pamet-podporite-dzhordzhiya-1546823.html

/КРОСС/ Да се изстрелят товари в космоса струва скъпо - дори по стандартите на НАСА. Разходите варират от около 9 000 до над 40 000 долара за половин килограм. С такава цена тежестта е водещ въпрос при подготовката на всяка една мисия, което кара НАСА да търси иновативни начини за създаване на по-компактни товари. Затова и разработването от учени от Технологичния институт в Джорджия на метод, при който 3D принтери служат за създаване на малки конструкции, които се разгъват, когато се излагат на топлина, може да се окаже от полза за разрешаване на проблема, съобщава TechCrunch. Методът научната общност нарича 4D принтиране. При него 3D принтирани обекти променят своята форма след като бъдат принтирани. Четвъртото измерение е времето. Работата на учените от Джорджия е публикувана в изданието Scientific Reports. Също като при подобни проучвания от екипи като този от Масачузетския технологичен институт, и работата на екипа от Джорджия зависи от температурните промени, за да бъде дадено начало на трансформацията. Проучването на последните обаче се разграничава по това, че е основано на принципа на тенсегрити - като използва постоянното напрежение между серия от кабели и пръти, които поддържат структурната цялост. Тази конструкция е лека, здрава и еластична, което я прави идеална за космически пътешествия. Тя може да остане компактна по време на полет и да се разгъне, когато е в орбита

Депутати увериха патриарх Неофит, че църквата ще участва в обсъждането на законопроекти

https://www.24chasa.bg/novini/article/6296614

Депутати увериха патриарх Неофит, че църквата ще участва в обсъждането на законопроектиПредседателят на 44-то Народното събрание Димитър Главчев и депутати посетиха днес Синодната палата по покана на патриарх Неофит и митрополитите от Светия Синод, съобщават от Българската православна църква. Двете страни си припомниха личността на Екзарх Антим Първи - председател на Учредителното Народно събрание,

България е девета в света по скорост на 4G интернета

http://econ.bg/Новини/България-е-девета-в-света-по-скорост-на-4G-интернета_l.a_i.744490_at.1.html

Средната скорост на мобилният 4G/LTE достъп до интернет в света е 16,2 Mbps, сочи глобално проучване на Open Signal. За сравнение, този показател при...

Търговията на Wall Street стартира колебливо*

http://www.investor.bg/sasht/337/a/tyrgoviiata-na-wall-street-startira-koleblivo-241711/

Повечето акции поевтиняват в началото на сесията, докато книжата на енергийните дружества се стабилизират

САЩ увериха Турция, че разоръжават сирийските кюрди след победата над ДАЕШ

http://www.moreto.net/novini.php?n=354024

САЩ са уверили Турция, че ще си върнат обратно оръжията, доставени на сирийските кюрдски милиции (YPG) в Северна Сирия след победата над ДАЕШ ("Ислямска държава"). Това обяви Анкара, като САЩ се опитват да адресират турските опасения за въоръжаването на кюрдите на нейната граница.

Диспенсър за сметана се взриви и уби фитнес модел (СНИМКИ)

https://www.actualno.com/europe/dispensyr-za-smetana-se-vzrivi-i-ubi-fitnes-model-snimki-news_618448.html

Ребека Бюргер, известен френски фитнес модел и блогър, е починала, след като в дома ѝ се взривил диспенсър за сметана. „С огромно прискърбие ви съобщаваме за смъртта на Ребека, която почина на 18 юни 2017 г. след инцидент вкъщи. Семейството е в траур“, гласи съобщението в Ins

Доклад на МО: България дори не е класирала офертата на Португалия за Ф-16

http://pogled.info/bulgarski/doklad-na-mo-balgariya-dori-ne-e-klasirala-ofertata-na-portugaliya-za-f-16.87010

/Поглед.инфо/ Предложението на Португалия с логистичен пакет от САЩ за употребявани Ф-16 дори не е било класирано, поради несъответствие на ценовото му предложение с изискванията, които сме заложили. Това става ясно в доклад от министъра на отбраната Красимир Каракачанов.

Тереза Мей ще представи на срещата на ЕС план за защита на европейските граждани след Брекзит

http://pogled.info/svetoven/evropa/tereza-mei-shte-predstavi-na-sreshtata-na-es-plan-za-zashtita-na-evropeiskite-grazhdani-sled-brekzit.87011

/Поглед.инфо/ Британският премиер Тереза Мей заяви, че ще представи по време на срещата на върха на ЕС пакет от планове за „защита“ на правата на европейските граждани, живеещи във Великобритания след излизането на страната от общността.

Орбан: ЕС няма единна мигрантска политика заради различията между страните

http://pogled.info/svetoven/evropa/orban-es-nyama-edinna-migrantska-politika-zaradi-razlichiyata-mezhdu-stranite.87012

/Поглед.инфо/ Унгарският премиер Виктор Орбан заяви, че страните от ЕС може да постигнат съгласие по отделни аспекти на мигрантската политика, но е малко вероятно да стигнат до единна позиция по нея.

Германският бизнес: Новите санкции на САЩ ще имат тежки последици

http://pogled.info/svetoven/germanskiyat-biznes-novite-sanktsii-na-sasht-shte-imat-tezhki-posleditsi.87013

/Поглед.инфо/ Новият пакет от санкции на САЩ срещу Русия ще имат по-тежки последици от предишните санкции.

Повечето европейци вярват, че поне една държава ще напусне ЕС идните години

http://pogled.info/svetoven/evropa/povecheto-evropeitsi-vyarvat-che-pone-edna-darzhava-shte-napusne-es-idnite-godini.87014

/Поглед.инфо/ Над половината германци и италианци, както и почти две трети от британците, смятат, че през идните години поне една държава ще излезе от състава на Европейския съюз. Това става ясно от анкета на социологическата агенция Ifop, изготвена за руската медия Sputnik.

Франция и Германия с общи позиции в ЕС

http://dnes.dir.bg/news/Germania-frantzia-evropeyski-parlament-25953676

Франция и Германия ще заемат обща позиция по всички основни въпроси на двудневната среща на високо равнище на Европейския съюз в Брюксел.

Утре ще бъде слънчево с максимални температури между 31° и 36°

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6296751

Утре ще бъде слънчево с максимални температури между 31° и 36°През нощта ще бъде ясно и почти тихо. Утре ще бъде слънчево, след обяд в равнините и низините ще е горещо. След пладне ще има временни увеличения на облачността, но ще е почти без валежи. Ще духа слаб вятър от юг-югозапад. Максималните температури ще са предимно между 31° и 36°. Това съобщиха за „Фокус” от Националния институт по метеорология и

Безплатно паркиране в София само в неделя

http://www.cross.bg/parkirane-zona-nedelya-1546836.html

/КРОСС/ Без платено паркиране в София- само в неделя. Столичният общински съвет реши да удължи работното време на "синята зона" и вместо в събота до обяд - то се удължава до 18,00 часа. Промени има и при времетраенето на синята и зелената зона през делничните дни - вече ще бъдат активни от 8.30 до 19.30. Местният парламент одобри и предложенията на кметовете на „Лозецен" и „Средец" да се въведе зелена зона в техните райони, предава Дарик. Паяците в София ще почиват единствено в неделя. „Синята зона", която беше активна от понеделник до събота на обяд, вече ще работи до 18 маса в почивния ден. Общинският съветник Зафир Зарков посочи, че това се дължи на натовареността на движението и в съботния ден. "Първият почивен ден след 14:00 часа трафикът в града ни намалява. Една от целите на това нещо е да се осигури ред в паркирането и възможност за ползването за места за паркиране. Поради тази причина се налага и увеличаването до 18:00 часа. "Започваме платеното паркиране с половин час по-късно сутрин, като основният мотив е че това е времето най-вече за родителите, които возят своите деца до детски градини, училища, се налага да заплащат зони за паркиране, макар че те престояват съвсем кратко. Вечерно време има друг съществен аргумент. Възможността до 19:30 да се работят зоните се осигурява и по-голяма възможност на домуващите специално да могат да намерят място за паркиране

Възможна ли е война между Русия и САЩ

https://www.vesti.bg/sviat/vyzmozhna-li-e-vojna-mezhdu-rusiia-i-sasht-6070665

„Ситуацията е много опасна. Вероятността да се стигне до конфронтация се увеличи неимоверно”, смята политологът Айвън Морган

Афганистанските талибани поеха отговорност за атентата пред банка, убил 36 души

https://www.24chasa.bg/novini/article/6296714

Афганистанските талибани поеха отговорност за атентата пред банка, убил 36 душиАфганистанските талибани поеха отговорност за атентата, извършен днес пред банка в Южен Афганистан, при който по последни данни са били убити 36 души, предаде ДПА, цитирана от БТА. Нападението бе извършено пред клон на банка "Кабул" в град Лашкаргах, в провинция Хелманд. Петдесет и девет души са били ранени при атаката с кола бомба.

"Окшънайз" се оплака от КФН пред еврорегулатора по застраховането

http://www.mediapool.bg/okshanaiz-se-oplaka-ot-kfn-pred-evroregulatora-po-zastrahovaneto-news265664.html

"Окшънайз" е изпратила жалба срещу Комисията за финансов надзор (КФН) до Европейски орган за застраховане и професионално пенсионно осигуряване (EIOPA), съобщиха от компанията. https://eiopa.europa.eu/about-eiopa Поводът е проверката на КФН срещу "Окшънайз" по жалба на Българската асоциация на застрахователните брокери. Тя започна още през април, а до момента не е приключила. "Окшънайз" и застрахователните брокери спорят дали през онлайн платформата на Ивайло Пенчев за търгове може да се предлагат и застраховки. Според юристите на Пенчев срокът за приключване на проверката е един месец по закон. От КФН отказват да коментират случая и не отговориха на въпросите на Mediapool, изпратени още преди седмица. "КФН, замотахте се! Проверката продължава да е без резултат повече от месец и половина след законния срок. И понеже нямам властта да ви накажа или уволня, пуснах жалба срещу вас в EIOPA. Да видим какво ще кажат те", пише Ивайло Пенчев в съобщение до медиите. Освен това бизнесменът е направил запитване и до британския регулатор дали "Окшънайз" може да започне бизнес на територията на Великобритания без лиценз от тях. "Представяте ли си да излезе, че може!? Щото регулативната ви рамка е еднаква... Да видим какво ще обяснявате на българския народ тогава", пише Пенчев.

Стомашно-чревните инфекции могат да предизвикат рязко падане на кръвното

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6296621

Стомашно-чревните инфекции могат да предизвикат рязко падане на кръвнотоПовръщането е защитен механизъм на организма Както всяка година, в началото и на този летен сезон се наблюдава повишаване на активността на стомашно-чревните инфекции. Причинени са предимно от вируси и протичат с болки в гърлото, повръщане, температура, в много случаи и разстройство. По правило, най-уязвими са децата,

Борисов: Иска ми се Брекзит да не се случва, един развод никога не е добър

https://offnews.bg//politika/borisov-iska-mi-se-brekzit-da-ne-se-sluchva-edin-razvod-nikoga-ne-e-658853.html

"Колкото повече идва Брекзит, за съжаление, в нашето председателство това ще се говори най-много, някак си толкова ми се иска да не се случва. Вече колко години само си говорим за това, но реално според мен още никой не си го представя и какви поражения може да нанесе и за Великобритания, и за ЕС. Един развод никога не е добър и за двете страни". 

Така премиерът Бойко Борисов коментира преди заседанието на Европейския съвет в Брюксел предстоящото излизане на Великобритания от ЕС, цитиран от БТА. 

Мечтите си Брекзит да не се случва обяви по-рано днес и председателят на Европейския съвет Доналд Туск

Борисов обясни, че България е готова да кандидатства за прием на двете европейски агенции, които сега са на Острова и ще трябва да се преместят след Брекзит, но настоя, че иска състезанието да е равностойно и да не се поставят условия, предопределящи избора. 

Борисов обясни, че страната ни може да предложи за седалище за агенциите София и Пловдив. 

Ако няма предварителни условия, които да ни изключат от тази възможност, мисля, че можем да се преборим, смята той. 

Нови седалища ще се търсят за Европейската агенция по лекарствата и Европейския банков орган. Очаква се на срещата на върха да бъдат обсъдени критериите и цялостната процедура за определяне на държавите, в които ще бъдат преместени двете агенции.

По въпроса за отбраната, който също ще бъде обсъден на срещата на върха, Борисов обяви, че приема за най-прагматично решение колективното членство на ЕС в НАТО. 

"Тогава, с парите, с които разполагат всички държави, да преценим на кого му трябват повече самолети, кораби, сухопътни войски. Така мисля, че ще излезе в пъти по-евтино, отколкото това милитаризиране в момента, в което милиарди трябва да се изсипят само от България, камо ли за целия ЕС. На фона на това, че всички искаме да се повишат парите в пенсионните системи, доходите, инфраструктурата за свързаност. Или едното, или другото може да стане, двете заедно - няма как", каза Борисов.

"Ние, по-старото поколение, сме живели в условията на надпревара във въоръжаването. Тогава между Изтока и Запада - Варшавския договор и НАТО - беше зверска надпревара във въоръжаването. Тогава дори ютиите си спомняте какви бяха, защото всичко се даваше за танкове, ракети, самолети, артилерия, а хората живееха по изключително лош начин. Не сме го забравили. Всички си спомняте как изглеждаше един "Москвич" и един "Мерцедес", как изглеждаше телевизор "Опера" и един "Филипс". Това е било само преди 27 години, не е било преди сто", заяви той.

Борисов коментира и споразумението за миграцията с Турция, като посочи, че то работи и ни дава предимства, защото Турция спира огромната бежанска вълна. 

Според него е необходимо затваряне на границите на ЕС, като се позволява преминаване само през граничните пунктове, тъй като това ще ни излиза по-евтино. 

Друго негово предложение е зоните за сигурност да се изтеглят извън ЕС - в Либия и Сирия, а ЕС да осигурява финансиране. 

Борисов е категоричен, че и в този случай ще излиза по-евтино, отколкото бежанците да идват в ЕС. 

По повод готвените промени мигрантите да се връщат в страните, откъдето са влезли в ЕС, Борисов обяви, че самите бежанци не искат да стоят в тези държави. 

"Задържаме хора по 20-30 пъти на сръбската граница, след като веднъж сме ги задържали и връщали. Пускаме ги, те излизат да се разхождат и през нощта пак ги задържаме там. Релокацията какво означава - да направим затвор и тези, които ни ги дават, да ги държим в затвора. Те искат да отидат на друго място. Сега вече не се счита за ерес, всички гласове ме подкрепиха, че изнасянето на зоните за сигурност ще бъде много по-добро за всички", каза той, визирайки срещата си с държавните и правителствените ръководители от Европейската народна партия.

Борисов коментира и изпита на българския кандидат за еврокомисар Мария Габриел пред депутати от Европейския парламент. Той обяви, че получава поздравления от всички политически сили, според които представянето на Габриел е било прекрасно. 

Вчера Мария Габриел получи одобрението на комисиите в ЕП. 

За да стане еврокомисар, Габриел трябва да бъде утвърдена от сесията на Европейския парламент в Страсбург следващия месец и от Съвета на ЕС.

Ако бъде одобрена за еврокомисар, Мария Габриел ще отговаря за ресор "Дигитална икономика и дигитално общество". Мандатът ѝ ще продължи до средата на 2019 г.

Доналд Тръмп не разполага със записи на разговорите си с Джеймс Коми

//dariknews.bg/novini/sviat/donald-trymp-ne-razpolaga-sys-zapisi-na-razgovorite-si-s-dzhejms-komi-2032275

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че не разполага със записи на разговорите си с бившия директор на ФБР Джеймс Коми, предаде АФП. Досега той неведнъж бе намеквал, че има такива записи.
 
"При всичките съобщения в последно време з

Първият в света "направи си сам"-смартфон е български "Правец"

https://offnews.bg//tehnologii/parviat-v-sveta-napravi-si-sam-smartfon-e-balgarski-pravetc-658855.html

Пускаме първия в света комплект за сглобяване на смартфон. Той е за модела „Правец 4++“. Това обяви пред OFFNews собственикът на "Правец Компютри" Бойко Вучев. 

Според него „Комплект за сглобяване на смартфон“ е без аналози в чужбина.

"С леко намигване към недалечното минало на България, когато съществуваха кръжоците и клубовете за млади ентусиасти в областта на електрониката, стартираме проект, предназначен за запалените от електрониката и комуникациите хора", обяснява Вучев.

В комплекта освен частите за смартфон, подредени в удобна кутия са сложени и с необходимите инструменти. Приложени са детайлни упътвания и видеоматериал за сглобяване стъпка по стъпка.

"Не са необходими кой знае какви технически умения. Просто трябва да се спазват стъпките в последователността им", обясни Вучев пред OFFNews.

Комплектът включва и софтуер за програмиране – Android Studio, с който всеки потребител може да модифицира собствения си смартфон, да изработва приложения, които да тества на сглобения със собствените му ръце смартфон. Предназначен е също така за ученици от технически училища и техникуми и студенти в областта на електрониката и телекомуникациите.

Чрез комплекта те могат да се запознаят не само с теоретичната част на комуникациите, а и с хардуерната и практическа част – от набор на компоненти до готов за работа уред. 

Цената на смартфона на части е 199 лева, колкото струва „Правец 4++“ и като сглобен.

Преди три години Бойко Вучев успя да регистрира търговската марка "Правец", след като се оказа, че никой не държи правата върху нея след краха на "Микропроцесорна електроника". Оттогава на пазара излязоха няколко модела лаптопи, таблети и смартфони с логото на някогашната гордост на българските технологии от времената на комунизма.

Ето и техническите спецификации на „Правец 4++“:

Батерия 1750 mAh + зарядно

Външна памет Micro SD card up to 32 GB

Дисплей: 4.7″ HD IPS / 312 PPI

Размери 135.8 x 67.2 x 7.2 mm

Звук Qualcomm Audio/ 3.5 мм жак за слушалки + слушалки

WiFi 802.11 b/g/n

Bluethooth 4.0

GPS GPS/AGPS/GLONASS

USB micro USB 2.0

CPU: Qualcomm MSM8212; Quad Cores 1.2GHz; RAM 1GB

SIM Dual Micro SIM

Тегло: 100 гр.

OS: Android 4.4.2

Задна камера 8MP AF +Flash

Предна камера 2MP

Гаранция 2 години

Македонски проф.: Мит е, че българите искат да съборят държавността ни

http://www.cross.bg/iskat-durzhavnostta-suboryat-1546833.html

/КРОСС/ Проф. Миряна Найчевска, експерт по международно право написа статут на профила си в социалната мрежа „Фейсбук", където излезе с коментар относно скорошното посещение на македонския министър-председател Зоран Заев в България, предава македонското онлайн издание „Либертас". „Първо твърдяха, че албанците искат да унищожат единството на държавата. След това твърдяха, че гърците искат да ни отнемат идентичността. Сега твърдят, че българите ще ни съборят държавността. Всъщност работата е, че Македония навлиза в 21 век, в който взаимодействаш със съседите, вместо да ги гледаш чрез прицела на оръжието", сочи професорът. „Границите са зададени от владетелите, за да маркират територията на своето всевластие. 21 век е век, в който много граници ще бъдат изтрити. Аз наистина вярвам, че и ние ще станем част от този процес и ще анализираме историята, за да се научим как да не повторим лошото и как да обновяваме доброто", убедена е тя.

Буря вилнее в Пловдив

https://www.24chasa.bg/region/article/6296696

Буря вилнее в ПловдивЛятна буря връхлетя Пловдив. След силното слънце днес тъмни облаци покриха небето. В момента гърми и в някои квартали на града се излива силен дъжд. Огнеборците са на крак, за да одводняват улици и приземни помещения при необходимост. Възможни са и градушки. В селата около Пловдив се молят да не падне леден дъжд, тъй като ще унищожи реколтата им.

"Левски" продаде Бурабия в "Коняспор"

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/06/22/2994316_levski_prodade_burabiia_v_koniaspor/?ref=rss


"Левски" продаде един от основните си футболисти през миналия сезон Мехди Бурабия. Полузащитникът премина в турския "Коняспор".

Според неофициална информация на "Дневник" сините ще получат сума между 200 и 250 хил. евро от сделката. "Трансферът на полузащитника стана факт след оглед на всички оферти и оценка на най-добрия ход за играча и клуба", заявиха от "Левски".

"Ръководството на...

Бургазлия държа часове наред 3-годишното си дете за заложник

http://www.mediapool.bg/burgazliya-darzha-chasove-nared-3-godishnoto-si-dete-za-zalozhnik-news265663.html

36-годишен мъж от Бургас държа близо 20 часа 3-годишното си дете за заложник в дома си в кв. "Славейков", като драмата приключи чак около 14.30 часа в четвъртък. Всичко започва със сигнал за семеен скандал, подаден в местната полиция около 19.00 часа в сряда. "Съпругът е заплашвал да нарани себе си и 3-годишния си син във връзка със скандал с майката. Успели са колегите да изведат съпругата му, като той е контролирал през цялото време детето. Имало е реална опасност да изпълни това, което е заплашвал. След което се е барикадирал с подръчни мебели, заковаване на вратата", разказа в четвъртък шефът на бургаската полиция Калоян Калоянов. По думите му мъжът е демонстрирал сериозността на намеренията си, като пред полицаите опитал острието на кухненски нож в гърлото на детето. Освен това заявил, че разполага с огнестрелно оръжие и взривни вещества. Екипи на МВР са дежурили цяла нощ, а с мъжа са работили психолози и полицаи. Около 14.30 часа в четвъртък екип на "Специализираните полицейски сили" успешно щурмува апартамента през терасата и изважда оттам детето и баба му, която е присъствала на цялата драма. При акцията няма пострадали, а мъжът е арестуван, като срещу него е образувано разследване.

Фонд "Земеделие" изплати над 1,6 млн. лева на млади стопани

http://econ.bg/Новини/Фонд-Земеделие-изплати-над-1-6-млн-лева-на-млади-стопани_l.a_i.744489_at.1.html

Държавен фонд „Земеделие“ изплати 1 612 958 лева по Схемата за млади земеделски стопани. Подпомагане получават близо 3 800 стопани, които са...

Отново е ограничен достъпът до плажа Силистар

https://www.24chasa.bg/region/article/6296663

Отново е ограничен достъпът до плажа СилистарЗа пореден път има напрежение около плажа Силистар – в началото на сезона отново беше ограничен достъпът до защитената местност, предаде bTV.  Собственици и наематели на терени в природен парк Странджа заградиха имоти, в които влиза и единственият път до плажа. Заради затворения път има огромно струпване на автомобили в гората,

"Да, България" към Лозан Панов: Обжалвайте отказа за разследване

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/06/22/2994278_da_bulgariia_kum_lozan_panov_objalvaite_otkaza_za/?ref=rss


Във всяка държава с претенция за демократичен ред отправените в мафиотски стил заплахи срещу председател на Върховния съд биха били обект на бързо, ефективно или поне старателно проведено разследване. В България нито срещу разхвърляните пред ВСС одрани агнешки глави не беше извършена проверка, нито спрямо посегателството на автомобила возещ председателя на ВКС Лозан Панов беше образувано досъдебно производство. Всичко това само напомня на обществото колко е необходима реформа на...

Учат варненчета да готвят в Морската градина

http://www.moreto.net/novini.php?n=353984

Безплатен, летен, кулинарен курс за деца ще се провежда всеки петък в летните месеци край езерцето с детския кът в Морската градина във Варна, научи Moreto.net. Инициативата стартира този петък-23 юни от 18.30 часа. Шеф Натали ще представя здравословни блюда и храни от целия сват, а малките готвачи ще трябва да приготвят и хапнат, всичко което са сътворили.

Макрон: С Германия ще заемем обща позиция на срещата на ЕС

https://www.24chasa.bg/novini/article/6296623

Макрон: С Германия ще заемем обща 
позиция на срещата на ЕС
Франция и Германия ще заемат обща позиция по всички основни въпроси на започващата днес двудневна среща на високо равнище на Европейския съюз в Брюксел, заяви френският президент Еманюел Макрон, цитиран от ТАСС и БТА "Франция работи заедно с Германия по европейските въпроси. Разработихме съвместна позиция и ще действаме в тясно сътрудничество на

Хората четат новини в социалните мрежи, но не им вярват, показва изследване на "Ройтерс" и Оксфорд

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/06/22/2994296_horata_chetat_novini_v_socialnite_mreji_no_ne_im/?ref=rss


Хората четат новини в социалните мрежи, но не им вярват.

Все по-малко хора четат вестници, но все повече са склонни да плащат за тяхната журналистика.

Феноменът на "фалшивите новини" не е нещо ново, а е свързан с отдавнашно недоверие към медиите и политическата поляризация.

Тазгодишният доклад Digital News Report на института "Ройтерс" и Оксфордският университет показва картина, пълна с противоречия.

НСО: "Качваш се в наш Мерцедес и си пътник!" или социалните мрежи за колата на Панов

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/06/22/2994311_nso_kachvash_se_v_nash_mercedes_i_si_putnik_ili/?ref=rss


Обясненията на прокуратурата за развитите болтове на гумата на колата на председателя на ВКС Лозан Панов, реакцията на представителството на "Мерцедес" и цялата дискусия по темата, родиха редица шеги в социалните мрежи. "Дневник" събра най-остроумните коментари, без претенции за изчерпателност.

"Шофьорът на 310 днес ми отваря предната врата на Западен парк, дърпа ме приятелски за ръката и вика - Лека работа и чекайте да Ви кажа каква е най-модната...

Важен дебют в Брюксел, обмисля се твърдо ядро в ЕС без Полша

https://www.vesti.bg/sviat/evropa/vazhen-debiut-v-briuksel-obmislia-se-tvyrdo-iadro-v-es-bez-polsha-6070660

На Европейския съвет днес и утре френският президент ще настоява за за министър на финансите на еврозоната, истинска европейска отбрана, по-добре охранявани общи граници

Полша ще събори стотици паметници на Червената армия

http://www.mediapool.bg/polsha-shte-sabori-stotitsi-pametnitsi-na-chervenata-armiya-news265662.html

Полският парламент прие законови промени за демонтиране на паметниците на Червената армия, комунизма или друг тоталитарен строй, с което ще се променят също така названия на сгради и други обекти, съобщи ТАСС.    Те предвиждат събаряне на паметници от съветската епоха, включително и на мемориали в чест на Червената армия. Поправките ще влязат в сила три месеца след като бъдат обнародвани.    Повечето партии, влизащи в Сейма, подкрепиха промените на първо и второ четене. За тях днес гласуваха 408 членове на долната камара на полския парламент, 7 бяха против, а 15 се въздържаха.    В обновения закон се казва, че паметници и други подобни обекти "не могат да почитат паметта на лица, организации, събития или дати, символизиращи комунизма или друг тоталитарен строй".    Към тези мемориали не спадат паметници, разположени на територията на гробища или на територията на други погребения, обекти, които не са изложени на всеобщ показ или които се демонстрират за научни цели, като произведения на изкуството, а също монументи, внесени в списъка на архитектурните паметници.   Полският парламент предлага онези мемориали, които не влизат в тези категории, да бъдат демонтирани в течение на 12 месеца от влизането на поправките в сила. Според експерти на територията на Полша има поне 469 такива обекта, като около 250 от тях са посветени на Червената армия.    Говорителят на руското МВнР Мария Захарова сравни тази инициатива с действията на "Ислямска държава" в Сирия, която разруши исторически обекти в Палмира по "идеологически причини".    Тя каза, че Москва няма да остави това решение без реакции. Тя отбеляза, че войната с паметниците цели да се изтрие от паметта на полския народ фактът, че Червената армия го е спасила от нацизма през Втората световна война. 

В понеделник започва реконструкцията на пл."Георги Измирлиев" в Горна Оряховица

https://www.24chasa.bg/region/article/6296584

В понеделник започва реконструкцията
на пл."Георги Измирлиев" в Горна ОряховицаНа 26 юни с официалната церемония “Първа копка”, ще започне реконструкцията и модернизацията на площад „Георги Измирлиев“ в Горна Оряховица. Обектът ще се реализира по проект „Обновяване на градската среда в Горна Оряховица”. Първи копки предстоят и на другите два обекта от проекта- парк „Детски кът” и изграждане на кръгово кръстовище между

Бетина Жотева от СЕМ записана как заплашва журналист от БНР

http://www.mediapool.bg/betina-zhoteva-ot-sem-zapisana-kak-zaplashva-zhurnalist-ot-bnr-news265661.html

Членът на СЕМ Бетина Жотева се оказа основен герой в аудио запис, с който журналистът от БНР и член на Съюза на българските журналисти (СБЖ) Къдринка Къдринова показва как е била заплашена от нея по време на заседание на парламентарната медийна комисия преди седмица. Скандалът между двете се разрази по време на дискусия за бъдещето на радио "България", което генералният директор на БНР Александър Велев искаше да закрие. В записа, разпространен в интернет от Къдринова, се чува как Жотева се обръща към нея с думите: "Ако си отворите устата още веднъж за мен, ще видиш какво става!" Повод за заплашителната й реакция е въпрос от журналистката дали Жотева е заявила пред испаноговорящи посланици, че външният министър Екатерина Захариева подкрепя затварянето на радио "България". Въпреки че официалната позиция на МВнР бе точно обратната. "Трагедия е, че Съюзът на българските журналисти е в такива ръце. Много съжалявам. Това е невероятна долнопробна клюка. Много се извинявам, че занимаваме лично... За първи път чувам подобно нещо", отговаря Жотева пред комисията, след което разговорът й с Къдринова продължава на фона на дискусията в залата. "Подозирам, че ме вкарвате в някаква интрига", заявява членът на СЕМ на журналистката, след което Къдринова й отговаря: "В нищо не Ви вкарвам. Съобщих информация, която имам от първо лице." "Много внимателно! Ама много внимателно! Значи, който се е опитал да ме вкара в интрига, не е прокопсал. Те поне знаят (сочейки към служители на СЕМ - по думите на Къдринова). Много внимателно! Ама много внимателно с мен специално", продължава разпрата Жотева, след което е попитана от Къдринова дали това е заплаха. "Абсолютно. Пред всички", отсича Жотева в близост до диктофона на журналистката, който записва разговора. Следва и последната й реплика: "Ако си отворите устата още веднъж за мен, ще видиш какво става!" Впоследствие Къдринова съобщи, че е сезирала за случилото се Етичната комисия на Съюза на българските журналисти с предложение той да излезе с позиция за поведението на Жотева. Междувременно членът на СЕМ от квотата на предишния президент Росен Плевнелиев публикува в профила си във Фейсбук част от стенограмата от въпросното заседание на медийната комисия. Както и уверение, че ще съди "до последно" Къдринова "за тази интрига". Mediapool публикува стенограмата без редакторска намеса и със съгласието на Жотева: КЪДРИНКА КЪДРИНОВА: Понеже един от народните представители тук спомена "посланици", ще спомена, че има подготвено писмо от испаноговорящите посланици – те са останали вече малко, посланикът на Испания, на Аржентина, на Куба и на Венецуела... Ше отправя един въпрос към един член на Съвета на електронни медии – госпожа Жотева. Бих искала да се поинтересувам, имам информация от много достоверен източник, вчера Вие сте обяснили на един от тези испаноезични посланици, че в резултат на Ваш личен разговор с външния министър, г-жа Екатерина Захариева, тя Ви е казала, че е за закриването на "Радио България". Бихте ли обяснили откъде имате тази информация? Както чухме, позицията на Външно министерство е друга. Това е. БЕТИНА ЖОТЕВА: Трагедия е, че Съюзът на българските журналисти е в такива ръце. Много съжалявам. Това е невероятна долнопробна клюка. Много се извинявам, че занимаваме лично... За първи път чувам подобно нещо. Уважаеми дами и господа, господин Председател, моля за извинение. ПРЕДС. ВЕЖДИ РАШИДОВ: Нека да не влизаме в този тип говорене, особено от уважение и към Вас, и разбира се, към целия Съвет, и заседанието, защото "някой каза нещо", това не е добре да го коментираме.

Помниче за Пантелей

http://pogled.info/bulgarski/pomniche-za-pantelei.87005

/Поглед.инфо/ Един ден пием кафе и в миг на озарение Пантелей Пачов подхваща приказка, дето ме хваща за гърлото.

Високотехнологични крадци на закуски обраха ЦРУ

http://pogled.info/svetoven/amerika/visokotehnologichni-kradtsi-na-zakuski-obraha-tsru.87006

/Поглед.инфо/ Американското Централно разузнавателно управление (ЦРУ) призна, че през 2013 г. е станало жертва на мрежа от високотехнологични крадци на закуски.

Ципрас: Готови сме за близко сътрудничество с новото правителство в Скопие

http://pogled.info/svetoven/balkani/tsipras-gotovi-sme-za-blizko-satrudnichestvo-s-novoto-pravitelstvo-v-skopie.87007

/Поглед.инфо/ Гръцкият министър-председател Алексис Ципрас изпрати поздравление до своя македонски колега Зоран Заев по повод заемането на премиерския пост, съобщиха властите в Скопие.

Турция и Русия може да изпратят група за наблюдение в Сирия

http://pogled.info/svetoven/turtsiya-i-rusiya-mozhe-da-izpratyat-grupa-za-nablyudenie-v-siriya.87008

/Поглед.инфо/ Анкара и Москва може да изпратят група за наблюдение в сирийската провинция Идлиб, заяви говорителят на турския президент Ибрахим Калън, цитиран от в. „Хюриет“.

Заев: Договорът за добросъседство ще бъде подписан на български, английски и македонски

http://pogled.info/svetoven/balkani/zaev-dogovorat-za-dobrosasedstvo-shte-bade-podpisan-na-balgarski-angliiski-i-makedonski.87009

/Поглед.инфо/ Договорът за добросъседски отношения с България ще бъде подписан в три различни версии – на английски, македонски и български.

Тръмп: Ако Русия се е намесвала в изборите, защо Обама не я е спрял?

https://www.24chasa.bg/novini/article/6296592

Тръмп: Ако Русия се е намесвала в изборите, защо Обама не я е спрял?В четвъртък американският президент Доналд Тръмп заяви, че не вярва Русия да се е намесвала в президентските избори през 2016 г., пише вестник The Hill, цитиран от "Фокус". Освен това държавният глава изтъкна, че ако е имало участие на Москва, то Барак Обама е трябвало да го спре. „Впрочем, ако Русия работеше толкова усърдно за изборите през 2016

Бойко Борисов: Плътното затваряне на границите на ЕС, ще е в пъти по-евтино от това, което впоследствие се случва в Европа

http://www.moreto.net/novini.php?n=354030

Продължавам, да считам, че плътното затваряне на границите на ЕС, каквито и усилия да ни струва, ще е в пъти по-евтино от това, което впоследствие се случва в Европа. Това каза пред журналисти в Брюксел премиерът Бойко Борисов, който участва в редовното заседание на Европейския съвет, предаде репортер на Агенция „Фокус“.

Хванаха българина, избягал от затвор в Индонезия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6296612

Хванаха българина, избягал от затвор в ИндонезияБългаринът Димитър Николов Илиев, който успя да избяга от затвор в Индонезия, е арестуван отново, съобщава изданието "Сидни морнинг херълд". 43-годишният Димитър и още един от избягалите затворници са хванати в луксозен курорт в столицата на Източен Тимор Дили. Двамата са арестувани около 9 часа сутринта  Говорителят на полицията Енрике де Коста

Всеки четвърти българин се мъчи с около 300 лева на месец

http://frognews.bg/news_137006/Vseki-chetvarti-balgarin-se-machi-s-okolo-300-leva-na-mesets/

Все повече българи живеят в бедност. В края на 2016 г. в лишения са били над 1,6 млн. души у нас, съобщиха от НСИ. Почти всеки четвърти българин през миналата година е живял с доходи под 308 лева на месец.

Четири добри начина да се справяте по-добре с крайните срокове

http://econ.bg/Новини/Четири-добри-начина-да-се-справяте-по-добре-с-крайните-срокове_l.a_i.744488_at.1.html

Крайните срокове могат да бъдат много стресиращи. Ако ви е трудно да се вмествате в тях, последвайте съветите на Entrepreneur. 1. Не разчитайте...

Мъж удари с бутилка водач на автобус в София

http://www.cross.bg/shofyor-napadatel-chasa-1546832.html

/КРОСС/ Арестуваха 25-годишен нападател над шофьор на градския транспорт в София, съобщават от МВР. Сигналът за инцидента е получен в полицията към 15:30 часа. По първоначална информация, водач на автобус направил забележка на пътник за арогантното му поведение. В отговор, непознатият нападнал и ударил със стъклена бутилка 27-годишния шофьор. Инцидентът е станал в района на бул. "Тодор Каблешков" и ул. "Луи Айер". Пострадалият шофьор на рейс е откаран в болница за оказване на медицинска помощ. В резултат на предприетите светкавични заградителни действия служители от Четвърто РУ задържали 25-годишния нападател. На криминално проявения мъж е наложена полицейска мярка за задържане за срок до 24 часа. Работата по документирането на случая продължава, предстои доклад в прокуратурата.

Агенцията по вписванията с удължено работно време заради финансовите отчети

http://www.mediapool.bg/agentsiyata-po-vpisvaniyata-s-udalzheno-rabotno-vreme-zaradi-finansovite-otcheti-news265660.html

До края на юни софийската служба на Агенцията по вписванията ще работи с удължено работно време заради кампанията по подаването на годишните финансови отчети и клиентите, които ги внасят на гише, съобщиха от ведомството в четвъртък. Така службата ще е отворена от 8.30 до 18 часа на 30 юни, включително. Офисът на "Токуда банк" близо до сградата на Централното управление на Агенцията по вписванията на бул."Шипченски проход" 43, ще работи със същото удължено работно време и за същия период, се посочва в съобщението.

Тръмп: Не искам бедняк да ръководи икономиката

http://www.mediapool.bg/tramp-ne-iskam-bednyak-da-rakovodi-ikonomikata-news265659.html

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че не би искал бедняк да ръководи икономиката, защитавайки кабинета си, смятан за най-богатият в историята на страната.    "Някои казват: "защо назначихте богаташ да ръководи икономиката?". Така че аз отговарям. . . защото това е начинът на мислене, който искаме. . .защото те представляват страната", заяви Тръмп пред свои поддръжници в Айова.    "Те не искат парите. И трябваше да се откажат от много, за да поемат тези длъжности", каза президентът имайки предвид особено министъра на търговията Уилбър Рос - милиардер и бивш инвеститор.  Тръмп, който също е милиардер, спомена и главния си икономически съветник Гари Коун.    "Това е президентът на Голдман Сакс (Goldman Sachs). Умен. За да ни представлява, той мина от големи възнаграждения на фъстъци. Чакам да видя как ще го обвинят, че иска тази шепа пари. Това са хора с велики, брилянтни бизнес умове и това е, от което се нуждаем, това е, което ни е нужно, за да не се възползва светът от нас", каза Тръмп, цитиран от ДПА.    Обичам всички хора, богати или бедни, но на тези точно позиции просто не искам бедняк. Има ли смисъл в това?, допълни той.    Министърът на образованието, назначен от Тръмп, Елизабет (Бетси) Девос е наследница на милиарди, за държавния секретар Рекс Тилърсън, бивш шеф на петролния гигант ЕксънМобил (ExxonMobile), се твърди, че има стотици милиони долари.    Други богаташи в администрацията са финансовият министър Стивън Мнучин - бивш мениджър на хедж фонд, министърът на жилищното строителство и градоустройството Бен Карсън, направил състояние от книги за медицинската си кариера и политическите си идеи.

Задържаха мъж, опитал да изнасили 68-годишна жена

http://www.cross.bg/zhena-iznasili-iznasilvane-1546831.html

/КРОСС/ 41-годишен мъж от варненското село Болярци е задържан за срок до 72 часа. Той е привлечен като обвиняем по досъдебно производство за опит за изнасилване, предава news.bg. Досъдебното производство било образувано срещу неизвестен извършител на 21 юни. Тогава възрастната жена отивала до магазина в шуменското село Друмево, когато мъжът я спрял, за да получи информация относно жена от селото. Докато говорили 41-годишният нападнал пенсионерката, съборил я на земята, започнал да я опипва, а след това направил опит да я изнасили. Жената се съпротивлявала и успяла да се отскубне от нападателя, като му обещала, че ще се върне. Като се прибрала тя разказала на сина си за случилото се. След подаден сигнал полицаи задържат 41-годишния Милко. Установено е, че той вече е осъждан за изнасилване и за грабеж. За подобно престъпление законът предвижда наказание "лишаване от свобода" от 3 до 5 години.  

Божидар Димитров: Илинден не е на Македония

https://www.24chasa.bg/novini/article/6296604

Божидар Димитров: Илинден не е на МакедонияЗоран Заев нищо не е предавал. Просто направи нещо, което трябваше и отдавна се очакваше да се направи. Плевенелиев не е ходил там въобще. 5 години не може да отиде в съседна държава, каза директорът на Национален исторически музей Божидар Димитров пред bTV.  Илинден не е техният празник. Не може да бъде техен празник.

ВМРО-ДПМНЕ: Заев къде видя национализъм и омраза в Македония?

https://www.actualno.com/balkani/vmro-dpmne-zaev-kyde-vidja-nacionalizym-i-omraza-v-makedonija-news_618442.html

Македонската медия МРТ представи реакцията на опозиционната партия ВМРО-ДПМНЕ относно посещението на министър-председателя Зоран Заев в България. Партията отново изисква да се представи споразумението за добросъседство, което трябва да бъде подписано на 2 август в Макед

Внучката на Чаплин ще се снима в четирите продължения на филма "Аватар"

//dariknews.bg/novini/liubopitno/vnuchkata-na-chaplin-shte-se-snima-v-chetirite-prodylzheniia-na-filma-avatar-2032258

Звездата от сериала "Игра на тронове" Уна Чаплин бе включена в актьорския състав на предстоящите четири продължения на филма "Аватар" на Джеймс Камерън, съобщи Контактмюзик.

Дъщерята на Джералдин Чаплин ще се превъплъти в образа на Варанг

Над 800 души ще посрещнат изгрева на Джулай морнинг край Павликени

//dariknews.bg/regioni/veliko-tyrnovo/nad-800-dushi-shte-posreshtnat-izgreva-na-dzhulaj-morning-kraj-pavlikeni-2032262

За първи път Джулай морнинг ще се проведе на брега на река Росица, заяви кметът на Община Павликени инж. Емануил Манолов.

„Поканили сме рокаджиите от „Фанданго“. Концертът ще бъде в ресторант „2-ри километър“ до град Бяла черква. Хепънингът започва на 30 юни от 20:30ч. и ще продължи до

Турция изпрати аскери и военни превозни средства в Катар

https://www.24chasa.bg/novini/article/6296566

Турция изпрати аскери и военни превозни средства в КатарВ четвъртък общо 23 турски войници и пет военни превозни средства са пристигнали в катарската столица Доха, пише турският вестник Hurriyet, цитиран от "Фокус". „Трансферът на пет бронирани машини и 23 военнослужещи е бил завършен в 8 ч. на 22 юни 2017 г. в Доха. Той е част от процеса на разполагане на войски от въоръжените сили на Турция в Катар в

Меркел: Бъдещето на ЕС е с приоритет пред Brexit

https://www.actualno.com/europe/merkel-bydeshteto-na-es-e-s-prioritet-pred-brexit-news_618441.html

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че бъдещето на Европейския съюз е с приоритет пред Brexit, нарушавайки плановете на британския премиер Тереза Мей да повдигне въпроса с преговорите по време на двудневната среща на върха на ЕС в Брюксел днес и утре. “За мен бъдещето

Световната банка препоръча по рискови инвестиции на пенсионните фондове

http://econ.bg/Новини/Световната-банка-препоръча-по-рискови-инвестиции-на-пенсионните-фондове_l.a_i.744486_at.1.html

Пенсионните фондове да имат възможност за по-рискови инвестиции на парите за втора пенсия, препоръчват от Световната банка. Това е записано в...

Футболната федерация на Англия прекрати договор за 4 млн. паунда с букмейкър

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/06/22/2994293_futbolnata_federaciia_na_angliia_prekrati_dogovor_za_4/?ref=rss


Английската футболна асоциация (ФА) обяви днес, че слага край на спонсорски договори, които има с компании за спортни залози.

В изявление ФА съобщи, че се отказва от 4 млн. паунда от договора с "Ладброукс", само година, след като контрактът влезе в сила. Решението беше взето след тримесечен анализ на връзката между футболната игра с хазарта и новите правила, които ще бъдат приети в тази връзка в близко бъдеще.

"Бихме искали да...

80 % от проверените спинери във Варна не отговарят на изискванията за безопасност

http://www.moreto.net/novini.php?n=354025

От 212 проверки на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор, извършени през последните два дни за безопасността на антистрес продукти - т. нар. „спинери”, при 167 са открити несъответствия с изискванията. Това съобщи за Радио Варна Мирослав Йотов - главен директор на главна дирекция „Надзор на пазара” в агенцията.

Борисов за Брекзит: Един развод никога не е хубав

http://www.mediapool.bg/borisov-za-brekzit-edin-razvod-nikoga-ne-e-hubav-news265658.html

"Кколкото повече идва, а за жалост и през нашето председателство ще се говори най-много за Брекзит, някак си толкова ми се иска да не се случи“. Това заяви премиерът Бойко Борисов преди срещата на европейските лидери в Брюксел, на която ще бъде обсъдено излизането на Великобритания от Европейския съюз. "Това може да има много големи последствия не само за ЕС, но и за Великобритания. Един развод никога не е хубав”, заяви Борисов.

Ивайло Пенчев се оплака от КФН пред европейския финансов регулатор

http://www.dnevnik.bg/biznes/2017/06/22/2994270_ivailo_penchev_se_oplaka_ot_kfn_pred_evropeiskiia/?ref=rss


Собственикът на "Уолтопия" и на платформата "Окшънайз" Ивайло Пенчев е подал жалба срещу Комисията за финансов надзор (КФН) пред европейския финансов регулатор - EIOPA. Това съобщи самият Пенчев в писмо до медиите.

"КФН, замотахте се! Проверката продължава да е без резултат повече от месец и половина след законния срок. И понеже нямам властта да ви накажа или уволня, пуснах жалба срещу вас в EIOPA.
Да видим какво ще кажат те", пише...

Борисов поиска да приюти европейските агенции за лекарствата и банките

http://www.mediapool.bg/borisov-poiska-da-priyuti-evropeiskite-agentsii-za-lekarstvata-i-bankite-news265657.html

България е готова да кандидатства да приеме в София след Брекзит и двете агенции на ЕС, които сега са разположени във Великобритания, съобщи пред журналисти в Брюксел премиерът Бойко Борисов, цитиран от БТА. Той е в европейската столица, за да вземе участие в заседанието на Европейския съвет в Брюксел. В момента във Великобритания се намират централите на Европейската агенция по лекарствата и на Европейския банков орган (ЕБО), който издава общи регулации за банките в съюза. Борисов, че България е готова да се бори и за двете институции. В последната половин година обаче бизнесът настоява София да кандидатства за домакинство по-специално на Европейската агенция по лекарствата с мотива, че така ще привлече у нас големи фармацевтични компании. Междувременно, и двете съседни на България държави членки от ЕС – Гърция и Румъния, също обявиха амбициите си да приемат фармацевтичната агенция. "Просто искаме състезанието да бъде равностойно, да не се поставят условия, които да предопределят избора. Способни сме, ще се борим и за двете. Ако няма предварителни условия, които да ни изключат от тази възможност, мисля, че можем да се преборим", каза Борисов. В отговор на въпрос той уточни, че България може да предложи за целта София и Пловдив. В Брюксел премиерът се изказа в типичния си народняшки стил по всички основни теми от дневния ред на ЕС. За развода с Великобритания Борисов първо се ожали, че не му се иска да идва Брекзит, защото това щяло да бъде основна тема на българското председателство на Съвета на ЕС през първата половина на 2018 г. "Колкото повече идва Брекзит, за съжаление в нашето председателство това ще се говори най-много, някак си толкова ми се иска да не се случва. Вече колко години само си говорим за това, но реално според мен още никой не си го представя и какви поражения може да нанесе и за Великобритания, и за ЕС. Един развод никога не е добър и за двете страни", разсъждава Борисов. За бъдещето на НАТО Премиерът има ясна визия и за бъдещата общоевропейска отбрана. "За мен най-прагматичното решение на тема отбрана е колективно членство на ЕС в НАТО", посочи Борисов. От изказването му стана ясно, че по този начин България ще плаща по-малко за отбрана. "Тогава, с парите, с които разполагат всички държави, да преценим на кого му трябват повече самолети, кораби, сухопътни войски. Така мисля, че ще излезе в пъти по-евтино, отколкото това милитаризиране в момента, в което милиарди трябва да се изсипят само от България, камо ли за целия ЕС. На фона на това, че всички искаме да се повишат парите в пенсионните системи, доходите, инфраструктурата за свързаност. Или едното, или другото може да стане, двете заедно - няма как", коментира премиерът. За ютиите през Студената война Министър-председателят се върна и в спомените си от Студената война. "Ние, по-старото поколение, сме живели в условията на надпревара във въоръжаването. Тогава между Изтока и Запада - Варшавския договор и НАТО - беше зверска надпревара във въоръжаването. Тогава дори ютиите си спомняте какви бяха, защото всичко се даваше за танкове, ракети, самолети, артилерия, а хората живееха по изключително лош начин. Не сме го забравили. Всички си спомняте как изглеждаше един "Москвич" и един "Мерцедес", как изглеждаше телевизор "Опера" и един "Филипс". Това е било само преди 27 години, не е било преди сто", коментира темата в своеобразния си стил Борисов. Премиерът даде оценка, че споразумението на ЕС с Турция за миграцията работи и ни дава големи предимства. "Докато ни е партньор Турция, огромната бежанска вълна се спира пред един вал. Продължавам да считам, че плътното затваряне на границите на ЕС, включително Средиземноморието, каквито и усилия да ни струва, ще бъде в пъти по-евтино от това, което впоследствие се случва в Европа", отбеляза премиерът. Той поясни, че подобно затваряне би означавало преминаване само през официалните гранични пунктове. За зоните за сигурност в Либия и Сирия "Това, което навремето се приемаше като ерес в моето настояване - зоните за сигурност да се изтеглят извън ЕС, на територията на самата Либия, на самата Сирия, за да могат тези хора да си останат там, дори да плащаме, ще бъде в много пъти по-малко, отколкото когато дойдат на територията на Европа, с целия ужас, който, пази Боже, като виждам Брюксел - навсякъде армия, бронирани камиони, картечници, в сърцето на Европа", каза премиерът. По повод подготвяните промени в Дъблинския регламент за миграцията Борисов уточни, че сега дори онези, които подлежат на връщане там, откъдето са влезли в ЕС, не искат да стоят в държавите, в които трябва да бъдат върнати. "Задържаме хора по 20-30 пъти на сръбската граница, след като веднъж сме ги задържали и връщали. Пускаме ги, те излизат да се разхождат и през нощта пак ги задържаме там. Релокацията какво означава - да направим затвор и тези, които ни ги дават, да ги държим в затвора. Те искат да отидат на друго място. Сега вече не се счита за ерес, всички гласове ме подкрепиха, че изнасянето на зоните за сигурност ще бъде много по-добро за всички", посочи министър-председателят. Премиерът съобщи, че получава поздравления от всички за представянето на българския кандидат за еврокомисар Мария Габриел пред комисиите на Европейския парламент. Всички колеги от много политически сили казаха, че е било прекрасно представяне, отбеляза министър-председателят.

Талибаните поеха отговорност за атентата пред банка в Южен Афганистан

https://www.24chasa.bg/novini/article/6296573

Талибаните поеха отговорност за атентата пред банка в Южен АфганистанТалибаните поеха отговорност за атентата, извършен днес пред банка в Южен Афганистан, при който по последни данни са били убити 36 души, предаде ДПА, цитира БТА. Нападението бе извършено пред клон на банка "Кабул" в град Лашкаргах, в провинция Хелманд. Петдесет и девет души са били ранени при атаката с кола бомба.

Две катастрофи с мотористи в Благоевградско

http://frognews.bg/news_137005/Dve-katastrofi-s-motoristi-v-Blagoevgradsko/

37-годишен моторист и возещото се зад него 15-годишно дете загинаха след удар в джип край Петрич днес. По-късно през деня камион удари моторист и край Благоевград, но той оцеля.

Макрон пледира за последици срещу страните, които ползват финансите на ЕС, но загърбват принципите му

http://www.mediapool.bg/makron-pledira-za-posleditsi-sreshtu-stranite-koito-polzvat-finansite-na-es-no-zagarbvat-printsipite-mu-news265656.html

Френският президент Еманюел Макрон смята, че страните от ЕС, които ползват финансите на съюза, но обръщат гръб на принципите му, трябва да усетят "пълните политически последици", предаде Ройтерс, цитирана от БТА. В интервю пред няколко европейски вестника, между които "Гардиън", "Паис", "Зюддойче цайтунг", "Фигаро" и др., Макрон заяви, че съществува напрежение между западно и източноевропейските страни заради геополитическото им наследство, но не и конфликт. Френският президент имаше предвид полското националистическо правителство, което от година е в спорове с ЕС заради поредица реформи, за които Брюксел казва, че отслабват независимостта на съдебната система и подкопават демократичните принципи. ЕС е в нелеки отношения и с унгарския премиер Виктор Орбан, който е най-евроскептичният лидер в блока. "Европейските страни, които не зачитат правилата, трябва да плащат пълните политически последици", подчерта Макрон в интервюто. Говорейки ден преди срещата на високо равнище на ЕС в Брюксел, където ще направи своя дебют, Макрон предупреди, че ЕС ще бъде отслабен, ако бъде позволено на отделни негови членове да нарушават правилата. "Това е двойна измяна. Те решават да изоставят принципи на ЕС, обръщат гръб на Европа и имат циничен подход към съюза, който им дава пари, без да уважават неговите ценности", посочи Макрон. В интервюто, в което отговори на въпроси за Европа, сигурността, борбата срещу радикалния ислям, войната в Сирия, Макрон определи политиката на президента на САЩ Доналд Тръмп като "непредвидима" и "източник на безпокойство за света". Той изрази надежда, че САЩ ще се върнат в Парижкото споразумение за климата. "Надявам се че Тръмп ще промени позицията си. Защото всичко е взаимно свързано. Не можем да се борим с тероризма ефективно, без да предприемем действия за климатичните промени", каза Макрон. Според френския президент Европа трябва да възприеме общо подход в областта на отбраната и политиката за сигурност, за да се защитава по-добре. Съюзът трябва да се справя по-добре с охраната на границите си, с миграцията и молбите за убежище, добави Макрон. Той поднови призива си за единен бюджет на еврозоната и изрази надежда, че Германия няма да се противопостави на идеята. Най-младият френски лидер след Наполеон заяви също, че иска да превърне френско-германския тандем в движеща сила за по-тясна интеграция в Европа. По темата за Сирия Макрон каза, че не вижда легитимен приемник на сирийския президент Башар Асад и че Франция не смята вече неговото напускане на властта за предварително условие за решаването на 6-годишния конфликт. Френският президент добави, че Асад е враг на сирийския народ, но не и на Франция и че приоритет за Париж е борбата с терористичните групировки и да не се допусне Сирия да се превърне в провалена държава. Неговите идеи за Сирия са в ярък контраст с позициите на предишното френско правителство и напомнят на позицията на Москва че няма реална алтернатива на Асад, отбелязва Ройтерс.

Марион Котияр с главна роля в турски филм

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6296594

Марион Котияр с главна роля в турски филмФренската актриса Марион Котияр ще изпълнява главната женска роля във филм по романа на турския писател Сабахатин Али "Мадоната с коженото палто", съобщава турската частна телевизия НТВ, цитирана от bTV.  Първоначално се говореше, че в образа на Мария Пудер, немска художничка, в която се влюбва главният герой на романа Раиф Ефенди,

Торнадо е убило един човек в Германия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6296586

Торнадо е убило един човек в ГерманияГерманските власти съобщиха за една жертва на торнадо в град Холденщед, в северната част на страната, предаде ДПА, цитирана от БТА. 50-годишният мъж седял в колата си, когато бурята изтръгнала дърво, което паднало върху нея. Жена му също била с него в автомобила, тя също е леко ранена от падналото дърво.

Мъж нападна в София шофьор на автобус от градския транспорт

https://www.actualno.com/crime/myj-napadna-v-sofija-shofior-na-avtobus-ot-gradskija-transport-news_618437.html

Столични криминалисти задържаха 25-годишен мъж за нападение над шофьор на автобус от градския транспорт. Сигналът за инцидента е получен в полицията към 15.30 часа, съобщиха от МВР. По първоначална информация водачът на автобус направил забележка на пътник за арогантното му

Иран е започнал износ на газ за Ирак

http://www.mediapool.bg/iran-e-zapochnal-iznos-na-gaz-za-irak-news265655.html

Иран е започнал да изнася газ за Ирак след неколкогодишно забавяне. Това стана известно от изказване на ирански официален представител пред държавната агенция ИРНА, предаде Ройтерс, цитирана от БТА в четвъртък. През 2013 година двете съседни страни, които са членки на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК), се споразумяха Иран да снабдява иракските електроцентрали, но прилагането на сделката бе възпрепятствано от лошата сигурност в Ирак според властите. Експортът е започнал в обем от близо 7 милиона кубични метра на ден и се очаква да достигне 35 милиона кубични метра, посочи Амир Хосейн Заманиния, заместник-министър на петрола на Иран, отговарящ за търговията и международните въпроси. Иран е подписал два договора за износ на газ - за иракската столица Багдад и южния град Басра.

Преразглеждат военните разходи, залагат на пехотата

http://dnes.dir.bg/news/krasimir-karakachanov-otbrana-kabinet-borisov-3-25953520

Министерството на отбраната предвижда преразглеждане на финансовите параметри на вече приетите проекти за инвестиционни разходи за ВВС и ВМС.

Бежанците, превозвани от българи, умирали пет часа. И полицията чувала виковете им

https://www.24chasa.bg/novini/article/6296591

Бежанците, превозвани от българи, умирали пет часа. И полицията чувала виковете имБлизо пет часа са агонизирали бежанците, които бяха открити мъртви в камион, каран от българи през 2015 година в Унгария. 71 души загинаха по особено мъчителен начин, задушени и натъпкани в каросерията му. Това е най-голямата трагедия с бежанци, ставала на Балканския път. 24 часа след трагедията каналджиите бяха заловени.

ЕЦБ ще изгради система за незабавни разплащания в рамките на цялата еврозона

http://econ.bg/Новини/ЕЦБ-ще-изгради-система-за-незабавни-разплащания-в-рамките-на-цялата-еврозона_l.a_i.744484_at.1.html

Европейската централна банка заяви, че в опит да се засили финансовата интеграция в еврозоната ще бъде изградена система за незабавни плащания,...

Мая Манолова: Два много важни законопроекта отлежават в парламента

https://www.24chasa.bg/novini/article/6296567

Мая Манолова: Два много важни законопроекта отлежават в парламентаВ момента два много важни законопроета отлежават в парламента. Днес акцията ми в парламента с черпенето на череши е нещо като "череши за законопроект", каза омбудсманът Мая Манолова в предаването на Би Ти Ви "Лице в лице". Първият законодателен проект е свързан със случаите на неплатени заплати. Те са налице във всеки един регион на България.

Лидерът на ПЕС Сергей Станишев: Ще се борим за социален план за Европа

https://www.24chasa.bg/novini/article/6296581

Лидерът на ПЕС Сергей Станишев: Ще се борим за социален план за Европа„След дълга кампания ЕК накрая направи стъпка в правилната посока като предложи Европейски стълб за социалните права. Но към момента той е с много малко съдържание и няма правна тежест.“ Това заяви президентът на ПЕС Сергей Станишев, цитиран от stanishev.eu, на координационната среща на левите премиери и лидерите на партиите-членки,

ПЕС: Ще се борим за социален план за Европа

http://frognews.bg/news_137004/PES-SHTe-se-borim-za-sotsialen-plan-za-Evropa/

„След дълга кампания ЕК накрая направи стъпка в правилната посока като предложи Европейски стълб за социалните права. Но към момента той е с много малко съдържание и няма правна тежест.“

Борисов: Най-прагматично за отбраната е колективно членство на ЕС в НАТО

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/borisov-nai-pragmatichno-za-otbranata-e-kolektivno-chlenstvo-na-es-v-nato-241707/

България ще кандидатства за седалище на европейските агенции, които в момента са във Великобритания, заяви българският премиер

Северна Корея обяви Тръмп за "психопат"

http://www.moreto.net/novini.php?n=353985

Северна Корея нарече американския президент Доналд Тръмп "психопат", след като напрежението между двете страни се повиши след смъртта на американския студент Ото Уормбиър, който беше върнат през миналата седмица в състояние на кома в САЩ, след като беше задържан в Северна Корея в продължение на повече от година, съобщава "Франс прес".

Правителството елиминира офертата за Ф-16 и се движи уверено към сделка за "Грипен"

http://www.mediapool.bg/pravitelstvoto-eliminira-ofertata-za-f-16-i-se-dvizhi-uvereno-kam-sdelka-za-gripen-news265654.html

Правителството се движи уверено към сделка за шведските изтребители "Грипен", като възнамерява въобще да не води преговори за покупката на машини Ф-16 от САЩ и Португалия, защото офертата не отговаряла на българските финансови изисквания. Това става ясно от предложенията на министъра на отбраната Красимир Каракачанов до премиера Бойко Борисов за модернизацията на армията, които бяха публикувани в четвъртък. Проектът за закупуването на нови изтребители вече е на финалната права, след като служебното правителство на Огнян Герджиков се опита да го предопредели, одобрявайки на тъмно класирането на подадените оферти. Още тогава стана ясно, че предложението на шведката компания СААБ е оценено като най-добро за България, а сега Каракачанов разкрива, че офертата за изтребители втора ръка Ф-16 въобще не е била класирана от работната група поради "несъответствие на ценовото предложение" с българските изисквания. Второ е предложението на Италия за изтребители втора ръка "Юрофайтер". Въпреки че и представители на ГЕРБ, и самият Каракачанов, на няколко пъти дадоха сигнали, че няма да се съобразят с тази оценка, сега Каракачанов предлага да се водят преговори само с класираните фирми, като така от дневния ред директно отпада офертата за Ф- 16. Изборът остава само между нови изтребители "Грипен" и втора ръка "Юрофайтер"-и, чиято експлоатация обаче излиза много скъпо и едва ли е по възможностите на България. Президентът и върховен главнокомандващ Румен Радев оказва непрекъснат натиск върху правителството договорът за покупката на "Грипен"-ите да бъде сключен бързо. Той предупреди, че ако това не стане, правителството "ще прегази военнотехническата експертиза". Международната практика обаче е с подобни сделки националните правителства да извличат и военнополитически дивиденти, тъй като те имат и стратегически измерения. Зелена светлина и за трите големи военни сделки Очаквано министър Каракачанов предлага да бъдат стартирани и трите големи проекта за модернизация на армията – за нов тип изтребител, нови бронирани машини и нови патрулни кораби. Според разчетите на Министерството на отбраната те трябва да излязат общо 3. 54 млрд. лева и да се изплащат до 2029 година. Едновременното задвижване и на трите проекта се очертава като едно от най-големите предизвикателства за държавния бюджет през следващите най-малко десет години. Второто правителство на Борисов беше предвидило средства само за нови изтребители и кораби. След старта на третия си премирски мандат през май т.г. Борисов внезапно обяви, че покупката на нови изтребители вече не е приоритет и това ще се случи тогава, когато сме готови. На проведения впоследствие Консултативен съвет по национална сигурност при президента изтребителите пак бяха върнати в играта с уточнението, че и трите големи проекта ще се движат заедно с поставено от Борисов условие да се търсят доставчици, съгласни закупената техника да се изплаща 10-15 години. Новият план е изтребителите, за които са предвидени общо 1.5 млрд. лева, да се плащат до 2025 година; 820-те милиона за корабите - до 2022 година, а новите бронирани машини, за които са предвидени 1220 млрд. лева - до 2029 година. Много неизвестни около плановете на правителството Дали тази финансова рамка може да се реализира зависи най-вече от преговорите и готовността на потенциалните доставчици. Управлението на проектите е изключително трудно - освен финансирането им, трябва да се заложи и контролира експлоатацията, поддръжката, обучението и съпътстващата инфраструктура около новото оборудване. В същото време правителството ще трябва да балансира между различните бизнес интереси и военно-политическите дивиденти от бъдещите сделки. Военното министерство планира плащанията по проектите за нов тип изтребители и кораби да започнат още през тази година. За тях са планирани съответно - 200 млн. лева и 171 млн. лева. За да стане това, сделките трябва да бъдат договорени и подписани още в следващите няколко месеца, което към момента изглежда много съмнително. Корабите плуват в спокойни води Около закупуването на новите патрулни кораби засега няма много напрежение и се движи по план. МО обяви намерението си да го даде на българска фирма. Възможните изпълнители у нас са много малко. През май 2016 в качеството си на депутат от Патриотичния фронт Каракачанов обяви, че може още сега да напише името на фирмата, която ще усвои основната част на парите, и да го сложи в плик, който да се отвори след като стане сделката. Първоначално проектът не бе приоритетен, но второто правителство на Бойко Борисов изненадващо го предвижи в дневния ред и осигури финансирането му за сметка на проекта за нови бронирани машини. Сега обаче във финансовата рамка влиза и проектът на Сухопътните войски. 1.2 млрд. лева за близо 198 машини Според доклада на Каракачанов трябва да бъдат закупени общо 198 бронирани машини за 1220 млн. лв, които да се изплащат през следващите 12 години. Предвидено е плащанията да почнат от 2018 година. Около проекта все още има много неясни въпроси, които ще предопределят бъдещия доставчик. Красимир Каракачанов на няколко пъти каза, че иска машините да се произвеждат в България, но не е ясно дали големите фирми ще видят бизнес логика да инвестират в подобно производство. Трябва да се уточнят и параметрите на търсените машини - с какво задвижване да бъдат, нивото им на защита и др. Тези изисквания са ключови за проекта около който има засилен интерес. Парламентът трябва да одобри отново всички договори Заради това, че параметрите на проектите са променени, те отново трябва да минат през Министерския съвет и Народното събрание, въпреки че два от тях – покупката на изтребители и кораби минаха през пленарна зала в предишния парламент. Очаква се лесно да се постигне политическо съгласие и да бъдат одобрени, като реалният политически и бизнес сблъсък се очаква при подготовката на проектите и избора на конкретните доставчици.

Сблъсък между два ТИР-а блокира магистралата до Пловдив

http://www.cross.bg/sblusuk-mezhdy-dva-tir-a-blokira-magistralata-do-plovdiv-1546829.html

/КРОСС/ Два тира са се сблъскали на автомагистрала "Тракия", в района на пловдивското село Белозем. Сигналът за инцидента е получен около 16.20 часа днес, съобщиха от пресцентъра на полицията в града под тепетата. Според първоначалните данни, двата тежкотоварни автомобила са се ударили странично и единият от тях пропаднал извън пътя. Няма пострадали хора. На място е екип на сектор "Пътна полиция". Изчаква се специализирана техника, с която да бъдат изместени моторните превозни средства. До приключване на работата движението в посока Бургас се извършва единствено по изпреварващата лента. Служителите на реда напомнят на водачите да шофират внимателно в участъка на катастрофата.  

Полша одобри ограничената употреба на канабис за медицински цели

http://www.mediapool.bg/polsha-odobri-ogranichenata-upotreba-na-kanabis-za-meditsinski-tseli-news265653.html

Долната камара на полския парламент, в която доминират десните консерватори и националистите, одобри днес законопроект, разрешаващ ограничената употреба на канабис за медицински цели, съобщиха информационните агенции.   Нормативният акт, подкрепен на практика единодушно от членовете на Сейма, разрешава на аптеките да приготвят лекарства на основата на канабиса, от вносни материали, но само с рецепта. 440 народни представители гласуваха в подкрепа на проекта, само двама - против, а един се въздържа.   Законът не разрешава употребата на канабис за развлекателна цел. Предвидената в първоначалния проект на партия "Кукиз 15" възможност за отглеждане на канабис за медицински цели в самата Полша беше отхвърлена. За да влезе в сила, законът трябва да бъде одобрен и от горната камара на парламента, Сената, и подписан от президента Анджей Дуда.    Според проучване, извършено през януари, 78 на сто от поляците смятат, че достъпът до марихуана трябва да бъде узаконен.    Медицинската употреба на канабиса е разрешена в Чехия, Финландия, Холандия, Португалия и Испания, както и в 23 от щатите в САЩ. От 2013 г. в Уругвай употребата на марихуана е законна, независимо за какви цели.

НЗОК е започнала масови проверки на болниците, където се извършва химиотерапия

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/nzok-e-zapochnala-masovi-proverki-na-bolnicite-kydeto-se-izvyrshva-himioterapiia-241708/

Разликата в цената на лечението на онкоболни пациенти достига 7,6 пъти, отчете подуправителят на НЗОК Димитър Петров пред депутати

Кой иска да провокира враждебност между турци и араби?

//dariknews.bg/novini/sviat/koj-iska-da-provokira-vrazhdebnost-mezhdu-turci-i-arabi-2032255

Говорителят на турския президент заяви, че има стремежи да се провокира враждебност между турци и араби и предупреди, че хората не бива да се подвеждат в тази посока, предаде турската частна телевизия НТВ.

Ибрахим Калън, гово

Рекорден брой участници в Международния конкурс за екслибрис „Еx Libris – Ex Libertas"

//dariknews.bg/regioni/ruse/rekorden-broj-uchastnici-v-mezhdunarodniia-konkurs-za-ekslibris-ex-libris-ex-libertas-2032260

Приключи срокът за приемане на творби в Международния конкурс за екслибрис „Еx Libris – Ex Libertas", организиран от Регионална библиотека “Любен Каравелов” - Русе. В тринадесетото издание на форума свои творби са изпратили 424 художници (209 през 2016 г.) от 35 държави, сред които най-много са пре

Пламен Димитров: България като държава, председателстваща ЕС, трябва да има индустриална стратегия

//dariknews.bg/regioni/veliko-tyrnovo/plamen-dimitrov-bylgariia-kato-dyrzhava-predsedatelstvashta-es-triabva-da-ima-industrialna-strategiia-2032259

Искаме изработване на нова енергийната стратегия с прогноза до 2030 и до 2050 година искат от КНСБ, заяви във Велико Търново председателят на конфедерацията Пламен Димитров. Той подчерта,че Правителството трябва да е готово с тази задача до края на тази година.

„Искаме да видим яс

Патриарх Неофит се срещна с Димитър Главчев

//dariknews.bg/novini/obshtestvo/patriarh-neofit-se-sreshtna-s-dimityr-glavchev-2032264

Председателят на 44-то Народното събрание Димитър Главчев посети днес Синодната палата по покана на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит и Високопреосвещените митрополити от Светия Синод на БПЦ-Българска патриаршия, съобщиха от БПЦ.
 
В срещата взеха участие Техни Високопрео

„Една нощ в Холивуд“

//dariknews.bg/regioni/ruse/edna-nosht-v-holivud-2032261

Съоснователите на Los Angeles Film Conducting Intensive (LAFCI), Дейвид Нюман, Ангел Велез, както и Конрад Поуп са горди да обявят концерта „Една нощ в Холивуд“ съвместно с Русенската Филхармония от 19:00 часа в Държавната Опера Русе на 24 юни 2017 година. Това е първият концерт от поредицата с

Франция и Германия ще заемат обща позиция на срещата на ЕС

//dariknews.bg/novini/sviat/franciia-i-germaniia-shte-zaemat-obshta-poziciia-na-sreshtata-na-es-2032256

Франция и Германия ще заемат обща позиция по всички основни въпроси на започващата днес двудневна среща на високо равнище на Европейския съюз в Брюксел, заяви френският президент Еманюел Макрон, цитиран от ТАСС.

"Франция работи заедно с Германия по е

Москва: "Има висока степен на сигурност", че лидерът на "Ислямска държава" е ликвидиран

http://www.mediapool.bg/moskva-ima-visoka-stepen-na-sigurnost-che-liderat-na-islyamska-darzhava-e-likvidiran-news265652.html

Руското министерство на външните работи заяви, че има "висока степенна сигурност", че лидерът на терористичната организация "Ислямска държава" Абу Бакр Ал Багдади е мъртъв, съобщи Ройтерс. Миналата седмица Русия каза, че нейните въоръжени сили са убили при въздушен удар водача на джихадистката групировка. Съединените щати обаче заявиха, че тази информация не може да бъде потвърдена, а западни и иракски представители посрещнаха новината със скептицизъм. Същевременно оглавяваната от САЩ международна антиджихадистка коалиция съобщи, че е в процес на съставяне на база данни за чуждестранните бойци на ИД, които се завръщат в родните си страни, съобщи Франс прес, като се позова на Брет Макгърк, американския представител в коалицията. Макгърк съобщи новината на международна конференция по въпросите на сигурността в Израел. Целта на тази база данни е да се предотвратят атаки като онези в Европа, обясни той. "Нашата коалиция в момента изготвя глобална база данни, благодарение на мрежа за обмен на информация, за да се увери, че всички онези, които се бият на страната на ИД, ще могат да бъдат идентифицирани при пътни проверки, на граничните пунктове или по време на рутинни полицейски мисии", заяви Макгърк. Той отбеляза, че международната коалиция е постигнала успех в усилията си да попречи на нови чуждестранни бойци да се присъединят към редиците на ИД в Сирия. "Ние блокирахме голяма част от потока на чуждестранни бойци към Сирия, идващ от Турция. Ние минахме от стотици бойци на седмица до само шепа нови бойци на месец", каза Макгърк.

Великобритания е изправена пред нова фаза на тероризма

http://www.mediapool.bg/velikobritaniya-e-izpravena-pred-nova-faza-na-terorizma-news265651.html

Британският министър на вътрешните работи Амбър Ръд заяви днес, че страната е навлязла в нова фаза на глобалния тероризъм, съобщи Асошиейтед прес. Ръд каза пред Камарата на общините, че от юни 2013 г. до нападението на Уестминстърския мост през март в страната са били предотвратени 13 заговора, вдъхновени от или свързани с ислямистки екстремисти. От март са били осуетени още пет заговора. "Сега смятаме, че се сблъскваме с нова тенденция в заплахата, пред която сме изправени", заяви Ръд. Според нея трябва да се направи повече за справяне с екстремистите, които искат да радикализират британски младежи и да ги използват като оръжие. Британските сили за сигурност предупреждават от месеци, че граждани на страната, които са пътували, за да се бият в редиците на джихадистката групировка "Ислямска държава", представляват заплаха за Великобритания при връщането си у дома.

И други високи блокове във Великобритания са опасни

http://www.mediapool.bg/i-drugi-visoki-blokove-vav-velikobritaniya-sa-opasni-news265650.html

Проверката на външното покритие на високи жилищни сгради във Великобритания след опустошителния пожар в Западен Лондон, при който загинаха 79 души, показа, че част от използваните фасадни плоскости са възпламеними, съобщи британският премиер Тереза Мей, цитирана от световните агенции. Според канцеларията на министър-председателката около 600 многоетажни сгради в страната има облицовка, подобна на тази на Гренфел тауър в Лондон, посочват Франс прес и Асошиейтед прес. След бедствието в 24-етажния жилищен блок в британската столица миналата седмица, повдигнало въпроса за качеството на външната облицовка на сградата, правителството разпореди да се извършат инспекции на всички блокове с жилища за социално слаби и управлявани от публичните власти. "Малко преди идването ми в Камарата на общините ме информираха, че според част от тестовете облицовките са горими", каза Мей. "Компетентните органи и пожарникарите са уведомени и в момента вземат всички възможни мерки за гарантиране на безопасността на тези сгради и за надлежното осведомяване на обитателите, посочи тя. "Знам, че много от живеещите във високи блокове са разтревожени след случилото се в Гренфел. Всички управители на подобни сгради получиха указания да извършат допълнителни тестове за пожарна безопасност и да се уверят, че процедурите са спазени. Алармирахме също частните собственици и сме им предоставили нашите тестове безплатно", допълни министър-председателката. Мей каза, че резултатите от проверката дали в Гренфел тауър са били спазени разпоредбите за безопасност ще бъдат огласени до 48 часа.

Трафикантите на хора от първо лице за изкушението и живота

https://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/trafikantite-na-hora-ot-pyrvo-lice-za-izkushenieto-i-zhivota-6070661

В Темата на NOVA репортерът Владислава Тричкова надниква във всекидневието на момчетата, които превозват бежанци

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване