Удължава се работното време за приемането на финансови отчети

https://www.24chasa.bg/novini/article/6295937

Удължава се работното време за приемането на финансови отчети
Агенцията по вписванията ще работи с удължено работно време от 23 юни до края на месеца. На 30 юни изтича 6-месечният срок, в който собствениците на фирми са длъжни по закон да подадат годишните си финансови отчети. Така за улеснение на гражданите работното време на агенцията за периода се удължава. То ще е от 8.30 до 18 ч.

Удължава се работното време за приемането на финансови отчети

http://www.cross.bg/vreme-srok-agentziyata-1546791.html

/КРОСС/ Агенцията по вписванията ще работи с удължено работно време от 23 юни до края на месеца. На 30 юни изтича 6-месечният срок, в който собствениците на фирми са длъжни по закон да подадат годишните си финансови отчети. Така за улеснение на гражданите работното време на агенцията за периода се удължава. То ще е от 8.30 до 18 ч. Промяната идва след като ресорният зам.-министър на правосъдието Десислава Ахладова, по указания на министър Цецка Цачева, направи проверка за това как служителите на агенцията работят с граждани и на какво се дължат опашките във ведомството. Проверката установи, че всички служители са на работните си места и отпуските им са спрени до края на месеца. Голямото струпване на хора се дължи на факта, че болшинството граждани чакат от началото на годината до крайния срок да останат една-две седмици. В сравнение с миналата година опашките са редуцирани значително поради възможността повечето фирми да подават отчетите си онлайн. Един от ключовите приоритети на правителството с министър-председател Бойко Борисов е именно административната реформа и облекчаването на бюрократичните режими.    

Димитър Главчев: Трябва да има нов референдум при положение, че няма съобразяване с хората

http://www.moreto.net/novini.php?n=353970

ГЕРБ не са обсъждали провеждане на нов референдум, който евентуално да уточни какъв тип избирателна система предпочитат хората. Това посочи Димитър Главчев, председател на Народното събрание. Той добави, че според него трябва да има нов референдум, при положение, че няма съобразяване от парламента на първия.

Призовката ще идва с SMS, таксата за административно обжалване скочи на 90 лв.

https://offnews.bg//temida/prizovkata-shte-idva-s-sms-taksata-za-administrativno-obzhalvane-skoc-658822.html

90 лева ще струва на гражданите и едноличните търговци таксата при касационно обжалване, а 450 лева ще е за държавните органи и организациите.

Таксите в първоинстанционното производство се запазват в досегашния размер.

Повишението на таксите направи парламентът, след като прие промени в Административно-процесуалния кодекс (АПК), които бяха прието на първо четене от парламента днес. Законопроектът бе приет с 118 гласа „за“, 1 „против“ и 40 гласа „въздържал се“.

Когато има правен интерес , таксата се предвижда да е 1 процент, но не повече от 3400 лв., а при материален интерес над 10 млн. лв. - 9000 лв. Социално слаби граждани ще бъдат освобождавани от такси.

Електронно

Новият закон предвижда отмяна на подаването на удостоверения на ръка. Въвеждат се мерки за електронно правосъдие, включително електронизация на призовки, книжа и съобщения. Целта е да се предотвратят случаите на неоснователно отлагане на делата в административните съдилища. Така призовките и съобщенията от съда вече ше пристигат по имейл и sms.

Депутатите спориха по повишаване на таксите. ОТ БСП посочиха, че таксите покриват реално извършени разходи, което не може да се каже за предложения законопроект и има предпоставки за дискриминация. Явор Божанов от БСП изтъкна, че с новия закон се отнема и възможността за обжалване на таксите.

Председателят на правна комисия Данаил Кирилов от ГЕРБ помоли Божанков да обясни разходоопределяща ли е сегашната таксата от 15 лв. за жалба и дали покрива хартията и пощенските разходи, без да се брои работата на хората в цялото съдебно производство. Кирилов изрази съмнение, че парите стигат.

Явор Божанков отговори, че 15 лв. не покриват разходите, но една такса от 9 хил. лв. също може да не покрива разходите.

В крайна сметка Данаил Кирилов от ГЕРБ каза, че размерът на таксите ще бъде обсъден на второ четене и ГЕРБ са отворени за преразглеждане.

С новия закон се създават и допълнителни гаранции срещу бездействието на администрацията, като се предвижда административните съдилища да следят за мълчаливите откази и да изискват доказателство от административните органи за произнасянето им в срок.

Нинова: Как изведнъж се появиха толкова кандидати за Бузлуджа?

http://www.cross.bg/ninova-korneliya-zayavi-1546790.html

/КРОСС/ „Шокирана съм от това, което разбрах. Аман от номерата на Бойко Борисов. Първо елате си вземете Бузлуджа безвъзмездно, а сега ни обясниха, че това не може да стане". Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова след среща с министъра на регионалното развитие и благоустройството. Тя обясни, че много правителства подред не могат да се грижат за паметниците, включително и този на Бузлуджа, който се руши. „Ние желаем да го вземем, за да го реставрираме и поддържаме", заяви председателят на БСП и допълни, че от една седмица, откакто левицата е изявила това желание, са се явили много кандидати - политически лидери, политически партии, НПО-та, юридически субекти, физически лица По думите й изведнъж и общината в Казанлък, и областната управа на област Стара Загора са се сетили, че и те си го искат, за да започнат да го стопанисват, след като години наред са го оставили на произвола. „Това говори едно - съсредоточава се цялата енергия, само и само да не се получи паметникът от БСП", подчерта тя. Корнелия Нинова благодари на министъра, че търси варианти- какво да се прави оттук нататък. Тя обясни, че се предлагат на БСП различни варианти на възмездно прехвърляне, които предполагат търг, на който ще се явят много кандидати, наем и редица други неща. „Това е само начин да не се случи това,което желаем - да запазим един архитектурен паметник за България и един партиен символ за нас", категорична бе лидерът на БСП

Шефът на НСО ще съди подп. Марков, който нарече службата ”слугинска”

http://frognews.bg/news_136972/SHefat-na-NSO-shte-sadi-podp-Markov-koito-nareche-slujbata-sluginska/

Скандалът с развитите болтове от служебния автомобил на председателя на ВКС Лозан Панов стигна своя развой с търсене на отговорност в съда. В своя позиция началникът на Националната служба за охрана (НСО) Ангел Антонов обяви, че ще съди бившия служител Николай Марков, който определи дейността на НСО като ”слугинска”.

Принц Хари: Не трябваше да вървя след ковчега на майка ми

https://www.actualno.com/showbusiness/princ-hari-ne-trjabvashe-da-vyrvja-sled-kovchega-na-majka-mi-news_618377.html

Никой от кралската фамилия не желае трона, шокиращо разкри 32-годишният принц Хари, който е 5-ят наследник на британската корона. Това разкритие той направи в интервю пред Daily Mail. По думите му нито баща му, престолонаследникът принц Чарлз, нито по-големият му брат Уилям желаят

Стачкуващите работници в Гърция пречат на събирането на боклука в големите градове

https://www.24chasa.bg/novini/article/6295861

Стачкуващите работници в Гърция пречат на събирането на боклука в големите градовеГръцките общински работници започнаха последния от серията протести, като пречат на събирането на боклука в големите гръцки градове, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА. Профсъюзни служители искат лявото правителство да даде постоянна работа на пълно работно време на общинските служители, наети с краткосрочни договори,

Жена пострада при катастрофата на разклона на пътя за с. Скравена

https://www.24chasa.bg/novini/article/6295923

Жена пострада при катастрофата на разклона на пътя за с. Скравена

Жена е пострадала при катастрофата при разклона на пътя за с. Скравена, по път Ботевград – Мездра. Това съобщиха за Агенция „Фокус“ от ОДМВР – София. Два леки автомобила „Фолксваген“ са катастрофирали на разклона за с. Скравена. Сигналът за инцидента е подаден в 12.12 часа. Пострадала е една жена, шофирала един от автомобилите.

Общинарите от Червен бряг – роднина, партизан, роднина, партизан....

http://www.mediapool.bg/obshtinarite-ot-cherven-bryag-rodnina-partizan-rodnina-partizan-news265633.html

Погледната отстрани, Община Червен бряг с нейния Общински съвет и служители представлява стройна схема за усвояване на европейски и държавни средства в полза на управляващото мнозинство. Подобни модели вероятно действат във всяка община от калибъра на Червен бряг. Градчето се оказа във фокуса на вниманието след разгласяването на случая с обновяването на къщите на председателя на общинския съвет Ивайло Иванов, на секретаря на общината Николай Недков и на директора на Дирекция "Архитектура и строителство" Евгени Тошев за близо 300 000 лв. с европейски средства. Отговорното Министерство на регионалното развитие не откри нищо нередно. Най-общо казано – общинарите си правят проектите и после си ги одобряват сами. Останалите жители на Червен бряг, които са ги избрали, дори не са знаели и чували, че има възможност да кандидатства за финансиране. Червен бряг е малка община в област Плевен с население от близо 30 000 души. Общинският съвет се състои от 29 съветници. Разочаровани от предишното местно управление на ГЕРБ, на изборите през 2015 г. мнозинството от хората решават да гласуват за местния бизнесмен Данаил Вълов - непартийна фигура, известна личност. Той е издигнат от Гражданско обединение за развитие на община Червен бряг (ГОР - ВМРО) и е подкрепен от АБВ, БДЦ и Реформаторския блок. ГОР – ВМРО вкарва и 9 общински съветници, колкото имат и ГЕРБ. БСП има петима съветници, ДПС -двама, Движение за радикална промяна "Българска пролет"- двама и местната коалиция "За община Червен бряг" – също двама, които са представители на местния бизнес. Негласната коалиция, която практически прокарва по-важните решения и си разпределя общински, държавни и европейски средства, се състои от съветниците на ГОР-ВМРО, БСП, ДПС, "Българска пролет", "За община Червен бряг". Деветимата съветници на ГЕРБ са в опозиция заедно с независимия Мирослав Макавеев. От всичките 29 общински съветници само шестима – четирима от ГЕРБ и двама от БСП - не са декларирали обвързаности и конфликт на интереси, показват публикуваните декларации на сайта на община Червен бряг. Останалите декларират участия във фирми, роднини, работещи в общината, участие в управителните съвети на спортни клубове, сред които и ФК "Партизан", както и кредити, най-големият от които е за над 100 000 евро. Част от съветниците са крупни земеделци и е възможно сами да са си гласували обработването на общински земи, за които да получават европейски субсидии. Родата на кметската група минава на работа в общината Повечето общински съветници на кмета Данаил Вълов са на по около 30 години. Така Вълов искал да покаже, че дава път на младите в града, разказаха местни жители пред Mediapool. Доайенът в групата - 55-годишният инж. Ивайло Петков Иванов - е избран за председател на Общинския съвет. Той е един от тримата общинари, чиито "многофамилни" къщи ще бъдат санирани безплатно с европари. Второто домакинство в къщата му е на единствения му син – Петко Ивайлов Петков, който също е общински съветник в групата на кмета ГОР. Освен това Петко Иванов е и производител на ток, който продава на ЧЕЗ. Вероятно не е случайно, че в обновяването на къщата му е предвидено изграждането на слънчеви инсталации, както и на останалите две. Освен баща и син, в групата на кмета има и двама братя – Петьо Максимов Георгиев и Георги Максимов Георгиев. По неофициална информация от МВР, Георги Георгиев е човекът, задържан от полицията на 30 октомври 2015 г. - преди втория тур за избор на кмет на Червен бряг. Тогава у него са намерени списъци с имена и 3610 лева. Според съобщение на МВР при разпит на хората от списъците, те са отговорили, че са били убеждавани да гласуват за определена политическа сила. По случая се води разследване, което не е ясно дали е приключило към момента. Георги Георгиев обаче днес е общински съветник от Червен бряг. Той е собственик на фирмите "Джимакс 87" и "Джимакс Технолоджи", които държат фитнес в града. Регистриран е и като земеделски производител. В управата е и на футболен клуб "Партизан". 27-годишният му брат Петьо Георгиев пък е собственик на фирма "Арти Макс", която се занимава с търговия. Още един общински съветник от групата на кмета - Тодор Тодоров е уредил родата на работа в общината, става ясно от подадената от него декларация. Майка му Атанаска Иванова е назначена за кмет на село Бресте, а жената, с която живее – Десислава Трънска - за юрист на общината. С най-много фирми от кметската група е Йотко Цветомилов Петков. Той е едноличен собственик на капитала на "ЛБТ" "ЛБТ1", "Турмалин" и "БФП" и има дял в "ЛБТ2" и "Червен агро". Компаниите му се занимават с онлайн търговия и продажба на земеделски продукти. Според служители на община Червен бряг на негова компания е било възложено да направи външен одит на общинската болница. Това е станала без обществена поръчка и по тази причина е невъзможно да бъде проверено чрез публични източници. Последният член на кметската група съветници е Радко Стефанов Георгиев - бивш началник на Районното управление на МВР в Червен Бряг. Той е единственият без фирми и не е декларирал роднини на работа в общинската администрация. Посочил е само, че изплаща заем от 28 500 евро. ДПС – с брат и сестра ДПС е представено в Общинския съвет с двама съветници - брат и сестра, които са пропуснали да отбележат този факт в декларациите си. Това са Марио Киров Рангелов и Ася Кирова Рангелова. Марио Кирилов държи половината от капитала във фирма "Про-ленд" ООД, която е "водещ производител и вносител на плодове, зеленчуци и зърно". "Фирмата разполага със стотици декари производствени площи, на които се отглеждат избрани сортове плодове и зеленчуци по водещи европейски технологии", гласи представянето на компанията в agropazar.bg.  Освен това Марио Кирилов е едноличен собственик на "Лора 2007", която се занимава с отглеждане на зърно и маслодайни семена. Сестра му Ася Рангелова е собственик на "Сияна 24" ЕООД и се занимава с търговия. Братът и сестрата от ДПС заедно с двамата представители на "За община Червен бряг" - Петьо Веселинов Костов и Явор Владимиров Бакърджиев правят групата "Център" в общинския съвет и подкрепят предложенията на кмета Данаил Вълов. В замяна Камен Влахов - бащата на жената, с която Явор Бакаръджиев живее на съпружески начала и от която има дете, е назначен за зам.-кмет. Фирмата на жена му Кремена Калева - "Кремис 09" печели поръчката за доставка на топъл обяд в община Червен бряг по оперативната програма за доставка на храна на бедните за 73 000 лв. Интересна подробност е, че основната дейност на "Кремис 09" е производство на облекла.  Явор Бакърджиев е декларирал този конфликт на интереси и няма нарушение на закона, според юристи. Неговият съпартиец Петьо Костов също е декларирал конфликта си на интереси, защото добре познава закона. Той е юрист и има сключен договор за правна помощ с общинското дружество "Обществено хранене". Декларирал е също, че баща му Веселин Костов е директор на дирекция "Административно, правно и информационно обслужване" (АПИО) в община Червен бряг. Един съветник от ГЕРБ е декларирал конфликт на интереси От останалите общински съветници единствено Донка Димитрова от ГЕРБ е декларирала конфликт на интереси. Става въпрос за предложение за изменение на подробен устройствен план, с който се засягат три урегулирани имота за застрояване в Червен бряг. Друг съветник от ГЕРБ - Атанас Атанасов - е най-задлъжнелият от всичките членове на Общинския съвет в Червен бряг. Той има заеми за над 110 хил. евро. Атанасов е земеделски производител и се занимава с отглеждането на зеленчуци, дини и пъпеши. В управата е и на футболен клуб "Партизан". Според юристи, когато в декларациите се посочи ясно за конфликта на интереси, няма пречка съветниците или техни роднини да изпълняват поръчки на общината. Това означава, че в община Червен бряг най-вероятно всичко се прави законно, с малки изключения по отношение на тези, които не са си декларирали конфликта на интереси. На ход сега е Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси, която беше сезирана за част от случващото се в общината и от Министерството на регионалното развитие. Отделен е въпросът, че след шумния случай с "тефтерчето" на бившия шеф на комисията Филип Златанов, чрез което беше разкрит механизмът, по който е работила комисията – кого да "оправи" и кого да "забрави", за работата й не се знае почти нищо. От страницата й в интерент е видно, че няма началник, а се състои от трима членове и периодично прави семинари на общински служители за предотвратянане на конфликт на интереси. При почти пълната тишина около работата на комисията, нищо чудно да не разберем как са е произнесла по казуса "Червен бряг". Безобразието със санирането на къщите на "слугите на народа" за сметка на народа стана национално достояние чрез "Господари на ефира" и шума, който се вдигна в медиите. Несъмнено обаче подобни модели работят и в други общини, за които все още никой не е сигнализирал. Отделно от това моделът "Червен бряг" е може да се разглежда като лабораторен пример как би проработил чистият мажоритарен вот в два тура при избор на народни представители.

Първи Европейски съвет за Макрон, който пледира за по-силна Европа

https://www.24chasa.bg/novini/article/6295924

Първи Европейски съвет за Макрон, който пледира за по-силна ЕвропаОклрилен от изборната си победа във Франция и подкрепата на Ангела Меркел, Еманюел Макрон се впуска на европейската сцена с амбицията да даде нов тласък на ЕС, като се започне от европейската отбрана, пише Франс прес, цитирана от БТА. На първия си Европейски съвет днес и утре в Брюксел френският държавен глава ще пледира за министър на финансите

Земетресение от 4,1 по Рихтер беше регистрирано в Западна Турция

https://www.24chasa.bg/novini/article/6295917

Земетресение от 4,1 по Рихтер беше регистрирано в Западна ТурцияЗеметресение с магнитуд 4,1 по Рихтер бе регистрирано днес в западния турски окръг Маниса, съобщи турската телевизия СиЕнЕн-Тюрк, цитирана от БТА. Епицентърът на земетресението е бил в района на град Шехзаделер. Трусът е регистриран в 11,56 часа на дълбочина 6,95 километра. Земетресението е предизвикало паника сред населението.

Активна търговия с книжата на "Спиди" АД раздвижи родния капиталов пазар

http://econ.bg/Новини/Активна-търговия-с-книжата-на-Спиди-АД-раздвижи-родния-капиталов-пазар_l.a_i.744464_at.1.html

Единственият индекс, който се намира на зелена територия в момента е "имотният" BGREIT. Показателят добавя четвърт процент към стойността си до...

БСП иска 250 лв. еднократна помощ за всяко дете от I до IV клас

https://offnews.bg//politika/bsp-iska-250-lv-ednokratna-pomosht-za-vsiako-dete-ot-i-do-iv-klas-658817.html

БСП внася промени в Закона за семейните помощи за деца, с които предлага изплащане на еднократна помощ от 250 лв. за всяко дете в началния курс на обучение - от първи до четвърти клас.

Това обяви депутатът проф. Анелия Клисарова на брифинг в парламента. Според нея за целта ще са необходими около 30 млн. лв. годишно. Мярката ще помогне на родителите да изпращат децата си на училище, посочи Клисарова.

„Бедността и социалното разслоение на нашето общество е факт, 22 % от населението живее под прага на минимума“, коментира народният представител. Тя посочи, че 36% от децата на България нямат възможност да си купят книга. 41% нямат възможност да участват в екскурзии и други платени мероприятия, а 40% от тях не могат да си купят втори чифт обувки.

„Над 6 хил. деца са отпаднали от образователната система между 1 и 4 клас. Трябва да вземем бързи, своевременни мерки“, аргументира се депутатът.

Истините за живота на Мерил Стрийп

https://www.actualno.com/cinema/istinite-za-jivota-na-meril-strijp-news_618376.html

На 22 юни в семейството на мениджър на фармацевтична компания и художничка се ражда Мерил Луиза Стрийп, първото от три деца. Днес тя е считана за най-великата жива актриса и една от най-великите на всички времена. Първите ѝ известни роли са в „Ловецът на елени“ (1978) и „

Помирението между България и Македония: рано е за еуфория

http://www.dnevnik.bg/analizi/2017/06/22/2993963_pomirenieto_mejdu_bulgariia_i_makedoniia_rano_e_za/?ref=rss


Посещението на новия македонски премиер Зоран Заев в нашата страна даде основание на политическите анализатори да говорят за позитивна, историческа промяна в отношенията между двете съседни балкански държави. Обективно погледнато, има основания за такива оценки. Езикът на дипломацията е език на жестовете и символите.

Поклонението пред паметника на българския Цар Самуил, което направиха Борисов и Заев, думите на македонския премиер за необходимостта от "затваряне на...

Мъж се самоуби, като скочи от моста Пон Ньоф в Париж

https://www.24chasa.bg/novini/article/6295900

Мъж се самоуби, като скочи от моста Пон Ньоф в Париж35-годишен мъж намери смъртта си през нощта в сряда срещу четвъртък, като скочи от прочутия мост Пон Ньоф в центъра на Париж по време на Празника на музиката, оповести френската полиция, цитирана от БТА. Намесата на спасители не помогнала да бъде спасен животът на мъжа, който според полицейски източник "скочил доброволно".

Министри от румънския кабинет оттеглят оставките, които подадоха преди седмица

https://www.24chasa.bg/novini/article/6295908

Министри от румънския кабинет оттеглят оставките, които подадоха преди седмицаМаневрите на политическата сцена в Румъния продължават да изненадват. След като вчера бе гласуван вот на недоверие на правителството и мнозина от министрите бяха поставени в ситуация да гласуват на практика срещу себе си, днес правителството Гриндяну се връща към стария си състав, съобщава информационният сайт Зиаре, цитиран от БТА.

Микробус горя във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=353990

Микробус горя рано сутринта вчера на варненска улица, съобщиха от МВР за Moreto.net. Сигнал за инцидента е подаден в 6.55 часа. Бусът бил на ул. "Д-р Иван Селимински". На място веднага е изпратен един противопожарен автомобил, който потушил пламъците.

Лична осигурителна сметка за всеки настояват частните болници

http://www.cross.bg/obyasni-lekarstva-bolnitzite-1546789.html

/КРОСС/ Искаме лична осигурителна сметка на всеки един гражданин в солидарния модел на здравеопазване - включително за пенсионерите и за децата. Това заяви на пресконференция в БТА председателят на Националното сдружение на частните болници (НСЧБ) д-р Николай Болтаджиев. Той обясни, че са внесени три проекта за промени в законите, касаещи здравеопазването, предава news.bg. Под 2 млн. души се осигуряват реално. Когато се направи справка, може да се види, че държавата би трябвало да осигурява около 4,5 млн. души. Искаме и за тези граждани да има разбивка - държавата точно колко е внесла всеки месец - за едно дете, за пенсионер - за всеки индивидуално. "Бюджетът се правеше на исторически принцип и държавата донаждаше. Държавата не е изряден платец на контингента, който осигурява", заяви д-р Болтаджиев. Против сме държавата да осигурява, прокурори, следователи, военни, - хора на държавна позиция. Защо следователят и учителят не са на една плоскост, запита д-р Болтаджиев по повод, че държавата не осигурява учителите. Трябва да се промени Закона за публичните финанси, категоричен е д-р Болтаджиев. Да се изведе и Касата извън бюджетната сметка на нещата. Парите за здраве се разпределят като част от Консолидирания държавен бюджет, който е 40% от БВП. Парите за здраве са обществен фонд, който не трябва да се разпределя от политиците. Проблемите се задълбочават

Представители на Барселона инспектираха стадион "Берое"

https://offnews.bg//futbol/predstaviteli-na-barselona-inspektiraha-stadion-beroe-658815.html

Двама представители на Барселона посетиха Стара Загора. Целта на визитата им бе да инспектират отблизо стадион "Берое" и да проверят дали базата отговаря на изискванията за предстоящия футболен спектакъл на 20 септември в "града на липите".

Това се случи само няколко дни след пресконференцията, на която Христо Стоичков и кметът на Стара Загора - Живко Тодоров, обявиха звездния сблъсък между "Дрийм тийма" на каталунците срещу отбора на Камата и приятели.

Останали доволни от всичко, което са успели да инспектират и видят вчера - 21 юни, представителите на Барселона са потвърдили, че стадионът, хотелът и всичко необходимо за удобството на едни от най-големите легенди на каталунците, е на лице.

Те са категорични, че условията за провеждането на мач от подобна величина, са отлични. Събитието е част от проекта "Стара Загора - Европейски град на спорта 2017".

Това отправя сериозна заявка за едно феноменално футболно шоу - истински празник за всички фенове не само в "града на липите", но и в цяла България.

Събитието "Дрийм тиймът на Барселона срещу отбора на Стоичков" е на 20 септември 2017 г. на стадион "Берое", гр. Стара Загора. Начало 20:00 часа.

Билети за звездния футболен мач търсете в мрежата на Eventim, както и във фен магазина на стадион "Берое". Цена на билетите: от 30 лв. до 80 лв.

ГЕРБ отряза БСП за ”Бузлуджа”, Нинова плаши с протест

http://frognews.bg/news_136971/GERB-otriaza-BSP-za-Buzludja-Ninova-plashi-s-protest/

”Бойко Борисов да изпълни това, което ни е предложил за ”Бузлуджа”, иначе ще изкарам социалистите пред Министерски съвет”. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова след проведена среща с регионалният министър Николай Нанков във връзка с приключването на процедурата по предоставяне на Комплекс „Бузлуджа” на партията.

От 1 януари 2019 г. - плащания кеш до 1000 лв.

http://clubz.bg/55425-ot_1_qnuari_2019_g_plashtaniq_kesh_do_1000_lv

Драстично ограничение на плащанията кеш още от 1 август тази година прие на първо четене Народното събрание с промени в Закона за ограничаване на плащанията в брой, прокарани чрез поправки в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс. Предложенията са на Министерския съвет и минаха със 100 гласа "за" и 80 - "против". 

Ето какъв текст точно приеха депутатите:

 „Чл. 3. (1) Плащанията на територията на страната се извършват само чрез превод или внасяне по платежна сметка, когато са:

1. на стойност, равна на или надвишаваща:

а) 10 000 лв. - до 31 юли 2017 г.;

б) 5000 лв. - от 1 август 2017 г. до 31 декември 2017 г.;

в) 3000 лв. – от 1 януари 2018 г.;

г) 1000 лв. – от 1 януари 2019 г.;

В момента таванът за кешови разплащания е 10 000 лв. Още миналата година от ГЕРБ настояваха за падане на прага на 5000 лв., но депутати от десницата, начело с представителите Гражданския блок и представителите на ДСБ (сега в "Нова република"), успяха да спрат идеята. Това се случи пред ноември 2016 г. Малко повече от половин година по-късно управляващите от ГЕРБ се върнаха към старата си идея, при това в още по-драстичен вариант. Бившият депутат от десницата Мартин Димитров, който бе сред избраниците, спрели промените миналата година, заяви в прав текст, че новите текстове обслужват банките.

Мотивът на управляващите за поправката най-общо е "ограничаване на сивата икономика". От 1 януари 2019 г. обаче се оказва, че дори по-голяма сметка в заведение - над 1000 лв., ще трябва да бъде платена по банков път. В противен случай търговецът или лица, осъществили сделка, подлежат на глоба. А глобите според действащите текстове са съответно:

За физически лица, допуснали или направили разплащане над прага за кеш - глоба в размер 25 на сто от общия размер на направеното плащане.

За юридически лица - имуществена санкция в размер 50 на сто от общия размер на направеното плащане. 

При повторно нарушение размерът на глобата е 50 на сто от размера на направеното плащане, а на имуществената санкция - 100 на сто от размера на направеното плащане.

По време на дебатите днес в залата се чуха обвинения, че поправките обслужват банковия сектор. Причината - с падането на прага за кешови разплащания ще се увеличат в пъти случаите, в които банките ще получават такси за превод. Освен това никъде в законодателството няма задължение търговците да имат ПОС терминал за плащане с карта.

„Народното събрание е гумен печат, който само узаконява за решенията, внесени от Министерския съвет. Предлага се рестрикция, с която разплащанията в брой да бъдат ограничени за две години до 1000 лв. Това няма да ограничи сивата икономика“, коментира Георги Търновалийски от БСП.

От "Обединените патриоти", иначе коалиционен партньор на ГЕРБ, също заявиха, че няма да подкрепят текстовете при второто четене на промените в ДОПК. Все пак и в редиците на ГЕРБ имаше гласове на несъгласие, макар че председателката на бюджетната комисия Менда Стоянова (ГЕРБ) обяви новите текстове за спазване на международни норми. Въпреки че в мотивите към законопроекта няма конкретика какви, например, са праговете за плащания на ръка.

„Предлага се лишаване на индивидуална свобода с цел отстъпване на блага в обществото. Смятам, че този ефект няма да бъде постигнат. Когато смъкнеш прага на 1000 лева, това неминуемо обхваща почти всички лица, защото един съвременен телевизор надхвърля 1000 лв.“, посочи обаче депутатът Валентин Николов от ГЕРБ.

Това обаче все още не значи, че текстовете няма да бъдат подкрепени от избраниците от ГЕРБ на второ четене. 

Вносителите на промените от Министерството на финансите твърдят още, че ограничаването на кешовите плащания към сметки на Националната агенция по приходите и възможността това да става чрез ПОС терминал облекчава бизнеса. Причината е, че се предлага плащания към бюджетни сметки - тоест към държавата, да бъдат освободени от банкови такси и комисионни.

Умно куче купува само обяда си всеки ден (ВИДЕО)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6295899

Умно куче купува само обяда си всеки ден (ВИДЕО)Куче от Южна Бразилия купува обяда си само всеки ден през последните девет години, съобщава Би Ти Ви. 12-годишният Питуко не пропуска и ден без да си купи храна и макар и да не вижда с едното око, той е много дисциплиниран.  Всеки ден изминава половин километър до кварталния магазин. За заплащането на храната се грижи стопанинът му,

Татяна Василева: Българските акции остават най-евтини в Европа

http://www.investor.bg/novini-i-analizi/339/a/tatiana-vasileva-bylgarskite-akcii-ostavat-nai-evtini-v-evropa-241639/

Въпреки силния ръст на SOFIX не може да се говори за балон при българските акции, коментира финансовият анализатор на Елана Трейдинг

Тръмп смята да покрие със слънчеви панели бъдещата стена с Мексико

http://www.mediapool.bg/tramp-smyata-da-pokrie-sas-slanchevi-paneli-badeshtata-stena-s-meksiko-news265632.html

Американският президент Доналд Тръмп представи идеята си за инсталиране на слънчеви панели по стената, която планира да изгради на границата с Мексико, за да може с произвежданата електроенергия съоръжението да изплати инвестицията. Това стана по време на среща в сряда вечерта с негови привърженици в Сидър Рапид, щата Айова, предадоха световните агенции. Пред тях Тръмп заяви, че оградата ще бъде построена. "Ще ви дам идея, която все още никой не е чувал. Южната граница. Много слънце, много жега. Ние мислим за построяването на стената като слънчева стена. Тя ще произвежда енергия и ще се изплати", каза президентът пред събралите се хора. "А и по този начин Мексико ще плати много по-малко пари. И това е добре. Нали?", каза Тръмп, който твърди, че ще накара Мексико да плати за изграждането на съоръжението, чиято цел ще е да спре миграцията от страна на южната съседка на САЩ. Мексико обаче категорично не смята да плаща за оградата "Само помислете: колкото е по-висока (стената), толкова повече стойност генерира", заяви той сред смеховете на присъстващите. Освен това, според Тръмп, панелите щели да направят стената да изглежда красива, след което се похвали сам: "Страшно добро въображение, нали?" Администрацията обяви преди няколко месеца, че приема предложения за построяване на стената. Сред многото получени проекти, в началото на април бизнесмен от Лас Вегас на име Грег Глийсън внесе план, предвиждащ слънчеви панели. Всъщност идеята на Тръм за слънчевата стена е била обсъдена още в началото на юни с представители на републиканците, по информация на СиЕнЕн Под натиска на демократите засега Конгресът на САЩ отказва да се ангажира с финансирането на проекта за стената, като единствено отпусна средства за поддръжка на съществуващите инфраструктури по границата. Истинската битка за финансиране на съоръжението ще бъде във връзка със следващия бюджет - за финансовата 2018 година, започваща на 1 октомври.

В нарушение на правилника НСО не прибрало Лозан Панов с друг автомобил

https://www.24chasa.bg/novini/article/6295898

В нарушение на правилника НСО не прибрало Лозан Панов с друг автомобилПредседателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов се е прибрал до София със същия автомобил, за който в деня на инцидента е подаден сигнал, че е с развити и липсващи болтове, каза самият Панов пред Би Ти Ви. Според закона за Националната служба за охрана (НСО) придвижването със същия автомобил е нарушение.

Окончателно: Няма да има знаци, предупреждаващи за камери на пътя

https://www.actualno.com/society/okonchatelno-njama-da-ima-znaci-preduprejdavashti-za-kameri-na-pytja-news_618374.html

Знаците пред мобилни и стационарни камери по пътя ще бъдат премахнати. Това решиха депутатите, след като окончателно приеха промените в Закона за движения по пътищата. Със 136 гласа "за", 6 "против" и 16 "въздържал се" те определиха, че контролирането на спазването на правилата

ООН: Възрастните хора по света ще се удвоят през 2050 година

http://econ.bg/Новини/ООН-Възрастните-хора-по-света-ще-се-удвоят-през-2050-година_l.a_i.744463_at.1.html

Световното население ще достигне 9.8 милиарда през 2050 г., е изчислила ООН в доклад, разпространен в сряда. В момента населението на Земята е 7.6...

Руски дипломат оглави Службата на ООН за борба с тероризма

http://www.cross.bg/terorizma-voronkov-borba-1546788.html

/КРОСС/ Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш назначи руския дипломат Владимир Воронков за началник на новосъздадената Служба на ООН за борба с тероризма, предава bTV. Досега Воронков бе посланик на Русия в международните организации във Виена. Той има над 30 години опит в руската дипломация и е работил главно по въпроси, свързани с ООН. Миналата седмица Общото събрание на ООН одобри създаването на антитерористичната служба, която ще помага на държавите да приложат световната стратегия за борба с тероризма, приета през 2006 г. Тази стратегия се преразглежда на всеки две години. Целта ѝ е да бъдат взети мерки срещу разпространението на тероризма и да се спазват човешките права и върховенството на закона като основа на борбата с тероризма. Назначаването на Воронков слага край на спекулациите сред някои дипломати, че Москва е поискала посланика ѝ в САЩ Сергей Кисляк да заеме поста.  

Видеоконтролът на пътя няма да бъде обозначен

http://dnes.dir.bg/news/patja-videokontrol-kameri-oboznachavane-25951943

Парламентът реши местата за видеоконтрол на пътя да не бъдат обозначавани с пътни знаци. Така проверката ще се извършва от службите, осигурявайки видимост.

Диана Саватева приема в понеделник

//dariknews.bg/regioni/burgas/diana-savateva-priema-v-ponedelnik-2032206

Народният представител от ГЕРБ Диана Саватева обяви приемен ден на 26 юни (понеделник) от 10.00 часа в офиса на партията в Бургас, на улица „Конт Андрованти“ 5.
 
Записвания на място или предварително на телефон 056 81 90 40. Диана Саватева е заместник-председател на Комисията по култ

Кметът не откри основания за недоволство на гражданин от състоянието на ул. „Хр. Ясенов”

//dariknews.bg/regioni/pleven/kmetyt-ne-otkri-osnovaniia-za-nedovolstvo-na-grazhdanin-ot-systoianieto-na-ul.-hr.-iasenov-2032208

По сигнал на живущ на плевенската улица „Хр. Ясенов” за лошото състояние на улицата кметът Георг Спартански посети лично мястото. Там работеха служители на „Инжстрой”, които подготвяха изрязани участъци на платното за асфалтиране. Част от улицата, пряка на бул. „Русе” и ул. „Св. Кл. Охридски”, ще б

Павликени отбелязва 74 години от обявяването си за град на 29 юли

//dariknews.bg/regioni/veliko-tyrnovo/pavlikeni-otbeliazva-74-godini-ot-obiaviavaneto-si-za-grad-na-29-iuli-2032209

На 29 юни Павликени ще отбележи 74 години от обявяването си за град.  Във връзка с празника, общината е подготвила богата програма – авторитетни фестивали, юбилейни изложби, прояви и няколко концерта. Това съобщи кметът на община Павликени инж. Емануил Манолов. Той

Северна Корея нарече Тръмп психопат

//dariknews.bg/novini/sviat/severna-koreia-nareche-trymp-psihopat-2032210

Северна Корея определи президента на САЩ Доналд Тръмп като психопат, предаде Франс прес.

Агенцията отбелязва, че това е станало в момент на засилено напрежение между двете страни заради смъртта на американския студент Ото Уормбиър, върнат в родината

45% от албанците не проявяват интерес към вота за парламент в неделя

https://www.24chasa.bg/novini/article/6295850

45% от албанците не проявяват интерес към вота за парламент в неделяГражданският форум, който е съставен от група интелектуалци, призова албанските граждани масово да участват в парламентарните избори в неделя и да гласуват според убежденията си, съобщи МИА, цитира БТА. Призивът бе отправен след публикуваните резултати от анкети, според които цели 45 процента от гражданите с право на глас не проявяват интерес към

Макрон: Двойна измяна е да взимаш пари от ЕС, но да не уважаваш ценностите му

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/06/22/2994011_makron_dvoina_izmiana_e_da_vzimash_pari_ot_es_no_da_ne/?ref=rss


Френският президент Еманюел Макрон смята, че страните от Европейския съюз, които ползват финансите му, но обръщат гръб на принципите, трябва да усетят "пълните политически последици", предаде агенция "Ройтерс".

"Това е двойна измяна. Те решават да изоставят принципите на ЕС, обръщат гръб на Европа и се отнасят цинично към съюза, който им дава пари, без да уважават неговите ценности", посочи Макрон.

В интервю пред...

БСП предлага помощта за първокласници да се разшири и да се плаща до 4-ти клас

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/bsp-predlaga-pomoshtta-za-pyrvoklasnici-da-se-razshiri-i-da-se-plashta-do-4-ti-klas-241683/

За следващата учебна година ще са необходими още 30 млн. лева, за да бъдат обхванати децата от началната образователна степен в семействата с ниски доходи

Все повече българи живеят в бедност

http://www.moreto.net/novini.php?n=354000

Расте броят на българите, които живеят в бедност. В края на 2016 г. в лишения са били над 1,6 млн. души у нас, показват данните на националната статистика. Почти всеки четвърти българин през миналата година е живял с доходи под 308 лева на месец.

Гинекологът отговаря...

https://offnews.bg//mama-nindzha/ginekologat-otgovaria-658823.html

на вашите въпроси за рака на маточната шийка и неговата профилактика.   Информационната кампания за профилактика на рака на маточната шийка „10 минути само за теб” е инициатива на Националното сдружение за профилактика на рака на шийката на матката. Нейната цел е да осигури актуална информация за заболяванията, свързани с HPV вируса, да насочи общественото внимание към необходимостта от превенция и по-добра здравна култура. След публикацията ни на материала, предоставен от сдружението, много читатели зададоха важни въпроси, на които обещахме отговор от специалист. Д-р Николай Николов, акушер-гинеколог, отговори подробно на всички. Публикуваме отговорите му без редакция. На каква възраст се поставя…

ГИТ отчита висок брой на загиналите при трудови злополуки

https://www.actualno.com/society/git-otchita-visok-broj-na-zaginalite-pri-trudovi-zlopoluki-news_618371.html

От 2010 до 2014 г. трудовите злополуки в България бележат тенденция за намаляване - от 3 086 през 2010 г. до 2 807 през 2014 г. Броят на загиналите при тях обаче остава постоянно висок, дори нараства (от 109 през 2010 г. до 118 през 2014 г.). Коефициентът на тежест на трудовите злополуки се покачва н

Парти по време на Брекзит :)

http://www.eurochicago.com/2017/06/parti-po-vreme-na-brekzit/

...Белята е, че хазяйката Розмари не обича уиски. И, че не съм в Сан Франциско, сама и самодостатъчна в задимен детективски офис със спуснати щори, ами съм в салона на Къщата, в разгара на брутално лятно парти, каквото само налудни англичани от средната класа на югоизтока могат да погодят. В превод това означава: съседи от близо и далеч се наговарят да връхлетят нечий дом в седем вечерта, твърдейки, че стопаните вчера са ги поканили на освежителни напитки. Стопаните не са правили нищо подобно, разбира се, но са прекалено учтиви, за да пратят наглеците по дяволите. Оттук насетне нещата ескалират непредвидимо.

Рапър продаде за $10 млн. имот с басейн за акули

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/6295894

Рапър продаде за $10 млн.
имот с басейн за акулиАмериканският рапър Лил Уейн (34) продаде за 10 милиона къща, в която има басейн за акули и скейт парк на покрива, съобщава "Лос Анджелис таймс". Имотът с площ 1403 кв. м се намира на остров Ла Горс в Маями бийч и се сдоби със скандална слава преди две години. Тогава неизвестен "доброжелател" се обади в полицията и заяви,

Диана Саватева с приемен ден в Бургас на 26 юни

https://www.24chasa.bg/region/article/6295885

Диана Саватева с приемен ден в Бургас на 26 юниНародният представител от ГЕРБ-Бургас Диана Саватева ще има приемен ден на 26 юни (понеделник) от 10,00 ч. в Бургас. Адресът на офиса на партията е ул."Конт Андрованти" 5. Записвания се правят на място или на телефон: 056 81 90 40. Това съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ. Диана Саватева е зам.-председател на Комисията по културата и медиите и член на

Мним полицай, мамил по телефона, влиза в затвора за 2 години

https://www.24chasa.bg/novini/article/6295771

Мним полицай, мамил по телефона, влиза в затвора за 2 годиниТелефонен измамник, представящ се за полицай, получи ефективна присъда лишаване от свобода за две години, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата на Република България. На 2 април 2017 г. свидетелката Д. К. се намирала в дома си в София, когато на домашния й телефон се обадил мъж, представящ се за служител от Криминална полиция.

Методи Лалов обжалва вота на съдиите за ВСС

http://www.mediapool.bg/metodi-lalov-obzhalva-vota-na-sadiite-za-vss-news265631.html

Бившият председател на Софийския районен съд (СРС) Методи Лалов обжалва резултатите от изборите на съдиите за членове на Висшия съдебен съвет (ВСС), проведени през уикенда. Основната цел на магистрата е по този начин да предизвика проверка на електронната система за гласуване, използвана при вота. Лалов участва в надпреварата, но остана много назад в подреждането, след като получи 285 гласа на първия тур и 193 на втория. Колегите му избраха за членове на съвета върховните съдии Цветинка Пашкунова, Красимир Шекерджиев, Атанаска Дишева, Олга Керелска и Севдалин Мавров, както и председателя на Окръжния съд в Бургас Биряна Димитрова. В жалбата си Лалов напомня, че преди изборите някои членове на ВСС, неправителствени организации и нагистрати са изразили съмнения за сигурността на онлайн системата за гласуване, която бе използвана от 1473-ма съдии на първия тур и от 1455-има на балотажа. Тъй като съдебният съвет отказа да предостави доказателства за сигурността й, бившият шеф на СРС заключва, че било възможно служителите, които я администрират "да са инсталирали на сървърите манипулирана версия на системата, която да изопачава вота на избирателите и която версия след това дори да заличава следите". За да бъдат проверени тези съмнения, съдята настоява да бъде назначена петорна експертиза на системата, като нейни автори да бъдат специалисти по криптография, информационна сигурност и електронно гласуване. Той посочва и примерни компании, които биха могли да излъчат такива експерти – "Информационно обслужване" АД, "Борика – Банксервиз" АД, "Инфонотари" ЕАД, VMware, Kratos, Cybernetica, Scуtl, ISECA и др.  "Всички експерти не трябва да работят в една компания или организация и минимум двама от тях следва да са от чуждестранна компания или организация, тъй като само така ще се постигне пълна независимост, съпоставка на мнения и плурализъм на професионалните тези, а следователно и най-добър експертен резултат и доверие в експертизата, резултатите от която имат съществено значение за решаване на делото", аргументира искането си Лалов. В жалбата си той посочва и пет конкретни задачи, които съдът да постави на вещите лица: Каква е защитата на отделните модули voters system и electors system – как са написани – алгоритъм и криптиране? Какви сертификати са използвани, защото има постоянно изтичащи сертификати, които, веднага след като изтече срокът им, биват компрометирани? Какви са гаранциите за елиминиране на опасността от вътрешна и/или външна атака/манипулация на системата? Може ли да се установи по положителен начин, че такава атака/манипулация не е имало при изборите на 17 и 18.06.2017 г.?  Практиката при конструирането на подобен тип системи е данните за удостоверяване на потребителите (т. нар. log in credentials) да не се получават по един и същ канал. В тази връзка как е елиминиран рискът от злоупотреба с тези данни? Как се подава информацията за валидните и невалидни талони? Как е осигурена системата срещу изтичане на информация при електронния обмен на данни? Бившият шеф на СРС мотивира жалбата си и с аргумента, че ВСС е нарушил спрямо него забраната за водене на негативна кампания. Лалов визира дебат по време на заседание на Пленума на съвета, при който членовете му обсъждаха качествата на магистрата като ръководител. Поводът бе одитен доклад на Софийския районен съд. "Безкритичното приемане на резултатите от избора за членове на ВСС, при публично изказани преди това съмнения в надеждността на електронната система (отделен е въпросът за наличие на дискриминационно и репресивно отношение към мен), е в разрез с разбирането за върховенство на закона и правова държава. Това означава, че сме готови да се ползваме от резултат, постигнат чрез съмнителна електронна система, само защото резултатът се харесва на един или друг съдия, на една или друга група съдии. Такъв модел на мислене е несъвместим със съдийската професия", допълва Лалов. Жалбите срещу съдийския избор на членове на ВСС се гледат от смесени състави на ВКС и ВАС в 7-дневен срок от подаването им, припомня специализираният сайт "Правен свят".

Какъв ще бъде сексът в Космоса?

https://www.actualno.com/cosmos/kakyv-shte-byde-seksyt-v-kosmosa-news_618349.html

Сексът в Космоса съвсем няма да е толкова приятен, колкото се предполага, твърдят американски учени. Според тях любовта в безтегловност ще донесе повече дискомфорт, отколкото удоволствие. Една от неестетичните особености на секса в Космоса ще бъдат „облаците от пот“

Целта на “нискобюджетния” терор в Брюксел е да окове в страх хората

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6294921

Целта на “нискобюджетния” терор  в Брюксел  е да окове в страх хоратаОпределят последния атентат в Брюксел като “нискобюджетен”, но едно е да наречеш така филм, друго - терор. Такива актове подлежат на масовизация и плашат. Точно тази е новата тактика и на “Ислямска държава” и на стратезите, които по-рано създаваха мрежата “Ал Кайда”. Те превърнаха този феномен в едно протодържавно формирование със собствен бюджет

Украинка се удави в Крайморие, дошла на почивка със сина си

https://www.24chasa.bg/novini/article/6295887

Украинка се удави в Крайморие, дошла на почивка със сина сиУкраинска туристка е открита мъртва на плажа в Крайморие тази сутрин около 9,45 ч., съобщиха от Областната полицейска дирекция в Бургас. На удавничката попаднали други туристи, които пристигнали на плажа сутринта. Те веднага алармирали на тел.112. На място пристигнали два полицейски патрула, които отцепили мястото.

Георги Гьоков: Ще продължим борбата за по-добър живот на възрастните хора

http://www.cross.bg/hora-zhivot-preizchislyavane-1546787.html

/КРОСС/ Народни представители от „БСП за България" подкрепиха протеста на пенсионерите, които искат преизчисляване на пенсиите. „Възрастните хора имат право на достоен живот. Те са прави в исканията си", коментира Георги Гьоков и подчерта, че БСП винаги е подкрепяла увеличаването на доходите на хората в пенсионна възраст. „Затова внесохме предложение за преизчисляване на всички пенсии, но беше отхвърлено от мнозинството. Ние сме последователни и ще продължим да се борим за по-добрия живот на възрастните хора. „Хората бяха излъгани от сегашната коалиция, която обеща 300 лв. минимална пенсия, преизчисляване на всички пенсии и адекватни доходи на пенсионерите", коментира народният представител. Той подчерта, че между първо и второ четене „БСП за България" ще внесе тези техни предложения.

Нинова: Социалистите пред МС, ако не ни дадат ”Бузлуджа”

http://dnes.dir.bg/news/bsp-buzluja-kornelia-ninova-25951555

Лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви, че социалистите са готови да излязат пред Министерски съвет, ако не станат стопани на Комплекс „Бузлуджа“.

Депутатите приеха окончателно да не се слагат знаци на местата, където контролира КАТ

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/06/22/2994013_deputatite_prieha_okonchatelno_da_ne_se_slagat_znaci/?ref=rss


Депутатите отмениха задължителното поставяне на знаци на местата, където пътна полиция извършва контрол на скоростта, това приеха депутатите при второто четене на промени в Закона за движение по пътищат. Със 136 гласа "за", 6 "против" и 16 "въздържал се" те определиха, че контролирането на спазването на правилата за движение трябва да става по безопасен начин, като се осигурява необходимата видимост.

С приетите промени, определените от...

Хората в Лозен: Не сме искали Карат-С, а качествени автобуси

https://offnews.bg//obshtestvo/horata-v-lozen-ne-sme-iskali-karat-s-a-kachestveni-avtobusi-658816.html

Жителите на близкото до София село Лозен обвиниха в разпространение на некоректни и невярни изказвания общинския съветник от ГЕРБ Ваня Тагарева.

Сдружение “Бъдеще за Лозен” реагират на неточности в изказвания на Тагарева пред в-к Дневник и на провелата се вчера (21.06.2017 г.) транспортна комисия. На заседанието на комисията тя защити внесеното от нея и от инж. Симеон Славчев предложение за удължаване на договор с фирмата "Карат-С" за концесия на линии на градския транспорт, сред които са и тези, обслужващи район Панчарево.

Пред транспортната комисия г-жа Тагарева заяви, че цели защитата на обществения интерес, както и че е провела редица срещи с граждани от район Панчарево, които са изразили желание качеството на транспортната услуга да не се влошава и следователно – желаят удължаване на договора с Карат-С.

“Последните няколко дни пред различни медии г-жа Тагарева твърди, че на общоселското събрание, организирано от ГС "Бъдеще за Лозен", е поела ангажимент пред местните жители за удължаване на договора на "Карат C". Но това твърдение не отговаря на истината, заявяват от сдружението.

Хората от Лозен изрично уточняват, че на общоселското събрание, което Сдружението организира и проведе на 11.06.2017 г. не е дискутиран превозвачът, който ще обслужва съществуващите линии”

Събранието е взело решение да настоява пред Столичната община да се отпуснат допълнителни съчленени автобуси в пиковите часове по линия №5, нейното разписание да се синхронизира с това на метрото и да се създаде нова линия, даваща допълнителна адекватна връзка с града.

“Г-жа Тагарева не взе отношение по тези точки и не пое никакви ангажименти да представи проблемите ни пред Столичния общински съвет, но изказванията й пред медиите и в комисията ясно показват, че не е разбрала какво точно искат жителите на район Панчарево”, смятат от Сдружението.

Жителите на Лозен посочват, че това което искат е бърз и редовен градски транспорт, който да се  извършва с качествени автобуси.

"Механичното удължаване на концесията с още две години не решава тези проблеми", заявяват от "Бъдеще за Лозен".

60-годишна украинка се удави на бургаски плаж

http://dnes.dir.bg/news/plaj-udavnik-ukrainka-25951834

60-годишна жена от Украйна се е удавила в морето на плажа в бургаския квартал „Крайморие“, съобщиха от Областната дирекция на МВР.

Доналд Туск: Брекзит все още може да се избегне

https://www.24chasa.bg/novini/article/6295880

Доналд Туск: Брекзит все още може да се избегне

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск заяви, че все още таи надежда, че Брекзит може да бъде избегнат, въпреки че преговорите за излизането на Великобритания от ЕС да започнаха официално тази седмица, предаде ABC News, цитиран от Фокус. Туск направи този коментар само няколко часа преди срещата си с британския министър-председател Тереза

Новият снукър сезон започва от Латвия

http://www.cross.bg/mark-yilsun-kvalifikatziite-1546786.html

/КРОСС/ Новият сезон в професионалния снукър започва в Латвия. От петък до неделя по Евроспорт 1 и Евроспорт 2 ще бъде излъчено четвъртото издание на „Рига мастърс", турнир с премия от 50 000 паунда за шампиона. През 2016 г., когато бе първото ранкинг издание на надпреварата, Нийл Робъртсън грабна трофея с победа срещу Майкъл Холт. Австралиецът се завръща, за да брани трофея, като квалификационният му мач с Даниел Уорд бе преместен в Рига. Успех за Робо ще го прати срещу новобранеца Лукас Клекерс (Гер). Ден преди началото на турнира от участие се отказа световния шампион Марк Селби. Това остави в надпреварата само петима играчи от Топ 16 на световната ранглиста: Робъртсън, Стюърт Бингъм, Бари Хоукинс, Кайрън Уилсън и Марк Уилямс. В квалификациите отпаднаха Шон Мърфи, Марк Алън и Мартин Гулд, китайците Дин и Лян и Марко Фу (Хкг) не получиха визи, а Тръмп, Хигинс, Картър и О`Съливан изобщо не се записаха за участие. И ако публиката в Рига ще бъде лишена от участието на повечето от лидерите в ранглистата, с огромен интерес се очаква появата на легендите Кен Дохърти и Джими Уайт. Двамата получиха „уайлд кард", преодоляха квалификациите и ще срещнат съответно Гари Уилсън и Идън Шарав в първия кръг на телевизионната фаза.

Двама мотористи загинаха край Петрич

https://www.actualno.com/crime/dvama-motoristi-zaginaha-kraj-petrich-news_618369.html

Двама мотористи загинаха след челен удар с джип по пътя за македонската граница между Петрич и село Златарево, предаде  bTV. Катастрофата е станала около 10 ч. тази сутрин. По първоначална информация лек автомобил „Нисан“, движещ се от Петрич към Златарево, е предприе

На гребена на вълната с REFAN

http://frognews.bg/news_136964/Na-grebena-na-valnata-s-REFAN/

Ако ще пропуснете морето тази година, SEA WAVES на REFAN ви подарява усещане за морски бриз и вълни. Ако вече сте на плажа, SEA WAVES на REFAN се грижи кожата ви, като я хидратира и омекотява.

Когато фиджет спинърът не стига...(ВИДЕО)

http://clubz.bg/55424-kogato_fidjet_spinyryt_ne_stigavideo

Фиджет спинърът е големият хит в момента. На група руснаци обаче да въртят малкото устройство в ръка не им било достатъчно. И решават да направят модел на спинъра с автомобили. Автомобилният спинър е направен от три стари коли. Дизайнът е постигнат като се съединяват предните част на три "Лада" 2109.Въпреки че им липсват задниците, те се въртят с шофьор зад кормилото. Е, ако много се напрегнете, може да решите, че прилича на спинър.

Еспериментът е на блогърския канал в Youtube Garage 54, добре известен в Новосибирск със своите видео експеримент с коли. 

 

 

Промените в данъчно-осигурителния кодекс минаха на първо четене

http://econ.bg/Новини/Промените-в-данъчно-осигурителния-кодекс-минаха-на-първо-четене_l.a_i.744462_at.1.html

Парламентът прие на първо четене Законопроект за изменение и допълнение на Данъчно-осигурителния процесуален кодекс (ДОПК), внесен от Министерския...

Учени проектират робот-змия за космически нужди

http://www.cross.bg/ycheni-tyneli-kosmicheska-1546785.html

/КРОСС/ Учени от норвежката фондация за научни и индустриални изследвания SINTEF проектират робот-змия, който ще може да се използва за мисии по поддръжката на космическа станция и да изследва тунели на лавата на Луната, съобщава БНР. Изследването е финансирано от Европейската космическа агенция, която възнамерява да построи международно селище на Луната. Учени от агенцията са на мнение, че подпочвените тунели, по които някога е текла лава, могат да осигурят нужната за построяването на селището структура.  

Новата програма "Data Science" на WU Executive Academy стартира тази есен

http://www.dnevnik.bg/pr_sfera/2017/06/22/2994007_novata_programa_data_science_na_wu_executive_academy/?ref=rss


Предвид все по-голямото количество данни, има нужда от експерти, способни да филтрират и интерпретират информация с цел да помогнат на бизнеса да се възползва стратегически от нея. Ето защо не е изненада, че зараждащата се професия "учен по данните" (data scientist) отдавна се смята за една от най-вълнуващите професии на бъдещето. В отговор на това търсене, WU Executive Academy разработи нова програма, която предоставя на участниците теоретично и практическо ноу-хау за управление и...

Иззеха безакцизни цигари при проверка в Пловдив

https://www.24chasa.bg/novini/article/6295840

Иззеха безакцизни цигари при проверка в Пловдив4 660 къса безакцизни цигари са иззети при проверка на помещение на ул. “Възход”. Това съобщиха от ОДМВР - Пловдив. Бързо производство е образувано срещу 54-годишен пловдивчанин за незаконно съхранение на контрабандните цигари. Мъжът е задържан за срок до 24 часа в Шесто РУ, след като вчера, в ползвано от него помещение на ул.

Избраха студентски проект за реставрация на варненска къща от началото на 20 век

http://www.moreto.net/novini.php?n=353997

Международният архитектурен конкурс „Реставрация и устойчиво строителство“ приключи с избран проект, който ще вдъхне нов живот на къщата на бул. „Приморски“ 117. Надпреварата, инициирана от Варненския свободен университет, спечели отборът от магистърска програма на учебното заведение, включващ арх.

Сметната палата установи липса на кадри и ниско заплащане в инспекцията по труда

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/06/22/2994003_smetnata_palata_ustanovi_lipsa_na_kadri_i_nisko/?ref=rss


Одит на Сметната палата за контрола върху осигуряването на здравословни и безопасни условия на труд установи липса на кадри и ниско заплащане в Изпълнителна агенция "Главна инспекция по труда". Изследването е за периода от началото на 2013 г. до края на 2015 г.

Резултатите от одита показват, че броят на загиналите при трудови злополуки продължава да е голям. Има и риск за контрола за безопасност заради текучество на инспектори в инспекцията по труда.

Путин представил пред Стоун стара американска атака за руска в Сирия (видео)

https://offnews.bg//sviat/putin-predstavil-pred-stoun-stara-amerikanska-ataka-za-ruska-v-siria-658811.html

Видеото от атака на руски военни в Сирия, което руският президент Владимир Путин показва на американския режисьор Оливър Стоун в излъчената миналата седмица документална поредица, всъщност е видео от американска атака в Афганистан от 2013 г., твърди руската неправителствена организация Conflict Intelligence Team (CIT). 

Организацията е категорична, че видеото реално показва как американски хеликоптер „Апачи” обстрелва бунтовници в Афганистан.

CIT допълва, че единствената разлика между двете е, че показаното от Путин видео е озвучено на руски. 

В кадрите от документалния филм за Путин руският президент показва видеото от мобилен телефон и казва: "Това е работа на нашата авиация. Тези бойци бягат с оръжия. Те имат не само автомати, но и много по-сериозни оръжия, с които унищожават военни автомобили". След това Путин допълва: "Пилотът казва, че ще направи още един опит да удари мишената". 

Руската неправителствена организация е публикувала свое видео. В него тя поставя кадрите, които се виждат в документалния филм, с тези от атаката в Афганистан, качени в YouTube през февруари 2013 г. 

Говорителят на руския президент Дмитрий Песков катеогрично отрече информацията. 

Той обяви пред журналисти, че показаното видео е на Министерството на отбраната на Русия. 

По думите му съобщенията за това, че видеото не показва действията на руската авиация са "неверни и неуместни". 

"Това са материали на Министерството на отбраната и са част от доклада им до президента. Министърът на отбраната го презентира пред президента и част беше демонстрирана пред Оливър Стоун. 

На въпрос на кого е мобилния телефон, от който Путин показва видеото на Стоун, Песков отговори, че е на един от сътрудниците му. 

От своя страна, Оливър Стоун също коментира въпроса, като посочи, че не вярва да му е показано старо видео. 

"Защо той би фалшифицирал? Русия има голям принос в борбата с "Ислямска държава" в Сирия", заяви той на пресконференция. 

"Повече от две години, 20 часа записи на интервюта - това не е малко. И мисля, че камерата не може да лъже. Камерата показва езика на тялото, изражението на очите", допълни той. 

Съобщение за медиите - старт на конкурса „Най-добра българска фирма“

https://pressbulgaria.com/m/T3NW4EDS.html

Уважаеми колеги, Приложено, изпращаме информация за старта на един от най-авторитетните конкурси в сферата на бизнеса – „Най-добра българска фирма“, инициатива на Fibank. Състезанието се провежда за шеста поредна година, като в последното издание участваха 270 фирми от над 80 бранша. Надяваме се информацията за този значим за българския бизнес конкурс да намери място във вашата медия.

Вижте най-старата и най-красива къща в Пловдив как блести в злато и стенописи (снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6295906

Вижте най-старата и най-красива къща в Пловдив как блести в злато и стенописи (снимки)- Реставрацията на "Клианти" глътна 1,6 млн. лева и 10 години работа - Посланиците у нас първи я разгледаха и останаха зашеметени 200-годишни стенописи с пейзажи от Виена и Константинопол заблестяха в къща "Клианти" в Стария Пловдив след 10-годишна реставрация. Сградата, която представляваше пълна руина, е напълно възстановена в автентичния й вид.

Парламентът реши да няма знаци, предупреждаващи за камери на пътя

https://www.24chasa.bg/novini/article/6295864

Парламентът реши да няма знаци, предупреждаващи за камери на пътяСлужбите, определени от министъра на вътрешните работи ще контролират спазването на правилата за движение от участниците в движението и техническата изправност на движещите се по пътя пътни превозни средства, като за целта са длъжни да извършват проверката по безопасен начин, осигурявайки необходимата видимост.

Британският принц Филип е изписан от болница

https://www.24chasa.bg/novini/article/6295829

Британският принц Филип е изписан от болницаПринц Филип, 96-годишният съпруг на британската кралица Елизабет Втора, е изписан от болница, предадоха световните информационни агенции, позовавайки се на говорител на Бъкингамския дворец. "Херцогът на Единбург напусна болницата тази сутрин", казва дворцовият говорител, предава БТА. Принц Филип беше приет в болница във вторник като превантивна

Столични полицаи иззеха над 78 000 къса цигари без бандерол

http://press.mvr.bg/NEWS/news170622_08.htm

Операцията е проведена под наблюдението на Софийската районна прокуратура

Съобщение за медиите - старт на конкурса „Най-добра българска фирма“

https://pressbulgaria.com/m/ES6HZYV9.html

Уважаеми колеги, Приложено, изпращаме информация за старта на един от най-авторитетните конкурси в сферата на бизнеса – „Най-добра българска фирма“, инициатива на Fibank. Състезанието се провежда за шеста поредна година, като в последното издание участваха 270 фирми от над 80 бранша. Надяваме се информацията за този значим за българския бизнес конкурс да намери място във вашата медия.

Брекзит е в центъра на срещата на върха на ЕС

http://www.mediapool.bg/brekzit-e-v-tsentara-na-sreshtata-na-varha-na-es-news265630.html

Брекзит, миграцията и отбраната ще се отново в центъра на срещата на върха на лидерите на ЕС в Брюксел, която започва в четвъртък вечерта и ще продължи и в петък.    Очаква се главният преговарящ на Европейската комисия за Брекзит Мишел Барние да запознае лидерите на страните членки с първите резултати от разговорите с британския си колега Дейвид Дейвис, които започнаха по-рано тази седмица.    Премиерът на Великобритания Тереза Мей няма да участва в част от разговорите, които засягат преговорния процес за излизането на Лондон.    Един от основните въпроси, който трябва да се обсъди на тази среща, е и преместването на две от европейските агенции, които в момента се намират в Обединеното кралство - Агенцията по лекарствата и Европейския банков орган.   Други теми ще бъдат "Парижкото споразумение за изменението на климата" и "Дигитална Европа".   В петък премиерите на Естония, България и Австрия ще представят официално в Брюксел 18-месечната програма на Съвета на ЕС (1 юли 2017 г. - 31 декември 2018 г.).   Вечерта в петък премиерът Бойко Борисов ще бъде в Берлин, където ще се срещне с представители на Фондацията на семейните предприятия, за да представи България като инвестиционна дестинация.   В рамките на посещението си в германската столица той ще разговаря и с федералния министър на финансите Волфганг Шойбле.

Излъга ли Путин Оливър Стоун или сам бе заблуден

https://www.vesti.bg/lyubopitno/izlyga-li-putin-olivyr-stoun-ili-sam-be-zabluden-6070644

Дали опитният агент на КГБ е манипулирал Стоун можем да съдим от коментарите на режисьора, но руските медии откриха фалшиво видео

Без вода в жегите на пл. Гривица

//dariknews.bg/regioni/shumen/bez-voda-v-zhegite-na-pl.-grivica-2032200

Без работеща чешма и течаща вода посреща лятото площад „Гривица“. Той е в центъра на малък квартал и събира десетки съседи и деца, тъй като има площадка за игра.
Tонка Златева често се отбива в близкото читалище „Стилиян Чилингиров“. Обича да сяда на пейка

Трима участници в телефонни измами са задържани при спецакция

//dariknews.bg/regioni/ruse/trima-uchastnici-v-telefonni-izmami-sa-zadyrzhani-pri-specakciia-2032204

В операцията са участвали служители на областните дирекции в Русе и Велико Търново, както и жандармеристи

Изписаха принц Филип от болницата

//dariknews.bg/novini/sviat/izpisaha-princ-filip-ot-bolnicata-2032203

Принц Филип, 96-годишният съпруг на британската кралица Елизабет Втора, е изписан от болница, предадоха световните информационни агенции, позовавайки се на говорител на Бъкингамския дворец.

"Херцогът на Единбург напусна болницата тази сутрин", казва дворцовият говорител.

Третират срещу комари, кърлежи и цикада

//dariknews.bg/regioni/pleven/tretirat-sreshtu-komari-kyrlezhi-i-cikada-2032205

Община Плевен съобщава, че от 25.06.2017 г., неделя, започва първата за тази година наземна обработка с топъл аерозол срещу комари. Обработката ще е във вечерните часове и ще обхване всички жилищни квартали и централната част на града по предварително съставен график. Паралелно с това ще се извършв

"Императора" може да превземе Измир

https://offnews.bg//futbol/imperatora-mozhe-da-prevzeme-izmir-658812.html

Футболистът Валери Божинов - Императора е трансферна цел на новака в турската лига Гьозтепе (Измир), който през следващия сезон ще играе в първия ешалон на първенството, след като спечели плейоф за влизане в елита срещу Ескишехирспор.

Според медиите край Босфора българският нападател, който напусна китайския Мейджоу Хака, е основна трансферна цел на Гьозтепе.

Ръководството на клуба иска да привлече поне една "голяма звезда", а Божинов е играл в Ювентус и Манчестър Сити, което изглежда достатъчно за турците.

Припомняме, че в края на миналия месец бившият национал изненадващо се отказа от милионния си договор с Мейджоу Хака в Китай малко след като тима назначи за треньор българина Александър Станков. 

Медиите в Турция спекулират, че Валери не е единственият вариант за атаката на Гьозтепе. Друга цел на ръководството е Питър Крауч от Стоук Сити.

Таранът е бил забелязан вчера на летището в Измир. Бившият английски национал заяви, че просто е на почивка на града, разположен по крайбрежието на Егейско море.

Павлова търси спонсори - сега с писмо, а по-късно и с прозрачна процедура

https://offnews.bg//politika/pavlova-tarsi-sponsori-sega-s-pismo-a-po-kasno-i-s-prozrachna-protc-658807.html

Министерството, което отговаря за организацията на българското председателство на Съвета на ЕС, търси спонсори по подготовката на събитията по членството. Както вече OFFNews писа, това е станало с писмо на министър Лиляна Павлова до определени браншови организации на 9 юни. 

От него става ясно, че са поканени четири от национално представените работодателски организации плюс Сдружението на фамилния бизнес в България, което няма национално представителство. В таблица е предоставен подробен списък с близо 60 продукта, от които има нужда председателството. Сред тях, освен рекламни и брандирани материали, химикалки тефтерчета и напитки, свързани с председателството, фигурират и тоалетна хартия, течен сапун, салфетки и хартия за ръце.

В отговор до редакцията на OFFNews от министерството дадоха някои разяснения относно търсенето на спонсори, като се позовават на практиката при организацията на други председателства. От писмото става ясно, че за да бъде публична и прозрачна процедурата, предстои да бъде изготвено рамково споразумение, което ще се гласува в Министерския съвет. В същото време публично на сайта на председателството, който все още не е активен, се очаква да бъде публикуван анонсът, с който вече определена част от бизнеса е поканена за партньорство.

Докато бъдат изчистени дейностите по прозрачност на процедурата, в списъка фигурират и продукти - лаптопи и калъфи за тях, офис пакети и операционни системи, от които министерството има необходимост още този месец. Остава неясно как постфактум ще бъде осигурена прозрачност на дарение, което вероятно вече е изпълнено.

От друга страна без отговор остава въпросът на какъв принцип са подбрани организациите, към които е изпратено писмото. Очевидно е, че някои от тях са национално представени, но в същото време поканата не е пратена до всички от тях. От министерството уклончиво отговарят, че остават отворени за разговори с всички представители на бизнеса и посочват примери от други председателства - Малта - 2017 г., Словакия - 2016 г., Кипър - 2012 г., както и на естонското председателство, което започва на 1 юли тази година.

От поканата на естонското председателство, което започва на 1 юли 2017 година, става ясно, че поканата към бизнеса се провежда в рамките на определена тема - образът на Естония като държава на умните електронни технологии. 

В отговора на българското министерството по европредседателството се подчертава, че държавата няма да има никакъв финансов ангажимент към бизнеса за осигурените продукти и услуги. В резултат на партньорството на компаниите се предоставя възможността да промотират продуктите и дейността си. 

Очевидно е обаче, че част от търсените продукти по никакъв начин не биха кореспондирали с рекламирането на българския бизнес. Така например вече споменатите офис пакети и лаптопи, таблети, принтери и хартия за тях, мобилни и телекомуникационни услуги, хладилни камери, кетъринг и др. 

Любопитен детайл е и фактът, че за част от търсените продукти и услуги има осигурено финансиране от държавата. Така например за рекламни и промоционални материали от бюджета са заделени близо 1.5 млн. лв, а за кетъринг са предвидени 1.7 млн. лв. 

_______________

Пълен текст на писмото: 

Министерство за Българското председателство на
Съвета на Европейския съюз 2018

ДИРЕКЦИЯ „Комуникация и пресцентър”

В отговор на вашето запитване: „Проведени ли са вече срещи с представители на тези работодателски и бизнес организации? Какви са вариантите, които министерството е готово да предложи във връзка с партньорство от страна на бизнеса? Защо се прибягва до търсене на помощ от страна на бизнеса и работодателските организации? Какъв е принципът, на който са избрани организациите, към които е изпратено писмото?“, Ви предоставяме следната информация:

Спонсорството или поканата за партньорство към бизнес организациите е практика, въведена още с първите председателства. Всяка страна-членка сама избира подхода и правилата, с които ги регламентира. И към момента на интернет-страниците на страните, председателствали Съвета на ЕС, могат да бъдат намерени фирмените знаци на спонсорите и поканите за подкрепа.

Министерството за Българското председателство на Съвета на Европейския съюз 2018 с писмо се обърна до организации, представляващи и защитаващи интересите на работодателски организации в определен бранш, отрасъл на български и чуждестранни производители и търговци, с оглед осигуряване на възможност при желание от тяхна страна да се включат в подготовката и провеждането на Българското председателство. Проведени са и работни срещи след проявен интерес от някои от тях. С всяка от организациите, която има желание и възможност да се включи като партньор в подготовката и провеждането на Председателството, ще бъде проведена такава.

Спонсорството е насочено към възможността за предоставяне на доброволен принос към дейностите по организиране и провеждане на Председателството чрез безвъзмездно предоставяне на стоки и/или услуги при подготовката и провеждането на Председателството. Държавата няма да има никакъв финансов ангажимент спрямо заявилите желание за партньорство. Това партньорство е и възможност през 6-месечния период на Българското председателство, когато се очаква над 20 000 души да посетят страната ни, да бъдат представени българските предприятия и българското производство.

С оглед осигуряване на публичност и прозрачност се предвижда да бъде изготвен проект на рамково споразумение, който ще бъде публикуван и съгласуван по силата на действащата нормативна уредба и след това внесен за одобрение от Министерски съвет.

Спонсорите на Българското председателството - национални или чужди също ще бъдат публикувани на официалния сайт на Българското председателство на Съвета на ЕС, когато той стане активен. Там ще бъде публикуван и анонса за партньорство, който вече се отправя към работодателските и бизнес организациите. Логото на компаниите, които ще подпомогнат Председателството, ще останат на сайта през целия 6-месечен период.

Болници предлагат всеки да има лична осигурителна сметка

http://dnes.dir.bg/news/zdraveopazvane-bolnitzi-vnoski-osiguritelna-smetka-nikoli-boltagiev-25951776

Всеки да има лична осигурителна сметка, а държавата да осигурява само деца и пенсионери, предлагат от частните болници

Русия ще търпи санкции въпреки опитите за борба с допинга, заяви Томас Бах

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/06/22/2993998_rusiia_shte_turpi_sankcii_vupreki_opitite_za_borba_s/?ref=rss


Русия определи използването на допинг за престъпление и инвестира все повече пари в борбата срещу забранените стимуланти в спорта. Президентът Владимир Путин заяви, че тези промени са мотивирани от евентуални санкции срещу руския спорт.

Независимо колко сериозни са тези превантивни мерки, Русия няма да избегне напълно санкциите за системните положителни проби, заяви президентът на Международния олимпийски комитет (МОК) Томас Бах през тази седмица.

Близо 7 г. затвор за счетоводителка, взела 390 102 лв.

http://dnes.dir.bg/news/zatvor-schetovoditelka-varnenski-apelativen-sad-25951736

Варненският апелативен съд отмени условната присъда на бившата счетоводителка в дирекция „Социално подпомагане“ във Вълчи дол и я осъди на близо 7 г. затвор.

Пиронкова зарадва феновете си с красиви снимки от Англия

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6295838

Пиронкова зарадва феновете си с красиви снимки от АнглияЦветана Пиронкова отново зарадва последователите си в инстаграм с красиви снимки. Този път тенисистката публикува фотографии от Бийчи Хед, Англия. На снимките Пиронкова е с ефирна бяла рокля, а като описание под публикацията тя е написала : "Нещо красиво на хоризонта". Красивата пловдивчанка е пуснала и една снимка с красивата гледка оттам и е

Иска ли Хари да стане крал, или как един принц се бори с емоционалните травми

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/06/22/2993978_iska_li_hari_da_stane_kral_ili_kak_edin_princ_se_bori/?ref=rss


Иска ли принц Хари да стане крал, как монархията може да прави добро и колко е важно да се бориш с емоционалните травми – за всичко това британският принц говори в пространна статия на списание Newsweek, чийто репортер е прекарал месеци близо до принца.

Хари е търсил професионална помощ, за да се справи с емоционалната травма от загубата на принцеса Даяна и обстоятелствата около нея. "Майка ми тъкмо бе починала, а аз трябваше да вървя зад ковчега ѝ, обкръжен от...

10 години и половина затвор за Евелин Банев – Брендо

http://www.moreto.net/novini.php?n=353993

Апелативният съд в Букурещ даде 10 години и половина затвор за Евелин Банев - Брендо за трафик над 51 килограма кокаин. Решението идва идва след като миналата година Брендо получи присъда от 14 години от първата инстанция в северната ни съседка, отбелязва БНТ.

Нинова заплаши Борисов с протест заради "Бузлуджа"

http://www.cross.bg/ninova-pametnika-nankov-1546784.html

/КРОСС/ "Бойко Борисов да изпълни това, което ни е предложил за "Бузлуджа", иначе ще изкарам социалистите пред Министерски съвет". Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова след проведена среща с регионалният министър Николай Нанков във връзка с приключването на процедурата по предоставяне на Комплекс „Бузлуджа" на партията, предаде „Фокус". Изказването ѝ бе в отговор на отказа от страна на Нанков да предостави комплекса на БСП позовавайки се на настоящата нормативна уредба. „Със сега действащите текстове в закона, процедурата по безвъзмездно прехвърляне на паметника "Бузлуджа" е невъзможно. Законът за държавната собственост беше променен на 7 февруари 2017 г. Юридически лица и политически партии не могат да получават имоти държавна собственост безвъзмездно", обяви Нанков. „Шокирана съм от това, което разбирам тук и аман от номерата на Бойко Борисов. Първо - елате си вземете „Бузлуджа" безвъзмездно, сега тук ни се обяснява как тази работа не може да стане", посочи Нинова. По думите ѝ много правителства поред не могат да се грижат за паметниците си, включително за този. „Ето, ние желаем да го вземем, за да го възстановим, реставрираме и поддържаме. Сега обаче явно има някакво отстъпление от предложението отпреди години, защото се говори за някакъв търг. Явили са се много кандидати, политически партии, неправителствени организации

Нанков: Безвъзмездното прехвърляне на "Бузлуджа" е невъзможно

https://www.24chasa.bg/novini/article/6295827

Нанков: Безвъзмездното прехвърляне на "Бузлуджа" е невъзможноСъс сега действащите текстове в закона, процедурата по безвъзмездно прехвърляне на паметника "Бузлуджа" е невъзможно. Това министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, след среща с представители на БСП за начините за приключване на процедурата по предоставяне на Дом – паметник комплекс връх „Бузлуджа“ на партията,

Отрязаха БСП за "Бузлуджа", Нинова заплаши, че ще изкара социалистите пред Министерски съвет

http://www.cross.bg/ninova-nankov-suvet-1546784.html

/КРОСС/ "Бойко Борисов да изпълни това, което ни е предложил за "Бузлуджа", иначе ще изкарам социалистите пред Министерски съвет". Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова след проведена среща с регионалният министър Николай Нанков във връзка с приключването на процедурата по предоставяне на Комплекс „Бузлуджа" на партията, предаде „Фокус". Изказването ѝ бе в отговор на отказа от страна на Нанков да предостави комплекса на БСП позовавайки се на настоящата нормативна уредба. „Със сега действащите текстове в закона, процедурата по безвъзмездно прехвърляне на паметника "Бузлуджа" е невъзможно. Законът за държавната собственост беше променен на 7 февруари 2017 г. Юридически лица и политически партии не могат да получават имоти държавна собственост безвъзмездно", обяви Нанков. „Шокирана съм от това, което разбирам тук и аман от номерата на Бойко Борисов. Първо - елате си вземете „Бузлуджа" безвъзмездно, сега тук ни се обяснява как тази работа не може да стане", посочи Нинова. По думите ѝ много правителства поред не могат да се грижат за паметниците си, включително за този. „Ето, ние желаем да го вземем, за да го възстановим, реставрираме и поддържаме. Сега обаче явно има някакво отстъпление от предложението отпреди години, защото се говори за някакъв търг. Явили са се много кандидати, политически партии, неправителствени организации

"Да, България": Лозан Панов да обжалва отказа на прокуратурата за болтовете

http://clubz.bg/55423-da_bylgariq_lozan_panov_da_objalva_otkaza_na_prokuraturata_za_boltovete

Движение "Да, България" с лидер Христо Иванов оповести позиция по повод скандала с липсващите и разхлабени болтове на автомобила на шефа на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов. Според партията Панов трябва да обжалва отказа на прокуратурата да образува досъдебно производство. От "Да, България" смятат, че за пореден път е станало ясно, че има неотложна необходимост от съдебна реформа и в частност от реформа на прокуратурата. Според тях държавното обвинение прикрива извършителите на престъпления, вместо да ги разследва.

Ето пълния текст на позицията на "Да, България":

"В последните няколко дни за пореден път Прокуратурата на Република България остро припомни на българското общество за неотложната необходимост от съдебна реформа и в частност – на реформа в прокуратурата.

Във всяка държава с претенцията за установен демократичен ред, отправените в мафиотски стил заплахи срещу председател на Върховния съд биха били обект на светкавично и ефективно (или поне старателно проведено) разследване. Но, независимо че на 27.04.2017 г. такава показна заплаха беше отправена публично, пред сградата на Висшия съдебен съвет, от шестима мъже с прясно отрязани агнешки глави в ръце, те бяха подминати от главния прокурор Сотир Цацаров така, както прокуратурата впоследствие подмина и необходимостта да разследва този случай, по който дори не беше образувана проверка.

Вън от всяко съмнение е, че ако му бе дадена възможност да го направи, държавното обвинение би демонстрирало същото нежелание да разследва и последващия инцидент, при който предмет на посегателството беше служебният автомобил на г-н Лозан Панов. Обстоятелството, че за случая беше уведомен лично президентът на Република България, под чието управление е Националната служба за охрана, направи реакцията на прокуратурата задължителна. Начинът, по който тя приключи обаче за пореден път затвърди усещането, че престъпленията, които главният прокурор не желае да бъдат разкрити, не се разследват, както и че под неговото ръководство прокуратурата е деградирала до институция, която прикрива и пази извършителите на престъпления, вместо да ги разследва и да им повдига обвинения.

Отказът на прокуратурата да образува досъдебно наказателно производство не отговори на обществените очаквания за правилен и мотивиран прокурорски акт. Непренебрежимите вътрешни противоречия в постановлението внесоха съмнение, че държавното обвинение не желае да се ангажира с посегателството срещу личността на най-високопоставения съдия в страната. Тези съмнения се задълбочиха след официалното опровержение от страна на представителството на „Мерцедес“ за България, в което се посочва, че експертното им становище е цитирано по манипулативен и тенденциозен начин, а смисълът му – променен, така че то да обслужи прокурорската теза, като ѝ придаде фиктивна легитимация.

Постановлението за отказ от образуване на това досъдебно производство може да бъде обжалвано пред горестоящата прокуратура единствено от председателя на ВКС.

Призоваваме г-н Панов да обжалва, защото потребителите на правосъдието трябва да бъдат окуражени, че има смисъл да отстояват правата си по закон.

Призоваваме го, защото в противен случай личното му недоверие към институцията на прокуратурата би представлявало ясен негативен сигнал към гражданите, които и без това са обезверени от тази институция.

На последно място – призоваваме го да подаде жалба, защото, ако не го направи, в очите на гражданите би останало само посланието, отправено от прокуратурата.  А то е, че привържениците на идеята за нейното реформиране нямат право на правосъдие.

Да си отвоюваме прокуратурата от мафията!"

 

Изкачихме 2 места по социален напредък

http://econ.bg/Новини/Изкачихме-2-места-по-социален-напредък_l.a_i.744461_at.1.html

България се изкачва с две позиции нагоре спрямо миналата година до 41-во място в света от гледна точка на социалния напредък.  Това сочи...

60-годишна се е удавила в морето на плажа в Крайморие

https://www.actualno.com/crime/60-godishna-se-e-udavila-v-moreto-na-plaja-v-krajmorie-news_618365.html

60-годишна жена от Украйна се е удавила в морето на плажа в бургаския квартал „Крайморие“, съобщи говорителят на ОДМВР - Бургас Цветелина Рандева, цитирана от "Фокус". Трупът на жената е открит в 9.47 часа. Тялото е откарано за аутопсия в УМБАЛ - Бургас.

Електрически "ботичеле" сменят туристическите файтони в Рим

http://www.mediapool.bg/elektricheski-botichele-smenyat-turisticheskite-faitoni-v-rim-news265629.html

Традиционните за Рим файтони, които са толкова обичани от туристите и толкова критикувани от защитниците на животните, ще бъдат забранени в италианската столица и заменени с електрически превозни средства, съобщиха местните власти, цитирани от ДПА и БТА в четвъртък. Някога тези конски впрягове са били използвани за доставки на храна и вино и затова са известни като "ботичеле", което в превод означава "буренца". Около 41 от тях все още са в движение, обикновено около емблематични места като Испанските стълби или Колизеума. Ще ги премахнем през лятото, каза Даниеле Диако общински съветник от "Движение 5 звезди" и председател на комисията за околна среда в местния парламент. Ако планът бъде изпълнен, това ще е една от най-решителните стъпки на кмета Вирджиния Раджи през първата година от управлението й. Тя убедително спечели изборите през юни 2016 година, но сериозно се затруднява при справянето с транспорта, събирането на боклука и други проблеми, типични за Рим. Според документа на съвета, одобрен миналата седмица, файтоните ще бъдат разрешени в парковете на италианската столица. Собствениците им ще бъдат компенсирани с лицензи за таксиметров превоз или ще трябва да изчакат въвеждането на "електрически ботичеле". Прототип на тези нови превозни средства бе разработен през 2012 година от инженерния факултет на университета в Рим. Диако допълва, че градските власти настояват проектът да бъде разработен, но не са ясни сроковете и разходите. Ние сме против това, казва шефът на асоциацията на файтонджиите в Рим Анджело Сед. Харесвам това, което правя и никой не може да се грижи за моя кон по-добре от мен, тогава защо ще ме карат да изоставям работата си, пита той. Решението на градския съвет трябва да бъде одобрено от местния парламент, но когато това се случи, файтонджиите ще се обърнат към съда, според Сед. Той казва, че забраната е несправедлива, тъй като файтоните са разрешени в други италиански и европейски градове. Искам да питам природозащитниците, които ни преследват: какво си мислите, че ще се случи с нашите коне, когато бъдат забранени ботичелете? Природозащитниците ли ще се грижат за тях?, пита Сед. Според защитниците на животните няма нищо "романтично" във файтоните, а конете са подложени на тежка работа при непоносими условия заради тежкия трафик и високите температури в Рим. През 2008 година два коня загинаха в пътен инцидент, а след това други получиха наранявания. Все пак през лятото файтоните са забранени от един до пет часа следобед или ако температурата е над 35 градуса. Цените на предлаганите от файтонджиите услуги не са регламентирани и туристите често биват "одирани". Според Сед разглеждане на забележителностите от до четирима пътника трябва да струва между 50 и 100 евро и трябва да трае най-малко 40-50 минути.

Телефон 112 е в бедстващо положение, МВР го ремонтира с 12 милиона

https://offnews.bg//112/telefon-112-e-v-bedstvashto-polozhenie-mvr-go-remontira-s-12-miliona-658814.html

МВР откри обществена поръчка за ремонт на линията за спешни повиквания 112. От документацията става ясно, че според вътрешното ведомство в момента системата на 112 е в бедстващо положение и не функционира добре.

За целта от бюджета ще бъдат отделени 12 милиона лева. Те ще послужат за обновяване и ремонт на инфраструктирата на 112 и за внедряване на възможност за ползване от хора със слухови и говорни трудности. МВР посочва, че целта е "възстановяване работоспособността на Национална системна 112". Със сумата ще бъде закупен нов лиценз за Oracle за базата данни, подновен на хардуер и софтуер, ще бъдат закупени нова техника и климатични инсталации и платена техническата поддръжка.

В момента апаратурата в центровете в София и Русе е "критично амортизирана", се посочва в документацията. 

Общата сума на поръчката е 10,65 милиона лева без ДДС.

Поръчката е обявена в началото на юни и е със срок до 19 юни по ускорената процедура поради спешност, посочва възложителят.

Ограничават плащанията в брой до 1000 лева

https://www.vesti.bg/bulgaria/politika/ogranichavat-plashtaniiata-v-broj-do-1000-leva-6070643

Поредни мерки срещу сивата икономика са залегнали в промени в данъчно-осигурителния кодекс

Над 80% от българите били готови да се борят със сивата икономика

http://www.dnevnik.bg/biznes/2017/06/22/2993956_nad_80_ot_bulgarite_bili_gotovi_da_se_boriat_sus/?ref=rss


Проучване показва, че 93% от българите заявяват, че са запознати с измеренията на сивата икономика, а 84% от тях изразяват готовност да участват в борбата за ограничаването й. Данните са от изследване на Mastercard за обществените нагласи към сивата икономика.

Проучването, което обхваща 800 българи на възраст между 15 и 64 години, е проведено през февруари 2017 г. в десет държави в Централна и Източна Европа, сред които и България.

Измеренията на...

Нинова плаши Борисов: Дайте ни паметника, или изкарвам социалистите пред МС

https://www.24chasa.bg/novini/article/6295798

Нинова плаши Борисов: Дайте ни паметника, или изкарвам социалистите пред МС"Явили са се много кандидати, политически партии, неправителствени организации. Изведнъж общината в Казанлък и областната управа се е сетила, че и те си го искат, след като години наред са го оставили на произвол. Това ми говори едно – съсредоточава се енергия, само и само да не се получи паметникът от БСП.

Само за нощ: непредвидимите форми на Рада Букова и снимката с цигарата в изложбата "Алис Джордж"

https://offnews.bg//kultura/samo-za-nosht-nepredvidimite-formi-na-rada-bukova-i-snimkata-s-tcigar-658813.html

Кой е Алис Джордж? Дали все още пуши? Дали въобще става дума за пушенето? Предстоящата самостоятелна изложба на Рада Букова за една вечер в галерия "За една нощ" е обвита в тайнственост.

Въпреки голямата й популярност, нищо от това, което вече знаем за художничката, няма да ни помогне да отгатнем какво ще видим или няма да видим.

В работата на Рада Букова до сега преобладават занимания с формата. С минимални намеси върху обекти и предмети от ежедневието, както и взаимодействието им с конкретното пространство. Обикновено от тези непретенциозни и лесни на пръв поглед действия, се разплитат сложни конфигурации от смисли или дори цели истории.

Но Рада Букова е популярна и с това, че е непредвидима. Няма как да се предположи кога интересът към формата или скулптурата ще се смени с употреба на нематериални изразни средства като звук или разходка например. Дори общуването между автор и зрител за нея може да бъде средство и материал.

Затова не би трябвало да очакваме историята да започне от снимката с цигарата и устройството, което я замества.

Тези обекти може да нямат нищо общо с изложбата. А може и да имат, но все още не знаем въз основа на какво.

Според думите на Рада Букова „това е историята на едно момче, чиято приятелка го зарязва, баща му е на път да умре и му открадват телефона”.

Знаем също, че в изложбата ще има прожекция на кадри от посещението на едно забранено място, обекти и образи с „неприлични сюжети”.

Поне 20 загинали след взрив на кола-бомба в Афганистан

http://www.cross.bg/kola-bomba-zaginali-suobshti-1546783.html

/КРОСС/ Двадесет души са загинали, а 50 са ранени при експлозия на кола-бомба в афганистанския град Лашкар Га, съобщи „Ройтерс". Бомбата е избухнала пред банка в момент, когато много от местните държавни служители са се наредили на опашка да си изтеглят заплатите. Сред загиналите има и цивилни, и военни, съобщи говорителят на местното правителство Омар Зуак. Според него броят на жертвите може да нарасне. Все още никой не е поел отговорност за нападението.  

Австрия се обяви срещу мюсюлмански детски градини

https://www.actualno.com/europe/avstrija-se-objavi-sreshtu-musulmanski-detski-gradini-news_618361.html

Австрийският външен министър Себастиан Курц се обяви за закриване на детските градини за деца от мюсюлмански семейства. В отговор на въпроса дали смята за необходимо да се закрият такива детски градини, който му бе зададен по време на дискусия, организирана от изданието &b

Трима в ареста, задигнали с взлом 24 000 лева

https://www.24chasa.bg/novini/article/6295823

Трима в ареста, задигнали с взлом 24 000 леваИзвършители на две взломни кражби в Карлово, извършени в края на 2016-а, са разкрити и задържани, съобщиха от полицията. На 20 декември м.г. постъпила информация, че за времето между 3.30 и 4 часа било установено противозаконно влизане в два съседни търговски обекта в индустриалната зона край града.

Черно море започва първенството с домакинство

http://www.moreto.net/novini.php?n=353995

Черно море започва новото първенство в Първа професионална лига с домакинство на Витоша Бистрица. Това отреди жребият, който бе теглен днес в София, предаде Moreto.net. Във втория кръг варненци ще гостуват на Верея, а в третия посрещат на "Тича" сензацията от миналия сезон - Дунав.

През 2016 г. линията на бедност у нас е била 308 лв., Видин и Пазарджик - на дъното

https://www.actualno.com/business/prez-2016-g-linijata-na-bednost-u-nas-e-bila-308-lv-vidin-i-pazardjik-na-dynoto-news_618344.html

През 2016 г. линията на бедност общо за страната e 308.17 лв. средно месечно на лице от домакинство. При този размер на линията под прага на бедност са били 1 638.7 хил. лица, или 22.9% от населението на страната. В сравнение с предходната година размерът на линията на бедност намалява с

Задлъжнели фирми ще се продават по-трудно

https://www.24chasa.bg/novini/article/6295825

Задлъжнели фирми ще се продават по-трудно
Летвата за плащания в брой ще бъде променена между двете четения Фирми със задължения към бюджета вече ще се продават по-трудно. Собствениците им ще са длъжни да уведомят НАП за предстоящата сделка 30 дни, а не седмица, както в момента. Всички членове на управителните им органи пък ще носят лична имуществена отговорност за дълговете.

Братя и сестра избраха да умрат с родителите си в "Гренфел тауър", вместо да се спасят

https://www.24chasa.bg/novini/article/6295758

Братя и сестра избраха да умрат с родителите си в "Гренфел тауър", вместо да се спасятТрима братя и сестри избраха да останат и да умрат с родителите си в огъня на горящата сграда "Гренфел тауър" в Лондон. Димът и пламъците погълнаха цялата сграда. Тогава 22-годишната Хусна Бегум, братята й - 26-годишният Ханиф и 29-годишният Хамид говорили с техни роднини по телефона и споделили решението си, пише "Мирър".

Изборът на членове на ВСС от съдийската квота ще бъде оспорван

http://www.cross.bg/lalov-glasyvane-vurhovniya-1546782.html

/КРОСС/ Изборът на членове на ВСС от съдийската квота отива в съда. Един от неуспелите кандидати Методи Лалов, оспори крайните резултати, предава БНР. Лалов обжалва избора заради съмнения около надеждността на електронното дистанционно гласуване. Той поискал от съдебния състав да бъде проверен резултатът с мотив да се изчистят въпросите около евентуална възможност за избор, постигнат чрез манипулирана система. Решението си Лалов мотивира - първо с това, че тъй като електронният вот е бил предпочетен от по-голямата част от гласувалите в събота и неделя съдии, той има решаващо значение за крайния резултат, второ - заради наблюдаваното различие в подреждането на кандидатите между електронното гласуване и гласуването с хартиени бюлетини. Той смята, че проверка на системата е необходима, за са бъде даден ясен отговор за нейната надеждност и сигурност и за достоверността на получените чрез нея резултати. Съдия Методи Лалов настоява за назначаване на съдебна експертиза, в рамките на която вещите лица да се запознаят с техническото задание, за да преценят дали при изготвянето му в него са зададени достатъчно високи изисквания за защита и сигурност, които да съответстват на най-добрите образци на системи за електронно дистанционно гласуване. Сега трябва да бъде избран на случаен принцип петчленен смесен състав от съдии от Върховния касационен и Върховния административен съд . Именно той ще прецени дали да бъде назначена такава експертиза"

Държавният фонд на Катар е прехвърлил на финансовото министерство активи за 30 млрд. долара

http://www.investor.bg/po-sveta/453/a/dyrjavniiat-fond-na-katar-e-prehvyrlil-na-finansovoto-ministerstvo-aktivi-za-30-mlrd-dolara-241677/

Трансферът е свързан с процес на преструктуриране на фонда, който е започнал в началото на годината, според източници на Ройтерс

Иван Милев (В търсене на всесветското и родното)

http://www.dnevnik.bg/kultura/2017/06/22/2993939_ivan_milev_v_tursene_na_vsesvetskoto_i_rodnoto/?ref=rss


На не една от приказно-декоративните му картини можем да разпознаем неговия лик: крехката фигура на художника, слабото му лице, дадено най-често в профил, с разпилени руси къдрици, открояващи се в изображенията на някой овчар или гъдулар из пасторалните сцени.

При Иван Милев този композиционен автобиографизъм е умишлено търсен. Той задава наистина важна посока в живописно-декоративната му система: да не се свежда родното до етнографския академизъм на Иван Мърквичка и...

Парламентът прие на първо четене по-високи такси за административно обжалване

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/06/22/2993952_parlamentut_prie_na_purvo_chetene_po-visoki_taksi_za/?ref=rss


Новият Административнопроцесуалния кодекс (АПК), който предвижда по-високи такси за обжалване и отменя подаването на удостоверения на на ръка, бе приет на първо четене от парламента. Въвеждат се и мерки за електронно правосъдие, като електронизация на призовки, книжа и съобщения, което би трябвало предотврати случаите на неоснователно отлагане на делата в административните съдилища. Ако АПК бъде приет в този му вид призовки и съобщения от съдилищата ще се изпращат чрез имейл и sms.

Чест за Бургас, градът ще е домакин на Европейския морски ден

http://www.cross.bg/byrgas-morski-cherno-1546773.html

/КРОСС/ Бургас е избран за домакин на Европейския морски ден през месец май 2018 г. По време на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз тук ще дойдат представители на пристанища, корабоплавателна индустрия, клъстери, екологични асоциации, синдикати, научни и изследователски институции, местни, регионални, национални и европейски власти, за да обсъдят и предприемат съвместни дейности за развитие на морския сектор. Това е отлична възможност градът ни да покаже своя потенциал пред хора с власт и финансова мощ. Междувременно Община Бургас, съвместно с партньори от Австрия, Румъния, Сърбия, Словакия, Унгария и Хърватия изпълнява проект "Регионално и транспортно развитие на региона Дунав - Черно море към транснационален и многопристанищен регион - портал към Каспийския регион и Далечния изток", финансиран по програма за трансгранично сътрудничество "Дунав" 2014-2020 г. Общата му цел е да подпомогне съвместната работа между всички заинтересовани страни (пристанища, пристанищни оператори, публични органи, университети, предприятия, спедитори и др.) за повишаване привлекателността на региона Дунав и Черно море по отношение на морския и вътрешноводния транспорт и превръщането му в "портал", свързващ Централна Европа и Черно море с Каспийския регион и Далечния изток

Евстатиев гасне унизен в затвора

https://www.24chasa.bg/novini/article/6295800

Евстатиев гасне унизен в затвора
Сринат, унизен и изоставен. Така се чувства в килията на Пловдивския затвор бившият кмет на Пазарджик и Стрелча Иван Евстатиев. "Смазан е психически и не е добре здравословно, но никой не обръща внимание на това", лаконично съобщи за състоянието му адвокат Ташкена Колчева, която го защитаваше, цитиран от “България днес“.

Обсъждат създаването на регионален център във Враца

//dariknews.bg/regioni/vraca/obsyzhdat-syzdavaneto-na-regionalen-centyr-vyv-vraca-2032192

Практическите стъпки за изграждането във Враца на регионален център в подкрепа на индустриите за здравословен начин на живот се обсъждат на двудневна конференция, която започна в града. Форумът бе открит от д-р инж. Кирил Желязков – главен директор на Българската стопанска камара, която е организат

Откриха „Светът на българина през ХХ век” в Димитровград

//dariknews.bg/regioni/haskovo/otkriha-svetyt-na-bylgarina-prez-hh-vek-v-dimitrovgrad-2032198

Националната научна конференция на тема: „Светът на българина през ХХ век” бе открита днес в Димитровград. Организатор е Историческият музей и това е втори национален форум по тази тема, като първият бе през 2011 г. Този път конференцията е посветена и на 70-годишнината на Димитровград.
 

Представители на ФК Барселона инспектираха стадион „Берое"

//dariknews.bg/regioni/stara-zagora/predstaviteli-na-fk-barselona-inspektiraha-stadion-beroe-2032199

Броени дни след пресконференцията, на която Христо Стоичков и кметът на Стара Загора – Живко Тодоров, обявиха звездния сблъсък между Дрийм тийма на Барселона и отбора на Камата и приятели, на посещение у нас пристигнаха двама представители на испанския гранд. Целта на визитата им бе да инспектират

Изнасилил болната си леля излиза предсрочно от затвора за добро поведение

//dariknews.bg/regioni/varna/iznasilil-bolnata-si-lelia-izliza-predsrochno-ot-zatvora-za-dobro-povedenie-2031908

Изнасилвач си спести близо две години престой зад решетките, след като беше пуснат предсрочно заради добро поведение, показа проверка на Дарик. 58-годишният пастир Марин изтърпяваше наказанието си в затворническото общежитие край Девня заради посегателство над възрастна жена, която му се пада родни

Софиянци ще продължат да се возят в автобуси на частен превозвач

//dariknews.bg/regioni/sofiia/sofiianci-shte-prodylzhat-da-se-voziat-v-avtobusi-na-chasten-prevozvach-2032201

Софиянци ще продължат да се возят в автобуси на частния превозвач "Карат С" още две години. Това стана възможно, след като от втория опит Столичният общински съвет успя да удължи договора на фирмата. Въпреки обещанията на местната власт транспортна услуга в града да се извършва сам

Какво обсъдиха кметът Даниел Панов и чешкия посланик?

//dariknews.bg/regioni/veliko-tyrnovo/kakvo-obsydiha-kmetyt-daniel-panov-i-cheshkiia-poslanik-2032187

Кметът на Велико Търново Даниел Панов и посланикът на Чехия в България Н. Пр. Душан Щраух обсъдиха възможностите за инвестиции в старопрестолния град и общината. Дипломатическият представител оцени старата българска столица и района като привлекателни локации за чешки компании, опериращи в разностр

Принц Хари: Не искайте от дете да върви след ковчега на майка си пред хиляди хора

//dariknews.bg/novini/interviu/princ-hari-ne-iskajte-ot-dete-da-vyrvi-sled-kovchega-na-majka-si-pred-hiliadi-hora-2032197

Принц Хари заяви в интервю за сп. "Нюзуик", че за него погребението на майка му принцеса Даяна било като психична травма, предаде Франс прес. Той вървеше след ковчега ѝ пред погледите на тълпата, когато бе 12-годишен.

Макрон: Непослушните членки на ЕС трябва да бъдат наказани

http://frognews.bg/news_136963/Makron-Neposlushnite-chlenki-na-ES-triabva-da-badat-nakazani/

Френският президент Еманюел Макрон смята, че страните от ЕС, които ползват финансите на съюза, но обръщат гръб на принципите му, трябва да усетят ”пълните политически последици”, предаде Ройтерс.

НСИ свали прага на бедност, но хората под нея се увеличиха

http://dnes.dir.bg/news/nsi-prag-bednost-25951655

През 2016 година линията на бедност общо в нашата страна е била 308,17 лева месечно на лице от домакинството, отчете НСИ.

Промените в данъчно-осигурителния кодекс минаха на първо четене

http://www.dnevnik.bg/biznes/2017/06/22/2993944_promenite_v_danuchno-osiguritelniia_kodeks_minaha_na/?ref=rss


Парламентът прие на първо четене Законопроект за изменение и допълнение на Данъчно-осигурителния процесуален кодекс (ДОПК), внесен от Министерския съвет. В гласуването участваха 185 народни представители, от които 102 бяха "за", 80 - "против", а трима се въздържаха.

Промените са свързани с европейски директиви за автоматичен обмен на информация в областта на данъчното облагане, а освен това въвеждат ограничения за прехвърляне на фирми на безимотни и...

"Левски" - "Лудогорец" открива новия сезон в Първа лига, вечното дерби в 13-ия кръг

https://www.24chasa.bg/sport/article/6295808

"Левски" - "Лудогорец" открива новия сезон в Първа лига, вечното дерби в 13-ия кръгДнес бе изтеглен жребият за новото първенство в Първа лига. Датите и часовете ще бъдат определени допълнително. 1 КРЪГ (14-17 юли 2017 г.) Славия – ЦСКА Ботев (Пловдив) - Пирин (Благоевград) Септември - Дунав Берое – Верея Черно море - Витоша (Бистрица) Етър - Локомотив (Пловдив) Левски - Лудогорец 2 КРЪГ ЦСКА - Лудогорец Локомотив (Пловдив) -

Стартира шестото издание на конкурса „Най-добра българска фирма на годината“

https://www.24chasa.bg/novini/article/6295812

За поредна година авторитетният конкурс „Най-добра българска фирма на годината“ ще отличи най-успешните български компании. Инициатор на проекта е Fibank (Първа инвестиционна банка), а мисията на конкурса е да фокусира общественото внимание върху примерите за устойчив бизнес, откроявайки добрите бизнес идеи и практики.

Баща и син на мотоциклет загинаха край Петрич

http://www.cross.bg/petrich-mototziklet-zlatarevo-1546781.html

/КРОСС/ Двама мотористи загинаха след челен удар с джип по пътя за македонската граница между Петрич и село Златарево, съобщава БТВ. Катастрофата е станала около 10 часа тази сутрин (22 юни). По първоначална информация лек автомобил „Нисан", движещ се от Петрич към Златарево, е предприел завиване наляво за навлизане в крайпътен имот, като в този момент в лявата му част се е ударил движещ се зад него мотоциклет БМВ с 37-годишен водач, който не е съумял да намали скоростта си. В резултат на инцидента са загинали водачът на мотоциклета и спътникът му, който е на 15 години.И двамата са от град Петрич. В момента се извършва оглед на мястото и се установяват причините. Движението се регулира от полицейски служители.

Спипаха трима с контрабандни цигари във Варненско

http://www.moreto.net/novini.php?n=353988

У трима души бяха намерени различни количества контрабандни цигари вчера, съобщиха от варненската полиция за Moreto.net. В 10.30 часа при проверка на двама мъже в централната част на село Блъсково, органите на реда намерили у единия 360 къса цигари с марка Business Royals, необлепени с бандерол.

Брекзит превръща Германия в желана бизнес локация

http://econ.bg/Новини/Брекзит-превръща-Германия-в-желана-бизнес-локация_l.a_i.744460_at.1.html

Излизането на Великобритания от Европейския съюз би могло да засили политическата интеграция на единния блок и да направи Германия по-привлекателна...

Цветелина Грахич: Мога и без Слави!

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6295801

Цветелина Грахич: Мога и без Слави!"Мога и без Слави! Не сме се карали, продължавам сама, просто финансово ми е по-добре така." Така талантливата 26-годишна беквокалистка при Слави Трифонов Цветелина Грахич коментира раздялата си с най-гледаното тв шоу. Според гаджето й - 28-годишния Кристиян Шаламанов, той не се бъркал във взетите решения на годеницата си и ще се съгласи с всичко,

Оставка подаде шефът на общинския съвет в лондонския район с изгорелия блок

http://www.mediapool.bg/ostavka-podade-shefat-na-obshtinskiya-savet-v-londonskiya-raion-s-izgoreliya-blok-news265628.html

Оставка е подал ръководителят на общинския съвет на лондонския район, където загинаха 79 души при пожар в 24-етажен жилищен блок, съобщи Ройтерс. Никълъс Холгейт, председател на Общинския съвет на Кенсингтън и Челси, каза, че оставката му е била поискана от правителството След пожара, изпепелил Гренфел тауър, министърът по въпросите на регионите и местното самоуправление Саджид Джавид е поискал от председателя на съвета Никълъс Паджет-Браун Холгейт да се оттегли от поста. От ведомството обаче отричат да са замесени в това Въпреки желанието ми в тези много трудни обстоятелства да продължа да ръководя работата на Съвета, реших, че е по-добре да се оттегля, след като бъде назначен мой приемник, заяви Холгейт. В сряда премиерът Тереза Мей каза, че в първите часове след пламването на пожара общинските власти не са оказали достатъчна подкрепа на засегнатите семейства. В парламента тя заяви, че и държавата, и местните, и националните власти не са успели да помогнат на хората, когато те са имали най-остра нужда от това. След пожара на 14 юни, някои от живеещите в Гренфел Тауър все още са настанени в хотели и се интересуват кога ще получат предложения за нови постоянни домове. От общината обаче не им давали информация за това.

Китайската роза през лятото

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/6295802

Китайската роза през лятотоОбича свеж въздух и сянка Красивото стайно цвете, което целогодишно радва стопаните си с разкошни китки, успешно може да вирее и навън. Спокойно може да извадите на двора саксиите, в които е засадена китайската роза, за да може цветовете да се радват на свежия въздух и слънцето. Но много трябва да се внимава със слънчевите лъчи.

Депутатите приеха "по принцип" промените в ДОПК на първо четене

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/deputatite-prieha-po-princip-promenite-v-dopk-na-pyrvo-chetene-241675/

БСП и "Воля" обвиниха управляващите в нарушение на процедурите и несъответствие със Закона за нормативните актове

Двама нови общински съветници положиха клетва в Кърджали

https://www.24chasa.bg/region/article/6295784

Двама нови общински съветници положиха клетва в Кърджали
Двама нови общински съветници положиха клетва на заседанието на местния парламент в Кърджали. Миглена Топалова от ДПС и Назми Мюмюн от БСП заемат местата на отстранените от общинската избирателна комисия заради системни отсъствия Себахат Неджиб и Мердие Ахмед. Двамата нови съветници получиха удостоверенията си от заместник председателят на

Ударно начало на първенството с "Левски" - "Лудогорец" в първия кръг

http://www.cross.bg/sofiya-plovdiv-zagora-1546780.html

/КРОСС/ На официална церемония в базата на националния отбор в „Бояна" беше изтеглен жребия за новия сезон в елитната футболна Първа професионална лига. Родното първенство ще започне на 14 юли и то ударно. Още в първия кръг ще има дерби и то между „Левски" и „Лудогорец". В столицата пък ще има локален сблъсък между „Славия" и ЦСКА-София. Ето и пълната програма по кръгове за сезон 2017/2018 в Първа професионална лига. (Датите ще бъдат обявявани допълнително)

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване