Столични полицаи иззеха над 78 000 къса цигари без бандерол

https://www.24chasa.bg/novini/article/6296411

Столични полицаи иззеха над 78 000 къса цигари без бандеролСпециализирана полицейска операция за противодействие на незаконното разпространяване на акцизни стоки проведоха вчера служителите на СДВР. Това съобщиха от пресцентъра на МВР. В жилище в кв. „Орландовци“, ползвано под наем от софиянците М. Д./35 г./ и 45-годишната В. Ц., полицаите намерили и иззели скрити на различни места в къщата 78 420 къса

Новият снукър сезон започва от Латвия

https://offnews.bg//snukar/noviat-snukar-sezon-zapochva-ot-latvia-658844.html

Новият сезон в професионалния снукър започва в Латвия. От петък до неделя по Евроспорт 1 и Евроспорт 2 ще бъде излъчено четвъртото издание на „Рига мастърс“, турнир с премия от 50 000 паунда за шампиона.

През 2016 г., когато бе първото ранкинг издание на надпреварата, Нийл Робъртсън грабна трофея с победа срещу Майкъл Холт. Австралиецът се завръща, за да брани трофея, като квалификационният му мач с Даниел Уорд бе преместен в Рига. Успех за Робо ще го прати срещу новобранеца Лукас Клекерс (Гер).

Ден преди началото на турнира от участие се отказа световния шампион Марк Селби. Това остави в надпреварата само петима играчи от Топ 16 на световната ранглиста: Робъртсън, Стюърт Бингъм, Бари Хоукинс, Кайрън Уилсън и Марк Уилямс.

В квалификациите отпаднаха Шон Мърфи, Марк Алън и Мартин Гулд, китайците Дин и Лян и Марко Фу (Хкг) не получиха визи, а Тръмп, Хигинс, Картър и О`Съливан изобщо не се записаха за участие.

И ако публиката в Рига ще бъде лишена от участието на повечето от лидерите в ранглистата, с огромен интерес се очаква появата на легендите Кен Дохърти и Джими Уайт. Двамата получиха „уайлд кард“, преодоляха квалификациите и ще срещнат съответно Гари Уилсън и Идън Шарав в първия кръг на телевизионната фаза.

Заложническа драма в Бургас, освободиха баба и внуче след 20 часа в плен

http://www.cross.bg/byrgas-odmvr-baba-1546817.html

/КРОСС/ Близо 20 часа продължиха полицейските действия по освобождаването на тригодишно момченце и неговата 75 годишна баба, задържани от 18.45 ч. вчера в семейния апартамент, разположен в бл. 51 ет. 4 в к-с „Славейков" от 36 годишния М.Ж. от Бургас /баща на детето и син на възрастната жена/, съобщиха от пресцентъра на МВР. Момченцето - Й.Ж. и баба му са в добро здравословно и психическо състояние, като с тях допълнителни действия ще провеждат служителите от Института по психология към МВР. Около 18.45 ч. на 21.06.т.г. в дежурната част на ОДМВР - Бургас е получено съобщение за възникнал семеен скандал в апартамент, разположен в бл. 51 в к-с „Славейков", като посетилите сигнала полицейски служители от Второ Районно управление - Бургас успели да изведат от жилището 31-годишната П.С. от Бургас, живееща на семейно начала с 36-годишния М.Ж. Служителите били заплашени от М.Ж., че ще намушка тригодишния си син, ако се опитат да го изведат от жилището, демонстрирайки намерението си с кухненски нож, опрян до вратлето на момченцето. След заплахата бургазлията успял да заключи входната врата, барикадирайки я с мебели и заковавайки я с подръчни средства, като останал в апартамента на четвъртия етаж с детето и 75 годишната си майка

Творческа София представя най-интересните бизнес идеи за развитие на културата

https://offnews.bg//kultura/tvorcheska-sofia-predstavia-naj-interesnite-biznes-idei-za-razvitie-na-658854.html

Бизнес инкубатор за съвременни изкуства, създаване на работещи старт-ъп проекти в сферата на културата, конкретни стъпки към това артистичният сектор и бизнеса да се срещнат и да заговорят един език. Много са адекватните и целенасочени мерки, с помощта на които светът на творческа София може да се развива на основата на изискванията на съвременния пазар за изкуства.

Именно целта да ги открои има поредицата от срещи, обединени в проекта „Партньорства за творческа София“, който се изпълнява с финансовата подкрепа на Столична община, Програма Европа 2017, в партньорство с Фондация „За Оборище“ и Гьоте-институт България.

Творческата сцена на София гледа в бъдещето и прави конкретни, точни и премислени стъпки. А голямото предизвикателство е да избегне изкушението да обърне глава назад. Работата по темата продължава. Публичното представяне е на 5 юли (сряда) от 16,00 ч в залата на Гьоте-институт (ул. Будапеща 1, София).

Втората среща, част от начинанието, се състоя преди броени дни и даде ясна заявка за космополитен и професионален подход към обновяването на средата. Две групи обсъждаха конкретните предложения съответно в групите „Меценатство, дарителство, спонсорство“ и „Партньорства, дългосрочни сътрудничества“. В рамките на един работен ден групите проведоха последователни срещи и се фокусираха върху конкретни цели.

Сред темите, които се откроиха в обсъжданията и на двете групи, бяха необходимостта от професионална квалификация и образование в сферата на културния мениджмънт; нуждата от алтернативен поток на комуникация независим от системата на масовите български медии; административни и законодателни подобрения в полза на меценатите и на публиките.

На фокус в първата група бяха поставени три теми, създали логически триъгълник между бизнес комуникация, квалификация и технологични иновации, които, разгледани поотделно, са сред ключовите предпоставки за устойчиво и бързо развитие в сектора на творческите индустрии:

- Стимули за бизнеса за участие в културния живот;

- Създаването на информационна платформа за културните събития в София;

- Образователна платформа за наука, технологии и съвременно изкуство насочена към училищата и младежите.

Като ключов въпрос отново се открои създаването на информационна платформа за столичната култура. Тя освен да осведомява за случващото се в културния живот на София, трябва да събира метаданни, които изграждат в реално време профил на потреблението на култура в София и илюстрират въздействието на културата върху свързани сектори на местната икономика като хотелиерство, ресторантьорство, туристически услуги, развлекателна индустрия, пазар на творчески и образователни продукти и услуги и др. Подобна платформа служи и като гид за туристите, ако е свързана с GPS-а на телефона и им показва какво културно пространство и/или събитие има в близост до тях.

Трите теми във втората група отново откроиха важната роля на обучението и израждането на капацитет в сектора, като акцентът падна върху неформалното професионално обучение и формата на практическо предаване на опит чрез:
Обучение на хората на изкуството в бизнес умения и запознаване на бизнес-партньорите с логиката на създаване и представяне на съвременни изкуства.

Подкрепа на иновации и творчество в София – партньорства за създаване на инкубатор за съвременни изкуства;
Създаване на стандарт и утвърждаване на добри практики при представянето на творчески организации и проекти пред бизнеса.

Интересна идея е и развиването на система за професионален стаж за арт мениджъри в бизнес среда и обратно - за бизнес партньори в среда за създаване и представяне на изкуство (от хореография до организация на сцената). Дори и кратка форма на стаж при арт организациите би дала на бизнес партньорите разбиране за сферата на изкуствата, а бизнес стажът за арт менидърите би допринесъл за усвояване на полезни бизнес умения.

И така, големият въпрос е: дали ще успее творческата сцена да проговори на езика на бизнеса? Според участниците в дискусията това е въпрос на съвместна работа и прозрачен диалог. Важна следваща стъпка е да се използват новите възможности, които дават технологиите и тристранните партньорства, за да се изследват ефектите от творческия сектор върху местната икономика, да се проучва промяната в аудиторията, нейните вкусове и нагласи, демография и финансов ангажимент в културния живот на столицата.

Русия почита днес паметта на жертвите във войната срещу нацистка Германия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6296400

Русия почита днес паметта на жертвите 
във войната срещу нацистка ГерманияРуският президент Владимир Путин взе участие в церемония за полагане на венец пред гроба на Незнайния воин в Москва в памет на защитниците на родината, загинали в борбата срещу нацистките завоеватели. В Деня на паметта и скръбта, свързан с нападението на Германия срещу СССР на 22 юни 1941 г., държавният глава отдаде почит на загиналите за победата

Мей: Ще представя пред ЕС план за защита на гражданските права след Брекзит

https://www.24chasa.bg/novini/article/6296405

Мей: Ще представя пред ЕС план за защита на гражданските права след Брекзит

Британският министър-председател Тереза Мей заяви, че ще демонстрира пред другите лидери на страните от ЕС своите планове за защитата на правата на техните жители, обитаващи Великобритания, след Брекзит и определи началото на преговорите със Съюза като „много конструктивно“, предаде Ройтерс, цитирана от Фокус.

Бонев: Тези, които са ругали най-много Борисов, са най-големите му лизачи

http://frognews.bg/news_136990/Bonev-Tezi-koito-sa-rugali-nai-mnogo-Borisov-sa-nai-golemite-mu-lizachi/

Звездите на ГЕРБ: Тома Биков и Антон Тодоров. Трябва да му го признаем на Борисов. Тези, които са го ругали най-много, са най-големите му лизачи

Шестима лекари на съд заради смъртта на родилка

http://www.cross.bg/matkata-reshenie-bila-1546816.html

/КРОСС/ Софийска градска прокуратура внесе в Софийски градски съд обвинителен акт срещу шестима лекари от две болнични заведения, които при професионална непредпазливост причинили смъртта на родилка. Това са д-р Лозанов и д-р Байданова - Василева от САГБАЛ "Шейново" АД и д-р Филипов, д-р Червеняков, д-р Христов, и д-р Цеков от УМБАЛСМ "Н.И. Пирогов" ЕАД, предава БНТ. На всеки един от тях е повдигнато обвинение за това, че при независимо съизвършителство причинили смъртта на пациент, настъпила на 24.10.2011 г. в гр. София, вследствие на развил се сепсис - престъпление по чл. 123, ал. 1 от НК. На 12.09.2011 г., 19-годишна жена постъпила в САГБАЛ "Шейново" АД, където избрала да роди своето първо дете. Дежурен тогава бил д-р Лозанов. Било взето решение, че на жената следва да бъде извършено "секцио". Операцията извършил лично д-р Лозанов. След това той пристъпил към възстановяване на направените разрези, като пропуснал обаче да отстрани цялата плацента от матката. Така оставените части способствали за превръщане на матката в първоначално огнище на инфекция и източник (входна врата) на сепсис. Същият ден д-р Байданова - Василева била определена за лекуващ лекар на младата жена. Още на следващия ден след раждането родилката започнала да изпитва силни болки и неразположение

Тръмп не иска бедняци да му управляват икономиката

http://dnes.dir.bg/news/miliarderi-sasht-izbori-2016-bednjatzi-25952946

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че не би искал бедняк да ръководи икономиката, защитавайки кабинета си, сочен за най-богатият в историята на страната

Във Варна заработи улицата на занаятите

http://www.barometar.net/88892/

Варненски занаятчии и творци заработиха в свои помещения по ул. „Дрин“ на Централният пазар във Варна, а отсечката е наречена „Улица на занаятите“, предаде репортер на Varna24.bg. Там не само туристите, но и варненци могат да открият уникални произведения, които да отнесат у дома или да закупят за подарък. Занятчиите и майсторите ще показват в […]

Членът на СЕМ Бетина Жотева заплаши журналист

http://frognews.bg/news_136989/CHlenat-na-SEM-Betina-Joteva-zaplashi-jurnalist/

„Ако си отворите устата още веднъж за мен, ще видиш какво става” – тази реплика отправя Бетина Жотева, член на СЕМ, към журналистката Къдринка Къдринова. Това се случва на заседание на медийната комисия в парламента и се чува добре на записа, който предизвика стотици коментари в социалните мрежи.

Нов Закон за българския език предвижда SMS-и и улици на кирилица

https://offnews.bg//obshtestvo/nov-zakon-za-balgarskia-ezik-predvizhda-sms-i-i-ulitci-na-kirilitca-658839.html

Мобилните оператори и банките да изпращат SMS-и само на кирилица, а писането на латиница да отпадне - предлагат Обединени патриоти. За целта в страната трябва да спрат да се внасят телефони, които не са пригодени за кирилица, тъй като това е една от причините кирилицата да не може бъде въведена в дигиталната среда.

Това стана ясно по време на дискусия за промени в Закона за българския книжовен език, които Обединени патриоти предлагат. Депутатът Милен Михов обясни, че промените в законопроекта предвиждат и промени във всички държавни надписи, които не са написани на кирилица.

"Доставчиците на електронни услуги и съобщения трябва да намерят технически и организационни начини да решат проблема с изпращането на съобщения на кирилица. Това не е неразрешим въпрос", обясни Михов. От мобилните оператори обаче обясниха, че изписването на SMS на кирилица е два пъти по-дълго и по тази логика ще се таксува два пъти по-скъпо - като два SMS-а. 

После той посочи, че всички табели по улиците също трябва да са изписани на кирилица, това се отнася и до табелите на търговските обекти и хотелите също, както и надписите по униформите на служителите на държавата, например полицаите. Така всички униформи на полицаи, които не са на български, трябва да бъдат сменени с такива, надписани на кирилица. Това са само част от промените в Закона за българския книжовен език, които Патриотите предлагат. Техният законопроект ще бъде внесен в парламента до края на месец юни.

Друго, което предлагат Патриотите, е сайтовете на официални държавни институции и общини да променят имената си и вече да не са преведени на английски (например сайтовете на Народното събрание, на Министерския съвет и на МВнР, които са съответно - www.parliament.bg , www.government.bg и www.mfa.bg ). "Това според нас трябва да бъде поправено, защото обезличава характера на българските институции", обясни още Милен Михов.

Ще се създаде и Съвет на българския език, съставен от експерти, които да следят за спазването на надписи, които да са само на кирилица, а тези обекти, изписани на латиница, ще бъдат глобявани. Колко ще е глобата обаче все още не е обсъждано. 

"Надявам се с нашите партньори от ГЕРБ да намерим добро решение на закона", каза в заключение Милен Михов.

По време на обсъждането на законопроекта обаче проф. Иван Гранитски отправи критики към него. "Законът за българския книжовен език е написан с много правописни грешки и е пластмасов, написан е на юридически език", обясни критиките си професорът. Той е категоричен, че Законът за българския език трябва да е написан по-писателски и изтъкна, че той трябва да защити българския език и идентичност.

Проф. Гранитски обясни, че българският език е обеднял, което идвало от бедните учебни програми, от които изпадат български автори, а се вкарвали текстове със съмнителни художествени достойнства". А за обедняването на езика допринасяли и медиите, които си служели само с 800-1000 думи речников фонд.

Дали в новия Закон за българския книжовен език на Обединени патриоти ще има други промени не стана ясно. По време на дискусията депутатът Милен Михов коментира, че дори в Русия пишели повече на кирилица, отколкото в България.

Алармата на часовник, заклещен зад стена от 13 години, все още звъни

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6296368

Алармата на часовник, заклещен зад стена от 13 години, все още звъниПреди близо 13 години будилникът на американец попаднал зад една от стените в дома му и останал заклещен там. Любопитното е, че след толкова дълго време алармата му все още се задейства всяка вечер, съобщи ЮПИ, цитирана от БТА. Джери Лин от Питсбърг, САЩ, разказва за местно издание, че всяка вечер алармата на будилника се включва в 18:50 часа или

Родителският отпуск за мъже военнослужещи мина на комисия в НС

http://www.cross.bg/otpysk-roditelski-otbranata-1546815.html

/КРОСС/ Парламентарната комисия по отбрана даде зелена светлина на възможността мъже военнослужещи да използват родителски отпуск. Единодушно с 20 гласа депутатите приеха промени в Закона за отбраната и въоръжените сили, предложени от правителството, предава news.bg. Промените ще осигурят равни възможности пред мъжете и жените за използване на родителски отпуск и ще синхронизират националното законодателство с европейска директива в тази насока. Така мъжете военнослужещи ще могат да ползват родителски отпуск при условията и реда на общото трудово законодателство. Зам.-министърът на отбраната Атанас Запрянов каза, че във военното ведомство се обсъжда възможността военните, излезли в родителски отпуск, да бъдат замествани от краткосрочно наети. Това ще стане възможно с доброволната военна служба. Таско Ерменков от БСП повдигна темата за контрола. По думите му, не е изключено мъж да "джироса" детето на бабата и да ходи да работи като охранител някъде. Зам.-министър Запрянов се съгласи, че трябва да има механизъм за контрол от Министерството на отбраната.  

"Партиотите" се чудят как да ограничат писането на шльокавица

http://www.dnevnik.bg/politika/2017/06/22/2993875_partiotite_se_chudiat_kak_da_ogranichat_pisaneto_na/?ref=rss


Парламентарната група на "Обединените патриоти" има намерение да подготви законови поправки, с които да се ограничи писането на текст на български език на латиница (на т. нар. шльокавица - б.а.) в дигиталните комуникации. Днес депутатите доц. Милен Михов и проф. Станислав Станилов организираха кръгла маса по темата, по време на която да се обсъдят възможни варианти за това. Националистите подготвят законопроект за българския език, който ще бъде внесен в следващите седмици и трябва да...

85% от образованите българи до 38 години напускат страната

http://www.moreto.net/novini.php?n=354016

С голямо мнозинство беше приет докладът на българския евродепутат Момчил Неков за Новата европейска програма за умения. Програмата цели да повиши уменията и квалификациите на европейските граждани и да се справи с безработицата и изтичането на мозъци.

Само неделя ще се паркира без пари София

//dariknews.bg/regioni/sofiia/samo-nedelia-shte-se-parkira-bez-pari-sofiia-2032245

Без платено паркиране в София само в неделя.
 
Столичният общински съвет планира да удължи работното време на "Синя зона" и вместо в събота до обяд - то се удължава до 18.00 ч. Промени се очаква да има и при времетраенето на синята и зелената

Светлинно преображение в Ивановските скални църкви на 24 юни

//dariknews.bg/regioni/ruse/svetlinno-preobrazhenie-v-ivanovskite-skalni-cyrkvi-na-24-iuni-2032247

На 24 юни, събота, Ивановски скални църкви ще работят с удължено работно време – до 21.00 ч. Всеки, който желае, може да посети музейния обект и да види т. нар. „светлинен феномен“. Според иконографско изследване, представено в музея през месец май тази година от Александър Стойков, в дните около л

Ученици разиграха симулиран наказателен процес

//dariknews.bg/regioni/ruse/uchenici-razigraha-simuliran-nakazatelen-proces-2032248

След серията лекции на различна правна тематика, представени пред възпитаниците на ПМГ „Баба Тонка“ гр. Русе, десетокласници от гимназията разиграха симулиран наказателен процес. С това събитие приключиха срещите на съдии и съдебни служители с ученици в рамките на Образователната програма „Съдебнат

Еднорък тенисист спечели първи точки за ATP (видео)

https://offnews.bg//tenis/ednorak-tenisist-specheli-parvi-tochki-za-atp-video-658843.html

Силата на човешкия дух е безгранична! Доказа го новозеландският тенисист Алекс Хънт. Той е с една ръка, лявата е заменена от протеза.

Това не го спира от мечтата му да играе професионално любимия спорт.  Алекс дори набра първи точки в ранглистата на ATP вчера.

Случи се в първия кръг на турнира от сериите "Фючърс" на остров Гуам (САЩ). Алекс разби 6:0, 6:0 18-годишния американец Кристофър Каджиган. Срещата продължи едва 48 минути.

Наградният фонд на състезанието е 15 000 долара. В следващия кръг смелчагата ще срещне японеца Хироясу Ехаро.

23-годишният новозеландец е единственият профи в тениса, който играе с протеза на едната ръка. Заради физическата особеност Хънт разчита на силни сервис и форхенд.

Хънт е роден с една ръка. Това никога не го е спирало да мечтае, че ще стане професионалист. Само може да му свалим шапки!

В Брюксел европейските лидери ще се опитат да не засягат спора за миграцията

https://www.24chasa.bg/novini/article/6296261

В Брюксел европейските лидери ще се опитат да не засягат спора за миграциятаПо време на срещата си в Брюксел лидерите на страните членки на ЕС ще се опитат да не засегнат спора относно приема и разпределянето на бежанци сред тях, предаде Ройтерс, цитира "Фокус". Източните европейски държави като Полша и Унгария отказаха да приемат бежанци, за да облекчат тежестта от Гърция и Италия, където повече от 1,7 млн.

Приходите на Стара планина с ръст от над 9% през първите пет месеца

http://www.investor.bg/novini-i-analizi/339/a/prihodite-na-stara-planina-s-ryst-ot-nad-9-prez-pyrvite-pet-meseca--241693/

Резултатите на Българска роза АД имат сезонен характер и през летните месеци варират в зависимост от момента на продажба на етеричните масла

Цветанов се срещна с младежи от ГЕРБ от област Стара Загора

https://www.24chasa.bg/novini/article/6296374

Цветанов се срещна с младежи от ГЕРБ от област Стара ЗагораДнес в парламента се срещнах с представители на МГЕРБ от цялата Старозагорска област. Те посетиха Народното събрание по покана на народните представители на ГЕРБ от региона, написа в личния си профил във фейсбук Цветан Цветанов. "Благодарих на младежите, че винаги са в първите редици на партията и работят с много хъс и вяра за популяризирането на

Борисов: България отстоява своите позиции по важните теми на Европейския съвет

https://www.24chasa.bg/novini/article/6296371

Борисов: България отстоява своите позиции по важните теми на Европейския съветС лидерите от EPP - European People's Party обсъждаме актуалните въпроси непосредствено преди редовното заседание на Европейския съвет. България отстоява своите позиции по важните за нея теми като сигурността на граничните райони, за което е призната за пример сред останалите държави. Това написа премиерът Бойко Борисов във фейсбук преди началото

Турция е изпратила днес първи кораб с хранителни доставки на Катар

https://www.24chasa.bg/novini/article/6296366

Турция е изпратила днес първи кораб с хранителни доставки на КатарТурция е изпратила днес първи кораб с хранителни доставки на Катар, а така също и малък контингент войници, съобщиха местни медии, цитирани от Ройтерс. Анкара подкрепи Катар, след като Саудитска Арабия, Египет и други арабски страни прекъснаха всичките си икономически и дипломатически отношения с Доха по-рано този месец,

Дават 13 милиона лева за ремонт и модернизация на системата 112

http://www.cross.bg/sistemata-telefon-povikvaniya-1546814.html

/КРОСС/ МВР ще даде над 13 млн. лв. за ремонт на системата за спешни повиквания - телефон 112. Разходването на бюджетните средства се налага заради дефектирала техника, което представлява заплаха за националната сигурност, предаде БГНЕС. Изпълнителят ще трябва да осигури и двугодишна поддръжка на системата. Освен обновяване на техниката и софтуера, изпълнението на заданието трябва да осигури функционалност на системата с цел достъп на хора със слухови и говорни увреждания. След нововъведенията гражданите, които имат нужда от помощ, ще могат да подават сигнали чрез таблет, смартфон или компютър. От документацията се разбира, че районните центрове на системата за спешни повиквания - телефон 112 в София и Русе не функционират според изискванията заради критично амортизиран хардуер. Проблем има и на територията на област Монтана, където системата не успява да локализира мястото, от което сигналите на телефон 112 се подават, както и често се случва да не може да се осигури конферентна връзка между сигнализиращия и дежурните в полицията, пожарната или спешна медицинска помощ. "Националната система 112 е с нарушени основни функционалности

Прокуратурата пази престъпниците. Тя е на мафията, да си я отвоюваме

https://offnews.bg//politika/prokuraturata-pazi-prestapnitcite-tia-e-na-mafiata-da-si-ia-otvoiuva-658842.html

В последните няколко дни за пореден път Прокуратурата на Република България остро припомни на българското общество за неотложната необходимост от съдебна реформа и в частност – на реформа в прокуратурата, пишат в позиция по повод скандала с липсващите болтове на служебния автомобил на председателя на ВКС Лозан Панов от партия "Да, България".

"Във всяка държава с претенцията за установен демократичен ред, отправените в мафиотски стил заплахи срещу председател на Върховния съд биха били обект на светкавично и ефективно (или поне старателно проведено) разследване. Но, независимо че на 27.04.2017 г. такава показна заплаха беше отправена публично, пред сградата на Висшия съдебен съвет, от шестима мъже с прясно отрязани агнешки глави в ръце, те бяха подминати от главния прокурор Сотир Цацаров така, както прокуратурата впоследствие подмина и необходимостта да разследва този случай, по който дори не беше образувана проверка", заявяват от извънпарламентарната партия, основана от бившия правосъден министър Христо Иванов.

Според "Да, България" вън от всяко съмнение е, че ако му бе дадена възможност да го направи, държавното обвинение би демонстрирало същото нежелание да разследва и последващия инцидент, при който предмет на посегателството беше служебният автомобил на г-н Лозан Панов.

"Обстоятелството, че за случая беше уведомен лично президентът на Република България, под чието управление е Националната служба за охрана, направи реакцията на прокуратурата задължителна. Начинът, по който тя приключи обаче за пореден път затвърди усещането, че престъпленията, които главният прокурор не желае да бъдат разкрити, не се разследват, както и че под неговото ръководство прокуратурата е деградирала до институция, която прикрива и пази извършителите на престъпления, вместо да ги разследва и да им повдига обвинения", пише още в позицията на партията.

Според "Да, България" отказът на прокуратурата да образува досъдебно наказателно производство не отговори на обществените очаквания за правилен и мотивиран прокурорски акт.

"Непренебрежимите вътрешни противоречия в постановлението внесоха съмнение, че държавното обвинение не желае да се ангажира с посегателството срещу личността на най-високопоставения съдия в страната. Тези съмнения се задълбочиха след официалното опровержение от страна на представителството на „Мерцедес“ за България, в което се посочва, че експертното им становище е цитирано по манипулативен и тенденциозен начин, а смисълът му – променен, така че то да обслужи прокурорската теза, като ѝ придаде фиктивна легитимация", категорични са от новосформирания политически проект.

От партията посочват, че постановлението за отказ от образуване на това досъдебно производство може да бъде обжалвано пред горестоящата прокуратура единствено от председателя на ВКС и призовават г-н Панов да обжалва, защото потребителите на правосъдието трябва да бъдат окуражени, че има смисъл да отстояват правата си по закон.

"Призоваваме го, защото в противен случай личното му недоверие към институцията на прокуратурата би представлявало ясен негативен сигнал към гражданите, които и без това са обезверени от тази институция.  На последно място – призоваваме го да подаде жалба, защото, ако не го направи, в очите на гражданите би останало само посланието, отправено от прокуратурата. А то е, че привържениците на идеята за нейното реформиране нямат право на правосъдие. Да си отвоюваме прокуратурата от мафията!", завършва позицията на Да, България.

Лидерът на ДСБ: Тежък лобизъм е закона за ограничаване на разплащанията

http://frognews.bg/news_136988/Liderat-na-DSB-Tejak-lobizam-e-zakona-za-ogranichavane-na-razplashtaniiata/

Докато всички коментират какво е казал премиера Борисов по телевизията, Парламентът прие на първо четене закон за ограничаване на разплащанията в брой до 5000 лева.

Съд за варненец, обвинен че ползва чужда лична карта пред мобилен оператор

http://www.moreto.net/novini.php?n=354018

20-годишният Илиян Б. е предаден на съд с обвинителен акт на Районната прокуратура във Варна за това, че противозаконно си служил с лична карта на друг с цел да заблуди представител на „Теленор“, за да сключи договор за мобилни услуги – престъпление по член 318 от Наказателния кодекс.

Златото поскъпва от сутринта

http://econ.bg/Новини/Златото-поскъпва-от-сутринта_l.a_i.744474_at.1.html

Цената на златото в четвъртък се повишава. Това се дължи на реакцията на търговците спрямо понижението на долара към световните валути.  ...

Макрон: Ще е трудно да се да даде заден ход на Брекзит

https://www.24chasa.bg/novini/article/6296359

Макрон: Ще е трудно да се да даде заден ход на Брекзит

Президентът на Франция Еманюел Макрон заяви, че трудно може да се даде заден ход на преговорите за Брекзит, сега след като сроковете са представени, предаде NewEurope, цитиран от Фокус. „От момента, в който нещата са поставени във времеви рамки с крайна цел, вече е много трудно те да се обърнат. Не трябва да се залъгваме“,

Има риск да загубим пари по две оперативни програми

https://offnews.bg//obshtestvo/ima-risk-da-zagubim-pari-po-dve-operativni-programi-658743.html

Има риск България да загуби европейско финансиране по две оперативни програми - "Околна среда" и "Транспорт и транспортна инфраструктура", предупреждава Сметната палата в доклад след одит, имащ за цел да установи доколко програмирането и договарянето на помощта от Европейския фонд за регионално развитие и Кохезионния фонд допринасят за постигането на целите на националната програма "България 2020".

Одиторите отговарят положително на основния въпрос - програмите са в пълно съответствие с "България 2020", но съвсем не са толкова безкритични, когато става въпрос за изпълнението им. Не всички приоритетни оси са проблемни, но по четири от тях има сериозно забавяне за периода на проверката - 1 януари 2014 г. до 31 декември 2016 г.

ОП "Околна среда"

Слабите места на оперативната програма са втората и петата ос - "Отпадъци" и "Подобряване качеството на атмосферния въздух". По "Отпадъци" (с общо финансиране 287 784 390 евро) 3 г. след старта на оперативната програма няма договорени, верифицирани и изплатени средства, поради липса на одобрени проектни предложения.

"Поради липса на проектна готовност, Столична община не е подала интегрирания проект за управление на битовите отпадъци на град София. За този проект планираната дата на подаване на проектното предложение към ЕК е променена от четвъртото тримесечие на 2015 г. на първо тримесечие на 2017 г. Планираното начало на изпълнението на проекта е променено от четвърто тримесечие на 2016 г. на трето тримесечие на 2017 г. и планираната дата на приключване на проекта е променена от четвърто тримесечие на 2019 г. на четвърто тримесечие на 2021 г.", припомнят одиторите.

Необходими са анализ и актуализация на стратегическите планове по отношение на процедурите, по които не са постъпили проектни предложения, тъй като така те не изпълняват своята роля за планиране на оперативната програма, е препоръката им.

Страната ни може да загуби 16.5 млн. евро, предвидени за 2015 г., защото управляващият орган на програмата иска от ЕК прехвърлянето на средствата за 2017-2019 г. едва през есента на 2015-а. Еврокомисията не успява да приключи процедурата по одобрение заради липса на време. "Така отпада възможността усвояването на тези пари да се прехвърли за периода 2017-2019 г. Това създава риск за отписване на средства от бюджета на програмата", посочват от СП.

През 2016 г. са направени корекции във финансовия план на големите проекти по искане на ЕК. Прехвърлени са средства от 2016-а в 2017 г., 2018 г. и 2019 г., а това отново се налага предвид закъснелия старт на програмата. Това поражда реален риск за усвояването на средства към 2018 г. и 2019 г., пишат от СП.

"Подобряване качеството на атмосферния въздух" е ос, обособена в програмата късно - едва след препоръка на Европейската комисия, въпреки че проблемите ни са очевидни - 29 общини у нас са с нарушено качество на въздуха по показатели фини прахови частици (ФПЧ10) и азотни оксиди (NOx), а и е задействана наказателна процедура срещу България.

Включена в последния момент, оста получава малко финансиране. Същото, впрочем, се случва и при четвъртата ос - за превенция от наводнения и свлачища. За двете оси са отделени едва 7,8% от парите, съответно 78 528 323 евро и 58 823 530 евро.

Резултатът от спешното преработване и закъснялото одобрение на "Околна среда" е липсата на проекти и през 2015-а, и през 2016 г., припомнят одиторите.

По оста за подобряване качеството на въздуха те посочват още един проблем: индикаторите за резултат не са количествено определени. Базовата и целевата стойност на индикаторите за резултат трябва да бъдат установени до края на 2016 г., но това не се случва и срокът е удължен до април 2017. Това "поражда риск за тяхното изпълнение и постигането на целите по оста".

Одиторите критикуват и критериите към ОПОС. Критериите за административна допустимост и допустимост на проектните предложения са ясно и точно дефинирани, но тези за оценка на качеството се нуждаят от прецезиране, за да не се допусне субективност, пишат от Сметната палата. 

Проверки

При проверката на процедурите за подбор и оценка по ОПОС одиторите установили, че при три процедури за директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ са сключени договори/заповеди за безвъзмездна финансова помощ с бенефициентите извън регламентирания срок.

Сигналите за нередности по ОПОС са 22 към 31 декември 2016 г. и те са свързани основно с нарушения при провеждането на обществените поръчки. Единадесет сигнала са активни към тази дата. От приключените единадесет сигнала, девет са с установени нередности от УО на ОПОС 2014 - 2016 г., пишат от СП без подробности.

В числа

Към края на 2016 г. по ОПОС са договорени 552 536 000 лв. при общ бюджет 3 462 564 946 лв., т.е. 15,97%. За сравнение по програмата за 2007-2013 г. към края на 2009 г. бяха договорени 25,52%.

Верифицираните суми са 31 419 528 лв. или 5,6% от договорените, а сертифицираните са 5 661 911 лв., или 1,01%.

Изплатените средства от управляващия орган на бенефициентите са 69 579 558 лв. или 12,59% от общо договорените.

Възстановените суми от ЕС към 31.12.2016 г. са 4 331 362 лв. (съответно 2 901 269 лв. от ЕФРР и 1 430 093 лв. от КФ), което е 1,49% от предвидения общ бюджет на средствата от ЕС по програмата.

Отговорността за състоянието на програмата пада върху четирима министри: Искра Михайлова (2013-2014 г.), Станислав Атанасов (юни-август 2014 г.), Светлана Жекова (август-ноември 2014 г.) и Ивелина Василева (2014-2016 г.).

ОП "Транспорт"

Подборът на проекти по оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура" 2014-2020 е ефективен, смятат от Сметната палата. Критериите за подбор и оценка са недискриминационни и прозрачни. Прилагането им гарантира, че одобрените проекти допринасят за постигането на конкретните цели и резултати по съответните приоритети, пишат одиторите.

Въпреки това има и проблемни проекти.

Автомагистрала "Струма", заради която през последните дни трима български министри договаряха средства и отсрочки с еврокомисарите Кармену Вела и Корина Крецу, е един от тях.

Сагата започва преди близо две години. На 24 септември 2015 г. е сключен първият договор за изпълнението на проекта - с Национална компания „Стратегически инфраструктурни проекти“ (НКСИП). Той е на стойност 739 245 318,00 лв. Започват процедурите - подаване на формуляр, проверка за конфликт на интереси, от назначената комисия. Месец по-късно комисията връща формуляра за ревизиране, заедно с въпроси и бележки към НКСИП. Краен срок за отговор на въпросите и отстраняване на неточностите обаче няма. 6 месеца след подаването на формуляра дейността на НКСИП е прекратена с изменение на Закона за пътищата. Изпълнението на договора се прехвърля на правоприемника - Агенция "Пътна инфраструктура". До 31 януари 2017 г. обаче те не подават ревизиран проект, както се иска с първоначалните бележки на комисията. Това се очаква през второ тримесечие на 2017 г., а в края на годината да бъде подаден формуляр за кандидатстване за Лот 3.2 на магистралата през Кресненското дефиле, пишат от СП и предупреждават:

"Предвид гореизложените факти има реална опасност от неспазване на индикативния график за изпълнение на проекта - второто тримесечие на 2020 г., за Лот 3.1, Лот 3.3 и тунел Железница и третото тримесечие на 2023 г. за Лот 3.2. на АМ „Струма“, което създава риск от загуба на средства, ще се наложи започнатите отсечки да се построят за сметка на държавния бюджет, а също така да бъде възстановена предоставената БФП (безвъзмездна финансова помощ - бел. ред.) за изграждане на „Автомагистрала „Струма“, лотове 1, 2 и 4“ и подготовката на Лот 3, финансирани от ОПТ 2007-2013 г."

Освен проблемите със "Струма" (ос 2), има сериозно изоставане при договарянето на средствата по ос 1 и ос 4, констатират от Сметната палата.

Средствата по ос 1 - „Развитие на железопътната инфраструктура по „основната“ Трансевропейска транспортна мрежа“ - са насочени основно към подобряване и модернизация на ж.п. линията София – Бургас. За програмния период трябва да завърши модернизацията на ж.п. участък Пловдив – Бургас (фаза II) и на ж.п. участъка Елин Пелин – Ихтиман и Ихтиман - Септември. С изменението на програмата са прехвърлени дейности, които е трябвало да бъдат изпълнени по време на фаза 1 на проекта за модернизация на ж.п. участък Пловдив – Бургас през програмен период 2007 – 2013 г. и ще се изпълняват като отделен проект.

По 4 „Иновации в управлението и услугите – внедряване на модернизирана инфраструктура за управление на трафика, подобряване на безопасността и сигурността на транспорта“ има 68 170 108 евро. Те са за развитие на системите за управление на железопътното движение, за развитие на информационни системи за управление на автомобилния трафик по републиканската пътна мрежа, на информационни системи за управление на трафика в корабоплаването (приоритетен проект в ОГПТ), закупуване на мултифункционални плавателни съдове, системи за третиране на отпадъци в пристанищата, за повишаване на качеството на аеронавигационните данни и изграждане на GSM-R мрежа. Предвидените средства за изграждане на GSM-R мрежа са над 50 на сто от предвидените по оста средства, поради изключително голямата важност на системите за управление на влаковете, които спомагат за подобряване на безопасността на ж.п. транспорта.

Проблемите в двете оси са очертани от Сметната палата по следния начин:

"Като основно предизвикателство може да се приеме относително малкия брой на стартиралите и реално изпълнявани към 16.11.2016 г. проекти, тъй като натрупването на твърде големи закъснения при подготовката на по-мащабните проекти по програмата създава рискове за завършване на изпълнението им в рамките на установените за ОПТТИ 2014 – 2020 г. крайни срокове. Изпълняваните към 16.11.2016 г. проекти по ОПТТИ 2014 – 2020 г. са общо 12. Това са проектите, за които има искания за финансиране и/или е докладван напредък в техническо изпълнение в ИСУН 2020, съгласно установените задължителни правила за оперативни програми. Като затруднение може да се отбележи по-късното въвеждане в експлоатация на ИСУН 2020 и срещнатите първоначални трудности при работа със системата от страна на ползвателите ѝ (най-вече бенефициентите), както и прекратяването през 2016 г. на НКСИП, която е бенефициент по няколко от големите проекти по ОПТТИ 2014 – 2020 г."

Проверки

Проверката на процедурите по програма "Транспорт" е установила, че при 4 случая с непълноти или неточности в проектите не е посочен срок за отстраняването им, а при два проекта не е спазен срокът за сключване на договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ, определен в решението на ръководителя на управляващия орган по програмата.

От 2014 до 2016 г. са регистрирани 12 сигнала за нередности. От тях са установени нередности, свързани с нарушение на правилата по Закона за обществените поръчки по проекта за разширение на метрото в София: Линия 3, етап I – участък бул. „Владимир Вазов“ – ЦГЧ – ул. „Житница“ и „Автомагистрала „Струма“ - Лот 3.1, Лот 3.3 и тунел Железница“.

В числа

Договорените средства към 30 декември 2016 г. са 1 599 541 851 лв. при общ бюджет 3 691 799 790,73 лв., което е 43,33% от общия бюджет на програмата.

Верифицираните суми са 225 979 680 лв., което е 14,13% от договореното, а сертифицираните суми са 159 965 533 лв., което е 10% от договорените средства.

Изплатените средства са в размер на 315 924 912,47 лв., което представлява 19,75 на сто от договорените средства.

Размерът на договорените средства за първите три години от изпълнението на ОПТТИ 2014 – 2020 г. е близо четири пъти по-голям спрямо същия период от изпълнението на ОПТ 2007 – 2013 г., в резултат на научените уроци благодарение на стартиралата навреме и финансирана от ОПТ 2007 – 2013 г. комплексна подготовка, констатират от Палатата.

Мониторинг

Въведен е адекватен механизъм за мониторинг, оценка и докладване при изпълнението на ОПТТИ 2014-2020 г. и ОПОС 2014-2020 г. Създадени са условия за събиране, обобщаване и анализ на информация за постигнатите резултати и за предприемане на корективни действия при установени слабости, пишат одиторите. Това е предпоставка за изпълнение на оперативните програми и за преодоляване на закъснението при договарянето, смятат одиторите.

Препоръки

Към министъра на транспорта има една препоръка - да се предприемат конкретни действия от Управляващия орган на оперативната програма заедно с бенефициентите по ос 1 и ос 4 за преодоляване изоставането на договарянето на средства за безвъзмездна финансова помощ и избягване на риска от загуба на средства по оперативната програма.

Към колегата му в екологията обаче те са четири:

1. Да се създаде необходимата организация от страна на Управляващия орган на ОПОС 2014 – 2020 г. относно ускоряване на процеса по обявяването на процедури за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ с цел избягване на риска от загуба на средства по оперативната програма.

2. Да се прецени необходимостта от извършването на допълнителни анализи от страна на УО на ОПОС 2014 – 2020 г относно готовността на бенефициентите да предоставят качествени проектни предложения по съответните процедури за директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по оперативната програма.

3. Да се финализират действията за определяне на базовата и целева стойност на индикаторите за резултат по приоритетна ос 5 на ОПОС за специфична цел „Намаляване замърсяването на атмосферния въздух чрез понижаване количествата на ФПЧ10/NOx“.

4. Да се актуализират стратегическите планове с оглед изпълнение на основното им предназначение за планиране на изпълнението на ОПОС.

Министрите трябва да предприемат мерки за изпълнение на препоръките в тримесечен срок от получаването на доклада и да уведомят за това председателя на Сметната палата.

България рискува да загуби пари по две оперативни програми, предупреждава Сметната палата

https://offnews.bg//obshtestvo/balgaria-riskuva-da-zagubi-pari-po-dve-operativni-programi-preduprezh-658743.html

Има риск България да загуби европейско финансиране по две оперативни програми - "Околна среда" и "Транспорт и транспортна инфраструктура", предупреждава Сметната палата в доклад след одит, имащ за цел да установи доколко програмирането и договарянето на помощта от Европейския фонд за регионално развитие и Кохезионния фонд допринасят за постигането на целите на националната програма "България 2020".

Одиторите отговарят положително на основния въпрос - програмите са в пълно съответствие с "България 2020", но съвсем не са толкова безкритични, когато става въпрос за изпълнението им. Не всички приоритетни оси са проблемни, но по четири от тях има сериозно забавяне за периода на проверката - 1 януари 2014 г. до 31 декември 2016 г.

ОП "Околна среда"

Слабите места на оперативната програма са втората и петата ос - "Отпадъци" и "Подобряване качеството на атмосферния въздух". По "Отпадъци" (с общо финансиране 287 784 390 евро) 3 г. след старта на оперативната програма няма договорени, верифицирани и изплатени средства, поради липса на одобрени проектни предложения.

"Поради липса на проектна готовност, Столична община не е подала интегрирания проект за управление на битовите отпадъци на град София. За този проект планираната дата на подаване на проектното предложение към ЕК е променена от четвъртото тримесечие на 2015 г. на първо тримесечие на 2017 г. Планираното начало на изпълнението на проекта е променено от четвърто тримесечие на 2016 г. на трето тримесечие на 2017 г. и планираната дата на приключване на проекта е променена от четвърто тримесечие на 2019 г. на четвърто тримесечие на 2021 г.", припомнят одиторите.

Необходими са анализ и актуализация на стратегическите планове по отношение на процедурите, по които не са постъпили проектни предложения, тъй като така те не изпълняват своята роля за планиране на оперативната програма, е препоръката им.

Страната ни може да загуби 16.5 млн. евро, предвидени за 2015 г., защото управляващият орган на програмата иска от ЕК прехвърлянето на средствата за 2017-2019 г. едва през есента на 2015-а. Еврокомисията не успява да приключи процедурата по одобрение заради липса на време. "Така отпада възможността усвояването на тези пари да се прехвърли за периода 2017-2019 г. Това създава риск за отписване на средства от бюджета на програмата", посочват от СП.

През 2016 г. са направени корекции във финансовия план на големите проекти по искане на ЕК. Прехвърлени са средства от 2016-а в 2017 г., 2018 г. и 2019 г., а това отново се налага предвид закъснелия старт на програмата. Това поражда реален риск за усвояването на средства към 2018 г. и 2019 г., пишат от СП.

"Подобряване качеството на атмосферния въздух" е ос, обособена в програмата късно - едва след препоръка на Европейската комисия, въпреки че проблемите ни са очевидни - 29 общини у нас са с нарушено качество на въздуха по показатели фини прахови частици (ФПЧ10) и азотни оксиди (NOx), а и е задействана наказателна процедура срещу България.

Включена в последния момент, оста получава малко финансиране. Същото, впрочем, се случва и при четвъртата ос - за превенция от наводнения и свлачища. За двете оси са отделени едва 7,8% от парите, съответно 78 528 323 евро и 58 823 530 евро.

Резултатът от спешното преработване и закъснялото одобрение на "Околна среда" е липсата на проекти и през 2015-а, и през 2016 г., припомнят одиторите.

По оста за подобряване качеството на въздуха те посочват още един проблем: индикаторите за резултат не са количествено определени. Базовата и целевата стойност на индикаторите за резултат трябва да бъдат установени до края на 2016 г., но това не се случва и срокът е удължен до април 2017. Това "поражда риск за тяхното изпълнение и постигането на целите по оста".

Одиторите критикуват и критериите към ОПОС. Критериите за административна допустимост и допустимост на проектните предложения са ясно и точно дефинирани, но тези за оценка на качеството се нуждаят от прецезиране, за да не се допусне субективност, пишат от Сметната палата. 

Проверки

При проверката на процедурите за подбор и оценка по ОПОС одиторите установили, че при три процедури за директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ са сключени договори/заповеди за безвъзмездна финансова помощ с бенефициентите извън регламентирания срок.

Сигналите за нередности по ОПОС са 22 към 31 декември 2016 г. и те са свързани основно с нарушения при провеждането на обществените поръчки. Единадесет сигнала са активни към тази дата. От приключените единадесет сигнала, девет са с установени нередности от УО на ОПОС 2014 - 2016 г., пишат от СП без подробности.

В числа

Към края на 2016 г. по ОПОС са договорени 552 536 000 лв. при общ бюджет 3 462 564 946 лв., т.е. 15,97%. За сравнение по програмата за 2007-2013 г. към края на 2009 г. бяха договорени 25,52%.

Верифицираните суми са 31 419 528 лв. или 5,6% от договорените, а сертифицираните са 5 661 911 лв., или 1,01%.

Изплатените средства от управляващия орган на бенефициентите са 69 579 558 лв. или 12,59% от общо договорените.

Възстановените суми от ЕС към 31.12.2016 г. са 4 331 362 лв. (съответно 2 901 269 лв. от ЕФРР и 1 430 093 лв. от КФ), което е 1,49% от предвидения общ бюджет на средствата от ЕС по програмата.

Отговорността за състоянието на програмата пада върху четирима министри: Искра Михайлова (2013-2014 г.), Станислав Атанасов (юни-август 2014 г.), Светлана Жекова (август-ноември 2014 г.) и Ивелина Василева (2014-2016 г.).

ОП "Транспорт"

Подборът на проекти по оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура" 2014-2020 е ефективен, смятат от Сметната палата. Критериите за подбор и оценка са недискриминационни и прозрачни. Прилагането им гарантира, че одобрените проекти допринасят за постигането на конкретните цели и резултати по съответните приоритети, пишат одиторите.

Въпреки това има и проблемни проекти.

Автомагистрала "Струма", заради която през последните дни трима български министри договаряха средства и отсрочки с еврокомисарите Кармену Вела и Корина Крецу, е един от тях.

Сагата започва преди близо две години. На 24 септември 2015 г. е сключен първият договор за изпълнението на проекта - с Национална компания „Стратегически инфраструктурни проекти“ (НКСИП). Той е на стойност 739 245 318,00 лв. Започват процедурите - подаване на формуляр, проверка за конфликт на интереси, от назначената комисия. Месец по-късно комисията връща формуляра за ревизиране, заедно с въпроси и бележки към НКСИП. Краен срок за отговор на въпросите и отстраняване на неточностите обаче няма. 6 месеца след подаването на формуляра дейността на НКСИП е прекратена с изменение на Закона за пътищата. Изпълнението на договора се прехвърля на правоприемника - Агенция "Пътна инфраструктура". До 31 януари 2017 г. обаче те не подават ревизиран проект, както се иска с първоначалните бележки на комисията. Това се очаква през второ тримесечие на 2017 г., а в края на годината да бъде подаден формуляр за кандидатстване за Лот 3.2 на магистралата през Кресненското дефиле, пишат от СП и предупреждават:

"Предвид гореизложените факти има реална опасност от неспазване на индикативния график за изпълнение на проекта - второто тримесечие на 2020 г., за Лот 3.1, Лот 3.3 и тунел Железница и третото тримесечие на 2023 г. за Лот 3.2. на АМ „Струма“, което създава риск от загуба на средства, ще се наложи започнатите отсечки да се построят за сметка на държавния бюджет, а също така да бъде възстановена предоставената БФП (безвъзмездна финансова помощ - бел. ред.) за изграждане на „Автомагистрала „Струма“, лотове 1, 2 и 4“ и подготовката на Лот 3, финансирани от ОПТ 2007-2013 г."

Освен проблемите със "Струма" (ос 2), има сериозно изоставане при договарянето на средствата по ос 1 и ос 4, констатират от Сметната палата.

Средствата по ос 1 - „Развитие на железопътната инфраструктура по „основната“ Трансевропейска транспортна мрежа“ - са насочени основно към подобряване и модернизация на ж.п. линията София – Бургас. За програмния период трябва да завърши модернизацията на ж.п. участък Пловдив – Бургас (фаза II) и на ж.п. участъка Елин Пелин – Ихтиман и Ихтиман - Септември. С изменението на програмата са прехвърлени дейности, които е трябвало да бъдат изпълнени по време на фаза 1 на проекта за модернизация на ж.п. участък Пловдив – Бургас през програмен период 2007 – 2013 г. и ще се изпълняват като отделен проект.

По 4 „Иновации в управлението и услугите – внедряване на модернизирана инфраструктура за управление на трафика, подобряване на безопасността и сигурността на транспорта“ има 68 170 108 евро. Те са за развитие на системите за управление на железопътното движение, за развитие на информационни системи за управление на автомобилния трафик по републиканската пътна мрежа, на информационни системи за управление на трафика в корабоплаването (приоритетен проект в ОГПТ), закупуване на мултифункционални плавателни съдове, системи за третиране на отпадъци в пристанищата, за повишаване на качеството на аеронавигационните данни и изграждане на GSM-R мрежа. Предвидените средства за изграждане на GSM-R мрежа са над 50 на сто от предвидените по оста средства, поради изключително голямата важност на системите за управление на влаковете, които спомагат за подобряване на безопасността на ж.п. транспорта.

Проблемите в двете оси са очертани от Сметната палата по следния начин:

"Като основно предизвикателство може да се приеме относително малкия брой на стартиралите и реално изпълнявани към 16.11.2016 г. проекти, тъй като натрупването на твърде големи закъснения при подготовката на по-мащабните проекти по програмата създава рискове за завършване на изпълнението им в рамките на установените за ОПТТИ 2014 – 2020 г. крайни срокове. Изпълняваните към 16.11.2016 г. проекти по ОПТТИ 2014 – 2020 г. са общо 12. Това са проектите, за които има искания за финансиране и/или е докладван напредък в техническо изпълнение в ИСУН 2020, съгласно установените задължителни правила за оперативни програми. Като затруднение може да се отбележи по-късното въвеждане в експлоатация на ИСУН 2020 и срещнатите първоначални трудности при работа със системата от страна на ползвателите ѝ (най-вече бенефициентите), както и прекратяването през 2016 г. на НКСИП, която е бенефициент по няколко от големите проекти по ОПТТИ 2014 – 2020 г."

Проверки

Проверката на процедурите по програма "Транспорт" е установила, че при 4 случая с непълноти или неточности в проектите не е посочен срок за отстраняването им, а при два проекта не е спазен срокът за сключване на договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ, определен в решението на ръководителя на управляващия орган по програмата.

От 2014 до 2016 г. са регистрирани 12 сигнала за нередности. От тях са установени нередности, свързани с нарушение на правилата по Закона за обществените поръчки по проекта за разширение на метрото в София: Линия 3, етап I – участък бул. „Владимир Вазов“ – ЦГЧ – ул. „Житница“ и „Автомагистрала „Струма“ - Лот 3.1, Лот 3.3 и тунел Железница“.

В числа

Договорените средства към 30 декември 2016 г. са 1 599 541 851 лв. при общ бюджет 3 691 799 790,73 лв., което е 43,33% от общия бюджет на програмата.

Верифицираните суми са 225 979 680 лв., което е 14,13% от договореното, а сертифицираните суми са 159 965 533 лв., което е 10% от договорените средства.

Изплатените средства са в размер на 315 924 912,47 лв., което представлява 19,75 на сто от договорените средства.

Размерът на договорените средства за първите три години от изпълнението на ОПТТИ 2014 – 2020 г. е близо четири пъти по-голям спрямо същия период от изпълнението на ОПТ 2007 – 2013 г., в резултат на научените уроци благодарение на стартиралата навреме и финансирана от ОПТ 2007 – 2013 г. комплексна подготовка, констатират от Палатата.

Мониторинг

Въведен е адекватен механизъм за мониторинг, оценка и докладване при изпълнението на ОПТТИ 2014-2020 г. и ОПОС 2014-2020 г. Създадени са условия за събиране, обобщаване и анализ на информация за постигнатите резултати и за предприемане на корективни действия при установени слабости, пишат одиторите. Това е предпоставка за изпълнение на оперативните програми и за преодоляване на закъснението при договарянето, смятат одиторите.

Препоръки

Към министъра на транспорта има една препоръка - да се предприемат конкретни действия от Управляващия орган на оперативната програма заедно с бенефициентите по ос 1 и ос 4 за преодоляване изоставането на договарянето на средства за безвъзмездна финансова помощ и избягване на риска от загуба на средства по оперативната програма.

Към колегата му в екологията обаче те са четири:

1. Да се създаде необходимата организация от страна на Управляващия орган на ОПОС 2014 – 2020 г. относно ускоряване на процеса по обявяването на процедури за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ с цел избягване на риска от загуба на средства по оперативната програма.

2. Да се прецени необходимостта от извършването на допълнителни анализи от страна на УО на ОПОС 2014 – 2020 г относно готовността на бенефициентите да предоставят качествени проектни предложения по съответните процедури за директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по оперативната програма.

3. Да се финализират действията за определяне на базовата и целева стойност на индикаторите за резултат по приоритетна ос 5 на ОПОС за специфична цел „Намаляване замърсяването на атмосферния въздух чрез понижаване количествата на ФПЧ10/NOx“.

4. Да се актуализират стратегическите планове с оглед изпълнение на основното им предназначение за планиране на изпълнението на ОПОС.

Министрите трябва да предприемат мерки за изпълнение на препоръките в тримесечен срок от получаването на доклада и да уведомят за това председателя на Сметната палата.

Amazon си избра нов сектор под прицел - модната индустрия

http://www.investor.bg/stil/348/a/amazon-si-izbra-nov-sektor-pod-pricel-modnata-industriia-241673/

Гигантът представи нова услуга, с която потребителите ще могат да пробват дрехи у дома преди да ги платят

Иновационен лагер по зелено предприемачество поставя кръговата икономика във фокуса на образователната система

http://www.cross.bg/predpriemachestvo-zeleno-bulgariya-1546812.html

/КРОСС/ 40 гимназисти от цялата страна, които в последните два месеца участваха в пилотното преподаване на новосъздадено първо по рода си за целия свят учебно съдържание по зелено предприемачество, ще се включат в иновационен лагер на 26 юни от 09.00 ч. в София тех парк, сграда Инкубатор, зала JA Startup Hambar. Разделени в екипи от по 5 души, те ще работят в продължение на няколко часа върху казус, зададен от организаторите, JA България. В края на деня отборите ще се изправят пред жури от експерти, за да презентират разработените с помощта на достъп до Интернет и съвети на ментори иновативни идеи за устойчив бизнес. Иновационният лагер е елемент от проекта GREENT, иницииран от Джуниър Ачийвмънт България и съфинансиран от програма „Еразъм+" на Европейския съюз. Партньори на българската неправителствена организация са още 4 организации от европейската мрежа на Джуниър Ачийвмънт - от Гърция, Румъния, Латвия и Норвегия. Мисията на проекта е да създаде образователни инструменти, които да помогнат на учителите в Европа да изградят у своите ученици мисловна нагласа за екологосъобразно предприемачество

Бил ли е Ленин германски агент

https://www.vesti.bg/lyubopitno/istoriata-pomni/bil-li-e-lenin-germanski-agent-6070657

Той се връща в родната Русия през Германия при очевидното съдействието на германското Върховно командване

Освободиха роднините на мъжа, врязал кола в бус на жандармерията в Париж

https://www.24chasa.bg/novini/article/6296353

Освободиха роднините на мъжа, врязал кола в бус на жандармерията в ПарижЗадържаните роднини на мъжа, който вряза в понеделник автомобил, пълен с оръжия и газови бутилки, в микробус на френската жандармерия на булевард "Шанз-Елизе" в Париж, бяха освободени, съобщи БТА. След атаката бяха арестувани синът, бившата жена, братът и съпругата на брата на нападателя Адам Джазири.

Нападателят от Мичиган е канадец, искал да отмъсти за Сирия и Ирак

https://offnews.bg//sviat/napadateliat-ot-michigan-e-kanadetc-iskal-da-otmasti-za-siria-i-irak-658840.html

Американските власти идентифицираха мъж, намушкал с нож полицай на летището в град Флинт, щата Мичиган, като 50-годишния канадец Амор Фтоуи. 

Мъжът е от Квебек, пристигнал в САЩ на 16 юни, съобщава Асошиейтед прес, цитиран от БТА. 

На Фтоуи е повдигнато обвинение за извършване на насилие на летище. 

Според свидетели на атаката мъжът е крещял "Аллах е велик" по време на нападението.

От ФБР уточниха, че той е искал да отмъсти за убийството от американските военни на мирни граждани в Сирия, Ирак и Афганистан. При арестуването си Фтоуи попитал полицаите защо не са го застреляли.

Раненият полицай е в стабилно състояние, без опасност за живота.

Според местни медии Амор Фтоуи е гражданин и на Тунис. 

Американските власти обявиха, че за момента няма индикации нападателят да е бил замесен в по-голям заговор. Няма данни и за негови връзка с терористични организации. 

ЕС в битката за наследството на британците

http://www.cross.bg/vurha-tazi-sreshtata-1546811.html

/КРОСС/ Европейците имат да уреждат с Великобритания редица сметки, свързани с Брекзита - например правата на европейските граждани, живеещи на Острова. Това е една от темите на срещата на върха в Брюксел. Поканите, които председателят на Европейския съвет Доналд Туск изпраща преди срещите на върха в Брюксел, напоследък приличаха на списък с проблеми, напомнящи за общата депресия на ЕС. На тези срещи неизменно ставаше въпрос за всевъзможни кризи и предизвикателства. Този път обаче Туск демонстрира оптимизъм: "Последните развития на континента говорят за това, че ние постепенно излизаме от тази спирала", се казва в неговото писмо до 28-те европейски лидери. Коя е причината за неговия оптимизъм? Допитванията сочат, че одобрението към ЕС започва да нараства в цяла Европа; икономическият ръст постепенно набира скорост; отпорът срещу Доналд Тръмп, както и Брекзитът сплотяват останалите в общността 27 страни-членки; а Франция вече се ръководи от убеден европеец. Всички тези добри новини подобряват настроението, твърдят и представители на германското правителство. Германско-френският тандем с нови шансове След изборите във Франция има шансове френско-германският тандем отново да заработи както едно време. Преди срещата на върха, Берлин и Париж са съгласували позициите си

Трус с магнитуд 6.8 по Рихтер удари край бреговете на Гватемала

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/06/22/2994183_trus_s_magnitud_68_po_rihter_udari_krai_bregovete_na/?ref=rss


Земетресение с магнитуд 6.8 по скалата на Рихтер бе регистрирано западно от Гватемала и е усетено и в съседен Салвадор.

По първоначална оценка на геофизичния институт на САЩ епицентърът на труса е на 38 км от брега на Пуерто Сан Хосе в Гватемала и е станало едва на 10 км дълбочина.

Според местно издание в Салвадор трусът е бил усетен около 5.30 ч. местно време, когато жителите още са били по домовете си.

Все още не е известно...

Вчера е бил най-топлият юнски ден във Франция от 1945 г.

https://www.24chasa.bg/novini/article/6296332

Вчера е бил най-топлият юнски ден във Франция от 1945 г.Вчера е бил най-топлият юнски ден във Франция от 1945 г., обяви националната метеорологична служба, цитирана от БТА.  Средната температура в страната вчера е била 26,4 градуса по Целзий, с което бе подобрен досегашният рекорд, поставен през 2005 г., когато на 28 юни са били измерени 26,1 градуса по Целзий средно за страната и това стана

Нападателят от летището в Мичиган, е канадец, отмъщавал за Сирия и Ирак (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6296348

Нападателят от летището в Мичиган, е канадец, отмъщавал за Сирия и Ирак (Видео)Канадски гражданин е обвинен за намушкването с нож на полицай на летището в северния американски град Флинт, щата Мичиган, съобщи БТА. Това е 50-годишният Амор Фтоуи от Квебек, който пристигнал в САЩ на 16 юни. Срещу него е повдигнато обвинение в извършване на насилие на летище. Според свидетелски показания Фтоуи намушкал с нож лейтенант Джеф

Лозан Панов отговори на Борисов за болтовете

http://frognews.bg/news_136987/Lozan-Panov-otgovori-na-Borisov-za-boltovete/

Председателят на ВКС Лозан Панов заяви, че не се чувства обиден от думите на премиера за развитите болтове на колата му. Висшият съдия беше категоричен, че инцидентът в никакъв случай не измества темата за съдебна реформа.

Луиш Фиго: Роналдо не е незаменим

https://www.24chasa.bg/sport/article/6296190

Луиш Фиго: Роналдо не е незаменимКлубната легенда не вярва, че суперзвездата ще напусне Бернабеу, но настоява, че животът ще продължи без него, предаде "Мирър". Кристиано Роналдо е предупреден, че не е незаменим - от легендата на Реал Мадрид Луис Фиго. Манчестър Юнайтед и Париж Сен Жермен бяха пуснати в червено, когато стана ясно,

Задържаха за 72 часа ало измамник от Русенско

https://www.24chasa.bg/novini/article/6296324

Задържаха за 72 часа ало измамник от РусенскоРайонна прокуратура – Габрово привлече в качеството на обвиняем Денислав Д. от с. Хотанца, община Русе, за това, че на 21 юни 2017 г., в град Габрово, действайки след предварителен сговор с неустановено лице, с цел да набави за себе си имотна облага в размер на 8 000 лв., създал и поддържал у жена от същия град заблуждение,

Халачева: Не бива да се отлага разглеждането на Законопроекта за реформата в детското и младежко правосъдие

http://www.cross.bg/obsuzhdane-variant-teodora-1546810.html

/КРОСС/ Пловдивският народен представител и член на постоянната комисия по въпросите на децата, младежта и спорта Теодора Халчева участва в Петата национална научно-практическа конференция за агресията в училищата, на улицата и в интернет. Тридневният форум се организира от Община Асеновград, като в него се включват от цялата страна представители на местни комисии за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни, педагогически съветници и специалисти. „Присъствам по собствена инициатива, защото смятам, че този диалог между народните представители и хората, които работят на терен и познават проблемите в дълбочина, е задължителен", изтъкна най-младият депутат в 44-тото НС. По думите ѝ, специалистите са тези, които дават адекватната и ефективна информация, за да бъде превърната в качествена законодателна инициатива. Попитана от журналисти за Закона за реформата в детското и младежко правосъдие, тя уточни, че все още не е внесен вариант за обсъждане. Тя съобщи, че миналата седмица по нейно предложение на разговор за хода на посочения законопроект е поканен правосъдният министър. Предстои г-жа Цачева да бъде изслушана в постоянната комисия. „Важно е да разберем на какъв етап е законопроектът, но считам, че не бива да се отлага разглеждането му. Между първо и второ четене са възможни промени, които да отразяват реалността и да отчитат обществения интерес, но все пак трябва да се депозира вариант"

Бързо или вкусно - "Макдоналдс" се оказа пред сложна дилема

http://www.dnevnik.bg/biznes/2017/06/22/2992713_burzo_ili_vkusno_-_makdonalds_se_okaza_pred_slojna/?ref=rss


МакдоналдсВ стремежа си да се впише в новите тенденции да се предлага прясна храна на клиентите, известната американска верига, представена по цял свят - "Макдоналдс", е напът да ядоса редовните си посетители, пише "Ройтерс".

В репортаж от Далас агенцията разказва, че клиентите, които пристигат с колите си и си поръчват от най-новите бъргъри в менюто, са помолени да отидат на паркинга на заведението и там да чакат четири минути докато е готова...

Експлозия до база на НАТО в Турция

http://www.moreto.net/novini.php?n=354019

Малка експлозия на гробище в близост до военна база на НАТО в Западна Турция. Има поражения по стени до базата, но няма пострадали хора, съобщиха турски медии, цитирани от АП. Анадолската агенция отбеляза, че експлозията в град Измир е причинена от бомба, която създава голям шум, но причинява малки поражения.

Само във Фрог: МВР се тресе от седем корупционни сигнала, шефове ги покриват

http://frognews.bg/news_136986/Samo-vav-Frog-MVR-se-trese-ot-sedem-koruptsionni-signala-shefove-gi-pokrivat/

МВР се тресе от корупционен скандал. Това разкриха пред Фрог нюз източници от ведомството. Седем сигнала са постъпили срещу началничка на разследващи полицаи и нейна заместничка. Те са адресирани до дирекция „Вътрешна сигурност” и Инспектората.

Европейският износ на селскостопански стоки забавя темпа си

http://www.investor.bg/evropa/334/a/evropeiskiiat-iznos-na-selskostopanski-stoki-zabavia-tempa-si-241669/

Основната част от експорта са вината и алкохолните напитки, а за вноса основно перо са плодовете, кафето и чая

Джордж Клуни забогатя със стотици милиони долари от... текила

http://www.cross.bg/dzhordzh-klyni-zabogatya-1546809.html

/КРОСС/ Джордж Клуни забогатя със стотици милиони. Но не с роля в някой касов холивудски филм. Най-голямата компания за спиртни напитки в света купи от холивудската звезда компанията му за текила. Марката беше основана от Джордж Клуни и съпруга на модела Синди Крауфърд едва преди 4 години. Но се оказала изключително успешна. Концернът даде 1 милиард долара за фирмата. 700 милиона ще бъдат платени веднага и още 300 милиона в следващите 10 години. Не е ясно в какво съотношение собствениците ще разделят парите.

ЕЦБ очаква засилване на икономическата експанзия през второто тримесечие

http://econ.bg/Новини/ЕЦБ-очаква-засилване-на-икономическата-експанзия-през-второто-тримесечие_l.a_i.744473_at.1.html

Постъпващите икономически данни сочат за солиден растеж в еврозоната през второто тримесечие на годината и подсказват за отскок на глобалната...

Проф. Дончо Градев: Само зли сили използват ксенофобията

http://dnes.dir.bg/news/tzigani-evropeyski-parlament-xenofobia-minalo-25952591

Ксенофобията е зло, но по-голямо зло са онази политика и онази идеология, за които тя е оръжие, смята социалният психолог проф. д-р Дончо Градев*.

Промени в синята и зелена зона в столицата

//dariknews.bg/regioni/sofiia/promeni-v-siniata-i-zelena-zona-v-stolicata-2032245

Без платено паркиране в София- само в неделя. Столичният общински съвет реши да удължи работното време на "синята зона" и вместо в събота до обяд – то се удължава до 18,00 часа. Промени има и при времетраенето на синята и зелената зона през делничните дни – вече ще

За първи път Сливен ще има генерален план за организация на движението

//dariknews.bg/regioni/sliven/za-pyrvi-pyt-sliven-shte-ima-generalen-plan-za-organizaciia-na-dvizhenieto-2032246

 Генерален план за организацията на движението в Централна градска част в Сливен беше представен днес на среща при кмета Стефан Радев с председателя на Общинския съвет Димитър Митев, общински съветници от всички групи и журналисти. Срещата бе по инициатива на кмета на общината. Планът беше представ

50-годишен русенец е обвинен в извършването на телефонна измама

//dariknews.bg/regioni/veliko-tyrnovo/50-godishen-rusenec-e-obvinen-v-izvyrshvaneto-na-telefonna-izmama-2032185

50-годишен мъж от Русе е обвинен в извършването на телефонна измама. На 10 май тази година на домашния телефон на 81-годишна жена от Свищов се обадил непознат, който се представил за полицай и поискал от потърпевшата да съдейства за задържането на телефонни измамни

Мощна експлозия избухна в столицата на Сомалия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6296307

Мощна експлозия избухна в столицата на СомалияОгромна експлозия е избухнала в сомалийската столица Могадишу, предаде Ройтерс, цитирана от Фокус. Свидетели сочат, че над града се вижда голям облак пушек. Причината за взрива все още не е известна. Очаквайте

Съдят шестима лекари за смъртта на родилка

https://www.24chasa.bg/novini/article/6296311

Съдят шестима лекари за смъртта на родилкаСофийска градска прокуратура внесе в Софийски градски съд обвинение срещу шестима лекари от две болнични заведения, които при професионална непредпазливост причинили смъртта на родилка, съобщиха от Прокуратурата. Това са д-р Лозанов и д-р Байданова – Василева от САГБАЛ ”Шейново” АД и д-р Филипов, д-р Червеняков, д-р Христов,

Туск се размечта, че Великобритания може и да не излезе от ЕС

http://www.cross.bg/tysk-velikobritaniya-brekzit-1546808.html

/КРОСС/ Въпреки стартиралите преговори за Брекзит председателят на Европейския съвет Доналд Туск се надява, че Великобритания все пак може и да не излезе от Европейския съюз. Той дори се „размечта", че това ще стане и реши да цитира Джон Ленън и песента му Imagine, когато направи изявлението си. "Някои от моите британски приятели ме питат дали Брекзит може да не се случи и дали мога да си представя краен резултат, при който Великобритания остава част от ЕС. Отговорих им, че всъщност ЕС е построен от мечти, които е изглеждало невъзможно да бъдат постигнати, така че кой знае", каза Туск, цитиран от „Франс прес". След което Туск произнесе и прочутата фраза от легендарната песен на Ленън от 1971 г.: "You may say I am a dreamer, but I am not the only one." (Може да кажете, че съм мечтател, но не съм единственият). Френският президент Еманюел Макрон, както и германският финансов министър Волфганг Шойбле миналата седмица казаха, че за Великобритания "вратата е отворена" да остане в ЕС. На съвета Мей трябва да предложи "щедра оферта" за разсейване на притесненията на ЕС за правата на трите милиона граждани на съюза, които остават да живеят във Великобритания и след Брекзит. Туск излъчва оптимизъм. Въпреки че това е неговият 80-и съвет като премиер (на Полша-б.р.) или председател на ЕС, той твърди: "никога преди не съм чувствал по-голяма вяра, че нещата вървят към по-добро".  

"Нека България и Германия влязат заедно в лентата за изпреварване на Европа"

http://clubz.bg/55432-neka_bylgariq_i_germaniq_vlqzat_zaedno_v_lentata_za_izprevarvane_na_evropa

Схващането за Европа на различни скорости е шанс за по-бързото развитие на България. Това бе един от основните акценти на състоялата се днес конференция на тема "Икономическото сътрудничество между България и Германия".

На срещата, на която присъстваха посланикът на Германия у нас Н. Пр. Детлеф Лингеман, заместник-министърът на икономиката Лъчезар Борисов, както и представители на бизнеса и различни организации, се обърна внимание на значението на българо-германските икономически отношения, като бе споменато, че Германия е най-сериозният търговски партньор на България.

Посланик Лингеман отбеляза напредъка на страната ни, но подчерта, че е необходима още много работа в сферите на съдебната реформа, образованието и администрацията.

Министърът на икономиката Емил Караниколов бе поканен на събитието, но вместо него се отзова заместникът му Лъчезар Борисов. Той обяви готвени административни промени в своето министерство, които ще целят намалянето на тежестта на бюрократичния апарат, като отправи послание към немските инвеститори на наша територия: "Разчитайте на нас (правителството - бел. ред.)". 

"Защо България се страхува от Европа на различни скорости? Ние вече имаме такава Европа: имаме Шенген, Еврозоната и т. н. Нека Германия и България влязат заедно в лентата за изпреварване" , заяви ръководителят на проекти на Фондацията за свободата "Фридрих Науман" за Югоизточна Европа Даниел Кадик 

Бившият министър на външните работи (1997-99) и активен участник в подготовката на страната ни за членство в ЕС Антоанета Приматарова от своя страна заяви, че формулата на идеята за Европа на различни скорости е: "тези които искат правят повече". Според нея ние трябва да изискваме напредъка си. Приматарова изрази негодувание от преиначаването на визията за различен темп на развитие в ЕС, като обяви, че това може да бъде само от полза на България, карайки ни да преодолеем редица пречки по-бързо.

Срещата не мина и без критичен тон, като изпълнителният директор на Института за пазарна икономика г-жа Светла Костадинова подряза крилата на зам.-министър Борисов, настоявайки, че еврофондовете у нас са, преди всичко, източник на корупция и че присъствието на "националсоциалистически" формации във властта не е добър знак. Костадинова разкритикува и липсата на адекватна съдебна реформа в България.

Въпреки всичко на конференцията преобладаваше положителна нагласа, като многократно бе подчертано нарастващото икономическо сътрудничество между България и Германия, което беше наречено "една успешна бизнес история". Членството ни в ЕС пък бе ознаменувано като "най-важното събитие за страната ни от Независимостта насам".

"Нека България и Германия влязат в заедно в лентата за изпреварване на Европа"

http://clubz.bg/55432-neka_bylgariq_i_germaniq_vlqzat_v_zaedno_v_lentata_za_izprevarvane_na_evropa

Схващането за Европа на различни скорости е шанс за по-бързото развитие на България. Това бе един от основните акценти на състоялата се днес конференция на тема "Икономическото сътрудничество между България и Германия".

На срещата, на която присъстваха посланика на Германия у нас Н. Пр. Детлеф Лингеман, заместник-министърът на икономиката Лъчезар Борисов, както и представители на бизнеса и различни организации, се обърна внимание на значението на българо-германските икономически отношения, като бе споменато, че Германия е най-сериозният търговски партньор на България.

Посланик Лингеман отбеляза напредъка на страната ни, но подчерта, че е необходима още много работа в сферите на съдебната реформа, образованието и администрацията.

Министърът на икономиката Емил Караниколов бе поканен на събитието, но вместо него се отзова заместникът му Лъчезар Борисов. Той обяви готвени административни промени в своето министерство, които ще целят намалянето на тежестта на бюрократичния апарат, като отправи послание към немските инвеститори на наша територия: "Разчитайте на нас (правителството - бел. ред.)". 

"Защо България се страхува от Европа на различни скорости? Ние вече имаме такава Европа: имаме Шенген, Еврозоната и т. н. Нека Германия и България влязат заедно в лентата за изпреварване" , заяви ръководителят на проекти на Фондацията за свободата "Фридрих Науман" за Югоизточна Европа Даниел Кадик 

Бившият министър на външните работи (1997-99) и активен участник в подготовката на страната ни за членство в ЕС Антоанета Приматарова от своя страна заяви, че формулата на идеята за Европа на различни скорости е: "тези които искат правят повече". Според нея ние трябва да изискваме напредъка си. Приматарова изрази негодувание от преиначаването на визията за различен темп на развитие в ЕС, като обяви, че това може да бъде само от полза на България, карайки ни да преодолеем редица пречки по-бързо.

Срещата не мина и без критичен тон, като изпълнителният директор на Института за пазарна икономика г-жа Светла Костадинова подряза крилата на зам.-министър Борисов, настоявайки, че еврофондовете у нас са, преди всичко, източник на корупция и, че присъствието на "националсоциалистически" формации във властта не е добър знак. Костадинова разкритикува и липсата на адекватна съдебна реформа в България.

Въпреки всичко на конференцията преобладаваше положителна нагласа, като многократно бе подчертано нарастващото икономическо сътрудничество между България и Германия, което беше наречено "една успешна бизнес история". Членството ни в ЕС пък бе ознаменувано като "най-важното събитие за страната ни от Независимостта насам".

Шестима лекари от Шейново и Пирогов на съд за смъртта на родилка

https://offnews.bg//temida/shestima-lekari-ot-shejnovo-i-pirogov-na-sad-za-smartta-na-rodilka-658841.html

Шестима лекари отиват на съд за починала родилка. Софийска градска прокуратура (СГП) внесе обвинителен акт срещу докторите от две болници, които при професионална непредпазливост са причинили смъртта на родилката, съобщиха от обвинението. 

Това са д-р Лозанов и д-р Байданова – Василева от САГБАЛ ”Шейново” АД и д-р Филипов, д-р Червеняков, д-р Христов, и д-р Цеков от УМБАЛСМ ”Н.И. Пирогов” ЕАД. На всеки един от тях е повдигнато обвинение за това, че при независимо съизвършителство причинили смъртта на пациент, настъпила на 24.10.2011 г. в гр. София, вследствие на развил се сепсис. 

На 12.09.2011 г., 19–годишна жена постъпила в САГБАЛ ”Шейново” АД, където избрала да роди своето първо дете. Дежурен тогава бил д-р Лозанов. Било взето решение, че на жената следва да бъде извършено ”секцио”. Операцията извършил лично д-р Лозанов. След това той пристъпил към възстановяване на направените разрези, като пропуснал обаче да отстрани цялата плацента от матката. Така оставените части способствали за превръщане на матката в първоначално огнище на инфекция и източник (входна врата) на сепсис.

Същият ден д-р Байданова – Василева била определена за лекуващ лекар на младата жена. Още на следващия ден след раждането родилката започнала да изпитва силни болки и неразположение. Това й състояние се дължало на вече започналия сепсис поради настъпилата инфекция в резултат на ” забравените” в матката част от плацента и околоплодни обвивки. Била констатирана твърде висока левкоцитоза и олевяване на кръвната картина. През следващите дни болките и неразположението на родилката се усилвали, като тя дори колабирала. Жената съобщила всичко това на д-р Байданова – Василева. Тя се запознала лично с констатираните при този пациент показатели, касаещи телесната температура и стойността на левкоцитите. Същевременно обаче не назначила на пациентката микробиологични и копрологично изследвания. Д-р Байданова – Василева не извършила правилно диагностициране на влошеното клинично състояние на пациентката си. Вместо това на 16.09.2011 г., въпреки констатираните усложнения при родилката, д-р. Байданова – Василева взела решение да я изпише.

Впоследствие състоянието на жената започнало да се влошава. Тъй като при нея се установило наличие на свободно подвижна течност в корема, на 20.09.2011 г. била приведена в тежко състояние в УБАЛСМ ”Н. И. Пирогов”. На същата дата след разширен консилиум в болницата, било взето решение на 19-годишната жена да бъде извършена диагностична лапароскопия. Операцията извършил д-р Филипов. Като консултанти на място били повикани д-р Червеняков, д-р Христов и д-р Цеков от същото болнично заведение.

Установената лапароскопска находка императивно налагала оперативна интервенция – лапаротомия в спешен порядък. Трябвало спешно да се отстрани матката и вторично засегнатото дебело черно на пострадалата, тъй като имало наличие на тежка патология в дебелото черво, с възпалителни некротични изменения и предполагаем патологичен процес в матката. Вместо това д-р Филипов взел неправилно решение за изчаквателно поведение, като по този начин той не оказал своевременна и достатъчна медицинска помощ на жената. Всеки един от останалите трима лекари – д-р Червеняков, д-р Христов и д-р Цеков също самостоятелно взели неправилно решение за изчаквателно поведение по отношение на извършване на лапаротомия и лично поставили грешната диагноза – остър сигмоидит.

През следващите дни след лапароскопията състоянието на младата жена продължило да се влошава. На 28 септември било взето решение тя да бъде преместена в ”Клиника по нефрология”, към УМБАЛ ”Александровска”. Впоследствие на 7 октомври на пациентката била извършена лапаротомия, като била отстранена матката и част от дебелото черво. Въпреки положените усилия от страна на медиците в ”Александровска” на 24.10.2011 г. пациентката починала, вследствие на развил се сепсис.

Видно от изготвена по делото експертиза е, че в случая са налице два основни пропуска. Първият е оставянето на плацентарни части в матката при извършване на цезарово сечение, което е причина за развитието на сепсиса. Вторият пропуск е забавянето на третата коремна операция със седемнадесет дни след лапароскопията. Тази последна операция е била извършена вече при настъпили тежки многооргани патоголгични процеси в организма на 19–годишната жена и шансът да се промени неблагоприятния изход е бил нищожен.

Предстои насрочване на делото от съда.

Певици от 4 до 84 години на сцените на събора край Дебрене

https://www.24chasa.bg/region/article/6296308

Певици от 4 до 84 години на сцените на събора край ДебренеОколо 2300 участници ще се включат в 49-ото издание на традиционния събор „Песни и танци от Слънчева Добруджа”, който ще се проведе в местността „Славната канара” в събота в село Дебрене. Това е най-голямото културно събитие в община Добричка и посветено на празника й- 24 юни.. Ще участват 84 певчески групи, 14 танцови състава, 3 групи за обичаи,

Отстраниха подвеждащите надписи от чешмата на „Аладжа манастир“

http://www.moreto.net/novini.php?n=354022

Подвеждащите надписи „Водата е негодна за пиене“, които бяха разположение върху обществената чешма на „Аладжа манастир“, вече са отстранени. За почистването им са се погрижили от районно кметство „Приморски“. Остава неясно кой е злосторникът, поставил текста.

Ходорковски: Путин вече има алтернатива

https://www.vesti.bg/sviat/hodorkovski-putin-veche-ima-alternativa-6070518

Някога най-богатият човек в Русия, Михаил Ходорковски, иска и ще работи не просто за смяна на Путин, а за смяна на системата

Варненец замерял деца с вряла вода, подразнен от шума

https://www.24chasa.bg/novini/article/6296253

Варненец замерял деца с вряла вода, подразнен от шумаКлип, публикуван в социалната мрежа, предизвика гневни коментари сред варненци. На него се вижда как мъж хвърля от 5-ия етаж полиетиленов плик с вода върху децата, които играят на площадката пред блока му. Пострадали няма. Причина за агресията е момче, което свирело на гайда и според мъжа, вдигало много шум, информира БНТ.

Фестивалът „В Двореца” приключва в „Двореца” в Балчик

https://www.24chasa.bg/region/article/6296297

Фестивалът „В Двореца” приключва в „Двореца” в БалчикВ културния център „Двореца” в Балчик ще бъде финалната част на международния фестивал за късометражно кино „В Двореца”, която ще продължи от 24 юни до 1 юли. След изключително успешните три етапа на мащабното събитие в София, Велико Търново и Варна, „IN THE PALACE International Short Film Festival” в Балчик ще даде платформа за изява на стотици

Варварство: багери разрушиха история на 8000 години в Пловдив

https://offnews.bg//kultura/varvarstvo-bageri-razrushiha-istoria-na-8000-godini-v-plovdiv-658819.html

2017 г. дава заявки да бъде трагична за културното ни наследство. След падането на "Двойната къща" в София, сега Пловдив се сбогува с част от историята си, датираща от осем хиляди години, изкопана от багери, които работят по строеж на сграда. 

В кв. "Филипово" се намира т. нар. Плоска могила, част от неолитно селище, основен източник на информация за живота на прадедите ни. Неолитното селище се намира в частен имот, чиито собственици обаче възнамеряват за построят сграда на мястото му. И първите стъпки за това са вече предприети - в понеделник безвъзвратно разрушават част него, подготвяйки терена за строежа. 

За случая сигнализира археолог Росица Миткова, завеждащ отдел "Праистория" на Археологическия музей в Пловдив. В свой пост във фейсбук тя изказа силното си възмущение от случващото се в града под тепетата.  

Пред ОFFNews тя заяви, че това е било единственото неразрушено селище, датиращо между 6-то и 5-то хилядолетие преди Христа, изключително ценно за добиване на информация за живота преди възникването на града. Дори се предполага, че именно там е започнала историята на града, известен с богатото си културно наследство. 

"Въпреки устните ми и писмени предупреждения към собствениците, те не пожелаха да ме послушат. Безвъзвратно са унищожени най-старите части на древния град", заяви тя. 

Миткова е подала сигнал до Археологическия музей и Инспектората по опазване на културно наследство към Министерство на културата. Това се случва миналата седмица, когато изкопните дейности са били вече започнати. 

"В разрешителното, издадено от Община Пловдив нямаше наблюдение на археолог. Затова потърсихме собствениците. Поканих ги в общината на район "Северен", където заедно със собственика потърсихме инспектората", заяви Миткова. 

Стига се до решение за проверка. То е трябвало да се състои миналия понеделник, но по настояване на собствениците е отложено - заминавали на почивка. Докато отдъхват, собствениците е трябвало да разпоредят спиране на строежа, но това така и не се случва. 

"В указанията на Инспектората бе упоменато, че трябва да се спрат всякакви изкопни дейности до проверката. Но това не се случи и така се загуби целия културен пласт. В такъв случай собствениците трябва да носят наказателна отговорност за разрушаване на паметник на културата от национално значение", заяви Миткова.

Мястото е изключително богат извор на исторически данни: "На 100 м от селището в западна посока през 2015 г. правихме разкопки. Намерихме следи от ранна каменна епоха, ранна бронзова, желязна... Бяха разкрити спални помещения от античната епоха", продължава археологът. 

ОFFNews потърси за коментар Инспектората за опазване на културното наследство. Инспектор Стоилка Игнатова, отговаряща за Южен централен район (области Кърджали, Пазарджик, Пловдив, Смолян и Хасково), потвърди думите на Миткова и заяви, че проверката ще бъде извършена идния понеделник, а за сега всякакви строителни дейности са замразени.

Кметът на район "Северен" инж. Ральо Ралев заяви пред OFFNews, че от страна на неговата община нарушения няма. По думите му, разрешението е издадено от главния архитект на Пловдив. Според него, изкопната дейност на багерите е стигнала на - 4-5 метра, но на 20 см под земята все още се виждат "керемиди" от селището. 

След проверката ще бъде установено какво е нарушението на институциите и собствениците. 

Но каквото и да е решението след проверката, Пловдив се сбогува безвъзвратно с част от най-ранната си история. За жалост, мястото не е напълно изследвано и така в бунищата за строителни отпадъци са заминали множество редове за историческите учебници и ценни артефакти за учените и музеите. 

Частен превозвач ще продължи да вози софиянци

https://www.actualno.com/sofia/chasten-prevozvach-shte-prodylji-da-vozi-sofijanci-news_618406.html

Софиянци ще продължат да се возят в автобуси на частния превозвач "Карат С" още 2 години. Това стана възможно, след като от втория опит Столичният общински съвет успя да удължи договора на фирмата. Въпреки обещанията на местната власт транспортна услуга в града да се извършв

Спират ти колата за месец, ако я дадеш на пиян

https://www.vesti.bg/bulgaria/spirat-ti-kolata-za-mesec-ako-ia-dadesh-na-piian-6070656

Махат табелите на автомобила до година, ако собственикът му го е дал на човек без книжка или ако самият собственик е неправоспособен или пиян

Британец отиде на работа с рокля в знак на протест срещу дрескода

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6296284

Британец отиде на работа с рокля в знак на протест срещу дрескодаБританец се е явил на работа, облечен с рокля съобразно дрескода за дамите, след като е бил върнат у дома, защото носел къси панталони в горещините, съобщи ЮПИ, цитирана от БТА. Подтикнат от непоносимата жега, "налегнала" Великобритания, Джоуи Бардж се появил на работното си място в кол център с риза и елегантни къси панталони.

Взимат ти книжката, ако си дадеш колата на пиян

https://www.vesti.bg/bulgaria/vzimat-ti-knizhkata-ako-si-dadesh-kolata-na-piian-6070656

Спират автомобила до година, ако собственикът му го е дал на човек без книжка или ако самият собственик е неправоспособен или пиян

През 2016 г. всеки десети работещ в България вече е бил беден

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/06/22/2994170_prez_2016_g_vseki_deseti_rabotesht_v_bulgariia_veche_e/?ref=rss


Работещите бедни в България са се увеличили близо два пъти през 2016 г. до 11.6% от населението. За сравнение през предходната година заетите, които са били под линията на бедността българи са били 7.7%. Това показват данните от Индикатора за бедност и социално включване на Националния статистически институт (НСИ) за 2016 г.

При работещите на непълно работно време рискът за изпадане в бедност е повече от 4 пъти по-висок от този при работещите на пълно работно време,...

Изтеглиха жребия и за Втора лига

https://www.24chasa.bg/sport/article/6296280

Първенство на Втора лига за сезон 2017/2018, първия кръг: „Литекс“ (Ловеч) – „Струмска слава“ (Радомир) „Локомотив“ (Г. Оряховица) – „Поморие“ „Царско село“ (София) – „Несебър“ „Созопол“ – „Черноморец“ (Балчик) „Ботев“ (Гълъбово) – „Нефтохимик“ (Бургас) „Лудогорец­2“ (Разград) – „Локомотив 1929“ (София) „Ботев“ (Враца) – „Марица“

6-ма лекари на съд за смъртта на родилката Деяна

http://dnes.dir.bg/news/smart-prokuratura-rodilka-dejana-georgieva-25952700

Софийската градска прокуратура внесе в съда обвинителен акт срещу шестима лекари от две болници за смъртта на 19-годишната родилка Деяна Георгиева.

Поставят указателни табели за библиотеки в Добрич

https://www.24chasa.bg/region/article/6296287

Поставят указателни табели за библиотеки в ДобричМестоположението на регионална библиотека „Дора Габе” в Добрич вече е обозначено с указателни табели, поставени на основните пътни подходи към централната част на града – съобщиха оттам. Проектът „Пътят към библиотеката“ обхваща обществените библиотеки, оборудвани с техника по програма „Глобални библиотеки“ и е част от усилията за поддържане на

"Ако умрат, ги изхвърли в някоя горичка" - 59 000 страници ужас за камиона на смъртта

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/06/22/2994165_ako_umrat_gi_izhvurli_v_niakoia_gorichka_-_59_000/?ref=rss


"Иво, не могат да дишат. Пищят като луди!" - "Няма да отваряш, а ако умрат, ги изхвърли в някоя горичка". Основни действащи лица в трагедията с "камиона на смъртта" са деветима българи. От вчера те отговарят пред съда, разказва "Дойче веле".

71 души, сред които и четири деца, наблъскани на 14 кв.м. - без осветление, без вентилация, без прозорец. Кислородът е свършил за не повече от три часа.

Бежанците от...

Трима митничари от Бургас са обвинени за подкупи

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/06/22/2994167_trima_mitnichari_ot_burgas_sa_obvineni_za_podkupi/?ref=rss


Специализирана прокуратура повдигна обвинения на трима митнически служители от бюро "Нефтохимически комбинат" към бургаската митница. Те ще отговарят пред съда за получаване на подкупи, съобщиха от държавното обвинение. Служителите са задържани на 20 юни при съвместна операция на ГДБОП и Специализираната прокуратура.

От събраните до момента доказателства се разбира, че в началото на 2016 г. те се договорили да искат и получават дребни суми от всеки шофьор на...

Кун Теменужков се сбогува с Барса с трогателно писмо

https://offnews.bg//futbol/kun-temenuzhkov-se-sboguva-s-barsa-s-trogatelno-pismo-658837.html

Българинът Кун Теменужков Михайлов напусна школата на Барселона. Това разкри самият той в профила си в социалната мрежа Фейсбук.

"10 години футбол и 3 страхотни сезона в най-добрия отбор в света. Мога само да благодаря на всички играчи и треньори на Барселона за всичко научено на и извън терена.

Преживяването ми в най-добрата школа в света се получи благодарение на много хора, които ми помогнаха да покажа най-добрите си качества като футболист. Нямам никакви съмнения, че ще постигна мечтата си, щом се стремя упорито към нея.

Зная, че съм талант на световния футбол, мога да пътувам до страната си и да играя за националния отбор", написа младият талант.

Все още не е ясно къде ще продължи кариерата 17-годишният футболист. Немалко каталунски журналисти изразяват съжаление за решението на Кун, тъй като се очакваше той да води атака на Juvenil A през новия сезон.

Нападателят роден на 1 февруари 2000 г. в София, пето дете в семейството. Година и половина след раждането му, фамилия Михайлови емигрират в Испания, където талантът изкарва тридневни проби в школата на каталунците и става част от кадетите на Барселона Б.

Кун Теменужков се сбогува с Барса с тогателно писмо

https://offnews.bg//futbol/kun-temenuzhkov-se-sboguva-s-barsa-s-togatelno-pismo-658837.html

Българинът Кун Теменужков Михайлов напусна школата на Барселона. Това разкри самият той в профила си в социалната мрежа Фейсбук.

"10 години футбол и 3 страхотни сезона в най-добрия отбор в света. Мога само да благодаря на всички играчи и треньори на Барселона за всичко научено на и извън терена.

Преживяването ми в най-добрата школа в света се получи благодарение на много хора, които ми помогнаха да покажа най-добрите си качества като футболист. Нямам никакви съмнения, че ще постигна мечтата си, щом се стремя упорито към нея.

Зная, че съм талант на световния футбол, мога да пътувам до страната си и да играя за националния отбор", написа младият талант.

Все още не е ясно къде ще продължи кариерата 17-годишният футболист. Немалко каталунски журналисти изразяват съжаление за решението на Кун, тъй като се очакваше той да води атака на Juvenil A през новия сезон.

Нападателят роден на 1 февруари 2000 г. в София, пето дете в семейството. Година и половина след раждането му, фамилия Михайлови емигрират в Испания, където талантът изкарва тридневни проби в школата на каталунците и става част от кадетите на Барселона Б.

Над 1,6 млн. българи са живели в бедност през 2016 година

http://econ.bg/Новини/Над-1-6-млн-българи-са-живели-в-бедност-през-2016-година_l.a_i.744472_at.1.html

През 2016 г. линията на бедност общо за страната e 308.17 лв. средно месечно на лице от домакинство. При този размер на линията под прага на бедност...

Отбелязахме най-дългия ден в годината с вино KABILE

http://www.dnes.bg/business/2017/06/22/otbeliazahme-nai-dylgiia-den-v-godinata-s-vino-kabile.345148

"Вила Ямбол" посрещна Слънцестоенето със стотици хора в античната местност Кабиле

Патриотите предлагат закон за защита на книжовния език

http://dnes.dir.bg/news/proektozakon-balgarski-knijoven-ezik-obedineni-patrioti-25952660

До месец “Обединени патриоти“ ще внесат в Народното събрание проектозакон за защита на българския книжовен език.

Министри от румънското правителство започнаха да оттеглят оставките си

http://www.moreto.net/novini.php?n=354015

Маневрите на политическата сцена в Румъния продължават да изненадват. След като вчера бе гласуван вот на недоверие на правителството на Сорин Гриндяну и мнозина от членовете на кабинета бяха поставени в ситуация да гласуват на практика срещу себе си, днес министри започнаха да оттеглят оставките си, които подадоха миналата седмица, отбелязва информационният сайт Зиаре.

Сп. “Шпигел“: Германското външно разузнаване е шпионирало Белия дом

https://www.24chasa.bg/novini/article/6296273

Сп. “Шпигел“: Германското външно разузнаване е шпионирало Белия домГерманското външно разузнаване, разтърсено от няколко скандала за подслушване, е шпионирало в продължение на години няколко американски компании и учреждения, сред които е и Белият дом, съобщава Франс прес, като се позова на списание "Шпигел", предава БТА. Федералната разузнавателна служба (БНД от Bundesnachrichtendienst или BND),

Русия предлага безплатен транспорт за чуждестранните фенове на Купата на конфедерациите

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/06/22/2994163_rusiia_predlaga_bezplaten_transport_za_chujdestrannite/?ref=rss


Русия предлага безплатен транспорт на всички чуждестранни фенове, които гледат мачовете от Купата на конфедерациите. Запалянковците, които имат билети за двубоите не плащат във влаковете, които се движат между четирите града домакини - Москва, Сочи, Санкт Петербург и Казан,

Вече са осигурени допълнителни 262 железопътни вагона за предвижване на феновете между градовете, където се играят мачовете.

Транспортната дирекция на Русия обяви, че вече 3017...

Принц Хари: Никой не иска да е крал

https://offnews.bg//zvezdi/printc-hari-nikoj-ne-iska-da-e-kral-658827.html

"Никой в кралското семейство не желае да бъде крал или кралица. Тези, които са избрани, го правят за човешкото благо."

Това заяви принц Хари - петият засега престолонаследник на британския престол, пред сп. "Нюзуик".

Оказва се, че въпреки масовата представа нито една кралска особа не желае "топ работата", когато се освободи.

Хари си спомня как, след смъртта на майка си, е трябвало да върви с погребалното шествие след ковчега й по улиците на Лондон.

"Нито едно дете не трябва да бъде принуждавано да прави нещо такова. Хиляди души ме гледаха по телевизията, докато аз оплаквах майка си", споделя принцът. Той смята, че в днешно време подобно нещо не може да се случи.

Преди известно време Хари разкри, че е ходел на терапия, за да може да преживее смъртта на Даяна. Принцът разказа колко горд е с майка си, която му е показала какво е да водиш "обикновен" живот.

"Понякога ходя да пазарувам сам. Страх ме е, че някой ще ме снима, но съм решен да имам сравнително нормален живот, а ако имам късмет, и моите деца ще имат. Дори да бях крал, пак щях да ходя сам да си пазарувам", заявява той.

Вижте кои са най-добрите двигатели за годината

https://www.24chasa.bg/avto/article/6296278

Вижте кои са най-добрите двигатели за годинатаОрганизаторите на международния конкурс International Engine of The Year определиха победителите за 2017 г. Най-добрият мотор в света за втори пореден път е 3,9-литровият V8 на Ferrari. Жури от 58 журналисти от цял свят определиха победителите в 12 категории. Този път организаторите са добавили и две нови категории - "най-добър нов двигател на

Почти една четвърт от населението живее под прага на бедност

http://www.investor.bg/biudjet-i-finansi/333/a/pochti-edna-chetvyrt-ot-naselenieto-jivee-pod-praga-na-bednost-241680/

Ако от доходите се изключат социалните трансфери, под равнището на бедност попадат почти една трета от населението, показват данни на НСИ

Стотици посрещнаха най-дългия ден с KABILE

http://www.cross.bg/kabile-yambol-vino-1546806.html

/КРОСС/ Слънцестоенето събра стотици хора в антична местност край Ямбол Лятното слънцестоене привлече стотици хора да се съберат и да посрещнат най-дългия ден в археологическия резерват „Тракийски и античен град Кабиле". Домакини на събитието бяха Регионален исторически музей - Ямбол, Община Ямбол и изба „Вила Ямбол" с виното си KABILE, носещо името на едноименния тракийски град. Посетители от Ямбол и цялата страна бяха свидетели на реконструкция на древен тракийски ритуал по посрещане на слънцето на скалното светилище на Великата богиня-майка Кибела. След изгрева традиционно на всички присъстващи се разля от виното KABILE. „Нашето вино носи името на античния тракийски град Кабиле и това не е случайно. То съживява легендата за най-могъщия град на траките, който пък носи името на богинята Кибела - закрилница на земите и лозята, първородна сила зад всяко вино, произведено през последните 4000 години в ямболския регион", коментираха от „Вила Ямбол". „Ето защо, вдъхновени от културното наследство на траките и историята на тяхната богиня-майка, решихме да създадем вино, посветено на традицията, уюта, специалните моменти в живота. Така се появи KABILE - едно хилядолетно наследство, запечатано в бутилка". „Ямбол е винарски регион и това е факт, доказан още преди създаването на българската държава, когато там е построен величествен град, кръстен на Зевс

Отгледани от плевенчани плодове и зеленчуци иска да предлага МЕТРО

//dariknews.bg/regioni/pleven/otgledani-ot-plevenchani-plodove-i-zelenchuci-iska-da-predlaga-metro-2032239

Искаме да продаваме не просто български плодове и зеленчуци, а плевенски - израсли на плевенска земя, поливани с плевенска вода и отгледани от плевенчани, заяви управителят на МЕТРО - Плевен, Иво Иванов по време на официалното представяне днес на обновените отдели „Плодове и зеленчуци” и „Месо” в х

Ураганни ветрове в Северна Германия

//dariknews.bg/novini/sviat/uraganni-vetrove-v-severna-germaniia-2032243

Движението на влакове по няколко линии в северната част на Германия бе спряно, след като силните ветрове повалиха дървета и клони на релсите, причинявайки и други проблеми, предаде Асошиейтед прес.

Дойче бан обяви в Twitter

Борисов за Брекзит: Един развод никога не е добър и за двете страни

//dariknews.bg/novini/sviat/borisov-za-brekzit-edin-razvod-nikoga-ne-e-dobyr-i-za-dvete-strani-2032240

Колкото повече идва Брекзит, за съжаление в нашето председателство това ще се говори най-много, някак си толкова ми се иска да не се случва. Това заяви премиерът Бойко Борисов при пристигането си за заседанието на Европейския съвет в Брюксел.

„Вече к

Предложение: Сайтовете на държавните институции да се изписват на български език

//dariknews.bg/novini/bylgariia/predlozhenie-sajtovete-na-dyrzhavnite-institucii-da-se-izpisvat-na-bylgarski-ezik-2032241

Сайтовете на държавните институции да се изписват на български език. Той  да е задължителен и за униформите на държавните служители. Това може да стане с приемането на Закон за българския език, за което настояват от Парламентарната група „Обединени патриоти“. Диску

"Лудогорец" гостува на "Левски" в първия кръг на новото първенство

//dariknews.bg/regioni/razgrad/ludogorec-gostuva-na-levski-v-pyrviia-kryg-na-novoto-pyrvenstvo-2032242

Лудогорец гостува на Левски в първия кръг на новото първенство в Първа професионална лига - съобщава клубният сайт.
Шампионатът започва в средата на юли.
Във втория кръг „орлите“ отново гостуват – този път на ЦСКА-София.
Ето и пълната програма до XXVI кръг:
I кръг (14-17

Мощно земетресение разтърси Гватемала и Салвадор

//dariknews.bg/novini/sviat/moshtno-zemetresenie-raztyrsi-gvatemala-i-salvador-2032244

Мощно земетресение разтърси Централна Америка край бреговете на Гватемала, като разклати сгради и събори дървета, предаде Ройтерс.

Силният трус бе усетен и в съседен Салвадор.

Шестима лекари отиват на съд заради смъртта на родилка

//dariknews.bg/novini/bylgariia/shestima-lekari-otivat-na-syd-zaradi-smyrtta-na-rodilka-2032223

Софийска градска прокуратура внесе в Софийски градски съд обвинение срещу шестима лекари от две болнични заведения в столицата, за причиняване на смъртта на родилка по непредпазливост, съобщиха от прокуратурата.

Двама мотористи загинаха край Петрич

http://www.cross.bg/petrich-zlatarevo-motoristi-1546805.html

/КРОСС/ Двама мотористи загинаха след силен удар с джип. Инцидентът е станал около 10 часа тази сутрин по пътя за границата ни с Македония, между Петрич и Златарево, предава bTV. По първоначална информация лек автомобилът се движел в посока Златарево. Водачът му предприел ляв завой за навлизане в крайпътен имот. В този момент моторът, движещ се зад колата, се врязал в лявата част на автомобила. Предполага се, че водачът на мотора не е съумял да намали скоростта. Вследствие на удара загива 37-годишния водач на мотора, както и неговия 15-годишен спътник, и двамата от Петрич. Катастрофата временно затрудни движението по пътя Петрич - Златарево.  

Решават дали да задържат за постоянно двама обвиняеми за трафик на хора

https://www.24chasa.bg/novini/article/6296252

Решават дали да задържат за постоянно двама обвиняеми за трафик на хора 

Специализираният наказателен съд ще гледа мярката на двама обвиняеми за трафик на хора. Това съобщиха от пресцентъра на Специализираната прокуратура. Днес в Специализирания наказателен съд беше внесено искане от страна на Специализирана прокуратура за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо Алекси Северинов Алексиев и

К. Парамов: Нещо като заключение или по-скоро спомен за началото на прехода

http://frognews.bg/news_136985/K-Paramov-Neshto-kato-zakliuchenie-ili-po-skoro-spomen-za-nachaloto-na-prehoda/

Въпросите на прехода в исторически план наистина ще се превърнат във водещи при оценката на самия преход. Ние, българите, вече отдадохме почти 28 години в обясняване на редуцирането на този преход. Започнахме с уникалните мечти, че ще осигурим по-сладък хляб за всички, че ще се отървем от зависимостите на тоталитаризма.

Домашни хитрини: За какво служи оризът

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/6296127

Домашни хитрини: За
какво служи оризътМнозина ще се сетят, че са виждали в заведения на морския бряг оризови зърна в солницата. Причината е в нуждата да се абсорбира влагата от солта. Следвайки тази логика ако мобилният ви телефон се намокри, бързо го поставете в съд, който е пълен с ориз. Този продукт може да се използва и за грейка при болежки.

Стойчо Кацаров: Ако е налице управленска импотентност, ние сме готови да бъдем вашата виагра

http://www.mediapool.bg/stoicho-katsarov-ako-e-nalitse-upravlenska-impotentnost-nie-sme-gotovi-da-badem-vashata-viagra-news265641.html

“На езика на сексолога бих казал, че, ако е налице управленска импотентност, ние сме готови да бъдем вашата виагра. Искаме системата да заработи добре и нашите пациенти да не ходят да се лекуват в ЕС, а касата да дължи 260 милиона и да се чуди откъде да ги намери. Искаме европейските пациенти да идват тук“. С тези думи д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита правата в здравеопазването (ЦЗПЗ) разкритикува налаганите от здравните власти финансови лимити на болниците. “Целият балон на управленско усилие няма да доведе до нищо. Лимитите са израз на мързел от страна на администрацията. Най-лесно е да ограничиш разходите, като ги разделиш на порции, но това убива конкуренцията, качеството, мотивацията за растеж и развитие“, коментира той. В четвъртък ЦЗПЗ и Асоциацията на частните болници предложиха ссеки да има лична осигурителна сметка, а държавата да осигурява само деца и пенсионери. Според тях държавата трябва да осигурява само деца и пенсионери, тъй като останалите групи, осигурявани от нея, биха могли сами да плащат здравните си осигуровки в пълен размер. Те предлагат личната осигурителна сметка да съдържа данни за сумата, внесена на името на пациента като месечни здравни вноски и данни за разходите, платени от НЗОК за неговото лечение. “Медицинските стандарти, 20 от които вече са отменени от съда, не само не подобряват работата на болниците и лекарите, а допълнително задълбочават кризата в системата“, коментира още Кацаров.

Борят агресия сред деца и юноши във Варна с арт и драма терапия

http://www.moreto.net/novini.php?n=354014

Безплатни занимания по арт и драма терапия, които целят превенция на агресивното поведение сред деца и юноши, предлага проектът „Модел за Превенция на Агресивно Поведение при Деца и Юноши“ на Сдружение „Наш свят“. Инициативата се финансира от общинската дирекция „Превенции“.

Варненец замери с плик с вряла вода деца

http://dnes.dir.bg/news/varna-detska-ploshtadka-plik-vrjala-voda-25952590

Клип в социалната мрежа предизвика гневни коментари сред варненци. На него се вижда как мъж хвърля от 5-ия етаж плик с вода върху деца, които играят пред блока.

Цветанов: Целта на промените в Закона за движение по пътищата е да намалим жертвите (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6296375

Цветанов: Целта на промените в Закона за движение по пътищата е да намалим жертвите (Видео)От проверките, които са извършени от началото на годината, има 11 366 спрени за проверка, но се оказва, че само 1 212 са били собственици на автомобилите, които управляват. Това написа в профила си във Фейсбук Цветан Цветанов.  Ето защо с промените в Закона за движение по пътищата целим да предоствим всички мерки за намаляване на броя на жертвите

Светлина в тунела София - Скопие

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6294899

Светлина в тунела София - СкопиеСъседите да влязат в ХХI век, за да не останат капсулирани в епохата на Александър Македонски Светлина в изоставения и мрачен тунел София - Скопие проблесна след знаковата визита на македонския премиер Зоран Заев у нас. Надеждите, които дадоха Бойко Борисов и Заев, са, че най-сетне двустранните отношения може и да потръгнат, ако, разбира се,

Депутати вадят от нафталина мерките срещу професорите на килограм и плагиатството

http://www.mediapool.bg/deputati-vadyat-ot-naftalina-merkite-sreshtu-profesorite-na-kilogram-i-plagiatstvoto-news265640.html

Депутати от ГЕРБ и Патриотичния фронт са внесли промени в Закона за академичния състав, с които най-после да бъдат въведени национални минимални изисквания към кандидатите за научни степени и звания, както и мерки срещу израстването с плагиатство. Промените целят пресичане на безконтролното роене на доктори и професори след приемането на закона през 2010 година в първия мандат на ГЕРБ при министър Сергей Игнатов. Освен това се въвежда процедура за контрол и санкции срещу израстването с крадени научни трудове. За въвеждането на национални минимални изисквания към кандидатите за научна кариера се говори отдавна, като в миналия парламент бяха внесени няколко законопроекта по темата, но след месеци залежаване, те така и не бяха разгледани. Сега депутатите от ГЕРБ и Патриотичния фронт внасят наново предложенията, около които има консенсус. Същевременно обаче екипът на служебния образователен министър Николай Денков подготви и представи през април свой вариант на промени, близки до обсъжданите в миналия парламент, с някои подобрения. Все още не е ясно дали МОН възнамерява да придвижи този законопроект, дали ще го преработва или ще разчита само на законодателната инициатива на депутатите за справянето с тези проблеми. Въвеждането на задължителните минимални изисквания обаче е задължително, за да се изпълни приетата съвсем скоро Национална стратегия за развитие на научните изследвания. Минимални изисквания за академично израстване Промените предвиждат кандидатите за придобиване на научна степен и за заемане на академичните длъжности “главен асистент", “доцент" и “професор" да отговорят на минимални национални изисквания към научната, преподавателската, художественотворческата или спортната им дейност. Минималните национални изисквания включват наукометрични показатели, които отразяват научните резултати и техния отзвук в научната литература (брой авторски монографии, брой статии в реферирани и индексирани издания, брой глави в книги, брой студии и/или обзори, брой цитати в реферирани и индексирани издания от други автори на статиите на кандидата, брой подадени заявки за международни патенти, брой подадени заявки за национални патенти, брой издадени международни и/или брой национални патенти) и показатели, които отразяват измерими академични резултати в преподавателската дейност (брой защитени под негово ръководство дисертации за придобиване на образователната и научна степен “доктор", брой въведени нови лекционни курсове, брой разработени нови упражнения за лекционни курсове, брой издадени учебници в България и чужбина, включително електронни учебници и др.). Само кандидат, получил не по-малко от минималния брой точки за съответната научна област или професионално направление и за съответната научна степен и академична длъжност, ще отговаря на минималните национални изисквания и ще може да се явява на конкурси. Минималният брой точки и редът за изчисляването им ще се определят допълнително в правилника за прилагане на закона. Предвижда се висшите училища и научните организации да могат да определят в правилниците си и допълнителни изисквания към кандидатите за заемане на академичните длъжности. При наличие на факти и обстоятелства, които пораждат основателни съмнения в обективността и безпристрастността на член на научното жури, кандидатът за придобиване на научна степен или за заемане на академична длъжност може мотивирано да поиска от факултетния или научния съвет този член на журито да бъде заменен с друг от съответната квота по предвидения от закона ред Проверка за плагиатство при оценяването и уволнение за издигналите се с кражба С промените се въвеждат и мерки срещу академичното израстване чрез плагиатство. Те най-общо предвиждат проверка за плагиатство при оценяването на научния труд и отстраняване от длъжност за хора, за които се докаже, че са я заели с краден научен труд. Когато при оценяването на научния труд член на научното жури установи или се получи писмен сигнал за плагиатство, който не е анонимен и е мотивиран, научното жури задължително се произнася с решение относно наличието или липсата на плагиатство в дисертационния труд. При постъпил сигнал за плагиатство процедура за оценяване, на която е даден ход, не може да бъде прекратена поради оттегляне на документите на кандидата. Кандидатът за придобиване на образователна и научна степен “доктор" не се допуска до защита на дисертационния труд, когато научното жури е приело решение за наличие на плагиатство в оценявания труд. Законът предвижда хора, издигнали се в научната йерархия с плагиатство, да бъдат освобождавани от заеманата академична длъжност. Никъде обаче не е разписано ясно отнемането на научни титли за плагиатство, каквито текстове фигурираха в предложения от служебния образователен министър Николай Денков законопроект. Университет може да изгуби акредитацията си при системни нарушения При системни нарушения при провеждане на процедурите за придобиване на научни степени и за заемане на академични длъжности, както и при неизпълнение на заповедите за отстраняване констатирани нарушения в провежданите процедури, министърът на образованието и науката може да предложи отнемане на институционалната акредитацията на съответното висше училище или акредитацията на съответните докторски програми при научните организации. Тази опция беше залегнала и в предлагания от екипа на Николай Денков законопроект.

Румънски министри започнаха да оттеглят оставките си

http://frognews.bg/news_136984/Rumanski-ministri-zapochnaha-da-ottegliat-ostavkite-si/

Румънски министри започнаха да оттеглят оставките си, които подадоха миналата седмица, отбелязва информационният сайт Зиаре.

Британският вътрешен министър: Изправени сме пред нова фаза на тероризъм

https://www.24chasa.bg/novini/article/6296242

Британският вътрешен министър: Изправени сме пред нова фаза на тероризъмБританският министър на вътрешните работи Амбър Ръд заяви днес, че страната е навлязла в нова фаза на глобалния тероризъм, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА. Ръд каза пред Камарата на общините, че от юни 2013 г. до нападението на Уестминстърския мост през март в страната са били предотвратени 13 заговора,

България участва в операция на Европол срещу трафик на хора

https://www.24chasa.bg/novini/article/6296169

България участва в операция на Европол срещу трафик на хораБългария участва в координирана от Европол операция срещу трафика на хора с цел трудова експлоатация. Това съобщиха от пресцентъра на МВР. В съвместните дни за координирани действия участваха представители на правоприлагащите органи, инспекциите по труда, имиграционните служби, данъчните власти и други партньорски организации от 26 държави.

АПИ призовава за внимание заради ремонт на Околовръстното

http://www.cross.bg/kalotina-putniya-vuzel-1546804.html

/КРОСС/ На 23 юни (петък), от 10 до 14 часа на връзката в посока Пловдив - Калотина на пътния възел на АМ „Тракия" и Софийския околовръстен път ще се извършват ремонтни дейности на настилката. Шофьорите, пътуващи към Калотина е необходимо да карат внимателно и да спазват стриктно поставената пътна сигнализация, тъй като движението ще се осъществява по останалите връзки на пътния възел, предупреждават от Агенция "Пътна инфрастрктура".

Кралица Елизабет II призова за постигането на "най-доброто споразумение" за Брекзит

http://econ.bg/Новини/Кралица-Елизабет-II-призова-за-постигането-на-най-доброто-споразумение-за-Брекзит_l.a_i.744470_at.1.html

Вчера британската кралица Елизабет II присъства на учредителното заседание на новия парламент на Великобритания. В речта си пред депутатите тя...

Туск: Великобритания може и да остане в ЕС

http://frognews.bg/news_136983/Tusk-Velikobritaniia-moje-i-da-ostane-v-ES/

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск каза, че Великобритания може да остане в ЕС.Преди двудневната среща на върха на ЕС в Брюксел, където премиерът на Великобритания Тереза Мей ще разкрие плановете си за Брекзит пред евролидерите, Туск отбеляза, че процесът е обратим и Обединеното кралство може да остане в ЕС.

САЩ се готвят да наблюдават пълно слънчево затъмнение

https://www.24chasa.bg/novini/article/6296233

САЩ се готвят да наблюдават пълно 
слънчево затъмнение
САЩ се готвят да наблюдават първото пълно слънчево затъмнение от единия до другия си бряг от 1918 г., съобщава Франс прес, цитирана от БТА. Редкият астрономически феномен ще може да бъде наблюдаван от милиони американци. Пълно слънчево затъмнение бе наблюдавано в по-малка част от страната през 1979 г.

Затвор и глоба при свободно къмпингуване в Гърция

https://www.actualno.com/society/zatvor-i-globa-pri-svobodno-kympinguvane-v-gyrcija-news_618399.html

Свободното къмпингуване в Гърция е забранено, предупреждават от Министерство на външните работи. Съгласно местните закони къмпингуването е разрешено само на утвърдените и регистрирани за целта места. При нарушение на забраната санкциите могат да бъдат предупреждение, глоба от 150 евро и лишаване от свобода за срок от три месеца. Решението каква да бъде санкцията се взема от местните власти, предаде Дарик.

Терористът от гарата в Брюксел е пътувал с метрото, за да стигне до целта си

http://www.moreto.net/novini.php?n=353989

Терористът, който взриви раница на Централната гара в Брюксел във вторник, е пътувал от дома си в квартал "Моленбек" с такси и метро, съобщиха местни медии. След като куфарът не е избухнал с очакваната сила, терористът е опитал да напусне гарата с влак.

Отварят офертите за строителен надзор за участък от АМ „Хемус“

http://www.cross.bg/turgovishte-otvoreni-vruzka-1546803.html

/КРОСС/ Утре - 23 юни, ще бъдат отворени ценовите оферти на допуснатите кандидати за строителен надзор при изработването на технически проекти и строителството на 16,3 км от автомагистрала „Хемус" - участъкът между пътните възли „Белокопитово" и „Буховци" в посока Търговище. Индикативната стойност на обществената поръчка е 2 660 000 лв. без ДДС, съобщават от Агенция "Пътна инфраструктура". Автомагистралната отсечка ще бъде с по две ленти за движение в посока, две ленти за спиране, средна разделителна ивица, водещи ивици и банкети. Предвидено е изграждането на 6 виадукта, на пътен възел за връзка с път III-5102 Мировец - Певец, на нова връзка с път I-4 Шумен - Търговище при п. в. „Белокопитово", на мост и 11 пресичания със селскостопански пътища. Утре офертите ще бъдат отворени в 11 ч., в зала 701 в АПИ.

Украинка почина на плажа в "Крайморие"

http://www.cross.bg/plazha-dimitrov-bila-1546802.html

/КРОСС/ Масивен инфаркт е причината за смъртта на 60-годишната украинка, която бе намерена на плажа в бургаския квартал „Крайморие", съобщи за „Фокус" Николай Димитров, управляващ плажа от 20 юли. Той обясни, че жената не се е удавила, каквато беше първоначалната информация. В резултат на инфаркта е паднала на брега на морето. Спасителите и медицинският екип на плажната ивица са се опитали да я реанимират до пристигането на линейка. „Медицинската сестра й е била инжекция с лекарства, които могат да стимулират жизнената дейност", обясни Димитров. По думите му на плажа има шест спасителни поста. Димитров допълни, че в сряда е била извършена проверка от служители на Областна администрация-Бургас. Той подчерта, че от 20 юли влиза в сила договора му за стопанисването на плажната ивица.  

Стотици посрещнаха най-дългия ден с KABILE в едноименния античен град край Ямбол

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6296216

Стотици посрещнаха най-дългия ден с KABILE в едноименния античен град край ЯмболСлънцестоенето събра стотици хора с интерес към традициите и обичаите На 21 юни, в деня на лятното слънцестоене, стотици хора се събраха да посрещнат най-дългия ден в археологическия резерват „Тракийски и античен град Кабиле“. Домакини на събитието бяха Регионалният исторически музей в Ямбол, Община Ямбол и новият бранд на „Вила Ямбол“ - виното

"Пастърма говежда" получи защита в ЕС като традиционна храна

http://www.dnevnik.bg/evropa/zemedelie/2017/06/22/2994120_pasturma_govejda_poluchi_zashtita_v_es_kato/?ref=rss


Още един български продукт от месо получи защита в Европейския регистър на храните с традиционно-специфичен характер. "Пастърма говежда" става петият в този сектор след като решението за вписването му в регистъра бе публикувано в официалния вестник на ЕС. Като храни със защитен традиционно- специфичен характер са регистрирани "Филе Елена", "Луканка Панагюрска", "Роле Трапезица" и "Кайсерован врат Тракия", съобщават от земеделското министерство....

След инициативата на Борисов и в помощ на бизнеса агенция удължи работното си време

http://www.dnevnik.bg/biznes/2017/06/22/2994126_sled_iniciativata_na_borisov_i_v_pomosht_na_biznesa/?ref=rss


Агенцията по вписванията ще работи с удължено работно време от утре до края на месеца. Това се налага, тъй като на 30 юни изтича 6-месечният срок, в който собствениците на фирми са длъжни по закон да подадат годишните си финансови отчети, съобщават от пресцентъра на агенцията. Работното време на институцията ще е от 8:30 ч. до 18 ч.

Промяната идва след като зам.-министърът на правосъдието Десислава Ахладова направи проверка как служителите на агенцията работят с граждани...

"Ауди" с маркетингова кампания, вдъхновена от инцидента с колата на Лозан Панов

http://www.mediapool.bg/audi-s-marketingova-kampaniya-vdahnovena-ot-intsidenta-s-kolata-na-lozan-panov-news265639.html

Българският представител на "Ауди" започна в четвъртък нова маркетингова кампания, вдъхновена от инцидента с липсващите и разхлабени болтове от едната джанта на автомобила на НСО, предоставен на председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов. Компания пусна оферта във Фейсбук, от която е видно, че предлага на клиентите си комплект от един секретен и четири обикновени болта срещу 105 лева. Слоганът на кампания е: "В случай че потрябват". Както е известно, Военно-окръжната прокуратура отказа в понеделник да образува разследване по случая, приемайки, че болтовете от задната лява гума на "Мерцедес"-а на НСО, зачислена на Панов, са се саморазвили по време на пътуването му от Берковица до София, тъй като пътят бил с неравности и много завои. Впоследствие "Капитал" съобщи, че от дистрибутора на "Мерцедес" за България са опровергали твърдението на разследващите, че техен специалист е заявил, че саморазвиването на болтовете е напълно възможно в тези условия. От "Силвър стар моторс" уточниха, че това е така, само ако преди това не са били затегнати. Тази част от становището обхаче липсваше в постановлението за отказ за образуване на дело, подписано от полк. Спас Илиев.

Националите остават без Везенков, ако заиграе в НБА

https://offnews.bg//drugi/natcionalite-ostavat-bez-vezenkov-ako-zaigrae-v-nba-658834.html

Родната ни звезда в баскетбола Александър Везенков има вероятност да не играе повече за България.

Това ще се случи при услове, че талантът подпише с тим от НБА. Везенков може да си намери нов отбор още тази нощ в Ню Йорк, ако бъде избран от някой от 30-те отбора.

От тази година се променя форматът на квалификации за големите първенства, като вместо лятото, мачовете ще се играят по време на сезона в т. нар. „прозорци”, както е във футбола, например.

Това принуди НБА да обяви официално, че няма да допуска свои баскетболисти да играят за националните си отбори, тъй като те са изложени на риск от контузии, а в САЩ ще трябва да им плащат огромни заплати без на практика да могат да използват услугите на играчите ако нещо се случи.

Забраната важи само за квалификационните прозорци на националните отбори, но не и за големите шампионати като континентални първенства, световно или Олимпийски игри.

Вероятността Везенков да подпише с някой отбор не е малък, тъй като преди няколко дни родният талант попадна в челната десетка на най-добрите леки крила в Драфта според USA Today.

Изданието изготви Топ 10 на баскетболистите на всяка позиция, като 21-годишният българин е поставен под №10 на своя пост, а пред него са Синдариъс Торнуел (№9, Южна Каролина), Алберто Абалде (№8, Бадалона), Дилън Бруукс (№7, Орегон), Ви Джей Бийчъмн (№6, Нотър Дейм).

По-високите съдебни такси за обжалване минаха на първо четене в НС

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/po-visokite-sydebni-taksi-za-objalvane-minaha-na-pyrvo-chetene-v-ns-241684/

БСП и Обединените патриоти се заканиха да внесат предложения за по-разумен и справедлив размер на таксите, които ще събира държавата

Северна Корея: Следването на този психопат Тръмп ще доведе до катастрофа

https://www.24chasa.bg/novini/article/6296213

Северна Корея: Следването на този психопат Тръмп ще доведе до катастрофаСеверна Корея определи днес президента на САЩ Доналд Тръмп като психопат, предаде Франс прес, цитирана от БТА. Агенцията отбелязва, че това е станало в момент на засилено напрежение между двете страни заради смъртта на американския студент Ото Уормбиър, върнат в родината си в кома, след като лежа в затвор в КНДР. В.

Масивен инфаркт е причината за смъртта на украинката, която се удави в „Крайморие“

https://www.24chasa.bg/novini/article/6296214

Масивен инфаркт е причината за смъртта на украинката, която се удави в „Крайморие“Масивен инфаркт е причината за смъртта на 60-годишната украинка, която бе намерена на плажа в бургаския квартал „Крайморие“, съобщи Николай Димитров, управляващ плажа от 20 юли, цитиран от “Фокус“. Той обясни, че жената не се е удавила, а в резултат на инфаркта е паднала на брега на морето. Спасителите и медицинският екип на плажната ивица са се

Летни оазиси с музика, на открито и безплатно (ПЪЛНА ПРОГРАМА)

http://clubz.bg/55431-letni_oazisi_s_muzika_na_otkrito_i_bezplatno_pylna_programa

Ако летните вечер в София са ви скучни и вие също като много свои съграждани страдате заради силно оределия културен афиш през най-горещите месеци, не унивайте – Столична община има предложение. Почти всеки ден от 22 юни до края на август на четири сцени в града предстоят концерти, общо 50 на брой. За децата пък има редица театрални представления.

Събитията ще се провеждат на Лятната сцена в Борисовата градина, в парка „Заимов“, в Южния парк и в Градската градина пред Народния театър. Всички концерти и представления са със свободен вход.

Сред оркестрите, които ще чуем, са Софийският духов оркестър, Представителният духов оркестър при Академията на МВР, Александров Рагтайм Бенд, „Дикси Бойс Бенд“, трио „Евридика“, Lili of the West, женски народен хор „София“ и др.

Лятна културна програма 2017

Борисова градина, Лятна естрада

месец юни

23 юни, петък, 19.00 ч. – Концерт на Софийския духов оркестър

24 юни, събота, 19.00 ч. – Концерт на Софийския духов оркестър

25 юни, неделя, 19.00 ч. – Концерт на женски народен хор „София“

27 юни, вторник, 18.30 ч. – Концерт на Представителния духов оркестър при Академията на МВР

30 юни, петък, 19.00 ч. – Концерт на Софийския духов оркестър

месец юли

 1 юли, събота, 11.00 ч. – Детска програма на Театрална къща „Мариета и Марионета“

1 юли, събота, 19.00 ч. – Концерт на Софийския духов оркестър

5 юли, сряда, 19.30 ч. – Концерт от цикъла „Остров на музиката“ – Джаз формация „София”

6 юли, четвъртък, 19.00 ч. – Концерт на Представителния духов оркестър при Академията на МВР

7 юли, петък, 19.00 ч. – Концерт на Софийския духов оркестър

8 юли, събота, 19.00 ч. – Концерт на Софийския духов оркестър

9 юли, неделя, 11.00 ч. – Детска програма с актьора Дечко Чунтов

9 юли, неделя, 19.00 ч. – Концерт на детска вокална група „Сладкишчета“ и дамска вокална група „Наслада“

12 юли, сряда, 19.30 ч. – Концерт от цикъла „Остров на музиката“ – Софийски духов оркестър

13 юли, четвъртък, 19.00 ч. – Концерт на Представителния духов оркестър при Академията на МВР

14 юли, петък, 19.00 ч. – Концерт на Софийския духов оркестър

15 юли, събота, 11.00 ч. – Детска програма на Театър „ПАН”

15 юли, събота, 19.00 ч. – Концерт на вокално трио „Евридика“

16 юли, неделя, 11.00 ч. – Детска програма с актьора Дечко Чунтов

16 юли, неделя, 19.00 ч. – Концерт на женски народен хор „София“

19 юли, сряда, 19.30 ч. – Концерт от цикъла „Остров на музиката“ – Група „ОМ” и Трио „P.R.O.Acoustic”

20 юли, четвъртък, 19.00 ч. – Концерт на Представителния духов оркестър при Академията на МВР

21 юли, петък, 19.00 ч. – Концерт на Софийския духов оркестър

22 юли, събота, 19.00 ч. – Концерт на Софийския духов оркестър

23 юли, неделя, 11.00 ч. – Детска програма на Театър „ПАН”

23 юли, неделя, 19.00 ч. – Концерт на Младежки струнен квартет

26 юли, сряда, 19.30 ч. – Концерт от цикъла „Остров на музиката“ – Група „PYOB7”

27 юли, четвъртък, 19.00 ч. – Концерт на Представителния духов оркестър при Академията на МВР

28 юли, петък, 19.00 ч. – Концерт на Софийския духов оркестър

29 юли, събота, 11.00 ч. – Музикално-поетичен спектакъл по стихове на П. Яворов

29 юли, събота, 19.00 ч. – Концерт на Софийския духов оркестър

30 юли, неделя, 11.00 ч. – Детска програма на „Арт Театър”

месец август

2 август, сряда, 19.00 ч. – Концерт от цикъла „Остров на музиката“

5 август, събота, 11.00 ч. – Детска програма на Театрална къща „Мариета и Марионета“

5 август, събота, 19.00 ч. – Концерт на вокално трио „Евридика“

9 август, сряда, 19.00 ч. – Концерт от цикъла „Остров на музиката“

12 август, събота, 19.00 ч. – Концерт на група Lili of the West

16 август, сряда, 19.00 ч. – Концерт от цикъла „Остров на музиката“

20 август, неделя, 11.00 ч. – Детска програма на Театрална къща „Мариета и Марионета“

20 август, неделя, 19.00 ч. – Концерт на вокално трио „Евридика“

23 август, сряда, 19.00 ч. – Концерт от цикъла „Остров на музиката“

27 август, неделя, 11.00 ч. – Детска програма на „Арт Театър”

30 август, сряда, 19.00 ч. – Концерт от цикъла „Остров на музиката“

Южен парк – 3-та част, вход от ул. „Нишава”, до езерото

месец юли

 15 юли, събота, 11.00 ч. – Детска програма с актьора Дечко Чунтов

15 юли, събота, 19.00 ч. – Концерт на „Дикси Бойс Бенд“

16 юли, неделя, 19.00 ч. – Концерт на оркестър „Прима виста“

29 юли, събота, 19.00 ч. – Концерт на „Дикси Бойс Бенд“

месец август

6 август, неделя, 19.00 ч. – Концерт на оркестър „Прима виста“

12 август, събота, 19.00 ч. – Концерт на Александров Рагтайм Бенд

13 август, неделя, 19.00 ч. – Концерт на група Lili of the West

20 август, неделя, 19.00 ч. – Концерт на Александров Рагтайм Бенд

Парк „Заимов”

месец юли

1 юли събота, 19.00 ч. – Концерт на детска вокална група „Сладкишчета“ и дамска вокална група „Наслада“

2 юли, неделя, 11.00 ч. – Детска програма на Театрална къща „Мариета и  Марионета“

2 юли, неделя, 19.00 ч. – Концерт на „Дикси Бойс Бенд“

8 юли, събота, 11.00 ч. – Детска програма с актьора Дечко Чунтов

8 юли, събота, 19.00 ч. – Концерт на оркестър „Прима виста“

16 юли, неделя, 11.00 ч. – Детска програма на Театър „ПАН”

22 юли, събота, 11.00 ч. – Детска програма на „Арт Театър”

22 юли, събота, 19.00 ч. – Концерт на Младежки струнен квартет

месец август

5 август, събота, 11.00 ч. – Детска програма на Театър „ПАН”

13 август, неделя, 11.00 ч. – Детска програма на „Арт Театър”

13 август, неделя, 19.00 ч. – Концерт на Александров Рагтайм Бенд

Градска градина – пред Народен театър „Иван Вазов”

месец юни

22 юни, четвъртък, 18.30 ч. – Концерт на Представителния духов оркестър при Академията на МВР

29 юни, четвъртък, 18.30 ч. – Концерт на Представителния духов оркестър при Академията на МВР

месец юли

4 юли, вторник, 18.30 ч. – Концерт на Представителния духов оркестър при Академията на МВР

11 юли, вторник, 18.30 ч. – Концерт на Представителния духов оркестър при Академията на МВР

18 юли, вторник, 18.30 ч. – Концерт на Представителния духов оркестър при Академията на МВР

25 юли, вторник, 18.30 ч. – Концерт на Представителния духов оркестър при Академията на МВР

 "Площад Славейков"

Жители на варненски квартал на бунт срещу строеж край дере

http://www.moreto.net/novini.php?n=354012

Жителите от варненският квартал „Левски“ излязоха на протест заради изграждането на жилищна кооперация в близост до дере. Хората се страхуват, че кошмарът от наводнението в квартал „Аспарухово” може да се повтори. Имотът е реституиран още през 90-те години на миналия век.

Британец отиде на работа с рокля, не му разрешили къси панталони (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/britanec-otide-na-rabota-s-roklia-ne-mu-razreshili-kysi-pantaloni-snimki-2032231

Британец се е яви на работа, облечен с рокля съобразно дрескода за дамите, след като е бил върнат у дома, защото носел къси панталони в горещините, съобщи ЮПИ.

Катастрофа с два тира затруднява движението по магистралата до Пловдив

//dariknews.bg/regioni/plovdiv/katastrofa-s-dva-tira-zatrudniava-dvizhenieto-po-magistralata-do-plovdiv-2032234

Два тира са се сблъскали на автомагистрала “Тракия”, в района на пловдивското село Белозем.
 
Сигналът за инцидента е получен около 16.20 часа днес, съобщиха от пресцентъра на полицията в града под тепетата. Според първоначалните данни, двата тежкотоварни автомобила с

Посланикът на Русия посети община „Тунджа“

//dariknews.bg/regioni/sliven/poslanikyt-na-rusiia-poseti-obshtina-tundzha-2032233

Анатолий Макаров - извънреден и пълномощен посланик на Русия в Република България и генералният консул на Руската федерация във Варна - Сергей Николаевич Лукянчук, посетиха община „Тунджа“.

Те се срещнаха с кметът на общината Георги Георгиев, заместник-кметовете Станчо Ставрев, Ели В

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване