23 юни - Международен ден на Олимпизма

//dariknews.bg/regioni/varna/morski-gong/23-iuni-mezhdunaroden-den-na-olimpizma-2032076

За поредна 15-та година Олимпийски клуб – Варна, спортно училище „Георги Бенковски“ и Община Варна ще почетат Международния ден на Олимпизма. Група ученици от варненското спортно училище облечени с тениски осигурени от Български олимпийски комитет, носейки олимпийския флаг и българското знаме, ще п

Арестуваха пиян шофьор

//dariknews.bg/regioni/kiustendil/arestuvaha-piian-shofior-2032078

Пиян шофьор е задържан за 24 часа в полицията в Кюстендил.  Започнато е бързо полицейско производство срещу 47- годишен мъж / Е.В. / от с. Пелатиково, за управление на МПС след употреба на алкохол.

Проверката е извършена от пътни пол

Откриват обновения Паметник на загиналите в Отечествената война воини в Нова Загора

//dariknews.bg/regioni/sliven/otkrivat-obnoveniia-pametnik-na-zaginalite-v-otechestvenata-vojna-voini-v-nova-zagora-2032077

Обновеният паметник на загиналите в Отечествената война воини от 66 стрелкови корпус на 37-армия ще бъде открит днес в Нова Загора.

Началото на събитието е от 11 часа в Гробищния парк на града.

„Нека се преклоним пред подвига на руския  народ и неговата армия, които от

Сложна операция в плевенска болница вдигна на крака парализирана жена

//dariknews.bg/novini/obshtestvo/slozhna-operaciia-v-plevenska-bolnica-vdigna-na-kraka-paralizirana-zhena-2032075

Сложна операция, продължила 6 часа, успя да вдигне на крака парализирана вследствие на гръбначно-мозъчен тумор пациентка.
 
Жената веднъж е била оперирана в друга клиника, но впоследствие пак е започнала да се обездвижва, като на прак

БГ шивачки със заплати като в Китай

http://www.klassa.bg/News/Read/article/280393_%D0%91%D0%93+%D1%88%D0%B8%D0%B2%D0%B0%D1%87%D0%BA%D0%B8+%D1%81%D1%8A%D1%81+%D0%B7%D0%B0%D0%BF%D0%BB%D0%B0%D1%82%D0%B8+%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%BE+%D0%B2+%D0%9A%D0%B8%D1%82%D0%B0%D0%B9

 

30 млрд. лв. произвежда сивия сектор в страната

Заплатите на българските шивачки са близо до тези на азиатските им колеги. Все още са по-високи, но разликата е минимална, това обясни Цветелина Милчалиева, председател на Федерацията на независимите синдикални организации от леката промишленост.

Средната работна заплата в сектора е около 650 лв., но масово новоназначените са на минималната. Една от основните причини за приблизителното изравняване в заплащането е политиката за повишаване на доходите, която се води в Китай, посочи Радина Банкова, председател на асоциацията на производителите и износителите на облекло и текстил. И посочи, че това е довело до повишаване на минималното възнаграждение в бранша.

По средна заплата обаче ни изпреварва и Румъния. Тя също е поставена в клещите на големите марки, на ниските цени, но успя да вдигне заплатите, каза Пламен Димитров, президент на КНСБ. И поясни, че в момента

възнагражденията са с 30 на сто по-високи отколкото тук

което се равнява на 100-120 евро. Щом те са успели, значи е възможно и може би трябва по-добре подготвени мениджъри, коментира още той.

Общо заетите в сектор текстил са около 110 хил. Шивашките предприятия са над 5000, като основно те са малки и микро, обясни Милчалиева. Поясни, че основно се работи на ишлеме, а 91 на сто от продукцията отива за износ. По думите й основно експортът е към Германия, Италия и Гърция. През 2016 г. износът достига 2 млрд. евро, посочи още тя. Това прави близо 8% от целия експорт на страната за миналата година.

Освен заплащането друг проблем в сектора е сумирането на работното време, което е масова практика, каза Димитров. И коментира, че според КНСБ това прикрива полагането на извънреден труд, без да се заплаща. По думите му нужна е промяната на законовата уредба, за която от организацията говорят отдавана. С измененията трябва режимите за сумирано работно време да се прилагат

само, където има непрекъсваемо производство

и където процесът налага подобно отчитане. Във всички останали случаи да се използват другите методи, които закона позволява например удължено работно време, когато има повече работа, поиска още президентът на КНСБ. Според него така се позволява гъвкавост и възможност да се реагира на нуждите на пазара.

Около 30 млрд. лв. произвежда сивият сектор в България, съобщи още Димитров. Той каза, че по данни на организацията няколкостотин хиляди работници са свързани със него. И поясни, че това не значи, че работят само е него, може да са ангажирани и на светло, но да доработват на граждански договор или на 4 часа. Има много възможности на нарушаване на правата на хората, от там на фиска и на данъчните приходи, заяви още Димитров. По думите му синдикатът ще сезира главния прокурор за нелоялни практики и конкретни фирми в сивия сектор. Според него все още не се прилагат промените, с които се криминализира осигурителната измама.

България да иска прегласуване на документа за вредните емисии

България трябва да поиска прегласуване на референтния документ на ЕС за вредните емисии, заяви Пламен Димитров. Той коментира, че страната трябва да заяви ясната си позиция по въпроса, защото в момента тя е колеблива.

По думите му референтния документ, предвижда ожесточава изискванията към емисиите и големите ни ТЕЦ-ове, което прави несигурно бъдещето им. В мините хората се вълнуват кой ще им купува въглищата, защото те са свързани с производството на електроцентралите, обясни още той. Димитров заяви още, че искане за прегласуване на документа вече са заявили 9 страни, сред които и Германия. Срокът, в който страната трябва да заяви позицията си е един месец.

По темата от КНСБ са поискали и среща с премиера Бойко Борисов. Към момента официално потвърждение не е получено, но има неформален знак, че тя ще бъде проведена, обясни още Димитров.

Терористи взривиха Великата джамия на ал-Нури в Мосул

http://frognews.bg/news_136941/Teroristi-vzriviha-Velikata-djamiia-na-al-Nuri-v-Mosul/

Терористи от групировката „Ислямска държава” взривиха известната световна забележителност – Великата джамия на ал-Нури в Мосул, предадоха световните агенции.

Николай Петров: Искам повече уважение към лекарите и сестрите

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6294891

Николай Петров: Искам повече уважение към лекарите и сестритеДо 2 г. трябва да въведем електронното здравеопазване. За него ще вземем най-доброто от естонския модел - Проф. Петров, кои са 3-те основни проблема в здравната система, които отчитате от началото на мандата си и трябва да бъдат решени спешно? - Проблемите са повече от три, но ако трябва да ги систематизирам,

Изненада: втора номинация за шеф на ВАС освен човека на Георги Колев

http://clubz.bg/55403-iznenada_vtora_nominaciq_za_shef_na_vas_osven_choveka_na_georgi_kolev

Трима от ВСС номинираха съдия Соня Янкулова от ВАС за бъдещ председател на съда. До днес - последния възможен срок за номиниране, състезанието изглеждаше "с един кон" - съдия Георги Чолаков, посочен от Георги Колев и одобрен с мнозинство от пленума на ВАС.

"Изхождайки от авторитета на съдия Янкулова, личните и професионалните й качества, считам , че кандидататурата на съдия Янкулова също трябва да бъде представена пред ВСС", каза Юлия Ковачева - една от тримата членове на съвета, които са я номинирали.

Тя и колежката й Галина Карагьозова казаха изрично, че са сред най-големите радетели за съдийско самоуправлeние и уважават кандидатурата на съдия Чолаков. Третата подписала предложението за Янкулова, е бившият представляващ съвета Соня Найденова.

"Съдия Янкулова отговаря напълно на професионалните и етични стандарти, което ни мотивира да направим предложение", каза Ковачева.

"Ще си позволя да изразя личната си увереност, че настоящата процедура ще приключи с избор на председател на ВАС, основан на справедлива оценка на качествата", обяви тя.

"Номинирането на колегата Янкулова не е несъобразяване с желанието на колегите", подчерта Карагьозова. 

Янкулова също бе предложена на въпросния пленум на ВАС, на който се събраха повече гласове за Чолаков.

В съгласието си да бъде номинирана съдийката казва:

"Благодаря за номинацията, за мен тя е изключителна чест и води голяма отговорност, а аз съм отговрен човек. Бих искала в тази кампания да запазим себеуважието. Важно е кой ще бъде председател на съда, но е по-важно да съхраним човшките си отношения. Според мен няма нищо по-ценно от човешките вазиомоотношения", заявява Янкулова.

След номинацията две от предложителките - Ковачева и Карагьозова, изразиха оптимизъм, че съревнованието ще е почтено и ще се основава на принципи и конкуренция на визии и идеи.

На въпрос - вярват ли, че от този ВСС ще бъде избран човекът с по-добрата концепция, те отговориха, че винаги са вярвали в това и затова са внесли предложението.

"Така бяха разписани правилата, че на пракитка състезание на идеи пред самия пленум при номинирането на двамата кандидати нямаше. Едва сега при изслушването, което предстои, двамата кандидати могат да развият своите виждания - каза Карагьозова . - Нека тогава да се състои истинската конкуренция. И се надяваме на един почтен, достоен, равностоен дебат."

Преди това действащият административен съдия № 1 Георги Колев дойде на заседанието във видимо спойно настроение и каза, че не се смущава, ако състезанието е "с един кон".

Георги Колев изглеждаше не особено доволен, но не и изненадан, че "неговият" кандидат няма да е сам. Снимка Веселин Боришев

Колев каза, че са важни качествата на кандидатите, а не тяхното количество. И изреди, че Чолаков има такива, но все пак подчерта, че той е кандидатура на пленума на съда, а не лична негова.

"Това е предложението, направено от пленума на ВАС, подкрепено от значителна част от колегите. Той е отличен професионалист, би могъл да се справи с административната работа, защото е и председател на отделение последните 3 години.

Заради изискването от 17 души (нужните 2/3 за да има избол, б.р.) изборът не е предизвестен - каза той на въпрос дали няма всичко да мине бз изненади -Няма нищо лошо да има и втори кандидат, тогава ще трябва да има някакъв сравнителен анализ."

Георги Колев за пореден път се обяви и за отпадане на мониторинга по Механизма за сътрудничество и оценка на ЕК.

"Повече от 10 години са сериозен срок за какъвто и да било мониторинг. Повечето от проблемите, които бяха пред България, вече са отпаднали и той следва да отпадне."

До края на днешното заседание на ВСС не бе внесена номинация за Димитър Узунов - както се спрягаше. Това означава, че той няма да участва в тази процедура за председател на ВАС.

Изненада: номинация "контра-Георги Колев" за шеф на ВАС

http://clubz.bg/55403-iznenada_nominaciq_kontra_georgi_kolev_za_shef_na_vas

Трима от ВСС номинираха съдия Соня Янкулова от ВАС за бъдещ председател на съда. До днес - последния възможен срок за номиниране, състезанието изглеждаше "с един кон" - съдия Георги Чолаков, посочен от Георги Колев и одобрен с мнозинство от пленума на ВАС.

"Изхождайки от авторитета на съдия Янкулова, личните и професионалните й качества, считам , че кандидататурата на съдия Янкулова също трябва да бъде представена пред ВСС", каза Юлия Ковачева - една от тримата членове на съвета, които са я номинирали.

Тя и колежката й Галина Карагьозова казаха изрично, че са сред най-големите радетели за съдийско самоуправлeние и уважават кандидатурата на съдия Чолаков. Третата подписала предложението за Янкулова, е бившият представляващ съвета Соня Найденова.

"Съдия Янкулова отговаря напълно на професионалните и етични стандарти, което ни мотивира да направим предложение", каза Ковачева.

"Ще си позволя да изразя личната си увереност, че настоящата процедура ще приключи с избор на председател на ВАС, основан на справедлива оценка на качествата", обяви тя.

"Номинирането на колегата Янкулова не е несъобразяване с желанието на колегите", подчерта Карагозова. 

Янкулова също бе предложане на въпросния пленум на ВАС, койта събра повече гласове за Чолаков.

В съгласието си да бъде номинирана съдийката каза:

"Благодаря за номинацията, за мен тя е изключителна чест и води голяма отговорност, а аз съм отговрен човек. Бих искала в тази кампания да запазим себеуважието. Важно е кой ще бъде председател на съда, но е по-важно да съхраним човшките си отношения. Според мен няма нищо по-ценно от човешките вазиомоотношения", заявява Янкулова.

До края на днешното заседание на ВСС има още възможности да се внасят номинации.

Изненада: номинация "анти-Георги Колев" за шеф на ВАС

http://clubz.bg/55403-iznenada_nominaciq_anti_georgi_kolev_za_shef_na_vas

Трима от ВСС номинираха съдия Соня Янкулова от ВАС за бъдещ председател на съда. До днес - последния възможен срок за номиниране, състезанието изглеждаше "с един кон" - съдия Георги Чолаков, посочен от Георги Колев и одобрен с мнозинство от пленума на ВАС.

"Изхождайки от авторитета на съдия Янкулова, личните и професионалните й качества, считам , че кандидататурата на съдия Янкулова също трябва да бъде представена пред ВСС", каза Юлия Ковачева - една от тримата членове на съвета, които са я номинирали.

Тя и колежката й Галина Карагьозова казаха изрично, че са сред най-големите радетели за съдийско самоупрвелние и уважават кандидатурата на съдия Чолаков. Третото подписала прездложението за Янкулова, е бившият представляващ съвета Соня Найденова.

"Съдия Янкулова отговаря напълно на професионалните и етични стандарти, което ни мотивира да направим предложние", каза Ковачева.

"Ще си позволя да изразя личната си увереност, че настоящата процедура ще приключи с избор на председател на ВАС, основан на справедлива оценка на качествата", обяви тя.

"Номинирането на колегата Янкулова не е несъобразяване с желанието на колегите", подчерта Карагозова - Янкулова също бе предложане на въпросния пленум на ВАС, койта събра повече гласове за Чолаков.

В съгласието си съдийката казва:

"Благодаря за номинацията, за мен тя е изключителна чест и води голяма отговорност, а аз съм отговрен човек. Бих искала в тази кампания да запазим себеуважието. Важно е кой ще бъде председател на съда, но е по-важно да съхраним човшките и отношения. Според мен няма нищо по-ценно от човешките вазиомоотношения", заявява Янкулова.

До края на днешното заседание на ВСС има още възможности да се внасят номинации.

Хотелиерите във Велинград искат парковете на концесия

http://www.klassa.bg/News/Read/article/280392_%D0%A5%D0%BE%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D0%B5%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%B2%D1%8A%D0%B2+%D0%92%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D0%BD%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%B4+%D0%B8%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%82+%D0%BF%D0%B0%D1%80%D0%BA%D0%BE%D0%B2%

 Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите "Велинград - Западни Родопи" предлага  на кмета на  Велинград д-р Костадин Коев и председателя на Общинския съвет инж.Бельо Мандраджиев парковете в града да бъдат отдадени на концесия. В предложението, формулирано на заседание на Консултативния съвет по туризъм, са посочени три зелени терена: парковете  „Вельова баня“, „Финансовото“ и „Лятно кино“.
Според сдружението в момента сградите и съоръженията в района на „Клептуза“ са сериозен проблем за имиджа на туристическата дестинация Велинград и създават реална опасност за всички посетители. Затова настояват  ръководството на общината да вземе последователни мерки за решаване на проблема. До един месец да се изготви количествено-стойностна сметка по идейния проект  „Клептуза“, спечелил проведения от общината конкурс през 2014 г. . В зависимост от калкулациите спешно да се потърси подходящо финансиране по европейска програма или кредит от ФЛАГ и в най-кратък срок да започне реализацията на проекта, за да може през 2018 г. „Клептуза“ да посрещне с нов облик празниците по случай 70-годишнината от обявяването на град Велинград, посочват от хотелиерите и ресторантьорите от курорта.

"Даеш" взриви джамията, в която обяви халифат

http://clubz.bg/55402-daesh_vzrivi_djamiqta_v_koqto_obqvi_halifat

Джихадистките от "Даеш" взривиха вчера историческата джамия "Ан Нури" в иракския град Мосул, предаде Ройтерс.

От нейното наклонено минаре на 4 юли 2014 г. лидерът на групировката Абу Бакр ал Багдади обяви създаването на ислямски халифат. Самият той по всяка вероятност е бил убит преди десетина дни при руски въздушни удари в Сирия.

Информацията за взривяването на "Ан Нури" е на генерал Абдел Амир Ярала - иракски командир на операцията за освобождаването на Мосул.

Храмът е прочут със своето наклонено минаре "Ал Хадба". Той е построен през XII век. Известен е също като Голямата джамия и носи името на сунитския мюсюлмански лидер Нур ад Дин Занки, поръчал построяването му.

"Това е поредно историческо престъпление, извършено от "Даеш", заяви ген. Ярала.

"Амак" - информационната агенция на джихадистите, обаче обвини за разрушаването на джамията американската военна авиация.

От командването на оглавяваната от САЩ международна коалиция, воюваща срещу "Даеш", съобщиха, че вчера не са нанасяли удари в района в Мосул.

"Разрушаването на джамията "Ан Нури" е официално обявяване на поражение", коментира иракският премиер Хайдер ал Абади, цитиран от АФП.

"Даеш" извърши деянието в момент, когато последните й бойци са притиснати от иракската армия, подпомагана от международната коалиция, в Стария град в Мосул. Джихадистите оказват яростна съпротива. Те са минирали голяма част от тесните улички и проходи.

Иракските правителствени сили в момента водят настъпление към стария град в Мосул и са стигнали на 200 метра от взривения храм. По данни на командването им в града са останали не повече от 500 джихадисти.

Кампанията за връщане на контрола над Мосул започна през октомври м. г. На 18 юни иракските военни започнаха последната фаза на операцията в западната част на града.

Същевременно съвсем скоро се очаква да падне "столицата" на "Даеш" - сирийският град Ракка.

Наши и италиански самолети ще охраняват небето ни

http://www.klassa.bg/News/Read/article/280391_%D0%9D%D0%B0%D1%88%D0%B8+%D0%B8+%D0%B8%D1%82%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D0%B0%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B8+%D1%81%D0%B0%D0%BC%D0%BE%D0%BB%D0%B5%D1%82%D0%B8+%D1%89%D0%B5+%D0%BE%D1%85%D1%80%D0%B0%D0%BD%D1%8F%D0%B2%D0%B0%D1%82

 Въздушното пространство на България ще бъде охранявано както от български, така и от италиански изтребители. Това ще стане взможно в периода от 15 юли до 15 октомври, реши правителството. Четири италиански самолета "Юрофайтър" ще бъдат разположени в авиобазата "Граф Игнатиево". Съвместната охрана "еър полисинг" е одобрена от правителството като част от процедурите на Интегрираната система на НАТО за противовъздушна и противоракетна отбрана. Всяка една от страните ще поеме разходите за собствените сили и средства, участващи в дейностите по усилване на въздушната охрана, е записано в мотивите на кабинета. Италианските дежурни самолети ще изпълняват задачи по зона за дежурство във въздуха, прехват, визуално опознаване и съпровождане. Българските ВВС ще продължат да изпълняват националните си ангажименти по носене на дежурство в Интегрираната система на НАТО. 

В същото време правителството със свое решение за предстоящите учения на наша територия, разреши преминаването и пребиваването в България на сили и средства от държави-членки на НАТО и страни - партньори, които ще участват в многонационалната тренировка „Saber Guardian - 2017“. Тя ще се проведе през юли в България, Румъния и Унгария и е в изпълнение на засилените мерки за гарантиране на сигурността в Черноморския регион. В ученията, които ще се проведат в рамките на „Saber Guardian - 2017” на територията на нашата страна, ще участват военнослужещи, щабове и военни формирования с щатно въоръжение, снаряжение и бойна техника от въоръжените сили на САЩ, Грузия, Украйна, Словения, Румъния, Сърбия, Унгария, Литва, Полша, Гърция, Македония, Канада, Италия и Португалия - общо до 6000 души, до 1200 единици сухопътна техника и въоръжение и до 80 военни въздухоплавателни средства.

Борисов на срещи с евролидерите и Шойбле

http://dnes.dir.bg/news/evropeyski-sauz-kabinet-borisov-3-25949919

Премиерът Бойко Борисов ще участва в редовното заседание на Европейския съвет, което ще се състои днес и утре в Брюксел. После отива в Берлин.

Мексико разследва дали правителството е подслушвало незаконно журналисти

https://www.actualno.com/america/meksiko-razsledva-dali-pravitelstvoto-e-podslushvalo-nezakonno-jurnalisti-news_618287.html

Мексиканската прокуратура е започнала разследване срещу правителството по подозрение, че то е шпионирало водещи журналисти, активисти по правата на човека и борци против корупцията, предаде БГНЕС. До разследването се стигна, след като група от 76 журналисти и активисти по

По една българка дневно става проститутка в ЕС

http://www.klassa.bg/News/Read/article/280390_%D0%9F%D0%BE+%D0%B5%D0%B4%D0%BD%D0%B0+%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%BA%D0%B0+%D0%B4%D0%BD%D0%B5%D0%B2%D0%BD%D0%BE+%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%B2%D0%B0+%D0%BF%D1%80%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B8%D1%82%D1%83%D1%82

 По една българка дневно става проститутка в страна от Европейския съюз. Това показват данните в публикуватана за обсъждане Национална стратегия за борба с трафика на хора за периода 2017-2021 година.

Според цифрите там само за последната отчетна година помощ са потърсили близо 400 жени, които са станали жертви на трафик и са били превърнати в компаньонки. Само тази цифра води до извода, че почти по една българка дневно е принудена да продава тялото си. Според експерти обаче цифрата е много по-голяма, тъй като много момичета остават анонимни и не се обръщат към полицията и институциите.

Официалните данни сочат, че най-често млади момичета до 25-годишна възраст заминават за Германия, Холандия, Белгия, Кипър, Италия и Полша, за да упражняват най-древната професия. При последното преброяване само пълнолетните са били 353. 29 пък са били девойки, които все още не са навършили 18 години. Те са били основно от провинциални градове.

В същото време бившите проститутки, които са успели да се спасят, ще бъдат записвани в бюрото по труда, за да могат отново да се интегрират в обществото. Това предвижда Национална стратегия за борба с трафика на хора 2017-2021 година.

Поражение: ИДИЛ събори Голямата джамия в Мосул

https://www.vesti.bg/sviat/blizak-iztok-i-afrika/porazhenie-idil-sybori-goliamata-dzhamiia-v-mosul-6070621

Там Абу Бакр Ал Багдади обяви създаването на халифата на "Ислямска държава" в Сирия и Ирак

Правителството на Венецуела е готово да преговаря със САЩ

http://www.klassa.bg/News/Read/article/280389_%D0%9F%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%BE%D1%82%D0%BE+%D0%BD%D0%B0+%D0%92%D0%B5%D0%BD%D0%B5%D1%86%D1%83%D0%B5%D0%BB%D0%B0+%D0%B5+%D0%B3%D0%BE%D1%82%D0%BE%D0%B2%D0%BE+%D0%B4%D0%B0

 Правителството на Венецуела е готово да преговаря със САЩ, при условие, че се съблюдават принципите за уважение и национален суверенитет, предава ТАСС. Това заяви венецуелският президент Николас Мадуро на заседание на Министерския съвет.
„В днешно време, ние сме готови да водим диалог с всички, включително и с правителството на САЩ. Ние сме длъжни да разговаряме, и ако президентът Доналд Тръмп може да види истината за Венецуела, аз ще мога да водя диалог с него“, заяви Николас Мадуро. 

22 юни в историята

http://www.moreto.net/novini.php?n=353954

Събития: 168 г. пр.н.е. – Битка при Пидна: Римляните предвождани от Луций Емилий Павел Македоник побеждават и залавят македонския цар Персей, с което приключва Третата македонска война. 813 г. – Битка при Версиникия: Българската войска, водена от хан Крум побеждава армията на Византия край дн.

БГ шофьорът на ”камиона ковчег” в Унгария знаел, че мигрантите умират

http://frognews.bg/news_136940/BG-shofjorat-na-kamiona-kovcheg-v-Ungariia-znael-che-migrantite-umirat/

Българският шофьор на камиона, в който се задушиха 71 мигранти, е знаел какво се случва вътре. Това стана ясно от доказателствата по делото, които бяха представени в първия ден от процеса срещу група български трафиканти в Унгария.

Русия отмени планирани разговори със САЩ след като Вашингтон поднови санкциите

http://www.klassa.bg/News/Read/article/280388_%D0%A0%D1%83%D1%81%D0%B8%D1%8F+%D0%BE%D1%82%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D0%B8+%D0%BF%D0%BB%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B8+%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%B3%D0%BE%D0%B2%D0%BE%D1%80%D0%B8+%D1%81%D1%8A%D1%81+%D0%A1%D0%90

 Русия отмени планирани разговори и срещи с американски представители, след като САЩ наложи санкции срещу Москва, предава британското издание Guardian.
Заместник-министърът на външните работи Сергей Рябаков разкритикува новите санкции, като дело на „ненаситни русофоби“ от Конгреса.
В резултат на това, Сергей Рябаков заяви, че отменя предстоящата си среща със своя американски колега Том Шанън, която трябваше да се проведе по-късно тази седмица в Санкт Петербург.

ФБР смята, че нападението срещу полицай на летището в Мичиган, може да е „терористичен акт“

http://www.klassa.bg/News/Read/article/280387_%D0%A4%D0%91%D0%A0+%D1%81%D0%BC%D1%8F%D1%82%D0%B0%2C+%D1%87%D0%B5+%D0%BD%D0%B0%D0%BF%D0%B0%D0%B4%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5%D1%82%D0%BE+%D1%81%D1%80%D0%B5%D1%89%D1%83+%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D1%86%D0%B0%D0%B9+%D

  От ФБР заявиха, че разследват нападение с нож срещу полицай на международното летище във Флинт, Мичиган, предава AFP.
От агенцията твърдят, че това може да е „терористичен акт“.
Заподозреният, който е арестуван, е канадски гражданин над 50 годишна възраст, на име Амор Фтухи. Властите провеждат съвместна операция в Канада и САЩ след нападението с нож на международното летище във Флинт. Нападателят Фтухи е описан от полицията като човек „дълбоко мразещ САЩ“.

Австралия подновява въздушните си мисии в Сирия

http://www.klassa.bg/News/Read/article/280386_%D0%90%D0%B2%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D1%8F+%D0%BF%D0%BE%D0%B4%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D1%8F%D0%B2%D0%B0+%D0%B2%D1%8A%D0%B7%D0%B4%D1%83%D1%88%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D1%81%D0%B8+%D0%BC%D0%B8%D1%81%D0%B8%

  Австралия заяви, че ще поднови въздушните си удари в Сирия, предава Reuters.
В продължение на два дена австралийските Военновъздушни сили не извършваха полети над Сирия, след като руските власти заявиха, че ще третират всеки самолет на САЩ и водената от тях коалиция, като потенциална „цел“ за авиацията и ПВО системите си. След преоценка на руската позиция, австралийските власти решиха, че ще подновят ударите си срещу цели на сирийска територия. Не е ясно кога ВВС на Австралия ще поднови въздушните си удари.

Нападнаха с нож и раниха полицай на летище в САЩ

https://www.actualno.com/america/napadnaha-s-noj-i-raniha-policaj-na-letishte-v-sasht-news_618276.html

Международното летище във Флинт, Мичиган бе евакуирано, след като полицай беше наръган с нож във врата на главния терминал, предаде "Ройтерс". Според правителствени източници на агенцията, в момента престъплението се разглежда като предполагаем терористичен акт. Намушкан

Община Банско с допълнителна възможност за извършване на плащания

//dariknews.bg/regioni/blagoevgrad/obshtina-bansko-s-dopylnitelna-vyzmozhnost-za-izvyrshvane-na-plashtaniia-2032067

Община Банско въведе виртуално плащане на местни данъци и такси посредством картови плащания през ПОС терминал. Новият метод предоставя още една възможност за плащане на задължения от потребителите.

„Изградихме виртуалната система за плащане чрез местни и международни банкови карти в

25 танцови групи се събират на "На армане с тъпане“ в Разлог

//dariknews.bg/regioni/blagoevgrad/25-tancovi-grupi-se-sybirat-na-na-armane-s-typane-v-razlog-2032068

За седма поредна година Разлог ще бъде домакин на фестивала на традиционните хорá „На армане с тъпане“.

На 1 юли от 11 ч., на Централния площад 25 групи от региона и страната ще мерят сили на фестивала, а зрителите за пореден път ще се насладят на непреходността на красотата н

Нешка Робева гледа тренировка на гимнастички в Мездра

//dariknews.bg/regioni/vraca/neshka-robeva-gleda-trenirovka-na-gimnastichki-v-mezdra-2032070

Нешка Робева и секретарят на Община Мездра Севдалина Джамбазка присъстваха на тренировка на грациите от Железничарски клуб по художествена гимнастика „Анелия“. Тренировката на талантливите момичета се проведе във физкултурния салон на ОУ “Христо Ботев“. Възпитаничките на треньорите Лилия Николова,

Община Добричка отбелязва празника си с тържествено събрание, съборът в Дебрене е в събота

//dariknews.bg/regioni/dobrich/obshtina-dobrichka-otbeliazva-praznika-si-s-tyrzhestveno-sybranie-syboryt-v-debrene-e-v-sybota-2032071

Тържествено събрание и концерт по повод празника на община Добричка ще се състои днес  от 14.00 ч. в залата на Драматичен театър „Й. Йовков“. От ръководството на общината ще връчат награди на най-успешните кметове и кметски наместници, детски и учебни заведения, бизнесмени и земеде

Сигнал за бомба в Джумая джамия, отцепиха района

//dariknews.bg/regioni/plovdiv/signal-za-bomba-v-dzhumaia-dzhamiia-otcepiha-rajona-2032072

Сигнал за взривно устройство в Джумая джамия е подаден снощи в 21.40 часа, съобщиха за Дарик от полицията. Анонимен мъжки глас се е обадил на тел. 112 и е съобщил, че в храма е поставена бомба.
 
Полицейски екипи са реагирали незабавно и районът е бил отцепен. Хората в джамията са бил

Хайдушката билка лекува главоболие (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/hajdushkata-bilka-lekuva-glavobolie-video-2031992

От дълбока древност билката ранилист, позната още под наименованията хайдушка билка, черен вятър, кестере и рошовина, е смятана за мощно лечебно средство.

Хайдушката билка е била обявена за панацея в миналото. Антоний Муса, лекарят на император Август (63 пр.н.е.), смятал, че билката

Говорителят на Белия дом: Журналисти просто искат да са звезди в YouTube

//dariknews.bg/novini/sviat/govoriteliat-na-beliia-dom-zhurnalisti-prosto-iskat-da-sa-zvezdi-v-youtube-2032069

Официалният говорител на Белия дом Шон Спайсър заяви, че много от журналистите, посещаващи пресконференциите във ведомството, ходят с идеята да се превърнат в звезди в YouTube.

Решават как да накажат в школото ученика, ударил учителката си

//dariknews.bg/novini/bylgariia/reshavat-kak-da-nakazhat-v-shkoloto-uchenika-udaril-uchitelkata-si-2032064

Днес ще стане ясно какво наказание ще получи в училище десетокласникът, който ритна учителката си по философия. Тази вечер ще се проведе извънреден педагогически съвет в столичната Професионална гимназия по туризъм, на което ще се реши каква да е с

ООН: 9,8 милиарда души ще тежат на Земята през 2050 година

http://dnes.dir.bg/news/glad-naselenie-devet-zastarjava-25949888

Половината от нарастването на световното население от 7,6 милиарда души през 2017 година до 9,8 милиарда през 2050 година ще се пада само на девет държави.

80 години от голямо българско откритие

http://dnes.dir.bg/news/otkritie-fotoelektretite-akad-georgi-najakov-25948045

Институтът по физика на твърдото тяло – БАН отбелязва 80-годишнината от откритието на акад. Георги Наджаков на фотоелектретите.

Прогноза за времето - 22 юни

http://www.moreto.net/novini.php?n=353953

Днес над страната до обяд ще преобладава слънчево време. Над Черноморието ще бъде предимно слънчево, в следобедните часове с развитие на купеста облачност. Вероятността за валеж е малка. След обяд ще се появи до умерен североизточен вятър.

На 22 юни рожден ден имат

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6294824

На 22 юни рожден ден иматМеглена Кунева, лидер на партия “Движение България на гражданите”, бивш вицепремиер по европейски политики, бивш министър на образованието и бивш еврокомисар Чл.-кор. проф. Александър Янков, юрист и дипломат, председател на Световната асоциация по международно право, бивш депутат, бивш посланик във Великобритания и постоянен представител на

Австралия пак ще участва във въздушните удари срещу "Ислямска държава"

https://www.actualno.com/asia/avstralija-pak-shte-uchastva-vyv-vyzdushnite-udari-sreshtu-isljamska-dyrjava-news_618285.html

Австралийското правителство отмени предишно свое решение за спиране на въздушните удари по цели в Сирия, predade BGNES Преди два дена Австралия оттегли участието си във военновъздушните операции на сирийската антитерористична коалиция като "като предпазна мярка", след като ам

Великобритания се кани да въведе регистрация за вече живеещи на нейна територия граждани на ЕС

https://www.actualno.com/europe/velikobritanija-se-kani-da-vyvede-registracija-za-veche-jiveeshti-na-nejna-teritorija-grajdani-na-es-news_618281.html

Около 3 млн. граждани на Европейския съюз най-вероятно ще трябва да минат през регистрационен процес, с който ще бъде уреден статутът им във Великобритания след излизането на Обединеното кралство от Европейския съюз, пише британският вестник The Guardian. Това предложение тепър

76 години от началото на Великата отечествена война

http://pogled.info/svetoven/76-godini-ot-nachaloto-na-velikata-otechestvena-voina.86991

/Поглед.инфо/ На 22 юни 1941 година хитлеристка Германия напада Съветския съюз. Кодовото название, избрано от германското командване за нападението, е операция „Барбароса”.

Великобритания губи привлекателност за имигранти от изток

http://dnes.dir.bg/news/imigranti-molbi-nomer-brekzit-25949877

Броят на имигрантите от Източна Европа във Великобритания е намалял с около една трета след вота за Брекзит, най-вече поради последвалото отслабване на лирата.

Теменужка Петкова: "Росатом" има интерес да строи АЕЦ "Белене"

http://clubz.bg/55401-temenujka_petkova_rosatom_ima_interes_da_stroi_aec_belene

Теменужка Петкова Снимка БГНЕС

"Росатом" има интерес да участва като изпълнител в АЕЦ "Белене". Това каза пред бТВ министърът на енергетиката Теменужка Петкова. Според нея това е много добър знак и сигнал.

"Когато конструкторът по проекта е и изпълнител по реализацията му, това е гаранция за сигурност, за качеството на тази централа", обясни тя.

Дали обаче ще се строи централата предстои да бъде решено. Това решение зависи и от доклада на БАН, който трябва да е готов през септември и обхваща всички аспекти на проекта от правна, техническа и икономическа страна.

Петкова допълни, че държавата тепърва ще търси стратегически инвеститор за проекта.

"След като платихме задължението си на "Атомстройекспорт", до края на септември ще имаме два завършени реактора, за които трябва да имаме решение какво ще правим. Когато оборудването дойде в България, ще отделим активите и пасивите, свързани с проекта, и ще опитаме да реализираме успешна процедура по приватизация във връзка с този проект", каза Петкова.

Ако процедурата по приватизация и намирането на инвеститор не се реализира успешно, ще се мисли за изграждането на 7-ми блок на АЕЦ "Козлодуй". Според Петкова оборудването е съвместимо.

"До този момента в проект е инвестиран много сериозен ресурс – 1,4 млрд. лв. и 1,176 млрд. лв. за оборудване, от парите на българските данъкоплатци, затова сме длъжни да вземем най-доброто решение, така че този ресурс да бъде усвоен по най-добрия начин", заяви тя.

Според Петкова България трябва да запази ключовото си място като транзитьор на природен газ и да използва своети географско предимство.

"България е страна членка на ЕС, всичко, което се случва или ще се случва на нейната територия, ще бъде изцяло съобразено с европейското законодателство. От друга страна трябва да отстояваме националните си интереси", каза Петкова.

За строителството на хранилище за радиоактивни отпадъци у нас министърът заяви, че в тази процедура няма нищо опасно. Парите за това хранилище щели да дойдат чрез Европейската банка за възстановяване и развитие.

На въпрос трябва ли да бъдат затваряни тецовете в България тя отговори, че това ще е сериозен проблем, защото въглищните централи осигуряват близо 44% от електроенергията за страната.

"Затова ще се борим България да получи дерогация от тези завишени изисквания, но всяка централа трябва да докаже, че разходите за инсталиране на сероочистващи устройства в пъти ще надвишават ефекта за екологията", обясни министърът.

Колко кандидати ще има за шеф на Върховния административен съд ще стане известно днес

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/06/22/2993536_kolko_kandidati_shte_ima_za_shef_na_vurhovniia/?ref=rss

Днешното заседание на пленума на Висшия съдебен съвет (ВСС) е последното, в което може да се издигне номинация за председател на Върховния административен съд (ВАС). Седемгодишният мандат на сегашния шеф Георги Колев изтича през ноември.

Досега има само един кандидат за ръководител на съда, който контролира актовете на властта. Тя е на председателя на второ отделение - Георги Чолаков. Той бе издигнат от пленума на съдиите във ВАС и подкперен от Колев.

Газпром призна проблеми с качеството на газа

http://dnes.dir.bg/news/klienti-gazprom-problemi-kachestvoto-25949856

Газпром призна за наличие на технически проблеми с качеството на газа в газопровода Ямал-Европа, съобщи Газпром Европа, цитирана от ТАСС и БТА.

Любим виц на Божидар Димитров

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6294828

Любим виц на Божидар Димитров Любим виц на Божидар Димитров В Македония дядо Георгчо копае в градината си. Съседът му се провиква: - Дядо Георгчо, България и Македония ке играят футболен мач! - Срещу

Ученици и учители от Криводол посетиха парламента

//dariknews.bg/regioni/vraca/uchenici-i-uchiteli-ot-krivodol-posetiha-parlamenta-2032059

Ученици и учители от СУ „Св. св. Кирил и Методий“ гр. Криводол бяха гости на Народното събрание по покана на депутатът от „Обединени патриоти“ Красимир Богданов. Посетителите разгледаха забележителностите и се запознаха с историята на българския парламентаризъм. Те присъстваха на важен момент в пле

Знамена с християнски кръст на изходите на Стара Загора

//dariknews.bg/regioni/stara-zagora/znamena-s-hristiianski-kryst-na-izhodite-na-stara-zagora-2032058

На четирите изхода на Стара Загора се вее българският трибагреник, на чийто връх има метален християнски кръст. Инициативата е на старозагорския митрополит Киприан и на Старозагорската митрополия, подкрепена от кмета Живко Тодоров.
 
Идеята с християнския символ вече е реализирана в П

СУ „Св. Св. Кирил и Методий“ организира математически лагер

//dariknews.bg/regioni/dobrich/su-sv.-sv.-kiril-i-metodij-organizira-matematicheski-lager-2032061

СУ „Св. Св. Кирил и Методий“ в Добрич организира математически лагер по проекта си „Математически лабиринт“ на Програмата „Еразъм+“ на ЕС.
Проектът е в своята заключителна фаза. Готова е интерактивната книга „Математически лабиринт и насоки“, която обобщава двугодишния труд на учителите по м

К. Костадинов: Приватизация на общинската болница, а не спасение на търтеи

//dariknews.bg/regioni/kiustendil/k.-kostadinov-privatizaciia-na-obshtinskata-bolnica-a-ne-spasenie-na-tyrtei-2032062

„Това е края на общинската болница. Трябват революционни мерки”, зави Костадин Костадинов, председател на Икономическата комисия към ОбС- Дупница.
„Факт е че за 5 месеца болницата има нови задължения. Управителят призна, че не може и не знае

Сложна операция в Неврохирургията в УМБАЛ-Плевен вдигна на крака парализирана жена

//dariknews.bg/regioni/pleven/slozhna-operaciia-v-nevrohirurgiiata-v-umbal-pleven-vdigna-na-kraka-paralizirana-zhena-2032060

Изключително сложна и тежка 6 часова операция, 5 часа от които под микроскоп, успя да вдигне на крака парализирана вследствие на гръбначно-мозъчен тумор пациентка. Жената веднъж е била оперирана в друга клиника, но впоследствие пак е започнала да се обездвижва, като на практика от януари месец наса

Милен Желев е играч на "Берое"

//dariknews.bg/regioni/stara-zagora/milen-zhelev-e-igrach-na-beroe-2032063

Милен Желев е четвъртото ново попълнение на "Берое" за предстоящия сезон, след като подписа своя договор с клуба. Той е привлечен като свободен агент, а за последно игра в "Локомотив" (Горна Оряховица). Желев играе като защитник. Той вече се присъедини към лагера на тима в Банско и ще направи своят

Административната реформа може да се случи до септември, надява се Борисов

//dariknews.bg/novini/bylgariia/administrativnata-reforma-mozhe-da-se-sluchi-do-septemvri-nadiava-se-borisov-2032057

Промени в кабинета при неуспешна административна реформа – за това се закани премиерът Бойко Борисов пред

Макрон призова Берлин да постави заедно с него ново начало на ЕС

http://pogled.info/svetoven/evropa/makron-prizova-berlin-da-postavi-zaedno-s-nego-novo-nachalo-na-es.86989

/Поглед.инфо/ Президентът на Франция Еманюел Макрон призова властите на Германия да му помогнат в поставянето на ново начало за развитието на Европейския съюз.

Тръмп обсъди с новия престолонаследник на Саудитска Арабия борбата с тероризма

http://pogled.info/svetoven/tramp-obsadi-s-noviya-prestolonaslednik-na-sauditska-arabiya-borbata-s-terorizma.86990

/Поглед.инфо/ Президентът на САЩ Доналд Тръмп обсъди с принца на Саудитска Арабия Мохамед бин Салман Ал Сауд борбата с тероризма и урегулирането на палестино-израелския конфликт.

Ранилист - хайдушката билка

https://www.vesti.bg/lyubopitno/ranilist-hajdushkata-bilka-6070601

Тя засилва имунната система, помага при нервно изтощение или виене на свят

Православен календар за 22 юни

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6295179

Православен календар за 22 юниСв. свщмчк Евсевий, еп. Самосатски. Св. мчци Зинон и Зина. Св. мчци Галактион и Юлиания Св. Евсевий бил епископ в гр. Самосат, който принадлежал към Антиохийската митрополия, и живял в тежкото време на арианската ерес. При император Констанций, покровител на арианите, при Юлиан Отстъпник и при Валент св.

Кристиян Янкулов в съвместен проект с DJ MvM

//dariknews.bg/regioni/kiustendil/kristiian-iankulov-v-syvmesten-proekt-s-dj-mvm-2031944

 
Роденият в Кюстендил поп певец Кристиян Янкулов реализира нов проект, съвместно с DJ MvM. Песента е на английски и носи заглавието „I see you“.
Пред Дарик той разказа за новият си проект.
”Идеята е на Методи Методиев.Един ден ми се обади изпрати ми демо , аз хванах китарата и

"Световъртеж" и "Златка, златното момиче" подготвя театъра на Кюстендил

//dariknews.bg/regioni/kiustendil/svetovyrtezh-i-zlatka-zlatnoto-momiche-podgotvia-teatyra-na-kiustendil-2031971

Две нови постановки подготвя Общинския драматичен театър в Кюстендил. Едната ще е драматична пиеса, другата е куклена. Премиерите се планират за втората половина на месец септември. Ще има какво да гледат и възрастните ни зрители и най- малките- децата, коментира з

Ученици от ПГ „Христо Ботев“- Дупница посетиха чрез виртуална визита ЦЕРН

//dariknews.bg/regioni/kiustendil/uchenici-ot-pg-hristo-botev-dupnica-posetiha-chrez-virtualna-vizita-cern-2032052

Във виртуалната визита на ЦЕРН, чрез онлайн конферентна връзка, се включиха над 60 ученици от различни класове – от осми до единадесети клас на Профилирана Гимназия „Христо Ботев“ гр. Дупница. Събитието бе организирано от учителите по физика и астрономия Зоя Николова и Силвия Боянова.
Учениц

Без вода на 22 юни

//dariknews.bg/regioni/gabrovo/bez-voda-na-22-iuni-2032053

За отстраняване на авария се налага спиране на водоподаването до 17:00 ч. на кв. Априлово. 

Това съобщават от фирма "ВиК"-Габрово. 

Преди обяд ще е предимно слънчево, след обяд ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност

//dariknews.bg/regioni/veliko-tyrnovo/predi-obiad-shte-e-predimno-slynchevo-sled-obiad-shte-se-razviva-kupesta-i-kupesto-dyzhdovna-oblachnost-2032029

Преди обяд ще е предимно слънчево. След обяд ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места, главно в източните и планинските райони ще превали. В Дунавската равнина ще духа до умерен западен вятър. Затоплянето ще продължи и в следобедните часове в равнините и низините ще бъде гор

Наследницата на "Сваровски" се омъжи в рокля с 500 000 кристали (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/naslednicata-na-svarovski-se-omyzhi-v-roklia-s-500-000-kristali-snimki-2032054

23-годишната наследница на "Сваровски" Виктория и нейният възлюбен Вернер Мюрц вдигнаха грандиозна сватба в италианския град Триест. Вернер Мюрц е 40-годишен предприемач в областта на недвижимото имущество.
 

Емирът на Катар поздрави новия саудитски престолонаследник

http://dnes.dir.bg/news/katar-sauditska-arabia-25949826

Емирът на Катар прати поздравление до новия престолонаследник на Саудитска Арабия Мохамед бин Салман, съобщи държавната агенция КНА, цитирана от Ройтерс и БТА.

Емирът на Катар поздрави новия саудитски престолонаследник

http://dnes.dir.bg/news.php?id=25949826

Емирът на Катар прати поздравление до новия престолонаследник на Саудитска Арабия Мохамед бин Салман, съобщи държавната агенция КНА, цитирана от Ройтерс и БТА.

Макрон: Тръмп все още няма концептуална основа на международната си политика

http://pogled.info/svetoven/makron-tramp-vse-oshte-nyama-kontseptualna-osnova-na-mezhdunarodnata-si-politika.86986

/Поглед.инфо/ Президентът на Франция Еманюел Макрон счита, че главата на Белия дом Доналд Тръмп до момента не е изработил концептуална основа на международната си политика и това носи рискове.

Китай и САЩ се обединиха срещу КНДР

http://pogled.info/svetoven/kitai-i-sasht-se-obediniha-sreshtu-kndr.86987

/Поглед.инфо/ САЩ и Китай разширяват военното си сътрудничество, като Вашингтон се надява, че Пекин ще изпълни ангажимента си във връзка с налагането на санкции срещу Северна Корея. Това стана ясно по време на пресконференцията след първия кръг преговори от формата "Два плюс два", с участието на ръководители на външонополитическите и военните ведомства на САЩ и КНР.

"Ислямска държава" взриви джамията "Ал Нури" в Мосул

http://pogled.info/svetoven/islyamska-darzhava-vzrivi-dzhamiyata-al-nuri-v-mosul.86988

/Поглед.инфо/ Терористичната група "Ислямска държава" взриви известната иракска джамия "Ал Нури" в Мосул, след което главатарят на ИД Абу Бакр ал Багдади обяви създаването на "халифат" в първата си публична проява от 2014 г. насам.

ООН пресметна колко ще е населението на Земята през 2050 година

//dariknews.bg/novini/sviat/oon-presmetna-kolko-shte-e-naselenieto-na-zemiata-prez-2050-godina-2032051

Световното население ще достигне 9,8 милиарда през 2050 г., е изчислила ООН в доклад, разпространен вчера. В момента населението на Земята е 7,6 милиарда, през 2030-а то ще се увеличи на 8,6 милиарда, през 2050-а - на 9,8 м

ООН назначи руски дипломат за първи ръководител на антитерористичния отдел към ООН

http://pogled.info/svetoven/oon-naznachi-ruski-diplomat-za-parvi-rakovoditel-na-antiteroristichniya-otdel-kam-oon.86982

/Поглед.инфо/ В сряда генералният секретар на ООН Антонио Гутериш назначи постоянния представител на Русия във виенския офис на Световната организация Владимир Воронков за първи шеф на Службата за борба с тероризма на ООН. Това съобщи самият Гутериш в изявление, разпространено от медиите.

Доналд Тръмп и Си Дзинпин ще се срещнат в Хамбург

http://pogled.info/svetoven/donald-tramp-i-si-dzinpin-shte-se-sreshtnat-v-hamburg.86983

/Поглед.инфо/ Държавните лидери на САЩ и Китай Доналд Тръмп и Си Дзинпин ще проведат среща в Хамбург в рамките на срещата на Г-20.

Австралия възобновява ударите си по въздух в Сирия

http://pogled.info/svetoven/avstraliya-vazobnovyava-udarite-si-po-vazduh-v-siriya.86984

/Поглед.инфо/ Австралийското правителство отмени предишно свое решение за спиране на въздушните удари по цели в Сирия. Новината бе съобщена от представител на Министерството на отбраната в страната за ТАСС.

Ал Абади: Атаката от страна на ИД е официална декларация за поражение

http://pogled.info/svetoven/al-abadi-atakata-ot-strana-na-id-e-ofitsialna-deklaratsiya-za-porazhenie.86985

/Поглед.инфо/ С разрушението на джамията „Ал Нури”, където лидерът на „Ислямска държава” направи първата си публична поява, групировката е признала поражението си. Подобно становище изрази иракският министър-председател Хайдер ал Абади часове, след като ИД срина със земята двете най-известни забележителности в Мосул – джамията „Ал Нури” от XII в. и наклоненото минаре „Ал Хадба”, построено през IXв.

”Ислямска държава” взриви прочута джамия в Мосул

http://dnes.dir.bg/news/jamia-mosul-jihad-faza-25949825

Джихадистките от "Ислямска държава" е взривила вчера емблематичната джамия Ан Нури в иракския град Мосул.

В Димитровград национален форум "Светът на българина през ХХ век"

//dariknews.bg/regioni/haskovo/v-dimitrovgrad-nacionalen-forum-svetyt-na-bylgarina-prez-hh-vek-2032045

Домакин на национална научна конференция на тема:„Светът на българина през ХХ век.” е днес и утре Димитровград. Организатор е Историческият музей и това е втори национален форум по тази тема. Първият бе през 2011 г., като  научен ръководител и този път е проф. д-р Искра Баева.

Открив

В Габрово обсъждаха патриотичното образование

//dariknews.bg/regioni/gabrovo/v-gabrovo-obsyzhdaha-patriotichnoto-obrazovanie-2032044

В Габрово се проведе регионална кръгла маса на тема „Съвременни практики за нравствено и патриотично възпитание“. Форумът е под патронажа на кмета на Община Габрово Таня Христова и началника на РУО – Габрово Георги Маринов и се организира от Общинския координационен съвет на Син

Авторка от Благоевград представя книга в Ловеч

//dariknews.bg/regioni/pleven/avtorka-ot-blagoevgrad-predstavia-kniga-v-lovech-2032047

Красимира Кацарска от Благоевград ще представи новата си книга с разкази и новели „Свечеряване“ в Клуба на дейците на културата в Ловеч на 22 юни (четвъртък) от 17.30 ч., съобщават от там.

Авторката е известен литературовед, учител, автор на над 40 учебни помагала за ученици от седми

Дъжд, гръмотевици и по-високи температури в следобедните часове на 22 юни

//dariknews.bg/regioni/gabrovo/dyzhd-grymotevici-i-po-visoki-temperaturi-v-sledobednite-chasove-na-22-iuni-2032049

Облачно време с дъжд и гръмотевици ни очаква в следобедните часове, когато и температурите ще се повишат. Максималните стойности, отчитани от термометрите между 13:00 и 15:00 ч. ще бъдат 26 градуса. 

Преди обед в региона ще бъде слънчево. През следващите два дни максималните

Канадски гражданин е обвинен за насилието на летището в Мичиган

//dariknews.bg/novini/sviat/kanadski-grazhdanin-e-obvinen-za-nasilieto-na-letishteto-v-michigan-2032050

Канадски гражданин е обвинен за намушкването с нож на полицая на летището във Флинт, Мичиган, съобщи Асошиейтед прес. Това е 50-годишният Амор Фтоуи от Квебек, който пристигнал в САЩ на 16 юни.
 
Срещу него е повдигнато обвине

Какво време ни очаква през лятото?

//dariknews.bg/novini/bylgariia/kakvo-vreme-ni-ochakva-prez-liatoto-2032046

Има две големи прогнози за лятото у нас, които се очакват за юли и август, а юни си отива с нормално топло време, дори и с малко по-топло време от нормалното и с нормални валежи. Това каза в интервю за БТА климатологът доц. д-р Георги Рачев - преподавател по синоптичен анализ и син

Канадски ислямист е нападателят на полицай в Мичиган

http://dnes.dir.bg/news/nozh-kanadski-jihad-allah-25949824

Канадски гражданин е обвинен за намушкването с нож на полицая на летището във Флинт, Мичиган, съобщи Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Бойко Борисов: Болтовете на Лозан Панов. Това ли е съдебната реформа?

http://clubz.bg/55399-bojko_borisov_boltovete_na_lozan_panov_tova_li_e_sydebnata_reforma

Премиерът Бойко Борисов видимо се изнерви, докто коментираше пред Нова ТВ казуса с развитите болтове на служебния автомобил от НСО на шефа на Върховния касационен съд Лозан Панов.

"Това ли е съдебната реформа", отсече Борисов.

Той препоръча на водещите да попитат шофьорите му колко пъти е имало подобни проблеми.

"Пратете един с камера долу, те се смеят. Понеже са ни на по 8-9 години колите, леглата на болтовете се износват", обясни Борисов.

Затова всеки ден шофьорите в НСО били длъжни да подпишат, че лично проверяват болтовете.

"Съдебна реформа не означава болтовете на председателя на съда. Това е най-голямата му грешка. Той трябва да си говори за съда. както ние не си позволяваме да коментираме делата на съда той няма работа да коментира делата на парламента. Ако ние всеки ден започнем да коментираме делата на съдиите знаете ли какви декларации ще има. В момента ние берем плодовете на една изключителна реформа. Кое е важно? Развивали са ми се много пъти. Имаме много пъти такива случаи и си завиваме болтовете на ръка. Вас не ви интересува съдебната реформа. Какво трябва да направим с Лозан Панов. Да назначеим един човек, който всяка сутрин да завива болтовете", каза още Борисов.

И припомни, че съдиите вече сами са избрали своите представители във ВСС, както и прокурорите по най-демократичния начин, а парламентът ще избере своята квота с 2/3. Според него това е възможно най-добрия ВСС.

"За едно и също нещо в България и Германия там дават 4 години затвор, тук го оправдават на 12-та година. Всеки ден Лозан Панов болтовете, всеки ден Лозан Панов каза. Вземете си подредете съда. И аз се чувствам застрашен. Като искаш да си в гората и да ловуваш мечки не трябва да те е страх от тях. Да обясни от какво е застрашен. Нито съм му адвокат. Пратете долу да питат шофьрите в какво състояние са джантите, особено алуминиевите. И аз мога да реагирам много, че поне 6 пъти сме слизали от колите и сме прехвърляли багажа. Техника. Да не се вкарваме в подобни неща. Много е жълто", каза още Борисов.

Той съобщи, че Симеон Сакскобургготски ще бъде поканен в нещо като съвет на старейшините, който ще е съвещателен орган за председателството на ЕС, което ни предстои. Борисов не присъства на 80-годишнината на царя, тъй като в същия ден претърпя операция на коляното.

"Обадих се на царя, честитих му лично, казах му, че много го обичам, че са най-добри чувствата ми. Предложих му да мина да го видя", каза Борисов.

Той поясни,че е гледал опашките от хора, които са се извили, за да честитят рождения ден на Симеон. Според него на тях са се наредили голяма част от онези, които са го провалили.

"Имах възможност да гледам тези опашки. Да видя тези хора, голямата част от които го провалиха. Възнамеряваме да го поканим в един съвет на старейшините на председателството, без пари, без заплащане. Видях ги всичките царедворци, Ако не бяха тези царедворци, царят щеше да бъде премиер или президент. Царят ни е добър, царедворците са лоши", заяви Борисов.

Той изтъкна, че ако е бил на рождения ден на царя нямало да чака на опашка, защото такъв е реда.

Той е първото му телевизионно интервю след изборите.

"Език мой - враг мой. Колкото по-малко се приказва, по-добре се работи", каза премиерът.

Запитан за проблемите с коляното си той обясни, че те му идват "от акъл" И цитира майка си, която го питала "набесне ли се сине", когато той се връщал от игра на футбол.

Бойко Борисов: Каним Симеон в съвет на старейшните за председателството на ЕС

http://clubz.bg/55399-bojko_borisov_kanim_simeon_v_syvet_na_starejshnite_za_predsedatelstvoto_na_es

Премиерът Бойко Борисов заяви пред Нова ТВ, че Симеон Сакскобургготски ще бъде поканен в нещо като съвет на старейшините, който ще е съвещателен орган за председателството на ЕС, което ни предстои. Борисов не присъства на 80-годишнината на царя, тъй като в същия ден претърпя операция на коляното.

"Обадих се на царя, честитих му лично, казах му, че много го обичам, че са най-добри чувствата ми. Предложих му да мина да го видя", каза Борисов.

Той поясни,че е гледал опашките от хора, които са се извили, за да честитят рождения ден на Симеон. Според него на тях са се наредили голяма част от онези, които са го провалили.

"Имах възможност да гледам тези опашки. Да видя тези хора, голямата част от които го провалиха. Възнамеряваме да го поканим в един съвет на старейшините на председателството, без пари, без заплащане. Видях ги всичките царедворци, Ако не бяха тези царедворци, царят щеше да бъде премиер или президент. Царят ни е добър, царедворците са лоши", заяви Борисов.

Той изтъкна, че ако е бил на рождения ден на царя нямало да чака на опашка, защото такъв е реда.

Той е първото му телевизионно интервю след изборите.

"Език мой - враг мой. Колкото по-малко се приказва, по-добре се работи", каза премиерът.

Запитан за проблемите с коляното си той обясни, че те му идват "от акъл" И цитира майка си, която го питала "набесне ли се сине", когато той се връщал от игра на футбол.

Очаквайте подробности!

Хиляди дрехи менте спряха на Капитан Андреево

http://dnes.dir.bg/news/mitnitzi-sobstvenost-mente-chorapi-25949815

Голям товар дрехи, чорапи и колани менте спряха служители на Митнически пункт Капитан Андреево, събщи Агенция "Митници".

Започва фестивалът на българското кино "Класика в жанра"

//dariknews.bg/regioni/shumen/zapochva-festivalyt-na-bylgarskoto-kino-klasika-v-zhanra-2032042

Фестивалът на българското кино "Класика в жанра" започва от днес в Шумен.

Той ще се проведе в долната част на градската градина, като официалното откриване е от 18:30 ч. със специалното участие на група Innerglow.

Първата прожекция е от 21 ч.
  img wide]326

Слънце и дъжд се редуват в четвъртък

//dariknews.bg/regioni/varna/slynce-i-dyzhd-se-reduvat-v-chetvyrtyk-2032041

В четвъртък преди пладне над Източна България ще е предимно слънчево, а следобед ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места ще превали и прегърми.

Вятърът ще се ориентира постепенно от югоизток и в края на деня ще отслабне.

Максималните температури щ

Наш ветроход се заби в испански кораб (ВИДЕО)

//dariknews.bg/regioni/varna/nash-vetrohod-se-zabi-v-ispanski-korab-video-2032043

Българският ветроход „Роял Хелена“ се е сблъскал с испанския кораб „Нао Виктория“. Инцидентът е станал във вторник в 13.15 ч. (местно време) при маневра за приставане на кея в холандското пристанище Оудесхилд и е заснет на видео.
 

Няколко шуменски улици остават без ток за кратко

//dariknews.bg/regioni/shumen/niakolko-shumenski-ulici-ostavat-bez-tok-za-kratko-2032005

Няколко улици в Шумен ще останат без електричество за кратко днес, съобщават от ЕНЕРГО-ПРО.

От 09:00 ч. до 10:30 ч., поради извършване на оперативни превключвания на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на: гр

Разкриха колко секс е необходим на една жена, за да се чувства пълноценна

//dariknews.bg/novini/liubopitno/razkriha-kolko-seks-e-neobhodim-na-edna-zhena-za-da-se-chuvstva-pylnocenna-2032038

Асоциацията на американските психолози извърши неотдавна анонимно секс допитване сред жените от разрини възрастови и социални групи с въпроса „Колко секс ви е необходим, за да се чувствате сексуално пълноценна“. Възрастовият диапазон обхваща жени от 28 до 5

Прогноза: Цените на недвижимите имоти ще скочат с до 8% тази година

//dariknews.bg/novini/biznes/prognoza-cenite-na-nedvizhimite-imoti-shte-skochat-s-do-8-tazi-godina-2032036

Средният годишен ръст, който се наблюдава през последните години на цените на недвижими имоти е между 8 и 10%, а очакванията за тази година са да е между 4 и 8%, коментира председателят на Управителния съвет на Национално сдружение Недвижими имоти  Ирена Перфанова.

Сезонът на прогонване на християните от Близкия изток

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6292736

Сезонът на прогонване на християните от Близкия изтокХристияните дадоха тласък за развитието и модернизацията на региона, а сега са изложени на двоен гнет След преднамерените операции за избиване, тероризиране или прогонване на християните в Ирак сега дойде ред на коптите в Египет, които станаха мишена на “Даеш”. Броят на иракските християни през 1977 г. беше около два милиона.

Искат ново кръгово на пътя Пазарджик - Пловдив

//dariknews.bg/regioni/plovdiv/iskat-novo-krygovo-na-pytia-pazardzhik-plovdiv-2032022

Жители на най-голямото село в Пазарджишка област Мало Конаре искат ново кръгово движение на пътя Пазарджик - Пловдив при разклона за селото. Участъкът е оживен, а главното шосе предразполага към високи скорости, което води до чести пътни инциденти, мотивират се инициаторите.

В селото в

Полицаи предлагат дърветата около магистралите да бъдат изсечени

//dariknews.bg/novini/bylgariia/policai-predlagat-dyrvetata-okolo-magistralite-da-bydat-izsecheni-2032032

Дърветата около магистралите да бъдат изсечени. Предложението е на полицията в Пазарджик, съобщи bTV.  Според служителите на реда това ще намали тежките ка

Ученици от Пловдив посетиха район „Западен“

//dariknews.bg/regioni/plovdiv/uchenici-ot-plovdiv-posetiha-rajon-zapaden-2032019

Ученици от Средно училище „Черноризец Храбър“ посетиха район „Западен“ и се запознаха с дейността на администрацията. Те бяха приети лично от кмета Димитър Колев, който им разказа за работата си.

Учениците, които са от 9-ти и 10-ти клас на специалност „Публична администрация“, получи

РИОСВ свиква експертен съвет за волфрамовата мина

//dariknews.bg/regioni/plovdiv/riosv-svikva-eksperten-syvet-za-volframovata-mina-2032037

Експертен съвет ще бъде свикан по проблема с бъдещата волфрамова мина край велинградското село Кръстава, съобщи директорът на РИОСВ Костадин Гешев. От заседанието зависи дали да бъде дадена зелена светлина на инвестиционното намерение за добив на руда или концесионният договор да бъде върнат за нов

Природозащитници искат забрана или по-висока цена за найлоновите торбички

//dariknews.bg/novini/obshtestvo/prirodozashtitnici-iskat-zabrana-ili-po-visoka-cena-za-najlonovite-torbichki-2032034

Над 8 милиона тона пластмаса попадат годишно в световните морета, превръщайки ги в най-големите сметища за отпадъци в света. Екоорганизации започнаха петиция с искане за по-строги мерки срещу замърсяването на моретата.

Прогноза: Цените на недвижимите имоти ще скочат между до 8% тази година

//dariknews.bg/novini/biznes/prognoza-cenite-na-nedvizhimite-imoti-shte-skochat-mezhdu-do-8-tazi-godina-2032036

Средният годишен ръст, който се наблюдава през последните години на цените на недвижими имоти е между 8 и 10%, а очакванията за тази година са да е между 4 и 8%, коментира председателят на Управителния съвет на Национално сдружение Недвижими имоти  Ирена Перфанова.

Облачно, дъжд с гръмотевици

//dariknews.bg/regioni/shumen/oblachno-dyzhd-s-grymotevici-2031978

Днес преди обяд ще е предимно слънчево. След обяд ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места, главно в източните и планинските райони ще превали. В Дунавската равнина ще духа до умерен западен вятър. Затоплянето ще продължи и в следобедните часове в равнините и низините ще бъд

Новата БГ музика - по-зле от чалгата или качествен шоубизнес

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6292751

Новата БГ музика - по-зле от чалгата или качествен шоубизнесСпор в мрежата за нивото на музикалната поп сцена Тазгодишното издание на наградите на БГ радио отличи с четири статуетки младата звезда от Х фактор Кристиян Костов. Приз за песен и като дуо спечелиха Павел Николов и Венци Венц, а персонално Павел Николов взе награда и за текст на песента на Михаела Маринова “Не ти ли стига”.

Тенденцията е тръгнала, ще признаем македонския език!

http://pogled.info/svetoven/balkani/tendentsiyata-e-tragnala-shte-priznaem-makedonskiya-ezik.86978

"Въпросът (за езика - бел. ред.) е теоретичен. Но до голяма степен е и до глупост. На Балканите, когато признаваш една държава, ти автоматично признаваш и езика, защото балканският национализъм е езиково мотивиран. Случаят не е като в Швейцария, Австралия или Канада. Когато признаваш една държава, по ефекта на доминото, оттам произтича и език, и нация. Вече се заговори за черногорски език, да не говорим за бошняшкия език. Имаше едно недоглеждане от наша страна в стремежа си да ускорим падането на Югославия. Като признаваш държава, тази държава не може да говори на сенегалски език! Поне на Балканите признаването на езика върви със сепарирана вече държавност", казва в интервю за epicenter.bg проф. Андрей Пантев.

Все не случваме на български еврокомисари

http://pogled.info/svetoven/evropa/vse-ne-sluchvame-na-balgarski-evrokomisari.86979

/Поглед.инфо/ Ако имахме нормален премиер с визия за развитието на България, Европа и света, той щеше да се възмути от условието нашият кандидат да е задължително жена и да поиска по-важен ресор.

Смяната на Башар Асад вече не представлява приоритет

http://pogled.info/svetoven/smyanata-na-bashar-asad-veche-ne-predstavlyava-prioritet.86980

/Поглед.инфо/ Френският лидер отбелязва в интервю за немско издание, че не вижда легитимен приемник на сирийския президент, съобщава ТАСС.

Путин е по-популярен у нас от Тръмп и Меркел - има 70% одобрение

http://pogled.info/bulgarski/putin-e-po-populyaren-u-nas-ot-tramp-i-merkel-ima-70-odobrenie.86981

/Поглед.инфо/ Руският президент Владимир Путин е по-популярен от американския си колега Доналд Тръмп и германския канцлер Ангела Меркел в повечето страни от Източна Европа, включително и България. Това сочи изследване на международната организация ”Глобсек”.

Писмо до Негово Превъзходителство г-н Петро Порошенко, президент на Украйна

http://pogled.info/bulgarski/pismo-do-negovo-prevazhoditelstvo-g-n-petro-poroshenko-prezident-na-ukraina.86977

/Поглед.инфо/ Това писмо е публикувано на официалния сайт на Светия синод на Българската православна църква на 12 юни 2017 г. Адресирано е до президента на Украйна Петро Порошенко и до председателя на Върховната рада на страната Андрей Парубий.

Евросъюзът трещи по всички шевове

http://pogled.info/svetoven/evropa/evrosayuzat-treshti-po-vsichki-shevove.86973

/Поглед.инфо/ От европейците се иска да плащат все повече, както за собствената си окупация с американски военни бази, така и за издръжка на целенасочено изпратените им нашественици

Разбитите френски социалисти търсят нова идентичност след изборната катастрофа

http://pogled.info/svetoven/evropa/razbitite-frenski-sotsialisti-tarsyat-nova-identichnost-sled-izbornata-katastrofa.86975

/Поглед.инфо/ След слабото представяне на Социалистическата партия в първия тур на френските парламентарни избори в сайт за имоти се появи реклама, предлагаща централата на партията за продажба „поради лоши изборни резултати”. Това беше само шега, но след пердаха от неделния вот на втори тур бъдещето на сградата е на дневен ред, докато партията се опитва да преоткрие себе си в домогване за оцеляване.

Фюри към Джошуа: Пластмасов нигериец, един циганин ще те набие

https://offnews.bg//bojni/fiuri-kam-dzhoshua-plastmasov-nigerietc-edin-tciganin-shte-te-nabie-658768.html

Тайсън Фюри продължава да се заяжда с Антъни Джошуа в желанието да си изпроси бой за световната титла в тежката категория на бокса. Ромът, който е наказан, си позволи да нарече съперника "пластмасов нигериец".

Фюри пусна специално видео, в което ги реди като рапър.

"Голям си ми женчо. Виждал съм ги типове като теб много пъти. Ще видим кой е скучен, като се изправиш срещу мен. Ти се едно голяма и безполезно нещо", започна етническият ром.

"Ти се един пластмасов нигериец. Че аз съм повече нигериец от теб. Ще развея флага за Нигерия, когато се бием. Аз съм ЦИГАНИН! Представлявам целия свят. Али имаше думи за хора като теб. Викаше им "Чичо Том".

Фюри продължи в същия стил: "Дай да го направим, не се нуждая от подгряващи мачове. Когато тези политически боклуци ме спряха от ринга за две години, е идеалният за теб шанс да ме победиш, нали! Давай да се бием през ноември или декември".

"Голям женчо си. Много голям! Дай да те пробвам. Когато ми върнат лиценза и скачам. Месецът няма значение", завърши не без самочувствие Тайсън Фюри.

Започва Операция "Барбароса"

https://www.actualno.com/chronicles/zapochva-operacija-barbarosa-news_617794.html

Операция „Барбароса“ е кодово име, избрано от немското върховно командване за нападението над Съветския съюз през 1941 г. През ноември 1940 г. са начертани плановете и одобрени от Хитлер в директива №21, датираща от 18 декември 1940 г. озаглавена „Операция Барбароса“.

Трансформърс: Последният рицар

http://www.dnevnik.bg/sled5/filmi/2017/06/22/2988679_transformurs_posledniiat_ricar/?ref=rss


Жанр: Екшън, Фантастика
САЩ / 2017 / 0 минути
Сценарист: Арт Маркъм, Зак Пен, Робърт Киркмън, Мат Холоуей, Акива Голдсман, Маркос Ариас
Режисьор: Майкъл Бей
В ролите: Марк Уолбърг, Кен Уатанабе, Джош Дюамел, Джон Туртуро, Стенли Тучи, Джон Гудман, Антъни Хопкинс, Лаура Хадок, Джак Рейнър, Тайриз Гибсън
Продуцент: Лоренцо ди Бонавентура, Стивън Спилбърг
Последният рицар разбива мита за франчайза на Трансформърс, той дава ново...

Домашни рецепти срещу слънчево изгаряне

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6292371

Домашни рецепти срещу слънчево изгарянеБързи и лесни начини да успокоите зачервената кожа след излагане на слънце Изгарянето е коварно за кожата - изсушава я, прави я чувствителна и е възможна появата на бенки и лунички. . Лятото освен със слънце, плаж и почивка се свързва и със слънчеви изгаряния, зачервяване по кожата и трудно обличане на дрехите.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване