Представиха успешните модели за експлоатация на стари индустриални сгради в Пловдив

https://www.24chasa.bg/novini/article/6294235

Представиха успешните модели за експлоатация на стари индустриални сгради в ПловдивДомакин на събитието бе „Галакси Инвестмънт Груп” по инициатива на фондация "Пловдив 2019" Добрите европейски примери как бизнесът, местната власт и неправителственият сектор си партнират при експлоатацията на сгради от културно-историческото наследство бяха представени на дискусия за бъдещето на Тютюневия град в Пловдив.

Икономически реформатор и враг на Иран наследява саудитския престол

http://clubz.bg/55414-ikonomicheski_reformator_i_vrag_na_iran_nasledqva_sauditskiq_prestol

Мохамед бин Салман беше слабо познат преди баща му - настоящият крал Салман, да заеме престола през 2015 г. Оттогава обаче 31-годишният принц стана най-влиятелната фигура във страната водещ износител на петрол, пише Би Би Си.

Вчера Мохамед бин Салман беше издигнат от баща си за престолонаследник, заменяйки братовчед си Мохамед бин Найеф. Бин Салман ще стане вицепремиер и ще продължи да бъде министър на отбраната. 

Принц Мохамед започва издигането си още след като завършва право в университет в Рияд. Той работи няколко години в държавни институции, а през 2009 г. става съветник на баща си.

След смъртта на крал Абдулла бин Абдул Азиз през януари 2015 г. 79-годишният Салман става крал. Той прави сина си министър на отбраната, а за престолонаследник избира Мохамед бин Найеф, следващ по линията на наследяване след крал Салман.

Още след като заема поста министър на отбраната, Мохамед бин Салман започва военна кампания в Йемен през март 2015 г. Това става, след като йеменският президент Абд Рабу Мансур Хади бяга в Саудитска Арабия заради бунтове от подкрепяните от Иран хути, които са шиити. Саудитска Арабия и съюзниците ѝ са обвинявани в нарушаване на човешките права и предизвикване на тежка хуманитарна криза в Йемен.

През 2015 г. крал Салман определя сина си за втори в линията на наследяването и му поверява управлението на Съвета по въпросите на икономиката и развитието.

Тогава Мохамед бин Салман представя мащабния си план за икономически и социални реформи, известен като Визия 2030. Той предвижда намаляване на зависимостта на кралството от износа на петрол, ограничаване на големите държавни субсидии и частична приватизация на държавната нефтена компания "Арамко".

Бин Салман представлява баща си извън страната и пътува до Пекин, Москва и Вашингтон. Той се срещна с американския президент Доналд Тръмп през март. Двамата лидери тогава изтъкнаха важността на "противопоставянето на дестабилизиращите регионални дейности" на Иран в Близкия изток.

Новият престолонаследникът споделя враждебното отношение на Тръмп към Иран. Американският президент обвинява Ислямската република, че финансира терористични организации. Предсктавители на САЩ обаче коментират пред Ройтерс, че по-твърд подход носи сериозен риск от ескалация на напрежението в Близкия изток, където Саудитска Арабия и Иран са в остро съперничество.

Принц Мохамед нееднократно призовава към защита на Саудитска Арабия от "усилията на Техеран да доминира в мюсюлманския свят" и изключва възможнотта за диалог.

Най-голямата опасност за администрацията на Тръмп е САЩ да затънат в конфликта между шиити и сунити в Близкия изток, смята американски правителствен експерт. Иран е водещата шиитска сила, а Саудитска Арабия е сунитска държава.

Тази опасност би могла да се увеличи от възможността администрацията да даде по-голяма власт на военните да отговарят на ирански провокации в района на Персийския залив и Ормузкия проток, стратегически за САЩ, а нещата лесно могат да излязат от контрол, коментират още анализатори.

Саудитска Арабия е ключов американски партньор в Близкия изток. САЩ я снабдяват с разузнавателни данни и суровини във войната в Йемен срещу хутите, подкрепяни от Иран. В Сирия Рияд и Вашингтон също са партньори срещу режима на Башар Асад, който също е подкрепян от Техеран. По време на първата си задгранична обиколка като президент Доналд Тръмп посети Саудитска Арабия и сключи споразумение за военно сътрудничество.

Според анализатори принц Мохамед бин Салман стои зад дипломатическата и търговската изолация на Катар, когото Саудитска Арабия и други три арабски държави обвиниха във финансиране на тероризма.

Мохамед бин Салман има близки отношения със зетя на Тръмп - Джаред Къшнър. По време на посещението на Тръмп в Саудитска Арабия престолонаследникът е разговарял с Къшнър и съпругата му Иванка Тръмп.

Американски държавен представител коментира пред Ройтерс, че Вашингтон не е бил предупреден за промяната в линията на наследяване на престола в Саудитска Арабия, но САЩ са очаквали подобно развитие:

"Затова президентът се постара да установи добри отношения с него."

Скопски вестник: Отричаме нацията си, ако честваме заедно с България на Илинден

https://www.24chasa.bg/novini/article/6295550

Скопски вестник: Отричаме нацията си, ако честваме заедно с България на ИлинденМакедонският вестник "Вечер" пише, че има лавина от реакции на македонски историци във връзка с очакваното подписване на договор за добросъседство между Македония и България. "Съвместното честване на Илинден означава, че отричаме нацията си", пише в заглавие вестникът, цитиран от БТА. "Илинден 1903 г.

Откриват 39-ият Московски международен кинофестивал

https://www.24chasa.bg/novini/article/6295540

Откриват 39-ият Московски международен 
кинофестивалМосковският кинофестивал е най-старият в света след този във Венеция, съобщава ТАСС, цитирана от БТА. За пръв път се е състоял от 21 февруари до 1 март 1935 г. под названието Съветски кинофестивал в Москва. Журито е председателствано от режисьора Сергей Айзенщайн. Фестивалът е открит с прожекция на филма "Чапаев" на Георгий и Сергей Василеви.

Върнаха мъж от работа - носил къси панталони. Той си го върна

https://www.vesti.bg/lyubopitno/sveji/vyrnaha-myzh-ot-rabota-nosil-kysi-pantaloni.-toj-si-go-vyrna-6070627

Джоуи Бардж е от Великобритания. Работи в кол център в Бъкингамшир. В един горещ ден Джоуи решил да наруши едно от правилата на компанията, а именно да носи къси панталони, но шефовете му не одобрили това

Доскорошният министър: Трудно ще се справим с алкохолния туризъм

http://www.cross.bg/tyristi-tyrizum-kontrol-1546755.html

/КРОСС/ Вицепремиерът Валери Симеонов обяви война на алкохолния туризъм в Слънчев бряг. Той се закани на баровете и алкохолните турове, които се организират за туристи в тях. Симеонов поиска проверки, строг контрол и търси начин да построи и изтрезвител край Слънчев бряг. Доскорошният служебен министър на туризма Стела Балтова подкрепи идеята и заяви в интервю за „Преди всички" по БНР, че трябва да има отговорно отношение към този проблем. Тя прогнозира обаче, че борбата с такъв вид туризъм ще бъде един дълъг процес. „Туризмът е преживяване и очевидно има много туристи, които търсят преживяване, което извън класическите форми. Това преживяване обаче носи не винаги положителни емоции, както за самите туристи, така и за приемащата страна. Туристът прави това, което му се предлага и се оказа, че ние предложихме един продукт, който не е вече само в Слънчев бряг, а се измества този туризъм и на Север. Ние няма как да спрем този туризъм само с нашето добро желание или защото имаме волята за това... това ще бъде един много дълъг процес, като потвърждавам намеренията на вицепремиера за това, че на първо място е необходим отговорен контрол", коментира Балтгова. Доц. Балтова посочи в кои точно направления би трябвало да се осъществява този контрол. „Първо, съгласно българското законодателство, алкохол не се предлага и не се сервира на лица под 18-годишна възраст

Индия ще е най-населената страна през 2024-а, Нигерия бързо се изкачва до №3

https://offnews.bg//sviat/india-shte-e-naj-naselenata-strana-prez-2024-a-nigeria-barzo-se-izkac-658784.html

Световното население ще достигне 9,8 милиарда души през 2050-а. В момента то е 7,6 милиарда, а до 2030 г. се очаква да нарасне до 8,6 милиарда, сочи демографската прогноза, която ООН публикува вчера.

До края на века - през 2100 година, се очаква населението на Земята да е 11,2 милиарда души. Това означава, че всяка година населението расте с 83 милиона души. 

ООН прогнозира, че съвсем скоро Индия (в момента с 1,3 млрд. души) ще изпревари Китай (сега 1,4 млрд.) по големина на населението. В двете страни живеят общо 37% от обитателите на планетата. Прогнозата е, че след около седем години (около 2024-а) жителите на Индия ще станат повече от китайците.

Най-висок е ръстът в Нигерия. Това е следващата страна гигант по отношение на населението. В момента тя е на седмо място по брой жители, но малко преди 2050 г. населението й ще надвиши това на САЩ и ще я нареди на трето място, прогнозира анализът на световната организация.

Ръстът на населението е съсредоточен в малък брой държави. Очаква се, че между 2017-а и 2050-а той да се концентрира в девет страни: Индия, Нигерия, Конго, Пакистан, Етиопия, Танзания, САЩ, Уганда и Индонезия в този ред.

Запазва се тенденцията най-висока да е раждаемостта в нискоразвитите държави, където на една жена се падат средно 4,3 раждания (статистиката е за 2010-2015). В резултат на това населението на тези страни нараства с около 2,4% годишно. Прогнозата е, че този темп ще намалява в следващите десетилетия, но въпреки това точно те ще допринесат за огромния ръст на световното население в обозримото бъдеще.

Експертите посочват, че през последните години във всички краища на света се наблюдават понижени нива на плодовитост, вкл. в Африка. Макар горещият континент да е първенец по брой деца, раждани от една жена, и там тази цифра е падната на 4,7 раждания на жена (2010-2015), докато през 2000-2005 е била 5,1 средно на една жена. Това е и факторът, заради който се прогнозира по-ниско процентно нарастване на населението.

Изключение от тази тенденция в последните години е Европа, където плодовитостта е ниска, но се увеличава до 1,6 раждания на жена през последните години. През 2000-2005 е била 1,4. Въпреки това цифрата е много ниска и е под нужното за обновяване на поколенията - 2,1 раждания средно на жена. 83 държави в света имат нива, по-ниски от необходимите за обновяване на поколението, и сред тях са Китай, САЩ, Бразилия, Русия, Япония, Виетнам, Германия, Иран, Тайланд, Великобритания (изброени в този ред според големината на населението). Ниската раждаемост води до застаряване на населението.

ООН отчита съществен напредък по отношение на продължителността на живота през последните години. На глобално ниво тя е нараснала от 65 години за мъжете и 69 за жените (2000-2005) до 69 г. за мъжете и 73 г. за жените (2010-2015). Това отчасти се дължи на овладяването на СПИН/ХИВ епидемията и по-успешната терапия на инфектираните, овладяване на детската смъртност (на деца по 5 години), както и постиженията на медицината срещу други заболявания. 

Големите мигрантски потоци към развитите страни и особено Европа са един от факторите, които могат да компенсират застаряването на населението в тях, посочват авторите на анализа.

Цитат на деня: В "Лудогорец", ако си бразилец или чужденец, ще седиш до 60 години

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/06/22/2993748_citat_na_denia_v_ludogorec_ako_si_brazilec_ili/?ref=rss


"Аз ако исках да съм в "Лудогорец", щях да взимам повече пари отколкото в "Ботев", но заради самото отношение си тръгнах. Там е да си бразилец или чужденец. Перфектно, ще седиш до 60 години."

Това заяви вече бившият футболист на "Лудогорец" Йордан Минев в интервю за "Тема спорт". 36-годишният защитник напусна тима от Разград, за който играеше от лятото на 2011 г.

Минев се завърна "Ботев"...

Бойко да не си мие ръцете със свършената от други работа

http://clubz.bg/55413-bojko_da_ne_si_mie_rycete_sys_svyrshenata_ot_drugi_rabota

Безспорно, първите преки избори за съдийската колегия на ВСС са обнадеждаващи. 

Това дава на Борисов и ГЕРБ основание да твърдят, че реформата, разделяща Съвета, не е "опраскана" през декември 2015 г.

За съжаление, съвсем не са прави. Именно промяната на квотите прави съдийската колегия изцяло зависима от политическия избор на парламента. И ако #44НС избере партийни послушковци или мафиотски слугинаж, изборът на съдиите ще бъде безплоден, а ВСС - все така вреден. 

Цялата отговорност в момента е в парламента и особено в управляващото мнозинство.

Така че Бойко да не си мие ръцете с това, че други са си свършили добре работата. Работата на новия ВСС зависи от управляващите - и ако се провалят в избора си, както през 2012 г. (а това изглежда почти сигурно), ще носят цялата отговорност за състоянието на правосъдието.

Цялата.

Защото отговарят и за провалената през 2015 г. възможност съдиите сами да изберат мнозинство в колегията, и за номинациите си през 2017 г.

...

Коментарът е от фейсбук профила на Радан Кънев. 

 

 

Четирима американци починаха от жегите

https://www.24chasa.bg/novini/article/6295524

Четирима американци починаха от жегитеГолемите горещини в западната част на САЩ доведоха до смъртта на четирима жители. В щата Ню Мексико бяха открити телата на 57-годишен мъж и 21-годишния му син, които явно са надценили възможностите си по време на преход из планинските пътеки на Националния парк Карлсбад, съобщи телевизия Ен Би Си, цитирана от ТАСС и БГНЕС.

Теменужка Петкова: „Росатом“ иска да участва като изпълнител в „Белене“ и това е добър знак

http://www.moreto.net/novini.php?n=353969

„Росатом“ има интерес да участва като изпълнител в АЕЦ „Белене“ и мисля, че това е много добър знак и сигнал, каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова в предаването „Тази сутрин“ по bTV. Когато конструкторът по проекта е и изпълнител по реализацията му, това е гаранция за сигурност, за качеството на тази централа, обясни тя.

Петкова: Добре ще е ”Росатом” да строи АЕЦ ”Белене”

http://dnes.dir.bg/news/rosatom-sluchajat-belene-25950675

„Росатом“ има интерес да участва като изпълнител в АЕЦ „Белене“ и мисля, че това е много добър знак и сигнал.

Трус от 5 по Рихтер е регистриран в Егейско море

https://www.24chasa.bg/novini/article/6295531

Трус от 5 по Рихтер е регистриран в Егейско море 
Земетресение с магнитуд 5 по Рихтер бе регистрирано днес в Егейско море в района на окръг Измир, съобщи турската телевизия НТВ, като се позовава на Дирекцията за управление при бедствия и извънредни ситуации (АФАД), предава БТА. Епицентърът на земетресението е бил в морето на дълбочина 9,88 километра, недалеч от град Карабурун.

Кмет в Лондон подаде оставка заради жертвите на пожара

http://frognews.bg/news_136953/Kmet-v-London-podade-ostavka-zaradi-jertvite-na-pojara/

Кметът на лондонския район, в който се запали и изгоря „Гренфел тауър”, Никола Холгейт, подаде оставка. Причината е растящото недоволство от хората в квартала заради забавените действие на властите преди и след пожара.

Защитата на задържан за ислямизъм в Холандия твърди, че той всъщност е геймър

https://www.24chasa.bg/novini/article/6295520

Защитата на задържан за ислямизъм в Холандия твърди, че той всъщност е геймър

18-годишен младеж, арестуван в Холандия миналата седмица за разпространяване на пропаганда на „Ислямска държава“ ще остане в ареста още две седмици, докато разследването продължава, съобщава “Фокус“.  „Младежът бе задържан миналия четвъртък в Утрехт по подозрение, че е разпространявал клипове на ислямистите,

Шест пъти на път сме слизали от колите и сме прехвърляли багажа, и още цитати от Бойко Борисов

http://www.dnevnik.bg/politika/2017/06/22/2993713_shest_puti_na_put_sme_slizali_ot_kolite_i_sme/?ref=rss

Премиерът Бойко Борисов даде днес първото си интервю, откакто встъпи в длъжност за трети мандат на 4 май. "Език мой, враг мой", каза той пред Нова телевизия по повод продължителното си медийно мълчание. "Дневник" подбра някои ярки фрази от интервюто, в което бяха засегнати много външно- и вътрешно политически, както и лични теми.

"Да ти е удобно леглото, да ти е удобен столът и като си легнеш, да ти е чиста съвестта" - за уюта в дома си в...

Наша плувкиня гостува на папата

https://offnews.bg//vodni/nasha-pluvkinia-gostuva-na-papata-658786.html

Живеещата и трениращата в Италия състезателка по плуване Елена Запрянова получи огромна чест. Българката ще бъде част от делегацията, поканена от главата на Римокатолическата църква папа Франциск по повод 54-ото издание на изключително силния турнир в Рим "Trofeo Settecoll", който ще се състои от 23 до 25 юни.


Инициативата е на папата, а от местната федерация са преценили всеки от отборите (34) да изпрати във Ватикана по един представител, който в събота няма старт, съобщава още bgswim.com.

Самата аудиенция ще бъде от 11,30 часа, разкри Запрян Георгиев, който е баща на Елена и бивш баскетболист. Елена Запрянова ще представлява „Бергамо Нуото“, след като извади късмета да не плува точно в този ден.

18-годишната българка, която се състезава за националния отбор на Италия при девойките, ще участва на 200 м гръб.

Турнирът „Trofeo Settecoll“ в Рим е един от най-силните в света и една от последните проверки преди шампионата на планетата в Будапеща следващия месец.

Ще участват колоси като Адам Пийти, Ласло Чех, Чад Ле Кло, Сезар Сиело, Парк Тае-хкван, Джеймс Магнусен, Джеймс Гай, Жужана Якабош.

Мания по балони с газ подлуди Слънчев бряг

http://dnes.dir.bg/news/gaz-slanchev-brjag-baloni-25950626

Нова опасна мода е завладяла Слънчев бряг. Туристи полудяха по мистериозен газ, продаван в балони.

Двама загинали и 18 ранени при катастрофи за денонощие

https://www.24chasa.bg/novini/article/6295518

Двама загинали и 18 ранени при катастрофи за денонощие
Двама души са загинали, а 18 са ранените при 19 катастрофи в страната през изминалото денонощие. Това съобщиха от пресцентъра на МВР. Вследствие на произшествията двама души са с опасност за живота. В София един човек е загинал, а четирима са ранени при 137 леки и 4 тежки пътни

2-годишно дете се отърва с комоцио след падане от 2-рия етаж

http://www.cross.bg/deteto-komotzio-etazh-1546754.html

/КРОСС/ Дете на две години падна от втория етаж на сграда в Пловдив, съобщава TrafficNews.bg. Инцидентът станал в сградата, в която семейството му живее. Веднага след инцидента детето е откарано в спешното отделение на УМБАЛ "Свети Георги". Детето се провесило през прозореца на дома си, докато разглеждало района. В един момент обаче паднало. Детето е с комоцио и повръща след падането.

Неподозирани неща, които прави човешкото тяло

https://www.vesti.bg/lyubopitno/sveji/nepodozirani-neshta-koito-pravi-choveshkoto-tialo-6070628

Бие ли сърцето ни дори когато е извън тялото ни и защо сутрин се будим със сантиметър по-високи

Изумителни неща за телата ни, които не подозираме

https://www.vesti.bg/lyubopitno/sveji/izumitelni-neshta-za-telata-ni-koito-ne-podozirame-6070628

Бие ли сърцето ни дори когато е извън тялото ни и защо сутрин се будим със сантиметър по-високи

7 "безобидни" симптома при децата през първата година

https://offnews.bg//mama-nindzha/7-quot-bezobidni-quot-simptoma-pri-detcata-prez-parvata-godina-658791.html

Странни петна по тялото на детето, висока температура, подутина в областта на вратлето – това са симптоми, които наистина могат да предизвикат паника у родителя, особено ако е неопитен. Всъщност не всички симптоми, които могат да се проявят при мъничето, са толкова плашещи. Кога става дума за естествени процеси и кога трябва да потърсим помощ от специалист веднага? 1. Симптом: „Шестмесечното ми бебе внезапно вдигна температура.“ Възможна причина: На детето му никнат зъби. Това може да бъде потвърдено, ако венците са подути и побелели, подуването е в областта на предните резци. Детето има обилно слюноотделяне, с особено усърдие пъха в…

ИД официално обяви краха си в Мосул

http://frognews.bg/news_136952/ID-ofitsialno-obiavi-kraha-si-v-Mosul/

Разрушаването на древната джамия на ал-Нури в Мосул е официално обявяване на поражение на терористичната групировка „Ислямска държава”. Това заяви иракският премиер Хайдер ал-Абади.

"Черно море" стартира срещу новак в Първа лига

//dariknews.bg/regioni/varna/morski-gong/cherno-more-startira-sreshtu-novak-v-pyrva-liga-2032131

ПФК "Черно море" стартира в първия кръг срещу новак в Първа професионална лига. Жребият днес отреди варненци да са домакини на старта на шампионата. Техен съперник ще бъде "Витоша" Бистрица.
Ето всички срещи от първия кръг:
"Славия" - "ЦСКА-София"
"Ботев" - "Пирин"
"Септ

Къде и кога няма да има вода в София на 23 юни?

//dariknews.bg/regioni/sofiia/kyde-i-koga-niama-da-ima-voda-v-sofiia-na-23-iuni-2032133

На 23 юни 2017 г. (петък), във връзка с демонтаж на спирателни кранове  на бул. „Княз Александър Дондуков“ Център се налага спиране на водоподаването от 9.30  до 19:30 часа на клиентите а „Софийска вода”, живеещи в района на:
 
бул. „Княз Александър Дондуков“, ул. „Панайот Волов“, бул

10 години и половина затвор за Евелин Банев – Брендо

//dariknews.bg/novini/sviat/10-godini-i-polovina-zatvor-za-evelin-banev-brendo-2032132

Апелативният съд в Букурещ даде 10 години и половина затвор за Евелин Банев - Брендо за трафик над 51 килограма кокаин.

Решението идва идва след като миналата година Брендо получи присъда от 14 години от първата инстанция в северната ни съседка, отбе

Асен Блатечки, Калин Врачански и Койна Русева в Добрич с комедиен спектакъл

//dariknews.bg/regioni/dobrich/asen-blatechki-kalin-vrachanski-i-kojna-ruseva-v-dobrich-s-komedien-spektakyl-2032134

Асен Блатечки, Калин Врачански и Койна Русева ще гостуват на добричка сцена с постановката „Малко комедия”. Спектакълът е на 27 юни от 19 часа в голямата зала на Драматичен театър „Йордан Йовков”.

„Малко комедия" всъщност е не една, а две обединени театрални пиеси: „Пр

Зодиите, които са надарени от звездите с доброта и състрадание (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/zodiite-koito-sa-nadareni-ot-zvezdite-s-dobrota-i-systradanie-video-2032128

Има хора, които са като слънца. Те огряват цялата стая, когато влязат в нея, винаги помагат, хората им се доверяват и знаят, че могат да разчитат на тях. Тези хора са надарени от звездите с доброта и състрадание.

Те винаги се опитват да променят света към по-добро и искат да го напра

Запознаха общинските служители с електронните услуги на НАП

//dariknews.bg/regioni/veliko-tyrnovo/zapoznaha-obshtinskite-sluzhiteli-s-elektronnite-uslugi-na-nap-2032013

Областният управител проф. д-р Любомира Попова проведе среща с директора на ТД на НАП Велико Търново Ивайло Здравков, за да обсъдят електронните услуги, които предлага приходната агенция. На срещата присъстваха и заместник-директорът на ТД на НАП Мариян Кънчев, Сашо Славов - и. д. Директор на Дирек

Ремонтът на пешеходната зона започва през лятото

//dariknews.bg/regioni/stara-zagora/remontyt-na-peshehodnata-zona-zapochva-prez-liatoto-2032136

В края на юли или началото на август ще стартира проектът за изграждане на пешеходната зона. Той включва бул.”Цар Симеон Велики”, в участъка от „Хаджи Димитър Асенов” до бул.”Патриарх Евтимий”. Това каза в студиото на Дарик инж. Димитър Ролев, главен специалист в отдел „Инвестиции и управление на п

Трябва ли да се събарят паметниците от социализма? (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/obshtestvo/triabva-li-da-se-sybariat-pametnicite-ot-socializma-video-2032100

Символ на романтика и носталгия по миналото или напомняния за комунистическата диктатура? Какво са паметниците от социализма? Трябва ли да бъдат събаряни или да се реновират?

Точен брой колко са паметниците от комунизма у нас няма, но със сигурност са хиляди. Няма село без поне един

Нова мода в телефонните измами

//dariknews.bg/regioni/burgas/nova-moda-v-telefonnite-izmami-2032121

Нова мода се появи в телефонните измами. Територията на мошениците е община Несебър и по-точно Слънчев бряг, Равда и Свети Влас. През последните дни там има получени стотици обаждания до преводачи, туропера

Товарен контейнер край езерото в "Дружба" се превръща в лятна арт сцена

http://www.dnevnik.bg/kultura/2017/06/22/2992831_tovaren_konteiner_krai_ezeroto_v_drujba_se_prevrushta/?ref=rss


Парти с DJ Ramzy Hercules ще открие най-новото пространство за изкуство в София този уикенд - бивш товарен контейнер на брега на езерото в квартал "Дружба 1". Проектът "Изкуство в контейнер" иска да пренесе културни събития от центъра на София към периферията й и ще организира събития всеки уикенд, съобщават организаторите от "Нови публики" и културния дом "Средец".

Началото е на 24 юни от 19 ч. с Ramzy Hercules, който ще представи...

Днес теглят жребия за Първа лига

https://www.actualno.com/bgfootball/dnes-tegljat-jrebija-za-pyrva-liga-news_618304.html

Днес в 11,00 часа на базата в Бояна ще стане ясна програмата за новия сезон в Първа лига, когато ще се изтегли жребият за надпредаварата. От БФС са поканили представители на всичките 14 клуба, които ще вземат участие в елита през новия шампионат. Редовният сезон остава 26 кръга,

25 реверанса за варненска публика по повод 25 годишния юбилей на "Любовта е лудост"

http://www.moreto.net/novini.php?n=353966

На 25-ти юни 25 места ще се продават с 25% отстъпка за Галаконцерта на гостуващата за първи път у нас Руска камерна филхармония Санкт Петербург. 25 златни карти, 25 ВИП билета и още много по 25 ще съпътстват юбилейното издание като своеобразен реверанс към публиката, който ще бъде активен на всяко 25-то число до старта на фестивала на 25-ти август, съобщиха организаторите за Moreto.

Взрив до обект на НАТО в Турция

http://www.cross.bg/obekt-kraii-izmir-1546753.html

/КРОСС/ Взрив е повредил стена в близост до военен обект на НАТО край егейския турски град Измир. Местните медии не съобщават за жертви, предаде „Ройтерс", цитиран от „Фокус". Взривът се е случил на гробище, разположено до военен обект на турската армия към 8:00 часа местно време (7:00 българско) в областта Гюлтепе край Измир. Полицията е отцепила района и разследва причините за инцидента.  

Екипажът на "Роял Хелена" няма вина за сблъсъка с испанския кораб

http://www.moreto.net/novini.php?n=353971

Българският ветроход „Роял Хелена” се е сблъскал с испанския кораб „Нао Виктория” в холандското пристанище Оудесхилд. Няма пострадали, вината е на пилота при маневрата за заставане в пристанището. Маневрата е извършена при силен вятър, споделят очевидци.

Инвеститор ще съди Столична община за над 1 млн. лв.

http://dnes.dir.bg/news/izabela-sjarova-25950592

Изабела Сярова - инвеститор и собственик на имота в "Младост 1", който доведе до протести и оставката на районния кмет, възнамерява да съди Столична община.

Цацаратурата я сгази "Мерцедес"!

https://www.actualno.com/actualno/cacaraturata-ja-sgazi-mercedes-news_618167.html

Прокуратурата е "редактирала" експертизата за състоянието на автомобила на НСО, с който председателят на ВКС Лозан Панов е ходил в командировка до Берковица и за който се разбра, че е имало отвинтени и разхлабени болтове. Това е позицията на дилъра на "Мерцедес" за България "

2-годишно дете с с комоцио след като падна от 2-я на сграда в Пловдив

https://www.24chasa.bg/novini/article/6295509

2-годишно дете с с комоцио след като падна от 2-я на сграда в ПловдивДете на 2 години беше докарано в Спешното отделение на УМБАЛ "Свети Георги" след като паднало от втория етаж на сградата, в която семейството му живее. Детето се провесило през прозореца на дома си, докато разглеждало района. В един момент обаче паднало. Линейка го докара в Спешното, информира TrafficNews.bg.

Азербайджанската армия свали арменски безпилотен самолет в района на Нагорни Карабах

https://www.24chasa.bg/novini/article/6295505

Азербайджанската армия свали арменски безпилотен самолет в района на Нагорни Карабах

Снощи азербайджанската армия е свалила арменски безпилотен летателен апарат в района на Нагорни Карабах, съобщава АПА, цитирана от “Фокус“. Според данните на азербайджанското министерство на отбраната, апаратът се е опитвал да осъществи разузнавателен полет над азербайджанските

ООН: Възрастните хора по света ще се удвоят през 2050г.

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/06/22/2993739_oon_vuzrastnite_hora_po_sveta_shte_se_udvoiat_prez/?ref=rss


Световното население ще достигне 9.8 милиарда през 2050 г., е изчислила ООН в доклад, разпространен в сряда.

В момента населението на Земята е 7.6 милиарда, през 2030 то ще се увеличи на 8.6 милиарда, през 2050 - на 9.8 милиарда, а през 2100 - на 11.2 милиарда души, според прогнозите на икономическия и социален съвет на ООН.

Индия ще стане най-населената страна в света до 7 години, когато се очаква да изпревари Китай по този показател.

Главчев: Да има нов референдум, ако няма съобразяване с хората

http://frognews.bg/news_136951/Glavchev-Da-ima-nov-referendum-ako-niama-saobraziavane-s-horata/

ГЕРБ не са обсъждали провеждане на нов референдум, който евентуално да уточни какъв тип избирателна система предпочитат хората. Това посочи в ”Тази сутрин” Димитър Главчев, председател на Народното събрание.

И преработващата промишленост се оплаква от дефицит на кадри

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/i-prerabotvashtata-promishlenost-se-oplakva-ot-deficit-na-kadri-241660/

Традиционно гладът за специалисти в IT-сектора продължава да е голям, както и в хотелиерството и здравния сектор

Цените на петрола продължават да се понижават

http://econ.bg/Новини/Цените-на-петрола-продължават-да-се-понижават_l.a_i.744448_at.1.html

Цените на основните сортове петрол в сряда поевтиняха между 2 – 3%, основно поради повишаването на добива в САЩ. Според данните от търговията на 21...

Ердоган дал на Борисов "филм на флашка" как искали да го убият, Борисов го наричал Тайпи

https://www.actualno.com/politics/erdogan-dal-na-borisov-film-na-flashka-kak-iskali-da-go-ubijat-borisov-go-narichal-tajpi-news_618300.html

Зададох на Ердоган въпросите относно репресиите в Турция и обвиненията за липса на демокрация и той ми каза: "Бойко, те искаха да ме убият". Това каза премиерът Бойко Борисов относно визитата си в Турция. Турският президент му разказал, че искали да го убият, без да го съдят и

Открито писмо до Борисов във връзка с паметника „Бузлуджа“

http://www.eurochicago.com/2017/06/otkrito-pismo-do-borisov/

Изразяваме дълбокото си възмущение от идеята за предоставяне на паметника „Бузлуджа“ в собственост на БСП. Този паметник, който е един от зловещите символите на комунизма, даден в ръцете на преименуваната, но непроменена БКП, ще бъде превърнат в международен център за поклоннически туризъм и реклама на комунистическия режим. Припомняме, че през 2000 г. е приет закон, по силата на който комунистическият режим от 9 септември 1944 г. до 10 ноември 1989 г. е обявен за престъпен. Припомняме, че на 18 септември 2008 г. 40-то Народно събрание на Република България подкрепи "Пражката декларация" от 3 юни 2008 г., с която се осъждат комунистическите жестокости и в която се настоява националните парламенти на страните от Европа да признаят комунистическите престъпления срещу човечеството, както тези на нацизма.

Евродепутатът Емил Радев подкрепи научните библиотеки

http://www.barometar.net/88887/

Българският евродепутат Емил Радев се срещна с представители на LIBER, най-голямата мрежа от научни библиотеки в Европа, която представлява изследователите и изследователските интереси. По време на срещата Радев обсъди с представителите на LIBER текущата реформа на авторското право в ЕС. Тя предвижда модернизирана рамка от изключения и ограничения, която да позволи на изследователите да се възползват […]

Отричаме се от нацията си, ако празнуваме Илинден с българите, пише скопски вестник

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/06/22/2993732_otrichame_se_ot_naciiata_si_ako_praznuvame_ilinden_s/?ref=rss


Македонският вестник "Вечер" пише, че има лавина от реакции на македонски историци във връзка с очакваното подписване на договор за добросъседство между Македония и България.

"Съвместното честване на Илинден означава, че отричаме нацията си", пише в заглавие вестникът, цитиран от БТА.

"Илинден 1903 г. е по някакъв начин символ на македонската борба и непокорство. 1903 г. е ореол, славна борба на македонския народ, борба...

ООН пресметна колко ще е населението на Земята през 2050 година

http://www.moreto.net/novini.php?n=353968

Световното население ще достигне 9,8 милиарда през 2050 г., е изчислила ООН в доклад, разпространен вчера. В момента населението на Земята е 7,6 милиарда, през 2030-а то ще се увеличи на 8,6 милиарда, през 2050-а - на 9,8 милиарда, а през 2100-та - на 11,2 милиарда души, според прогнозите на икономическия и социален съвет на ООН.

Приличието, глупаци!

http://clubz.bg/55412-prilichieto_glupaci

Фразата „Икономиката, глупако“, която Джеймс Карвил съчини за кампанията на Бил Клинтън през 1992 година, има щастлива съдба. Глупакът, разбира се, трябваше да бъде Буш. Да си събереш цялата предизборна програма и отношението към конкурента в две думи, е голямо майсторство. Толкова ненадминато до този момент, че няма нужда да се стараем да измисляме по-добро. Само че при нас икономиката вече няма как да бъде задвижена само с призиви. Нещо по-същностно за общността ни, нещо базисно, нещо, от което зависи всичко останало, включително и икономиката, не е наред. Доверието? Това ли е разрушено, когато никой на никого не вярва и всеки на всекиго е готов да скочи и за най-малкото? И как се лекува такава болест? Ако се съди по настървението, с което хората реагират на неприличието, може би лекарството е приличието?

В последните дни най-одумваната личност в социалната мрежа беше съпругата на президента. Не първата дама, първа дама у нас не съществува като институция. Точно заради това дали съпругата на президента ще се излага (в прекия и в преносния смисъл на тази дума) публично, зависи от самата нея и от съпруга й. За разлика от предишния мандат, сега имаме президентска съпруга, която е решила да е пред очите на всички като афиш, на който на всичкото отгоре името й фигурира в умалителен вариант като име на любима на народа певица. Въпрос на избор, срещу който няма нито един легитимен аргумент – и е демократично, и е честно, и пасва на балканските ни нрави.

Но най вече – рисково е. Оттук нататък и пръст да покаже на публиката съпругата на президента, трябваше да е наясно, че ще й бъдат вързани сто кусура. Камо ли този пръст да е изправен срещу юбиляря Сакскобургготски на приема му, а стопанката на пръста да е облечена в лекомислена дреха на цена колкото три минимални заплати. Ако пък това е на фона на едни декларирани скромни притежания и спестявания, поднесени на публиката предния ден, реакциите наистина стават неудържими. Каквито впрочем бяха и няколко дни преди това, когато съпругата на президента се вживя неуспешно в ролята на публицистка и публикува непроходимо по смисъл есе, написано по най-невярната формула за този жанр, която гласи, че есето е като прасето, яде всичко. Каквото и да е прасето, тоест ние, читателите, няма как да преглътнем забърканите в една копанка котка, спин, парад, загинал пилот. Да не говорим, че в пояснителните бележки беше намесена и теорията Дахомей, която е наистина теория, а не е дума, означаваща, да речем, вейхайвей, както май си мисли госпожа Радева.

Само че – това ли ни е най-големият проблем? Не. Ще се оправят ли българските неуредици, ако съпругата на президента започне да се облича подходящо и според оповестените доходи на съпруга си, ако не ни занимава с котката си, ако прочете внимателно Ришард Капушчински и се запознае с теорията Дахомей? Не, няма да се оправят. Българските неуредици ще си останат същите. Тогава защо така се настървихме срещу съпругата на президента, защо я сложихме под микроскопа на общественото внимание, за да разгледаме бод по бод шева и кройката на коктейлната й премяна?

Защото е видима, затова. Защото всичко нередно, което стои зад неуредения ни живот, е скрито-покрито и от поне няколко институции закрито. Няма да разберем какво се е случило около КТБ. Ако можеше да се разбере от стенограмата на разговора в президентството, нямаше да я публикуват. Истината за КТБ е препъхната през толкова места и хора, че докъдето и да стигне представата ни, винаги ще има още много път надолу в българските политико-криминални подземия. Можем само да се възмущаваме, само че няма конкретно от какво. Възмущението ей така, на общо основание и по принцип, не е достатъчно удовлетворяващо. КТБ може да ни е струвала цели 4 милиарда лева, а роклята на съпругата на президента да е само три минимални заплати, но тя е конкретна, видима, спорна. И ако я разкъсахме с несъразмерно настървение, то е защото това е начинът ни да кажем: Приличието, глупаци, спазвайте приличие, защото нещата са дошли до ръба и вече дори тази дребна капка прелива от чашата на търпението.

И ето ни отдадени на дребни отмъщения, жалки компенсации за това, че сме лишени от правото да знаем какво се случва там горе, което така затруднява битието ни тук долу. Не знаем какви ги върши премиерът, но поне можем да му се подиграваме за спортните му премени, както и за това, че за разлика от обичайните два менискуса на всяко коляно, той явно има повече и те устройващо го се късат в подходящи моменти. Това е нашата горчива наслада, с която настояваме за повече приличие.

Ще се оправят ли българските бъркотии, ако Бойко Борисов не излиза да играе футбол, пременен като чеченски бабаит? Не. Ще заживеем ли по-добре, ако разберем, че суетата му е изчезнала и вече е в състояние да играе тенис не като малък глезльо, който тропа с краче, че е единственият възможен победител?  Едва ли.

Има само един начин да променим нещата и той не се налага да бъде измислян. Измислили са го стабилните демокрации: работеща съдебна система в съчетание с независими медии и активно гражданско общество. Колкото и сложна конструкция да е демокрацията, тя се крепи основно на два видими стълба и най-лесният начин да разбереш дали я има или я няма, е да провериш достатъчно стабилни ли са тези стълбове. Първият е – независими и обективни медии. Кучета-пазачи на обществото. Разследващи, упражняващи натиск върху тези, които получават заплата от данъците, от името на онези, които плащат данъци. Даващи глас на безгласните. Посредници (това означава медии) между властимащите и властползващите. Тук е нужно малко пояснение: при демокрацията властимащият е демосът, народът. Онези, на които демосът я дава временно, са властползващи.

Вторият стълб е независима и работеща съдебна система. Кучето-пазач на закона. Пред което всички са равни. Съдебната система, раздаваща справедливост. Само така тя създава условия за доверие в обществото, това пък й осигурява правото да работи в условия на общоприет авторитет.

Какво от тези неща имаме? Тук-там някакви медийни островчета, толкова самотни в усилията си да бъдат обективни и независими, че повече подчертават липсата на медии, отколкото да я запълват. И тук-там някакви съдии и прокурори с остатъчна почтеност, които не могат да преборят никаква вятърна мелница, защото всички останали ги убеждават, че мелницата просто я няма.

В такъв случай – след като в чинията няма нито пиле, нито ориз, – защо си мислим, че са ни сервирали пиле с ориз? За дереджето ни демокрацията  наистина е виновна – но не защото я има, а защото я няма.

Впрочем в онази дискусия за парада съпругата на президента беше написала „В случая евроценностите слабо ме вълнуват“. Скучно изречение. Далеч по-скучно от котарака Чарли. Затова и не получи достатъчно внимание. Не знам каква ценност са лекомислените дрешки, може би ориенталска. За правосъдието съм убедена, че е демократична ценност.

Всичко това е доста по-сложно, по-трудоемко и по-скучно от един гащеризон на Макс Мара. Не че не си струва да крещим „Приличието, глупаци“, винаги е важно да се спазва приличие. Само че основният въпрос тук е: ако не степенуваме крещенето за неподходяща дрешка и за неработеща съдебна система, кои са всъщност глупаците?

 

Текстът е публикуван в Редута

Взрив повреди стена в близост до военен обект на НАТО в Измир

https://www.24chasa.bg/novini/article/6295495

Взрив повреди стена в близост до военен обект на НАТО в Измир

Взрив е повредил стена в близост до военен обект на НАТО край егейския турски град Измир. Местните медии не съобщават за жертви, съобщава Ройтерс, цитирана от “Фокус“. Взривът се е случил на гробище, разположено до военен обект на турската армия към 8:00 часа местно време (7:00 българско) в областта Гюлтепе край Измир.

Двама души са арестувани при акция на жандармерията в Нова Загора

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/06/22/2993731_dvama_dushi_sa_arestuvani_pri_akciia_na_jandarmeriiata/?ref=rss


Двама души са арестувани при среднощна акция срещу наркоразпространението в ромския квартал "Шести" в Нова Загора, съобщава Би Ти Ви. Задържаните са мъже, уточни говорителят на Областната дирекция на МВР – Сливен Първолета Мандинска.

Съвместната акция е била на полицията и жандармерията и е започнала късно снощи. Иззети са голямо количество различни по вид наркотици. Задържаните са арестувани по време на продажба на наркотици.

В момента се...

Кралев търси вариант шахматистите да се състезават под българския флаг

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/06/22/2993729_kralev_tursi_variant_shahmatistite_da_se_sustezavat/?ref=rss


Спортният министър Красен Кралев обяви, че се търси вариант българските шахматисти да участват под свой флаг в международни състезания. Това е била една от точките в разговорите между министъра и ръководителите на световния и европейския шах.

Българските шахматисти не могат да представят страната си в международни състезания, откакто през есента България беше изключена от Европейския шахматен съюз (ЕШС). В момента тече и процедура по изключването й от световната федерация...

Кралев търси вариант българските шахматисти да се състезават под свой флаг

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/06/22/2993729_kralev_tursi_variant_bulgarskite_shahmatisti_da_se/?ref=rss


Спортният министър Красен Кралев обяви, че се търси вариант българските шахматисти да участват под свой флаг в международни състезания. Това е била една от точките в разговорите между министъра и ръководителите на световния и европейския шах.

Българските шахматисти не могат да представят страната си в международни състезания, откакто през есента България беше изключена от Европейския шахматен съюз (ЕШС). В момента тече и процедура по изключването й от световната федерация...

Петкова: Мислим за изграждането на VII блок на АЕЦ „Козлодуй“

http://frognews.bg/news_136950/Petkova-Mislim-za-izgrajdaneto-na-VII-blok-na-AETS-Kozlodui/

„Росатом“ има интерес да участва като изпълнител в АЕЦ „Белене“ и мисля, че това е много добър знак и сигнал, каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова в предаването „Тази сутрин“ по bTV. Когато конструкторът по проекта е и изпълнител по реализацията му, това е гаранция за сигурност, за качеството на тази централа, обясни тя.

Празнуват рожден ден на лъва Симба от зоопарка във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=353957

Рожден ден на лъва Симба ще се проведе на 25 юни- неделя, от 10.30 часа в зоопарка във Варна, съобщи управителят Иванка Стоянова, научи Moreto.net. За всички посетители са предвидени изненади, лакомства и награди. Рожденият ден се организира от осиновителя на лъва.

Кметът на лондонския район, в който изгоря "Гренфел тауър", подаде оставка

https://www.actualno.com/europe/kmetyt-na-londonskija-rajon-v-kojto-izgorja-grenfel-tauyr-podade-ostavka-news_618301.html

Кметът на лондонския район, в който се запали и изгоря „Гренфел тауър”, Никола Холгейт, подаде оставка. Причината е растящото недоволство от хората в квартала заради забавените действие на властите преди и след ужасяващия пожар, съобщи bTV. На 21 юни стотици протестиращ

Георги Гьоков: Сегашното увеличение на пенсиите води до неравнопоставеност

http://www.cross.bg/pensiite-yvelichenie-georgi-1546752.html

/КРОСС/ „Не сме съгласни с този вид увеличение на пенсиите, защото води до неравнопоставеност. Хора, които нямат осигурителен принос, ще получават толкова, колкото другите. Но няма как да сме против предложението, заради ужасяващите доходи на пенсионерите". Това каза по БТВ депутатът от „БСП за България" Георги Гьоков. Той добави, че между първо и второ гласуване на законопроекта в Народното събрание левицата ще представи своите предложения за промени, а именно- минимална пенсия от 300 лева и преизчисляване на пенсиите със средноосигурителен доход за 2013 година. Той припомни, че по време на правителството на Тройната коалиция, пенсиите са били увеличавани досега с най-много - над 100%. Георги Гьоков заяви още, че когато се приемаше бюджета на НОИ и националния бюджет в края на миналата година, именно левицата изтъкна, че умишлено управляващите залагат по-малко приходи. Целта на това е събраните пари да се разпределят от ГЕРБ не през бюджета, а с постановление на Министерския съвет, което е в абсолютно нарушение на Конституцията. Народният представител беше категоричен, че реално увеличение на пенсиите ще получат едва 300 000 пенсионери, а на други близо 500 000 ще се изравнят с въпросното увеличение.

6 км е колоната на изход на ГКПП „Капитан Андреево“, на „Лесово“ опашката е 4 км

https://www.24chasa.bg/novini/article/6295491

6 км е колоната на изход на ГКПП „Капитан Андреево“, на „Лесово“ опашката е 4 км

На българо-турската граница трафикът е интензивен. На ГКПП „Капитан Андреево“ на изход има 6 км колона от товарни автомобили. На ГКПП „Лесово“ на изход има 4 км колона от товарни автомобили. Това съобщиха от пресцентъра на ГД „Гранична полиция“. Информацията за трафика на българските гранични контролно-пропускателни пунктове е към 06.00 ч.

Новото първенство на Първа лига почва с дербита

http://clubz.bg/55411-novoto_pyrvenstvo_na_pyrva_liga_pochva_s_derbita

Яки дербита ще отбележат старта на новото първенство в Първа професионална лига. Откриващият кръг на 14-16 юли ще предложи следните двубои: "Левски" - "Лудогорец", "Славия" - ЦСКА-София и "Берое" - "Верея".

Във втория кръг, седмица по-късно, "Лудогорец" гостува и на ЦСКА-София, а "сините" ще спорят с "Локомотив" в Пловдив.

Жребият бе теглен днес в новата база на националните отбори в столичния квартал "Бояна". Любопитно е, че и през миналата година ЦСКА стартира срещу "Славия", но на "Българска армия". 

Двубоите между "червени" и "сини" в края на двата полусезона от първата фаза - в 13-и и 26-и кръг.

Първа професионална лига, I-ви кръг, сезон 2017/2018:

"Славия" - ЦСКА-София
"Ботев" (Пловдив) - "Пирин" (Благоевград)
"Септември" (София) - "Дунав" (Русе)
"Берое" - "Верея"
"Черно море" - Витоша (Бистрица)
"Етър" - Локомотив (Пловдив)
"Левски" - "Лудогорец"

Среща между САЩ и Китай на високо равнище във Вашингтон

https://www.24chasa.bg/novini/article/6295489

Среща между САЩ и Китай на високо равнище във ВашингтонСАЩ притиснаха Китай да окаже по-голям икономически и дипломатически натиск върху Северна Корея да обуздае ядрената и ракетната си програма на среща във Вашингтон между представители на външните работи и отбраната на двете страни, съобщи Ройтерс, цитира БТА. "Припомнихме на Китай, че има дипломатическа отговорност да упражни по-голям икономически

Макрон не е против Асад

http://www.cross.bg/asad-makron-bashar-1546751.html

/КРОСС/ Президентът на Франция Еманюел Макрон заяви, че оставката на сирийския лидер Башар Асад, за него не е условие за урегулирането на конфликта в Сирия, предава руското издание "Коммерсант", цитирано от "Фокус". „Не съм казвал, че оттеглянето на Башар Асад е предварително условие, защото никой не ми е представил негов легитимен наследник", каза френският президент. Еманюел Макрон добави, че Башар Асад не е враг на Франция, а на сирийските граждани. Освен това, президентът Макрон заяви, че Франция е готова едностранно да използва военна сила в Сирия, в случай, че Дамаск употреби химическо оръжие.  

Димитър Стоянов с приемен ден в Малко Търново

//dariknews.bg/regioni/burgas/dimityr-stoianov-s-priemen-den-v-malko-tyrnovo-2032122

Народният представител от „БСП за България“ Димитър Стоянов ще има приемен ден в Малко Търново. Той ще се среща с граждани в клуба на БСП, който се намира на пазара в града, в понеделник (26 юни) от 10:00 часа.
Димитър Стоянов е член на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред, как

Над 60% от безработните в кюстендилско са без специалност и професия

//dariknews.bg/regioni/kiustendil/nad-60-ot-bezrabotnite-v-kiustendilsko-sa-bez-specialnost-i-profesiia-2032124

10, 4%  равнище на безработицата, в края на месец май 2017 година, отчитат от Бюро по труда- Кюстендил. Броят на регистрираните безработни е 2760 души. В сравнение с април, безработните са се намалили с 55 лица /2.0%/, а равнището на безработица се

Тежка присъда за счетоводителка, присвоила пари за социални помощи

//dariknews.bg/regioni/varna/tezhka-prisyda-za-schetovoditelka-prisvoila-pari-za-socialni-pomoshti-2032123

Счетоводителка, отклонила близо 400 000 лева от социални помощи и заплати в продължение на 10 години, ще лежи в затвора, след като наказанието й беше изменено в ефективно. 

47-годишната бивша служителка на „Социално подпомагане” във Вълчи дол Надежда Стоянова получи 3 години условно

Бившият шеф на СРС обжалва избора на членове на ВСС от съдийската квота

//dariknews.bg/novini/bylgariia/bivshiiat-shef-na-srs-obzhalva-izbora-na-chlenove-na-vss-ot-sydijskata-kvota-2032126

Бившият председател на Софийския районен съд Методи Лалов обжалва решенията на изборната комисия за избор на членове на ВСС от съдийската квота. Той внесе жалбата си тази сутрин в съвета.

Целта на Лалов е да се провери надежд

„Дунав“ започва със „Септември“ сезон 2017/ 2018 в Първа лига

//dariknews.bg/regioni/ruse/dunav-zapochva-sys-septemvri-sezon-2017-2018-v-pyrva-liga-2032125

„Дунав“ Русе започва сезон 2017/ 2018 в Първа лига с гостуване на новака „Септември“ в София. Това реши тегленият днес жребий за първенството в Националната футболна база в Бояна. На него присъства административният мениджър Огнян Цветанов, който изтегли „драконите“, както и членът на контролния с

15-годишно момче и мъж загинаха при катастрофа край Петрич

//dariknews.bg/regioni/blagoevgrad/15-godishno-momche-i-myzh-zaginaha-pri-katastrofa-kraj-petrich-2032127

15-годишно момче и 37-годишен мъж загинаха, след като с мотор се удариха в лек автомобил. Инцидентът е станал на пътя от Петрич за ГКПП-Златарево днес към 10:20 часа.

По първоначална информация лек автомобил „Нисан“, движещ се от Петрич към българо-македонската граница, е предприел з

Медът може да поскъпне с до лев за килограм

//dariknews.bg/novini/biznes/medyt-mozhe-da-poskypne-s-do-lev-za-kilogram-2032120

Медът може да поскъпне с между 50 стотинки и лев за килограм. Повишението тръгва от прекупвачите на едро. Това прогнозира за Дарик председателят на Съюза на българските пчелари Михаил Михайлов. Причината за увеличението в цената на меда е в

Депутатите ще обсъдят да намалят ли 10 пъти тавана за плащане в брой

http://econ.bg/Новини/Депутатите-ще-обсъдят-да-намалят-ли-10-пъти-тавана-за-плащане-в-брой_l.a_i.744447_at.1.html

Финансовият министър Владислав Горанов е автор на предложенията за промени. Законодателни промени, с които да се ограничат съществено плащанията в...

Кралев: Над 20 години не бяха правени сериозни инвестиции в спорта

https://www.24chasa.bg/sport/article/6295487

Кралев: Над 20 години не бяха правени сериозни инвестиции в спортаНад 20 години не бяха правени сериозни инвестиции в спорта. Това заяви министърът на младежта и спорта Красен Кралев пред БНТ. "След завършването на залата в Бургас, ще имаме 5 съоражения, които приемат състезания от най-високия ранг", добави той Не завиждам на Македония, че там ще се играе финал за Суперкупата на Европа по футбол. Тези 100 млн.

Супер мачове от Русия в ефира днес

https://offnews.bg//drugi/super-machove-ot-rusia-v-efira-dnes-658783.html

Страхотен ден за спортните маниаци. Родните телевизии дават куп интересни събития. Шоуто е гарантирано на мача Германия - Чели, които ще спорят за първото място в своята група от турнира за Купата на конфедерациите в Русия.

13.00 ч Тенис, турнир за мъже в Хале, Mtel sport 2 (пряко)

13,30 ч Тенис, турнир за жени в Бирмингам, F+/Sport+ HD (пряко)

14.00 ч Тенис, турнир за мъже в Лондон, Mtel sport 1 (пряко)

17,50 ч Тото, теглене на тиража, bTV (пряко)

18.00 ч Футбол, Купа на конфедерациите, Камерун - Австралия, БНТ 1/БНТ HD (пряко)

19,15 ч Тото, теглене на тиража, БНТ 1 (пряко)

21.00 ч Футбол, Купа на конфедерациите, Германия - Чили, БНТ HD (пряко)

21.45 ч Футбол, ЕП до 21 г., Словакия - Швеция, Диема спорт (пряко)

21.45 ч Футбол, ЕП до 21 г., Англия - Полша, Диема спорт 2 (пряко)

Борисов: Съдебна реформа не означава болтовете на председателя на съда

http://www.mediapool.bg/borisov-sadebna-reforma-ne-oznachava-boltovete-na-predsedatelya-na-sada-news265616.html

Премиерът Бойко Борисов подкрепи в четвъртък тезата на прокуратурата за инцидента с колата на НСО, предоставена на председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов, според която болтовете на задната й лява гума са се саморазвили в движение. По думите на министър-председателя това е напълно възможно и дори на самия него му се е случвало. "Съдебна реформа не означава болтовете на председателя на съда", иронично отбеляза Борисов пред Нова телевизия по повод отказа на прокуратурата да образува разследване по случая. "Какво трябва повече да направим за Лозан Панов? Пак го вози държавна кола на съда. И да назначим човек да завива болтовете, за да считаме, че има съдебна реформа", продължи със сарказма премиерът, след което посочи, че мечтата му съдиите сами да избират своето ръководство онлайн вече е факт. "Съдиите избраха мажоритарно, всеки съдия пише кой иска да го представлява, какво по-прозрачно, демократично и по-добро от това. Надеждата ми за новия ВСС е огромна", добави Борисов. Министрите, които не се справят с тромавата администрация, ще си отидат Той не пропусна да коментира и най-новия си управленски приоритет – борбата с опашките и тромавата администрация. "Който от министрите забележа, че не е прегърнал идеята (за премахване на тромавата бюрокрация – бел.ред.), си отива", закани се премиерът. По думите му разтоварването на административната тежест можело да се случи още до септември, тъй като служителите, отговарящи за тази реформа, нямало да бъдат пускани в летен отпуск. Борисов разказа още, че дори пратил служител от Министерския съвет да посети някои институции, за да провери дали са въвели мерки срещу големите опашки. По думите му чиновникът посетил КАТ и агенцията по кадастър и установил, че липсват указателни табели, тоалетни, устройства за плащане по безкасов път. Граничната ограда ще бъде снабдена с термокамери "и ще стане по-надеждна" По повод критиките на БСП за строежа на оградата по българо-турската граница Борисов коментира, че предстои тя да бъде оборудвана с термокамери и датчици "и ще стане по-надеждна". "Целта на нашето съоръжение е да подпомогне полицаите, жандармерията и армията в случай на голям бежански пото", добави министър-председателят. За отношенията си с турския президент Реджеп Тайип Ердоган той каза, че единствената линия, по която поддържа отношения с него, е защитата на границите от мигрантския поток: "Караме се, разправяме се, но тази линия я държим права".  "Има и друга истина – тяхната истина. Започнаха да разказват как са ги гонили по мостовете, как са ги целили с ракети по време на преврата", разказа още Борисов за посещението си при Ердоган. "В държавите с режими, с военно положение, те притискат медиите, а тук имате такава огромна свобода. Кой дори би могъл да си помисли дори забележка да направи. В България няма шанс нещо да не излезе, няма шанс нещо да се скрие", добави премиерът.

Все не случваме на български еврокомисари

http://www.cross.bg/bulgariya-premier-strana-1546807.html

/КРОСС/ Не ни върви на еврокомисари и това си е! Особено при Бойко Борисов. Първа бе Румяна Желева със своите VIP танци и представяне на равнище секретарка в селско кметство. Отрадно все пак бе, че знаеше думата "проактивен". После дойде Кристалина Георгиева. Нейното представяне не че бе много по-добро, но като отракана дългогодишна служителка бе научила точните думи, правилната бюрократична лексика, че дори свойските жестове на брюкселското чиновничество, така че бе приета радушно като свой човек и прекара еврокомисарските си години напълно слята с тамошното братство. Кариерата й на този пост обаче завърши драматично и плачевно с голям сакатлък и грозно коварство. Дали поради извънмерни амбиции, или като част от задкулисни интриги на големите играчи, тя се намеси срещу българската кандидатка за генерален секретар на ООН Ирина Бокова и ако шансовете на последната да спечели този пост не бяха особено големи, с нейната намеса станаха нулеви. Така България успя да извърши безпрецедентен жест, като зрелищно се простреля и в двата крака. И ето че сега, повече от половин година след подаването на оставката от страна на Кристалина Георгиева, през което време едно еврокомисарско място стои вакантно, България събра кураж да излъчи нов еврокомисар. Не беше никак лесно на горкия ни премиер да посочи подходяща кандидатура и ние трябва да го разберем. От една страна, стои нелепото изискване да излъчим не кандидат, а кандидатка

Жельо Бойчев заговори за цензуриране на опозицията

https://www.actualno.com/politics/jelio-bojchev-zagovori-za-cenzurirane-na-opozicijata-news_618296.html

Възразяваме срещу опита да бъде цензуриране на предложенията на опозицията, те не стигат до пленарна зала, не се включват в дневния ред на парламентарните комиси. Това заяви народният представител от БСП Жельо Бойчев в коментар за решението на БСП да не присъства повече на

Сделката за "Сердика Център" влезе в КЗК

http://www.investor.bg/bylgariia/451/a/sdelkata-za-serdika-centyr-vleze-v-kzk-241658/

Антимонополният регулатор ще излезе с решение по най-голямата трансакция за имот в България до около два месеца

Борисов няма нищо против визита на Путин, бил много зает, за да ходи на София прайд

https://www.actualno.com/politics/borisov-njama-nishto-protiv-vizita-na-putin-bil-mnogo-zaet-za-da-hodi-na-sofija-prajd-news_618299.html

Президентът Румен Радев може да кани когото си иска на ниво "президент". Когато кани премиер, трябва да ме уведоми. Обратното – мен като ме кани президент, му се обаждам. Румен Радев е президент и си кани президенти – ако покани Дмитрий Медведев и не ме уведоми, ще е наруш

Шефът на НСО: Имаше техническа неизправност в колата на Лозан Панов

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/06/22/2993722_shefut_na_nso_imashe_tehnicheska_neizpravnost_v_kolata/?ref=rss


Началникът на Националната служба за охрана излезе с официално изявление по повод инцидента с автомобила на председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов. За инцидента Панов съобщи на президента Румен Радев на 6 юни.

В позицията, публикувана късно снощи на сайта на службата, нейният началник информира, че инцидентът е бил оценен като техническа повреда и затова не са информирани институциите. От текста се разбира, че шефът на службата полемизира с бившият служител...

Заловиха наркодилъри при среднощна акция в Нова Загора

http://dnes.dir.bg/news/mvr-narkotitzi-nova-zagora-25950360

Двама мъже бяха арестувани при среднощна акция срещу наркоразпространението в ромския квартал „Шести” в Нова Загора.

Арестуваха четирима в разследването на атентата в центъра на Брюксел

https://www.24chasa.bg/novini/article/6295435

Арестуваха четирима в разследването на атентата в центъра на БрюкселБелгийската полиция е задържала четирима души в рамките на разследването на атентата на централната ЖП гара в Брюксел, съобщи ТАСС, като цитира агенция Белга. Арестите са извършени по време на операции в различни квартали на белгийската столица. По данни на местните власти задържаните са поддържали постоянен контакт със застреляния в във вторник

Ердоган и лидерите на Саудитска Арабия обсъдиха ситуацията в Катар по телефона

https://www.24chasa.bg/novini/article/6295459

Ердоган и лидерите на Саудитска Арабия обсъдиха ситуацията в Катар по телефонаТурският президент Реджеп Тайип Ердоган е разговарял по телефона с краля на Саудитска Арабия и с неговия нов престолонаследник. В разговора събеседниците са се договорили да увеличат усилията за прекратяване на напрежението, свързано с Катар, съобщава агенция Ройтерс, като се позова на източници от кабинета на Ердоган, предава БТА.

Населението на Земята става 9,8 милиарда души през 2050-а

http://www.cross.bg/miliarda-dyshi-narasne-1546750.html

/КРОСС/ През 2050 г. населението на Земята ще нарасне до 9,800 милиарда души, сочи доклад на ООН,цитиран от "Нова". В момента жителите на нашата планета са малко над 7,5 милиарда. В края на века световното население ще надхвърли 11 милиарда души, прогнозира икономическият и социален съвет на ООН. До 7 години най-населената страна в света ще стане Индия, която ще изпревари Китай. Трета ще стане Нигерия, която се очаква да измести по този показател САЩ през 2050 г. Същевременно се наблюдава застаряване на световното население, като броят на хората над 60 години се очаква да нарасне двойно.  

Руски дипломат ще води антитерористичния отдел към ООН

https://www.actualno.com/europe/ruski-diplomat-shte-vodi-antiteroristichnija-otdel-kym-oon-news_618292.html

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш назначи постоянния представител на Русия във виенския офис на Световната организация Владимир Воронков за първи директор на Службата за борба с тероризма на ООН. Това съобщи самият Гутериш в изявление, разпространено от медиит

Борисов бесен за нищенето на случая с колата на Лозан Панов

http://frognews.bg/news_136949/Borisov-besen-za-nishteneto-na-sluchaia-s-kolata-na-Lozan-Panov/

Гледах опашките на рождения ден на царя. Аз нямаше да се редя да му честитя, има си протокол. Там бяха всички царедворци, които го провалиха. Честитих му рождения ден по телефона и му казах, че много го обичам. Ще го поканим в съвета на старейшините за председателството. Това заяви в предаването „Здравей, България” министър-председателят Бойко Борисов.

Фалшив алкохол отново сее смърт в Русия

http://clubz.bg/55410-falshiv_alkohol_otnovo_see_smyrt_v_rusiq

Най-малко 9 души са починали от отравяне с фалшив алкохол през последните два дни в Русия, предаде Нюз.Ру.

Новината веднага предизвика спомена за трагедията, погубила близо 80 души в Иркутск в края на 2016 г.

Първо вечерта на 20 юни младеж от град Ахтубинск в Астраханска област намерил в изоставена сграда туба с 8 литра течност, миришеща на алкохол. Той занесъл находката у свой роднина, който веднага повикал още хора и спретнал гуляй. В резултат четирима от участниците в пиршеството починали, а другите трима са в тежко състояние в болница.

На другия ден в далекоизточното пристанище Находка били открити труповете на двама моряци. От каютата, която те обитавали, внезапно се разнесла неприятна миризма. Там били намерени телата. Вероятно моряците са починали от употребата на некачествен алкохол, и то няколко дни по-рано.

11 души били докарани вчера почти едновременно в реанимация в болница в подмосковното селище Сергиев Посад. По-късно трима от тях починали. Установено било, че те пили метилов спирт, или метанол. Това е една от най-опасните отрови. Употребата дори на 10 милилитра може да причини смърт или слепота.

Кошмарът в Иркутск

През декември 2016 г. в сибирския град Иркутск в разстояние на десетина дни умряха 77 души. Оказа се, че всички те пили разтвор от глог за почистване на вани. Етанолът в него бил заменен с метанол, чието смъртоносно въздействие се е оказало по-бързо. Препаратът се продавал съвсем законно и на етикетите било написано, че е опасен за пиене. Властите обаче твърдяха, че причина за масовата смърт е замяната на етанола с метанол. Президентът Владимир Путин дори заяви, че в масовото отравяне има следа от чужбина, без обаче да назове конкретна страна.

По една българка дневно става проститутка в ЕС

http://www.moreto.net/novini.php?n=353964

По една българка дневно става проститутка в страна от Европейския съюз. Това показват данните в публикуватана за обсъждане Национална стратегия за борба с трафика на хора за периода 2017-2021 година. Според цифрите там само за последната отчетна година помощ са потърсили близо 400 жени, които са станали жертви на трафик и са били превърнати в компаньонки.

Държавата отпусна 14 милиона лева за справяне с екологичните щети във фалиралия „Полимери“

http://www.barometar.net/88885/

Правителството отпусна над 14 млн. лв. за отстраняване на екологични щети и извършване на утилизация в фалиралия от скандалния бизнесмен Николай Банев завод „Полимери“. С парите ще бъдат утилизирани халогенирани остатъци от дестилации и остатъци от реакция (тежки фракции) от метални резервоари и цилиндри. Осигуряването на средствата ще позволи предприемането на незабавни действия по утилизацията […]

Желаещите да емигрират във Великобритания намаляха с 1/3

http://econ.bg/Новини/Желаещите-да-емигрират-във-Великобритания-намаляха-с-1-3_l.a_i.744446_at.1.html

Броят на имигрантите от Източна Европа във Великобритания е намалял с около 1/3, след като страната гласува да излезе от ЕС. Това показва проучване...

Четирима българи тръгват по най-дългия път в света и обещават много снимки и истории

http://www.dnevnik.bg/na_put/2017/06/22/2992519_chetirima_bulgari_trugvat_po_nai-dulgiia_put_v_sveta_i/?ref=rss


Трийсет хиляди километра. Толкова е приблизителната дължина на Панамериканската магистрала - най-дългият автомобилен път на Земята. Той започва от градчето Прудоу Бей на брега на Северния ледовит океан в Аляска и достига чак до Края на света, както е известен градът Ушуая в Аржентина. Четирима българи са решени да изминат целия този път с автомобил и да документират всеки момент.

Експедицията "Панамерикана 2017-2018" потегля в края на юли и ще продължи около пет...

Мюзикълът “Котките” излиза на площада във Варна

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6294904

Мюзикълът “Котките” излиза на площада във ВарнаС флашмоб музикалният спектакъл “Котките” предпремиерно излиза на варненския площад “Независимост”. Така ще бъде открит фестивалът на Варна “Опера в Летния театър”. “Котките” е дело на проф. Светозар Донев, хореограф-постановчика Анна Донева и диригента Страцимир Павлов. Публиката обича спектакъла както заради музиката на Андрю Лойд Уебър,

Спорт по тв днес: Германия - Чили и още 3 мача, тенис от Лондон, Бирмингам и Хале и тото

https://www.24chasa.bg/sport/article/6295147

Спорт по тв днес: Германия - Чили и още 3 мача, тенис от Лондон, Бирмингам и Хале и тото                                                                                                                                                                                                                                                                                                            

Евала на Сухиндол за данъците

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6294985

Евала на Сухиндол за данъцитеЕдна малка българска община намери начин да преодолее характерното за повечето градчета безпаричие и да си гарантира източник на добри приходи. Примерът на Сухиндол с намаляването на местните данъци е похвален. И е поредното доказателство, че когато налозите са ниски, всички ги плащат, а това води до пълна хазна.

Офелия Кънева отличена от "Академия за лидери"

https://offnews.bg//obshtestvo/ofelia-kaneva-otlichena-ot-akademia-za-lideri-658782.html

Председателката на Държавната агенция за закрила на детето Офелия Кънева получи годишната награда на "Академия за лидери", която се връчва на хора, борещи се със статуквото и апатията в обществото.

"Академия за лидери" е част от Националното Младежко Сдружение за Здравна Политика и Мениджмънт. На събитие в Дома на Европа в София наградата връчи доцент Александър Жеков, който е почетен председател на Академията.

Мероприятието бе посветено на детското здраве, като гости бяха директорът на представителството на СЗО за България д-р Скендер Сила и проф. Владимир Пилософ, председател на Асоциацията на българските педиатри.

"Не случайно именно на тази конференция за детско здраве искаме да наградим тази изключителна жена- Офелия Кънева за огромните й усилия, посветени на изграждането на една нова, по-добра среда за развитието на децата в България. Конкретните й приноси са много, но тя заслужи наградата си за лидерство със своята активност и непримиримост, подчерта доц. Жеков.

„Наистина си давам сметка какво е да станеш авторитет в сферата на здравеопазването- радвам се, че съм отличена именно от млади хора, които искат да бъдат различни”, отговори в благодарственото си слово Офелия Кънева.

"Не давайте Бузлуджа, БСП иска да сме комунистически резерват"

http://clubz.bg/55409-ne_davajte_buzludja_bsp_iska_da_sme_komunisticheski_rezervat

"Г-н Министър-председател,

Предоставянето на паметника „Бузлуджа“ на БСП ще бъде гавра с паметта на стотиците хиляди избити и репресирани от комунистическия режим и за техните близки. Позорно ще е Правителството на България да абдикира от своите задължения, за да предостави възможност на БСП да превърне родината ни в комунистическия резерват на евроатлантическия свят!"

Така завършва отвореното писмо до премиера Бойко Борисов от сдружение "Достойнство, отговорност, морал" (ДОМ). Сдружението бе учредено през 2015 г. от "стари седесари" и антикомунисти, сред които са бившият дългогодишен депутат от СДС Иван Сотиров, специалистът по сигурност, Турция и Близък изток Алекс Алексиев, адвокат Иван Груйкин и др. 

Поводът за отвореното им писмо до Борисов - възкръсналата идея така наречената "чиния" на Бузлуджа отново да бъде предоставена като собственост на БСП. Лидерката на левицата Корнелия Нинова преди няколко дни заяви, че приема идеята партията й да се погрижи за рушащата се сграда и тя да бъде превърната в музей на социализма.

 
Премиерът Бойко Борисов отдавна има идея за хариже паметника на БСП и такова решение на Министерския съвет бе прието през 2011 г. от първото му правителство. През 2016 г. отгово като министър-председател Борисов дори предложи на левицата да й предаде проекти за реставрацията на комунистическия паметник, стигнал до него чрез млада архитектка. По изчисления тогава ремонтът би струвал около 2,5 милиона лева. 

Служебното правителство на Огнян Герджиков в края на април обаче отмени решението на правителството от 2011 г. за прехвърляне на държавния имот на БСП. Предложението бе на регионалния служебен министър Спас Попниколов, а аргументът - че през всичките години соцпартията не е направила нищо, за да влезе във владение и да се заеме с грижата за Бузлуджа. 

 
През годините на думи в БСП имаше най-различни идеи за "чинията" - от кампания за набиране на средства, през помош от бизнесмена и социалист Георги Гергов за реставрацията на паметника. Явно новата идея е Бузлуджа да се превърне в соцмузей и това, заедно с възможността Бойко Борисов да се съобрази с молбата на левицата, възмути сдружение "ДОМ".
 
 
Ето и пълния текст на писмото, в което от ДОМ припомнят, че самите ГЕРБ са гласували "за" инкриминиране на комунистическата пропаганда, а комунистическият режим е обявен за престъпен според родното законодателство.

ДО

МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛЯ  НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Г-Н БОЙКО БОРИСОВ

О Т К Р И Т О    П И С М О

От Сдружение „Достойнство, отговорност, морал“ ДОМ

Г-н Министър-председател,

Изразяваме дълбокото си възмущение от идеята за предоставяне на паметника „Бузлуджа“ в собственост на БСП. Този паметник, който  е един от зловещите символите на комунизма, даден в ръцете на преименуваната, но непроменена БКП, ще бъде превърнат в международен център за поклоннически туризъм и реклама на комунистическия режим.   Припомняме, че през 2000 г. е приет закон по силата на който комунистическият режим от 09 септември 1944 г. до 10 ноември 1989 г. е обявен за престъпен. Припомняме, че на 18 септември 2008 г. 40-то Народно събрание на Република България подкрепи "Пражката декларация" от 3 юни 2008 г., с която се осъждат комунистическите жестокости и в която се настоява националните парламенти на страните от Европа да признаят комунистическите престъпления срещу човечеството, както тези на нацизма. 23 август е обявен за Ден на възпоменание на жертвите на нацизма и комунизма. Припомняме, че миналата година парламентарната група на вашата партия ГЕРБ, внесе в Народното събрание и гласува на първо четене промени в Закона за обявяване на комунистическия режим за престъпен. С тези промени се предвижда инкриминиране на пропагандирането на комунистически символи. Обръщаме внимание и на разпоредбите на чл.108 от Наказателния кодекс, според които пропагандирането /в случая популяризиране на символите/ на фашистки и други антидемократични идеологии, се смята за престъпление. 

Г-н Министър-председател,

Предоставянето на паметника „Бузлуджа“ на БСП ще бъде гавра с паметта на стотиците хиляди избити и репресирани от комунистическия режим и за техните близки. Позорно ще е Правителството на България да абдикира от своите задължения, за да предостави възможност на БСП да превърне родината ни в комунистическия резерват на евроатлантическия свят! 

 

Полицията предлага дърветата край магистралите да бъдат изсечени

http://www.cross.bg/politziyata-katastrofi-durvo-1546749.html

/КРОСС/ Дърветата около магистралите да бъдат изсечени. Предложението е на полицията в Пазарджик, съобщи БТВ. Според служителите на реда това ще намали тежките катастрофи с жертви. На 81 км на автомагистрала „Тракия" преди по-малко от две седмици загинаха 10 души, след като бус се вряза в дърво. Полицията е категорична - ако това дърво не се беше препречило на пътя, хората може би щяха да бъдат живи. Ето защо полицията излиза с кардиналното решение - дърветата да бъдат изсечени. 14 души са загинали в района на Пазарджик за последните три години, след като колите им се блъскат в дърво. Това сочи анализът на полицията след последната тежката катастрофа на магистрала „Тракия". От полицията предлагат на Пътната агенция да бъдат премахнати десетки дървета край аутобана. Шофьорите са скептични дали подобна мярка ще има ефект. От асоциацията на пострадалите при катастрофи имат друга идея. „Там, където има опасности, трябва да са обезопасени с мантинели, които отговарят на стандартите да задържат тирове и стандартни автомобили, а не както е в повечето случаи да се пести от такива съоръжения", коментира Владимир Тодоров от Асоциацията на пострадалите при катастрофи. От Пътната агенция заявиха, че дърветата играят роля на естествена защита през зимата от навявания в равнинни терени, какъвто е районът на Пазарджик. А по-малко катастрофи ще има, ако всеки кара с разумна скорост

Антон Иванов блъсна с джипа си микробус, съставиха му акт

//dariknews.bg/regioni/haskovo/anton-ivanov-blysna-s-dzhipa-si-mikrobus-systaviha-mu-akt-2032109

Антон Иванов от ГЕРБ Хасково е катастрофирал вчера към 17 часа. Инцидентът е станал на бул. „Съеднинение”. Според полицията катастрофата е само с материални щети.

На Антон Иванов, чийто джип е потрошен, е съставен акт. Той е блъснал пътнически микробус, който пътувал по дестинацията

Неправоспособни водачи кръстоват улици в Ямболско

//dariknews.bg/regioni/sliven/nepravosposobni-vodachi-krystovat-ulici-v-iambolsko-2032118

Девет неправоспособни водачи са установени по пътищата в Ямболска област през изминалата седмица. Регистрирани са 289 нарушения на пътя.  Издадени са 211 фиша и са съставени 78 акта за установени административни нарушения, девет от тях на неправоспособни водачи, съобщиха от ОДМВР Ямбол.

Единствената керамична школа в областта се възражда

//dariknews.bg/regioni/burgas/edinstvenata-keramichna-shkola-v-oblastta-se-vyzrazhda-2032114

Осигуряването на новата пещ е сбъдната мечта за ръководителя на школата Иван Арабаджиев

Седмото издание на "Сцена край реката" започва в събота

//dariknews.bg/regioni/ruse/sedmoto-izdanie-na-scena-kraj-rekata-zapochva-v-sybota-2032116

Седмото издание на "Сцена край реката" започва на 24 юни с една продукция на Държавна опера - Русе и Los Angeles Film Conducting Intensive "Една нощ в Холивуд". На концерта, представен от Русенска филхармония, ще се случат световните премиери на композиции, написани от 10 филмови композитори, всеки

Екстремните горещини взеха жертви в западните части на САЩ

//dariknews.bg/novini/sviat/ekstremnite-goreshtini-vzeha-zhertvi-v-zapadnite-chasti-na-sasht-2032115

Изключително горещото време в западните райони на САЩ взе четири жертви. В щата Ню Мексико бяха намерени телата на 57-годишен мъж и 21-годишния му син, излезли на планинска разходка в националния парк Карлсбад, съобщи ТАСС, като се позова на телеви

Чест за Бургас – ще домакинства Европейския морски ден

//dariknews.bg/regioni/burgas/chest-za-burgas-shte-domakinstva-evropejskiia-morski-den-2032117

Бургас е избран за домакин на Европейския морски ден през месец май 2018 г. По време на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз тук ще дойдат представители на пристанища, корабоплавателна индустрия, клъстери, екологични асоциации, синдикати, научни и изследователски институции,

Измамиха старица с 2 950 лв

//dariknews.bg/regioni/haskovo/izmamiha-starica-s-2-950-lv-2032119

Снощи в 20 часа в РУ Харманли е получен сигнал от 75-годишна жена, че е била измамена по телефона. Харманлийката пояснила пред разследващите, че около 18,30 часа, мъжки глас й се представил по телефона за полицай. По схемата „съдействие на полицията за залавяне на алоизмамници”, жената оставила

Скарах се на приятеля си Тайпи за изказванията му за Европа, заяви Бойко Борисов

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/06/22/2993721_skarah_se_na_priiatelia_si_taipi_za_izkazvaniiata_mu/?ref=rss


Премиерът Бойко Борисов заяви пред Нова телевизия, че е имал разговори на висок тон с турския президент Реджеп Ердоган заради някои от изказванията му срещу Европейския съюз преди да се проведе референдума в южната ни съседка. На него населението гласува положително за конституционни промени, които да превърнат страната в президентска република с изключителни правомощия на държавния глава.

Борисов добави, че след референдума "нещата в Турция се успокояват"....

Скараха се на приятеля си Тайпи за изказванията му за Европа, заяви Бойко Борисов

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/06/22/2993721_skaraha_se_na_priiatelia_si_taipi_za_izkazvaniiata_mu/?ref=rss


Премиерът Бойко Борисов заяви пред Нова телевизия, че е имал разговори на висок тон с турския президент Реджеп Ердоган заради някои от изказванията му срещу Европейския съюз преди да се проведе референдума в южната ни съседка. На него населението гласува положително за конституционни промени, които да превърнат страната в президентска република с изключителни правомощия на държавния глава.

Борисов добави, че след референдума "нещата в Турция се успокояват"....

Колко горещо ще е лятото у нас? Има 2 големи прогнози

https://www.vesti.bg/bulgaria/kolko-goreshto-shte-e-liatoto-u-nas-ima-2-golemi-prognozi-6070626

Трудно е да се прогнозира количеството и честотата на валежите, заяви български климатолог

Борисов: Не съм сигурен, че има за какво да парадират гей организациите

https://www.24chasa.bg/novini/article/6295410

Борисов: Не съм сигурен, че има за какво да парадират гей организациитеАз и вицепремиерът Томислав Дончев имахме покани за гей прайда, аз не бях в България, коментира премиерът Бойко Борисов пред Нова телевизия. Толкова време да отида на парада нямам, каза още той. Не съм сигурен, че има какво толкова да се парадира, защото техните права в България не се ограничават. Не е нужно да се натрапва мнение, допълни Борисов.

Нападението във Флинт е тероризъм, атентаторът е канадски гражданин

http://www.cross.bg/politzaii-grazhdanin-flint-1546748.html

/КРОСС/ ФБР определи като тероризъм атаката на летище „Бишъп" в американския град Флинт, щата Мичиган, при която мъж наръга с нож полицай. Вече е установена и самоличността на нападателя. Той е 50-годишният канадски гражданин Амор Фтоуи.Според свидетелски показания той ранил лейтенант Джеф Невил, крещейки: „Аллах е велик". Фтоуи искал да отмъсти за убийството от американските военни на мирни граждани в Сирия, Ирак и Афганистан, разкриха от ФБР. Раненият полицай вече е в стабилно състояние, без опасност за живота.

Менда Стоянова: Очакваме 200 милиона лева повече от осигурителни приходи

https://www.24chasa.bg/novini/article/6295371

Менда Стоянова: Очакваме 200 милиона лева повече от осигурителни приходи"Пенсионната система се формира от два източника – от осигурителните вноски и от държавния бюджет чрез данъците. Когато говорим за увеличаване на пенсиите, трябва да говорим за възможностите на осигурителната система". Това каза председателят на Бюджетната комисия и народен представител на ГЕРБ Менда Стоянова за БНТ.

Безплатно обучават варненски младежи по ветроходство

http://www.moreto.net/novini.php?n=353961

Яхт клуб "Кап. Г.Георгиев-Порт Варна" търси младежи между 15 и 21 г. за участие в безплатен ветроходен курс по проект „Плавай с нас” към ключово направление „Иновативен скок“ на Сдружение „Варна-Европейска Младежка столица 2017“.

Шефът на НСО умишлено не сезирал прокуратурата за "техническата неизправност" в колата на Панов

http://www.mediapool.bg/shefat-na-nso-umishleno-ne-seziral-prokuraturata-za-tehnicheskata-neizpravnost-v-kolata-na-panov-news265615.html

Инцидентът с липсващите и разхлабени болтове на задната лява джанта от автомобила на НСО, превозващ председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов, е бил преценен от ръководството на службата като "техническа неизправност" и затова по случая не е била сезирана прокуратурата. Това става ясно от официална позиция на шефа на НСО Ангел Антонов, разпространена цели 3 седмици, след като той е бил уведомен за случилото се лично от Панов и от охранителя му. Любопитното е, че позицията на Антонов е публикувана в сайта на службата едва в сряда вечерта като реакция на интервю на бившия служител на НСО Николай Марков пред бТВ по-рано през деня. В него той обвини ръководството на службата, че реално е подчинено на интересите на ДПС. По повод инцидента с колата на председателя на ВКС, Марков коментира, че най-вероятно болтовете на задната лява джанта не са били поставени правилно при смяната на зимните с летни гуми. "И от това произлезе тотален скандал, в който НСО взе страна във война на институциите. НСО се явява маша, която на практика нанесе удар върху висш магистрат, урони честта и достойнството му", допълни бившият кадър на службата. Според Марков целта на институциите след осветяването на инцидента е била Лозан Панов да бъде уязвен, "да му се подиграваме чрез НСО в разговор за болтове". "Нормално ли е цялата система да се хвърли върху един магистрат отгоре и да го разкъса. Това ли трябва да бъде поведението на прокуратурата, на президента дори", попита риторично бившият служител на НСО. Според него в случая е трябвало да се проведе и подробен разговор за работата на НСО, която той нарече посткомунистическа служба, от която не може да се очаква сигурност. По думите му тя трябва да се нарича Агенция за транспорт и охрана, тъй като не била национална, функциите ѝ са по-скоро "слугински или някакви охранителни". В отговор на телевизионното участие на Марков шефът на НСО разпространи подробна своя позиция, в която за пръв път излага цялата хронология по случая от неговата гледна точка. Mediapool публикува цялата позиция на ген. Ангел Антонов без редакторска намеса: Националната служба за охрана осъществява специализиран транспорт като един от видовете охрана, предвидени в Закона за НСО. Службата намира за безсмислено и недопустимо да влиза в дискусия дали специализираният транспорт е охрана или не. Законите се изпълняват, а не се коментират. Считам, че позоваването на текстове от закона трябва да се прави отговорно и с познаване на буквата и духа на нормативния акт. По повод публични внушения, направени в изявления пред печатни и електронни медии, че ръководният състав на НСО и лично началникът на службата са се опитали да укрият техническа неизправност на автомобил за специализиран транспорт, определен за охрана на председателя на Върховния касационен съд, заявявам следното: 1. По команден ред на 01 юни 2017 г., в 17.15 ч. бях информиран от заместника ми за установена липса на два съседни крепителни болта за закрепване на задното колело на автомобила. Водачът на автомобила е констатирал, че другите три болта са разхлабени и че се е наложило да ги "притегне" преди да продължи пътя към София, през прохода Петрохан. 2. Във връзка с констатираната техническа неизправност на автомобила за специализиран транспорт, ползван от г-н Лозан Панов, незабавно разпоредих свикване на постоянната комисия за проверка на пътнотранспортни произшествия и инциденти за пълно, всестранно и обективно изясняване на фактите и обстоятелствата ,свързани със случая, установяване дали има индикации за умишлено въздействие върху автомобила, нанесените материални щети, изясняване на ролята и професионалните действия/бездействия на длъжностните лица, имащи отговорност за техническата изправност на автомобила. Разпоредих автомобилът да бъде оставен на отговорно пазене в служебния сервиз, под контрол на дежурните служители, а така също сервизът да бъде запечатан. 3. На 02 юни (петък) 2017 г. членовете на постоянната комисия пристъпиха към извършване оглед на автомобила, преглед на всички документи за извършени ремонти и техническо обслужване, запознаване със записите от служебното видеонаблюдение в гаража и на конкретното място за постоянно паркиране, както и тези при ежедневната проверка на контролно-техническия пункт за готовността на автомобила за експлоатация на 01.06.2017 г. Комисията не е установила данни за действия на лица, които са извършили интервенция за разхлабване или отстраняване на крепителните болтове на задната лява джанта. 4. В доклада си до мен членовете на постоянната комисия квалифицираха случилото се като техническа неизправност, вследствие на която са настъпили ограничени материални вреди, поради което не са уведомени компетентните органи. 5. В този контекст направените публични внушения за желание на НСО да остане "встрани от случая", "за хвърляне на камъните в чужда градина", за преднамерена "подигравка с висш магистрат" не могат да бъдат оценени по друг начин, освен като груби и недопустими спекулации, извършени от лице, което като действащ служител на НСО многократно е наказвано от трима различни началници на службата и накрая дисциплинарно уволнено. 6. Не мога да отмина без внимание твърдението на същото интервюирано лице, че на него в движение му "е падал кардан, диференциал и двигател, откачал му се е капак на брониран автомобил", като своеобразно доказателство за общото състоянието на системата за поддържане на техническата изправност на автомобилите, както и на контрола върху безопасността им. Определям това изявление като небивалица, защото такива пътни произшествия в историята на НСО, а още по-малко с участие на въпросното лице, не са се случвали. 7. Приемам за несериозни изявленията за някакви неконкретизирани нарушения във връзка с горивата в НСО. За тази страна от дейността на службата искам да предложа на въпросното лице незабавно да информира и компетентните органи.

Борисов заплаши министрите заради реформата в администрацията

http://www.cross.bg/borisov-boiiko-komentira-1546746.html

/КРОСС/ „Ще има промени в кабинета, ако не се направи реформата в администрацията. Това каза министър-председателят Бойко Борисов в предаването „Здравей, България" по "Нова телевизия" повод заканата си да се бори с тромавата бюрокрация, след като в сряда правителството не можа да изпълни обещанието си от раз за облекчаване на администрацията и прие само 12 от формулярите за бизнеса и гражданите в различните институции вече да могат да се подават онлайн. Той изрази надежда, че административната реформа може да се случи до септември. И потвърди, че служителите, които отговарят за това, няма да излизат в отпуск. „Всеки министър до понеделник по всяка негова тема трябва да ми е предложил извода и срока кога ще бъде свършено", каза Борисов. По думите му голяма част от публичните регистри, които са готови трябва да са приведени към работа до следващата сряда. Борисов поясни, че е направил проверка на столичния КАТ. Той коментира, че след това е станало ясно, че са нямали сайт, табели. По думите му е констатирано, че е нямало устройства, тоалетни. „Тогава започнахме да събираме браншови организации и институции, които имат отношение по въпроса. Бях изключително впечатлен от нотариусите, от тяхното ръководство. Те дадоха една много прагматична програма, как да сработят с КАТ. Тя вече е почти на финал и се надявам много скоро да заработи", коментира Борисов

Борисов заплаши министрите заради реформата в администрацията

http://www.cross.bg/borisov-komentira-boiiko-1546746.html

/КРОСС/ „Ще има промени в кабинета, ако не се направи реформата в администрацията. Това каза министър-председателят Бойко Борисов в предаването „Здравей, България" по "Нова телевизия" повод заканата си да се бори с тромавата бюрокрация, след като в сряда правителството не можа да изпълни обещанието си от раз за облекчаване на администрацията и прие само 12 от формулярите за бизнеса и гражданите в различните институции вече да могат да се подават онлайн. Той изрази надежда, че административната реформа може да се случи до септември. И потвърди, че служителите, които отговарят за това, няма да излизат в отпуск. „Всеки министър до понеделник по всяка негова тема трябва да ми е предложил извода и срока кога ще бъде свършено", каза Борисов. По думите му голяма част от публичните регистри, които са готови трябва да са приведени към работа до следващата сряда. Борисов поясни, че е направил проверка на столичния КАТ. Той коментира, че след това е станало ясно, че са нямали сайт, табели. По думите му е констатирано, че е нямало устройства, тоалетни. „Тогава започнахме да събираме браншови организации и институции, които имат отношение по въпроса. Бях изключително впечатлен от нотариусите, от тяхното ръководство. Те дадоха една много прагматична програма, как да сработят с КАТ. Тя вече е почти на финал и се надявам много скоро да заработи", коментира Борисов

Португалски пожарникар: Горските пожари не са причинени от мълния

https://www.24chasa.bg/novini/article/6295400

Португалски пожарникар: Горските пожари не са причинени от мълнияГорските пожари в Португалия, които отнеха живота на повече от 60 души, не са били причинени от мълния, заяви ръководителят на организацията "Лига на пожарникарите" Жаим Соареш. Той подозира, че става дума за умишлен палеж, предаде БНР. По думите му бурята, която се смята за възможна причина за началото на пожара,

Борисов за идването на Путин: Радев може да кани когото си иска

https://www.24chasa.bg/novini/article/6295403

Борисов за идването на Путин: Радев може да кани когото си искаПрезидентът Румен Радев може да кани когото си поиска на неговото ниво. Ако покани премиер, трябва да ме информира. Аз когато ме приемат президенти, му се обаждам, както беше с Макрон в Париж, коментира премиерът Бойко Борисов поканата на Радев към руския президент Владимир Путин да посети България за 3 март 2018 г.

Борисов заплаши министрите заради реформата в администрацията

http://www.cross.bg/borisov-administratziyata-komentira-1546746.html

/КРОСС/ „Ще има промени в кабинета, ако не се направи реформата в администрацията. Това каза министър-председателят Бойко Борисов в предаването „Здравей, България" по "Нова телевизия" повод заканата си да се бори с тромавата бюрокрация, след като в сряда правителството не можа да изпълни обещанието си от раз за облекчаване на администрацията и прие само 12 от формулярите за бизнеса и гражданите в различните институции вече да могат да се подават онлайн. Той изрази надежда, че административната реформа може да се случи до септември. И потвърди, че служителите, които отговарят за това, няма да излизат в отпуск. „Всеки министър до понеделник по всяка негова тема трябва да ми е предложил извода и срока кога ще бъде свършено", каза Борисов. По думите му голяма част от публичните регистри, които са готови трябва да са приведени към работа до следващата сряда. Борисов поясни, че е направил проверка на столичния КАТ. Той коментира, че след това е станало ясно, че са нямали сайт, табели. По думите му е констатирано, че е нямало устройства, тоалетни. „Тогава започнахме да събираме браншови организации и институции, които имат отношение по въпроса. Бях изключително впечатлен от нотариусите, от тяхното ръководство. Те дадоха една много прагматична програма, как да сработят с КАТ. Тя вече е почти на финал и се надявам много скоро да заработи", коментира Борисов

Жельо Бойчев: ГЕРБ спират нашите законови предложения, а те нямат дори програма

http://www.cross.bg/programa-zhelyo-boiichev-1546747.html

/КРОСС/ „Възразяваме срещу опита да бъде цензурирана опозицията. Нашите предложения не стигат до пленарна зала, а те са израз на ангажиментите, които поехме в предизборната кампания към близо милион българи, които гласуваха за нас", това каза Жельо Бойчев по Нова телевизия на въпрос, защо „БСП за България" напусна Председателския съвет на Народното събрание. Той избори редица законопроекти на левицата, които са спрени и за разглеждане от комисии, и за гласуване от парламента: пакет от законопроекти, свързани с образованието, Закон за развитие на академичния състав, Закон за храните, пакет за промени на Наказателния кодекс, НПК, Гражданския процесуален кодекс. „Искаме колегите от ГЕРБ, ако не са съгласни, с политически аргументи и дебат, да отхвърлят тези наши законодателни предложения, а не да ги спират още в комисии и пленарна зала", посочи Жельо Бойчев. Зам.-председателят на ПГ на „БСП за България" отбеляза, че един законопраект на левицата е бил допуснат до гласуване, този за жестомимичния превод. „Той не мина само с няколко гласа. Какъв проблем имаше в жестомимичния превод за управляващите, освен че предложението е от БСП? Какво да направим, че ГЕРБ нямат законодателна програма? Втори месец правителството няма управленска програма. Ние виновни ли сме за това? И при положение, че тези хора управляваха досега, като и премиерът им е същият, и министрите им

Език мой, враг мой – колкото по-малко се приказва, толкова повече се работи

https://www.actualno.com/cite/ezik-moj-vrag-moj-kolkoto-po-malko-se-prikazva-tolkova-poveche-se-raboti-news_618297.html

Това заяви премиерът Бойко Борисов след констатация, че за пръв път след предсрочните парламентарни избори той дава телевизионно интервю - пред Нова телевизия. Бойко Борисов разказа и за последната си операция - на коляното заради менискус. Той вече бил със свалени конци, след артроскопия. От акъл стана всичко, коментира премиерът. "Набесня ли се, сине", му казвала майка му, след като се върнел от мач.

Жельо Бойчев: Възразяваме срещу опита да бъде цензурирана опозицията

http://www.cross.bg/bulgariya-boiichev-predlozheniya-1546747.html

/КРОСС/ „Възразяваме срещу опита да бъде цензурирана опозицията. Нашите предложения не стигат до пленарна зала, а все пак те са израз на ангажиментите, които поехме по време на предизборната кампания", заяви в студиото на Нова телевизия „Здравей, България" зам.-председателят на „БСП за България" Жельо Бойчев. „Затова от БСП са отправили писмено искане в постоянните комисии на Народното събрание, законодателните предложения, идващи от БСП, да бъдат разглеждани" каза още Бойчев. Представителят на Левицата изтъкна, че БСП е предложила много важни законопроекти. Сред тях е въвеждането на минимални прагове на всички длъжности до образованието, проект за студентските кредити, закон за храните в помощ на земеделските производители и други. „Бихме искали колегите от ГЕРБ, с политически аргументи, с дебат, ако те на са съгласни, да отхвърлят тези предложения, но да не ги спират още в комисии, допълни социалистът. Зам.-председателят на БСП изрази подкрепа за водената от правителството политика спрямо Македония. Той открои, че БСП също подкрепят Зоран Заев и желанието Македония и България заедно да честват Илинден.  

Тереза Мей ще представи днес какво ще се случи с гражданите на ЕС в страната след Брекзит

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/06/22/2993718_tereza_mei_shte_predstavi_dnes_kakvo_shte_se_sluchi_s/?ref=rss


Британският премиер Тереза Мей ще представи днес на колегите си от Европейския съюз принципните положения на своя план за статута на над 3 милиона граждани на другите 27 страни от ЕС, живеещи в момента във Великобритания.

Това ще стане на работна вечера в края на първия ден на Европейския съвет в Брюксел - първата среща на 28-те лидери, след като Мей изгуби парламентарното си мнозинство на предсрочните избори на 8 юни. Разговорите няма да имат тежестта на преговори за...

Ердоган към Борисов: Бойко, те искат да ме убият

https://www.vesti.bg/bulgaria/politika/erdogan-kym-borisov-bojko-te-iskat-da-me-ubiiat-6070625

Министър-председателят Бойко Борисов говори за реформите, за политиката си, за посещенията си в Западна Европа и Турция

Цитат на деня: Съдебна реформа не означава болтовете на председателя на съда

http://www.dnevnik.bg/citat_na_deniia/2017/06/22/2993719_citat_na_denia_sudebna_reforma_ne_oznachava_boltovete/?ref=rss


Съдебна реформа не означава болтовете на председателя на съда.

Премиерът Бойко Борисов пред Нова телевизия в коментар на това, че прокуратурата отказа да разследва случая с развитите болтове на колата на председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов.

""Какво трябва повече да направим за Лозан Панов? Пак го вози държавна кола на съда. И да назанчим човек да завива болтовете, за да считаме, че има съдебна реформа?!" попита...

Руски хакери се целили в избирателните регистри на 21 щата

http://clubz.bg/55408-ruski_hakeri_se_celili_v_izbiratelnite_registri_na_21_shtata

Избирателните системи в 21 американски щата са били цел на руски хакери по време на вота за президент в САЩ през 2016 г., предаде Ройтерс.

Това съобщи пред сенатори висш служител на Министерството на националната сигурност (МНС).

Хакерите успели да пробият малък брой от тези системи. Няма обаче данни за манипулиране на гласовете.

Данните бяха огласени пред сенатската Комисия по разузнаването от Джанет Манфра - временно изпълняваща длъжността зим.-секретар по киберсигурността в МНС.

Американските разузнавателни агенции стигнаха до заключението, че Кремъл е организирал мощна операция, за да помогне на Доналд Тръмп да спечели изборите през ноември 2016 г. Тя включвала проникване в имейлите на висши представители на Демократическата партия и онлайн пропаганда с цел дискредитиране на Хилъри Клинтън.

Предполагаемата руска следа хвърли сянка върху първите пет месеца на Тръмп в Белия дом. Оттогава в медиите и в политическите кръгове постоянно се спекулира за това до каква степен се е простирала намесата на кремълските хакери и дали те биха могли да повлияят на избори и в бъдеще.

Москва постоянно отрича да носи отговорност за каквито и да било кибератаки по време на вота. Тръмп неколкократно заяви, че Русия може да е била или да не е била замесена, но отхвърля като "фалшива новина" твърденията, че негови приближени са действали в сговор с Москва.

Манфра и други чиновници, които говориха пред Сената, заявиха, че изборите в САЩ могат да издържат на хакерски атаки. В известна степен причината е, че те са децентрализирани и действат предимно на щатско и местно ниво.

(Президентът на САЩ не се избира пряко от населението, а от специална Избирателна колегия, за която жителите на страната пускат гласовете си. В нея имат представители всички 50 щата и окръг Колумбия, включващ столицата Вашингтон. Броят им във всеки щат зависи от неговото население. В 48 от общо 50 щата кандидатът, взел първо място с обикновено мнозинство, печели и всички електори. Само в Мейн и Небраска се използва пропорционална система. Нерядко се получава победителят да има по-малко гласове от съперника си в национален мащаб. Така бе и на последните избори - б.р.)

Независимият сенатор Ангъс Кинг обаче бе скептичен към доклада. Той изтъкна, че за накланяне на везните е достатъчно да бъдат променени дори малко на брой гласове в ключови щати.

Марк Уорнър - най-висшият демократ в Комисията по разузнаването, бе недоволен от отказа на Джанет Манфра да огласи имената на взетите на мушка щати. Миналата година от Илинойс и Аризона заявиха, че техните регистрационни системи са били обект на атаки.

Самюъл Лайлс - висш служител по киберсигурността в МНС, оприличи атакуваните щати с крадци, обикалящи край домовете в търсене на слаби места, а пробивите - с проникване през парадния вход.

Специалният прокурор Робърт Мълър - бивш директор на ФБР, се срещна вчера с водещи членове на сенатската Комисия по правосъдието. Той ги увери, че няма конфликт на интереси между разследването на потенциален сговор между Русия и щаба на Тръмп и разследването на комисията, довело до уволнението от страна на президента на шефа на ФБР Джеймс Коми.

Борисов за Лозан Панов: Кое е важното, че някой му е развил болтовете?

https://offnews.bg//politika/borisov-za-lozan-panov-koe-e-vazhnoto-che-niakoj-mu-e-razvil-boltove-658781.html

Премиерът Бойко Борисов коментира случая с развитите болтове от гумата на автомобила, с който се вози председателят на Върховния касационен съд (ВКС). 

"Кое е важното, че някой му е развил болтовете?", обобщи Борисов случая в интервю за Нова тв.

Така той отговори и на позицията на "Мерцедес", които обявиха в сряда, че прокуратурата е манипулирала становището им в постановлението, с което прекратиха разследването. 

Борисов предложи на водещите на предаването да слязат пред сградата на телевизията и да попитат шофьорите на НСО за случая. Според техните обяснения, развъртането на болтове често се случвало. Обяснението:

"Понеже са ни на по 8-9 години колите, летни, зимни гуми се сменят - леглата на блотовете се износват и затова всеки от нас всеки е длъжен да се подпише, че проверява болтовете", разказа Борисов какво са му обяснили шофьорите. 

Според Борисов, ако Панов се страхува, трябва да излезе и да каже от кого: „Като искаш да си в гората и да ловуваш мечки не трябва да те е страх“, каза той и поясни, че всеки ден се коментират изказвания на Панов, а той не трябвало да се меси в работата на парламента.

„Всеки ден Лозан Панов - болтовете, всеки ден - Лозан Панов каза. Ами седнете си наредете съда“, каза Борисов.

"Пратете долу да кажат шофьорите в какво състояние са джантите, тези саги ми идват повече. И аз мога да коментирам това, че по шест пъти на път сме прехвърляли багажа", ядоса се премиерът и обяви темата за жълта.

Той потвърди, че скоро трябва да дойдат бронирани Лади Нива, които той поискал. "Ще дойдат скоро нивички, щом сме казали, трябва да дойдат", заключи той. 

Очаквайте подробности!

Гледат на първо четене промени в Данъчно-­ осигурителния процесуален кодекс

https://www.24chasa.bg/novini/article/6295394

Гледат на първо четене промени в Данъчно-­
осигурителния процесуален кодексПарламентът ще гледа на първо четене промени в Данъчно-­осигурителния процесуален кодекс. Част от тях предвиждат след две години плащания над 1000 лева задължително да стават по банков път, съобщи БНР. В момента прагът за кешови разплащания е 10 000 лева. Това трябва да се случи до две години след окончателното приемане на промените.

БГ шивачки със заплати като в Китай

http://www.moreto.net/novini.php?n=353965

Заплатите на българските шивачки са близо до тези на азиатските им колеги. Все още са по-високи, но разликата е минимална, това обясни Цветелина Милчалиева, председател на Федерацията на независимите синдикални организации от леката промишленост.

Трима служители на Митница Бургас са обвинени за получаване на подкупи

http://press.mvr.bg/NEWS/news170622_05.htm

Те са задържани на 20 юни т. г. при специализирана операция на ГДБОП, реализирана под ръководството на Специализираната прокуратура

Парламентът номинира 18 кандидати за ВСС

http://www.mediapool.bg/parlamentat-nominira-18-kandidati-za-vss-news265614.html

Двама адвокати бяха номинирани за членове на Висшия съдебен съвет (ВСС) от квотата на парламента в последния ден преди изтичането на срока, става ясно от сайта на Народното събрание. Това са Нели Виодорова, издигната от независимия депутат Ангел Исаев и Ангелинка Николова, предложена от "Воля". Така кандидатите, които ще се борят за 11 места от парламентарната квота в съвета, станаха общо 18. Всеки от тях трябва да представи до 5 юли своята концепция за дейността му във ВСС, решиха в сряда депутатите от правната комисия, въпреки че в Закона за съдебната власт (ЗСВ) изрично е посочено, че "в 14-дневен срок от публикуването на кандидатурите всеки кандидат представя на комисията, която подготвя избора, писмена концепция за работата си като член на Висшия съдебен съвет", както и имотна декларация. Председателят на правната комисия Данаил Кирилов (ГЕРБ) обаче изтъкна, че срокът не бил еднакъв за всички номинирани, тъй като имената им били издигани и публикувани в сайта на парламента по различно време. Затова с колегите му приеха 14-дневният срок да почва да тече от четвъртък, когато изтича периодът, в който могат да се правят номинации. Този алтернативен регламент не важеше за кандидатите на съдиите, които също бяха номинирани по разично време, но всеки от тях спази изискването в ЗСВ и представи концепция и имотна декларация в предвидения 14-дневен срок след номинирането му. 11 от предложените от парламента кандидати за ВСС са за Съдийската колегия, в която има шест места за попълване. Останалите 7 номинирани са за Прокурорско-следователската колегия, в която ще влязат петима, избрани от депутатите. Освен издигнатите в сряда Нели Виодорова и Ангелинка Николова, за Съдийската колегия бяха предложени още зам.-председателят на Върховния административен съд и вече веднъж член на съвета Боян Магдалинчев, Вероника Имова от Върховния касационен съд (номинирани от ГЕРБ), Марина Дойчинов от ВАС, Диана Хитова от ВКС, Даниела Марчева от Софийския апелативен съд, Драгомир Кояджиков от Апелативния спецсъд (издигнати от БСП), Стефан Гроздев от САС (предложен от ДПС), зам.-шефът на Софийската апелтативна прокуратура Йордан Стоев и адвокат Боян Новански (издигнати от "Обединени патриоти"). Кандидатите за прокурорско-следователската колегия на ВСС пък са районният прокурор на Пловдив Гергана Мутафова, окръжният прокурор на Бургас Калина Чапкънова (ГЕРБ), Маринела Тотева от Върховната административна прокуратура, Светлана Бошнакова от Върховната касационна прокуратура (БСП), следователката Пламена Апостолова (ДПС) и варненският обвинител Владислав Томов ("Воля").

Борисов: Болтовете на Лозан Панов не са съдебна реформа

https://www.24chasa.bg/novini/article/6295392

Борисов: Болтовете на Лозан Панов не са съдебна реформаБолтовете на мерцедеса на Лозан Панов ли са съдебната реформа? Питах моите шофьори от НСО, отговорът им беше, че колите са на по 8-9 години, леглата на болтовете се износват и всеки от нас е длъжен да се подпише, че е проверил болтовете, отговори Бойко Борисов на въпрос за развитите болтове на колата на шефа на ВКС в интервю за Нова телевизия.

Британски туристи лъжат, че са натровени с храна в Кипър, за да вземат "лесни пари"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6295381

Британски туристи лъжат, че са натровени с храна в Кипър, за да вземат "лесни пари"Британските туристи, лъжливо твърдящи, че са получили хранително натравяне, за да получат „лесни пари“, са стрували на хотелиерската индустрия на Кипър повече от пет милиона евро за последните пет години, пише Cyprus Mail. Коментарите на Кипърската хотелиерска асоциация са публикувани в един ден с началото на кампанията на Британските туристически

Борисов: Ще има промени в кабинета при неуспешна реформа

http://dnes.dir.bg/news/boyko-borisov-kabinet-administratzia-ograda-granitzata-kabinet-borisov-3-promeni-neuspeshna-reforma-25950216

"Ще има промени в правителството, ако не се справят с опашките". Това заяви за Нова телевизия премиерът Бойко Борисов

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване