Скандали за 12,6 млн. евро подкупи, за да изберат “Грипен” в Унгария и Чехия (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6308463

Скандали за 12,6 млн. евро подкупи, за да изберат “Грипен” в Унгария и Чехия (Обзор)Най-малко 12,6 милиона евро подкупи може би са били дадени на политици в Чехия и Унгария, за да бъдат избрани изтребителите “Грипен” за въоръжение в тези страни. Това твърди анализ в блог на американската Световна фондация за мир. Сред замесените са премиерът на Унгария Виктор Орбан и бившият министър-председател на Чехия Милош Земан.

Никола Груевски: Целта е да се разбие ВМРО, за да бъде отслабена Македония

https://www.24chasa.bg/novini/article/6308558

Никола Груевски: Целта е да се разбие ВМРО, за да бъде отслабена МакедонияБившият премиер на Македония и лидер на ВМРО-ДПМНЕ Никсола Груевски заяви днес, че неговата партия е нападната и преследвана в процес, чиято цел е да бъде "унищожена или накарана да замълчи", предадоха македонските медии, цитирани от БТА. Целта е да се разбие ВМРО, за да бъде отслабена Македония, но няма да успее, заяви на пресконференция Груевски,

Меркел вижда единство на ЕС година след Брекзит

http://www.moreto.net/novini.php?n=354472

Евросъюзът съумя да преживее сложен етап от своето развитие, а вярата в бъдещето на общността се възвръща. Това заяви в изказване пред Бундестага германският канцлер Ангела Меркел. „Година след Брекзит се чувства нов дух на единство на 27-те стани от ЕС.

41 градуса - в Пловдив, Лом и Оряхово бяха подобрени абсолютните рекорди за юни

http://www.cross.bg/gradysa-oryahovo-plovdiv-1547542.html

/КРОСС/ Максималните температури на 29 юни в страната бяха от 35 градуса в Шумен и Разград до 40 градуса в Пловдив, в Лом и Оряхово - 41 градуса. Това съобщиха от Националния институт по метеорология и хридрология (НИМХ) при БАН пред "Фокус". В Пловдив, Лом и Оряхово са подобрени абсолютните температурни рекорди за юни, които са измерени на 26 юни 2007 г. Тогава в Лом и Оряхово е отчетена температура от 40 градуса, а в Пловдив - 39 градуса. По-ниски са останали температурите по Черноморието - от 25 градуса в Шабла до 33 градуса в Бургас. В София максималната температура достигна 36 градуса.

Температурни рекорди в редица градове днес

https://www.actualno.com/society/temperaturni-rekordi-v-redica-gradove-dnes-news_619777.html

Максималните температури днес в страната са от 35 градуса в Шумен и Разград до 40 градуса в Пловдив и 41 градуса в Лом и Оряхово. Това съобщиха от Националния институт по метеорология и хридрология (НИМХ) при БАН. В Лом, Пловдив и Оряхово са подобрени абсолютните температурни

С красиви голове "Ботев" спечели в Тирана и гледа към следващото стъпало в Европа

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/06/29/2998476_s_krasivi_golove_botev_specheli_v_tirana_i_gleda_kum/?ref=rss


"Ботев" постигна убедителна победа с 3:1 срещу "Партизани" в Тирана. С успеха си в първия мач от първия предварителен кръг в Лига Европа пловдивчани си осигуриха спокоен реванш в Бургас.<br /><br />Очаквайте подробности!<br />

Кметът на гр. Левски от БСП похвали санирането

http://dnes.dir.bg/news/saniraneto-kabinet-borisov-3-gr-levski-25983407

Кметът на Левски Любка Александрова (БСП) към Цветанов: Националната програма за енергийна ефективност е най-добрата социална програма, благодаря на ГЕРБ.

Рекордни температури за юни в Пловдив, Оряхово и Лом днес

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6308541

Рекордни температури за юни в Пловдив, Оряхово и Лом днесМаксималните температури днес в страната са от 35 градуса в Шумен и Разград до 40 градуса в Пловдив и 41 градуса в Лом и Оряхово. Това съобщиха за Агенция "Фокус" от Националния институт по метеорология и хридрология (НИМХ) при БАН. В Лом, Пловдив и Оряхово са подобрени абсолютните температурни рекорди за юни, които са измерени на 26 юни 2007 г.

Варненец се обърна с колата си на Крайезерния път

http://www.moreto.net/novini.php?n=354470

29-годишен варненец се обърна вчера с кола си на Крайезерния път, съобщиха от МВР за Moreto.net. Неприятният инцидент станал около 14.45 часа. Шофьорът на реното се движил с несъобразена скорост, изгубил контрол над колата и се обърнал извън платното за движение.

Деца се разхлаждат във фонтана в градската градина в Монтана

https://www.24chasa.bg/region/article/6308533

Деца се разхлаждат във фонтана в градската градина в МонтанаДеца се веселиха и разхлаждаха днес във фонтана в градската градина в Монтана. Живакът на термометрите отчете 39 градуса. Усещаше се само лек полъх- вятър със скорост 2,8 м/сек. Горещо беше времето дори на сянка. Медиците предупреждават сърдечно болните и хората с високо кръвно налягане да избягват горещините и да приемат повече течности.

Русия удължава санкциите си срещу Европейския съюз

http://www.cross.bg/sanktzii-ydulzhi-rysiya-1547538.html

/КРОСС/ Руското правителство иска да удължи ответните санкции срещу Европейския съюз до края на 2018 г., обяви руският премиер Дмитрий Медведев, цитиран от БНР. В сряда Брюксел официално удължи икономическите санкции срещу Москва, наложени през юли 2014 г. В отговор на европейските санкции през 2014 г. Русия забрани вноса на едро на селскостопански продукти от много западни страни и именно тези мерки ще продължат да действа поне още една година.  

Теодор Ушев влиза в журито за оскарите

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2017/06/29/2998474_teodor_ushev_vliza_v_jurito_za_oskarite/?ref=rss


Режисьорът Теодор Ушев ще е първият българин, който ще оценява кандидатите за най-престижните награди за кино в света - оскарите. Това съобщи той в профила си във "Фейсбук".<br /><br />Статусът му завършва с шеговития коментар: "Вече ще можете частично да ме обвините, ако любимият ви филм не спечели "Оскар" следващата година."<br /><br />Тази година Теодор Ушев беше номиниран за "Оскар" за анимацията си "Сляпата Вайша" по...

"Коалицията на оръжията" печели предсрочните избори в Косово

https://www.actualno.com/balkani/koalicijata-na-oryjijata-pecheli-predsrochnite-izbori-v-kosovo-news_619776.html

„Коалицията на оръжията” победи на предсрочните парламентарни избори в Косово на 11 юни, но няма мнозинство за съставяне на правителство. Блокът на бившите полеви командири, в който влизат Демократическата партия на Косово, Алиансът за бъдещето на Косово, движението

Европейските пазари приключиха сесията с понижения

http://www.investor.bg/evropa/334/a/evropeiskite-pazari-prikliuchiha-sesiiata-s-ponijeniia-242157/

Инвеститорите оценяват плановете на някои от най-големите американски банки за обратно изкупуване на акции

85 000 долара за часовник на Ал Капоне на търг

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6308513

85 000 долара за часовник на Ал Капоне на търгЛични вещи на няколко известни американски гангстери бяха продадени на търг на аукционната къща RR Auction в Масачузетс, предаде БГНЕС. Както беше съобщено, приходи от търга са в размер на повече от 100 хиляди долара. Сред вещите е писмо, което гангстерите Бони Паркър и Клайд Бароу пишат на бивш член на своята групировка, а също и пръстен на Бони.

Български продукти са с реален шанс за защита от ЕС в Китай

http://www.moreto.net/novini.php?n=354498

Българското розово масло, родни вина и ракии имат реален шанс да бъдат защитени в Китай. Това стана ясно след среща на Момчил Неков с директор на Отдел "Международен" от Главна дирекция "Земеделие и развитие на селските райони" към Еврокомисията в Брюксел.

Брюксел предлага общоевропейско пенсионно осигуряване

http://www.cross.bg/predlaga-godini-nezavisimo-1547537.html

/КРОСС/ Европейският съюз предлага допълнителна пенсионна осигуровка, която да важи на територията на всички държави-членки, предава БНР. Ако бъде прието предложението, европейците ще могат доброволно да правят индивидуални спестявания за старините си, независимо къде живеят в Европа. Общоевропейският пенсионно-осигурителен продукт ще има едни и същи стандартни характеристики, независимо от това къде се продава в ЕС. Индивидуалната партида ще е отделна от задължителните пенсионни вноски, които се удържат от заплатата, съгласно законите на държавата, където плащат за данъци. Допълнителният пенсионен пакет ще се предлага от широк кръг доставчици, като застрахователни компании, банки, професионални пенсионни фондове, инвестиционни посредници и други. Можете да си го купите и извън собствената ви държава. Спестителите ще имат правото да сменят доставчиците, както в своята държава, така и трансгранично на всеки пет години. Понастоящем само 27% от европейците на възраст между 25 и 59 години, ползват допълнителна пенсионноосигурителна схема. Идеята на Брюксел е да стимулира повече този сектор, за да се налеят свежи пари за инвестиции в икономиката.  

Жегата продължава, температури до 41 градуса утре

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6308509

Жегата продължава, температури до 41 градуса утреПрез нощта ще бъде ясно и почти тихо. Това съобщиха за „Фокус“ от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към Българската академия на науките (БАН). Утре ще е слънчево и горещо. Ще духа слаб вятър предимно от запад, в Североизточна България – до умерен от северозапад. Дневните температури ще продължат да се повишават и

Променен "Левски" взе два гола аванс срещу "Сутиеска"

http://clubz.bg/55689-promenen_levski_vze_dva_gola_avans_sreshtu_sutieska

Пред около 8000 зрители на "Герена" обновеният "Левски" срази черногорския "Сутиеска" с 3:1 мач от първия предварителен кръг на турнира Лига Европа. Реваншът е идната седмица.

"Сините" пропуснаха да решат нещата още в София, но и сега шансовете им да прескочат напред никак не са малки. "Левски" не е преодолявал първата фаза в последните 4 издания на втория по сила евротурнир.

Надежда за "сините" буди представянето на някои от новите попълнения. Начело с Жуниор Мапуку, който още в 13-ата секунда откри резултата с глава. Това е един от най-бързите голове в историята на турнира въобще.

В 21-ата Мапуку, доскоро играч на "Берое", удвои резултата. Роман Прохазка направи 3:0 в 45-ата. 11 минути преди края Маркович намали резултата и остави надежди за "Сутиеска". 

Малко преди края защитникът Мирко Радишич бе изгонен с втори жълт картон.

Победителят от този сблъсък ще срещне "Хайдук" (Сплит).

Очаквайте подробности.

Украйна: Глобата за "Евровизия" е необоснована

https://www.24chasa.bg/novini/article/6308501

Украйна: Глобата за "Евровизия" е необоснованаНационалната обществена телерадиокомпания на Украйна счита за необоснована наложената й глоба за недопускането на руската участничка в конкурса "Евровизия 2017", съобщи ТАСС, цитирана от БТА. Компанията ще обжалва санкциите според правилата на Европейския съюз за радио и телевизия. От украинската телерадиокомпания смятат, че тя "не е орган,

Рекордни жеги - живакът удари 41 градуса

http://frognews.bg/news_137395/Rekordni-jegi---jivakat-udari-41-gradusa/

Рекордните жеги в страната продължават и днес. В Лом и Оряхово температурите достигнаха 41 градуса.

Радарите за превишена скорост утре - 30 юни, във Варна и областта

http://www.moreto.net/novini.php?n=354505

Служители на КАТ ще следят утре - 30 юни и в нощта срещу 1 юли, за превишена скорост във Варна и областта, научи Moreto.net. Ето и пълният списък с радарите: 07:50ч.-08:50ч. Аспарухов мост - северен пътен възел 08:10ч.-08:50ч. гр.

В Пентагона допуснаха „военен отговор“ като опция за възпиране на севернокорейската ядрена програма

http://www.klassa.bg/News/Read/article/280555_%D0%92+%D0%9F%D0%B5%D0%BD%D1%82%D0%B0%D0%B3%D0%BE%D0%BD%D0%B0+%D0%B4%D0%BE%D0%BF%D1%83%D1%81%D0%BD%D0%B0%D1%85%D0%B0+%E2%80%9E%D0%B2%D0%BE%D0%B5%D0%BD%D0%B5%D0%BD+%D0%BE%D1%82%D0%B3%D0%BE%D0%B2%D0%BE%D1%80%E2%

 От Пентагона ревизираха и подготвиха различни опции за разрешаване на кризата със Северна Корея, които ще бъдат представени пред президента Доналд Тръмп, предава CNN, цитирана от Фокус.
Опциите, които включват и „военен отговор“ ще бъдат представени пред президента Тръмп, ако Пхенян проведе тестове на ядрено оръжие или балистични ракети, които да показват, че режимът има напредък в разработването на оръжие, което може да бъде заплаха за САЩ, заявиха представители на Пентагона.
„Това, което трябва да направим, е да подготвим всякакви възможни решения, защото президентът даде да се разбере, че няма да приеме ядрена сила в Корея, и заплаха, която може да се насочи срещу САЩ или американското население“, заяви националният съветник по сигурността ген. Хърбърт Реймонд Макмастър.


segabg.com

Признаха за виновни петимата обвинени за убийството на Борис Немцов

http://www.cross.bg/nemtzov-ybiiistvoto-petimata-1547536.html

/КРОСС/ Руски съдебни заседатели признаха за виновни петимата мъже, подсъдими за убийството на руския опозиционен лидер Борис Немцов през 2015 г. в центъра на Москва. Според 12-те заседатели в Московския окръжен военен съд петимата подсъдими от чеченски произход са отговорни за убийството на 55-годишния Немцов. Един от петимата признати за виновни е Заур Дадаев, за когото се смята, че е физическият извършител на убийството. Останалите му съучастници са следили маршрута на Немцов и са били натоварени с осигуряване и скриване на оръжието, с което е извършено престъплението. На групата е била обещана сумата от 15 милиона рубли (около 250 хиляди долара) за елиминирането на Немцов, обяви съдът. Решението идва след над осем месеца съдебни заседания, а присъдата ще бъде произнесена на 4 юли. Подсъдимите могат да получат доживотен затвор.  

Последно: Мирослав Боршош се оттегля като директор на НДК

http://www.investor.bg/bylgariia/451/a/posledno-miroslav-borshosh-se-otteglia-kato-direktor-na-ndk-242156/

Според него това е най-правилното решение докато траят проверките по скандала за конгресния център

Три рекорда за жега паднаха днес в страната

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/06/29/2998470_tri_rekorda_za_jega_padnaha_dnes_v_stranata/?ref=rss


Три абсолютни рекорда за високи температури на 29 юни бяха отчетени днес в страната, съобщи "Нова телевизия". В Лом и Оряхово е било 41 градуса, а в Пловдив 40.<br /><br />Утре ще е още по-горещо, като дори по морето се очакват до 37 градуса на сянка, предупреждават метеоролозите. Най-горещо ще бъде в Хасково, Сандански и Ямбол - 41 градуса.<br /><br />За 22 области в петък е обявен оранжев код за опасна жега, като само в седем (София, София област, Перник,...

Нанков обеща "Хемус" да бъде завършена до 7 години

https://www.actualno.com/society/nankov-obeshta-hemus-da-byde-zavyrshena-do-7-godini-news_619768.html

Очакванията са за не повече от 7 години да имаме приключена и завършена в цялост автомагистрала „Хемус“. Това каза по време на Националната дискусия на тема „Магистрала „Хемус” – възраждането на българския Север“ във Велико Търново регионалният министъ

Стотици гледат мач на видеостена в 39-градусова жега в Русе

https://www.24chasa.bg/novini/article/6308492

Стотици гледат мач на видеостена в 39-градусова жега в Русе
„Дунав“ не успя да вкара гол и отстъпи с 0:1 на „Иртиш” „Дунав“ отстъпи с 0:1 на „Иртиш“ в първия мач между двата отбора от първия предварителен кръг на турнира „Лига Европа“ на Централния стадион в Павлодар. Русенци стояха добре на терена, но не успяха да реализират така необходимото им попадение. Този резултат обаче предполага много интересен

До септември заработва електронното управление

http://frognews.bg/news_137394/Do-septemvri-zarabotva-elektronnoto-upravlenie/

До месец септември трябва да заработи елетронното управление и подаване на документи, заяви пред БНТ Росен Желязков, председател на Държавната агенция ”Електронно управление”.

Тръмп изригна срещу журналисти, нарече ги луд и психопат

http://www.cross.bg/trump-reaktziya-tipichen-1547534.html

/КРОСС/ За всички е ясно, че Доналд Тръмп не е типичен политик , нито типичен президент на САЩ. По време на президентската кампания петролният магнат показа не веднъж лишения от дипломатичност език, но сега той достигна нови висоти с неочаквано остра реакция към двама телевизионни водещи на „Ен Би Си" - Джо Скарбъро и Мика Бжежински. В едно от предаванията си - Morning Joe, те обявиха, че администрацията на Тръмп не работи, което пък отключи неочаквана реакция от страна на президента. "Чух лошо оценяваното @Morning_Joe да говори лоши неща за мен (не го гледайте повече). Как може лудата Мика с ниския си коефициент на интелигентност, заедно с психопата Джо, да дойдат в Мар а Лаго за три поредни нощи около Нова година, и настояваха да се присъединят. Лошо кървеше от лифтираното й лице. Аз казах не", написа Тръмп в "Туитър".

Путин посреща Хенри Кисинджър

http://www.klassa.bg/News/Read/article/280554_%D0%9F%D1%83%D1%82%D0%B8%D0%BD+%D0%BF%D0%BE%D1%81%D1%80%D0%B5%D1%89%D0%B0+%D0%A5%D0%B5%D0%BD%D1%80%D0%B8+%D0%9A%D0%B8%D1%81%D0%B8%D0%BD%D0%B4%D0%B6%D1%8A%D1%80

 Той се намира в Москва във връзка с участие в „Примаковски четения

Държавният глава на Руската федерация Владимир Путин ще проведе по-късно в четвъртък, 29 юни, кратка среща с бившия държавен секретар на САЩ Хенри Кисинджър, предава TACC, цитирана от Фокус..
„Кисинджър се намира в Москва във връзка с участие в „Примаковски четения“, които стартираха днес. Възможността ще бъде използвана за кратко общуване (между Путин и Кисинджър)“, заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, напомняйки, че руският президент ще приеме и германския външен министър Зигмар Габриел.
 
segabg.com

Хали Бери: “Оскарът” въобще не ми помогна

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6308489

Хали Бери: “Оскарът” въобще не ми помогнаАмериканската актриса Хали Бери, която стана първата тъмнокожа изпълнителка на големия екран, получила награда „Оскар” за най-добра актриса в „Балът на чудовищата” (Monster's Ball, 2002), 15 години по-късно казва, че това признание „не означаваше нищо”. В скорошно интервю актрисата разсъждава за триумфа си през 2002 и церемонията за връчване на

Словения получи достъп до международни води след спор с Хърватия

https://www.actualno.com/balkani/slovenija-poluchi-dostyp-do-mejdunarodni-vodi-sled-spor-s-hyrvatija-news_619767.html

Международен съд даде на Словения ключов достъп до международни води в рамките на дългогодишен морски и териториален спор с нейната съседка Хърватия. В решението на Постоянния арбитражен съд в Хага, което се състои от 300 страници, се посочва, че Словения трябва да има „в

Дунав падна 0:1, ад чака тима на Херо в Русе (видео)

https://offnews.bg//futbol/dunav-padna-0-1-ad-chaka-tima-na-hero-v-ruse-video-659397.html

Дунав падна минимално 0:1 при завръщането си в европейските клубни турнири. Русенци загубиха от Иртиш в Казахстан, но шансовете да прескочат във втори квалификационен кръг на Лига Европа остават.

След седмица Дунав приема тима на Димитър Димитров - Херо на своя стадион. Няма съмнения, трибуните ще се пръскат по шевовете, а гостите ще се молят да си тръгнат бързо от дунавския казан.

Българският тим започна страхливо край река Павлодар и беше наказан още в петата минута. Игор Бугаев беше изведен с елементарен пас през центъра и не прости на излизащия Антонов.

Това здраво стъписа нашите и при следващите атаки на Иртиш не знаеха къде се намират. Нормално за новак в Европа. 

Все пак момчетата на Веселин Великов се окопитиха. С началото на втората част дори натиснаха и стигнаха до златен шанс в 55-ата минута. Будинов и Шопов отнеха топката в пеналта на домакините, но първият стреля във вратаря.

До края и двата тима нямаха кой знае какви ситуации. Херо затвори своите, очевидно доволен на чистия гол преднина. Все пак похвала за Дунав, който играе в Европа с 14 български момчета като титуляри и резерви.

Поради голямото разстояние феновете от Русе нямаха възможност да подкрепят своите любимци в далечен Казахстан. С общите усилия бе създадена фен зона с видео стена в Парка на младежта в града, където множество се събраха и преживяха заедно емоциите от завръщането на Дунав в евротурнирите след 42 г. пауза.

РЗИ: Водата в Хасково вече е годна за пиене и готвене

http://dnes.dir.bg/news/voda-haskovo-rzi-25983404

Съществуващите ограничения за ползването на вода от ВиК мрежата в Хасково за питейни нужди и за готвене отпадат, съобщи пресслужбата на местната администрация.

Катар отхвърля исканията на държавите, които прекратиха контакти с емирството

http://www.investor.bg/drugi/338/a/katar-othvyrlia-iskaniiata-na-dyrjavite-koito-prekratiha-kontakti-s-emirstvoto-242155/

Целта на ултиматума е да накара Катар да се откаже от суверенитета си, коментира външният министър на страната

Италия се закани: Няма да допускаме кораби с мигранти до пристанищата си

http://www.moreto.net/novini.php?n=354474

Италия заплаши, че ще спре да приема плавателни съдове от други страни, които водят мигранти в пристанищата й. Премиерът Паоло Джентилони обвини европейските партньори, че обръщат гръб на страната му в този труден момент. Само за последните четири дни около 10 000 души са се опитали да стигнат от Северна Африка до Италия.

Суета

https://offnews.bg//mama-nindzha/sueta-659400.html

Автор: Валентина Вълчева „Суета!... Любимият ми грях!” Помните Ал Пачино в ролята на Дявола, нали? Е, на мен определено не ми е любимият, но пък ми е най-големият. Обаче не колкото ми се иска. Какво имам предвид ли? Ами най-големият ми е, защото определено не ми е все едно как изглеждам, особено в очите на другите, но не достатъчно, че да ме принуди да се взема в ръце. Особено трагикомични стават нещата, когато се зададе сезонът на активното плажуване. Общо взето нещата стоят така: миналото лято реших, че килограмите са ми в повече и ме е срам да се явя…

Няма кой да изследва "веселите балони" с райски газ, търси се лаборатория

https://www.24chasa.bg/novini/article/6308452

Няма кой да изследва "веселите балони" с райски газ, търси се лабораторияНяма кой да изследва прословутия райски газ, с който се зарибяват туристите в Слънчев бряг, стана ясно по време на съвместен брифинг в Бургас между представители на МВР, НАП и Митниците. Още миналата седмица полицията в Несебър иззе няколко капсули с газ и ги предаде за изследване в Регионалната здравна инспекция в Бургас.

Ненков: Идеята болници да нямат финансови лимити не е обсъждана сериозно

https://www.actualno.com/healthy/nenkov-idejata-bolnici-da-njamat-finansovi-limiti-ne-e-obsyjdana-seriozno-news_619765.html

Идеята някои избрани болници със специален статут да нямат никакви финансови лимити все още не е обсъждана сериозно. Това обяви заместник здравният министър д-р Мирослав Ненков и добави, че в личен план приема, че въпросното предложение не е лошо. За да се реализира обаче т

Христо Комарницки бойкотира фейсбук след "цензура"

http://clubz.bg/55688-hristo_komarnicki_bojkotira_fejsbuk_sled_cenzura

"Обяснението на Нова и „Нет инфо“ с търсенето на търговски резултати от карикатури е абсурдно“, казва Христо Комарницки. Снимка Румен Добрев

Христо Комарници започва своеобразен бойкот срещу фейсбук. В свой текст във фейсбук карикатуристът посочва, че е бил обект на системна цензура и оттук насетне ще ограничи участието си в социалната мрежа само до споделяне на връзки към бъдещия сайт на „Прас-Прес“.

Комарницки връща лентата назад до 2014 г., когато нарисувал карикатура срещу „расистката и ксенофобска реч на омраза, произнесена от депутата Валери Симеонов“, и  я публикувал във Фейсбук. Две години и половина по-късно, на 26 юни т.г. получил административно съобщение, че тя е изтрита, защото нарушава правата за ползване.

По-късно от социалната мрежа изтрили и друго споменаване на въпросната карикатура –  във връзка с телевизионно участие на Комарницки. Статусът за него бил премахнат по обяд на 28 юни, а профилът на Комарницки – блокиран за 24 часа.

Във втората част от публикацията си художникът заявява, че повече не вижда смисъл и няма никакво намерение да води „каквато и да е по-нататъшна кореспонденция с тези напълно анонимни, и, според мен, некомпетентни хора, или ботове“.

Затова и обявява, че отсега нататък ограничава участието си в социалната мрежа до споделяне само на връзки към бъдещия нов сайт на „Прас-Прес“.

Предлагаме ви и целия коментар на Христо Комарницки във фейсбук:

Komarnitski vs Facebook

На 17.12.2014 г. депутатът Валери Симеонов от трибуната на Народното събрание нарече българските роми „човекоподобни“.

(Същият човек в момента е вицепремиер по икономическата и демографската политика в правителството на Бойко Борисов и председател на Националния съвет за сътрудничество по етническите и интеграционните въпроси към Министерския съвет. В страна, която след няколко месеца ще председателства Европейския съюз!!!)

На 18.12.2014 г. публикувах в брой 5169 (294) на вестник „Сега“, както и на страницата си във Фейсбук, карикатура, с която критикувах расистката и ксенофобска реч на омраза, произнесена от депутата Валери Симеонов.
Карикатурата може да бъде намерена и видяна в архива на сайта на вестник „Сега“.

На 26.06.2017 г. получих съобщение, с което Фейсбук ме уведоми, че е премахнал въпросната карикатура от страницата ми, защото нарушавала Facebook policies.

Публикувах статус, в който описах случката. За да стане ясно на читателите, добавих ЛИНК към проблемната карикатура на сайта на вестник „Сега“.

На 27.06.2017 г. бях поканен да говоря за този инцидент в сутрешния блок на телевизия Bulgaria ON AIR. Там показах в ефир оригинала на скандалната карикатура.

На 28.06.2017 г. в 12 часа на обяд Фейсбук премахна статуса ми по темата, и блокира профила ми за 24 часа.

Моята политика спрямо Фейсбук

Досега бях коректен и се стремях да съм лоялен партньор на г-н Марк Зукърбърг в това начинание.

Но сега не виждам смисъл, и нямам никакво намерение да водя каквато и да е по-нататъшна кореспонденция с тези напълно анонимни и, според мен, некомпетентни хора или ботове. Готов съм да дискутирам казуса с реални, неанонимни личности.

Ще огранича участието си в социалната мрежа до споделяне на връзки към бъдещия нов сайт на „Прас-Прес“.

 

Площад Славейков.

* Заглавието е на Клуб Z.

Дневен хороскоп за 30 юни

https://www.actualno.com/curious/dneven-horoskop-za-30-uni-news_619774.html

Овен Този петък ви очаква един изключително успешен в парично отношение ден. В първата част на деня въпросите за решаване може да ви се сторят прекалено лесни, но не се заблуждавайте и бъдете по-дисиплинирани. Телец През този ден вероятно няма да срещнете разбиране от стр

"168 часа": Виж Тошко, който гази и бие слепци в Несебър

https://www.24chasa.bg/novini/article/6306680

"168 часа": Виж Тошко, който гази и бие слепци в НесебърАрестуваният твърди, че не разбрал, че словаците не виждат. Ядосал се, че му пречат Пет години затвор може да получи 21-годишният Тодор Николов, който блъсна група незрящи туристи в Несебър, научи “168 часа” от близки до прокуратурата в морския град. Според тях обвинението е повдигнато по чл. 325 от Наказателния кодекс.

Нов обрат: Боршош се оттегли от НДК

https://www.actualno.com/society/nov-obrat-borshosh-se-ottegli-ot-ndk-news_619770.html

Директорът на НДК Мирослав Боршош се оттегля от поста, докато текат проверките в дружеството. Това се казва в изявление, разпространено от екипа му. Припомняме, че днес, 29 юни, по искане на БСП парламентът създаде анкетна комисия, която да разследва казуса "НДК". В позицията

Родни звезди блестят с „Магама“

http://www.cross.bg/kosa-viziyata-mihaela-1547533.html

/КРОСС/ Прическите и грима на Дара, Поли Генова, Михаела Филева, Тита, Михаела Маринова, Павел и Венци Венц, Кристиан Костов и Криско са поверени на професионалния екип от стилисти на салон „Магама" - коафьор Пламен Джулио и грим Ирена Соколова. За всяко шоу коафьорът и гримьорът развихрят своите идеи, за да може родните изпълнители да заблестят в пълния си блясък на лятното турне Coca-Cola The Voice Happy Energy Tour. Зашеметяващата Дара взриви с визията си на огнена дива. Специално за шоуто в Пловдив екипът на салон „Магама" заложи на провокативна визия, която напълно допълва изпълнителката като типаж. На шоуто тя се появи в ново амплоа - коса с вградени расти, които преливат от тъмно кафяво, златисто, огнено червено и оранжево до наситено русо. Тези расти не са от традиционния вид тупирани и оформени с восъчен разтвор, а са под формата на въжета. Именно те са хитовият тренд това лято, на който са заложили и много от световните звезди. Тъмният опушен грим на Дара, в перфектно съчетание с черно червило, допълнително подсилват цветовете в косата й и подчертават нейната разкрепостеност и предизвикателност. Поли Генова, специален гост на турнето, отскоро също е с визия на расти, като при нея те са направени традиционно с восъчен клей и тупирани. Те са оформени в обемна конска опашка, а за завършек на визията й гримьорите залагат на силно подчертани очи и бебешко розово червило

Барние очаква помощ от България в преговорите за Брекзит

http://www.mediapool.bg/barnie-ochakva-pomosht-ot-bulgaria-v-pregovorite-za-brekzit-news266002.html

"България ще заеме изключително важна роля да председателства ЕС в годината, когато ще приключат преговорите по напускането на Обединеното кралство. Така че това председателство е много важно и се надявам България да ни помогне да постигнем успех", заяви главният преговарящ на Европейския съюз за излизането на Великобритания Мишел Барние. Той е на посещение в България и се срещна с премиера Бойко Борисов и депутати. "Преговорите, които започнаха с Обединеното кралство за напускането му на ЕС, са тема, която вълнува много граждани и не искам тези преговори да остават непрозрачни, затова искам първо да уведомя националните парламенти“, каза пред журналисти Барние. По думите му тези преговори интересуват всички страни членки на ЕС и всички трябва да участват в тази дискусия. Барние каза още, че и пред Бойко Борисов, и пред представителите на Народното събрание е казал, че ЕС има и много повече въпроси, които трябва да решава. "Брекзит е важен, но всъщност ние трябва да говорим и по общата сигурност, и по правата на гражданите, и по емиграцията", посочи главният преговарящ. Премиерът Бойко Борисов от своя страна е заявил пред него, че "България е подготвена да поеме своите отговорности като председател на Съвета на ЕС от началото на 2018 г. и да подкрепи преговорния екип". "Разчитаме на Вас като гарант за прозрачността на преговорите", заявил Борисов, цитиран от правителствената пресслужба. Премиерът Бойко Борисов е посочил, че България подкрепя издигането на въпросите за правата на гражданите като първостепенен приоритет. По думите му за целта в бъдещото споразумение за оттегляне следва да бъде заложен недискриминационен и ефективно приложим механизъм, който да създаде правна сигурност за дългосрочно и постоянно пребиваващите в страната европейски граждани. Борисов е подчертал особената си загриженост по отношение на големия брой студенти във Великобритания. "За България принципът на единството на Общността в преговорите с Обединеното кралство е много важен, затова от ключово значение ще бъде постигането на споразумение за оттегляне, което по справедлив и балансиран начин да гарантира интересите на всички държави членки и на техните граждани", заявил българският министър-председател. Борисов и Барние са изразили общо мнение за изключителната важност на уреждането на финансовите задължения на Обединеното кралство към ЕС въз основа на принципа на изпълнение на всички поети ангажименти. Придържането към този подход ще способства за минимизирането на негативните ефекти върху бюджета на ЕС и не би довело до промени във вноските на държавите членки в бюджета на Съюза.

Мирослав Боршош се оттегля от НДК докато текат проверките

http://dnes.dir.bg/news/ndk-miroslav-borshosh-kabinet-borisov-3-25983403

Отстраненият от Лиляна Павлова и върнат от Бойко Борисов – Мирослав Боршош се оттегля от поста изпълнителен директор на НДК докато текат проверките.

Цяло лято ще има ограничения за тировете по магистралите, обяви министър Нанков

http://www.dnevnik.bg/skorost/2017/06/29/2998467_cialo_liato_shte_ima_ogranicheniia_za_tirovete_po/?ref=rss


С цел облекчаване на трафика през летните месеци и почивните дни се предвижда движението на тежкотоварни автомобили да бъде ограничено по всички магистрали, каза днес министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, цитиран от пресцентъра на Министерството на регионалното развитие и благоустройството.<br /><br />На дискусията за магистрала "Хемус" във Велико Търново той допълни, че "Пътна полиция" и Изпълнителна агенция "Автомобилна...

Световно известен артист реди изложба във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=354480

Първата среща на варненската публика с един толкова прочут и знаков съвременен визуален артист като Ищван Орос – Homo ludens в света на графиката – идва, макар и със закъснение, в най-подходящия момент. Изложбата на известния график предхожда XIX-то издание на Международното биенале на Графиката - Варна 2017г.

Андерш Брейвик смени името си и съди Норвегия в Страсбург

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/06/29/2998458_andersh_breivik_smeni_imeto_si_i_sudi_norvegiia_v/?ref=rss


Норвежкият масов убиец Андерш Брейвик е сменил името си и е подал жалба пред Европейския съд за правата на човека (ЕСПЧ).<br /><br />Брайвик, който излежава 21-годишна присъда за убийството на 77 души при терористична атака през 2011 г. в родината си, е недоволен от условията, при които е поставен в затвора Това каза днес неговият адвокат Ойстейн Сторвик, цитиран от агенция "Асошиейтед прес".<br /><br />В началото на този месец норвежкият Върховен съд отсъди,...

Командироват 50 митничари по морето, ще ровят за нелегален алкохол

https://www.24chasa.bg/novini/article/6308396

Командироват 50 митничари по морето, ще ровят за нелегален алкохолМежду 30 и 50 служители на Агенция Митници ще бъдат командировани по морето. Те ще се включат в работата на Координационния център, създаден миналото лято, съобщи директорът Георги Костов в Бургас. Той се включи в съвместен брифинг на МВР, НАП и АМ за контрола в морските курорти по време на летния сезон.

Възможни са сблъсъци между турски военни и сирийските демократични сили

https://www.24chasa.bg/novini/article/6308464

Възможни са сблъсъци между турски военни и сирийските демократични силиПодкрепяните от САЩ „Сирийски демократични сили“ (СДС) се притесняват от възможността за конфронтация с турски военни в северозападна Сири, предава Ройтерс. Високопоставеният представител на СДС, Насър Хадж Мансур заяви, че СДС е решила да се изправи срещу турските въоръжени сили „ако те се опитат да пресекат известните линии“ в областите около

Всички комисии в ЕП одобриха Мария Габриел за еврокомисар

http://frognews.bg/news_137393/Vsichki-komisii-v-EP-odobriha-Mariia-Gabriel-za-evrokomisar/

Евродепутатът от ГЕРБ Мария Габриел бе одобрена единодушно за еврокомисар от комисиите в Европарламента. Те са категорични, че Габриел е подготвена и квалифицирана за комисарския пост и ресор.

"Окшънайз" пуска предсрочно платформата си за държавните и общинските институции

http://www.mediapool.bg/okshanaiz-puska-predsrochno-platformata-si-za-darzhavnite-i-obshtinskite-institutsii-news266001.html

От 10 юли онлайн платформата за търгове с обратно наддаване "Окшънайз" (Auxionize) ще е достъпна за безплатно ползване от държавните и общинските институции, съобщи собственикът й Ивайло Пенчев в "Обръщение към свободните българи". По-рано той бе обещал това да се случи в края на годината, но не е изтраял и направил това предсрочно. "От десети, всеки който харчи нашите пари, ще може да го прави напълно прозрачно за всички нас, ползвайки Окшънайз", заявява в обръщението си Пенчев, който е собственик на "Уолтопия" – световен лидер в производството на катерачни стени. Бизнесменът -бунтар, който пледира за честна пазарна конкуренция и влиза в провокативни сблъсъци с държавни и регулаторни органи, е на мнение, че "Окшънайз" е реален инструмент за справяне с нагласените сделки и високи цени при обществените поръчки. Как ще работи платформата срещу корупцията Ако някой от държавната или общинската администрация се престраши да ползва онлайн платформата, то всичко ще става пред очите на обществеността, обещава Пенчев. Държавният чиновник ще може публично да описва предмета на покупката и всички ние ще виждаме какви са критериите за избор, допълва той. "Ако човечецът е решил да заложи критерии в полза на приятели, всички заинтересувани бъдещи доставчици ще видят престъплението още в зародиш и ще могат също така публично да реагират – кой с псувня, кой с мъдри думи, кой с цитати на членове от закони", посочва Ивайло Пенчев. Когато предметът на покупката е описан и всички заинтересовани са имали време да се изкажат относно безпристрастността на заданието, започва поддаването. И отново всички ще наблюдаваме на живо процеса по подаване на офертите, така както го виждат изпълнителите. "Когато търгът приключи, идва най-хубавото. Всички участници, включително и всички ние ще видим всички подробности по търга – оферти, качени файлове, коментари, имена на офериращите ... победител, ВСИЧКО!", обещава Ивайло Пенчев. "Така за първи път в историята, всички ние - свободните българи, ще можем да наблюдаваме на живо как чиновниците харчат парите ни!", посочва Пенчев. Ентусиазмът му изглежда неуместен, защото към момента единствено община Горна Малина обяви публично, че има желание да използва платформата. Министърът на регионалното развитие Николай Нанков също каза, че може да я пробва, но без да се ангажира конкретно. Ето пълния текст на обръщението на Ивайло Пенчев (без редакторска намеса): ОБРЪЩЕНИЕ КЪМ СВОБОДНИТЕ БЪЛГАРИ "СВОБОДНИ БЪЛГАРИ, Обещах ви, че за коледа Окшънайз ще бъде готов за ползване от държавните и общински институции. Е да, ама сърце юнашко не трае! Не ни се чака до Коледа. ПУСКАМЕ ГО ДРУГИЯ ПОНЕДЕЛНИК - ДЕСЕТИ ЮЛИ! От десети, всеки който харчи нашите пари, ще може да го прави напълно прозрачно за всички нас, ползвайки Окшънайз. Държавният чиновник ще може публично да описва предмета на покупката И ДОКАТО ГО ОПИСВА, ВСИЧКИ НИЕ ЩЕ ВИЖДАМЕ КАКВО ПИШЕ! НА ЖИВО! Ако човечецът е решил да заложи критерии в полза на приятели, всички заинтересувани бъдещи доставчици ще видят престъплението още в зародиш и ще могат също така публично да реагират – кой с псувня, кой с мъдри думи, кой с цитати на членове от закони. Когато предметът на покупката е описан и всички заинтересовани са имали време да се изкажат относно безпристрастността на заданието, започва поддаването. И ОТНОВО: ВСИЧКИ НИЕ ЩЕ НАБЛЮДАВАМЕ НА ЖИВО ПРОЦЕСА НА ПОТДАВАНЕ ТАКА, КАКТО ГО ВИЖДАТ ИЗПЪЛНИТЕЛИТЕ. НА ЖИВО! Когато търгът приключи, идва най-хубавото. Всички участници, включително и ВСИЧКИ НИЕ, ще видим всички подробности по търга – оферти, качени файлове, коментари, имена на офериращите, ВСИЧКО! ВСИЧКО! И СЪЩО ТАКА НА ЖИВО ЩЕ ВИДИМ ОБЯВЯВАНЕТО НА ПОБЕДИТЕЛ И АРГУМЕНТАЦИЯТА НА ОБЯВЯВАЩИЯ! НА ЖИВО! ПРЕДСТАВЯТЕ ЛИ СИ!?? ЗА ПРЪВ ПЪТ В ИСТОРИЯТА ВСИЧКИ НИЕ - СВОБОДНИТЕ БЪЛГАРИ, ЩЕ МОЖЕМ ДА НАБЛЮДАВАМЕ НА ЖИВО КАК ЧИНОВНИЦИТЕ ХАРЧАТ ПАРИТЕ НИ! !!! И АКО НЯКОЙ ВИ КАЖЕ, ЧЕ ТАКА НЕ СЕ ПРАВИ ЗАРАДИ НЯКАКВА СИ КОНФИДЕНЦИАЛНОСТ, НИЕ ЩЕ МУ ТЕГЛИМ ЕДНА ЛЮТА МАЙНА. ЗАЩОТО НЕ СМЕ СЪГЛАСНИ, КОЙТО И ДА Е БИЛО ЧИНОВНИК ДА ХАРЧИ НАШИТЕ ПАРИ ТАЙНО ОТ НАС! КОНФИДЕНЦИАЛНОСТТА Е НАЙ-ДОБРАТА СРЕДА ЗА ПРОЦЪФТЯВАНЕ НА ИЗМАМАТА! ПРОЗРАЧНОСТТА, КОЯТО ОКШЪНАЙЗ СЪЗДАДЕ, Е ПО-ГОЛЯМО ПОСТИЖЕНИЕ В БИТКАТА С ИЗМАМИТЕ ОТ ВСИЧКИ ЗАКОНИ ЗА И ПРОТИВ КОРУПЦИЯТА ПИСАНИ НЯКОГА НЯКЪДЕ ОТ НЯКОГО! За да ме разберете, ще ви дам един пример: Колко от вас са летели със самолет? А на колко от вас им се е допърдявало по време на полет? А колко от вас са пръдвали, надявайки се, че шумът на двигателите ще заглуши чревния тътен, а вентилацията ще се погрижи за уханието? А сега тези, които сме го правили, да си представим как щяхме да постъпим в тих самолет без вентилация? Казвам ви: И НАЙ-ДОБРИТЕ ИЗМЕЖДУ НАС СА ИЗКУШЕНИ ДА ПРЪДНАТ, АКО НЯМА ДА БЪДАТ ЗАБЕЛЯЗАНИ. А ДОРИ И НАЙ-ЛОШИТЕ ЕДВА ЛИ ЩЕ ГО СТОРЯТ ПУБЛИЧНО! РАЗБРАХТЕ МЕ." Ивайло Пенчев

"Окшънайз" пуска предсрочно платформата си за държавните и общински институции

http://www.mediapool.bg/okshanaiz-puska-predsrochno-platformata-si-za-darzhavnite-i-obshtinski-institutsii-news266001.html

От 10 юли онлайн платформата за търгове с обратно наддаване "Окшънайз" (Auxionize) ще е достъпна за безплатно ползване от държавните и общинските институции, съобщи собственикът й Ивайло Пенчев в "Обръщение към свободните българи". По-рано той бе обещал това да се случи в края на годината, но не е изтраял и направил това предсрочно. "От десети, всеки който харчи нашите пари, ще може да го прави напълно прозрачно за всички нас, ползвайки Окшънайз", заявява в обръщението си Пенчев, който е собственик на "Уолтопия" – световен лидер в производството на катерачни стени. Бизнесменът -бунтар, който пледира за честна пазарна конкуренция и влиза в провокативни сблъсъци с държавни и регулаторни органи, е на мнение, че "Окшънайз" е реален инструмент за справяне с нагласените сделки и високи цени при обществените поръчки. Как ще работи платформата срещу корупцията Ако някой от държавната или общинската администрация се престраши да ползва онлайн платформата, то всичко ще става пред очите на обществеността, обещава Пенчев. Държавният чиновник ще може публично да описва предмета на покупката и всички ние ще виждаме какви са критериите за избор, допълва той. "Ако човечецът е решил да заложи критерии в полза на приятели, всички заинтересувани бъдещи доставчици ще видят престъплението още в зародиш и ще могат също така публично да реагират – кой с псувня, кой с мъдри думи, кой с цитати на членове от закони", посочва Ивайло Пенчев. Когато предметът на покупката е описан и всички заинтересовани са имали време да се изкажат относно безпристрастността на заданието, започва поддаването. И отново всички ще наблюдаваме на живо процеса по подаване на офертите, така както го виждат изпълнителите. "Когато търгът приключи, идва най-хубавото. Всички участници, включително и всички ние ще видим всички подробности по търга – оферти, качени файлове, коментари, имена на офериращите ... победител, ВСИЧКО!", обещава Ивайло Пенчев. "Така за първи път в историята, всички ние - свободните българи, ще можем да наблюдаваме на живо как чиновниците харчат парите ни!", посочва Пенчев. Ентусиазмът му изглежда неуместен, защото към момента единствено община Горна Малина обяви публично, че има желание да използва платформата. Министърът на регионалното развитие Николай Нанков също каза, че може да я пробва, но без да се ангажира конкретно. Ето пълния текст на обръщението на Ивайло Пенчев (без редакторска намеса): ОБРЪЩЕНИЕ КЪМ СВОБОДНИТЕ БЪЛГАРИ "СВОБОДНИ БЪЛГАРИ, Обещах ви, че за коледа Окшънайз ще бъде готов за ползване от държавните и общински институции. Е да, ама сърце юнашко не трае! Не ни се чака до Коледа. ПУСКАМЕ ГО ДРУГИЯ ПОНЕДЕЛНИК - ДЕСЕТИ ЮЛИ! От десети, всеки който харчи нашите пари, ще може да го прави напълно прозрачно за всички нас, ползвайки Окшънайз. Държавният чиновник ще може публично да описва предмета на покупката И ДОКАТО ГО ОПИСВА, ВСИЧКИ НИЕ ЩЕ ВИЖДАМЕ КАКВО ПИШЕ! НА ЖИВО! Ако човечецът е решил да заложи критерии в полза на приятели, всички заинтересувани бъдещи доставчици ще видят престъплението още в зародиш и ще могат също така публично да реагират – кой с псувня, кой с мъдри думи, кой с цитати на членове от закони. Когато предметът на покупката е описан и всички заинтересовани са имали време да се изкажат относно безпристрастността на заданието, започва поддаването. И ОТНОВО: ВСИЧКИ НИЕ ЩЕ НАБЛЮДАВАМЕ НА ЖИВО ПРОЦЕСА НА ПОТДАВАНЕ ТАКА, КАКТО ГО ВИЖДАТ ИЗПЪЛНИТЕЛИТЕ. НА ЖИВО! Когато търгът приключи, идва най-хубавото. Всички участници, включително и ВСИЧКИ НИЕ, ще видим всички подробности по търга – оферти, качени файлове, коментари, имена на офериращите, ВСИЧКО! ВСИЧКО! И СЪЩО ТАКА НА ЖИВО ЩЕ ВИДИМ ОБЯВЯВАНЕТО НА ПОБЕДИТЕЛ И АРГУМЕНТАЦИЯТА НА ОБЯВЯВАЩИЯ! НА ЖИВО! ПРЕДСТАВЯТЕ ЛИ СИ!?? ЗА ПРЪВ ПЪТ В ИСТОРИЯТА ВСИЧКИ НИЕ - СВОБОДНИТЕ БЪЛГАРИ, ЩЕ МОЖЕМ ДА НАБЛЮДАВАМЕ НА ЖИВО КАК ЧИНОВНИЦИТЕ ХАРЧАТ ПАРИТЕ НИ! !!! И АКО НЯКОЙ ВИ КАЖЕ, ЧЕ ТАКА НЕ СЕ ПРАВИ ЗАРАДИ НЯКАКВА СИ КОНФИДЕНЦИАЛНОСТ, НИЕ ЩЕ МУ ТЕГЛИМ ЕДНА ЛЮТА МАЙНА. ЗАЩОТО НЕ СМЕ СЪГЛАСНИ, КОЙТО И ДА Е БИЛО ЧИНОВНИК ДА ХАРЧИ НАШИТЕ ПАРИ ТАЙНО ОТ НАС! КОНФИДЕНЦИАЛНОСТТА Е НАЙ-ДОБРАТА СРЕДА ЗА ПРОЦЪФТЯВАНЕ НА ИЗМАМАТА! ПРОЗРАЧНОСТТА, КОЯТО ОКШЪНАЙЗ СЪЗДАДЕ, Е ПО-ГОЛЯМО ПОСТИЖЕНИЕ В БИТКАТА С ИЗМАМИТЕ ОТ ВСИЧКИ ЗАКОНИ ЗА И ПРОТИВ КОРУПЦИЯТА ПИСАНИ НЯКОГА НЯКЪДЕ ОТ НЯКОГО! За да ме разберете, ще ви дам един пример: Колко от вас са летели със самолет? А на колко от вас им се е допърдявало по време на полет? А колко от вас са пръдвали, надявайки се, че шумът на двигателите ще заглуши чревния тътен, а вентилацията ще се погрижи за уханието? А сега тези, които сме го правили, да си представим как щяхме да постъпим в тих самолет без вентилация? Казвам ви: И НАЙ-ДОБРИТЕ ИЗМЕЖДУ НАС СА ИЗКУШЕНИ ДА ПРЪДНАТ, АКО НЯМА ДА БЪДАТ ЗАБЕЛЯЗАНИ. А ДОРИ И НАЙ-ЛОШИТЕ ЕДВА ЛИ ЩЕ ГО СТОРЯТ ПУБЛИЧНО! РАЗБРАХТЕ МЕ." Ивайло Пенчев

Температурен рекорд за датата 29 юни бе регистриран днес в Силистра

https://www.24chasa.bg/novini/article/6308467

Температурен рекорд за датата 29 юни бе регистриран днес в СилистраТемпература 37.3 градуса е измерена днес в Силистра около 17.00 часа, показва справка от Метеорологичната обсерватория. Това е температурен рекорд за датата 29 юни. Най-топло на този ден от около пет десетилетия е било през 1968 година - 34.1 градуса. По данни от силистренското представителство на агенцията за проучване и поддържане на плавателния

"Дунав" се завърна в Европа със загуба от "Иртиш"

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/06/29/2998456_dunav_se_zavurna_v_evropa_sus_zaguba_ot_irtish/?ref=rss


"Дунав" загуби с 0:1 от "Иртиш" в първата среща от първия предварителен кръг в Лига Европа.<br /><br />Очаквайте подробности!<br />

Няма вариант държавните такси да се увеличават, обяви ръководителят на агенция за електронно управление

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/06/29/2998460_niama_variant_durjavnite_taksi_da_se_uvelichavat/?ref=rss


Нов закон ще определи принципа за формиране на държавните такси за различни услиги, а в последствие и общинските. Няма вариант обаче те да вървят нагоре, каза днес по БНТ председателят на Държавната агенция "Електронно управление" Росен Желязков.<br /><br />Той допълни, че в цял свят принципа е таксите да покриват разходите по тях, но не и да формират печалба. Желязков обяви, че след реформата в администрацията, при която ще отпаднат различни услуги и ще се улесни достъпа...

Турция отказва да изтегли войската си от Кипър

https://www.actualno.com/balkani/turcija-otkazva-da-iztegli-vojskata-si-ot-kipyr-news_619763.html

Външният министър на Турция Мевлют Чавушоглу заяви, че турската делегация няма да продължи преговорите с гръцката част на Кипър „вечно“, след като представителят на ООН Еспен Барт Ейде каза, че международните преговори в Швейцария „не са последен шанс“ за разре

България ще открие почетно консулство в Белфаст

http://www.moreto.net/novini.php?n=354393

Правителството реши да бъде открито почетно консулство на България в Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия със седалище в Белфаст. Откриването му ще допринесе за засилване на двустранните контакти в областта на бизнеса и културата, както и за оказване на съдействие на българските граждани в контекста на последствията от Brexit.

Боршош се оттегля от НДК

https://offnews.bg//politika/borshosh-se-otteglia-ot-ndk-659395.html

Мирослав Боршош се оттегля от поста си на изпълнителен директор на НДК, докато не свършат проверките на прокуратурата в Двореца.

В момента прокуратурата проверява дали изпълнителният директор на НДК Мирослав Боршош е плащал стари задължения на Двореца с отпуснати само за целите на Председателството 17 млн. лева.

За оттеглянето си Боршош сподели в изявление до медиите: 

"Докато текат наложените проверки, се оттеглям от поста изпълнителен директор на Националния дворец на културата. Вярвам, че това е достойното и правилно поведение в момента", написа той.

Той допълва, че "в последните дни сме свидетели на безпрецедентна атака срещу НДК". Според него атаката е насочена не само към Двореца, но и към саботаж на подготовката на страната ни за председателството на Съвета на ЕС.

 "Не мога да позволя каквито и да било съмнения и обвинения да попречат на това най-важно събитие за България", продължава в изявлението си Боршош.

Той благодари на Бойко Борисов, че го е възстановил като изпълнителен директор на НДК.

"Благодаря още веднъж на премиера Бойко Борисов, че ме възстанови на поста, за доверието и за това, че направи възможно гласът на хората да бъде чут и по-силен. Благодаря на всички, свързани с българската култура и на останалите, които ни подкрепиха заради силата и вярата в каузата, на която посветихме последните две години и половина. За мен това е огромно доказателство, че вървим в правилната посока. Благодаря на екипа си в НДК, без който нищо от направеното до момента, нямаше да е възможно", написа Боршош.

Нов обрат: Боршош напуска НДК ден след като бе върнат там

http://www.mediapool.bg/nov-obrat-borshosh-napuska-ndk-den-sled-kato-be-varnat-tam-news266000.html

Звучи като виц, но не е. Директорът на НДК Мирослав Боршош подаде оставка в четвъртък, само ден след като премиерът Бойко Борисов лично го възстанови на поста, от който в понеделник го беше уволнила министърът по европредседателството Лиляна Павлова. "Докато текат наложените проверки, се оттеглям от поста изпълнителен директор на Националния дворец на културата. Вярвам, че това е достойното и правилно поведение в момента", заявява Боршош в мотивите за оставката си, визирайки проверките на различни контролни органи и прокурорското разследване. От изявлението му се разбира, че той възприема критиките и обвиненията към него като атака срещу най-голямата културна институция в страната. "В последните дни сме свидетели на безпрецедентна атака срещу НДК – най-голямата културна институция в страната. Това е саботираща акция не само към Двореца, но и към подготовката на България за предстоящото Председателство на Съвета на ЕС. Не мога да позволя каквито и да било съмнения и обвинения да попречат на това най-важно събитие за България", заявява Боршош. Лиляна Павлова го отстрани с мотива, че досегашните му действия "поставят под съмнение доброто финансово управление на дружеството" и застрашават успешното приключване на ремонта на НДК до края на годината за нуждите на европредседателството. Последва бурна реакция на творци и културни дейци, които заявиха безапелационна подкрепа за това, че превърна НДК именно в дворец на културата. Във вторник говорителката на МС съобщи, че още на следващия ден по искане на Борисов правителството ще върне Боршош начело на НДК, а дворецът ще бъде отнет от Лиляна Павлова и прехвърлен към Министерството на културата. Мотиви за този обрат не бяха посочени, освен че Борисов, Павлова, Боршош и министърът на културата Боил Банов са провели среща, на която е "обсъдена работата на ръководството на НДК и са били изчистени противоречията относно начина на управление на двореца". В сряда правителството претвори повелята на премиера в решение, а членът на директорския съвет Борислав Велков разказа надълго във Фейсбук, че НДК е източван по всевъзможни начини, на практика е във фалит, а ръководството на двореца е оказвало натиск от кого да бъдат спечелени обществените поръчки за ремонта. Той публикува и скрийншотове от кореспонденция за манипулиране на конкурсите, които обаче бяха оспорени от хората, чиито имена бяха назовани. Междувременно прокуратурата потвърди, че води разследване за неправомерно изразходване на средства, отпуснати на НДК във връзка с ремонта за европредседателството. Назначена съдебно-счетоводна експертиза, която би трябвало да даде яснота дали бъдат повдигнати обвинения на ръководството на НДК. Сигналът е бил подаден от ДАНС през февруари, по време на служебното правителство. В четвъртък по предложение на БСП парламентът реши да създаде нарочна комисия, която да провери всички факти и обстоятелства при разходването на средства, предоставени целево на НДК за подготовка на българското председателство на Съвета на Европейския съюз. До момента правителството е отпуснало над 45 милиона лева бюджетни пари за ремонта на НДК, с тенденция да бъдат дадени още. По повод целия скандал НДК-гейт около уволнението на Боршош, връщането на Боршош и бламирането на министър Павлова от страна премиера, БСП обобщи, че две лобита в ГЕРБ се бият кой да вземе обществените поръчки за 50 млн. ремонт в НДК. Подадената оставка на Боршош няма как да промени това усещане за нещата, най-много да задълбочи съмненията за сложно преплитане на интереси, на които Борисов все по-трудно може да угоди. Най-логичното обяснение за подадената оставка на Боршош е пореден обрат в мнението на министър-председателя – очевидно се притеснява от това, че може да излязат още компрометиращи данни за финансови нарушения в НДК и не иска да носи отговорност, коментираха пред Mediapool запознати със ситуацията. "Благодаря още веднъж на премиера Бойко Борисов, че ме възстанови на поста, за доверието и за това, че направи възможно гласът на хората да бъде чут и по-силен", заявява в мотивите към оставката си в четвъртък Боршош. "Благодаря на всички, свързани с българската култура и на останалите, които ни подкрепиха заради силата и вярата в каузата, на която посветихме последните две години и половина. За мен това е огромно доказателство, че вървим в правилната посока. Благодаря на екипа си в НДК, без който нищо от направеното до момента, нямаше да е възможно. Докато текат наложените проверки, се оттеглям от поста изпълнителен директор на Националния дворец на културата. Вярвам, че това е достойното и правилно поведение в момента. Вярвам и в огромната промяна на НДК, която постигнахме заедно и се гордея с нея. Сега предстои да докажа, че тя е извършена по правилния начин и трябва да продължи", се казва още в изявлението му.

Мирослав Боршош подаде оставка като шеф на НДК

http://www.mediapool.bg/miroslav-borshosh-podade-ostavka-kato-shef-na-ndk-news266000.html

Мирослав Боршош подаде оставка като директор на НДК само ден, след като премиерът Бойко Борисов лично го върна на поста, ревизирайки решението на Лиляна Павлова от по-предния ден да го уволни. Официалната причина за освобождаването му от министъра по европредседателството бе неизпълнение на задълженията. След последвалия отпор от определени културни кръгове обаче, Борисов го възстанови на работа, прехвърляйки НДК от юрисдикцията Павлова към културното министерство. "В последните дни сме свидетели на безпрецедентна атака срещу НДК – най-голямата културна институция в страната. Това е саботираща акция не само към Двореца, но и към подготовката на България за предстоящото Председателство на Съвета на ЕС. Не мога да позволя каквито и да било съмнения и обвинения да попречат на това най-важно събитие за България. Благодаря още веднъж на премиера Бойко Борисов, че ме възстанови на поста, за доверието и за това, че направи възможно гласът на хората да бъде чут и по-силен", заявява в мотивите към оставката си в четвъртък самият Боршош. "Благодаря на всички, свързани с българската култура и на останалите, които ни подкрепиха заради силата и вярата в каузата, на която посветихме последните две години и половина. За мен това е огромно доказателство, че вървим в правилната посока. Благодаря на екипа си в НДК, без който нищо от направеното до момента, нямаше да е възможно. Докато текат наложените проверки, се оттеглям от поста изпълнителен директор на Националния дворец на културата. Вярвам, че това е достойното и правилно поведение в момента. Вярвам и в огромната промяна на НДК, която постигнахме заедно и се гордея с нея. Сега предстои да докажа, че тя е извършена по правилния начин и трябва да продължи", се казва още в изявлението му. Оставката на Боршош става на фона на съмнения, че бюджетът на двореца е бил източван по време на управлението му. По тази тема в парламента бе създадена анкетна комисия, а прокуратурата води разследване. По него е назначена съдебно-счетоводна експертиза, която би трябвало да даде яснота дали на някои от членовете на ръководството на НДК в оставка ще бъдат повдигнати обвинения. Очаквайте подробности.

Хип-хоп сблъсък на сцената на Dance Arena

https://www.vesti.bg/lyubopitno/hip-hop-sblysyk-na-scenata-na-dance-arena-6070940

Феновете във Facebook ще определят кой от двата отбора ще е победител в първата танцова задача

Юношеските национали си поставиха за цел да впечатлят на Евро 2017

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/06/29/2998453_junosheskite_nacionali_si_postaviha_za_cel_da/?ref=rss


За юношеския национален отбор по футбол до 19 години ще е успех, ако успее да впечатли с участието си на Евро 2017. Воденият от Ангел Стойков състав заминава в петък за Грузия, където в понеделник започва надпреварата.<br /><br />Българите се представиха много силно в квалификациите, като заслужиха мястото си на финалите. Там попаднаха в една група с Англия, Германия и Холандия.<br /><br />"Успех е самото ни класиране на европейското първенство, но ще искаме да се...

Биячът на незрящи туристи излиза от ареста, бил много болен

http://www.cross.bg/aresta-meditzinski-nesebur-1547531.html

/КРОСС/ Теодор Николов, който преди дни нападна незрящи туристи в Несебър, излиза от ареста, съобщава БТВ. В 20:30 ч. изтича 72-часовото му задържане под стража. Оказа се, че Николов, макар и много млад - едва на 21 години, страда от хипертония и други сърдечни заболявания, има проблеми с щитовидната жлеза и бъбреците, както и глаукома. Съдията в Несебър не успя да разчете представените в последния момент медицински експертизи, а защитата мупоиска лекари да кажат дали той може да остане в ареста. По този въпрос тепърва ще се търсят медицински специалисти, които ще бъдат изслушани едва на 6 юли.

ЕК предлага нова "пенсия ЕС"

http://www.moreto.net/novini.php?n=354501

Нова "пенсия ЕС" ще бъде въведена за подпомагане на хората, които се местят на Стария континент. Това е част от предложения на Европейската комисия, пише "Гардиън". Предложението ще позволи на работници, които работят в различни държави безпроблемно да спестяват на едно място.

Боршош си тръгва от НДК

http://frognews.bg/news_137392/Borshosh-si-tragva-ot-NDK/

Изпълнителният директор на Националния дворец на културата (НДК) Мирослав Боршош обяви, че се оттегля от поста си.

Румънският парламент гласува състава и програмата на новия кабинет

https://www.24chasa.bg/novini/article/6308422

Румънският парламент гласува състава и програмата на новия кабинетРумънският парламент гласува днес състава и програмата на новото правителство на страната, предаде ТАСС, цитирана от БТА. "За" гласуваха 275 депутати и сенатори, а "против" - 102-ма, съобщиха телевизионните канали, които предаваха пряко заседанието на паралмента. За утвърждаване на новото правителство бяха необходими най-малко 233 гласа.

Да помогнем на Божидар

https://offnews.bg//obshtestvo/da-pomognem-na-bozhidar-659396.html

7-годишният Божидар Кръстев от Камено е опериран от рак на гръбначния стълб в Турция. Сега му предстоят курсове химио- и лъчетерапия, за които семейството му трябва да събере 31 000 лева до 15 юли.

През март 2017 год. Божидар е опериран за отстраняване на тумор в гръбнака в УМБАЛ „Св. Ив. Рилски” София. Според направените хистологични изследвания туморът е доброкачествен и бавноразвиващ се.

Детето обаче продължава да се чувства зле, затова месец по-късно родителите му решават да направят изследвания и в болница "Аджъбадем" в Турция. 

Резултатът от ядрено-магнитния резонанс, направен в Турция, показва, че туморът е бързоразвиващ се, затова се налага спешна операция.

Фондът за лечение на деца отказва финансиране за лечение на детето, което принуждава родителите да започнат да събират средства от приятели и познати.

Детето е оперирано в Турция на 10 май, а хистологичното изследване показва злокачествен тумор – мултиформен глиобластом, 4-та степен, което налага провеждането на химио- и лъчетерапия, а след това и рехабилитация.

Част от средствата за лечението му вече са събрани, като остава до средата на юли да бъде събрана сумата от 31 000 лева. 

Всеки, който желае да помогне на Божидар, може да направи това чрез SMS с текст на латиница DМS BOBCHO на 17 777, както и на банкови сметки:

BG87 UNCR 7000 1522 9420 57 BGN
BG11 UNCR 7000 1522 9420 67 EUR
BG97 UNCR 7000 1522 9420 71 USD
УниКредит Булбанк:UNCRBGSF

PAY PAL - t.kraste@gmail.com

Официално са отменени ограниченията за ползване на питейна вода в Хасково

https://www.actualno.com/haskovo/oficialno-sa-otmeneni-ogranichenijata-za-polzvane-na-pitejna-voda-v-haskovo-news_619762.html

С писмо до Община Хасково от днес РЗИ-Хасково уведомява, че въз основа на експертна оценка от НЦРРЗ София здравната инспекция е издала и връчила Заповед с днешна дата на ВиК ЕООД Хасково, с която се отменя наложеното ограничение за ползването на питейна вода от населението.

Постоянен арест за 7-те задържани за трафик на проститутки в Испания

https://www.24chasa.bg/novini/article/6308411

Постоянен арест за 7-те задържани за трафик  на проститутки в ИспанияСъдът в Пазарджик постанови постоянна мярка за неотклонение " задържане под стража" за седмината арестувани по европейска заповед, издадена в Марбея - Испания, за трафик и експлоатация на проститутки. Това са кметът на пазарджишкото село Семчиново Пламен Темелков и неговите съселяни Иван Димитров, Емил Колев, Темелко Атанасов, Пламен Атанасов,

НА ЖИВО: Левски - Сутиеска

https://www.actualno.com/bgfootball/na-jivo-levski-sutieska-news_619766.html

Отборът на Левски стартира днес участието си във втория по сила европейски клубен турнир Лига Европа, а първият съперник на столичния тим е черногорски Сутиеска. Николай Митов обяви на вчерашната си пресконференция, че играчите му не подценяват противника, но искат да реш

Мирослав Боршош се оттгеля като директор на НДК, докато текат проверките

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/06/29/2998452_miroslav_borshosh_se_ottgelia_kato_direktor_na_ndk/?ref=rss


Директорът на НДК Мирослав Боршош се оттегля от поста, докато текат проверките в дружеството. Това се казва в изявление, разпространено от екипа му.<br /><br />В началото на седмицата той бе освободен от министър Лиляна Павлова заради неизпълнение на задълженията си и възстановен на поста ден по-късно от Бойко Борисов. Днес по искане на БСП парламентът създаде анкетна комисия, която да разследва случая.<br /><br />"В последните дни сме свидетели на безпрецедентна...

Росен Желязков: Създаването на електронни документи е много сложна задача

https://www.24chasa.bg/novini/article/6308406

Росен Желязков: Създаването на електронни документи е много сложна задачаОт една страна, електронните документи са в помощ на самите администрации. От друга страна, те ще са от полза и на самите граждани, каза в предаването на БНТ "Още от деня" Росен Желязков - шеф на агенция "Електронно управление". Създаването на електронни документи е една много сложна задача. Дошло е времето за проактивни действия в тази насока.

Как се готвят фалшиви новини (рецепта от и за политици)

http://www.dnevnik.bg/analizi/2017/06/29/2998326_kak_se_gotviat_falshivi_novini_recepta_ot_i_za_politici/?ref=rss


Ако още не сте разбрали, парламентът е одобрил държавен заем от 200 млн. евро от Банката за развитие на Съвета на Европа, за да се настаняват бежанци. Така поне твърдят няколко новинарски сайта.<br /><br />"Скандалното разкритие" направи професорът по икономика Румен Гечев, който е обучил поколения икономисти в УНСС и продължава да го прави. Това е същият Румен Гечев, който беше вицепремиер и министър на икономическото развитие в правителство на БСП на Жан Виденов, донесло...

Сицилианската мафия превзе Германия

http://frognews.bg/news_137391/Sitsilianskata-mafiia-prevze-Germaniia/

Кланове на сицилианската мафия се местят в Германия заради лошата икономическа обстановка в Южна Европа.

Ботев с впечатляваща победа в Албания, Дунав загуби минимално на старта в ЛЕ

https://www.actualno.com/bgfootball/botev-s-vpechatljavashta-pobeda-v-albanija-dunav-zagubi-minimalno-na-starta-v-le-news_619764.html

Отборът на Дунав стартира участието си в европейските клубни турнири със загуба. Тимът от Русе загуби гостуването си на Иртиш, воден от Димитър Димитров - Херо, с минималното 1:0. Подробности за мача четете В SPORTLIVE.BG. Ботев (Пловдив) се завърна по впечатляващ начин в европейск

Боршош сам напуска НДК

https://www.vesti.bg/bulgaria/politika/borshosh-sam-napuska-ndk-6070943

„Вярвам, че това е достойното и правилно поведение в момента“, заяви той

Боршош напуска НДК

https://www.vesti.bg/bulgaria/politika/borshosh-napuska-ndk-6070943

„Вярвам, че това е достойното и правилно поведение в момента“, заяви той

НА ЖИВО: Мачовете на Дунав и Ботев в Лига Европа

https://www.actualno.com/bgfootball/na-jivo-machovete-na-dunav-i-botev-v-liga-evropa-news_619764.html

Отборът на Дунав се изправя срещу казахстанския Иртиш в мач от първия квалификационен кръг на Лига Европа. Срещата може да проследите НА ЖИВО В SPORTLIVE.BG. Ботев (Пловдив) се завръща в европейските клубни турнири. Българският тим се изправя срещу Партизани в Тирана в мач от първия кръг на квалификациите за Лига Европа. Срещата може да проследите НА ЖИВО В SPORTLIVE.BG.

Нов обрат! Боршош сам се оттегли от шефския пост на НДК

http://www.cross.bg/borshosh-poslednite-blagodarya-1547532.html

/КРОСС/ Ситуацията с ръководния пост на Националния дворец на културата се превърна в същинска сага в последните дни. Първо министърът по председателството ни на ЕС Лиляна Павлова уволни изпълнителния директор Мирослав Боршош заради подозрения в непрозрачност на сделките, свързани с Двореца. След това пък премиерът Бойко Борисов го върна на поста му. Продължението дойде сега от самия Боршош, който на свой ред сам обяви, че се оттегля. Решението му засега е временно - докато текат проверките срещу него. Както вече стана ясно, прокуратурата вече проверява сделките на НДК, а пък в парламента бе създадена специална временна комисия по случая. Ето и с какво изявление излезе Боршош: В последните дни сме свидетели на безпрецедентна атака срещу НДК - най-голямата културна институция в страната. Това е саботираща акция не само към Двореца, но и към подготовката на България за предстоящото Председателство на Съвета на ЕС. Не мога да позволя каквито и да било съмнения и обвинения да попречат на това най-важно събитие за България. Благодаря още веднъж на премиера Бойко Борисов, че ме възстанови на поста, за доверието и за това, че направи възможно гласът на хората да бъде чут и по-силен. Благодаря на всички, свързани с българската култура и на останалите, които ни подкрепиха заради силата и вярата в каузата, на която посветихме последните две години и половина. За мен това е огромно доказателство, че вървим в правилната посока

Национална среща "Лято без риск" ще се проведе във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=354491

Второто за тази година заседание на Обществения съвет по наркотични вещества се проведе в Община Варна, съобщиха от дирекция „Превенции“, за Moreto.net. В него участваха представители на общинската администрация, Районната прокуратура, ОД на МВР – Варна, УМБАЛ „Св.

САЩ наложиха нови изисквания за визи на мюсюлманските граждани

https://www.24chasa.bg/novini/article/6308410

САЩ наложиха нови изисквания за визи на мюсюлманските гражданиДържавният департамент на САЩ въведе нови изисквания за издаването на визи за жителите на шест мюсюлмански страни и бежанците, предаде ТАСС, цитирана от БГНЕС. Според агенцията, за да получат американски визи, всички бежанци и граждани на Иран, Либия, Сомалия, Судан, Сирия и Йемен трябва да докажат,

Висшите офицери ще се запознават с политиците преди всяко повишение в чин

//dariknews.bg/novini/bylgariia/visshite-oficeri-shte-se-zapoznavat-s-politicite-predi-vsiako-povishenie-v-chin-2033843

Висшите офицери ще се запознават с политиците преди всяко повишение в чин. Комисията по отбрана гласува днес на първо четене офицерите, които ще получават висше офицерско звание да бъдат изслушвани от депутатите в комисията.
 
От Министерството на отбраната изразиха р

Премеждията за феновете на "Ботев" продължават, нападнаха ги над 200 албанци

http://www.cross.bg/napadnali-albantzi-zavedenieto-1547529.html

/КРОСС/ Премеждията за феновете на „Ботев" (Пловдив) продължават. След като бяха задържани от македонската полиция на път за мача с албанския „Партизани", в Тирана те участваха и в бой с местни ултраси преди началото на мача, което бе в четвъртък от 18:00 часа. Над 200 албанци са нападнали са нападнали „жълто-черните" привърженици, съобщава PlovdivDerby.com. Около 40-50 фенове на „Ботев" са се настанили в кафене в близост до стадиона. Около 200 албанци организирано са пристигнали пред заведението и са влезели в схватка с тях. Мелето е продължило няколко минути, като в употреба са влезели всякакви подръчни материали. Албанците са нападнали с камъни пловдивчани, които са останали групирани под чадърите в заведението. Феновете на "Ботев" са използвали столове, маси и бутилки за да отблъснат атаката на албанците. Само няколко ултраси от двете фракции са стигнали до ръкопашен бой. Няма пострадали българи. Специални части от албанската полиция са спрели мелето.  

Капанът на ниските заплати

http://www.mediapool.bg/kapanat-na-niskite-zaplati-news265999.html

Спорната открай време тема за заплащането на труда традиционно сблъсква синдикати и работодатели, но напоследък конфликтът помежду им се изостри до такава степен, че диалогът между тях по този въпрос вече е почти невъзможен. Доскоро доминираше разбирането, че заплащането в частния сектор няма как да се обсъжда на политическо ниво, защото то не зависи от държавата и няма как да е обект на публичните политики. Така договарянето на заплатата и нейния размер беше представяно единствено като резултат от действието на пазарните сили и съответно - като индивидуален проблем на всеки един работник на трудовия пазар у нас. В последно време обаче нараства разбирането, че макар държавата да не определя заплащането в частния сектор, тя има важна роля за състоянието на отношенията между двата най-важни фактора– капиталът и работната сила. В по-общ план отговорност на държавата е да гарантира върховенство на закона, прозрачна бизнес среда, възможност за реална и честна конкуренция, които са неотменен фактор за всяко проспериращо общество – каквото българското не е. При кого отива произведеното от икономиката Най-генералният икономически показател, който показва в какво състояние са тези отношения, е т. нар. първично разпределение на БВП, тоест каква част от произведеното от икономиката на страната отива у притежателите на капитала и какъв дял - към работната сила. Макар въпросното разпределение да няма идеално съотношение, в най-развитите общества и икономики то е сравнително равномерно и дори с известен превес (тоест над 50%) в полза на работната сила. Иначе, при определени обстоятелства, когато капиталът получи прекалено висок дял от БВП, може да се стигне до по-сериозни социални сътресения и кризи. По данни на Евростат за 2016 г. ,например, в Германия т. нар. компенсация на работещите (тоест средствата, които отиват за техните заплати, осигуровки и т. н.) е 50.8%, във Финландия - 48.7%, в Норвегия - 48.8% и т. н. За сравнение, делът на работещите в разпределението на БВП в Румъния е 34.2%, в Гърция – 33.4%, в Чехия – 40.8%. В България нивото е 41.4%, което е сериозно подобрение спрямо 2000 г., когато делът на работещите е бил едва 35.7%. За същия период делът на капитала се е свил - от 51.8% през 2000 г. на 45.6% през 2016 г. Тези данни показват, че през последните 15 години България е започнала да подобрява съотношението между позициите на капитала и работната сила при разпределението на създаденото от икономиката. В същото време е видно, че има допълнително "пространство" в разпределението на БВП, което трябва да се насочи към работниците, ако страната се стреми към социална стабилност и по-голямо благополучие за по-голяма част от населението. Затова е съвсем логично при подобна догонваща динамика за известен период от време заплатите да растат по-бързо от печалбите на компаниите, така че делът на работещите в разпределението на БВП да се увеличи. Това се случва в редица развиващи се и догонващи икономики, включително в българската. По официални данни, представени от социалното министерство, средната работна заплата в България се е увеличила със 123% за период от десет години - от 431 лв. през 2007 г. на 962 лв. през 2016 г. Тази тенденция безспорно е положителна, макар да не е ясно каква част от въпросния ръст е реален и каква част е в резултат на ефекта на изсветляване на доходите. Известно е, че България има огромен сив сектор в икономиката, оценяван според някои изследвания на около 1/3 от БВП. Дори при тези обстоятелства обаче е важно тенденцията на ръст на официалните заплати не само да бъде продължена, но също и засилена. Ниските заплати – предимство или недостатък В момента бизнесът все повече се притеснява, че българската икономика губи едно от основните си конкурентни "предимства" спрямо европейските икономики – а именно ниските заплати. Малките възнаграждения дълги години бяха представяни пред инвеститорите като предимство на България на международните пазари на стоки и услуги, но в последно време се оказват недостатък на пазара на труда. На фона на увеличаващите се облекчения за намиране на работа в чужбина, особено в ЕС, е пределно ясно, че ако заплатите в съседни или конкурентни държави са много по-високи или растат с много по-бързи темпове от тези в България, тези страни естествено ще продължат да привличат работната сила на държава, която е решена да поддържа ниски нива на заплащане. Логично е, че работниците с по-висока квалификация, а дори и тези с по-ниска ще напускат страната, докато имат възможност със същите си умения да изкарват значително по-високи доходи в други страни от ЕС. Българският бизнес вече все по-осезаемо започва да усеща последиците от политиката на ниските заплати, макар да твърди, че проблемът не е в тях. "Проблемът с работната сила е най-големият за България в този момент. Нещата са в бедствено положение и ако не вземем мерки, не виждам как ще постигнем този бленуван ръст на икономиката", заяви наскоро бизнесменът и председател на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) Кирил Домусчиев. Засега бизнесът твърди, че проблемът с недостига на работна ръка се дължи единствено на недъзите на образователната система и отказва да поеме отговорност за него. Неслучайно, работодателите виждат решението в една единствена посока - внос на по-нископлатени работници от държави като Украйна и дори Северна Корея, но не и в увеличение на заплатите. Вдигането на заплатите не намалява конкурентоспособността Основно твърдение на работодателите е, че увеличаването на заплатите спъва ръста на икономиката, която и без това произвежда малко. "Много инвеститори вече заобикалят България, защото няма човешки ресурс, който да усвои техните евентуални вложения тук. В тази връзка почти винаги се поставя въпросът за рязкото повишаване на заплащането за ценните ни кадри. Не забравяйте, обаче, че страната ни има БВП на глава от населението около 6200 - 6300 евро. В цяла Европа тази цифра е 6 пъти по-голяма, а в една Румъния – с 30% повече. Не може да се иска да има рязко повишаване на доходите в страна, която е бедна и не произвежда почти нищо", твърди в блога си изпълнителният председател на Българската стопанска камара (БСК) Божидар Данев. Фактите обаче сочат, че ускореното нарастване на възнагражденията в България към момента изобщо не подкопава ценовата конкуренция на икономиката. През 2016 г. например страната отчете излишък по текущата сметка в размер на близо 4%, а базисната инфлация, включваща цените на енергийните суровини и храните, е дори отрицателна. Ако ускореното нарастване на заплатите наистина беше проблем, щеше да се стигне най-малкото до по-сериозна инфлация и до по-сериозни проблеми с текущата сметка. Производителността на труда Вероятно най-често изричаният тезис на бизнеса против увеличението на заплатите е, че те не бива да растат изпреварващо спрямо производителността на труда. Действително по данни на НСИ за четвъртото тримесечие на 2016 г. заплатите в България са се увеличили с 8.2%, докато производителността на труда - с едва 2.9%. В самите данни обаче има някои особености. Първо, показателят БВП, на базата на който се изчислява производителността на труда, търпи значителни ревизии поне две години след обявяване на предварителните данни, така че е напълно възможно крайните данни за производителността да се окажат по-високи от първоначално обявените. Освен това обявеният ръст на заплатите не отчита споменатия вече ефект от изсветляването на икономиката. Освен това, в България се засича задълбочаващо се неравенство в доходите, което води до факта, че около 70% от заетите в страната вземат под средната работна заплата по данни на КНСБ. Но дори при хипотезата, че заплатите растат доста по-бързо от производителността на труда, трябва да е ясно, че ниската производителност не е проблем само на работниците. Да, България има най-ниската производителност на труда в ЕС, но до голяма степен това се дължи на факта, че производството у нас е организирано недостатъчно ефективно и в него се правят ниски инвестиции. За добро или за лошо, българската икономика се крепи предимно на производства, изискващи ниска и средна квалификация, в които добрата организация и смислените инвестиции са много важни за крайния резултат. Разбира се, това по никакъв начин не отменя проблема с недъзите на образователната система и разминаването между нуждите на бизнеса и образователната подготовка, но това също е тема за цялото общество, включително за бизнеса. Колкото и ниска да е производителността на труда в България, заплатите не покриват дори нея, става ясно от сравнителен анализ в рамките на ЕС. Производителността на труда у нас е 43.2% от средната за ЕС28 за 2015 г., докато работниците получават едва около 18% от средните заплати в съюза. За сравнение, в България производителността на труда е 34% от тази в Германия (която е водещата европейска икономика), но работниците у нас получават едва 13% от германските заплати. Подобни данни карат синдикатите да твърдят, че у нас умишлено се води политика на поддържане на ниска цена на труда, която не съответства на производителността, като целта е бизнесът да печели от "социален дъмпинг". Че проблем с размера на заплатите има, личи и от друго сериозно несъответствие в данните за производителността. Анализ на КНСБ от края на 2016 г. за заплащането и производителността на труда в различни браншове у нас показва, че в секторите, в които производителността на труда в България е по-ниска от тази в останалите страни от ЕС, това се компенсира с по-висока норма на печалба на фирмите и разпределението на добавената стойност е силно в полза на бизнеса. "В добивната и преработващата промишленост прозводителността, добавената стойност и рентабилността не са далеч от европейските стойности (в някои случаи даже ги превъзхождат), докато разликите в заплащането са впечатляващи. Спрямо новите членки на ЕС българските заплати са между 50 и 80% по-ниски, а спрямо старите има истинска пропаст – у нас работещите получават от 3 до 10 пъти по-малко пари", твърди синдикатът. Средната заплата расте, но същото важи и за неравенството в доходите Заплатите у нас трябва да растат ускорено и заради устойчивата тенденция към задълбочаване на неравенството в растяща икономика. Това означава, че от растежа през последните години се облагодетелства все по-малък дял от населението. Неравенството между богати и бедни в България ежегодно се задълбочава, показва статистиката на Националния статистически институт (НСИ). Само за пет години пропастта между 20-те процента от българите с най-ниски доходи и 20-те процента с най-високи се е разширила с 1/3. През 2012 г. най-богатите 20% от населението са получавали средно 6.1 пъти повече от най-бедните 20%, докато през 2016 г. те вече са взимали 7.9 пъти повече. По показателя за неравенство България се нарежда на челната трета позиция в ЕС през 2015 г. след Румъния и Литва, сочат данните на Евростат. Средната разлика в доходите през въпросната година в ЕС28 е била 5.1 пъти при 7.1 пъти за България. Същата тенденция – към нарастване на неравенството в страната, се засича и от данните на НСИ за т. нар. коефициент на Джини, който измерва неравенството в разпределението на благата в обществото между бедните и богатите. Въпросният показател нараства устойчиво през последните пет години – от 33.6 през 2012 г. на 38.3 през 2016 г., което означава, че неравновесието се увеличава. Броят на официално бедните в България също не спира да се увеличава, става ясно още от данните на НСИ. От 1 559 000 души през 2012 г. те са достигнали 1 639 000 души през 2016 г., тоест 22.9% от населението. Това са хората, чиито доход е под линията на бедност, оценена през 2016 г. на 308.20 лв. на месец. Освен това България се отличава с феномена "работещи бедни", като техният дял не спира да се увеличава - от 7.4% през 2012 г. на 11.6% през 2016 г. по данни на НСИ. Според традиционното тримесечно изследване на КНСБ едва 23% от българите са живели нормално в края на 2016 г., като доходите им са били над 563 лв. на месец на човек, колкото според синдиката са нужни за издръжка на живота. Останалите 77% от българите живеят с по-малко от необходимата сума за издръжка. Профсъюзи са по-скоро играч в партийните и политически схеми Заплатите в България изостават и поради една институционална причина – слабата роля на профсъюзите в икономиката. Съществуващите синдикати у нас работят предимно в сектори от бюджетната сфера и в отделни, приватизирани по време на прехода предприятия. Те реално не покриват голяма част от икономиката на страната, което означава, че в преобладаващата част от фирмите няма колективно договаряне на заплащането, а договарящият се работник е сам и в много по-слаба позиция от тази на работодателя му. Още повече, че съществува и информационна асиметрия, защото у нас няма прозрачност на нивата на заплащане и наемникът не знае каква разумна заплата може да поиска от евентуалния си работодател. Всичко това води до ситуация, в която действащите профсъюзи са по-скоро играч в партийните и политическите битки в управлението, отколкото истински икономически фактор, който се ползва с доверието на работещите и действително представлява интересите им. Какво може да направи държавата И макар да не може да диктува заплатите в частния сектор, държавата може да направи много за преодоляване на проблемите. Инвестициите и реформите в образованието са безспорната задача №1 пред всяко правителство, което иска да адресира проблемите на пазара на труда, ръста на икономиката и борбата с бедността. Обещаното от ГЕРБ двойно увеличение на учителските заплати в това отношение е силна положителна заявка, която обаче трябва да бъде допълнена с още мерки. Другият акцент са програмите за квалификация, преквалификация, учене през целия живот и стимулиране под най-различни форми на работниците, които повишават образованието и уменията си. Могат да се предприемат и мерки за стимулиране на синдикалната дейност, включително създаването на нови профсъюзи, като чрез законодателни промени се предоставят повече правомощия на този тип организации в процеса на договаряне на заплащането. Накрая, една сериозна мярка, която държавата е крайно време да наложи на бизнеса, е реалното плащане на осигурителната тежест, а защо не и поемане на по-висок дял на бизнеса в нея. Осигурителната тежест у нас към 2015 г. е най-ниската сред държавите от Централна и Източна Европа – 30.7%, като бизнесът поема 17.8%, а работникът – 12.9%. България е сред четирите държави в региона с най-висок дял от тежестта, който се поема от работника. В седемте други страни работещите поемат по-малка тежест, като в Естония например социалното облагане е 38%, като 34% се поемат от бизнеса и само 4% от работника. В момента структурата на данъчното облагане у нас (преки и косвени данъци) е силно в полза на фирмите, за сметка на потребителите и е крайно време работодателите да поемат по-чувствителен дял поне по отношение на социалното осигуряване. *С тази публикация Mediapool поставя начало на дискусия по темата. Очакваме и други гледни точки и позиции, които могат да допринесат за смислен и отговорен разговор.

Джихадистите са окончателно заклещени в Ракка

http://dnes.dir.bg/news/siria-rakka-25983371

Сирийските демократични сили прекъснаха последния път за изход на джихадистите от "Ислямска държава" от тяхната "столица" Ракка.

Сирийските сили прекъснаха последния път за изход на джихадистите от Ракка

https://www.24chasa.bg/novini/article/6308402

Сирийските сили прекъснаха последния път за изход на джихадистите от РаккаСирийските демократични сили - кюрдско-арабският съюз, подкрепян от международната антиджихадистка коалиция - прекъсна последния изход от Ракка и така джихадистите от "Ислямска държава" не могат да избягат от сирийския град, предаде Франс прес, цитирана от БТА. Директорът на центъра Рами Абдел Рахман съобщи,

КТБ стартира процедура по продажба на 100% от капитала на ТБ "Виктория" ЕАД

https://www.actualno.com/business/ktb-startira-procedura-po-prodajba-na-100-ot-kapitala-na-tb-viktorija-ead-news_619760.html

С решение от 29.06.2017 г. Управителният съвет на ФГВБ на основание чл.87, ал.5, във връзка с ал.8 и 9 от Закона за банковата несъстоятелност даде разрешение на синдика на „Корпоративна търговска банка” АД (в несъстоятелност) – КТБ АД (н), да стартира процедура по продажба на 10

Д-р Ненков: Идеята избрани болници да нямат финансови лимити не е обсъждана сериозно

http://www.moreto.net/novini.php?n=354513

Идеята някои избрани болници със специален статут да нямат никакви финансови лимити все още не е обсъждана сериозно. Това обяви заместник здравният министър д-р Мирослав Ненков и добави, че в личен план приема, че въпросното предложение не е лошо.

Утре пускат движението в дясната тръба на тунел "Ечемишка"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6308400

Утре пускат движението в дясната тръба на тунел "Ечемишка"Министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков и председателят на Управителния съвет на Агенцията "Пътна инфраструктура" Дончо Атанасов ще проверят утре - 30 юни, тунел "Ечемишка", непосредствено преди пускането на движението по ремонтираната тръба за Варна, съобщиха от пресцентъра на Министерството.

Нападналият незрящи туристи в Несебър излиза от ареста

https://www.actualno.com/crime/napadnalijat-nezrjashti-turisti-v-nesebyr-izliza-ot-aresta-news_619754.html

Нападналият незрящи туристи в Несебър Тодор Николов, тази вечер излиза от ареста. В 20:30 ч. изтича 72-часовото му задържане под стража на 21-годишния младеж. Оказа се, че Тодор Николов, макар и много млад, страда от хипертония и други сърдечни заболявания, има проблеми с щитовид

Ставаме домакини на най-голямото учение на НАТО за 2017 г.

http://frognews.bg/news_137390/Stavame-domakini-na-nai-goliamoto-uchenie-na-NATO-za-2017-g/

България ще бъде домакин на най-голямото учение на НАТО за 2017 г. В учението ”Сейбър Гардиън” ще участват между 25 000-40 000 войници от страните членки в периода 11-21 юли.

Първо в "24 часа": Мирослав Боршош се оттегля от НДК

https://www.24chasa.bg/novini/article/6308397

Първо в "24 часа": Мирослав Боршош се оттегля от НДКМирослав Боршош се оттегля от поста изпълнителен директор на НДК. В последните дни сме свидетели на безпрецедентна атака срещу НДК – най-голямата културна институция в страната, обяснява той мотивите си. Това е саботираща акция не само към Двореца, но и към подготовката на България за предстоящото Председателство на Съвета на ЕС.

Спират ТИР-овете по магистралите до септември

https://www.actualno.com/society/spirat-tir-ovete-po-magistralite-do-septemvri-news_619759.html

С цел облекчаване на трафика през летните месеци и почивните дни се предвижда движението на тежкотоварни автомобили да бъде ограничено по всички магистрали. Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков при участието си в дискусията &

Пожар край магистрала "Тракия"

http://www.cross.bg/pozhar-kraii-magistrala-trakiya-1547530.html

/КРОСС/ Пожар бави движението на автомагистрала „Тракия". Той е пламнал встрани от платното на 46-ия километър, в района на сметището на Ихтиман. От Агенция „Пътна инфраструктура" предупреждават шофьорите да се движат с повишено внимание, тъй като видимостта е намалена. Снимка: БТВ  

"Окшънайз" започва да работи и за държавни институции предсрочно от 10 юли

http://econ.bg/Новини/-Окшънайз-започва-да-работи-и-за-държавни-институции-предсрочно-от-10-юли_l.a_i.744846_at.1.html

Платформата за търгове "Окшънайз" започва да работи и за държавни институции, които провеждат обществени поръчки, от 10 юли вместо от Коледа, както...

Вдигат и цената на тока от 1 юли

http://www.cross.bg/toka-tzenata-prirodniya-1547528.html

/КРОСС/ От 1 юли цената на тока за бита ще бъде повишена средно с до процент и половина, съобщава БНР, като се позовава на своя информация от Комисията за енергийно и водно регулиране. Досегашните разчети на регулатора предвиждаха поскъпване от 1,38 на сто, но заради планираното увеличение на цената на природния газ с близо 2 на сто, се променя и прогнозната цена на тока. Окончателното решение за цените на тока, топлинната енергия и природния газ ще бъде взето на закрито заседание в събота, вместо утре, както беше планирано предварително.  

Шефът на ВВС във Франция ходил на вилата си с изтребител

http://frognews.bg/news_137389/SHefat-na-VVS-vav-Frantsiia-hodil-na-vilata-si-s-iztrebitel/

Шефът на Военновъздушните сили във Франция беше обвинен, че е използвал изтребител, за да ходи на вилата си през уикенда.

Теодор Ушев получи финансиране за проекта, вдъхновен от паметника на Бузлуджа

http://www.dnevnik.bg/kultura/2017/06/29/2998423_teodor_ushev_poluchi_finansirane_za_proekta_vduhnoven/?ref=rss

Проектът на Теодор Ушев "Пумпал" - екранизация по едноименния роман на Владислав Тодоров, е получил финансиране от Националния филмов център и ще се снима през есента на 2018 г., съобщават от екипа на филма. Това е първият пълнометражен игрален филм на номинирания за "Оскар" аниматор и първата му продукция, финансирана у нас.<br /><br />Той ще е в копродукция с Румъния и Канада, а освен на паметника на Бузлуджа, вдъхновил "Пумпал" авторите се надяват да...

Започва пореден опит за продажбата на банка "Виктория"

http://www.dnevnik.bg/biznes/2017/06/29/2998430_zapochva_poreden_opit_za_prodajbata_na_banka_viktoriia/?ref=rss


Синдиците на фалиралата КТБ ще направят пореден опит да намерят купувач на дъщерната Търговска банка "Виктория".<br /><br />С решение от днес Фондът за гарантиране на влоговете в банките е дал разрешение да се пристъпи към процедурата.<br /><br />До 21 юли 2017 г. е срокът за подаване на писма за интерес към придобиването на 100% от капитала на ТБ "Виктория" ЕАД и цялостната експозиция на eдноличния собственик на капитала към ТБ "Виктория"...

България ще е домакин на най-голямото учение на НАТО за тази година

https://www.24chasa.bg/novini/article/6308394

България ще е домакин на най-голямото учение на НАТО за тази годинаВ учението "Сейбър Гардиън" ще участват между 25 000-40 000 войници от страните членки в периода 11-21 юли, предава БНТ. В рамките на "Сейбър Гардиън" ще има бойни стрелби, въздушно-десантни упражнения, военноморски, сухопътни и компютърно подпомагани учения. От България ще участват силите за специални операции, инженерни батальони.

Доц. Панайотов, кардиохирург: Център за поставяне на изкуствено сърце е необходим на Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=354456

Редно е в морската столица да бъде обособен център за поставяне на изкуствено сърце. Подобни центрове може да има в София и Варна, по един в двата края на страната. Това заяви в интервю за Дарик доц. Пламен Панайотов, началник на Клиниката по кардиохирургия при Университетска болница „Света Марина”.

Ердоган на срещата на Г-20: Най-трудният гост на канцлера Меркел

https://www.actualno.com/analysis/erdogan-na-sreshtata-na-g-20-naj-trudnijat-gost-na-kanclera-merkel-news_619755.html

В навечерието на авторитетния дискусионен форум на двайсетте най-големи икономики в света в Берлин са изправени на нокти заради един на пръв поглед второстепенен въпрос. Управляващата голяма коалиция се опасява, че Турция ще изпрати официална нота с искане за организиран

Най-известната в света комикс двойка идва на българския Comic Con

https://offnews.bg//kultura/naj-izvestnata-v-sveta-komiks-dvojka-idva-na-balgarskia-comic-con-659394.html

Йехуда Девир /Yehuda Devir/ е художникът, който развълнува милиони по света със своята серия от комикси “Животът с моята жена” / “Everyday life with my wife”. Рисунките на израелския художник показват с изключително чувство за хумор различните периоди, през които преминава всяка семейна двойка, а с времето започва да представя по един акцент от всеки ден от живота им заедно.

Йехуда и съпругата му Мая, която също е художник, ще пристигнат специално за Aniventure Comic Con на 9 септември, за да се запознаят с феновете си, да проведат мастър клас и да представят най-новото от творчеството си. Йехуда и Мая ще имат собствена зона на фестивала, която лично ще обзаведат.

Друг популярен уеб-комикс художник също потвърди участието си на първото Comic Con събитие в България. Това е американецът Брайън Гордън /Brian Gordon/, който е автор на най-известния уеб-комикс за родители – Fowl Language Comics.

Всичко започва, когато през 2015 г. е уволнен от работата си като художник на поздравителни картички и решава да преследва мечтата си да стане художник на комикси. Упражнява се в разкази за приключенията, в които попада, отглеждайки двете си малки деца, и неусетно се превръща в интернет сензация. Творбите му са споделяни от милиони, а през март 2016 г. издава и първата си книга “Fowl Language Comics: Добре дошли в света на родителите”.

Йехуда, Мая и Брайън ще бъдат на разположение и в двата дни на Aniventure Comic Con за всеки, който проявява интерес към творчеството им, има желание да се развива като художник или просто желае да получи автограф от едни от най-креативните художници на нашето съвремие.

Aniventure Comic Con ще се проведе на 9 и 10 септември в Inter Expo Center София и ще срещне феновете с актьори от любими сериали, автори на комикси и косплей звезди от цял свят.

Стандартните билети за двата дни на фестивала са на цена 30 лева и могат да бъдат закупени в OMV, The Mall, билетен център НДК и в мрежата на Eventim.bg, а деца до 7 години ще влизат безплатно с придружител, притежаващ билет.

Повече информация за събитието ще намерите на:

www.aniventure.net и www.comiccon.bg

Цацаров: В държавата се случват далеч по-важни неща от болтовете на Панов

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/06/29/2998411_cacarov_v_durjavata_se_sluchvat_dalech_po-vajni_neshta/?ref=rss


"Аз съм със съзнанието, че в момента има далеч по-важна работа от това да се занимавам с тези циркове. Не желая институционално противопоставяне, не желая личностно противопоставяне, но когато в страната има такива важни проблеми, някак си подреждането на болтове на тротоара пред Висшия съдебен съвет ми идва малко в повече. Имам по-важна работа".<br /><br />Това са думите на главния прокурор Сотир Цацаров пред "Нова телевизия" малко след като напусна...

Комисиите в Европарламента единодушни: Мария Габриел е подготвена

http://clubz.bg/55687-komisiite_v_evroparlamenta_edinodushni_mariq_gabriel_e_podgotvena

Мария Габриел Снимка БГНЕС

Кандидатурата на евродепутатката от ГЕРБ Мария Габриел за еврокомисар бе одобрена единодушно от комисиите в Европарламента, които я изслушаха. Становищата на всички са категорични, че Габриел е подготвена и квалифицирана за комисарския пост и за ресора "Цифрова икономика и цифрово общество".

Българският кандидат за еврокомисар беше изслушан на 20 юни от комисиите по промишленост, изследвания и енергетика и по култура и образование, а днес европарламентът публикува и официалните им становища. 

Мария Габриел трябва да бъде утвърдена като еврокомисар по цифровизацията в началото на юли на сесия на Европарламента в Страсбург. Очаква се това да стане на 4 юли - вторник.

 

Ласкин към Чочо Попйорданов: Честит имен ден, ти никога не забравяше моя

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6308364

Ласкин към Чочо Попйорданов: Честит имен ден, ти никога не забравяше моя"Честит Имен Ден! Ти никога не забравяше моя!" Това е днешното послание, което Иван Ласкин сподели към Чочо Попйорданов в профила си във фейсбук. "Днес ще отида за мренки на Места под Добринище. Довечера в твоята чиния ще има три))) Знам, че ще помръднат, Петре...знам, че ще ти харесат! Знам, че те обичам, приятелю.Честит Имен Ден!

Официално: Пожарникари и спасители също излизат на протест на 5 юли

http://www.cross.bg/protest-povishavane-vuznagrazhdeniya-1547527.html

/КРОСС/ Пожарникари и спасители официално потвърдиха, че също ще излязат на протест на 5 юли. Така те ще се присъединят към полицаите, а както и при тях основното искане е същото - по-високи възнаграждения. Потвърждението за протеста дойде от КНСБ. „Членовете на Националния синдикат на пожарникарите и спасителите в системата на МВР излизат на протест на 5 юли", съобщиха в писмо до медиите от КНСБ след днешната среща между синдикатите във вътрешното ведомство и ръководството на министерството", съобщиха. „Защитавайки интересите на своите членове и служители в МВР, ние изразяваме недоволството си от размера на възнагражденията на служителите в МВР, лошите условия на труд, противоречивата нормативна уредба и липсата на мотивация за развитие в кариерата и повишаване на квалификацията и обявяваме, че излизаме на протест на 5 юли", се посочва в становището на НСПС "Огнеборец". „От синдиката на пожарникарите и спасителите настояват за повишаване на основните месечни възнаграждения, спешни промени в сега действащия закон за МВР и подготовка на консенсусен проект за нов закон за вътрешното министерство", гласи още позицията.  

Как 70-годишни социалисти спечелиха 20-годишни студенти

http://www.dnevnik.bg/analizi/2017/06/29/2997441_kak_70-godishni_socialisti_specheliha_20-godishni/?ref=rss


Преди три години малко хора бяха чували за белокосите Бърни Сандърс и Джеръми Корбин. В момента обаче те са начело на възраждане на политическата левица в САЩ и Великобритания, което до голяма степен се дължи на младите избиратели и особено на тези, които тепърва започват да се интересуват от политика. Как 70-годишните социалисти спечелиха 20-годишните студенти?<br /><br />Завръщане в бъдещето<br /><br />Малко преди извънредните избори във Великобритания на 8 юни...

Официално, пожарникари и спасители също излизат на протест на 5 юли

http://www.cross.bg/protest-suobshtiha-povishavane-1547527.html

/КРОСС/ Пожарникари и спасители официално потвърдиха, че също ще излязат на протест на 5 юли. Така те ще се присъединят към полицаите, а както и при тях основното искане е същото - по-високи възнаграждения. Потвърждението за протеста дойде от КНСБ. „Членовете на Националния синдикат на пожарникарите и спасителите в системата на МВР излизат на протест на 5 юли", съобщиха в писмо до медиите от КНСБ след днешната среща между синдикатите във вътрешното ведомство и ръководството на министерството", съобщиха. „Защитавайки интересите на своите членове и служители в МВР, ние изразяваме недоволството си от размера на възнагражденията на служителите в МВР, лошите условия на труд, противоречивата нормативна уредба и липсата на мотивация за развитие в кариерата и повишаване на квалификацията и обявяваме, че излизаме на протест на 5 юли", се посочва в становището на НСПС "Огнеборец". „От синдиката на пожарникарите и спасителите настояват за повишаване на основните месечни възнаграждения, спешни промени в сега действащия закон за МВР и подготовка на консенсусен проект за нов закон за вътрешното министерство", гласи още позицията.  

Гори сметището в Ихтиман

https://www.24chasa.bg/novini/article/6308350

Гори сметището в ИхтиманПожар гори на сметището в Ихтиман. "Шофьорите да се движат с повишено внимание при км 46 на АМ „Тракия“ в района на сметището на Ихтиман", призовават от агенция „Пътна

Бури и наводнения в Западна Европа

http://frognews.bg/news_137388/Buri-i-navodneniia-v-Zapadna-Evropa/

Бури и порои в Западна Европа. Гръмотевична буря остави 7000 домакинства без ток в югоизточната част на Литва.

Няма да отваряме фронт срещу президента, обяви председателят на комисията за изтребителите

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/06/29/2998422_niama_da_otvariame_front_sreshtu_prezidenta_obiavi/?ref=rss


Няма да търсим корупционни практики и няма да отваряме фронт срещу президента Румен Радев, каза днес по Би Ти Ви председателят на парламентарната комисия, която ще проверява всички факти и обстоятелства по процедурата на избор на нов изтребител за армията Емил Христов.<br /><br />Той поясни, че целта е да се види какво е правено, каква методика е използвана, как се е стигнало до класирането и как се е работило. "Не искаме да застрашим процеса на преговори с потенциалните...

Джейсън Стейтъм стана баща (Снимка)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6308148

Джейсън Стейтъм стана баща (Снимка)Британският супермодел Роузи Хънтингтън-Уайтли роди син, кръстен Джак, съобщи Контактмюзик, цитиран от БТА. Роузи за пръв път става майка. Детето е от годеника й, британския актьор Джейсън Стейтъм. Хънтингтън-Уайтли оповести радостната вест в Инстаграм, като разкри името на детето и уточни, че то се родило миналия уикенд.

Глобиха "тежко" Украйна за забраната Русия да участва на "Евровизия"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6308346

Глобиха "тежко" Украйна за забраната Русия да участва на "Евровизия"Европейският съюз за радио и телевизия обяви, че е наложил "тежка глоба" на украинската обществена телевизия заради решението да забрани на руската певица Юлия Самойлова да участва в конкурса "Евровизия" през май, предаде БТА. Решението е съобщено на Националната обществена телерадиокомпания на Украйна, която излъчваше конкурса.

Бойко Борисов: Защитата на правата на гражданите трябва да бъде основен приоритет в преговорите по Брекзит

http://www.moreto.net/novini.php?n=354509

„България е подготвена да поеме своите отговорности като председател на Съвета ЕС от началото на 2018 г. и да подкрепи преговорния екип в процеса по оттеглянето на Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия от Европейския съюз.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване