Пхенян заплаши да убие бившата южнокорейска президентка

http://www.mediapool.bg/phenyan-zaplashi-da-ubie-bivshata-yuzhnokoreiska-prezidentka-news265970.html

Северна Корея заплаши да убие бившата южнокорейска президентка Пак Гън-хе заради участието й в заговор за ликвидиране на севернокорейския лидер Ким Чен-ун, съобщи Франс прес. Пак е "насърчавала" този план за ликвидиране на севернокорейските ръководители, гласят обвиненията, отправени от севернокорейското правителство и прокуратурата в общо комюнике, разпространено от официалната агенция КЦТА. Пхенян приписва заговора на южнокорейските тайни служби. "Заявяваме пред страната и чужбина, че ще наложим смъртно наказание на предателката Пак Гън-хе", се казва в текста. Същата участ е отредена за бившия шеф на южнокорейското разузнаване Ли Бюн-хо. Обвиненията се отправят в разгара на силно напрежение на полуострова във връзка с ядрената и ракетната програма на Северна Корея.

"Бдение" за Лозан Панов провали заседание на ВСС

http://www.cross.bg/panov-podkrepa-vurhovniya-1547486.html

/КРОСС/ Членове на Висшия съдебен съвет напуснаха заседанието на Съвета заради протест в подкрепа на председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов. Поради липса на кворум беше отложено за неопределено време обсъждането на сигнал, обвиняващ Панов, че е участвал в партийно-политически митинг и по-точно, че е изразил публично подкрепата си за католическия свещеник Паоло Кортези от Белене. Именно поради тази причина около 40 души се събраха на „бдение" пред Висшия съдебен съвет в подкрепа на Панов. Те останаха пред сградата близо два часа, тъй като се очакваше днес да бъде разгледан сигнала. Само четирима души бяха пред съдебния кадрови орган, когато председателят на Върховния административен съд Георги Колев обяви, че така не може да се работи, съобщава БНР. След него главният прокурор Сотир Цацаров каза, че на монитора си вижда публикация в сайтове на подсъдим и обвиняем, описващи как протестиращи са оставили болтове пред ВСС в подкрепа на Панов. Цацаров отсече, че „тоя цирк му идва в повече" и си тръгна, въпреки че Соня Найденова припомни, че съдебният кадрови орган и друг път е работил в условията на протест.    

"Бдение" за Лозан Панов провали заседание на ВСС

http://www.cross.bg/panov-podkrepa-dyshi-1547486.html

/КРОСС/ Членове на Висшия съдебен съвет напуснаха заседанието на Съвета заради протест в подкрепа на председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов. Поради липса на кворум беше отложено за неопределено време обсъждането на сигнал, обвиняващ Панов, че е участвал в партийно-политически митинг и по-точно, че е изразил публично подкрепата си за католическия свещеник Паоло Кортези от Белене. Именно поради тази причина около 40 души се събраха на „бдение" пред Висшия съдебен съвет в подкрепа на Панов. Те останаха пред сградата близо два часа, тъй като се очакваше днес да бъде разгледан сигнала.Само четирима души бяха пред съдебния кадрови орган, когато председателят на Върховния административен съд Георги Колев обяви, че така не може да се работи. След него главният прокурор Сотир Цацаров каза, че на монитора си вижда публикация в сайтове на подсъдим и обвиняем, описващи как протестиращи са оставили болтове пред ВСС в подкрепа на Панов. Цацаров отсече, че „тоя цирк му идва в повече" и си тръгна, въпреки че Соня Найденова припомни, че съдебният кадрови орган и друг път е работил в условията на протест.    

Разкриха нелегална фабрика за тютюн в Пловдив

https://offnews.bg//112/razkriha-nelegalna-fabrika-za-tiutiun-v-plovdiv-659360.html

Нелегална цигарена фабрика бе разкрита в складова база в Пловдив при проверка на служители на Агенция „Митници".

В помещението се намирали група лица, които извършвали дейности по производство на тютюн за пушене - обезжилване и машинно рязане на тютюневи листа чрез две електрически машини.

Иззети били няколко бали тютюн на листа, като 16 кг от тях били нарязан и годен за пушене.

Малко по-рано е била извършена проверка на лек автомобил, марка „Фолксваген Пасат", управляван от Веселин Р., на 28 г., като в багажника били открити 190 кг ситно нарязан тютюн, разпределен в 20 чувала. Установено е, че тютюнът бил нарязан в склада и предоставен на Веселин Р. от Александър Р.

Районна прокуратура-Пловдив вече е привлякла като обвиняеми Гюлхан А., на 19 г, и Александър Р., на 33 г., за държане на акцизни стоки без бандерол при предварителен сговор - престъпление по чл.234 ал.2 т.2 във връзка с чл.234 ал.1 от Наказателния кодекс.

Предстои Районна прокуратура-Пловдив да привлече като обвиняем Веселин Р. за държане на акцизни стоки без бандерол - престъпление по чл.234 ал. 2 т. 2 от Наказателния кодекс. Той е задържан за срок от 24 часа по Закона за МВР.

Акцията по установяване на незаконното производство на акцизни стоки е проведена след оперативно-иззирвателни дейности на митнически служители от отдел „Митническо разузнаване и разследване" в Митница Пловдив. По делото се извършват активни процесуално-следствени действия - огледи, разпити на свидетели, предстои назначаване на физико-химична експертиза. Иззет е лекият автомобил, марка „Фолксваген Пасат", двете електрически машини за рязане, както и тютюнът.

Главната прокурорка на Венецуела на съд, след като обвини Мадуро в държавен тероризъм

http://www.mediapool.bg/glavnata-prokurorka-na-venetsuela-na-sad-sled-kato-obvini-maduro-v-darzhaven-terorizam-news265969.html

Главната прокурорка на Венецуела Луиса Ортега получи призовка от върховния съд и забрана да напуска страната, предаде Франс прес. Тя трябва да се яви на 4 юли пред съда, който ще реши дали да й повдигне обвинения. Освен забраната за пътувания зад граница, на Ортега бе наложена още една санкция - замразяване на всички сметки и авоари, уточни съдът в комюнике. Ортега неколкократно разкритикува през последните седмици правителството на президента Николас Мадуро, че иска да си присвои властта и заради репресиите срещу антиправителствените протести, взели 76 жертви от началото на април. Вчера Ортега, която е бивша чавистка, обвини Мадуро, приемника на Уго Чавес (1999-2013 г.), че налага "държавен тероризъм", защото венецуелците са "загубили правото си да протестират, демонстрациите са потъпквани жестоко, а цивилни са давани на военен съд".

ВМРО-ДПМНЕ иска информация за договора между Скопие и София

http://www.mediapool.bg/vmro-dpmne-iska-informatsiya-za-dogovora-mezhdu-skopie-i-sofiya-news265968.html

Македонската опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ отправи нови критики към правителството на Зоран Заев заради липса на прозрачност при подготовката на договора за добросъседство с България. Партията призова да не се сключват договори, които според нея са в ущърб на македонската държава и народ, съобщи БГНЕС. ВМРО-ДПМНЕ смята, че близо месец преди подписването на договора премиерът Зоран Заев не запознава с него македонските граждани и провежда непрозрачно целия процес, без консултации с експерти и обществени дебати. От партията посочват, че Заев по време на посещението си в София е атакувал собствената си история с твърдението, че от македонските учебници ще бъдат премахнати определени термини, без обаче предварително да каже какво точно ще бъде премахнато. "ВМРО-ДПМНЕ подчертава, че правителството на Република Македония не трябва да сключва договори, вредящи на македонската държава и народ. ВМРО-ДПМНЕ е за добросъседство с всички съседи и ще подкрепя всичко, което е за напредъка на взаимното сътрудничество, но нищо, което е в ущърб на държавата, нейната идентичност, език, култура и история“, се посочва в позицията на партията. Миналата седмица Заев посети София и съобщи, че договорът за добросъседство с България ще бъде подписан до няколко месеца, за да се изчистят спорните въпроси между двете страни и Скопие да се придвижи към ЕС и НАТО.

Синът на приближен на Орбан купи голяма издателска компания в Унгария

http://www.mediapool.bg/sinat-na-priblizhen-na-orban-kupi-golyama-izdatelska-kompaniya-v-ungariya-news265967.html

Синът на шефа на Унгарската централна банка Дьорд Матолчи - Адам Матолчи, купи издателска компания, която ръководи някои от най-големите новинарски сайтове, предаде Ройтерс. Компанията Ню Уейв Медиа груп потвърди информацията пред унгарската агенция МТИ. Адам Матолчи е единствен собственик и изпълнителен директор на медийния холдинг. Баща му е близък съюзник на унгарския премиер Виктор Орбан и беше министър на икономиката от 2010 до 2013 г. После Орбан го избра за управител на Унгарската централна банка. Малко след това група бизнесмени, в това число и братовчед на Матолчи създадоха медийна група и придобиха и консолидираха голямо онлайн медийно портфолио, използвайки отчасти кеш финансиране от централната банка, показа разследване на Ройтерс от миналата година. Унгарските медии са все повече доминирани от хора, близки до Орбан, който е критикуван у дома и зад граница, че задушава свободата на словото, в това число и чрез мерки, ограничаващи дейността на чужди университети и неправителствени организации.

Машина на времето: вижте НДК през 80-те в пълния му блясък (видео)

https://offnews.bg//kultura/mashina-na-vremeto-vizhte-ndk-prez-80-te-v-palnia-mu-bliasak-video-659351.html

Напоследък НДК е една от най-обсъжданите теми в общественото пространство - скандалът около смяната и завръщането на директора Боршош, българското председателство на Съвета на ЕС, предстоящото събаряне на паметника "1300 години България"...

Сградата на Националния дворец на културата е един от символите са София и надали има българин, който не се сеща за огромното сдание, отворило врати през 1981 г. 

За 36-те години от построяването си сградата е преминала през множество промени и ремонти, но един клип, излезнал в онлайн пространството ни връща в 80-те, когато НДК все още новото и най-модерно културно място. 

Клипът е качен в YouTube страницата на "Музей на времето: България" и показва забравения блясък на НДК - когато зала 1 бе най-модерната зала за провеждане на концерти, когато паметника "1300 години България" не се наричаше за по-кратко "Седмокрилия" и когато всички лампи във фоайето светеха.

35 000 долара на чиния - Тръмп започна да набира средства за втората си кампания

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/06/29/2997986_35_000_dolara_na_chiniia_-_trump_zapochna_da_nabira/?ref=rss


Следващите президентски избори в САЩ са чак след около 1200 дни, но Доналд Тръмп вече се е заел с набирането на средства за кампанията. За целта той избра хотел "Тръмп интернешънъл" на две крачки от Белия дом, предаде "Франс прес".<br /><br />45-ият президент на САЩ участва снощи във вечеря за набиране на средства в подкрепа на кампанията му и на Републиканската партия.<br /><br />Белият дом не крие амбициите му за втори мандат през 2020 г....

Над четвърт милион българи в изолация и самотни

http://www.moreto.net/novini.php?n=354471

Около 4 на сто от българите се чувстват самотни и няма с кого да споделят личните си проблеми, показват данни от проучване на Евростат за възрастното население в ЕС през 2015 г. По този показател средно около 6 процента от възрастните хора в ЕС се чувстват самотни и няма от кого да потърсят помощ, ако се наложи, показва анализът.

Цацаров за Асеновград: Вандалите ще разберат, че има закони, а не племенен строй

https://www.actualno.com/asenovgrad/cacarov-za-asenovgrad-vandalite-shte-razberat-che-ima-zakoni-a-ne-plemenen-stroj-news_619672.html

"9 души са задържани и на тях ще им бъдат повдигнати обвинения и ще им бъде поискан арест. Всички са задържани във връзка с напрежението в Асеновград, породено от нападението на група роми над деца от клуба по кану-каяк", заяви главният прокурор Сотир Цацаров. Обвиненията към

Заедно ли са, или не - двойката във "вечен" развод

https://www.vesti.bg/lyubopitno/shoubiznes/zaedno-li-sa-ili-ne-dvojkata-vyv-vechen-razvod-6070916

Двамата обявиха раздялата си през 2015 г., но едва през април тази година официално подадоха документи за развод

Путин: Чужди разузнавания дестабилизират съседите на Русия

https://www.vesti.bg/sviat/putin-chuzhdi-razuznavaniia-destabilizirat-sysedite-na-rusiia-6070921

Руският президент подчерта, че „малко държави по света могат да си позволят „незаконно разузнаване“

15 страни от НАТО ще изпратят още войници в Афганистан

http://dnes.dir.bg/news/afganistan-talibani-nato-25981328

Петнайсет страни от НАТО заявиха, че ще изпратят допълнителни войски в Афганистан. Това съобщи генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг.

Пазарът на офиси в Европа продължава да върви нагоре

http://www.investor.bg/po-sveta/453/a/pazaryt-na-ofisi-v-evropa-prodyljava-da-vyrvi-nagore-242098/

До края на годината се очаква стабилизиране на ръстовете на наемите на повечето пазари

Задържаха румънски гражданин в Румъния, заподозрян в тероризъм

https://www.24chasa.bg/novini/article/6307610

Задържаха румънски гражданин в Румъния, заподозрян в тероризъмРумънец на 39 години бе задържан днес от румънските власти заради подозрения в тероризъм, съобщава в. "Адевърул", предава БТА. Прокурори от Дирекцията за разследване на престъпленията на организираната престъпност и тероризма (ДРПОПТ) претърсиха днес сутринта три адреса в окръг Арджеш (Южна Румъния), за да заловят мъжа,

Британски педофил задържан в Слънчев бряг

http://dnes.dir.bg/news/slanchev-brjag-pedofil-25981533

58-годишен английски турист е задържан в Слънчев бряг след сигнал за блудствени действия с 12-годишно момиченце от Швеция.

Жителите на "Дружба" протестираха за 12-ти път

https://www.actualno.com/sofia/jitelite-na-drujba-protestiraha-za-12-ti-pyt-news_619677.html

Дружбенци проведоха своя 12-ти протест с искане за отваряне на пешеходния достъп между "Дружба" 2 и 1 в София. Десетки хора поискаха затворения път между двата квартала да бъде възстановен. В момента тече съдебна процедура по промяна на ПУП (Подробен устройствен план), а хорат

Македония освободи "бултрасите" след намеса на дипломатите ни

https://offnews.bg//futbol/makedonia-osvobodi-bultrasite-sled-namesa-na-diplomatite-ni-659363.html

Задържаните в Македония автобуси с фенове на Ботев (Пловдив) отпътуваха от Крива паланка към Тирана с полицейски ескорт.

Това стана факт след бързата реакция на посолството на Република България в Скопие. Със съдействието на дипломатите ни бе постигнато съгласие с органите на реда в град Крива паланка да бъде съставен акт за административно нарушение и налагане на минимална глоба в размер на 200 евро само на ръководителя на групата, а автобусите да бъдат ескортирани от полицейския патрул до границата, за да продължат пътуването си.

По данни на полицията на Република Македония три автобуса с фенове на Ботев (Пловдив), пътуващи за Албания през територията на Република Македония, спират към 3 ч през нощта за почивка на магистралата Скопие-Тирана на определени за това места. Четирима от феновете със спрей изрисуват графити върху сградите за почивка.

При молба от органите на реда да бъдат санкционирани за хулиганската си постъпка, българските граждани отказват, пише в съобщение на МВнР до медиите.

Българският консул Венцислав Цветанов през цялото време е бил на място в полицейското управление в Крива паланка.

Той е предупредил и властите на пропускателния пункт на границата между Република Македония и Албания, албанската полиция и българското посолство в Тирана за оказване на пълно съдействие на групата с футболни запалянковци.

Ботев (Пловдив) гостува на Партизани (Тирана) днес от 18 ч българско време в мач от първия квалификационен кръг на турнира Лига Европа. Очакваме феновете за пристигнат навреме на стадиона, за да подкрепят българския отбор.

В Крива паланка остава само ръководителят на групата Иван Вълчев, който след произнасянето на дежурния съдия ще настигне с кола на посолството автобусите и ще се присъедини към останалите фенове.

Берлин не разреши на Ердоган да държи реч пред турци в Германия

//dariknews.bg/novini/sviat/berlin-ne-razreshi-na-erdogan-da-dyrzhi-rech-pred-turci-v-germaniia-2033762

Властите в Берлин отхвърлиха искането на турския президент Реджеп Ердоган да направи обръщение към етнически турци в Германия следващата седмица по време на посещението си за срещата на Г-20 в Хамбург.

Ирак обяви края на халифата на "Ислямска държава"

//dariknews.bg/novini/sviat/irak-obiavi-kraia-na-halifata-na-isliamska-dyrzhava-2033775

Иракската армия обяви края на халифата на терористичната организация "Ислямска държава", предадоха Ройтерс и ТАСС.

"Тази измислена държава падна", каза говорителят на командването на иракските сили, провеждащи офанзивата за отвоюване на Мосул, бригад

Велоалея по "Дондуков" ще има въпреки запазването на паважната настилка

//dariknews.bg/novini/bylgariia/veloaleia-po-dondukov-shte-ima-vypreki-zapazvaneto-na-pavazhnata-nastilka-2033772

Велоалея по столичния булевард "Княз Александър Дондуков" ще има въпреки запазването на паважната настилка. Това съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова и поясни, че в очертанията за велосипедисти ще бъдат положени равни павета. От "Моско

Освободиха мъжа, който нападна незрящи туристи в Несебър

//dariknews.bg/novini/bylgariia/osvobodiha-myzha-kojto-napadna-nezriashti-turisti-v-nesebyr-2033778

Тодор Николов, който нападна слепи туристи в Несебър и удари в главата асистентката им, е освободен от съда.

Задържаха мъжа, нападнал незрящи туристи в Несебър (ВИДЕО)

21-годишният младеж днес бе доведен в съда в курортн

Цацаров напусна заседанието на ВСС заради подкрепата на Панов

http://frognews.bg/news_137364/TSatsarov-napusna-zasedanieto-na-VSS-zaradi-podkrepata-na-Panov/

Членове на Висшия съдебен съвет напуснаха заседанието на Съвета заради протест в подкрепа на председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов. Поради липса на кворум беше отложено за неопределено време обсъждането на сигнал, обвиняващ Панов, че е участвал в партийно-политически митинг.

Членове на ВСС напуснаха заседанието заради подкрепата на Лозан Панов

http://frognews.bg/news_137364/CHlenove-na-VSS-napusnaha-zasedanieto-zaradi-podkrepata-na-Lozan-Panov/

Членове на Висшия съдебен съвет напуснаха заседанието на Съвета заради протест в подкрепа на председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов. Поради липса на кворум беше отложено за неопределено време обсъждането на сигнал, обвиняващ Панов, че е участвал в партийно-политически митинг.

Русия: Най-новият британски боен кораб е лесна мишена

http://www.cross.bg/samoletonosach-elizabet-kralitza-1547483.html

/КРОСС/ Най-новият новият боен кораб на британския военноморски флот "Кралица Елизабет" е лесна мишена, заяви официалният представител на руското министерство на отбраната Игор Конашенков, предаде РИА Новости. Високопоставеният служител на силовото ведомство в Москва отговори задочно на военния министър на Обединеното кралство Майкъл Фалън. Наскоро пред лондонския вестник The Telegraph той заяви, че руснаците ще завидят на Великобритания заради "Кралица Елизабет". Фалън направи сравнение на "Кралица Елизабет" с "Адмирал Кузнецов", като нарече руския самолетоносач "остарял". "Заявлението на ръководителя на британското военно ведомство Майкъл Фалън относно превъзходството по външна красота на новия самолетоносач пред руския самолетоносач "Адмирал Кузнецов" демонстрира крещящото му непознаване на военноморската наука", подчерта Конашенков. Той отбелязал, че британският самолетоносач без странична помощ можело от него само да излитат самолети, като е заобиколен от плътна защита от защитаващи го военни кораби, подводници и помощни плавателни съдове. "Затова, за разлика от самолетоносача "Адмирал Кузнецов", който е оборудван със зенитно оръжие, оръжие за борба с подводници и, най-важното, противокорабно ракетно въоръжение "Гранит", британският самолетоносач е само удобна огромна морска цел", подчертал говорителят на руските военни

Индустриалната зона в Божурище нараства със 115 дка

http://econ.bg/Новини/Индустриалната-зона-в-Божурище-нараства-със-115-дка_l.a_i.744820_at.1.html

Индустриалната зона в Божурище увеличава площта си със 115.375 дка, съобщават от Министерството на икономиката. Ресорният министър е подписал...

Русия: Най-новият британски боен кораб е лесна мишена

http://www.cross.bg/elizabet-kralitza-falun-1547483.html

/КРОСС/ Най-новият новият боен кораб на британския военноморски флот "Кралица Елизабет" е лесна мишена, заяви официалният представител на руското министерство на отбраната Игор Конашенков, предаде РИА Новости. Високопоставеният служител на силовото ведомство в Москва отговори задочно на военния министър на Обединеното кралство Майкъл Фалън. Той наскоро пред лондонския вестник The Telegraph, заяви, че руснаците ще завидят на Великобритания заради "Кралица Елизабет". Фалън направи сравнение на "Кралица Елизабет" с "Адмирал Кузнецов", като нарече руския самолетоносач "остарял". "Думите на господин Фалън за превъзходството на британския самолетоносач показват най-малкото некомпетентност. От този кораб самолетите може да излитат само когато около него има плътен кордон от други надводни и подводни плавателни съдове. "Кралица Елизабет" е много красив и това го превръща в лесна мишена", коментира Конашенков. И допълни, че "в интерес на британската кралска флота, в открито море да не демонстрира "красотата" на своя самолетоносач по-близо до няколкостотин мили от "далечния си роднина". "Кралица Елизабет" бе пуснат на вода на 26 юни. На борда му може да бъдат разположени до 70 самолета и хеликоптера. Корабът е дълъг 280 метра и е кръстен на английската кралица Елизабет I, управлявала страната от 1558 до 1603 г.  

Пенсиониран български круизен кораб запазва и името „Русе”

https://www.24chasa.bg/region/article/6307593

Пенсиониран български круизен кораб запазва и името „Русе”
Моторен кораб „Русе“, който преди два месеца за последно отплава от понтона на русенската компания „Дунав Турс“, вече е пуснал котва в белгийският град Антверпен, съобщиха от фирмата. Новото му име е „Le Forbidable” , което в превод означава „прекрасен”. Въпреки това, собственикът му Марк Геертс е оставил и старото име на круизера „Русе“,

Климатологът Георги Рачев: От неделя захлажда, температури до 28°

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6307588

Климатологът Георги Рачев: От неделя захлажда, температури до 28°Юли идва като типичен летен, топъл и подходящ за плаж месец. По-високи температури очакваме точно на 1 юли, когато термометрите ще показват около и над 40 градуса, на места до 42-43 градуса. Тази голяма гореща вълна е само три дни - днес, утре и в събота. Tова каза пред БНТ климатологът доц. Георги Рачев. По думите на доц.

Москва предупреждава за възможни инсценировки на химически атаки в Сирия

https://www.actualno.com/asia/moskva-preduprejdava-za-vyzmojni-inscenirovki-na-himicheski-ataki-v-sirija-news_619675.html

Според руското Министерство на външните работи не е изключено да бъдат осъществени инсценировки на химически атаки в Сирия и по-конкретно в градовете Саракакб и Ариха. “Има нови данни. Смятаме, че се готви такава инсценировка (с химическо оръжие - бел. ред.). По-конкретно,

Тервел е в Берлин, качва се на кантара

https://offnews.bg//bojni/tervel-e-v-berlin-kachva-se-na-kantara-659357.html

Бронзовият медалист от Лондон 2012 Тервел Пулев вече е в Берлин и тази вечер ще се качи на кантара преди предстоящия си двубой в полутежка категория при професионалистите срещу Дражен Янянин от Босна и Херцеговина.

Мачът в германската столица между двамата е утре във "Вернер Зеелбинден Шпортпарк". Най-скъпите билети са по 25 евро. Програмата с мачовете в боксовата галавечер започва от 19:00 часа.

Това ще бъде четвърта среща на Тервел Пулев при професионалистите. Той спечели предишните си три двубоя с нокаут. Янянин, който е с шест години по-млад, има баланс от 17 победи (16 с нокаут) от 32 мача.

Треньорът на Пулев Борислав Бояджиев разкри тактиката на българина за битката:

"Постепенно да навлезе в боя, да опитаме да поуморим противника първите 3-4 рунда и след това да се вдигне интензивността, ако стане по-рано и всичко е наред ще е по-хубаво за нас".

Кубрат Пулев също ще бъде в българския ъгъл в Берлин. Той има няколко съвета за Тервел преди битката с Жанянин, който е срещал противници от ранга на бившия претендент за световната титла - Дерек Чисора.

На въпрос какво е да излезеш срещу по-опитен боксьор от теб, Кубрат Пулев отвърна:

"Трябва да се внимава. Опитът дава едно предимство, във всеки един момент може да изненада. Така че трябва да внимава във всеки един момент. На брат ми няма да му е лесно".

Тервел пристигна в Берлин, довечера се качва на кантара

https://offnews.bg//bojni/tervel-pristigna-v-berlin-dovechera-se-kachva-na-kantara-659357.html

Бронзовият медалист от Лондон 2012 Тервел Пулев вече е в Берлин и тази вечер ще се качи на кантара преди предстоящия си двубой в полутежка категория при професионалистите срещу Дражен Янянин от Босна и Херцеговина.

Мачът в германската столица между двамата е утре във "Вернер Зеелбинден Шпортпарк". Най-скъпите билети са по 25 евро. Програмата с мачовете в боксовата галавечер започва от 19:00 часа.

Това ще бъде четвърта среща на Тервел Пулев при професионалистите. Той спечели предишните си три двубоя с нокаут. Янянин, който е с шест години по-млад, има баланс от 17 победи (16 с нокаут) от 32 мача.

Треньорът на Пулев Борислав Бояджиев разкри тактиката на българина за битката:

"Постепенно да навлезе в боя, да опитаме да поуморим противника първите 3-4 рунда и след това да се вдигне интензивността, ако стане по-рано и всичко е наред ще е по-хубаво за нас".

Кубрат Пулев също ще бъде в българския ъгъл в Берлин. Той има няколко съвета за Тервел преди битката с Жанянин, който е срещал противници от ранга на бившия претендент за световната титла - Дерек Чисора.

На въпрос какво е да излезеш срещу по-опитен боксьор от теб, Кубрат Пулев отвърна:

"Трябва да се внимава. Опитът дава едно предимство, във всеки един момент може да изненада. Така че трябва да внимава във всеки един момент. На брат ми няма да му е лесно".

Авиомузей Бургас отворя врати на 30 юни

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/vsLefLthqDY/

Авиомузей Бургас отворя врати за всички малки и големи любители на авиацията. На 30 юни /петък/ от 10.00 до 20.00 часа експозицията ще работи с вход свободен.

Най-новата атракция на Община Бургас се намира до входа на Летище Бургас и в непосредствена близост до кв. Сарафово. Всеки посетител може да стигне до там и с автобус на градския транспорт.

Програмата в петък започва в 10.00 часа и включва детска работилница за изработване на хартиени самолети и хвърчила, демонстрация на макетите, изложба с рисунки на летателни апарати и др.

37 деца от школите по изобразително изкуство  към ЦПЛР – Бургас, изобразителната паралелка в 5-ти клас на СУ “Св. св. Кирил и Методий” и Детско ателието “Калейдоскоп” от Младежки културен център ще бъдат наградени за участието си в пленера за рисунка на самолети.

Всички гости ще имат възможност да разгледат отвън и отвътре “експонатите, които оживяват”. С очила за виртуална реалност могат да влязат в ролята на пилот и да управляват самолета. Впечатляваща интерактивна експозиция в единствения останал в България самолет АН-12 включва UV стая, светлинно, звуково и гласово оформление. Специални екрани ще прожектират видео от полет на подобен самолет.

И това не е всичко – 4D ефект на работещ самолетен двигател, богата колекция от макети на самолети, любопитни предмети и задължителни аксесоари от авиацията ксто пилотски униформи, парашути, снимки, истинска черна кутия на самолет, навигационни уреди и др. допълват преживяването.

Старите самолети, разположени до Летище Бургас, доскоро бяха амортизирани с годините и недостъпни. Идея те да станат авиомузей на открито съществува още от 1998 г., но тя така и не е реализирана в пълнота. С тази задача се зае Община Бургас, която работи за превръщането на зоната в нещо атрактивно както за местните жители, така и за туристите, които минават оттам ежегодно. След като Общината придоби собствеността върху старите самолети, които юридически се водеха към Летище Пловдив, тя възстанови добрия външен и вътрешен вид на летателните апарати и изгради нова алейна мрежа за подобряване на достъпността.

Музеят на авиацията в Бургас разполага с 9 летателни машини, сред които има представители на селскостопанската, гражданската и военната авиация:

АН-2P МНОГОЦЕЛЕВИ

АН-12BK ТРАНСПОРТЕН САМОЛЕТ

АН-14 ПЧЬОЛКА ТРАНСПОРТЕН САМОЛЕТ

АН-24В ТРАНСПОРТЕН САМОЛЕТ

МИ-2 МНОГОЦЕЛЕВИ ХЕЛИКОПТЕР

МИГ-17 ИЗТРЕБИТЕЛ

МИГ-21 ИЗТРЕБИТЕЛ

L-29 УЧЕБНО-ТРЕНИРОВЪЧЕН

ТУ-154 ПЪТНИЧЕСКИ

Освен запазване на самолетите за поколенията и предоставяне на свободен достъп до тях, идеята на Община Бургас е авиомузея на открито да се развива като център за опознаване на авиационната техника и подхранване любовта на хората към авиацията.

От 1 юли /събота/ Авиомузея ще работи всеки ден от седмицата от 08.00 до 20.00 часа. Билетът за индивидуално посещение през летния сезон е 6 лв. и 4 лв. от октомври до юни. Ученици и пенсионери – 4 лв. през лятото и 2 лв. през останалите месеци. Семейните билети ще са на цени от 12 и 8 лв., а деца до 6 год. и хора с увреждания ще влизат безплатно.

Нови политически търкания между Германия и Турция

http://www.investor.bg/evropa/334/a/novi-politicheski-tyrkaniia-mejdu-germaniia-i-turciia-242112/

Ердоган официално е поискал възможността за политическа изява пред свои поддръжници във федералната република

Над 100 свободни работни места за учители във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=354479

Над 100 свободни места за учители предлагат варненски училища и детски градини. Това показва справка със сайта на Регионалното управление по образованието. От преподаватели се нуждаят както профилирани и професионални гимназии, така и основни и частни школа.

Девет души са задържани за насилието в Асеновград

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/06/29/2997966_devet_dushi_sa_zadurjani_za_nasilieto_v_asenovgrad/?ref=rss


Районната прокуратура в Асеновград ще внесе утре искане в съда за вземане на мярка за неотклонение "задържане под стража" на девет души заради участието им в побой над деца спортисти. Насилието предизвика граждански протест в града, който премина под засилено полицейско присъствие. Деветимата са обвинени в хулигански действия с особена дързост и цинизъм.<br /><br />В понеделник група роми нападна с камъни и колове състезатели и треньори на базата по гребане на язовир...

Учени: Светът има само 3 г. да намали вредните емисии, преди да стане прекалено късно

http://www.mediapool.bg/ucheni-svetat-ima-samo-3-g-da-namali-vrednite-emisii-predi-da-stane-prekaleno-kasno-news265966.html

Светът има само три години, за да намали емисиите на въглероден диоксид, преди да стане прекалено късно. Група от климатолози и учени отправя това предупреждение седмица преди срещата на Г-20 в Хамбург, предаде ДПА.   Ако годишните емисии продължат да нарастват след 2020 г. или дори ако те останат на стабилно ниво, температурните цели, установени в Парижкото климатично споразумение, ще бъдат почти неизпълними, казват учените в статия, публикувана в списание "Нейчър".   Според тях до 2020 г. в шест сектора - енергетика, инфраструктура, транспорт, промишленост, финанси и използването на земята може да бъде постигнат значителен пробив в намаляване на емисиите.   Авторите на статията призовават лидерите на Г-20 да признаят, че 2020 г. е критична година за установяване на амбициозни цели в областта на климатичните промени и да обсъдят как да гарантират просперираща, всеобхватна, взаимносвързана, гъвкава и устойчива глобална икономика. Статията е дело на шестима специалисти по климата. Сред тях е и Кристиана Фигерес, бивш изпълнителен секретар на Рамковата конвенция за климатичните промени на ООН. Под статията подписа си са поставили и 60 учени, икономисти, бизнесмени и политици. Фигерес е начело на нова кампания, наречена Мисия 2020, която работи за спешни действия за намаляване на парниковите емисии.   Експертите казват, че глобалните емисии на въглероден диоксид от фосилните горива са се уравновесили през последните три години след покачване в продължение на десетилетия, което е добър знак, че политиката в областта на климата дава резултат.   САЩ, Китай и други страни заменят въглищата с природен газ и засилват възобновяемите енергийни източници. Но има почти единодушно международно съгласие, че рисковете от изоставяне на планетата на климатичните промени са прекалено големи, за да бъдат игнорирани, се казва в статията.   Авторите й признават, че е в ход преход към нисковъглеродна енергия, но допълват, че предстои дълъг път към пълното декарбонизиране на световната икономика.   Според експертите през 2020 г. възобновяемите енергии трябва да съставляват най-малко 30 процента от световните енергийни доставки. Към 2015 г. те бяха 23,7 процента.   Авторите на статията казват, че след 2020 г. градовете и държавите по света трябват да започнат работа по планове за действие за пълното декарбонизиране на сградите и инфраструктурата до 2050 г. и че електрическите коли трябва да съставляват най-малко 15 процента от продажбите на нови коли в глобален план. Към 2016 г. делът им е едва 1 процент.

Приходите на H&M в България скачат с 10% през пролетта

http://www.investor.bg/novini/346/a/prihodite-na-hm-v-bylgariia-skachat-s-10-prez-proletta-242118/

Бизнесът във Великобритания, Скандинавия и Източна Европа като цяло се развива доста добре

Прокуратурата иска постоянна мярка "задържане под стража" за нападателя на туристите в Несебър

https://www.actualno.com/society/prokuraturata-iska-postojanna-mjarka-zadyrjane-pod-straja-za-napadatelja-na-turistite-v-nesebyr-news_619671.html

Районна прокуратура – Несебър внесе в съда искане за определяне на постоянна мярка „задържане под стража“ спрямо Тодор Н. (на 21 год. от гр. Несебър). Той е обвинен затова, че на 24.06.2017 г. около 20.20 ч. в гр.Несебър, на ул.„Месембрия“, при управление на моторно превозн

Вратар пусна гола снимка на гаджето си

https://www.actualno.com/showbusiness/vratar-pusna-gola-snimka-na-gadjeto-si-news_619656.html

Вратарят на Манчестър Юнайтед Давид Де Хеа публикува снимка в Instagram, която моментално се появи на страниците на всички испански и английски таблоиди. На снимката е гаджето на Де Хеа - испанската певица Едурне, която спи чисто гола в общото им легло, а тялото ѝ е прикрито от завивката. СНИМКАТА ВИЖТЕ ТУК

Раперски истории с Жлъч: По-добре да пълним главите на хората, отколкото Арена Армеец

https://offnews.bg//kultura/raperski-istorii-s-zhlach-po-dobre-da-palnim-glavite-na-horata-otkol-659258.html

Това е единствената от моите истории, чиято поука знам. Не смятам тази поука за кой знае какво — просто знам каква е: ние сме това, на което се правим, така че трябва да внимаваме на какво се правим.

- Кърт Вонегът, "Майка нощ", 1962 г.

Да, сигурно изглежда странно интервю с рапър да започва с цитат на американски писател. Но пък по-странни са толкова много други неща, че това не трябва да ви прави впечатление. По-долу ще разберете защо. „Раперски истории“ този път ви среща с Матю Стоянов – рапърът Жлъч. Той е на 26 години и може да ви спука г*за от рими, направо е плашещо. Докато се разберем за интервю, минава цял месец, защото ангажиментите му са неспирни. Хващаме го след 4 поредни дни с участия – първо „Строежа“ в София, после „Баш Бар“ на "Градина", Он!Фест и концерт на БНР в Южния парк. И това е само малка част от юнската програма на мистър Стоянов.

Срещата с Жлъч я правим в един горещ понеделнишки следобед, като от слънцето ни спасява хладината на студиото на хип-хоп бандата So Called Crew, част от която е и нашият герой. Студиото всъщност е мазе 3х5 метра, но оборудвано достатъчно добре, че от него да излязат доста по-мащабни неща. В Студийта, както го наричат, са записвани албумите „Удар“ и „Светлосянка“ на Жлъч, както и тавата на Григовор и Гена „Фалстарт“.

За последно Жлъч е записвал в Студийта преди около седмица и то главно куплети за албума на So Called Crew (SCC), който (надяваме се) ще излезе до края на годината.

"Доста хора ще има в него освен нас. Логопедите, The Crew и "Ума и Дума" ще са със сигурност там", споделя ни Жлъч.

Няма какво да се лъжем - в момента родната хип-хоп и рап сцена преживява своя ренесанс. Концертите са ежеседмични, тракове се пускат постоянно, а работата е неуморна. Жлъч има обяснение за това:

"Кльопа се всичко, защото сме продуктивни, но гледаме да сме най-вече разнообразни и качеството да не пада. Трите неща, които са най-голям приоритет. Звучи все едно месим хляб, но реално така стават нещата. На Евгени (Гената - бел. ред) му се прави музика постоянно, на нас ни се пишат текстове. Гледаме всичко да е различно, да има завъртане, да е неочаквано."

Преди да стане Жлъч, Матю Стоянов е рапирал под името Разкрит. Прави рап от около 10 години, прекарвал е стотици, ако не и хиляди часове във фристайл рапиране. През 2007 година се запознава с рапъра Атила и "от време на време изкачахме по някви невзрачни места, където за първи път хващах микрофона пред рап фенове като мен".

"Моят колектив бяха момчетата от квартала. Стояхме по 8 часа на ден да измисляме рими на момента. Пуска се някакъв инструментал и се сменяте. На първия час е нелепо, после на всеки започва да му щрака главата и се получават неочаквани неща."

Рапът е самочувствие - така смята Жлъч. "На много хора им е писнало от тоя факт, но т'ва е най-чистият извор на едно рап изпълнение - самочувствието, че ти си човекът. Затова рапът е такава музика, основната тема за един рап изпълнител е да изскочи и да се хвали. Да каже на хората, че купонът трябва да се прави с него, а не с някой друг. Стига диджеят да те пусне на микрофона."

За рапа като култура Жлъч говори с много жар. Казвам му, че трябва да го преподава някъде, оказва се, че не е бил много далеч от това. Преди време се е сформирала нещо като Стрийт Арт академия - занималня за алтернативни изкуства, за преподаване на бийтбокс, графити и рапиране. За жалост, проектът не е тръгнал, но оттук подхващаме темата за образованието.

Жлъч е завършил Класическата гимназия. Казва, че това е мястото, което го е направило човек. Не си носи пръстена, защото му е скъп. "Яд ме е, че не съм се връщал там от много време. Направо ме е срам, няма какво да го крия. Това място ме изгради като човек. Бях ужасно пишлеме, което се чудеше само как да пие повече бира и да пуши повече марихуана. Но ми се наложи да се променя. Имаше страшно интересни неща, много предизвикателства за един млад ум. Не почнеш ли да работиш с капацитета си, го духаш."

Образованието и възпитанието са най-важното нещо според рапъра. "Като лош ученик аз си давам сметка за всичко това. Тая обществена сфера за мен е по-важна от здравната." Системата е бъгната - съгласяваме се и двамата с този почти научен факт.

Един такъв бъг създава други по веригата. С Жлъч говорим за българска музика и за секунда си разменяме ролите, като той ме пита: "Можеш ли да се сетиш за някой велик български композитор, сам да си пише текстовете, сам да ги пее, да ги свири?". На ум ми дойде само Митко Воев от "Нова генерация".

"Малко са, твърде и тъжно малко", казва Жлъч. "Твърде голяма част от българите не се интересуват от това нещо. Естествено, можеш да обвиниш червеното знаме, хората не са възпитани да се интересуват от това. То дълго време музиката у нас е била мимикрия на чуждото изкуство. Българският фолклор е абсолютно богатство, който не може да бъде махнат от пиадестала. Обаче знаеш колко големи български имена имат по една италианска песен."

"Посредствената поп и фолк музика у нас са повсеместни - след като Цеца напълни "Арена Армеец", Графа също, взех да се притеснявам дали ФСБ ше я напълнят".

- А ти искаш ли?

- Не искам да пълня "Арена Армеец", искам да напълня тиквите на разни хора, които са на по 16. Около тях е пълен хаос, тече хибридна война, евтини амфети, малоумна администрация, корупция, неработещ полицейски апарат. Заради всички тея гадости искам да ги мотивирам да не се безпокоят и да не се страхуват. А това няма да стане с пълнене на "Арена Армеец", ще стане с музика.

От поредицата с четири поредни дни на концерти, за щастие имах възможността да присъствам на ден 1 в "Строежа". Там Жлъч, заедно с Григовор и Гена, накара цялата публика да подксача нон-стоп в продължение на повече от час. След края на песента "Око" на Жлъч, Григовор го попита на микрофона "Т'ва песента за полицията ли беше?". Не, отговори Жлъч, песента за полицейщината.

"Не мисля, че има човек, който не се е сблъсквал с нея. Проблемът ми е много прост - полицейщината е резултат от фундаменталния за България проблем, че всичко не си е на мястото. Не сме бедни, защото нямаме пари, а защото ги харчим неправилно. Не ни работят органите, независимо дали полицейски, или други, не защото няма как, а защото няма организация и желание.

Вероятно всеки, който обича да носи къси гащи, кецове и тениски, пък недай си, Боже, и брада да има, е бил обект на полицейска проверка заради външния си вид. "Лична карта. Нещо незаконно у вас има ли?" - това сме го чували доста пъти.

Не ме спират вече често, защото щъкам повече с колело. Нямам конкретна случка, няма да кажа нещо оригинално. Всичко ми се е случвало. Спират ме и се държат все едно те са тези, които решават дали си виновен. Не съм от тия, дето казват, че всички ченгета са копелета. Но за мен съществува Ушев и на мен не ми харесва Ушев.

А кой е Ушев - тоя, дето смята, че работата му е да бъде декориран с власт и да прави каквото си иска. Той е като престъпниците и се чувства безнаказан."

И като заговорихме за Ушев, освен за пиене и празненството, Жлъч е споменавал неведнъж в песните си хора като Бойко Борисов, Ирена Кръстева и Делян Пеевски.

В песента "И утре е ден" звучи това:

Времето е наше
и беше още много преди тесните ти гащи,
когато дилърите смело си звънеха по домашен
сикаджията от Банкя още не им бе станал шеф.

- Май не го харесваш много Бойко?

- Аз не харесвам образа на диктатора. Не ми харесва самодържеца, който дори не е меритократ, той е някъв сопол. Иначе мога да пусна един тон комплименти по негов адрес. Това, което прави, не е лесно. Буквално фактът, че е в политиката, го държи жив, иначе ще му е една идея по-тегавко да избегне снайперистите на бате ти Сретан Йосич. Не мога да разбера хората, които се радват на един авторитарен КГБ-еец начело на Русия и смятат, че този модел е приложим и тук.

И все пак нормална държава можем да бъдем, стига да не ни лашкат "великите" сили, смята рапърът. "Даже мисля, че горе-долу в момента дишаме след всичко, което ни се случи. Трябва да бъдем себе си, даже мисля, че България в новата си история прекалено малко време е била България".

So Called Crew 

Именно социалната ангажираност в лириките на Жлъч кара хората да обръщат уши и глави към него преди няколко години, когато прави фристайлите от "Центрофуга" - рап рубриката на студентското радио "Реакция". В поредица от радио изпълнения Жлъч засяга теми като Делян Пеевски, като "Чалгария", българските сериали, дори е рапирал за Епоса от Гилгамеш. "Буквално го преразказах, колкото ми стигна инструменталът". Тях може да чуете тук, заслужава си.

"Много често са ме питали дали на концерт ще правя примерно "Чалгария". Не го правя обаче, защото това е принцип в тая култура. Пускаш ги и те си остават на свобода. А Пеевски и майка му ги споменах като хора, от чиито медии не препоръчвам да се информираш. Оттук нататък няма нужда да се хабя за тях повече."

А откъде се информира Жлъч? Гледа да чете новини от по-независимите медии. "Като поема парче информация, го обсъждам с хората около мен, които имат различни позиции и мога да извадя някаква истина за себе си, за да съм сигурен. Има прекалено много огледала и дим, които изкривяват".

Последното нещо, което му е направило лошо впечатление от родната преса и медии, е бил текст на Мартин Карбовски.

"Доста ми е жал за тоя човек. Едни нелоши пътеписи имаше преди. Направи и читав опит за съвременна българска поезия, беше доста остра. И изведнъж човекът се облече в кафявия костюм и скочи директно във вентилатора".

Подсещам го, че навярно става въпрос за един "гейски" текст на Карбовски.

"Не мога да го нарека и пропаганден пасквил, повръщня жестока. Ама е т'ва е - хората не могат да се поучат от историята. Сега са гейовете, преди са били джазмените, жените. Дори и хип-хоп изпълнители са били преследвани и малтретирани. Виж историята на NWA - една от първите банди, застанали срещу полицейското насилие единственото със свободата на словото. Колелото се върти и не можеш да го спреш - рано или късно тези хора ще имат права. Няма отзвъняване на камбаната. Не можем да се държим все едно сме в Саудитска арабия."

Ако още не сте разбрали, Жлъч не е рапър, който пее за Ламборгинито в гаража, или за самолета, който иска да купи на майка си. Входът за концерта му с Григовор и Гена в Строежа беше 6 лева. По два лева на изпълнител.

"Не ме интересува дали ще бъде 5 или 10 лева. Важното е да виждам, че прогресираме. Цената не е нещо, което смятам за приоритет. Тя сама ще се вдигне, когато самите изпълнители го заслужават. И те работят за по-добри неща. Смятам и аз да направя изпълнението си по атрактивно, така че да се запомня. Не само музика, а цялостно изживяване".

Хора, които никога не биха си пуснали бг рап, слушат Жлъч - това е най-голямата победа, казва рапърът. "Щом съм накарал на мой приятел колежките от УНСС, дето не излизат от чалготеката, да ме слушат, значи е окей. 40-50 годишните са слушателите, с които най-много се гордея."

Колкото и да е добър (ммбате ти) Жлъч, все пак си признава, че понякога се случва и да се задъха на най-сложния от негова песен куплет - първият от "Знаеш как е".

"Крещиш го тоя огнемет и накрая цвилиш. Направих го супер за сефте на промото, после пак стана, веднъж не. Има си финтец."

А защо започнахме с цитат от Кърт Вонегът? Този цитат е от самото начало на романа"Майка нощ" и се е превърнал в мотото на Жлъч. "Ти си това, на което се правиш, така че внимавай к'во е", е част от текста на песента "Противотежест". На какво се прави Жлъч? 

"Правя се на добър човек и гледам да се старая да бъда добър. Доста често като гледаш нещата, ти се иска да си безкрупулен и да напреднеш на гърба на другия, който е безмозъчен, да се възползваш, искаш да впиеш зъбите в суровото месо и да си животно, а не да си човек. България е хранителна среда за този тип гадости. Аз гледам да бягам от това."

Интервюто ще завършим учебникарски. Питаме Жлъч за какво и утре е ден: Всеки си решава сам бе, братле. Аз съм последният човек, който ше каже за какво е утрешният ден. Но трябва хората да не ги е страх и да прегръщат всеки следващ ден и да правят яки работи. 

3 рейса с фенове на "Ботев" арестуваха в Македония

http://www.cross.bg/fenove-botev-fenovete-1547481.html

/КРОСС/ Българският консул в Македония Венцислав Цветанов спешно е пристигнал в полицейското управление на град Крива паланка, където всеки момент ще бъдат докарани три автобуса с футболни фенове на "Ботев" (Пловдив), съобщават от Министерството на външните работи. Според македонската полиция три автобуса с фенове на "Ботев" (Пловдив), пътуващи за Албания през Македония, са спрели към 3 ч. през нощта за почивка на магистралата Скопие-Тирана на определени за това места. Четирима от феновете със спрей изрисуват графити върху сградите за почивка. Полицията твърди, че разполага с видеозапис. При молба от органите на реда да бъдат санкционирани за хулиганската си постъпка, феновете отказват. На четиримата фенове ще бъде съставен административно-наказателен акт. Докато не платят глобите, четиримата български граждани няма да бъдат освободени да продължат пътуването си. В момента останалите пътуващи в автобусите са солидарни с тези фенове и остават на място. "Ботев" (Пловдив) гостува на Партизани (Тирана) днес от 18 ч. българско време в мач от първия квалификационен кръг на турнира Лига Европа. От българското посолство уверяват, че ще оказват пълно съдействие на феновете.  

Задържаният педофил в Слънчев бряг имал проблеми от млад, дори се лекувал

https://www.24chasa.bg/novini/article/6307571

Задържаният педофил в Слънчев бряг имал проблеми от млад, дори се лекувалЗадържаният в Слънчев бряг британски педофил Филип Р. е имал подобни проблеми още на младини и дори се е лекувал в специализирано заведение в родината си, научи 24 часа. Бил е задържан от полицията в Несебър след двудневно издирване след като на 25 юни родителите на 11 годишното момиченце от Швеция се оплакали на скандинавския туроператор,

3 рейса с фенове на Ботев Пловдив арестуваха в Македония

http://www.cross.bg/fenove-botev-plovdiv-1547481.html

/КРОСС/ Българският консул в Македония Венцислав Цветанов спешно е пристигнал в полицейското управление на град Крива паланка, където всеки момент ще бъдат докарани три автобуса с футболни фенове на "Ботев" (Пловдив), съобщават от Министерството на външните работи. Според македонската полиция три автобуса с фенове на "Ботев" (Пловдив), пътуващи за Албания през Македония, са спрели към 3 ч. през нощта за почивка на магистралата Скопие-Тирана на определени за това места. Четирима от феновете със спрей изрисуват графити върху сградите за почивка. Полицията твърди, че разполага с видеозапис. При молба от органите на реда да бъдат санкционирани за хулиганската си постъпка, феновете отказват. На четиримата фенове ще бъде съставен административно-наказателен акт. Докато не платят глобите, четиримата български граждани няма да бъдат освободени да продължат пътуването си. В момента останалите пътуващи в автобусите са солидарни с тези фенове и остават на място. "Ботев" (Пловдив) гостува на Партизани (Тирана) днес от 18 ч. българско време в мач от първия квалификационен кръг на турнира Лига Европа. От българското посолство уверяват, че ще оказват пълно съдействие на феновете.  

Дим в локомотива спря влак от Сливен за Бургас, осигурени са автобуси

http://frognews.bg/news_137363/Dim-v-lokomotiva-spria-vlak-ot-Sliven-za-Burgas-osigureni-sa-avtobusi/

Задимяване в машинното отделение на локомотива спря пътническия влак от Сливен за Бургас, съобщиха от БДЖ.

Фестивал в Плевен събира млади таланти и световни китаристи на една сцена

http://www.dnevnik.bg/kultura/2017/06/29/2995992_festival_v_pleven_subira_mladi_talanti_i_svetovni/?ref=rss


Млади таланти ще могат да се изявят редом до признати международни китаристи на Фестивала на китарата в Плевен. Третото му издание ще се проведе от 29 ноември до 3 декември в града, а записването на конкурса ще бъде отворено в края на юни.<br />В миналогодишното издание на фестивала са се включили 202 участници в конкурса от 24 държави и са присъствали 1 500 зрители, съобщават организаторите от сдружение "Изкуството до мен". Тазгодишната програма включва 5 концртни вечери с...

Светът има само 3 години да спре глобалното затопляне

https://www.24chasa.bg/novini/article/6307559

Светът има само 3 години да спре глобалното затоплянеСветът има само три години, за да намали емисиите на въглероден диоксид, преди да стане прекалено късно предупреждава група от климатолози и учени. Предупреждението е отправено седмица преди срещата на Г-20 в Хамбург, предаде ДПА, цитира БТА. Ако годишните емисии продължат да нарастват след 2020 г. или дори ако те останат на стабилно ниво,

Парламентът гласува промени в Закона за публичното предлагане на ценни книжа

http://econ.bg/Новини/Парламентът-гласува-промени-в-Закона-за-публичното-предлагане-на-ценни-книжа_l.a_i.744817_at.1.html

Почти единодушно парламентът прие на първо четене Законопроект за изменение и допълнение на Закона за публичното предлагане на ценни книжа. Той...

Русия към UK: Новият ви самолетоносач е като пчелен кошер

http://dnes.dir.bg/news/rusia-velikobritania-samoletonosach-nato--rusia-25981027

Руското министерство на отбраната смята, че британският военен министър не познава добре военноморската наука.

Парламентът одобри нов държавен заем за 200 милиона евро

http://www.moreto.net/novini.php?n=354477

Парламентът одобри нов държавен заем за 200 милиона евро. Защо теглим нов дълг и за какво ще отидат парите? Народните представители приеха законопроект за ратифициране на Рамково споразумение за заем между Банката за развитие на Съвета на Европа и България.

Британското правителство премина успешно през първото изпитание в парламента

http://www.mediapool.bg/britanskoto-pravitelstvo-premina-uspeshno-prez-parvoto-izpitanie-v-parlamenta-news265965.html

Британското консервативно правителство на малцинството премина през първо изпитание в парламента, откакто торите изгубиха абсолютното си мнозинство след парламентарните избори на 8 юни, предаде Ройтерс.   Депутатите в Камарата на общините отхвърлиха снощи с 323 гласа срещу 309 гласа предложение на Лейбъристката партия да се увеличат заплатите в държавния сектор и да се сложи край на съкращенията в бюджетите на полицията и на пожарните служби.   Правителството на Мей спечели този тест благодарение на договорката, постигната със северноирландските юнионисти да подкрепят кабинета при важни гласувания.   Консерваторите имат 318 депутати, а юнионистите имат 10. Депутатите в Камарата на общините са общо 650.   В четвъртък предстои ново важно гласуване в парламента - вот на доверие по управленческата програма на Тереза Мей.

US доклад предвижда ръст на военната мощ на Русия

http://dnes.dir.bg/news/razuznavane-USA-rusia-rusia-putin-25981417

В близките 10 години "възможностите на Русия може да нараснат", се казва в доклад на разузнавателното управление на Министерството на отбраната на САЩ.

Здравната каса въвежда лимити на ражданията?

https://www.24chasa.bg/novini/article/6307565

Здравната каса въвежда лимити на ражданията?От Българския лекарски съюз предупредиха, че Здравната каса въвежда лимити на ражданията, интензивните грижи и лекарствата за онкоболни. От съюза отказват да подпишат анекса към Националния рамков договор, в който са записани именно тези суми, съобщи bTV. "Опасенията на БЛС са, че с тези нови допълнителни споразумения към договорите на лечебните

Бутат "Фор ю" в Слънчев бряг, където бе прострелян Митьо Очите

https://www.24chasa.bg/novini/article/6307540

Бутат "Фор ю" в Слънчев бряг, където бе прострелян Митьо Очите Днес сутринта започна поредната акция за събаряне на част от прословутия ресторант “Фор ю“ във Слънчев бряг, където на 8 юни миналото лято след престрелка между хора на Митьо Очите и Божидар Кузманов Кравата, несебърският бос бе тежко ранен, а гардът му Александър убит. В момента работници наети от община Несебър премахват незаконна метална

Политици коментираха побоя над гребци до язовир край Асеновград

//dariknews.bg/novini/bylgariia/politici-komentiraha-poboia-nad-grebci-do-iazovir-kraj-asenovgrad-2033760

Политици от различни парламентарни групи коментираха пред журналисти в Народното събрание конфликта от 26 юни на язовир край Асеновград, при който група роми от местната махала нападнаха деца от ме

Родители спират осмокласнички да учат, подготвят ги за брак

https://www.24chasa.bg/novini/article/6307544

Родители спират осмокласнички да учат, подготвят ги за бракРодители спират момичета да продължат образованието си в горна степен. Това са хора с нисък социален и материален статус, с ниска обща култура и различно вероизповедание, които предпочитат да „съхранят” девойката, с цел брак. За това сигнализира заместник-кметът на Стара Загора Иванка Сотирова пред "Дарик".

Девет души са задържани за боя в Асеновград

https://offnews.bg//112/devet-dushi-sa-zadarzhani-za-boia-v-asenovgrad-659355.html

9 души са задържани заради побоя в Асеновград, където роми нападнаха тийнейджъри и деца от клуба по гребане на СК "Асеновец". 

Пред журналисти главният прокурор Сотир Цацаров обяви, че са задържани всички нападатели.

По-късно през деня се очаква да има среща на жителите на Асеновград с представители на полицията и общинското ръководство.

Вътрешният министър Радев също ще направи изявление по случая, съобщава БГНЕС.

Обвиненията към деветимата задържани ще бъдат за хулиганство и причиняване на средни телесни повреди.

„Това са всички девет, които са установени до този момент. И в момента текат разпознавания, ако тези разпознавания установят още лица и тези лица ще трябва да ходят в ареста”, заяви главният прокурор.

По-рано днес беше отменено заседанието на Националния съвет за тристайно сътрудничество заради отпътуването на вицепремиера Валери Симеонов към Асеновград. 

Бившият премиер на Израел Ехуд Олмерт излиза предсрочно от затвора

http://www.cross.bg/olmert-premier-zatvora-1547480.html

/КРОСС/ След решение на борда за помилване към израелските затворнически власти, бившият премиер на Израел Ехуд Олмерт ще бъде освободен предсрочно от затвора, съобщават световни агенции. Говорител на затворническите власти заяви, че бордът е взел решение днес за удовлетворяване молбата на Олмерт да му се намали с 1/3 27-месечната присъда за корупция. Олмерт ще бъде освободен в неделя, макар че правосъдното министерство може да обжалва решението. 71-годишният Олмерт, който беше премиер между 2006 и 2009 г., е осъден за корупция. Той влезе в затвора през февруари 2016 г. Освобождаването му в неделя идва след излежаването на 2/3 от присъдата. Олмерт е първият премиер, вкаран в затвора.  

Ани Салич: Ние сме големи длъжници към децата ни

https://www.vesti.bg/lyubopitno/ani-salich-nie-sme-golemi-dlyzhnici-kym-decata-ni-6070906

За това какви условия са необходими, за да расте едно дете щастливо у нас, говорим с посланика на ПРОМЯНАТА - Ани Салич

Ани Салич: Ние сме големи длъжници към децата ни

https://www.vesti.bg/ani-salich-nie-sme-golemi-dlyzhnici-kym-decata-ni-6070906

За това какви условия са необходими, за да расте едно дете щастливо у нас, говорим с посланика на ПРОМЯНАТА - Ани Салич

Неправоспособен моторист се потроши на варненски път

http://www.moreto.net/novini.php?n=354467

22-годишен младеж е в болница, след като самокатастрофира вчера във Варна, съобщиха от полицията за Moreto.net. Инцидентът станал по обед в местността "Ракитника". Мъжът карал мощен мотор кавазаки, но поради движение с несъобразена скорост се блъснал.

Прокуратурата обвини 9 роми за дръзко и цинично хулиганство

http://dnes.dir.bg/news/prokuratura-zadarzhane-romi--biachi-25981334

Прокуратурата в Асеновград иска задържане на девет роми за извършени хулигански действия с особена дързост и цинизъм. Повдигнати са им обвинения.

Нова теория за гроба на Левски - отгоре спират коли

https://www.vesti.bg/bulgaria/nova-teoriia-za-groba-na-levski-otgore-spirat-koli-6070915

Съвременно геодезично изследване, извършено преди месец, показва къде е положен апостолът - в моемнта там има паркомясто

Нова теория: Гробът на Левски под паркомясто

https://www.vesti.bg/bulgaria/nova-teoriia-grobyt-na-levski-pod-parkomiasto-6070915

Съвременно геодезично изследване, извършено преди месец, показва къде е положен апостолът - в моемнта там има паркомясто

Пак пламна локомотив на БДЖ. Този път край Сливен

https://offnews.bg//ikonomika/pak-plamna-lokomotiv-na-bdzh-tozi-pat-kraj-sliven-659354.html

Около 09:35 ч., в участъка между гарите Сливен и Желю войвода, локомотивната бригада на пътническия влак № 80143 от Сливен за Бургас забелязва дим, който излиза от машинното отделение на локомотива, съобщиха от БДЖ.

Машинистите са предприели незабавни превантивни действия с цел гарантиране на безопасността на пътниците във влака, като са задействали противопожарната система на локомотива и са използвали наличните пожарогасители. Локомотивът е отделен на безопасно разстояние от пътническите вагони. Подаден е сигнал до Национална служба „Пожарна безопасност и защита на населението”.

За пътниците от влака ще бъде осигурен превоз с автобуси за придвижване до крайната гара на маршрута. В пътническата композиция пътуват около 30 пътника.

С променен маршрут ще се движат два бързи влака между София и Бургас. Тези влакове ще бъдат отклонени през Стара Загора.

Възникналото запалване в машинното отделение на локомотива по никакъв начин не е застрашило живота и здравето на пътниците във влака и превозния персонал, уточняват от жп превозвача.

Германия забрани на Ердоган да се среща с турци по време на Г-20

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/06/29/2997870_germaniia_zabrani_na_erdogan_da_se_sreshta_s_turci_po/?ref=rss


"Не е възможно" турският президент Реджеп Тайип Ердоган да участва в събития, различни от тези на срещата на лидерите от Г-20, по време на посещението си в Германия, каза външният министър Зигмар Габриел, цитиран от германския вестник "Франкфуртер алгемайне цайтунг". Министърът добави, че забраната е съгласувана с канцлера Ангела Меркел и че има и "конституционни решения", които им дават право на нея. <br /><br />Пред репортери, пътуващи с него в Русия,...

Германия предупреди Ердоган да се въздържа от срещи с турци по време на Г-20

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/06/29/2997870_germaniia_predupredi_erdogan_da_se_vuzdurja_ot_sreshti/?ref=rss


Не е "подходящо" турският президент Реджеп Тайип Ердоган да участва в събития, различни от тези на срещата на лидерите от Г-20, по време на посещението си в Германия, каза външният министър Зигмар Габриел, цитиран от "Ройтерс".<br /><br />Пред репортери, пътуващи с него в Русия, Габриел заяви, че правителството не желае да бъдат разпалвани излишно страстите сред жителите на Германия от турски произход, независимо дали са само с турско или и с двойно...

В „Слънчев бряг” задържаха англичанин, блудствал с деца

http://www.cross.bg/v-slunchev-bryag-zadurzhaha-anglichanin-blydstval-s-detza-1547479.html

/КРОСС/ 50-­годишен английски турист е задържан в „Слънчев бряг" след сигнал за блудство с 12-годишно момиче от Швеция. Филип Р. е заподозрян за още едно престъпление от същия тип - с 10­-годишно дете от Дания, извършено преди около седмица, съобщава в. „24 часа". Мъжът оглеждал дечица покрай басейните на хотели в курорта и, след като те тръгвали към стаите си, влизал с тях в асансьора. Там ги опипвал и целувал. Полицията е иззела видеозаписи от охранителни камери в един от хотелите и са разпитани десетки негови служители. За случаите е уведомена Районната прокуратура в Несебър.  

Президентът на Южна Корея се среща с Тръмп

https://www.24chasa.bg/novini/article/6307517

Президентът на Южна Корея се среща с ТръмпЮжнокорейският президент Мун Дже-ин пристигна на посещение в Съединените щати, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.  Визитата му започна с емоционално отдаване на почит към войниците от Корпуса на морската пехота на САЩ, участвали в една от най-яростните битки от Корейската война. Тя помогнала за масовата евакуация на цивилни,

Бизнесът поиска мащабна съдебна реформа

http://econ.bg/Новини/Бизнесът-поиска-мащабна-съдебна-реформа_l.a_i.744816_at.1.html

Девет бизнесорганизации, обединяващи компании, които произвеждат близо 70% от БВП на страната, настояват за съдебна реформа.  Според Петър...

Нов държавен заем от 200 млн. евро одобри парламентът

http://www.investor.bg/biudjet-i-finansi/333/a/nov-dyrjaven-zaem-ot-200-mln-evro-odobri-parlamentyt-242116/

Със средствата ще се покрие националното съфинансиране на инвестиционни проекти по оперативните програми

Тръмп ще посети Париж за Деня на Бастилията

http://clubz.bg/55676-trymp_shte_poseti_parij_za_denq_na_bastiliqta

Американският президент Доналд Тръмп ще посети Париж на 14 юли - Денят на Бастилията, съобщиха от кабинета на президента на Франция Еманюел Макрон. Тръмп е приел поканата на френския си колега и се очаква двамата да обсъдят военното сътрудничество. 

Посещението ще отбележи и стогодишнината от включването на САЩ в Първата световна война.

"Президентът Тръмп очаква с нетърпение потвърждаването на здравите връзки между Америка и Франция, да празнува този важен ден с френския народ и да отбележи стогодишнината от включването на Амелика в Първата световна война", се казва в официално съобшение на Белия дом. "Двамата лидери ще продължат да изграждат тясно сътрудничество в борбата с тероризма и икономическо партньорство между двете страни и ще обсъдят много други въпроси."

Франция е сред страните с най-дейно участие в операциите на водената от САЩ коалиция срещу "Ислямска държава".

"Отвъд нашите различия по някои теми като климата, това показва здравите ни връзки с Америка и близките ни възгледи относно борбата с тероризма и общите действия във военни зони", коментира френски дипломат.

14 юли е националният празник на Франция. На тази дата през 1789 г. тълпи превземат Бастилията, където са държани политически затворници. Щурмът на символа на монархизма се приема за начало на Френската революция.

Националният празник на Франция се отбелязва с шествие по булевард "Шанз Елизе". Тази година заедно с френската армия в шествието ще участват и американски военни.

Очакват се протести при посещението на Тръмп в Париж.

"Той не е добре дошъл. Това е ясно", заяви пред радио "Europe 1 " кандидатиралият се за президент на Франция на последните избори Жан-Люк Меланшон.

Макрон и Тръмп се срещнаха по-рано тази година. Решението на Тръмп да оттегли САЩ от Парижкото климатично споразумение предизвика острата реакция на френския президент. Макрон предлага срещата за изглаждане на взаимоотношенията и задълбочаване на сътрудничеството.

Тръмп е поканен във Великобритания от премиера Тереза Мей, но такова посещение все още не е официално обявено. Потенциална визита на Тръмп в Обединеното кралство среща сериозна обществена съпротива.

Субсидията за читалищата - начин на употреба*

https://www.actualno.com/education/subsidijata-za-chitalishtata-nachin-na-upotreba-news_619663.html

"Една трета от читалищата в България са фантоми, не работят и източват пари като неправителствени организации". Това са думи не на кого да е, а на министъра на културата Боил Банов. Каза ги преди броени дни, на пресконференция, по повод изказването на секретар на читалище от р

Управляващите в Румъния планират голяма данъчна реформа от 2018 г.

http://www.investor.bg/evropa/334/a/upravliavashtite-v-rumyniia-planirat-goliama-danychna-reforma-ot-2018-g-242114/

Социалдемократите искат да заменят корпоративния данък от 16% с многостепенна данъчна система от 2018 г., както и да въведат "данък солидарност"

Украйна е заплашена от глоби заради спора с Русия за "Евровизия"

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/06/29/2997873_ukraina_e_zaplashena_ot_globi_zaradi_spora_s_rusiia_za/?ref=rss


Европейският съюз за радио и телевизия (EBU), чийто е конкурсът "Евровизия" обяви, че Украйна е изправена пред значителни глоби заради проблеми с организацията на тазгодишния конкурс, предаде "Ройтерс". Съюзът е недоволен от големите закъснения в организацията на събитието в Киев през май, както и от липсата на сътрудничество около казуса с недопуснатата до участие руска участничка.<br /><br />"В резултат на това вниманието бе отвлечено от самото състезание,...

Меркел: Имаме повече от всякога нужда от Г-20

http://www.cross.bg/g-merkel-nito-1547478.html

/КРОСС/ В навечерието на предстоящата среща на върха на Г-20 в Германия Ангела Меркел отправи днес предупреждения във връзка с тенденциите към протекционизъм и изолационизъм в изказване пред Бундестага, предава Франс прес. По думите на германския канцлер, Европейският съюз е преживял тежък етап от развитието си. Канцлерът на Германия отправи завоалирана критика към американския президент Доналд Тръмп, с когото ще се участва в рамките на срещата на Г-20 на 7-ми и 8-ми юли. "Никое от предизвикателствата, пред които е изправен светът, не признава граници. Ето защо днес повече от всякога онези, които мислят, че могат да уредят световните проблеми чрез протекционизъм и изолационизъм, правят огромна грешка." По-късно днес Меркел ще разговаря с лидерите на европейските страни от Г-20, между които френският президент Еманюел Макрон, премиерите на Великобритания, Италия, Испания, Холандия и Норвегия, както и шефове на институции на ЕС, за да изготвят обща европейска позиция по основните теми. "Имаме повече от всякога нужда от Г-20, защото многостранният подход е възможност общите проблеми да се решават далеч по-добре, отколкото на принципа „всеки за себе си" от страна на отделните нации", коментира още тя. В речта си пред Бундестага Меркел даде заявка за сблъсък с Вашингтон и по друга тема, а именно тази за климата, след като заяви, че участниците в Парижкото споразумение няма нито да разглеждат, нито да внасят изменения в него

Две непълнолетни момичета плюли и шамарили дъщерите на зам. главния мюфтия

https://offnews.bg//temida/dve-nepalnoletni-momicheta-pliuli-i-shamarili-dashterite-na-zam-glavn-659353.html

Две непълнолетни момичета са задържани по случая с нападнатите дъщери и съпругата на зам. главния мюфтия Бирали Бирали. 

Районната прокуратура е поела разследването на инцидента, при който на 27 юни пострадаха съпругата и двете дъщери на духовника. Инцидентът стана по обяд във вторник на паркинга на хипермаркет в столичния кв. „Свобода“. Тогава покрай жените минали двете момичета. Между двете групи възникнал словесен конфликт - най-вероятно заради подмятане на нападателките за забрадките, които носели трите жени.

Една от нападателките наплюла едното от момичетата и я ударила с ръка по лицето. Другата нападателка ударила шамар на другото момиче, след което я ритнала. 

Двете нападателки са привлечени като обвиняеми за хулиганство, отличаващо се по своето съдържание с изключителна дързост. Наказанието, предвидено за посоченото престъпление, е „лишаване от свобода“ до пет години.

С оглед необремененото съдебно минало на двете обвиняеми и предвид непълнолетието им, спрямо тях е взета мярка за неотклонение „Надзор на инспектор при детска педагогическа стая“ като най-подходяща с оглед отнемането на възможността им да извършат друго престъпление.

Разследването по делото продължава.

Левски, Ботев и Дунав щурмуват Европа през "Герена", Тирана и Павлодар

https://offnews.bg//futbol/levski-botev-i-dunav-shturmuvat-evropa-prez-gerena-tirana-i-pavlod-659343.html

Tази вечер сезон 2017/2018 официално започва за трите български представители в Лига Европа - Левски, Ботев Пловдив и Дунав, които ще атакуват втория по сила клубен турнир.

Те ще изиграят своите мачове от първия квалификационен кръг на надпреварата, с надеждата, че това ще бъде стартът на продължителен европоход, а не на поредно безславно представяне, което дълги години да остане като белег в историята на тимовете.

Левски ще стартира участието си в Лига Европа срещу черногорския Сутиеска. Срещата е от 20:00 часа, а домакин на сблъсъка е стадион "Георги Аспарухов".

Tреньорът на "сините" Николай Митов ще атакува Европа със състав, който е доста различен от този през изминалия сезон. Напуснаха основни фигури като Божидар Краев, Мехди Бурабия и Веселин Минев, а доста от новите попълнения се очаква да са титуляри довечера.

Вероятни състави:

Левски: Митрев, Цветкович, Яблонски, Пиргов, Горанов, Прохазка, Панайотов, Адениджи, Вутов, Нар, Мапуку

Сутиеска: Личина, Радишич, Бакрац, Стиепович, М. Вучич, Ковачевич, Лончар, Зарубица, Мил. Вучич, Вукович, Маркович

Първи от българските отбори на терена ще излезе Дунав, който прави своето завръщане в Европа след дебюта си през 1975 година срещу Рома. Тогава италианският гранд дори загуби с 0:1 в Русе.

Сега съперник е Иртиш Павлодар, който поне предварително изглежда големият фаворит в сблъсъка. Казахстанците са водени от Димитър Димитров - Херо.

Горещината в Павлодар може да окаже влияние на русенци, които имаха и тежко пътуване до Павлодар. Мачът ще пропусне централният защитник Олексей Ларин.

Вероятни състави:

Иртиш: Лория, Кислицин, Маслач, Саутов, Живкович, Гетериев, Р. Антонио, Дарабаев, Джа Джедже, Бугайов, Фонсека

Дунав: Антонов, Попадийн, Патев, Милчев, Хубчев, Димов, Станоев, Карагерен, Шопов, Б. Костадинов, Будинов

След почти 3-годишна пауза Ботев (Пловдив) се завърна в евротурнирите. Днес от 18:00 часа „канарчетата“ гостуват на ФК Партизани в среща от първия квалификационен кръг на Лига Европа.

До този момент "жълто-черните" имат 48 мача в Европа, някои от които паметни. Епични остават победите над Барселона с 1:0 през сезон 1981/82 за КНК и Байерн (Мюнхен) с 2:0 през сезон 1984/85.

За отбелязване е и фактът, че Ботев е първият български отбор, който играе четвъртфинал на европейска сцена. Това се случва през сезон 1962/63, когато тимът стига до тази фаза в КНК, но отпада от Атлетико (Мадрид).

Вероятни състави:

Партизани: Гьоникай, Фейзулахи, Ибрахими, Атанда, Котобели, Бата, Вила, Траши, Барди, Мазеркай, Прогни

Ботев Пловдив: Чворович, Цветомир Панов, Пламен Димов, Виктор Генев, Йордан Минев, Яя Меледже, Тодор Неделев, Лъчезар Балтанов, Фелипе Бризола, Крум Стоянов, Омар Косоко

Бизнес организации поискаха мащабна съдебна реформа

http://dnes.dir.bg/news/biznes-sadebna-reforma-25981304

Осем търговски камари, чиито членове произвеждат около 70 на сто от брутния вътрешен продукт на страната, поискаха мащабна съдебна реформа.

Румен Порожанов: Предвиждаме мониторинг за цените на продуктите

http://www.moreto.net/novini.php?n=354473

Министърът на земеделието и храните Румен Порожанов заяви в студиото на „Денят започва“, че се предвижда постоянен мониторинг върху цените на различни продукти спрямо цените им в Западна Европа. Той коментира излезлите вчера резултати, според които еднакви продукти в България и Западна Европа се различават по цена и състав, и заяви, че разликата в качеството е била очаквана, заради вече проведените изследвания от други източноевропейски страни.

Пътническият влак от Сливен за Бургас престоява в участъка Сливен-Желю войвода

http://www.cross.bg/vlaka-lokomotiva-putnitzite-1547477.html

/КРОСС/ Около 09:35 ч., в участъка между гарите Сливен и Желю войвода, локомотивната бригада на пътническия влак № 80143 от Сливен за Бургас забелязва дим, който излиза от машинното отделение на локомотива. Машинистите своевременно са предприели незабавни превантивни действия с цел гарантиране на безопасността на пътниците във влака, като са задействали противопожарната система на локомотива и са използвали наличните пожарогасителни средства. Локомотивът е отделен на безопасно разстояние от пътническите вагони. Подаден е сигнал до Национална служба „Пожарна безопасност и защита на населението". За пътниците от влака ще бъде осигурен превоз с автобуси за придвижване до крайната гара на маршрута. В пътническата композиция пътуват около 30 пътника. С променен маршрут ще се движат два бързи влака между София и Бургас. Тези влакове ще бъдат отклонени през Стара Загора. Възникналото запалване в машинното отделение на локомотива по никакъв начин не е застрашило живота и здравето на пътниците във влака и превозния персонал.      

Спряха пътнически влак между Сливен и Желю войвода заради дим от локомотива

https://www.24chasa.bg/novini/article/6307527

Спряха пътнически влак между Сливен и Желю войвода заради дим от локомотиваОколо 09.35 ч., в участъка между гарите Сливен и Желю войвода, локомотивната бригада на пътническия влак № 80143 от Сливен за Бургас забелязва дим, който излиза от машинното отделение на локомотива. Това съобщиха от пресцентъра на БДЖ. Машинистите своевременно са предприели незабавни превантивни действия с цел гарантиране на безопасността на

Среща при кмета на Асеновград след протеста срещу ромите

http://frognews.bg/news_137361/Sreshta-pri-kmeta-na-Asenovgrad-sled-protesta-sreshtu-romite/

Засилено полицейско присъствие в Асеновград след напрежението, което възникна снощи. Хиляди излязоха по улиците на града в знак на протест след побоя над млади гребци в понеделник. Наложи се полицията да спре част от протестиращите, които се бяха отправили към ромската махала на града.

Фенове на "Ботев" (Пловдив) бяха задържани в Македония (обновена)

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/06/29/2997890_fenove_na_botev_plovdiv_biaha_zadurjani_v_makedoniia/?ref=rss


Фенове на "Ботев" са били задържани в Македония рано сутринта заради хулигански прояви. Те са пътували за Тирана, където тази вечер пловдивският отбор гостува на албанския вицешампион "Партизани" в двубой от първия квалификационен кръг на Лига Европа.<br /><br />Около обяд автобусите са отпътували от град Крива паланка към Тирана с полицейски ескорт след намесата на българското посолство в Скопие, съобщиха от външното министерство.<br /><br...

Гърция е най-големият вносител на българско птиче месо

http://econ.bg/Новини/Гърция-е-най-големият-вносител-на-българско-птиче-месо-_l.a_i.744809_at.1.html

През 2016 г. България е изнесла 16 906 тона птиче месо за Гърция, следвана от Франция (9 535 тона) и Румъния (6 411 тона). През последните пет години...

Фенове на "Ботев" (Пловдив) са задържани в Македония

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/06/29/2997890_fenove_na_botev_plovdiv_sa_zadurjani_v_makedoniia/?ref=rss


Фенове на "Ботев" са били задържани в Македония рано сутринта на път за Тирана, където тази вечер пловдивският отбор гостува на албанския вицешампион "Партизани" в двубой от първия квалификационен кръг на Лига Европа.<br /><br />Българският консул в Македония Венцислав Цветанов е пристигнал спешно в полицейското управление на град Крива паланка, където са били откарани трите автобуса с привърженици на "канарчетата", съобщава БТА.<br /><br...

НАТО засилва военното си присъствие в Афганистан

https://www.actualno.com/asia/nato-zasilva-voennoto-si-prisystvie-v-afganistan-news_619665.html

НАТО засилва военното си присъствие в Афганистан. Допълнителни войски в Афганистан ще изпратят 15 страни от Алианса, обяви генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг. При пристигането си на срещата на военните министри от пакта той уточни, че тяхната роля няма да бъде бойна. „Мога да потвърдя, че НАТО засилва военното си присъствие в Афганистан. 15 страни-членки вече обявиха за предоставянето на допълнителни сили, а днес се очакват още повече“, каза той.

ООН ще разполага с по-малък бюджет за мироопазващи мисии

http://www.mediapool.bg/oon-shte-razpolaga-s-po-malak-byudzhet-za-miroopazvashti-misii-news265964.html

В навечерието на предстоящата среща на върха на Г-20 в Германия Ангела Меркел отправи днес предупреждения във връзка с тенденциите към протекционизъм и изолационизъм, съобщи Франс прес.   Агенцията определя това изказване като завоалирана критика срещу президента на САЩ Доналд Тръмп, който ще участва във форума.   Никое от предизвикателствата, пред които е изправен светът, "не признава граници", заяви германската канцлерка в долната камара на парламента по повод срещата между лидерите на най-развитите икономики в света, насрочена за 7 и 8 юли в Хамбург. "Ето защо днес повече отвсякога онези, които мислят, че могат да уредят световните проблеми чрез протекционизъм и изолационизъм, правят огромна грешка", предупреди Меркел.   Тя заяви, че очаква от срещата на върха "ясен сигнал в полза на отворените пазари и срещу изолационизма".    По-късно днес Меркел ще разговаря с лидерите на европейските страни от Г-20, между които френският президент Еманюел Макрон, премиерите на Великобритания, Италия, Испания, Холандия и Норвегия, както и шефове на институции на ЕС, за да изготвят обща европейска позиция по основните теми.   "Имаме повече отвсякога нужда от Г-20", защото многостранният подход е възможност общите проблеми да се решават далеч по-добре, отколкото на принципа "всеки за себе си" от страна на отделните нации", каза германската канцлерка.   Меркел подчерта в речта си пред Бундестага, че Европа е по-решена от когато и да било да води борба срещу климатичните промени. "Глобалното затопляне е екзистенциално предизвикателство пред човечеството", подчерта тя и прогнозира, че преговорите по тази тема няма да са лесни на срещата на Г-20.   Президентът на САЩ Доналд Тръмп изтегли страната си от Парижкото споразумение за борба срещу глобалното затопляне и използва протекционистка реторика в сферата на търговията.

Меркел: Година след Brexit се чувства единството на ЕС

https://www.actualno.com/europe/merkel-godina-sled-brexit-se-chuvstva-edinstvoto-na-es-news_619661.html

Евросъюзът съумя да преживее сложен етап от своето развитие, а вярата в бъдещето на общността се възвръща. Това заяви в изказване пред Бундестага германският канцлер Ангела Меркел. „Година след Brexit се чувства нов дух на единство на 27-те стани от ЕС. След драматични събит

Парламентът одобри нов държавен заем за 200 милиона евро

https://www.24chasa.bg/novini/article/6307522

Парламентът одобри нов държавен заем за 200 милиона евроПарламентът одобри нов държавен заем за 200 милиона евро. Защо теглим нов дълг и за какво ще отидат парите? Народните представители приеха законопроект за ратифициране на Рамково споразумение за заем между Банката за развитие на Съвета на Европа и България. Заемът е по механизъм за съфинансиране на проекти,

10-та юбилейна годишна конференция на АБУЧ

http://www.eurochicago.com/2017/06/10-konferentsiya-abutch/

Десетата юбилейна годишна конференция на Асоциацията на българските училища в чужбина ще се състои в София и в Рилския манастир, съответно на 26 и на 27-28 юли тази година. Конференцията се организира с участието на Министерството на образованието и науката, СУ "Св. Климент Охридски", ПУ "Паисий Хилендарски", Западноевропейската епархия на БПЦ и Рилския манастир "Св. Иван Рилски". Конференцията ще бъде открита на 26 юли 2017 г. в 9 ч. българско време в Аулата на Софийския университет.

Уведомихте ли българския народ, че ще теглите почти половин милиард лева за бежанците?

http://www.cross.bg/zaem-polovin-miliard-1547476.html

/КРОСС/ Кой лъже? Ако имаме пари, защо теглим заем? „Правителството направи опит да подведе българския парламент. За какво са половин милиард лева, които теглят като заем и се прехвърля плащането им върху бъдещите поколения? Уведомихте ли българския народ, че ще теглите такъв заем, с такава цел?" Този въпрос отправи народният представител от ПГ на „БСП за България" проф. Румен Гечев към управляващите след ратифицирането на рамково споразумение между Банката за развитие на Съвета на Европа и Република България за заем от почти половин милиард лв. Той обясни, че БСП е гласувала против този заем, поискан от правителството, по две основни причини. На първо място- професор посочи, че става въпрос за финансиране на мигранти, разселвани в България, нещо което правителството крие в своите мотиви. На второ място той посочи, че в мотивите, представени от кабинета „Борисов" 3 няма финансови разчети, няма оценка как ще се отрази този заем на българската финансова система и как ще бъдат направени плащанията. Проф. Румен Гечев подчерта, че не е ясно- защо при фискален резерв от 13 млрд. лв., българското правителство тегли нов заем от близо половин милиард лева. Той подчерта, че главницата няма да се обслужва 5 години, това правителство ще похарчи пратите, а след 5 години следващите правителства и българският народ да плащат

Уведомихте ли българския народ, че ще теглите почти половин милиард лв. за бежанците?

http://www.cross.bg/zaem-bulgariya-nyama-1547476.html

/КРОСС/ Кой лъже? Ако имаме пари, защо теглим заем? „Правителството направи опит да подведе българския парламент. За какво са половин милиард лева, които теглят като заем и се прехвърля плащането им върху бъдещите поколения? Уведомихте ли българския народ, че ще теглите такъв заем, с такава цел?" Този въпрос отправи народният представител от ПГ на „БСП за България" проф. Румен Гечев към управляващите след ратифицирането на рамково споразумение между Банката за развитие на Съвета на Европа и Република България за заем от почти половин милиард лв. Той обясни, че БСП е гласувала против този заем, поискан от правителството, по две основни причини. На първо място- професор посочи, че става въпрос за финансиране на мигранти, разселвани в България, нещо което правителството крие в своите мотиви. На второ място той посочи, че в мотивите, представени от кабинета „Борисов" 3 няма финансови разчети, няма оценка как ще се отрази този заем на българската финансова система и как ще бъдат направени плащанията. Проф. Румен Гечев подчерта, че не е ясно- защо при фискален резерв от 13 млрд. лв., българското правителство тегли нов заем от близо половин милиард лева. Той подчерта, че главницата няма да се обслужва 5 години, това правителство ще похарчи пратите, а след 5 години следващите правителства и българският народ да плащат

Обвиниха 2 момичета за нападанието над мюфтийското семейство

http://dnes.dir.bg/news/momicheta-obvinenie-muftiysko-25981183

Две непълнолетни момичета са привлечени като обвиняеми за хулиганство, извършено спрямо съпругата и двете дъщери на заместник-главния мюфтия Бирали Бирали.

Главният секретар на МВР е в Асеновград, среща се с протестиращи

https://www.24chasa.bg/novini/article/6307523

Главният секретар на МВР е в Асеновград, среща се с протестиращиГлавният секретар на МВР Младен Маринов пристигна току що в Асеновград за да присъства на среща на кмета д-р Емил Караиванов с хора от протеста снощи. Близо 3000 души присъстваха на митинга за да изразят възмущението си от побоя, който роми нанесоха над деца и треньори от спортен клуб Асеновец. Инцидентът стана в понеделник следобед на язовир

Едва две заведения във Варна подали декларации за такса биоразградими отпадъци

http://www.moreto.net/novini.php?n=354463

Само две декларации са подадени от варненски заведения или кухни за обществено хранене във връзка общинската такса за събиране, извозване и оползотворяване на биоразградимите отпадъци. Оказва се, че в определения от местната администрация срок до края на март 2017-та нужда от специални съдове за този вид боклук не е заявило почти нито едно заведение в града.

ЧЕЗ предвижда 55% увеличение на инвестициите за реконструкция на мрежата във Враца

http://frognews.bg/news_137360/CHEZ-predvijda-55procenta-uvelichenie-na-investitsiite-za-rekonstruktsiia-na-mrejata-vav-Vratsa/

Ръководството на ЧЕЗ проведе среща с кметове на общини и техни представители от област Враца. Домакин на събитието бе областният управител Малина Николова. Карел Крал, Регионален мениджър на ЧЕЗ за България, запозна представителите на общините от областта с плановете и приоритетите на компанията.

НИМ започна спасителни разкопки в крепост край Ивайловград

https://www.24chasa.bg/region/article/6307516

НИМ започна спасителни разкопки в крепост край ИвайловградНационалният исторически музей започва спасителни археологически разкопки в крепостта Белоградец, разположена на хълмисто плато над село Гугутка, Ивайловградска община, съобщиха от НИМ. Аварийните действия на НИМ се налагат заради зачестилите сигнали за иманярска дейност в крепостта. Причината за този внезапно бликнал иманярски интерес,

Мачовете от Лига Европа днес

https://www.24chasa.bg/sport/article/6306642

Мачовете от Лига Европа днес                                                                                                                                                                                                                                                                                                            

Нова мода: Хвалят Азис, ругаят "Ъпсурт" и гериниколчетата (Видео)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6306578

Нова мода: Хвалят Азис, ругаят "Ъпсурт" и гериниколчетата (Видео)Фейсбук интелигенцията отново се възпали. Масово хвалят и гледат новото парче на Азис “Мотел”, а негодуват срещу яките дупари на гериниколчетата. Новият таргет на хейта е “Ъпсурт”. Великаните на българския рап, възпели нявга и “24 часа”, също пуснаха ново парче - “Този танц”. То е издържано, уж пародирайки,

Ковчежникът на Ватикана излиза в принудителен отпуск

http://dnes.dir.bg/news/vatikanat-sex-skandal-kardinal-jorj-pel-25981181

Кардинал Джордж Пел заяви, че си взима отпуск като ковчежник на Ватикана, след като австралийската полиция го обвини в сексуални посегателства.

Мостът до полигон "Ново село" е готов, пускат бойна техника по него

https://offnews.bg//obshtestvo/mostat-do-poligon-novo-selo-e-gotov-puskat-bojna-tehnika-po-nego-659348.html

Завърши реконструкцията на моста над река Мараш край полигона "Ново село". Съоръжението е при 228-ми километър на пътя Ямбол - Гранитово - Лесово. 

Проектът се финансира от Въоръжените сили на САЩ по Техническо споразумение между Агенция „Пътна инфраструктура“, Министерството на отбраната и Европейското командване на Въоръжените сили на САЩ. 

След реконструкцията мостът ще може да се използва за преминаване на военна техника. Мостът е с укрепен свод, нова асфалтова настилка, парапети, ограничителни системи, хоризонтална маркировка и др.

Изпълнител на строителните дейности е Консорциум ПХА „Мараш“, в който участват: „Пътстрой Бургас“ ЕООД, „Хидрострой“ АД и „АБ ИНВЕСТ НН“ ЕООД, а стойността на договора е 594 778,80 лв. с ДДС.

Меркел вижда единство на ЕС година след Brexit

https://www.24chasa.bg/novini/article/6307511

Меркел вижда единство на ЕС година след Brexit"Евросъюзът съумя да преживее сложен етап от своето развитие, а вярата в бъдещето на общността се възвръща", заяви в изказване пред Бундестага германският канцлер г-жа Ангела Меркел. „Година след Brexit се чувства нов дух на единство на 27-те стани от ЕС. След драматични събития от последните години това за мен е израз на нашето единство“,

Победителят в търга за емблемата на ЦСКА внесе възражение срещу разпределението на парите

https://offnews.bg//futbol/pobediteliat-v-targa-za-emblemata-na-tcska-vnese-vazrazhenie-sreshtu-r-659349.html

Фирмата "Ред Енимълс" ЕООД е подала официално възражение срещу разпределението на парите за емблемата на ЦСКА, информира Спортал.

Както е известно, в края на месец май "Ред Енимълс", представлявана от фена Иван Велчев - Кюстендилеца, спечели наддаването за активите на армейския клуб с умопомрачителна оферта от 8 милиона лева.

Възражението е внесено вчера, показва справка в сайта на Министерство на правосъдието.

Освен победителя в търга, възражение е подало и лицето Тодор Иванов.

Припомняме, че Софийски градски съд свика заседание на 13 юли, когато ще се разглеждат възраженията за фалиралия най-титулуван футболен клуб в България.

Най-малко 15 страни от НАТО ще изпратят допълнителни войски в Афганистан

http://www.mediapool.bg/nai-malko-15-strani-ot-nato-shte-izpratyat-dopalnitelni-voiski-v-afganistan-news265963.html

Петнайсет страни от НАТО заявиха, че ще изпратят допълнителни войски в Афганистан. Това съобщи генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг, цитиран от БТА.    "Петнайсет страни вече заявиха, че отпускат допълнителни сили, и днес очаквам още повече. Не става дума за връщане към бойни мисии, става дума да се консолидира мисията на НАТО за подготовка и съдействие на националните сили", обясни той.   Ще се акцентира основно върху развитието на афганистанските специални сили, авиацията, логистиката и възможностите за управление и контрол, посочи Столтенберг.   По думите му командването на натовската операция в Афганистан е поискало там да бъдат изпратени допълнително общо близо 4000 военни.   НАТО приключи изтеглянето на бойните си части от Афганистан през 2014 г. и оттогава поддържа там мисия за съдействие на националните сили, наброяваща 13 500 души.   Страните от алианса финансират и афганистанската армия с около 5 милиарда долара годишно.    Въпреки това талибаните, действащи срещу властите на страната, успяха през последните години да си върнат контрола върху близо 40 на сто от територията на Афганистан. От 2015 г. там се засилват и позициите на групировки, свързани с "Ислямска държава", които се сражават и срещу властите в Кабул, и срещу талибаните.

Божидар Димитров ще спасява крепостта Белоградец от иманярите

https://offnews.bg//obshtestvo/bozhidar-dimitrov-shte-spasiava-krepostta-belogradetc-ot-imaniarite-659345.html

Националният исторически музей (НИМ) започва спасителни археологически разкопки в крепостта Белоградец, разположена на хълмисто плато над село Гугутка, Ивайловградска община.

Аварийните действия на НИМ се налагат заради зачестилите сигнали за иманярска дейност в крепостта. Причината за този внезапно бликнал иманярски интерес, според директора на НИМ проф. Божидар Димитров, е наистина хубав документален филм на една българска телевизия. Нещата, които научиха от този филм не само милионите зрители, но и иманярите, са, че крепостта е една от най-големите измежду шест хиляди на българска територия, запазена е много добре до 8-9 метра височина и е една от тридесетте крепости, в които е имало феодален замък. Този в Белоградец е запазен до втория етаж включително.

За ръководител на разкопките е назначен Филип Петрунов, който разкопава в момента крепостта Лютица, в близко съседство с Белоградец. Любопитното е, че средновековното име на крепостта се е запазило сред местното българско население. То означава „Малкия Белград” и обикновено се дава, когато преселници от Голям Белград основават ново селище. Но на територията на средновековните български царства има три големи Белграда – днешната сръбска столица, Белгород – Днестро́вский в Украйна и Белград /Берат/ в Албания.

Откъде са дошли преселниците, засега е загадка. Най-вероятно - от украйнския Белград. Отвъддунавските български земи често са използвани от българските царе като демографски резерв за заселване на новозавладени територии на юг от Дунав, обяснява проф. Димитров

Ураганен вятър помете електропроводи край Своге

https://www.24chasa.bg/region/article/6307505

Ураганен вятър помете електропроводи край СвогеСтотици домакинства от десетки селища останаха без ток, съобщава БНТ. Сработилата аварийна защита в подстанциите е изключила електропроводите с високо напрежение и са предотвратени по-големи щети от гръмотевичната буря. В момента 4 аварийни групи отстраняват последните 15 повреди при битови абонати в общините Мездра и Роман.

Цветанов посрещна в Народното събрание ученици от Шумен

https://www.24chasa.bg/novini/article/6307512

Цветанов посрещна в Народното събрание ученици от ШуменЦветан Цветанов посрещна в Народното събрание ученици от средно училище „Панайот Волов“, град Шумен. Това съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ. Председателят на Парламентарната група на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов посрещна в Народното събрание 25 ученици от средно училище „Панайот Волов“, град Шумен.

Тръмп очерта новата „ос на злото“: „Диктатори“, „терористи“ и „луди“

http://www.cross.bg/trump-iran-rysiya-1547475.html

/КРОСС/ Доналд Тръмп - президентът, който уж обеща да се фокусира върху вътрешните, а не върху външните проблеми - също си има своя „ос на злото". Тя включва „кубинската диктатура", „иранските терористи" и „севернокорейските луди". Всички те, според новия американски президент, представляват заплаха за сигурността на Съединените щати. Проблемът обаче е там, че Тръмп, подобно на предшествениците си, няма да победи „оста на злото", а само ще засили борбата си срещу трети страни. И ако Буш „укрепи" Иран, а Обама - Китай, то Тръмп ще окаже услуга тъкмо на държавата, чийто агент, както твърдят мнозина, се явява - Русия. Всеки от последните американски президенти си имаше своя „ос на злото", всеки използваше свои методи за борба с нея и никой не доведе до нищо добро. В списъка на Джордж Буш-младши бяха Иран, Ирак и Северна Корея и неговите методи за борба с тях в крайна сметка доведоха до падане на бариерите за сдържане на иранската експанзия в Близкия изток, както и до ядрените изпитания в Северна Корея. „Оста" на Обама беше терористичната групировка „Ислямска държава", Русия и болестта ебола

Англичанин блудствал с деца в Слънчев бряг

https://www.actualno.com/crime/anglichanin-bludstval-s-deca-v-slynchev-brjag-news_619658.html

50-­годишен английски турист е задържан в Слънчев бряг след сигнал за блудство с 12-годишно момиче от Швеция. Филип Р. е заподозрян за още едно престъпление от същия тип - с 10­-годишно дете от Дания, извършено преди около седмица, съобщава „24 часа”. Мъжът оглеждал дечи

Меркел гарантира единство на ЕС година след Брекзит

http://frognews.bg/news_137359/Merkel-garantira-edinstvo-na-ES-godina-sled-Brekzit/

Евросъюзът съумя да преживее сложен етап от своето развитие, а вярата в бъдещето на общността се възвръща. Това заяви в изказване пред Бундестага германският канцлер Ангела Меркел.

Апетитите на Мърдок за "Скай" може да не бъдат удовлетворени

http://clubz.bg/55675-apetitite_na_myrdok_za_skaj_moje_da_ne_bydat_udovletvoreni

Рупърт Мърдок. Снимка архив БГНЕС

Британският министър на културата Карън Брадли обяви, че смята да се противопостави на опитите на медийния магнат Рупърт Мърдок да превземе телевизия "Скай", предаде Би Би Си. 

Мърдок вече притежава 39% от активите на "Скай", но той отдавна се стреми към повече, като предишен опит за поглъщането на канала приключи поради разразилия се през 2011 година скандал с подслушвания на журналисти и известни личности.

 
Министър Брадли каза пред Камарата на общините, че подобна сделка би засилила твърде много възможностите на семейство Мърдок да контролира медиите и политическите процеси в страната. Според Брадли, тя е принудена да докладва случая на британския орган за защита на конкуренцията.
 
Подобно действие на министъра на културата на Обединеното кралство би било сериозен удар по желанията на Мърдок за безоблачна сделка на стойност 11.7 млрд. лири. Очаква се Брадли да вземе своето решение на 14 юли, петък. 

Арестуваха лихвар, прибирал заеми с бой

https://offnews.bg//112/arestuvaha-lihvar-pribiral-zaemi-s-boj-659347.html

Бургаската полиция задържа 26-годишен криминално проявен мъж, който проявил агресия спрямо длъжници.

От полицията в областния град съобщиха, че той е арестуван след като в сряда успял да се саморазправи с двама длъжници, като набил и 17-годишен младеж.

Биячът, който е родом от Козлодуй, около обяд в центъра на Бургас отправил закани и заплахи към 38-годишен мъж, който взел на заем от фирма за бързи кредити сумата от 300 лв., но не погасил изцяло задълженията си. 

Малко по-късно около отишъл в дома на мъж в с. Вълчин, когото набил. От нападението пострадал и 17-годишният син на бития. Преди да ги нападне, биячът се представил за служител на фирма за бързи кредити, като приканил пострадалия да погаси задължението си.

Бащата и синът са с рани по телата, за което им е направено освидетелстване.

Намерени са очевидци на нападенията, които ще бъдат разпитани. Извършено е разпознаване.

Биячът е задържан за срок от 24 часа с полицейска заповед, като срещу него са образувани две досъдебни производства по описа на Първо Районно управление – Бургас и Районно управление – Сунгурларе.

Работата по цялостно изясняване на престъпната дейност на мъжа продължава.

Румъния отново подготвя "данък солидарност"

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/06/29/2997856_rumuniia_otnovo_podgotvia_danuk_solidarnost/?ref=rss


Управляващите в Румъния социалдемократи планират да заменят корпоративния данък от 16 процента с многостепенна данъчна система за облагане върху оборота от 2018 г., както и да въведат "данък солидарност". Това предвижда ревизираната програма за управление на Социалдемократическата партия, предаде агенция "Ройтерс".<br /><br />Номинираният за премиер Михай Тудосе ще поиска по-късно днес вот на доверие от парламента и вероятно ще го получи, тъй като СДП и...

Румъния отново подготвя "данък солидарнст"

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/06/29/2997856_rumuniia_otnovo_podgotvia_danuk_solidarnst/?ref=rss


Управляващите в Румъния социалдемократи планират да заменят корпоративния данък от 16 процента с многостепенна данъчна система за облагане върху оборота от 2018 г., както и да въведат "данък солидарност". Това предвижда ревизираната програма за управление на Социалдемократическата партия, предаде агенция "Ройтерс".<br /><br />Номинираният за премиер Михай Тудосе ще поиска по-късно днес вот на доверие от парламента и вероятно ще го получи, тъй като СДП и...

Порои заляха Хърватия след вчерашните горещини

https://www.actualno.com/europe/poroi-zaljaha-hyrvatija-sled-vcherashnite-goreshtini-news_619659.html

Поройни дъждове се изляха върху Хърватия след вчерашните горещини и задуха. Дъждовете са придружени с гръмотевици и силен вятър, съобщи БГНЕС. В някои от континенталните части на станата се изсипа град, голям колкото орех, който е нанесъл щети в районите на Сисак и Велика Г

Цацаров напусна заседанието на ВСС заради протест с болтове

http://dnes.dir.bg/news/protest-sotir-tzatzarov-lozan-panov-tzumgeyt-25980909

Членове на ВСС, сред които главният прокурор и председателят на ВАС Георги Колев, напуснаха заседанието заради протест-бдение с болтове в защита на Лозан Панов.

Инспекцията по труда препоръча на бизнеса да вземе мерки в топлото време

http://econ.bg/Новини/Инспекцията-по-труда-препоръча-на-бизнеса-да-вземе-мерки-в-топлото-време_l.a_i.744806_at.1.html

Работодателите трябва да предприемат мерки за безопасна работа при червен и оранжев код за опасно време, напомнят от Глвната инспекция по труда. ...

Експерт: В летния период по-важна е подготовката на шофьора за участие в движението, отколкото на автомобила

http://www.moreto.net/novini.php?n=354459

В летния период по-важна е подготовката на водача за участие в движението, отколкото на автомобила. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ комисар Алекси Стратиев, експерт по пътна безопасност и бивш директор на КАТ. „Според мен по-скоро през летния период подготовка е свързана по-скоро с психологическата нагласа на водача и с някои неща, които трябва да има в купето на автомобила, например вода.

Парламентът одобри нов държавен заем от 200 млн. евро

http://www.dnevnik.bg/biznes/2017/06/29/2997854_parlamentut_odobri_nov_durjaven_zaem_ot_200_mln_evro/?ref=rss


Нов заем от 200 млн. евро одобри парламентът днес. Депутатите приеха законопроект за ратифициране на Рамково споразумение за заем между Банката за развитие на Съвета на Европа и България със 116 гласа "за", 58 "против" и 8 "въздържал се". Споразумението е подписано от министъра на финансите през декември м.г.<br /><br />Парите са по механизъм за съфинансиране на проекти, изпълнявани със средства от ЕС по оперативните програми, които са съфинансирани от...

Окончателно: Протест на полицаите ще има

//dariknews.bg/novini/bylgariia/okonchatelno-protest-na-policaite-shte-ima-2033751

Протестът на 5 юли остава. Това е протест насочен срещу ниските възнаграждения в МВР, заяви председателят на Синдикалната федерация на служителите в МВР (СФСМВР) Валентин Попов след срещата на синдикатите с министъра на вътрешните работи Валентин Радев и с неговите заместници.

Индийски служител на реда обвинен в изнасилване на дъщеря си в полицейски участък

https://www.24chasa.bg/novini/article/6307273

Индийски служител на реда обвинен в изнасилване на дъщеря си в полицейски участъкИндийски полицай е бил арестуван за изнасилване на собствената си омъжена дъщеря, която го била "провокирала", съобщи "Индипендънт". Подозира се, че 58-годишният помощник-инспектор от Матура, Утар Прадеш, я е нападнал в полицейския участък. Старшината, който е бил пред пенсиониране, също така е набеден за побой на 35-годишния съпруг на дъщеря му.

Марков: Погребват велик политик, оставил достоен ученик

http://dnes.dir.bg/news/georgi-markov-evropeyski-parlament-angela-merkel-viktor-orban-helmut-kol-25981091

В събота погребват великия политик на Европа Хелмут Кол, който имаше двама любимци - Ангела Меркел и Виктор Орбан, остана му само Орбан.

Двама българи са задържани в Гърция за трафик на мигранти

http://www.cross.bg/migranti-dvama-trafik-1547474.html

/КРОСС/ Полицията в Гърция арестува двама български шофьори заради трафик на мигранти, съобщават гръцките власти. 12 пакистанци и двама индийци са били укрити в специално изготвен тайник на камиона им. Двамата 48-годишни мъже са задържани при акцията на магистрала "Егнатия", докато са пътували от България.  

Арестуваха англичанин педофил в „Слънчев бряг“

https://www.vesti.bg/bulgaria/incidenti/arestuvaha-anglichanin-pedofil-v-slynchev-briag-6070917

Мъжът оглеждал дечица покрай басейните на хотели в курорта и, след като те тръгвали към стаите си, влизал с тях в асансьора, където ги опипвал и целувал

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване