Ново поколение роботи разгадават човешките чувства и предпочитания

https://www.24chasa.bg/novini/article/6307481

Ново поколение роботи разгадават човешките чувства и предпочитанияАнализаторите на вкусове и детекторите на мозъчни импулси са последният писък на модата при високотехнологичните продукти на Международното изложение за изкуствен интелект в Токио тази седмица, съобщава Би Ти Ви. Японската компания „Винкс” представи последната си разработка – „робот – сомелиер”. Високотехнологичният ценител на вино може да

НАТО увеличава военното си присъствие в Афганистан

http://www.cross.bg/afganistan-voiinitzi-stoltenberg-1547473.html

/КРОСС/ НАТО изпраща няколко хиляди войници в Афганистан, за да помогне на правителството в борбата срещу талибаните, но войските на алианса няма да участват в директни сблъсъци. Това заяви шефът на алианса Йенс Столтенберг, цитиран от АП и АФП. Военният съюз приключи военната си операция в Афганистан през 2014 г., когато предаде фронтовите задължения на афганистанската армия и се насочи към тренировъчна и съветническа мисия, но през последните години талибаните помрачиха надеждите за прекратяване на войната, след като си върнаха позиции. Преди срещата на военните министри на алианса в Брюксел Столтенберг обяви, че 29-те страни членки обмислят увеличаване на натовското присъствие с няколко хиляди войници. "Мога да потвърдя, че ще увеличим присъствието си в Афганистан", поясни той. "Трябва да уточним, че тук става въпрос за обучение, асистиране, съветване...не става дума за бойни операции, а да се помогне на афганистанците в борбата", добави Столтенберг. По думите му допълнително изпращане на войници ще подпомогне афганистанските специални части, както и ВВС при изпращане на подкрепление и евакуация, а също така ще бъде засилено обучението на военнослужещи. Столтенберг не посочи конкретни цифри, но според дипломатически източници в Афганистан ще бъдат изпратени до 3 000 войници. В момента алиансът поддържа около 13 500 войници в Афганистан. От думите на генералния секретар стана ясно, че 15 държави вече са обещали да изпратят допълнително войници

55% увеличение на инвестициите в реконструкция на мрежата във Враца предвижда ЧЕЗ Разпределение през 2017 г.

https://www.24chasa.bg/region/article/6307483

55% увеличение на инвестициите в реконструкция на мрежата във Враца предвижда ЧЕЗ Разпределение през 2017 г.Ръководството на ЧЕЗ представи плановете си за областта пред местните власти Ръководството на ЧЕЗ проведе среща с кметове на общини и техни представители от област Враца. Домакин на събитието бе областният управител Малина Николова. Карел Крал, Регионален мениджър на ЧЕЗ за България, запозна представителите на общините от областта с плановете и

Най-добрите съпрузи според зодията

https://www.vesti.bg/lyubopitno/sveji/naj-dobrite-sypruzi-spored-zodiiata-6070914

Ето и кои са трите зодии, чийто представители от мъжки пол се славят като най- добрите съпрузи

Три лъжи и една истина за отмяната на парите

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6307478

Три лъжи и една истина за отмяната на паритеТова е поредната крачка към връщането на робовладелския строй Колкото пъти пусна телевизора напоследък, толкова пъти някоя умна глава ми обяснява, че плащането с пари в брой вече е отживелица, та Брюксел, в своята безгранична мъдрост, решил малко по малко да пенсионира парите. Публично се предлагат 3 основни аргумента за това водоразделно

Парламентът одобри на първо четене стимули за капиталовия пазар

http://www.dnevnik.bg/biznes/2017/06/29/2997821_parlamentut_odobri_na_purvo_chetene_stimuli_za/?ref=rss


Депутати от всички парламентарни групи одобриха на първо четене промени в Закона за публичното предлагане на ценни книжа, внесени от Делян Добрев и Данаил Кирилов от ГЕРБ. От гласувалите 125 народни представители 122 бяха "за", а трима се въздържаха, съобщи БТА.<br /><br />В доклада на парламентарната Комисия по бюджет и финанси се посочва, че промените целят да се постигне развитие на стабилен капиталов пазар в страната, както и да се преодолеят проблеми в практиката по...

Марешки си даде имунитета

http://frognews.bg/news_137358/Mareshki-si-dade-imuniteta/

Народните представители от ВОЛЯ Веселин Марешки и Кръстина Таскова са депозирали писмено съгласие в парламента за снемане на депутатския им имунитет. Това съобщи от парламентарната трибуна председателят на парламента Димитър Главчев.

МВР и НАП започват съвместни проверки по заведения и търговски обекти във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=354464

В началото на месец юли за втора поредна година стартира Междуведомствения координационен център за съвместна работа на МВР и НАП по Северното Черноморие, който се помещава в сградата на Областна дирекция на МВР - Варна, съобщиха оттам за Moreto.

Силва Зурлева: Не искам промени в екипа, а добри новини

https://www.vesti.bg/bulgaria/medii/silva-zurleva-ne-iskam-promeni-v-ekipa-a-dobri-novini-6070912

Основното е да има баланс между добрите и лошите новини, защото понякога, когато гледаш емисия по телевизията, тя прилича на криминална хроника, коментира Зурлева, член на Борда на директорите на "Нова Броудкастинг груп"

Бившият президент на Приднестровието избяга в Молдова с лодка

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/06/29/2997812_bivshiiat_prezident_na_pridnestrovieto_izbiaga_v/?ref=rss


Бившият президент на Приднестровието Евгений Шевчук тайно напуснал непризнатата от никого република и избягал в Молдова, съобщават РИА "Новости" и РБК. Шевчук напуснал страната в сряда през нощта - часове след като получил документи за заседание, което ще разследва дейността му като президент и може да го лиши от имунитет.<br /><br />Според председателя на приднестровския парламент Александър Шчерба в нощта на 28 юни Шевчук пресякъл река Днестър и напуснал територията на...

Вашингтон обяви нови мерки за сигурност за полетите до САЩ

http://econ.bg/Новини/Вашингтон-обяви-нови-мерки-за-сигурност-за-полетите-до-САЩ_l.a_i.744805_at.1.html

Министерството за вътрешна сигурност на САЩ обяви нови засилени мерки за сигурност, засягащи хиляди полети и стотици хиляди пътници, пътуващи към...

Звезда на ЦСКА отива в Левски

https://offnews.bg//volejbol/zvezda-na-tcska-otiva-v-levski-659344.html

Любимецът на червените волейболни фенове Смилен Мляков се присъедини към Левски София и хвърли в потрес привържениците на тима от "Червено знаме".

36-годишният Мляков ще заеме мястото на наказания за употреба на марихуана Спас Байрев. Левски София е ръководен от бившия национал и съотборник на Мляков Владимир Николов, който изпълнява едновременно функциите на президент и старши треньор на тима.

"Щастлив съм, че в отбора идва професионалист като Смилен. Надявам се, да продължи с добрите си игри от миналия сезон и в Левски.

Той вече е играл за тима и обстановката няма да му е чужда", сподели Владо Николов.

"Владо ме потърси и ме трогна с думите, че иска да привлече най-добрия диагонал в България. Имах още няколко предложения, но реших, че това на Левски е най-доброто.

Играл съм в Левски преди три години, надявам се феновете на ЦСКА да ме разберат.

Аз съм професионален състезател и винаги съм симпатизирал и на двата отбора, които са истинските грандове на българския спорт", сподели след трансфера Мляков.

Парламентарна комисия ще проверява и обществените поръчки на НДК

http://www.dnevnik.bg/politika/2017/06/29/2997843_parlamentarna_komisiia_shte_proveriava_i/?ref=rss


Парламентарна комисия ще проверява и обществените поръчки за ремонт на НДК във връзка с Председателството на Съвета на ЕС. Депутатите взеха това решение след скандалите с уволняването на директора на двореца Мирослав Боршош от министъра на председателството Лиляна Павлова и последващото връщане на Боршош на поста от премиера Бойко Борисов.<br /><br />Анкетната комисия беше предложена от БСП, още на следващия ден беше вкарана в дневния ред на парламента и получи изненадващата...

Съвременните еничари и Мая

http://www.eurochicago.com/2017/06/savremennite-enitchari/

Съвременни еничари. Как е възможно да съществуват? Защо ги има? Първоначално всичко е въпрос на личен морал и домашно възпитание. И когато нещо не е на мястото си в основите, малко власт и безнаказаност могат да родят чудовища. Те са такива, защото могат да си го позволят и защото знаят, че няма кой да ги накаже. И още – българските полицаи не служат и не защитават гражданите.

Фандъкова: Павета по „Дондуков“ и двупосочна велоалея. И тя с паваж

http://clubz.bg/55674-fandykova_paveta_po_%E2%80%9Edondukov%E2%80%9C_i_dvuposochna_veloaleq_i_tq_s_pavaj

Йорданка Фандъкова. Снимка БГНЕС

Паважната настилка по бул. „Дондуков“ ще бъде запазена, като в едното платно ще се изгради двупосочна велоалея с павета. Това съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова при обявяването на Програмата и основните приоритети на „София – Европейска столица на спорта“ за 2018 г.

„Преди няколко дни внесохме предложение за промяна в проекта, който вече беше съгласуван. Знаете, от Министерството на културата бяха с настояване за запазване на паважната настилка. То съгласува промяната, която предвижда в едното платно да се изгради двупосочна велоалея с павета, които да бъдат равни. На крак занесохме материала, който предлагаме, така че експертите да го видят и да могат да преценят. Министърът на културата подкрепи това предложение“, обясни Фандъкова.

 

„Настилката ще е с павета, включително и по трамвайните линии, където сега има бетон. Тротоарите ще са с унипаваж. Велоалеята също ще е с унипаваж, който е предвиден да бъде подходящ за изграждане на велоалея“, поясни кметът на София.

Фандъкова допълни, че там, където в момента се реконструират улици и булеварди и има възможност, навсякъде се маркират или изграждат велоалеи. В момента предстои да започне работа по подготовката за разширението на бул. „Монтевидео“ в район „Овча купел“.

Там също ще продължи велоалеята, която вече е изградена на първия етап.

"Предвиждаме и в един участък по ул. „Георги С. Раковски“ също такава. Участъкът не е тесен – той е там, където в момента спират коли, но не трябва да го правят. Това е участъкът малко след бул. „Цар Освободител“ до бул. „Патриарх Евтимий“ при Френската гимназия. Вече в другия участък е разрешено паркирането и там е малко по-трудно“, каза още Йорданка Фандъкова.

Столтенберг: Армията на Косово ще бъде създадена със съгласието на малцинствата

https://www.24chasa.bg/novini/article/6307453

Столтенберг: Армията на Косово ще бъде създадена със съгласието на малцинстватаБез изпълнение на някои условия или без съгласието на представителите на малцинствените етнически общности в най-младата държава на Балканския полуостров няма да има трансформация на Косовските сили за сигурност в армия. Това заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, съобщава македонското електронно издание „Локално“,

Арестуваха англичанин за блудство с деца в Слънчев бряг

http://frognews.bg/news_137357/Arestuvaha-anglichanin-za-bludstvo-s-detsa-v-Slanchev-briag/

50-­годишен английски турист е задържан в Слънчев бряг след сигнал за блудство с 12-годишно момиче от Швеция. Филип Р. е заподозрян за още едно престъпление от същия тип - с 10­-годишно дете от Дания, извършено преди около седмица.

Фандъкова: „Европейска столица на спорта“ насърчава здравословния начин на живот

https://www.24chasa.bg/novini/article/6307447

Фандъкова: „Европейска столица на спорта“ насърчава здравословния начин на живот

Целта на „Европейска столица на спорта“ е насърчаването на активния и здравословен начин на живот. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова по време на обявяването на Програмата и основните приоритети на „София - Европейска столица на спорта" за 2018 г., съобщава „Фокус“. „Благодаря за подкрепата и участието на всички в тази изключително

Чуждите инвеститори: Истинска и пълна съдебна реформа (ПЪЛЕН ТЕКСТ)

http://clubz.bg/55673-chujdite_investitori_istinska_i_pylna_sydebna_reforma_pylen_tekst

Снимка БГНЕС

Прокуратурата трябва да бъде извадена от съдебната власт и да има механизъм за това тя да се отчита пред изпълнителната и/или законодателната власт. Това се казва в позиция на 6 чуждестранни търговски камари, в които членуват и редица български фирми. Писмото е адресирано до българските държавни институции.

В него се казва, че липсата на безпристрастен и ефективен съд и прокуратура е една от най-съществените бариери пред икономическия растеж на България и за това дълг на бизнеса е да заяви своята позиция и гласът му да бъде чут по отношение на съдебната реформа. Според авторите на позицията прокуратурата не трябва да има каквато и да е роля по отношение на кариерното развитие на съдиите и организацията на съдилищата.

В позицията се казва още, че реформата в миналия мандат е безспорен напредък, но не е била направена последната крачка за пълна и неоспорима автономност на съдиите

"Вместо това, каналите за потенциално политическо влияние остават отворени, а недопустимата ситуация, при която по определени въпроси съдилищата могат да бъдат поставени в положение на зависимост от членовете на ВСС от прокурорската квота (чрез пленума на съвета), продължава да е налице, независимо от постигнатото съглашение между основните политически партии за обратното".

Позицията е адресирана до премиера Бойко Борисов, вицепремиера Екатерина Захариева, правосъдния минситър Цецка Цачева, президента Румен Радев, главния прокурор Сотир Цацаров, председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов. на парламента - Димитър Главчев, на правната комисия - Данаил Кирилов, на преставителството на ЕК у нас - Огнян Златев. То е подписано от търговския отдел на посолството на Австрия, Американската търговска камара в България, Британско-българска бизнес асоциация, Българо-швейцарска търговска камара, Канадско-българска бизнес мрежа, Конфиндустрия България.

Ето пълния текст на позицията:

ПОЗИЦИЯ

По отношение на съдебната реформа в България

Известно е, че в най-голям обществен интерес и от значение за правилното функциониране на икономиката е България да има същинско разделение на властите и, наред с това, независими, езпристрастни и ефективни съдилища и прокуратура, които да служат първо и най-вече в полза на обществото. Алтернативата на този модел е институционална система, която не се ръководи от правото, а от наглед произволни действия на властимащите.

На 25 януари 2016 г. вече заявихме своята позиция, изпращайки писмо до българските власти в този смисъл. Сега бихме желали да потвърдим отново своята позиция. Твърдо убедени сме, че липсата на безпристрастен и ефективен съд и прокуратура безспорно се явява една от най-съществените бариери пред икономическия растеж в България, привличането на чуждестранни инвестиции и създаването на равни условия за всички икономически оператори - чуждестранни инвеститори или български предприемачи, независимо дали настоящи или потенциални. Следователно, като представители на някои от най-големите международни инвеститори в България, но и на множество местни, български компании, наш дълг е да заявим своята позиция и да направим така, че гласът на бизнеса да бъде чут по въпроса за съдебната реформа в България.

Водени от горните съображения, изразяваме своята подкрепа за общите принципи, залегнали в основата на заключенията и препоръките в доклада за независимия технически анализ на структурния и функционален модел на Прокуратурата на Република България, изготвен под егидата на Службата за подкрепа за структурни реформи на Европейската комисия и оповестен на 20 декември 2016 г. Приветстваме важните стъпки, предприети с изменението на Конституцията и Закона за съдебната власт през 2015 и 2016 година. Въпреки това оставаме твърдо убедени, че тези изменения са само началото, тъй като те не адресират някои от основните будещи тревога въпроси.

В действителност, реформата на съдебната система в България далеч не е завършена. Този процес трябва да продължи с дължимото сериозно и отговорно отношение, поради простата причина, че се явява фундаментална предпоставка за постигането на истинско благоденствие за българската нация — първостепенно и неотменимо условие, което не търпи повече компромиси. По-долу застъпваме някои от най-важните елементи, които вярваме, че трябва да са основополагащи за една истинска и пълна съдебна реформа, която би била от изключителна полза за българската икономика и общество: 

Независимост на съдебната власт

Всички участници в политическия живот декларативно отстояват, че съдебната власт трябва да бъде независима, но липсва достатъчно силна политическа воля за съществяване на така необходимите реформи, които да гарантират, че съдиите са изцяло неподвластни на политически натиск. В допълнение, прокуратурата не трябва да има каквато и да е роля (в рамките на пленума) относно решенията, свързани с кариерното развитие на съдиите и организацията на дейността на съдилищата. Въпреки, че миналогодишната реформа, и по-конкретно разделянето на Висшия съдебен съвет на две колегии, е безспорен напредък, в крайна сметка податливостта на съдебната система на политическо влияние се корени в самата структура на съдебната колегия, в която квотата на политическите назначения остава прекалено силна и не възпира оказването на неправомерно влияние. Не беше направена последната и решаваща стъпка за предоставяне на пълна и неоспорима автономност на съдиите. Вместо това, каналите за потенциално политическо влияние остават отворени, а недопустимата ситуация, при която по определени въпроси съдилищата могат да бъдат поставени в положение на зависимост от членовете на ВСС от прокурорската квота (чрез пленума на съвета), продължава да е налице, независимо от постигнатото съглашение между основните политически партии за обратното.

Апелираме за предприемане на действия, които да гарантират пълната независимост на съдебната власт по всички институционални въпроси и да елиминират възможните механизми както за политическо влияние, така и за натиск върху съда от страна на прокуратурата чрез предприемане на необходимите последни стъпки за завършване на съдебната реформа в нейната цялост.

Прозрачност и отчетност на прокуратурата

Един от основните проблеми, свързан с последните промени по съдебната реформа, е обстоятелството, че прокуратурата на практика бе оставена без контрол, както преди. Безусловно подкрепяме независимостта на прокуратурата, но желаем да подчертаем, че действителното разделение на властите трябва да почива на система от ефективни механизми за взаимен контрол и баланс, както и че в едно наистина демократично общество не следва да съществува независимост без отчетност, тъй като това подкопава самите устои на демокрацията. Дълбоко обезпокоени сме от липсата на достатъчно отчетност на българската прокуратура пред обществото — обстоятелство, поради което действията ѝ биват възприемани като зависими от потенциално произволни решения на едно или друго лице. На практика почти никъде другаде в Европа прокуратурата не е независима не само в осъществяването на своята рутинна дейност, но и от самата държава и обществото, на които е призвана да служи. Вярваме в необходимостта от провеждане на широк обществен дебат относно евентуалното изваждане на институцията от структурата на съдебната власт и установяването на механизъм за нейната отчетност пред изпълнителната и/или законодателната власт (например чрез по-нататъшна децентрализация, вменяване на задължения за докладване и налагане на реални санкции в случаи на разследвания, които могат да бъдат окачествени като произвол), което в крайна сметка да гарантира отчетността на институцията пред обществото.

Липсата на механизъм за съдебен контрол върху прокурорските решения в досъдебна фаза, в съчетание с липсата на реална отчетност на прокуратурата, са съществена причина за широко разпространеното усещане за беззаконие и безнаказаност, подкопаващо устоите на българското общество, и за това България да изостава в редица обществено-икономически аспекти в сравнение с други държави-членки на ЕС от Източна Европа. Водещите принципи на организация на прокуратурата следва да бъдат функционална независимост, ефективност, последователност (в решенията на прокуратурата) и прозрачност, и не на последно място отчетност, като обединяващ елемент. В това отношение, публикуваният на 20 декември 2016 г. доклад на експертите от Службата за подкрепа за структурни реформи на Европейската комисия съдържа изключително полезни предложения, които следва да бъдат доразвити.

Наказателно-процесуалният кодекс и Наказателният кодекс трябва да бъдат осъвременени, като на прокуратурата бъдат предоставени по-широки правомощия, но и вменена отговорност, в съчетание с по-голяма вътрешна и структурна автономност и действащи механизми за отчетност. Това е безспорно необходима предпоставка за успешното наказателно преследване на престъпни деяния, особено на корупционни престъпения от висок обществен интерес, но също така например и на всички видове измами, особено такива, свързани със злоупотреби с Търговския регистър и с разпоредби на Търговския закон. Не трябва да забравяме, че голямата власт неизменно върви ръка за ръка с голяма отговорност. Необходимо е в рамките на самата прокуратура да бъдат приети публични (доколкото е възможно) вътрешни насоки и правила, на които да бъдат подчинени всички прокурорски решения. Те следва да заменят остарелия и на практика произволен принцип на „вътрешното убеждение“ на прокурорите, което ще гарантира реална прозрачност и последователност на прокурорските решения. Необходимо е да се въведат институционални гаранции, за да бъде осигурена независимостта на редовите
прокурори и възможността те да направляват разследванията на основата на обективна преценка на фактите, като указнията и намесата на административните ръководители висшестоящите прокурори да бъдат ограничени до гарантирането на ефективно и последователно правоприлагане.

Повишаване на ефективността и ефикасността на съдебния процес

Уверени сме, че неприемливото, но наблюдавано в неизброими случаи, забавяне в досъдебна и съдебна фаза, е особено остър проблем, който подкопава функционирането на системата като цяло. В допълнение, общият принцип на случайно разпределение на делата както в прокуратурата, така и в съдилищата трябва да бъде укрепен чрез по- голяма вътрешна отчетност и прозрачност, за да се гарантира, че разпределянето на делата не може да бъде манипулирано, гаранция, която е абсолютно необходима за една справедлива и ефективна съдебна система. 

Електронно правосъдие и реформа на правното образование

Ние сме убедени, и нашите правни експерти са единодушни, че разработването и въвеждането на истинска система на електронно правосъдие и модернизирането на правното образование в България и подобряване на неговото качество са абсолютно необходими, за да бъде съдебната реформа наистина всеобхватна и успешна.
Ние не сме експертите, които могат да отправят конкретни препоръки и предложения към участниците в политическия процес относно това дали и какви конституционни промени са необходими, или относно начина за осъществяване и завършване на една истинска реформа на съдебната власт. Наш дълг, обаче, е да работим непоколебимо за изграждането на среда на действителна правна сигурност и предвидимост, справедливост и равно третиране на всички инвеститори и предприемачи — среда, в която дори онези, които само мечтаят да създадат свой бизнес, вярват, че опитът да направят това си струва, и в която правната система подкрепя техните усилия, а не издига препятствия пред тях в услуга на малцина. За тази цел, България се нуждае от независима, ефективна и прозрачна съдебна система, способна да раздава равнопоставено правосъдие за всички, в съответствие със законите на нашата страна. Реформата на съдебната система е в основата на всички останали реформи. Нейното
осъществяване и завършване ще повиши потенциала за икономически растеж на България и ще допринесе за реален просперитет и справедливост за българското общество.

"Зелените" поискаха премахване на парламентарната квота за ВСС

https://www.actualno.com/politics/zelenite-poiskaha-premahvane-na-parlamentarnata-kvota-za-vss-news_619651.html

Изборите за нов Висш съдебен съвет (ВСС) предизвикаха политическа реакция от страна на "Зелените", които пожелаха парламентарната квота на ВСС да бъде премахната. Припомняме, че заедно с партията на бившия правосъден министър Христо Иванов "Да, България" те за малко не успях

Задържаха ”бултраси” в Македония, рисували графити

http://dnes.dir.bg/news/grafiti-botev-plovdiv-futbolni-fenove-makedonia-25980953

Футболни фенове на „Ботев” (Пловдив) бяха задържани от македонската полиция заради хулиганство по време на почивка по магистралата Скопие-Тирана.

Заради проблемите около НДК е застрашено българското председателство на ЕС

http://www.cross.bg/predsedatelstvo-komisiya-bulgarskoto-1547472.html

/КРОСС/ „Анкетната комисия за случващото се около НДК трябва да установи как и по какъв начин се харчат парите на българските данъкоплатци. Как и по какъв начин са определяни изпълнителите на строително-монтажните работи. Трябва да знаем и каква е готовността за провеждане на българското председателство?" Това заяви зам.-председателят на „БСП за България" Жельо Бойчев от парламентарната трибуна по предложената от левицата анкетна комисия за НДК. Той припомни, че прокуратурата е установила, че има нарушения относно изразходването на средствата за НДК. „Всичко това може да доведе до застрашаване на провеждането на българското председателство", категоричен бе Бойчев. „Пряко отговорният министър Лиляна Павлова, която бе и принципал на двореца, твърди, че НДК се управлява лошо - липсват дисциплина и не се спазват срокове. Като контрапункт на това, досегашният ръководител на двореца Мирослав Бошош заявява, че се отказва да подписва обществени поръчки под натиск на ръба на закона и против правилата. В последните два месеца цялата подготовка по българското председателство на ЕС е в хаос. Провеждането на председателството е застрашено", обясни той и допълни, че това са причините левицата да поискам анкетна комисия, за да се проверят всички обстоятелства и факти по случая. „Минстър Павлова заявява също, че не е предвидено изграждането на пресцентър, а Бошош заявява точно обратното

Още по-горещо в петък, оранжев код за жега почти в цялата страна

//dariknews.bg/novini/bylgariia/oshte-po-goreshto-v-petyk-oranzhev-kod-za-zhega-pochti-v-cialata-strana-2033735

През нощта ще бъде ясно и почти тихо. В петък ще е слънчево и по-горещо от днес. Ще духа слаб вятър предимно от запад, в Североизточна България – до умерен от северозапад. Дневните температури ще продължат да се повишават и максималните ще са между 36° и 41°, сочи прогнозата на НИМХ-БАН. Атмосферно

Възможно ли е Вселената да има съзнание

https://www.vesti.bg/lyubopitno/zagadki-i-misterii/vyzmozhno-li-e-vselenata-da-ima-syznanie-6070913

Едни от най-уважаваните учени по света търсят отговор на въпроса – еднакъв ли е по същност и дух Космосът с нас

Смилен Мляков смени волейболния ЦСКА с "Левски"

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/06/29/2997811_smilen_mliakov_smeni_voleibolniia_cska_s_levski/?ref=rss


Бившият национал Смилен Мляков е новото попълнение на волейболния "Левски". 36-годишният диагонал ще заеме мястото на младата надежда Спас Байрев, който беше отстранен от отбора след положителната проба за канабис.<br /><br />Мляков се завърна на игрището през миналия сезон, след като заради поредица от контузии няколко години беше извън волейбола. Той облече екипа на ЦСКА и стана най-добър реализатор на отбора по пътя към първото място в редовния сезон и сребърните медали...

117 години от рождението на Антоан дьо Сент-Екзюпери

http://www.cross.bg/ekzyuperi-antoan-sent-ekzyuperi-1547471.html

/КРОСС/ На днешната дата се навършват 117 години от рождението на автора на една от най-любимите книги в света - Антоан дьо Сент-Екзюпери, "бащата" на Малкия принц. Антоан дьо Сент-Екзюпери е роден на 29 юни 1900 г. в старо френско благородническо семейство. Баща му умира от мозъчен кръвоизлив през 1904 г. По-голяма част от младостта си Антоан прекарва при леля си по майчина линия. Обитавайки последователно Лион и Санкт Мориц дьо Реманс, бъдещият автор на „Малкият принц" живее в среда, която представлява за него източник на литературно вдъхновение. Именно в Санкт Мориц той открива другата голяма страст на живота си - авиацията. Там през юли 1912 г. се запознава с Габриел Вроблевски-Салвез, който го „кръщава" във въздуха. При постъпването си като войник е назначен в първи авиационен полк в Страсбург, където със свои средства завършва гражданското авиационно дружество, което дели летището с военното. След много перипетии Екзюпери получава разрешение от командира на своята част да започне интензивна летателна подготовка, след което е преназначен в 37-ми авиополк в Рабат и през 1921 г. получава пилотски диплом. Преместен е в Бурже, където катастрофира и получава много тежки черепни увреждания. След краткото си присъствие във военната авиация започва да лети в обществения транспорт. През 1926 г. Дидие Дора му поверява един „Бреге-14" по линията Тулуза - Казабланка

Краевед дари 350 книги на библиотеката в Елена

https://www.24chasa.bg/region/article/6307421

Краевед дари 350 книги на библиотеката в ЕленаЕленският краевед Христо Станев направи голямо дарение от 350 книги, сред които българска и чужда класика, история, фолклор, философия, исторически романи, детски издания, книги за Втората световна война. Освен за Градската библиотека в Елена, от стойностните книги са предоставени и на читалищните библиотеки в Разпоповци, Палици,

Осем земетресения са регистрирани в района на Охрид за последното денонощие

http://www.moreto.net/novini.php?n=354461

Осем земетресения са били регистрирани в района на Охрид за последното денонощие, като притесниха жителите на града и околните села, предава местния електронен портал Оhridnews. Силата на трусовете е в интервала от 2,3 по Рихтер до 3,2 по Рихтер, като епицентърът на четири от земетресенията е в района на село Косел, Охридско, а на останалите между Косел и Янковец, Ресенско.

Вижте къде няма да има вода утре

https://www.24chasa.bg/novini/article/6307400

Вижте къде няма да има вода утре„Софийска вода” временно ще прекъсне водоснабдяването в някои части на столицата на 30 юни, съобщиха от дружеството. В петък във връзка с подмяна на пожарен хидрант на бул. „Княз Александър Дондуков“, Център, се налага спиране на водоподаването от 9:00 до 18:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на: бул.

Антикорупционният катарзис на Корнелия Нинова

http://clubz.bg/55672-antikorupcionniqt_katarzis_na_korneliq_ninova

Лидерът на БСП Корнелия Нинова на няколко пъти през последните дни заяви, че партията ще подкрепи идеята за създаване на единен орган за борба с корупцията по високите етажи на властта. С комсомолски плам Нинова отсече:

"Крайно време е политически фигури, специалисти и професионалисти, не с думи, а с действия да доведат битката с корупцията по високите етажи до край. Дотук бяха приказките".

До съвсем скоро обаче БСП не подкрепяше единен антикорупционен орган дори само на приказки. В миналия мандат една от основните теми бе приемането на антикорупционен закон, изготвен от екипа на тогавашния вицепремиер Меглена Кунева. Една от основните идеи в него бе именно създаването на такъв орган. Вярно, около неговото конструиране имаше някои съмнения и опасения, че той може да бъде използван за политическа разправа, вместо за борба с корупцията. Поведението на БСП обаче бе крайно неконструктивно. Целта на социалистите  - и не само тяхната - очевидно не бе да се усъвършенства предложения от управляващите тогава орган, а изобщо да не се приеме предложения закон.

Особено интересно и актуално е, че създаването на единен антикорупционен орган бе едно от предизборните обещания на ГЕРБ и фигурира като заявка в предизборната програма на правителството. Идеята е формулирана така - нов антикорупционен закон, който ще обедини фрагментираното законодателство и ще създаде единен антикорупционен орган на основата на Комисия за отнемане на незаконно придобито имущество.

В миналия мандат и патриотите бяха против такъв закон, докато сега явно и те са омекнали. Разбира се, много ще зависи от това какви текстове в крайна сметка ще бъдат приети, ако въобще това се случи.

Така че ако Нинова и БСП са искрени в заявките си за антикорупционен орган - ще имат чудесна възможност да преминат от сферата на приказките към сферата на делата. Според плановете новият закон трябва да е готов като проект през есента и евентуално да бъде приет до края на годината, за да бъде отчетен в следващия мониторингов доклад на ЕК.

Откакто сме в ЕС у нас бе прието достатъчно много антикорупционно законодателство. Бяха създадени и органи, които да се занимават с един или друг аспект на корупцията - за отнемане на имущество, за конфликт на интереси и т.н. Тези закони и тези органи работят с различна степен на успеваемост. Общото между тях е следното - всички закони и всички органи по темата бяха създадени с огромно нежелание от страна на мнозинството на политиците. При това без разлика от партийната принадлежност.

Съвсем скоро ще разберем дали Нинова е искрена и дали БСП е преживяла катарзис по темата. Или просто разчитат на късата памет на избирателите, както са правили неведнъж.

Депутатите си стиснаха ръцете за временната комисия за НДК

http://frognews.bg/news_137356/Deputatite-si-stisnaha-ratsete-za-vremennata-komisiia-za-NDK/

Парламентът създаде временна анкетна комисия по казуса с НДК. Решението беше прието със 187 гласа „за” и нито един „против”.

Капиталовите пазари в САЩ приключиха сесията с ръст

http://econ.bg/Новини/Капиталовите-пазари-в-САЩ-приключиха-сесията-с-ръст_l.a_i.744804_at.1.html

Капиталовите пазари в Европа и САЩ приключиха търговията вчера в различни посоки. Фондовият пазар в САЩ откри сесията вчере с положителна динамика на...

Когато цял народ чака Господ да въздаде справедливост

https://www.actualno.com/actualno/kogato-cjal-narod-chaka-gospod-da-vyzdade-spravedlivost-news_619646.html

Срамният инцидент в Несебър, при който 21-годишен бабаит първо опита да прегази слепи туристи, а след това удари зверски водачката им, е показателен за всички участващи страни.Показателен е за младите нахакани "мъже", синове на заможни родители, купуващи им "Мрцедеси", гонещи

Планират големи данъчни промени в Румъния от 2018 година

https://www.24chasa.bg/novini/article/6307413

Планират големи данъчни промени
в Румъния от 2018 годинаУправляващите в Румъния социалдемократи планират да заменят корпоративния данък от 16 процента с многостепенна данъчна система за облагане върху оборота от 2018 г., както и да въведат "данък солидарност". Това предвижда ревизираната програма за управление на Социалдемократическата партия, предаде агенция Ройтерс.

Люто до пълно изпотяване

https://offnews.bg//mama-nindzha/liuto-do-palno-izpotiavane-659346.html

Автор: Владислав Христов Идват летните месеци и температурата навън се покачва, а ние ще ви запознаем с нещо, което още повече ще нажежи градусите. Някои вече се досещат – става въпрос за лютите чушки. Всеки има различно отношение към тях. За едни консумацията им е твърде екстремно преживяване, за други те са неизменна част от трапезата. Вторите ги разбирам напълно, защото и аз съм изпитал тази „зараза“. Когато човек яде люто, в мозъка му се активира центърът за болка. Вследствие на това се отделя ендорфин – хормонът на щастието, който се опитва да я успокои. Затова можем да кажем, че лютото…

Пипнаха Мечката, Куция и Пацо с плячката от две домови кражби

https://www.24chasa.bg/novini/article/6307407

Пипнаха Мечката, Куция и Пацо с плячката от две домови кражбиТрио столични крадци с богати криминални досиета са били задържани при специализирана полицейска операция на пътя София - Варна, след като са направили два удара в апартаменти във Велико Търново. В акцията за противодействие на зачестилите в староперстолния град домови кражби, на 27 юни са участвали криминалисти от Районното управление,

ЧЕЗ с 55% увеличение на инвестициите в реконструкция на мрежата във Враца

http://www.cross.bg/vratza-bulgariya-raiiona-1547470.html

/КРОСС/ Ръководството на ЧЕЗ проведе среща с кметове на общини и техни представители от област Враца. Домакин на събитието бе областният управител Малина Николова. Карел Крал, Регионален мениджър на ЧЕЗ за България, запозна представителите на общините от областта с плановете и приоритетите на компанията. Петър Холаковски, изпълнителен директор на ЧЕЗ Разпределение България представи реализираните инвестиции в областта през 2016 г. и възможностите за развитие на енергийната инфраструктура в бъдеще. По време на разговорите бяха представени конкретните обекти, чието стартиране предстои, и до какви подобрения ще доведе тяхното реализиране. „Благодаря за инициативата на г-н Карел Крал - регионален мениджър на ЧЕЗ за България и на цялото ръководство. Уверена съм, че компанията ще продължи да полага усилия за увеличаване на инвестициите в електроразпределителната мрежа на територията на област Враца и за осигуряване на европейско качество на обслужване за гражданите и бизнеса", каза Малина Николова, областен управител на област Враца. По време на посещението си в града ръководството на ЧЕЗ представи и един от проектите, част от инвестиционната програма на дружеството в града за 2017 г., и обяви конкретните планове на ЧЕЗ Разпределение за района „През 2017 г. ЧЕЗ Разпределение ще увеличи обема на инвестираните средства в реконструкция и обновяване на мрежата в област Враца с 55% в сравнение с предходната година. Компанията ще вложи в региона 3.1 млн. лв

8 търговски камари настояват за ефективна съдебна реформа

https://offnews.bg//ikonomika/8-targovski-kamari-nastoiavat-za-efektivna-sadebna-reforma-659330.html

Осем търговски камари, чиито членове произвеждат около 70 на сто от брутния вътрешен продукт на страната, изпратиха декларация до българските институции с настояване за провеждане на ефективна съдебна реформа по препоръките на Европейската комисия.

Писмото е подписано от Американската търговска камара, Британско-българската бизнес асоциация, Канадско-българската бизнес мрежа и др. В тях членуват не само чужди, но и много български компании.

Макроикономическите показатели на страната са добри - плоският данък, конкурентните възнаграждения, но преди тях инвеститорите проучват политическия климат и правосъдната система. Именно те отблъскват чуждите компании, посочиха представители на търговските камари на пресконференция.

Вицепрезидентът на Американската търговска камара в България Венислав Йотов посочи пресен пример - в последната половин години провели 4 срещи с голяма американска компания за медицински изделия, която проучвала къде да разшири бизнеса си. В крайна сметка избрали Литва пред България.

По думите на Алекс Нестор, вицепрезидент за България и Европа на Канадско-българска бизнес мрежа, чуждите инвестиции от години стоят на едно ниво и не се повишават и причина за това са нивата на корупция и липсата на върховенство на закона. "Убедени сме, че ако се направи реформа в съдебната система, доверието на инвеститорите в България ще се върне", заяви той. Изключението с IT сектора той обясни с това, че там не се минава през специален разрешителен режим. Подписват се договори с компания от Силициевата долина и не се занимават с институции и разрешителни режими, поясни Нестор.

Трудностите, които чуждите компании срещат у нас, важат със същата сила и за българския бизнес, добавиха участниците в брифинга. Те изразиха готовност да съдействат на институциите за довеждане на съдебната реформа докрай, защото тя е ключова за съживяването на българската икономика и благоденствието на страната.

В писмото си до президента, премиера, председателя на парламента ресорния вицепремиер, правосъдния министър, представителството на ЕК у нас, правната комисия към НС и др. те настояват за гарантиране на независимостта на съдебната власт и прозрачност и отчетност на работата на прокуратурата. Прокуратурата не трябва да има роля за кариерното развитие на съдиите и организацията на съдилищата, съдилищата трябва да се отърсят от влиянието на бизнеса и политиците, както и от зависимостта си от членовете на Висшия съдебен съвет, избрани от прокурорската квота, смята подписалите писмото. Те посочват, че подкрепят независимостта на прокуратурата, но при прозрачна работа и отчетност. НКИ и НПК трябва да бъдат осъвременени. Особено важно е това за разследването на измами, корупция и случаи на саморазправа с бизнеси. Трябва и да се осъвремени съдебният процес и да се модернизира образованието по право, допълват от от търговските организации.

Над 500 младежи от 7 града преминаха успешно образователна програма "Дай старт на успеха"

http://www.cross.bg/start-yspeha-sofiya-1547469.html

/КРОСС/ Лора Крумова и Галя Щърбева представиха професията журналист в рамките на 48-часово предизвикателство в София. Над 500 младежи от седем български града преминаха успешно през образователната програма „Дай старт на успеха". Тя се провежда за първи път в България и цели намаляване на броя на икономически неактивните млади хора у нас. Национално изследване на УНИЦЕФ за България за подрастващите и младежите показа, че 1/5 от тях не са обхванати нито от образователната, нито от социалната и трудовата система. Това нарежда страната ни на първо място по този показател в ЕС. Организатори на кампанията „Дай старт на успеха" са образователната организация JA България и Кока-Кола Хеленик Ботълинг Къмпани България. Пилотното издание на програмата обхвана 7 български града, които традиционно са с високо ниво на младежка безработица - Лом, Самоков, Гоце Делчев, Своге, Костенец, Търговище и София. „Програмата „Дай старт на успеха" дава възможност на младите хора да научат повече първо за себе си, после за възможностите, които имат, познавайки себе си. На децата в училище им липсва този момент, в който те могат правилно да се ориентират професионално. Възможността за срещи с успели хора, с мениджърите на Кока-Кола е нещо много полезно, защото учениците попиват от опита и получават ценни съвети за развитието си

Българското розово масло, родни вина и ракии имат реален шанс да бъдат защитени в Китай

http://pogled.info/european-parliament/balgarskoto-rozovo-maslo-rodni-vina-i-rakii-imat-realen-shans-da-badat-zashtiteni-v-kitai.87210

/Поглед.инфо/ Това стана ясно след среща на Момчил Неков с директор на Отдел „Международен“ от Главна дирекция „Земеделие и развитие на селските райони“ Към Еврокомисията в Брюксел

Цветанов: С комисията за НДК бързо ще отпаднат всички съмнения

https://www.24chasa.bg/novini/article/6307411

Цветанов: С комисията за НДК бързо ще отпаднат всички съмнения"Колкото по-рано започне да работи временната комисия за НДК, толкова по-рано ще отпаднат всички съмнения". Това заяви от парламентарната трибуна народният представител и председател на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов, по време на дебатите по проекта на решение за създаване на Временна комисия за установяване на факти и обстоятелства при разходването

Колко опасна може да бъде финансовата неграмотност?

http://www.investor.bg/bloomberg-tv/461/a/kolko-opasna-moje-da-byde-finansovata-negramotnost-242104/

Едва 1 от 10 домакинства би потърсило допълнителен източник на доходи, за да покрие извънреден разход, твърди експерт

Симеонов заряза среща за минималната заплата заради "възрастни роми, биещи БГ деца"

https://offnews.bg//politika/simeonov-zariaza-sreshta-za-minimalnata-zaplata-zaradi-vazrastni-romi-659342.html

Заседанието на Съвета за тристранно сътрудничество в четвъртък беше отменено заради спешно отпътуване на вицепремиера Валери Симеонов към Асеновград.

От публикация в профила на Симеонов в Туитър става ясно, че отива на среща с местната власт и протестиращи "срещу циганските произволи в града". 

В Асеновград се проведе протест заради нападението над тийнейджъри и деца от клуба по гребане на СК "Асеновец".

Кадри на пребити деца и спортисти, които вече ги е страх да отидат пеша до тренировъчните си бази и зали, са срамни и недопустими!, написа Симеонов в Туитър. В друг пост той посочва: 

48 ч. след фестивала в Котел с мирното съжителство м/у етносите там, виждаме възрастни роми биещи БГ деца с тояги и секири - недопустимо!

На заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество трябваше да бъде обсъден размерът на минималната работна заплата, след като състав на Върховния административен съд отмени размера от 460 лева по жалба на работодателите.

Как генна мутация може да ги превърне в "земни ангели"

https://www.vesti.bg/lyubopitno/sveji/kak-genna-mutaciia-mozhe-da-gi-prevyrne-v-zemni-angeli-6070910

"Те са толкова чисти, нежни, фантастични - като от приказен свят", разказва за тях фотографът Джулия Тейтс

Тези хора са с генна мутация, а сякаш са вълшебни

https://www.vesti.bg/lyubopitno/sveji/tezi-hora-sa-s-genna-mutaciia-a-siakash-sa-vylshebni-6070910

"Те са толкова чисти, нежни, фантастични - като от приказен свят", разказва за тях фотографът Джулия Тейтс

Генната мутация, която прави хората сякаш вълшебни

https://www.vesti.bg/lyubopitno/sveji/gennata-mutaciia-koiato-pravi-horata-siakash-vylshebni-6070910

"Те са толкова чисти, нежни, фантастични - като от приказен свят", разказва за тях фотографът Джулия Тейтс

Парламентът създаде комисия за скандала "НДК"

http://www.mediapool.bg/parlamentat-sazdade-komisiya-za-skandala-ndk-news265962.html

Временна анкетна комисия със срок на работа от един месец ще провери всички факти и обстоятелства при разходването на средства, предоставени целево на НДК за подготовка на българското председателство на Съвета на Европейския съюз. Такова предложение гласува в четвъртък Народното събрание по предложение на БСП след скандала с уволнението и последващото възстановяване на работа на директора на двореца на културата Мирослав Боршош.   Комисията ще бъде съставена на пропорционален принцип според парламентарното представителство на партиите. Тя ще има общо 19 членове в съотношение: ГЕРБ – 8, “БСП за България” – 6, “Обединени патриоти”- 2, ДПС – 2, “Воля” – 1.   По думите на шефа на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов колкото по-рано започне да работи временната комисия за НДК, толкова по-рано ще отпаднат всички съмнения. Той съобщи, че формацията му ще подкрепи създаването на комисията и направи паралел с отказа на социалистите в сряда да подкрепят създаването на комисия, която да се занимае с поръчката на шведските самолети “Гриппен”.   “Нашето политическо решение е да приемем вашето предложение, защото вчерашните твърдения, че ГЕРБ няма да подкрепи създаването на временна комисия и всичко това, което се изнесе в публичното пространство по председателството и по ремонтните дейности в НДК, са вашата възможност да създадете фалшиви новини”, каза Цветанов.   По думите му за ГЕРБ водещ принцип е прозрачността. “Има междинен одитен доклад, който е на независими орган. Министър Лиляна Павлова се е съобразила с него и е направила съответния доклад, който е представила на министър-председателя Бойко Борисов”, коментира Цветанов.   “Къде видяхте фалшивата новина? В това, че прокуратурата разследва и има досъдебно производство? В това, че Лиляна Павлова желае да уволни г-н Боршош за некомпетентност или за това, че той заяви, че върху него е оказван натиск да подписва обществени поръчки? Къде намесихте БСП тук?”, репликира го Драгомир Стойнев.   По думите на Цветанов твърдението на левицата, че ГЕРБ няма политическата воля да се бори с корупцията, е фалшива новина.   Скандалът с НДК се разрази в последните два дни. Първоначално започна с уволнението на Мирослав Боршош от директорския пост. Ресорният министър за европредседателството Лиляна Павлова го обвини, че дружеството работи без изискуемите по закон правила за обявяване на обществени поръчки. По думите й през 2015 и 2016 година дворецът няма финансови отчети, за първата година загубите на дружеството са над 3 млн лева, а следващата скачат до 9 млн лева. Отново по думите на Павлова външна одиторска фирма е открила редица нарушения при сключването на договори от страна на НДК.   През социалната мрежа Фейсбук пък Боршош обяви, че отказва да подписва обществени поръчки, протворечащи на закона.   Ден по-късно той бе върнат на работа от премиера Борисов, а НДК премина от управлението на Лиляна Павлова под шапката на Министерството на културата.   Борислав Велков, който бе назначен за ден на поста, пък обвини Боршош публично в разхищение на публични средства и в манипулиране на поръчки.    Министър-председателят Бойко Борисов не обясни с нищо хаотичните действия на властта и взаимните обвинения на Павлова и Боршош. Наред с това и двамата запазиха постовете си.   *Очаквайте подробности. 

Парламентът създаде комисия, която да разследва скандала "НДК"

http://www.mediapool.bg/parlamentat-sazdade-komisiya-koyato-da-razsledva-skandala-ndk-news265962.html

Временна анкетна комисия със срок на работа от един месец ще провери всички факти и обстоятелства при разходването на средства, предоставени целево на НДК за подготовка на българското председателство на Съвета на Европейския съюз. Такова предложение гласува в четвъртък Народното събрание по предложение на БСП, след скандала с уволнението и последващото възстановяване на работа на директора на двореца на културата Мирослав Боршош.   Комисията ще бъде съставена на пропорционален принцип според парламентарното представителство на партиите. Тя ще има общо 19 членове в съотношение: ГЕРБ – 8, “БСП за България” – 6, “Обединени патриоти”- 2, ДПС – 2, “Воля” – 1.   По думите на шефа на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов колкото по-рано започне да работи временната комисия за НДК, толкова по-рано ще отпаднат всички съмнения. Той съобщи, че формацията му ще подкрепи създаването на парламентарното звено и направи паралел с отказа на социалистите в сряда да подкрепят създаването на комисия, която да се занимае с поръчката на шведските самолети “Гриппен”.   “Нашето политическо решение е да приемем вашето предложение, защото вчерашните твърдения, че ГЕРБ няма да подкрепи създаването на временна комисия и всичко това, което се изнесе в публичното пространство по председателството и по ремонтните дейности в НДК са вашата възможност да създадете фалшиви новини”, каза Цветанов.   По думите му за ГЕРБ водещ принцип е прозрачността. “Има междинен одитен доклад, който е на независими орган. Министър Лиляна Павлова се е съобразила с него и е направила съответния доклад, който е представила на министър-председателя Бойко Борисов”, коментира Цветанов.   “Къде видяхте фалшивата новина? В това, че прокуратурата разследва и има досъдебно производство? В това, че Лиляна Павлова желае да уволни г-н Боршош за некомпетентност или за това, че той заяви, че върху него е оказван натиск да подписва обществени поръчки? Къде намесихте БСП тук?”, репликира го Драгомир Стойнев от БСП.   По думите на Цветанов твърдението на левицата, че ГЕРБ няма политическата воля да се бори с корупцията е фалшива новина.   Скандалът с НДК се разрази в последните два дни. Първоначално започна с уволнението на Мирослав Боршош от директорския пост в дружеството. Ресорният министър за европредседателството Лиляна Павлова го обвини, че дружеството работи без изискуемите по закон правила за обявяване на обществени поръчки. По думите й през 2015 и 2016 година дворецът няма финансови отчети, за първата година загубите на дружеството са над 3 млн лева, а следващата скачат до 9 млн лева. Отново по думите на Павлова външна одиторска фирма е открила редица нарушения при сключването на договори от страна на НДК.   През социалната мрежа Фейсбук пък Боршош обяви, че отказва да подписва обществени поръчки, протворечащи на закона.   Ден по-късно Боршош бе върнат на работа от премиера Борисов, а НДК премина от управлението на Лиляна Павлова под шапката на Министерството на културата.   Борислав Велков, който бе назначен за ден на поста пък обвини Боршош публично в разхищение на публични средства и в нагласяне на поръчки.    Министър-председателят Бойко Борисов не обясни с нищо хаотичните действия на властта и взаимните обвинения на Павлова и Боршош. Наред с това и двамата запазиха постовете си.   *Очаквайте подробнисти. 

Индустриалната зона в Божурище нараства със 115 дка

http://www.dnevnik.bg/biznes/2017/06/29/2997805_industrialnata_zona_v_bojurishte_narastva_sus_115_dka/?ref=rss


Индустриалната зона в Божурище увеличава площта си със 115.375 дка, съобщават от Министерството на икономиката. Ресорният министър е подписал протоколно решение, с което се прави апорт на недвижим имот с тази площ в капитала на "Национална компания индустриални зони" ЕАД.<br /><br />"Действието се предприема в изпълнение на залегналите в коалиционното споразумение приоритети за развитието на икономическите зони", посочват от ведомството.<br /><br...

Арестуват англичанин педофил, блудствал с момиченце в Слънчев бяг

https://www.24chasa.bg/novini/article/6307402

Арестуват англичанин педофил, блудствал с момиченце в Слънчев бяг50-годишен английски турист е задържан в Слънчев бряг във вторник вечерта след сигнал за блудствени действия извършени с 12-годишно момиченце от Швеция. Филип Р. е заподозрян за още едно блудство с 10-годишно момиче от Дания извършено преди около седмица. Педофилът оглеждал дечица покрай басейните на хотели в курорта и след като те тръгвали към

ВМРО иска от вътрешния министър проверка за побоя в Асеновград

https://offnews.bg//politika/vmro-iska-ot-vatreshnia-ministar-proverka-za-poboia-v-asenovgrad-659341.html

ВМРО иска министърът на вътрешните работи Валентин Радев да разпореди проверка на случая в Асеновград, "при който тълпа цигани биха група граждани". 

Задържаните са само 8 лица, което е липса на твърдост от страна на служителите на реда, се казва в текста на писмо, изпратено до МВР шефа от Карлос Контрера – общински съветник от ВМРО в София и член на Организационния съвет на партията. 

Контрера дава за пример и друг случай, където на видеозапис от камера в хранителен магазин в Борован се вижда как двама цигани пребиват служител на РУ – Бяла Слатина. Това поставя тежкия въпрос щом престъпниците нямат страх и респект от служителите на МВР, тогава какво ли ще предприемат спрямо обикновени граждани, твърди съветникът.

Според него на подобни случаи трябва да се отвръща цялата строгост на закона, защото циганския криминален контингент се е самозабравил и води съществувание над и въпреки държава и държавност.

Не бива да се прави компромис в името на някакво уж мирно съществуване, пише Контрера.

Контрера призовава министър Радев да бъдат отправени силни политически послания и да се демонстрира воля за противопоставяне срещу системното и дразнещо беззаконие особено в малките населени места.

Трябва ясен сигнал, че ще се използва и е задължително да се използва сила в такива ситуации. Трябва и ясна и едностранно изразена политическа подкрепа за служителите в МВР да прилагат сила в подобни случаи – с други думи да се даде кураж на редовия състав да натисне бандитите, пише в заключение Карлос Контрера. 

Еднократната помощ за първокласниците ще се контролира от „Социално подпомагане“

http://www.cross.bg/detza-semeiistva-ychilishte-1547468.html

/КРОСС/ Дирекциите „Социално подпомагане" ще контролират отпускането на еднократната помощ за първокласници, съобщиха от пресцентъра на Агенция за социално подпомагане. По 250 лв. еднократна помощ ще получат първокласниците, чиито семейства имат ниски доходи, реши правителството. С тези средства се очаква да бъдат подпомогнати около 46 000 деца, които тръгват на училище през септември т. г. За миналата учебна година с еднократна целева помощ в размер на 250 лева бяха подпомогнати 43 999 семейства за 44 849 деца, записани в първи клас. Изплатената сума за цялата страна е 11 212 250 лв. За учебната 2015/2016 г. бяха изплатени 11 157 292 лв. за 44 721 деца. Еднократната помощ се отпуска по реда на Закона за семейни помощи за деца. Право да я получат имат семейства, чиито деца са записани в първи клас в държавно или общинско училище за първи път. Друго задължително условие е средномесечният доход на член от семейството за предходните 12 месеца да е по-нисък или равен на 400 лв. Помощта се отпуска без условие за доход за деца с трайни увреждания, сираци и деца, настанени в приемни семейства и в семейства на роднини и близки по реда на Закона за закрила на детето. На това основание за учебната 2016/2017 г. помощта получиха 1537 деца с трайни увреждания, 359 деца с един жив родител и 374 деца, настанени в семейства на роднини и близки и в приемни семейства

Гигантски слънчогледи в градината

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/6307404

Гигантски слънчогледи в градинатаОтглеждат се от разсад, който в края на пролетта се засажда на постоянното място Едногодишния слънчоглед (Helliantus annuus) в градината, при обилно поливане и щедро подхранване с азот може да достигне до 5 метра височина. В саксии с диаметър не по-малко от 30 см може да засаждате сортове с височина до 2 м.

Близо 300 млн. евро са пратили емигрантите в България до април

http://www.investor.bg/biudjet-i-finansi/333/a/blizo-300-mln-evro-sa-pratili-emigrantite-v-bylgariia-do-april-241992/

За първите четири месеца от годината инвестициите възлизат на едва 125 млн. евро, показват данни на БНБ

Германски турист вилня във варненско заведение, вади нож

http://www.moreto.net/novini.php?n=354465

Германски турист вилня късно снощи в заведение в курорта "Св. Св. Константин и Елена", съобщиха от полицията за Moreto.net. 20-годишният чужденец започнал безпричинно да троши бутилки и инвентара в заведението. Когато опитали да го спрат той започнал да обижда и заплашва персонала, а накрая извадил нож.

Еврото продължава да поскъпва

http://econ.bg/Новини/Еврото-продължава-да-поскъпва_l.a_i.744803_at.1.html

Дoлapът ce ĸoлeбae oĸoлo гoдишни минимyми cпpямo eвpoтo и бpитaнcĸия пayнд нa вaлyтнaтa тъpгoвия в чeтвъpтъĸ. Инвecтитopитe oтчитaт в пpoгнoзитe cи...

Да помогнем на едно 7-годишно дете да оздравее

//dariknews.bg/novini/obshtestvo/da-pomognem-na-edno-7-godishno-dete-da-ozdravee-2033722

7-годишно момче се нуждае от средства за спешна операция.
 
Сумата от 50 000 евро за интервенцията по отстраняване на тумор в мозъка в Германия е непосилна за семейството на Александър.
 
Родителите търсят помощ чрез соц

Депутатката "Ви ай ай" ще разследва НДК

https://offnews.bg//politika/deputatkata-vi-aj-aj-shte-razsledva-ndk-659331.html

Анкетна парламентарна комисия ще разследва скандала с НДК, решиха депутатите единодушно със 184 гласа "за". Предложението за създаване на тази комисия беше на БСП, а мотивите им, че трябва да се разбере какво е станало и кой от двамата ЛЪЖЕ - министърът на европредседателството Лиляна Павлова или шефът на НДК Мирослав Боршош, който тя уволни, а премиерът Борисов върна на поста.

"Имаме реален шанс да се изложим пред чужденците", каза Жельо Бойчев по повод информацията, че председателството на Съвета на ЕС е пред провал.

Изненадваща беше подкрепата на ГЕРБ. Веднага след искането на социалистите от трибуната председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов обяви, че ГЕРБ ще го подкрепи. Така без проблем управляващите подкрепиха опозицията. "Колкото по-рано започне да работи тази комисия, толкова по-бързо ще отпаднат всички съмнения", затвърди позицията Цветанов.

Той изтъкна, че тази подкрепа става с разрешението на премиера Борисов и цялата група на ГЕРБ и все пак обясни, че не иска да позволи от скандала БСП да се възползва да създава фалшиви новини.

Цветанов даде разяснения и по скандала с НДК: "Има междинен одитен докла на управлението на Двореца, Лиляна Павлова се е съобразила с него и запознала  и премиера Бойко Борисов", каза той. 

"Няма тема, която да ни притеснява", каза той. Противоречието дойде обаче, когато ГЕРБ поискаха комисията да е на пропорционален принцип, тоест да имат 10 от 19 места. И след това при предложението на БСП председателят да е от тяхната група - Атанас Костадинов, ГЕРБ гласуваха "против" и си избраха за комисията, която ще разследва НДК, депутатката от ГЕРБ Диана Йорданова. 

Красимир Янков от БСП не пропусна да отбележи този факт. Казвате, че сте за", а си гарантирате мнозинство в тази анкетна комисия. Това поражда съмнение за работата на комисията, тя ще е комисия по мнозинство. Ако искате да докажете, че искате скандалът да се разследва наистина и искате да предоставите на обществото истината, ще гласувате председателят на комисията да е от БСП", обясни Янков. 

При гласуването обаче ГЕРБ си гласува като управляващи и гласува против предложения председател от БСП Атанас Костадинов.

Така комисията за разследване на НДК се оглави от бургаската депутатка Диана Йорданова, която стана известна как чете римските цифри VII като "Ви ай ай".

НСИ информира за производството и доставките на енергийни продукти през април 2017 г.

http://www.cross.bg/prodykti-dostavkite-proizvodstvoto-1547467.html

/КРОСС/ Производство на енергийни продукти През април 2017 г. спрямо март 2017 г. нараства производството на:• пропан-бутанови смеси - с 22.2% до 11 хил. т;• безоловен бензин - с 26.6% до 157 хил. т;• дизелово гориво - с 39.7% до 257 хил. т. Намалява производството на: • твърди горива - с 1.3% до 2 352 хил. т;• природен газ - с 10.0% до 9 млн. м3;• електроенергия - с 13.4% до 3 425 ГВтч (табл. 1 от приложението). През април 2017 г. спрямо същия месец на предходната година нараства производството на:• твърди горива - с 14.3%; • пропан-бутанови смеси - с 22.2%;• безоловен бензин - с 4.0%;• дизелово гориво - със 7.5%;• природен газ - с 50.0%;• електроенергия - с 16.3%. Доставки на енергийни продукти През април 2017 г. спрямо март 2017 г. нарастват доставките на:• пропан-бутанови смеси - с 18.4% до 45 хил. т;• безоловен бензин - с 2.5% до 41 хил. т;• дизелово гориво - със 17.8% до 185 хил. т. Намаляват доставките на:• твърди горива - с 2.0% до 2 431 хил. т;• природен газ - със 17.1% до 261 млн. м3;• електроенергия - с 10.3% до 2 740 ГВтч През април 2017 г. спрямо същия месец на предходната година нарастват доставките на:• твърди горива - с 14.4%;• пропан-бутанови смеси - с 2.3%;• дизелово гориво - с 12.8%;• природен газ - с 13.0%;• електроенергия - с 12.7%

Косово ще създава армия само след съгласие на малцинствата в страната

http://www.cross.bg/kosovo-armiya-nato-1547466.html

/КРОСС/ Без изпълнение на някои условия или без съгласието на представителите на малцинствените етнически общности в най-младата държава на Балканския полуостров няма да има трансформация на Косовските сили за сигурност в армия. Това заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, пише македонското електронно издание „Локално". На въпрос дали НАТО ще се противопостави на създаването на армия на Косово, Столтенберг подчерта, че Алиансът е фокусиран върху събитията и се намира в постоянни консултации с властите в Прищина по този въпрос. „Изказвам загриженост във връзка с последните инициативи за формиране на армия на Косово без изпълнение на необходимите условия, по-точно, без съгласието на представителите на малцинствените етнически общности в Косово. Създаването на войската трябва да мине през парламентарен процес и трябва да бъде в съответствие с Конституцията", категоричен бе норвежкият политик. Миналата седмица подобно послание до косовските институции отправи и заместник-помощник генералният секретар на НАТО за операциите Джон Манза, припомнят от редакцията.  

Пожарни в двора на Археологическия музей притесниха варненци

http://www.moreto.net/novini.php?n=354455

Пожарни коли в двора на Археологическия музей в сутрешните часове на днешния ден притесниха варненци, научи Moreto.net. Очевидци на пристигащ със сирени специализиран автомобил първоначално решили, че се касае за инцидент в музея.

„Софийска вода” временно ще прекъсне водоснабдяването в някои части на столицата

http://frognews.bg/news_137355/Sofiiska-voda-vremenno-shte-prekasne-vodosnabdiavaneto-v-niakoi-chasti-na-stolitsata/

На 30 юни 2017 г. (петък), във връзка с подмяна на пожарен хидрант на бул. „Княз Александър Дондуков“ , Център , се налага спиране на водоподаването от 9:00 до 18:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на: бул. „Княз Александър Дондуков“, бул. „Васил Левски“, ул. „Панайот Волов“, бул. „Янко Сакъзов“

Създадоха временна комисия за средствата, предоставени на НДК за председателството

https://www.24chasa.bg/novini/article/6307395

Създадоха временна комисия за средствата, предоставени на НДК за председателствотоПарламентът прие проект на решение за създаване на Временна комисия за установяване на факти и обстоятелства при разходването на средства, предоставени целево на НДК за подготовка на българското председателство на Съвета на Европейския съюз, съобщава „Фокус”. Временната комисия се създава за срок от 1 месец,

Светът има само 3 години да спре глобалното затопляне

http://www.moreto.net/novini.php?n=354462

Светът има само три години, за да намали емисиите на въглероден диоксид, преди да стане прекалено късно, предупреждава група от климатолози и учени. Предупреждението е отправено седмица преди срещата на Г-20 в Хамбург, предаде ДПА.

Фирмите в България завършват 2016 г. с ръст и на приходите, и на печалбата

http://www.dnevnik.bg/biznes/2017/06/29/2997780_firmite_v_bulgariia_zavurshvat_2016_g_s_rust_i_na/?ref=rss


Икономическото оживление през последната година видимо се отразява положително на компаниите в България през 2016 г. Приходите им нарастват с 1.5%, а печалбата - с почти 6%. Това показват данни на Националната агенция за приходите (НАП) за миналата година след обработване на данъчните декларации на компаниите, предоставени след запитване на "Капитал".<br /><br />Много силна година имат производителите на машини, оборудване и храни. А и традиционно растящите IT...

Депутатите гласуваха още 200 милиона евро външен дълг

https://offnews.bg//ikonomika/deputatite-glasuvaha-oshte-200-miliona-evro-vanshen-dalg-659326.html

Парламентът одобри нов държавен заем от 200 милиона евро.

Депутатите приеха законопроект за ратифициране на Рамково споразумение за заем между Банката за развитие на Съвета на Европа и България със 116 гласа „за“, 58 „против“ и 8 „въздържал се“.

Парите са по механизъм за съфинансиране на проекти, изпълнявани със средства от ЕС по оперативните програми, които са съфинансирани от Европейските структурни и инвестиционни фондове за програмен период 2014-2020 година.

Заемът ще се усвоява на траншове, които ще се обвързват с разчетите по оперативните програми за националното съфинансиране.

Заемът частично ще покрива българския принос във финансирането на инвестиционни проекти по програмите „Региони в растеж 2014-2020“, „Развитие на човешките ресурси 2014- 2020“ и „Наука и образование за интелигентен растеж 2012-2020“.

Героят на Чили Браво е играл контузен срещу Португалия

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/06/29/2997781_geroiat_na_chili_bravo_e_igral_kontuzen_sreshtu/?ref=rss


Вратарят на Чили Клаудио Браво заяви, че е играл с контузия в двубоя с Португалия от полуфиналите на Купата на конфедерациите. Въпреки това стражът на "Манчестър сити" спаси всяка една от трите дузпи, които европейският шампион изпълни, и прати своя отбор на финал.<br /><br />"Чувствам се нормално. Аз съм много балансиран човек", каза Браво, който отрази последователно ударите от бялата точка на Рикардо Куарешма, Жоао Моутиньо и Луиш Нани.<br /><br...

Терористи накараха майка да изяде сина си с ориз

http://frognews.bg/news_137354/Teroristi-nakaraha-maika-da-iziade-sina-si-s-oriz/

На света междувременно стават известни все по-ужасяващи свидетелства на жертви на ИД. Виан Дахил, която е язидка, член на иракския парламент, гостува в египетската телевизия Extra News и разказа какво е чула от жертви на Ислямска държава. Интервюто й, преведено от Middle East Media Research Institutе, веднага се разпространи в интернет, пише ”Индипендънт”.

Парламентът реши единодушно - комисия ще проверява НДК

http://dnes.dir.bg/news/komisia-ndk-kabinet-borisov-3-25980735

Временна парламентарна комисия ще проверява разходването на средства, предоставени на НДК за подготовка на българското председателство на Съвета на ЕС.

Задържаха фенове на Ботев в Македония

https://offnews.bg//futbol/zadarzhaha-fenove-na-botev-v-makedonia-659340.html

Автобус с фенове на ФК Ботев Пловдив е бил задържан край Куманово от македонската полиция, информира пловдивският "Марица", като се позовава на разкази на потърпевшите.

Групата, която пътува за мача на жълто-черните с Партизани в Тирана, не може да продължи пътя си вече повече от 3 часа.

Пловдивчани веднага са се свързали с депутата от Патриотичния фронт Славчо Атанасов, който им е осигурил връзка с българските консулства в Скопие и Битоля.

Дипломатите ни вече пътуват към мястото на инцидента. Според версията на "бултрасите", автобусът е спрян заради плакати с патриотични надписи и развети български знамена.

От македонските власти обаче твърдят, че запалянковците са слезли от рейса да рисуват графити с елементи на свастики.

Феновете се притесняват, че ако арестът им продължи, няма да стигнат навреме до Тирана, където от 18 часа ще се играе мача на Ботев с Партизани от първия предварителен кръг на Лига Европа.

Според "Фокус" автобусът не е един, а са цели три, и са спрени при Крива паланка заради развети български знамена.

Неприятният инцидент идва скоро след посещението на македонския премиер Зоран Заев у нас и обявеното начало на нова ера в двустранните отношения.

Чиновникът и електронните услуги - виж оживялата карикатура на Ивайло Нинов

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6307383

Анимация карикатура на седмицата от автора на "Малкия Иванчо". Всяка седмица очаквайте нова оживяла карикатура с хумористичния поглед към събитията, представен от Ивайло Нинов. Виж предишните карикатури

Значителен ръст на круизния туризъм се очаква в България до 2030 година

http://econ.bg/Новини/Значителен-ръст-на-круизния-туризъм-се-очаква-в-България-до-2030-година_l.a_i.744802_at.1.html

Значителен ръст на круизния туризъм предвижда Интегрираната транспортна стратегия на България до 2030 година. Документът е приет на заседанието на...

Бритни се ядоса: "Не пея на плейбек"

https://www.actualno.com/showbusiness/britni-se-jadosa-ne-peja-na-plejbek-news_619641.html

Бритни Спиърс отново е в центъра на вниманието: млад любовник и многобройни гастроли осигуриха на 35-годишната поп принцеса поредната порция слава. В момента тя е на турне в Япония и се появиха слухове, че не пее на живо, а на плейбек. Но Спиърс за пореден път доказа, че не е сл

Парламентът реши да създаде временна комисия за НДК

http://www.cross.bg/dvama-komisiyata-printzip-1547465.html

/КРОСС/ Парламентът реши да създаде Временна комисия за установяване на факти и обстоятелства при изразходването на средства, предоставени целево на НДК за подготовка на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз. Решението беше взето със 184 гласа "за". Вносители са от ПГ на „БСП за България". Беше прието предложението на Павел Христов от ГЕРБ комисията да е на пропорционален принцип от 19 членове - осем от ГЕРБ, шест - от БСП, двама - от „Обединените патриоти", двама - от ДПС и един - от „Воля". В проекта на БСП се предвиждаше комисията да е на паритетен принцип - по двама депутати от всяка група.  

Заблуда било, че храните у нас и на Запад трябва да струват еднакво

https://www.vesti.bg/bulgaria/zabluda-bilo-che-hranite-u-nas-i-na-zapad-triabva-da-struvat-ednakvo-6070909

Колкото по-голям е пазарът, толкова по-ниска е цената. Проверка показва и че една и съща стока в определен магазин може да не струва толкова, колкото в търговски обект на друга улица

Политиката на централните банки става по-агресивна

http://www.investor.bg/analizi/9/a/politikata-na-centralnite-banki-stava-po-agresivna-242103/

Най-важните за инвеститорите новини в четвъртък са свързани с растежа на американската икономика

Цацаровото мнозинство във ВСС не издържа на протест в подкрепа на Лозан Панов

http://www.mediapool.bg/tsatsarovoto-mnozinstvo-vav-vss-ne-izdarzha-na-protest-v-podkrepa-na-lozan-panov-news265960.html

Лоялното на главния прокурор мнозинство във Висшия съдебен съвет (ВСС) се оказа толкова скандализирано от гражданска акция в подкрепа на председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов, че прекрати преждевременно заседанието си. Така съветът не можа да стигне до последната точка в дневния си ред за четвъртък – да обсъди сигнал на близа до Делян Пеевски медия срещу Лозан Панов заради участието му в протест в подкрепа на изгонения от Белене католически свещеник Паоло Кортези. Проявата в подкрепа на шефа на ВКС бе именно поради решението на ВСС да се занимае с този сигнал, в който се твърди, че присъствието на Панов на обществено събитие, на което е имало и политически активисти, означавало, че висшият магистрат участва в "политически мероприятия". Събралите се посрещнаха с ръкопляскания Панов на входа на ВСС, докато председателят на Върховния административен съд (ВАС) Георги Колев бе съпроводен с освирквания и викове "Оставка". Освен това, някои от протестиращите наредиха болтове пред входа на сградата, за да напомнят за инцидента с разхлабените болтове на автомобила на Панов, който прокуратурата отказа да разследва миналата седмица. Малко преди заседанието на съдебните кадровици да започне в 9.30 часа, протестът се разпръсна. Впоследствие членовете на ВСС гласуваха точките от дневния си ред, но когато стигнаха до тази, отнасяща се до Панов, Георги Колев и главният прокурор Сотир Цацаров прекъснаха демонстративно заседанието. Председателят на ВАС заяви, че "не може да се работи в такава обстановка", въпреки че протестиращите се бяха разотишли близо час преди той да вземе думата. Цацаров пък прочете заглавията от сайтовете "Клуб Z" и "Дневник" – "Болтове пред ВСС в подкрепа на Лозан Панов" и "Граждани наредиха болтове на прага на съдебния съвет в подкрепа на Лозан Панов", уточнявайки, че това били медии на подсъдим и на обвиняем. "Присъединявам се към становището на г-н Колев, това не е нормална обстановка за работа. Този цирк ми идва малко вповече. Изгласувахме важните точки за съдебната власт и затова ви пожелавам приятен ден", добави главният прокурор и напусна заседанието. Съмишлениците му направиха същото и така в залата останаха единствено Соня Найденова, Калин Калпакчиев, Юлия Ковачева, Галя Карагьозова, Юлиана Колева, Камен Иванов и Лозан Панов. Докато колегите й излизаха един по един, Найденова им напомни, че съветът е заседавал в много по-напрегнати ситуации от настоящата: "Пред ВСС е имало и агнешки главички, имало е и некролози, имаше и човек, който се опита да се самозапали, но ние заседавахме." В крайна сметка заседанието на Пленума бе прекратено заради липса на кворум. След това Лозан Панов говори кратко пред медиите и обясни, че ще развие своята теза първо пред колегите му във ВСС. В отговор на въпрос дали намира нещо "притеснително" в сигнала на "Блиц", той обясни накратко: "Притеснителното в този сигнал е, че държавата се превръща в нещо различно от това, което трябва да бъде една нормална държава. Защитата на човешките права не е партийно-политическа дейност. Няма какво повече да кажа. Така или иначе темата остава висяща пред ВСС", каза Панов. Демонстративното възмущение на Цацаров и лоялните му във ВСС от демонстрацията в подкрепа на Панов най-вероятно е сигнал за предстоящи нови акции срещу него. В началото на май маскирани мъжаги в добра спортна форма спретнаха демонстрация срещу Лозан Панов, посрещайки членовете на ВСС с кървящи агнешки главички, при това прясно отрязани. Този натуралистичен протест не предизвика никакво възмущение от страна на Цацаров и компания. Никой от тях не реагира и на дирижираната акция с изработването и разлепянето на цветни луксозни плакати срещу съдия №1 в края май, която очевидно трябваше да илюстрира внушенията на Цацаров за близостта на Панов с бизнесмени и издатели, чиито медии са критично настроени към статуквото в съдебната власт. Последва пълно неглижиране от страна на прокуратурата и парламентарните партии на инцидента с разхлабените болтове на автомобила на НСО, който вози шефа на ВКС. Бруталният натиск на главния прокурор, премиера и контролираните от Пеевски медии срещу шефа на ВКС очевидно се приема като нещо нормално и от политическата опозиция, и от останалите медии.

Мнозинството във ВСС прекъсна заседание заради протест в защита на Панов

http://www.mediapool.bg/mnozinstvoto-vav-vss-prekasna-zasedanie-zaradi-protest-v-zashtita-na-panov-news265960.html

Мнозинството във Висшия съдебен съвет (ВСС) прекъсна редовното заседание на Пленума в четвъртък заради протест, организиран в защита на председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов. Проявата, в която се включиха 50-ина души, бе провокирана от последната точка в дневния ред на ВСС, свързана със сигнала на главния редактор на сайта "Блиц" Ивайло Крачунов срещу Панов. Близкият до Делян Пеевски журналист сезира съвета за участието на Панов в протест в подкрепа на изгонения от Белене католически свещеник Паоло Кортези, на който присъствали и политически активисти. Хората пред ВСС посрещнаха с ръкопляскания Панов при влизането му преди заседанието, докато председателят на Върховния административен съд (ВАС) Георги Колев бе съпроводен с освирквания и викове "Оставка". Освен това, някои от протестиращите наредиха болтове пред входа на съвета по повод инцидента с автомобила на Панов, който прокуратурата отказа да разследва миналата седмица. Малко преди заседанието на съдебните кадровици да започне в 9.30 часа, протестът се разпръсна. Впоследствие членовете на ВСС гласуваха точките от днвения си ред, но когато стигнаха до тази, отнасяща се до Панов, Георги Колев и главният прокурор Сотир Цацаров прекъснаха демонстративно заседанието. Председателят на ВАС заяви, че "не може да се работи в такава обстановка", въпреки че протестиращите се бяха разотишли близо час преди той да вземе думата. Цацаров пък прочете заглавията от сайтовете "Клуб Z" и "Дневник" – "Болтове пред ВСС в подкрепа на Лозан Панов" и "Граждани наредиха болтове на прага на съдебния съвет в подкрепа на Лозан Панов", уточнявайки, че това са медии на подсъдим и на обвиняем. "Присъединявам се към становището на г-н Колев, това не е нормална обстановка за работа. Този цирк ми идва малко вповече. Изгласувахме важните точки за съдебната власт и затова ви пожелавам приятен ден", добави главният прокурор и излезе от залата. Междувременно заседанието напуснаха и останалите прдставители на мнозинството около Цацаров и Колев, като по местата си останаха единствено Соня Найденова, Калин Калпакчиев, Юлия Ковачева, Галя Карагьозова, Юлиана Колева, Камен Иванов и Лозан Панов. Докато колегите й излизаха един по един, Найденова им напомни, че съветът е заседавал в много по-напрегнати обстановки от настоящата: "Пред ВСС е имало и агнешки главички, имало е и некролози, имаше и човек, който се опита да се самозапали, но ние заседавахме." В крайна сметка заседанието на Пленума бе прекратено заради липса на кворум. След това председателят на ВКС отказа да коментира този развой пред медиите, заявявайки единствено, че всички точки от дневния ред на съвета са били важни. Попитан дали съжалява за участието си в протеста в подкрепа на отец Кортези, върховният съдия каза, че това е било проява в защита на човешките права, а не политическо събитие.

Със смесената избирателна система БСП обслужва ГЕРБ и ДПС

http://pogled.info/bulgarski/za-ili-protiv-smesenata-izbiratelna-sistema.87209

/Поглед.инфо/ Въпросът за промяна на избирателната система (избирателна реформа) е изключително важен - от гледна точка на функционирането и дори съществуването на изстрадалата ни държава; на политическата система като цяло и бъдещото ни развитие. През изминалата събота (24.06.2017 г.) по евентуалната промяна на изборната система се проведе дискусия и се “произнесе” общо събрание на парламентарната група на БСП - “БСП за България” и Националния съвет на БСП.

Препоръчват автомобилните клаксони да бъдат заменени с патешко квакане

https://www.24chasa.bg/novini/article/6307261

Препоръчват автомобилните клаксони 
да бъдат заменени с патешко кваканеИзследователи от университета в Сеул, след редица експерименти установиха, че досадният вой на автомобилните клаксони може да бъде заменен с патешко квакане, което е много ефективно при подобен вид сигнализация, пише в. ""Метро", цитиран от БТА. Характерният звук на пернатото се оказал много по-малко стресиращ за пешеходците,

КФН предупреди за 69 дружества без лиценз за инвестиционна дейност

http://www.investor.bg/novini-i-analizi/339/a/kfn-predupredi-za-69-drujestva-bez-licenz-za-investicionna-deinost-242099/

Актуални списъци с посредниците, имащи право да предоставят инвестиционни услуги, са качени на сайта на Комисията

Кола се вряза в портала на президентската резиденция в Бразилия

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/06/29/2997790_kola_se_vriaza_v_portala_na_prezidentskata_rezidenciia/?ref=rss


Кола се вряза вчера в портала на президентската резиденция в Бразилия и шофьорът бе арестуван, съобщиха силите за сигурност, цитирани от "Ройтерс" и БТА.<br /><br />Президентът Мишел Темер не е бил в сградата по това време. Той живее в Жабуру - друга официална резиденция, намираща се на около километър и половина от двореца Алворада.<br /><br />Охраната е стреляла предупредително във въздуха и после е открила огън по автомобила, след като той не спрял....

Близо 84,5 млн. лв. окончателно плащане по СЕПП за 2016 г. преведе фонд "Земеделие"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6307384

Близо 84,5 млн. лв. окончателно плащане по СЕПП за 2016 г. преведе фонд "Земеделие"Държавен фонд „Земеделие“ преведе 84,380 милиона лева доплащане по Схемата за единно плащане на площ (СЕПП). Субсидии получиха 54 751 земеделските стопани. Окончателното плащане е направено след актуализация на данните в Системата за идентификация на земеделските парцели (СИЗП), на база подадени възражения и изясняване принадлежността на

Парламентът одобри нов заем от 200 млн. евро

http://frognews.bg/news_137353/Parlamentat-odobri-nov-zaem-ot-200-mln-evro/

Заем от 200 млн. евро от Банката за развитие на Съвета на Европа за периода 2014-2020 г. одобри парламентът. Депутатите ратифицираха рамковото споразумение за него, което е свързано с националното съфинансиране по оперативните програми, изпълнявани със средствата от ЕС.

Отложиха заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество

https://www.24chasa.bg/novini/article/6307363

Отложиха заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничествоНасроченото за днес, 29 юни 2017 г., заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество се отлага поради служебен ангажимент на председателя Валери Симеонов. Това съобщиха от пресслужбата на Министерски съвет. 

Комисия за разследване на парите за НДК ще има, но мнозинство в нея са управляващите

https://www.actualno.com/politics/komisija-za-razsledvane-na-parite-za-ndk-shte-ima-no-mnozinstvo-v-neja-sa-upravljavashtite-news_619638.html

Временна анкетна комисия за проучване на харчовете на държавни пари за европредседателството ни, извършени от ръководството на НДК, ще има. Това беше единодушно прието от 184 гласували решението депутати. Комисията ще работи за срок от 1 месец. Оказа се обаче, че управляващо

Цацаров и Колев се засегнаха от протеста и прекъснаха заседанието на съдебния съвет

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/06/29/2997777_cacarov_i_kolev_se_zasegnaha_ot_protesta_i_prekusnaha/?ref=rss


Демонстрация на мнозинството от членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС), подета от председателя на Върховния административен съд Георги Колев и главния прокурор Сотир Цацаров прекрати заседанието малко преди да бъде разгледана точката от дневния ред със сигнала от главния редактор на сайта "Блиц" срещу председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов.<br /><br />Първо взе думата Колев, който заяви, че "не може да се работи в такава обстановка". Повод му даде...

ВМРО иска от МВР проверка за побоя в Асеновград

http://dnes.dir.bg/news/proverka-mvr-poboy-asenovgrad-vmro-25980732

ВМРО иска от вътрешния министър Валентин Радев проверка за побоя в Асеновград.

Ковчежникът на Ватикана обвинен в сексуално насилие срещу деца

http://www.cross.bg/seksyalno-nasilie-vatikana-1547464.html

/КРОСС/ Австралийската полиция повдигна обвинения за сексуално насилие срещу ковчежника на Ватикана. Заради висотата на поста му, процесът срещу него е определен като "исторически". Джордж Пел е главен финансов съветник на папа Франциск и най-високопоставеният католически духовник в Австралия. Той е получил призовка да се яви в съд в Мелбърн на 18 юли. Срещу кардинала са внесени многобройни жалби, но полицията не разкрива подробности. Духовникът категорично отрича обвиненията.  

Три автобуса с фенове на "Ботев" - Пловдив са спрени от македонската полиция

https://www.24chasa.bg/novini/article/6307372

Три автобуса с фенове на "Ботев" - Пловдив са спрени от македонската полицияТри български автобуса с фенове на "Ботев" - Пловдив са спрени от македонската полиция при Крива Паланка заради български знамена, съобщиха от фен клуба на отбора, цитирани от “Фокус„. Автобусите на „Ботев“ – Пловдив пътуват за Тирана, за срещата „Партизани“ – Тирана – „Ботев“ – Пловдив от предварителния кръг на Лига „Европа“.

17 нови песни звучат на фестивала "Златни искри" във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=354454

Деца от България, Русия, Великобритания, Азербайджан и Украйна, ще представят 17 нови песни на Европейския фестивал "Златни искри" във Варна, припомня Moreto.net. Фестът ще се проведе утре - 30 юни, от 19.30 часа в Римските терми, а входът е свободен.

В Македония арестуваха фенове на ”Ботев”

http://frognews.bg/news_137352/V-Makedoniia-arestuvaha-fenove-na-Botev/

Автобус с фенове на ”Ботев” Пловдив е задържан край Куманово от македонската полиция, твърди вестник ”Марица”. Групата, която пътува за мача на ”жълто-черните” с ”Партизани” в Тирана, не може да продължи вече 3 часа.

Марешки официално се отказа от имунитета си

http://www.cross.bg/imyniteta-mareshki-krustina-1547463.html

/КРОСС/ Депутатите от "ВОЛЯ" Веселин Марешки и Кръстина Таскова са депозирали писмено съгласие в парламента за снемане на имунитета им, това съобщи от парламентарната трибуна председателят на Народното събрание Димитър Главчев. На 23 юни главният прокурор внесе искания за снемане имунитета на народните представители от ПП "ВОЛЯ" Веселин Марешки, Кръстина Таскова и Пламен Христов. Исканията се основават на доказателства от разследване на Окръжна прокуратура - Варна, образувано на 12 декември 2014 г. за изнудване. Депутатите коментираха, че атаката срещу тях идвала от конкуренцията, а обвиненията били неоснователни.  

Таксиметров шофьор загина в София, може да е получил инфаркт

http://dnes.dir.bg/news/zagina-taximetrov-shofyor-25980693

Таксиметров шофьор е загинал в София призори, след като по неизяснени още обстоятелства се е блъснал с автомобила си в стълб.

Серина Уилямс се снима бременна и гола (СНИМКА)

https://www.actualno.com/showbusiness/serina-uiljams-se-snima-bremenna-i-gola-snimka-news_619634.html

Най-добрата тенисистка за 21-и век Серина Уилямс в момента не играе, тъй като скоро ще роди първото си дете. Още в края на миналата година стана ясно, че тя е бременна и няма да играе в тура през настоящия сезон. Скоро тя ще се и жени, така че животът ѝ със сигурност е изключителн

Празник на здравето в Несебър

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/8CSxuWQesco/

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

В последния за 2016/2017 учебна година  ден  СУ”Любен Каравелов” – Несебър се превърна в „гореща точка на здравето”, а неговите ученици – „посланици на здравето”. Посланието на младите хора „Здравето е в твоите ръце” цели приобщаването на все повече хора от различни възрасти към здравословния начин на живот, който трябва да бъде ежедневен приоритет.

Активисти на Българския младежки Червен кръст в училището с ръководител Паунка Русева  запознаха присъстващите с любопитни факти, касаещи здравето. В хепанинга взеха участие ученици от студио „Таланти”, с ръководител Петко Божилов, последвано от музикално изпълнение на Габриела Колева.

Инспектори от Регионална здравна инспекция – Бургас предоставиха възможност за тестване с калориметър – уред за измерване на телесните мазнини, с апарат за измерване на въглеродния моноксид и очила за алкохол – алкоочила.

В края на празника учениците от СУ”Любен Каравелов” – Несебър се оказаха доста по-информирани за най-масовите рискове за здравето през 21 век, както и за изкушенията на ежедневието, които по един или друг начин оказват влияние на здравето.

Мара МОМЧИЛОВА

 

Аварии оставиха без вода пет улици и едно село в Пазарджишко

https://www.24chasa.bg/region/article/6307364

Аварии оставиха без вода пет улици и едно село в ПазарджишкоПет улици в Пазарджик се без вода заради поредната авария във водопроводната мрежа на града. Без вода е и пазарджишкото село Паталеница, съобщава БНР. С частично нарушено водоподаване са още три села в региона. От ВиК дружеството обясняват, че заради повишеното потребление помпите не могат да доставят необходимото количество вода и въздушни тапи

Прокуратурата иска постоянен арест за биячите от Асеновград

//dariknews.bg/regioni/plovdiv/prokuraturata-iska-postoianen-arest-za-biiachite-ot-asenovgrad-2033688

Постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража“ иска Районна прокуратура – Асеновград спрямо девет души, участвали в мелето между младите гребци и роми на яз. „40-те извора“. Те са привлечени като обвиняеми за хулиганство, и

Половината от тръбите за "Северен поток" 2 вече са готови

http://www.investor.bg/evropa/334/a/polovinata-ot-trybite-za-severen-potok-2-veche-sa-gotovi-242101/

Въпреки че проектът няма зелена светлина от Брюксел, проектната компания се замисля как да ускори строителството

Да се спазват строго противопожарните правила

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/nHr63-gMRQc/

Съвети към участниците в жътвената кампания за недопускане на запалвания и пожари по време на жътвата дават от служба„Пожарна безопасност и защита на населението“ :

  • не паркирайте превозни средства и не оставяйте такива да нощуват в близост до посевите или до вече складиран фураж
  • не палете огън и не използвайте открити огнеизточници в близост до житни масиви, в района на площадките и складовете за зърно и фураж
  • не допускайте тютюнопушене в посевите, площадките за зърно,складовете за фураж, до вече ожънати масиви и в близост до тях. Не изхвърляйте незагасени цигари от автомобилите.
  • спазвайте поставените предупредителни и забранителни знаци покрай посевите през периода от восъчна зрялост до прибиране на реколтата
  • не използвайте огнестрелно оръжие и сигнални ракети в района на неожънати масиви и фуражните площадки
  • абсолютно е забранено паленето на стърнища след прибиране на реколтата
  • поддържайте в изправност използваната от вас техника, като не създавате условия за възникване и разпространение на пожар в съседни земи, гори, съоръжения и обекти
  • сигнализирайте съответните държавни органи при нарушение на правилата за пожарна безопасност от физически и юридически лица, работещи в близост до посеви, площадки за съхранение на зърно и складове за фураж

При пожар веднага съобщете на ТЕЛЕФОН 112, след което незабавно започнете гасене с подръчни противопожарни уреди или съоръжения и организирайте евакуацията на застрашените от пожара хора, имущество, животни и техника.

Заем от 200 милиона евро одобри Парламентът

http://www.cross.bg/evro-proekti-sufinansirane-1547462.html

/КРОСС/ Парламентът одобри нов държавен заем за 200 милиона евро. Народните представители приеха законопроект за ратифициране на Рамково споразумение за заем между Банката за развитие на Съвета на Европа и България. Заемът е по механизъм за съфинансиране на проекти, изпълнявани със средства от ЕС по оперативните програми, които са съфинансирани от Европейските структурни и инвестиционни фондове за програмен период 2014-2020 година. Размерът на заема е 200 млн. евро и ще се усвоява на траншове, които ще се обвързват с разчетите по оперативните програми за националното съфинансиране и ще се придвижват по закона за държавния бюджет. Заемът частично ще покрива българския принос във финансирането на инвестиционни проекти по програмите „Региони в растеж 2014-2020", „Развитие на човешките ресурси 2014- 2020" и „Наука и образование за интелигентен растеж 2012-2020". Рамковото споразумение е подписано от министъра на финансите на 21 декември 2016 г.  

НЗОК иска да задължи лекарите да изписват по-евтини лекарства

http://www.moreto.net/novini.php?n=354441

НЗОК планира да задължи лекарите да изписват по-евтини лекарства. Мярката ще се прилага, когато ефектът за болния е същият. Тя засяга около милион и половина хронично болни на домашно лечение. Пациентите се съмняват, че евтиното лекарство ще е толкова ефективно, колкото е скъпото.

Командирът на ВВС на Франция пътува до вилата си с изтребител

http://clubz.bg/55671-komandiryt_na_vvs_na_franciq_pytuva_do_vilata_si_s_iztrebitel

Изпълняващият длъжността командир на френските военновъздушни сили Жен Ришар Ребул е пътувал до вилата си в Прованс с... изтребител. Разкритията за неправомерното използване на военен самолет от Ребул са направени от френския разследващ седмичник "Канар Аншене". Командирът на военновъздушните сили е пътувал от тренировъчна база в Бордо до вилата си близо до град Салон-дьо-Прованс поне 10 пъти с воения самолет "Алфа джет" от август миналата година.

"Информацията за неправомерно използване на ресурси на военновъздушните сили от висш офицер е била представена на министъра", се казва в изявление на министерството на отбраната. 

Започнато е разследване, което ще изясни фактите около този случай и ще позволи на министъра на отбраната Флоранс Парли да "направи необходимите заключения" и да предприеме дисциплинарни мерки, се казва още в съобщението на министерството.

Военновъздушните сили са започнали вътрешно разследване.

Произведеният от френската компания "Dassault" и немската "Dornier" "Алфа джет" е използван за обучение на френски бойни пилоти. Максималната скорост, която достига, е 620 мили в час и гори около 800 литра гориво на час. Френски медии са пресметнали, че използваното самолетно гориво за всяко от пътуванията на Ребул е струвало на данъкоплатците между 14 000 и 16 000 евро.

Ребул, бивш военен пилот с досега безупречно досие, е назначен за заместник-командир на военновъздушните сили на Франция през септември. След смъртта на командира на френската военна авиация Ребул е назначен за изпълняващ длъжността му.

Това не е първият случай на злоупотеба с обществени средства на френски държавен служител. През 2015 г. директорът на архива на френския Национален институт по аудиовизия Агнес Саал е принудена да си подаде оставката, след като става ясно, че за 10 месеца е похарчила над 40 000 евро публични средства за... таксиметрови услуги.

Тя е освободена с президентски декрет, но след половин година отново заема длъжност в културното министерство.

Президентските избори в страната бяха съпроводени с корупционни скандали, а четирима министри от кабинета на президента Еманюел Макрон подадоха оставки по обвинения във финансови злоупотреби.

Комисар Ал. Стратиев: През лятото по-важна е подготовката на шофьора, отколкото на колата

https://www.24chasa.bg/novini/article/6307339

Комисар Ал. Стратиев: През лятото по-важна е подготовката на шофьора, отколкото на колатаВ летния период по-важна е подготовката на водача за участие в движението, отколкото на автомобила. Това каза комисар Алекси Стратиев, експерт по пътна безопасност и бивш директор на КАТ, съобщава “Фокус“. „Според мен по-скоро през летния период подготовка е свързана по-скоро с психологическата нагласа на водача и с някои неща,

България ще тегли 200 млн. евро, за да плаща за проекти по оперативни

https://www.actualno.com/business/bylgarija-shte-tegli-200-mln-evro-za-da-plashta-za-proekti-po-operativni-news_619632.html

Заем за 200 млн. евро ще вземе България от Банката за развитие на Съвета на Европа. Той ще бъде използван от държавата за плащане за съфинансиране по проекти по три оперативни програми - за периода 2014 - 2020 година. Законопроектът за заема беше приет на второ четене с 116 гласа за, 5

7 интересни факта за Русия, за които не знаете

https://www.vesti.bg/lyubopitno/sveji/7-interesni-fakta-za-rusiia-za-koito-ne-znaete-6070905

Ермитажът е най-големият руски музей, който се намира в Санкт Петербург. Интересен факт е, че в него живеят около 70 котки, които пазят съкровищата му от гризачи

В Румъния задържаха предполагаем терорист

http://www.cross.bg/durzhava-zapodozryan-islyamska-1547461.html

/КРОСС/ Румънец на 39 години бе задържан днес от румънските власти заради подозрения в тероризъм. Това съобщава в. „Адевърул". Прокурори от Дирекцията за разследване на престъпленията на организираната престъпност и тероризма (ДРПОПТ) претърсиха днес сутринта три адреса в окръг Арджеш (Южна Румъния), за да заловят мъжа, който е влязъл в полезрението на Румънската служба за разузнаване през 2015 г. Според следователите мъжът се е радикализирал в европейска държава и се е присъединил към групировката „Ислямска държава". Говорителят на разузнаването Овидиу Маринча каза, че заподозреният ще бъде задържан за 24 часа. Мъжът, наречен Ибрахим, се е радикализирал, след като няколко години е живял в друга европейска държава. Той е заподозрян в терористична пропаганда в интернет, която е имала отношение към атаките в Париж през ноември 2015 г. Румънецът е заподозрян също, че разпространява в социалните мрежи записи на нападения, организирани от „Ислямска държава". Освен това мъжът е заподозрян, че е изпратил на джихадистите данни за военен обект в Румъния.  

Няма да разглеждат сигнала на Крачунов срещу Лозан Панов заради протеста пред ВСС

https://www.24chasa.bg/novini/article/6307314

Няма да разглеждат сигнала на Крачунов срещу Лозан Панов заради протеста пред ВССВисшият съдебен съвет няма да разгледа сигнала на главния редактор на агенция "Блиц" Ивайло Крачунов срещу Лозан Панов заради протеста пред сградата на съдебните кадровици. След като обсъдиха 38 точки шефът на Върховния административен съд Георги Колев каза, че няма да участва в циркове с тази обстановка отпред и си тръгна.

Само най-близки роднини на жители на САЩ не попадат под забраната за влизане

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/06/29/2997741_samo_nai-blizki_rodnini_na_jiteli_na_sasht_ne_popadat/?ref=rss


Само преки роднини на лица, живеещи в САЩ и хора, чийто зет или свекърва живеят в страната, ще бъдат ще отговарят на критериите за виза за шестте предимно мюсюлмански държави, попадащи в забраната за влизане на американска територия, предадоха "Ройтерс" и "Асошиейтед прес". Ще бъдат одобрявани и кандидати с "формални връзки" с американска институция.<br /><br />Такива критерии е разпратил Държавният департамент на САЩ до консулските служби по света. За...

Чипровчанка отлеждала опиумен мак

https://www.24chasa.bg/region/article/6307301

Чипровчанка отлеждала опиумен мак
На 28.06.2017 г. след получена информация в за отглеждане на наркотични вещества, извършено претърсване и изземване в недвижим имот - нива собственост на 77 годишната М. В от гр. Чипровци, находяща се в местността "Симанов камик". При извършеното претърсване и изземване се намериха и иззеха 90 броя растения от вида опиумен мак с общо тегло 3,

Ед Шийрън поема на грандиозно европейско турне

http://www.cross.bg/vsichki-izpulneniya-evropeiisko-1547460.html

/КРОСС/ Поп звездата Ед Шийрън обяви подробности за предстоящото си европейско турне, което ще се състои през 2018 г. Той планира редица изпълнения на Стария континент, като ще започне от Ирландия на 4 и 5 май и ще завърши във Варшава на 11 август, съобщава в. „Сън". Артистът ще се появи още в Холандия, Белгия, Франция, Швеция, Германия, Швейцария и други. Няма да има предварителна продажба на билети, като всички те ще бъдат пуснати на 8 юли тази година. На всички концерти феновете ще трябва да носят своите билети, потвърждение на резервацията и кредитна карта, както и валиден документ за самоличност, а в противен случай няма да бъдат допуснати до шоуто. Наскоро хитовият изпълнител призна, че работи по четвъртия си албум от 6 години и все още се нуждае от допълнителни "три или четири" преди да го издаде. По думите му проектът, който вероятно ще бъде озаглавен "Събтрак", ще се откроява с много музикална експерименталност и акустични изпълнения. Рижавият музикант обаче е скептичен, че някое от парчетата ще влезе в класациите по начина, по който Shape Of You или Castle of the Hill.

Брюксел предлага единна европейска допълнителна пенсия

http://clubz.bg/55670-bryuksel_predlaga_edinna_evropejska_dopylnitelna_pensiq

европейска комисия бгнес(1)

Европейската комисия направи днес законодателно предложение за нов тип доброволна пенсия.

Замисълът е тя да дава на спестителите по-голям избор, когато те отделят пари настрана, за да осигурят старините си, и да им предоставя по-конкурентни продукти.

Общоевропейският продукт за лично пенсионно осигуряване (ОЕПЛПО) ще има едни и същи стандартни характеристики, независимо от това къде в ЕС се продава и ще може да се предлага от широк кръг доставчици - например застрахователни дружества, банки, професионални пенсионни фондове, инвестиционни посредници и управители на активи, се казва в съобщение на комисията.

Новият продукт ще допълва съществуващите пенсии от държавното, професионалното и националното лично пенсионно осигуряване, но няма да замества или хармонизира личните пенсионни схеми.

Комисията също така днес препоръча на държавите членки да предоставят на този продукт еднакво данъчно третиране като на подобните национални продукти.

Пазарът на мобилни приложения ще достигне 6,3 трлн. долара до 2021 г.

http://www.investor.bg/softuer/458/a/pazaryt-na-mobilni-prilojeniia-shte-dostigne-63-trln-dolara-do-2021-g-242089/

Очакванията на App Annie са свързани с все по-продължителното време, което хората прекарват на мобилните си устройства

Електроразпределение Юг със съвети към големите туристически обекти по Черноморието

http://www.cross.bg/obekti-golemite-tovari-1547459.html

/КРОСС/ Важно е големи търговски обекти да управляват и следят потреблението си така, че да не превишават заявения от тях капацитет Всяка година настъпването на активния летен туристически сезон изисква разумно управление на електропотреблението в туристическите обекти по Черноморието. С цел да улесни големите консуматори по време на пиковите часове на потребление Електроразпределение Юг предлага съвети за ефективно и разумно потребление на електроенергия. На първо място е препоръчително големи обекти като хотели, търговски комплекси, туристически и развлекателни центрове да обърнат внимание на интензитета на своето енергопотребление. Важна мярка е да следят своите енергийни товари през пиковите моменти - предимно в следобедни и вечерни часове, както и да не превишават заявения от тях капацитет от електрическа мощност, за която са присъединени към електроразпределителната мрежа. Това ще намали риска от смущения в електрозахранването за тези обекти. Друга ефективна мярка е равномерното разпределение на големите енергийни товари в туристическите обекти. Пример за подобна мярка са обектите с централна вътрешна климатична инсталация, която би могла да се включва в различни времеви интервали спрямо други големи енергоемки източници в хотелски комплекси и търговски центрове

Борисов дава ВПК на Пеевски, държавата губи около 1 млрд

http://frognews.bg/news_137351/Borisov-dava-VPK-na-Peevski-darjavata-gubi-okolo-1-mlrd/

Докато обществото се „забавлява” с цирковете около разграбването на 50-60 милиона за ремонта на НДК, тайно се извършва национализация на Военно-промишления комплекс. Фирми като Вазовските машиностроителни заводи в Сопот, Кинтекс, Авионамс в Пловдив и Терем на Военното министерство, минават под контрола на депутата от ДПС Делян Пеевски.

Какво показват финансовите отчети на НДК (ДОКУМЕНТИ)

http://clubz.bg/55669-kakvo_pokazvat_finansovite_otcheti_na_ndk_dokumenti

Творбите, подпомогнати от Националния център за книгата, ще бъдат пращани във всяка библиотека и читалище в страната. Снимка БГНЕС

Какво показват финансовите годишни отчети на НДК за 2015 и 2016 г.? Въпросът стана актуален, след като министър Лиляна Павлова уволни изпълнителния директор на Двореца на културата Мирослав Боршош с твърдение за лошо управление. Проверка в Търговския регистър показа, че докладът за 2015 г. го няма, въпреки че оповестяването му е задължително по закон. Този за 2016 г. е публикуван в пълния му обем. 

Двата документа - заедно с този за 2015 г., бяха поискани от депутата от БСП Жельо Бойчев в парламентарния контрол от Лиляна Павлова седмици преди да гръмне т.нар. НДК-гейт с уволнението и възставовянето на Боршош на поста и отнемането на Двореца от Павлова в качеството й на принципал. Според архива на Народното събрание от левицата са искали данни за състоявието на дружеството още в края на предишния мандат - при кабинета "Борисов" 2, когато принципал на НДК беше вицепремиерът Томислав Дончев. Под предлог, че парламентът се разпуска, тогава до отговор на писмения въпрос до Дончев не се стига.

От финансовите отчети стават ясни поне две неща. Първото е, че през 2015 г. НДК реализира нетна загуба от 9 339 000 лв. С натрупванията от предишни периоди загубата става 32 969 000 лв, пише в доклада на независимия одитор за 2015 г. Констатирано е още, че регистрираният капитал на дружеството е с 18 011 000 лв. по-малък от наличния. В такива случаи законът предвижда намаляване на капитала на дружеството, преобразуването му или прекратяване на дружеството.

В отчета и доклада на одитора от 2016 г. става ясно, че одиторът "не е получил достатъчно потвърждения от външни източници на информация" за салдата по сметките на разчетите с контрагенти". Говори се отново и за отговорност на ръководството за това дали дружеството НДК може да продължи да функционира. 

Според крайните числа в отчета за 2016 г. НДК завършва годината с над 8 млн. лв. нови загуби, а общият размер на загубата със сумите от предишните години е 40 516 000 лв.

Факсимиле от финансовия отчет за 2016 г. 

Както се вижда от факсимилето, разликата между собствения капитал и вписания такъв е малко над 26,6 млн. лв. Все пак от документите се вижда, че финансовите показатели през 2016 г. са мако по-добри от тези през 2015 г. - това става ясно от сравнителните таблици към финансовия отчет за миналата година:

Данни какво е финансовото състояние на НДК за първите месеци на 2017 г. към момента публично няма. 

Близо 40 души се събраха пред ВСС в подкрепа на Лозан Панов

http://frognews.bg/news_137350/Blizo-40-dushi-se-sabraha-pred-VSS-v-podkrepa-na-Lozan-Panov/

Около 30- 40 души се събраха днес пред Висшия съдебен съвет в подкрепа на председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов.

Приеха на първо четене промени в Закона за публичното предлагане на ценни книжа

https://www.24chasa.bg/novini/article/6307315

Приеха на първо четене промени в Закона за публичното предлагане на ценни книжа

Със 122 гласа „за”, нито един „против” и 3- „въздържал се” парламентът прие на първо четене Законопроект за изменение и допълнение на Закона за публичното предлагане на ценни книжа, внесен от народните представители от ГЕРБ Делян Добрев и Данаил Кирилов на 25 май 2017 г., съобщава „Фокус”. Според вносителите законопроектът цели подобряване на

Финансистът на Ватикана е обвинен в сексуално насилие

http://econ.bg/Новини/Финансистът-на-Ватикана-е-обвинен-в-сексуално-насилие_l.a_i.744799_at.1.html

Ватиканският финансов директор Джордж Пел отново беше обвинен в многобройни престъпления срещу деца в Австралия. Най-старият католически духовник в...

Цацаров и сие бойкотираха заседание на ВСС заради протест с болтове

https://offnews.bg//temida/tcatcarov-i-sie-bojkotiraha-zasedanie-na-vss-zaradi-protest-s-boltove-659337.html

Членовете на ВСС, които гравитират около главния прокурор Сотир Цацаров, напуснаха демонстративно заседанието заради бдението в подкрепа на Лозан Панов пред сградата на съвета.

По-рано днес пред ВСС се събраха 20-на души, които освиркаха председателя на Върховния административен съд (ВАС) Георги Колев и посрещнаха с овации председателя на ВКС Лозан Панов.

Обиден от поведението на протестиращите, Колев заяви, че няма желание да продължи участието си в заседанието и напусна залата. След него се изказа и главният прокурор, според когото в "сайтове на обвиняеми" се появили снимки с болтове пред ВСС. 

"Гледайки монитора пред себе си, отварям сайт на подсъдимо лице. Виждам болтове. Гледам друг сайт на обвиняем, виждам същото. Някак си този цирк ми идва в повече, желая ви приятна работа", заяви Цацаров и напусна залата. В същото време в дневния ред беше заложено предложение да се разгледа сигнал срещу Лозан Панов в публикация на сайта Блиц.

Заедно с Цацаров заседанието напуснаха и по-голямата част от членовете на ВСС. 

"Не за първи път заседаваме в условия на протести. Имаше и агнешки главички, имаше и некролози", каза Соня Найденова, която призова колегите си да се върнат на местата си.  

Заседанието на ВСС беше прекратено поради липса на кворум.

Преди това беше обсъждана темата с автопарковете в съдилищата. В доклад на главния секретар на ВСС беше направено предложение да бъдат бракувани 47 стари автомобила. Цацаров се застъпи за съдиите, като каза, че по този начин ще останат без транспорт. Той предложи да се направи анализ дали да не бъде направена централизирана обществена поръчка за съдилищата, които се нуждаят от нови автомобили. 

"Всичко друго е един безсмислен спор. Казваме им: "Бракувайте си автомобилите, след кото остава градският транспорт.

Хората около Цацаров във ВСС напуснаха заседанието заради бдението в подкрепа на Панов

https://offnews.bg//temida/horata-okolo-tcatcarov-vav-vss-napusnaha-zasedanieto-zaradi-bdenieto-v-659337.html

Членовете на ВСС, които гравитират около главния прокурор Сотир Цацаров, напуснаха демонстративно заседанието заради бдението в подкрепа на Лозан Панов пред сградата на съвета.

По-рано днес пред ВСС се събраха 20-на души, които освиркаха председателя на Върховния административен съд (ВАС) Георги Колев и посрещнаха с овации председателя на ВКС Лозан Панов.

Обиден от поведението на протестиращите, Колев заяви, че няма желание да продължи участието си в заседанието и напусна залата. След него се изказа и главният прокурор, според когото в "сайтове на обвиняеми" се появили снимки с болтове пред ВСС. 

"Гледайки монитора пред себе си, отварям сайт на подсъдимо лице. Виждам болтове. Гледам друг сайт на обвиняем, виждам същото. Някак си този цирк ми идва в повече, желая ви приятна работа", заяви Цацаров и напусна залата.

Заедно с него напуснаха и по-голямата част от членовете на ВСС. 

"Не за първо път заседаваме в условия на протести. Имаше и агнешки главички, имаше и некролози", каза Соня Найденова, която призова колегите си да се върнат на местата си. Тя припомни протестите срещу Лозан Панов и мятаните пред вратата на съвета одрани агнешки главички. 

Очаквайте подробности!

Двама апаши нападнали и ограбили неподвижен старец

https://www.24chasa.bg/novini/article/6307302

Двама апаши нападнали и ограбили неподвижен старец
Двама апаши нахлули посред бял ден в дома на инвалид, били го и му задигнали пенсията. Кошмарът за възрастния мъж се разиграл на 28- ми юни в сряда малко преди обяд в монтанското село Разград, община Вълчедръм 75- годишният дядо Цветан Г. бил нападнат от двама бабаити. Те метнали кърпа на лицето му,

Пиронкова ще изиграе поне един мач на тревата в Ийстборн днес

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/06/29/2997769_pironkova_shte_izigrae_pone_edin_mach_na_trevata_v/?ref=rss


Дъждовете в Ийстборн прекъснаха страхотния обрат, който Цветана Пиронкова започна срещу световната №2 Симона Халеп. Днес българката и румънката ще се върнат на корта, за да довършат двубоя си от осминафиналите на тенис турнира на трева в английския град. А победителката ще трябва да изиграе още един мач за деня, след като времето тотално обърка плановете на организаторите във вторник и сряда.<br /><br />Пиронкова води със сет и пробив срещу Халеп. Българската тенисистка изоставаше с...

Фенове на „Ботев“ – Пловдив тръгнаха към Тирана с полицейски екскорт

http://www.eurochicago.com/2017/06/fenove-na-botev-plovdiv/

По данни на македонската полиция, три автобуса с фенове на „Ботев” (Пловдив), пътуващи за Албания през територията на Р. Македония, спират към 3 ч. тази нощ за почивка на магистралата Скопие-Тирана на определени за това места. Четирима от феновете изрисуват със спрей графити върху сградите за почивка. При искане от органите на реда да бъдат санкционирани за тази си постъпка, българските граждани отказват. Sportal.bg информира от своя страна, че автомагистралата Куманово-Крива паланка в Македония е била блокирана за няколко часа от футболни фенове на "Ботев" - Пловдив, след като техни приятели са били задържани от македонската полиция заради изрисуваните графити. Българският консул Венцислав Цветанов от Посолството на Р. България в Р. Македония е отишъл спешно в полицейското управление в Крива паланка и е бил там през цялото време, до отпътуването на автобусите с феновете за Тирана.

Рев на мотори стряска варненци в късните часове

http://www.moreto.net/novini.php?n=354457

Рев на мощни мотори стряска съня на варненци посред нощ. Сигнали за стреса, на който са подложени хората се получават често на редакционната поща на Moreto.net. Живея на бул. "Осми Приморски полк" и вече не отварям прозореца си нощно време.

Скандал с вкус на черна магия избухна в Португалия

https://offnews.bg//futbol/skandal-s-vkus-na-cherna-magia-izbuhna-v-portugalia-659335.html

Жесток скандал избухна между португалските грандове Порто и Бенфика.

От Порто извадиха доказателства, че съперникът им е използвал услугите на магьосника от Гвинея Бисау Армандо Нага, за да постигнат определени резултати.

В ръцете на ръководството на Порто са попаднали документи, които показват, че въпросният маг е получавал възнаграждение от Бенфика след положителни резултати в някои турнири.

За шампионска титла хонорарът му бил 100 000 евро. За успех в двубои от вътрешния календар той е взимал по 5000 евро, а за Шампионската лига заплащането било двойно в груповата фаза и по 30 000 евро за фазата на елиминациите.

От Порто вече са сезирали прокуратурата, докато от Бенфика все още няма официален коментар.

Магьосникът явно добре си е свършил работата, тъй като през изминалия сезон Бенфика спечели титлата, Купата и Суперкупата на Португалия, а в Шампионската лига достигна до 1/8-финал, но магията не помогна за преодоляването на Борусия Дортмунд.

Ковчежникът на Ватикана подаде оставка, след обвиненията в сексуално насилие

https://www.24chasa.bg/novini/article/6307276

Ковчежникът на Ватикана подаде оставка, след обвиненията в сексуално насилие

На фона на обвиненията в сексуално посегателство срещу деца, които австралийските власти повдигнаха срещу ковчежника на Ватикана, кардинал Джордж Пел се оттегли от заеманата длъжност при Светия престол, съобщава баварският вестник Die Sueddeutsche Zeitung, цитиран от “Фокус“. Съобщението бе направено в четвъртък сутрин от самия Пел.

Асеновград: 9 вандали в ареста, Цацаров се накара на депутат от БСП

http://clubz.bg/55668-asenovgrad_9_vandali_v_aresta_cacarov_se_nakara_na_deputat_ot_bsp

ПОЛИТИКА Сотир Цацаров 23022016 12

Девет души са задържани в ареста заради нападението на група от ромската махала над деца от клуба по кану-каяк и ще им бъдат повдигнати обвинения и искане за арест, съобщи главният прокурор Сотир Цацаров. 

Обвиненията към деветимата ще бъдат за хулиганство и причиняване на средни телесни повреди. Те нападнали с мотики и колове децата от клуба и техните треньори и родители.

„Това са всички установени до този момент. И в момента текат разпознавания. Ако при тях се установят още лица, участвали в нападението, и те ще трябва да ходят в ареста”, коментира Цацаров и призова възникналото напрежение в Асеновград да не се използва за политически цели.

 

„Искам да помоля персонално народния представител Манол Генов от БСП, който, както е известно, е със снет имунитет: не звънете на районния прокурор по нощите, не звънете на районния прокурор на Асеновград през деня, не твърдете, че полицията и прокуратурата спят или че изпълняват политически поръчки. Моля ви, не използвайте всичко онова, което става за политически цели. Ако го използвате и прекрачите границата на закона, ще последват адекватни действия от нас”, предупреди Цацаров.

Преди време главният прокурор поиска имунитета на депутата от БСП за купуване на гласове. Генов е от Асеновград и изборният му район е именно Пловдив област. 

„Ние не може да действаме по друг начин, освен да искаме задържане на тия вандали. А тия вандали трябва да разберат, че има закон и че не може да се действа като в племенния строй. Но има и още нещо: не бива ромското население да бъде плашено, че едва ли не ще бъде подложено на необосновани репресии. Никой няма да атакува ромската махала в Асеновград, но виновните ще понесат наказанията си”, подчерта Цацаров.

Вицепремиерът Валери Симеонов също реагира и отложи насроченото за днес заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество, на което трябваше да се обсъжда увеличението на минималната работна заплата, което е оспорено в съда.

Симеонов ще присъства на срещата в Асеновград между местната власт и протестиращи срещу ромските произвол. Поканено е висшето ръководство на МВР, като към момента присъствие е потвърдил главният секретар Младен Маринов.

Вицепремиерът написа в туитър, че е „срамно и недопустимо“ български деца и спортисти да се страхуват да отидат на тренировка, защото може да бъдат „пребити“.

В петък съдът трябва да реши дали да остави арестуваните за постоянно в ареста.

По-късно се очаква да има среща на обществеността с представители на полицията и общинското ръководство. 

Вътрешният министър Валентин Радев също ще направи изявление по случая. 

Асеновград: 9 вандали в ареста, Цацаров и Валери Симеонов се разправят с тях

http://clubz.bg/55668-asenovgrad_9_vandali_v_aresta_cacarov_i_valeri_simeonov_se_razpravqt_s_tqh

ПОЛИТИКА Сотир Цацаров 23022016 12

Девет души са задържани в ареста заради нападението на група от ромската махала над деца от клуба по кану-каяк и ще им бъдат повдигнати обвинения и искане за арест, съобщи главният прокурор Сотир Цацаров. 

Обвиненията към деветимата ще бъдат за хулиганство и причиняване на средни телесни повреди. Те нападнали с мотики и колове децата от клуба и техните треньори и родители.

„Това са всички установени до този момент. И в момента текат разпознавания. Ако при тях се установят още лица, участвали в нападението, и те ще трябва да ходят в ареста”, коментира Цацаров и призова възникналото напрежение в Асеновград да не се използва за политически цели.

 

„Искам да помоля персонално народния представител Манол Генов от БСП, който, както е известно, е със снет имунитет: не звънете на районния прокурор по нощите, не звънете на районния прокурор на Асеновград през деня, не твърдете, че полицията и прокуратурата спят или че изпълняват политически поръчки. Моля ви, не използвайте всичко онова, което става за политически цели. Ако го използвате и прекрачите границата на закона, ще последват адекватни действия от нас”, предупреди Цацаров.

Преди време главният прокурор поиска имунитета на депутата от БСП за купуване на гласове. Генов е от Асеновград и изборният му район е именно Пловдив област. 

„Ние не може да действаме по друг начин, освен да искаме задържане на тия вандали. А тия вандали трябва да разберат, че има закон и че не може да се действа като в племенния строй. Но има и още нещо: не бива ромското население да бъде плашено, че едва ли не ще бъде подложено на необосновани репресии. Никой няма да атакува ромската махала в Асеновград, но виновните ще понесат наказанията си”, подчерта Цацаров.

Вицепремиерът Валери Симеонов също реагира и отложи насроченото за днес заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество, на което трябваше да се обсъжда увеличението на минималната работна заплата, което е оспорено в съда.

Симеонов ще присъства на срещата в Асеновград между местната власт и протестиращи срещу ромските произвол. Поканено е висшето ръководство на МВР, като към момента присъствие е потвърдил главният секретар Младен Маринов.

Вицепремиерът написа в туитър, че е „срамно и недопустимо“ български деца и спортисти да се страхуват да отидат на тренировка, защото може да бъдат „пребити“.

В петък съдът трябва да реши дали да остави арестуваните за постоянно в ареста.

По-късно се очаква да има среща на обществеността с представители на полицията и общинското ръководство. 

Вътрешният министър Валентин Радев също ще направи изявление по случая. 

И Марс е имал Ниагарски водопад, но от лава

https://www.vesti.bg/tehnologii/i-mars-e-imal-niagarski-vodopad-no-ot-lava-6070907

НАСА публикува снимки от марсианския еквивалент на природната забележителност

Паундът и еврото трупат предимство пред долара

https://news.bg/finance/paundat-i-evroto-trupat-predimstvo-pred-dolara.html

Инвеститорите отчитат курс към втвърдяване на паричната политика в Европа

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване