ГИТ: Работодателите да пускат климатиците, повече почивки за работниците

https://offnews.bg//obshtestvo/git-rabotodatelite-da-puskat-klimatitcite-poveche-pochivki-za-rabotn-659322.html

За първи път тази година НИМХ обяви оранжев код за опасно високи температури в някои области на страната. В тази връзка Главна инспекция по труда напомня, че при подаден червен или оранжев код за опасни метеорологични явления, при работа на открито работодателите трябва да преценят доколко високите температури застрашават живота и здравето на работещите и да предприемат мерки за минимизиране на рисковете, съобщиха от ГИТ. 

Мерките по наредба включват: създаване на подходяща организация на работния процес и/или работното време, вкл. осигуряване на почивки с подходяща честота и продължителност; създаване на подходяща организация на работните места;
осигуряване на колективни средства за защита при работа на открито, особено по отношение на риска от слънчев/топлинен удар, преохлаждане и измръзване; осигуряване на подходящо работно облекло; осигуряване на места за почивка с подходящи условия за възстановяване на топлинния баланс на организма; осигуряване на достатъчно количество питейна вода, както и топли и студени напитки и други течности за възстановяване на водно-солевия и топлинния баланс на организма; осигуряване на наблюдение или средства за комуникация за работещите на открито на изолирани работни места; осигуряване на долекарска и първа медицинска помощ, както и подходящо транспортиране на работещите с внезапно влошено здравословно състояние за оказване на медицинска помощ, припомнят от ГИТ. 

В закрити помещения работодателите са длъжни да поддържат оптимална температура, съобразена с разпоредбите на Наредбата. Според тях при работа на закрито градусите през топлия период трябва да бъдат между 18 и 25, като стойностите варират според типа работа - лека, средна или тежка. Допустимата температура не може да бъде над 28 градуса, но има определени и изключения. Според тях при много високи температури навън, в помещенията може да е с от 3 до 5 градуса над допустимите стойности, но не повече от 33 градуса. 

Контрол върху микроклимата в предприятията се осъществява както по сигнали, така и в рамките на планирани проверки. Той е приоритет и при контролната дейност в строителството и в селското стопанство, където основно се работи на открито. В резултат и на засиления контрол в двата сектора през последните години като цяло работодателите в тях съобразяват дейността с високите температури. Най-често като превенция те се възползват от възможността да въведат подходяща организация на работния процес, така че да се почива по-често и да не се полага труд в най-горещите часове от деня. Осигуряват се и достатъчно разхладителни напитки, особено в строителството. Все още обаче има проблеми с осигуряването на климатизирани помещения за почивка, когато става въпрос за работа на открито. 

Опасно високи температури в цялата страна

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6307161

Опасно високи температури в цялата странаПредупреждение за опасно високи температури е в сила за цялата страна. Това сочи справка на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология към БАН, предаде "Фокус".  Оранжев код за опасно високи температури е в сила за 6 области на страната. Кодът е в сила за областите Видин, Монтана, Враца, Плевен, Велико Търново, Русе.

Отбелязваме Деня на река Дунав

https://www.24chasa.bg/novini/article/6307159

Отбелязваме Деня на река ДунавНа 29 юни отбелязваме Деня на река Дунав, съобщава БНР. Празникът във Видин ще бъде отбелязан с инициативи на новият център за обучение, изкуство и култура към към регионална библиотека "Михалаки Георгиев", която ще се превърне в библиокораб. Всички желаещи могат да се качат на кораба и да научат повече за вечната река, както и за страните,

Жена е с опасност за живота след катастрофа на магистрала „Тракия”

https://www.24chasa.bg/novini/article/6307164

Жена е с опасност за живота след катастрофа на магистрала „Тракия”

Жена е с опасност за живота след катастрофа на км 322 на магистрала „Тракия”, съобщиха от Областната дирекция на МВР – Бургас. Вчера около 08.40 часа на автомагистрала „Тракия”, в района на км 322 с посока Бургас, поради движение с несъобразена скорост, лек автомобил „Форд Фокус”, със смолянска регистрация,

Цветанов бяга от темата НДК , скъса се да хвали Борисов

http://frognews.bg/news_137342/TSvetanov-biaga-ot-temata-NDK-skasa-se-da-hvali-Borisov/

В ГЕРБ няма лобита и доказателство е докладът, който Лиляна Павлова е изпратила на прокуратурата. Това каза Цветан Цветанов по БТВ. По време на интервюто той бягаше от темата НДК като дявол от тамян. Вместо да отговаря на въпросите, Цветанов изтъкваше успехите на управлението на кабинета Борисов в познатия соцстил "култ към личността".

Д-р Галинка Павлова: Близо сме до кадрова катастрофа в здравеопазването

https://www.24chasa.bg/novini/article/6307155

Д-р Галинка Павлова: Близо сме до кадрова катастрофа в здравеопазването

Заместник-председателят на Българския лекарски съюз д-р Галинка Павлова заяви пред БНТ, че най-сериозният проблем в здравния сектор и липсата на кадри и миграцията на специалисти. Според нея това не е проблем, който може да се реши от една или друга политическа сила, а е нужен обществен консенсус. Д-р Галинка Павлова добави,

Свлачище заплашва да откъсне родопско село от света

https://www.24chasa.bg/region/article/6307147

Свлачище заплашва да откъсне родопско село от светаСвлачище заплашва да откъсне родопското село Плетена от света, съобщава Би Ти Ви. То се активизира преди 3 г. и нанесе огромни щети на няколко къщи в селото както и на един от основните пътища. При всеки дъжд свлачището напомня за себе си, все по осезаемо. Кметът Радослав Кълков, съобщи, че до момента общинската администрация в Сатовча съвместно с

Със заема от 200 млн. евро правителството няма как да откаже разселване на мигранти

http://pogled.info/bulgarski/sas-zaema-ot-200-mln-evro-pravitelstvoto-nyama-kak-da-otkazhe-razselvane-na-migranti.87203

/Поглед.инфо/ Или е вярно, че държавата е в добро финансово състояние, което прави безсмислено теглено на този заем, или то далеч не е такова, както го обясняват управляващите и това е един финансов балон.

Отбелязваме Деня на река Дунав!

http://www.cross.bg/godina-reka-poredna-1547445.html

/КРОСС/ Днес за 14-а поредна година държавите по поречието на реката ще отбележат Международния ден на река Дунав, който цели да привлече общественото внимание към значението на реката за регионите и устойчивото използване на водите й. Като символ на подкрепа в страните по поречието на втората по дължина река в Европа се организират множество фестивали и инициативи за опазването й, пише БГНЕС. У нас традицията се запазва и за трета поредна година един от най-мащабните младежки фестивали за изкуства в страната - The Bridge ще посвети част от активностите си на река Дунав. Тазгодишното издание ще се състои в дните 16-23 юли 2017 г. във Видин, където юноши от цялата страна ще дадат воля на въображението си и ще създадат произведения на изкуството, обвързани с опазването на емблематичния символ на града. "Щастливи сме, че за поредна година имаме възможността да съберем младежи от цялата страна, готови да развият и споделят своя талант. The Bridge е вълшебно лятно преживяване, което заразява с творчество във всичките му форми. Всеки ден от фестивала, ние увличаме участниците в духа на изкуството и се опитваме да ги поощрим да създават изкуство навсякъде около себе си", споделят организаторите на фестивала. The Bridge Fest се провежда за седма година на територията на Видин и ежегодно събира над 150 подрастващи на възраст 14-20 години от цялата страна.  

Цветанов: Лиляна Павлова не е унизена от премиера за НДК

https://offnews.bg//politika/tcvetanov-liliana-pavlova-ne-e-unizena-ot-premiera-za-ndk-659321.html

В ГЕРБ няма битка на лобита по казуса с НДК. Министър Лиляна Павлова е изпратила доклад на прокуратурата. Има и проверки, които са осъществени от контролните институции и също са предадени на обвинението. 

Това заяви председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов по бТВ. 

След като опозицията иска анкетна комисия по темата, ние сме съгласни и нямаме никакви притеснения, допълни той. 

Лиляна Павлова нито е наказана, нито унизена, подчерта Цветанов.

По думите му Павлова е информирала премиера Бойко Борисов за всички свои констатации. Премиерът не се е предоверил, за всичко е информиран и няма задкулисни неща, които биха могли да бъдат коментирани.

Министерството на земеделието ще следи цените на вносните храни

http://www.dnevnik.bg/biznes/2017/06/29/2997710_ministerstvoto_na_zemedelieto_shte_sledi_cenite_na/?ref=rss


Министерството на земеделието ще подложи на мониторинг цените на вносните храни в търговските вериги. Това става след като проверката на ведомството за състава и качеството на хранителни продукти от една и съща марка, продавани в България и в Западна Европа, показа разминаване не само в съставките, но и в цените им, при това в полза на по-развитите и платежоспособни пазари.<br /><br />Български експерти купиха през май безалкохолни напитки, шоколадови изделия, сирена, колбаси и...

Патриарх Неофит ще отслужи празничната литургия в Лозенския манастир

http://www.cross.bg/sveti-petur-patriarh-1547444.html

/КРОСС/ Църквата - и праволславната, и католическата, почитат днес християнските първовърховни апостоли Свети Петър и Свети Павел. Те са наречени първовърховни, защото най-много са се потрудили при поставяне основите на светата Църква Христова, подчертават богослови. Патриарх Неофит ще отслужи празничната Света литургия в Лозенския манастир "Свети свети Петър и Павел", в която ще участва и Пловдивският митрополит Николай. На днешния Петровден, във фолклорният календар се предвиждат ритуали, свързани с предпазване от пожари, градушки и гръмотевици.  

Александър Симов: Имаме отличен принцип за корупция в НДК

http://frognews.bg/news_137341/Aleksandar-Simov-Imame-otlichen-printsip-za-koruptsiia-v-NDK/

Имаме отличен принцип за корупция. И двете страни се обвиняват в нарушение. Скандалът става голям. Не стана ясно кой е виновен. Това каза депутатът от БСП Александър Симов по БТВ по повод случилото се с НДК.

Танев: Новата система за регистрация на МПС готова до месец

http://dnes.dir.bg/news/mesetz-hora-patishta-imitar-anev-sistema-registratzia-mps-notarialna-kamara-25975879

Заверката при продажба на автомобил втора употреба улеснява гражданите и не оскъпява процедурата.

"Ню Йорк никс" се раздели с Фил Джаксън след три бурни години

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/06/29/2997682_nju_iork_niks_se_razdeli_s_fil_djaksun_sled_tri_burni/?ref=rss


"Ню Йорк никс" се раздели със своя президент по баскетболните операции Фил Джаксън. Легендарният специалист, извел "Чикаго булс" и "Лос Анджелис лейкърс" до общо 11 титли в НБА, се задържа на поста малко повече от три години.<br /><br />71-годишният Джаксън беше посрещнат като месия през март 2014 г., но не успя да оправдае очакванията, с които беше натоварен. В трите пълни сезона, в които той ръководеше баскетболни операции в клуба, "Никс"...

Еврото поскъпна спрямо долара на годишна база

http://www.cross.bg/dolara-evroto-nivo-1547443.html

/КРОСС/ Еврото увеличи ръста си спрямо долара в сряда, постигайки важен едногодишен връх. Валутата се повиши близо до ключовото ниво от 1,14 щатски долара, достигайки 1,1391 долара, което е най-високото й ниво за една година. Анализатори заявиха, че валутният пазар продължава да претегля оптимистичните коментари на главния директор на Европейската централна банка Марио Драги. "Еврото се събуди в едногодишен връх, след като ръководителят на ЕЦБ намекна за евентуално намаляване на монетарните стимули ", каза анализаторът на Western Union Business Solutions Джо Манимбо. "Федералният резерв ще загуби статута си на „единствения играч в града", който отдавна подкрепя долара, докато други централни банки предвиждат намаляване на стимулите", посочи още той. Драги заяви във вторник, че ЕС се радва на ново доверие, което може да отключи търсенето и инвестициите. Междувременно пазарите на акции в Париж и Франкфурт леко се понижиха, но САЩ в бяха постигнати големи печалби, като Nasdaq води с растеж от 1,4%. Технологичните акции, които паднаха във вторник, завършиха с по-високи нива. Apple отбелязва растеж от 1,5%, Facebook от 1,8% а Google - от 1,4%. "Това е допълнителна стъпка към създаването на стойност за акционерите", каза Андреас фон Аркс, анализатор в Baader Helvea.  

“Второ качество” храни - истерия и видиотяване

http://clubz.bg/55663-%E2%80%9Cvtoro_kachestvo%E2%80%9D_hrani_isteriq_i_vidiotqvane

ИКОНОМИКА храна супермаркет

Шокиращи! Осезаеми! Чувствителни! Драстични разлики! Така въодушевени журналисти описват „ексклузивните“ си находки как са спрели алчните и гадни зли капиталистически компании в опита им да принизят великия и достоен български народ. Като ни пробутват „второ качество“ храни, на по-високи цени, потъпкват самочувствието ни и ни се подиграват на всяка крачка. Епитетите и определителните прилагателни са толкова много, че на човек може да му се завърти главата…

Тъжно е как във времето, когато се борим с фейк новините, сериозни медии се спускат по наклонената плоскост на манипулацията.

Ако махнем прилагателните и подходим малко по-научно, се вижда, че реалността е леко по-различна. Ето само някои точки (21, разбира се…):

1. Взети са 30 проби от 3 вериги. Като се знае колко продукта средно предлага една верига, то явно са взети 30 проби от 30 000 възможни. 1/1000. Един промил. Една десета от процента.

2. Как са избрани точно тези проби, кой ги избирал, има ли контролна група, има ли записани ситуационните параметри, има ли проби от един продукт, но различни серии, май никой не знае. Идеята „един чиновник“ отиде в магазина и си накупи продукти за ядене, не е научна.

3. Продуктите от една марка, произведени ли са в един и същи завод за трите държави или са произвеждани в различни? Например някои шоколадови блокчета се произвеждат в една европейска държава и се транспортират по всички други. Обратното, някои напитки се правят във всяка отделна страна. И заради използване на локални водоизточници вкусът им варира. Разбираемо. То има разлика между вкусовете на водата в София и Варна, та няма да има между България и Германия, например. Та, за тези 30 се пита…

4. Преди седмица гледахме „разтърсващи репортажи от мястото на събитието“. Т.е. лаборант джурка на ръка епруветка и гледа промяната в цвета. Става зелен. Всички са във възторг. Нещо е станало. Науката отива да се самоубие. Това масспектрометри, това електронни микроскопи, това компютри, нищо подобно няма. С подобни методи нашите щангисти навремето си изследваха лекарствата и после ги хващаха.

5. „Най-фрапиращите разлики са при натуралните сокове“. Цитат от материала на напориста водеща. След малко притеснен шефът на БАБХ посочва, че разликата е само 3%. Фрапиращо! А и си го пише на етикета. С големи букви. Няма нарушение.

6. Между другото, не се казва защо има разлика. Не е попитан производителя. Не се знае дали няма климатични, вкусови, етнически, логистични или други причини. Може и да няма. Но ако има, какво правим? Никой не е попитал.

7. Шефът на БАБХ споделя, че една от съставките се различава с 0.45% спрямо същата в аналогичен продукт. Водещата, окрилена, че има интересен резултат, скача: „Значи 45%, значи почти половината! Чувате ли, уважаеми зрители? Шокиращо!!!“ Шефът на БАБХ тихо казва, че е 0.45%, т.е. по-малко от половин процент. Веднага се минава на нова тема.

8. Маслото било с 2% по-маслено. Хах. Това после го няма в новинарските емисии, защото е смешно. И да, пак си го пише на етикета. Пак няма въпрос защо е направено.

9. Млякото в шоколада било с процент по-малко. Освен, че разликата е съсипваща, някой каза ли как точно това се отразява? Дали някой провери при производителя какви са задълженията му по договора с държавата за изграждане на завода? И дали по този договор няма задължение да си промени рецептите съобразно българския вкус?

10. Само напомням, че ДДС-то за храни в Германия е 7%. Това май никой не го споменава. И май леко променя идеята за еднакви цени. Някой каза ли какви са данъчните ставки за храните по различните страни?

11. Всеки е свободен да отиде в Германия или друга страна от ЕС и да купи хранителни продукти. След това да ги продава в България на каквито си иска стойности. Свободна икономика сме. Защо водещи медии внушават, че цените трябва да са регулирани? Като при комунизма. Даже бутилка уиски струва различно в три магазина в София. Проверявах миналата седмица. Аман от залпове на Аврора!

12. Цените се определят и от реализиран обем. Какъв е обемът от съответните стоки тук и в Германия?

13. Лъжа е, че в лаборатория се е установило, как в един продукт има глюкоза, а не захар. Пише си го на етикета. Западните компании спазват правилата. А някои медии прекаляват в манипулацията.

14. Всичко това е придружено с непрекъснати подпитвания и подсказвания: „Ама това не е ли скандално? Ама това не е ли възмутително?“ Горкият шеф на БАБХ, чудеше се как любезно да се отърве от подобна агресия.

15. Има официален документ на Европейския Съюз, по-точно на Съвета на ЕС, наречен „Заключения на Съвета относно подобряването на хранителните продукти“. В него се казва: „Културните различия в предпочитанията и хранителните навици могат отчасти да определят подхода, темпото на намаляване на солта, наситените мазнини и добавените захари, както и крайните резултати. Всеки подход следва да отчита тези културни различия и хранителни навици.“ На официалната страница на ЕС е, лесно се намира.

16. „Качество“, освен философска категория, може да се съотнесе към стандарти, закони, разпоредби, етикети или други описания. До тук всички, абсолютно всички контролни органи казват, че няма проблем с тези храни, с тези проби. Какво тогава означава „второ качество“? Защо никой не дава дефиниция, преди да прави „шокови, ексклузивни материали“?

17. В някои държави глюкозно-фруктозния сироп даже струва повече от захарта. Но компаниите го използват, защото подкрепят местните икономики. Знае ли се от журналистите, че България няма квота за рафиниране на захар? Така е по присъединителния ни договор с ЕС. Но имаме квота за глюкозно-фруктозен сироп. И български фирми го произвеждат. И изнасят с огромен успех.

18. Цялата кампания подозрително прилича на медийни шумотевици около хомеопатията. Взима се един, два или три случая, без да се изследват всички възможности и параметри, и гръмко се екстраполира към всички продукти. Няма данни за други държави, други икономически, здравни, вкусови, регионални или други обстоятелства.

19. Вкарване на псевдо-патриотични елементи в целия случай е още по-странно. Сякаш ни връщат в ерата, когато зад всеки ъгъл ни дебнат „заговори на империализма“. Какво се цели – да се провокират хората да мятат камъни срещу чуждите компании? Сериозни ли са тези патриотарски уклони? Ние Северна Корея ли сме?

20. Няма лошо, ако журналист не знае базови постановки от икономиката. Има лошо ако не пита и се излага.

21. Има много лошо, ако журналистите нямат базово понятие за причинно-следствена връзка. Защото тогава от вярното твърдение: „Всички, родени през 1786 г., които са яли краставици, са умрели.“, може да извадят сензацията, че краставицата е второ качество храна и е отровна. Мислете, хора, моля.

Най-лошото е обобщаването и манипулацията. Сами направете сравнение:

„Шок! Драстични разлики в храната на европейци и българите! Смятат ни за второ качество! Да накажем производителите!“

спрямо другото възможно заглавие:

„В 6 стоки от 30 000 на пазара бяха открити разлики с техни аналози в западни магазини, вероятно заради локална къстамизация на рецептите. БАБХ след проверка категорично заявява, че няма проблеми за здравето на хората. Производителите ще бъдат попитани за причините.“

Ммм, има разлика, нали? Започвам да се чудя… След една интересна проверка (която също има елементи на целенасочена кампания, ама това е друга тема) на български продукти, започната със сектора на производство на сирена в наши заводи, излезе, че половината от тях имат проблеми. И темата приключи. Никой нищо повече не казва. Но се започва яростна кампания срещу чужди фирми за разлика от 1%. Наречено второ качество. Чудна постановка… Или всяване на паника?

Заключение. Твърдо съм за спазване на всички правила при създаване и дистрибутиране на хранителни продукти. Защото те са основен фактор на човешкото здраве. Но съм твърд противник на всяване на паника, видиотяване на населението, връщане към средновековни практики и създаване на фалшиви сензации. Никой няма полза от това. Освен ако няма поръчители, разбира се. А страдат само хората.

...

Коментарът е от фейсбук профила на специалиста по комуникации Любомир Аламанов.

 

 

Опасни ли са храните с установен двоен стандарт?

http://dnes.dir.bg/news/donka-bikova-bogomil-nikolov-hrani-dvoen-standart-25979977

Някои компании бяха казали, че тъй като цените на храните са по-ниски в Източна Европа, затова и качеството е компрометирано.

Как да се пазим от жегите във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=354445

Във връзка с предупреждението от метеоролозите, че от днес до 2 юли ще има опасно високи температури във Варненско, от отдел "Дейности по защита на населението" към общината дават съвети на варненци, научи Moreto.net. Ето и препоръките: -Ако непременно трябва да излезете или пътувате, за предпочитане е това да става с транспортно средство, разполагащо с климатик - Пийте повече вода, поне 2 литра на ден.

Ще се откаже ли "Ислямска държава" от държавността след разгрома в Ракка и Мосул

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/06/29/2997471_shte_se_otkaje_li_isliamska_durjava_ot_durjavnostta/?ref=rss


Три години след обявяването на самозвания халифат в Ирак и Сирия екстремистката група "Ислямска държава" (ИД) променя тактиката си, за да оцелее в Близкия изток и другаде по света. Сега е само въпрос на време ИД да загуби своите бастиони в Сирия и Ирак, постоянно казват анализатори, военни и правителствени представители.<br /><br />Подкрепяните от САЩ сирийски бунтовници напредват за превземането на град Ракка, обявен от ИД за нейна столица, а само няколко километра...

Спасяват културата, събаряйки паметници

http://www.cross.bg/boiiko-borshosh-dori-1547442.html

/КРОСС/ Бойко направи странен избор.Предпочете директора на НДК Боршош, който един пирон не е забил през живота си - пред Лиляна Павлова, тя пък свърши огромна работа по магистралите, с които Бойко толкова се гордее. Но дори и диктаторите предпочитат шефовете на кабинетите си - все едно дали се казват Квазимодо, както наричаха в партийните среди довереника на Живков Милко Балев - или Румяна Бъчварова. Да не се взираме излишно в Мъглявината на вътрешнопартийните пристрастия. ***Обаче в разправията за НДК прокапа нещо наистина дръзко.Бойко върнал на поста му уволнения от Павлова Боршош - и така културата победила.Днешните хвалипръцковци нямат вече никакви задръжки.Спасяват Боршош - и това е победа за многострадалната ни култура.Той си го казва. Още един маниак, който се има за спасител.Този специално от месеци използва НДК като притурка към собствената си семпла персона.Също от месеци сериозни разследвания сочат далаверите в НДК. Обаче Боршош се има за спасител.И нахално се прави, че не знае, какъв живот имаше в НДК преди Промяната.А може би и наистина не знае - или не го интересува."Ония" построиха НДК - тия го ремонтират, и се хвалят до небесата.Боршош се мота пред камерите с някаква каска на главата - сякаш строи Хеопсовата пирамида. А, всъщност, си е един обикновен бояджия - на който със сигурност няма да му излязат сметките.Какво ли щеше да ломоти, ако беше построил НДК? ***И ако толкова се има за спасител, да беше спасил паметника на Старчев

Цветанов: Няма лобита в ГЕРБ за НДК

https://www.24chasa.bg/novini/article/6307142

Цветанов: Няма лобита в ГЕРБ за НДКВ ГЕРБ няма лобита и доказателство за това е докладът, който министърът по европредседателството Лиляна Павлова е предала на прокуратурата. Ние сме съгласни да има анкетна комисия в Народното събрание за НДК, каза пред Би Ти Ви зам.-шефът на ГЕРБ Цветан Цветанов във връзка с отстраняването и връщането на Мирослав Боршош за директор на НДК „Не

Лавров: Путин и Тръмп може да се срещнат лично на срещата на Г-20

https://www.actualno.com/europe/lavrov-putin-i-trymp-moje-da-se-sreshtnat-lichno-na-sreshtata-na-g-20-news_619586.html

Москва "допуска", че руският президент Владимир Путин ще се срещне с американския си колега Доналд Тръмп по време на заседанието на Г-20 в Германия, каза руският външен министър Сергей Лавров. По неговите думи една такава среща предразполага разговор по "няколко въпроса", кат

5 км колона е опашката на ГКПП „Дунав мост” на изход от страната

https://www.24chasa.bg/novini/article/6307139

5 км колона е опашката на ГКПП „Дунав мост” на изход от страната

На българо-румънската граница трафикът е интензивен. 5 км колона от товарни автомобили се е образувала на ГКПП „Дунав мост” – Русе на изход от страната, а на ГКПП „Дунав мост” – Видин колоната е 1 км. Това съобщиха от пресцентъра на МВР. На българо-турската граница трафикът е интензивен, на ГКПП „Капитан Андреево” има 2 км колона от товарни

Порожанов: Някои храни у нас са със 109% по-скъпи от Германия

http://clubz.bg/55662-porojanov_nqkoi_hrani_u_nas_sa_sys_109_po_skypi_ot_germaniq

Румен Порожанов Снимка БГНЕС

„Предвижда се постоянен мониторинг на цените на различни хранителни продукти у нас и в Западна Европа“, заяви министърът на земеделието Румен Порожанов пред БНТ. 

Той коментира излезлите вчера резултати, според които идентични храни, продавани в България и Германия се отличават по цена и състав. 

Изследвания в страните от Вишеградската четворка вече потвърдиха разликите в качеството на храните на Запад в сравнение с източноевропейските пазари.

„Драстичното разминаване в цените на едни и същи продукти като детските пюрета в Западна Европа и България е изненада - нива от порядъка на 109% са недопустими, най-малко защото българският потребител е по-малко платежоспособен. Децата са ни скъпи в емоционален план, но не трябва да стават скъпи и като издръжка и цена“, изтъкна Порожанов. 

 

„Всичко над 20% е притеснително, да не говорим да разлика от 109 на сто. Все пак, не можем да очакваме търговците да продават на загуба. Ще търсим единен подход за решаване на проблема в рамките на ЕС“, обясни Порожанов.

Сравнителен анализ на земеделското министерство показа разлики в състава на 7 от 30 изследвани продукта, които се продават на българския и западноевропейския пазар. Най-сериозни са разминаванията при млечните продукти и детските храни. 

Разминавания има и в състава на шоколадите, а най-незначителни са при месните изделия.

„Нашият потребител не се различава по манталитет и вкус от средния западноевропейски потребител“. Така коментира земеделският министър твърденията на мултинационалните компании, че разликите в съставките се дължали на регионалните вкусови предпочитания. 

От 30-те тествани продукта 16 се продават у нас на доста по-високи цени. Най-фрапантен е случаят с два вида детски пюрета, които струват приблизително двойно по-скъпо отколкото на запад. 

Българското проучване за двойния стандарт при храните ще бъде представено на следващото заседание на съвета на европейските министри на земеделието.

Утре Румен Порожанов ще се срещне с представители на Комисията за защита на потребителите и потребителските федерации.

Порожанов: Храните у нас са със 109% по-скъпи от Германия

http://clubz.bg/55662-porojanov_hranite_u_nas_sa_sys_109_po_skypi_ot_germaniq

Румен Порожанов Снимка БГНЕС

„Предвижда се постоянен мониторинг на цените на различни хранителни продукти у нас и в Западна Европа“, заяви министърът на земеделието Румен Порожанов пред БНТ. 

Той коментира излезлите вчера резултати, според които идентични храни, продавани в България и Германия се отличават по цена и състав. 

Изследвания в страните от Вишеградската четворка вече потвърдиха разликите в качеството на храните на Запад в сравнение с източноевропейските пазари.

„Драстичното разминаване в цените на едни и същи продукти в Западна Европа и България е изненада - нива от порядъка на 109% са недопустими, най-малко защото българският потребител е по-малко платежоспособен“, изтъкна Порожанов. 

 

„Всичко над 20% е притеснително, да не говорим да разлика от 109 на сто. Все пак, не можем да очакваме търговците да продават на загуба. Ще търсим единен подход за решаване на проблема в рамките на ЕС“, обясни Порожанов.

Сравнителен анализ на земеделското министерство показа разлики в състава на 7 от 30 изследвани продукта, които се продават на българския и западноевропейския пазар. Най-сериозни са разминаванията при млечните продукти и детските храни. 

Разминавания има и в състава на шоколадите, а най-незначителни са при месните изделия.

„Нашият потребител не се различава по манталитет и вкус от средния западноевропейски потребител“. Така коментира земеделският министър твърденията на мултинационалните компании, че разликите в съставките се дължали на регионалните вкусови предпочитания. 

От 30-те тествани продукта 16 се продават у нас на доста по-високи цени. Най-фрапантен е случаят с два вида детски пюрета, които струват приблизително двойно по-скъпо отколкото на запад. 

Българското проучване за двойния стандарт при храните ще бъде представено на следващото заседание на съвета на европейските министри на земеделието.

Утре Румен Порожанов ще се срещне с представители на Комисията за защита на потребителите и потребителските федерации.

ВСС прекрати заседанието си. Заради подкрепата за Панов

http://clubz.bg/55661-vss_prekrati_zasedanieto_si_zaradi_podkrepata_za_panov

Днешното заседание на ВСС приключи неочаквано и предсрочно, след като по-голямата част от членовете му решиха да напуснат. Мотивът им бе „ставащото отвън“. Въпреки, че в този момент отвън нищо не ставаше, а пред ВСС царяха мир и тишина, пише „Де Факто“.

Става въпрос за импровизирания протест в защита на председателя на ВКС Лозан Панов, провел се по-рано, който към момента на разтурването на заседанието вече беше приключил.

Председател на днешното заседание бе именно Панов, след като  нито правосъдната министърка Цецка Цачева, нито представляващият ВСС Димитър Узунов, се появиха.

Тон за края на сбирката даде председателят на ВАС Георги Колев с думите:

„Предлагам да прекратим заседанието, другите точки трябва да се докладват в спокойна обстановка“.

Към момента на изявлението му ВСС вече бе стигнал до точка 37 от общо 41 в дневния ред, като последната предвиждаше разглеждане на сигнала на „Блиц“ срещу Панов.

Главният прокурор Сотир Цацаров тутакси се присъедини към идеята за прекратяване. Той обясни, че на монитора си вижда публикация в сайт на подсъдим със заглавие: "Болтове пред ВСС в подкрепа на Лозан Панов", а в друг сайт, на обвиняем чете: "Граждани наредиха болтове на прага на съдебния съвет в подкрепа на Лозан Панов".

„Честно казано, някак си този цирк ми идва в повече!“, обяви Цацаров, стана и си тръгна.

От мнозинството го последваха и кворумът се разпадна.

„Тук е имало много протести, имаше опити за самозапалване, имаше агнешки главички, никога изразено отношение срещу наши предполагаеми действия не е водил до прекъсване на заседанието! Нетърпимост към какво се демонстрира от напусналите и от онези, които дори не влязоха?“, риторично заппита Соня Найденова.

На излизане Лозан Панов обяви, че е останал изненадан от прекъсването на заседанието и няма как да го коментира.

Спасяват културата – събаряйки паметници

http://www.barometar.net/88934/

Бойко направи странен избор. Предпочете директора на НДК Боршош, който един пирон не е забил през живота си – пред Лиляна Павлова, тя пък свърши огромна работа по магистралите, с които Бойко толкова се гордее. Но дори и диктаторите предпочитат шефовете на кабинетите си – все едно дали се казват Квазимодо, както наричаха в партийните […]

Паргов: До края на годината може да има ремонт на кабинета!

http://www.cross.bg/gerb-borisov-komisiya-1547441.html

/КРОСС/ - Какво става в държавата, г-н Паргов? Война между институциите ли започва?- По-скоро не война между институциите, а мерене на мускули между президентската институция и изпълнителната власт в лицето на премиера. Очакванията след изборите да има урегулиране на отношенията между президента Радев и премиера Борисов са мираж. Виждаме ловко разиграване на топката и опит другата страна да се постави в неизгодна ситуация, като това важи в най-голяма степен за отношението на Борисов към Радев. До този момент Радев показва образ на нов политик, макар че липсата на политически опит му струва много. Но по-големият проблем е, че познавайки личността на Борисов, можем да кажем, че той трудно ще се примири някой да бъде по-добър от него в каквото и да било - дали на тенис, дали на карти, дали в политиката. - Какво е причината за тази конфронтация? ГЕРБ виждат заплаха в лицето на президента Радев, около когото може да се оформи втори център на власт или става дума за чиста ревност?- Когато говорим за човек с характера на Борисов може да не навлизаме в сложни политологически анализи. Познаваме неговото силно его и желание за доминация. Трудно ще приеме някой друг да определя темпа, да лидира дневния ред на обществото. Радев се опитва да направи точно това, което е нормално за един президент. Малко сме позабравили, защото пет години нямахме истинска президентска институция. Имахме една институция, подчинена на изпълнителната власт

САЩ затягат мерките за сигурност на полетите до страната

http://www.investor.bg/sasht/337/a/sasht-zatiagat-merkite-za-sigurnost-na-poletite-do-stranata-242087/

Въвеждат се и строги критерии за издаването на визи на гражданите на шест мюсюлмански страни

Бившият кмет на Галиче се изправя пред Специализирания съд

https://www.24chasa.bg/novini/article/6307131

Бившият кмет на Галиче се изправя пред Специализирания съдБившият вече кмет на Галиче - Ценко Чоков, се изправя пред Специализирания съд. Заедно със сина си Мартин и още шестима души, той е обвинен в ръководене на банда за лихварство, рекет, побоища и отвличания. Мартин пък определял лихвите и събрал наказателния отряд. До делото се стигна след серия палежи и десетки години жалби срещу Чоков.

Позволиха на германската полиция да ползва безпилотни самолети на срещата на върха на Г-20

https://www.24chasa.bg/novini/article/6307130

Позволиха на германската полиция да ползва безпилотни самолети на срещата на върха на Г-20Германската полиция получи специално разрешение да използва безпилотни летателни апарати по време на срещата на върха на Г-20 в Хамбург. Това съобщи германският вестник "Мителдойче цайтунг", цитиран от ДПА, предава БТА. До решението се стигнало след натиск от политици от двете сили в управляващата в Германия коалиция - блока ХДС/ХСС и Германската

Нов протест в Асеновград след нападението над треньор и деца

http://www.cross.bg/grada-stotitzi-asenovgrad-1547440.html

/КРОСС/ Нов протест се очаква тази вечер в Асеновград заради инцидента, при който треньори и деца от отбора по гребане в града бяха нападнати и бити от група роми. Снощи стотици протестиращи излязоха спонтанно по улиците на града и се събраха пред сградата на асеновградската полиция. По-рано през деня жандармерията не допусна шествие да нахлуе в ромската махала. В града са изпратени стотици полицаи, които да охраняват подстъпите към махалата. Недоволните се заканват, че ще протестират всеки ден, докато не се намеси министър-председателят, защото не са доволни от действията на местната власт.  

Ковчежникът на Ватикана е обвинен за сексуално насилие

http://www.mediapool.bg/kovchezhnikat-na-vatikana-e-obvinen-za-seksualno-nasilie-news265956.html

Австралийската полиция предяви в четвъртък обвинения срещу ковчежника на Ватикана Джордж Пел в сексуално насилие, предаде Асошиейтед прес. Духовникът бе обвинен в многобройни сексуални посегателства срещу деца - стари обвинения, които той гневно отхвърля. Пел уверява, че изобщо не е имал представа за педофилски практики, разпространени сред австралийското духовенство, и намеква, че съществува заговор с цел да бъде отстранен. Австралийският кардинал е главен финансов съветник на папа Франциск и най-високопоставеният католически духовник в Австралия. Той е и най-висшият представител на Ватикана, обвинен в извършване на сексуално насилие. Заместник-комисар Шейн Патън от полицията в щата Виктория заяви, че Пел е получил призовка да се яви в съд в Мелбърн на 18 юли. Той допълни, че срещу кардинала са внесени многобройни жалби, но не даде подробности за съдържанието им. "Важно е да се отбележи, че нито едно от обвиненията, направени срещу кардинал Пел, очевидно, не е било разглеждано досега в съда", каза пред журналисти Патън. "Както всеки друг обвиняем, кардинал Пел има право на справедлив процес", допълни той. Католическата архиепископия в Сидни заяви в комюнике, че Пел категорично отрича обвиненията на австралийската полиция, предаде Ройтерс. "Кардинал Пел ще се завърне в Австралия възможно най-скоро, за да изчисти името си", каза архиепископията и допълни, че Пел очаква деня за изслушването в съда, за да обори обвиненията. Не е ясно въз основа на какви твърдения са повдигнати те, отбеляза ДПА. В миналото са били подавани жалби в полицията във връзка с предполагаеми сексуални посегателства в австралийския град Баларат, отнасящи се за периода от 1976 до 1980 г., когато Пел е бил свещеник там, както и в Източен Мелбърн от 1996 до 2001 г., когато е бил архиепископ. Двама мъже на 40-годишна възраст заявиха, че в края на 70-те години на миналия век Пел ги е докосвал по неуместен начин в басейн. По това време той бил свещеник в Мелбърн с висок сан. Миналата година Пел даде показания пред австралийската Кралска комисия за институционен отговор на сексуалните посегателства над деца. Тогава той призна, че Католическата църква е допуснала огромни грешки, като е позволила хиляди деца да бъдат изнасилвани и тормозени от свещеници. През октомври миналата година самият той стана обект на разследване на сексуални посегателства, когато трима детективи отидоха във Ватикана, за да го разпитат, но той отхвърли всички обвинения. Кардинал Джордж Пел обяви в четвъртък, че си взима отпуск като ковчежник на Ватикана. Пред репортери Пел отхвърли обвиненията и каза, че в медиите върви кампания срещу неговата личност. Ще се върна в Австралия, допълни той. Говорителят на Ватикана Грег Бърк каза, че папа Франциск е узнал с тъга за обвиненията и е дал на Пел отпуск, за да се защити. По думите му финансовите реформи във Ватикана ще продължат и в отсъствието на кардинала. Бърк заяви още, че папата е доволен от честността и отдадеността на Пел, с която той е работил в сферата на финансовите реформи във Ватикана. Кардиналът "открито и нееднократно е окачествявал като нещо неморално, което не може да бъде търпяно" актовете на сексуален тормоз над непълнолетни, отбеляза говорителят на Светия престол. Той изтъкна, че кардиналът е сътрудничил на Австралийската кралска комисия за разследване на случаи на сексуален тормоз и че като епископ в Австралия е работил за закрила на децата и обезщетяване на жертвите. Обвиненията са нов и тежък удар за папа Франциск, който се беше заканил да бъде следва политика на "нулева толерантност" към сексуалните посегателства от страна на представители на Католическата църква, отбелязва Асошиейтед прес. Възходът на Джордж Пел От свещеник, запратен в селска енория, до ковчежник на Ватикана - възходът на Джордж Пел, най-високопоставения католически духовник в Австралия, бе помрачен през последните години, след като от миналото изплуваха спорове с нечист привкус, пише в четвъртък Франс прес. Роден през 1941 г., той израства в околностите на град Баларат, където ентусиазирано участва в отбора по дебати на своя университет. Играе главни роли в колежански театрални постановки и се представя отлично в мачовете по австралийски футбол - колективен спорт, който се играе с крака и овална топка. Ревностна католичка, майка му, според австралийския печат, посреща възторжено решението на своя син да избере духовна кариера. Баща му, англиканец, просто не схваща как може човек да откаже фантастичен договор с един от най-популярните футболни отбори в страната. Джордж Пел продължава обучението си в Рим, а след това, през 1966 г., е ръкоположен за свещеник в Баларатската епархия. Звездите явно са благосклонни към Пел, защото по настояване на папа Йоан Павел Втори той е посветен за архиепископ на Мелбърн, после на Сидни, а през 2003 г. става член на могъщата Кардиналска колегия - т. е. участник в избора на папа, продължава Франс прес. През 2014 г. папа Франциск вижда в него човек, способен да внесе повече прозрачност във финансите на Ватикана, и го изкачва до третото стъпало в йерархията на Светия престол. "Кардинал Пел е сред най-великите църковни мъже в историята на Австралия", казва за него бившият премиер Тони Абът. Пред своето паство и пред общественото мнение висшият духовник защитава традиционните ценности на католицизма. Привърженик на твърдата линия, щом става дума за проблеми като евтаназията или гей браковете, той отрича климатологията като наука, отхвърля и критиките срещу репресивната политика на Австралия към кандидатите за убежище. През последните години обаче репутацията му бе разклатена - не само заради обвинения, че е потулвал сексуални гаври, вършени от свещеници педофили в щата Виктория, като техен вишестоящ, но и заради обвинения в педофилия, насочени лично към него. Прикрити престъпления Национално разследване във връзка с мерките, предприети от австралийските институции по повод сексуалните посегателства срещу деца между 1950 и 2010 г., установи, че 7 на сто от свещениците са били подозирани в педофилски действия. Обвиненията обаче не са довели до никакви разследвания. Кралската следствена комисия, проучвала четири години тези случаи, откри, че църковните власти в Австралия са получили 4444 сигнала за педофилски посегателства. В някои епархии над 15 процента от свещениците са се гаврили с деца, посочи тя. Кардинал Пел бе неведнъж изслушван от тази комисия във връзка с данните за свещеници педофили в Баларатската епархия през 70-те и 80-те години на миналия век. Ватиканският министър на икономиката поднесе извинения от името на Църквата, но заяви, че няма никакъв спомен за обвинения в системно малтретиране. Пел впрочем призна, че не се е справил с проблема със свещениците през 70-те години на 20-и век. Той обаче увери, че е бил подведен от католическата йерархия за реалните събития по това време - период "на престъпления и прикриване". Джордж Пел бе оправдан по обвиненията в посегателства от 2002 г., когато е бил архиепископ на Сидни. Жертвите обаче са сигурни, че кардиналът трябва да е знаел за педофилски гаври. "Според мен той си свърши работата добре", каза Джули Стюарт, жертва на сексуални посегателства като дете, след като Пел даде свидетелски показания пред следствената комисия миналата година. "Той си свърши работата - защити перспективите на Църквата, защити нейната репутация, но аз не вярвам да е защитил децата", добави тя, цитирана от Франс прес.

Ковчежникът на Ватикана е обвинен за педофилия в Австралия

http://www.mediapool.bg/kovchezhnikat-na-vatikana-e-obvinen-za-pedofiliya-v-avstraliya-news265956.html

Главният финансов съветник на папа Франциск – австралийският кардинал Джордж Пел, е обвинен в сексуално насилие над деца в родината си, предадоха в четвъртък Асошиейтед прес и Франс прес, позовавайки се на изявление на местната полиция. Той е най-високопоставеният католически духовник в Австралия, както и най-висшият представител на Ватикана, обвиняван официално в извършването на подобно престъпление. Заместник-комисар Шейн Патън от полицията в щата Виктория заяви, че Пел е получил призовка да се яви в съда в Мелбърн на 18 юли. Допълни и, че срещу кардинала са внесени многобройни жалби, но без да дава подробности за съдържанието им. "Важно е да се отбележи, че нито едно от обвиненията, направени срещу кардинал Пел, очевидно, не е било разглеждано досега в съда", каза пред журналисти Патън, подчертавайки, че "както всеки друг обвиняем, кардинал Пел има право на справедлив процес". Католическата архиепископия в Сидни заяви в комюнике, че Пел категорично отрича обвиненията на австралийската полиция, предаде Ройтерс. "Кардинал Пел ще се завърне в Австралия възможно най-скоро, за да изчисти името си", съобщи архиепископията и допълни, че той очаква деня за изслушването в съда, за да обори обвиненията. Засега липсва яснота въз основа на какви твърдения са повдигнати те. В миналото са били подавани жалби в полицията във връзка с предполагаеми сексуални посегателства в австралийския град Баларат, отнасящи се за периода от 1976 до 1980 г., когато Пел е бил свещеник там, както и в Източен Мелбърн от 1996 до 2001 г., когато е бил архиепископ, припомня ДПА. Миналата година Пел даде показания пред австралийската Кралска комисия за институционен отговор на сексуалните посегателства над деца. Тогава той призна, че Католическата църква е допуснала огромни грешки, като е позволила хиляди деца да бъдат изнасилвани и тормозени от свещеници.  През октомври миналата година самият Пел стана обект на разследване на сексуални посегателства, когато трима детективи отидоха във Ватикана, за да го разпитат, но той отхвърли всички обвинения.

Вижте съветите на експерт как да шофираме при жегите

//dariknews.bg/novini/obshtestvo/vizhte-syvetite-na-ekspert-kak-da-shofirame-pri-zhegite-2033655

В летния период по-важна е подготовката на водача за участие в движението, отколкото на автомобила, заяви комисар Алекси Стратиев, експерт по пътна безопасност и бивш директор на КАТ, цитиран от

Единодушно парламентът реши да създаде временна комисия по казуса с НДК

//dariknews.bg/novini/bylgariia/edinodushno-parlamentyt-reshi-da-syzdade-vremenna-komisiia-po-kazusa-s-ndk-2033659

Единодушно, със 184 гласа "за", парламентът реши да създаде Временна комисия за установяване на факти и обстоятелства при изразходването на средства, предоставени целево на НДК за подготовка на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз. Вносители са от Парламентарна

Над четвърт милион българи са самотни, сочи статистика на Евростат

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/06/29/2997705_nad_chetvurt_milion_bulgari_sa_samotni_sochi/?ref=rss


Около 4% от българите се чувстват самотни и няма с кого да споделят личните си проблеми. Това показват данни от проучване на Евростат, цитирано от БТА. То обхваща възрастното население в Европейски съюз и отчита настроенията през 2015 г.<br /><br />В ЕС около 6 процента от възрастните хора се чувстват самотни и няма от кого да потърсят помощ, ако се наложи, показва анализът. Ако се приложи процентът на самотните у нас спрямо общия брой на населението, излиза че над четвърт милион...

Ръководството на МВР се среща със синдикатите

http://www.cross.bg/rukovodstvoto-na-mvr-se-sreshta-sus-sindikatite-1547439.html

/КРОСС/ Ръководството на МВР ще се срещне днес с представители на синдикалните организации. На срещата ще присъства и министърът на вътрешните работи Валентин Радев. По време на дългоочакваните разговори ще бъде обсъден въпросът за предоставянето на униформено облекло и възможността за изплащане на паричната му равностойност. Ще бъдат дискутирани и начините за преодоляване на съществуващите към момента разлики в заплащането на отделните служители. Знаете, от няколко седмици зрее недоволство в системата на МВР, а синдикатите многократно заплашиха с протести.  

Лют спор ГЕРБ - БСП за комисията за изтребителя

https://www.24chasa.bg/novini/article/6307124

Лют спор ГЕРБ - БСП за комисията за изтребителяБурен спор по повод решението на парламента за създаване на анкетна комисия, която да разследва процедурата по избор на доставка на нов изтребител, се разрази между депутатите от ГЕРБ Тома Биков и от БСП Александър Симов в ефира на Нова телевизия. Президентът има нула правомощия по отношение на този конкурс.

Путин обвини чужди спецслужби, че подкрепят екстремистки групировки

http://www.cross.bg/rysiya-pytin-grypirovki-1547438.html

/КРОСС/Руският президент Владимир Путин обвини чужди спецслужби за подкрепата им на екстремистки групировки около границите на Руската федерация, съобщава ТАСС. Президентът на Русия заяви пред служителите на Външното разузнаване на Русия (СВР), по повод 95-годишнината на службата, че се забелязва активизиране на западните специални служби против интересите на Русия и нейните съюзници. Путин констатира и опитите на чуждите разузнавания да се намесват в обществените процеси в Русия.    

Не винете мама

https://offnews.bg//mama-nindzha/ne-vinete-mama-659323.html

Автор: Мария Пеева Преди няколко дни публикувахме историята на Веселина Гарчева „На 4 месеца на ясла, на 3 години на училище“.  Тя живее в Испания и ни разказа за системата там, която дава възможност да запишеш детето на ясли още на четири месеца, и то получава адекватна грижа и внимание. Както разбрахме, майчинството в Испания е кратко. Така е и в много други европейски държави. В България имаме две години платен отпуск по майчинство, което ни прави една от най-привилегированите държави в това отношение. И все пак, дори в България, много майки се връщат на работа още през първата или…

Трансформациите на НДК - между пет министерства и осем директори за 6 години

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/06/29/2997685_transformaciite_na_ndk_-_mejdu_pet_ministerstva_i_osem/?ref=rss


От превръщането си в държавно акционерно дружество през май 2011 г. (дотогава Дворецът фигурираше като несъществуващото в правния мир "творческо-стопанско обединение"), Националния дворец на културата е сменил принципала си пет, а изпълнителния си директор осем пъти, ако се брои еднодневното назначение на Борислав Велков на поста. Повечето от тези трансформации започват с обвинения за фалит и източване и завършват с проверки, чиито резултати не се оповестяват гръмогласно. С последното...

Трансформациите на НДК - пет министерства и осем директори за 6 години

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/06/29/2997685_transformaciite_na_ndk_-_pet_ministerstva_i_osem/?ref=rss


От превръщането си в държавно акционерно дружество през май 2011 г. (дотогава Дворецът фигурираше като несъществуващото в правния мир "творческо-стопанско обединение"), Националния дворец на културата е сменил принципала си пет, а изпълнителния си директор осем пъти, ако се брои еднодневното назначение на Борислав Велков на поста. Повечето от тези трансформации започват с обвинения за фалит и източване и завършват с проверки, чиито резултати не се оповестяват гръмогласно. С последното...

Канада иска по-скоро влизане в сила на CETA

https://www.actualno.com/europe/kanada-iska-po-skoro-vlizane-v-sila-na-ceta-news_619584.html

Канадският премиер Джъстин Трюдо призова Европейския съюз да приложи незабавно двустранното споразумение за свободна търговия CETA, докато двете страни работят по селскостопанските квоти. Той говори по телефона с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер в опит

Преглед на печата - 29 юни

http://www.moreto.net/novini.php?n=354444

Скандалът около сделката с избора на нови самолети за армията е водеща тема за вестниците в четвъртък. "Пpезидентът Рyмен Радев cе пpевpъща в cлабо звено във веpигата Бългаpия - НАТО - ЕС, във веpигата Бългаpия - нейни cъюзници на Балкaните и във веpигата външна политикa, която Бългаpия пpави по отношение на cтpани, които cа в Близкия Изток.

Кметът на с. Семчиново пратил насила момиче за проститутка в Испания

https://www.24chasa.bg/novini/article/6307128

Кметът на с. Семчиново пратил насила момиче за проститутка в ИспанияКметът на пазарджишкото село Семчиново Пламен Темелков преди време е изпратил насила момиче да проституира в Испания, разказаха местни пред Би Ти Ви. Темелков е задържан у нас след европейска заповед за арест по настояване на Испания, където е разследван за трафик на жени и сводничество. Зад решетките с него са и други 5-има.

Кола се вряза в президентската резиденция в Бразилия

http://www.cross.bg/braziliya-rezidentziya-kola-1547437.html

/КРОСС/ Кола се вряза вчера в портала на президентската резиденция в Бразилия и шофьорът бе арестуван, съобщават силите за сигурност, цитирани от Ройтерс. Президентът Мишел Темер не е бил в сградата по това време. Охраната е стреляла предупредително във въздуха и после е открила огън по автомобила, след като той не спрял. Арестуваният водач, който видимо е непълнолетен, не е пострадал. На снимки, публикувани от местен новинарски сайт, се вижда как порталът на президентския дворец Алворада в столицата Бразилия е съборен, а по земята има гилзи. Президентът Темер живее в Жабуру - друга официална резиденция, намираща се на около километър и половина от Алворада.  

Вашингтон затяга визовия контрол за мюсюлмани и бежанци

http://dnes.dir.bg/news/viza-musulmani-vrazki-sasht-izbori-2016-25979980

САЩ определиха нови критерии за кандидатстващите за американска виза от 6 мюсюлмански страни и за всички бежанци.

Синът на шефа на Унгарската централна банка купи издателска компания в Унгария

https://www.24chasa.bg/novini/article/6307115

Синът на шефа на Унгарската централна банка купи издателска компания в УнгарияСинът на шефа на Унгарската централна банка Дьорд Матолчи - Адам Матолчи, купи издателска компания, която ръководи някои от най-големите новинарски сайтове, съобщава Ройтерс, предава БТА. Компанията Ню Уейв Медиа груп потвърди информацията пред унгарската агенция МТИ. Адам Матолчи е единствен собственик и изпълнителен директор на медийния холдинг.

ГЕРБ подкрепя исканата от БСП комисия за НДК

https://www.24chasa.bg/novini/article/6307116

ГЕРБ подкрепя исканата от БСП комисия за НДКПарламентарната група на ГЕРБ ще подкрепи предложената от БСП анкетна комисия за разследване на скандалите около НДК. Това заяви депутатът Тома Биков в Нова телевизия. Да дадем възможност и на обществото да научи повече за случая. Очевидно има напрежение, има наслагване на отношения, но не мога да коментирам и издавам присъди, допълни Биков.

Акценти в пресата

http://www.cross.bg/strani-voda-pechalbite-1547436.html

/КРОСС/ Всички централни вестници пишат днес за изводите от проверката на Агенцията за безопасност на храните за двойните стандарти в стоките. "Монитор" акцентира- "Еврофирми ни мамят със салами с вода". Половината от храните тук са по-скъпи, отколокото в по-развитите страни на Европейския съюз. Шоколадът в българските магазини е с по-малко мляко, а маргаринът е с десет процента по-постен. Приходите и печалбите на компаниите растат, пише "Капитал дейли", по данни на Агенцията за приходи. Нарастването на приходите е с 1,5 процента, а печалбите - с 6 на сто. Данните са за 2016 г."НДК се превърна във второ Белене", коментира вестник "СЕГА". Спорещите страни са еднакво виновни и за управлението на дружеството, и за закъсняващата подготовка на европредседателството. Добрата новина е, че кирливите ризи излизат на показ, обобщава изданието. "Дума" помества интервю с бившия директор на НДК Христо Друмев, който заявява "Казусът с НДК е блестящ пример за безконтролната корупция в България". "Земя" цитира становището на Държавния департамент на Съединените щати "България не се справя с трафика на хора". В тазгодишния доклад на американското външно министрество се отправят препоръки към правитеството, като например да се положат повече усилия в разследването, съдебното преследване и осъждането на трафиканти

Туристката, нападната от шофьор в пешеходната зона в Несебър, е от Словакия

http://www.mediapool.bg/turistkata-napadnata-ot-shofyor-v-peshehodnata-zona-v-nesebar-e-ot-slovakiya-news265955.html

Туристката, която беше нападната и ударена в лицето от нагъл шофьор, след като му направи забележка, че минава с колата си през пешеходната зона в Несебър, се оказа от Словакия, съобщи Нова телевизия. 57-годишната Едита Худакова опита да защити придружаващите я 4 жени, две от които незрящи с бели бастуни, тъй като 21-годишният Тодор Николов опита да ги избута с колата си, за да мине. Тя коментира, че ще си търси правата в съда. Николов вече е обвиняем за хулиганство, благодарение на излъчените по телевизията кадри от охранителната камера на близък магазин, заснела цялата случка. Худакова разказа пред Нова телевизия, че още изпитва болки в главата след удара от младия мъж от Несебър. Единственото нещо, с което предизвикала агресията е, че чукнала с ръка по прозореца на колата му, за да спре.

Оранжев код за опасно високи температури в 6 области на страната

http://www.cross.bg/temperatyri-oblasti-visoki-1547435.html

/КРОСС/ Предупреждение за опасно високи температури е в сила за цялата страна за 29 юни, съобщават от Националния институт по метеорология и хидрология към БАН. Оранжев код за опасно високи температури е в сила за 6 области на страната. Кодът е в сила за областите Видин, Монтана, Враца, Плевен, Велико Търново, Русе. В равнинната част в тези 6 области максималните температури ще са до 39-40 градуса. При оранжевия код синоптиците съветват хората да бъдат подготвени, тъй като високите температури могат да доведат до здравни проблеми за чувствителни и болни хора, възрастни и деца. Препоръчва се да се следят прогнозите и да се действа според съветите на властите. В останалите 22 области - София-област, София - град, Перник, Кюстендил, Благоевград, Пазарджик, Смолян, Кърджали, Пловдив, Ловеч, Габрово, Стара Загора, Хасково, Сливен, Ямбол, Търговище, Шумен, Бургас, Варна, Добрич, Силистра, Разград, Търговище. В областите със жълт код максималните температури ще са между 35-38 градуса. От НИМХ съветват при обявен жълт код хората да бъдат внимателни, тъй като се очакват много високи температури. Възможни са здравни проблеми за чувствителни и болни хора, възрастни и деца.  

Протестиращите в Асеновград се срещат с кмета днес (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6307112

Протестиращите в Асеновград се срещат с кмета днес (Видео)
Продължава напрежението в Асеновград, след като роми пребиха състезатели от детско-юношеската школа по гребане в града в понеделник, съобщи Нова телевизия. Снощи в Асеновград имаше протест и напрежението ескалира. В 12 ч днес протестиращите ще се срещнат с кмета на града, за да поискат намеса на институциите и справедливи наказания за нападателите.

Циклонът Расмунд идва с 40 градуса и екваториално време

http://www.barometar.net/88932/

Типичен, летен, подходящ за плаж ще е юли. Това заяви климатологът Георги Рачев в ефира на БНТ. „По-високи температури ни очакват на 1-ви юли, като прогнозата е за 40 градуса, като на места ще са и до 43 градуса. „Тази голяма първа вълна е само три дни за опасно горещо време – днес, утре и […]

ГЕРБ се врътнаха: Президентът има нула правомощия при избора на „Грипен “

http://frognews.bg/news_137340/GERB-se-vratnaha-Prezidentat-ima-nula-pravomoshtiia-pri-izbora-na-Gripen/

Не мога да издавам присъди в студиото и не съм запознат за НДК . Парламентарната група ще подкрепи анкетна , предложена от БСП , за този скандал. Това каза депутатът от ГЕРБ Тома Биков по БТВ.

WADA разследва 155 съмнителни допинг проби на руски футболисти

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/06/29/2997673_wada_razsledva_155_sumnitelni_doping_probi_na_ruski/?ref=rss


Световната антидопингова агенция (WADA) разследва 155 съмнителни допинг проби на руски футболисти. Това обяви канадският професор Ричард Макларън, чийто доклад доведе до големия допинг скандал от 2015 г. и изключването на Русия от световната лека атлетика и параолимпийския спорт.<br /><br />Подозренията са, че пробите са били манупилирани като част от държавно спонсорираната допинг система в Русия, описана в доклада му. През декември Макларън обяви, че над 1000 спортисти са се...

Магнитните полюси на Уран си сменят местата всеки ден (видео)

http://www.cross.bg/yran-pole-magnitnoto-1547412.html

/КРОСС/ Магнитното поле на Уран е хаотична бъркотия - гигантската планета може да разменя полюсите си всеки ден, пише Лия Крейн (Leah Crane) в New Scientist. Уран е една от най-странните планети в Слънчевата система. Тя се върти на едната си страна с ъгъл от приблизително 98 градуса спрямо своята орбита около Слънцето, за разлика от другите планети, които се въртят около ос, която е повече или по-малко в една и съща равнина като орбитата им. Техните магнитни полета са приблизително изравнени с оста на въртене, с линии на магнитното поле излизащи от центровете на планетите в близост до Северния и Южния им полюс и ги обгръщат в магнитосфера - защитен магнитен мехур. Оста на магнитното поле на Уран е наклонена също под ъгъл от 59 градуса спрямо оста на въртене. Магнитното поле също е извън центъра на планетата, с линии на полето, възникващи на около една трета от пътя към Южния полюс. Учените предполагат, че отместването на магнитното поле е свързано с това, че магнитното поле на планетата се генерира от солен океан, скрит под дебелата атмосфера. В момента планетолозите смятат, че причината за това отместване и защо планетата се върти "страничмо" е поредица от мощни сблъсъци на Уран с големи протопланети в далечното минало. Сега изследователите откриват още една необичайна собственост на магнитното поле на Уран, опитвайки се да възпроизведат как атмосферата на планетата взаимодейства с слънчевия вятър

НСТС обсъжда размера на минималната работна заплата

http://www.cross.bg/zaplata-minimalnata-minimalnoto-1547434.html

/КРОСС/ Националният съвет за тристранно сътрудничество ще обсъди размера на минималната работна заплата. От 1 януари тази година минималното възнаграждение беше повишено на 460 лева, предава БНТ. През пролетта обаче Върховният административен съд отмени постановлението за увеличение на заплатата с мотива, че не е спазена процедурата за консултиране. След решението на съда правителството публикува нов проект на постановление за минималната заплата със същия размер от 460 лева, който днес ще обсъдят социалните партньори. Междувременно синдикати и работодатели влязоха в спор за механизма, по който трябва да се определя минималното възнаграждение.    

Статистиката на бюрокрацията се оказа шокираща, МВР взема още 12 млн. лева

https://www.actualno.com/politics/statistikata-na-burokracijata-se-okaza-shokirashta-mvr-vzema-oshte-12-mln-leva-news_619576.html

Бюрокрацията в държавата беше призната от самата държава под формата на числа по време на поредното заседание на Министерския съвет. Оказа се, че администрацията извършва 1422 услуги, за които изисква 5985 документа, показва справка от различните ведомства, представена пред М

Как у нас може да се кара безнаказано без книжка

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6306708

Как у нас може да се кара безнаказано без книжкаПричината е дупка в закона Широко и по мое мнение често неправилно се коментираше и по медиите, и в социалните мрежи развитието на случая с жената, блъснала по непредпазливост полицай. Полицаят искал да я спре за проверка в Пловдив и загива при инцидента. Като обезпечителна мярка по Наказателния кодекс (НК) книжката на жената е временно отнета с

САЩ затягат мерките за сигурност по време на полет

https://www.24chasa.bg/novini/article/6307110

САЩ затягат мерките за сигурност по време на полетЗасилени мерки за сигурност в самолетите въвеждат Съединените щати. Идеята е по този начин да се избегне пълната забрана за използване на електронни устройства в самолетите, предаде NOVA.  През март американските власти въведоха забрана за преносими компютри по време на полетите от и до 8 предимно мюсюлмански страни.

Продължава разследването на световната кибер атака

http://www.cross.bg/nato-ataka-kiber-1547433.html

/КРОСС/ Постепенно се нормализира работата на компаниите и организациите, засегнати от новата световна кибератака. Десетки компании и частни потребители по света станаха жертва на вирус, който блокира файловете на компютъра, а в замяна иска откуп от 300 долара във вируталната валута биткойн. В Украйна, откъдето започна разпространението на вируса, властите твърдят, че ситуацията е овладяна. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг изрази желание Алиансът да отговори на тази заплаха. Той обяви, че ще бъде засилена кибер отбраната в рамките на НАТО. Все още не е известно кой и защо е извършил хакерската атака. Разследването продължава.  

Бдение пред ВСС в подкрепа на Лозан Панов, гледат сигнал на Блиц срещу него

https://offnews.bg//temida/bdenie-pred-vss-v-podkrepa-na-lozan-panov-gledat-signal-na-blitc-sres-659319.html

Пленумът на Висшия съдебен съвет (ВСС) ще разгледа сигнал срещу председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов днес по сигнал на сайта "Блиц" за участие на магистрата в протест срещу изгонването на отец Паоло Кортези от Белене. 

Пред сградата на ВСС пък се организира бдение в подкрепа на Панов.  

Атаките срещу Панов започнаха непосредствено след като оповести СМС-а на премиера Бойко Борисов от януари 2016 година. От текста на съобщението до Панов стана ясно, че хора от ВСС информират директно Борисов за случващото на заседанията. Оповестяването на текста доведе до светкавична реакция на Борисов, който буквално нахлу в сградата на ВСС и държа реч пред членовете му. Тогава той упрекна Панов в амбиции, свързани с президентските избори.

Лайтмотивът за политическа кариера на Панов се поддържа и до днес от някои медии и от членове на съвета, гравитиращи около главния прокурор.

Особено очевидни станаха атаките срещу Панов след искането му ВСС да разгледа срещата на главния прокурор с бизнесмените Георги Гергов и Сашо Дончев. След като "кадровиците на Темида" отказаха проверка, индиректно Панов беше атакуван с поредица от искания за проверки - включително и пълна ревизия.

По-късно от Съвета излязоха с позиция, че Панов е направил недопустим опит за намеса в съдебната власт, като е изискал информация от няколко съдилища в страната за това дали и как са се състояли общи събрания на съдиите за избор на нови членове на ВСС.

Пред сградата на ВСС пък се разигра пърформънс с маскирани момчета, които хвърлиха агнешки главички на тротоара.

Все още не е отзвучал скандалът с развитите болтове от гумата на автомобила на НСО, в който се вози Панов. От него стана ясно, че прокуратурата, НСО, включително и премиерът имат обща позиция относно сигурността на високия клас "Мерцедес". А именно, че са ненадеждни.

Полиция окупира Асеновград, напрежението расте

http://dnes.dir.bg/news/protest-romi-asenovgrad-zhandarmeria-25979849

Засилено е полицейското присъствие в Асеновград след напрежението, което възникна снощи.

Ковчежникът на Ватикана е обвинен в сексуално насилие

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/06/29/2997704_kovchejnikut_na_vatikana_e_obvinen_v_seksualno_nasilie/?ref=rss


Австралийската полиция предяви обвинения срещу ковчежника на Ватикана Джордж Пел в сексуално насилие, съобщава БТА. Австралийският кардинал Джордж Пел е главен финансов съветник на папа Франциск и най-високопоставеният католически духовник в Австралия. Той е и най-висшият представител на Ватикана, обвинен в извършване на сексуално насилие.<br /><br />Заместник-комисар Шейн Патън от полицията в щата Виктория заяви, че Пел е получил призовка да се яви в съд в Мелбърн на 18 юли, за да...

Италия ще забранява превозването на мигранти до бреговете й

http://www.cross.bg/migranti-italiya-sudove-1547432.html

/КРОСС/ Италианските власти заплашиха, че ще забранят на чуждестранни плавателни съдове да превозват имигранти до пристанищата на страната, предава Би Би Си. На първо място става дума за съдове, които под чуждестранни флагове, заедно с италианската брегова охрана, се ангажират със спасяване на мигранти, претърпели корабокрушение по пътя от Либия до бреговете на Италия. Често тези плавателни съдове принадлежат на хуманитарни организации и плават под различни флагове - често германски и малтийски, но мигрантите биват сваляни на италианския бряг. Италианският представител в ЕС Маурицио Масари предупреди, че ситуацията излиза от контрол. Премиерът Паоло Джентилони обвини европейските страни, че игнорират проблема. Само през последните 4 дни около 10 хиляди мигранти са се опитали да достигнат от Северна Африка до Италия. През тази година в Италия са влезли 73 хиляди мигранти, което е с 14% повече от същия период на 2016 г.  

Сигнал за бомба спря влак от Варшава до Берлин и евакуира 600 души

http://www.cross.bg/berlin-dyshi-vlak-1547431.html

/КРОСС/ Пътнически влак от Варшава до Берлин спря на гарата в полския град Могилно заради съобщение за поставено взривно устройство, информира Полската агенция по печата. Оттам предадоха, че превозното средство се претърсва. „От влака и близките жилищни сгради са евакуирани близо 600 души", заяви говорителят на градската полиция Магдалена Полак. По нейните думи, информация за заплахата е получена по електронната поща до офиса на железопътния превозвач „PKP Интерсити" в Лодз.  

Радарите за превишена скорост днес - 29 юни, във Варна и областта

http://www.moreto.net/novini.php?n=354435

Служители на КАТ ще следят днес - 29 юни и в нощта срещу 30 юни, за превишена скорост във Варна и областта, научи Moreto.net. Ето и пълният списък с радарите: 07:50ч.-08:50ч. Път I-9 - резиденция "Евксиноград" 08:10ч.

ООН ще разполага с по-малък бюджет за мироопазващи мисии

https://www.24chasa.bg/novini/article/6307106

ООН ще разполага с по-малък бюджет за 
мироопазващи мисии 
Организацията на обединените нации ще трябва да намали, под натиска на САЩ, бюджета си за мироопазващи мисии с около 600 милиона долара (или със 7,2 процента), става ясно принципно споразумение, постигнато вчера в Ню Йорк след седмици интензивни преговори, предаде БТА.  Това споразумение трябва да бъде одобрено от Общото събрание на ООН,

Проучват устойчивостта на сградите при земетресение

http://www.cross.bg/sgradi-sili-geografiya-1547430.html

/КРОСС/ Националният институт по геофизика, геодезия и география при БАН разработва методика за анализ, оценка и картографиране на сеизмичния риск на територията на България. Методиката се разработва по проект на Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Картите за сеизмично райониране показват какви по сила сеизмични въздействия могат да се очакват във всяка "една точка" от територията на България. Te ще се използват при проектиране на ново строителство и при оценка на уязвимостта на съществуващото строителство, защото има сгради, строени назад през годините, когато е нямало противоземетръсни норми. Общи оценки за издръжливостта на сградите при земетресение не могат да бъдат направени, без да има разчети, каза директорът на Националния институт по геофизика, геодезия и география при БАН. Всички сгради, независимо от строителната им система - едропанелни, едроплощен кофраж, пакетно повдигнати плочи, скелетни стоманобетонови сгради с преградни стени, са осигурявани за един и същ размер на земетръсните сили, определен от съответната сеизмичност в конкретния район, каза проф. Светослав Симеонов. Той отбеляза, че друг е въпросът, че при различните строителни системи тези земетръсни сили се поемат по различен начин, но ако са проектирани добре, би трябвало да бъдат еднакво осигурени, независимо от това дали са панелни, скелетни, едроплощен кофраж или пакетно повдигнати плочи

Първи тест за бойците ни в Лига Европа

http://clubz.bg/55659-pyrvi_test_za_bojcite_ni_v_liga_evropa

Днес официално се открива сезон 2017-2018 във футбола - играят се откриващите мачове от първия предварителен кръг в турнира Лига Европа. Стартират и трите ни представители в надпреварата.

Първи по време е мачът на "Дунав" (Русе) - от 17:00 часа срещу казахстанския "Иртиш" (Павлодар) на негов терен. Има поне два допълнителни фактора за голяма интрига в срещата. Първият е, че на мястото на русенци можеше да е ЦСКА-София, който УЕФА не допусна, тъй като счита "червените" за нов клуб.

Вторият е свързан с треньора Димитър Димитров-Херо, наставник на "Иртиш". Не се случва всеки ден двама български треньори да излязат един срещу друг в Европа. Преди няколко години "Иртиш" изхвърли "Левски" от Лига Европа след 0:0 и 2:0 в Павлодар.

От 18:00 часа "Ботев" (Пловдив) гостува на "Партизани" (Тирана). През миналата година албанският отбор достигна до решителния плейоф за груповата фаза на турнира. А сега не е побеждаван в последните 6 месеца. 

Последен тази вечер ще видим "Левски", единствен на българска земя - "сините" приемат черногорския "Сутиеска" от 20:00 ч на ст. "Георги Аспарухов". Двубоят ще бъде предаван пряко по "Диема Спорт".

"Левски" напрактика е нов отбор. Мнозина напуснаха или бяха освободени, но има и доста нови. Сред тях са популярни имена сред българските запалянковци като Жуниор Мапуку (доскоро състезател на "Берое"), Серджиу Буш (бивш играч на ЦСКА), Антонио Вутов (юноша на "сините", собственост на италианския "Удинезе")...

Реваншите са идната седмица.

Обновяват по проект 26 училища и детски градини в София

https://www.actualno.com/sofia/obnovjavat-po-proekt-26-uchilishta-i-detski-gradini-v-sofija-news_619572.html

С около 63 милиона лева ще бъдат модернизирани училища и детски градини в София. Става дума за общо 26 обекта, които трябва да бъдат завършени до юни 2019 г. Те са част от проектите по Инвестиционната програма на Столична община по европрогамата “Региони в растеж”. “СО з

Девет години преписки за рушаща се къща-паметник на културата в София

http://www.dnevnik.bg/gradska_sreda/2017/06/29/2994305_devet_godini_prepiski_za_rushashta_se_kushta-pametnik/?ref=rss


От 2008 г. районните кметове на община "Средец" са изпращали писма до Столичната община, в които искат финансиране за спешен авариен ремонт на къщата-паметник на културата от местно значение на улица "Позитано". Това се вижда от кореспонденцията между двете общини, с която "Дневник" разполага. От нея се разбира, че на многократните настоявания на районните кметове от Столичната община препоръчват допълнителни оценки на състоянието на къщата и доказателства за...

Родени на днешната дата

http://www.cross.bg/rodeni-na-dneshnata-data-1547429.html

/КРОСС/ Леа Коен, музиколог и дипломат Иван Леков, бивш футболен съдия Проф. д-р Йорданка Узунова, уролог Проф. д-р Петър Червеняков, хирург  

Научен доклад: Имаме 3 години, за да спасим планетата от екокатастрофа

https://www.actualno.com/interest/nauchen-doklad-imame-3-godini-za-da-spasim-planetata-ot-ekokatastrofa-news_619583.html

Човечеството трябва да понижи емисиите на въглероден диоксид до 2020 година, за да постигне реалистичен напредък в ограничаването на глобалното затопляне със средно повишение от максимум 2 градуса по Целзий, което е основната цел на споразумението за климата от Париж. "Свет

Две тийнейджърки са обвинени за нападение над дъщерите на зам.-главния мюфтия

http://www.mediapool.bg/dve-tiyneidzharki-sa-obvineni-za-napadenie-nad-dashterite-na-zam-glavniya-myuftiya-news265954.html

Две момичета на по 15 и 16 години са обвинени в хулиганство заради нападение над дъщерите и съпругата на зам.-главния мюфтия Бирали Бирали, съобщиха от МВР. Освен това тийнейджърките ще отговарят и за съпротива на полицай. Наложена им е мярка „Надзор от инспектор Детска педагогическа стая“. Става въпрос за инцидент в кв. „Свобода“ от вторник, при който бяха нападнати три жени – майка и дъщерите й на 20 и 16 години, които носели забрадки, уточнява пресцентърът на МВР.  Двете обвиняеми тинейджърки, придружени от свой приятел, първоначално влезли в словесна, а после във физическа разправия с мюсюлманките на паркинг пред супермаркет. Полицията два дни издирваше непълнолетните нападателки. Няма информация за младежа, който според очевидци ги подстрекавал.

Рецидивисти пребиха полицай във врачанско село

https://www.24chasa.bg/novini/article/6307099

Рецидивисти пребиха полицай във врачанско селоРецидивисти пребиха полицай във врачанското село Борован, съобщи Нова телевизия и показа кадри от охранителна камера. Инцидентът станал около 19,50 ч в събота. От камерата се вижда как трима мъже нападат полицая, който е цивилен, и го налагат. Той е с насинено око и е в болничен. Официална версия по случая няма, но се правят две проверки,

Как свободата на забрадките доведе до модата на тюрбана в Турция

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/06/29/2997490_kak_svobodata_na_zabradkite_dovede_do_modata_na/?ref=rss


Беше време, когато покриващите се туркини ходеха само с черни или кафяви безформени, безлични облекла. При управлението на консервативно-ислямистката партия на Реджеп Тайип Ердоган обаче настана коренна промяна.<br /><br />Отначало Ердоган даде "свобода на забрадките", както популярно се нарича в Турция законодателството, според което отначало на студентките, а след това на служителките в държавните учреждения и накрая и на съдебните и полицейските служителки бе осигурено...

В сутрешните блокове

http://www.cross.bg/tema-zhivo-bulgariya-1547428.html

/КРОСС/ БНТ, „Денят започва"Тема: Ще остане ли България без лекари? Коментар на Българския лекарски съюз. И още: личен лекар с повече от 8 хиляди пациенти - история от Разград Тема: Температурни амплитуди. 40 градуса до края на седмицата, кога идва захлаждането? Климатологът Георги Рачев Тема: Сагата с новите изтребители продължава. Гост бившият военен министър Ангел Найденов Тема: С какво се храним? Говори министърът на земеделието и храните Румен Порожанов Тема: Кибератаките и фалшивите новини. Техника и технология на пропагандата? Коментар на проф. Владимир Чуков и експертът по киберсигурност Албена Спасова БТВ, "Тази сутрин" Тема: За скандалите с НДК, изтребителите "Грипен" и честванията в Свищов - гостува Цветан Цветанов Тема: Има ли лимит на ражданията в болниците? Един срещу друг - председателят на Лекарския съюз, д-р Венцислав Грозев и подуправителят на НЗОК, д-р Димитър Петров Тема: За двойния стандарт на храните у нас и в Западна Европа - коментар на Богомил Николов от „Активни потребители" и на диетолога проф. Донка Байкова Тема: Свлачище заплашва половин родопско село! На живо - кога държавата ще вземе мерки? Тема: На живо от село Семчиново: Как кметът Пламен Темелков се оказа в схема за трафик и експлоатация на жени? Тема: Пореден протест срещу застрояването

Евростат: Над четвърт милион българи се чувстват самотни

https://www.24chasa.bg/novini/article/6307097

Евростат: Над четвърт милион българи се чувстват самотни Около 4 на сто от българите се чувстват самотни и няма с кого да споделят личните си проблеми, показват данни от проучване на Евростат за възрастното население в ЕС през 2015 г., предаде БТА.  По този показател средно около 6 процента от възрастните хора в ЕС се чувстват самотни и няма от кого да потърсят помощ, ако се наложи, показва анализът.

Полицейските синдикати отново се срещат с ръководството на МВР

https://www.24chasa.bg/novini/article/6307093

Полицейските синдикати отново се срещат с ръководството на МВРМинистър Валентин Радев и политическото ръководство на МВР ще дадат брифинг по актуални въпроси, предаде БНТ.  На срещата ще бъдат дискутирани преодоляването на съществуващите разлики в заплащането на служителите, както и въпросът за предоставянето на униформено облекло и възможността за изплащане на паричната му равностойност.

Къде e България в позорния трафик на хора

http://dnes.dir.bg/news/trafik-strategia-departament-robstvo-25977238

България не прави достатъчно в борбата против трафика на хора, отбеляза във вторник Държавният департамент на САЩ.

Уви, светът обърнал се в пустиня...

http://www.cross.bg/sred-oburnal-svetut-1547424.html

/КРОСС/ "Уви, светът обърнал се в пустиня! Море от злоба и разврат!...Иди живей сред туй море от тиня, сред толкоз много кал и смрад!" Христо Смирненски

Баба от Чипровци е собственик на градини с опиумен мак

//dariknews.bg/novini/bylgariia/baba-ot-chiprovci-e-sobstvenik-na-gradini-s-opiumen-mak-2033646

Криминалисти от полицейския участък в Чипровци се натъкнали вчера на две градини с опиумен мак в местността "Симанов камик" в Стара планина над града, съобщиха от Областната дирекция на МВР в Монтана.

Градините са собственост на 77-годишна жена от Чипровци

Парламентът одобри нов държавен заем за 200 милиона евро

//dariknews.bg/novini/bylgariia/parlamentyt-odobri-nov-dyrzhaven-zaem-za-200-miliona-evro-2033643

Парламентът одобри нов държавен заем за 200 милиона евро. Народните представители приеха законопроект за ратифициране на Рамково споразумение за заем между Банката за развитие на Съвета на Европа и  България. Заемът е по механизъм за съфинансиране на проекти, изпъл

Кола опита да се вреже в президентската резиденция в Бразилия

http://frognews.bg/news_137339/Kola-opita-da-se-vreje-v-prezidentskata-rezidentsiia-v-Braziliia/

Автомобил се опита да проникне в президентската резиденция в Бразилия, съобщи BBC, позовавайки се на местни медии. Силите за сигурност са открили стрелба, за да спрат водача, който по-късно е задържан.

Религиозен календар за 29 юни

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6307091

Религиозен календар за 29 юниСв. първовърховни апли Петър и Павел (Петровден) Апостоли Петър и Павел са допринесли за разпространение на словото божие, претърпели много страдания и гонения. Завещали са ни в своите послания основните правила на християнската вяра и живот. Загинали мъченически в Рим на 29 юни 67 г., осъдени от император Нерон.

Яка жега и днес, термометрите гонят 40 градуса

https://offnews.bg//obshtestvo/iaka-zhega-i-dnes-termometrite-goniat-40-gradusa-659318.html

Жегите продължават, слънчево и горещо ще е и днес.

Максималните температурие ще са между 35 и 40 градуса, според прогнозата на НИМХ. След обяд ще се появят облаци, на отделни места в планините е възможно да превали и прегърми.

Над Черноморието ще бъде предимно слънчево, със слаб до умерен югоизточен вятър. Максимални температури ще са между 27 и 31 градуса.  

В планините ще духа умерен до силен югозападен вятър. Над 20 градуса ще е и по най-високите върхове. 

Петровден е

http://www.moreto.net/novini.php?n=354443

Петровден отбелязваме на 29 юни. Според църковния календар този ден е отреден за Свети Петър и Павел. За традицията на българина обаче братята светии имат два отделни дни за почитане, пише женското списание Hera.bg. Петровден на 29 юни, а Павловден на 30 юни, пише женското списание Hera.

След сбиване властта заплаши ромите в Асеновград с изселване и събаряне на къщи

http://www.mediapool.bg/sled-sbivane-vlastta-zaplashi-romite-v-asenovgrad-s-izselvane-i-sabaryane-na-kashti-news265953.html

Сбиване между роми и деца от спортен отбор в Асеновград вдигна градуса на напрежението и държавата реагира по отработения вече механизъм за потушаване му – освен арести и постоянно полицейско присъствие в ромската махала, в градчето пристигнаха "големи" началници от София, започнаха проверки на адресни регистрации и законни ли са къщите в ромската махала, което може да доведе изселване на хора. В същото време жителите на Асеновград, които протестираха след инцидента в понеделник вечерта, подготвят такъв и в четвъртък. Мерките бяха обявени след среща във вторник при кмета Емил Караиванов, на която присъстваха главният секретар на МВР Младен Маринов и вицепремиерът Валери Симеонов. Живеещите в махалата ще се проверяват по постоянен адрес и онези, които не са регистрирани, ще трябва да напуснат. По неофициални данни в махалата живеят около 10 000 души. Сбиването Според очевидци боят в понеделник е започнал от тренировка на кануистите и каякарите от детско-юношеската школа на "Асеновец", при която плажуващи наблизо роми започват да се подиграват на състезатели, чиято лодка се обръща във водата. Последвали са остри реплики, псувни и обиди, което е прераснало в замеряне с камъни и сбиване. Ранени са били трима от гребците и едно от ромските деца. Боят е продължил по-късно пред болницата в Асеновград, но вече с участието на роднините на двете враждуващи групи. Там девет души са били арестувани от полицията. Общият резултат е седем души в болница, от които един със счупена китка, а друг със счупени две ребра. Районният прокурор на Асеновград Калоян Димитров съобщи, че са повдигнати обвинения на общо деветима души за нападението над гребците в понеделник. Поискано е задържането им под стража за постоянно. "Държавните органи са влезли в циганската махала" и проверяват наред "Държавните органи са влезли в циганската махала в Асеновград и ще проверят законността на къщите - незаконните ще бъдат бутнати. Полицията е постоянно в циганския квартал в Асеновград и ще остане там, колкото е нужно. Борбата с битовата престъпност почва от гетата. На придошлите от съседни села цигани в Асеновград, стоящи реално зад проблема, ще бъде направена щателна проверка по адресна регистрация", обяви вицепремиерът Валери Симеонов в Туитър след посещението си в Асеновград. Вътрешният министър Валентин Радев призова хората да са спокойни, защото освен жандармерията в града са били пратени и допълнителни полицейски сили от Пловдив. По познатия сценарий Случващото се сега в Асеновград е буквално повторение на сценариите от последните две години, които се разиграха в Гърмен и Раднево, а още по-рано и на други места. При всички тях тривиални криминални инциденти като сбивания между българи и роми провокираха протести на местните хора, което активира цялата държавна машина, а в Гърмен се стигна до събаряне на цялата ромска махала. Ако всичко върви "по план", в Асеновград трябва да се появят и футболни агитки, размахващи трибагреници и плакати с патриотично съдържание. Властта се активира, след като в сряда вечерта над 1000 души се събраха на спонтанен масов протест в центъра на Асеновград заради инцидента. Протестът можеше да ескалира, след като участниците в него се отправиха към ромската махала "Лозница“, но полицията отцепи пътя им и не допусна по-нататъшни сблъсъци. Протестиращите настояваха за повече законност. В протеста участваха и рокери, както стана в Раднево преди година. Очаква се протестите да продължат и в следващите дни, като за неделя се планира най-масовата проява. В четвъртък представители на протестиращите се срещнаха с кмета на Асеновград Емил Караиванов, полицаи, прокурори и представители на комуналните оператори. "Надявам се да има разбиране от страна на гражданите и да се даде необходимото време на отговорните институции да свършат работата си и да накажат виновниците“, каза Караиванов. Той обяви пред протестиращите за организираната проверка за адресните регистрации в махалата. Цацаров призова инцидентът се да не се използва за политически и други цели По темата се включи дори и главният прокурор Сотир Цацаров, който обяви, че държавното обвинение ще действа "абсолютно безкомпромисно към всеки, който си позволи подобни нарушение на обществения ред". "Няма да има компромис към никой, но, моля, случващото се, особено в Асеновград, да не се използва за политически и други цели. Не бива ромското население да бъде плашено, че едва ли не ще бъде подложено на необосновани репресии. Никой няма да атакува ромската махала в Асеновград, но виновните ще понесат наказанията си. Искам да помоля персонално народния представител Манол Генов (от БСП – б.р.), който, както е известно, е със свален имунитет – Моля, не звънете на районния прокурор по нощите, не е нормално да му се звъни в 00:30 през нощта, не е нормално пред него да се заявява, че полицията и прокуратурата спят. Моля ви, не използвайте всичко онова, което става за политически цели. Ако го използвате и прекрачите границата на закона, ще последват адекватни действия от нас", каза Цацаров.

Напрежение в Асеновград след бой между роми и гребци

http://www.mediapool.bg/naprezhenie-v-asenovgrad-sled-boi-mezhdu-romi-i-grebtsi-news265953.html

Над 1000 души се събраха на спонтанен масов протест в центъра на Асеновград в сряда вечерта. Той бе предизвикан от сбиване между гребци от клуба по кану-каяк „Асеновец” и група роми на язовир „40-те извора” в понеделник. Конфликтът продължи и пред местната болница, където 8 души бяха арестувани след масов бой между роднини на двете групи. Така се стигна и до протеста в сряда, който бе напът да ескалира, след като участниците в него се отправиха към ромската махала „Лозница“, но полицията отцепи пътя им и не допусна по-нататъшни сблъсъци. По време на протеста кметът на града Емил Караиванов е обещал срещи на гражданите с институциите, включително полиция, прокуратура, ВиК и eлектроснабдяване. Той коментира, че исканията на гражданите за повече контрол, за повече законност и предприемането на мерки, за бъдат наказани истинските виновници за случая, който е по-скоро криминален, срещат пълното разбиране и от представителите на институциите. „Надявам се да има разбиране от страна на гражданите и да се даде необходимото време на отговорните институции да свършат работата си и да накажат виновниците“, каза още Караиванов. Междувременно районният прокурор на Асеновград Калоян Димитров съобщи, че вече са повдигнати обвинения на общо деветима души за нападението над гребците в понеделник. По думите на очевидци част от ромите са били въоръжени с колове и мотики. Обвиняемите са задържани за 72 часа за хулигански прояви с изключителна дързост и цинизъм. Екипи от жандармерията и специалните полицейски сили останаха да патрулират през цялата нощ в района, за да не допуснат ново сбиване, съобщиха от местната полиция. Очаква се протестите да продължат и в следващите дни, като за неделя се планира най-масовата проява. Всичко тръгва от тренировка на кануистите и каякарите от детско-юношеската школа на „Асеновец”, при която плажуващи наблизо роми започват да се подиграват на състезатели, чиято лодка се обръща във водата. Следват по-остри реплики, псувни и обиди, които прерастват в замеряне с камъни и сбиване, вследствие на които са ранени трима от гребците и едно от ромските деца. Пострадалите са откарани в МБАЛ „Асеновград”, а докато изчаквали отпред, придружителите на двете групи деца се скарали отново и сбили, като сигналът за новото пререкание бил получен в местната полиция около 18.40 часа. От спортния клуб по кану-каяк „Асеновец” поискаха във вторник да бъде осигурено постоянно полицейско присъствие по време на тренировките им на язовир „40-те извора”, който е собственост на държавната компания „Напоителни системи”. 

Масов протест в Асеновград след бой между роми и гребци

http://www.mediapool.bg/masov-protest-v-asenovgrad-sled-boi-mezhdu-romi-i-grebtsi-news265953.html

Над 1000 души се събраха на спонтанен масов протест в центъра на Асеновград в сряда вечерта. Той бе предизвикан от пререкание между гребци от клуба по кану-каяк „Асеновец” и група роми на язовир „40-те извора” в понеделник. Конфликтът продължи и пред местната болница, където 8 души бяха арестувани след масов бой между роднини на двете групи пред. Така се стигна и до протеста в сряда, който бе напът да ескалира, след като участниците в него се отправиха към ромската махала „Лозница“, но полицията отцепи пътя им и не допусна по-нататъшни сблъсъци. Екипи от жандармерията и специалните полицейски сили останаха да патрулират през цялата нощ в района, за да не допуснат ново сбиване, съобщиха от местната полиция. Очаква се в неделя в Асеновград да се проведе още по-голям протест. Всичко тръгва от тренировка на кануистите и каякарите от детско-юношеската школа на „Асеновец”, при която плажуващи наблизо роми започват да се подиграват на състезатели, чиято лодка се обръща във водата. Следват по-остри реплики, псувни и обиди, които прерастват в замеряне с камъни и сбиване, вследствие на които са ранени трима от гребците и едно от ромските деца. Пострадалите са откарани в МБАЛ „Асеновград”, а докато изчаквали отпред придружителите на двете групи деца се скарали отново и сбили, като сигналът за новото пререкание бил получен в местната полиция около 18.40 часа. От спортния клуб по кану-каяк „Асеновец” поискаха във вторник да бъде осигурено постоянно полицейско присъствие по време на тренировките им на язовир „40-те извора”, който е собственост на държавната компания „Напоителни системи”. Треньорите на един от елитните местни клубове са притеснени, че ако органите на реда не се намесят и не вземат спешни и крути мерки детската кавга може да прерастне в сериозен конфликт с фатални последствия. От тримата пострадали състезатели по-тежка е ситуацията с 16-годишен юноша, който е със счупена китка на дясната ръка. 

Защо Великобритания е толкова зле

http://www.klassa.bg/News/Read/article/280553_%D0%97%D0%B0%D1%89%D0%BE+%D0%92%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D0%BA%D0%BE%D0%B1%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%8F+%D0%B5+%D1%82%D0%BE%D0%BB%D0%BA%D0%BE%D0%B2%D0%B0+%D0%B7%D0%BB%D0%B5

 Пожарът в "Гренфел тауър" в Лондон шокира цяла Великобритания. В него загинаха най-малко 79 души, мнозина все още са в критично състояние. Неизбежно възниква въпросът: колко обезопасени са изобщо британските многоетажни сгради? Трагедията в "Гренфел тауър" извади на показ кризата в британското жилищно строителство. Тя показа и необходимостта от съгласувани действия. След пожара бяха направени проби на строителните материали. Нито една от общо 95-те проби не отговаря на изискванията за противопожарна защита, посочи говорител на министър-председателката Тереза Мей. Този факт засилва тревогата за сигурността на хиляди обитатели на подобни многоетажни сгради. Мей оповести, че е наложително да се направи "мащабно национално проучване".

Още преди катастрофата в "Гренфел тауър" проблемът със строителството на социални жилища беше на дневен ред. Години наред инвестициите в тази сфера са били хронично недостатъчни, а съществуващите социални жилища са били разпродавани на безценица на частни инвеститори. И трите британски партии бяха включили този проблем в предизборните си кампании: лейбъристите обещаваха най-голямата инициатива в социалното жилищно строителство от 30 години насам, консерваторите излязоха с нови предложения за финансиране на социални жилища, а либералите настояваха да се премахне възможността за приватизиране на социалните жилища.

Един траен британски проблем: недостигът на социални жилища

Един траен британски проблем: недостигът на социални жилища

Британското правителство все още не е оповестило какви мерки ще бъдат взети. Едно обаче е сигурно: нужни са неотложни инвестиции. "Повече от всякога политическите партии трябва сега да оставят разделящите ги идеологически битки и да поставят интересите на страната над партийните", настоява председателят на британския Съюз на строителните предприемачи Ричард Бийрсфорд. Според него, правителството трябва да подобри положението на собствениците на ново строителство, защото те са хората, които изграждат жилища и обучават специалисти. Регионалната икономика трябва да може отново да се развива.

Тежки инфраструктурни проблеми

Макар Великобритания да е една от водещите икономически нации в света, големи недостатъци съществуват не само в социалното строителство. Пътищата и влаковете са претоварени, водоснабдяването е достигнало в някои области критично лошо равнище, обезопасителните мерки срещу наводнения трябва да се подобрят. А и режийните разноски за жилищата често са значително по-високи, отколкото в други европейски страни.

Причините за всички тези недостатъци са различни. Най-важната обаче е хронично недостатъчното финансиране. В доклад за 2014 г. Кралското дружество за изкуство, занаяти и търговия предупреждава, че между 2000 и 2010 година Обединеното кралство е отбелязвало годишно 5% по-нисък растеж. Причината за това се криела в недостатъчните инвестиции в инфраструктурата.

Застрашено е и разширяването на летище Хийтроу

Застрашено е и разширяването на летище Хийтроу

Освен това британските политици обръщат внимание на проблема с инвестициите, когато наближат избори. Инфраструктурните проекти обаче обхващат доста по-дълъг период от време, отколкото четирите или петте години до следващите избори. "В много други страни важните инфраструктурни проекти се осъществяват встрани от партийнополитическите борби за власт. По такъв начин решенията за дългосрочни инвестиции са предпазени от политическа несигурност и протакане", посочва икономическата експертка Дайана Койл в разговор с Дойче Веле.

Години наред в дискусиите за британската инфраструктура на първо място бяха главно високоскоростните влакове, ядрената централа в Хинкли Пойнт и разширяването на летище Хийтроу в Лондон. И трите проекта затънаха в блато от проблеми, просрочвания и политически караници.

Освен това всички консервативни правителства от 2010 година насам залагаха на засилени мерки за икономии. Вследствие на това бяха силно орязани бюджетите за обществени разходи. В повечето случаи инфраструктурните проекти бяха изключени от съкращенията, но инвестициите не винаги са били правени както и където трябва, както сочи унищожителен доклад на британската Сметна палата от януари 2016 г. В доклада се посочва, че една трета от големите инфраструктурни проекти, които е трябвало да бъдат завършени през последните пет години, са в критично състояние или изобщо няма да бъдат осъществени, ако не се предприемат спешни мерки.

Несигурни времена

High Speed Two HS2 Hochgeschwindigkeitszug Zug Großbritannien

Пускането на високоскоростен влак изглежда също вече няма да е приоритет

Едно изглежда ясно: Великобритания е изправена пред голяма политическа несигурност с оглед на това, че е управлявана от малцинствено правителство, което трябва да води и преговори за излизане на страната от ЕС. Финансирането на обществения сектор не може да бъде гарантирано, а поради липсата на сигурност чуждите частни инвеститори вече не залагат на Великобритания.

"Малцинствените правителства по принцип не предлагат добри условия за инвестиции, защото политиката е непредвидима", посочва Кевин Камак от Дружеството за търговия с ценни книжа Cenkos Securites.

Британската търговска камара, британският Съюз на работодателите и Съюзът на малките и средни фирми наскоро призоваха политиците да гарантират, че инфраструктурните проекти няма да бъдат протакани. Призивът им засяга проекти, свързани с области като енергията, транспорта, водоснабдяването и дигитализацията. Един „твърд”Брекзит би застрашил някои важни проекти, предупреди председателят на Британската инфраструктурна комисия лорд Андрю Адонис. "Съвършено ясно е, че фирмите няма да инвестират, ако се опасяват, че Великобритания запада", констатира Адонис.

 

 

Най-важното от Варна във вчерашния 28 юни

http://www.moreto.net/novini.php?n=354421

Колони от автомобили заради пътен ремонт край варненското летище Пътен ремонт на възела край варненското летище стана причина за огромни задръствания от автомобили и камиони днес. Петима убодени от морски дракони във Варна след старта на лятото Петима души са потърсили помощ във варненската токсикология заради убождане от морски дракон след старта на летния сезон.

Петровден е!

http://www.cross.bg/petur-gospod-apostol-1547423.html

/КРОСС/ На този ден Светата Църква възпоменава благоговейно страданията на светите славни и всехвални апостоли Петър и Павел. Свети Петър, най-ревностният последовател на Иисуса Христа, се удостои заради своето изповедание на Неговото Божество: "Ти си Христос, Синът на живия Бог", да чуе от Спасителя: "Блажен си ти, Симоне... Аз ти казвам: ти си Петър (Petrus), и на тоя камък (petra) Аз ще съградя Църквата Си" (Мт. 16: 16-18). На "този камък" (petra), сиреч на казаното от теб: "Ти си Христос, Синът на живия Бог", на това това изповедание ще създам Църквата Си. Защото "ти си Петър": от "камъка" (petra) идва името Петър (Petrus), а не от името Петър (Petrus) се нарича "камъкът" (petra), по същия начин, както от Христа идва името християнин, а не от християнина - Христос. Искате ли да знаете какъв е този "камък" (petra), на чието име апостол Петър (Petrus) е наречен тъй? - Чуйте апостол Павел: "Не искам, братя, да не знаете - казва Христовият апостол, - че бащите ни всички под облака бяха и всички през морето минаха; и всички в Моисея се кръстиха в облака и в морето; и всички ядоха една и съща духовна храна; и всички пиха едно и също духовно питие; защото пиеха от духовния камък, който идеше подире им; а камъкът беше Христос" (1 Кор. 10: 1 - 4)

Защо у нас храната е по-скъпа

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6306734

Защо у нас храната е по-скъпаСъмненията за двоен стандарт при храните се потвърдиха от сравнението на продукти, продавани у нас, в Германия и Австрия. Добре е, че се направи такова изследване, защото хората искат да знаят какво плащат и с какво хранят семействата си. Очакванията за драстично разминаване в качеството не се потвърдиха,

Пазете се! Оранжев код в 6 области на страната

http://frognews.bg/news_137338/Pazete-se!-Oranjev-kod-v-6-oblasti-na-stranata/

Предупреждение за опасно високи температури е в сила за цялата страна за 29 юни, съобщават от Националния институт по метеорология и хидрология към БАН. Оранжев код за опасно високи температури е в сила за 6 области на страната. Кодът е в сила за областите Видин, Монтана, Враца, Плевен, Велико Търново, Русе.

Германската икономика - пълен напред?

http://www.klassa.bg/News/Read/article/280552_%D0%93%D0%B5%D1%80%D0%BC%D0%B0%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%B8%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D0%BE%D0%BC%D0%B8%D0%BA%D0%B0+-+%D0%BF%D1%8A%D0%BB%D0%B5%D0%BD+%D0%BD%D0%B0%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4%3F

 На пръв поглед всичко изглежда добре: германската икономика е нараснала през 2016 г. с 1,9%, безработицата е на най-ниското си ниво от десетилетия, постъпленията от данъци растат, а министърът на финансите се оправя без нови задължения. Също и фирмите гледат оптимистично, а тяхната продукция - от автомобили и машини до фармацевтични продукти - се продава отлично в чужбина. Накратко: икономиката се развива толкова добре, че дори се чуват призиви за намаляване на данъците, други пък се опасяват от възможно прегряване на германския мотор. 

Разпадаща се инфраструктура

В същото време страната има един много сериозен проблем: пътищата, мостовете и училщата са в окаяно състояние. Това е централен недостатък в Германия - до този извод достигна експертна комисия, проучило състоянието на обществената инфраструктура в страната по поръчение на икономическото министерство.

Всеки ден по пътищата на Германия се образуват средно по 1900 задръствания, е изчислил автомобилният клуб ADAC. Не минава ден без закъснели или отменени влакове. Родителите на всяко десето дете остават без място в детска градина - въпреки, че по закон им се полага такова. А 1041 обществени къпални са или затворени, или са застрашени от затваряне.

"Обществените разходи бяха съкратени, много от обществените услуги бяха жертвани в името на икономиите или бяха приватизирани. Отчисленията бяха увеличени, въведени бяха и нови потребителски такси", се оплакват представители на сндикатите, чиято оценка също е залегнала в заключенията на експертната комисия.

Не достигат средства за образование?

Германия инвестира значително по-малко в сферата на образованието, отколкото всяка друга страна от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) - клуб на 35 сравнително богати страни. Те харчат за образование средно по 5,2% от БВП, а Германия - едва 4,3 процента.

Още по-сериозни са разликите по отношение на дигиталната инфраструктура, най-вече бързия интернет. В страните от ОИСР оптичните кабели, които дават възможност за 10 пъти по-бърз трафик, съставляват средно 20 процента от цялата широколентова мрежа. Водещи в това отношение са Япония и Южна Корея с около 75% оптични кабели. Много добре стоят също и скандинавските и балтийските страни. Германия, която има амбиции да е водеща в дигитализацията на индустрията, е далеч назад с едва 1,6 процента дял на оптичната мрежа. В международни изследвания за конкурентоспособността на икономиката Германия се срива надолу и вече е извън първите 10 страни по този показател.

Deutschland Symbolbild Studienkredite (picture-alliance/dpa/U. Baumgarten)

Германия инвестира значително по-малко в сферата на образованието, отколкото всяка друга страна от ОИСР

Добре известно е, че гласоподавателите не се ръководят само от сухите данни за икономиката - също толкова важно за тях е личното им благополучие. В момента много германци наистина имат добри доходи, а заплатите бяха индексирани с 2 процента през последните 3 години. Но това повишение дойде след дълъг период на стагнация по отношение на заплатите: през периода 2000 - 2011 година реалните доходи на германците дори спаднаха с 1,8% (след отчитане на инфлацията), докато датчани, британци, американци или французи получиха увеличения между 10 и 16 процента.

Средната класа се топи

Това най-сериозно тревожи представителите на средната класа, която от 30 години се свива. "Хората със средни доходи биват изцеждани", пишат авторите на доклада по темата, изготвен от Института за труда и квалификацията към университета Дуисбург-Есен. В същото време расте броят на онези, които печелят или много-по-малко, или значително над средните доходи. "Като цяло това показва растящото неравномерно разпределение на доходите", посочват изследователите.

Германия има един от най-големите в ЕС сектори с ниско заплащане на труда - 23 процента от всички трудещи се работят за малко пари. В страни като Италия, Франция, Дания или Финландия делът им е по-малко от 10 на сто, а в Белгия и Швеция дори под 5 процента.

Данните за безработицата също не казват цялата истина. Официално през май 2017 г. в Германия е имало 2,5 млн. души без работа - най-ниското равнище от 1991 насам. В същото време 6,2 млн. души разчитат на държавни помощи - основно хора, които не могат да се издържат сами, и децата в такива семейства. След приемането на социалната реформа през 2005 година, известна като "Агенда 2010", делът на получателите на социални помощи не намаля така бързо както този на безработните в страната.

Много са въпросите, които ни интересуват в годината на изборите в Германия. Трябва ли правителството да започне да влага повече пари в инфраструктурата и образованието, или да изчака до следващата рецесия? Трябва ли да бъдат намалени данъците, за да разполагат гражданите реално с повече пари? И какво става със "социалната справедливост", която е водеща тема за германските социалдемократи в предизборната им кампания?

Всички тези въпроси, свързани с преразпределението на обществените средства, остават на заден план в сравнение с друг един много оспорван дебат за разходите, които прави държавата: от средствата, заделяни за бежанците и мигрантите, през цената за отказа от ядрена енергия до еврооблигациите и възможно опростяване на гръцките дългове. Всички това също би натоварило допълнително германските данъкоплатци.

 

Дневникът на Боян Петров: Ледникът под Гашербурм II е същински лабиринт за оцеляване

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/06/29/2997200_dnevnikut_na_boian_petrov_lednikut_pod_gasherburm_ii_e/?ref=rss


Алпинистът Боян Петров и спътникът му по изкачването на Гашербрум II Слави Несторов успешно са стигнали до Лагер 1 под върха, където са разположили екипировката, която ще им е нужна за следващите височинни лагери. Завърнали са се в базовия лагер за няколко дни почивка. Това е втори опит за Петров да изкачи пакистанския осемхилядник след като през 2009 г. му се наложи да се върне 40 м под върха.<br /><br />Ето и втората част от дневника му. За началото на експедицията четете тук....

Цветанов: Президентът потъпка Конституцията! Трябва да се осъди поведението на Радев в Свищов

http://www.klassa.bg/News/Read/article/280551_%D0%A6%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%BE%D0%B2%3A+%D0%9F%D1%80%D0%B5%D0%B7%D0%B8%D0%B4%D0%B5%D0%BD%D1%82%D1%8A%D1%82+%D0%BF%D0%BE%D1%82%D1%8A%D0%BF%D0%BA%D0%B0+%D0%9A%D0%BE%D0%BD%D1%81%D1%82%D0%B8%D1%82%D1%8

 Поводът бяха честванията на 140-годишнина от освобождението на града, на което народни представители не били допуснати

 

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов излезе с остра декларация срещу президента Румен Радев от трибуната на Народното събрание. Поводът бяха честванията в Свищов на 140-годишнина от неговото освобождение. На среща при кмета на града, организирана от президентството, не били допуснати народни представители. Включително и лидерът на БСП Корнелия Нинова, изтъкна Цветанов. И призова от трибуната да се осъди поведението на президента. Според Цветан Цветанов държавният глава ще намери начин да се извини.

 

Зам.-шефът на ГЕРБ намеси в декларацията си и сделката за новите изтребители и парламентарната анкетна комисия, която от управляващата партия искат да се създаде по темата. 

 

 

„Вчера най-странното беше, че не пуснаха на срещата депутатите от БСП и председателя на партията Корнелия Нинова. Президентът потъпка Конституцията и ми вмени думи, които никога не съм казал, че Швеция е корумпирана държава. Искам да заявя категорично - никога и по никакъв повод не съм споменавал името на държава по време на пресконференцията във Велико Търново", заяви Цветанов.

 

 

Той припомни текста от конституцията, че президентът е държавен глава и олицетворява единството на нацията. И попита риторично от трибуната: "С кое си действие президентът изпълни с функционална компетентност и съдържание президентската институция във вчерашния ден!"

Народни представители били лишени от възможността да присъстват на работна среща под домакинството на президента.

„При избирането си президентът каза, че ще бъде президент на всички българи. Ако приемем, че президентът на страната е имал конфиденциален разговор с кмета на общината и с ръководството на общината, можем да приемем за нормално да не бъдат допуснати депутатите. Но на срещата присъстват представители на президентската институция, включително началникът на кабинета Иво Христов, който не притежава достъп до квалифицирана информация“, каза Цветанов. И изтъкна, че е трябвало да се покаже единство в такива празнични дни.

 

Цветанов припомни упреците към президента Росен Плевнелиев по време на кампанията за президентския вот – че разделял нацията.

Подобни срещи не са семейно частно парти, а празник на цялата общественост, изтъкна Цветанов. И каза, че предишните държавни глави – д-р Желю Желев, Петър Стоянов, Георги Първанов не са допуснали подобно поведение.

 

Цветанов припомни пресконференцията, която дадоха в неделя народните представители от ГЕРБ във Велико Търново. Поводът бе парламентарната анкетна комисия, която трябва да разследва закупуването на самолети за армията.

 

„Ние не споменахме там нито една фирма. Но един час по-късно президентът на страната ми вмени думи, които никога не съм изричал. И обвини мен, че съм казал, че Швеция е корумпирана държава“, каза Цветанов. Той обясни, че снощи в Свищов търсил Румен Радев, за да пита защо народни представители не са допуснати на срещата при кмета, но държавният глава не отговорил. Неговият сътрудник г-н Копринков заявил, че това е решение на президентската институция.

 

„Като народни представители, които трябва да вземат решение за харченето на 1,5 млрд. лв. сме длъжни да подлагаме на парламентарен контрол всичко, което е свързани с това. Призовавам президентската институция да прочете конституция“, каза Цветанов. И напомни, че в чл. 1 е записано, че България е президентска република.

 

„Трябва да осъдим тази постъпка на президента, защото той е в началото на мандата си. Предстои ни и важното председателство, а разделението не допринася за решаването на проблемите“, изтъкна Цветанов.

 

 

http://epicenter.bg

Засилено полицейско присъствие в Асеновград заради протеста снощи

http://frognews.bg/news_137337/Zasileno-politseisko-prisastvie-v-Asenovgrad-zaradi-protesta-snoshti/

Засилено полицейско присъствие в Асеновград след напрежението, което възникна снощи. Хиляди излязоха по улиците на града в знак на протест след побоя над млади гребци във вторник.

Австралийската полиция с обвинения срещу ковчежника на Ватикана в сексуално насилие

https://www.24chasa.bg/novini/article/6307086

Австралийската полиция с обвинения срещу ковчежника на Ватикана 
в сексуално насилиеАвстралийската полиция предяви днес обвинения срещу ковчежника на Ватикана Джордж Пел в сексуално насилие, предаде Асошиейтед прес, цитиран от БТА.  Австралийският кардинал Джордж Пел е главен финансов съветник на папа Франциск и най-високопоставеният католически духовник в Австралия. Той е и най-висшият представител на Ватикана,

Босна се ядоса на решението на съда в Хага за клането в Сребреница

https://www.actualno.com/balkani/bosna-se-jadosa-na-reshenieto-na-syda-v-haga-za-klaneto-v-srebrenica-news_619581.html

Съдебното решение, според което Холандия е само частично отговорна за смъртта на стотици мюсюлмани в Сребреница, предизвика гняв сред приятели и роднини на жертвите в Босна. "Срамна присъда!", пише вестник "Дневни аваз" на първа страница, наричайки решението "нова несправед

Поредни срещи за двойния стандарт при храните

http://frognews.bg/news_137336/Poredni-sreshti-za-dvoiniia-standart-pri-hranite/

Двойният стандарт при храните у нас и в Западна Европа ще е тема на среща между министъра на земеделието Румен Порожанов, представители на Комисията за защита на потребителите и потребителските федерации.

Пускат автобус експрес до Витоша през уикенда

https://offnews.bg//obshtestvo/puskat-avtobus-ekspres-do-vitosha-prez-uikenda-659317.html

Експресен автобус № 163 пуска Центърът за градска мобилност към Витоша през лятните уикенди. Експресът ще допълва съществуващия автобус № 63, който ще се движи по маршрута си, както и в момента от понеделник до неделя.

Бързата линия ще работи през съботите и неделите, както и всички празнични дни, от 1 юли до 17 септември 2017 г. Чрез нея времето за пътуване ще бъде съкратено с близо 10 минути, тъй като експресната линия няма да спира на всички спирки по линията на 63, а само на най-оживените. Това са: „бул. Цар Борис III“, сп. „ж.к. Красно село“, сп.“Ул. Тодор Каблешков“, сп. „НИМ“, сп.„Кв.Бояна“, сп.“Бялата чешма“, сп.“Тихия кът“, сп.“Дендрариум“, сп.“Златните мостове“. Първият курс е в 6.34 ч. в посока бул. „Цар Борис“ – „Златните мостове“. Последен обратен курс от Витоша към града ще има в 19.45 ч.

Във върховите по натоварване летни съботи и недели, ЦГМ предвижда повече коли и по линия № 66, която е по маршрута от Зоопарка до хотел „Морени“. Автобусите ще се движат в интервал от 30 до 45 мин. от 1 юли до 17 септември, в зависимост от часовия пояс през деня. В 7.30 часа през уикендите е първият курс в посока Зоопарка към хотел „Морени“, последен курс в обратната посока е в 18.00 часа. 

ЦГМ се съобразил с исканията и сигналите на пътниците и увеличава колите по част от линиите, съобщиха от ЦГМ. От 5 юли повече коли ще се движат по автобусна линия 11, 120 и 604. Също от тази дата, 5 юли се възстановява зимното разписание за автобусите с номера 73 и 67. Вече е върнато зимното разписание за делничните дни на трамвайните линии с номера 5, 7 и 22 А. По линията на автобус 111 е увеличен броя на превозните средства с две целодневни коли за делник, а във върхов период ще се движат 6 броя съчленени автобуса.

Температурите се повишат, стигат до 40°

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6307080

Температурите се повишат, стигат до 40°Днес ще е предимно слънчево. В следобедните часове ще се развива купеста облачност, но само на отделни места, главно в планинските райони е възможно да превали и прегърми. Ще духа слаб до умерен юг-югоизточен вятър. Температурите ще се повишат още и максималните ще са между 35° и 40°. Такава е прогнозата за времето на Националния институт по

Предстоящи събития в страната

http://www.cross.bg/chasa-sofiya-provede-1547413.html

/КРОСС/ *** Павликени. В 11.00 часа вицепрезидентът Илияна Йотова ще посети Павликени по повод 74-годишнината от обявяването му за град. В 11.10 часа вицепрезидентът ще проведе работна среща с кмета на града Емануил Манолов в сградата на общината. В 11.30 часа Илияна Йотова ще приветства пред жителите и гостите на Павликени. В 12.30 часа вицепрезидентът ще разгледа фотоизложбата „Павликенския край и неговите хора" в Народно читалище „Братство - 1884". ***Бургас. От 10.00 часа в Бургас министърът на правосъдието Цецка Цачева ще проведе среща със съдии от Апелативен съд Бургас. ***София. В 14.00 часа министърът на вътрешните работи Валентин Радев и политическото ръководство на МВР ще дадат брифинг по актуални въпроси, свързани с дейността на ведомството. ***Велико Търново. От 14.00 часа в Голяма зала на Общината ще се проведе дискусия на тема „Магистрала „Хемус" - възраждане на българския Север". В дискусията ще участва и регионалният министър Николай Нанков. ***София. От 09.00 часа ще се проведе заседание на Народното събрание. ***София. От 09.30 часа ще се проведе заседание на Пленума на Висшия съдебен съвет. ***София. От 09.30 часа на Петровден, в Лозенския манастир „Св.апостоли Петър и Павел" , празничната св. Литургия ще бъде оглавена от Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит. ***София. От 09

Св. славни и прехвални апостоли Петър и Павел

http://www.cross.bg/petur-pavel-apostol-1547422.html

/КРОСС/ Светата църква чествува едновременно паметта на великите апостоли Петър и Павел, които тя нарича първовърховни първопрестолници и вселенски учители. Те много се потрудили за разпространение на словото Божие, претърпели много страдания и гонения и са ни завещали в своите послания основните правила на християнската вяра и живот. Най-важните обстоятелства на техния живот са описани в книгата "Деяния на светите апостоли", а за апостол Петър - и в светото Евангелие. Боговдъхновените писатели на тия свещени книги не са скрили от нас грешките и заблудите, в които са изпаднали: Павел - преди обръщането си, а Петър - преди да бъде укрепен от Светия Дух. Затова техният пример е особено поучителен за нас. В ап. Петър Църквата вижда образ на един отрекъл се от Христа и след това покаял се, а в ап. Павел - образ на един, който се противил на Господа и след това повярвал.   Свети апостол Петър Свети апостол Петър, брат на ап. Андрей Първозвани, бил неук и беден рибар от гр. Капернаум на брега на Галилейското езеро. Еврейското му име било Симон, а името Петър, което на гръцки означава "камък", му дал Сам Иисус Христос. Ревностен във вярата, когато Христос запитал: за кого Го мислят човеците, Петър отговорил, че Той е Син на Живия Бог. Ап. Петър бил един от най-любимите ученици на Спасителя и бил въздигнат от Господа до апостолско достойнство. Петър следвал неотделно Спасителя до деня на Възнесението Му

Руският президент Владимир Путин обвини чужди спецслужби за подкрепата им на екстремистки групировки

http://www.klassa.bg/News/Read/article/280550_%D0%A0%D1%83%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%8F%D1%82+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B7%D0%B8%D0%B4%D0%B5%D0%BD%D1%82+%D0%92%D0%BB%D0%B0%D0%B4%D0%B8%D0%BC%D0%B8%D1%80+%D0%9F%D1%83%D1%82%D0%B8%D0%BD+%D0%BE%D0%B1%D0%B2%D0%B8%D0%BD%

 Руският президент Владимир Путин обвини чужди спецслужби за подкрепата им на екстремистки групировки около границите на Руската федерация, съобщава ТАСС.
Президентът на Русия заяви пред служителите на Външото разузнаване на Русия (СВР), по повод 95-годишнината на службата, че се забелязва активизиране на западните специалните служби против интересите на Русия и нейните съюзници.
Путин констатира и опитите на чуждите разузнавания да се намесват в обществените процеси в Русия.

И ромите имат право на история

http://www.dnevnik.bg/kultura/2017/06/29/2996587_i_romite_imat_pravo_na_istoriia/?ref=rss


Дигитален ромски архив е създаден от екип учени - историци, архивисти, лингвисти, с помощта на студенти. Той съдържа лични разкази на роми и документи, открити в архивите в Благоевград, Кюстендил и Перник, както и документи за ромите от Югозападна България в Централния държавен архив и в Комисията по досиетата. Излезе от печат и книгата "Ромски архив. Демократична публичност чрез право на история", съставена от доц. д-р Анастасия Пашова и д-р Нурие Муратова. Освен тях в екипа,...

Полицейските синдикати се срещат с шефовете на МВР

http://frognews.bg/news_137335/Politseiskite-sindikati-se-sreshtat-s-shefovete-na-MVR/

На срещата ще бъдат дискутирани преодоляването на съществуващите разлики в заплащането на служителите, както и въпросът за предоставянето на униформено облекло и възможността за изплащане на паричната му равностойност.

Ще бъде горещо – температурите ще се повишат още и максималните ще са между 35° и 40°

http://www.klassa.bg/News/Read/article/280549_%D0%A9%D0%B5+%D0%B1%D1%8A%D0%B4%D0%B5+%D0%B3%D0%BE%D1%80%D0%B5%D1%89%D0%BE+%E2%80%93+%D1%82%D0%B5%D0%BC%D0%BF%D0%B5%D1%80%D0%B0%D1%82%D1%83%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D1%89%D0%B5+%D1%81%D0%B5+%D0%BF%D0%BE%D0%B2%

 Днес ще е предимно слънчево. В следобедните часове ще се развива купеста облачност, но само на отделни места, главно в планинските райони е възможно да превали и прегърми. Ще духа слаб до умерен юг-югоизточен вятър. Температурите ще се повишат още и максималните ще са между 35° и 40°. Такава е прогнозата за времето на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ), съобщи за Агенция „Фокус” дежурният синоптик Мартин Славчев. Атмосферното налягане ще остане малко по-ниско от средното за юни. 
Над Черноморието ще бъде предимно слънчево, със слаб до умерен югоизточен вятър. Максимални температури на въздуха: 27° – 31°. Вълнението на морето ще е 2 бала. Температурата на морската вода е 23° – 26°. 
Над планините около и след обяд облачността временно ще се увеличи, но само на отделни места ще превали краткотрайно. Ще духа умерен, по билата силен югозападен вятър. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 28°, на 2000 метра – около 21°.

Пътна обстановка в страната - 29 юни

http://www.moreto.net/novini.php?n=354440

Състояние на автомагистралите: АМ „Тракия“: област Пазарджик: от км 68+600 до км 69+100 в посока Бургас /при Церово/ – поетапно затваряне на изпреварващата и интензивната лента за движение, поради боядисване на портална рамка. Срок от 09:00 до 17:00 часа на 29.

Протест срещу евентуален строеж на небостъргач в "Стрелбище"

https://www.actualno.com/sofia/protest-sreshtu-eventualen-stroej-na-nebostyrgach-v-strelbishte-news_619484.html

За днес привечер (29.06.2017 г.) e насрочен протест​ на жители на столичния квартал "Стелбище" в столицата, които недоволстват заради слуховете, че фирма НИКМИ ще строи 43-етажен небостъргач. Става въпрос за района при кръстовището на бул. "България" и бул. "Гешов" от страната, от коя

Цените на жилищата в София остават стабилни през първото полугодие

http://www.klassa.bg/News/Read/article/280548_%D0%A6%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BD%D0%B0+%D0%B6%D0%B8%D0%BB%D0%B8%D1%89%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%B2+%D0%A1%D0%BE%D1%84%D0%B8%D1%8F+%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%B2%D0%B0%D1%82+%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%B1%D0%B

 Цените на имотите в София остават стабилни от началото на годината, отчита агенцията за имоти Адрес. Колебанията за столицата са в рамките на 2-3% в отделните квартали и да определени имоти.

Все по-забележима става тенденцията на застой за жилищата, които се предлагат на надпазарни цени, констатират от агенцията.

„При средна цена от 1 150 евро на кв. м в Лозенец вече немалко собственици оферират жилищата си на над 1 800 евро. Това е с около 60% над средната пазарна стойност. Действително, ако даден имот притежава някои съществени предимства – престижен район, хубава гледка, функционално разпределение, луксозно обзавеждане, той може да бъде продаден на цена, по-висока от средната за пазара, но обосновано решение е тя да бъде по-висока с 20-25%, не с 60%“, коментира изпълнителният директор на Адрес Георги Павлов.

Над 25% от имотите престояват на пазара повече от година преди да открият купувач, сочат данните на компанията. За първи път от няколко години вече има и случаи на отстъпки над 20 хил. евро.

През периода април-юни вече са налице сделки със сериозен компромис спрямо офертната цена. „Тези сделки са все още малко на брой, за да чертаят ясна тенденция, но само преди 6-12 месеца за подобни отстъпки изобщо нямаше как да говорим. Това може да бъде още един знак, че някои имоти са твърде надценени и собствениците вече са склонни да седнат на масата на преговорите”, казва Павлов.

В същото време качествените жилища, предлагани на пазарни цени, се реализират изключително бързо, а сделките са динамични, посочват от компанията. Близо 60% от купувачите се решават на покупка в рамките на месец, а други 26% - между 1 и 3 месеца.

 

Двустайните и тристайните жилища продължават да формират най-големите дялове в типовото разпределение на имотите. Те са съответно 35% и 39% от всички сключени през полугодието сделки.

Следващите по популярност имоти са едностайните жилища и гаражите – всеки с дял от 7%.

„През първите шест месеца на 2017 г. имаме повече сделки за гаражи, отколкото за многостайни апартаменти и къщи. От няколко години наблюдавам растящите интерес на този тип имоти. Той е резултат от необходимост – в голяма част от по-населените райони на София паркирането вече не се възприема като даденост. Търсейки си жилище, немалко купувачи имат задължително условие за осигурено място за паркиране и са готови да платят за това”, казва Павлов.

Над 100 хил. евро е стойността на 22% от сключените за шестмесечието сделки. Други 26% от покупките са на цена между 70 хил. и 100 хил. евро.Картината за София е дори по-ярка в източните столични райони като Изток, Изгрев, Яворов, Гео Милев, Редута. Там делът на покупките над 100 хил. евро е 40%, а на тези между 70 хил. и 100 хил. евро – 37%.

Павлов подчертава, че жилищата в София стават все по-достъпни за купувачите, въпреки ръста на цените от предходните две години, заради спада на лихвите по ипотеките и увеличението на доходите в столицата.

„Числата сочат, че семейство с двама работещи в него днес вече може да си позволи стандартно тристайно жилище от 100 кв. м, макар и да е на границата на финансовия комфорт. Нещо, което преди 5 години бе трудно постижимо”, коментира Георги Павлов, като все пак препоръчва делът на вноската по кредита от месечния доход да не надвишава 30-40%.

Очакванията са общата картина на пазара да се запази сходна с настоящата поне в краткосрочен план заради стабилността на цените и очаквания скорошен спад на лихвите по кредитите.

Прогнозата на Адрес до края на годината е за активен пазар със стабилни цени и умерен ръст на ипотечното кредитиране. Според експертите, ако продавачите съумеят да предлагат имотите са на съобразени с пазарните условия цени, ще станем свидетели на повече динамика през второто полугодие и покачване на активността.

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Бойчо Попов

Петров ден е!

http://frognews.bg/news_137334/Petrov-den-e!/

На днешната дата - 29 юни, отбелязваме паметта на първоапостолите Петър и Павел. Българите вярват, че светците Петър и Павел са братя близнаци. Техният празник се предшества от двуседмичен пост.

Северна Корея заплаши да убие бившата южнокорейска президентка

//dariknews.bg/novini/sviat/severna-koreia-zaplashi-da-ubie-bivshata-iuzhnokorejska-prezidentka-2033611

Северна Корея заплаши да убие бившата южнокорейска президентка Пак Гън-хе заради участието й в заговор за ликвидиране на севернокорейския лидер Ким Чен-ун, съобщи Франс прес.

Светът има само 3 години да спре глобалното затопляне

//dariknews.bg/novini/sviat/svetyt-ima-samo-3-godini-da-spre-globalnoto-zatopliane-2033615

Светът има само три години, за да намали емисиите на въглероден диоксид, преди да стане прекалено късно, предупреждава група от климатолози и учени. Предупреждението е отправено седмица преди срещата на Г-20 в Хамбург, предаде ДПА.

Ще въведе ли Здравната каса лимит за ражданията?

//dariknews.bg/novini/bylgariia/shte-vyvede-li-zdravnata-kasa-limit-za-razhdaniiata-2033622

От Българския лекарски съюз предупредиха, че Здравната каса въвежда лимити на ражданията, интензивните грижи и лекарствата за онкоболни. От съюза отказват да подпишат анекса към Националния рамков договор, в който са записани именно тези суми, съобщи

Граждани се събраха в подкрепа на Лозан Панов, оставиха болтове пред ВСС (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/bylgariia/grazhdani-se-sybraha-v-podkrepa-na-lozan-panov-ostaviha-boltove-pred-vss-snimki-2033625

Около 30- 40 души се събраха днес пред Висшия съдебен съвет в подкрепа на председателя на Върховния касационен съд /ВКС/ Лозан Панов.  Близо два часа те стоят пред сградата, тъй като се очаква днес да бъде разгледан сигнал

Какви мерки трябва да предприемат работодателите при горещо време?

//dariknews.bg/novini/biznes/kakvi-merki-triabva-da-predpriemat-rabotodatelite-pri-goreshto-vreme-2033606

Работодателите трябва да предприемат мерки за безопасна работа при червен и оранжев код за опасно време, напомнят от Изпълнителна агенция Главна инспекция по труда. При червен или оранжев код за опасни метеорологични явления, при работа на открито работодателите трябва да преценят доколко

Кола се вряза в портала на президентската резиденция в Бразилия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6307077

Кола се вряза в портала на президентската резиденция в БразилияКола се вряза вчера в портала на президентската резиденция в Бразилия и шофьорът бе арестуван, съобщиха силите за сигурност, цитирани от Ройтерс. Президентът Мишел Темер не е бил в сградата по това време. Охраната е стреляла предупредително във въздуха и после е открила огън по автомобила, след като той не спрял.

29 юни в историята

http://www.cross.bg/koronovan-otbor-kral-1547421.html

/КРОСС/ 922 г. - Робер I става гегенкрал на Западното франкско кралство.1128 г. - Конрад III е коронован за лангобардски крал на Италия.1312 г. - Хайнрих VII е коронован за римско-немски император.1613 г. - Театър Глобус в Лондон изгаря до основи, след като сценично оръдие гръмва непредвидено по време на пиеса и подпалва покрива на театъра.1617 г. - Фердинанд II Хабсбург е коронован в Прага за крал на Бохемия.1797 г. - Наполеон Бонапарт прокламира в Северна Италия Цизалпинската република.1850 г. - Цариградската патриаршия предоставя автокефалност на Църквата на Гърция.1880 г. - Франция анексира Таити.1882 г. - Издигнат е Руския паметник в София.1913 г. - Основан е бразилския футболен клуб Ешпорте Клубе Жувентуде.1929 г. - Открита е първата отсечка от Автомагистрала А3 в Италия, свързваща Неапол и Помпей.1931 г. - Съставено е Правителство на България, начело с Александър Малинов.1944 г. - Червената армия превзема Бобруйск, избивайки над 20 000 германски войници.1947 г. - Открита е първата редовна линия за въздушен транспорт София - Бургас от Дирекция въздушни съобщения.1976 г. - Държавата Сейшели става независима от Обединеното кралство.1986 г. - Националният отбор по футбол на Аржентина побеждава Националния отбор по футбол на Германия с 3:2 и спечелва световното първенство по футбол.1995 г. - Програма Мир-Шатъл: Космическата совалка на НАСА Атлантис се скачва с руската орбитална станция Мир за първи път.2007 г. - Открит е Музей на киселото мляко в с. Студен извор.

Световното равнище на задлъжнялост достигна рекордните 217 трлн. долара

http://www.klassa.bg/News/Read/article/280547_%D0%A1%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%BE%D0%B2%D0%BD%D0%BE%D1%82%D0%BE+%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%BD%D0%B8%D1%89%D0%B5+%D0%BD%D0%B0+%D0%B7%D0%B0%D0%B4%D0%BB%D1%8A%D0%B6%D0%BD%D1%8F%D0%BB%D0%BE%D1%81%D1%82+%D0%B4%D0%BE%D1%81%

 Световното равнище на задлъжнялост се е повишило с 500 млрд. долара през изминалата година до рекордните 217 трлн. долара на фона на подготовката на централните банки да сложат край на политиката на евтино кредитиране, съобщи Ройтерс.

Пазарите тази седмица бяха разтърсени от предупрежденията на централни банкери за надценени активи, прекалено потребителско кредитиране и за необходимостта да започне процес на нормализиране на лихвите в света, които сега са на изключително ниски равнища, за да поправят последиците от кредитния срив през 2009 година, пише БТА.

Годините на евтино банково кредитиране доведоха до еуфория на световните фондови пазари, които отчетоха рекорди. Страничен ефект от това обаче е огромният растеж на кредитите, тъй като домакинства, компании и правителства се втурнаха към заемите, за да се възползват от рекордно ниските лихви. 

 

В резултат световната задлъжнялост сега възлиза на 327 процента от световния брутен вътрешен продукт според доклада на Института за международни финанси (ИМФ).

Институтът отбелязва, че до голяма степен задлъжнялостта се дължи на увеличението с 3 трлн. долара на дълговете на развиващия се свят, като общата задлъжнялост там сега е 56 трлн. долара. Това е 218 % от общия брутен вътрешен продукт на развиващите се страни или увеличение от 5 процента на годишна основа, допълва институтът.

На Китай се падат 2 трлн. долара от това увеличение, като сега дългът на страната е 33 трлн. долара.

Според доклада развитите икономики са продължили да намаляват задлъжнялостта си, понижавайки общия държавен и частен дълг с над 2 трлн. долара през изминалата година, но това се дължи главно на еврозоната. Общият дълг на САЩ се е повишил с 2 трлн. долара до над 63 трлн. долара до първото тримесечие на годината.

По статията работи: Веселина Василева

Честваме Св. славни и прехвални апостоли Петър и Павел

https://www.actualno.com/celebrate/chestvame-sv-slavni-i-prehvalni-apostoli-petyr-i-pavel-news_619557.html

Днес, 29 юни, празнуваме Петровден. Именници на Петровден са Петър, Петрана, Петя, Павел, Павлин, Павлина, Пoлина, Пенка, Пенчо, Камен. На този ден Светата Църква възпоменава благоговейно страданията на светите славни и всехвални апостоли Петър и Павел. Свети Петър, най-ревност

Какво означава "оказван натиск"? Комисия ще разследва НДК

http://clubz.bg/55658-kakvo_oznachava_okazvan_natisk_komisiq_shte_razsledva_ndk

Парламент Желю Бойчев и Корнелия Нинова 18112014 1

Парламентът създаде временна комисия, която да проучи всички обстоятелства около финансирането на НДК за председателството на Съвета на ЕС. Темата стана актуална, след като шефът на НДК Мирослав Боршош бе уволнен и върнат на работа в рамките на дни.

Комисията бе създадена със 186 гласа "за". Тя ще работи 1 месец и ще е на пропорционален, а не на паритетен принцип. Предложението на БСП беше тя да е на паритетен принцип, но този текст бе променен по инициатива на ГЕРБ. Така ГЕРБ и "Обединени патриоти" ще имат мнозинство в комисията. За председател бе избрана Диана Йорданова (ГЕРБ).

В мотивите си за предложението Жельо Бойчев заяви, че българската опозиция няма друг избор, освен да поиска анкетна комисия по темата.

"Какво означава "оказван натиск" за сключване на обществнеи поръчки? Има констатирани нарушения при изразходването на тези средства и това трябва да е предмет на дейност на тази комисия. Има реален шанс да се изложим пред чужденците. Големият въпрос е как и по какъв начин се разходват средствата на българските данъкоплатци. По-високо от Министерския съвет е само парламентът", каза Бойчев.

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов заяви, че партията винаги е била за прозрачност.

"Нашето политическо решение е да приемем вашето предложение. Вчерашните твърдения, че ГЕРБ няма да подкрепи създаването на временна комися са вашата възможност да създадете фалшиви новини. За нас водещо е правилото за прозрачността. Няма никаква тема, която може да ни притеснява. Има достатъчно съмнения и обществото се интересува да разбере истината", каза Цветанов.

Той попита депутатите от БСП защо вчера не подкрепиха комисия, която да проучи "всичко, което се случва за предстоящото харчене на 1,5 млрд. лева". Цветанов имаше предвид закупуването на нови изтребители.

"При вас, ако има политчески чадъри, в политическа партия ГЕРБ няма", каза Цветанов.

Искрен Веселинов от "Обединени патриоти" обаче изрази резерви към създаването на такава комисия.

"Каква работа върши постоянната комисия за европейските средства? Мултиплицираме комисия след комисия по всяко жълто заглавие по вестниците", аргументира се Веселинов.

Кристиан Вигенин (БСП), който е председател на комисията за европейски средства, заяви, че е много важно да бъдат свалени всякакви съмнения около ремонтите в НДК, свързани с европейското председателство. Той обясни, че постоянната комисия се състои от 10 члена и не може да се занимава с темата в детайли.

Визията на Меркел за европейското бъдеще

http://www.klassa.bg/News/Read/article/280546_%D0%92%D0%B8%D0%B7%D0%B8%D1%8F%D1%82%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%9C%D0%B5%D1%80%D0%BA%D0%B5%D0%BB+%D0%B7%D0%B0+%D0%B5%D0%B2%D1%80%D0%BE%D0%BF%D0%B5%D0%B9%D1%81%D0%BA%D0%BE%D1%82%D0%BE+%D0%B1%D1%8A%D0%B4%D0%B5%D1%89

 Заради засилващата се дигитализация федералният канцлер Ангела Меркел призова за реформа на германското и европейското право, свързано с конкуренцията. Тази тенденция в момента кара цели браншове или дружества от цифровите платформи да растат отново заедно, заяви Меркел във вторник по време на заседание на икономическия съвет на своята партия ХДС. Нито германското, нито европейското право в областта на конкуренцията са проектирани за това, смята Меркел. „Ние трябва да преосмислим дали искаме да направим възможна тази връзка и не трябва ли да облекчим някои антиконкурентни закони", каза тя. „Политиката и бизнеса трябва задължително да обсъдят това“, каза тя, цитирана от DPA. 

Меркел призова за по-нататъшни изключения от правилата на ЕС за държавните помощи. Това ЕС вече е преживял в областта на микрочиповете, поясни канцлерът. Сега трябвало да се провери дали е възможно да се случи и в областта на батериите и изкуствения интелект. Освен това ЕС трябва да разработи защитни механизми, за да може млади стратегически важни компании в областта на изкуствения интелект да не бъдат веднага изкупувани от капиталовосилни концерни. 

 

Канцлерът също така съобщи, че по време на съвместното заседание на Министерските съвети на Франция и Германия в средата на юли ще настоява за общо тълкуване на основния регламент за защита на данните на ЕС. Двете страни трябва да разработят общ подход за осъществяването на тази наредба, смята Меркел.

По отношение на насърчаване на инвестициите в научни изследвания при стратегически отрасли в Европа, следва да бъдат отново прегледани и мерките за защита срещу бъдещи придобивания, каза още германският ръководител. „Да си зададем въпроса до каква степен тук са нужни защитни устройства", заяви канцлерът. Става въпрос за това компании с големи пазарни капитализации и възможности да не изкупуват веднага това, което създаваме, поясни тя.

В предизборната си програма Съюзът се противопоставя на увеличаването на данъците за лицата с по-високи доходи. Християнсоциалният съюз (ХСС) и сестринската ѝ партия Християндемократически съюз (ХДС) настояват горната данъчна ставка да започва от по-висок доход, отколкото днес, каза канцлерът.

„Но искам ясно да кажа, че Съюзът няма да осъществява данъчната политика, при която да се прави разлика между ниски и високи доходи", каза тя с оглед на предизборната платформа на Германската социалдемократическа партия (ГСДП).

Припомняме, че германските социалдемократи обявиха, че ако спечелят изборите наесен, ще се борят за повишаване данъците за богатите и намаляването им за бедните като опит да спечелят на своя страна избиратели на фона на неефективна предизборна кампания. ГСДП иска най-високата данъчна ставка да се повиши от 42% на 45%, докато прагът за необлагаем минимум се повиши от 54 000 евро на 76 000 евро годишен доход. Социалните удръжки, които се правят на хората с доходи над 250 000 евро, ще се повишат от 45% на 48%, защото въпросът за социалната справедливост е в сърцевината на кампанията ни, допълни лидерът Мартин Шулц.

Ново повишаване на данъчната ставка считам за „напълно погрешно", каза Меркел. Съюзът ще се стреми да няма промяна в данъка върху наследствата и отхвърли въвеждането на данък върху богатството.

В понеделник стана известно, че съюзът планира годишни данъчни облекчения в обем от около 15 млрд. евро в частта на предизборната си програма за данъци и доходи. Горната данъчна ставка от 42% остава в сила и в бъдеще, от от облагаем годишен доход от 60 000 евро (досега 53 666 евро), съобщава Süddeutsche Zeitung. Програмата ще бъде представена на 3 юли.

Меркел заяви, че системите за социална сигурност в Германия ще бъдат  изправени пред сериозни предизвикателства през следващите десетилетия.  Въпреки това реформите в пенсионната система, които ще трябва да бъдат изпълнени до 2030 г. и предвиждат излизане в пенсия на 67 години, са правилни, допълни тя.  Благодарение на доброто състояние при заетостта Германия можела да запази пенсионните вноски до 2020 г. и 2021 г. на ниво от 18,7% - по-добра перспектива от досега очакваната. Предисторията за изявлението е конфликтът с ГСДП, която се стреми към дебат за пенсионната реформа по време на предизборната кампания.

По-рано Меркел съобщи, че партията ѝ възнамерява да наложи данъчни отчисления по отношение на разходите за научноизследователска и развойна дейност в компаниите при следващ мандат. „Ще бъде записано в нашата управленска програма", заяви тя в парламента в Берлин. Особено малките и средни предприятия имали нужда според нея освен от  безвъзмездната помощ и от тези данъчни отчисления. „За съжаление наблюдаваме намаляване на научните изследвания в малките и средните предприятия, но трябва да предприемем нещо по темата“, каза тя. 

По статията работи: Бойчо Попов

Денят на Дунав за по-чиста и безопасна река

http://www.dnevnik.bg/zelen/2017/06/29/2997488_deniat_na_dunav_za_po-chista_i_bezopasna_reka/?ref=rss


На този ден (29 юни) държавите от Дунавския басейн честват една от най-големите и ценни речни системи в Европа, както и хората и дивата природа, които зависят от нея.<br /><br />Денят на Дунав е празник на "дунавската солидарност" – независимо от различните култури и истории, различните държави имат споделено желание и отговорност да опазят ценния си речен ресурс.<br /><br />Празникът всяка година е повод за различни събития – фестивали, срещи и образователни...

Борисов нареди: По един експерт от министерство в "Електронно управление"

http://www.klassa.bg/News/Read/article/280545_%D0%91%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%81%D0%BE%D0%B2+%D0%BD%D0%B0%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%B8%3A+%D0%9F%D0%BE+%D0%B5%D0%B4%D0%B8%D0%BD+%D0%B5%D0%BA%D1%81%D0%BF%D0%B5%D1%80%D1%82+%D0%BE%D1%82+%D0%BC%D0%B8%D0%BD%D0%B8%D1%81%D

 До края на деня в Държавната агенция „Електронно управление" трябва да бъде командирован по един експерт от всяко министерство, което има отношение към електронното управление. Това разпореди министър-председателят Бойко Борисов по време на днешното правителствено заседание, съобщиха от правителствената информационна служба.

 
Целта на командироването на служителите е да се подпомогне координацията на дейностите по развитие на електронното управление и унификацията на системите между регистровия обмен на данни. „Нашето виждане е, че трябва да създадем една среда и един инкубатор на специалисти на едно място, които всъщност чрез ресурса на държавната агенция да работят за секторите, от където биха били командировани", обясни председателят на Агенцията Росен Желязков.
 
На заседанието бяха докладвани резултатите от поставената от премиера задача за преглед на услугите в различните ведомства във връзка с приоритета на кабинета за намаляване на административната тежест за гражданите и бизнеса. Вицепремиерът Томислав Дончев отбеляза, че общо 51 администрации са подали информация от първостепенни и второстепенни разпоредители. Административните услуги и режими, за които е предоставена информация, е 1422, като общият брой документи или удостоверения, изисквани от администрациите за предоставяне на услугите, е 5985. Според вицепремиера, на базата на първичния анализ на информацията са необходими действия от страна на всички администрации в шест стъпки.
Министър-председателят коментира и осигуряването допълнително на 12 млн. лв. за мерки за сигурност

В САЩ засилват мерките за сигурност на международните полети

http://dnes.dir.bg/news/poleti-laptopi-explozivi-pravila-25979639

САЩ поискаха от авиопревозвачите по света да усилят сигурността на полетите към страната, за да не бъде забранено внасяне на лаптопи в самолетите.

Жельо Бойчев: Размахват тоягата към Румен Радев

http://www.klassa.bg/News/Read/article/280544_%D0%96%D0%B5%D0%BB%D1%8C%D0%BE+%D0%91%D0%BE%D0%B9%D1%87%D0%B5%D0%B2%3A+%D0%A0%D0%B0%D0%B7%D0%BC%D0%B0%D1%85%D0%B2%D0%B0%D1%82+%D1%82%D0%BE%D1%8F%D0%B3%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%BA%D1%8A%D0%BC+%D0%A0%D1%83%D0%BC%D0

 Напрежението между ГЕРБ и президента е очевидно. Това е много тежка конфронтаци. Това се видя и днес в НС при разследването на етапите от поръчката на нови изтребители. Вижда се безпрецедентен натиск, обяви заместник-председателят на ПГ на "БСП за България" Жельо Бойчев пред БНТ.

 
Бе направен опит президентът да бъде притиснат в ъгъла и да си знае мястото, но това няма да стане. Ние имаме един президент, който има мнение и го изразява. Той формира определени тези във външната политика на страната ни, продължи Бойчев.
 
Служебното правителство направи класиране на предложенията и то на база заключение на работната група, в която участваха експерти от различни политически партии. Това е само един етап от тази процедура. Тя не задължава правителството за каквото и да било. Нищо конкретно не се е случило. Когато има решение по тази сделка тя влиза за ратификация в НС и следват дебати. Това, което бе направено днес бе безсмислено. Това е размахване на тоягата срещу президента Радев. Казва му се, че той няма мнение, категоричен бе Бойчев

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване