Без ток днес във Варненска област ще са...

http://www.moreto.net/novini.php?n=354436

Поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, днес - 29 юни ще бъде прекъснато електрозахранването в няколко района на Варненска област, научи Moreto.net. Ето и пълният списък: - от 09:00 ч.

9 съвета как бойлерът ни да не е чак такъв лакомник

https://offnews.bg//ikonomika/9-saveta-kak-bojlerat-ni-da-ne-e-chak-takav-lakomnik-659300.html

Замисляли ли сте се колко от парите ви се губят в електрическата мрежа, защото оставяте включени телевизора, кафеварката и компютъра? 

Отговорът е: МНОГО, а книжката "Енергиен спестовник" на ЧЕЗ дава много ценни съвети как потребителите могат да намалят значително месечната си сметка за електроенергия със съвсем безболезнени промени на потребителските навици.

Защото едва ли предполагате, че в случай, че се отоплявате на ток при сваляне на температурата в стаята само с 1 градус, то автоматично от месечната ви фактура ще изчезнат 10% от сумата за плащане.

Непрекъснато много хора у нас се оплакват от високи сметки за електроенергия, но истината е, че страната ни харчи енергията най-неефективно в рамките на целия ЕС. Получава се малко като в максимата "Вода гази, жаден ходи". А всяко излишно разхищение на ток ни удря директно в джоба.

Всъщност за да знаете как да спестите, трябва да сте наясно с това кой електроуред колко харчи. В стандартният случай основната част от сметката за ток се формира от отоплението през зимните месеци и климатиците през лятото. Те гълтат повече от половината от общото потребление. Тук проблемът е, че голяма част от тази електроенергия се губи през старата дограма и липсата на качествена изолация. Така че инвестицията в тях е логична и сравнително бързо би си върнала парите. Става въпрос за период от 1 до 5 години.

Изчисленията на ЧЕЗ показват, че ако сметката ни за ток е 100 лева на месец, 58 лева от тях плащаме за отопление и охлаждане на дома. А колкото и невероятно да звучи, в случай че направим жилището си енергийно ефективно, то можем да спестяваме от 70 до 90 процента от този разход.

Другият "голям лакомник" в дома е бойлерът, който в летните жеги, които ни морят в последните дни, твърде често е включен. Уредът за подгряване на вода излапва средно 23 процента от сметката ни за ток, но има наколко лесни начина да спестим част от тези средства - да не загряваме водата до много високи градуси, да внимаваме как оставяме крановете на мивката и периодично да източваме бейлера.

Ето и няколко практични идеи, които могат да са ви полезни:

1 Поставете термостата на вашия бойлер на 60-65 градуса.

2 Изолирайте първите два метра от тръбите на горещата и студената вода, свързани с бойлера.

3 Инсталирайте топлинни клапи по тръбите за топла и студена вода, за да предотвратите загуба на топлина. Повечето нови бойлери са с вградени топлинни клапи.

4 Източвайте резервоара за вода на всеки три месеца, за да премахнете седименти, които пречат на преноса на топлина и намаляват ефективността на вашия бойлер.

5 Използвайте душ вместо вана.

6 Инсталирайте кран и душ глава, които смесват водата с въздух. Така потреблението ви на топла ода ще намалее рязко.

7 Ремонтирайте повредени кранове своевременно. През тях се губи много вода за кратък период от време.

8 Поставете лоста на кранчето на кухненската мивка в студена позиция. Когато се използват малки количества вода, поставянето на лоста в горещата позиция черпи топла вода, въпреки че тя никога не може да достигне кранчето.

9 Изолирайте резервоарите за съхранение на гореща вода, но бъдете внимателни да не покриете термостата.

Австрия предупреждава за "плашеща" ислямизация на Балканите

https://www.24chasa.bg/novini/article/6307074

Австрия предупреждава за "плашеща" ислямизация на БалканитеАвстрийският министър на отбраната Хан Петер Доскозил предупреди за опасността от нарастващото влияние на исляма върху страните от Югоизточна Европа, предава македонската медия "МКД", цитирана от БТА. "Виждаме ислямизация на Балканите, от която ни побиват тръпки", заяви влиятелния политик от редиците на австрийските социалдемократи и добави,

Д-р Йордан Танев: На 95 години още работя - няма млади да ме заместят

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6306641

Д-р Йордан Танев: На 95 години още работя - няма млади да ме заместятДо тази възраст стигнах с активен живот - не спирам да се движа, не пия, не пуша, а последното ще скрия. За да си микробиолог в България, е нужен алтруизъм, казва най-възрастният практикуващ лекар у нас - Д-р Танев, освен със завидната възраст от 95 години вие се отличавате и с това, че все още сте практикуващ лекар, микробиолог.

Християните почитат светите апостоли Петър и Павел

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/06/29/2985304_hristiianite_pochitat_svetite_apostoli_petur_i_pavel/?ref=rss


Православната църква днес почита светите апостоли Петър и Павел. Денят е известен още като Петровден.<br /><br />Свети апостол Петър е един от дванадесетте ученици на Исус. Роден е в град Бетсаида в семейството на Йонас и Йоанна. Рожденото му име е Симон, а после е наречен Петър (от гръцки – камък) от Исус Христос заради силната му вяра. Бил е беден рибар. Брат му Андрей го запознава със Спасителя и Петър става негов най-приближен ученик. По време на съда над Исус Петър се отрича от...

Най-компактният кросоувър на "Сеат" ще е първият с версия на метан

http://www.dnevnik.bg/skorost/2017/06/29/2997700_nai-kompaktniiat_krosouvur_na_seat_shte_e_purviiat_s/?ref=rss


Концернът "Фолксваген" продължава с интересната си политика да атакува сегмента на най-компактните кросоувъри с модели на дъщерните си брандове, вместо с основния, като лансира и "Сеат Арона". С пускането на автомобила испанската компания продължава най-мащабната продуктова офанзива в своята история, като това е трети нов модел за годината, след "Леон" и "Ибиса".<br /><br />Следващата година пък ще излезе новият голям кросоувър на...

Връщането на Боршош е пирова победа

http://www.klassa.bg/News/Read/article/280543_%D0%92%D1%80%D1%8A%D1%89%D0%B0%D0%BD%D0%B5%D1%82%D0%BE+%D0%BD%D0%B0+%D0%91%D0%BE%D1%80%D1%88%D0%BE%D1%88+%D0%B5+%D0%BF%D0%B8%D1%80%D0%BE%D0%B2%D0%B0+%D0%BF%D0%BE%D0%B1%D0%B5%D0%B4%D0%B0

 Христо Друмев е бивш генерален директор на НДК от април 1991 г. до 4 май 2011 г. Той е избран с конкурс и ръководи двореца точно 20 години. Почетен гражданин е на София, има орден "Стара планина-първа степен" и орден "Св. св. Кирил и Методий" и е носител на две от най-високите отличия на Франция. 



"Боршош се оказва по-силен от целия МС, но върши незаконни неща"

- Г-н Друмев, вчера вие заявихте, че решението за уволнението на настоящия директор на НДК Мирослав Боршош е закъсняло, а няколко часа по-късно той бе върнат на поста. Как ще коментирате новото решение, взето от премиера Бойко Борисов?
- Ще ви кажа съвсем откровено - Бойко Борисов има природни качества, които го правят доста успешен. Той като че ли винаги намира начин да излезе от трудна ситуация. Много добър тактик е и освен това обича да прави неща, които да се харесат на по-широка публика. Но смятам, че това, което направи вчера, е голяма грешка, тъй като той защити един казус, който е блестящ пример за съществуващата безконтролна корупция в България. Това е много опасно. 
- Според вас трябваше ли НДК отново да премине под шапката на Министерството на културата? 
- Това решение по принцип е правилно. Предишният министър на културата Вежди Рашидов беше много добър принципал. Обаче в един момент разбра какво става в НДК - един безконтролен грабеж и непрекъснат низ от закононарушения. 
Това, което допринесе да му бъде отнета ролята на принципал на НДК, е, че Рашидов писмено посочи за наличието на грубо нарушение на Закона за авторските права с извършването на основни ремонти и промени в структурата на сградата на НДК. Те не бяха съгласувани и се правеха, без да са поканени носителите на авторските права. Документът е подписан от Вежди Рашидов, но по разпределение на работата е част от задълженията на неговия заместник Боил Банов. 
Тогава обаче властимащите не се стреснаха и не чукнаха по носа Боршош, не му казаха да съблюдава законите в страната. Още повече, че Законът за авторските права и сродните права в този му вариант бе приет, когато мнозинство в парламента имаше ГЕРБ.
Тогава принципал стана Томислав Дончев и той си затвори очите две години поред на ужасяващи финансови отчети на НДК. За 2015 г. загубите му бяха 9 млн. лева. Точно в този момент Боршош трябваше да бъде уволнен. Такова нещо в цялата история на НДК не се е случвало. Никога не е имало и минимална загуба.
След това дойде служебният кабинет на проф. Огнян Герджиков. Отново министърът на културата Рашко Младенов пише писмо с дата от февруари 2017 г. до Мирослав Боршош. В него се казва, че се извършва много грубо нарушение на Закона за авторското право и сродните права. Копие от това писмо отива и до организацията за защита на авторските права на архитектите "Архдивайс". Неин председател е председателят на Съюза на архитектите в България Георги Бакалов. Копие от писмото се праща и до носителите на авторските права, които упълномощават "Архдивайс" да защити авторските права и да спрат произвола, който се извършва в НДК.
- Кой е автор на този произвол?
- Това е един човек с диплома на архитект, наемател в НДК и партньор на Боршош, бих употребил думата ортак, защото печели три обществени поръчки. Това е Любомир Станиславов. Той прави огромния проект, по който се предполага, че ще бъде извършена промяната в НДК. Но вече хитричко напуска НДК, защото някой му е подшушнал, че попада под ударите на Закона за обществените поръчки. Междувременно Камарата на архитектите в България реши да отнеме правата на Станиславов за дейност като архитект за една година. 
Оказва се, че Боршош е много силен, по-силен от целия Министерски съвет. Но той извършва незаконни неща, нарушава законите в страната. Мисля, че Бойко Борисов не знае всички тези неща и ако ги научи, мисля, че горко ще съжалява за тази постъпка.
Лиляна Павлова е напълно права да изгони Боршош заради големите загуби. Пак ще напомня - през 2015 г. загубата е от 9,2 млн. лева, през 2016 г. - 10 млн. лева, а през първите месеци на 2017 г. е около 3,5 млн. лева.
А как покрива тази загуба? Покрива се от грантове, които се дават под формата на увеличение на капитала за подготовка на сградата за председателството. В същото време с тези пари Боршош запушва дупките като сметките за електричество в размер на 500-600 хил. лв. За всичко това има документи. 
Лошата новина за Боршош е, че принципал става Боил Банов, който се съобразява със законите в страната. Така че за Мирослав Боршош връщането му на поста е пирова победа.

 

Българските отбори започват евротурнирите с надежда да преминат поне първия кръг

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/06/29/2997662_bulgarskite_otbori_zapochvat_evroturnirite_s_nadejda/?ref=rss


"Левски" не е печелил мач в Европа от пет години насам. "Ботев" (Пловдив) ще играе в евротурнирите за пръв път от три сезона. "Дунав" (Русе) ще се появи на европейската сцена едва за втори път в своята история след дебюта си през 1985 г.<br /><br />Това са трите български отбора, които днес започват участието си в първия квалификационен кръг на Лига Европа. С надеждата да преодолеят поне един кръг, което в последните сезони се оказва доста трудна задача...

Оправяй се, Цецо

http://www.klassa.bg/News/Read/article/280542_%D0%9E%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B2%D1%8F%D0%B9+%D1%81%D0%B5%2C+%D0%A6%D0%B5%D1%86%D0%BE

 "Да мачкаш Цветанов, все едно с голо дупе таралеж да мачкаш". Това е Бойко Борисов от ноември 2010 г. После ще дойде дългата върволица от провалени разследвания след показни арести, драмата на лекарите от Горна Оряховица, шестте апартамента, обвиненията в подслушване на политици, за покриване на разследван полицай. Някъде там, през 2011 г. бившият вътрешен министър Румен Петков ще каже: "Цветан Цветанов може да счупи глупомер". 
Това, че той не е в изпълнителната власт след 2013 г., е най-добрата оценката, дадена от прекия му ръководител Борисов, и ние можем само да замълчим. 
 С такъв политически багаж Цветанов стигна до сегашния сюблимен за него момент. От неделя насам господинът се опитва да влиза във "война" с президента Румен Радев, както твърдят любезните към Цветанов медии. Война няма. Има подозрително мълчание на Борисов за агресивното поведение на подчинения му и едно елегантно, почти небрежно отшамарване на Цветанов от страна на президента, с което го изпрати в най-дълбоката сянка. 
Имаме "обосновани предположения", че Цветанов е в истерия, защото е поел ангажименти към едни хора, да свърши една работа, сега не му се получава и се опитва да си го изкара на други. Оправяй се, Цецо. Вeче не си интересен. 

Ковчежникът на Ватикана обвинен в сексуално посегателство

http://clubz.bg/55657-kovchejnikyt_na_vatikana_obvinen_v_seksualno_posegatelstvo

Ковчежникът на Ватикана и глава на австралийската католическа църква Джордж Пел бе обвинен в сексуално посегателство, предаде Би Би Си.

От полицията в Австралия обявиха, че няколко предполагаеми жертви са подали сигнал срещу Пел, без обаче да поясняват съдържанието на жалбите. Към момента финансовият съветник на папата, който се намира във Ватикана, твърдо отрича всякакви обвинения.

"Кардинал Пел ще се завърне в Австралия възможно най-скоро, за да изчисти името си, след като чуе съветите на своите лекари“, се казва в комюнике на католическата църква. 

Дордж Пел, който е сред водещите фигури във Ватикана, заставащи срещу хомосексуализма, и преди е бил свързван със сексуални издевателства. Миналата година Пел даде показания за посегателства върху деца. В периода между 1996 и 2001 година пък, в който Пел е бил архиепископ в Източен Мелбърн, редица сигнали за сексуален тормоз, извършен от представители на църквата, са постъпили в полицията.

Кардиналът признава, че църквата е допуснала грешка, позволявайки насилие над деца, но отрича собствената си връзка със случаите. Пел ще трябва да се изправи пред съда в Мелбърн на 18 юли тази година.

29 юни в историята

http://www.moreto.net/novini.php?n=354427

Събития 922 г. – Робер I става гегенкрал на Западното франкско кралство. 1128 г. – Конрад III е коронован за лангобардски крал на Италия. 1312 г. – Хайнрих VII е коронован за римско-немски император. 1613 г. – Театър Глобус в Лондон изгаря до основи, след като сценично оръдие гръмва непредвидено по време на пиеса и подпалва покрива на театъра.

Хороскоп за 29 юни, четвъртък

http://www.klassa.bg/News/Read/article/280541_%D0%A5%D0%BE%D1%80%D0%BE%D1%81%D0%BA%D0%BE%D0%BF+%D0%B7%D0%B0+29+%D1%8E%D0%BD%D0%B8%2C+%D1%87%D0%B5%D1%82%D0%B2%D1%8A%D1%80%D1%82%D1%8A%D0%BA

 Овен 21 март – 20 април

До обед водете преговори с чужбина. Следобед не споделяйте плановете си, пазете си документацията, не оставайте да ви замества колега. Сънищата ви показват какво трябва да се свърши бързо. Постарайте се да си създадете полезни контакти. В утрешния ден ще са ви нужни определени юридически защити. Някой подготвя компроматна атака, която ще ви засегне на болното и слабо място. Старайте се да не обръщате внимание на клюката. Оставете кучетата да си лаят и вървете напред. За утре не планирайте купон.

Работа-5

Пари-4

Любов-5

Късмет-4

Здраве-4

 

Телец 21 април – 20 май

Ще постигнете много, ще вземете изпит и ще спечелите конкурс. Тръгнете в посоката, за която мислите и действате от доста време. Купете еднопосочен билет, ако на дадено място сте изчерпали всички възможности. Следобед ще получите информация, позволяваща да направите силен ход и да се освободите от нечие въздействие. Каквото си пожелаете ще се сбъдне, но не и ако с това навреждате на някого. Не си позволявайте да клюкарствате, ще се разчуе и ще трябва да се обяснявате после. Не вадете зъб.

Работа-5

Пари-5

Любов-6

Късмет-5

Здраве-5

 

Близнаци 21 май – 21 юни

Ден на неочаквани раздели. Родители и деца тръгват в различни посоки. Уреждате за себе си или за близък работа или учене в чужбина и водите преговори за внедряване в нова среда. Не споделяйте намеренията си с колеги и потенциални конкуренти. Навлизаме в деня на вербалната магия. Не говорете много. Внимавайте къде оствяте документи и квитанции, какви информации давате на свои и чужди хора. Отложете за утре следобед разговор с евентуални спонсори. Днес може да ви препънат тези, на които се предоверите.

Работа-4

Пари-5

Любов-5

Късмет-4

Здраве-4

 

Рак 22 юни – 21 юли

Ще се събудите с усещането къде ви е мястото и какво трябва да се направи, за да потръгнат нещата в работата и в личните дела. До вечерта намерете време да уточните спорните въпроси. Може да вземете окончателно решение за раздяла и заминаване в чужбина. Следобед ще ви провокират реплики и забележки, които обикновено оставате без последствие. Успокойте се, намерете тихо и уединено място и си пожелайте нещо. Този ден сбъдва благите пожелания и връща каещите се грешници. Следващите два дни ще са доста трудни.

Работа-5

Пари-4

Любов-5

Късмет-4

Здраве-4

 

Лъв 22 юли – 22 август

Започвайте само такива инициативи, които бързо може да се приключат. Дълготрайните проекти ще зациклят и ще изискват големи разходи. Отложете ги за следващите дни. Поставете условията си и не позволявайте друг да се разпорежда с личните ви средства и ресурси. Не давайте полномощни и не работете с посредници. Вървите към успешни договори с партньори от страната и чужбина. Не унищожавайте квитанции и писма. Сложете в ред документацията си. Направете резервации за почивката си. Нищо не споделяйте предварително.

Работа-5

Пари-5

Любов-4

Късмет-5

Здраве-5

 

Дева 23 август – 22 септември

Ден на озарение и прозрение за неща, които в предните дни са ви създавали проблеми. Ще намерите точните думи и ще излезете с чест от една напрегната ситуация. Ще си проличат умеещите да спорят и работят вербално. Ден на езиково надиграване и надлъгване. Ще удържат победа хората умеещи да комбинират факти и доводи. Ще получите допълнителна информация, която ще ви помогне да излезе от задръстено положение. За утре следобед планирайте преговори и подписване на важен договор. Явете се на изпити и конкурси.

Работа-5

Пари-5

Любов-6

Късмет-5

Здраве-4

 

Везни 23 септември – 22 октомври

В този ден ще бъдат поставени важни маркери. Дано усетите важните за вас промени и положения, които ще изискват бързата ви реакция. Побързайте да заемете овакантени места и позиции. Ще доловите истинския смисъл на една своя връзка. Може да ви станат ясни някои забежки на партньора или чувствата, които е прикривал. Доверете се на интуицията. Днес е важно да се водят преговори, а в утрешния ден да се сключи съответното споразумение и договор. Печелят умеещите да говорят убедително. Планирайте пътуване.

Работа-5

Пари-4

Любов-5

Късмет-4

Здраве-4

 

Скорпион 23 октомври – 22 ноември

Започнете две начинания, които до два дни ще приключете, вместо едно, което ще изисква дълги усилия, средства и пари. Участвайте в проекти с бърза възвръщаемост на ресурсите. Днес бързо ще оберете плодовете на всяка своя дейност, а утре ще спечелите позиция, която в момента не може да получите. Доверете се на предчувствията си, не споделяйте излишно. Прегледайте всяка попаднала ви документация. Не оставайте своята без надзор. Тенденцията е да се влиза в личното пространство и да се води компроматна война.

Работа-5

Пари-6

Любов-4

Късмет-6

Здраве-5

 

Стрелец 23 ноември – 21 декември

Ден на проблеми и предателства, особено за родените в третата декада. Доверете се на предчувствията си и ако мислите за някого непременно се обадете. Може да има нужда от вас. Ако сами имате проблем ще ви се обадят близки и приятели в точния момент. Каквото си пожелаете следобед ще се сбъдне. Особено опасно е днес да се лъже. Лъжата ви ще стане реалност. Не унищожавайте писма и квитанции, ще ви потрябват. Не си подреждайте бюрото. Каквото отложите за утре следобед ще се развие много благоприятно.

Работа-4

Пари-5

Любов-4

Късмет-4

Здраве-4

 

Козирог 22 декември – 20 януари

Ще направите някои разкрития, които ще позволят да задвижите личната си програма и да направите удобни за колеги и близки собствените си намерения и амбиции. С пълна сила действа вербалната магия. Ще убедите да ви съдействат дори и преките ви конкуренти. Не правете големи крачки, искайте малко, но от различни неща и така ще сглобите личния си пъзел от необходимости и нужди. В следващите два дни юридическата в позиция ще е нестабилна, здравето също. Сега е момента да убедите някой да ви съдейства.

Работа-5

Пари-4

Любов-6

Късмет-5

Здраве-4

 

Водолей 21 януари – 19 февруари

Не започвайте проекти и начинания, на които ще разчитате далече във времето напред. Ще ви предлагат неизгодни договори, ще се правят опити да ви зарибят в посока печеливша за другия. Каквото отложите за утре следобед ще ви донесе късмет и ползи и ще разкрие пред вас един необикновен уикенд. Днес е от значение да срещнете няколко мнения и да убедите двете страни да ви съдействат. Каквото си пожелаете тази вечер ще се сбъдне. Ще ви се обадят от чужбина с покани и предложения. Дайте отговора си до два дни.

Работа-5

Пари-5

Любов-4

Късмет-5

Здраве-5

 

Риби 20 февруари – 20 март

Труден ден за родените в третата декада. Родители и деца не се разбират, казват си неща, които е по-добре да си спестят и премълчат. Ден на вербалната магия, на възможността да ни убеждават да действаме в посока изгодна на някой друг. Ще ви погъделичкат на слабото място, ще дадете шанс на някой да се възползва от позициите и възможностите ви. Не споделяйте информации за важни мероприятия и лични инициативи. Внимавайте и какво си пожелавате, ще се сбъдне. Ако се скарате с някого трудно ще се сдобрите.

Работа-5

Пари-5

Любов-5

Късмет-4

Здраве-4

 

Ч.Р.Д.

Личната ви година е деветка. Сега е момента да се направи лична и професионална инвентаризация. Дипломирайте се, приключете връзка или дейност, която вече се е изчерпала. Ще получите награди за девет годишен труд и старание. Чакайте награди в последните два месеца на годината.

Родените днес ще плащат чужди грехове, но и ще се възползват от чуждите грешки и амбиции. Притежават остър ум и опасен език. Няма да може да ги надприказвате. Ще намират начини да получават каквото искат. Ще е трудно да се скрие от тях каквото и да било информация. Ще бъдат борци за свободи.

Заченатите днес ще бъдат активни и жизнени, ще пътуват много, ще имат ярък живот и ще се очертаят като водачи в средата си.

Внимавайте! Опасно горещо време в цялата страна

https://www.vesti.bg/bulgaria/vnimavajte-opasno-goreshto-vreme-v-cialata-strana-6070898

Оранжев код за опасно високи температури е в сила за шест области на страната, за останалите 22 области кодът е жълт

Сиренето за България по-безвкусно, шоколадът - по-качествен

http://www.klassa.bg/News/Read/article/280540_%D0%A1%D0%B8%D1%80%D0%B5%D0%BD%D0%B5%D1%82%D0%BE+%D0%B7%D0%B0+%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F+%D0%BF%D0%BE-%D0%B1%D0%B5%D0%B7%D0%B2%D0%BA%D1%83%D1%81%D0%BD%D0%BE%2C+%D1%88%D0%BE%D0%BA%D0%BE%D0

 

В 7 от 31 проверени продукта от една марка у нас са открити разлики спрямо продаваните в Германия и Австрия

Едно от продаваните сирена от западна марка в вашите магазини се е оказало по-безвкусно и с различен цвят и външен вид, в сравнение с продаваното в Германия и Австрия. Това заяви днес по БНТ зам.-изпълнителният директор на БАБХ доц. Тодорка Янковска, отчитайки резултатите от проверката за двоен стандарт при вносните храни.

Тя обясни, че това е било установено при органо-лептичиня анализ за вкус, цвят, мирис, консистенция на продуктите. „Там в едно от сирената открихме значителна разлика. И вкусът и цветът и външният вид бяха различни по-посока надолу на продукта, продаван на българския пазар. Но в едно от шоколадовите изделия органо-лептичният анализ и на съдържанието на какао бяха в полза на продукта пласиран у нас”, добави Янковска пред БНТ.

„Първият етап от нашата оценка беше да съпоставим съдържанието обявено върху етикетите за двата вида продукти - продаваните в Австрия и Германия и у нас, обясни още доц. Янковска.

 

„В 24 от тях има пълно съвпадение

 

между обявената информация на етикетите”, поясни тя.

Резултатите от проверката са установили още, че в 7 продукта от 31 има разлики в съдържанието на етикетите за пазара у нас и в Германия и Австрия. В една от газираните напитки, предлагана на немския пазар се съдържа захар и въглеродна киселина, а за нашия пазар същият продукт е с фруктозо-глюкозен сироп и въглероден двуокис.

„В един от шоколадовите десерти, който беше анализиран има значителни разлики. В продавания на Запад се съдържат захар, декстроза и яйчен прах, докато в българския има, захар, фруктозо-глюкозен сироп, яйца. Съдържанието на мляко в продукта, продаван Германия е 24%, този у нас - 21%. На какао в единия - е 21%, а в българския - 20%. Мазнините в маслото продавано в България е 82%, а на същата марка в германските магазини - 80%. В едно детско пюре, в наш магазин съдържанието на рапично олио е 0,9%, а в германия - 1,3%”,каза още Янковска

По думите й резултатите показват, че

 

наистина има разлика в качеството.

 

което бе установено и от подобни проверки направени в други държави, тези от Вишеградската четворка. Според нея обаче то е относително. За всеки е различно.

„Нито един от проверените продукти не крие риск за здравето”, категорична бе доц. Янковска. „Те са напълно безопасни. По отношение на това дали има разлика между написаното на етикета и фактическото съдържание са били установени отклонения, но те са в рамките на допустимото. Не може да се категоризират като съществени нарушения, както те са дефинирани от насоките на ЕК”, поясни още тя.

„Проверихме дали пък няма и измами между написаното на етикета и съдържанието”, каза още зам.-изпълнителният директор на БАБХ. „В групата на месните продукти търсихме дали няма друг вид месо освен обявеното на етикета, но такова не беше установено. В млечните продукти нямаше съдържание на немлечни мазнини. В безалкохолните напитки не бяха открити неразрешени или необявени на етикета подсладители, оцветители и консерванти”, уточни Янковска.

По думите й резултатите от проверката на агенцията ще бъдат предоставени от министъра на земеделието Румен Порожанов на комисаря по защита на потребителите в ЕК, където те ще бъдат обобщени и данните от останалите подобни проверки в други страни от ЕС.

Според до. Янковска в случая става въпрос всички потребители в ЕС да бъдат равни и да няма дискриминация.

Половината от храните у нас по-скъпи отколкото в ЕС

http://www.klassa.bg/News/Read/article/280539_%D0%9F%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%BE%D1%82+%D1%85%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D1%83+%D0%BD%D0%B0%D1%81+%D0%BF%D0%BE-%D1%81%D0%BA%D1%8A%D0%BF%D0%B8+%D0%BE%D1%82%D0%BA%D0%

 Половината от храните, които ядем хем са с по-ниско качество, хем са доста по-скъпи спрямо останалите страни в Европейския съюз (ЕС). Това стана ясно от думите на министъра на земеделието, храните и горите Румен Порожанов след днешното заседание на Министерски съвет (МС). 

"За тези 30 продукта за 16 от тях има значително по-високи цени, които са в България", категоричен бе Порожанов.
Най-фрапантният случай е за два вида бебешки пюрета, за които е установено, че цените им в родните магазини са съответно с 90% и 107% по-високи в сравнение с бакалиите в Европа. Тези два вида пюрета попадат и в групата на продуктите, за които е установено, че са с различно съдържание.
Българите дават повече пари и за сирене и шоколадови изделия. "По-високи цени в рамките на диапазон между 20% и 70% наблюдаваме и при млечните продукти, определени сирена, и шоколадови продукти, които са от най-различно естество", разясни министърът.
Според него разликите в цените не са незначителни, в рамките на 5 или 10%, които биха се обяснили с разходи за логистика или транспорт.
По думите на Порожанов още утре ще се срещне с Комисията за защита на потребителите (КЗП) и останалите потребителски организации, за да се обсъди темата с по-високите цени и да се предприемат съответните мерки.
По-рано днес заместник-председателят на Агенцията по храните д-р Любомир Кулински в ефира на Нова телевизия оповести, че има разлики между идентични продукти, продавани на българския и европейския пазар.
"От 31 продукта, 24 са с идентични етикети, но при 7 продукта има разминаване" , обобщи д-р Кулински.
Натурален сок, продаван в Германия съдържа 100% плодов сок, докато аналогът на този продукт, продаван в България съдържа 97% плодов сок и 3% пулп, показала още проверката на специалистите.  
Кулински уточни обаче, че изводите не означават, че изследваните продукти са опасни за здравето.
"Храните са абсолютно безопасни, те дори са коректно етикетирани, въпросът е защо има разлика в етикета на сходни продукти”, подчерта експертът. 

Обвиниха помощник на папата в сексуална злоупотреба с деца

http://pogled.info/svetoven/obviniha-pomoshtnik-na-papata-v-seksualna-zloupotreba-s-detsa.87199

/Поглед.инфо/ Ватиканският финансов директор Джордж Пел отново беше обвинен в многобройни престъпления срещу деца в Австралия.

Тръмп не взема насериозно твърденията за кибератаки, приписвани на Русия

http://pogled.info/svetoven/tramp-ne-vzema-naseriozno-tvardeniyata-za-kiberataki-pripisvani-na-rusiya.87200

/Поглед.инфо/ Американския президент Доналд Тръмп не изпитва видима загриженост поради твърдения, приписвани на руски хакерски атаки с цел въздействие върху изборите в Съединените щат, предаде CNN.

Лавров: Москва допуска среща между Путин и Тръмп на Г-20

http://pogled.info/svetoven/lavrov-moskva-dopuska-sreshta-mezhdu-putin-i-tramp-na-g-20.87201

/Поглед.инфо/ Москва „допуска“, че Владимир Путин ще се срещне с американския си колега Доналд Тръмп по време на заседанието на Г-20 в Германия, каза руският външен министър Сергей Лавров.

Йотингер: Голяма дупка в бюджета очаква ЕС след „Брекзит“

http://pogled.info/svetoven/evropa/iotinger-golyama-dupka-v-byudzheta-ochakva-es-sled-brekzit.87202

/Поглед.инфо/ Европейският съюз е изправен пред дефицит от 20-милиарда евро в годишния си бюджет, поради оттеглянето на Великобритания и нарастващите разходи по въпроси като отбраната, заяви еврокомисарят по бюджета на блока Гюнтер Йотингер в Германия. Той призова съюза да подобри ефективността на разходите си в началото на март 2019 г., вследствие на "Брекзит".

Тръмп не се притеснявал за руските хакерски атаки

https://www.actualno.com/america/trymp-ne-se-pritesnjaval-za-ruskite-hakerski-ataki-news_619579.html

Американския президент Доналд Тръмп не изпитва видима загриженост за възможни руски хакерски атаки с цел въздействие върху изборите в Съединените щат, предаде CNN. Според източници на телевизията в администрацията, някои от съветниците и помощниците държавния глава се оп

Сладкиш с череши

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6306053

Сладкиш с черешиВашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31.

Пускат градски нов експресен автобус до Витоша

http://www.klassa.bg/News/Read/article/280538_%D0%9F%D1%83%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%82+%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%B4%D1%81%D0%BA%D0%B8+%D0%BD%D0%BE%D0%B2+%D0%B5%D0%BA%D1%81%D0%BF%D1%80%D0%B5%D1%81%D0%B5%D0%BD+%D0%B0%D0%B2%D1%82%D0%BE%D0%B1%D1%83%D1%81+%D0%B4%D0%BE

 Нова линия - експресен автобус № 163, пуска Центърът за градска мобилност към планината Витоша през летните почивни дни. Експресът ще допълва съществуващия автобус № 63, който ще се движи по маршрута си, както и в момента от понеделник до неделя.

Бързата линия ще работи през съботите и неделите, както и всички празнични дни, от 1 юли до 17 септември 2017 г. Чрез нея времето за пътуване ще бъде съкратено с близо 10 минути, тъй като експресната линия няма да спира на всички спирки по линията на 63, а само на най-оживените. Това са: „бул. Цар Борис III“, сп. „ж.к. Красно село“, сп.“Ул. Тодор Каблешков“, сп. „НИМ“, сп.„Кв.Бояна“, сп.“Бялата чешма“, сп.“Тихия кът“, сп.“Дендрариум“, сп.“Златните мостове“. Първият курс е в 6.34 ч. в посока бул. „Цар Борис“ – „Златните мостове“. Последен обратен курс от Витоша към града ще има в 19.45 ч.

Във върховите по натоварване летни съботи и недели, ЦГМ предвижда повече коли и по линия № 66, която е по маршрута от Зоопарка до хотел „Морени“. Автобусите ще се движат в интервал от 30 до 45 мин. от 1 юли до 17 септември, в зависимост от часовия пояс през деня. В 7.30 часа през уикендите е първият курс в посока от Зоопарка към хотел „Морени“, последен курс в обратната посока е в 18.00 часа.

Целта на промяната е да се даде възможност на повече хора да стигат по-бързо и удобно до планината през летните месеци. Това е и част от политиката на Центъра за градска мобилност за удобен и предпочитан обществен транспорт.

ЦГМ се съобрази с исканията и сигналите на пътниците и увеличава колите по част от линиите. От 5 юли повече коли ще се движат по автобусна линия 11, 120 и 604. Също от тази дата, 5 юли, се възстановява зимното разписание за автобусите с номера 73 и 67. Вече е върнато зимното разписание за делничните дни на трамвайните линии с номера 5, 7 и 22 А. От днес, 28.06, по линията на автобус 111 е увеличен броя на превозните средства с две целодневни коли за делник, а във върхов период ще се движат 6 броя съчленени автобуса.

"Газпром" има проблем. Но не в България, а в Турция

http://clubz.bg/55656-gazprom_ima_problem_no_ne_v_bylgariq_a_v_turciq

СВЯТ Газпром(1)

Руската компания "Газпром" е принудена да продава своите дялове в турската Akfel Holding, национализирана през 2016 г., както и от друг свой актив – дяловете си в Bosphorus gas.

Но най-голямото главоболие може да дойде от стагнацията на турския пазар, който е вторият по големина за "Газпром" в Европа, пише руското издание „Коммерсант“ в публикация, озаглавена „Турският обратен поток“.

Продажбата на активи означава отстъпление, изтъква изданието и допълва, че окончателно решение все още няма. Газовият гигант пък търси начини да „реанимира“ своя бизнес в Турция въпреки стагнацията на пазара и сложните отношения с местните власти.

Източници на „Коммерсант“ коментират, че „Газпромбанк“ е на финалната права за продажбата на дела си в Promak, която от своя страна е мажоритарен собственик на две газови компании, които са сред частните вносители на руски газ в Турция – Enerco и Avrasya. Руската банка държи дял от 40% в Promak, а съдружник в това начинание ѝ е Akfel Holding.

Promak е създадена през 2014 г. Тогава „Газпром“ започна преговори за покупката на 50% от Akfel Gas, която е в състава на турския холдинг. 

Трите газови компании, за които се коментира в публикацията, имат договор с руския гигант за покупка на общо 5,25 млрд. куб. метра газ годишно. С контрола си върху тях реално „Газпром“ държи около 16% от газовия пазар в Турция и обезпечава към 60% от вноса на газ в страната.

Всъщност сделката за покупката на Akfel Gas така и не получава одобрение от страна на регулатора на пазара, а през 2015 г. отношенията между Турция и Русия рязко охладняха и „Газпром“ започна да преосмисля позициите си на местния пазар.

Месеци по-късно обаче газовата компания има нова стратегия – тя предлага „Газпромбанк“ да продаде своя дял в Promak, а в замяна сделката за Akfel Gas да получи одобрение. В крайна сметка турската компания беше взета под контрола на държавата през 2016 г. след подозрения, че е финансирала дейността на организацията на Гюлен.

След този ход на турските власти в „Газпром“ настроенията вече са съвсем различни, пише още „Коммерсант“.

Според изданието сега компанията е готова да продаде дела си в Bosphorus Gas, мотивирайки се с липсата на свободен газов пазар в Турция.

Страната губи своята привлекателност заради слабата национална валута и регулаторните тарифи, както и като цяло заради непредсказуемостта ѝ.

Излизането на руската компания от турския пазар и оставянето единствено в ролята на вносител на газ може и да не бъде толкова лошо. Очакванията на наблюдателите са, че така ще бъдат подсилени позициите на „Газпром“ в арбитражния спор за цената на руския газ за Турция, защото компанията вече няма да опитва да запази интересите си в компаниите, в които участва.

Най-големият проблем за „Газпром“ в Турция обаче е, че пазарът стагнира, а е вторият по големина за руската компания в Европа след Германия. Анкара също така работи активно и за привличане на други източници на газ – терминали за втечнен газ и газопроводи.

Обвиниха ковчежника на Ватикана в сексуално насилие

http://dnes.dir.bg/news/sad-imeto-kardinal-sexualno-25979581

Австралийската полиция предяви днес обвинения срещу ковчежника на Ватикана Джордж Пел в сексуално насилие, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Жълт код за горещо време във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=354428

Жълт код за горещо време е обявен за днес - 29 юни, във Варна и областта, научи Moreto.net. Очаква се максималните температури да достигнат 35-37 градуса по Целзий във вътрешността на областта. Над Черноморието ще бъде предимно слънчево, със слаб до умерен югоизточен вятър.

Вече има изчисление колко ще загуби бюджета на ЕС заради Brexit

https://www.actualno.com/europe/veche-ima-izchislenie-kolko-shte-zagubi-budjeta-na-es-zaradi-brexit-news_619578.html

Европейският съюз е изправен пред дефицит от 20 милиарда евро в годишния си бюджет поради оттеглянето на Великобритания и нарастващите разходи по въпроси като отбраната, заяви еврокомисарят по бюджета на блока Гюнтер Йотингер в Германия. Той призова ЕС да подобри ефективн

Честит рожден ден на Юми Реджеб

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6306604

Честит рожден ден на Юми Реджеб Днес рожден ден има Юми Реджеб - главният редактор на специализирано онлайн издание за бременната жена и майката mama24.bg. Пожелаваме ѝ все така да преследва и сбъдва мечтите си и да бъде много щастлива. Честито,

КЗК глоби Марешки с 500 бона за нелоялна конкуренция

http://www.klassa.bg/News/Read/article/280537_%D0%9A%D0%97%D0%9A+%D0%B3%D0%BB%D0%BE%D0%B1%D0%B8+%D0%9C%D0%B0%D1%80%D0%B5%D1%88%D0%BA%D0%B8+%D1%81+500+%D0%B1%D0%BE%D0%BD%D0%B0+%D0%B7%D0%B0+%D0%BD%D0%B5%D0%BB%D0%BE%D1%8F%D0%BB%D0%BD%D0%B0+%D0%BA%D0%BE%D0%BD

 Комисията за защита на конкуренцията наложи имуществена санкция на „Фармнет” АД в размер на 494 839 лв. за извършено нарушение по чл. 29 от ЗЗК (общата забрана за нелоялна конкуренция). Това съобщиха от пресслужбата на комисията. 

Преписката е образувана с решение на Комисията във връзка с постъпило от прокуратурата постановление, в което е посочено, че има данни за осъществена нелоялна конкуренция.
В хода на проучването е установено, че „Фармнет“ АД в противоречие с добросъвестната търговска практика чрез използване на принуда и натиск от страна на представителите на дружеството - Веселин Марешки, Пламен Христов и Кръстина Таскова – Иванова, заставя търговци на дребно (аптеки) да закупуват от него лекарствени средства. Недобросъвестните действия на представителите на „Фармнет“ АД включват и отправяне на предупреждения към търговците на дребно за откриване в близост до техните обекти на аптеки, собственост на икономическата група на „Фармнет“ АД и на други приближени лица, които заради по-ниските цени на лекарствените продукти ще привлекат тяхната клиентела и собствениците им ще бъдат принудени да ги закрият.

Всички установени в решението действия във връзка с търговската дейност на ответното дружество, разгледани в съвкупност, представляват един комплексен модел на поведение, извършван в разрез с добросъвестната търговска практика, изискваща привличането на клиенти да се осъществява чрез обичайните търговски способи – предоставяне на отстъпки и други по-добри условия. Вместо това ответното дружество чрез своите представители използва заплахи и принуда с цел да повлияе върху избора на доставчик на търговците на дребно (собственици на аптеки). По този начин се създава реална възможност за увреждане на конкурентите на „Фармнет“ АД, което си осигурява по нелоялен начин конкурентно предимство спрямо другите търговци и засяга конкуренцията на пазара на разпространение на лекарствени продукти на едро.

Жандармерия варди махалата в Асеновград

http://www.klassa.bg/News/Read/article/280536_%D0%96%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D0%B0%D1%80%D0%BC%D0%B5%D1%80%D0%B8%D1%8F+%D0%B2%D0%B0%D1%80%D0%B4%D0%B8+%D0%BC%D0%B0%D1%85%D0%B0%D0%BB%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%B2+%D0%90%D1%81%D0%B5%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B3%D1%80%D0%B0%

 Жандармерия от Пловдив заварди всички входове на ромската махала в Асеновград, за да не могат протестиращи да пробият и влязат да се саморазправят с местните роми. Причина за недоволството на хората бяха нападнати в понеделник вечерта деца от Спортен клуб „Асеновец”, които по-рано през деня тренирали гребане на язовир „40-те извора”. Малките гребци, които са от 5 и 6 клас, първо били нападнати с камъни от роми на язовира. Срещу ромите в защита на гребците били само двамата им треньори. Когато по-късно хората отишли до Спешна помощ в местната болница, били нападнати втори път от организирани групи роми. Пострадали няколко възрастни и деца от клуба по гребане, а осем души от ромите били арестувани. Това провокира местните хора да се съберат на протест тази вечер пред общината и полицията, да направят подписка за спокойствието в града. "Ако вие не вземете нещата във ваши ръце, то ние ще ги вземем в наши. Това е", казаха протестиращите на кмета на Асеновград д-р Емил Караиванов, който отиде късно тази вечер при протестиращите в опит да ги успокои. Това обаче не се случи. "Г-н кмете, моята дъщеря носи медали за България. Окичила ги е до възглавницата си. Не може един 40-годишен да хвърля ей такива камъни в лодката й", се ядосваше и баща на гребкиня, който показа с ръце големината на хвърления камък по детето му. Камъкът по думите му е бил голям, колкото пъпеш. Хората питаха кмета на Асеновград защо децата им не могат да се движат спокойно из улиците на града и защо от 20 къщи, колкото е била преди години махалата, изведнъж се е разрастнала до над 200-300 къщи. "В една къща живеят по 30 роми. Кой позволява това?", питаха протестиращите. Кметът им отговори, че те са адресно регистрирани, а в отговор хората от града го опонираха, че къщите на ромите са незаконни. Градоначалникът им обеща да провери законността на всяка къща в ромския квартал. 

Първоначално на протеста се събраха неколкостотин души, но след това към мястото в центъра на Асеновград се стекоха хиляди. Според неофициална информация протестиращите, сред които има и рокери, и футболни агитки, са над 3 000 души. След обявяването на края на мирния протест, напрежението в Асеновград ескалира. Насъбралите се хора, които бяха до сградата на общината, тръгнаха вкупом към ромската махала „Лозница. Там обаче ги чакаше полиция. Униформените се опитваха да спрат протестиращите, които с всяка изминала минута стават все повече и повече. Много от тях шестват и по улиците на града с искания за безопасност и спокойствие за децата си.

С викове "Българи юнаци" протестиращите, които бяха пред местното управление на полицията, около 22,15 часа започнаха да се разотиват. Кметът на Асеновград д-р Караиванов обеща на протестиращите утре да разговаря с МВР и да поиска още щатни бройки за полицаи, за да бъде засилено полицейското присъствие в града. 

Целият Асеновград е буквално окупиран от полиция и жандармерия. Утре по обяд се очаква срещата на Караиванов със силите на реда. По информация на dcnews.bg има арестувани българи в квартал „Зъбчето“ в Асеновград.

Вашингтон обяви нови мерки за сигурност за полетите до САЩ

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/06/29/2997668_vashington_obiavi_novi_merki_za_sigurnost_za_poletite/?ref=rss


Министерството за вътрешна сигурност на САЩ обяви нови засилени мерки за сигурност, засягащи хиляди полети и стотици хиляди пътници, пътуващи към страната всеки ден. Една от основните цели е прилагането им от авиокомпаниите да прекрати забраната от март за пренос на лаптопи и таблети на борда на самолети, излитащи от 10 летища от 8 трани предимно в Близкия изток, както и да предотврати разширяването на забраната към други градове и държави.<br /><br />За пътуващите от Европа...

Болтове пред ВСС в подкрепа на Лозан Панов (СНИМКИ)

http://clubz.bg/55655-boltove_pred_vss_v_podkrepa_na_lozan_panov_snimki

Десеткии граждани се включиха в акцията в подкрепа на председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов пред Висшия съдебен съвет (ВСС) тази сутрин. Събитието бе организирано в социалната мрежа преди два дни, след като ВСС включи в дневния си ред за днес точка по повод сигнала на близката до Делян Пеевски агенция "Блиц" срещу Панов.

Участниците в акцията бяха донесли болтове, които оставиха на тротоара пред ВСС.

Поводът е отказът на прокуратурата да разследва случая с отвинтените и паднали болтове на гумите на колата на НСО, която използваше доскоро Лозан Панов.

Самият председател на ВКС пристигна малко по-късно и бе аплодиран от участниците.

Някои носеха плакати "#АзСъмЛозанПанов".

"Да не допуснем мълчанието да ни превърне в страхливци", призоваваше един от плакатите, носен от човек с тениска с надпис "Инициатива Правосъдие за всеки".

Акцията не мина и без Йоло Денев, който се появи с наионален флаг и надпис "Революция" върху бялото.

Друг участник бе изписал върху хартия: "Ако Делянпеевският вятър отпреди 4 години прерасне в буря, какво правим?"

 

Болтове и малко хора пред ВСС в подкрепа на Лозан Панов (СНИМКИ)

http://clubz.bg/55655-boltove_i_malko_hora_pred_vss_v_podkrepa_na_lozan_panov_snimki

Десетина човека се включиха в акцията в подкрепа на председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов пред Висшия съдебен съвет (ВСС) тази сутрин. Събитието бе организирано в социалната мрежа преди два дни, след като ВСС включи в дневния си ред за днес точка по повод сигнала на близката до Делян Пеевски агенция "Блиц" сигнал срещу Панов.

Участниците в акцията бяха донесли болтове, които оставиха на тротоара пред ВСС. Поводът е отказът на прокуратурата да разследва случая с отвинтените и паднали болтове на гумите на колата на НСО, която използваше доскоро Лозан Панов.

"Да не допуснем мълчанието да ни превърне в страхливци", призоваваше един от плакатите, носен от човек с тениска с надпис "Инициатива Правосъдие за всеки".

Акцията не мина и без Йоло Денев, който се появи с наионален флаг и надпис "Революция" върху бялото.

Друг участник бе изписал върху хартия: Ако Делянпеевският вятър отпреди 4 години прерасне в буря, какво правим?"

 

Без вода в части от столицата днес

https://offnews.bg//obshtestvo/bez-voda-v-chasti-ot-stolitcata-dnes-659284.html

„Софийска вода” временно ще прекъсне водоснабдяването в части на столицата днес, съобщиха от дружеството. 

Заради подмяна на пожарен хидрант на бул. „Президент Линкълн“ в кв. „Овча купел“ се налага спиране на водоподаването от 9:00 до 21:00 ч. на бул. „Президент Линкълн“, ул. „Кукуряк“, ул. „Земляне“, ул. „Месечинка“, ул. „Кърпи кожух“.

Във връзка с монтаж на спирателен кран на ул. „Латин Колев“ в кв. „Требич“ се налага спиране на водоподаването от 9:00 до 21:00 ч. на ул. „Латин Колев“, ул. „Равнец“, ул. „Владимир Конев“, ул. „Мрахорица“, ул. „Павел Венков“.

Пресвързване на новоизграден уличен водопровод на ул. „Акад. Вера Мутафчиева“ в кв. „Кръстова вада“ налага спиране на водоподаването от 9:00 до 11:00 ч. на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на ул. „Акад. Вера Мутафчиева“, ул. „Иван Андонова“ №7, №7А.

Подмяна на пожарен хидрант и монтаж на спирателен кран на ул. „Неделчо Бончев“ в НПЗ „Искър“ налага спиране на водоподаването от 9:00 до 19:00 ч. на ул. „Неделчо Бончев“, ул. „Поручик Христо Топракчиев“, ул. „Полковник Васил Златарски“, ул. „Подпоручик Йордан Тодоров“, ул. „Генерал Борис Ганев“, ул. „Капитан Симеон Петров“.

 

Русия и Турция се нуждаят от „Турски поток“

http://pogled.info/svetoven/rusiya-i-turtsiya-se-nuzhdayat-ot-turski-potok.87195

/Поглед.инфо/ Помирението на Турция с Владимир Путин стимулира новите енергийни проекти. Москва иска да разшири достъпа си до турския пазар, но Анкара се страхува да не попадна в зависимост от Русия.

Задънени улици в турската външна политика

http://pogled.info/svetoven/zadaneni-ulitsi-v-turskata-vanshna-politika.87196

/Поглед.инфо/ Почти два месеца след противоречивия референдум за преминаване към президентско управление на страната, дългоочакваната стабилност и комфорт в турската вътрешна политика и международни отношения далеч не са видими.

САЩ наложиха нови изисквания за визи на мюсюлманските граждани

http://pogled.info/svetoven/amerika/sasht-nalozhiha-novi-iziskvaniya-za-vizi-na-myusyulmanskite-grazhdani.87197

/Поглед.инфо/ Държавният департамент на САЩ въведе нови изисквания за издаването на визи за жителите на шест мюсюлмански страни и бежанците, предаде ТАСС, цитирайки свои източници.

Празнуваме Петровден

http://pogled.info/bulgarski/praznuvame-petrovden.87198

/Поглед.инфо/ Днес православната църква почита едновременно паметта на великите апостоли Петър и Павел, ученици на Христос.

Асеновград на прага на втора Катуница!

http://www.klassa.bg/News/Read/article/280535_%D0%90%D1%81%D0%B5%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%B4+%D0%BD%D0%B0+%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B3%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%B2%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%B0+%D0%9A%D0%B0%D1%82%D1%83%D0%BD%D0%B8%D1%86%D0%B0%21++

 Напрежението в Асеновград ескалира. Стотици хора, които тази вечер излязоха на импровизиран протест, след като група роми в понеделник нападнаха децата от местния отбор по кану-каяк, се отправиха към циганската махала на града. Част от протестиращите са спрени с полицейски кордон, а друга част продължават да тичат към ромската махала. Образувало се е и задръстване заради протеста. Малко по-рано стана ясно, че риск от ескалация на напрежението в Асеновград има. Там се събраха хиляди хора на протест в подкрепа на гребците от града, нападнати от роми. По данни на TrafficNews.bg, някои от протестиращите чакали "да се стъмни".  Етническата окраска на сблъсъка от понеделник вечер създава опасения, че мирният протест в Асеновград може да се превърне в една втора "Катуница", както зоват във фейсбук някои по-крайни хора. Припомняме, че през 2011 г. в село Катуница избухнаха размирици срещу семейството на Кирил Рашков - Цар Киро.  Полиция отцепи достъпа на автомобили до центъра на града малко след 20 ч. Към протеста продължават да се присъединяват хора, като около 21 ч. започна и шествие по улиците на града. Продължават да пристигат и още рокери. Сред протестиращите има хора на всякаква възраст - има младежи, семейства, родители с деца. Там са и близки на гребците. "Не е нормално да нападат едни спортуващи деца и държавата да не може да ги защити", заяви майка на дете от клуба. Утре децата ще имат състезание на Гребната база в Пловдив.

 

Как един български град се промени завинаги

https://www.vesti.bg/lyubopitno/kak-edin-bylgarski-grad-se-promeni-zavinagi-6070865

30 фасади или почти целият Ахтопол са покрити с огромно количество боя, която превръща града в галерия, а туристи го обикалят като атракция

"Индипендънт": Накараха майка да изяде сина си с ориз!

http://www.klassa.bg/News/Read/article/280534_%22%D0%98%D0%BD%D0%B4%D0%B8%D0%BF%D0%B5%D0%BD%D0%B4%D1%8A%D0%BD%D1%82%22%3A+%D0%9D%D0%B0%D0%BA%D0%B0%D1%80%D0%B0%D1%85%D0%B0+%D0%BC%D0%B0%D0%B9%D0%BA%D0%B0+%D0%B4%D0%B0+%D0%B8%D0%B7%D1%8F%D0%B4%D0%B5+%D1%81%D0

 Не се вижда краят на борбата с радикалните ислямисти от Ислямска държава. На света междувременно стават известни все по-ужасяващи свидетелства на жертви на ИД. Виан Дахил, която е язидка, член на иракския парламент, гостува в египетската телевизия Extra News и разказа какво е чула от жертви на Ислямска държава. Интервюто й, преведено от Middle East Media Research Institutе, веднага се разпространи в интернет, пише "Индипендънт". Макар че подробностите са ужасяващи и нечовешки, за тях трябва да се говори, защото те показват жестокостта на ИД. Дахил разказа историята на пленница в терористичен лагер, която дни наред била оставена без храна. "Три дни не й били давали нищо, нито храна, нито вода. След това й донесли чиния с ориз и месо. Жената изяла храната, защото била ужасно гладна. Когато свършила, терористите й казали, че са сготвили месото на нейния едногодишен син, когото били взели от нея и тя точно това е изяла", каза Виан Дахил за ужас на интервюиращия, който не успя да овладее емоциите си от шока. Тази жена е била спасена от лапите на "Ислямска държава". Виан Дахил разказа и други ужасяващи форми на изтезания от страна на терористите. Предаде думите на момиченце, чиито шест сестри били пленени в лагер. Една от тях – на 10 години, била изнасилена до смърт пред очите на сестрите си и баща си. Около 10 000 язиди са били убити или пленени по време на операциите на ИД в Ирак през лятото на 2014 г., пише "Индипендънт". Терористите са държали жените като сексуални робини, другите са били убивани и хвърляни в масови гробове.

 
 Blitz.bg

Любим виц на Дидо от Д2

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6306612

Любим виц на Дидо от Д2 Монахиня разказва на колежките си от църковния хор: - Вчера взех такси до манастира. Шофьорът като разбра, че пея в църковния хор, каза: “Или пееш, или лягаш на задната седалка!” Как да не му запея на простака! Какво ли разбира от църковна

Дом от есемеси

https://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/dom-ot-esemesi-6070887

Как създаваш дом, когато никога не си имал дом? 30 младежи успяват, благодарение на програма "Дом Възможност" и подкрепата с есемеси от хиляди хора

На работа с колело, възможно е - вижте три истории

https://www.vesti.bg/bulgaria/na-rabota-s-kolelo-vyzmozhno-e-vizhte-tri-istorii-6070785

Всекидневно виждаме десетки хора, които отиват на работа с колело. Представяме ви три истории на мъже, които използват колелото всеки ден

Празник е! Да почерпят всички, които се казват...

https://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/praznik-e-da-pocherpiat-vsichki-koito-se-kazvat-6070707

Камен, Камена, Кремена, Павел, Павлин, Павлина, Патриция, Петрана, Петър, Преслава - бъдете честити!

Прес-секретарят на президента на Русия Дмитрий Песков заяви твърди мерки срещу Европейския съюз

http://www.klassa.bg/News/Read/article/280533_%D0%9F%D1%80%D0%B5%D1%81-%D1%81%D0%B5%D0%BA%D1%80%D0%B5%D1%82%D0%B0%D1%80%D1%8F%D1%82+%D0%BD%D0%B0+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B7%D0%B8%D0%B4%D0%B5%D0%BD%D1%82%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%A0%D1%83%D1%81%D0%B8%D1%8F+%D0%9

 Говорителят на президента на Русия Дмитрий Песков обеща, че страната му ще отговори подобаващо на засилените санкции от Европейския съюз, пише Daily Express.
В Брюксел се подготвят допълнителни мерки икономическите санкции спрямо Русия да продължат и след 31 януари 2018 г., които включват ограничения във финансовата сфера, енергетиката и бизнеса. 
Това е в отговор на анексията на Крим и подкрепата на Москва за сепаратистите в източна Украйна.

Българските народни танци покориха Холивуд

http://www.klassa.bg/News/Read/article/280532_%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BD%D0%B0%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%BD%D0%B8+%D1%82%D0%B0%D0%BD%D1%86%D0%B8+%D0%BF%D0%BE%D0%BA%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%85%D0%B0+%D0%A5%D0%BE%D0%BB%

 Голяма фолклорна група от България взе участие в традиционния фестивал, посветен на мултикултурните връзки, пише „Комсомольская правда“.
Във фестивала участваха три български танцови състава от Лос Анджелис - „Жарава", „Хоп Троп" и „Хоротропци“
Танцьорите бяха съпровождани от генералният консул в Лос Анджелис Веселин Вълчев, който развяваше българския национален флаг, облечен като хайдутин.
Танцовите групи преминаха по улиците на Лос Анджелис, демонстрирайки традиционния български тракийски танц „копаница“, следвайки автомобил с макет на кукер и транспарант „България“.
Шествието завърши пред емблематичния „Долби Тиътър“, където традиционно се връчат „Оскарите“.

Цветан Цветанов: Знаете ли колко са мисиите на "Грипен"? Зиро!

http://clubz.bg/55654-cvetan_cvetanov_znaete_li_kolko_sa_misiite_na_gripen_ziro

ПОЛИТИКА Цветан Цветанов 26062015 2(1)

"Знаете ли колко са военните мисии на "Грипен"? Зиро! Или както е по-разбираемо: нула". Така коментира председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов решението за създаване на парламентарна комисия, която да разследва как е взето решението на служебното правителство за покупката на изтребителите. 

 

"Самолетите Ф-16 са на въоръжение в държави-членки на НАТО, а където е имало сделки с "Грипен" е имало корупционен скандал. Освен това тези самолети са на въоръжение основно в държави, които не са в Алианса. Нашите съседни държави Турция, Румъния и Гърция са с Ф-16", аргументира се Цветанов.

"В ГЕРБ няма битка на лобита по казуса с НДК. Всеки е невинен до доказване на това, че не е виновен. В ГЕРБ няма лобита! Доказателство за това е докладът, който министър Лиляна Павлова е изпратила в прокуратурата", каза Цветанов по повод НДК-гейт и защити и двете страни. 

 

"Спор за едни плочки?! Това са несъстоятелни тези!", отсъди той във връзка с конфликта между министъра по председателството на ЕС и реабилитирания шеф на НДК Мирослав Боршош.

"Г-жа Лиляна Павлова не е нито наказана, нито унизена. Тя е информирала през целия този процес г-н Бойко Борисов. Г-н Бойко Борисов е направил работна среща с министъра на културата и с министъра на европредседателството и са взели съответното решение за оптимизация на работата по председателството и наваксване на забавянето. Другото е ретроградна реторика от страна на БСП и президенството, чрез която те ще се делегитимират пред европейската общност", продължи Цветанов.

И заключи, че се създават погрешни впечатления и внушения, че има скандал, за да се прикрият постиженията на правителството в икономическата сфера.

"След като опозицията иска анкетна комисия по темата, ние сме съгласни и нямаме никакви притеснения", отбеляза Цветанов.

Съдебният съвет ще обсъди сигнала на "Блиц" срещу Лозан Панов

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/06/29/2997464_sudebniiat_suvet_shte_obsudi_signala_na_blic_sreshtu/?ref=rss


Висшият съдебен съвет (ВСС) ще обсъди сигнал на главния редактор на близкия до Делян Пеевски сайт "Блиц" Ивайло Крачунов срещу председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов заради участието му в протеста срещу изгонването на отец Паоло Кортези.<br /><br />Паралелно пред сградата на съдебния съвет ще има събитие в подкрепа на Панов, организирано в социалните мрежи след появата на информацията за точката в дневния ред на съвета.<br /><br />В сигнала...

Кола се вряза в магазин близо до гарата Кинг‘с Крос в Лондон

http://www.klassa.bg/News/Read/article/280531_%D0%9A%D0%BE%D0%BB%D0%B0+%D1%81%D0%B5+%D0%B2%D1%80%D1%8F%D0%B7%D0%B0+%D0%B2+%D0%BC%D0%B0%D0%B3%D0%B0%D0%B7%D0%B8%D0%BD+%D0%B1%D0%BB%D0%B8%D0%B7%D0%BE+%D0%B4%D0%BE+%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%9A%D0

 Автомобил е навлязъл в пешеходна зона около оживената гара Кинг‘с Крос, съобщава Daily Star
Службите за за сигурност са реагирали незабавно,а медицински екип, включително и хеликоптер са изпратени на мястото на инцидента. 
От полицията в Лондон заявиха, че засега няма данни за терористичен акт.

Кабинетът на Тереза Мей успя в първи тест в парламента

http://dnes.dir.bg/news/glasuvane-izpitanie-kabineta-brekzit-25979559

Британското консервативно правителство на малцинството премина през първо изпитание в парламента, предадоха Асошиейтед прес, Ройтерс и БТА.

Св. първоапостоли Петър и Павел – Петровден

http://www.eurochicago.com/2017/06/petar-i-pavel-petrovden/

Днес Църквата почита паметта на Светите първовърховни апостоли Петър и Павел. Свети Петър и Свети Павел са претърпели много страдания и гонения в земния си живот, проповядвайки Христовото учение, и са били наречени „първовърховни престолници и вселенски учители“. Денят на светите апостоли Петър и Павел е познат в българската народна традиция като Петровден.

На 29 юни рожден ден имат

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6306601

На 29 юни рожден ден иматЛеа Коен, музиколог и дипломат Иван Леков, бивш футболен съдия Проф. д-р Йорданка Узунова, уролог Проф. д-р Петър Червеняков,

Светът има само 3 г., за да намали парниковите емисии

http://dnes.dir.bg/news/ucheni-emisii-globalno-zatopljane-statia-tri-25979524

Светът има само три години, за да намали емисиите на въглероден диоксид, преди да стане прекалено късно, подчертават експерти.

Светът има само 3 г., за да намали парниковите емисии

http://dnes.dir.bg/news/ucheni-emisii-statia-tri-25979524

Светът има само три години, за да намали емисиите на въглероден диоксид, преди да стане прекалено късно, подчертават експерти.

Италианският депутат Паоло Гримолди: Проблемите на Русия са и наши проблеми

http://pogled.info/svetoven/italianskiyat-deputat-paolo-grimoldi-problemite-na-rusiya-sa-i-nashi-problemi.87193

/Поглед.инфо/ Пред ВГЛЯД Паоло Гримолди, депутат в италианския парламент от партията „Северна лига” заяви:

Празнуваме Петровден (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/obshtestvo/praznuvame-petrovden-video-2033557

На 29-и юни Българската православна църква почита паметта на двама от учениците на Христос – Светите апостоли Петър и Павел. Честито на всички, които носят имената Петър, Павел, Петрана, Полина, Павлина, Петя и Камен. В традиционния български бит Петровден е един о

Предупреждават: Опасно високи температури в цялата страна

//dariknews.bg/novini/bylgariia/preduprezhdavat-opasno-visoki-temperaturi-v-cialata-strana-2033597

Предупреждение за опасно високи температури е в сила за цялата страна, сочи справка на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология към БАН. Оранжев код за опасно високи температури е в сила за 6 области на страната. Той е в сила за областите Видин, М

Бъдеще за планетата: Китай строи цял горски град (СНИМКИ)

http://clubz.bg/55653-bydeshte_za_planetata_kitaj_stroi_cql_gorski_grad_snimki

След решението на американския президент да оттегли САЩ от Парижкото споразумение за климата, разбираемо е, ако сме леко негативни относно бъдещето на планетата. Със съобщенията за огромни нови пукнатини в антарктическия лед се опасяваме, че предотвратяването на двуградусовото затопляне на планетата може да се окаже само красива илюзия, докато изхранването на света е изложено на риск и всичко звучи твърде мрачно. За щастие обаче, на хоризонта има и добри новини; много от тях идват от Китай.

През последните години страната се стреми да заеме водещи позиции в развиването на „зелен живот“, а наскоро правителството съобщи, че е завършило строителството на най-голямата плаваща слънчева ферма в света. Сега, в опит да се ограничи производството на токсични газове, Китай продължава да проправя пътя с изграждането на един от първите в света „горски градове“, съобщава „Индипендънт“.

Проектиран от Стефано Боери, който вече е проектирал и два вертикални „горски“ небостъргача в страната, градът вече се строи в Люжоу, провинция Гуанси.

След като бъде завършен, новият град ще приюти 30 хиляди души и – благодарение на изобилието от дървета и растения – ще абсорбира почти 10 000 тона въглероден диоксид и 57 тона замърсители годишно, както и ще произвежда около 900 тона кислород годишно. Тези доста впечатляващи числа ще се постигнат благодарение на около един милион растения от повече от 100 вида. А 40 000 дървета ще бъдат засадени във фасадите, на почти всяка възможна повърхност.

Новият „горски“ Люжоу ще се свърже със съществуващия Люжоу чрез поредица от бързи железопътни услуги и електрически автомобили; в него ще има няколко училища и две болници. Също така има планове градът да се направи самодостатъчен по отношение на енергията, благодарение на геотермални и соларни ресурси.

„Разпространението на растенията не само в парковете и градините или по улиците, но и по фасадите на сградите, ще позволи на енергийно самозадоволяващият се град да допринесе за подобряване на качеството на въздуха (абсорбиране на CO2 и фин прах до 57 тона годишно), да се намали средната температура на въздуха, да се създадат шумови бариери и да се подобри биологичното разнообразие на живите видове, генерирайки местообитание за птици, насекоми и дребни животни, обитаващи територията на Люжоу“, пише на сайта на Боери.

Идеята е изумителният архитектурен проект да бъде завършен до 2020 г.

Площад Славейков.

 

Забраната на Тръмп за влизане на чужденци, влиза днес в сила при неясни условия

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/06/29/2997678_zabranata_na_trump_za_vlizane_na_chujdenci_vliza_dnes/?ref=rss


Част от второто нареждане на президента Доналд Тръмп да не се допускат временно в страната граждани на 6 предимно мюсюлмански държави, влиза днес в сила, след като Върховният съд на САЩ позволи прилагането им.<br /><br />Решението на съдиите, обаче, е такова, че остави място за тълкуване какво точно се има предвид. Вероятно това е причината часове преди началато на новия граничен режим съответните институции във Вашингтон да не са инструктирали служителите си как да действат.<br...

Евростат: Самота мъчи над четвърт милион българи

http://dnes.dir.bg/news/detza-evropeyski-parlament-tendentzia-selata-samotni-25979523

Около 4% от българите се чувстват самотни и няма с кого да споделят личните си проблеми, показват данни от проучване на Евростат, цитирано от БТА.

Защо Путин имитира политическа невинност?

http://clubz.bg/55652-zashto_putin_imitira_politicheska_nevinnost

До президентските избори остават около девет месеца, а Владимир Путин все още не е казал ясно дали ще се кандидатира. В Кремъл вече работят над неговата предизборна програма, която градят върху понятия като "справедливост", "доверие" и "уважение". А той продължава да мълчи. Действащият президент редовно е питан за плановете си, но той демонстративно избягва отговора, усмихвайки се свенливо като млада девица, на която се избрали жених. Не е ли странна за един опитен лидер тази имитация на политическа невинност?

Кремъл се нуждае от интрига

Без съмнение Путин знае, че именно кандидатурата му за нов мандат вълнува повече от всичко всеки интервюиращ. Но той избягва категоричния отговор. Дори и по време на "пряката линия", когато неговият екип провокира тези въпроси. Посланието на президента е едно и също - не бива да изпреварваме събитията. 

"Що се отнася до изборите през 2018 година, бих искал да кажа, че за някои неща е необходимо да се запази интригата. Затова няма да отговоря напълно на Вашия въпрос", заяви Путин в интервюто си за американския режисьор Оливър Стоун.

И Кремъл старателно поддържа интригата, защото иначе няма как да поддържа тонуса в страната. В противен случай избирателите могат да "прегорят" и да не отидат да гласуват. А властите имат нужда от висока избирателна активност, която да демонстрира, че Путин отново е получил огромен кредит на доверие от народа. Интересно е да държиш политическия елит в неведение - вероятно и за да го управляваш. Нека само най-борбените да се опитат да докажат, че могат да станат негови приемници, ако Путин действително реши да "пропусне" този рунд, както през 2008 година.

След Путин няма кой?

Повечето руснаци обаче не вярват, че действащият президент няма да се кандидатира за нов мандат. Самият той от време на време изпуска по някоя дума, че в обозримо бъдеще не вижда себе си като нищо друго, освен като държавен глава. По време на "пряката линия" го попитаха, кога президентът на Русия ще се вози на автомобил родно производство? А той отговори, че се надявал това да се случи скоро. А на въпроса "Кого подготвяте да Ви наследи" Путин отговори: "Първо, аз все още работя." Очевидно той не възнамерява да остави някого след себе си, защото просто не вижда никого след себе си. 

Руснаците веднага отчитат тези сигнали. Почти 18-годишното управление на Путин ги е научило, че той няма да се откаже от властта по собствена воля. Рейтингът на действащия президент е 48 процента, а непосредствено преди "пряката линия" едва 2 процента от руснаците си пожелаваха да чуят от Путин дали той възнамерява да се кандидатира за нов мандат - за разлика от политиците и журналистите.

Грешките в предизборния план на Путин

Следователно Кремъл греши като създава изкуствена интрига. Той играе електорална криеница със самия себе си, с управляващата класа, с регионалните елити, със западните политици, но не и с руснаците. Следователно Кремъл няма да може да повлияе, ако руските избиратели престанат да възприемат Путин като единствен вариант в търсенето на алтернатива.

А няма да може да повлияе, защото екипът на президента живее в своя реалност, в която Владимир Путин тръгва в последната си предизборна борба /според конституцията/, както в първата. Той отдавна вече не е първа младост, а му пишат предизборна програма като за "млад боец". На мястото на средния избирател сигурно и аз бих гласувал за някой верен на властта, но "свеж" кандидат. Човек трудно може да повярва на "дядо" Путин, че след 18 години управление изведнъж се е замислил за "справедливост".

Кремъл в очакване на "черния лебед"

Какво трябва да направи Путин, за да раздвижи избирателите и да ги застави да го изберат като политик, а не като безалтернативен и доскучал бюрократ? Общо взето Кремъл се нуждае от някакъв катаклизъм, който да потвърди главната теза на властта, че без Путин Русия просто пропада. За да победи той убедително, страната има нужда от мощен сигнал. И тогава Путин би могъл да каже: аз не мога да изоставя народа и отново издигам своята кандидатура.

Само дето страната в последно време е безчувствена. След анексията на Крим, когато рейтингът на Путин достигна невиждани висини, Русия вече не възприема като силни импулси нито локалните войни, нито терористичните нападения и икономическата криза. Изглежда, че Кремъл не знае какво да измисли освен заплахата от голяма война, която обаче се страхува да започне.

Получава се така, че Путин дърпа колата към избори в търсенето на силен ход. Или като вариант - в очакване на "черния лебед", който би го превърнал от "популярен политически старец" в надежден кризисен мениджър. Един вид Батман, който спасява страната.

Текстът е от Дойче веле.

Кола се вряза в президентската резиденция в Бразилия (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/sviat/kola-se-vriaza-v-prezidentskata-rezidenciia-v-braziliia-snimki-2033583

Кола се вряза вчера в портала на президентската резиденция в Бразилия и шофьорът бе арестуван, съобщиха силите за сигурност, цитирани от Ройтерс. Президентът Мишел Темер не е бил в сградата по това време.

Еврото поскъпна спрямо долара на годишна база

//dariknews.bg/novini/sviat/evroto-poskypna-spriamo-dolara-na-godishna-baza-2033582

Еврото увеличи ръста си спрямо долара в сряда, постигайки важен едногодишен връх. Валутата се повиши близо до ключовото ниво от 1,14 щатски долара, достигайки 1,1391 долара, което е най-високото й ниво за една година.

Над четвърт милион българи се чувстват самотни, увеличават се семействата без деца

//dariknews.bg/novini/obshtestvo/nad-chetvyrt-milion-bylgari-se-chuvstvat-samotni-uvelichavat-se-semejstvata-bez-deca-2033580

Около 4 на сто от българите се чувстват самотни и няма с кого да споделят личните си проблеми, показват данни от проучване на Евростат за възрастното население в ЕС през 2015 г. По този показател средно около 6% от възрастните хора в ЕС се чувстват самотни и няма от кого да потърся

Трима пострадали при пътен инцидент на пътя Слънчев-бряг-Каблешково

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/V-JY0G3Gd6k/

На 28.06.т.г. около 16.40 ч. на пътя Слънчев бряг-Каблешково, в района на кръстовището за с. Тънково, е допуснат пътен инцидент между : т.а. «Форд Фиеста», управляван от 37- годишния Т.С. от Бургас, товарен автомобил «Мерцедес Спринтер 210 Д», управляван от 27 -годишния Г.Б. от Бургас и л.а. «Тойота Корола»,  управляван от 40- годишния Н.П. от Бургас. От ПТП пострадали водачът на т.а. «Мерцедес Спринтер» – Г.Б. /който е транспортиран до УМБАЛ – Бургас с диагноза «фрактура на лявата феморална кост»/, спътникът му – Г.Т., 30 -годишен /седящ на предната дясна седалка, прегледан и освободен за домашно лечение/ и водачът на т.а. «Форд Фиеста» – С.С., който с комоцио е транспортиран и оставен за наблюдение в УМБАЛ – Бургас,съобщават от полицята. И тримата пострадали са без опасност за живота. Най-вероятната причина за ПТП е неправилна маневра «изпреварване» в зоната на кръстовище при наличие на забранителна маркировка, предприето от водачът на т.а. «Форд Фиеста».

Жители на столичен квартал излизат на протест срещу изграждането на небостъргач

//dariknews.bg/novini/bylgariia/zhiteli-na-stolichen-kvartal-izlizat-na-protest-sreshtu-izgrazhdaneto-na-nebostyrgach-2033571

Жители на столичния квартал "Стрелбище" излизат на протест срещу намерението за изграждане на 43- етажен небостъргач в района.

Става дума за градинката зад спирката на автобус 76 на бул. "Петко Тодоров" след кръстовището с бул. "България" в посока Ю

Отбелязваме Петровден

//dariknews.bg/novini/obshtestvo/otbeliazvame-petrovden-2033557

На 29-и юни Българската православна църква почита паметта на двама от учениците на Христос – Светите апостоли Петър и Павел. Честито на всички, които носят имената Петър, Павел, Петрана, Полина, Павлина, Петя и Камен. В традиционния български бит Петровден е един о

Умират ли българските занаяти?

//dariknews.bg/novini/bylgariia/umirat-li-bylgarskite-zanaiati-2033551

От 129 занаята в България  през 2011 година, днес са останали само 57. Това заяви пред „Дарик” предстедателят на Националната занаятчийска камара Иван Влаев. Той обясни, че след промени в Закона за занаятите цели гилдии и сектори от занаятчийството са отпад

Проучват кои сгради са по-опасни и по-неустойчиви при земетресение

//dariknews.bg/novini/bylgariia/prouchvat-koi-sgradi-sa-po-opasni-i-po-neustojchivi-pri-zemetresenie-2033579

Националният институт по геофизика, геодезия и география при БАН разработва методика за анализ, оценка и картографиране на сеизмичния риск на територията на България. Методиката се разработва по проект на Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

<

Застрашени ли са ТЕЦ-овете от затваряне?

//dariknews.bg/novini/bylgariia/zastrasheni-li-sa-tec-ovete-ot-zatvariane-2033550

Изискване на Европейския съюз за въвеждане на нови технологии в ТЕЦ-овете може да доведе затварянето на централите. Европейският регламент ще бъде тема на дискусия в парламентарната комисия по енергетика заедно с експерти от Министерството на околната среда и водите и на горивните

Чили нокаутира Португалия с дузпи и е на финал

http://clubz.bg/55651-chili_nokautira_portugaliq_s_duzpi_i_e_na_final

Тимът на Чили е на финал в турнира за Купата на конфедерациите в Русия след победа с дузпи - 3:0, срещу Португалия в първия полуфинал. В редовните 90 минути и продълженията резултатът бе 0:0.

При 11-метровите удари големият герой е вратарят на чилийците и на "Манчестър Сити" Клаудио Браво, който хвана ударите на Рикардо Куарежма, Жоао Моутиньо и Луиш Нани, а неговите съотборници Видал, Арангис и Санчес реализираха.

До изстрел на Роналдо не се стигна - той бе предвиден за изпълнява последен за Португалия.

Другият полуфинал тази вечер противопоставя Германия и Мексико.

Чили бе по-добрият отбор на почти пълния стадион в Казан, но не успя да реализира в редовното време и продълженията, когато гредата два пъти спаси "мореплавателите". 

Европейските шампиони можеха да поведат още в първите минути, когато Кристиано Роналдо изведе прекрасно Андре Силва, но той не успя да преодолее вратаря Браво. Малко преди това и чилийците имаха ситуация.

Нататък обаче темпото леко спадна, нямаше толкова чисти възможности за попадения. Още по-предпазливи станаха съперниците през втората част, когато предпочетоха да не правят излишни рискове.

В допълнителните 2 по 15 минути първенците на Южна Америка бяха значително по-близо до победата. Първо съдията подмина дузпа в тяхна полза - за нарушение срещу Гато Силва, който влезе като смяна.

В 118-ата минута топката срещна страничния стълб на Руи Патрисио след удар на Артуро Видал, а при добавката на Родригес и напречната греда помогна на Португалия.

Така се стигна до 11-метровите удари. Първи изпълняваха чилийците, а след като Браво хвана удара на Нани, резултатът стана 3:0 и нямаше смисъл да се бият последните два опита. Бурна радост за Чили, тъга за Португалия.

Сега Кристиано Роналдо най-накрая ще може да реши бъдещето си - остава в "Реал" или не.

31,5% от българските пенсионери ще получават минимални пенсии – 180 лева

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/Fmq8HkYlMUM/

Депутатите приеха окончателно повишаването на пенсиите.  От 1-ви юли минималната пенсия за стаж става 180 лева, а през октомври – 200 лева.

Предвиденото повишение ще засегне около 802 хиляди пенсии. Освен минималната пенсия, изпреварващо и със същите проценти ще нараснат и тези, свързани с нея – за инвалидност, наследствените пенсии. Ще бъдат увеличени и 136 хиляди т.нар. вдовишки добавки от 46 на 53 лв.

След първото увеличение на минималната пенсия, броят на пенсиите с минимален размер ще се увеличи от 547 300 на 668 000. Това означава, че 31,5% от пенсионерите ще бъдат с минимални пенсии. Необходимите допълнителни средства са 8,8 млн. лв. месечно.

След второто увеличение от 1 октомври броят на пенсиите с минимален размер от 668 000 ще стане приблизително 800 000 или около 37,8 на сто от пенсионерите ще получават минимални пенсии. Пенсионерите с пенсии под 200 лв. или под минималния размер за съответния вид ще бъдат приравнени на новия минимален размер. Необходимите допълнителни средства за увеличението от 1 октомври са 14,7 млн. лв. месечно.

Революцията в администрацията е неизбежна като метрото до „Люлин“

http://clubz.bg/55650-revolyuciqta_v_administraciqta_e_neizbejna_kato_metroto_do_%E2%80%9Elyulin%E2%80%9C

Министерски съвет Румяна Бъчварова 04052016 1

- Г-жо Бъчварова, административната реформа и електронното управление бяха зададени като топ приоритет от премиера Борисов. Подобни опити бяха направени и в предишния кабинет, а тогава именно вие ръководехте дейностите в тази сфера. Кога реално виждате възможност системата да заработи както трябва, а не на парче?

- В предишния мандат сменихме философията и подхода на работа. До онзи момент бяха изхарчени няколко милиарда за електронно управление, но по един децентрализиран модел, в който всяка институция сама разработва системата си. Това, естествено, се оказа неефективно. Даваха се пари, но имаше само частични резултати, без обща и централизирана инфраструктура. Затова решихме, че трябва да има механизъм и обединителен център, който да координира тези усилия и да съвмести постигнатото до момента. И създадохме Агенция „Електронно управление“.

И в САЩ, и в Англия работят по същия подход. Това е нормалният процес, в който ние се включихме, макар и закъснели – да поемем към централизация на управлението и координация между отделните елементи. Затова е необходимо системите да са съвместими, да има свободен обмен на информация.

Една от основните линии, по които работихме, беше отвореният формат на данните, които съществуват в регистрите, така че всеки заинтересован да може да ги обработи.

Така се изгради система, която позволява обмен между отделните администрации. 

А според Глобалния индекс за отворени данни, за една година България успя да се изкачи от 51-то на 16-то място по този показател.

Оказа се, че повече от 80% от услугите, които си разменят отделните администрации се извършват физически и хората са принудени да пренасят хартии от едно място на друго.

- Но това продължи и след предприетите от вас мерки. Ето, вчера шефът на „Електронно управление“ Росен Желязков съобщи ужасяваща статистика - отделните администрации извършват 1422 услуги, за които изискват 5985 документа, и то голяма част от тях се повтарят...

- Ние създадохме базата и възможността да се премине от обмен на документи (например влизаш в една система и трябва да покажеш, че имаш свидетелство за съдимост) към обмен на данни между отделните ведомства, в която излиза цялата налична информация на администрацията за даден гражданин или фирма.

Това е посоката, в която в момента се развива електронното управление.

За да придобие то пълен обхват, са необходими няколко неща. На първо място е електронната идентификация – чрез нея всеки гражданин може да влезе в системата, за да ползва услугите, без да има нужда изобщо да стига до администрацията.

- Това сега става чрез т.нар ПИК (Персонален идентификационен код), нали?

- ПИК-овете са междинна форма, която се ползва само в НАП. Това е малкият пример за голямата идентификация. С електронната идентичност могат да се ползват банкови и здравни услуги, да се направи легитимация при пътуване и какво ли още не.

- Под формата на какъв носител ще бъде този идентификатор?

- Това е чип, мислихме той да бъде вграден в карта. Но технологиите се развиват, безконтактните възможности също. Така че е опция да се сложи и на телефона. Затова Законът за електронната идентификация, който приехме, беше отворен – за да може да бъде използван след няколко години, когато ще се стигне пълната реализация на електронното управление.

Предстои да се изгради и държавният облак – това е мястото, в което постепенно ще се премести цялата информация на администрациите и през което ще се осъществява контактът.

В концепцията за електронна идентификация се планира всеки гражданин да има собствен служебен имейл. На него ще могат да се получават съобщенията от държавата. Там ще се получават известия - че трябва да се пусне данъчната декларация, че имаш неплатен акт или призовка например.

- Говорите за облачни услуги, революционни електронни услуги и те все изглеждат труднопостижими на този етап на административно ниво. Как си представяте тези неща да се случат във времето?

- Сроковете са разписани в Пътната карта за електронно управление, която е одобрена от ЕК и средствата за реализацията й са одобрени по програма „Добро управление“ до 2019 г.

Сега правителството дава много силен тласък за задвижването на тези процеси на нивото, което зависят от администрацията. Идеята е хората, които отиват до гишето, да могат да ползват услугата по-бързо. Това обаче е просто дигитализиране на услугите, все още не е електронно управление.

Следващият етап е всеки един гражданин да не минава през гишето на съответната служба, а да ползва услугите, влизайки директно в системата. Те трябва да са свързани с един канал и към банките, през който могат да се осъществяват и плащанията за такси.

Така всички безпроблемно ще могат да си подадат данъчната декларация, да си извадят кадастрална карта на имота, да си проверят задълженията и какво ли не още. Тези услуги тепърва ще се доразвиват тепърва от бизнеса.

- Добре, да вземем свидетелството за съдимост, една от масовите неволи за редовия гражданин. Казаха, че отпадането му ще наложи промени в 40 закона и 240 наредби. Според вас това кога може се случи?

- Цялото ни законодателство е разписано по начин, който не отразява новите технологични процеси. Така че съществува хипотеза, ако тези услуги бъдат въведени и започнат да бъдат използвани от гражданите, в един момент да се окаже, че са в нарушение с нормативната база. И аз разбрах от колегите за многобройните законови промени, които са необходими. Но има перспектива те да станат факт до есента, както е премиерското разпореждане.

- А вътрешната чиновническа съпротива, тя как може да бъде преборена?

- Тя е естествена. Когато сменяш платформата на една дейност, хората се чувстват застрашени за работата си. Но няма да има вълна на уволнени чиновници, много от тях ще преминат през преквалификация, за да могат да се справят с новите специфики на работата в електронен вариант.

- Предполагам ще има и различно ценообразуване за електронните услуги?

- Разбира се, то трябва да се промени по нов модел. Няма услуга без цена. Това е и голямо перо в държавния бюджет, което няма как да си позволим да загубим. Работата е изключително обемна и в огромната си част е аналитично-интелектуална, но има достатъчно експерти, които могат да я извършат.
Нека ви кажа и за следващия етап - комплексните административни услуги. Това означава, че ако искате да си регистрирате кола, всички документи и услуги ще се предлагат в един общ пакет на определена цена, която автоматично се получава от администрацията.

Приехме решение на всяка една точка на държавната администрация да може да се изиска информация и определени услуги.

- Какво значи „точка на държавната администрация“?

- Това е следващият етап в развитието - да се направят комплексни центрове за услуги в отделните населени места. То трябва да бъде достъпно и онлайн.
В Грузия например по интернет може да се направи заявка за издаване на лична карта. Има и гишета, наподобяващи тези за обслужването на клиенти в автомобили в McDonalds. Минавам с кола, вземам си го и си заминавам. Ако сте в чужбина, може да влезете през съответния портал и да получите съответните документи. Грузинците са изключително напреднали в това отношение.

- Започнахме разговора с това, че досега са налети милиарди в дигитализацията. Доразвиването на тази система също ще глътне сериозен ресурс. Има ли разчет какъв?

- Както ви казах, нещата са променени концептуално. Досега е инвестирано на парче, а сега ще се дадат пари за регистрите и софтуера, който ще ги обединява и те ще могат да си обменят информация. Това е много по-евтино. Отделни проекти са, разписани в Пътната карата, и ще бъдат покрити със средства от програмата „Добро управление“.

- А колко ще спести държавата от това – подхвърлят се едни числа, които варират от 100 милиона до 1 милиард?

- Тези стойности за момента са непроверяеми, тъй като не знаем още каква ще бъде цената на съответната услуга. При всички случаи ще има сериозна оптимизация на средства и време. И най-важното – ще сведе до минимум рисковете от корупция по ниските етажи, която е сериозно бреме за гражданите и бизнеса.

- Кои са най-наболелите проблеми на бизнеса, свързани с административните режими?

- Всеки един бизнес, за да получи каквото и да е разрешение, трябва да премине през поредица от стъпки. Те ще бъдат разработени в комплекс от услуги и това ще спести много време и за двете страни. Има някои дребни неща, които също могат да се оптимизират - например регистрацията на годишните отчети да бъде само на едно място, вместо на три, както е сега.

Дигитализацията не е реформа, а революция за администрацията. Тя не бива да се възприема като някакво чудовище, а напротив- като посредник в комуникацията между държавата и гражданите. В този смисъл вероятно и отношенията между тях ще се промени.

- Само да не катастрофира тази революция...

- Глобалните процеси изискват такава форма на обслужване и е неизбежно тя да се случи. Натискът вече не е просто политически, а върви по всички по линии. Това е нещо като едно време автобусите до столичния квартал „Люлин“, с които се пътуваше по час и половина. Винаги съм се изумявала колко време от живота си губят хората, живеещи там, за придвижване до центъра. С метрото тази одисея се съкрати на 15 минути. Нещо такова ще бъде и административното обслужване в близко време. А при това ускорено развитие на технологиите далечната перспектива дори не можем да си я представим.

Църквата почита паметта на Светите равноапостоли Петър и Павел

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/re7jj60rifQ/

На 29 юни църквата почита паметта на Светите равноапостоли Петър и Павел. Църковният празник е наричан от народа Петровден. Двамата апостоли, които били ревностни разпространители на християнството, претърпели много страдания и гонения и били наречени „първовърховни престолници и вселенски учители”.

Вярва се, че светците Петър и Павел са братя близнаци. На Петровден стар обичай е във всеки дом се коли най-младото “петровско пиле”. Обикновено жените раздават част от него, заедно с ябълки “петровки” в чест на светеца.

Апостол Петър, брат на ап. Андрей, бил рибар от гр. Капернаум на брега на Галилейското езеро. Според евангелския разказ Христос повикал двамата братя да тръгнат след него и те го следвали до деня на неговото Възнесение. Еврейското име на апостола било Симон, а името Петър, което означава “камък”, му било дадено от Исус Христос. След Възнесението ап. Петър разпространявал християнството в Сирия, Кападокия, Галатия и Понт. Преданието уверява, че загинал мъченически заради вярата си заедно с ап. Павел. В новозаветния дял на Библията са включени две съборни послания на ап. Петър, отправени до всички християни.

Апостол Павел не е от кръга на Христовите ученици. Роден в Мала Азия, той бил фарисей – член на еврейска секта, която преследвала християните. В книгата Деяния на на св. Апостоли се разказва, че на път за Дамаск имал необикновено видение, от което загубил зрението си и чул Божия глас от небето. Това събитие било повратно в живота му. Излекуван, той се покръстил и станал най-ревностния разпространител на християнската вяра. Наречен е “апостол на езичниците”. Проповядвал в Антиохия, Киликия, Кипър, Галатея, Ефес, Атина, Македония, Коринт, Испания. Завършил живота си в Рим на 29 юни 67 г. В Новия завет на Библията са поместени 14 негови послания до новопокръстени във вярата, в които разяснява християнските ценности и правилата на църковния живот.

Имен ден празнуват всички, които носят имената Петър, Павел, Петрана, Полина, Павлин, Павлина, Петя, Камен Камена, Кремена, Патриция,  Преслава и техните производни!

Опасно високи температури в цялата страна за 29 юни

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/-7hHjB1Uf-M/

Предупреждение за опасно високи температури е в сила за цялата страна за 29 юни.
Оранжев код за опасно високи температури е в сила за 6 области на страната. Кодът е в сила за областите Видин, Монтана, Враца, Плевен, Велико Търново, Русе. В равнинната част в тези 6 области максималните температури ще са до 39-40 градуса, сочи справка на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология към БАН.
В останалите 22 области – София-област, София – град, Перник, Кюстендил, Благоевград, Пазарджик, Смолян, Кърджали, Пловдив, Ловеч, Габрово, Стара Загора, Хасково, Сливен, Ямбол, Търговище, Шумен, Бургас, Варна, Добрич, Силистра, Разград, Търговище. В областите със жълт код максималните температури ще са между 35-38 градуса.
От НИМХ съветват при обявен жълт код хората да бъдат внимателни, тъй като се очакват много високи температури. Възможни са здравни проблеми за чувствителни и болни хора, възрастни и деца.

“Намали, има камера!” отиде в историята. Ще станем ли по-отговорни шофьори?

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6304406

“Намали, има камера!” отиде в историята. Ще станем ли по-отговорни шофьори?Няма универсална мярка срещу наглеците на пътя, но те трябва да чувстват, че държавата винаги е една крачка преди тях Диана Саватева стана народен представител, след като много години беше журналист в “24 часа”. Тя сега е в парламента, но продължава да пише по актуални теми. “24 часа” ще ги публикува в приложението “Тренд” в “Колонка на депутата”.

Белият дом: CNN е "позор за всички медии, за цялата журналистика"

http://pogled.info/svetoven/beliyat-dom-CNN-e-pozor-za-vsichki-medii-za-tsyalata-zhurnalistika.87189

/Поглед.инфо/ Вторият прессекретар на Белия дом Сара Хъкаби Сандърс заяви по време на регулярния брифинг с медиите във вторник, че CNN е "позор за журналистиката", предава американският сайт Brеitbart.

Vanity Fair: Загадъчният властелин на Русия (част Четвърта)

http://pogled.info/svetoven/Vanity-Fair-zagadachniyat-vlastelin-na-rusiya-chast-chetvarta.87191

/Поглед.инфо/ „Не ни давайте повече никакви икономически препоръки”, заяви Сергей Караганов, председател на Съвета по външната политика и отбраната, по време на семинар във Вашингтон, организиран от Харвардския университет малко преди избирането на Путин. „Те ще бъдат хвърлени в кошчето”.

National Interest: Пет причини защо Америка не трябва да воюва в Сирия

http://pogled.info/svetoven/National-Interest-pet-prichini-zashto-amerika-ne-tryabva-da-voyuva-v-siriya.87192

/Поглед.инфо/ Сред експертите по борбата с тероризма и специалистите по Сирия в администрацията на Тръмп битува устойчивото мнение, че т.нар. Ислямска държава не може да бъде унищожена, ако не бъде отстранен Башар Асад и не се намали влиянието на Иран. В един идеален свят това би било оптималният вариант, за да се закрепим в страната. Но на всички е ясно, че Близкият Изток далеч не е идеален, а най-вече – да се притиска Русия. Налице са пет причини защо не трябва да воюваме в Сирия.

Как Меркел „оландизира” Макрон

http://pogled.info/svetoven/evropa/kak-merkel-olandizira-makron.87187

/Поглед.инфо/ Още едва появил се на сцената, Макрон се превърна във втория Оланд. Меркел го хвана под ръка на първата за него европейска среща на високо равнище, но субсидираната от държавата преса предпочете нищо да не забележи. Има два аспекта към случилото се в края на миналата седмица на европейската среща на високо равнище. Първият е свързан с резултатите от срещата и преброяване на точките. Вторият – със субсидираната преса. При това между двете неща има малко общо.

Камерън и принц Уилям замесени в корупционен скандал

http://pogled.info/svetoven/kameran-i-prints-uilyam-zameseni-v-koruptsionen-skandal.87188

/Поглед.инфо/ Наскоро публикуваната пълна версия на доклада на ФИФA за процедурата по избор на домакин на първенствата по футбол през 2018 г. и 2022 г. твърди, че бившият министър-председател на Великобритания се е опитал да убеди Южна Корея да търгува с гласове в явно нарушение на етичните правила на ФИФА.

Ядосаха фенове с плащане в брой на "Герена"

https://www.24chasa.bg/sport/article/6306975

Ядосаха фенове с плащане в брой на "Герена"От “Левски” вдигнаха кръвното на фенове, които искат да си закупят сезонна карта, но не с пари в брой. Във вторник в клубния сайт бе пуснато съобщение, че ПОС терминалът в магазина на стадион “Георги Аспарухов” не работи с извинение към привържениците. Взети били мерки за отстраняването на проблема в най-кратки срокове,

Идеалният свят - пагубен за човечеството

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6304624

Идеалният свят -  пагубен за човечествотоТакъв свят е обречен. Обречен е на благоденствен апокалипсис Хората и светът, в който живеем, са несъвършени. И това е големият ни шанс. Налудничаво ли ви звучи? На мен - хич. Нека си представим мирен свят, в който безалтернативно царят справедливостта, добротата, съвестта, безкористността, любовта и всички останали добродетели,

Експлозия в Гринуич Вилидж, Ню Йорк (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6307012

Експлозия в Гринуич Вилидж, Ню Йорк (Видео)В жилищна сграда в квартала Гринуич Вилидж, Ню Йорк, е получен сигнал за експлозия. Сигналът е подаден около 17:45. Според източник на "Дейли Мейл" експлозията е станала на шестия етаж на сградата.  Говорител на пожарната е отказал да даде повече информация. Засега няма официална информация за жертви или пострадали.

Петровден е, време е за Бял мъж

https://offnews.bg//tcarkoven-kalendar/petrovden-e-vreme-e-za-bial-mazh-631865.html

Християните почитат апостолите св. Петър и Павел, народът празнува Петровден. Според вярванията св. Петър държи ключа за рая.

Денят на светите равноапостоли Петър и Павел е най-почитаният летен празник. Днес не се работи, а на трапезата се слагат първите ябълки петровки, пиле, сирене, баница и обредни хлябове.

В Архитектурно-етнографския комплекс „Етър“ ще бъде отпразнуван Петровден, там ще бъде приготвен "Бял мъж" - традиционното ядене се прави от прясно сирене и пшеничено брашно. Празникът винаги се свързва и с първите ябълки петровки и пиле на трапезата.

Имен ден празнуват Камен, Камена, Кремена, Павел, Павлин, Павлина, Патриция, Петрана, Петър, Преслава.

Апостол Петър, брат на ап. Андрей, бил рибар от гр. Капернаум на брега на Галилейското езеро. Според евангелския разказ Христос повикал двамата братя да тръгнат след него и те го следвали до деня на неговото Възнесение. Еврейското име на апостола било Симон, а името Петър, което означава "камък", му било дадено от Исус Христос. След Възнесението ап. Петър разпространявал християнството в Сирия, Кападокия, Галатия и Понт. Преданието уверява, че загинал мъченически заради вярата си заедно с ап. Павел. В новозаветния дял на Библията са включени две съборни послания на ап. Петър, отправенип до всички християни.

Апостол Павел не е от кръга на Христовите ученици. Роден в Мала Азия, той бил фарисей - член на еврейска секта, която преследвала християните. В книгата Деяния на на св. Апостоли /XIгл./ се разказва, че на път за Дамаск имал необикновено видение, от което загубил зрението си, и чул Божия глас от небето. Това събитие било повратно в живота му. Излекуван, той се покръстил и станал най-ревностния разпространител на християнската вяра. Наречен е "апостол на езичниците". Проповядвал в Антиохия, Киликия, Кипър, Галатея, Ефес, Атина, Македония, Коринт, Испания. Завършил живота си в Рим на 29 юни 67 г. В Новия завет на Библията са поместени 14 негови послания до новопокръстени във вярата, в които разяснява християнските ценности и правилата на църковния живот.

На 29 юни се отбелязва и празникът на българските занаятчии.

Петровден е, време е за Бял мъж

https://offnews.bg//obshtestvo/petrovden-e-vreme-e-za-bial-mazh-631865.html

Християните почитат апостолите св. Петър и Павел, народът празнува Петровден. Според вярванията св. Петър държи ключа за рая.

Денят на светите равноапостоли Петър и Павел е най-почитаният летен празник. Днес не се работи, а на трапезата се слагат първите ябълки петровки, пиле, сирене, баница и обредни хлябове.

В Архитектурно-етнографския комплекс „Етър“ ще бъде отпразнуван Петровден, там ще бъде приготвен "Бял мъж" - традиционното ядене се прави от прясно сирене и пшеничено брашно. Празникът винаги се свързва и с първите ябълки петровки и пиле на трапезата.

Имен ден празнуват Камен, Камена, Кремена, Павел, Павлин, Павлина, Патриция, Петрана, Петър, Преслава.

Апостол Петър, брат на ап. Андрей, бил рибар от гр. Капернаум на брега на Галилейското езеро. Според евангелския разказ Христос повикал двамата братя да тръгнат след него и те го следвали до деня на неговото Възнесение. Еврейското име на апостола било Симон, а името Петър, което означава "камък", му било дадено от Исус Христос. След Възнесението ап. Петър разпространявал християнството в Сирия, Кападокия, Галатия и Понт. Преданието уверява, че загинал мъченически заради вярата си заедно с ап. Павел. В новозаветния дял на Библията са включени две съборни послания на ап. Петър, отправенип до всички християни.

Апостол Павел не е от кръга на Христовите ученици. Роден в Мала Азия, той бил фарисей - член на еврейска секта, която преследвала християните. В книгата Деяния на на св. Апостоли /XIгл./ се разказва, че на път за Дамаск имал необикновено видение, от което загубил зрението си, и чул Божия глас от небето. Това събитие било повратно в живота му. Излекуван, той се покръстил и станал най-ревностния разпространител на християнската вяра. Наречен е "апостол на езичниците". Проповядвал в Антиохия, Киликия, Кипър, Галатея, Ефес, Атина, Македония, Коринт, Испания. Завършил живота си в Рим на 29 юни 67 г. В Новия завет на Библията са поместени 14 негови послания до новопокръстени във вярата, в които разяснява християнските ценности и правилата на църковния живот.

На 29 юни се отбелязва и празникът на българските занаятчии.

Хороскоп за юли

https://offnews.bg//horoskop/horoskop-za-iuli-656160.html

{"oven":"Време е за по-дълга пауза, макар че вие и за ваканцията сте си начертали работна програма за ремонти, допълнителни дейности, още хобита. Овните първо да разчистят натрупаните проблеми в службата и с партньори, някои околни ще ги разочароват с егоизъм и некоректност. Ако имате неприключени ангажименти или не сте във форма, първите 5 дни на юли са подходящи да насочите усилията си именно в тези въпроси. Вероятни са нови делови оферти, но подбирайте внимателно – и за да не попаднете на хитреци като предишните, и за да не се заемете с дейност, която не е за вас. За любовта ви трябва съвет... ","telec":"Месецът е отпускарски, ала вас май доста не навреме ви налягат умора и апатия. Телците са хвърлили много енергия за осъществяване на идеите си, а вече са готови да зарежат нещата и насред път. Обаче не е редно, още в края на първото 10-дневие на юли силите ви ще почнат да укрепват, колеги, партньори и клиенти ще обръщат повече внимание на старанието и находчивите ви решения. Малко почивка ще ви се отрази благоприятно, но гледайте да сте само с ней-близки и обичани хора. Ако сте преживяли любовно разочарование наскоро, семейството и приятелите ще ви помогнат да го забравите по-лесно.","bliznaci":"Юли ви предлага редица добри възможности за кариера, не се поддавайте на настроенията на околните, които са готови да мързелуват или очакват пари и постове да им падат от небето. Близнаците да подскажат на колеги и познати, с които ще действат в екип, че всяка работа си иска майстора, пък който покаже професионализъм и дисциплина, ще се радва и на високи резултати. Вие ще постъпвате точно така и до средата на месеца ще подредите делата си по най-сполучливия начин, вероятно е да привлечете нови помощници, приятели. Ако искате трайна връзка, ще преодолеете колебанията и ще разкриете сърцето си.","rak":"И за вас юли носи нови възможности за делова изява и печалби, някои ще са свързани с интересни проекти или стимулират творческите ви сили. Едни Раци ще предпочетат да действат по-самостоятелно, други обаче ще се покажат и като незаменими организатори, убеждават, разпределят задачи, поощряват... Привличате симпатии, ухажори, но вие си знаете точно какви хора ви трябват за дружба и любов. Така че не си играйте с чуждите чувства и не се замесвайте в интриги, те ще се окажат във ваш минус. Чак до деня на св. Марина работата ви ще е много, отпускане би ви изложило пред шефове, покровители, клиенти.","luv":"Първите десетина дни на юли ви връщат към редица стари проблеми, готови сте да подхванете предишни проекти и уговорки. Лъвовете да не се поддават на тези изкушения, несигурни са, а е време да уточнят плана си за действие, да изчистят отношения от недоразумения и грешки. Не само вие ще прощавате, бъдете по-великодушни, готови на компромис в името на общия напредък. Ако е за личните ви неща, не изпускайте добрия момент да възстановите чувства и доверие, някои май се поувличат от купони в компании и любовни авантюри. По-сериозно обвързаните така може да направят нови фалове, не им трябват...","deva":"Юли ще ви кара да се съсредоточите в по-личните си проблеми, доста от знака мислят за трайни промени. Първите му 20-на дни условията са подходящи, ала нещата стават бавно и не винаги точно както ги искате. Девите да се съобразят с мнението на по-влиятелни хора и в работата, и вкъщи, иначе ще вдигат много шум, но... за нищо. Е, имате добри възможности да уредите и по-дългосрочни планове за бизнес и кариера, не проявявайте дребнавост и инат, очертаят ли се някакви пречки. Група дами май са склонни да се хвърлят във флиртове и се колебаят за по-сериозни решения, обаче шанс и дълг сега ще вървят заедно.","vezni":"Почти целият месец ще ви държи нащрек, доста зависите от плановете на по-влиятелни хора, а близки пък току изразяват несъгласие с ваши идеи. Везните са тактични, да се държат по-настрана от чуждите спорове дори да ги молят за намеса, а своите проблеми да уреждат колкото могат по-търпеливо, дискретно и съвсем по правилата. Някои са припрени, изглежда това ще ги поведе към грешки, ще усложни отношенията им. Особено важи за необвързаните, във флиртове са неустоими, но после все ще се окаже, че не са търсили това, което са намерили. Сега важи, че каквото посееш, такова и ще жънеш, ала повече...","scorpion":"Чудесно време за отдих и общуване с близки и обичани хора, само че доста от знака ще гледат да уредят служебните си въпроси. До деня на Марина Огнена Скорпионите имат важни задачи и вероятно ще се съобразяват с изискванията на шефове и влиятелни клиенти, от това зависят израстването им в йерархията, печалбите. Не се изкушавайте от намеса в чужди дела, а и не „ускорявайте” процесите, демонстрирайки сила, инициативност, подкрепа от приближени... Това няма да се хареса никому и може да ви навреди осезателно. Покажете чувствата си на своя избраник, назрява проблем помежду ви, а той ви е верен.","strelec":"Юли е време за ваканции, обаче от вас ще изисква повишена бдителност и сдържаност. Дали в личен, или в професионален план, но Стрелците ще се натъкват на проблеми и ако първоначално става дума за дреболии, бързо ще се трупат и ще им създават големи ядове. Можете да вземете превантивни мерки, а когато нищо не зависи от вас – с такт и достойнство да се дистанцирате от ситуацията, за да намерите най-изгодния за себе си изход. Някои от знака не се вслушват в такива съвети даже на близки, но това ще ги въвлича в спорове, в които доводите им са по-слаби. В любовта май ще търсите по-подходящ човек. ","kozirog":"Щедър юли, упоритите ви усилия често ще получават признание и това е най-характерно за първото 10-дневие на месеца. Козирозите ще намират добри помощници за спешни задачи, сега идват куп оферти за изява и печалби, а и те самите имат немалко идеи за начинания. Така трябва, иначе ще „замръзнете” на една професионално ниво, а вие имате доста амбиции, напоследък – и силни покровители. Мнозина са доволни от печалбите, но ги влагат разумно в битови подобрения, в нужди на близки, не е време да глезят прекалено свои домашни. Е, нужни са ви известен отдих, развлечения, защо не и малко лукс, обичате ги.","vodolei":"Отпускарски или не, за вас юли ще е напрегнат и поне първите 20-на дни трябва да бъдете много внимателни за лични и служебни пропуски. Водолеите се гордеят със своя стил на работа, но околните май не забелязват свършеното, а нерядко и използват доверието им в своя изгода. Ще разберете истината, но не реагирайте веднага, а използвайте урока в по-нататъшната си самостоятелна дейност. Проучвайте хората и офертите по-грижливо, чрез няколко проверки, нерядко патите от доверчивостта си. Път на изток ще ви е от полза, а ако имате свои проекти, не ги размивайте с чужди идеи. И за любов бъдете категорични.","ribi":"Ведър юли, вероятно мнозина са го определили за пътуване за отдих или по служба. Даже то да е по работа, ще намерите начин да отпуснете душичката. Само че Рибите да внимават при запознанства, бързите флиртове може да ги отведат при неподходящи ухажори, а необмислените делови оферти ще се окажат ощетяващи. Хубаво е, че търсите нови партньори за изява, ще има много добри кандидатури, печелите доверието на влиятелни хора. За някои от знака се очертава издигане в кариерата, други жънат творческо признание. Не забравяйте, че колкото и да е голям късметът ви, трябва да сте пример в екипи."}

ЕС бележи напредък с разпоредбите срещу изпирането на пари, финансирането на тероризма и данъчните измами

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6304655

ЕС бележи напредък с разпоредбите  срещу  изпирането на пари, финансирането на тероризма и данъчните измамиДържавите членки трябва да създадат централни регистри на действителните собственици на дружества и тръстове За мен като комисар на ЕС по въпросите на правосъдието е от първостепенно значение да се води успешна борба с изпирането на пари и финансирането на тероризма. Това е въпрос не само на сигурност, но и на справедливост.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване