Тръмп предизвика нов гняв заради "грубиянски туитове"

http://www.klassa.bg/News/Read/article/280580_%D0%A2%D1%80%D1%8A%D0%BC%D0%BF+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%B8%D0%B7%D0%B2%D0%B8%D0%BA%D0%B0+%D0%BD%D0%BE%D0%B2+%D0%B3%D0%BD%D1%8F%D0%B2+%D0%B7%D0%B0%D1%80%D0%B0%D0%B4%D0%B8+%22%D0%B3%D1%80%D1%83%D0%B1%D0%B8%D1

 Президентът на САЩ Доналд Тръмп отправи груби обиди към двама водещи на популярна новинарска програма на телевизия Ем Ес Ен Би Си (MSNBC), които го разкритикуваха. Тръмп нарече "умопобъркана" журналистката Мика Бжежински, дъщеря на починалия наскоро известен политолог Збигнев Бжежински, а колегата й Джо Скарбъро - "психопат", посочва ТАСС. Чух да се говори, че "Морнинг Джо", предаване с малко зрители, говори лошо за мен (вече не го гледам)", написа президентът на САЩ в "Туитър" за сутрешната програма, която водят двамата журналисти. Тръмп нарече Бжежински "смахнатата Мика с ниското Ай Кю (коефициент на интелигентност)", а Скарбъро - "Психо Джо". Той заяви, че в края на миналата година двамата водещи упорито, но безуспешно настоявали за среща в имението му Мар а Лаго във Флорида и че лицето на Мика било кърваво след направен й лифтинг. В навечерието на Нова година те три вечери подред се появяваха в Мар а Лаго и настояваха да се срещнат с мен. Казах "не"!, написа той. В страницата си в Туитър телевизия Ем Ес Ен Би Си осъди изявленията на Тръмп. Много тъжен ден за Америка е когато президентът си губи времето да оскърбява, лъже и да сипе дребнави лични нападки, вместо да си върши работата, написа американската медия.
Републиканци и демократи в Конгреса единодушно разкритикува грубиянските туитове на Тръмп, но говорителката на Белия дом Сара Хъкаби-Сандърс го защити в ефира на телевизия "Фокс нюз". "Не смятам, че президентът е човек, който позволява да го нападат, без да отвърне. Той отговаря на удара с удар и не допуска да го сплашват либерални медии и либерални елити в медийния свят", каза Хъкаби-Сандърс. Първата дама на САЩ Мелания Тръмп също защити съпруга си. Според нейна говорителка, тя отдавна казвала, че когато мъжът й е атакуван, отвръща 10 пъти по-сурово. Самата Мелания Тръмп заяви, че се надява да използва позицията си в Белия дом, за да се бори срещу агресията в киберпространството, отбелязва Асошиейтед прес.


segabg.com

Промени в движението от понеделник заради ремонта на Дондуков

https://offnews.bg//obshtestvo/promeni-v-dvizhenieto-ot-ponedelnik-zaradi-remonta-na-dondukov-659448.html

Строителните работи на столичния бул. „Княз Ал. Дондуков“ налагат промени в движението от понеделник до края на август. 

Забранява се влизането на автомобили по бул. „Княз Ал. Дондуков” между бул. „Цар Освободител“ и ул. „Веслец“ и между ул. „Бачо Киро“ и ул. „Г. С. Раковски“.

Променя се маршрутът на временната автобусна линия № 20 ТМ, както следва /в посока пл. „Васил Левски”/ от бул. „Княгиня Мария Луиза” наляво през пл. „Независимост“, надясно по бул. „Цар Освободител“, наляво по ул. „15-ти ноември“, надясно през пл. „Александър Невски“, надясно по ул. „Оборище“ и наляво по бул. „Васил Левски“ до площад “Васил Левски” – двупосочно. Разкриват се временни спирки.

Тролейбусни линии № 1, 2 и 4 и трамвайни линии № 20, 22 и 23 продължават да работят по действащите маршрути и разписания. 

Местата за платено паркиране в района се закриват, а тези за „служебен абонамент“ се изместват.

От "пълен загубеняк" в секссимвол (снимки)

https://www.vesti.bg/lyubopitno/shoubiznes/ot-pylen-zagubeniak-v-sekssimvol-snimki-6070973

Като по-малки тези холивудски актьори не се изглеждали толкова обещаващо, но сега реалността е съвсем друга

Прокуратурата в Бургас иска доживотен затвор за убиеца на наркобоса Иван Костов

https://www.24chasa.bg/novini/article/6309772

Прокуратурата в Бургас иска доживотен затвор за убиеца на наркобоса Иван КостовОкръжна прокуратура – Бургас внесе в съда протест срещу присъда на Окръжния съд в града (от 26.06.2017 г.), с което подсъдимият Димитър Димитров от гр. Бургас е оправдан по обвинение за убийството на наркобоса Иван Костов. Димитър Д. е подсъдим за това, че на 15.11.2015 г., около 19,40 ч., в гр. Поморие, бул.

От утре България ще представлява ЕС в Катар и Монголия, да се готви Северна Корея

https://offnews.bg//politika/ot-utre-balgaria-shte-predstavliava-es-v-katar-i-mongolia-da-se-gotvi-659449.html

На 1 юли 2017 г. България ще поеме местното ротационно председателство на Съвета на Европейския съюз в Катар и Монголия.  Това означава, че на практика нашите посолства в двете държави ще представляват Европейския съюз, тъй като в тях няма делегации на ЕС.
 
По принцип Естония би трябвало да представлява интересите на ЕС в държавите, където няма делегации, тъй като тя е ротационен председател на Съвета от 1 юли до 31 декември т.г.

В страните, където няма естонско посолство обаче България ще изпълнява тези функции.

От страната ни се очаква да организира и проведе местно ротационно председателство на Съвета и в Кувейт, КНДР и Иран, където също няма делегации на ЕС.

Ротационното председателство в Иран ще бъде поето от България от 1 септември 2017 г. (дотогава тези функции ще изпълнява дипломатическата мисия на Нидерландия).
 
На по-късен етап страната ни ще поеме и тази роля в Кувейт и КНДР за период от 6 месеца.
 
България вече е осъществявала местни ротационни председателства в държави, в които не е имало Делегация на ЕС или посолство на съответната председателстваща Съвета на ЕС държава-членка.

В тези периоди страната ни работи в тясна връзка с Европейската служба за външно действие.

Връщат в затвора жесток убиец, пуснат предсрочно на свобода

http://dnes.dir.bg/news/svoboda-ubietz-predsrochno-25986551

Апелативният съд във Варна уважи протест на прокуратура срещу решение на Окръжния съд осъден на 20 г. затвор за убийство на студентка да бъде пуснат предсрочно.

Почина оцелялата от Холокоста Симон Вейл

http://frognews.bg/news_137430/Pochina-otselialata-ot-Holokosta-Simon-Veil/

Френският политик и оцеляла от Холокоста Симон Вейл почина на 89-годишна възраст, предаде Би Би Си.

Откъс от "Твоят втори живот започва, когато разбереш, че имаш само един", Рафаел Джордано

https://www.actualno.com/literature/otkys-ot-tvojat-vtori-jivot-zapochva-kogato-razberesh-che-imash-samo-edin-rafael-djordano-news_619909.html

Все по-едрите капки се размазваха по предното стъкло. Чистачките проскърцваха, а нещо стържеше и вътре в мен, докато стисках волана... Скоро потекоха такива струи, че инстинктивно намалих натиска на крака си. Само това ми липсваше, да катастрофирам! Дали стихиите се бяха съюз

България и Сърбия ще се промотират като обща туристическа дестинация

http://www.cross.bg/bulgariya-tyrizma-surbiya-1547613.html

/КРОСС/ Перспективите пред двустранното сътрудничество в туризма обсъдиха в Белград министърът на туризма Николина Ангелкова и нейният сръбски колега с ресор търговия, туризъм и телекомуникации Расим Ляич, който е и заместник министър-председател. Това е първата официална среща на Ляич след преизбирането му на поста в четвъртък, уточняват от туристическото ведомство. Министър Ангелкова подчерта, че сръбските туристи са сред най-многобройните чуждестранни граждани, посещаващи традиционно страната ни. През рекордната за българския туризъм 2016 г. те са били близо 375 хил., което е 8% ръст спрямо 2015 г. Тенденцията за нарастване на двустранния туристопоток е устойчива, но има все още неизползван потенциал, подчерта тя. Ще бъде подписано споразумение между Министерството на туризма на България и Министерството на търговията, туризма и телекомуникациите на Сърбия за сътрудничество в областта на туризма. Също така през септември или октомври тази година ще бъде организирано туристическо представяне на България в Сърбия и на Сърбия - в България, стана ясно по време на разговора. България и Сърбия обръщат сериозно внимание и върху промотирането си като обща дестинация за далечните пазари, бе съобщено на срещата

Протестът в Белоградчик даде резултат, инвеститорът се оттегли

http://www.cross.bg/protestut-v-belogradchik-dade-rezyltat-investitorut-se-ottegli-1547614.html

/КРОСС/ Проучвания на строителни материали в Белоградчик няма да се правят, стана ясно от писмо на инвеститора до местната власт, в което той заявява отказа си от концесията, предава БТВ. Резултатът идва след протест в началото на седмицата, с който граждани се обявиха против сондажи и изграждане на кариера на територията на природния парк. От фирмата - титуляр на разрешителното за проучване са уважили мотивите на засегнатите страни и уверяват, че се оттеглят от по-нататъшни действия в конкурса, обявен от Министерството на енергетиката.  

Близо половин милион сирийци са се върнали по домовете си

http://www.moreto.net/novini.php?n=354548

Близо половин милион сирийци са се върнали по домовете си от началото на годината, включително 440 000 вътрешно разселени и повече от 31 000 от съседни държави. Това обяви агенцията по бежанците към ООН, цитирана от Ройтерс. Повечето са се върнали в Алепо, Хама, Хомс и Дамаск, след като се е подобрила ситуацията със сигурността, допълват от световната организация.

Ужас от Великобритания! Младеж закла брутално гаджето си, после стана страшен екшън

http://www.klassa.bg/News/Read/article/280579_%D0%A3%D0%B6%D0%B0%D1%81+%D0%BE%D1%82+%D0%92%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D0%BA%D0%BE%D0%B1%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%8F%21+%D0%9C%D0%BB%D0%B0%D0%B4%D0%B5%D0%B6+%D0%B7%D0%B0%D0%BA%D0%BB%D0%B0+%D0%B1%D1%80%D1

 Брутален случай на агресия потресе британския град Кент. 25-годишен мъж от Рочестър закла младо момиче в кола на паркинг пред търговски център. Сигналът за кървавата касапница, разиграла се в четвъртък преди обяд, е подаден от потресени очевидци, съобщава kentonline.co.uk. Ужасени свидетели на престъплението разказват, че преди да му прережат гърлото, момичето, за което се предполага, че е приятелка на касапина, не спирало да крещи. Навсякъде имало кръв. След убийството касапинът опитал да избяга от местопрестъплението, но очевидец блокирал колата му.   Други свидетели разказват, че са видели човек  с бяла жителка, чиито ръце били изцапани с кръв, който е бил в полицейска кола с белезници. 

 


Избраха българско кисело мляко в топ 5 на биохраните

https://www.24chasa.bg/novini/article/6309764

Избраха българско кисело мляко в топ 5 на биохранитеБългарското кисело мляко "Тримона", произвеждано в САЩ, получи ново високо признание. То попадна в топ 5 на най-добрите продукти на Световното изложение на храни в Ню Йорк в класацията на известния експерт по био и екохрани Макс Голдбърг, съобщи offnews.bg. В ревюто си за родния продукт Голдбърг пита - чудили ли сте се защо бактерията за киселото

Огромно задръстване се образува на АМ "Хемус"

https://www.actualno.com/society/ogromno-zadrystvane-se-obrazuva-na-am-hemus-news_619911.html

Голямо задръстване се е образувало на АМ "Хемус" в ранния следобед, сигнализираха читатели на Actualno.com. Тапата започва още преди тунел "Ечемишка" и стига чак до бензиностанция "Лукойл" и дори по-нагоре. Припомняме, че именно днес трябва да бъде бъде пуснато движението в тръбат

ВЕДНАГА Пътят за Созопол още затворен, чака се тежка техника за ударените автобуси (Снимки)

https://www.24chasa.bg/region/article/6309817

ВЕДНАГА Пътят за Созопол още затворен, чака се тежка техника за ударените автобуси (Снимки)52-годишен шофьор от Русокастро и чех на 67 г. са по-тежко ранени, останалите туристи са с леки травми Все още двата пътнически автобуса, които се удариха днес на пътя Бургас-Созопол, в района на спирка „Моряк”, не са вдигнати от платното. Чака се тежка техника, която да ги вдигне от мястото на инцидента.

Задържаха за постоянно мъж обвинен в изнасилване

https://www.24chasa.bg/novini/article/6309770

Задържаха за постоянно мъж обвинен в изнасилванеПо искане на Районна прокуратура – Сливен, съдът задържа под стража Христо А. (на 45 г.). Той е обвинен за това, че на 28.06.2017 г. се съвкупил с момиче, ненавършило 18-годишна възраст и негова низходяща сродница - дъщеря, лишена от възможност за самоотбрана и без нейно съгласие. Христо А. е бил задържан след отличната работа на служители от ОД

Цитат на деня: Нямам смартфон, не ставам за премиер на Естония

http://www.dnevnik.bg/citat_na_deniia/2017/06/30/2998919_citat_na_denia_niamam_smartfon_ne_stavam_za_premier_na/?ref=rss


"Все още нямам смартфон, така че не бих могъл да стана премиер на Естония, това ще е абсолютно невъзможно. Юри знае това, ето защо ми изпрати картичка с покана да дойда в Талин, като в 19-ти век."<br /><br />.@ratasjuri: After exchanging postcards, it&#39;s time to meet in person. I look forward to launching with you @EU2017EE in #Tallinn today. pic.twitter.com/LofXWyrD4w&mdash; Jean-Claude Juncker (@JunckerEU) June 29, 2017<br /><br /><br />Така...

Бивш водопроводчик изобрети умен преводач за 8 езика

https://www.vesti.bg/tehnologii/nauka-i-tehnika/bivsh-vodoprovodchik-izobreti-umen-prevodach-za-8-ezika-6070977

Начинанието му отнема четири години и към момента устройството може да превежда от и на: английски, японски, френски, китайски, италиански, немски, португалски и испански

Интервю с проф. д-р Ангелина Киселова-Янева, дм, дмн

https://www.24chasa.bg/novini/article/6309736

Интервю с проф. д-р Ангелина Киселова-Янева, дм, дмн- Проф. Киселова, целият Ви професионален живот е отдаден на висшето медицинско образование. Кое Ви кара в последно време да говорите с голяма загриженост за средното образование? - Две причини. Първата – все по-слабата общообразователна подготовка на кандидат-студентите. Втората - възможността на собствен гръб да изпитам неволите на средното

Парламентът гласува парите за дрехи на полицаите

http://econ.bg/Новини/Парламентът-гласува-парите-за-дрехи-на-полицаите_l.a_i.744878_at.1.html

Полицаите, на които не им е осигурено униформено облекло през последните години ще могат да получат пари на ръка, според лимита за съответната...

Юнкер: Малките държави се справят най-добре с председателствата на ЕС

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/06/30/2998906_junker_malkite_durjavi_se_spraviat_nai-dobre_s/?ref=rss


Председателствата на най-малките държави са най-успешните, заяви днес председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Той направи този коментар по повод започващото утре председателство на Естония на Съвета на ЕС.<br /><br />"Като бивш премиер на друга малка страна, мога да ви уверя, че председателствата на малките държави-членки винаги са най-успешни", каза той.<br /><br />След като се пошегува, че още няма смартфон и заради това не би могъл да ръководи...

БСП настоява за цялостна политика за развитие на пенсионната и осигурителна система

//dariknews.bg/novini/bylgariia/bsp-nastoiava-za-cialostna-politika-za-razvitie-na-pensionnata-i-osiguritelna-sistema-2034028

ПГ на "БСП за България" настоява за цялостна политика за развитието на пенсионната и осигурителната система и за преизчисляването на всички пенсии като част от тази политика. Това заяви Драгомир Стойнев в декларация от името на групата от парламентарната трибуна.
 
Пе

Юнкер: Председателствата на най-малките държави са най-успешните

//dariknews.bg/novini/sviat/iunker-predsedatelstvata-na-naj-malkite-dyrzhavi-sa-naj-uspeshnite-2033952

Председателствата на най-малките държави са най-успешните, заяви днес председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Той направи този коментар по повод започващото утре председателство на Естония на Съвета на ЕС.

Все още нямам смартфон, не ставам за премиер на

И цивилните в МВР излизат на протест на 5 юли

//dariknews.bg/novini/bylgariia/i-civilnite-v-mvr-izlizat-na-protest-na-5-iuli-2034075

Членовете на Националния синдикат на гражданската администрация в МВР излизат на протест на 5 юли.
 
Това обявиха от ръководството на синдикалната структура, която обединява една шеста част от служителите във вътрешното ведомство, работещи по трудово

Как да пазим децата от прегряване в жегите?

//dariknews.bg/novini/obshtestvo/kak-da-pazim-decata-ot-pregriavane-v-zhegite-2034023

При наличие на симптоми на обезводняване при децата, родителите незабавно трябва да се свържат с лекар. Това коментира пред Дарик доц. Анелия Буева, национален консултант по детска нефрология и експерт по детски бъбречни заболявания.

Тя обясни, че

Върнаха в затвора предсрочно освободен убиец

https://www.24chasa.bg/novini/article/6309763

Върнаха в затвора предсрочно освободен убиецАпелативният съд във Варна е уважил частен протест на Окръжната прокуратура във Варна против определение на Варненския окръжен съд, с което осъденият на 20 години лишаване от свобода за умишлено убийство Лазар Касабов е бил условно предсрочно освободен от затвора. Със същото определение Окръжният съд във Варна е установил изпитателен срок,

Курумбашев: България да поиска времева рамка за присъединяването на държавите от Западните Балкани към ЕС

http://www.cross.bg/durzhavite-konkretni-kyrymbashev-1547612.html

/КРОСС/ „България трябва да поиска определянето на времева рамка за присъединяването на държавите от Западните Балкани към Европейския съюз". Това заяви евродепутатът от Групата на СиД Петър Курумбашев по време на редовното заседание на Комисията по европейските въпроси и контрол на европейските фондове (КЕВКЕФ). „Разбира се, тази времева рамка трябва да бъде обвързана с конкретни критерии за изпълнение. Но подобна инициатива от страна на България със сигурност ще е добър знак за държавите в региона. Всяка държава членка трябва да бъде оценявана според своя напредък в преговорите и изпълнението на критериите, а не да бъде да бъде обвързвана с други кандидати." Според Курумбашев по време на българското председателство на Съвета на ЕС ще стане факт новата рамка за разширяване и би било успех, ако заключенията по нея се приемат именно в този период. „Знам, че в момента няма сериозна воля в Съюза за това да се определят срокове за разширяване. Доста спорно е и дали изобщо Европейският съюз иска да се разширява. Ние можем да бъдем водещата, подкрепяща звезда за държавите от Западните Балкани. Бих искал да припомня как ни помагаха нашите съседи, когато бяхме кандидати за членове на НАТО и ЕС. Бих се радвал да има конкретни заявления от страна на българската държава и на повече политически сили, които да подкрепят този процес

Аню Ангелов: В конкурса за изтребителите няма състезание

http://www.mediapool.bg/anyu-angelov-v-konkursa-za-iztrebitelite-nyama-sastezanie-news266022.html

В конкурса какъв нов тип изтребител да купи България на практика няма състезание, защото не може да се сравняват нови машини с употребявани, пък било то и модернизирани, коментира бившият военен министър Аню Ангелов. Той отбеляза, че изтребителите втора ръка са два пъти по-евтини от новите и имат много различни параметри. България избираше между три оферти за нов тип изтребител – новите шведски "Грипен"-и, втора ръка "Юрофайтър"–и от Италия и втора ръка Ф 16 от Португалия и САЩ. Работната група оцени като най-изгодно предложението на шведската компания "Грипен", а офертата за американските изтребители бе декласирана, тъй като не отговаряла на финансовите изисквания. По-рано тази седмица с гласовете на ГЕРБ и "Обединените патриоти" бе формирана парламентарна комисия, която да провери всичко около проекта. Според Аню Ангелов обаче едва ли има какво да проверява парламентарната комисия, тъй като няма база за сравнение между офертите. "На мен ми се струва, че въобще в случая няма състезание и едва ли има какво да се проверява. Когато имате, от една страна, един нов боен самолет, от друга страна, един модернизиран стар самолет, какво състезание може да има, след като вие сте определили горната цена за придобиване един и половина милиарда лева. В същото време цената на модернизираните машини е два пъти по-ниска от тази цена, за която говорим. Следователно няма състезание, каза Ангелов пред БНР. Ако бяха определили 2 милиарда лева, то тогава би имало състезание, добави бившият военен министър в първия кабинет на Борисов. Според него тогава биха могли да участват фирми, а не държави, които произвеждат съвършено други модерни изтребители. "Тогава би могло да се каже, че има някакво състезание. Затова си казваме, че този спор е безсмислен – какво са избрали и какво не са избрали", каза Ангелов. Някои въпроси около избора на "Грипен"-ите Бившият военен министър отбелязва през личния си профил във Фейсбук, че ще е важна и всяка клауза от бъдещия договор за новите самолети. "Особено важен ще бъде начинът на придобиване. Ако ние за тези огромни пари ги вземем на лизинг както Чехия и Унгария (и двете страни закупиха "Грипен"), това означава след изтичане на срока на договора България да няма друга възможност освен да продължи срока на лизинга, иначе ще остане без бойни самолети. Следователно би трябвало да забравим в бъдеще нашите ВВС да придобият самолети от следващи поколения и от други държави", коментира Ангелов. Той отбелязва, че шведските самолети са участвали в мисията за охрана на въздушното пространство Air Policing в Балтика, но дори и самолетите на Швеция не бяха допуснати да изпълняват бойни задачи по нанасяне на въздушни удари по време на кризата в Либия. Не участваха и Унгария и Чехия. "Нали ние не придобиваме боен самолет само за Air Policing, обучение и тренировки. Как шведските самолети, взети на лизинг, в състава на нашите ВВС ще участват в операции по член 5 (за колективната защита – б.ред.) или други по решение на НАТО? Организацията, в която страната собственик на самолетите не членува. За това в договора трябва да има изрична клауза, решаваща този въпрос при военен конфликт", посочва Ангелов. Той отбелязва още, че Швеция винаги е давала за пример големите индиректни офсетови програми в Чехия и Унгария. Само че междувременно има европейска задължителна директива, която налага значителни ограничения за индиректните офсетови програми, припомня Ангелов. Тези споразумения имат за цел да компенсират големите разходи за отбрана, като осигурят инвестиции в други сектори на икономиката. Офсетът обаче не се разглежда еднозначно, тъй като според експерти оскъпява излишно военните сделки. България има противоречив опит с офсета, като част от договорените дейности по споразуменията така и не бяха изпълнени. Стратегическите фактори Според Ангелов от изключително значение при подобни решения и преговори е да се оценява геополитическото положение на дадена страна. "Дали е в центъра на Европа или е призвана да охранява и отбранява, ако се наложи, югоизточния фланг на НАТО, до кое направление съществуват потенциални рискове за сигурността на НАТО и на нейната членка България. ВВС на България с кои държави-членки ще взаимодейства и с какви платформи са въоръжени техните ВВС", отбелязва Ангелов. Съседните на България страни разчитат предимно на американски машини. "Не стреляйте по пианиста" В същото време той допълва, че никой не трябва да се сърди на военната експертиза, че е избрала новия пред модернизирания самолет. Както се казва "не стреляйте по пианиста", защото това е кръгът от техните задължения и отговорности. Той припомня обаче, че в периода 2011-2013 г. е имало процедура по закупуване на нов тип боен самолет с горна граница на цената 700 млн лева. Бяха намерени възможности чрез тристранен междудържавен договор да се придобият 8-9 модернизирани Ф 16 от Португалия. Беше договорено с министрите на отбраната на САЩ и Португалия доставките да се разделят на "лотове" за шестгодишен период, като годишните плащания не надхвърляха 100-150 млн лева. "За съжаление след оставката следващите служебно и редовно правителство не продължиха разговорите", припомня Ангелов. Тогава назначената от него комисия с ръководител тогавашния зам.командир на ВВС бригаден генерал Радев при таван от 700 млн. лева, не е можела да избере новия пред модернизирания самолет. Така че и по онези "пианисти " не трябва да се "стреля", отбелязва Ангелов. Има ли възможност България да даде двойно повече средства за нови машини "Но като държавници трябва да си зададем въпроса дали само за две години държавата ни е станала два пъти по богата, та да определи два пъти повече средства от 1500 млн лева като горна граница за същите 8-9 самолета", посочи той. И припомня, че в момента има сериозни проблеми с недостига на военни, а заплатите им не са вдигани от 2011 година.

Признаха за законно национализирането на родната къща на Адолф Хитлер

https://www.24chasa.bg/novini/article/6309759

Признаха за законно национализирането 
на родната къща на Адолф ХитлерКонституционният съд на Австрия постанови днес, че държавните власти са действали в рамките на закона, когато са национализирали притежаваната от частно лице сграда, в която е роден нацисткият вожд Адолф Хитлер, предадоха ДПА и ТАСС, цитирани от БТА. Собственичката на триетажната сграда в град Браунау ам Ин, провинция Горна Австрия,

Апелативен съд-Варна уважи протест срещу предсрочно освобождаване на убиец

http://www.moreto.net/novini.php?n=354536

Апелативният съд във Варна е уважил частен протест на Окръжната прокуратура във Варна против определение на Варненския окръжен съд, с което осъденият на 20 години лишаване от свобода за умишлено убийство Лазар Касабов е бил условно предсрочно освободен от затвора.

Германия заплашва социалните мрежи с глоби до 50 млн. евро за реч на омразата

http://www.investor.bg/socialni-mreji/454/a/germaniia-zaplashva-socialnite-mreji-s-globi-do-50-mln-evro-za-rech-na-omrazata-242202/

Санкциите ще бъдат налагани в случаи на провал в премахването на незаконно съдържание от социалните платформи

НДК с нов директор – трети за седмицата

http://www.mediapool.bg/ndk-s-nov-direktor-treti-za-sedmitsata-news266021.html

Националният дворец на културата е с нов изпълнителен директор – Ангел Митев, който досега е оглавявал държавното дружество "Реставрация". Митев е третият шеф на НДК за седмицата, която започна с уволнението на Мирослав Боршош от министъра по европердседателството Лиляна Павлова, последвано от скоростното му връщане на поста от премиера Бойко Борисов и пак така скоростно подадена оставка от току що възстановения Боршош. Междувременно Борисов отне НДК от Лиляна Павлова и го прехвърли към министъра на културата Боил Банов, който в петък обяви новото ръководство на дружеството. Банов подчерта, че изборът на изпълнителния директор и на състав на Съвета на директорите е временен и е изцяло подчинен на целите на бъдещото европредседателство на България и завършването на ремонтите качествено и в срок. Банов каза, че Ангел Митев, който досега е бил шеф на дружеството "Реставрация" към Министерството на културата, се занимава от много години със строителство. "Моят избор за изпълнителен директор и членовете на Съвета на директорите на този етап е свързан изключително с ремонта – със завършването му в срок и, съответно, след това той да стане предпоставка за развитието на културата за години напред", заяви Банов. Досегашният председател на Съвета на директорите Борислав Велков, когото Лиляна Павлова бе назначила за шеф на НДК по време на еднодневното уволнение на Боршош, ще запази поста си. Велков, който е бивш шеф на зала "Арена Армеец" в София, консултирал е и е работил по изграждането и на други спортни зали в страната, огласи схеми на източване на НДК от страна на Боршош и екипа му, които досега не са потвърдени от независим източник. В Съвета на директорите на НДК влизат още Красимир Петков, който е бивш строителен инженер, Росица Бачева – юрист и главният юрисконсулт на Министерството на културата Татяна Цветанова. "НДК вече е част от Министерството на културата, върна се, където му е мястото. С оглед на ключовото събитие за страната, в което дворецът ще е участник - Председателството на Съвета на ЕС, днес не говоря за културни политики, а за решенията за подготовката на сградата", обясни Банов. "Нужен ни е експертен съвет на директорите, който може да разреши всички проблеми законосъобразно и прозрачно", добави министърът и отново подчерта, че това е временно решение с оглед на ситуацията. Той припомни, че предстои спешна обществена поръчка за сигурността на НДК, в която има и изисквания на Европейската комисия, а Министерският съвет е отпуснал 12 милиона лева за целта. Министърът отказа да отговаря на въпроси какво е финансовото състояние на дружеството "Национален дворец на културата - Конгресен център" АД, на което вече е принципал, както и как се е управлявало. По думите му "в момента текат толкова проверки, че ще е нелепо да отговарям на този въпрос "Искам да благодаря на Мирослав Боршош за всичко, което направи с двореца последните години, по отношение на културните му политики аз съм негов твърд поддръжник и обликът на НДК като подкрепа на творци и проекти, създаване на нови пространства е нещо, което аз категорично подкрепям. И смятам, че трябва да се продължава по този път. Считам неговото решение да се оттегли до завършване на проверките за нормално, подкрепям го и при позитивен резултат – може да имам възможност да го поканя отново на работа", каза още Банов.

БНБ пуска медна възпоменателна монета за Елин Пелин

https://www.24chasa.bg/novini/article/6309755

БНБ пуска медна възпоменателна монета за Елин ПелинПо повод 140 г. от рождението на писателя Елин Пелин, в БНБ беше представена медната монета "140 г. от рождението на пленериста" и ще бъде с номинална стойност 2 лева и с тираж - 2000 броя, съобщава БНТ. Тя е част от "Програмата за отсичане на възпоменателни монети и отпечатване на банкноти през 2017 г." на Българска народна банка.

Първо във Фрог: Зимата изтреби у нас тигровите комари

http://frognews.bg/news_137429/Parvo-vav-Frog-Zimata-iztrebi-u-nas-tigrovite-komari/

Студената зима уби у нас тигровите комари, заяви пред Фрог нюз проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

Пиронкова ще играе със Сара Ерани в първия кръг на "Уимбълдън"

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/06/30/2998903_pironkova_shte_igrae_sus_sara_erani_v_purviia_krug_na/?ref=rss


Полуфиналистката от 2010 г. Цветана Пиронкова ще се изправи срещу италианката Сара Ерани в първия кръг на "Уимбълдън". Най-добрата българска тенисистка ще запише 47-о поредно участие в основна схема на турнир от Големия шлем.<br /><br />Пиронкова, която заема 151-ото място в световната ранглиста, има две победи и две загуби в досегашните си четири двубоя с бившата финалистка от "Ролан Гарос".<br /><br />30-годишната италианка се намира 77 места...

Планирани прекъсвания на тока в Западна България

http://www.cross.bg/mahala-kushta-mestnost-1547603.html

/КРОСС/ ЧЕЗ Разпределение осъществява амбициозна инвестиционна програма за подобряване на услугите за своите клиенти. Компанията всекидневно извършва дейности, свързани с изнасяне или рециклиране на електрически табла, ремонт на съоръжения по електрическите мрежи средно и ниско напрежение, присъединяване на клиенти, кастрене, профилактика на трафопостове и други. Успешната реализация на тези мерки налага кратковременни прекъсвания на електрозахранването. Във връзка с осъществяване на посочените по-долу планирани прекъсвания на електрозахранването на територията, обслужвана от ЧЕЗ, за периода 03 - 07 юли 2017 г. включително, се налагат кратковременни оперативни превключвания с цел обезопасяване на съоръженията за работа, осигуряване на алтернативно захранване за част или всички засегнати клиенти и последващо включване на съоръженията, върху които са извършвани планирани дейности. Видинска област Община Белоградчик На 03.07.2017 г. /09:15 - 10:15 ч./ - Белоградчик: ул

Шефът на френските ВВС пътувал до вилата си с... изтребител

http://www.cross.bg/rebyl-sili-voennovuzdyshnite-1547611.html

/КРОСС/ Изпълняващият длъжността командир на френските военновъздушни сили Жен Ришар Ребул е пътувал до вилата си в Прованс с... изтребител, предава Clubz . Разкритията за неправомерното използване на военен самолет от Ребул са направени от френския разследващ седмичник "Канар Аншене". Командирът на военновъздушните сили е пътувал от тренировъчна база в Бордо до вилата си близо до град Салон-дьо-Прованс поне 10 пъти с военния самолет "Алфа джет" от август миналата година. "Информацията за неправомерно използване на ресурси на военновъздушните сили от висш офицер е била представена на министъра", се казва в изявление на министерството на отбраната. Започнато е разследване, което ще изясни фактите около този случай и ще позволи на министъра на отбраната Флоранс Парли да "направи необходимите заключения" и да предприеме дисциплинарни мерки, се казва още в съобщението на министерството. Военновъздушните сили са започнали вътрешно разследване. Произведеният от френската компания "Dassault" и немската "Dornier" "Алфа джет" е използван за обучение на френски бойни пилоти. Максималната скорост, която достига, е 620 мили в час и гори около 800 литра гориво на час. Френски медии са пресметнали, че използваното самолетно гориво за всяко от пътуванията на Ребул е струвало на данъкоплатците между 14 000 и 16 000 евро

Използвайте бяло, ако искате пространство и финес в дома

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/6309733

Използвайте бяло, ако искате пространство и финес в домаБялото е стил, пространство, въздушност, чистота. Нека го поканим в мебелите, аксесоарите, въобще във всяка стая. Красиво ще е и трудно за чистене, но пък какво е лесно днес?! Минимализъм Ако сте почитатели на минимализма в декорирането на интериора, бялото е за вас. То е задължително за изчистените пространства.

Община Силистра и музеят в Кълъраш -партньори по проект за популяризиране на културно-историческото наследство

https://www.24chasa.bg/region/article/6309753

Община Силистра и музеят в Кълъраш -партньори по проект за популяризиране на културно-историческото наследствоПочти милион евро ще получат Община Силистра и Историческият музей в румънския град Кълъраш за разработването на мобилно приложение за популяризиране на културно-историческото наследство в района на двата дунавски града. Над 700 000 евро ще получи Силистра, като водещ партньор, а останалите ще са за музеят в Кълъраш.

В Хонконг провеждат най-мащабния военен парад от 20 години насам

https://www.24chasa.bg/novini/article/6309204

В Хонконг провеждат най-мащабния военен парад от 20 години насамКитайският президент Си Цзинпин наблюдава днес, на втория ден от посещението си в Хонконг, най-мащабния военен парад, организиран в бившата британска колония от самото й завръщане преди 20 години в лоното на Пекин, предаде Франс прес, цитира БТА.  Тази демонстрация на сила се състоя часове след освобождаването на борещи се за демокрация активисти,

Гърция планира поредно "подстригване" на пенсиите

http://econ.bg/Новини/Гърция-планира-поредно-подстригване-на-пенсиите_l.a_i.744880_at.1.html

Средната основна пенсия ще възлиза на само 620 евро на месец, а средната допълнителна пенсия – не повече от 144 евро, според фискалните планове на...

Твоят втори живот започва, когато разбереш, че имаш само един

https://www.actualno.com/books/tvojat-vtori-jivot-zapochva-kogato-razberesh-che-imash-samo-edin-news_619908.html

"Твоят втори живот започва, когато разбереш, че имаш само един" е зашеметяващ дебютен роман на Рафаел Джордано, от който вече са продадени над 600 хиляди екземпляра. „Твоят втори живот започва, когато разбереш, че имаш само един“ (превод: Венелин Пройков, 208 стр., цена: 16 лв

Боил Банов: Митев ще е временен шеф на НДК, пак ще работя с Боршош

https://www.24chasa.bg/novini/article/6309714

Боил Банов: Митев ще е временен шеф на НДК, пак ще работя с БоршошАнгел Митев от отдел "Реставрация" при Министерството на културата ще е временен директор на НДК до края  на проверките на управлението на Мирослав Боршош, обяви на извънреден брифинг министърът на културата Боил Банов. Дворецът на културата вече е под шапката на културното ведомство. А Мирослав Боршош,

Песков: Започна съгласуването на срещата между Путин и Тръмп

http://www.cross.bg/sreshtata-peskov-trump-1547610.html

/КРОСС/ Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков съобщи, че е взето решение за съгласуване на времето и формата на срещата, която трябва да се състои между държавния глава на Руската федерация Владимир Путин и американския президент Доналд Тръмп в рамките на срещата на Г-20 в Хамбург следващата седмица, предава "Интерфакс", цитирана от "Фокус". „Вчера бе прието решение по дипломатически канали да започне съгласуването на възможното време и формата на провеждането на подобна среща", разкри пред журналисти Песков.

България ще иска изключение от европейския регламент за парниковите газове от тецовете

http://www.dnevnik.bg/biznes/2017/06/30/2998877_bulgariia_shte_iska_izkljuchenie_ot_evropeiskiia/?ref=rss


България ще поиска от Европейската комисия за българските топлоелектрически централи да не важат завишените изисквания по отношение на парниковите газове, каза днес в парламента министърът на енергетиката Теменужка Петкова. Изявлението й дойде след продължило повече от час разискване за състоянието на българската енергийна система и ефектът върху нея от приемането на значително по-ниски нива на живак и серен диоксид в емисиите на произвеждащите ток от въглища централи.<br /><br...

Германия прие закон за борба срещу езика на омразата в социалните мрежи

http://www.moreto.net/novini.php?n=354547

Германският парламент прокара закон за борба срещу езика на омразата в социалните мрежи. Обаче критици алармират, че законът може да окаже драстични последици за свободата на словото в интернет, съобщава АП. Одобрената днес мярка има за цел да подсили вече съществуващите в страната ограничения върху речта, включително дългогодишна забрана за отричане на Холокоста.

Затварят бул. ”Прага” и нова част на ”Дондуков” в София

http://dnes.dir.bg/news/remonti-stolichna-obshtina-praga-dondukov-bulevardi-25986813

В неделя Столична община затваря за движение бул. Прага“ за ремонт, а в понеделник - нов участък от бул. „Дондуков“, съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова.

Иззеха над 80 000 цигари без бандерол при акция край Пазарджик

https://www.24chasa.bg/novini/article/6309732

Иззеха над 80 000 цигари без бандерол при акция край ПазарджикГолямо количество цигари без бандерол са иззети при акция на служители от сектор „Противодействие на икономическата престъпност“ при ОД МВР - Пазарджик, съобщи  Мирослав Стоянов, говорител на Областната дирекция на МВР, цитиран от Фокус. Специализираната полицейска операция е проведена снощи в района на пътя Пазарджик - Пловдив.

“Пирогов” ще обучава ортопеди травматолози на модерна тазова хирургия

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6309697

“Пирогов” ще обучава ортопеди травматолози на модерна тазова хирургияОртопед-травматологът проф. Диян Енчев: Операциите стават по-щадящи и по-прецизни. Университетската многопрофилна болница за активно лечение и спешна медицина “Пирогов” ще обучава ортопеди в най-съвременните техники за тазова и ацетабуларна (на тазовата ямка) хирургия. Болницата е сертифицирана за тази дейност, имаме опит,

"Легендите" с екскулзивен концерт на открито край езерото Панчарево

http://www.cross.bg/lebed-godini-kontzert-1547606.html

/КРОСС/ Магията на легендарните български рок песни ще оживее на открито в ресторант "Лебед". Емблематичните музиканти от проект "Легендите" се събират за специален концерт на брега на Панчаревското езеро, на 5 юли 2017 г., информират от ПРофайл. Супергрупата „Легендите", в чиито състав влизат Йордан Караджов от Сигнал, Константин Цеков от ФСБ, Любо Киров, Митко Кърнев от D2, Константин Марков и Стенли от Тангра ще изпълнят своя звезден репертоар от най-добрите български рок парчета от последните 40 години. Перфектното сработване между шестима толкова различни, но доказали се с времето професионалисти, както и енергията от хубавата рок музика заразява публиката и създава незабравимото изживяване на всеки концерт на „Легендите". Обичаните от всички тотални хитове „Богатство", „Нашият град", „Сто години", „Нямаше кой да ни каже", „Другият", „Обещание", „Може би", „Любовта, без която не можем", „Пак ще се прегърнем", „Има ли цветя", „Оловният войник", „Жулиета", „След десет години", „Сбогом", „Ледено момиче", „Да те жадувам" ще прозвучат в оригиналните си аранжименти, но както винаги ще покажат артистите в различна светлина

България ще представлява Европейския съюз в пет страни, сред които Катар, Иран и Северна Корея

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/06/30/2998892_bulgariia_shte_predstavliava_evropeiskiia_sujuz_v_pet/?ref=rss


От утре България ще поеме местното ротационно председателство на Съвета на Европейския съюз в Катар и Монголия, съобщиха от Министерството на външните работи. На практика българските посолства в двете страни ще представляват Европейския съюз, тъй като в тях няма делегации на ЕС.<br /><br />Тази дейност трябваше да се изпълнява от Естония, тъй като тя е ротационен председател на Съвета на ЕС от 1 юли до края на годината. В Катар и Монголия обаче няма естонско посолство и затова...

Център за творческо обучение открива ново образователно пространство в Пловдив

https://pressbulgaria.com/m/YWN4UR9X.html

Център за творческо обучение има честта да покани представителите на медии на откриване на ново технологично образователно пространство в Пловдив. Събитието ще се състои на 4 юли 2017 г. от 10.00 ч. в Дома на културата “Борис Христов” в присъствието на заместник-кмета господин Стефан Стоянов. Новият Център за трансфер на технологии е създаден в партньорство с Община Пловдив като подкрепа за смисленото внедряване на технологии в българското образование. Замислен е като място за учене, преподаване, както и за разработка и адаптация на педагогически иновации, най-вече в сектора на средното образование. Центърът отваря врати за всички учещи граждани на Пловдив и особено за работещите в областта на просветата, заедно с техните възпитаници. Дизайнът на средата е подчинен на запазената марка на Център за творческо обучение „Креативна класна стая“™, което предполага удобства за екипна работа, подходящи устройства за създаване и визуализация на съдържание, преносими компютри, таблети и смартфони, зарядни станции, безжична мрежа и свързаност. Междувременно работим и върху въвеждането на асистенти с изкуствен интелект и други интерактивни елементи. Автор на идейния проект за интериора на Център за трансфер на технологии е архитект Галя Славова. В работния график на новия Център за трансфер на технологии вече са планирани дейности като изработване на програми и занятия за учебния предмет “Компютърно моделиране”, обучения на директори на училища за “Дизайн и внедряване на ИКТ”, изнесени обучения на студенти и учители от Пловдив и региона, както и обучение на специалисти по информационни технологии. Център за творческо обучение е учреден през 2007 г. и провежда дейности, свързани с ученето през целия живот и активно работи в сферата на формалното и неформално образование. Мисия на Център за творческо обучение е подобряване на образователна среда в България чрез развиване на ключови компетентности, разкриване потенциала, както на учащи, така и на обучители-специалисти, и създаване на конкурентноспособни кадри, успешни в професионалната и в социалната сфера на своя живот. За въпроси позвънете на телефон 0878 629 608 (Надя Юрукова) или пишете на: n.yurukova@cct.bg

Единодушие между ГЕРБ и БСП за дерогация за тецовете

http://dnes.dir.bg/news/tetzove-stoynev-temenzhka-petkova-25986308

Смайващо единодушие между управляващи и опозиция относно позицията ни за искането на ЕС горивните инсталации на тецовете да излъчват по-малко вредни емисии.

„Движение на времето“ спечели международния „Сандфест“ в Русе

https://www.24chasa.bg/region/article/6309717

„Движение на времето“ спечели международния „Сандфест“ в Русе
Пясъчната фигура, изработена от италианеца Леонардо Уголини, носеща името „Движение на времето“/„Movement of time“ (колело) спечели първа награда в третото издание на Международен фестивал на пясъчните скулптури Русе 2017. Кметът Пламен Стоилов благодари на всички скулптори за прекрасните творби и откри Алеята на световните изобретения от пясък.

Кирил Ананиев: Глинка е професионалист, но уважавам решението му

https://www.24chasa.bg/novini/article/6309725

Кирил Ананиев: Глинка е професионалист, но уважавам решението му"Както разбирам г-н Комитов е посочил, че подава оставка по лични причини. Той е добър професионалист, но уважавам решението му". Това заяви за "24 часа" зам. финансовият министър Кирил Ананиев оставката на д-р Комитов. Както вече съобщихме, шефът на НЗОК д-р Глинка Комитов е подал оставката си. Тя е била депозирана в четвъртък в деловодството на

Скандал за Асеновград в НС: ДПС нападна Валери Симеонов, Патриотите искат събаряне на гетата

https://offnews.bg//politika/skandal-za-asenovgrad-v-ns-dps-napadna-valeri-simeonov-patriotite-is-659430.html

ДПС и Обединени патриоти се противопоставиха от парламентарната трибуна за скандала в Асеновград. 

Първо ДПС осъди инцидента в Асеновград, при който роми нападнаха тийнейджъри и деца от клуба по гребане на СК "Асеновец". Декларация от името на групата прочете лидерът Мустафа Карадайъ от парламентарната трибуна. 

Той обаче наблегна отново повече на "поведението на крайните националисти във властта" и припомни, че вицепремиерът Валери Сименов е напуснал Тристранката,  за да отиде в Асеновград. 

"Официализирането на омразата е на път да създаде проблеми пред страната. Пожар не се гаси с бензин", каза Карадайъ, визирайки Валери Симеонов.

"Няма да спираме да сезираме обществото за проявите и актовете на омраза и етническо противопоставяне. Искаме дебати в нашия и в Европейския парламент", каза Карадайъ. 

Той изтъкна, че в Асеновград не трябва да се допуска политическа намеса. 

Последва декларация на Обединени Патриоти. 

Милен Михов прочете в декларация: "Циганите от квартал „Лозница" в Асеновград показаха ясно, че живеят в паралелна държава. Че нямат страх от закона и, че за тях важат единствено правилата на техния племенен род. Тази нагла проява на насилие е следствие на вече 30-годишната политика на държавата по даване на безгранични права на тази етническа група, без да им бъдат вменявани задължения. Това цинично погазване на обществения ред е следствие и на милионите левове, потекли в джобовете на всякакви грантово-либерални организации, които от години защитават пламенно всякакво циганско своеволие, за да приберат в края на месеца с треперещи, потни ръчички поредния долар от съмнителни фондации, които се опитват да ни вменят вина, за това че се опитваме да въведем ред в собствената си държава".

А в края на декларацията си Патриотите заявиха, че ще вземат всички необходими мерки, за да гарантират обществения ред . "Държавата трябва да предприеме всички действия по премахване на незаконните къщи в махалата в Асеновград, а и навсякъде другаде и да изсели всички онези хора, които нямат адресна регистрация и са се самонастанили незаконно", каза още Милен Михов. 

Скандал за Асеновград: ДПС нападна Валери Симеонов, Патриотите искат събаряне на гетата

https://offnews.bg//politika/skandal-za-asenovgrad-dps-napadna-valeri-simeonov-patriotite-iskat-s-659430.html

ДПС и Обединени патриоти се противопоставиха от парламентарната трибуна за скандала в Асеновград. 

Първо ДПС осъди инцидента в Асеновград, при който роми нападнаха тийнейджъри и деца от клуба по гребане на СК "Асеновец". Декларация от името на групата прочете лидерът Мустафа Карадайъ от парламентарната трибуна. 

Той обаче наблегна отново повече на "поведението на крайните националисти във властта" и припомни, че вицепремиерът Валери Сименов е напуснал Тристранката,  за да отиде в Асеновград. 

"Официализирането на омразата е на път да създаде проблеми пред страната. Пожар не се гаси с бензин", каза Карадайъ, визирайки Валери Симеонов.

"Няма да спираме да сезираме обществото за проявите и актовете на омраза и етническо противопоставяне. Искаме дебати в нашия и в Европейския парламент, така и в Европейския парламент", каза Карадайъ. 

Той изтъкна, че в Асеновград не трябва да се допуска политическа намеса. 

Последва декларация на Обединени Патриоти. 

Милен Михов прочете в декларация: "Циганите от квартал „Лозница" в Асеновград показаха ясно, че живеят в паралелна държава. Че нямат страх от закона и, че за тях важат единствено правилата на техния племенен род. Тази нагла проява на насилие е следствие на вече 30-годишната политика на държавата по даване на безгранични права на тази етническа група, без да им бъдат вменявани задължения. Това цинично погазване на обществения ред е следствие и на милионите левове, потекли в джобовете на всякакви грантово-либерални организации, които от години защитават пламенно всякакво циганско своеволие, за да приберат в края на месеца с треперещи, потни ръчички поредния долар от съмнителни фондации, които се опитват да ни вменят вина, за това че се опитваме да въведем ред в собствената си държава".

А в края на декларацията си Патриотите заявиха, че ще вземат всички необходими мерки, за да гарантират обществения ред . "Държавата трябва да предприеме всички действия по премахване на незаконните къщи в махалата в Асеновград, а и навсякъде другаде и да изсели всички онези хора, които нямат адресна регистрация и са се самонастанили незаконно", каза още Милен Михов. 

Задава се сериозен конфликт между САЩ и Китай

https://www.vesti.bg/sviat/amerika/zadava-se-seriozen-konflikt-mezhdu-sasht-i-kitaj-6070976

САЩ наложиха санкции на китайска банка и продадоха оръжия на Тайван за 1,4 милиарда долара

Цветанов посрещна в парламента наградени ученици в конкурса на Мария Габриел

https://www.24chasa.bg/novini/article/6309715

Цветанов посрещна в парламента наградени ученици в конкурса на Мария ГабриелОтличените с поощрителна награда в осмия национален ученически конкурс на евродепутата и кандидат за еврокомисар Мария Габриел посетиха Народното събрание, където се запознаха със законодателната дейност на институцията и присъстваха на парламентарния контрол, съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ. 15-те ученици, носители на втора награда от конкурса,

Стотици данъчни тръгват на проверки по Черноморието

http://www.cross.bg/stotitzi-danuchni-chernomorieto-1547609.html

/КРОСС/ Стотици данъчни инспектори съвместно с органите на МВР и Агенция „Митници" започват лятната контролна кампания по Черноморието. Над 25 000 проверки предстоят от утре до края на туристическия сезон с основен акцент отчитането на обороти и издаване на касови бележки, съобщават от Национална агенция по приходите. За пръв път през тази година неиздаването на касова бележка се санкционира незабавно със запечатване на търговския обект, освен обичайната глоба, допълват от НАП. Обектите обикновено остават затворени в продължение на 2 седмици след запечатването. От приходното ведомство отново ще използват дистанционната връзка на всеки касов апарат със сървърите си, за да откриват рискови търговци, чиито продажби значително се различават от обичайните. Освен хотели, ресторанти, барове, магазини, паркинги и други търговски обекти на мониторинг ще бъдат подложени борси и тържища, които снабдяват хотелите с храни и напитки, допълват от НАП. В проверките, които ще обхванат цялото Черноморско крайбрежие, а не само големите курорти, ще участват и инспекторите на „Фискален контрол".  

Арестите на фенове заради надпис „Македония без българи – Огън да я гори“

https://offnews.bg//futbol/arestite-na-fenove-zaradi-nadpis-makedonia-bez-balgari-ogan-da-659446.html

Македонските медии обръщат невероятно внимание на ареста на феновете на Ботев Пловдив, тръгнали за вчерашния мач с Партизани в Тирана. След дипломатически совалки те бяха освободени от властите в югозападната ни съседка. Ботев пък би 3:1 в Албания.

Вестник "Марица" цитира македонски издания за екшъна между Крива Паланка и Куманово. Докато някои от пловдивчани почивали до бензиностанция край Крива Паланка, други изписали със спрей обидни за местните графити.

Служителите на бензиностанцията уведомили полицията, която спряла автобуса преди Куманово и установила четиримата извършители на прегрешението. Тъй като останалите се солидализирали с приятелите си, се стигнало до блокада на пътя, до намеса на консула в Скопие по разпореждане на Външното ни министерство и да конвой до македоно-албанската граница.

Оказа се, че всъщност македонските медии най-силно са се обидили на един от графитите: „Македония без българи – Огън да я гори“. Именно за него спортното издание „Спортклуб“ констатира, че „един от графитите бил особено обиден“. Фразата принадлежи на Иван Михайлов, последният ръководител на истинското, някогашно ВМРО, родом от Ново село, Щипско.

„Gol“ допълва, че феновете на Ботев, които едва пристигнали в Тирана, успели да се сбият с привържениците на „Партизани. Електронното издание „Локално“ пише, че пловдивските ултраси били върнати обратно в България.

„Радио Свободна Европа“ съобщава, че след тричасова блокада на пътя за българската граница, въпросът най-накрая бил разрешен и част от българите били върнати в Кюстендил заради обидни за Македония графити.

„Стандарт“ обещава, че „македонското МВР ще вземе необходимите мерки срещу вандалското поведение на българите“.

„Курир“ отива още по-далеч, като поставя гръмкото заглавие „Отворена врата за българизацията на Македония: Феновете на „Ботев“ блокираха път в Македония и изписаха обидни послания за Македония“. Според изданието виновен за всичко това е Зоран Заев, който беше заявил, че „с българите сме един народ и имаме обща история“.

Информация за инцидента с феновете на „Ботев“ има във всички останали македонски медии, пише plovdivderby.com.

Започват кординационни съвети за сътрудничество в областта на туризма

https://www.24chasa.bg/novini/article/6309713

Започват кординационни съвети за сътрудничество в областта на туризма
От днес започва да функционира координационният съвет за сътрудничество и институционално взаимодействие в областта на туризма във Варна, а от понеделник – и в Бургас, съобщават от пресслужбата на Министерски съвет.  Звената са създадени въз основа на споразумение между заместник министър-председателят по икономическата и демографската политика,

Депутатите си обещаха: без политика за бъдещето на енергетиката

http://www.investor.bg/energetika/472/a/deputatite-si-obeshtaha-bez-politika-za-bydeshteto-na-energetikata-242204/

До края на октомври Министерството на енергетиката трябва да се отчете с мерки за емисиите от големите централи

Ученичка от ОУ „В.Друмев“ Варна спечели националния литературен конкурс „С Йовков в сърцето“

http://www.moreto.net/novini.php?n=354546

Ученичката от ОУ „Васил Друмев“ във Варна Виктория Панайотова е носител на голямата награда на националния литературен конкурс „С Йовков в сърцето“, който се проведе в село Жеравна, родното място на писателя. Инициатор на събитието е Националният младежки фолклорен съюз.

Производствените цени забавят ръста си през май

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/proizvodstvenite-ceni-zabaviat-rysta-si-prez-mai-242200/

Цените на производител през май намаляват с 1,2% спрямо предходния месец и нарастват с 3,9% на годишна база, сочат данните на НСИ

Многократно осъждан мъж обжалва 8-годишна присъда за грабеж във Варна

https://www.24chasa.bg/novini/article/6309705

Многократно осъждан мъж обжалва 8-годишна присъда за грабеж във Варна

Състав на Варненския апелативен съд разгледа жалбата на Исмаил Мехмедов от с. Смирненски, Община Ветово, срещу 8-годишна присъда на Окръжен съд – Варна за грабеж, извършен при условията на опасен рецидив. Това съобщиха от пресцентъра на Апелативния съд. При условията на съкратено съдебно следствие в края на м.

Назначиха трети директор на НДК за една седмица

http://www.cross.bg/banov-direktor-kyltyrata-1547608.html

/КРОСС/ Ангел Митев, който досега оглавяваше държавното дружество „Реставрация", поема поста изпълнителен директор на Националния дворец на културата. Това обяви на специална пресконференция министърът на културата Боил Банов, предава БТВ. Така Митев става третият директор на НДК през тази седмица. Постът беше овакантен в четвъртък, след като досегашният директор Мирослав Боршош се оттегли, докато текат проверките на дейността. В началото на седмицата той беше уволнен от министъра за европейското председателство Лиляна Павлова, а постът му беше поет от Борислав Велков. На следващия ден обаче Боршош беше върнат по настояване на премиера Бойко Борисов. „Моят избор за изпълнителен директор и членовете на Съвета на директорите на този етап е свързан изключително с ремонта - със завършването му в срок и, съответно, след това той да стане предпоставка за развитието на културата за години напред", коментира Банов „Към момента, този избор не е съсредоточен върху творческата част, а е само прагматичен - качествено, в срок и законосъобразно приключване на ремонтните дейност. Дай Боже, всичко да бъде наред и наесен да разговаряме само за развитие на културата участието на Двореца в тези процеси", каза още Банов. В Съвета на директорите влизат още Красимир Петков, който е бивш строителен инженер, Росица Бачева - юрист, Борислав Велков - в знак на приемственост, както и главният юрисконсулт на Министерството на културата Татяна Цветанова

Пиронкова срещу италианка на "Уимбълдън"

https://www.24chasa.bg/sport/article/6309693

Пиронкова срещу италианка на "Уимбълдън"Цветана Пиронкова ще играе със Сара Ерани в първия кръг на "Уимбълдън". Миналата година в откритото на Франция "Ролан Гарос" на червени кортове най-добрата българка тенисистка победи италианката. Двете нямат мач помежду си на трева. Пиронкова за пореден сезон показа, че независимо от пропадането си в ранглистата, е друг човек на "зелено".

4.3% е безработицата във Варненско през май, над 2000 са постъпилите на работа

http://www.moreto.net/novini.php?n=354543

Безработицата през месец май във Варна и областта е 4.3%. Тя намалява с 0.7 процентни пункта спрямо предходния месец. През май на работа са постъпили 2203 човека, научи Moreto.net. Броят на регистрираните без заетост в бюрата по труда от областта е 9468 при 11120 за април 2017-та – с 1652 лица по-малко.

Китай протестира срещу възможна продажба на американски оръжия за Тайван

https://www.24chasa.bg/novini/article/6309698

Китай протестира срещу възможна продажба на американски оръжия за Тайван
Китай заяви днес, че "твърдо се противопоставя" на подготвяната продажба на американски оръжия за Тайван - остров, разглеждан от Пекин като китайска провинция, съобщава Франс прес, цитирана от БТА. Администрацията на президента Доналд Тръмп одобри оръжейни продажби за Тайван за общо 1,3 милиарда долара,

Данъчни ще запечатват всеки обект по Черноморието, който не издава касова бележка

http://www.dnevnik.bg/biznes/2017/06/30/2998867_danuchni_shte_zapechatvat_vseki_obekt_po_chernomorieto/?ref=rss


Стотици данъчни инспектори съвместно с органите на МВР и Агенция "Митници" започват лятната контролна кампания по Черноморието, съобщиха от Националната агенция по приходите (НАП).<br /><br />От утре до края на туристическия сезон от приходната агенция са изчислили, че предстоят над 25 хил. проверки с основен акцент отчитането на обороти и издаване на касови бележки.<br /><br />За пръв път през тази година неиздаването на касова бележка се санкционира незабавно...

Започват засилени данъчни проверки по Черноморието

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/-zapochvat-zasileni-danychni-proverki-po-chernomorieto-242203/

Над 25 хиляди инспекции предстоят до края на туристическия сезон, ще бъдат запечатвани обекти, които не издават касова бележка

Бербатов умили социалните мрежи със снимка с една от дъщерите му

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6309690

Бербатов умили социалните мрежи със снимка с една от дъщерите муДимитър Бербатов сподели снимка, която умили хиляди във фейсбук. На кадъра той е с една от дъщерите му и за няколко минути събра хиляди харесвания и коментари. Към фотоса той написа: "Любовта е във

"Второ качество" храни или поредната истерия?

http://www.mediapool.bg/vtoro-kachestvo-hrani-ili-porednata-isteriya-news266020.html

21 въпроса, на които изследването на БАБХ за качеството на храните на българския пазар не дава отговор Шокиращи! Осезаеми! Чувствителни! Драстични разлики! Така въодушевени журналисти описват "ексклузивните" си находки как са спрели алчните и гадни зли капиталистически компании в опита им да принизят великия и достоен български народ. Като ни пробутват "второ качество" храни, на по-високи цени, потъпкват самочувствието ни и ни се подиграват на всяка крачка. Епитетите и определителните прилагателни са толкова много, че на човек може да му се завърти главата… Тъжно е как във времето, когато се борим с фейк новините, сериозни медии се спускат по наклонената плоскост на манипулацията. Ако махнем прилагателните и подходим малко по-научно, се вижда, че реалността е леко по-различна. Ето само някои точки (21, разбира се…): 1. Взети са 30 проби от 3 вериги. Като се знае колко продукта средно предлага една верига, то явно са взети 30 проби от 30 000 възможни. 1/1000. Един промил. Една десета от процента. 2. Как са избрани точно тези проби, кой ги избирал, има ли контролна група, има ли записани ситуационните параметри, има ли проби от един продукт, но различни серии, май никой не знае. Идеята „един чиновник“ отиде в магазина и си накупи продукти за ядене, не е научна. 3. Продуктите от една марка, произведени ли са в един и същи завод за трите държави или са произвеждани в различни? Например някои шоколадови блокчета се произвеждат в една европейска държава и се транспортират по всички други. Обратното, някои напитки се правят във всяка отделна страна. И заради използване на локални водоизточници вкусът им варира. Разбираемо. То има разлика между вкусовете на водата в София и Варна, та няма да има между България и Германия, например. Та, за тези 30 се пита… 4. Преди седмица гледахме "разтърсващи репортажи от мястото на събитието". Т.е. лаборант джурка на ръка епруветка и гледа промяната в цвета. Става зелен. Всички са във възторг. Нещо е станало. Науката отива да се самоубие. Това масспектрометри, това електронни микроскопи, това компютри – нищо подобно няма. С подобни методи нашите щангисти навремето си изследваха лекарствата и после ги хващаха. 5. "Най-фрапиращите разлики са при натуралните сокове". Цитат от материала на напориста водеща. След това, малко притеснен, шефът на БАБХ посочва, че разликата е само 3%. Фрапиращо! А и си го пише на етикета. С големи букви. Няма нарушение. 6. Между другото, не се казва защо има разлика. Не е попитан производителят. Не се знае дали няма климатични, вкусови, етнически, логистични или други причини. Може и да няма. Но ако има, какво правим? Никой не е попитал… 7. Шефът на БАБХ споделя, че една от съставките се различава с 0.45% спрямо същата в аналогичен продукт. Водещата, окрилена, че има интересен резултат, скача: "Значи 45%, значи почти половината! Чувате ли, уважаеми зрители? Шокиращо!!!" Шефът на БАБХ тихо казва, че е 0.45%, т.е. по-малко от половин процент. Веднага се минава на нова тема. 8. Маслото било с 2% по-маслено. Хах. Това после го няма в новинарските емисии, защото е смешно. И да, пак си го пише на етикета. Пак няма въпрос защо е направено. 9. Млякото в шоколада било с процент по-малко. Освен, че разликата е съсипваща, някой каза ли как точно това се отразява? Дали някой провери при производителя какви са задълженията му по договора с държавата за изграждане на завода? И дали по този договор няма задължение да си промени рецептите съобразно българския вкус? 10. Само напомням, че ДДС-то за храни в Германия е 7%. Това май никой не го споменава. И май леко променя идеята за еднакви цени. Някой каза ли какви са данъчните ставки за храните по различните страни? 11. Всеки е свободен да отиде в Германия или друга страна от ЕС и да купи хранителни продукти. След това да ги продава в България на каквито си иска стойности. Свободна икономика сме. Защо водещи медии внушават, че цените трябва да са регулирани? Като при комунизма. Даже бутилка уиски струва различно в три магазина в София. Проверявах миналата седмица. Аман от залпове на Аврора! 12. Цените се определят и от реализиран обем. Какъв е обемът от съответните стоки тук и в Германия? 13. Лъжа е, че в лаборатория се е установило, как в един продукт има фруктоза, а не захар. Пише си го на етикета. Западните компании спазват правилата. А някои медии прекаляват в манипулацията. 14. Всичко това е придружено с непрекъснати подпитвания и подсказвания: "Ама това не е ли скандално? Ама това не е ли възмутително?" Горкият шеф на БАБХ, чудеше се как любезно да се отърве от подобна агресия. 15. Има официален документ на Европейския Съюз, по-точно на Съвета на ЕС, наречен "Заключения на Съвета относно подобряването на хранителните продукти". В него се казва: "Културните различия в предпочитанията и хранителните навици могат отчасти да определят подхода, темпото на намаляване на солта, наситените мазнини и добавените захари, както и крайните резултати. Всеки подход следва да отчита тези културни различия и хранителни навици." На официалната страница на ЕС е, лесно се намира. 16. "Качество", освен философска категория, може да се съотнесе към стандарти, закони, разпоредби, етикети или други описания. Дотук всички, абсолютно всички контролни органи казват, че няма проблем с тези храни, с тези проби. Какво тогава означава "второ качество"? Защо никой не дава дефиниция, преди да прави "шокови, ексклузивни материали"? 17. В някои държави глюкозно-фруктозния сироп струва даже повече от захарта. Но компаниите го използват, защото подкрепят местните икономики. Знае ли се от журналистите, че България няма квота за рафиниране на захар? Така е по присъединителния ни договор с ЕС. Но имаме квота за глюкозно-фруктозен сироп. И български фирми го произвеждат. И изнасят с огромен успех. 18. Цялата кампания подозрително напомня на медийните шумотевици около хомеопатията. Взима се един, два или три случая, без да се изследват всички възможности и параметри, и гръмко се екстраполират към всички продукти. Няма данни за други държави, други икономически, здравни, вкусови, регионални или други обстоятелства. 19. Вкарването на псевдо-патриотични елементи в целия случай е още по-странно. Сякаш ни връщат в ерата, когато зад всеки ъгъл ни дебнат "заговори на империализма". Какво се цели – да се провокират хората да мятат камъни срещу чуждите компании? Сериозни ли са тези патриотарски уклони? Ние Северна Корея ли сме? 20. Няма лошо, ако журналист не знае базови постановки от икономиката. Има лошо ако не пита и се излага. 21. Има много лошо, ако журналистите нямат основно понятие за причинно-следствена връзка. Защото тогава от вярното твърдение: "Всички, родени през 1786 година, които са яли краставици, са умрели", може да извадят сензацията, че краставицата е второ качество храна и е отровна. Мислете, хора, моля. Най-лошото е обобщаването и манипулацията. Сами направете сравнение: "Шок! Драстични разлики в храната на европейци и българите! Смятат ни за второ качество! Да накажем производителите!" спрямо другото възможно заглавие: "В 6 стоки от 30 000 на пазара бяха открити разлики с техни аналози в западни магазини, вероятно заради локална къстамизация на рецептите. БАБХ след проверка категорично заявява, че няма проблеми за здравето на хората. Производителите ще бъдат попитани за причините". Ммм, има разлика, нали? Започвам да се чудя… След една интересна проверка (която също има елементи на целенасочена кампания, ама това е друга тема) на български продукти, започната със сектора на производство на сирена в наши заводи, излезе, че половината от тях имат проблеми. И темата приключи. Никой нищо повече не казва. Но се започва яростна кампания срещу чужди фирми за разлика от 1%. Наречено второ качество. Чудна постановка… Или всяване на паника? Заключение. Твърдо съм за спазване на всички правила при създаване и дистрибутиране на хранителни продукти. Защото те са основен фактор на човешкото здраве. Но съм твърд противник на всяване на паника, видиотяване на населението, връщане към средновековни практики и създаване на фалшиви сензации. Никой няма полза от това. Освен ако няма поръчители, разбира се. А страдат само хората. *Коментара на Любомир Аламанов https://www.facebook.com/lubomir.alamanov?fref=ts публикуваме от неговия профил във Фейсбук

Ще представляваме ЕС в Катар, Монголия, КНДР, Иран

http://dnes.dir.bg/news/predsedatelstvo-evropeyski-parlament-evropeyski-sauz-25986174

От 1 юли България ще представлява интересите на Европейския съюз в редица страни, в които няма делегации на Общността.

Заловиха двама румънци при незаконна сеч

https://www.24chasa.bg/region/article/6309694

Заловиха двама румънци при незаконна сеч

Двама румънски граждани са заловени при незаконна сеч в горските територии на остров Средняк на река Дунав, съобщиха от пресцентъра на Изпълнителната агенция по горите. Нарушението е констатирано при съвместна проверка на Регионална дирекция по горите – Ловеч, Държавно горско стопанство – Никопол, екипи на Гражданска защита и полиция.

Японци искат до Моцарт - купуват парцели от виенско гробище

https://www.24chasa.bg/novini/article/6309688

Японци искат до Моцарт - купуват парцели от виенско гробищеЯпонци с добри финансови възможности се блазнят от мисълта да бъдат погребани близо до Моцарт, Бетовен, Щраус, Шуберт и други музикални гении. Това е причината един предприемчив техен сънародник да резервира 300 гробове за урни на централното виенско гробище, съобщи в. "Курир", цитиран от БТА. Новината,

Комарницки бойкотира Фейсбук заради цензурирани карикатури

http://frognews.bg/news_137428/Komarnitski-boikotira-Feisbuk-zaradi-tsenzurirani-karikaturi/

Христо Комарницки започва своеобразен бойкот срещу Фейсбук. В свой текст във Фейсбук карикатуристът посочва, че е бил обект на системна цензура и оттук насетне ще ограничи участието си в социалната мрежа само до споделяне на връзки към бъдещия сайт на „Прас-Прес“.

Работник на поточна линия за боклук намери и върна портфейл

https://offnews.bg//obshtestvo/rabotnik-na-potochna-linia-za-bokluk-nameri-i-varna-portfejl-659434.html

Служител на поточна линия за боклук в пловдивското село Шишманци намери и върна откраднат портфейл на притежателката му.

Случката разказа пред OFFNews Елица Бириджикoва от Пловдив, която вместо да се реди на опашки за нови документи, си получила старите по най-неочакван начин. А късметлийската й история дори не свърша дотук.

Потрфейлът бил откраднат в понеделник от детска количка, докато Елица пазарувала в магазин от голяма верига за облекла в Пловдив. Сигурна е, че кражбата станала именно там, защото няколко минути по-рано бръкнала в чантата да потърси памперс и портмонето било на мястото си.

Още докато била в магазина, видяла, че чантата е отворена и портфейлът липсва. Уведомила охраната, но не получила съдействие нито от тях, нито от управителя. Отговорили й, че нямат право да преглеждат записите от камерите, ако полицията не ги изиска. Не й остава друго освен да подаде жалба в районното. Оттам й обяснили, че трябва да изчака два дни и да си извади бележка за откраднати документи, за да й изкарат нови.

В сряда, когато трябвало да направи това в полицията, й звъннали от кабинета на личния лекар на децата й. Попитали дали не е губила документи. С лекаря се свързал човек, който открил портфейла, а вътре била и визитката на педиатъра. "За втори път визитка ми спасява документите. Преди 3-4 месеца пак една майка ми го върна", казва Елица Бириджикова. 

Срещнала се с човека, който се оказал началник на поточната линия за боклук в Шишманци. Работещите на поточната линия видели портфейла и търсили как да се свържат с притежателя. "Много бях щастлива, че всички документи са вътре, макар и без парите. Днес се обадих в районното да кажа, че са ми върнали документите и да питам каква е процедурата. След малко ми се обади следователката и ми съобщи, че са хванали извършителите и следващата седмица трябва да се видим да ми възстановят парите", не може да повярва Елица. В портфейла имало 150 лева.

Служителят, върнал портфейла, сподели пред OFFNews, че и друг път с негови колеги са намирали документи. Той не смята, че е нужно името му да се знае, въпреки че е извършил добро дело. "Това ни е работата - обработваме боклука. Ако видим портфейл и има адрес или телефон, ги връщаме", добавя човекът.

България няма да поеме председателството на ЕС

http://pogled.info/svetoven/evropa/balgariya-nyama-da-poeme-predsedatelstvoto-na-es.87243

/Поглед.инфо/ България няма да поеме председателството на ЕС, докато Борисов е на власт. Убеден съм в това. Ще се намери някаква форма - нашите ще се откажат или ще ги накарат да се откажат, председателството ни ще се отложи за неопределено време или просто домакинството ни ще бъде символично, сведено до две церемонии по откриване и закриване.

Wizz Air стартира от базата си в София нова линия до Братислава

http://www.cross.bg/sofiya-bratislava-wizz-1547607.html

/КРОСС/ Wizz Air, най-голямата нискотарифна авиокомпания в Централна и Източна Европа и водещ превозвач в България, откри днес нова нискотарифна връзка между София и Братислава. Най-новата стартирана WIZZ линия ще се обслужва с четири полета седмично. Местата са налични от EUR 9.99 на wizzair.com. Братислава, столицата на Словакия, е най-големият бизнес и културен център на страната с много красиви архитектурни забележителности и богато историческо наследство. Удобно разположен, само на 80 км от Виена, столицата на Австрия, градът е идеален за градска почивка и посещение на няколко европейски столици едновременно, както и е добра връзка за бизнес пътниците. След Варна, Катания и Франкфурт, Братислава е четвъртият нискотарифен маршрут, който WIZZ открива от базата си в София през 2017. Авиокомпанията неотдавна обяви още две нови линии от София, които ще свързват българската столица с атрактивните Лисабон и Ница от март 2018. Първият полет на Wizz Air от София излетя през септември 2005. Оттогава авиокомпанията стана пазарен лидер в България и е превозила над 7.5 милиона пътници от и до столицата, разширявайки постоянно своята нискотарифна мрежа. Сега Wizz Air разполага със седем самолета, включително три последен модел Airbus A321, базирани в българската столица и има 250 служители ориентирани към клиента. През първите пет месеца на 2017, 786,000 пътници са пътували с WIZZ до и от София, 37% повече от същия период на миналата година

Песков: Започна съгласуването на срещата между Путин и Тръмп

https://www.24chasa.bg/novini/article/6309687

Песков: Започна съгласуването на срещата между Путин и ТръмпГоворителят на Кремъл Дмитрий Песков съобщи, че в четвъртък, 29 юни, е взето решение за съгласуване на времето и формата на срещата, която трябва да се състои между държавния глава на Руската федерация Владимир Путин и американския президент Доналд Тръмп в рамките на срещата на Г-20 в Хамбург следващата седмица, предава Интерфакс,

Гребкините в Асеновград да си носят револверите

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6308505

Гребкините в Асеновград да си носят револверите Щом полицейските функции се приватизираха, населението рано или късно ще се въоръжи Поредните ромски размирици в Асеновград показват, че България отива към разпад на държавността. Проблемът е системен и ако не се промени нещо много по-съществено, тепърва може само да се задълбочава. Чиста утопия е да очакваме,

550 000 се прощават с Гунди и Котков (Уникални снимки)

https://www.24chasa.bg/sport/article/6308643

550 000 се прощават с Гунди и Котков (Уникални снимки)“24 часа” ви показва фотоси от несъстоялото се поклонение на “Герена”, съчетани със спомените на едно 12-годишно тогава момче Датите 30 юни и 2 юли 1971 г. ще останат знакови не само в историята на българския футбол, но за родината въобще. Първата е трагична. Преди 46 г. в зловеща катастрофа в прохода Витиня загиват емблематичните за футбола ни

Евродепутат: Разликата в качеството на храните е корпоративен расизъм

http://www.moreto.net/novini.php?n=354544

"Разликата в качеството на храните между Западна и Източна Европа е корпоративен расизъм." Това заяви евродепутатът Момчил Неков пред БНТ относно установения двоен стандарт при храните. Според Неков Чехия, Хърватия и Словакия също правят проучвания за качеството на храните на родния си и западноевропейския пазар.

Защо ни са още 200 млн. евро заем, щом имаме 12,7 млрд. лева резерв

https://offnews.bg//ikonomika/zashto-ni-sa-oshte-200-mln-evro-zaem-shtom-imame-12-7-mlrd-leva-rez-659438.html

Преди ден парламентът гласува нови 200 млн. евро външен заем, въпреки че имаме 12,7 млрд. лв. фискален резерв. Логично идва въпросът - защо ни е този нов дълг като имаме такъв голям фискален резерв?

Новият заем в размер на 200 млн. евро е от Банката за развитие на Съвета на Европа. Обяснението е, че с парите ще се покрива частично българската част от финансирането на проекти по някои от оперативните програми.

Възможно ли е фискалният резерв да е висок само на хартия?

Колко е свободната част от него, с която държавата реално може да разполага?

Повечето от парите в резерва са с целево предназначение и суми, с които трябва да се разплатят други плащания и предстоящи падежи по вече взети заеми.

Фискалният резерв в края на годината не бива да пада под 4.5 млрд. лв. и това ограничение се прилага от години.

Като част от фискалния резерв се отчитат и бъдещи вземания от ЕС - парите от еврофондовете, които са разплатени от държавата ни, но още не са възстановени от Брюксел.

Всъщност повечето от фискалния резерв са пари, които са вече с определено предназначение и всеки нов разход трябва да има определен икономически смисъл.

Така че трябва много да се внимава с неумерените искания към бюджета за харчове на вересия, защото това води до нови заеми.

А може би това е подготовка България да тегли нов още по-голям външен заем.

В същото време едни от най-големите инвеститори у нас в писмо до правителството обръщат внимание, че България изостава в редица обществено-икономически аспекти в сравнение с други държави-членки на ЕС от Източна Европа.

Има редица фактори, които спират инвеститорите да изберат България.

Затова през последните години преките чуждестранни инвестиции у нас са сравнително малко.

А работеща икономика в България, повече инвестиции и нови работни места ще има само, ако има реформи и работеща съдебна система.

Отново чуждестранните инвеститори ни алармират, че икономиката в България е изправена пред проблеми. Писмото е подписано от Американската търговска камара в България (AmCham), Advantage Austria София, Британско-българската бизнес асоциация, Българо-швейцарската търговска камара, Канадско-българската бизнес мрежа, Френско-българската търговска и индустриална камара и Норвежко-българската бизнес група, както и от сдружението "Конфиндустрия България".

Добре е да се замислим! Евтините заеми днес стават скъпи дългове утре.

Бенчмаркът SOFIX губи четвърт процент, но остава над 700 пункта

http://econ.bg/Новини/Бенчмаркът-SOFIX-губи-четвърт-процент-но-остава-над-700-пункта_l.a_i.744887_at.1.html

Почти всички индекси на родния капиталов пазар са на път да приключат седмичната търговия на червена територия. Бенчмаркът на БФБ-София SOFIX губи...

Марешки: МВР купува скъп бензин заради картел

http://dnes.dir.bg/news/goriva-mvr-veselin-mareshki-25986139

Лидерът на "Воля" Веселин Марешки постави в декларация от парламентарната трибуна въпроса за цените, които плаща МВР за горива.

Коментаторът на Евроспорт Евгени Ставрев с експертна прогноза преди старта на „Тур дьо Франс“

http://www.cross.bg/evrosport-pobeditel-sagan-1547605.html

/КРОСС/ В събота от германския град Дюселдорф  стартира 104-тото издание на най-голямото колоездачно състезание в света - „Тур Дьо Франс". Евроспорт ще предостави 28% повече покритие на живо от тазгодишното издание в сравнение с 2016 г. Организаторите на обиколката са подходили доста нестандартно при съставянето на маршрута. Само три от етапите завършват на изкачване, а общият брой километри в бяганията по часовник е рекордно нисък - 36.5. Точно на 14 юли, националния празник на Франция, пък е предвиден най-краткият етап с общ старт (само 100 км. дължина) в последните 30 години. Повечето от дните през първата седмица дават шансове на спринтьорите. През втората главните действия ще бъдат в Пиринеите, а през третата - в Алпите. Особено ключов етап ще е предпоследният, който представлява 22.5 км. индивидуално бягане по часовник по улиците на Марсилия. Списъкът с фаворитите за крайната победа в Париж се оглавява отново от трикратния победител Крис Фрум. Суперформата, която демонстрира през сезона Ричи Порт, определя австралиеца като най-сериозен конкурент на състезателя на „Скай". След неуспеха в „Джиро"-то Найро Кинтана ще опита да докаже, че винаги втората голяма обиколка в годината е по-силната му. Тази година е последната, в която Алберто Контадор ще спори за крайната победа, като двукратният победител се надява както на по-добър късмет, така и на по-силен отбор

Дъждът е враг № 1 за петуниите

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/6309682

Дъждът е враг № 1 за петуниитеНезависимо от това, че се нуждаят от топлина и влага, петуниите трябва да се предпазват от дъжда, който е враг № 1 за тях. Едрите водни капки нараняват листната маса и пречупват висящите стъбла. В дъждовна година е по-добре да държите петуниите под покрив. Младите растения се нуждаят от прищипване на връхчетата поне 2-3 пъти,

Ангелкова се срещна с директора на Европейската хотелиерска асоциация

https://www.24chasa.bg/novini/article/6309675

Ангелкова се срещна с директора на Европейската хотелиерска асоциация

Министърът на туризма Николина Ангелкова се срещна в Белград с главния изпълнителен директор на Европейската хотелиерска асоциация (Хотрек) Кристиан Баран. Разговорът се състоя в рамките на Конференцията за устойчиво развитие на туризма в Дунавския регион: Нови перспективи, съобщиха от пресцентъра на Министерството на туризма.

По-ниски цени в промишлеността

http://www.cross.bg/proizvodstvoto-tzenite-promishlenost-1547596.html

/КРОСС/ 1. Общ индекс на цените на производител в промишлеността  Общият индекс на цените на производител през май 2017 г. намалява с 1.2% спрямо предходния месец, сочи изследване на Националния статистически институт. По-ниски цени са регистрирани в преработващата промишленост - с 1.6%, в добивната промишленост - с 1.4%, и при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 0.2%. По-съществено намаление на цените в преработващата промишленост се наблюдава при производството на основни метали - с 3.4%, и при производството на химични продукти - с 1.1%, а увеличение е регистрирано при производството на автомобили, ремаркета и полуремаркета - с 1.0%, при производството на дървен материал и изделия от него, без мебели и при печатната дейност и възпроизвеждането на записани носители - по 0.5%. Общият индекс на цените на производител през май 2017 г. нараства с 3.9% в сравнение със същия месец на 2016 година. Увеличение на цените е отчетено в добивната промишленост - с 5.2%, в преработващата промишленост - с 4.2%, и при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 2.9%. В преработващата промишленост по-съществено увеличение на цените се наблюдава при производството на основни метали - с 13.3%, при производството на автомобили, ремаркета и полуремаркета - с 6.1%, и при производството на електрически съоръжения - с 3

Втори опит за продажба на банка "Виктория"

http://www.mediapool.bg/vtori-opit-za-prodazhba-na-banka-viktoriya-news266019.html

Синдиците на фалиралата КТБ ще направят втори опит за продажба на дъщерната банка "Виктория". Решението е на Управителният съвет на Фонда за гарантиране на влоговете и е взето на заседание на 29 юни. Продава се 100% от капитала на банката и цялостната експозиция на eдноличния собственик на капитала към търговска банка "Виктория" ЕАД. Срокът за подаване на заявления за интерес към придобиването на активите е до 14 часа на 21 юли 2017 г., е посочено в съобщението. Банка "Виктория" е една от малките на пазара – беше 21-ва сред 30 участника към януари 2014 г.преди да бъде затворена. При първия й опит за продажба се яви само един кандидат – турската Д-банк и то след удължаване на срока за подаване на оферти. БНБ обаче отказа сделката с аргумента, че е рискова. Очакванията сега са за по-голям интерес от страна на финансови институции, заради оздравяването на "Виктория". Стрес тестовете са показали, че тя е в добра кондиция и може да извършва дейност. Банката е успяла да привлече 30 млн. лв. за увеличаване на капитала си, успешно е реализирала сделка с Visa Inc, от която е спечелила над 3 млн. лв. и е успяла да покрие дългове към КТБ за над 33 млн. лв., става ясно от публкуваната информация. Към края на май 2017 г. активите на банка "Виктория" възлизат на 127.6 млн. лв., а пасивите й са за над 92 млн. лв. От тях 85 млн. лв. са към КТБ.  Собственият капитал на банката е 34.7 млн. лв., а регистрираният и внесен капитал възлиза на 122 млн. лв. Продажба на четири етапа Новата процедура по продажбатана банката ще се извърши на четири етапа. Първият е подаване на писма за интерес от потенциални купувачи. Писмото трябва да включва предмета и сферата им на дейност, финансова информация за последните три години – финансови отчети и ключови финансови и нефинансови показатели, структурата на собствеността, участия в други дружества и структури от финансовия и нефинансовия сектор. В него трябва да се съдържа още информация за опита им в банковото дело или финансовия сектор на територията на Европейския съюз и на Балканите. Кандидатите трябва да представят и мотиви за интереса към придобиване на банката, както и декларация относно способността им да покрият изискванията за банков лиценз, съгласно нормативните документи. Подадените писма за интерес ще бъдат разгледани от синдиците на КТБ – Ангел Донов и Кристи Маринова. Потенциалните купувачи, на които ще бъде предложено предоставянето на информационния меморандум на банката, ще бъдат уведомени писмено. Подадените писма за интерес ще се приемат за валидни за срок от 6 месеца. Синдиците си запазват правото да предоставят меморандума на едно или повече лица без предварително да уведомяват когото и да е от получателите. Синдиците имат право да не аргументират решение да предоставят или да не предоставят меморандума на когото и да е от подалите писмо за интерес потенциални купувачи, както и да променят правилата и процедурите по продажбата, без предварително да уведомяват когото и да е от получателите на маркетинговия документ. Вторият етап от процедурата е подаване на необвързващи оферти, изготвени на база  предоставен информационен меморандум. През третия етап кандидатите ще могат да направят дю дилиджънс на банката и да подадат обвързващи оферти. Последният, четвърти, етап е избора на купувач, получаването на регулаторните разрешения и сключването на сделката. Историята на банка "Виктория" Банката започва работа на българския пазар като "Креди Агрикол" с получаване на лиценз от БНБ на 2 ноември 1994 г. Тя е една от малките на пазара, а лицензът й е актуализиран последно на 16 ноември 2009 г. През юни 2014 г. малко преди да й бъде отнет лиценза, КТБ купува "Креди Агрикол", а в пследствие промени името й на банка "Виктория". Тя беше поставена под надзора на БНБ на 22 юни 2014 г., а от 12 декември 2014 г .беше възстановена дейността й и отпаднаха  наложените й ограничения за извършване на банкова дейност.  Новото ръководство на банката, назначено в края на 2014 г.  е изготвило план за  действие, чиято основна цел е била привличанетона инвеститорски интерес, е посочено в съобщението. В него се казва още, че банката показва "стабилна капиталова позиция след прегледа на качеството на активите й". Финансовото състояние на банката В дните преди поставянето на КТБ и банка "Виктория" под специален надзор голяма част  от вложителите й  изтеглят депозитите си. Тази тенденция продължава и в периода след възстановяването на дейността й в края на 2014 г. и води до значително намаление на размера на привлечените средства от клиенти. През четвъртото тримесечие на 2014 г. и през 2015 г. обособени части от кредитния портфейл на "Виктория"  са продадени, за да се осигурят средства за изплащане на влоговете. Това води до съществено свиване на кредитния портфейл на банката. Капиталовите съотношения на банката към 31 декември 2016 г. и към 31 май 2017 г. отговарят на регулаторните изисквания и  са значително подобрени, включително и в резултат на замяната на хибридни инструменти и подчинен срочен дъл гпрез февруари 2016 г. с базов собствен капитал от първи ред, се казва в публикуваното съобщение. За периода от 31 декември 2015 г. до 31 май 2017 г. в  значителен размер (около27%) са редуциран изадълженията по привлечени средства към обявената в несъстоятелност КТБ. През 2016 г. приключва сделката за попокупката на VISA Europe от VISA Inc.вследствие на което банка "Виктория" получава преференциалниакции във VISA Inc. и отписв аакциите си във VISA Europe. Ефектът от тази транзакция, отчетен във финансовия резултат за 2016 г.,е в размер на 3.055 млн. лв. печалба, е посочено в съобщението. За периода от 31декември 2014 г. до 31май 2017 г. в резултат на приоритизирането на дейността по управление на проблемните кредити са погасени задължения към банката в размер общо на 16.3 млн. лв. През февруари 2016 г. е увеличен капиталът на банката с 30 млн. лв. Това й позволява да погаси задълженията към КТБ, които към 31 май 2017 г. възлизат на общо 33.2 млн. лв. Резултатите от прегледа на активите на банката не водят до съществени корекции (около 2% от общата сума на активите), които са отразени в годишния й финансов отчет за 2016 г. като обезценка на придобити активи от обезпечения, и сочат стабилни капиталови съотношения, се казва още в съобщението.

1 тон фураж и дървен материал изгоряха при пожар във Видинско

https://www.24chasa.bg/region/article/6309645

1 тон фураж и дървен материал изгоряха при пожар във Видинско

Сигнал за пожар в селскостопанска постройка в землището на село Бела Рада е получен вчера в 17.11 часа, съобщиха от ОД на МВР - Видин. Огънят унищожил 20 кв.м покривна конструкция, част от сградата, мебели, 1 тон фураж и дървен материал. Причината е самозапалване. Екип с един автомобил на РС ПБЗН - Видин е участвал в гасенето на огъня.

Стойнев към управляващите: Ниските пенсии са проблем не само за пенсионерите, но и за техните деца. Защо ги излъгахте?

http://www.cross.bg/politika-pensiite-pensiya-1547604.html

/КРОСС/ Зам.-председателят на "БСП за България" Драгомир Стойнев произнесе декларация от името на парламентарната група на днешното (30 юни) заседание на парламента. В сряда ПГ на „БСП за България" гласувахме „за" предложението на ГЕРБ и ОП за увеличение на минималната пенсия от 1 юли на 180 лв. и на 200 лв. от 1 октомври. Тази промяна ще усетят около 600 хиляди пенсионери. И с това правителствената политика за доходите през 2017 г. е изчерпана! Не звучи като повод за гордост, но вероятно е подходящо за публични хвалби и отчитане на дейност. Подкрепихме ви, колеги от управляващото мнозинство, защото 2 млн. и 200 хиляди пенсионери наистина нямат вина, че толкова можете и сериозно издишате в политиката за доходите. Подкрепихме ви заради хората, нашите майки и бащи, които са строили тази държава, въпреки че вие гласувахте „против" предложението на ПГ на „БСП за България" за преизчисляване на пенсиите. Ето това предложение щеше да реши несправедливостта и да премахне голямата ножица между старите и новоотпуснатите пенсии. Ето така хора, упражнявали една и съща професия, с еднакъв осигорителен стаж, щяха да получат много по-справедливи доходи за целогодишния си труд. Разликата между вашето и нашето предложение е безкрайно ясна. Вашето е лесно решение с неголям и противоречив ефект - подкрепяш само тези, които са били най-малко коректни към осигурителната система. Нашето, вече е политика

Хенри Кисинджър: Възможен е прогрес в отношенията на САЩ и Русия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6309621

Хенри Кисинджър: Възможен е прогрес в отношенията на САЩ и РусияРусия и Съединените американски щати имат всички възможности за съществен прогрес в отношенията, а също и да подобрят международната ситуация като цяло. Това заяви бившият държавен секретар на САЩ Хенри Кисинджър, говорейки на „Примаковските четения“ в Москва, предава информационната агенция TACC, цитирана от Фокус.

Григор започва с аржентинец на "Уимбълдън", чака го Федерер

https://offnews.bg//tenis/grigor-zapochva-s-arzhentinetc-na-uimbaldan-chaka-go-federer-659444.html

Приемлив жребий за Григор Димитров на "Уимбълдън",  ако на турнир от подобен ранг въобще има такова понятие. Българинът се падна в една част от схемата с Роджър Федерер, Новак Джокович и Милош Раонич, обяснява "Тенис бг".

Българинът може да играе с Федерер в осминафиналите на легендарното състезанието. На старта Гришо ще се изправи срещу №37 в света Диего Шварцман. През миналата година двамата си размениха по една победа, като аржентинецът нанесе тежко поражение на Димитров на финала в Истанбул с 6:0 в третия сет.

До момента най-доброто постижение на Григор Димитров на Откритото първенство на Великобритания датира от 2014-а година. Тогава той загуби в четири сета от Новак Джокович в полуфиналите. Преди това той надигра местния любимец Анди Мъри.

През миналия сезон американецът Стив Джонсън го спря в трети кръг и това значи, че трябва да защитава 90 точки.

Възможните осминафинали според ранглистата:

Анди Мъри - Люка Пуй

Стан Вавринка - Жо-Вилфред Цонга

Рафаел Надал - Жил Мюлер

Марин Чилич - Кей Нишикори

Милош Раонич - Александър Зверев

Роджър Федерер - Григор Димитров

Доминик Тийм - Томаш Бердих

Новак Джокович - Гаел Монфис

Възможните четвъртфинали според ранглистата:

Анди Мъри - Стан Вавринка

Рафаел Надал - Марин Чилич

Милош Раонич - Роджър Федерер

Доминик Тийм - Новак Джокович

25 светещи интелигентни пешеходни пътеки изграждат във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=354541

25 интелигентни пешеходни пътеки ще бъдат изградени във Варна. Те ще започват да светят автоматично при засичане на пешеходец, подходил към пешеходната пътека с цел пресичането йнаучи Moreto.net. Индикацията за преминаващ пешеходец се извършва от сигнални светлини, инсталирани в пътната настилка.

Камелия с провокативни снимки по халат в социалните мрежи (Галерия)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6309595

Камелия с провокативни снимки по халат в социалните мрежи (Галерия)Kамелия провокира феновете си с еротични снимки в социалните мрежи. Тя позира само по халат и загатва за пищните й форми. Преди няколко дни тя сподели и снимка, на която е чисто гола на плажа. От години е известно, че Камелия е заклет

Специализираният наказателен съд ще решава дела за корупция по висшите етажи на властта

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/specializiraniiat-nakazatelen-syd-shte-reshava-dela-za-korupciia-po-visshite-etaji-na-vlastta-242191/

Депутатите приеха промени в НПК, предложени от БСП, според които органите по изпълнение на наказанията ще преценяват за предсрочното освобождаване

Евростат: Инфлацията в еврозоната пада до 1.3% през юни

https://www.24chasa.bg/novini/article/6309600

Евростат: Инфлацията в еврозоната пада до 1.3% през юни 

През юни инфлацията в еврозоната се понижи под целевото равнище на Европейската централна банка (ЕЦБ) от два процента – данни, които до голяма степен се дължат на резкия спад в цените на енергията, съобщава AFP, цитирана от “Фокус“. Инфлацията на потребителските цени в 19-те държави от еврозоната с 19 падна от 1,4 % през май до 1,3 % през юни,

Ангел Митев е новият директор на НДК

http://frognews.bg/news_137427/Angel-Mitev-e-noviiat-direktor-na-NDK/

След скандалите НДК вече има нов директор - Ангел Митев. Сменен е и Съветът на директорите.

За ден в парламента: ДПС осъди агресията, "патриотите" - "циганизацията" на обществото, БСП - лъжите към пенсионерите

http://www.dnevnik.bg/politika/2017/06/30/2998679_za_den_v_parlamenta_dps_osudi_agresiiata_patriotite_-/?ref=rss


За един ден от парламентарната трибуна БСП, ДПС, "Обединените патриоти" и "Воля" излязоха с декларации, в които представиха партийната гледна точка към актуалните проблеми на страната. Позициите бяха прочетени преди началото на парламентарния контрол днес, който се излъчва директно по БНР и БНТ2.<br /><br />Първа думата взе лидерът на БСП Корнелия Нинова, която направи забележка на председателя на парламента Димитър Главчев, че не осигурява в разписания...

Баскетболист почина по време на аматьорски мач

https://www.24chasa.bg/sport/article/6309596

Баскетболист почина по време на аматьорски мачКъсно снощи си отиде бившият баскетболист Веселин Господинов. Трагедията се е случила около 22 часа по време на аматьорски мач, съобщи basketball.bg. Той е роден през 1975 г. в Хасково и направи име в "Компакт" Димитровград, а след това игра и в Португалия. Господинов се е свлякъл на терена 23 секунди след началото на двубоя и е починал на място.

БСП пита управляващите: Защо излъгахте пенсионерите?

https://offnews.bg//politika/bsp-pita-upravliavashtite-zashto-izlagahte-pensionerite-659445.html

Депутатите от „БСП за България“ настояват за цялостна политика за развитието на пенсионната и осигурителната система и за преизчисляването на всички пенсии, като част от тази политика.

Това стана ясно от декларация на партията, прочетена от парламентарната трибуна от Драгомир Стойнев. 

В текста се казва: 

В сряда ПГ на „БСП за България“ гласувахме „за“ предложението на ГЕРБ и ОП за увеличение на минималната пенсия от 1 юли на 180 лв. и на 200 лв. от 1 октомври. Тази промяна ще усетят около 600 хиляди пенсионери. И с това правителствената политика за доходите през 2017 г. е изчерпана! Не звучи като повод за гордост, но вероятно е подходящо за публични хвалби и отчитане на дейност.
Подкрепихме ви, колеги от управляващото мнозинство, защото 2 млн. и 200 хиляди пенсионери наистина нямат вина, че толкова можете и сериозно издишате в политиката за доходите. 

Подкрепихме ви заради хората, нашите майки и бащи, които са строили тази държава, въпреки че вие гласувахте „против“ предложението на ПГ на „БСП за България“ за преизчисляване на пенсиите. Ето това предложение щеше да реши несправедливостта и да премахне голямата ножица между старите и новоотпуснатите пенсии. Ето така хора, упражнявали една и съща професия, с еднакъв осигорителен стаж, щяха да получат много по-справедливи доходи за целогодишния си труд.

Разликата между вашето и нашето предложение е безкрайно ясна. Вашето е лесно решение с неголям и противоречив ефект – подкрепяш само тези, които са били най-малко коректни към осигурителната система. Нашето, вече е политика.

Страшното тук не е само отношението към пенсионерите, а че мнозинството в българския парламент се задоволява с имитация на политика и решения на парче. Страшно е, че не мислите за цялостната политика на доходите, за бъдещето на пенсионната и осигурителната система.

Колеги, за няколко минути се абстрахирайте, че сте управляващи. Помните ли как по време на предизборната кампания обикаляхте страната с обещание за минимална пенсия от 300 лева и за преизчисляване на всички пенсии като разумна и необходима мярка. Днес вече забравихте обещаното. Най-страшното нещо в политиката е да лъжеш избирателите и да не си спазваш обещанията си.

Нека колегите от ГЕРБ и ОП да се върнат в реалността и при фактите – такива, каквито са – близо 39 лева повече ще получат едва 547 хил. пенсионери, а 1,5 млн.- няма нищо да получат.

С формулировката си в ,,Приоритетите за управление” при съставянето на правителството, ГЕРБ и ОП обещават преизчисляване на пенсиите, но вече е ясно, че нямат никакво намерение да изпълнят ангажимента си към огромната част от български пенсионери. Нещо повече, те цинично противопоставят пенсионерите за осигурителен стаж и възраст, на пенсионерите с пенсии за инвалидност. Ще дадем на ,,добрите”, когато накажем ,,лошите”. Но ако въобще има неправомерно отпуснати инвалидни пенсии, за това имат вина правителствата. А от последните 8 години, ГЕРБ управлява през 7 от тях.

В ,,Средносрочната бюджетна прогноза за периода 2018-2020”, качена на страницата на МФ през май 2017, отново всички социални плащания се замразяват.

От нея е видно, че правителството предвижда за следващите години увеличението на пенсиите да е в рамките на около 2,5 % годишно. Това ще доведе до увеличение на бедността и неравенствата. До нарастващо и натрупващо се изоставане на пенсиите за трудова дейност на лица с еднакъв осигурителен принос. Отново се противопоставят поколения и групи хора. Това ли гарантира ,,предвидимост и спокойствие на хората в дългосрочен план”, както сте написали във вашите управленски намерения, защото програма няма?

Нещо повече, от вчера има и нов скандал, който бушува и ще изригне. Ние ще настояваме в пленарна зала д-р Глинка Комитов да бъде изслушан - шефът на НЗОК, който вчера е подал оставка. Това отново е скандал, който евентуално вие сте създали и ние искаме да разберем причините за неговата оставка, и защо човекът не може да се справи при вашето управление. 

От ГЕРБ и ОП често ни задавате въпроса за нашата политика за увеличаване на пенсиите и сега ми позволете да ви напомня как сме помогнали на хората: 

През 2008г.
 от 1 юли за пръв път се въведе ,,швейцарското правило” (осъвременяването на пенсиите в съответствие с инфлацията и ръста на осигурителния доход)
 от 1 октомври всички пенсии се преизчислиха със средния осигурителен доход за 2007 г. Това доведе до средно увеличение на пенсиите за осигурителен стаж и възраст с 22 %;

През 2009 г.
 от 1 януари се увеличи минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст с 10 %
 от 1 април се увеличи коефициентът за тежест на всяка година осигурителен стаж – от 1 % на 1,1 %. Това доведе до ново увеличение на размера на пенсиите;
 от 1 април се увеличи размерът на максималната пенсия – от 490 на 700 лв.;
 от 1 юли с 9 % се осъвремениха пенсиите;

За целия управленски мандат 2005 – 2009 г.
 Размерът на минималната пенсия се удвои – от 69 лв. на 136 лв.;
 Размерът на средната пенсия се увеличи с 90 % - от 134 на 254 лв.;
 Размерът на максималната пенсия нарастна с 67 % - от 420 лв. на 700 лв.;
 Започна изплащането на коледни добавки за пенсионерите, като за 2008 г. те достигнаха 150 лв. за всеки български пенсионер;

Правителство Орешарски – юни 2013 –август 2014 г.
• Възстанови се ,,швейцарското правило” – замразено в мандата на Борисов 1;
• Увеличи се минималният и максималният размер на пенсията;
• Спря се необоснованото увеличаване на осигурителния стаж и възрастта за пенсиониране;

Ето това е политика, дами и господа управляващи.

ПГ на „БСП за България“ настоява за цялостна политика за развитието на пенсионната и осигурителната система и за преизчисляването на всички пенсии, като част от тази политика. 

Питате ни: Къде са парите? В шумно рекламирания бюджетен излишък или в програмата за саниране, за която има милиарди левове, но и още толкова съмнения за разходването на средствата.

Пенсиите в България са ниски. Голяма част са на критичната граница на бедността. И най-високите трудно стигат за достоен живот- за храна, лекарства, сметки. Повтаряме го непрекъснато, не го разбирате. Затова ви даваме още един мотив - ниските доходи на пенсионерите са проблем и за техните деца. Активното поколение, което трябва да осигури собствените си деца, е принудено да отделя, за да помага на своите родители. Така още една огромна група от обществото е въвлечена в този проблем и ще страда от късогледата управленска политика.
Избрани сме, за да правим политика, а не да имитираме грижа. Подобряването на живота на хората - това е голямата цел на "БСП за България", за която работим. Искрено се надявам, че един ден тази цел, най-накрая ще бъде и ваша.

Марешки: МВР плаща с 40 ст. повече за гориво от пазарните цени

http://www.moreto.net/novini.php?n=354542

Депутатите от "Воля" искат вътрешния министър Валентин Радев да каже истината къде потъват парите на данъкоплатеца в МВР. Лидерът на "Воля" и председател на парламентарната група Валентин Марешки представи получения от него писмен отговор от министъра на вътрешните работи за договорите за горивата, които има МВР за ползваните служебни автомобили.

Шефът на дружество "Реставрация" Ангел Митев поема временно НДК

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/06/30/2998768_shefut_na_drujestvo_restavraciia_angel_mitev_poema/?ref=rss


Ангел Митев, досегашният директор на държавното дружество "Реставрация" ЕАД е новият временен директор на НДК. Това обяви на извънредна среща министърът на културата Боил Банов, който от няколко дни отново е принципал на Двореца на културата.<br /><br />Това е третият директор на НДК в рамките на седмица, след като досегашният Мирослав Боршош бе освободен от министър Лиляна Павлова, после възстановен на поста от премиера Борисов и накрая сам заяви, че се оттегля до...

Шефът на "Реставрация" Ангел Митев поема временно НДК

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/06/30/2998768_shefut_na_restavraciia_angel_mitev_poema_vremenno_ndk/?ref=rss


Ангел Митев, досегашният директор на държавното дружество "Реставрация" ЕАД е новият временен директор на НДК. Това обяви на извънредна среща министърът на културата Боил Банов, който от няколко дни отново е принципал на Двореца на културата.<br /><br />Това е третият директор на НДК в рамките на седмица, след като досегашният Мирослав Боршош бе освободен от министър Лиляна Павлова, после възстановен на поста от премиера Борисов и накрая сам заяви, че се оттегля до...

Григор Димитров попадна в потока на Федерер на "Уимбълдън"

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/06/30/2998803_grigor_dimitrov_popadna_v_potoka_na_federer_na/?ref=rss


Григор Димитров ще се изправи срещу аржентинеца Диего Шварцман в първия кръг на "Уимбълдън". Българският тенисист, който е поставен под №13 в турнира, попадна в потока на рекордьора по титли от Големия шлем Роджър Федерер.<br /><br />Швейцарецът стартира с двубой срещу украинеца Александър Долгополов, а среща между седемкратния шампион в Лондон и Димитров е възможна на осминафинал.<br /><br />Първият поставен тенисист, срещу когото може да се изправи световния...

Ангел Митев поема временно НДК

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/06/30/2998768_angel_mitev_poema_vremenno_ndk/?ref=rss


Министърът на културата Боил Банов назначи за временен директор на НДК Ангел Митев. Досега той е ръководел дружеството "Реставрация" към Министерството на културата.<br /><br />Снощи Мирослав Боршош, който като директор бе освободен от Лиляна Павлова, а после възстановен на поста от премиера Бойко Борисов, сам реши да се оттегли до приключването на проверките от страна на прокуратурата.<br /><br />Борислав Велков, който бе определен за директор на министър...

През 2016 година разходите за научноизследователска дейност са намалели

http://www.dnevnik.bg/biznes/2017/06/30/2998853_prez_2016_godina_razhodite_za_nauchnoizsledovatelska/?ref=rss


През 2016 г. бюджетните разходи за научноизследователска и развойна дейност (НИРД) възлизат на 187.5 млн. лв., като в сравнение с 2015 г. са намалели с 11.8%, съобщиха от Националния статистически институт (НСИ).<br /><br />Делът на бюджетните разходи за НИРД от брутния вътрешен продукт също намалява - през 2016 г. съставлява 0.2% от БВП при 0.24% през 2015 година. Средната стойност на този показател за Европейския съюз е 0.65% през 2015 година.<br /><br />От...

Червен код в 17 области утре, асфалтът се топи

https://offnews.bg//obshtestvo/cherven-kod-v-17-oblasti-utre-asfaltat-se-topi-659443.html

Червен код за екстремно високи температури е обявен в 17 области за утре, сочи справка в сайта на НИМХ.

Това са областите Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Русе, Търговище, Разград, Силистра, Шумен, Сливен, Ямбол, Хасково, Стара Загора, Пловдив и Пазарджик. Максималните температури в тези райони ще са между 41 и 44 градуса. Може да се очакват повреди в инфраструктурата, уточнява Фокус. 

В останалите области от страната е в сила оранжев код, като се очаква термометрите да стигнат на места до 41 градуса. Децата, възрастните и болните хора не бива да излизат в пика на жегата. 

Стотици данъчни инспектори започват проверки по Черноморието

https://www.24chasa.bg/novini/article/6309579

Стотици данъчни инспектори започват проверки по Черноморието
Запечатват всеки обект, който не издава касова бележка Стотици данъчни инспектори съвместно с органите на МВР и Агенция „Митници“ започват лятната контролна кампания по Черноморието. Над 25 000 проверки предстоят от утре до края на туристическия сезон с основен акцент отчитането на обороти и издаване на касови бележки.

Чужди туристи са ранени след катастрофа на два автобуса край Бургас

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/06/30/2998808_chujdi_turisti_sa_raneni_sled_katastrofa_na_dva/?ref=rss


<br />Трима души пострадаха при катастрофа на два автобуса на пътя Бургас – Созопол. Инцидентът е станал тази сутрин, като едното превозно средство е ударило отзад другото, съобщава "Фокус".<br />Двама от пострадалите са чужденци – турист от Словакия и млада жена от Чехия. Третият ранен е шофьорът на единия автобус. Той и словакът остават в бургаската болница за лечение, въпреки че не са тежко ранени. Момичето вече е освободено за домашно лечение.<br /><br...

Русия удължи контрасанкциите срещу Запада до края на 2018 г.

http://clubz.bg/55718-rusiq_udylji_kontrasankciite_sreshtu_zapada_do_kraq_na_2018_g

Руският президент Владимир Путин подписа днес указ за продължаване на контрасанкциите срещу Запада до края на 2018 г., предаде ТАСС.

Това стана ден, след като ЕС реши да удължи действието на санкциите срещу Русия до края на тази година.

Веднага след като стана ясно решението на Брюксел, руският премиер Дмитрий Медведев заяви, че правителството му ще предложи на Путин ответни мерки. Целта им била защита на националните интереси и поддръжка на различните икономически отрасли.

За първи път Русия прие контрасанкции през лятото на 2014 г. В резултат българските плодове, зеленчуци, говеждо, свинско, птиче месо, риба, сирена и млечни продукти изчезнаха от руския пазар.

Ответните мерки на Москва забраняват вноса на тези 8 групи храни от САЩ, членките на ЕС, Австралия, Канада и Норвегия. Единственото изключение са детските храни от изброените групи.

Миналата седмица руският вицепремиер Дмитрий Рогозин дори обяви, че санкциите на Запада са предизвикали нова промишлена революция в страната му. 

Неофициално обаче се твърди, че Русия не е в състояние да замести със свое производство чуждата продукция - поне откъм качество. Причината е предимно технологичната изостаналост в сравнение със Запада.

Григор срещу корав аржентинец на "Уимбълдън"

https://www.24chasa.bg/sport/article/6309568

Григор срещу корав аржентинец на "Уимбълдън"Трудно е да се каже, че Григор Димитров извади късмет на жребия за "Уимбълдън". В първия кръг на третия за сезона турнир от "Големият шлем" най-добрият български тенисисист ще играе с Диего Шварцман. Димитров бе само на 2 точки от победата срещу дребничкия аржентинец на финала в Истанбул миналата година, но не успя да спечели.

Планирани прекъсвания на тока в София и София - област

http://www.cross.bg/mahala-vila-kushta-1547602.html

/КРОСС/ ЧЕЗ Разпределение осъществява амбициозна инвестиционна програма за подобряване на услугите за своите клиенти. Компанията всекидневно извършва дейности, свързани с изнасяне или рециклиране на електрически табла, ремонт на съоръжения по електрическите мрежи средно и ниско напрежение, присъединяване на клиенти, кастрене, профилактика на трафопостове и други. Успешната реализация на тези мерки налага кратковременни прекъсвания на електрозахранването. Във връзка с осъществяване на посочените по-долу планирани прекъсвания на електрозахранването на територията, обслужвана от ЧЕЗ, за периода 03 - 07 юли 2017 г. включително, се налагат кратковременни оперативни превключвания с цел обезопасяване на съоръженията за работа, осигуряване на алтернативно захранване за част или всички засегнати клиенти и последващо включване на съоръженията, върху които са извършвани планирани дейности. София - градОбщина Витоша На 03.07.2017 г. /09:00 - 13:00 ч./ - София: ул. „ Казбек" № 18, № 18АНа 03.07.2017 г. /13:00 - 16:00 ч./ - София 101-ва КТП Бел Вали; 11-та 2; 13-та /ж. к. Бункера/ 1-ва 7 Панчарево в. з. Бункера, в. з. Бункера УПИ 603 Кв. 5; 1-ва/ в. з. Малинова долина/ 34, 28, 39, 33, 1, 69, 14А, 36, 41, 75, 24, 16, 3, 18, 13, 79, 8, 29, 20, 26, 85, 45, 73, 25, 83, 87, 25А, 37, 35, 23, 65; 27-ма /ж. к. Бункера/ 1, 6 Стр. Табло, 4, 6А, 8А УПИ VIі -1472 Кв 1 М. Долина; 28-ма /ж. к. Бункера/ 8 в. з. М. Долина Ііч, 12, 14, 3, 1, 4, 13; 2-ра /ж. к. Бункера/ 85; 36-та /ж. к

Бившият македонски премиер Никола Груевски се сдоби с няколко обвинения

http://www.mediapool.bg/bivshiyat-makedonski-premier-nikola-gruevski-se-sdobi-s-nyakolko-obvineniya-news266018.html

Специалната прокуратура на Македония повдигна няколко обвинения за участие в престъпна група и злоупотреба със служебно положение срещу лидера на ВМРО-ДПМНЕ и бивш премиер Никола Груевски. Заедно с него според прокуратурата в престъпната група са участвали най-близките министри от последното му правителство Миле Янакиевски и Гордана Янкуловска.   Срещу Груевски и Янакиевски, който е бивш министър на транспорта и комуникациите, са повдигнати общо по четири обвинения. Те са за незаконно финансиране на предизборна кампания, нарушаване на избирателните права и получаването на награда за противозаконни действия, съобщават македонските медии, цитирани от БГНЕС.   Бившият министър на вътрешните работи Гордана Янкуловска е обвинена за участие в престъпна група, нарушаване на избирателното право, злоупотреба със служебното положение и фалшифициране на документи.   Никола Груевски бе министър-председател на Република Македония от 26 август 2006 до 18 януари 2016-та година.   Специалната прокуратура бе създадена по време на споразуменията от "Пържино", които бяха подписани от четирите тогавашни парламентарни партии – ВМРО-ДПМНЕ на Груевски, СДСМ на сегашния премиер Зоран Заев, ДСИ на Али Ахмети и ДПА на Мендух Тачи. За шеф на прокуратурата бе избрана Катица Янева. Тя получи мандат от година и половина, който изтича днес (петък, 30 юни).   В петък Специалната прокуратура повдигна общо 17 обвинения срещу 94 физически и юридически лица. Прокурор Катица Янева обясни, че обвинителите са събрали "необорими и многобройни доказателства за злоупотреби със служебно положение, нарушаване на закона за обществените поръчки и други нарушения".   В публичното пространство в Македония, а и от самата Специална прокуратура, на няколко пъти бе повдигнат въпросът за удължаване на нейния мандат, за да може да се довърши работата по започнатите дела.   В близките седмици предстои и смяната на сегашния главен прокурор Марко Звърлевски.

Бербатов: Любовта е във въздуха

https://offnews.bg//izvan-terena/berbatov-liubovta-e-vav-vazduha-659441.html

На поезия и музика го изби Димитър Бербатов. Той постна снимка с голямата дъщеря Деа на личната си страница във Фейсбук.

Бербо написа "Любовта е във въздуха", "Love is in the air" и добави по една усмивка и сърчице към прочутата фраза. Естествено, бързо събра стотици лайкове.

Митко показа за първи път дъщерите си Деа и Елиа на благотворителния мач по-рано този месец. Малките бяха в ложата и крещяха здраво за своя татко. За тях се грижеше майка им Елена, лелята и баба Маргарита Бербатова.

Голямата дъщеря на нападателя учи в колежа до село Лозен, където таксите са най-скъпите у нас. Самият Димитър често я кара до училището.

Иначе Бербо прави последен опит да остане още година във футбола. За целта усилено тренира в Берое и дори играе контрола, в която вкара победен гол на Славия.

Заралии му предложиха вече договор, а публиката под Аязмото е в еуфория само при мисълта за подобно попълнение.  

 

 

11-годишно момче надмина Айнщайн и Хокинг по интелигентност (Видео)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6309262

11-годишно момче надмина Айнщайн и Хокинг по интелигентност (Видео)11-годишно момче изкара по-голям резултат на тест по интелигентност от Алберт Айнщайн и Стивън Хокинг, информира "Индипендънт" Така нареченият праг на интелигентноста е 140 точки, а Арнав Шарма получи резултат от 162 точки - най-високият резултат, който може да се постигне на хартиен вариант. Малкият гений надминава немския физик-теоретик Айнщайн

Демарш на посланици взел ”главата” на Боршош

http://dnes.dir.bg/news/ndk-poslanitzi-miroslav-borshosh-borshosh-demarsh-25986030

Изпълнителният директор на НДК Мирослав Боршош е бил принуден да подаде оставка след демарш на еворопосланици пред правителството.

Цветанов: Ще имаме сериозна роля в председателството

https://www.24chasa.bg/novini/article/6309567

Цветанов: Ще имаме сериозна роля в председателствотоЩе имаме много сериозна роля в председателството на Съвета на ЕС по една изключително важна и съществена тема, която вълнува целия ЕС - сигурността. Това каза председателят на Парламентарната група на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов по време на дискусия на тема „Политически аспекти на Парламентарното измерение на първото

Nike се предаде пред силата на Amazon, но все още има едно наум

http://www.investor.bg/novini/346/a/nike-se-predade-pred-silata-na-amazon-no-vse-oshte-ima-edno-naum-242185/

Споразумението може да помогне на марката да достигне до милиони потребители, но и носи доста сериозни рискове

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване