Снимките, които ще подразнят приятелите ви във "Фейсбук"

https://www.vesti.bg/lyubopitno/sveji/snimkite-koito-shte-podrazniat-priiatelite-vi-vyv-fejsbuk-6070961

73 процента анкетирани са казали, че мразят да гледат чужди снимки от почивка в интернет

Парламентът отмени на първо четене възможността осъдени за тежки престъпления сами да искат предсрочно освобождаване

http://www.dnevnik.bg/politika/2017/06/30/2998667_parlamentut_otmeni_na_purvo_chetene_vuzmojnostta/?ref=rss


Парламентът прие на първо четене поправки в Наказателно-процесуалния кодекс, с които се отменя възможността осъдени за тежки престъпления да могат сами да искат предсрочно освобождаване. Мотивът - имало случаи, в които осъдени за тежки престъпления като отвличане са освобождавани след излежаване на минималния срок на наказанието.<br /><br />С поправките се остава възможност предсрочно освобождаване на осъдени да искат органите, които следят за изтърпяването на наказанието .<br...

Още няколко места без вода във Варна поради аварии

http://www.moreto.net/novini.php?n=354530

Аварии оставиха още няколко места във Варна без вода, съобщиха от ВиК-дружеството в морската столица за Moreto.net - карето - ул."В.Друмев", ул."Л.Каравелов", бул."Княз Борис I" и бул. Цар Освободител" - до около 17 ч.

“Хемус” цяла след 7 години! (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6309411

“Хемус” цяла след 7 години! (Видео)l Над 350 депутати, кметове, бизнесмени от 11 области в държавата се обединиха в Търново около каузата да има магистрала от София до Варна l Всички партии обещават подкрепа за съживяването на Българския север Българският север ще достигне икономическата мощ на Юга най-вече с построяването на магистрала “Хемус”.

Български ученици с 18 медала от Балканиада по математика

https://www.actualno.com/education/bylgarski-uchenici-s-18-medala-ot-balkaniada-po-matematika-news_619866.html

Български ученици спечелиха 18 медала от XXI Младежка Балканска олимпиада по математика за деца до 15,5 г. Състезанието се проведе в Санитарно-оздравителен комплекс „Камчия“ край Варна. В надпреварата се включиха 108 млади математици от 10 балкански и 7 гостуващи страни.

Има ли БСП волята да спре изтичащото време на България

http://www.klassa.bg/News/Read/article/280576_%D0%98%D0%BC%D0%B0+%D0%BB%D0%B8+%D0%91%D0%A1%D0%9F+%D0%B2%D0%BE%D0%BB%D1%8F%D1%82%D0%B0+%D0%B4%D0%B0+%D1%81%D0%BF%D1%80%D0%B5+%D0%B8%D0%B7%D1%82%D0%B8%D1%87%D0%B0%D1%89%D0%BE%D1%82%D0%BE+%D0%B2%D1%80%D0%B5%D0%

 Обективно политическият небосклон е задръстен от българофоби – гербаджии, патриоти, бесепари, соросоиди и прочeе демократи. Умници, средняци, посредственици, интелектуални чехълчета – тарикати и нагаждачи различен калибър. Спорейки, карайки се, биейки се и прегръщайки се, разграбиха и унищожиха сътвореното от няколко поколения българи. Образно казано, така започна скоротечното изтичане на времето на България и нашата държавност. Въпросът е има ли политическа сила и лидери, които да сложат стоп пред пътя на държавата и нацията към небитието. Или така наричаният обществен дебат (ох!) в парламента и извън него ще се върти около това, колко болта са развъртели на колата на Панов, или требе ли някаква войнствена сладурана да напусне СЕМ; да не пропуснем участвал ли е президентът Радев в покупко-непокупката на самолети и ще има ли нова свръхкомисия за... корупцията. С подобни дози скандалонаркоза Суверенът се поддържа в будна кома, има и някакво усещане за участие в... политически битки. Ура, така до края на света!

Политическата ни върхушка неслучайно бездейства, тя е замръзнала както заради интелектуалната си недостатъчност, така и поради подчиненото си положение към Европа и Америка. От либералните догми страните се спасяват поединично (от Америка и Англия, през Чехия, Унгария и др.), но нашите управници са като парализирани. Те не знаят нищо друго, освен да бърборят за инвестиции и за „усвояване” на европари. Някои са наясно, че при повсеместната корупция, неразвит и незначителен пазар няма как да дойдат пари, които ще задвижат икономиката. Просто е невъзможно да имаме добро бъдеще в този капан на мутренския ни капитализъм. Впрочем така наречените десни партии не си и помислят да правят каквито и да е реформи извън сегашния модел. ГЕРБ е в ЕНП, но тя е абсолютно лидерска партия и поради известните зависимости не може да си представим, че Б.Б. ще се превърне в български Робин Худ. Колкото и странно да е, надеждите за по-добро бъдеще все още се свързват с БСП. Но не тази дясна БСП, която остава масова партия единствено заради левия си изтерзан електорат...

Народът не е забравил, че БСП е приемница на последната партия, която се е грижела за интересите му – БКП! Впрочем върхушката на приемницата БСП (Луканов, Лилов и сие) бе от най-обикновени опортюнисти, които декламираха лозунги около Тодор Живков в очакване да дойдат на власт. Дочакаха, но нямаха не само идеи, но и качества на лидери... Поемаха и сдаваха властта и станаха съпричастни заедно с другите „демократи” в унищожаването на построените четири Българии в ерата на социализма. Драмата на БСП е в това, че машината на конгресните избори излъчваше за ръководители типични кариеристи-апаратчици, които бяха готови да станат по-големи „демократи” и „либерали” от ужким автентичните, стига от Европа и Америка да ги потупват приятелски по рамото. И станаха, дотам, че се притесняваха да не сбъркат да кажат нещо... „социалистическо”! Георги Първанов от народното момче Гошо – случайно или не – стана президент. Направи кариера на гърба на лява България, после сложи собствения си преводач за шеф на БСП с мисълта да се върне начело след втория си мандат. Станишев бе дори премиер, после не сдаде поста на Гошо. Той пък основа нова партия, докато мъжът на Моника се „спаси” в Европа. Посочи Миков за наследник, той пък не спазил обещанието да направи Станишев шеф на някакъв (нов) висш орган на партията. Накрая Миков бе победен от „консорциум” и Корнелия Нинова оглави БСП!

Накратко, историята на БСП е история на партия с ляв електорат с дясно ръководство. Известно е на всички. Същевременно това е и история на една партия, чиито шефове обезличиха сто и двайсет годишна организация с ярки лидери. Обиграните номенклатурчици Луканов и Лилов (както и учениците им Виденов, Първанов, Станишев и др.) нямаха волята и интелекта, за да съхранят социалистическите ценности нито на страната, нито на партията. Така, вместо да последваме модела на социалните държави в Западна Европа, ние имаме мутрокапитализъм. Върхушката на БСП се задоволява да дели далаверите в играта „власт/опозиция” заедно с другите псевдодемократични партии. По законите на тази игра БСП има шанса след някоя и друга (1–2–4) година да поеме отново управлението на страната. Вероятно в това вижда и своя шанс Корнелия Нинова. Досега тя показа политически нюх да не влиза в съюз със „заслужили майстори на кариеризма и измамата” като Първанов и извадения от фонтана Румен Петков, спечели и президентски избори, но става дума за нещо съвсем друго. Става дума не за шанс да е премиер в стил Станишев и Орешарски , а шанс да бъде премиер на възраждаща се България. Въпросът е готова ли е Нинова да извади БСП от котерийните игри, в които политическите клики си поделят властта, като се държат една друга с уличаващи в престъпления факти, празнословейки същевременно за реформи в съдебната система и прочие скодоумия?

За голямо съжаление, ръководството на БСП не показва, че е възможен подобен поврат в битието ѝ на политическа сила. Това няма как да стане, ако Нинова действа огледално на Б.Б., а около нея щъкат опортюнисти-кариеристи като Кирил Добрев и всички други, които искат на всяка цена да влязат във властта, та било заедно с Бойко Борисов. БСП се нуждае от истинско обновление, не става с няколко нови лица в парламента за... освежаване. Да, Нинова уцели в шестицата с проф. Иво Христов, ала важното е не само да се определи диагнозата (изтичане времето на България), но да се посочи и терапията. Вярвам, има много интелигентни хора, неангажирани с апаратни игри, които ще подкрепят една много по-действена и силна БСП. Мощна лява партия, която ще съумее да конкретизира излаз от блатото на перманентната криза.

Няма как това да стане, ако самата БСП не си отговори какво разбира под реидеологизация и как конкретно е възможна реиндустриализацията. Това е съдбовна въпросителна – времето за снишаване и приглушено говорене, времето за шикалкавене изтича. Не може да си вечно разкрачен и да се ослушваш как ще реагират Берлин, Брюксел или реиндустриализаращият се Вашингтон, когато досегашният така наречен либерален модел на развитие катастрофира. (За България – гибелен). Ръководството на БСП трябва да си отговори има ли воля и сили да обнови партията и да поеме съдбовни отговорности, или амбициите му стигат до надвикване и договаряне с ГЕРБ в парламента и въртене на интриги и ротации в различните структури на партията. Това ще е краят на илюзиите и нищо чудно да се появи нов ляв политически субект...

Захари НИКОЛОВ

 

Искат арест за Никола Груевски

http://clubz.bg/55712-iskat_arest_za_nikola_gruevski

СВЯТ никола груевски 1cr

Специалната прокуратура на Македония поиска арест за бившия премиер Никола Груевски, предаде БГНЕС.

Шефката на прокуратурата Катица Янева ще иска задържане за общо 18 обвиняеми. Сред тях са бившият директор на Дирекцията по сигурност и контраразузнаване Сашо Миялков, както и бившите министри Миле Янакиевски, Гордана Янкуловска, Елизабета Канчевска-Милевска и скандалният журналист Драган Павлович-Латас, който бе главен редактор на телевизия "Сител".

Груевски и Янакиевски - ексминистър на транспорта и комуникациите, вече са с повдигнати обвинения за незаконно финансиране на предизборна кампания, нарушаване на избирателните права и получаването на награда за противозаконни действия.

Гордана Янкуловска е обвинена за участие в престъпнна група, нарушаване на избирателното право, злоупотреба със служебното положение и фалшифициране на лични документи.

"Досега в историята на Република Македония не е имало подобно класическо преследване на ВМРО-ДПМНЕ. Всичко това е с цел да бъде унищожена партията. Става въпрос за политически, а не за съдебен процес. Специализираната прокуратура се превърна в офис на Социалдемократическия съюз (СДСМ)", заяви Никола Груевски.

И допълни:

"Единственият ни грях е, че в продължение на 11 години защитавахме националните интереси."

Спецпрокуратурата, която се ръководи от Катица Янева, бе създадена по време на споразуменията от Пържино през 2015 г. Те бяха подписани от четирите тогавашни парламентарни партии - ВМРО-ДПМНЕ на Никола Груевски, СДСМ на Зоран Заев, Демократичния съюз за интеграция (ДСИ) на Али Ахмети и Демократичната партия на албанците (ДПА) на Мендух Тачи. Мандатът на прокуратурата бе 18 месецd и той изтича днес.

В публичното пространство, а и от самата Специална прокуратура на няколко пъти бе повдигнат въпросът за удължаването на нейния мандат. От началото на месеца бившата югорепублика има ново правителство, ръководено от Зоран Заев. В близките седмици предстои и смяната на сегашния главен прокурор Марко Звърлевски.

Никола Груевски бе министър-председател на Македония от 26 август 2006 до 18 януари 2016 г.

Георги Марков: В събота погребват велик политик, оставил на Европа достоен Ученик

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6309405

Георги Марков: В събота погребват велик политик, оставил на Европа достоен УченикХелмут Кол имаше двама любимци — Ангела Меркел и Виктор Орбан. Остана му само Орбан, който бе единствения държавен и партиен лидер посетил през април 2016 великия канцлер в дома му на 80 минутен разговор. Да си припомним някои от последните изявления на обединителя на Германия през последните две години: - Мултикултуралната общност е една голяма

Петък е! Ден на шофьора, пияча и сваляча, а не на кабинета

http://frognews.bg/news_137421/Petak-e!-Den-na-shofjora-piiacha-i-svaliacha-a-ne-na-kabineta/

Петък е. Правителството иска да го употреби за ПР. И да прикрие батаците с НДК и Асеновград. Министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков и председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Дончо Атанасов ще проверят тунел „Ечемишка“.

ЧЕЗ извършва извънреден отчет заради новата цена на тока

http://frognews.bg/news_137420/CHEZ-izvarshva-izvanreden-otchet-zaradi-novata-tsena-na-toka/

Във връзка с новите цени на електроенергията, които влизат в сила от 01 юли 2017 г., „ЧЕЗ Разпределение България“ АД започва извънредно отчитане на електромерите на клиентите. Графикът на извънредния отчет е публикуван на сайта на дружеството www.cez-rp.bg. Информация може да се получи също в центровете за обслужване на клиенти на ЧЕЗ и на денонощната телефонна линия 0700 10 010.

Аваририрали съоръжения оставиха Русе без ток в жегата

https://www.24chasa.bg/region/article/6309400

Аваририрали съоръжения оставиха Русе без ток в жегатаАварирали съоръжения оставиха голяма от Русе без ток вечерта в четвъртък. Електричеството изведнъж изгасна малко след 20 часа и целият квартал край Пантеона на Възрожденците потъна в мрак. Така хиляди русенци останаха без климатици в адската жега на рекордно горещия 29 юни. През деня температурата в дунавския град би вековен рекорд и достигна

Парите на ЕС и опърничавите източноевропейци

http://www.cross.bg/iiotinger-poveche-yngariya-1547588.html

/КРОСС/ Еврокомисарят по бюджетните въпроси Гюнтер Йотингер е изчислил, че след като Великобритания напусне ЕС през 2021 година в европейския бюджет ще се отвори "дупка" от 10 до 11 милиарда евро годишно. "Този дефицит трябва да запълним чрез по-добро управление на финансите, икономии и по-високи вноски от страните-членки", заяви той в Брюксел. Йотингер представи "документ за размисъл", свързан с дългосрочното бъдеще на общоевропейския бюджет, който през тази година съдържа 158 милиарда евро. Когато британците напуснат съюза, чистите приходи ще намалеят с около 17%. Това означава, че останалите нетни платци, сред които и Германия, ще трябва да внасят повече пари в общата каса на ЕС. Съкращенията по големите пера за структурните средства, инвестициите и селското стопанство ще засегнат болезнено онези страни, които получават най-много европейски средства като Полша, Чехия, Румъния, Гърция, Унгария, Испания и други. "Ясно е, че интересите на страните-членки не са еднакви, но решението трябва да бъде взето единодушно. Нужен ни е мъдър компромис, с който да запазим баланса", допълни Йотингер. Кой ще дава повече пари? Дипломатите в Брюксел са сигурни, че преговорите по финансовата рамка на бюджета за периода след 2020 година ще бъдат много трудни и продължителни. На практика всички държави трябва да одобрят въпросната финансова рамка. В Германия също вече се води дискусия по този въпрос

Германия узакони гей браковете, Меркел гласува против

https://offnews.bg//sviat/germania-uzakoni-gej-brakovete-merkel-glasuva-protiv-659428.html

Бундестагът узакони гей браковете в Германия, 393 депутати гласуваха за, 226 против, а четирима се въздържаха, съобщи Ройтерс.  

Законопроектът, който постановява, че "бракът е сключван между двама души от различен или от един и същи пол", бе подкрепен от долната камара на германския парламент с гласовете на депутатите от три леви партии - социалдемократите, които са по-малкият партньор в управляващата коалиция на канцлера Ангела Меркел, Зелените и Левите. Някои техни колеги от християндемократическия блок на Меркел също гласуваха в подкрепа на мярката, след като тя призова да се гласува по съвест.

Самата канцлерка обаче гласува против, уточнява ДПА.

Български ученици спечелиха 18 медала от XXI Балканска олимпиада по математика

https://www.24chasa.bg/novini/article/6309385

Български ученици спечелиха 18 медала от XXI Балканска олимпиада по математика 

Български ученици спечелиха 18 медала от XXI Младежка Балканска олимпиада по математика за деца до 15,5 години, съобщиха от пресцентъра на Министерство на образованието и науката. Състезанието се проведе в Санитарно-оздравителен комплекс „Камчия“ край Варна. В надпреварата се включиха 108 млади математици от 10 балкански и 7 гостуващи страни.

Григор почва с до болка познат аржентинец на "Уимбълдън"

http://clubz.bg/55711-grigor_pochva_s_do_bolka_poznat_arjentinec_na_uimbyldyn

Григор Димитров ще играе срещу аржентинеца Диего Шварцман в първия кръг на турнира "Уимбълдън", който започва в понеделник. Двубоят между двамата е във вторник.

Шварцман победи Григор във финала на турнира в Истанбул на 1 май миналата година, когато българинът потроши няколко ракети на корта. През есента българинът взе частичен реванш в Китай, така балансът е 1:1.

Ако преодолее Шварцман, Димитров ще се изправи срещу Джеймс Уърд (Великобритания) или Маркос Багдатис (Кипър). Вероятен негов съперник в третия кръг е 23-тият в света Джон Иснър (САЩ).

В случай, че успее да попадне във втората седмица на "Уимбълдън", на осминафинал Димитров може да се изправи срещу фаворит №1 за титлата Роджър Федерер.

През миналата и по-миналата година първата ни ракета отпадаше в третия кръг. Върховото му класиране е полуфинал, записано през 2014 г.

Жребият изпрати водачът в ранглистата Анди Мъри и Рафаел Надал в еднато половина, а в другата Федерер и Джокович. Такива двубои са възможни на полуфиналите.

Цветана Пиронкова, представителката ни при жените в основната схема, има за съперничка италианката Сара Ерани. И тази среща е във вторник. До момента двете са разменили по 2 победи.

Ако Цвети продължи, ще излезе на корта срещу Каролин Вожняцки (Дания) или Тимеа Бабош (Унгария). 

Веселин Марешки постави въпроса за цените, които плаща МВР за горива

//dariknews.bg/novini/bylgariia/veselin-mareshki-postavi-vyprosa-za-cenite-koito-plashta-mvr-za-goriva-2033994

Лидерът на партия "Воля" Веселин Марешки постави въпроса за цените, които плаща МВР за горива, в декларация от парламентарната трибуна.
 
Марешки информира, че е задал въпрос към министър Радев и прочете отговора, в който министърът обяснява, че има с

Обещават ни, че срещаме зимата без ремонти по магистрала "Хемус"

//dariknews.bg/novini/bylgariia/obeshtavat-ni-che-sreshtame-zimata-bez-remonti-po-magistrala-hemus-2034001

Ще бъде направена необходимата организация, за да може да бъде посрещнато началото на зимното поддържане на пътищата без ремонти по магистрала "Хемус". Същевременно ще се работи за максимално облекчаване на трафика по магистралата през летния сезон.
 
Това становище и

ДПС осъди инцидента в Асеновград: Насаждането на омраза ще създаде проблем в обществото

//dariknews.bg/novini/bylgariia/dps-osydi-incidenta-v-asenovgrad-nasazhdaneto-na-omraza-shte-syzdade-problem-v-obshtestvoto-2033996

Станахме свидетели на брутална агресия в Асеновград, която ДПС остро и категорично осъжда. Това заяви в парламентарната пленарна зала председателят на ДПС Мустафа Карадайъ в декларация от името на групата. Той посочи, че ДПС осъжда всякаква форма на агресия и призова за спешни действия от компетент

Пожарът в Лондон освети кризата в строителството

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6308507

Пожарът в Лондон освети кризата в строителството “Твърд” Брекзит би застрашил осъществяването на важни за страната инфраструктурни проекти Трагедията в “Гренфел тауър” извади на показ кризата в британското жилищно строителство. Нито една от общо 95-те проби на строителните материали от блока, направени след пожара не отговаря на изискванията за противопожарна защита.

Извънредно! Два автобуса се врязаха един в друг край Атия, има пострадали

http://www.klassa.bg/News/Read/article/280575_%D0%98%D0%B7%D0%B2%D1%8A%D0%BD%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%BD%D0%BE%21+%D0%94%D0%B2%D0%B0+%D0%B0%D0%B2%D1%82%D0%BE%D0%B1%D1%83%D1%81%D0%B0+%D1%81%D0%B5+%D0%B2%D1%80%D1%8F%D0%B7%D0%B0%D1%85%D0%B0+%D0%B5%D0%B4%D0%B8%D0

Возилата са се ударили на спирка "Моряк" по пътя Бургас-Созопол, засега се съобщава за трима пострадали



Тежка катастрофа е станала преди броени минути край Атия, съобщават за Флагман.БГ очевидци. Задръстването е огромно. Колоната е километрична и започва още от Отманли.

По първоначална информация участници в мелето са два автобуса.

9:43 Свидетели на мелето уточняват, че двете транспортни возила са се врязали едно в друго. Двигателят на единия автобус буквално е под другия. Инцидентът е станал към 9:20 тази сутрин на спирка "Моряк".

Едното возило е настигнало другото и го е ударило отзад. По непотвърдена информация единият рейс е с чуждестранна регистрация.

"Гледката е ужасяваща. Хората слизат от автобусите със счупени зъби. Шофьорът на българския автобус е шок", коментираха за Флагман.БГ хора, станали преки свидетели на катастрофата.

9:50 От МВР току-що съобщиха, че на място вече са пристигнали 3 полицейски екипа. Пострадалите в инцидента засега са трима. Движението най-вероятно ще бъде отклонено през с. Маринка, тъй като и двете ленти на пътя Бургас-Созопол са напълно блокирани, уточниха от полицията. 


10:03 Флагман.БГ получи потвърждение, че единият от автобусите е чешки, превозвал туристи към Лозенец. Задръстването в посока Бургас-Созопол става все по-голямо. Пътят е напълно затапен.
На място има пристигнали няколко линейки и пожарен автомобил.




Задръстването започва още от Отманли
(снимки: Шофьори Бургас)

Щетите по предницата на единия автобус са ужасяващи - предницата му практически липсва. Цяло чудо е, че няма жертви, коментираха очевидци.

Пътниците на двете транспортни возила са изведени навън и в момента се преглеждат от медици.

10:15 Първи видео кадри изплуваха току-що в мрежата.


Видео: И. Генов

Пожарникари вече са обезопасили возилото и няма опасност то да се запали. Медиците преглеждат по-леко пострадалите, за да се уверят, че всичко е наред. В момента тежко пострадалите 3-ма, за които съобщиха от полицията по-рано, пътуват към Бургас, където да им бъде оказана спешна помощ.

Все още не са ясни травмите им. 

Движението вече се отклонява през разклона за с. Маринка.

Очаквайте подробности!-Video


Автор: Флагман.бг

Две деца се удавиха в река Искър, издирват тялото на едно от тях

http://www.cross.bg/dete-vodite-vchera-1547587.html

/КРОСС/ Продължава издирването на тялото на второто дете, което се удави вчера във водите на река Искър, край плевенското село Ставерци, предава news.bg. В четвъртък, група от шестима тийнейджъри отшили до реката да се разхладят и въпреки забраната влезли в нея да се къпят. Заради силното течение две от децата изчезнали във водите, а други две били спасени от приятелите си. Тялото на първото дете, 13-годишно момиче, беше открито вчера от водолази. Другото дете все още се издирва.

Германия узакони еднополовите бракове

https://www.vesti.bg/sviat/evropa/germaniia-uzakoni-ednopolovite-brakove-6070874

Ангела Меркел изостави категоричната си позиция против гей-браковете след вълнуващо преживяване

Сайтът на фонд "Земеделие" първи заработи с домейн на кирилица

http://www.mediapool.bg/saitat-na-fond-zemedelie-parvi-zaraboti-s-domein-na-kirilitsa-news266013.html

Първите реално действащи домейни на кирилица - ".бг" в интернет пространството са на Държавен фонд земеделие - дфз.бг и Девета френска гимназия „Алфонс Дьо Ламартин“ - фег.бг. Това съобщиха от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията. Повече от 7000 интернет имена с домейн ".бг" са заявени от граждани и фирми. Над 1500 от тях са преминали анализа за съответствие с критериите за регистрация. Първите 377 интернет сайтове в областта ".бг" вече са достъпни в световната мрежа. Отделно, Общественият съвет към министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски, утвърди списък с резервирани над 32 000 интернет имена на кирилица на географски, културни забележителности и държавни институции. Електронната поща Джимейл.бг  и сайтът за видео съдържание ютюб.бг бяха заявени от мултинационалното компания "Гугъл". Вече има информационни сайтове с домейни на кирилица, както и интернет страници на сайтове за новини, електронна търговия, винопроизводители, детективи и пластични хирурзи. Хиляди заявки за домейни на кирилица са все още в процес на обработка.

Азис: Да не харесваш поп-фолк също е вид расизъм

https://www.vesti.bg/lyubopitno/shoubiznes/azis-da-ne-haresvash-pop-folk-syshto-e-vid-rasizym-6070967

Певецът е решил да използва популярността и таланта си, за да се бори с нетърпимостта

Украинска държавна енергийна компания стана жертва на нова кибератака

https://www.24chasa.bg/novini/article/6309374

Украинска държавна енергийна компания 
стана жертва на нова кибератака 
Компютрите на украинската държавна енергийна компания Укренерго са станали обект на нова кибератака вчера, но с различен вирус от този, който удари Украйна във вторник, съобщи нейният ръководител Всеволод Ковалчук, цитиран от Ройтерс, предава БТА. Втората атака не е засегнала националната енергийна мрежа, уточни той пред журналисти.

Музикалното училище във Варна се сдобива с нови инструменти и оборудване за 700 хил. лева

http://www.moreto.net/novini.php?n=354529

Инструменти и оборудване за 700 хил. лева възнамерява да осигури Министерството на културата на НУИ „Добри Христов“ във Варна, научи Moreto.net. По план осигуряването на всичко необходимо на школото трябва да е факт до март 2018 година.

Два автобуса се удариха между Бургас и Созопол, хвърчат линейки

http://frognews.bg/news_137419/Dva-avtobusa-se-udariha-mejdu-Burgas-i-Sozopol-hvarchat-lineiki/

Два автобуса са се ударили по пътя Бургас – Созопол в района на спирка „Моряк”. По първоначални данни ударът е бил сериозен, а трима пътници са пострадали.

Два автобуса се удариха на пътя Бургас – Созопол, има ранени

http://frognews.bg/news_137419/Dva-avtobusa-se-udariha-na-patia-Burgas-–-Sozopol-ima-raneni/

Два автобуса са се ударили по пътя Бургас – Созопол в района на спирка „Моряк”. По първоначални данни има трима пострадали.

Германия каза ”да” на еднополовите бракове, Меркел е против

http://dnes.dir.bg/news/Germania-evropeyski-parlament-angela-merkel-ednopolovi-brakove-25985398

Бундестагът одобри тази сутрин узаконяването на еднополовите бракове в Германия, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Роми, биещи БГ деца". А БГ деца, биещи мюсюлмани?

https://www.actualno.com/actualno/romi-bieshti-bg-deca-a-bg-deca-bieshti-musulmani-news_619862.html

Вчера (29 юни) трябваше да има заседание на Съвета за тристранно сътрудничество, но то не се проведе, защото вицепремиерът Валери Симеонов се изстреля за Асеновград да громи "роми, биещи БГ деца". В Асеновград действително ситуацията е сериозна. Това е поредната община, която

Германия каза ”да” на еднополовите бракове, Меркел е против

http://dnes.dir.bg/news/Germania-angela-merkel-ednopolovi-brakove-25985398

Бундестагът одобри тази сутрин узаконяването на еднополовите бракове в Германия, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Президентът призован като свидетел по делото срещу бившия военен министър

https://www.24chasa.bg/novini/article/6309371

Президентът призован като свидетел по делото срещу бившия военен министърПрезидентът Румен Радев, който беше и командир на Военновъздушните сили, е призован като свидетел по делото срещу бившия военен министър Николай Ненчев. Държавният глава ще трябва да се яви на заседанието, насрочено за 4 юли, съобщава БГНЕС. Делото в Софийския градски съд започна в края на февруари. Според прокуратурата в периода от 5 май 2015 г.

Златото поскъпва незначително

http://econ.bg/Новини/Златото-поскъпва-незначително_l.a_i.744870_at.1.html

Цената на златото се увеличава, но незначително, поради понижението на курса на долара към световните валути, става ясно от данните от търговията. ...

Два автобуса се удариха на пътя Бургас-Созопол, има пострадали

https://offnews.bg//112/dva-avtobusa-se-udariha-na-patia-burgas-sozopol-ima-postradali-659427.html

Катастрофа между два автобуса е станала на пътя Бургас-Созопол до отбивката за с. Атия, трима души са пострадали. 

Пътят за Южното Черноморие е блокиран, движението се отбива през село Маринка. 

Инцидентът е възникнал в района на спирка "Моряк", съобщи МВР-Бургас, цитирано от Фокус. По първоначални данни единият автобус е ударил втория отзад.

На място са три полицейски екипа, служители от Спешен център и пожарна. По непотвърдена информация единият автобус е превозвал чужденци. 

Днес отварят за движение ремонтираната тръба на тунел "Ечемишка

https://www.24chasa.bg/novini/article/6309348

Днес отварят за движение ремонтираната тръба на тунел "ЕчемишкаКъм 12 часа на обяд днес отварят за движение ремонтираната тръба на тунел "Ечемишка" на магистрала "Хемус" в посока Варна, предава БНР. Тунелът "Витиня" пък се очаква да бъде пуснат в средата на месец август. Строителните дейности на съоръжението се забавиха заради ремонта на виадукта след

Никълъс Кейдж: Гледах някакъв филм, и помня, че се чудех как да вляза вътре в него

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6309304

Никълъс Кейдж: Гледах някакъв филм, и помня, че се чудех как да вляза вътре в негоПовече от три години Никълъс Кейдж не е давал интервюта пред журналисти. Сега той даде интервю пред Би Ти Ви. Водещата предварително изпратила въпросите за интервюто, но разбрала, че то ще се състои само няколко часа преди срещата. По думите ѝ то било изключително вълнуващо и дори продължило по-дълго от очакваното.

Промениха условията за предсрочно освобождаване на осъдените

http://www.cross.bg/zakonoproekta-predsrochno-protiv-1547586.html

/КРОСС/ Парламентът прие промени в Наказателно-процесуалния кодекс, целящи ускоряването на процеса в досъдебната фаза, предаде „Фокус". Законопроектът е внесен от Министерски съвет и бе приет със 102 гласа „за", 0 - „против" и 58 - „въздържал се". Със законопроекта се преодоляват затрудненията в правоприлагането чрез прецизиране на действащите правни институти. Съгласно законопроекта се променя подсъдността и подследствеността на престъпленията с корупционен елемент, извършени от лица, заемащи висши държавни длъжности, задължени по Закона за публичност на имуществото. Парламентът прие и предложението на БСП за промени в НПК за отнемане на възможността осъдените сами да преценяват дали е настъпил моментът за предсрочно освобождаване, а това да бъде прерогатив на органите, които изпълняват наказанието. „За" промените гласуваха 155 народни представители, „против" - 0 и „въздържали се" - 5, с което те бяха приети.

Майки на деца с увреждания отново на протест

http://frognews.bg/news_137418/Maiki-na-detsa-s-uvrejdaniia-otnovo-na-protest/

”Искаме живот за децата ни” – за това зоват майки на деца с увреждания, които тази сутрин се събраха на протест пред Народното събрание.

Полицаите да получат пари за униформи, гласува парламентът

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/06/30/2998659_policaite_da_poluchat_pari_za_uniformi_glasuva/?ref=rss


Полицаите, на които не им е осигурено униформено облекло през последните години ще могат да получат пари на ръка, според лимита за съответната година. Това реши парламентът, като прие на първо четене промени в закона за МВР. Левовата равностойност няма да се изплаща, когато може да бъде осигурено униформено облекло за съответната година. Парите за изплащане на сумите ще се осигуряват по бюджета на МВР за 2017 от централния бюджет. Промените бяха подкрепени от всички парламентарни групи.<br...

Нови пасарелки ще бъдат изградени на кея на Русе

https://www.24chasa.bg/region/article/6309306

Нови пасарелки ще бъдат изградени на кея на РусеНови, обезопасени пасарелки със съвременна визия ще изгради Община Русе при реализирането на обект „Реконструкция на бул. „Придунавски“. Двете пасарелки при ул. „Баба Тонка“ и ул. „Омуртаг“ ще се реконструират, а тази при Гимназията по облекло ще се изгради изцяло наново. По думите на зам.-кмета Димитър Наков, който е ръководител на проекта,

Управителят на НЗОК Глинка Комитов подаде оставка

http://www.mediapool.bg/upravitelyat-na-nzok-glinka-komitov-podade-ostavka-news266012.html

Управителят на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) Глинка Комитов е депозирал оставката си в парламента в четвъртък. Като мотив той е посочил “лични мотиви“. Председателят на парламентарната здравна комисия Даниела Дариткова (ГЕРБ) коментира пред Mediapool, че Комитов доброволно е депозирал оставката си и с него не са водени политически разговори преди това. “Собственоръчно я е написал и подписал и се позовава на лични мотиви. Тя е основана на Закона за здравното осигуряване, който му дава такава правна възможност“, заяви тя. Дариткова посочи, че следващата седмица след приемането на оставката ще бъде открита процедурата по избор на нов управител. Тя каза, че в ГЕРБ тепърва ще обсъждат възможности и варианти за нов управител. Всяка парламентарна група ще може да даде свои предложения. Оставката на Комитов е очаквана, тъй като след формирането на новия кабинет между него и управляващите има видимо напрежение. На последните заседания на парламентарната здравна комисия той отнесе критики заради създалото се напрежение около финансовите лимити на болниците. Той от своя страна се оплака, че неговите предложения за разпределение на парите са били саботирани от надзорния съвет на институцията. Попитана каква оценка дава за работата на Комитов начело на НЗОК, Дариткова заяви: “Мисля че е рано да даваме оценки. Все пак това ръководство на касата се справяше с бюджетната рамка и с основните задължения на оперативното ръководство на касата.“. Очаквайте подробности.  

Еврото се готви за най-доброто си представяне от 7 години насам

http://www.moreto.net/novini.php?n=354527

Еврото се търгува в петък на пикови от 14 месеца стойности и се готви да изпрати най-доброто си тримесечие от 7 години насам. Основна причина за това са растящите очаквания за начало на свиването на стимулиращата парична програма на Европейската централна банка.

Германският парламент удължи военноморската мисия в Средиземно море

https://www.24chasa.bg/novini/article/6309238

Германският парламент удължи военноморската мисия в Средиземно мореБундесверът ще продължи участието си в мисията в Средиземно море, насочена към залавянето на трафиканти и провеждането на спасителните операции за мигранти, пише националният ежедневник Die Zeit, цитиран от БТА. Федералният парламент в Берлин гласува с голямо мнозинство за удължаване на участието на германските войници в европейската военноморска

Задържаха трима самоковци при наркосделка

https://www.24chasa.bg/novini/article/6309298

Задържаха трима самоковци при наркосделкаКриминалисти задържаха трима самоковци в момент на наркосделка, съобщиха от ОДМВР-София. На 28 юни е проведена специализирана полицейска операция от криминалисти от ОДМВР-София и РУ-Самоков за противодействие на разпространението на наркотични вещества на територията на Самоков. В хода на акцията, в момент на покупко-продажба на дрога,

В Гърция най-накрая започна събирането на тонове отпадъци

https://www.actualno.com/europe/v-gyrcija-naj-nakraja-zapochna-sybiraneto-na-tonove-otpadyci-news_619860.html

Общинските служители за събиране на отпадъци се захванаха с трудната и неприятна задача да разчистят хилядите тонове боклук, който гниеше под слънцето през последните две седмици, докато траеше стачката им, съобщава електронното издание Ekathimerini. Синдикатите решиха да ану

Германските депутати приеха гей браковете, Меркел гласува с "не"

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/06/30/2998648_germanskite_deputati_prieha_gei_brakovete_merkel/?ref=rss


Германският Бундестаг прие законодателство, с което браковете между хомосексуални двойки ще станат законни. Ако стъпката бъде одобрена и от Бундесрата, другата камара на парламента, тя може да стане факт до дни.<br /><br />Според председателя на парламента Норберт Ламерт 393 депутати са гласували в подкрепа на новото законодателство, докато 226 са били против. Заедно със коалиционните си партньори от социалдемократическата партия (ГСДП) християндемократите на канцлера Ангела Меркел...

Изкуствен интелект ще филтрира обидите в Инстаграм

http://www.cross.bg/komentari-instagram-intelekt-1547585.html

/КРОСС/ Социалната мрежа за споделяне на снимки Инстаграм, собственост на Фейсбук, обяви, че ще филтрира обидните коментари чрез изкуствен интелект - нов пример за стремежа на интернет компаниите да ограничат проблемното съдържание, предаде „Франс прес", цитирана от БНТ. "Мнозина потребители ни съобщиха, че негативните и агресивни коментари им пречат да използват максимално възможностите на Инстаграм и да се изразяват свободно", пише на сайта на платформата нейният съосновател и шеф на Инстаграм Кевин Систръм. "За да ги подпомогнем, сме разработили филтър, който ще блокира някои агресивни коментари за постовете и видеозаписите онлайн", продължава той и уточнява, че потребителите ще могат по желание да включват и изключват тази система. Отначало филтърът ще действа само за коментари на английски, като впоследствие ще бъдат включени и други езици. Желаещите потребители "няма да виждат" някои видове обидни коментари, разпознаваеми от новата система, която "ще се подобрява занапред", каза Систръм. Той добави, че Инстаграм вече предлага и филтър срещу спам. Социалните мрежи са обвинявани редовно, че не филтрират в достатъчен мащаб публикациите и оставят да се промъкват изявления, изразяващи омраза, постове в защита на тероризма и фалшиви новини, отбелязва „Франс прес"

Отново се търси купувач на бaнĸa "Bиĸтopия"

http://econ.bg/Новини/Отново-се-търси-купувач-на-бaн-a-Bи-тopия-_l.a_i.744868_at.1.html

Бaнĸa "Bиĸтopия" oтнoвo e пycнaтa в пpoдaжбa, cлeд ĸaтo пpeз мapт oт Бългapcĸaтa нapoднa бaнĸa (БHБ) oтcтpaни eдин oт двaтa ĸaндидaтa зa нeйнoтo...

Слушайте, гетото няма да го премахнем с илюзиите за "свободен избор"

http://clubz.bg/55710-slushajte_getoto_nqma_da_go_premahnem_s_ilyuziite_za_svoboden_izbor

Една държава не бива да си позволява да поддържа и да се примирява с наличието на гета на своя територия. Някой би казал - какво да се направи, някои искат да живеят така, мен какво ме интересува?

Либертарианците и някои други разновидности на либералния мироглед оставят отговорността за съществуването на гетата изцяло на обитателите им. Съседни в ляво от тях либерални направления отиват в другата крайност - непрекъснато винят държавата и "непросветеното мнозинство" за наличието на гета и за антагонизирането на отношенията между хората вън и вътре в тях. Тези възгледи са анти-исторични.

Свободният отговорен живот на индивида в едно либерално устроено общество изисква личностна еволюция, достигаща до устойчиво формирана модерна личност. Не е случаен фактът, че именно в зората на модерните времена се появяват и основните просвещенски възгледи за представителната демокрация като обществено устройство, изградено върху свободния избор на хората да приемат доброволно правила за отношенията помежду си. Там, където мнозинството от населението остава на равнището на традиционното колективно съзнание от преди модерния свят, там демокрацията или е често ограничавана от авторитарни практики, или е фасадна - прикриваща реално подчинение на традиционните общности от техните кланови и/или престъпни лидери, или държавата и политическите партии предприемат специални мерки и процедури за организирането на тези традиционни общности в колективни участници в един субституиран - опосреден политически демократичен процес.

Днес в България имаме фасадна демокрация, в която наред с всички други преки и все по-арогантни нарушения на правата на гражданите, имаме и устойчиво неформално сътрудничество между корпоративно-политическата олигархия от една страна и циганските барони от гетата от друга. Това сътрудничество устройва и двете страни и е изцяло във вреда на гражданите - както вътре, така и извън гетото.

Протестите от страна на левичарите-правозащитници допълнително допринасят за удобното маскиране и утвърждаване на този брутален алъш-вериш между главатарите на гетото и главатарите на олигархията. Защо? Защото правозащитниците вопият за невъзможни неща - за оставяне на мира на незаконното строителство във и около гетата, създават чувство за вина на обикновените хора, които често са потърпевши от наличието на гето и не правят почти нищо за разобличаване на робовладелския "обществен строй", който цари в гетото. Често пъти правозащитниците тесногръдо застават срещу полезни инициативи в полза на ромската общност.

Кметът на Кюстендил Петър Паунов беше изградил полезна схема за транспорт на ромски деца в училища на другия край на града - срещуположен на ромската махала, за да осигури присъствието на децата в клас през целия ден. Когато тези деца ходят на училище в близост до ромската махала, едва изчакват през голямото междучасие своята чаша с мляко и кифла, за да побегнат от училище. Паунов ги размести - и осигури целодневното им присъствие в клас. Ей, изядоха му главата!

Слушайте, гетото няма да го премахнем с илюзиите за "свободен избор". Трябва да има необходим избор - и за тези в гетото, и за тези извън него. Две момичета - детски учителки от ромската общност в Елин Пелин дошли в София и си намерили работа - по-добре платена - в столична детска градина. Родителите вдигнали бунт - откъде накъде циганки ще им гледат децата. Ще ги гледат - след като са обучени и свестни. Тук свободен избор на родителите няма как да се предостави - освен ако не искат да си вземат децата вкъщи. И обратно - някои от гетото се напили, набили лекар от Бърза помощ, направили нещо друго - няма оправадние "ама те са онеправдани". Извинете - който прави подобни неща - яде дебелото дърво, безотносително към етническа принадлежност. Само така могат да се смекчат и постепенно да се преодоляват враждебните установки на едните към другите, на хората във и извън гетото.

И още нещо - трудът не е доброволен. Доброволен е само ако не висиш на социалната помощ на държавата, т.е. - на обществото. Щом висиш - като ти дадат работа, работиш. Време е да се въведат ясни условия за получаване на социална помощ - за всички, не само за едните или за другите. Държавата има право да принуждава - в мярата на дължимото гражданско поведение. И по този начин да стопява гетото. Знам, ще има протести. По добре протести, отколкото това, което се случва днес.

...

Коментарът на Огнян Минчев е от профила му във фейсбук.

Задържаха мъже крали ел. платки за 50 000 лв. в Бургас

https://www.24chasa.bg/novini/article/6309291

Задържаха мъже крали ел. платки за 50 000 лв. в Бургас

В резултат на полицейските действия на служители от отдел „Криминална полиция” при ОДМВР – Бургас и Пето Районно управление „Полиция” – Бургас по отношение взломните кражби на множество платки, съдържащи ел. проводници с благородни метали, медни проводници, статор от ел. двигател и други техники (всичко на обща стойност 50 000 лв.).

От утре Естония поема кормилото на Съвета на ЕС

http://frognews.bg/news_137417/Ot-utre-Estoniia-poema-kormiloto-na-Saveta-na-ES/

От утре Естония официално поема председателството на Съвета на Европейския съюз. Мотото по време на 6-те месеца ще бъде „баланс чрез обединение”.

Варна има спешна нужда от нови линейки

http://www.moreto.net/novini.php?n=354528

Центърът за спешна медицинска помощ във Варна се нуждае от нови линейки. Освен в града, екипите денонощно дежурят в цялата област, обслужват пациентите и туристите в курортите „Златни Пясъци“, „Свети Свети Консктантин и Елена“, Камчия, Шкорпиловци, Бяла и Обзор.

Директорът на НЗОК подал оставка

//dariknews.bg/novini/bylgariia/direktoryt-na-nzok-podal-ostavka-2033925

Управителят на Националната здравноосигурителна каса д-р Глинка Комитов е депозирал оставката си, информира Дарик председателят на парламентарната здравна комисия д-р Даниела Даридкова. Тя допълни, че причините за това неофициално са изцяло лични.

Германия узакони еднополовите бракове

http://www.cross.bg/merkel-brakove-ednopolovite-1547584.html

/КРОСС/ Исторически ден за Германия. Депутатите в Бундестага подкрепиха законодателната инициатива за разрешаване на еднополовите бракове в страната, предава обществената телевизия ZDF. Законопроектът постановява, че "брак се сключва между двама души от различен или от един и същи пол". Той бе подкрепен от долната камара на германския парламент с гласовете на депутатите от три леви партии - социалдемократите, които са по-малкият партньор в управляващата коалиция на канцлера Ангела Меркел, Зелените и Левите, които бяха и вносители на законопроекта. Някои техни колеги от Християндемократическия блок на Меркел също гласуваха в подкрепа на мярката. Самата Меркел обаче гласува „против".  

Национална лотария потегля на лятно турне из страната

https://www.vesti.bg/lyubopitno/nacionalna-lotariia-poteglia-na-liatno-turne-iz-stranata-6070964

Междувременно продължава и традиционното връчване на чекове на щастливците, грабнали страхотни печалби от щедрите билети и Лото игри

Никой в интернет не вярва, че тази жена е на тези години

https://www.vesti.bg/lyubopitno/sveji/nikoj-v-internet-ne-viarva-che-tazi-zhena-e-na-tezi-godini-6070957

Тази снимка е споделена над 24 000 пъти и харесана над 98 000 пъти, а хората не могат да повярват, че тя е на тази възраст

Давате ли си сметка?

https://www.actualno.com/viewpoint/davate-li-si-smetka-news_619844.html

Юни ще остане белязан от три събития - и трите свързани с толерантността или липсата на такава. Безспорно най-коментираното от тях е конфликтът между българи и роми в Асеновград. Ситуацията там ескалира изненадващо бързо и светкавично, а един цял вицепремиер изказа крайно

ZTE увеличава двойно разходите си за 5G

http://www.investor.bg/novini/261/a/zte-uvelichava-dvoino-razhodite-si-za-5g-242168/

Китай иска да създаде най-голямата мрежа от ново поколение в света, а концернът може да спечели много от това

Румен Радев ще свидетелства по делото срещу Ненчев

http://frognews.bg/news_137416/Rumen-Radev-shte-svidetelstva-po-deloto-sreshtu-Nenchev/

Президентът Румен Радев е призован за свидетел по делото срещу бившия военен министър Николай Ненчев. Той ще се яви в съда на 4 юли.

Златната ера за глобалния пазар на имоти е към края си

http://www.investor.bg/analizi/113/a/zlatnata-era-za-globalniia-pazar-na-imoti-e-kym-kraia-si-242176/

Добри бизнес възможности все още има на по-второстепенни пазари, показва доклад на асет мениджъра PGIM

Благотворителната разпродажба на JCI Plovdiv премина с усмивки и вълнение в града под тепетата

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6309283

Благотворителната разпродажба на JCI Plovdiv премина с усмивки и вълнение в града под тепетата„Кутия за книги“ – благотворителната кампания на JCI Plovdiv се завръща с пълни сили Инициативата „Кутия за книги“, с подкрепата на БТЛ Индъстрийз, дава шанс на всеки да дари свои книги на деца и институции в нужда. За да може повече хора да се включат в кампанията, младежката организация постави 10 кутии на 10 ключови локации в града под тепетата,

Климатичните промени са виновни за жегите

http://dnes.dir.bg/news/globalno-zatopljane-zhegi-klimatichnite-promeni-potopat-25985265

Климатичните промени, дължащи се на човешка дейност, са допринесли за рекордно високите температури в много европейски държави през юни.

Климатичните промени са виновни за жегите

http://dnes.dir.bg/news/globalno-zatopljane-zhegi-klimatichnite-promeni-25985265

Климатичните промени, дължащи се на човешка дейност, са допринесли за рекордно високите температури в много европейски държави през юни.

Трима са пострадалите край Атия, единият автобус бил с чужденци

https://www.24chasa.bg/region/article/6309264

Трима са пострадалите край Атия, единият автобус бил с чужденциПътят за Южното Черноморие е блокиран, пренасочват движението през Маринка Трима души са пострадали по-сериозно при сблъсъка между два автобуса в района на военоморска база Атия, съобщиха от полицията. Кататрофата е станала в 9,20 ч. до спирка "Моряк". Един в друг са се врязали два пътнически рейса,

Иран твърди, че лидерът на "Ислямска държава" е мъртъв

http://www.cross.bg/durzhava-bagdadi-ybit-1547583.html

/КРОСС/ Лидерът на "Ислямска държава" Абу Бакр ал Багдади е убит. Това твърди източник от Бригадите "Ал Кудс" от Корпуса на гвардейците на ислямската революция на Иран. "Терористът Багдади определено е мъртъв", завява Али Ширази, цитиран от ИРНА. Той обаче не дава повече подробности по случая. По-рано този месец Русия обяви, че не може да потвърди дали лидерът на терористичната групировка е бил убит по време на въздушен удар в Сирия миналия месец. Москва обяви, че руските сили може би са убили лидера на „Ислямска държава", но и от САЩ подчертаха, че не може да се потвърди информацията.    

Германия разреши еднополовите бракове, Меркел гласува против

https://www.24chasa.bg/novini/article/6309263

Германия разреши еднополовите бракове, Меркел гласува противГерманският парламент разреши еднополовите бракове, пише немското издание bild.de. От 623 гласа 393 бяха в полза на решението. 226 депутати гласуваха против легитимирането на еднополовите бракове в Германия, а 4 се въздържаха от вот. Бундесканцлерът Ангела Меркел гласува против предложението. "За мен един истинският брак е този между мъж и жена",

Мъж преряза гърлото на жена публично във Великобритания

https://www.24chasa.bg/novini/article/6309240

Мъж преряза гърлото на жена публично във ВеликобританияМъж преряза гърлото на жена близо до търговски център в Кент. Жената е починала на място, пише "Индипендънт". За мъже се твърди, че е извършил бруталното убийство, докато жената е била в кола паркинга на търговския център и е крещяла за помощ. Кървавите петна се виждали по прозореца на колата. Свидетели разказват,

70% от българите получават под средната работна заплата

https://www.actualno.com/business/70-ot-bylgarite-poluchavat-pod-srednata-rabotna-zaplata-news_619854.html

70% от българите получават под средната работна заплата. Това заяви президентът на КНСБ Пламен Димитров. Минималната пенсия за стаж и възраст от 1 юли става 180 лева, а от 1 октомври ще бъде 200 лв. Експертите са категорични, че увеличението на другите пенсии е най-добре да зависи

Германският парламент узакони еднополовите бракове

http://www.moreto.net/novini.php?n=354526

Германският парламент узакони еднополовите бракове. Припомняме, само преди няколко дни германският канцлер Ангела Меркел смекчи позицията си по въпроса. Бундестагът гласува законодателство за легализиране на еднополовите бракове на последната пленарна сесия преди парламентарните избори през септември.

Винъс Уилямс е разследвана за катастрофа със смъртен случай

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/06/30/2998652_vinus_uiliams_e_razsledvana_za_katastrofa_sus_smurten/?ref=rss


Носителката на седем титли от Големия шлем Винъс Уилямс е разследвана за автомобилна катастрофа с фатален край, съобщи "Ройтерс". Според първоначалния полицейски доклад американската тенисистка е предизвикала пътно-транспортно произшествие, което е довело до смъртта на 78-годишен мъж.<br /><br />Полицията твърди, че джип Toyota Sequoia, управляван от Уилямс, се е сблъскал с Hyundai Accent, след като тенис звездата е преминала на червен светофар. Инцидентът е станал на 9...

Българско кисело мляко бе избрано в топ 5 на биохраните

https://offnews.bg//ikonomika/balgarsko-kiselo-mliako-be-izbrano-v-top-5-na-biohranite-659422.html

Българското кисело мляко "Тримона", произвеждано в САЩ, получи ново високо признание. То попадна в топ 5 на най-добрите продукти на Световното изложение на храни в Ню Йорк в класацията на известния експерт по био и екохрани Макс Голдбърг.

В ревюто си за родния продукт Голдбърг пита - чудили ли сте се защо бактерията за киселото мляко се нарича Lactobacillus bulgaricus? И обяснява на американците, че през 1905 година българският учен д-р Стамен Григоров е изолирал бактерията, благодарение на която протича процесът на ферментацията. След това обяснява и как руският д-р Иля Мечников печели Нобелова награда за медицина, доказвайки как киселото мляко влияе положително върху здравето на българите и до края на живота си обяснява на европейците как това не е храна, а истинско лекарство.

Благодарение на "Тримона" имаме шанса да имаме и в САЩ този продукт. Компанията определено има новаторски подход и лансира на пазара за първи път кисело вляко с кокосов крем, обяснява Голдбърг.

Експертът по храните изрично посочва, че кравите, които дадат млякото за българския продукт не се хранят с фураж, а единствено на паша и че продуктът на съдържа ГМО.

Различните видове млека "Тримона" могат да бъдат намерени във веригите Whole Foods, Wegmans и все повече магазини по Източното крайбрежие.

Българското кисело мляко в САЩ се произвежда от пловдивчанина Наско Вълев, който от години живее зад океана.

Петролът поскъпва за седма поредна сесия

http://econ.bg/Новини/Петролът-поскъпва-за-седма-поредна-сесия_l.a_i.744867_at.1.html

Πeтpoлът пocĸъпвa в пeтъĸ, пpoдължaвaйĸи paлитo вeчe ceдмa cecия пopeд. Bчepa цeнaтa нa "чepнoтo злaтo" пpиĸлючи тъpгoвиятa c нaй-виcoĸaтa cи...

Климатичните промени са допринесли за жегите в Европа през юни

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6309272

Климатичните промени са допринесли за жегите в Европа през юниКлиматичните промени, дължащи се на човешка дейност, са допринесли за рекордно високите температури в много европейски държави през юни, съобщава Ройтерс, цитирана от БТА. В Западна Европа месечните температури през юни са с около 3 градуса Целзий по-високи от средните дългосрочни стойности. "Установихме ясна и силна връзка между рекордната

Биячите в Асеновград заплашвали с ”рязане на глави”

http://dnes.dir.bg/news/poboy-asenovgrad-Kanukaiak-40te-izvora-25985193

Окръжният прокурор на Пловдив очаква да има още задържани заради побоя над децата по кану-каяк в Асеновград. Ще има обвинения и за закани за "рязане на глави".

Катастрофа между автобуси до Атия, има ранени

http://dnes.dir.bg/news/katastrofa-avtobusi-25985192

Катастрофа между два автобуса е станала на пътя Бургас-Созопол, по първоначални данни има трима пострадали.

Руски банки може да бъдат глобени за неиздаване на кредити

http://www.investor.bg/centralna-i-iztochna-evropa/335/a/ruski-banki-moje-da-bydat-globeni-za-neizdavane-na-krediti-242177/

От санкции са заплашени финансови институции, получили средства през 2015 г. по антикризисна програма

Порои в Германия, извънредно положение в Берлин

https://offnews.bg//sviat/poroi-v-germania-izvanredno-polozhenie-v-berlin-659425.html

Извънредно положение е обявено в Берлин заради порои. Проливни дъждове с гръмотевични бури в Северна и Източна Германия наводниха пътища и сгради и блокираха магистрали.

В спасителните служби в германската столица са постъпили над 700 сигнала за наводнени мазета и подземни паркинги и обаждания с молби за помощ. Спряно бе и движението по две линии на метрото. 

По информация на в. „Велт” В някои части на столицата са паднали валежи до 100 л на кв. м., съобщава "Велт", цитиран от бТВ. Няма данни за пострадали хора. 

Благотворителен плувен маратон и концерт на P.I.F. край Бургас

http://www.cross.bg/byrgas-maraton-korab-1547582.html

/КРОСС/ Тази неделя (2 юли) в 8 часа сутринта от Магазия 1 на Пристанище Бургас общинският кораб "Анастасия" ще тръгне към острова с над 30 плувци от страната и чужбина. По инициатива на британеца Джон Болджър те ще участват в благотворителен маратон в подкрепа на Сдружение "Онкоболни и приятели". Актрисата Йоана Буковска ще даде старт на състезанието, в което е най-важна не победата, а участието, и ще награди финалистите в другия край на маршрута - плаж "Чукалята". За безопасността на плувците ще се грижат: Морска Администрация, ИАРА, Военноморска база Бургас, Морско спасяване - Бургас, ОП "Спортни имоти", ОП "Туризъм", както и медицински екип на болница "Дева Мария". За контакти и записвания: Валентина Станкова, 0889 407 027. * Вечерта на сцената на остров Света Анастасия ще свири група P.I.F. Oчакваме Ви! Цена - 20 лв. за пътуване с кораб и концерт. За резервации: 0882 004 124.

Обявиха извънредно положение в Берлин заради поройни дъждове (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6309254

Обявиха извънредно положение в Берлин заради поройни дъждове (Видео) 

Проливни дъждове с гръмотевични бури в Северна и Източна Германия наводниха пътища и сгради, блокираха магистрали, а в Берлин дори беше обявено и извънредно положение, след като в централата на спасителните служби постъпиха над 700 сигнала за наводнени мазета и подземни паркинги и обаждания с молба за помощ, съобщава Би Ти Ви.

Детски музикален фестивал "Златни искри" събира във Варна деца от 5 държави

http://www.moreto.net/novini.php?n=354525

Деца от България, Русия, Великобритания, Азербайджан и Украйна, ще представят 17 нови песни на Европейския фестивал "Златни искри" във Варна, припомня Moreto.net. Началото на фестивала е днес 30 юни, от 19.30 часа в Римските терми, а входът е свободен.

Опитът на Саудитска Арабия да заглуши „Ал Джазира” е безобразен

http://clubz.bg/55709-opityt_na_sauditska_arabiq_da_zaglushi_%E2%80%9Eal_djazira%E2%80%9D_e_bezobrazen

Иронията все още е жива в Близкия Изток.

През април Саудитска Арабия, където жените нямат право да шофират или да напускат страната без писмено разрешение от настойник от мъжки пол; където жените нямат право да се появяват на открито, без да са опаковани от глава до пети, беше избрана за член на комитета на ООН по правата на жените....

Сега същата монархия, където правителството цензурира всичко – от политическо несъгласие до по-неприлични картини на Рубенс, и където продемократичният блогър Раиф Бадауи бе осъден на 1000 удара с камшик и десет години затвор, се опитва да затвори единствената голяма и критична телевизия в арабския свят – „Ал Джазира”. Това е необикновено и трансгранично посегателство върху свободата на словото. Това е все едно Китай да заповяда на Великобритания да се откаже от Би Би Си.

„Ал Джазира” е базирана в Катар – малката и богата държава в Персийския залив, която е под тежка блокада от страна на Саудитска Арабия, Бахрейн, Обединените арабски емирства и Египет. Греховете на Катар, според Саудитска Арабия, са много и различни. Държавата е приютила десетки хора, които саудитците не харесват, сред които и такива с близки връзки до кръгове около „Ал Кайда”. И, разбира се, Катар притежава „Ал Джазира”.

Миналата седмица се появи новината, че Саудитска Арабия настоява за затварянето на „Ал Джазира” като част от цената за вдигане на блокадата. Катарците имат още няколко дни, за да се съобразят или да се изправят срещу последиците.

Видно е защо Саудитска Арабия иска „Ал Джазира” да замлъкне. За разлика от другите телевизии в Близкия Изток, които вместо новини обикновено бълват поток от непроверени правителствени съобщения и захаросани кадри на прегръщащи се принцове и президенти, основаната през 1996 г. „Ал Джазира” се опитва да показва наистина какво се случва.

По време на Арабската пролет през 2011 г. телевизията предостави трибуна на протестиращите от региона, включително и на „Мюсюлмански братя”, които след това съставиха закратко правителство в Египет и които се противопоставят на управляващите режими и в други държави. Арабските автократи намират това за тревожно и вбесяващо.

На Запад също някои не харесват „Ал Джазира”. Когато тя излъчваше изявленията на Осама бин Ладен от пещерата му в Афганистан, много хора твърдяха, че това не е толкова новинарство, колкото пропаганда на тероризма. През 2004 г. новото правителство в Ирак, все още под контрола на водената от САЩ коалиция, която отстрани Саддам Хюсеин, затвори офиса на „Ал Джазира” в Багдад за месец. През 2016 г. иракското правителство отново затвори представителството за година с обвинение за разпалване на религиозна вражда чрез пристрастно отразяване.

Телевизия под бурка

Всички тези забрани бяха погрешни. „Ал Джазира” не е перфектната новинарска организация, но тя се опитва да предлага различни гледни точки – и на правителството, и на дисидентите от страната и от света. Един от слоганите на телевизията е: „Мнението и другото мнение”. На фона на това обаче телевизията си затваря очите за това, което става вътре в Катар – страната никога не получава тази доза критичност, която получават другите. Има разлика и между английския канал на „Ал Джазира” и арабския, който изразява пристрастия към политическия ислям, по-толерантен е към екстремизма и по-близък до официалните позиции на правителството на Катар. Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства искат затварянето и на двете програми.

Въпреки това, ако сме справедливи, „Ал Джазира” върши важна работа и допринася за разнообразието от новини и коментари за Близкия Изток. Абсурдно е да се твърди, че проблемите на арабския свят са многото информация или прекалено свободното разпространение на идеи. По-вярно е обратното. Саудитска Арабия трябва да спре да се опитва да „изнася” своята груба цензура в съседните държави. Всъщност, тя изобщо трябва да спре да ги тормози.

Редакционен коментар в списание "Икономист". Преводът е на Клуб Z.

Румен Гечев: Новият заем от 200 млн. евро вкарва България в капан

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/rumen-gechev-noviiat-zaem-ot-200-mln-evro-vkarva-bylgariia-v-kapan-242174/

Договорът, сключен между управляващите и ЕС, позволява парите да се храчат за мигранти и разселени лица на територията на страната, твърди депутатът от БСП

Депутатите единодушно одобриха униформите на полицаите

http://frognews.bg/news_137415/Deputatite-edinodushno-odobriha-uniformite-na-politsaite/

Парламентът прие на първо четене промени в Закона за МВР, с които се дава възможност служителите на реда, които не са получили униформи, да получават пари.

Гласуваха пари за униформи от страх "да не посрещнем председателството със скъсани кубинки"

https://offnews.bg//politika/glasuvaha-pari-za-uniformi-ot-strah-da-ne-posreshtnem-predsedatelstvo-659419.html

Единодушно депутатите приеха промените в Закона за МВР, според които на полицаите, неполучили униформи от преди 5 години, ще бъде изплатена паричната им равностойност. 

Левовата равностойност няма да се изплаща, когато може да бъде осигурено униформено облекло за съответната година. Средствата за изплащане на сумите се осигуряват по бюджета на МВР за 2017 година за сметка на централния бюджет.

По време на срещите на премиера Бойко Борисов с полицаи и синдикати стана ясно за проблема. Тогава Борисов поиска да бъдат осигурени пари за дрехи на полицаите и за тези, които не са си получили униформите. 

Очакваната сума е около 29 млн. лв. – тя ще е за униформите на всички полицаи от края на 2011 до края на 2015 г. Тогава не е имало обществени поръчки за дрехи на полицаите и това е причината те да не са ги получи. 

Законът за МВР бе приет със 171 гласа "за" и само с няколко скромни обвинения от трибуната кой не е дал парите за дрехи - БСП или ГЕРБ.

Иван Иванов от Обединени патриоти обясни, че коалиционният партньор ще подкрепи Законопроекта, но иска нов Закон за МВР, а не прекрояване на парче. Иванов каза още, че все още има реална опасност полицаите ни да посрещнат председателството на Съвета на ЕС със скъсани кубинки. 

Драгомир Стойнев от БСП не пропусна да обвини за проблемите в МВР реформата на бившия вътрешен министър Румяна Бъчварова и подчерта, че ГЕРБ реагира сега, само защото ги е страх от протести, а не се интересува от заплатите на хората.

Цветан Цветанов от ГЕРБ обаче му отговори, че именно БСП през управлението си по времето на Пламен Орешарски не е пускала обществени поръчки и това е причината за проблема.

Въпреки приемането на промените в Закона за МВР обаче полицаите излизат на протест на 5 юли.

Германия е попречила на Атина да екстрадира осемте турски военни

https://www.24chasa.bg/novini/article/6309216

Германия е попречила на Атина да екстрадира осемте турски военниНапрежението с Берлин е водеща тема на турските вестници днес, които в заглавия пишат за "Нова криза с Германия" ("Йеничаг"), "Открита враждебност" ("Йени шафак") и "Нацистко нахалство" (в. "Истиклял"), предаде БТА. Повод за публикациите е разгорялата се дискусия около планирани от турския президент прояви пред турската общност в Германия покрай

Винъс Уилямс уби мъж в катастрофа

https://offnews.bg//tenis/vinas-uiliams-ubi-mazh-v-katastrofa-659423.html

Тенис звездата Винъс Уилямс е предизвикала катастрофа във Флорида, при която е пострадал 78-годишен мъж. Новината гръмна в клюкарски сайт номер 1 на Америка - TMZ. За съжаление две седмици, след като е приет в интензивно отделение на болница, той е починал.

Според полицаите виновна за случая е именно по-голямата от двете сестри Уилямс, тъй като е минала на червено и не е спазила предимството на другия шофьор. Другата кола също е управлявана от жена, чийто мъж Джером Бенсън, е жертвата в случая. Г-жа Бенсън също е пострадала, има счупвания и други травми по тялото.

Винъс не е била под влияние на наркотици или алкохол. Също така не е използвала телефон или други електронни устройства. Тя е обяснила, че е тръгнала на зелено, но се е наложило да намали заради трафика пред нея.

Самата Уилямс все още не е коментирала случая, който датира от девети юни. Така под въпрос е участието на бившата №1 на предстоящия Уимбълдън, а и цялостната кариера на каката на Серина.

Адвокатът на Винъс обаче излезе с по-различна версия. "Г-жа Уилямс е потеглила на зелено, полицията е потвърдила, че тя се е движила с 8 км в час, когато г-жа Барсън е връхлетяла върху нея. Властите не са обвинявали г-жа Уилямс в пътни нарушения.

Това е злощастен инцидент. Винъс изразява най-дълбоките си съболезнования на семейството, което загуби обичан от тях човек," заявява Малкъм Кънингам по адрес на публикацията в TMZ.

                                      Домът на пострадалата двойка

 Това не е първият сблъсък на звездата с полицията по пътищата. През 2011-а е шофирала без задължителна застраховка. Две години по-късно пък е била с неплатени глоби и въпреки, че не е имала право да шофира, го е сторила. От своя страна Уилямс предвижда да участва на Уимбълдън следващата седмица и ще е поставена под №11.

Винис Уилямс уби мъж в катастрофа

https://offnews.bg//tenis/vinis-uiliams-ubi-mazh-v-katastrofa-659423.html

Тенис звездата Винъс Уилямс е предизвикала катастрофа във Флорида, при която е пострадал 78-годишен мъж. Новината гръмна в клюкарски сайт номер 1 на Америка - TMZ. За съжаление две седмици, след като е приет в интензивно отделение на болница, той е починал.

Според полицаите виновна за случая е именно по-голямата от двете сестри Уилямс, тъй като е минала на червено и не е спазила предимството на другия шофьор. Другата кола също е управлявана от жена, чийто мъж Джером Бенсън, е жертвата в случая. Г-жа Бенсън също е пострадала, има счупвания и други травми по тялото.

Винъс не е била под влияние на наркотици или алкохол. Също така не е използвала телефон или други електронни устройства. Тя е обяснила, че е тръгнала на зелено, но се е наложило да намали заради трафика пред нея.

Самата Уилямс все още не е коментирала случая, който датира от девети юни. Така под въпрос е участието на бившата №1 на предстоящия Уимбълдън, а и цялостната кариера на каката на Серина.

Адвокатът на Винъс обаче излезе с по-различна версия. "Г-жа Уилямс е потеглила на зелено, полицията е потвърдила, че тя се е движила с 8 км в час, когато г-жа Барсън е връхлетяла върху нея. Властите не са обвинявали г-жа Уилямс в пътни нарушения.

Това е злощастен инцидент. Винъс изразява най-дълбоките си съболезнования на семейството, което загуби обичан от тях човек," заявява Малкъм Кънингам по адрес на публикацията в TMZ.

Това не е първият сблъсък на звездата с полицията по пътищата. През 2011-а е шофирала без задължителна застраховка. Две години по-късно пък е била с неплатени глоби и въпреки, че не е имала право да шофира, го е сторила. От своя страна Уилямс предвижда да участва на Уимбълдън следващата седмица и ще е поставена под №11.

Тръмп горд, че изтеглил САЩ от Парижкото споразумение, защитил суверенитета на страната

http://www.cross.bg/sporazymenie-trump-stranata-1547580.html

/КРОСС/ Президентът на САЩ Доналд Тръмп защити решението да изтегли страната от Парижкото споразумение за климата, посочвайки, че е горд с това действие", предаде „Фокус". „За да защитя американските работни места, компании и работници, аз изтеглих САЩ от едностранчивото Парижко климатично споразумение", заяви Тръмп. „Казвам ви, че съм прав с това и виждам, че има много хора, които ми благодарят. Казват, че съм спасил суверенитета на държавата", добави той. „Може някой ден да го подкрепим, но единствено при по-добри и честни условия", посочи президентът.  

46 години от гибелта на Гунди и Котков

http://www.mediapool.bg/46-godini-ot-gibelta-na-gundi-i-kotkov-news266011.html

Днес се навършват 46 години от гибелта на легендарните български футболисти Георги Аспарухов-Гунди и Никола Котков, които на този ден през 1971 г. загинаха трагично в тежка автомобилна катастрофа на стария път край Витиня. Те се бяха отправили за юбилеен мач във Враца с емблематичното бежово "Алфа Ромео" на Гунди. Автомобилът се блъска в камион, запалва се и двамата с Котков умират на място. Днес, 46 години след трагедията на Витиня, България все още ги помни. Младите слушат историите за тяхното майсторство и човешки качества, а по-възрастните все още не могат да повярват, че ги няма. Тъгата по Гунди и Котков не е просто тъга по двама велики играчи. Загубата на доблестни хора винаги боли. Имената на Гунди и Котков припомнят, че има легенди, които не умират. Приказката за Георги Аспарухов и Никола Котков се разказва от бащи на синове и не позволява пламъкът на величието им да угасне. Те останаха във футболната и обществена памет със своя чар и елегантност. За кариерата им е написано и казано всичко. Победите и попаденията с "Левски", с националния отбор и с "Локомотив" (София) - на Котков, който е юноша на "железничарите", ще се помнят завинаги. Те останаха всенародни любимци, защото притежаваха и невероятни човешки качества. Поколонението пред паметта на Гунди и Котков е от 11 часа на Централните софийски гробища, където са положени тленните им останки.

Растението убиец на холестероловите плаки

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6309259

Растението убиец на холестероловите плакиПоради големия читателски интерес, отново ви срещаме с откритията на народния лечител Борис Николов (1922-2009) Припомняме, че неговите препарати на основата на билката Tribulus terrestris (бабини зъби) изумиха учените в клинични проучвания още преди четвърт век. Две болници - ИСУЛ и ВВМА - доказват уникалните свойства на специфичен извлек от това

Вижте показанията, обрекли на смърт една вещица в Салем

https://www.vesti.bg/lyubopitno/istoriata-pomni/vizhte-pokazaniiata-obrekli-na-smyrt-edna-veshtica-v-salem-6070959

Писмените показания на тийнейджърката Мери Дениъл се оказват решаващи за съдбата на 77-годишната вдовица Маргарет Скот

Когато си оцапан, не чуруликай

http://www.cross.bg/gerb-radev-prezidenta-1547581.html

/КРОСС/ ГЕРБ взриви студения мир с президента Румен Радев. И започна яростни атаки към държавния глава по всички фронтове. Общо взето, за щяло и нещяло. Шефът на депутатите от ГЕРБ Цветан Цветанов днес иска парламентът да състави комисия, която да разследва как е взето решението за закупуването на "Грипен"-ите, като преди това обвини публично Радев в лобизъм, благодарение, на който точна този фирма е печеливша. И открито намекна, че едва ли не швейцарската страна се занимава с корупция. Доста смели подхвърляния за партньорство, което тепърва трябва да се договоря. Сетне отново наскача на президента с искане да уволни шефа на кабинета си журналиста Иво Христов, защото е лишен от достъп до класифицирана информация. Не, че на Иво Христов мястото му е там, но той все още не е лишен от този достъп, а просто не му е даден. Но дори и да е така, не е работа на ГЕРБ да казва на държавния глава кой ще му ръководи кабинета. Това е въпрос на доверие и ако някой от ГЕРБ му го спечели, може и него да вземе. След това ГЕРБ завихри някаква битова драма с президента в Свищов, където той гостувал на кмета, а точно в тоя момент Цветанов и депутати от други партии също искали да присъстват при градоначалника. Като оставим настрана факта, че всеки сам решава кога и с кого да си говори и да се среща, трудно може да се отговори на въпроса защо Цветанов занимава парламента с подобни казуси, че на всичкото отгоре иска депутатите да осъдят поведението на Радев

Езикът на тялото: какво ни казва портретът на Еманюел Макрон

http://clubz.bg/55708-ezikyt_na_tqloto_kakvo_ni_kazva_portretyt_na_emanyuel_makron

Президентът на Франция Еманюел Макрон разпространи през седмицата свой официален портрет. Снимката е направена от бретонския фотограф Соазиг Моасониер, който се грижеше за образа на Макрон и по време на кампанията. Кадърът е внимателно подреден и е пълен със символи – от позата на президента до избора на книгите (Де Гол и Стендал), отворени на конкретна страница, пише "Файненшъл таймс".

Президентският портрет е стара традиция. Той ще бъде окачен във всяко кметство във Франция. Всеки държавен глава досега и избирал как да изглежда на портрета и така да изпрати послание до нацията.

Франсоа Оланд бе подиграван за това, че бе сниман на сянка в градината на Елисейския дворец. Макрон е внимавал повече. Елисейският дворец дори разпространи видео от подготовката за снимката.

39-годишният Макрон опитва да си изгради образ на държавник. Това бе най-видно в тържествената му реч в нощта на изборите, която бе заснета пред Лувъра и напомняше на победната реч на Франсоа Митеран пред Пантеона през 1981 г. При встъпването си в длъжност Макрон зае военна поза като се снима във военен джип по Шанз-Елизе.

Ето го официалния портрет на Макрон и посланията, които отправя – така както са разчетени от екипа на „Файненшъл таймс”.

Аз съм модерен, спокоен и уверен лидер – Макрон е пред бюрото си, облегнат назад, усмихнат.

Аз съм глътка свеж въздух – Вратите на Елисейския дворец са отворени към градината.

Аз съм патриот – Статуетка на петел.

Стремя се към величието на човека, спасил Франция от партизанските боричкания – Военните мемоари на Де Гол.

Аз съм от технологичното поколение – Два айфона на бюрото.

Стандартно, но важно за най-проевропейския президент от поколение насам – Знамето на ЕС.

Аз съм господар на личния си график и на съдбата си – Златен часовник.

Аз съм над всекидневната мелачка на управлението – Никакви други листове или папки.

Аз владея положението – Здраво хванат за ръба на масата.

Преглед на икономическите теми в печата, 30 юни

http://econ.bg/Новини/Преглед-на-икономическите-теми-в-печата-30-юни_l.a_i.744866_at.1.html

"И гражданите ще имат думата за строежа на небостъргачи в София" Столичен квартал се разбунтува срещу поредния гигантски проект - на бул....

Инстаграм ще използва изкуствен интелект, за да филтрира негативните коментари

https://www.24chasa.bg/novini/article/6309245

Инстаграм ще използва изкуствен интелект, 
за да филтрира негативните коментариСоциалната мрежа за споделяне на снимки Инстаграм, купена от Фейсбук, обяви, че ще филтрира коментари съдържащи омраза чрез изкуствен интелект - нов пример за стремежа на интернет компаниите да ограничат проблемното съдържание, съобщава Франс прес, цитирана от БТА. "Мнозина (потребители) ни съобщиха,

Защо всички говорят за новия клип на Азис

https://offnews.bg//zvezdi/zashto-vsichki-govoriat-za-novia-klip-na-azis-659420.html

Новият клип на Азис към песента "Мотел" събра над 2,2 милиона гледания само три дни, след като бе публикуван в Youtube. Видеото представя певеца в нов имидж и носи силни социални послания. Това му спечели ласкави думии дори от хора, които не са почитатели на чалгата.

"Мотел" е песен за толерантността в различните й социални измерения. Или както певецът предпочита да я нарича - за търпимостта. Действието в клипа се развива не в лъскав Маебах, а в автобус от градския транспорт, в който пътуват хора от различни възрасти, етноси, религии, сексуална ориентация, разбирания. Особено обсъждана бе сцена, в която ром дава бутилка с вода на скинар, на когото му прилошава, а скинарят приема жеста.

"Вярвам, че аз със своята популярност съм длъжен да направя нещо за търпимостта между нациите и хора. Думата толерантност вече е изтъркана. Ние трябва да се търпим. Ясно е, че не можем да живеем заедно. Нека поне се търпим. Да не хвърляме енергията си в омраза, а в търпимост", коментира Азис в интервю-изповед за сутрешния блок на Нова телевизия.

"Пътувам често из Европа и виждам, че ме гледат странно хората с бял цвят на кожата, избягват ме, защото ме мислят за мюсюлманин. Яд ме е на всичко, което се случи. Понякога изпитвам злоба. Но само понякога. Бих искал белият човек да гледа на мен като на равен", споделя певецът.

"Преди тероризма беше СПИН-ът. След него дойдоха арабите. Не знам от какво ще се страхуваме след 10 години, но съм убеден, че и това ще мине", казва изпълнителят.

Азис (Васил Боянов) сам е измислил сюжета на клипа към песента. Лично избрал и някои от участниците. В интервюто той разкри, че арабката всъщност е християнка, изиграла ролята перфектно. Момичето е женено за арабин, който работи на дюнери. Скинарят бил изигран от... циганин - китаристът на Азис. А бременното момиче, което вмъква в сюжета и темата за ранните раждания, е първа братовчедка на Азис. Самата тя трябвало да прекъсне развитието си на спортист, когато забременяла.

Васил Боянов разказа и как е скъсал със скандалния имидж и е оставил голяма част от него в миналото, защото предпочита сега хората да го чуват, а не да го гледат.

"Ставам в 5:30 или 6 сутринта, защото си лягам в 10 вечерта. Аз никога не излизам вечер. Вечерям и се прибирам след 40 мин", разказа той.

"Аз бях ужасен гей с тази показност. Успях да израсна. Остарях и разбрах, че не е нужно да бъдеш ужасен гей, за да ти обърнат внимание. Хората сега обърнаха внимание на таланта ми. Тогава това беше единственият начин да ме чуят и мамка му, чуха ме", връща се назад той.

След песента си "Сен Тропе", в което се появява разголен, се засрамил, макар че тя има 38 млн. гледания и е пятя на различни езици в риалити формати в чужбина.

„Почти всяка вечер си говоря с Господ, даже скоро ми хрумна една мисъл, че ако Бог е направил свой хор от певци и музиканти, то аз съм солистът в него. Така го усещам. Аз нямам друго обяснение как е възможно да разплаквам хората само с отварянето на устата си. Енергията, която аз имам в гласа си, разнежва хората, разчувства ги, кара ги да се замислят и да плачат".

Тежка катастрофа между два автобуса на пътя Бургас - Созопол, трима пострадаха (обновена)

http://www.cross.bg/byrgas-cheshki-volvo-1547579.html

/КРОСС/ Тежка катастрофа е станала малко след 9 часа тази сутрин (30 юни) в района на военноморска база Атия, по пътя Бургас-Созопол, съобщава „24 часа". Два автобуса са се сблъскали. Трима души са пострадали. Те са транспортирани в УМБАЛ Бургас.  На място и в момента се намират полиция и пожарна, трафикът е блокиран, образували са се колони от автомобили. Движението е отбито през село Маринка. Причините за катастрофата се изясняват, но според свидетели единият автобус се е ударил в задната част на другия, тъй като не е успял да спре навреме в района на спирка "Моряк". В единия от рейсовете са пътували, основно чешки туристи. Именно сред пострадалите са един чех и един словак. Ето и какво съобщиха МВР за случая: На 30.06.т.г. около 09.19 ч. по пътя Бургас - Созопол, в района на спирка „Моряк", възниква пътен инцидент, при който автобус „Волво", с бургаска регистрация, управляван от 52 годишния В.Г. от с. Русокастро, общ. Камено, превозващ група чешки турист в посока Южното Черноморие, застига и блъска отзад втори автобус „Волво", с бургаска регистрация, собственост на фирма за превози от Китен, с който се превозвали 14 пътника

Тежка катастрофа между два автобуса на пътя Бургас - Созопол, трима пострадаха

http://www.cross.bg/putya-tezhka-chasa-1547579.html

/КРОСС/ Тежка катастрофа е станала малко след 9 часа тази сутрин (30 юни) в района на военноморска база Атия, по пътя Бургас-Созопол, съобщава „24 часа". Два автобуса са се сблъскали. Има пострадали, които са транспортирани в УМБАЛ Бургас. Все още не е ясно в какво състояние са. Според БНТ броят им е трима. На място и в момента се намират полиция и пожарна, трафикът е блокиран, образували са се колони от автомобили. Движението е отбито през село Маринка. Причините за катастрофата се изясняват, но според свидетели единият автобус се е ударил в задната част на другия, тъй като не е успял да спре навреме в района на спирка "Моряк". Според бургаския сайт flagman.bg единият от рейсовете е чешки и е превозвал туристи към Южното Черноморие.      

Сблъсък между два автобуса на пътя Бургас - Созопол, трима пострадаха

http://www.cross.bg/chasa-trima-raiiona-1547579.html

/КРОСС/ Тежка катастрофа е станала малко след 9 часа тази сутрин (30 юни) в района на военноморска база Атия, по пътя Бургас-Созопол, съобщава „24 часа". Два автобуса са се сблъскали. Има пострадали, които са транспортирани в УМБАЛ Бургас. Все още не е ясно в какво състояние са. Според БНТ броят им е трима. На място и в момента се намират полиция и пожарна, трафикът е блокиран, образували са се колони от автомобили. Движението е отбито през село Маринка. Причините за катастрофата се изясняват, но според свидетели малък автобус се е ударил в задната част в по-голям, тъй като не е успял да спре навреме в района на спирка "Моряк".      

Екстремна опасност от пожари

https://www.actualno.com/society/ekstremna-opasnost-ot-pojari-news_619846.html

Екстремален индекс за пожароопасност има в 10 области в страната. Това сочи справка на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН. Степента на предупреждението важи за части от областите: Видин, Плевен, Велико Търново, Добрич, Варна, Бургас, Кър

Челен сблъсък между два автобуса на пътя Бургас - Созопол

http://www.cross.bg/chasa-byrgas-putya-1547579.html

/КРОСС/ Тежка катастрофа е станала малко след 9 часа тази сутрин (30 юни) в района на военноморска база Атия, по пътя Бургас-Созопол, съобщава „24 часа". Два автобуса са се сблъскали. Има пострадали, които са транспортирани в УМБАЛ Бургас. Все още не е ясно в какво състояние са. На място и в момента се намират полиция и пожарна, трафикът е блокиран, образували са се колони от автомобили.    

Kамен бряг посреща Джулай морнинг с български рок банди, купонът започва в полунощ

http://www.moreto.net/novini.php?n=354524

Kамен бряг ще посрещне Джулай морнинг с български рок банди. Скалите на морския бряг край едноименното селце е традиционно място за посрещане на първите слънчеви лъчи, които докосват земята на 1 юли. Традицията първото юлско слънце да се посреща с концерт в местността „Огънчето“ край Камен бряг ще бъде спазена и тази година.

Клаус Йоханис към правителството: В криза сме, защото не успяхте да управлявате

https://www.24chasa.bg/novini/article/6309244

Клаус Йоханис към правителството: В криза сме, защото не успяхте да управляватеРечта на президента на Румъния Клаус Йоханис на церемонията, на която новото правителство положи клетва, е централна тема на румънските вестници днес, информира БТА. Начело на новия кабинет е социалдемократът Михай Тудосе, а мнозинството министри са от предишния кабинет на Сорин Гриндяну, който бе свален с вот на недоверие и изключен от

Всяко училище в Турция трябва да има стая за молитва

http://www.mediapool.bg/vsyako-uchilishte-v-turtsiya-tryabva-da-ima-staya-za-molitva-news266010.html

Всяко ново училище в Турция ще трябва да има отделни стаи за молитва за момчета и момичета.Това предвиждат новите правила, изготвени от Министерство на образованието в Анкара и публикувани в Държавен вестник. Същото нещо са призовани да направят и съществуващите сега обществени и частни училища, които са под надзора на държавата. Според новите правила всяко ново училище трябва да има стая за измиване, джамия, директорски кабинет, административна стая, кухня, трапезария, столова, кафене, гардероб, съблекалня, стая за архиви, достатъчно на брой тоалетни и умивалници. Стаите за молитва ще бъдат изградени за мюсюлмански обреди. Това предизвика недоволството на синдиката на служителите в сферата на образованието и науката. Според тях това изискване противоречи на турската конституция. Според учителския синдикат правилото може да отгледа набожно поколение, което да бъде използвано за следене на учениците и учителите във време, в което държавните служители в Турция са подложени на засилени проверки, а хиляди бяха уволнени. Над 130 000 цивилни служители, сред които учители, преподаватели и други загубиха работата си след неуспешния опит за преврат през юли 2016 г.

Наследникът на Конкорд ще полети през 2023 г.

https://www.vesti.bg/tehnologii/naslednikyt-na-konkord-shte-poleti-prez-2023-g-6070958

Самолетът Boom Supersonic ще предлага значително по-евтини билети спрямо своя предшественик

Парламентът реши: Полицаите, които не са получили униформи, ще вземат пари

http://www.cross.bg/godina-obleklo-suotvetnata-1547578.html

/КРОСС/ Народните представители приеха на първо четене промени в Закона за МВР, свързани с униформеното облекло на служителите, предаде репортер на Агенция „Фокус". Промените бяха подкрепени от всички парламентарни групи и приети с 171 гласа „за". На държавните служители от МВР, които към момента на влизане в сила на закона са имали право да получат униформено облекло и за които такова не е осигурено, се изплаща левовата му равностойност в размер на лимита за съответната година, пропорционално на отработените месеци на длъжност за държавен служител, носещ униформа през календарната година, като се приспадат усвоените лимити за всяка година. Левовата равностойност няма да се изплаща, когато може да бъде осигурено униформено облекло за съответната година. Средствата за изплащане на сумите се осигуряват по бюджета на МВР за 2017 година за сметка на централния бюджет.  

„Пещерска“ жени 3 български семейства във второто издание на "Просто кажи да!"

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6307598

„Пещерска“ жени 3 български семейства във второто издание на "Просто кажи да!"Кампанията подкрепя българските обичаи и ценности За втора поредна година „Пещерска отлежала” ракия организира кампанията „Просто кажи Да!”, за да подкрепи запазването на българските ценности и традиции. Благодарение на нея три двойки ще изпълнят мечтата си да сключат брак с голям и пищен празник. Избраните двойки ще получат награда по 5000 лв.

Диви животни – пияни от ферментирали плодове (ВИДЕО)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6309231

Диви животни – пияни от ферментирали плодове (ВИДЕО)За забавни кадри на маймуни, жирафи и дори слонове залитат, падат и се премятат под въздействието на „алкохола” от ферментирали плодове, от които явно са похапнали обилно, съобщава Нова

Свежите капитали са билет за успеха на предприемачите

https://www.24chasa.bg/novini/article/6307953

Свежите капитали са билет за успеха на предприемачитеМалките и средни предприятия са ключов фактор за динамиката на икономиката в страната. За да им помогне да реализират своя потенциал за растеж, Общинска банка активно подкрепя предприемаческия дух с атрактивните си финансови инструменти. Със специално разработена програма, банката предлага индивидуален подход при кредитирането на малкия и среден

Цената на тока за бита ще се повиши с до 1,5% от 1 юли

http://www.moreto.net/novini.php?n=354523

От 1-и юли цената на тока за бита ще бъде повишена средно с до процент и половина. Това съобщиха от Комисията за енергийно и водно регулиране. Досегашните разчети на регулатора предвиждаха поскъпване от 1,38 на сто, но заради планираното увеличение на цената на природния газ с близо 2 на сто, се променя и прогнозната цена на тока.

Тереза Мей получи доверие от британския парламент

http://www.mediapool.bg/tereza-mei-poluchi-doverie-ot-britanskiya-parlament-news266009.html

Кабинетът на Тереза Мей получи доверието на британския парламент благодарение на подкрепата на ултраконсервативната северноирландска Демократична юнионистка партия, предадоха агенциите. Депутатите от Камарата на общините одобриха с 323 гласа законодателната програма на Мей, а 309 депутати гласуваха против. Така на практика Тереза Мей затвърди позицията си на премиер три седмици след предсрочните избори, които свика. Евентуалното отхвърляне на законодателния план на Мей би било голям и вероятно фатален удар срещу нея, след като администрацията й беше отслабена заради предсрочните избори, на които консерваторите изгубиха мнозинството си в парламента, припомня АП. Заради крехката подкрепа на властта на правителството министрите бяха принудени часове преди гласуването да обещаят, че ще плащат абортите на жени от Северна Ирландия. Тъй като абортите са забранени в Северна Ирландия, освен ако не е застрашен животът на майката, много жени са принудени да пътуват до други части на страната, но плащат за процедурите. Лейбъристите призоваха кабинета на Тереза Мей да се откаже от съкращаването на публичните разходи, да отмени лимита за заплащането на държавните служители и в службите за спешна помощ, както и да смекчи условията за "Брекзит", така че да се запази пълния достъп до единния пазар в ЕС.

Неуспешен атентат: мъж опита да прегази хора пред джамия в Париж

http://frognews.bg/news_137414/Neuspeshen-atentat-maj-opita-da-pregazi-hora-pred-djamiia-v-Parij/

Мъж беше арестуван, след като се опита да блъсне с кола хора пред джамия в парижкото предградие Кретьой.

Мъж опита да прегази хора пред джамия в Париж, арестуван е

http://frognews.bg/news_137414/Maj-opita-da-pregazi-hora-pred-djamiia-v-Parij-arestuvan-e/

Мъж беше арестуван, след като се опита да блъсне с кола хора пред джамия в парижкото предградие Кретьой.

Естония поема утре председателството на ЕС

http://econ.bg/Новини/Естония-поема-утре-председателството-на-ЕС_l.a_i.744865_at.1.html

От утре Естония ще поеме от Малта председателството на Съвета на ЕС. Заедно с България и Австрия тя ще определя приоритетите за страните-членки на...

Челен удар между два автобуса край Атия, има ранени

https://www.24chasa.bg/novini/article/6309225

Челен удар между два автобуса край Атия, има ранениТежка катастрофа е станала малко след 9 ч. тази сутрин в района на военоморска база Атия, по пътя Бургас-Созопол. По информация на 24 часа са се сблъскали два автобуса, има пострадали. Те са транспортирани в УМБАЛ Бургас. Все още не е ясно в какво състояние са. На място са полиция и пожарна, трафикът е блокиран,

Депутатите гласуваха парите за униформи на полицаите

http://dnes.dir.bg/news/popravki-zakona-mvr-pari-uniformi-25984989

Депутатите гласуваха парите за униформи на полицаите. Това стана след като те приеха на първо четене промени в Закона за МВР.

Македонската прокуратура обвини Груевски и поиска да бъде арестуван

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/06/30/2998570_makedonskata_prokuratura_obvini_gruevski_i_poiska_da/?ref=rss


Специалната прокуратура на Македония внесе обвинения срещу 94 души, сред които е и бившият премиер Никола Груевски, заради скандала с масовите подслушвания, който отприщи сериозна политическа криза преди повече от две години, предават агенция МИА и електронното издание МКД.<br /><br />Прокурор Катица Янева, която оглавява създадения заради скандала орган, призова за задържането на Груевски заедно с няколко други бивши представители на властта, включително неговия братовчед и бивш...

Ето кой ще управлява НДК

http://clubz.bg/55707-eto_koj_shte_upravlqva_ndk

Боил Банов. Снимка БГНЕС

Ден, след като т.нар. НДК-гейт придоби нов развой с решението на изпълнителния директор на Двореца Мирослав Боршош да се оттегли, докато текат проверките в дружеството, новият принципал - министърът на култулата Боил Банов, представи новото ръководство на НДК.

Едната новина - досегашният председател на Съвета на директорите Борислав Велков - човекът, който за един ден зае поста на Боршош, след като министър Лиляна Павлова го уволни, ще продължи да е шеф.

Изпълнителен директор на НДК ще е Ангел Митев – до днес той е изпълнявал длъжността в държавното дружество с принципал Министерството на културата “Реставрация”. Знимава се от много години със строителство, обясни министър Банов. 

Останалите членове на Съвета на директорите са Красимир Петков, който е инженер, юристката Росица Бачева, Татяна Цветанова – юрисконсулт на Министерството на културата, съобщи министърът.

"НДК вече е част от Министерството на културата, върна се, където му е мястото. С оглед на ключовото събитие за страната, в което Дворецът ще е участник, - Председателството на Съвета на ЕС, днес не говоря за културни политики, а за решенията за подготовката на сградата. В този смисъл моят избор за изпълнителен директор и Съвет на директорите на този етап е свързан с обстоятелството ремонт, завършване на ремонта в срок и поемане на председателството", обясни Банов.

По думите му ръководството на НДК в момента е временно решение и е избирал хора, които са наясно със ситуацията и буквално от първия ден на постовете си ще могат да взимат решения и да слагат подписите си под документи. Министър Банов припомни, че предстои спешна обществена поръчка за сигурността на НДК, в която има и изисквания на Европейската комисия, а Министерският съвет е отпуснал 12 милиона лева на НДК за целта. 

"Към момента изборът не е съсредоточен върху творческата част в НДК, а върху свършване на свръхзадачата, първостепеннатата задача – качествено, в срок и законосъобразно приключване на ремонтните дейности", декларира той.

Министърът отказа да отговаря на въпроси какво е финансовото състояние на дружеството "Национален дворец на културата - Конгресен център" АД, на което вече е принципал, както и как се е управлявало. По думите му "в момента текат толкова проверки, че ще е нелепо да отговарям на този въпрос"

"Искам да благодаря на Мирослав Боршош за направеното с Двореца. По отношение на културните му политики аз съм негов твърд подрръжник и обликът на НДК като подкрепа на творци и проекти, създаване на нови пространства е нещо, което аз категорично подкрепям. И смятам, че трябва да се продължава по този път. В този смисъл решението му да се оттегли – подкрепям го, считам за нормално и очаквам при позитивен резултат да го поканя отново на работа.", каза Банов.

Новият стар председател на Съвета на директорите на НДК Борислав Велков бе и човекът, който след възстановяването на Боршош от премиера Бойко Борисов пусна снимки, за които твърди, че са от (нечий) писмен разговор, провеждан със служител на НДК. В тях се говори за "спускане" на точки как да се гласува при класирането на офертите за изпълнител на ремонта на НДК. Служителят на име Иван Беров категорично отрече да е водил подобни разговори и нарече изнесеното манипулация.

Велков е бивш шеф на зала "Арена Армеец" в София, консултирал е и е работил по изграждането и на други спортни зали в страната - една от гордостите на управленията на ГЕРБ.

Никой не може да повярва, че тази жена е на толкова години

https://www.vesti.bg/lyubopitno/sveji/nikoj-ne-mozhe-da-poviarva-che-tazi-zhena-e-na-tolkova-godini-6070957

Тази снимка е споделена над 24 000 пъти и харесана над 98 000 пъти, а хората не могат да повярват, че тя е на тази възраст

Седем ливански войници са ранени при самовзривяването на петима атентатори в Сирия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6309218

Седем ливански войници са ранени при самовзривяването на петима атентатори в СирияПетима атентатори самоубийци се самовзривиха при операция на ливанската армия срещу терористи в два лагера за сирийски бежанци, съобщиха световните агенции, като се позоваха на комюнике на въоръжените сили, предава БТА. Шести екстремист хвърлил ръчна граната по патрул. Общо седем ливански войници били ранени.

Световната банка емитира първите в света облигации при пандемия

http://www.mediapool.bg/svetovnata-banka-emitira-parvite-v-sveta-obligatsii-pri-pandemiya-news266008.html

Световната банка публикува специални облигации за подкрепа на фонда, който се занимава с финансиране на борбата с епидемиите по света, съобщи финансовата институция Облигациите ще се използват за финансиране на мерки, целящи борбата срещу инфекциозните заболявания. Фондът ще предостави 500 млн. долара за покриването на разходите на страните, предприемащи профилактика срещу епидемии в следващите пет години. Идеята за създаването на подобен финансов механизъм се появи преди две години в отговор на закъснялата реакция на световната общност спрямо избухването на епидемията на ебола през 2014 г., когато бяха необходими месеци за събирането на необходимите средства за пострадалите страни. "Неотдавнашното избухване на ебола в Западна Африка бе трагедия, за която не бяхме готови. Това бе тревожно предупреждение за целия свят", съобщи медийния директор на Световната банка Джим Ен Ким.

29-годишен саудитски бизнесмен "подлуди" Риана

https://www.vesti.bg/lyubopitno/shoubiznes/29-godishen-sauditski-biznesmen-podludi-riana-6070934

Хасан е от семейство от Саудитска Арабия, което притежава правата за търговията с автомобили на "Тойота"

Сайтът на Фонд „Земеделие“ пръв заработи с домейн на кирилица

http://clubz.bg/55706-sajtyt_na_fond_%E2%80%9Ezemedelie%E2%80%9C_pryv_zaraboti_s_domejn_na_kirilica

Първите реално действащи домейни на кирилица в пространството “.бг“, са на Държавен фонд земеделие - дфз.бг и Девета френска гимназия „Алфонс Дьо Ламартин“ - фег.бг. Това съобщиха от Министерството на транспорта, съобщенията и информационните технологии.

Електронната поща Джимейл.бг  и сайтът за видео съдържание ютюб.бг бяха заявени от мултинационалното компания Гугъл. Вече има информационни сайтове с домейни на кирилица, както и интернет страници на винопроизводители, детективи и пластични хирурзи.

Повече от 7000 интернет имена в пространството „.бг“ са заявени от граждани и фирми. Над 1500 от тях са преминали анализа за съответствие с критериите за регистрация. Първите 377 интернет сайтове в областта „.бг“ вече са достъпни в световната мрежа.

Отделно, Общественият съвет към министър Ивайло Московски, утвърди списък с резервирани над 32 000 интернет имена на кирилица на географски, културни забележителности и държавни институции.

Хиляди заявки за домейни на кирилица са все още в процес на обработка.

Украйна поема ротационното председателство на ОЧИС от Турция

https://www.actualno.com/balkani/ukrajna-poema-rotacionnoto-predsedatelstvo-na-ochis-ot-turcija-news_619826.html

Турция предаде шестмесечното ротационно председателство на Организацията за черноморско икономическо сътрудничество (ОЧИС) на Украйна. След срещата на 36-тия съвет на външните министри на организацията в Истанбул, заместник външният министър на Турция Ахмет Йълдъз преда

Шофьорите масово не плащат глобите от електронни фишове

https://www.actualno.com/society/shofiorite-masovo-ne-plashtat-globite-ot-elektronni-fishove-news_619837.html

Шофьорите масово бойкотират плащането на глоби за нарушение по пътищата, които са им наложени чрез електронни фишове. Това се разбира от писмен отговор на вътрешния министър Валентин Радев на депутатски въпрос, предаде БГНЕС. При издадени за периода януари – май 138 335 ел

1,1 млн. са румънските туристи в България за 2016 г., обяви Румен Радев в Букурещ

http://www.moreto.net/novini.php?n=354516

Президентът Румен Радев представи предимствата за инвестиции в България на бизнес форум в Букурещ, съобщиха от Администрацията на президента. Квалифицираната работна ръка, благоприятното данъчно облагане, позитивното развитие в сферата на информационните технологии, бяха откроени като конкурентни предимства на страната ни в Югоизточна Европа.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване