Глобална технологична компания стана спонсор на българската художествена гимнастика

http://www.mediapool.bg/globalna-tehnologichna-kompaniya-stana-sponsor-na-balgarskata-hudozhestvena-gimnastika-news266017.html

Голяма глобална технологична компания е новият спонсор на Българската федерация и на националния отбор по художествена гимнастика. Един от най-успешните български спортове вече ще разчита на сътрудничеството с Motorola.   Момичетата от националния отбор пък през следващата година ще бъдат рекламни лица на популярни американски комуникационен бранд, който от скоро е собственост на Lenovo. С партньорството си с българската художествена гимнастика той отбеляза завръщането си на българския пазар.   “Това, което отличава нашия отбор по художествена гимнастика, е постоянното демонстриране на класа, задружност и сплотеност на абсолютно всяко първенство. Те са изключителен пример за приемственост между поколенията. Motorola, от своя страна, е брандът, който е неколкократно обявяван за технологичен лидер и е заставал начело на индустрията. Ето защо вярваме, че синергията между нас и Федерацията по художествена гимнастика ще бъде успешна и ще отвори нови перспективи, заявиха от компанията-спонсор.   “Момичетата са изключително развълнувани, защото им предстоят нови проекти извън терена и вярвам, че това са дейности, които ще ги развият допълнително като личности и ще отворят нови възможности пред тях”, заяви председателката на Българската федерация по художествена гимнастика Илиана Раева, цитирана от Sportal.

Изграждат видеонаблюдение в реално време на поне 20 кръстовища във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=354540

На поне 20 кръстовища по трасето на Масовия обществен градски транспорт (МГОТ) ще бъде изградено видеонаблюдение в реално време. Придобивката ще бъде част от реализацията на интелигентна транспортна система в рамките на втората фаза на проекта за интегриран градски транспорт, научи Moreto.

Министър Боил Банов: Изпълнителен директор на НДК ще стане Ангел Митев

https://www.24chasa.bg/novini/article/6309570

Министър Боил Банов: Изпълнителен директор на НДК ще стане Ангел МитевИзпълнителен директор на НДК ще стане Ангел Митев, който до днес изпълняваше същата дейност в държавно дружество „Реставрация“. Компетентен човек, който от години се занимава със строителство и опазване на културното наследство. Това каза на брифинг министърът културата Боил Банов, съобщи „Фокус“. „От 3 дни НДК е част от Министерството на

Депутатите пак гласуват с чужди карти

https://offnews.bg//politika/deputatite-pak-glasuvat-s-chuzhdi-karti-659442.html

Депутатът от Воля Андон Дончев каза, че е гласувал с чужда карта в парламента и е уведомил за това председателя на парламента Димитър Главчев. 

Депутатите дадоха брифинг в парламента, за да разкрият, че са открили пробив в системата при гласуване на законите в пленарна зала. 

Интересното в случая обаче е, че пресконференцията на Воля идва като оправдание,  защото телевизия "СКАТ" е уловила с камера как Андон Дончев гласува и с картата на съпартиеца си Симеон Найденов в четвъртък. Питали го, а пред телевизията той си признал, че е отишъл до тоалетната и дал на колегата си да гласува.

Днес обаче Дончев даде пресконференция с друга теза, че дочули, че е възможно гласуването с чужда карта и решили да проверят. 

"Системата за гласуване с пръстов отпечатък не работи", каза на пресконференцията Дончев и обяви, че са внесли сигнал до председателя на парламент.

Колегите му от Воля пък изказаха притеснение, че този пробив в системата поставя под въпрос гласуването на законите.

Системата за гласуване в парламента бе подменена по време на първия кабинет Борисов и председател на Народното събрание Цецка Цачева. Тогава се въведе пръстов отпечатък, за да се сложи край на гласуването с чужди карти. 

Китай се ядоса на САЩ заради санкции и оръжейни сделки с Тайван

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/06/30/2998699_kitai_se_iadosa_na_sasht_zaradi_sankcii_i_orujeini/?ref=rss


Китайското посолство във Вашингтон обяви, че правителството в Пекин е "разгневено", след като Съединените щати наложиха санкции на китайска банка и одобриха оръжейни продажби за общо 1.42 млрд. долара за Тайван, предаде "Ройтерс".<br /><br />Двете решения на САЩ дойдоха в момент, когато Китай празнува 20-годишнината, откакто Хонконг спря да бъде британска колония и премина под пекинска власт. Вашингтонн прие ограничения срещу банка Dandong и компания за товарни...

"Рейнджърс" постави рекорд по посещаемост при завръщането си в Европа

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/06/30/2998759_reindjurs_postavi_rekord_po_poseshtaemost_pri/?ref=rss


Шотландският "Рейнджърс" се завърна в европейските клубни турнири след шестгодишно отсъствие и постави рекорд по посещаемост за двубой от първия квалификационен кръг на Лига Европа.<br /><br />Стадион "Айброкс" събра 48 861 зрители при победата с 1:0 над люксембургския "Прогрес" (Нидеркорн) в четвъртък вечерта.<br /><br />Досега рекордът се държеше от "Уест хем" - 34 966 зрители на олимпийския стадион в Лондон при успеха с 3:0...

ДПС vs. "Обединени патриоти" за Асеновград

http://clubz.bg/55717-dps_vs_obedineni_patrioti_za_asenovgrad

Случаят в Асеновград и протестите в града след инцидента с побой между тийнейджъри - спортисти от клуб по гребане и местни роми разбуни духовете и в парламента. И стана поредния повод за словестни престрелки между ДПС и "Обединените патриоти".

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ прочете декларация от парламентарната трибуна, с която заклейми насилието в Асеновград. По думите му до случая с побоя се е стигнало заради насаждането на език на омразата в последните години и поведението на "крайните националисти", които сега са във властта. Карадайъ попита защо вицепремиерът Валери Симеонов се е намесил в случая, отменяйки заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество. 

"Официализирането на омразата е на път да създаде проблеми пред страната. Пожар не се гаси с бензин", каза Карадайъ, визирайки Валери Симеонов.

Вицепремиерът заяви преди ден от Асеновград, че ще се работи за събаряне на незаконни къщи в ромската махала. 

"Няма да спираме да сезираме обществото за проявите и актовете на омраза и етническо противопоставяне. Искаме дебати в нашия и в Европейския парламент", каза Карадайъ. 

Веднага в отговор последва декларация на "Обединените патриоти", прочетена от депутата Милен Михов. В нея ромите биваха наричани "цигани", бяха намесени и "грантово-либерални организации", които защитавали "циганското своеволие".

"Циганите от квартал „Лозница" в Асеновград показаха ясно, че живеят в паралелна държава. Че нямат страх от закона и, че за тях важат единствено правилата на техния племенен род. Тази нагла проява на насилие е следствие на вече 30-годишната политика на държавата по даване на безгранични права на тази етническа група, без да им бъдат вменявани задължения. Това цинично погазване на обществения ред е следствие и на милионите левове, потекли в джобовете на всякакви грантово-либерални организации, които от години защитават пламенно всякакво циганско своеволие, за да приберат в края на месеца с треперещи, потни ръчички поредния долар от съмнителни фондации, които се опитват да ни вменят вина, за това че се опитваме да въведем ред в собствената си държава", заяви Михов

Колегата и сподвижник на вицепремиера Симеонов, който отговаря и за етническите въпроси и интеграцията на малцинствата у нас, заяви, че хората без адресни регистрации и с незаконни къщи трябва да бъдат незабавно изселени и държавата трябва да се заеме с това не само в Асеновград, но и в цялата страна.

Строителният експерт Ангел Митев сменя Боршош начело на НДК

http://dnes.dir.bg/news/ndk-direktor-angel-mitev-kabinet-borisov-3-25985947

Ангел Митев е новият изпълнителен директор на НДК, съобщи министърът на културата Боил Банов, след като Мирослав Боршош обяви, че все пак се оттегля.

Новите дрехи на Борисов или Разбивачът на проблеми

http://dnes.dir.bg/news/boyko-borisov-kabinet-borisov-3-25986548

Не един и двама офицери от пътната полиция ще да са недоумявали, когато преди месец министър-председателят даде тръбен сигнал за безопасно движение по пътищата.

Новите дрехи на Борисов или Разбивачът на проблеми

http://dnes.dir.bg/news.php?id=25986548

Не един и двама офицери от пътната полиция ще да са недоумявали, когато преди месец министър-председателят даде тръбен сигнал за безопасно движение по пътищата.

До 44° утре, обявен е червен код в 17 области за опасно горещо време

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6309557

До 44° утре, обявен е червен код в 17 области за опасно горещо времеЧервен код за екстремно високи температури - най-висока степен на предупреждение за опасни температури е обявена в 17 области на страната за 1 юли. Това сочи справка на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ). Кодът е в сила за областите Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Русе, Търговище, Разград,

Илия Лингорски: Влизането в ERM II ще запечата сигурността на валутния борд

http://www.investor.bg/biudjet-i-finansi/333/a/iliia-lingorski-vlizaneto-v-erm-ii-shte-zapechata-sigurnostta-na-valutniia-bord-242192/

Определени кръгове умишлено целят да се насажда страх от стъпките по приемането на еврото, твърди финансистът

Тръмп: Горд съм, че САЩ напуснаха Парижкото споразумение за климата

http://www.moreto.net/novini.php?n=354539

Американският лидер Доналд Тръмп обяви, че е горд, че е взел решение да изтегли САЩ от Парижкото споразумение за климата, информират световни агенции. "За да защитя американските работни места, компании и работници, ние оттеглихме САЩ от едностранното Парижко споразумение за климата", каза Тръмп по време на реч за бъдещето на енергийния сектор на държавата.

Милен Михов: За циганите важат правилата на техния племенен род

https://www.24chasa.bg/novini/article/6309556

Милен Михов:  За циганите важат правилата на техния племенен род
"За циганите важат правилата на техния племенен род." Това заяви в декларация от парламентарната трибуна депутатът от Обединените патриоти Милен Михов. "Последните дни ескалира напрежение в Асеновград, провокирано от безчинството на самозабравила се група цигани, които арогантно и с особена дързост , нападнаха български деца,

Никол и Гришо - разделени? Да бе, да! (СНИМКА)

https://www.actualno.com/showbusiness/nikol-i-grisho-razdeleni-da-be-da-snimka-news_619890.html

Никол Шерцингер навърши 39 години на 29 юни и спретна парти, за да отпразнува рождения си ден. Тя сложи край на слуховете, че се е разделила с Григор Димитров, тъй като той е бил с нея на празника й В социалните мрежи се появи снимка, на която двамата изглеждат много щастливи. Д

Германия ще грабне Купата на конфедерациите според „Еврофутбол“

http://www.cross.bg/leva-singul-germaniya-1547601.html

/КРОСС/ Германия ще грабне Купата на Конфедерациите според „Еврофутбол", след като стана ясно, че Бундестимът ще се изправи на финала срещу тима на Чили. Срещата е на 02.07.2017 г. от 21.00 часа: Чили - Германия                                                        Сингъл, Live, ТОП       „1"-2.56    „Х"-2.81       „2"-2

Вижте къде ще спира токът

http://frognews.bg/news_137426/Vijte-kade-shte-spira-tokat/

ЧЕЗ Разпределение осъществява амбициозна инвестиционна програма за подобряване на услугите за своите клиенти. Компанията всекидневно извършва дейности, свързани с изнасяне или рециклиране на електрически табла, ремонт на съоръжения по електрическите мрежи средно и ниско напрежение, присъединяване на клиенти, кастрене, профилактика на трафопостове и други. Успешната реализация на тези мерки налага кратковременни прекъсвания на електрозахранването.

Отвориха тунел ”Ечемишка”, но ”Витиня” - през август

http://dnes.dir.bg/news/nikoli-nankov-echemishka-25985980

Тръбата за Варна на тунел "Ечемишка" бе отворена за движение в присъствието на министър Николай Нанков, след като инспектира тунела.

Стартира втори прием на стратегии за близо 350 млн. лв. за водено от общностите местно развитие

https://www.24chasa.bg/novini/article/6309553

Стартира втори прием на стратегии за близо 350 млн. лв. за водено от общностите местно развитиеОт днес стартира втори прием на стратегии за Водено от общностите местно развитие по подмярка 19.2 „Прилагане на операции в рамките на стратегии за Водено от общностите местно развитие“ на Програмата за развитие на селските райони (2014 – 2020 г.), съобщават от министерството на земеделието. Общият финансов ресурс е в размер на 349 388 813 лв.

Вечерни исторически възстановки са кулминация на Международния фестивал „Ежедневието на средновековен Търновград”

https://www.24chasa.bg/region/article/6309544

Вечерни исторически възстановки са кулминация на Международния фестивал „Ежедневието на средновековен Търновград” Знакови събития от българската история ще оживеят във вечерните часове на 1 юли във Велико Търново, в рамките на Международния фестивал „Ежедневието на средновековен Търновград – възходът на Калоян”. Голямото събитие ще бъде открито още днес, на площад „Цар Асен I” пред крепостта Царевец, в 19,00 ч.

Ангел Митев е третият директор на НДК за 3 дни (обновена)

https://offnews.bg//kultura/angel-mitev-e-tretiat-direktor-na-ndk-za-3-dni-obnovena-659437.html

Инженер Ангел Митев става временно изпълняващ длъжността директор на НДК, съобщи на пресконференция министърът на културата Боил Банов.

Митев ще замести Мирослав Боршош, който временно се оттегли, докато тече проверката срещу него. Така той става третият директор на Двореца само за няколко дни.

Досега Митев е оглавявал същата позиция в Държавно дружество "Реставрация". Той дълго се занимава с опазване на културното наследство на страната.

Красимир Петков - строителен инженер, бивш зам. директор на Дирекцията за национален строителен контрол, Росица Бачева - юрист, и Борислав Велков - шефът на НДК за един ден, влизат в Съвета на директорите. 

Всички назначения са направени с оглед на ремонта на НДК за председателството, който в момента закъснява със сроковете.

"Това е визията с оглед на ситуацията, тези хора ще започнат да разписват документи за милиони левове", заяви Банов и каза, Митев и екипа му могат веднага да реагират компетентно без да имат нужда от назначение на допълнителни експерти. 

"Тези хора до дни ще започнат да разписват документи за милиони левове", допълни министърът.

Банов заяви, че би поканил отново Боршош за изпълнителен директор на НДК, ако проверките срещу него покажат, че не е имало злоупотреби от негова страна. Според Банов, културната му политика е била много добра и НДК трябва да продължи да я следва. 

Към момента министърът не се ангажира да каже дали НДК е изправена пред фалит: "В момента текат толкова много проверки, че би било нелепо да отговоря", заяви той. 

Министърът по европредседателството Лиляна Павлова уволни Боршош, като назначи на негово Борислав Велков. Ден по-късно премиерът Бойко Борисов отмени това решение и върна Мирослав Боршош. 

Ангел Митев е третият директор на НДК за 3 дни

https://offnews.bg//kultura/angel-mitev-e-tretiat-direktor-na-ndk-za-3-dni-659437.html

Инженер Ангел Митев става временно изпълняващ длъжността директор на НДК, съобщи на пресконференция министърът на културата Боил Банов.

Досега Митев е оглавявал агенция "Реставрация".

Той ще замести Мирослав Боршош, който временно се оттегли, докато тече проверката срещу него.

Митев е третият директор на Двореца само за няколко дни. 

Министърът по европредседателството Лиляна Павлова уволни Боршош, като назначи на негово Борислав Велков. Ден по-късно премиерът Бойко Борисов отмени това решение и върна Мирослав Боршош. 

Очаквайте подробности

Нинова към Главчев: Изпълнете закона. Осигурете Борисов лично да обясни пред НС защо го нарушава

http://www.cross.bg/obyasni-srok-ninova-1547600.html

/КРОСС/ „Борисов да дойде да обясни защо нарушава правилника на НС и какви ще са приоритетите на председателството". С тези думи се обърна лидерът на БСП Корнелия Нинова към председателя на Народното събрание Димитър Главчев. Тя обясни, че чл. 99 от Правилника за дейността на НС казва, че на питания се отговаря в срок до 14 дни от регистрирането им, с възможност министър-председателят да поиска продължаване на срока не повече от 7 дни, след тези 14. „Задала съм питане на 05.06.2017 г. към министър-председателя Бойко Борисов. Допустимият срок с възможността за отлагане изтече на 26.05.2017г. Питането ми е за приоритетите на Българското председателство и позицията на премира, и правителството по 5-те сценария за развитие на Европа, предложени в „Бялата книга", заяви Корнелия Нинова. Тя подчерта, че в последните дни се занимаваме с председателството на друго, много ниско равнище - обществени поръчки, плочки и съмнение за корупция. Според нея пропускаме голям шанс за България. „Бихме искали да поставим въпроса за политиките и приоритетите, и това е начин да спасим председателството. Затова настоявам да изпълните поне изискването на правилника в чл. 101, където се казва, че министър-председателя е длъжен в 10 дневен срок да се яви лично в НС и да даде обяснение за неизпълнение на своето задължение", заяви лидерът на БСП. Тя подчерта, че 10-дневният срок по този закон изтича следващия четвъртък

Никол се нахвърли на Гришо за ЧРД

https://offnews.bg//izvan-terena/nikol-se-nahvarli-na-grisho-za-chrd-659436.html

Няма раздяла, любовта между Никол Шерцингер и Григор Димитров продължава. Попдивата пусна снимки от тържеството от своя рожден ден. Американката навъртя 39 години.

На главната снимка Никол се е нахвърлила върху Григор. Страстта на родената в Хавай красавица към нашето момче от Хасково е очевидна.

Певицата пристигна в Лондон преди няколко дни, а там от над седмица е и първата ракета на България. Гришо игра полуфинал в Куинс, после се щракна на любимите кортове в Уимбълдън, където ще участва от новата седмица.

Броени дни преди старта Димитров отдели от времето си и се включи в благотворително събитие. Организатор е фондацията на бившата първа ракета на Великобритания Тим Хенман, занимаваща се с осигуряването на стипендии и на по-добър живот на младите хора и техните семейства.

Компания на Григор Димитров правиха други топ играчи, сред които бяха Анди и Джейми Мъри, Томи Хаас, Фелисиано Лопес, Ник Кирьос, Кайл Едмънд.

Нинова към Главчев: Изпълнете закона. Осигурете Борисов лично да обясни пред НС- защо го нарушава

https://www.24chasa.bg/novini/article/6309549

Нинова към Главчев: Изпълнете закона. Осигурете Борисов лично да обясни пред НС- защо го нарушава„Борисов да дойде да обясни- защо нарушава правилника на НС и какви ще са приоритетите на председателството“. С тези думи се обърна лидерът на БСП Корнелия Нинова към председателя на НС Димитър Главчев. Тя обясни, че чл. 99 от Правилника за дейността на НС казва, че на питания се отговаря в срок до 14 дни от регистрирането им,

Бундестагът отхвърли молбата на Ердоган за официална изява преди срещата на Г-20

https://www.24chasa.bg/novini/article/6309548

Бундестагът отхвърли молбата на Ердоган за официална изява преди срещата на Г-20Отново напрежение между Берлин и Анкара - след като федералното правителство отхвърли искането за изнасянето на реч на Реджеп Тайип Ердоган пред свои сънародници в Германия, турското правителство реагира със силно възмущение, пише  немското издание Focus, цитирано от Фокус Говорителят на Ердоган Ибрахим Калън коментира,

Шефът на Здравната каса подаде оставка

http://www.cross.bg/beshe-komitov-kasa-1547599.html

/КРОСС/ Управителят на Националната здравно-осигурителна каса д-р Глинка Комитов подаде оставка. Тя е била депозирана в деловодството на Народното събрание и е мотивирана с лични причини. Председателят на здравната комисия в парламента - д-р Даниела Дариткова, потвърди пред БТВ, че оставката ще бъде приета. Комитов оглави Здравно-осигурителната каза през март 2015 г. Кандидатурата му тогава беше единствената и беше подкрепена при гласуването в Народното събрание от парламентарните групи на ГЕРБ, Реформаторския блок, Патриотичния фронт, БДЦ и АБВ. Срещу нея се обявиха от БСП и „Атака", а ДПС се въздържа. В периода 2002 - 2010 г. Комитов беше зам.-управител на НЗОК, а след това - до 2013 г. беше управител на Столичната здравноосигурителна каса.

Александър Николов от ПСК "Черно море" покри норматив за второто си световно първенство

http://www.moreto.net/novini.php?n=354532

Възпитаникът на треньора на ПСК „Черно море” Никола Петров – Александър Николов, покри норматив за второто си световно първенство на 50 м свободен стил, научи Moreto.net. На държавното лично отборно първенство за мъже и жени на столичния басейн „Диана” варненецът спечели шампионска титла, спирайки хронометрите на 23,10 сек.

ДПС осъди проявите на агресия в Асеновград

https://www.24chasa.bg/novini/article/6309547

ДПС осъди проявите на агресия в АсеновградДПС осъди проявите на агресия в Асеновград. Това стана ясно след изказване на лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ в декларация от парламентарната трибуна. Поводът за изказването му е нападението от цигани срещу момичета, които тренирали на гребната база в Асеновград. "Ролята на политиците е да успокоят обществото, за да не се нагнетява омраза",

Пешеходка със строшена ключица, блъсна я кола на заден ход

https://www.24chasa.bg/novini/article/6309538

Пешеходка със строшена ключица,
блъсна я кола на заден ход77-годишна жена пострада при пътен инцидент в Свищов. Произшествието е станало в четвъртък сутринта. По първоначална информация лек автомобил «Мазда», управляван от 35-годишния Н. Н. от същия град при маневра на заден ход блъснал неправилно пресичащата пешеходка. В резултат на това възрастната жена е с фрактура на ключицата и е откарана за лечение

Задържаха за постоянно наркоразпространител, опитал да избяга от полицейска проверка

https://www.24chasa.bg/novini/article/6309539

Задържаха за постоянно наркоразпространител, опитал да избяга от полицейска проверка

Искането на Окръжната прокуратура във Варна да бъде взета мярка за неотклонение „Задържане под стража“ на 34-годишния Георги В. от Варна е уважена от състав на Варненския окръжен съд, съобщиха от Апелативна прокуратура-Варна. До момента обвиняемият за държане на наркотични вещества без надлежно разрешение бе задържан за срок до 72 часа с

Р. Гълъбинов за Фрог: Фискалният резерв е висок само на хартия?

http://frognews.bg/news_137425/R-Galabinov-za-Frog-Fiskalniiat-rezerv-e-visok-samo-na-hartiia/

Правителството иска заем в размер на 200 млн. евро от Банката за развитие на Съвета на Европа. С парите от заема ще се покрива частично българската част от финансирането на проекти по Оперативните програми „Региони в растеж 2014-2020“, „Развитие на човешките ресурси 2014-2020“ и „Наука и образование за интелигентен растеж 2014-2020“. Защо ни е този заем като имаме такъв голям фискален резерв от 12,7 млрд. лв.?Това заяви пред Фрог нюз финансистът Румен Гълъбинов.

Откъс от "Ефектът Луцифер" на Филип Зимбардо

http://www.dnevnik.bg/kultura/2017/06/30/2989743_otkus_ot_efektut_lucifer_na_filip_zimbardo/?ref=rss


В рубриката "Четиво" "Дневник" публикува откъс от "Ефектът Луцифер" с автор Филип Зимбардо, предоставен от Издателство "Изток Запад".<br /><br />В тази книга обобщавам провеждани в продължение на повече от 30 години изследвания върху факторите, които карат добри хора да стават слуги на злото. Тази трансформация на човешкия характер наричам "Ефекта Луцифер", наречен на любимия ангел на Бога, който губи благоразположението му и в...

Заводските цени се повишават с 3.9% през май

http://www.dnevnik.bg/biznes/2017/06/30/2998727_zavodskite_ceni_se_povishavat_s_39_prez_mai/?ref=rss


Заводските цени продължават да се повишават като за май ръстът им е с 3.9% спрямо същия месец на предходната година. Спрямо април има свиване с 1.2%, сочат данните на Националния статистически институт.<br /><br />На годишна база увеличение на цените е отчетено в добивната промишленост - с 5.2%, в преработващата промишленост - с 4.2%, и при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 2.9%.<br /><br />В преработващата промишленост...

Депутат от "Воля" се оправда за гласуване с чужда карта с "пробив в системата"

http://www.dnevnik.bg/politika/2017/06/30/2998745_deputat_ot_volia_se_opravda_za_glasuvane_s_chujda/?ref=rss


Депутатите от "Воля" обявиха, че са разкрили пробив в системата за гласуване в пленарна зала, която позволява да се гласува с чужда карта и са уведомили председателя на парламента Димитър Главчев.<br /><br />Забавното в случая е, че телевизия "СКАТ" е уловила с камера как Андон Дончев гласува и с картата на съпартиеца си Симеон Найденов в четвъртък. Пред телевизията Дончев призна, че колегата му делегирал своя глас, защото отишъл до тоалетната, и обеща да не го...

Заводските цени поскъпват с 3.9% през май

http://www.dnevnik.bg/biznes/2017/06/30/2998727_zavodskite_ceni_poskupvat_s_39_prez_mai/?ref=rss


Заводските цени продължават да се повишават като за май ръстът им е с 3.9% спрямо същия месец на предходната година. Спрямо април има свиване с 1.2%, сочат данните на Националния статистически институт.<br /><br />На годишна база увеличение на цените е отчетено в добивната промишленост - с 5.2%, в преработващата промишленост - с 4.2%, и при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 2.9%.<br /><br />В преработващата промишленост...

"Воля" "разкриха" пробив в системата, след като ги хванаха да гласуват с чужда карта

http://www.dnevnik.bg/politika/2017/06/30/2998745_volia_razkriha_probiv_v_sistemata_sled_kato_gi_hvanaha/?ref=rss


Депутатите от "Воля" обявиха, че са разкрили пробив в системата за гласуване, която позволява да се гласува с чужда карта и са уведомили председателя на парламента Димитър Главчев. Забавното в случая е, че телевизия "СКАТ" е хванала на камерата си, как Андон Дончев гласува и с картата на съпартиеца си Симеон Найденов в четвъртък. Пред телевизията Дончев призна, че колегата му делегирал своя глас, защото отишъл до тоалетната и обеща да го прави повече.<br /><br...

Какви са плановете на БСП за ”Бузлуджа”

http://dnes.dir.bg/news/bsp-buzluja-vjara-emilova-25985399

Паметникът на Бузлуджа има потенциал да бъде пръв представител, отразяващ периода на социализма от Източна Европа.

Като се завърши "Хемус", ще има и трети мост над Дунав - при Силистра или Русе (Вдео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6309522

Като се завърши "Хемус", ще има и трети мост над Дунав - при Силистра или Русе (Вдео)l Над 350 депутати, кметове, бизнесмени от 11 области в държавата се обединиха в Търново около каузата да има магистрала от София до Варна l Всички партии обещават подкрепа за съживяването на Българския север Българският север ще достигне икономическата мощ на Юга най-вече с построяването на магистрала “Хемус”.

Гонитбата на "Заксенринг" в MotoGP на живо през уикенда по Mtel Sport 1

http://www.cross.bg/chasa-sport-mtel-1547598.html

/КРОСС/ Керванът на най-бързите състезатели на две колела продължава своя поход в Европа, като следващата спира е пистата „Заксенринг" в Германия. Най-интересното около деветия кръг от календара на MotoGP ще може да се проследи на живо, както обикновено, по Mtel Sport 1. След две неубедителни класирания ветеранът Валентино Роси показа на какво е способен и спечели надпреварата в Холандия. Победата доближи италианеца до неговия сънародник Андреа Довициозо и до испанската надежда Маверик Винялес. В момента първите трима на върха се събират в разлика от само 7 точки. Лидер е Довициозо с актив от 115 точки, следван от Винялес със 111 и от Доктора със 108. Близо до тях е и Марк Маркес от отбора на Honda, който има 104 точки на своята сметка. В първия ден на юли, събота, феновете на MotoGP ще имат възможност да видят най-напред третата тренировка, като тя ще стартира на живо в 10:45 часа. След нея в 13:30 часа е началото на квалификацията. Прякото предаване по Mtel Sport 1 в неделя ще започне в 10:40 часа, а същинската надпревара е от 11:50 часа.  

Юнкер: Председателствата на най-малките държави са най-успешните

https://www.24chasa.bg/novini/article/6309536

Юнкер: Председателствата на най-малките държави са най-успешните
Председателствата на най-малките държави са най-успешните, заяви днес председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Той направи този коментар по повод започващото утре председателство на Естония на Съвета на ЕС, предава БТА. Все още нямам смартфон, не ставам за премиер на Естония, добави Юнкер.

Победа на опозицията – справедливост по случая „Наглите“

http://www.cross.bg/kude-bulgariya-predsrochno-1547592.html

/КРОСС/ Народното събрание прие на първо четене законопроекта на ПГ на "БСП за България" за изменение на Наказателно- процесуалния кодекс. С тези изменения съдените за тежки престъпления няма да могат да искат да бъдат предсрочно освобождавани, уточняват от пресцентъра на БСП. Поправката на ГЕРБ от февруари 2017 г. доведе до възможност - престъпници да бъдат предсрочно освобождаване по тяхно искане. Пример е случаят "Наглите", който събуди серизоно обществено недоволство. С предложението на опозицията, ще се сложи край на тази несправедливост. Секретарят на ПГ на „БСП за България" Филип Попов заяви, че една от функциите на наказателното право е превенцията. Той отбеляза, че наложените наказания следва да бъдат справедливи , защото само по този начин наказателното право може да осигури генералната си превенция- да въздейства на останалите членове на обществото. "Да, лишените от свобода имат своите права, но къде отива превенцията, къде са правата на пострадалите, къде е справедливостта, къде е сигурността на пострадалите, а и на цялото общество? Преценката за това дали лишеният от свобода се е поправил следва да бъде обективна преценка на независими обективен орган, а не субективна преценка на престъпник."- аргументира се Попов. „С предлаганите от нас промени, предложението за предсрочно освобождаваме може да се прави от началника на съответния затвор и от окръжен прокурор"

Бетина Жотева с кола - подарък от шефа на БНР

http://pogled.info/bulgarski/betina-zhoteva-s-kola-podarak-ot-shefa-na-bnr.87239

/Поглед.инфо/ През последните седмици директорът на БНР Александър Велев успя да настрои всички срещу себе си с "реформите", които предлага. Шефът на националното радио се ползвал единствено с подкрепата на Бетина Жотева. Причината е комична - малко след като СЕМ назначава Велев за директор на БНР, той подарява на регулатора автомобила, на който се е возел предшественика му Радослав Янкулов. Оттогава колата кара Бетина Жотева. Това пише в последния си брой в. "Галерия".

Хенри Кисинджър: Кой иска да въведе нов световен ред

http://pogled.info/svetoven/henri-kisindzhar-koi-iska-da-vavede-nov-svetoven-red.87240

/Поглед.инфо/ Ако Западът спре да гарантира стабилност, от това ще се възползват Китай, Индия и Русия, смята бившият държавен секретар на САЩ Хенри Кисинджър. На конференция по сигурността в Лондон той предупреди, че ако НАТО не се обнови и Западът не прояви стратегическо мислене, този вакуум ще се запълни от Китай.

Омбудсманът Мая Манолова отнесе проблема с ЧСИ в Съда в Страсбург

http://pogled.info/svetoven/evropa/mbudsmanat-maya-manolova-otnese-problema-s-chsi-v-sada-v-strasburg.87241

/Поглед.инфо/ Общественият защитник и европейският й колега с обща инициатива срещу двойния стандарт в храните

Всеки месец ще се следят цените на вносните храни

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/06/30/2998740_vseki_mesec_shte_se_slediat_cenite_na_vnosnite_hrani/?ref=rss


Министърът на земеделието Румен Порожанов заяви пред "Стандарт", че предвижда всеки месец да се прави проверка на цените на вносните хранителни продукти в България. Тя ще се извършва съвместно с Комисията за защита на потребителите, като един или два пъти месечно ще се купуват масови продукти, на които ще се сравняват цените с тези в Западна Европа.<br /><br />До идеята се е стигна, след като проверката на ведомството за състава и качеството на хранителни продукти от една...

Ежемесечни проверки ще следят за разликата в цените на вносните храни

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/06/30/2998740_ejemesechni_proverki_shte_slediat_za_razlikata_v/?ref=rss


Министърът на земеделието Румен Порожанов заяви пред "Стандарт", че предвижда всеки месец да се прави проверка на цените на вносните хранителни продукти в България. Тя ще се извършва съвместно с Комисията за защита на потребителите, като един или два пъти месечно ще се купуват масови продукти, на които ще се сравняват цените с тези в Западна Европа.<br /><br />До идеята се е стигна, след като проверката на ведомството за състава и качеството на хранителни продукти от една...

Най-лесните разхлаждащи коктейли за лятото

http://www.moreto.net/novini.php?n=354537

Истински Ренесанс преживява категорията джин - както по света, така и у нас. През летните месеци консумацията му скача, най-вече заради използването на този алкохол в повече коктейли. Най-големи фенове на напитката са дамите, показват консуматорските проучвания.

Наш баскетболист си отиде млад

https://offnews.bg//drugi/nash-basketbolist-si-otide-mlad-659435.html

Бившият баскетболист Веселин Господинов си отиде късно снощи, съобщи bgbasket. Трагедията се е случила около 22 часа по време на мач от аматьорската лига, където той носи екипа на Брикс.

Веско е роден през 1975 г. в Хасково. Направи име в Компакт Димитровград, а след това игра и в Португалия. Господинов се е свлякъл на терена 23 секунди след началото на двубоя и е починал на място.


Веселин Господинов има син, който носи същото име. Малкият е роден през 2002 г. и е една от младите надежди на българския баскетбол.



Снощи по време на мача бащата е бил с кецовете на сина си, подарък от Цървена звезда. Едва на 14-годишна възраст момчето получава шанса да играе в школата на сръбския гранд, а след това подписа и договор с клуба.

OFFNews изказва своите съболезнования на цялото семейство на Веселин Господинов!

Поклон пред светлата му памет!

Американският капиталов пазар приключи сесията на червено

http://econ.bg/Новини/Американският-капиталов-пазар-приключи-сесията-на-червено_l.a_i.744874_at.1.html

Американският капиталов пазар бе потопен в червено, заради поредния спад на големите технологични компании. Възходът на финансовия сектор не можа да...

"Моторола" стана спонсор на националния отбор по художествена гимнастика

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/06/30/2998584_motorola_stana_sponsor_na_nacionalniia_otbor_po/?ref=rss


"Моторола" стана спонсор на българската федерация по художествена гимнастика. Новото партньорство беше представено в четвъртък вечерта на съвместна пресконференция, на която технологичният бранд обяви завръщането си на българския пазар.<br /><br />Договорът е за срок от 12 месеца, но с опция да бъде удължен до летните олимпийски игри в Токио през 2020 г. В следващата година състезателките от националния отбор по художествена гимнастика ще бъдат рекламни лица на...

Европа се прощава с обединителя си

http://clubz.bg/55716-evropa_se_proshtava_s_obedinitelq_si

Хелмут Кол. Снимка БГНЕС

Европа днес се прощава с Хелмут Кол, бившия германски канцлер (1982-1998 г.), останал в историята като обединител на страната си и на Европа.

По желание на семейството на покойника той няма да получи германско държавно, а европейско погребение. Траурната церемония ще бъде в Европейския парламент в Страсбург - граничния град между Германия и Франция на Рейн, пазещ спомена за европейските войни и помирението.

Кол почина в дома си в родния си Лудвигсхафен, индустриален град на Рейн, на 16 юни. Изминалите оттогава две седмици бяха пълни с дискусии за прощаването се него - как то едновременно да почете подобаващо делото му и да спази желанията на близките му, които според немските медии са отказали официални държавни почести.

Кол, най-дълго управлявалият (16 години) германски канцлер след Ото фон Бисмарк, успя да убеди тогавашните лидери на САЩ  и на Съветския съюз Джордж Буш старши и Михаил Горбачов да приемат обединението на Западна и Източна Германия при разпада на източния блок през 1989 г. През 1992 г. той подписа Маастрихтския договор, поставил начало на общите институции и политики на ЕС и на единната му валута. Неговото лидерство по-късно позволи разширяването на ЕС с държавите от Централна и Източна Европа. През 1998 година държавните и правителствените ръководители от ЕС го обявиха за "почетен гражданин на Европа" и той стана първият след отеца-основател Жан Моне, удостоен с това звание. 

Големият ковчег на Кол (той беше висок 1,93 м.) ще бъде обвит само в синьото европейско знаме с жълти звезди, а първите два реда седалки в залата ще бъдат демонтирани, за да могат осем германски военни да го внесат, съобщи "Политико".

Изданието посочи, че колкото бившият канцлер е обединявал сънародниците си приживе, толкова сега той ги е разделил. 

Вдовицата му Майке Кол-Рихтер е искала на траурната церемония да говорят само чуждестранни гости и думата да не взема сегашният канцлер Ангела Меркел. Нещо повече, г-жа Кол-Рихтер е искала сред ораторите да бъде и унгарският министър-председател Виктор Орбан, един от острите критици на Меркел в Европа. Били са нужни доста усилия да бъде убедена вдовицата да се откаже от тази идея.

Меркел дължи политическото си издигане на покойния канцлер, беше дори наричана "момичето на Кол", но не се поколеба да се отрече от него и да го осъди, когато той завърши кариерата си опетнен от скандал с финансирането на християндемократическата си партия.

Меркел в крайна сметка ще говори на двучасовата церемония заедно с френския президент Еманюел Макрон, но в края, а не в началото. То ще принадлежи на лидерите на евроинституциите - Антонио Таяни - председател на Европарламента, Доналд Туск - председател на Европейския съвет, Жан-Клод Юнкер - председател не Еврокомисията.

По искане на госпожа Кол-Рихтер ще има "лични прощални послания" от руския министър-председател Дмитрий Медведев, от бившия американски президент Бил Клинтън и от бившия испански премиер Фелипе Гонсалес. 

Според неназовани източници, цитирани от "Политико", Юнкер, който е смятал Кол за ментор и близък приятел, вероятно е изиграл роля да убеди близките на покойника да изключат Орбан и да включат Меркел в списъка на ораторите. 

“Изгубихме верен приятел  на комисията", е казал Юнкер на комисарите при вестта за кончината на Кол според източници, присъствали на закритото заседание. “Загубихме канцлера на германското единство... На него дължим, че ЕС успя да се разшири в Централна и Източна Европа”. Според изданието Юнкер е хвалил Кол за това, че е бил едновременно германец и европеец, "без да изпада в глупав патриотизъм".

Кол може да създаде прецедент и с кончината си, създавайки модел за държавно европейско погребение, в което институциите и националните власти - в случая на Германия и Франция - имат и споделят роли и отговорности, посочва "Политико".

Германия одобри узаконяването на еднополовите бракове

http://www.mediapool.bg/germaniya-odobri-uzakonyavaneto-na-ednopolovite-brakove-news266016.html

Бундестагът одобри узаконяването на еднополовите бракове в Германия, съобщиха световните агенции.    Законопроектът, който постановява, че "бракът е сключван между двама души от различен или от един и същи пол", бе подкрепен от долната камара на германския парламент с гласовете на депутатите от три леви партии - социалдемократите, които са по-малкият партньор в управляващата коалиция на канцлерката Ангела Меркел, Зелените и Левите. Някои техни колеги от християндемократическия блок на Меркел също гласуваха в подкрепа на мярката.    В подкрепа на закона се обявиха 393 депутати. 226 консервативни депутати бяха против.   Така Германия ще се присъедини към 20-те западни държави, 13 от които европейски, където вече са узаконени еднополовите бракове. Законопроектът трябва да бъде одобрен и от горната камара на парламента, Бундесрата, за да влезе в сила, което вероятно ще стане преди края на тази година.   През 2001 г. Германия въведе граждански съюз, който дава права като при брак, освен за някои данъчни облекчения и за осиновяване. Новият законопроект дава на хомосексуалните право да осиновяват деца.   В понеделник Меркел обяви, че ще остави депутатите си да гласуват по съвест по този въпрос. Тя предвиждаше законопроектът да се гласува след парламентарните избори в края на септември, но бе изпреварена от коалиционния си партньор социалдемократите, които заедно със Зелените и Левите наложиха гласуване само няколко дни след това изказване на канцлерката.   Самата Ангела Меркел гласува против еднополовите бракове, като заяви, че за нея бракът е съюз между мъж и жена, съобщи ДПА.   "За мен бракът от гледна точка на конституцията ни е брак между мъж и жена и затова не гласува в подкрепа на този законопроект днес", каза Меркел, цитирана от Ройтерс. В същото време тя изрази надежда, че "днешното гласуване не само ще насърчи уважаването на различните мнения, но и ще донесе повече социална сплотеност и мир".

Дариткова говорила с Комитов, той й обяснил мотивите за оставката - изцяло лични

https://www.24chasa.bg/novini/article/6309517

Дариткова говорила с Комитов, той й обяснил мотивите за оставката - изцяло лични"Управителят на здравната каса д-р Глинка Комитов е депозирал оставката си в Народното събрание в 17 ч в четвъртък, като се е позовал на Закона за здравното осигуряване. Мотивите му са изцяло лични". Това съобщи за "24 часа" д-р Даниела Дариткова, шеф на здравната комисия в НС.  За мотивите д-р Дариткова научила в личен разговор с д-р Комитов.

Безплатни автобуси ще превозват туристи и велосипедисти до Витоша

http://www.dnevnik.bg/zelen/2017/06/30/2998730_bezplatni_avtobusi_shte_prevozvat_turisti_i/?ref=rss


Три автобусни линии ще превозват безплатно туристи и велосипедисти до природен парк Витоша в почивните дни през целия летен сезон.<br /><br />Линиите тръгват от тази събота (1 юли) и ще се на разположение за любителите на планината до София до 24 септември 2017 г. На спирките има табели с разписанието.<br /><br />Часовете за тръгване са 8.00 ч. и 9.00 ч. от спирката на стадион "Васил Левски". Връщането в обратна посока е в 17.00 ч. И 18.00 ч. От "Златните...

Спипаха четирима апаши след кражба в ловешко село

https://www.24chasa.bg/novini/article/6309502

Спипаха четирима апаши след кражба в ловешко село
Криминалисти от РУ-Ловеч задържаха четирима криминално проявени мъже от с. Славяни, след като те се връщали от успешен набег в друго село. Спипали ги в понеделник в ранни зори - в 4.50 часа. Апашите, на възраст 28, 33 и двама на по 31 години, се предвижвали с конска каруца из слънчогледов масив край селото.

Базовата инфлация в Япония се ускорява и през май

http://www.investor.bg/novini/130/a/bazovata-inflaciia-v-iaponiia-se-uskoriava-i-prez-mai-242190/

Според официални данни предлагането на нови работни места е достигнало най-високите си нива от 1974 г.

Местят в друго училище ученика, който ритна учителка

https://www.24chasa.bg/novini/article/6309501

Местят в друго училище ученика, който ритна учителкаЗа около час тази сутрин Педогогическият съвет на Гимназията по туризъм реши единодушно да наложи най-тежкото наказание на Мартин Цанов - преместване в друго училище, съобщава БНТ. Това стана факт от втория опит след като преди седмица Съветът се събра, но не дойдоха родителите на момчето. Така, според новия закон за училищното образование,

Община Варна купува 48 нови автомобила за близо 1 млн. лева

http://www.moreto.net/novini.php?n=354535

Общо 48 нови автомобила възнамерява да купи Община Варна за собствените си нужди и за тези на второстепенните й разпоредители с бюджетни средства. За целта е предвидена обща сума до 980 хил. лева без ДДС, научи Moreto.net. От всички автомобили 42 се планира да бъдат леки, а останалите шест-високопроходими.

Отнемат на осъдените сами да преценяват моментът за предсрочно освобождаване?

//dariknews.bg/novini/bylgariia/otnemat-na-osydenite-sami-da-preceniavat-momentyt-za-predsrochno-osvobozhdavane-2034010

Да се отнеме на възможността осъдените сами да преценяват дали е настъпил моментът за предсрочно освобождаване, а това да бъде прерогатив на органите, които изпълняват наказанието. Това предложение на БСП за промяна в Наказателно-процесуалния кодекс приеха депутатите на първо четене.
 

5-ти и 6-ти блок на АЕЦ "Козлодуй" могат да получат лицензии за продължаване на живота

//dariknews.bg/novini/biznes/5-ti-i-6-ti-blok-na-aec-kozloduj-mogat-da-poluchat-licenzii-za-prodylzhavane-na-zhivota-2034014

На този етап няма проблем да бъдат издадени лицензии за продължаване на живота на 5-ти и 6-ти блок на АЕЦ "Козлодуй". Това заяви за Дарик председателят на агенцията за ядрено регулиране Лъчезар Костов.
 

Срокът за експлоатация на пети блок е до ноемвр

Стотици данъчни инспектори започват проверки по Черноморието

//dariknews.bg/novini/bylgariia/stotici-danychni-inspektori-zapochvat-proverki-po-chernomorieto-2034007

Стотици данъчни инспектори съвместно с органите на МВР и Агенция "Митници" започват лятната контролна кампания по Черноморието. Над 25 000 проверки предстоят от утре до края на туристическия сезон с основен акцент отчитането на обороти и издаване на касови бележки, съобщиха от Наци

Как да пазим децата от прегряване или обезводняване в жегите?

//dariknews.bg/novini/obshtestvo/kak-da-pazim-decata-ot-pregriavane-ili-obezvodniavane-v-zhegite-2034023

При наличие на симптоми на обезводняване при децата, родителите незабавно трябва да се свържат с лекар. Това коментира пред Дарик доц. Анелия Буева, национален консултант по детска нефрология и експерт по детски бъбречни заболявания.

Тя обясни, че

Германия узакони гей браковете

http://frognews.bg/news_137424/Germaniia-uzakoni-gei-brakovete/

Германският парламент узакони еднополовите бракове на заседание днес.

Uber премина границата от 5 млрд. пътувания

http://www.investor.bg/novini/261/a/uber-premina-granicata-ot-5-mlrd-pytuvaniia-242171/

Добрите новини идват на фона на сериозните вътрешни проблеми за компанията

Банковите акции в САЩ скочиха след успешните срес тестове

http://www.investor.bg/analizi/9/a/bankovite-akcii-v-sasht-skochiha-sled-uspeshnite-sres-testove-242196/

За пръв път от 7-годишната история на стрес тестовете, въведени по време на финансовата криза, всички банки успяват да преминат успешно теста

Шефът на Здравната каса е подал оставка, в НЗОК не знаят

https://offnews.bg//zdrave/shefat-na-zdravnata-kasa-e-podal-ostavka-v-nzok-ne-znaiat-659433.html

Директорът на Здравната каса Глинка Комитов е подал оставка, стана ясно в парламента. Тя е депозирана вчера в деловодството на Народното събрание. 

Оставката е по лични причини, обясни шефката на здравната комисия Даниела Дариткова.

За напускането на Комитов не бе съобщено официално до тази сутрин, когато депутатът от БСП Драгомир Стойнев попита от парламентарната трибуна какво е станало в НЗОК и какъв е скандалът, след който Комитов е подал оставка. 

Не по-малко озадачаваща бе и реакцията на Касата. Оттам коментираха пред OFFNews, че д-р Комитов е заявил, че вчера не е ходил в Народното събрание. Затова пресцентърът не потвърждава за подадена оставка.

Очаквайте подробности.

Шефът на Здравната каса подал оставка преди ден, всички крият

https://offnews.bg//zdrave/shefat-na-zdravnata-kasa-podal-ostavka-predi-den-vsichki-kriat-659433.html

Директорът на Здравната каса Глинка Комитов е подал оставка, стана ясно в парламента. Оставката е депозирана вчера в деловодството на Народното събрание. 

Оставката е по лични причини, обясни  шефката на здравната комисия Даниела Дариткова.

За оставката не бе съобщено официалн. Това стана известно от изказване на депутата от БСП Драгомир Стойнев от парламентарната трибуна, който попита какво е станало в НЗОК и какъв е скандалът, след който Комитов е подал оставка. 

Юнкер: Председателствата на най-малките държави са най-успешните

http://www.mediapool.bg/yunker-predsedatelstvata-na-nai-malkite-darzhavi-sa-nai-uspeshnite-news266015.html

Председателствата на най-малките държави са най-успешните, заяви председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Той направи този коментар по повод започващото утре председателство на Естония на Съвета на ЕС.    Все още нямам смартфон, не ставам за премиер на Естония, добави Юнкер. Той уточни, че естонският премиер Юри Ратас му изпратил покана да посети Талин с пощенска картичка.    Цифровизацията трябва да стане част от европейската ДНК, заяви Юнкер. По неговите думи развитието на мобилните мрежи от пето поколение (5G) ще донесе милиарди евро икономически ползи и ще създаде стотици хиляди нови работни места.    Премиерът Ратас отбеляза, че най-важната цел на естонското председателство е Европа да бъде по-обединена и по-силна, да намери пресечната точка между различните интереси. Искаме свободното движение на данни да бъде петата свобода в ЕС, добави Ратас, цитиран от БТА. 

Юнкер: Крайната десница е още тук

http://clubz.bg/55715-yunker_krajnata_desnica_e_oshte_tuk

Крайнодясната вълна в Европа не е отминала въпреки победата на проевропейския кандидат Еманюел Макрон над крайнодясната Марин Льо Пен в балотажа на президентските избори във Франция през май, каза днес председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

Той отчете като слабост на институциите, че не винаги успяват да обяснят ЕС на разбираем за обикновените хора език.

"Опасността от крайнодесните сили още съществува, не вярвайте, че е отминала", каза Юнкер на съвместна пресконференция с естонския министър-председател Юри Ратас в столицата на страната Талин. "Льо Пен получи 11 милиона гласа, не само от млади хора".

Юнкер коментира темата в отговор на репортерски въпрос за привлекателността и разбираемостта на ЕС при официалното поемане на неговото ротационно шестмесечно председателство от Естония.

"Не вярвам, че младите хора хора ще бъдат привлечени от опростенчеството и популистката реторика на крайната десница", каза Юнкер.

Той припомни, че е инструктирал комисарите си да пътуват в държавите членки и да бъдат близо до обикновените хора.

"Старая се да не използвам технически думи, когато се обръщам към европейците", каза председателят на комисията. "Длъжни сме да можем да се обясним разбираемо... Опитваме се да сме близко до хората. Не сме затворници в Брюксел".

Ратас заяви, че на фона на проблемите с миграцията и "Брекзит" Естония ще  се постарае да покаже през председателството си, че "ЕС е нещо положително и го чувстваме така".

Главната цел на председателството е да запази и укрепи единството на ЕС, каза Ратас. Приоритетите на председателството включват отворената и иновативна икономика, сигурността, дигитализацията, където Естония е признат европейски лидер и включващия и устойчив растеж.

Намаляват бюджетните разходи за научноизследователска дейност

http://www.cross.bg/razhodi-byudzhetnite-nird-1547595.html

/КРОСС/ През 2016 г. бюджетните разходи за научноизследователска и развойна дейност (НИРД) възлизат на 187.5 млн. лв., като в сравнение с 2015 г. намаляват с 11.8%, сочи изследване на Националния статистически институт. Делът на бюджетните разходи за НИРД от брутния вътрешен продукт (БВП) също намалява - през 2016 г. съставлява 0.2% от БВП при 0.24% през 2015 година. Средната стойност на този показател за Европейския съюз (ЕС-28) е 0.65% през 2015 година. Фиг. 1. Относителен дял на бюджетните разходи за НИРД от БВП Фиг. 2. Бюджетни разходи за НИРД през 2016 г. по социално-икономически цели През 2016 г. структурата на бюджетните разходи за НИРД по социално-икономически цели се променя незначително спрямо предходната 2015 година. Най-голям е делът (47.2%) на държавната подкрепа за научните изследвания, насочени към „Общо развитие на знанието", което включва основно научните изследвания, осъществявани от Българската академия на науките и университетите. Тази социално-икономическа цел е основна и за Европейския съюз през 2015 г. с дял от 51.7%. Фиг. 3. Структура на бюджетните разходи за НИРД по социално-икономически цели

Призоваха президента по делото срещу Николай Ненчев

http://dnes.dir.bg/news/prezident-delo-ikoli-enev-25985589

Президентът Румен Радев, който беше командир на Военновъздушните сили, е призован за свидетел по делото срещу бившия военен министър Николай Ненчев.

Пети Народен събор "Магията на РИЛА планина" в Боровец

https://www.actualno.com/society/peti-naroden-sybor-magijata-na-rila-planina-v-borovec-news_619879.html

Курортът Боровец за пети път ще бъде домакин на Народен събор "Магията на РИЛА планина". Той ще се проведе от от 30 юни до 2 юли. До момента има записани над 650 участници. Програмата включва надсвирване, надиграване, надпяване, представяне на занаяти, нестинарство и др. Организ

Днес празнуват Апостол и Апостолка

http://frognews.bg/news_137423/Dnes-praznuvat-Apostol-i-Apostolka/

На 30 юни имен ден празнуват всички, които се казват Апостол и Апостолка.

Горски пожар гори в района на Чернобил

https://www.24chasa.bg/novini/article/6309493

Горски пожар гори в района на Чернобил 
Площта на горския пожар, който избухна вчера в Чернобилската зона на евакуация, се е съкратила наполовина, но в зоната на пожара все още има 2,5 пъти по-високо от допустимото наличие на цезий-137, съобщиха украинските власти, цитирани от ТАСС и БТА. Възпламеняването на остатъчна дървесина и ниска растителност е започнало вчера в района на бившето

”Воля”: В НС може да се гласува с повече от една карта

http://dnes.dir.bg/news/glasuvane-karta-ns-25985683

Партията на Веселин Марешки - "Воля", е сигнализирала писмено председателя на парламента Димитър Главчев за проблем в електронната система за гласуване.

Подсъдимите без преценка за предсрочното си освобождаване

http://dnes.dir.bg/news/promeni-parlament-npk-25985331

Народното събрание прие на първо четене промени в Наказателно-процесуалния кодекс. С промените се ускорява процесът на досъдебната фаза.

С децата в почивните дни (1 и 2 юли)

http://www.dnevnik.bg/detski_dnevnik/2017/06/30/2996326_s_decata_v_pochivnite_dni_1_i_2_juli/?ref=rss


"С децата в почивните дни" е рубрика на "Детски Дневник" за хората, които предпочитат в края на седмицата да изгонят от мислите си служебните проблеми и да се насладят на удоволствието да се забавляват с децата си. Ако имате информация за интересно предстоящо събитие и искате да я споделите с други родители, пишете ни на dnevnik@dnevnik.bg.<br /><br />Събота<br /><br />- София - Керамика, художествена обработка на дърво, кожарство, шапкарство... тези...

Писател предприе национален литературен маратон „Яна Язова – енигма, фатализъм и реалност”

https://www.24chasa.bg/region/article/6309488

Писател предприе национален литературен маратон „Яна Язова – енигма, фатализъм и реалност”
Интересна инициатива осъществява литературния критик Юлий Йорданов - член на Съюза на българските писатели и председател на Дружество „Будители” в област Монтана. За ознаменуване на навършващата се сто и пета годишнина от рождението на своята забележителна съгражданка Люба Тодорова Ганчева, известната писателка и поетеса с псевдонима Яна Язова,

Пикаещ на публично място индийски министър събра куп подигравки (СНИМКА)

https://www.actualno.com/curious/pikaesht-na-publichno-mjasto-indijski-ministyr-sybra-kup-podigravki-snimka-news_619878.html

Индийският министър на земеделието беше подложен на подигравки от социалните медии за уриниране на публично място, въпреки призивите на министър-председателя на страната към публична хигиена, предаде БГНЕС. Снимките на Радха Мохан Сингх се появиха на първите страници на

Пускат и "Витиня" до средата на август

http://www.cross.bg/avtomobili-ministurut-sredata-1547594.html

/КРОСС/ „Ще се опитаме в средата на август да отворим тунел „Витиня" на АМ „Хемус". Това каза пред журналисти министърът на регионалното развитие и благоустройство Николай Нанков по време на проверка на тунел „Ечемишка", преди пускането на движението по ремонтираната тръба за Варна, предаде „Фокус". „Безсмислено е да пуснем тунел „Витиня", при положение, че мостовото съоръжение на 33-ти километър няма да е готово. Вместо да стартират на 1 март, започнаха на 27 април. Има поне месец и 10 дни работа по съоръжението, при пришпорване на всички възможни срокове", съобщи той. „Ще се опитаме в средата на август да го отворим. Нашето верую е, че ремонтните дейности не могат да бъдат за сметка на качеството на работата, с оглед на безопасността и сигурността на тези съоръжения. От тези два месеца забавяне, ще спестим около месец", допълни министърът. Според него всички ремонти на автомагистрала „Хемус" би трябвало да приключат преди началото на зимния сезон. „12 милиона струва ремонтът на „Ечемишка", малко над 20 милиона е ремонтът на „Витиня", съобщи Нанков. По „Хемус" в пиковите часове, уикендите, петъци и недели, понастоящем е изключен тежкотоварният трафик

Най-великите шампиони

https://offnews.bg//mama-nindzha/naj-velikite-shampioni-659440.html

През юни в Москва се проведоха VIII Световни детски игри за победители. Това спортно състезание не прилича на никое друго. И участниците в него са специални, защото са се съревновавали с най-коварната болест и са я надвили. Наричат ги „игри за победители“, а всъщност са празник на живота. Това е най-голямата спортна проява за деца сървайвъри. Осмото състезание бе организирано от Руския Благотворителен фонд "Подари жизнь". Първите Игри за победители се провеждат на Московския стадион "Локомотив" през 2010 г. и се превръщат в незабравим празник за 200 деца от 8 държави. С времето стават все по-популярни и броят на страните-участнички…

Винъс Уилямс убила 78-годишен в катастрофа

https://www.24chasa.bg/sport/article/6309487

Винъс Уилямс убила 78-годишен в катастрофаБившата №1 в тениса Винъс Уилямс е направила катастрофа на 9 юни в Палм Бийч Гардънс. При нея е пострадал 78-годишният Джеръм Барсън, който умира 2 седмици по-късно в болницата. Според говорителя на полицията майор Пол Роджърс, тенисистката е била виновна за катастрофата. Нейните адвокати обаче отричат това.

Арестуваха ревнивец, заплашил с убийство лясковчанка и съседа й

https://www.24chasa.bg/novini/article/6309475

Арестуваха ревнивец, заплашил с убийство лясковчанка и съседа йБързо производство за закана за убийство е започнато в РУ – Горна Оряховица срещу 54-годишен мъж от с. Джулюница, съобщи МВР. В петък в 3,13 ч.призори в полицията е получен сигнал за пристигнал в жилището на тъжителката в Лясковец мъж, който отправял закани за убийство към намиращите се в къщата. Изпратеният на мястото полицейски екип е установил

Днес и утре жега, след това идва захлаждане, бури и дъжд

http://www.moreto.net/novini.php?n=354534

Днес и утре - събота (1 юли) ще бъде пикът на жегите у нас. В първия ден от уикенда максималните температури ще бъдат между 37 и 42 градуса. Вероятно това ще бъде и един от най-топлите дни за юли. Това каза пред NOVA синоптикът от БАН Анастасия Кирилова.

S&P поставя под наблюдение рейтинга на Vivacom

http://www.investor.bg/telekomunikacii/457/a/sp-postavia-pod-nabliudenie-reitinga-na-vivacom-242175/

Рейтинговата агенция ще повиши оценката си, ако БТК рефинансира година по-рано обезпечените облигации за 400 млн. евно, а в обратния случай може да я понижи

Ломски ченгета закопчаха трима въоръжени дилъри на дрога

https://www.24chasa.bg/novini/article/6309473

Ломски ченгета закопчаха трима въоръжени дилъри на дрога
След подаден сигнал ломските полицаи започнали спецакция за залавянето на наркопласьори. В резултат на проведените мероприятия , около 22.20 ч. в гр. Лом, кв. Младеново, на площада са засечени лицата Г. А. на 37 години, В. Р на 21 години и Е. М. на 27 години от Лом в момент на уговаряне на сделката с наркотични вещества.

Двама столични пътни полицаи спасиха човешки живот

https://offnews.bg//obshtestvo/dvama-stolichni-patni-politcai-spasiha-choveshki-zhivot-659431.html

Двама столични пътни полицаи спасиха човешки живот, след като мъж ги помолил за помощ, след като се почуствал зле.

От МВР съобщават, че инцидентът е от вчера по обяд. Младши инспекторите Теодор Александров и Георги Шаламанов, които са служители в отдел „Пътна полиция“ в СДВР, били на пост на бул. „Цар Борис III“ в района на Княжево. Докато подпомагали движението там, към тях се приближил мъж с молба за съдействие. Обяснил, че шофирайки се почувствал зле, прилошало му и едва успял да спре колата.

Полицаите веднага подали сигнал в Бърза помощ, но виждайки състоянието на човека съобразили, че трябва да действат незабавно. Те го закарали до най-близката болница, където му била оказана спешна помощ. Мъжът благодари сърдечно на униформените, чиято бърза и адекватна реакция е спасила живота му.

Младши инспектор Теодор Александров е служител в системата на МВР в отдел „Пътна полиция“ от 2000 г., а колегата му – мл.инспектор Георги Шаламанов, от 2004 г., многократно са награждавани за професионално изпълнение на задачите.

Готов е изравнителният отчет за сметките на EVN България Топлофикация

http://www.cross.bg/otchet-dyalovo-toplofikatziya-1547593.html

/КРОСС/ До 15 юли всеки клиент може да подаде възражение до обслужващата го фирма за дялово разпределение  във връзка с данните за изравнителните сметки за отоплителен сезон 2016/2017 г. - обща за сградата и индивидуалните за всички имоти. EVN България Топлофикация съветва своите клиенти да потърсят от домоуправителите или упълномощените лица индивидуалните си справки за консумирана топлинна енергия за отоплителния период 2016/2017 г. След 15 юли данните ще бъдат изпратени от фирмите за дялово разпределение в ЕVN България Топлофикация, където ще бъдат изготвени изравнителните фактури във вид на дебитни и/или кредитни известия. Известията ще бъдат изпратени до всички клиенти на дружеството през месец август 2017г. Клиентите, неосигурили достъп, могат да поискат допълнителен отчет и преработване на изравнителната сметка в тримесечен срок от получаване на изравнителната сметка от упълномощения за сградата представител. След изтичане на срока в края на месец септември 2017 г. не се приемат нови рекламации и не се преработва изравнителната сметка. Напомняме, че съгласно Наредбата за топлоснабдяване, при невъзможност да бъде извършен отчет в даден имот или бъде отказан достъп за осъществяване на визуален оглед на уредите за дялово разпределение, фирмата топлинен счетоводител начислява пълна мощност на потребление на топлинна енергия за дадения имот

Шефът на здравната каса се оказа с подадена оставка

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/06/30/2998693_shefut_na_zdravnata_kasa_se_okaza_s_podadena_ostavka/?ref=rss


Директорът на Националната здравноосигурителна каса Глинка Комитов е подал оставка. Това съобщи председателят на парламентарната комисия по здравеопазването Даниела Дариткова от ГЕРБ, цитирана от БНТ.<br /><br />По думите на Дариткова оставката била депозирана в деловодството на Народното събрание в четвъртък след 17 ч. и мотиви за решението не са посочени.<br /><br />Единственият коментар на Комитов пред екипа на здравната каса бил, че вчера не е ходил в Народното...

Нинова настоя Борисов да се яви в парламента

http://dnes.dir.bg/news/borisov-kornelia-ninova-dimitar-glavchev-kabinet-borisov-3-evropredsedatelstvo-25985682

Осигурите присъствието на премиера в НС, както изисква законът. Искаме да обясни защо не го изпълнява и да опитаме да наложим политики по европредседателството.

Тунелът "Витиня" вероятно ще бъде отворен в средата на август

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/06/30/2998697_tunelut_vitinia_veroiatno_shte_bude_otvoren_v_sredata/?ref=rss


Ще се опитаме в средата на август да отворим тунел "Витиня" на автомагистрала "Хемус", каза регионалният министър Николай Нанков, цитиран от агенция "Фокус". Нанков участва в проверка на тунел "Ечемишка", чиято ремонтирана тръба се отваря днес.<br /><br />Министърът посочи, че е безсмислено "Витиня" да бъде отварян, преди да приключи ремонтът на моста на 33 км от магистралата. Припомни, че ремонтните работи започнаха със закъснение –...

Бездомно куче се включи в концерт на Виенската филхармония

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6309444

Бездомно куче се включи в концерт на Виенската филхармонияБездомно куче се включи в концерт на Виенската филхармония по време на Международния музикален и танцов фестивал в Измир, информира Би Ти Ви. Докато оркестърът изпълнява Четвърта симфония на Менделсон, животното се качва на сцената с величествена походка. Новият член на филхармонията е посрещнат с аплодисменти и смях.

Деветимата биячи на гребците с маски в съда, имало морбили в затвора

https://www.24chasa.bg/novini/article/6309466

Деветимата биячи на гребците с маски в съда, имало морбили в затвораДеветимата биячи на гребците от спортен клуб "Асеновец" бяха докарани с маски на лицата в Асеновградския районен съд. От охраната обясниха, че това е превантивна мярка, тъй като имало морбили в пловдивския затвор, а с едни и същи автомобили се транспортират, както задържани, така и в следствения ареста, така и затворници.

Искат "задържане под стража" за наркодилър във Варна, опитал да избяга от полицейска проверка

http://www.moreto.net/novini.php?n=354533

Наркодилър, опитал да избяга при полицейска проверка, задържаха от Окръжна прокуратура Варна. 34-годишният варненец е в ареста за срок до 72 часа. Днес ще бъде внесено искане за определяне на мярка за неотклонение „Задържане под стража“ във Варненския окръжен съд, съобщиха от АП-Варна за Moreto.

46 години от смъртта на Гунди и Котков

http://www.klassa.bg/News/Read/article/280578_46+%D0%B3%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D0%BD%D0%B8+%D0%BE%D1%82+%D1%81%D0%BC%D1%8A%D1%80%D1%82%D1%82%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%93%D1%83%D0%BD%D0%B4%D0%B8+%D0%B8+%D0%9A%D0%BE%D1%82%D0%BA%D0%BE%D0%B2

 Днес се навършват 46 години от гибелта на Георги Аспарухов-Гунди и Никола Котков, които на този ден през 1971 г. загинаха трагично, предава БГНЕС.
Легендарните футболисти на Левски и националния отбор загинаха на 30 юни 1971 г. в автомобилна катастрофа край Витиня. На път за Враца, на прохода Витиня, бежовото "Алфа Ромео" на Гунди се блъска в камион, запалва се и двамата с Котков умират на място. 
Днес, 46 години след трагедията на Витиня, България все още ги помни. Младите слушат прехласнати историите за тяхното майсторство и човешки достойнства, а по-възрастните все още не могат да повярват, че ги няма. Тъгата по Гунди и Котков не е просто тъга по двама велики играчи. Не е тъга само на спортната общественост, но и на цяла България. Защото загубата на доблестни хора винаги боли. Имената на Гунди и Котков припомнят, че има легенди, които не умират. Приказката за Георги Аспарухов и Никола Котков се разказва от бащи на синове до ден-днешен и не позволява пламъкът на величието им да угасне. Защото те останаха във футболната и обществена памет със своя чар и елегантност. 
За кариерата им е написано и казано всичко. Победите и попаденията с Левски, и с националния отбор ще се помнят завинаги. Те обаче бяха всенародни любимци, защото притежаваха невероятни човешки качества. Затова и бяха толкова обичани, коментира още БГНЕС.

БСП: ГЕРБ са неспособни да ръководят МВР

http://www.cross.bg/horata-zayavi-slyzhitelite-1547591.html

/КРОСС/ „Реформата на МВР се провали, това показва, че сте неспособни да управлявате министерството. Ние сме тук, за да решаваме проблемите на хората и когато вие не можете да ги решите, има силна опозиция, която да ви притиска да взимате правилните решения". Това заяви от парламентарната трибуна зам.-председателят на ПГ на „БСП за България" Драгомир Стойнев по време на дебата за промени в закона за МВР. По думите му именно следствията от реформата Бъчварова, която се обясняваше колко е добра и се подкрепяше от ГЕРБ, е станала причина за недоволството на служителите на МВР. „Сега правим промяна на парче, което показва, че ГЕРБ са неспособни да правят реформи. Няма и една година, откакто е минала, ние правим промени в реформата, която трябваше да подобри качеството на живот на хората от МВР. Сега големият въпрос е- от къде ще си купят облекло и дали наистина им решаваме проблемите за следващата година? Явно не", коментира той. Драгомир Стойнев подчерта, че изобщо се е стигнало до дебата за условията на работа в МВР, защото синдикатът е заплашил с протест. „Ако нямаше тази заплаха, хората изобщо не ви интересуват и нямаше така бързо, днес, да гледаме в пленарна зала този закон. Уплаши ви срещата на премиера със служителите на МВР", обясни той и припомни, че премиерът си е позволил да се обърне към ръководни кадри в МВР с думите „И внимавайте да не крадете!"

Полицаи на дежурство - виж оживялата карикатура на Ивайло Нинов

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6309455

Анимация карикатура на седмицата от автора на "Малкия Иванчо". Всяка седмица очаквайте нова оживяла карикатура с хумористичния поглед към събитията, представен от Ивайло Нинов. Виж предишните карикатурикатури

"Воля": Още се гласува с чужди карти

https://www.24chasa.bg/novini/article/6309462

"Воля": Още се гласува с чужди карти
Андон Дончев от "Воля" е гласувал вчера с картата на колегата си Симеон Найденов, обяви самият той на брифинг в кулоарите на парламента. Целта му била да докаже, че е пробита системата в пленарната зала, която бе приета още в първия мандат на ГЕРБ и според която пултът не отчита глас, без да е придружен с така наречените "координати на точки" от

До 15 септември се ограничава движението на ТИР-ове по магистралитe

http://econ.bg/Новини/До-15-септември-се-ограничава-движението-на-ТИР-ове-по-магистралитe_l.a_i.744872_at.1.html

С цел облекчаване на трафика през летните месеци и почивните дни се предвижда движението на тежкотоварни автомобили да бъде ограничено по всички...

Данъчни на море: запечатват обекти за неиздаден касов бон

http://clubz.bg/55713-danychni_na_more_zapechatvat_obekti_za_neizdaden_kasov_bon

Стотици данъчни инспектори съвместно с органите на МВР и Агенция "Митници" започват лятната контролна кампания по Черноморието, съобщиха от Националната агенция по приходите (НАП).

От утре до края на туристическия сезон предстоят над 25 000 проверки за отчитането на обороти и издаване на касови бележки.

За пръв път през тази година неиздаването на касова бележка се санкционира незабавно със запечатване на търговския обект, освен обичайната глоба, допълват от НАП. 

Обектите обикновено остават затворени в продължение на 2 седмици след запечатването. 

От приходното ведомство отново ще използват дистанционната връзка на всеки касов апарат със сървърите си, за да откриват рискови търговци, чиито продажби значително се различават от обичайните.

Освен хотели, ресторанти, барове, магазини, паркинги и други търговски обекти на мониторинг ще бъдат подложени борси и тържища, които снабдяват хотелите с храни и напитки, допълват от НАП. В проверките, които ще обхванат цялото Черноморско крайбрежие, а не само големите курорти, ще участват и инспекторите на "Фискален контрол".

Зам.-министър Ненков: Как ще има лимит на ражданията, това не е сериозно

http://www.cross.bg/nenkov-speshnata-pomosht-1547638.html

/КРОСС/ „Идва ми да се пошегувам, но малко ме е страх да не бъда разбран грешно. Това не е сериозно - как лимит на ражданията, все едно лимит на дишанията. Изключено е, това е някакво недоразумение. Това беше коментарът на зам.-здравният министър д-р Мирослав Ненков пред „Нова телевизия" по повод появилите се информации, че е възможно да се случи подобно нещо. Той говори и по темата за спешната помощ и забавената ѝ модернизация, заради което медици дори предупредиха, че са готови да излязат на протест. „На този етап нямаме причина да се радваме, че проектът за модернизация на спешната помощ е тръгнал, има забавяне в предишни месеци. Ние се опитваме да наваксаме забавянето. ЕС е решил да подари на България 84 милиона евро, за да може нашата страна да си обнови системата на спешната помощ, текат предпроектни процедури. Местата, на които ще бъде инвестирано с тези пари, са над 200", обясни д-р Ненков. В Министерството на здравеопазването е извършена огромна работа. Всички тези над 200 точки са обходени, видяно е от какво има нужда и в момента се подготвя документацията за този проекти. През декември трябва да подадем документите, за да стартира този проект", уточни той. „Работи се върху стандарта за спешна медицина, съвсем скоро ще бъде готов", съобщи още д-р Ненков.

ЧЕЗ извършва извънреден отчет на електромерите във връзка с новата цена на електроенергията

http://www.cross.bg/elektromerite-otchet-klientite-1547590.html

/КРОСС/ Във връзка с новите цени на електроенергията, които влизат в сила от 01 юли 2017 г., „ЧЕЗ Разпределение България" АД започва извънредно отчитане на електромерите на  клиентите. Графикът на извънредния отчет е публикуван на сайта на дружеството www.cez-rp.bg. Информация може да се получи също в центровете за обслужване на клиенти на ЧЕЗ и на денонощната телефонна линия 0700 10 010. С цел да се обезпечи бързото и качествено отчитане на електромерите, компанията ангажира допълнително 328 служители. Всички отчетници ще работят с удължено работно време, както и в почивните дни - на 1 и 2 юли. /КРОСС/ Поради физическата невъзможност всички електромери да бъдат отчетени в един и същи ден, месечните сметки на клиентите ще бъдат преизчислени към датата на въвеждане на новите цени. С цел гарантиране на максимална коректност при таксуване на консумираната електроенергия, клиентите имат възможност сами да отчетат показанията на електромерите си на 30 юни 2017 г. Самоотчитането е по желание и не отменя извършването на месечен отчет от страна на дружеството.  Клиентите, които желаят да се възползват от тази възможност, трябва да направят своя отчет на 30 юни 2017 г. и да подадат данните към компанията между 1 и 5 юли  на телефонната линия 0700 10 010 (меню 2), на zaklienta@cez.bg, през уеб-сайта www.cez.bg, меню „Самоотчет" и в центровете за обслужване на клиенти на ЧЕЗ

Разкриха нива засадена с канабис край Благоевград

https://www.24chasa.bg/novini/article/6309445

Разкриха нива засадена с канабис край Благоевград

Полицията разкри нива, засадена с коноп, край с. Плоски. Това съобщиха от пресцентъра на ОДМВР-Благоевград. Полицейски служители от Сандански са установили нива с площ около 80 кв.м. в местността Зандана, землище на с. Плоски, със засадени 41 броя растения от рода на конопа, с бруто тегло 25 килограма.

Когато висшата мода срещне технологиите (снимки)

https://www.vesti.bg/lyubopitno/kultura/kogato-visshata-moda-sreshtne-tehnologiite-snimki-6070962

С изключително внимание към всеки детайл, Айрис създава нещо повече от дрехи, а именно изкуство, вдъхновено от най-новите технологии

ЧЕЗ извършва извънреден отчет на електромерите във връзка с новата цена на електроенергията

https://www.24chasa.bg/novini/article/6309447

ЧЕЗ извършва извънреден отчет на електромерите във връзка с новата цена на електроенергиятаКомпанията ще приема и декларирани от клиентите показания на средствата им за търговско измерване към края на юни Във връзка с новите цени на електроенергията, които влизат в сила от 01 юли 2017 г., „ЧЕЗ Разпределение България“ АД започва извънредно отчитане на електромерите на клиентите. Графикът на извънредния отчет е публикуван на сайта на

Шефът на здравната каса подаде оставка

https://www.24chasa.bg/novini/article/6309449

Шефът на здравната каса подаде оставкаДиректорът на НЗОК Глинка Комитов е подал оставка, каза за БТА председателят на парламентарната здравна комисия Даниела Дариткова. Оставката е депозирана вчера след 17.00 ч. в деловодството на Народното събрание. Мотиви за решението не са

По 1150 лв. получиха над 5700 дребни фермери

http://www.mediapool.bg/po-1150-lv-poluchiha-nad-5700-drebni-fermeri-news266014.html

Средно по 1150 лв. получиха над 5700 дребни фермери за Кампания 2016. Общо са преведени 6 547 208 лева на 5729 кандидати по Схемата за дребни земеделски стопани, съобщиха Държавен фонд "Земеделие". Схемата беше въведена за първи път в Кампания 2015 г. и само тогава единствено можеше да се кандидатства по нея. Право на подпомагане имат фермерите, които са подали заявления по Схемата за единно плащане на площ (СЕПП) и отговарят на минималните изисквания за получаване на директни плащания. За да се възползват от субсидиите те трябва да поддържат до 2020 г. най-малко толкова допустими площи - като размер, колкото са декларирали в заявлението си за Кампания 2015 г. За целта са длъжни да потвърждават участието по схемата всяка година през петгодишния период на нейното действие, като подават общо заявление за директни плащания. Подпомагането за дребните фермери замества всички плащания по схемите за директни плащания. Финансовата помощ се формира ежегодно и индивидуално за всеки отделен бенефициент в зависимост от заявените схеми, като неможе да надвишава 1250 евро, а плащанията в размер до 500 евро се закръглят на 500 евро. Удобството е, че кандидатите по схемата са освободени както от изпълнението на зелените изисквания, така и от контрола за кръстосано съответствие. От тях не се изискват и фактури за произведената и продадена продукция. Минус е, че тези фермери получават парите си последни, след като бъдат извършени всички плащанията по останалите около двайсетина схеми по директните плащания.

Динко за побоя над бившата си: Купих й цици за 20 бона, а я хващам да праща голи снимки на някакъв дъртак

http://www.klassa.bg/News/Read/article/280577_%D0%94%D0%B8%D0%BD%D0%BA%D0%BE+%D0%B7%D0%B0+%D0%BF%D0%BE%D0%B1%D0%BE%D1%8F+%D0%BD%D0%B0%D0%B4+%D0%B1%D0%B8%D0%B2%D1%88%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D1%81%D0%B8%3A+%D0%9A%D1%83%D0%BF%D0%B8%D1%85+%D0%B9+%D1%86%D0%B8%D1%86

 Версиите на двамата за нощта на 11-и април коренно се различават



Ловецът на бежанци Динко Вълев разказа ексклузивно пред Флагман.бг своята версия  за бурната раздяла с бившата си приятелка Десислава. За пръв път - месеци след обвиненията на красавицата, ямболията разкрива подробности около въпросната вечер, в която тя твърди, че е пребита брутално от него.

„Купих й силиконови цици за 20 000 лв., а само няколко дни по-късно я хващам да праща голи снимки на някакъв 56-годишен дъртак от Велико Търново. Излизам от банята и я виждам. Веднага я изгоних“,каза за Флагман.бг Динко. Той обаче отрича да е пребивал бившата си изгора.

Самата Десислава разказа съвсем различна версия. По нейните думи във фаталната вечер на 11 април  ямболията започнал да я удря с юмруци по главата, защото отказала да отключи телефона си, за да го провери. От страх жената все пак отключила мобилното устройство и му го дала. Тогава Динко я ударил в бъбреците и тя паднала превита на земята. Казва, че трудно е дишала, а Динко й взел палеца, за да отключи отново телефона. Според Деси кошмарът продължил близо час.

Динко взел по-голям нож и понечил да й отреже част от косата. Тя се опитала да се дръпне назад, но той я удрял през цялото време, разказа младата жена. Завлякъл я до банята, влязъл и заключил вратата. Тя няма ясен спомен колко дълго са останали там – 10 – 15 минути. Тя викала и молила да я пусне, защото има нужда от лекарска помощ, но той отказал.

Според Динко не е имало подобно нещо, а всичко продължило само няколко минути. Ловецът на мигранти твърди, че след като излязъл от банята, видял как Деси праща свои голи снимки на друг мъж и я изгонил от дома си.

„Давах всичко за нея, а тя какво направи? Ако би мирно седяло, не би чудо видяло. Но животът продължава. Вече имам нова приятелка и не искам повече да виждам и да чувам за Десислава”, коментира ямболията.

Пред нашата медия той категорично отрече да има подадена жалба срещу него от страна на пострадалата Деси.

Репортерска проверка на Флагман.бг обаче показа съвсем различно нещо. Не само, че има жалба, но и е започнало досъдебно производство срещу Динко за нанасяне на средна телесна повреда. Ако бъде признат за виновен по подобно обвинение, ямболията може да получи до 5 години затвор.

В момента се изчаква заключението на съдебния лекар. Той обаче е само един за областите Ямбол и Сливен и затова становището се бави. Ако медикът квалифицира нараняванията на Деси като лека телесна повреда, случаят най-вероятно ще бъде определен като маловажен и дори да бъде признат за виновен, Динко ще трябва да плати минимална глоба.

„Аз съм добро момче, но след този случай какъв ли не ме изкараха. Ама те говореха и че брат ми е гей, а аз нямам брат”, завърши в типичния си стил ямболският ловец на мигранти.

Поправката "Наглите" падна: Осъден няма да има право да иска предсрочно освобождаване

https://offnews.bg//temida/popravkata-naglite-padna-osaden-niama-da-ima-pravo-da-iska-predsroc-659426.html

ГЕРБ даде заден и подкрепи на първо четене БСП за поправката "Наглите" в Наказателния кодекс. Съдебният казус се появи през месец май, когато един от "Наглите" - Любомир Димитров - Гребеца, беше освободен предсрочно от затвора.  

На 7 февруари в "Държавен вестник" излиза промяната в НК, която им дава право лично да искат от съда предсрочно условно освобождаване. Дотогава единствено затворническата администрация и прокурорите имаха право да правят такива предложения.

По-късно стана ясно, че именно тази поправка, направена в последните дни на предишния парламент и предложена от ГЕРБ и Реформаторския блок, е дала възможност на Гребеца сам да поиска да бъде освободен. 

Още тогава БСП обяви, че ще внесе законопроект за отмяна на това решение. 

Днес парламентът по предложение на левицата го гласува, а зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов обяви от трибуната, че управляващите ще го подкрепят. 

Цветанов подчерта, че сега, преди и в бъдеще съдът ще бъде този, който ще решава дали някой трябва да бъде оставен на свобода. „По тази тема не трябва да има спекулации, а трябва да търсим най-доброто и прагматичното за обществото. Всички ние знаем как се стигна до изменението в НПК и тази норма, която в момента обсъждаме. Не трябва по тази тема да имаме различие“, заяви Цветанов.

Така възможността осъдените сами да преценяват дали е настъпил моментът за предсрочно освобождаване отпадна, както и това да бъде прерогатив на органите, които изпълняват наказанието. „За“ промените гласуваха 155 народни представители, „против“ – 0 и „въздържали се“ - 5, с което те бяха приети.

Депутатите гласуваха и още две поправки в Наказателния кодекс, предложени от Министерски съвет: Делата за корупция да бъдат преместени в специализирания съд. Въвежда се разпоредително заседание, в което ще се решават окончателно въпросите при допуснати процесуални нарушения.

18 медала за наши ученици на Балканиада по математика

https://offnews.bg//obshtestvo/18-medala-za-nashi-uchenitci-na-balkaniada-po-matematika-659429.html

Български ученици спечелиха 18 медала от Балканската олимпиада по математика за деца до 15,5 г. Състезанието се проведе в Санитарно-оздравителен комплекс „Камчия“ край Варна. В надпреварата се включиха 108 млади математици от 10 балкански и 7 гостуващи страни. България беше представена от три отбора – два национални и един с ученици от Варна и Бургас.

Всичките ни 18 участници завоюваха медали – едни златен, 11 сребърни и шест бронзови. Първият отбор на България зае второ място в неофициалното отборно класиране след Румъния. Вторият ни отбор стана пети, а символичните домакини от Варна и Бургас са десети. Ръководители на трите отбора бяха Ирина Шаркова, Велислав Йончев, Стоян Ненков, Петя Тодорова, Иван Ангелов и Елена Киселова.

Медалистите ни от Балканиадата по математика са:

· Светлин Лалов (СМГ) – златен медал
· Стефан Хаджистойков (СМГ) – сребърен медал
· Борислав Кирилов (ПЧМГ) – сребърен медал
· Галин Тотев (ППМГ „Акад. Н. Обрешков“-Бургас) – сребърен медал
· Мартин Стефанов (СМГ) – сребърен медал
· Диян Димитров (СМГ) – сребърен медал
· Мартин Копчев (ППМГ „Акад.Ив. Гюзелев“-Габрово) – сребърен медал
· Матей Петков (НПМГ) – сребърен медал
· Георги Златинов (ПМГ „Акад. С. Корольов“-Благоевград) – сребърен медал
· Михаела Гледачева (ПЧМГ) – сребърен медал
· Марк Киричев (МГ „Д-р П. Берон“-Варна) – сребърен медал
· До Виет Кьонг (СМГ) – сребърен медал
· Димитър Николов (МГ „Д-р П. Берон“-Варна) – бронзов медал
· Георги Петков (МГ „Д-р П. Берон“-Варна) – бронзов медал
· Андрей Цочев (ППМГ „Акад. Н. Обрешков“-Бургас) – бронзов медал
· Калоян Янчев (МГ „Д-р П. Берон“-Варна) – бронзов медал
· Веселина Иванова (ППМГ „Акад. Н. Обрешков“-Бургас) – бронзов медал
· Марина Бояджиева (ППМГ „Акад. Н. Обрешков“-Бургас) – бронзов медал.

Управителят на НЗОК Глинка Комитов подаде оставка

http://frognews.bg/news_137422/Upraviteliat-na-NZOK-Glinka-Komitov-podade-ostavka/

Управителят на НЗОК Глинка Комитов подаде оставка от поста си. Комитов е депозирал в деловодството на Народното събрание молбата за освобождаването си като управител на НЗОК, съобщава БГНЕС.

В Дубровник започна срещата на държавите от ПСЮИЕ, Борисов ще представи България

https://www.24chasa.bg/novini/article/6309430

В Дубровник започна срещата на държавите от ПСЮИЕ, Борисов ще представи България

В петък в адриатическия град Дубровник започва среща на високо равнище на лидерите на страните от Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа (ПСЮИЕ), припомня македонската електронна медия „Плус Инфо“, цитирана от Фокус. На форума, чиито домакин е хърватският президент Колинда Грабар Китарович, участват министър-председателят на България Бойко

Управителят на НЗОК Глинка Комитов подаде оставка

https://www.actualno.com/politics/upraviteljat-na-nzok-glinka-komitov-podade-ostavka-news_619871.html

Управителят на НЗОК Глинка Комитов подаде оставка.. Комитов е депозирал в деловодството на Народното събрание молбата за освобождаването си като управител на НЗОК. Припомняме, че Глинка Комитов бе избран от Народното събрание за управител на НЗОК на 12 март 2015 г. Кандидату

Задържаха наркоразпространител, опитал да избяга от полицейска проверка

https://www.24chasa.bg/novini/article/6309429

Задържаха наркоразпространител, опитал да избяга от полицейска проверка

34-годишният Георги В. от Варна е задържан за срок до 72 часа с постановление на наблюдаващия делото прокурор в Окръжната прокуратура във Варна, след като е привлечен като обвиняем за държане без надлежно разрешение на наркотични вещества. Това съобщиха от пресцентъра на Апелативна прокуратура – Варна.

Нанков: Ще се опитаме да отворим тунел "Витиня" в средата на август

https://www.actualno.com/society/nankov-shte-se-opitame-da-otvorim-tunel-vitinja-v-sredata-na-avgust-news_619869.html

Ще се опитаме в средата на август да отворим тунел „Витиня“ на АМ „Хемус“. Това каза пред журналисти министърът на регионалното развитие и благоустройство Николай Нанков по време на проверка на тунел „Ечемишка“, преди пускането на движението по ремонтиран

Шефът на НЗОК подаде оставка

http://www.moreto.net/novini.php?n=354531

Управителят на НЗОК д-р Глинка Комитов е подал оставка. Молбата за напускане е депозирана в парламента, съобщи за Zdrave.net председателят на парламентарната здравна комисия д-р Даниела Дариткова. Посочените мотиви са лични причини, заяви тя.

Костният бульон – новата суперхрана

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6309435

Костният бульон – новата суперхранаКостният бульон беше обявен за една от суперхраните за 2017 година. Разбира се, това не означава, че той е актуален отскоро, напротив. Бульонът от незапомнени времена присъства в кухнята на редица култури. Просто бяхме забравили колко полезен е - и за мъже, и за жени, и за възрастни, и за деца, и за болни, и за здрави.

Кои са най-лесните разхлаждащи коктейли за лятото

http://www.cross.bg/dzhin-kokteiili-zahar-1547589.html

/КРОСС/ Истински Ренесанс преживява категорията джин - както по света, така и у нас. През летните месеци консумацията му скача, най-вече заради използването на този алкохол в повече коктейли. Най-големи фенове на напитката са дамите, показват консуматорските проучвания. Традиционният метод за производство, който гарантира най-добро качество и балансиран вкус е London Dry Gin технологията. Сред лидерите на пазара у нас, които се правят по нея е 6th Sense London Dry Gin. Причините за това са ненатрапчивият му вкус и най-вече ароматът на хвойна, който предизвиква усещане за прохлада. Думата "сух" (dry) в името означава отсъствието на захар, а в ароматът на този вид джин доминира хвойната. Този етикет буквално означава джин, който е дестилиран и не съдържа добавена захар и оцветители. Да произвеждаш джин по този метод, не е лесна задача. Затова през всички етапи на процеса трябва да се извършва строг контрол на използваните суровини. Разбира се, когато има качествен продукт, всеки може да "режисира" свое авторско питие. Своеобразно завръщане правят класическите рецепти, които се лесни за приготвяне като "Джин-тоник". Създаден от британците в Индия, за да разреждат тоника си, тъй като е бил много горчив. Разновидностите са много. Класическата рецепта включва две части джин, една част сок от лайм, тоник до върха на висока чаша и малко лед. Когато говорим за коктейли с джин не може да подминем класическото „Мартини"

Продължава издирването на едно от децата, удавили се в река Искър

https://www.24chasa.bg/novini/article/6309427

Продължава издирването на едно от децата, удавили се в река ИскърПродължава издирването на тялото на едно от децата, които се удавиха в река Искър в четвъртък. Тялото на 13-годишно момиче беше извадено късно вечерта от водолазите. Другото момиче все още не е открито. Инцидентът се случил, след като шест деца отишли до реката, за да се разхладят. Четири момичета обаче били повлечени от течението.

Депутатите одобриха изплащане на суми за полицейски униформи

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/deputatite-odobriha-izplashtane-na-sumi-za-policeiski-uniformi-242187/

Предложението за промени в закона за МВР на ГЕРБ беше прието единодушно от парламента на първо четене

Специалната прокуратура в Македония повдигна обвинения на 94 души

https://www.24chasa.bg/novini/article/6309250

Специалната прокуратура в Македония повдигна обвинения на 94 душиСпециалната прокуратура в Македония е повдигнала обвинения на 94 души във връзка със скандала с незаконните подслушвания, който доведе до свалянето от власт на предишното правителство, предаде ДПА, цитирана от БТА. Това съобщи специалният прокурор Катица Янева. Имената на заподозрените не се съобщават,

Шъфът на НЗОК подаде оставка

http://dnes.dir.bg/news/ostavka-zdravnata-kasa-glinka-komitov-25985506

Директорът на НЗОК Глинка Комитов е подал оставка, обяви председателят на парламентарната здравна комисия Даниела Дариткова.

Еврото е на път да приключи тримесечието с най-силния ръст от 7 г. насам

http://econ.bg/Новини/Еврото-е-на-път-да-приключи-тримесечието-с-най-силния-ръст-от-7-г-насам_l.a_i.744871_at.1.html

В сутрешната търговия еврото достигна 14-месецен пик и се насочва към най-доброто си тримесечие за последните 7 години, заради нарасналите очаквания...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване