Шефът на софийския затвор предлага предсрочно освобождаване на Вальо Топлото

http://www.mediapool.bg/shefat-na-sofiyskiya-zatvor-predlaga-predsrochno-osvobozhdavane-na-valyo-toploto-news266054.html

В сряда Софийският градски съд ще разгледа предложение от началника на затвора в София за предсрочно условно освобождаване на Валентин Димитров – Вальо Топлото, става ясно от седмичната програма на съда. В края на ноември 2015 година бившият изпълнителен директор на столичната "Топлофикация" Валентин Димитров влезе в затвора да изтърпява 3-годишна ефективна присъда. Тя бе наложена за злоупотреба със служебно положение и нарушаване на Закона за обществените поръчки при сключването на общо 17 договора за рекламни материали. От действията му са настъпили щети за "Топлофикация – София" за над 320 хиляди лева. Още тогава бе ясно, че Димитров трябва да излежи само две години зад решетките, защото бе престоял в ареста една година по време на разследването. Това означава, че ако съдът уважи искането за предсрочно освобождаване от затвора, на Димитров ще му бъдат спестени едва няколко месеца.

Спалня в дървена кутия в 35 кв. м

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/6310056

Спалня в дървена кутия в 35 кв. м
Интериорът в тази квартира от 35 кв. м е на Алиреза Немати, дизайнер от ирански произход. Направил го е за себе си и жена си, с която живее в Москва и ръководи Studio Bazi. За да разшири визуално пространството дизайнерът е заложил на открита планировка, в която спалнята е повдигната в дървена кутия, долепена до тавана в един от ъглите.

МРВ моли граждани да разпознаят крадец на телефон (видео)

https://offnews.bg//112/mrv-moli-grazhdani-da-razpoznaiat-kradetc-na-telefon-video-659478.html

Полицията във Варна моли гражданите за съдействие, за да установи самоличността на извършител на крадец на мобилен телефон

За целта МВР разпространи видео от охранителна камера, запечатала престъплението.

Грабежът е извършен на 13 април т.г., около 19.50 часа. Неизвестен мъж издърпва мобилен телефон от ръцете на млада жена и побягва в посока Кооперативен пазар - Варна.

Всеки, който разпознае човека от видеокадрите или разполага с информация, която би помогнала на разследващите, може да сигнализира при гарантирана анонимност на тел.: 112, 052/615166 или в най-близкото поделение на МВР.

Издирваният мъж е 20-25-годишен, средно висок, облечен е с дънки и синьо яке.

Мъж преби приятелката си и я остави пред болницата в Бургас с опасност за живота

https://offnews.bg//112/mazh-prebi-priatelkata-si-i-ia-ostavi-pred-bolnitcata-v-burgas-s-opasn-659477.html

39-годишен криминално проявен мъж преби приятелката си и я остави пред болницата в Бургас.

От полицията в града съобщиха, че в четвъртък в 7.00 сутринта са получили сигнал за това, че жена е потърсила помощ в УМБАЛ - Бургас. Тя била в безпомощно състояние, трудно подвижна, във видимо неадекватно състояние и следи от побой. На регистратурата в болницата тя помолила за помощ. 

25-годишната жена от Плевен е насочена към Шокова зала, където ѝ е направена спешна операция, след което е оставена в реанимацията с опасност за живота.

Криминалисти веднага установили бияча - 39-годишен мъж от Харманли, който е криминално проявен и осъждан.Той и момичето се прибрали от Холандия на 15 юни, изкарали известно време в Харманли, после били в Равда и Китен. Мъжът е задържан, като по време на ареста е опитал да избяга, скачайки от терасата на хотелска стая от втория етаж. Мъжът е откаран в болница, където е установено, че има два счупени прешлена. 

По-късно пред полицаи той направил пълни самопризнания и обяснил, че системно пребивал приятелката си. На 29 юни след поредното посегателство лично я докарал и оставил пред бургаската болница, където пострадалата потърсила медицинска помощ.

Точните причини за побоя се изясняват, а на мъжа е повдигнато обвинение за опит за убийство. Той е задържан с прокурорско постановление за 72 часа. 

След почти осемчасова блокада пътят Бургас-Созопол е отворен

//dariknews.bg/regioni/burgas/sled-pochti-osemchasova-blokada-pytiat-burgas-sozopol-e-otvoren-2034106

Пътят Бургас-Созопол, който беше блокиран заради катастрофа между автобуси тази сутрин, беше отворен след почти осем часа. Хиляди тръгнали за морето се пекоха на ярко слънце и 38 градуса температура на въздуха заради огромните тапи на изхода от Бургас.

Катастрофата стана на шосето до

Културни събития през месец юли в Поморие

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/fpfqoqXBBEw/

Ето какви са културните събития през месец юли в Поморие:

01.07.2017 г. /събота

18:05 – 21:45 часа – IX Европейски шампионат по фолклор „Евро фолк 2017” 
Място на провеждане:  централен площад „Св. Св. Кирил и Методий”, гр. Поморие

02.07.2017 г. /неделя/ IX Европейски шампионат по фолклор „Евро фолк 2017” 
18.35 – 21,45 ч.Място на провеждане:  открита сцена на НЧ „Светлина 1939”, кв. Свети Георги, гр. Поморие

04.07.2017 г. /вторник/

20:00 часа – Концерт на ансамбъл за съвременна музика „Inter Text”
Място на провеждане:  НЧ „Просвета 1888”, гр. Поморие

 От 6 до 8 юлиЯворови дни 2017

6 юли/ четвъртък /

18.00 ч. – Заупокойна молитва за Пейо Яворов в Храм „Св. Рожд. Богородично“

19.00 ч. – „Полъх от класиката”-  Изложба – ХГ „проф. Илия   Петров”  – Разград в читалище „Просвета 1888”

20.00 ч.  -Откриване на ЯВОРОВИ ДНИ 2017 със  слово на Добрина Топалова на паметника на Яворов в Поморие

21.00 ч. – „Цар последен”- историческа драма от Райна Томова в читалище „Просвета 1888” .     Режисьор Йосиф Сърчаджиев, ДТ „Гео Милев” Стара Загора,     с участието на школа  БАГА-ТУР

7 юли / петък /

11.00 ч.         Национален рецитал-конкурс

18.30 ч.         Юбилейна вечер „Четем „Безсъници” отново, след 110 години”с   участието на проф. Михаил Неделчев, проф. Цветан Ракьовски, доц. Елка      Трайкова, д-р Добрина  Топалова. Представяне на книгите „ Яворов. Сюжетите на последните години” ,„Кръгът „Мисъл” в годината на големите литературни юбилеи” – Михаил Неделчев и книгата на проф. Цветан Ракьовски „Яворов  Анхиалски сюжети”.Място на провеждане –читалище „Просвета 1888”

21.00 ч. -„The Sound of  Bulgarian A Cappella” – концерт на група „ Спектрум” в Летен театър   „Яворов”

8 юли  / събота /

18.30 ч.- „Уроци по мълчание”-последната поетична книга на Валентина Радинска,  представена от Керана Ангелова в Арт кафе „Омара”

19.00 ч.  – Национален рецитал-конкурс -заключителен етап.  Музикална пауза с възпитаниците  на НУМСИ-Бургас. Връчване на наградите от националния конкурс за поезия „ От заник слънце озарени, алеят морски ширини…

Място на провеждане- Летен театър „Яворов”

18.07.2017 г. /вторник/

Театрална постановка Габрово
Място на провеждане:  НЧ ”Просвета 1888, гр. Поморие

20.07.2017 г. /четвъртък/

Кампания на БНТ1 „Пътуващо лятно кино“ 
Място на провеждане: Лятно кино „Яворов”, гр. Поморие

21.07.2017 г. /петък/

Спектакъл на танцова формация „Петлите”
Място на провеждане: Централен площад „Св. Св. Кирил и Методий”, гр. Поморие

25.07.2017 г. /вторник/

20:00 часа – Симфоничен концерт с изпълнители от Канада
Място на провеждане: Централен площад „Св. Св. Кирил и Методий”, гр. Поморие

27.07.2017 г. /четвъртък/

Начало на летни празници „Море от вино”
Място на провеждане: Централен площад „Св. Св. Кирил и Методий”, гр. Поморие

28.07. 2017 г.

Откриване на Пети национален фестивал „Мед, Море и Слънце”

29.07.2017 г./събота/

Театрална постановка „Аз, досадникът”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Буря връхлетя Загреб

https://www.24chasa.bg/novini/article/6310187

Буря връхлетя ЗагребЗагреб и околностите му днес отново бе връхлетян от силна буря с пороен дъжд и гръмотевици, съобщи хърватският метеорологичен институт, цитиран от БТА. Според синоптиците поройният дъжд и гръмотевиците ще продължат през целия ден и през нощта, като на места ще се усилят. През последните дни силни бури парализираха страната,

БНБ пуска монета с лика на Елин Пелин

http://www.cross.bg/pelin-moneta-elin-1547631.html

/КРОСС/ По повод 140 г. от рождението на писателя Елин Пелин, в БНБ беше представена медната монета "140 г. от рождението на пленериста" и ще бъде с номинална стойност 2 лева и с тираж - 2000 броя. Тя е част от "Програмата за отсичане на възпоменателни монети и отпечатване на банкноти през 2017 г." на Българска народна банка. Това е седмата монета от серията "Български творци". Тя не е насочена само към високата общественост и акционерите, но и към младото поколение. Художественият проект е дело на Пламен Чернев и Преслав Чернев. Монетата е изработена от мед, проба 999/1000. Тежи 16.4 грама с диаметър 34.2 мм. Тя ще се продава на касите на БНБ за 18 лева. Художникът със слово, разказвачът с невероятен усет за природата и селската душа - Елин Пелин, оставя огромен отпечатък в съзнанието на българите със своите произведения, сред които: "Гераците", "Косачи", "Мечтатели", "Ян Бибиян" и много други.    

Путин си го върна на ЕС, удължи ответните санкции

http://frognews.bg/news_137445/Putin-si-go-varna-na-ES-udalji-otvetnite-sanktsii/

Руският президент Владимир Путин удължи ответните санкции на Москва срещу Европейския съюз до 31 декември 2018 г., предадоха Ройтерс и ТАСС, като се позоваха на публикуван днес указ на държавния глава.

Спешните центрове в Пиринско заляти от сигнали заради жегата

https://www.actualno.com/society/speshnite-centrove-v-pirinsko-zaljati-ot-signali-zaradi-jegata-news_619960.html

Медиците от Спешните центрове в Пиринско едва смогваха да се отзовават на адресите заради адските горещини обхванали региона. Те реагираха на десетки обаждания за колабrрали хора, вдигнали кръвното или получили инфаркти. Има няколко регистрирани случая на колабирали гра

Захари Бахаров се появи с нестандартна визия в столичен мол

https://offnews.bg//zvezdi/zahari-baharov-se-poiavi-s-nestandartna-vizia-v-stolichen-mol-659072.html

Любимецът на публиката Захари Бахаров се появи с коса и мустаци в "София Ринг мол", където заедно с колежката си Олга Модева връчи чекове на късметлии, спечелили големи суми от "Националната лотария".

Оказа се, че Бахаров е с нестандартната визия заради филмова продукция, в която участва. Десетките спечелили в игрите на лотарията му се зарадваха както обичайно и много от тях побързаха да се снимат със звездата.

Пред щанда на лотарията в "Ринг мол" се събраха десетки печеливши със суми от 5000 до 1 000 000 лева. Седемцифрената сума отиде при дама от град Първомай, чийто късмет се е усмихнал с билет „Златните пирамиди за милиони“. Така Славея Вълева се превърна в петия милионер на лотарията за тази година. За няма и час Захари и Олга връчиха чекове за над 2 милиона лева.
Междувременно стана ясно, че водещите Захари Бахаров и Рая Пакова потеглят на лятно турне из България, за да се срещнат отново с едни от най-големите късметлии в лотарията. В поредица летни издания на предаването, които стартират от 1 юли, те ще покажат как се е променил животът на щастливците след големите печалби.

Рая и Захари пътуват из страната с късметлийски кемпер на лотарията, който се е превърнал в своеобразен дом за щедрите водещи, тъй като списъкът с късметлии, които трябва да посетят, е огромен.

Първата им спирка е най-късметлийският град Ямбол. Рая и Захари ще срещнат зрителите с човека, който влезе в историята, като грабна първия по големина джакпот в България от 12 милиона лева на Националната лотария. Топ късметлията на 2017 г. Димитър Митев ще разкаже как живее след рекордната печалба от играта „ГОЛЕМИЯТ ДЖАКПОТ“.

ЕС договаря нови правила за етикиране на органични храни

http://www.moreto.net/novini.php?n=354569

Нови правила за повишаване на доверието на потребителите в органичните продукти в ЕС и за освобождаване на потенциала за развитие на този сектор бяха неофициално договорени от преговарящите на Съвета в сряда. Предвиждат се по-строги проверки по веригата за доставки, нови правила против замърсяване на храните в ЕС, както и вносните храни трябва да отговарят на стандартите на ЕС.

През 2016 година разходите за научноизследователска дейност са намалели

http://econ.bg/Новини/През-2016-година-разходите-за-научноизследователска-дейност-са-намалели_l.a_i.744900_at.1.html

През 2016 г. бюджетните разходи за научноизследователска и развойна дейност (НИРД) възлизат на 187.5 млн. лв., като в сравнение с 2015 г. са намалели...

Главчев нареди да се тестват устройствата за гласуване

http://frognews.bg/news_137444/Glavchev-naredi-da-se-testvat-ustroistvata-za-glasuvane/

Председателят на Народното събрание Димитър Главчев писмено информира народния представител от ПГ на ПП Воля Андон Дончев, че системата за гласуване чрез биометрични данни на всеки един народен представител – пръстов идентификатор, не допуска гласуване с чужда карта.

Обвинените за побой в Асеновград не признават вина

http://dnes.dir.bg/news/romi-poboy-asenovgrad-25987651

Обвинените за побой над млади спортисти в Асеновград не признаха вината си пред съда.

Награждават Кейси Афлек и Ума Търман на кинофестивала в Карлови Вари

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6310160

Награждават Кейси Афлек и Ума Търман на кинофестивала в Карлови Вари 

Международният кинофестивал в чешкия град Карлови Вари ще стартира днес с награждаването на номинираната за "Оскар" Ума Търман и на носителя на златната статуетка Кейси Афлек, съобщава Асошиейтед прес, цитирана от БТА. Сред отличените в началото на чешкия филмов фест ще бъде и известният композитор на филмова музика Джеймс Нютън Хауърд.

"Ислямска държава" е изгубила 60% от територията и 80% от приходите си

https://www.24chasa.bg/novini/article/6310172

"Ислямска държава" е изгубила
60% от територията и 80% от приходите сиОрганизацията "Ислямска държава" е изгубила 60 процента от територията, която беше превзела, и 80 процента от приходите си. Тези данни са на британската аналитична фирма Ай Ейч Ес Маркит (IHS Markit), предаде Франс прес. Територията на самопровъзгласилия се през юни 2014 г. халифат на ИД е намалял от 90 000 квадратни километра през януари 2015 г.

Валери Симеонов: Защо Карадайъ не дойде в Асеновград

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6310161

Валери Симеонов: Защо Карадайъ не дойде в АсеновградЧета, че най-расистката партия в България е тръгнала да ми дава оценки. Същата партия, чийто политици разцепиха България на етнически и религиозен признак, сега дават „компетентно“ мнение. Защо Карадайъ не взе отношение по етническия скандал в Асеновград, завършил с пребити деца в болницата? Защо не дойде лично в Асеновград да види страха и

Джейсън Стейтъм и Роузи Хънтигтън-Уайтли станаха родители

http://www.cross.bg/steiitum-dzheiisun-royzi-1547639.html

/КРОСС/ Британският супермодел Роузи Хънтингтън-Уайтли роди първото си дете. То е от актьора Джейсън Стейтъм. Бебето е момченце. То се е родило още на 24 юни, но звездната двойка е изчакала малко преди официално да обяви новината. Направи го чрез Инстаграм. "Нашето момче дойде! Джак Оскар Стейтъм се роди на 24 юни", пише двойката, публикувайки снимка на ръката на бебето. 49-годишният английски актьор Джейсън Стейтъм се срещна с Роузи Хънтингтън-Уайтли (30 г.) на снимачната площадка на филма "Трансформърс" през 2011 година. Те живеят заедно в Лос Анджелис. За очакваното бебе звездната двойка съобщи през февруари.  

Акция "антикорупционен закон", защото не може да се пипа Цацаров

http://www.mediapool.bg/aktsiya-antikoruptsionen-zakon-zashtoto-ne-mozhe-da-se-pipa-tsatsarov-news266053.html

В последно време президентът Румен Радев и опозиционната БСП подеха словесна канонада за борба с корупцията по високите етажи на властта и необходимостта от "единен антикорупционен орган". Те чукат на отворена врата, тъй като управляващата партия ГЕРБ декларира готовност да внесе наесен нов антикорупционен закон, предвиждащ "единен антикорупционен орган". В този смисъл управляващи, опозиция и президент са в единодушие, че преборването на корупцията ще стане с нов закон и "орган". Докато не се види обаче какво представлява новия закон, няма как да се разбере как той ще обезпечи консенсусната – както се разбира - политическа воля. От публикуваните на сайта на Министерството на правосъдието документи не става ясно какво всъщност е предложено за обсъждане. Самият проект е представен като семпла структура, а консултационният документ изрежда принципи и стратегии, на които ще се базира проектът. Правосъдният министър Цецка Цачева каза, че той ще е готов до края на юли. Източници на Mediapool твърдят, че е формирана работна група, която умува над новия законопроект, който ще е вариация на катастрофиралия в миналия парламент антикорупционен закон "Кунева". БСП критикуваше законопоректа "Кунева" за това, че би създал "орган за политически репресии", че ще е "политическа бухалка", "бутафорен" и "абсурден" закон. "БСП има последователна позиция – няма да подкрепим този закон", каза още през 2015 г. бившият лидер на БСП Михаил Миков. Сега Корнелия Нинова дори изпревари ГЕРБ, поставяйки антикорупционния закон като един от най-важните приоритети на държавата, но не стана ясно дали левицата ще подготви свой проект и какво мисли за стария. Макар да не се знае какво точно ще предложат правосъдното министерство, БСП или други партии, с голяма доза сигурност може да се прогнозира каква ще е философията на закона, произведен от настоящия парламент. И в предходното Народно събрание, и в хода на кампанията за изборите през март т.г., настоящите парламентарно представените партии демонстрираха нежелание да се проведе реална реформа в правосъдието. То е свързвано основно с факта, че една съдържателна реформа неминуемо би засегнала главния прокурор Сотир Цацаров. Поведение на партиите е страхливо, но и разбираемо. Неотдавнашният скандал "ЦУМ-гейт", а преди това "Янева-гейт" и други малки и големи "гейтове" показаха, че прокуратурата се държи като уличен гамен, когато някой засегне интересите на шефа. Веднага, след като бизнесменът Сашо Дончев проговори за оказван му натиск от страна на Цацаров заради критичната позиция на вестник "Сега", прокуратурата се задейства светкавично. Образувано бе дело срещу длъжностни лица в енергийния регулатор (КЕВР), които имат връзка с компания на Дончев "Овергаз". Образувано бе дело срещу "Пътища Пловдив" във връзка със строителството на магистрала "Марица". По това време фирмата бе собственост на Георги Гергов, който бе посредник и домакин на частната среща Цацаров-Дончев. Поставен пред избор на чия страна да застане, той избра Цацаров. Главният прокурор неведнъж е демонстрирал, че без колебание използва безграничния властови ресурс на институцията за стартиране на разследвания срещу политици (предимно вече паднали от власт или изпаднали в немилост) и бизнесмени. Тези дела впоследствие или не стигат до съд или подсъдимите биват оправдани. Тези разследвания обикновено са съпътствани от пълни данъчни ревизии и други проверки, които в светлината на последващия провал на процесите в съда не са нищо друго, освен умишлен тормоз, натиск и сплашване на набелязаните жертви. Така създалата се практика, както и очевидната липса на обвинени и осъдени за корупция от високите ешелони на властта, очевидно не са аргумент за самите представители на властта за по-радикални промени. Към настоящия момент премиерът Бойко Борисов продължава да потупва по рамото Цацаров за борбата с контрабандата, а лидерът на БСП Корнелия Нинова предприе партийна разправа с Георги Гергов за "ЦУМ-гейт", без да каже и дума за главния прокурор. ДПС традиционно се разбират чудесно с главния прокурор, както и "Обединени патриоти". Впрочем един от лидерите на "патриотите" - Волен Сидеров- получи сериозен прокурорски дар преди изборите. Той успя да изчисти петте си дела за хулиганство след споразумения с държавното обвинение. За тях той се сдоби с пет присъди... пробация. В тази политическа среда антикорупционният закон се оказва "ключов". Той трябва да бъде приет, за да може новият парламент да отчете нищо като нещо не толкова пред българските избиратели, колкото пред Брюксел. Да не забравяме, че другият консенсус между управляващите, опозицията и главния прокурор е да бъде снет монитронигът на ЕК за България и напънът е това да се случи до края на годината, преди страната да поеме ротационното председателство на Съвета на ЕС. Идеята на "Закона Кунева" бе да създаде общ орган измежду няколко съществуващи в момента институции – Комисията за конфискация, Комисията за конфликта на интереси, два отдела на Сметната палата и БОРКОР. По замисъл те да получат възможност за по-добро взаимодействие, а и да не няма прехвърляне отговорности. Заедно с това трябваше да бъде създадена автоматизирана система за проверка на имотните декларации на властта, която щеше да засегне 11 000 души. Тази инициатива бе блокирана в предишния парламент, въпреки постоянното настояване на Европейската комисия. Непреодолим проблем (поне публично) се оказа възможността гражданите да подават анонимни сигнали за корупция, които сега пак ще се обсъждат. Законопроектът предвиждаше и незабавно отстраняване от постовете на уличените в конфликт на интереси. Сега същата тази веднъж блокирана антикорупционна инициатива обединява всички. Същото прави и антикорупционна прокуратура по румънски модел, но с обратен знак. Президентът и парламентарно представените партии казват, че имаме нужда от антикорупционна агенция, но не и от независима от Цацаров антикорупционна прокуратурата. Аргументът е, че румънският модел бил крайност, изродил се е в лов на вещици, а освен това в България нямало толкова голяма корупция като в Румъния. Всъщност това не е аргумент, а прозрачен опит за съхраняване на статуквото. Следвайки тази линия на разсъждение, ще започнем да отричаме и наследството на Търновската конституция (използваща за основа принципите на конституцията на Белгия). Румъния започна ефективната си борба с корупцията през 2006 г., когато създаде своята независима прокуратура, копирайки модела на Испания. Към онзи момент между тежко корумпираната Румъния и Испания няма нищо общо. Но инструментът сработи толкова добре, че Румъния сама стана положителен пример в цяла Европа. През 2006 г. БВП на глава от населението в Румъния и България беше равен. Сега в Румъния той е с 30% по-висок. През 2017 г. българската политическа класа вече е достигнала до консенсус за приемане на своя антикорупционен закон. Да, но и самият той представлява копиране на чужд модел... пак румънския. В северната ни съседка, освен независима антикорупционна прокуратура, съществува и Национална агенция за интегритет. Цел на усилията на София сега е да се създаде нейно подобие. Отсега е ясно, че само с това няма как да се постигнат румънските резултати (което е изчислено предварително), защото те не са следствие само от работата на Националната агенция за интегритет, а от работата на група независими прокурори и полицаи, които не се страхуват да водят дела срещу силните на деня. На този фон София продължава опитите да мимикрира с половинчати мерки, които трудно могат да излъжат някой в Брюксел. Българските власти разчитат (донякъде с право), че на никой в Брюксел не му пука в момента какво се случва в София. Така се печели време за Сотир Цацаров да си изкара необезпокояван мандат, който приключва в края на 2019 г. Преди три години тогавашният лидер на БСП Михаил Миков каза за антикорупционния закон: "Смятате ли, че това ще помогне в борбата с корупцията, а не е поредното мъртвородено решение, с което да покажем на европейските партньори, че имаме желание да се справяме? Характерът на този закон е единствено да отчетем за пореден път пред партньорите ни голяма воля и усилия и нищо повече. В страна, в която върховенството на закона не е на почит, те не се прилагат". От 2015 г. досега нищо не се е променило.

Осем безплатни концерта изнася представителният духов оркестър на ВМС във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=354567

Осем концерта под наслов „На брега на моето лято...” ще изнесе през юли и август представителният духов оркестър на Военноморските сили с диригенти Мирослав Трифонов и Георги Зайранов. Първият концерт ще бъде на 7-ми юли /петък/ в обновената зона на Морска гара.

Температурите стигат 43 градуса в събота

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6310155

Температурите стигат 43 градуса в съботаПрез нощта ще е предимно ясно, а утре - предимно слънчево и много горещо. Максималните температури ще са предимно между 38 и 43 градуса. Около и след обяд ще има временни увеличения на облачността, но вероятността за валеж е много малка. Преди обяд ще духа до умерен, а в Северна България - временно силен югозападен вятър, предава БТА.

Хенри Кисинджър: Срещата между Тръмп и Путин е шанс за подобряване на отношенията

https://www.24chasa.bg/novini/article/6310137

Хенри Кисинджър: Срещата между Тръмп и Путин е шанс за подобряване на отношенията Президентите на САЩ и Русия - Доналд Тръмп и Владимир Путин - имат възможност да подобрят отношенията между своите страни, когато се срещнат следващата седмица, заяви днес бившият американски държавен секретар Хенри Кисинджър, цитиран от Ройтерс. Очакванията, че избирането на Тръмп за президент ще доведе до затопляне на отношенията между Москва и

Печалбата на банките към края на май е 526 млн. лева

https://www.24chasa.bg/novini/article/6310148

Печалбата на банките към края на май е 526 млн. леваПрез май ликвидните активи на банките се увеличават с 1.6 на сто до 30.5 млрд. лв. Коефициентът на ликвидност, изчисляван по методиката на БНБ, е висок 37.87 на сто, съобщава БНБ.  Спрямо края на април общите активи на банковата система се увеличават с 0.4% до 93.4 млрд. лв. Брутният кредитен портфейлй (без кредитите и авансите за секторите

Футболист дебютира в плажния волейбол

https://offnews.bg//volejbol/futbolist-debiutira-v-plazhnia-volejbol-659473.html

Хърватската звезда на Интер Иван Перишич направи своя дебют като професионалист в плажния волейбол.

Той се пусна на силния турнир от Световния тур в курорта Пореч в Хърватия заедно с партньора си Никша Дел Орко.

В първия кръг двойката допусна разгромна загуба от бразилска двойка, участвала на олимпийските игри в Рио.

Последва нова загуба от американци, а днес Перишич и партньорът му допуснаха и трето поражение от втора двойка от САЩ и приключиха участието си.

Това не развали настроението на хърватина, който е трансферна цел на Манчестър Юнайтед.

"Играя плажен волейбол от десетгодишен. Обичам тази игра и се радвам, че сбъднах една своя мечта да се изявя професионално", коментира Перишич.

Десислава Радева се срещна с хора от "София прайд"

http://www.mediapool.bg/desislava-radeva-se-sreshtna-s-hora-ot-sofiya-praid-news266052.html

Представители на "София прайд" са се срещнали с Десислава Радева, съпруга на президента Румен Радев, която по-рано този месец излезе с пространен коментар за гей парада в София и се обърна към участниците в него: "мили прайдващи, ...не преигравайте". "По време на срещата представихме на г-жа Радева всички аспекти на законодателната рамка, които пораждат неравно третиране на ЛГБТИ хората в България. Акцент в срещата ни бяха и целите на София прайд на ЛГБТИ движението у нас", съобщават от организацията, която защитава интересите на лесбийките, гей мъжете, бисексуалните, трансджендър и интерсекс хората (ЛГБТИ). "Примери от дейността на ЛГБТИ организациите, които са част от Организационния комитет на София Прайд, станаха повод да се направи извода, че пилотно въведените добри практики не водят до мащабна промяна в нагласите заради липсата на подкрепа от страна на институциите. Г-жа Радева получи актуална информация за оттеглянето на Глобалния фонд за борба с ХИВ/СПИН от България и за състоянието на системата за превенция в момента. Основното послание на срещата, с което и двете страни се съгласиха, е че преодоляването на стигмата на ЛГБТИ хората у нас ще се постигне чрез ефективен диалог между гражданите, изпълнителната и законодателната власти. За това ще допринесе и съвместната работа в широки коалиции", съобщават от "София прайд" и допълват, че срещата е протекла в приятелска атмосфера. На 11 юни Десислава Радева разказа във Фейсбук, че като завела котарака си Чарли на ветеринар, "някак асоциативно се присетих за Прайда и се помолих вътрешно дано участниците се сетят, ей така, между другото, да проведат една ограмотяваща, с елементи на превантивност кампания за ХИВ/СПИН/ серопозитивни, дори и само с листовки". "Вие сте толкова дискриминирани, колкото българския пенсионер например", написа още Радева.

Какво не харесаха феновете в новата визия на Еминем

https://www.vesti.bg/lyubopitno/shoubiznes/kakvo-ne-haresaha-fenovete-v-novata-viziia-na-eminem-6070982

Недоволството на феновете предизвика снимка в профила на певеца в "Инстаграм", на която той позира с музикантите Доктор Дре и Кендрик Ламар

Специален съд във Франция ще работи по британското право след Брекзит

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/06/30/2998966_specialen_sud_vuv_franciia_shte_raboti_po_britanskoto/?ref=rss


Франция ще създаде специален съд за финансови спорове, които се водят по английската правна система, след като Великобритания напусне Европейския съюз. Това обяви френският финансов министър Брюно льо Мер по време на роудшоу в Ню Йорк и срещи с банки от "Уолстрийт". <br /><br />В опит да спечели от благосклонния към бизнеса образ на президента Еманюел Макрон, Льо Мер каза, че всички производства в този съд ще бъдат на английски. "Ще назначим хора с опит в обичайното...

На картата на алкохолните дестинации Слънчев бряг е само един от многото

https://www.actualno.com/society/na-kartata-na-alkoholnite-destinacii-slynchev-brjag-e-samo-edin-ot-mnogoto-news_619946.html

Слънчев бряг е една от най-популярните сред чужденците европейски парти дестинации. Славата на Sunny Beach е известна, а новата власт обяви, че ще се бори с алкохолния туризъм в курорта.Истината е, че парти туризмът е отделна индустрия и тя се развива в ограничен брой дестинации.

Феновете не харесаха новата визия на Еминем

https://www.vesti.bg/lyubopitno/shoubiznes/fenovete-ne-haresaha-novata-viziia-na-eminem-6070982

Недоволството на феновете предизвика снимка в профила на певеца в "Инстаграм", на която той позира с музикантите Доктор Дре и Кендрик Ламар

Почина бившата шефка на Европейския парламент Симон Вейл

https://www.24chasa.bg/novini/article/6310132

Почина бившата шефка на Европейския парламент Симон ВейлПочина Симон Вейл, голяма фигура във френската политика и бивш председател на Европейския парламент, предаде Франс прес, като се позова на нейното семейство, съобщи БНТ. "Майка ми почина тази сутрин в дома си. Тя щеше да навърши 90 години на 13 юли", каза пред агенцията синът ѝ Жан Вейл. Симон Вейл е оцеляла от Холокоста.

Германия узакони еднополовите бракове, Меркел гласува против

//dariknews.bg/novini/sviat/germaniia-uzakoni-ednopolovite-brakove-merkel-glasuva-protiv-2034102

Германският парламент разреши еднополовите бракове. Законът вече ще гарантира пълни брачни права за еднополовите двойки, включително да осиновяват деца. Така Германия става 14 европейска държава, в която бракът е за всички.

На 26 юни канцлерът

Нови разкрития за огнения ад в лондонския небостъргач Гренфел

//dariknews.bg/novini/sviat/novi-razkritiia-za-ogneniia-ad-v-londonskiia-nebostyrgach-grenfel-2034110

Общинските власти на най-богатия квартал в Лондон попаднаха под огъня на критиките заради това, че са поискали намаляване на цената на ремонтните работи на небостъргача Гренфел, в който при пожар по-рано този месец загинаха най-малко 80 душ

Валери Симеонов пак се закани на шумните заведения по морето

//dariknews.bg/novini/bylgariia/valeri-simeonov-pak-se-zakani-na-shumnite-zavedeniia-po-moreto-2034109

Акционерното дружество "Слънчев бряг" е поело ангажимент за премахване на алкохолните турове в курорта. Това съобщи във Варна вицепремиерът Валери Симеонов, който участва в първото заседание на координационния център в крайморския град за сътрудничество и взаимодей

Данъчни ще запечатват всеки обект по Черноморието, който не издава касова бележка

http://econ.bg/Новини/Данъчни-ще-запечатват-всеки-обект-по-Черноморието-който-не-издава-касова-бележка_l.a_i.744899_at.1.html

Стотици данъчни инспектори съвместно с органите на МВР и Агенция "Митници" започват лятната контролна кампания по Черноморието, съобщиха от...

Организаторите на София прайд се срещнаха с Десислава Радева в приятелска атмосфера

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/06/30/2999055_organizatorite_na_sofiia_praid_se_sreshtnaha_s/?ref=rss


Представители на организационния комитет на София Прайд се срещнаха със съпругата на президента Десислава Радева, за да я запознаят с проблемите пред ЛГБТИ общността (лесбийки, гей мъже, бисексуални, транссексуални и интерексуални). Това се разбира от съобщение, публикувано на сайта на София прайд".<br /><br />В средата на юни, дни след провеждането на десетия София прайд, Десислава Радева призова ЛГБТИ общността "не преигравайте" и заяви, че те са толкова...

Към киберсигурността се обръщат все повече потребители

http://www.investor.bg/bylgariia/5/a/kym-kibersigurnostta-se-obryshtat-vse-poveche-potrebiteli--242194/

Всеки ден излизат над 35 хиляди различни зловредни кодове на пазара, съобщи Албена Спасова от Международната академия за киберизследвания

Путин продължи руските ответни санкции до края на 2018 г.

http://www.mediapool.bg/putin-prodalzhi-ruskite-otvetni-sanktsii-do-kraya-na-2018-g-news266051.html

Руският президент Владимир Путин удължи ответните санкции на Москва срещу Европейския съюз до 31 декември 2018 г., предаде Ройтерс, като се позоваха на публикуван в петък указ на държавния глава. Министър-председателят Дмитрий Медведев заяви вчера, че правителството ще внесе предложение за продължаване на ответните санкции до 31 декември 2018 г. В сряда ЕС удължи икономическите санкции срещу Русия, наложени през юли 2014 г. заради извършеното от Москва анексиране на Крим и подкрепата й за сепаратистите в Източна Украйна. На 15 юни Путин каза, че въпросът за ответните санкции ще бъде решен в зависимост от отношенията с партньорите.

Задържаха осем терористи от ПКК, планирали нападения в Турция

https://www.24chasa.bg/novini/article/6310134

Задържаха осем терористи от ПКК, планирали нападения в ТурцияТурските сили за сигурност задържаха днес осем терористи от Кюрдската работническа партия (ПКК), които са планирали да извършат нападения на територията на Турция, съобщава ТАСС, цитирана от БТА. Бойците са били задържани в южния окръг Газинтеп. При обискирането им са били открити 145 килограма експлозиви.

Звезда от "Игра на тронове": Сексизмът в Холивуд много напомня на расизма от миналото

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6310131

Звезда от "Игра на тронове": Сексизмът в Холивуд много напомня на расизма от миналото Сексизмът е често срещано явление в Холивуд и много напомня на расовата сегрегация от миналото, твърди звездата от "Игра на тронове" Емилия Кларк, предаде Ройтерс. Агенцията цитира интервю за сп. Ролинг стоун" на 30-годишната британска актриса, превъплъщаваща се в сериала в образа на Денерис Таргариен.

Социалният министър: Закон за личната помощ е хубаво нещо, но струва много скъпо

http://www.cross.bg/yvrezhdaniya-zakon-pomosht-1547644.html

/КРОСС/ Закон за личната помощ като желание е хубаво, но е нещо, което струва много скъпо. Това заяви пред журналисти в парламента министърът на труда и социалната политика Бисер Петков, цитиран от БНТ, след разисквания в пленарна зала по питания на депутати от БСП във връзка с политиките за решаване на проблемите на хората с увреждания. Приемането на Закон за личната помощ е искане на родители на деца с увреждания. Министърът обясни, че приемането на такъв закон е свързан с осигуряването на значим ресурс, защото идеята в него е хората с увреждания да получават месечен ресурс в размер на три минимални работни заплати и с него да си избират лични асистенти. По думите му много по-социални и по-богати от България държави са се отказали от този начин на подкрепа. Вместо това МТСП работи по увеличаване на социалните услуги, адресирани към хората с увреждания, както и по подготовка и бързо приемане на нов Закон за социалните услуги. Някои полезни неща от проекта на Закона за личната помощ също стоят за разглеждане при реформата в тази област, уточни министърът. Той допълни, че една от концепциите в подготвяния Закон за социалните услуги е картографиране на социалните услуги, така че те да бъдат съобразени със съответните потребности на хората с увреждания в дадения регион.  

25-годишна е с опасност за живот след жесток побой

http://dnes.dir.bg/news/poboy-umbal-burgas-25987656

25-годишна жена от Плевен е пребита от криминално проявен в Бургас и е с опасност за живота. Побойникът е с 2 счупени прешлена след опит да избяга от полицията.

Кисинджър: Русия и САЩ могат да имат общо виждане за света

http://dnes.dir.bg/news/rusia-vizhdane-prichini-kisinjar-25987501

Русия и САЩ рано или късно ще се убедят, че им е необходимо да действат заедно и ще съумеят да намерят общо виждане за бъдещия свят.

Русия удължи контрасанкциите срещу ЕС до края на 2018 г.

http://www.moreto.net/novini.php?n=354568

Президентът на Русия Владимир Путин подписа указ за удължаване на руските контрасанкции до 31 декември 2018 г., съобщава ТАСС. Документът е публикуван на официалния портал за правна информация. На 29 юни премиерът Дмитрий Медведев заяви, че кабинетът е внесъл предложение за удължаване на санкциите до 31 декември 2018 г.

Тео Ушев ще снима първия си пълнометражен игрален филм у нас

https://offnews.bg//kultura/teo-ushev-shte-snima-parvia-si-palnometrazhen-igralen-film-u-nas-659466.html

Новините около един от най-успешните български режисьори - Теодор Ушев, не стихват. След като вчера стана ясно, че влиза в журито на "Оскарите", днес Ушев обяви, че проектът му за филма "Пумпал" е получил одобрение за финансиране от Националния филмов център.

Това ще е първи пълнометражен игрален филм, който Ушев ще режисира, а сценарист ще е авторът на романа Владислав Тодоров. Тодоров е автор и на романа "Дзифт", който също бе екранизиран от Явор Гърдев и пожъна огромен успех.

Макар и игрален, във филма ще има елементи на анимация. 

В жанрово отношение "Пумпал" ще е новаторски за България - научна фантастика, и ще представи един мрачен свят. Голяма част от историята е свързан с един от култовите комунистически паметници - този на Бузлуджа. Именно неговата форма, напомняща на пумпал, има символно значение във филма - като паметник на злото. 

„Пумпал” е антиутопична приказка, в която смешното спъва страшното, иронията разваля магиите, абсурдът добива желязна логика, а езикът издевателства с чудото на творението, наречено човек. Действието започва в една „барутна нощ” и ни захвърля в неприветливото бъдеще, на самия предел на човешката история, а там, в утробата на мрака, се крие щастливият край", се пише в анонса на книгата на Тодоров. 

Със сигурност ни очаква интересен и завладяващ филм. За съжаление, ще трябва да изчакаме - снимките започват чак през есента на 2018 г.

Гледайте на живо: Actualno.com посреща Джулай морнинг

https://www.actualno.com/4g/gledajte-na-jivo-actualnocom-posreshta-djulaj-morning-news_619954.html

Както знаете утре, посрещаме първото юлско слънце. Но за разлика от друг път, вместо от морския бряг, ще се включим от склоновете на Стара планина над Сопот. Или по-точно от вятъра над тях, защото ще ви направим съпричастни с нашия полет с парапланер. Да, точно така, нашият Джулай Морнинг ще бъде възможно най-близо до Слънцето. А благодарение на силното 4G-покритие на Vivacom, ще имаме възможност да излъчваме на живо и да споделим този момент с вас. Очаквайте ни!

Бисер Петков: Закон за личната помощ струва скъпо

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/biser-petkov-zakon-za-lichnata-pomosht-struva-skypo-242222/

Вместо това социалното министерство работи по увеличаване на социалните услуги, адресирани към хората с увреждания

НС прие на първо четене създаването на спецсъд срещу знаковата корупция

http://www.mediapool.bg/ns-prie-na-parvo-chetene-sazdavaneto-na-spetssad-sreshtu-znakovata-koruptsiya-news266050.html

Народното събрание прие на първо четене прехвърлянето на делата за корупция по върховете на властта в Специализирания наказателен съд. Предложенията бяха изготвени от правосъдното министерство (ГЕРБ) през есента на миналата година и са подкрепяни от главния прокурор Сотир Цацаров. Тази промяна в закона има и много критици, включително ръководството на Върховния касационен съд (ВКС) и адвокатурата. В петък проектозаконът за изменения на Наказателно-процесуалния кодекс беше приет със 102 гласа "за" и 58 "въздържал се". Той не бе подкрепен от БСП. Публично пропагандираната цел на промяната е да се намали формализмът при разглеждането от съда на знаковите дела. Сега делата за корупция срещу лица с имунитет се разглеждат от Софийския градски съд. Всички данни обаче показват, че истинската цел на реформата е по-лесното разрешаване на подслушването на политици, след като тези дела да бъдат отнети от градския съд. Отделно председателят на СГС Калоян Топалов на няколко пъти показа, че няма намерение да се съобразява със статуквото във Висшия съдебен съвет (СГС), което е вероятната друга причина за промяната в закона. През 2011 година Конституционния съд излезе с решение, според което не бива да се допуска едни и същи престъпления да се гледат от различни съдилища. Точно това би се получило, ако спецсъдът получи знаковите дела за корупция. Така делото на депутат за получаване на подкуп би се гледало от специализираното правосъдие, а на редовия гражданин – в общия съд. Още тогава ГЕРБ се опитваше да направи спецсъд срещу корупцията, но се отказа заради острата критика срещу тази идея. Проблем има и с конституцията, която позволява създаването на специализирани, но не и на специални съдилища – с оглед личността на подсъдимия. По време на дебата от БСП обявиха, че няма да подкрепят прехвърлянето на делата за корупция в спецсъда. Причината е, че на партията тази промяна й се "струва противоконституционна". "Изразяваме несъгласие с промяната в подсъдността на делата за корупционни престъпления, извършени от лица, заемащи висши държавни длъжности. Създаването на нарочен съд въз основа на заеманата длъжност не ни се струва удачно и конституционосъобразно", каза Филип Попов от БСП. Освен промяната на подсъдността проектът на ГЕРБ предвижда и серия от промени в съдебната фаза на наказателния процес. Сред тях е въвеждането на задължително разпоредително заседание, на което трябва да се изчистват всички въпроси, свързани с процесуални нарушения в обвинителния акт. След това заседание защитата няма да може да иска връщане на делото за доразследване. Въвежда се дистанционен разпит на вещо лице по инициатива на пострадалите от престъпления. Съдът ще е длъжен да обявява в какъв срок ще е готов с мотивите към присъдата, а ВКС ще трябва да изпраща незабавно препис от решението си на прокурора за изпълнение на присъдите. Другата поправка в закона стана известна като "Наглите". На първо четене депутатите приеха, че затворниците няма да имат право сами да искат от съда условното им предсрочно освобождаване от затвора. Предложението бе внесено от БСП и бе подкрепено сега от ГЕРБ, въпреки че точно ГЕРБ преди година даде това право на лишените от свобода. Социалистическата партия внесе предложението си за промяна в НПК след скандала с одобреното на първа инстанция по-ранно излизане от затвора на двама от групата за отвличания "Наглите" - Ивайло Евтимов-Йожи и Любомир Димитров-Гребеца. Освобождаването на двамата обаче бе блокирано от Софийският апелативен съд. Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов заяви, че депутатите на партията ще подкрепят проекта на левицата на първо четене, но същественият дебат ще се води преди второто гласуване. "По тази тема не трябва да има спекулации, а трябва да търсим най-доброто и прагматичното за обществото", каза Цветанов. Така промените, предложени от БСП, бяха приети със 155 гласа "за", нито един против и пет "въздържал се".

ЦСКА подписа с литовски вратар

https://www.24chasa.bg/sport/article/6310122

ЦСКА подписа с литовски вратарЦСКА подписа днес двугодишен договор с вратаря Витаутас Черниаускас, съобщи официалният сайт на клуба. Той е роден на 12 март 1989 г. и е висок 190 см. Черниаускас има записани четири срещи за националния отбор на Литва. Той е защитавал цветовете на Екранас, Васлуи, Корона Киелче, Динамо (Букурещ) и Ермис Арадипу (Кипър).

Възложиха на Петков до есента да има концепция за реформата на ТЕЛК

https://www.24chasa.bg/novini/article/6310113

Възложиха на Петков до есента да има концепция за реформата на ТЕЛК Парламентът реши да възложи на министъра на труда и социалната политика Бисер Петков да предостави информация за предприетите мерки от страна на министерството за осигуряване на устойчивост на социалните услуги "Личен асистент", "Социален асистент" и "Домашен помощник" след приключване на финансирането по Оперативна програма "Развитие на

ЦСКА взе литовски вратар

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/06/30/2999065_cska_vze_litovski_vratar/?ref=rss


ЦСКА привлече вратаря Витаутас Черниаускас. Червените обявиха, че са сключили договор за две години с литовския футболист.<br /><br />Черниаускас е на 28 години и е висок 190 сантиметра, като има четири мача за националния отбор. Миналия сезон вратарят е играл осем мача за "Динамо" (Букурещ), като в два от тях не е допуснал гол, посочват от "Българска армия".<br /><br />Стражът е играл още за "Екранас", "Васлуй", "Корона"...

Путин подписа указ за продължаване на руските контрасанкции до 31 декември 2018 г.

https://www.24chasa.bg/novini/article/6310120

Путин подписа указ за продължаване на руските контрасанкции до 31 декември 2018 г.

Държавният глава на Руската федерация Владимир Путин подписа указ за продължаване на контрасанкциите срещу западните хранителни продукти до 31 декември 2018 г., съобщава информационната агенция TACC, цитирана от “Фокус“. Преди броени дни министър-председателят Дмитрий Медведев заяви, че съответното предложение ще бъде представено на президента.

Йълдъръм: ЕС поставя всевъзможни пречки пред интеграцията на Турция

https://www.actualno.com/asia/jyldyrym-es-postavja-vsevyzmojni-prechki-pred-integracijata-na-turcija-news_619952.html

Турският премиер Бинали Йълдъръм разкритикува позицията на ЕС по отношение на Анкара. „Турция е единствената страна, която води преговори за членство в ЕС без правото на облекчен визов режим. Смятам, че това е главната погрешна оценка на Евросъюза, иначе той предостав

Михаил Христов: Хората с увреждания в България живеят в затвор. Трябва да променим това

http://www.cross.bg/horata-yvrezhdaniya-dymite-1547635.html

/КРОСС/ „Живеем в страна с много затвори без решетки, в които са затворени 800 000 българи. Там няма години, в които се лежи, но има присъда. Ако нещо в социалното министерство не се промени, тя ще бъде доживотна". Това заяви народният представител от левицата Михаил Христов по време на дебат за политиките за хората с увреждания, иницииран в НС от "БСП за България". Той обясни, че в България има 800 000 българи с увреждания и само 2000 лични асистенти. „Някои от тези хора, включително и аз, имат нужда от инвалидни колички или протези за горни или долни крайници, слухови апарати, ортези. Наредбата, по която се отпускат тези средства, не е актуализирана от 2008 г. и тя е безкрайно остаряла", отбеляза Христов. Той даде пример - съществуването на термина „дървена протеза", каквато не съществува и министерството плаща за несъществуващи неща. По думите му положението е трагично и ще е такова, докато хората с увреждания се чувстват като в затвор в собствената си страна. Той се обърна към министър Петков с думите: „Обещавам ви, че ще бъда вашия най-голям коректив, защото 800 000 души са ваш коректив. Приемете този пост не като назначение, а като лична мисия. Убеден съм, че бихте се справили, стига да имате желание. Ключът от затвора е у вас и вие решавате какво да направите с него"

Спомен за Гунди (видео)

https://offnews.bg//futbol/spomen-za-gundi-video-659447.html

Любимият сезон на децата е лятото. Аз не се отличавах от тях и като ученик жадувах за ваканцията, през която да се раздам на футболното игрище по време на нечовешките жеги. Дори до болка познатите призиви на родителите ми от терасата "Прибирай се да ядеш" понякога не ме спираха от това да продължа да играя футбол с останалите деца.

Като всяко дете на 11, исках да съм част от тази вихрушка от емоции и адреналин, наречена футбол. За това не спирах да се раздавам на игрището. В крайна сметка, чудото се случваше и аз все пак се прибирах вкъщи. В един горещ летен ден, съвсем случайно попаднах на документален филм от 1986 година за Георги Аспарухов, чийто режисьор е Михаил Гецов.

В продължение на 1 час и 6 минути не мръднах от телевизора. Кадрите, които видях, ме оставиха с отворена уста през цялото време. Обаятелен, висок, строен, считан от мнозина за най-добрия футболист на България за всички времена, Георги Аспарухов влезе в сърцето ми и стои там до ден днешен.

Въпреки оскъдните кадри, които се пазят от онова време, дори детското, неопитно око би забелязало харизмата, невероятния поглед, грациозните отигравания, които са били по силите само на големите играчи.

"Кажи им, че има една страна България! В тази страна има един отбор – „Левски”! В него съм се родил и в него ще умра!" Няма привърженик на "сините", който да не цитира с гордост тези думи на Гунди. Няма и такъв, който с умиление да не си пусне видео с трогателните спомени на съпругата му Величка Маркова - Аспарухова. 

За поколенията, докоснали се до него, и за тези след тях, Аспарухов остава като пример за неподражаем, необикновен, гениален футболист. За кариерата му е написано и казано всичко, а победите и попаденията с Левски и националния отбор ще се помнят завинаги.

Младите слушат историите за неговото майсторство и човешки достойнства, а по-възрастните все още не могат да повярват, че го няма. Но той остава  завинаги млад, строен, талантлив, чаровен. Остава и мъката, което казва всичко за Георги Аспарухов - Гунди.

Температури до 44 градуса на 1 юли

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/qliaXK_JeUw/

Горещините ще достигнат своя пик в събота, 1 юли, заради което от Националния институт по метеорология и хидрология обявиха най-високата степен на тревога – червен код заради опасно високи температури в 17 области. Времето ще бъде много горещо, а максималните температури се очаква да достигнат до 41-44 градуса.

За останалата част от страната – областите Бургас, Видин, Добрич, Варна, Кърджали, Смолян, Благоевград, Кюстендил, Перник, София област и София град е в сила оранжев код. На тези места температурите ще са до 38-41 градуса.При тази степен на предупреждение високите температури могат да доведат до здравни проблеми за чувствителни и болни хора, възрастни и деца.

По морския бряг градусите ще са малко по-ниски – между 32-35.

Русия удължи ответните санкции срещу ЕС до края на 2018 г.

http://www.investor.bg/evropa/334/a/rusiia-udylji-otvetnite-sankcii-sreshtu-es-do-kraia-na-2018-g-242221/

Въпросът за ответните санкции ще бъде решен в зависимост от отношенията с ЕС, коментира Путин

"Иcлямcĸa дъpжaвa" зaгyби 80% oт пpиxoдитe cи

http://econ.bg/Новини/-Иcлямc-a-дъpжaвa-зaгyби-80-oт-пpиxoдитe-cи_l.a_i.744898_at.1.html

Tepopиcтичнaтa opгaнизaция "Иcлямcĸa дъpжaвa" гyби бъpзo изтoчницитe cи нa пpиxoди. Aнaлизaтopи и eĸcпepти oт ІНЅ Маrkіt изчиcлявaт, чe гpyпиpoвĸaтa...

Пребитата в Равда жертва на сводник, за когото работела в Холандия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6310085

Пребитата в Равда жертва на сводник, за когото работела в ХоландияЗверски пребитата 25-годишна жена от Плевен е станала жертва на сводник, за когото е работела в Холандия, разкриха осведомени. Около 7 ч. сутринта на 29 юни М.С. се е появила пред регистратурата на бургаскат болница в неадекватно състояние, цялата в рани и вървейки едва едва. Жената веднага е насочена към Шокова зала,

При спецакция хванаха девет души да крадат ток във Варненско

http://www.moreto.net/novini.php?n=354565

Срещу собствениците на девет къщи в двете провадийски села Снежина и Блъсково са започнати досъдебни производства заради кражба на ток. Присъединилите се незаконно към електроразпределителната мрежа са спипани при специализирана полицейска операция, научи Moreto.

"Ислямска държава" се е изтеглила напълно от сирийската провинция Алепо

https://www.24chasa.bg/novini/article/6310106

"Ислямска държава" се е изтеглила напълно от сирийската провинция Алепо "Ислямска държава" се е изтеглила напълно от сирийската провинция Алепо, предадоха Ройтерс и Франс прес, като се позоваха на базирания във Великобритания Сирийски център за наблюдение на правата на човека. Изтеглянето беше потвърдено и от сирийски военни източници, предава БТА. Същевременно ИД успя да си върне голям квартал в югоизточната част

Как неволно увреждаме здравето на децата си

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6310111

Как неволно увреждаме здравето на децата сиПонякога и най-добрият родител може да застраши здравето на детето си. И то съвсем неволно. Кои са най-рисковите ситуации обяснява д-р Бояна Петкова от Университетска болница за активно лечение на детски болести "Проф. Иван Митев". Прекаляването с лекарства против температура В много случаи родителите изпадат в паника,

Приятелска среща на първата дама с хора от ”София Прайд”

http://dnes.dir.bg/news/sofia-prid-prezidentat-radev-desislava-radeva-25987362

Представители на Организационния комитет на София Прайд се срещнаха със съпругата на президента Десислава Радева.

5 късметлийски числа донесоха печалба от 7 600 лева в Еврошанс

http://www.cross.bg/leva-chisla-hyusein-1547640.html

/КРОСС/ Хюсеин Хюсеин от бургаското село Трънак ще харчи сумата от 7 600 лева. Той влиза в пункт на Евробет и пуска талон на Еврошанс. Решава да играе с 5 числа, които избира произволно. И късметът му се усмихва - познава всички до едно и взима сериозната сума от 7 600 лева. Щастливите числа, който му донесоха положителни емоции и голяма радост, са 4, 22, 29, 43 и 59. За себе си Хюсеин разказва, че е на 25 години. Изкарва прехраната си в Германия, където работи на строеж. Признава, че не е решил в какво ще вложи печалбата, но със сигурност ще се отрази много добре на бюджета му. Еврошанс е игра за тези, които обичат числата и знаят как да предизвикват късмета. Максималната печалба е 1 милион лева, а шансовете за печалба са на 5 минути!

Ромите от Асеновград, пребили деца, остават в ареста за постоянно

//dariknews.bg/regioni/plovdiv/romite-ot-asenovgrad-prebili-deca-ostavat-v-aresta-za-postoianno-2034079

Районният съд в Асеновград наложи постоянна мярка „Задържане под стража“ на деветимата роми, които преди дни бяха задържани за 72 часа заради побой над млади гребци и техните родители. Най-тежката мярка за неотклонение беше поискан

Топлинен мор ни връхлита в събота

http://frognews.bg/news_137443/Toplinen-mor-ni-vrahlita-v-sabota/

Червен код за екстремно високи температури - най-висока степен на предупреждение за опасни температури е обявена в 17 области на страната за 1 юли, съобщават от Националния институт по метеорология и хидрология при БАН.

Първи резултати от проверките в Сл. бряг

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/_KTZXgEO6Uo/

22-1Първите резултати от проверките, стартирали на територията на най-големия курортен комплекс в България – Слънчев бряг, вече са факт. При проведена специализирана полицейска операция на служители от сектор «Икономическа полиция» при ОДМВР – Бургас съвместно със служители от отдел «Икономическа полиция» при Главна дирекция «Национална полиция», целяща противодействие на престъпленията, свързани с разпространението на стоки и продукти, представляващи защитена търговска марка, в три търговски обекти, разположени на крайбрежната алея в Слънчев бряг, са открити и иззети общо 1063 артикули / дрехи, чанти и аксесоари/, носещи защитените търговски марки «Michael Kors», «Louis Vuitton», «Gucci», «Dolce & Gabbana», «Addidas», «Nike», «Tommy Hilfiger», «Chanel», «Polo», «Armani» и др.

Установено е, че собствениците на търговските обекти извършвали продажба на въпросните дрехи, чанти и аксесоари със защитена търговска марка, без съгласието от притежателя на изключителното право. Артикулите са иззети със съответни протоколи, като са образувани три досъдебни производства.

Припомняме, че малко по-рано днес директорът на главна дирекция «Национална полиция» – главен комисар Христо Терзийски обяви в Слънчев бряг, че различни екипи, в които ще участват служители от МВР, НАП, Агенция «Митници» и други ведомства, ще провеждат паралелни проверки в курорта до края на активния летен сезон. Проверките ще са в няколко направления :  констатиране на данъчни нарушения, търговия с акцизни стоки / алкохол, цигари или горива/, нарушаване на нощната тишина, осъществяване на търговия с маркови стоки, без съгласието на притежателя на лиценза и др.

Особен акцент ще се постави на превенцията на криминалните престъпления, сред които джебчийските кражби и кражбите на лично имущество, оставено без надзор. Това ще се осъществи благодарение добрите контакти с туроператорските фирми и хотелските комплекси, в които традиционно отсядат чуждестранните туристи и които също са заинтересовани от повишаване нивото на сигурност.

Главен комисар Терзийски заяви, че сигурността в Слънчев бряг се подпомага от командировани служители, които в смесени патрули с местните полицаи осъществяват проверки в рисковите зони, необхванати от системата за видеонаблюдение в курортния комплекс. Командировани полицай, на от «Пътна полиция» от вътрешността на страната ще подкрепят и сигурността по пътищата в Бургаски регион, като от понеделник се включат нови десет пътни полицаи, които освен за скорост и съобразяване с пътната маркировка, да следят за шофиране след употреба на алкохол или наркотичини вещества.

Христо Терзийски отчете огромната работа, свършена до момента, както от страна на полицията, така и от страна на останалите институции – членове на междуведомствения координационен център, изграден през миналата година, като изтъкна значителното намаление на регистрираните криминални престъпления в Слънчев бряг, сред които най-драстично в нивото на грабежите и извършените кражби.

Готовността на своите служители за включване в проверките в Слънчев бряг декларира и Директорът на Агенция «Митници» – Георги Костов. По думите му на разположение ще са между 30 и 50 опитни служители, които да осъществяват контрол на акцизните стоки, чието потребление през активния летен туристически сезон се е увеличило многократно. В тази посока неплащането на акциз без значение за кои от акцизните стоки / алкохол, цигари или горива/ би довело до големи щети за държавния бюджет.

Зам. министъра на финасите Бойко Атанасов подкрепи Георги Костов, като заяви, че на прицела на проверките ще са нелоялните и непроявяващи самоконтрол към спазване на финансовата дисциплина търговци. Точно техните обекти –нарушители ще бъдат и затваряни, ако се констатира напр.  неиздаване на касови бележки. Стремежът е санкцията да е бърза и дисциплинираща, за това срокът на затварянето ще следва в рамките на ден констатираното нарушение. Резултатът от строгите действия на съвместни екипи на служители от МВР, НАП и Агенция «Митници» ще доведе до вдигането на приходите в края на сезона и спазването на законовите норми, убеден е зам. министъра на финасите Бойко Атанасов.

Uber предлага от днес водни таксита в Хърватия

http://www.dnevnik.bg/na_put/2017/06/30/2999056_uber_predlaga_ot_dnes_vodni_taksita_v_hurvatiia/?ref=rss


Компанията Uber Technologies предлага от петък водни таксита по адриатическия бряг на Хърватия като се конкурира с останалите превозвачи за връзките с по-големите от стотиците острови, популярни сред туристите.<br /><br />От UberBOAT може да се наемат скутери и катери за до 12 пътници. Услугата вече е изпробвана в Истанбул и Маями и ще действа в Хърватия само по време туристическия сезон.<br /><br />Клиентите трябва да си изтеглят приложение за мобилно устройство....

Десислава Радева се срещна с представители на „София прайд”

https://www.24chasa.bg/novini/article/6310080

Десислава Радева се срещна с представители на „София прайд”Представители на Организационния комитет на София Прайд се срещнаха с г-жа Десислава Радева, съпругата на президента Румен Радев. Това пише на официална уебсайт на организацията. Припомняме, че Десислава радева публикува статус във фейсбук преди време, в който тя призова членовете на ЛГБТИ обществото да не преиграват.

Експерти на БСП посъветваха софиянци: Упражнявайте граждански контрол върху санирането

http://www.cross.bg/efektivnost-energiiina-sgradi-1547627.html

/КРОСС/ На 29 юни, в постоянната приемна на БСП - София на ул. "Леге" №10, общинският съветник Марин Стоянов, експертът към постоянната комисия по "Инженерна инфраструктура и енергийно планиране" на СОС Валентина Узунова и енергийният одитор инж. Цветко Шоков консултираха софиянци по програмата за саниране и енергийна ефективност. Те ще бъдат на разположение всеки четвъртък от 15:00 до 17:00 часа. Гражданите поставиха своите проблеми, свързани, както с Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради, така и с взаимоотношения между съседи и частично изпълнение на фасадни изолации в сгради. В разговорите с хората имаше множество въпроси за това, какво трябва да правят по време на изпълнението на мерките за енергийна ефективност в техните сгради. Съветите, които дадоха експертите са свързани с три важни стъпки. Собствениците трябва да се запознаят с енергийното обследване на сградата, със сертификата за енергийни характеристики и с техническото обследване и техническия паспорт на сградата. Съгласно Закона за енергийната ефективност те трябва да получат копия от тези документи. На второ място трябва да получат информация за предписаните енергоспестяващи мерки и остойностяването им

Лавров уведоми шефа на Съвета на Европа за решението на Русия да спре да плаща вноската си

https://www.24chasa.bg/novini/article/6310083

Лавров уведоми шефа на Съвета на Европа 
за решението на Русия да спре да плаща вноската си
Руският външен министър Сергей Лавров уведоми в телефонен разговор генералния секретар на Съвета на Европа Турбьорн Ягланд за решението на Русия да спре да изплаща вноската си в бюджета на организацията за 2017 г., съобщи руското външно министерство, цитирано от ТАСС, предава БТА. "Министърът уведоми генералния секретар на Съвета на Европа за

Няколко автобусни линии във Варна с промяна в разписанието от 1 юли

http://www.moreto.net/novini.php?n=354552

От 1 юли се въвеждат промени в обслужване на определени линии на автобусите, съобщиха за Moreto.net от общинската фирма „Градски транспорт“. - Автобусна линия 148 ще обслужва късни курсове от „Почивка“ и „Владиславово“ в 22:40 и 23:00 часа (валидно за делник и празник); - Автобусна линия 209 Б ще обслужва курс от „Владиславово“ в 21:40 и от „Панорама“ в 22:40 (валидно за делник и празник); - Преустановява се обслужването на курсовете по направление на линия 14 А; - Преустановява се обслужването на курсове по направление на 31 и 31А, чиито маршрут е по бул.

25-годишна зверски пребита и държана под ключ, задържат извършителя в Китен

https://www.24chasa.bg/novini/article/6310023

25-годишна зверски пребита и държана под ключ, задържат извършителя в КитенПрокуратурата: Повдигаме обвинение за  опит за убийство  Млада жена е била зверски пребита от приятеля си и държана дни наред под ключ в хотелска стая в Равда, след което е изхвърлена в Бургас. От полицията потвърдиха за инцидента, като уточниха, че извършителят е задържан след спецакция в Китен, където се укривал.

Осъдените вече не могат сами да искат предсрочно освобождаване

https://www.24chasa.bg/novini/article/6310070

Осъдените вече не могат сами да искат предсрочно освобождаванеДа се отнеме на възможността осъдените сами да преценяват дали е настъпил моментът за предсрочно освобождаване, а това да бъде прерогатив на органите, които изпълняват наказанието. Това предложение на БСП за промяна в Наказателно-процесуалния кодекс приеха депутатите на първо четене, съобщи dariknews.bg.

Две германски туристки бяха намушкани с нож в Тунис

https://www.24chasa.bg/novini/article/6310072

Две германски туристки бяха намушкани с
нож в ТунисДве германки бяха намушкани с нож в североизточния тунизийски град Набьол, съобщи медицински източник, цитиран от ДПА и БТА, 51-годишна жена и нейната 27-годишна дъщеря са се разхождали на пазар в крайбрежния град, когато въоръжен с нож мъж ги нападнал. Мотивът за атаката е неизвестен. Двете са приети в болница в града.

Предстои чистка в най-голямата политическа партия в Косово

https://www.24chasa.bg/novini/article/6310071

Предстои чистка в най-голямата политическа партия в КосовоЛидерът на най-голямата партия в Косово - Демократическата, Кадри Весели ще извърши чистка в партията, като нежелани ще бъдат онези, които няма какво повече да предложат на партията и заподозрените в корупция, съобщава вестник "Косова сот", цитирана от БТА.  Весели имал среща с партийните си колеги вчера,

Изследване доказа: изкуственият интелект е с по-добра интуиция от маркетинг директор

http://econ.bg/Новини/Изследване-доказа-изкуственият-интелект-е-с-по-добра-интуиция-от-маркетинг-директор_l.a_i.744897_at.1.html

Изследване на глобалната технологична компания RTB House показа, че използването на изкуствен интелект в банер планирането осигурява над 35% повече...

Обмислят да увеличат парите за пълнолетните деца с увреждания

http://frognews.bg/news_137442/Obmisliat-da-uvelichat-parite-za-palnoletnite-detsa-s-uvrejdaniia/

Министерството на труда и социалната политика ще работи за увеличаване на финансовата подкрепа на станалите вече пълнолетни деца с увреждания.

Как се целуват хората в различните държави

https://www.vesti.bg/lyubopitno/sveji/kak-se-celuvat-horata-v-razlichnite-dyrzhavi-6070971

Оскар Уайлд е казал: Една целувка може да унищожи човешки живот. Вижте как се целуват хората в някои държави

Температурен рекорд в Русе днес - 38 градуса на сянка

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6310073

Температурен рекорд в Русе днес - 38 градуса на сянкаМаксимална температура от 38 градуса на сянка е измерена малко след 15,00 часа днес в Русе, което е рекорд за тази дата. Това съобщиха от хидрометеорологичната станция в крайдунавския град, предава БТА. Досега най-горещо на 30 юни е било през 1981 г., когато термометрите са отчели 37,2 градуса. От Спешна помощ в крайдунавския град информираха,

Юнкер: Естония, България и Австрия трябва да приемат всички мерки за цифровия пазар

http://www.cross.bg/yunker-ochakva-godina-1547629.html

/КРОСС/ Еврокомисията очаква всички мерки за цифров пазар в ЕС да бъдат приети по време на ротационните председателства на Естония, България и Австрия, заяви председателят Жан-Клод Юнкер, цитиран от БНР. Проектът се очаква да донесе нови 2,4 милиона работни места в Съюза и над 400 милиарда евро икономически ръст годишно. Целият състав на ЕК е на посещение в Талин за подготовка на предстоящите заседания на Съвета под Естонското председателство от 1 юли. Естонският министър-председател Юрий Ратас обобщи четирите приоритета за договарянето на законодателни реформи между 28-те правителства на Евросъюза идните шест месеца. Първият е отворена и иновативна европейска икономика, вторият е сигурността на Европа, третият, разбира се, е дигитална Европа със свободно движение на данни. Четвъртият приоритет е приобщаваща и устойчива Европа. Според шефа на Еврокомисията обаче поредността на основните цели е различна. Жан- Клод Юнкер подчерта колко важно за неговия екип е изграждането на цифровия единен пазар. „Лансирахме 35 законодателни предложения от ноември 2014 година насам и се радвам, че Естония си постави за цел по всички тях да се постигне споразумение до края на следващата година при българското и австрийското ротационно председателство", коментира Юнкер. Плановете са за високоскоростен интернет за цялата европейска територия и 5G мрежи от ново поколение във всеки голям град до 2020 година

ЕП гласува във вторник кандидатурата на Мария Габриел за еврокомисар

https://offnews.bg//politika/ep-glasuva-vav-vtornik-kandidaturata-na-maria-gabriel-za-evrokomisar-659459.html

Европейският парламент ще реши с тайно гласуване във вторник дали одобрява Мария Габриел за еврокомисар по цифровизацията, съобщи БТА.

Представянето на Габриел на изслушването за еврокомисар беше определено като успешно от двете комисии, пред които тя отговори на въпроси. 

В писмо за оценка на представянето на Габриел се отбелязва, че тя е показала необходимите познания, като двете комисии препоръчват да бъде одобрена за поста.

Ако предстоящото гласуване потвърди оценката, Мария Габриел ще трябва да бъде одобрена още от Съвета на ЕС.

Ако бъде одобрена за еврокомисар, Мария Габриел ще отговаря за ресор "Дигитална икономика и дигитално общество". Мандатът ѝ ще продължи до средата на 2019 г.

ООН: Почти половин милион сирийци са се върнали по родните си места тази година

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/06/30/2999016_oon_pochti_polovin_milion_siriici_sa_se_vurnali_po/?ref=rss


Почти половин милион сирийци са се завърнали по родните си места от началото на годината, включително над 440 000 разселени в самата Сирия и повече от 31 000, избягали в съседни държави, заяви днес Върховният комисариат за бежанците на ООН, цитиран от агенциите "Ройтерс" и ДПА.<br /><br />По данни на ВКБООН повечето хора са се завърнали в Алепо, Хама, Хомс и Дамаск. "Това е значителна тенденция и значителен брой", каза говорителят на комисариата Андрей...

За неиздадена касова бележка данъчните незабавно ще запечатват обекта

http://www.mediapool.bg/za-neizdadena-kasova-belezhka-danachnite-nezabavno-shte-zapechatvat-obekta-news266049.html

За пръв път през тази година неиздаването на касова бележка освен с обичайната глоба ще се санкционира с незабавно запечатване на съответния търговския обект. Това съобщиха в петък от Националната агенция по приходите (НАП), обявявайки началото на вече традиционната си лятна кампания за проверки по черноморското крайбрежие. В нея от утре ще се включат стотици данъчни инспектори съвместно с МВР и Агенция "Митници". До края на туристическия сезон предстоят над 25 хиляди проверки с основен акцент върху отчитането на обороти и издаването на касови бележки. Обектите обикновено остават затворени в продължение на 2 седмици след запечатването, се посочва в съобщението. Проверките ще бъдат предварително насочвани към рискови търговци, чиито продажби значително се различават от обичайните. За откриването на такива търговци ще послужи дистанционната връзка на всеки касов апарат със сървърите на приходното ведомство. Освен хотели, ресторанти, барове, магазини, паркинги и други търговски обекти на мониторинг ще бъдат подложени борси и тържища, които снабдяват хотелите с храни и напитки, допълват от НАП. В проверките, които ще обхванат цялото Черноморско крайбрежие, а не само големите курорти, ще участват и инспекторите на "Фискален контрол". Сигнали за неиздаване на касови бележки и данъчни нарушения могат да се подават на телефона на НАП 0700 18 700 или по електронна поща на infocenter@nra.bg.

Льо Пен - следствена за присвояване

http://clubz.bg/55726-lo_pen_sledstvena_za_prisvoqvane

Марин льо Пен. Снимка ЕПА/БГНЕС

Френски магистрати днес откриха следствени действия срещу лидерката на крайнодесния Национален фронт Марин Льо Пен за злоупотреба с милиони евро на Европейския парламент, съобщи всекидневникът "Монд". 

Родолф Бослю, адвокат на Льо Пен съобщи, че днес тя е била призована пред магистратите, където са ѝ предявени обвинения, че от 2009 д о 2016 г. незаконно е плащала на бодигарда и на шефката на кабинета си с пари, които Европарламентът отпуска за асистенти и съветници на нейните евродепутати. Тя е обвинена и в злоупотреба с доверие за деяния извършени между 2014 и 2016 г.

Льо Пен официално отхвърля тежките обвинения и още в понеделник ще обжалва поставянето си под съдебно разследване, каза в комюнике за медиите Бослю. 

Националният фронт е заподозрян, че е направил схема да плаща на партийните си кадри и активисти със средства на Европарламента, като ги назначава на заплата като асистенти на неговите евродепутати.

Льо Пен е една от 17 евродепутати на Фронта, които бяха обект на предварителна проверка, започнала във Франция през 2015 г., включваща около 40 асистенти.

Европейският парламент оценява евентуалните щети от схемата на 5 милиона евро за времето от 1 април 2012 г. до 1 април 2017 г.

Предишна оценка, през септември 2015 г., говореше за щети от 1,9 милиона евро. Службите на парламента се позовават на течащото в момента разследване и на доклади на ОЛАФ, европейската служба за борба с измамите със средства на ЕС.

Ремонтът на два булеварда блокира движението в центъра на София от следващата седмица

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/06/30/2999018_remontut_na_dva_bulevarda_blokira_dvijenieto_v_centura/?ref=rss


В неделя започва ремонтът на столичния булевард "Прага" от бул. "Пенчо Славейков" до бул. "Ген. Скобелев". Това ще наложи цялостно затваряне на отсечката. Новината съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова по време на проверката на ремонта на бул. "Асен Йорданов", съобщава "Фокус".<br /><br />Ще се направи реконструкция на асфалтовата настилка и тротоарите. Предвидено е и подмяна на осветителните тела. Ремонтът най-вероятно ще...

Отложиха делото срещу деветимата цигани, обвинени за побоя в Асеновград

http://www.moreto.net/novini.php?n=354564

Съдията от Районен съд - Асеновград Иван Шейтанов отложи за втори път началото на делото за мярката за неотклонение на деветимата цигани, обвинени за побоя над гребците от местния клуб по кану-каяк в понеделник, съобщава БНТ. Адвокатът на трима от тях Красимир Елдъров заяви, че има пропуски в документите по разследването, като уточни, че страниците по приложените материали не са номерирани и няма опис.

Путин подписа указа за контрасанкциите против ЕС

http://dnes.dir.bg/news/sanktzii-evropeyski-sauz-rusia-putin-25987360

С указ руският президент Владимир Путин удължи реципрочните санкции на Москва срещу Европейския съюз до 31 декември 2018 г., предаде ТАСС.

Звездите, които смениха рождените си имена

https://www.actualno.com/showbusiness/zvezdite-koito-smeniha-rojdenite-si-imena-news_619942.html

Голяма част от известните лица са променили рождените имена, за да влязат по-лесно в света на шоубизнеса. Ето звездите, които познаваме с променените имена: - Бруно Марс се е родил като Питър Джин Хернандез; - Кейти Пери е била Катрин Хъдсън; - Натали Портман е записана като Н

Отворен е новият вход към парка на Военната академия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6310046

Отворен е новият вход към парка на Военната академияОт днес е отворен новият вход към парка на Военната академия „Г.С. Раковски“, който се намира откъм улица „Хан Омуртаг“, съобщиха от пресцентъра на Столичната община, цитирани от "Фокус". Решението за отварянето му дойде след настояване на живущите в района, както и на самия директор на Академията – ген.

1 година затвор за немски турист, обвинен в хулиганство в Св. Константин и Елена“

https://www.24chasa.bg/novini/article/6310022

1 година затвор за немски турист, обвинен в хулиганство в Св. Константин и Елена“

След споразумение с Районната прокуратура във Варна, одобрено от съда, немският гражданин от иракски произход получи осъдителна присъда за хулиганство и увреждане на имущество в заведение в курорта Свети Константин. Това съобщиха от Апелативна прокуратура – Варна. Германският гражданин Мизгин Чивелек сключи споразумение с Районната прокуратура във

Димитър Главчев разпореди проверка на пултовете за гласуване

https://www.24chasa.bg/novini/article/6310055

Димитър Главчев разпореди проверка на пултовете за гласуванеПредседателят на Народното събрание Димитър Главчев писмено информира народния представител от "Воля" Андон Дончев, че е наредил да се извърши техническа проверка на устройствата за гласуване в пленарната зала. Макар че системата за гласуване чрез биометрични данни на всеки депутат - т.нар. пръстов идентификатор, не допуска гласуване с чужда карта.

Експерти: През април в Сирия е използван зарин

http://frognews.bg/news_137441/Eksperti-Prez-april-v-Siriia-e-izpolzvan-zarin/

При атаката на 4 април в Сирия е използван отровен газ зарин, потвърдиха експертите от международната Организация за забрана на химическите оръжия (ОЗХО) в доклад от разследването си.

Координационните съвети за съвместни проверки в областта на туризма започват

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/_sEN1F93g2I/

valeri-simeonovОт днес започва да функционира координационният съвет за сътрудничество и институционално взаимодействие в областта на туризма във Варна, а от понеделник – и в Бургас.

Звената са създадени въз основа на споразумение между заместник министър-председателят по икономическата и демографската политика, министерствата на вътрешните работи, на регионалното развитие и благоустройството, на труда и социалната политика, на здравеопазването, на земеделието, храните и горите, на туризма, на околната среда и водите, Агенция „Митници“, Българската агенция по безопасност на храните, Националната агенция за приходите, Комисията за защита на потребителите, областните управители на Варна, Бургас и Добрич. Целта е да се централизира и координира провеждането на всички проверки по българското Черноморие, за да се осигури спокойно и успешно протичане на летния туристически сезон 2017 г.

Вицепремиерът Валери Симеонов ще присъства на първите заседания на координационните центрове в Бургас и Варна.

Първото заседание на звеното в Бургас ще бъде на 03.07.2017 г. в Областна администрация Бургас. Участие ще вземат: зам. министър – председателят по икономическата и демографска политика Валери Симеонов, областния управител Вълчо Чолаков, кметовете на черноморските общини в област Бургас, както и представители на държавни институции имащи отношение към спокойното и успешно протичане на летния туристически сезон. По време на заседанието ще бъдат уточнени съвместни проверки за спазване обществения ред и сигурност на туристите, осигуряване на ефективен данъчен и осигурителен контрол в търговските обекти, както и спазване на допустимите нива на шума

Коя "папка от Герджиков до Борисов" отива при главния прокурор?

http://clubz.bg/55725-koq_papka_ot_gerdjikov_do_borisov_otiva_pri_glavniq_prokuror

Министър-председателят Бойко Борисов ще предаде "папката, за която се твърди, че му е оставена от премиера Герджиков" на прокуратурата. За това съобщава самият Борисов пред министрите си са заседанието на правителството в сряда, става ясно от стенограмата.

Съобщението звучи така:

"В този ред на мисли да ви кажа, че въпросната папка, за която се твърди, че ми е оставена от премиера Герджиков, днес я изпращам надлежно на главния прокурор, защото аз не съм разследващ орган и не ми е работа да се занимавам с това. Ако има нарушения, виновниците да си понесат наказанието. Така че, както ми е оставена, така ще бъде препратена по надлежния служебен ред."

От стенограмата не става ясно кой е "редът на мисли", който подсеща Борисов за папки, оставени му от предшественика му в служебното правителство Огнян Герджиков. Думите му идват веднага след като вицепремиерът и военен министър Красимир Каракачанов формално докладва предложение до президента Румен Радев да издаде указ за промени в длъжностите, изискващи висше офицерско звание. Вероятно е обаче да го подсеща споменаването на държавния глава.

Репликата на Борисов не разкрива и коя е папката, оставена му от служебния премиер, която има предвид. Но още при сдаването на властта Герджиков съобщи, че оставя на Бойко Борисов папки с препоръки, идеи, както и с резултати от направените ревизии в различните министерства. 

Преди няколко дни обаче - на 24 юни, в интервю за бТВ професорът съобщи, че е предоставил на настоящия министър-председател и папка, в която "пише разни неща, които не са най-добрите" за назначения от Борисов шеф на Агенция "Митници" Георги Костов.

Костов бе главен секретар на МВР по времето на кабинета "Борисов 2", но бе сменен при временното правителство. Тогава от ГЕРБ рагираха остро и обвиниха кабинета и президента в натиск и уволнения по политически причини, а Герджиков отвръщаше, че ако излезе наяве разговорът му с Костов, това няма са е добре за Костов.

 

"Разбира се, за всеки човек на висока позиция може да има и клеветнически твърдения", застрахова се Герджиков пред бТВ, съобщавайки за тази папка.

На 27 юни и президентът Румен Радев попита от Горна Оряховица Бойко Борисов дали е чел "папката от Герджиков". Поводът за въпроса към премиера бе първата атака от ГЕРБ срещу държавния глава и служебния кабинет по повод сагата с избора на нови изтребители за Военновъздушните сили. Тогава Цветан Цветанов "заподозря" Радев, че се е месил в избора на "Грипен" и заговори за корупция.

 

"Надявам се г-н Борисов ясно да заяви, подкрепя ли декларациите на своя заместник (Цветанов - б.р.)? И когато говорим за корупция също така - дали г-н Борисов е проверил какво съдържа папката, завещана му от г-н Герджиков?", попита Радев от Горна Оряховица, цитиран от БНТ.

Експерт: ЕRM 2 не е чакалня, а тренировъчна зала

http://econ.bg/Новини/Експерт-ЕRM-2-не-е-чакалня-а-тренировъчна-зала_l.a_i.744896_at.1.html

ERM2 нито е чакалня нито е предверие към еврозоната. Това е място, в което получаваш една пътна карта от реформи и тренираш много здраво под надзора...

"Сребърната" Мирела Демирева скача утре в Стара Загора

https://www.24chasa.bg/novini/article/6310018

"Сребърната" Мирела Демирева скача утре в Стара ЗагораСребърната медалистка в скока на височина от Олимпиадата в Рио де Жанейро Мирела Демирева, която е състезателка на старозагорския клуб по лека атлетика "Берое", ще участва в утрешното 17-о издание на международния турнир по лека атлетика "Самарско знаме" в Стара Загора. Първият старт - детска щафета 4 по 100 метра е в 18 часа в събота,

Първи случай на синдром на Гилен-Баре в Бургас за тази година

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/_7XLZn2bMBg/

deva-maria35-годишен пациент с рядкото заболяване полирадикулоневрит тип Гилен Баре започва лечение в бургаската университетска болница „Дева Мария“. Младият мъж е приет с болки в гърба, мускулна слабост и мравучкане в крайниците. Специалистите по неврология в болницата веднага разпознават симптомите на рядката болест и след редица изследвания, диагностицират пациента.

Терапията е скъпоструваща,а цената на клиничната пътека,определена от НЗОК не покрива големите разходи по нея. Пътеката, по която се лекува полирадикулоневрит тип Гилен Баре е едва 5500 лв. за 15 дни, а само едно от лекарствата на заболелия е на стойност 1250 лв. на ден.

След спешна среща на ръководството на бургаската болница е решено да се започне с терапията, без значение финансовите параметри. Отделението по неврология и отделението по анестезиология и интензивно лечение разполагат с всичко необходимо за адекватна реакция при тежки случаи. Направена е организация за пълен мониторинг на състоянието на пациента с рапорти на 2 часа, тъй като заболяването прогресира много бързо. За кратко време парализа е обхванала двата долни крайника, съществува опасност от развитие на остра дихателна недостатъчност.

Полирадикулоневрит тип Гилен Баре е автоимунно заболяване, което много често се проявява след прекарана вирусна инфекция. В същността му имунната система на организма атакува част от периферната нервна система. Американският президент Франклин Делано Рузвелт е  най-известният човек, заболял от рядката болест.

За ремонта на 45 км от магистрала "Хемус" са нужни 240 млн. лв.

http://www.mediapool.bg/za-remonta-na-45-km-ot-magistrala-hemus-sa-nuzhni-240-mln-lv-news266048.html

Между 220 и 240 млн. лв. са необходими за ремонт на 45 км пътно платно, тунели и виадукти на магистрала "Хемус". Средствата ще се отделят на етапи, за да се гарантира сигурността и безопасността на преминаващите. Това съобщи министърът на регионалното развитие Николай Нанков, който заедно с председателя на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" Дончо Атанасов направи инспекция на ремонта на дясната тръба на тунел "Ечемишка" на магистралата. След приключилата рехабилитация на съоръжението преминаването вече става през двете тръби. Ремонтът на едната тръба на тунел "Ечемишка" струва 12 млн. лв.   Тунел "Ечемишка" е с дължина 765 м и е в експлоатация от 1984 г. От тогава на съоръжението не е извършван основен ремонт. Възстановителните дейности в тръбата за Варна започнаха на 1 септември 2016 г., а движението досега ставаше двупосочно в тръбата за София.   В ремонта на тръбата за Варна са инвестирани около 12 млн. лв. от републиканския бюджет. Съоръжението е с нова хидроизолация, отводнителна система, вентилационна и електрическа инсталация, осветление, системи за видеонаблюдение и пожароизвестяване. Положени са около 19 хил. кв. м хидроизолация, 30 хил. кв. м пръскан бетон, 3320 т асфалт, 843 куб. м тротоарни блокове, 164 т армировъчна стомана, 1550 м шумозаглушителни стени и т. н. Тръбата е с енергоефективно LED осветление, като са монтирани 293 броя осветителни тела.   Ремонтните дейности са изпълнени от "Автомагистрали" ЕАД по договора за текущо поддържане на автомагистралния участък. В момента се обследва състоянието и на лявата тръба на тунел "Ечемишка". Ремонт по нея може да започне след края на летния сезон, но при условие, че също ще приключи преди въвеждането на зимното поддържане на пътищата, каза Нанков. До есента трябва да приключат останалите ремонти по "Хемус"   Заради закъснелия с близо два месеца старт на строително-монтажните работи по мостовото съоръжение след тунел "Витиня" в посока Варна при 33-ти км на магистрала "Хемус", ремонтът там се очаква да приключи до средата на август, заяви регионалният министър.   Сроковете не трябва да са за сметка на качеството. Ремонтите са свързани с осигуряване на безопасност и сигурност и отнемат време, каза Нанков.   Той информира, че по тази причина продължава ремонтът и на други съоръжения в критично състояние на магистралата. В момента тече ремонт на селскостопански подлез при км 24 и се укрепва свлачище, работата по които трябва да приключи до края на юли.   Лявата тръба на тунел "Витиня" в посока София и мостовото съоръжение преди него също са в критично състояние. Работата по тях ще започне след края на текущия ремонт, за да приключи преди зимния сезон, съобщи още регионалният министър. Желанието ни е да посрещнем зимата без ремонти и временна организация на движението, заяви Дончо Атанасов.   Другите необходими строителни работи, които трябва да подобрят състоянието на магистралата с цел осигуряване на безопасността на пътуващите ще се извършват през следващата година. Ремонтът на магистрала "Тракия" ще започне след 15 септември Ремонтът на активната лента за движение от магистрала "Тракия" след Пловдив в посока Бургас ще започне след 15 септември, съобщи регионалният министър.   Отново с цел облекчаване на трафика през активния летен сезон по всички магистрали ще бъде ограничено преминаването на тежкотоварни превозни средства в пиковите часове. Заповедта ще влезе в сила от следващата седмица. Днес ще проведем среща с представители на превозвачите по темата, информира Николай Нанков.   Министър Нанков изрази надежда тол-системата да бъде въведена по-бързо, за да има повече ресурс за необходимите ремонти по пътищата. Собствениците на леки автомобили плащат две трети от общата стойност на винетните такси в страната. Логиката на действащата в момента система за плащане на такси за преминаване по републиканската пътна мрежа е несправедлива и ще бъде променена, обеща Нанков. В резултат от увеличените такси за тежкотоварните автомобили след въвевждането на тол системата ще има над 500 млн. лв. годишно, които целево ще бъдат инвестирани в подобряване състоянието на пътната мрежа в страната.      

Блокада пред съда в Скопие заради обвиненията срещу бившите управляващи

http://www.cross.bg/skopie-suda-iskaniyata-1547637.html

/КРОСС/ Десетки граждани блокираха с автомобилите си булевард „Гоце Делчев" пред сградата на Наказателния съд в Скопие в знак на протест срещу обвиненията, повдигнати в четвъртък от Специализираната прокуратура срещу доскорошни управници на Македония, включително и бившия премиер Никола Груевски. Въпреки блокадата обстановката в района е спокойна - няма скандирания, протестиращите седят в автомобилите си и не пропускат други превозни средства. Около съда, където са в ход заседанията за исканията на Специализираната прокуратура, е засилено полицейското присъствие. Магистратите имат срок от 24 часа, в които да вземат решение дали да удовлетворят исканията за превантивен арест и налагането на превантивни мерки бивши министри и собственици на фирми по делата "Тарифа", "Трезор", "Танк","Тендери", "Траектория", "Крепост", "Таргет" , "Тортура" и др. Прокуратурата представи 17 обвинения за 18 дела срещу общо 94 физически и седем юридически лица. Тя изисква мярка задържане за 18 души и предпазни мерки за още 47 души. Сред тях, освен лидера на ВМРО-ДПМНЕ, са и редица бивши министри от неговия кабинет, а също и други високопоставени членове на партията.  

Десислава Радева се срещна с представители на „София прайд”

http://frognews.bg/news_137440/Desislava-Radeva-se-sreshtna-s-predstaviteli-na-Sofiia-praid/

Представители на „София прайд” са се срещнали с първата дама Десислава Радева, пише на официална уебсайт на организацията.

Бутони по светофарите във Варна решават проблема с постоянния шум от устройствата за незрящи

http://www.moreto.net/novini.php?n=354553

50-те кръстовища във Варна, които вече са оборудвани със сигнални устройства за пешеходци със зрителни проблеми, предстои да бъдат снабдени с бутони за заявка на звуково оповестяване. Това ще сложи край на постоянния шум от светофарните уредби, който създава сериозен дискомфрот на живущите в близост.

Слънчев бряг спира алкохолните турове

http://clubz.bg/55724-slynchev_brqg_spira_alkoholnite_turove

Валери Симеонов. Снимка Веселин Боришев

Акционерното дружество "Слънчев бряг" е поело ангажимент за премахване на алкохолните турове в курорта, съобщи вицепремиерът Валери Симеонов във Варна. Той участва в първото заседание на координационния център в морския град за сътрудничество и взаимодействие в областта на туризма.

Според Симеонов има прекалено много нарушения, включително и от страна на полицията, които дават пълното право да бъдат прекратени тези "нелепи" договори, които дружеството сключва с туроператори. 

„По силата на договорите, ако се организира алкохолна обиколка, "Слънчев бряг" получава 50 лева за група от 150 човека и 75 лева за група от 200 души“, обясни вицепремиерът.

Решението на УС на дружеството за прекратяването на алкохолните турове е трябвало да се вземе до днес, но все още няма информация дали то е взето. 

„Къмпингуването трябва да се извършва в определени къмпинги, където има ток, вода, плаща се такса и се почиства като в Испания или Гърция“, категоричен бе Симеонов.

Създадените координационни центрове във Варна и Бургас ще контролират туризма в трите области - Добрич, Варна и Бургас. 

„В тях ще има представители на НАП, БАБХ, здравното министерство, МВР, пожарната. Ще се контролира шумът, защото това е един от най-тежките проблеми на летните курорти. Ще има глоби, ще има и затваряне на заведения“, каза още вицепремиерът. 

Ирландия също забрани фракинга

http://www.investor.bg/evropa/334/a/irlandiia-syshto-zabrani-frakinga-242212/

Фракингът трябва да се разглежда като сериозна опасност за общественото здраве и околната среда, посочва се в закона

ООН: Исканията за закриване на ”Ал Джазира” са неприемлива атака

http://frognews.bg/news_137439/OON-Iskaniiata-za-zakrivane-na-Al-Djazira-sa-nepriemliva-ataka/

Исканията на няколко арабски страни за закриване на базираната в Катар телевизия ”Ал Джазира” са ”неприемлива атака срещу свободата на словото и на изразяването на мнение”, заяви говорителят на ООН по човешките права Рупърт Колвил, цитиран от ДПА и БТВ.

ЦСКА1948 записва децата без пари

https://offnews.bg//futbol/tcska1948-zapisva-detcata-bez-pari-659465.html

Преди няколко дни Георги Кьосев пое ДЮШ на ЦСКА 1948. Бившият играч на ЦСКА сподели вижданията си за развитието на школата.

"Много съм щастлив, че ще работя отново за ЦСКА. На първо време ще изпълним изискванията в наредбата за два отбора – деца и юноши младша и старша възраст.

Имам уверението на ръководството, че детско-юношеската школа ще бъде един от основните приоритети при развитието на клуба и ще се работи много професионално.

Вече съм сформирал екипа си, който ще ми помага в школата, но на този етап не искам да обявявам имена. Имаме концепция, която ще следваме и се надявам след една година да правим равносметка за успешния сезон.

Решили сме да направим кастинг за ДЮШ на 22 и 23 юли, който ще се проведе на терените в Спортен комплекс "Бонсист", като подробностите ще ги обявим малко по-късно.

Децата ще бъдат освободени от такси, защото в момента времената не са никак леки и не всеки родител има възможност да отделя средства.

Другото нещо, с което ще опитаме да улесним родителите, е да осигурим и безплатна екипировка", сподели Георги Кьосев пред официалния сайт на клуба.

Социалното министерство обмисля да увеличи подкрепата за пълнолетните хора с увреждания

http://www.mediapool.bg/sotsialnoto-ministerstvo-obmislya-da-uvelichi-podkrepata-za-palnoletnite-hora-s-uvrezhdaniya-news266047.html

Министерството на труда и социалната политика ще работи за увеличаване на финансовата подкрепа на станалите вече пълнолетни деца с увреждания, обяви социалният министър Бисер Петков по време на петъчния парламентарен контрол. Той обясин че въпреки увеличението на семейната помощ за децата с най-тежки увреждания на 930 лева, когато те станат пълнолетни, помощта рязко спада и е необходима по-голяма финансова подкрепа за вече порасналите деца. “Дали това ще стане с увеличаване на гарантирания минимален доход, или чрез друг механизъм за увеличаване на интеграционната добавка, целта, която си поставяме е да се увеличи финансовата подкрепа за пълнолетните“, Петков. За облекчаване на живота на хората с увреждания министерството ще осигури устойчивост на услугите социален асистент, личен асистент и домашен помощник като се търсят варианти и за национално финансиране през следващата година.

Администрацията на МВР също излиза на протест на 5 юли

http://www.cross.bg/ednakuv-statyt-protest-1547625.html

/КРОСС/ Членовете на Националния синдикат на гражданската администрация в МВР излизат на протест на 5 юли. Това обявиха от ръководството на синдикалната структура, която обединява една шеста част от служителите във вътрешното ведомство, работещи по трудово правоотношение, съгласно Кодекса на труда. Изразявайки недоволството си от размера на трудовите възнаграждения в системата, лошите условия на труд, противоречивата нормативна база, драстичното нарушение на принципа „за равен труд - равна заплата" и неравнопоставеността на служители с еднакъв статут декларираме, че започваме ефективни стачни действия. От синдиката настояват за повишаване на основните месечни възнаграждения, спешни промени в действащия закон за МВР, подготовка на консенсусен проект за нов ЗМВР и премахване на драстичната разлика в заплащането на служителите с еднакъв статут и еднакви задължения.

Управителят на Здравната каса Глинка Комитов подаде оставка

http://econ.bg/Новини/Управителят-на-Здравната-каса-Глинка-Комитов-подаде-оставка-_l.a_i.744908_at.1.html

Управителят на НЗОК Глинка Комитов подаде оставка от поста си. Комитов е депозирал в деловодството на Народното събрание молбата за освобождаването...

25 г. затвор за убиеца, заклал семейство пенсионери в Пазарджик (Снимка)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6310009

25 г. затвор за убиеца, заклал семейство пенсионери в Пазарджик (Снимка)25г. затвор, при първоначален строг режим, определи 5-членен състав на окръжния съд в Пазарджик за 31-годишния Иван Николов, който през ноември, м.г., уби с нож семейството пенсионери Асен и Василка Илиеви и рани с ловна пушка в краката Ася Йорданова и Теменужка Бързакова. Престъплението е извършено по расистки подбуди, т.к.

Politico: Срещата между Путин и Тръмп предизвиква тревога

https://www.actualno.com/analysis/politico-sreshtata-mejdu-putin-i-trymp-predizvikva-trevoga-news_619935.html

През следващата седмица американският президент Доналд Тръмп планира да проведе преговори с руския си колега Владимир Путин с цел да подобри отношенията с руския лидер, въпреки многобройните разследвания на предполагаеми връзки на негови съветници с Кремъл. Срещата ще

Гришо започва срещу Диего Шварцман на Уимбълдън, Цвети срещу Сара Ерани

http://www.moreto.net/novini.php?n=354562

Жребият за турнира от Големия шлем „Уимбълдън" беше изтеглен и българските представители научиха своите съперници. Първата ни ракета при мъжете Григор Димитров ще се изправи в първия кръг срещу 37-ия в света аржентинец Диего Шварцман.

Експерти: При атаката в Сирия през април е бил използван зарин

https://www.24chasa.bg/novini/article/6310004

Експерти: При атаката в Сирия през април е бил използван заринЕкспертите от международната Организация за забрана на химическите оръжия (ОЗХО) потвърждават в доклад от разследването си, че при атаката на 4 април в Сирия е използван газ зарин, предаде Франс прес, цитира БТА. Разследващият екип е заключил, че "голям брой хора, някои от които са починали, са били изложени на зарин или вещество от рода на

Графика на деня: Най-големите градове в света през 2100 г.

http://www.investor.bg/drugi/338/a/grafika-na-denia-nai-golemite-gradove-v-sveta-prez-2100-g-241866/

Според прогнози на Global Cities Institute нито един от 20-те най-населени градове няма да бъде Европа, Китай, Австралия или Америка

В Германия узакониха гей браковете

http://frognews.bg/news_137438/V-Germaniia-uzakoniha-gei-brakovete/

В Германия Бундестагът одобри узаконяването на еднополовите бракове. След новата поправка в правния кодекс на страната вече ще се казва, че „бракът е встъпване до живот от двама души от различен или еднакъв пол“.

Сайтът на Фонд „Земеделие“ пръв заработи с домейн на кирилица

http://econ.bg/Новини/Сайтът-на-Фонд-Земеделие-пръв-заработи-с-домейн-на-кирилица_l.a_i.744894_at.1.html

Първите реално действащи домейни на кирилица в пространството “.бг“, са на Държавен фонд земеделие - дфз.бг и Девета френска гимназия „Алфонс Дьо...

Украинският външен министър подготвя преврат, твърди депутат

https://www.actualno.com/europe/ukrainskijat-vynshen-ministyr-podgotvja-prevrat-tvyrdi-deputat-news_619936.html

Украинският министър на вътрешните работи Арсен Аваков подготвя преврат, предупреди депутатът Сергей Лешченко от пропрезидентската фракция „Блокът на Петро Порошенко“. „Екипът на Арсен Аваков се подготвя за различни сценарии, включително и за силово вземане на

Как УЕФА пусна Дунав в Европа и направи забележка на БФС да брои до 4 (документ)

https://offnews.bg//futbol/kak-uefa-pusna-dunav-v-evropa-i-napravi-zabelezhka-na-bfs-da-broi-do-4-659458.html

Продължаваме днешната серия с документ по казуса "ЦСКА-София", който също не е излизал по медии. Този път OFFNews ще ви предоставим писмото, с която УЕФА определя четирите участника на България в европейските турнири.

То е пратено на 19 юни до БФС, припомняме, това е денят на жребия. Написано е, както ще се убедите, по причина, че БФС заявява пред УЕФА, забележете, ПЕТ, а не ЧЕТИРИ участника, колкото ни се полагат. Приятно четене и припомняме - това са документи, а умните хора ще си направя изводите:

"БФС

Борислав Попов

Изпълнителен директор

Уважаеми г-н Попов,

Запознахме се с входящите документи за турнирите на УЕФА 2017\2018, получени от БФС на 5 юни 2017 година.

Както знаете, според настоящите правила за клубните турнири на УЕФА, БФС има право да заяви ЧЕТИРИ клуба за участие през сезон 2017/2018 на Шампионската лига и Лига Европа.

Въпреки това, във вашите входящи документи са написани ПЕТ клуба, членове на БФС.

От това следва, че за да бъде проведен жребият на 19 юни, 2017 година, УЕФА ще избере 4 клуба от листата на БФС.

Както знаете, на 29 май 2017 година, българският клуб ЦСКА, който се появява в листата от пет клуба, беше уведомен от УЕФА, че няма да бъде допуснат до изключение от така нареченото "тригодишно правило" според член 12 (3) от Правилникът на УЕФА за Лицензиране и Финансов феърплей. Това означава, че клубът не може да бъде допуснат до участие в турнир на УЕФА.

В светлината на обстоятелствата, които описахме, следните 4 клуба от БФС ще бъдат допуснати до клубните турнири на УЕФА 2017/2018&

- ПФК Лудогорец

- ПФК Левски София

- ПФК Ботев Пловдив

- ПФК Дунав

Благодарим ви, че ще имате предвид написаното горе.

Искрено ваш:

Теодор Теодоридис

Генерален секретар".

Иззеха близо 8000 къса цигари и над 30 килограма нарязан тютюн без бандерол

https://www.24chasa.bg/novini/article/6309999

Иззеха близо 8000 къса цигари и над 30 килограма нарязан тютюн без бандерол

Полицията иззе близо 8000 къса цигари и над 30 килограма нарязан тютюн без бандерол по време на операция, проведена вчера и на територията на ОД МВР – Пловдив, съобщиха от пресцентъра на МВР. По-голямата част от изделията – 5660, били открити да се предлагат за продажба на сергия за дрехи в Куклен, стопанисвана от 54-годишна местна жителка.

Германия забрани на Ердоган да говори

https://www.vesti.bg/sviat/evropa/germaniia-zabrani-na-erdogan-da-govori-6070983

Германското правителство е против реч на Реджеп Ердоган, защото той "не се вписва в политическия контекст", а и не е уместно на фона на конфликтите между Германия и Турция

Самолет ще проверява нов радар в София на 3 и 4 юли

https://www.24chasa.bg/novini/article/6310000

Самолет ще проверява нов радар в София на 3 и 4 юлиПолети за проверка на техническите настройки на новия радиолокационен комплекс на летище София ще се проведат на 3 и 4 юли в района на столицата, съобщиха от РВД. РВД ще разполага с нов радар за обслужване на въздушното пространство и проверката представлява ключов етап от въвеждането на оборудването в експлоатация.

Григор Димитров започва срещу 37-ия в света на "Уимбълдън"

http://www.cross.bg/sveta-krug-izpravi-1547626.html

/КРОСС/ Жребият за турнира от Големия шлем „Уимбълдън" беше изтеглен и българските представители научиха своите съперници. Първата ни ракета при мъжете Григор Димитров ще се изправи в първия кръг срещу 37-ия в света аржентинец Диего Шварцман. При победа, във втория кръг съперник ще бъде победителят между стария му познайник Маркос Багдатис, който в момента е 79-и в света и британеца Джейми Уорд - едва 1069-и в ранглистата. Сериозно изпитание може да има българинът в третия кръг, където евентуален съперник е американският гигант Джон Иснър. Ако всичко върви без изненади, на 1/8-финалите Григор Димитров може да се изправи срещу Роджър Федерер.При жените Цветана Пиронкова ще стартира срещу Сара Ерани. И двете са далеч от най-добрите си класирания в ранглистата, като българката в момента е 149-а в света, а италианката е 74-та. Ерани обаче е бивша №5 и №1 на двойки. При победа на пловдивчанката във втория кръг вероятно ще се изправи срещу поставената под №5 Каролин Вожнацки, която преди това все пак трябва да победи унгарката Тимеа Бабош.

Бонев: Кадровите лупинги с Боршош в нарушение на закона

http://dnes.dir.bg/news/ndk-bogomil-bonev-kadrovi-miroslav-borshosh-lupingi-25987137

От чисто правна гледна точка кадровите лупинги с Мирослав Боршош не могат да бъдат обяснени. Това заяви във фейсбук бившият вътрешен министър Богомил Бонев.

Спипаха руски турист да шофира с 1.7 промила алкохол във Варненско

http://www.moreto.net/novini.php?n=354559

Руски турист е хванат да шофира с 1.7 прмила в издишания въздух при полицейска проверка в село Приселци, съобщиха за Moreto.net от пресцентъра на ОД на МВР-Варна. 34-годишният мъж е задържан за 24 часа, а по случая е образувано бързо полицейско производство.

Офроуд пътуване показва на деца с двигателни проблеми Балкана между Ком и Емине

https://offnews.bg//drugi/ofroud-patuvane-pokazva-na-detca-s-dvigatelni-problemi-balkana-mezhdu-659452.html

Утре сдружение "Към върха", с помощта на Мобилна спасителна служба и Планинска спасителна служба, се отправя на поредното пътешествие с благотворителна цел. Момчетата от сдружението поемат по дългия 600 км планински път между връх Ком и нос Емине, за да покажат красотата на Балкана на 14-годишната Йоана, която страда от мускулна дистрофия. 

С помощта на офроуд джипове те ще прекосят страната, за да покажат на Йоана едни от най-красивите места в България, които за нея са трудно достъпни, тъй като е прикована към инвалидна количка. 

"Като цяло нашата идея беше да организираме мероприятие, чрез което да успеем да покажем на хората, че едно на пръв поглед лесно нещо като разходка в планината с джип може да бъде много полезно и стимулиращо за деца в неравностойно положение, а и това е единственият начин, по който да отидат там", разказва ни Ники от "Към върха".

"Идеята ни да покажем колко неща могат да се видят на една разходка с джип, колко много достъпни за такъв тип превозни средства места има в България, подходящи за деца в неравностойно положение, и желанието на Йоли прераснаха в идеята за осъществяването на пътуването между Ком и Емине", продължава един от основателите на благотворителното сдружение. 

В пътуването ще се включи и още едно момиче с двигателни проблеми - Кристина Недялкова. Тя е със спина бифида, поради което също е трудно подвижна. Но диагнозата и не я спира да обикаля по планините - дъщеря е на метеоролог, който работи на вр. Мусала, и вече е успяла да види всички върхове на Рила. 

"Тя ще бъде моралната подкрепа за Йоли по време на пътуването", казва Ники от "Към върха".

Пътешествието им ще продължи седем дни, като "Към върха" разчита на помощта на множество организации и фирми, които предоставят джип и необходимата логистична подкрепа. Въпреки това, в момента сдружението търси средства за собствен офроуд джип, с който да осъществяват все повече и повече разходки за трудно подвижни деца.

За да помогнете и да получите повече информация относно хода на пътуването посетете фейсбук страницата на "Към върха".

„Към върха” възниква през 2016 г. като инициатива на Николай Герев и Захари Недялков, доброволци в "Сдружение един живот", обединени от идеята да помагат за изкачването на деца и младежи в неравностойно положение в планината. Някои от запомнящите се инициативи, които „Към върха” успява да осъществи за 2-те години от своето съществуване са 2 зимни изкачвания на връх Мусала с парализирани младежи, изкачвания на деца с различни
двигателни увреждания на връх Ботев, връх Руен, Черни връх и забавления на открито в зимна Рила.

Любима ракия ще спонсорира 3 български сватби за втори път

http://www.cross.bg/godina-kampaniyata-dvoiiki-1547634.html

/КРОСС/ Кампанията „Просто кажи Да!" на „Пещерска" подкрепя българските обичаи За втора поредна година „Пещерска отлежала" ракия организира кампанията „Просто кажи Да!". Благодарение на нея три двойки ще изпълнят мечтата си да сключат брак с голямo тържество. Избраните двойки ще получат награда от по 5000 лв. за организирането на специалното събитие, фотограф, оператор и пълни чаши за гостите на събитието. Конкурсът продължава до 31 юли на специално разработената уебстраница www.justsayyes.bg, за да подкрепи запазването на българските ценности и традиции. Всяка една двойка, която иска да сключи брак в рамките на 2017 година, може да вземе участие в играта, като се регистрира на сайта на кампанията. Желаещите трябва да качат описание на своята мечтана сватба и обща снимка. Добавянето на заснето видео пък носи допълнителни точки. Колкото по-оригинално е съдържанието, толкова по-голям е шансът да влезете сред финалистите за голямата награда. Те ще бъдат определени от специално жури, в което участва актрисата Саня Борисова-Илиева, и ще бъдат официално обявени на 7 август. „Вярваме в българското семейството и именно желанието да запазим семейните ценности ни мотивира да организираме второ издание на „Просто кажи Да!"

Виновникът за най-голямата сервизна акция фалира

https://www.vesti.bg/tehnologii/avtomobili/vinovnikyt-za-naj-goliamata-servizna-akciia-falira-6070788

Борсовите играчи, заложили наскоро на Key Safety Systems, трябва да почерпят, защото вероятно са натрупали милиони, тъй като американската компания поема дейността на японците.

Задържаха крадец за 72 часа, крадял от деца в училище в столичния кв. „Дружба“

https://www.24chasa.bg/novini/article/6309993

Задържаха крадец за 72 часа, крадял от деца в училище в столичния кв. „Дружба“ 
Под ръководството на Софийска районна прокуратура се провежда разследване за грабежи, извършвани на територията на училище в столичния квартал „Дружба“. Обвиняемият е задържан за 72 часа. Това съобщиха от пресцентъра на Прокуратурата. Първоначално досъдебното производство е образувано срещу неизвестен извършител.

Предизвикателството "Европейско председателство" за Малта

http://www.investor.bg/evropa/334/a/predizvikatelstvoto-evropeisko-predsedatelstvo-za-malta-242167/

Малката островна държава успя да постине част от своите заявки и да държи обединени лидерите по редица критични теми

Задържаха рецидивист, заплашвал и обирал ученици

https://offnews.bg//temida/zadarzhaha-retcidivist-zaplashval-i-obiral-uchenitci-659462.html

Рецидивист, заплашвал и обирал ученици в училище в столичния квартал "Дружба" е задържан за 72 часа, съобщиха от прокуратурата. 

Георги Спасов е привлечен като обвиняем вчера, той е извършил грабежи на непълнолетните Б. Н. и И. М. в двора на училището им. Престъпникът взел пари и мобилен телефон след заплахи към момчетата. 

До момента обвиняемият Спасов е осъждан многократно за грабежи със сходен механизъм на извършване, като в по-голямата си част деянията са насочени срещу непълнолетни лица, спрямо които обвиняемият употребява сила и заплашване, за да отнеме различни вещи – пари, мобилни телефони, ученически раници и др., допълват от прокуратурата.

Предстои да бъде внесено искане в Софийски районен съд за вземане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо Спасов „Задържане под стража“.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване