Украинският вътрешен министър е взел на мушка президента Порошенко

http://pogled.info/svetoven/ukrainskiyat-vatreshen-ministar-e-vzel-na-mushka-prezidenta-poroshenko.87248

/Поглед.инфо/ Украинският министър на вътрешните работи Арсен Аваков подготвя преврат, предупреди депутатът Сергей Лешченко от пропрезидентската фракция „Блокът на Петро Порошенко“.

И цивилните в МВР излизат на протест на 5 юли

http://pogled.info/bulgarski/i-tsivilnite-v-mvr-izlizat-na-protest-na-5-yuli.87249

/Поглед.инфо/ Членовете на Националния синдикат на гражданската администрация в МВР излизат на протест на 5 юли.

Етъра организира архитектурен конкурс за обновяване на хотела си

http://www.dnevnik.bg/gradska_sreda/2017/06/30/2998970_etura_organizira_arhitekturen_konkurs_za_obnoviavane/?ref=rss


Ентографския музей на открито "Етър" ще обновява хотела "Страноприемницата" в комплекса и смята да направи архитектурен конкурс.<br /><br />Конкурсът е организиран от музея, община Габрово и камарата на архитектите и целта му е да направи експертен, прозрачен и мотивиран избор на идеен проект за преустройството на хотела, пишат оттам.<br /><br />Затова ще има и две обществени обсъждания: на 6 юли 2017 г., четвъртък, от 17 ч. в Ритуалната зала в...

САЩ се гласи да забрани на Пентагона да ползва продукти на Kaspersky

https://www.actualno.com/sciencelogy/sasht-se-glasi-da-zabrani-na-pentagona-da-polzva-produkti-na-kaspersky-news_619930.html

Американският Сенат е изготвил бюджетна разпоредба за Пентагона, която му забранява да използва софтуер на базирания в Русия световен лидер в киберсигурността Kaspersky, предаде БГНЕС. Забраната е част от черновата на закон за националната отбрана, а причина за нея са притесн

Отложиха делото срещу деветимата роми, обвинени за побоя в Асеновград

http://www.cross.bg/poboya-zadurzhanite-deloto-1547630.html

/КРОСС/ Съдията от Районен съд - Асеновград Иван Шейтанов отложи за втори път началото на делото за мярката за неотклонение на деветимата роми, обвинени за побоя над гребците от местния клуб по кану-каяк в понеделник, съобщава БНТ. Адвокатът на трима от тях Красимир Елдъров заяви, че има пропуски в документите по разследването, като уточни, че страниците по приложените материали не са номерирани и няма опис. Според него липсата на номерация предполага, че може "да има забравен някакъв документ". Още един адвокат, от общо 7-те защитници, подкрепи Елдъров, като допълни, че няма приложени и документи за медицинско освидетелстване на тези от задържаните, които са пострадали при побоя, за разлика от потърпевшите. Към протеста на защитата се добави и факта, че в документацията липсвал фотоалбум на разпознаването. Подсъдимите обаче чуха новите си обвинения. спрямо всеки от задържаните са персонални и по-тежките от тях ще бъдат за закани за убийство и за нанасяне на средна телесна повреда. Ако обвиненията срещу тях се докажат, ги очакват от 5 до 6 години затвор. 

Производството на електроенергия със спад от 13,4% през април

http://econ.bg/Новини/Производството-на-електроенергия-със-спад-от-13-4-през-април_l.a_i.744893_at.1.html

Производството на електроенергия за април бележи спад с 13,4% спрямо март, но отчита ръст от 16,3 на сто на годишна база, сочат данните на...

До 3% може да падне безработицата в Добричка област

https://www.24chasa.bg/region/article/6309976

До 3% може да падне безработицата в Добричка област„Не изключвам през юни равнището на безработицата в Добричка област да падне до 3%. Има голямо търсене на работна ръка” – каза на пресконференция директорът на Бюрото по труда в Добрич Васил Сивков.  Равнището на безработица в област Добрич през май е било 6, 4 процента, като тя е намаляла с 1,1 процентни пункта спрямо предходния месец – добави

Даниел Панов: Откакто “Хемус” е приоритет, имаме 150 млн. инвестиции (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6309978

Даниел Панов: Откакто “Хемус” е приоритет, имаме 150 млн. инвестиции (Видео)l Над 350 депутати, кметове, бизнесмени от 11 области в държавата се обединиха в Търново около каузата да има магистрала от София до Варна l Всички партии обещават подкрепа за съживяването на Българския север Българският север ще достигне икономическата мощ на Юга най-вече с построяването на магистрала “Хемус”.

Отложиха делото срещу деветимата роми, обвинени за побоя в Асеновград

http://www.cross.bg/poboya-obvineni-devetimata-1547630.html

/КРОСС/ Съдията от Районен съд - Асеновград Иван Шейтанов отложи за втори път началото на делото за мярката за неотклонение на деветимата роми, обвинени за побоя над гребците от местния клуб по кану-каяк в понеделник, съобщава БНТ. Адвокатът на трима от тях Красимир Елдъров заяви, че има пропуски в документите по разследването, като уточни, че страниците по приложените материали не са номерирани и няма опис. Според него липсата на номерация предполага, че може "да има забравен някакъв документ". Още един адвокат, от общо 7-те защитници, подкрепи Елдъров, като допълни, че няма приложени и документи за медицинско освидетелстване на тези от задържаните, които са пострадали при побоя, за разлика от потърпевшите. Към протеста на защитата се добави и факта, че в документацията липсвал фотоалбум на разпознаването.  

Стотици данъчни инспектори тръгват на проверки по морето

//dariknews.bg/novini/bylgariia/stotici-danychni-inspektori-trygvat-na-proverki-po-moreto-2034007

Стотици данъчни инспектори съвместно с органите на МВР и Агенция "Митници" започват лятната контролна кампания по Черноморието. Над 25 000 проверки предстоят от утре до края на туристическия сезон с основен акцент отчитането на обороти и издаване на касови бележки, съобщиха от Наци

И цивилните в МВР излизат на протест на 5 юли

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/i-civilnite-v-mvr-izlizat-na-protest-na-5-iuli-242216/

Служителите настояват за повишаване на основните месечни възнаграждения и нов Закон за МВР

Марешки: МВР купува скъп бензин за полицията от картела

https://offnews.bg//politika/mareshki-mvr-kupuva-skap-benzin-za-politciata-ot-kartela-659432.html

Лидерът на "Воля" Веселин Марешки днес анализира кризата в Българската полиция от своята гледна точка - парите на народа и на полицаите ги няма, а в това време МВР плаща скъпо гориво на картела.

В декларация от парламентарната трибуна Марешки заговори за писмо, което той е изпратил на министъра на вътрешните работи Валентин Радев. В него депутатът и бизнесмен, който има собствени бензиностанции, пита МВР откъде си купува горива за нуждите на полицията.

И Марешки прочете отговора на министъра от трибуната: "Има сключени договори, но не с бензиностанции, а с избрани доставчици, отговарящи на комплекс от критерии. Договорите са достъпни на официалния сайт. А годишният разход за горива е различен през различните години и зависи от много фактори - брой на структурите, брой на автомобилите, криминогенната обстановка и други". 

"Вие разбирате ли нещо от този отговор, аз не", попита депутатите той и си отговори сам. 

Марешки обясни, че в момента има места, където цената на колонка е с 40 стотинка по-ниска, а МВР плаща с 40 стотинки повече за гориво.

"Плащаме с 40 ст. повече, за да пълним джобовете на картела. С разграбен бюджет от един втори монополист не остават пари за хората. Ограбваме парите на МВР и пълним джобовете на картела", категоричен беше Марешки, като след това добави, че по този начин не остават пари за мотивация на полицаите. 

Депутатът поиска от министър Радев да покаже реалните неща, а от премиера Бойко Борисов да застане зад гърба на вътрешния министър, за да се разбере какво се случва с парите на народа. 

Отвориха за движение ремонтираната тръба на тунела убиец на АМ "Хемус"

http://www.moreto.net/novini.php?n=354558

Шофьорите, пътуващи съм Северна България по автомагистрала „Хемус“ от днес преминават по ремонтираната тръба за Варна на тунел „Ечемишка“. Министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков и председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж.

Задължиха Петков да информира за инвалидите

http://dnes.dir.bg/news/invalidi-ns-biser-petkov-25987019

НС задължи социалният министър да предоставя информация за предприетите мерки за осигуряване на социални услуги, личен и социален асистент и домашен помощник.

Свирят Моцарт и Бах в Цар-Симеоновата градина

https://www.24chasa.bg/region/article/6309969

Свирят Моцарт и Бах в Цар-Симеоновата градинаТворби на Шуберт, Чайковски, Бах и Моцарт ще прозвучат утре в Цар-Симеоновата градина в Пловдив в изпълнение на струнен квартет "Classic view", съобщиха от общината. Концертът е от 19 часа край фонтана "Деметра" и на него могат да се насладят всички пловдивчани и гости на града. Събитието е част от безплатните концерти на открито на пловдивската

България спечели дело в ЕСПЧ по жалба за нечовешко отношение към затворник

https://www.24chasa.bg/novini/article/6309971

България спечели дело в ЕСПЧ по жалба за нечовешко отношение към затворник
България спечели дело пред Европейския съдът по правата на човека /ЕСПЧ/ по жалба на лишения от свобода Димо Димов срещу затворническата администрация във Варна за нечовешко и унизително отношение. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на правосъдието.  Пред ЕСПЧ затворникът претендира, че администрация не е предприела мерки да

Берлин ограничава агитацията от чужди политици

http://dnes.dir.bg/news/Germania-evropeyski-parlament-polititzi-25986924

Германското правителство ще ограничи възможността представители на чужди държави да правят митинги и предизборна агитация в страната.

Берлин ограничава агитацията от чужди политици

http://dnes.dir.bg/news.php?id=25986924

Германското правителство ще ограничи възможността представители на чужди държави да правят митинги и предизборна агитация в страната.

Червен код в 17 области и температури до 44 градуса на 1 юли

http://www.cross.bg/gradysa-temperatyri-dostignat-1547624.html

/КРОСС/ Горещините ще достигнат своя пик в събота, 1 юли, заради което от Националния институт по метеорология и хидрология обявиха най-високата степен на тревога - червен код заради опасно високи температури в 17 области. Тя ще важи за областите Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Русе, Търговище, Разград, Силистра, Шумен, Сливен, Ямбол, Хасково, Стара Загора, Пловдив и Пазарджик. В тези райони времето ще бъде много горещо, а максималните температури се очаква да достигнат до 41-44 градуса. За останалата част от страната - областите Видин, Добрич, Варна, Бургас, Кърджали, Смолян, Благоевград, Кюстендил, Перник, София област и София град е в сила оранжев код. На тези места температурите ще са до 38-41 градуса. По морския бряг градусите ще са малко по-ниски - между 32-35.

Германия приветства Ердоган като „важен гост“ на срещата на Г-20

https://www.24chasa.bg/novini/article/6309964

Германия приветства Ердоган като „важен гост“ на срещата на Г-20

 Правителството на ФРГ ще посрещне турския президент Реджеп Тайип Ердоган като „важен гост“ в рамките на предстоящата следващата седмица в Хамбург среща на „групата на двайсетте“, въпреки публичната забрана за негова изява в страната. Това увери говорителят на управляващите в Берлин Щефан Зайберт, съобщава Ройтерс, цитирана от “Фокус“.

Кой ще вечеря с Димо Алексиев цяла седмица

https://www.vesti.bg/lyubopitno/koj-shte-vecheria-s-dimo-aleksiev-ciala-sedmica-6070975

Очаквайте звездно присъствие, хляб и забавление в кулинарното шоу от понеделник до петък от 20.00 ч. по NOVA

И утре слънчево и горещо по Черноморието

http://www.moreto.net/novini.php?n=354557

И утре по Черноморието времето ще бъде слънчево и горещо. Ще духа слаб до умерен вятър от юг-югоизток. Максималните температури по крайбрежието ще са 32-35°, а във вътрешността на областите Варна, Добрич и Бургас ще достигнат 40 градуса.

ЕП ще гласува за назначаването на Мария Габриел като еврокомисар във вторник

http://www.mediapool.bg/ep-shte-glasuva-za-naznachavaneto-na-mariya-gabriel-kato-evrokomisar-vav-vtornik-news266046.html

Европейският парламент ще реши с тайно гласуване във вторник дали одобрява Мария Габриел за еврокомисар по цифровизацията. Това показва програмата на сесията на ЕП в Страсбург за следващата седмица. В писмо на парламентарните комисии за оценка на представянето на Габриел по време на изслушването на 20 юни се отбелязва, че тя е показала необходимите познания. Двете комисии единодушно препоръчват тя да бъде одобрена за поста. Габриел показа, че е способна да бъде еврокомисар и да носи определените й отговорности, отчитат евродепутатите от комисиите, заети с изслушването. Ако предстоящото гласуване потвърди тази оценка, Габриел следва да бъде утвърдена и от Съвета на ЕС. С това тя ще стане третият български еврокомисар, с мандат до средата на 2019 година.

22-годишно момиче загина при пожар в Хасково

http://www.cross.bg/pozhar-haskovo-zagina-1547628.html

/КРОСС/ Млада жена на възраст 22 години загина при битов пожар в жилищна кооперация в квартал "Бадема" в Хасково. Сигналът за инцидента е подаден в 11:56 часа днес, съобщиха от пожарната. „Огънят е възникнал в апартамент на третия етаж на жилищния блок. Причините засега не са известни, извършва се оглед", уточни инспектор Пламен Петков. Три екипа огнеборци са били изпратени на произшествието. Трупът на жертвата е бил намерен при влизането на пожарникарите в жилището.  

Антонио Гутериш пристигна в Швейцария за участие в преговорите за Кипър

https://www.24chasa.bg/novini/article/6309960

Антонио Гутериш пристигна в Швейцария за участие в преговорите за Кипър

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш пристигна в петък в Швейцария, за да се опита да даде нов импулс на критичните преговори за обединение на Кипър след 40 г. на разделение, съобщава гръцкото електронно издание Ekathimerini, цитирано от “Фокус“. Гутериш ще се присъедини към разговорите в курорта Кран-Монтана между лидерите на кипърските

Германия ограничава правото на чужди политици да агитират на нейна територия

http://www.mediapool.bg/germaniya-ogranichava-pravoto-na-chuzhdi-polititsi-da-agitirat-na-neina-teritoriya-news266045.html

Германското правителство реши да ограничи възможностите за представители на чужди държави да правят митинги и предизборни агитации в Германия. Това заяви на брифинг в Берлин говорителят на външното министерство Мартин Шефер, цитиран от Асошиейтед прес. За да организират митинги с живеещите в Германия свои граждани, страните ще трябва да искат специално позволение от германските власти, става ясно от циркулярно писмо, разпратено до акредитираните в Берлин дипломатически представителства. Шефер каза, че Германия ще дава автоматичен отказ, ако в съответната страна предстоят избори в следващите три месеца. За държавите членки на Европейския съюз няма да важи това правило. Говорителят призна пред репортери в Берлин, че решението е взето в резултат от "опита от последните месеци" и по-конкретно спора с Турция. Германия обяви вчера, че няма да даде позволение на турския президент Реджеп Тайип Ердоган да изнесе реч пред турската диаспора, когато идната седмица отиде в Хамбург за срещата на Г-20.

Курумбашев: Можем да сме подкрепяща звезда за държавите от Западните Балкани.

https://offnews.bg//politika/kurumbashev-mozhem-da-sme-podkrepiashta-zvezda-za-darzhavite-ot-zapad-659460.html

България трябва да поиска определянето на времева рамка за присъединяването на държавите от Западните Балкани към Европейския съюз. 

Това заяви евродепутатът от Групата на СиД Петър Курумбашев по време на редовното заседание на Комисията по европейските въпроси и контрол на европейските фондове (КЕВКЕФ). 

„Разбира се, тази времева рамка трябва да бъде обвързана с конкретни критерии за изпълнение. Но подобна инициатива от страна на България със сигурност ще е добър знак за държавите в региона. Всяка държава членка трябва да бъде оценявана според своя напредък в преговорите и изпълнението на критериите, а не да бъде да бъде обвързвана с други кандидати.“

Според Курумбашев по време на българското председателство на Съвета на ЕС ще стане факт новата рамка за разширяване и би било успех, ако заключенията по нея се приемат именно в този период.

„Знам, че в момента няма сериозна воля в Съюза за това да се определят срокове за разширяване. Доста спорно е и дали изобщо Европейският съюз иска да се разширява. Ние можем да бъдем водещата, подкрепяща звезда за държавите от Западните Балкани. Бих искал да припомня как ни помагаха нашите съседи, когато бяхме кандидати за членове на НАТО и ЕС. Бих се радвал да има конкретни заявления от страна на българската държава и на повече политически сили, които да подкрепят този процес.“, заяви Курумбашев. 

„Конкретно измерение на такова сътрудничество би могло да бъде и поставянето на конкретни проекти в района, тъй като извън процеса на деклариране е изпълнението на конкретни проекти“, каза още Курумбашев. „Беше изградена магистрала между Дуръс (Албания) и Прищина. Сърбия работи доста усилено и мисля, че ще завърши в рамките на 2017 г. и магистралата си между Ниш и Димитровград. Очертава се възможност, ако се изгради и магистрала между Ниш и Прищина, където разстоянието не е голямо и теренът не е особено тежък, да имаме възможност да свържем Дуръс с Бургас чрез магистрали. 

Друга възможност е да се коментира магистрала Сплит – Сараево и през Сърбия отново да се стига до България.
Много говорим за европейски транспортни коридори. Не е ли време ние, когато сме председатели, да поставим въпроса за балкански транспортни коридори? Възможността да бъдат свързани Йонийско, Адриатическо и Черно море с магистрали ще разшири възможностите ни както за търговия, така и за туризъм. Така и просто да се познаваме по-добре.

Можем да поставим и този въпрос, т.е. да уплътним тази наша декларация за държавите от Западните Балкани, така че да не бъде просто декларация, а да бъде обвързана с конкретни проекти.“, каза още Курумбашев. 

Обвиняем за радикален ислям сред нападателите в Асеновград

http://pogled.info/bulgarski/obvinyaem-za-radikalen-islyam-sred-napadatelite-v-asenovgrad.87246

/Поглед.инфо/ Стефан Димитров, един от обвинените за нападението над децата-гребци в Асеновград, е обвиняем във " висящо" дело на Пазарджишкия окръжен съд за проповядване на радикален ислям.

Стойнев: Искаме Комитов да обясни в парламента дали е имало натиск върху него

http://pogled.info/bulgarski/stoinev-iskame-komitov-da-obyasni-v-parlamenta-dali-e-imalo-natisk-varhu-nego.87247

/Поглед.инфо/ Когато Глинка Комитов е избран от парламента, е нормално да чуем неговите мотиви. Още повече, че той физически не е идвал тук, за да си подаде оставката, което ни навява на мисълта, че някой друг му е входирал оставката. Нека самият д-р Глинка Комитов да даде обяснение. Това коментира пред журналисти Драгомир Стойнев от БСП.

Забелязва се слаба тенденция за завръщане на сирийци по родните им места

http://www.mediapool.bg/zabelyazva-se-slaba-tendentsiya-za-zavrashtane-na-siriytsi-po-rodnite-im-mesta-news266044.html

Почти половин милион сирийци са се завърнали по родните си места от началото на годината, включително над 440 000 разселени в самата Сирия и повече от 31 000, избягали в съседни държави, съобщи в петък Върховният комисариат за бежанците на ООН, цитиран от Ройтерс. По данни на ВКБООН повечето хора са се завърнали в Алепо, Хама, Хомс и Дамаск. "Това е значителна тенденция и значителен брой", каза говорителят на комисариата Андрей Махечич. По думите му повечето хора се завръщат, за да проверят имуществото си и да потърсят свои роднини. В някои случаи бежанците се връщат заради действително подобрение на сигурността или усещане за такова подобрение. "Върховният комисар смята, че все още не са налице условията за безопасно и достойно завръщане на бежанците в Сирия", въпреки че продължаващите усилия на ООН да посредничи за постигане на мир дават известна надежда, каза говорителят. Според него не е сигурно дали ще продължи намаляването на насилието в районите, в които се завръщат хората. Те срещат трудности в изкарването на прехраната, сблъскват се с недостиг на храна, липса на обществени услуги и заварват разрушени училища. Настоящата тенденция на завръщане е малка в сравнение с броя на избягалите хора. Около 6,3 милиона души са разселени в Сирия, 5 милиона остават в съседни държави и Северна Африка, а близо 900 000 кандидатстват за убежище в Европа.

Промишлената активност в Китай се ускорява изненадващо през юни

http://econ.bg/Новини/Промишлената-активност-в-Китай-се-ускорява-изненадващо-през-юни_l.a_i.744892_at.1.html

Растежът на промишлената активност в Китай се ускори изненадващо през юни до тримесечен връх, докато активността в сферата на услугите се разшири с...

Canon пуска два нови дългоочаквани DSLR фотоапарата: EOS 6 D Mark II и EOS 200D

http://www.dnevnik.bg/pr_sfera/2017/06/30/2998968_canon_puska_dva_novi_dulgoochakvani_dslr_fotoaparata/?ref=rss

Canon, световен лидер в решенията за изображения, представи днес два дългоочаквани фотоапарата. Това са EOS 6D Mark II, предназначен за страстни любители и професионални фотографи и EOS 200D, специално за начинаещите ентусиасти, търсещи своя първи фотоапарат.<br /><br />И двете нови предложения са от актуалните DSLR фотоапарати и включват последно поколение технологии на Canon. Създадени са съобразно динамиката и нуждите на съвременните потребители и възможността им да споделят и да...

БНБ пуска медна възпоменателна монета на тема „140 години от рождението на Елин Пелин“

http://www.moreto.net/novini.php?n=354556

От 3 юли 2017 г. Българската народна банка пуска в обращение медна възпоменателна монета на тема „140 години от рождението на Елин Пелин“. Монетата е от серията „Български творци”. Номиналната и стойност е 2 лева, но тя ще се продава на касите на БНБ за 18 (осемнадесет) лева, научи Moreto.

Остри реплики и обвинения в насаждане на омраза между ДПС и Патриотите

http://www.cross.bg/milioni-patrioti-karadaiiu-1547623.html

/КРОСС/ ДПС и Обединени патриоти си размениха остри реплики в декларации по повод ескалацията на напрежение в Асеновград, предава БНР. Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ обвини патриотите и лично вицепремиера Валери Симеонов в насаждане на етническа нетърпимост. „Наказателната отговорност е лична и заради етническата принадлежност на провинили се лица или на престъпници да внушаваме колективна отговорност на цели етнически групи, е крайно опасно. Пожар с бензин не се гаси", обяви Карадайъ. Според депутата Милен Михов от Обединените патриоти ДПС е в основата на незачитането на законите от страна на ромите в Асеновград, които са: „поредните, които показаха ясно, че живеят в паралелна държава, че нямат страх от закона и че за тях важат единствено правилата на техния племенен род. Кой е в основата на това? Една псевдолиберална политическа формация, която уж се бори за права и свободи. Същите, в чийто джобове потекоха милиони левове на всякакви грандови схеми и усвоиха успешно стотици милиони за ромското включване".  

Почина любимката на французите Симон Вейл, първият председател на ЕП

http://www.mediapool.bg/pochina-lyubimkata-na-frantsuzite-simon-veil-parviyat-predsedatel-na-ep-news266043.html

Почина Симон Вейл, голяма фигура във френската политика, предаде Франс прес, като се позова на нейното семейство. "Майка ми почина тази сутрин в дома си. Тя щеше да навърши 90 години на 13 юли", каза пред агенцията синът й Жан Вейл. Голяма фигура във френската политика, Симон Вейл е оцеляла от Холокоста. На 16-годишна възраст тя е депортирана в нацистките лагери на смъртта. През 1979 г. Симон Вейл става първият председател на Европейския парламент, припомня Ройтерс. Макар че излиза от фокуса на общественото внимание през 2007 г., когато напуска Конституционния съд, тя се радва на широко уважение в целия политически спектър и остава един от най-популярните политици в проучванията на общественото мнение. Преживяванията й в концлагер я превръщат в страстен радетел на Европейския съюз, но във Франция тя става най-известна с узаконяването на абортите като министър на здравеопазването през 1974 г. Тя е била на практика непозната при влизането си в правителството и упорито се бори срещу враждебно настроения парламент и разделеното обществено мнение да прокара закона, станал известен като "Закона Вейл", превръщайки Франция в първата предимно римокатолическа страна, която узаконява абортите, отбелязва Ройтерс. Сред нападкитке срещу нея по време на обсъжданията на този закон е написването на вратата на дома й "Вейл = Хитлер". В колективната памет остава образът на разстроената до сълзи Вейл в парламента в края на 1974 г., но тя не отстъпва, отбелязва Франс прес. От юни 1979 г. до 1982 г. Симон Вейл е председател на Европейския парламент. От 1984 до 1989 г. е председател на групата на либералите, демократите и реформаторите. "Изграждането на Европа ме сдобри с 20-и век", уверява тя. През 1993 г. става държавен министър за социалните въпроси, здравеопазването и градоустройството. През 1997 г., а от 1998 до 2007 г. е член на Конституционния съд. Като министър е олицетворявала социалната нагласа и понякога заема близки до левицата позиции по обществени въпроси. Примесената й с критики подкрепа за Никола Саркози през 2007 г. илюстрира какъв особняк е тя в политическия пейзаж, което отчасти обяснява популярността й. Защо при такъв житейски и политически път никога не се е кандидатирала за президент? "Никога не съм усещала в себе си способността да упражнявам такава власт. Прекалено съм независима за такова нещо", обяснява тя. Според допитване от 2014 г. тя е любимата женска личност на французите. През 2008 г. става член на Френската академия, едва шестата жена, която го постига. "Баща ми, който умря (в депортация през 1944 г.) в балтийските страни, силно почиташе френския език", заяви тя в речта си. Силно белязана от депортирането си в Аушвиц, на което прави вълнуващо описание в автобиографията си "Един живот" (2007 г.), тя е била председател на Фондацията за паметта на Холокоста от 2000 до 2007 г., а след това остава неин почетен председател.

Пускат автобус 505 за тридневните концерти в двореца „Врана”

https://offnews.bg//obshtestvo/puskat-avtobus-505-za-tridnevnite-kontcerti-v-dvoretca-vrana-659457.html

Всички почитатели на музиката, които искат да посетят концертите на Софийската филхармония на 30 юни, както и на 1 и 2 юли тази година, в парка на Двореца „Врана“, могат да ползват специалната автобусна линия на Центъра за градска мобилност – 505. 

Маршрутът е от пл. Орлов мост, бул. Цариградско шосе до Парк музей Врана. Линията обслужва съществуващите двупосочни спирки: „пл.“Орлов мост” / в посока Национален стадион „Васил Левски“, /разположена на бул. „Евлоги и Христо Георгиеви“/; „хотел Плиска”, „УМБАЛСМ „Св. Анна”, „МС Цариградско шосе” и „Парк музей Врана”. 

Първата кола тръгва в 19.00 часа, а втората в 19.15 ч от пл. „Орлов мост“. Шофьорите на автобусите ще изчакат края на концерта - 22.00 ч за обратния курс от двореца „Врана“ към пл. „Орлов мост“. 

Палатка с дневна на колела (ВИДЕО)

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/6309955

Обикновените палатки предоставят минимални удобства за пребиваване, далеч от познатия домашен комфорт. Създателите на ремаркето с палатка Opus Outback обаче залагат освен на осигуряването на такива, също на размера. Това позволява ползващите да разполагат с по-голяма площ за къмпигуване, включително дневна.

Ченалова: Вчерашното заседание на ВСС беше поредното падение

http://frognews.bg/news_137436/CHenalova-Vcherashnoto-zasedanie-na-VSS-beshe-porednoto-padenie/

Вчерашното заседание на ВСС беше поредното падение на една институция , чиято функция и съдържание се сгромоляса до ролята на маша в ръцете на лобистки интереси и средство за арогантна разправа с всеки, който мисли различно и „застрашава“ стабилността на недосегаемите.

Местят в друго училище ученика, ритнал учителката си

http://www.cross.bg/martin-ychilishte-sedmitza-1547622.html

/КРОСС/ Местят в друго училище ученикът, който ритна учителка по философия, съобщава БНТ. Мартин Цанов от десети клас в Професионалната гимназия по туризъм ще бъде преместен в друго училище от новата учебна година, реши педагогическия съвет на гимназията. Решението на училището е единодушно. Миналата седмица педагогическият съвет направи опит да вземе решение, но родителите на Мартин не присъстваха - без тях наказание не може да бъде наложено.Този път обаче класната на Мартин е била упълномощена от родителите на момчето. Те също съжалявали за постъпката му, каза директорката на учебното заведение - Антоанета Джонева. Още не е ясно в кое училище ще учи момчето. Това ще решат от РУО София-град. През изминалата седмица учителите от Гимназията по туризъм излязоха с декларация против агресията. В училището ще засилят превантивната си роля срещу агресията. Прокуратурата повдигна обвинение за нанасяне на лека телесна повреда и хулиганство на Мартин Цанов още миналата седмица. 17-годишният Мартин нападна със стол и рита учителката Богомилка Николова на 20 юни тази година.

Затварят част от бул. „Прага” и бул. „Дондуков” в София

http://frognews.bg/news_137435/Zatvariat-chast-ot-bul-Praga-i-bul-Dondukov-v-Sofiia/

В неделя ще бъде затворен за движение бул. Прага“ от бул. „Пенчо Славейков“ до бул. „Ген. Скобелев“, а в понеделник – бул. „Княз Александър Дондуков“ от ул. „Сердика“ до ул. „Г. С. Раковски“. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова по време на проверката на ремонта на бул. „Асен Йорданов“.

Задържаха мъж, след като заплаши варненец с убийство

http://www.moreto.net/novini.php?n=354555

29-годишен мъж от Радомир е прибран зад решетките за срок до 24 часа, след като отправил закана за убийство. Отправилият закани към непознат 35-годишен варненец на пътя Варна-Бургас е известен и с предишни прояви на МВР, научи Moreto.

40-годишен пострада по време на работа

http://econ.bg/Новини/40-годишен-пострада-по-време-на-работа_l.a_i.744890_at.1.html

40-годишен мъж е пострадал при трудова злополука в рудник "Мързян“, село Ерма река, съобщиха от  МВР – Смолян. По първоначални данни,...

Манолова отнесе проблема с ЧСИ до Съда в Страсбург

https://www.actualno.com/society/manolova-otnese-problema-s-chsi-do-syda-v-strasburg-news_619925.html

Европейският съд по правата на човека в Страсбург може да бъде залят от дела на българи, пострадали от частни съдебни изпълнители. Това предупреди националният омбудсман Мая Манолова след среща с председателя на Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) Гуидо Раймонди

Китайският президент е в Хонконг

http://www.mediapool.bg/kitaiskiyat-prezident-e-v-honkong-news266042.html

Китайският президент Си Цзинпин наблюдава в петък, на втория ден от посещението си в Хонконг, най-мащабния военен парад, организиран в бившата британска колония от самото й завръщане преди 20 години в лоното на Пекин, предаде Франс прес. Тази демонстрация на сила се състоя часове след освобождаването на борещи се за демокрация активисти, арестувани в сряда при протест, изразяващ несъгласие с увеличаване на китайското влияние върху града. Си Цзинпин пристигна в Хонконг вчера във връзка с церемониите по случай 20-ата годишнина от завръщането на бившата британска колония под юрисдикцията на Китай. Част от жителите на града са убедени, че Пекин вече не зачита известния принцип "Една страна - две системи". Той гарантира на Хонконг до 2047 г. свободи, непознати в континентален Китай. Облечен с черен костюм, напомнящ този на Мао, китайският президент присъства, застанал прав в джип, на голям военен парад, организиран в потънала в зеленина въздушна база в Северен Хонконг. Докато автомобилът преминаваше бавно пред строените войници и матроси, Си Цзинпин поздравяваше войските със "Здравейте, другари!", а те отвръщаха в хор: "Здраве желаем, председателю!" В парада участваха също ракетни пускови установки и щурмов хеликоптери. Народоосвободителната армия на Китай (НОАК) е официално натоварена с отбраната на Хонконг. Мнозина местни жители пазят спомена за репресиите спрямо Движението от Тянанмън и през 1997 г. се страхуваха от влизането на китайската армия в града. Но вече 20 години НОАК се държи изключително дискретно в бившата британска колония и практически е невидима там. Полицията в Хонконг освободи 26 участници в продемократични протести, арестувани в навечерието на визитата на Си Цзинпин. Те са освободени под гаранция и трябва да се явят в полицията в края на септември, посочиха в изявление силите на реда. Демонстрантите, сред които е и водачът на студентско протестно движение Джошуа Уон, бяха задържани, след като се покатериха на монумент, символизиращ предаването на града от британците на Китай. Според полицията не са им повдигнати обвинения. Пекин цели да избегне всичко, което би могло да възпрепятства доброто протичане но първото посещение на Си Цзинпин в Хонконг като президент - месеци преди конгрес на Китайската комунистическа партия, който се очаква да заздрави властта й, отбелязва Франс прес.

Национализирането на родната къща на Хитлер в Австрия е законно

http://www.mediapool.bg/natsionaliziraneto-na-rodnata-kashta-na-hitler-v-avstriya-e-zakonno-news266041.html

Конституционният съд на Австрия постанови, че държавните власти са действали в рамките на закона, когато са национализирали притежаваната от частно лице сграда, в която е роден нацисткият вожд Адолф Хитлер, предаде ДПА. Собственичката на триетажната сграда в град Браунау ам Ин, провинция Горна Австрия, обжалва отнемането на собствеността, мотивирано от желанието на властите мястото да престане да бъде атракция за крайнодесни екстремисти. В мотива си магистратите подчертават, че отричането на националсоциализма е "основополагащ принцип на Република Австрия от нейното възстановяване през 1945 г.". По тази причина държавата е длъжна да гарантира, че няма да има злоупотреби с родното място на нацисткия диктатор, заключава съдът. Бъдещият фюрер е роден през 1889 г. във въпросната скромна постройка, но няколко месеца след раждането му неговото семейство, което е наемател, се премества. Екстремисти редовно пристигат в Браунау и се снимат пред сградата, отбеляза ДПА. Лишената от собственост Герлинде Помер-Англохер ще получи парично обезщетение от държавата, като сумата ще бъде определена от федералното министерство на вътрешните работи.

Лавандуловата панна кота на Люси

https://offnews.bg//mama-nindzha/lavandulovata-panna-kota-na-liusi-659461.html

Люси Евтимова e автор на блога Lussi`s World of Artcraft. В него, освен вкусни рецепти, споделя мисли за музика, кино, литература, изкуства. Можете да се насладите и на великолепните снимки, тъй като фотографията също й е страст. Любовта ми към готвенето се появи, когато започнах да го възприемам като творческа дейност, в която мога да експериментирам и да се забавлявам. Реших да създам блога си, след като много близки и приятели ме посъветваха да го направя. Радвам се, че ги послушах, защото той е едно от най-хубавите неща в ежедневието ми. Обратната връзка, която получавам от читателите, е толкова зареждаща и…

Между 220 и 240 млн. лв. са необходими за ремонт на старите участъци от "Хемус"

http://www.dnevnik.bg/skorost/2017/06/30/2998965_mejdu_220_i_240_mln_lv_sa_neobhodimi_za_remont_na/?ref=rss


Между 220 и 240 млн. лв. са необходими за ремонт на 45 км пътно платно, тунели и виадукти по най-старите участъци на автомагистрала "Хемус", каза днес министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, цитиран от пресцентъра на ведомството. Той присъства на пускането на ремонтираната дясна тръба на тунел "Ечемишка" на аутобана. Средствата за ремонтите по "Хемус" ще се осигуряват поетапно.<br /><br />Обновеният тунел е с дължина 765...

Диана Петкова постави рекорд на 100 метра бътерфлай

http://www.cross.bg/metra-diana-stil-1547621.html

/КРОСС/ Диана Петкова - Спортен талант на „Еврофутбол", постави нов национален рекорд за девойки старша възраст на 100 метра бътерфлай по време на Европейското първенство по плуване за юноши и девойки в Нетаня (Израел), което се провежда до неделя. 17-годишната ни състезателка записа време 1:02.97 мин., като подобри предишния резултат с 59 стотни, който отново бе нейн. Това й осигури 32-о време в дисциплината. Така Диди показа ясно, че малшансът от първия старт вече е забравен. Утре Диана стартира на 50 метра свободен стил, а в неделя е 50 метра бътерфлай. Другият ни Спортен талант в Израел - Петър Божилов, ще се опита да подобри представянето си до момента, като в събота ще участва в последната си дисциплина на шампионата - 800 метра свободен стил. Вчера той се класира на 22-ро място на най-дългата дистанция от 1500 метра св. стил с резултат 16:07.94 мин. Медийни партньори по програма „Спортни таланти" са: сайтовете gong.bg, viasport.bg, bgathletic.com, ngobg.info, dir.bg, blitz.bg, actualno.com и sportlive.bg, вестниците „Еврофутбол" и „Марица", агенция КРОСС, както и БНР и Дарик радио.  

Експлозия е разтърсила чуждестранна компания в кипърския град Лимасол

https://www.24chasa.bg/novini/article/6309930

Експлозия е разтърсила чуждестранна компания в кипърския град Лимасол

Полицията в Лимасол, Кипър, разследва бомбена експлозия, разтърсила сграда на чуждестранна компания в ранните часове на петък, съобщава вестник Cypros Mail, цитиран от “Фокус“. Взривът е избухнал в 4.20 часа сутринта (местно време) на входа на сграда, в която се е помещавала компания на 33-годишен чужденец.

Пускат нова монета от 2 лева с Елин Пелин. Ще струва 18 лева

https://offnews.bg//ikonomika/puskat-nova-moneta-ot-2-leva-s-elin-pelin-shte-struva-18-leva-659453.html

От понеделник, 3 юли 2017 г., Българската народна банка пуска в обращение медна възпоменателна монета на тема „140 години от рождението на Елин Пелин“, съобщават от централната банка.

Тя е от серията „Български творци”.

Новата монета ще се продава на касите на БНБ за 18 лева.

От същата серия БНБ вече е пускала двулевки по повод "90 години от рождението на Апостол Карамитев" и "110 години oт рождението на Златю Бояджиев".

България ще представлява ЕС в Катар и Монголия

http://www.eurochicago.com/2017/06/balgariya-shte-predstavlyava-es/

На 1 юли 2017 г. България ще поеме местното ротационно председателсво на Съвета на Европейския съюз в Катар и Монголия, съобщи пресцентърът на МВнР. Това означава, че на практика нашите посолства в двете държави ще представляват Европейския съюз, тъй като в тях няма делегации на ЕС.

Германският парламент прие закон за борба срещу езика на омразата

http://www.mediapool.bg/germanskiyat-parlament-prie-zakon-za-borba-sreshtu-ezika-na-omrazata-news266040.html

Германският парламент прие в петък закон, предвиждащ строги мерки срещу езика на омразата в социалните мрежи, който според критиците може да има тежки последици за свободата на словото в интернет, предаде Асошиейтед прес. Текстът предвижда налагане на глоби до 50 милиона евро на социални медии, които системно не премахват незаконно съдържание до една седмица, включително клеветнически "фалшиви новини". Правосъдният министър Хайко Маас настоя, че социалните мрежи не предотвратяват използването на техните сайтове за разпространение на подстрекателски възгледи и невярна информация. Специалисти по правата на човека и интернет компании заявиха, че законът може да засегне сериозно свободата на словото.

Чужди снимки от почивка във Фейсбук дразнят хората

http://frognews.bg/news_137434/CHujdi-snimki-ot-pochivka-vav-Feisbuk-drazniat-horata/

Дори и да обичате да си правите селфита, докато сте на почивка, не ги пускайте във Фейсбук, защото ще подразните приятелите си. Анкета разкри, че повечето хора се изнервят от подобни кадри, съобщи Метро.

Крис Фрум и Ричи Порт са големите фаворити на Тур дьо Франс

https://offnews.bg//koloezdene/kris-frum-i-richi-port-sa-golemite-favoriti-na-tur-dio-frans-659456.html

Коментаторът на Евроспорт Евгени Ставрев, великолепен познавач на колоезденето, направи експертна прогноза преди старта на „Тур дьо Франс“:

"В събота от германския град Дюселдорф стартира 104-ото издание на най-голямото колоездачно състезание в света – „Тур Дьо Франс”. Евроспорт ще предостави 28% повече покритие на живо от тазгодишното издание в сравнение с 2016 г.

Организаторите на обиколката са подходили доста нестандартно при съставянето на маршрута. Само три от етапите завършват на изкачване, а общият брой километри в бяганията по часовник е рекордно нисък – 36.5.

Точно на 14 юли, националния празник на Франция, пък е предвиден най-краткият етап с общ старт (само 100 км. дължина) в последните 30 години. Повечето от дните през първата седмица дават шансове на спринтьорите.

През втората главните действия ще бъдат в Пиринеите, а през третата – в Алпите. Особено ключов етап ще е предпоследният, който представлява 22.5 км. индивидуално бягане по часовник по улиците на Марсилия.

Списъкът с фаворитите за крайната победа в Париж се оглавява отново от трикратния победител Крис Фрум. Суперформата, която демонстрира през сезона Ричи Порт, определя австралиеца като най-сериозен конкурент на състезателя на „Скай”. След неуспеха в Джирото Найро Кинтана ще опита да докаже, че винаги втората голяма обиколка в годината е по-силната му.

Тази година е последната, в която Алберто Контадор ще спори за крайната победа, като двукратният победител се надява както на по-добър късмет, така и на по-силен отбор. Към тези, които ще се стремят към място на почетната стълбичка, трябва да добавим миналогодишния подгласник Ромен Барде, Естебан Чавес, Рафал Майка, Дан Мартин, Фабио Ару и Ригоберто Уран.

В битката при спринтьорите се очаква да вземат участие абсолютно всички доказали, че могат да печелят етапи в „Тур”-а: Кавендиш, Кител, Грайпел, Кристоф, Саган. Словакът ще опита да спечели за шеста последователна година зелената фланелка за най-добър спринтьор и по този начин да изравни рекорда на Ерек Цабел.

Евроспорт продължава да работи и с най-големите имена в колоездачния спорт, които предоставят експертни анализи и гледни точки. Сред тях са трикратният победител от „Тур дьо Франс“ Грег Льомонд, етапният победител Хуан Антонио Флеча и Шон Кели, победител в девет еднодневни класики.

Първият етап от Тур дьо Франс започва в събота, 1 юли, от 16.15 часа на живо по Евроспорт 1 и абонаментната платформа Eurosport Player". 

Безплатно кино на централния площад в Пловдив

https://www.24chasa.bg/region/article/6309932

Безплатно кино на централния площад в ПловдивОт 5 до 7 юли 2017 г. на площад "Централен" в Пловдив ще се проведе първото по рода си безплатно кино събитие, включващо прожекцията на 3D филми. Те ще се излъчват всяка вечер от 21,30 ч. пред паметника на Гюро Михайлов на най-големия екран за прожекции на открито в страната. Проектът се организира с финансовата подкрепа на община Пловдив.

Инспектират стадионите в Англия след пожара в "Гренфел Тауър"

https://www.24chasa.bg/sport/article/6309729

Инспектират стадионите в Англия след пожара в "Гренфел Тауър"Всички 92 клуба от Висшата и футболната лига на Англия ще бъдат помолени да инспектират облицовката на стадионите си след ужасяващия пожар в "Гренфел Тауър". "Уембли", както и стадиона в Кардиф ще подлежат на същите проверки в следствие на трагедията. Органът по безопасността на спортните съоръжения ще се свърже и с всички местни власти,

Поройни дъждове причиниха наводнения в Германия

http://www.mediapool.bg/poroini-dazhdove-prichiniha-navodneniya-v-germaniya-news266039.html

Проливни дъждове с гръмотевични бури в Северна и Източна Германия в четвъртък наводниха пътища и сгради, блокираха магистрали, а противопожарните служби получиха стотици обаждания за аварии, предаде Асошиейтед прес. В столицата Берлин беше обявено и извънредно положение, след като в централата на спасителните служби постъпиха над 700 сигнала за наводнени мазета и подземни паркинги и обаждания с молба за помощ. Един от най-натоварените пътища в Берлин - А100 - остана затворен с часове заради пороя. Спряно беше и движението на влаковете по две линии на метрото, тъй като метростанциите и трасетата бяха наводнени. Няма данни за пострадали. За наводнени къщи и улици съобщаваха също от източните провинции Бранденбург, Долна Саксония и Тюрингия, а също от Хановер и от по-малки градове в Северна Германия. В Потсдам под вода се оказаха няколко главни улици, поради което се образуваха километрични задръствания. В. "Велт" съобщи, че в някои части на столицата са паднали валежи до 100 литра на кв. м. Според метеоролозите проливните дъждове в Берлин и околностите му, както и в южните райони на Германия, ще продължат.

САЩ подготвят продажба на оръжия за Тайван, Пекин протестира

http://www.mediapool.bg/sasht-podgotvyat-prodazhba-na-orazhiya-za-taivan-pekin-protestira-news266038.html

Китай заяви днес, че "твърдо се противопоставя" на подготвяната продажба на американски оръжия за Тайван - остров, разглеждан от Пекин като китайска провинция, предаде Франс прес. Администрацията на президента Доналд Тръмп одобри оръжейни продажби за Тайван за общо 1,3 милиарда долара, съобщиха по-рано висши американски представители. САЩ планират да продадат на Тайван оръжия за 1,42 млрд. долара - предложение, за което правителството информира Конгреса, каза говорителката на Държавния департамент Хедър Науърт, цитирана от Ройтерс. Пентагонът уточни, че става дума по-специално за управляеми бомби, ракети и торпеда. Пекин "протестира официално пред САЩ", подчерта на седмичния си брифинг за журналисти Лу Кан, говорителят на китайското външно министерство. Китай разкритикува САЩ, наложили за пръв път санкции на китайска банка, обвинена от Вашингтон, че извършва непозволени операции със Северна Корея. Учреждението ще бъде лишено от достъп до американската финансова система. "Отправяме към американската страна молба да спре тези погрешни действия, за да се избегнат всякакви последици за други сфери на сътрудничество", заяви Лу Кан. Китайската "Банк ъв Дандун" в едноименния град "се разглежда като първостепенен източник на безпокойство във връзка с пране на пари", заяви в Белия дом министърът на финансите Стивън Мнучин. "Това е твърде показателно, защото става дума за първата банка, регистрирана" в рамките на програмата за санкции срещу Северна Корея, отбеляза той. Мнучин добави, че тези мерки "изобщо" не са насочени срещу Китай, а срещу двама души с китайски произход и една транспортна компания. Министърът увери, че САЩ "ще продължат да работят" с Китай. По думите му Вашингтон е "решен да отреже финансирането на Северна Корея, докато тя не започне да се държи, както трябва". Според комюнике на министерството става дума за ответни мерки, след като "Северна Корея продължава да заобикаля международните санкции и развива оръжия за масово поразяване". САЩ прибягнаха до тях в деня, когато южнокорейският президент Мун Дже-ин пристигна на посещение във Вашингтон, посочва АФП. Американското министерство обвинява "Банк ъв Дандун", че служи за посредник "в неразрешена финансова дейност от страна на КНДР", като улеснява транзакции за милиони долари в полза на фирми, замесени в програмата за балистични ракети на Пхенян.

Естония поема председателството на Съвета на ЕС

http://www.mediapool.bg/estoniya-poema-predsedatelstvoto-na-saveta-na-es-news266037.html

Естония поема от днес официално председателството на Съвета на ЕС. Събитието бе отбелязано снощи с концерт в стара електроцентрала в столицата Талин в присъствието на председателите на Европейския съвет и на Европейската комисия Доналд Туск и Жан-Клод Юнкер, предаде БТА. Гордеем се с днешното събитие, коментира пред журналисти естонският президент Керсти Калюлайд. Тя отбеляза, че не всичко е готово, защото заради отказа на Великобритания да председателства Съвета на ЕС покрай решението да напусне Общността, Естония (както и България от 1 януари догодина) се налага да оглави институцията половин година по-рано от предвиденото. Напускането на Великобритания няма да бъде определящо за нашето председателство, но покрай този процес всички разбраха, че да обвиняваш Брюксел излиза скъпо, коментира Калюлайд. Тя определи като голям приоритет за Естония укрепването на Шенген и добави, че нейната страна не се страхува от Русия, защото е в НАТО. Калюлайд посочи, че втечненият газ е намалил зависимостта на доставките, но е ударил транзитните държави. Тя препоръча транзитните страни "да се дерусифицират". Президентът заяви, че би приела разширяването на газопровода "Северен поток", ако бъде признат за политически проект. Доналд Туск заяви на официалната церемония по откриването на председателството, че Естония е пример в трудния процес на декомунизация. ЕС доказа, че е всичко, което сме се надявали да бъде - мир и свобода, и избор, за който не съжаляваме, посочи естонският премиер Юри Ратас. Имаме много да научим от Естония, особено по въпроса за цифровизацията, допълни Жан-Клод Юнкер. Достиженията в електронното управление са днешната визитка на Естония и това е тема, която присъства постоянно в разговорите с политици и предприемачи. Според официалната статистика само въвеждането на електронния подпис в личните карти на естонците пести на държавата с население от 1.3 милиона души по два процента от брутншя вътрешен продукт на година - стойност, равна на бюджетите за отбрана на държавите от НАТО през 2024 г., според общите намерения. Информационните технологии осигуряват седем на сто от БВП на Естония. Нямаме магистрали и не сме свикнали да управляваме автомобил с висока скорост, пояснява президентът Калюлайд. Но добавя, че аз сметка на това всички естонци имат "висока кибернетична хигиена". По нейните думи за въвеждането на електронното управление не са необходими най-нови технологии, а трябва електронна култура. Според нея държавите, които са в началото на този път, е добре да оставят изборите по електронен път за по-нататък. Естония започва първите опити в електронизирането на живота през 90-те години на миналия век, а днес е водеща сила в тази посока и е готова да споделя опита си. Естонците разполагат с "правото да отговарят само веднъж" - т.е. властта няма право да им задава повторно въпрос, на който вече са отговорили - например какъв е имейлът им или къде се намира жилището им. Сред малкото услуги, недостъпни онлайн, са сключването на брак и изповядването на имотна сделка. Тези услуги са изключени от електронното управление от съображения за сигурност. Едва четири процента от естонците днес не подават данъчните си декларации онлайн. Гражданите имат право да попълват данните и на хартия, но фирмите могат да общуват с администрацията само по електронен път. Според представителите на правителството, така отпада нуждата от наемането на счетоводители, а бюрокрацията се свежда до нула. По данни на естонското министерство на икономиката, в резултат Естония има "най-добра данъчна събираемост в света и 50 пъти по-добра полиция". В страната 85 на сто от училищата са електронизирани, от повече от десетилетие са въведени електронни здравни картони. Естония първа в света въвежда през 2005 г. електронното гласуване, достъпно от 116 държави. Всеки трети естонец избира управляващите онлайн и това прави изборите 2.5 пъти по-евтини. Според Клен Ярац, директор по въпросите на ЕС в естонското министерство на икономиката, неговата страна е политически най-добре вписаната в ЕС от балтийското трио (с Литва и Латвия). По неговите думи е "досадно", когато за Естония се говори като за Източна Европа.

Берлин: Антируските санкции са насочени срещу Тръмп

http://pogled.info/svetoven/berlin-antiruskite-sanktsii-sa-nasocheni-sreshtu-tramp.87244

/Поглед.инфо/ Плановете на американския Конгрес за санкции спряло Русия са насочени преди всичко срещу президента Доналд Тръмп.

Кълъчдароглу: Да, превратът беше контролиран от властта

http://pogled.info/svetoven/kalachdaroglu-da-prevratat-beshe-kontroliran-ot-vlastta.87245

/Поглед.инфо/ На 15 юли м.г. се случиха два преврата – този на улицата и другият на Сарая /президентския дворец/, има редица доказателства за това, че опитът за преврат беше контролиран от властта, заяви лидерът на основната опозиционна Народно-републиканска партия в Турция Кемал Кълъчдароглу.

Германия ще глобява с до 50 млн. евро социалните мрежи, които не реагират бързо на език на омразата

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/06/30/2998954_germaniia_shte_globiava_s_do_50_mln_evro_socialnite/?ref=rss


Германският парламент прие днес закон, предвиждащ строги мерки срещу езика на омразата в социалните мрежи – те ще подлежат на глоби до 50 млн. евро, ако не премахват клевети и враждебни изявления в рамките на една седмица.<br /><br />Правосъдният министър Хайко Маас настоя, че социалните мрежи не предотвратяват разпространениеto на подстрекателски възгледи и невярна информация и че социалните мрежи работят по "закона на джунглата".<br /><br />Специалисти по...

И част от кв. Бриз без вода

http://www.moreto.net/novini.php?n=354554

Още един район остана без вода във Варна поради авария, съобщиха от ВиК-дружеството за Moreto.net. Потърпевши са абонатите на ул."Д-р Кирил Йорданов" в кв. Бриз. Очаква се водоподаването да бъде възстановено до 17 часа. Припомняме, без вода също са и следните места: - карето - ул.

Бойко Борисов на визита в Дубровник

http://frognews.bg/news_137433/Boiko-Borisov-na-vizita-v-Dubrovnik/

Премиерът Бойко Борисов е в Хърватския град Дубровник за участие в срещата на върха на държавните и правителствените ръководители на страните участнички в процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа в рамките на заключителните срещи на хърватското председателство.

Предадоха на съд румънец, убил 92-годишен при катастрофа

https://www.24chasa.bg/novini/article/6309925

Предадоха на съд румънец, убил 92-годишен при катастрофаОкръжна прокуратура - Ловеч, е внесла в съда обвинителен акт срещу 27-годишен румънски гражданин, който е нарушил правилата за движение по пътищата и при възникнало произшествие е причинил по непредпазливост смъртта на възрастен мъж. Това съобщават от Апелативната прокуратура във Велико Търново. Обвинението срещу Кристиян П.

Помощи от ООН за сирийските бежанци развиват икономиката на Ливан

http://www.mediapool.bg/pomoshti-ot-oon-za-siriyskite-bezhantsi-razvivat-ikonomikata-na-livan-news266036.html

За три години Али Хиами, който държи бакалница, взе да печели шесторно повече и си купи апартамент. Дребният бизнес в Ливан се съживи заради бума в покупките, правени от сирийските бежанци с дебитни карти, раздавани от ООН. Картите се захранват с по 27 долара месечно на човек; инициативата е на Световната програма по прехраната. В началото те бяха предназначени единствено за покупка на хранителни продукти. После други агенции на ООН започнаха да ги използват за предоставяне на други помощи. "Продавах стока за 50 милиона ливански лири (близо 29 000 евро) срещу 300 милиона лири (176 000 евро)" днес, споделя с радост Хиами, говорейки за годишните си доходи. Витрината на магазина му в южен столичен квартал е украсена със синя лепенка на ООН, стартирала този проект през 2013 г. съвместно с около 500 партньорски магазина из страната. Подобни помощи получават в Ливан към 700 000 бежанци и програмата е добре дошла за бакалските дюкянчета, живуркали едвам-едвам. "Тази програма промени живота ми. Купих апартамент в Бейрут и платих следването на децата", твърди 55-годишният бакалин, наел междувременно още шестима служители. Според него "клиентите от Ливан купуват по-малко от сирийците, които имат големи семейства и консумират повече". Трупал навремето дългове, Хиами се хвали днес, че печели около 8800 евро на месец при едва 2000 в миналото. Търговецът се нагажда според клиентелата - продава рафинирано масло, халва и много чай, по който "си падат сирийците". Картите явно са по-практични за бежанците от раздаваните преди ваучери за храна, които трябваше да се използват наведнъж. Ум Имад заявява, че картата, валидна пет години, я прави "независима". Тя трябва да я представя в магазините заедно със своя сертификат, издаден от Върховния комисариат за бежанците. Ливан бе неведнъж приветстван за щедростта, проявявана към сирийските бежанци - близо един милион по данни на ООН или четвърт от местното население, - но присъствието им често предизвиква ксенофобски коментари. По искане на ливанското правителство от 2015 г. ООН не регистрира вече бежанците, идващи от Сирия. Според някои тези хора, избягали от войната, са бреме за страната, затънала в дългове, но други твърдят, че те допринасят за икономиката с покупките си и плащания жилищен наем. Омар ал Шейх - търговец и партньор на програмата от четири години насам, говори за скок в месечните си печалби от 4400 на 7000 евро. Твърди обаче, че е изгубил 20 на сто от клиентите ливанци, посещавали магазина му в Нуейри, Западен Бейрут. Разказва как един ден нервиран ливанец, неуспял да открие търсената стока, му подвикнал: "Ти вече работиш само за сирийците!". "Те са човешки същества. Има война в страната им, трябва да им помагаме", казва 45-годишният мъж. Магазинчетата, работещи с програмата, отново стъпват на крака. Така е не само в Бейрут, но и в провинцията. "За осем месеца наех още три склада за стоката, отворих и плод-зеленчук", казва доволно Али Садек Хамза, който върти търговия недалеч от Баалбек в източната долина Бекаа. Днес 60 на сто от клиентите му са сирийци, но 26-годишният предприемач уверява, че идват и ливански купувачи, защото "продава по-евтино". Всеки месец програмата разпраща до партньорските магазини списък с препоръчителни цени, за да бъдат по-конкурентоспособни. От 2013 г. сирийските бежанци са похарчили в тези магазини към 800 милиона евро според агенцията на ООН. "Ливанската икономика също печели от програмата, не само бежанците от Сирия", заявява Едуард Джонсън от пресслужбата на ООН в Бейрут. Програмата е примамлива и за по-едри ливански компании - договор с програмата са сключили три вериги от супермаркети. "Целта ни е да правим печалба, а същевременно подпомагаме и бежанците", обяснява Слейман Слейман, висш служител в една от веригите - UCCM, която притежава 36 обекта в страната. За да привличат сирийските бежанци, супермаркетите от тази верига им правят отстъпка от 7 на сто. "Продаваме повече, съответно правим по-големи поръчки на доставчиците си. Това активизира икономиката", добавя със задоволство Слейман. По БТА

Турция припомни на Брюксел, че е гарант на безопасността на Балканите и на Европа

http://www.moreto.net/novini.php?n=354551

Турският премиер Бинали Йълдъръм обяви, че Турция е единствената държава, която води преговори за присъединяване към ЕС без да е получила безвизов режим, съобщава "Дейли сабах". На турско-унгарски бизнес форум в Анкара Йълдъръм подчерта, че ЕС продължава "по най-добрия начин да възпрепятства пълния достъп на Турция до организацията".

22-годишна жена загина при пожар в Хасково

http://dnes.dir.bg/news/zhena-pozhar-25986740

22-годишна жена загина при битов пожар в апартамент в хасковския квартал “Бадема”, съобщиха от противопожарната служба в града.

Местят в друго училище ученика, който ритна учителка

//dariknews.bg/novini/bylgariia/mestiat-v-drugo-uchilishte-uchenika-kojto-ritna-uchitelka-2034094

Десетокласникът Мартин Цанов от Професионалната гимназия по туризъм, който ритна учителката си по философия, ще бъде преместен в друго училище. Това реши педагогическият съвет на училището. Преместването ще стане факт от новата учебна година, съобщава

Цените на имотите в Гърция продължават да се сриват

http://econ.bg/Новини/Цените-на-имотите-в-Гърция-продължават-да-се-сриват-_l.a_i.744889_at.1.html

Цените на жилищата в Атина са се сринали толкова, че в някои райони се продават на една десета от пазарната им стойност. През първото тримесечие е...

Популярно полско тв шоу държи на мушка консервативния лидер Ярослав Качински

http://www.mediapool.bg/populyarno-polsko-tv-shou-darzhi-na-mushka-konservativniya-lider-yaroslav-kachinski-news266035.html

Сатирично тв шоу, гледано с голямо желание от милиони поляци, описва Полша, управлявана от един човек, който никога не напуска кабинета си, но раздава заповеди на министър-председателя и раболепните си съветници, докато полският президент до безкрай чака във фоайето да бъде приет. Според много поляци шоуто "Ухото на Председателя" точно изобразява начина на управление на тяхната страна, в която цялата реална власт е в ръцете на Ярослав Качински, председателя на управляващата партия "Право и справедливост" (ПиС), въпреки че той не заема никакъв правителствен пост. След като частно финансираното шоу започна да се разпространява през януари в ЮТюб, някои от епизодите се сдобиха с докъм 10 милиона гледания. За сравнение най-популярната тв програма - една точеща се семейна драма - има средно шест милиона гледания. Изглежда "Ухото на Председателя" се харесва както на критиците на Качински, които го обвиняват, че води Полша към авторитаризъм, така и на неговите поддръжници, които се умиляват от обрисуването на "Председателя" като любител на котките и малко отнесен ерген, който се нуждае от помощ, за да използва телефона си или да си претопли вечерята. "Не е тайна, че председателят (на ПиС) е истинският лидер на страната и че премиерът и президентът са му подчинени", казва 46-годишният Роберт Гурски, създател и главен актьор в шоуто. "Да имаш достъп до него означава власт", добавя той. По думите му "всички му шепнат в ухото и той трябва да да реши на кого да вярва и като всеки управник той е донякъде трагична фигура". Несъмнено националистическите и евроскептичните възгледи на Качински - най-поляризираният политик след края на комунизма - се втвърдиха след смъртта на неговия брат близнак Лех, тогава президент на Полша, в самолетна катастрофа в Русия през 2010 г. След като пое властта, правителството на ПиС остана широко популярно въпреки опасенията сред либералните поляци и Европейския съюз относно неговата консервативна социална политика и усилията му да затегне контрола върху публичните медии и съдебната система. Според мнозина гласоподаватели 68-годишният Качински представлява най-голямата надежда на Полша за опазването на нейната традиционна католическа идентичност и национален суверенитет срещу натиска на глобализацията и ЕС. "Изпускане на парата" Някои казват, че "Ухото на Председателя" предоставя на поляците здравословен предпазен клапан, като им дава възможност добре да се посмеят на себе си на фона на сериозните предизвикателства пред страната. "Всеки път, когато атмосферата се сгъсти, хората се опитват да изпуснат парата чрез смях и шеги", казва Анджей Млечко, един от най-популярните полски карикатуристи от 80-те години насам. "Както мнозина други и аз се чудя дали епизодите на това шоу са истинска критика към управляващите, или волен или неволен опит за смекчаване на облика на Качински", добавя той. Шоуто, закупено от стрийминг медията "ШоуМакс", не пести ударите си, когато иска да подиграе скептицизма на Качински към ЕС и дълбокото му недоверие към Германия. В един от епизодите, преди визита на германския канцлер Ангела Меркел, асистент на Председателя (подобие на вътрешния министър Мариуш Блашчак) измъква знамето на ЕС от гумен галош, за да декорира кабинета. Асистентът казва, че обикновено използва знамето да му топли краката, докато бере гъби в гората. Глобус, изобразяващ огромната Полша, заобиколена от океани, краси бюрото на Председателя - ироничен намек, че Полша е наистина целият свят за Качински. А Ангела Меркел може да се среща с Председателя, само ако получи разрешение от неговия страховит секретар. Действителният Качински сякаш възприема шоуто със спокойствие. "Добре е хората да се смеят, човек се нуждае от смях", казва Качински в радиоинтервю. "А фактът, че се смеят на мен? Е, може да кажете, че аз сам съм си виновен", добавя той. По БТА

Слънчев минимум може да създаде проблеми на Земята през 2019-а и 2020-а

http://www.cross.bg/minimym-dypki-yavleniya-1547619.html

/КРОСС/ Слънцето ще навлезе в периодичния си минимум през 2019-2020 г., заради което петната и изригванията ще намалеят, но ще се появят други дългосрочни явления - коронални дупки, съобщи в. "Дейли мейл", цитиран от "Дарик". Короналните дупки са области, чиято плътност е значително по-ниска от тази на околната корона. Там магнитното поле се отваря и потоци слънчеви частици политат в космоса. Те се образуват и през други периоди на слънчевата активност, но през минимума се задържат по-дълго - шест месеца или повече, обясни Дийн Пенсъл от космическия център "Годард" на НАСА. Когато образувалият се от короналните дупки слънчев вятър достигне земното магнитно поле, може да се появят геомагнитни бури, полярни сияния, нарушения в комуникациите. Слънчевият минимум може да засили ефекта от тези явления. Заради него космическият боклук може "да се задържи" по-дълго.  

Ремонтът на бул. "Прага" започва, тапа от неделя до 15 август

https://offnews.bg//obshtestvo/remontat-na-bul-praga-zapochva-tapa-ot-nedelia-do-15-avgust-659451.html

Тапа на големите Пет Кьошета в София ще има от неделя, започва реконструкцията на бул. "Прага" между „Ген. М. Д. Скобелев“ и бул. „Пенчо Славейков“. 

До 15 август се забраняват престоят и паркирането по бул. „Пенчо Славейков“ между ул. „Св. Иван Рилски“ и ул. „Св. Г. Софийски“ – западна страна; по ул. „Шандор Петьофи“ между ул. „Христо Станчев“ и ул. „Цар Петър“ и по ул. „Доспат“ между ул. „Св. Ив. Рилски“ и ул. „Стрешер“. 

Въвежда се временна организация на движение на обществения транспорт. Тролейбусна линия № 2 ще се движи по скъсен маршрут от ж.к. Бъкстон до Центъра по хигиена. Тролей № 2А ще вози от ж.к. Хаджи Димитър по маршрута на тролейбусна линия № 2 до кръстовището с бул. „Прага“, надясно по маршрута на тролейбусна линия № 1 по бул. „Ген. М. Д. Скобелев“, ул. „Опълченска“, наляво по ул. „Охрид“, надясно по бул. „Ген. Н.Г.Столетов“ до Пета градска болница. 2А в обратна посока ще върви от Пета градска болница, надясно по бул. „Княгиня Мария Луиза“, надясно по ул. „Опълченска“, по бул. „Ген. М. Д. Скобелев“ до бул. „Васил Левски“ и по маршрута до ж.к. Хаджи Димитър. 

Скъсява се и маршрутът на тролей № 8 от УМБАЛ „Св. Анна“ до Площад на авиацията двупосочно, ТБ № 8А ще пътува от ж.к. Гоце Делчев до Център по хигиена двупосочно. 

Тролейбусна линия № 9 ще се движи от пл. „Сточна гара“ по маршрута си до бул. „Патриарх Евтимий“, надясно по бул. „Ген. М. Д. Скобелев“ по маршрута на тролейбусна линия № 5, ул. „Опълченска“, наляво по ул. „Охрид“, по ул. „Подп. Калитин“, надясно до надлез „Надежда“. В посока пл. „Сточна гара“ маршрутът е от надлез „Надежда“ по бул. „Княгиня Мария Луиза“, надясно по ул. „Опълченска“, по бул. „Ген. М. Д. Скобелев“ до бул. „Васил Левски“, наляво по ул. „Г.С.Раковски“ и по маршрута си

Автобус 260 ще върти на площад "Руски паметник"(в посока бул. “Прага”): от кв. Горна Баня по маршрута си до площад “Руски паметник”, обратен завой на площада и по бул. “Ген. Е. Тотлебен” по маршрута до кв. Горна баня.

Разкрива се временна автобусна линия А-2ТБ с маршрут: от обръщателното ухо при ВМА надясно по ул. „Георги Софийски“, наляво по бул. „Пенчо Славейков“, надясно по бул. Ген. Е.И.Тотлебен“ до пл. „Руски паметник“, обратен завой на площада и по бул. “Ген. Е. Тотлебен” по маршрута до ВМА.

Руски хакери обсъждали дали могат да откраднат имейли на Хилари Клинтън

http://www.mediapool.bg/ruski-hakeri-obsazhdali-dali-mogat-da-otkradnat-imeili-na-hilari-klintan-news266034.html

Руски хакери са обсъждали по време на предизборната кампания в САЩ през 2016 г. дали могат да се сдобият с имейли на Хилари Клинтън, които впоследствие предали на съветник на нейния съперник на президентските избори Доналд Тръмп, пише в. "Уолстрийт джърнъл", цитиран от Асошиейтед прес. Според американския всекидневник разследващите руската намеса в изборите са проучвали разузнавателни доклади за това как хакерите са искали да предадат чрез посредник на Майкъл Флин откраднатите имейли от сървъра на Клинтън. Впоследствие Флин за кратко беше на поста президентски съветник по въпросите на националната сигурност. "Уолстрийт джърнъл" се позовава на сътрудник на републиканския щаб, който изразил увереност, че липсващите имейли от сървъра на Клинтън са в ръцете на руски хакери. Изданието подчертава, че не е ясно дали Флин е участвал в проучванията на въпросния сътрудник Питър У. Смит, който починал на 81-годишна възраст на 14 май - две седмици след интервюто. Самият Флин и Белият дом отказали коментар за вестника, а от щаба на републиканците заявили, че Смит не е работел за тях, посочва АП. Смит казал пред "Уолстрийт джърнъл", че не бил сигурен в автентичността на имейлите, пратени му от хакерите, и че им предложил да ги предоставят на "Уикилийкс", където бяха публикувани откраднатите документи от сървъра на Демократическата партия. "Знаехме, че хората, които разполагат с това, вероятно са в обкръжението на руското правителство", заявил той пред вестника. В имейлите, изпратени от Смит до потенциални участници в неговото разследване, той споменал неколкократно имената на о. р. генерал Майкъл Флин и сина му Майкъл Дж. Флин.

Кисинджър: За САЩ и Русия пътят напред е само заедно

https://www.vesti.bg/sviat/evropa/kisindzhyr-za-sasht-i-rusiia-pytiat-napred-e-samo-zaedno-6070981

Доайенът на световната дипломация се намира в Москва, където ще се срещне и с президента Владимир Путин

Германия ограничава правото на чужди политици да агитират в страната

https://www.24chasa.bg/novini/article/6309906

Германия ограничава правото на чужди политици да агитират в странатаГерманското правителство взе решение да ограничи възможностите за представители на чужди държави да правят митинги и предизборни агитации в Германия. Това заяви на брифинг в Берлин говорителят на външното министерство Мартин Шефер, цитиран от Асошиейтед прес и БТА. За да организират митинги с живеещите в Германия свои граждани,

Получихме статут на кандидат за член в Международния алианс за възпоменание на Холокоста

https://www.24chasa.bg/novini/article/6309907

Получихме статут на кандидат за член в Международния алианс за възпоменание на ХолокостаПредседателят на Парламентарната група на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов проведе среща с председателя на организацията на евреите в България „Шалом“ д-р Александър Оскар и председателя на фондация „Цедака“ и член на Изпълнителното бюро на организацията на евреите в България д-р Максим Бенвенисти,

Четирима получиха помощ, за да учат в чужбина и да се реализират в България

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/chetirima-poluchiha-pomosht-za-da-uchat-v-chujbina-i-da-se-realizirat-v-bylgariia-242211/

Подпомагането включва стипендии на обща стойност 32 000 лева oт сдружение „Тук-Там“ и три двупосочни самолетни билета от „България Ер“

Нова група турски военни са пристигнали в Катар

http://www.mediapool.bg/nova-grupa-turski-voenni-sa-pristignali-v-katar-news266033.html

Нова група турски военни са пристигнали в американската военновъздушна база Ал Удейд в Доха, където са разположени 11 хиляди военнослужещи на САЩ и страните от водената от Вашингтон антитерористична коалиция. Това съобщи Ал Джазира, позовавайки се на министерството на отбраната на Катар. Турските военнослужещи ще се присъединят към вече разположените в катарската столица сили, пристигнали на 18 юни за участие в съвместни маневри. "Тези учения са били планирани по-рано в рамките на споразумение за съвместна отбрана, подписано между Доха и Анкара", напомнят от министерството на отбраната. "Тяхната цел е повишаване на отбранителните капацитети, подпомагане на усилията в борбата срещу тероризма и запазване на стабилността и безопасността в региона", уточни ведомството. По информация на Ал Джазира днес държавният министър на отбраната на Катар Халид бин Мохамед ал Атия ще посети Анкара и ще разговаря с турския си колега Фикри Ъшък. Тема на разговора, както се посочва, ще бъдат военното присъствие на Турция в Катар и дипломатическата криза в Залива. Турция подкрепя Катар в спора му със страните от Залива, които бойкотират емирството заради предполагаема подкрепа за тероризма.

Откриха център за деца и младежи в Дебелец

https://www.24chasa.bg/region/article/6309896

Откриха център за деца и младежи в ДебелецДвадесетият център за деца и младежи в населените места от община Велико Търново бе открит днес. Споделеното пространство се намира в Дебелец. В него учениците, малчуганите и младите хора ще могат да се забавляват в свободното си време с различни игри, както и да участват в различни по характер инициативи, съобщиха от общинската администрация.

Емирът на Дубай призова Катар да отстъпи с поема в "Инстаграм"

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/06/30/2998878_emirut_na_dubai_prizova_katar_da_otstupi_s_poema_v/?ref=rss


Премиерът на Обединените арабски емирства (ОАЕ) и емир на Дубай шейх Мохамед бин Рашид ал Мактум публикува стихотворение в социалната мрежа "Инстаграм", с което призова Катар да се завърне в регионалната организация на страните от Персийския залив и да прекъсне връзките си с Иран, предадоха "Нюзуик" и регионални арабски медии.<br /><br />В творбата, озаглавена "Пътят е чист", Ал Мактум цитира пророка Мохамед с думите, че "вълкът яде само овце,...

Данъчни, МВР и митници щурмуват морето

http://frognews.bg/news_137432/Danachni-MVR-i-mitnitsi-shturmuvat-moreto/

Стотици данъчни инспектори съвместно с МВР и Агенция ”Митници” започват контролна кампания по Черноморието, съобщиха от НАП.

Горски пожар в района на Чернобил

http://www.mediapool.bg/gorski-pozhar-v-raiona-na-chernobil-news266032.html

Площта на горския пожар, който избухна вчера в Чернобилската зона на евакуация, се е съкратила наполовина, но в зоната на пожара все още има 2,5 пъти по-високо от допустимото наличие на цезий-137, съобщиха украинските власти, цитирани от ТАСС. Възпламеняването на остатъчна дървесина и ниска растителност е започнало вчера в района на бившето село Бурякивка вследствие на технологичен добив на дървесина. За ликвидиране на пожара са привлечени хеликоптер "Ми-8" и два противопожарни самолета "Ан-32П". Пожари на гори и торф в Чернобилската зона на евакуация е имало и преди. През април 2015 г. огънят обхвана около 400 хектара от зоната, а миналата година също имаше пожари, припомня ТАСС.

Инстаграм ще използва изкуствен интелект, за да филтрира омразните коментари

http://www.mediapool.bg/instagram-shte-izpolzva-izkustven-intelekt-za-da-filtrira-omraznite-komentari-news266031.html

Социалната мрежа за споделяне на снимки Инстаграм, купена от Фейсбук, обяви, че ще филтрира омразните коментари чрез изкуствен интелект - нов пример за стремежа на интернет компаниите да ограничат проблемното съдържание, предаде Франс прес. "Мнозина (потребители) ни съобщиха, че негативните и агресивни коментари им пречат да използват максимално възможностите на Инстаграм и да се изразяват свободно", пише на сайта на платформата нейният съосновател и шеф на Инстаграм Кевин Систръм. "За да (ги) подпомогнем, сме разработили филтър, който ще блокира някои агресивни коментари за постовете и видеозаписите онлайн", продължава той и уточнява, че потребителите ще могат по желание да включват и изключват тази система. Отначало филтърът ще действа само за коментари на английски, като впоследствие ще бъдат включени и други езици. Желаещите потребители "няма да виждат" някои видове агресивни коментари, разпознаваеми от новата система, която "ще се подобрява занапред", каза Систръм. Той добави, че Инстаграм от вчера вече предлага и филтър срещу спам. Социалните мрежи са обвинявани редовно, че не филтрират в достатъчен мащаб публикациите и оставят да се промъкват изявления, изразяващи омраза, постове в защита на тероризма и фалшиви новини, отбелязва Франс прес. През последните месеци тези компании все по-често информират за усилията си в тази посока - наемане на експерти, изследователска дейност, сътрудничество и т. н. Тази седмица Фейсбук, Майкрософт, Туитър и Ютюб заявиха, например, че създават интернет форум, насочен срещу тероризма.

Тръмп е много горд, че е изтеглил САЩ от Парижкото споразумение за климата

http://www.mediapool.bg/tramp-e-mnogo-gord-che-e-izteglil-sasht-ot-parizhkoto-sporazumenie-za-klimata-news266030.html

Президентът на САЩ Доналд Тръмп защити твърдо решението си да изтегли своята страна от Парижкото споразумение за климата, което е подписано от почти всички държави, предаде Франс прес. "Много сме горди с това", обяви Тръмп в реч, посветена на развитието на американския енергиен сектор. Той аргументира решението си да изтегли Съединените щати с необходимостта от защитаване на местните работници и компании. "Може би ще се (присъединим отново към Парижкото споразумение), но това ще стане при по-благоприятни условия", отбеляза американският президент в словото, което произнесе в министерството на енергетиката. Климатът се превърна в тема на сериозен спор между Съединените щати и западните им съюзници, откакто администрацията на Тръмп встъпи в длъжност през януари, отбелязва АФП. Срещата на върха на Г-20 идната седмица в Германия се очертава доста бурна. Вчера германският канцлер Ангела Меркел даде ясно да се разбере, че Европа е "по-решена от всякога" да се бори срещу промените в климата и че Парижкото споразумение не подлежи на предоговаряне. Съгласно новия международен договор за борба с глобалното затопляне Съединените щати, които са на второ място в света по емисии на парникови газове след Китай, бе предвидено да ги намалят до 2025 г. с 26-28 процента спрямо равнището им от 2005 г., припомня Франс прес. В своята реч Тръмп представи мерки, които според него ще възвестят "златна ера" за енергийната политика на САЩ, предаде Ройтерс. Те предвиждат съживяване на изпитващия затруднения ядрен сектор, смекчаване на ограниченията пред износа на енергия и вдигане на наложените от неговия предшественик Барак Обама рестрикции за финансирането на въгледобиви проекти в чужбина. "Тук сме, за да дадем началото на нова американска енергийна политика. Ще изнасяме американска енергия в целия свят", обяви Тръмп. Администрацията на американския президент ще предприеме стъпки за увеличаване на проучванията за петрол в Арктика и Атлантика, предаде Асошиейтед прес. Министерството на вътрешните работи съобщи, че ще пренапише петгодишния план на Обама в тази сфера. Тръмп казва, че са необходими още мерки за "освобождаване" американските резерви на енергоносители и премахване на правителствените регулации, които може да попречат на постигането от САЩ на глобална доминация в енергийния сектор, отбелязва АП. Агенцията посочва, че американският добив на петрол се радва на бум през последните години, на първо място заради подобрените техники за добив, като фракинга.

Почина първата жена председателствала Европейския парламент

http://clubz.bg/55722-pochina_pyrvata_jena_predsedatelstvala_evropejskiq_parlament

На 89 години днес почина французойката Симон Вей, бивша председателка на Европейския парламент, защитничка на правата на жените, оцеляла от нацисткия лагер на смъртта Аушвиц.

Тя става известна в страната си като министър на здравеопазването, като се преборва за по-лесен достъп на жените до противозачатъчни през 1974 г. и за легализирането на абортите през 1975 година след ожесточен парламентарен дебат.

На първите преки избори за Европейски парламент през 1979 . печели място в него, а по-късно става негова председателка, първата жена, която заема този пост. Вей служи като евродепутат до 1993 г. Оглавява групата на либералите, печели престижната европейска награда "Карл Велики".

Между 1993 и 1995 година се връща в националната политика и работи като държавен министър и министър на здравеопазването и социалните въпроси в правителството на Едуар Баладюр. 

През 1998 г. става член на Конституционния съвет, но през 2005 г. излиза в отпуск от него, за да участва в кампанията за подкрепа на проекта за европейска конституция. Той се провали, след като бе отхвърлен на референдуми във Франция и Холандия същата година.

През 2010 година Вей става една от 40-те  "безсмъртни" на Френската академия - особено висока чест в нейната страна.

Родена като Симон Жакоб в семейството на еврейски архитект в Ница през 1927 г., през 1944 година тя е арестувана и депортирана с цялото си семейство.

Брат ѝ и баща ѝ изчезват безследно, след като са депортирани в източна Европа. Самата Симон Вей е пратена с по-голямата си сестра и с майка си първо в Аушвиц, после - в Берген-Белзен. Майка ѝ умира малко преди освобождението. 

Другата ѝ сестра, Дениз, участва в съпротивата, арестувана е и изпратена в концентрационния лагер Равенсбрюк. Сестрите оцеляват в лагерите, но най-голямата, Мадлен, умира в автомобилна катастрофа през 50-те години на миналия век.

След войната Симон Жакоб, която се е дипломирала като юристка, се отказва от кариерата на адвокат, за да работи в министерството на правосъдието, а след това - да се посвети на политиката.

Повече от 60 години тя е омъжена за Антоан Вей, с когото имат три деца.

Матурите свършиха. А оттук нататък?

http://www.mediapool.bg/maturite-svarshiha-a-ottuk-natatak-news266029.html

Месец след провеждането на външното оценяване след IV и VII клас и матурите след XII клас обществената дискусия около тях затихна. Подобно на предишни години, и през 2017 г. дебатът се ограничи основно до мерките срещу евентуално преписване, статистиката за оценките и класацията на училищата, чиито ученици са изкарали най-много точки. Съществените въпроси след националните изпити, които би трябвало да покажат състоянието на българската образователна система, обаче са много отвъд простото изреждане на числа, казва организацията “Заедно в час“ в свой анализ, който Mediapool публикува без съкращения. “Заедно в час“ вече шест години работи за осигуряването на равен достъп до качествено образование на всяко дете в България*. Важните въпроси включват това как са се справили отделните училища – а дори и класове, спрямо предишни години, кои мерки за повишаване на резултатите са проработили и кои – не, измерва ли този формат на изпитите уменията и знанията, нужни за успешна реализация в 21 век. Задаването на тези въпроси е ключово, за да може външното оценяване и зрелостните изпити да постигнат по-важната си цел от това да класират училищата и учениците. А именно – да дадат насоки за повишаване на качеството на образованието в България. Кои училища дават повече на учениците? За седмокласниците в основното училище “Васил Априлов“ във врачанското село Хърлец последната учебна година е била посветена на изпитите от националното външно оценяване повече от всякога. Учениците са хвърлили огромни усилия да се подготвят – с участия на състезания, допълнителна работа след часовете и маратон от пробни изпити. За да излязат от тази една година много по-уверени в себе си, с умения за постоянно учене и с по-ясна представа какво им предстои. ОУ „Васил Априлов“ не влезе в публично обявените класации след излизането на резултатите от матурите. Значи ли обаче това, че неговите ученици и учители са постигнали по-малко от тези на езиковите и математически гимназии от големите градове, които традиционно са на първите места по успех? Подобно на негъвкавата система за оценяване в училище, националните изпити също не отчитат множеството фактори, които влияят на постиженията на учениците в различните видове училища и региони на страната. Като например достъпът до частни уроци, количеството книги вкъщи, ангажираността на родителите и техните финансови възможности. Така, от една страна матурите и външното оценяване формират класации, в които училищата са класирани далеч не само по резултата от работата с учениците в самите учебни заведения. От друга, анализите на изпитите пропускат да отбележат напредъка на училища, които макар и да са много извън "Топ 10", са повишили в пъти успеха на учениците си. Адекватни ли са форматът на изпита и системата за оценяване? Макар темата за развиването на умения вместо зубренето на теория да е актуална от години, изпитите продължават да мерят второто – заученото, а не наученото. Шестица на матурата или външното оценяване съвсем не означава, че младият човек ще може да се справя в живота след училище и че е усвоил ключовите за 21 век умения като работа в екип, аналитично мислене, решаване на проблеми и комуникационни умения. Докато финалните изпити не започнат да мерят точно тези компетентности, няма как и обучението в училище да се ориентира спрямо тях – учителите в крайна сметка имат задачата да подготвят учениците да покрият изискванията, които държавната политика е поставила. Освен съдържанието, ключов момент е и системата за оценяване на изпитите. Според скалата на матурите след XII клас оценка среден (3) – и съответно диплома за завършено средно образование, се получава при 23 точки от общо 100. Седмокласниците, изкарали само 16 точки от общо 65, пък минават със среден (3) външното оценяване накрая на основното си образование. В развитите образователни системи критериите са значително по-високи и бариерата за минаване на изпита обикновено е при покриване на поне 50% от знанията – а не на едва 20%. За какво се използват резултатите от изпитите? След представянето на резултатите от изпитите след седми клас в началото на юни разбрахме, че най-добре са се представили учениците от София-град, Смолян и Варна, а на последните места са Ямбол, Ловеч и Сливен. Макар като цяло средните резултати да са по-високи от миналогодишните, двойките по математика са над 13 хиляди, а по български език – близо 8 хиляди. По-важното обаче е какво стои зад тези числа. Има ли например добри практики от Смолян, които могат да помогнат и на учениците от Ямбол да повишат резултатите си? Къде прекъсва връзката с математиката и каква подкрепа могат да получат учителите, за да помогнат на учениците си да успеят? Какви са перспективите пред тези хиляди деца, които не са достигнали базовото ниво на основното образование? При обявяването на резултатите екипът на Министерството на образованието и науката обеща промени в няколко посоки. Планира се създаването и поддържането на база данни за постиженията на всеки ученик, за да се проследява неговия напредък. Трябва да има и анализи и на регионално и училищно ниво, които да са база за регионални политики и училищни програми за преодоляване на пропуските. Ако тези планове се осъществят, това може да е първа стъпка в посока по-адекватно използване на резултатите от националните изпити. Как да се запълни огромната пропаст между постиженията на учениците? Всяка година матурите и изпитите след седми клас доказват един от най-сериозните проблеми в българското образование – огромната пропаст между постиженията на учениците от различните видове училища. Докато средният успех на дванайсетокласниците от профилираните гимназии (езикови, математически, хуманитарни) на задължителната матура по български език е 5,01, връстниците им от професионалните гимназии (бившите техникуми) изкарват 3,79. Неравният достъп до качествено образование спира развитието на потенциала на огромен брой български деца и силно ограничава възможностите им за реализация в бъдеще. Нещо, което България не може да си позволи, ако иска икономиката и обществото й да вървят напред. И някои отговори Възможните решения на тези въпроси се обсъждат вече от години сред експерти в сферата на образованието и в голямата си част не изискват големи усилия да бъдат приложени. Ето някои конкретни идеи за промени, чиято полза е била доказана през изследвания и практически опит: 1. скалата за оценяване на националните изпити да е една и съща всяка година, така че да може да се направи реална диагноза на развитието и качеството на образователната система; 2. да се отчита добавената стойност на училищата (заявка, която и новият екип в Министерството на образованието и науката направи) и те да бъдат поощрявани да я повишават; 3. промяна на съдържанието на изпитите в посока измерване на уменията за успех на 21-ви век (като работа в екип, комуникационни и аналитични умения); 4. отчитане на всички фактори, които влияят на постиженията на учениците в дадено училище; 5. разпространение на добри практики на училища и отделни учители, които могат да са в помощ на техни колеги. * “Заедно в час“ е неправителствена организация, която вече шест години работи за осигуряването на равен достъп до качествено образование на всяко дете в България, независимо от населеното място, в което живее, училището, в което учи, етническия му произход и социално-икономическото положение на родителите. За тази цел организацията привлича и внимателно подбира мотивирани и опитни специалисти с високи постижения от различни сфери. В рамките на двугодишна програма за професионално и лидерско развитие те получават целенасочено обучение и подкрепа да работят като учители на ученици от уязвими общности в училища в цялата страна. Организацията изгражда силна общност от настоящи, завършили участници и ключови партньори от всички сектори, за да подпомогне наистина и дългосрочно достъпа до качествено образование на всяко българско дете.

Родители на деца с увреждания излязоха на протест пред парламента

http://www.cross.bg/detza-nyama-pomosht-1547618.html

/КРОСС/ Родители на деца с увреждания излязоха пред парламента с искане за приемане на Закона за личната помощ. Родителите и техните деца носеха символични черни балони. Те определиха провежданата политика като антисоциална и по своята същност геноцид спрямо родителите и техните деца, предава news.bg .Вера Иванова, родител на лице с увреждане заяви, че отново поставят пред депутатите исканията от Петия национален протест на хората с увреждане. "Искаме реформа, искаме децата и хората с увреждания да получат адекватна подкрепа, както и приемане на Закон за личната помощ. Някои министри не искат да чуят и не искат да разберат елементарното нещо - искаме нашите деца да живеят", настоя Иванова. По думите ѝ политиката, която се провежда спрямо хората с увреждания е антисоциалната и е "буквален геноцид срещу нас като родители". "Децата ни не трябва да съществуват, не трябва да ги има и не трябва да имат бъдеще. Надяваме се днес поне депутатите да гласуват и да приемат Закона за личната помощ, за да има живот за нашите деца", посочи Иванова. По думите й все още липсва индивидуална оценка на потребностите на всяко едно дете, няма лична помощ според нуждите им, които са различни за всяко едно дете и лице с увреждане. "Това се говори от години и никой не предприема нищо. Подиграват ни се с едни интеграционни добавки, които ако пиеш лекарство за 9 лв. и за 900 лв. помощта ти да е 9,93 лв., независимо от какво си болен и от какво имаш нужда

Тръмп нападна лично двама американски журналисти

http://www.mediapool.bg/tramp-napadna-lichno-dvama-amerikanski-zhurnalisti-news266028.html

Президентът на САЩ Доналд Тръмп отправи груби обиди към двама водещи на популярна новинарска програма на телевизия Ем Ес Ен Би Си (MSNBC), които го разкритикуваха, предадоха световните агенции. Тръмп нарече "умопобъркана" журналистката Мика Бжежински, дъщеря на починалия наскоро известен политолог Збигнев Бжежински, а колегата й Джо Скарбъро - "психопат". Чух да се говори, че "Морнинг Джо", предаване с малко зрители, говори лошо за мен (вече не го гледам)", написа президентът на САЩ в Туитър за сутрешната програма, която водят двамата журналисти, посочва Франс прес. Тръмп нарече Бжежински "смахнатата Мика с ниското Ай Кю (коефициент на интелигентност)", а Скарбъро - "Психо Джо". Той заяви, че в края на миналата година двамата водещи упорито, но безуспешно настоявали за среща в имението му Мар а Лаго във Флорида и че лицето на Мика било кърваво след направен й лифтинг. В навечерието на Нова година те три вечери подред се появяваха в Мар а Лаго и настояваха да се срещнат с мен. Казах "не"!, написа той. В страницата си в Туитър телевизия Ем Ес Ен Би Си осъди изявленията на Тръмп. Много тъжен ден за Америка е когато президентът си губи времето да оскърбява, лъже и да сипе дребнави лични нападки, вместо да си върши работата, написа американската медия. Републиканци и демократи в Конгреса единодушно разкритикува грубиянските туитове на Тръмп, но говорителката на Белия дом Сара Хъкаби-Сандърс го защити в ефира на телевизия Фокс нюз. "Не смятам, че президентът е човек, който позволява да го нападат, без да отвърне. Той отговаря на удара с удар и не допуска да го сплашват либерални медии и либерални елити в медийния свят", каза Хъкаби-Сандърс. Първата дама на САЩ Мелания Тръмп също защити съпруга си. Според нейна говорителка, тя отдавна казвала, че когато мъжът й е атакуван, отвръща 10 пъти по-сурово. Самата Мелания Тръмп заяви, че се надява да използва позицията си в Белия дом, за да се бори срещу агресията в киберпространството, отбелязва Асошиейтед прес.

Захариева пред колегите си от Балканите: Европейската перспектива за региона няма алтернатива

https://www.24chasa.bg/novini/article/6309894

Захариева пред колегите си от Балканите: Европейската перспектива за региона няма алтернативаЕвропейската перспектива за държавите от Балканите няма алтернатива. Българското председателство ще направи всичко възможно и ще полага усилия тази перспектива да стане по-осезаема. Това заяви заместник министър-председателят по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева в изказването си днес пред Съвета на министрите

Рибарско корабче на WWF идва на колела във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=354538

Истинско рибарско корабче, което ни показва как да пазим живота в океаните, пристигна във Варна и на 1 юли ще акостира в Grand Mall. Интерактивната инсталация, снабдена с монитори за електронни игри и видеоклипове, принадлежи на природозащитната организация WWF България.

Експерти потвърдиха, че при атаката в Сирия през април е бил използван зарин

http://www.mediapool.bg/eksperti-potvardiha-che-pri-atakata-v-siriya-prez-april-e-bil-izpolzvan-zarin-news266027.html

Експертите от международната Организация за забрана на химическите оръжия (ОЗХО) потвърждават в доклад от разследването си, че при атаката на 4 април в Сирия е използван газ зарин, предаде Франс прес. Разследващият екип е заключил, че "голям брой хора, някои от които са починали, са били изложени на зарин или вещество от рода на зарина", се казва в този поверителен доклад, с откъси от който АФП разполага. Резултатът от това разследване ще послужи за база на съвместната комисия на ООН и ОЗХО, която трябва да установи дали силите на сирийския режим са отговорни за химическото нападение срещу град Хан Шейхун на 4 април. Жертва на атаката станаха 87 души, сред които много деца. Западът обвини за нея режима на Башар Асад. Сирийският президент, подкрепян от съюзническа Русия, отрече обвиненията. Според мисията на ОЗХО характеристиките на разпространяване на газа "съответстват само на зарин, използван като химическо оръжие". В отговор на атаката американският президент Доналд Тръмп нареди нападение с ракети "Томахок" срещу сирийската военновъздушна база Шайрат в нощта срещу 7 април. Съвместната комисия на ООН и ОЗХО вече установи, че силите на сирийския режим са извършили атаки с хлор през 2014 и 2015 г. Тя смята също, че през 2015 г. групировката "Ислямска държава" е използвала газ иприт. В понеделник Тръмп предупреди режима на Асад да не извършва повече химически атака. Министърът на отбраната Джим Матис увери вчера, че предупреждението е било прието сериозно. Канада ще отпусне на ОЗХО 1,9 милиона долара на ОЗХО за разследването, заяви вчера външният министър Кристия Фрийланд. Тази стъпка е израз на неизменната подкрепа на Канада за сирийския народ и ще позволи на ОЗХО да продължи работата си за установяване на фактите за химическите атаки в Сирия, която трябва да доведе до пълното ликвидиране на сирийската програма за химическо оръжие, каза министърката, цитирана от ведомствената пресслужба.

Заводските цени се повишават с 3.9% през май

http://econ.bg/Новини/Заводските-цени-се-повишават-с-3-9-през-май_l.a_i.744888_at.1.html

Заводските цени продължават да се повишават като за май ръстът им е с 3.9% спрямо същия месец на предходната година. Спрямо април има свиване с 1.2%,...

22-годишно момиче загина при пожар в Хасково

https://www.24chasa.bg/novini/article/6309900

22-годишно момиче загина при пожар в ХасковоМлада жена на възраст 22 години загина при битов пожар в жилищна кооперация в квартал "Бадема" в Хасково. Сигналът за инцидента е подаден в 11,56 часа днес, съобщи пожарната. Огънят е възникнал в апартамент на третия етаж на жилищния блок. Причините засега не са известни, извършва се оглед, уточни инспектор Пламен Петков.

Миграционният указ на Тръмп влезе в сила

http://www.mediapool.bg/migratsionniyat-ukaz-na-tramp-vleze-v-sila-news266026.html

Миграционният указ на американския президент Доналд Тръмп, ограничаващ временно достъпа в САЩ на граждани от шест преобладаващо мюсюлмански страни и на бежанците, е официално в сила от 20 ч. в четвъртък вашингтонско време (полунощ в петък по Гринуич), съобщи Франс прес. След продължили няколко месеца съдебни спорове тази седмица американският Върховен съд най-сетне възстанови частично действието му. Разпоредбата, предназначена да попречи на "чуждестранни терористи" да влязат в САЩ, забранява временно достъп в страната за граждани от Сирия, Либия, Иран, Судан, Сомалия и Йемен, а също за бежанци от цял свят. Висшите магистрати обаче ограничиха обхвата му и се прави изключение за хора, които отговарят на определени критерии. Съгласно новите правила на граждани от изброените страни няма да се издава американска виза, освен ако нямат "валидна връзка" с близък родственик, учебно заведение или бизнес в САЩ. Указът не се отнася за хора с вече издадена виза. Проучените и одобрени до 6 юли бежанци също имат право да достъп, посочва Асошиейтед прес.

Радева на среща с представители на „София прайд“

http://clubz.bg/55721-radeva_na_sreshta_s_predstaviteli_na_%E2%80%9Esofiq_prajd%E2%80%9C

Съпругата на президента Десислава Радева се срещна в „приятелска атмосфера“ с представители на Организационния комитет на „София прайд“, се казва в съобщение на формацията.

"По време на срещата представихме на г-жа Радева всички аспекти на законодателната рамка, които пораждат неравно третиране на ЛГБТИ хората в България. Акцент в срещата бяха и целите на София Прайд и на ЛГБТИ движението у нас", пишат още от „София прайд“.

Срещата идва непосредствено, след като преди двайсетина дни първата дама излезе с меко казано странно становище във фейсбук, твърдящо, че ни никой не е забранявал на хората с различна сексуална ориентация да се самоизразяват и че са дискриминирани толкова, колкото българските пенсионери и други уязвими социални групи.

Поучителните размисли на Радева започваха с разказ за президентския котарак и за котешкия СПИН, после се правеше плавен преход чрез виц за Холмс и Уотсън и накрая се стигаше до съвети с елемент на укор:

"Всъщност, чудя се, дали Вие, апелиращите за толерантност и признание, осъзнахте поне за миг, че денят на Вашия прайд трябваше да е ден за траур, за смирение и покаяние. Защото военен загина в мирно време. И се сля с дъгата (Вашия обетован символ). Трагедия, която пълни сърцата ни със скръб и много, много гняв! Сега е време, мисля, да сме повече българи, отколкото широко скроени космополити. Нищо лично!"

Вероятно в тази връзка от „София прайд“ съобщават, че „г-жа Радева получи актуална информация за оттеглянето на Глобалния фонд за борба с ХИВ/СПИН от България и за състоянието на системата за превенция в момента“.

Основното послание около, което се обединили участващите в срещата било, че „преодоляването на стигмата на ЛГБТИ хората у нас ще се постигне чрез ефективен диалог между гражданите, изпълнителната и законодателната власти“. За това ще допринесе и съвместната работа в широки коалиции, пише още в съобщението.

"Примери от дейността на ЛГБТИ организациите, които са част от Организационния комитет на София Прайд, станаха повод да се направи извода, че пилотно въведените добри практики не водят до мащабна промяна в нагласите заради липсата на подкрепа от страна на институциите“, смятат още от „София прайд“.

Кадри на иранска телевизия потвърждават смъртта на главатаря на "Ислямска държава"

http://www.mediapool.bg/kadri-na-iranska-televiziya-potvarzhdavat-smartta-na-glavatarya-na-islyamska-darzhava-news266025.html

Иранска телевизия разпространи снимки, потвърждаващи смъртта на главатаря на групировката "Ислямска държава" Абу Бакр ал Багдади, предаде ТАСС. На сайта си иранската телевизия ИРИБ показа две снимки на тялото на Багдади и две, направени му приживе. По-рано някои медии потвърдиха смъртта на Багдади, позовавайки се на Али Ширази - представител на иранския върховен ръководител аятолах Али Хаменей в елитните сили "Кудс" на Корпуса на гвардейците на ислямската революция. "Терористът Багдади с положителност е мъртъв" казал Ширази според иранската държавна осведомителна агенция ИРНА без да посочи подробности. По-късно иранската агенция актуализира новината, като премахна цитата. На 17 юни Русия съобщи, че по предварителни данни при руски въздушен удар в Сирия е бил унищожен водачът на ИД и 300 бойци. Вчера Вашингтон каза, че няма информация в потвърждение на подобни съобщения. В последните седмици иракски представители също изразиха скептицизъм

Никол Шерцингер отпразнува рождения си ден с Гришо

https://www.vesti.bg/lyubopitno/shoubiznes/nikol-shercinger-otpraznuva-rozhdeniia-si-den-s-grisho-6070978

На 29 юни Шерцингер навърши 39 г. Тя отпразнувала рождения си ден в ресторант в Лондон, където от една седмица е и Григор Димитров

Ремонтите в София: Затварят за движение части от бул. "Прага" и "Дондуков"

https://www.actualno.com/sofia/remontite-v-sofija-zatvarjat-za-dvijenie-chasti-ot-bul-praga-i-dondukov-news_619921.html

В неделя затваряме за движение бул. Прага“ от бул. „Пенчо Славейков“ до бул. „Ген. Скобелев“, а в понеделник – бул. „Княз Александър Дондуков“ от ул. „Сердика“ до ул. „Г. С. Раковски“. Това каза кметът на София Йорданка по време на проверката на

Борещите се с градушките ще протестират на 3 юли

http://www.cross.bg/nyama-gradyshkite-yvelichenie-1547617.html

/КРОСС/ Служители на ракетните полигони за борба с градушките в областите Пловдив, Пазарджик и Плевен ще протестират на 3 юли срещу ниско заплащане, неподходящи условия на труд и упражняван натиск. Това каза за радио „Фокус" - Пловдив Денко Бончев, ракетострелец към команден пункт за борба с градушките в село Поповица. По думите му, точно в 8 часа на 3 юли служителите на ракетните площадки в пловдивските села Поповица и Голям чардак, в пазарджишкото село Гелеменово, както и тези в Плевен ще изключат пултовете и ще преустановят своята дейност. „Ние няма да следим за въздействие, няма да изстрелваме ракети и има огромна вероятност да паднат градушки", посочи Бончев. Недоволството сред служителите на полигоните ескалира, тъй като всяка година им се дават празни обещания за увеличение на заплащането и за подобряване условията за работа. „Повече от 10 години сме на минимална заплата, без увеличение. Работната ни смяна е по 36 часа, а условията са мизерни - няма ток, няма течаща вода. Битовата база е на над 40 години. Работим в стари фургони, в които температурата надвишава външната до късните нощни часове", посочи Денко Бончев. Той обясни, че в началото на активния сезон директорът на Изпълнителна агенция „Борба с градушките" е обещал увеличение на заплатите на служителите с 20%, като е казал, че ще напусне поста си, ако това не се случи. „Непрекъснато лъжа след лъжа

"Синът ни е гей, а дъщеря ни - лесбийка"

http://www.klassa.bg/News/Read/article/280583_%22%D0%A1%D0%B8%D0%BD%D1%8A%D1%82+%D0%BD%D0%B8+%D0%B5+%D0%B3%D0%B5%D0%B9%2C+%D0%B0+%D0%B4%D1%8A%D1%89%D0%B5%D1%80%D1%8F+%D0%BD%D0%B8+-+%D0%BB%D0%B5%D1%81%D0%B1%D0%B8%D0%B9%D0%BA%D0%B0%22

 Когато били тийнейджъри, Зилке криела от брат си Холгер, че ѝ харесват момичета. А Холгер криел от нея, че се влюбил в един свой съученик. Родителите Бригите и Бернд подозирали, че синът им има хомосексуални наклонности, но не го разпитвали. Дошло им обаче като гръм от ясно небе, когато дъщеря им разкрила, че е лесбийка.

Историята на едно необикновено семейство

Срещаме семейството в уютния дом на Зилке в Кьолн: Зилке и нейната партньорка Ивон с 14-годишната им дъщеря Леа, братът на Зилке - Холгер, както и техните родители Бригите и Бернд. Всички те на драго сърце разказват историята на необикновеното си семейство.

Холгер си спомня, че навремето решил да признае хомосексуалността си още преди да навърши пълнолетие. Изненадан бил, че когато разкрил истината, семейството му реагирало сравнително спокойно. "Майка ми се разплака, но каза, че и бездруго го подозирала. След което топло ме прегърна. Баща ми беше по-сдържан - трябваше му известно време, за да свикне с тази новина", разказва Холгер.

Холгер и Зилке

Холгер и Зилке

"Да, не бях подготвен, макар че години наред бях наблюдавал как синът ми предпочиташе да си играе с кукли", споделя бащата. Искало му се Холгер да тренира футбол или тенис, но момчето не проявявало никакъв интерес към спортните занимания. За разлика от сестра му Зилке, която направо обожавала футбола.

Бащата си спомня как отначало мислел, че хомосексуалността на сина му е някакъв "младежки каприз", който все някога ще отмине. По-късно обаче видял как детето му страдало от несподелената любов към един съученик. "Тогава ми стана ясно, че нещата са много по-сложни, отколкото си мислех", разказва Бернд.

След като синът им разкрил своята хомосексуалност, двамата родители потърсили съвет в кьолнска ЛГБТ-организация. Там се запознали с професор от Бон, който имал три хомосексуални деца. "Без неговите съвети щяхме да продължим да се заблуждаваме, че това е някаква болест, от която синът ни може да бъде излекуван", разказва майката Бригите. Днес синът ѝ е на 40 години, имал е вече няколко партньори, като последната му връзка е продължила осем години.

Година след като брат ѝ разкрил своята хомосексуалност, Зилке запознала родителите си със своята приятелка. Истински шок за майката и бащата. Днес те вече имат две внучки: Леа е на 14 години, а Юлия още няма два месеца. И двете деца са заченати чрез изкуствено оплождане.

Съучениците и приятелите на Леа знаят, че момичето си има две майки. И това изобщо не ги смущава. "Спомням си обаче как реагира навремето една приятелка. Когато за пръв път споделих с нея, че си имам две майки, тя беше потресена и ми каза, че е готова да ми помогне с каквото може. Бях изненадана от реакцията ѝ. Та аз нямам нужда от помощ, напълно щастлива съм", разказва Леа. И не може да се нарадва на малката си сестричка.

Зилке и нейната партньорка Ивон с 14-годишната им дъщеря Леа и току-що родената Юлия

Зилке и нейната партньорка Ивон с 14-годишната им дъщеря Леа и току-що родената Юлия

Майката на Зилке и Холгер е убедена, че родителите отрано забелязват другостта на детето си. Но не всички реагират адекватно. "И ние се опитвахме да отучим Холгер от игрите с кукли. Но количките и самолетите изобщо не го интересуваха. Не сме си мислили обаче, че интересът на дъщеря ни към футбола е белег за хомосексуална наклонност", разказва майката.

"Щастливи са, защото ги приемаме такива, каквито са"

Бригите и Бернд обичат децата си повече от всичко. "Само бих им пожелал по-лека съдба, защото въпреки че държавата и обществото като цяло са толерантни към хомосексуалните, все още има твърде много хора, които таят предубеждения", казва бащата.

А майката добавя, че тъкмо хомосексуалността на децата е сплотила семейството още повече. "Нашите деца са изключително внимателни и откровени - и ни дават много обич. От никого не крием, че синът ни е гей, а дъщеря ни - лесбийка. И двамата са щастливи, защото ги приемаме такива, каквито са. А и как да е иначе - та нали са ни деца", казва Бригите.

*****

Вижте и това видео:




Roche направи нова стъпка към по-добра дигитална диагностика

http://www.investor.bg/evropa/334/a/roche-napravi-nova-stypka-kym-po-dobra-digitalna-diagnostika-242207/

Компанията ще развива платформа за онлайн следене на здравословното състояние при диабетици

Ваксинален полиомиелит покоси десетки в Сирия

https://www.actualno.com/asia/vaksinalen-poliomielit-pokosi-desetki-v-sirija-news_619877.html

58 души са развили остра вяла парализа в Сирия. В  провинция Дейр ез-Зор е потвърдено огнище на полиомиелит, предизвикан от циркулиращ полиовурис от ваксинален произход, съобщава Световната здравна организация (СЗО). Фактическите данни свидетелстват за генетична връзка

Ваксинален полиомиелит покоси 58 души в Сирия

https://www.actualno.com/asia/vaksinalen-poliomielit-pokosi-58-dushi-v-sirija-news_619877.html

58 души са развили ваксинален полиомиелит в Сирия. В  провинция Дейр ез-Зор е потвърдено огнище на полиомиелит, предизвикан от циркулиращ полиовурис от ваксинален произход, съобщава Световната здравна организация (СЗО). Фактическите данни свидетелстват за генетична връ

Антониу Гутериш се присъедини към преговорите за обединение на Кипър

https://www.24chasa.bg/novini/article/6309884

Антониу Гутериш се присъедини към преговорите за обединение на КипърГенералният секретар на ООН Антониу Гутериш се присъедини към разговорите на високо равнище за повторно обединяване на етнически разделения остров Кипър с надеждата, че той може да помогне на преговарящите страни да преодолеят противоречията, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА. Двудневните разговори в швейцарския курорт Кран Монтана досега

Браво на ЦСКА-София, протегна ръка на момиче в нужда

https://offnews.bg//futbol/bravo-na-tcska-sofia-protegna-raka-na-momiche-v-nuzhda-659454.html

В ЦСКА-София показаха благородни сърца. Те протегнаха ръка на момиче в нужда. Инициатор е помощник-треньорът Кирил Динчев, с чиято съпруга се включват в не една или две каузи.

Бившият защитник заведе футболистите Божидар Чорбаджийски, Александър Дюлгеров и Георги Китанов при Теди, за да дадат кураж на семейството. Ето какво написаха Динчев:

"Теди има нужда от ежемесечна помощ, за да може да води нормален живот. Нека всеки от нас се замисли за важните неща в живота, нека бъдем съпричастни. Благодарение на събраните средства успяхме да набавим необходимото за нова количка на Теди, но нуждата от финансова помощ продължава.

Апелирам към всеки, който иска да помогне да го направи! Благодарност към всички от отбора на ЦСКА, ръководството и други хора включили се в събирането на средствата,. През последните години Теди е претърпяла множество ортопедични операции и продължава да се лекува благодарение на добри хора, които помагат на семейството й.

Всички събрани средства ще отидат за лечението й, като специалистите дават надежда тя да се възстанови напълно и да може да проходи сама. Теди подкрепя ЦСКА и когато има възможност присъства на мачовете на отбора на стадион "Българска армия".

Дарителска сметка в Първа инвестиционна банка
Титуляр: Теодора Тодорова Юрукова
IBAN BG94FINV91501016394407 (валута BGN)
BIC: FINVBGSF

Управителят на НЗОК подаде оставка

http://www.klassa.bg/News/Read/article/280582_%D0%A3%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB%D1%8F%D1%82+%D0%BD%D0%B0+%D0%9D%D0%97%D0%9E%D0%9A+%D0%BF%D0%BE%D0%B4%D0%B0%D0%B4%D0%B5+%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%B2%D0%BA%D0%B0

 Комитов оглави Здравноосигурителната каза през март 2015 г. Кандидатурата му тогава беше единствената и беше подкрепена при гласуването в Народното събрание от парламентарните групи на ГЕРБ, Реформаторския блок, Патриотичния фронт, БДЦ и АБВ, припомня БГНЕС. Срещу нея се обявиха от БСП и „Атака”, а ДПС се въздържа.

 

В периода 2002 – 2010 г. Комитов беше зам.-управител на НЗОК, а след това – до 2013 г. беше управител на Столичната здравноосигурителна каса.

 

През последните дни избухна скандал между БЛС и НЗОК относно лимитиране на някои дейности в болниците, сред които раждания и лъчетерапия на болни от рак. От Българския лекарски съюз предупредиха, че Здравната каса въвежда лимити на ражданията, интензивните грижи и лекарствата за онкоболни. От съюза отказват да подпишат анекса към Националния рамков договор, в който са записани именно тези суми.



"Опасенията на БЛС са, че с тези нови допълнителни споразумения към договорите на лечебните заведения, които би трябвало да бъдат преподписани от БЛС, съгласувани с Управителния съвет и предоставени за подписване на управителите на болнични заведения, има понятия, които определено водят към тълкуване за въвеждане на лимит на дейности, и то в т.нар. Приложение 1", заяви председателят на БЛС д-р Венцислав Грозев. В Приложение 1 са раждания, онкоболни, хемодиализа, интензивни грижи за новородените.

 

Все пак от БЛС и НЗОК успокоиха хората, че всичко с ражданията ще бъде наред и те ще бъдат разплатени от НЗОК на болниците, пише dir.bg.

Германия подгони езика на омразата в интернет

http://dnes.dir.bg/news/globi-evropeyski-parlament-germanski-omrazata-25986636

Германският парламент прие днес закон, предвиждащ строги мерки срещу езика на омразата в социалните мрежи, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Мая Манолова отнесе проблема с частните съдебни изпълнители в съда в Страсбург

https://www.24chasa.bg/novini/article/6309886

Мая Манолова отнесе проблема с частните съдебни изпълнители в съда в СтрасбургЕвропейският съд по правата на човека в Страсбург може да бъде залят от дела на българи, пострадали от частни съдебни изпълнители. Това предупреди националният омбудсман Мая Манолова след среща с председателя на Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) Гуидо Раймонди, съобщи пресцентърът на омбудсмана на Република България.

Григор и Цвети научиха първите си съперници на "Уимбълдън"

https://www.actualno.com/tennis/grigor-i-cveti-nauchiha-pyrvite-si-sypernici-na-uimbyldyn-news_619919.html

Григор Димитров и Цветана Пиронкова научиха първите си съперници на "Уимбълдън".  Димитров ще се изправи срещу аржентинеца Диего Шварцман в първия кръг на третия турнир от Големия шлем за годината. Българинът и Шварцман са изиграли два мача помежду си до този момент и с

Предупреждават за рисковете при сезонна работа за бране на горски плодове в Швеция

http://www.moreto.net/novini.php?n=354549

Няколкостотин сезонни работници се очаква да заминат и тази година на работа в Швеция за участие в кампанията за бране на боровинки. В тази връзка Агенция по заетостта обръща внимание на следното: Като гражданин на страна-членка на ЕС можете свободно да пребивавате в Швеция за период до три месеца и да започнете веднага работа.

Един от биячите в Асеновград е подсъдим за радикален ислям

http://frognews.bg/news_137431/Edin-ot-biiachite-v-Asenovgrad-e-podsadim-za-radikalen-isliam/

Един от деветимата обвинени за побоя над деца, треньори и родители в Асеновград, Стефан Димитров, е подсъдим и по делото за радикален ислям в Пазарджик. Това стана ясно в съда, където днес се гледат мерките за неотклонение на арестуваните.

11 хорови състава в 14-ото издание на фестивала на името маестро Захари Медникаров

https://www.24chasa.bg/region/article/6309885

11 хорови състава в 14-ото издание на фестивала на името маестро Захари Медникаров

11 хорови формации – 9 от Русия и 2 от България, участват в четиринадесетото издание на международния хоров фестивал „Маестро Захари Медникаров“. То продължава на две сцени - в Добрич и курорта „Албена”, до 3 юли. Престижното събитие се организира от международната фестивална програма „Приятели на България“ с управител Цветан Иванов и община

Стойнев: Трябва да гарантираме енергийната сигурност на България

http://www.cross.bg/bulgariya-stoiinev-sigyrnost-1547616.html

/КРОСС/ „Трябва да гарантираме енергийната сигурност на страната, за което трябва да имаме консенсусно мнение" Това заяви зам.-председателят на ПГ на „БСП за България" Драгомир Стойнев по време на инициирания от левицата дебат в НС за бъдещето на българската енергетика. Той подчерта, че напрежението в комплекса в Марица-Изток е пример за това. „Там трябва да имаме единна позиция, както направиха българските евродепутати. Задължение на министъра на енергетиката, за което ще получи подкрепа и от българския парламент, е в Брюксел да защити българското производство на електроенергия от въглища" категоричен бе той. По думите му, за да говорим за дългосрочна политики се изисква визия, а кабинетът „Борисов" 3 все още няма енергийна стратегия. „Министърът на енергетиката изпусна две години, в които да събере всички политически сили, за да се изгради такава стратегия. Поне сега го прави. Тази стратегия няма да е нито наша, нито ваша, а на България", подчерта Стойнев. По думите му има два важни проблема, за които трябва да се мисли. На първо място той посочи изграждането на нови енергийни мощности. „Ние имаме остарели мощности и трябва да инвестираме в тях, а за да има такива, трябва да има обединение. Силно се надявам и когато видим управленската програма, там да ги има първите стъпки за изграждане на нови мощности", каза той

Депутат от "Воля" гласува с чужда карта, било "разкритие"

http://clubz.bg/55720-deputat_ot_volq_glasuva_s_chujda_karta_bilo_razkritie

"Дебютантите" в Народното събрание - депутатите от партията на Веселин Марешки "Воля", обявиха, че са установили (емпирично) пробив в системата за гласуване с пръстов отпечатък в пленарната зала. "Разкритието" бе оповестено, след като преди това "патриотичната" телевизия "СКАТ" е уловила как избраникът Андон Дончев гласува и с картата на съпартиеца си Симеон Найденов. А самият Дончев чистосърдечно е признал пред медията, че колегата му го помолил да гласува "за двама", докато се върне в залата, която напуснал заради естествени нужди. 

Днес в парламента обаче от "Воля" обясниха, че са "дочули", че е възможно гласуването с чужда карта, въпреки пръстовия отпечатък, с който става това. Затоварешили да проверят. Така установили "пробив". 

"Поставяте чуждата карта, натискате един-два-три пъти, първи пръст, втори пръст и след това натискате "За", "За" няколко пъти и системата позволява да гласувате. След това може да натиснете и "против". Позволява всякакъв начин на гласуване", разкри схемата Дончев.

Гергана Стефанова от "Воля" обясни, че вчера - четвъртък, е бил първият ден, в който в групата пробвали дали наистина вотът с чужда карта е възможен. А пък новата версия на Дончев е, че е ползвал карта на колега в гласуване, което се приело единодушно и "чуждият" глас не е повлиял никак на резултата. 

Председателят на парламента Димитър Главчев е разпоредил проверка на електронната система за гласуване с пръстов отпечатък, стана ясно от съобщение на пресцентъра на институцията. Той е пратил и писмо на депутата Дончев, че "системата за гласуване чрез биометрични данни на всеки един народен представител – пръстов идентификатор, не допуска гласуване с чужда карта". 

Системата за гласуване с отпечатък бе въведена в края на 2009 г. именно, за да се прекрати практиката за вот с чужда карта, което беше нещо като спорт в годините преди това. За това, че все пак е възможно да се гласува под чужда самоличност, експерименти се правят общо взето от въвеждането на системата насам. Преди години скандал за "манипулации на вота на депутатите" направи Яне Янев от РЗС. Тогава се искаше доли криминализиране на гласуването с чужда карта и наказание до 6 години затвор. И тогава от ръководството на Народното събрание бяха категорични, че електронната система работи и не се манипулира. Председател на парламента бе Цецка Цачева.

През юни 2013 г. и самата Цачева се оплака за наличинето на явлението и дори показа снимки в национален ефир. .

25 години затвор за убиец, заклал семейство пенсионери в Пазарджик

//dariknews.bg/novini/bylgariia/25-godini-zatvor-za-ubiec-zaklal-semejstvo-pensioneri-v-pazardzhik-2034080

Двойният убиец от Пазарджик, убил по расистки подбуди семейство пенсионери на 5 ноември м.г. и ранил с въздушна пушка две жени със същия мотив на следващия ден, се размина с доживотна присъда. На първото заседание по делото днес той прие т.нар. съкратено следствие,

Десислава Радева се срещна с представители на "София прайд"

//dariknews.bg/novini/bylgariia/desislava-radeva-se-sreshtna-s-predstaviteli-na-sofiia-prajd-2034087

Представители на Организационния комитет на "София Прайд" се срещнаха с Десислава Радева, съпругата на президента Румен Радев, съобщи сайтът на организацията.
 
"По време на срещата представихме на г-жа Радева всички аспекти на законодателната рамка, които пораждат неравно третиране н

Пътят за Созопол още затворен, чака се тежка техника за ударените автобуси (Снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6309817

Пътят за Созопол още затворен, чака се тежка техника за ударените автобуси (Снимки)52-годишен шофьор от Русокастро и чех на 67 г. са по-тежко ранени, останалите туристи са с леки травми Все още двата пътнически автобуса, които се удариха днес на пътя Бургас-Созопол, в района на спирка „Моряк”, не са вдигнати от платното. Чака се тежка техника, която да ги вдигне от мястото на инцидента.

Поне 220 милиона лева са необходими за ремонти на "Хемус" (обновена)

http://www.cross.bg/nankov-priklyuchi-tynel-1547594.html

/КРОСС/ Между 220 и 240 млн. лв. са необходими за ремонт на 45 км пътно платно, тунели и виадукти на автомагистрала „Хемус". Те ще бъдат отделяни поетапно, за да се гарантира сигурността и безопасността на преминаващите. Това съобщи днес министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, който заедно с председателя на УС на Агенция „Пътна инфраструктура" инж. Дончо Атанасов направи инспекция на ремонта на дясната тръба на тунел „Ечемишка" на магистралата. След приключилата рехабилитация на съоръжението преминаването вече става през двете тръби. Тунелът е с дължина 765 м и е в експлоатация от 1984 г. От тогава на съоръжението не е извършван основен ремонт. Възстановителните дейности в тръбата за Варна стартираха на 1 септември м. г. като движението досега се извършваше двупосочно в тръбата за София. В ремонта на тръбата за Варна са инвестирани около 12 млн. лв. от републиканския бюджет. Съоръжението е с нова хидроизолация, отводнителна система, вентилационна и електрическа инсталация, осветление, системи за видеонаблюдение и пожароизвестяване. Положени са около 19 хил. кв. м хидроизолация, 30 хил. кв. м пръскан бетон, 3320 т асфалт, 843 куб. м тротоарни блокове, 164 т армировъчна стомана, 1550 м шумозаглушителни стени и т. н. Тръбата е с енергоефективно LED осветление, като са монтирани 293 бр. осветителни тела

Емилия Кларк: Сексизмът в Холивуд е като расизма

http://clubz.bg/55719-emiliq_klark_seksizmyt_v_holivud_e_kato_rasizma

Сексизмът дотолкова е завладял Холивуд, че напомня на расовата сегрегация от миналото. Това заяви актрисата Емилия Кларк от "Игра на тронове", предаде Ройтерс.

В интервю за сп. "Ролинг стоун" звездата, прочула се с ролята на Денерис Таргариен,  се оплака, че много често тя е единствената жена на снимачната площадка и по правило нейните реплики са по-малко от тези на мъжете.

"Чувствам се толкова наивна, като го казвам, но това е като да се пребориш с расизма", изтъква тя.

"Вие знаете това, но един ден си казвате: "О, господи, така е навсякъде!" Отне ми наистина много време, за да бъда третирана различно. Но гледам наоколо, че това е всекидневният ми живот", допълва актрисата.

Миналата година жените и момичетата са съставлявали само 29 на сто  от кастинга на стоте най-големи филмови продукции на САЩ.

Емилия Кларк отбеляза, че в наши дни все още е важно образите на силни жени да бъдат пресъздавани на екрана, като този на нейната героиня Денерис Таргариен - кралицата, устремила се към Железния трон в сериала.

Огромна пропаст между учениците от различни училища

http://dnes.dir.bg/news/uchilishte-uchenitzi-maturi-vanshno-otzenjavane-25986671

За огромна пропаст между учениците от различните видове училища алармира неправителствената организация "Заедно в час".

Фонд "Земеделие" първи с домейн на кирилица

https://www.24chasa.bg/novini/article/6309860

Фонд "Земеделие" първи с домейн на кирилицаДържавен фонд земеделие и Девета френска гимназия "Алфонс Дьо Ламартин" са от първите с действащи домейни на кирилица. Над 7000 интернет имена в пространството ".бг" са заявени от граждани и фирми, а повече от 1500 са преминали анализ за регистрация. Първите 377 интернет сайтове в областта ".бг" вече са достъпни в световната мрежа.

Президентът ще свидетелства по делото срещу Ненчев

http://www.cross.bg/nenchev-ministur-prezidentut-1547615.html

/КРОСС/ Президентът Румен Радев е призован за свидетел по делото срещу бившия военен министър Николай Ненчев. Той ще трябва да се яви в качеството си на бивш командващ на военно-въздушните сили. Заседанието е насрочено за 4 юли. Делото в Софийския градски съд започна в края на февруари, като по време на целия процес ще бъдат разпитани общо 23 свидетели. Според прокуратурата като министър на отбраната Ненчев не е изпълнил служебните си задължения и не е осигурил авиационна безопасност и летателна годност на самолети от изтребителната авиация на ВВС на страната ни.

БСП и ГЕРБ подкрепиха поправката "Наглите"

http://www.klassa.bg/News/Read/article/280581_%D0%91%D0%A1%D0%9F+%D0%B8+%D0%93%D0%95%D0%A0%D0%91+%D0%BF%D0%BE%D0%B4%D0%BA%D1%80%D0%B5%D0%BF%D0%B8%D1%85%D0%B0+%D0%BF%D0%BE%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0+%22%D0%9D%D0%B0%D0%B3%D0%BB%D0%B8%D1

 Промените в НПК пресичат възможността осъдени престъпници предсрочно да излизат от затвора. Тя беше предложена от социалистите, но изненадващо ГЕРБ им удариха рамо и промените минаха на първо четене с внушително мнозинство.

 
Правото на затворниците сами да искат освобождаване от затвора за добро поведение след определен срок бе записано в НПК в последните дни на миналия мандат на парламента, когато министър на правосъдието беше Екатерина Захариева, макар тя да е била прокарана именно от злополучния министър Христо Иванов. Мотивите на мнозинството тогава бяха европейските изисквания за спазване на правата на осъдените.Въпросният текст стана известен като "поправката Наглите", тъй като именно на базата на тази разпоредба в закона поискаха да излязат на свобода предсрочно двама от бандата за отвличания - Ивайло Евтимов - Йожи и Любомир Димитров - Гребеца.
 
Те бяха пуснати от ръководството на Централния софийски затвор и от Софийския градски съд, но след протест на прокуратурата останаха зад решетките.
 
От БСП упрекнаха ГЕРБ заради конфузните промени в НПК в 43 НС, които освобождават бандитите в затвора предсрочно, а от ГЕРБ отвърнаха, че такава възможност за предсрочно пускане на свобода е имало и по-рано.
 
Шефът на правната комисия Данаил Кирилов уточни, че преди осъденият не е можел да направи искането от свое име. Данаилов успокои, че в крайна сметка съдът е този, който взима крайното решение.
 
След него думата взе Цветан Цветанов, който сюрпризира пленарната зала със заявката, че ГЕРБ ще подкрепи промените на БСП. Цветанов допълни, че ще настоява преди второто четене на закона да се направи широко обсъждане с политици и експерти, за да вземат депутатите най-подходящото решение. В промените, които НС прие, е включено и искането на правосъдното министерство делата за корупция по висшите етажи на властта вече да се гледат в Специализирания наказателен съд, а не в СГС.

Как бизнесът, творческата сцена и Столична община могат да си бъдат полезни

https://offnews.bg//kultura/kak-biznesat-tvorcheskata-stcena-i-stolichna-obshtina-mogat-da-si-bad-659391.html

Как бизнесът, творческата сцена и Столична община могат да си бъдат полезни? Всеки, който има предложения по този въпрос, може да се включи в дискусия в Гьоте-институт София, фокусирана върху идеите за столичната култура на бизнеса, творческата сцена и общината.

Събитието ще е на 5 юли (сряда) от 17,00 ч. в залата на Гьоте-институт (ул. „Будапеща“ 1, София).

Проектът „Партньорства за Творческа София“ изследва интереса на бизнеса към активно включване в културните процеси в града, основните нагласи и конфликтни зони в сътрудничеството.

Главната цел е да се проучат нови механизми за подкрепа на творческата сцена и на тристранни партньорства между творчески организации, бизнес и местна власт.

Две работни групи дискутират темите "Меценатство, дарителство, спонсорство" и "Партньорства, дългосрочни сътрудничества".

Бизнес инкубатор за съвременни изкуства; създаване на работещи старт-ъп проекти в сферата на културата; разработване на образователна и информационна платформа за столична култура, обучение на хората на изкуството в бизнес умения и запознаване на бизнес партньорите с логиката на създаване и представяне на съвременни изкуства - това са само част от предложените в предишните две събития по проекта конкретни стъпки към това артистичният сектор и бизнесът да се срещнат и да заговорят на един език.

Заслужени награди на достойни лекари!

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6308512

Заслужени награди на достойни лекари!Живея втори живот благодарение на медиците от Александровска болница ЗДРАВЕЙТЕ! Казвам се Валентин Събков. От Варна. Повод да напиша това писмо е награждаването на достойните български лекари. Сред тях са хората, специалистите от Александровска болница, благодарение на които аз живея втори живот. От няколко години постоянно се качваха килограмите

Половин милион разселени сирийци са се върнали по домовете си тази година

https://www.actualno.com/asia/polovin-milion-razseleni-sirijci-sa-se-vyrnali-po-domovete-si-tazi-godina-news_619917.html

Близо половин милион сирийци, разселени заради войната, са се върнали по домовете си от началото на годината, съобщава агенцията на ООН за бежанците. Според организацията се наблюдава „забележима тенденция за спонтанни завръщания в и в рамките на Сирия през 2017 г.“.

1/3 от обявите за работа във Варненско са за хотели и ресторанти

http://www.moreto.net/novini.php?n=354545

През месец май близо 1/3 от всички 1898 обяви за работа в областта са били от сферата на хотелиерството и ресторантьорството. Това показва справка на Дирекция „Регионална служба по заетостта“ във Варна, научи Moreto.net. На второ място по брой обяви се е наредил секторът, след това търговия, преработваща промишленост, операции с недвижими имоти, административни и спомагателни дейности.

Блъснаха 2 деца в Добричко

https://www.24chasa.bg/region/article/6309836

Блъснаха 2 деца в Добричко
Товарен автомобил „Пежо” с разградска регистрация блъска внезапно излезлия на пътното платно велосипедист на 8-години в село Овчарово – съобщиха от полицията в Добрич. Инцидентът е станал на 29 юни около 13,35 ч.. Детето е настанено в болницата в Добрич с диагноза разкъсна рана на подбедрица и контузна рана на долна устна, без опасност за живота.

Слънчев бряг ще бъде проверяван нон стоп

http://dnes.dir.bg/news/slanchev-brjag-proverjavan-non-stop-25986547

Паралелни проверки от различни екипи, в които ще участват служители от МВР, НАП, Агенция «Митници» и други ведомства, ще се провеждат до края на летния сезон.

Детският танцов фестивал „Утрешният мир започва с днешното приятелство“ започва в Силистра следващата седмица

https://www.24chasa.bg/region/article/6309827

Детският танцов фестивал „Утрешният мир започва с днешното приятелство“ започва в Силистра следващата седмицаДвадесет и второто издание на международният детски танцов фестивал „Утрешният мир започва с днешното приятелство“ ще се проведе от 3-ти до 6-ти юли в Силистра. Фестивалът преминава под патронажа на кмета на града, с подкрепата на Министерството на културата. По предварителна информация ще участват над 300 деца от България, Украйна, Грузия,

Вижте двамата катаджии, закарали човек до спешното

https://www.24chasa.bg/novini/article/6309814

Вижте двамата катаджии, закарали човек до спешнотоДвама столични катаджии закараха до спешното в "Пирогов" шофьор, който е получил тежка бъбречна криза, докато карал. Вчера около 09:30 сутринта Георги Шаламанов и Теодор Александров били изпратени в квартал "Княжево" на бул. "Цар Борис III". Около 09:30 сутринта шофьор на пернишки голф спрял колата си до тях и ги помолил за помощ.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване