Павлова разкри трите "К" за председателството на Съвета на ЕС

http://clubz.bg/56125-pavlova_razkri_trite_k_za_predsedatelstvoto_na_syveta_na_es

Приоритетите, които правителството прие за българското председателство на Съвета на ЕС, се основават на три основни стълба, които се наричат трите "К". Това заяви министърът за председателството на Съвета на ЕС Лиляна Павлова. Правителството прие проект на Националната програма за българското председателство и основният пакет с приоритети за него.

 "Днес приехме и конкретиката за българските приоритети. Наричаме ги трите "К" – консенсус, конкурентоспособност и кохезия", каза Павлова.

Приоритетите са част от общоевропейския дневен ред и от програмата на триото, което бе приета и влезе в сила за 18-месечното председателство на Естония, България и Австрия.

В първото послание ще се търси консенсус за европейска перспектива за Западните Балкани, по темата сигурност и миграция, в политиките за правосъдие, справедливост, ефективност, по темата за макрорегионалните стратегии и синергията, която трябва да се направи в подхода за Дунавския и Черноморския регион. 

При конкурентоспособност приоритетите са в няколко направления.

"Първото е единният пазар. Второто е дигитализацията, още повече тук и с новоизбрания български еврокомисар Мария Габриел имаме сериозен законодателен пакет на общоевропейско ниво. Нещо, което е важно и за българското правителство. Това са електронното управление, дигитализацията, като част от приоритетите, които също залагаме в председателството ни", каза Павлова.

Трета група приоритети е кохезията, под която се има предвид сближаване. 

"В нашите приоритети са бъдещето на кохезионната политика, бъдещата многогодишна финансова рамка 2020, с реформата на кохезионните инструменти. Тук е и темата за културата като европейска ценност", каза министърът.

Павлова заяви, че предстои да представи тази програма на Народното събрание за обсъждане, както и на президента. Ще има и редица консултации и обществени обсъждания. В края на годината ще бъдат обобщени обсъжданията.

Арести в Берлин заради открадната 100-килограмова златна монета

http://www.cross.bg/monetata-dolara-berlin-1548797.html

/КРОСС/ Специалното германско полицейско звено арестува няколко души при акция в Берлин във връзка с грандиозния обир на 100-килограмова златна монета на стойност около 4 милиона долара от берлинския музей "Боде", съобщава Ройтерс. Кражбата беше извършена през март. Гигантската монета е канадска и е наречена "голямото кленово листо". Тя е направена от 24-каратово злато. На нея е изобразена британската кралица Елизабет II и е изписан номиналът й - 1 милион долара. Пазарната стойност на монетата обаче се оценява на около 4 милиона долара. Тя е изсечена в Кралския монетен двор на Канада през 2007 г. Диаметърът й е 53 сантиметра, дебела е 3 сантиметра. От едната й страна е изобразена британската кралица, а от другата - кленов лист. Снимки показват въоръжени полицаи с качулки и парамедици пред имот в района на Neukoelln в германската столица. "В момента провеждаме претърсвания и извършваме арести на няколко места в Берлин във връзка с проникването в музея "Боде" през март", уточни берлинската полиция. Полицията смята, че монетата е открадната от група крадци, която е проникнала в музея през прозорец, използвайки стълба. Властите също подчертаха, че не изключват монетата да бъде претопена. В музея се намира една от най-големите колекции на монети с повече от 540 000 експоната.  

Приходите в европейския футбол стигнаха 25 млрд. евро, Висшата лига е твърдо на върха

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/07/12/3005707_prihodite_v_evropeiskiia_futbol_stignaha_25_mlrd_evro/?ref=rss


Приходите в европейския футбол са достигнали 25 млрд. евро за сезон 2015-16, показва анализ на "Делойт". От тях 15 милиарда са на сметката на петте големи първенства - Англия, Италия, Германия, Испания и Франция.<br /><br />За "Голямата петица" това е рекордно постижение и показва ръст от 12 %. Висшата лига продължава да е убедително на върха с 4 млрд. евро (3.6 млрд. паунда), като английското първенство отчита ръст от 9%.<br /><br />В основата на...

Самолет Ан-30 изпълни успешно донорска задача

https://www.24chasa.bg/novini/article/6331704

Самолет Ан-30 изпълни успешно донорска задачаСамолет Ан-30 от състава на българските Военновъздушни сили (ВВС) изпълни успешно донорска задача през изминалата нощ 11 срещу 12 юли 2017 г., съобщават от пресцентъра на министерството на отбраната.  След молба от Агенцията по трансплантации за използване на въздушен транспорт за спасяването на човешки живот дежурният самолет Ан-30 бе подготвен

КНСБ: Масово у нас не се изплащат заплати на служители

https://www.actualno.com/business/knsb-masovo-u-nas-ne-se-izplashtat-zaplati-na-slujiteli-news_621971.html

Масово в нашата държава години наред не се изплащат трудовите възнаграждения. Проблемът съществува още от началото на Прехода. Това заяви вицепрезидентът на Конфедерацията на независимите синдикати (КНСБ) Чавдар Христов по време на семинар с журналисти по темата за неизп

САЩ остават най-желаната дестинация за миграция

http://www.eurochicago.com/2017/07/sasht-ostavat-nay-zhelanata/

САЩ си остават най-предпочитаното направление за емиграция, се посочва в нов доклад на Международната организация за миграцията, която е част от системата на ООН, съобщиха осведомителните агенции. Докладът е изготвен на базата на данни за миграцията на социологическата агенция Галъп за периода 2010-2015 г. Според изнесените данни една пета от хората, които планират да емигрират, се стремят да отидат в САЩ. Хората, които искат да напуснат родните си страни и да отидат в друга държава, са около 700 милиона.

Щом искаш в Европа, спазвай тукашните норми!

http://dnes.dir.bg/news/evropeyski-parlament-normi-26049300

Който иска да живее в Европа, е длъжен да спазва тукашните норми. А който иска изцяло да се забулва, явно не желае да бъде част от европейския свят.

United Partners е новата PR и дигитална агенция на Мтел

http://www.cross.bg/mtel-united-partners-1548795.html

/КРОСС/ United Partners е новата PR и дигитална агенция на Мтел. От юли агенцията работи с телекома по външните, вътрешните и CSR комуникационни кампании, управлението на каналите на Мтел в социалните мрежи и разработване на онлайн съдържание. Решението на Мтел идва след проведен конкурс сред най-големите агенции в страната. „Изборът ни беше изключително труден, като разликата в оценките на агенциите накрая беше в рамките на няколко процента. В крайна сметка United Partners ни спечелиха с опита си на телеком пазара, ангажираното си отношение и сплотения експертен екип, който даде наистина силно предложение с добър баланс между креативност и синергия с бизнес целите на компанията.", коментира Илияна Захариева, директор Корпоративни комуникации.  „Опитът ни в сферата на технологиите и телекомуникациите, е показал, че едно от най-големите  предизвикателства е динамиката на работата. Тази динамика обаче е най-мощният двигател за развитие. А съвместните ни цели са да допринасяме за бизнес резултатите и позиционирането на Мтел като лидер в телекомуникациите с всички инструменти на съвременните маркетингови и корпоративни комуникации.", каза Мария Гергова-Бенгтссон, основател и управителен директор на United Partners. United Partners е агенция с 20 годишен опит в PR, интегрираните и дигитални комуникации. Компанията е работила с едни от най-големите международни и български компании

Според "Северна лига" италианските пристанища трябва да се затворят за мигранти

http://www.mediapool.bg/spored-severna-liga-italianskite-pristanishta-tryabva-da-se-zatvoryat-za-migranti-news266507.html

Лидерът на италианската антиимигрантска и еврофобска партия "Северна лига" Матео Салвини заяви, че единственият отговор към имиграцията трябва да е блокиране на спасителните кораби и затваряне на италианските пристанища, предаде Франс прес.   Бившият левоцентристки премиер Матео Ренци "каза тази седмица, че не можем да приемем всички имигранти в Италия", заяви Салвини пред чуждестранни журналисти. "Разликата между него и нас е, че той е този, който гласува всички безобразия, превърнали Италия в бежанския лагер на Европа", добави той.   Според него единственият отговор на проблема с имиграцията е "да се блокират корабите (които спасяват мигранти), да се затворят пристанищата и да се охраняват границите" на Италия.   "Северна лига потвърждава пълната си готовност да създаде хуманитарни коридори за хора, които наистина бягат от военни зони. За другите, които са 85 процента от дошлите на наша територия, място няма", заяви Салвини.   В последните допитвания "Северна лига е с около 14 процента подкрепа, малко пред десноцентристката партия на бившия премиер Берлускони "Форца Италия", но далеч зад левоцентристката Демократическа партия и популисткото Движение "5 звезди", които са с по около 30 процента.

Все повече хора се възползват от ранното пенсиониране

http://econ.bg/Новини/Все-повече-хора-се-възползват-от-ранното-пенсиониране-_l.a_i.745580_at.1.html

Значително повече хора от масовата трета категория труд се възползват от възможността да излязат по-рано в пенсия, показват данните на Националния...

Кирилицата е поръчана от цар Симеон Велики

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6330567

Кирилицата е  поръчана от цар Симеон Велики При първото ми посещение в Историческия музей на Червения площад в Москва през 1975 г. прочетох: “Говорят, что братя Кирил и Мефодий создали славянский алфавит. Это неправда. У нас славяне писали до того на березовых корах...” Очевидно акад. Лихачов в ново време промени много мнението на руснаците по този въпрос.

Бебе гигант се роди в Пловдив

http://dnes.dir.bg/news/plovdiv-gigant-bebe-26047440

Бебе с рекордно тегло от 5 750 грама и ръст от 57 см. се роди в най-голямата АГ болница в Южна България „Селена” в Пловдив, съобщиха от лечебното заведение.

Спряха два басейна в Арбанаси, не отговарят по качество на водата

https://www.24chasa.bg/region/article/6331573

Спряха два басейна в Арбанаси, не отговарят по качество на водатаДва открити басейна във Великотърновска област не отговарят на нормативните изисквания за качеството на водата и не могат да работят, докато стопаните им не отстранят нередностите. Това са засекли здравните инспектори от РЗИ във Велико Търново при извършените проверки в периода от 1 до 10 юли т.г. И двете къпални са на хотелски комплекси в

Охранители пребиха жестоко момче в Студентски град

https://www.24chasa.bg/novini/article/6331655

Охранители пребиха жестоко момче в Студентски град


Охранители пребиха младо момче в Студентски град в София. За инцидента съобщи лично в социалните мрежи майката на нападнатия младеж, предава bgonair. От клуба в Студентски град са категорични, че нямат информация за подобен инцидент. В 3 часа сутринта Татяна разбира, че синът й е в болница след побой от охранители на клуб в Студентски град.

Военен самолет пренесе органи и помогна за спасяването на човешки живот

http://www.cross.bg/kapitan-rukovodstvoto-yspeshno-1548794.html

/КРОСС/ Самолет Ан-30 от състава на българските Военновъздушни сили (ВВС) изпълни успешно донорска задача през изминалата нощ 11 срещу 12 юли 2017 г., съобщиха от Министерството на отбраната. След молба от Агенцията по трансплантации за използване на въздушен транспорт за спасяването на човешки живот дежурният самолет Ан-30 бе подготвен своевременно за изпълнение на задача до летище „Безмер" от групата за техническо обслужване на самолета под ръководството на капитан Йоанна Корчева. Екипажът на самолета в състав командир капитан Свилен Милков, помощник-командир капитан Милен Димитров, борден инженер майор Мирослав Пипев, щурман-летец капитан Владимир Милчев и борден радиотелеграфист старшина Емил Петков планира и изпълни задачата в срок. Самолетът излетя от летище „София" в късния следобед и се завърна с успешно изпълнена мисия около 01:00 часа на 12 юли 2017 г. Транспортирани бяха навреме органи за трансплантация под ръководството на медицински екипи от ВМА - София и МБАЛ „Лозенец".  

Деца на чиновници са приемани с предимство в първи клас в столични училища

//dariknews.bg/regioni/sofiia/deca-na-chinovnici-sa-priemani-s-predimstvo-v-pyrvi-klas-v-stolichni-uchilishta-2036424

Деца на държавни или общински чиновници са приемани с предимство в първи клас в някои столични училища. Това е установила проверка на Върховната административна прокуратура.

Депутат от БСП е обвинен за купуване гласове в Асеновград

http://www.mediapool.bg/deputat-ot-bsp-e-obvinen-za-kupuvane-glasove-v-asenovgrad-news266506.html

Софийската градска прокуратура повдигна в сряда обвинение срещу депутата от БСП Манол Генов за купуване на гласове в Асеновград. Заедно с него по делото е привлечен като съучастник в престъплението и Николай Христев. Специализираното антикорупционно звено е събрало доказателства, че двамата са купували гласове по време на парламентарните избори през март тази година. Цената на глас е била 25 лева. Манол Генов е оставен на свобода с най-леката мярка за неотклонение "Подписка". Имунитетът на депутата бе поискан от главният прокурор Сотир Цацаров на 20 юни, а Генов даде съгласие за снемането на защитата от наказателно преследване. От прокуратурата съобщават, че разследването продължава. Преди няколко дни главният прокурор спомена делото срещу Манол Генов във връзка с напрежението в Асеновград. Цацаров коментира, че средствата, предвидени в годините назад за интеграция на ромите, "са изразходени за интеграция на тези, които са ги изразходвали". Главният прокурор обясни, че част от разследването срещу депутата е за купуване на гласове в ромски махали.

Брад Пит показа секси излъчване след развода

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6331657

Брад Пит показа секси излъчване след разводаБрад Пит се възстанови след развода. Той пусна снимки във Facebook, от които се вижда, че има доста по-здрав вид.    Според някои слухове проблемът с външния му вид не се е отнасял само до проблемите с Анджи. В мрежата се спекулира, че Пит може би е претърпял операция или процедури за възстановяване на крака.

Йоханес Хан: ЕС ще финансира строителството на ЖП-линията Македония-България

http://www.moreto.net/novini.php?n=355327

Европейският съюз /ЕС/ ще финансира строителството на железопътната линия от Коридор №8, която трябва да свърже Черно море с Адриатическо и минава през територията на Република Македония. Това казва еврокомисарят по разширяването на ЕС Йоханес Хан пред Дойче веле и уточнява, че от Брюксел ще предложат за финансиране общо 6 транспортни проекти - магистрали и жп-линии.

Американска учителка осинови 15-годишен ученик, за да прави секс с него

https://www.24chasa.bg/novini/article/6331617

Американска учителка осинови 15-годишен ученик, за да прави секс с него
Учителка от американския щат Ню Джърси е осиновила свой 15-годишен ученик, за да може да осъществява редовни сексуални контакти с него. Това твърдят местните власти. Срещу 43-годишната Райна Кълвър, която е омъжена, вече са повдигнати обвинения, съобщи Фокс Нюз, предаде Нова тв. Тя приютила своя ученик,

Съдът реши: Петър Сантиров ще получи 300 000 лева от прокуратурата заради незаконно обвинение

http://frognews.bg/news_138119/Sadat-reshi-Petar-Santirov-shte-poluchi-300-000-leva-ot-prokuraturata-zaradi-nezakonno-obvinenie/

Софийският градски съд (СГС) постанови прокуратурата да плати рекордно обезщетение от 300 000 лева на съдия Петър Сантиров, съобщи ”Правен свят”.

Новата най-слушана песен, която измести Gangnam Stylе

https://www.vesti.bg/lyubopitno/sveji/novata-naj-slushana-pesen-koiato-izmesti-gangnam-style-6071404

Песента е саундтрак на седмата част на филма "Бързи и яростни" в памет на актьора Пол Уокър, който загина в катастрофа през 2013 г.

КНСБ настоява максималната пенсия да стане 1000 лева

http://www.cross.bg/leva-dohod-knsb-1548793.html

/КРОСС/ КНСБ настоява максималната пенсия да стане 1000 лева през следващата година. Това обяви изпълнителният секретар на Конфедерацията Ася Гонева, цитирана от „Дарик", на семинар за журналисти. В момента таванът на пенсиите е 910 лева. За мярката, която предлага КНСБ, са необходими и 42-45 милиона лева. Сега над 45 500 са тези, които нямат възможност да получават реални пенсии, заради този таван. Синдикатът настоява максималният осигурителен доход за следващата година да е 3000 лева. От увеличението на максималния осигурителен доход от КНСБ очакват 76 до 78 милиона лева приходи в бюджета на ДОО. Около 89 -90 хиляди души получават доход над 2600 лв. и на тази база са очакванията за приходи. КНСБ иска да отпадне диференциацията за самоосигуряващите се и да се въведе 600 лева минимален осигурителен доход за тях. Синдикатът настоява осигурителният доход за земеделските стопани и тютюнопроизводителите да стане 330 лева.  

Оправдан за подкуп съдия осъди прокуратурата за 300 хиляди лева

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/07/12/3005658_opravdan_za_podkup_sudiia_osudi_prokuraturata_za_300/?ref=rss


Оправданият по обвинението за подкуп съдия Петър Сантиров е осъдил прокуратурата и ще получи обезщетение от 300 хиляди лева, съобщава сайтът "Правен свят". То е заради претърпените от него неимуществени вреди от незаконното обвинение по делото за подкуп, по което той беше оправдан на три инстанции заедно с бившия военен министър Николай Цонев и Тенчо Попов.<br /><br />Делото е по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди (ЗОДОВ). То беше заведено през 2016...

Семейството на нобеловия лауреат Лю Сяобо отказва да го постави на изкуствено дишане

https://www.24chasa.bg/novini/article/6331619

Семейството на нобеловия лауреат Лю Сяобо отказва да го постави на изкуствено дишане 

Болницата, където се лекува болния от рак китайски нобелов лауреат Лиу Сяобо съобщи, че семейството му е отказало да го постави на изкуствено дишане, след като е получил белодробна криза, съобщава AFP, цитирана от “Фокус“. 61-годишният активист за демокрация според болницата „се нуждае от механично дишане, за да поддържа живот“,

Радев е изненадан от поисканата оставка

https://www.actualno.com/politics/radev-e-iznenadan-ot-poiskanata-ostavka-news_621974.html

Изненадан съм. Това са промени в Закона за движение по пътищата, обсъждани в Народното събрание. Така вътрешният министър Валентин Радев коментира поисканата му оставка от страна на депутата от БСП Красимир Янков и представители на вътрешната парламентарна комисия. Как с

Тръмп младши с готовност приел руска оферта във вреда на Клинтън

http://www.mediapool.bg/tramp-mladshi-s-gotovnost-priel-ruska-oferta-vav-vreda-na-klintan-news266505.html

Доналд Тръмп младши, син на американския президент, е приел ентусиазирано предложението да получи от руски представители информация, целяща да навреди на президентската кампания на Хилари Клинтън. От публикувани имейли става ясно, че музикалният пиар Роб Голдстоун, който е негов основен посредник, му пише през юни 2016 г., че двама руски бизнесмени желаят да споделят с него "инкриминираща" информация, която те твърдят, че са получили от висш прокурор в Русия. "Ако е това, което казвате, аз го харесвам", отговаря Тръмп-младши. Признанията на Тръмп младши от тази седмица за проведена среща с близка до Кремъл руска адвокатка засилват подозренията за връзки на предизборния екип на американския президент с Русия. В момента специалният прокурор Робрът Мълър води разследване за това имало ли е руска намеса в изборите в САЩ миналата година. Тръмп многократно е отричал за контакти между хора от щаба му с Москва. Разпространените във вторник имейли обаче показват, че Голдстоун е казал изрично на Тръмп-младши, че информацията е "част от подкрепата на Русия и нейното правителство за г-н Тръмп (старши -бел.ред.)". [div class='right_orange']Лавров бил изумен от обвиненията срещу сина на Тръмп Руският външен министър Сергей Лавров изрази изумление, че синът на президента на САЩ - Доналд Тръмп младши, е обвиняван, задето е разговарял с руска адвокатка по време на предизборната кампания в САЩ. "Узнах с изумление, че синът на Тръмп е обвиняван, че е общувал с нея. За мен това е пълна дивотия. Каква заплаха може да има за когото и да било, ако някой човек общува с адвокат?", каза Лавров в Брюксел, където се срещна с белгийския си колега Дидие Рейндерс. Още[class='right_orange' div] Рано сутринта в сряда президентът на САЩ коментира в Туитър изявата на най-големия си син в телевизия "Фокс нюз": "Моят син Донлад свърши добра работа снощи. Той беше открит, прозрачен и невинен. Това е най-големият лов на вещици в политическата история. Жалко!" Както става ясно, след размяната на имейли миналото лято, Трмъп-младши, който работи за президентската кампания на баща си, се съгласява да се срещне с Наталия Веселницкая, за която Голдстоун казва, че е "руски правителствен адвокат", и да получи от нея информация за Хилари Клинтън. Синът на Тръмп признава, че бил заинтересован от информация срещу Клинтън Доналд Тръмп младши каза в интервюто за телевизия "Фокс нюз", че като погледне назад, би постъпил по различен начин, но настоя, че не е направил нищо нередно. Той заяви, че се срещнал с Веселницкая, защото е бил заинтересован да получи каквато и да е информация, която би могла да навреди на кандидатката на демократите Хилари Клинтън: "За мен това бе опозиционно проучване. Те имаха нещо...така че мислех, че искам да го чуя." Тръмп младши каза още, че по време на срещата не е получил никаква информация за Хлинтън и смята, че Гладстоун е преувеличил ситуацията, за да гарантира среща между екипа на кандидат-президента Тръмп с руската юристка. Тръмп младши не съобщил на баща си за срещата. "Това не беше нищо и нямаше какво да му съобщя", отбеляза той. Дори не бих се сетил за това, ако не бяхте започнали да се ровите в тази история. Това бяха 20 минути загубено време, обясни Доналд Тръмп-син пред "Фокс нюз". Наталия Веселницкая: Срещата беше лобистка, без връзка с изборите Наталия Веселницкая заяви пред "Файненшъл таймс", че никакви руски представители нямат връзка с въпросната среща, която била организирана като част от лобистко усилие за промяна на Закона "Магнитски", приет в САЩ през 2012 г., с който се налагат санкции спрямо няколко руски висши прокурори. Това беше частна среща без каквато и да е връзка с президентските избори, каза тя. Веселницкая отрече да е предлагала на Тръмп-младши информация за Хилари Клинтън. Имало ли е нарушение на закони? Дори и да е така, това не отменя факта, че синът на Тръмп и хора от екипа му са искали да получат помощ от враждебно на САЩ правителство. Всичко съвпада, коментира Ник Акерман, бивш адвокат по аферата "Уотъргейт". В имейлите се твърди, че Веселницкая ще предостави информация от руския "върховен прокурор" – длъжност, която в Русия не съществува, но ясно се отнася до Чайка, руския генерален прокурор, приближен на Путин. Освен сина на Тръмп, на срещата с Веленицкая в небостъргача "Тръмп тауър" на 9 юни 2016 г. са присъствали Пол Манафорт, шеф на предизборния щаб на Тръмп, както и Джаред Кушнър, зет на Тръмп, който също е под лупата на ФБР. Сенаторът от Демократическата партия Тим Кейн, който се яви на изборите заедно с Клинтън като кандидат за вицепрезидент, коментира, че разкритията сочат към "възможна държавна измяна". Разкритията повдигнаха въпроси дали са нарушени закони, свързани с предизборната кампания, и защо висши сътрудници на Тръмп не са съобщили за "враждебно действие на чужда сила". Специалния прокурор, разследващ предполагаемата намеса на Русия в американските президентски избори, Робърт Мълър ще проучи данните за срещата между сина на Тръмп и руската адвокатка, съобщи телевизия Си Ен Ен. Комисията по разузнаване в Камарата на представителите иска Доналд Тръмп-син да се яви пред нея и да отговори на въпроси за срещата му с руската адвокатка. Водещи сенатори също заявиха, че разследването за евентуална руска намеса трябва да проучи срещата на Тръмп-младши. Синът на президента вече заяви, че е готов да работи със сенатската комисия по разузнаването, която води едно от три разследвания за руска намеса в американските избори, отбелязва ДПА. Напрежението в Белия дом се увеличава с всяко следващо разкритие Белият дом е обхванат от хаос след все по-тежките разкрития през последните дни за срещата между Доналд Тръмп младши и Наталия Веселницкая. Хора, запознати със ситуацията, казаха, че Тръмп е разгневен от това, че сянката на Русия все още тегне над неговото президентство, и е вбесен, че най-големият му син е замесен в тази история, отбелязва "Вашингтон пост". Ако Тръмп си е тръгнал от срещата с руския президент Владимир Путин миналата седмица с надеждата, че е започнал да постига напредък за преодоляване на спора за намесата на Москва в изборите в САЩ, както казаха негови съветници, пристигането му у дома ясно е показало, че това е бил прекален оптимизъм, пише в. "Ню Йорк таймс". След като американският президент се върна в събота от пътуването си в Европа, негови съветници се събраха, за да помогнат за изготвяне на изявление на Доналд Тръмп-младши за "Ню Йорк таймс", в което да бъде обяснено защо той се е срещнал с адвокатка, свързана с руското правителство. Според запознати източници, цитирани от американското издание, участниците в подготвянето на изявлението са обсъждали колко прозрачно да е то. Историята с Русия е въпрос, от който Тръмп, изглежда, не може да избяга. Всеки път, когато президентът се опита да остави тази тема зад себе си, нови разкрития я връщат в дневния ред на Вашингтон, пише вестникът. Имейлите, които Тръмп-младши оповести, след като научи, че "Ню Йорк таймс" се е сдобил с копия от тях и се готви да ги публикува, подкопават защитата на президента по разследването във връзка с Русия. От месеци Тръмп отхвърля подозренията за тайно съглашение между Москва и неговия екип, окачествявайки ги като "фалшиви новини" и "пълни измислици". Най-големият му син също твърдеше, че приказките за тайно съглашение са "отвратителни" и "толкова лъжливи". Разкриването на имейлите отново поставя Белия дом в отбранителна позиция в момент, когато напрежението в близкото обкръжение на президента се повишава, коментира "Ню Йорк таймс".

Тръмп-младши не казал на баща си за срещата с руската адвокатка

http://www.mediapool.bg/tramp-mladshi-ne-kazal-na-bashta-si-za-sreshtata-s-ruskata-advokatka-news266505.html

Доналд Тръмп младши не съобщил на баща си за срещата с руска адвокатка, за която му било казано, че разполага с компрометираща информация за Хилари Клинтън, заяви самият той в интервю за американската телевизия "Фокс нюз", цитиран от Франс прес. "Това не беше нищо и нямаше какво да му съобщя", отбеляза най-големият син на президента Доналд Тръмп.   Дори не бих се сетил за това, ако не бяхте започнали да се ровите в тази история. Това бяха 20 минути загубено време, обясни Доналд Тръмп-син пред водещия.   Баща му, президентът на САЩ Доналд Тръмп пък приветства проявената от големия му син "прозрачност" за срещата. "Синът е много качествен човек и аплодирам прозрачността му", се казва в изявление на президента.   Доналд Тръмп младши се е срещнал с Наталия Веселницкая в небостъргача "Тръмп тауър" на 9 юни 2016 г. заедно със зетя на президента Джаред Къшнър и ръководител на предизборния му щаб Пол Манафорт, след като бил уведомен, че тя може да им предаде информация от руското правителство за Хилари Клинтън.   От публикуваните от Доналд Тръмп-младши вчера имейли личи, че той с готовност е приел помощ от, както му били представени нещата, руското правителство, което искало да съдейства на кампанията на баща му с дискредитираща информация за Хилари Клинтън. Разкритието повдигна въпроси дали са нарушени закони, свързани с предизборната кампания, и защо висши сътрудници на Тръмп не са съобщили за "враждебно действие на чужда сила".   Специалния прокурор, разследващ предполагаемата намеса на Русия в американските президентски избори, Робърт Мълър ще проучи данните за срещата между сина на Тръмп и руската адвокатка, съобщи телевизия Си Ен Ен. Комисията по разузнаване в Камарата на представителите иска Доналд Тръмп-син да се яви пред нея и да отговори на въпроси за срещата му с руската адвокатка. Водещи сенатори също заявиха, че разследването за евентуална руска намеса, трябва да проучи срещата на Тръмп-младши. Синът на президента вече заяви, че е готов да работи със сенатската комисия по разузнаването, която води едно от три разследвания за руска намеса в американските избори, отбелязва ДПА.   Напрежението в Белия дом се увеличава с всяко следващо разкритие Белият дом е обхванат от хаос след все по-тежките разкрития през последните дни за срещата между Доналд Тръмп младши и Наталия Веселницкая, определена като представляваща руското правителство, отбелязва в. "Вашингтон пост", като цитира правителствени служители и външни съветници.   Хора, запознати със ситуацията, казаха, че Тръмп е разгневен от това, че сянката на Русия все още тегне над неговото президентство, и е вбесен, че най-големият му син е замесен в тази история, изтъква американското издание.   Ако Тръмп си е тръгнал от срещата с руския президент Владимир Путин миналата седмица с надеждата, че е започнал да постига напредък за преодоляване на спора за намесата на Москва в изборите в САЩ, както казаха негови съветници, пристигането му у дома ясно е показало, че това е бил прекален оптимизъм, пише в. "Ню Йорк таймс".   След като американският президент се върна в събота от пътуването си в Европа, негови съветници се събраха, за да помогнат за изготвяне на изявление на Доналд Тръмп-младши за "Ню Йорк таймс", в което да бъде обяснено защо той се е срещнал с адвокатка, свързана с руското правителство. Според запознати източници, цитирани от американското издание, участниците в подготвянето на изявлението са обсъждали колко прозрачно да е то.   В крайна сметка президентът одобри изявление на Доналд Тръмп-младши за "Ню Йорк таймс", което беше толкова непълно, че беше необходимо в следващите дни да се правят нови изявления, всяко от които беше по-разкриващо от предишното. Кулминацията беше публикуването вчера на имейли, от които ставаше ясно, че най-големият син на Тръмп е смятал, че руската адвокатка е искала да се срещне с него, за да предостави компрометираща информация за Клинтън.   Историята с Русия е въпрос, от който Тръмп, изглежда, не може да избяга. Всеки път, когато президентът се опита да остави тази тема зад себе си, нови разкрития я връщат в дневния ред на Вашингтон, пише вестникът.   Имейлите, които Доналд Тръмп-младши оповести, след като научи, че "Ню Йорк таймс" се е сдобил с копия от тях и се готви да ги публикува, подкопават защитата на президента по разследването във връзка с Русия. От месеци Тръмп отхвърля подозренията за тайно съглашение между Москва и неговия екип, окачествявайки ги като "фалшиви новини" и "пълни измислици". Най-големият му син също твърдеше, че приказките за тайно съглашение са "отвратителни" и "толкова лъжливи".   Доналд Тръмп младши каза в интервюто за телевизия "Фокс нюз", че като погледне назад, би постъпил по различен начин, но настоя, че не е направил нищо нередно. Имейлите обаче най-малкото показват, че най-големият син на Тръмп не само е бил готов, а и е горял от нетърпение да приеме помощ, представена като идваща от руското правителство. Разкриването на имейлите отново поставя Белия дом в отбранителна позиция в момент, когато напрежението в близкото обкръжение на президента се повишава, коментира "Ню Йорк таймс".

Спортни легенди ще ЖИВЕЯТ АКТИВНО! във Варна

https://www.24chasa.bg/novini/article/6331592

Спортни легенди ще ЖИВЕЯТ АКТИВНО! във ВарнаНестле България организира най-активния ден в морската столица на 16 юли В 10.00 ч. на 16 юли 2017 г. едни от най-обичаните български спортисти ще живеят активно с Нестле България, Министерство на младежта и спорта и Община Варна. Любомира Казанова, Тереза Маринова, Евгени Иванов-Пушката, Данчо Йовчев и Владо Николов ще поведат традиционните

Мадона основа детска болница в Малави

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2017/07/12/3005698_madona_osnova_detska_bolnica_v_malavi/?ref=rss


Поп звездата Мадона бе обявена за "символ на майчинския дух" ог президента на Малави Петър Мутарика на откриването на детска болница в страната, финансирана от благотворителната организация на певицата.<br /><br />Институтът за детска хирургия и спешна помощ "Мърси Джеймс" се намира в Блантайър, втория по големина град, и е първи по своя вид в африканската държава, предаде "Ройтерс". Кръстен е на първото от четирите деца на певицата, осиновени...

Съдът отмени глобата на Бат Сали от 3 000 лева, остава само условната му присъда

http://frognews.bg/news_138118/Sadat-otmeni-globata-na-Bat-Sali-ot-3-000-leva-ostava-samo-uslovnata-mu-prisada/

Тричленен състав на Апелативен съд – София публикува мотиви по присъдата срещу бившия депутат от ДПС и ромски лидер Бат Сали, съобщи clubz.

Кирил Добрев: Дори и без Цветан Цветанов, МВР продължава да се управлява по Цветановски

http://www.cross.bg/ministur-tzvetanov-dobrev-1548792.html

/КРОСС/ "Смущават ме неадекватните изказвания и действия на вътрешния министър Валентин Радев. Първо му трябваше повече от месец да разбере, че полицаите са недоволни и ще протестират. След това, вместо да защити собствените си хора, той се направи на неразбрал техните искания. След това решиха, че КАТ ще проверява всички пътници в автомобила и тук въпросът е какво се случва, ако спрат 49 местен автобус, а ако се окаже, че някой от пътниците има неплатена глоба? Капак на всичко е изказването от тези дни на Радев: "Колкото повече ни следят, слушат - законно, толкова по-добре, защото ще хванат лошите". Това заяви зам.- председателят на БСП Кирил Добрев. Той определи като страшен факта, че един цивилен министър на вътрешните работи, политическа фигура, има такова мислене. "Хубаво е, че след близо 8 години след създаването на приложението Viber, в ГДБОП има софтуер, който да чете съобщенията. Навременно бих казал. Не мога да приема, че дори и без Цветан Цветанов, МВР продължава да се управлява по Цветановски. Още плащаме щетите от управлението на Цветанов, в което всички бяха проверявани и послушвани, както и фактите, че първо ги биеха и разпитваха и след това им се извиняваха."- изтъкна Добрев. Той апелира към вътрешния министър да спре експериментите върху системата на МВР и обществото!

Борисов нареди на ГЕРБ да няма ограничения за финансиране на организации на магистрати от ЕС

http://www.dnevnik.bg/politika/2017/07/12/3005701_borisov_naredi_na_gerb_da_niama_ogranicheniia_za/?ref=rss


Премиерът Бойко Борисов е против забраната за външно финансиране по европейски програми на съсловните организации на магистратите, който са заложени в проекта за промени в Закона за съдебната власт. Това съобщи министърът на правосъдието Цецка Цачева след заседанието на правителството днес.<br /><br />Законопроектът беше внесен от депутати от парламентарните групи на ГЕРБ и "Обединени патриоти" и днес ще бъде гледан на заседание на правната комисия в парламента. Срещу...

Доживотен затвор за турски офицер, участвал в опита за преврат

https://www.24chasa.bg/novini/article/6331605

Доживотен затвор за турски офицер, 
участвал в опита за превратСъд в Централна Турция е осъдил бившия полковник от армията Йомер Кулач на четири доживотни присъди затвор, предаде БТА.  Кулач, който стои зад популярен профил в Туитър, е бил назначен от пучистите при миналогодишния опит за преврат за "командващ във военно положение" в централния турски окръг Кършехир.

От Боршош по-високо нема

http://clubz.bg/56124-ot_borshosh_po_visoko_nema

КАЛЕЙДОСКОП ндк(1)

По повод на разразяващата се дискусия за наближаващото българско председателство на Съвета на ЕС, ми се ще да отбележа няколко неща: 

- председателството не е посрещане и изпращане на "чужденци";

- не е ремонт на обществени сгради;

- не е хоремаг (хотел, ресторант, магазин).

Дебатите по тези въпроси не са дебати за председателството.

Какво е то, пише тук, на български.

Трудното в него не е да посещнем гости, а да постигнем резултати. По тях ще ни съдят.

България ще председателства ЕС по време на преговори, които той не е водил никога досега - за напускане на държава-членка.

При това - не на коя да е държава, а на втората по големина икономика на ЕС, на една от двете му ядрени сили и постоянни членки на Съвета за сигурност, където на всичко отгоре е и един от финансовите центрове на света.

Това е една от най-тежките кризи, която обединена Европа е преживявала в над 60-годишната си история и това как ще излезе от нея ще бележи бъдещето на целия европейски проект. 

Нужно ли е да обясняваме, че той може да не е привлекателен за страни като Великобритания, но за страни като България е жизнено важен?

Толкова ли е трудно да излезе някой политик и да обясни на хората - на земеделците с техните европейски субсидии, на общинарите с регионалното финансиране, на студентите с "Еразъм" - че когато работи за Европа, България всъщност ще работи за себе си.

В наш жизнен интерес е да има силна и единна Европа. И това ще бъде главният смисъл на председателството: Европа за всички и всички за Европа.

На нас дертът обаче ни е НДК. От Боршош по-високо нема.

Всъщност има: "Най-важното през председателството е да не се изложим", казва един от дежурните социолози в прайм тайма на националната телевизия.

"Ще се изложим ли пред чужденците?", е любимият (надявам се ироничен) въпрос на още по-известен водещ на публицистично предаване.

Струва ми се, че най-важният шанс, който ни дава председателството на Съвета на ЕС, е да преодолеем националния си комплекс за малоценност.

Ако тръгваме към отговорностите, за които ни е ред, със страха "да не се изложим", да знаете, че непременно ще се изложим. От страх и от престараване.

За какви "чужденци" става дума? Те пратеници на чужда сила ли са? Не са ли и те като нас европейци? Не са ли членове на същия съюз?

Ако за някого ЕС е чужда сила, това е негов или неин проблем. За мнозинството от българите ЕС е техният съюз. 

Да искаш да се представиш добре пред съюзниците си е нещо естествено. Щом са ти такива, значи им дължиш почтеност, лоялност, старание и очакваш от тях реципрочно отношение.

За да не се "изложим", трябва  преди всичко да сме в час - на българската маса трябва да са проблемите на Европа - растежът и заетостта, социалната защита, миграцията, сигурността и отбраната, енергетиката, стабилизирането на съседите, партньорствата с тях, процеса на разширяване, бъдещето на съюза.

По нищо от това още не се чува дискусия в българското политическо пространство. Мощната снага на НДК, творението на Людмила Живкова, засенчи цялата европейска проблематика.

"Седмокрилият" и балканската битово-логистична тревожност го допълниха. И тон за това дават, за съжаление, някои, от които се очаква да дават съвсем друг, европейски, тон на дебата.

Не бива да се създават свръхочаквания за българското председателство, защото те могат да станат причина за разочарования. На неопитните рамене на страната ни ще се стовари тежка роля. Само преговорите за Брекзит стигат. Но не са само те.

Холандия, Словакия, Малта подред не успяха да се справят докрай с трънливото досие за миграцията. Още липсва съгласие за единна европейска система за убежище и постоянен механизъм за солидарност със страните под най-силен миграционен натиск. Т.нар. релокация на мигранти е провал и ябълка на раздора. Никой обаче не укори тези три председателства. Те се постараха и направиха каквото можаха. 

Никой няма да укори и България, ако не постигне резултат. Ако обаче го постигне, това ще е исторически плюс. 

Европейската система за убежище е въпрос не само от европейски, но и от национален интерес. Ами, хайде да го обсъдим тогава. Ние "за" ли сме или "против" законодателното предложение на Европейската комисия? Тишина. Дебелата сянка на Боршош покрива проблема.

Няма да оборвам прокобите, че щели да ни "вземат" председателството - заради този или онзи, заради това или онова. Те не заслужават усилието.

Председателството на Съвета на ЕС не е награда, еврофонд или грант, че да ни го "вземат". То е задължение, което всички държави-членки изпълняват по договор и по график. За момента няма промени нито в договора, нито в графика. И не се очертава да настъпят до 1 януари догодина.

Така че мислете и говорете за Европа. Оставете Боршош на компетентните органи.

Фронтекс опита да помогне на Италия за миграцията, но не се споразумя с ЕС

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/07/12/3005700_fronteks_opita_da_pomogne_na_italiia_za_migraciiata_no/?ref=rss


Европейската агенция за гранична и брегова охрана Фронтекс и страните от ЕС, участващи в операция "Тритон", се договориха вчера да променят параметрите ѝ в полза на Италия. Те обаче не обявиха, че мигрантите могат да пристигат на пристанища, различни от италианските, предадоха "Франс прес" и БТА.<br /><br />След техническа среща във Варшава Фронтекс съобщи, че незабавно ще бъде създадена работна група, която да подготви нов оперативен план за "Тритон",...

Естония се притеснява за ефекта от "Северен поток" 2 върху тюлените

http://www.investor.bg/evropa/334/a/estoniia-se-pritesniava-za-efekta-ot-severen-potok-2-vyrhu-tiulenite-242884/

Газопроводът трябва да е в съзвучие с всички европейски правила в областта на енергетиката и околната среда, пише в оценката за въздействие на проекта

Хотел "Маринела" ще обжалва решението на съда, че надстрояването е незаконно

https://www.24chasa.bg/novini/article/6331587

Хотел "Маринела" ще обжалва решението на съда, че надстрояването е незаконноХотел "Маринела" ще обжалва днешното решение на Софийския административен съд, съобщиха от ръководството на столичния хотел. Административният съд - София-град обяви по-рано за нищожно издаденото от главния архитект на столичния район "Лозенец" разрешение за строеж за частично надстрояване на конгресния център на хотел "Маринела".

До 20 лева за шезлонг и сянка на плажа "Панорама - юг" край Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=355323

До 20 лева ще трябва да платим ако искаме да ползваме чадър и шезлонг на плажа "Панорама-юг" в курорта "Златни пясъци" край Варна това лято. След проведен търг Министерството на туризма избра нов стопанин на плажната ивица, научи Moreto.

Втори опит: кабинетът взима Банката за развитие от Горанов, праща я в икономиката

http://clubz.bg/56123-vtori_opit_kabinetyt_vzima_bankata_za_razvitie_ot_goranov_prashta_q_v_ikonomikata

Втори опит от втори поред кабинет "Борисов" - правителството днес е одобрило приемането на промени в Закона за Българската банка за развитие (ББР), с които правата на държавата в капитала на банката да се упражняват от министъра на икономиката. Понастоящем това е бившият шеф на Агенцията за приватизация (назначен от ГЕРБ преди години) Емил Караниколов. Сега той се води министър от квотата на "Обединените патриоти".

От създаването на Българската банка за развитие досега правата на държавата в капитала се упражняваха от министъра на финансите - тоест от Владислав Горанов в настоящото и предишното правителство на ГЕРБ.

През септември миналата година - преди предсрочния край на мандата на 43-ия парламент, Министерският съвет внесе същата поправка в закона - тогава ББР трябваше да премине от Владислав Горанов към тогавашния министър на икономиката и все още лидер на СДС Божидар Лукарски. Справка в сайта на Народното събрание показва, че законопроектът не е бил приет от пленарната зала, защото изобщо не е стигнал дотам. Приет е само от икономическата комисия тогава.

Още при внасянето на първия законопроект миналата година мотивите на Министерския съвет бяха, че с преминаването на ББР към министъра на икономиката "ще се подобри координацията и ефективността по дефиниране и прилагане на държавните политики в подкрепа на малките и средните предприятия” и ще има и „повишаване конкурентоспособността на българската икономика като цяло”.

Сега мотивите са идентични, става ясно от съобщението на Министерския съвет.

Най-пресните случаи, в които ББР е влизала в новините, са дадения заем на "Международен панаир - Пловдив", както и финансите, отпуснати от банката за "Държавната консолидационна компания", с които беше "национализиран" заводът "Авионамс" - бивша собственост на собственика на фалиралата банка КТБ.

Преди това, през 2014 г., ББР влезе в новинарския поток и с това, че може да стане акционер в поставената под особен надзор тогава КТБ и така на практика банката на Цветан Василев да бъде национализирана. До този сценарий не се стигна.

Пак през 2014 г. излязоха информациите, че държавният трезор е погасил задълженията към КТБ на "Булгартабак" - компанията от сферата на влияние на депутата от ДПС Делян Пеевски.

Малко след краха на КТБ излезе и, че фирмата "Водстрой 98" е заложена в държавната ББР срещу кредит от 46 млн. лева.

Сега, ако законопроектът бъде приет, икономическият министър Емил Караниколов практически ще се върне в ББР, но в друго качество - на представляващ държавата в капитала й. През юли 2014 г. гръмна скандал с масови уволнения в ББР и смяна на Надзорния съвет на банката. Това става около две седмици преди кабинетът "Орешарски" да подаде оставка. По това време министър на финансите, под чиято шапка е държавният трезор, е Петър Чобанов.

Едно от трите нови попълнения в Надзора тогава е именно Емил Караниколов - в качеството му на изпълнителен директор на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол. Той бе един от малкото висши чиновници, които запазиха постовете си, получени в първия мандат "Борисов" след идването на правителството на БСП и ДПС. Караниколов остава в Агенцията за приватизация до избирането му за министър.

Гръцкото правителство създава банка, за финансиране на средния и дребен бизнес

http://econ.bg/Новини/Гръцкото-правителство-създава-банка-за-финансиране-на-средния-и-дребен-бизнес_l.a_i.745579_at.1.html

Гърция планира да създаде държавна банка за развитие, която да подкрепи малкия и средния бизнес в страната. Идеята е институцията да бъде оперативна...

Чертаят зебрите в Търново с нова и по-трайна боя

https://www.24chasa.bg/region/article/6331509

Чертаят зебрите в Търново с нова и по-трайна бояПродължава подновяването на напречната и надлъжната пътна маркировка във Велико Търново. Служители на общинското дружество „Организация на движението, паркинги и гаражи“ разчертават пешеходните пътеки по булевард „България“. Използваната пластична боя е по-плътна и трайна, а според изискванията на материала нанасянето й се извършва ръчно,

Валентин Радев: БСП иска оставка за нещо, което е прието преди 6 месеца

https://www.24chasa.bg/novini/article/6331583

Валентин Радев: БСП иска оставка за нещо, което е прието преди 6 месецаИзненадах се, че БСП иска оставката ми. Тези промени са приети през февруари месец как се сетиха сега да искат сега оставката на вътрешния министър. Така вътрешният министър Валентин Радев коментира искането на БСП да си подаде оставката, заради това, че пътните полицаи ще проверяват не само шофьорите, но и пътниците.

Параолимпиец загина по време на тренировка в Лондон

https://offnews.bg//leka-atletika/paraolimpietc-zagina-po-vreme-na-trenirovka-v-london-660336.html

Параолимпиецът от Обединените арабски емирства Абдула Хаеаей е загинал по време на тренировка в Лондон преди световното първенство от 14 до 23 юли.

36-годишният състезател по хвърляне на копие е бил убит от паднал метален стълб, част от спортните съоръжения за хвърляне на диск на стадиона.

Пристигналите спасители само констатирали, че мъжът е загинал на място.

"Опустошени сме от случилото се. Мислите ни са със семейството, близките и приятелите на Абдула.

Изразяваме съболезнованията си и на олимпийския комитет на ОАЕ. Всички сме в шок от случилото се", коментира шефът на международния параолимпийски комитет Филип Крейвън.

В памет на загиналия атлет световното първенство ще започне с минута мълчание.

Цачева: Да няма забрана магистратски организации да ползват европейски средства

https://www.24chasa.bg/novini/article/6331569

Цачева: Да няма забрана магистратски организации да ползват европейски средстваДа падне забраната съсловни организации на магистрати да ползват средства от европейските програми и фондове, предвидена в промените в закона за съдебната власт, настоя правосъдният министър Цецка Цачева след заседанието на МС днес.  Тя изрази позицията на премиера Бойко Борисов и на правителството по повод отвореното петно на неправителствени

Строителството на „Струма“ опасно за леопардовия смок

http://clubz.bg/56122-stroitelstvoto_na_%E2%80%9Estruma%E2%80%9C_opasno_za_leopardoviq_smok

ИКОНОМИКА магистрала струма бгнес

Български и европейски неправителствени организации са внесли днес официална жалба в Европейската комисия срещу строителството на финансираната с европейски средства магистрала "Струма", която е част от Трансевропейския коридор 4, свързващ Германия с България и Гърция.

В писмото си до Брюксел природозащитниците настояват комисията да разследва нарушенията на европейското законодателство, свързани с изграждането на аутобана. 

Според еколозите това може да доведе до осъждане на България от Европейския съд и плащане на тежки глоби. Жалбоподатели са "Приятели на Земята - Европа“, мрежата CEE Bankwatch Network, екологично сдружение "За Земята", сдружение за дива природа "Балкани", институт за зелена политика, информационен и учебен център по екология, училище за природа "Влахи".

„Ако финалната отсечка от магистралата бъде построена през Кресненското дефиле, това ще бъде катастрофално за защитените видове растения и животни в региона. Особено са намалели сухоземните костенурки, леопардовият смок, ивическият смок, 12 вида прилепи, и пр. Кресненският пролом е част от мрежата "Натура 2000", защитен по Европейската директива за хабитатите“, аргументират се жалбоподателите. 

 

„Кресненското дефиле, с дължина 16 километра, е районът с най-голяма концентрация на биоразнообразие в България с 92 защитени видове и част от "Натура 2000". Строежът на „Струма“  ще унищожи безвъзвратно уникалната природа и е в нарушение на Европейското природозащитно законодателство. Магистрала през пролома ще отнеме и възможностите за развитие на алтернативен туризъм в региона“, допълват еколозите.

Експерти от неправителствените организации посочват в жалбата, че съществуват две алтернативи, с които автомагистрала "Струма", свързваща Германия с България и Гърция, може да бъде завършена, без това да унищожи дефилето и биоразнообразието в него и спазвайки Европейското законодателство.

Българското правителство вече е напреднало с построяването на магистралата от двете страни на дефилето, което е довело още повече до увеличаване на трафика през него. Жалбата отбелязва, че това води до две нарушения на Европейската директива за хабитатите и вече причинява увеличено въздействие на смъртността по пътя за животните и намаляване на популациите на значителен брой защитени видове.

Все още няма финално решение коя от предложените алтернативи ще бъде избрана. До няколко месеца се очакват резултатите от новата оценка по въздействие на околната среда. След излизането на доклада местната общност и широката общественост ще могат да изразят мнение за предложените маршрути на магистралата, а финалното трасе ще трябва да бъде одобрено от ЕК.

Ако комисията или Европейският съд открие нарушения на природозащитно законодателство на ЕС, българското правителство ще трябва да върне европейско финансиране на стойност близо 756 милиона евро, предупреждават еколозите.
 

Гунев: Стенограмите за КТБ разкриха странни черти на хората във властта

http://frognews.bg/news_138117/Gunev-Stenogramite-za-KTB-razkriha-stranni-cherti-na-horata-vav-vlastta/

Управителят Искров бе обсебен от страха да не би някой да го посочи за виновен. Конкретно за КТБ, аз не помня някой, дали управителят, дали подуправители, дали друг член на УС да се е интересувал от нещо за нея в моя нищожно кратък мандат. Стенограмите пораждат множество нови въпроси и са добър повод за иницииране на ново разследване

Осъдиха прокуратурата да плати 300 хиляди лева на съдия, обвинен в подкуп

http://www.cross.bg/leva-delo-deloto-1548791.html

/КРОСС/ Прокуратурата да плати 300 000 лева на съдия Петър Сантиров, постанови Софийският градски съд (СГС), съобщи "Правен свят". Обезщетението е заради претърпените от него неимуществени вреди от незаконното обвинение по делото за подкуп, по което той беше оправдан на три инстанции заедно с бившия военен министър Николай Цонев и Тенчо Попов. След като бе окончателно оправдан по шумното дело за подкуп, Сантиров заведе дело срещу прокуратурата по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди (ЗОДОВ). Процедурата бе образувана през 2016 година и искът му беше за 500 000 лева. Отделно, той води дело и срещу бившия следовател Петьо Петров, който пък беше основен свидетел на държавното обвинение по делото за подкуп. Сантиров иска от Петров 100 000 лева, но делото още не е приключило на първа инстанция, като СГС предложи на двамата да се спогодят. Припомняме, в началото на 2015 г. Върховният касационен съд (ВКС) оправда окончателно тримата подсъдими по делото за корупция, в което те бяха и зрелищно арестувани на 1 април 2010 г. Според решението на ВКС, делото е "емблематичен пример за провокация към подкуп", инсценирана и проведена от тогавашния следовател Петьо Петров. Освен рекордното обезщетение за неимуществени вреди, прокуратурата е осъдена да плати на Сантиров и почти 40 000 лева за имуществени вреди

45-градусови жеги в Испания

https://www.actualno.com/europe/45-gradusovi-jegi-v-ispanija-news_621969.html

Държавната метеорологическа агенция на Испания обяви за днес повишено ниво на опасност в 27 провинции заради горещините, информира ТАСС. В андалуските региони Кордоба и Хаене се очаква температура от 45 градуса, там е обявено най-високо равнището на опасност - „червено&ldq

От 1996 година варненска болница е еталон в областта на хирургията

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6331567

От 1996 година варненска болница е еталон в областта на хирургиятаСпециализирана хирургическа болница "Проф. Темелков", гр. Варна е еталон за професионализъм в областта на общата хирургия, козметична и пластична хирургия, ортопедия и травматология, урология, гинекология, съдова, гръдна хирургия, хирургична онкология и лапароскопска хирургия. Качеството на здравната помощ в клиниката се осигурява от уменията на

Депутат от БСП е обвинен в купуване на гласове

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/07/12/3005652_deputat_ot_bsp_e_obvinen_v_kupuvane_na_glasove/?ref=rss


Антикорупционното звено на прокуратурата обвини депутата от БСП Манол Генов в организиране купуването на гласове на последните предсрочни парламентарни избори, съобщи пресцентърът на държавното обвинение.<br /><br />Народният представител е привлечен към наказателна отговорност за това, че през март в Асеновград пет пъти е организирал предлагането и даването на пари за гласове в негова полза или в полза на БСП. Той е действал в съучастие с Николай Христев, посочват още от...

Трите К на българското председателство

https://www.24chasa.bg/novini/article/6331494

Трите К на българското председателствоКонсенсус, конкурентноспособност и кохезия ще са трите основни приоритети на българското председателство на Съвета на ЕС. Това съобщи  министърът за Българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова след заседанието на Министерски съвет, на което правителството прие първия проект на националната програма за българското председателство и

Работодателите у нас масово наемат чужди работници до 90 дни

https://www.actualno.com/business/rabotodatelite-u-nas-masovo-naemat-chujdi-rabotnici-do-90-dni-news_621953.html

Според данните на Агенцията по заетостта към 31 май, 2017 година, безработните в България са 233 829 лица, което прави 7.1% безработица. Правят впечатления продължително безработните и лицата, които са без квалификация - общо 129 948 души. Това заяви Атанаска Тодорова, експерт по сътру

Предлагат проф. Камен Плочев за шеф на НЗОК

//dariknews.bg/novini/bylgariia/predlagat-prof.-kamen-plochev-za-shef-na-nzok-2036415

Инфекционистът проф. Камен Плочев е единственият кандидат за нов управител на Националната здравноосигурителна каса. Информацията потвърди за Дарик председателят на парламентарната комисия по здравеопазване д-р Даниела Дариткова. 

Жегите продължават и в четвъртък, предупреждават за градушки

//dariknews.bg/novini/bylgariia/zhegite-prodylzhavat-i-v-chetvyrtyk-preduprezhdavat-za-gradushki-2036420

Жегите ще продължат и четвъртък, когато жълт код е обявен за почти цялата страна, видно е от интернет страницата на НИМХ. Предупреждението е в сила за Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Русе, Търговище, Разград, Силистра, Шумен, Перник,

Гигантски айсберг се отдели от Антарктида

http://clubz.bg/56121-gigantski_ajsberg_se_otdeli_ot_antarktida

Учени засякоха отчупването на един от най-големите айсберзи в историята, предаде "Гардиън". 

Парчето лед е с площ от 5800 кв. километра, което го прави над два пъти по-голям от Люксембург. 

След като учените следяха пропукването на шелфа "Ларсен" в продължение на десетилетие, по-рано днес американски сателити отчетоха окончателното откъсване на ледената грамада от Антарктида.

"Това е наистина голямо събитие имайки предвид големината на ледената плоча, която в момента се носи по течението", каза Анна Хог, която е експерт по наблюденията на глетчери от университета в Лийдс.

Айсбергът е с дебелина от над 200 метра и се смята, че е сред 10-те най-големи ледени блокове, засичани до момента. 

Айсбергът е с големина две-трети от територията на Кипър, Снимка Би Би Си

Топенето на ледниците е сред най-сериозните проблеми, причинявани от глобалното затопляне.

"В Антарктида има достатъчно лед, така че ако всичкият се стопи или просто се плъзне в океана, морското равнище да се повиши с 60 метра", споделя професор Мартин Сийгърт от Импиръл Колидж Лондон.

Въпреки това учените успокояват, че отедлянето на такъв голям айсберг не е само по себе си плашещо, тъй като това е нормален процес.

В близко време, експертите смятат, че айсбергът ще се движи с бавна скорост и няма да се отдалечи много от ледения континент. Блокът обаче трябва да се следи заради теченията, които могат да го отведат насевер, където да постави корабоплаването в опасност.

България е 24-а по ниво на английския език

http://www.moreto.net/novini.php?n=355326

България е на 24-то място по ниво на английски език от общо 72 държави. Това показва класацията, извършена от британска организация. България попада в групата държави със средно ниво на познания по най-говоримия език в света. В тази група са включени общо 13 държави – Словакия, Индия, Доминиканската република, Испания, Босна и Херцеговина, Южна Корея, Италия, Франция, Хонконг, Виетнам, Индонезия и Тайван.

Биячът на слепи туристи: Свирнах им, дадох им достатъчно време

http://clubz.bg/56120-biqchyt_na_slepi_turisti_svirnah_im_dadoh_im_dostatychno_vreme

21-годишният Тодор Николов, който нападна незрящи туристи в Несебър, продължи днес да се придържа пред Бургаския окръжен съд към защитната версия, която го изкара от ареста срещу 3000 лв. гаранция - поведението му е било провокирано от групата словашки туристи.

Тодор обяви пред втората инстанция, че няколко пъти дал звукови сигнали с мерцедеса си към хората в неравностойно положение, дори опитал да ги заобиколи. Това обаче не помогнало и една от жените ударила прозореца му и го провокирала.

"Дадох им достатъчно време, за да се отдръпнат, но те не го направиха. Аз подскочих. Стреснах се. Не знам защо реагирах така, аз съм спокоен човек. Нямаше как да видя, че са слепи", заяви Тодор, цитиран от "Флагман".

Съдия Даниел Марков обаче контрира младия несебърлия, учудвайки се как така не е забелязал множеството бели бастуни, които държат туристите:

"И 10 пъти да им свириш - това са слепи хора! Ами ако бяха глухи", каза съдия Марков.

Въпреки че няколко пъти младежът се самооцени като доста спокойна и уравновесена личност, от прокуратурата посочиха, че направената експертиза на Тодор показва, че той лесно изпада в свръхемоционални състояния и при него прагът на въздържане бил много нисък.

Самият Тодор разкри, че около 2 месеца преди случая няколко пъти е посещавал психиатър. Въпреки това той подчерта, че съжалява и не е искал умишлено да нарани туристите.

Според прокуратурата решението на Несебърския районен съд за освобождаването му срещу 3000 лв. гаранция е неправомерно и незаконосъобразно. Според държавното обвинение младият мъж е демонстрирал дръзко и брутално незачитане на реда в държавата и погазване на нормите в обществото.

Разследването по случая все още не било приключило и той може да попречи на разкриването на обективната истина, изтъкват още прокурорите в протеста си срещу променената мярка за неотклонение.

Според адвокат Веселина Василева клиентът й страдал от много по-сериозни заболявания от глаукома.

Самият Тодор обяви, че болестта му можела да се появи във всеки един момент. Той бил на специална диета и пиел хапчета, за да контролира заболяването.

На влизане в Съдебната палата по никакъв начин не личеше младият и як несебърлия да има някакви здравословни проблеми. Заедно с него в Съдебната палата пристигнаха и близките му, допълва бургаският сайт.

Окръжният съд измени мярката му за неотклонение от парична гаранция във втората най-строга - домашен арест. Тежкото заболяване на Тодор го правело силно емоционален и му пречело да контролира действията си. Същевременно това го прави опасен за околните.

Същата тази болест обаче спасява Тодор от най-тежката мярка - задържане под стража.

В понеделник на посещение в Бургас главният прокурор Сотир Цацаров коментира решението на съда в Несебър - че със или без глаукома мястото на Тодор било в ареста.

Криминалисти върнаха откраднат кошер на пчелар

https://www.24chasa.bg/novini/article/6331484

Криминалисти върнаха откраднат кошер на пчеларВеликотърновски криминалисти установиха и върнаха на собственика откраднат пчелен кошер, съобщи МВР. На 27 юни тази година в управлението е получен сигнал за извършена кражба на пчелен кошер от имот в с. Въглевци. По данни на тъжителя престъплението е извършено в периода 15-20 юни. От проведените действия по разследването криминалистите установили,

Лейди Гага отмени първия концерт от турнето си по барове в САЩ

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6331506

Лейди Гага отмени първия концерт от турнето си по барове в САЩЛейди Гага отложи първия концерт от турнето си "Дайв бар" в американски барове, който трябваше да бъде в четвъртък в Лас Вегас, предаде БТА. В изявление от екипа на певицата пише, че тя "репетира усилено за световното си турне и ще обяви нова дата за концерта възможно най-скоро". Световното турне на поп звездата започва на 1 август във Ванкувър,

ВМРО-ДПМНЕ защити Ивица Дачич и заръча на Заев да се занимае с българските изявления

https://www.24chasa.bg/novini/article/6331474

ВМРО-ДПМНЕ защити Ивица Дачич и заръча на Заев да се занимае с българските изявленияОпозиционната ВМРО-ДПМНЕ на Никола Груевски защити сръбският външен министър Ивица Дачич, който се извини на Гърция за признаването на Македония под нейното конституционно име и препоръча на правителството на Зоран Заев да се занимава не със сръбските извинения, а с "изявленията на българските висши функционери за Македония и македонската

Илиан Георгиев става главен изпълнителен директор на БАКБ

https://offnews.bg//ikonomika/ilian-georgiev-stava-glaven-izpalnitelen-direktor-na-bakb-660332.html

Надзорният съвет на БАКБ АД одобри решението на Управителния съвет, сегашният изпълнителен директор Илиан Георгиев да бъде избран за главен изпълнителен директор на банката.

Той е член на Управителния съвет на “Българо-американска кредитна банка” АД от януари 2012 г., а от септември 2013 г. е изпълнителен директор.

"От името на Управителния съвет поздравявам г-н Георгиев за отличната работа с нас. Пожелавам му много лични и професионални успехи и реализиране на амбициозните цели на банката", каза Васил Симов, председател на Управителния съвет.

Новият главен изпълнителен директор на банката е магистър по икономика от Университета за национално и световно стопанство, специалност „Счетоводство и контрол“. Той изгражда професионалния си опит през годините, преминавайки през различни позиции в банковата система.

От 2011 г. до назначаването му за изпълнителен директор г-н Георгиев заема поста директор дирекция „Кредитиране“ в банката.

Преди да се присъедини към ръководния екип на „Българо-американска кредитна банка“ АД, в периода септември 2003 – ноември 2011 г. заема мениджърски позиции като ръководител управление „Големи корпоративни клиенти“ и заместник-ръководител на управление „Корпоративно банкиране“ в „Юробанк И Еф Джи България“ АД (Пощенска банка).

В периода април 1998 – август 2003 г. е част от екипа на „Стопанска и инвестиционна банка“ АД, като през 2001 г. е назначен на поста ръководител отдел „Корпоративни кредити“.

Управителният съвет на БАКБ се запазва в досегашния си състав:

Васил Симов
председател на Управителния съвет и изпълнителен директор

Илиан Георгиев
член на Управителния съвет и главен изпълнителен директор

Лорета Григорова
член на Управителния съвет и изпълнителен директор

Александър Димитров
член на Управителния съвет и изпълнителен директор

Силвия Кирилова
член на Управителния съвет

Слатински: Загубили сме главната цел - европеизиране на BG

http://dnes.dir.bg/news/bulgaria-nikoli-slatinski-glavna-tzel-evropeizirane-26047120

Разпиляна е енергията, жизнено необходима за постигането на главната Цел - европеизирането, демократизирането, модернизирането и нормализирането на България.

Литва пострада от сериозни дъждове и бури

https://www.actualno.com/europe/litva-postrada-ot-seriozni-dyjdove-i-buri-news_621966.html

Проливните дъждове със силен вятър, които удариха във вторник вечерта Литва, наводниха големите градове на страната, парализираха транспорта и оставиха без ток над 2000 домакинства, предаде БГНЕС. Изкоренените дървета скъсаха далекопроводи, аварии имаше и заради мълнии. В

Арестуват 34 бивши служители на държавната телевизия в Турция

http://www.cross.bg/opita-prevrat-tyrtziya-1548790.html

/КРОСС/ Турция е издала заповед за задържането на 34 бивши служители на националната телевизия ТРТ. Тя е в рамките на разследване, насочено срещу последователите на базирания в САЩ ислямски духовник Фетхуллах Гюлен, който е обвиняван за опита за преврат в страната от миналата година, предаде „Ройтерс", цитирана от „Фокус". Всичките 34 души са подозирани потребители на „БайЛок" - кодирана програма за изпращане на съобщения, която според правителството е използвана от последователите на Гюлен. По-рано те бяха освободени от длъжност заради възможни връзки с опита за преврат. Около 50 хил. души са затворени и чакат процес в Турция, а други 150 хил. държавни служители, учители, съдии и войници са отстранени от длъжност заради разследването на опита за преврат.  

Средният осигурителен доход се понижи до 814 лева през май

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/sredniiat-osiguritelen-dohod-se-poniji-do-814-leva-prez-mai-242897/

Средномесечният осигурителен доход за страната за последните 12 месеца е 795 лв., съобщават от НОИ

Бойчев: Къде са парите за НДК? Злоупотребявано ли е с тях?

http://frognews.bg/news_138116/Boichev-Kade-sa-parite-za-NDK-Zloupotrebiavano-li-e-s-tiah/

Къде са отпуснатите средства на НДК за нуждите на председателството и злоупотребявано ли е с тях ще бъде най-важният въпрос, с който временната комисия на НДК ще се занимава от тук нататък.

Павлова сигурна: Няма шанс да ни отнемат председателството

https://www.actualno.com/society/pavlova-sigurna-njama-shans-da-ni-otnemat-predsedatelstvoto-news_621965.html

Хипотеза за отнемане на европейското председателство няма. Това са спекулации и тези, целящи опетняване името на България. Това каза министърът на българското председателство на съвета на ЕС Лиляна Павлова на брифинг след редовното заседание на Министерски съвет. Нямаме притеснения и закъснения, напротив – готови сме напълно да поемем нашето ротационно председателство, каза още Павлова.

Баба гледа канабис в двора си в балканско село

https://www.24chasa.bg/novini/article/6331479

Баба гледа канабис в двора си в балканско селоКанабис, засят в дворно място в с. Разсоха иззеха служители на полицейското управление в Елена. Вчера при извършена проверка в жилище, обитавано от 61-годишна жена, в двора са установени засети 11 растения, които при полеви наркотест реагирали на канабис. Зелената маса била с  тегло  1550 гр. По случая е започнато досъдебно производство.

Само един е кандидатът за нов шеф на Здравната каса

http://www.cross.bg/samo-edin-e-kandidatut-za-nov-shef-na-zdravnata-kasa-1548789.html

/КРОСС/ В деловодството на Народното събрание е внесена една-единствена кандидатура за управител на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), съобщава БНР. Това е Камен Плочев, който е предложен от парламентарните групи на ГЕРБ и Обединени патриоти. Срокът за внасянето на кандидатурите изтече във вторник в 18 часа. Изборът на нов управител на НЗОК се налага, след като доктор Глинка Комитов подаде оставка от поста по лични причини.

Закани срещу самохвалство: Започна големият боксов цирк

http://clubz.bg/56119-zakani_sreshtu_samohvalstvo_zapochna_golemiqt_boksov_cirk

Миналата нощ в Лос Анджелис започна подгряването за големия боксов мач между Флойд Мейуедър (САЩ) и Конър Макгрегър (Ирландия) на 26 август в Лас Вегас. 

Двамата се изправиха за първи път очи в очи и дадоха нещо като пресконференция пред 11 хиляди зрители в боксовата зала "Стейпълс сентър". Шоуто с елементи на цирк продължава днес в Торонто, следват Ню Йорк и Лондон в последователни дни.

Идеята е да се рекламира поредния "мач на века", в който се противопоставят непобедения и отказал се доскоро от спорта Мейуедър (49 победи) и Макгрегър, който е звезда от смесените бойни спортове и никога досега не е участвал в истински боксов двубой.

Голямата уста на ирландеца се прояви за пореден път. Той се закани да нокаутира 40-годишния Мейуедър до 4-тия рунд, нанесе му обиди за ръста, обяви, че Флойд ще е "в безсъзнание" и т.н. и т.н. Яви се в тъмносин костюм на райе, което изписва само две думи: fuck you. Танцуваше и всячески опита да провокира своя съперник.

Макгрегър с вече добилия слава раиран костюм.

През по-голямата част от времето Мейуедър посрещаше всичко това с каменно лице. Все пак когато взе микрофона той отвърна, че Макгрегър ще свърши мача паднал по очи или по гръб. Но най-дълго време посвети на това да се хвали, че е милиардер и че прави пари от всичко. При това много пари.

"Няма друг вариант, освен неговата нула да си отиде (бел. ред. нула загуби за Мейуедър в професионалната му кариера). Малките му крака, малкото му тяло, малката му глава... Твърде малък си, твърде крехък. Ще го нокаутирам в 4 рунда, запомнете думите ми. Той ще е в безсъзнание. Не се е изправял срещу подобно движение, сила, ярост. Той се е бил само с хора, които се страхуват от него. Не се плаша от ограничените правила на този бой, това е 1/4 бой. Ако беше истински бой, нямаше да продължи и един рунд", закани се Макгрегър. 

"Знаем, че г-н "предавам се" (бел. ред. препратка към загубата на Макгрегър от Нейт Диас) обича да се отказва и ще го направи отново. Отиваш си или по гръб, или по лице. Как предпочиташ да се заминеш? Той може да е 7-цифрен боец, може даже да е 8-цифрен, но аз съм 9-цифрен", заяви американецът, показвайки чека си за 100 милиона долара от последния си боксов мач. 

Все пак Мейуедър призна, че съперникът му има шанс, "тъй като в бойните спортове всичко е възможно". Освен това той изтъкна, че Макгрегър е много по-млад - на 28 г., и не е спирал да тренира.

Във Варна разследват онлайн обява за препарирани костенурки за продан

http://www.moreto.net/novini.php?n=355329

Поредни сигнали за незаконна продажба на защитени видове земноводни се наложи да проверяват инспектори от Регионалната инспекция по околната среда и водите през юни, научи Moreto.net. Поводът за това станаха два сигнала на граждани, подадени на Зеления телефон на институцията.

Посолството на Ирак с книга за поздравления за победата над „Ислямска държава”

https://www.24chasa.bg/novini/article/6331483

Посолството на Ирак с книга за поздравления за победата над „Ислямска държава”Посолстгвото на Ирак в София отвори книга за поздравления по случай победата над „Ислямска държава”. Инициативата е част от т.нар. Седмица на победата в Ирак и освобождаването на Мосул от терористичната организация, която превзе града и част от страната през 2014 г. Днес и утре между 10 и 12 ч и от 13 до 15 ч. в сградата на посолствота на ул.

Отцепиха район около бензиностанция в Смолян заради мирис на газ

http://www.cross.bg/smolyan-iztichane-benzinostantziya-1548788.html

/КРОСС/ Сигнал за мирис на газ в близост до бензиностанция в Смолян е получен тази нощ около 02:00 часа. Бензиностанцията се намира в централна част на град Смолян, като на около 100 метра има жилищни блокове, предава „Дарик". Районът е отцепен и движението в този участък се пренасочва. Експерти от Пожарна безопасност ще направят измервания дали има изтичане на газ. Специализиран автомобил трябва да източи цистерната, която е пълна с газ. „Ако се установи, че има изтичане , може да се наложи евакуиране на хората от квартала, живеещи в съседство, казаха директорът на полицията в Смолян старши-комисар Николай Димов.  

Христо Друмев: Любимецът на ГЕРБ Боршош постави рекорд по загуби на НДК

http://frognews.bg/news_138115/Hristo-Drumev-Liubimetsat-na-GERB-Borshosh-postavi-rekord-po-zagubi-na-NDK/

По време на моето управление на НДК, за 21 години не сме взели нито лев от държавата, всички ремонти се правеха от собствени средства. Докато сега любимецът на ГЕРБ Боршош направи рекорд по загуба на НДК-за 2015 година тя е 9.270 милиона лева.

Ердоган: Повечето турци не искат в ЕС, само си губим времето

http://dnes.dir.bg/news/es-turtzia-erdogan-metezhat-turtzia-26047013

Президентът Ердоган отново декларира в интервю за Би Би Си, че Турция не смята ЕС за абсолютна необходимост. "Метежникът" Гюлен е готов да се върне в Турция.

Русофобът Валери Симеонов иска Шипка! Къде са санитарите?

http://pogled.info/bulgarski/rusofobat-valeri-simeonov-iska-shipka-kade-sa-sanitarite.87562

/Поглед.инфо/ Ако Бойко даде Бузлуджа на БСП, аз искам Шипка, изцепи се вицето Валери Симеонов.

ЕС губи времето на Турция, но тя е лоялна засега, обяви Ердоган

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/07/12/3005556_es_gubi_vremeto_na_turciia_no_tia_e_loialna_zasega/?ref=rss


Европейският съюз "не е крайно необходим" на Турция, тя и без него "може да се държи на краката си", но въпреки това Анкара ще е лоялна в отношенията си с Брюксел още известно време.<br /><br />Това обяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган в интервю за Би Би Си, акценти от което бяха публикувани на сайта на британския обществен оператор и което предстои да се излъчи в петък. По думите му Анкара ще приеме спокойно, ако ЕС ѝ каже в прав текст: "Няма да...

Пазете правото. Включително и от закона.

http://www.mediapool.bg/pazete-pravoto-vklyuchitelno-i-ot-zakona-news266504.html

В памет на големия български юрист и общественик Кристиан Таков публикуваме неговата известна реч, произнесена пред абсолвентите от Великотърновския университет на 5 юли 2014 година.   Скъпи колеги,   През 50-те години на ХХ. век се твърдеше, че правото ще отмира – защото в новото социалистическо общество от него няма да има нужда. Сега имам чувството, че правото пак ще отмира – само дето не са го обявили официално. Завършвате в странно време. Време, в което аргументацията е без значение, защото е надделяна от надвикване. Време, в което словото не се ползва за казване, а за лъжа. Време, в което закони се приемат заради тясногрупови интереси и това не се дори и крие. Време, в което депутати внасят законопроекти и предлагат на заинтересуваните да ги оттеглят срещу шестцифрени суми. Време, в което председателката на Варненския окръжен съд е избрала банка, която да обслужва съда, а банката е избрала председателка, която да обслужва нея – като в знак на дружба й е дала кредит със странно ниска лихва и 8-годишен гратисен период. Институциите – а правото в голяма своя част живее чрез институциите – са в трагично и небивало състояние. Такъв упадък, такава парализа и най-страшното – такова неуважение към институциите – не е имало нито в Царство България, нито в Народна република България, нито в Република България. Прокуратурата ни в течение на седем години – до към 2005, ако не ме лъже паметта – беше заложник на характеропатиите на Никола Филчев. При сегашния Главен прокурор Цацаров прокуратурата е дотолкова грубо употребена за лични стремления и приятелски услуги, та никой вече не я приема на сериозно и не се бои от нея. Аз поне – не. Съдът ни започва да се характеризира с одиозни имена – Ченалова, Урумов, Светлин Михайлов, Пенгезов. Едната извършва регистърни услуги всякакви; другият има социално слаба дъщеря, която получава оземляване с имот тъкмо до морския бряг, третият върлуваше дълго като екзекутор на неколцина клиенти из СГС, последният илюстрира, че в съдебните екшъни няма "good guys“. Проблемът не е дори толкова в такива съдии – нищо, че списъкът с имената им може да бъде плашещо дълго продължаван – а по-скоро във Висшия съдебен съвет, който не вижда проблем в описаното. Това Народно събрание като небивало безличие, слабост, безпринципност и опазеност с метални заграждения ще остане в историята още и с председателя си Михаил Миков с незабравимата му реплика "Не ми пука“. И с провеждането й на дело, когато показа, че не му пука не само от неколцина възмутени студенти, но и от волята на 470 000 български граждани. Този Министерски съвет достигна чрез мнозина свои министри до нравствени измерения без аналог в историята на България. За Конституционния съд няма да говоря, защото вече написах. Банковата ни система – едно от малкото ако не свестни, то поне стабилни неща – се заклати от странна компания, обединена от незнаен общ интерес. In order of appearance – 1) успелият млад Делян Пеевски; 2) догонващият го в много отношения Сотир Цацаров; 3) Иван Искров, който излезе да успокоява вложителите с вид на седмокласник, хванат да пуши марихуана; 4) Бойко Борисов, прокобил катастрофална криза и посочил невъзможни пътища за изход от нея.   Медиите в България дотолкова са злоупотребили със себе си, че са загубили влиянието си – което макар и малка и тъжна, е все някаква утеха. Университетите у нас произвеждат дипломи на килограм, някои ги продават вече може би и дистанционно – но това дали има значение, след като се оказа, че за да се успее на 33 години, дипломата не е най-важното нещо. Можем да продължим с политическите партии, средното образование, болниците, футболните отбори, детските градини и общото събрание на етажната собственост. Можем. Можем с тежка въздишка да обобщим "Всичките са маскари“ и да си сипем третата ракия. Не сте ли се обаче замисляли за едни думи, написани от Алеко Константинов – "Брееей! Хитро момче излезе, да е живо на баща си, всинца ни измами! Ашколсун! Браво!“ Сигурни ли сте, дали всъщност презирате описаните досега герои или всъщност им се възхищавате? Ще продължа с едни думи, станали вече популярни – "Атина е такава, защото атиняните сме такива“. И ще завърша с една притча. Един град имал много лош управник; всички били пропищели от него. Епископът на града денем и нощем се молел и жалвал на Господа – "Защо ни, Господи, наказа с точно такъв управник?“. Накрая на Господ му омръзнало, та му се явил и му казал "Избрах ви този, защото по-лош не можах да намеря.“ Sapienti sat.   И тъй като възрастта ми го предполага, а възможността да говоря пред вас ме изкушава, ще си позволя да ви досадя с няколко препоръки. 1. Не чакайте системата да се оправи и да ви решава проблемите. Пробвайте се вие. 2. Търсете себеподобни и се обединявайте – не в партии, а по симпатии и активна подкрепа. Защото много е страшна самотата на борещия се за правдини, лишен от подкрепата на тези, за чието благо се жертва. Не го оставяйте. Забелязали ли сте, че начело на обществени структури често застават не кадърните, а амбициозните. Талантът не иска да управлява и по-скоро се гнуси да го прави, а наглостта копнее. Затова - 3. Не пускайте наглите да ръководят. Не поощрявайте безочието чрез пасивността си. А ако вече сте пуснали някого – поне го контролирайте. Не се гнусете да участвате в управлението. То е ваш дълг и необходима тегоба. 4. Не се вторачвайте в лошите примери, като недосъзирате светлите. Както най-добрите са 5% от хората във всяка една група, така и най-злите са пак 5%. Светът обаче се прави от останалите 90%. Не ги презирайте. Работете с тях и за тях. Най-добрите ще се справят или – което е по-вероятно – ще загинат (знаем, че открай време най-свестните са ги посвещавали на боговете, защото този лош свят не е бил достоен за тях). Най-лошите 5% ще останат непоправими и смъртта ще ги завари, преди да се покаят. Не ги оставяйте да задават тона. 5. Правете, което трябва, да става, каквото ще. Може и да е банално, но е вярно. За да го осоля малко, да ви споделя, какво казваше Съдия Румен Янков – "Като не знаеш какво да направиш, приложи закона.“ 6. Не чакайте бързи плодове от усилията си. Често от стремежа ви ще излезе нещо много по-различно от очакваното. Радвайте му се. Не бъдете в плен на предварителните си представи. Не искайте всичко и веднага. Няма да стане. Но малките стъпки са мислими и реални. Те ни водят напред. Раят обаче не е зад ъгъла. Ние вероятно няма да стигнем до него. Не бъдете егоисти – оставете и за бъдните поколения да свършат нещо. Но им проправете малко път напред.   "Отчаянието е любимото дете на гордостта“ – като искате всичко веднага, си въобразявате, че можете да изкорените злото набързо с устремните си действия. Безумна гордост е, да продължите да го вярвате и след сегашната си възраст. Усмирете се и помнете, че гордостта е грях. Смъртен грях. Успехът не е на края на 100-те метра спринт, а на 42-ия километър на маратона. За да завърша с нещо западно и купешко – Le droit, ce n`est pas la loi. (Правото, това не е законът).   Пазете правото. Включително и от закона. А дано то ви огорчава сравнително рядко.

БСП поиска Борисов да уволни вътрешния министър

http://frognews.bg/news_138114/BSP-poiska-Borisov-da-uvolni-vatreshniia-ministar/

БСП се ядоса не на шега на МВР шефа Валентин Радев и призова премиера Бойко Борисов да му вземе главата.Според социалистите е явно, че Радев е напълно непригоден за поста, който заема и заради това премиерът трябва да поиска оставката му преди това да се случи, както смята червеният Красимир Янков.

Кръвният център в Добрич се нуждае спешно от кръв от група АВ положителна

https://www.24chasa.bg/region/article/6331470

Кръвният център в Добрич се нуждае спешно от кръв от група АВ положителна

Кръвният център в града се нуждае спешно от кръв от група АВ с резус-фактор положителна (Rh +). Това съобщи изпълнителният директор на Многопрофилната болница за активно лечение (МБАЛ) в Добрич д-р Трифон Йорданов, цитиран от „Фокус”. В МБАЛ са хоспитализирани двама пациенти, на които от няколко дни им се прелива кръв от посочената кръвна група.

S&P понижи рейтинга на Венецуела до CCC-

http://www.investor.bg/drugi/338/a/sp-poniji-reitinga-na-venecuela-do-ccc--242895/

Икономиката на страната продължава да се влошава, а политическото напрежение се засилва

Жители на „Стрелбище“ на протест срещу небостъргач

https://www.vesti.bg/bulgaria/zhiteli-na-strelbishte-na-protest-sreshtu-nebostyrgach-6071401

Сградата, която трябва да бъде издигната в една от градинките, ще блокира квартала и някои блокове повече няма да видят слънчева светлина

Ще паднат ли финансовите лимити за определени болници?

//dariknews.bg/novini/bylgariia/shte-padnat-li-finansovite-limiti-za-opredeleni-bolnici-2036408

Премахването на финансовите ограничения за избрани структуроопределящи болници би било свързано с много силно затягане на контрола, което на този етап е проблем. От друга страна не може да се извадят пари и да се насочат директно за една болница като например „Пиро

Пребитият от роми Алекс вече не е в кома, все още има опасност за живота му

//dariknews.bg/novini/bylgariia/prebitiiat-ot-romi-aleks-veche-ne-e-v-koma-vse-oshte-ima-opasnost-za-zhivota-mu-2036411

Състоянието на 18-годишния Алекс Ангелов подобрява постепенно, но опасност за живота му все още има, заяви Огнян Игнатов - началник на отделение "Неврохирургия" към Университетската болница в Русе.

Американските държавници се държат като пациенти с халюцинации и треска

http://www.cross.bg/ministur-durzhavnitzi-dehkan-1548787.html

/КРОСС/ Любопитно изказване направи иранският министър на отбраната бригаден генерал Хосеин Дехкан по адрес на американските държавници и по-конкретно заемащият същия като него пост в САЩ Джеймс Матис. Американският военен министър обяви, че е възможна смяна на режима в Техеран и само след такава би имало някакво подобряване на отношенията между САЩ и Иран. „Вместо да решават бъдещето на другите нации, министърът на отбраната на САЩ и правителството на страната трябва да се грижат за собствените си вътрешни проблеми и да проучат причините, които най-вероятно в недалечно бъдеще ще премахнат настоящия режим на страната", заяви Дехкан, цитиран от "Фокус". „Подобни думи, като тези на Матис, са подобни на бълнуванията на пациент, който има халюцинации заради треска и висока температура", отбеляза министърът.    

Затварят археологическите обекти в Гърция заради жегите

https://www.24chasa.bg/novini/article/6331458

Затварят археологическите обекти в Гърция заради жегите
Зачестиха случаите на туристи, които въпреки много високите температури, не пропускат да посетят археологическите паметници в Гърция. Днес министерството на културата забрани да се отварят археологическите паметници в часовете, когато температурите доближават и дори преминават 39 градуса, предава БНР.

Седем НПО с жалба в Брюксел: Без магистрала в Кресненското дефиле. Измират прилепи и смокове

https://offnews.bg//ikonomika/sedem-npo-s-zhalba-v-briuksel-bez-magistrala-v-kresnenskoto-defile-i-660322.html

Седем неправителствени организации внесоха днес официална жалба в Европейската комисия, в която се описват нарушенията на Европейското природозащитно законодателство, причинени от строителството на финансираната с европейски средства автомагистрала “Струма”.

Общият сигнал е подписан от организациите Приятели на Земята Европа (Friends of the Earth Europe), Мрежата CEE Bankwatch Network, Екологично сдружение “За Земята” / Приятели на Земята България, Сдружение за дива природа “БАЛКАНИ”, Институт за зелена политика, Информационен и учебен център по екология и Училище за природа Влахи.

Жалбоподателите предупреждават, че ако финалната отсечка от магистралата бъде построена през Кресненското дефиле, това ще бъде катастрофално за защитените видове растения и животни в региона. Проломът е част от мрежата Натура 2000, защитен по Европейската директива за хабитатите.

В жалбата, те настояват Комисията да разследва нарушенията на Европейското законодателство, което може да доведе до осъждане на България от Европейския съд и заплащане на тежки глоби. 

Кресненското дефиле, с дължина 16 километра, е районът с най-голяма концентрация на биоразнообразие в България с 92 защитени видове и част от Европейската Натура 2000 мрежа. За сравнение, на един квадратен километър от Кресненското дефиле живеят повече видове пеперуди, отколкото в цяла Великобритания.

Експерти от неправителствените организации посочват в жалбата, че съществуват две алтернативи, с които автомагистрала “Струма”, свързваща Германия с България и Гърция, може да бъде завършена без това да унищожи дефилето и биоразнообразието в него, и спазвайки Европейското законодателство.

Въпреки това, през април, българското правителство обяви победител в конкурса за идеен дизайн на магистралата с проект за изграждане на половината от магистралата "Струма" през дефилето.

Неправителствените организации, твърдят, че това ще унищожи безвъзвратно уникалната природа и е в нарушение на Европейското природозащитно законодателство. Магистрала през пролома, ще отнеме и възможностите за развитие на алтернативен туризъм в региона.

Българското правителство вече е напреднало с построяването на магистралата от двете страни на дефилето, което е довело още повече до увеличаване на трафика през него. Жалбата отбелязва, че това води до две нарушения на Европейската директива за хабитатите и вече причинява увеличено въздействие на смъртността по пътя за животните и намаляване на популациите на значителен брой защитени видове. 

Според екоактивистите това е резултат от увеличения трафик, поради построяването на магистралата от двете страни на дефилето, създавайки биокоридор с тесен фронт на миграция. Особено са намалели видове като сухоземни костенурки, леопардов смок, ивичест смок, 12 вида прилепи. Сравнителен мониторингов доклад за 10-годишен период предполага, че някои от видовете като ивичестия смок, е възможно напълно да са изчезнали от дефилето. Популацията на други дребни видове, които живеят по продължение на дефилето и съществъващия път са намалели между 50 и 93 процента.

 “Българското правителство има две добри алтернативи, с които да предотврати унищожаването на най-богатия на биоразнообразие регион, но изглежда, че не се спира пред нищо и устремено върви към неговото разрушаване. Европейската комисия трябва да се отнесе сериозно към този случай и да блокира използването на Европейски средства за нарушаването на Европейско законодателство”, коментира Десислава Стоянова, от Екологично сдружение “За Земята / Приятели на земята България”.

През декември 2016 г., Европейската комисия публично заяви, че Европейското природозащитно законодателство трябва да се спазва.

“Кресненското дефиле е като скъпоценен камък в Европа и безмисленото му унищожаване с една магистрала би било престъпление. През април тази година, Кармену Вела, Европейския комисар по околна среда, обеща да засили изпълнението на европейското природозащитно законодателство, сега случаят с Кресненсия пролом ще бъде тестов за неговите действия. Това е ясен случай: или той ще се намеси, или обещанието за спазването на европейското природозащитно законодателство на практика, ще бъде само празни думи.”, категоричен е Роби Блейк, експерт по биоразнообразие от неправителствената мрежа “Приятели на земята Европа”.

Все още няма финално решение коя от предложените алтернативи ще бъде избрана. До няколко месеца се очакват резултатите от новата Оценка по въздействие на околната среда. След излизането на доклада, местната общност и широката общественост ще могат да изразят своето мнение за предложените маршрути на магистралата, а финалното трасе ще трябва да бъде одобрено от Европейската комисия. Ако Комисията или Европейския съд открие нарушения на Европейското природозащитно законодателство, Българското правителство ще трябва да върне европейско финансиране на стойност близо 756 милиона евро.

БСП иска оставка на Радев, заради проверки кой, къде, с кого пътувал

https://offnews.bg//politika/bsp-iska-ostavka-na-radev-zaradi-proverki-koj-kade-s-kogo-patuval-660325.html

БСП поиска оставката на министъра на вътрешните работи Валентин Радев. "Призоваваме премиера Бойко Борисов да поиска оставката на министъра на МВР, преди това да се случи под обществен натиск", каза на брифинг депутатът от БСП Красимир Янков.

Причината за исканата оставка е, че МВР-министърът прилагал "полицейщина", тъй като поискал полицията да проверява освен шофьорите на колите и пътуващите в тях. „Полицейщина, която ще установява кой с кого и кога пътува и данните от проверката ще се регистрират от системата", обясниха от БСП. Янков каза още, че не за първи път ГЕРБ се опитва чрез свои кадри или с "безумни импровизации на законотворчество" да оказва натиск върху граждани и юридически лица.

„Министърът на вътрешните работи смути обществеността със своите възгледи за законосъобразното функциониране на службите за сигурност. Този човек е заплаха за демокрацията. Отстраняването му от този пост вече не е нужно само да функционира нормално МВР, а защото неговата позиция не съответства на заемания от него пост“, посочи Красимир Янков.

"Съвсем нормално е за опозицията БСП винаги да искат оставка", отговори на исканията зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов. По думите обаче няма повод оставката на МВР-министъра да бъде поискана. Цветанов припомни и времето, когато и той в качеството си на министър на вътрешните работи бе обвиняван в неправомерно подслушване. 

Хосеин Дехкан, мин. на отбраната на Иран: Политиците на САЩ се държат като пациенти, болни от треска

https://www.24chasa.bg/novini/article/6331461

Хосеин Дехкан, мин. на отбраната на Иран: Политиците на САЩ се държат като пациенти, болни от треска

Иранският министър на отбраната бригаден генерал Хосеин Дехкан разкритикува своя американски колега Джеймс Матис с неговите думи за възможна смяна на режима в Техеран, посочвайки, че политикът от САЩ „говори като пациент, имащ халюцинации заради треска“, съобщава AhlulBayt, цитирана от “Фокус“. „Вместо да решават бъдещето на другите нации,

Златният глас Даниел Цочев за ролята на Емил Димитров в музикалния спектакъл „На Нея с обич! Емил Димитров“

http://www.moreto.net/novini.php?n=355325

Спектакълът ще гостува на сцената на Летен театър във Варна на 22 юли и това е единствената възможност за варненската публика да гледа и преживее този определян за „уникален и силно емоционален“ спектакъл от публиката му в зала 1 на НДК.

Семейството на хипопотамчето Фиона се събра в зоопарка на Синсинати (Видео)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6331455

Семейството на хипопотамчето Фиона се събра в зоопарка на Синсинати (Видео)Семейството на популярното хипопотамче Фиона от зоологическата градина на Синсинати се събра, след като към бебето и майката Биби се присъедини и бащата Хенри, предаде БТА. Те бяха събрани в открития басейн на заливчето на хипопотамите сутринта, преди зоологическата градина да отвори за посетители. Срещата премина под наблюдение и продължи около

Спад в лихвите направи по-достъпни ипотечните кредити в Русия

http://www.investor.bg/po-sveta/453/a/spad-v-lihvite-napravi-po-dostypni-ipotechnite-krediti-v-rusiia-242885/

През първото полугодие на 2017 г. за обслужване на жилищните заеми отиват 45% от доходите на руснаците

КФН позволи коригирано търгово предложение за акциите на Евроинс

http://www.investor.bg/novini-i-analizi/339/a/kfn-pozvoli-korigirano-tyrgovo-predlojenie-za-akciite-na-evroins-242879/

Евроинс Иншурънс Груп направи технически корекции в предложението си, които не повлияха на цената от 1,30 лв. на акция

Издадоха заповед за задържане на 34 бивши служители на турската телевизия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6331454

Издадоха заповед за задържане на 34 бивши служители на турската телевизия

Турция е издала заповед за задържането на 34 бивши служители на националната телевизия ТРТ в рамките на разследване, насочено срещу последователите на базирания в САЩ ислямски духовник Фетхуллах Гюлен, който е обвиняван за опита за преврат в страната от миналата година, съобщава Ройтерс, цитирана от “Фокус“.

Турция е изпратила 197 товарни самолета, 16 камиона и 1 кораб за Катар през 2018г.

https://www.24chasa.bg/novini/article/6331448

Турция е изпратила 197 товарни самолета, 16 камиона и 1 кораб за Катар през 2018г.Турция е изпратила 197 товарни самолета, 16 камиона и един кораб за Катар, за да помогне на емирството да посрещне ежедневните си нужди, след като то бе поставено под блокада миналия месец от други арабски страни от Персийския залив, предаде БТА. На среща със Зейбекчи в турската столица министърът на икономиката на Катар шейх Ахмед бин Джасим Ал

Внимание, идват магнитни бури! Ще усетим сърцебиене, главоболие и безсъние

http://frognews.bg/news_138113/Vnimanie-idvat-magnitni-buri!-SHTe-usetim-sartsebiene-glavobolie-i-bezsanie/

Силни магнитни бури ни очакват в следващите дни. Какво влияние оказват върху нас и възможно ли е да се предпазим? Отговори на тези въпроси даде психиатърът д-р Веселин Герев в студиото на ”България он ер”.

Внимание, идват магнитни бури!Ще усетим сърцебиене, главоболие и безсъние

http://frognews.bg/news_138113/Vnimanie-idvat-magnitni-buri!SHTe-usetim-sartsebiene-glavobolie-i-bezsanie/

Силни магнитни бури ни очакват в следващите дни. Какво влияние оказват върху нас и възможно ли е да се предпазим? Отговори на тези въпроси даде психиатърът д-р Веселин Герев в студиото на ”България он ер”.

Прокуратурата обвини депутата от БСП Манол Генов за купуване на гласове

https://offnews.bg//temida/prokuraturata-obvini-deputata-ot-bsp-manol-genov-za-kupuvane-na-glasov-660329.html

Специализираното звено "Антикорупция" в Софийската градска прокуратура (СГП) привлече като обвиняем Манол Генов – народен представител от 44-тото Народно събрание в организиране купуването на гласове. Това съобщиха от пресцентъра на Прокуратура на Република България.

Манол Генов е обвинен в това, че в периода 1 март 2017 г. – 30 март 2017 г. в  Асеновград, при условията на продължавано престъпление с пет деяния, в съучастие като съизвършител с Николай Христев е организирал предлагането и даването на имотна облага - паричната сума от 25 лв. за глас на живущи в гр. Асеновград физически лица, с цел да ги склони да упражнят избирателното си право в негова полза и в полза на политическа партия на изборите за народни представители, провели се на 26 март 2017 г.

За същото престъпление е повдигнато обвинение и на Николай Христев от гр. Асеновград.

Манол Генов е с мярка за неотклонение „Подписка“.

На 20 юни 2017 г. главният прокурор Сотир Цацаров внесе в Народното събрание искане за снемане имунитета на народния представител Манол Генов. Генов даде съгласие за възбуждане и провеждане на наказателно преследване срещу него.
Разследването продължава.

Разследват управител на фирма в Кърджали за документална измама

https://www.24chasa.bg/novini/article/6331447

Разследват управител на фирма в Кърджали за документална измама

Разследват 36-годишен управител на фирма за документална измама, с която получил 136 000 лв. данъчен кредит. Това съобщиха от ОДМВР - Кърджали. За неправомерно получения данъчен кредит по Закона за данъка върху добавената стойност в ОДМВР - Кърджали е образувано досъдебно производство срещу 36-годишния мъж.

ЧЕЗ инвестира 3,4 милиона лева във Враца през миналата година

http://www.cross.bg/godina-vratza-razpredelenie-1548786.html

/КРОСС/ Бойко Чавдаров: Регионален мениджър на „ЧЕЗ Разпределение България" АД за Област Враца: ЧЕЗ Разпределение подобрява сигурността на електрозахранването в 10 села в Област Враца Г-н Чавдаров, скоро се проведе среща между ръководството на ЧЕЗ и местните власти от област Враца. Какъв беше поводът за срещата? Дискусията с местните власти във Враца беше част от редовните срещи на компанията с представители на общините в Западна България. Събитията са част от политиката на открита, активна и диалогична комуникация на компанията с местните власти на територията, която обслужва. Провеждаме ги всяка година, за да представим извършеното през изтеклата година и да очертаем плановете и приоритетите си за настоящата. На срещата в областната администрация във Враца, където домакин беше областният управител - г-жа Малина Николова, ние обявихме реализираните през 2016 г. инвестиции и обсъдихме възможностите за развитие на енергийната инфраструктура в бъдеще. На срещата изслушвахме всички кметове и представители на общините, поехме ангажименти да решим възникнали казуси, споделихме наши затруднения. Всяка една такава среща е от полза и за двете страни, затова се превърнаха и в практика за ръководството на ЧЕЗ и се провеждат всяка година. Какви инвестиции реализирахте през 2016 г. и какви средства ще вложите в мрежата на област Враца през настоящата година? През миналата година във Враца инвестирахме над 3,4 млн

"Газпром" се притеснява за газовите си проекти заради санкции от САЩ

http://www.investor.bg/evropa/334/a/gazprom-se-pritesniava-za-gazovite-si-proekti-zaradi-sankcii-ot-sasht-242868/

Сред засегнатите са "Северен поток" 2 и "Турски поток", пише в конспекта за облигационна емисия на компанията

Организации обжалват в Брюксел строителство на "Струма" през Кресненското дефиле

http://www.dnevnik.bg/zelen/2017/07/12/3005557_organizacii_objalvat_v_brjuksel_stroitelstvo_na_struma/?ref=rss


Български и европейски неправителствени организации са внесли днес официална жалба в Европейската комисия срещу строителството на финансираната с европейски средства автомагистрала "Струма", която е част от Трансевропейския коридор 4, който свързва Хамбург (Германия) със София и Солун (Гърция).<br /><br />В писмото си до Брюксел природозащитниците настояват комисията да разследва нарушенията на европейското законодателство с това строителство. Според тях това може да...

Латвийски гражданин получи 2.6 г. затвор и глоба от 10 000 лв. за пране на пари

https://www.24chasa.bg/novini/article/6331441

Латвийски гражданин получи 2.6 г. затвор и глоба от 10 000 лв. за пране на пари

След споразумение с Окръжната прокуратура във Варна, одобрено от Варненския окръжен съд, латвийският гражданин Николайс Белекис получи наказание лишаване от свобода за срок 2 години и 6 месеца и глоба в размер на 10 000 лева. Това съобщиха от пресцентъра на Апелативна прокуратура - Варна. Наказанието ще бъде изтърпяно при първоначален общ

Група организации обжалват в Брюксел строителство на "Струма" през Кресненското дефиле

http://www.dnevnik.bg/zelen/2017/07/12/3005557_grupa_organizacii_objalvat_v_brjuksel_stroitelstvo_na/?ref=rss


Група български и европейски неправителствени организации са внесли днес официална жалба в Европейската комисия срещу строителството на финансираната с европейски средства автомагистрала "Струма", която е част от Транс-европейския коридор 4, който свързва Хамбург (Германия) със София и Солун (Гърция).<br /><br />В писмото си до Брюксел природозащитниците настояват Комисията да разследва нарушенията на Европейското законодателство с това строителство. Според тях това може...

Хванаха крадците на 100-килограмова златна монета

http://clubz.bg/56118-hvanaha_kradcite_na_100_kilogramova_zlatna_moneta

При масирана полицейска акция с участието на 300 униформени и барети днес бяха задържани предполагаемите крадци на 100-килограмовата златна монета Big Maple Leaf с изображението на кралица Елизабет Втора. Цената й се изчислява на 3,8 милиона евро.

Според в. “Билд” арестуваните са двама араби на възраст 18 и 20 години. Те са били задържани в две отделни жилища в берлинския квартал “Нойкьолн” – едниният на ул. “Мителвег”, другият на “Томасщрасе”.

Крадци задигнаха уникалната монета около 4 часа заранта на 27 март т. г. от берлинския музей “Боде”.

След като първоначалните издирвателни действия не дадоха резултат, в началото на юли полицията публикува запис от видеокамери.

Според източник на в. “Ди велт” задържаните днес в берлинския квартал “Нойкьолн” са от голяма арабско-кюрдска фамилия с богато криминално досие. Те са били разпознати по пръстови отпечатъци.
От златната монета Big Maple Leaf през 2007 г. в Канада са изработени само пет екземпляра. Един от тях е собственост на канадец, който предоставя временно монетата на берлинския музей “Боде”.

“Целта на полицейската операция беше да се обискират помещения с цел събиране на информация, която да доведе до местонахождението на монетата. Също така да се проследят комуникации между лицата, които са откраднали монетата, и съдържател на бижутерски магазин”, каза полицейският говорител Винфрид Венцел.

Това навежда на мисълта, че уникалната монета вече е била претопена. Всеки момент се очаква пресконференция в Берлин, на която представители на полицията и прокуратурата ще дадат повече информация.

5 дни ще имат депутатите за номинации за нова КЗД

https://www.actualno.com/politics/5-dni-shte-imat-deputatite-za-nominacii-za-nova-kzd-news_621958.html

Депутатите приеха процедурни правила за предлагане на кандидати за председател, зам.-председател и членове на Комисията за защита от дискриминация. „За“ гласуваха 143 народни представители, трима се въздържаха. Парламентарните групи могат да внесат предложенията си

Макгрегър обеща да нокаутира Мейуедър до четвъртия рунд

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/07/12/3005548_makgregur_obeshta_da_nokautira_meiuedur_do_chetvurtiia/?ref=rss


Звездата на смесените бойни спортове Конър Макгрегър обеща да нокаутира Флойд Мейуедър в рамките на първите четири рунда. 28-годишният ирландец ще се изправи срещу непобедения на професионалния ринг американски боксьор на 26 август в Лас Вегас.<br /><br />Двамата за пръв път се срещнаха лице в лице по време на съвместна пресконференция, която събра 20 000 зрители в зала "Стейпълс сентър" в Лос Анджелис. Очаква се мачът, който ще бъде по правилата на бокса, да разбие...

Кога сме готови да кажем "обичам те"

https://www.vesti.bg/lyubopitno/sveji/koga-sme-gotovi-da-kazhem-obicham-te-6071397

Поданиците на Нейно Величество за пръв път произнасят магическите думи "обичам те" най-рано три месеца след началото на любовната връзка

"Пристанище Варна" почти удвоява печалбата си през 2016 г.

http://www.investor.bg/novini-ot-chernomorieto/464/a/pristanishte-varna-pochti-udvoiava-pechalbata-si-prez-2016-g-242888/

Пристанището е обработило 9,5 млн. тона товари, показва справка на транспортния министър Ивайло Московски

Варненският съд осъди латвиец за пране на пари

http://www.moreto.net/novini.php?n=355321

След споразумение с Окръжната прокуратура във Варна, одобрено от Варненския окръжен съд, латвийският гражданин Николайс Белекис получи наказание лишаване от свобода за срок 2 години и 6 месеца и глоба в размер на 10 000 лева. Наказанието ще бъде изтърпяно при първоначален общ затворнически режим, научи Moreto.

Димитър Исаев с две титли от международен турнир в София по скокове във вода

http://www.cross.bg/skokove-kyla-isaev-1548785.html

/КРОСС/ Димитър Исаев - Спортен талант на „Еврофутбол" започна силно участието си на международния турнир по скокове във вода за купа „София", който се провежда от 11-ти до 14-ти юли на столичния басейн „Диана". 18-годишният столичанин грабна титлите на кула и в отборната надпревара. Митко успя да постигне 300,60 точки на кула, като остави зад себе си Алекс Витанов и Георги Димов. При тимовото състезание той и Джорджия Балева бях най-добри при съчетаните скокове от кула и 3-метров трамплин като постигнаха общ сбор от 265,85 точки. Втори е съставът на Великобритания, трети са другите двама българи - Ивета Шипочка и Георги Димов. Днес Исаев ще скача от 3-метровия трамплин, а в четвъртък от 1 метър. В 8-то издание на турнира участват 205 състезатели от 19 клуба от 14 държави. Той се организира от СКПС „Витоша" под егидата на БФПС, а състезанието е за всички възрастови групи. Медийни партньори по програма „Спортни таланти" са: сайтовете gong.bg, viasport.bg, bgathletic.com, ngobg.info, dir.bg, blitz.bg, actualno.com и sportlive.bg, вестниците „Еврофутбол" и „Марица", агенция КРОСС, както и БНР и Дарик радио.    

Група от 300 сирийски бежанци се завръща в родината си от Ливан

https://www.24chasa.bg/novini/article/6331429

Група от 300 сирийски бежанци се завръща в родината си от ЛиванГрупа от около 300 сирийски бежанци е напуснала лагера в пограничния ливански град Ерсал и се е насочила към сирийския град Асал ал Вард, предаде РИА Новости, цитира "Фокус". „Днес преминава втория етап от преселването на бежанците от лагерите в района на Ерсал към сирийския Асал ал Вард. В момента група от 300 сирийци вече се е отправила в тази

Синдикат плаши с масови учителски протести наесен заради психотестовете на Москов

https://offnews.bg//obshtestvo/sindikat-plashi-s-masovi-uchitelski-protesti-naesen-zaradi-psihotestov-660314.html

КТ "Подкрепа" заплаши здравния министър проф. Николай Петров с масов учителски протест наесен, ако не бъде променена наредбата, която ги задължи да минават ежегодно на прегледи за психичното им здраве.

Наредба 4 от октомври 2016 г. разписа бившият здравен министър д-р Петър Москов. Тя предвижда педагозите да минават на прегледи и да удостоверяват с медицински документи, че не страдат от:

- шизофрения;

- разстройства на настроението;

- психични и поведенчески разстройства, дължащи се на употреба на психоактивни вещества (алкохол и наркотици);

- епилепсия;

- персистиращи налудни разстройства, свързани с личностова и поведенческа промяна;

- психични разстройства на личността и поведението, дължащи се на мозъчно заболяване;

- педофилия;

- органични психични разстройства – деменция при болестта на Алцхаймер, съдова деменция, други деменции;

- белодробна туберкулоза с бацилоотделяне.

Документът изисква учителите да го правят преди постъпване за първи път на работа в училище, а останалите педагози - всяка година.

Учителите бяха категорични, че това ги обижда, създаде се напрежение и малко след обнародването на наредбата започна и работата по промяната ѝ. В работната група се включиха представители на здравното и образователното министерство, социалните партньори и изходът от обсъжданията им бе решението прегледи да не се правят задължително всяка година, а да се изискват при постъпване за първи път на работа като учител.

Това решение така и не видя бял свят - и до момента промени няма и затова председателят на синдикат "Образование" Юлиян Петров попита днес кога ще се преработи "скандалната" наредба.

"През месец ноември 2016 г. работна група във формат представители на МОН, МЗ и социалните партньори се договори за промяна на чл. 5 от горецитираната наредба. С тази промяна не се накърнява авторитетът на българския учител и не се навяват помисли за корпоративни интереси на МЗ", се казва в писмото му.

От профсъюза допълват, че ежегодните тестове за почти 100 хилядите учители и директори струват поне 10 млн. лева - разход, който не могат да поемат нито образователната, нито здравната система. Учителските синдикати пък се заканват, че "категорично няма да позволят педагогическите специалисти да плащат недоразумението на законотворците".

"Вече осем месеца промяната в скандалната Наредба №4, поради незнайни причини, не се е случила. Нещо повече – дори няма предложен проект за промяна в сайта на Министерство на здравеопазването", отбелязват от "Подкрепа".

"Българските учители не знаят каква е причината за осем месеца колебание на Министерство на здравеопазването. Става въпрос за промяна на две изречения в наредбата, които биха внесли спокойствие в системата", пише още Петров до министъра.

Синдикатът призовава учителите да не бързат с прегледите, защото се чака съгласувана вече промяна и напомня на ръководството на МЗ, че е "крайно време" да изпълни ангажимента, който е поело на отраслов съвет на Министерството на образованието и на Министерството на здравеопазването през 2016 г.

"Уверявам Ви, че ако това не се случи в рамките на месец, то през септември ще последва протест на 92 хиляди учители и директори", пише Юлиян Петров до здравния министър проф. Николай Петров.

Цветанов: Аргументите на БСП за оставката на Валентин Радев са несъстоятелни

https://www.24chasa.bg/novini/article/6331436

Цветанов: Аргументите на БСП за оставката на Валентин Радев са несъстоятелниСъвсем нормално е за БСП винаги да искат оставка. Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов по повод поисканата от БСП оставка на вътрешния министър Валентин Радев заради негово изказване в Брюксел, че колкото повече е законно подслушването, толкова е по-добре, съобщава „Фокус”.

Честит рожден ден на Димитър Радев

https://www.24chasa.bg/novini/article/6331414

Честит рожден ден на Димитър РадевДнес рожден ден има управителят на БНБ Димитър Радев. Освен много здраве и лично щастие, пожелаваме му все така амбициозно и с твърда ръка да реформира банковия сектор, за да станем по-скоро пълноправни членове на Еврозоната и европейския банков съюз.

KHCБ пpaщa фиpми нa Цaцapoв зapaди нeплaтeни ocигypoвĸи

http://econ.bg/Новини/KHCБ-пpaщa-фиpми-нa-Цaцapoв-зapaди-нeплaтeни-ocигypoв-и_l.a_i.745573_at.1.html

Koнфeдepaциятa нa нeзaвиcимитe cиндиĸaти в Бългapия (KHCБ) гoтви пopeдицa cигнaли дo глaвния пpoĸypop Coтиp Цaцapoв, в ĸoитo щe ce cъдъpжaт имeнa нa...

Турският министър на икономиката ще посети Австрия въпреки наложената му забрана

https://www.24chasa.bg/novini/article/6331421

Турският министър на икономиката ще посети Австрия въпреки наложената му забранаТурският министър на икономиката Нихат Зейбекчи заяви днес, че ще посети Австрия този месец, след като тази страна му забрани да присъства на събитие за отбелязване на годишнината от неуспешния опит за преврат, съобщава Ройтерс, цитирана от БТА. Решението на Австрия последва подобна стъпка от страна на Холандия.

Ремонтираха парапета в м. Кончето в Пирин

https://www.24chasa.bg/region/article/6331434

Ремонтираха парапета в м. Кончето в ПиринСлужители на Национален парк "Пирин" извършиха ремонт на повредени крепежни елементи  по обезопасителен парапет на пътеката от връх Вихрен към Казаните и по обезопасителен парапет на Кончето. Елементите на парапета на Кончето бяха повредени вследствие на падане на скални късове и голяма лавина към местността Черната вода.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване