Вдигайте всички заплати, и то по-бързо

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6330582

Вдигайте всички заплати, и то по-бързоВсички заплати да се вдигнат още догодина със 100-120 лева - това поискаха от КНСБ. А заплатите в България са доказано ниски спрямо европейските. Но не само това е аргумент за повишаването им. Скок в заплащането на труда ще накара хората да се замислят и да останат да живеят и да работят в България, а не да избират горчивия емигрантски хляб.

Пияният колоездач сам паднал, затворникът не го бил блъснал с колата на МВР

http://www.cross.bg/koloezdach-padnal-zatvora-1548759.html

/КРОСС/ „Затворникът, шофирал автомобил на затвора в Белене, не е блъснал колоездач на пътя - той сам е паднал", заяви зам.-министърът на правосъдието проф. Николай Проданов пред БТВ. Първоначалната информация обаче бе, че въпросният затворник Хюсмен Юсменов е блъснал пиян колоездач на пътя, а тя бе изнесена от пресцентъра на МВР. „Според наша информация удар не е имало - пияният колоездач е паднал на пътя, точно когато покрай него е минавал микробуса на затвора", поясни Проданов. Далеч по-шокираща новина от случилото се край Белене за широката общественост обаче е, че затворник управлява автомобил на МВР и то без придружител. Още по-интересното в конкретния случай обаче е, че въпросният Юсменов излежава присъда за убийство, макар и към края си. Това обаче се оказва, че е позволена практика. „Това, че той шофира служебния автомобил на затвора, е разрешено със специална заповед и е съвсем в реда на нещата. Около 1% от затворниците по закон работят в рамките на затворите", поясни Проданов. Зам.-министърът е категоричен, че удар не е имало, а поясненията защо информацията между институциите се разминава трябва да дойдат от МВР.

Небостъргач в "Стрелбище" изглежда ще има, но ще е по-нисък

https://www.actualno.com/sofia/nebostyrgach-v-strelbishte-izglejda-shte-ima-no-shte-e-po-nisyk-news_621912.html

С право хората в "Стрелбище" се опасяват от строеж на голям небостъргач. Това заяви главният архитект на София Здравко Здравков, визирайки проект на ъгъла на столичните булеварди "България" и "Петко Тодоров". Очевидно не мога да спра строежа, защото Върховният административ

Служители на "Пикадили" готвят мащабен национален протест

http://www.moreto.net/novini.php?n=355307

Мащабен национален протест подготвят бившите служители от фалиралата верига магазини „Пикадили” и други работници. В него ще се включат и хора от цялата страна, които също не са получили заплатите си. В момента се водят преговори с миньорите от Оброчищее и Бобов дол, както и с шивачките в Дупница за общи протестни действия.

Джордж Сорос: Плакатите с лика ми засилват антисемитизма

https://www.24chasa.bg/novini/article/6331067

Джордж Сорос: Плакатите с лика ми засилват антисемитизмаСпоред американския бизнесмен от унгарски произход Джордж Сорос плакатната кампания с неговия лик, стартирана от унгарското правителство засилва антисемитизма, пише Magyar Nemzet, цитиран от Фокус. „Тъжен съм, че настоящото унгарско правителство провежда умишлено подобна антисемитска кампания“, заяви Сорос.

След Г20 в Германия е време за играта на обвинения

http://www.investor.bg/analizi/91/a/sled-g20-v-germaniia-e-vreme-za-igrata-na-obvineniia-242814/

Насилието по улиците на Хамбург също влиза в полемиката на предизборната кампания

Вигенин: Вместо да търсим консенсус, търсим виновен

http://www.cross.bg/vigenin-tursim-predsedatelstvo-1548758.html

/КРОСС/ Ако някой се опитва за три месеца да хвърли цялата вина върху Деница Златева, това не е сериозно. Това, че е подписан финансовият отчет на НДК, не освобождава от каквато и да било друга - административна, наказателна отговорност, ако се докажат злоупотреби. Категорично отхвърлям тази теза, че Деница Златева е виновна за това, което няколко министри не са свършили като работа в последните две-три години. Това каза в предаването "Преди всички" по БНР председателят на парламентарната комисия по европейските въпроси Кристиан Вигенин. По думите му, това е още един пример "как вместо да търсим консенсус, търсим виновен". Днес комисията ще разгледа първия вариант на националната програма на България за председателството на Съвета на ЕС през 2018 година. „Българското председателство не бива да бъде принизявано като приоритет на България и на основните политически сили", категоричен бе Вигенин. Визирайки дълготрайното неглижиране на проблема с НДК и неговото ръководство той посочи, че сега трябва да продължи да работи ново ръководство с ясен план. Според Вигенин е необходимо да се изчисти въпросът по подозренията за възможна корупция около НДК, защото това е лош знак. Вигенин наблегна върху извеждането като приоритет в българската програма на евроинтеграцията на Западните Балкани и проблемите на Черноморския регион. „Няма нужда от фатализъм при разглеждането на българо-македонските отношения", подчерта той

Тръмп и Макрон ще обсъдят борбата срещу тероризма на среща в Париж

https://www.24chasa.bg/novini/article/6331060

Тръмп и Макрон ще обсъдят борбата срещу тероризма на среща в ПарижАмериканският президент Доналд Тръмп ще замине за Париж, където ще се срещне с френския президент Еманюел Макрон, предава Reuters, цитира "Фокус". Двамата ще обсъдят ситуацията в Сирия, както и борбата срещу тероризма. Доналд Тръмп и Еманюел Макрон са на различни позиции по редица въпроси, като климатичните промени и търговията.

Млатим се като Крали Марко - той или пирува, или налага с боздуган

http://www.cross.bg/agresiyata-nasilie-poveche-1548757.html

/КРОСС/ Социалният антрополог Харалан Александров в интервю за „24 часа". Българският юнак няма общо с потомствените рицари, мускетари, самураи, за които насилието над беззащитни е презряно поведение. - Много бой пада в държавата ни, г-н Александров. Като почнем от шведа, който изрита камериерка в лицето, минем през бургазлията, който преби без причина възрастна жена на автобусна спирка, тийнейджъра, удрял учителка, битите асеновградски деца, и стигнем до млатената от баща лекарка от Шейново и руснака, посегнал на полицай. Защо се разгърна такава тежка агресия? - Агресията, физическа и вербална, се засилва не само в България. В това отношение целият свят търпи регрес. Особено видима е агресията в политическото говорене. Най-овластеният човек на планетата, американският президент Доналд Тръмп, си позволява да се държи така, сякаш всеки момент ще набие някого. Удържащите структури на цивилизацията - публичните авторитети и политическите институции, които задават тона на отношенията в общността - са снели забраната върху вербалната агресия. Предпазната клапа на учтивия  език е извън строя и ескалиращите напрежения започват да избиват във физическо насилие. - Ваш колега определи това състояние като варваризация. Доколко е сериозно? - Достатъчно сериозно е. Да се надяваме, че това все пак е временно явление, което съпътства голямата цивилизационна трансформация, през която преминаваме

Социалистите поискаха оставката на вътрешния министър Валентин Радев

//dariknews.bg/novini/bylgariia/socialistite-poiskaha-ostavkata-na-vytreshniia-ministyr-valentin-radev-2036332

Социалистите поискаха оставката на вътрешния министър Валентин Радев. От БСП обвиниха министъра в защита на полицейщината в България и погазване на демокрацията.
 
"Този човек е заплаха за демокрацията и защитата на гражданските ни права. Отстраняване

Съдебно решение пуснало небостъргач в София

https://www.24chasa.bg/novini/article/6331066

Съдебно решение пуснало небостъргач в СофияПротиворчиво решение на Върховния административен съд е причина за разрешаването на небостъргачи в София, обяви главният архитект на София Здравко Здравков. Той плащал всеки месец глоби по 1000 лв., че не разрешава небостъргач в "Стрелбище". Съдът е отменил устройствен план, който отреждал терена за градинка.

Роналдо пусна снимка с едно от сурогатните близначета и приятелката си

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6331058

Роналдо пусна снимка с едно от сурогатните близначета и приятелката сиЗвездата на Реал Мадрид Кристиано Роналдо отново постигна успех в социалните мрежи с последната си публикация. Футболистът качи снимка от лятната си ваканция, на която е с приятелката си Джорджина и едно от сурогатните близначета. Под нея Кристиано е написал "Хубави моменти". В последно време в английските таблоиди се носят слуховете,

Имало е жалба за носене на никаб и са им казали "гледайте си работата"

https://www.actualno.com/cite/imalo-e-jalba-za-nosene-na-nikab-i-sa-im-kazali-gledajte-si-rabotata-news_621906.html

Така водещият на сутрешния блок на Нова телевизия Виктор Николаев коментира решението на Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ), с което беше постановено, че забраната за носене на никаб на обществени места в Белгия не нарушава нормите на Европейската конвенция за правата на човека. На практика решението означава, че на европейска територия тази забрана може спокойно да бъде наложена от която и да е държава.

Доброволци издирват ученик, помел с кола група туристи

http://www.mediapool.bg/dobrovoltsi-izdirvat-uchenik-pomel-s-kola-grupa-turisti-news266499.html

Издирването на 16-годишния Кристиян, който през уикенда блъсна с автомобил туристи край девинското село Триград, за пореден ден е безрезултатно, съобщи бТВ.   Момчето избяга от мястото на инцидента.   В операцията по издирването му вчера се включиха доброволци и куче, като бяха претърсени и пещерите в района.   Една от версиите, по която работи полицията е, че Кристиян може да се е прибрал в София, където живее със семейството си.   При катастрофата пострадаха четирима туристи, които са настанени в болницата в Смолян. Между пострадалите е и 6-годишно момиче с комоцио.

Депутат от ДПС: Българското председателство ще се провежда в Брюксел! Кой го реши?

http://frognews.bg/news_138097/Deputat-ot-DPS-Balgarskoto-predsedatelstvo-shte-se-provejda-v-Briuksel!-Koi-go-reshi/

Някой е взел решение българското председателство на Съвета на ЕС да се провежда основно в Брюксел. Това е голямата новина, която научихме от Лиляна Павлова при изслушването й в анкетната комисия за НДК. Бомбата хвърли депутатът от ДПС Велислава Кръстева по НТВ.

Депутат от ДПС: Българското председателство ще се провежда в Брюксел! Кой го е решил?

http://frognews.bg/news_138097/Deputat-ot-DPS-Balgarskoto-predsedatelstvo-shte-se-provejda-v-Briuksel!-Koi-go-e-reshil/

Някой е взел решение българското председателство на Съвета на ЕС да се провежда основно в Брюксел. Това е голямата новина, която научихме от Лиляна Павлова при изслушването й в анкетната комисия за НДК. Бомбата хвърли депутатът от ДПС Велислава Кръстева по НТВ.

Депутат от ДПС: Българското председателство ще се провежда основно в Брюксел

http://frognews.bg/news_138097/Deputat-ot-DPS-Balgarskoto-predsedatelstvo-shte-se-provejda-osnovno-v-Briuksel/

Някой е взел решение българското председателство на Съвета на ЕС да се провежда основно в Брюксел. Това е голямата новина, която научихме от Лиляна Павлова при изслушването й в анкетната комисия за НДК. Бомбата хвърли депутатът от ДПС Велислава Кръстева по НТВ.

Ердоган: Европейският съюз да не губи повече времето на Турция

http://www.moreto.net/novini.php?n=355308

„Европейският съюз да не губи повече времето на Турция. Предпочитаме да заяви, че не ни иска за член. Можем да стоим и сами на двата си крака". Това заяви турският президент Реджеп Ердоган в интервю за CNN, като изказването му бе и в отговор на призива на Европарламента да бъдат прекратени преговорите за членство с Турция.

Затворникът не бил блъснал пияния колоездач, той паднал сам

http://dnes.dir.bg/news/zatvor-koloezdach-zatvornik-26045388

Затворникът, шофирал автомобил на затвора в Белене, не е блъснал колоездач на пътя – той сам е паднал.

Йордан Цонев: Нито аз, нито ДПС сме имали пари в КТБ

https://www.24chasa.bg/novini/article/6331055

Йордан Цонев: Нито аз, нито ДПС сме имали пари в КТБ
"Нито аз, нито ДПС сме имали пари в КТБ.", каза депутатът от ДПС Йордан Цонев по Би Ти Ви. Той коментира втората разсекретена стенограма от заседанието при президента Росен Плевнелиев на 14 юли 2014 г. По думите на Цонев бюджетът не само, че не е загубил, а дори е спечелил от това, че е дал пари на фонда за гарантиране на влогове в разгара на

"Хъбъл" засне стотици галактики, образували се след Големия взрив

http://www.cross.bg/galaktiki-golemiya-vzriv-1548756.html

/КРОСС/ Стотици галактики, образувани вследствие на Големия взрив, са заснети от космическия телескоп "Хъбъл", предава БНР. Орбиталната обсерватория предаде на Земята снимки на галактически клъстер, който се намира на разстояние 6 милиарда светлинни години. На изображението ясно се различават десетки крупни обекти, чиито размери учените оценяват на 200-300 светлинни години. Разпилените галактики специалистите от НАСА нарекоха "фойерверки". По техните думи образуването на стотици галактики може да помогне при изясняването на представите ни за Големия взрив, дал началото на галактиките, звездите и планетите в нашата Вселена.

Задрямал турски тираджия се заби в мантинелата на ”Тракия”

http://dnes.dir.bg/news/katastrofa-trakia-shofyor-26045344

Тир катастрофира на АМ „Тракия” в посока София, съобщиха от АПИ и МВР. Няма пострадали.

Санкциите срещу Катар се запазват

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/07/12/3005444_sankciite_sreshtu_katar_se_zapazvat/?ref=rss


Четирите арабски страни, които бойкотират Катар, заявиха, че санкциите им срещу Доха се запазват, докато не бъдат изпълни исканията им, предаде БТА.<br /><br />В общо изявление Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства, Египет и Бахрейн посочват, че оценяват усилията на САЩ в борбата с тероризма, но смятат за недостатъчна стъпка подписването на споразумението между Вашингтон и Доха и ще следят внимателно доколко сериозни са катарските власти в борбата си с всички форми на...

Жертвите на наводненията в Япония вече са 28

https://www.24chasa.bg/novini/article/6331047

Жертвите на наводненията в Япония вече са 28Броят на загиналите при наводненията в югозападната част на Япония е достигнал до 28 души, предаде РИА Новости, цитирана от Фокус. В Югозападна Япония от една седмица се изливат проливни дъждове като в бедстващите префектури на остров Кюшу работят около 2000 сътрудници на силите за самоотбрана, полицията и пожарната охрана.

Шест фирми тестват дали пропиленовата опаковка е добра за киселото мялко

https://www.actualno.com/society/shest-firmi-testvat-dali-propilenovata-opakovka-e-dobra-za-kiseloto-mjalko-news_621888.html

Проби от киселото мляко, произвеждано в мандрите на шестима от най-големите производители в България, са дадени за изследване. Резултатите ще покажат дали новите полипропиленови опаковки променят качеството на българското кисело мляко и могат да бъдат стандартизирани по

Британските туристи са се превърнали в цел за обирджии в Слънчев бряг

https://www.24chasa.bg/novini/article/6331051

Британските туристи са се превърнали в цел за обирджии в Слънчев брягПрестъпници са наводнили българския курорт Слънчев бряг, който е популярен сред британските туристи заради слънчевата светлина и заради бирата по една лира. Бандитите се опитват да се възползват от пияните почиващи, пише The Daily Sun, цитира "Фокус". От британското външно министерство предупреждават,

Политиците са в Обетованата земя, племето се скита в пустинята

http://clubz.bg/56107-politicite_sa_v_obetovanata_zemq_plemeto_se_skita_v_pustinqta

Снимка фейсбук профил на Бойко Борисов

Загубена е Целта, главната Цел, която трябваше да ни вдъхнови да изградим общество, базирано на качествено нови Ценности - либерални, пазарноориентирани, базирани на свободата на индивида и закодирани в личната му отговорност за неговата съдба.

Разпиляна е Енергията, жизнено необходимата Енергия за постигането на главната Цел - европеизирането, демократизирането, модернизирането и нормализирането на България.

Ерозирано е чувството за Общност, за онази Общност, която не просто събира, а умножава енергиите ни, т.е. постига с тях синергетичен ефект, за да изкове така необходимата за промяната Енергия - нормативна, когнитивна (свързана със знанието), гражданска, личностна.

Дискредитирани са Ценностите, основните наши Ценности, които да ни сплотят в Общност, устремена към по-добро бъдеще на България, към запазване на българския характер на българската държава, вписваща българската идентичност в европейската цивилизационна идентичност и сплотяваща в един организъм българските българи, турци, роми, евреи, арменци и всички останали - тук и зад граница, които се чувстват кръвно свързани с България, смятат я за свое Отечество и съпреживяват себе си като индивидна или общностна частица от нея.

И се въртим в омагьосания кръг на загубената Цел, на разпиляната Енергия, на ерозираното чувство за Общност, на дискредитираните Ценности.

Колкото повече се губи Целта, толкова повече се дискредитират Ценностите; колкото повече се разпилява Енергията, толкова повече се губи Целта; колкото повече се ерозира чувството за Общност, толкова повече се разпилява Енергията; колкото повече се разпилява Енергията, толкова повече се губи Целта; колкото повече се губи Целта, толкова повече се дискредитират Ценностите; и т.н., и т.н., и т.н., и т.н...

Една деструктивна Спирала:

загубена Цел - дискредитирани Ценности - ерозирана Общност - разпиляна Енергия - загубена Цел...

Някога Мойсей и останалите водачи (сега лидери) водеха своето племе към Обетованата земя, без да си правят тънки сметки дали те самите ще доживеят и попаднат в нея. Днес политическата каста се настани в Обетованата земя и забрави за племето си, което се скита из пустинята обезлидерено и обезверено. И не само го зарязаха там, но му продават за жълти стотинки миражи. И то засяда все по-често из тези оазисни миражи или миражни оазиси и търка ли, търка лотарийни билети, за да спечели индивидуален вход към Обетованата земя, без да си дава сметка, че участта на племето винаги е една и съща – или като племе влиза в Обетованата земя, или цялото разпилява костите си в пустинята.

Ето защо не е странно, че след като сме загубили Целта, дискредитирали сме Ценностите, ерозирали сме чувството си за Общност и сме разпилели Енергията си, то непрекъснато се разпадаме на малки групи или на спасяващи се поединично индивиди, овълчили сме се едни срещу други, спорим до прегракване и до смразяване за всичко – от Тръмп и Путин, през Европейски и Евразийски съюз, та до паметници и всякакви ориентации; изживяваме се като жертви на външни интереси и конспирации; постоянно търсим Другите или Различните като главни виновници за дереджето си и общуваме по Скайпа или Вайбъра с децата и внуците си, заминали далеч от нас в търсене на по-добър живот, защото животът тук е очевидно лош, доколкото никой не бяга от доброто...

Коментарът е от профила на Николай Слатински във фейсбук. Заглавието е на редакцията.

 

 

Председателството ни отивало в Брюксел вместо да е в София, обяви депутатка от ДПС

https://www.24chasa.bg/novini/article/6331039

Председателството ни отивало в Брюксел вместо да е в София, обяви депутатка от ДПСБългарското председателство ще е базирано в Брюксел, в София ще има една голяма среща и 15 неформални съвета, обяви депутатката от ДПС Велислава Кръстева в ефира на Нова телевизия. Тя обяви, че е чула новината от министър Лиляна Павлова и попита кой е взел това решение на тъмно. Кръстева обвърза изнасянето на повече събития извън София с

Боршош не е кадър на ДПС или на БСП, битката очевидно е вътре в ГЕРБ

http://pogled.info/bulgarski/borshosh-ne-e-kadar-na-dps-ili-na-bsp-bitkata-ochevidno-e-vatre-v-gerb.87560

/Поглед.инфо/ Нашата оценка за управлението е много лоша: скандал, черен пиар, скандал, черен пиар - това заяви в ефира на бТВ депутатът от ДПС Йордан Цонев по повод третия кабинет на Бойко Борисов. „Боршош не е кадър на ДПС или на БСП – да се разберат там кой какви пари е откраднал. Битката очевидно е вътре в ГЕРБ, след като един министър го уволнява, а друг го назначава”, посочи той.

Министри пизнаха за НДК, че има загуби и нарушения. Деница Златева снела отговорността от Боршош

http://pogled.info/bulgarski/ministri-piznaha-za-ndk-che-ima-zagubi-i-narusheniya-denitsa-zlateva-snela-otgovornostta-ot-borshosh.87561

/Поглед.инфо/ Двама министри – бивши принципали на “Националния дворец на културата – Конгресен център” АД – Томислав Дончев и Лиляна Павлова, разказаха на изслушването пред Временната комисия в НС за открити нарушения и лоши практики в управлението на Двореца досега. От техните обяснения не стана ясно защо ръководството на НДК е сменено чак сега, след като проблемите в управлението - съмнения в провеждането на обществените поръчки, липса на бизнес план и план за оздравяване на дружеството - са от две години. Пред комисията се изказа и сегашният министър на културата и нов принципал на НДК Боил Банов, който пък от своя страна заяви, че Деница Златева е освободила от финансова отговорност Мирослав Боршош и другите двама членове на съвета на директорите. Тя приела и финансовия отчет за 2016 г.

Нинова обсъди безработицата, бедността и образованието с леви лидери от цял свят

https://www.24chasa.bg/novini/article/6331046

Нинова обсъди безработицата, бедността и образованието с леви лидери от цял святЛидерът на БСП Корнелия Нинова, заедно с Антонио Гутериш - генерален секретар на ООН , президента на Социалистическия интернационал Георгиос Папандреу, Педро Санчес -лидер на социалистите в Испания, Елио ди Рупо - бивш премиер на Белгия и лидер на социалистическата партия там, Умут Оран - турската републиканска партия и леви лидери от още 50

"Газпром" в битка за газовите доставки на Балканите

http://www.investor.bg/energetika/472/a/gazprom-v-bitka-za-gazovite-dostavki-na-balkanite-242827/

На фона на изникващите алтернативи руският гигант се опитва да запази дела си на газовия пазар в региона

БСП: Вътрешният министър е заплаха за демокрацията, оставка!

http://clubz.bg/56106-bsp_vytreshniqt_ministyr_e_zaplaha_za_demokraciqta_ostavka

Снимка БГНЕС

Призоваваме министър-председателят да изиска оставката на вътрешния министър Валентин Радев. Това заявиха днес на трибуна в парламента депутатите от БСП.

"Този човек е заплаха за демокрацията и защитата на гражданските ни права. Отстраняването му от този пост вече не е нужно само за да функционира нормално МВР, а и защото неговата позиция не съответства на заемания отговорен пост като гарант за сигурността и правата на гражданите", заяви депутатът от левицата Красимир Янков.

И поясни, че повод за това е решението КАТ да проверяват за неплатени глоби не само шофьора, но и пътниците на всеки спрян от тях автомобил. Според БСП това няма как да се прикрие зад оптимизиране на работата на контролните органи за връчване на фишове.

"По същество това е полицейщина. Полицейщина, която ще установява кой, с кого и кога пътува и данните от проверката ще се регистрират от системата", каза още Янков.

И цитира коментар на министър Радев преди дни, който бе по повод фалшивата новина за това, че ГДБОП планират да шпионират социалните мрежи и чат-програмите на мобилните ни устройства:

"Колкото повече ни следят, слушат законно, толкова по-добре, защото ще хванат лошите, тези, които ни искат лошото. Може би някакви радикални елементи или бъдещи терористи", каза тогава Радев.

"Представите на този човек за ред и законност явно не кореспондират с конкретни законови правомощия, а фриволно се интерпретират", коментира Янков.

Според него това не е първият път, в който ГЕРБ се опитва чрез свои кадри или "безумни импровизации на законотворчество" да се сдобие с инструмент за натиск и контрол над гражданите. И даде за пример както огромния брой подслушвания от времето, когато Цветан Цветанов беше в МВР, така и опита да се дадат на Военна полиция правомощия, които според БСП щели да я превърнат във "второ МВР".

"Призоваваме министър-председателя на изиска оставката на министър Радев, преди това да се случи заради обществен натиск и в резултат на основателните недоволства на служителите от МВР", обобщиха от левицата.

"Аз, проклетникът 3" продължава да е най-гледаният филм у нас (Видео)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6331043

"Аз, проклетникът 3" продължава да е най-гледаният филм у нас (Видео)Приключенията на Гру и миньоните, които трябва отново да се впуснат в приключение, за да спасят света от популярен през 80-те злодей, вече десет дни са най-гледаните у нас, сочат обобщените данни от киносалоните, цитирани от БТА. За това време анимацията е гледана от общо 70 586 зрители и е събрала 635 079 лева приходи.

Корнелия Нинова обсъди безработицата, бедността и образованието с Антонио Гутериш и леви лидери от цял свят

http://www.cross.bg/sotzialistite-gyterish-ninova-1548755.html

/КРОСС/ Лидерът на БСП Корнелия Нинова, заедно с Антонио Гутериш - генерален секретар на ООН , президента на Социалистическия интернационал Георгиос Папандреу, Педро Санчес - лидер на социалистите в Испания, Елио ди Рупо - бивш премиер на Белгия и лидер на социалистическата партия там, Умут Оран - турската републиканска партия и леви лидери от още 50 социалистически и социалдемократически партии от цял свят обсъдиха въпросите за младежка безработица, миграция, бедността, образованието и промените в климата по време на форума на социалистите, който се провежда в централата на ООН в Ню Йорк. Нинова представи позицията на БСП за бъдещето на ЕС и постави въпроса за развитието на отношенията му с ООН. Г-н Гутериш изрази вяра в силата на Европа и увереност в задълбочаване на отношенията по въпросите на правата на човека, икономика на знанието и заетост. Утре форумът на социалистите продължава с необходимостта от промяна - тема, по която лидерът на БСП и вицепрезидент на Социалиститечския интернационал ще говори пред президиума и ще бъде приета обща резолюция.

Мадона основа детска болница в Малави

https://offnews.bg//sviat/madona-osnova-detska-bolnitca-v-malavi-660302.html

Мадона откри детска болница, основана от благотворителната ѝ организация "Raising Malawi" в присъствието на президента на югоизточната африканска държава. Болницата носи името на осиновената ѝ дъщеря Мърси Джеймс.

Американската певица бе приветствана като "символ на майчинския дух" от държавния глава Питър Мутарика. Институтът за детска хирургия и интензивна грижа се намира в Блантайър - вторият най-голям град в страната.

Това е първата подобна инициатива на фондацията на Мадона в държавата, където средната продължителност на живота трудно надхвърля 40 години.

"Не само ще осигурим детска болница на световно ниво, но това ще бъде и център за обучение. Тя ще е както за лечение, така и за подготовка", каза Мадона на откриването.

Певицата осинови две малавийски деца - Дейвид Банда и Мърси Джеймс, през 2006 и 2009 година, както и близначките Естер и Стела по-рано тази година. Тя има още две деца - Лурдес и Роко.

Мадона основа благотворителната организация през 2006 година, за да осигури здравеопазване и образование, основно за момичетата в една от най-бедните държави на света. Досега тя е построила 10 училища в Малави.

Задържаха българин с издирван автомобил в Унгария

https://www.24chasa.bg/novini/article/6331036

Задържаха българин с издирван автомобил в УнгарияУнгарската полиция в комитата Чонград е задържала български гражданин, който се е опитал да напусне страната с издирван от германските власти автомобил, предаде Del Magyarorszag, цитира "Фокус". Българският гражданин е задържан при опит да напусне с автомобил марка „Рено“ страната при граничен пункт Кисомбор на 9 юли 2017 г.

Въпреки обещанията стадион Тича все още е в ремонт, Черно море играе първия си домакински мач в Каварна

http://www.moreto.net/novini.php?n=355305

Черно море ще стартира новия сезон в Първа професионална лига на стадион “Калиакра”, съобщиха за Moreto.net от футболния клуб. Поради продължаващи ремонтни дейности на “Тича” във Варна срещата с Витоша Бистрица ще се играе в Каварна в събота от 18,45 часа.

Италиански активисти си наеха кораб, ще спират мигранти

http://www.cross.bg/migranti-aktivisti-ohrana-1548754.html

/КРОСС/ Италиански активисти, твърди противници на незаконната миграция, наеха 40-метровия кораб "Сий стар", за акция в Средиземно море. Операцията е наречена "Да защитим Европа" и се води от европейската мрежа "Поколение идентичност", по-конкретно от клоновете ѝ във Франция, Италия и Германия. В пристанището на Катания на борда ще се качат активисти, които ще се отправят към зоната, където италианската брегова охрана често трябва да спасява мигранти. „Целта е да се покаже истинското лице на така наречените хуманитарни неправителствени организации, колаборацията им с мафиите на трафикантите и смъртоносните последици от действията им по море, каза активистът Клеман Галан. Той обясни, че участниците в акцията, при среща с незаконни мигранти, ще се свързват с либийската брегова охрана, за да ги спасява, като дотогава ще следят за безопасността им. В същото време антиимигрантската и еврофобска италианска партия „Северна лига" поиска затваряне на всички пристанища и блокиране на корабите с мигранти, идващи от бреговете на Северна Африка.    

Стартът на Лудогорец в Европа пряко в ефира днес

https://offnews.bg//drugi/startat-na-ludogoretc-v-evropa-priako-v-efira-dnes-660303.html

Лудогорец стартира поредната си кампания в Шампионската лига от Литва, а българският зрител ще има възможност да види мача. По традиция от последните дни "Уимбълдън" и "Тур дьо Франс" ще направят програмата изключително интересна.

Футбол

19,00 ЕП до 19 г., Англия - Чехия Eurosport 1 (пряко)

21,00 Шампионска лига (кв.), "Жалгирис" - "Лудогорец" Диема спорт" (пряко)


Спорт


9,55 Лека атлетика, СП за юноши и девойки в Кения БНТ HD (пряко)

14,00 Колоездене, обиколка на Франция Eurosport 1 (пряко)

14,50 Тенис, "Денят с Матс" Eurosport 1

15,00 Тенис, "Уимбълдън" Eurosport 1 (пряко)

17,00 Лека атлетика, СП за юноши и девойки в Кения БНТ HD (пряко)

21,05 "Светът на голфа" Mtel sport 2

22,00 Тенис, "Денят с Матс" Eurosport 1

Зам.-министър ”оправда” затворник за катастрофа с колоездач

http://frognews.bg/news_138096/Zam--ministar-opravda-zatvornik-za-katastrofa-s-koloezdach/

По наша информация не е имало удар. Пияният колоездач е паднал точно пред буса на затвора. Пияният гражданин си е ударил крака в бордюра. Това каза пред камерата на БТВ проф. Николай Проданов, заместник-министър на правосъдието.

Борисов ще се включи в тристранна среща с лидерите на Гърция и Сърбия в Солун

https://www.24chasa.bg/novini/article/6331040

Борисов ще се включи в тристранна среща с лидерите на Гърция и Сърбия в СолунПрисъствието на гръцкия премиер Алексис Ципрас и сръбският президент Александър Вучич не само предоставя възможност за двустранно сътрудничество на по-високо ниво, но е и покана за България да участва в това сътрудничество, предава Independent Balkan News Agency, цитира "Фокус". На 13 юли българският премиер Бойко Борисов ще бъде в Солун,

Не чакайте системата да се оправи. Пробвайте се вие

http://clubz.bg/56105-ne_chakajte_sistemata_da_se_opravi_probvajte_se_vie

Към абсолвентите от Велико Търново

Скъпи колеги,

През 50-те години на ХХ век се твърдеше, че правото ще отмира – защото в новото социалистическо общество от него няма да има нужда. Сега имам чувството, че правото пак ще отмира – само дето не са го обявили официално.

Завършвате в странно време. Време, в което аргументацията е без значение, защото е надделяна от надвикване. Време, в което словото не се ползва за казване, а за лъжа. Време, в което закони се приемат заради тясногрупови интереси и това не се дори и крие. Време, в което депутати внасят законопроекти и предлагат на заинтересуваните да ги оттеглят срещу шестцифрени суми. Време, в което председателката на Варненския окръжен съд е избрала банка, която да обслужва съда, а банката е избрала председателка, която да обслужва нея – като в знак на дружба й е дала кредит със странно ниска лихва и 8-годишен гратисен период.

Институциите – а правото в голяма своя част живее чрез институциите – са в трагично и небивало състояние. Такъв упадък, такава парализа и най-страшното – такова неуважение към институциите – не е имало нито в Царство България, нито в Народна република България, нито в Република България.

  • Прокуратурата ни в течение на седем години – до към 2005, ако не ме лъже паметта – беше заложник на характеропатиите на Никола Филчев. При сегашния Главен прокурор Цацаров прокуратурата е дотолкова грубо употребена за лични стремления и приятелски услуги, та никой вече не я приема на сериозно и не се бои от нея. Аз поне – не.
  • Съдът ни започва да се характеризира с одиозни имена – Ченалова, Урумов, Светлин Михайлов, Пенгезов. Едната извършва регистърни услуги всякакви; другият има социално слаба дъщеря, която получава оземляване с имот тъкмо до морския бряг, третият върлуваше дълго като екзекутор на няколцина клиенти из СГС, последният илюстрира, че в съдебните екшъни няма „good guys“. Проблемът не е дори толкова в такива съдии – нищо, че списъкът с имената им може да бъде плашещо дълго продължаван – а по-скоро във Висшия съдебен съвет, който не вижда проблем в описаното.
  • Това Народно събрание като небивало безличие, слабост, безпринципност и опазеност с метални заграждения ще остане в историята още и с председателя си Михаил Миков с незабравимата му реплика „Не ми пука“. И с провеждането й на дело, когато показа, че не му пука не само от неколцина възмутени студенти, но и от волята на 470 000 български граждани.
  • Този Министерски съвет достигна чрез мнозина свои министри до нравствени измерения без аналог в историята на България.
  • За Конституционния съд няма да говоря, защото вече написах.
  • Банковата ни система – едно от малкото ако не свестни, то поне стабилни неща – се заклати от странна компания, обединена от незнаен общ интерес. In order of appearance – 1) успелият млад Делян Пеевски; 2) догонващият го в много отношения Сотир Цацаров; 3) Иван Искров, който излезе да успокоява вложителите с вид на седмокласник, хванат да пуши марихуана; 4) Бойко Борисов, прокобил катастрофална криза и посочил невъзможни пътища за изход от нея*.
  • Медиите в България дотолкова са злоупотребили със себе си, че са загубили влиянието си – което макар и малка и тъжна, е все някаква утеха.
  • Университетите у нас произвеждат дипломи на килограм, някои ги продават вече може би и дистанционно – но това дали има значение, след като се оказа, че за да се успее на 33 години, дипломата не е най-важното нещо.

Можем да продължим с политическите партии, средното образование, болниците, футболните отбори, детските градини и общото събрание на етажната собственост. Можем. Можем с тежка въздишка да обобщим „Всичките са маскари“ и да си сипем третата ракия.

Не сте ли се обаче замисляли за едни думи, написани от Алеко Константинов – „Брееей! Хитро момче излезе, да е живо на баща си, всинца ни измами! Ашколсун! Браво!“ Сигурни ли сте дали всъщност презирате описаните досега герои, или всъщност им се възхищавате?

Ще продължа с едни думи, станали вече популярни – „Атина е такава, защото атиняните сме такива“.

И ще завърша с една притча. Един град имал много лош управник; всички били пропищели от него. Епископът на града денем и нощем се молел и жалвал на Господа – „Защо ни, Господи, наказа с точно такъв управник?“ Накрая на Господ му омръзнало, та му се явил и му казал: „Избрах ви този, защото по-лош не можах да намеря.“

Sapienti sat.

И тъй като възрастта ми го предполага, а възможността да говоря пред вас ме изкушава, ще си позволя да ви досадя с няколко препоръки.

1. Не чакайте системата да се оправи и да ви решава проблемите. Пробвайте се вие.

2. Търсете себеподобни и се обединявайте – не в партии, а по симпатии и активна подкрепа.

Защото много е страшна самотата на борещия се за правдини, лишен от подкрепата на тези, за чието благо се жертва. Не го оставяйте.

Забелязали ли сте, че начело на обществени структури често застават не кадърните, а амбициозните. Талантът не иска да управлява и по-скоро се гнуси да го прави, а наглостта копнее. Затова -

3. Не пускайте наглите да ръководят. Не поощрявайте безочието чрез пасивността си. А ако вече сте пуснали някого – поне го контролирайте. Не се гнусете да участвате в управлението. То е ваш дълг и необходима тегоба.

4. Не се вторачвайте в лошите примери, като недосъзирате светлите.

Както най-добрите са 5% от хората във всяка една група, така и най-злите са пак 5%. Светът обаче се прави от останалите 90%. Не ги презирайте. Работете с тях и за тях. Най-добрите ще се справят или – което е по-вероятно – ще загинат (знаем, че открай време най-свестните са ги посвещавали на боговете, защото този лош свят не е бил достоен за тях). Най-лошите 5% ще останат непоправими и смъртта ще ги завари, преди да се покаят. Не ги оставяйте да задават тона.

5. Правете, което трябва, да става, каквото ще. Може и да е банално, но е вярно. За да го осоля малко, да ви споделя, какво казваше Съдия Румен Янков – „Като не знаеш, какво да направиш, приложи закона.“

6. Не чакайте бързи плодове от усилията си. Често от стремежа ви ще излезе нещо много по-различно от очакваното. Радвайте му се. Не бъдете в плен на предварителните си представи.
Не искайте всичко и веднага. Няма да стане. Но малките стъпки са мислими и реални. Те ни водят напред. Раят обаче не е зад ъгъла. Ние вероятно няма да стигнем до него. Не бъдете егоисти – оставете и за бъдните поколения да свършат нещо. Но им проправете малко път напред.

„Отчаянието е любимото дете на гордостта“ – като искате всичко веднага, си въобразявате, че можете да изкорените злото набързо с устремните си действия. Безумна гордост е да продължите да го вярвате и след сегашната си възраст. Усмирете се и помнете, че гордостта е грях. Смъртен грях.

Успехът не е на края на 100-те метра спринт, а на 42-рия километър на маратона.

За да завърша с нещо западно и купешко – Le droit, ce n`est pas la loi (Правото, това не е законът).

Пазете правото. Включително и от закона.

А дано то ви огорчава сравнително рядко.

Търново, 5 юли 2014 г.

...

Обръщението на Кристиан Таков към абсолвенти във Велико Търново от 2014 г. е от блога му. Публикуваме го в негова памет.

Пада забраната за качване на електронни устройства на самолети от Египет за САЩ

https://www.24chasa.bg/novini/article/6331035

Пада забраната за качване на електронни устройства на самолети от Египет за САЩТримесечната забрана за качване на големи електронни устройства в пътническите салони на самолетите от Египет за САЩ ще бъде вдигната днес, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. Забраната бе наложена от САЩ на 25 март заради опасения, че терористи могат да качат експлозиви с помощта на електронните устройства в пътническите салони, припомня агенцията.

Не е проблем осъден за убийство да кара държавен автомобил, според МП

https://offnews.bg//temida/ne-e-problem-osaden-za-ubijstvo-da-kara-darzhaven-avtomobil-spored-mp-660304.html

Няма нищо незаконно в това осъден за убийство и издирван от Интерпол да кара служебен автомобил, собственост на Министерството на правосъдието.

Това стана ясно от изказване на зам.-министъра на правосъдието Николай Проданов. Пред Нова тв той коментира случая, при който затворник блъсна велосипедист в Белене и избяга. 

В цялата ситуация няма нищо незаконосъобразно. Аз бих много внимавал с думите, които употребявате, тук не става въпрос за извършено престъпление сега, обясни Проданов.

Практиката затворници да бъдат назначавани за шофьори е уредено в нормативните документи. На тази основа Хюсмен Хюсменов от 4 април е имал заповед, с която му е било позволено да напуска затвора в Белене и да шофира автомобила.

"Има практика осъдени лица, не всички, да бъдат назначавани на длъжност шофьор. Мисля, че всички сме наясно, че режимът на всички затворници в различните места за лишаване от свобода е различен. Една значителна част от осъдените са на лек режим, включително има и такива, които имат право да спят извън рамките на затворническите общежития и това е съвсем нормално", обясни пред Нова тв зам.-министър Проданов.

По думите му осъденият е излежал по-голямата част от присъдата си и спрямо него има издаден указ за частично помилване като буквално му оставали няколко месеца до излежаване на присъдата. 

"Ако се опитаме да излезем извън конкретиката на случилото се, тук има притеснително нещо и то е в обстоятелството че, част от българските медии продължават да гледат на наказанието като на отмъщение на принципа "Око за око дъб за зъб". Отдавна вече не се гледа по този начин на наказанието и неговата цел е да се опитаме да променим човека. Осъденото лице е извършило престъплението преди много години и би могло да се приеме, че то е изтърпяло своето наказание и вероятно се е поправило", обясни Проданов.

Във вторник главният прокурор Сотир Цацаров каза, че е запознат с практиката в затворите, но поясни, че е очаквал, че тя е прекратена. 

ЕС събира страните от Западните Балкани, за да ги насърчи за членство

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/07/12/3005397_es_subira_stranite_ot_zapadnite_balkani_za_da_gi/?ref=rss


Европейският върховен представител във външната политика, еврокомисари, лидери на страни от Западните Балкани и колегите им от шест държави членки ще се срещнат в Триест в сряда, за да обсъдят как регионалното сътрудничество може да помогне на Балканите да се интегрират в ЕС, съобщи Европейската комисия.<br /><br />"Срещата ще е важен повод да работим заедно по задълбочаването на конкретните възможности, насърчавайки регионалното сътрудничество с целта да развием включващи...

Семейните помощи и Законът за МВР в програмата на НС

https://www.actualno.com/politics/semejnite-pomoshti-i-zakonyt-za-mvr-v-programata-na-ns-news_621877.html

Седмичната програма на Народното събрание предвижда разглеждане на Законопроект за ратифициране на Споразумението за предоставяне на консултантски услуги между администрацията на Министерския съвет на Република България и Международната банка за възстановяване и раз

Ердоган: Европейският съюз да не губи повече времето на Турция

http://www.cross.bg/tyrtziya-bili-erdogan-1548753.html

/КРОСС/ „Европейският съюз да не губи повече времето на Турция. Предпочитаме да заяви, че не ни иска за член. Можем да стоим и сами на двата си крака". Това заяви турският президент Реджеп Ердоган в интервю за CNN, като изказването му бе и в отговор на призива на Европарламента да бъдат прекратени преговорите за членство с Турция. По думите му, докато Анкара е държала на думата си и е била искрена, от Съюза не е получила нищо. Турските лидери не са били канени на срещи на върха. Според него, членството в ЕС не е желано от повечето турци, а и той не смята, че то е необходимо и би донесло нещо на страната. Ердоган увери, че Анкара си има и "план Б" и ЕС не е единствена възможност. Той отхвърли обвиненията към властите в страната му, че са били арестувани 150 журналисти. По думите му, от всички тях само двама са били представители на медиите. По-рано стана ясно, че са били задържани правозащитници, сред които и шефът на "Анести интернешънъл" за страната. Извънредното положение в Турция остава, като то беше наложено от президента Реджеп Тайип Ердоган, след като турски офицери се опитаха да го свалят от власт на 15 юли 2016 г.    

Бат' Сали с условна присъда за изцепките пред КАТ-Костенец

http://clubz.bg/56104-bat_sali_s_uslovna_prisyda_za_izcepkite_pred_kat_kostenec

Тричленен състав на Апелативен съд – София публикува мотиви по присъдата срещу бившия депутат от ДПС и ромски лидер Бат Сали. Наказанието на Александър Методиев за противозаконно пречене на орган на власт да изпълни задълженията си и хулиганство остава 6 месеца лишаване от свобода условно с 3 г. изпитателен срок и обществено порицание. САС обаче отменя наложената от първа инстанция глоба от 3000 лв, която заменяше наказателната отговорност в частта за хулиганство.

Става въпрос за издънките на двукратния депутат от ДПС в Костенец. Том тай разиграва патрул на КАТ, избяга от опит за проверка (и санкция), след което се върнал и с депутатска карта заплашвал полицаите, че "ще се видят цивилни".

Всичко това станало, след като многократно звънял на шефа на РПУ-то, опитал да изиска на униформените отчет какво са работили през деня, а цялата им "вина" била, че спрели микробус, в който се возел "ромският отбор по футбол", да го проверяват за лични документи.

Част от живописните свидетели в подкрепа на обвиняемия по време на делото в СГС.

"Тричленният апелативен състав приема, че депутатът е извършил непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото – като демонстративно пристигнал на мястото на извършване на проверката и съставянето на АУАН (казано просто - акт, б.р.), намесил се неправомерно в процедурата по съставяне на АУАН и афиширал показно и заплашително положението си на депутат, държал се с полицаите –  В. С., С. П. и Ю. А. грубо, арогантно и цинично, назидателно ги питал защо съставят актове на „неговите хора”, с действията си демонстрирал неуважение към полицейските служители и незачитане на обществения ред, грубо и на висок тон им поискал отчет за цялостната дейност през дежурството, както и да му представят всички актове, които са съставили до момента, заплашил ги като им казал „Ще ви уволня и след три дена ще се видим цивилни”.

Прокуратурата искаше утежняване на положението на подсъдимия, като наказанието за пречене на орган на властта да бъде увеличено от шест месеца на 1 г. лишаване от свобода, и да бъде отменено приложението на чл. 78а от НК - който превръща наказателната отговорност в административна, т.е. в глоба.

От САС постановяват, че колегите им от първата инстаниця са допуснали нарушение на материалния закон, игнорирайки разпоредбата, според която в случай на множество престъпления, какъвто е и настоящият, деецът не бива да бъде освобождаван от наказателна отговорност с налагане на административно наказание за някое от тях.

А как функционира държавата може да се извади нелош извод от този пасаж от установените от съда факти:

"След като подсъдимият не спрял на подадения му знак със стоп-палка, свидетелят С. П. (катаджия, б.р.) се свързал с дежурната част на РУ на МВР К., продиктувал номера на автомобила и поискал справка за него. От дежурната част им съобщили, че лекият автомобил не се издирва и е собственост на фирма. Тримата свидетели продължили да изпълняват служебните си задължения на КПП, като коментирали помежду си, че от свои колеги са чули, че през района им доста често преминава автомобил с посочения номер, който се управлявал от народния представител Александър Методиев, известен като „Бат Сали”.

Присъдата е потвърдена в останалата й част и подлежи на обжалване и протест пред Върховния касационен съд.

За крановете и пионерския плам

http://www.dnevnik.bg/analizi/2017/07/12/3004861_za_kranovete_i_pionerskiia_plam/?ref=rss


Донякъде останах изненадан от факта, че събарянето на паметника пред НДК "1300 години България" и атаката срещу основния инструмент на демонтажа – един злополучен автокран, породиха толкова шумен обществен дебат. В България, в момента, тук и сега, има значително по-важни, неотложни политически и икономически проблеми. Но при по-внимателно вглеждане, на второ четене, се вижда, че "случката" със съдбата на паметника всъщност е натоварена с много символи. Заслужава да й се...

Турция смята за „неприемливи“изказванията на гръцкия външен министър за Кипър

https://www.24chasa.bg/novini/article/6331032

Турция смята за „неприемливи“изказванията на гръцкия външен министър за КипърТурция отговори на коментарите на гръцкия външен министър за конференцията в Кранс-Монтана, посветена на Кипър, предава Anadolu Agency, цитира "Фокус". Говорителят на турското Министерство на външинет работи Хюсейн Мюфюоглу заяви, че гръцкият външен министър е показал безкомпромисно поведение по време на конференцията за Кипър.

Лавров призова ЕС и САЩ да преосмислят санкциите срещу режима в Сирия

http://www.cross.bg/lavrov-mogerini-siriya-1548752.html

/КРОСС/ Ситуацията в Сирия, Либия и кризата с Катар обсъдиха руският външен министър Сергей Лавров и шефът на външната политика на ЕС Федерика Могерини. Те проведоха среща в Брюксел, след която дадоха съвместен брифинг. Могерини призна, че различията между тях по ключови въпроси остават, но приветства конструктивния тон на разговора. Приветствано бе спирането на огъня в западната част на Сирия като първа стъпка към решаването на кризата. Лавров обаче се обяви за облекчаване на санкциите от страна на ЕС и САЩ срещу режима в Дамаск. „Оценяваме усилията на ЕС за облекчаване на страданията на сирийския народ, но може би е време за облекчаване на санкциите, въведени от ЕС и САЩ срещу Сирия - например в лекарствената промишленост", поясни Лавров. Лавров и Могерини са разговаряли също за обстановката в Източна Украйна и Крим, както и за ядрената сделко с Иран. Могерини коментира, че ЕС има интерес от гледна точка на сигурността и икономиката за сближаване с Иран, при пълно спазване на ядрената сделка от всички страни. САЩ преразглеждат споразумението, но то не принадлежи на една държава, а на международната общност, заяви върховният представител. „Разбираме и приветстваме стремежа на ЕС да има собствена роля в отделните кризи. По повечето международни проблеми имаме взаимен интерес от намирането на практически стъпки за решение. Общо е разбирането, че сме съседи и трябва възникващите въпроси да бъдат решавани с постигането на взаимно съгласие

Затруднено е движението по магистрала „Тракия“ заради катастрофа

http://frognews.bg/news_138095/Zatrudneno-e-dvijenieto-po-magistrala-Trakiia-zaradi-katastrofa/

Временно е затруднено движението в изпреварващата лента при км 5 на автомагистрала „Тракия”, в посока София, поради катастрофирал турски ТИР.

Научи дали те обича според зодията му

https://www.actualno.com/curious/nauchi-dali-te-obicha-spored-zodijata-mu-news_621805.html

Ако се чудите дали той истински държи на вас и ви обича, може да разберете това от зодията му. ОВЕН Когато един Овен обича, той обича с цялото си сърце. Вие може да сте силна и независима жена, но това не означава, че той няма да иска да е вашият рицар с блестящи доспехи. Той оби

Д-р Ангел Кунчев: Климатиците да не са с повече от 10-12 градуса разлика от външната среда

http://www.moreto.net/novini.php?n=355304

Преките слънчеви лъчи имат допълнителен негативен принос при екстремно високи температури. Смяната на топла-студена среда допълнително засилва този стрес. Климатиците не трябва да бъдат с температурна разлика по-голяма от 8-10-12 градуса спрямо тази навън.

ЕС обсъжда дали да пренасочва мигрантите към различни европейски пристанища

http://www.mediapool.bg/es-obsazhda-dali-da-prenasochva-migrantite-kam-razlichni-evropeiski-pristanishta-news266498.html

Европейската агенция за гранична и брегова охрана Фронтекс и страните от ЕС, участващи в операция "Тритон", се договориха да променят параметрите на операцията в полза на Италия, но не стигнаха дотам да обявят, че мигрантите могат да пристигат на пристанища, различни от италианските, предаде Франс прес.   След техническа среща във Варшава Фронтекс съобщи, че незабавно ще бъде създадена работна група, която да подготви нов оперативен план за "Тритон", който после ще бъде предоставен за разглеждане на участващите страни.   Съгласно действащия план страната домакин на операцията трябва да приема всички мигранти, спасени от корабите на Фронтекс. Същото правило важи за операциите, ръководени от Гърция и Испания.   На срещата Италия заяви, че при масиран приток на мигранти тя иска мигрантите да се транспортират до пристанища и на другите страни членки, посочи европейската агенция.   Всички участници признаха, че Италия е изправена пред извънреден натиск и има нужда от допълнителна подкрепа от страна на ЕС и Фронтекс, подчерта тя в комюнике.   От седмица Италия апелира за помощ от европейските си партньори и за конкретен техен принос в опитите да се спре притока на мигранти към Европа и да се разпределят по-добре на континента спасените в морето.   Миналата седмица италианският премиер Паоло Джентилони предупреди, че възможностите на Италия да поема мигранти не са неограничени.   На вчерашната среща Фронтекс и някои страни заявиха, че искат да споделят опита си с работната група за създаването на "кодекс за поведение" за неправителствените организации, участващи в спасителните операции.   За такъв кодекс настоява Италия, за да се подобри събирането на информация и за по-ефективна борба срещу трафикантите.   Министрите на вътрешните работи на Германия и Италия, Томас де Мезиер и и Марко Менити, призоваха за борба с мигрантската криза още в Африка и за активно сътрудничество с африканските страни и местни структури за противодействие на незаконния трафик на бежанци, съобщи ТАСС, цитирана от БТА.   Усилията за справяне с миграционната криза не може да се ограничават географски само с ЕС, а още по-малко с италианското крайбрежие, където пристигат мигрантите. С кризата трябва да се води борба още в Африка, където се коренят причините и където икономическите, екологични и хуманитарни проблеми принуждават хората да мигрират, посочиха двамата министри в обща статия за германския в. "Велт".

Турски тир катастрофира на "Тракия"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6331030

Турски тир катастрофира на "Тракия"
Турски тир е катастрофирал на 5 км на магистрала "Тракия" в посока София, съобщи Би Ти Ви. Заради инцидента движението временно е ограничено. Най-вероятната причина за катастрофата е, че шофьорът на камиона е заспал зад волана. Тирът се е ударил в

Евростат: Всеки трети българин посещава театър или друго културно събитие

https://www.24chasa.bg/novini/article/6331013

Евростат: Всеки трети българин посещава театър или друго културно събитиеЕдва около 30 процента от българите, или един на всеки трима наши сънародници, е посетил театър или друго културно събитие през миналата година, показват данни на Евростат за европейците, които са посетили поне едно театрално или друго културно събитие през 2016 г., предаде БТА. По този показател страната ни е на последна позиция в ЕС заедно с

Съдят Ердоган за геноцид в Швеция?

http://www.cross.bg/genotzid-shvetziya-erdogan-1548751.html

/КРОСС/ Турският президент Реджеп Ердоган може да бъде съден по обвинение в геноцид в Швеция, предаде "Идипендънт", цитиран от news.bg. Шведски депутати го обвиняват в геноцид, престъпления против човечеството и военни престъпления. Посочени са и други имена на турски управляващи, сред които и премиерът Бинали Йълдъръм. Петима депутати са сезирали прокуратурата. Те представиха иска си на пресконференция. В изявлението им се казва, че всеки, който преследва по подобен начин етнос, провежда геноцид. Причината за иска са сраженията между турската армия и кюрдските бойци през 2015 година. Ако прокуратурата вземе решение за започване на разследване, то срещу Ердоган може да бъде издадена заповед за арест. Това ще бъде първото подобно дело в Швеция.

Опасно горещо в 25 области днес, вижте кои са

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6331023

Опасно горещо в 25 области днес, вижте кои саЖълт код за опасно високи температури е в сила за 25 области на страната. Това показва справка на интернет страницата на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН. Предупреждението за потенциално опасните метеорологични условия важи за областите: Видин, Монтана, Враца, Плевен, Велико Търново, Русе, Габрово, Ловеч,

Жълт код в почти цяла България

http://www.cross.bg/temperatyri-oblasti-zhult-1548750.html

/КРОСС/ Жълт код за опасно високи температури е в сила за 25 области на страната за днес - 12 юли. Предупреждението, обявено от Националния институт по метеорология и хидрология, важи за областите: Видин, Монтана, Враца, Плевен, Велико Търново, Русе, Габрово, Ловеч, София област, София, Перник, Кюстендил, Благоевград, Пазарджик, Пловдив, Стара Загора, Хасково, Кърджали, Смолян, Ямбол, Сливен, Търговище, Разград, Силистра, Шумен. В тези области времето ще бъде горещо с максимални температури между 34° и 37°. Единствено край морето ще бъде по-прохладно и там няма обявено предупреждение.

Лондон: Други няма да ни последват след Брекзит

http://dnes.dir.bg/news/velikobritania-brekzit-26045160

Европейският съюз няма да се сблъска с ефекта на доминото след излизането на Великобритания от него.

Утробата на Сталин

http://clubz.bg/56103-utrobata_na_stalin

“За да тържествува злото е достатъчно добрите хора да не правят нищо”

Едмънд Бърк

Съветският диктатор Йосиф Сталин е най-великата личност на всички времена и народи според руснаците, взели участие в проучването на социологическата агенция “Левада-център”, цитирано от “Интерфакс”.

Сталин е фаворит за 38 на сто от респондентите, а президентът Владимир Путин и поетът Александър Пушкин си поделят второто място с по 34% от гласовете на участниците в допитването.

Мнозинството от народа на православна Русия, бастионът на ”Третия Рим”, ”стожерът на православието” за пореден път засвидетелства и се врече в любов към мракобесния грузинец, към своя палач, който колеше предците му, гавреше се с православната му вяра, мачкаше и преследваше Църквата.

Йосиф Висарионович Джугашвили е семинарист. Но още в Тифлиската духовна семинария животът на един от най-зловещите масови убийци на 20-и век излиза извън ”коловозите” на християнството. Негов Бог вече не е Христос, а Маркс, Енгелс и Ленин. Неслучайно е припознаван от много християни за Антихриста, защото започва масови кланета и гонения срещу Църквата, в чието лоно е израсъл.

Впрочем, такова мислене – a priori – е неправилно и говори за недобра богословска култура, тъй като гръцката дума ”анти” (от αντί Χριστοὺ, ὁ Ἀντίχριστος) означава ”вместо” Христос, а не ”против” Него. Т.е Антихристът ще действа срещу Христос, но задкулисно, а пред обществото ще се представя за Христос. Ще е против, бъдейки ”вместо”.

Но, да се върнем ”в утробата” на Сталин…

”Духовитият” генералисимус неведнъж е подчертавал сред свои приближени, че след смъртта му СССР ще се разпадне. И думите му наистина се оказват пророчески, макар и с близо 40 години закъснение. (Въпреки че какво са 40 години за плануваната, като вечна “социалистическа” империя на злото?!)

СССР се разпадна, но утробата на Сталин се оказа по-плодовита и от тази на млада колхозничка.

Повече от 60 години след неговата смърт зверствата, кланетата, убийствата (включително и на невръстни деца), десетките милиони заличени и смачкани човешки животи са забравени. Защо? В името на общото благо, крепящо се на националната памет.

След реакцията на енориашите “иконата” е премахната от храма в Стрелна, а духовници от епархията определят инициативата на игумен Евстатий като сектантско по дух самоуправство.

А не е ли благо това, което е добро и за околните? Или единствения начин да обичаме управниците си е чрез страх? Такава е и любовта на хората към Сталин. Дори и от гроба той ги ”страхува”. А те го обичат.

Дотолкова, че в последните години имаше случаи “икони” с неговия лик да бъдат поставени редом с образите на светци в руски храмове (какъвто е случаят от 2008 г. с образа на Сталин, изписан заедно с лика на св. Матрона Московска, и поставен в храм в град Стрелна, близо до Санкт Петербург, по инициатива на игумен Евстатий (Жаков).

А може би това е последната чистка на другаря Сталин?! След като той и неговата комунистическа банда от престъпници и убийци не успяха да сринат Божията църква, поне да я завладеят отвътре. Както успешно правеха репресивните органи на КГБ и ”дъщерната” й ДС десетилетия наред.

Но драмата в случая е друга и тя не е за Сталин – човек избил безмилостно над 20 милиона души и то само от ”своите” е вън от всякаква полемика. Големият въпрос е какви хора сме ние, какви човеци и християни, щом почитаме палачите на нашите предци?

Нима в православния свят върлува епидемия от Стокхолмски синдром? Нима обръщането на сърцето на жертвата към нейния палач и уродливото привързване към него – подобно на извратен сектантски транс – е проникнало и в християнските души?

Но, ние имаме отговорност не пред себе си, а пред Него. Пред Христос.

Ако някой може да прости на Сталин, Мао и Хитлер, че са клали и избивали близките му като някакви паразити; че са унищожавали негови ближни, включително невръстни деца и бебета; че в Русия са зазиждали трупове на убити лагерници в стени или че в комунистическите лагери на смъртта, по времето на Сталин (включително и в България) са хранели прасета с труповете на невинни (най-често интелектуалци), сред които и свещеници – това е личен избор. Но както сме длъжни да прощаваме на враговете си, така не трябва (и не можем) да забравим раните, кръвта и сълзите на Христос за тези мъченици. Защото тези сълзи горят в нас. И ще изгарят слабите ни души вовеки.

И именно това е утробата на Сталин и изобщо плодовитостта на злото. Като плодородна почва, която винаги ”хваща”, така и злото пълзи и се разклонява, като вирус в душите ни, когато няма любов.

Затова и Сталин е жив и никога няма да умре. Той живее в съзнанието на дребния еснаф. Може да се каже, че той е роден там.

Трагичното е, че утробата на Сталин винаги е бременна и продължава да ражда еснафщина, а те – еснафщината и низостта, никога не са разбирали и не са харесвали Завета на Богочовека, Новия Завет, на любовта, който Бог сключи с човеците. Затова и винаги, когато еснафщината и низостта са идвали на власт, те неминуемо са преследвали този Завет и неговите следовници.

Джордж Оруел казва, че атеистите не толкова не вярват в Бога, а по-скоро не Го харесват. От своя страна, може би и ние трябва да престанем да отричаме злото и да започнем да не го харесваме.

---

Бел. ред. текстът на Тихомир Илчев е посветен на скорошно проучване на общественото мнение в Русия

Препечатваме от сайта pravoslavie.bg с тяхно разрешение. Подзаглавието е на Клуб Z.

Спецпрокурорът Мълър ще разследва Тръмп-младши

http://clubz.bg/56102-specprokuroryt_mylyr_shte_razsledva_trymp_mladshi

Американският специален прокурор Робърт Мълър смята да разследва срещата на Доналд Тръмп-младши с руска юристка и разкритите от него имейли, предаде Си Ен Ен.

Това ще стане в рамките на оглавяваното от ексшефа на ФБР разследване на евентуална руска намеса в президентските избори в САЩ.

Вчера синът на президента Доналд Тръмп огласи съдържанието на имейлите, разменени с бившия британски журналист Роб Голдстоун. От тях става ясно, че той се е съгласил да се срещне с Наталия Веселницкая, която смятал за адвокатка на правителството в Москва. Тръмп-младши получил уверенията, че тя ще му даде компромат срещу кандидатката на демократите Хилъри Клинтън. И много се зарадвал.

Федералното следствие съвсем доскоро не е разполагало с пълни сведения за контактите между Тръмп-младши, Голдстоун и Веселницкая, твърдят трима висши чиновници във Вашингтон.

Сега разследването на Мълър ще се съсредоточи върху срещата и огласените имейли.

Синът на Тръмп заяви пред телевизия "Фокс нюз", че не е информирал баща си за срещата с руската юристка.

"Нямаше какво да му разказвам. Това бяха буквално и просто изгубени 20 минути, което беше срамно", каза Доналд Тръмп-младши.

Той допълва, че дори забравил за тази среща и изобщо нямало да се сети за нея, ако не му е била припомнена от журналистите.

Чехия засилва натиска над ЕС заради различното качество на храните

http://www.mediapool.bg/chehiya-zasilva-natiska-nad-es-zaradi-razlichnoto-kachestvo-na-hranite-news266497.html

Чехия ще увеличи натиска си над ЕС да контролира стандартите на храните и ще поиска нов закон за еднакво качество. Нови тестове разкриха съществени разлики в качеството на съставки, използвани от многонационални компании в хранителни продукти в Чехия и в западните й съседки, събщи Ройтерс.   Министърът на земеделието на Чехия - Мариан Юречка, съобщи, че тестове, извършени от неговото министерство и Университета по химия и технология показват, че хранителни продукти в чешките супермаркети често пъти съдържат по-малки количества от основните съставки, отколкото продаваната в Германия тяхна версия, например замразени рибни пръчици с по-малко риба.   "Двойните стандарти" в храните се превърнаха в чувствителна тема за източните членки на ЕС. Чехия, Словакия, Унгария и Полша ги приемат като знак, че те са със статут на "втора класа" спрямо западните членки на съюза. Проверка на Българската агенция по безопасност на храните също установи разминаване при храните на българския и европейския пазар.   Тези страни настояват Европейската комисия да забрани на компаниите да ползват по-нискокачествени съставки в продавани на тяхна територия хранителни продукти. България също се оплака от тази практика.    През февруари Юречка заяви, че на чехите им е омръзнало да са "боклуджийската кофа" на Европа. Днес той съобщи на пресконференция, че ще представи резултатите от тестовете на среща на земеделските министри на ЕС следващата седмица, за да докаже, че "проблемът съществува".    Целта е да се прокара закон за уеднаквени стандарти на храните.   "Чехия и другите потребители в ЕС заслужават да получават същото качество продукти", каза той.   Компаниите се аргументират, че се съобразяват с местните вкусове, като използват различни комбинации от съставки. Тази практика е законна в ЕС, стига съставките да са обявени.   Като цяло храните в Чехия са около 25 процента по-евтини, отколкото в Германия, сочат данни на Евростат. Много чехи обаче редовно пресичат границата и пазаруват в Германия или Австрия.  

Скандал в парламента заради Бузлуджа

//dariknews.bg/novini/bylgariia/skandal-v-parlamenta-zaradi-buzludzha-2036297

Искането за връщане на собствеността на БСП върху паметника на Бузлуджа предизвика сутрешен скандал в парламента. От Обединени патриоти излязоха с декларация срещу връщането на монумента на социалистите. "Не може паметникът да принадлежи на една партия", коментира

Затворникът от Белене не бил блъснал пияния колоездач, той сам паднал

https://www.24chasa.bg/novini/article/6331020

Затворникът от Белене не бил блъснал пияния колоездач, той сам падналЗатворникът Хюсмен Юсменов, който излежава 12-годишна присъда за убийство в затвора в Белене, не е блъснал велосипедиста, а той сам е паднал от колелото, съобщи зам. министърът на правосъдието проф. Николай Проданов по Би Ти Ви. 71-годишният колоездач бил с 1,57 промила алкохол и при падането си ударил крака в тротоара.

Д-р Ангел Кунчев: Максимум 12 градуса разлика между климатик и външна среда

https://www.24chasa.bg/novini/article/6331016

Д-р Ангел Кунчев: Максимум 12 градуса разлика между климатик и външна среда"Преките слънчеви лъчи имат допълнителен негативен принос при екстремно високи температури. Смяната на топла-студена среда допълнително засилва този стрес. Климатиците не трябва да бъдат с разлика по-голяма от 8-10-12 градуса спрямо тези навън." Това заяви държавният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев пред БНТ.

Университети вече привличат студенти с джипове и айфони

http://dnes.dir.bg/news/bonusi-taxi-universiteti-reforma-26045115

Примамливи томболи са сред методите, до които университети у нас прибягват, за да привлекат студенти.

ТИР катастрофира малко преди София на магистрала "Тракия"

http://www.cross.bg/lenta-putna-magistralata-1548749.html

/КРОСС/ Движението по АМ "Тракия" в посока София е временно ограничено поради възникнало пътнотранспортно произшествие. При километър 5 от магистралата е катастрофирал ТИР, което налага преминаване само в аварийната и средната лента за движение. Най-лявата изпреварваща лента е затворена, съобщава Агенция "Пътна инфраструктура". Камионът е с турска регистрация. Шофьорът е загубил контрол и се е ударил в мантинелата. От полицията подозират, че той е заспал зад волана. За щастие няма пострадали. На мястото на произшествието са пристигнали екипи на "Пътна полиция", които регулират движението. Трафикът се осъществява в активната, средна лента. "Пътна полиция" призовава всички шофьори да се движат с повишено внимание и съобразена скорост, за да не възникнат допълнителни усложнения по магистралата.    

ТИР катастрофира малко преди София на магистрала "Тракия"

http://www.cross.bg/lenta-putna-politziya-1548749.html

/КРОСС/ Движението по АМ "Тракия" в посока София е временно ограничено поради възникнало пътнотранспортно произшествие. При километър 5 от магистралата е катастрофирал ТИР, което налага преминаване само в аварийната и средната лента за движение. Най-лявата изпреварваща лента е затворена, съобщава Агенция "Пътна инфраструктура". На мястото на произшествието са пристигнали екипи на "Пътна полиция", които регулират движението. Трафикът се осъществява в активната, средна лента. "Пътна полиция" призовава всички шофьори да се движат с повишено внимание и съобразена скорост, за да не възникнат допълнителни усложнения по магистралата.  

КНСБ предлага 1000 лева таван на пенсиите

http://clubz.bg/56101-knsb_predlaga_1000_leva_tavan_na_pensiite

Снимка: БГНЕС

КНСБ предлага максималният осигурителен доход да стане 3000 лв., а таванът на пенсиите - 1000 лв. от 2018 г.

През 2015 г. максималната пенсия бе повишена от 840 лв. на 910 лв. За новото увеличение на тавана ще са необходими 45 млн. лв.

Сега таванът от 910 лв. ощетява над 45 500 възрастни, защото не получават реалния размер на парите си за старост. В същото време около 90 000 работещи у нас в момента имат месечен доход над максималния осигурителен праг - 2600 лв.

От синдиката предлагат още коефициентът, който носи всяка година стаж да стане 1.2 от догодина, а през 2024 г. да достигне 1,5.

През т. г. коефициентът е 1.126. Това ще струва допълнително 800 млн. лв. на бюджета.

Друго искане на синдикатите е минималният осигурителен доход на самоосигуряващите се да стане 600 лв. В момента той е диференциран и е 460 лв. е за самоосигуряващите, чиито доход за предходната година е бил до 5400 лв. и стига до 600 лв. при доход над 7400 лв. Приходите в бюджета от тази мярка ще са около 60 млн. лв.

От КНСБ настояват да се удвои минималното дневно обезщетение за безработица, което от 2009 г. е 7.20 лв., и да стане 14-15 лв. Така и месечното минимално обезщетение, което сега е 150 лв., ще стане 300 лв. За мярката ще са необходими допълнително 56 млн. лв. 

Общо всички предложени от КНСБ мерки ще увеличат приходите с 475 млн. лв., а допълнителните разходи ще са 913 млн. лв., като най-голямо перо в тях ще са разходите за пенсии – около 800 млн.лв.

От КНСБ предлагат и гарантираният минимален доход (ГМД), който в момента е основен критерий за достъп до социално подпомагане, да отпадне и достъпът до социални помощи да се основава на линията на бедност.

В момента ГМД е 65 лв. и не е променян от 9 години. От КНСБ предлагат линията на бедност, която сега е 314 лв., също да се определя по друга методика – SILK, която се използва и от европейската статистика.

Социалното подпомагане трябва да отчита индивидуалните потребности на хората затова предлагат един свой проект, който предвижда предоставяне на социални услуги с бонове.

Те ще бъдат субсидирани от държавата, а нуждаещите се от социална услуга ще могат да я дакупят на по-ниска цена от пазарната. Боновете ще може да се ползват от всички работещи с малки деца или семейства на хора с увреждания или самотно живеещи хора с увреждания.   
 

Мъри пътува 5 ч до Латвия, бивш младежки национал пред дебют в Европа

https://www.24chasa.bg/sport/article/6330671

Мъри пътува 5 ч до Латвия, бивш младежки национал пред дебют в ЕвропаБългарският треньор Станимир Стоилов, щабът му и играчите на “Астана” пътуваха 5 ч за първия си мач от европейските турнири през новия сезон. Полетът от столицата на Казахстан, на която е кръстен отборът, до Рига отне 4,25 ч. Оставащите 35 мин трая пътуването с автобуст от летището в столицата на Латвия до хотела в Юрмала.

Съвсем скоро населението в България ще е под 7 млн.

https://www.24chasa.bg/novini/article/6331018

Съвсем скоро населението в България ще е под 7 млн.Съвсем скоро населението в България може да намалее под 7 млн. души. От 2009 г. раждаемостта спада, защото намаляват и жените във фертилна възраст. Започват да раждат жените, родени през 90-те години на 20-и век, а тогава също имаме много ниска раждаемост. Родилнит контингент е намалял с 260 хил. жени, а от тях поне 100 хил. са извън страната.

Най-зле сме в ЕС и по концентрация на медиите

https://www.actualno.com/society/naj-zle-sme-v-es-i-po-koncentracija-na-mediite-news_621881.html

Евродепутатите от комисията по граждански свободи представиха изследване на медийния плурализъм в Европейския парламент. Според изследването в страната ни се наблюдава силна концентрация на медийната собственост като един от основните критерии за медийния плурализъм,

„Зелена светлина“ за ПУП-а Западна промишлена зона във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=355285

На вчерашното си заседание общинските съветници от комисията по „Архитектура“ във Варна одобриха и окончателния проект на Подробен устройствен план (ПУП) – План за регулация и застрояване (ПРЗ) на Западна промишлена зона II, научи Moreto.

Траките можели да лекуват само с думи

http://www.klassa.bg/News/Read/article/280809_+%D0%A2%D1%80%D0%B0%D0%BA%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BC%D0%BE%D0%B6%D0%B5%D0%BB%D0%B8+%D0%B4%D0%B0+%D0%BB%D0%B5%D0%BA%D1%83%D0%B2%D0%B0%D1%82+%D1%81%D0%B0%D0%BC%D0%BE+%D1%81+%D0%B4%D1%83%D0%BC%D0%B8

 Магическите заклинания се предават най-добре по майчина линия

 
Чували сте за баенето, а някои от вас сигурно са ходили при баби, които имат умението да премахват телесна болка, като изричат наум магически заклинания, докато ти разтриват леко челото или махат покрай главата ти с ръце. Но каква е силата на тези думи и действия, които извършват, никой не знае, защото те се предават в абсолютна тайна.
 
Баенето е отколешна традиция на свръхестествено въздействие върху психическото и физическо здраве на човек. Това е лечителски магически обред. Извършвал се е хилядолетия наред и се корени още от времето на жреческите ритуали, когато най-посветеният е изричал определени словесни формули за призоваването на добра поличба, за измолване на благоразположението на природните сили и боговете за берекет. От тях произтича най-вероятно и обредното лечение с използването на магически заклинания. То било широко разпространено сред всички народи на света. Баенето като елемент от народната медицина може да се открие в най-архаичните пластове на първобитната култура. Подобни лечебни заклинания
 
са намерени и в клинописните плочки в Месопотамия
 
датирани 4 хилядолетие преди н.е.
Магическите лечебни практики са били познати и на траки, и на славяни, и на прабългари. В "История на Витиния" древният летописец Ариан пише, че "Траке била нимфа, веща в баянията и билките и могла, от една страна, да премахва страданията чрез билки, а от друга, да ги причинява". Траките вярвали, че духът и тялото на човека са неразделни, а душата е безсмъртна. В своето съчинение "Хармид", Платон свидетелства, че траките имали умението на лекуват душата с думи: "От подобно естество, Хармиде, е и въздействието на баенето. Научих го там във войската от един тракийски лекар от учениците на Залмоксис, за които се говори, че можели да направят човека безсмъртен. А Залмоксис - рече ми той - нашият цар, който е божество, говори, че както не бива да се заемаме с лечението на очите отделно от главата, тъй не бива да се заемаме с лечението на главата отделно от цялото тяло и също така тялото отделно от душата". Храмовете на митичния тракийски цар, които са на повече от 2500 години, могат да се видят и днес край силистренското село Стрелково и са известни като Свещената долина на Залмоксис.
 
В Средновековна България баенето е било доста прилагано и е описано в Симеоновия сборник (1073 г.) Поп Еремия (X-XI в.), който се занимавал с лечение на хората, и по преданията направил много чудеса,
 
бил осъден като чародей, сключил договор с дявола
 
В антибогомилската литература се споменават и други целители използващи в практиката си баене - Василий Врач, Симон Влъхв, Ликопетр. Презвитер Козма ги осъжда строго: " Е затова, о христолюбци, дори да видите еретик, че изгонва бесове, че лекува слепи или възкресява мъртви, не вярвайте, почитат своето учение и баят някакви басми, както ги учи да бръщолевят техният учител дявола".
 
Живата фолклорна традиция на мартениците също е свързана с вярването за изчистващата сила на огъня и с магическата защита от уроки и болести. Смята се, че мартениците гонят злите очи, духове и болести. Например в Смолянско на мартениците се поставят байници - полускъпоценен камък с дупка, през който се промушва конец. Така се подсилва нейното действие. Против уроки се слага син конец, а за здраве, любов и късмет - червен. Баенето и гаденето с байници е било широко разпространено в миналото. От байниците са се правели гердани и амулети, които са служели като украшение и защита от зли очи.
 
В народната традиция има два основни типа лечители - врач (врачка) и баяч (баячка). Първите лекуват предимно с билки, а вторите използват най-вече магия - обредното баене. Отношението към тези хора е предимно положително, въпреки че църквата ги осъжда. За това свидетелстват българските етнографи. Фолклористът Петър Любенов в началото на 19 век пише, че "вражалците и врачките между простия народ се ползват с такова уважение, каквото уважение няма свещеника, нито учителя". Причина за това отношение според учените е, че в българското съзнание рязко се разграничават представите за тези, който биват наричани "баячка" и "магьосница". Първите правят само добри неща, лекуват хора и добитък, а вторите се занимават с така наречената черна магия, т.е. вредят на хората. Въпреки че баенето е езическа практика,
 
повечето баячки у нас са вярващи християнки
 
Счита се, че силата на баенето се предава по майчина линия, като най-добре е да е през поколение, от баба на внучка - нещо, което носи също езическото, т.е. бабата посвещава внучката, инициира я. В случай че няма момиче, или то не желае, баенето може да се предаде и на момче. За да бъде успешно предаването, баячката трябва да е "чиста", т.е. сама, без мъж, ли поне да не е спала с мъж няколко - поне 3 дни, а момичето на което му се предава, трябва да е малко, още да не е имало цикъл. Когато се предава на момче, то трябва още да не е познало жена, т.е. да не е имало никакъв сексуален контакт. Смята се, че ученичката може да бае, но силата и ще дойде едва след смъртта на тази която и е предала.
 
За баене пари не се искат, ако някой иска оставя и то на земята, баячката трябва да ги настъпи и да каже: "От мен помощ, от Господ и от Светата Майка здраве!" Оставят се на земята, защото всичката сила идвала първо от нея.
 
Наричането е древна техника на психотерапия
 
Ако можем да пренесем баенето към съвременно по-достъпно определение, то най-близката взаимовръзка на прилика може да се направи с някои техники на психотерапията и самовнушението. Баенето работи и лекува енергийното тяло, а чрез него и физическото. Психотерапевтът Орлин Баев се опитва да обясни начина, по който се е смятало, че действа баенето: "Предполага се, че баячът има връзка с отвъдното, както и че всички болести се причиняват от зъл дух. Баячът има умението да изтласка духа извън тялото на жертвата". Според него може да се оприличи и на рейки.
 
Една опитна баячка трябва винаги да излъчва неоспорим авторитет и още отиването при нея да е заредено с пълната и непоколебима увереност, че след намесата й и баенето й ще последва бърз ефект. При среща с нея човек е необходимо да загърби всичките си съмнения и тревоги или пренебрежителни въпроси. Ако постигне пълно освобождаван, то той е направил първата крачка, която е необходима, за да си помогне.
 
След това се явяват от огромно значение целенасочените жестове и думи на баятелката, чието съчетание по строга определена ритуалност, носи необходимото предразполагащо усещане на спокойствие и закрила. Най-важното е да се постигне ментално-психическо състояние на пълно спокойствие у търсещия помощ и избавление. Това пък означава от своя страна, че е разбит механизмът на страха и автопрограмиране на най-негативния сценарий, по който си представяме нашето моментно състояние и причините, довели до него.
 
Болестта се пустосва и се гони вдън гори със заплахи
 
Всички се питат какво се говори в баилката, защото тя се шепти или изрича наум, за да не бъде чута. Според енциклопедичния речник на българската митология това е "словесна формула, с твърдо установен и устойчив текст, който се произнася обикновено тихо от посветеното лице (баячка, врачка), с цел да се извърши заклинание, да се прогони или умилостиви болестта и да бъде излекуван обектът".
Използваните думи от баячките са различни. Болестта обикновено се определя като черна птица или черна крава с черно теле и черно мляко, сипано в черна паница в черна къща от черна жена. Когато има съмнение за уроки, бабата баячка ги прогонва със заклинателни думи далеч от хората, в някое диво място, като например: "в пусти гори дека слънце не грее, дека ветър не духа, дека петел не пее, дека куче не лае, дека овци не блеят, дека кози не врещат". Прогонва се със страховити заплахи. В други случаи, ако болестта е по-сериозна, се моли за милост, да "пусне" човека. Има и вариант баячката да призове на помощ добрите сили.
Фолклористите са записали някои баилки. Например, за изгонване на страха като се сече с нож във въздуха над главата на пострадалия се изрича:
"Бягай, бясна кучка, иде бесен вълк.
Иде бесен вълк, бягай, бясна кучка.
Бягай, бясна кучка, иде бесен вълк.
Да иде страха в пусти гори, къде манара не сече,
където петел не пее, където куче не лае,
където овчар овци не пасе, където птици не пеят."
В зелена паничка със зелени шарки се налива чиста вода, взема се жив въглен и с него се прави кръст над водата и се бае:
"Сива птица фърчеше, бело мляко капеше,
по камъне капеше, камене се пукаха.
Да пукнат тия очи дет са (името) урочасале!
Ако бъде маш - джуна му се пукнала!
Ако буде жена - боска и се пукнала!
Ако бъде мома - коса и слетала!"
Според поверията друг важен фактор за това, дали ще подейства заклинанието, е кога се изпълнява то. Ако се бае на деца, това се прави по изгрев слънце. Ако ли пък се бае на мъж - срещу понеделник или четвъртък, на жена - срещу сряда и събота. Срещу самодивска болест пък се бае след залез слънце.

Климатиците да не са с повече от 12 градуса разлика от външната среда

http://www.cross.bg/inspektor-angel-zdraven-1548748.html

/КРОСС/ Преките слънчеви лъчи имат допълнителен негативен принос при екстремно високи температури. Смяната на топла-студена среда допълнително засилва този стрес. Климатиците не трябва да бъдат с температурна разлика по-голяма от 8-10-12 градуса спрямо тази навън. Това заяви държавният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев в студиото на БНТ "Денят започва". Той призова хората със здравословни проблеми да се въздържат от излизане поне до 17:30 часа. „От края на септември-октомври се очакват затруднения със завишен брой на заразени с хепатит А", прогнозира още Ангел Кунчев. „Масово заразяването е сега, но заболяването има инкубационен период. Ето защо е особено важна личната хигиена в момента", коментира още държавният здравен инспектор.  

Размина се най-голямата авиокатастрофа

https://www.vesti.bg/sviat/amerika/razmina-se-naj-goliamata-aviokatastrofa-6071384

Самолет в Сан Франциско се приземил на пистата, където 4 самолета излитали

Най-малко 9 ранени при експлозия на яхта в Германия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6331003

Най-малко 9 ранени при експлозия на яхта в ГерманияНай-малко девет души, предимно пожарникари, са пострадали късно снощи след експлозия на яхта в пристанищния град Минден в Северна Германия, съобщи полицията, предаде БТА. Спасителите продължават да издирват евентуални жертви. Огнеборците били повикани да гасят пожар на борда, когато лодката избухнала.

Сенатът на САЩ отложи ваканцията си заради несвършена работа

http://www.mediapool.bg/senatat-na-sasht-otlozhi-vakantsiyata-si-zaradi-nesvarshena-rabota-news266496.html

Лидерът на републиканското мнозинство в Сената Мич Макконъл съобщи, че вместо в края на юли, сенаторите ще излязат във ваканция от третата седмица на август. Това се налага заради закъснението в приемането на законодателната програма, и най-вече на силно оспорваната в групата на мнозинството реформа в здравната система, съобщиха информационните агенции.    Целта на републиканците е следващата седмица да гласуват здравната реформа, а после да преминат към годишния закон за отбраната, важен за функционирането на американските въоръжени сили. Сенатът трябва да утвърди и няколко от предложените от президента Доналд Тръмп назначения за различни длъжности.   Водачът на републиканците упрекна демократическата опозиция в отказ да сътрудничи. Малцинството наистина води капания за възпрепятстване, за да забави парламентарната процедура, главно при утвърждаването на номинираните от президента – нещо, което правилникът на Сената ѝ позволява.   Частичното отменяне на закона на демократите за здравното застраховане от 2010 г., известен като „Обамакеър”, всява разделение в републиканския лагер.   Консервативните и умерените сенатори са против предложените наскоро промени. Очаква се нова версия да бъде огласена тази седмица. Умерените отказват да подкрепят текст, който ще ореже значително държавните помощи и ще лиши милиони американци от здравеопазване.

Ръгбист загина, но спаси момиче от удавяне

https://offnews.bg//drugi/ragbist-zagina-no-spasi-momiche-ot-udaviane-660299.html

Британският ръгбист Оуен Дженкинс, играещ за Нотингам Кежуълс, умря на едва 12 години. Като истински герой! Той спаси давещо се момиче. Новината е на BBC.

Оуен забелязал борещото се във водата дете, докато се разхождал на река Трент. Момчето се хвърлило веднага във водите.

Той успял да избута момичето до брега. Самият Оуен не се справил със силното течение. Така потънал.

По думите на роднини младият ръгбист дори не е умеел за плува! "Не знаем още всички подробности, но е ясно - той е герой", каза Лиз Райън, леля на загиналия.

Дженкинс играе в Нотингам Кежуълс от седем години. Клубът изрази своите съболезнования от гибелта на спортиста.

Руски военен съветник загина в Сирия

http://www.mediapool.bg/ruski-voenen-savetnik-zagina-v-siriya-news266495.html

Руски военен съветник загина в сирийската провинция Хама при внезапен минохвъргачен обстрел. Това съобщи руското министерство на отбраната, цитирано от ТАСС и БТА.   В съобщение на министерството се казва, че загиналият капитан е бил част от екипа руски съветници, обучаващи военнослужещи от подразделения на сирийските сухопътни войски.   Не е уточнено засега кога е загинал офицерът.

САЩ предложи да приеме на лечение китайския дисидент и нобелист Лю Сяобо

https://www.24chasa.bg/novini/article/6331000

САЩ предложи да приеме на лечение китайския дисидент и нобелист Лю СяобоАмериканската дипломация предложи на Китай да приеме на лечение дисидента и носител на Нобелова награда за мир Лю Сяобо, който страда от рак на черния дроб в последен стадий, предаде БТА. Продължаваме да призоваваме Китай да го освободи, за да получи той медицински грижи там, където желае. Ако това са САЩ, ние без съмнение, ще го приемем,

Вероника и Верка да почерпят

http://frognews.bg/news_138094/Veronika-i-Verka-da-pocherpiat/

Днес имен ден празнуват Вероника, Веро, Вероник, Вера и Верка.

Кабинетът ще реши за нов размер на минималната работна заплата

https://www.actualno.com/business/kabinetyt-shte-reshi-za-nov-razmer-na-minimalnata-rabotna-zaplata-news_621874.html

На редовното правителствено заседание се очаква министрите да обсъдят и решат за определянето на нов размер на минималната работна заплата за страната. Предстои и да бъде приет доклад за изпълнението на плана за подготовка на Българското председателство на Съвета на Евр

Отново ще е горещо, температурите ще стигнат до 38 градуса

http://www.cross.bg/predimno-slunchevo-vyatur-1548747.html

/КРОСС/ Днес отново ще бъде предимно слънчево и горещо. Около и след обяд ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на отделни места ще превали краткотраен дъжд и ще прегърми. В Западна България ще духа слаб северозападен вятър, в Източна - югоизточен. Максималните температури ще са предимно между 33° и 38°, за София - около 33°. Атмосферното налягане е близко до средното за месеца и през деня ще се понижава. Над Черноморието ще бъде предимно слънчево. Ще духа слаб до умерен вятър от югоизток. Максимални температури между 26° и 29°. Температурата на морската вода е 21°-27°. Вълнението на морето ще бъде около 2 бала. Над планините ще бъде предимно слънчево. Около и след обяд ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места ще превали и прегърми. Ще духа умерен запад-северозападен вятър. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 28°, на 2000 метра - около 22°.  

Четвърти ден 16-годишно момче е в неизвестност, след като блъсна хора в Триград

https://offnews.bg//obshtestvo/chetvarti-den-16-godishno-momche-e-v-neizvestnost-sled-kato-blasna-ho-660301.html

16-годишният Кристиян, който блъсна четирима пешеходци край Триград и след това избяга, вече четвърти ден е в неизвестност. От полицията работят и над версията момчето да е избягало в Гърция.

След инцидента момчето беше обявено за общодържавно издирване. Пострадалите са туристи, които се прибирали от вечеря пеша по пътя към селото.

Местните жители не са виждали Кристиян вече трети ден. Очевидци на инцидента разказват, че Кристиян е бил много уплашен, когато е изоставил колата и побягнал. 

Кметът на селото каза пред Нова тв, че групи от местни жители всеки ден издирват момчето. Според него момчето се намира в района на близкия хълм, откъдето може да наблюдава какво се случва в селото. Той обясни, че момчето сигурно е много уплашено и за това трябва да се намали полицейското присъствие в селото. В тази връзка в гората са разлепени съобщения, че при катастрофата няма убити, а само един леко е пострадал.

Кметът обясни, че колата не е предоставена от бащата. Автомобилът бил оставен за ремонт, откъдето момчето на своя воля го е взело и подкарало. "Бащата е софиянец, а майката е от Триград, много добри хора, които не са агресивни", каза кметът. 

Горският служител Ясен Ушев поясни, че редовно се обикаля целият район около селото. "Навсякъде търсим, просто трудно се намира човек, който не иска да бъде намерен. Сухо е времето, няма как да намерим следи, да се надяваме, че сам ще се предаде", каза той.

Четирите арабски страни, бойкотиращи Катар, запазват санкциите

http://www.mediapool.bg/chetirite-arabski-strani-boikotirashti-katar-zapazvat-sanktsiite-news266494.html

Четирите арабски страни, които бойкотират Катар, заявиха, че санкциите им срещу Доха се запазват, докато тя не изпълни исканията им, съобщи Ройтерс.   В общо изявление, разпространено от държавните им медии, Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства, Египет и Бахрейн посочват, че оценяват усилията на САЩ в борбата с тероризма, но смятат за недостатъчна стъпка подписването на споразумението между Вашингтон и Доха и ще следят внимателно доколко сериозни са катарските власти в борбата си с всички форми на финансиране и подкрепа за тероризма, отбеляза Франс прес.   Вчера САЩ и Катар подписаха споразумение за борба с финансирането на тероризма. Това стана при посещение на американския държавен секретар Рекс Тилърсън в Доха в опит да се сложи край на продължаващата вече месец конфронтация между съюзническите на Запада арабски страни.   Четирите държави наложиха санкции на Катар, обвинявайки го, че финансира екстремистки организации и че се съюзява с заклетия враг на арабските страни в Персийския залив - Иран. Доха отхвърля обвиненията.

Атанас Скатов се завръща в България

https://pressbulgaria.com/m/T7SLHJAN.html

Алпиниста Атанас Скатов се завръща на родна земя в петък 14.07 в 19.30 ч на летище София, терминал 2. След като успя да стъпи на вр. Денали на 20.06. 2017 ,веганът Атанас Скатов стана първия българин и първия веган в света изкачил седемте континентални първенци на планетата. Опити за изпълнение на този проект са правили българи от 35 години насам , но на него се падна честта и удоволствието да го завърши. Само месец по-рано Скатов изкачи върховете Лхотце и Еверест в Хималаите за 5 дни и 11ч и пое към новото предизвикателство -вр. Денали, най-високия връх на Северна Америка в Аляска. Умората, краткия престой в България, както и прелитането от даления Изток към далечния Запад не му попречиха да добави нови рекорди в личната си хронология на успеха. След кратка почивка на 09.07 алпиниста направи и дебютната си презантация в чужбина. Пред наши сънародници и американски граждани в Атланта , САЩ той разказа за неволите и радостите на няколко свои експедиции, както и за успешното завършване на проекта " Seven Summits Vegan". " Щастлив съм , че този толкова важен за мен проект завърши с успех. Обнадежден съм от многобройните въпроси на хората, от техния интерес към това, което правя и от пламъка в очите им, че съм на правилния път" сподели алпиниста след презантацията си. Следващото,предизвикателство пред Скатов е завършването на проекта му за изкачването на 14-те осемхилядника на нашата планета, от които вече е успял да постигне 5 -вр. Еверест ( 2 пъти),вр. Манаслу, вр. Макалу, вр. Аннапурна и вр.Лхотце.

Вижте къде ще спре водата в София

http://frognews.bg/news_138093/Vijte-kade-shte-spre-vodata-v-Sofiia/

”Софийска вода” временно ще прекъсне водоснабдяването в някои части на столицата днес, съобщават от дружеството.

Тръмп не знаел за руската среща на сина си

https://offnews.bg//sviat/tramp-ne-znael-za-ruskata-sreshta-na-sina-si-660300.html

Синът на американския президент Доналд Тръмп твърди, че не е казвал на баща си за срещата с руската адвокатка, която трябвало да му осигури компромат срещу Хилари Клинтън. Доналд Тръмп-младши казва пред "Фокс нюз", че срещата с Наталия Веселницкая през юни 2016 г. не била нищо особено, но признава, че е трябвало да подходи по съвсем различен начин.

Вместо да отклони поканата по имейл за среща, на която да получи компромати срещу Клинтън от Кремъл, той с радост я приел.

В същото време, американските власти разследват руска намеса в президентските избори в САЩ.

Тръмп отрича да е знаел и изобщо за намеса на Русия в изборите.

Попитан от журналиста от "Фокс нюз" дали е казал на баща си за миналогодишната среща Тръмп-младши отговаря: "Не. Тя просто не беше нищо. Нямаше нищо за казване."

"Имам предвид, че дори нямаше да си спомня за нея, докато вие не започнахте да ровите тези неща. Беше буквално само 20 пропилени минути, което беше срамота".

Министърът за Брекзит: ЕС няма да се сблъска с ефекта на доминото

https://www.24chasa.bg/novini/article/6330996

Министърът за Брекзит: ЕС няма да се сблъска с ефекта на доминотоЕвропейският съюз няма да се сблъска с ефекта на доминото след излизането на Великобритания от него, каза британският министър за Брекзита Дейвид Дейвис пред в. "Индипендънт", цитира БТА. Дейвид отбеляза, че страховете на Европейската комисия от подобно развитие са неоснователни. Той подчерта, че Великобритания е "много различна страна" от

Акценти в пресата

http://www.cross.bg/stranitza-purvata-pishe-1548746.html

/КРОСС/ „Боршош - горещ картоф между ГЕРБ и БСП", пише на първата си страница "Труд", който информира за вчерашното заседание на временната парламентарна комисия за НДК, разследваща как са похарчени отпуснатите средства за българското председателство на Съвета на ЕС. Депутатите изслушаха вицепремиера Томислав Дончев, ресорния министър Лиляна Павлова и министъра на културата Боил Банов. Изданието отбелязва, че по време на заседанието са отправени обвинения към Томислав Дончев, че не е упражнил контрол като принципал на двореца, а в същото време Боил Банов е обяснил, че вината е на служебния премиер Деница Златева, която е освободила от финансова отговорност Боршош. Златева е направила това в последния ден на служебния кабинет, като е разрешила да се похарчат 4 млн. лв., продължава темата "Стандарт". Вестникът цитира и отговора на Боршош, който твърди, че изнесените данни са неверни и непълни. Набират студенти с томбола за джип, пише на първата страница на "Стандарт". Битката за студентите между вузовете достигна нов връх. Висшето училище по агробизнес и развитие на регионите в Пловдив обеща всеки записал се там студент да има шанс да спечели 7-дневна почивка, смартфон или таблет. А голямата награда е джип, който ще бъде изтеглен на 8 декември, допълва вестникът. Темата намира място и на първа страница на "Сега". След като миналото лято ректори даваха по 50 лв

Преглед на печата - 12 юли

http://www.moreto.net/novini.php?n=355302

Загуби. "Дума": Боршош не се отчитал с години за НДК За първите 5 месеца на тази година натрупаната загуба на НДК е над 3 млн.лв, информира министърът за Българското председателство на Съвета на ЕС през 2018 г. Лиляна Павлова.

Печатането на фалшиви пари в Европа намалява

http://www.mediapool.bg/pechataneto-na-falshivi-pari-v-evropa-namalyava-news266493.html

Франция е най-засегната от наличието на фалшиви пари в Европа, но на континента се наблюдава спад в количеството подправени банкноти, съобщи Франс прес. Според данни на Централното бюро за борба с фалшифицирането на пари към френската полиция във Франция са засечени 34 на сто от фалшивите банкноти, пласирани на континента.   Следващи в антикласацията са Италия, Германия и Испания.   Службата е установила тенденция на спад в тази дейност - заловените фалшиви пари във Франция са намалели с 35 процента, а в Европа - с 25 на сто.   Отслабването на явлението се дължи главно на разбиването на две печатници за подправени банкноти в Италия, която захранва Франция (73 процента от задържаните фалшиви пари са дошли оттам).   Освен това в обръщение във Франция влязоха новите банкноти от 20 евро, които по-трудно могат да бъдат фалшифицирани.   Централното бюро очаква тенденцията на спад да се запази и през 2017 г. поради появата на новата банкнота от 50 евро.   Според полицията банкнотите от 20 и 50 евро са най-често фалшифицираните. Те представляват 87 процента от всички подправени банкноти, които се разпространяват.

Пребитият Алекс е стабилизиран

http://frognews.bg/news_138092/Prebitiiat-Aleks-e-stabiliziran/

Той не е в съзнание, но не е в кома. Не е ориентиран за време и място. Терапията е уточнена със специалист. На скенера има данни за контузия на мозъка и счупване на основата на черепа. Надеждите ни са бавно да се подобри състоянието му и да се започне рехабилитация.

САЩ продават на Румъния ракети ”Пейтриът” за 3.9 млрд долара

http://www.mediapool.bg/sasht-prodavat-na-rumaniya-raketi-peitriat-za-39-mlrd-dolara-news266492.html

САЩ решиха да доставят зенитно-ракетни комплекси "Пейтриът" на Румъния и авиационни ракети "Хелфайър" на Холандия, съобщи правителствена агенция към американското министерството на отбраната.   Според Пентагона договора с Букурещ възлиза на 3.9 милиарда долара, а с Амстердам - на 34 милиона долара.   На Румъния се предвижда да бъдат доставени 7 зенитно-ракетни комплекса "Пейтриът", включващи 56 ракети от една модификация и 168 - от друга. Холандия купува още 70 ракети "Хелфайър" към вече поръчани 180.   Според министерството на отбраната, новият договор с Румъния ще укрепи външната политика и националната сигурност на САЩ, тъй като ще увеличи сигурността на съюзник в НАТО, който е бил и продължава да е фактор за политическа стабилност и икономически напредък в Европа.    Тази сделка ще отговори на нуждите на Румъния в сферата на самоотбраната, както и на целите на НАТО, без да промени равновесието на силите в района, подчерта Пентагонътр цитиран от БТА.   Разрешение от Държавния департамент за осъществяване на продажбите, каквото се изисква по закон, е получено. Правителството е уведомило официално Конгреса и сега законодателите имат 30 дни да проучат новите контракти и евентуално да ги блокират.

САЩ продават на Румъния ракети ”Пейтриът” за за 3.9 млрд долара

http://www.mediapool.bg/sasht-prodavat-na-rumaniya-raketi-peitriat-za-za-39-mlrd-dolara-news266492.html

САЩ решиха да доставят зенитно-ракетни комплекси "Пейтриът" на Румъния и авиационни ракети "Хелфайър" на Холандия, съобщи правителствена агенция към американското министерството на отбраната.   Според Пентагона договора с Букурещ възлиза на 3.9 милиарда долара, а с Амстердам - на 34 милиона долара.   На Румъния се предвижда да бъдат доставени 7 зенитно-ракетни комплекса "Пейтриът", включващи 56 ракети от една модификация и 168 - от друга. Холандия купува още 70 ракети "Хелфайър" към вече поръчани 180.   Според министерството на отбраната, новият договор с Румъния ще укрепи външната политика и националната сигурност на САЩ, тъй като ще увеличи сигурността на съюзник в НАТО, който е бил и продължава да е фактор за политическа стабилност и икономически напредък в Европа.    Тази сделка ще отговори на нуждите на Румъния в сферата на самоотбраната, както и на целите на НАТО, без да промени равновесието на силите в района, подчерта Пентагонътр цитиран от БТА.   Разрешение от Държавния департамент за осъществяване на продажбите, каквото се изисква по закон, е получено. Правителството е уведомило официално Конгреса и сега законодателите имат 30 дни да проучат новите контракти и евентуално да ги блокират.

Пътна обстановка в страната - 12 юли

http://www.moreto.net/novini.php?n=355298

Състояние на автомагистралите: АМ „Тракия“: област Бургас: от п.в. „Карнобат“ до п.в. „Ветрен“ от км 325+000 до км 359+000 – почистване и оформяне на земен окоп, както и изрязване и почистване на храсти в двете посоки. Срок до 15.

Съседна Румъния сключва оръжейна сделка за 4 милиарда долара със САЩ

http://www.cross.bg/rymuniya-susedna-sdelka-1548745.html

/КРОСС/ Съседна Румъния е на път да сключи голяма оръжейна сделка със САЩ. Стойността ѝ е около 4 милиарда долара. За тези пари северната ни съседка се готви да закупи системи за противовъздушна отбрана „Пейтриът" и съответното оборудване за тях. Именно одобряването на сделката е в дневния ред на Държавния департамент на САЩ. До 30 дни тя може да бъде оспорена от Конгреса, но това едва ли би станало, като се има предвид, че Румъния е член на НАТО.

Ще се завърнат ли германските либерали в голямата политика

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/07/12/3005394_shte_se_zavurnat_li_germanskite_liberali_v_goliamata/?ref=rss


Подкрепящата бизнеса германска Свободна демократическа партия (FDP) - някогашният съюзник на консерваторите на канцлера Ангела Меркел - засилва кампанията си за политическо завръщане след националните избори през септември.<br /><br />Четири години след катастрофалното оставане под прага за влизане в долната камара, Бундестага, вчера самоопределящите се като либерали свободни демократи предприеха агитационна кампания на стойност 5 милиона евро - чрез плакати и медии, която ще се...

Правителството ще обсъди приоритетите на българското председателство на ЕС

https://offnews.bg//politika/pravitelstvoto-shte-obsadi-prioritetite-na-balgarskoto-predsedatelstvo-660298.html

Приоритетите на българското председателство на Съвета на ЕС ще бъдат обсъдени на заседанието на правителството в сряда.

На заседанието ще бъде разгледан първият проект приоритети, сред които са европейска перспектива за Западните Балкани, единен енергиен пазар и повишаване сигурността по границите. Трябва да бъде приет и календарът на събитията.

Над 2000 срещи и заседания ще бъдат проведени в рамките на българското председателство, 300 в София и над 1600 в Брюксел, Люксембург и Страсбург. Конкурентоспособност, социална политика, единен електронен пазар и вътрешна сигурност са основните приоритети по време на ротационното председателство на Естония, България и Австрия.

Тръмп-младши си загубил времето с руската адвокатка и не казал на баща си

https://www.24chasa.bg/novini/article/6330992

Тръмп-младши си загубил времето с руската адвокатка и не казал на баща сиДоналд Тръмп-младши не съобщил на баща си за срещата с руска адвокатка, за която му било казано, че разполага с компрометираща информация за Хилари Клинтън, заяви самият той в интервю за американската телевизия "Фокс нюз", цитиран от Франс прес. "Това не беше нищо и нямаше какво да му съобщя", отбеляза най-големият син на президента Доналд Тръмп.

Щастието не е нищо повече от...

http://www.cross.bg/shtastieto-nishto-poveche-1548744.html

/КРОСС/ Щастието не е нищо повече от добро здраве и слаба памет. Алберт Швайцер

Отцепиха район около бензиностанция в Смолян заради мирис на газ (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/bylgariia/otcepiha-rajon-okolo-benzinostanciia-v-smolian-zaradi-miris-na-gaz-snimki-2036283

Сигнал за мирис на газ в близост до бензиностанция в Смолян е получен тази нощ около 02.00 часа. Бензиностанцията се намира в централна част на град Смолян, като на около 100 метра има жилищни блокове. Районът е отцепен и движениет

Св. мчци Прокъл и Иларий. Св. праведна Вероника. Преп. Паисий Светогорец

http://www.cross.bg/prokul-sveti-ilariii-1548743.html

/КРОСС/ Житие на свети мъченици Прокъл и Иларий Св. Прокъл бил от с. Калипта, близо до Анкира (Анкара). При царуването на Траян той бил осъден на разпятие и пронизване със стрела за непочитане на езическите богове. Когато го водели на мястото на наказанието, неговият племенник, младият Иларий, му се поклонил и извикал: "И аз съм християнин!" Иларий бил затворен в тъмница, а Прокъл разпнали и пускали в него стрели, докато в страшни мъки умрял. Вярващите погребали тялото му. На третия ден Иларий бил жестоко бичуван заради неговата непреклонност във вярата. Оковали го във вериги, повлекли го вън от града и там го посекли. Тялото му било погребано близо до тялото на Прокъл. Страдания на светите мъченици Прокъл и Иларий Светите мъченици Прокъл и Иларий били родом от околностите на Калипт, недалеч от Анкира. Пострадали от ръката на хегемона Максим по време на управлението на Траян. Първи бил заловен свети Прокъл и изправен пред самия император, който по това време се намирал там. Оковали светията и го хвърлили в тъмница. Императорът разгледал делото му и установил, че не се подчинява на нечестиви заповеди[3]. Тогава го предал за мъчения на хегемона Максим. Хегемонът изправил на съд Христовия затворник и почнал да го разпитва:- От какъв род си? - Моят род е Христов и моята надежда е Моят Бог - отвърнал свети Прокъл. - Кълна се в боговете, че няма да те пощадя! - го заплашил хегемонът

1,5 млн. лева са задигнати от дом на собствениците на ”Ялта”

http://dnes.dir.bg/news/obir-kashta-kasa-bistritza-26045013

Крадци задигнаха близо 1,5 млн. лева в пари и ценности от дома на родителите на Димитър и Красимир Илиеви, които са собственици на няколко клуба в София.

12 юли в историята

http://www.cross.bg/voiina-zapochvat-bulgariya-1548742.html

/КРОСС/ 1153 г. - Анастасий IV е избран за папа.1543 г. - Крал Хенри VIII сключва брак с Катрин Пар - своята шеста и последна съпруга.1806 г. - Шестнадесет германски федерални държави се отделят от Свещената Римска империя под протектората на Наполеон I и образуват Рейнска конфедерация.1859 г. - Българското население в Кукуш отправя петиция до папа Пий IX, с молба да бъдат приети католическата църква.1862 г. - Конгресът на САЩ утвърждава Медал на честта - най-високото военно отличие в САЩ.1876 г. - Италианската циркова артистка Мария Спелтерина преминава по въже над Ниагарския водопад за 11 минути и се връща, ходейки назад, за 10 минути.1913 г. - Междусъюзническата война: Гръцката войска окупира Дедеагач.1913 г. - Втора балканска война: Войски на Кралство Сърбия започват обсада на Видин; обсадата е прекратена по-късно, когато войната свършва.1941 г. - Втората световна война: Самолети на Хитлеристка Германия започват бомбардировки на Москва.1948 г. - Като част от национализацията в Народна република България, частните книгоиздателства са ликвидирани и дейността им се поема от държавата, кооперациите и обществените организации.1953 г. - Официално е открит стадиона Имтек Арена в Хамбург.1957 г. - Американският лекар Лерой Барни представя виждането, че тютюнопушенето е една от основните причини за нарасналия брой на заболелите от рак на белия дроб.1988 г

Топ 10 на най-важните японски автомобили

https://www.vesti.bg/tehnologii/avtomobili/top-10-na-naj-vazhnite-iaponski-avtomobili-6071377

Историята на японското автомобилостроене е много по-кратка от тази на европейското и щатското, но това не значи, че тя не е дали десетки гениални машини. Вижте 10 от тях.

Рождениците днес

http://www.cross.bg/bivsh-prevodach-prof-1548741.html

/КРОСС/ Ирина Бокова, генерален директор на ЮНЕСКО, дипломат Димитър Пенев, футболен треньор №1 на България за XX в. Емил Стоянов, поет, преводач, бивш европепутат, създател на тв "Европа" Проф. Владимир Трендафилов, литературен критик, писател и преводач Арон Аронов, оперетен певец Биляна Раева, бивш евродепутат Д-р Николай Шарков, председател на УС на Българския зъболекарски съюз, член на Борда на директорите в Световната дентална федерация Д-р Петер Пенев, специалист по поливалентна стоматология и хирургия. Част от отбора на "Лекарите, на които вярваме". Проф. Петър Льондев, композитор Петър Ведрин, журналист, писател, сценарист Петя Първанова, председател на Агенцията за бежанците, бивш министър на вътрешните работи Явор Бахаров, актьор Лия, фолкпевица  

Най-важното от Варна във вчерашния - 11 юли

http://www.moreto.net/novini.php?n=355258

Ремонтират общинската детска кухня във Варна Обядът за децата, ползващи услугите на общинската детска кухня във Варна, временно ще се приготвя в две кухни майки. Третата ще преустанови за известен период дейността си заради предстоящ ремонт на СУ „П.

Печатането на фалшиви пари в Европа намалява

https://www.24chasa.bg/novini/article/6330989

Печатането на фалшиви пари в Европа
намаляваФранция е най-засегната от разпространяването на фалшиви пари в Европа, но на континента се наблюдава спад в количеството подправени банкноти, заловените между 2015 и 2016 г., показват огласените вчера официални данни, предаде БТА. Франция представлява 34 на сто от фалшивите банкноти, пласирани в Европа,

От КНСБ готови и на протести в защита на минималните осигурителни доходи

https://www.actualno.com/business/ot-knsb-gotovi-i-na-protesti-v-zashtita-na-minimalnite-osiguritelni-dohodi-news_621862.html

На първо място за КНСБ стоят зад минималните осигурителни доходи, тъй като те са борба със сивата икономика и нелоялната конкуренция. Това заяви Асия Гонева, изпълнителен секретар в Конфедерацията на независимите синдикати (КНСБ) по време на семинар с журналисти, на който

Експлозия на яхта в Германия, има 9 ранени

http://frognews.bg/news_138091/Eksploziia-na-iahta-v-Germaniia-ima-9-raneni/

Най-малко девет души, предимно пожарникари, са пострадали късно снощи след експлозия на яхта в пристанищния град Минден в Северна Германия, съобщи полицията, цитирана от ДПА и БТА.

Предстоящи събития днес

http://www.cross.bg/chasa-sofiyaot-zala-1548740.html

/КРОСС/ ***София.От 09.00 часа Народното събрание ще проведе редовното си пленарно заседание. ***София.От 10.00 часа Министерски съвет ще проведе седмичното си правителствено заседание. ***София.От 16.30 часа, в Sofia Event Center министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков ще връчи наградата на победителя в конкурса „Градът - градове и градски пространства, сгради и вътрешни пространства", който се провежда в рамките на Академия ГРАДЪТ 2017. ***София.От 10.00 часа, в зала „Триадица" на Гранд хотел „София", сдружение "Граждани за европейско развитие на България" организира конференция на тема „Етика, ценности и религия". Събитието ще открият председателят на Сдружение „Граждани за европейско развитие на България" и кмет на София Йорданка Фандъкова и председателят на Парламентарната група на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов. ***София.От 10.00 часа в Специализирания наказателен съд ще се гледа делото срещу Николай П. и Виктор И. за образуване и ръководене на организирана престъпна група ***София.От 10.00 часа в Специализирания наказателен съд ще се гледа делото срещу Младен М., Мария Т., Полина Т., Ценка Г. и др. за образуване и ръководене на организирана престъпна група. ***София.От 10.30 часа в Специализирания наказателен съд ще се гледа делото срещу Александър М., Костадин Д., Станимир М. и др

Гюлен няма да избяга в Канада, ако в САЩ решат да го екстрадират

https://www.24chasa.bg/novini/article/6330987

Гюлен няма да избяга в Канада, ако в САЩ решат да го екстрадиратЖивеещият в САЩ ислямски проповедник Фетхуллах Гюлен, който в Турция е обвиняван в организирането на неуспешния опит за преврат, няма да напусне САЩ, ако страната реши да го екстрадира, предава ТАСС, цитира "Фокус". „Слуховете не съответстват на действителността“, каза Гюлен в интервю за международна медия.

Жегата и днес ще ни мори

http://frognews.bg/news_138090/Jegata-i-dnes-shte-ni-mori/

У нас ще бъде горещо. Около и след обяд ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на отделни места ще превали краткотраен дъжд и ще прегърми.

Gangnam Style вече не е най-гледаното видео в YouTube

https://www.actualno.com/music/gangnam-style-veche-ne-e-naj-gledanoto-video-v-youtube-news_621869.html

„Гангнам стайл”, странният южнокорейски музикален клип, който доведе до световна танцова лудост и се разпространи така светкавично, че почти счупи YouTube, вече не е най-гледаното видео във видео канала на Google. Четири години и половина по-късно, първенецът се оттегли на в

В сутрешните блокове

http://www.cross.bg/tema-zhivo-komentar-1548739.html

/КРОСС/ БНТ, „Денят започва" Тема: Температурни атаки и спасение в жегите. Как организмът се справя с високите температури - д-р Ангел Кунчев Тема: Докъде стигат случаите на насилие над лекари в съда и какви са наказанията за извършителите. Тема на предаването Тема: В омагьосания кръг на здравната реформа - в студиото кардиологът проф. Генчо Начев Тема: Финансови параметри - спорове за външния дълг. Депутатите Александър Иванов от ГЕРБ и Георги Търновалийски от „БСП за България" Тема: По фронтовете на битката срещу Ислямска държава - коментар на Мохамед Халаф Тема: Когато работата е пътуване. За рисковете и отговорността на борда. На живо: как се става стюардеса БТВ, "Тази сутрин" Тема: На живо от Берлин - отново ритник в метрото. Какво провокира уличната агресия - коментар на Васил Гарнизов и Евелина Славкова Тема: Разкри ли нови скандални факти втората стенограма за КТБ и каква е отговорността на политиците за фалирането на банката? Гост Йордан Цонев Тема: Фермери в Пернишко се оплакват от натиск и заплахи. Как се заграбва земеделска земя с помощта на местните власти? Тема: Какви нарушения в националния инвитро център откри Сметната палата и как са използвани парите? Тема: Флашмоб в студиото! Ансамбъл "Гоце Делчев" пресъздава битката на "Каймакчалан" отпреди 110 години Нова телевизия, „Здравей, България" Тема: Осъден кара служебната кола на затвоора и блъсна човек

Секта жестоко убива и тероризира хора област в Нигерия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6330985

Секта жестоко убива и тероризира хора област в НигерияВ „Кристалната църква на Бог“ в Оводе Онирин, близо до Лагос, има кървави дрехи, барабани, библии и ритуални книги, които са свидетелство за кървавите събития случили се там, предава AFP, цитира "Фокус". Преди три дена, четирима поклонници са убити, докато са се молели. За убийствата бе обвинена сенчестата групировка „Бадоо“, за която се смята,

Патриотите не дават Бузлуджа. БСП: Разберете се с Бойко Борисов

http://clubz.bg/56100-patriotite_ne_davat_buzludja_bsp_razberete_se_s_bojko_borisov

Паметникът на Бузлуджа да бъде ремонтиран от държавата, реновиран и превърнат в музей. Това поискаха депутатите от "Обединените патриоти" в специална декларация от парламентарната трибуна. Съуправляващите се обявиха против отдаването на т.нар. Чиния за ползване на БСП, като един от основните мотиви е, че монументът е бил построен с "обществени средства и доброволен труд".

Ден по-рано и вицепремиерът от "Обединените патриоти" Валери Симеонов се обяви против това левицата да получи право да се погрижи за Паметника на Бузлуджа. Преди това и депутати от ГЕРБ обявиха саморазрушаващата се сграда за собственост на всички българи и поискаха тя да се ремонтира от държавата, въпреки че при първия кабинет "Борисов" премиерът Бойко Борисов лично обеща да предаде паметника на социалистите. Досега обаче те не бяха направили необходимото да получат собствеността, а служебното правителство отмени решението за предоставяне. 

"Върхът Бузлуджа и паметникът не трябва да принадлежат на една партия. Парламентарната ни група счита, че отговорните институции на изпълнителната власт, Министерският съвет и областният управител трябва да предприемат законосъобразни действия по опазване и поддържане на държавната собственост", заяви депутатът Милен Михов днес.

Той припомни, че Чинията е построена като Дом паметник на БКП и че режимът по това време е обявен за престъпен със закон у нас. Въпреки това, тъй като "обектът е със статут на частна държавна собственост и в състояние на саморазруха, представляващо риск за евентуални посетители и излъчващо спорни послания към гражданите и гостите на страната“, патриотите настояват за действия на институциите за опазването му. 

Михов изброи исторически събития от Руско-турската освободителна война насам, с които се свързва връх Бузлуджа, и обяви, че "историческото минало е обществено богатство и средство за постигане на национално съгласие". Затова поиска:

„С цел недопускане на неадекватно за съвременната ситуация парцелиране на историческата памет на обекта на връх Бузлуджа препоръчваме да се инициират административно-управленски действия за ремонт и музейно експониране на уникалното като архитектура и местоположение съоръжение“, каза още народният представител от „Обединени патриоти“.

Веднага след това депутатът Антон Кутев посъветва "Обединените патриоти" "да се разберат с Бойко Борисов".

"Досега „Бузлуджа" беше държавна собственост и виждаме резултата. Ние в края на краищата имаме разговори с Борисов. Той е предприел действия за връщане на паметника точно защото държавата на може да се справи“, посочи Кутев.

Социалистът обясни, че целта на БСП била да се съхрани паметта, а и предоставянето на паметника на партията не значело, че държавата трябва да избяга от отговорност да подпомогне за съхраняването му.

„Този паметник не е на БСП, независимо дали ще бъде върнат или не. Това е паметник на цяла България“, заяви и Кутев. „Не може някой, който се е нарекъл патриот, да бъде единственият представител на тази дума“, добави социалистът.

Патриотите: Държавата да ремонтира Бузлуджа и да направи музей

http://clubz.bg/56100-patriotite_dyrjavata_da_remontira_buzludja_i_da_napravi_muzej

Паметникът на Бузлужда да бъде ремонтиран от държавата, реновиран и превърнат в музей. Това поискаха депутатите от "Обединените патриоти" в специална декларация от парламентарната трибуна. Съуправляващите се обявиха против отдаването на т.нар. Чиния за ползване на БСП, като един от основните мотиви е, че монументът е бил построен с "обществени средства и доброволен труд".

Ден по-рано и вицепремиерът от "Обединените патриоти" Валери Симеонов се обяви против това левицата да получи право да се погрижи за паметника на Бузлуджа. Преди това и депутати от ГЕРБ обявиха саморазрушаващата се сграда за собственост на всички българи и поискаха тя да се ремонтира от държавата, въпреки че при първия кабинет "Борисов" премиерът Бойко Борисов лично обеща да предаде паметника на социалистите. Досега обаче те не бяха направили необходимото да получат собствеността, а служебното правителство отмени решението за предоставяне. 

"Върхът Бузлуджа и паметникът не трябва да принадлежат на една партия. Парламентарната ни група счита, че отговорните институции на изпълнителната власт, Министерският съвет и областният управител трябва да предприемат законосъобразни действия по опазване и поддържане на държавната собственост", заяви депутатът Милен Михов днес.

Той припомни, че Чинията е построена като Дом паметник на БКП и че режимът по това време е обявен за престъпен със закон у нас. Въпреки това, тъй като "обектът е със статут на частна държавна собственост и в състояние на саморазруха, представляващо риск за евентуални посетители и излъчващо спорни послания към гражданите и гостите на страната“, патриотите настояват за действия на институциите за опазването му. 

Михов изброи исторически събития от Руско-турската освободителна война насам, с които се свързва връх Бузлуджа и обяви, че "историческото минало е обществено богатство и средство за постигане на национално съгласие". Затова поиска:

„С цел недопускане на неадекватно за съвременната ситуация парцелиране на историческата памет на обекта на връх Бузлуджа, препоръчваме да се инициира административно-управленски действия за ремонт и музейно експониране на уникалното като архитектура и местоположение съоръжение“, каза още народният представител от „Обединени патриоти“.

Шефът на ЦРУ: Русия и "Уикилийкс" рушат западната демокрация

http://clubz.bg/56099-shefyt_na_cru_rusiq_i_uikilijks_rushat_zapadnata_demokraciq

Русия и сайтът "Уикилийкс" се опитват да подкопаят демокрацията на Запад.

Това заяви директорът на ЦРУ Майк Помпео. Той говори на събитие, организирано край Вашингтон от американската неправителствена организация Съюз за разузнаване и национална сигурност.

Според Помпео "Уикилийкс" дори е враждебно настроена към САЩ разузнавателна структура.

Сред заплахите, с които в момента се сблъсква ЦРУ, е дейността на "държавни и недържавни действащи лица, които се стремят да размият демокрацията и върховенството на закона по света".

"Това включва групи като "Уикилийкс" - недържавна вражеска разузнавателна служба, която вербува шпиони, дава възнаграждения на хора, крадящи законни тайни, и използва дадената информация, за да подкопава западните демокрации. И те, разбира се, включват руското правителство, което отдавна е основна фигура в света, практикуваща активни мероприятия. Това продължава десетилетия", каза директорът на шпионската централа в Ленгли.

Помпео смята за напълно реална заплахата от намеса на противниците в избори в САЩ. Той изтъкна, че руснаците явно са го направили на президентския вот през 2016 г. И допълни, че Москва е предприемала такива усилия и през 2012 г. и дори още през 70-те години на ХХ век.

"Списъкът на тези, които искат смъртта на западната демокрация, е дълъг и много от тези в него използват инструменти, подобни на активните мероприятия", каза Помпео.

Той препоръча спецслужбите на САЩ внимателно да следят Русия, но да не прекаляват с реакциите си.

Шефът на ЦРУ: Русия и "Уикиликс" рушат западната демокрация

http://clubz.bg/56099-shefyt_na_cru_rusiq_i_uikiliks_rushat_zapadnata_demokraciq

Русия и сайтът "Уикилийс" се опитват да подкопаят демокрацията на Запад.

Това заяви директорът на ЦРУ Майк Помпео, предаде. Той говори на събитие, организирано край Вашингтон от американската неправителствена организация Съюз за разузнаване и национална сигурност.

Според Помпео "Уикилийкс" дори е враждебно настроена към САЩ разузнавателна структура.

Сред заплахите, с които в момента се сблъсква ЦРУ, е дейността на "държавни и недържавни действащи лица, които се стремят да размият демокрацията и върховенството на закона по света".

"Това включва групи като "Уикилийкс" - недържавна вражеска разузнавателна служба, която вербува шпиони, дава възнаграждения на хора, крадящи законни тайни, и използва дадеата информация, за да подкопава западните демокрации. И те, разбира се, включват руското правителство, което отдавна е основна фигурав света, практикуваща активни мероприятия. Това продължава десетилетия", каза директорът на шпионската централа в Ленгли.

Помпео смята за напълно реална заплахата от намеса на противниците визбори в САЩ. Той изтъкна, че руснаците явно са го направили на президентския вот през 2016 г. И допълни, Москва е предприемала такива усилия и през 2012 г. и дори още през 70-те г. на ХХ век.

"Списъкът на тези, които искат смъртта на западната демокрация, е дълъг и много от тези в него използват инструменти, подобни на активните мероприятия", каза Помпео.

Той препоръча спецслужбите на САЩ внимателно да следят Русия, но да не прекаляват с реакциите си.

Дипломатически скандал! Русия се скара на САЩ за два нейни имота

http://frognews.bg/news_138089/Diplomaticheski-skandal!-Rusiia-se-skara-na-SASHT-za-dva-neini-imota/

Русия изрази възмущението си, че Съединените щати още не са й върнали два дипломатически имота, конфискувани при управлението на президента Барак Обама.

Почина доц. Кристиан Таков

//dariknews.bg/novini/obshtestvo/pochina-doc.-kristian-takov-2036277

Преподавателят от Софийския университет и доцент по гражданско право Кристиан Таков е починал, съобщиха близките му, цитирани от "Дневник". Те разпространи

"Лудогорец" се засилва за скок към нов европейски пробив

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/07/12/3005371_ludogorec_se_zasilva_za_skok_kum_nov_evropeiski_probiv/?ref=rss


Българският първенец "Лудогорец" се насочва с надежда към поредното си участие на европейската сцена. Разградчани тръгват в Шампионската лига в опит да стигнат групите на надпреварата.<br /><br />Воденият от Георги Дерменджиев състав излиза тази вечер като гост на "Жалгирис" в първа среща от втория предварителен кръг. Двубоят е от 21.00 часа българско време.<br /><br />Голямата цел на "Лудогорец" е покрай пълната си хегемония в България да...

Православен календар за 12 юли

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6330983

Православен календар за 12 юлиСв. мчци Прокъл и Иларий. Правед. Вероника Рождение на Учителя Петър Дънов. Религиозен празник за общество "Бяло братство" Прокъл и Иларий живели по времето на император Траян. Те били християни и след като не успели да сломят вярата им, езичниците ги наказали с мъченическа смърт. Иларий бил окован във вериги и посечен,

Обявен жълт код за опасни горещини днес

https://offnews.bg//obshtestvo/obiaven-zhalt-kod-za-opasni-goreshtini-dnes-660297.html

Предупредителен жълт код за опасно високи температури е издаден за 25 области в страната. Предупреждението не важи само за три области от страната - Добрич, Варна и Бургас.

Времето днес ще бъде слънчево, като максималните температури ще достигнат между 33° и 38°. 

Очаква се около и след обяд да се развие облачност, като на отделни места ще превали и прегърми. В западната част от страната ще духа слаб северозападен вятър, в Източна - югоизточен. 

Над Черноморието ще бъде предимно слънчево със слаб югоизточен вятър. Максимални температури между там ще бъдат между 26° и 29°. Температурата на морската вода е 21°-27°. 

Над планините ще бъде предимно слънчево. Около и след обяд ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места ще превали и прегърми. Ще духа умерен запад-северозападен вятър. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 28°, на 2000 метра – около 22°.

Обявен жълт код за опасни горещини днес

https://offnews.bg//obshtestvo/obiaviha-zhalt-kod-za-opasni-goreshtini-dnes-660297.html

Предупредителен жълт код за опасно високи температури е издаден за 25 области в страната. Предупреждението не важи само за три области от страната - Добрич, Варна и Бургас.

Времето днес ще бъде слънчево, като максималните температури ще достигнат между 33° и 38°. 

Очаква се около и след обяд да се развие облачност, като на отделни места ще превали и прегърми. В западната част от страната ще духа слаб северозападен вятър, в Източна - югоизточен. 

Над Черноморието ще бъде предимно слънчево със слаб югоизточен вятър. Максимални температури между там ще бъдат между 26° и 29°. Температурата на морската вода е 21°-27°. 

Над планините ще бъде предимно слънчево. Около и след обяд ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места ще превали и прегърми. Ще духа умерен запад-северозападен вятър. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 28°, на 2000 метра – около 22°.

Медът ще е акцент на фермерския пазар тази сряда

http://www.dnevnik.bg/zelen/2017/07/12/3004995_medut_shte_e_akcent_na_fermerskiia_pazar_tazi_sriada/?ref=rss


Медът и медните изделия ще са акцентът на третото издание на седмичния фермерски фестивал "От нашата ферма – с любов за вас!" пред Министерството на земеделието, храните и горите тази сряда, 12 юли.<br /><br />Биопчеларят Цвятко Начев от Калофер ще прави специални демонстрации: разпечатване на пити и вадене на био мед. Всеки, който желае, може да опита да отвори пчелните килийки, да подреди питите в центрофугата и лично да извади мед. И да си купи прясно изваден биологичен...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване