"Да, България" и ДСБ се обединяват?

//dariknews.bg/regioni/varna/da-bylgariia-i-dsb-se-obediniavat-2036361

От „Да, България” са отправили покана за взаимодействие към опозиционните демократични сили, съобщи във Варна лидерът на движението Христо Иванов. На този етап се водят разговори с ръководството на ДСБ. Подробности за евентуално обединение ще бъдат изнесени, когато

Крупен обир! Откраднаха 1,5 млн. от дома на собственика на “Ялта” и “Индиго

http://frognews.bg/news_138106/Krupen-obir!-Otkradnaha-1-5-mln-ot-doma-na-sobstvenika-na-IAlta-i-Indigo/

Близо 1,5 млн. лева в пари ценности са задигнали крадци от дома на родителите на братята Димитър и Красимир Илиеви, известни като собственици на няколко клуба в София. Сред тях са “Ялта” и печално известната дискотека “Индиго”.

САЩ смятат да останат в Ирак и след поражението на ИД

https://www.24chasa.bg/novini/article/6331190

САЩ смятат да останат в Ирак и след поражението на ИДСАЩ и редица страни от международната коалиция срещу групировката "Ислямска държава" се канят да поддържат военно присъствие в Ирак и след като джихадистите бъдат победени. Това заяви във вторник високопоставен американски военен, предаде БТА. Генерал-лейтенант Стивън Таунсънд, командващ силите на коалицията, изтъкна,

Ердоган: ЕС ни губи времето

http://clubz.bg/56110-erdogan_es_ni_gubi_vremeto

Реджеп Ердоган. Снимка ЕПА/БГНЕС

Реджеп Ердоган заяви, че Европейският съюз губи времето на Турция, в интервю пред Би Би Си.

Турският президент изтъкна, че ако 28-те откажат членство на Турция, страната ще бъде спокойна, тъй като ЕС не им е необходим.

Ердогоан подчерта, че мнозинството турци вече не желаят членство в ЕС и намират подхода на Брюксел за нечестен.

"Въпреки всичко това ние ще продължим да сме честни с Европейския съюз още малко време", допълни турският държавен глава.

Ердоган говори пред Би Би Си почти година след опита за военен преврат в страната му на 15 юли 2016 г. По време на пуча загинаха почти 260 военни и цивилни, като оттогава насам Турция е в режим на извънредно положение. Според мнозина анализатори Ердоган се възползва от правомощията си в ситуацията, за да репресира политическите си опоненти. До момента над 50 000 души са били арестувани, а 140 000 уволнени по обвинения за връзки с Фетхуллах Гюлен. 

Ердоган отрече твърденията, че в турските затвори се намират над 150 журналисти. "Само двама истински журналисти са в затвора сега", твърди президентът. Според Комитета за защита на журналистите обаче Турция е на първо място по брой журналисти в затвора. 

В отговор на въпрос за причините Анкара да застава зад Катар в разразилата се дипломатическа криза в Персийския залив, Ердоган заяви, че страната му насърчава диалог и мир в региона, защото "Турция никога не подкрепя убийствата на мюсюлмани от мюсюлмани".

Борисов дава, Патриотите не дават Бузлуджа на БСП

https://offnews.bg//politika/borisov-dava-patriotite-ne-davat-buzludzha-na-bsp-660310.html

Паметникът на Бузлуджа предизвика разногласия в управляващата коалиция. Премиерът Бойко Борисов е съгласен да даде паметника на БСП, които си го поискаха, но Патриотите не го дават. 

"Бузлуджа не трябва да принадлежи на една партия. Затова отговорните институции, Министерски съвет и областният управител трябва да предприемат законосъобразни действия по опазване и поддържане на държавната собственост", заяви Милен Михов от Обединени Патриоти, който поиска от парламентарната трибуна паметникът на Бузлуджа да бъде ремонтиран, а не даден на БСП.

В момента паметникът Бузлуджа е в състояние на разруха, уточни Михов и поиска: „С цел недопускане на неадекватно за съвременната ситуация парцелиране на историческата памет на обекта на връх Бузлуджа препоръчваме да се инициира административно-управленски действия за ремонт и музейно експониране на уникалното като архитектура и местоположение съоръжени с публични и прозрачни процедури и недопускане да се влияят от миналото и политическите принципи“.

Преди седмици лидерът на червената партия Корнелия Нинова заяви, че БСП е решила да приеме чинията на Бузлуджа за 10-годишен безвъзмезден наем, за да я оправи и да се грижи за паметника.

БСП пък са склонни да се откажат от намерението си, щом коалицията се кара какво да е бъдещето на Бузлуджа. Смисълът обаче за тях е паметникът да се оправи и държавата "като иска, сама да се погрижи за него".

"Досега Бузлуджа беше държавна собственост и виждаме резултата – патриотите да се разберат с Бойко Борисов, каза в парламента депутатът от БСП Антон Кутев. Той обясни, че разговорите с Бойко Борисов продължават и той е склонил да даде паметника на БСП. "В момента патриотите са управляващи. Ако имат идеи за това как да направят паметника действащ и как да съхранят паметта - нека да го направят. Ние искаме само да бъде съхранена паметта“, заяви Кутев.

„Да се хващат и да вършат работа. Ние, ако искат, даже ще им помогнем“, категоричен бе още Кутев.

10-те типа съседи, които могат да побъркат всеки

https://www.vesti.bg/lyubopitno/sveji/10-te-tipa-sysedi-koito-mogat-da-pobyrkat-vseki-6071392

Дори добре да живееш, винаги около теб има поне по един съсед, който постоянно те изкарва извън равновесие

Атанас Костадинов: Управляващите превърнаха НДК в дворец на хаоса

http://www.cross.bg/proekt-kostadinov-nyama-1548772.html

/КРОСС/ „Не знам дали НДК е касичка, но е Национален дворец на хаоса". Това заяви пред Нова телевизия Атанас Костадинов, народен представител от ПГ на „БСП за България" и член на анкетна комисията в НС за НДК, създадена по искане на левицата. Той обясни, че вчера, по време на заседание на комисията е присъствал на абсолютно странни изслушвания и среща. „През 2015 г,. 2016 г., и 2017 г. - вицепремиери и министри искат информация от НДК, но никой не им я дава. Томислав Дончев сподели, че през 2016 г, като вицепремиер, на 4 пъти е искал отчет, инвестиционен план, актуализиране на бизнес плана, но не са били предоставени. Видяхме управляващи колеги, които като че сега проглеждаха за НДК. От 2015 г. досега, 2 месеца преди първото събитие, изведнъж започнаха да се правят изключителни разкрития", поясни депутатът. По думите му на всяка една фаза - подготовка, идеен проект, прилагане и изпълнение - нещата са драматични. „Дебатът дали Боршош или министрите са виновни е абсурден. Никой не вярва, че един изпълнителен директор може да отказва на вицепремиер или на министър информация в продължение на 2 години, ако не е един вид „свещена крава", сложена от най-високо място", категоричен бе Костадинов. Той заяви, че на 22.08.2016 г., когато по сметките на НДК има 62 хил. лв, се получават 17 млн. лв. целеви средства, с решение на МС от същия месец. Костадинов допълни, че веднага след това, на 23.08.2016 г

Пребиха и ограбиха мъж в Монтана, извършителите са заловени

https://www.24chasa.bg/novini/article/6331192

Пребиха и ограбиха мъж в Монтана, извършителите са заловени

Пребит и ограбен е 29-годишен жител на Монтана. Това съобщиха от ОД МВР - Монтана. Сигналът за случилото се е подаден вчера. 29-годишният мъж е заявил, че на 10 юли, около 18.30 часа, след насилствено нахлуване в жилището му, с използване на сила и отправени заплахи, е извършен грабеж на парична сума около 50 лева и таблет.

Внасяме 2 725 сезонни работници за туризма

http://www.moreto.net/novini.php?n=355309

АИКБ приветства реалните стъпки на правителството за решаването на острия проблем с липсата на кадри за бизнеса. Това стана на заседание на Националния икономически съвет, който обсъди проблемите на трудовата миграция и вноса на квалифицирани и дефицитни специалисти от трети страни у нас.

Новата номер 1 в женския тенис полетя от щастие

https://offnews.bg//tenis/novata-nomer-1-v-zhenskia-tenis-poletia-ot-shtastie-660316.html

Каролина Плишкова буквално полетя от щастие след новината, че е новата номер 1 в женския тенис. Чехкинята пусна своя снимка от Монте Карло.   

Въпреки че отпадна още във втория кръг на "Уимбълдън", Плишкова ще стане №1 благодарение на вчерашната загуба на румънката Симона Халеп от представителката на домакините Йохана Конта. Поставената под №2 комшийка водеше с 5:4 точки в тайбрека на втория сет, но в крайна сметка трябваше да преклони глава пред противничката си - 7:6(2), 6:7(5), 4:6.

"Определено ще си спомням днешния ден! Въпреки че в момента не празнувам победа на корта, аз станах №1 в света. И това наистина означава много за мен. Всъщност, дори не мога осъзная какво съм постигнала. Работих много усилено, както всички хора около мен.

Благодаря на всички, които вярваха в мен, както и на тези, които се съмняваха. Да бъдеш номер едно в света е и голяма отговорност за мен. Мога да обещая, че ще направя всичко възможно да не разочаровам в тази роля.

Да се ​​надяваме, че ще успея. Още веднъж бих искала да благодаря на моето семейство, моя екип, изобщо на най-близките хора около мен. Без вас нямаше да съм там, където съм", написа Каролина Плишкова от плажа.

Конта побърка Великобритания и е на път да измести самия Анди Мъри от сърцата на феновете. Спортистка от Острова нямаше полуфинал на "Уимбълдън"от 1978 година! Но! На пътя й застава самата Винъс Уилямс, петкратна шампионка тук.

В другия полуфинал Гарбине Мугуруса от Испания среща непоставената Магдалена Рибарикова (Словакия). 

Доц. Кристиан Таков: Послания, съвети, спомени (текст и видео)

https://offnews.bg//litca/dotc-kristian-takov-poslania-saveti-spomeni-tekst-i-video-660313.html

Из блога на доц. Кристиан Таков, в който той споделя лични и професионални впечатления от 2010 г. насам.

По повод Манифеста за Републиката

(04.03.2016)

Тъжно прав се оказвам в предвижданията си.

Вече се изля в словесна форма очакваното:

„Бих подкрепил, ако

1) бяхте напсували съседа, дето ми спира на моето си паркомясто;
2) бяхте споделили мнението ми за гей-браковете;
3) бяхте дошли на хепънинга за защита на белогъзата сладкопойка в с. Бутниколец;
4) подкрепяхте мнението ми по спора filioque в светлината на тълкуването на св. Августин от Зигмунд Биркенщайн-Хробок и
5) барем бяхте от ЦСКА.“

Затова няма Република и затова малцина сме За Нея.
Затова по тия земи има даже не градове, не дори и села, не най-после и махали. Има колиби. С много високи дувари около тях.

На които можеш да напишеш „к*р“ и да си ходиш.“

**********

Перо го не хваща*

(15.01.2016)

Министър-председателят на България предлага на Председателя на ВКС „да мине на негова територия“ и да го бие на избори.

Очаква се предложение и за по една канадска.

Междувременно репортерки могат да пипнат министър-председателя по мускула. Докато не са ги изпреварили три папи, дето са го галИли по главата.

Ехидството настрана.

Г-н Борисов доказва не само липса на ценности.

Той демонстрира пълно незнание, как функционира разделението на властите. Не злонамереност. Незнание.

Г-н Борисов шикалкави в обясненията си. Като го хванат в крачка, става агресивен. Белким мине, санким друг път не е успявал, чунким голяма работа е станала. Опасно е, човек с такива качества да ръководи моята държава.

Г-н Борисов хем казва, че член на ВСС раболепно му докладва вярност, хем че не е важно, кой точно е докладвалият. Важно е. Много е важно. А още по-важно е, че министър-председателят на Републиката не го смята за важно.

Доброто и злото са въпрос на избор, а свободата е вродена**. Но за да упражниш свободата на избор между доброто и злото, първо трябва да си годен да ги различиш.

Срам ме е от моя министър-председател.

**********

За съдия Румен Янков. Пак след пет години. И винаги

(17.11.2015)

De mortuis aut bene, aut nihil. При съдия Румен Янков предупреждението е излишно. Обичалите го не се нуждаят от такова предупреждение. Мразилите го не смеят да престъпят запретата му. Едните са водени от пиетет, другите – от това, което те всякога са имали, а той – не: страха.

Спомените ми от него не са интензивни, защото са от сравнително къс период от време. Имах щастието, да се подоближа и дори – докосна до Румен Янков едва в последните години на живота му. Да се преодолее разстоянието до такива личности е винаги трудно. Неговата непосредственост и неголемеене само допълнително затрудняваха, защото добавяха още дължим респект към така или иначе наличното почитание.

1990 Първа среща.

Кабинет в Съдебната палата. Мрачен. С тежки ламперии. Призван да дъхти на страхопочтителност. Затрупано с много и дебели дела бюро. Някъде иззад делата се вижда Румен Янков. Пратен съм при него от моята адвокатка-патрон Лилия Касабова (някогашна негова колега – съдия). Той ми е дал едно от въпросните дебели дела. Аз нищо не съм разбрал от него, защото зрънцето на материалното право е безнадеждно оплетено в процесуалния лабиринт на едно първоинстанционно, две второинстанционни разглеждания и две произнасяния на Върховния съд. Делеше се автомобил „Запорожец“. Девета година поред. Колата вероятно отдавна не съществуваше, но продължаваше да броди като юридическо зомби. Правата върху нея обаче ликуваха и я надживяваха. Блестящият мозък на Румен Янков се занимаваше с човешката дребнавост и упорство, държащи тия права живи, а убиващи душата на титулярите им. Делото не ми беше станало интересно, бях се оплел окончателно в него, което опитвам да скрия в напоителни юридикообразни излияния пред Румен Янков. А той ме гледа хитро, вътрешно усмихнат, но далеч от всякакъв присмех. И казва думите, които всеки приписва на собствения си учител „Моето момче, като вземеш едно дело, сложи го на сърцето си. Каквото то ти каже, това е вярното.“ И добавя съзаклятнически: „Ако си добър юрист, ще намериш, как да го обосновеш.“

После понечва да завери стажантската ми книжка, но не намира химикалка. С трепет, съчетан със суетност, му подавам един наследен от знам ли кого „Pelikan“ от 40-те години и гледам с тревога, как перото се разкрачва под силния натиск на пръстите му. Промърморва „И аз имам такава вкъщи.“

Нищо специално; въпреки това – незабравимо. При забележителните хора е така. Дори на най-баналните им действия отричаме ежедневността, а търсим да ги снабдим с нещо особено. Защото имаме нуждата от това особеното, а у себе си не го намираме достатъчно.

Средата на 90-те години.

Тъй като не съм възприел фактите непосредствено, от това и свидетелско показание не може да излезе, камо ли спомен.

Научих – с известно разочарование – че съдия Румен Янков бил станал адвокат. Не знам, какво го е тласнало да пробва да променя коловозите. Нито смятам, че някоя правна професия е по-горе от друга. Зависи, кой я облича. Трудно мога обаче да си представя съдия Янков като адвокат Янков. Мисленето на адвоката и на съдията – особено в закоравелите им от възрастта фази – са различни.

Не вярвам, че Румен Янков е бил щастлив от промяната. И затова я е изоставил. Припомням тази случка, защото си струва да се знае, че никой не е безгрешен, дори и при собствените си дела, а най-вече в тях. И защото трябва да се помни, че камъкът тежи на мястото си. И да се вярва, че никога не е късно ни за промяна, ни за признание на грешка, ни за поправка. Както Аристотел, който на стари години решил да учи математика, а учениците му го попитали „За кога, учителю?“ – на което той рекъл „Ако не сега, кога?“

2009 Разказ от Конституционния съд

Румен Янков председателства заседанието. Обсъжда се нещо животрептущо, за което една от политическите партии се е запънала. Партията си има надлежните хранени хора в Конституционния съд. Единият от хранените хора час по час напуща заседанието под предлог малка нужда. Видимо е, че докладва телефонно на Партията. При третия опит за излизане по въпросната нужда Румен Янков го пита „Абе, да нямаш цистит?“.

По думите на Румен срам не е последвал. По мои наблюдения издигане е последвало.

Съдия Румен Янков се чувстваше доста некомфортно в Конституционния съд. Явно му беше самотно там. Наскърбяваше го човешката слабост. Обиждаше го безпринципността на назначението на доста от колегите му там. Ядеше го невъзможността, слабите гласове на разума да надделеят достатъчно често над онова, което днес е прието да се нарича „политическо решение“.

Не мога да подкрепя твърденията си с конкретни негови реплики. Казани сдържано думи, презрително сгъване на края на устните, примирено обобщение от типа „такива сме хората“ ме карат да му припиша тия чувства. Дали са негови, доколко пък не са мои, не знам. Всяко възприятие е субективно. Но хора като него предизвикват възприятия. Те са като текстовете, които си струва да се препрочитат. Всеки открива нещо от себе си в тях. И се досъгражда чрез тях.

В Конституционния съд съдия Янков реагираше с прочутите си особени мнения. Те трудно могат да бъдат разбрани извън контекста на решенията, на които се опълчват. Както след време и делата му трудно ще бъдат разбирани от хора, които не са го познавали. Вероятно ще ги подценяват или намират за самопонятни. Защото ще забравят, че „времето е в нас и ние сме във времето“.

2010

Семейството ми е пред крушение. Крушението изглежда неизбежно. Смазан съм. Румен Янков е един от малцината, с които споделям страха си. Не се опитва да ми пробутва рецепти. Само предписва своя илач „Работи и забравяй! Ако не забравяш, работи още повече.“
При мене тая точно упойка не действа. Знам го. Но действа утехата, че мога да споделя и това с него. И че то остава там и там умира. За да се прероди в подкрепа, която може да се получи само от приятел. И която се усеща в мълчанието, в деликатното ненатрапване на темата и в усещането, че дори някой да те е напуснал, има други, които неотменно са с тебе.

2010 Арбитражното дело

Арбитражно дело. Едната страна – видимо права – си е наел малоумен защитник. Защитникът с дебилна енергичност прави и невъзможното, да провали тезата на клиента си. Румен Янков е председател на арбитражния състав. Явно и на мен, а и на другия колега е дожаляло за ищеца. Състезателното начало в арбитражния процес обаче ни кара, да седим пасивни и с каменни лица да гледаме позора на адвокатската професия.

След делото го питам – справедливо ли е сега такова нещо – тоя окончателно провали интересите на горкия човек! Той измърморва привидно равнодушно „Моето момче, да не мислиш, че са се намерили случайно?“ Стените на арбитражната зала се разтварят в космическа безкрайност, границите между изравнителна, разпределителна и божествена справедливост чезнат.

А Румен Янков леко прегърбен невъзмутимо излиза от залата. Кой разбрал – разбрал.

____________

Хората като него, без да ни дават доброто наготово, ни карат да го извлечем от себе си. Хранят надеждата, че то съществува. И същевременно представляват огромна опасност за по-слабите от нас: когато си отидат от мира сего, ни лишават от опора, а на мнозина дават оправдание от типа „на кого ни оставяш“.

Оставил ни е на нас си. И ако имаме почит към него и дълг към себе си, няма защо да кършим пръсти и да оправдаваме лентяйството си с „накъде без него“, а да потърсим посоката. И да я поемем. С всичкия риск от грешки. И с всичкия риск от грях, който всеки действащ поема, за да изкупи частица от грешността на света.

Requiescas in pace, Judice!

********

Диалог с FB-friend

(25.09.2014)

- Смел си. Каква е цената?
- Още не зная.
***
Ако знаех, щях да съм или безразсъден, или пресметлив. Но не смел.

**********

13-те опорни точки срещу съдебната реформа

(28.05.2015)

Когато съдебната реформа се зададе, противниците й реагираха първосигнално и решиха, че с килограми и тъпота ще затрупат идеята. После разбраха, че не става. Сега вече ги е срам да са „против“ открито. И ги е страх.

Прибегнаха към интелекта или онова, което го замества при техните организми.

И родиха. Да видим, какво.

Новите опорни точки срещу съдебната реформа могат се обособят в четири групи.

Първа група: Отклоняване на вниманието и усилията към частни, ежедневни и сравнително дребни проблеми

Езикови проявления:

„реформата трябва да се съсредоточи към недоделките в процесуалните закони (ГПК, НПК)“
„проблемът не е във Висшия съдебен съвет, а на „друго място“
„реформа, да, разбира се… ама не точно такава, а малко по-инаква“
„трябва да помислим зряло, да преценим задълбочено и да преценим мъдро“
„не е там проблемът на държавата и няма да се свърши тази работа така„.
Няма обаче да чуете, къде, аджеба, е проблемът и как ще се свърши работата.

Към тази група се включва и опитът за отклоняване и отсвирване на нещата към едно далечно и неопределимо бъдеще. Типичен представител е любимият ми „просветителски“ аргумент: „дайте да наблегнем на образованието, та като го оправим, след 20-30 години ще вземат да излизат блестящи юристи. И тя системата, сама ще си се оправи“. Разбира се, предполага се, че междувременно ще им преподаваме ние – че кой друг?
Цел – замазване, отлагане, изкривяване, обезсилване и най-добре – провал на реформата.

Хитрото на тая група опори е, че посочените проблеми безспорно съществуват; решаването им обаче няма да преодолее най-дебелите и болезнени в момента пороци на правораздаването. По същата логика – да вземем първо да се преборим с диабета, озоновата дупка, бездомните кучета и ниските заплати на учителите, а после да се захванем със съдебна реформа.

Всъщност, всеки трябва да си копае нивата. Проблемите в едно общество се решават паралелно. Подобни призиви целят, да отклонят обществена енергия от съдебната реформа и да я оставят да потъне в пясъците на въпроси, които интересуват само част от хората. Това са опити за отлагане на неизбежното и приличат на уговорките между пенсионерки по телефона – „Айде, Ветке, да се видим най-после – ама като се позатопли времето“. Вече е жега и се не трае, Ветке!

Втора група: Политически аргументи от тип „заклинание“

Езикови проявления:

„разделянето на ВСС е самоцелно“ (и ние няма да го подкрепим);
„нарушава се независимостта на съдебната власт“;
„цели се подмяна на хората“ (?) във ВСС, ВАС, ВКС и т.н. и т.н..
Заклинанията са по дефиниция леко слабоумни. Те затова са и аксиоматични. Носителите на такива послания никога не аргументират, нито се задълбочават. Те стрелят с къси глупости. Всяко пояснение би им съборило картонената кула.

Този тип аргументи са лозунгарски, аксиоматични и магически. Те въздействат върху обичливи привърженици, защото са от типа „айде, наш`те!“. Който си ви обича, няма да си ви и пита.

Ако накарате такъв аргументатор да обясни, какво точно е „съдебна власт“ и има ли разлика между нея и „правораздавателна система“, или като как всъщност точно и само по себе си се посяга на нейната независимост, или пък какво е съдържанието на тази независимост, ще чуете дълбоко хлъцване. Може да предизвикате и мозъчен инцидент.

Трета група: „Научни“ аргументи

Носителите на тия аргументи са по-извисени. Някои от тях дори вероятно си вярват. Неразбрали или забравили, за какво става дума в правото, те са се опили от хълцаща публика, която шъпне „Леле, как сложно го каза!“. За да аргументираш така е препоръчително, да си поне доцент. Изречения, по-къси от 17 реда са забранени. Обърканата пунктуация е предимство. Логическите грешки са задължителни. Връзката с действителността задължително трябва да е скъсана, а най-добре е, никога да не е била установявана.

Езикови прояви:

Позоваване на практика на Конституционния съд, съгласно която „както е известно“, е нужно Велико народно събрание за такава реформа. Обикновено се гарнира с вездесъщото решение № 3/2013 на КС. След клетва в решението и в значението му (без цитат, по възможност), се „обяснява“, че въз основа на него, реформата може да се инициира само от Велико Народно събрание

Това е т.нар. „рестриктивен“ аргумент.

Целта е да ни облъчат с идеята, че реформата е всъщност политически невъзможна – защото засега е практически немислимо, да се свика Велико народно събрание.

Другият тип „научен“ аргумент бие в точно обратната посока – че въобще няма нужда от промяна в Конституцията и реформата може да стане с просто изменение в Закона за съдебната власт.
С този аргумент пак се цели осуетяване на реформата, но по друг начин. Ако законодателните изменения не са предшествани от конституционна промяна, в удобен момент те ще бъдат атакувани пред Конституционния съд. В зависимост от „подходящ“ негов състав реформата ще бъде или осуетена, или осакатена, или най- малкото забавена.

Четвърта група: Ниска топка

Най-тривиалният аргумент. От архаичен тип. Обидно ниска топка, но има своя публика.

Първият тип от тази група е: „ние не сме корумпирани, дайте доказателства , че сме„. Обикновено се настоява на договор за подкуп, искат се писмени показания с нотариална заверка на подписа (задължително и от далия подкупа, и от получилия го). Като не се представят, настъпва тържество. Произнася се мантра за правовата държава, накърнени човешки права на заподозрения в корупция и той влиза целият в бяло – като Орешарски на прием при Иван Искров.
Другият тип аргументит е на атавистично ниво. Копае под дъното с народностна ирония от типа „Ти ли па че ми кажеш на мене“. С такъв тип аргумент се стреля предимно по чужденци. Негови мишени напоследък бяха френският посланик Ксавие дьо Кабан по повод казванията му за съдия Румяна Ченалова и за „гнилите ябълки“ и Моника Маковей. На посланика му казаха да се държи прилично и дипломатично – т.е. да си трае. На Моника Маковей й казаха, че нея и в Румъния не я обичат; камо ли в България.

Что делать?

В това многоговорене как да отсеем плявата от зърното и как да разберем кого да слушаме и от кого да се пазим? Много е просто, всъщност:

Виж, кой говори.

Ако лицето има дузина провали, десетки позори и плува в подозрения, просто спрете да слушате. Няма смисъл. Само ще ви облъчва с тъпота.

Ако някой говори неясно, това значи, три неща:
или сам въобще не разбира, какво приказва;
или ви лъже;
или и двете.
По думите на големия наш професор по право – Живко Сталев – „както лошата храна разваля стомаха, така и лошата духовна храна разваля разсъдъка“.

И още няколко неща:

· не гледайте сутрешен блок, в който прекъсват събеседника по три пъти на изречение и осем пъти в минута;
· не гледайте интервю, в което водещият е отишъл на крака в злачно-сенчест кабинет с ненатрапливи следи от късен сталински барок, та да подаде удобни въпроси на благосклонен властник;
· не гледайте предаване от типа „Всички гледни точки“, в който точките се представят едновременно и чрез надвикване на опонентите – минимум петима, без горна граница;
· не гледайте рубрика, която неизменно завършва с думи на водещия „това е тема с продължение“;
· не гледайте разговор, в който бос в материята водещ смело обявява битка на крокодил в родното блато на крокодила и крокодилът го хапва на нафора;
· не изслушвайте допитвания до „обикновени хора“ по улицата или „на пряката ни телефонна линия“ по въпроси на атомната енергетика, рефинансирането на външния дълг и абстрактното изкуство;
· не бъдете аудитория на формати от типа „Срещи в градския нужник“;
· не гледайте водещ, който е допускал някой от изброените грехове.

Доц. Кристиан Таков: Послания, съвети, спомени

https://offnews.bg//litca/dotc-kristian-takov-poslania-saveti-spomeni-660313.html

Из блога на доц. Кристиан Таков, в който той споделя лични и професионални впечатления от 2010 г. насам.

По повод Манифеста за Републиката

(04.03.2016)

Тъжно прав се оказвам в предвижданията си.

Вече се изля в словесна форма очакваното:

„Бих подкрепил, ако

1) бяхте напсували съседа, дето ми спира на моето си паркомясто;
2) бяхте споделили мнението ми за гей-браковете;
3) бяхте дошли на хепънинга за защита на белогъзата сладкопойка в с. Бутниколец;
4) подкрепяхте мнението ми по спора filioque в светлината на тълкуването на св. Августин от Зигмунд Биркенщайн-Хробок и
5) барем бяхте от ЦСКА.“

Затова няма Република и затова малцина сме За Нея.
Затова по тия земи има даже не градове, не дори и села, не най-после и махали. Има колиби. С много високи дувари около тях.

На които можеш да напишеш „к*р“ и да си ходиш.“

**********

Перо го не хваща*

(15.01.2016)

Министър-председателят на България предлага на Председателя на ВКС „да мине на негова територия“ и да го бие на избори.

Очаква се предложение и за по една канадска.

Междувременно репортерки могат да пипнат министър-председателя по мускула. Докато не са ги изпреварили три папи, дето са го галИли по главата.

Ехидството настрана.

Г-н Борисов доказва не само липса на ценности.

Той демонстрира пълно незнание, как функционира разделението на властите. Не злонамереност. Незнание.

Г-н Борисов шикалкави в обясненията си. Като го хванат в крачка, става агресивен. Белким мине, санким друг път не е успявал, чунким голяма работа е станала. Опасно е, човек с такива качества да ръководи моята държава.

Г-н Борисов хем казва, че член на ВСС раболепно му докладва вярност, хем че не е важно, кой точно е докладвалият. Важно е. Много е важно. А още по-важно е, че министър-председателят на Републиката не го смята за важно.

Доброто и злото са въпрос на избор, а свободата е вродена**. Но за да упражниш свободата на избор между доброто и злото, първо трябва да си годен да ги различиш.

Срам ме е от моя министър-председател.

**********

За съдия Румен Янков. Пак след пет години. И винаги

(17.11.2015)

De mortuis aut bene, aut nihil. При съдия Румен Янков предупреждението е излишно. Обичалите го не се нуждаят от такова предупреждение. Мразилите го не смеят да престъпят запретата му. Едните са водени от пиетет, другите – от това, което те всякога са имали, а той – не: страха.

Спомените ми от него не са интензивни, защото са от сравнително къс период от време. Имах щастието, да се подоближа и дори – докосна до Румен Янков едва в последните години на живота му. Да се преодолее разстоянието до такива личности е винаги трудно. Неговата непосредственост и неголемеене само допълнително затрудняваха, защото добавяха още дължим респект към така или иначе наличното почитание.

1990 Първа среща.

Кабинет в Съдебната палата. Мрачен. С тежки ламперии. Призван да дъхти на страхопочтителност. Затрупано с много и дебели дела бюро. Някъде иззад делата се вижда Румен Янков. Пратен съм при него от моята адвокатка-патрон Лилия Касабова (някогашна негова колега – съдия). Той ми е дал едно от въпросните дебели дела. Аз нищо не съм разбрал от него, защото зрънцето на материалното право е безнадеждно оплетено в процесуалния лабиринт на едно първоинстанционно, две второинстанционни разглеждания и две произнасяния на Върховния съд. Делеше се автомобил „Запорожец“. Девета година поред. Колата вероятно отдавна не съществуваше, но продължаваше да броди като юридическо зомби. Правата върху нея обаче ликуваха и я надживяваха. Блестящият мозък на Румен Янков се занимаваше с човешката дребнавост и упорство, държащи тия права живи, а убиващи душата на титулярите им. Делото не ми беше станало интересно, бях се оплел окончателно в него, което опитвам да скрия в напоителни юридикообразни излияния пред Румен Янков. А той ме гледа хитро, вътрешно усмихнат, но далеч от всякакъв присмех. И казва думите, които всеки приписва на собствения си учител „Моето момче, като вземеш едно дело, сложи го на сърцето си. Каквото то ти каже, това е вярното.“ И добавя съзаклятнически: „Ако си добър юрист, ще намериш, как да го обосновеш.“

После понечва да завери стажантската ми книжка, но не намира химикалка. С трепет, съчетан със суетност, му подавам един наследен от знам ли кого „Pelikan“ от 40-те години и гледам с тревога, как перото се разкрачва под силния натиск на пръстите му. Промърморва „И аз имам такава вкъщи.“

Нищо специално; въпреки това – незабравимо. При забележителните хора е така. Дори на най-баналните им действия отричаме ежедневността, а търсим да ги снабдим с нещо особено. Защото имаме нуждата от това особеното, а у себе си не го намираме достатъчно.

Средата на 90-те години.

Тъй като не съм възприел фактите непосредствено, от това и свидетелско показание не може да излезе, камо ли спомен.

Научих – с известно разочарование – че съдия Румен Янков бил станал адвокат. Не знам, какво го е тласнало да пробва да променя коловозите. Нито смятам, че някоя правна професия е по-горе от друга. Зависи, кой я облича. Трудно мога обаче да си представя съдия Янков като адвокат Янков. Мисленето на адвоката и на съдията – особено в закоравелите им от възрастта фази – са различни.

Не вярвам, че Румен Янков е бил щастлив от промяната. И затова я е изоставил. Припомням тази случка, защото си струва да се знае, че никой не е безгрешен, дори и при собствените си дела, а най-вече в тях. И защото трябва да се помни, че камъкът тежи на мястото си. И да се вярва, че никога не е късно ни за промяна, ни за признание на грешка, ни за поправка. Както Аристотел, който на стари години решил да учи математика, а учениците му го попитали „За кога, учителю?“ – на което той рекъл „Ако не сега, кога?“

2009 Разказ от Конституционния съд

Румен Янков председателства заседанието. Обсъжда се нещо животрептущо, за което една от политическите партии се е запънала. Партията си има надлежните хранени хора в Конституционния съд. Единият от хранените хора час по час напуща заседанието под предлог малка нужда. Видимо е, че докладва телефонно на Партията. При третия опит за излизане по въпросната нужда Румен Янков го пита „Абе, да нямаш цистит?“.

По думите на Румен срам не е последвал. По мои наблюдения издигане е последвало.

Съдия Румен Янков се чувстваше доста некомфортно в Конституционния съд. Явно му беше самотно там. Наскърбяваше го човешката слабост. Обиждаше го безпринципността на назначението на доста от колегите му там. Ядеше го невъзможността, слабите гласове на разума да надделеят достатъчно често над онова, което днес е прието да се нарича „политическо решение“.

Не мога да подкрепя твърденията си с конкретни негови реплики. Казани сдържано думи, презрително сгъване на края на устните, примирено обобщение от типа „такива сме хората“ ме карат да му припиша тия чувства. Дали са негови, доколко пък не са мои, не знам. Всяко възприятие е субективно. Но хора като него предизвикват възприятия. Те са като текстовете, които си струва да се препрочитат. Всеки открива нещо от себе си в тях. И се досъгражда чрез тях.

В Конституционния съд съдия Янков реагираше с прочутите си особени мнения. Те трудно могат да бъдат разбрани извън контекста на решенията, на които се опълчват. Както след време и делата му трудно ще бъдат разбирани от хора, които не са го познавали. Вероятно ще ги подценяват или намират за самопонятни. Защото ще забравят, че „времето е в нас и ние сме във времето“.

2010

Семейството ми е пред крушение. Крушението изглежда неизбежно. Смазан съм. Румен Янков е един от малцината, с които споделям страха си. Не се опитва да ми пробутва рецепти. Само предписва своя илач „Работи и забравяй! Ако не забравяш, работи още повече.“
При мене тая точно упойка не действа. Знам го. Но действа утехата, че мога да споделя и това с него. И че то остава там и там умира. За да се прероди в подкрепа, която може да се получи само от приятел. И която се усеща в мълчанието, в деликатното ненатрапване на темата и в усещането, че дори някой да те е напуснал, има други, които неотменно са с тебе.

2010 Арбитражното дело

Арбитражно дело. Едната страна – видимо права – си е наел малоумен защитник. Защитникът с дебилна енергичност прави и невъзможното, да провали тезата на клиента си. Румен Янков е председател на арбитражния състав. Явно и на мен, а и на другия колега е дожаляло за ищеца. Състезателното начало в арбитражния процес обаче ни кара, да седим пасивни и с каменни лица да гледаме позора на адвокатската професия.

След делото го питам – справедливо ли е сега такова нещо – тоя окончателно провали интересите на горкия човек! Той измърморва привидно равнодушно „Моето момче, да не мислиш, че са се намерили случайно?“ Стените на арбитражната зала се разтварят в космическа безкрайност, границите между изравнителна, разпределителна и божествена справедливост чезнат.

А Румен Янков леко прегърбен невъзмутимо излиза от залата. Кой разбрал – разбрал.

____________

Хората като него, без да ни дават доброто наготово, ни карат да го извлечем от себе си. Хранят надеждата, че то съществува. И същевременно представляват огромна опасност за по-слабите от нас: когато си отидат от мира сего, ни лишават от опора, а на мнозина дават оправдание от типа „на кого ни оставяш“.

Оставил ни е на нас си. И ако имаме почит към него и дълг към себе си, няма защо да кършим пръсти и да оправдаваме лентяйството си с „накъде без него“, а да потърсим посоката. И да я поемем. С всичкия риск от грешки. И с всичкия риск от грях, който всеки действащ поема, за да изкупи частица от грешността на света.

Requiescas in pace, Judice!

********

Диалог с FB-friend

(25.09.2014)

- Смел си. Каква е цената?
- Още не зная.
***
Ако знаех, щях да съм или безразсъден, или пресметлив. Но не смел.

**********

13-те опорни точки срещу съдебната реформа

(28.05.2015)

Когато съдебната реформа се зададе, противниците й реагираха първосигнално и решиха, че с килограми и тъпота ще затрупат идеята. После разбраха, че не става. Сега вече ги е срам да са „против“ открито. И ги е страх.

Прибегнаха към интелекта или онова, което го замества при техните организми.

И родиха. Да видим, какво.

Новите опорни точки срещу съдебната реформа могат се обособят в четири групи.

Първа група: Отклоняване на вниманието и усилията към частни, ежедневни и сравнително дребни проблеми

Езикови проявления:

„реформата трябва да се съсредоточи към недоделките в процесуалните закони (ГПК, НПК)“
„проблемът не е във Висшия съдебен съвет, а на „друго място“
„реформа, да, разбира се… ама не точно такава, а малко по-инаква“
„трябва да помислим зряло, да преценим задълбочено и да преценим мъдро“
„не е там проблемът на държавата и няма да се свърши тази работа така„.
Няма обаче да чуете, къде, аджеба, е проблемът и как ще се свърши работата.

Към тази група се включва и опитът за отклоняване и отсвирване на нещата към едно далечно и неопределимо бъдеще. Типичен представител е любимият ми „просветителски“ аргумент: „дайте да наблегнем на образованието, та като го оправим, след 20-30 години ще вземат да излизат блестящи юристи. И тя системата, сама ще си се оправи“. Разбира се, предполага се, че междувременно ще им преподаваме ние – че кой друг?
Цел – замазване, отлагане, изкривяване, обезсилване и най-добре – провал на реформата.

Хитрото на тая група опори е, че посочените проблеми безспорно съществуват; решаването им обаче няма да преодолее най-дебелите и болезнени в момента пороци на правораздаването. По същата логика – да вземем първо да се преборим с диабета, озоновата дупка, бездомните кучета и ниските заплати на учителите, а после да се захванем със съдебна реформа.

Всъщност, всеки трябва да си копае нивата. Проблемите в едно общество се решават паралелно. Подобни призиви целят, да отклонят обществена енергия от съдебната реформа и да я оставят да потъне в пясъците на въпроси, които интересуват само част от хората. Това са опити за отлагане на неизбежното и приличат на уговорките между пенсионерки по телефона – „Айде, Ветке, да се видим най-после – ама като се позатопли времето“. Вече е жега и се не трае, Ветке!

Втора група: Политически аргументи от тип „заклинание“

Езикови проявления:

„разделянето на ВСС е самоцелно“ (и ние няма да го подкрепим);
„нарушава се независимостта на съдебната власт“;
„цели се подмяна на хората“ (?) във ВСС, ВАС, ВКС и т.н. и т.н..
Заклинанията са по дефиниция леко слабоумни. Те затова са и аксиоматични. Носителите на такива послания никога не аргументират, нито се задълбочават. Те стрелят с къси глупости. Всяко пояснение би им съборило картонената кула.

Този тип аргументи са лозунгарски, аксиоматични и магически. Те въздействат върху обичливи привърженици, защото са от типа „айде, наш`те!“. Който си ви обича, няма да си ви и пита.

Ако накарате такъв аргументатор да обясни, какво точно е „съдебна власт“ и има ли разлика между нея и „правораздавателна система“, или като как всъщност точно и само по себе си се посяга на нейната независимост, или пък какво е съдържанието на тази независимост, ще чуете дълбоко хлъцване. Може да предизвикате и мозъчен инцидент.

Трета група: „Научни“ аргументи

Носителите на тия аргументи са по-извисени. Някои от тях дори вероятно си вярват. Неразбрали или забравили, за какво става дума в правото, те са се опили от хълцаща публика, която шъпне „Леле, как сложно го каза!“. За да аргументираш така е препоръчително, да си поне доцент. Изречения, по-къси от 17 реда са забранени. Обърканата пунктуация е предимство. Логическите грешки са задължителни. Връзката с действителността задължително трябва да е скъсана, а най-добре е, никога да не е била установявана.

Езикови прояви:

Позоваване на практика на Конституционния съд, съгласно която „както е известно“, е нужно Велико народно събрание за такава реформа. Обикновено се гарнира с вездесъщото решение № 3/2013 на КС. След клетва в решението и в значението му (без цитат, по възможност), се „обяснява“, че въз основа на него, реформата може да се инициира само от Велико Народно събрание

Това е т.нар. „рестриктивен“ аргумент.

Целта е да ни облъчат с идеята, че реформата е всъщност политически невъзможна – защото засега е практически немислимо, да се свика Велико народно събрание.

Другият тип „научен“ аргумент бие в точно обратната посока – че въобще няма нужда от промяна в Конституцията и реформата може да стане с просто изменение в Закона за съдебната власт.
С този аргумент пак се цели осуетяване на реформата, но по друг начин. Ако законодателните изменения не са предшествани от конституционна промяна, в удобен момент те ще бъдат атакувани пред Конституционния съд. В зависимост от „подходящ“ негов състав реформата ще бъде или осуетена, или осакатена, или най- малкото забавена.

Четвърта група: Ниска топка

Най-тривиалният аргумент. От архаичен тип. Обидно ниска топка, но има своя публика.

Първият тип от тази група е: „ние не сме корумпирани, дайте доказателства , че сме„. Обикновено се настоява на договор за подкуп, искат се писмени показания с нотариална заверка на подписа (задължително и от далия подкупа, и от получилия го). Като не се представят, настъпва тържество. Произнася се мантра за правовата държава, накърнени човешки права на заподозрения в корупция и той влиза целият в бяло – като Орешарски на прием при Иван Искров.
Другият тип аргументит е на атавистично ниво. Копае под дъното с народностна ирония от типа „Ти ли па че ми кажеш на мене“. С такъв тип аргумент се стреля предимно по чужденци. Негови мишени напоследък бяха френският посланик Ксавие дьо Кабан по повод казванията му за съдия Румяна Ченалова и за „гнилите ябълки“ и Моника Маковей. На посланика му казаха да се държи прилично и дипломатично – т.е. да си трае. На Моника Маковей й казаха, че нея и в Румъния не я обичат; камо ли в България.

Что делать?

В това многоговорене как да отсеем плявата от зърното и как да разберем кого да слушаме и от кого да се пазим? Много е просто, всъщност:

Виж, кой говори.

Ако лицето има дузина провали, десетки позори и плува в подозрения, просто спрете да слушате. Няма смисъл. Само ще ви облъчва с тъпота.

Ако някой говори неясно, това значи, три неща:
или сам въобще не разбира, какво приказва;
или ви лъже;
или и двете.
По думите на големия наш професор по право – Живко Сталев – „както лошата храна разваля стомаха, така и лошата духовна храна разваля разсъдъка“.

И още няколко неща:

· не гледайте сутрешен блок, в който прекъсват събеседника по три пъти на изречение и осем пъти в минута;
· не гледайте интервю, в което водещият е отишъл на крака в злачно-сенчест кабинет с ненатрапливи следи от късен сталински барок, та да подаде удобни въпроси на благосклонен властник;
· не гледайте предаване от типа „Всички гледни точки“, в който точките се представят едновременно и чрез надвикване на опонентите – минимум петима, без горна граница;
· не гледате рубрика, която неизменно завършва с думи на водещия „това е тема с продължение“;
· не гледайте разговор, в който бос в материята водещ смело обявява битка на крокодил в родното блато на крокодила и крокодилът го хапва на нафора;
· не изслушвайте допитвания до „обикновени хора“ по улицата или „на пряката ни телефонна линия“ по въпроси на атомната енергетика, рефинансирането на външния дълг и абстрактното изкуство;
· не бъдете аудитория на формати от типа „Срещи в градския нужник“;
· не гледайте водещ, който е допускал някой от изброените грехове.

Twitter намери нов финансов директор

http://www.investor.bg/socialni-mreji/454/a/twitter-nameri-nov-finansov-direktor--242878/

Нед Сигъл, който е работил за Intuit и Goldman Sachs, ще поеме поста от края на август

Twitter вече има нов финансов директор

http://www.investor.bg/socialni-mreji/454/a/twitter-veche-ima-nov-finansov-direktor--242878/

Нед Сигъл, който е работил за Intuit и Goldman Sachs, ще поеме поста от края на август

Във Франция няма да бъдат продавани дизелови и бензинови автомобили след 2040 г.

http://www.klassa.bg/News/Read/article/280739_%D0%92%D1%8A%D0%B2+%D0%A4%D1%80%D0%B0%D0%BD%D1%86%D0%B8%D1%8F+%D0%BD%D1%8F%D0%BC%D0%B0+%D0%B4%D0%B0+%D0%B1%D1%8A%D0%B4%D0%B0%D1%82+%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%B0%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B8+%D0%B4%D0%B8%D0%B7%D0%B

 След 2040 г. във Франция няма да бъдат продавани дизелови и бензинови автомобили, заяви днес пред журналисти министърът на екологичния и солидарен преход Никола Юло, цитиран от световните агенции.

Министърът предложи да бъде създадена "преходна премия" в помощ на бедните домакинства, за да продадат старите си автомобили и да си купят по-чисти коли. Чрез нея ще бъде възможно да се замени дизелов автомобил отпреди 1997 г. или бензинов от преди 2001 г. с по-чиста нова или употребявана кола. Той обаче не уточни в какъв размер ще е премията.

При представянето на своя климатичен план Юло призна, че целта е трудна, по-специално за производителите на автомобили.

Това е "истинска революция", но съществуват условия за това, допълни Никола Юло.

По думите му френските автомобилни компании са в състояние да подкрепят и изпълнят това обещание, което цели също така опазване на общественото здраве.


В Европа Холандия и Норвегия неотдавна обявиха, че ще въведат такива мерки. 


Вчера шведската автомобилна компания Volvo стана първият голям производител на автомобили, който обеща да спре производството на нови модели, задвижвани единствено от двигатели с вътрешно горене, след 2019 г.


Над 95 процента от регистрираните през 2016 г. в Западна Европа нови автомобили са с дизелови и бензинови двигатели, според данни на Европейската асоциация на автомобилостроителите (АСЕА).


Климатичният план, представен днес от Никола Юло, беше обещан през юни от президента Еманюел Макрон в стремежа му да се предприемат активни действия след оттеглянето на САЩ от Парижкото споразумение за климата.


Споразумението предвижда да се сведе до 2050 г. увеличението на средната температура на планетата под 2 грасуса по Целзий спрямо прединдустриалната епоха.


 


 

По статията работиха: Виктория Тошкова, редактор Миглена Иванова

Градушка с размери на пинг-понг удари хърватското Загорие

https://www.24chasa.bg/novini/article/6331180

Градушка с размери на пинг-понг удари хърватското ЗагориеСлед горещата вълна Хърватия бе връхлетяна от гръмотевични бури, в някои части на страната падна градушка с размерите на топки за пинг-понг, съобщава хърватският интернет портал 24 сата, цитиран от БТА.  "Изведнъж започна да пада силен град с големината на топки за пинг-понг. Помислих, че идва Страшният съд",

Ракетен обстрел в Кандахар, няма пострадали българи

http://frognews.bg/news_138105/Raketen-obstrel-v-Kandahar-niama-postradali-balgari/

Ракетен обстрел на летище Кандахар в Афганистан. Той е бил извършен във вторник вечерта в 20.31 българско време.

Американският Сенат отлага ваканцията си, за да приеме здравната реформа

http://www.investor.bg/sasht/337/a/amerikanskiiat-senat-otlaga-vakanciiata-si-za-da-prieme-zdravnata-reforma-242873/

Сенаторите имат работа и по годишния закон за отбраната, важен за функционирането на въоръжените сили на САЩ

Университети привличат с джипове и смартфони кандидат-студентите

https://www.24chasa.bg/novini/article/6331173

Университети привличат с джипове и смартфони кандидат-студентитеВсе по-невероятни методи използват родните университети в опитите си да привлекат студенти. След като миналото лято ректори даваха по 50 лв. на свои възпитаници и преподаватели за всеки доведен кандидат-студент, тази година някои висши училища са вдигнали мизата - на младежите се обещават даже джипове,

Затворникът, блъснал колоездач, съден за убийство

https://www.vesti.bg/bulgaria/incidenti/zatvornikyt-blysnal-koloezdach-syden-za-ubijstvo-6071393

Хюсмен Юсменов е издирван от Интерпол, открит е в Германия. Той е осъден за убийството на леля си по особено жесток начин

Само една трета от българите ходят на театър или други културни прояви

http://www.cross.bg/godina-minalata-bili-1548771.html

/КРОСС/ Едва около 30% от българите са посетили театър или друго културно събитие през миналата година, показват данни на Евростат за 2016 г. По този показател страната ни е на последна позиция в ЕС, заедно с Румъния. В Европа средният коефициент на хората, посетили поне едно културно събитие за миналата година, е 67%. На първо място са в Швеция - близо 90%. Следват Холандия, Дания и Финландия - с по около 85% посещаемост на културни събития, Люксембург - 80%, Франция - 78% и др. В страната през миналата година са функционирали 75 театъра и 58 музикални колектива, показват данни на Националния статистически институт. Местата в театрите са около 29 хиляди, а в концертните зали - около 6000. В театрите през миналата година са били осъществени около 15 хил. представления, които са били посетени от близо 2,2 млн. българи. Посещенията в концертните зали са били почти три пъти по-малко, или около 750 хил.

Американският Сенат отлага ваканцията си, за приеме здравната реформа

http://www.investor.bg/sasht/337/a/amerikanskiiat-senat-otlaga-vakanciiata-si-za-prieme-zdravnata-reforma-242873/

Сенаторите имат работа и по годишния закон за отбраната, важен за функционирането на въоръжените сили на САЩ

Tesla отстъпи на General Motors първото място пo пазарна капитализация

http://www.klassa.bg/News/Read/article/280738_Tesla+%D0%BE%D1%82%D1%81%D1%82%D1%8A%D0%BF%D0%B8+%D0%BD%D0%B0+General+Motors+%D0%BF%D1%8A%D1%80%D0%B2%D0%BE%D1%82%D0%BE+%D0%BC%D1%8F%D1%81%D1%82%D0%BE+%D0%BFo+%D0%BF%D0%B0%D0%B7%D0%B0%D1%80%D0%BD%D0%B0+%D0%BA%

 Американската компания за производство на електромобили Tesla отстъпва на General Motors първото място пo размер на капитализацията сред автомобилостроителите в САЩ, съобщават Асошиейтед прес и агенция Bloomberg.

През първите шест месеца на годината акциите на Tesla поскъпват с над 50 на сто, с което компанията изпревари General Motors и Ford по пазарна капитализация. Тази седмица книжата на производителя на електрически коли се обезцениха с около 15 на сто, донасяйки загуба от 8,7 млрд. долара.

Само през вчерашната търговска сесия котировките на Tesla спаднаха с близо 6 процента до 308,89 долара за акция, предава БТА.

General Motors си върна лидерската позиция с пазарна капитализация от 52,67 млрд. долара спрямо 50,74 млрд. долара за Tesla.

Междувременно данни, публикувани от IHS Markit и цитирани от Ройтерс, показват, че регистрациите на превозни средства от марката Tesla в Калифорния - най-големия до момента пазар за производителя на луксозни електромобили, намаляват с 24 процента през април в сравнение с година по-рано.

Резултатът идва на фона на безпокойството на инвеститорите, че търсенето на луксозния седан Model S отслабва преди пускането на масовия Model 3.

Очаква се първата бройка от новия Model 3 да слезе от конвейера днес - две седмици по-рано от предвиденото, а доставките да започнат в края на юли.

По статията работи: Миглена Иванова

Цонев: Държавата спечели от КТБ 105 млн. лв.

http://dnes.dir.bg/news/yordan-tzonev-stenograma-podkrepa-bankite-26046084

Държавата е спечелила от КТБ 105 млн. лв., обяви сензационно пред bTV депутатът от ДПС Йордан Цонев.

Доларът отслабна рязко

http://econ.bg/Новини/Доларът-отслабна-рязко_l.a_i.745566_at.1.html

Дoлapът ce cпycнa дo 14-мeceчeн минимyм ĸъм eвpoтo нa вaлyтнaтa тъpгoвия в cpядa. Инвecтитopитe aнaлизиpaт пoлитичecĸитe тpycoвe, cвъpзaни c...

Откриха в ров във Велико Търново тялото на издирвана от 10 дни баба

https://www.24chasa.bg/novini/article/6331163

Откриха в ров във Велико Търново
тялото на издирвана от 10 дни бабаОткpихa тялoтo нa 71-гoдишнaтa Лилянa Стoйкoвa, кoятo изчeзнa нa 30 юни. Tя бe в нeизвестност пoвeчe oт 10 дeнa и обявена за общодържавно издирване на 1 юли. Близки и роднини я издиpвaхa нaпpaзнo дeн cлeд дeн. Те бяха разлепили дори и снимки на възрастната жена с апел за информация из Велико Търново.

Какво прави блондинката, като й падне банският в басейна?

http://www.klassa.bg/News/Read/article/280737_%D0%9A%D0%B0%D0%BA%D0%B2%D0%BE+%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%B8+%D0%B1%D0%BB%D0%BE%D0%BD%D0%B4%D0%B8%D0%BD%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0%2C+%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%BE+%D0%B9+%D0%BF%D0%B0%D0%B4%D0%BD%D0%B5+%D0%B1%D0%B0%D

 Мъж и жена били на гости в един техен приятел. Но трябвало да пренощуват някъде и той ги поканил да останат. Легнали тримата на едно легло. На сутринта домакинът казал на мъжа:

– Да знаеш, жена ти не е много читава. Цяла нощ ме държа за оная работа.
– Ааааа, не беше жена ми. Аз бях. Ей така, за всеки случай.

***

– Миличък, ще ме изненадаш ли за рождения ми ден?
– Не исках да ти казвам предварително, но харесваш ли Париж?
– Дааа!
– А Барселона?
– О, дааа!!!
– Супер! Довечера е Шампионска лига от 21.45 – ПСЖ срещу Барселона…

***

Глухо село, някъде на половината път за Владивосток. Лекарски кабинет.
– Ето, това е за нерви, това е срещу депресия, а това – за общо възстановяване…
– Ъъъъ… докторе… друго освен водка, нямаш ли?

***

В книжарницата:
– Имате ли книгата „Kак да живеем с по-малък доход“?
– Не, нямаме я, но имаме други книги за илюзии.

***

Крайна гара. Полицай проверява вагоните на влак преди да бъде прибран в депото. В един от вагоните спи мъж с типична клошарска външност.
Полицаят го сритва:
– Ей, скитник, ставай и изчезвай от влака!
Скитникът се събужда и отговаря:
– Аз не съм скитник, аз съм бизнесмен.
– Какво правиш тука тогава и то в такъв вид?
– Платих си данъците и си спя спокойно, бе….

***

Жена крещи на улицата:
– Помогнете…няма ли кой…детето ми глътна монета….сега ще умре….помогнете…
Изведнъж от тълпата изскача мъж, бързо хваща детето за краката и започва да го тръска с главата надолу, докато не изпадне монетата.
Майката започва да благодари горещо на спасителя:
– Благодаря ви докторе, ако не бяхте вие…
– А, няма нужда, само че аз не съм доктор, аз съм данъчен инспектор…

***

Мечката среща щрауса и го пита:
– Слушай, пич, от известно време ви наблюдавам вас, щраусите и то много внимателно… Интересно ми е защо, когато някой ви подплаши, си заривате главата в земята?
– Разбираш ли, мечок, не знам защо го правят другите, но лично аз търся нефт…

***

Иванчо стои на улицата и пуши. Минаваща наблизо жена му казва:
– Момченце, родителите ти знаят ли, че пушиш?
– А мъжа ти знае ли, че заговаряш непознати мъже на улицата?

***

Хакер отива при специалист по паранормални явления:
– Помогнете ми! Вкъщи става нещо странно. Всичките ми дискове летят из стаята, сами се пъхат в компютъра и започват да инсталират Windows!
– Ауууу! Братче, при теб има полтерГЕЙТС!

***

Блондинка се къпе в басейн, но й пада банският. Тя грабва някаква табелка, прикрива се с нея и хуква към хотела. Във фоайето обаче избухва смях. Блондинката се поглежда в огледалото и вижда че на табелата пише: „Само за възрастни! Дълбочина 3 метра“.

***

Учените изобретили 200 градусов спирт. Решили до го изпробват, обаче няма на кого. На животно не им се искало, защото щели да ги подгонят защитниците на животните. Решили да отидат в най-отдалеченото село и да пробват на някой местен човек. Отиват те в селото и гледат някакъв човек кара трактор. Спрели го. Сипали му в една чаша от спирта и го питат:
– Ще го пробваш ли?
Човекът ги погледнал, ливнал цялата чаша в гърлото си, избърсал се с ръкава на ватенката и подкарал трактора нататък.
Учените стоят и гледат ошашавено. Изведнъж тракторът спира, човекът скача от него, пада на земята и започва да се търкаля. След това става, качва се на трактора и потегля. След 100 метра сцената се повтаря отново… след още 100 пак!
Учените догонват трактора, спират го и се извиняват на тракториста, че са го накарали да пие 200 градусов спирт…
Човекът ги поглежда и казва:
– Ахааа, такава ли била работата….А аз се чудя защо, като се оригна и ми се подпалва ватенката….

***

– Абе, когато комшията имаше рожден ден и вдигна блока на юруш до 6 часа сутринта – простих му. Когато се караха по цели нощи с жена му – пак му простих. Когато дъщеря му роди едни вресливи близнаци – простих му. Но когато не си плати нета не издържах…

***

Един майтапчия отишъл на работа с огромна синина под окото. Колегите го питат:
– Какво се е случило?
– Знаете ли – заобяснявал той – аз страдам от безсъние и често пъти от нямане какво да правя към три часа през нощта набирам някакъв телефонен номер и питам човека, когото съм събудил: „Познайте кой ви звъни?“
– Е и какво?
– Снощи някакъв тип позна.

Патриотите: Не може Бузлуджа да е на БСП, държавата да поеме

http://dnes.dir.bg/news/pametnik-buzluja-patrioti-26046017

Обединените патриоти искат Министерски съвет и областния управител на Стара Загора да предприемат действия за опазване на паметника на връх Бузлуджа.

Голи келнери обслужват в Охрид, разсейват туристите между две земетресения

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6331159

Голи келнери обслужват в Охрид, разсейват  туристите между две земетресенияГоли келнери шетат из Охрид за радост на туристите между две земетресения, съобщават македонските медии, цитира "Фокус". Снимките, публикувани в социалните мрежи се превърнали в хит по споделяне, а местното електронно издание "Еxclusive" констатира, че "докато градът продължава да е празен от страхът от продължаващите земни трусове,

WWF: Спешно да спасим вакитите

http://www.klassa.bg/News/Read/article/280736_WWF%3A+%D0%A1%D0%BF%D0%B5%D1%88%D0%BD%D0%BE+%D0%B4%D0%B0+%D1%81%D0%BF%D0%B0%D1%81%D0%B8%D0%BC+%D0%B2%D0%B0%D0%BA%D0%B8%D1%82%D0%B8%D1%82%D0%B5

 Хрилни мрежи за лов на рибата тотоаба убиват най-малките делфини в света

 
Последните 30 останали екземпляра от вакитите (калифорнийски морски свине) изискват спешни действия за спасяването на вида. Това се посочва в ново изследване на Световния фонд за дивата природа (WWF), съобщи БГНЕС.
 
Популярни и като най-малките делфини в света, вакитите обитават единствено горната част на мексиканския Калифорнийски залив, която е част от Световното наследство на ЮНЕСКО.
 
Изследването на WWF набелязва ключови стъпки за спасяването на най-застрашения морски бозайник в света и идва точно преди изтичането през май на двугодишната забраната за използването на хрилни мрежи, определени като единствената голяма заплаха за вакитите.
 
Въпреки някои усилия на мексиканските власти, до момента не е осигурено ефективно спазване на тази временна забрана, а незаконният риболов с хрилни мрежи води до намаляването на броя на вакитите с 90% между 2011 и 2016 г.
 
"Човечеството е открило вакитите преди по-малко от 60 години и за този кратък период ги е довело до ръба на оцеляването. Невероятно малкият им брой е напомняне, че усилията за спасяване на този изумителен вид и неговото местообитание може да се провалят съвсем скоро. Ако не действаме решително днес, можем да изгубим вакитите завинаги", каза Хорхе Рикардс, ръководител на WWF Мексико.
 
Огромният проблем пред оцеляването на вакитите, наричани и „пандите на моретата", са рибарските мрежи, в които тези бозайници се оплитат и по-специално хрилните мрежи за незаконен улов на друг застрашен вид – тотоаба. Плавателният мехур на тази риба е смятан за деликатес в Китай и затова, въпреки забраната, тя се лови нелегално в Мексико и се изнася за азиатската държава през Съединените щати.
 
Последните данни за броя на останалите бозайници са толкова тревожни, че показват, че са нужни изключително спешни действия. WWF за пореден път призовава мексиканските власти да направят необходимото, за да спрат незаконния улов на тотоаба с хрилни мрежи. WWF настоява САЩ и Китай да предприемат мерки за ограничаване на незаконната търговия с тази риба.
 
„Съвместни действия на мексиканските, американските и китайските власти, както и подкрепа от цялата световна общност са нашата последна надежда за спасяването на последните вакити и прекрасното място, което обитават", посочи Маргарет Кинерд, ръководител на морската практика на WWF.
 
Организацията започна онлайн кампания, в която приканва поддръжниците си да пишат до мексиканския президент Енрике Пеня Нието и да поискат от него незабавни действия за защита на вакитите. Само за седмица над 64 000 души изпратиха имейли до президента на Мексико.
 standartnews.com

"Лукойл Академик" се раздели с Тони Дечев и назначи Шарон Друкер

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/07/12/3005466_lukoil_akademik_se_razdeli_s_toni_dechev_i_naznachi/?ref=rss


Баскетболният шампион "Лукойл Академик" направя треньорска смяна. Клубът се раздели с треньора си Тони Дечев и назначи Шарон Друкер.<br /><br />Договорът на израелеца е за една година. Целите пред него са да "поведе отбора в битките за класиране в групите на Шампионската лига на ФИБА, защита на титлата у нас и спечелване на купата на страната".<br /><br />През пролетта на 2016 г. Друкер беше избран за селекционер на България. Той обаче изобщо не...

Издирват мъж, пребил и ограбил старец в Бобов дол

https://www.24chasa.bg/novini/article/6331162

Издирват мъж, пребил и ограбил старец в Бобов долВчера в районното управление на полицията в Бобов дол е подаден сигнал от 75-годишен жител на с. Голям Върбовник, община Бобов дол, предава БТА. Мъжът е съобщил за нанесен му побой в дома му. Отнети са му били и 700 лв., съобщиха от полицията. Предприети са незабавни действия по изясняване на случая и установяване на извършителя,

ГЕРБ предлага ограничаване на обжалването на екооценките за големи проекти

https://offnews.bg//politika/gerb-predlaga-ogranichavane-na-obzhalvaneto-na-ekootcenkite-za-golemi-660315.html

Депутати от ГЕРБ са внесли предложение за промени в Закона за опазване на околната среда, с които се ограничава правото на обжалване в съда на Оценките за въздействие на околната среда (ОВОС). Поправките са депозирани в деловодството на парламента във вторник, съобщава БГНЕС.

Предложението на депутатите Данаил Кирилов (председател на правната комисия), Ивелина Василева (бивш екоминистър) и Станислав Иванов е ОВОС да се обжалва само на една инстанция и произнасянето на първоинстанционния съд да бъде окончателно. Става въпрос за обекти от национално значение, които са определени за такива с акт на Министерския съвет.

Приемането на поправките би ускорило големи инвестиционни проекти. Подобни са казусите със забавянето на проекта за изграждането на автомагистрала “Струма” и бъдещото развитие на курорта “Банско”. Подобен казус би възникнал и при предстоящото изграждане на автомагистрала “Хемус”.

В мотивите на вносителите се посочва: 

С цел да се съкрати съществено времето за процедиране и влизане в сила на изграждането на обекти с национално значение и за да се избегнат дългите и тежки процедури на обжалване, считаме, че не е необходим касационен контрол, когато ОВОС има за предмет обекти от национално значение, които са определени с акт на МС за такива и са преминали всички съгласувателни процедури, който включва етапи по осведомяване на компетентните органи и засегнатото население, преценяване на необходимостта от ОВОС, извършване на консултации; определяне обхвата, съдържанието и формата на доклада за ОВОС, оценяване качеството на доклада за ОВОС, организиране обществено обсъждане на доклада за ОВОС, вземане на решение за ОВОС, осъществяване на контрол по изпълнението на условията от решенията по ОВОС. Всички тези етапи гарантират участието на обществеността и тя става задължителна и съществена част от процедурата за ОВОС”, гласят част от мотивите на вносителите. Те са категорични, че обществеността ще запази правото си да изразява своето мнение по резултатите от ОВОС на най-ранен етап. Друг съществен момент, който депутатите предлагат е въвеждането на “особено съдебно производство”, чиято цел е решенията по жалбите да бъдат издавани до шест месеца от тяхното депозиране. “Предлаганите промени гарантират спазването на публичността, като същевременно ускоряват влизането в сила на инвестиционните предложения, техните разширения или изменения.

Tencent пуска най-успешната си мобилна игра и в Европа

http://www.klassa.bg/News/Read/article/280735_Tencent+%D0%BF%D1%83%D1%81%D0%BA%D0%B0+%D0%BD%D0%B0%D0%B9-%D1%83%D1%81%D0%BF%D0%B5%D1%88%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D1%81%D0%B8+%D0%BC%D0%BE%D0%B1%D0%B8%D0%BB%D0%BD%D0%B0+%D0%B8%D0%B3%D1%80%D0%B0+%D0%B8+%D0%B2+%

 Tencent Holdings се подготвя да пусне хитовата си игра „Honour of Kings” в САЩ и Западна Европа най-рано през септември тази година. По този начин компанията ще представи своята най-печеливша мобилна игра на милиони нови играчи извън Китай, пише Bloomberg, като се позовава на запознати източници.

Най-голямата китайска интернет компания ускорява глобалната премиера на играта, за да диверсифицира източниците си на приходи, твърдят източниците, пожелали анонимност.

Фирмата, най-позната със своето чат приложение WeChat, има за цел да стъпи на успеха на играта, която може да донесе по-голямата част от приходите ѝ от игри за смартфони тази година.

 

 

„Honour of Kings”, която е лична разработка на компанията, беше пусната постепенно на няколко пазара извън Китай, като Турция и Тайланд. Сега тя стартира и в САЩ, Франция, Италия, Испания и Германия, твърдят източниците. На голяма част от новите пазари Tencent преименува играта на „Strike of Kings”.

 

Засега компанията отказва да коментира темата.

Играта е безплатна за сваляне и генерира приходи от потребителите, които правят покупки вътре в нея.

Насочването на „Honour of Kings” към повече чуждестранни пазари е свързано с амбицията на Tencent да остави своя отпечатък отвъд Китай. Ходът ще ѝ помогне да намали зависимостта си от своя вътрешен пазар, където регулаторните изисквания често са непредвидими. Тази седмица компанията беше изправена пред обвинения, че „Honour of Kings” е прекалено пристрастяваща за децата, което е направено с цел играта да бъде по-печеливша.

Tencent веднага взе мерки и наложи ограничения на времето за игра на децата.


 

По статията работиха: Елена Кирилова, редактор Миглена Иванова

За апетита и усмивката на всяко дете

https://offnews.bg//mama-nindzha/za-apetita-i-usmivkata-na-vsiako-dete-660319.html

Доктор Цветелина Дучева, стоматолог, лектор и автор на много публикации, ни гостува днес, за да ни даде ценни съвети за грижата за детските зъбки и да ни обясни връзката между липсата на апетит при децата и стоматологичните проблеми.      Наскоро се замислих, защо масово децата са злояди. Не че когато аз бях дете, нямаше злояди деца, напротив, винаги е имало и ще има такива клечковци, лошото е, че в момента се борим със злоядството на децата ни по метод и със средства, носещи много вреди за тяхното бъдещо здраве. Стигнах до извода, че нарушаваме няколко основни правила в хигиената и храненето на…

Почина доц. Кристиан Таков

http://www.cross.bg/takov-kristian-pravo-1548770.html

/КРОСС/ Доц. Кристиан Таков почина на 51-годишна възраст, съобщиха близките му. „Той беше Личност и Човек с огромна душа, сърце, сила и интелект. Остана докрай непримирим към несправедливостта. Всички, които го обичаме, скърбим", написаха те.Датата на опелото ще бъде уточнена. Кристиан Таков е роден в София на 7 ноември 1965 г. Завършва Немската езикова гимназия, а през 1990 г. право в Софийския университет. От 1994 до 1995 г. придобива степен по право (LLM) в университета в Хамбург, а три години по-късно става доктор по право в Софийския университет, където преподава от 1992 г. През 2007 г. става доцент по право. От 1994 г. е арбитър в списъка на арбитрите по вътрешни и международни дела на Арбитражния съд при БТПП, а през 2014 г. е избран за негов председател. Кристиан Таков беше съветник по правни въпроси на президента Росен Плевнелиев.

КНСБ настоява за максимална пенсия от 1 000 лв. през 2018 г.

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/knsb-nastoiava-za-maksimalna-pensiia-ot-1-000-lv-prez-2018-g-242871/

Синдикатът излезе с пакет от мерки за увеличаване на приходите в бюджета на ДОО за следващата година

Плочките падат, падат от небето

http://www.barometar.net/89041/

Паметникът да си остане точно такъв, какъвто си е сега. Без да се пипа повече. Може само да се огради, за да не падат плочки по главите на хората. Или пък да се позакрепи, та всички да обикалят и да се дивят на чудатия му скелет и прикрепените към него зловещи отломки. Плочките започнаха да […]

Tesla създава най-голямата литиево-йонна батерия в света

http://www.klassa.bg/News/Read/article/280734_Tesla+%D1%81%D1%8A%D0%B7%D0%B4%D0%B0%D0%B2%D0%B0+%D0%BD%D0%B0%D0%B9-%D0%B3%D0%BE%D0%BB%D1%8F%D0%BC%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%BB%D0%B8%D1%82%D0%B8%D0%B5%D0%B2%D0%BE-%D0%B9%D0%BE%D0%BD%D0%BD%D0%B0+%D0%B1%D0%B0%D1%82

 Австралия ще инсталира най-голямата литиево-йонна батерия благодарение на „историческа“ сделка с производителя на електромобили Tesla и енергийната компания Neoen, пише BBC.

 

Батерията ще защитава Южна Австралия от подобен тип енергийна криза, с каквато тя се сблъска наскоро, обяви премиерът Джей Уедърил.

Главният изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск потвърди обещанието да изгради съоръжението за 100 дни или да го направи безплатно.

Стомегаватовата батерия трябва да стане готова тази година.

„Със сигурност има известен риск, защото това ще бъде най-голямата инсталация на батерия в света по значителен марж“, обяви Мъск. Той допълни, че „следващата най-голяма батерия в света“ е 30 мегавата.

Батерията на Tesla, комбинирана с вятърните съоръжения на Neoen, ще могат да предоставят допълнителна енергия при спешни случаи, обяви правителството.

„Това напълно ще трансформира начина, по който възобновяемата енергия се съхранява, и освен това ще стабилизира Южноавстралийската система, като ще намали натиска върху цените“, обясни Уедърил.

Стодневният срок на Мъск ще започне когато споразумението бъде сключено официално. Същевременно Tesla разширява своя бизнес с батерии заедно с производството на коли

По статията работиха: Елена Кирилова, редактор Миглена Иванова

Последната песен на Апостола се възражда в музикален филм на БНТ

http://www.cross.bg/levski-chasa-apostola-1548769.html

/КРОСС/ По случай 180-годишнината от рождението на Васил Левски, Българската национална телевизия ще излъчи специални програми, посветени на събитието. Дискусионният формат „История. BG" се връща в лятната програмна схема с извънредно издание на 17 юли (понеделник) в познатото време, за да даде възможност на зрителите да научат непознати детайли от героичния живот на един от най-великите българи. Веднага след него - от 22:00 часа по БНТ1 - е премиерата на музикалния филм „Песните на Левски", който отдава почит на личния свят на Апостола на свободата. Продукцията „Песните на Левски" е различен поглед към духовното наследство на Дякона, защото е вълнуващо пътуване през времето и песенния му свят. За революционното дело на Васил Левски се знае много, но малцина съвременници са запознати с подробности за неговото лично пространство, в което песента е присъствала всеки ден - в мигове на усамотение и сред хора, в тъжни и радостни моменти. БНТ издири 14 от любимите песни, които Левски е пял през краткия си живот. Това са хайдушки, исторически, революционни и възрожденски песни, както и църковни песнопения, като част от тях са запазени в неговия бележник. Те ще прозвучат в ефира на обществената медия с нови записи и аранжимент, специално създадени за филма

Goldman Sachs се опасява от спад на цената на лекия петрол WTI под 40 долара

http://econ.bg/Новини/Goldman-Sachs-се-опасява-от-спад-на-цената-на-лекия-петрол-WTI-под-40-долара_l.a_i.745564_at.1.html

ОПЕК трябва да предизвика на пазара на петрол „шок и ужас“ за ръст на цените, смятат от  Goldman Sachs Group Inc. Организацията на страните...

До края на юли се подават декларациите за данъци за второто тримесечие на 2017 г.

https://www.24chasa.bg/novini/article/6331148

До края на юли се подават декларациите за данъци за второто тримесечие на 2017 г.
До края на юли 2017 г. всяко предприятие или самоосигуряващо се лице, което изплаща на физически лица доходи извън тези по трудов договор и е задължено да удържа данък, трябва да подаде декларация за дължими данъци. Това съобщиха от пресцентъра на НАП. Декларацията – по чл. 55, ал. 1 от ЗДДФЛ и по чл. 201, ал.

Едва 30% от българите са посетили културно събитие през 2016г.

http://www.moreto.net/novini.php?n=355312

Едва около 30 процента от българите са ходили на театър или друго културно събитие през миналата година, показват данни на Евростат за европейците, които са посетили поне едно театрално или друго културно събитие през 2016 г. По този показател страната ни е на последна позиция в ЕС заедно с Румъния, като средният коефициент за европейците, посетили поне едно културно събитие за миналата година, е 67 процента, съобщава БТА.

Отцепиха район около бензиностанция в Смолян заради мирис на газ

https://www.24chasa.bg/region/article/6331150

Отцепиха район около бензиностанция в Смолян заради мирис на газ
Районът около бензиностанция в централната част на Смолян е отцепен заради мирис на газ, информират от ОД на МВР- Смолян. Бензиностанцията се намира до РИОСВ - Смолян, а в близост има жилищни блокове. Според информация от полицейската дирекция е установено, че от фланеца на цистерна на бензиностанцията има изтичане на газ.

Почина Кристиан Таков

http://frognews.bg/news_138103/Pochina-Kristian-Takov/

Преподавателят от Софийския университет и доцент по гражданско право Кристиан Таков е починал, съобщиха близките му, цитирани от ”Дневник”. Те разпространиха кратко съобщение.

Въоръжен грабеж завърши с провал, бандити изтърваха пълна с пари каса

https://www.24chasa.bg/novini/article/6331158

Въоръжен грабеж завърши с провал, бандити изтърваха пълна с пари касаВрачанската полиция е на крак, да разследва неуспешен опит за въоръжен грабеж в автокъща в града час след полунощ. Нападнатият обект се намира на оряховското шосе на изхода от Враца и е собственост на Пламен Георгиев-Пандо. Според първоначалната информация опитът за грабеж обаче завършил неуспешно за бандитите ,

Патриотите не дават Бузлуджа на БСП

https://www.24chasa.bg/novini/article/6331151

Патриотите не дават Бузлуджа на БСППаметникът на Бузлуджа да не се дава на БСП. Това поискаха "Обединени патриоти" с декларация от парламентарната трибуна. Този паметник е наситен с много исторически събития от различни епохи и не трябва да принадлежи на една партия, заяви депутатът Милен Михов. Той обясни, че макар да не е класифицирана като недвижима културна ценност по закона,

Как да се грижим за кучето си в летните жеги?

//dariknews.bg/regioni/shumen/kak-da-se-grizhim-za-kucheto-si-v-letnite-zhegi-2036216

Горещините влияят не само на хората, но и на домашните любимци. Кучетата, разбира се, не правят изключение. Затова и стопаните трябва да се съобразяват с тяхната храна и разходка, казва управителят на кучешкия приют в Шумен Дария Георгиева.

За слугинажа на Плевнелиев няма почивка

http://www.cross.bg/nito-plevneliev-stoyanov-1548768.html

/КРОСС/"Не е дошло време за оценка на президента Радев. Много глупаво е да го натикват в ъгъла на левицата, да го етикират като кремълски политик. Българската десница не трябва да забравя, че преди да стане президент, издигнат от БСП, той (Радев) е натовски, български генерал и това трябва да му се напомня непрекъснато, което той с удоволствие би приел".  Това заяви президентът (1997-2002) Петър Стоянов в интервю по БНТ.  Сега вижте какво казва президентът (2012-2017) Росен Плевнелиев пред „24 часа", ден по-рано:  „Президентът Радев отслаби много сериозно президенската институция..., президентът Радев стои разкрачено по отношение на..., президентът Радев допусна много сериозна външно-политическа грешка, от която олеква..., продължавам списъка от грешки..., във вътрешно-политически план не е за подценяване поведението му спрямо ..., президентът Радев или си е повярвал, или е решил, или има план..." Канонадата няма край.  Откакто е излязъл от „Дондуков" 2 преди шест месеца Росен Плевнелиев е нон стоп в медиите с две основни теми - удар по Радев и бой по Русия. Почти всяка седмица бившият държавен глава е в някоя телевизия, в радио или в малкото останали вестници, където неистово громи врага.  Прави го целенасочено и систематично, но елементарно и пошло, с което продължава да налага неприятното усещане, че е нечий говорител

Рекордните 80 представления са изиграли за полугодието артистите от търновския театър

https://www.24chasa.bg/region/article/6331125

Рекордните 80 представления са изиграли за полугодието артистите от търновския театърРекордните 80 представления са изиграли за първите шест месеца на 2017 г. артистите от Музикално-драматичен театър "Константин Кисимов" във Велико Търново. Спектаклите са били аплодирани от 14 200 души публика, а приходите от тях възлизат на близо 78 000 лв., сочи отчетът на ръководството. По брой изиграни спектакли,

КНСБ иска засилен контрол на социални помощи за деца

https://www.24chasa.bg/novini/article/6331135

КНСБ иска засилен контрол на социални помощи за деца
КНСБ иска засилен контрол при разходването на социални помощи за деца. Това заявиха изпълнителният секретар на конфедерацията Ася Гонева и лидерът на Синдиката на българските учители Янка Такева на семинар за журналисти, предаде БТА. Според Гонева не е ясно дали еднократната помощ за първокласници изпълнява предназначението си и парите наистина

Какво се крие зад вежливия вид на тези мъже и жени

https://www.vesti.bg/lyubopitno/istoriata-pomni/kakvo-se-krie-zad-vezhliviia-vid-na-tezi-myzhe-i-zheni-6071388

Поредица от архивни затворнически снимки разкрива комплексните идентичности на престъпниците от 20-те и 30-те години на ХХ в. в Австралия

Няма пострадали български военни при обстрела на летище Кандахар в Афганистан

https://www.24chasa.bg/novini/article/6331115

Няма пострадали български военни при обстрела на летище Кандахар в АфганистанНяма пострадали български военнослужещи при ракетен обстрел на летище Кандахар в Афганистан. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на отбраната. Той е бил извършен на 11 юли 2017г. в 22.01 часа местно време (20.31 часа българско

Рекорд: 300 000 лв. обезщетение за акция на дуото Пепи Еврото-Роман Василев

http://clubz.bg/56109-rekord_300_000_lv_obezshtetenie_za_akciq_na_duoto_pepi_evroto_roman_vasilev

Петър Сантиров отново е съдия, и то в СГС. Снимка БГНЕС

Софийският градски съд (СГС) постанови прокуратурата да плати рекордно обезщетение от 300 000 лв. на съдия Петър Сантиров, съобщава "Правен свят". Обезщетението е заради претърпените от него неимуществени вреди от незаконното обвинение по делото за подкуп, по което той беше оправдан на три инстанции заедно с бившия военен министър Николай Цонев и Тенчо Попов (делото, наричано често "Абсолютен престъпник", по израза на острието на прокуратурата Роман Василев, с което кара Цонев да падне на колене, б.р.).

Сантиров заведе делото срещу прокуратурата по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди (ЗОДОВ) през миналата година и искът му беше за 500 000 лева. Отделно той води дело и срещу бившия следовател Петьо Петров, който пък беше основен свидетел на държавното обвинение по делото за подкуп. Сантиров иска от Петров 100 000 лева, но делото още не е приключило на първа инстанция, като СГС предложи на двамата да се спогодят, припомня правният сайт.

В началото на 2015 г. Върховният касационен съд (ВКС) оправда окончателно тримата подсъдими по шумното дело за корупция, в което те бяха и зрелищно арестувани на 1 април 2010 г. В решението на ВКС се казваше, че делото е "емблематичен пример за провокация към подкуп", инсценирана и проведена от тогавашния следовател Петьо Петров, по-късно и шеф на столичната следствена служба.

Освен рекордното обезщетение за неимуществени вреди прокуратурата е осъдена да плати на Сантиров и почти 40 000 лева за имуществени вреди. Те са разликата между платеното му обезщетение за петте години, в които е бил отстранен от длъжност, докато е водено делото срещу него и брутното трудово възнаграждение, което би получил като съдия в СГС за същия период. Държавното обвинение трябва да плати и над 7700 лева на Сантиров за адвокатско възнаграждение.

Решението на съдия Невена Чеуз от СГС не е окончателно и може да бъде обжалвано пред Софийския апелативен съд.

Дело по ЗОДОВ срещу прокуратурата заради незаконното обвинение в корупция води и бившият военен министър Николай Цонев. В началото на годината на първа инстанция градският съд му присъди обезщетение от 50 000 лева за претърпени неимуществени вреди и още 8400 лева за имуществени.

По друго дело, водено в ЕСПЧ в Страсбург, Цонев се съгласи на споразумение с държавата за пари.

Заради бруталния арест на финансиста Тенчо Попов пък България беше осъдена в Европейския съд по правата на човека в Страсбург да му плати обезщетение от 14 000 евро.

Бвшият зам. градски прокурор на София Роман Василев подаде в един ден оставка от всички постове и като магистрат изобщо след разцеплението в тандема Делян Пеевски - Цветан Василев. Водещият куп "ювелирни" акции като "Костинброд", "Тефтерчетата на Филип Златанов" и пр. напусна системата, за да се занимава с научна дейност, и никой не го спря.

С активното съдействие на ВСС и главния прокурор Цацаров Пепи Еврото също напусна като магистрат, без да му бъде търсена отговорност за нищо. Все още във ВАС се чакат дела, с които хора като бившия правосъден министър Христо Иванов опитаха да осуетят излизането му с всички полагаеми обезщетения.

Междувременно от сайта "Дневник" се разбра, че той се е оженил за Любена Павлова - лидер на "План Б", и двамата ненаситно си прехвърлят имоти.

"План Б" е "сдружение на млади хора", което се впусна в яростна защита на главния прокурор Цацаров, громейки систематично всички негови опоненти. От "План Б" заваляха сигнали срещу Христо Иванов, Лозан Панов, члена на ВСС Калин Калпакчиев, които прокуратурата услужливо отработваше.

Рекорд: 300 000 лв. обезщетение за ювелирна акция на дуото Пепи Еврото-Роман Василев

http://clubz.bg/56109-rekord_300_000_lv_obezshtetenie_za_yuvelirna_akciq_na_duoto_pepi_evroto_roman_vasilev

Петър Сантиров отново е съдия, и то в СГС. Снимка БГНЕС

Софийският градски съд (СГС) постанови прокуратурата да плати рекордно обезщетение от 300 000 лв. на съдия Петър Сантиров, съобщава "Правен свят". Обезщетението е заради претърпените от него неимуществени вреди от незаконното обвинение по делото за подкуп, по което той беше оправдан на три инстанции заедно с бившия военен министър Николай Цонев и Тенчо Попов (делото, наричано често "Абсолютен престъпник", по израза на острието на прокуратурата Роман Василев, с което кара Цонев да падне на колене, б.р.).

Сантиров заведе делото срещу прокуратурата по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди (ЗОДОВ) миналата година и искът му беше за 500 000 лева. Отделно, той води дело и срещу бившия следовател Петьо Петров, който пък беше основен свидетел на държавното обвинение по делото за подкуп. Сантиров иска от Петров 100 000 лева, но делото още не е приключило на първа инстанция, като СГС предложи на двамата да се спогодят, припомня правният сайт.

В началото на 2015 г. Върховният касационен съд (ВКС) оправда окончателно тримата подсъдими по шумното дело за корупция, в което те бяха и зрелищно арестувани на 1 април 2010 г. В решението на ВКС се казваше, че делото е "емблематичен пример за провокация към подкуп", инсценирана и проведена от тогавашния следовател Петьо Петров по-късно и шеф на столичната следствена служба.

Освен рекордното обезщетение за неимуществени вреди, прокуратурата е осъдена да плати на Сантиров и почти 40 000 лева за имуществени вреди. Те са разликата между платеното му обезщетение за петте години, в които е бил отстранен от длъжност, докато е водено делото срещу него и брутното трудово възнаграждение, което би получил като съдия в СГС за същия период. Държавното обвинение трябва да плати и над 7700 лева на Сантиров за адвокатско възнаграждение.

Решението на съдия Невена Чеуз от СГС не е окончателно и може да бъде обжалвано пред Софийския апелативен съд.

Дело по ЗОДОВ срещу прокуратурата заради незаконното обвинение в корупция води и бившият военен министър Николай Цонев. В началото на годината на първа инстанция градският съд му присъди обезщетение от 50 000 лева за претърпени неимуществени вреди и още 8400 лева за имуществени.

По друго дело, водено в ЕСПЧ в Страсбург, Цонев се съгласи на споразумение с държавата за пари.

Заради бруталния арест на финансиста Тенчо Попов пък България беше осъдена в Европейския съд по правата на човека в Страсбург да му плати обезщетение от 14 000 евро.

Бвшият зам.-градскси прокурор на София Роман Василев подаде в един ден оставка от всички постове и като магистрат изобщо след разцеплението в тандема Делян Пеевски-Цветан Василев. Водещият куп "ювелирни" акции като "Костинброд", тефтерчетата на Филип Златанов и пр., напусна системата, за да се занимава с научна дейност и никой не го спря.

С активното съдействие на ВСС и главния прокурор Цацаров Пепи Еврото също напусна като магистрат, без да му бъде търсена отогворнсот за нищо. Все още във ВАС се чакат дела, с които хора като бившият правосъден министър Христо Иванов опитаха да осуетят излизането му с всички полагаеми обезщетения.

Междувременно от сайта "Дневник" се разбра, че той се е  оженил за Любена Павлова - лидер на "План Б", и двамата ненаситно си прехвърлят имоти.

"План Б" е "сдружение на млади хора", което се впусна в яростна защита на главния прокурор Цацаров, громейки систематично всички негови опоненти. От "План Б" заваляха сигнали срещу Христо Иванов, Лозан Панов, члена на ВСС Калин Калпакчиев, които прокуратурата услужливо отработваше.
 

Евростат: Едва един от трима българи посещава театър или друго културно събитие

http://www.mediapool.bg/evrostat-edva-edin-ot-trima-balgari-poseshtava-teatar-ili-drugo-kulturno-sabitie-news266502.html

Едва около 30 процента от българите, или един на всеки трима, е посетил театър или друго културно събитие през миналата година, показват данни на Евростат за европейците, които са посетили поне едно театрално или друго културно събитие през 2016 г.   По този показател страната ни е на последна позиция в ЕС заедно с Румъния, като средният коефициент за европейците, посетили поне едно културно събитие за миналата година, е 67 процента.   В страната през миналата година са функционирали 75 театъра и 58 музикални колектива, показват данни на националната статистика. Местата в театрите са около 29 хиляди, а в концертните зали - около 6000.    В театрите през миналата година са били осъществени около 15 000 представления, които са били посетени от близо 2.2 млн. българи, показват данните на НСИ.   Посещенията в концертните зали са били почти три пъти по-малко или около 750 хиляди, като най-посещавани са били общинските музикални колективи - близо половин милион души, а най-слабо посетени са били държавните колективи - около 145 хиляди души.   По-активни при посещения на културни събития са били българите в градовете - съотношението е 3 към 1 за сънародниците ни в градска среда, в сравнение с хората, които са живели в селата при посещенията на театър или друго събитие.6   Икономическата активност също оказва влияние при посещенията на културни събития - заетите българи са били три пъти повече съпричастни към подобен вид прояви отколкото безработните. Българите с висше или средно образование също са три пъти повече от сънародниците ни с основно или начално образование при посещенията на културни събития.    В ЕС средно около две трети от европейците или приблизително 67 процента редовно са посещавали театрални или други културни събития, отчита Евростат.   Като цяло в ЕС по-голям процент от населението на възраст над 16 години са дали предпочитанията си за културни, отколкото за спортни събития. Над 45 на сто от европейците са ходили най-малко веднъж през тази година на кино, близо 42 процента са посещавали културни обекти или са гледали на живо друго културно събитие, а по-малко от една трета от европейците са ходили на спортна проява - 29 процента.   Най-активни в посещаването на културни събития в ЕС са шведите - близо 90 на сто. Следват: Холандия, Дания и Финландия - с по около 85 процента посещаемост на културни събития, Люксембург - 80 процента, Франция - 78 процента и др.   В дъното на ЕС по този показател са Румъния и България - средно с по 30 процента посещаемост на театрални или други културни прояви през годината.   Пак в дъното на тази класация, но със значително по-висок процент посещаемост на културни събития са страни като Италия, Гърция и Малта - по около 50 на сто. Друг показател, който отчита Евростат е нивото на образование на хората, които посещават културни събития - значителен превес имат хората с висше образование - близо 88 на сто от европейците не са пропуснали поне веднъж в годината театрална или друга културна проява, отчита европейската статистика.

Цените на петрола продължават да се повишават

http://www.investor.bg/surovini/365/a/cenite-na-petrola-prodyljavat-da-se-povishavat-242872/

Американското правителство понижи перспективите си за добив на суров петрол за следващата година, което подкрепя цените

Задигнаха милиона и половина лева от дома на бизнесмени

http://www.cross.bg/doma-bili-roditelite-1548767.html

/КРОСС/ Близо 1,5 млн. лв. в пари и ценности са били откраднати в София от дома на родителите на братята Димитър и Красимир Илиеви, съобщи "24 часа". Двамата братя са добре познати, те са собственици на няколко дискотеки и клуба в страната, сред които клуб "Ялта" и бившата дискотека "Индиго". Обирът е станал преди няколко дни от дома на семейството в столичния квартал "Бистрица".Установено е, че по време на обира родителите на двамата братя са били на почивка. По първоначална информация четирима мъже са прескочили двуметровата ограда на дома, срязали касата с парите и взели парите и ценностите. В дома е имало охранител, който не е усетил крадците. Мъжете не били заснети и от видеокамерите.Според полицията открадната сума възлизала на около 300 000 лв. Задигнатите ценности обаче допълвали сумата до 1.5 млн. лв. Имало множество златни бижута и скъпоценности. Според някои версии крадците са откраднали сума, възлизаща на 5 млн. лв.

Гюлен отрече, че ще бяга в Канада

http://frognews.bg/news_138101/Giulen-otreche-che-shte-biaga-v-Kanada/

Ислямският проповедник Фетхуллах Гюлен, обвиняван от Турция за неуспешния опит за преврат в страната преди една година, заяви, че не възнамерява да избяга от САЩ и е съгласен да бъде екстрадиран, ако Вашингтон приеме искането на Анкара.

Местят ученици от две варненски училища заради ремонт

http://www.moreto.net/novini.php?n=355306

Учениците от Професионална гимназия по икономика „Д-р Иван Богоров” и Основно училище „Антон Страшимиров” ще учат известно време на друго място, а не в сградата, която делят в кв.”Младост”. Това става ясно от предложението за преместване на учениците, което ще бъде разгледано на днешното заседание на общинската комисия „Наука и образование” в 12,00 часа.

Левски пристигна в Хърватия с бойни песни (видео)

https://offnews.bg//futbol/levski-pristigna-v-harvatia-s-bojni-pesni-video-660312.html

Левскарите демонстрираха отлично настроение на път към Хърватия а мач с Хайдук от Лига Европа. Въпреки че потеглиха по нощите, играчи и придружаващи лица запяха песни на агитката още в самолета.

Треньорът Николай Митов извади от групата за сблъсъка с Хайдук юношите Деян Иванов и Атанас Кабов. На техните места се появиха новите попълнения Нелуц Рошу и Жорди Гомес.

Очаква се първият да е титуляр, а испанецът да се появи през втората част. Отсъствието на младия Деян Иванов означава, че новото попълнение от Верея Георги Ангелов ще бъде използван като централен бранител, ако има необходимост.

Левият защитник на Левски Иван Горанов обобщи настроението в съблекалнята: "Отиваме да покажем една добра игра и да постигнем един добър резултат, като вярвам че ще бъдем крайни победители. Взехме си поука от втората среща със Сутиеска. Тогава трябваше на всяка цена да продължим, а сега трябва да бъдем по-спокойни и да покажем нашата игра.

Собственикът Спас Русев ни каза хубави думи, мотивирани, но това си остава между нас. Работим здраво всеки ден, за да се сплотява колективът, а също така да сме по-добре подготвени физически. Обстановката е доста позитивна в отбора. Щастливи сме и имаме голямо желание да постигнем успехи.

Вярвам, че ще преодолеем Хайдук. Разучавахме Хайдук, но как ще се противопоставим ще разберете на двете срещи с тях. Мечтаем за групите на Лига Европа", каза Горанов, който беше привлечен от Локо Пловдив.

Срещата е утре от 21,30 ч. българско време, а реваншът седмица по-късно на "Георги Аспарухов", който отново ще е затворен частично заради расистките изцепки миналия сезон.  

Китайски електрически автомобил разви 378 км/ч

http://www.cross.bg/kmch-model-predlaga-1548766.html

/КРОСС/ Подготвяният за пазарен дебют Lucid Air успя да развие 378 км/ч по време на пистови изпитания, предава Automedia. Базираната в Калифорния китайска компания за електромобили ще започне да продава своя конкурент на Tesla Model S догодина. Стартовата цена също бе обявена - 52 500 долара за базовия модел. Той ще предлага 400 конски сили максимална мощност и 380 километра обхват с едно зареждане на батериите. Рекордната скорост обаче е постигната не с него, а с върховия модел с два електромотора, при който мощността е вече 986 конски сили. Той обещава 2.5 секунди за ускорение от 0 до 100 км/ч - точно колкото Tesla Model S P100D. Тук максималният обсег е вече 640 км благодарение на новаторските батерии, разработени от Lucid в тандем със Samsung. Китайците залагат също на разнообразни електронни асистенти. Air ще се появи на пазара, оборудван с всички компоненти за автономно управление - камери, радари и пр. - и с възможност за софтуерни ъпдейти, така че постепенно да стане наистина самоуправляем. Като размери Air отстъпва на Mercedes S-class и BMW Серия 7, но благодарение на умело разположените електромотори всъщност предлага същото вътрешно пространство.  

Една книга незабелязано пише история

https://www.actualno.com/viewpoint/edna-kniga-nezabeljazano-pishe-istorija-news_621136.html

Тази година на литературната сцена в България се случи нещо с безпрецедентни от много години мащаби. От началото на годината досега една книга безапелационно държи първенството по продажби у нас, но всъщност официална информация за този феномен почти няма. "Стопанката на

Почина доцент Кристиан Таков

https://www.24chasa.bg/novini/article/6331132

Почина доцент Кристиан ТаковПреподавателят от Софийския университет и доцент по гражданско право Кристиан Таков е починал, съобщиха близките му. Таков страда от години от тежко заболяване. Роднините му разпространиха кратко съобщение: "На 11 юли на 51-годишна възраст почина Кристиан Таков, преподавател в Софийския университет "Св.

Главният архитект бил безсилен срещу строителство на небостъргач върху градинка в София

http://www.dnevnik.bg/biznes/2017/07/12/3005465_glavniiat_arhitekt_bil_bezsilen_sreshtu_stroitelstvo/?ref=rss


Главният архитект на София Здравко Здравков заяви, че не може да спре изграждането на небостъргач в столичния квартал "Стрелбище", въпреки че теренът е определен като зелена площ. Жители на квартала протестират срещу бъдещото строителство на 43-етажна сграда на ъгъла на булевардите "България" и "П. Ю. Тодоров".<br /><br />"С право хората протестират, защото желанието на Столичния общински съвет е било този терен да бъде градинка", каза...

Кандидатите за СУ се топят, загърбиха "Право" и искат "Психология"

https://offnews.bg//obshtestvo/kandidatite-za-su-se-topiat-zagarbiha-pravo-i-iskat-psihologia-660306.html

Вероятно отблъснати от компрометираната ни съдебна система все повече кандидат-студенти не посочват "Право" като най-желаната специалност дори в Софийския университет, чийто Юридически факултет се слави като най-добрият в страната.

Специалността е едва на 10-о място по брой кандидати.

Първа е "Психология", втора - "Публична администрация". Следват "Социология", "Английска филология", "Компютърни науки", "Софтуерно инженерство", "Българска филология", "Информатика" и "Информационни системи". Чак след това е "Право".

Първото класиране в СУ излезе вчера, а от днес тече записването. 

Записването продължава до 14 юли.

Новоприетите могат: да се запишат, като купят необходимите документи от книжарниците в Ректората. Трябва да носят още оригинала на дипломата за средно образование, личната си карта, документ за платена семестриална такса и четири паспортни снимки; да потвърдят, че искат да участват във второто класиране. При потвърждаването оригиналната диплома за средно образование се депозира в съответния факултет, пишат от СУ.

Неприетите участват автоматично в следващия етап на класирането.

Второто класиране излиза на 18 юли.

От 19 до 21 юли текат записване и потвърждаване.

На 25 юли излиза третото класиране. Записването за него е окончателно и трябва да бъде направено в периода 26-28 юли включително.

Едва 7 230 кандидати са подали документи за прием в най-старото ни висше училище тази година, става ясно от съобщение на СУ. Не чак толкова отдавна - през 2003 г. - само явяващите се на един от многото приемни изпити на Университета - по история, бяха повече от 4500 души. Преди 10-15 години общия брой на кандидатите надхвърляше 10-12 хил. души. В същото време тогава признаване на матури нямаше, всеки желаещ се явяваше на сериозни приемни изпити.

Кандидатите за СУ загърбиха "Право", искат "Психология"

https://offnews.bg//obshtestvo/kandidatite-za-su-zagarbiha-pravo-iskat-psihologia-660306.html

Вероятно отблъснати от компрометираната ни съдебна система все повече кандидат-студенти не посочват "Право" като най-желаната специалност дори в Софийския университет, чийто Юридически факултет се слави като най-добрият в страната.

Специалността е едва на 10-о място по брой кандидати.

Първа е "Психология", втора - "Публична администрация". Следват "Социология", "Английска филология", "Компютърни науки", "Софтуерно инженерство", "Българска филология", "Информатика" и "Информационни системи". Чак след това е "Право".

Първото класиране в СУ излезе вчера, а от днес тече записването.

Едва 7 230 кандидати са подали документи за прием в най-старото ни висше училище. Не чак толкова отдавна - през 2003 г. - само явяващите се на един от многото приемни изпити на Университета - по история, бяха повече от 4500 души.

Записването продължава до 14 юли.

Новоприетите могат: да се запишат, като купят необходимите документи от книжарниците в Ректората. Трябва да носят още оригинала на дипломата за средно образование, личната си карта, документ за платена семестриална такса и четири паспортни снимки; да потвърдят, че искат да участват във второто класиране. При потвърждаването оригиналната диплома за средно образование се депозира в съответния факултет, пишат от СУ.

Неприетите участват автоматично в следващия етап на класирането.

Второто класиране излиза на 18 юли.

От 19 до 21 юли текат записване и потвърждаване.

На 25 юли излиза третото класиране. Записването за него е окончателно и трябва да бъде направено в периода 26-28 юли включително.

ЕС с готовност за създаване на "лоша банка"

http://econ.bg/Новини/ЕС-с-готовност-за-създаване-на-лоша-банка-_l.a_i.745563_at.1.html

Страните от Европейския съюз очертаха план за действие за борба с проблемните кредити. Ведомството за контрол на банковата дейност ще получи повече...

Къде отиват старите ми дрехи?

http://clubz.bg/56108-kyde_otivat_starite_mi_drehi

Даряването на дрехи за благотворителност е разпространена практика в много западни страни, а все повече и в България. Събраните дрехи се раздават на нуждаещите се или се продават, а средствата се даряват за различни каузи.

Но какво се случва със скъсаните или повредени дрехи, които са негодни за носене?

Отговорът - отиват в Индия.

Страната се е специализирала в преработката на негодни за носене облекла втора употреба. Тя е сред най-големите вносители на изполвани дрехи, изпреварваща страни като Полша, Украйна, Италия и Пакистан. От конфекция до модели на луксозни марки - повечето повредени дрехи, дарени за благотворителност в крайна сметка попадат в Индия.

Всеки ден стотици тонове дрехи пристигат в град Панипат в северна Индия. На входовете на града дълги опашки от камиони, превозващи облеклата от пристанището Кандла, чакат да бъдат допуснати, разкарва кореспондентът на Би Би Си Шилпа Канан.

Справка в "UN Comtrade Analytics" показва, че най-голяма част от дрехите, внесени в Индия, са от Северна Америка, следват Западна и Източна Азия и Европа. Средната стойност на вноса е 92 милиона долара годишно.

За да бъдат защитени местните производители на облекло, вносителите на годни за употреба дрехи трябва да получат лиценз от властите, който се издава само ако търговецът гарантира, че те няма да бъдат продавани в Индия, а отново изнасяни.

По-голяма част от вноса обаче е на повредени дрехи, а за това не се изисква лиценз.

В Панипат работници разкъват дрехите и премахват ципове, копчета и етикети. После те се разпределят в купчини според цветовете им. 

Ашвини Кумар, представител на бизнеса със стари дрехи, обяснява какво се случва с дрехите по-късно:

"Преработваме ги с машини, които правят това, което човешките ръце не могат - разкъсват плата на малки парцали. По-късно по-голяма машина смесва вълна, коприна, памук и вякакви изкуствени платове като полиестер."

От получения материал най-често се произвеждат одеяла, които се продават на символична цена на хора в неравностойно положение или се използват в кризисни ситуации.

"Те се раздават при бедствия, така че при всяко цунами, циклон или земетресение, където и да е по света, виждате как се раздават тези одеяла", добавя Кумар.

Африка е най-големият вносител на рециклираните платове. Почти всички индийски търговци, специализирани в този бизнес, посещават редовно африканските страни, за да намерят купувачи за стоката си. Местният пазар е много по-малък.

Цената за внос на използван текстил е много ниска, но Кумар е загрижен, че някога доходоносният бизнес става все по-скъп.

"След като достигне Индия, митническите задължения, транспорта, съхранението и труда повишават цената. Клиентите ни в Африка искат евтини одеала и ни е трудно да поддържаме цените ниски."

Индустрията е засегната и от конкуренцията на по-евтините изкуствени материали като полиестера.

Паван Гарг, президент на професионалната асоциация на търговците с платове, коментира, че бизнесът вече се е свил силно:

"Преди имаше повече от 400 обединения, сега са по-малко от 100. Понесохме много лош удар. Индустрията не се справя добре. Всеки ден производител затваря или намалява производството. По-рано работехме 24/7, сега едва една смяна на ден."

Ако индустрията продължи да се свива, това няма да е проблем само за Индия, отбелязва Кумар. Той предлага Западът да подкрепи бизнесът с дрехи втора ръка.

"Това, което правим, е важно. Помислете за влиянието върху околната среда ако не използваме това огромно количество отпадъци. В Индия нищо не се губи. Даваме дрехите си на тези, които се нуждаят, дори след това намираме начин да използваме платовете."

Намалява броя на нощуващите в хотели с 3 звезди

http://www.moreto.net/novini.php?n=355300

През май 2017 г. в страната са функционирали 2 240 места за настаняване с над 10 легла - хотели, мотели, къмпинги, хижи и други места за краткосрочно настаняване. Броят на стаите в тях е 103.6 хил., а на леглата - 228.2 хиляди. В сравнение с май 2016 г.

Майката на закланата годеница от Куртово Конаре: По-добре тя да беше убиецът

https://www.24chasa.bg/novini/article/6331123

Майката на закланата годеница от Куртово Конаре: По-добре тя да беше убиецътПредпочитам да бях майка на убиец, а не на убит. Това каза Ангелина Динова, майка на Милена, която на 28-ми декември м.г. бе намушкана смъртоносно с нож в гърдите от своя годеник. Стартът на делото срещу Илиян Рангелов бе даден днес, но съдията Христо Симидчиев го отложи за 23 октомври, след като Рангелов поиска да протече по общия ред,

Бюджетът не загуби от фалита на КТБ, а спечели, смята Йордан Цонев

https://offnews.bg//politika/biudzhetat-ne-zagubi-ot-falita-na-ktb-a-specheli-smiata-jordan-tcone-660311.html

Бюджетът на държавата е спечелил от фалита на КТБ. Това заяви в сутрешния блок на bTV депутатът от ДПС Йордан Цонев.

„В публичното пространство се шири неистината, че бюджетът е платил 3,5 млрд. лв. за фалита на КТБ. Това е абсолютна неистина”, заяви той. Цонев обясни, че от лихви към отпуснатия от държавата заем са спечелени 105 млн. лв. 

Депутатът коментира втората стенограма за КТБ от консултациите при президента Росен Плевнелиев на 14 юли 2014 година. 

„Там се разискваха два сценария: първият, по закон – влизане в несъстоятелност, отнемане на лиценза и начало на изплащането на депозитите от Фонда за гарантиране на депозитите 20 дни по-късно. Вторият сценарий беше банката да бъде разделена на „добра” и „лоша, за да се спасят активите. Това означаваше национализиране на банката, но в България нямаше закон за това”, обясни той.

„Ние, ДПС, предложихме втория вариант – банката да бъде разделена на две по европейската практика, а лошите активи да бъдат отделени в „болна” банка”, посочи Цонев.

По обясненията му от БСП били против тази идея.

Цонев е категоричен, че виновен за фалита на КТБ е Цветан Василев, както и ръководството на БНБ, което твърдяло, че банката е в добро състояние. 

„Аз не знам какво е правил той в банката си. Много срещи съм имал и с него, и досега ходя при банкери. По това време – като председател на бюджетната комисия, имах инициатива, която прерасна в закон – да намалим натиска над клиентите… Служебни са ми били посещенията, частни посещения се правят в ресторанти, по кафенетата по домовете. Всичките ми срещи (в офиса на Василев – б.ред.) са били служебни”, заяви Цонев.

Съдят Тръмп за блокиран достъп до профила му в Туитър

http://www.cross.bg/prezidenta-trump-akaynt-1548765.html

/КРОСС/ Потребители на Туитър обявиха, че са предприели съдебни стъпки срещу американския президент Доналд Тръмп, когото обвиняват във възпрепятстване на свободата на словото, след като той им е забранил достъпа до акаунта си в социалната мрежа, предадоха Франс прес и ТАСС. Новината съобщи американският Институт "Найт", специализиран в анализи на първата поправка на американската конституция. „Президентът и неговите съветници по един изключително активен начин превърнаха акаунта @realDonaldTrump в ключов комуникационен канал между президента и обществото. Съветници на президента обявиха, че туитовете в този акаунт са официални изявления", се казва в съобщение на института. В него се допълва, че достъпът до акаунта е бил блокиран за потребители, които са критикували президента и неговата политика. Това се определя като възпрепятстване на прилагането на разпоредбите на първата конституционна поправка, защитаваща свободата на словото. Гореспоменатият акаунт е личен на президента Тръмп. Официалният президентски акаунт в Туитър е @POTUS

Ужасна авиокатастрофа е избегната на косъм в Сан Франциско

http://dnes.dir.bg/news/samolet-kosam-san-frantzisko-izlitane-26045739

Авиационните власти в САЩ разследват инцидент, при който вероятно самолети са били на косъм от сблъсък на летището на Сан Франциско.

Почина Кристиан Таков

http://dnes.dir.bg/news/kristian-takov-26045678

Известният юрист и преподавател Кристиан Таков е починал, съобщиха близките му.

Заради буря дърво падна и проби покрива на болницата в Гоце Делчев

https://www.actualno.com/blagoevgrad/zaradi-burja-dyrvo-padna-i-probi-pokriva-na-bolnicata-v-goce-delchev-news_621911.html

Няколко села в района на Гоце Делчев останаха без ток след разразилата се вчера в късния следобед (11 юли) тропическа буря, съобщава кореспондентът на Actualno.com от Благоевград. Силна градушка, придружена от ураганен вятър предизвикаха затруднения на движението по пътищата в р

Добри са условията за туризъм в планините

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6331113

Добри са условията за туризъм в планинитеДобри са условията за туризъм в планините. Това съобщиха от Планинската спасителна служба (ПСС) към БЧК, предаде "Фокус". Времето е слънчево и ясно, но след обяд се очаква предимно в планините от Западна България. Температурите са положителни – навсякъде са над 10 градуса. Работят лифтовите съоръжения на Пампорово, Банско и Боровец,

Почина Кристиан Таков, близките му: Човек на честта, мислител и оратор

https://www.vesti.bg/bulgaria/pochina-kristian-takov-blizkite-mu-chovek-na-chestta-mislitel-i-orator-6071389

Преподавателят от Софийския университет и доцент по гражданско право е починал на 51 години. Мислител, оратор, човек на честта - така го определят хората, които го познават

Почина Кристиан Таков

https://www.vesti.bg/bulgaria/pochina-kristian-takov-6071389

Преподавателят от Софийския университет и доцент по гражданско право е починал на 51 години

Влак удари бус и го влачи 200 метра, шофьорът загина

http://dnes.dir.bg/news/vlak-sliven-prelez-26045672

Шофьор загина, след като пътническият влак Карлово-Сливен помете микробуса му на жп прелеза на село Гавраилово снощи.

Бюджетът спечели от фалита на КТБ, смята Йордан Цонев

http://www.dnevnik.bg/politika/2017/07/12/3005460_bjudjetut_specheli_ot_falita_na_ktb_smiata_iordan_conev/?ref=rss


Държавният бюджет не само не е загубил от фалита на КТБ, а е спечелил, заяви депутатът и зам.-председател на групата на ДПС Йордан Цонев пред Би Ти Ви. Той коментира темата за фалита на банката след оповестяването на втората стенограма от срещата при президента Плевнелиев. В подкрепа на думите си той посочи, че бюджетът е дал 1.65 млрд. лева заем на Фонда за гарантиране на влоговете, но с фиксирана лихва от 2.95%.<br /><br />"Фондът е върнал вече 1.1 млрд. Знаете ли колко е...

Йордан Цонев не вижда друг главен виновник за КТБ извън Цветан Василев

https://www.actualno.com/business/jordan-conev-ne-vijda-drug-glaven-vinovnik-za-ktb-izvyn-cvetan-vasilev-news_621910.html

Според мен ще бъдат обвинени истинските виновници. Така депутатът от ДПС Йордан Цонев, който внесе няколко законопроекта в съавторство с Делян Пеевски, коментира информацията, че на 20 юли обвинителният акт за КТБ ще бъде внесен в съда. За него най-виновен е Цветан Василев, к

Политологът Огнян Минчев: Петър Волгин е обикновен занаятчия, не му се сърдете!

http://www.barometar.net/89039/

Политологът Огнян Минчев коментира изказвания на журналиста Петър Волгин, че одобрява повреждането на крана, който трябваше да демонтира паметника при НДК и радикалните действия на протестиращите в Хамбург така: „Това изказване е добър повод да си припомним, че крайното левичарство е обикновен бизнес – и то не по-лош от останалите. Познавам Волгин още от студент […]

Всяка година у нас изчезва по една Враца

https://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/vsiaka-godina-u-nas-izchezva-po-edna-vraca-6071386

„Между 2001 г. и 2011 г. с около 260 000 е намалял броят на жените в детеродна възраст”, заяви проф. Илона Томова от Института за изследване на населението и човека в БАН

Шеф Светлозар Георгиев: МЕТРО ни връща към истинския вкус на месото

http://www.moreto.net/novini.php?n=355299

Напоследък като че ли сме изгубили усета към истинския натурален вкус на месото. Хората все повече търсят меса, които буквално се топят в устата мислейки, че са уникални. Точно тази храна обаче, често е обработена по химичен път и носи рискове за здравето, категоричен е шеф готвач Светлозар Георгиев.

Аурубис България гласува брутен дивидент от 196,5 млн. лв.

http://www.investor.bg/novini-i-analizi/339/a/aurubis-bylgariia-glasuva-bruten-divident-ot-1965-mln-lv-242862/

Дивидентът на акция е 9,45 лв. за година и 44 лв. за последните 4 години, а право на него имат 2 184 лица

Мадона откри болница в Малави

http://frognews.bg/news_138100/Madona-otkri-bolnitsa-v-Malavi/

Лечебното заведение, в което има блок за детска хирургия и отделение за интензивна грижа, е кръстено на осиновената дъщеря на певицата ”Мърси Джеймс”.

Възстановиха полетите в авиобаза "Чайка", пилотите ще участва в предстоящото военноморско учение

http://www.moreto.net/novini.php?n=355303

Приключило е разследването на авиоинцидента, при който на 9 юни загина командирът на хеликоптер „Пантер” майор Георги Анастасов. Това съобщи контраадмирал Митко Петев - командир на Военноморските сили на Република България. Той допълни, че 16-те пилоти от авиобазата вече са имали два летателни дни, като вторият е бил вчера.

Ето защо депресията се отразява различно на мъжете и жените

https://www.vesti.bg/lyubopitno/sveji/eto-zashto-depresiiata-se-otraziava-razlichno-na-myzhete-i-zhenite-6071387

Развитието на това състояние води до по-тежки последствия при мъжете - те са склонни да злоупотребяват с наркотици и често посягат на живота си

Почина доц. Кристиан Таков

http://www.mediapool.bg/pochina-dots-kristian-takov-news266501.html

Преподавателят от Софийския университет "Св. Климент Охридски" и доцент по гражданско право Кристиан Таков е починал, съобщиха близките му в кратко съобщение. "На 11 юли на 51-годишна възраст почина Кристиан Таков, преподавател в Софийския университет "Св. Климент Охридски" и доцент по гражданско право.Той беше Личност и Човек с огромна душа, сърце, сила и интелект. Остана докрай непримирим към несправедливостта. Всички, които го обичаме, скърбим. Датата на опелото ще бъде уточнена", се казва в разпространеното съобщние. Кристиан Таков е роден в София на 7 ноември 1965 г. Завършва Немската езикова гимназия, а през 1990 г. право в Софийския университет. От 1994 до 1995 г. придобива LLM в университета в Хамбург, а три години по-късно става доктор по право в Софийския университет, където преподава от 1992 г. През 2007 г. става доцент по право. От 1994 г. е арбитър в списъка на арбитрите по вътрешни и международни дела на Арбитражния съд при БТПП, а през 2014 г. е избран за негов председател. Кристиан Таков беше съветник по правни въпроси на президента Росен Плевнелиев.

Защитникът на правовата държава Кристиан Таков е починал

http://www.mediapool.bg/zashtitnikat-na-pravovata-darzhava-kristian-takov-e-pochinal-news266501.html

Преподавателят от Софийския университет и доцент по гражданско право Кристиан Таков е починал, съобщиха близките мув кратко съобщение. "На 11 юли на 51-годишна възраст почина Кристиан Таков, преподавател в Софийския университет "Св. Климент Охридски" и доцент по гражданско право.Той беше Личност и Човек с огромна душа, сърце, сила и интелект. Остана докрай непримирим към несправедливостта. Всички, които го обичаме, скърбим.Датата на опелото ще бъде уточнена.", се казва в разпространеното съобщние. Кристиан Таков е роден в София на 7 ноември 1965 г. Завършва Немската езикова гимназия, а през 1990 г. право в Софийския университет. От 1994 до 1995 г. придобива LLM в университета в Хамбург, а три години по-късно става доктор по право в Софийския университет, където преподава от 1992 г. През 2007 г. става доцент по право. От 1994 г. е арбитър в списъка на арбитрите по вътрешни и международни дела на Арбитражния съд при БТПП, а през 2014 г. е избран за негов председател. Кристиан Таков беше съветник по правни въпроси на президента Росен Плевнелиев.

Гърция планира да създаде банка за развитие в подкрепа на малкия бизнес

http://www.investor.bg/evropa/334/a/gyrciia-planira-da-syzdade-banka-za-razvitie-v-podkrepa-na-malkiia-biznes-242786/

До септември проектът на закон за създването на новата държавна институция ще бъде внесен в парламента

Почина доц. Кристиан Таков

https://offnews.bg//obshtestvo/pochina-dotc-kristian-takov-660309.html

На 11 юли на 51-годишна възраст почина доц. Кристиан Таков, съобщиха неговите близки.

"Той беше Личност и Човек с огромна душа, сърце, сила и интелект. Остана докрай непримирим към несправедливостта. Всички, които го обичаме, скърбим", се казва в съобщението, цитирано от  Dnevnik.bg.

Датата на опелото предстои да бъде уточнена.

Редакцията на OFFNews изказва искрени съболезнования на близките!

Петролът продължава да поскъпва

http://econ.bg/Новини/Петролът-продължава-да-поскъпва_l.a_i.745562_at.1.html

Цените на петрола, които през деня във вторник се понижиха, в по-късните следобедни часове преминаха към повишение. Според данните от търговията...

Затворникът, участвал в катастрофа с колоездач, има ефективна присъда за убийство

https://www.actualno.com/crime/zatvornikyt-uchastval-v-katastrofa-s-koloezdach-ima-efektivna-prisyda-za-ubijstvo-news_621908.html

Получила се е една банална неприятност. Така зам.-правосъдният министър проф. Николай Проданов коментира случай, при който микробус на затвора в Белене е блъснал колоездач. Според него всъщност катастрофа няма, а колоездачът сам е паднал, тъй като е бил пиян. Проданов обясн

Граждани издирват 16-годишния, който блъсна туристи край Триград

http://www.cross.bg/trigrad-momcheto-izdirvaneto-1548764.html

/КРОСС/ Продължава издирването на 16-годишния младеж, който блъсна туристи близо до село Триград и избяга. Вече четвърти ден момчето е в неизвестност, предаде БНТ. Местните хора организираха акция по издирването му, тъй като се притесняват, че заради силния стрес самият той може да пострада. Вероятно момчето не знае, че туристите вече са изписани от болница, ето защо са разпръснати листовки в околностите на Триград. В неделя късно вечерта младежът се вряза с автомобила на баща си в 5-ма души. Пострадалите все още са в болница. Състоянието им е стабилно. Една от жените беше преместена в „Пирогов".  

Двама са загинали, а 20 са ранени при катастрофи през изминалото денонощие

https://www.24chasa.bg/novini/article/6331099

Двама са загинали, а 20 са ранени при катастрофи през изминалото денонощиеДвама души са загинали, а 20 са пострадали при 19 катастрофи в страната през изминалото денонощие. Това съобщиха от пресцентъра на МВР. Един от ранените е с опасност за живота. В столицата са регистрирани 142 леки и 6 тежки пътни инцидента с 8

Американци, осуетили терористичен акт, ще играят себе си във филм на Клинт Истууд

https://offnews.bg//zvezdi/amerikantci-osuetili-teroristichen-akt-shte-igraiat-sebe-si-vav-film-660308.html

Тримата американци от Калифорния, осуетили терористична атака във френски влак през 2015 г., ще играят себе си във филм, посветен на героичната им постъпка и режисиран от Клинт Истууд, предаде БТА.

Студиото "Уорнър брадърс" обяви, че Спенсър Стоун от американските военновъздушни сили, Алек Скарлатос и Антъни Садлър от американската армия ще играят главните роли във филма на Истууд, който започна да се снима тази седмица.
Лентата проследява живота на трима приятели от детството им до момента, когато те обезоръжават терориста, открил огън във влак, пътуващ от Амстердам за Париж.

Тримата калифорнийци, дошли на почивка в Европа, обезоръжиха мароканеца Аюб ел Хазани, за когото властите казаха, че е свързан с радикалния ислям. Хазани се качил във високоскоростния влак за Париж с автомат "Калашников", пистолет и макетен нож, припомня АП.

Американци, осуетитли терористичен акт, ще играят себе си във филм на Клинт Истууд

https://offnews.bg//zvezdi/amerikantci-osuetitli-teroristichen-akt-shte-igraiat-sebe-si-vav-fil-660308.html

Тримата американци от Калифорния, осуетили терористична атака във френски влак през 2015 г., ще играят себе си във филм, посветен на героичната им постъпка и режисиран от Клинт Истууд, предаде БТА.

Студиото "Уорнър брадърс" обяви, че Спенсър Стоун от американските военновъздушни сили, Алек Скарлатос и Антъни Садлър от американската армия ще играят главните роли във филма на Истууд, който започна да се снима тази седмица.
Лентата проследява живота на трима приятели от детството им до момента, когато те обезоръжават терориста, открил огън във влак, пътуващ от Амстердам за Париж.

Тримата калифорнийци, дошли на почивка в Европа, обезоръжиха мароканеца Аюб ел Хазани, за когото властите казаха, че е свързан с радикалния ислям. Хазани се качил във високоскоростния влак за Париж с автомат "Калашников", пистолет и макетен нож, припомня АП.

Гюлен няма намерение да бяга в Канада и е съгласен да бъде екстрадиран

https://offnews.bg//sviat/giulen-niama-namerenie-da-biaga-v-kanada-i-e-saglasen-da-bade-ekstradi-660307.html

Ислямският проповедник Фетхуллах Гюлен, обвиняван от Турция за неуспешния опит за преврат в страната преди една година, заяви, че не възнамерява да избяга от САЩ и е съгласен да бъде екстрадиран, ако Вашингтон приеме искането на Анкара.

В интервю за Ройтерс 79-годишният Гюлен отхвърли твърденията на турското правителство от февруари, че той се готви да избяга в Канада, за да избегне екстрадиция, съобщава БНТ.

"Тези слухове въобще не са верни", каза той. "Ако САЩ сметнат за удачно да ме екстрадират, аз ще замина (за Турция)", каза той.

Проповедникът осъди консолидирането на властта от страна на Реджеп Тайип Ердоган и конфискуването на медии, сравнявайки турския президент с диктатор. Той призова администрацията на американския президент Доналд Тръмп и европейските правителства да направят повече, за да насърчат възстановяването на политическите свободи в Турция.

Ако Ердоган чуе "силен глас от САЩ или ЕС, ЕП, Брюксел, който заявява: "Това, което правите е грешно... съдебната ви система не работи", тогава може би той ще промени позициите си", каза духовникът.

По повод опита за преврат в Турция, извършен на 15 юли м.г. от фракция в армията, Гюлен каза, че никога не е подкрепял "преврат или сваляне от власт".

Анкара твърди, че Фетхуллах Гюлен е организирал пуча в Турция чрез мрежата си от поддръжници в държавните структури. Поддръжниците на Ердоган остро критикуват Гюлен, но той е отбягван също и от голяма част от опозицията, която подозира мрежата му, че в продължение на десетилетия е участвала в заговори за подкопаване на светския характер на републиката.

Мадона откри болница в Малави

http://www.cross.bg/madona-malavi-detza-1548763.html

/КРОСС/ Африканската държава Малави се сдоби с нова болница благодарение на Мадона. Лечебното заведение, в което има блок за детска хирургия и отделение за интензивна грижа, е кръстено на осиновената дъщеря на певицата "Мърси Джеймс" и изграждането му е финансирано именно от звездата. Мадона заяви, че не е било лесно, но го прави за да каже на хората в страната никога да не се отказват от мечтите си. Дъщеря ѝ Мърси Джеймс пък заяви, че за нея е чест, че лечебното заведение е кръстено на нея и подчерта, че най-важното е, че в него ще могат да се лекуват много деца. Мадона е осиновила няколко деца от Малави и има фондация, която подпомага африканската държава. С нейни средства са построени няколко училища в страната.  

Катар и САЩ със споразумение срещу тероризма

http://frognews.bg/news_138099/Katar-i-SASHT-sas-sporazumenie-sreshtu-terorizma/

Катар и САЩ подписаха днес двустранно споразумение за борба с тероризма и неговото финансиране.

Нинова обсъди безработицата и бедността с Гутериш

http://dnes.dir.bg/news/bezrabotitza-kornelia-ninova-bednost-antonio-guterish-26045612

50 социалистически и социалдемократически партии обсъдиха въпросите за младежка безработица, миграция, бедността, образованието и промените в климата.

Концерт на Виктор Макаров в Чикаго

http://www.eurochicago.com/2017/07/viktor-makarov-v-tchikago/

Има такива хора – пишат поезия и я превръщат в песен, даже могат доста добре сами да я изпълняват пред публика :) Наричат ги бардове (или поети с китара). Един от тях, софиянецът Виктор Макаров, на 20 юли т.г. ще гостува в Чикаго, в салона към храма „Св. Иван Рилски“. Той ще представи албума си „Шарена черга“, като от страна на българската диаспора негов съучастник ще е Антон Пашов. Може би има нещо символично в това, че преди години точно Виктор Макаров превежда за Музикалния театър в София мюзикъла "Чикаго".

80 души образуваха жива верига на плаж, за да спасят блокирани във водата (Видео)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6331097

80 души образуваха жива верига на плаж, за да спасят блокирани във водата (Видео)80 души образуваха жива верига на плаж край Панама сити, във Флорида. Целта им е била да извадят от водата отнесени от силното течение хора, предаде Нова тв.  Всичко започнало, когато две момчета с боди бордове били отнесени далеч от брега. За щастие плажуващите наоколо бързо се организирали и направили жива верига до блокираните във водата.

КНСБ настоява за увеличение на осигуровката за безработица

http://www.cross.bg/mesetza-knsb-obezshtetenie-1548762.html

/КРОСС/ КНСБ настоява осигуровката за безработица да се повиши от 1 на 2 процента. Това ще позволи фондът за обезщетения да не отчита дефицит и да се повиши на 300 лева месечното минимално обезщетение. От 8 години минималният му размер е 150 лева, въпреки нарастването на минималната заплата. Експертът на синдиката Ася Гонева обясни пред БНР: „Дневното обезщетение да бъде определено на 14-15 лева, така че когато му сметнеш на човек обезщетението за месеца, то да му дава поне 60% от минималната работна заплата за страната, на която този осигурен се предполага, че се е осигурявал". КНСБ настоява още хората да имат право на обезщетение за безработица, когато са работили 12 месеца от последните 24. Сега то се отпуска само при работа в 9 последователни месеца от последните 12. Подобна промяна ще помогне на сезонните работници, за които е трудно да отговарят на условието за 9 месеца работа без прекъсване, смятат от синдиката.

Храбрият оловен войник на велосипед

https://offnews.bg//koloezdene/hrabriat-oloven-vojnik-na-velosiped-660305.html

Петър Хераков

Три седмици на огромно медийно внимание (и това го пиша като човек, който работи в Евроспорт и знае за какво става въпрос). Всеки ден още от сутринта - стотици километри по пътищата покрай хилядите събрали се хора - през миналата година техният брой беше общо 12 милиона.

С подкрепата на отбор, който разполага с най-доброто медицинско оборудване, и за сигурността ти се грижат специални екипи. И всичко това се предава на живо в цял свят. Заедно с болката, триумфа, радостта и тъгата, изпитвани от състезателите. Не случайно Тур дьо Франс е най-великото колоездачно състезание в историята. И тези, които печелят в Париж, остават в историята. 

Под Триумфалната арка финишира и друго колоездачно събитие: Париж - Брест - Париж. Това състезание се организира от 1891-а година насам. И то от същите хора, които през 1903-а започват да правят Тур дьо Франс. Париж - Брест - Париж се провежда на всеки четири години и е известно като най-дългото, най-трудното и най-впечатляващо колоездачно събитие.

Атлетите, които участват в него трябва да са спечелили състезания на 200, 300, 400 и 600 км, за да участват в 1200-километровата обиколка. Правилата са различни - хората имат времеви лимит за завършване, не могат да получават помощ от моторизиран автомобил и трябва да си купуват сами по пътя нещата, които консумират.

Организаторите на Париж - Брест - Париж правят подобни ултра състезания по цял свят, но разбира се, всички те са далеч от блясъка и покритието на Тур дьо Франс. Но пък от друга страна, макар и далеч от колосалното медийно внимание, те събират много повече участници от елитната група от 21 отбора с шест колоездача, които получават възможност да започнат Обиколката.

Тур дьо Франс е мечта за всеки колоездач, без значение от коя част на света идва. Но много често тази мечта не се реализира и професионалистите трябва да се примирят с по-различни успехи.

Китай. Началото на 90-те. Оттеглянето на Дън Сяопин след протестите на площад Тиенанмън не помага особено на положението в страната - все повече държавни предприятия се закриват, а корупцията и безработицата нарастват.

Най-източната провинция Шандун се ориентира по-бързо от други и приема някои от първите специални икономически зони - в Дзинан, в Циндао - което дава прекрасни възможности за един 19-годишен младеж. Светлото бъдеще е само на ръка разстояние.

И приказката рязко свършва, защото главният герой в нея губи левия си крак в катастрофа. "Знаех, че животът ми ще бъде много по-мизерен, ако просто се откажа. Но опитах - всичко в мен беше счупено, самосъжалявах се и дори отказвах да ходя с патерици. Опитах да се самоубия и не успях. Тогава съпругата ми Дон Юанси се омъжи за мен срещу волята на родителите си. Заради нея реших да се боря", казва Уан Йонхай.

Майка му и баща му са прости фермери, така че той не може да им помага с почти нищо. Опитва се да работи във фабрика, после продава плодове... На 22 години за първи път се качва на велосипед - просто в опит да покрива по-голямо разстояние. И това променя живота му. Той става изключително добър, но не го знае.

"Самотата на бегача на дълги разстояния" е разказ от Алън Силитоу. Чух за него за първи път от едноименната песен на Iron Maiden и после намерих и книгата. Разказът е за Смит - тийнейджър от Нотингам, който няма кой знае какви специални интереси и шансове в живота, и се занимава с дребни престъпления.

Смит обаче се насочва към бягането на дълги разстояния като метод на емоционално и физическо бягство от действителността. Той става наистина добър и получава специално предложение от пансиона си - ако спечели важно състезание, последните му шест месеца ще са на олекотен режим. Прилича на Йонхай, нали?

Само че приликите между действителността и книгата свършват дотук. Защото Смит се справя с лекота до последните метри преди финала, когато се заковава на място. Секундите изтичат, а той не мърда въпреки виковете на зрителите - целенасочено оставя да го изпреварят, за да демонстрира свободен дух и независимост пред ръководството на пансиона.

Йонхай обаче разбира, че е добър едва осем години по-късно, когато вижда в родния си град група хора в затруднено положение, които карат велосипеди. Тогава той вече има нова работа – кара триколка-велотакси. И с нея успява да ги изпревари.

Впечатлени, хората от щаба на националния отбор го подлагат на тестове, които той издържа с лекота. Провинциалната федерацията на хора в затруднено положение му осигурява състезателен велосипед и така започва нова глава в приказката му - на 32 години той става професионален колоездач. 

Съпругата му не е съгласна, защото се подлага на ужасно изтощителен режим - всяка сутрин става по изгрев слънце и изминава 50 километра по страничните пътища, преди да се върне в 9:00, за да започне работа с велотаксито си. И въпреки болката, той тренира пет дни в седмицата в следващите четири години.

Резултатът идва през 2006-а - златен медал на Параигрите на Китай и бронзов през 2007-а на световното първенство по параколоездене в Колумбия. Финансовото измерение на успеха е $ 13 800.

"Това е най-голяма сума пари, която съм виждал в живота си. Аз съм син на фермери и именно бедността ме накара да мечтая за повече", казва Уан. Очаква се следващата година да е тази на триумф и той е фаворит в Параигрите на Китай. Контузия обаче води до отказването му и той изпуска големия си шанс за участие на Параолимпийските игри.

Времето не забавя своя ход и макар че през 2011-а Уан взима два сребърни и един бронзов медал на Параигрите на Китай, нашият герой знае, че вече не може да бъде достоен съперник и в края на годината напуска националния отбор на страната.

През 2013-а Йонхай прави нещо почти немислимо - без да участва официално, кара наравно с останалите колоездачи в обиколката на езерото Цинхай и завършва всичките 13 етапа, изминавайки над 2000 км при средна надморска височина на трасето от почти 2500 метра. Още веднъж – 2002 километра при надморска височина от 2468 метра. На един крак.

И също както Смит, трябва да се справи с правилата - организаторите на състезанието се притесняват, че той пречи на здравите физически колоездачи и му заповядват да не ги следва и дори го молят да се откаже в края на втория етап. Упоритият Уан обаче не го прави - стартира два часа преди официалното начало на етапите и кара по края на пътищата, за да не пречи на официалните автомобили. Духът му докосва сърцата на нацията и той взима наградата за параатлет на годината.

"Признавам си, че понякога бях уплашен - особено когато пред мен имаше само безкрайна зеленина, мъгла или студен вятър. Усещах само тотална самота, но си казвах, че без значение през какво минавам, трябва да стигна до края", казва той на върха на високата 3847 метра планина Гуаниси.

Китай. 2014-а. Жи Чен влиза в историята като първият китайски колоездач, участвал в Тур дьо Франс. Както обикновено, милиони от Поднебесната империя следят с интерес какво се случва. Сънародникът им завършва, но остава последен - на шест часа зад Винченцо Нибали. Чен може да се откаже, защото има контузия на коляното, но не го прави. Върти докато може.

Уей също не се отказва, и през 2016-а за 18 дни минава 2160 км по пътя от Съчуан до Тибет и стига до двореца Потала, като става първият колоездач с един крак, минал по този толкова красив и опасен път. "Вече не мога да имам професионална кариера - здравето ми не ми позволява. Но това не означава, че съм загубил страстта си към колоезденето", спокойно отговаря той.

"Карах в планината. Карах около морето. Но никога не съм карал в пустинята. Искам да предизвикам пясъците. 200 километра без почивка в пустинята. Искам да видя залеза над езерото Ухай, да видя огромната статуя на Чингис хан", добавя Йонхай.

А Тур дьо Франс? "Пътуването и езикът ще са огромен проблем. Но щом има надежда, има начин. Човек се нуждае от цели в живота. Ясно е, че ще е трудно на тези години да съм участник, но може само да гледам", завършва Уан.

Обиколката на езерото Ухай

Първото издание на обиколката на езерото Ухай е през 2016-а. През август е ред на второто колоездачно състезание по този маршрут. Датата е 26-и, като се очаква в състезанието да участват 1000 професионални атлети и още стотици аматьори от цял свят. Обиколката се организира от асоциацията, която се занимава с Париж – Брест – Париж и е официална квалификация за ултравеломаратона.

Самият град на брега на езерото е уникален с разнообразието си, но това важи и за цялата провинция Вътрешна Монголия - пустиня, блата, реката ХуанХъ, планини с алпийски поляни, скални рисунки с възраст над 5000 години, много храмове и статуи, както и фарове от Великата китайска стена.

Пустинята Улан Бухе е част от пустинята Гоби и е мястото, където са най-високите пясъчни дюни в света - някои стигат до 500 метра височина. Там са и малкото площи с вкопчената в пясъка билка Тетраена монголика (никъде няма обяснение какво е това на български, но е растение от вида на Бабините зъби, което обаче може да се използва за подпалки заради маслото си).

Видео може да видите на: http://premium.bon-cloud.net/content/i_want_see_ocean_desert

МВР издирва софиянка, изчезнала преди месец

http://dnes.dir.bg/news/mvr-izdirvane-ina-nikolova-26045606

Столичната дирекция на вътрешните работи издирва 53-годишна софиянка, която е в неизвестност от 8 юни, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Ускоряват строежи на магистрали и газопроводи

http://www.mediapool.bg/uskoryavat-stroezhi-na-magistrali-i-gazoprovodi-news266500.html

Управляващите ще се опитат да ускорят строителството на национални обекти като магистрали, газопроводи и язовири със законови промени. Те предвиждат премахване на касационното обжалване на оценката за въздействието на околната среда (ОВОС), а произнасянето на съда по жалба трябва да стане за половин година. Вносители на предложенията за промени в Закона за опазване на околната среда са трима депутати от ГЕРБ – председателят на правната комисия Данаил Кирилов, бившият министър на околната среда Ивелина Василева и Станислав Иванов. Те предлагат решенията на първоинстанционния съд по ОВОС да са окончателни за обекти от национално значение, които са определени с акт на Министерския съвет. Приемането на поправките би прекратило практика чрез поредица от обжалвания да се спирареализацията на инвестиционни проекти за изграждането на магистрали, газопроводи, язовири, обекти в природни паркове и други. Подобни са казусите с магистралите “Струма”и бъдещото развитие на курорта “Банско”. Подобни проблеми може да има и при предстоящото изграждане на магистрала “Хемус”. “С цел да се съкрати съществено времето за процедиране и влизане в сила на изграждането на обекти с национално значение, и за да се избегнат дългите и тежки процедури на обжалване считаме, че не е необходим касационен контрол, когато ОВОС има за предмет обекти от национално значение, които са определени с акт на МС за такива и са преминали всички съгласувателни процедури, който включва етапи по усведомяване на компетентните органи и засегнатото население, преценяване на необходимостта от ОВОС, извършване на консултации; определяне обхвата, съдържанието и формата на доклада за ОВОС, оценяване качеството на доклада за ОВОС, организиране обществено обсъждане на доклада за ОВОС, вземане на решение за ОВОС, осъществяване на контрол по изпълнението на условията от решенията по ОВОС. Всички тези етапи гарантират участието на обществеността и тя става задължителна и съществена част от процедурата за ОВОС”, мотивират се вносителите на законопроекта. Според тях обществеността ще запази правото си да изразява своето мнение по резултатите от ОВОС на най-ранен етап. Друг съществен момент, който депутатите предлагат е въвеждането на “особено съдебно производство”, чиято цел е решенията по жалбите да бъдат издавани до шест месеца от тяхното депозиране. По този начин се гарантира спазването на публичността, като същевременно се ускорява влизането в сила на инвестиционните предложения, техните разширения или изменения, смятат  депутатите от ГЕРБ.  Според тях предложеният законопроект няма да доведе до пряко или косвено въздействие върху бюджета. Висящите пред съда административни дела в момента ще бъдат довършени по досегашния ред.

Катастрофа и огромно задръстване на Аспарухов мост

http://www.moreto.net/novini.php?n=355311

За огромно задръстване от автомобили на Аспарухов мост в посока Варна, съобщиха читатели на Moreto.net Причината за голямото задръстване е катастрофа, станала в района в района на новоремонтираната част на моста. По информация на читателите колоната от автомобили започва от центъра на Аспарухово.

Ангел Кунчев: Климатиците не трябва да са с разлика по-голяма от 12 градуса спрямо тези навън

http://frognews.bg/news_138098/Angel-Kunchev-Klimatitsite-ne-triabva-da-sa-s-razlika-po-goliama-ot-12-gradusa-spriamo-tezi-navan/

Преките слънчеви лъчи имат допълнителен негативен принос при екстремно високи температури. Смяната на топла-студена среда допълнително засилва този стрес. Климатиците не трябва да бъдат с разлика по-голяма от 8-10-12 градуса спрямо тези навън.

Емил Радев: Необходима е бърза реформа на Дъблинския регламент

http://www.barometar.net/89037/

Българският евродепутат Емил Радев настоя за бърза реформа на т. нар. регламент Дъблин, който определя отговорната държава за кандидатите за убежище. Позицията беше изразена по време на представянето на приоритетите на естонското председателство на Съвета на ЕС пред комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на Европейския парламент. Радев припомни, че от много време […]

Европейско споразумение ще ограничи излагането на 11 карциногенни субстанции

https://www.24chasa.bg/novini/article/6331093

Европейско споразумение ще ограничи излагането на 11 карциногенни субстанцииЕвропейския съвет и Европейската комисия са постигнали съгласие по директива, която цели да защити работниците от опасностите на 11 карциногенни и мутагенни субстанции, пише The Brussels Times, цитира "Фокус". „Това споразумение, което се очаква да бъде спазвано от работодателите до 10 години, е първата крачка към по-добрата защита на здравето на

Германия и Италия искат спиране на мигрантите от Африка още в Африка

https://www.actualno.com/europe/germanija-i-italija-iskat-spirane-na-migrantite-ot-afrika-oshte-v-afrika-news_621903.html

Министрите на вътрешните работи на Германия и на Италия Томас де Мезиер и Марко Минити призоваха борбата с миграционната криза да се води директно в Африка. В статия във в. "Ди Велт" те се обявяват и за активно сътрудничество със страните от континента и с местните структури

Броят на загиналите от наводненията в Япония стана 28

http://www.cross.bg/yaponiya-dyshi-broyat-1548761.html

/КРОСС/ Броят на загиналите при наводненията в югозападната част на Япония е достигнал до 28 души, предаде „Фокус". В Югозападна Япония от една седмица се изливат проливни дъждове като в бедстващите префектури на остров Кюшу работят около 2000 сътрудници на силите за самоотбрана, полицията и пожарната охрана. Изчезнали безследно са 22 души. На острова са разрушени къщи, пътища, ЖП мостове.  

Майката на булката – жена, която знае какво иска, заслужава най-доброто

http://www.moreto.net/novini.php?n=355039

В една сватба булката, цялостната й визия и специално роклята й са в центъра на вниманието. Затова големите дизайнери ежегодно представят на подиума своите най-красиви фантазии, вдъхновявани от класиката, но и стремящи се да представят нещо оригинално и ново.

8 тона стъкло разпиля влекач на главния път София-Варна

//dariknews.bg/regioni/shumen/8-tona-styklo-razpilia-vlekach-na-glavniia-pyt-sofiia-varna-2036319

Осем тона плоско стъкло е разпилял влекач „Даф” по главния път София-Варна, в прохода „Боаза” в близост до Търговище. Инцидентът се е случил във вторник вечерта, информират от полицията.

Водачът на камиона – 43-годишен мъж от село Кръшно, се е движел

И Трайчо Трайков е против събаряне на паметника пред НДК

http://dnes.dir.bg/news/pametnik-ndk-traicho-traikov-26045555

Изненадващо и десният кандидат-президент Трайчо Трайков се обяви против събаряне на паметника пред НДК, защото смята, че в София има друг, унизителен, монумент.

Вече няма опасност за живота на пребития в Бяла младеж

http://www.cross.bg/aleks-byala-zhivota-1548760.html

/КРОСС/ Животът на 18-годишния Алекс Ангелов, който беше пребит пред дискотека в Бяла след спречкване за цигара, вече е вън от опасност. Това заяви началникът на неврохирургията в русенската болница Иван Игнатов. „Сега се борим с ранните усложнения, но въпросът е при по-късните, които ще започнат след седмица. Никой не може да определи при черепно-мозъчна травма как ще се възстанови човек", добави той. В момента Алекс е в стабилизирано състояние, но при постъпването си е бил в кома, настанен е реанимация.Сега пострадалият младеж не е съзнание, не е ориентиран за време и място. Има данни за контузии на мозъка в лявото полукълбо и счупване в основната на черепа, но благодарение на добрата реанимация се очаква бавно да се подобри. Във вторник вечер близки и познати на Алекс излязоха на пореден протест, но от днес протестите спират, тъй като те са доволни от решението на съд в Бяла да остави да за постоянно в ареста 32-годишния Валентин Маринов, обвинен за нападението. Той е подведен под отговорност за тежко умишлено деяние, за което законът предвижда 6 години затвор. Според обвинението Валентин не е оказал първа помощ на Алекс и не е позволил на свидетелите на нападението да го направят, застрашавайки живота му.    

Лек автомобил е катастрофирал на АМ "Тракия" край Сливен

https://www.24chasa.bg/region/article/6331090

Лек автомобил е катастрофирал на АМ "Тракия" край СливенЛек автомобил е катастрофирал на магистрала „Тракия”, съобщиха от Областната дирекция на МВР, предава Фокус. Няма пострадали при инцидента, няма замесен и друг участник в движението. Катастрофата е станала тази сутрин на 251 км на магистралата в посока София. Движението се регулира от пътни полицаи. Трафикът се осъществява в само в активната лента.

Изложба "АКВАРЕЛ" на Георги Терзиев в чепеларското село Орехово

https://www.actualno.com/smolyan/izlojba-akvarel-na-georgi-terziev-v-chepelarskoto-selo-orehovo-news_621894.html

Закътано в диплите на Родопа , по поречието на р. Персена, красивото село Орехово е един от бисерите в Община Чепеларе. Мнозина културно-исторически обекта и природни феномена привличат любителите на планинския туризъм от близо и далеч. От скоро обаче село Орехово отправя п

4-ти ден издирват младежа, който блъсна петима души с кола край Триград

https://www.24chasa.bg/novini/article/6331079

4-ти ден издирват младежа, който блъсна петима души с кола край ТриградПродължава издирването на 16-годишния младеж, който блъсна туристи близо до село Триград и избяга. Вече четвърти ден момчето е в неизвестност, предаде БНТ. Местните хора организираха акция по издирването му, тъй като се притесняват, че заради силния стрес самият той може да пострада. Вероятно момчето не знае,

Твърде рано попаднах в големи клубове, смята Божинов

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/07/12/3005454_tvurde_rano_popadnah_v_golemi_klubove_smiata_bojinov/?ref=rss


Нападателят Валери Божинов смята, че прекалено млад е преминал в големи европейски клубове и това се е отразило на кариерата му. Българският футболист премина в "Лозана", след като напусна китайския втородивизионен "Мейджоу кеджиа".<br /><br />"Тогава нямах правилно отношение и не бях достатъчно зрял, за да осъзная, какво означава да нося екипите на "Фиорентина", "Ювентус" или "Манчестър сити". Тези големи клубове дойдоха твърде...

Почина Кристиан Таков

http://www.dnevnik.bg/v_pamet/2017/07/12/3005449_pochina_kristian_takov/?ref=rss


Преподавателят от Софийския университет и доцент по гражданско право Кристиан Таков е починал, съобщиха близките му. Те разпространиха кратко съобщение:<br /><br />"На 11 юли на 51 годишна възраст почина Кристиан Таков, преподавател в Софийския университет "Св. Климент Охридски" и доцент по гражданско право.<br /><br />Той беше Личност и Човек с огромна душа, сърце, сила и интелект. Остана докрай непримирим към несправедливостта. Всички, които го обичаме,...

Вижте в кои части на София спират водата днес

https://www.24chasa.bg/region/article/6331081

Вижте в кои части на София спират водата днесСофийска вода” временно ще прекъсне водоснабдяването в някои части на столицата. Това съобщиха от пресцентъра на дружеството. На 12 юли 2017 г. (сряда), във връзка с подмяна на сградно водопроводно отклонение на ул. „Дукатска планина“ Център, се налага спиране на водоподаването от 9.00 до 18.00 часа на клиентите а „Софийска вода”,

Правителството ще обсъди как да се определя минималната заплата

http://econ.bg/Новини/Правителството-ще-обсъди-как-да-се-определя-минималната-заплата_l.a_i.745561_at.1.html

На редовното си заседание днес правителството ще разгледа проект за промени на Кодекса за социално осигуряване. Министрите ще обсъдят и проект на...

Какви ваксини са необходими за пътуване в екзотични страни

http://www.dnevnik.bg/na_put/2017/07/12/3005100_kakvi_vaksini_sa_neobhodimi_za_putuvane_v_ekzotichni/?ref=rss


Туристическите пътувания на българи до екзотични дестинации нарастват с годините. По данни на Националния статистически институт за пътувалите с туристическа цел в графата "Останал свят" (извън Европа, САЩ, Канада и Израел) сочат увеличение с 60% през 2016 г. спрямо предходната.<br /><br />Този тип екскурзии обаче са съпроводени в голямата си част от една подробност, която всеки заминаващ трябва да планира навреме - ваксинацията. За различните континенти има различни...

Спорт по тв днес: "Жалгирис" - "Лудогорец", 1/4-финали при мъжете на "Уимбълдън", световно по лека атлетика, "Тур дьо Франс", тото и голф

https://www.24chasa.bg/sport/article/6330688

Спорт по тв днес: "Жалгирис" - "Лудогорец", 1/4-финали при мъжете на "Уимбълдън", световно по лека атлетика, "Тур дьо Франс",  тото и голф                                                                                                                                                                                                                                                                                                            

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване