Макрон отлага някои реформи, за да се справи с дефицита

http://www.dnevnik.bg/evropa/2017/07/12/3005282_makron_otlaga_niakoi_reformi_za_da_se_spravi_s_deficita/?ref=rss


Френското правителство обяви какво ще ореже от държавните разходи, за да се впише в изискванията на ЕС за дефицита, които Франция пренебрегва от години.<br /><br />Би Би Си съобщи, че ще бъдат орязани 4.5 милиарда евро, главно от отбраната, вътрешните и външните работи, и транспорта. По този начин дефицитът в държавния бюджет ще падне под прага от 3% от БВП, което е едно от правилата на Европейския пакт за стабилност и растеж.<br /><br />Това беше едно от обещанията на...

Житие на свети мъченици Прокъл и Иларий

https://www.actualno.com/celebrate/jitie-na-sveti-mychenici-prokyl-i-ilarij-news_620747.html

Св. Прокъл бил от с. Калипта, близо до Анкира (Анкара). При царуването на Траян той бил осъден на разпятие и пронизване със стрела за непочитане на езическите богове. Когато го водели на мястото на наказанието, неговият племенник, младият Иларий, му се поклонил и извикал: "И аз

Днес ще бъде слънчево, с температури до 38°

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6330977

Днес ще бъде слънчево, с температури до 38°Днес отново ще бъде предимно слънчево и горещо. Около и след обяд ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на отделни места ще превали краткотраен дъжд и ще прегърми. В Западна България ще духа слаб северозападен вятър, в Източна - югоизточен. Максималните температури ще са предимно между 33° и 38°, за София – около 33°.

Без ток днес във Варна и областта ще са...

http://www.moreto.net/novini.php?n=355273

Поради извършване на профилактика на съоръженията за доставка на електроенергия, днес - 12 юли ще бъде прекъснато електрозахранването в няколко района във Варна и областта, научи Moreto.net. Ето и пълният списък: - от 09:00 ч. до 12:00 ч.

Тръмп-син не казал на баща си за руската адвокатка

http://dnes.dir.bg/news/skandal-sasht-izbori-2016-ruska-advokatka-donald-tramp-mladshi-26044914

Доналд Тръмп младши не съобщил на баща си за срещата с руска адвокатка по време на предизборната кампания, защото сметнал, че не е важно.

Харалан Александров: Млатим се като Крали Марко - той или пирува, или налага с боздуган

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6330522

Харалан Александров: Млатим  се като  Крали Марко - той или пирува, или налага с боздуганБългарският юнак няма общо с потомствените рицари, мускетари, самураи, за които насилието над беззащитни е презряно поведение - Много бой пада в държавата ни, г-н Александров. Като почнем от шведа, който изрита камериерка в лицето, минем през бургазлията, който преби без причина възрастна жена на автобусна спирка, тийнейджъра, удрял учителка,

Защо петата колона влезе в българо-македонските отношения?

http://www.dnevnik.bg/analizi/2017/07/12/3005246_zashto_petata_kolona_vleze_v_bulgaro-makedonskite/?ref=rss


Не е никак странно, че Москва и Белград активираха до максимум своите пети колони в София и в Скопие в навечерието на 2 август – датата на договореното от премиерите Борисов и Заев съвместно честване на Илинден и планираното подписване на договор за добросъседство между двете страни. Изолацията на Македония от нейните съседи е основна регионална политическа цел на Белград с цел да не се допусне интеграция на Скопие в НАТО и ЕС преди приемането на Сърбия за член на ЕС (Белград засега отказва...

Голяма среща за интеграцията на Западните Балкани към ЕС

https://www.actualno.com/balkani/goljama-sreshta-za-integracijata-na-zapadnite-balkani-kym-es-news_621902.html

Премиерът на Македония Зоран Заев ще оглави правителствената делегация на Скопие на четвъртата среща на върха "ЕС - Западни Балкани" в рамките на Берлинския процес на 12 юли в италианския град Триест. Там ще бъде и българският премиер Бойко Борисов, предаде БГНЕС. Срещата им

Има ли бъдеще мирната съпротива в Турция

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/07/12/3005372_ima_li_budeshte_mirnata_suprotiva_v_turciia/?ref=rss


"Скъпи чуждестранни наблюдатели на Турция, спрете да обсъждате какво ще стане след похода на справедливостта и ни дайте минута радост и свобода. Благодаря." Това написа в "Туитър" участничка в митинга, с който в неделя приключи Походът на справедливостта на турската опозиция.<br /><br />Дни след протеста на 9 юли за привържениците на опозицията все още има поводи за радост - те се включиха в най-голямото масово събиране на лидер от Републиканската народна партия...

12 юли в историята

http://www.moreto.net/novini.php?n=355257

Събития 1153 г. – Анастасий IV е избран за папа. 1543 г. – Крал Хенри VIII сключва брак с Катрин Пар – своята шеста и последна съпруга. 1806 г. – Шестнадесет германски федерални държави се отделят от Свещената Римска империя под протектората на Наполеон I и образуват Рейнска конфедерация.

Пет здравословни ползи от лука

//dariknews.bg/novini/liubopitno/pet-zdravoslovni-polzi-ot-luka-2036192

Може да е неприятен за очите и да ни кара да плачем, но лукът е сред най-популярните зеленчуци, използвани в кулинарията, и е основна съставка в редица салати и ястия.

КНСБ: Максималната пенсия да стане 1000 лева

//dariknews.bg/novini/bylgariia/knsb-maksimalnata-pensiia-da-stane-1000-leva-2036269

КНСБ настоява максималната пенсия да стане 1000 лева през следващата година, каза изпълнителният секретар на Конфедерацията Ася Гонева на семинар за журналисти.

Предотвратиха най-голямата катастрофа в историята на авиацията (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/sviat/predotvratiha-naj-goliamata-katastrofa-v-istoriiata-na-aviaciiata-video-2036274

Огромен авиоинцидент се размина на косъм в Сан Франциско.

Самолет на авиокомпания „Air Canada” се приземи в Сан Франциско не на пистата за приземяване, а на мястото за излитане, където се намирали още четири машини с пътници. Причината за инцидента е

Печатането на фалшиви пари в Европа намалява

http://dnes.dir.bg/news/frantzia-falshivi-evropeyski-parlament-buro-26044875

Франция е най-засегната от наличието на фалшиви пари в Европа, но на континента се наблюдава спад в количеството подправени банкноти.

Готови са всичко да разчистят, само да не се говори за ПСА/МОЧА

http://clubz.bg/56098-gotovi_sa_vsichko_da_razchistqt_samo_da_ne_se_govori_za_psamocha

Бившият министър Трайчо Трайков, който бе и кандидат-президент на Реформаторския блок, се изказа вчера против разрушаването на паметника "1300 години България" пред НДК. Трайков определи този акт като варварщина. Тази позиция обаче предизвика вълна от коментари от съмишленици на Трайков, повечето от които бяха негативни за него. Днес Трайков написа нов текст, в които обясни по-подробно позцията си.

Ето първата му публикация от вчера:

Не виждам нищо чак толкова комунистическо, нито обидно за някого в паметника 1300 години България и намирам варварщината с разрушаването му за проява на много лош вкус. Имам чувството, че някои хора са готови да разчистят и всичко друго от тази епоха, само и само да не се говори за унизителния монумент в Борисовата градина.

Ето какво написа Трайков днес:

Благодаря на всички, които дадоха културен фийдбек, вкл. и остро критичен. Вижте, ако се грижех предимно за комфорта си, отдавна щях да съм в прекрасни и взаимноизгодни отношения с Газпром, Лукойл, Атомстройекспорт, прокуратурата и други подобни, а по телевизорите щяха да ме питат "Как успявате да сте едновременно неуморен строител и брилянтен стратег, г-н министър (президент, депутат, комисар и т.н)? Не се ли уморявате да работите толкова много?". И в сегашния случай позицията ми не ми носи никакъв бонус в общината и СОС, както някой заподозря, тъй като там отдавна има на практика пълно единодушие за демонтажа, извървяна е цялата законова процедура и естествено хората желаят по-бързо да се приключва с тази история.

Просто винаги ме е дразнило крайното опростяване на нещата и дори още повече - компенсаторното предозиране. Например най-големите бандити са винаги дълбоко религиозни (никой да не се засяга, моля!). И сега бас държа, че премахването на монумента няма да е "едно добро начало", а утре, като попитате за ПСА/ МОЧА (Паметник на съветската армия/Монумент на окупационната червена армия - б.р.) ще ви кажат - айде спрете се вече бе, цяла София ли да съборим за вашия кеф?! Защото смелостта за възстановяване на историческата и човешка справедливост често се изчерпва с безопасните действия и спира доста преди радиоактивното поле на действащите инструменти на хибридната война, като ПСА/ МОЧА или мрачната обвързаност на вечния "елит" на прехода със службите на комунистическия режим.

Да, настаняването на осмоъгълния върху войнишкия мемориал е отвратително и малоумно - но типично за мисленето на хората, които искаха да направят от половин България македонци, а останалите - съветски граждани. Войнишкият мемориал без грам съмнение трябва да бъде възстановен и ще можем да се извиним пред паметта на предците си, че някога сме допуснали да я осквернят. Да, осмоъгълният е грозен! (макар че така са казвали и за Айфеловата кула и дома Витгенщайн - не ги сравнявам, просто възприятията понякога се променят). Опасен е - но и керемидите от собствената ви къща ще ви паднат на главата ако не я поддържате. В крайна сметка обаче, това е просто един български паметник, много спорен, но отдавна станал част от градския пейзаж - както каза една умна жена "обрасъл с градски легенди". Място, на което, след като сме минали покрай сегмента от берлинската стена и паметника на жертвите на комунистическия режим, с лекота ще разкажа на децата си неща за онова време, а и отпреди това, които май няма да доживеем да видим смислено обяснени в учебниците по история, редактирани от ченгетата. Ето затова поех риска приятели да ме гледат под вежди, а некои разбирачи да злорадстват пред виртуалния ми нокдаун. Поздрави.

 

На 12 юли рожден ден имат

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6330391

На 12 юли рожден ден иматДимитър Пенев, футболен треньор №1 на България за XX в. Емил Стоянов, поет, преводач, бивш европепутат, създател на тв “Европа” Проф. Владимир Трендафилов, литературен критик, писател и преводач Арон Аронов, оперетен певец Биляна Раева, бивш евродепутат Д-р Николай Шарков, председател на УС на Българския зъболекарски съюз,

САЩ продават ракети "Пейтриът" и на Румъния

http://clubz.bg/56097-sasht_prodavat_raketi_pejtriyt_i_na_rumyniq

Държавният департамент на САЩ одобри възможна продажба на системи за противоракетна отбрана "Пейтриът" за Румъния, предаде Ройтерс.

Цената на сделката е 3,9 милиарда долара. Съгласието си за нея даде и Пентагонът

Основни доставчици ще са компаниите "Рейтиън" и "Локхийд Мартин".

Сверната ни съседка се очаква да получи 7 зенитно-ракетни комплекса "Пейтриът". Те включват 56 ракети от една модификация и 168 от друга.

Системите "Пейтриът" са свързани с американския противоракетен щит в Централна и Източна Европа.

Само ден по-рано САЩ разположиха за първи път ракети "Пейтриът" в Балтика, по-точно в Литва. А миналата седмица договорът за продажба на такива системи за Полша бе обявен при посещението на американския президент Доналд Тръмп там.

През пролетта на 2016 г. в Румъния започна да функционира противоракетната система Aegis Ashore. Тя се състои от радар и прехващачи и пази района от вражески балистични ракети с малък и среден обсег. Клуб Z бе единствената българска медия, чийто представител присъства на старта на системата.

Тя е разположена в базата "Девеселу" край едноименния румънски град, която е на американските военноморски сили. Базата е само на 50 километра от границата с България, недалеч от Никопол.

Директорът на ЦРУ: Русия и WikiLeaks подриват западната демокрация

https://www.actualno.com/america/direktoryt-na-cru-rusija-i-wikileaks-podrivat-zapadnata-demokracija-news_621899.html

Подронване на демокрацията в Запада и на върховенството на закона в цял свят - това правят WikiLeaks и Русия, смята директорът на ЦРУ Майк Помпео. Според него WikiLeaks е враждебна разузнавателна организация от гледна точка на САЩ, информира ТАСС. По негови думи, в списъка на заплахи

Прогноза за времето - 12 юли

http://www.moreto.net/novini.php?n=355261

Над Черноморието ще бъде предимно слънчево. Ще духа слаб до умерен вятър от югоизток. Максимални температури между 26° и 29°. Температурата на морската вода е 21°-27°. Вълнението на морето ще бъде около 2 бала. Днес в страната отново ще е предимно слънчево и горещо.

Руски военен съветник загина в Сирия

https://www.actualno.com/asia/ruski-voenen-syvetnik-zagina-v-sirija-news_621898.html

Руски военен съветник беше убит в Сирия, провинция Хама, при минометна атака, съобщиха от руското министерство на отбраната, предаде БГНЕС. "В резултат на внезапен минометен обстрел на екстремисти срещу сирийските правителствени сили в провинция Хама загина руският воене

ЕС и Русия засилват сътрудничеството си, Лавров поиска махане на санкциите срещу Сирия

https://www.actualno.com/europe/es-i-rusija-zasilvat-sytrudnichestvoto-si-lavrov-poiska-mahane-na-sankciite-sreshtu-sirija-news_621897.html

Русия и ЕС се договориха за активизиране и повишаване на нивото на контактите по всички ключови области на външната политика, включително Сирия, Либия, миграцията. Това заяви върховният представител на ЕС за външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини на п

Руски военен съветник загина в Сирия

http://dnes.dir.bg/news/zagina-ruski-siria-obstrel-26044840

Руски военен съветник загина в сирийската провинция Хама при внезапен минохвъргачен обстрел.

Правната комисия ще гледа промените в съдебния закон

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/07/12/3005396_pravnata_komisiia_shte_gleda_promenite_v_sudebniia/?ref=rss


Правната комисия в парламента ще разгледа спорните промени в закона за съдебната власт, внесени миналата седмица и подписани от ГЕРБ и Обединени Патриоти, чиито два основни момента предвиждат кариерни бонуси за членовете на сегашния съдебен съвет и забрана за финансиране от чужди донори от други държави за магистратските съсловни организации.<br /><br />По-малко от 24 часа след внасянето им миналата седмица беше направен опит те да бъдат разгледани на заседание на комисията. Тогава...

САЩ продават на Румъния ракети ”Пейтриът” за $3,9 милиарда

http://dnes.dir.bg/news/rumania-seria-peytriat-nato--rusia-26044823

Държавният департамент на САЩ одобри възможна продажба на системи за противоракетна отбрана "Пейтриът" на стойност 3,9 милиарда долара на Румъния.

Папа Франциск направи вековна промяна

//dariknews.bg/novini/sviat/papa-francisk-napravi-vekovna-promiana-2036233

Папа Франциск направи една от най-значителните промени от векове в процедурата по канонизиране на римокатолическата църква, като въведе четвърта категория за хора, които жертват живота си, за да спасят други, предаде Ройтерс.

Кой е градът, в който стават най-много тежки катастрофи в България?

//dariknews.bg/novini/bylgariia/koj-e-gradyt-v-kojto-stavat-naj-mnogo-tezhki-katastrofi-v-bylgariia-2036214

Най-много катастрофи с жертви на глава от населението са станали в Пловдив, най-малко - в Смолян, показва анализ за 2016 г. на Съюза на българските автомобилисти за рисковете и факторите, които водят до трагични случаи на българските пътища.

Внукът на Енвер Ходжа влиза в затвора заради накротрафик

https://www.actualno.com/balkani/vnukyt-na-enver-hodja-vliza-v-zatvora-zaradi-nakrotrafik-news_621896.html

Внукът на бившия албански комунистически диктатор Енвер Ходжа Ермал Ходжа получи десет години затвор поради участие в наркотрафик, предаде БГНЕС. 42-годишният Ходжа бе осъден заедно с още 8 престъпници поради търговия с кокаин от Латинска Америка. Сред осъдените има и двам

Веган бонбони с кокос и кашу

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6330387

Веган бонбони с кокос и кашу Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31.

Почина Кристиан Таков

http://clubz.bg/56096-pochina_kristian_takov

Снимка стопкадър бТВ

Преподавателят от Софийския университет и доцент по гражданско право Кристиан Таков е починал, съобщиха близките. Те разпространиха кратко съобщение:

"На 11 юли на 51 годишна възраст почина Кристиан Таков, преподавател в Софийския университет "Св. Климент Охридски" и доцент по гражданско право. Той беше Личност и Човек с огромна душа, сърце, сила и интелект. Остана докрай непримирим към несправедливостта. Всички, които го обичаме, скърбим".

Датата на опелото ще бъде уточнена.

От близките"

Клуб Z поднася своите най-искрени съболезнования на семейството и близките на Таков.

Различният модел, чийто пол изненадва всички (снимки)

https://www.vesti.bg/lyubopitno/razlichniiat-model-chijto-pol-iznenadva-vsichki-snimki-6071370

Едва когато започва работа в пожарната, Рейн Доув осъзнава, че не отговаря на очакванията на обществото за това как трябва да изглежда една жена

Мъж или жена е - моделът, който разбива стереотипите

https://www.vesti.bg/lyubopitno/myzh-ili-zhena-e-modelyt-kojto-razbiva-stereotipite-6071370

Едва когато започва работа в пожарната, Рейн Доув осъзнава, че не отговаря на очакванията на обществото за това как трябва да изглежда една жена

Добро утро! Ето една добра причина да си изпиете кафето

https://www.vesti.bg/zdravoslovno/uchenite-kazvat/dobro-utro-eto-edna-dobra-prichina-da-si-izpiete-kafeto-6071351

Вижте резултатите от най-широкомащабното европейско изследване за ефекта от консумацията на кафе върху здравето и продължителността на живота

The National Interest: «Япония научи урока си»

http://pogled.info/svetoven/The-National-Interest-yaponiya-nauchi-uroka-si.87559

/Поглед.инфо/ Американското издание The National Interest публикува статия от Майкъл Пек, озаглавена: "През 1938 г. Русия и Япония едва не започнаха война." Иде реч за сблъсък на армиите на двете страни през лятото на 1938 г. при езерото Хасан.

Още не е открито момчето, блъснало пешеходци в Триград

http://dnes.dir.bg/news/peshteri-grupa-trigrad-izbjagalo-26044766

Трети ден продължаваше вчера издирването на 16-годишния Кристиян М., който блъсна с кола пешеходци край Триград, информира Областната дирекция на МВР в Смолян.

The Economist: Нарастващата икономическа мощ на Германия тревожи САЩ

http://pogled.info/svetoven/The-Economist-narastvashtata-ikonomicheska-mosht-na-germaniya-trevozhi-sasht.87556

/Поглед.инфо/ Канцлерът на Германия Ангела Меркел, която тази година бе домакин на срещата на върха на страните от "Г-20", продължава да защитава принципите на свободната търговия. На 29 юни тя произнесе реч, с която почти открито нападна президента Тръмп и остро разкритикува силите на протекционизма и изолационизма.

Китайска заплаха за Русия: мит или реалност?

http://pogled.info/svetoven/kitaiska-zaplaha-za-rusiya-mit-ili-realnost.87557

/Поглед.инфо/ Склонните към категорични преценки паникьори твърдят, че Русия може да загуби Сибир и Далечния Изток - било в резултат на икономическа и демографска експанзия на Китай, било чрез пряка анексия. Аргументите им се свеждат до следните тезиси: Китай е пренаселен; Китай има териториални претенции към Руската федерация; китайската икономика има потребност от нови ресурси.

Хомосексуалността в Китай

http://pogled.info/svetoven/homoseksualnostta-v-kitai.87558

/Поглед.инфо/ Когато Върховният съд на Тайван постанови на 24 май 2017г., че бракът не трябва да се ограничава само до взаимоотношенията на един мъж и една жена и даде предписание на парламента да промени закона или в срок до две години да предостави брачни права на гейовете, официалните медии в Китай реагираха негативно. Защо Китай все още е враждебен, или в най-добрия случай – безразличен към правата на гейовете?

Нови съоръжения бяха открити на полигон ”Ново село”

http://dnes.dir.bg/news/poligon-novo-selo-ploshtadka-kula-26044765

Десет нови обекта, построени по проект на инженерния корпус на Сухопътните войски на САЩ, бяха открити вчера на територията на учебен полигон "Ново село".

Радикално - без жалби на природозащитници за магистрали

http://clubz.bg/56095-radikalno_bez_jalbi_na_prirodozashtitnici_za_magistrali

Трима депутати от ГЕРБ – председателят на правната комисия Данаил Кирилов, бившият министър на околната среда Ивелина Василева и Станислав Иванов предлагат радикално изменение на Закона за опазване на околната среда, с което да ускорят процедурите по Оценка въздействието на околната среда (ОВОС).

Поправките са депозирани в деловодството на парламента във вторник, предаде БГНЕС. Депутатите предлагат решенията на първоинстанционния съд по ОВОС да са окончателни за обекти от национално значение, които са определени с акт на Министерския съвет. Приемането на поправките би прекратило негласната практика чрез поредица от обжалвания да се спират и протакат във времето инвестиционни проекти в магистрали, природни паркове и други.

Подобни са казусите с автомагистрала “Струма” и бъдещото развитие на курорта “Банско”. Същите проблеми биха възникнали и при предстоящото изграждане на автомагистрала “Хемус”. Поправките биха ограничили и влиянието на множество организации в сферата на околната среда, които често използват съдебни процедури, за да попречат на развитието на даден инвестиционен проект.

“С цел да се съкрати съществено времето за процедиране и влизане в сила на изграждането на обекти с национално значение, и за да се избегнат дългите и тежки процедури на обжалване считаме, че не е необходим касационен контрол, когато ОВОС има за предмет обекти от национално значение, които са определени с акт на МС за такива и са преминали всички съгласувателни процедури, който включва етапи по усведомяване на компетентните органи и засегнатото население, преценяване на необходимостта от ОВОС, извършване на консултации; определяне обхвата, съдържанието и формата на доклада за ОВОС, оценяване качеството на доклада за ОВОС, организиране обществено обсъждане на доклада за ОВОС, вземане на решение за ОВОС, осъществяване на контрол по изпълнението на условията от решенията по ОВОС. Всички тези етапи гарантират участието на обществеността и тя става задължителна и съществена част от процедурата за ОВОС”, гласят част от мотивите на вносителите.

Те са категорични, че обществеността ще запази правото си да изразява своето мнение по резултатите от ОВОС на най-ранен етап. Друг съществен момент, който депутатите предлагат е въвеждането на “особено съдебно производство”, чиято цел е решенията по жалбите да бъдат издавани до шест месеца от тяхното депозиране.

“Предлаганите промени гарантират спазването на публичността, като същевременно ускоряват влизането в сила на инвестиционните предложения, техните разширения или изменения”, поясняват депутатите от ГЕРБ. 

 

Хакери с достъп до данните на гости на 14 хотела от веригата на Тръмп

//dariknews.bg/novini/sviat/hakeri-s-dostyp-do-dannite-na-gosti-na-14-hotela-ot-verigata-na-trymp-2036254

Хакери са получили достъп до личните данни на гости на 14 хотела от веригата "Хотели Тръмп", предаде ТАСС, като се позова на изявление на компанията.

Семейство

Започва делото срещу мъжа, убил годеницата си заради ревност

//dariknews.bg/regioni/plovdiv/zapochva-deloto-sreshtu-myzha-ubil-godenicata-si-zaradi-revnost-2036232

Обвиненият за жестокото убийството на 26-годишната Милена Динова в пловдивското село Куртово Конаре се изправя пред магистратите от Окръжния съд в града.
 
Затвор от 10 до 20 години е наказанието, което се предвижда за извършеното от Илиян Рангелов престъпление. Той е

Поляците се топят с 45% до края на века

http://pogled.info/svetoven/evropa/polyatsite-se-topyat-s-45-do-kraya-na-veka.87550

/Поглед.инфо/ Неблагоприятни демографски прогнози за Полша публикува вестник "Дженик Газета правна", цитирайки експерти на ООН.

Призив миграционната криза да се бори директно в Африка

http://pogled.info/svetoven/priziv-migratsionnata-kriza-da-se-bori-direktno-v-afrika.87551

/Поглед.инфо/ Министрите на вътрешните работи на Германия и на Италия Томас де Мезиер и Марко Минити призоваха борбата с миграционната криза да се води директно в Африка.

САЩ продават ракети Пейтриът на Румъния за $ 3,9 млрд.

http://pogled.info/svetoven/sasht-prodavat-raketi-peitriat-na-rumaniya-za-3-9-mlrd.87552

/Поглед.инфо/ Държавният департамент на САЩ одобри възможна сделка за продажба на противовъздушни ракетни комплекси Пейтриът за Румъния, съобщават от Пентагона.

Дейвид Дейвис: Няма да има домино ефект след Брекзит

http://pogled.info/svetoven/evropa/deivid-deivis-nyama-da-ima-domino-efekt-sled-brekzit.87553

/Поглед.инфо/ Европейският съюз няма да изпита ефекта на доминото след напускането на Великобритания, тъй като други страни от блока се различават драстично от Обединеното кралство и нямат такова глобално влияние върху процесите, които протичат в света.

Руски военен съветник убит в Сирия

http://pogled.info/svetoven/balkani/ruski-voenen-savetnik-ubit-v-siriya.87554

/Поглед.инфо/ Руски военен съветник бе убит в Сирия, провинция Хама, при минометна атака, съобщиха от руското министерство на отбраната.

САЩ не могат да потвърдят съобщенията за смъртта на лидера на ИД

http://pogled.info/svetoven/sasht-ne-mogat-da-potvardyat-saobshteniyata-za-smartta-na-lidera-na-id.87555

/Поглед.инфо/ САЩ не могат да потвърдят дали наистина е бил убит лидерът на групировката „Ислямска държава“ Абу Бакр ал Багдади.

Йордан Цонев: Държавата спечели 105 млн. лв. от КТБ

http://clubz.bg/56094-jordan_conev_dyrjavata_specheli_105_mln_lv_ot_ktb

Парламент Йордан Цонев1433312339765

Държавният бюджет не е бил ощетен от фалита на КТБ, а напротив - спечелила е 105 млн. лв. Това заяви пред бТВ депутатът от ДПС Йордан Цонев. Той отрече твърденията, че бюджетът е дал 3,5 млрд. за изплащане на гарантираните влогове до 100 хил. евро.

"Бюджетът даде 1 млрд. 650 млн. лв заем на Фонда за гарантиране на влоговете с 3% лихва. Там са пари от печалбата на банките. Фондът е върнал вече 1 млрд. 150 млн. лв., остават 500 млн. лв. Бюджетът е спечелил 105 млн. до този момент от КТБ, от този заем", обясни Цонев.

Той отрече и твърденията, че всички пари на държавата са били в КТБ и уточни, че става дума за около 80 млн. лв.

Цонев коментира съдържанието на втората стенограма от разговорите за КТБ в президентството през 2014 г. Той обясни, че там са се разисквали два сценария. Единият е банката да бъде обявена в несъстоятелност, да й се отнеме лиценза и да се изплатят гарантираните влогове. Вторият сценарий бил банката да бъде разделена на здрава и болна, като добрите активи отидат в здравата банка, а лошите да се ликвидират. Към онзи момент обаче е нямало такъв закон, по който това да стане. ДПС било за втория вариант.

"Банката щеше да стане държавна. Срещу лошите активи щеше да бъде вложена равностойността им в лева от бюджета, но щеше да има една банка срещу това", каза Цонев.

Той даде пример, че по подобен начин се е постъпило с една голяма банка в Португалия. Малко по-късно тази банка била продадена на китайски инвестиционен фонд и държавата спечелила половин милиард евро.

Цонев посочи, че ГЕРБ и БНБ също са били за варианта банката да бъде запазена. Единствено БСП били против "с измислен мотиви".

Цонев повтори за пореден път, че шефът на банката Цветан Василев е единствения виновен за фалита на КТБ.

"Кой е собственикът на банката, кой е раздавал кредити, кой е правил бушони", попита Цонев.

Той изтъкна, че няма как да е знаел какво е правил Василев в банката си, че е давал "на шофьорите, охранителите и секретарките си кредити". Цонев призна, че е имало много срещи с Василев, но те били служебни по въпросите на банковото законодателство.

Цонев отрече твърдението, че Делян Пеевски се е обогатил с 3,5 млрд. лв., колкото е била дупката в КТБ.

Войните след войната

http://pogled.info/svetoven/voinite-sled-voinata.87549

/Поглед.инфо/ За повечето съюзници на Съединените щати в Близкия изток войната срещу Ислямска държава (ИД) никога не е била основна грижа. Дори когато западните държави определиха тази борба за универсален приоритет, тези държави до голяма степен угаждаха на Вашингтон, повтаряха тревогата му, присъединиха се към международната коалиция - и видяха нещата по друг начин. Почти от самото начало погледът им бе концентриран върху войните след войната срещу ИД.

Съдът обяви за нищожно надстрояването на хотел "Маринела"

http://clubz.bg/56093-sydyt_obqvi_za_nishtojno_nadstroqvaneto_na_hotel_marinela

Снимка Емил Петров

Административният съд на София-град обяви за нищожно издаденото от главния архитект на "Лозенец" разрешение за строеж за частично надстрояване на конгресния център на хотел "Маринела". Производството бе образувано по протест на Софйска градска прокуратура.

От решението на съда, става ясно че архитектът на район "Лозенец" не е имал правомощията да издаде атакуваното разрешение и да одобри строителните книжа на строеж от втора категория, какъвто обект се явява хотел "Маринела", съобщиха от прокуратурата.

От представените от фирмата на Маринела Арабаджиева "ВГ" АД документи пред главния архитект на район "Лозенец", "Маринела" е представена като сграда от четвърта категория. Това обаче не отговаря на истината, тъй като на базата на тези документи част от сградата бива отделена и е представена не като цял хотелски комплекс, а като надстрояване на едноетажна нежилищна сграда – казино.

Според съда става въпрос за една сграда и по този начин хотелският комплекс попада под втора категория и не е от правомощията на архитекта на район "Лозенец" да издаде разрешително за строеж.

Бизнесменът Ветко Арабаджиев купи бившия Японски хотел през лятото на 2014 г. за около 50 млн. евро. В началото на 2016 г. Съюзът на архитектите и Камарата на архитектите се обявиха против надстрояването на ниската част на хотела. Те определиха този акт като посегателство върху един от шедьоврите на японския архитект Кишо Курокава. Комплексът е единствен по рода си в Източна Европа. Въпреки това Арабаджиев продължи с надсторяването и то бе спряно чак след намесата на прокуратурата.  

Революционна промяна - ставаш светец, ако жертваш живота си за друг

http://clubz.bg/56092-revolyucionna_promqna_stavash_svetec_ako_jertvash_jivota_si_za_drug

Папа Франциск отново революционно промени вековни процедури на Католическата църква.

Светият отец подписа декрет, с който въвежда нова категория за провъзгласяването на светец. А тя е  - да жертваш живота си, за да спасиш друг човек, съобщи Радио Ватикана.

Досега канонизирането важеше за три категории хора - мъчениците, които са убити от омраза към християнството, живелите изключително добродетелен християнски живот и хора с репутация за святост много години след смъртта им.

Вчера във Ватикана бе обнародвано апостолическото послание на папа Франциск под формата на Моту проприо („по собствена инициатива“), озаглавено „Maiorem hac delectionem“ („По-голяма любов от тая“), въз основа на което се дава новото основание за официално признаване на светостта на Божи раб от страна на Църквата – наред с мъченичеството и героичното демонстриране на християнските добродетели (героичността на вярата) – се нарежда и „пожертвуванието на живота“, пише Радио Ватикана.

С „Maiorem hac delectionem“ за пожертвуванието на живота, Негово светейшество открива пътя за беатификация на онези вярващи, които са дарили самите себе си на ближния, приемайки свободно и доброволно една сигурна и преждевременна смърт.

 „Никой няма любов по-голяма от тая, да положи душата си за своите приятели“. С  тези думи от Евангелието според Йоан започва папското послание и Франциск подчертава, че са „достойни за специално внимание и чест онези християни, които, следвайки отблизо следите и учението на Господ Исус, са отдали доброволно и без принуда живота си за другите и не са изменили на това си решение до самата смърт“.

Светият отец отбелязва, че „без съмнение, героичното жертване на живота, мотивирано и подкрепено от милосърдната любов, показва истинско, пълно и образцово подражаване на Христос и затова заслужава онова възхищение, което обикновено  общността на вярващите проявява към хората, които доброволно са приели кръвното мъченичество, или героично са демонстрирали  християнските добродетели“.

Съгласно апостолическото послание, пожертвуванието на живота, за да е валидно и ефикасно за беатификацията на определен човек, трябва да отговаря на следните критерии:

- да е свободно и доброволно, с героично приемане чрез милосърдна любов на една сигурна и неминуема смърт;

- трябва да има връзка между пожертвуванието на живота и преждевременната смърт;

- Божият раб трябва да е водил благочестив и добродетелен живот преди пожертвуванието и после до смъртта;

- трябва да е известен със святост и особени знаци, поне след смъртта; 

- за беатификацията е необходимо и чудо, станало след смъртта на човека и по негово застъпничество.

В коя държава в Европа се разпространяват най-много фалшиви пари?

//dariknews.bg/novini/sviat/v-koia-dyrzhava-v-evropa-se-razprostraniavat-naj-mnogo-falshivi-pari-2036245

Франция е най-засегната от разпространяването на фалшиви пари в Европа, но на континента се наблюдава спад в количеството подправени банкноти, заловените между 2015 и 2016 г., показват огласените вчера официални данни, цитирани от Франс прес.

Франция представлява 34

Един от трима българи посещава театър или друго културно събитие

//dariknews.bg/novini/bylgariia/edin-ot-trima-bylgari-poseshtava-teatyr-ili-drugo-kulturno-sybitie-2036246

Данни на Евростат за европейците, които са посетили поне едно театрално или друго културно събитие през 2016 г.

ООН: Ивицата Газа може вече да е негодна за живот

//dariknews.bg/novini/sviat/oon-ivicata-gaza-mozhe-veche-da-e-negodna-za-zhivot-2036244

Ивицата Газа може вече да е негодна за живот заради десетилетията на управление на групата ХАМАС и израелската блокада, предупредиха от ООН. В интервю за агенция „Франс прес“ представителят на ООН по хуманитарните въпроси в Палестинските територии Робърт Пайпър заяви, че всички инд

Разкриха защо депресията се отразява различно на мъжете и жените

//dariknews.bg/novini/liubopitno/razkriha-zashto-depresiiata-se-otraziava-razlichno-na-myzhete-i-zhenite-2036242

Британски учени установиха защо депресията се отразява по различен начин на мъжете и жените - представителите на силния пол я понасят по-тежко, съобщава сайтът Лента.

Агресивни макаци тормозят американец, задигнали над 100 килограма храна за елени (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/agresivni-makaci-tormoziat-amerikanec-zadignali-nad-100-kilograma-hrana-za-eleni-snimki-2036243

Жител на американския град Окала, щата Флорида се оплака от набези на стадо макаци в двора му, съобщи Асошиейтед прес. Мъжът е поставил в имота си хранилка за елени и автоматични камери, които снимат животните, обаче вместо елени на кадрите се появили маймуни. На е

Кабинетът обсъжда начина на определяне на минималната заплата

//dariknews.bg/novini/bylgariia/kabinetyt-obsyzhda-nachina-na-opredeliane-na-minimalnata-zaplata-2036236

На редовното си заседание днес правителството ще разгледа проект за промени на Кодекса за социално осигуряване, съобщи пресцентърът на кабинета. Министрите ще обсъдят и проект на постановление за определяне на нов размер на минималната работна заплата за страната.<

30 години НЕ стигат

http://clubz.bg/56091-30_godini_ne_stigat

Толкова много наши приятели заеха страната на Седмокрилия, смешно карайки се с нас, т.е. със своята общност.
Толкова много наши приятели заеха страната на хищниците, опитващи се да унищожат природата за торба жълтици.
Толкова много наши приятели се оказаха на отсрещната страна при първото минимално, смешно, жалко, клето сътресение:
че пак стана ясно: пътят пред нас е по-дълъг, отколкото си мислим. 
Е, свикнали сме. Отдавна станахме маратонци. 
Жалко за изпадналите по храстите край пътя. Продължаваме.
30 години НЕ стигат.

Препечатваме мнението от фейсбук страницата на автора. Заглавието е на редакцията.

Къдринка или Бетина? Не това е въпросът

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6330518

Къдринка или Бетина? Не това е въпросътБез съмнение Жотева изпусна нервите си, но да се правят кардинални обобщения за свободата на словото от една свада, е безпомощно политическо нервничене Диана Саватева стана народен представител, след като много години беше журналист в “24 часа”. Тя сега е в парламента, но продължава да пише по актуални теми.

Над 3000 опасни катерушки дебнат жертви в детските площадки

//dariknews.bg/novini/bylgariia/nad-3000-opasni-katerushki-debnat-zhertvi-v-detskite-ploshtadki-2036237

Над 3000 опасни катерушки дебнат децата из страната. Само 13 от общо 86 детски и спортни площадки на територията на Шумен например са ремонтирани от пролетта насам, съобщи

80% от чуждите туристи у нас предпочитат луксозни хотели

//dariknews.bg/novini/biznes/80-ot-chuzhdite-turisti-u-nas-predpochitat-luksozni-hoteli-2036240

80% от чуждите туристи у нас предпочитат луксозни хотели, показват данните на националната статистика, цитирана от

Къде ще бъде най-горещо днес?

//dariknews.bg/novini/bylgariia/kyde-shte-byde-naj-goreshto-dnes-2036238

Жълт код за високи температури е обявен за 18 области в страната. Предупреждението е в сила за Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Русе, Стара Загора, Хасково, Кърджали, Пловдив, Пазарджик, Благоевград, Кюстендил, Перник, София град, София област.

Тънките сметки около самолетите

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6330535

Тънките сметки около самолетитеИзвън битката на военните експерти два детайла връщат скандала в старото русло – “Русия или Запада” Стари Ф-16 или нови “Грипен”? Американски или шведски? По-скъпите или по-евтините? Тези на служебния кабинет или тези на ГЕРБ? Радев или Цветанов? Сагата с покупката на нови изтребители за българските ВВС е толкова заплетена,

За първи път казах ще рита в България

https://www.24chasa.bg/sport/article/6330682

За първи път казах ще рита в България За първи път футболист от Казахстан ще играе в България. Според информация на медии в бившата съветска република 23-годишният халф Еркебулан Нургалиев ще подпише с участника в I лига “Верея”. За последно той е играл в “Окжетпес”. Преди това за кратко бе в "Алтай", където се засече със сегашния наставник на "Верея" Илиан Илиев.

Четете електронни книги, засадете дърво

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6330547

Четете електронни книги, засадете дървоКогато влизате в книжарница, влизате в гора, която са изсекли В САЩ само за касови бележки на една фирма всяка година се отсичат 125 хил. дървета. Когато влизате в книжарница, влизате в гора. Когато купувате книга от 300 страници, купувате поне едно дърво на 50 г. Като издадете книга в 500 бройки тираж, сте изсекли една горичка.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване