Собственик на къща за гости източвал сметки на клиенти

http://www.cross.bg/onlaiin-balchik-gosti-1548820.html

/КРОСС/ Собственик на къща за гости в Балчик е източвал банковите сметки на клиентите си, това съобщават от Областната дирекция на МВР в Добрич. Пазарувал е онлайн за тяхна сметка техника, която е продавал на занижени цени. Жертви на измамата са ставали основно чужденци. Един от пострадалите е българин, подал сигнал в полицията. В резултат на проведеното разследване от служители на икономическа полиция, отдел "Разследване" и полицейското управление в Балчик измамникът е разкрит. Той е 37-годишен. При претърсванията на къщата за гости във вилна зона "Сборно място" край Балчик са открити и иззети 265 листа с информация за платежни инструменти - номера на карти, имена на картодържатели, дата на валидност и код за сигурност. Намерени са също лаптоп, мобилен телефон и други премети, свързани с извършването на престъплението. Разследващите са установили, че мъжът е предоставял стаи под наем, като е изисквал от туристите потвърждение за онлайн резервации. При това клиентите е трябвало да предоставят данни от банковата карта. Хотелиерът използвал получената информация, за да извършва онлайн пазаруване на електронна техника, която впоследствие е препродавал на занижена цена. Работата по разкриването на цялостната му престъпна дейност продължава, съобщиха още от Областната дирекция на МВР в Добрич.  

Хванаха провадийка с марихуана в морската градина във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=355340

Спипаха 30-годишна с марихуана в Морската градина във Варна. На 10 юли около 17 часа , при извършване на проверка от органите на реда, у жената е открито пакетче, съдържащо суха тревиста маса, научи Moreto.net. Направената експертна справка установява, че се касае за марихуана с тегло 19,47 гр.

Правителството отново прие минималната заплата да е 460 лева

http://econ.bg/Новини/Правителството-отново-прие-минималната-заплата-да-е-460-лева_l.a_i.745601_at.1.html

Министерският съвет прие днес постановление, с което потвърди определянето от 1 януари 2017 г. на минимална месечна работна заплата за страната в...

ЕС финансира жп линия от Черно до Адриатическо море

http://www.cross.bg/more-preminava-makedoniya-1548819.html

/КРОСС/ Европейският съюз ще финансира изграждането на железопътната линия от Коридор № 8, която ще свързва Черно море с Адриатическо море и ще преминава през територията на Македония. Това обяви европейският комисар по разширяването Йоханес Хан пред "Дойче веле". Той също така споменал, че Брюксел ще предложи общо 6 транспортни проекта - магистрали и железопътни линии. "Един от жп проектите ще бъде свързан с известния Коридор № 8, който ще започва от България, ще преминава през Македония и ще достига до Албания", отбеляза Хан. Изявлението на комисаря дойде няколко часа преди срещата на върха между ЕС и Западните Балкани в рамките на Берлинския процес, която се открива днес в италианския град Триест. Срещата се провежда в Италия като настоящ председател на Съвета на ЕС и се организира на най-високо ниво.  

ЕК предлага процедурата за свръхдефицит срещу Гърция да бъде прекратена

http://www.investor.bg/evropa/334/a/ek-predlaga-procedurata-za-svryhdeficit-sreshtu-gyrciia-da-byde-prekratena-242918/

Решението се дължи на усилията на Атина за консолидиране на публичните финанси и напредъка по прилагането на Европейския механизъм за стабилност

Иззеха 10 растения канабис при проверка на апартамент в Радомир

https://www.24chasa.bg/novini/article/6332056

Иззеха 10 растения канабис при проверка на апартамент в РадомирСемена и растения канабис откриха служителите на реда в Радомир при претърсване на апартамент на ул. „Люлякова“, обитаван от мъж с инициали С. К. (на 33 г.). Това съобщиха от пресцентъра на МВР. В жилището са намерени и иззети 10 растения с различна височина, както и пликчета със суха листна маса марихуана и семена за засаждане на наркокултурата.

България е осма в ЕС по корупционни практики

https://www.24chasa.bg/novini/article/6332102

България е осма в ЕС по корупционни практикиБългария се нарежда на осмо място в ЕС по корупционни практики, каза Николай Николов, експерт от Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество /КОМПИ/ по време на заседание на Областния обществен съвет за превенция и противодействие на корупцията към областната управа във Велико Търново. Над 120 млрд.

Собственик на къща за гости източвал сметките на гостите си

http://dnes.dir.bg/news/mvr-balchik-izmamnik-26048746

Собственик на къща за гости в Балчик е източвал банковите сметки на клиентите си, съобщиха от Областната дирекция на МВР в Добрич.

Създадоха най-скъпия креват в света (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6332184

Създадоха най-скъпия креват в света (Видео)Рекламната агенция CJWorx, специализирана в здравословния начин на живот, обедини усилията си с елитната компания Нусасири и създадоха най-скъпия креват в света, съобщава сайтът Лайф, цитиран от БТА. При направата на леглото са използвани благородни метали, диаманти и рубини. Пуснатото клипче с него в Ютюб предизвика сензация,

Светозар Гледачев: Сметката за КТБ не е платена, още 10 години ще даваме милиарди

http://frognews.bg/news_138134/Svetozar-Gledachev-Smetkata-za-KTB-ne-e-platena-oshte-10-godini-shte-davame-miliardi/

Случаят КТБ няма да заглъхва, напротив, той ще вълнува обществото ни поне още десетина години. И няма как да е иначе, това е обира на века в България. Това каза пред БНР Светозар Гледачев.

Лавров: Изумен съм от обвиненията срещу сина на Тръмп

https://www.24chasa.bg/novini/article/6332086

Лавров: Изумен съм от обвиненията срещу сина на ТръмпРуският външен министър Сергей Лавров изрази изумление, че синът на президента на САЩ - Доналд Тръмп младши, е обвиняван, задето е разговарял с руска адвокатка по време на предизборната кампания в САЩ, предаде ТАСС и БТА. "Узнах с изумление, че синът на Тръмп е обвиняван, че е общувал с нея. За мен това е пълна дивотия.

Социалистите поискаха оставката на вътрешния министър Валентин Радев

http://www.moreto.net/novini.php?n=355357

Социалистите поискаха оставката на вътрешния министър Валентин Радев. От БСП обвиниха министъра в защита на полицейщината в България и погазване на демокрацията. "Този човек е заплаха за демокрацията и защитата на гражданските ни права.

Матс Виландер: Григор Димитров се развива в правилна посока

http://www.cross.bg/grigor-dimitrov-federer-1548818.html

/КРОСС/ „Роджър Федерер се намира в страхотна форма и очевидно играе чудесно. Бих казал, че той е най-трудният съперник за Григор Димитров", сподели експертът на Евроспорт и носител на седем титли от Големия шлем Матс Виландер след осминафиналния мач на българина срещу Федерер. „Видно е, че те са добри приятели и познават добре силните си страни. Но играта на Григор просто не е на нивото на тази на Федерер в нито едно отношение, като изключим може би движението по корта. Димитров трябваше да сервира много добре, за да има шанс. Това е компонент от неговата игра, който той трябва да подобри, ако иска редовно да играе силно срещу най-големите. Успя да го направи срещу Надал в Австралия, така че очевидно притежава качествата, но просто му липсва постоянството, с което може успешно да затвори един петсетов мач." Въпреки недостатъците в играта на Григор Димитров, Виландер се изказа похвално за първата ни ракета. „Мисля че Григор се усъвършенства. Той преминава по-лесно през ранните кръгове от турнирите и това е от голямо значение за представянето му в хода на надпреварите. Той прескочи успешно тази бариера и се дистанцира значително от играчите, които са, да речем, на позициите между 20-а и 50-а в ранглистата. В момента той е на много малко зад най-добрите

Гигантски айсберг се отцепи от Антарктика

http://www.dnevnik.bg/zelen/2017/07/12/3005829_gigantski_aisberg_se_otcepi_ot_antarktika/?ref=rss


Гигантски айсберг се е отцепил от западния антарктически леден шелф. Това потвърдиха в сряда сутрин най-новите сателитни данни от района, съобщиха учени, цитирани от "Гардиън" и световни агенции.<br /><br />Айсбергът е един от най-тежките в документираната история – с тегло около един трилион тона, с площ 5800 кв. км – два пъти колкото размерите на Люксембург. Отцепването му е променило драстично ландшафта на Антарктическия полуостров.<br /><br...

Антъни Джошуа дава реванш на Кличко в Лас Вегас

https://offnews.bg//bojni/antani-dzhoshua-dava-revansh-na-klichko-v-las-vegas-660356.html

Реваншът между Антъни Джошуа и Владимир Кличко е с една стъпка по-близо, след като екипът на новия шампион в тежката категория отлетя за преговори в Лас Вегас. Шоуто ще бъде в една от емблемите на града.

Промоутър номер 1 в света Еди Хърн  и Фреди Кънингам, бизнес мениджър на звездата, лично се заеха със задачата. Те се насочиха към митичната MGM Grand Garden Arena, която побира почти 17 000 зрители. Датата е 11 или 17 ноември.

Двойката ще се срещне с Ричард Стърм, шефът на MGM Grand Entertainment and Sport, за да разискват парите. Там не евтино, но едва ли това е големият проблем предвид задаващите се рекордни печалби.

Хърн опитва да уреди Лас Вегас, тъй като Кличко му е казал, че няма да излезе за нов мач срещу Джошуа на Острова. Украинецът загуби от новия световен шампион на WBA и IBF на "Уембли" пред публика, подкрепяща френетично своето момче.

Кличко отказа офертата на Хърн за нов бой на стадиона в Кардиф на 28 октомври. Влад заяви публично, че има интерес само към реванш някъде в чужбина, което означава извън Великобритания, а вероятно и "неговата" Германия.

Хърн знае, че големите пари са в Лас Вегас и е готов да организира боксово шоу, невиждано от времето на Майк Тайсън.

Институциите, продължават да мълчат, за опитите на ТЕЦ Свищов да източи студения резерв

http://frognews.bg/news_138133/Institutsiite-prodaljavat-da-malchat-za-opitite-na-TETS-Svishtov-da-iztochi-studeniia-rezerv/

Миналата седмица в медийното пространство упорито се заговори за това по какъв начин едно неработещо дружество е допуснато до надпреварата за осигуряване на електроенергията на България в кризисни ситуации. Въпросът е по какъв начин и с чие разрешение ТЕЦ Свищов бе допуснат до търга за студен резерв, чиито оферти бяха отворени в понеделник.

Съдът отмени глобата на Бат Сали и остави само условната му присъда

https://www.actualno.com/crime/sydyt-otmeni-globata-na-bat-sali-i-ostavi-samo-uslovnata-mu-prisyda-news_622027.html

Софийският апелативен съд потвърди 6-месечната условна присъда с 3-годишен изпитателен срок и обществено порицание за депутата от ДПС в предишния парламент Александър Методиев, по-известен като Бат Сали, но отмени наложената от първа инстанция глоба от 3000 лева. Методиев е

Ердоган: ЕС губи времето на Турция

http://www.mediapool.bg/erdogan-es-gubi-vremeto-na-turtsiya-news266533.html

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган отново даде да се разбере, че Турция не смята ЕС за абсолютна необходимост. Ердоган каза в интервю за Би Би Си, че Турция ще остане "вярна на думата си", като отново заяви желанието на страната си да стане член на общността. "Ако ЕС каже просто 'Няма да можем да приемем Турция в ЕС', това ще ни успокои. Тогава ще задвижим нашия план B, план C. Европейският съюз не е абсолютна необходимост за нас... ," каза Ердоган. Европейският парламент прие миналата седмица годишен доклад на докладчика за Турция Кати Пири, в който се предлага замразяване на преговорите за членство. Анкара заяви, че вотът, който няма обвързващ характер, е опит да се саботира положителният климат, който се наблюдава напоследък в преговорите между блока и Турция. Ердоган напомни за първия си мандат като премиер, когато ЕС е хвалел Турция по време на лидерските срещи на върха за извършването на "тиха революция". "Сега същият този ЕС не само не ни кани вече на лидерските срещи - но и ни губят времето. Това е ситуацията в момента", каза турският президент. Според Ердоган повечето турци вече не желаят да се присъединят към ЕС, като смятат, че съюзът се отнася неискрено към страната им. "Въпреки всичко това ние ще продължим да бъдем искрени към ЕС още известно време. Ще видим какво ще ни донесе това", каза той. Относно кризата в Персийския залив Ердоган каза, че Турция не е страна в него и че тя иска да насърчи диалога и мира в региона. "Бързаме да намерим решение тук. Турция никога не подкрепя това мюсюлмани да убиват мюсюлмани в този регион. Не искаме да виждаме мюсюлмани да се бият с мюсюлмани. Омръзна ни от това", каза Ердоган, цитиран от БТА. Президентът добави, че Турция плаща сурова цена заради случващото се в Йемен, Либия, Палестина и Сирия и затова не приема блокадата на Катар.

Къде е държавата?

http://www.cross.bg/ministri-durzhavata-nikoii-1548817.html

/КРОСС/ Държавата я няма. Това стана ясно след заседанието на анкетната комисия в парламента, която трябва да осветли проблемите с ремонта на НДК. Този ремонт, който хвърля сянка на светлото българско Председателство на ЕС през 2018. От отговорите на препитаните министри и вицета четящите остават с впечатлението, че никой не е в състояние да разбере какво се случва на територията на това НДК. Двама министри обясняват, че неколкократно са искали отчети, но никой не им обърнал внимание, още по-малко директорът на чисто държавното дружество. Тяхното безсилие виси в пространството заедно с въпроса къде е контролът в държавата ни. Подобно положение илюстрира през вчерашния ден и Главната инспекция по труда, от чийто офиси проплакаха, че били безсилни да помогнат на работилите, но неполучили заплати бивши служители от фалирал хипермаркет. От ГИТ вдигат рамене и убеждават, че има предел в държавния надзор за правата на гражданите у нас. Ако толкова броя министри и прочие служби са безсилни, какво остава за обикновения човек. Същият, за когото законите важат със страшна сила. За разлика от другите, за които съществува една паралелна държава. Без правила и без закони в нея. Източник: Милена Николова, в. "Дума"

Акциите на азиатските пазари се търгуваха предимно с понижения

http://econ.bg/Новини/Акциите-на-азиатските-пазари-се-търгуваха-предимно-с-понижения_l.a_i.745597_at.1.html

Акциите на азиатските пазари се търгуваха предимно с понижения в сряда, съобщава CNBC. Японският бенчмарк Nikkei 225 се понижи с 0,48% до 20 098,38...

Деница Златева е заверила финансовия отчет на НДК за 2016 г.

https://www.24chasa.bg/novini/article/6332171

Деница Златева е заверила финансовия отчет на НДК за 2016 г.Вицепремиерът по подготовката на българското председателство на Съвета на ЕС в служебното правителство "Герджиков" - Деница Златева, е заверила финансовия отчет на НДК за миналата година. И е освободила от отговорност ръководството на двореца. Това показват документи, с които "24 часа" разполага. Малко по-рано днес тя написа във фейсбук профила си,

Проф. Анастас Герджиков: Софийският университет остава най-желаният ВУЗ

https://www.24chasa.bg/novini/article/6332141

Проф. Анастас Герджиков: Софийският университет остава най-желаният ВУЗСофийският университет "Св. Климент Охридски" остава най-желаното българско висше училище, като кандидат-студентите ни през тази година са 7230, или със 730 кандидати повече от миналата година. Това заяви днес на пресконференция ректорът на СУ проф. Анастас Герджиков и отбеляза, че вчера излязоха резултатите от първото класиране, които показват,

Въпреки бизнеса: Кабинетът върна МРЗ на 460 лева

https://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/vypreki-biznesa-kabinetyt-vyrna-mrz-na-460-leva-6071416

Правителството защити мярката с наличието на икономически растеж и нарастване на БВП

Брад Пит може да изиграе Чарлз Менсън в следващия филм на Куентин Тарантино

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2017/07/12/3005822_brad_pit_moje_da_izigrae_charlz_mensun_v_sledvashtiia/?ref=rss


Куентин Тарантино завършва сценарий за серийния убиец Чарлз Менсън, а главните роли вече са предложени на Дженифър Лорънс и Брад Пит. Ако проектът намери подкрепата на студиата, ще бъде сниман през лятото на 2018 г. - и ще бъде първият филм на режисьора по действителен случай, пише "Холивуд рипортър".<br /><br />Това трябва да е и предпоследният филм на режисьора, ако се вярва на приказките му отпреди време, че ще се пенсионира на десетото си заглавие. Продуценти ще са...

Ердоган: Хамбург гореше по време на Г-20, при нас хаос нямаше

http://www.cross.bg/erdogan-polozhenie-izvunrednoto-1548816.html

/КРОСС/ Хамбург гореше по време на Г-20. Турция, която също беше домакин на Г-20, не допусна подобен хаос. Това заяви турският президент Реджеп Ердоган в реч пред инвеститори в Анкара, цитиран от турски медии. Ердоган каза също, че при настоящите обстоятелства не може да се говори за отмяна на извънредното положение, но може да се случи в "недалечното бъдеще". Той поясни, цитиран от "Хюриет", че извънредното положение се прилага в много ограничен район. Ердоган изтъкна още, че продължават антитерористичните действия на Анкара срещу организацията на проповедника Фетхуллах Гюлен и срещу ПКК. Хората питат кога ще приключи извънредното положение. Ще бъде отменено, когато тази работа напълно приключи, поясни той.    

Плащаш $1,5 и спиш в обедната почивка!

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/6332071

Плащаш $1,5 и спиш 
в обедната почивка!Това вече е реалност в много компании, чиито работодатели са разбрали, че недоспалите служители могат само да навредят. Практиката засега се разпространява много бързо основно в Китай, където в офиси са инсталирани специални капсули. В тях за половин час почивка служителят плаща 1,5 долара (10 юана).

United Partners е новата PR и дигитална агенция на Мтел

https://www.actualno.com/business/united-partners-e-novata-pr-i-digitalna-agencija-na-mtel-news_622025.html

United Partners е новата PR и дигитална агенция на Мтел. От юли агенцията работи с телекома по външните, вътрешните и CSR комуникационни кампании, управлението на каналите на Мтел в социалните мрежи и разработване на онлайн съдържание. Решението на Мтел идва след проведен конкурс ср

И кандидати за полицаи с отнети книжки и невръчени фишове

https://www.24chasa.bg/novini/article/6332186

И кандидати за полицаи с отнети книжки и невръчени фишове"Проверката на пътниците в автомобила е във функциите на Пътна полиция. Правим го, за да намалим жертвите при катастрофи. Защо да не ги проверяваме? Дори сед кандидатите за МВР има такива - двама с отнети книжки и двама с невръчени електронни фишове, на които им бяха дадени при проверката на документите",

Андрей Ковачев: Договорът с Македония е исторически шанс за заздравяване на раните от миналото

http://www.mediapool.bg/andrei-kovachev-dogovorat-s-makedoniya-e-istoricheski-shans-za-zazdravyavane-na-ranite-ot-minaloto-news266532.html

Подписването на договор за добросъседство с Македония е в национален интерес на България и не трябва да излъчваме сигнали, които да го саботират, казва евродепутатът от Европейската народна партия (ЕНП) Андрей Ковачев в интервю за Mediapool. "Сега е моментът да бъдем много внимателни и умерени", подчертава Ковачев. По думите му срещу договора действат сили от миналото и геополитически играчи, които не желаят Европейската интеграция на страните от Западните Балкани. "Т.нар. пета колона. работи срещу европейската интеграция и срещу това да бъдем част от европейското семейство. Тяхната цел е колкото може повече граждани да бъдат обезверени, да имат въпросителни, да се погнусят и отчаят от ЕС", казва евродепутатът. Той коментира, че европейската интеграция е единственият инструмент за преодоляване на всички рани от миналото, за всичко това, което ни е деляло – войни, несправедливи договори, тоталитарни идеологии, насилие, всички ужаси, които балканският регион е преживял. Г-н Ковачев, и в Македония, и в България има остра съпротива срещу подписването на договора за добросъседство между двете страни. Кой и защо има интерес той да не се случи? Тези сили от миналото, които десетилетия наред не искаха сближаване между България и Република Македония. Те в момента се опитват да плашат гражданите на двете страни, че е опасно да има сближаване. В Гърция също, защото видяхме, че и партията "Златна зора" се активизира по тази тема и то със сръбски знамена. Това е в интерес на други геополитически играчи, като Русия през Сърбия, които не искат регионът да е е ясно европейски ориентиран и мнозинството от гражданите да искат тази европейска интеграция. За всеки логично мислещ човек обаче тя остава единственият инструмент за преодоляване на всички рани от миналото, за всичко това, което ни е деляло – войни, несправедливи договори, тоталитарни идеологии, насилие, всички ужаси, които балканският регион е преживял. Тези рани могат да бъдат заздравени единствено чрез европейската интеграция и чрез добросъседство. Бих казал, по отношение на Македония, и с братско сътрудничество и помощ. Това е моят прочит. Аз следя с много голямо внимание това, което се случва в Македония, и как се опитват да използват всяко едно изречение, включително и моите думи, и да ги представят за нещо опасно, че се предава македонската история, идентичност, език и малцинство в България, че се извършва национално предателство. От друга страна в България подобни изречения чуваме в част от БСП. Те казват, че ако ние подпишем договора, извършваме предателство, опитвайки се да втвърдят хората, които са по-податливи и наистина се страхуват, че може да се случи нещо лошо с подписването на договора. А то е точно обратното. За пръв път от десетилетия има исторически шанс, една малка пробойна, да отворим нова страница, след като македонският премиер Зоран Заев изрази ясно желание за преодоляване на проблемите със съседите и особено с България и с Гърция. Не е ли странно, че аргументите, които използва ВМРО – ДПМНЕ и БСП са огледални? Анализатори дори се усъмниха, че са писани на едно и също място. И аз се усъмнявам, че явно има един определен център, който спуска задачите. Аз нямам разузнавателна информация, но това, което наблюдаваме, е един тон на много провокативното и стряскащо понятие "национално предателство". И то в България идва точно от партия наследник на тези, които извършиха едно наистина огромно национално предателство след 1944 година – предадоха на титовите комунисти българските войници и офицери, работили тогава за нашата национална кауза. Сега е моментът да бъдем много внимателни и умерени. Не трябва да даваме поводи за провокации, да позволяваме наши думи да бъдат използвани за стряскане. Видях за огромно съжаление нова декларация на ВМРО – ДПМНЕ срещу мен и много други статии. И в това интервю се опитвам да бъда максимално внимателен и умерен, за да не би някое изречение отново да излезе в нова декларация, с която да се опитват да плашат гражданите на Република Македония с това колко са опасни българите и как искат да ни вземат историята. А каква е основата? В последните няколко години резолюции на Европейския парламент за напредъка на Македония, приемани с огромно мнозинство, казват едно и също. Трябва да има общо разбиране за общата история на двете страни, общо честване на общи събития и личности от двете страни на границата. За това е и добра идея да има експертна, академична комисия от двете страни, която да има ясен мандат за въпроси от нашето общо минало. Тези въпроси да не бъдат разглеждани от политици, а от експерти и академичен състав. Това са препоръките на Европейския парламент. Очаквате ли, след като Черна Гора се присъедини към НАТО и след обявения от Скопие нов курс, Москва да активизира дейността си в региона? Защо да очакваме? Това е вече факт. Със сигурност в следващите седмици и месеци ще видим още активни прояви в тази насока. Важното е да държим на истината и да не се поддаваме на истерии. Пропагандата си върви и дори ще се усили. Т.нар. пета колона работи срещу европейската интеграция и срещу това да бъдем част от европейското семейство. Тяхната цел е колкото може повече граждани да бъдат обезверени, да имат въпросителни, да се погнусят и отчаят от ЕС. Той е виновен за това, онова, забранява православието и нашите традиции ... Темата не е свързана само с Македония, а и с фалшивите новини, с десетките сайтове, които разпространяват тези неверни информации, които по методът на китайската капка малко по малко, както е изразът в ДС и КГБ, да разложат врага. И, разбира се, след това показването на верния път, къде принадлежим ние, в коя част на евразийската цивилизация. Изборът на новия сръбски премиер (Ана Бърнабич – бел.ред.) също е много интересен, колкото и да беше странен за подобна страна. Тази жена има смелостта да каже нещо, което е много сериозно за Сърбия: че при избор между Русия и ЕС, Сърбия би избрала ЕС. Със сигурност на определени среди в Сърбия това не се харесва. Много е важно Европейският съюз да помага на проевропейските сили в Сърбия. Сърбия трябва да утвърди своя проевропейски курс не само на думи, но и на дела, защото винаги се е смятала за най-близката до сърцето на Москва. По-рано тази седмица Белград се извини на Гърция, че е признал името Македония. Странна изява на външния министър Ивица Дачич, която трябва да анализираме в следващите дни и седмици какво точно иска да ни каже. Също така и присъствието на сръбски знамена на демонстрацията на "Златна Зора" в Солун. Алианс Сърбия-Гърция, който ние познаваме от миналото като антибългарски, не е добре. Надявам се, че Гърция като дългогодишен член на НАТО и ЕС е превъзмогнала някои рефлекси от миналото и правителството на Ципрас или Нова демокрация на Мицотакис, ако спечели следващите избори, ще се стремят към добросъседство с България. Странно е още, че Дачич казва, че Сърбия нямала териториални претенции към Гърция, защото те нямат обща граница. В тази връзка бихте ли коментирали и едно друго специфично отношение към Македония в някои български среди - със сарказъм, подигравки, непрекъснати провокации включително и от държавни представители? Как това поведение влияе на двустранните отношения? Изключително лошо. Аз апелирам към всички, които говорят по темата, да се отнасят с уважение към нашите съседи, нашите най-близки хора от Република Македония. Независимо от това, че цели поколения са били под една друга идеология, налагано им е друго разбиране и в училището, и в медиите, те са нашите най-близки хора в региона. Те са повече от наши съседи, ние сме делили една обща история. Всичко трябва да става внимателно, с такт, с уважение един към друг, а не с гръмки изрази, които може би на определени хора в България ще се харесат, но ще направят много бели пред нашето истинско сближаване. Не трябва да излъчваме такива подигравателни или унизяващи сигнали. Това е срещу българските интереси. По същия начин не трябва и да си затваряме очите, когато се извършват кощунства срещу българската история. Трябва обаче да се отнасяме с уважение. И ако има желание от другата страна, каквото новите управляващи показват, да си стиснем ръцете и да се опитаме да превъзмогнем раните от миналото чрез сътрудничество и европейска интеграция. Не е ли илюзорно, че спорните въпроси в историята могат да бъдат изяснени с договор? Каквото и да се подпише, много по-важно е отношението, поведението и политическата воля. Един добър сигнал бе общото почитане на Цар Самуил в София. Сега, живот и здраве, когато българският премиер Бойко Борисов отиде в Македония, такъв жест (почитането на Илинденско-Преображенското въстание – б.ред.) ще бъде много навременен и в добра посока. Уважението към нашето минало е много важно, но трябва да се обърнем и към младите хора в Македония. Да не бъдем свързвани единствено с това, че искаме да почитаме нашите паднали воини, което е задължително да го правим съвместно и на Каймакчалан, и на Дойран, с възстановяването на гроба на полковник Каварналиев. Това е много важно, но не трябва да се ограничаваме само с него. Българските медии също са призвани да имат присъствие на пазара в Македония. Защо да няма и повече български телевизионни канали, които да се излъчват там, да има участие в различни телевизионни формати, театър, изложби, концерти. Трябва културна програма и повече връзки с младите хора на Македония. Хубаво е, че един от приоритетите на българското председателство на ЕС е перспективата на Западните Балкани. Трябва да се обсъдят роуминг таксите, да се търси финансиране за коридор 8, за жп линията. Какво очаквате да се случи по време на българското ротационно председателство по линия на приближаването на Македония към ЕС? Ние не можем да очакваме някакви огромни стъпки напред, защото за това трябва да има желание и в мнозинството страни членки, а в момента има една умора от разширяването и има забавяне. Самият акт на разширяването на ЕС може и да не се случи през следващите няколко години, но е важно да има ясен ангажимент на Европейския съюз, че Западните Балкани, и в частност Македония, не са изоставени. Когато Македония е готова сама да си помогне, ЕС ще й помага. Когато Македония се самоизолира и 11 години затъва и върви в една задънена улица, както досега, няма как някой да може да й помогне, защото нейните управляващи не са успели да намерят пътя към европейската интеграция, който минава и през добросъседство. Очаквате ли още провокация от България в оставащите три седмици до планираното подписване на договора? Вие ориентирахте ли се каква е позицията на основната опозиционна партия БСП, тъй като към момента само отделни нейни представители излязоха с доста стряскащи коментари? Много се надявам, че от българската страна повече няма да излизат такива непремерени коментари като тези на депутатите Валери Жаблянов и проф. Иво Христов. Те бяха изключително непремерени и непознаващи същината на въпроса. Освен това мисля, че след писмото на премиера Бойко Борисов трябва да се е изяснило на г-жа Корнелия Нинова каква е ситуацията. Ако иска, може да прочете проектодоговора. Разбира се, в последния кръг от преговорите може да са настъпили някои малки промени. Това със сигурност ще бъде обсъдено по време на ратификацията на договора в Народното събрание. Гръмки думи, че става въпрос за национално предателство, че някой признава език или етнос, са абсолютно безпочвени. И ако от българска страна бъде осуетено подписването на този договор, това ще бъде националното предателство. Този договор отваря нова страница. Много често се злоупотребява с думата исторически, но това наистина би било отварянето на нова страница. Колкото и договорът да е хартия и най-важното да е поведението на двете страни, той все пак е правнообвързващ и дава в по-голяма степен защита отколкото декларацията от 1999 година. Изключително важно е да не излиза нищо от българска страна, което да провокира напрежение в Скопие и да бъде използвано за саботиране на подписването на договора. Това е много важно да се разбере. Какво очаквате да залегне в договора по някои от най-спорните въпроси – общата история и претенцията за македонско малцинство у нас? Нямам възможност да се запозная с последния вариант на проектодоговора, но той въобще не се отнася за македонско малцинство в България и има много ясно заявено желание, че ще бъдат повторени елементите от декларацията, че Конституцията на Македония не представлява заплаха за България. Това е основното. Общата наша история за мен е много важен елемент, който смятам, че присъства в договора.

В края на месеца ще се проведе кастинг за Мис Варна 2017

http://www.moreto.net/novini.php?n=355354

Кастинга за Мис Варна 2017 ще се състои на 30 юли – неделя от 17.30 часа в Playground - Mall Varna. Търсят се момичета с харизматична визия, позитивно излъчване и хармонично тяло. Кандидатките трябва да бъдат на възраст между 16 и 25 години, с височина над 170 см.

Зимно и лятно работно облекло и чехли купуват в болницата в Добрич по проект

https://www.24chasa.bg/region/article/6332178

Зимно и лятно работно облекло и чехли купуват в болницата в Добрич по проектЗимно и лятно работно облекло и чехли на медицинския и немедицинския персонал, общо за 607 души, започва да закупува от месец септември многопрофилната болница за активно лечение в град Добрич, както и лични предпазни средства, в рамките на проект по оперативната програма „Развитие на човешките ресурси”. „Такова облекло не е купувано от 2005 г.

Президентът на световните щанги привика Неделчо Колев в Будапеща

https://offnews.bg//drugi/prezidentat-na-svetovnite-shtangi-privika-nedelcho-kolev-v-budapeshta-660353.html

Президентът на Международната федерация по вдигане на тежести (IWF) и член на МОК Тамаш Аян покани днес лично Неделчо Колев на работна визита в Будапеща.

Унгарецът е пожелал среща с шефа на Българската щанги федерация в началото на септември, съобщава www.wfbulgaria.com.

Визитата засега е без официална и подробна програма, но е ясно, че е във връзка със съдебните спорове между двете страни и по повод последните тревожни послания от страна на МОК към IWF.

Преди два месеца Тамяш Аян бе преизбран за 4 пореден път за шеф на световните щанги, след което последва остра реакция и ултиматум от страна на МОК за спешни промени до края на годината във вдигането на тежести, за да може този спорт да остане в олимпийската програма.

Борис Джонсън за ЕС: Да си гледат работата

http://www.cross.bg/zayavi-velikobritaniya-planove-1548815.html

/КРОСС/ Британският министър на външните работи Борис Джонсън заяви, че правителството на Великобритания няма планове да изплати каквито и да е средства на ЕС при Брекзит, предаде „Фокус". „Размерът на средствата, които европейските лидери предлагат да бъдат изискани от Великобритания, изглежда прекомерен. Бих казал, нека използвам най-правилния израз: да си гледат работата". Министърът, отявлен евроскептик, заяви че няма планове за предаване на средства за ЕС, „защото ще имаме добро споразумение" за Брекзит.  

Пращаме в Испания нашенец, търсен за източване на банкови карти

https://www.24chasa.bg/novini/article/6332179

Пращаме в Испания нашенец, търсен за източване на банкови картиНашенец ще бъде изпратен в Испания, където го издирват за източвване на банкови карти. Съдът в Мадрид е издал на 23 май европейска заповед за арест на С. И. Той се издирва за извършени престъпления на територията на няколко държави - участие в организирана престъпна група, изпиране на имущества, придобити чрез престъпление и подправяне на платежни

Борис Джонсън към ЕС: Да си гледат работата

http://www.cross.bg/zayavi-velikobritaniya-sredstva-1548815.html

/КРОСС/ Британският министър на външните работи Борис Джонсън заяви, че правителството на Великобритания няма планове да изплати каквито и да е средства на ЕС при Брекзит, предаде „Фокус". „Размерът на средствата, които европейските лидери предлагат да бъдат изискани от Великобритания, изглежда прекомерен. Бих казал, нека използвам най-правилния израз: да си гледат работата". Министърът, отявлен евроскептик, заяви че няма планове за предаване на средства за ЕС, „защото ще имаме добро споразумение" за Брекзит.  

Температурите стигат до 39 градуса утре

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6332157

Температурите стигат до 39 градуса утреПрез нощта ще преобладава ясно време. Временни увеличения на облачността ще има над крайните източни и северозападни райони, предава БТА. Утре преди обяд ще е предимно слънчево. Около и след обяд ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали и прегърми. Има условия за градушки. Вятърът ще е слаб до умерен от северозапад.

Обединени патриоти внесоха в НС 10 000 подписа в защита на битите в Асеновград

https://offnews.bg//politika/obedineni-patrioti-vnesoha-v-ns-10-000-podpisa-v-zashtita-na-bitite-v-660351.html

Народни представители от Обединени патриоти се срещнаха с председателя на 44-тото Народно събрание Димитър Главчев.

Заместник-председателите на групата на ОП Искрен Веселинов и Валентин Касабов, секретарите Юлиан Ангелов и Борис Ячев, както и проф. Станислав Станилов внесоха подписката, която родителите на битите в Асеновград деца връчиха на патриотите.

Председателят на парламента се ангажира да мобилизира и да свика спешно всички комисии, които имат отношение и биха могли да се ангажират със случая.

Събраните подписи са над 10 хиляди. Исканията на подписката са за справедливо и бързо възмездие за всички виновни за побоя над децата и треньорите; подсигуряването на въоръжена охрана на язовир „40-те извора"; хората с тежки криминални присъди да не бъдат освобождавани предсрочно и всички да са равни пред законите на България.

Преди дни родители на битите в Асеновград деца се обърнаха за съдействие към Обединени патриоти. Тогава те получиха подкрепа от Искрен Веселинов и обещанието му подписката да достигне до председателя на Народното събрание.

ГЕРБ предлага кешовите плащания да бъдат ограничени до 5000 лева от 1 януари 2018 г.

https://www.24chasa.bg/novini/article/6332158

ГЕРБ предлага кешовите плащания да бъдат ограничени до 5000 лева от 1 януари 2018 г.ПГ на ГЕРБ внесе предложение прагът за кешови плащания да бъде 5000 лева и той да влезе в сила от 1 януари 2018 г., съобщи председателят на парламентарната комисия по бюджет и финанси Менда Стоянова, предава БТА.  Тя уточни, че вчера е изтекъл срокът за предложения между първо и второ четене на промените в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс

Подписката в защита на битите в Асеновград стигна до председателя на парламента

https://www.24chasa.bg/novini/article/6332150

Подписката в защита на битите в Асеновград стигна до председателя на парламентаНародни представители от "Обединени патриоти" се срещнаха с председателя на 44-тото Народно събрание Димитър Главчев по повод случая в Асеновград. Това съобщиха от пресцентъра на коалицията "Обединени патриоти". Заместник-председателите на групата на Патриотите Искрен Веселинов и Валентин Касабов, секретарите Юлиан Ангелов и Борис Ячев,

Тръмп и Макрон, в крайна сметка, може да не се окажат странна двойка

http://www.mediapool.bg/tramp-i-makron-v-kraina-smetka-mozhe-da-ne-se-okazhat-stranna-dvoika-news266531.html

Отношенията на президента Доналд Тръмп с Еманюел Макрон имаха неловък старт, когато си стиснаха ръцете с каменни изражения на лицата на срещата на върха в Брюксел. Малко по-късно френският президент смъмри лидера на САЩ за позицията му по климатичните промени. На пръв поглед двамата имат твърде малко общи неща помежду си. 71-годишният Тръмп е антиглобалист, избран заради обещанието му "да направи Америка отново велика", и е непредсказуем във външната си политика. 39-годишният Макрон пък е пламенен радетел за европейска интеграция, с над 30 години по-млад, и който вижда себе си като честен посредник в международните дела. С визитата си в Париж тази седмица Тръмп ще отбележи 100-годишнината от влизането на САЩ в Първата световна война на страната на Франция и Великобритания. Тя идва след болезнените разговори по въпросите на търговията и климатичните промени, които противопоставиха Тръмп на лидерите на най-големите световни икономики на съмита на Г-20 миналия уикенд. В Париж Тръмп ще търси допирни точки за дипломатически и военни усилия. И той, и Макрон имат общ политически интерес да търсят съгласие, и двамата имат корпоративни корени, което може добре да подплати техните отношения. Тръмп има нужда от приятел отвъд океана. Предпочитанието му към по едностранна, пазарлъшка демокрация отблъсква традиционните съюзници в Европа и поставя американския президент в положение да изглежда изолиран сред световните лидери. "Понякога Тръмп взема решения, които ние не харесваме, като например по климата, но ние можем да преодолеем това по два начина: можем да кажем "Няма да разговаряме с тебе, или можем да ти предложим помощ, за да те върнем в нашия кръг", каза говорителят на френското правителство Кристоф Кастанер по френския новинарски тв канал LCI. "Макрон символично протяга към Тръмп приятелска ръка", добави той. Политически аутсайдери Тръмп и Макрон са политически аутсайдери. Американецът е магнат, занимаващ се с недвижими имоти, френският му колега е бивш инвестиционен банкер. И двамата обичат добрите сделки, стремят се към осезаеми резултати, а не са в плен на гръмки амбиции, и имат вкус към показност. И Тръмп, като Макрон, ще търси допирни точки. Завръщайки се от срещата на Г-20 в Хамбург, директорът на Националния икономически съвет при Белия дом Гари Кон каза, че Тръмп и Макрон имат "чудесни" отношения. "Знаете ли, Макрон и президентът имат известни различия по това как да се стигне до крайната цел, но мисля, че крайната цел е една и съща", каза Кон. Тръмп обяви през юни, че САЩ ще се изтеглят от ключовото споразумение за борба с климатичните промени, постигнато в Париж през 2015 г. В оспорвани преговори (по време на съмита) в Германия Макрон се опита да смекчи "езика" на САЩ по политиката за климата. Кон пък се опита да разсее твърденията за напрежение (между Тръмп и) Макрон по въпросите на климата. Той каза, че очаква срещи в Париж по военни въпроси и по сигурността, както и "дълга среща между двамата на четири очи". След като промениха политическите пейзажи в своите страни, двамата сега имат някои общи цели. Те обявиха за свои приоритети разгрома на "Ислямска държава" и борбата с глобалния тероризъм. Не е ясно дали двамата лидери ще обсъждат щекотливи въпроси като политиката спрямо Иран, въвеждането на американски мита върху стоманата, и новите антируски санкции, въведени от американския Конгрес, които могат да провалят проекта за газопровод на стойност 9,5 млрд. евро, в който френската компания Engie SA има дял. САЩ и Франция са на различни позиции спрямо Иран. При посещението си в Саудитска Арабия през май Тръмп посочи Иран като ключов източник на финансиране и подкрепа за екстремистки групи. По време на американската кандидат-президентска кампания той заплаши да анулира международното споразумение за иранската ядрена програма, като го нарече "най-лошото споразумение, постигано някога". Засега Тръмп се въздържа от ликвидиране на едно споразумение, което позволява на френски компании, включително производителя на самолети Airbus SE, петролния гигант Total SA и автомобилните производители Peugeot SA и Renault SA да подпишат първоначални сделки. Печеливша ситуация и за двамата Точно както Макрон поласка руския президент Владимир Путин, посрещайки го в пищния Версайски дворец на бившите френски монарси, Тръмп ще се наслади на церемонията за Деня на Бастилията в четвъртък, изпълнена със зрелищност и военна помпозност. В парада по "Шанз-Елизе" ще маршируват и американски войници. За Макрон - най-младия френски лидер след Наполеон преди два века, това е възможност да използва "мека" дипломация с цел да спечели доверието на Тръмп и да се опита да влияе върху американската външна политика във време, когато според европейски дипломати на Вашингтон му липсва посока. "Това посещение е печелившо и за двамата, - каза един френски дипломат. - Към Тръмп не се отправят претенции и той се къпе в блясък, на който се радва. Към Макрон не се отправят претенции и той получава безпроблемна снимка с лидера на "свободния свят". Макрон е загрижен да не би Тръмп да се почувства притиснат в ъгъла, казаха френски дипломати. Той даже нанюхва възможност да промени американското мислене и да издигне ролята на Франция - ядрена сила и постоянен член на Съвета за сигурност на ООН - в глобалните дела, по-конкретно що се отнася до Сирия и Близкия изток, добавиха те. Франция е вторият по размера на приноса си участник в предвожданата от САЩ коалиция в Сирия. Френски официални лица изразяваха опасения, че САЩ нямат ясна визия какво следва след военната битка срещу "Ислямска държава". Това е една от причините, твърдят дипломатите, поради която през първите си два месеца като президент Макрон се опитва да затопли отношенията с Кремъл, докато в същото време Тръмп е с вързани ръце в отношенията си с Москва заради обвиненията за руска намеса в американските избори през 2016 г. (с цел да му се помогне да спечели) и за вероятен таен сговор на негови приближени с Русия. "Руснаците са доволни да намерят човек от значима величина, с когото да разговарят в Европа", каза друг френски дипломат. Според Даниел Фрид - експерт по отношенията САЩ-Европа, служил при президентите Бил Клинтън, Джордж Буш и Барак Обама - Тръмп няма никаква политическа печалба нито у дома, нито в чужбина, от това да се самоизолира. "Подозирам, че като протяга ръка на французите, той се надява да покаже, че може да бъде реален партньор на световната сцена", посочи той. По БТА.

Радев: Черногорците имат интерес към планински туризъм у нас

https://offnews.bg//turizam/radev-chernogortcite-imat-interes-kam-planinski-turizam-u-nas-660354.html

България е привлекателна за гражданите на Черна гора като туристическа дестинация, особено със зимния и планинския туризъм. Това коментира пред журналисти в Черна гора президентът Румен Радев, който е на посещение там по покана на колегата си Филип Вуянович.

Радев посочи, че за съжаление двете страни не могат да развият пълноценно икономическите контакти поради липса на подходящата транспортна, енергийна и дигитална свързаност.

И двете страни ще работят в тази посока, заяви българският президент и допълни, че ако се постигне изграждането на една добра инфраструктура, тези контакти ще бъдат много по-динамични. Имаме всички предпоставки за това, категоричен е държавният глава, цитиран от БТА.

По време на срещите му в Черна гора са обсъждани стъпки в тази посока. Сред тях е и пряка въздушна линия между Подгорица и София.

Радев каза още, че Черна гора и Италия са в процес на осъществяване на проект между двете държави за транспортна електроенергия и имаме покана от Черна гора да участваме. България може да изнася електроенергия при много изгодни цени, смята президентът.

Трябва всички двустранни споразумения, които сме подписали в областта на търговията, икономическите отношения, туризма, да ги приведем в действие, посочи той.

Инж. Клавдия Ганчева, ГЕРБ: Готви се оздравителна програма за стабилизиране на Професионалната техническа гимназия в Горна Оряховица

https://www.24chasa.bg/region/article/6332096

Инж. Клавдия Ганчева, ГЕРБ: Готви се оздравителна програма за стабилизиране на Професионалната техническа гимназия в Горна ОряховицаНяма окончателно решение на МОН относно предлаганото сливане на горнооряховските учебни заведения ПТГ „Васил Левски” и ПГЖПТ „Н. Й. Вапцаров”. Това съобщи народният представител инж. Клавдия Ганчева, по повод недоволство на педагози и граждани около обединяването на двете професионални гимназии. Инж.

Милион и половина британци гледат порно на работното място

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6332124

Милион и половина британци гледат порно на работното мястоИзследване установи, че 4,5 процента от работната сила във Великобритания, което е равно на 1,5 милиона души, гледат порно на работното място чрез техника, предоставена от работодателя, съобщава в. "Мирър", цитиран от БТА. Проучването било поръчано от застрахователната компания Insurance2go. От него проличало,

ГЕРБ предлага ограничаване на обжалването на екооценки за големи проекти

http://econ.bg/Новини/ГЕРБ-предлага-ограничаване-на-обжалването-на-екооценки-за-големи-проекти_l.a_i.745596_at.1.html

С предложения за промени в закона депутати от ГЕРБ искат да ограничат обжалването на екологичните оценки за големи инвестиционни проекти в национално...

ГЕРБ с крачка назад за тавана на плащанията кеш

http://www.moreto.net/novini.php?n=355356

ГЕРБ се отказа от драстичното орязване на плащанията в брой. Председателят на бюджетната комисия в Народното събрание Менда Стоянова обясни, че на второ четене партията ще предложи този таван да е 5000 лева. Припомняме, че на първо четене депутатите приеха всяка покупка над 1000 лева да трябва да минава по банков път.

От септември започва обучението в първите 184 иновативни училища в България

https://www.24chasa.bg/novini/article/6332113

От септември започва обучението в първите
184 иновативни училища в БългарияПравителството одобри първия списък с иновативни училища в страната. Това са 184 учебни заведения, одобрени от Комисията за иновативните училища, в които от септември ще започне през новата учебна година. Идеята за иновативните училища, залегнала в Закона за предучилищно и училищно образование, е те да бъдат модел на модерното училище,

Радев: Не трябва да се губи време за насърчаването на икономическия обмен с Черна гора

http://www.cross.bg/cherna-gora-radev-1548814.html

/КРОСС/ България и Черна гора не могат да оползотворят пълния потенциал на своите икономически контакти и инвестиционното сътрудничество, поради липсата на подходяща транспортна, енергийна и дигитална свързаност в региона. Това заяви президентът Румен Радев пред български журналисти в Цетине, съобщиха от пресслужбата на държавния глава. Той посочи, че тази позиция е била споделена и от черногорския му колега президента Филип Вуянович, и от министър-председателя Душко Маркович. Румен Радев беше категоричен, че присъединяването на Черна Гора към Европейския съюз ще подобри икономическата перспектива за целия регион, но не трябва да се губи време за насърчаване на двустранния икономически обмен. Една от обсъдените с президента Филип Вуянович стъпки за подобряване на свързаността между България и Черна гора е откриването на пряка въздушна линия между Подгорица и София, стана ясно от думите на българския държавен глава. Президентът Вуянович е отправил покана към България да се включи в проекта за изграждането на далекопровод за пренос на електроенергия между Черна гора и Италия през Адриатическо море. "Имаме покана от Черна гора да участваме в този проект и България може да изнася електроенергия и то при много изгодни цени", заяви Румен Радев. Българският държавен глава призова за прилагане в скоро време и на вече подписаните споразумения между двете страни в областите на търговията, икономическите отношения и туризма

Очевидец пред Фрог: В България ни лъжат за войната в Донбас, наши също воюват /снимки/

http://frognews.bg/news_138132/Ochevidets-pred-Frog-V-Balgariia-ni-lajat-za-voinata-v-Donbas-nashi-sashto-voiuvat-/snimki//

От войната в Донбас печели само бизнесът. И за двете враждуващи страни се бият доброволци от цял свят, включително и българи. Това каза пред Фрог нюз инж. Любомир Данков, който като доброволец посещава размирната територия и наблюдава отблизо войната. Ето какво разказа той:

Катарският министър на икономиката: Търговията ни с Турция не е прекъсвана

https://www.24chasa.bg/novini/article/6332101

Катарският министър на икономиката: Търговията ни с Турция не е прекъсванаТърговията между Катар и Турция продължава без прекъсване въпреки санкциите, наложени от редица арабски страни на Доха. Това заяви днес катарският министър на икономиката и търговията шейх Ахмед бин Джасим Ал Тани по време на среща с турския му колега Нихат Зейбекчи в Анкара, предаде БТА. Търговските връзки на Турция с Катар продължават без

Скандално назначение в ИАРА извежда отново рибарите на протести

https://offnews.bg//ikonomika/skandalno-naznachenie-v-iara-izvezhda-otnovo-ribarite-na-protesti-660328.html

Уволненият през март тази година директор на отдел "Рибарство и контрол" в Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури Николай Иванов е бил назначен на по-високата длъжност зам.-директор на ИАРА със стария си ресор вчера. За това алармираха пред OFFNews от сдружение "Черноморски изгрев". Рибарите протестираха в продължение на месеци миналата година и в началото на тази именно заради работата на Иванов, обвиниха го дори в репресии, а сега са категорични - протестите продължават.

Общинският съветник в Бургас Николай Иванов беше отстранен с официален мотив, че не отговаря на критериите за заемането на длъжността. Беше уволнен от същия директор, който го назначава сега на по-висок пост - Галин Николов. Официална информация за назначението няма - такава не е публикувана нито на сайта на ИАРА, нито медиите бяха известени за решението от агенцията или Министерството на земеделието и храните.

OFFNews потърси г-н Николов, но на телефона му отговори жена, която обясни, че той не е в сградата и обеща директорът или служител от пресцентъра да ни потърси. Това до момента не се е случило, но ако получим позицията на Галин Николов, ще я публикуваме. Редакцията е готова да даде думата и на г-н Николай Иванов.

Във връзка с назначението днес имаше среща между ръководството на "Черноморски изгрев" и зам.-министъра на земеделието Атанас Добрев, на която е присъствал и Николай Иванов, разказа председателят на Управителния съвет на сдружението Емил Милев.

На нея рибарите са връчили писмо на зам.-министъра до министър Румен Порожанов, директора на ИАРА, бургаския кмет Димитър Николов с копие до премиера Бойко Борисов, което бе изпратено и до OFFNews. Адресирали го до всички отговорни за сектора, защото "за нас е напълно необяснимо кой и с какви аргументи реши да „повиши“ наскоро уволнения от ИАРА общински съветник".

В писмото се казва още:

"Уважаеми господин министър,

Въпросното назначение в ИАРА е изключително лош сигнал към целия риболовен бранш. Ако никой от подчинените ви не е събрал смелост да ви уведоми, трябва да знаете, че именно заради дейността на въпросното лице при предишния му престой в ИАРА се стигна до безпрецедентни двумесечни протести на рибари, при които бяха блокирани пътни артерии и пристанища. Само преди няколко месеца подробно аргументирахме действията си против предишното ръководство на ИАРА, като представихме безспорни доказателства за абсурдите, до които достигна ръководеното от Иванов звено в ИАРА – Бургас. В крайна сметка, дори екипът на министър Десислава Танева призна като недопустими значителна част от действията на тогавашното ръководство на ИАРА, които на практика водеха морския ни риболов към закриване.

Повишаването на Николай Иванов в Агенцията се разбира от нас като арогантен акт от позицията на силата, с който се показва, че не секторът, а политическите назначения са от първостепенно значение за ръководството на МЗХГ".

Авторите му са категорични, че "повече от притеснително е, че първите ви действия в сектора са скандални кадрови назначения на лица, които нямат нужния опит и квалификация, доказали с дейността си единствено способност за репресии и незачитане разпоредбите на закона и актовете на министъра на земеделието и храните".

Рибарите искат среща с Порожанов, която да се състои в рамките на една седмица.

"Молбата ни идва на фона на скандалните назначения в ИАРА и сигналите от МЗХ за предстоящи ограничителни мерки в Черно море, които се съобщават на бранша между другото, без да е ясно кой ги предлага, поради какви причини и с какви аргументи. Уверяваме ви, че всякакви стъпки от страна на МЗХГ за ограничаване на нашата дейност, без да е отчетена позицията ни, ще доведе до нежелани и за двете страни резултати", пишат те.

Те се обръщат и към изпълнителния директор на ИАРА с думите:

"Преди седмица ви попитахме дали Николай Иванов е назначен отново в ИАРА. Вие не отговорихте на запитването ни. Днес разбираме, че сте назначили Иванов за свой заместник. Вие сте част от ИАРА и нейното ръководство от няколко години. Напълно запознат сте с причините, довели до протестите в края на 2016 г. и началото на 2017 г. По време на протестите лично чухте от първа ръка потресаващи данни за репресии и превишаване на права при контролните дейности под ръководството на Николай Иванов. Впоследствие сам предприехте коригиращи стъпки, в т.ч. промени в актове на министъра на земеделието и храните, с цел предотвратяване на порочните практики. Именно вие уволнихте Николай Иванов като служител на ИАРА след като действията на същия доведоха до най-големите протести в риболовния бранш. Ето защо за нас е от изключително значение да знаем поради какви причини за три месеца променихте мнението си за въпросния служител, какво се случи за това време и с кои свои качества, образование или квалификация въпросното лице заслужи вашето доверие да го назначите за зам.-директор на ИАРА. Моля също така да бъдем уведомени дали ще назначите други уволнени от вас служители и предстои ли поредната чистка в ИАРА, която трябва да направите от чуждо име, с цел саморазправа и реваншизъм, и в полза на интереси, далечни на риболовния сектор".

Чрез писмото си те пишат и до бургаския кмет следното:

"Това е второто ни обръщение към вас в рамките на половин година. Причината е същата – основателните ни съмнения, че важните въпроси в сектор "Рибарство" са от компетенциите на община Бургас и кмета на града във ваше лице. Последните кадрови решения в сектора предизвикват основателни съмнения, че същите не зависят от ръководство на МЗХГ и ИАРА, а от вас. Убедени сме, че сте запознати с причините за протестите на риболовни бранш от миналата година, който обедини рибари от Ахтопол, Царево, Приморско, Черноморец, Поморие, Несебър, Бяла, Варна, Балчик, Каварна и Шабла. Няма да ги изреждаме отново, но трябва знаете, че голяма част от тях са поради дейността на общинския съветник Николай Иванов, за чието назначение в ИАРА се твърди, че сте настоявали. Не искаме да отправяме персонални квалификации към когото и да било, които да засегнат честта и достойнството му, но за нас е абсолютно неясно какви са вашите аргументи за подобно назначение в агенцията. Като кмет на града трябва да знаете също, че след преместването на Агенцията в гр. Бургас управлението на сектора падна на изключително ниско ниво. Очаквахме, че близостта на администрацията до реалния сектор ще помогне на нашата работа и ще подобри и модернизира администрирането на различните процеси. Нищо подобно не се случи. Процеси, които бяха нормативно уредени и работещи бяха преустановени поради неясни причини. ИАРА се превърна в администрация, която служи на различни местни интереси, чиято основна роля е да осигури работно място за политически фигури без нужната квалификация. Тъй като ви приемаме като отговорен човек, чиято работа за града е показателна със своите резултати, очакваме вашата позиция, с която да разсеете съмненията, че ИАРА е подчинена освен на министъра на земеделието, храните и горите, но и на кмета на община Бургас".

Йълдъръм: Няма да остане ненаказан нито един „гюленист”

https://www.24chasa.bg/novini/article/6332095

Йълдъръм: Няма да остане ненаказан нито един „гюленист” 

Турският премиер Бинали Йълдъръм заяви, че нито един „гюленист” няма да избегне наказанието заради „извършеното предателство към държавата”, съобщава Догу хабер ажансъ (ДХА), цитирана от “Фокус“. Бинали Йълдъръм се изказа по време на международен симпозиум във връзка с възпоминателната програма за годишнината от опита за преврат от 15 юли м.г.

Отново намалиха присъдата на шофьора-убиец край Лесидрен

https://www.actualno.com/crime/otnovo-namaliha-prisydata-na-shofiora-ubiec-kraj-lesidren-news_622018.html

От 8 на 6 години и 6 месеца затвор бе намалена присъдата на Филип Михайлов, който блъсна и уби с автомобила си две деца край Лесидрен. Делото се гледа за втори път от апелативния съд във Велико Търново, след като бе върнато от ВКС (Върховен касационен съд), предаде съобщи "Дарик"

Германия призова Китай да позволи на дисидента Лю Сяобо да се лекува в чужбина

https://www.24chasa.bg/novini/article/6332092

Германия призова Китай да позволи на дисидента Лю Сяобо да се лекува в чужбинаГерманските власти призоваха Пекин да позволи на носителя на Нобелова награда за мир, дисидента Лю Сяобо да замине за чужбина, за да се лекува, предаде БТА. "Призоваваме китайските власти да дадат предимство на хуманитарната страна на този случай и да позволят на Лю Сяобо да замине в съвсем кратки срокове",

Задържаха трима в Силистренско по сигнал за побой и хулигански действия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6332081

Задържаха трима в Силистренско по сигнал за побой и хулигански действия

Трима души са задържани в полицейския арест за поредица хулигански действия. Това съобщиха от пресцентъра на МВР. В следобедните часове вчера автопатрул се отзовал на сигнал за произшествие по ул. „Янко Тодоров” в областния град. При пристигането на адреса служители на реда установили известните на полицията мъже с инициали М. Д. (на 33 г.), М. М.

Само три причини

http://www.cross.bg/obrazovanieto-ychilishte-zaradi-1548813.html

/КРОСС/ Браво на онзи светъл ум, който се сети да обясни на премиера Борисов ромския проблем с инфраструктурни термини. Години наред някакви хора патетично отчаяно обясняват, че най-важното е образованието, че само образованието може да интегрира, че нищо, освен образованието не гарантира развитие и т.н. Ето че се появи някой досетлив човек, който сравни образованието с магистрала. И на премиера Борисов му стана ясно: щом е магистрала - да я построим. И после по магистралата ще започнат да пътуват решенията на проблемите. Едно от най-важните неща, които се случиха в последните дни, е решимостта на правителството да вкара ромските деца в училището. Ако това стане, ще сме направили нещо изключително важно. Важно не само за ромите, но и за всички нас. Но има три пречки, които могат да застанат на пътя на доброто намерение. Първата са самите роми. В духа на традиционните ценности те ще се опитат да продадат бедността си на държавата. „Не може да ходи детето на училище, няма обувки" и „Как да ходи гладно на училище, червата му куркат" са двете изречения, които ще се чуват най-често. Родителите трябва да разберат, че децата ще ходят на училище не заради, а въпреки. Въпреки скъсаните обувки, въпреки куркащите черва. Всъщност и заради - но не заради безплатните обувки и закуска, а заради бъдещето си. Втората пречка са институциите. Всички онези институции, които бяха изредени - училищните и местните власти, социалните служби полицията

Митко Петев: Пострадалите при инцидента с "Пантера"-а ще се върнат на работа през септември

http://www.moreto.net/novini.php?n=355358

Капитаните Павел Симеонов и Анатоли Апостолов, които пострадаха при инцидента с вертолета „Пантер”, ще се върнат на работа най-вероятно през месец септември. Двамата вече са преодолели психологическата травма и са готови да се включат отново в състава на ВМС.

Комарите имат важно значение за екосистемите

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6332072

Комарите имат важно значение за екосистемитеКомарите са презирани заради ухапванията и разпространяването на болести, но поне един изследовател не иска те да изчезнат, защото смята, че пиещите кръв насекоми имат важно значение за много екосистеми, предаде агенция ЮПИ, цитирана от БТА. Професорът по ентомология Катерин Хил от университета "Пардю" в САЩ разработва инсектицид,

Година по-късно: Оценка "отличен" за тандема Димитров/Валверду

https://www.actualno.com/tennis/godina-po-kysno-ocenka-otlichen-za-tandema-dimitrovvalverdu-news_622016.html

Точно преди 1 година Григор Димитров беше под №37 в световната ранглиста. След поредица от слаби резултати той се срина главоломно и не само изпадна от елита на мъжкия тенис, но имаше възможност да изпадне дори от топ 50. Свободното падане на хасковлията изуми всички анализат

ЕК предложи ЕС да прекрати процедурата за извънмерен дефицит срещу Гърция

http://clubz.bg/56131-ek_predloji_es_da_prekrati_procedurata_za_izvynmeren_deficit_sreshtu_gyrciq

Grexit-ът е авантюра, която Европа не е преживявала и предпочита да избегне. Снимка на Акропола архив Клуб Z

Европейската комисия препоръча днес на държавите-членки да прекратят над седемгодишната процедура за извънмерен бюджетен дефицит срещу Гърция и прогнозира, че страната ще си върне икономическия растеж и достъпа до международните финансови пазари.

"Комисията предложи днес на прекратим процедурата за извънмерен дефицит срещу Гърция и знам, че за тази страна и за цялата еврозона това е важна дата", каза на пресконференция еврокомисарят по икономическите и паричните въпроси Пиер Московиси.

Той припомни, че ЕС откри тази процедура през 2009 г., когато гръцкият дефицит беше 15,1% от БВП, т.е. повече от пет пъти над регламентирания таван от 3% в еврозоната.

"Седем години по-късно - през 2016 г. - този огромен дефицит е преобразуван в излишък", каза комисарят визирайки излишъка от 0,7% от БВП  за миналата година.

"Нашите икономически прогнози показват, че Гърция ще остане доста под прага от 3% от БВП през 2017 г. и 2018 г., което ни позволява в съответствие с европейските правила да вземем днес това важно решение", добави той.

По думите му ситуацията в Гърция ще се запази устойчива в краткосрочен и средносрочен план.

"Ние сме в момента, когато Гърция бере плодовете на много трудните си жертви", каза Московиси.

Един от тях, който всички очакват, според него е връщането на страната на международните финансови пазари, което би довело до връщане на доверието на инвеститорите в нея.

"Гърция може да обърне страницата на остеритета и и да отвори нова глава на растеж и заетост", каза Московиси.

Дотук страната е въвела безпрецедентни реформи, включващи 140 действия и сега е време да постави ударението върху устойчивия растеж и въстановяването на инвестициите и системата за социална защита, добави той.

Страната може да се отправи към успешно завършване догодина на третата си поред програма за финансово оздравяване и структурни реформи, която е подкрепена от 86 милиарда евро спасителни заеми от еврозоната и МВФ.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер ще бъде утре в Солун, за да получи помчетна докторска титла от тамошния Аристотелов университет, съобщи Московиси.
Той отхвърли като "абсурдни" критиките, че комисията не прилага достъатъчно строго и последователно правилата за финансова дисциплина в еврозоната.

Резултатите опровергават тези упреци, каза комисарят: През 2011 г. 24 от тогава 27 държави в ЕС, включително почти цялата еврозона са били в процедура на извънмерен дефицит. Днес в нея са само три страни, едната от които не е е в еврото - Обединеното кралство, Испания и Франция. Очаква се посредните две да снижат дефицитите си под 3% от БВП тази или най-късно следващата година.

"2018 г. трябва да е годината, в която всички страни в еврозоната трябва да са ефективно под 3-те процента", каза Московиси.

По цитирани от него данни през 2010 г. средният бюджетен дефицит на еврозоната е бил 6% от БВП, днес е 1,4% от БВП.

Макрон обвинен за ”расистко” изказване

http://dnes.dir.bg/news/afrika-skandal-evropeyski-parlament-emanuel-makron-26048448

Президентът на Франция Еманюел Макрон бе жестоко разкритикуван в социалните мрежи след негово изказване за един от "главните проблеми" на Африка.

Макрон обвинен за ”расистко” изказване

http://dnes.dir.bg/news/afrika-skandal-emanuel-makron-26048448

Президентът на Франция Еманюел Макрон бе жестоко разкритикуван в социалните мрежи след негово изказване за един от "главните проблеми" на Африка.

Психологията е най-желана в СУ, баловете са много високи

https://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/psihologiiata-e-naj-zhelana-v-su-balovete-sa-mnogo-visoki-6071415

Нарастване с 10% на кандидат-студентите в най-старото ВУЗ отчете ректорът проф. Атанас Герджиков

Каква е причината за повторната поява на уран във водата в Хасково?

//dariknews.bg/novini/bylgariia/kakva-e-prichinata-za-povtornata-poiava-na-uran-vyv-vodata-v-haskovo-2036458

Не е ясно каква е причината за повторната поява на уран във водата в Хасково, дни след като от здравното министерство премахната забраната водата да не се използва за питейни нужди.

BILLA е любимата търговска верига на българите за втора поредна година

http://econ.bg/Новини/BILLA-е-любимата-търговска-верига-на-българите-за-втора-поредна-година_l.a_i.745587_at.1.html

За втора поредна година българите избраха BILLA за своята любима търговска верига в единствената потребителска класация у нас „ЛЮБИМИТЕ МАРКИ“. По...

ГЕРБ даде задна: Ще плащаме кеш до 5000 лева

https://www.actualno.com/business/gerb-dade-zadna-shte-plashtame-kesh-do-5000-leva-news_622002.html

Депутатите от ГЕРБ ревизираха собственото си предложение таванът за плащания в брой да е 1000 лв. Председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова съобщи днес в Народното събрание, че от партията на Бойко Борисов са чули критиките срещу предложението и правят ново такова

Германия иска да защитава по-добре фирмите си от изкупувания

http://www.investor.bg/evropa/334/a/germaniia-iska-da-zashtitava-po-dobre-firmite-si-ot-izkupuvaniia-242913/

Федералната република прие нови правила, за да може да ограничава някои чуждестранни инвестиции

Лекари от ХХХ поликлиника не искат за управител д-р Витанов

http://dnes.dir.bg/news/lekari-upravitel-hhh-poliklinika-dr-gancho-vitanov-26048447

Рентгенологът има осъдителни присъди - окончателна по гражданско окончателна по гражданско дело, и на първа инстанция по дело за измама.

И Dacia влиза на пазара на електромобили

http://www.investor.bg/novini/444/a/i-dacia-vliza-na-pazara-na-elektromobili-242911/

Към момента в Румъния едва 1% от местния автомобилен парк се състои от електромобили или хибриди

Ердоган: Само двама истински журналисти са в затвора

https://www.vesti.bg/sviat/erdogan-samo-dvama-istinski-zhurnalisti-sa-v-zatvora-6071411

Според турския президент, ако ЕС откаже да приеме Турция за член това ще е „успокоение“ за страната му

В. Кръстева за Фрог: Основните заседания на Председателството ще бъдат не в София, а в Брюксел, Люксембург и Страсбург

http://frognews.bg/news_138130/V-Krasteva-za-Frog-Osnovnite-zasedaniia-na-Predsedatelstvoto-shte-badat-ne-v-Sofiia-a-v-Briuksel-Liuksemburg-i-Strasburg/

Аз не знам дали се изразих ясно, но се опитах буквално да възпроизведа онова, което чухме от вицепремиера Лиляна Павлова. Докато я слушахме в Комисията за НДК, г-жа Павлова каза, по памет я цитирам, че няма никакъв проблем за председателството, още повече, че е договорено председателството да бъде базирано основно в Брюксел и че имало такава практика.

Депутатът В. Кръстева за Фрог: Основните заседания на Председателството ще бъдат не в София, а в Брюксел, Люксембург и Страсбург

http://frognews.bg/news_138130/Deputatat-V-Krasteva-za-Frog-Osnovnite-zasedaniia-na-Predsedatelstvoto-shte-badat-ne-v-Sofiia-a-v-Briuksel-Liuksemburg-i-Strasburg/

Аз не знам дали се изразих ясно, но се опитах буквално да възпроизведа онова, което чухме от вицепремиера Лиляна Павлова. Докато я слушахме в Комисията за НДК, г-жа Павлова каза, по памет я цитирам, че няма никакъв проблем за председателството, още повече, че е договорено председателството да бъде базирано основно в Брюксел и че имало такава практика.

Президентът на световните щанги покани лично Неделчо Колев на визита в Будапеща

https://www.24chasa.bg/sport/article/6332047

Президентът на световните щанги покани лично Неделчо Колев на визита в БудапещаПрезидентът на Международната федерация по вдигане на тежести (IWF) и член на МОК Тамаш Аян покани днес лично Неделчо Колев на работна визита в Будапеща. Унгарецът е пожелал среща с шефа на Българската щанги федерация в началото на септември, съобщава www.wfbulgaria.com. Визитата засега е без официална и подробна програма, но е ясно,

БДЖ ще превози младежи за шоуто на MTV във Варна

http://www.cross.bg/varna-putyvat-vlak-1548812.html

/КРОСС/ На 14 юли вечерта десетки млади фенове на съвременната музика ще пътуват с влак до Варна за музикалния фестивал MTV Presents Varna beach. „БДЖ - Пътнически превози" ЕООД подкрепя инициативите на Националния младежки форум и Асоциацията за подпомагане на академичната общност, като предоставя възможност на меломаните да пътуват с нощния влак от София за Варна, съобщиха от железницата. Влакът ще отпътува в 22:55 ч. от Централна гара София и ще пристигне в Европейската младежка столица в деня на музикалното събитие. Всички младежи, които ще пътуват с влак до Варна, за да бъдат част от фестивала, могат да ползват 50 % намаление от цената на билета за своето пътуване срещу представяне на валидна карта ISIC, железопътна карта „Учащ" или „Младеж". На сцената на музикалния фестивал MTV Presents Varna beach, която е изградена на самия плаж, ще се качат много нашумели сред младото поколение изпълнители. Събитието ще се проведе на 15 юли и ще бъде излъчено по всички MTV канали, за да покаже Варна на света, избрана за Европейска младежка столица.  

Прокуратурата поиска 11 г. затвор на жена за убийство на бебе

https://www.24chasa.bg/novini/article/6332030

Прокуратурата поиска 11 г. затвор на жена  за убийство на бебе11 години затвор за Наджие Муса и 9 години за брат й Исмаил поиска прокуратурата в Кърджали. Двамата са обвинени в предумишлено убийство на родено от жената бебе. Новороденото беше изоставено край стара тоалетна в кв. Възрожденци на 30 април 2016 г. И умря от студ. Братът Исмаил се опита да поеме изцяло вината.

Ще събират такса "смет" на принципа "замърсителят плаща"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6332023

Ще събират такса "смет" на принципа "замърсителят плаща"Правителството одобри законопроект за изменение и допълнение на Закона за местните данъци и такси. Предложените промени целят справедливо определяне на таксата за битови отпадъци, реално въвеждане на принципа „замърсителят плаща“. За целта ще трябва да се въведе единна методология за определяне на разходите,

Тежък скандал в Румъния - Кьовеши си поръчала обвинителен акт срещу премиера

https://www.24chasa.bg/novini/article/6331910

Тежък скандал в Румъния - Кьовеши си поръчала обвинителен акт срещу премиераРумъния - нашият пример в борбата с корупцията, е разтърсена от грандиозен скандал с антикорупционната си прокуратура. Местна телевизия пусна записи на главната боркиня срещу корупцията Лаура Кьовеши, в които тя поръчва на подчинените си прокурори обвинителни актове срещу министри и срещу самия министър председател.

Деница Златева отрече твърденията на ГЕРБ за увеличените разходи в НДК

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/07/12/3005771_denica_zlateva_otreche_tvurdeniiata_na_gerb_za/?ref=rss


Деница Златева, депутат от БСП и бивш вицепремиер с ресор българското европредседателство в служебното правителство на Огнян Герджиков, отрече твърденията на министъра на културата Боил Банов, че тя е одобрила допълнителните разходи, свързани с европредседателството в НДК. Те бяха отправени на вчерашното заседание на специалната парламентарна комисия за скандала в НДК, което събра трима министри от ГЕРБ, отговаряли за дружеството в последните три години. Златева отсъства от заседанието поради...

Spotify е подписала сделка и със Sony Music?

http://www.investor.bg/novini/346/a/spotify-e-podpisala-sdelka-i-sys-sony-music-242910/

Според източници и двете страни са направили известни отстъпки при споразумението

ЕС не приема предложението на Лондон за правата на гражданите

http://www.moreto.net/novini.php?n=355352

Главният преговарящ на ЕС по оттеглянето на Великобритания Мишел Барние заяви, че засега отчита различия в позициите на Брюксел и Лондон по въпроса за правата на гражданите, предаде БТА. Той уточни на пресконференция, че постигането на единодушие по гражданските права, финансовите задължения на Великобритания към ЕС и въпроса с границата с Ирландия е необходимо, за да се премине към втората част на преговорите - за бъдещите отношения.

Кои са най-гледаните музикални клипове в YouTube (видео)

https://offnews.bg//offtopic/koi-sa-naj-gledanite-muzikalni-klipove-v-youtube-video-660339.html

Когато сензацията Psy пусна "Gangnam style", за отрицателно време светът полудя по песента. В първата година от реализирането си клипът към парчето навъртя 1 милиард гледания в YouTube, а за петте, в които е качен на платформата, събра общо 2,147,483,647. 

Пет години по-късно певецът от Южна Корея е детрониран от Уиз Калифа и Чарли Пут и песента им към филма "Бързи и яростни 7" - "See you again", която навъртя 2,895,373,709 гледания. Песента е посветена на актьора от филма Пол Уокър, който загина в зверска катастрофа през 2013 г.

Без изненада - любимецът на тийнейджърките Джъстин Бийбър пък се нарежда на трето място. Песента му "Sorry" събра 2,635,572,161 гледания.

Четвърти са Марк Ронсън и Бруно Марс с дуетът им "Uptown Funk". Фънк звученето, костюмите в комбинация със златни бижута и мъжете с прически определено спечелиха зрителите, които продължават с пълна сила да гледат клипа към песента.

Пети пък е Луис Фонси. За много хора името му не говори нищо, но песента му "Despacito" е в дует с добре познатия ни Деди Янки, който в началото на века натрупа популярност с  песента си "Gasolina", която много ученици от времето си припяваха в междучасията. За едва шест месеца клипът към "Despacito" е гледан 2,482,502,747 пъти. 

Тейлър Суифт участва с два клипа в класацията. На шесто място е клипът и към "Shake It Off", който е гледан 2,248,761,095 пъти, а на десето е този към "Blank Space", който събра 2,101,607,657 гледания. 

Енрике Иглесиас е седми с "Bailando", която е натрупала 2,232,756,228 гледания, а осми са американската група Maroon 5 с 2,150,365,635 гледания към "Sugar".

Девета е Кейти Пери с клипа към песента "Roar". В него певицата преживява самолетна катастрофа и попада в джунглата, където преживява луди приключения и става кралица на дивите животни.

Вашингтон запомня посланик Кисляк като ”най-опасен дипломат”

http://dnes.dir.bg/news/opera-diplomat-rusia-putin-kisljak-uporit-26048388

Във вторник във вашингтонския хотел „Сейнт Реджис“ се състоя закрит за пресата прощален прием в чест на руския посланик в САЩ Сергей Кисляк.

Румен Радев: В Черна гора има интерес към България като туристическа дестинация

https://www.24chasa.bg/novini/article/6332017

Румен Радев: В Черна гора има интерес към България като туристическа дестинацияБългария е привлекателна за гражданите на Черна гора като туристическа дестинация, особено със зимния и планинския туризъм. Това коментира пред журналисти в Черна гора президентът Румен Радев, който е на посещение там по покана на колегата си Филип Вуянович, инфорира БТА. Радев посочи, че, за съжаление,

Задържаха мъж, отдавал стаи под наем и купувал електронна техника с данните за банковите карти на клиентите си

https://www.24chasa.bg/novini/article/6332012

Задържаха мъж, отдавал стаи под наем и купувал електронна техника с данните за банковите карти на клиентите си

На 11 юли след проведени оперативно издирвателни мероприятия и процесуално следствени действия от служители на сектор „Противодействие на икономическата престъпност”, отдел „Разследване” и Районно управление на МВР-Балчик при ОДМВР-Добрич са извършени претърсвания и изземвания в частен дом във в. з. „Сборно място” в град Балчик.

Правителството одобри законопроект за промени в социално осигуряване

https://www.24chasa.bg/novini/article/6331905

Правителството одобри законопроект за промени в социално осигуряванеМинистерският съвет днес одобри проект на Закон за изменение и допълнение на Кодекса за социално осигуряване, съобщи пресслужбата на кабинета. С него се извършват промени в регламентацията на допълнителното пенсионно осигуряване, която се доразвива и подобрява в няколко основни насоки. Законопроектът има за цел да усъвършенства системите за

Парламентът отхвърли еднократната помощ от 250 лв. за социално слабите деца от 2-ри до 4-ти клас

http://www.dnevnik.bg/detski_dnevnik/2017/07/12/3005778_parlamentut_othvurli_ednokratnata_pomosht_ot_250_lv_za/?ref=rss


Парламентът отхвърли предложението на БСП всички деца от първи до четвърти клас, чиито семейства са социално слаби, да получават еднократна помощ от 250 лв. преди началото на учебната година. "За" гласуваха депутатите от "БСП за България", ДПС и "Воля", но управляващите от ГЕРБ и "Обединените патриоти" бяха "против" или "въздържал се".<br /><br />В момента право на такава помощ имат само първокласниците, чиито семейства...

Управляващите отхвърлиха предложението на БСП за детски помощи до 4 клас

https://www.actualno.com/society/upravljavashtite-othvyrliha-predlojenieto-na-bsp-za-detski-pomoshti-do-4-klas-news_622010.html

Парламентът отхвърли предложението на БСП за помощи за децата от семейства с ниски доходи до 4 клас. Това стана след дълги спорове в пленарната зала. „За" законопроекта гласуваха 84 народни представители, „против" -25, „въздържали се" - 72, с което той бе отхвърлен. Попул

Балерина от Горна Оряховица грабна второ място в конкурса "Малки звезди"

https://www.24chasa.bg/region/article/6331968

Балерина от Горна Оряховица грабна
второ място в конкурса "Малки звезди"Деветгодишната Магдалена Христова, възпитаник на балетна школа „Грация“ - Горна Оряховица бе отличена с престижното второ място и парична награда от Петия международен балетен конкурс за деца и юноши "Малки звезди". Форумът се проведе в рамките на шест дни, от 6 до 11 юли, в Музикалния театър в София, под патронажа на академик Калина Богоева.

Лавров: Покажете ми поне едно доказателство за руска намеса в изборите в САЩ

http://www.cross.bg/lavrov-izborite-namesa-1548811.html

/КРОСС/ Постоянните обвинения от страна на американски политици, че Русия си е намесила в президентските избори в САЩ изглежда започват да писват на Москва. Лично руският външен министър Сергей Лавров този път зае доста по-категорична позиция и той поиска тези, които защитават тезата за руската намеса да изнесат доказателства. „Покажете ми поне едно доказателство, че Москва се е месила в изборите в САЩ. Не знам нищо за това. Чудно е как сериозни хора правят планина от къртичина", заяви Лавров по време на посещението си в Белгия, цитиран от "Фокус". Според него обвиненията по адрес на Русия в намеса във вътрешните дела на САЩ са причинени от желанието да се преразгледат резултатите от президентските избори в страната от ноември миналата година. „Нямаме съмнения, че това се дължи на желанието да се преиграят резултатите от изборите, които Доналд Тръмп спечели", заяви Лавров в Брюксел, след като проведе среща със своя белгийски колега Дидие Рейндерс.

Два нови безплатни концерта на Балкан фолк фест във Варна 

http://www.moreto.net/novini.php?n=355333

С полъх на слънчева Гърция, красотата на Армения, сръбското веселие, цветовете на Полша и българските народни традиции ще започнат предстоящите концерти, част от Фестивал Балкан Фолк Фест 2017, научи Moreto.net. Концертите ще бъдат в зала 1 на Фестивален и Конгресен център – Варна на 15 и 18 юли 2017 г.

Медът ще е акцент на фермерския пазар тази сряда

http://econ.bg/Новини/Медът-ще-е-акцент-на-фермерския-пазар-тази-сряда_l.a_i.745586_at.1.html

Медът и медните изделия ще са акцентът на третото издание на седмичния фермерски фестивал "От нашата ферма – с любов за вас!" пред Министерството на...

Осъдиха Мишел Бонев да обезщети с 50 000 евро годеницата на Берлускони

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6331988

Осъдиха Мишел Бонев да обезщети с 50 000 евро годеницата на Берлускони
Българската актриса Драгомира Бонева, известна като Мишел Бонев, беше осъдена от римския съд да плати обезщетение от 50 000 евро на Франческа Паскале, годеницата на бившия премиер Силвио Берлускони. Според в.”Кориере дела сера” и „Фольо” съдебният процес срещу българката е приключил, след като тя се е извинила официално на Паскале заради клеветите

Мераклии: 28 българи се изръсили по 2349 долара за еротичен круиз

http://frognews.bg/news_138129/Meraklii-28-balgari-se-izrasili-po-2349-dolara-za-erotichen-kruiz/

28 българи са закупили билети за еротичен круиз по гръцките острови, съобщи електронното издание на гръцкия в. „Прототема”.

УниБИТ ще прави анализи в туризма

https://offnews.bg//politika/unibit-shte-pravi-analizi-v-turizma-660352.html

В структурата на Университета по библиотекознание и информационни технологии – София, ще бъде открит Институт за анализи и прогнози на информационната среда в туризма. Решението на Министерския съвет е предложение на ръководството на висшето училище и на Академичния съвет.

В Института ще се извършват научни изследвания в областта на туризма, базирани на съхранени изворови източници, представляващи информационни ресурси на туризма, артефакти и недвижими културни ценности.

Институтът ще задоволява потребността от създаване на информационна среда в туризма, спомагаща за изготвянето на анализи и прогнози в администрирането на туристическите организационно-управленски и изпълнителски структури.

ИТ гиганти протестират в защита на "интернет неутралността"

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/07/12/3005714_it_giganti_protestirat_v_zashtita_na_internet/?ref=rss


Множество интернет компании – включително "Гугъл", "Фейсбук" и "Амазон" – ще се включат днес в мащабен онлайн протест срещу планираното премахване на правилата за "интернет неутралност" в САЩ, предаде Би Би Си.<br /><br />Според участници в събитието около 80 хиляди уебсайта и онлайн услуги ще се включат в координираната демонстрация. Някои сайтове ще показват съобщения, а други ще симулират потенциалните ефекти на премахването на правилата,...

Деница Златева към ГЕРБ: Не прехвърляйте проблема с НДК от болната глава към здравата

https://offnews.bg//politika/denitca-zlateva-kam-gerb-ne-prehvarliajte-problema-s-ndk-ot-bolnata-g-660346.html

Вицепремиерът от служебното правителство на проф. Огнян Герджиков Деница Златева отговори на обвиненията, че е освободила от отговорност доскорошния шеф на НДК Мирослав Боршош.

На личния си профил във фейсбук тя публикува опровержение на твърдения, които бяха лансирани от министъра на културата Боил Банов и на министъра по европредседателството Лиляна Павлова.

"Уважаеми управляващи, няма как удобно да прехвърлите проблема от болната на здравата глава и да се надявате, че зрелищата, които предложихте днес ще притъпят интереса към създадения от вас самите проблем. Факт е, че в НДК от началото на май има огромно напрежение и процесът на адаптация на сградата за нуждите на Председателството е изключително закъснял. Факт е също така, че сведохте подготовката му до битовизми и обвинения в корупция, вместо да се фокусирате върху политическите му измерения. Жалко!", се казва в позицията на бившия вицепремиер, за когото министър-председателят Бойко Борисов изключително много настояваше да остане в третия му кабинет но лидера на БСП Корнелия Нинова не се съгласи.

Ето и цялата публикация на Деница Златева:

С интерес проследих изслушването на ресорните министри от ГЕРБ, които в различни периоди са отговаряли за НДК.

Признавам си, бях предупредена, че ще ми бъдат прехвърлени всички възможни грехове за трите месеца, в които, като служебен вицепремиер, отговарях за подготовка на Председателството и в частност, упражнявах правата на държавата като собственик на НДК. Очакванията ми бяха надминати многократно.

Като за начало, бях обвинена в активно мероприятие, защото вместо в София, съм на заседание на Съвета на Социнтерна в Ню Йорк (планирано преди месеци), за което официално информирах председателя на комисията на 7. 7. 2017 г. и декларирах пълната си готовност да съдействам на комисията, веднага след завръщането ми в страната.

Разбрах също така, че по мое време разходите за ремонта на НДК са нарастнали главоломно и че съм дала "разрешение за сключване на допълнителни договори за 50% от СМР и договора за техника" (цитирам дословно министър Банов). Отново по мое време "е изготвено предложение от работна комисия да призная 4 млн. лв. разходи , които не са по СМР". И тези констатации от новия принципал "не се правят политически, а в интерес на истината".

В интерес на истината съм длъжна да споделя, че за моя мандат няма одобрен нито един допълнителен разход за НДК, още по-малко е взето решение за увеличение на капитала на дружеството. В рамките на този период междуведомствени работни групи, създадени от Томислав Дончев в частта "НДК" и от Румяна Бъчварова в частта " Сигурност" обобщиха всички допълнителни изисквания за ремонтните дейности, осигуряване на сигурността на събитията, оборудването на пресцентъра на Председателството и допълнителните разходи на НДК, които бяха остойностени на 36 млн лв. И на мен ми беше изпратен над 50 страници доклад, който приех за сведение и предадох на министър Лиляна Павлова, която на 8 юни 2017г. внесе в МС ПМС и РМС за увеличение на капитала на НДК в размер на 28 млн.лв. Днес разбирам, че имало одобрени от мен документи за допълнителните разходи. Очаквам ресорния министър да ми ги предостави. Друг е въпросът, защо обществената поръчка за ремонта е възложена на базата на изготвен само идеен проект и кой министър, отговорен тогава за частта "Инфраструктура" на Председателството, е отказал изработването на технически проект. Също така е резонен въпросът, защо, когато обществената поръчка е била съгласувана в рамките на МРГ, никой не е изразил притеснения от този факт.

Другата бомба, която беше хвърлена вчера в публичното пространство, за да отклони дебата от съществения въпрос какво се случва около НДК е новината, че съм одобрила ГФО за 2016 година и съм освободила от отговорност Съвета на директорите.

Важно е да е уточня, че този акт по никакъв начин не ги освобождава от административна и наказателна отговорност. И ако има установени злоупотреби и нарушения, те отговарят пред закона и ще им бъдат наложени съответните наказания или предявени обвинения.

В рамките на мандата ми започна проверка по сигнал в ДАНС за предхождащ период. Оказвала съм всякакво съдействие, включително с издирване на доклади и решения на междуведомствената работна група, които не бяха открити в официалното деловодство на МС.

Уважаеми управляващи,

няма как удобно да прехвърлите проблема от болната на здравата глава и да се надявате, че зрелищата, които предложихте днес ще притъпят интереса към създадения от вас самите проблем. Факт е, че в НДК от началото на май има огромно напрежение и процесът на адаптация на сградата за нуждите на Председателството е изключително закъснял. Факт е също така, че сведохте подготовката му до битовизми и обвинения в корупция, вместо да се фокусирате върху политическите му измерения. Жалко!

П.С. Благодаря ни всички, които от вчера безрезервно изказват своята подкрепа. И най-вече благодаря на екипа си!

ГЕРБ склони: Лимитът на кешови плащания ще е 5000 лв.

http://frognews.bg/news_138128/GERB-skloni-Limitat-na-keshovi-plashtaniia-shte-e-5000-lv/

След широкия обществен и експертен натиск, ГЕРБ склони да промени първоначалния вариант за ограничаване на кешовите плащания. По план трябваше да бъде въведен лимит до 5000 лв. от 1 август тази година, до 3000 лв. от 1 януари 2018 г. и до 1000 лв. през 2019 г.

Кабинетът одобри по-лесни правила за прием в резерва

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/07/12/3005837_kabinetut_odobri_po-lesni_pravila_za_priem_v_rezerva/?ref=rss


Правилата за прием в доброволния резерв ще бъдат улеснени, обучението ще бъде по-дълго, а преминаването на резервисти на служба в професионалната армия ще бъде улеснено. Това става възможно, след като правителството одобри днес промени в Правилника за прилагане на Закона за резерва на въоръжените сили на Република България.<br /><br />Сред най-сериозните новости е възможността на служба в доброволния резерв да се постъпва без конкурс, като ще се оптимизира и процедурата по прием....

Петиция иска аудитория в СУ да носи името на доц. Кристиан Таков

https://www.actualno.com/society/peticija-iska-auditorija-v-su-da-nosi-imeto-na-doc-kristian-takov-news_622008.html

Подписка за наименуване на аудитория в Софийски университет "Св. Климент Охридски" на името на доц. Кристиан Таков стартира в мрежата. Известният юрист и правозащитник почина вчера на 51-годишна възраст. "С подписа си под тази петиция заявяваме нашето искане аудитория в Соф

Управляващите решиха: 250 лв. помощ от 1 до 4 клас няма да има, но обещаха "подаръци ще има"

https://offnews.bg//politika/upravliavashtite-reshiha-250-lv-pomosht-ot-1-do-4-klas-niama-da-ima-660331.html

Учениците няма да получават еднократна помощ 250 лева в първите 4 години от обучението си, реши парламентът.

Предложението за промяна на Закона за семейните помощи за деца беше на БСП, които искаха да се въведе еднократна помощ за учениците от началния курс на обучение от 1 до 4 клас. За да се случи промяната, са необходими 30 млн. лева допълнително от държавния бюджет. 

„За“ законопроекта гласуваха 84 народни представители, „против“ -25, „въздържали се“ - 72, с което той бе отхвърлен.

"За" бяха БСП, ДПС, а Воля на Веселин Марешки отново ги подкрепи. ГЕРБ и Обединени патриоти гласуваха разнозначно - въздържал се и против.

Дебатът по темата обаче беше два часа - започна от националната статистика как ученици нямат пари за два чифта обувки, цитира се родното стихотворение за "Дядо Мраз" и стигна до това кой е от СДС, кой е от ГЕРБ.

Още в началото Клавдия Ганчева от ГЕРБ заяви, че партията ѝ няма да подкрепи промените, тъй като не е ясно на какъв принцип БСП определя, че децата до 4-ти клас имат нужда от подкрепа в сравнение с останалите ученици и не може да се противопоставят децата от 1-ви до 4-ти клас с тези от 5-ти до 12-ти клас.

"Нали Борисов поиска магистрала на знанието. На колко скорости живеят нашите деца", попита Георги Гьоков от БСП.

Искрен Веселинов от Обединени патриоти обаче се обърна директно към БСП: "Твърде дълго управлявахте държавата, тази бедност е наследена от вас", каза той.

"Подаръци ще има за всички от сърце, подаръци ще има, но не от БСП", рецитира той детската песничка.

Хасан Адемов от ДПС изтъкна, че проектът е добър, защото е стъпка в борбата с ранното отпадане от училище.

И разговорът от социален премина в партиен.

Спас Гърневски от ГЕРБ попита БСП колко години са управлявали. "От 3 месеца искате непрекъснато пари, а когато сте на власт не давате. Да ви изброя ли за колко категории искахте пари- пенсии, заплати, учители, лекари, полиция, градушки, облаци. Не давате, а искате да получавате. Тази политика няма как да се разбира. Не сте социална, социалистическа или социалдемократическа партия, вие сте популистка партия и го доказвате всеки път“, каза още Гърневски.

Отвърна му Весела Лечева от БСП: „50 хил. напускат страната всяка година. Всяка година 20 хил. деца отпадат от образователната система. Това е само от 8-те години на управление на ГЕРБ“, посочи депутатът. „Хубаво е да се връщате толкова години назад, тъй като бяхте член на СДС“, каза още Весела Лечева. Гьоков също се включи: "След като напуснахте СДС се еманципирахте от тях, може би скоро ще трябва да напуснете и ГЕРБ, защото вървят по същия път".

Същите тези бяха повторени няколко пъти в рамките на два часа, но накрая решението беше, че еднократната помощ остава само за първи клас - 250 лева.

Акцентите на българското председателство: Миграция, правосъдие, заетост

https://offnews.bg//evropa/aktcentite-na-balgarskoto-predsedatelstvo-migratcia-pravosadie-zaet-660350.html

Министерският съвет одобри проекта на програма за българското председателство на Съвета на Европейския съюз. 

Като председател страната ни ще отправи три послания, съобщават от правителствената пресслужба:

Консенсус – с фокус сигурността, превенцията на радикализация, миграцията, правосъдието, бъдещето на Западните Балкани и устойчив интегриран подход за Дунавския и Черноморски регион;

Конкурентоспособност – с фокус Единен пазар, подкрепа на предприемачеството, малките и средни предприятия и стартиращите фирми, постигане на икономически растеж и създаване на работни места, задълбочаване на Икономическия и паричен съюз, устойчива околна среда, ефективен Енергиен съюз;

Кохезия – с фокус новата Многогодишна финансова рамка, инвестиции в растеж и заетост, бъдещето на Кохезионната политика след 2020 г. и Европейските структурни и инвестиционни фондове, опростяване и модернизиране на Общата селскостопанска политика и културно наследство.

Правителството възложи на министъра за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018 г. да представи проекта на програма в Парламента, да координира с Генералния секретариат на Съвета на ЕС списъка с досиета в края на Естонското председателство, които ще бъдат част от Програмата на България.

До края на декември тази година окончателния текст на Програмата трябва да бъде внесен в Министерския съвет.

В същото време стана ясно, че едва 17 от общо 57 мерки от плана за подготовката на председателството са изпълнени.

По-голямата част от обществените поръчки са обявени, а редица мерки са в процес на реализация вследствие на сключени вече договори с избрани изпълнители по реда на Закона за обществените поръчки.

В рамките на раздел VІІІ „Приоритети и програма на Председателството”, почти всички мерки са изпълнени. В следващите месеци ще продължи работата по структуриране на Програмата на България за Председателството по формати на Съвета на Европейския съюз. Окончателният текст на Програмата ще бъде предложен за приемане през декември тази година с оглед необходимостта да бъдат отчетени постигнатите резултати по време на Естонското председателство, уточняват от правителствената пресслужба.

В оставащите до края на годината месеци на изключително интензивен режим на работа ще бъдат мобилизирани усилията на всички органи и институции, включени в процеса на подготовката на Българското председателство, за изпълнение на включените в Плана мерки.

Отхвърлиха предложението на БСП за детски помощи до 4 клас

http://dnes.dir.bg/news/detza-pomoshti-26048232

С 24 гласа "против" и 72 "въздържал се" парламентът отхвърли предложените от БСП промени, свъзрани със семейните помощи за деца.

ГЕРБ размисли, кешовите плащания ще са не до 1000, а до 5000 лева

http://www.cross.bg/gerb-stoyanova-predi-1548810.html

/КРОСС/ ГЕРБ размислиха и вече са внесли предложение за ограничаване на кешовите плащания до 5000 лв. от 1 януари 2018 г., съобщи днес в кулоарите на парламента председателката на комисията по бюджет и финанси Менда Стоянова. В първоначалната версия на промените в Данъчноосигурителния процесуален кодекс се предвиждаше лимит до 5000 лв. от 1 август тази година, до 3000 лв. от 1 януари 2018 г. и до 1000 лв. през 2019 г. Крайната фаза на това постепенно намаляване обаче бе широко критикувана от анализаторите и бизнеса, които подчертаха, че това ще доведе главно до увеличаване на приходите на банките от такси и няма да повлияе особено на сивата икономика. ГЕРБ са се вслушали в тях, обясни Стоянова, цитирана от clubz. "Имахме много срещи с предприемачи, поискахме анализ и в крайна сметка решихме, че 5000 лв. е прагът, с който може да се постигне баланс между рестрикциите, които налага закона с цел изсветляване на икономиката, и това да не се затруднят бизнесът и хората в техния стопански живот." И подчерта, че цел на управляващите е преди всичко да се стимулира икономиката. "Винаги когато се правят законови стъпки за рестрикции за ограничаване на сивия сектор, трябва да се отчита и другата страна. Защото основната цел е растежът." И припомни, че преди години ограничението бе 15 хиляди лева, след това спадна на 10 хиляди, а според нея сега е логично едно плавно намаляване до 5000 лв. И заяви твърдо, че от ГЕРБ не предвиждат повече сваляния на лимита

Младежът, пострадал при инцидента в Бяла, все още с опасност за живота

https://www.24chasa.bg/novini/article/6331928

Младежът, пострадал при инцидента в Бяла, все още с опасност за животаСъстоянието на 18-годишния младеж, пострадал при инцидента в град Бяла, област Русе, се подобрява постепенно, но опасност за живота му все още има. Това заяви Огнян Игнатов - началник на отделение "Неврохирургия" към Университетската болница в Русе, пред БТА. Инцидентът стана на 8 юли /събота/ в центъра на Бяла.

Къде отиват дрехите, които връщаме за рециклиране

https://offnews.bg//stil/kade-otivat-drehite-koito-vrashtame-za-retciklirane-660330.html

Къде отиват дрехите ви, след като ги върнете за рециклиране? В западните държави, а все по-често и у нас, магазини и банки за дрехи предлагат контейнери за непотребни облекла и текстил.

Но какво се случва с тях, щом напускат контейнерите? Малко хора знаят, че индийският град Панипат е меката на рециклираните дрехи. Изпратените за преработване най-често попадат точно там и по-рядко в други градове в Индия, Пакистан или Русия, разказва в репортаж Би Би Си. Затова Панипат често е наричан "световната столица на боклука".

В глобална търговия с дрехи втора всяка година се купуват и продават милиарди стари дрехи. Най-големият вносител е Индия. В Панипат пристигат тонове дрехи от цял свят. На входа на града се извива дълга опашка от камиони, които чакат да влязат. Те идват от пристанищния град Кандла на западното крайбрежие на Индия, където корабите носят контейнери, пълни с износени дрехи и текстилни изделия от цял ​​свят. Местните ги наричат "повредени дрехи".

В Индия използваните дрехи могат да се внасят в две различни категории - едната е „повредени“, а другата – годни за носене. За първата не се изисква лиценз от държавата. За втората се изисква такъв, за да се защити местното производство.

Повредените дрехи отиват в преработвателни фабрики, където работниците първо премахват копчетата, циповете и етикетите от плата. След това дрехите се сортират на камари според техния цвят: червени, сини, зелени и голямо количество черни. Тук попадат и много от дарените за благотворителност дрехи, които не са стигнали до някой бнуждаещ се - могат да се намерят всякакви облекла, от масови марки до дизайнерски изделия.

След като бъдат разпределени по цветове, дрехите попадат в машини, които разкъсват плата на дребни парцалчета. Те, от своя страна, попадат в друга машина, която смесва нишките от различни материи - вълка, памук, изкуствени платове, за да изработи от тях прежда. От всеки 3 тона плат се получава тон и половина прежда. От нея се прави рециклиран текстил. После тъканите се ползват главно за направата на одеяла.

„Те се използват като спасителни материали по време на бедствия - така че при всяко цунами, циклон или земетресение - навсякъде по света, вие виждате тези одеяла. Ако не се използват за тази цел, се продават за около 2 долара“, допълва собственикът на фабрика за рециклиран текстил Ашвини Кумар.

"Африка е най-големият потребител на това, което се прави тук. Почти всички търговци посещават редовно пазарите в африканските страни, за да намерят нови купувачи за рециклираните тъкани", добавя той.

„След като дрехите стигнат до Индия - митническите такси, транспортът, складирането, електроенергията и разходите за труд се увеличават. Нашите потребители в Африка искат евтини одеяла и се борим да запазим ниските цени“, споделя още собственикът.

Промишлеността е засегната и от силната конкуренция на по-евтините изкуствени влакна. Пауън Гарг, президент на търговския орган на All India Woolen & Shoddy Mills Association, казва, че индустрията вече се е свила драстично. „Преди тук работеха повече от 400 фабрики. Сега са по-малко от 100. Промишлеността не се справя добре. Всеки ден една фабрика затваря или намалява производството. По-рано работехме 24 часа в денонощието, сега едва има една смяна на ден“, казва той.

„Това, което правим тук, е важно. Помислете за въздействието върху околната среда, ако не използваме тези огромни планини от отпадъци. Ако Индия продължава да се свива, това няма да бъде просто наш проблем. Западът трябва да ни помогне. Не мога да си представя да изхвърля дреха на боклука и тя да си остане там“, споделя Кумар.

63-годишен ще бяга 140км на маратон в Стара планина, 500 души застават на старта

http://www.moreto.net/novini.php?n=355351

63-годишният Любомир Палакарчев ще опита да пробяга 141км на планинския ултрамаратон Трявна Ултра, който ще се проведе този уикенд в централната част на Стара планина. Общо над 500 състезатели от 16 страни ще участват в тазгодишното трето издание на планинския маратон, научи Moreto.

Десетки непознати направиха жива верига, за да спасят давещи се

http://www.moreto.net/novini.php?n=355353

Десетки хора от плажа в Панама Сити, Калифорния, спасиха с жива верига попаднали в капана на мъртвото течение деца и хора, опитали се да им помогнат, но сами оказали се в нужда. Денят на плажа започва нормално: слънце, чайки и море.

Видео: Да поиграем тенис на границата между САЩ и Мексико

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/07/12/3005756_video_da_poigraem_tenis_na_granicata_mejdu_sasht_i/?ref=rss


Докато светът се вълнува от зрелищните мачове на "Уимбълдън", беше представено видео от тенис мач, игран... на границата между САЩ и Мексико. Клипът е реклама на шведския производител на спортна екипировка Björn Borg.<br /><br />Компанията, носеща името на легендарния тенисист, спечелил 11 титли от Големия шлем, обясни, че стремежът й е да покаже обединителната сила на спорта. Ключовото послание е, че вместо да се издигат стени, хората трябва да са сплотени.<br...

Георги Търновалийски: Платихме един дълг с парите от друг, но и с 80 милиона лихви

http://www.cross.bg/razmer-dulga-turnovaliiiski-1548809.html

/КРОСС/ „Няма нищо чрезвичайно или ново в България, което да се е случило по отношение на финансите на държавата." , така Георги Търновалийски коментира изплатената от правителството главница по еврооблигациите в размер на 950 млн. евро. „Трябва да сме наясно, че Министерство на финансите погаси поет дълг - преди 5 години, с ясна дата на падеж - 9 юли 2017, разписани в стратегията за управление на дълга. С това плащане ние изпълняваме изискването на закона за държавния бюджет за максималния размер на дълга. Тези 950 милиона са платени от друг дълг, който бе поет в началото на 2016 година и тези близо 2 милиарда една година и половина стоят във фискалния резерв. Платили сме и 80 милиона лева лихви, това е цената на тази стабилност и предвидимост, с която се хвали днес правителството.", категоричен е експертът. Търновалийски е на мнение, че за финансовата стабилност не се съди само по размера на дълга или само по размера на вътрешния брутен продукт, а "трябва да гледаме нетния размер на дълга, върху който играят и други фактори, и тук е още много рано да обясняваме колко сме фискално стабилни, защото данните за 6-месечието са оперативни, не са ясни за изпълнението на бюджета и не е ясно дали в края на годината заложеният дефицит ще бъде в този размер, дали ще бъде по-голям, дали ще бъде по-малък."

Боян Йорданов няма да играе на европейското

https://www.actualno.com/volleyball/bojan-jordanov-njama-da-igrae-na-evropejskoto-news_622004.html

Феновете на волейбола у нас няма да гледат светкавичната лява ръка на Боян Йорданов по време на Европейското първенство, което започва в края на август. Опитният диагонал отново няма да е на разположение на Пламен Константинов, след като го е информирал, че не се чувства в д

Депутатите не приеха промените в Закона за семейните помощи

https://www.24chasa.bg/novini/article/6331966

Депутатите не приеха промените в Закона за семейните помощи
Депутатите не приеха промените в Закона за семейните помощи на първо четене. С общо 84 гласа - за, 25 - против и 72 въздържали се, промените не успяха да минат в парламента. Предвиждаше се част от разходите за дрехи и помагала да бъдат покрити от държавата, на децата в училище от първи до четвърти клас. Промяната щеше да обхване близо 120 хил.

Валентин Ламбев, БСП: Три пътни отсечки в община Полски Тръмбеш се нуждаят от спешен ремонт

https://www.24chasa.bg/region/article/6331939

Валентин Ламбев, БСП: Три пътни отсечки в община Полски Тръмбеш се нуждаят от спешен ремонтТри републикански пътни отсечки в община Полски Тръмбеш се нуждаят от спешен ремонт. Това стана ясно при поредните депутатски приемни на народния представител Валентин Ламбев. Той посети град Полски Тръмбеш и селата Павел и Страхилово, както и село Джулюница в община Лясковец. Третокласните пътища между Полски Тръмбеш и Стражица,

Кабинетът отново гласува минималната работна заплата от 460 лева

http://www.mediapool.bg/kabinetat-otnovo-glasuva-minimalnata-rabotna-zaplata-ot-460-leva-news266530.html

Министерският съвет прие постановление, с което потвърди размера на минимална месечна работна заплата за страната в размер на 460 лева. Това се наложи след като през май Върховният административен съд отмени предишното постановление на Министерския съвет за минималната заплата. Съдебното решение бе по жалба на четирите работодателски организации  заради липса на съгласуване в Националния съвет за тристранно сътрудничество. По закон кабинетът е длъжен да консултира социално-икономическите решения със социалните партньори в тристранката, но не е длъжен да се съобразява с мнението на синдикатите и работодателите. Заради неспазената процедура обаче постановлението падна в съда. Размерът на минималната заплата не за първи път пада в съда заради неспазените процедури по съгласуването, но това не води след себе си последствия за получаваните от хората възнаграждения. Правителството предприе необходимите действия за консултиране на проекта в Националният съвет за тристранно сътрудничество и сега при вече спазена процедура гласува наново размера на минималната заплата от 460 лева, считато от 1 януари 2017.  

А ако живеем в мултивселена?

http://www.cross.bg/zakoni-nastroiika-vseleni-1548808.html

/КРОСС/ Идеята, че физическите закони и константи са необяснимо точно настроени така, че да се появим ние и то в единствено възможната среда за живот, трябва да се обмисли внимателно, казва Джерант Люис (Geraint Lewis), професор по астрофизика в Университета в Сидни. Тази идеята се върти в продължение на десетилетия, но остава в периферията на научните дебати, смятана е за празни спекулации и дори за псевдонаучна. Днес теориите, които се опитват да хвърлят светлина върху тази концепция, са във възход, заедно със свързаните с тях идеи от космологията и физиката на елементарните частици. Това обяснява защо космолози и философи от цял ​​свят се събраха в гръцкия остров Крит в началото на лятото, за да обсъдят и поспорят за фината настройка на Вселената. Различни светове Какво имаме предвид под фина настройка? Вселена с други закони на физиката, нямаше да е като нашата, нали? Едно от нещата е, ако гравитацията бе малко по-силна, Вселената щеше да колапсира преди да се роди и една звезда. А Вселена, в която основните маси на елементарните частици, известни като кварки са различни, щеше да е море от неутрони, които не могат да се свържат заедно в атоми, молекули, и в крайна сметка живи същества. Без всякаква сложност. Всъщност повечето от тези алтернативни вселени щяха да са мъртви и стерилни. И все пак ние като че ли имаме късмета да сме в единственото място, с точните физични закони, които да позволят нашето съществуване

Зоопаркът в Ловеч готви голям празник през септември

https://www.24chasa.bg/region/article/6331960

Зоопаркът в Ловеч готви голям празник през септември
Зоопаркът в Ловеч готви голям празник за своите малки и големи посетители, като датата ще е през септември. Това съобщиха от пресцентъра на общината. Идеята дошла, след като отбелязването на 1 юни т.г. имаше голям успех, каза директорът на зоопарка д-р Ивайло Станков. Новото мероприятие предвижда специални активности за възрастните хора,

За вас работодатели

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/zP4MecfeDeY/

Дирекция “Бюро по труда”- Поморие провежда процедура за кандидатстване на  работодатели за преференции по насърчителни мерки за заетост на безработни лица

 

Дирекция “Бюро по труда”- Поморие уведомява работодателите от общините Поморие и Несебър, че разполага с финансови средства за сключване на договори за ползване на следните насърчителни мерки за заетост по Закона за насърчаване на заетостта (ЗНЗ) през месец юли 2017 г., както следва:

Мерки за насърчаване на работодателите, които разкриват работни места и наемат:

 

  1. Безработни лица с трайни увреждания, които са регистрирани в Дирекция „Бюро по труда”.

Мярката е по реда на чл. 51, ал.2 от ЗНЗ, съгласно който на работодателя се предоставят суми в размер до 75 на сто за трудови възнаграждения и осигуровки за сметка на работодателя за времето, през което наетото лице е било на работа и за посочен от работодателя период в интервала от 3 до 12 месеца.

Свободни средства – 3708 лв.;

 

Отпускането на средства по двете мерки се осъществява под формата на схема за държавна помощ за наемане на лица в неравностойно положение или хора с увреждания при спазване на изискванията на Регламент (ЕС) № 651/2014 г. на Комисията за обявяване на някои категории помощи за съвместими с вътрешния пазар.

За тях могат да кандидатстват предприятия, които осъществяват стопанска дейност и разкриват работни места във всички сектори на икономиката, с изключение на свързаните с преработката и продажбата на селскостопански продукти или със закриването на неконкурентоспособни въглищни мини, както и осъществяващи износ към трети държави или държави-членки или дейности, реализирани с условие за използване на местни за сметка на вносни стоки.

 

Работодателите могат да подават заявки за свободни работни места и необходимите документи в 7-дневен срок от публикуване на обявата (в периода от 13 до 21 юли 2017 г., включително).

 

Допълнителна информация може да се получи в: Дирекция “Бюро по труда” – Поморие, както и на тел. 0596/2-26-09

Правителството отхвърли искането на БСП да получи право на ползване върху комплекс „Бузлуджа”

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/kFZZgEE76Uo/

Правителството отхвърли с 12 на 7 гласа искането на БСП да получи безвъзмездно право на ползване за срок от 10 години върху Дома-паметник на връх „Бузлуджа“. Предложението беше внесено за разглеждане на днешното заседание на Министерския съвет от министъра на регионалното развитие и благоустройството.

До разглеждане на проекта се стигна, след като политическата партия не предприе своевременни стъпки за финализиране на процедурата по решение на МС от 2011 г., с което имотите се прехвърляха безвъзмездно в собственост на БСП. Влезлите в сила през февруари т. г. промени в Закона за държавната собственост направиха невъзможно прилагането на решението от 2011 г.

Министрите проведоха дискусия и гласуване по проекта за безвъзмездно предоставяне правото на ползване за срок от 10 г. върху Дома-паметник на връх „Бузлуджа“ в полза на БСП поради постъпилите отрицателни становища в хода на съгласувателната процедура.

Цитат на деня: При проблем с достъпа до магистралата на знанието стават катастрофи

http://www.dnevnik.bg/citat_na_deniia/2017/07/12/3005768_citat_na_denia_pri_problem_s_dostupa_do_magistralata/?ref=rss


"По магистралата на образованието и знанието не трябва да има проблеми с достъпа; проблеми от гледна точка на равнопоставеност, защото, ако има такива проблеми, стават катастрофи." <br /><br />Това заяви депутатът от ДПС Хасан Адемов в парламента днес. Поводът бе дебат дали да бъде отпусната еднократна помощ от 250 лв. на децата от 2-ри до 4-ти клас, чиито семейства са социално слаби. Такава има за първокласниците.<br /><br />Миналата седмица премиерът Бойко...

Павлова: Приехме проект да национална програма и основните приоритети за председателството

http://www.cross.bg/prioriteti-pavlova-konsensys-1548807.html

/КРОСС/ Приехме първия проект на Национална програма за Българското председателство и основния пакет с приоритети за него. Това каза министърът за Българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова, предаде „Фокус". „Приоритетите, които приемаме днес са базирани на три основни стълба, около които искаме да фокусираме вниманието по време на Българското председателство. Те са част от общоевропейския дневен ред и част от програмата на триото, което бе приета и влезе в сила за 18-месечното председателство на Естония, България и Австрия", коментира министър Павлова. „Днес приехме и конкретиката за българските приоритети. Наричаме ги трите „К" - консенсус, конкурентоспособност и кохезия. В първото послание за консенсус са важните теми, които си поставяме - търсене на консенсус, подкрепа и най-вече европейска перспектива за Западните Балкани. Второто послание тук е консенсус по темата сигурност и миграция, третото е търсенето на консенсус в политиките, политиките за правосъдие, справедливост, ефективност, както и темата за макрорегионалните стратегии и синергията, която трябва да направим в подхода за Дунавския и Черноморския регион", добави Павлова. По думите ѝ във второто послание - конкурентоспособност, приоритетите са в няколко направления. „Първото е единният пазар

Дончев и Бъчварова ще помагат на БАН да управлява финансите си

https://offnews.bg//politika/donchev-i-bachvarova-shte-pomagat-na-ban-da-upravliava-finansite-si-660347.html

Вицепремиерът Томислав Дончев и началникът на кабинета на премиера Румяна Бъчварова, ще са представители на правителството в Съвета на настоятелите на Българската академия на науките (БАН), реши правителството.

Съветът на настоятелите подпомага дейността на БАН за ефективно управление на финансовите средства, собствеността, стратегическото развитие и при определяне на приоритетите в научноизследователската дейност.

Той е с четиригодишен мандат и се състои от 16 членове, двама от които са представители на правителството. В Съвета на настоятелите на БАН участват и представители на Националното сдружение на общините, на националните представителни организации на работодателите, Съвета на ректорите, научните организации, председател на БАН от предходен мандат, учени от Общото събрание на БАН, чуждестранни учени, предложени от Европейската научна фондация и от Европейската федерация на националните академии на науките, председателят на постоянната парламентарна комисия по образование и наука и представител на дарителите на БАН.

Съветът на настоятелите предлага мерки за постигане на целите, заложени в европейските стратегии за научни изследвания и иновации, и съдейства за създаване на иновационни центрове за производствена, внедрителска и други дейности, свързани с приложението на научните резултати. Една от функциите на Съвета е да прави мотивирани предложения до Общото събрание за изменение и допълнение на устава на БАН, за създаване, преобразуване и закриване на академични институти и структурни звена, както и да предлага финансови и други необходими механизми за съвместна научна, образователна и приложна дейност с висшите училища и търговските предприятия.

ЕС ще финансира жп линията България - Македония

http://dnes.dir.bg/news/bulgaria-es-zhp-linia-makedonia-26048100

ЕС ще предложи скоро финансиране на 6 транспортни проекта. Един от тях е Коридор № 8, който прави връзка изток-запад от България през Македония до Албания.

Георги Гьоков: ГЕРБ отново показа социалната си нечувствителност

http://www.cross.bg/detza-klas-narodniyat-1548806.html

/КРОСС/„Може ли една нация да съществува, дори не казвам да просперира, а да съществува, при това отношение към децата си". Това заяви народният представител от „БСП за България" Георги Гьоков по време на обсъждане на промените в Закона за семейните помощи за деца, предложен от БСП. „От „БСП за България" наблюдаваме, че в бюджетната рамка за следващите 3 години и в средносрочната прогноза, отново няма и намек за размразяване на подпомагането на най-бедните слоеве от населението. Внесохме законопроект, с който предлагаме помощта за началото на учебната година за деца от семейства с ниски доходи да се разшири и да се отпуска не само за 1 клас, както е сега, но и за деца от 2, 3 и 4 клас", обясни той. Гьоков посочи статистика, според която за по-образованите българи е по малък рискът от бедност и социално изключване. „Давайки по всякакъв начин възможност на всички днешни деца да се ограмотяват и образоват, им даваме възможност за интеграция и реализация, за да не тежат на социалната система като възрастни", подчерта Гьоков. „И стига с тия номера - от къде ще се вземат парите!", призова депутатът от левицата. Според него при бюджет за 2017 г. над 35 млрд. лв., допълнителните средства необходими за тази мярка ще са около 30 млн.лв. „Нищо пари на фона на хвалбите на премиера за преизпълнение на бюджета с 2-3 милиарда", коментира той

Промени в Закона за местните данъци и такси въвеждат принципа „замърсителят плаща“

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/jURCuOayKhM/

Правителството одобри законопроект за изменение и допълнение на Закона за местните данъци и такси (ЗМДТ). Предложените промени целят справедливо определяне на таксата за битови отпадъци, реално въвеждане на принципа „замърсителят плаща“, както и въвеждане на единна методология за определяне на разходите, които формират таксата за битови отпадъци, осигуряване на публичност и прозрачност чрез задължението за провеждане на обществени консултации при определянето на разходите, формиращи таксата, както и опазване на околната среда.

Законопроектът ясно дефинира разходите, които е допустимо да бъдат включени при определяне размера на таксата. Предложени са норми, които да гарантират, че финансираните за сметка на други източници разходи не участват при определяне размера на таксата за битови отпадъци. Установяването на по-ясни правила цели гарантиране на спазването на законовите принципи за възстановяване разходите по предоставяне на услугите и за справедливо определяне размера на таксата.

Предвидено е водеща основа за определяне размера на таксата за битови отпадъци да бъде количеството на битовите отпадъци, като е необходимо местните власти да предприемат адекватни мерки за реално въвеждане на принципа „замърсителят плаща“. Установяването в закона на основите за разпределяне на разходите следва да улесни общинските съвети при осъществяване на техния избор в съответствие с принципите на ЗМДТ.

Използването на основи, различни от количеството битови отпадъци, е предложено да бъде поставено под условие, предвид което останалите основи няма да са алтернатива на водещата основа и изборът им следва да бъде допълнително мотивиран. В проекта са предложени следните видове основи:

  • за услугата по събиране и транспортиране на битови отпадъци до съоръжения и инсталации за тяхното третиране – индивидуално определено количество битови отпадъци за имота, включително чрез торби с определена вместимост и товароносимост; количество битови отпадъци за имота, определено съобразно броя и вместимостта на необходимите съдове за събиране на битовите отпадъци и честотата за тяхното транспортиране; брой ползватели на услугата в имота;
  • за услугата по третиране на битовите отпадъци в съоръжения и инсталации – индивидуално определено количество битови отпадъци за имота, включително чрез торби с определена вместимост и товароносимост; количество битови отпадъци за имота, определено съобразно броя и вместимостта на необходимите съдове за събиране на битовите отпадъци и честотата за тяхното транспортиране; брой ползватели на услугата в имота;
  • за услугата по поддържане на чистотата на териториите за обществено ползване в населените места и селищни образувания в общината – брой ползватели на услугата в имота; разгъната застроена и/или незастроена площ на недвижимия имот.

При определянето на разходите по план-сметката е предложен ред за провеждане на обществено обсъждане преди одобряването й, както и публичност на обобщените данни от нея. Предвидена е също така публичност и прозрачност по отношение на проекта на решение за приемане на конкретните основи, информацията и данните за одобрените план-сметки, отчетените разходи и отчетените количества събрани и третирани битови отпадъци за предходната година, както и приетите основи за определяне на таксата за битови отпадъци за текущата година.

Подписваме с Гърция меморандум за мултимодален коридор Солун-Кавала-Александруполис-Бургас-Варна-Русе

http://www.moreto.net/novini.php?n=355343

Правителството одобри проекта на Меморандум за разбирателство за развитието на железопътната връзка „Солун-Кавала-Александруполис-Бургас-Варна-Русе“ между България и Гърция и упълномощи министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията да подпише документа от името на кабинета.

Постепенно намаляване на сумите за плащане в брой до 1000 лева, предлагат от ГЕРБ

http://www.dnevnik.bg/biznes/2017/07/12/3005789_postepenno_namaliavane_na_sumite_za_plashtane_v_broi/?ref=rss


Плащания в брой да се приемат до 5000 хиляди лева, като постепенно сумата намалее до 1000 лева предлага мнозинството в парламента. "Считаме, че балансът е 5000 лева. 3000 и 1000 биха затруднили стопанския оборот", обясни депутатът от ГЕРБ и председател на комисията по бюджет и финанси Менда Стоянова, цитирана от агенция "Фокус".<br /><br />Промените в данъчно-осигурителния процесуален кодекс в тази посока щели да бъдат разгледани на заседанието на бюджетната...

От септември започва обучението в първите 184 иновативни училища в България

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/sDVrgYbS2lM/

Правителството одобри първия списък с иновативни училища в страната. Това са 184 учебни заведения, одобрени от Комисията за иновативните училища, в които от септември ще започне през новата учебна година.

Идеята за иновативните училища, залегнала в Закона за предучилищно и училищно образование, е те да бъдат модел на модерното училище, в което учениците ще подобрят резултатите си и критичното си мислене чрез иновативни образователни процеси, методи на преподаване, училищно лидерство и учебни програми.

45 от одобрените училища ще подобрят качеството на образованието чрез разработване и въвеждане на иновативни елементи по отношение на организацията и съдържанието на обучението, 51 училища – чрез организиране по нов или усъвършенстван начин на управлението, обучението и образователната среда, 88 училища ще използват нови методи на преподаване, а 14 ще разработят по нов начин учебното съдържание, учебните програми и учебните си планове.

По видове училищата са девет начални, 67 основни, пет обединени, 51 средни, 30 профилирани гимназии, 21 професионални гимназии и един колеж. От всичките 184 училища в списъка 22 са държавни, 129 са общински и 33 са частни.

Описаните в училищните проекти иновативни процеси ще бъдат с продължителност до четири години и ще обхващат всички или част от участниците в образователния процес, като за всяка учебна година са описани конкретно етапите на напредъка и резултатите, които подлежат на мониторинг. В тях са определени целите и идеите, свързани с личностното, интелектуалното и емоционалното развитие на учениците, като не са допуснати проекти чрез които се внушават верски убеждения и тяхното практикуване.

В Комисията за иновативните училища участват психолози, социолози, педагогически специалисти, представители на научната област, лица с доказан опит при създаване и приложение на иновации в областта на образованието, науката и технологиите.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване