КНСБ иска 1000 лева таван на пенсиите и по-висок максимален осигурителен доход от догодина

http://www.dnevnik.bg/biznes/2017/07/12/3005581_knsb_iska_1000_leva_tavan_na_pensiite_i_po-visok/?ref=rss


КНСБ настоява през 2018 г. максималната пенсия да стане 1 000 лева, предаде БТА. Изпълнителният секретар на Конфедерацията Ася Гонева коментира по време на семинар за журналисти, че сега таванът на пенсиите е 910 лева, а за увеличението ще са необходими 42-45 млн. лева. Над 45 500 са тези, които нямат възможност да получават реални пенсии заради този таван, е изчислил синдикатът.<br /><br />Синдикатът настоява максималният осигурителен доход за 2018 г. да е 3 хил. лева. От...

ЕС ще предостави около 200 млн. евро за 7 проекти в региона на Западните Балкани

https://www.24chasa.bg/novini/article/6331418

ЕС ще предостави около 200 млн. евро за 7 проекти в региона на Западните БалканиВ италианския град Триест на 12 юли започва четвъртата ежегодна среща на високо равнище "ЕС - Западни Балкани" в рамките на Берлинската процес. Правителствената делегация на Македония ще бъде оглавена от министър-председателя Зоран Заев. Целта, както посочиха и от правителството, е да се направят конкретни стъпки за инфраструктурното и

Купена за 100 евро "Енигма" беше продадена за 45 000 в Румъния

http://www.cross.bg/enigma-evro-mashina-1548784.html

/КРОСС/ За 45 000 евро - за толкова беше продадена кодираща машина "Енигма" на търг в Румъния. Цената не е рекорд, но историята на криптиращото устройство е забележителна. Това е кодиращата машина "Енигма 1". Тя е сред най-популярните устройства за предаване на секретна информация от времето на Втората световна война. Намерена е на битак в Румъния, а продавачът бил убеден, че предлага пишеща машина и с радост приел 100-те евро, които получил за нея. "Колекционерът я купува от битак - като пишеща машина. Той обаче е професор по криптография, посветил живота си на "Енигма", и е пределно наясно какво си е купувал и, че това може да е покупката на живота му", разказва Кристиян Гаврила, мениджър в аукционна къща, цитиран от БНТ. Стартовата цена на машината била 9 000 евро, а в крайна сметка била продадена за 45 000 евро. Подобни екземпляри са се продавали и за по 300 000 долара. А само преди месец, четирироторна Енигма е била продадена за рекордните 547 500 долара. В началото на Втората световна война Румъния воюва заедно с Германия. Експерти предполагат, че на територията на страната е възможно да има още много подобни шифриращи устройства. "Енигма" е разгадана от британския криптограф Алън Тюринг и неговият екип, работили по време на Втората световна война. Мнозина експерти смятат, че усилията им са съкратили бойните действия с поне две години.  

Фрогоко: Как дяволът чете евангелието. Йордан Цонев надяна маската на милеещ за държавата

http://frognews.bg/news_138112/Frogoko-Kak-diavolat-chete-evangelieto-Iordan-TSonev-nadiana-maskata-na-mileesht-za-darjavata/

Странни, но обясними превъплащения наблюдават българските зрители по телевизиите. В главната роля обикновено са политици, депутати, министри. Днес видяхме един Йордан Цонев, който се опита да сложи маската на държавник, милеещ за бюджета. Обикновен номер за наивници, който обаче минава вече 27 години.

Откриха тялото на изчезнала възрастна жена от Велико Търново

https://offnews.bg//obshtestvo/otkriha-tialoto-na-izcheznala-vazrastna-zhena-ot-veliko-tarnovo-660326.html

Полицията във Велико Търново откри тялото на възрастна жена, която повече от 10 дена е била в неизвестност. Лиляна Стойкова е намерена в района, където за последно е била забелязана на 30 юни – 5-ти корпус на великотърновския университет в центъра на града, съобщава БНТ.

Оттогава жената е била обявена за издирване. Тя е страдала от склероза и деменция.

Тялото ѝ е открито в разкопан строителен ров край сградата на учебното заведение.

От Областната дирекция на МВР във Велико Търново заявиха категорично, че няма данни за насилствена смърт.

Фестивалът за интердисциплинарно изкуство 180° обогатява културния пейзаж на София с разнообразна програма

https://www.actualno.com/music/festivalyt-za-interdisciplinarno-izkustvo-180-obogatjava-kulturnija-pejzaj-na-sofija-s-raznoobrazna-programa-news_621955.html

Наближава четвъртото поредно издание на лабораторията за иновативно изкуство 180°, която е насочена към експерименталния подход и изследването на нови модели на изразяване. Десетки съвременни артисти от страната и чужбина ще се съберат в София между 22-и и 28-и юли и ще тран

Манол Генов от БСП стана обвиняем за купуване на гласове

http://dnes.dir.bg/news/bsp-obvinenie-manol-genov-26046761

Прокуратурата повдигна обвиние за купуване на гласове на депутата от БСП Манол Генов, който неотдавна даде имунитета си.

Янко Янев разрешава застрахователни казуси

http://www.cross.bg/obezshtetenie-yanev-yanko-1548783.html

/КРОСС/ Адвокат Янко Янев е роден на 18 септември 1974-а година в град Хасково. Завършва висшето си образование в Югозападен университет „Неофит Рилски" със степен магистър по право, а задължителният си едногодишен стаж полага в град София. В кантората на Лега Интерконсулт започва практиката си през 2001-а година, а няколко години по-късно отваря своя собствена на територията на град София. С течение на времето кантората му се разраства и отваря офиси в Пловдив и Велико Търново, а специалистите, работещи за него, са професионалисти с дългогодишен опит в областта на застраховането, гражданското и търговското право и недвижимите имоти. През 2008-а година личен пътен инцидент, в който едва не остава парализиран, го мотивира да се захване със застрахователни казуси и да помага на пострадали при пътнотранспортни произшествия. Екипът на Янко Янев работи усилено, за да защити правата на своите клиенти като не допуска злоупотреби от страна на застрахователите, които често се възползват от незапознатостта на хората, на които трябва да изплатят обезщетение. На практика голяма част от застрахователните компании правят тълкование на законите и наредбите, които в една или друга посока ощетяват хората, а в същото време те не са особено акуратни. Практика е някои фирми да принуждават хората, на които дължат обезщетение, да подпишат споразумение за значително по-ниска сума от това, което би трябвало да получат при подобен инцидент

Блокирани потребители в туитър съдят Тръмп

http://clubz.bg/56117-blokirani_potrebiteli_v_tuityr_sydqt_trymp

Тръмп прие номинацията за кандидат-президент с емоционална реч. Снимка БГНЕС

Блокирани потребители в туитър съдят американския президент Доналд Тръмп за нарушаване на конституционните им права, информира "Гардиън". Достъпът на гражданите до официалния профил на Тръмп е блокиран заради критични коментари. Те искат акаунтите им да бъдат отблокирани и президентът да спре да блокира други потребители на базата на изразено мнение.

Блокираните потребители не могат да четат или да отговарят на публикациите на Тръмп в туитър. Според внесения вчера иск блокирането на потребители заради политическите им възгледи "налага рестрикция върху участието в публични дискусии на базата на възгледи" и противоречи на първата поправка на американската конституция, която гарантира свободата на словото.

"Това е като да спираш хората на вратата на среща на общинския съвет, защото са критикували политиката ти", коментира Кати Фалоу, адвокат в Knight First Amendment Institute, който представлява блокираните потребители.

Въпреки скептицизма на някои юристи Фалоу изрази увереността си в успеха на делото, сравнявайки го с решение на Върховния съд да блокира закон, приет в щата Северна Каролина, който забранява на регистрирани сексуални престъпници достъпа до социални медии.

Джамел Джафер, изпълнителен директор на института, коментира, че предпочитанието на Тръмп към туитър е превърнало социалната мрежа във "важен източник на новини и информация за управлението".

"Първата поправка се отнася до дигитални пространства по същия начин, както до общински зали и открити заседания на училищни съвети. Белият дом действа незаконно, като изключва хората от този форум само защото не са съгласни с президента", коментира той.

Туитър е често използван от американския президент. Личният му профил има повече от 33 милиона последователи, а публикациите му получават хиляди отговори и определят дневния ред на публичния дебат.

Прессекретарят на Белия дом Шон Спайсър заяви през юни, че туитовете на Тръмп трябва да се приемат за "официални изявления". Той и отговарящият за социалните медии на Белия дом Дан Скавино също са подсъдими по делото.

В коя държава в Европа се разпространяват най-много фалшиви пари?

http://www.moreto.net/novini.php?n=355324

Франция е най-засегната от разпространяването на фалшиви пари в Европа, но на континента се наблюдава спад в количеството подправени банкноти, заловените между 2015 и 2016 г., показват огласените вчера официални данни, цитирани от Франс прес.

Честит рожден ден на Карина Караиванова

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6331407

Честит рожден ден на Карина КараивановаДнес рожден ден има председателят на Комисията за финансов надзор Карина Караиванова. Желаем и много здраве и късмет. Воля и професионализъм, за да превърне финансовия регулатор в гарант на интересите на всички потребители на финансови услуги.

Патриотите не дават Бузлуджа на БСП: Борисов пак ще е арбитър

http://frognews.bg/news_138111/Patriotite-ne-davat-Buzludja-na-BSP-Borisov-pak-shte-e-arbitar/

Паметникът на Бузлуджа да бъде ремонтиран от държавата, реновиран и превърнат в музей. Това поискаха депутатите от ”Обединените патриоти” в специална декларация от парламентарната трибуна. Съуправляващите се обявиха против отдаването на т.нар. Чиния за ползване на БСП, като един от основните мотиви е, че монументът е бил построен с ”обществени средства и доброволен труд”.

КНСБ иска максимална пенсия 1000 лв.

http://dnes.dir.bg/news/pensii-obezshtetenie-knsb-26046866

КНСБ настоява максималната пенсия да стане 1000 лева през следващата година, обяви изпълнителният секретар на Конфедерацията Ася Гонева.

Ивет Лалова със секси снимка по бански

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6331394

Ивет Лалова със секси снимка по банскиИвет Лалова пусна секси снимка по бански в личния си профил в инстаграм. На снимката спринтьорката ни е на басейн и изглежда в отлична форма. "Трябва да се позабавляваш в неделя, за да имаш мотивация в понеделник, нали?", написа Ивет към публикацията. Снимката й събра хиляди

Временният шеф на Софийския районен съд иска уволнението на предишния

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/07/12/3005278_vremenniiat_shef_na_sofiiskiia_raionen_sud_iska/?ref=rss


Временният председател на Софийския районен съд Стефан Милев е внесъл предложение за уволнението на предишния ръководител на най-натоварената съдебна институция в страната Методи Лалов, съобщава "Правен свят", позовавайки се на свои източници.<br /><br />Повод е случка от миналата седмица, като в предложението се твърди, че Лалов е отправил заплахи и подигравателно поведение спрямо служител от съда.<br /><br />По първоначална информация мотивите за искането са,...

Как в парламента стана скандал от нищо

https://offnews.bg//politika/kak-v-parlamenta-stana-skandal-ot-nishto-660318.html

С нов скандал бе белязано днешното парламентарно заседание. Бурните спорове между управляващи и опозиция вече станаха запазена марка на 44-то Народно събрание, но днес никой не разбра как от нищо и никаква спогодба, която бе гласувана в дневния ред на заседанието, стана скандал, в който се стигна до изгонване на депутат, до напускане на групата на БСП и до тежки думи. 

Първата точка днес беше ратифициране на Споразумение за предоставяне на консултантски услуги между администрацията на Министерския съвет и Международната банка за възстановяване и развитие.

По време на представянето на доклада изказване направи проф. Румен Гечев от БСП: "Присъстваме на уникално събитие - правителството на България въобще не го е „еня“ за никакъв парламент и внася договор за 2,4 млн. лева и няма никой от правителството. Няма друг парламент в света, в който се внася предложение за ратификация и няма никой от правителството". Думите му бяха по повод факта, че в залата нямаше представител на Министерски съвет да обясни за какво става въпрос в това споразумение.

За да се изчака този представител, започнаха парламентарните хватки - почивка още в 10 часа, вземане на думата без да има защо, поименна проверка и т.н.

В крайна сметка в залата се появи експерт от Министерския съвет, но в това време започна гласуването на законопроекта по предложение на председателя на парламента Димитър Главчев. БСП и без друго има зъб на председателя и вече веднъж депутатите гласуваха оставката му по тяхно искане, а сегашната му постъпка ядоса проф. Гечев, който стана от мястото си и поиска думата. Това предизвика Главчев да изгони депутата, заповядвайки му да напусне залата. Гечев напусна, но с него напусна и цялата група на БСП.

Каква точно е спогодбата, не стана ясно, но скандал имаше. Той продължи после и в кулоарите.
"Бях отстранен от пленарна зала, защото настоявах да се изпълни Конституцията и закона – това няма да остане ненаказано", закани се Гечев. Не стана ясно какво има предвид и дали БСП пак ще иска оставката на Димитър Главчев.

Председателят пък отвърна: "Който ме обвинява в неспазване на правилника, бих го посъветвал първо да го научи и тогава да отправя такива обвинения".

„БСП за България“ е в готовност да работи с всички парламентарни групи

http://www.cross.bg/bulgariya-konstitytziya-konstitytziyata-1548782.html

/КРОСС/ Декларация от името на ПГ на „БСП за България" На днешния ден, преди 26 години, 7-то ВНС прие новата българска Конституция - четвърта в нашата история след възстановяването на българската държавност. 313 народни представители положиха подписите си под нея. За мен е особена чест да се изправя днес пред вас, защото аз съм един от тези 313 депутати, който преди 26 години подписа новата ни Конституция. Изминалият повече от четвърт век е сериозен повод за равносметка и осмисляне на основните правила, разписани в Конституцията. На първо място следва да се отбележи, че с приемането на Основния закон бе възстановена парламентарната система на управление в България. Смяната на обществената система вече е поставена на конституционни и законни основи. Избрано със специализираните задачи и функции на учредително събрание (т.е. да изработи и приеме Конституция), 7-мо ВНС по волята на представените политически сили и на доминиращото разбиране за важността на историческия момент, се превърна в реално народно представителство. В него бяха представени не само основните идейни течения, но и най-значимите обществени сили, както и популярни с гражданската си позиция български интелектуалци. В този смисъл може да се каже, че 7-мо ВНС беше най-близко до идеала за парламента, като „форум на нацията", като отражение на доминиращите в обществото дух и стремления. За съжаление това повече не се случи в последвалите 26 години

Холандия прие закон, позволяващ на службите да събират повече интернет данни

https://www.24chasa.bg/novini/article/6331392

Холандия прие закон, позволяващ на службите да събират повече интернет данниГорната камара на холандския парламент прие днес закон, предоставящ на разузнавателните служби нови, по-широки правомощия за наблюдение и други действия, включително масово събиране на данни, предаде БТА. Законодателството ще влезе в сила този месец, след като бъде подписано от монарха и обнародвано в държавен вестник.

Приеха правилата за избор на председател, членове на Комисията за защита от дискриминация

https://www.24chasa.bg/novini/article/6331396

Приеха правилата за избор на председател,  членове на Комисията за защита от дискриминацияНародните представители приеха процедурни правила за предлагане на кандидати за председател, зам.-председател и членове на Комисията за защита от дискриминация, съобщава „Фокус“. Правилата уреждат и изслушването на кандидатите в Комисията по вероизповеданията и правата на човека, както и процедурата за избор от Народното събрание.

БСП поиска оставката на вътрешния министър

https://www.actualno.com/politics/bsp-poiska-ostavkata-na-vytreshnija-ministyr-news_621949.html

БСП призова премиера Бойко Борисов да изиска оставката на министъра на вътрешните работи Валентин Радев преди това да се случи под обществен натиск. Това стана по време на брифинг на "червения" депутат Красимир Янков в Народното събрание. Той направи изявление от името на

Франция чака икономически растеж от 1,6% тази година

http://econ.bg/Новини/Франция-чака-икономически-растеж-от-1-6-тази-година_l.a_i.745572_at.1.html

Френското правителство предвижда растеж на БВП от 1.6% тази година и 1.7% през 2018 година. Това заяви френският премиер Едуар Филип. Той каза,...

От Русия изтичат капитали и мозъци

http://clubz.bg/56116-ot_rusiq_iztichat_kapitali_i_mozyci

Снимка БГНЕС

Изтичането на мозъци и капитал от Русия не спира. През миналото тримесечие чужди инвеститори изтеглиха от руски акции над милиард и половина долара. И докато верни на Кремъл медии съобщават за стабилни 80 на сто подкрепа за президента Путин, държавният институт за социологически изследвания ВЦИОМ (Всероссийский центр изучения общественного мнения) установи, че същевременно 10 на сто от населението е напуснало страната. Една четвърт от тях са млади и образовани хора. Руският академичен фонд бие тревога, че много завършили университети искат да прилагат придобити знания и да градят кариера на Запад.

От Центъра за военно-патриотично възпитание на младежта при МВР, оглавяван от Роман Путин, племенник на руския президент, са особено загрижени за младото поколение техническа интелигенция. Ето защо институцията на Роман Путин се обърна към отбранителния министър Сергей Шойгу с предложение – да бъде отложена военната служба за абсолвенти от технически университети с отличен успех и за тези, които работят в стратегически предприятия, особено в сферата на въоржаването. Така ще бъде ограничена възможността им да пътуват зад граница.

Емигрират обаче и отявлени критици на системата, които всъщност имаха намерение да останат в Русия, за да могат все някак си да я променят. Такъв е случаят с Аркадий Бабченко, военен репортер и писател, взел участие в Чеченските войни през 90-те години на миналия век.

За независимия в. “Новая газета” Бабченко описваше реалността професионално и без всякакви илюзии за дирижираната от Русия окупация на Източна Украйна и до последно искаше да остане верен на мисията си. Преди няколко месеца той оповести в социалните мрежи, че обмисля предложение да работи в свободна Европа, тъй като дъщеря му щяла да получи възможност да посещава там училище без да й промиват мозъка. Решението си взе през пролетта след катастрофата на военен самолет, с който по Коледа военният ансамбъл “Александров” беше на път за Сирия. Тогава Бабченко оповести в социалните мрежи, че не можеш да скърбиш за жертви, които позволяват да ги инструментализират във войните на Путин. Последваха заплахи за убийство и в крайна сметка се премести в Прага, откъдето още по-ожесточено коментира обстановката в Русия.

В края на миналия месец в московската юридическа академия “Кутафин” беше поставена плоча, напомняща, че тук през 1924 г. Сталин е държал реч.

Възпоменателната плоча е била отстранена по заповед на Хрушчов, но не и унищожена. Ректорът на висшето училище Виктор Блашеев, който отново я върна, най-вероятно е искал да демонстрира лоялността си към Кремъл. Пълномощникът на Путин по човешки права Михаил Фьодоров призова Блашеев да отстрани плочата. Със същото настояване в мрежите се събират подписи под петиция. В знак на протест оставка подаде и видният адвокат Хенри Ресник, който преподаваше в академията.

Всичко е мимикрия, смята Бабченко. Докато при такива случаи някой не грабне брадва, за да разруши подобни паметни плочи на Сталин, нищо в Русия не би се променило, написа Бабченко от Прага.

Правилното поведение в една неправова държава

Някои опозиционери, останали в родината си, реагират с възмущение. Който се жалва от липса на решителни действия, би следвало сам да даде пример, а не да се налива с бира в Прага, изля гнева си политикът демократ Владимир Милов.

И критичната спрямо Путин журналистка Рима Поляк е на мнение, че коментарите на Бабченко нищо не струват, след като е избягал от руската греховност и вече не съприживява страданията на съотечествениците си.

Подобно мнение изразява и боркинята за граждански права Елена Черепньова. Други напомнят, че за разлика от неговия критик Милов, Бабченко често е взимал участие в протестни акции и така е поставял под заплаха собствения си живот. Други пък се радват, че е емигрирал и така бил на сигурно място.

В този спор по правилно поведение в една неправова държава иде реч и за политическо разкрасяване, макар никой да не използва това понятие. Всички са единодушни, че в руското гражданско общество има дефицит на герои, които смело и с жертвоготовност да се опълчат на държавната машина за репресии. Идеалът на Бабченко е оказване на невъоръжена решителна съпротива срещу нелегитимните властимащи, както на киевския площад “Майдан” през 2014 г. Това не се удало на руското протестно движение, примерно срещу фалшифицирането на парламентарните избори преди пет години. Бабченко не обяснява качествените разлики между украинското общество и държавната власт от една страна и от друга – руската.

Руските опозиционери се обвиняват взаимно в малодушие. В окопа си те предпочитат да спорят предимно помежду си.

Междувременно емигрира поредният противник на Путин – политикът от Саратов Вячеслав Малцев, който в канала си в ютюб “Артподготовка” се опълчва срещу корупцията, президента Путин и неговия военен поход в Украйна. При това той е далеч по-националистичен в сравнение с бореца срещу корупцията Алексей Навални. Срещу Малцев беше заведено следствие заради ексткремизъм.

Щом вече и националисти бягат от Русия, то трябва сериозно да се замислим, смята виден коментатор.

Керстин Холм е радакторка в ресор “Анализи” на германския всекидневник “Франкфуртер алгемайне цайтунг”, откъдето препечатваме публикацията й. Преводът е на Клуб Z.

Британците казват "обичам те" на третия месец от връзката

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6331385

Британците казват "обичам те" на третия месец от връзкатаБританската социологическа агенция YouGov установи, че поданиците на Нейно Величество за пръв път произнасят магическите думи "обичам те" най-рано три месеца след началото на любовния роман, пише в. "Метро", цитиран от БТА. В проучването взели участие 3974 души. Те трябвало да доверят кога най-рано разкриват чрез любовно признание чувствата си.

Два района във Варна остана без вода

http://www.moreto.net/novini.php?n=355322

Заради авария на водопровод няколко варненски района ще останат без вода днес, съобщиха от ВиК за Moreto.net. Ето списък на засегнатите места: - абонатите от пазар Младост около ресторант "Гюрлата" до около 14 ч. - абонатите между ул.

Лошият сън на възрастните хора е еволюзионно наложен

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6331383

Лошият сън на възрастните хора е еволюзионно наложенАмерикански учени от университета "Дюк" откриха, че лошият сън е еволюционно заложен във възрастните хора, предаде БТА. Специалистите мислят, че безсънието нощно време или лекият сън при хората в напреднала възраст е древен начин на оцеляване. Бабите и дядовците проявявали бдителност през нощта, като по този начин охранявали по-младото поколение

Екоинспекцията във Варна приела 7 сигнала за мъртви делфини през юни

http://www.moreto.net/novini.php?n=355318

Седем сигнала за мъртви делфини са били подадени през юни на Зеления телефон в Регионалната инспекция по околната среда и водите във Варна. Пет от обажданията обаче са се оказали основателни, научи Moreto.net. Мъртвите морски бозайници са намерени до ресторант „Кристал“ в курорта “Камчия”, пред хотел „Берлин“ в „Златни пясъци“, на плажа на "Кални бани" във Варна, на рибарския плаж в "Аспарухово" и до бар "Куба".

БСП призова за оставката на министъра на вътрешните работи

http://dnes.dir.bg/news/ostavka-mvr-bsp-valentin-radev-rasimir-nkov-26046628

БСП призова премиера Бойко Борисов да изиска оставката на министъра на вътрешните работи Валентин Радев преди това да се случи под обществен натиск.

ЕНЕРГО-ПРО осигури по-надеждно електрозахранване на 1400 клиенти в Шумен

http://www.cross.bg/shymen-energo-pro-klienti-1548781.html

/КРОСС/ В края на юни 2017 година ЕНЕРГО-ПРО реализира проект за повишаване сигурността на електрозахранване на своите клиенти в центъра на град Шумен. Вложените средства възлизат на 52 000 лева и гарантират високо качество на доставяната енергия за близо 1400 фирми и домакинства. В рамките на извършената инвестиция беше осъществена подмяна на кабелна линия средно напрежение между два трафопоста в града. Съоръженията са разположени по трасето на извод Мототехника, който снабдява с електричество общо 10 трафопоста, разположени в централната градска част на Шумен. Извод Мототехника е едно от основните електрозахранващи съоръжения в центъра на града, тъй като обезпечава и резервна връзка между трафопостове по линията на други три извода. Подмяната на кабелната линия ще позволи, в случай на повреда по някой от те-зи изводи, да се подобри възможността за осигуряване на резервно захранване за клиентите в района. Общата дължина на подменения кабел е 620 метра. Предвид специфичното му разположение в централната част на Шумен, където са съсредоточени множество обществени сгради, ремонтните дейности бяха из-вършени с минимални смущения в електрозахранването на клиентите на ЕНЕРГО-ПРО. Благодарение на съвместната работа с община Шумен, инвести-ционният проект беше реализиран в максимално кратки срокове за удобство на фирмите и домакинствата, които се захранват с електричество от трафопосто-вете по извод Мототехника

Единствен кандидат за управител на НЗОК е Камен Плочев

https://www.24chasa.bg/novini/article/6331384

Единствен кандидат за управител на НЗОК
е Камен ПлочевВ деловодството на Народното събрание е внесена една-единствена кандидатура за управител на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), съобщава БНР. Това е Камен Плочев, който е предложен от парламентарните групи на ГЕРБ и Обединени патриоти. Срокът за внасянето на кандидатурите изтече снощи в 18 часа.

Заради "полицейщината" БСП призова Борисов да поиска оставката на вътрешния министър

http://www.dnevnik.bg/politika/2017/07/12/3005553_zaradi_policeishtinata_bsp_prizova_borisov_da_poiska/?ref=rss


БСП призова премиера Бойко Борисов да поиска оставката на вътрешния министър Валентин Радев. Мотивът - след проблемите в МВР, обявените проверки на всички пътници в спрян от пътна полиция автомобил, които били "полицейщина", и изказвания на Радев за подслушванията ставала видима неговата "пълна непригодност".<br /><br />"Призовавам премиера да изиска оставката на Валентин Радев, преди да има срив в системата, преди това да се случи под обществен натиск или в...

Джирото тръгва от Ерусалим през 2018 година

https://offnews.bg//koloezdene/dzhiroto-tragva-ot-erusalim-prez-2018-godina-660323.html

Една от трите най-престижни прояви в шосейното колоездене Джиро д’Италия ще стартира от Ерусалим през следващата година, съобщава Cycling Weekly.

Новината е революционна, тъй като до този момент единствено Джирото в стогодишната си история не беше напускало пределите на Италия.

Подобни случаи са обичайни за Тур дьо Франс, както и за Вуелтата на Испания. Нещо повече - Джирото не просто няма да стартира в Италия, а ще напусне Европа.

Плановете са в Израел да има два етапа. Първият ще е индивидуално бягане по часовник, а втория ще е в южна посока до столицата Тел Авив.

"Добре поне, че няма да тръгне от САЩ. Все пак Израел не е далеч. Ако организацията е на ниво, то не би имало проблеми", коментира новината състезателят на Астана Андрей Гривко.

Тайните договори на Хитлер с България

http://www.klassa.bg/News/Read/article/280684_%D0%A2%D0%B0%D0%B9%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%B4%D0%BE%D0%B3%D0%BE%D0%B2%D0%BE%D1%80%D0%B8+%D0%BD%D0%B0+%D0%A5%D0%B8%D1%82%D0%BB%D0%B5%D1%80+%D1%81+%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F

 През март 1945 Адолф-Хайнц Бекерле - последният наместник на Хитлер в София - разказва в една килия на зловещия московски затвор Лубянка за тайните договори с българите. Неговите признания излязоха едва сега на бял свят.

default

Зад кулисите

В края на войната агентите на Сталин залавят няколкостотин от дипломатите на Хитлер и ги откарват в Москва. Там изчезват не само затворници, но и протоколите от разпитите. Едва сега излязоха на бял свят 189 документа.

Тези документи, протоколиращи разпитите и снабдени с подробни обяснения и коментари от руски историци, бяха публикувани наскоро в Москва. Томът от близо 900 страници съдържа също писма, дневници, както и молби за помилване на задържаните.

Сборникът предлага уникална възможност да се надникне зад кулисите на външната политика на Третия райх. Така например може да се прочете как българският цар Борис ІІІ е бил принуден да се включи във войната на Хитлер срещу Югославия и Гърция. Как бившият берлински посланик в Багдад се опитвал да инсценира преврат и с помощта на ерусалимския мюфтия да организира арабски легион за борба срещу "англичани, евреи и болшевики".

Adolf Heinz Beckerle

Адолф-Хайнц Бекерле

Психограми от подземието

Протоколите от разпитите са същевременно и психограми. Читателят усеща атмосферата на разпитите, настроението на водещия разпита, вижда как пленените германци обмислят думите си; как едни се правят на незнаещи, други клепат бившите си колеги, а трети си признават чистосърдечно.

На първо място Сталиновата тайна служба търси доказателства за съучастието и на германските дипломати във войната срещу СССР. В това отношение човек като Адолф-Хайнц Бекерле е точно това, което им трябва. Той е заловен в България като последния наместник на Хитлер в София. Преди това е бил шеф на полицията във Франкфурт и в окупирания Лодз. През март 1945 Бекерле разказва в една килия на зловещия московски затвор Лубянка за тайните договори с българите, на които Хитлер обещава югославски и гръцки територии:

"Бях инструктиран от Хитлер да настоявам за безостатъчно изпълнение на всички германски искания, без да засягам чувството за чест на цар Борис... Направих всичко възможно за изостряне на отношенията между България и Русия, с цел да предизвикам военен сблъсък между двете страни."

Бекерле е напълно откровен в признанията си. Без да го питат, той дава на разпитващия го подполковник и други подробности за работата си в България:

"По нареждане на Химлер постигнах изселването на 14 000 до 15 000 евреи от Македония и Тракия. По мое искане те бяха транспортирани в Полша. По-нататъшната им съдба ми е неизвестна."

 

60 Jahre danach - Josef Stalin

Йосиф Сталин: на лов за дипломатите на Хитлер

 

Ловът на шпиони се изражда в мания

Съдбата на тези хора не интересува и руснаците, офицерът не пита Бекерле защо е пратил хиляди хора на смърт; преследването на евреите не е тема за Сталин. Неговите сатрапи искат да изкопчат колкото се може повече имена, най-вече на руснаци, които наистина или предполагаемо са работили за германците; при Сталин ловът на шпиони се изражда в мания.

73-годишният Херберт фон Рихтхофен, дипломат от старата имперска школа и някогашен посланик в София, умира в подземията на Лубянка. Неговият приемник Бекерле, който изпраща на смърт евреите, а преди това е вилнял и в Лодз, е осъден на 25 години затвор, но през 1955 влиза в групата на последните германски военнопленници, освободени от СССР. Бекерле се завръща в Германия и получава от общината на Франкфурт обезщетение от 6 000 марки. В края на 1966 все пак го арестуват, но до осъждане така и не се стига.

Осъден от Топлофикация плати 1300 лева наследен дълг и 900 лв. рекет на ЧСИ

https://offnews.bg//ot-vas/osaden-ot-toplofikatcia-plati-1300-leva-nasleden-dalg-i-900-lv-reket-660228.html

Тази история е една от множеството илюстрации на това как граждани често са оставени на произвола на... закона. Всичко в нея се случва напълно законно, но въпреки това справедливостта отсъства.

Накратко - Калоян Москов наследява от покойния си баща жилище, а с него и дълг към "Топлофикация"-София от 1300 лева. И макар да има доброто желание да плати сумата и дори сключва споразумение с дружеството, това не се оказва достатъчно. Дългът му набъбва почти двойно, до 2100 лева заради порочната, но напълно легална схема с частните арбитражни съдилища и частните съдебни изпълнители, които години наред бяха оставени да кожодерстват.

Калоян плаща сумата, защото го грози запор на заплатата. Вместо да си вземе дълга директно, "Топлофикация" му завежда изпълнително дело, водено от съдия-изпълнител. Оттук дългът скача без да е ползван нито киловатчас повече енергия или литър топла вода. Начислени са три такси - за юрисконсултска дейност към "Топлофикация", за завеждане на делото и за услугата на частния съдебен изпълнител - общо около 900 лева. Резултатът е горчиво познат на много хора - плащаш или си подложен на рекет. Схемата е отработена и прилагана с години, а броят не жертвите никой не може да посочи. Лавината от жалби подобни на тази на Калоян накара омбудсмана Мая Манолова да инициира законови промени, които пресякоха схемата и забраниха потребителски спорове да се отнасят до частни арбитражни съдилища. От януари 2017 г. промените в ГПК вече са в сила.

Калоян Москов обаче и до днес не може да приеме случилото се за редно. Предприел е серия от стъпки, в които търси справедливост - макар и със задна дата и при приключило производство. Завежда жалба до прокуратурата, в която се позовава на член от Закона за международния търговски арбитраж. Той казва, че арбитражното решение може да бъде отменено, ако в договора между двете страни няма клауза за арбитражно споразумение. "Договор с такава клауза нямам", категоричен е г-н Москов. Преписката му обаче е прекратена, тъй като юрист от "Топлофикация" посочва пред прокурора, че дружеството е публикувало общите си условия в национален всекидневник и те влизат в сила 30 дни след публикуването, без да е нужно писмено съгласие на клиентите.

Според юристи, с които OFFNews разговаря, случаят е спорен и подлежи на тълкуване, а при приключило производство решението трудно може да бъде отменено. Те съветват хората, попаднали в подобна ситуация, да се обърнат навреме към адвокат. Калоян Москов обжалва постановлението на прокуратурата и настоява за повторно разглеждане. Отговорът все още се очаква.

Осъден от "Топлофикация" плати 1300 лева наследен дълг и 900 лв. рекет на ЧСИ

https://offnews.bg//ot-vas/osaden-ot-toplofikatcia-plati-1300-leva-nasleden-dalg-i-900-lv-reke-660228.html

Тази история е една от множеството илюстрации на това как граждани често са оставени на произвола на... закона. Всичко в нея се случва напълно законно, но въпреки това справедливостта отсъства.

Накратко - Калоян Москов наследява от покойния си баща жилище, а с него и дълг към "Топлофикация"-София от 1300 лева. И макар да има доброто желание да плати сумата и дори сключва споразумение с дружеството, това не се оказва достатъчно. Дългът му набъбва почти двойно, до 2100 лева заради порочната, но напълно легална схема с частните арбитражни съдилища и частните съдебни изпълнители, които години наред бяха оставени да кожодерстват.

Калоян плаща сумата, защото го грози запор на заплатата. Вместо да си вземе дълга директно, "Топлофикация" му завежда изпълнително дело, водено от съдия-изпълнител. Оттук дългът скача без да е ползван нито киловатчас повече енергия или литър топла вода. Начислени са три такси - за юрисконсултска дейност към "Топлофикация", за завеждане на делото и за услугата на частния съдебен изпълнител - общо около 900 лева. Резултатът е горчиво познат на много хора - плащаш или си подложен на рекет. Схемата е отработена и прилагана с години, а броят не жертвите никой не може да посочи. Лавината от жалби подобни на тази на Калоян накара омбудсмана Мая Манолова да инициира законови промени, които пресякоха схемата и забраниха потребителски спорове да се отнасят до частни арбитражни съдилища. От януари 2017 г. промените в ГПК вече са в сила.

Калоян Москов обаче и до днес не може да приеме случилото се за редно. Предприел е серия от стъпки, в които търси справедливост - макар и със задна дата и при приключило производство. Завежда жалба до прокуратурата, в която се позовава на член от Закона за международния търговски арбитраж. Той казва, че арбитражното решение може да бъде отменено, ако в договора между двете страни няма клауза за арбитражно споразумение. "Договор с такава клауза нямам", категоричен е г-н Москов. Преписката му обаче е прекратена, тъй като юрист от "Топлофикация" посочва пред прокурора, че дружеството е публикувало общите си условия в национален всекидневник и те влизат в сила 30 дни след публикуването, без да е нужно писмено съгласие на клиентите.

Според юристи, с които OFFNews разговаря, случаят е спорен и подлежи на тълкуване, а при приключило производство решението трудно може да бъде отменено. Те съветват хората, попаднали в подобна ситуация, да се обърнат навреме към адвокат. Калоян Москов обжалва постановлението на прокуратурата и настоява за повторно разглеждане. Отговорът все още се очаква.

Петиция за аудитория в СУ, която да носи името на Кристиан Таков

http://clubz.bg/56115-peticiq_za_auditoriq_v_su_koqto_da_nosi_imeto_na_kristian_takov

Аудитория в Софийския университет "Св. Климент Охридски" да носи името на доц. Кристиан Таков, който почина днес. Петиция с такова искане вече върви в интернет. Само за няколко часа под нея се подписаха стотици хора.

"С подписа си под тази петиция заявяваме нашето искане аудитория в Софийския университет “Св. Климент Охридски” да носи името на доц. Кристиан Таков – преподавател, който зарази не само студентите си, но и голяма част от обществото с доверие към правото, уважение към знанието и с увереност, че ерудицията, почтеността и професионализмът са съчетаеми и постижими."

Това се казва в текста към петицията, чиито автор е Татяна Ваксберг.

Подписката може да бъде намерена тук.

България спечели Балканиадата по волейбол за девойки до 16 години

http://www.cross.bg/balkaniadata-voleiibolistkite-tyrtziya-1548780.html

/КРОСС/ Националният отбор по волейбол на България за девойки под 16 години спечели шампионската титла на Балканиадата, която се проведе в столичната зала „Христо Ботев. На финала волейболистките ни, водени от Стоян Гунчев победиха Сърбия с 3:1 (19:25, 25:16, 25:21, 25:15) и спечелиха златните медали. Балканиадата бе част от подготовката на тима ни за предстоящото Европейско първенство в София и Самоков (21- 30 юли), а младите ни „лъвици" загряха по най-добрия начин за европейската надпревара. Сервисът отново бе силното оръжие на българките, като на този елемент записаха 18 аса срещу 4. Забележителен мач изигра Александра Георгиева, която заби внушителните 31 точки. Мария Йорданова добави 23. В спора за трето място на турнира Румъния победи Турция с 3:0 (25:15, 25:18, 25:9). С това румънките спечелиха бронзовите медали, а волейболистките на Турция оформиха финалната четворка. Крайно класиране на Балканиадата 1. България2. Сърбия3. Румъния4. Турция5. Черна гора6. Македония7. Молдова

"Бузлуджа" остава на данъкоплатците

http://www.mediapool.bg/buzludzha-ostava-na-danakoplattsite-news266503.html

Енергичната съпротива на "Обединени патриоти" срещу предоставянето на паметника на връх Бузлуджа за 10-годишно безвъзмездно ползване на БСП срещна подкрепа и в правителството, и в парламента, включително от страна на социалистите. Оказа се, че единствените, които са против, са Бойко Борисов и Корнелия Нинова. Така порутеният дом паметник, известен като "летящата чиния", ще остане на държавата, която ще поеме отговорността за неговия ремонт и издръжка като музей (все още неясно какъв). До момента никой не е обявявал колко ще струва това. Според доклад, представен от Янаки Стоилов пред БСП преди пет години, докато партията се чудеше иска ли монумента или не, възстановяването му ще излезе около 15 млн. лева. На заседанието си в сряда правителството отхвърли предложението БСП да получи"Бузлуджа" за безвъзмездно ползване в срок от 10 години. 12 министри са били "против", а 7, сред които премиерът Бойко Борисов, са гласували с "за". (Подробности от стенограмата тук) В крайна сметка процедурата е спряна. Ако левицата реши, че може да плаща наем на държавата, за да възстанови паметника, може да стартира нова процедура. Засега не е ясно как и дали ще се случи подобно нещо, тъй като в Народното събрание стана ясно, че БСП няма нищо против паметникът на Бузлуджа да продължи да е държавен, стига да бъде стопанисван добре. Междувременно обаче лидерът на партията Корнелия Нинова обяви от САЩ, където е на посещение, че "няма да се откаже". "Започваме консултации с юристи за търсене на друг начин, при възможност по съдебен ред, след като държавата не иска, ние от БСП да спасим паметника", обявява патетично Нинова, въпреки че и ОП, които тя критикува, също искат спасяване на паметника. Нейната реакция е напълно в очакванията на премиера Бойко Борисов, който преди гласуването на решението предупреждава министрите, че БСП им е скроила "коварен капан" и нямат полезен ход, тъй като социалистите знаели за законовите пречки, но искали да извлекат политически дивиденти. Преди ден вицепремиерът Валери Симеонов обяви, че е категорично против "Бузлуджа" "да се хариже" на БСП. В сряда това бе официализирано като позиция на "Обединените патриоти", които поискаха от МС и областния управител на Стара Загора да предприемат действия за опазване на паметника. ОП: Не може да се подменя символът "Бузлуджа" с партиен символ "Не може да се предостави тази частна държавна собственост на една партия за партиен музей", се казва в декларацията. Според ОП паметникът не трябва да принадлежи на една партия и държавата трябва да инициира ремонт, реновиране и музейно експониране на съоръжението. То трябвало да бъде модерно и атрактивно експониране на културното пространство, а не превърнато в партиен символ със съмнителна историческа достоверност. ОП изтъкна, че "Бузлуджа" има историческа значимост свързана с освободителните борби у нас. Според тях БСП няма права над обекта и не може да управлява тази собственост. "Не може да се подменя символът "Бузлуджа" с партиен символ", се казва в декларацията. БСП: Ние не искаме партиен музей "Нека се разберат с премиера, те сега са управляващи", коментира от своя страна депутатът от БСП Антон Кутев. Той заяви, че дори паметникът да бъде върнат на БСП, в каквато посока били и действията на Бойко Борисов, точно защото държавата не може да се справи, реновирането на обекта няма да е изцяло по силите на БСП и ще трябва държавна помощ. "Ние искаме само да бъде съхранена паметта", посочи Кутев и подчерта, че БСП никога не е искала да прави "Бузлуджа" партиен музей. Той допълни, че този паметник не е на БСП, независимо дали ще й бъде даден, а на цяла България и единственото им искане е да се стопанисва добре. Отговорността за сегашното състояние на паметника е на управляващите "В момента той е тяхна отговорност (на управляващата коалиция) с цялото му състояние, с това, че е затворен, и че всъщност е опасен", предупреди Кутев. Той отбеляза, че БСП са готови да поемат отговорността за паметника, което включва и сериозни финансови ангажименти, но социалистите не знаели какви точно, защото трябвало да се види колко пари трябва да се вложат за възстановяването и обезопасяването му. БСП не били правили изчисления колко струва възстановяването На въпрос на Mediapool от БСП обясниха, че засега са правили консултации само по дейности, свързани с консервирането на паметника. "Цената ще бъде няколкостотин хиляди – само за да се спрат течовете и разрухата", коментираха червени депутати. Това изглежда странно предвид официалното писмо на Корнелия Нинова през юни т.г., с което БСП поиска от правителството да й прехвърли собствеността върху "Бузлуджа". Излиза, че след шест години размисъл социалистите са пожелали най-после да получат паметника, без да се интересуват колко ще платят за възстановяването и поддръжката му. От БСП изтъкнаха, че не искат да правят музей на партията си, а "проект общ за историята на България". "Искаме "Бузлуджа" за да спре разпада, а не за да си го пазим за нас", твърдят още от партията. Преди пет години БСП изчисли, че ще трябват минимум 15 милиона През юли 2012 г. Янаки Стоилов представи пред пленума на БСП доклад, според който възстановяването на дома паметник ще струва около 15 млн. лева, а годишната издръжка ще е около 150 хил. лв. Докладът е подготвен във връзка с възможността партията да приеме собствеността на монумента. Тогава социалистите решават до 6 месеца да проучат възможностите за превръщането му в Панорама на социална България и да организират широка обществена дискусия за бъдещето му, след което БСП да реши да приеме собствеността върху паметника, която премиерът Бойко Борисов предложи на партията година по-рано. От 2011 г. досега на БСП е напомняно 5 пъти да завърши процедурата по прехвърляне на паметника, но това не се е случи. Законова промяна, гласувана в началото на т.г., прекрати възможността за безвъзмездно прехвърляне на "Бузлуджа", но пък през юни БСП реши, че иска именно това и дори заплаши Борисов с протести. В крайна сметка социалистите приеха да получат "Бузлуджа" за срок от 10 години, през което време да ползват дома паметник безвъзмездно и да инвестират в рехабилитацията му. "Бузлуджа" остава под разпореждането на областния управител на Стара Загора След решението на МС от сряда грижата за паметника остава изцяло в ръцете на областната управа на Стара Загора. Преди ден областният управител Гергана Микова" ( "Обединени патриоти") даде отрицателно становище за предоставянето му на БСП и посочи, че "Бузлуджа" трябва да остане държавна собственост. "Оттам нататък вече може да се мисли дали паметникът да бъде предоставен за стопанисване и управление на Община Казанлък, както поиска кметът Галина Стоянова, или да се търсят други варианти за него. Разрухата на "Бузлуджа" трябва да бъде спряна, но не като се предоставя паметникът на БСП. Това е архитектурна забележителност от световен мащаб. Убедена съм, че за нея могат да се намерят разумни и действащи решения", каза Микова. Тя допълни, че набезите към паметника на любители на силните усещания продължават ежедневно. Заварените врати затрудняват проникването в него, но фирми и частни лица не спират да се възползват и да печелят пари, превръщайки полуразрушената и опасна сграда в атракция за туристи от цял свят. От МС уточниха, че ако Община Казанлък поиска паметника, трябва да се напише докладна до министъра на регионалното развитие и отново с решение на МС той да бъде отстъпен. Корнелия Нинова: Няма да се откажем! Лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви във Фейсбук, че с решението си от сряда "правителството узакони разрухата", и че "Бузлуджа" е сред стотиците други паметници, изоставени да се рушат. "Активирането на момчето за поръчки, Валери Симеонов, става по заръка на премиера Борисов, който няма смелост или доблест да застане с лицето си и да каже защо се отрича от предложението си преди няколко години или дори от предложението преди месец, което потвърди пред нас и нареди на министъра на регионалното развитие веднага да подготви документите", коментира Нинова във Фейсбук. Тя уточни, че даването право на ползване не е незаконно. "Самият министър ни го предложи, по силата на сега действащия закон. То не е и държавна помощ, защото подписахме декларация, че не желаем пари от държавния бюджет. Решението на МС е израз на безхаберие към рушаща се България. Защото Бузлуджа и връх Хаджи Димитър не са на БСП. Те са на България", завява Нинова и определя решението на МС като страх от една партия, която може да даде пример за истински, а не лъжепатриотизъм. "Но ние няма да се откажем", завършва тя.

"Бузлуджа" остава на данъкоплатците, БСП не възразява

http://www.mediapool.bg/buzludzha-ostava-na-danakoplattsite-bsp-ne-vazrazyava-news266503.html

Енергичната съпротива на "Обединени патриоти" срещу предоставянето на паметника на връх Бузлуджа за 10-годишно безвъзмездно ползване на БСП срещна подкрепа и в правителството, и в парламента, включително от страна на социалистите. Така порутеният дом паметник, известен като "летящата чиния", ще остане на държавата, която ще поеме отговорността за неговия ремонт и издръжка като музей (все още неясно какъв). До момента никой не е обявявал колко ще струва това. Според доклад, представен от Янаки Стоилов пред БСП преди пет години, докато партията се чудеше иска ли монумента или не, възстановяването му ще излезе около 15 млн. лева. На заседанието си в сряда правителството отхвърли предложението БСП да получи "Бузлуджа" за безвъзмездно ползване в срок от 10 години. 12 министри са били "против", а 7, сред които премиерът Бойко Борисов, са гласували с "за". В крайна сметка процедурата е спряна. Ако левицата реши, че може да плаща наем на държавата, за да възстанови паметника, може да стартира нова процедура. Това обаче едва ли ще се случи, тъй като в Народното събрание стана ясно, че БСП няма нищо против паметникът на Бузлуджа да продължи да е държавен, стига да бъде стопанисван добре. Преди ден вицепремиерът Валери Симеонов обяви, че е категорично против "Бузлуджа" "да се хариже" на БСП. В сряда това бе официализирано като позиция на "Обединените патриоти", които поискаха от МС и областния управител на Стара Загора да предприемат действия за опазване на паметника. ОП: Не може да се подменя символът "Бузлуджа" с партиен символ "Не може да се предостави тази частна държавна собственост на една партия за партиен музей", се казва в декларацията. Според ОП паметникът не трябва да принадлежи на една партия и държавата трябва да инициира ремонт, реновиране и музейно експониране на съоръжението. "Патриотите" настояха музейното обновяване на паметника да бъде модерно и атрактивно експониране на културното пространство, а не превръщането в партиен символ със съмнителна историческа достоверност. ОП изтъкна, че паметникът на връх Бузлуджа има историческа значимост свързана с освободителните борби у нас. Според тях БСП няма права над обекта и не може да управлява тази собственост. "Не може да се подменя символът "Бузлуджа" с партиен символ", се казва в декларацията. БСП: Ние не искаме партиен музей, само "Бузлуджа" да се стопанисва добре "Нека се разберат с премиера, те сега са управляващи", коментира от своя страна депутатът от БСП Антон Кутев. Той заяви, че дори паметникът да бъде върнат на БСП, в каквато посока били и действията на Бойко Борисов, точно защото държавата не може да се справи, реновирането на обекта няма да е изцяло по силите на БСП и ще трябва държавна помощ. "Ние искаме само да бъде съхранена паметта", посочи Кутев и подчерта, че БСП никога не е искала да прави "Бузлуджа" партиен музей. Той допълни, че този паметник не е на БСП, независимо дали ще й бъде даден, а на цяла България и единственото им искане е да се стопанисва добре. Отговорността за сегашното състояние на паметника е на управляващите "В момента той е тяхна отговорност (на управляващата коалиция) с цялото му състояние, с това, че е затворен, и че всъщност е опасен", предупреди Кутев. Той отбеляза, че БСП са готови да поемат отговорността за паметника, което включва и сериозни финансови ангажименти, но социалистите не знаели какви точно, защото трябвало да се види колко пари трябва да се вложат за възстановяването и обезопасяването му. БСП не били правили изчисления колко струва възстановяването На въпрос на Mediapool от БСП обясниха, че засега да правили консултации само по дейности, свързани с консервирането на паметника. "Цената ще бъде няколкостотин хиляди – само за да се спрат течовете и разрухата", коментираха червени депутати. Това изглежда странно предвид официалното писмо на Корнелия Нинова през юни т.г., с което БСП поиска от правителството да й прехвърли собствеността върху "Бузлуджа". Излиза, че след шест години размисъл социалистите са пожелали най-после да получат паметника, без да се интересуват колко ще платят за възстановяването и поддръжката му. От БСП изтъкнаха, че не искат да правят музей на партията си, а "проект общ за историята на България". "Искаме "Бузлуджа" за да спре разпада, а не за да си го пазим за нас", твърдят още от партията. Преди пет години БСП изчисли, че ще трябват минимум 15 милиона През юли 2012 г. Янаки Стоилов представи пред пленума на БСП доклад, според който възстановяването на дома паметник ще струва около 15 млн. лева, а годишната издръжка ще е около 150 хил. лв. Докладът е подготвен във връзка с възможността партията да приеме собствеността на монумента. Тогава социалистите решават до 6 месеца да проучат възможностите за превръщането му в Панорама на социална България и да организират широка обществена дискусия за бъдещето му, след което БСП да реши да приеме собствеността върху паметника, която премиерът Бойко Борисов предложи на партията година по-рано. От 2011 г. досега на БСП е напомняно 5 пъти да завърши процедурата по прехвърляне на паметника, но това не се е случи. Законова промяна, гласувана в началото на т.г., прекрати възможността за безвъзмездно прехвърляне на "Бузлуджа", но пък през юни БСП реши, че иска именно това и дори заплаши Борисов с протести. В крайна сметка социалистите приеха да получат "Бузлуджа" за срок от 10 години, през което време да ползват дома паметник безвъзмездно и да инвестират в рехабилитацията му. "Бузлуджа" остава под разпореждането на областния управител на Стара Загора След решението на МС от сряда грижата за паметника остава изцяло в ръцете на областната управа на Стара Загора. Преди ден областният управител Гергана Микова" ( "Обединени патриоти") даде отрицателно становище за предоставянето му на БСП и посочи, че "Бузлуджа" трябва да остане държавна собственост. "Оттам нататък вече може да се мисли дали паметникът да бъде предоставен за стопанисване и управление на Община Казанлък, както поиска кметът Галина Стоянова, или да се търсят други варианти за него. Разрухата на "Бузлуджа" трябва да бъде спряна, но не като се предоставя паметникът на БСП. Това е архитектурна забележителност от световен мащаб. Убедена съм, че за нея могат да се намерят разумни и действащи решения", каза Микова. Тя допълни, че набезите към паметника на любители на силните усещания продължават ежедневно. Заварените врати затрудняват проникването в него, но фирми и частни лица не спират да се възползват и да печелят пари, превръщайки полуразрушената и опасна сграда в атракция за туристи от цял свят. От Министерския съвет уточниха, че ако Община Казанлък поиска паметника, трябва да се напише докладна до министъра на регионалното развитие и отново с решение на МС той да бъде отстъпен.

БСП няма против паметникът на Бузлуджа да е държавен, стига да се стопанисва добре

http://www.mediapool.bg/bsp-nyama-protiv-pametnikat-na-buzludzha-da-e-darzhaven-stiga-da-se-stopanisva-dobre-news266503.html

БСП няма нищо против паметникът на Бузлуджа да продължи да е държавен, стига да бъде стопанисван добре. Това заяви депутатът от левицата Антон Кутев по повод позицията на “Обединените патриоти“ (ОП), че паметникът трябва да остане държавен вместо да бъде да даден на БСП за партиен музей. Преди ден вицепремиерът Валери Симеонов се обяви против паметникът “да се хариже“ на БСП, а в сряда със същата позиция излязоха и Обединените патриоти с декларация от трибуната на Народното събрание. “Обединените патриоти“ искат Министерския съвет и областния управител на Стара Загора да предприемат действия за опазване на паметника на връх Бузлуджа. "Не може да се предостави тази частна държавна собственост на една партия за партиен музей", се казва в декларацията. Според ОП паметникът не трябва да принадлежи на една партия и държавата трябва да инициира ремонт, реновиране и музейно експониране на съоръжението. Те настояват музейното обновяване на паметника да бъде модерно и атрактивно експониране на културното пространство, а не превръщането в партиен символ със съмнителна историческа достоверност. Патриотите смятат, че паметникът има историческа значимост свързана с освободителните борби у нас. Според тях БСП няма права над обекта и не може да управлява тази собственост. "Не може да се подменя символът Бузлуджа с партиен символ", се казва в декларацията. “Нека се разберат с премиера, те сега са управляващи“, коментира от своя страна депутатът от БСП Антон Кутев. Той заяви, че дори паметникът да бъде върнат на БСП, в каквато посока били и действията на Бойко Борисов, точно защото държавата не може да се справи, реновирането на паметника няма да е изцяло по силите и на социалистическата партия и ще трябва държавна помощ. “Ние искаме само да бъде съхранена паметта“, посочи Кутев. Той допълни, че този паметник не е на БСП, независимо дали ще бъде върнат, или не, а на цяла България. “В момента той е тяхна отговорност (на управляващата коалиция) с цялото му състояние, с това, че е затворен, и че всъщност е опасен“, смята Кутев. Той отбеляза, че БСП са готови да поемат отговорността за паметника, което включва и сериозни финансови ангажименти, но социалистите не знаели какви точно, защото трябвало да се види колко пари трябва да се вложат за възстановяването и обезопасяването му.

80% от чуждите туристи в България избират луксозни хотели

https://www.actualno.com/business/80-ot-chujdite-turisti-v-bylgarija-izbirat-luksozni-hoteli-news_621952.html

80% от чуждите туристи у нас предпочитат луксозни хотели, сочи националната статистика, цитирана от Труд. В хотелите с четири или пет звезди са реализирани 79,7% от общия брой нощувки на чужденци през май. Останалите 34,3% от резервациите в луксозните хотели са били на българи. &ld

ЕС се готви да финансира жп линия, която минава от България до Адриатическо море

https://www.actualno.com/business/es-se-gotvi-da-finansira-jp-linija-kojato-minava-ot-bylgarija-do-adriatichesko-more-news_621951.html

Европейският съюз ще финансира строителството на железопътната линия от Коридор №8, която трябва да свърже Черно море с Адриатическо и минава през територията на Македония. Това казва еврокомисарят по разширяването на ЕС Йоханес Хан пред Deutsche Welle и уточнява, че от Брюксел

Innovator Creative Spaces – проект за верига от мини тех-паркове в България

http://www.eurochicago.com/2017/07/innovator-creative-spaces/

Чрез нашия проект може да задоволим нуждите на местната общественост в областите на високите технологии, иновациите и научно-изследователската дейност, като дългосрочната ни цел е реализирането на верига от мини тех-паркове в цялата страна.

Оборудват здравните служби по селата в община Гоце Делчев

https://www.24chasa.bg/region/article/6331285

Оборудват здравните служби по селата в община Гоце ДелчевОбщина Гоце Делчев започва изпълнение на три проекта по програмата за трансгранично сътрудничество между България и Гърция. Достъпни и качествени здравни услуги за хората в отдалечени населени места, чрез оборудване на здравни служби в общините Гоце Делчев и Пангео ще бъдат осигурени чрез центрове за телемедицина и оборудвани линейки в с.

Загубили сме главната Цел - европеизиране на България

http://frognews.bg/news_138057/Zagubili-sme-glavnata-TSel---evropeizirane-na-Balgariia/

Загубена е Целта, главната Цел, която трябваше да ни вдъхнови да изградим общество, базирано на качествено нови Ценности - либерални, пазарноориентирани, базирани на свободата на индивида и закодирани в личната му отговорност за неговата съдба.

БСП поиска оставката на вътрешния министър

http://www.cross.bg/yankov-ostavkata-natisk-1548779.html

/КРОСС/ БСП призова премиера Бойко Борисов да изиска оставката на министъра на вътрешните работи Валентин Радев преди това да се случи под обществен натиск. Това каза народният представител от ПГ на „БСП за България" Красимир Янков по време на брифинг в Народното събрание, „Фокус". Той направи изявление от името на БСП заедно с колегите си от Вътрешна комисия. „В момента призоваваме министър-председателя преди да има срив в системата и преди да има достатъчно силен обществен натиск, да изиска оставката. Вероятно ще имаме последващи действия", каза депутатът от БСП. Според него, ако не се решат проблемите, опозицията в лицето на БСП ще отстои работеща система за сигурност и кадрово обезпечаване на тази система. „Министърът на вътрешните работи отново смути обществеността със своите възгледи за законосъобразното функциониране на службите за сигурност. Този човек е заплаха за демокрацията", посочи Красимир Янков, като очевидно имаше предвид изказването на Валентин Радев, че „Колкото повече ни следят и слушат, толкова по-добре". По думите му отстраняването му от този пост вече не е нужно само да функционира нормално МВР, а защото неговата позиция не съответства на заемания от него пост. „Проверките на „Пътна полиция" няма да са само на водачите на МПС, а ще бъдат проверявани всички пътници в автомобилите

80-годишна от Тутракан даде 2 500 лева на ало измамници

https://www.24chasa.bg/novini/article/6331292

80-годишна от Тутракан даде 2 500 лева на ало измамници80-годишна жена от Тутракан е станала жертва на телефонна измама, съобщиха от Областната дирекция на МВР в Силистра. Тя получила обаждане на стационарния си телефон от жена, представяща се за дъщеря й, която поискала пари за лечение. Непосредствено след това последвало второ обаждане от мним полицай, който обяснил,

Китай изпраща кораби към първата си военна база в чужбина

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/07/12/3005541_kitai_izprashta_korabi_kum_purvata_si_voenna_baza_v/?ref=rss


Кораби с китайски военен персонал за първата китайската военна база в чужбина потеглиха от Китай за Джибути, предадоха "Ройтерс" и БТА.<br /><br />Китай започна да изгражда логистична база в стратегически разположения Джибути миналата година. Там ще бъдат презареждани кораби, участващи в миротворчески и хуманитарни мисии, по-специално край бреговете на Йемен и Сомалия.<br /><br />Това ще бъде първата китайска военноморска база в чужбина, въпреки че Пекин...

БСП поиска оставката на министъра на вътрешните работи

http://www.cross.bg/yankov-predi-natisk-1548779.html

/КРОСС/ БСП призова премиера Бойко Борисов да изиска оставката на министъра на вътрешните работи Валентин Радев преди това да се случи под обществен натиск. Това каза народният представител от ПГ на „БСП за България" Красимир Янков по време на брифинг в Народното събрание, „Фокус". Той направи изявление от името на БСП заедно с колегите си от Вътрешна комисия. „В момента призоваваме министър-председателя преди да има срив в системата и преди да има достатъчно силен обществен натиск, да изиска оставката. Вероятно ще имаме последващи действия", каза депутатът от БСП. Според него, ако не се решат проблемите, опозицията в лицето на БСП ще отстои работеща система за сигурност и кадрово обезпечаване на тази система. „Министърът на вътрешните работи отново смути обществеността със своите възгледи за законосъобразното функциониране на службите за сигурност. Този човек е заплаха за демокрацията", посочи Красимир Янков, като очевидно имаше предвид изказването на Валентин Радев, че „Колкото повече ни следят и слушат, толкова по-добре". По думите му отстраняването му от този пост вече не е нужно само да функционира нормално МВР, а защото неговата позиция не съответства на заемания от него пост. „Проверките на „Пътна полиция" няма да са само на водачите на МПС, а ще бъдат проверявани всички пътници в автомобилите

Може ли МВР да ни следи във „Вайбър“, „Фейсбук“ и „Скайп“

https://www.vesti.bg/bulgaria/mozhe-li-mvr-da-ni-sledi-vyv-vajbyr-fejsbuk-i-skajp-6071398

Софтуерът може да се справи дори и чатовете от тези приложения да са изтрити, но само, ако органие на реда изземат телефона или таблета ни

Минималната работна заплата остава 460 лева

//dariknews.bg/novini/biznes/minimalnata-rabotna-zaplata-ostava-460-leva-2036393

Министерският съвет прие постановление, с което потвърди определянето от 1 януари 2017 г. на минимална месечна работна заплата за страната в размер на 460 лв.

Кола изгоря при самозапалване след пътен инцидент на автомагистрала „Тракия“

https://www.24chasa.bg/novini/article/6331288

Кола изгоря при самозапалване след пътен инцидент на автомагистрала „Тракия“

Лек автомобил е изгорял при самозапалване след пътен инцидент на автомагистрала „Тракия“. Това съобщиха от ОДМВР - Сливен. Днес, около 1.10 часа, е възникнал пожар в лек автомобил “Мерцедес” на 272 км. на автомагистрала „Тракия“. Пожарът е ликвидиран в 2.45 часа от дежурната смяна на РСПБЗН - Нова Загора. Унищожен е автомобила.

Експерт: Черноморието ни се превърна в ”гробищен парк”, напълни се с хора, които идват да се балсамират

http://frognews.bg/news_138110/Ekspert-CHernomorieto-ni-se-prevarna-v-grobishten-park-napalni-se-s-hora-koito-idvat-da-se-balsamirat/

Нашите плажове са се превърнали в индустриални такива! Една машина за обработване на туристи. Те представляват нещо като гробищен парк с успоредно разположени лежанки, на които някакви хора идват, започват да се балсамират известно време, след което лягат и застиват в една поза.

Терористът от Централната гара в Брюксел е можел да погуби поне шестима души

https://www.24chasa.bg/novini/article/6331212

Терористът от Централната гара в Брюксел е можел да погуби поне шестима души
Терористът, който взриви куфар на Централната гара в Брюксел през юни, е можел да погуби поне шестима души, предаде БТА. Разследването е установило, че в куфара са били поставени газови бутилки и пирони, чието задействане е било равносилно на избухването на 15 гранати. Записите от камерите показват,

Задържаха 33-годишен от разградското село Равно за изнасилване

https://www.24chasa.bg/novini/article/6331270

Задържаха 33-годишен от разградското село Равно за изнасилване

33-годишен мъж от кубратското село Равно е задържан за изнасилване в Районно управление – Разград. Това съобщиха от ОДМВР - Разград. Сигналът за извършеното полово престъпление е получен в 11.00 часа на 10 юли от потърпевшата 29-годишна жена от село Топчии. По думите ѝ непознат за нея мъж със сила и заплахи е осъществил деянието в гориста местност

Проф. Томова: Намалял е броят на жените в детеродната възраст

http://www.moreto.net/novini.php?n=355314

„Между 2001 година и 2011 година с около 260 000 е намалял броят на жените в детеродна възраст. От тях 114 000 ги няма просто защото са в чужбина и раждат там”, коментира в „Здравей, България” проф. Илона Томова от Института за изследване на населението и човека в БАН.

Две голи активистки прекъснаха концерт на Уди Алън в Хамбург (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6331269

Две голи активистки прекъснаха концерт на Уди Алън в Хамбург (Видео)Две голи активистки прекъснаха концерт на джаз бенда на Уди Алън в Хамбург снощи, предаде БТА. Американският режисьор бе на сцената на концертната зала "Елбфилхармони" ("Филхармонията на Елба"), когато двете протестиращи се появиха, скандирайки лозунги и със съобщения, изрисувани върху телата им. Активистките бяха от организацията "Фемен",

13 ранени след експлозия на яхта в Германия

http://www.cross.bg/yahtata-pozharnikari-raneni-1548778.html

/КРОСС/ Най-малко 13 души са ранени при експлозия на яхта в северния немски пристанищен град Минден. Поне един от тях е в тежко състояние. По информация на полицията ранените са предимно пожарникари, съобщи ДПА.  Изяснено е, че пожарникарите са били извикани със сигнал за възникнал пожар на яхтата. Когато тръгнали да гасят бедствието яхтата избухнала. По думите на местните власти взривът е бил много силен - яхтата полетяла на няколко метра във въздуха от ударната вълна. Вследствие на експлозията шест пожарникари са със сериозни наранявания, като един от огнеборците е в критично състояние. При експлозията е ранен и полицай, намиращ се в близост до горящия обект. Все още не е ясна причината за пожара на яхтата. Щетите възлизат на около 500 000 евро. Ударната вълна засегнала други две лодки и парк, намиращи се близо до яхтата.  

Apple ще строи първи център за данни в Китай

http://www.investor.bg/harduer/459/a/apple-shte-stroi-pyrvi-centyr-za-danni-v-kitai-242886/

Компанията твърди, че няма да създава задни вратички към данните за китайските власти

Спецзвено "Антикорупция" обвини Манол Генов за купуване на гласове

https://www.24chasa.bg/novini/article/6331275

Спецзвено "Антикорупция" обвини Манол Генов за купуване на гласовеДепутатът от БСП Манол Генов бе обвинен преди минути за купуване на гласове в Асеновград. Той е на свобода срещу подписка. Генов не е дал обяснение. "Разчитам на един справедлив процес", обясни той. На излизане от прокуратурата Генов коментира ситуацията в Асеновград. по думите му ромското гето е от 60-та година и хората се нуждаели от работа

Конър Макгрегър се подигра на Флойд Мейуедър

https://offnews.bg//bojni/konar-makgregar-se-podigra-na-flojd-mejuedar-660321.html

Ирландската звезда в смесените бойни изкуства Конър Макгрегър се подигра с всичко във външния вид на американския боксьор Флойд Мейуедър по време на официалната пресконференция в Лондон преди битката помежду им на ринга в Лас Вегас на 26 август.

Ирландецът първо "захапа" Флойд за облеклото, с което е дошъл - спортно памучно горнище.

"Явно не може да си позволи истински костюм. Вижте ме само мен! Отделно всичко му е малко - крачета, главица, ръчички. Ще го смажа за четири рунда, помнете ми думите", изцепи се Макгрегър, докато Мейуедър кротко слушаше изявлението му.

"Правя каквото си искам, прекарвам си времето страхотно. Мейуедър не е срещал съперник като мен. Бил се е с хора, които са се притеснявали от него, но аз не съм такъв.

Пращам го в безсъзнание за 4 рунда и отивам да си харча парите с кеф", каза още ирландецът.

Двамата с Мейуедър ще приберат по близо 100 милиона долара за участието си в наречения Мач на века двубой в столицата на хазарта, който ще протече по правилата на бокса.

50 дка пшеница е унищожена при пожар в Сливенско

https://www.24chasa.bg/region/article/6331277

50 дка пшеница е унищожена при пожар в Сливенско

Пшеница с площ от 50 дка е унищожена при пожар в неожънат житен масив в землището на село Загорци. Това съобщиха от ОДМВР - Сливен. На 10 юли, в 7.45 часа, е получено съобщение за възникнал пожар в неожънат житен масив, намиращ се в землището на село Загорци. В резултат на пожара е унищожена пшеница с площ от 50 дка.

Протестират оправдателна присъда за стрелбата по Японеца

http://dnes.dir.bg/news/prisada-yosko-26046468

Прокуратурата протестира срещу присъдата на Апелативния спецнаказателен съд, с която Йосиф Йосифов - Йоско Костинбродския беше оправдан за опит за убийсттво.

БСП призова за оставката на Валентин Радев

https://www.24chasa.bg/novini/article/6331271

БСП призова за оставката на Валентин РадевБСП призова премиера Бойко Борисов да изиска оставката на министъра на вътрешните работи Валентин Радев преди това да се случи под обществен натиск. Това каза народният предтавител от ПГ на „БСП за България“ Красимир Янков по време на брифинг в Народното събрание, съобщава „Фокус“. Той направи изявление от името на БСП заедно с колегите си от

Арестуваха крадците на 100-килограмовата монета в Берлин

https://www.24chasa.bg/novini/article/6331272

Арестуваха крадците на 100-килограмовата монета в БерлинБерлинската полиция откри кои са крадците на 100-килограмовата златна монета, която изчезна от музея „Боде“ на 27 март тази година. Десетки обиски и арести имаше тази нощ в Берлин по нареждане на прокуратурата. Задържани са дузина заподозрени, сред тях и двамата, коит са заснети от видеокамерите в музея.

Dell EMC обяви следващото поколение портфолио с най-продаваните в света сървъри

http://www.cross.bg/dell-poweredge-survuri-1548777.html

/КРОСС/ Dell EMC обяви наличността в цял свят на своето следващо поколение най-продавани в света сървъри, за да помогне на различни типове клиенти да поддържат своите процеси по ИТ трансформация. Наскоро представен на конференцията Dell EMC World 2017, всепризнатият дизайн на новото 14-то поколение портфолио с Dell EMC PowerEdge сървъри създава скалируема, автоматизирана и сигурна компютърна платформа за традиционни приложения и приложения от облачен тип, създадени за нови Intel® Xeon® Scalable процесори. „Dell EMC PowerEdge сървърите от 14-то поколение допълват портфолиото на най-продаваните сървъри, те са създадени да бъдат двигателя на ИТ трансформацията на нашите клиенти," казва Ашли Горакпурвала, президент на отдел „Сървърни решения" в Dell EMC. „Нашите модерни инфраструктурни решения променят правилата в днешната дигитална икономика. С нашата киберустойчива архитектура и иновации в производителността ще дадем възможност на нашите клиенти да отключат своя бизнес потенциал." Скорошното проучване ESG 2017 Крива на ИТ трансформацията e, поръчано от Dell EMC, показва, че организациите, които са достигнали най-напред в своята ИТ трансформация, е седем пъти по-вероятно да гледат на ИТ като на конкурентен диференциатор

КФН одобри търгово предложение за изкупуване на акции от капитала на Евроинс

http://econ.bg/Новини/КФН-одобри-търгово-предложение-за-изкупуване-на-акции-от-капитала-на-Евроинс_l.a_i.745570_at.1.html

На заседанието си на 11.07.2017 г. Комисията за финансов надзор (КФН) реши, че не издава забрана за публикуване на коригирано търгово предложение от...

Защо е вредна мантрата “Да не се изложим пред чужденците”

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6330587

Защо е вредна мантрата “Да не се изложим пред чужденците”Стига са ни плашили, че България ще се провали с европредседателството. Ще мине и замине като всяко чудо за три дни Естония, България и Австрия по волята на съдбата попаднаха в една тройка, но тя не е шведска, нито е съветска, а е европейска. Това са трите държави, които на ротационен принцип поемат председателството на Съвета на ЕС за по половин

Хакери атакуваха веригата "Тръмп хотелс"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6331264

Хакери атакуваха веригата "Тръмп хотелс"
Хакери получиха достъп до личните данни на гостите на 14 хотела, влизащи в мрежата "Тръмп хотелс", включително данни за кредитните карти, предаде Нова тв. Според съобщение на компанията кибератаката е засегнала системата Sabre Hospitality Solutions, от чиито услуги се ползва "Тръмп хотелс". Злосторниците проникнали за пръв път в системата на 10

Патриотите не дават Бузлуджа на БСП

https://www.actualno.com/politics/patriotite-ne-davat-buzludja-na-bsp-news_621943.html

"Обединените патриоти" искат паметникът на връх Бузлуджа да остане на държавата, а не - да принадлежи на една партия като БСП. Мотивът - недопускане на неадекватно за съвременната ситуация парцелиране на историческата памет на обекта, който бил изграден с "обществени средс

Скандал между БСП и ГЕРБ за 2,4 млн. лв. за администрацията

https://www.24chasa.bg/novini/article/6331266

Скандал между БСП и ГЕРБ за 2,4 млн. лв. за администрациятаЛют скандал между ГЕРБ и БСП се разрази в пленарната зала преди минути заради ратифицирането на споразумение с Международната банка за възстановяване и развитие за консултантски услуги на стойност близо 2,4 млн. лв. за подобряване работата на родната администрация. Вицепремиерът Томислав Дончев да дойде с НС и да даде подробни разяснения на

Наближава крайният срок за възползване от промоционалните цени за участие в изложението COPI’S

https://www.actualno.com/business/nablijava-krajnijat-srok-za-vyzpolzvane-ot-promocionalnite-ceni-za-uchastie-v-izlojenieto-copis-news_621941.html

До края на месец юли желаещите фирми да участват в изложението COPI’S могат да се възползват от промоционалните цени за ранно записване. Два месеца след старта на кампанията по организация на събитието 70 % от изложбените площи на единственото изложение за печатни и реклам

Антон Налбантов, БЧК: Най-често инциденти с фатален край се случват на неохраняемите плажове

http://www.moreto.net/novini.php?n=355315

Най-често инциденти с фатален край на море се случват на неохраняемите плажове. Това каза Антон Налбантов, директор на Водноспасителната служба към Българския червен кръст (БЧК) в интервю за Агенция „Фокус“ за началото на летния сезон, за спасителите и охраняемите плажове.

Ердоган: Европейският съюз губи времето на Турция

https://www.24chasa.bg/novini/article/6331260

Ердоган: Европейският съюз губи времето на Турция

Според президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган страната не смята ЕС за незаменим. Той добави, че Анкара ще остане „държаща на думите си“, припомняйки, че Турция желае да стане страна-член на Съюза, предаде Daily Sabah, цитиран от Фокус. „Ако ЕС просто каже, че няма да може да приеме Турция, това ще ни успокои. Ние ще стартираме своите план Б и В.

Главчев изгони Гечев от залата в НС, депутатите от БСП напуснаха от солидарност

http://frognews.bg/news_138109/Glavchev-izgoni-Gechev-ot-zalata-v-NS-deputatite-ot-BSP-napusnaha-ot-solidarnost/

Депутатът от БСП професор Румен Гечев бе изгонен от пленарната зала от председателя на Народното събрание Димитър Главчев.

Мъж загина при катастрофа между влак и кола на жп прелез в района на Гавраилово

https://www.24chasa.bg/novini/article/6331261

Мъж загина при катастрофа между влак и кола на жп прелез в района на Гавраилово

50-годишен мъж е загинал при катастрофа между влак и товарен автомобил на жп прелез в близост до село Гавраилово. Това съобщиха от ОДМВР - Сливен. Починал е водачът на товарния автомобил. Вчера в 20.06 часа в ОДЧ на РУ - Сливен е получено съобщение за настъпило пътнотранспортно произшествие на жп прелез, намиращ се южно от с. Гавраилово.

Кутев: Ако патриотите имат идея как да съхранят "Бузлуджа", да се хващат на работа

http://www.cross.bg/kytev-patriotite-pametnika-1548776.html

/КРОСС/ Паметникът на Бузлуджа да не се дава на БСП. Това поискаха официално "Обединени патриоти" с декларация от парламентарната трибуна, представена от депутата Михаил Михов. Патриотите препоръчаха да се предприемат административно - управленски действия за ремонт и реновиране на "чинията" на Бузлуджа. Както е известно монументът стои от години в разруха, заради което от БСП официално поискаха от правителството да им бъде отдаден, за да могат да го възстановят и да го направят музей. По последни данни това трябва да стане с право на ползване за 10 години. В тази връзка реплика по адрес на патриотите направи зам.-председателят на „БСП за България" Антон Кутев.„Досега „Бузлуджа" беше държавна собственост и виждаме резултата - патриотите да се разберат с Бойко Борисов. Ние в края на краищата имаме разговори с Борисов. Той е предприел действия за връщане на паметника точно защото държавата на може да се справи", посочи Кутев. По думите му в момента патриотите са управляващи. „Ако имат идеи за това как да направят паметника действащ и как да съхранят паметта - нека да го направят. Ние искаме само да бъде съхранена паметта", заяви той и обясни, че това също ще струва пари. Според Кутев и да се върне паметника на БСП, това не означава, че държавата трябва да избяга от отговорност да подпомогне за съхраняването му. „Този паметник не е на БСП, независимо дали ще бъде върнат или не

Предотвратиха голямата самолетна катастрофа в Сан Франциско (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6331253

Предотвратиха голямата самолетна катастрофа в Сан Франциско (Видео)Огромен авиоинцидент се размина на косъм в Сан Франциско, предаде Нова тв. Малко преди полунощ, полет 759 на „Еър Канада” от Торонто, със 140 пътници на борда, получил разрешение за кацане на международното летище в Сан Франциско. Вместо това обаче, Еърбъсът А320 се насочил към успоредната писта, на която чакали за рулиране преди излитане други

Шериатска полиция пази нравите в Индонезия

https://offnews.bg//dw/sheriatska-politcia-pazi-nravite-v-indonezia-660317.html

Флиртовете, милувките, пиенето на алкохол: всичко това е забранено в индонезийския град Банда Ачех. Там е в сила шериатът, а специална нравствена полиция следи за спазването на ислямското право, разказва в репортаж Дойче веле (DW).

Новосъздадената нравствена полиция отговаря за запазването на шериата. Ислямското право забранява както употребата на алкохол, така и флиртовете между неомъжени. Не им е позволено дори да се държат за ръце. Екип на "Дойче веле е допускат да обиколи града с патрула и за кратко вижда как няколко младежи получават предупреждение да стоят на разстояние един от друг или да се приберат вкъщи. Патрулиращите обясняват, че ако ги видят още веднъж заедно, ще ги арестуват. Очаква ги публичен бой с пръчки. Само в рамките на тази вечерна смяна са заловени осем младежи и осъдени на 25 удара с бамбукова пръчка.

"Съветвам ги да не прекрачват границите на шериата, защото много боли", споделя пред камерата Корния - млад мъж, който вече е бил осъден на публичен линч и е лежал четири месеца в затвора.

Корния разказва колко болезнени са ударите с пръчка.

Палач с маска изпълнява наказанието. Ударите са много болезнени. Но основната цел е не болката, а унижението пред очите на всички. В същото време зяпачи крещят: "Свършен си. Следващият път ще си мъртъв." Много хора от линчуваните не издържат и губят съзнание.

Тази млада жена е осъдена на 25 удара с камшик. Изтърпява ги безмълвно.

Дълго време Индонезия минаваше за толерантна мюсюлманска държава. Сега обаче това се променя. Мюсюлмански хардлайнери в Джакарта прогониха от властта тамошния губернатор християнин, който бе осъден на две години затвор по обвинение в богохулство. Междувременно в Индонезия се вливат все повече пари от Саудитска Арабия - за нови джамии, училища, университети, допълва DW.

В Банда Ачех консервативните сили печелят все повече влияние. 340 души са бичувани в града за 2016, а тази година сигурно ще са и повече. Активистка твърди, че шериатската полиция определено злоупотребява с нарастващото си влияние. Най-тежко са засегнати жените, на които казват, че са неморални. След такъв удар с пръчки жертвите изпитват силни болки, губят работата си, а заради унижението трябва да се преместят да живеят другаде.

Женският патрул

Нравствената полиция има и женски патрул. Не дават на оператора да се качи на тяхната платформа, тъй като щял да бъде твърде близо до жените. Патрулиращите призовават жените по улиците да носят винаги забрадка и никога тесни панталони. Шериатът и удоволствията очевидно са две несъвместими неща.

Барние: Лондон не гарантира равни права на европейските граждани

http://clubz.bg/56114-barnie_london_ne_garantira_ravni_prava_na_evropejskite_grajdani

Великобритания не гарантира равни права на гражданите на ЕС на нейна територия след Брекзит, каза днес главният преговарящ от страна на ЕС Мишел Барние.

На пресконференция в Брюксел той посочи, че това е само едно от серията различия преди започващия идния понеделник (17 юли) нов кръг от преговорите по условията на раздялата.

"Очевидно е, че европейските граждани няма да мога да продължат да живеят (в Обединеното кралство както досега),  каза Барние. "Ние искаме гражданите на ЕС в Британия да имат същите права както британските граждани в ЕС".

Една от точките на несъгласието е настояването на ЕС неговият съд да остане компетентен, що се отнася за правата на европейците в Обединеното кралство. 

Британското предложение, огласено от министър-председателката Тереза Мей на 22 юни, изключва това. Освен това то подчинява близо двата милиона европейски граждани установили се във Великобритания преди Брекзит на нейния имиграционен закон, който би ограничил част от правата им, като например за събиране на семействата, изтъкна Барние.

Той добави, че ЕС досега е публикувал девет преговорни позиции и очаква британското правителство да отговори реципрочно.

"Ние трябва да знаем позициите на Обединеното кралство по всичките девет теми. Трябва да знаем по кои точки сме съгласни и по кои не сме", каза Барние. 

Той потвърди, че ЕС ще е готов да преговаря по бъдещите си отношения с Великобритания, само когато преговорите постигнат съществен напредък по трите главни въпроса на развода. Освен правата на гражданите те включват уреждането на британските финансови задължения към ЕС и бъдещият граничен режим между британската провинция Северна Ирландия и Ирландската република, която е част от ЕС.

"Това са три неразделни предмета. Напредъкът по един или два от тях няма да бъде достатъчен", предупреди главният преговарящ.

Той заяви, че няма да има основа за преговори, ако Великобритания откаже да приеме, че има финансови задължения към ЕС.

"Това не е откуп, изходна сметка, не е наказание", каза Барние. "Можем да обсъждаме отделни бюджетни линии  и да стигнем до споразумение - това е, което искам... Очаквам такава голяма страна като Обединеното кралство да е отговорна за своите задължения". 

Главният преговарящ каза, че британските служители в европейските институции "ще бъдат третирани хуманно и обективно", но и че едно от последствията на Брекзит ще бъде, че те няма да запазят работните си места, след като страната им престане да бъде членка на ЕС.

ЕС очаква да постигне споразумение за излизането на Обединеното кралство от него до октомври 2018 г., за да има време за неговата ратификация и остатъкът от двегодишния срок за преговорите (до 29 март 2019 г. ) да бъде посветен на бъдещите отношения.

Катар ще подпомогне Газа въпреки натиска от Саудитска Арабия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6331254

Катар ще подпомогне Газа въпреки натиска от Саудитска АрабияКатар обяви, че ще финансира проекти в ивицата Газа, управлявана от Хамас, въпреки натиска на Саудитска Арабия и съюзниците й, които го обвиняват, че подпомага екстремистки групировки, съобщава Франс прес, цитирана от БТА. На съвместна пресконференция с представител на ООН вчера катарски дипломат заяви,

Никос Кодзиас: Преговорите за Кипър в Швейцария не бяха провал

https://www.24chasa.bg/novini/article/6331247

Никос Кодзиас: Преговорите за Кипър в Швейцария не бяха провалСпоред гръцкия министър на външните работи Никос Кодзиас кипърският въпрос не е приключил в Швейцария и конференцията в Кранс Монтана не е била провал, пише Protothema, цитиран от Фокус. Министърът заяви, че това е първият случай в който въпросът за гаранциите и сигурността е бил обсъждан на преговорно равнище по време на обсъжданията за Кипър и

105 000 лв. за запълване на фуги, подмяна на тротоар и стълбище в училище в "Младост" 2

https://www.actualno.com/sofia/105-000-lv-za-zapylvane-na-fugi-podmjana-na-trotoar-i-stylbishte-v-uchilishte-v-mladost-2-news_621939.html

Районният кмет на “Младост” Десислава Иванчева е обявила обществена поръчка за ремонтни дейности в 39-то училище "Петър Динеков" в ж.к. "Младост 2". Става въпрос за ремонтно-възстановителни дейности и обработка на деформационни фуги, подмяна на тротоарни плочки и ремонт

Луд до доказване на обратното

//dariknews.bg/novini/komentar/lud-do-dokazvane-na-obratnoto-2036374

Щом искат психотест за учителите, нека го въведат и за други съсловия, казват критиците на наредбата за психотестовете. Звучи логично, но що за общество е това, в което всеки непрестанно трябва да доказва, че е нормален?

Какво правим, когато медиите ни сблъскат с поредния акт на необ

Семейството на Лю Сяобо отказва той да бъде интубиран

//dariknews.bg/novini/sviat/semejstvoto-na-liu-siaobo-otkazva-toj-da-byde-intubiran-2036380

Семейството на китайския дисидент Лю Сяобо отказа той да бъде интубиран за поставянето му под командно дишане, съобщи болницата, в която носителят на Нобеловата награда за мир бе приет с рак в терминална фаза, предаде Франс прес.

Съсловните организации на магистратите ще могат да получават пари от Европа?

//dariknews.bg/novini/bylgariia/syslovnite-organizacii-na-magistratite-shte-mogat-da-poluchavat-pari-ot-evropa-2036388

По искане на премиера Бойко Борисов правосъдният министър Цецка Цачева ще предложи да отпадне забраната за външно финансиране по европейски програми на съсловните организации на магистратите. Срещу ограничението официално се обявиха Съюзът на съдиите, Съюзът на юристите, Асоциацият

Четвъртфиналите от "Уимбълдън" с участието на Мъри и Федерер - пряко по Евроспорт 2 днес

http://www.cross.bg/pryako-dnes-evrosport-1548775.html

/КРОСС/ Откритото първенство на Великобритания навлиза в най-интересната и решаваща фаза. Осемте най-добри в турнира при мъжете излизат днес в спор за полуфиналите. Евроспорт 2 ще излъчи пряко двубоите Анди Мъри - Сам Куери и Милош Раонич - Роджър Федерер.Началото е в 15:00 ч.

Резултатите на Burberry за първото тримесечие задминаха очакванията

http://www.investor.bg/novini/346/a/rezultatite-na-burberry-za-pyrvoto-trimesechie-zadminaha-ochakvaniiata-242880/

Това ще даде тласък на усилията на новия изпълнителен директор за преструктуриране на британската компания

Прокуратурата протестира срещу отменените 17-годишни присъди на двама за опит за убийство

https://www.24chasa.bg/novini/article/6331245

Прокуратурата протестира срещу отменените 17-годишни присъди на двама за опит за убийствоАпелативна специализирана прокуратура (АСП) внесе протест срещу присъдата на Апелативния специализиран съд (АСпС), с която Йосиф Йосифов и Ивайло Сименов бяха оправдани за опит за убийство по начин и със средства, особено опасни за живота на мнозина. Това съобщиха от пресцентъра на Прокуратура на Република България.

София няма да е ”център” на българското председателство

http://dnes.dir.bg/news/ndk-predsedatelstvo-skandalat-ndk-26046345

Централните събития по време на българското председателство на Съвета на ЕС през 2018 г. всъщност няма да се провеждат в София, а в Брюксел и Страсбург.

Методи Лалов за смъртта на Таков: Исках да бъда поне малко като него

http://frognews.bg/news_138108/Metodi-Lalov-za-smartta-na-Takov-Iskah-da-bada-pone-malko-kato-nego/

Стотици хора изразиха болката си от загубата на Кристиан Таков във фейсбук. Бившият шеф на СРС Методи Лалов написа:

До края на юли се подават декларациите за дължими данъци за второто тримесечие на 2017 г.

http://www.moreto.net/novini.php?n=355316

До края на юли 2017 г. всяко предприятие или самоосигуряващо се лице, което изплаща на физически лица доходи извън тези по трудов договор и е задължено да удържа данък, трябва да подаде декларация за дължими данъци. Декларацията – по чл.

Американските индекси завършиха разнопосочно снощната търговия

http://econ.bg/Новини/Американските-индекси-завършиха-разнопосочно-снощната-търговия_l.a_i.745569_at.1.html

Пазарите в Европа приключиха търговията на червена територия, докато американските индекси завършиха разнопосочно на 11 юли, пише "Блумбърг". ...

Жените в Иран отказват да носят хиджаб в колите си

https://offnews.bg//sviat/zhenite-v-iran-otkazvat-da-nosiat-hidzhab-v-kolite-si-660320.html

Все по-големият брой ирански жени, които отказват да носят хиджаб по време на шофиране, предизвика сериозни противоречия в ислямската република, съобщава The Guardian.

Мнозина в Иран смятат, че салонът на колата е лично пространство, но съдебните власти и полицията не са на това мнение.

"Невидимата част от колата, като багажникът, е лично пространство, но това не важи за видимите части", твърди Хади Садейди, който е висш магистрат в Иран.

Саид Монтазералмади, говорител на иранската полиция, излезе със същото становище. Според него онова, което е видимо за обществото, не е лично пространство, а нормите и правилата трябва да се зачитат и в автомобилите. Той също така предупреди собствениците на автомобили да не използват затъмнени стъкла, за да предотвратят видимостта в колата.

Други обаче изразиха сериозно несъгласие.

„Законът казва, че пространството в колата е лично. Хартата на правителството за правата на гражданите също твърди, че колата е част от личното пространство и властта е длъжна да го уважава“, съобщиха от официалната иранска информационна агенция „ИРНА“, цитирайки адвокат Хосеин Ахмадиниаз.

Яхя Камалпур, член на иранския парламент също подкрепя тезата и смята, че полицията няма право да влиза в него без съдебна заповед.

Дебатът започна вследствие на нарастващия разрив между правителството и твърдата съдебна система, която действа независимо от кабинета на Рухани. В същото време конфликтите между жените и иранската морална полиция често се увеличават през лятото, когато температурите се покачват.

Съдят брат и сестра за смъртта на бебе

https://www.24chasa.bg/novini/article/6331235

Съдят брат и сестра за смъртта на бебе
Започна второто заседание по делото срещу брат и сестра, които са обвинени в предумишлено убийство на бебето на жената. Трупът на новороденото момиченце беше открит захвърлен край двора на бившето млекопреработвателно предприятие „Сердика“ в кърджалийския квартал „Възрожденци“ в началото на май 2016 година.

Фандъкова: Ролята на вероизповеданията е да не допуснат религията да се използва като претекст за насилие

https://www.24chasa.bg/novini/article/6331237

Фандъкова: Ролята на вероизповеданията е да не допуснат религията да се използва като претекст за насилие

Ролята на официалните вероизповедания е да не допуснат религията да се използва като претекст за насилие и агресия. Това каза председателят на Сдружение „Граждани за европейско развитие на България” и кмет на Столична община Йорданка Фандъкова, която откри конференцията на тема „Етика, ценности и религия”, съобщава „Фокус”.

"Обединените патриоти" искат държавата да направи музей от паметника на Бузлуджа, БСП е съгласна

http://www.dnevnik.bg/politika/2017/07/12/3005519_obedinenite_patrioti_iskat_durjavata_da_napravi_muzei/?ref=rss


"Обединените патриоти" искат паметникът на връх Бузлуджа да остане на държавата, а не да принадлежи на една партия като БСП. Мотивът - недопускане на неадекватно за съвременната ситуация парцелиране на историческата памет на обекта, който бил изграден с "обществени средства и доброволен труд". Това се разбра от декларация на парламентарната група на националистите, прочетена от трибуната в Народното събрание днес.<br /><br />В момента паметникът на Бузлуджа е...

Патриотите искат държавата да направи музей от паметника на Бузлуджа, в БСП са съгласни

http://www.dnevnik.bg/politika/2017/07/12/3005519_patriotite_iskat_durjavata_da_napravi_muzei_ot/?ref=rss


"Обединените патриоти" искат паметникът на връх Бузлуджа да остане на държавата, а не - да принадлежи на една партия като БСП. Мотивът - недопускане на неадекватно за съвременната ситуация парцелиране на историческата памет на обекта, който бил изграден с "обществени средства и доброволен труд". Това се разбра от декларация на парламентарната група на националистите, прочетена от трибуната в Народното събрание днес.<br /><br />В момента паметникът на Бузлуджа е...

Липсващо правителство и изгонен депутат на "уникална" ратификация на договор за 2,4 милиона лева в парламента

http://www.cross.bg/bulgariya-gechev-banka-1548773.html

/КРОСС/ „Присъстваме на уникално събитие - правителството на Република България въобще не го е „еня" за никакъв парламент и внася договор за 2,4 млн. лева и няма никой от правителството. Това каза народният представител от „БСП за България" Румен Гечев по време на дебатите по ратифицирането на Споразумение за консултантски услуги между Министерски съвет и Международната банка за възстановяване и развитие, чиято цел е получаване на консултантска помощ за страната ни за въвеждане на принципа на споделените услуги, предаде „Фокус". „Няма друг парламент в света, в който се внася предложение за ратификация и няма никой от правителството", заяви той. „Никакви претенции нямаме към Световната банка, играла и играе и важна роля за структурните промени в икономиката на България", обяви Румен Гечев. „Имаме претенции към българското правителство по този договор, тъй като става дума за 2,4 млн. лева. Защо се търсят услугите на Международната банка, при положение, че става въпрос за европейски програми. ЕС няма ли капацитет да съветва България за осъществяването на тези услуги ", попита народният представител от БСП. „Мотивите са една страничка, от които 90% са ала-бала, изписани с дългото име на Световната банка. Така казвате, "Вие не сте никакви народни представители. Бийте печата на 2,4 млн. лв. Нас не ни интересува за какво и как ще бъдат разходвани тези средства

Йоханес Хан: ЕС ще финансира ЖП линията между Македония и България

https://www.24chasa.bg/novini/article/6331233

Йоханес Хан: ЕС ще финансира ЖП линията между Македония и България

Европейският комисар за политиката на съседство и преговорите за разширяване Йоханес Хан потвърди, че изграждането на Коридор № 8 (свързващ България и Македония – бел. прев.) е част от проектите, които ЕС ще финансира, съобщава македонската редакция на Deutsche Welle, цитирата от “Фокус“.  Европейският съюз ще финансира строителството на

Тръмп не знаел за срещата на сина си с руската адвокатка, защото не било важно

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/07/12/3005522_trump_ne_znael_za_sreshtata_na_sina_si_s_ruskata/?ref=rss


Доналд Тръмп-младши не съобщил на баща си за срещата с руска адвокатка, за която му било казано, че разполага с компрометираща информация за Хилари Клинтън, заяви самият той в интервю за американската телевизия "Фокс нюз", цитиран от Би Би Си и БТА.<br /><br />"Това не беше нищо и нямаше какво да му съобщя", отбеляза най-големият син на президента Доналд Тръмп. Коментарите му дойдоха след публикации на "Ню Йорк таймс", които разказаха за срещата му с...

Предстои среща на високо равнище на балканските държави

https://www.actualno.com/balkani/predstoi-sreshta-na-visoko-ravnishte-na-balkanskite-dyrjavi-news_621936.html

На 12 юли в Триест ще се проведе среща на високо равнище на Западните Балкани. Срещата ще е повод за обща работа към засилването на възможностите пред регионалното сътрудничество с цел да се развият включващи общества, добро управление и живи икономики, а от там и да се ускор

Убиецът на красивата Милена влезе усмихнат в съда

http://dnes.dir.bg/news/ubiystvo-plovdivski-okrazhen-sad-ilian-rangelov-26046231

Пловдивският окръжен съд отложи делото срещу 28-годишния Илиян Рангелов за умишленото убийство на годеницата му Милена Динова.

Турската полиция е убила петима в акция срещу група на ИД

https://www.24chasa.bg/novini/article/6331222

Турската полиция е убила петима в акция
срещу група на ИДТурската полиция е убила петима бойци на "Ислямска държава" при нападение срещу къща в окръг Коня днес. Четирима полицаи са леко ранени, предаде БТА. Специални сили на полицията предприеха операцията около 5.15 ч. тази сутрин заради сведения, че клетка на бойци на ИД планира нападение. Акцията бе проведена в района на град Мерам.

Поне 14 лв. обезщетение на ден за безработните, настояват от КНСБ

https://www.24chasa.bg/novini/article/6331220

Поне 14 лв. обезщетение на ден за безработните, настояват от КНСБНай-малко 14 лв. на ден да получават хората, които останат без работа. Това ще е едно от предложенията на КНСБ към правителството за следващата година. За да се случи това, обаче осигуровката за безработица трябва да се повиши от 1 на 2 %. Това ще позволи фондът да не отчита дефицит, така месечно да се получават 300 лв.

Няма пострадали българи при обстрел на летището в Кандахар

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/07/12/3005520_niama_postradali_bulgari_pri_obstrel_na_letishteto_v/?ref=rss


Летището в Кандахар, използвано за военновъздушна база от силите на САЩ и НАТО, е било подложено на ракетен обстрел снощи, съобщи Министерството на отбраната.<br /><br />Няма пострадали български военнослужещи.<br /><br />Нападението е извършено в 22.01 часа местно време (20.31 часа българско).<br /><br />Българските военни в Кандахар част от чуждестранния военен контингент в страната. България изпълнява мисии в Афганистан от 15 години. <br />

Утвърдиха Споразумение между МС и Международната банка за развитие

https://www.24chasa.bg/novini/article/6331221

Утвърдиха Споразумение между МС и Международната банка за развитие

Парламентът ратифицира Споразумение между Министерски съвет на Република България и Международната банка за възстановяване и развитие, предвиждащо изготвяне на анализ на текущото състояние в България, съобщава „Фокус“. „За“ ратификацията на споразумението гласуваха 101 народни представители, „против“ -12 , „въздържали се“ - 14.

Националният музикален театър с турне във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=355313

Националният музикален театър ще покаже две постановки по време на турнето си във Варна, научи Moreto.net. В Летния театър публиката ще види "Най-доброто от света на мюзикъла" на 13 юли, и "Една нощ във Венеция" на 15 юли.

Шеста чернодробна трансплантация във ВМА

http://dnes.dir.bg/news/vma-transplantatzia-cheren-drob-26046194

Във Военонмедицинска академия е била извършена чернодробна трансплантация, съобщиха от лечебното заведение.

Ердоган чете от Корана пред гробовете на убити при преврата турци (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6331216

Ердоган чете от Корана пред гробовете на убити при преврата турци (Видео)Турският президент Реджеп Тайип Ердоган чете от Корана пред гробовете на жертви от опита за преврат на 15 юли м.г., съобщава днес турският печат. Това стана в първия ден от планираните едноседмични прояви за отбелязване на първата годишнина от пуча, предаде БТА. "Мъчениците ни са на най-хубавото място", пише в заглавие по темата в.

Преглед на икономическите теми в печата, 12 юли

http://econ.bg/Новини/Преглед-на-икономическите-теми-в-печата-12-юли_l.a_i.745567_at.1.html

"Зaпoчвa пoдбop нa xoтeли и тpaнcпopтни фиpми зa пpeдceдaтeлcтвoтo нa EC" Двe oбщecтвeни пopъчĸи зa нaд 1 млн. лв. ca пyблиĸyвaни oт...

In memoriam, Кристиан Таков: Злото не може да бъде изкоренено, но може да бъде ограничавано

http://www.dnevnik.bg/v_pamet/2017/07/12/3005499_in_memoriam_kristian_takov_zloto_ne_moje_da_bude/?ref=rss


"Дневник" публикува отново речта на доцент Кристиан Таков в окупираната 272 аудотирия от 23 октомври 2013 година. Тогава той говори пред студентите по тяхна покана. Таков почина на 51 годишна възраст на 11 юли. <br /><br />Изключително много се вълнувам, може би никога не съм се вълнувал толкова или само за първата или втората ми лекция.<br /><br />Ще започна с не толкова обнадеждаващи думи. Това правителство с окупация на 272 аудитория няма да се саморазпусне....

Липсващо правителство и изгонен депутат на "уникална" ратификация на договор за 2,4 милиона лева в парламента

http://www.cross.bg/bulgariya-banka-gechev-1548773.html

/КРОСС/ „Присъстваме на уникално събитие - правителството на Република България въобще не го е „еня" за никакъв парламент и внася договор за 2,4 млн. лева и няма никой от правителството. Това каза народният представител от „БСП за България" Румен Гечев по време на дебатите по ратифицирането на Споразумение за консултантски услуги между Министерски съвет и Международната банка за възстановяване и развитие, чиято цел е получаване на консултантска помощ за страната ни за въвеждане на принципа на споделените услуги, предаде „Фокус". „Няма друг парламент в света, в който се внася предложение за ратификация и няма никой от правителството", заяви той. „Никакви претенции нямаме към Световната банка, играла и играе и важна роля за структурните промени в икономиката на България", обяви Румен Гечев. „Имаме претенции към българското правителство по този договор, тъй като става дума за 2,4 млн. лева. Защо се търсят услугите на Международната банка, при положение, че става въпрос за европейски програми. ЕС няма ли капацитет да съветва България за осъществяването на тези услуги ", попита народният представител от БСП. „Мотивите са една страничка, от които 90% са ала-бала, изписани с дългото име на Световната банка", каза още Румен Гечев

Бойчев: Къде са парите и злоупотребявано ли е с тях е големият въпрос, свързан с НДК

http://www.cross.bg/boiichev-finansova-vupros-1548774.html

/КРОСС/ Къде са отпуснатите средства на НДК за нуждите на председателството и злоупотребявано ли е с тях ще бъде най-важният въпрос, с който временната комисия на НДК ще се занимава от тук нататък. Това каза в Сутрешния блок „Добро утро, България" на Радио „Фокус" във връзка с първото заседание на Временната анкетна комисия за НДК, зам.-председателят на ПГ на „БСП за България" и член на комисията Жельо Бойчев. „Няколко месеца се провеждат строително-монтажни дейности при НДК без да има инвеститорски контрол и строителен надзор", обясни той. Към момента няма разрешение за строеж там, продължава да няма и одобрени строителни книжа. По думите му на изслушването са станали ясни много обезпокоителни факти, като най-притеснителна е ситуацията с проведените обществени поръчки, възложени относно българското председателство на Съвета на ЕС. „Това, което ще бъде предмет на внимание следващия вторник, са именно тези проверки. Има възложена проверка на външен одит, която е приета с окончателен доклад и изследва провежданите процедури в НДК. Докладът трябва да бъде предоставен на Комисията и да се запознаем с изводите. Министър Лиляна Павлова каза, че там се цитират редица пороци по начина, по който са проведени обществените поръчки

Жена с 3 промила алкохол предизвика катастрофа на мост

https://www.24chasa.bg/novini/article/6331167

Жена с 3 промила алкохол предизвика катастрофа на мост

Пияна до козирката жена предизвика катастрофа на новия мост над река Арда в Кърджали. 31-годишната шофьорка се връщала в дома си от запой с лек автомобил „Хонда“ и блъснала „Ауди“. Инцидентът станал в 19,40 часа във вторник. Тестът за алкохол на виновния водач отчел 3,07 промила. Издаден е талон за медицинско изследване и е взета кръвна проба за

Йордан Цонев: Бюджетът не загуби от фалита на КТБ, а спечели 105 млн. лева

http://www.investor.bg/biudjet-i-finansi/333/a/iordan-conev-biudjetyt-ne-zagubi-ot-falita-na-ktb-a-specheli-105-mln-leva-242877/

Банката можеше да бъде национализирана и продадена на инвеститор, разкри един от вариантите за съдбата на финансовата институция депутатът от ДПС

Honda Civic Sport и на Европейското по софтбол

http://www.dnevnik.bg/pr_sfera/2017/07/12/3005481_honda_civic_sport_i_na_evropeiskoto_po_softbol/?ref=rss


До 15 юли София е домакин на Европейското първенство по софтбол за смесени отбори, а почитателите на този американски спорт ще могат да видят на самото игрище, където се провеждат мачовете новия хечбек Honda Civic 1.5 VTEC Turbo в оборудване Sport и 6-степенна механична трансмисия.<br /><br />Първенството се провежда на терена на бейзболното игрище към Технически университет в София. Основен спонсор на първенството е българо-руското търговско дружество.<br /><br /><br...

В Алма Матер напират за „Психология“, „Правото“ слезе на 10-то място

http://frognews.bg/news_138107/V-Alma-Mater-napirat-za-Psihologiia-Pravoto-sleze-na-10-to-miasto/

7230 са кандидатите, подали документи за прием в най-старото висше училище у нас. Най-много са кандидатите, посочили като желание специалността ”Психология”. На второ и трето място са специалностите ”Публична администрация” и ”Социология”.

Изгониха Гечев след: Кабинетът не го е ”еня” за 2.4 млн

http://dnes.dir.bg/news/bsp-parlament-rumen-gechev-dimitar-glavchev-kabinet-borisov-3-26046085

Председателят на НС Димитър Главчев отстрани проф. Румен Гечев от "БСП за България" от пленарното заседание. Парламентарната група на левицата напусна залата.

Главчев изгони Румен Гечев от пленарна зала

https://www.actualno.com/politics/glavchev-izgoni-rumen-gechev-ot-plenarna-zala-news_621933.html

Председателят на парламента Димитър Главчев отстрани депутата от БСП Румен Гечев от пленарното заседание. Това се случи след като Гечев отказа да си седне на мястото преди гласуването на ратификацията на Споразумение между Министерски съвет и Международната банка за развитие, предвиждащо изготвяне на анализ на текущото състояние в България. Останалите "червени" депутати напуснаха пленарната зала в знак на протест.

БСП нямали против "чинията" на Бузлуджа да е държавна, стига да бъде възстановена

https://www.24chasa.bg/novini/article/6331205

БСП нямали против "чинията" на Бузлуджа да е държавна, стига да бъде възстановенаАко управляващите имат идеи за това как да направят паметника на Бузлуджа действащ и как да съхранят паметта - нека да го направят. Ние искаме само да бъде съхранена паметта. Товални заяви зам.-шефът на лявата група Антон Кутев по повод декларация на "Обединени патриоти", че не дават паметника на БСП.

Сегашният шеф на районния съд замеря с проверки предишния

http://clubz.bg/56113-segashniqt_shef_na_rajonniq_syd_zamerq_s_proverki_predishniq

Война в най-големия съд в страната - Софийския районен, придобива с часове нови мащаби, след като новият и.ф. шеф, сложен там в блиц-режим от ВСС - Стефан Милев, предприема стъпка по стъпка акции срещу стария - Методи Лалов.

От съда току що пратиха прессъобщение за проверка на Агенция за държавна финансова инспекция, приключила на 13 юни. Одитът е бил с обект "редица обществени поръчки", проведени през 2015 – 2016 г., т.е. - по времето на предишния ръководител, който напусна с гръм и трясък след като два пъти изведе съдиите нап ротест пред ВСС.

Реакцията е мълниеносна, а самите върхове на правоохранителната система явно са се задвижили, става ясно още от съобщението на съда, ръководен сега от доскорошния прокурор Милев:

"... Констатациите на АДФИ относно проведената обществена поръчка и сключения договор с дружеството „Дилекс" ООД за доставка на копирни, принтиращи и сканиращи устройства в сградата на СРС в гр. София, бул. „Цар Борис ІІІ", № 54. Инспекцията е установила, че в нарушение на Закона за обществените поръчки, при формулиране на параметрите на обществената поръчка необосновано е било ограничени участието на потенциални кандидати и е предоставено предимство на други такива.

Подробните мотиви на проверяващите са отразени в цитираната част на доклада, която и.ф. председателят на СРС е изпратил на вниманието на Софийската градска прокуратура във връзка с образувана по същия случай прокурорска преписка", става ясно от съобщението на съда.

Клуб Z вече писа за купчината неудачи, които се стовариха на главатана Методи Лалов, след като той така и не намери общ език с ВСС.

Лалов написа в профила си във фейсбук още през май, че ДАНС работи срещу него по разпореждане на СГП - по сигнал на няколко служителки.  Преди това ВСС подготви дисциплинарка срещу него, именно засягаща и обществените поръчки за копирни машини.

"Дойде моментът и.ф. Милев да ме предложи за уволнение. Това вече преминава всякакви граници. Прилича на война, при която не се спазват елементарни обичаи и правила за воденето на битка. Всичко ще се обърне като бумеранг срещу тези хора. Просто е въпрос на време", написа пък вчера Лалов.

Става въпрос за това, че изпълняващият функциите директор (назначаването му грубо погази волята на общото събрение на съдиите на СРС, които излъчиха друга съдийка, б.р.) е предложил Лалов за уволнение заради отправени заплахи и подигравателно поведение спрямо служител от СРС, разиграла се на 5 юли т.г.

"Правен свят" писа за случая, при който Лалов - според предложителя - се е държал грубо със служителката в сектора за управление и контрол при стопанисването на съдебното имущество към СРС Ганка Иванова. Заплашил я с уволнение, отнесъл се подигравателно с нея и ѝ казал, че следващия път ще я накара да влезе в тревата в двора на сградата на съда на бул. "Цар Борис III", за да я заснеме с телефона си.

"Няма съмнение, че следя как се стопанисва имуществото на съда, тъй като се чувствам пряко ангажиран с това, като част от дейността ми като бивш председател на СРС. Имам емоционална свързаност с темата. Постоянно следя какво се случва, публикувам снимки и изразявам мнението си във Фейсбук, всеки път, когато установявам нередности - поясни Лалов пред правния сайт. - 

Вярно е, че при един такъв случай, а именно когато установих плачевното състояние на двора на сградата на съда на бул. "Цар Борис III", изразих несъгласие с дейността на служителите, отговорни за стопанисването на имуществото и съм направил заявка, че ще продължа да следя и публично да изобличавам неизпълнението на задачите им, като публикувам снимки и посочвам конкретните хора, които не си вършат работата", заяви той.

Лалов категорично отрече да е имал неетично поведение. Изразявал съм единствено мнението си в рамките на допустимото, казва той и заявява:

"Това е поредна реваншистка реакция на Стефан Милев и излъчилото го мнозинство". 

Лалов посочва като абсурд в профила си във фейсбук и това, че прокурор Димитър Франтишек - от .т .нар. спецзвено "Антикорупция" на СГП, е наказан само с вътрешна дзабележка, затова че ошамарл дете на опашка в училището. А него го заплашва дисциплинарно уволнение заради нарушение на етичния кодекс.

"Значи и.ф. Стефан Милев направил предложение за уволнението ми с твърдение, че съм обидил и заплашил с уволнение служителка на съда за това, че дворът на съда беше в окаяно състояние (в интерес на истината, след като се намесих, Милев и служителите се задействаха и дворът вече има по-добър вид). Ако посоченото в статията по-долу е вярно, става ясно, че за шамари на дете на публично място се следва само "забележка". За шамари на дете на публично място! При това положение не трябваше ли Милев да се допита до прокуратурата, от която дойде наскоро, преди да направи предложението? Или прокурорските стандарти са си за прокурори и са неприложими към съдиите? И в двата случая е ясно, че съдебната ни система е в окаяно състояние."

Методи Лалов в момента жали и избора на членове на ВСС от съдийската квота, за която беше кандидат.

Освен това, след напускането му на шефския пост, той подкрепя отявлено антицацаровото гражданско движение "Правосъдие за всеки".

 

 

Деница Златева за НДК: Предупредиха ме, че ще ми прехвърлят грехове

http://clubz.bg/56112-denica_zlateva_za_ndk_preduprediha_me_che_shte_mi_prehvyrlqt_grehove

Ден, след като вицепремиерът по Председателството на Съвета на ЕС в служебния кабинет Деница Златева бе "обвинена", че е "освободила от финансова отговорност" бившия директор на НДК Мирослав Боршош, както и че е одобрявала разходи за НДК, самата тя отговори във фейсбук. От Ню Йорк, където е заедно с лидерката на БСП Корнелия Нинова на заседание на Социалистическия интернационал.

Министрите от ГЕРБ, които са или са били принципали на НДК в последните години - Томислав Дончев, Лиляна Павлова и Боил Банов, бяха изслушани вчера от временната комисия, която проверява как се е управлявало дружеството "Национален дворец на културата - Конгресен център" АД и как вървят дейностите по подготовката на сградата за Председателството. 

"С интерес проследих изслушването на ресорните министри от ГЕРБ, които в различни периоди са отговаряли за НДК. Признавам си, бях предупредена, че ще ми бъдат прехвърлени всички възможни грехове за 3-те месеца, в които като служебен вицепремиер отговарях за подготовка на Председателството и в частност - упражнявах правата на държавата като собственик на НДК. Очакванията ми бяха надминати многократно", реагира Златева днес.

Златева попадна в разговора по време на заседанието на комисията вчера два пъти - единият път, когато от ГЕРБ поискаха отмяна на заседанието на комисията, защото я няма и я обвиниха, че саботира работата, бидейки в чужбина. Вторият път бе, когато отново на въпрос от управляващите министърът на културата Боил Банов обяви, че приемайки финансовия отчет на НДК за 2016 г. със свое решение от 2 май 2017 г., дни преди края на мандата на служебния кабинет, Деница Златева е "освободила от отговорност Боршош" и други двама членове на ръководството, че по нейно време има одобрени плащания и искания за допълнителни разходи по ремонтните дейности в НДК.

"В интерес на истината съм длъжна да споделя, че за моя мандат няма одобрен нито един допълнителен разход за НДК, още по-малко е взето решение за увеличение на капитала на дружеството. В рамките на този период междуведомствени работни групи, създадени от Томислав Дончев в частта "НДК" и от Румяна Бъчварова в частта "Сигурност", обобщиха всички допълнителни изисквания за ремонтните дейности, осигуряване на сигурността на събитията, оборудването на пресцентъра на Председателството и допълнителните разходи на НДК, които бяха остойностени на 36 млн лв.

И на мен ми беше изпратен над 50 страници доклад, който приех за сведение и предадох на министър Лиляна Павлова, която на 8 юни 2017 г. внесе в Министерския съвет постановление  и решение на МС за увеличение на капитала на НДК в размер на 28 млн.лв.", заявява Златева.

По темата с "осбовождването от отговорност" На Мирослав Боршош Златева заявява:

"Важно е да е уточня, че този акт по никакъв начин не ги освобождава (Съвета на директорите - б.р.) от административна и наказателна отговорност. И ако има установени злоупотреби и нарушения, те отговарят пред закона и ще им бъдат наложени съответните наказания или предявени обвинения.

"В рамките на мандата ми започна проверка по сигнал в ДАНС за предхождащ период. Оказвала съм всякакво съдействие, включително с издирване на доклади и решения на междуведомствената работна група, които не бяха открити в официалното деловодство на Министерския съвет."

 

ГЕРБ: Размислихме, кешовите плащания ще са до 5000 лв

http://clubz.bg/56111-gerb_razmislihme_keshovite_plashtaniq_shte_sa_do_5000_lv

Парламент Менда Стоянова 09122015 1

ГЕРБ са внесли предложение за ограничаване на кешовите плащания до 5000 лв от 1 януари 2018, съобщи днес в кулоарите на парламента председателката на комисията по бюджет и финанси Менда Стоянова.

В първоначалната версия на промените в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс се предвиждаше лимит до 5000 лв от 1 август тази година, до 3000 лв от 1 януари 2018 г. и до 1000 лв през 2019 г. Крайната фаза на това постепенно намаляване обаче бе широко критикувана от анализаторите и бизнеса, които подчертаха, че това ще доведе главно до увеличаване на приходите на банките от такси и няма да повлияе особено на сивата икономика.

ГЕРБ са се вслушали в тях, обясни Стоянова.

"Имахме много срещи с предприемачи, поискахме анализ, и в крайна сметка поискахме наализ и решихме, че 5000 лв е прагът, с който може да се постигне баланс между рестрикциите, които налага закона с цел известляване на икономиката и това да не се затрудни бизнеса и хората в техния стопански живот."

И подчерта, че цел на управляващите е преди всичко да се стимулира икономиката.

"Винаги, когато се правят законови стъпки за рестрикции за ограничаване на сивия сектор, трябва да се отчита и другата страна. Защото основната цел е растежът."

И припомни, че преди години ограничението бе 15 хиляди лева, след това спадна на 10 хиляди, а според нея сега е логично едно плавно намаляване до 5000 лв. И заяви твърдо, че от ГЕРБ не предвиждат повече сваляния на лимита.

На въпрос дали финансовият министър Владислав Горанов е съгласен на поправката, Стоянова заяви, че ще го чуем утре на парламентарна комисия, когято законовите промени се гледат на второ четене. 

Джаз и технологии на A to JazZ фестивал 2017

http://www.dnevnik.bg/pr_sfera/2017/07/12/3005497_djaz_i_tehnologii_na_a_to_jazz_festival_2017/?ref=rss


През изминалия уикенд София беше джаз. За седма поредна година A to JazZ събра почитатели на хубавата музика и градската култура. Тази година наред със световноизвестните изпълнители от ранга на Dirty Loops, Robert Glasper и Christian McBride, публиката на най-големия джаз фестивал имаше възможността да тества виртуалния бар за бързи поръчки Speed.Bar. Иновацията идва от лидерите в онлайн разплащанията в България ePay.bg, а дебютът й на A to JazZ се реализира с генералната подкрепа на...

Димитър Главчев отстрани Румен Гечев от пленарното заседание

https://www.24chasa.bg/novini/article/6331203

Димитър Главчев отстрани Румен Гечев от пленарното заседание 

Председателят на НС Димитър Главчев отстрани проф. Румен Гечев от "БСП за България" от пленарното заседание, съобщава „Фокус“. Това се случи след като Гечев отказа да си седне на мястото преди гласуването на ратификацията на Споразумение между Министерски съвет и Международната банка за развитие, предвиждащо изготвяне на анализ на текущото

Великобритания е най-привлекателна за богатите частни инвеститори в имоти

http://www.investor.bg/po-sveta/453/a/velikobritaniia-e-nai-privlekatelna-za-bogatite-chastni-investitori-v-imoti-242870/

Все повече частни лица се насочват към пазара на бизнес имоти, включително и високо специализирани сегменти

Борисов ще представи Бялата книга на Юнкер пред Народното събрание в петък

https://www.24chasa.bg/novini/article/6331199

Борисов ще представи Бялата книга на Юнкер пред Народното събрание в петъкОт 11.00 часа в петък премиерът Бойко Борисов ще представи пред депутатите Бялата книга на Европа, предложена от председател на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, гласува пленарната зала. След това ще има разисквания по документа по искане на Корнелия Нинова /БСП/, предае БТА. Петъчното заседание на НС ще започне от 9.

Синдикати искат ударно увеличение на заплатите

http://www.moreto.net/novini.php?n=355310

КНСБ иска 920 милиона лева към бюджет 2018 за повишаване на заплатите на заетите в системите на бюджетна издръжка, обяви лидерът на синдиката Пламен Димитров. За повишение на възнагражденията на работещите в системата на средното образование за 2018 г.

Пожар погълна три постойки, дърва и въглища в Свищов

https://www.24chasa.bg/novini/article/6331185

Пожар погълна три постойки, дърва и въглища в СвищовТри паянтови постройки, три тона въглища, 3 кубика дърва за огрев и домашно имущество са изгорели при пожар в Свищов на ул. „Стоян Ников”. Сигнал за огъня е подаден снощи в 19,55 ч. , съобщиха от Оперативния център на пожарната. Огнеборците успели да спасят съседните два гаража и постройка. Като причина за огъня се посочва небрежност при боравене

Съдът отмени глоба на бившия депутат от ДПС Александър Методиев

//dariknews.bg/novini/bylgariia/sydyt-otmeni-globa-na-bivshiia-deputat-ot-dps-aleksandyr-metodiev-2036341

Софийският апелативен съд отмени глоба от 3000 лева на бившия депутат от ДПС Александър Методиев, известен като Бат Сали. Глобата му бе наложена през януари от Софийски градски съд заради обвинение в хулиганство. Според обвинението на 1-и май миналата година, докат

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване