Разпитват жената от видеото, на което тя се разхожда с пола на публично място в Саудитска Арабия (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6343519

Разпитват жената от видеото, на което тя се разхожда с пола на публично място в Саудитска Арабия (Видео)Саудитските власти задържаха и започнаха да разпитват младата жена от видеозаписа, разпространен в социалните мрежи през уикенда, на който се виждаше как тя се разхожда с къса пола из историческа забележителност, предадоха Асошиейтед прес и Франс прес, цитирани от БТА. Жените в Саудитска Арабия са задължени да се появяват на обществени места

Радев: За 35 години Левски се извисява до стратег и държавник

//dariknews.bg/novini/obshtestvo/radev-za-35-godini-levski-se-izvisiava-do-strateg-i-dyrzhavnik-2037604

В Карлово е кулминацията на тържествата за отбелязване на 180-годишнината от рождението на Апостола на свободата Васил Левски.
Стотици карловци и гости на града се събраха пред паметника на Дякона с лъва и строените военнослужещи, за да набл

Графика на деня: Приходите на футболната "Голяма петорка" за 2016 г.

http://www.investor.bg/novini/346/a/grafika-na-denia-prihodite-na-futbolnata-goliama-petorka-za-2016-g-243190/

Средствата, спечелени от германската Бундеслига за миналата година, са по-високи от общите приходи на Петорката за сезон 1996-97 г.

Графика на деня: Приходите на футболната "Голямата петорка" за 2016 г.

http://www.investor.bg/novini/346/a/grafika-na-denia-prihodite-na-futbolnata-goliamata-petorka-za-2016-g-243190/

Средствата, спечелени от германската Бундеслига за миналата година, са по-високи от общите приходи на Петорката за сезон 1996-97 г.

В Мосул са арестувани 20 симпатизанти на „Ислямска държава“, сред тях има граждани на Германия, Русия, Турция и Канада

http://www.moreto.net/novini.php?n=355761

След ареста в иракския град Мосул на 20 поддръжници на близкоизточната радикална групировка „Ислямска държава“, на преден план излиза въпросът дали петима от тях не са граждани на Германия, пише националният ежедневник Die Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Полицаите протестираха в София, следват Варна, Бургас, Добрич и Гоце Делчев

http://frognews.bg/news_138515/Politsaite-protestiraha-v-Sofiia-sledvat-Varna-Burgas-Dobrich-i-Gotse-Delchev/

Полицаите отново излязоха на улицата с искане за по-високи заплати. Във вторник вечерта служители на различни дирекции на МВР се събраха пред църквата ”Св. Седмочисленици” в София. Така те поставиха началото на серия регионални протести. След София до края на месеца демонстрации ще има във Варна, Бургас, Добрич и Гоце Делчев.

Полицаите протестираха в София, следват протести във Варна, Бургас, Добрич и Гоце Делчев

http://frognews.bg/news_138515/Politsaite-protestiraha-v-Sofiia-sledvat-protesti-vav-Varna-Burgas-Dobrich-i-Gotse-Delchev/

Полицаите отново излязоха на улицата с искане за по-високи заплати. Във вторник вечерта служители на различни дирекции на МВР се събраха пред църквата ”Св. Седмочисленици” в София. Така те поставиха началото на серия регионални протести. След София до края на месеца демонстрации ще има във Варна, Бургас, Добрич и Гоце Делчев.

Роналдо потвърди, че ще става баща за четвърти път (Снимки)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6343534

Роналдо потвърди, че ще става баща за четвърти път (Снимки)Кристиано Роналдо ще става баща за четвърти път. Новината потвърди самият той. В интервю, запитан дали е щастлив, че ще се сдобие с още един наследик, той отговори: "Да, да, много съм щастлив", пише изданието eonline. Новината за бремеността на Джорджина бе разпространена преди няколко месеца, когато Роналдо сподели тяхна снимка в инстаграм.

Полицаите на пореден протест за по-високи заплати

https://www.actualno.com/society/policaite-na-poreden-protest-za-po-visoki-zaplati-news_623072.html

Полицаи се събраха на пореден протест пред столичния храм "Свети Седмочисленици", за да настояват за по-високи заплати – поне с 15% до края на годината, както и за изцяло нов закон за МВР. Още при първия си подобен протест, който беше на 5 юли, служителите на МВР заявиха, че ще

Нов бунт на бежанци на о. Лесбос

http://www.cross.bg/lesbos-ostrova-chast-1549466.html

/КРОСС/ Мигранти отново се бунтуват на гръцкия остров Лесбос. Исканията им са за по-бърза процедура, за да могат да продължат пътя си към западноевропейски страни. Напрежението принуди част от туристите да напуснат острова, предава БНР. Част от бежанския лагер в Мория на остров Лесбос бе подпален от бежанците, които хвърлят камъни срещу полицията. Освен това не допускат пожарникарите, за да изгасят пожарите в лагера. Два хекоптера по въздух се опитват за овладеят пожара. Мигрантите разбиха дори автомобилите на екипа на европейската агенция по охрана на границите"Фронтекс". Протестите отново са срещу дългото задържане на мигрантите на острова, както и заради нежеланието им да се върнат в Турция. Гърция спазва нареждането на Европейския съюз и лагера напускат само лица, които са получили бежански статут. Тези, които нямат право на закрила, се връщат обратно в Турция. Жителите на острова споделят, че не могат да проявяват повече толерантност към бежанците и настояват правителството да ги изтегли от Лесбос. В тази напрегната обстановка, въпреки ниските цени, туристите, които почиват на Лесбос, са малко. Част от тях вече напуснаха острова.  

Великобритания ще се бори със сексистките стереотипи в рекламите

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/07/18/3009050_velikobritaniia_shte_se_bori_sus_seksistkite/?ref=rss


Рекламите, които насърчават стереотипните роли на мъжете и жените, ще бъдат подложени на строга регулация, обяви Агенцията за стандарти в рекламите в Обединеното кралство, цитирана от Би Би Си. В новите стандарти, които изготвя регулаторът, се предвижда ограничаване на образите, които показват мъжете като непохватни в най-простите домакински задачи или жените като принудени да чистят след тях.<br /><br />В анализ на рекламите и ролята им за насърчаване на стереотипите агенцията...

Българи след потопа в Гърция: Не можем да си тръгнем!

http://dnes.dir.bg/news/balgari-gartzia-potop-potopat-26081188

Десетки българи бедстват в гръцки къмпинги и туристически селища в районите на Халкидики, след като районът беше залят от невиждан потоп.

Българи след потопа в Гърция: Не можем да си тръгнем!

http://dnes.dir.bg/news/balgari-gartzia-potop-26081188

Десетки българи бедстват в гръцки къмпинги и туристически селища в районите на Халкидики, след като районът беше залят от невиждан потоп.

Българите спестовни: №1 в ЕС по разговори през интернет

https://offnews.bg//obshtestvo/balgarite-spestovni-1-v-es-po-razgovori-prez-internet-660831.html

България е на първо място по телефонни и видео разговори през интернет. Страната ни е сред водещите по участие в социалните мрежи - над средното за ЕС и на шесто място по държави след Унгария, Малта, Белгия, Кипър и Дания, показват данни на Евростат за 2016 г.

Социални мрежи

Средният процент на участие в тях за ЕС е 63, с 10% повече от преди 5 г. (през 2011 г. е бил 53%), и той отчита онлайн поведението на хората между 16 и 74 г. Първенецът Унгария е с 83%, следват Малта (82%) и Белгия (80%). България шеста със 76%, а преди нея се нареждат Кипър и Дания. На последно място е Франция, където по-малко от половината от активното население се занимава със социални мрежи - само 47%. Предпоследното място е за Словения, а преди нея е Чехия съответно с 51% и 55%.

Във възрастта 16-24 години близо 9 от всеки 10 интернет потребители в ЕС използват социалните мрежи (88%). Процентът варира от 77% във Франция и 80% в Словения до 97% в Белгия, Дания и Унгария.

При по-възрастното европейско население - 65-74 г., активни в социалните мрежи са близо 1/3 - 32%. Най-висок е процентът в Белгия (56%), следвана от Унгария (55%), Малта (51%) и Португалия (50%).

Какво правят европейците в нета

Преглеждането на Туитър и Фейсбук не е от първостепенно значение за средния европеец. Докато за тази дейност процентът е 63%, изпращането и преглеждането на електронните писма има цели 86% и заема първото място. Информация търсят 80%, 70% четат новини онлайн.

Друга популярна възможност на световната мрежа - употребата ѝ за телефонни и видео разговори, сега се използва от 10% повече потребители, отколкото през 2011-а. През 2016 г. средният процент в ЕС 39%. Далеч по-висок е той в България. Всъщност, страната ни е на първо място с цели 80% по телефонни и видео разговори през интернет.

Предпочитанията са различни в различните страни. Докато телефонните разговори са най-популярни у нас, а в Унгария са първенци по използване на социалните мрежи, във Финландия е най-високият дял на интернет потребители, които банкират онлайн - (92%). По този показател на второ място са Дания и Холандия по 91%. Най-често от световната мрежа се информират за новитите в Литва (93%) и Хърватия (91%).

Възрастта е важен фактор за определяне на поведението и в интернет - по-младите използват в социалните мрежи, публикуват и гледат видеа в YouTube или Netflix, слушат музика онлайн. По-възрастните пък по-често новини и търсят информация за здравето.

През 2016 г. 8 от 10 интернет потребители са търсили информация за стоки и услуги. В отговор бизнес организациите са увеличили присъствието си в интернет, например като създават интернет сайтове, използват социалните мрежи или пускат таргетирани реклами.

Мая Манолова: Много е силно лобито на частните съдебни изпълнители

http://frognews.bg/news_138514/Maia-Manolova-Mnogo-e-silno-lobito-na-chastnite-sadebni-izpalniteli/

Предложенията ми за четвърти път ще бъдат в пленарна зала. Този път има добра воля тези промени да бъдат направени, каза омбудсманът Мая Манолова.

Без ток утре във Варна и областта ще са...

http://www.moreto.net/novini.php?n=355758

Поради извършване на профилактика на съоръженията за доставка на електроенергия, утре - 19 юли ще бъде прекъснато електрозахранването в няколко района във Варна и областта, научи Moreto.net. Ето и пълният списък: - от 09:00 ч. до 14:00 ч.

Стойнев: Ще се съдим с ЕК за продажбата на земя на чужденци

http://frognews.bg/news_138513/Stoinev-SHTe-se-sadim-s-EK-za-prodajbata-na-zemia-na-chujdentsi/

Трябва да има национално съгласие по темата за продажба на земя на чужденци. Гърция и Унгария защитават националните си интереси и са заявили, че няма да изпълняват разпоредбите на ЕК и ще си плащат глобите. ГЕРБ като чуят, че нещо идва от Брюксел и са готови на всичко. Трябва да седнем, да се разберем и да кажем, че ще се съдим, но ще защитим земята си.

Бащата на загиналия в атентата на Летище Бургас шофьор ридае: Животът ми си отиде

https://www.24chasa.bg/novini/article/6343440

Бащата на загиналия в атентата на Летище Бургас шофьор ридае: Животът ми си отидеМного ми е тежко, животът ми си отиде. От както се случи това, вече не съм същия човек. Губя си паметта, зрението, слуха. Какво да ви кажа. Идвам всяка година тук, на летището, сподели пред 24 часа бащата на загиналия в атентата от преди 5 г. български шофьор Мустафа Кьосев. Ахмет Кьосев запали свещичка в памет на сина си - една от шестте за

Радев: Протестите на полицаите са справедливи

//dariknews.bg/novini/bylgariia/radev-protestite-na-policaite-sa-spravedlivi-2037600

Президентът Румен Радев каза пред журналисти в Карлово, че протестите на полицаите са справедливи. Служителите на МВР в столицата излязоха на протест тази вечер, а се очаква примерът им да бъде последван от колегите им в страната.
 

В Калифорния продължават борбата с глобалното затопляне

http://www.cross.bg/kaliforniya-shtata-emisiite-1549465.html

/КРОСС/ Депутатите в калифорнийския парламент одобриха удължаването до 2030 г. на строгите мерки, прилагани от щата Калифорния за борба с глобалното затопляне, предава Франс прес. За одобряване на удължаването на мерките в щата Калифорния гласуваха две трети от депутатите в законодателното събрание и Сената на Калифорния. Това е голяма победа за губернатора на щата, демократа Джери Браун, който е силно ангажиран с въпросите за защитата на околната среда. Браун, който е на 79 години, иска да превърне Калифорния, най-населения американски щат, в модел по отношение на спазване на целите, установени в Парижкото споразумение за климата. Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви на 1 юни намерението да изтегли страната от този договор. "Калифорния още веднъж се противопостави решително на една екзистенциална заплаха", написа в Туитър губернаторът на щата по повод решението на калифорнийските парламентаристи. "Републиканците и демократите оставиха на страна разногласията си, за да вземат едно храбро решение. Това прилича на добро управление", допълни Джери Браун. "Климатичните промени са реални. Те заплашват всяка форма на организация при хората", добави той. Преди пет години Калифорния си наложи лимит на емисиите на парникови газове, като предприятията трябваше да купуват разрешения за всеки тон парников газ, който изхвърлят в атмосферата

200 полицаи на протест в София, искат увеличение на заплатите (Снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6343510

200 полицаи на протест в София, искат увеличение на заплатите (Снимки)200 полицаи са се събрали на протест пред църквата "Свети Седмочисленици", на метри от вътрешното министерство. Служителите на реда настояват за увеличение на заплатите с 15-20% веднага. Протестиращите носят плакати с надписи като: "IQ-то ми е над средното, а заплатата?", "Криминалистите в НИКК чантаджии ли са?" и други.

Посланиците на Франция и Германия в Македония: Договорът за добросъседство с България ще бъде успех и за двете страни

http://www.moreto.net/novini.php?n=355772

Подписването на Договора за добросъседство между България и Македония е много важна стъпка за стабилизацията на Балканите, а двете страни ще получат нови възможности за приятелство, предава македонската телевизия „Телма“ . Това заяви френският посланик в Македония Кристиан Тамоние, който подчерта, че е оптимист за преодоляването на спорните въпроси между България и Македония.

Хората очакват БСП за спре хаоса в държавата

http://www.cross.bg/stoiinev-zaradi-durzhavata-1549464.html

/КРОСС/ „От Медово ме изпратиха с мед, но темите на срещите ми днес там и в Братя Даскалови не бяха "по мед", това написа във Фейсбук зам.-председателят на ПГ „БСП за България" Драгомир Стойнев. „Ние сме в БСП, заради вас, заради инициативността ви и вярата, която имаме във вашите действия и подкрепа", изразиха възхищението си медовци на Стойнев. В срещите участваха председателят на общинския съвет на БСП-Братя Даскалови Веселин Калчев и общинският съветник Таньо Стоянов. Въпросите, поставени в приемната на депутата бяха корупцията, която прави малцина богати, а народа тъне в мизерия, обезлюдяването, липсата на здравеопазване и аптеки в малките населени места, ниските пенсии, опасността от отпадането на прослуженото време, което ще доведе до намаляване на доходите на хората. „Позицията на БСП е против отпадането на класа за прослужено време. Ние ще продължим да настояваме и за стимулиране заплатите на младите специалисти", каза Стойнев. Той поздрави кметът на Медово Станка Стоянова за дейността й и жителите за дружните усилия, вложени в общите цели, въпреки финансовите затруднения. Хората в община Братя Даскалови са на мнение, че към тях има несправедливо отношение относно транспортното осигуряване. Като изключени от държавата и общината се чувстват жителите на селата Найденово, Кольо Мариново, Славянин, Горно и Долно ново село, заради липсата на транспорт

Каракачанов вярва, че бюджетът за отбрана ще достигне 2% от БВП

http://frognews.bg/news_138512/Karakachanov-viarva-che-biudjetat-za-otbrana-shte-dostigne-2procenta-ot-BVP/

Ще достигнем 2% от БВП за отбрана, убеден е военният министър Красимир Каракачанов. Според него най-важно е да се направят разумните разчети, за да се похарчат парите на българския данъкоплатец правилно, така че да се увеличат способностите на въоръжените ни сили.Ще достигнем 2% от БВП за отбрана, убеден е военният министър Красимир Каракачанов.

Ангелкова: Ще сезираме институциите за незаконни обекти в Слънчев бряг

https://www.24chasa.bg/novini/article/6343505

Ангелкова: Ще сезираме институциите за незаконни обекти в Слънчев брягМинистърът на туризма Николина Ангелкова и представители на туристическата администрация направиха внезапна проверка на крайбрежната и централната алея в Слънчев бряг. По централната алея на курорта има незаконни обекти и за дейността им ще бъдат сезирани всички компетентни институции, за да бъдат премахнати. Това заяви Ангелкова.

Ето победителите в играта на “24 часа” Народе????

https://www.24chasa.bg/novini/article/6343481

Ето победителите в играта на “24 часа” Народе????Победителите в играта на “24 часа”, които трябваше да открият цитата от тефтерчето на Васил Левски на страниците на вестника, са вече ясни. Над 1000 души се включиха в играта, като най-запалените участваха през всичките дни на играта и даваха само правилни отговори. Победителите ще получат награда - новото издание на тефтерчето на Левски и пъзел

ДПС изпраща Сабрие Сапунджиева в Комисията срещу дискриминацията

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/07/18/3009068_dps_izprashta_sabrie_sapundjieva_v_komisiiata_sreshtu/?ref=rss


Осем кандидатури са внесени в Народното събрание за петте места от парламентарната квота в Комисията за защита от дискриминация, се вижда от сайта на Народното събрание.<br /><br />ГЕРБ и БСП предлагат досегашните си представители, Обединените патриоти засилват конкуренцията като издигат три кандидатури, ДПС залага на ново за комисията, но известно лице - Сабрие Сапунджиева, а "Воля" се доверява на служител в транспортна фирма, трупал опит в търговски вериги и доставчик на...

Американски робот-полицай посегна на живота си

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6343476

Американски робот-полицай посегна на живота сиПатрулиращият в търговски център във Вашингтон робот-полицай "Найтскоп" по невнимание попадна във фонтан и се удави, съобщава изданието "Ню Йорк магазин". По думите на компанията-производител по време на инцидента никой не е пострадал. От "Найтскоп" провеждат разследване как се е стигнало до кончината на робота.

Незаконни обекти на централната алея в Слънчев бряг

https://www.actualno.com/society/nezakonni-obekti-na-centralnata-aleja-v-slynchev-brjag-news_623063.html

Министърът на туризма Николина Ангелкова и представители на туристическата администрация направиха внезапна проверка на крайбрежната и централната алея в Слънчев бряг. По централната алея на курорта има незаконни обекти и за дейността им ще бъдат сезирани всички компет

"Нола 7" представя проект "Нов шанс - нов старт в "Нола 7" ООД"

http://www.cross.bg/nola-start-shans-1549463.html

/КРОСС/ Във връзка с изпълнението на дейност "Информиране и публичност" и с цел информиране на широката общественост за дейностите на проекта, за нас е удоволствие да Ви поканим на пресконференция, посветена на проект "Нов шанс - нов старт в "Нола 7" ООД". Ще се радваме да се срещнем на 19-ти юли (сряда) от 10.00 ч. в българско културно-просветно сдружение НЧ "Читалище.то - 2014 г." на адрес: София, ул. "Лавеле" №11 / ул. "Лом" №1. "НОЛА 7" е инженерингова и търговска компания, която от 1994 година досега е лидер в сферата на консултирането, изработката на стратегически концепции и изграждането на плувни басейни, възстановителни и спа комплекси и аквапарк центрове от висок клас.  

Прокуратурата проверява 4000 договора на НДК

http://www.mediapool.bg/prokuraturata-proveryava-4000-dogovora-na-ndk-news266802.html

По разследването на злоупотреби с бюджетни средства, предвидени за ремонта на НДК, в прокуратурата са пристигнали за проверка около 4000 договора на дружеството и постъпват още. Разпитани са множество свидетели като предстои в Следствието да се явят и вицепремиерът Томислав Дончев, министърът на европредседателството Лиляна Павлова и бившият министър на културата и сегашен депутат от ГЕРБ Вежди Рашидов. В сряда на бившия директор на Народния дворец на културата Мирослав Боршош ще бъде повдигнато обвинение, а идният понеделник пред временната парламентарна комисия, разследваща нарушенията в НДК, ще се явят всички от управата на Двореца през последните две години. На 19 юли Боршощ, който в рамките на три дни в края на юни бе уволнен от Павлова, възстановен на поста от премиера Бойко Борисов и накрая си подаде оставката, ще се яви на разпит на Следствената служба, откъдето ще си тръгне с обвинение, каза говорителят на гравния прокурор Румяна Арнаудова пред бТВ в сряда. Тя не каза какво ще е то, но предварителната информация бе, че Боршош с пари за ремонта на НДК за европредседателството е плащал по други договори. По думите й след събирането и разглеждането на всички доказателства е възможно да има и още обвинения срещу бившия шеф на Двореца. "Изискали сме много договори от НДК, те са около 4000 до този момент и продължава постъпването на договори“, посочи Румяна Арнаудова и допълни, че ще бъдат изследвани и други действия на Мирослав Боршош, за които има данни в делото и трябва да бъдат проверени със способите на НПК. По-късно през деня случаят със злоупотребите в НДК бе разгледан на закрито заседание на анкетната комисия по случая, на което бе взето решение на следващото заседание в понеделник да бъдат изслушани всички участници в управата на дружеството. Румен Гечев от БСП заяви пред журналисти слез заседанието, че от ГЕРБ са били против това. Според него определени хора са разпределили пари в определени посоки и "специалните органи ще имат много работа следващите месеци и години", но "за разлика от КТБ, в този случай държавните институции са реагирали сравнително навреме, което е положително". "От документите, които прочетох, и това, което каза г-жа Павлова, според мен тя каза истината. Институцията, която показва "кой крив, кой прав“ е съдебната система", заяви Гечев, според когото Павлова е имала пълно основание незабавно да уволни Боршош, който е имал много влиятелен човек зад гърба си при назначението му и който е върнал на поста след решението на Павлова. "Въпросът е защо той стои там 2 години и нещо, носейки по 8-9 млн. загуби на НДК, което дотогава е било на печалба. Той го е наследил със 6 млн. лева и изведнъж се появяват едни загуби в милиони, които са за сметка на българския данъкоплатец“, заяви народният представител от БСП. Той допълни, че на предстоящото заседание на комисията на 24 юли депутатите ще искат отговор от Боршош кой му е оказвал натиск, както заяви той в един от постовете си във Фейсбук. Гечев смята, че Мирослав Боршош не е действал сам. "Едва ли има нормален човек, който ще смята, че е действал сам. Този, който го е назначил, е очаквал съответната отплата. Това при обществените поръчки не е ли ясно?“, отбеляза БСП-депутатът. В закритото заседание на анкетната комисия за НДК се включи и главният прокурор Сотир Цацаров, който обясни след това пред журналисти, че подаденият през февруари по време на служебното правителство на Огнян Герджиков сигнал до ДАНС за нарушенията в НДК е подаден от бивш служител на НДК. На въпрос дали този бивш служител е вторият бивш изпълнителен директор на дружеството Оли Груева Цацаров каза, че не е тя, но Груева ще бъде разпитана като свидетел. Наблюдаващите прокурори са установили нейни твърдения в медиите, че е сигнализирала вицепремиера Томислав Дончев за случващото се в НДК, но не е било предприето каквото и да е било. Запитан дали по случая ще бъде разпитан и премиерът Бойко Борисов, главният прокурор посочи, че "това ще преценят наблюдаващите прокурори и ако преценят, няма никаква пречка да бъде разпитан“. По думите му, ако се прецени, може да се привлекат и други обвиняеми по случай. "Не ме карайте да правя изводи дали е застрашено Председателството. Работим само в сферата на Наказателния кодекс, дали е застрашено то (европредседателството догодина – бел. ред.), това е проблем на вниманието на правителството, въпросът е политически“, каза още Сотир Цацаров.

На път съм да сложа юзди на частните съдебни изпълнители, обяви омбудсманът

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/07/18/3009075_na_put_sum_da_sloja_juzdi_na_chastnite_sudebni/?ref=rss


"На път съм да им сложа юзди на Частните съдебни изпълнители, след като депутатите подкрепиха на първо четене направените от мен предложения", каза днес по БНТ омбудсманът Мая Манолова. Тя припомни, че от 2013 г. насам идеите влизат в пленарна зала за четвърти път.<br /><br />Манолова обяви, че ще проследи депутатите да приемат четири основни промени. Първото е да не могат хората да бъдат съдени за дългове, без да знаят за това. Следващият важен момент е за за малък дълг,...

С церемония почетоха паметта на загиналите при атентата в Бургас

https://offnews.bg//obshtestvo/s-tceremonia-pochetoha-pametta-na-zaginalite-pri-atentata-v-burgas-660838.html

Близки на загиналите при атентата на летище „Бургас“ преди пет години дойдоха и тази година на лобното им място, за да почетат паметта им. Сред тях бе и Ахмед Кьосьов – баща на загиналия при бомбения взрив шофьор на автобуса Мустафа.

Като ти липсва най-ценното в живота – как да се чувстваш…“, коментира кратко Ахмед.

Близки на загиналите израелски туристи казаха, че се чувстват изолирани от процеса, който все още не е започнал по същество в българския съд.

Никой не ни казва какво става. Много зле се чувстваме затова, че не получаваме точна информация и че няколко пъти делото се проваля“, коментираха майката и сестрата на загиналия Маор Харуш.

Посланикът на Израел, Ирит Лилиан, посочи, че е в ръцете на българския съд дали военното крило на Хизбула ще бъде присъединено като ответник в процеса.

Това е въпрос, който специализираният съд ще реши. Ние вярваме, че Хизбула е зад тази атака“, поясни Лилиан.

В своето слово тя посочи, че вярва в българските магистрати и цитира израелската поговорка „Справедливостта идва бавно“.

Пред мемориала на летище „Бургас“ бяха запалени шест свещи, в памет на загиналите. Една от тях запали здравният министър Николай Петров. По време на атентата, той е един от лекарите, който помага на пострадалите в Бургас.

Мента и злато - идеални за комбиниране в интериора

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/6343128

Мента и злато - идеални
за комбиниране в интериораМентата винаги се свързва със свеж вкус и цвят и ползи за здравето, независимо дали я приемаме с храната или я изполваме под друга форма. В интериора цветът мента е от най-обичаните заради мекотата и успокояващото си действие. Може да се комбинира лесно и не е натрапчив и капризен. Съчетанието му със златно придава специален чар и нотката лукс,

Доклад: 600 момчета са жертва на сексуално и физическо насилие от свещеници в Германия

https://offnews.bg//sviat/doklad-600-momcheta-sa-zhertva-na-seksualno-i-fizichesko-nasilie-ot-s-660833.html

Близо 600 младежи от момчешкия църковен хор и училище "Регенсбург Дъмпатцен" в Германия са ставали жертва на физическо или сексуално насилие в продължение на близо шест десетилетия, пише Би Би Си, позовавайки се на нов доклад. 

Общо 49 члена на Католическата църква в Германия, които работят в хора и училището на "Регенсбург Дъмпатцен", са причинявали физически и сексуален тормоз в периода от 1945 г. до 90-те години на миналия век. 

Жертвите са споделили, че чувството, което са изпитвали по време на участието си в хора или живеейки в интерната на училището, наподобява на "затвор, ад и концентрационен лагер". Жертвите са описали опита си в училището в Южна Германия като "най-лошото време в живота им, характеризиращо се със страх, насилие и безнадеждност".

Доклад от 2016 г. пък сочи, че 231 деца са били малтретирани - още от предучилищните етапи на католическото училище. 

Представители на момчешкия хор "Регенсбург Дъмпатцен" все още не са излезли с официално становище след резултатите от доклада. 

Представяйки заключенията си от доклада, един от разследващите адвокати - Улрих Вебер, твърди, че в хода на разследването си не е успял да се свърже или говори с всички бивши ученици и участници в хора на "Регенсбург Дъмпатцен" затова и предполага че реалният брой на малтретираните достига 700 души. 

От 49-те членове на Католическата църква в Германия 9 са идентифицирани като сексуални насилници. Вебер заяви, че предполагаемите извършители са идентифицирани, но не се очаква да им бъдат повдигнати наказателни обвинения, защото престъпленията са станали твърде отдавна, за да бъдат законно валидни.

От 2010 г. 1000-годишният хор е разтърсван от твърдения за сексуално насилие в редиците му. 

Борисов праща хеликоптер да гаси пожари в Черна гора

https://www.24chasa.bg/novini/article/6343495

Борисов праща хеликоптер да гаси пожари в Черна гораПо разпореждане на министър-председателя Бойко Борисов, след проведени разговори с президента Румен Радев и с властите в Подгорица, в акцията за справяне с горските пожари в Черна гора ще се включи хеликоптер от ВВС за гасене от въздуха. Директорът на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ главен комисар Николай Николов е информирал

Михаил Касабов и още 10 са агентите на ДС в ръководството на футбола

https://offnews.bg//futbol/mihail-kasabov-i-oshte-10-sa-agentite-na-ds-v-rakovodstvoto-na-futbola-660837.html

Комисията по досиетата осветли 11 агенти на ДС, минали през ръководния орган на футболния съюз - Изпълкома. Установени са 17 души, но шестима са покойници.

Действащ вицепрезидент все още е Михаил Касабов, който е сред сътрудниците на комунистическите служби. Проверката на БФС е обхванала общо 72 лица, заемали или заемащи такива длъжности след 10 ноември 1989 г. насам (решение №2-1012 от 18 юли 2017 г.).

Някои от обявените сътрудници са осветени с предишни решения на Комисията при проверки в друго качество. От новите имена изпъква това на българския футболен съдия и международен съдия на ФИФА Любе Спасов.

Според данните, съдържащи се в архивите на ДС, той е вербуван като агент под псевдонима МАКСИМ от Софийско градско управление на МВР-ДС по линия на Шесто управление на ДС за борба с идеологическата диверсия през 1979 г. През 1982 г. е свален от оперативен отчет.

Агентът на най-висока позиция в БФС е Михаил Касабов – вицепрезидент от 1995 г. Той е донасял на три управления под името Иван.

Личат още имената на бившият защитник на Левски - Веско Балевски. Красимир Георгиев пък е бившият шеф на Берое, зет на Николай Банев. Двамата са били щатни сътрудници на зловещата държавна сигурност.

Както е отбелязано, за Георги Марков, Кеворкян, Гергов се знае отдавна.

Също и за Христо Александров, който навремето на практика управляваше БФС заедно с групата на "пловдивските брокери". Ицо Салфетката по-късно беше осъден за източване на банка. Христо е "пял" като Тошо.

Ето и пълния списък на обявените сътрудници (10 на ДС и 1 на Разузнавателното управление на Генералния щаб на БНА):


Веселин Стоянов Балевски, член на Изпълнителния комитет от 27.06.2001 г. до 27.02.2014 г.;
Георги Евдокиев Марков, член на Изпълнителния комитет от 27.06.2001 г. до 10.11.2005 г.;
Ивайло Димитров Мутафчиев, член на Управителния съвет от 29.11.1993 г. до 15.12.1995 г.;
Кеворк Таквор Кеворкян, член на Управителния съвет до 27.06.2001 г.;
Красимир Павлов Георгиев, член на Изпълнителния комитет от 10.11.2005 г. до 19.11.2009 г.;
Красимир Петров Гергов, член на Изпълнителния комитет от 19.11.2009 г. до 17.01.2014 г.;
Любе Ангелов Спасов, член на Управителния съвет от 26.06.1991 г. до 29.11.1993 г.;
Михаил Тодоров Касабов, вицепрезидент от 15.12.1995 г.;
Пеньо Иванов Хаджиев, член на Управителния съвет от 29.11.1993 г. до 15.12.1995 г.;
Петър Нейчев Нейчев, член на Управителния съвет от 29.11.1993 г. до 15.12.1995 г.;
Христо Александров Александров, член на Управителния съвет от 29.11.1993 г. до 15.12.1995 г.

Комисията е отбеляза в решението си, че за 7 лица президентът на БФС Борислав Михайлов не е предоставил необходимите данни и проверката за тях ще продължи, след като бъде получена необходимата информация.

Netflix разби прогнозите на Wall Street

http://econ.bg/Новини/Netflix-разби-прогнозите-на-Wall-Street-_l.a_i.745801_at.1.html

Американската видео стрийминг услуга Netflix разби прогнозите на Wall Street, като добави 5,2 млн. нови потребители през второто тримесечие и...

Пътници от авариралия в Бургас самолет не разбрали, че има проблем (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6343368

Пътници от авариралия в Бургас самолет не разбрали, че има проблем (Видео)Пасажерите, които излетяха от чешкия град Бърна тази сутрин не са имали проблеми по време на пътуването. Те разбрали, че нещо не е наред със самолета, едва когато се приземили. "Самолетът не намали скоростта, когато се приземяваше. Хидравличните амортисьори не работеха, така че той все още вървеше със същата скорост.

Матюс завърза битката за зелената фланелка, Мартин се оказа големият губещ

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/07/18/3009072_matjus_zavurza_bitkata_za_zelenata_flanelka_martin_se/?ref=rss


Майкъл Матюс спечели 16-ия етап на "Тур дьо Франс" и завърза здраво битката за зелената фланелка, а Дан Мартин се оказа най-голямата жертва на силния страничен вятър сред претендентите за първото място в генералното класиране.<br /><br />Матюс измина 165-километровата отсечка от Ле Пюи ан Веле до Роман сюр Изер за 3:38,15 часа. 26-годишният австралиец записа втора етапна победа в тазгодишната обиколка след тази в събота и общо трети успех при третото си участие в "Тур...

Румен Гечев: Лиляна Павлова е имала пълно основание да уволни Боршош

http://frognews.bg/news_138511/Rumen-Gechev-Liliana-Pavlova-e-imala-palno-osnovanie-da-uvolni-Borshosh/

Предложихме Мирослав Боршош, както и председателите на Съвета на директорите на НДК, да дойдат и да чуем и тяхното мнение, защото при демокрацията сме длъжни да изслушаме мнението на всички, в това число и на тези, които са подозирани в закононарушение.

Проданов: Отпадане на класа за прослужено време забива последния пирон в ковчега на бг-работника

http://frognews.bg/news_138510/Prodanov-Otpadane-na-klasa-za-proslujeno-vreme-zabiva-posledniia-piron-v-kovchega-na-bg-rabotnika/

Предложението за отпадане на класа за прослужено време е наглост и безобразие. Това не е отживелица, защото разпоредбата е приета 2007 г. и то по предложение на работодателите, на които се дава правото да определят кое се смята за професионален стаж. Това каза в предаването „Лице в лице” икономистът и лидер на АБВ Константин Проданов.

Годишнината от атентата през 2012г. беше отбелязана на летището в Бургас

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/07/18/3009070_godishninata_ot_atentata_prez_2012g_beshe_otbeliazana/?ref=rss


Цигулки и молитва прозвучаха днес на летището в Бургас в памет на шестимата загинали при атентата през юли 2012 г. Петима от тях бяха израелски граждани, а експлозията отне и живота на Мустафа Кьосов, шофьор на взривения туристически автобус. Възпоменателната церемония в негова чест се състоя в родното му с. Юруково край Якоруда. В Бургас беше само баща му. "Всеки ден мисля за Мустафа, каза той. Няма да забравя този ужасен ден. Нека съдебната система да си свърши работата".<br...

Московски и бивш шеф на БДЖ се обвиняват в лъжи

http://dnes.dir.bg/news/bdz-ivilo-moskovski-26081019

Министърът на транспорта Ивайло Московски и бившият шеф на БДЖ Християн Кръстев (БСП) влязоха в остър спор за дълговете на дружеството, обвинявайки се в лъжи.

Манолова: Ще настоявам да се сложи таван за таксите на частните съдебни изпълнители

https://www.24chasa.bg/novini/article/6343402

Манолова: Ще настоявам да се сложи таван за таксите на частните съдебни изпълнители"Депутати от различни цветове сложиха начало на един важен законодателен процес, който в крайна сметка да освободи гражданите от "игото" на частните съдебни изпълнители. Това каза омбудсманът Мая Манолова в предаването "Още от деня" по БНТ. "Настоявам и няма да отстъпя за приемането на няколко предложения.

Украински гражданин, привлечен като обвиняем за пране на пари остава в ареста във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=355712

Украинският гражданин Иса Махмудов, привлечен като обвиняем за пране на пари ще остане в следствения арест, след като днес Варненският апелативен съд потвърди определение на ОС – Варна, с което е била взета първоначалната му мярка за неотклонение “задържане под стража“, съобщиха от съда за Moreto.

Интегрираният ром остава невидим

http://www.mediapool.bg/integriraniyat-rom-ostava-nevidim-news266801.html

Д-р Радосвета Стаменкова е изпълнителен директор на Българска асоциация по семейно планиране и сексуално здраве (БАСП) - организация, която 25 години развива дейности, проекти и инициативи в областта на здравната превенция, сексуалното образование и репродуктивното здраве. Радосвета работи активно с и за ромски общности. Познава работата на терен и повечето ромски квартали у нас и в Източна Европа, подкрепя здравното медиатрство, ромските студенти-медици, кампаниите за преодоляване на стереотипите и политиките за подобряване достъпа до здравеопазване, образование и социално включване, тези неща, които думата интеграция се опитва да обясни. Любим неин цитат по темата: "Интеграцията се постига когато две общности - т.нар малцинство и мнозинство - правят крачки една към друга. Ако само мнозинството прави крачките, имаме асимилация, а ако само малцинството прави крачките, се получава мимикрия.” Димитър Димитров работи за Институт Отворено Общество – София. Има магистърска степен по Публични политики и мениджмънт от СУ Св. Климент Охридски и “Social development practice” от London Metropolitan University. Работата му е свързана с овластяването на младежи, уязвими общности и на етнически малцинства. Вярва, че всеки човек е значим толкова, колкото всеки друг. Разговорът започва спокойно. Радосвета и Димитър се изчакват един друг, а темите са почти банални. Само 15 минути по-късно те се прекъсват, разказват история след история, показват снимки. И стигат до извода, че "интегрираните роми са невидими". Те не се вписват в клишето – каруца, клоьщав кон и ровене в кофите за боклук. Интегрираните роми са образовани, вероятно е някой от тях да ви постави диагноза или венозен източник. Част от тях са лекари, други са медицински сестри. Има инженери, дори има и такъв, който е измислил стартъп за геймъри. "Не стига, че работи като луд, ами сега търси да наеме хора, че не смогва", разказва Димитър. Друг пък започва работа в отдел "Обслужване на клиенти" в голяма банка. И въпреки, че историите на тези хора не влизат в новините, въпреки, че те се сливат с обществото, на което всъщност служат като всички останали порядъчни граждани, те са обект на подигравки, грубост и предразсъдъци. Семейството на Димитър не се вмества по никакъв начин в "ромския" стереотип. И може би затова по-нетърпеливите веднага биха казали, че то не може да бъде пример. Подобно разсъждение обаче би било невярно. Димитър и съпругата му са високо образовани. Никога не са живели в гето. Двамата работят в неправителствения сектор. Имат син. И те, и детето им са мургави. Ето защо въпреки, че семейството им по всички обществени стандарти е доста над средното ниво, често се сблъскват с дискриминация. И нито платените данъци, нито доброто образование може да спре машината на предубженията. "Детето ни е втори клас, но бе едва тригодишен, когато на детската площадка разбра, че не е хубаво да си... циганин", казва Митко. И добавя: "Разбра го от другите деца. Които пък няма откъде да го знаят освен от вкъщи". Да стискаш зъби Въпросът не е да свикнеш, защото с такова отношение не се свиква. Въпросът е да не му обръщаш внимание, добавя той. Именно детето й пък е в основата на отказа на медицинската сестра Димитринка, която не желае да застане пред микрофон, въпреки че го е правила нееднократно. "Тя тръгва от гетото в Северозападна България, първо е медиатор, взема си образованието в ръце, започва работа като медицинска сестра в болница, работи в тежко отделение, а сега отскоро взе и сина си в София. И въпреки че досега е говорила пред най-различна публика, в момента синът й се адаптира и тя не иска да му причинява допълнително неудобство в училище. А едно интервю би причинило това", разказва Радосвета за една от непоявилите се събеседнички. Има ситуации, в които човек трябва да пропуска обидите покрай ушите си, допълва Димитър. И дава пример: "Ето, ако тези момчета от Асеновград бяха пропуснали покрай ушите си подвикванията, тази грозна история там нямаше да се случи. Въпросът обаче е докъде можеш да си мълчиш". Не е ясно докъде могат да стискат зъби лекарите – роми, които също неведнъж са се сблъсквали с отношението на своите пациенти. Поне докато учат обаче, те си имат ментори – в лицето на хора като Радосвета и Димитър. "Представете си – идвате в големия град да учите медицина, а медицина се влиза трудно, там се озовавате в среда на лекарски деца или много добре подготвени конкуренти. Трябва да има някой, който да ви помага. Това правим ние, менторите, с ромските студенти по медицина", казва д-р Стаменкова. След което, само с един дъх почива, се заема да разказва за стереотипите. "Ние живеем в клишена и стереотипи. Смятаме, че българинът е красив, оцелява благодарение на нечуваната си хитроумност или сексуална мощ – вижте само вицовете за Бай Ганьо. Смятаме, че французите са галантни, германците – роботи, с кофти национална кухня. И смятаме, че циганите са мръсни и крадливи. А доколкото знам, не те окрадоха КТБ", обяснява разпалено Радосвета. "Ние битуваме и живеем с мисълта, че масата цигани са такива – крадливи и мръсни. Те не са роми, защото роми е някаква лигавщина на езика, изгъзица", дообяснява тя. И Радосвета, и Димитър обаче знаят, че каквото и да кажат, предразсъдъците са толкова дълбоко култивирани, че трудно ще изчезнат. Защото от една страна са образованите, интегрирани роми, а от другата – неграмотните, маргинализираните, онези от криминалните хроники. Има и една друга категория, която софиянци вече са приели за даденост – ромите с каруци, които реално "сепарират" градския боклук и старателно складират "находките" от боклуджийските кофи. "Какво отговаряте ако ви кажат – лесно ви е да говорите така от София, знаете ли какво е положението в провинцията" - питам. Гетоизацията и токът в Столипиново Да преборваш стереотипи и да помогнеш да човек да погледне нещата от друга гледна точка е процес бавен и е горе-долу като да помогнеш на някой твой близък алкохолик да се откаже от алкохола – адски е трудно, понякога има провали и трябва много да упорстваш. Не става грубо, става с инвестиция на време и енергия, обяснява д-р Стаменкова, след което дава редица примери за малки населени места, в които ромите се занимават със земеделие, например. Проблемът с "гетоизацията" обаче е по-обострен и по-силно изразен в големите градове. "Получава се гето в гетото", смята тя. "В София, в квартал "Факлутета", или в "Орландовци", "Малашевци" прииждат групи роми, без документи, които смятат, че доходът в столицата е по-добър. Точно както в София идват хора от Перник или Стара Загора, например", разказва Стаменкова. Тук се намесва Димитър:"Смятам, че е по-добре на стереотипите да се отговаря с факти. Помните, че често се говореше за тока в Столипиново. Вече разговорът за това не изплува така често медийно. И е така, защото се оказва, че хората си плащат тока. Въпреки това обществото продължава да смята, че циганите не плащат ток", казва той. И продължава: "Това, което ще кажа сега, не е мое твърдение, а твърдение на електроразпределителното дружество. Според него събираемостта е над 99%. Няма 100%, но никъде няма такава събираемост. Подобна събираемост – 99% е повече отколкото в един средностатистически район". По думите му това се е случило след голяма инвестиция на електроразпределителното дружество, което е подновило цялата мрежа. Любопитното обстоятелство е, че каси за плащане на електроенергията са отворени в самия квартал, а на тях работят хора от общността. "И тези каси не са обрани, а ромите могат да смятат, да издават касови бележки и прочие. Ето така се отговаря на въпроси, породени от стереотипи", обяснява Димитър. След което се заема с предизвикателството да отговори на други стереотипи. Необразовани ли са ромите? Най-големият, сред които "ромите не учат". "Това не е вярно. Познавам лично, един по един, не до приятелска степен, но ги знам с имената и лицата им – над 2000 момчета и момичета – роми, които в момента учат", казва Митко. Факт е обаче, че образованите представители на ромското население са малко. "Един процент са висшистите, за жалост", допълва Димитър, който пък веднага е прекъснат от Радосвета, която казва не съвсем възпитани думи за качеството на образованието, раздавано на конвейр на т.нар "българи висшисти". "Има движение обаче – през 2007 година, т.е. преди 10 години процентът на завършилите висше образование роми е 0.1 на сто, сега е 1%. По същото време тези, които са завършвали средно образование, са били между 5 и 7%, а сега са 10-15% в зависимост от региона", обяснява той. И допълва, че има и друг феномен – също както българите се цивилизоват по западни стандарти и спазват правила, когато отидат да работят в чужбина, това се случва и с ромите: емигрират ли, за да работят, нещата се случват естествено – децата тръгват на училище, в доста от случаите после тези хора дори си позволяват ипотека. "Та, отговаря се с примери. На всеки предразсъдък – пример. Но е трудно, защото от другата страна застава Джамбазки и започва да говори фактически неверни неща, наслагани с годините. Или някой друг политик, който казва, че в Столипиново не плащат ток. Ето – очевидно плащат, но как ги надвикваш и обясняваш това", продължава Митко. Едва изчакала Димитър да свърши изречението си, д-р Стаменкова се захваща да опише клишетата. "Като чуете ром и се сещате за циганин, който влачи количка със стара хартия или циганка, която носи провисено бебе, за да проси, или някой ви маже стъклото на колата, за да получи стотинки", разказва тя. А интегрираните роми са невидими. Защото всички онези, завършили висшето и средното си образование, работят нещо и си живеят живота, те не се виждат, не са така манифестно пред очите на всички, както жената помъкнала упоено дете на кръстовището". Кампаниите Разбира се, за да се променя общественото мнение е необходимо да се показват добрите примери. Ето защо организациите, занимаващи се с образование на ромските общности, са правили не една и две кампании. Идеята за едната се ражда в офиса на Стаменкова, където дълго работил ром, но в последствие "деградирал" и започнал работа в Министерство на културата, обяснява тя през смях. "Та, работим си ние с него чудесно и приятелски, но в някакъв момент някой възкликва "егати циганската работа" или "аууу, какви цигански цветове". И в тоя момент провикналият се се обръща към него и казва "ама нали знаеш, че не става дума за теб" или "не се обиждай". И колкото и да си дебелокож и обръгнал няма как да не се обиждаш, защото "ти си изключение" от "циганската работа" обаче значи, че майка ти не е, или жената ни е, или детето ти не е". Така се ражда идеята за кампанията "Ти не си изключение", в което студенти, лекари, ученици и медиатори от ромски произход показват, че не са изключение. Миналата година пък студентите по медицина и техните ментори участват в друга кампания под името "Обърни представите". Кампанията показва лицата на бъдещите лекари и техните ментори и цели обществото да смени нагласата си към ромската общност. Ромите и политиката Като цяло подобни инициативи работят, макар и ограничено. Но имиджово работят и други сили. "В миналия парламент имаше двама депутати от ромски произход, и двамата бяха от ДПС", отбелязва Димитър. "Първо, че и двамата са печално известни и второ, че ДПС също не е от най-добре изглеждащите в обществото партии", продължава той. "Това, а и не само това – позволи на ДПС да се асоциира с представителство, с мандат за представителство на ромската общност, което е съвършено грешно, защото ромите имат различни виждания." Въпросът с купуването на гласове, Димитър отново обяснява с пример. "Помните Гърмен, нали? Там ромската общност беше доволна от Ахмед Башев – не казвам дали е бил добър или лош, но им беше направил водопровод. Идват избори – Башев съвсем сигурен в своята победа си стои вкъщи, да кажем. Кметицата (Минка Капитанова – бел. авт), която им буташе къщите, започва да им раздава пари. И печели изборите. А те гласуват за нея срещу пари и без къщи. Към 2017 година обаче там къщи отново се строят – минавах преди седмици през Гърмен. На същите места. Може някои да са законни. Но всичко това изглежда да се случва за всички избори", обяснява Митко и допълва, че това не е гледка, която се разкрива само на него, а и на всички служби, агенции, на общината. Стаменкова обобщава: "Явлението с продаването на гласа го има и сред българите, също толкова нелепо. Продаваш си гласа, защото конкретно, бързо и веднага ще вземеш едни пари. Правиш това, когато нямаш перспектива и не виждаш нещо, за което да се бориш повече. Та, ако си ром – продаваш си гласа, ако си българин – купуваш си листче за търкане и участваш във всички тия нашумели лотарии. Напълно еднакво е." Ромите и здравеопазването, бедността и престъпността И когато говорим за перспективи, много е важно някой да ги покаже, минава на друга тема д-р Стаменкова. Така стига до здравните медиатори. "Най-грубо тяхната цел е да предават едни послания от здравните специалисти на ромската общност", обяснява тя. И прави отклонение, че около 40% от ромите, започнали да се занимават с медиация, впоследствие вземат университетска степен. По думите на Радосвета медиаторите са истински будители: "Работата им е трудна, но за сметка на това ниско платена, затова и в един момент напускат." Медиаторите работят с общините, общопрактикуващите лекари и РЗИ. Функцията им е да разясняват вътре в общността защо е важно да се случват имунизациите, например. И там, където има медиатор, няма епидемии", казва д-р Стаменкова". Тя отбелязва, че при предишната епидемия от морбили заразени са били над 28 000 деца, а 28 деца умират. "Когато медиаторите работят – епидемиите се възпрепятстват, защото на ромите им е обяснено защо е важно да ваксинират децата си", допълва Стаменкова. И довършва картината със сексуално образование, което няма кой друг да свърши. Именно заради здравните медиатори в махалите се разбра, че феноментът "деца раждат деца" води до изкривявания, отбелязва Радосвета. Според нея проблемите на ромите не трябва да се етнизират, за да бъдат преборвани. Когато деца се женят от нищета, защото не познават друга перспектива за себе си – това не е проблем етнически, а житейски, отбелязва д-р Стаменкова. "Проблемите трябва да се назовават с истинските им имена. Дори не е нужно да се говори добронамерено", казва Димитър. А репликата му става повод Радосвета да се намеси с думите: "Ето защо изрази като "ромска престъпност" не работят добре." Думите й стават повод Димитър да даде пример със статистиката за престъпността, водена от МВР . "Незнайно защо ромската престъпност е на едно място с нарушенията на закона, извършвани от етнически турци, бежанци и чужденци", казва Димитър. "Ако се вгледате, ще видите, че всички тези групи извършват 10 на сто от престъпленията, а останалите 90 се извършват от българи. Но "циганска престъпност" звучи доста добре по телевизията", смята той. Вместо край Срещата завършва с два разказа. Единият е позитивен – за няколко практикуващи лекари от ромски произход. Другият показва как работят предразсъдъците: момче от стипендиантска програма за висше образование получава инфаркт. Заведен е в софийска болница от близките си. Близките му не изглеждат като него, защото неговият произход е от гетото и те изглеждат като от гетото. Получават и отношение като за гетото. Момчето умира.

Имунотерапия дава надежди в борбата с левкемията

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6343432

Имунотерапия дава надежди в борбата с 
левкемията
Имунотерапия позволи да се отстранят ракови клетки или да се намали броят им у над 70 на сто от пациенти, засегнати от най-често срещаната форма на левкемия, за които стандартните терапии са неефикасни, сочат резултатите от изследване, цитирани от Франс прес. То обхванало 24-ма пациенти. Повечето от тях се подложили безуспешно на терапия с

Депутатите ще изслушат бившите директори на НДК, но само за периода 2016-2017 г.

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/07/18/3008995_deputatite_shte_izslushat_bivshite_direktori_na_ndk_no/?ref=rss


Директорите на НДК Мирослав Боршош и Борислав Велков, както и председателите на борда на дружеството за периода 2016-2017 г. ще бъдат изслушани от временната анкетна комисия за разходването на средствата около европредседателството в парламента. Това гласуваха всички депутати в комисията без ГЕРБ на днешното заседание, където бяха изслушани главния прокурор Сотир Цацаров и директорите на ДАНС и държавна финансова инспекция Димитър Георгиев и Георги Начев. Макар по думите на главния прокурор да...

2 години затвор за мъж, влязъл в чужд дом и заплашил собственика със смърт, бил и полицай

https://www.24chasa.bg/novini/article/6343398

2 години затвор за мъж, влязъл в чужд дом и заплашил собственика със смърт, бил и полицайРайонната прокуратура в Кюстендил е постигнала присъда срещу Кр. Митов от с. Раненци, община Кюстендил, за извършени от него престъпления, съобщиха от прокуратурата. Митов е многократно осъждан за престъпления от общ характер. В началото на месеца, в с. Гюешево, община Кюстендил, пред смесен магазин в центъра на селото,

Орбан: Сътрудничеството на Унгария с нацистите беше грешка и грях

http://www.investor.bg/evropa/334/a/orban-sytrudnichestvoto-na-ungariia-s-nacistite-beshe-greshka-i-griah-243267/

Бенямин Нетаняху е на посещение в Унгария, превръщайки се в първия израелски премиер, посетил страната от 1989 г.

Азерската СОКАР с интерес да захранва газовия хъб "Балкан"

http://www.mediapool.bg/azerskata-sokar-s-interes-da-zahranva-gazoviya-hab-balkan-news266800.html

Азерската държавна енергийна компания СОКАР е проявила интерес да доставя суровина за планирания газова хъб "Болкан" край Варна извън договорените вече от 2020 г. количества за България от 1 млрд. куб. м годишно. Дружеството е подписало с българския държавен газов оператор "Булгартрансгаз" във вторник меморандум за проучване на възможностите за допълнителни маршрути за доставка на природен газ, както и за пренос през България до други пазари от Югоизточна Европа. СОКАР изразява готовност да проучи техническите и търговски възможности на сегашната мрежа на "Булгартрансгаз“ ЕАД и на планираното й разширение заради газоразпределителния център "Балкан“ за транзит на допълнителни обеми природен газ от Южния газов коридор през територията на България до други европейски пазари. Това съобщиха от Министерството на енергетиката във вторник като уточниха, че тези количества не включват договорените вече с "Булгаргаз" през 2013 г. доставки на 1 млрд. куб. м газ от каспийското находище "Шах Дениз ІІ", които трябва да влязат през бъдещия интерконектор с Гърция от 2020 г. Интересът на Баку бил провокиран от предложената му от София възможност за агресивна атака на европейския пазар през хъба "Балкан" в румънско и украинско направление, обясниха участници в срещата пред Mediapool. Суровината от находището "Шах Дениз ІІ" ще се транспортира по Южнокавказкия газопровод и после през Турция по Трансанадолския газопровод, преди да влязат в Трансадриатическия и от там към Западна Европа. Всички тези тръби в момента се строят, но тъй като Азербайджан разработва и други свои газови находища търси допълнителна възможност за техния износ и експанзия в Европа. Такава, според България, може да е хъбът "Балкан", за който до края на юли 2017 г. ще се обяви поръчка за предпроектно проучване, което да посочи източниците за захранване на центъра, рентабилността на проекта и цената му. До края на годината ще е ясно какви стъпки ще се предприемат по-нататък. Мурат Хейдаров, изпълнителният директор на дъщерната на СОКАР фирма "СОКАР Болкан", е посочил, че "България е един от ключовите участници в Южния газов коридор и надежден партньор в реализацията на алтернативни газови доставки до Европа от находището "Шах Дениз“ в Азербайджан, както и от други потенциални находища, включително от трети страни производители“. Преди време зам.-министърът на енергетиката Жечо Станков обяви, че България преговаря с Азербайджан за допълнителни 3 млрд. куб. м за хъба, извън договорине вече милиард кубически метра годишно. Според участници в сегашната среща възможно е дори да се договорят и по-големи обеми за хъба, но всичко е въпрос на разчети за газоразпределителния център. Подписаното със СОКАР споразумение бе обявено малко, след като от енергийното министерство съобщиха, че Петкова е обсъдила с посланика на Египет у нас Манал Йехия Ел Шинауи възможността за разширяването на постигната преди години газова договорка, която така и не е влизала в действие. Петкова и Шинауи са се обединили около извода, че двете страни имат потенциал за задълбочаване на енергийното сътрудничество, който трябва да бъде използван чрез разширяване на подписания през 2009 г. Меморандум за разбирателство в областта на природния газ. Този документ бе парафиран от тогавашния министър на икономиката и енергетиката Петър Димитров по време на енергиен форум, организиран от президента Георги Първанов. той бе за три години с възможност за удължаване. Подписването му стана в комплект със сходен документ с Гърция, в който София и Атина се разбраха да работят за съвместен терминал за втечнен газ (LNG). Интерес към него прояви и Египет, заради което и бе подписано принципното споразумение за внос на египетски газ. Оттогава за документа с Кайро не е ставало дума, докато при българо-гръцкия газов терминал има напредък и догодина се очаква да се вземе инвестиционно решение и да стане ясно влиза ли "българският енергиен холдинг" като акционер в проекта. На планирания LNG-терминал в Александруполис се гледа като на възможност за захранване на разработвания от правителството на ГЕРБ от няколко години проект за газов хъб край Варна. Сега Петкова е обяснила на египетския дипломатически представител, че България разглежда потенциалните газови доставки от Египет като възможност за разнообразяване на вноса на синьо гориво не само за страната ни, но и за региона на Югоизточна Европа в контекста на намеренията за изграждане на газовия хъб "Балкан" и евентуалния строеж на LNG-терминала край Александруполис. Енергийният министър подчертала пред Шинауи взаимната връзка между двата проекта, които са описани от нея като ключови за диверсификацията и сигурността на енергийните доставки в целия регион на Югоизточна Европа. От ведомството припомнят, че през 2015 г. италианската компания EНИ обяви откриването на газовото находище Зохр на средиземноморския бряг на Египет, чиито залежи се оценяват на около 850 млрд. куб. метра газ. Предвижда се находището да бъде въведено в експлоатация през 2107 г. Отделно по делтата на Нил се разработват още газови находища от ЕНИ и британската компания "БиПи", което създава очаквания, че през 2020 г. Египет ще бъде в състояние да започне износ на природен газ, а страната да се превърне в газоразпределителен център за региона, допълват от енергийното министерство. Така то дава заявка за сериозна активност по търсенето на източници за захранване на бъдещия хъб край Варна, който е сред любимите проекти на премиера Борисов.

България и Египет ще пробват да възродят старо газово споразумение

http://www.mediapool.bg/bulgaria-i-egipet-shte-probvat-da-vazrodyat-staro-gazovo-sporazumenie-news266800.html

Възможността за разширяването на постигната преди години газова договорка, която така и не е влизала в действие, са обсъдили енергийният министър Теменужка Петкова и посланикът на Египет у нас Манал Йехия Ел Шинауи. Двамата са се срещнали във вторник, съобщиха от пресцентъра на ведомството. Петкова и Шинауи са се обединили около извода, че двете страни имат потенциал за задълбочаване на енергийното сътрудничество, който трябва да бъде използван чрез разширяване на подписания през 2009 г. Меморандум за разбирателство в областта на природния газ. Този документ бе парафиран от тогавашния министър на икономиката и енергетиката Петър Димитров по време на енергиен форум, организиран от президента Георги Първанов. той бе за три години с възможност за удължаване. Подписването му стана в комплект със сходен документ с Гърция, в който София и Атина се разбраха да работят за съвместен терминал за втечнен газ (LNG). Интерес към него прояви и Египет, заради което и бе подписано принципното споразумение за внос на египетски газ. Оттогава за документа с Кайро не е ставало дума, докато при българо-гръцкия газов терминал има напредък и догодина се очаква да се вземе инвестиционно решение и да стане ясно влиза ли "българският енергиен холдинг" като акционер в проекта. На планирания LNG-терминал в Александруполис се гледа като на възможност за захранване на разработвания от правителството на ГЕРБ от няколко години проект за газов хъб край Варна. Сега Петкова е обяснила на египетския дипломатически представител, че България разглежда потенциалните газови доставки от Египет като възможност за разнообразяване на вноса на синьо гориво не само за страната ни, но и за региона на Югоизточна Европа в контекста на намеренията за изграждане на газовия хъб "Балкан" и евентуалния строеж на LNG-терминала край Александруполис. Енергийният министър подчертала пред Шинауи взаимната връзка между двата проекта, които са описани от нея като ключови за диверсификацията и сигурността на енергийните доставки в целия регион на Югоизточна Европа. От ведомството припомнят, че през 2015 г. италианската компания EНИ обяви откриването на газовото находище Зохр на средиземноморския бряг на Египет, чиито залежи се оценяват на около 850 млрд. куб. метра газ. Предвижда се находището да бъде въведено в експлоатация през 2107 г. Отделно по делтата на Нил се разработват още газови находища от ЕНИ и британската компания "БиПи", което създава очаквания, че през 2020 г. Египет ще бъде в състояние да започне износ на природен газ, а страната да се превърне в газоразпределителен център за региона, допълват от енергийното министерство.

САЩ приеха нови санкции срещу Иран заради балистичната му програма

https://www.actualno.com/america/sasht-prieha-novi-sankcii-sreshtu-iran-zaradi-balistichnata-mu-programa-news_623057.html

САЩ обявиха, че са приели нови санкции срещу Иран във връзка с балистичната програма на страната и определяната от Вашингтон като подкрепа за терористични групи в Близкия изток. Санкциите, обявени от Държавния департамент са насочени срещу 18 отделни лица или организации,

Съд: Русия да плати на Холандия €5,4 млн. за задържан кораб

http://dnes.dir.bg/news/rusia-holandia-korab-26080929

Международен съд постанови Русия да плати на Холандия 5,4 млн. евро за щетите и разходите, причинени от незаконното задържане на кораб на "Грийнпийс" преди 4 г.

Как букмейкърите успяват да са винаги на печалба?

https://www.actualno.com/moresport/kak-bukmejkyrite-uspjavat-da-sa-vinagi-na-pechalba-news_623060.html

Броят на хората, които се забавляват със спортни залози нараства постоянно. Това се поражда и от факта, че онлайн букмейкърите са широко достъпни за цялата аудитория на залаганията. В тази сфера винаги се появяват нови и нови играчи, които се впускат в необятното пространст

Николай Бухалов със специално признание в Карлово

https://www.24chasa.bg/sport/article/6343383

Николай Бухалов със специално признание в КарловоЛегендата обра овациите на церемония по време на честванията за 180-ата годишнина от рождението на Васил Левски Легендата на българския спорт Николай Бухалов бе почетен специално в Карлово по повод 50-годишния си юбилей по време на честванията за 180-ата годишнина от рождението на Васил Левски. Единственият българин,

Обсъждат възможност за съвместно упражняване на родителските права

http://www.moreto.net/novini.php?n=355771

Държавната агенция за закрила на детето предлага промяна в Семейния кодекс, с която при родителски конфликт майката и бащата да бъдат насочвани задължително към извънсъдебно решаване на спора чрез медиатор. Предложението беше представено по време на кръгла маса за родителските конфликти, агресията и закрилата на децата.

Борисов разговаря с премиера на Катар, поиска разрешаване на кризата

https://offnews.bg//politika/borisov-razgovaria-s-premiera-na-katar-poiska-razreshavane-na-krizata-660806.html

Премиерът Бойко Борисов разговаря по телефона с премиера на Катар Абдула бин Насър бин Халифа Ал Тани по повод създалата се остра дипломатическа криза в отношенията на някои арабски държави с Катар. 

"Стабилността в региона на Персийския залив е от особено значение за България и региона на Балканите. В тази връзка приветстваме и подкрепяме разрешаването на възникналата кризисна ситуация с политически средства и по пътя на дипломацията", заяви Борисов, цитиран от правителствената пресслужба.

Той изрази желанието на българската страна за мирно и бързо уреждане на възникналата кризисна ситуация в много важен за България близък регион.

Министър-председателят отбеляза категоричната си позиция против всяка форма на по-нататъшна ескалация на напрежението, както и срещу намесата на външни за региона фактори.

Борисов акцентира също върху запазването на стабилността на Съвета за сътрудничество на арабските държави от Залива, което по думите му, е в интерес на целия регион.

Борисов допълни, че България цени своите приятелски отношения със страните от арабския свят и изтъкна сътрудничеството с Катар. 

България и Азербайджан задълбочават сътрудничеството в сферата на енергетиката

https://www.24chasa.bg/novini/article/6343392

България и Азербайджан задълбочават сътрудничеството в сферата на енергетиката
България и Азербайджан да интензифицират съвместното си сътрудничество в сферата на енергетиката. Това потвърдиха българският енергиен министър Теменужка Петкова и Мурат Хейдаров, изпълнителният директор на азербайджанската държавна петролна и газова компания СОКАР Болкан, дъщерна фирма на азербайджанската държавна нефтена компания СОКАР.

Майк Пенс - вицепрезидентът, който замита след Тръмп

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/07/18/3009004_maik_pens_-_viceprezidentut_koito_zamita_sled_trump/?ref=rss


Точно преди година губернаторът на щата Индиана Майк Пенс бе изстрелян на международната сцена от Доналд Тръмп, който го номинира за свой кандидат за вицепрезидент на САЩ. Той игра и спечели - през януари стана 48-ият вицепрезидент на Съединените щати.<br /><br />Петдесетгодишният белокос политик с безизразно лице сега е човекът, най-близо до президентския пост - било защото автоматично замества президента, ако той го напусне предсрочно, било като негов естествен приемник през 2020...

Запалиха колите на зам.-кмета на Лом

http://frognews.bg/news_138509/Zapaliha-kolite-na-zam--kmeta-na-Lom/

Запалиха колите на заместник-кмета на Лом Валентин Евтимов, съобщава местният сайт BulNews.bg. Обгорели са два автомобила с марки ”Ауди” и ”Фолксваген”. Те са се ползвали от Евтимов и съпругата му и са били паркирани пред жилището им.

Изкуствен интелект за сигурни спортни залози - възможно ли е?

https://www.actualno.com/moresport/izkustven-intelekt-za-sigurni-sportni-zalozi-vyzmojno-li-e-news_623059.html

Светът на залозите е съставен главно от два типа хора - такива, които предлагат възможности за залози и такива, които залагат на тези предложения. Естествено, че първите са букмейкърите и са доста по-малко от втория тип. Съществуват много професионални анализатори, които се

В Турция ще се изучава "патриотичен джихад", Дарвин остава за университета

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/07/18/3009011_v_turciia_shte_se_izuchava_patriotichen_djihad_darvin/?ref=rss


Турция обяви новата учебна програма, в която теорията на еволюцията на британския учен Чарлз Дарвин не се преподава до университета. Планът на образователното министерство, основните елементи на който бяха обявени по-рано тази година, среща съпротива както от опозицията, така и от някои учители, пише агенция "Ройтерс".<br /><br />Основни елементи на еволюцията ще са застъпени в учебната програма, но теорията на Дарвин няма да се споменава до университета, "защото е...

Никол награби Григор в морето (горещи снимки)

https://offnews.bg//izvan-terena/nikol-nagrabi-grigor-v-moreto-goreshti-snimki-660834.html

Николр Шерцингер не издържа след кратката раздяла с нашия Григор Димитров и го награби в морето на остров Капри. Папараци уловиха щастливия следобед между двамата  на италианския остров.

Певицата беше със секси бял бански. Гришо също показа атлетичното си тяло в баровското кътче.

Никол направи лек масаж на Григор върху шезлонга. После се размениха и целувки.

Американката направо не издържа и сграбчи после хасковлията във водата. Клюкарският "Дейли мейл" не пропусна да отбележи, че 39-годишната кака направо изглежда луда по 13 години по-младия приятел.

Близки до Никол споделиха пред медията, че двамата наистина са имали кратка почивка в отношенията си, но сега пишат нови страници. Може и да е измислено, но звучи убедително. А и на кой му пука.

Важното е, че Никол зарадва с формите си не само българина но и милионите си фенове. Тя показа няколко упражнения от йога.

Гришо явно остава впечатлен. И на своя страна й демонстрира упражнения от стречинга. Англичаните похвалиха мускулите му, които привличат като магнит каката от Хаваите.

Накрая Шерцинегр си махна и горнището, но предвидливо легна по корем. Каката знае, че всеки момент могат да я издебнат папараци.

Припомняме, двамата са от вчера на романтична почивка на остров Капри срещу Неапол. Преди това Григор беше ангажиран с "Уимбълдън", а Никол се изявява като съдия в английския "X фактор"   

Крушарски подозирал, че "Локомотив" (Пд) ще играе симулативно срещу "Етър"

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/07/18/3009060_krusharski_podoziral_che_lokomotiv_pd_shte_igrae/?ref=rss


Собственикът на "Локомотив" (Пловдив) Христо Крушарски бил получил информация, че отборът ще играе симулативно в мача с "Етър", спечелен от "железничарите" с 2:1. Това е станало повод за конфликта между Крушарски и капитана и голмайстор на тима Мартин Камбуров, който напусна клуба.<br /><br />Собственикът публикува изявление на официалния сайт на "Локомотив". Той заяви, че е получил призиви от феновете да разкрие истината за събитията от...

Куршарски подозирал, че "Локомотив" (Пд) ще играе симулативно срещу "Етър"

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/07/18/3009060_kursharski_podoziral_che_lokomotiv_pd_shte_igrae/?ref=rss


Собственикът на "Локомотив" (Пловдив) Христо Крушарски бил получил информация, че отборът ще играе симулативно в мача с "Етър", спечелен от "железничарите" с 2:1. Това е станало повод за конфликта между Крушарски и капитана и голмайстор на тима Мартин Камбуров, който напусна клуба.<br /><br />Собственикът публикува изявление на официалния сайт на "Локомотив". Той заяви, че е получил призиви от феновете да разкрие истината за събитията от...

Куршарски подозирал, че играчите на "Локомотив" са продали мача с "Етър"

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/07/18/3009060_kursharski_podoziral_che_igrachite_na_lokomotiv_sa/?ref=rss


Собственикът на "Локомотив" (Пловдив) Христо Крушарски бил получил информация, че отборът ще играе симулативно в мача с "Етър", спечелен от "железничарите" с 2:1. Това е станало повод за конфликта между Крушарски и капитана и голмайстор на тима Мартин Камбуров, който напусна клуба.<br /><br />Собственикът публикува изявление на официалния сайт на "Локомотив". Той заяви, че е получил призиви от феновете да разкрие истината за събитията от...

Католическата църква е изправена пред нови обвинения в насилие срещу над 540 деца

https://www.actualno.com/europe/katolicheskata-cyrkva-e-izpravena-pred-novi-obvinenija-v-nasilie-sreshtu-nad-540-deca-news_623056.html

Най-малко 547 момчета в германско католическо хорово училище са станали жертва на физическо насилие, което потърпевшите описват като „затвор, ад или концентрационен лагер“, заяви разследващ при публикуването на доклад за един от най-тежките подобни скандали в странат

По 500 лв. от ГЕРБ за дъщерята шофьора, загинал в Сарафово

http://dnes.dir.bg/news/gerb-dushteria-sarafovo-26080844

Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов съобщи, че партията ще дава по 500 лв. месечно на дъщерята на шофьора, който загина при атентата в Сарофово.

Правят аварийни ремонти на подлези във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=355770

Аварийни ремонти на най-опасните подлези стартират във Варна от следващия месец. Рехабилитацията ще включва освежаване на разрушени стъпала и рампи за детски колички, както и измазване на компрометирани мазилки. Това съобщи за Moreto.

Ватиканът: Майка Тереза не е стока

https://www.24chasa.bg/novini/article/6343353

Ватиканът: Майка Тереза не е стока Ватикана се изуми от решението на ордена "Мисионери на милосърдието" в Калкута да регистрира носеното от майка Тереза наметало в бяло и синьо като търговска марка, предаде Франс прес. "Майка Тереза от Калкута е универсален символ, обичана е от вярващи и невярващи, от хора с различна вяра", заяви кардинал Жозе Сарайва Мартинш пред сп. "Панорама".

Детето е по-вредно за природата от автомобила

https://www.vesti.bg/tehnologii/avtomobili/deteto-e-po-vredno-za-prirodata-ot-avtomobila-6071624

До този кардинален извод, пръв по рода си, са стигнали шведски учени от университета в Лунд.

България и Египет обсъдиха сътрудничеството в енергийната сфера

https://www.24chasa.bg/novini/article/6343351

България и Египет обсъдиха сътрудничеството в енергийната сфераМежду България и Египет съществува потенциал за задълбочаване на енергийното сътрудничество, който трябва да бъде използван. Около този извод са се обединили в разговор помежду си министърът на енергетиката Теменужка Петкова и посланикът на Египет в България Манал Йехия ел Шинауи, съобщиха от Министерството на енергетиката.

160 доброволни формирования за последните 5 години

http://www.cross.bg/vutreshnite-samo-poslednite-1549459.html

/КРОСС/ Близо 160 доброволни формирования са изградени в България през последните 5 години. Проблемът обаче е , че само половината от доброволците са минали обучение, това посочи директорът на националната пожарна Николай Николов. От своя страна вътрешният министър Валентин Радев каза, че без доброволните отряди МВР трудно би се справяло в извънредни ситуации: Министерството на вътрешните работи няма да може да се справи не само с бедствия и аварии, пожари, а и с много други дейности - престъпност и каквото се сетите, без активното гражданство, подчерта министърът на вътрешните работи.  

Пациентски организации поискаха търг и за ин витро медикаментите

http://www.mediapool.bg/patsientski-organizatsii-poiskaha-targ-i-za-in-vitro-medikamentite-news266799.html

Медикаментите за стимулация при ин витро процедури, заплащани от държавния Фонд за асистирана репродукция, да се купуват чрез централизиран търг на здравното министерство, за да се избегне порочната практика клиниките да ги купуват и отчитат с големи разлики в цените. За това настояха във вторник пациентските организации “Заедно с теб“ и “Диабет, предиабет и метаболитен синдром“. Пенка Георгиева от “Заедно с теб“ обясни, че в момента половината от финансирането, което достига до 5000 лева за един опит, отива за медикаменти, като трийсетте клиники купуват на различни цени. Според нея за да се спестят публични средства и да има възможност повече двойки да получат финансиране, медикаментите трябва да се купуват от МЗ чрез централизирана поръчка. Миналата седмица одит на Сметната палата разкри нередности във финансираните от държавата ин витро процедури като забавено финансиране на процедурите, лоша отчетност на клиниките и липса на прозрачни данни за успеваемостта. Друго предложение на пациентските организации е част от средствата при неуспешни опити за зачеване да бъдат възстановявани обратно във Фонда за асистирана репродукция. Мариана Александрова от сдружение “Диабет, предиабет и метаболитен синдром“ посочи, че двойките, претърпели неуспех при инвитро процедури, са 8-10 пъти повече от успелите. “Не се търсят причините за неуспешните опити и не се прави анализ, много често лисва пълна епикриза и най-вече на приеманите лекарства по време на подготовката на пациента за процедурата, не се издават документи от прегледите“, каза Александрова. Тя посочи, че това пречи на двойките да потърсят лечение в чужбина при неуспешни опити тук, тъй като са принудени да започнат от нулата, без да има върху какво да стъпят като изследвания и документация. Пациентските организации заявиха, че цитираните 28 процента успеваемост на ин витро центровете у нас от доклада на Сметната палата всъщност не са точни, и този процент е на половина по нисък. Те го обясняват с това, че се броят децата родени инвитро, а трябва да се броят забременелите жени, тъй като обикновено забременелите инвитро жени раждали по две деца. Така че пациентските организации настояват да има регистър на родилките, регистър на донорските яйцеклетки, както и да има публичен достъп за успеваемостта на клиниките, които работят с Фонда за асистирана репродукция. Освен това те настояха за оставката на директора на Центъра за асистирана репродукция д-р Мария Георгиева. Георгиева обаче беше защитена по-късно във вторник от друга пациентска организация “Зачатие“. “Сдружение "Зачатие", като организация на българите с репродуктивни проблеми, изразява удовлетворение от дейността на Центъра за асистирана репродукция и неговото ръководство. Това е една от структурите, която извоювахме с обединените усилия на политици, общественици, лекари и пациенти, и която наистина работи в полза на пациентите. Категорично възразяваме срещу опитите за очерняне на Фонда за асистирана репродукция чрез несъстоятелни и неаргументирани твърдения от страна на отделни лица, които нямат връзка с проблематиката и търсят единствено медийна популярност“, заявиха от сдружението.

Левски чака крило от Манчестър Юнайтед

https://offnews.bg//futbol/levski-chaka-krilo-ot-manchestar-iunajted-660832.html

Левски се е заел да събира бивши играчи на европейски грандове. След Барселона на прицел е Манчестър Юнайтед. До три дни в София идва французинът Габриел Обертан. Това потвърдиха за „Спортно шоу Гонг“ два независими източника.

Преговорите между „синия“ клуб и футболиста текат усилено от няколко дни и по всичко личи, че са пред край. От „Герена“ са готови да изпълнят финансовите претенции на Обертан.

Габриел Обертан е бивш футболист на Манчестър Юнайтед. Там той игра с Димитър Бербатов. Кариерата му стартира от Бордо, а после преминава и през отборите на Нюкасъл, Анжи Махачкала и Уигън, където игра за последно. Най-силен е престоят му при „свраките“. За тях Обертан игра пет сезона.

Крилото има зад гърба си 71 мача във Висшата лига, 69 мача в Лига 1 и 14 срещи в Шампионската лига. Обертан има участия в младежките и юношеските формации на Франция, но няма мач за мъжете на „петлите“.

Пред трансфер в Левски е и централен защитник от клуб в Примера дивисион. Името му не е известно. Припомняме, в Левски вече са горди с привличането на халфа Жорди Гомес, минал някога през Барселона. 

Цветанов: ГЕРБ ще дава по 500 лв. месечно на дъщерята на загиналия шофьор в Сарафово

https://www.24chasa.bg/novini/article/6343348

Цветанов: ГЕРБ ще дава по 500 лв. месечно на дъщерята на загиналия шофьор в СарафовоНа днешния 18 юли, пета поредна година, си спомняме с много тъга за терористичния атентат на летището в Сарафово. Този чудовищен антихуманен акт отне живота на петима израелски и един български граждани. Тези хора си отидоха от нашия свят без вина за нищо. А техните семейства продължават да се будят всяка сутрин с непосилна мъка и спомен за

Варненец псува лекар в кабинета му, глобиха го

//dariknews.bg/regioni/varna/varnenec-psuva-lekar-v-kabineta-mu-globiha-go-2037579

Варненският районен съд наложи глоба от 300 лева на 37-годишен мъж за грубо държание в медицински кабинет и отправени неприлични изрази към общопрактикуващ лекар. Хулиганът е от квартал „Аспарухово“ и през последните  години пребивава във Франция.

В

Полицаите в столицата на протест (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/bylgariia/policaite-v-stolicata-na-protest-video-2037588

Полицаи се събраха на протест в градинката пред църквата "Свети Седмочисленици" в столицата. В провята се включиха десетки служители. Събитието продължи около час и не блокира улици, а си остана в рамките на градинката до храма, на метри от сградата на Вътр

Уилям и Кейт посетиха бивш концлагер в Полша (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/sviat/uiliam-i-kejt-posetiha-bivsh-konclager-v-polsha-snimki-2037593

Във втория ден от визитата си в Полша британският принц Уилям и съпругата му Кейт посетиха бившия нацистки концентрационен лагер Щутхоф. Те бяха разведени из музея от двама оцелели бивши затворници - евреи, предаде Асошиейтед прес.
 

Зоран Заев: Ще подпишем договора с България

http://dnes.dir.bg/news/makedonia-dogovor-oran-aev-26080841

Договорът с България е основа за добросъседство, нашето желание е да го подпишем, заяви македонският премиер Зоран Заев.

Всеки втори безработен в Западна Германия е с мигрантски корени

http://www.moreto.net/novini.php?n=355760

Населението на Германия вероятно ще остане на едно и също ниво дълго време – година след година броят на заетите на пазара на труда се увеличава. На първо място това се дължи на факта, че все по-малко жени се посвещават на семейството си.

Гърция не бърза с излизане на международните пазари

http://econ.bg/Новини/Гърция-не-бърза-с-излизане-на-международните-пазари-_l.a_i.745800_at.1.html

Все още не е взето никакво решение за евентуално излизане на Гърция на международните пазари, пишат гръцки медии, цитирани от БТА. Това е казал...

Спаси София: Инфраструктурата в града изглежда като правена от аматьори

http://frognews.bg/news_138508/Spasi-Sofiia-Infrastrukturata-v-grada-izglejda-kato-pravena-ot-amatjori/

Качествената градска среда не е въпрос на гледна точка или желание. Това е въпрос на притежание на усет за естетика и съвест по отношение на харченето на чуждите пари.

Спаси София: Инфраструктурата в града изглежда като правена като аматьори

http://frognews.bg/news_138508/Spasi-Sofiia-Infrastrukturata-v-grada-izglejda-kato-pravena-kato-amatjori/

Качествената градска среда не е въпрос на гледна точка или желание. Това е въпрос на притежание на усет за естетика и съвест по отношение на харченето на чуждите пари.

Икономически ефективна ли е лекарствената ни политика?

https://offnews.bg//analizi/ikonomicheski-efektivna-li-e-lekarstvenata-ni-politika-660828.html

Аркади Шарков е здравен икономист от Експертния клуб за икономика и политика (ЕКИП), а също и зам.-председател на Българското либертарианско общество. Работи в сферата на икономическите анализи на здравеопазването, а интересите му обхващат социалната политика, пенсионната реформа, както и данъчната политика в България. Няколко години е работил в сферата на европейските фондове като експерт по верификация, а също така и в сферата на устойчивото развитие. Завършил е университета в Маастрихт, като дипломната му работа е на тема "Ефективност на здравната система в България".

Какъв е проблемът с лекарствата?

Проблемите в българското здравеопазване не са само при лекарствата. Проблемът на цялата система всъщност е неефективното изразходване на средства, което се задълбочава ежегодно. Вторият проблем е, че от създаването на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) до наши дни бюджетът ѝ расте средно с около 7% на година, а от 2009 г. насам е нараснал с 40%.

В частта лекарства ситуацията не е по-различна. Както в нея, така и в цялостното състояние на здравния фонд са намесени много лобистки интереси. От 2009 г. насам бюджетът на НЗОК за лекарствени продукти е нараснал с приблизително 70%. Зад това се крият много интереси – наскоро в медиите излезе публикация за финансирането конференции на медицински експерти от големи фармацевтични концерни, което може да бъде проследено и до определени изменения в позитивния лекарствен списък, както и в предписването на определени медикаменти без рецепта.

Проблемите в системите на здравеопазване, както в България, така и по света, са в това, че разходите за здраве постоянно растат и ще продължават да растат занапред поради демографските изменения и напредването на медицината – увеличаването на продължителността на живота и хронифицирането на някои заболявания, които доскоро са били с бърз летален изход. Проблемът с лекарствата в България е това, че общественият ресурс за тях не се разходва оптимално – процентът доплащане от страна на пациента е един от най-високите за Европейския съюз – 60-65%, заради което е намален и достъпът. От НЗОК заплащат скъпи оригинали, вместо да заплащат еквивалентните генерици с най-конкурентна цена. Лекарите рядко информират своите пациенти за съществуващи алтернативи на тяхното лечение.

Какво са генериците?

Когато бъде изобретен оригинален медикамент, стандартната патентна защита в ЕС продължава 20 години, макар че фармацевтичният сектор е уникален с това, че тази защита може да се удължи с Допълнително удостоверение за защита (ДУЗ). Има за цел да компенсира производителите за периода между подаването на заявление за патент за нов лекарствен продукт и разрешение за пускане на пазара. Генеричните лекарства могат да се предлагат на пациенти само в ЕС след изтичане срока на съответни патенти и ДУЗ за оригиналния продукт. След изтичане на патента генеричната индустрия има право да започне да произвежда генеричен медикамент. Самият генеричен медикамент съдържа същото активно вещество (молекула), както оригинала, а също така има същите терапевтични качества, както и взаимозаменяемост с оригинала. Единствените неща, по които трябва да се различава, са формата, цвета и наименованието на оригиналния медикамент. Разликата между оригинала и генерика в икономически аспект е, че генерикът е по-евтин, но пък е също толкова качествен. В България качеството на лекарствата се гарантира от Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ).

Генериците са важни поради няколко основни фактора:

Един от големите проблеми, които Европейската комисия (ЕК) изтъкна в последния си доклад за България, бе достъпът до здравеопазване. Достъпът, за който говорим, не касае само физическия достъп до медицински грижи, но и този до лекарства, включващ няколко точки:

Процентът доплащане – В България процентът доплащане в сферата на лекарствата е между 55% и 60%. Това е най-високият процент доплащане в ЕС, където средното ниво на доплащане е около 18-19%. Ето защо сред много от населението е вкоренено усещането, че лекарствата в България са скъпи. На практика това не е така, те реално са най-евтините в Европа, просто доплащаме много повече за тях. Дори процентът доплащане да остане същият, може да се съгласим, че има разлика в това да доплатиш 5 лв. за един генеричен и 15 лв. за един оригинален медикамент.

Информираност – Информираността на пациентите в България е минимална, що се касае до тяхното лечение. В сферата на лекарствата информираността им също е една от най-ниските в ЕС, а оттук идва и един от основните проблеми. Тъй като определени медицински специалисти в България предпочитат да предписват определени лекарства (в много от случаите тези лекарства са оригинали), те рядко се допитват до нуждите на пациента, а също така и рядко се съобразяват с бюджета на НЗОК, когато го правят. Един от основните проблеми в тази част е, че лекарите не информират пациентите си за по-евтини и ефективни методи за лечение, както и по-евтини терапии. Няма нищо лошо в това лекарят да избере терапия по свое експертно усмотрение, проблемът е, когато тази терапия е заплащана с публични средства, а също така и има еквивалентна и по-евтина алтернатива.

Митове и факти за генеричните лекарства:

Мит 1: Преминаването от оригинални към генерични лекарства може да влоши здравето на пациента. Генеричните медикаменти имат повече странични ефекти, отколкото марковите.

Факт: Всеки тип лекарство може потенциално да причини нежелани реакции, независимо дали е оригинал, или генерик. Настъпването на такива зависи от клиничното състояние и предразположеност на пациента, негови алергични реакции към определени субстанции в лекарството. Марката на лекарството не е от значение в този случай.

Мит 2: Генеричните лекарства са по-евтини, защото са по-лоши версии на маркови лекарства.

Факт: Генеричните лекарства са също толкова ефективни, колкото и техните оригинални „братовчеди“. Разликата в цената няма нищо общо с използваните активни вещества. При производството на оригинални лекарства фармацевтичните компании инвестират в маркетинг, реклама, научни изследвания и разработки, които оказват силно влияние върху цената.

Мит 3: Оригиналните лекарства са по-безопасни от генеричните.

Факт: Както оригиналните, така и генерични лекарства използват един и същ набор от активни съставки, като използваните консерванти и ароматизатори идват като единствените разлики в състава. Генеричните лекарства са безопасни. ИАЛ не би позволила продажбата на опасни лекарства на широката общественост.

Мит 4: Генеричните лекарства са лоши копия на оригиналните медикаменти, поради което се появяват по-късно на пазара.

Факт: Това е далеч от истината. Оригиналните лекарства се появяват в аптеките по-рано, защото тяхното разработване се финансира от производители на лекарства, носители на патента. След като изтече патентът, генеричните лекарства могат да бъдат произведени и след това пуснати в аптеките. Както беше посочено по-горе, се използват същите активни съставки и същият производствен процес. Силата и ефективността както на оригиналите, така и на генеричните лекарства са идентични.

Мит 5: Лекарите предписват маркови лекарства, следователно те са по-ефективни.

Факт: Макар че е вярно, че лекарите често предписват маркови медикаменти, това не означава, че генеричните лекарства са по-малко ефективни. Всъщност пациентите могат да попитат лекарите си, ако предписаното лекарство има алтернативи.

Кой е против и защо?

Трудно е да генерализираме групи, които са против, но можем да кажем, че определени интереси могат да бъдат засегнати от промяна на законодателството в полза на икономическата ефективност.

Обществена тайна е, че лекарите са ухажвани от една или друга фармацевтична компания с цел да предписват нейния продукт на своите пациенти. Само по себе си това не е грешно, защото все пак лекарят има право да избере каква терапия да насрочи за пациентите си. Проблемът се появява тогава, когато той предписва медикаменти, платени от НЗОК, за които има евтини генерични алтернативи, като пропуска да разясни това на своите пациенти. Затова имаме случаи на хора в пенсионна възраст, които споделят в интервюта, че лекарствата за едно или друго заболяване са скъпи. Реално те доплащат скъпия оригинал, който е предписан от техния лекар. 

Други, които могат да са против, са представителите на пациентските организации, чиято основна цел (а не би трябвало) е да лобират за вкарване на определени медикаменти в позитивния лекарствен списък (ПЛС), за да бъдат заплащани частично или напълно от държавата. Тук трябва много дебело да подчертаем, че пациентските организации сами по себе си не са нещо лошо, напротив, те трябва да са обратната връзка от пациентите към лекарите и държавата по определени наболели проблеми, но в България рядко виждаме качествена обратна връзка от тях, що се отнася до права на пациента, достъп, грижи и добри практики.

Как ще помогне на хората?

При оптимизация на разходите за лекарства и преминаване към прогенерична лекарствена политика стойността на лечението ще се намали значително. Вследствие на тази политика ще се получат икономии от мащаба или стойността на медикаментите ще спада с всяка допълнителна единица произведено лекарство. Парите, които пациентите доплащат за лекарства, ако за тях съществуват генерични еквиваленти на пазара, ще бъдат в пъти по-малко. Достъпът до лекарства ще се увеличи и все по-малко хора ще отпадат от системата поради финансови съображения. При отпадане от терапия за лечение при много от пациентите се увеличава рискът от негативни здравословни последствия, а понякога се стига и до летален изход.

Как ще облекчи системата на здравеопазването?

Факт е, че разходите за здравеопазване растат непрестанно в световен аспект. От 1995 до 2014 г. разходите за здравеопазване като процент от БВП на световно ниво са нараснали от 8,5% до 10%. Факторите за това са напредъкът на медицината, откъдето следва и покачване на средната възраст на смъртност, откритията в сферата на иновативните медикаменти, които позволяват някои заболявания, доскоро считани за смъртна присъда като Хепатит, СПИН и др., да бъдат овладени и превърнати в хронични.

Взимайки предвид всички гореизброени фактори и настоящата ситуация в България, най-смисленият ход е да бъдат оптимизирани разходите за здравеопазване – там, където могат, без това да се отрази негативно на пациентите. Решението е ясно – прогенеричната политика е доказала своя ефект в Европа и по света. Държавите в Европа, в които тя се провежда ефективно, са Германия, Холандия и Великобритания. Генеричните медикаменти спестяват около 100 милиарда евро годишно на здравните системи в Европейския съюз, като за последните 10 години са увеличили достъпа до лекарства двойно. Лечението на социално значимите заболявания като хипертония и диабет се е улеснило и постигнало висока е разходоефективност. Прогенерична политика означава по-добър достъп на по-ниска цена и гарантира висока продължителност на лечението с минимален риск от отпадане поради финансови фактори.

Бивш шеф на БДЖ и министър се обвиняват, че лъжат за железницата

https://www.24chasa.bg/novini/article/6343330

Бивш шеф на БДЖ и министър се обвиняват, че лъжат за железницатаБившият шеф на БДЖ Християн Кръстев и министърът на транспорта Ивайло Московски влязоха в остър дебат за дълговете на БДЖ. И двете страни се обвиняват в лъжи. Първи, чрез пресцентърът на БСП-София, се изяви Кръстев: Поразителна е лекотата, с която министърът на транспорта Ивайло Московски разпространява лъжи за БДЖ.

Откриха в ледник телата на съпрузи, изчезнали през 1942 г.

http://dnes.dir.bg/news/lednik-shveytzartzi-26080757

Замръзналите тела на съпрузи швейцарци, изчезнали преди 75 години в Алпите, бяха открити в топящ се ледник.

Wall Street реагира със спадове на редица отчети и на политическата безизходица*

http://www.investor.bg/sasht/337/a/wall-street-reagira-sys-spadove-na-redica-otcheti-i-na-politicheskata-bezizhodica-243262/

Във Вашинготн републиканците претърпяха пореден провал в опитите си да заменят здравната реформа Obamacare с нов закон

Кодексът на труда трябва да се промени, според експерт

http://www.cross.bg/rabotnitzi-neiikov-rabotnik-1549458.html

/КРОСС/ "Расте броят на възрастните работници и от тук нататък българските работодатели ще работят с все по-голям дял възрастни работници, което означава, че Кодексът на труда няма да ни върши работа във вида, в който го имаме, защото е правен за по-млади работници". Това обясни в предаването "Нещо повече" Иван Нейков от Балкански социален институт, бивш министър на труда и социалната политика, който коментира призива за увеличаване на пенсионната възраст в Европейския съюз. При около 3,5 милиона работещи в България има около 2,2 милиона пенсионери, тоест онова, което ще дойде след около 40 години в ЕС, вече е дошло в България - срещу двама осигуряващи се стои един пенсионер, допълни Нейков. Смятаме, че всичко ще се реши с увеличаването на пенсионната възраст, а няма да е така, отбеляза още експертът и даде пример с 30-минутната обедна почивка, разписана в трудовото законодателство, която се явява достатъчна за млад работник, но е абсолютно недостатъчна за възрастния: "Става дума за промени, касаещи състоянието на възрастния работник. Тезата, че възрастният работник е лош работник не е вярна. Много от работодателите разбраха, че възрастният работник е дисциплиниран, лоялен, усвоява тези умения, които работодателят изисква от него. И възрастните работници по-лесно се реализират на пазара на труда от младите

Как ни цакат с цената на бензина и огромните разлики по региони

http://frognews.bg/news_138507/Kak-ni-tsakat-s-tsenata-na-benzina-i-ogromnite-razliki-po-regioni/

Огромни разлики има в цените на горивата на дребно в България, като това не се определя от икономически фактори като потребление, наситеност с бензиностанции или транспортни разходи, а от конкуренцията.

Кафето без кофеин застрашава озоновия слой

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6343315

Кафето без кофеин застрашава озоновия слойНякои евтини марки кафе без кофеин сериозно застрашават околната среда, като в същото време тотално се провалят в това да ни държат бодри, пише вестник "Метро", цитиран от БТА. Изданието цитира публикация в научното списание "Ню сайънтист", според която дихлорметанът, който се намира в сегашните фризери и хладилници и уж е считан за щадящ околната

Португалски лекар към Роналдо: Всяко дете има право на майка

https://www.actualno.com/football/portugalski-lekar-kym-ronaldo-vsjako-dete-ima-pravo-na-majka-news_623054.html

Водещ хирург от Португалия на име Жентил Мартинс нарече "престъпление" факта, че сънародникът му Кристиано Роналдо стана баща на 3 деца, родени от сурогатна майка, информира Sportlive.bg. "Фактът, че Кристиано е платил на сурогатна майка, за да му роди деца, за мен е сериозно престъ

От август започва ново кърпене на дупки във Варна за 2 млн. лева

http://www.moreto.net/novini.php?n=355769

Общо 23 300 квадратни метра дупки са били асфалтирани по основни пътни артерии и в малките квартални улички на Варна от началото на юни досега. До края на другата седмица предстои асфалтирането на още 5000 квадратни метра в четири от петте района на морската столица.

Работници готови на протест, ако отпадне клас "прослужено време"

http://www.mediapool.bg/rabotnitsi-gotovi-na-protest-ako-otpadne-klas-prosluzheno-vreme-news266798.html

За стачка, ако отпадне класът "прослужено време", са готови индустриалните федерации на металурзите, миньорите, машиностроителите, леката промишленост, на енергетиците и работещите в атомната промишленост и химията. Това стана ясно след среща на синдикални представители на тези браншове във вторник, съобщиха от КНСБ. Според профсъюзите подкрепеното от вицепремиера Валери Симеонов искане на работодателите за премахване на тази добавка над заплатата е пореден опит за посегателство върху и без това мизерните доходи на българските работници. С лидерите на синдикатите идната седмица ще се срещне и ръководството на БСП.  Партията е категорично против отпадане на клас "прослужено време", потвърди председателят на БСП Корнелия Нинова.

МВнР: Няма пострадали българи в Халкидики

http://frognews.bg/news_138506/MVnR-Niama-postradali-balgari-v-Halkidiki/

Няма пострадали български граждани при пороите и наводненията в Халкидики, увериха от МВнР.

Фетел срещу Хамилтън - борбата започва отначало

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/07/18/3008993_fetel_sreshtu_hamiltun_-_borbata_zapochva_otnachalo/?ref=rss


Десет състезания след началото на сезона във Формула 1 и 3022 изминати километра една-единствена точка дели Себастиан Фетел и Люис Хамилтън (177 срещу 176). Дуелът между двамата най-успешни пилоти в последните сезони обещава да бъде и едно от най-оспорваните съперничества, което спортът е виждал.<br /><br />Категоричната победа на Хамилтън в домашното Гран при на Великобритания обърна ситуацията в шампионата с краката нагоре. Комфортният аванс на Фетел се стопи и така състезанията...

Отвориха за туристи килията на Васил Левски в Мъглижкия манастир

https://www.24chasa.bg/novini/article/6343318

Отвориха за туристи килията на Васил Левски в Мъглижкия манастирС благословията на старозагорския митрополит Киприан днес, навръх 180-ия рожден ден на Васил Левски, бе отворена за посещения от туристи килията на Апостола на свободата в Мъглижкия манастир. Има неоспорими доказателства, че Дяконът и неговият сподвижник поп Харитон са посещавали многократно манастира, за първи път през 1869 г.

Руснаците стартираха "най-ярката изкуствена звезда" (видео)

http://www.cross.bg/orbita-mayak-iflscience-1549457.html

/КРОСС/ Руската ракета "Союз" успешно стартира спорния сателит в орбита, който ще се превърне в една от най-ярките звезди на нощното небе в рамките на няколко дни, но може да попречи на астрономическите наблюдения, съобщава IFLScience. Спътникът се нарича "Маяк" и е разработена от Московския държавен университет по машиностроене (МАМИ) и се финансира с 30 000 долара през руския сайт за групово финансиране Boomstarter. За първи път за него научихме в началото на 2016, а в петък, 14 юли той стартира от Байконур в Казахстан, заедно с 72 други сателита. "Роскосмос съобщи, че всичко е както е планирано, без никаква допълнителна информация", заяви Александър Панов от проекта "Маяк". "Маяк" е малък спътник, тип cubesat, но след като заеме позиция на около 600 км над Земята, той ще развие платно във форма на гигантска пирамида, която е проектирана да отразява слънчевите лъчи. Тя ще обхване 16 квадратни метра с материя, 20 пъти по-тънка от човешки косъм. Конструкторите обясняват, че очакват спътникът да се разгърне в рамките на няколко дни и ще може да бъде проследен от територията на Европа и Азия през следващата седмица. Целта на мисията е да вдъхнови хората да погледнат към космоса, както и да се тестват сателитни технологии на орбита. С помощта на мобилно приложение може да се проследи местоположението на спътника и да разберем кога лети над нас

Фетел срещу Хамилтън – битката започва отначало

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/07/18/3008993_fetel_sreshtu_hamiltun_bitkata_zapochva_otnachalo/?ref=rss


Десет състезания след началото на сезона във Формула 1 и 3022 изминати километра, една единствена точка дели Себастиан Фетел и Люис Хамилтън (177 срещу 176). Дуелът между двамата най-успешните пилоти в последните сезони обещава да бъде и едно от най-оспорваните съперничества, което спортът е виждал.<br /><br />Категоричната победа на Хамилтън в домашното Гран при на Великобритания обърна ситуацията в шампионата с краката нагоре. Комфортният аванс на Фетел се стопи и така...

Стойнев за НДК: Едното лоби на ГЕРБ обвинява другото в корупция

http://clubz.bg/56337-stojnev_za_ndk_ednoto_lobi_na_gerb_obvinqva_drugoto_v_korupciq

Драгомир Стойнев Снимка БГНЕС

„Едното лоби на ГЕРБ обвинява другото за корупция“. Така коментира депутатът от БСП Драгомир Стойнев нестихващия вече втора седмица скандал с ремонта на НДК и бившия му шеф Мирослав Боршош.

 

„Служебната министърка в кабинета "Герджиков", която отговаряше за европредседателството - Деница Златева, не е провеждала никакви обществени поръчки за 3 месеца. НДК е проблем на ГЕРБ. БСП не им е виновна за нищо, айде стига вече“, коментира Стойнев.

 

„Трябва да има национално съгласие по темата за продажба на земя на чужденци. Гърция и Унгария защитават националните си интереси и са заявили, че няма да изпълняват разпоредбите на ЕК и ще си плащат глобите. ГЕРБ като чуят, че нещо идва от Брюксел и са готови на всичко. Трябва да седнем, да се разберем и да кажем, че ще се съдим, но ще защитим земята си“, преповтори Стойнев тезата на лидерката на БСП Корнелия Нинова.

 

„БСП не желае да се продава земя, дори на граждани на държави членки на ЕС. Няма нищо ненормално да се съдим с ЕК. Ние сме пълноправни членове на ЕС и трябва да си защитаваме интересите“, допълни той. 

Московски ще работи за осигуряване на 5G свързаност

http://www.investor.bg/novini/261/a/moskovski-shte-raboti-za-osiguriavane-na-5g-svyrzanost-243257/

Транспортният министър подкрепи инициативата за изграждане на напълно свързано общество с прилагане на новите технологии, основани на високоскоростни мрежи

Крушарски: Подарявам Локо Пловдив на Камбуров, ще давам и 200 000 лева

https://offnews.bg//futbol/krusharski-podariavam-loko-plovdiv-na-kamburov-shte-davam-i-200-000-660829.html

Собственикът на Локомотив Пловдив Христо Крушарски беше атакуван остро от Мартин Камбуров при раздялата на легендата с клуба. Бизнесменът, който произвежда ракети против градушки, пусна интересна декларация.

Публикуваме е без редакция:

„В последните часове получих призиви от фенове на клуба, които поискаха от мен да им разкрия истината, относно случилите се събития в клуба през последните дни. Желая да споделя тази информация с всички локомотивци, защото те я заслужават.

Много се изговори и изписа за разговора между мен и Мартин Камбуров часове преди старта на първенството срещу Етър.

Аз съм собственик на Локомотив и като такъв се интересувам постоянно от състоянието на отбора.

Твърдя, че на гореспоменатия разговор се проведе диалог, а не монолог от моя страна. Споменах му, че получих информация от съблекалнята, че ще излязат срещу Етър, но може да не дадат всичко от себе си.

Като капитан на отбора аз се обърнах към Мартин и поисках да разбера дали е вярно, след което той се обиди. Аз го уверих, че пари в клуба ще има в понеделник, както и се случи. Причината да не им платя в деня на мача бе изтеклата информация от ‘‘кухнята‘‘, което е в разрез с правилата, наложени при нас.

В крайна сметка той обяви, че си тръгва. За втори път в последните няколко месеца. Първият път направих всичко необходимо да го разубедя. Толкова по нашият разговор.

Интересно е, че решението на Камбуров отново изтече в медиите минути, след нашия разговор. В интервюто си от вчера той заявява, че е професионалист, а всеки професионалист във футбола работи за пари. Същевременно влиза в противоречие със себе си, заявявайки, че играе за емблемата, а не за едната заплата.

Също така искам да поясня, че Мартин Камбуров сам предложи да даде заем на клуба в размер на 21,000 лева, които вчера му бяха върнати. Винаги съм казвал, че не бих отказал помощ от никого и затова приех Камбуров да помогне.

Вчера Мартин Камбуров заяви, че той е Локомотив. Аз съм готов да предоставя на Мартин Камбуров, или който и да е друг, целия пакет акции на ПФК „Локомотив Пловдив 1926“ АД моментално. Няма да потърся нито стотинка от това, което съм вложил и изградил до този момент.

Готов съм да помагам с 200 000 лева годишно в началото на всеки сезон, без да участвам в управлението на клуба. Това бе и ангажиментът ми към Локомотив Пловдив, който поех в самото начало, преди да бъда завладян от магията, наречена Локомотив. Ако някой смята, че може да дава повече от мен за Локомотив, аз ще се оттегля, ще му стисна ръката и ще му пожелая успех, независимо дали се казва Мартин Камбуров или някой друг.

Аз не твърдя, че Христо Крушарски е Локомотив, но продължавам да вярвам, че мога да превърна Локомотив в успешен клуб.

Пожелавам успех на Мартин Камбуров в бъдещите му начинания.''

Новият 3D портрет на Левски (видео)

https://offnews.bg//kultura/noviat-3d-portret-na-levski-video-660823.html

Животът на Васил Левски е сравнително добре познат, благодарение на останалите документи, свързани с неговото революционно дело, както и личната му кореспонденция с близки и съратници.

Няма българин, който не знае и как е изглеждал Апостолът на Свободата, благодарение на няколко снимки, останали от онова време, както и портретите, рисувани през годините.

За съжаление снимачната техника по онова време е била в зората на своето развитие и изображенията, които са останали, не са съвсем ясни и детайлни, а за част от тях се предполага, че са допълнително обработвани.

Поради тази причина ликът на Левски, който всеки от нас си е изградил, в известна степен е комбинация между снимковия материал и довършения образ от всеки зрител, благодарение на фантазията му, която добавя по нещо свое, за да възприемем неясното черно-бяло изображение като реален човек.

Преди 3 месеца Георги Врабчев публикува портрет на Левски, изработен със средствата на компютърната графика.

Работният процес е сложен и противно на широко разпространеното мнение, че в компютърните технологии човешкият фактор е незначителен, на практика за да се създаде образ на човек, който вече не е между живите, се изискват много повече усилия и познания от страна на твореца, отколкото работата върху платно или лист с молив.

Нужно е първоначално да се създаде много точен тримерен модел на главата заедно с очите, дори и части от тялото, които не виждаме, като зъби, език и др. подобно на скулптура. Върху тези модели се поставят висококачествени текстури за цвета на повърхността на кожата, как тя се променя в дълбочина, текстури на порите и неравностите по кожата, да се окажат местата, където тя е по-матова и къде е лъскава и още куп други неща, да се създаде окосмяването.

Няма точна рецепта как да се направи за всеки отделен човек, а резултатът е плод на сложно търсене, експериментиране и дълго чакане, за да се види крайният резултат от всички тези дейности.

Много често докато се моделира лицето в програмата, в която се изгражда тримерният образ, всичко изглежда точно, но след като се изчисли финалното изображение, благодарение на всички тези особености, образът няма много общо с това, което сме очаквали и е нужно да се правят промени на базата на очакването от това, което сме искали и това, което сме получили.

Понякога този процес отнема седмици, дори месеци. Често проблем се оказва и един феномен, който кара авторите да свикват с работата си и виждат в крайния резултат това, което искат да направят, а не това, което са създали. Поради тази причина е важно, работейки по някакъв портрет, той да бъде оставян известно време и продължен по-късно, когато художникът ще види по-ясно истинския образ, който е създал, а не изкривения от неговите очаквания образ.

                                                                        

Георги Врабчев

Първият портрет, който Георги Врабчев публикува в социалните мрежи, предизвика множество дискусии. Много хора отказаха да припознаят в този образ своя герой, други останаха възхитени от резултата, но авторът му се вслуша и в двете страни, като обеща да направи нов вариант, включващ забележките, които е получил от посетителите на профила му.

Скоро след това той направи нова версия, която отново бе приета двуполюсно. Най-големият проблем в тези опити се оказаха неясните изображения, останали във времето, защото при опит да се направят прецизни детайли, каквито цели авторът на 3D портрета, всяко малко отклонение променя драстично финалния образ.

Ето защо авторът остави портрета да отлежи по-дълго и днес е факт третият портрет на Левски. Врабчев смята, че е дал най-доброто от себе си, за да се доближи максимално до образа на Левски, който всички ние познаваме.

Скоро файловете с портрета ще бъдат достъпни във висока резолюция за всеки желаещ да го разпечата за лични или благотворителни цели, без да заплаща авторско право на художника.

Вижте как Георги Врабчев създава 3D портретa на Васил Левски:


Париж призова Русия да се разграничи от Малорусия

http://dnes.dir.bg/news/ukrina-onetzk-donbas-malorusia-26080708

Франция, един от гарантите на мирните договорености от Минск, призова Русия да осъди обявената от Донецк инициатива за създаване на държава Малорусия.

Как се размножават домашните орхидеи

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/6343053

Как се размножават домашните орхидеиПрави се вегетативно Това означава, че както при повечето стайни цветя не ви трябва мъжко и женско растение. Има два начина за вегетативно размножаване и то зависи от вида на орхидеята. Първият начин е чрез издънка от растението-майка. Изчакайте издънката да порасне малко и тогава я откъснете. Можете леко да я цепнете на някои места.

Горяха два автомобила на зам.- кмета на Лом

https://www.24chasa.bg/region/article/6343310

Горяха два автомобила на зам.- кмета на ЛомДва леки автомобила на зам.-кмета на Лом Валентин Е. са изгорели в нощта срещу вторник към 2 и 30 часа. Това съобщиха от пресцентъра на ОД на МВР- Монтана. Избухналите пламъци са унищожили автомобилите на зам.-кмета „Ауди А3” и „Фолксваген Кади”. Двете коли били паркирани пред дома му. „Ауди”-то кара съпругата на зам.

Все повече британците искат втори референдум за ЕС

http://www.moreto.net/novini.php?n=355754

Идеята за провеждането на втори референдум за членството на Великобритания в ЕС набира популярност сред британците. Над 1/3 от гражданите са готови отново да се произнесат по този въпрос, сочат данните от социологическо проучване на ICM по искане на в "Гардиън".

Умира ли бракът?

https://offnews.bg//mama-nindzha/umira-li-brakat-660836.html

Днешните 30-годишни предпочитат да създават семейство, без да сключват брак. Означава ли това, че бракът умира? Една от най-стабилните холивудски двойки – Голди Хоун и Кърт Ръсел съжителства безпроблемно повече от 30 години. Голди твърди, че ако бяха сключили брак, вероятно щяха да са се разделили много отдавна. Жълтата преса непрекъснато ги „жени“. Всеки нов пръстен на ръката на актрисата веднага бива обявен за годежен. Истината, както обяснява верният й спътник Кърт е, че тя просто има слабост към този вид бижута. Бихме могли да ги нарочим за щастливо изключение, ако по-рано тази година Time не обяви резултатите от изследване…

Брак или съжителство?

https://offnews.bg//mama-nindzha/brak-ili-sazhitelstvo-660835.html

Днешните 30-годишни предпочитат да създават семейство, без да сключват брак. Означава ли това, че бракът умира? Една от най-стабилните холивудски двойки – Голди Хоун и Кърт Ръсел съжителства безпроблемно повече от 30 години. Голди твърди, че ако бяха сключили брак, вероятно щяха да са се разделили много отдавна. Жълтата преса непрекъснато ги „жени“. Всеки нов пръстен на ръката на актрисата веднага бива обявен за годежен. Истината, както обяснява верният й спътник Кърт е, че тя просто има слабост към този вид бижута. Бихме могли да ги нарочим за щастливо изключение, ако по-рано тази година Time не обяви резултатите от изследване…

Куркумата - начело на борбата с болестите и добър приятел в кухнята

https://offnews.bg//kuhnia/kurkumata-nachelo-na-borbata-s-bolestite-i-dobar-priatel-v-kuhniata-660826.html

Научни изследвания от цял свят продължават да доказват връзката на подправките с превенцията и лечението на над 150 здравословни проблема, към които спадат сърдечните заболявания, ракът, диабет тип 2 и болестта на Алцхаймер.

Мощният здравословен потенциал на подправките се дължи на факта, че те са изключително богати на растителни вещества, които се борят срещу окисляването и възпалението – двата процеса, стоящи в основата на повечето хронични заболявания.

В книгата си „Лечебните подправки“ д-р Бхарат Агарвал – световнопризнат експерт в областта на терапевтичната употреба на подправките – показва как най-пълноценно да се възползваме от лечебната им сила. В книгата са представени 50 полезни подправки, с които да направим живота си по-здравословен, по-ароматен и по-вкусен.

Книгата съдържа:

• Справочник от А до Я за терапевтичния потенциал на лечебните подправки срещу над 150 здравословни проблема – от акне, бръчки и тревожност до артрит, язва и сърдечен удар.

• 50 вкусни и лесни рецепти. Много от тях са вариации на добре познати класически рецепти – като пиле „Орегано“ и унгарски гулаш, докато други са напълно нови открития – като „Супа от печени домати с резене и мента“ или „Поширани круши в портвайн със звездовиден анасон“.

• 24 микса от подправки, които да ви бъдат винаги подръка и с които да можете винаги когато пожелаете да приготвяте ароматни изкушения за възможно най-кратко време с възможно най-малко усилия.

• Списък с доставчици на подправки.

Откъс от "Лечебните подправки" може да прочетете в следващите редове:

Куркума

Начело в борбата с болестите

Наричана подигравателно в миналото „шафранът на бедняците“ заради яркия си наситеножълт цвят, днес куркумата се възприема като златно индийско съкровище. Причината за тази звездна слава е „златното“ здраве на хората, която я консумират ежедневно, а също и растящата ѝ научна репутация като едно от най-мощните природни лекарства.
Куркумата е основна подправка в индийската кухня и присъства в почти всички храни, консумирани от индийците – факт, който бил забелязан от учените преди 30 години, след като било установено, че честотата на хроничните заболявания сред индийското население е значително по-ниска в сравнение с честотата в повечето западноевропейски страни и особено в САЩ.

Предпазните и лечебни свойства на куркумата се дължат на активната ѝ съставка куркумин – вещество с толкова разнообразни и мощни антиоксидантни и противовъзпалителни свойства, че както показват наблюденията, защитава и подобрява здравето на буквално всеки един орган в тялото.

Проведените до момента хиляди изследвания върху животни и хора по целия свят сочат, че куркуминът може да се бори с повече от 70 заболявания, включително и с някои от най-големите заплахи за здравето като рака, сърдечните болести, диабет тип 2 и болестта на Алцхаймер. И списъкът продължава да расте.

Грешката на Марко Поло

Някои слухове са изключително неподатливи на опровергаване!

Когато Марко Поло за първи път се натъква на куркумата в Китай през 1280 г., той я оприличава на скъпата подправка шафран, която добива наситен жълт цвят при добавяне към течност. Едва ли е могъл да направи по-нелепа грешка. Шафранът и куркумата нямат нищо общо помежду си, освен цвета. Тази грешка става причина през следващите 700 години куркумата да бъде приемана за евтин заместител на шафрана.

И двете подправки придават на храната жълт цвят, но в никакъв случай не са взаимозаменяеми. И вкусът, и ароматът им са напълно различни.

„Ако трябваше да разчитам само на едно растение за всички възможни здравословни и хранителни нужди, бих избрал индийската подправка куркума“, казва д-р Дейвид Фроли, основател и директор на Американския институт за ведически изследвания в Санта Фе, Ню Мексико. Това е подправка, допълва той, която всеки „трябва да опознае и да възприеме в начина си на живот“.

И аз съм напълно съгласен с него – няма друга подправка, която да е така подробно изследвана и в САЩ, и по целия свят и която да съдържа в себе си толкова богат здравословен потенциал.

Международните проучвания всъщност доказват, че куркуминът, приеман под формата на хранителна добавка, е също толкова ефикасен, колкото и фармацевтичните медикаменти, а в някои случаи дори и по-ефикасен, но без техните странични ефекти. Наскоро с моите колеги от Центъра за ракови изследвания „М. Д. Андерсън“ към Тексаския университет направихме сравнение между куркумина и различни противовъзпалителни, болкоуспокояващи и противоракови лекарства, като тествахме ефикасността им по отношение намаляването на възпалението и спирането на размножаването на раковите клетки. Оказа се, че куркуминът е по-ефикасен за понижаване на възпалението в сравнение с аспирина и ибупрофена и еднакъв по ефикасност със силното лекарство целекоксиб (Celebrex). Доказахме също така, че ефективността му за потискане на растежа на раковите клетки при рак на гърдата е еднаква с тази на медикамента „Тамоксифен“ – широко използван за противодействие на развитието и разпространението на този вид рак. Резултатите са, меко казано, удивителни.

Как въздействат куркумата и куркуминът

Куркумата има повече от 50 лечебни свойства – от облекчаване на болка до подобряване на кръвообращението – заради които лечителите от Индия (и Китай) я използват вече над 2000 години срещу различни болести.

Традиционните лечители са ползвали куркумата като:

• антиацид, за успокояване на храносмилателни неразположения;

• прахообразно средство за ускоряване процеса на оздравяване на рани и за предотвратяване на възпаление (бинтовете в Индия често съдържат куркума);

• аналгетик за облекчаване на главоболие (куркуминът е съставка в лекарството „Тиленол“);

• стимулант за подобряване на кръвообращението;

• мехлем за лекуване на кожни проблеми;

• средство за отпушване на носа (някои спрейове за нос съдържат куркумин).

В народната медицина куркумата се ползва за лечение на около 60 заболявания – от рубеола, варицела и колики до простуда, болести на венците, газове, лошо храносмилане и стрес.

Но звездната ѝ слава сред подправките се дължи най-вече на факта, че тя е антиоксидант с мощни противовъзпалителни способности. А защо това е толкова важно?

Оксидацията може да бъде сравнена с ръжда вътре в тялото, причинена от фактори, които учените наричат реактивни кислородни видове (РКВ) – молекули, в чиято външна обвивка липсва един електрон, поради което те отнемат електрон от други молекули и по този начин създават оксидативно увреждане, или оксидативен стрес. Производството на РКВ се дължи на многобройни фактори като вредно слънчево лъчение, замърсяване, богата на мазнини диета и дори на самия процес на стареене на организма.

Оксидативният стрес, който те предизвикват, на свой ред води до хронично възпаление – коварна разновидност на същата имунна реакция, изразяваща се в зачервяване, оток и загряване, която съпътства едно обикновено нараняване. Хроничното възпаление се посочва за причинител на много от болестите на съвременния начин на живот. Те включват сърдечносъдовите заболявания, които водят до сърдечен и мозъчен удар; диабет тип 2, който учетворява риска от сърдечносъдови заболявания и може да доведе до бъбречна недостатъчност, слепота и ампутации; болестите на Алцхаймер и Паркинсон; астмата; а също и автоимунни заболявания като ревматоиден артрит и псориазис. В експерименти с клетъчни култури, животни и хора антиоксидантният и противовъзпалителен куркумин е показал ефективност срещу всички изброени състояния.

И все пак силата на куркумата като антиоксидант е приковала вниманието на медицината в САЩ и по света най-вече поради ясно изявената му способност да се бори с рака.

Противораковата подправка

И най-предубеденият скептик ще се затрудни да обори вече над хилядата научни изследвания с един и същ резултат: куркуминът има противоракови свойства. Проучванията показват, че той може да се бори с рака на много нива. Той е в състояние да:

• потиска активирането на гени, които отключват рак;

• потиска разпространението на туморните клетки;

• потиска трансформацията на нормалните клетки в туморни;

• убива клетки, които мутират в ракови;

• намалява туморните клетки;

• предотвратява разпространяването на туморите в други органи;

• възпрепятства притока на кръв, необходим за формирането и разпространяването на раковите клетки;

• усилва разрушителните за рака ефекти от химио- и лъчетерапията.

Куркуминът е проявил някои от тези способности, а в отделни случаи и всички тях, спрямо 22 различни вида рак, включително най-големите убийци – рака на гърдата, на дебелото черво, на белия дроб и на простатата.
Забавил е също така прогресирането на някои от най-трудните за побеждаване видове рак като този на мозъка, костите, кръвта, хранопровода, черния дроб, панкреаса, стомаха, матката, а също и на меланом (най-смъртоносния вид рак на кожата). Няма открита друга естествена субстанция, която да притежава такава мощна сила срещу рака. Ето данни от някои от проучванията върху куркумина и рака.

• Рак на гърдата. Едно от най-забележителните наблюдавани свойства на куркумина е надеждната му ефективност срещу рака на гърдата, дори и срещу най-резистентните на лекарства форми на заболяването.
В едно от изследванията учените добавили куркумин към паклитаксел (Taxol) – често употребявано химиотерапевтично лекарство срещу рак на гърдата – и той не само усилил ефекта на лекарството, но и същевременно намалил страничните му ефекти, като по този начин направил химиотерапевтичния режим по-поносим за пациентите. В друго проучване, публикувано в списанието „Менопоз“, учените открили, че куркуминът намалява риска от рак на гърдата при жени на хормонално заместителна терапия с комбинация от естроген и прогестин – доказан рисков фактор за заболяването.

• Рак на дебелото черво. Многобройни изследвания върху животни са показали, че куркуминът може да помогне за предотвратяване или за забавяне на развитието на рак на дебелото черво, като напоследък същите резултати започват да дават и изследванията върху хора. В едно проучване, направено от изследователи от Калифорнийския университет в Лос Анджелес (UCLA), e установено, че куркуминът предотвратява образуването на полипи (свръхразрастване на лигавицата на дебелото черво) при хора с фамилна аденоматозна полипоза (ФАП) – наследствено заболяване, което може да доведе до рак на дебелото черво. В друго проучване при хора с ФАП, които приемали по 480 милиграма куркумин плюс 20 милиграма кверцетин (активния фитохимикал в лука), се наблюдавали по-малко на брой и по-малки полипи.

• Рак на маточната шийка. Установено е, че куркуминът унищожава човешкия папилома вирус – водеща причина за рака на маточната шийка. А също и че може да бъде използван за борба с преканцерозните клетъчни изменения, които предхождат заболяването.

• Рак на белите дробове. Няколко проучвания върху животни сочат, че куркуминът може да предпази белите дробове от рак вследствие на тютюнопушене. В едно от тях 16 пушачи приемали 1500 милиграма куркумин дневно. След 30 дни в уринните им проби било отчетено значително по-малко количество токсини, свързани с употребата на тютюн, в сравнение с пробите на други 6 пушачи, които не били приемали куркумин.

• Рак на панкреаса. Изследвания при хора и животни дават надежда, че куркуминът може да бъде използван и в борбата с рака на панкреаса – една от най-смъртоносните форми на рак, която не се повлиява добре от химиотерапия. В нашите лаборатории в Центъра „М. Д. Андерсън“ беше установено, че приемът на куркумин в комбинация с химиотерапевтичния медикамент гемцитабин (Gemzar) усилва влиянието на лекарството при животни.
В друго проучване с участието на 34 пациенти с напреднал стадий на рак на панкреаса, който в нормални условия завършва с летален изход в рамките на една година, те приемали ежедневно високи дози куркумин. При 64% от пациентите подправката забавила очакваното прогресиране на заболяването.

• Рак на простатата. В изследване, публикувано в списанието „Кансър Рисърч“, учените предизвикали рак на простатата при опитни мишки, след което ги разделили на четири групи, всяка от които била подложена на различна терапия. Едната група получавала куркумин, втората – химиотерапевтично лекарство, третата преминала през лъчетерапия, а четвъртата била оставена без лечение. Най-ефективен за контролирането на прогресирането на заболяването бил куркуминът. В друго изследване, проведено от учени от Университета „Рутгерс“, комбинацията от куркумин и изотиоцианат (противораково вещество, съдържащо се в кръстоцветните зеленчуци, към които спадат карфиолът, зелето и къдравото зеле), довела до обратимост на туморния растеж при рак на простатата при опитни мишки.

• Рак на кожата. В нашите лаборатории в Центъра за ракови изследвания „М. Д. Андерсън“ инжектирахме мишки с вещества, които предизвикват меланом. Лекувахме половината, като сложихме куркумин в храната им, а другата половина – като мажехме раковите лезии с куркумин на паста. И в двата случая куркуминът забави развитието на болестта при по-голямата част от мишките. В друг експеримент тествахме куркумина върху лабораторно отгледани меланомни клетки, за да видим дали подправката ще попречи на клетките да оцелеят и да се размножат.
Колкото повече куркумин се прибавяше към тях, толкова повече клетки умираха.

Изследванията сочат, че заболеваемостта от рак е най-ниска в страни, където се консумира най-много куркума. Вярвам, че не е случайно съвпадение фактът, че в благоговеещата пред куркумата Индия нивата на най-често срещаните видове рак – на белите дробове, дебелото черво и простатата – са десет пъти по-ниски от регистрираните нива в САЩ.

Защита срещу канцерогенното замърсяване на околната среда

Броят на случаите на левкемия в детска възраст е нараснал с 50% от 1950 г. насам и много учени подозират, че един от факторите за това е излагането – преди раждането и след това – на въздействието на замърсители от вида на бензена, който представлява канцероген, съдържащ се в индустриалните отпадъци. Куркумата може да помогне…
В рамките на една проведена наскоро конференция, посветена на левкемията при децата, учените от Медицинския център към Университета „Лойола“ в Чикаго представиха доказателства, че консумацията на храни, подправени с куркума, може да намали риска от левкемия в детска възраст.

Учените, изследвали куркумата в продължение на 20 години, вярват, че тя защитава децата от вредните химикали в околната среда.

Куркума срещу бръчки

Жените в Индия използват куркумата като средство за разкрасяване и за поддържане на лицето гладко, свежо и лишено от бръчки и петна. Г-жа Агарвал ви предлага рецепта за маска за лице, която можете да използвате толкова често, колкото пожелаете. Много индийки си я правят всеки ден.

За маската те използват сусамово олио, произведено в Индия, но всяко друго олио без мирис ще свърши работа – като растително олио или олио от канола. Ако все пак държите да бъде сусамово, вземете го от индийски пазар, тъй като продаваното в обикновените супермаркети има силна миризма, пък и струва скъпо.

След маската, която ще ви стигне за няколко пъти, ще чувствате лицето си свежо и чисто като след спа процедура, но на една стотна от цената!

1/2 чаша брашно от нахут

1 супена лъжица куркума

олио за готвене без мирис

вода

Смесете брашното и куркумата в съд с плътно затварящ се капак.

Дръжте го на сухо място или близо до банята.

За да направите маската, смесете около 1 супена лъжица от сухата смес с около пет капки олио в малка чинийка. Прибавете достатъчно вода, за да се получи каша с консистенцията на тесто за кекс.

Приберете косата си и я покрийте с кърпа. С върховете на пръстите разнесете кашата по лицето и шията си, като избягвате зоната около очите. Оставете маската на лицето си, докато изсъхне напълно, за около 15 минути. Измийте я под душа.

Учените са установили още, че куркуминът има силата да:

• потиска токсичността на полицикличните ароматни хидрокарбони (ПАХ) – причиняващи рак химикали от околната среда. ПАХ се образуват също и върху месо, птици и риба, когато се пекат на скара или се пържат при температури, надвишаващи 180°С;

• намалява вредата от йонизиращо лъчение като слънчевата радиация, рентгеновото облъчване и облъчването при други медицински диагностични изследвания;

• предотвратява образуването на подозираните за канцерогенни вещества в обработените и пушените храни.

Предлагам ви един апетитен и здравословен съвет. За да подсилите още повече ефекта на куркумата срещу замърсителите от заобикалящата ни среда, поръсете храната си с куркума и черен пипер едновременно. Проучванията показват, че куркуминът в куркумата и пиперинът в черния пипер в комбинация имат силно предпазно действие срещу вредните фактори от околната среда. Освен това пиперинът увеличава усвояването на куркумина.

Надежда за лечение на болестта на Алцхаймер

През последните 25 години нивата на заболеваемост от пагубната за паметта болест на Алцхаймер в СА Щ са се удвоили. Всъщност те нарастват навсякъде по света с изключение на Индия, където тази болест засяга по-малко от 1% от населението. И причината най-вероятно се крие в куркумата и куркумина.

Болестта на Алцхаймер се причинява от натрупването на плака в междуклетъчното пространство на мозъчните клетки (невроните), като така се прекъсва комуникацията помежду им. Учените не знаят защо се образуват тези плаки, но знаят как се развиват. Отключва ги протеин, наречен амилоид А. В здравия мозък този протеин се разгражда и елиминира. При болестта на Алцхаймер протеините от този вид се струпват и втвърдяват. Опитите с животни показват, че куркуминът се прикрепва към амилоид А и така предотвратява натрупването му и съответно блокирането на нервната дейност.

Съвременните медикаменти за лечение на болестта на Алцхаймер намаляват частично симптомите и забавят хода на заболяването, но никое от тях не се смята за високоефективно. Възможно е куркуминът да бъде лекарството на бъдещето. Изследванията показват, че освен да обезврежда амилоид А, той може още: да намали оксидативното увреждане на невроните; да намали увреждането на нервните синапси, които са пътищата за комуникация между мозъчните клетки; а също и да понижи нивата на отлагащите се в мозъка токсични метали, които могат допълнително да допринесат за развитието на болестта на Алцхаймер.

Оказва се също така, че редовният прием на куркума играе ролята на естествена защита срещу отслабване на паметта и мозъчните функции, които може да съпътстват остаряването. В проведено от азиатски учени изследване върху връзката между консумацията на куркума и мозъчната дейност при възрастни хора без Алцхаймер, участниците, консумиращи богата на куркума храна, показали по-добри резултати при стандартизирани тестове за интелигентност в сравнение с тези, които рядко или никога не приемали куркума.

Помощ при болестта на Паркинсон

Болестта на Паркинсон е дегенеративно заболяване, причинено от измирането на мозъчните клетки, които произвеждат допамин – химикал в мозъка, контролиращ множество функции, включително връзката между централната нервна система и мускулите. Оксидативният стрес и възпалението се посочват като две от причините за това заболяване, което дало основание на екип изследователи от Медицинския университет „Джонс Хопкинс“ да се замислят дали куркуминът може да предотврати клетъчната смърт.

За да проверят теорията си, учените създали лабораторен модел на болестта на Паркинсон. В него нервните клетки произвеждали протеин, който унищожил 50% от тях. Добавянето на куркумин към клетъчния модел понижило клетъчната смърт с 19% и осезаемо намалило оксидативния стрес в клетките. „Тези резултати представят куркумина като потенциален претендент за средство, потискащо оксидацията, която води до болестта на Паркинсон – казва д-р Уил Смит, преподавател по психиатрия и поведенчески науки в Университета „Джонс Хопкинс“. – Тази най-обикновена подправка може да бъде оръжие за защита на мозъка.“

Облекчаване на артрита

Възпалението е основна характеристика на най-разпространените форми на артрит: остеоартрит (разрушаване на хрущяла, който покрива и омекотява ставните краища на костите), ревматоиден артрит (автоимунно заболяване, което засяга ставите) и подагра (натрупването на остри кристали на пикочната киселина, които разрушават ставите).
За да се справят с възпалението, много хора приемат нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС ) като аспирин, напроксен (Aleve, Naprosyn) или ибупрофен (Motrin). И макар да помагат за облекчаване на възпалението, тези НСПВС могат също така да раздразнят лигавицата на стомашно-чревния тракт – средно един на трима от 13 милиона души, приемащи НСПВС , страда от гастроинтестинални проблеми, които водят до хоспитализацията на 103 000 души годишно и убиват повече от 16 000 с внезапно и обилно кървене от язва.

Предполагаше се, че новият клас НСПВС , наречени Cox-2 инхибитори, като например целекоксиб (Celebrex), ще щадят стомашно-чревния тракт, но се стигна дотам, че те драстично увеличиха случаите на сърдечни болести и инсулт! Все по-често хората с артрит търсят безопасно и ефикасно противовъзпалително средство. И това може да бъде куркуминът.

Наскоро тайландски изследователи доказаха противовъзпалителната сила на куркумина, като тестваха подправката куркума спрямо ибупрофен в експеримент, включващ 107 възрастни хора с остър хроничен остеоартрит на коляното. Половината от тях трябвало да приемат 800 милиграма ибупрофен, а другата половина – 2000 милиграма (2 грама) екстракт, съдържащ активната съставка на куркумина. На всеки 2 седмици в продължение на половин година
изследователите измервали болката, подвижността на коляното, способността на пациентите да се качват и слизат по стълби и времето, необходимо им да изминат 100 метра (малко повече от дължината на футболно игрище).

Учените са установили, че куркуминът „може да бъде точно толкова ефективен, колкото и ибупрофена, за облекчаване на болката и подобряване на подвижността на коляното“.

При проведено наблюдение върху 18 души с ревматоиден артрит изследователите са установили, че 1200 милиграма куркумин, приемани в продължение на две седмици, действат също толкова ефикасно за намаляване
на симптомите на заболяването, колкото и фенилбутазонът (Butazolidine) – мощно НСПВС . При хората, приемали куркумин, се наблюдавало намаляване на сутрешните отоци и скованост и увеличаване на възможността за извършване на ежедневни дейности.

Как точно действа куркуминът, показва едно изследване върху лабораторни животни. Учени от Университета на Аризона предизвикали артрит у опитни животни и установили, че куркумата, която били давали на животните преди индуцирането на артрита, предпазва ставите им от възпаление. „Куркумата [...] значително потисна развитието на индуцирания артрит, което е рядко наблюдаван ефект“, казва д-р Джанет Фънк, ръководител на проучването. При консумиралите куркума животни, за разлика от неконсумиралите, подправката намалила разрушаването на хрущялите с 66, а на костите – с 57%.

Когато учените изследвали механизма на действие на куркумата, те установили, че тя променя молекулярно-генетичните механизми на артрита.

По-конкретно, подправката оказва влияние върху нуклеарния фактор капабета – т.нар. транскрипционен фактор, който активира или деактивира гените, като в този случай куркумата помогнала на фактора да деактивира гените на възпалението, водещи да разрушаване на хрущяла и костта.

Борба със сърдечните болести и инфаркта

Реактивните кислородни видове нанасят най-много щети на здравите артерии, затова не е изненадващо, че учени от Франция съобщиха наскоро, че куркуминът има способността да предпазва артериите от запушване – ключовият фактор за сърдечни и мозъчни удари. В проведеното изследване учените подложили две групи мишки на вредна за артериите диета, като на едната група давали в допълнение и добавка от куркумин. След 16 седмици мишките, приемали куркумин, имали 26% по-малко мастни натрупвания по артериите. Учените потвърдили също така и една находка от предишни изследвания – че куркуминът има силата да променя генната експресия, свързана с натрупването на плака.

Но способностите на куркумина за защита на артериите не спират дотук. В друго изследване върху животни, проведено в Медицинския колеж в щата Джорджия, е доказано, че куркуминът намалява размера на кръвните съсиреци при хеморагичен инсулт, причинен от спукан кръвоносен съд в мозъка. В експеримента на животните бил причинен инсулт, като после на всеки час в продължение на три часа им се поставяли инжекции с куркумин. Куркуминът „значително намали размера на съсиреците“, отчитат учените.

В друг експеримент с животни същият екип е установил, че куркумата намалява риска от церебрален вазоспазъм – животозастрашаващо стесняване на артерията, предизвикано понякога от инсулт или черепно-мозъчна травма (ЧМТ). В резултат на изследването учените препоръчват куркумата като възможна допълнителна терапия за превенция на церебрални вазоспазми и за намаляване на оксидативното увреждане на мозъка при хора с инсулт или ЧМТ.
Куркуминът се бори и срещу запушващия артериите холестерол. В едно изследване на индийски учени 10 души в добро здраве трябвало всяка сутрин да вземат хранителна добавка с 500 милиграма куркумин. Само 1 седмица след началото на експеримента „лошият“ LDL холестерол се понижил средно с 33%, а „добрият“ HDL холестерол се увеличил с 29%.

А ето я и причината куркуминът да бъде ненадминато средство за борба с холестерола – той действа в черния дроб, където увеличава отделянето на протеини, които се прикрепят към LDL частиците и ги извеждат извън тялото. Куркуминът също така стимулира черния дроб да произвежда повече жлъчен сок, който подпомага разграждането и елиминирането на излишния холестерол.

Други експерименти с животни са установили, че куркуминът има способност да помогне още за:

• намаляването на триглицеридите – други запушващи артериите мазнини в кръвта;

• блокирането на отделянето на хомоцистеин – аминокиселина, свързана с повишената честота на сърдечните болести и инсултите;

• регулирането на кръвното налягане;

• намаляването на уврежданията вследствие на прекаран сърдечен удар.

Защита за черния дроб

Буквално всичко, което влиза в тялото, добро или лошо, спира по пътя си в черния дроб. Когато функционира във върховата си форма, черният дроб може да филтрира по два литра кръв на минута и лесно разрушава токсините.

Черният дроб обаче е обект на много вредни влияния. Алкохолът, замърсяването на околната среда, цигареният дим, алергените, лошият начин на хранене и дори стресът може да се отразят зле на черния дроб и да забавят функционирането му. Куркуминът обаче може да помогне за поддържането на здрав черен дроб, като начините за това са два: като стимулира отделянето на ензими, които го детоксикират, и като подпомага жлъчния поток, който почиства черния дроб и подмладява клетките му.

Куркумата може да бъде полезна за черния дроб и в други отношения –изследвания върху животни в СА Щ, Финландия и Китай показват, че тази подправка има способността да предотвратява алкохолна цироза и рак на черния дроб.

Помощ за проблемна кожа

Според индийския фолклор тайната на красивата и блестяща кожа се крие в куркумата. В Индия има традиция преди сватбената церемония младоженците да се мажат с куркума, смесена с мляко, за да подсилят свежестта на кожата си. Индийките ползват паста от куркума като маска за ежедневна грижа за лицето против петна и бръчки. Както в Индия, така и на много други места по света куркумата е широко използвана съставка в козметиката.

Съвременната наука потвърждава това, което аюрведическите лечители в Индия знаят от векове: куркумата е ефективно средство срещу всякакъв вид кожни проблеми. Те включват: акне, петна, сърбеж и обриви; упорити състояния като контактен дерматит и алергични реакции, както и сериозни хронични състояния като псориазис и склеродерма.

Третирането на рани с директно приложение на куркумин в експеримент с лабораторни животни довело до по-бързото им заздравяване с по-малко белези.

Подправката, която унищожава мазнините

Изследване от Университета „Тъфтс“ показва, че куркумата може да предпазва от натрупване на наднормено тегло.
В проведения експеримент изследователите подложили две групи мишки на богата на мазнини диета, като едната от групите трябвало всеки ден да приема добавка с куркумин в допълнение. След 12 седмици мишките от групата с куркумина били наддали по-малко тегло и натрупали по-малко мастни клетки. (Холестеролът им също бил по-нисък.)
„Наднорменото тегло е следствие от разрастването и натрупването на мастна тъкан, което не може да се случи, ако не се образуват нови кръвоносни съдове – процес, познат като ангиогенеза – обяснява Мосен Мейдани, един от изследователите, провели проучването. – Нашите данни показват, че куркуминът потиска ангиогенезата в мастната тъкан на мишките, подложени на диета, богата на мазнини.“ Заключението на учените е, че куркумата и куркуминът могат да бъдат от полза за предпазване от наднормено тегло и при хората.

Изобилие от здраве

Куркумата и куркуминът могат да бъдат полезни при още много други състояния.

Към тях спадат:

• Възпалителни чревни заболявания (болест на Крон и колит). Няколко изследвания върху животни и предварителни проучвания върху хора сочат, че куркуминът е ефикасен срещу болестта на Крон и може да подпомогне стимулирането на ремисия при язвен колит. В едно от проучванията куркуминът довел до значително подобрение на симптомите при 207 души с възпалителни заболявания на червата.

• Кистозна фиброза. Това тежко заболяване поразява предимно деца и младежи, като кара белите им дробове да се изпълват с гъста слуз. В изследване върху животни учени от „Йейл“ открили, че куркуминът коригира увреждането, предизвикващо излишъка от слуз. „Определена профилактична доза би имала добър ефект и при хората“, казват те.

• Депресия. Проучвания върху животни са установили, че куркуминът намалява депресивните разстройства в поведението при опитни мишки, като увеличава нивата на серотонин и допамин – два химикала в мозъка, които обикновено са в недостиг при депресия.

• Диабет тип 2. Проучвания върху животни и хора са показали, че куркуминът подпомага контролирането на нивата на кръвната захар и също така намалява риска от свързаните с болестта усложнения, към които спада диабетната ретинопатия – разрушаване на кръвоносни съдове в окото, което води до слепота. Куркуминът подсилва и панкреаса, който произвежда инсулин – хормонът, отговорен за регулацията на нивата на захар в кръвта.

• Очни заболявания. Увеитът е сериозна очна инфекция, която може да доведе до слепота. В изследване, в което били включени 32 души, куркуминът се оказал също толкова ефективен за лечение на инфекцията, колкото и кортикостероидите. А в проучване, публикувано във „Фитотерапи Рисърч“, очните капки с екстракт от куркума („Опткеър“) показали добър терапевтичен ефект спрямо много очни проблеми, включително конюнктивит, синдром на сухото око и усложнения при постоперативна грижа за катарактата.

• Заболявания на жлъчката. При изследване, проведено върху хора със заболяване на жлъчката, приемът на 20 милиграма добавка с куркумин дневно намалил образуването на жлъчни камъни и подобрил общото състояние на жлъчния мехур.

• Възрастова дегенерация на макулата. Това заболяване се изразява в постепенно разрушаване на макулата – централната област на ретината, която е отговорна за фокусирането и ясното зрение. То засяга 20% от американците на възраст между 65 и 74 години и 35% от тези над 75-годишна възраст, като се нарежда на първо място сред причините за ослепяване. Изследване върху животни, проведено в Центъра за здравни науки към Университета на Оклахома, показва, че куркуминът може да предложи естествена защита срещу възрастовата дегенерация на макулата, като предпазва ретината от светлинния и оксидативен стрес. Други опити с животни са установили, че куркуминът може по същия начин да предпазва и от катаракти.

• Болка. Многобройни проучвания доказват, че куркумата намалява болката и възпалението. В едно от тях на 45 оперирани пациенти били давани дневни дози от една от следните добавки: 400 мг куркумин, 100 мг фенилбутазон или плацебо. Куркуминът довел до значително облекчение, без да има страничните ефекти на лекарството.

Какво количество ви е нужно?

Приемът на богата на куркума храна е чудесен начин да се грижим за доброто си здраве. Средностатистическият индиец приема приблизително по 1 чаена лъжичка куркума дневно, разпределена в три хранения, и това количество е достатъчно, за да може индийците да се радват на забележително ниска заболеваемост от Алцхаймер, рак и диабет тип 2.

Аз препоръчвам дневен прием на 500 милиграма добавка с куркумин за общоукрепващ ефект. (Препоръчителни дози за конкретни състояния ще намерите в Част IV. Подправките като природно лекарство.)

Бъдете сигурни, че добавката с куркумин е безвредна: досега не са наблюдавани сериозни странични ефекти или токсичност при прием на до 16 грама куркумин дневно. Което се равнява на изяждането на цяла чаша куркума дневно!

Най-добре е добавката с куркумин да се приема на гладно, около 1 час преди хранене. Може да подобрите усвояването на куркумина, като го вземате в съчетание със: сок от грейпфрут, сок от ананас, мляко или пиперин (хранителна добавка с черен пипер), както и с ястия, съдържащи мазнина (например зехтин) или млечен продукт (като кисело мляко).

Куркумата се комбинира добре със следните подправки:

Бахар, галангал, джинджифил, канела, кардамон, ким, кимион, кокос, кориандър, лук, резене (семена), синапено семе, сушени домати, черен пипер, чесън

и е чудесно допълнение към рецепти за:

доматени сосове, карфиол, къри, леща, ориз, супии всякакви зеленчуци, особено карфиол и лук.

Куркумата в кухнята

Куркумата е единственият достъпен източник на куркумин, затова се постарайте да прибавяте възможно най-голямо количество към храната си.

Когато се сготви, тя има мек аромат, наподобяващ донякъде аромата на джинджифил или портокал, с леко пиперлив вкус.

Тя е все още сравнително нова за западната кухня и западния вкус, затова рядко ще се намери готвач, който да успее да използва цяло бурканче преди датата на изтичане на срока му на годност. Това ще се промени обаче, когато разберете каква е истинската кулинарна стойност на тази подправка.

Къри с картофи и карфиол

Наричано още гоби в Индия, това популярно ястие произхожда от северната част на страната и се сервира във всеки индийски дом. Комбинацията от куркума, лук, пипер, чесън, джинджифил и кръстоцветни зеленчуци го прави блюдо с мощно противораково действие.

2 супени лъжици растително олио
2 супени лъжици куркума
2 супени лъжици семена от кимион
1 средна глава лук, нарязана на тънки шайби
3 скилидки чесън, накълцани
1 консерва рязани домати от 800 грама
1 средна глава карфиол, накъсана на розички
700 г червени картофи, обелени и нарязани на едро
1/2 чаена лъжичка пресен джинджифил, ситно нарязан
1/2 чаена лъжичка чили на прах
1/4 чаена лъжичка прясно смлян черен пипер
1 супена лъжица гарам масала
сол на вкус
1/4 чаша едро нарязан кориандър (по желание)

1. Сгорещете

Боян Чуков: Списък 77 е защитна реакция на Турция

http://frognews.bg/news_138505/Boian-CHukov-Spisak-77-e-zashtitna-reaktsiia-na-Turtsiia/

Считам, че това е една защитна реакция на Турция. В един период до 2015-2016 г. Турция имаше отношение с джихадистите на територията на Сирия. След това нещата се промениха. В края на 2015 г. излезе в турски правителствен сайт имена на терористите, които се търсят. И маше зелен, червен, черен цвят.... Така Боян Чуков, балканист и експерт по национална сигурност, коментира Списък 77 на Турция.

Чуждите инвестиции заобикалят България все по-трайно

http://www.investor.bg/biudjet-i-finansi/333/a/chujdite-investicii-zaobikaliat-bylgariia-vse-po-traino--243248/

Само за май чуждестранни компании са изтеглили от страната над 11 млн. евро, показват данни на БНБ

Вижте какво решава правителството утре

https://www.24chasa.bg/novini/article/6343307

Вижте какво решава правителството утре1. ПРОЕКТ НА РЕШЕНИЕ ЗА ПРИЕМАНЕ НА НАЦИОНАЛНА СТРАТЕГИЯ ЗА БОРБА С ТРАФИКА НА ХОРА 2017-2021 Г. Внася: заместник министър-председателят по обществения ред и сигурността и министър на отбраната 2. ПРОЕКТ НА РЕШЕНИЕ ЗА ОДОБРЯВАНЕ НА ГОДИШНИЯ ОТЧЕТ ЗА ДЕЙНОСТТА НА ДЪРЖАВЕН ФОНД „ЗЕМЕДЕЛИЕ“ И РАЗПЛАЩАТЕЛНАТА АГЕНЦИЯ ЗА 2016 Г.

За три години случаите на агресия в училище са се увеличили двойно

http://www.dnevnik.bg/detski_dnevnik/2017/07/18/3009040_za_tri_godini_sluchaite_na_agresiia_v_uchilishte_sa_se/?ref=rss


За три години случаите на физическа и вербална агресия и кибертормоз в училище са се увеличили двойно. През учебната 2013/2014 година са констатирани 3268, а през 2016/2017 - 7017. Това обяви зам.-министърът на образованието и науката Деница Сачева на кръгла маса "Родителите – конфликтите – агресията и закрилата на децата" в парламента днес. Според данните училищните психолози са 700, а учебните заведения у нас - 4080.<br /><br />За да намали агресията в учебна среда,...

Заев: С Договора за добросъседство с България се признават два народа, две държави и два езика

https://www.24chasa.bg/novini/article/6343296

Заев: С Договора за добросъседство с България се признават два народа, две държави и два езикаС договора за добросъседство с България не са застрашени националните интереси на Македония. Това увери министър-председателят Зоран Заев след заседанието при закрити врати на Комисията по външна политика в парламента, предава „Сакам да кажам“, цитира "Фокус". "С договора се признават два народа, две държави и два езика.

Доктори откриха 27 "изгубени" контактни лещи в окото на жена

http://www.dnevnik.bg/zdrave/2017/07/18/3009036_doktori_otkriha_27_izgubeni_kontaktni_leshti_v_okoto/?ref=rss


Невиждан случай досега описва Британският медицински журнал, цитиран от "Ню Йорк таймс". В окото на 67-годишна жена са открити общо 27 контактни лещи, натрупани една върху друга под клепача й. Жената коментирала само, че преди да бъдат извадени усещала дискомфорт, но смятала че е нормален заради напредването на възрастта.<br /><br />Масата от слепнали лещи била открита при подготовка на пациентката за стандартна процедура по отстраняване на перде от окото. Първоначално...

Фестивал на хвърчилата през август във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=355708

Пето поредно издание на Фестивал на хвърчилата ще се състои във Варна през август 2017-та. Тази година събитието ще протече в две различни локации. На 12 и 13 август от 10 часа атракции ще радват малки и големи на плажа на Камчия. На 13-ти отново от 10 часа програмата ще стартира и веселие на плажа в Аспарухово.

Легналият пред влака футболист дължал бързи кредити

http://dnes.dir.bg/news/vlak-strazhitza-nikola-nikolov-26080606

28-годишният Никола Николов от Стражица, който вчера загина, след като легна на релсите пред бързия влак София-Варна, е дължал пари на фирми за бързи кредити.

България ще изпрати огнеборци и техника в Черна гора за справяне с горските пожари

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/07/18/3009038_bulgariia_shte_izprati_ogneborci_i_tehnika_v_cherna/?ref=rss


България ще подпомогне Черна гора със специализирана техника и екип за справяне с бушуващите там горски пожари, съобщи администрацията на държавния глава.<br /><br />Решението е взето след телефонен разговор между президента Румен Радев и държавния глава на Черна гора Филип Вуянович, в който е поискана помощта.<br /><br />След последващ разговор между президента Радев и министър-председателя Бойко Борисов двамата взеха решение Подгорица да бъде подпомогната с изпращането...

Ливанската армия ще проведе операция по границата със Сирия

http://www.cross.bg/siriya-livan-zayavi-1549456.html

/КРОСС/ Въоръжените сили на Ливан ще проведат операция срещу военизирани формирования по границата със Сирия, предава Anadolu Agency. Говорейки пред ливанския парламент, министър-председателят Саад Харири заяви, че правителството е дало на армията свобода на действие в областта Джуруд Арсал. „Няма нито координация, нито съвместно командване между армиите на Ливан и Сирия", заяви премиерът, отричайки твърденията, че операцията е координирана със Сирия.  

Екоинспекцията в Бургас започва проверки за нехуманно отношение към животни по курортите

http://www.dnevnik.bg/zelen/2017/07/18/3009032_ekoinspekciiata_v_burgas_zapochva_proverki_za/?ref=rss


Предстои регионалната екологична инспекция и областна дирекция по безопасност на храните в Бургас да извършат съвместни проверки в курортите по Черноморието за незаконно притежание и за нехуманно отношение и проявена жестокост към екзотични животни, предлагани за снимки срещу заплащане. Това увериха в отговор до "Дневник" от РИОСВ - Бургас, във вторник след сигнал за множество такива случаи на Слънчев бряг. <br /><br />Хуманното отношение при отглеждането на животни се...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване