Монголия над всичко: приключението на Халтмаа Батулга

http://clubz.bg/56330-mongoliq_nad_vsichko_priklyuchenieto_na_haltmaa_batulga

Улан Батор, Монголия – Като излизате от столицата на Монголия, виждате необичайна гледка – в началото ви се струва, че е мираж на красива планина, чийто бели върхове блестят над степите. Като приближавате обаче, виждате, че планината си има глава, рамене… Това е огромна статуя на Чингис хан.

Лицето на статуята е намръщено, почти като карикатура, изразява решителност. Паметникът е построен от новоизбрания президент на Монголия Халмтаа Батулга – шампион по бойни спортове, след това бизнес "акула", после политик. Нарекъл компанията си „Генко”, защото така се казвала фирмата на героя на Марлон Брандо в „Кръстникът”. Срещнах го по време на посещение в Монголия преди няколко години, когато вече бе министър с огромни планове за страната си.

Където и да сте били в Улан Батор в последните десетилетия, вероятно сте ползвали услугите на някой от бизнесите на Батулга – или сте отсядали в негов хотел, или сте се возили на негови таксита, или сте си купили билетче от неговата лотария, гледали сте негов телевизионен канал, хапнали сте от неговите пилета.

Но все още той е най-известен в страната си като национален герой, който е спечелил световната купа по самбо през 1986 г.

„Любимата ми хватка бе да изпълзя под противника и да го обърна по гръб”, усмихва ми се той. „Да ви покажа ли как? Няма да боли”.

Бен Мойл, хазартен британец, който управляваше един от телевизионните канали на Батулга, си спомня как е бил нает:

„Получих обаждане, че ще ме вземе по обяд. Без обяснение. Той седеше отпред. Не отрони нито една дума. Караше с часове, далеч от центъра, през предградията. Започнах да се страхувам – дали го бях ядосал по някакъв начин? Слязохме пред една юрта. Вътре имаше възрастна жена, огромен плазмен телевизор и снимки на Батулга от спортния подиум. Чак тогава той проговори: „Това е майка ми. Въпреки че съм богат, тя иска да живее като преди. Доведох те тук, за да видиш кой съм и че можеш да ми се довериш”.

Пътят на Батулга ог юртата до президентския дворец е съвременна монголска приказка. Прекарал детството си на витрината на „кореком”-а в Улан Батор, където комунистическите функционери си купували западни стоки, недостъпни за обикновените монголци. Започнал да учи графичен дизайн в Художествената академия, където по-едрите момчета го тормозили. Затова се записал да тренира самбо.

Батулга отговаря директно на въпроса защо е решил да прави кариера в спорта: „Така можех да пътувам и да печеля пари”. И доста е пътувал. При първото си пътуване в чужбина – Париж, 1983 г., той вижда изискана дама, чието куче има кожено палто. „Разревах се, като го видях. В Монголия хората не можеха да си позволят кожени палта, а тя си бе облякла кучето така”.

* * *

По време на командировките си Батулга купува топове с джинсов плат, после шиел дънки и ги продавал на колегите си от Академията. Печели сребърни медали от Световната купа през 1983 и 1986 г., а с няколкото стотин долара от наградния фонд си купува видео „Панасоник”. В Улан Батор връзва видеото към 80-килограмов съветски телевизор. Заедно с приятели създава пътуващо „кино” и показва пиратски касетки с Джаки Чан и „Том и Джери”. Монголия не била виждала нищо подобно преди.

„Навсякъде ни посрещаха с червени килими. За да са доволни комунистите обаче, трябваше да пускаме и документален филм за младежкия фестивал в Северна Корея, преди да започне Кунг Фу-то  и анимацията. Веднъж пуснахме „Рамбо”, но местното КГБ каза, че правим западна пропаганда и изгори касетката. Батулга винаги сам носеше телевизора и постоянно имаше белези по ръцете си. Видеото и съветският телевизор не бяха съвместими. Картината беше черно-бяла, звукът беше толкова силен, че Батулга трябваше да демонтира говорителите и да ги носи отделно”, спомня си негов приятел.

След края на комунизма Батулга се оказва с много повече контакти извън страната в сравнение с другите монголци. Заминал за Москва, купил лади и основал първата таксиметрова компания. „По това време чеченските бандити управляваха Москва. Но те бяха бивши борци и ме познаваха. Нямах проблеми с тях”, казва Батулга. В следващите десетина години се захваща активно с търговия. Внася и изнася почти всичко – от сингапурски телевизори до унгарски вратовръзки.

Японски телевизионен репортаж от онези години показва Батулга с черен шлифер и слънчеви очила „Рей бан”, със зализана коса и премрежен поглед – нещо като монголския Белязания. По това време кръщава фирмата си по филма „Кръстникът”.

„Нашето поколение израснахме със западните филми, особено с гангстерските. Слушахме музиката на Стоунс и Бийтълс – всичко това бе незаконно по време на комунизма, но монголските студенти го донесоха от Москва”, казва монголският скулптор Дензен Барсболд, който наскоро издигна паметник на Бийтълс в центъра на града.

По време на комунизма почти 96% от монголците са неграмотни, а днес се научиха да четат, да пишат, гледат филми и слушат рокенрол под влиянието на руската и европейската култура.

Когато Батулга се захваща с политика, той сменя черния шлифер с елегантен костюм. Прехвърля бизнеса си на своите съдружници и през 2008 г. става министър на пътищата, транспорта и строителството. Когато го срещнах през 2003 г., той планираше да изгради мрежа от пътища и рафинерии, които да позволят на Монголия да преработва собствените си полезни изкопаеми и да ги изнася, вместо да ги товари сурови към изгладнелия за енергийни суровини Китай.

Страната, която е била 500 години заден двор първо на китайската, а после на съветската империя, има едни от най-големите неразработени залежи на енергийни суровини и минерали.  Когато бях там, страната процъфтяваше със 17% ръст, а великите сили се бяха домъкнали в столицата, за да заиграят новата си голяма игра – който контролира страната, контролира енергетиката на Азия.

След това икономиката се срина заедно с намаленото търсене на суровини в света – Монголия може офиициално да е независима от Русия и Китай, но все още трябва да се подчинява на пазара. Батулга се кандидатира за президент с лозунга „Монголия над всичко”, но за да постигне истинска независимост, той ще трябва да диверсифицира икономиката, докато разиграва Китай, Русия и това, което преди наричахме „Запада”.

Най-любопитното за Монголия е това, че тя изобщо е демокрация – със сигурност корумпирана и опърничава, но все пак работеща демокрация. Във всички съседни страни на Монголия – от Русия до страните в Централна Азия и Китай, са немислими свободни и честни избори. Монголия е демокрация сред пустиня от диктатури. Дали може да остане такава, докато се бори с корупцията, неравенството и геополитическото задушаване, е съвсем отделна история. Обикновено богатите на ресурси бивши комунистически страни тръгват в другата посока.

Бившият финансов министър, издател и историк, Бабар, който е известен само с първото си име, вярва, че монголската демокрация е резултат от номадското минало: „Всеки е свикнал да бъде независим, да бъде началник на собствената си юрта. Всеки се мисли за Чингис хан. Никой не пада на колене”.

Даже се забелязва и една непочтителност сред монголците. В кабинета на Батулга не видях нито един от подчинените му да се навежда или да се унижава пред началника си, както е в Русия или Китай. В бара на хотела Батулга се смесва с тълпата, в която са министри и одърпани миньори. Той идва направо от тренировка, потен и по анцуг. Нито се правеше на по-важен, нито някой гледаше на него така.

...

Питър Померанцев е британец от руски произход, изследовател на медиите и политически анализатор. Автор на книгата "Нищо не е вярно и всичко е възможно". Репортажът за Монголия е публикуван в "Политико". Преводът е на Клуб Z.

Московски: Ще работим за 5G свързаност

https://www.actualno.com/society/moskovski-shte-rabotim-za-5g-svyrzanost-news_622997.html

България ще работи за осигуряване на радиочестотен спектър за най-новото поколение телекомуникационна свързаност 5G. Това заяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски по време на дискусия в рамките на неформален Съвет на мини

Кадиров обяви сватбата на столетието в Русия

https://offnews.bg//izvan-terena/kadirov-obiavi-svatbata-na-stoletieto-v-rusia-660800.html

Тържеството в Грозни по случай ребрандирането на местната футболна гордост от Терек на Ахмат роди и друга голяма новина. Кой да я съобщи, ако не домакинът Рамзан Кадиров. Иначе Ахмат е името на покойния му баща, а идеята за прекръстването дойде "спонтанно" от феновете.

Главата на Чеченската република даде прием за руски знаменитости като Яна Рудковская, Евгений Плюшченко, Валерия, Виктория Лопирева, Тимати, Николай Басков. В Грозни долетя самият Роналдиньо, легендата на бразилския футбол.

Кадиров даде прием по случая прекръстването на Терек на Ахмат, както се казва неговият баща, също чеченски лидер, убит преди години

Прочутият оперен и поп певец Николай Басков неочаквано прекъсна вечерята и направи романтично предложение на красивата Виктория Лопирева. Тя е посланик на Мондиал 2018 в Русия, също така тв процудент, водещ, модел и какво ли още не.

Николай сложи брилянт върху ръката на русото изкушение и се обясни в любов: "Моето сърце напълно й принадлежи, вече не сме приятели", каза певецът, който също така е и актьор.

Николай е лудо влюбен във Виктория

Кадиров побърза да обяви сватбата за 5 октомври, като домакин отново ще бъде Грозни. "Съвсем скоро! В град Грозни! Сватбата на столетието! Заинтригувах ли ви? И така, на пети октомври, в деня на град Грозни в столицата на чеченската република ще се състои грандиозно събитие.

Сватбата на Народният артист на Руската федерация, "Златният глас" на нашата страна Николай Басков и очарователната телевизионна водеща, "Мис Русия 2003", посланик на Мондиал 2018 Виктория Лопирева. Сърцата им се намериха в Грозни", написа Кадиров.

Булката стана Мис Русия преди 14 години

Футболните нишки не спират дотук. И за двамата ще е втори брак. Преди 4 години Виктория вдигна сватба на Малдивите с руския национал и плейбой Фьодор Смолов. Но разводът не закъсня.

Варненка с първа награда за есе в националния конкурс "Паметта за Левски днес"

http://www.moreto.net/novini.php?n=355736

Осмокласничка от варненското СОУПЧЕ "Йоан Екзарх" Моника Иванова, беше отличена с първа награда за есе в националния литературен ученически конкурс „Паметта за Левски днес“, научи Moreto.net. Конкурсът е организиран от Община Карлово и Министерството на образованието и науката и в него се включиха над 200 млади творци от цялата страна.

Монтана се преклони пред делото на Дякона

https://www.24chasa.bg/region/article/6342730

Монтана се преклони пред делото на Дякона
С две изложби на проф. Галилей Симеонов и от музея в Карлово в Монтана отбелязаха 180 години от рождението на Апостола. Един от портретите на Дякона на известния график влиза в Националната художествена галерия. „Васил Левски с неговите откровения и героизъм се вряза в бъдещето толкова силно и така дълбоко и ни поучава с неговите покъртителни

ВСС избра Георги Ушев за шеф на Апелативния спецсъд в нарушение на закона

http://www.mediapool.bg/vss-izbra-georgi-ushev-za-shef-na-apelativniya-spetssad-v-narushenie-na-zakona-news266782.html

Съдия Георги Ушев продължи бързо да се изкачва в йерархията на съдебната система, след като бе избран във вторник за председател на Апелативния специализиран наказателен съд. Висшият съдебен съвет предпочете него пред съдия Румяна Илиева в процедура, която предизвика тежки съмнения за нарушаване на Закона за съдебната власт. От август миналата година съдебният закон постановява, че за председател на съд се избира съдия от същото ниво на съответния съд или по-високо такова. Единствено "по изключение" (т.е. ако няма кандидат от същото ниво) може да бъде избран съдия от по-ниско ниво – в случая районно ниво. Георги Ушев досега бе председател на Специализирания наказателен съд, т.е. той правораздава в окръжен съд. Съдия Румяна Илиева е съдия в апелативен съд. При стриктно спазване на закона ВСС трябваше да избере Румяна Илиева или изобщо да не проведе избор, защото и двамата кандидати бяха с високи оценки за техните професионални и нравствени качества. Те нямаше как да бъдат разделени по никой формален критерий, освен нивото в системата, което заемат в момента. Въпреки това мнозинството във ВСС избра Георги Ушев, демонстрирайки за пореден път двоен стандарт в кадруването. Самият съдия Ушев показа, че се смята за “изключение“. Той обясни, че законът допуска ВСС да избере кандидат от по-ниско ниво, ако той е много по-добър по всички критерии от конкуренцията. Подобен скандал се разигра през септември при избора на шеф на Административен съд – Перник (от окръжно ниво в системата – б.р.). Тогава за шеф на съда бе избрана районната съдийка Десислава Ахладова пред съдията от административния съд в града Ивайло Нинов. Загубилият кандидат подаде жалба срещу конкурса и се очакваше Върховният административен съд да укаже на ВСС как да процедира в тези случаи, но се разбра, че Нинов незнайно защо е оттеглил жалбата си. Десислава Ахладова също не се задържа дълго време на шефската позиция. Те избра да стане заместничка на Цецка Цачева в Министерството на правосъдието. Очаквайте подробности.

Борисов обсъди ситуацията в Катар с премиер Ал Тани

https://www.24chasa.bg/novini/article/6342712

Борисов обсъди ситуацията в Катар с премиер  Ал ТаниСтабилността в региона на Персийския залив е от особено значение за България и региона на Балканите. В тази връзка приветстваме и подкрепяме разрешаването на възникналата кризисна ситуация с политически средства и по пътя на дипломацията. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов в телефонен разговор с премиера на Катар Абдула бин Насър бин

Цацаров призовава и Деница Златева за НДК

https://www.24chasa.bg/novini/article/6342722

Цацаров призовава и Деница Златева за НДКИ служебният вицепремиер и министър по европредседателството Деница Златева ще бъде призована като свидетел по случая НДК. Това заяви главният прокурор Сотир Цацаров на влизане в парламента. Той и шефът на ДАНС са извикани на изслушване от временната комисия за разследване скандали с НДК. Заседанието на комисията е закрито.

Борисов: България е за стабилност в Персийския залив

http://dnes.dir.bg/news/boyko-borisov-katar-stabilnost-persiyski-zaliv-kabinet-borisov-3-abdula-bin-nasar-bin-halifa-al-tani-26079400

Стабилността в региона на Персийския залив е от особено значение за България и региона на Балканите.

Борисов: България е за стабилност в Персийския залив

http://dnes.dir.bg/news/boyko-borisov-katar-stabilnost-persiyski-zaliv-abdula-bin-nasar-bin-halifa-al-tani-26079400

Стабилността в региона на Персийския залив е от особено значение за България и региона на Балканите.

Атомните обекти в Русия са безопасни потвърдиха чуждестранни дипломати

http://econ.bg/Новини/Атомните-обекти-в-Русия-са-безопасни-потвърдиха-чуждестранни-дипломати_l.a_i.745810_at.1.html

Руските обекти на атомната енергетика имат много високо ниво на безопасност. До този извод достигнаха постоянните представители на различни държави...

Пиреос банк иска да продаде клоновете си в България, Румъния и Сърбия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6342707

Пиреос банк иска да продаде клоновете си
в България, Румъния и СърбияГръцката Пиреос банк иска да продаде клоновете си в Румъния, България и Сърбия, тъй като институцията трябва да се отърве до края на годината от лоши кредити на стойност четири милиарда евро, заяви в интервю за Блумбърг новият генерален директор на банката Христос Мегалу, предаде БТА. "Има решение на мениджмънта за ускоряване на прилагането на

Саудитска Арабия издирва "жената с късата пола" (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6342706

Саудитска Арабия издирва "жената с късата пола" (Видео)Властите в крайно консервативното ислямско кралство Саудитска Арабия издирват жена, позволила си да излезе облечена с къса пола и потник и да публикува видео онлайн, съобщава “Дневник“.  Кадрите разпалиха ожесточени дебати в социални мрежи между хора, които искат тя да бъде арестувана за нарушаване на правилата на кралството, и тези,

Президентът сезира Конституционния съд за СЕТА

http://dnes.dir.bg/news/prezident-sezira-konstitutzionen-sad-umen-adev-seta-vek-megasdelki-prezidentat-radev-26079269

Президентът Румен Радев сезира Конституционния съд с искане за задължително тълкуване на разпоредби от Конституцията по повод СЕТА.

С иновации пивоварните у нас търсят растеж

http://www.mediapool.bg/s-inovatsii-pivovarnite-u-nas-tarsyat-rastezh-news266781.html

Запазвайки обемите на продажба на бира, но за сметка на спада на стойностите от началото на 2017 г., пазарът на пиво у нас започва да променя структурата си. Залага се все повече на иновативни продукти, предлагане на по-непознати за българския потребител бирени специалитети в комбинация с повишаването на културата на консумация на кехлибарената течност с подходящите храни. Това коментираха пред журналисти във вторник Бранимир Братанов, маркетинг директор на "Карлсберг България", която у нас държи пивоварните в Шумен и Благоевград, и шефът на компанията Деян Беко. Двамата представиха данни за състоянието на българския бирен пазар и тенденциите за развитието му, както и текущи резултати от продажбите на компанията. Според данни на "Нилсен", през първото полугодие на 2017 г. продадените количества пиво у нас са на относително същото ниво като миналата година, но стойността им е намаляла с 0.5 на сто. Продажбите по заведенията са спаднали с 12 процента в отчитания период, като причината за това е и в самото намаляване на броя на заведенията. Това на свой ред свива дела на продажбите в стъклени бутилки с 8 на сто, тъй като за вкъщи потребителите предпочитат по-евтината бира в пластмасови опаковки. Т.нар. студен пазар на бира (по заведенията) у нас има едва 15 процента дял в общите продажби, което е в пъти под средното ниво за Европа. Търговията в магазините обаче нараства, като продажбите на бира в кен се развиват много бързо, нараснали са с 12 процента, но все още остават малък дял на пазара, който е подчинен на пластмасовите двулитрови бутилки. Ниските доходи пречат на ръста на пазара Предвид не много топлата пролет и все още студеното лято очакванията са за спад на пазара през годината, посочи Братоев. Според него причините за недобрата за бранша прогноза са в това, че пазарът е достигнал своята наситеност с консумация от 84 литра годишно на човек, в същото време няма подобрение на доходите на потребителите, за да започнат да купуват по-висок клас бири и кехлибарени специалитети. Затова браншът залага на иновациите като средство за увеличаване на стойността на продажбите, а не на обемите, допълни маркетинг директорът. "Карлсберг", която след пускането на непастьоризираното "Пиринско младо пиво" на българския пазар постигна 18 процента дял на марката и увеличи собствения си дял с 4.3 на сто до 33%, ще залага на бирени специалитети, по-висок клас марки и развитието на културата на българския почитател на пивото. Анализ на компанията сочи, че макар българският потребител да е фокусиран в момента към сегмента на лагер пивото, тъй като с години му е налагана този вид бира, той е склонен да експериментира с нови марки. Доказателство за това е бумът на крафт бирите, след като радлерите, които се наложиха през 2010 г., не успяха да задържат интереса към себе си. Селекции от специалитети ще формират ценители Затова "Карлсберг" започва кампания за запознаване на българите с нови бирени специалитети, произвеждани от други световни пивоварни, но сравнително непознати у нас. Това лято по заведенията ще се предлага комбинирана селекция от германска пшенична бира, белгийски ейл, италианска бутикова лагер и бок бира, испанска лека манастирска бира, както и американска крафт бира. Догодина компанията ще започне да предлага същата пакетирана комбинация за вкъщи и в търговската верига. Идеята е да се разнообрази пазарът заедно с информация кои бири с какви храни е добре да се консумират. Усилия за налагане на наливната бира Предизвикателство е и развитието на пазарния сегмент на наливната бира, който в момента е малък. Заведенията не желаят да рискуват, предлагайки няколко марки наливна бира, освен ако не са оборотни, тъй като не са сигурни в реализацията на този вид пиво, което трябва да се консумира бързо след отварянето на кеговете. Напредък в това отношение е новост на "Карлсберг", предлагаща вакуумирани кегове, които след отваряне позволяват по-дълго време на съхранение след отваряне - над 20 дни при стандартните четири. Анета Сланчева, директор по правните въпроси на компанията, представи пред журналистите планът за устойчиво развитие на "Карлсберг", според който до 2022 г. всички пивоварни на компанията трябва да използват само възобновяема енергия в производството си, а до 2030 г. да не изхвърлят въглеродни емисии и да намалят наполовина потреблението на вода. Екоток и затворен цикъл на водно потребление в пивоварните Все още се прави оценка на инвестициите, които ще са необходими за двете български пивоварни в Шумен и Благоевград, но идеята е те да бъдат оборудвани със слънчеви панели. За завода в Благоевград, които има нова пречиствателна станция за отпадни води и произвежда при пречистването им биогаз, надеждите са от следващата година тази суровина да бъде вкарана в производството и да замени част от сегашните количества природен газ. В момента биогазът от пречиствателната станция просто се изгаря на факел, но вървят процедури по административното уреждане на правото да се ползва тази суровина в производството. Това ще икономисва на пивоварната 80 хил. лв. годишно, посочи Сланчева. Допълнителна модернизация на пречиствателната станция за отпадни води пък ще позволи на завода в Благоевград да затвори напълно цикъла на потребление на вода и веднъж използваните количества, след пречистване, да се завъртат за на практика безкрайно използване при измиването на стъкления амбалаж. Така компанията, освен че ще изпълни целите си за опазване на околната среда, ще намали съществено разходите си за вода и електрическа енергия и ще се фокусира върху развитието на пазара си, включително чрез разработването на нови марки пиво. Работи се върху нов продукт, ще го обявим, когато е готов, каза Беко.

С иновативни бири пивоварните у нас търсят растеж

http://www.mediapool.bg/s-inovativni-biri-pivovarnite-u-nas-tarsyat-rastezh-news266781.html

Запазвайки обемите на продажба на бира, но за сметка на спада на стойностите от началото на 2017 г., пазарът на пиво у нас започва да променя структурата си. Залага се все повече на иновативни продукти, предлагане на по-непознати за българския потребител бирени специалитети в комбинация с повишаването на културата на консумация на кехлибарената течност с подходящите храни. Това коментираха пред журналисти във вторник Бранимир Братанов, маркетинг директор на "Карлсберг България", която у нас държи пивоварните в Шумен и Благоевград, и шефът на компанията Деян Беко. Двамата представиха данни за състоянието на българския бирен пазар и тенденциите за развитието му, както и текущи резултати от продажбите на компанията. Според данни на "Нилсен", през първото полугодие на 2017 г. продадените количества пиво у нас са на относително същото ниво като миналата година, но стойността им е намаляла с 0.5 на сто. Продажбите по заведенията са спаднали с 12 процента в отчитания период, като причината за това е и в самото намаляване на броя на заведенията. Това на свой ред свива дела на продажбите в стъклени бутилки с 8 на сто, тъй като за вкъщи потребителите предпочитат по-евтината бира в пластмасови опаковки. Т.нар. студен пазар на бира (по заведенията) у нас има едва 15 процента дял в общите продажби, което е в пъти под средното ниво за Европа. Търговията в магазините обаче нараства, като продажбите на бира в кен се развиват много бързо, нараснали са с 12 процента, но все още остават малък дял на пазара, който е подчинен на пластмасовите двулитрови бутилки. Ниските доходи пречат на ръста на пазара Предвид не много топлата пролет и все още студеното лято очакванията са за спад на пазара през годината, посочи Братоев. Според него причините за недобрата за бранша прогноза са в това, че пазарът е достигнал своята наситеност с консумация от 84 литра годишно на човек, в същото време няма подобрение на доходите на потребителите, за да започнат да купуват по-висок клас бири и кехлибарени специалитети. Затова браншът залага на иновациите като средство за увеличаване на стойността на продажбите, а не на обемите, допълни маркетинг директорът. "Карлсберг", която след пускането на непастьоризираното "Пиринско младо пиво" на българския пазар постигна 18 процента дял на марката и увеличи собствения си дял с 4.3 на сто до 33%, ще залага на бирени специалитети, по-висок клас марки и развитието на културата на българския почитател на пивото. Анализ на компанията сочи, че макар българският потребител да е фокусиран в момента към сегмента на лагер пивото, тъй като с години му е налагана този вид бира, той е склонен да експериментира с нови марки. Доказателство за това е бумът на крафт бирите, след като радлерите, които се наложиха през 2010 г., не успяха да задържат интереса към себе си. Селекции от специалитети ще формират ценители Затова "Карлсберг" започва кампания за запознаване на българите с нови бирени специалитети, произвеждани от други световни пивоварни, но сравнително непознати у нас. Това лято по заведенията ще се предлага комбинирана селекция от германска пшенична бира, белгийски ейл, италианска бутикова лагер и бок бира, испанска лека манастирска бира, както и американска крафт бира. Догодина компанията ще започне да предлага същата пакетирана комбинация за вкъщи и в търговската верига. Идеята е да се разнообрази пазарът заедно с информация кои бири с какви храни е добре да се консумират. Усилия за налагане на наливната бира Предизвикателство е и развитието на пазарния сегмент на наливната бира, който в момента е малък. Заведенията не желаят да рискуват, предлагайки няколко марки наливна бира, освен ако не са оборотни, тъй като не са сигурни в реализацията на този вид пиво, което трябва да се консумира бързо след отварянето на кеговете. Напредък в това отношение е новост на "Карлсберг", предлагаща вакуумирани кегове, които след отваряне позволяват по-дълго време на съхранение след отваряне - над 20 дни при стандартните четири. Анета Сланчева, директор по правните въпроси на компанията, представи пред журналистите планът за устойчиво развитие на "Карлсберг", според който до 2022 г. всички пивоварни на компанията трябва да използват само възобновяема енергия в производството си, а до 2030 г. да не изхвърлят въглеродни емисии и да намалят наполовина потреблението на вода. Екоток и затворен цикъл на водно потребление в пивоварните Все още се прави оценка на инвестициите, които ще са необходими за двете български пивоварни в Шумен и Благоевград, но идеята е те да бъдат оборудвани със слънчеви панели. За завода в Благоевград, които има нова пречиствателна станция за отпадни води и произвежда при пречистването им биогаз, надеждите са от следващата година тази суровина да бъде вкарана в производството и да замени част от сегашните количества природен газ. В момента биогазът от пречиствателната станция просто се изгаря на факел, но вървят процедури по административното уреждане на правото да се ползва тази суровина в производството. Това ще икономисва на пивоварната 80 хил. лв. годишно, посочи Сланчева. Допълнителна модернизация на пречиствателната станция за отпадни води пък ще позволи на завода в Благоевград да затвори напълно цикъла на потребление на вода и веднъж използваните количества, след пречистване, да се завъртат за на практика безкрайно използване при измиването на стъкления амбалаж. Така компанията, освен че ще изпълни целите си за опазване на околната среда, ще намали съществено разходите си за вода и електрическа енергия и ще се фокусира върху развитието на пазара си, включително чрез разработването на нови марки пиво. Работи се върху нов продукт, ще го обявим, когато е готов, каза Беко.

Аварирал самолет затвори бургаското летище

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/oWo5oWZ5JSE/

Аварирал самолет затвори временно бургаското летище днес, информират от пресцентъра на летището. Причината за преустановяване на работата на аерогарата в Сарафово е неправилно кацане на самолет, изпълняващ полет от Бърно (Чехия). Летателният апарат излязъл встрани от пистата. По официални данни, полетът е превозвал 178 пътника. Пострадали пасажери или членове на екипажа няма. Пътниците са изведени от самолета, за да получат багажа си на терминал 2.

Само във Фрог: Тих политически преврат разтресе МВР

http://frognews.bg/news_138484/Samo-vav-Frog-Tih-politicheski-prevrat-raztrese-MVR/

Масови политически назначения на тъмно тресат МВР. Управляващата върхушка слага свои доверени хора на най-възловите места във всички областни дирекции в страната. Това разкри пред Фрог нюз високопоставен полицейски източник. Те го окачествиха като тих преврат.

Само във Фрог: Политически назначения на тъмно тресат МВР

http://frognews.bg/news_138484/Samo-vav-Frog-Politicheski-naznacheniia-na-tamno-tresat-MVR/

Масови политически назначения на тъмно тресат МВР. Управляващата върхушка слага свои доверени хора на най-възловите места във всички областни дирекции в страната. Това разкри пред Фрог нюз високопоставен полицейски източник.

Непълнолетен преби 17-годишен в Нова Загора

https://offnews.bg//112/nepalnoleten-prebi-17-godishen-v-nova-zagora-660804.html

17-годишно момче е с мозъчно сътресение и пукната глава, след като е нападнато в гръб от група младежи в Нова Загора. Ударът е нанесен от непълнолетен, съобщи говорителят на Окръжна прокуратура-Сливен Руси Русев по Дарик. 

Инцидентът е станал, докато момчето изпращало приятелката си в неделя. Компанията поискала цигара от двойката и след като им отказали, нападнали младежа в гръб, съобщи говорителят на Окръжна прокуратура-Сливен Руси Русев по Дарик. 

По случая е образувано бързо производство, до седмица ще бъде внесен обвинителен акт за нанасяне на лека телесна повреда по хулигански подбуди. 

Съученици и приятели на удареното момче организират подписка и протест срещу насилието в събота. 

Президентът Румен Радев сезира Конституционния съд за СЕТА

http://www.dnevnik.bg/politika/2017/07/18/3008824_prezidentut_rumen_radev_sezira_konstitucionniia_sud_za/?ref=rss


Президентът Румен Радев сезира Конституционния съд с искане за задължително тълкуване на разпоредби от конституцията по повод икономическото и търговско споразумение между Канада и ЕС (СЕТА), съобщи администрацията на държавния глава.<br /><br />Искането е за тълкуване на разпоредбите на основния закон, свързани с условията за ратифицирането и действието на смесени международни договори (чл. 5, ал. 4 и чл. 85, ал. 1, т. 9), участието на Република България в ЕС (чл. 4, ал. 3) и...

Екатерина Захариева до Борис Джонсън в "Таймс" днес (Снимка)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6342660

Екатерина Захариева до Борис Джонсън в "Таймс" днес (Снимка)Снимка на българския външен министър Екатерина Захариева и британския й колега Борис Джонсън беше публикувана в днешния брой на Таймс. Факсимиле от вестника пусна в профила си във Фейсбук Юлиян Попов, бивш служебен министър на екологията. Снимката е от Съвета „Външни работи“, който се проведе вчера в Брюксел.

Мол забавлява мъжете с ретро видео игри (Видео)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6342686

Мол забавлява мъжете с ретро видео игри (Видео)Мол в Шанхай инсталира четири кабини, в които мъжете, придружаващи съпругите си на пазар, да могат да се забавляват с видео игри от 90-те години на миналия век, съобщи в. "Дейли телеграф", предаде БТА. Услугата, обявена като "място за почивка за съпрузи", е безплатна, докато тече изпитателният срок. Ако остане постоянна, това ще се промени.

Министър Ивайло Московски: Ще работим за 5G свързаност

https://www.24chasa.bg/novini/article/6342690

Министър Ивайло Московски: Ще работим за 5G свързаностБългария ще работи за осигуряване на радиочестотен спектър за най-новото поколение телекомуникационна свързаност 5G. Това заяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски по време на дискусия в рамките на неформален Съвет на министрите на конкурентоспособността и телекомуникациите на Европейския съюз,

ДАНС няма данни за българи в зоната за конфликти в Близкия Изток

https://www.24chasa.bg/novini/article/6342687

ДАНС няма данни за българи в зоната за конфликти в Близкия ИзтокДАНС няма данни български граждани да присъстват в зоната на конфликти в Близкия Изток. Това заяви шефът на службата Димитър Георгиев на влизане в парламента. Така той коментира появили се информации в доклад на турското МВР, че 21 български граждани са депортирани заради опитите им да пресекат зоните на конфликт през турската граница.

Меглена Кунева: Притеснена съм за европредседателството

http://dnes.dir.bg/news/meglena-kuneva-shengen-vlizane-evrozona-bjalata-kniga-evropredsedatelstvo-26078946

Притеснена съм, че България няма визия по три въпроса за европредседателството. Това заяви в интервю за Дир.бг бившият вицепремиер Меглена Кунева.

Google се включва в борбата срещу комарите

http://www.cross.bg/komarite-komari-google-1549421.html

/КРОСС/ Американският интернет гигант Google ще се включи в борбата срещу комарите, които пренасят болести, отнемащи 1 милион човешки живота годишно, пише в. "Дейли експрес". Компанията ще поведе битка срещу кръвосмучещите убийци чрез изследователското си подразделение "Verily". Проектът предвижда освобождаването на 20 милиона стерилни мъжки комара, създадени в лаборатории в Калифорния. Насекомите, заразени със специфична бактерия, могат да се използват в борбата срещу болести като зика, денга и чикунгуня, чиито причинители се предават на хората от комарите. Инициативата е част от проекта Debug - най-мащабното по рода си проучване в САЩ, чиято цел е пускането на комари, заразени с бактерията Волбахия - често срещан репродуктивен паразит. Специалистите обясняват, че идеята е заразените комари да се чифтосат с женски екземпляри в естествена среда. При този подход, който не е вреден за хората, яйцата на заразените женски насекоми не успяват да се излюпят. С течение на времето методът може да доведе до намаляване на общата популация на комарите. Специалистите от изследователското подразделение на Google ще работят съвместно с частната биотехнологична компания "МоскитоМейт" и Службата за контрол на комарите на окръг Фресно, Калифорния

Полша: "Европа на две скорости" не съществува

https://www.actualno.com/europe/polsha-evropa-na-dve-skorosti-ne-syshtestvuva-news_622992.html

Твърденията относно "Европа на две скорости" не отговарят на действителността, заяви полският министър на външните работи Витолд Вашчиковски пред репортери. "Няма две скорости на ЕС , тъй като ЕС не разполага с два различни бюджета и всички институции са общи”, каза той.

Румен Радев сезира Конституционния съд за СЕТА

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/rumen-radev-sezira-konstitucionniia-syd-za-seta-243241/

Искането е за тълкуване на разпоредбите на Конституцията, свързани с условията за ратифицирането и действието на смесени международни договори

Президентът Румен Радев ще присъства на военноморското учение „Бриз 2017“

http://www.moreto.net/novini.php?n=355719

Президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев ще присъства утре - 19 юли в деня за високопоставени гости на националното военноморско учение с международно участие „БРИЗ 2017”, научи Moreto.net. Държавният глава ще наблюдава противодействие на терористична група завладяла кораб, ликвидиране на пожар на търговски кораб в пристанище, противодействие на нелегален трафик на мигранти по море, спасяване на голям брой хора на море, отразяване атаки на въздушен противник.

Домашни хитрини: За какво служи чорапогащникът

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/6342692

Домашни хитрини: За какво
служи чорапогащникътСамо дамите знаят колко е важно чорапогащникът да е здрав. И обикновено когато се появи бримка, го изхвърлят незабавно. Но всъщност той има куп полезни приложения в ежедневието. Ето някои от тях. Заради еластичността си чорапогащникът е чудесен за подпомагане на тежки растения в градината. Той е мек и няма да увреди стеблата и листата,

БНБ: Предизвикателство пред банките е да се адаптират към икономическия растеж

http://www.dnevnik.bg/biznes/2017/07/18/3008805_bnb_predizvikatelstvo_pred_bankite_e_da_se_adaptirat/?ref=rss


Много от кредитните институции в България са изправени пред предизвикателството да адаптират бизнес модела си към икономическото възстановяване, да определят приоритетните за тях пазарни сегменти, както и да преформулират продуктовите и ценовите си стратегии. Това предупреждение отправя Българската народна банка (БНБ) в доклада си за банковата система на страната през първото тримесечие.<br /><br />Тя препоръчва на банките<br /><br />да се придържат към консервативни...

Слагат надписи "Огледай се" на зебрите в Търново

https://www.24chasa.bg/region/article/6342644

Слагат надписи "Огледай се" на зебрите в ТърновоПешеходните пътеки във Велико Търново ще бъдат маркирани с надписи „Огледай се“, заедно с лява и дясна стрелки към тях. Това реши днес общинската комисия по транспорт, безопасност на движението, обществен ред и сигурност, председателствана от заместник-кмета проф. Георги Камарашев. Идеята е на общинския съветник Георги Недев,

Фишекът ”Малорусия” не гръмна

http://frognews.bg/news_138483/Fishekat-Malorusiia-ne-gramna/

Обявената днес от лидера на самопровъзгласилата се Донецка република нова държава Малорусия се оказа празен фишек. Налудничавите идеи на Захарченко не бяха възприети дори и от най-близките му съратници сред проруските сепаратисти в Източна Украйна.

Истински ли е клипът с разкаяла се севернокорейска бежанка?

http://clubz.bg/56329-istinski_li_e_klipyt_s_razkaqla_se_severnokorejska_bejanka

Животът в Южна Корея е "ад" и "всичко е ръководено от парите", казва завърнала се дисидентка от Северна Корея в пропаганден видеоклип, качен в Youtube, съобщи Би Би Си.

Лим Джи Юн е избягала в Южна Корея през 2014 г. и се превръща в медийна звезда. В неделя обаче в севернокорейски канал в Youtube беше качено пропагандно видео, в което участва тя.

Властите в Южна Корея не са потвърдили със сигурност дали жената във видеото е Лим. Те обаче приемат случая сериозно и разследват дали тя не е отвлечена от Пхенян.

В интервюто жената, представяща се за Лим, казва, че е привлечена в Южна Корея от "фантазията", че може "да се храни добре и да печели много пари". Тя обяснява, че там всичко е движено от парите и било много трудно за нея да задоволи елементарни потребности. 

"Мислех, че ако се справям добре в шоуто, ще мога да участвам във филми и да спечеля полулярност", казва Лим в интервюто.

Тя заявява, че южнокорейските власти са я принудили да клевети родината си и че се е върнала доброволно.

Ежедневието в Южна Корея било "като да живееш в ада":

"Сърцето ме болеше при мисълта за родината и родителите ми."

"Когато казвах на хората около мен, че искам да се върна вкъщи, те ми казваха, че ще бъда разстреляна. Но аз исках да се върна вкъщи и да видя родителите си дори ако това значеше смърт."

Тя казва, че след като се е върнала в Северна Корея, живее с родителите си:

"Бях наистина самотна в Южна Корея и родителите ми липсваха", казва жената във видеото.

Според южнокорейски медии, цитирани от Би Би Си, обаче на рождения си ден през април Лим е благодарила на поддръжниците си за организираното от тях празненство и го е нарекла "вероятно най-щастливият ден в живота ми". Близките й смятат, че тя се е чувствала добре в Южна Корея.

Фенклубът й обяви, че се разпуска след публикуването на видеото.

Южнокорейските власти разследват как Лим би могла да влезе обратно в Северна Корея без да бъде забелязана. Една от версиите е отвличане.

Кореспондентът на Би Би Си в Сеул Карън Алън коментира, че фалшиви пропагандни клипове се разпространяват често от севернокорейските власти и не е потвърдено, че жената във видеото е Лим, но в Южна Корея все пак разследват случая.

През последното десетилетие десетки хиляди гражани на Северна Корея са избягали на юг. От 2012 г. едва 25 са се върнали в тоталитарната страна, твърдят южнокорейските власти.

Кейси Лартигю, директор на базираната в Сеул международна организация за подпомагане на севернокорейски бежанци, коментира, че завърналите се дисиденти са смятани за много ценни от ръководителите на държавната пропаганда и се третират добре:

"Някои ще бъдат наети на държавна работа. Тези, които се завърнат с повече пари също ще бъдат предложени за членство в Работническата партия."

Президентът Радев сезира Конституционния съд за СЕТА

https://www.vesti.bg/bulgaria/politika/prezidentyt-radev-sezira-konstitucionniia-syd-za-seta-6071614

Искането е за тълкуване на разпоредбите на Конституцията, свързани с условията за ратифицирането

Баба хвърли през балкона 2000 лева и злато на телефонни измамници в Пловдив

https://www.24chasa.bg/region/article/6342627

Баба хвърли през балкона 2000 лева и злато на телефонни измамници в ПловдивТелефонни измамници прибраха близо 2000 лева и златни накити от 81-годишна жена от Пловдив, съобщиха от областната дирекция на МВР. Вчера по обяд пенсионерката хвърлила през терасата на апартамента си плик със сумата и бижутата, след като била заблудена по сценария "оказване на съдействие на полицията".

2300 бежанци са загинали в Средиземно море от началото на годината

http://www.cross.bg/bezhantzite-migrantite-sahara-1549420.html

/КРОСС/ Повече от 2300 мигранти са намерили смъртта си в Средиземно море от началото на 2017 година при опит да достигнат до Европа от Либия, това съобщава Върховният комисариат за бежанците на ООН (ВКБООН). "Към 17 юли са загинали 2360 бежанци и мигранти", заяви говорител на ВКБООН на пресконференция в Женева. Той подчерта, че жертвите по пътя през Сахара може да са много повече, но липсват достоверни данни. Специалният пратеник на ВКБООН за ситуацията в централната част на Средиземно море Венсан Коштел подчерта, че "движението на бежанците и мигрантите през Сахара води до загубата на огромен брой човешки животи". Върховният комисариат твърди, че е необходимо да се предложат надеждни алтернативи, за да бъдат защитени бежанците и кандидатите за убежище по различните маршрути към Либия, отбеляза Коштел. Според него ВКБООН е разработило стратегия, предвиждаща извършването на операции в три точки - в страните на юг от Сахара, откъдето произхождат и през които преминават мигрантите, в страните от Северна Африка, и в европейските страни, към които те се насочват. В страните на юг от Сахара мигрантите ще получават помощ за предоставяне на убежище, в Северна Африка ще се подобрява достъпът за получаване на убежище и бежанците и населението ще бъдат информирани за опасностите от неорганизираната миграция. В Европа правителствата ще получават подкрепа за подобряване на съществуващите структури за защита на бежанците

Млада жена с къса пола стана сензация в Саудитска Арабия (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/sviat/mlada-zhena-s-kysa-pola-stana-senzaciia-v-sauditska-arabiia-video-2037558

Саудитските власти разследват видеозапис, разпространен в социалните мрежи през уикенда, на който млада жена се разхожда с къса пола из историческа забележителност, предаде Франс прес, като се позова на религиозната полиция в ултраконсервативната с

Какво се случва с училище, когато попадне в ръцете на художници (галерия)

https://offnews.bg//dom/kakvo-se-sluchva-s-uchilishte-kogato-popadne-v-ratcete-na-hudozhnitci-660802.html

Всички сме свикнали с белите стени в училище. За нас безличните коридори и лишените от въображение рисунки по стълбищата са нещо нормално.

В едно общежитие в Париж, 100-тина артисти превърнаха еднотипните коридори в пиршество на изкуството и креативността, разказва BoredPanda.

Художниците използвали спрейове и прекарали 3 седмици в общежитието на Cité Internationale Universitaire в Париж, докато превърнат всеки коридор и всеки кът в различна част от фантазията и реалността.

За жалост, това невероятно постижение ще радва студентите само временно, тъй като скоро се планира официално реновиране на сградата, планирано от университета.

Художникът е оголен нерв

https://offnews.bg//mama-nindzha/hudozhnikat-e-ogolen-nerv-660805.html

Клементина Манчева... Много преди да я познавам лично, попаднах на нейни картини и вече знаех, че тя е автор, който искам в дома си. Искам да я виждам всеки ден, защото ме трогва, кара ме и да се усмихна, и малко да се натъжа, докосва сърцето ми, изобщо въздейства ми по описуеми и неописуеми начини, както само истинското изкуство е способно. Представях си я по определен начин и когато се запознахме най-после, се оказа, че е точно такава, каквато си мислех - емоционална, изпълнена едновременно с мрак и светлина, с много щастие и мъничко тъга, и не на последно място…

Три зони с високо строителство да бъдат обособени в София предлага общината

http://econ.bg/Новини/Три-зони-с-високо-строителство-да-бъдат-обособени-в-София-предлага-общината-_l.a_i.745794_at.1.html

Три зони с високо строителство да бъдат обособени в София предлагат от Столичната община, разказа в ефира на bTV главният архитект на София Здравко...

Президентът сезира Конституционния съд за търговското споразумение СЕТА

https://www.actualno.com/business/prezidentyt-sezira-konstitucionnija-syd-za-tyrgovskoto-sporazumenie-seta-news_622987.html

Президентът Румен Радев сезира Конституционния съд с искане за задължително тълкуване на разпоредби от Конституцията по повод Всеобхватното икономическо и търговско споразумение между Канада и Европейския съюз и неговите държави членки (СЕТА). Това съобщиха от прессекр

Вижте как изглеждат 20 милиона долара, скрити под матрака

https://www.actualno.com/curious/vijte-kak-izglejdat-20-miliona-dolara-skriti-pod-matraka-news_622989.html

Американските власти показаха 20 млн доари които са открити в брой в легло от апартамент в Масечусес. Смята се, че става дума за част от пари от общо милиард долара от тайно пирамидална измама. ABC News съобщава, че в измамата е включена и фирмата TelexFree. Предполага става дума за

Пловдивчанки с минижупи окичиха Левски (Снимки)

https://www.24chasa.bg/region/article/6342655

Пловдивчанки с минижупи окичиха Левски (Снимки)Красиви пловдивчанки с къси поли застанаха пред паметника на Апостола в Пловдив и го окичиха с цветя. Около стотина души дойдоха пред монумента на Левски в подножието на Бунарджика, за да отдадат почит по случай 180 г. от рождението му. Младежи изплетоха 10 метра венец и го поставиха пред паметника. Поетът Недялко Славов прочете слово.

Кунева разби няколко фалшиви новини за председателството ни

http://www.moreto.net/novini.php?n=355728

Меглена Кунева "разби няколко фалшиви новини" относно предстоящото българско европредседателство. Тя посочи, че председателството не може да ни бъде отнето. Повече се говори за сгради, отколкото за това какво ще представлява българското председателство, констатира Кунева.

Саудитска Арабия издирва "жената с късата пола" (видео)

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/07/18/3008814_sauditska_arabiia_izdirva_jenata_s_kusata_pola_video/?ref=rss


<br /><br />Властите в крайно консервативното ислямско кралство Саудитска Арабия издирват жена, позволила си да излезе облечена с къса пола и потник и да публикува видео онлайн.<br /><br />Кадрите разпалиха ожесточени дебати в социални мрежи между хора, които искат тя да бъде арестувана за нарушаване на правилата на кралството, и тези, които хвалят смелостта ѝ. Жената, използваща в социалните мрежи псевдонима Хулод, се е разходила в историческа крепост северно от...

20 безумно точни неща за ракията

https://www.actualno.com/curious/20-bezumno-tochni-neshta-za-rakijata-news_622206.html

1. Не си истински българин, ако в хладилника нямаш шише от марково уиски, пълно с домашна ракия.   2. Народно поверие гласи: Ако на бутилката от „Фанта“, има капачка от „Кока-Кола“, значи в шишето има ракия!   3. Празна бутилка ракия е като сутиен на простора…

Саудитска Арабия издирва "жената с късата пола" (видео)

http://www.dnevnik.bg/video/2017/07/18/3008814_sauditska_arabiia_izdirva_jenata_s_kusata_pola_video/?ref=rss


<br /><br />Властите в крайно консервативното ислямско кралство Саудитска Арабия издирват жена, позволила си да излезе облечена с къса пола и потник и да публикува видео онлайн.<br /><br />Кадрите разпалиха ожесточени дебати в социални мрежи между хора, които искат тя да бъде арестувана за нарушаване на правилата на кралството, и тези, които хвалят смелостта ѝ. Жената, използваща в социалните мрежи псевдонима Хулод, се е разходила в историческа крепост северно от...

За и против "клас прослужено време"

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/za-i-protiv-klas-proslujeno-vreme-243235/

Икономисти, работодатели и синдикати с още аргументи по идеята за отпадането на добавката

Няма данни за пострадали българи при наводненията на Халкидики

https://offnews.bg//obshtestvo/niama-danni-za-postradali-balgari-pri-navodneniata-na-halkidiki-660798.html

Към момента няма информация за пострадали българи при наводненията на гръцкия полуостров Халкидики, причинени от циклона "Медуза", съобщиха от външното министерство. 

По информация на официалните гръцки власти най-засегнати са областите на Никити, Мармара, Порто Куфо, Торони и Каламици.

Генералното консулство на България в Солун следи развитието на ситуацията и поддържа постоянен контакт с местните власти, увериха от ведомството.

До този момент към мисията ни за съдействие са се обърнали двама наши сънародници, понесли материални щети и загубили документи вследствие на наводненията.

Служители на консулството ще посетят засегнатите райони, за да окажат съдействие на засегнати български граждани на място.

От министерството напомнят, че всички, които се нуждаят от актуална информация, или искат да подадат сигнал за свои близки, могат да го направят на телефоните на генералното консулство в Солун:

0030 2310 829 210
0030 2310 869 510
0030 2310 869 520

Недоволни туристи в Гърция заляха хотелските си стаи със зехтин

https://www.actualno.com/curious/nedovolni-turisti-v-gyrcija-zaljaha-hotelskite-si-stai-sys-zehtin-news_622988.html

Недоволни от липсата на интернет сръбски туристи си отмъстиха като заляха със зехтин апартаментите си в Гърция и снимките от действията им заляха социалните мрежи, съобщават белградските медии. В опит да оправдаят грубите действия на своите туристи, част от изданията се опитват да обяснят традиционно некомфортните, според тях, условия за настаняване на почиващите в частни апартаменти по гръцкото крайбрежие.

Ердоган и Анадолските икономически тигри

http://www.dnevnik.bg/kultura/2017/07/18/3008487_erdogan_i_anadolskite_ikonomicheski_tigri/?ref=rss


Едни го наричат "ислямист", "фашист", "диктатор", "султан", но за други той е защитник на демокрацията, вожд на Републиката, баща на народа. Малко са политиците в световен мащаб днес, които могат да се сравняват с турския лидер Реджеп Тайип Ердоган – човекът, отговорен за най-голямата трансформация в Република Турция след времето на Ататюрк. Неговата биография "Реджеп Таип Ердоган. Биография", написана от германската журналистка от турски...

Президентът Радев сезира Конституционния съд за СЕТА

https://www.24chasa.bg/novini/article/6342640

Президентът Радев сезира Конституционния съд за СЕТАПрезидентът Румен Радев сезира Конституционния съд с искане за задължително тълкуване на разпоредби от Конституцията по повод Всеобхватното икономическо и търговско споразумение между Канада и Европейския съюз и неговите държави членки (СЕТА), съобщиха от прессекретариата на президента. Като международен договор СЕТА е споразумение със смесен

Бяла се сбогува с 18-годишния Алекс, пребит до смърт от циганин за цигара

https://www.24chasa.bg/novini/article/6342632

Бяла се сбогува с 18-годишния Алекс, пребит до смърт от циганин за цигараБяла се сбогува с 18-годишния Алекс днес. Стотици се стекоха за поклонението на момчето, което почина след побой пред дискотека в града. В знак на съпричастност към скръбта на семейството всички културни прояви до края на седмицата са отменени. Приятелите и съучениците на Алекс и днес запазиха мълчание. алекс, погребение Снимка: btvnovinite.

Президентът Радев наблюдава учението по бойни стрелби в Шабла (Снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6342616

Президентът Радев наблюдава учението по бойни стрелби в Шабла (Снимки)„България трябва да се чувства силна с този Алианс. Не е само има предизвикателства, но можем да ги посрещаме заедно. Това не е просто лозунг, а практическа реалност, което ние правим, чрез съвместни учения и подготовка да сме заедно в случай на истинска опасност”. Това каза посланикът на САЩ Ерик Рубин в Шабла на поредната част от най-мащабното

Пред министър Нанков ще подпишат договорите за строителство и надзор на 9,3 км от АМ „Хемус“ между Ябланица и Боаза

http://www.cross.bg/boaza-yablanitza-nankov-1549419.html

/КРОСС/ В присъствието на министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура" инж. Дончо Атанасов ще подпише договорите за проектиране и строителство и за строителен надзор на 9,3 км от автомагистрала „Хемус" между Ябланица и Боаза. Церемонията ще се състои утре 19 юли (сряда) от 9 часа в зала 702 на АПИ.  

Луганск отрече да се обединява с Донецк

http://dnes.dir.bg/news/ukrina-onetzk-donbas-26079268

В Донецк обявиха обединение на ДНР и ЛНР и създаването на Република Малорусия. От ЛНР обаче не знаят за тази инициатива. Порошенко обяви проекта за погребан.

Гърците от Fallen Arise се включват в Summer Chaos 2017

https://www.24chasa.bg/novini/article/6342657

Гърците от Fallen Arise се включват в Summer Chaos 2017Само две седмици преди тазгодишното издание на фестивала Summer Chaos, още една група се включва в официалния списък с банди, а именно познатата вече на българската публика Fallen Arise. Създадена през 2009 г. в Атина, групата се нарежда сред най-популярните симфоник-метъл формации в Гърция. Имат зад гърба си 2 албума – „Ethereal“ (2013) и

Президентът сезира Конституционния съд за СЕТА

https://offnews.bg//politika/prezidentat-sezira-konstitutcionnia-sad-za-seta-660799.html

Президентът Румен Радев сезира Конституционния съд с искане за задължително тълкуване на разпоредби от Конституцията по повод Всеобхватното икономическо и търговско споразумение между Канада и Европейския съюз и неговите държави членки (СЕТА), съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Като международен договор СЕТА е споразумение със смесен характер и включва въпроси от изключителната компетентност на ЕС, от националната компетентност на държавите членки и от споделената компетентност между ЕС и държавите членки. СЕТА засяга практически всички сфери на обществения живот, което налага гражданите и институциите да имат яснота за естеството на такива споразумения и мястото им в българския конституционен модел. Ратифицирането на такива споразумения, които предопределят развитието на държавата в дългосрочна перспектива, следва да става с максимален консенсус.

Искането на президента е за тълкуване на разпоредбите на Конституцията, свързани с условията за ратифицирането и действието на такива смесени международни договори (чл. 5, ал. 4 и чл. 85, ал. 1, т. 9), участието на Република България в ЕС (чл. 4, ал. 3) и икономическото развитие на държавата (чл. 19 и чл. 20).

Тълкуването на тези разпоредби има важно значение за националната правна система и за участието на Република България в изграждането и развитието на ЕС. То ще допринесе България да се утвърди като предвидим партньор в международните отношения. Разкриването на точния смисъл на конституционните разпоредби ще има значение и в бъдеще при сключването на подобни споразумения, свързани с членството на страната ни в ЕС, се посочва в съобщението.

Изложените съображения мотивират държавния глава да упражни правомощието си и да сезира Конституционния съд като пазител на върховенството на Конституцията.

Президентът неведнъж е заявявал позицията срещу споразумението. „То защитава интересите на корпорациите, но не и правата на работещите. Категорично съм против това“, заяви Радев през октомври 2016 г. в качеството му на кандидат президент. През март Радев обяви, че споразумението противоречи на Конституцията и каза, че България е направила компромис в името на солидарността.

Споразумението беше одобрено окончателно от Европарламента през февруари. В резултат на подписването на споразумението от българска страна Канада обяви, че облекчава визовия режим за българи, който се очаква от 1 декември да отпадне окончателно. 

Новият от Барса няма сили за цял мач в Левски

https://offnews.bg//futbol/noviat-ot-barsa-niama-sili-za-tcial-mach-v-levski-660794.html

Испанският ветеран на Левски Жорди Гомес е гласен за титуляр срещу Хайдук в реванша от втория предварителен кръг на Лига Европа.  Срещата е в четвъртък в София при затворени трибуни, "сините" паднаха 0:1 в първата среща.

32-годишният футболист се присъедини към отбора преди около две седмици и не се намираше в добра физическа форма. Въпреки това, халфът тренира усилено в последните дни и вече е готов да играе от първата минута.

На "Герена" обаче се съмняват във възможността да остане до последната минута на мача с хърватите. Гомес влезе като резерва през втората част на първата среща и загатна за класата си, макар и за няколко минути.

Все пак времето ще покаже дали футболистът все още може да демонстрира такива футболни качества, каквито притежаваше в силните години на Уигън.

Освен в халфовата линия, треньорът на "сините" Николай Митов все още избира измежду Жуниор Мапуку и Серджиу Буш за централен нападател в двубоя.

Междувременно, от Левски почетоха 180-ата годишнина от рождението на своя патрон Васил Левски.

Ето какво написаха "сините" на своя сайт:

"Преди 180 години България получи необикновения дар по земите й да броди една от най-непреходните личности. Човек, чийто лъвски скок продължава вече близо две столетия, за да ни води към онези светли идеали, които трябва да изграждат основите на нашето мислене и възприятие за света. Човек – необикновен по своята същност и характер. Буден и непримирим дух. Боец и радетел за свобода и равенство.

Вече 180 години Васил Левски продължава да е нашата мярка за човечност. Нашето време и безвремие. Нашият импулс за борба. Личност, здраво стъпила върху гранита на безсмъртието.

Той е в душите ни. Води ни, коригира ни, кара ни да сме отговорни към идеалите, обективизма и реализма му. Като симбиоза на мисъл и действие, които превърнахме в наше знаме.

180 години по-късно, ореолът му свети още по-силно.

Поклон, Апостоле!".

Президентът сезира Конституционния съд за СЕТА

http://www.cross.bg/konstitytziyata-sporazymeniya-razporedbi-1549418.html

/КРОСС/ Президентът Румен Радев сезира Конституционния съд с искане за задължително тълкуване на разпоредби от Конституцията по повод Всеобхватното икономическо и търговско споразумение между Канада и Европейския съюз и неговите държави членки (СЕТА). Като международен договор СЕТА е споразумение със смесен характер и включва въпроси от изключителната компетентност на ЕС, от националната компетентност на държавите членки и от споделената компетентност между ЕС и държавите членки. СЕТА засяга практически всички сфери на обществения живот, което налага гражданите и институциите да имат яснота за естеството на такива споразумения и мястото им в българския конституционен модел. Ратифицирането на такива споразумения, които предопределят развитието на държавата в дългосрочна перспектива, следва да става с максимален консенсус. Искането е за тълкуване на разпоредбите на Конституцията, свързани с условията за ратифицирането и действието на такива смесени международни договори (чл. 5, ал. 4 и чл. 85, ал. 1, т. 9), участието на Република България в ЕС (чл. 4, ал. 3) и икономическото развитие на държавата (чл. 19 и чл. 20). Тълкуването на тези разпоредби има важно значение за националната правна система и за участието на Република България в изграждането и развитието на ЕС. То ще допринесе България да се утвърди като предвидим партньор в международните отношения

Приключи турнирът по стрийт фитнес във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=355722

При засилен интерес премина турнирът по стрийт фитнес, организиран от "Националното сдружение на сираците в България", с подкрепата на дирекция „Спорт” към Община Варна. Инициативата се реализира за осма поредна година в рамките на спортната кампания „Ваканция без грижи”.

Майк Пенс - бъдещ президент на САЩ?

http://www.mediapool.bg/maik-pens---badesht-prezident-na-sasht-news266780.html

Точно преди година губернаторът на щата Индиана Майк Пенс бе изстрелян на международната сцена от Доналд Тръмп, който го номинира за свой кандидат за вицепрезидент на САЩ. Той игра - и спечели: през януари стана 48-ят вицепрезидент на Съединените щати.   Т. е. петдесетгодишният белокос политик с безизразно лице сега е човекът, най-близо до президентския пост - било защото автоматично замества президента, ако той го напусне предсрочно, било като негов естествен приемник през 2020 или 2024 г. според това дали Тръмп ще управлява един или два мандата.   Той по нищо не си прилича с милиардера, настанил се в Белия дом - ултраконсервативните християни го тачат като герой, а Тръмп ловко манипулира идеологическите схеми; при това е суров и дисциплиниран, а шефът му - експанзивен и непредсказуем.    Тази сериозност и постоянство в характера го наредиха сред ключовите фигури във Вашингтон и републиканците в парламента го ценят високо, дезориентирани от маниерите на Тръмп. Едва ли не всяка седмица впрочем Майк Пенс, също заседавал някога в Камарата на представителите, снове между Белия дом и Конгреса, за да успокоява депутатите, които трудно схващат курса на изпълнителната власт.    През април той предприе продължителна обиколка, за да успокои и съюзниците на Америка в Азия.    Работейки по проблем от решаващо значение като здравната реформа, той успешно връща фрондьорите от мнозинството обратно в редиците.   Както посочва вестник "Дейли бийст", Майк Пенс "е чукчето, с което се чупи стъклото при спешен случай".   "Да присъства на място, с израз, говорещ "тук съм, всичко е наред" - такава е задачата на Пенс", коментира за АФП Майкъл Мънгър, преподавател по политически науки в университета "Дюк".    Пенс прилежно поддържа старите си връзки   "Да бъда вицепрезидент на президента Доналд Тръмп е най-голямата чест в живота ми", повтори той наскоро.   Безукорно верен на човека, който го извади от анонимността, 58-годишният Майк Пенс си подготвя все пак и резервни варианти. Съвсем дискретно.   През май двама негови близки учредиха комитет за политически действия - Пи Ей Си, както ги наричат във Вашингтон, писа в. "Ню Йорк таймс". Структури от този вид, събиращи средства, могат да бъдат твърде полезни - да финансират кампания за изборен пост.    Същевременно вицепрезидентът започна да кани на обед в просторната си вашингтонска резиденция - Военноморската обсерватория, големи дарители републиканци. Установява контакти, които да му послужат при нужда.   Руската мъгла   Разследванията за евентуален сговор между сътрудници от предизборния щаб на Доналд Тръмп и хора, близки до властта в Русия, по време на американската президентска кампания дестабилизират управляващите в САЩ - шепа демократи вече решително зоват държавният глава да бъде свален.    Тази перспектива остава твърде отдалечена - толкова е непоклатима все още верността на републиканците към Тръмп. Руската мъгла обаче не се разсейва и мнозина се страхуват от бъдещите разкрития на специалния прокурор Робърт Мълър.   В случай на импийчмънт Майк Пенс би станал десетият вицепрезидент в историята, издигнал се до върховете на властта, без да е избран за държавен глава. Последно това направи Джералд Форд, станал през 1974 г. приемник на Ричард Никсън.   Майк Пенс се погрижи тази седмица да се дистанцира от най-големия син на президента - Доналд младши, който се срещнал миналата година с руска адвокатка, надявайки се тя да го снабди с компромат срещу Хилари Клинтън.   Той обаче не е съвсем встрани от случая. През 2016 г. Пенс бе ръководител на екипа, осигуряващ прехода на президентската власт, и изглежда е бил измамен от един съветник на Тръмп - Майкъл Флин, укрил от него част от своите разговори с руския посланик във Вашингтон.   Доверието към него бе накърнено и след разкритията за срещата на Тръмп младши с руската адвокатка, защото Майк Пенс бе уверил публично, че по време на кампанията не е имало никакви контакти с руснаците. "Той се показа много лоялен", резюмира Пол Бек, политолог от Държавния университет в Охайо. "Но ако противоречията във връзка с Русия се превърнат в много сериозен проблем за администрацията на Тръмп, Пенс ще се озове в капан наред с останалата част от екипа", добави той пред АФП.     По БТА. 

Ферарито на Елтън Джон беше оценено за 655 000 евро

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6342629

Ферарито на Елтън Джон беше оценено за 655 000 евро
Британската аукционна къща "Силвърстоун" ще предложи на търг ферарито на Елтън Джон от 1972 г., като предварителната му оценка е от 598 до 655 000 евро, предаде БТА. Търгът е насрочен за 29 и 30 юли. Елтън Джон е притежавал автомобила Ferari 365 GTB/4 Daytona от 1973 г. до 1975 г. От 16 години той е в частна колекция.

Два тона нелегално гориво задържаха русенски митничари

http://www.cross.bg/mitnichari-grad-zadurzhaha-1549417.html

/КРОСС/ Близо два тона маркирано гориво без документи за произход задържаха русенските митничари. Това съобщават от митницата в крайдунавския град. Горивото било открито в микробус с разградска регистрация, който бил спрян за проверка преди два дни на изхода на град Цар Калоян в посока Варна. Петролният продукт, маркиран със син маркер, предназначен за зареждане на плавателни съдове, бил разпределен в два еднотонни пластмасови контейнера в товарното помещение на превозното средство. Установеното точно количество на нефтопродукта е 1990 л. Взети са проби за лабораторен анализ. Срещу шофьора на микробуса ще бъде образувано административно-наказателно производство.

САЩ приветстват решението на ЕС за санкции срещу 16 сирийски държавни лица

https://www.24chasa.bg/novini/article/6342619

САЩ приветстват решението на ЕС за санкции срещу 16 сирийски държавни лица

САЩ приветстват решението на Европейския съюз да наложи санкции срещу 16 сирийски политици, военни и учени, обвинени в участие в химическите атаки срещу цивилни от месец април, съобщава радио Voice of America, цитирана от “Фокус“.  „Общите действия на САЩ и ЕС са част от продължителните усилия на международната общност да търси отговорност от

Главният прокурор: ЦУМ-гейт е сценарий на хора с интереси в енергетиката

http://clubz.bg/56327-glavniqt_prokuror_cum_gejt_e_scenarij_na_hora_s_interesi_v_energetikata

Сотир Цацаров. Снимка Веселин Боришев

"Станалото с така наречения ЦУМ-гейт беше един огромен сценарий."

Това отговори главният прокурор Сотир Цацаров, попитан за скандала със срещата му с Георги Гергов и бизнесмена Сашо Дончев в кабинета на първия в ЦУМ, след като днес стана ясно, че Инспекторатът към ВСС прекратява проверката по казуса с мнение, е нямало никакви нарушения от страна на обвинител №1.

 
Попитан обаче чий е сценарият, Цацаров заяви:
 
"На много хора, за които действията на прокуратурата в момента са неудобни. Включително и в сферата на енергетиката – част от тях близки до партията на г-жа Корнелия Нинова, част от тях – нямащи никакво отношение към нея, но имащи крупни икономически интереси в областта на доставката на енергия. На електрическа енергия."
 

Главният прокурор, попитан за случилото се с Георги Гергов, който след като се разбра за срещата бе остранен ръководството на БСП, първо отказа да коментира, а след това заяви:

"Станалото по отношение на други хора – питате ме конкретно за Георги Гергов, не го защитавам, но не мисля, че ЦУМ-гейт беше причината за това, което се случи с Георги Гергов в рамките на неговата партия. Мисля, че това беше поводът. Не ме карайте да коментирам г-жа Нинова."

По думите му лидерката на БСП не е изпълнител на сценария, защото е "достатъчно умна да не е изпълнител".

"Няма да чуете повече коментари от мене. Казах на някого, че той не е сред сценаристите", добави той.

На въпрос защо отказва да говори по същество за срещата, която накърнявала имиджа на съдебната система, Цацаров обяви:

"Аз не олицетворявам съдебната система и ако имам такова самочувствие - трябва веднага да си тръгна оттук. Това е сценаций, който, да, добре, направили са го. Да стигна до тяхното ниво ли? Казах ви, че освен това трудно ще стигна до положение, при което най-вероятно ще изпия две водки и ще се снимам в Youtube."

Главният прокурор не уточни какво стои зад примера, който сам даде за нивото, но вероятно визира това, че за самата среща, прерастнала в ЦУМ-гейт, се разбра от клипче в канала за видеообмен, в който Дончев разказва за случката в кабинета на Гергов в ЦУМ.

Русия изпробва "невидими" ракети, модернизира бомбардировачи

http://www.moreto.net/novini.php?n=355724

Бойни стрелби с "невидими" ракети "Искандер-М" ще бъдат кулминацията на руско военно учение, чиято подготовка приключва на полигона Капустин Яр край южния град Астрахан. Сформирана неотдавна в южносибирското Забайкалие ракетна бригада ще демонстрира как е овладяла над десетте модерни ударни системи, с които бе екипирана през юни, пише "Росийская газета".

Назначиха нов зам.-министър на туризма

http://frognews.bg/news_138482/Naznachiha-nov-zam--ministar-na-turizma/

Нов зам.-министър на туризма назначи премиерът Бойко Борисов. Това е Милко Теофилов, съобщиха от правителствената пресслужба.

Назначиха нов зам.-министър на туризъм

http://frognews.bg/news_138482/Naznachiha-nov-zam--ministar-na-turizam/

Нов зам.-министър на туризма назначи премиерът Бойко Борисов. Това е Милко Теофилов, съобщиха от правителствената пресслужба.

Още няколко района във Варна останах без вода днес

http://www.moreto.net/novini.php?n=355730

Заради авария на водопровод няколко варненски района ще останат без вода днес, съобщиха от ВиК за Moreto.net. Ето списък на засегнатите места: - част от кв."Васил Левски" района около пазар Роза до около 15 ч. - част от местност Манастирски рид около х-л "Геолог" до около 15 ч.

Летището в Бургас отново приема полети

http://www.dnevnik.bg/morski/2017/07/18/3008799_letishteto_v_burgas_otnovo_priema_poleti/?ref=rss


Летището в Бургас възобнови работата си в 12.15 часа, съобщиха от пресцентъра, цитирани от агенция "Фокус".<br /><br />Аеропортът бе затворен около 2 часа заради излязъл от пистата самолет. След кацане самолет на авиокомпания Travel Service, изпълняващ полет от Бърно, Чехия, със 178 пътници на борда, излиза встрани от пистата на летище Бургас. Всички пътници са изведени от самолета невредими.<br /><br />Летището бе затворено за полети, докато самолетът бе...

Германия е спечелила повече от 1 млрд. евро от гръцката криза

http://www.investor.bg/evropa/334/a/germaniia-e-spechelila-poveche-ot-1-mlrd-evro-ot-gryckata-kriza-243237/

Не е морално да печелим от кризата в Гърция, смятат представители на Зелените в германския парламент

Половината млади гърци получават парична помощ от родителите си

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/07/18/3008798_polovinata_mladi_gurci_poluchavat_parichna_pomosht_ot/?ref=rss


Половината от гърците на възраст между 18 и 35 години получават финансова помощ от родителите или от други свои близки, показва изследване, цитирано от електронното издание на гръцкия в. "Катимерини".<br /><br />Само 15% от безработните младежи в южната съседка смятат за възможно да намерят работа в следващите шест месеца, а 41% казват, че са готови да заминат за друга страна, за да работят.<br /><br />В същото време гръцките младежи показват, че са по-малко...

Националната лотария подкрепи Стоичков срещу Барселона

https://www.vesti.bg/lyubopitno/nacionalnata-lotariia-podkrepi-stoichkov-sreshtu-barselona-6071611

По повод звездния сблъсък, организаторът на лотарийните игри подготвя редица изненади

Бербатов: Време е за йога

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6342600

Бербатов: Време е за йога"Време е за йога". Това написа в профила си във Фейсбук българската футболна звезда Димитър Бербатов и придружи думите си с красноречива снимка. Бившият капитан на националния ни тим, който напоследък тренираше с "Берое", където треньор е един от най-добрите му приятели - Александър Томаш, още не е обявил дали е време да продължи футболната си

Брюксел: Браво на София и Скопие - решават си споровете без посредник

http://clubz.bg/56326-bryuksel_bravo_na_sofiq_i_skopie_reshavat_si_sporovete_bez_posrednik

Върховната представителка на ЕС по външната политика и сигурността Федерика Могерини похвали днес България и Македония, че решават споровете си без посредници.

Парламентът в Скопие днес гледа текста на двустранния договор за добросъседство с България, който е едно от условията Европейската комисия да поднови предложението си към държавите-членки да започнат присъединителни преговори с Македония. Другото е да се реши на спорът с Гърция за името на бившата югорепублика, което Атина вижда като претенция към северната гръцка провинция, която също се казва Македония. В него преговорите се водят с посредничеството на ООН.

"Искам да подчертая колко положително оценяваме факта, че Бившата югославска република Македония и България се справят двустранно, без никакво посредничество и улесняване, да постигнат важно споразумение, което ние приветстваме", каза Могерини на съвместна пресконференция в Брюксел с еврокомисаря по преговорите за разширяване на ЕС Йоханес Хаан, македонския външен министър Никола Димитров и вицепремиера Буйар Османи.

"Направени бяха добри стъпки, особено в отношенията със съседите. Знам, че точно в тези часове днес, в парламента в Скопие се представя текстът на договора с България -  стъпка, която ние приветстваме", каза Могерини. 

"Ние наистина оценяваме, че правителството се опитва да протегне ръка към своите съседи,  за да преодолее трудностите от миналото и да направи успешни ходове към по-нататъшна европейска интеграция", каза Хаан. "Много съм уверен, че успешните стъпки ще последват много скоро".

От 2009 година Македония очаква ЕС да започне преговори за присъединяване с нея. Въпреки предложението на Комисията те да започнат, задължителното единодушие между държавите-членки липсваше поради несъгласието на Гърция и България. Комисията замрази предложението си през последните две години заради политическата криза в Македония и дефицитите във функционирането на държавата и върховенството на закона, които тя открои.

Димитров каза, че новото коалиционно правителство на социалдемократите на премиера Зоран Заев и албанските им коалиционни партньори има за цел "да създаде независими и функциониращи институции, които да осигурят върховенството на закона, а не на един лидер  или на група лидери".

"Ние сме твърдо решени да използваме този втори шанс, който получаваме като държава", каза той. "Вече постигнахме базисен компромис за текста на договора със съседна България - едната от двете членки на ЕС, които са ни съседи".

Османи заяви, че правителството има намерение реформите му да са "включващи" за всички етнически и политически групи във фрагментираната 2-милионна държава, за да бъде издигната европейската интеграция като национален и надпартиен приоритет.

"Нашият план има две траектории - едната е адресиране на фундаменталните реформи, които ще подготвят страната да започне преговори и да стане членка на ЕС и втората траектория е адресиране на откритите политически въпроси, които са пречка по пътя на държавата към интеграция", каза той.

Правителството има план, съставен от цели, които трябва да простигне за три, шест и девет месеца, така че в следващия доклад по процеса на разширяване на ЕС през април 2018 година Комисията да поднови предложението си за започване не преговорите с Македония, каза Османи.

Това би станало точно по средата на българското председателство на Съвета на ЕС, един от чиито приоритети е европейската перспектива на Западните Балкани.

"С новото правителство, което е готово активно да се заеме с изостаналите реформи, има реална възможност страната да се придвижи напред по пътя на европейската си ингтеграция", каза Могерини.

Димитров каза, че с размяна на посещения с гръцкия му колега Никос Кодзиас правят стъпки към изграждане на доверие, което е основа за преговори за взаимноприемливо решение на спора за името.

"Няма да решим това, ако някоя от страните си тръгне победена", каза той. "Ще напреднем, ако всяка от страните си тръгне с вдигната глава".

"Да се държи Македония в чакалнята при затворени врати, не създава непременно положителен климат да се намери решение на проблема", добави той.

Вчера Кодзиас в интервю за интернет платформата "Юрактив" се изказа хладно за перспективите за решаване на спора. Той отчете по-коректния тон на новата власт в Скопие, но не видя промяна в позициите на страната по същество.

Кодзиас предупреди партньорите си от ЕС "да не глезят" управляващите в Скопие, за да не създадат от Заев "нов (Никола) Груевски", неговия предшественик, при който отношенията с ЕС стигнаха до най-ниската си точка.  

Делото за атентата в Сарафово може да се гледа и в посолството ни в Израел

https://offnews.bg//temida/deloto-za-atentata-v-sarafovo-mozhe-da-se-gleda-i-v-posolstvoto-ni-v-i-660797.html

Делото за атентата на летище "Сарафово" може да бъде гледано и в посолството на България в Израел, ако продължават проблемите с призоваването на пострадалите. Новината съобщи ръководителят на Специализирания наказателен съд Георги Ушев.

Според него делото "буксува по обективни причини", тъй като пострадалите живеят в Израел и съдията-докладчик трябва да осигури възможност на всички да участват в процеса като частни обвинители и да ги събере заедно в едно заседание, което вече близо година не може да се случи.

"Като краен вариант можем да изпратим съдебния състав да заседава в посолството ни в Израел, ако по друг начин не може Ако бъде направено такова искане от съдията-докладчик, аз ще съдействам за това. Може би ще ни излезе по-евтино да пратим там съдебния състав, отколкото да плащаме разноските на всички пострадали", каза днес Ушев, цитиран от "Правен свят".

Пострадалите при атентата на бургаското летище, извършен точно преди пет години, са поискали военното крило на ливанската групировка "Хизбула" да бъде страна по делото. 

Ушев уточни, че по искането - крилото на "Хизбула" да бъде граждански ответник по делото, все още не се е произнесъл съдия - докладчикът, но това трябва да стане до 20 септември, когато ще бъде направен пореден опит делото да започне по същество.

А това досега не успява да се случи, заради проблем с призоваването на пострадалите и наследниците на загиналите при взрива на летище Сарафово.

Ушев уточни, че засега само още двама от тях не са издирени. Георги Ушев коментира темата във Висшия съдебен съвет, малко след като беше изслушан от съдийската колегия като един от кандидатите за ръководител на Апелативния специализиран съд. Другият кандидат за поста е съдия Румяна Илиева. 

По делото задочно са подсъдими Мелиад Фарах и Хасан ел Хадж Хасан. Двамата са обвинени, че са действали с цел да създадат смут и страх в населението на България и Израел и са застрашили националната сигурност. До задочните обвинения се стигна, след като се провалиха опитите на българската прокуратура да ги осигури за процес тук през механизма на международната правна помощ. И към този момент те се издирват с червена бюлетина от "Интерпол" .

Днес се навършват пет години от атентата, при който загинаха петима израелски и един български гражданин.

Анархисти потрошиха магазини в центъра на Атина

https://www.24chasa.bg/novini/article/6342598

Анархисти потрошиха магазини в центъра 
на АтинаАнархисти са изпотрошили витрините на 67 магазина по основната търговска улица "Ерму" в центъра на Атина, съобщават гръцките медии, цитирани от БТА.  Полицията, която е задържала 14 души, но впоследствие е пуснала на свобода 13 от тях, е упрекната, че е бездействала по време на вандалските атаки на анархистите.

Експерти правят оглед на авариралия самолет, Летище Бургас работи

https://www.24chasa.bg/novini/article/6342576

Експерти правят оглед на авариралия самолет, Летище Бургас работиСамолетът на чешка авиокомпания, който излезе от пистата при кацане тази сутрин, вече е изтеглен на безопасно разстояние, а Летище Бургас възстанови работата си, научи 24 часа. Авариралата машина е преместена на местостоянка и в момента експерти от транспортното министерство извършват оглед, казаха от летището.

Борисов назначи нов зам.-министър на туризма

https://www.actualno.com/politics/borisov-naznachi-nov-zam-ministyr-na-turizma-news_622979.html

Със заповед на министър-председателя Бойко Борисов в Министерството на туризма на длъжността заместник-министър е назначен Милко Теофилов, съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет. Теофилов е завършил индустриално инженерство и мениджмънт в Института за технолог

Депутатът от БСП Донка Симеонова: Училищата в малките населени места са твърде сериозен проблем

http://www.cross.bg/naseleni-mesta-malkite-1549416.html

/КРОСС/ „Училищата в малките населени места са твърде сериозен проблем в България, за да продължат да съществуват се нуждаят от допълнително финансиране, то се реализира от общините и е за сметка на по-големите училища", каза на среща с жители в казанлъшкото село Горно Черковище депутатът Донка Симеонова, член на парламентарната комисия по образованието и науката. Тя е внесла нов въпрос към министъра на образованието и науката - каква е политиката на МОН за подкрепа на училищата в малките населени места, тъй като те са застрашени от закриване. „За да продължат да функционират държавата трябва да се намеси с политика и подкрепа", подчерта Симеонова пред загрижените за училището си горночерковци, недоумяващи защо не се предвиждат средства за учебната сграда, която е в лошо състояние. Народният представител от „БСП за България" проведе приемната си заедно с общинските съветници от левицата Пламен Караджов, Моника Динева и лидерът на БСП в селото Продан Бюйлеков. Динева обеща на жителите, че на предстоящото заседание на местния парламент ще потърси отговорите на кмета: В кои населени места в община Казанлък (без гр.Казанлък) е извършено обследване на училищните сгради във връзка с мерките за енергийна ефективност, кой е извършил обследването и за чия сметка, както и на какъв принцип се определят кои училищни сгради да бъдат санирани

Кешеру излиза титуляр срещу "Жалгирис", Дяков отново няма да играе

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/07/18/3008796_kesheru_izliza_tituliar_sreshtu_jalgiris_diakov_otnovo/?ref=rss


Най-скъпоплатеният футболист на "Лудогорец" Клаудиу Кешеру ще започне като титуляр в мача реванш от втория предварителен кръг на Шампионската лига срещу. Румънският нападател ще бъде единствената промяна в титулярния състав на Георги Дерменджиев за двубоя с "Жалгирис", научи "Дневник".<br /><br />В първия двубой Кешеру се появи от резервната скамейка, когато в 79-ата минута замени Джоди Лукоки. Очаква се утре на срещата в Разград той да бъде титуляр за...

МВнР: Няма пострадали българи от наводненията на полуостров Халкидики

https://www.actualno.com/politics/mvnr-njama-postradali-bylgari-ot-navodnenijata-na-poluostrov-halkidiki-news_622978.html

Към момента в генералното консулство на България в Солун няма постъпила информация за пострадали български граждани при проливните дъждове на гръцкия полуостров Халкидики, съобщиха от МВнР. По информация на официалните гръцки власти най-засегнати са областите на Никити

Военното крило на Хизбула да бъде страна по процеса за атентата в Сарафово

http://www.cross.bg/yshev-suda-protzesa-1549415.html

/КРОСС/ Военното крило на Хизбула да бъде страна по процеса за атентата в Сарафово. Това са поискали пострадалите при инцидента преди няколко години от съда в България. Искането им е крилото на Хизбула да бъде граждански ответник по процеса, заяви председателят на Специализирания наказателен съд Георги Ушев. Той уточни, че до момента съдията по процеса все още не се е произнесъл по това искане. Делото не може да тръгне дълго време, защото не могат да бъдат призовани всички пострадали при атентата, както и семействата на загиналите. Остават още двама души, които трябва да бъдат издирени, каза Ушев. Ушев очаква да има допълнително напрежение в съда след приемането на законовите промени, с които на Специализирания съд се дават всички дела за корупция. Затова той призова Висшия съдебен съвет да помисли за кадрово обезпечение в съда - повече съдии или възможност за по-високи заплати. Ушев беше изслушан от съдийската колегия на ВСС, защото се кандидатира за апелативния специализиран съд. Като един от сериозните проблеми той посочи ниското доверие към досегашното ръководство от страна съдиите. Имало и случаи, при които делата не били разпределяни по справедлив принцип. Такива случаи, според Ушев, довели до напрежение в съда. Освен това има и проблеми с начина, по който става призоваването по дела. Липсвал диалог между ръководството и редовите съдии, каза Ушев при изслушването си. Преди шест месеца той беше избран за председател на спецсъда за втори мандат.

Изрисуваха подлез във Варна с българската азбука (снимки)

http://www.moreto.net/novini.php?n=355701

Един от десетките подлези във Варна от няколко дни вече е с напълно нов и нестандартен облик. Стените на пешеходното съоръжение, което се намира на бул. „Владислав Варненчик“ и ул. „Патриарх Евтимий“, е изрисувано със символите на кирилицата и глаголицата.

Колко струва горивото в Северна Корея?

https://news.bg/economics/kolko-struva-gorivoto-v-severna-koreya.html

Пекин спря доставките на бензин и дизел за Пхенян в края на миналия месец

Бивш шеф на БДЖ: Властта залага "бомба" в железниците

https://offnews.bg//ikonomika/bivsh-shef-na-bdzh-vlastta-zalaga-bomba-v-zheleznitcite-660796.html

Поразителна е лекотата, с която министърът на транспорта Ивайло Московски разпространява лъжи за БДЖ.

Това коментира бившият изпълнителен директор на „Холдинг БДЖ“ Християн Кръстев по повод изказване на министъра. „Пълна лъжа е, че БСП са трупали задължения на БДЖ, а ГЕРБ били започнали да ги изплащат", коментира Кръстев.

Вярна е само сумата от 850 милиона лева задължения. Но те са от 2003 година, когато по време на управлението на Симеон Сакскобургготски са купени дизеловите и електрическите мотриси „Сименс“. Тези влакове до ден-днешен са в движение и благодарение на тях пътнически превози в БДЖ съществуват в момента. Дългът за тези мотриси беше редовно разплащан до 2009 година. С идването на първото правителство на ГЕРБ тогавашният финансов министър Симеон Дянков разпореди повече да не се изплащат. И така в рамките на две години и половина бяха натрупани наказателни лихви в размер на 33 милиона. След падането на правителството на Борисов-1, назначеното служебно правителство, а после и това на Пламен Орешарски започнаха отново да погасяват задълженията. В рамките на една година бяха изплатени 150 милиона от дълговете към банките. И в средата на 2014 година задълженията бяха намалени до 550 милиона, обясни Кръстев. 

Той оспори и твърдението на министър Московски, че при управлението на БСП са били издадени много лицензи на частни превозвачи. „След влизането на България в ЕС бяха издадени два такива лиценза – на една румънска фирма, регистрирана у нас, и на една 100% българска компания, базирана в Русе. И двете и в момента работят и може би от всички частни превозвачи, те са най-добрите. А само по време на второто управление на ГЕРБ са издадени 4 такива лиценза. Първият от тях дори беше издаден 10 дни след встъпването в длъжност на самия министър Московски. Лицензът беше даден на фирма на един от политическите партньори на ГЕРБ, който им помагаше по време на изборите тогава. Чудя се дали това скоростно издаване на лиценза не беше причина за парламентарната подкрепа, която ГЕРБ получи от групата на Ковачки? Вторият лиценз получи една много голяма автомобилна компания, чиито офиси са в Пловдив. Те разполагат с много товарни автомобили и решиха да разширяват бизнеса си. Тази фирма наистина инвестира много средства, купиха нови локомотиви от Германия, поръчаха си и вагони в България, които вече работят. За мен неясно защо лиценз получи и ТЕЦ „Марица изток 2“. Те возят само въглища до самите ТЕЦ-ове. Четвъртата компания, взела лиценз с подписа на министър Московски, е на братя Домусчиеви. Базирана е в Бургас. Работи вече на цялата територия на България и масово БДЖ прехвърля дейността си на нея. Това са фактите“, категоричен е Кръстев.

Според него намесването на железниците в плановете за отдаване на летище „София“ на концесия е пълна спекулация. И тя цели да помогне за реализирането на концесията на летището.

„В държавния бюджет няма заложени пари нито за погасяване на стари задължения на БДЖ, нито за закупуване на влакове, коментира той. Говорят за някакви 220 милиона лева, които щели да бъдат отделени за купуване на нови 15 влака. Един влак струва между 4,2 и 5,5 милиона евро. Ако направим много груба сметка, 15 влака по 10 милиона лева са 150 милиона лева. Какво ще стане с тези 70 милиона лева, които се явяват разлика до 220?“, попита Кръстев.

Бившият изпълнителен директор на „Холдинг БДЖ“ предупреди и за „бомба“, която в момента управляващите залагат в БДЖ. Става въпрос за обявената процедура за ремонт на мотрисите „Сименс“, която е на стойност 137 милиона лева. Според тази процедура, в рамките на 5 години мотрисите трябва да бъдат поддържани от избраната фирма, обясни Християн Кръстев. По думите му за тази сума обаче БДЖ може да си купи съвсем нови влакове, а не да поддържа старите. Определената сума е огромна и Московски трябва да обясни защо са решили тя да е такава, твърди Кръстев.

Парамов пред Фрог: Делото „КТБ” е началото на края на една огромна лъжа

http://frognews.bg/news_138481/Paramov-pred-Frog-Deloto-KTB-e-nachaloto-na-kraia-na-edna-ogromna-laja/

Страх ги тресе участниците в срещите при президента за КТБ. Съгласен съм напълно с тази констатация на банкера Цветан Василев.

15-годишен се гаври с връстник във ФБ, качва му снимки с текст, че търси секс с мъже

https://www.24chasa.bg/region/article/6342557

15-годишен се гаври с връстник във ФБ, качва му снимки с текст, че търси секс с мъже15-годишен ученик от Пловдив е преминал през продължителна психотерапия след гавра с него във Фейсбук. Там били качени снимки на тийнейджъра с текст, че търси мъже над 50 г. за хомосексуална връзка. Извършителят на издевателството е на същата възраст. Това съобщи зам.-председателят на общинската комисия за борба с противообществените прояви на

"Газпром" увеличил доставките на газ за бъдещите потребители на "Турски поток"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6342571

"Газпром" увеличил доставките на газ за бъдещите потребители на "Турски поток""Газпром" е увеличил доставките на газ в страните, които в бъдеще биха могли да бъдат потребители на синьо гориво по проекта "Турски поток", в периода 1 януари - 15 юли тази година, се посочва в съобщение на руския газов гигант, цитирано от БТА. Доставките за България са нараснали с 12,6 процента спрямо същия период на миналата година,

Двама полицейски началници в Търново получиха почетен знак от вътрешния министър

https://www.24chasa.bg/region/article/6342526

Двама полицейски началници в Търново
получиха почетен знак от вътрешния министърДиректорът на Областната дирекция на МВР във Велико Търново старши комисар Димитър Машов връчи днес почетните знаци на началник отдел „Противодействие на криминалната престъпност“ комисар Христо Христов и началник сектор „Пътна полиция“ гл. инсп. Атанас Атанасов. Двамата са наградени с почетен знак на МВР – III степен от Министъра на вътрешните

Как СССР продаде бойния си флот на "Пепси"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6342563

Как СССР продаде бойния си флот на "Пепси"През 1959 г. американският президент Айзенхауер решава, че съветските граждани трябва да научат от първа ръка какъв е стилът на американския живот и какви са предимствата на капитализма пред комунизма, пише "Руски дневник". И така американското правителство организира в Москва "Американско национално изложение" и изпраща Никсън (по това време

Илияна Йотова: Апостоле на свободата, твоите завети звучат сякаш за нас са писани

http://www.cross.bg/iliyana-iiotova-bulgariya-1549414.html

/КРОСС/ „За да бъде България на Левски, трябват честни, достойни и принципни хора. Хора, които не измерват себе си в пари и не участват в платен героизъм и лицемерно родолюбие." С тези думи вицепрезидентът Илияна Йотова се обърна към жителите и гостите на гр. Левски, където бе отбелязана 180-ата годишнина от рождението на Апостола на свободата. Илияна Йотова припомни, че на този ден изпълняваме свята традиция - да заведем децата пред паметниците на Васил Левски и да обясним какво е да обичаш родината си, да се бориш за свободна и независима България. „Днес е ден за разговор с Апостола на свободата. Апостоле, изпълни се мечтата ни да имаме държава. Но държавност ни липсва. Трудно се намират хора, държавници, които намират значение в тази дума, а още по-трудно се борят за нея. Твоите завети звучат сякаш за нас са писани", каза вицепрезидентът. Според Илияна Йотова 180 години по-късно имаме нужда от силни хора - не само лидери, а водачи, и е пораженчество да мислим, че сме изпълнили националните цели и нямаме кауза. „Разделението е сложило тежък отпечатък върху институциите. Клетвите за единодействие са пред камерите, а после делата ги унищожават и раждат недоверие. Противопоставянето не ражда развитие, омразата не може да сплотява", категорична беше Илияна Йотова. По думите на вицепрезидента бъдещето на България изисква да кажем честно как ще живеем през следващите години

Няма информация за пострадали българи при наводненията в Гърция

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/07/18/3008787_niama_informaciia_za_postradali_bulgari_pri/?ref=rss


Към момента в генералното консулство на България в Солун няма постъпила информация за пострадали български граждани при проливните дъждове на гръцкия полуостров Халкидики.<br /><br />По информация на официалните гръцки власти най-засегнати са областите на Никити, Мармара, Порто Куфо, Торони и Каламици.<br /><br />Генералното консулство на България в Солун следи развитието на ситуацията и поддържа постоянен контакт с местните власти. До този момент към мисията за...

ВСС прекрати проверката "ЦУМ гейт", нямало нищо нередно

https://offnews.bg//temida/vss-prekrati-proverkata-tcum-gejt-niamalo-nishto-neredno-660795.html

Инспекторатът на Висшия съдебен съвет (ИВСС) е прекратил проверката по аферата "ЦУМ гейт". Това става ясно от писмо на ВСС до правния сайт defakto.bg.

Мотив за прекратяването е, че няма нищо нередно и смущаващо в срещата на главния прокурор Сотир Цацаров, бизнесмена Сашо Дончев и тогавашният член на ръководството на БСП Георги Гергов в кабинета на Гергов в ЦУМ.

Целта на проверката беше дали Цацаров е уронил престижа на магистратите като е нарушил нормите от Кодекса за етичното поведение на магистратите.

Според Инспектората срещата се е състояла, но не е ясно какво са си говорили тримата, тъй като нямало страничен свидетел, който да удостовери това. Сам по себе си пък фактът на срещата не нарушава никакви норми и правила.

Веднъж мнозинството около главния прокурор във ВСС отказа да се занимава със случая. Искането, внесено от Калин Калпакчиев, стана повод за изнервена реакция от страна на представляващия ВСС Димитър Узунов, който дори си позволи обидни квалификации и заяви, че искането на подобна проверка е "забиване на нож в гърба" на главния прокурор.

Самият Цацаров отказа да дава обяснения по случая и се самооправда, като обясни, че не е нарушил закона и служебните си задължения. Той отказа да уточни какво са си говорили на срещата с Гергов и Дончев и нападна Лозан Панов, като заяви, че не му дължи обяснения с кого се среща. "Не сте човекът, който може да ме съди", заяви тогава Цацаров.

В началото на май т.г. Инспекторатът публично обяви, че извършва проверка на случая по постъпил сигнал. Впоследствие се изясни, че подателят е Гражданското сдружение „Боец“, регистрирано във Видин, активен участник в шествията за европейско правосъдие и съдебна реформа у нас.

Руски сеизмолози: Очакваме силно земетресение в Черно море

http://frognews.bg/news_138480/Ruski-seizmolozi-Ochakvame-silno-zemetresenie-v-CHerno-more/

Руски сеизмолози са предали стряскащи данни в Министерството на извънредните ситуации в Москва, съобщи РЕН тв. Според тях, има вероятност в Черно море да стане силно земетресение в следващите дни.

Как Сакс-Кобург и Гота станаха Уиндзор преди 100 години

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6342560

Как Сакс-Кобург и Гота станаха Уиндзор преди 100 годиниИстинското име на британската кралска динасия е всъщност не Уиндзор, а Сакс-Кобург и Гота. Но точно преди 100 години, на 17 юли 1917, династията просто е преименувана. Ето защо: Британската кралска династия Уиндзор дължи името си на… враждебността към Германия. Защото тъкмо антигерманските емоции дават импулса за възникването на династията Уиндзор.

“Дойче Веле“: Когато Сакс-Кобург и Гота станаха Уиндзор

https://www.24chasa.bg/novini/article/6342560

“Дойче Веле“: Когато Сакс-Кобург и Гота станаха УиндзорИстинското име на британската кралска динасия е всъщност не Уиндзор, а Сакс-Кобург и Гота. Но точно преди 100 години, на 17 юли 1917, династията просто е преименувана. Ето защо: Британската кралска династия Уиндзор дължи името си на… враждебността към Германия. Защото тъкмо антигерманските емоции дават импулса за възникването на династията Уиндзор.

10% от децата в света не са ваксинирани

http://frognews.bg/news_138479/10procenta-ot-detsata-v-sveta-ne-sa-vaksinirani/

10% от децата по света не са били ваксинирани през 2016 г. Това означава, че 12,9 милиона деца са пропуснали първата си защита срещу три смъртоносни болести, става ясно от доклад на Световната здравна организация (СЗО) и УНИЦЕФ. Те нямат защита срещу дифтерия, тетанус и коклюш.

Япония обеща 1 милиард долара за дейностите на ООН за развитие

http://www.mediapool.bg/yaponiya-obeshta-1-miliard-dolara-za-deinostite-na-oon-za-razvitie-news266779.html

Япония обеща да финансира с 1 милиард долара през следващите две години дейностите на ООН за развитие и така се нареди сред най-големите дарители в света за подпомагане на развитието, предаде Франс прес. Японският външен министър Фумио Кишида каза на заседание на ООН, че това финансиране ще бъде в помощ на деца и младежи в цял свят, в полза на образованието, здравеопазването, равенството между мъжете и жените и действията при бедствия и катастрофи. Сумата, обещана от Япония, дава глътка въздух на ООН, която търси подкрепа за целите на устойчивото развитие и за премахване на крайната бедност до 2030 г. Агенциите на ООН за оказване на хуманитарна помощ изпитват все по-голям недостиг на финансиране заради растящите нужди от помощ в кризисни райони в цял свят. Наред с това САЩ заплашиха, че ще намалят рязко участието си във финансирането на ООН, напомня АФП.

Протестите в Хамбург по време на Г-20 ще струват на застрахователите 12 милиона евро

http://www.mediapool.bg/protestite-v-hamburg-po-vreme-na-g-20-shte-struvat-na-zastrahovatelite-12-miliona-evro-news266778.html

Асоциацията на германските застрахователи съобщи, че безредиците, които съпровождиха срещата на Г-20 в Хамбург по-рано този месец, могат да струват на застрахователните компании до 12 милиона евро (13,8 милиона долара), предаде Асошиейтед прес. Хамбург бе сцена на антиглобалистки протести, съпроводени с насилие, в периода 7-8 юли, когато в града се срещаха лидерите на най-големите световни икономически сили. Асоциацията уточни, че първоначалната й оценка за застрахованите щети възлиза на 12 милиона евро, като повредените автомобили представляват около една трета от сумата. Включени са и щети на къщи и компании. Германският канцлер Ангела Меркел обеща незабавно след срещата на върха да работи с хамбургските власти, за да подпомогне хората, пострадали от протестите. Федералните и градските власти създадоха по този повод специален фонд.

БНБ: Банките да внимават с поемането на рискове

http://www.investor.bg/biudjet-i-finansi/333/a/bnb-bankite-da-vnimavat-s-poemaneto-na-riskove--243226/

Очаква се натрупването на депозити в банковата система да запази темповете си въпреки продължаващата тенденция към понижение на лихвените проценти

Москва и Вашингтон не се разбраха за руските дипломатически имоти в САЩ

http://www.mediapool.bg/moskva-i-vashington-ne-se-razbraha-za-ruskite-diplomaticheski-imoti-v-sasht-news266777.html

Москва си оставя правото да вземе ответни мерки според принципа на взаимност, ако не бъде решен въпросът с руската дипломатическа собственост в САЩ. Това съобщи външното министерство на Русия, след като вчерашната среща във Вашингтон между заместник-министъра на външните работи на Русия Сергей Рябков и помощник-държавния секретар на САЩ Томас Шанън завърши без споразумение по въпроса, предаде Ройтерс. Страните "продължиха да търсят решение за натрупаните проблеми, включително във връзка с противоправното изземане на недвижими имоти в САЩ - собственост на Русия, от предишната администрация на Барак Обама. Руската страна подчерта, че ако Вашингтон не премахне този и други дразнители, включително продължаващото създаване на пречки за дейността на нашите дипломатически учреждения, въз основа на принципа на взаимност оставаме с правото да вземем ответни мерки", посочва министерството. През декември администрацията на Обама обяви за персони нон грата 35 служители от руските мисии във Вашингтон и Сан Франциско, затвори и две руски дипломатически вили в щатите Ню Йорк и Мериленд - забрани достъпа на целия руски персонал до тях. Москва още не е взела ответни мерки. На снощната среща пред американските партньори бе заявено, че Русия е готова да поднови редовния диалог със САЩ по въпросите на стратегическата стабилност. Сега е ред на Вашингтон, добави руското дипломатическо ведомство.

Петдесет пострадали при сблъсъци в Ерусалим

http://www.mediapool.bg/petdeset-postradali-pri-sblasatsi-v-erusalim-news266776.html

Около 50 палестинци бяха ранени през нощта при сблъсъци с израелската полиция близо до свещено за евреите и мюсюлманите място в Ерусалим, съобщи днес Червеният полумесец, цитиран от ДПА. В реакция партията Фатах на палестинския президент Махмуд Абас призова за Ден на гнева утре. Петнайсет човека бяха улучени от гумени куршуми. Размириците бяха предизвикани от нови мерки за сигурност, предприети от израелските власти в края на миналата седмица, след като полицаи бяха нападнати на мястото, известно сред мюсюлманите като Благородното светилище, а сред евреите - като Храмовия хълм. Великият мюфтия на Ерусалим Мохамед Ахмед Хюсеин разкритикува новите мерки, включващи поставяне на метални детектори и турникети за контрол на достъпа на входа на мястото, определяйки ги като променящи статуквото. Палестинците се страхуват, че Израел се опитва тихомълком да си възвърне контрола върху Храмовия хълм (Благородното светилище). Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху подчерта в петък, че не иска да променя статуквото, което дава на мюсюлманите религиозен контрол върху мястото и позволява на евреите да го посещават, но не и да се молят там. По-рано същия ден трима израелски араби убиха на Храмовия хълм (Благородното светилище)двама и раниха един израелски полицай. Нападателите бяха ликвидирани.

Донецките сепаратисти "създадоха" държавата Малорусия като "приемник на Украйна"

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/07/18/3008780_doneckite_separatisti_suzdadoha_durjavata_malorusiia/?ref=rss


Представители на самопровъзгласената Донецка народна република (ДНР) обявиха, че заедно с другото сепаратистко формирование в Луганск създават нова държава с името Малорусия, предадоха "Интерфакс" и ТАСС. Според ДНР още 17 украински региона участват в новото обединение. Агенцията твърди, че то разчита и на подкрепата на "представители на Киев".<br /><br />Реакцията на украинските власти не закъсня, а президентът Петро Порошенко определи лидера на ДНР като...

Милко Теофилов е назначен за заместник-министър на туризма

http://www.moreto.net/novini.php?n=355711

Със заповед на министър-председателя Бойко Борисов в Министерството на туризма на длъжността заместник-министър е назначен Милко Теофилов, съобщиха от пресцентъра на МС за Moreto.net. Теофилов е завършил индустриално инженерство и мениджмънт в Института за технологии Карлсруе в Германия.

Футболист от Стражица е прегазеният от влака София - Варна, имал дългове към лихвари

https://www.24chasa.bg/novini/article/6342542

Футболист от Стражица е прегазеният от влака София - Варна, имал дългове към лихвариМлад мъж от Стражица е прегазеният от бързия влак София-Варна в понеделник, съобщава “Труд“. Изяснено е, че става въпрос за самоубийство, като по случая бе образувано досъдебно производство в Районното управление на полицията в Стражица. В понеделник около 14 часа в полицията бе подаден сигнал за размазан на релсите между гара Стражица и гара.

Любомир Дацов: КТБ е чисто криминална схема и за БНБ е било трудно да я засече

http://www.mediapool.bg/lyubomir-datsov-ktb-e-chisto-kriminalna-shema-i-za-bnb-e-bilo-trudno-da-ya-zaseche-news266775.html

Ръководството на БНБ е било изненадано от мащаба на проблема "КТБ", който обаче е било трудно да бъде засечен, защото е чисто криминална схема, твърди в интервю за Mediapool финансистът и бивш зам.-министър на финансите от НДСВ Любомир Дацов. По думите му вината за срива на КТБ е на политическата класа. Той смята още, че кохезионните фондове трябва да бъдат пренастроени. Не може да има изсипване на пари, от което няма никаква възвращаемост и никаква икономическа логика. Повече не може това да бъде моделът на растеж, казва Дацов. Г-н Дацов, какво научихте за българския финансов и политически живот от двете публикувани стенограми за консултациите, проведени през юли 2014 г.? Притеснявам се, че се потвърди първоначалното ми мнение за хората, взимащи решения, което не бе много високо. От тези стенограми почти нищо не се разбра за КТБ, въпреки очакванията на много хора, че ще излезе информация за генезиса на проблемите в банката. Този въпрос си остана сива зона, но се видя, че повечето участници в заседанията, с изключение на финансовия министър Петър Чобанов, на президента Росен Плевнелиев и на гуверньора на БНБ Иван Искров, нито имат желание да са адекватни, нито имат желание да се занимават с този проблем. И в двете стенограми нещата опираха до това как изглеждат политически. Правилно ли разбрах, че според вас гуверньорът Иван Искров е сред малкото хора, които са имали желание да решат проблема с КТБ? Хората, които се опитваха да направят нещо, бяха президентът Плевнелиев, гуверньорът Искров и министърът на финансите Чобанов. Говоря за адекватност, знание и опит нещо да направиш. С какъв аргумент твърдите, че Искров е адекватен, при положение че той дори не желае да си признае, че е знаел за каквито и да било проблеми в КТБ? Да, Искров едва ли не е знаел. Но мисля, че повечето хора в БНБ бяха изненадани от големината на проблема. Когато има чисто криминална схема е много трудно да контролираш и оцениш нещата. Според вас Иван Искров като управител на БНБ понесе ли достатъчна отговорност за фалита на КТБ? Все пак той не бе подведен под наказателна отговорност и освен това запази поста си чак до средата на 2015 г. Той понесе достатъчно отговорност. Да си спомняте някой от Федералния резерв на САЩ да понесе отговорност за фалита на "Лемън брадърс"? Някой в английския регулатор понесе ли отговорност за фалита на няколко банки? Или пък в Германия? Част от проблемите не могат да бъдат хванати. Всички хора, които много обичат да сочат с пръст, винаги съм ги питал дали, ако бяха на същото място, щяха по същия начин да действат като всезнаещи. Виновна беше средата, която беше създадена, и хората, които позволяваха това да се случва по политически причини. Героите и смелчаците, които се правят на много умни и смели, са само в приказките, а не в реалния живот. А имаме ли съгласие в обществото, че КТБ е една криминална схема, при положение че все още има експерти и бивши лица на висши длъжности, например обвиняемият подуправител Цветан Гунев, които продължават да твърдят, че банката е била здрава до момента на обявяването на специалния надзор. Тоест твърди се, че кредитите от КТБ дотогава са били обслужвани, банката е била здрава и съответно е била съсипана впоследствие. Гунев е частично прав. КТБ не е имала просрочия. Друг е въпросът, че ако погледнете това, което и МВФ, и ЕК, и ЕЦБ, а и самата БНБ през стрес тестовете установиха, е финансирането на свързани лица. Когато свързаните лица си плащат, това в банковия баланс не личи. Дори когато се прави една проверка, тя е съсредоточена там, където има проблеми. Това, което на книга изглежда добре, обикновено не се проверява задълбочено. Така че, има обяснение защо такова нещо в такъв размер е изглеждало добре на книга. Както видяхме, имало е преливане на банков капитал за финансиране на индустриалната група на Цветан Василев, тоест на различните видове компании, които бяха свързвани с него, независимо дали са били директно негови или чрез подставени лица. Ако направите една бърза сметка от отчетите, които са публикувани в предишните години, можете да видите, че индустриалната група на Василев е имала от 300 млн. лв. до 500 млн. лв. загуба съвкупно между 2011 г. и 2014 г. Тези загуби са покривани от банковите заеми. Но след 2014 г. икономическите условия се промениха значително и при много от тези предприятия, като се започне от военнопромишления комплекс и се мине през останалите сектори, растежът е много голям. Тоест независимо че са били свързани предприятия, не се знае дали тези предприятия нямаше да спрат да трупат загуби и да си върнат заемите към КТБ. Но нека да не дискутираме тази гледна точка, защото видимо са пренебрегнати правилата в случая и е нарушена нормата за кредитиране на свързани лица. Но от голямата проверка на БНБ на банковия сектор през 2016 г. проблемът със свързаните лица официално изобщо не излезе. Напротив – проверката доказа, че няма нито едно формално нарушение на закона във всичките 22 банки по линия на свързаните лица. Вероятно обяснението е, че до 2016 г. банките имаха достатъчно време да влязат в рамките и явно са го направили. Нека да се върнем отново на случая с КТБ. Ако сме съгласни, че е имало сериозен криминален проблем с тази банка, не е ли правилно решението на политиците да не я спасяват? Проблемът с тази банка стана поради външна намеса, както се вижда и от самите стенограми. Каква е външната намеса, на прокуратурата ли? Определението, което дават политиците, е, че банката е атакувана от самите органи. Вероятно имате предвид прокуратурата. Но при положение, че говорим, че има криминални схеми и касова липса в размер на над 200 млн. лв., не е ли нормално да се намеси прокуратурата? Хубавото е, че този случай в такъв размер с тази банка според мен е изолиран. Колкото и да е болезнен случаят, той допринесе за това, че много хора разбраха, че не могат да продължават по този начин. БНБ направи съществени подобрения в дейността си, беше променена и законодателната рамка. Не разбрах правилно ли според вас политиците решават на 14 юли 2014 г., че КТБ не бива да се спасява? Има доводи и в едната, и в другата посока. С оглед на фактите и нещата, които се знаят, е въпрос на преценка. И двете преценки са релевантни. Ако трябва да обобщим, предвид публично известните факти за тези три години, кой носи най-голяма отговорност за провала с КТБ? Ако видите кога се случва експанзията на банката, можете да си отговорите. Най-големият виновник за това е политическата среда в България. Това звучи доста безадресно. Как да е безадресно? Тази банка не можеше да съществува в този си вид, ако тя нямаше специални връзки с институциите и политиците. Пълен елементаризъм е, ако някой ще говори за вината на един човек. Може да не е един човек, може да са повече, но е добре да се посочат поименно. Политическата класа. Много хора си платиха за това, че избират и вкарват във властта такива хора. След фалита на КТБ бяха направени стрес тестове на банковата система и проверка на активите, за да се възвърне доверието. А пък МВФ и ЕК също излязоха със свои позиции за проведените проверки, като в тях можеха да се прочетат критики. Очевидно външните институции не бяха толкова доволни от проведения преглед на активите, колкото БНБ. Къде е истината в този спор? Трябва да отчитаме в каква среда се проведоха тези стрес тестове и проверки – среда със завишени очаквания и намалено доверие в БНБ. Резултатите показаха, че системата е добре балансирана, че има проблеми в нея, но част от тях бяха адресирани. МВФ направи стрес тест на банковата ни система, но по своя методология. Като се има предвид, че сценариите на МВФ са доста по-утежнени, се препотвърдиха резултатите, които бяха получени от стрес тестовете, проведени под ръководството на БНБ. Тоест това е една добра оценка за системата. Всъщност резултатите на МВФ бяха по-лоши от тези на БНБ. Да, бяха малко по-лоши, но говорим не за структурни слабости и структурни проблеми. Ние говорим за неща, които са в сферата на настройките. Да, има слабости – адресирането на проблема с няколко определени банки или адресирането на проблема със собствеността на тези банки. Освен формата на собствеността и отговорността, която носят собствениците на банковия капитал за свързано финансиране, един от другите големи проблеми е високият дял на лошите кредити. Но това е обяснимо предвид икономическата ситуация в България. Страната е логично да има по-високи нива на лоши кредити в сравнение със средното за ЕС, защото, след като сме на по-ниско ниво икономически спрямо останалите в ЕС, за да имаме догонване, много от тези показатели, които са стандартни за развита система, няма как ние да не ги нарушаваме. Разбира се, стойностите не трябва драстично да се разминават. Доста финансисти твърдят, че все още не сме готови за еврозоната и затова няма нужда да бързаме. Вие защо не сте съгласен с тази позиция? Много хора разпространяват тази теза, защото били убедени. Аз не съм чул някакви особени доводи в тази посока, което на мен не ми изглежда много сериозно. Те допускат, че българската икономика функционира при един статичен модел, тоест ако всичко е застинало, нищо не се променя, и след 10 години нещата ще са си същите. Но както виждаме, дори и след кризата през 2009 г. нещата сега не са същите. Тоест, първо сегашният валутен модел, който имаме – валутният борд, трябва да има изход. Второ, правителството още през 2005 г. каза, че нашият модел на излизане от валутния борд е влизане в еврозоната. Ние сме държава, която е задължена да влезе в еврозоната, и всяко правителство трябва да полага необходимите усилия, за да бъде част от нея. Така че, две мнения за посоката няма. Дискусията е как да се направи така, че да не стигнем до "твърдо приземяване", трусове и турбуленции, когато влезем в еврозоната. Но това зависи от обстоятелството дали ще си "напишем домашното". Възможно ли е да има турбуленции, при положение че българският лев е фиксиран към еврото? Всички изчисления, които сме правили преди, показват, че стресът за икономиката няма да е чак толкова съществен. На мен лично ограниченията, които валутният борд налага върху системата и ограниченията, които ще имаме при членство в еврозоната, ми харесват. И в двата случая, ако държавата не прави структурни реформи и не върви по-бързо от останалите страни, ще има проблеми. На фона на мързеливи правителства, които не търсят промяна, това е много силен стимул за развитие. Наскоро предложихте да сменим визията си по отношение на европейските фондове и вместо за кохезия (сближаване, б. р.) да започнем да говорим за конвергенция (догонване, събиране б. р.). Какво имате предвид? Първо, и в политиката, и в терминологията има мода. Думата "кохезия" за страните членки, които са нетни контрибутори към европейския бюджет, стана дума за неефективност. Погледнете основните документи. Никой вече не говори за кохезия от гледна точка на това, което се разбира в България – усвояване на едни пари. Това вече не е на мода политически. Пари ще се дават на страни като България за растеж и за догонване, тоест думата е конвергенция. Но това е от гледна точка на фразеология. По-важното е, че зад различните думи се крият различни модели на структуриране на политиката, на приоретизиране на различни мерки. Едно е чисто количественото усвояване, друго е да направиш системите в държавата по-ефективни, за да има по-висок растеж. Новото разбиране е, че трябва самите модели и политики да бъдат пренастроени. Пак ще има пари за кохезия, но кохезионните фондове трябва да бъдат пренастроени. Не може да има изсипване на пари, което няма никаква възвращаемост и никаква икономическа логика. Повече не може това да бъде моделът на растеж.

Арестуваха шефа на испанския футбол за корупция

https://offnews.bg//futbol/arestuvaha-shefa-na-ispanskia-futbol-za-koruptcia-660788.html

Президентът на Испанската футболна федерация Анхел Мария Вияр е арестуван тази сутрин заедно със сина си Горка, пишат медиите в Испания.

Антикорупционната операция е била организирана от Испанския Върховен съд и ръководена от съдия Сантяго Педрас, докато местната полиция е извършила арестите.

Анхел Мария Вияр, синът му Горка, и още един ръководител от футболната централа са били задържани по подозрения за фалшифициране на документи, корупция и злоупотреба.

Акцията се провежда само два дни преди Конгреса на испанската футболна централа, който трябва да се проведе в четвъртък от 11:30 часа и да утвърди календара за новия сезон в Примера дивисион.

Според разследването, Вияр е облагодетелствал регионални директори, използвайки средства от Испанската футболна федерация.

Предполага се, че той е извършвал тези дейности, за да си осигури подкрепа на изборите за президент, които спечели през май.

67-годишният бивш испански национал бе преизбран за осми път за президент на федерацията, като заема поста от 1988 година. Той е сред най-влиятелните хора и в световния футбол. Той е вицепрезидент на ФИФА, също така изпълняваше длъжността временен шеф на УЕФА, докато течеше разследването срещу Мишел Платини.

Не може да му се отрече, при Анхел Мария Вияр испанският футбол достигна космически висини. Националният тим спечели две европейски и една световна титла.

Синът му Горка (на снимката) пък беше генерален директор на Южноамериканската футболна конфедерация, но се оттегли миналата година. Той беше обвинен в рекет от куп уругвайски клубове.

Полският парламент прие дискусия по спорния законопроект за съдебната реформа

http://www.mediapool.bg/polskiyat-parlament-prie-diskusiya-po-sporniya-zakonoproekt-za-sadebnata-reforma-news266774.html

Долната камара на полския парламент гласува във вторник да започне дебат по внесения от правителството законопроект за реформиране на съдебната система, който според опозицията ще подкопае независимостта на съдебната власт, предаде Ройтерс. Сеймът, в който управляващата консервативна партия "Право и справедливост" има мнозинство, взе решението под мощни възгласи "срам, позор". Полските власти пренебрегват демократичните ценности и принципите на правовата държава, заяви във вторник външният министър на Люксембург Жан Аселборн. "Ако всяка страна действаше по този начин, Европейският съюз вече нямаше да го има", подчерта Аселборн пред германската телевизия Цет Де Еф. Той припомни, че "Еврокомисията прояви голямо търпение и предприе много усилия за поддържане на диалога (с Варшава)", но предупреди, че "времето на диалога, вече отминава." Според Аселборн днешна Полша дори не отговаря на условията за приемане на една страна в ЕС.

Няма пострадали българи от потопа в Гърция

http://www.cross.bg/konsylstvo-sudeiistvie-informatziya-1549413.html

/КРОСС/ Към момента в генералното консулство на България в Солун няма постъпила информация за пострадали български граждани при проливните дъждове на гръцкия полуостров Халкидики, съобщават от Министерството на външните работи. По информация на официалните гръцки власти най-засегнати са областите на Никити, Мармара, Порто Куфо, Торони и Каламици. Генералното консулство на България в Солун следи развитието на ситуацията и поддържа постоянен контакт с местните власти, уточняват от МВнР. До този момент към мисията ни за съдействие са се обърнали двама наши сънародници, понесли материални щети и загубили документи вследствие на наводненията. Служители на консулството ще посетят засегнатите райони, за да окажат съдействие на засегнати български граждани на място. Български граждани, които желаят да получат актуална информация за обстановката в засегнатите райони или да подадат сигнал за техни близки, могат да го направят на телефоните на генералното консулство в Солун. Наши сънародници, които са понесли материални щети и/или са загубили документи за самоличност вследствие на проливните дъждове, също могат да се обърнат за съдействие към генералното ни консулство на следните телефони:0030 2310 829 2100030 2310 869 5100030 2310 869 520

Полицията започва проверки на заведенията в малките населени места

https://www.actualno.com/society/policijata-zapochva-proverki-na-zavedenijata-v-malkite-naseleni-mesta-news_622975.html

От днес полицията започва проверки на питейните и увеселителни заведения в малките населени места на страната, съобщи МВР. Акцията е по разпореждане на главния секретар на ведомството Младен Маринов. Акцент в проверките ще бъде спазването на режима на работа на заведения

Първата гей сватба между мюсюлмани в Англия

https://www.vesti.bg/lyubopitno/sveji/pyrvata-gej-svatba-mezhdu-miusiulmani-v-angliia-6071606

Момчетата сключиха брак на 11 юли в Западен Мидландс. Те бяха облечени в традиционни дрехи от Бангладеш

Военноисторическият музей публикува архива за търсенето на гроба на Левски

http://www.dnevnik.bg/kultura/2017/07/18/3008698_voennoistoricheskiiat_muzei_publikuva_arhiva_za/?ref=rss


По случай днешната 180-годишнина от раждането на Васил Левски Националният военноисторически музей (НВИМ) публикува онлайн архив с документи, свързани с издирването на гроба му.<br /><br />Архивът е създаден покрай инициативата на Главния военен музей, предшественик на НВИМ, за издирване на тленните останки и съдържа свидетелства и документи от първите години след Освобождението. Една част от тях са свързани откриването на паметника на Левски през 1885 г. и търсенето на гроба му, а...

Учени уловиха странни сигнали от близка звезда

https://www.24chasa.bg/novini/article/6342535

Учени уловиха странни сигнали от близка звездаАмерикански астрономи са засекли "странни" радиосигнали от една от най-близките звезди до Земята, отстояща на едва 11 светлинни години, предаде Франс прес, цитирана от БТА. "Твърде странните" сигнали, регистрирани от обсерваторията "Аресибо" в Пуерто Рико и чието естество учените се опитват да обяснят,

Милко Теофилов е назначен за заместник-министър на туризма

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/milko-teofilov-e-naznachen-za-zamestnik-ministyr-na-turizma-243236/

Той е ръководил проекти в областта на разработването на индустриални стратегии и дигиталната трансформация

Спипаха пиян шофьор в Аспарухово

http://www.moreto.net/novini.php?n=355710

Варненските полицаи спряха за проверка шофьор в нетрезво състояние. Той управлявал лек автомобил мерцедес след употреба на алкохол 2,40 промила в издишания въздух, научи Moreto.net. Проверката е била извършена на 17 юни около 13:40 часа на ул.

Ед Шийрън изтри профила си в Twitter след критики за появата му в „Игра на тронове“

https://offnews.bg//zvezdi/-660785.html

Популярният британски изпълнител Ед Шийрън участва в първата серия от седмия сезон на „Game of Thrones“ и това провокира вълна от критики от страна на феновете на ленатата, съобщава Independent.

Певецът се появи като войник, който заедно с другарите си, пее и отпочива край огъня. Това се случва, докато една от главните героини - Аря Старк, прекосява гора, яздейки кон. 

Оказва се, че голяма част от феновете не са доволни от появата на рижавия британец, който почти няма реплики в първия епизод на сезон 7 на най-известния в момента сериал. 

Според коментарите им в интернет, появата му е прекалено явна - други известни личности, участвали в сериите, се появявали много гримирани и е било трудно да се различат от статистите.

Стигна се дотам, че певецът бе залят с критики в социалната мрежа Twitter и в крайна сметка изтри профила си.

"Пристанах да използвам Тwitter. Не мога повече да чета обидни коментари по свой адрес. Не мога да разбера защо хората ме мразят", казва Шийрън, който още преди месец искаше да напусне социалната мрежа.

Вижте сцената, в която се появява певецът:

Ед Ширън изтри профила си в Twitter след критики за появата му в „Game of Thrones“

https://offnews.bg//lajfstajl/ed-shiran-iztri-profila-si-v-twitter-sled-kritiki-za-poiavata-mu-v-660785.html

Популярният британски изпълнител Ед Ширън участва в първата серия от седмия сезон на „Game of Thrones“ и това провокира вълна от критики от страна на феновете на ленатата, съобщава Independent.

Певецът се появи като войник, който заедно с другарите си, пее и отпочива край огъня. Това се случва, докато героинята Ария Старкс прекосява гора, яздейки кон. 

Оказва се, че голяма част от феновете на сериала не са доволни от появата на рижавия британец. Той не е първата известна личност, която участва в „Game of Thrones“, но според зрителите е прекалено.

Според коментарите им в интернет, появата му е прекалено явна - други известни личности, участвали в сериите, се появявали маскирани и е било трудно да се различат от статистите.

Стигна се дотам, че певецът бе залят с критики в социалната мрежа Twitter и в крайна сметка изтри профила си. Ширън имаше намерение да премахне профила си в социалната мрежа още преди месец, но сега е имал истинска причина да го направи.

Вижте сцената, в която се появява певецът:

ЦСКА 1948 топи "Нова" пред СЕМ, получи рамо от уиски

https://offnews.bg//futbol/tcska-1948-topi-nova-pred-sem-poluchi-ramo-ot-uiski-660792.html

Ръководството на ЦСКА 1948 пусна официално писмо до СЕМ, СБЖ и БФС, ядосано от анонсите по "Нова телевизия", че елитният ЦСКА-София гони 32-а титла и ще чества 70 години. Медията притежава права за първенството и очаквано рекламира продукта по гръмкия начин.

Друга е темата, че хиляди левскари и привърженици на други отбори се ядосваха по фейсбук, че това е елементарна лъжа. БФС, УЕФА, Съдът в Лозана отдавна я разкриха, твърдят "сини" и "неприпознали червени".

Ето писмото със съкращения:

"Обръщаме се към Вас във връзка с неправомерното използване на името и историята на ПФК ЦСКА АД по отношение на друг футболен клуб от страна на „Нова Броудкастинг Груп“. Ставаме свидетели на безпрецедентен опит да се наложи една измама и смятаме, че Вие сте компетентните хора, които могат да предотвратят това.

В анонсираното видео преди мача от първи кръг между отборите на ЦСКА-София и Славия бе обявено, че отборът, който играе домакинските си мачове на ст. „Българска армия“, ще се бори за 32-ра шампионска титла и ще празнува 70-годишен юбилей. Това е в разрез с Етичния кодекс на Съюза на българските журналисти.

През месец юни, т.г., Президентът на Българския футболен съюз обяви, че ЦСКА-София е правоприемник на Литекс. От Европейската футболна централа /УЕФА/ са на мнение, че ЦСКА-София е нов клуб. Нашият въпрос е: Как така този отбор може да се бори за 32-ра титла и да празнува 70-годишен юбилей?".

Пак тази сутрин ЦСКА 1948 представи трети нов спонсор само за седмица, който, най-вероятно, няма да е последен. Това е фирмата "Multiart", вносител на алкохол. Тя представлява елитно ирландско уиски, японско уиски плюс джин и водка. За феновете са на разположение магазин на "Витошка", всеки момент отваря и втори пак на булеварда.

"Да, вече сме финансово стабилни. Ще сме изрядни в нашите плащания. Виждате какво става в нашия футбол - по 5-6 месеца не се плащат заплати. Ние ще сме много стриктни. Всеки приход ще бъде инвестиран", допълни Добрин Гьонов, директор на ЦСКА 1948.

"Камбуров и Гъргоров са страхотни футболисти, които трудно ще доведем в Трета лига. Имало е разговори, но ние не сме приоритет за тях", коментира изпълнителният директор на червените по повод трансферните новини около клуба.

заб. В OFFNews сме готови да помести веднага позицията на засегнатите страни.

685 години от победата на цар Иван Александър над византийската армия

https://www.actualno.com/interest/685-godini-ot-pobedata-na-car-ivan-aleksandyr-nad-vizantijskata-armija-news_622973.html

На 18 юли 1332 г. Русокастро става сцена на грандиозна битка, завършила с победата на българския цар Иван Александър над византийската армия, предвождана от император Андроник. Крепостта е разрушена при османските походи през 1443 г. Тя е една от най-големите крепости в Югоизто

МВР започва проверки на заведениета в малките общини

http://dnes.dir.bg/news/zavedenia-mvr-proverki-26078841

Със заповед на главния секретар на МВР гл. комисар Младен Маринов от днес започват проверки на питейни и увеселителни заведения в малките населени места.

В Украйна провъзгласиха Република Малорусия

https://www.actualno.com/europe/v-ukrajna-provyzglasiha-republika-malorusija-news_622972.html

Представители на Донецката и Луганската народна република (ДНР и ЛНР) обявиха във вторник създаването на Република Малорусия. Административния акт по обявяването на новата държава е прочетен в Донецк от заместник министър-председателя на ДНР. Това предава TACС, цитирана от

Погват автомафията с камери в сервизите

http://econ.bg/Новини/Погват-автомафията-с-камери-в-сервизите_l.a_i.745793_at.1.html

Разкулачват по тъмно крадени возила и ги пласират в чужбина Денонощно видеонаблюдение във всеки автосервиз да пресича част от схемите на мафията...

Васил Левски - 180 г. безсмъртие и недостижимост

https://www.actualno.com/society/vasil-levski-180-g-bezsmyrtie-i-nedostijimost-news_622970.html

С тържествена церемония пред бюст-паметника на Васил Левски в Борисовата градина в София бяха отбелязани 180 години от рождението на Апостола, предаде репортер на Actualno.com. Честването уважиха кметът на столицата Йорданка Фандъкова, председателят на Народното събрание Димит

Борисов назначи нов зам.-министър на туризма

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/07/18/3008781_borisov_naznachi_nov_zam-ministur_na_turizma/?ref=rss


Със заповед на министър-председателя Бойко Борисов в Министерството на туризма на длъжността заместник-министър е назначен Милко Теофилов, съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет. <br /><br />Теофилов е завършил индустриално инженерство и мениджмънт в Института за технологии Карлсруе в Германия. Има 7-годишен професионален опит в сферата на консултантските услуги.<br /><br />Ръководил е проекти в областта на разработването и реализирането на индустриални стратегии...

Оставиха в ареста украински гражданин, привлечен като обвиняем за пране на пари

https://www.24chasa.bg/novini/article/6342524

Оставиха в ареста украински гражданин, привлечен като обвиняем за пране на пари

Украинският гражданин Иса Махмудов, привлечен като обвиняем за пране на пари ще остане в следствения арест, след като днес Варненският апелативен съд потвърди определение на ОС – Варна, с което е била взета първоначалната му мярка за неотклонение “задържане под стража“. Това съобщиха от пресцентъра на Варненския апелативен съд.

В Донбас създадоха нова държава, приемник на Украйна, кръстиха я Малорусия

https://offnews.bg//sviat/v-donbas-sazdadoha-nova-darzhava-priemnik-na-ukrajna-krastiha-ia-mal-660790.html

Самопровъзгласилите се Донецка и Луганска републики обявиха създаването на нова държава, наречена Малорусия. 

"Конституционният акт" за създаването на новата държава беше прочетен в Донецк. 

"Ние, представители на бивши региони от Украйна, заявяваме, че се учредява нова държава, която представлява правоприемник на Украйна... Новата държава ще се нарича Малорусия, тъй като самото название Украйна се е дискредитирало", обявиха те. 

Лидерът на ДНР Александър Захарченко обяви, че създаването на нова държава има за цел да спре гражданската война и да се избегнат нови жертви. Той обяви това пред представители на ЛНР и ДНР, както и на редица други украински региони. Събралите се одобриха решението. 

Според ТАСС то е било подкрепено от представители на общо 19 украински региона, в това число и Киев. 

Малорусия е историческа област главно на територията на днешна Украйна. Тя е известна като Малоруска губерния в състава на Руската империя. 

"Конституционният акт" предвижда столица на Марорусия да бъде Донецк, а Киев "да остане със статут на исторически и културен център". За знаме на новата държава е избран флагът на Богдан Хмелницки - хетман на запорожките казаци, присъединили земите си към руското царство през 17-и век.

Представителите на ЛНР и ДНР обявиха, че ще се проведе широка обществена дискусия и след това Конституционно събрание ще изготви проект за основен закон на Малорусия, който след това ще бъде гласуван на общонароден референдум. 

Украинският президент Петро Порошенко веднага коментира създаването на Малорусия. Новината го свари по време на визита в Грузия. 

Той подчерта, че "проектът "Новорусия" беше погребан. Украйна ще възстанови суверенитета си в Донбас и Крим". 

"Захарченко не е политически деятел, а марионетка, предаващи посланията на Кремъл", заяви той. 

ВСС прекрати проверката за "ЦУМ-гейт"

http://www.cross.bg/proverkata-bila-prekrati-1549412.html

/КРОСС/ Висшият съдебен съвет (ВСС) прекрати проверката на скандала „ЦУМ-гейт", съобщава БТВ. Според Инспектората на ВСС няма нищо нередно в срещата на главния прокурор Сотир Цацаров с бизнесмена Сашо Дончев и отстранения от ръководството на БСП Георги Гергов. Инспекторатът спира проверката, защото е доказано само, че е имало такава среща, но не и за какво е била. Проверката е била прекратена още на 10 юли, уточнява Defakto.  

ДБГ ще избере наследник на Кунева наесен

https://offnews.bg//politika/dbg-shte-izbere-naslednik-na-kuneva-naesen-660793.html

Движение "България на гражданите" ще проведе национално събрание на партията на 30 септември. На него се очаква да бъде избран нов лидер на партията, след като Меглена Кунева се оттегли.

След изборите Меглена Кунева подаде оставка като лидер на партията, която тя сама създаде. Мястото й временно заеха бившите депутати от Реформаторския блок Димитър Делчев и Антони Тренчев. Последният също подаде оставка поради несъгласие с политиката на партията. Оставка подаде и знаковият депутат, който беше председател на транспортната комисия Настимир Ананиев. 

Днес Кунева съобщи, че тя все пак ще има наследник, който ще заеме мястото й като лидер на ДБГ. 

След партийните новини Меглена Кунева коментира и темата с българското председателство. По думите й приоритетите са много важни, а ние още не сме ги определили нито вътре в страната, нито в рамките на Европейския съюз.

Кунева препоръча да се обърне внимание и на темата за Западните Балкани, която правителството лансира като приоритет. Кунева предложи още да бъде направен сайт, посветен на българското председателство, на който общините да имат възможност да рекламират туризма в регионите си.

Климатичните промени - трябва ли обръщаме внимание на нещо, което не е 100% сигурно

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6342517

Климатичните промени - трябва ли обръщаме внимание на нещо, което не е 100% сигурноПак закипяха спорове около климата. Нали обичаме Тръмп и неговите научни възгледи, няма как да се въздържим. Няколко уточнения на тема антропогенни климатични промени (АКП, тоест тези, причинени от човешка дейност, не от слънцето, вулканите или божията воля): - Рискът от опасни АКП е стара история. Още отпреди Октомврийската революция (за тези,

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване