Лазер убиец на дронове представи военният флот на САЩ

http://dnes.dir.bg/news/svetlinata-lazer-sistema-voenen-flot-26079783

Във враждебните понякога води на Персийския залив се изправя първото за военноморския флот на САЩ – всъщност първото в света - действащо лазерно оръжие.

Започна подводна рехабилитация на язовир "Студена" (Снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6342963

Започна подводна рехабилитация на язовир "Студена" (Снимки)Министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков присъства днес на старта на рехабилитацията на стената на яз. „Студена“. Изпълнителят направи демонстрация на иновативната технология за работа в експлоатационни условия под вода, която се използва за първи път в България. Целта е да не се източва язовирът и той да продължава

BULATSA с рекорден брой обслужени полети на летище Бургас

http://frognews.bg/news_138492/BULATSA-s-rekorden-broi-obslujeni-poleti-na-letishte-Burgas/

BULATSA отбеляза рекорден брой полети на летище Бургас в събота. За едно денонощие, бургаските ръководители на полети обслужиха безопасно 272 полета, което е своеобразен рекорд за летищата в страната до момента.

Цвети Пиронкова развълнува България с нови СНИМКИ

https://www.actualno.com/curious/cveti-pironkova-razvylnuva-bylgarija-s-novi-snimki-news_623021.html

Първата ракета на България при жените Цветана Пиронкова вдигна настроението на почитателите си в Instagram, като публикува няколко наистина горещи, но и красиви снимки от моментите си на отдих. Пловдивчанката позира сред феерия от цветове, най-често по бански или друго облекло, показващо много от спортното тяло на тенисистката. Всички СНИМКИ на прекрасната Цвети вижте в Sportlive.bg!

Създаването на Малорусия ядоса Германия, Москва мълчи

https://www.vesti.bg/sviat/syzdavaneto-na-malorusiia-iadosa-germaniia-moskva-mylchi-6071618

Има индикации, че действията на властите в Донецк не са съгласувани нито с Русия, нито с Луганск

Две са причините за катастрофата на ”Пантер”-а

http://dnes.dir.bg/news/katastrofa-krasimir-karakachanov-prichini-panter-26079921

Докладът за инцидента с хеликоптера "Пантер" е готов, а причините за него са рискована маневра и лоши метеорологични условия.

Европейски потребители ще опитат български продукти в "Лидл"

http://www.dnevnik.bg/biznes/2017/07/18/3008940_evropeiski_potrebiteli_shte_opitat_bulgarski_produkti/?ref=rss


"Балканската седмица" е част от асортимента на германската верига магазини "Лидл" (Lidl) в Европа това лято, съобщиха от "Лидл България".<br /><br />Потребителите в Швеция, Белгия, Испания и останалите държави в Европа, в които присъства веригата, ще могат да опитат вкуса на балканската кухня, като сред продуктите са и традиционните български като луканка, тиквеник, апетитка и сирене.<br /><br />"В рамките на тази тематична седмица общо...

За БСП не било страшно България да бъде съдена заради забраната за продажба на земя на чужденци

http://www.dnevnik.bg/politika/2017/07/18/3008868_za_bsp_ne_bilo_strashno_bulgariia_da_bude_sudena/?ref=rss


За БСП е въпрос на национален интерес забраната за продажба на земеделски земи на чужденци да остане, обяви партийният лидер Корнелия Нинова след заседанието на ръководството днес. Мотивите - нямало гаранции за какво ще използвана земята, която чужди граждани придобият у нас; както и че те щели да купуват, за да усвояват европейски субсидии, предназначени за български производители.<br /><br />За да търси национално съгласие за запазване на забраната, тази седмица Нинова инициира...

Дадоха на съд варненец, създал своя наркооранжерия

http://www.moreto.net/novini.php?n=355747

С две обвинения – за държане с цел разпространение и за засяване и отглеждане на растения от рода на конопа /по член 354а, ал 1 и по член 354в, ал. 1 от НК/, на съд е предаден по обвинителен акт на Окръжната прокуратура във Варна 33-годишният Йордан Хр.

Сензация: Учени откриха, че способността за учене на езици се развива още в утробата

https://www.24chasa.bg/novini/article/6342954

Сензация: Учени откриха, че способността за учене на езици се развива още в утробатаАмерикански учени са стигнали до извода, че способността да се изучават чуждестранни езици се развива още по време на бременността на майката, съобщава сайтът Нюрорипорт, цитиран от БТА.  Специалисти от медицинския център в университета в Канзас и учени лингвисти проведоха сензационно изследване, при което доказаха,

30 полета закъсняха заради инцидента на летище Бургас

https://offnews.bg//obshtestvo/30-poleta-zakasniaha-zaradi-intcidenta-na-letishte-burgas-660819.html

Графикът на повече от 30 полета е бил нарушен след инцидента на летището в Бургас от тази сутрин, при който самолет излезе от пистата. Заради инцидента летището беше затворено предиобед, съобщава БНР.

12 от полетите са пренасочени към летищата във Варна и София, а 19 поетапно се приемат на летището в Бургас.

Самолет на авиокомпания "Травъл сървис", осъществявал полет от чешкия град Бърно до Бургас, излезе от пистата при кацане на летището тази сутрин. Всички 178 пътници бяха евакуирани и са невредими. 

136 са планираните полети на бургаското летище днес. Единствено авиокомпанията "Уиз еър" до момента е отменила полетите си за Варшава, Будапеща и лондонското летище "Лутън". Въпреки че самолетите летят със закъснение, паника сред чакащите пътници на аерогарата в морския град няма.

Милен Русков представя романа си „Чамкория“ във „Флората“ в Бургас

http://www.cross.bg/tzentur-chovek-romana-1549440.html

/КРОСС/ По покана на Община Бургас и Регионална библиотека "Пейо Яворов"  Милен Русков ще представи романа си "Чамкория" на 19.07.2017 от 19.00 ч. в залата на Експозиционен център Флора Бургас. С това събитие се открива лятната културна програма на инициативата С книга на плажа.  То е част от културната програма на Община Бургас, Регионална библиотека "Пейо Яворов" и Експозиционен център Флора-Бургас. Събитието е от 19 до 23 юли пред Експозиционен център ФЛОРА с най-новите издадени книги на Издателство Жанет 45.  Споделете и поканете приятели тук: https://www.facebook.com/events/308315292953492/ За книгата: Един човек, по силата на професията си, се оказва въвлечен в някои от най-мрачните тайни на своето време. Това са 1920-те години, когато в България се борят две големи военнополитически групировки: Военният съюз, Демократическият сговор и ВМРО, от една страна, и Единният фронт, от друга. Нашият герой не е партизанин на никоя от тях, което му позволява да ги види сравнително безпристрастно. Същевременно той се бори с живота като обикновен човек и разказът му за градския бит възкресява неистовата атмосфера на 20-те години. Той би могъл да продължи да живее така, но характерът му го подхлъзва малко по-дълбоко в сенките.

Френски пожарникари овладяха горски пожар край Ница

https://www.24chasa.bg/novini/article/6342946

Френски пожарникари овладяха горски 
пожар край НицаОколо 450 пожарникари успяха да поставят под контрол горски пожар край популярния средиземноморски курортен град Ница в Южна Франция, предаде ДПА. Публикувани онлайн снимки показаха колони дим, издигащи се от горски масиви, намиращи се недалеч от жилищни райони в селището Кастане, на 15 км северно от Ница.

Граждани обжалват разрешението за 220-метров небостъргач в София

http://www.dnevnik.bg/gradska_sreda/2017/07/18/3008800_grajdani_objalvat_razreshenieto_za_220-metrov/?ref=rss


Граждани на София са внесли 11 идентични жалби до Административния съд срещу решението на Столичният общински съвет от 6 април да разреши 220-метровия небостъргач "Парадайс тауър". Жалбите бяха публикувани в групата във "Фейсбук" "Против застрояване и преустройство на Борисовата градина". Решението от 6 април беше обнародвано в Държавен вестник на 16 юни 2017 г. Според Закона за устройство на територията (ЗУТ) в този случай срокът за обжалване е 30 дни след...

На Софийската фондова борса от октомври ще се търгува български суверенен дълг

http://econ.bg/Новини/На-Софийската-фондова-борса-от-октомври-ще-се-търгува-български-суверенен-дълг_l.a_i.745816_at.1.html

Българската фондова борса-София (БФБ) получи одобрение от Комисия за финансов надзор (КФН) на Правилата за регистрация и търговия на държавни ценни...

Най-луксозният влак има СПА център

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/6342950

Най-луксозният влак има СПА центърТова вероятно е най-луксозният влак, който се движи в момента, защото предлага висококачествено преживяване. Но не само заради обстановката, но и заради гледките, които предлага. Belmond Andean Explorer тръгна в средата на май в Перу и местата в него са запълнени за месеци напред. Маршрутите са между Куско, първата столица на империята на инките,

Известна влогърка позволи на най-добрата си приятелка да прави секс с гаджето й (Видео 18+)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6342912

Известна влогърка позволи на най-добрата си приятелка да прави секс с гаджето й (Видео 18+)Много жени  са параноични, когато най-добрата им приятелка проявява интерес към половината им, но известна влогърка от Лос Анджелис, публикува видео, с което шокира интернет пространството. Тя покани най-добрата си приятелка Емили да прави секс с гаджето й - Адам, информира "Дейли Мейл". Лена Нерсесиян казва: "Емили е виждала снимки на Адам.

Неутрализираха палестинец, врязал автомобил в група войници в Израел

https://www.24chasa.bg/novini/article/6342943

Неутрализираха палестинец, врязал автомобил в група войници в Израел 

Палестинец, врязал автомобил в група войници на Западния бряг, е неутрализиран от израелските сили за сигурност, съобщава Ройтерс, цитирана от “Фокус“. „В отговор на заплахата, силите произведоха стрелба срещу нападателя“, се казва в изявление от Министерството на отбраната на Израел. Говорител на армията потвърди, че палестинецът е убит.

Ericsson изпитва търпението на инвеститорите

http://www.investor.bg/novini/261/a/ericsson-izpitva-tyrpenieto-na-investitorite-243238/

Финансовите резултати на компанията се влошиха през второто тримесечие

Нинова: Не сме антиевропейци, но сме против купуването на земя от чужденци

https://www.24chasa.bg/novini/article/6342942

Нинова: Не сме антиевропейци, но сме  против купуването на земя от чужденциБСП е против отпадането на ограниченията за закупуване на земеделска земя. Социалистите ще поискат утре среща с другите парламентарни групи, за да потърсят национално съгласие. Това съобщи председателят на БСП Корнелия Нинова на пресконференция в централата на партията, съобщиха от пресцентъра на червената партия.

Проруските сепаратисти в Донбас обявиха създаването на държавата Малорусия

http://www.moreto.net/novini.php?n=355753

Проруските сепаратисти от самопровъзгласилите се Донецка и Луганска народна република (ДНР и ЛНР) в Източна Украйна, както и представители на редица украински региони обявиха, че създават държава с името Малорусия. В Донецк е бил прочетен "Конституционен акт" за образуването на новата държава, съобщава ТАСС.

Илхан Андай: Списъкът 77 е повече медиен продукт и послания

http://frognews.bg/news_138490/Ilhan-Andai-Spisakat-77-e-poveche-medien-produkt-i-poslaniia/

Списъкът е повече медиен продукт и послания, отколкото реалност. Това казва журналистът Илхан Андай. Той вижда връзката между този списък и черният списък, съдържащ 158 български граждани и изселници, спящите клетки на „Ислямска държава“ и дипломацията на Бойко Борисов по отношение на Турция.

ДБГ избира лидер на 30 септември

http://frognews.bg/news_138491/DBG-izbira-lider-na-30-septemvri/

Новият лидер на ДБГ, който ще наследи Меглена Кунева, ще бъде избран на 30 септември. Кунева подаде оставка след изборите, като в момента заместник й е Димитър Делчев.

В Алпите откриха телата на съпрузи, изчезнали преди 75 години

http://frognews.bg/news_138489/V-Alpite-otkriha-telata-na-sapruzi-izcheznali-predi-75-godini/

Телата на съпрузи-мъж и жена-изчезнали преди 75 години бяха открити в швейцарската част на Алпите, съобщи ”Ройтерс”. Те са били забелязани на ледник, който е започнал да се топи ускорено.

Нинова: Земята на България е тема за национално съгласие

http://www.cross.bg/takova-bulgariya-interes-1549438.html

/КРОСС/ Лидерът на БСП кани всички лидери на парламентарно представени партии и предстои среща с президента Радев. БСП е против предложението да отпаднат ограниченията за закупуване на земеделска земя. Земята е национално богатство на България. Тя е предназначена за производство на селскостопанска продукция. Предложението не гарантира нито в чии ръце ще попадне тя, нито че тя ще бъде използвана за производство. Трябва да защитим националния си интерес. Българската земеделска земя е най-евтина в ЕС. Купувачът ще получава европейски субсидии и то на декар площ. Да си го представим на практика - идва един гражданин на друга държава, купува си земеделска земя, не е задължен да произвежда върху нея, декларира я и получава субсидия за нея. Той ще си защити интереса, но не е защитен интересът на България. Редица други държави в ЕС имат ограничителни мерки и процедури за такова свободно закупуване на земеделска земя. Такова е положението в Унгария, Полша, Словакия, Словения и други. Ще поискам среща с председателите на другите парламентарни групи, ще представя нашите аргументи- защо това не трябва да се случва и ще потърся национално съгласие. Земята на България, е тема за национално съгласие. Има възможности за действие. Предлагаме правителството да поиска отлагане на този въпрос

Брюксел приветства договора за добросъседство между България и Македония

http://www.cross.bg/bulgariya-makedoniya-mogerini-1549439.html

/КРОСС/ Европейският съюз приветства намерението на Македония и България да подпишат договор за добросъседство. Официална македонска делегация, оглавена от външния министър Никола Димитров и вицепремиера на страната по европейските въпроси Буяр Османи се срещнаха в Брюксел върховния представител по външната политика на ЕС Федерика Могерини и еврокомисарят по разширяването Йоханес Хан. Могерини изрази задоволство, че днес текстът на договора се представя на депутатите пред македонския парламент в Скопие. „Искам да подчертая колко положително оценяваме факта, че Бившата югославска република Македония и България на двустранна основа постигнаха важно споразумение - без допълнително посредничество. Приветстваме този подход. Във въздуха се носи оптимизъм за въпросите, които са били трудни в миналото и които могат да станат лесни в бъдеще", обяви Могерини, цитирана от БНР. Йоханес Хан допълни, че ЕК е гъвкава относно сроковете за препоръчване на дата за преговори и това изцяло зависи от изпълнението на реформите от правителството на Скопие. „Наистина оценяваме усилията на правителството да протегне ръка към съседите си, за да преодолее трудностите от миналото", каза Хан.  

Екстрадират в Унгария българин, обвинен за източване на банкомати

https://www.24chasa.bg/novini/article/6342926

Екстрадират в Унгария българин, обвинен за източване на банкоматиС решение на Варненския апелативен съд българинът Николай Табаков ще бъде екстрадиран в Унгария, където срещу него тече разследване за злоупотреба и фалшифициране на платежни средства, съобщиха днес от пресслужбата на съда. Мъжът е заловен през юни тази година на аерогарата в крайморския град, преди да успее да отлети за Лондон.

София чества 180 години от рождението на Апостола (галерия)

https://offnews.bg//obshtestvo/sofia-chestva-180-godini-ot-rozhdenieto-na-apostola-galeria-660813.html

Днес в Борисовата градина пред бюст-паметника на Васил Левски почит на Апостола на българската свобода отдадоха кметът на София Йорданка Фандъкова, председателят на Народното събрание Димитър Главчев и омбудсмана Мая Манолова. 

По случай 180 години от рождението на Левски бе организирано тържествено честване. В програмата участваха актьорите Мариус Донкин и Красимира Кузманова, Теодосий Спасов, мъжки камерен хор „България” и Гвардейският представителен духов оркестър.

Юношите на ФК "Левски" поднесоха венци пред паметника, а десетки се събраха, за да поставят цветя в чест на героя на българската свобода.

Снимки: Сергей Антонов / OFFNews

След Хърватия пожари обхванаха и Черна гора

http://www.cross.bg/informatziya-pozhari-vlasti-1549437.html

/КРОСС/ В Хърватия се разразиха горски пожари в някои райони на област Далмация. Поради неблагоприятните климатични условия огънят се е разпространил, като в неделя срещу понеделник е причинил и материални щети в градовете Сринина и Тугар. Вчера, 17 юли 2017 г , пожарът е стигнал до източната част на град Сплит, потушен е бързо и няма данни за пострадали. По информация на хърватските власти към момента ситуацията е под контрол, като остава само едно огнище на пожара, което се намира в град Строжанац, в района на Сплит. Пожарът не е засегнал курортни селища в Хърватия. По информация на местните власти няма пострадали граждани вследствие на пожарите в страната, предава news.bg. Няколко горски пожара са възникнали на територията на Черна гора през последните дни. Засегнати са райони в близост до столицата Подгорица, градовете Цетине и Даниловград, както и на няколко места по крайбрежието на страната - Котор и Тиват. По последна информация на местните власти, част от населението на залива Луштица и района от Грабовица до Бигово е била евакуирана. Черна Гора е поискала международна помощ за справяне със ситуацията с горските пожари чрез механизма на ЕС за гражданска защита. Българските дипломатически мисии в Загреб и Подгорица поддържат постоянен контакт с местните власти и следят за развитието на ситуацията около горските пожари. Към този момент няма постъпила информация в дипломатическите мисии на Република България в Загреб и Подгорица за пострадали български граждани

Разкриват две нови групи във варненската детска градина „Мир“

http://www.moreto.net/novini.php?n=355751

Две нови групи за 60 деца в обновената сграда на ДГ „Мир“ предстои да бъдат разкрити за учебната 2017/2018. Това стана ясно на заседание на комисията по образование към местния парламент, предаде репортер на Moreto.net. Съветниците дадоха положително становище за отпускането на средства от общинския бюджет в размер на 79 700 лева, които да послужат за възнаграждения на персонала, който предстои да бъде нает, а също и за всички останали разходи по отглеждането на децата и поддържането на сградата.

Радев: Изоставаме с модернизацията на въоръжените сили

http://dnes.dir.bg/news/orazhia-armiata-prezidentat-radev-26079854

България категорично закъснява с модернизацията на въоръжените си сили, особено на фона на нашите съюзници в региона.

За Италия ще е трудно да пусне 200 000 мигранти в ЕС

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/07/18/3008879_za_italiia_shte_e_trudno_da_pusne_200_000_migranti_v_es/?ref=rss


Пред намерението на Италия да пусне 200 000 мигранти в Европейския съюз, използвайки слабо позната евродиректива, има пречки, които го правят на практика неосъществимо, коментира Николай Нилсен от EUObserver.<br /><br />Британският в. "Таймс" съобщи преди дни, че висши правителствени служители в Рим искат да използват приетата през 2001 г. директива 2001/55, която дава възможност лица, разселени от конфликти и мигрирали в дадена държава, да получават визи за временен...

Любо Пенев: Колко чужденци могат да кажат, че Валенсия е техен дом?

https://offnews.bg//futbol/liubo-penev-kolko-chuzhdentci-mogat-da-kazhat-che-valensia-e-tehen-d-660816.html

Официално представяне на Любо Пенев направи Валенсия днес, с ден по-рано от очакваното. Българинът ще води дублиращия тим на "прилепите" в трета лига. Бившият капитан подписа за година. 

"Целта е да изградим футболисти за първия отбор. Важно е да се опитаме да спечелим всички наши мачове, но най-важното е футболистите да са готови да играят в първия отбор", заяви Любо в спортния център на "прилепите" Патерна, преведен от колегите от "Спортал".

"През миналия сезон отборът направи силен сезон с Куро Торес начело, но в крайна сметка не успяха да се изкачат в по-горната дивизия. Надяваме се това да се случи в следващите години. Няма никакво напрежение. Работи се по селекцията. Утре стъпваме на терена и ще тренираме с наличните футболисти", призна Любо.

"В последните месеци съществуваше възможност да поема дублиращия тим, но миналата седмица всичко придоби конкретни измерения и ето ме тук. За мен е огромна радост. Тук се чувствам като у дома си. Малко чужденци могат да кажат, че Валенсия е техният дом", заяви юношата на ЦСКА.

"Очевидно клубът се е развил от периода ми като футболист. Да, резултатите в последно време не бяха добри, но това ще се промени много скоро. Инфраструктурата се е подобрила много. Валенсия е голям клуб и е задължен да се развива", сигурен е българският треньор.

"Вчера говорих с Марселино (б.р. треньор на първия отбор). Диалогът помежду ни ще продължи и няма да има никакъв проблем. Играчите, от които се нуждае, ще ги има, ние ще се адаптираме към ситуацията", довери той.

"Сега съм съсредоточен върху работата, която ме чака. Това е първата ми служба в Испания и хората ще ме опознаят. Не отписвам възможността един ден да получа оферта от Примера дивисион, но изобщо не бързам", каза още Пенев.

Саудитска Арабия разследва момиче, облякло къса пола

https://offnews.bg//sviat/sauditska-arabia-razsledva-momiche-obliaklo-kasa-pola-660811.html

Религиозната полиция в Саудитска Арабия разследва момиче, разходило се на публично място по къса пола и тениска, откриваща ръцете ѝ и с дължина малко над кръста. Девойката публикува видеото в Туитър и предизвика крайни реакции - от ярост и призиви за арест до одобрение за смелостта ѝ.

Ако това беше красота на чужденка, очарованието на талията и очите ѝ нямаше да предизвика последствия, но понеже е саудитска красота, изисква съд, пише тя.

Младата жена - модел на име Кулод, споделя в социалната мрежа клипа, на който се вижда как тя върви край историческа крепост. Тя е облечена като туристка - пола, тениска, слънчеви очила. Това облекло нарушава строгия дрескод за жените в мюсюлманската държава. Мюсюлманките там трябва да носят широки роби, наречени "абая" на публично място, както и забрадки. Забранено им е да шофират и са отделени от мъжете, с които нямат роднинска връзка.

Видеото бе споделено през последния уикенд. Жената върви по пуста улица в укреплението в село, намиращо се на около 155 км северно от столицата Рияд.


Районът е Наджд - един от най-консервативните в Саудитска Арабия, родното място на уахабизма. 

Под видеото се изсипаха огнени коментари, искащи мъст, а писателят и философ Ваел ал-Джасим написа, че е бил "шокиран да прочете тези гневни, плашещи туитове".

"Помислих си, че е бомбардирала или убила някого. Оказа се, че става въпрос за полата ѝ, която не харесват. Чудя се как "Вижън 2030" може да оцелее, ако тя бъде арестувана", добавя той, имайки предвид програмата за реформа, обявена миналата година от 31-годишния коронован принц Мохамед бин Салман.

Решението на ВСС за Цацаров и "ЦУМгейт" не променя позицията към Гергов, отсече Нинова

https://offnews.bg//politika/reshenieto-na-vss-za-tcatcarov-i-tcumgejt-ne-promenia-pozitciata-kam-660817.html

Решението на ВСС за срещата между Сотир Цацаров и Сашо Дончев не променя нищо за Георги Гергов.

Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова във връзка с решението на Инспектората към Висшия съдебен съвет, че няма нищо нередно в срещата между главния прокурор Сотир Цацаров и Сашо Дончев.

Нинова коментира, че решението касае Сотир Цацаров, в качеството му на магистрат и член на ВСС.

„Г-н Гергов е бил на тази среща в качеството си на политическо лице. Тук става въпрос за решение на политически орган, то няма нищо общо с това, което ВСС е решило за г-н Цацаров“, поясни лидерът на БСП.

По думите ѝ решението за Георги Гергов е взето на Национален съвет на БСП. „Не мисля, че решението на ВСС променя нещо“, каза тя.

Нинова поясни, че Георги Гергов е подал оставка като член на Изпълнителното бюро сам по нейно предложение.

„Г-н Гергов не е извършил престъпление, нито нарушение. Става въпрос, че партията по този начин беше въвлечена в един скандален случай, един спор, който ние неинформирани трябваше да понесем политическа отговорност“, допълни Нинова.

Лидерът на БСП съобщи, че партията е срещу отпадането на ограниченията за закупуване на земеделска земя. По този повод групата на БСП ще проведе разговори с останалите партии в парламента, като се очаква и среща с президента Румен Радев. 

"Земеделската е предвидена за производство на селскостопанска продукция“, заяви Нинова. Според нея българската земеделска земя е най-евтина в ЕС и тя ще получава европейски субсидии и то на декар площ.

„Идва някой гражданин на друга държава, купува земеделска земя, не е задължен да произвежда, декларира я и получава субсидия за тази земя, т.е. неговият интерес той ще си го защити“, каза Нинова. Тя обясни, че редица държави в ЕС имат своите ограничителни мерки и процедури за такова свободно закупуване на земеделска земя. Според нея има възможности за действие.

„Ние предлагаме правителството да поиска отлагане на този въпрос. Утре ще разговарям с другите лидери, всички евродепутати от всички партии като българи да се обединят“, призова Нинова. По думите й те трябва заедно да потърсят разговор в Брюксел.

„Ако не се стигне до такова съгласие и обсъждане в Брюксел, не е толкова страшно да влезем в съдебен спор и България да защити националния си интерес“, посочи Нинова. По думите й експерти не изключват да се спечели такова дело.

Среща на министър Захариева с патриарх Неофит

http://www.eurochicago.com/2017/07/zaharieva-s-neofit/

Може би си струва да добавим към тази информация, която звучи много положително, и това, че българското Външно министерство, и висшите духовници на Българската православна църква, трябва да помислят повече всеки в своите правомощия, и за българските граждани зад граница, и за православните българи. Защото обикновените миряни в страната, за разлика от политици, депутати и министри, въобще не могат да стигнат до висшия клир на БПЦ, дори когато отправят прошения и подписки до него. А българските граждани, живеещи в чужбина, далеч не винаги имат късмета в страните, в които живеят, да бъдат изпращани дипломатически и консулски представители, които наистина да работят за тях.

Подводен ремонт на язовирна стена за пръв път в България

http://www.mediapool.bg/podvoden-remont-na-yazovirna-stena-za-prav-pat-v-bulgaria-news266787.html

За първи път в България язовирна стена ще бъде ремонтирана без да се източва водоемът. Уникалната подводна технология ще се приложи на язовир "Студена" от строителни водолази от италиански компании, участвали в изграждането на новото разширение на Панамския канал. Язовир "Студена" осигурява водата за над 100 000 жители на Перник и околните села. "Решихме да прибегнем до по-скъпата и сложна технология, за да не оставим хората на воден режим", каза министърът на регионалното развитие Николай Нанков. Той провери строителната площадка, придружен от депутати и областния управител на Перник. "Студена" е първият български язовир, построен от български инженери, завършили в Германия, и български фирми, разказаха строители. Изграждането му започва през 1947 г., а пет години по-късно е пуснат в експлоатация. Пълният си капацитет достига през 1955 г. Оттогава не му е правен основен ремонт. Най-големият тест за качеството на язовирната стена е земетресението от 5.8 по скалата на Рихтер, което разлюля Перник и София през май 2012 г. http://www.mediapool.bg/bez-porazheniya-po-patna-energiyna-vodna-i-komunikatsionna-mrezha-news193208.html Язовирната стена издържа труса без никакви поражения по нея, каза областният управител на Перник Ирена Соколова. За навлязла в пенсионна възраст 62-годишната стена е в добро състояние. Почти не е мръднала, има само леки обрушавания, казва един от извършителите на предстоящия ремонт. Целта на реконструкцията е да се удължи живота на язовира с още 70 години, тоест взимат се превантивни мерки, обяснява министър Нанков. Това ще струва 32 млн. лв., като освен стената на язовира ще бъде направен ремонт и на пречиствателната станция, напорния водопровод, който е дълъг над 200 м, водоземната кула, основните изпускатели. Ще се осигури и резервно водоснабдяване за Перник, каквото в момента няма. Строителите Изпълнител на обекта е консорциум "Ейч Си Си" (HCC). Водещ партньор в него е румънската компания "Хидроконструкция". Другите двама участника са италианската "Капри" и унгарската "Ейч Би Ем"(HBM). Румънската и италианската компании имат стотици изпълнени обекти, свързани с язовири, водохващания, ВЕЦ-ове в целия свят. Румънците в момента участват в реализацията на три големи водни проекта в родината си, както и в Белгия, Германия Молдова и Кюрдистан. Италианската "Капри" пък е сред водещите в света компании по поставяне на геомембрани. Технологията започва да се разработва през 1991 г. заедно с Американския инженерен корпус и е приложена за първи път четири години по-късно на язовир край Лос Анжелис. За 54 години италианската компания е реализирала около 1400 водни проекта, каза изпълнителният директор Алберто Скуеро. Той благодари специално на българина Володя Лозанов, чиято компания "Хелпик" ще изпълни близо половината от работата на обекта. Полагането на геомембраната е поверено на друга италианска фирма – "Лукатели", с която "Капри" работи заедно. "Лукатели" ще подсигурят майсторите водолази. В момента те са трима, но в пиковите моменти, когато се опъва геотекстила и геоммебраната, ще достигнат до 25 души. Подводните строители не работят по 8 – 10 часа на ден. Те се трудят под водата около 2 – 3 часа дневно, обясни Скуеро. В момента има трима подводни майстори – италианци, но ще бъдат наети и още 8 българи. Ще дойдат и водолази от други страни. Защита на бетона с геотекстил и геомембрана Язовирната стена е дълга 220 метра и висока над 50 метра и е тип "Ньоцли" - направена е от 25 индивидуални бетонни блока. Бетонът не е мръднал, откакто е излят преди повече от 60 години, твърдят инженери на обекта. В момента водолазите правят изследване на стената чрез камери и обрушаване, където е необходимо. След това в бетона ще бъде направена дренажна система, а стената ще се покрие с геотекстил и геомембрана. Ролата на дренажната система е да отвежда водата в случай, че попадне под геотекстила. По този начин се удължава живота на язовирната стена и тя ще може да издържи още 70 години, гарантират строителите. Това не се прави за първи път у нас. Геотекстил и геомембрана са поставяни и на стените на първия български язовир "Калин", както и на язовирите "Карагьол", "Бели Искър", "Цанков камък", но след изпускане на водите им. Сега за първи път това ще стане без източване на водоема, за да не страдат перничани от воден режим. По време на рехабилитацията ще бъде осигурено и допълнително резервно водоснабдяване за Перник. Обектът трябва да бъде изпълнен и въведен в експлоатация през януари 2019 г. За управлението му и строителния контрол отговаря ДЗЗД "ММЛ – ТК", в което влизат британската "Мот Макдоналд" и българската "Трансконсулт БГ". Строежът на язовири у нас със заем от Световната банка След демократичните промени строителството на язовири у нас спира поради липса на средства. По времето на икономическия растеж при управлението на тройната коалиция покойният днес зам.-министър на регионалното развитие Димчо Михалевски разработи проект за довършването на част от започнатите и недостроени язовири. По този начин ще се реши проблема с питейната вода на стотици хиляди хора, подложени всяко лято на воден режим. За целта се сключва заем от Световната банка за 101 млн. евро, които да отидат за дострояването на язовирите "Нейковци", край Трявна, "Луда Яна", край Панагюрище, и "Пловдивци", край Рудозем, както и за рехабилитация на язовир "Студена", край Перник. Първоначалните планове бяха проектите да започнат да се изпълняват от пролетта на 2008 г. и да приключат през 2013 г. Това обаче не се случва поради невъзможност държавата да осигури съфинансирането по проекта – 20% от средствата. Освен това след идването през 2009 г. на власт на първото правителство на Бойко Борисов част от парите (около 12.5 млн. евро) бяха дадени за изработването на 51 генерални планове на ВиК дружествата, които трябваше да са основата за определяне на нуждите от инвестиции в сектора. Плановете бяха 51, колкото са ВиК дружествата в страната. След това обаче концепцията се смени и се мина на вариант консолидация – 28 области с 28 ВиК оператора. За над една трета от областите тази реформа не се е случила поради съпротива на местните власти и те остават без европейско финансиране. Така част от изработените 51 генерални плана станаха излишни и в момента се правят нови за 14 области, които вече струват над 61 млн. лв. Отклоняването на средствата за писане на документи, които в един момент се оказаха ненужни, стана за сметката на изграждането на язовир "Нейковци", край Трявна. За него ще бъде направено единствено работното проектиране. Язовир "Пловдивци", край Рудозем е почти готов и скоро предстои да започне завиряването му, каза министър Нанков. Той ще реши проблема с водата на около 30 хиляди жители от региона Рудозем и Мадан. Скоро трябва да започне строителството и на язовир "Луда Яна", чието проектиране приключва, каза още Нанков. Съоръжението ще осигури вода за жителите на Панагюрище, които през лятото са подложени на жесток воден режим от по няколко часа. Язовирът ще захранва с вода и община Стрелча, а в бъдеще има планове да осигурява и за Пазарджик, каза регионалният министър.

Няма данни за засегнати от пожарите в Хърватия и Черна гора българи

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/07/18/3008900_niama_danni_za_zasegnati_ot_pojarite_v_hurvatiia_i/?ref=rss


Засега няма данни за засегнати от пожарите в Хърватия и Черна гора българи, съобщиха от Министерството на външните работи.<br /><br />На територията на Хърватия възникнаха горски пожари в някои райони на област Далмация. Поради неблагоприятните климатични условия огънят се е разпространил, като в неделя срещу понеделник е причинил и материални щети в градовете Сринина и Тугар. Вчера, 17 юли, пожарът е стигнал до източната част на град Сплит, потушен е бързо и няма данни за...

Нов побой на роми над 17-годишно момче

http://dnes.dir.bg/news/poboy-ulitzata-strahat-nova-zagora-26079767

17-годишен ученик е бил нападнат в гръб от група ромски младежи и ударен с метален бокс в главата в Нова Загора. Извършителят, също на 17 г., е задържан.

5 178 ученици на матура по БЕЛ през август на поправителната сесия

http://www.cross.bg/ezik-dyshi-matyra-1549436.html

/КРОСС/ 5178 души са подали заявление за явяване на първия задължителен държавен зрелостен изпит по български език и литература на сесията през август-септември. В това число влизат хора, които не са успели да положат успешно изпитите си както през месец май, така и през минали години, съобщава news.bg. На 17 юли, изтече крайният срок за подаване на заявления за допускане до държавните зрелостни изпити за сесията август-септември. На втория задължителен държавен зрелостен изпит по избор заявления са подали 4826 души. През сесията август-септември отново дисциплината "Биология и здравно образование" е най-желаният предмет за втори зрелостен изпит. За матура по биология заявления са подали 1957 души. За втора матура дисциплината "География и икономика" са избрали 1891 души, а изпит по философския цикъл са пожелали да държат 478 души. 304 са заявленията за изпита по английски език. Следват дисциплините "История и цивилизация" със 107 желаещи, математика - 53, руски език и физика и астрономия - с по 11 желаещи, а за немски език заявленията са 7. Най-слабо желаните за втора матура предмети са "Химия и опазване на околната среда" и "Испански език" - съответно с по 3 и 4 подадени заявления. За трета матура по желание за септемврийската сесия са кандидатствали само 11 души. Припомняме, зрелостният изпит в сесията август-септември по български език и литература ще се проведе на 28 август

Австралия затяга сигурността с ново суперминистерство

https://www.24chasa.bg/novini/article/6342900

Австралия затяга сигурността с ново 
суперминистерствоАвстралия ще създаде ново суперминистерство, под чието ръководство ще бъдат всички служби за вътрешна сигурност, обяви днес министър-председателят Малкълм Търнбул, цитиран от световните агенции, предава БТА.  Новото министерство на вътрешните работи ще управлява службата за вътрешно разузнаване, федералната и граничната полиция,

„Монтюпе“ представя програма срещу замърсяването на въздуха в Русе до 7 дни

https://www.24chasa.bg/novini/article/6342895

„Монтюпе“ представя програма срещу замърсяването на въздуха в Русе до 7 дни В 7-дневен срок „Монтюпе“ ЕООД ще представи инвестиционна програма срещу замърсяването на въздуха в Русе. Това съобщи министърът на околната среда и водите Нено Димов, цитиран от пресцентъра на държавното ведомство, след срещата с ръководството на дружеството. За мерки срещу замърсяването ще бъдат инвестирани 5 млн.

Около 3 хил. чужденци работят в морските ни курорти

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/okolo-3-hil-chujdenci-rabotiat-v-morskite-ni-kurorti-243244/

Вече има случаи на върнати работници от страна на български работодатели заради неизпълнени предварителни изисквания

Цацаров: Проблемът на България е Бяла, а не Боршош

https://www.vesti.bg/bulgaria/cacarov-problemyt-na-bylgariia-e-biala-a-ne-borshosh-6071617

Главният прокурор заяви, че няма никаква информация за забраната 77 български граждани да влизат на територията на Турция заради връзки с ИД

Цацаров: Деница Златева ще бъде призована като свидетел

https://www.vesti.bg/bulgaria/cacarov-denica-zlateva-shte-byde-prizovana-kato-svidetel-6071617

Главният прокурор заяви, че няма никаква информация за забраната 77 български граждани да влизат на територията на Турция заради връзки с ИД

Германия ще представи изложба на карикатури, осмиващи Ердоган

https://www.24chasa.bg/novini/article/6342889

Германия ще представи изложба на 
карикатури, осмиващи ЕрдоганМузей в германския град Касел ще представи изложба на 50 турски карикатуристи, чиито произведения осмиват президента Реджеп Тайип Ердоган и турското правителство, съобщава ДПА, цитирана от БТА.  Кураторът на изложбата Сабине Кюпер-Бюш и турският карикатурист Тан Джемал Генч ще представят двуезичната изложба,

Борисов се обяви за стабилност в Персийския залив пред премиера на Катар

http://www.cross.bg/borisov-katar-regiona-1549435.html

/КРОСС/ Стабилността в региона на Персийския залив е от особено значение за България и региона на Балканите. В тази връзка приветстваме и подкрепяме разрешаването на възникналата кризисна ситуация с политически средства и по пътя на дипломацията. Това е заявил министър-председателят Бойко Борисов в телефонен разговор с премиера на Катар Абдула бин Насър бин Халифа Ал Тани по повод на създалата се остра дипломатическа криза в отношенията на някои арабски държави с Катар, цитиран в съобщение на правителствената пресслужба. Премиерът Борисов е изразил желанието на българската страна за мирно и бързо уреждане на възникналата кризисна ситуация в много важен за България близък регион. Министър-председателят е отбелязал категоричната си позиция против всяка форма на по-нататъшна ескалация на напрежението, както и срещу намесата на външни за региона фактори. Борисов е акцентирал също върху запазването на стабилността на Съвета за сътрудничество на арабските държави от Залива, което, по думите му, е в интерес на целия регион. Министър-председателят е посочил, че България цени своите приятелски отношения със страните от арабския свят и е изтъкнал сътрудничеството с Катар. От началото на настоящия месец страната ни пое и местното председателство на ЕС в Доха.  

Пострадалите при атентата в Сарафово искат „Хизбула” в съда

http://www.moreto.net/novini.php?n=355750

Пострадалите при атентата на бургаското летище, извършен точно преди пет години, са поискали военното крило на ливанската групировка "Хизбула" да бъде страна по делото. Новината съобщи ръководителят на Специализирания наказателен съд Георги Ушев.

Концерт на Георги Христов, Нели Рангелова, Роси Кирилова, Георги Дюлгеров

http://www.moreto.net/novini.php?n=353042

Георги Христов ще изнесе мащабно шоу, което по нищо няма да отстъпва на най-добрите образци. Неизменно до него на сцената ще бъде вокално-инструменталният му състав "Черно и бяло". Специални гости на концерта ще бъдат Нели Рангелова, Росица Кирилова и Георги Дюлгеров.

Оставаме на опашката на НАТО, ако не модернизираме армията, предупреди Радев

https://offnews.bg//politika/ostavame-na-opashkata-na-nato-ako-ne-modernizirame-armiata-predupred-660815.html

Ако не започне модернизацията на армията, страната ни ще остане на опашката сред страните от НАТО.

Това заяви пред журналисти в Шабла президентът Румен Радев, цитиран от "Фокус".

Държавният даде за пример страни, като Гърция и Полша, които вече са изпълнили изискванията за 2% от БВП. „Постигането на 2% от БВП не означава непременно генериране на отбранителни способности. Наистина трябва да мислим много сериозно и за качеството на тези 2%, но България не може повече да чака, защото въоръжените сили са на ръба, те отдавна са на критичния минимум. И когато ние сме взели някакви решения, когато има ясни процедури за тяхното изпълнение, когато има ясни разчети точно какви способности се постигат, ние трябва да уважаваме собствените си решения. Ние трябва да бъдем предсказуеми партньори в тази колективна организация. И много важно, най-сетне трябва да дадем яснота и перспектива на нашите военнослужещи кога, какво ще се случи. Трябва да дадем тази яснота и перспектива и на нашето общество“, заяви президентът.

По думите му хората трябва да знаят как се развиват българските въоръжени сили, кога и по какъв начин е взето някакво решение с нужния консенсус в Министерски съвет и парламент и то да бъде осъществявано до край.

„Трябва да се научим да уважаваме тези процеси“, каза още държавният глава.

Военният министър Красимир Каракачанов смята, че страната ни може да задели тези 2 % за отбрана, но според него най-важно е да се направят разчети, за да се похарчат парите на българския данъкоплатец правилно, така че да се увеличат способностите на въоръжените ни сили.

В рамките на ВИП-деня на международното учение „SHABLA 2017“ бяха демонстрирани бойни стрелби на българската военна авиация и зенитно-ракетните комплекси на страните-участници в учението – България, САЩ, Сърбия и Украйна. В стрелбите се включиха всички системи за противовъздушна отбрана, които са на въоръжение в трите вида войски на българските Въоръжени сили.

Те демонстрираха бойни способности по поразяване на цели при усложнена метеорологична обстановка на зенитен полигон „Шабла“ в направленията: „земя-земя“, „земя-въздух“, „въздух-въздух“ и „въздух-море“. Република Сърбия, Украйна и САЩ участваха в учението със зенитно-ракетни дивизиони и извършиха пускове „земя-въздух“ със зенитно-ракетни комплекси С-300, „Нева“, „Куб“ и „AVENGER“.

Валери Симеонов представи България пред инвеститори от Китай в Прага

https://www.24chasa.bg/novini/article/6342879

Валери Симеонов представи България пред инвеститори от Китай в ПрагаВицепремиерът Валери Симеонов взе участие на китайския инвестиционен форум „16+1“ в Прага, представяйки предимствата на България пред делегация инвеститори и институционални представители от Китай, съобщиха от пресофиса на вицепремиера. Форумът среща държавите от Централна и Източна Европа с Китай, целейки да засили и създаде още по-динамичен

Лош късмет за Георги Дончев на Нюрбургринг

http://www.cross.bg/donchev-start-porsche-1549434.html

/КРОСС/ Техническа повреда не позволи на българския пилот да стартира в едната от сериите на Porsche Super Sports Cup. Малшанс споходи българския пилот Георги Дончев в стартовете от Porsche Super Sports Cup този уикенд. За първи път този сезон пилотите от „супер спортните серии" на шампионата се състезаваха заедно с по-бързите модели от Porsche Carrera Cup, а двата манша бяха подгряващи на ендюранс сериите от FIA WEC. В квалификациите за съботния старт Дончев се класира на 23 място от всичките 38 участника. С оглед на факта, че след десетина дни предстои важен старт от сезона на Porsche Sports Cup, българският пилот и неговият екип решават да не се поемат излишни рискове. На няколко пъти Дончев не се хвърля в опасни маневри, а шофира много уверено и без никакви грешки стигна до 18-то място в крайното класиране и 5-то в своя клас. Въпреки позитивните емоции от първия старт, вторият тур в дъждовната неделна сутрин започна отчайващо. Поршето на SCHUTZ Motorsport (Overdrive Racing) изобщо не стартира в подгряващата обиколка зад колата за сигурност, а вероятната причина бе проблем в електрониката. С помощта на стюардите Дончев стигна до бокса, но загуби три обиколки, които не можа да навакса до края на състезанието и така не успя да подобри класирането си от първия ден. „Чувствам се изключително разочарован, тъй като бях много мотивиран да покажа най-доброто от себе си

Обиколката на Испания премахва целувките на подиума заради сексизъм

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/07/18/3008790_obikolkata_na_ispaniia_premahva_celuvkite_na_podiuma/?ref=rss


По традиция всеки етап от по-големите колоездачни обиколки завършва с награждаване и целувки от красиви дами на челните състезатели. Тази практика ще се промени в Обиколката на Испания заради сексизъм, обясниха организаторите.<br /><br />Те са решили да премахнат целувките, като награждаването ще се придържа към по-стриктни рамки. На сцената освен жените модели ще има и мъже, които да помагат по време на церемонията.<br /><br />Причина за промяната е медийният отзвук в...

В администрацията на Община Поморие днес са се обаждали телефонни измамници

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/Tvl7jsOCaWo/

Поредна вълна на телефонни измами  ни залива в последните няколко дни. В администрацията на Община Поморие днес също бяха регистрирани няколко обаждания, използващи класическия механизъм «оказване на съдействие на полицейски служители при задържането на телефонни измамници».

Как се действа при тази схема? Получавате телефонно обаждане на стационарния или на мобилния си телефон от непознат глас, който отправя заплахи за живота и здравето ви. След неколкократни подобни обаждания, целящи да ви стресират, по телефона звъни втори непознат, представящ се за полицейски служител на ръководна позиция. Същият заявява, че е възможно да сте жертва на телефонни измамници, като в района са разположени полицейски служители, ангажирани в специализирана полицейска операция за задържането на престъпниците. В хода на разговора „мнимият полицейски шеф” изисква да му съдействате, предоставяйки наличните си парични средства или ценни вещи на въпросните измамници, като след края на акцията те ще ви бъдат върнати.

По време на телефонната измама жертвата непрекъснато разговаря по телефона, като не й се дава възможност да се свърже със свои роднини и да им съобщи за проблема.

Затова нека хората да проведат разговори със свои роднини в напреднала възраст, на които да се обясни, че търсенето на съдействие се осъществява преди всичко на тел. 112 или от близки, на които имат доверие.

Външно: Няма данни за пострадали българи при пожарите в Хърватия и Черна гора

https://www.24chasa.bg/novini/article/6342864


Външно: Няма данни за пострадали българи при пожарите в Хърватия и Черна гораНяма данни за пострадали български граждани при пожарите в Хърватия и Черна гора, съобщиха от пресцентъра на министерството на външните работи (МВнР). В Хърватия възникнаха горски пожари в някои райони на област Далмация. Поради неблагоприятните климатични условия огънят се е разпространил, като в неделя срещу понеделник е причинил и материални

Горските пожари в Хърватия взеха първа жертва

https://www.24chasa.bg/novini/article/6342865

Горските пожари в Хърватия взеха първа жертва

Мащабните горски пожари, които бушуват по Адриатическото крайбрежие на Хърватия, взеха първа жертва, съобщава електронно издание „Стандард“, цитирано от “Фокус“. Стихията обхвана стопански и жилищни сгради и достигна до предградията на популярния сред туристите Сплит. Заради огъня част от града остава без ток и вода.

5 контрабандисти на цигари от Ихтиман арестувани при акция на ГДБОП

https://www.24chasa.bg/novini/article/6342867

5 контрабандисти на цигари от Ихтиман арестувани при акция на ГДБОП5-има мъже от Ихтиман са арестувани заради контрабандни цигари, съобщават от МВР.  Операцията е проведена на 16 юли т в рамките на образувано досъдебно производство. В нея са участвали служители на ГДБОП, колегите им от ТСБОП-София и сектор "Икономическа полиция" при ОДМВР-София под ръководството на Специализираната прокуратура.

Рискована маневра и лошо време довели до инцидента с хеликоптера "Пантер" във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=355755

Докладът за инцидента с хеликоптера "Пантер" е готов, а причините за него са рискована маневра и лоши метеорологични условия. Това каза днес в Шабла министърът на отбраната Красимир Каракачанов, който присъства на ВИП-деня на учението "Шабла 2017".

Тръмп заплаши Венецуела със силни и бързи икономически мерки

http://econ.bg/Новини/Тръмп-заплаши-Венецуела-със-силни-и-бързи-икономически-мерки-_l.a_i.745795_at.1.html

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заплаши Венецуела със силни и бързи икономически мерки, ако нейният президент Николас Мадуро изпълни намерението си...

Първата кампания за споделено финансиране на музей стартира в рамките на НОЩ Пловдив

https://www.actualno.com/plovdiv/pyrvata-kampanija-za-spodeleno-finansirane-na-muzej-startira-v-ramkite-na-nosht-plovdiv-news_623011.html

На 18 юли Фестиалът НОЩ/Пловдив и организаторите му от Фондация „Отворени изкуства“ стартират официална дарителска кампания „Да върнем картините в Музея“ за реставрация на 20 непоказвани досега картини, част от фонда на Регионален етнографски музей – Пловдив.

Индустриален инженер стана зам.-министър на туризма

http://www.mediapool.bg/industrialen-inzhener-stana-zam-ministar-na-turizma-news266786.html

Министерството на туризма се сдоби с втори зам.-министър, след като премиерът Бойко Борисов назначи във вторник на поста Милко Теофилов.   Теофилов е завършил индустриално инженерство и мениджмънт в Института за технологии Карлсруе в Германия. Има 7-годишен професионален опит в сферата на консултантските услуги. Ръководил е проекти в областта на разработването и реализирането на индустриални стратегии и дигиталната трансформация, съобщават от правителствената информационна служба. Досега министърът на туризма Николина Ангелкова имаше един заместник – Ирена Георгиева.. 

Отново бит младеж, този път в Нова Загора

http://www.cross.bg/grub-mladezhi-ytochni-1549433.html

/КРОСС/ 17-годишно момче е с мозъчно сътресение и пукната глава след като е нападнато в гръб от група младежи в Нова Загора. Инцидентът е станал на 16 юли, докато момчето изпращало приятелката си. Компанията първо ги попитали колко е часът, а след това поискали цигара. След отказ на двамата, групата младежи са тръгнали след тях и в гръб нападнали младежа с остър предмет. По случая е образувано бързо производство, съобщи за Дарик говорителят на Окръжна прокуратура-Сливен Руси Русев и уточни, че до седмица ще бъде внесен обвинителен акт. Обвинението е за нанасяне на лека телесна повреда по хулигански подбуди. Извършителят е непълнолетен и неосъждан, уточни още прокурор Русев. Съученици и приятели на удареното момче организират подписка. За събота - 22 юли, е организиран и протест срещу насилието.    

Цацаров: Златева ще бъде призована за НДК

http://dnes.dir.bg/news/ndk-sotir-tzatzarov-denitza-zlateva-skandalat-ndk-26079674

Деница Златева ще бъде призована като свидетел по случая с НДК. Това съобщи главният прокурор Сотир Цацаров преди да бъде разпитан в парламентарната комисия.

Цацаров призовава Деница Златева за свидетел по разследването НДК

https://offnews.bg//politika/tcatcarov-prizovava-denitca-zlateva-za-svidetel-po-razsledvaneto-ndk-660812.html

Деница Златева ще бъде призована като свидетел по разследването за финансовото състояние на НДК.

Това стана ясно от думите на главния прокурор Сотир Цацаров, който е на закритото заседание на Временна комисия за установяване на факти и обстоятелства при разходването на средства в парламента.

Скандалът с НДК избухна, след като министърът на председателството на страната ни на ЕС Лиляна Павлова отстрани Мирослав Боршош като шеф на НДК с мотиви, че НДК има 3 млн.лв. загуби, а обществените поръчки се бавят.

По време на първото заседание на комисията пък стана ясно, че служебният министър по европредседателството от служебния кабинет Деница Златева е приела без проблем отчета на Боршош и заедно с останалите директори го е освободила от финансова отговорност. 

ДАНС няма информация за българи в зоната на конфликт в Близкия изток

https://offnews.bg//obshtestvo/dans-niama-informatcia-za-balgari-v-zonata-na-konflikt-v-blizkia-iztok-660814.html

Работим с оглед разширяването на информацията. До момента това, което може да се каже е, че нямаме данни български граждани да присъстват в зоната на конфликт в Близкия Изток.

Това каза председателят на Държавна агенция „Национална сигурност” Димитър Георгиев по повод информация, че 77 български граждани са със забрана да влизат на територията на Турция преди закритото заседание на Временна комисия за установяване на факти и обстоятелства при разходването на средства, предоставени целево на НДК за подготовка на българското председателство на Съвета на Европейския съюз, цитиран от „Фокус“.

„Всеки отделен случай, който се получава като информация се проверява в пълен обем с оглед важността на темата“, посочи той.

„Направено е поискване чрез вътрешно министерство, в координация сме със всички институции“, обясни Димитър Георгиев.

В доклад на турското Министерство на вътрешните работи, посветен на борбата с „Ислямска държава”, се посочва, че към 16 юни 2017 г. 21 български граждани са депортирани заради опитите им да пресекат зоните на конфликт през турска граница. 

Със забрана да влизат в Турция са общо 53 781 души от 146 държави. Сред тях най-много са гражданите на Саудитска Арабия (7523), Тунис (4605) и Русия (4128). Сред страните от ЕС с най-много предполагаеми джихадисти са Франция (2622), Белгия (1519) и Великобритания (1172).

ДАНС няма информация да българи в зоната на конфликт в Близкия изток

https://offnews.bg//obshtestvo/dans-niama-informatcia-da-balgari-v-zonata-na-konflikt-v-blizkia-iztok-660814.html

Работим с оглед разширяването на информацията. До момента това, което може да се каже е, че нямаме данни български граждани да присъстват в зоната на конфликт в Близкия Изток.

Това каза председателят на Държавна агенция „Национална сигурност” Димитър Георгиев по повод информация, че 77 български граждани са със забрана да влизат на територията на Турция преди закритото заседание на Временна комисия за установяване на факти и обстоятелства при разходването на средства, предоставени целево на НДК за подготовка на българското председателство на Съвета на Европейския съюз, цитиран от „Фокус“.

„Всеки отделен случай, който се получава като информация се проверява в пълен обем с оглед важността на темата“, посочи той.

„Направено е поискване чрез вътрешно министерство, в координация сме със всички институции“, обясни Димитър Георгиев.

В доклад на турското Министерство на вътрешните работи, посветен на борбата с „Ислямска държава”, се посочва, че към 16 юни 2017 г. 21 български граждани са депортирани заради опитите им да пресекат зоните на конфликт през турска граница. 

Със забрана да влизат в Турция са общо 53 781 души от 146 държави. Сред тях най-много са гражданите на Саудитска Арабия (7523), Тунис (4605) и Русия (4128). Сред страните от ЕС с най-много предполагаеми джихадисти са Франция (2622), Белгия (1519) и Великобритания (1172).

Рискована маневра и лошо време довели до падането на хеликоптера "Пантер"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6342837

Рискована маневра и лошо време довели до падането на хеликоптера "Пантер"Докладът за инцидента с хеликоптера "Пантер" е готов, а причините за него са рискована маневра и лоши метеорологични условия. Това каза днес в Шабла министърът на отбраната Красимир Каракачанов, който присъства на ВИП-деня на учението "Шабла 2017", съобщава БТА.  Набелязани са мерки, с които подобни инциденти да се преодоляват в бъдещето,

Рискована маневра и лошо време довели до инцидента с "Пантер"-а

http://www.cross.bg/podobni-shabla-manevra-1549431.html

/КРОСС/ Докладът за инцидента с хеликоптера "Пантер" е готов, а причините за него са рискована маневра и лоши метеорологични условия. Това каза в Шабла министърът на отбраната Красимир Каракачанов, който присъства на ВИП-деня на учението "Шабла 2017". Набелязани са мерки, с които подобни инциденти да се преодоляват в бъдещето, допълни министърът. По думите му препоръките са занапред да се наблегне на подобни ситуации като приводняване, спасителни действия и реагиране при подобни ситуации от самия летателен състав. Министърът каза още, че за отбраната за него е по-важно да се направят разумните разчети и да бъдат похарчени правилно парите на българските данъкоплатци. Той обясни, че до края на годината ще бъде представен план, с който ще нараства бюджетът за отбрана. Министърът даде добра оценка за учението "Шабла 2017".    

Производителите на бира се готвят за лек спад през годината

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/proizvoditelite-na-bira-se-gotviat-za-lek-spad-prez-godinata-243245/

Индустрията е стабилна, но за първото полугодие ръстът в обем е минимален, заявиха от „Карлсберг България"

Пациентска организация иска оставката на шефа на фонда за инвитро след одита на Сметната палата

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/07/18/3008857_pacientska_organizaciia_iska_ostavkata_na_shefa_na/?ref=rss


Пациентската организация "Заедно с теб" поиска оставката на директора на Центъра за асистирана репродукция д-р Мария Георгиева, след като одит на Сметната палата, публикуван миналата седмица, показа пропуски в работата на институцията и недостатъчен контрол над клиниките, с които си партнира. <br /><br />От организацията смятат, цитирани от БНР, че и прокуратурата трябва да направи проверка във фонда за инвитро след доклада на Сметната палата. С анкета сред около 600 жени,...

Водолази ремонтират язовир „Студена“ (СНИМКИ)

http://clubz.bg/56332-vodolazi_remontirat_qzovir_%E2%80%9Estudena%E2%80%9C_snimki

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков присъства днес на старта на рехабилитацията на стената на язовир „Студена“. 

Изпълнителят направи демонстрация на иновативната технология за работа в условия под вода, която се използва за първи път в България. 

Целта е съоръжението да не се източва и да продължава да снабдява Перник и региона, докато тече ремонтът. Очаква се рехабилитацията да приключи в края на 2018 г.

„Перничани бяха уплашени, че ще останат без вода, но намерихме решение. Избраният метод позволява ремонтните дейности да бъдат изпълнявани от водолази без язовирът да се изпразва. Така че няма да оставим 100 000 потребители, включително индустриални предприятия без захранване“, отбеляза Нанков. 

С рехабилитацията експлоатационният срок на стената на язовира ще бъде удължен с около 50 години. Ремонт не е правен от изграждането му преди 62 години.

Ще се  ремонтират също пречиствателната станция за питейни води и отвеждащите водопроводи от язовира.

По време на демонстрацията стана ясно, че геомембраната, която ще бъде използвана при реконструкцията на стената, е използвана и при най-високата язовирна стена в света, която е с височина 335 метра.

Стойността на ремонта е 32 млн. лв. Те са част  от големия „Проект за развитие на общинската инфраструктура“ на стойност 170 млн. лв., който регионалното министерство изпълнява от 2010 г. чрез заемно споразумение от Световна банка. 

„Въз основа на него вече  се изготвиха дългосрочната стратегия за развитие на ВиК отрасъла, мастърплановете и се проектира яз. „Нейковци“ до Трявна“, припомни министър Нанков.
По проекта за първи път след 30 години се изграждат язовирите „Пловдивци“ и „Луда Яна“, които са изцяло нови. „Пловдивци“ ще бъде завършен още през тази година. Вече са изградени стената, чашата и пречиствателната станция за питейни води и след около месец ще започнат дейностите по неговото завиряване"
, допълни Нанков. 

Пусковият срок за „Луда Яна“, който ще захранва с питейна вода около 30 000 души в Панагюрище, Пазарджик и Стрелча, е през 2019 г.

"Язовирите, експлоатирани от МРРБ по линия на ВиК дружествата са девет, от които единствено стената на „Студена“ е в състояние на спешен ремонт. Останалите осем язовира са в добро състояние", посочи Нанков.

Вижте снимки от началото на ремонта на съоръжението. 

Екатерина Захариева и патриархът са обсъдили възможността за нови храмове зад граница

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/07/18/3008856_ekaterina_zaharieva_i_patriarhut_sa_obsudili/?ref=rss


Възможността за създаване на български храмове в страни и населени места с голяма българска общност са обсъдили министърът на външните работи Екатерина Захариева и патриарх Неофит, съобщиха от пресцентъра на министерството на външните работи.<br /><br />На срещата представители на Светия синод са оценили високо доброто сътрудничество с Министерството на външните работи, като са дали за пример българският храм в Берлин, където е сформиран кризисен център за помощ на български...

Проведе се възпоменателна церемония в памет на жертвите от атентата в Сарафово

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/_1mZ7njIhek/

На мястото на атентата на летище „Сарафово” на 18 юли 2012 година,  е издигнат мемориал, където всяка година се провежда церемония в памет на жертвите. На днешната дата в Бургас се проведе възпоменателна церемония в памет на жертвите – 5-има израелски туристи и българският шофьор, които загубиха живота си при атентата. Близо 40 души бяха ранени при атентата и всички получиха първа помощ от бургаските медици – служителите на Центъра за спешна помощ и УМБАЛ Бургас. От този ден израелската държава не спира да благодари на лекарите от болницата, които направиха всичко възможно, за да съхранят живота на ранените.

„Дойдох, за да ви благодаря отново“, заяви г-н Ашер Хофман, консул в посолството на Израел в България, който посети днес УМБАЛ Бургас, придружен от почетния консул на Израел в Бургас г-н Орлин Мандов. Те бяха приети от изпълнителния директор на УМБАЛ Бургас д-р Бойко Миразчийски и от зам.-кмета по здравеопазване в Община Бургас д-р Лорис Мануелян. Втората причина за посещението на Консула е желанието му да се запознае с  възможностите на болницата, за да насочва тук израелските туристи, които търсят от посолството съдействие по различни поводи. Израелските туристи продължават да идват в България и са на 4-5 място по посещаемост, след гостите от Русия, Англия и Германия, подчерта почетният консул г-н Орлин Мандов.

 

Над хиляда деца са в риск заради семейни конфликти

http://www.mediapool.bg/nad-hilyada-detsa-sa-v-risk-zaradi-semeini-konflikti-news266785.html

За по-малко от три месеца властите са получили 1026 сигнала за деца, които са в риск заради родителски конфликт, сочат данни на Държавната агенция за закрила на детето. Само в 59 от случаите социалните работници не са открили риск за детето . В  289 случая е започнала работа с мярка за закрила в семейна среда и основно чрез насочване за ползване на социални услуги. Само в 8 случая е предприето настаняване в семейството на близки и роднини. В преобладаващите случаи – 678, не са взети конкретни мерки, но проблемните семейства се наблюдават от органа за закрила на детето на местно ниво. Социалните отчитат, че през последните години има тревожна тенденция на запазване на относително постоянен брой деца, израстващи в процес на раздяла или развод на родителите и въвлечени в спора между възрастните. Тези деца също така са лишени от възможността да осъществяват лични контакти и с двамата си родители, което е основно тяхно право. Данните бяха представени във вторник на кръглата маса “Родителите – конфликтите – агресията и закрилата на децата“ в парламента, организирана от комисията по въпросите на децата, младежта и спорта съвместно с Държавната агенция за закрила на детето. Практиката показва, че раздялата на родителите, особено когато има конфликт между тях, дава негативно отражение върху детската личност и психика. Работещите в сферата са обезпокоени от нарастващата агресия сред децата. За учебната 2013/2014 случаите на насилие при децата са 3268, а през миналата 2016 г.- 7017 случая, като е очевидно двойното нарастване на тези инциденти, свързани основно с тормоз и кибертормоз, отчете зам.-министърът на образованието Деница Сачева. Според специалистите трябва да се работи в посока консултации с психолог за предотвратяване на семейни конфликти и бъдещи рискове в семейството, да се полагат усилия за предотвратяване на родителско отчуждение или преодоляването му и социална работа и психологически консултации за нормализиране на взаимоотношенията между детето и отчуждения родител. Социалните работници са свръхнатоварени и под натиск   Като проблем властите отчитат натовареността на социалните работници. Те често са пряко въвлечени в семейните конфликти, като много пъти родителите ги обвиняват в пристрастие или изискват да се вземе конкретна страна. Служителите са уязвими по отношение на несъгласие с решенията им от страна на родители и стават обект на нападки и заплахи. Те също така се чувстват неподкрепени и незащитени да предприемат рестриктивни мерки спрямо несътрудничещите родители. От ДАЗД посочват и необходимостта  от провеждане на контрол и обучение на социалните работници, с цел ефективност в работата, превенция на професионалното прегаряне и текучество на кадри по тази причина. Неефективното и дори липсващо сътрудничество с Дирекциите за социално подпомагане по места е друг проблем в работата на агенцията. Популяризиране на медиацията Една от предлаганите мерки е да се  популяризира медиацията като форма на подкрепа за родителите в конфликт и техните деца. Възможно решение е да се инициира промяна в Семейния кодекс, с която съдилищата задължително да насочват родителите в процес на раздяла към медиатор или към услуга, която да предотврати задълбочаването на конфликта. Друго предложение е да се разработи държавен стандарт за натовареност на социалните работници, за да не работят с неограничен брой случаи. От ДАЗД предлагат също да се разработят и станат задължителни за прилагане от адвокатите, етични правила, съгласно които да не съветват доверениците си да използват социалната система като инструмент при разрешаване на съдебни спорове, като подават сигнали за насилие или като възпрепятстват контактите с детето на другия родител.

Президентът сезира Конституционния съд за СЕТА

http://www.moreto.net/novini.php?n=355749

Президентът Румен Радев сезира Конституционния съд с искане за задължително тълкуване на разпоредби от Конституцията по повод търговско споразумение между Канада и Европейския съюз - СЕТА. То засяга практически всички сфери на обществения живот, което налага гражданите и институциите да имат яснота за естеството на такива споразумения и мястото им в българския конституционен модел, смята президентът.

Екатерина Захариева пред патриарх Неофит: Държавата и църквата имат обща отговорност

https://www.24chasa.bg/novini/article/6342827

Екатерина Захариева пред патриарх Неофит: Държавата и църквата имат обща отговорност Църквата има много важна роля в борбата с езика на омразата. Не бива да допускаме заплахата от насилствен екстремизъм и радикален ислям да водят до омраза към групи хора на етнически принцип, или към друга религия. Едновременно с това сме загрижени за правата на християните в зоните на конфликт. С тези думи заместник министър-председателят по

Нинова: ГЕРБ да кажат Симеонов ли е истинският премиер

http://www.cross.bg/simeonov-ninova-gerb-1549432.html

/КРОСС/ ГЕРБ да си определят позицията за класа прослужено време - Валери Симеонов ли им е говорител или имаме премиер в негово лице и един скрит отзад Борисов, който изпълнява. Това обяви лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на пресконференция след заседание на Изпълнителното бюро на партията, предаде „Фокус". „Отпадането на класа за прослужено време - традиционно и последователно БСП сме против това предложение", заяви Нинова. Според нея това ще доведе до намаляване на доходите на хората. „Дори сега той да се включи в заплатата, догодина тези заплати няма да растат, ще останат в замразеното състояние, в което са сега", каза тя. Лидерът на БСП посочи, че трябва да се стимулират младите специалисти. „Млади хора, професионално подготвени, модерни остават с по-малко заплащане, т.е. трябва да намерим формата такива млади специалисти да бъдат стимулирани с допълнителни плащания, с бонуси, с тримесечно материално стимулиране, за да не противопоставяме хората с повече професионален опит на младите, които са модерни, адекватни, подготвени на съвременните условия на труд", заяви лидерът на БСП. Тя посочи, че утре ще има среща с КНСБ и КТ „Подкрепа" по тази тема. „Те са на същата позиция като нас, бихме искали да обсъдим тези позиции и ние като парламентарно представена партия да ги отстояваме вътре в залата", каза Нинова. Според нея по тази тема е важно какво мислят ГЕРБ

Пред премиера на Катар Борисов призова за бързо решаване на конфликта

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/07/18/3008845_pred_premiera_na_katar_borisov_prizova_za_burzo/?ref=rss


Стабилността в региона на Персийския залив е от особено значение за България и региона на Балканите. В тази връзка приветстваме и подкрепяме разрешаването на възникналата кризисна ситуация с политически средства и по пътя на дипломацията. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов в телефонен разговор с премиера на Катар Абдула бин Насър бин Халифа Ал Тани по повод създалата се остра дипломатическа криза в отношенията на някои арабски държави с Катар, съобщи правителствената информационна...

Президентът призова за спешна модернизацията на армията

http://www.cross.bg/sposobnosti-sili-resheniya-1549430.html

/КРОСС/ "Ако не започне модернизацията на армията, страната ни ще остане на опашката сред страните от НАТО". Това заяви пред журналисти в Шабла президентът Румен Радев, предаде „Фокус". Президентът даде за пример страни, като Гърция и Полша, които вече са изпълнили изискванията за 2% от БВП. „Постигането на 2% от БВП не означава непременно генериране на отбранителни способности. Наистина трябва да мислим много сериозно и за качеството на тези 2%, но България не може повече да чака, защото въоръжените сили са на ръба, те отдавна са на критичния минимум. И когато ние сме взели някакви решения, когато има ясни процедури за тяхното изпълнение, когато има ясни разчети точно какви способности се постигат, ние трябва да уважаваме собствените си решения. Ние трябва да бъдем предсказуеми партньори в тази колективна организация. И много важно, най-сетне трябва да дадем яснота и перспектива на нашите военнослужещи кога, какво ще се случи. Трябва да дадем тази яснота и перспектива и на нашето общество", заяви президентът Румен Радев. По думите му хората трябва да знаят как се развиват българските въоръжени сили, кога и по какъв начин е взето решение с нужния консенсус в Министерски съвет и Парламента и то да бъде осъществявано до край. „Трябва да се научим да уважаваме тези процеси", каза още държавният глава.    

Боршош с обвинение за неправомерно разпореждане с бюджетни средства

//dariknews.bg/novini/bylgariia/borshosh-s-obvinenie-za-nepravomerno-razporezhdane-s-biudzhetni-sredstva-2037576

Бившият изпълнителен директор на НДК Мирослав Боршош ще получи обвинение за неправомерно разпореждане с бюджетни средства. Това стана ясно от думите на главния прокурор Сотир Цацаров след изслушването му пред парламентарната комисия, която проверява разходването на средства в Нацио

Президентът Радев: България закъснява с модернизацията на въоръжените си сили

https://www.24chasa.bg/novini/article/6342812

Президентът Радев: България закъснява с модернизацията на въоръжените си силиАко не започне модернизацията на армията, страната ни ще остане на опашката сред страните от НАТО. Това заяви президентът Румен Радев, съобщава „Фокус”. Президентът даде за пример страни, като Гърция и Полша, които вече са изпълнили изискванията за 2% от БВП. „Постигането на 2% от БВП не означава непременно генериране на отбранителни способности.

Шокиращи кадри от Черна гора: Туристи бягат от пожарите посред нощ (Видео)

http://frognews.bg/news_138488/SHokirashti-kadri-ot-CHerna-gora-Turisti-biagat-ot-pojarite-posred-nosht-Video/

Огромни пожари застрашиха населени места в Черна гора, сред които и туристически обекти. Очевидец е успял да запише спасяването на едно семейство от пламъците посред нощ в неделя срещу понеделник, съобщи сайтът ”Виести”.

Бербатов на йога, докато размишлява за Индия

https://offnews.bg//futbol/berbatov-na-joga-dokato-razmishliava-za-india-660810.html

Димитър Бербатов става все по-запален фен на йогата. Нападателят публикува снимка в своята страница от почивката си. На нея Бербо практикува йога. Не за първи път го показва в социалните мрежи

Футболистът продължава да поддържа отлична спортна форма, въпреки че няма отбор от 2016 г., когато игра за гръцкия ПАОК. Но пък оферти не липсват.

Индийската преса пусна поредните информации за интерес към  Бербатов. За българския нападател се съревновават два от грандовете в страната - Делхи Дайнамос и Атлетико Калкута.

Бербатов неведнъж е заявявал, че би обмислил оферта от изток, само ако няма такава от клуб от Западна Европа. По наша информация вече е отхвърлил няколко милионни контракта от Близкия изток.

Митко тренираше със своите приятели от Берое и дори вкара гол в контрола. Той е с отворена покана за заиграе в Стара Загора, което предизвика учудваща реакция сред групировката "Анималс", която подкрепя ЦСКА-София. "Животните" нападнаха Митко с остра декларация, чийто език е далеч от добрия тон. 

Деница Златева ще бъде призована за свидетел по разследването за НДК

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/07/18/3008878_denica_zlateva_shte_bude_prizovana_za_svidetel_po/?ref=rss


Депутатът от БСП и бивш вицепремиер, отговорен за българското председателство на Съвета на ЕС, в служебния кабинет Деница Златева ще бъде призована като свидетел по разследването за НДК. Това каза главният прокурор Сотир Цацаров преди закритото заседание на временната парламентарна комисия, която проверява разходването на средства за ремонта на НДК във връзка с председателството.<br /><br />По-рано днес говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова заяви, че се проверяват около 4...

"С книга на плажа" стартира от утре в експоцентър "Флора"

http://www.cross.bg/predstavyane-kniga-bulgarski-1549429.html

/КРОСС/ Изложението "С книга на плажа" ще бъде в пет поредни дни от 19-ти до 23-ти юли, от 10:00 до 21:00 ч., на алеята пред Експозиционен център "Флора". За трето поредно лято в Морската градина ще ви чакат едни от най-новите литературни заглавия, които ще превърнат вашия престой на плажа в приключение. Тази година изложението придобива фестивален характер и разгръща богата съпътстваща програма. Част от изложението става и инициативата "Думи на 4 гуми" - мобилна книжарница за съвременна българска литература. Проектът има за цел да популяризира четенето на живи български автори и да опровергае клишето, че младите хора не четат. Зад щандовете с книги ще застанат младият поет Илиян Любомиров (Августин Господинов) и големи български писатели и поети, от които ще можете да получите автограф. 19.07/сряда 17:30 ч. СВЕТЛОЗАР ЖЕКОВ представяне на книгите: "Езотерично Християнство" и "Богомилството -светлината на бездната"   19:00 ч. МИЛЕН РУСКОВ "Чамкория"   20.07/четвъртък 17:30 ч. ЙОРДАН РАДИЧКОВ "Игра на гъски" 19.00 ч. КРИСТОФЪР БЪКСТОН представяне на романите, преведени на български   21.07/петък 17.30 ч. ХРИСТО БУКОВСКИ представяне на романи 19:00 ч. ЗЛАТИНА БАХОВА "Огледало за сънища" Станете част от книжното приключение на град Бургас, което ще протече в периода от 19 до 23 юли 2017г., от 10:00 до 20:30ч

„Информационно обслужване“ с над 11 млн. лева приходи за първото шестмесечие

http://www.cross.bg/leva-mesetza-shest-1549426.html

/КРОСС/ „Информационно обслужване" АД реализира 11 274 000 лева приходи за първите шест месеца на годината и печалба преди данъци от близо 2 млн. лева. Дружеството бележи увеличение на приходите спрямо заложените цели в Бизнес плана с почти 500 000 лева, като това показва ръст от 34 % в сравнение с първите шест месеца на миналата година. При съпоставка на планираните показатели се очертава покачване на печалбата преди данъци с 63 % и увеличение с над 3,7 пъти спрямо първото шестмесечие на 2016 г. В периода до 30.06.2017 г. е отчетен спад на разходите с 3 % спрямо заложените цели за годината, което е резултат от водената последователна политика в тази насока от мениджмънта на „Информационно обслужване" АД. Показателите са резултат от сключени нови договори през първите шест месеца на годината, както и започналото изпълнение на дейности по договори сключени в края на миналата година. „Информационно обслужване" е сред технологичните лидери в областта на предоставянето на високотехнологични услуги в ИКТ сектора в България. Компанията е специализирана в изграждането, развитието и поддръжката на информационни системи с национално значение, сред които информационната система за управление на приходите от местни данъци и такси, основните информационни системи на НАП, вкл. и публичните услуги на агенцията, системите на МФ и Агенция „Митници" и технологичен партньор на ЦИК.  

Левски извън времето

http://www.eurochicago.com/2017/07/levski-izvan-vremeto/

Време разделно е! Всеки от нас, образно казано, по отношение на съвремието ни трябва да избере – или Васил Левски, неговия пример и начертания от него труден път към чиста и свята република, или да избере да търси предатели, да се лута и да потъва в мисли за очерняне, да тъпче на едно място, мислейки, че тъпче някого, а то всъщност е зацикляне и безвремие. Вие кой път избирате?

Няма пострадали българи при пожарите в Хърватия и Черна гора

http://www.cross.bg/informatziya-vlasti-postradali-1549427.html

/КРОСС/ На територията на Хърватия възникнаха горски пожари в някои райони на област Далмация. Поради неблагоприятните климатични условия огънят се е разпространил, като в неделя срещу понеделник е причинил и материални щети в градовете Сринина и Тугар. Вчера, 17 юли 2017 г , пожарът е стигнал до източната част на град Сплит, потушен е бързо и няма данни за пострадали. По информация на хърватските власти към момента ситуацията е под контрол, като остава само едно огнище на пожара, което се намира в град Строжанац, в района на Сплит. Пожарът не е засегнал курортни селища в Хърватия. По информация на местните власти няма пострадали граждани вследствие на пожарите в страната. Няколко горски пожара са възникнали на територията на Черна гора през последните дни. Засегнати са райони в близост до столицата Подгорица, градовете Цетине и Даниловград, както и на няколко места по крайбрежието на страната - Котор и Тиват. По последна информация на местните власти, част от населението на залива Луштица и района от Грабовица до Бигово е била евакуирана. Черна Гора е поискала международна помощ за справяне със ситуацията с горските пожари чрез механизма на ЕС за гражданска защита. Българските дипломатически мисии в Загреб и Подгорица поддържат постоянен контакт с местните власти и следят за развитието на ситуацията около горските пожари

EVN България Топлофикация стартира последния етап от изграждането на нов главен топлопровод в Пловдив

http://www.cross.bg/bulgariya-toplofikatziya-septemvri-1549428.html

/КРОСС/ От 19 юли 2017 г. EVN България Топлофикация стартира важен проект за полагане на над 600 метра нов главен топлопровод в участък от бул. "Васил Априлов" в гр. Пловдив - отсечката от ул. „Войнишка слава" до бул. „Шести септември". Посоченият участък е последният етап от изграждането на изцяло нова топлопреносна мрежа по цялата дължина на бул. "Васил Априлов". EVN България Топлофикация вече положи нови топлопроводи от ул. „Велико Търново" до ул. „Войнишка слава". Строително-ремонтните дейности ще бъдат извършвани на етапи в посока от ул. „Войнишка слава" към бул. „Шести септември". Движението ще се осъществява еднопосочно в западното платно в посока от бул. „Шести септември". Проектът по бул. „Васил Априлов" е свързан с изграждане на нова топлопреносната мрежа в район, където в миналото не е имало централно отопление. Новите топлопроводи ще позволят на редица здравни и социални обекти да се възползват от удобствата на централното топлоснабдяване. Обектът се изпълнява в сътрудничество с Община Пловдив. Проектът е съгласуван с общинските власти и КАТ и се изпълнява по одобрена работна документация съгласно нормативните изисквания. EVN България Топлофикация ще предприеме всички мерки за възможно по-бързо приключване на дейностите.            

Каракачанов даде висока оценка на резултатите от международното учение „SHABLA 2017“

https://www.24chasa.bg/novini/article/6342808

Каракачанов даде висока оценка на резултатите от международното учение „SHABLA 2017“
Министърът на отбраната Красимир Каракачанов даде висока оценка на проведените днес, 18 юли, бойни стрелби по време на ВИП-деня на международното учение „SHABLA 2017“, съобщават от пресцентъра на министерството на отбраната.  В отговор на журналистически въпрос за повишаване на парите за отбрана министър Каракачанов заяви,

„Лъвски“ скокове на плажа във Варна за годишнината на Апостола

http://www.moreto.net/novini.php?n=355748

Състезание за титлата Най-дълъг „лъвски“ скок ще се проведе тази вечер на плажа във Варна. Събитието ще започне от 19 часа в района на Четвърта буна, научи Moreto.net. Надпреварата се организира във връзка със 180-тата годишнина от рождението на Апостола на Свободата Васил Левски по инициатива на Младежкия информационно консултантски център „Скаут“ в морската столица.

Искат Хизбула да бъде страна по процеса Сарафово

http://frognews.bg/news_138487/Iskat-Hizbula-da-bade-strana-po-protsesa-Sarafovo/

Военното крило на Хизбула да бъде страна по делото за атентата в Сарафово поискаха пострадали при терористичната атака.

"Сименс" и "Ей И Ес" обединяват технологии за съхранение на енергия

http://www.mediapool.bg/simens-i-ei-i-es-obedinyavat-tehnologii-za-sahranenie-na-energiya-news266784.html

Германската компания "Сименс" (“Siemens”) и американската корпорация "Ей И Ес" ( AES) обявиха във вторник създаването на нова глобална компания за разработване на технологии за съхранение на енергия. Дружеството "Флуенс" (Fluence), в което всяка от компаниите ще държи по 50 процента,  обединява обширната технологична експертиза, уникалния пазарен опит в съхранението на енергия и глобалните достижения на "Сименс" и "Ей И Ес", за да предложи доказани и конкурентноспособни системи за съхранение на енергия за бързо трансформиращия се сектор, посочва се в съобщението. Сделката обединява десетгодишния индустриално значим опит на американската корпорация в прилагането на решения за съхранение на енергия в седем държави с натрупания повече от век от германския концерн опит в управлението на енергийни технологии и глобалното търговско присъствие на компанията в повече от 160 страни. Очаква се "Флуенс" да заработи през четвъртото тримесечие на 2017 г., след като получи всички регулаторни одобрения. Централата на компанията ще е във Вашингтон, окръг Колумбия, САЩ, с допълнителни офиси, разположени в Ерланген, Германия, и подбрани градове по света. Тя ще предлага досега разработваните платформите за съхранение на енергия Advancion на "Ей И Ес" и Siestorage на "Сименс". Дружеството също така ще продължи да разработва нови услуги и решения за съхранение, достигайки до потребители в повече от 160 държави. Фирмата ще позволи на клиентите по света по-добре да навигират фрагментирания и бързо разрастващ се сектор за съхранение на енергия и ще отговори на неотложните им нужди от различни по мащаб, предоставяйки гъвкави и конкурентни решения за съхранение на енергия. "Флуенс" ще работи независимо от компаниите-майки, които са сред водещите доставчици на решения на съхранение на енергия по света. Заедно, двете фирми са въвели в експлоатация или получили 48 проекта, достигащи 463 MВ за съхранение на енергия на базата на батерии в 13 страни, включително най-големия в света проект за съхранение на енергия на базата на литиево-йонни батерии, разположен близо до Сан Диего, Калифорния. "С разрастването на пазара за съхранение на енергия, клиентите се сблъскват с предизвикателството да намерят доверен технологичен партньор с подходящо портфолио и сериозни познания в енергийния сектор... С глобалните достижения на опитна международна търговска сила, както и водещата технологична платформа Siestorage на "Сименс" на разположение, "Флуенс" ще бъде идеално подготвена да обслужва този много интересен пазар“, заяви Ралф Кристиан, главен изпълнителен директор на Отдел "Енергийно управление“ на немския концерн. “Партньорството ни със "Сименс" и сформирането на "Флуенс" ще предложи както на големите, така и на по-малките потребители пълната гама от доказани нови решения за съхранение на енергия в повече от 160 страни. Това ще ускори интегрирането на възобновяемите източници на енергия в утрешната енергийна мрежа“, заяви Андрес Глуски, президент на "Ей И Ес". Секторът за съхранение на енергия, свързан с мрежата, се очаква да се разрасне от общо три гигавата инсталирани мощности в края на 2016 г. до 28 гигавата през 2022 г., според IHS Markit. Това е равно на енергията, използвана от 18.6 милиона домакинства. Чрез включването на съхранението на енергия в електрическата мрежа, комуналните услуги и общностите по света ще оптимизират инвестиции си в инфраструктурата, ще се увеличи гъвкавостта и устойчивостта на мрежата и ще се ускори конкурентноспособното интегриране на възобновяемото производство на електричество, посочват двете компании.   Технологичните платформи на "Ей И Ес" – Advancion, и на "Сименс" – Siestorage, поддържат множество решения за съхранение на енергия.  Германското приложение е за микромрежа и управление на остров, възобновяема хибридна технология, възможност за "black-start“ и ограничаване на пиков потребител, като изгражда своето лично познание за енергийните нужди на клиентите като водещ глобален производител на оборудване. Решението на "Ей И Ес" е за съхранение на енергия на базата на батерии в областта на комуналния сектор – за гъвкава пикова мощност, спомагателни услуги като регулиране на честотата, надеждност в преноса и разпределението, и приложения за интегриране на възобновяеми източници на енергия, датиращи от едно десетилетие назад и представляващи няколко от най-големите инсталации за съхранение на енергия в света. Двете световни компании работят активно в България, като притежаващата ТЕЦ "Ей И Ес Гълъбово" американска компания обяви преди време, че има интерес да инвестира в разполагането на батерии за съхранение на енергия у нас.

Пускат на търг ферарито на Елтън Джон

http://www.cross.bg/eltun-dzhon-turg-1549425.html

/КРОСС/ Британската аукционна къща "Силвърстоун" ще предложи на търг ферарито на Елтън Джон от 1972 г., като предварителната му оценка е от 598 до 655 000 евро, съобщи Лента. Търгът е насрочен за 29 и 30 юли. Елтън Джон е притежавал автомобила Ferari 365 GTB/4 Daytona от 1973 г. до 1975 г. От 16 години той е в частна колекция. Общият му пробег за цялото това време е под 100 000 км. Автомобилът е в оригиналния си червен цвят rosso chiaro и е съвсем изправен. Придружаващите го документи потвърждават, че е принадлежал на Елтън Джон.    

Съдът остави под домашен арест политически бежанец, търсен от Турция

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/07/18/3008786_sudut_ostavi_pod_domashen_arest_politicheski_bejanec/?ref=rss


Софийският апелативен съд (САС) остави под домашен арест турския гражданин Джелял Гезер, чиято екстрадиция иска Турция, тъй като там е осъден доживот. Мярката за процесуална принуда му се налага, докато започне производството по същество за исканото му предаване на властите в южната съседка, а в хода му тя може да бъде заменена с по-лека.<br /><br />Турският гражданин е бил арестуван на 17 юни на летище София. Той е идвал на посещение при сестра си, която живее тук. Гезер има<br...

Пиратските стоки костват 800 хил. работни места в ЕС

http://www.investor.bg/evropa/334/a/piratskite-stoki-kostvat-800-hil-rabotni-mesta-v-es-243240/

Страните от общността не трябва да толерират повече вноса на фалшиви стоки, препоръчва Европейският икономически и социален комитет

Берлин осъди провъзгласяването на Република Малорусия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6342791

Берлин осъди провъзгласяването на Република Малорусия

Федералното правителство на Германия осъди изявленията на Александър Захарченко, лидера на Донецката народна република, която няма статут на международно призната държава, за създаването на нова държава с името Република Малорусия, съобщава Deutsche Welle, цитирана от “Фокус“.  „Тази стъпка е абсолютно неприемлива.

Погребаха 18-годишния Алекс от Бяла

http://frognews.bg/news_138486/Pogrebaha-18-godishniia-Aleks-ot-Biala/

Жителите на Бяла си взеха последно сбогом с 18-годишния Алекс, който почина след побой за цигара пред дискотека в града. Поклонението, което премина при засилено полицейско присъствие, се извърши в църквата „Св. Георги“.

Рехабилитацията на стената на язовир „Студена“ ще удължи експлоатационния срок с 50 години

http://www.cross.bg/stenata-nankov-yazovir-1549423.html

/КРОСС/ Министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков присъства днес на старта на рехабилитацията на стената на яз. „Студена". Изпълнителят направи демонстрация на иновативната технология за работа в експлоатационни условия под вода, която се използва за първи път в България. Целта е да не се източва язовирът и той да продължава да снабдява Перник и региона с вода докато тече ремонтът. Очаква се рехабилитацията да приключи в края на 2018 г. „Перничани бяха уплашени, че ще останат без вода при ремонта, но намерихме решение", обясни пред медии министър Нанков. Най-голямото предимство на избрания метод, позволяващ ремонтните дейности да бъдат изпълнявани от водолази без източване на съоръжението е, че няма да оставим 100 000 потребители без вода от язовир „Студена", включително индустриални предприятия, коментира министърът. Очаква се с рехабилитацията експлоатационният срок на стената на язовира да бъде удължен с около 50 години. Рехабилитация не е извършвана от изграждането на язовира преди 62 години, каза министър Нанков и подчерта, че при 24-часов режим на експлоатация 365 дни в годината натовареността му през това време е била голяма. Полагането на геомембраната няма да наруши качествата на водата за питейно-битови нужди. Предстои да бъде обрушен бетонът от слабите места по стената, като освен ремонтът й и полагането на мембраната, водовземната кула ще бъде укрепена със стоманобетонен кожух

Пред министър Нанков бе демонстрирана новата технологията за рехабилитация на язовир „Студена“

http://www.cross.bg/pernik-razvitie-nankov-1549423.html

/КРОСС/ Днес в присъствието на министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, народните представители от ГЕРБ-Перник Красимир Велчев и д-р Александър Александров беше демонстрирана технологията за обследване и рехабилитация на язовир „Студена" в област Перник. На събитието също така присъства председателят на ЖГЕРБ и областен управител на Перник Ирена Соколова, както и зам.-кметът на общината Владислав Караилиев. Проектът се прави по нова технология, която се прилага за първи път в България. Методът позволява ремонтните дейности да се извършват без спиране на водоподаването и без да се източва водния обект, който водоснабдява района на Перник. Това обясниха специалистите от консорциум „Хидроконструкция-Хидепито Солетанж Баши Мелялапозо (ХБМ)-Карпи". Рехабилитацията на съоръжението и на пречиствателната станция за питейни води към него е част от изпълнявания от Министерството на регионалното развитие и благоустройството „Проект за развитие на общинската инфраструктура". Планът е финансиран от Световната банка и държавния бюджет и е на стойност 32 млн. лв.По думите на министър Нанков водният обект осигурява питейна вода за над 100 000 жители в градовете Перник и Батановци, селата Големо Бучино, Люлин, Дивотино, Витановци, Мещица, Черна гора, Лесковец, Богданов дол и Ярджиловци, както и промишлено водоснабдяване

Изграждат българска църква в Мадрид

http://www.cross.bg/tzentur-sutrydnichestvo-zaharieva-1549424.html

/КРОСС/ "Всички представителства на България в чужбина ще подкрепят и подпомагат грижите, които БПЦ полага за нашите сънародници зад граница" - заяви министърът на външните работи г-жа Екатерина Захариева при срещата си днес с Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит. Срещата, в която взе участие и митрополита на Западна и Средноевропейската епархия на БПЦ Антоний, се състоя по молба на г-жа Захариева. Двете страни отчетоха добрата координация и сътрудничество между представителите на Държавата и на Църквата зад граница, и препотвърдиха, че грижата за добруването на българите в чужбина и запазването на връзката им с Родината и българското им самосъзнание, е тяхна обща грижа и отговорност. Като бе отчетено, че българската общност в Испания е една от най-многочислените в Европа, по време на официалната среща бяха съгласувани конкретни действия за изграждането на български православен храм на територията на посолството ни в Мадрид. Предвижда се в приземния етаж на храма да бъде устроен социално-просветен център, за да може това място "да стане обединяващо за българите пребиваващи в Испания", където държава, Църква и Училище да работят заедно в тази посока. Като добър пример за такова ползотворно сътрудничество бе посочен българският катедрален храм в Берлин, където паралелно с редовните богослужения, действа и просветен център, както и кризисен център, за оказване непосредствена помощ на нашите сънародници изпаднали в беда

17-годишен пострада при спречкване в Нова Загора

https://www.24chasa.bg/novini/article/6342784

17-годишен пострада при спречкване в Нова Загора

17-годишен младеж е пострадал при спречкване в Нова Загора. Това каза говорителят на Окръжната прокуратура в Сливен Руси Русев, цитиран от “Фокус“.  На 16 юли около 23.00 часа е подаден сигнал за спречкване между непълнолетни младежи. Пострадалото 17-годишно момче е ударено с метален бокс. "Има разкъсване на кожата на главата.

Шефът на специализирания апелативен съд бе избран с изключение в закона

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/07/18/3008829_shefut_na_specializiraniia_apelativen_sud_be_izbran_s/?ref=rss


Съдийската колегия избра Георги Ушев за председател на специализирания апелативен съд. Само преди половин година, той получи мнозинството от гласовете на колегията, за да бъде титуляр на долноинстанционния специализиран съд.<br /><br />За избора, който е втори подред, освен Ушев, имаше още един кандидат - Румяна Илиева, която работи в апелативния специализиран съд от началото на работата му през януари 2012 г. Тя беше подкрепена от петима души, осем (минималния изискуем брой...

Има панически страх от работещ закон срещу корупцията

http://dnes.dir.bg/news/ndk-meglena-kuneva-sanirane-niden-zelenogorski-dbg-imitar-anev-dimitar-delchev-evropredsedatelstvo-zacon-coruptziata-regionalno-razdelenie-26079502

Заместник-председателят на ДБГ Димитър Делчев заяви, че има панически страх от приемане на работещ закон за борба с корупцията от страна на мнозинството.

Нинова: С президента Радев ще обсъдим съдебната реформа и борбата с корупцията

https://www.24chasa.bg/novini/article/6342765

Нинова: С президента Радев ще обсъдим съдебната реформа и борбата с корупцията

До края на седмицата ще се срещна с президента Румен Радев, за да обсъдим отпадането на ограниченията за закупуване на земеделска земя и съдебната реформа. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на пресконференция след заседание на Изпълнителното бюро на партията, съобщава „Фокус“. Лидерът на БСП поясни,

ДАНС няма данни българи да се намират в зоната на конфликт в Близкия изток

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/07/18/3008830_dans_niama_danni_bulgari_da_se_namirat_v_zonata_na/?ref=rss


ДАНС няма данни български граждани да присъстват в зоната на конфликт в Близкия изток. Това каза председателят на агенцията Димитър Георгиев по повод информация, че 77 български граждани са със забрана да влизат на територията на Турция, цитиран от агенция "Фокус".<br /><br />"Работим с оглед разширяването на информацията", допълва Георгиев. Той участва в закритото заседание на Временна комисия за установяване на факти и обстоятелства при разходването на...

Борисов проведе телефонен разговор с премиера на Катар

http://www.moreto.net/novini.php?n=355746

Стабилността в региона на Персийския залив е от особено значение за България и региона на Балканите. В тази връзка приветстваме и подкрепяме разрешаването на възникналата кризисна ситуация с политически средства и по пътя на дипломацията.

Президентът сезира КС, но остави споразумението ЕС - Канада в ръцете на депутатите

http://www.mediapool.bg/prezidentat-sezira-ks-no-ostavi-sporazumenieto-es---kanada-v-ratsete-na-deputatite-news266783.html

Президентът Румен Радев поиска във вторник Конституционният съд (КС) да тълкува няколко текста от основния закон във връзка с търговското споразумение между Европейския съюз и Канада, известно като СЕТА. Позицията на КС обаче няма да може да блокира ратификацията на споразумението в българския парламент, тъй като Радев не е поискал изрично обявяването на текстове от споразумението за противоконституционни. Той е поискал единствено тълкуването на конституцията, което би дало само евентуални политически аргументи срещу СЕТА и неясен ефект върху ратификацията на бъдещи подобни споразумения, обясниха конституционнни съдии за Меdiapool. Taка президентът, който по време на предизборната си кампания припяваше на БСП, че ще блокира СЕТА, оставя решението в ръцете на парламента. Ключовото споразумение, което регламентира търговските отношения между ЕС и Канада, бе подписано през октомври миналата година след 7-годишни преговори, а Европейският парламент го одобри на 15 февруари. За да влязат в сила всичките разпоредби на споразумението, то трябва да се ратифицира от националните парламенти на всички страни членки. Към юни това са направили само две държави – Латвия и Дания. Какви са мотивите на Радев? Държавният глава посочва, че споразумението е със смесен характер и включва въпроси от изключителната компетентност на ЕС, от националната компетентност на държавите членки и от споделената компетентност между ЕС и държавите членки. Затова според него СЕТА засяга практически всички сфери на обществения живот, което налага гражданите и институциите да имат яснота за естеството на такива споразумения и мястото им в българския конституционен модел. Той посочва, че ратифицирането на такива споразумения, които предопределят развитието на държавата в дългосрочна перспектива, трябва да става с максимален консенсус. Според Радев тълкуването на разпоредите ще има важно значение за националната правна система и за участието на България в изграждането и развитието на ЕС. "То ще допринесе България да се утвърди като предвидим партньор в международните отношения. Разкриването на точния смисъл на конституционните разпоредби ще има значение и в бъдеще при сключването на подобни споразумения, свързани с членството на страната ни в ЕС", посочва Радев. Кои текстове трябва да тълкува КС? Радев иска Конституционният съд да тълкува чл. 5, ал. 4 от основния закон, според която ратифицираните международни договори имат предимство пред тези норми на вътрешното законодателство, които им противоречат. Освен това държавният глава иска тълкуване и на чл. 85, ал. 1, т. 9, според която парламентът ратифицира и денонсира със закон международните договори, които предоставят на Европейския съюз правомощия, произтичащи от тази конституция. Радев иска тълкувание и на чл. 4, ал. 3, според която "България участва в изграждането и развитието на Европейския съюз" и на чл. 19 и чл. 20, които засягат икономическото развитие на страната. Макар позицията си против СЕТА, през март президентът Румен Радев заедно с още 26 лидери на ЕС подкрепи декларация, която "приветства гласуването в Европейския парламент по Всеобхватното икономическо и търговско споразумение между ЕС и Канада и очаква неговото временно приложение". След това обаче Радев побърза да демонстрира негативно отношение към СЕТА, заявявайки, че ще сезира КС, както и че въпросната декларация няма юридическа стойност, а въпросът на европейско ниво вече, така или иначе, е бил решен. По думите му "това споразумение налага промени в нашата конституция и наистина съдът ще трябва да се произнесе дали са законосъобразни. Сега въпросът е в ръцете на българския парламент, който трябва да ратифицира решението", каза тогава Радев и допълни, че България прави компромис, "защото за силни и устойчиви икономики споразумението е огромно предимство, но за слабите и крехките е заплаха". Какво представлява СЕТА? Блокирането на споразумението бе едно от основните обещания на Радев в предизборната му кампания миналата есен, когато той обеща сезира Конституционния съд, защото според него СЕТА налага промени в основния закон. Независимо, че до момента само Дания и Латвия са ратифицирали споразумението, то ще започне да действа частично от 21 септември тази година и ще се води активирано временно, докато приключи ратификацията му от страните членки. Ще се задействат всички търговски договорености и правила, с изключение на механизма за арбитриране на инвестиционни спорове. СЕТА ще доведе до премахването на 98% от търговските мита между ЕС и Канада като ограничения ще има само за някои селскостопански продукти, за които беше договорено запазване на квотния режим. Споразумението доведе и до отпадането на канадските визи за гражданите на Българи и ЕС. Срещу СЕТА и други подобни международни договори традиционно има силна съпротива от левичарски среди, антиглобалисти и еко активисти. Лидерът на БСП Корнелия Нинова в характерния си стил обяви за национални предатели гласувалите "за" СЕТА и обяви, че споразумението означава безконтролен внос на ГМО в България. Това е обаче е невярно и силно спекулативно, тъй като СЕТА не променя нищо по отношение на регулациите на ГМО в ЕС и предвижда изрична забрана за внос на третирано с хормони месо.

Заради СЕТА Радев поиска от КС да тълкува конституцията

http://www.mediapool.bg/zaradi-seta-radev-poiska-ot-ks-da-talkuva-konstitutsiyata-news266783.html

Президентът Румен Радев изпълни обещанието си и сезира Конституционния съд заради търговското споразумение между Европейския съвет и Канада, известно като СЕТА, с искане за тълкуване на няколко текста в основния закон. Държавният глава посочва, че споразумението е със смесен характер и включва въпроси от изключителната компетентност на ЕС, от националната компетентност на държавите членки и от споделената компетентност между ЕС и държавите членки. Затова според него СЕТА засяга практически всички сфери на обществения живот, което налага гражданите и институциите да имат яснота за естеството на такива споразумения и мястото им в българския конституционен модел. Той посочва, че ратифицирането на такива споразумения, които предопределят развитието на държавата в дългосрочна перспектива, следва да става с максимален консенсус. Според Радев тълкуването на разпоредите ще има важно значение за националната правна система и за участието на България в изграждането и развитието на ЕС. "То ще допринесе България да се утвърди като предвидим партньор в международните отношения. Разкриването на точния смисъл на конституционните разпоредби ще има значение и в бъдеще при сключването на подобни споразумения, свързани с членството на страната ни в ЕС", посочва Радев. Какво конкретно трябва да тълкува КС Радев иска Конституционният съд да тълкува чл. 5, ал. 4 от основния закон, според която ратифицираните международни договори имат предимство пред тези норми на вътрешното законодателство, които им противоречат. Освен това държавният глава иска тълкуване и на чл. 85, ал. 1, т. 9, според която парламентът ратифицира и денонсира със закон международните договори, които предоставят на Европейския съюз правомощия, произтичащи от тази Конституция. Радев иска тълкувание и на чл. 4, ал. 3, според която "България участва в изграждането и развитието на Европейския съюз" и на чл. 19 и чл. 20, които засягат икономическото развитие на страната. *Очаквайте подробности.

Да, България и ДСБ поискаха оставката на Тотев от Фондация "Пловдив - столица на културата"

https://offnews.bg//politika/da-balgaria-i-dsb-poiskaha-ostavkata-na-totev-ot-fondatcia-plovdiv-660807.html

Пловдивските организации на ДСБ, “Да, България!” и Зелените искат оставката на кмета на Иван Тотев като председател на Фондация "Пловдив 2019", която готви и разходва средствата за подготовката на града за Европейска столица на културата.

"Кметът на града, срещу когото са внесени обвинения в съда, е и председател на Фондация „Пловдив 2019“, което тежко компрометира дейността на организацията. Не бива да допускаме съмнения в корупция да помрачат възможността за отлично представяне на града и държавата ни през 2019 година", се казва в позиция на ДСБ - Пловдив, оглавявана от Йордан Иванов.

Обичаме и държим на авторитета и имиджа на града си, затова настояваме:

1. За оставката на Иван Тотев като председател на Фондация „Пловдив 2019“ най-малкото до изясняване на обективната истина около повдигнатите обвинения.

2. Общинският съвет да върне обратно обществениците, борили се за спечелването на титлата “Пловдив 2019” и да спре подмяната им с послушни партийни назначения.

От искащите оставката партии отбелязват още, че са "дошли парите и е започнало партийно кадруване".

Фондация „Пловдив 2019“ не е партиен проект, отбелязва ДСБ. От там уточняват, че на предстоящото заседание отсъства за пореден път корекция на Решение, с което издателят Манол Пейков бе освободен от състава на Управителния съвет на Фондация „Пловдив 2019”.

"Въпреки признанията, че решението е взето от общинските съветници без достатъчна информация и немотивирано, до днес кметът Иван Тотев не е изпълнил даденото си пред медиите обещание за връщане на горепосоченото решение за ново обсъждане и вече твърди, че темата е приключена. Отвъд срамното отстраняване на един почтен гражданин на Пловдив, сме притеснени, че управниците назначават партийни кадри, за да могат да разпределят финансовите средства от Фондацията непрозрачно и в партиен интерес. Кадровият хаос се случва точно в момента, когато забавеното държавно финансиране е осигурено", се казва още в позиция на трите партии.

Стотици изпратиха 18-годишния Алекс в последния му път

http://dnes.dir.bg/news/ulitzata-strahat-poklonenie-alex-angelov-26079477

Стотици жители на Бяла, близки, приятели и съученици изпратиха в последния му земен път 18-годишния Алекс Ангелов.

Нинова: Всички против продажбата за земя на чужденци

http://dnes.dir.bg/news/bsp-chuzhdentzi-kornelia-ninova-zemedelska-zemja-26079542

БСП е против отпадането на ограниченията за закупуване на земеделска земя - ще поискам среща с председателите парламентарните групи.

Валентин Радев: Не разбирам защо синдикатите в МВР протестират

https://www.24chasa.bg/novini/article/6342749

Валентин Радев: Не разбирам защо синдикатите в МВР протестиратНе разбирам защо синдикатите протестират, каза министърът на вътрешните работи Валентин Радев по повод поредния полицейски протест довечера. Той заяви, че вече два пъти се е срещал със синдикатите и са говорили за възможността за увеличение на заплатите, но това може да стане от 2018 година. Радев каза,

Мъж оживя след 40 минути без пулс

https://offnews.bg//zdrave/mazh-ozhivia-sled-40-minuti-bez-puls-660803.html

Мъж, оживял след 42 минути без пулс, почете екипа, който го е върнал от смъртта към живота, съобщи Би Би Си.

36-годишният баща на три деца Джон Огбърн е от Северна Каролина, САЩ. Получил сърдечен удар на 26 юни, докато работил на лаптопа си близо до дома си в град Шарлът. Двама полицаи, които патрулирали наблизо, се притекли на помощ и започнали сърдечен масаж около минута след обаждането на спешния тел. 911.

След 42 минути без пулс мъжът бил върнат към живота.

Полицаите са Лоурънс Гилър и Николина Бажич. Усилията им са още по-забележителни, защото екипите за спешна медицинска помощ не са длъжни да продължат сърдечния масаж след 20-ата минута без признаци на живот.

След като Огбърн бил отведен в болница, лекарите го поставили в изкуствена кома до края на седмицата, за да помогнат на организма му да се възстанови. След излизането от нея, посъветвали пациента да не шофира в продължение на шест месеца и да си почива.

Мъжът казва, че се чувства отлично през повечето време, ако се изключи болката в гръдния кош.

"Нямам толкова енергия, колкото преди, но вероятно причината е промяната на ежедневието ми", казва той пред Би Би Си.

Сега той преосмисля живота си и разсъждава как най-пълноценно да оползотвори втория шанс за живот, който му е даден.

Изправят на съд двама мъже, ограбили жител на Лясковец в дома му

https://www.24chasa.bg/novini/article/6342709

Изправят на съд двама мъже, ограбили жител на Лясковец в дома муНа 17.07.2017г. Окръжна прокуратура Велико Търново внесе обвинителен акт срещу Лилян Ж. и Георги К. затова, че на 24.01.2017 г. в гр. Лясковец, в съучастие като извършители отнели чужди движими вещи – парична сумата на стойност 31,20 лева и вещи, на обща стойност 41,20 лева, съобщиха от държавното обвинение.

Мъж от Брестник се самоуби с ловджийската си пушка

https://www.24chasa.bg/novini/article/6342750

Мъж от Брестник се самоуби с ловджийската си пушка63-годишен жител на Брестник се самоуби с ловджийска пушка, съобщава “Марица“. Спас Козов се прострелял в главата. Тялото на мъжа бе открито на тавана на къщата му вчера. Козов се занимавал със земеделие, поддържал вилата на известен лекар от Асеновград. Беше добро момче и добър ловец, разказаха хора от селото. Имал две деца.

България закъснява с модернизацията на въоръжените си сили

//dariknews.bg/novini/bylgariia/bylgariia-zakysniava-s-modernizaciiata-na-vyoryzhenite-si-sili-2037536

България категорично закъснява с модернизацията на въоръжените си сили, особено на фона на нашите съюзници в региона. Това коментира по време на учението "Шабла 2017" президентът Румен Радев.
 
Той посочи, че през тази година Румъния е постигнала 2% о

Най-после български футболист привлече вниманието на УЕФА

https://www.actualno.com/bgfootball/naj-posle-bylgarski-futbolist-privleche-vnimanieto-na-uefa-news_622999.html

За пръв път от много време насам български футболист попада в официална класация за млади играчи, които си заслужава да бъдат следени. Това стана след Европейското първенство по футбол до 19 години, което се проведе в Грузия, а класацията е на официалния сайт на УЕФА. На фору

Конкурс за главна медицинска сестра при „МБАЛ-Поморие” ЕООД

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/dqg4F55oz5A/

На основание чл.90 от КТ, във връзка с чл.68 ал.7 от Закона за лечебните заведения и Заповед №VІІІ-2-290/18.07.2017г. на Управителя на болницата, се обявява конкурс за длъжността главна медицинска сестра при „МБАЛ-Поморие” ЕООД при следните условия:

І.Изисквания към кандидатите:

1.Висше образование, образователно-квалификационна степен бакалавър или магистър по специалността „Управление на здравните грижи”.

2.Трудов стаж като медицинска сестра не по-малко от 5/пет/ години.

3.Опит в областта на управлението на здравните грижи не по-малко от 2/две/ години.

4.Умения за работа в екип, комуникативни умения.

5.Умения за работа с компютър.

 

ІІ. Конкурсът ще се проведе на два етапа:

1.Проверка на документите за съответствие с обявените изисквания;

2.Събеседване.

 

ІІІ.Необходими документи:

1.Заявление за участие – свободен текст;

2.Професионална автобиография;

3.Ксерокопие на документите за завършено висше образование, образователно-квалификационна степен  бакалавър или магистър по специалността „ Управление  по здравни грижи” – да се носят оригиналите за справка.

4.Сертификати /свидетелства/ за завършени курсове за повишаване на квалификацията.

 

ІV.Критерий за оценка на кандидатите:

1.Критерий „ събеседване”;

2.Критерий „представени документи за квалификации и професионален опит”

Оценяването ще се извърши по шестобалната система.Максимален брой точки от двата критерия – 12 точки.

Типовата  длъжностна характеристика е на разположение при специалист УЧР за запознаване на кандидатите.

Документите се приемат от специалист УЧР  в срок от 30/ тридесет/ календарни дни от публикуването на обявата всеки работен ден до 15 часа.

Тел. за връзка :0879/590169

Русия с нови мерки срещу пиянството

http://clubz.bg/56331-rusiq_s_novi_merki_sreshtu_piqnstvoto

Руското министерство на здравеопазването обсъжда забрана за продажба на алкохол в почивните дни. Според учените тази мярка ще помогне в борбата с алкохолизма в страната, пише Медпортал.

Според експертите от Държавния научно-изследователски център за профилактична медицина към здравното министерство предприетите в тази посока мерки са недостатъчни, тъй като местните власти имат право да ограничават местата и времето за продажба на алкохол, но досега не е известно такава забрана да е въвеждана за повече от денонощие.

Напомняме, че в момента вече съществува забрана за продажба на спиртни напитки от 23 часа вечерта до 8 часа сутринта всеки ден. Освен това регионите имат пълномощия за ограничения по място, условия и време за продажба на дребно на алкохолна продукция, в това число и пълна забрана. Те произтичат от Закона за държавно регулиране на производството и оборота на етилов спирт.

По-добро или по-лошо?

Съгласно този закон местните власти могат да съкратят времето за продажба на алкохол или да я забранят напълно в празнични дни – например в деня след последния училищен звънец или в Деня на победата. Най-сериозните ограничения в продажбите на алкохол на дребно в Русия действат в Чукотския автономен окръг. В няколко села от този регион е невъзможно да се купи спиртна напитка между един и шест дни в седмицата.

Някои експерти обаче смятат, че забраната за продажба в празнични дни ще активизира нелегалната търговия и контрабандната продукция, което може да влоши проблема, а не да го реши.

Председателят на Руската асоциация за търговия на дребно Андрей Карпов твърди, че през почивните дни се пие повече, отколкото в работните, но едва ли някой ще тръгне да се запасява с алкохол предварително. Затова според него подобна инициатива ще създаде предпоставки за продажба на нелегален алкохол.

През май тази година Министерството на търговията предложи да бъдат смекчени изисквания към продавачите на алкохол. В предложението се твърди, че именно ограниченият достъп до спиртни напитки стимулира ръста на сивия пазар и употребата на заместители.

Ведомството предлага да се свали цената на акциза на водката и да се разширят каналите за продажба, като такава бъде разрешена на бензиностанциите, в санаториумите, пазарите, стадионите и спортните зали. Т.е. предложението е точно обратното на онова, което готви здравното министерство.

За съжаление уроците на историята остават ненаучени от руските чиновници. Страната вече не веднъж е провеждала антиалкохолни кампании.

Малко история

Първата антиалкохолна кампания в Русия е започната от цар Алексей Михайлович от 15 март 1647 г. В самото начало на Първата световна война Николай II решава да проведе реформа, близка до сърцето му – забрана за продажбата на спиртни напитки. В началото е въведена забрана, свързана с мобилизацията, а по-късно – на 22 август 1914 г. било обявено, че тя ще важи по времето на цялата война не само за водката, но и за виното и бирата.

В Съветския съюз опити за борба с пиянството са предприемани многократно.

Първата антиалкохолна кампания е „наследство“ на болшевиките от Царското правителство. Още с идването си на власт Петроградският революционен военен съвет издава указ от 8 ноември 1917 г., който гласи, че „до второ нареждане се забранява производството на алкохол и всякакви алкохолни напитки“.

Вторият опит за атака на спиртните продукти е реализиран през 1958 г., когато е прието постановление на ЦК на КПСС и съветското правителство „за засилване на борбата с пиянството и въвеждането на ред в търговията с твърди спиртни напитки“.

Третият опит е ознаменуван с обнародването на 16 май 1972 г. на постановение №361 „за мерките за засилване на борбата срещу пиянството и алкохолизма“. И накрая, четвъртият опит, е т.нар. сух режим на Горбачов. Става въпрос за ред законодателни актове на ЦК на КПСС, стартирали през май 1985 г. срещу пиянството и частното производство на алкохол.

За необходимостта от поредната антиалкохолна кампания пръв заговаря генералният секретар на ЦК на КПСС Юрий Андропов. По думите на съветския лидер, заради упадъка на морално-нравствените ценности на пристрастените към алкохола граждани се забавя ръстът на националната икономика.

Към края на 70-те години употребата на спиртни напитки в СССР достига рекордни нива в историята на страната. Пиенето на алкохол, което не е превишавало пет литра на човек годишно нито в Руската империя, нито в епохата на Сталин, към 1984 г. достига до 10,5 литра легални напитки, а заедно с количеството произведени нелегално, вероятно е превишавало 14 литра. Такова ниво на потребление се равнява на 90-110 бутилки водка за година на всеки възрастен мъж. 1/3 от алкохола, който се пие по това време в Русия се пада на водката, а другите - на заместители, вино и бира.

Последствия от сухия режим

Днес се смята за общопризнат факт, че т.нар. сух режим е провокирал възникването на множество явления, оказали отрицателно въздействие върху здравето на нацията и икономиката на страната. Последствията от него във времената на СССР се изразяват в загубата на елитни сортове грозде, след масовите изкоренявания на лозите, скок в употребата на наркотици, вълна от отравяния от нелегален алкохол и заместители на спиртните напитки, активизиране на сенчестия бизнес за производство на ментета и др.

И малко изкуство

Една от мерките на „сухия режим“ е, че магазините имат право да продават алкохол само между 14 и 19 часа. А най-евтината бутилка водка, т.нар. Андроповка поскъпва три пъти до 9,10 рубли. В резултат избуява народното творчество, чийто най-ярък пример е следното стихотворение:

В шесть утра поёт петух,
в восемь - Пугачёва.
Магазин закрыт до двух,
ключ - у Горбачёва.
 
На недельку, до второго
закопаем Горбачёва.
Откопаем Брежнева -
будем пить по-прежнему.
 
Спасибо партии родной
и Горбачёву лично!
Мой трезвый муж пришёл домой
и вылюбил отлично!
 
Спасибо партии родной,
что нету водки в выходной!
Но ты не плачь, моя Маруся, -
одеколона я напьюся!

Румен Радев даде СЕТА на Конституционния съд

http://frognews.bg/news_138485/Rumen-Radev-dade-SETA-na-Konstitutsionniia-sad/

Президентът Румен Радев сезира Конституционния съд с искане за задължително тълкуване на разпоредби от Конституцията по повод Всеобхватното икономическо и търговско споразумение между Канада и Европейския съюз и неговите държави членки (СЕТА), съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Прелестна - Никол Кидман по бански на 50

https://www.vesti.bg/lyubopitno/shoubiznes/prelestna-nikol-kidman-po-banski-na-50-6071599

Никол Кидман оглави корицата на 18-ото издание на сп. Love, предпочитано от от много супермодели и знаменитости

Георги Ушев е новият шеф на апелативния спецсъд

https://www.24chasa.bg/novini/article/6342688

Георги Ушев е новият шеф на апелативния спецсъд Шефът на Специализирания наказателен съд Георги Ушев бе избран за председател на апелативния спецсъд. Институцията гледа делата срещу престъпни групи на втора инстанция.  Осем от членовете на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет го подкрепиха. Само преди половин година Ушев бе избран за втори път за шеф на спецсъда.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване