Шофьор отърва 212 хил. лв. глоба за 10 тона нелегален спирт за Гърция

https://www.24chasa.bg/region/article/6343297

Шофьор отърва 212 хил. лв. глоба за 10 тона нелегален спирт за ГърцияШофьор на товарен камион отърва голяма глоба от 211 750 лв. за превозване на етилов алкохол през ГКПП Кулата. Я. М. от Нови Искър бил нает от грък да превози до Солун камион с дърва срещу 300 лв. Шофьорът не присъствал на товаренето и запечатването на камиона. Получил документи за дървата и потеглил към Солун. На 8 октомври 2015 г.

Над 5000 на матура по литература наесен

https://offnews.bg//obshtestvo/nad-5000-na-matura-po-literatura-naesen-660827.html

5178 младежи са подали заявление за явяване на матура по български език и литература на сесията през август-септември. Крайният срок за заявка за участие бе вчера, 17 юли, а изпитът е на 28 август, съобщи МОН.

Държавният зрелостен изпит е задължителен за получаването на диплома, даваща право за кандидатстване в университет. Абитуриентите се явяват и на втора матура по избран от тях предмет при завършването на последната година от средното си образование. Ако не издържат изпитите или искат по-висока оценка, могат да се явят повторно.

За втори ДЗИ наесен са се записали 4826 младежи. Те ще се явят на 29 август.

1957 от тях са избрали биология и здравно образование. География са предпочели други 1891, а философия - 478 души. 304 са заявленията за изпита по английски език. Следват история и цивилизация – 107, математика - 53, руски език и физика и астрономия - по 11, немски език - 7, химия - 4, испански - 3.

Зрелостниците могат да се явят и на зрелостен изпит по желание. За такъв в септемврийската сесия са се записали 11 души. Четирима ще се явят на английски, двама - на математика, двама - на география, трима са избрали физика, химия и италиански език.

Тези изпити ще се проведат в периода от 30 август до 5 септември по график, който ще бъде обявен допълнително.

Орбан: Сътрудничеството на Унгария с нацистите беше грешка и грях

https://www.24chasa.bg/novini/article/6343288

Орбан: Сътрудничеството на Унгария с 
нацистите беше грешка и гряхУнгарският министър-председател Виктор Орбан каза днес, че сътрудничеството на неговата страна с нацистка Германия през Втората световна война е било "грешка" и "грях", след като тя не е защитила своята еврейска общност, предаде Асошиейтед прес, цитира БТА. Орбан увери гостуващия израелски министър-председател Бенямин Нетаняху,

Анекс 12 за Белене – 8 нули отзад щета за България

https://bivol.bg/anexe-12-krasimir-parvanov.html

Биволъ неведнъж е разследвал и публикувал материали за престъпни действия или бездействия свързани със строителството на АЕЦ Белене. В тази “черна дупка” до момента са потънали много милиарди лева държавни пари и продължават да изтичат неконтролируемо от обществото. Белене се е превърнала в удобен обект за колосално източване на бюджета на България, без никаква санкция от […]

Над 500 момчета от германски католически хор - жертви на сексуално насилие

http://www.cross.bg/nasilie-seksyalno-veber-1549455.html

/КРОСС/ Най-малко 547 момчета от известния германски католически хор в Регенсбург са станали жертва на физическо и сексуално малтретиране, включително изнасилвания, между 1945 г. и началото на 90-те години на миналия век, твърди окончателен доклад от разследването на аферата, цитиран от Франс прес и ДПА. Около петстотин деца от баварския хор "Регенсбургер домшпацен" са били подложени на физически посегателства, а 67 - на сексуално насилие, включително изнасилвания, това каза адвокат Улрих Вебер, упълномощен от Католическата църква да хвърли светлина върху избухналия през 2010 г. скандал. Тези числа надхвърлят значително оповестените в междинен доклад през януари 2016 г. данни за 231 жертви. Почти година по-рано - през февруари 2015 г. - местните католически власти признаха само за 72 деца. Посегателствата са били различни - лишаване от храна, бой и сексуално насилие. Повечето случаи обаче са с изтекла давност и 49-те предполагаеми извършители няма да бъдат съдени, за сметка на това всяка от жертвите ще получи до 20 000 евро обезщетение. Бившите хористи описват пребиваването се в училището към световно известния хор с хилядолетна история като затвор, ад или концентрационен лагер, като най-лошия период в живота си, белязан от страх, насилие и отчаяние, заяви Вебер. Аферата се отнася за злоупотреби, извършвани във време, когато хорът е бил ръководен от брата на бившия пала Бенедикт Шестнайсети, Георг Рацингер, между 1964 и 1994 г

Празник на болница „Св. Марина“ във Варна

https://www.24chasa.bg/novini/article/6343287

Празник на болница „Св. Марина“ във ВарнаПациенти, медици и приятели отбелязаха патронния празник на болница „Св. Марина“ във Варна. С празнична литургия, отслужена от свещеници от Варненската и Великопреславска митрополия, и богата музикално-артистична програма отбеляза патронния си празник 17 юли УМБАЛ „Св. Марина“ във Варна. Пациенти, медици и много приятели на болницата уважиха

И Русия се отрече от идеята на Захарченко за Малорусия

http://frognews.bg/news_138504/I-Rusiia-se-otreche-ot-ideiata-na-Zaharchenko-za-Malorusiia/

Инициативата за създаване на Република Малорусия в Донбас не следва да се разглежда като проявление на реалната политика, съобщи ТАСС, като се позова на постоянният представител на Русия в контактната група за конфликта в Източна Украйна Борис Гризлов.

Джихадът влезе в новите учебни програми в Турция

http://www.moreto.net/novini.php?n=355767

Новите учебни програми в Турция предвиждат изучаване на джихада като част от концепцията на исляма, предаде кореспондентът на БГНЕС. На пресконференция днес в Анкара министърът на образованието Исмет Йълмаз представи актуализираните програми и подчерта, че джихадът е елемент от религията и е дълг на ведомството му да предостави на всекиго правото да го изучава в истинския му вариант.

Москва извади документи за възторга на поляците от Червената армия

https://offnews.bg//sviat/moskva-izvadi-dokumenti-za-vaztorga-na-poliatcite-ot-chervenata-armia-660808.html

Руското Министерство на отбраната публикува разсекретени документи от Втората световна война, според които Червената армия е била посрещната с благодарност и радост от полското население, като сред тях има и благодарствено писмо от поляците до Сталин. 

Документите са публикувани като част от "уникален исторически проект на Министерството на отбраната", озаглавен "Освобождението на Полша, цената на победата", само ден след като Полша прие закон, според който ще започне демонтирането на паметниците от съветската епоха. След приемането на закона ще бъдат демонтирани около 250 мемориала в чест на Червената армия.

"В разсекретените документи са показани много факти за благожелателното отношение на полското население и духовенството към Червената армия, за участието на поляците в погребването на съветски военни, загинали при освобождаването на Полша, за тяхното обещание да увековечат подвига на червеноармейците в паметници и монументи, заветът за запазването на които ще предават на поколенията. 

В докладните записки и доклади на политическите органи на Червената армия са зафиксирани случаи на масови унищожения, грабежи и изтезания на полското население от хитлеровите войски, разрушени от окупаторите населени места, обекти на промишлеността и културното наследство. 

Документирани са свидетелства за внимателно отношение на командните звена и формации на Червената армия към обектите на транспортната инфраструктура на Полша. 

Справките показват масови загуби само на Първия Украински фронт за месец активни боеве за освобождаването на Полша. 

В справките на оперативното управление на щаба на Първия Белоруски фронт са посочени факти, според които Червената армия е помагала на бойците във Варшавското въстание. 

В рапорта на командващите войски на Първия Белоруски фронт маршал Георгий Константинович Жуков до Сталин е засвидетелствано отношението на жителите на полските градове към съветските войски, състоянието на освободените градове и промишлените обекти в западната част на Полша", се посочва в уводни думи на специално създадения за публикуването на документите сайт

Сред разсекретените документи, публикувани от руското военно министерство, е телеграма от Съюза на полските патриоти от 17 ноември 1943 г. В нея се казва: "Със своите геройски бойни подвизи вие издигнахте мост, съединяващ ни с братския народ, с който искаме да живеем в съгласие и дружба в предстоящите велики години на строителство след окончателната съвместна победа над врага. Чест и слава. Благодарение на вашия подвиг поляците в необятните простори на Съветския съюз, които се трудят в името и на нашата свобода, могат да ходят с високо вдигната глава. Вестта за вас ще дойде до родината и ще влее сили и бодрост в сърцата на нашите братя, борещи се с врага". 

Сред публикуваните от Москва документи е още обръщение на Военния съвет на полската армия в СССР към поляците от 1 юли 1944 г.: "Братя. Вдигнете се всички на борба с хитлеровските окупатори. Не вярвайте на лъжите на немците или на техните съзнателни или несъзнателни агенти за Съветския съюз и нашата полска ария. Посрещнете достойно съюзническата Червена армия, която има най-големи заслуги в победата над немците. Помагайте на нашата армия и съветските войски да унищожат немските въоръжени сили". 

Министерството е публикувало и обръщение на командира от Първия Полски корпус генерал-майор Зигмунд Берлинг до Сталин. В него се казва:

В навечерието на излизането на фронта на първата полска дивизия "Тадеуш Косцюшко" искам от свое име и от името на войниците и офицерите да изразя сърдечната си благодарност към вас за грижата и вниманието, с които обградихте нашите полски въоръжени сили в СССР.

На вас и на вашето правителство ние поднасяме благодарност за организацията и въоръжението на нашата дивизия, за реализацията на нашата мечта да участваме в борбата срещу немските потисници на Полша. Ние никога няма да забравим това. В сърцето на полския народ винаги ще живее горещата благодарност към великия съветски съюзник, оказал ни реална помощ в тежка минута. Ние сме щастливи, че ни е дадена възможност да се борим заедно с героичната Червена армия, офицерите и войниците, които се покриха със слава с историческите победи в борбата за Сталинград, Орел и Белгород.

Нашата кръв, пролята на фронта в борбата с общия враг, завинаги ще скрепи дружбата между полския и съветския народи. 

Друг документ, от август 1944 г., разказва за срещата на Червената армия с поляците: 

По целия боен път на територията на Полша нашите части са посрещнати от местното население изключително дружелюбно, приветливо и радостно, като армия на освободители от немко-фашистките окупатори. В населените места, за да посрещнат нашите части, на улицата излизат почти всички жители. С радостни възгласи те приветстват нашите бойци и офицери, носят им вода и мляко, гощават ги с горски плодове, носят им цветя и горещо изразяват благодарността си за освобождението от немско иго, под каквото са се намирали почти пет години. Местните хора охотно отстъпват своите жилища за разполагане на военни учреждения и за почивка на военните, стараят се да обслужват последните възможно най-добре и да ги гощават с каквото имат. В редица населени места и особено в градовете имаше случаи, в които войници от полската армия оказваха военна помощ на нашите части и веднага започваха да се грижат за охраната на реда в освободения град.

В същия документ се казва още, че особено възхищение сред поляците предизвикват числеността и техниката на Червената армия, като не е имало нито един случай на ярко изразено недоброжелателно отношение към нея.

Там се допълва, че немската пропаганда е изобразила Червената армия като армия от разбойници, които само колят и грабят всички жители, че „идват не руснаци, а азиатци с едно око на челото“. В документа се предават думите на сержант Борисов: „Бил съм по-рано по тези земи, хората бяха неприветливи, няма да чуеш добра дума, а след като бяха окупирани от немците, изведнъж станаха по-добри“.

Побой предизвика антиромски протест и в Нова Загора

http://www.mediapool.bg/poboi-predizvika-antiromski-protest-i-v-nova-zagora-news266797.html

Жители на Нова Загора организират антиромски протест в събота заради нападение над 17-годишен ученик от група роми преди два дни. Потърпевшото момче е било нападнато в гръб и ударено с метален бокс, вследствие на което е с леко мозъчно сътресение и пукната глава. Говорителят на Окръжната прокуратура в Сливен Руси Русев съобщи във вторник, че по случая вече е задържан 17-годишен заподозрян, на когото ще бъде повдигнато обвинение за нанасяне на лека телесна повреда по хулигански подбуди. "В рамките на една седмица, най-вероятно ще има внесен обвинителен акт в Районния съд в Нова Загора", добави прокурорът, цитиран от "Фокус". Според информацията на разследващите инцидентът е станал около 23.00 часа в неделя, когато пострадалият ученик е изпращал приятелката си. В района на един от парковете в Нова Загора ги застигнала група младежи от ромски произход, които първо попитали колко е часът, а след това поискали цигара, но момчето и момичето им отговорили, че не пушат. Малко по-късно ученикът е бил нападнат и ударен по главата. В резултат от инцидента само за един ден около 200 съученици и приятели на пострадалото момче са подкрепили подписка срещу агресията. Очаква се те да се включат и в масов протест през уикенда. Междувременно стотици жители на Бяла присъстваха на погребението на 18-годишния Алекс Ангелов във вторник. Той почина в събота в русенската болница след 8 дни, прекарани в кома, след като бе пребит пред дискотека заради спор за цигара. Заради трагичния инцидент в града също бяха организирани антиромски протести, подобно на тези в Асеновград от края на юни и началото на юли.

Джихадът влезе в новите учебни програми в Турция

https://www.24chasa.bg/novini/article/6343278

Джихадът влезе в новите учебни програми в ТурцияНовите учебни програми в Турция предвиждат изучаване на джихада като част от концепцията на исляма, предаде БГНЕС. На пресконференция днес в Анкара министърът на образованието Исмет Йълмаз представи актуализираните програми и подчерта, че джихадът е елемент от религията и е дълг на ведомството му да предостави на всекиго правото да го изучава в

Шеф в Барса укроти истерията около Неймар

https://offnews.bg//futbol/shef-v-barsa-ukroti-isteriata-okolo-nejmar-660825.html

Вицепрезидентът на каталунския гранд Барселона Жорди Местре заяви категорично, че каталунците няма да се разделят с една от суперзвездите си - Неймар.

Както е известно, от няколко дни всички испански и френски медии гърмят, че Пари Сен Жермен е готов да плати освобождаващата клауза на футболиста. Тя се равнява на 222 милиона евро в момента.

"На 200 процента Неймар няма да напусне Барселона това лято. Тази сутрин прочетох, че ПСЖ се намирали в решителни преговори. Няма причина отношенията между клубовете да се променят" отбеляза Местре.

На 25 години Неймар е на прага на петия си сезон в Барселона. Откупната му клауза за това лято е 200 милиона евро, а с оглед космическите суми, които се предлагат и раздават на пазара няма да е изненада, ако французите направят такава мегаоферта.

Припомняме, че основната трансферна цел на Барселона това лято пък е именно футболист на ПСЖ. Става дума за халфът Марко Верати. 

Според испанските медии, каталунският клуб е готов да предложи на парижани 65 милиона евро плюс правата върху Иван Ракитич. 

Барселона продължава с подготовката си в САЩ. Футболистите на треньора Ернесто Валверде ще се изправят срещу Ювентус в контрола на 23 юли.

Полицаи на протест: IQ-то ми е над средното. А заплатата?

http://clubz.bg/56336-policai_na_protest_iq_to_mi_e_nad_srednoto_a_zaplatata

Полицаите отново излязоха на улицата с искане за по-високи заплати. Тази вечер служители на различни дирекции на МВР се събраха пред църквата "Св. Седмочисленици" в София и поставиха началото на серия регионални протести. 

След София до края на месеца демонстрации ще има във Варна, Бургас, Добрич и Гоце Делчев.

Полицаите искат 15-процентно увеличение на месечно възнаграждение. Те се заканиха, че в противен случай ще протестират всеки един ден, след като България стане председателстващ на ЕС - 5 януари 2018 г. 

Сред лозунгите на протестиращите блесна: „IQ-то ми е над средното. А заплатата?“

В петък предстои синдикатът на полицаите да изпрати нотариална покана за среща на вътрешния министър Валентин Радев. 

По думите им това е единственият начин да си насрочат лична среща с него.

Синдикати плашат с протест заради парите за стаж

http://dnes.dir.bg/news/klas-protest-sindikati-stazh-kabinet-borisov-3-26080562

Работниците от българската индустрия са готови на протест, ако се премахне клас "Прослужено време".

Ватикана се възмути от авторските права върху дрехата на Майка Тереза

https://www.actualno.com/curious/vatikana-se-vyzmuti-ot-avtorskite-prava-vyrhu-drehata-na-majka-tereza-news_623048.html

Прочутото бяло сари с трите сини ивици, носено от Майка Тереза, беше защитено с авторски права от монахини, което не беше посрещнато добре от един от най-високопоставените кардинали във Ватикана. "Светата Майка Тереза от Калкута е универсален символ, възлюбен от вярващите (

Привличаме инвестиции към бедните региони в модерната индустрия

http://www.cross.bg/bednite-regioni-modernata-1549454.html

/КРОСС/ Европейската комисия (ЕК) приканва бедните региони да участват в две нови инициативи за реформи и привличане на частни инвестиции във високите технологии и модерната индустрия. Целта на Брюксел е по-ефективно да се усвояват еврофондовете за добавена стойност към икономиките на изоставащите населени места в Европейския съюз. Еврокомисията се надява с експертна помощ, финансирана от текущите еврофондове, бедните населени места със слаба икономика да се адаптират по-бързо към глобализацията, да въведат мерки за подобряване на бизнес климата с цел привличането на инвеститори. За т.нар. „интелигентна специализация" комисарят по регионалната политика Корина Крецу обясни: "Някои от тези региони ще работят в партньорство с експерти на Комисията, за да се ускорят иновациите и да се премахнат пречките пред инвеститорите. Ще се търсят и трансгранични проекти, които са годни за финансиране от банките. Те ще създадат добавена стойност в приоритетни сектори като големите информационни масиви, биоикономиката, ефективността на ресурсите, свързаната мобилност или усъвършенстваните технологии за производство". Планът включва и преквалификация на безработното население. По отношение на иновациите Югозападна и Южна-Централна България има умерено развитие, докато цялата северна част изобщо изостава

Нинова пита ГЕРБ, дали Симеонов е истинският премиер

http://frognews.bg/news_138502/Ninova-pita-GERB-dali-Simeonov-e-istinskiiat-premier/

ГЕРБ да си определят позицията за класа прослужено време - Валери Симеонов ли им е говорител или имаме премиер в негово лице и един скрит отзад Борисов, който изпълнява. Това обяви лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на пресконференция след заседание на Изпълнителното бюро на партията.

Защо българските приоритети са европейски, защо европейските приоритети са български

http://clubz.bg/56335-zashto_bylgarskite_prioriteti_sa_evropejski_zashto_evropejskite_prioriteti_sa_bylgarski

Европа ще затяга реда по границите си.

Бележка на редакцията: Миналата сряда правителството обяви приоритетите на българското председателство на ЕС, т.нар. "три К" - консенсус, конкурентоспособност, кохезия. В събота се появи първата им критика. Професорът по политология Александър Маринов ги определи като "пределно общи и безсъдържателни" в интервю за агенция "Фокус". "Консенсус между кого, по отношение на какво? Кохезия за кого, при какви обстоятелства? Конкурентоспособност на какво? България по какъв начин може да даде, да води и да използва темата за конкурентоспособност. Сравнете го с основния приоритет на Естония – „Дигитална Европа“. Мислили са го за трите „К“, нещо да запуши дупката. Неспособността да се спрем на такива приоритети, които едновременно са важни за Европа и отразяват общи приоритети на Тройката и същевременно са важни и за България, е първият голям политически провал", коментира Маринов, някогашен депутат от БСП. (Подчертаванията са наши). Верни на плурализма и свободата на публичния дебат, със следващия текст каним всички, които имат какво да кажат по приоритетите на българското председателство, да го направят в Клуб Z.

Новината е добра. По обявените приоритети на българското председателство вече започва публичен дебат. Тя е още по-добра с това, че той излиза от битово-логистичната рамка неизбежно свързана с председателството и се съсредоточава върху истинската му проблематика.

Правителството трябва да приветства критичния анализ на приоритетите - защото това е все още редкият у нас сериозен разговор за Европа. Според едно от първите мнения за тях, те са "пределно общи и безсъдържателни", а включването на европейската перспектива на Западните Балкани сред тях "прекалено амбициозно" и дори "мегаломанско намерение".

Ще се опитам да обясня защо според мене истината е точно обратната - "трите К" на българското председателство са конкретни и съдържателни, а що се отнася за амбицията на България, тя е на нивото на националния и на европейския интерес.

Ще започна с конкурентоспособността. В световната класация по конкурентоспособност за 2017 година  на IMD World Competitiveness Center на първите три позиции няма нито една държава-членка на ЕС, а сред първите десет - четири (съответно Холандия, Ирландия, Дания, Люксембург) от общо 28 държави-членки. До 15-то място се появяват Германия (13-та) и Финландия (15-та). България е на незавидното 49 място от 63 класирани страни.

В глобалния индекс на конкурентоспособността за 2016-2017 година на Световния икономически форум в първата тройка също няма държава от ЕС. Там са Швейцария, Сингапур и САЩ. От четвърто до седмо място  се нареждат Холандия, Германия, Швеция и Обединеното кралство, което преговаря вече да напусне ЕС. Тук България е на 50-то място.

Според европейския сравнителен анализ на иновациите ЕС е с по-малко новаторски постижения от Австралия, Канада, САЩ, Южна Корея и Япония. Докато изоставането му от САЩ и Канада е намаляло за последните седем години, това от Южна Корея и Япония се е увеличило.

Откато Европейската комисия прави този сравнителен анализ, България винаги е на последно място в ЕС по иновации. България е на първо място в ЕС по енергийна интензивност на икономиката си (т.е. по енергиен разход за единица продукция) и в дъното на класацията по производителност на труда.

Първите три приоритета на Комисията на председателя Жан-Клод Юнкер са пряко свързани с конкурентоспособността. Те са: "Заетост, растеж и инвестиции", "Цифров единен пазар", "Енергиен съюз и климат".

Мисля, че изложените дотук факти са достатъчни да обосноват конкурентоспособността като европейски и български приоритет. Но не са само те.

ЕС има 7% от световното население24% от световния БВП, но близо половината от глобалните социални разходи. При застаряващото население на Европа в съчетание с повишаващите се потребности от разходи за сигурност, отбрана, миграция това съотношение е неустойчиво.

Европа трябва да се бори за своята конкурентоспособност, защото е отворена икономика. Такава е и България. Конкурентоспособност означава запазване на растежа и работните места. Поради загуба на конкурентоспособност Европа се деиндустриализира. Производства изтичат на изток, към Азия. 

Кризата в еврозоната накара ЕС да признае, че много от икономиките му имат проблем с конкурентоспособността. Затова днес в рамките на Европейския семестър ЕС наблюдава макроикономическите неравновесия в държавите му членки по десет показазателя, които имат пряко отношение към конкурентоспособността на техните икономики. България е сред държавните с ексцесивни макроикономически неравновесия.

Конкурентоспособността обаче не е само висока производителност, ниска себестойност, технологично превъзходство. За инвеститора тя означава и развита инфраструктура, ефективна публична администрация, правна сигурност. Посочете кой от тези въпроси не е конкретен и актуален както за България така и за ЕС.

Кохезията, т.е. социално-икономическото сближаване, е най-изпитаният европейски инструмент, благодарение на който държавите-членки могат да постигат заедно неща, които поотделно биха ги затруднили. Това с особена сила важи за присъединилите се след 2004 година страни като България, които имат да догонват останалите в развитието си. Без кохезия България има само да си мечтае за конкурентоспособност. Сама тя няма ресурса да компенсира изоставането си тук. Нещо повече, валутният борд и амбицията да се присъединим към еврото не ни позволяват частично да  правим това чрез девалвации на националната валута.

Може би е нужно да припомняме, че европейските фондове не са милостиня от по-богатите към по-бедните, а средство за преодоляване на социално-икономическите различия, които исторически са били в основата на разделенията и конфликтите в Европа. С други думи - кохезията е инструмент на единството, мира, стабилността на Европа. Струва ми се,  че като приоритет тя може да бъде наречена всякак, но не и "обща" и "безсъдържателна".

Европа е изградена върху солидарността, която е сред основните принципи залегнали в нейния договор. Именно този принцип беше и продължава да е поставен на изпитание днес от серията кризи на ЕС - от еврото до миграцията и Брекзит.

Реалността е, че бюджетът на ЕС ще трябва да посреща нарастващи нужди с намаляващи ресурси - перспективата е да го напусне втората му по големина икономика, даваща над 10% от бюджетните му приходи.

В същото време освен за традиционно най-големите пера на бюджета си като земеделието, регионалното развитие, растежа и заетостта, ЕС ще трябва да отделя все повече средства за посрещане на предизвикателствата на миграцията, охраната на външните си граници, вътрешната сигурност и отбраната, кризите в развиващите се страни, които са първопричините на миграционната криза.

По време на българското председателство на масата на преговорите ще бъде следващата Многогодишна финансова рамка на ЕС. Жизненоважно за България и за държавите-нетни получателки от европейския бюджет е да запазят кохезионната политика на ЕС. Взаимноприемливо решение тук е еднакво важно и за единството на съюза.

В същото време трябва да е ясно, че в новия свят тази политика не може да остане старата. Силен е натискът тя да бъде обвързана с икономически и политически условия - от спазане на финансовата дисциплина и извършване на структурни реформи, през съблюдаването на основополагащи европейски принципи като върховенството на закона, до осъзнаването, че европейската солидарност не е еднопосочна улица - когато я получаваш финансово, трябва да си готов да я дадеш в замяна - например на страните изложени на прекомерен миграционен натиск.

Питам се - коя част от това българско и европейско послание още не е достатъчно конкретна и ясна? Къде този приоритет е "общ" и "безсъдържателен"?

За да илюстрирам следващия - консенсуса - ще използвам цитат от председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер:

"Днес ние (ЕС -б.а.) грубо представляваме една четвърт от световния БВП. След десет години този дял ще бъде 15%.Следователно ще бъдем най-малкият континент с пропорционално намаляваща икономика и отслабваща демография. В началото на ХХ век европейците представляваха 25% от световното население.В края на този век, при 10 милиарда жени и мъже по света, европейците ще представляват  4% от световното поколение. Онези, които смятат, че тези елементи, които не можем да променим, ще ни позволят да се делим отново на национални категории, вместо да се обединим, за да тежим в утрешния свят, жестоко се лъжат. Часът не е на малките групи; часът е на големия строеж".

 В контекста на Брекзит на най-голямо изпитание е подложено единството на ЕС. Двадесет и седемте го потвърдиха в декларациите от Братислава (септември 2016 г.) и Рим (март 2017 г.), в мандата за преговори с Великобритания по чл. 50 от Лисабонския договор.

В същото време държавите-членки са изправени пред краткосрочни и дългосрочни въпроси, по които позициите им не съвпадат. Ролята на председателството ще бъде да ги сближава и да търси пресечните им точки.

Става дума за жизненоважни за Европа и България въпроси. Такова например е досието за миграцията и в частност ревизията на регламента от Дъблин, европейската система за даване на убежище и предложението на Комисията за постоянен механизъм за солидарност.

Друг пример е бъдещето на финансите на ЕС - на кохезионната политика и на многогодишната финансова рамка на ЕС. Става дума както за увеличаването на дела собствените приходи, така и за бъдещото съотношение между разходните пера в европейския бюджет и това между безвъзмездно финансиране и финансови инструменти.

По време на българското председателство европейските законодатели ще преговарят по над 30 законодателни предложения за изграждането на единния цифров пазар в ЕС, които от страна на Комисията са също в български ръце - на комисаря по цифровата икономика и общество Мария Габриел. 

Задълбочаването на икономическия и валутния съюз и изграждането на ефективен енергиен съюз също ще са теми на българското председателство, по които то ще трябва да търси съгласие. 

Ще продължи дискусията по петте документа за размисъл, произтичащи от Бялата книга на комисията със сценариите за бъдещето на ЕС.

От особена важност за страната и за ЕС е специфичният български приоритет за европейската перспектива на Западните Балкани. ЕС не планира приемане на нови членки до 2020 г., но преговорите със страните от процеса на разширяване продължават и са ключов фактор противостоящ на риска от дестабилизация на региона.

ЕС и България имат стратегически интерес от стабилни и демократични съседи и председателството дава шанс на страната ни да играе лидерска роля в реализацията на този интерес. 

Става дума за демократичните и пазарните реформи в страните от Западните Балкани, които ЕС подкрепя и наблюдава, за развитието на регионалното сътрудничество и добросъседските отношения. 

Излишно е да напомням, че разширяването и преговорите за него винаги са били предизвикателство в търсенето на съгласие вътре в ЕС и тук има широко поле за работа на председателството.

В същото време европейската перспектива е била, е и остава преорбразяваща и стабилизираща сила за държавите от процеса на разширяване, от която както ЕС така и България имат непосредствен интерес. 

Няколко думи за нивото на амбицията в търсенето на консенсус. Политиката е изкуство на възможното. В същото време амбицията за постигане на съгласие в ЕС не бива да остава на нивото на най-малкия общ знаменател. Това би означавало Европа да се движи със скоростта на най-бавните.

Ако ЕС като цяло е заинтересован (по думите на Юнкер) от "големия строеж", т.е. от високата амбиция, за да запази относителното си тегло в света, малки и средни страни като България са няколко пъти по-заинтересовани от нея предвид своята относителна тежест. Без политически консенсус няма да има нито кохезия, нито конкурентоспособност.

Да не забравяме - близо 70 на сто от българския износ отива в държавите на ЕС; над половината от публичните инвестиции у нас са от структурните му фондове. 

Следователно единна и силна Европа, граничеща със стабилни и демократични съседи, не е въпрос на "прекалена амбиция" или на "мегаломански намерения", а на жизнен национален интерес както за България, така и за другите държави-членки.

Български храни за първи път влизат в европейските магазини на "Лидл"

http://www.mediapool.bg/balgarski-hrani-za-parvi-pat-vlizat-v-evropeiskite-magazini-na-lidl-news266796.html

Традиционни български продукти като луканка, тиквеник, банички, апетитка и сирене ще се предлагат това лято в магазините на веригата "Лидл" в 18 европейски държави, сред които Швеция, Белгия, Дания, Испания и други. Типичните български храни стават част от специалната селекция "Балканската седмица“, която вече се предлага у нас и следва модела на познатите на клиентите на веригата традиционни регионални кухни като например "Гръцка“, "Френска“, "Американска“ и други, съобщиха от "Лидл България" във вторник. Компанията припомня, че от стъпването си на българския пазар през 2010 г. работи с български производители по нови продукти и износа им в редица европейски държави. "Балканската седмица“ е поредният пример за това, че "Лидл" осигурява на българските производители директна и конкретна възможност за експорт. В рамките на тази тематична седмица общо 13 продукти от шест български фирми ще достигнат до клиентите в 18 страни в Европа. Надяваме се, че западноевропейският потребител ще хареса продуктите, а "Балканската седмица“ ще се утвърди като традиционна за асортимента на веригата", коментира Милена Драгийска, главен изпълнителен директор на "Лидл България" По думите й положителната оценка от страна на клиентите би довела до разширяване на продуктовата гама и обема на доставките. "Балканската седмица“ в българските магазини на веригата включва разнообразие от над 20 млечни, месни, тестени и шоколадови изделия, сосове и алкохолни напитки от региона. Освен традиционни наши продукти, българските потребители ще могат да опитат типични балкански деликатеси като крем за мазане с люти чушки, колбаси, опушени с букова дървесина и риба в маслиново масло и много други вкусове от Румъния и Хърватска, допълват от компанията.

Български храни за първи път влиза в европейските магазини на "Лидл"

http://www.mediapool.bg/balgarski-hrani-za-parvi-pat-vliza-v-evropeiskite-magazini-na-lidl-news266796.html

Традиционни български продукти като луканка, тиквеник, банички, апетитка и сирене ще се предлагат това лято в магазините на веригата "Лидл" в 18 европейски държави, сред които Швеция, Белгия, Дания, Испания и други. Типичните български храни стават част от специалната селекция "Балканската седмица“, която вече се предлага у нас и следва модела на познатите на клиентите на веригата традиционни регионални кухни като например "Гръцка“, "Френска“, "Американска“ и други, съобщиха от "Лидл България" във вторник. Компанията припомня, че от стъпването си на българския пазар през 2010 г. работи с български производители по нови продукти и износа им в редица европейски държави. "Балканската седмица“ е поредният пример за това, че "Лидл" осигурява на българските производители директна и конкретна възможност за експорт. В рамките на тази тематична седмица общо 13 продукти от шест български фирми ще достигнат до клиентите в 18 страни в Европа. Надяваме се, че западноевропейският потребител ще хареса продуктите, а "Балканската седмица“ ще се утвърди като традиционна за асортимента на веригата", коментира Милена Драгийска, главен изпълнителен директор на "Лидл България" По думите й положителната оценка от страна на клиентите би довела до разширяване на продуктовата гама и обема на доставките. "Балканската седмица“ в българските магазини на веригата включва разнообразие от над 20 млечни, месни, тестени и шоколадови изделия, сосове и алкохолни напитки от региона. Освен традиционни наши продукти, българските потребители ще могат да опитат типични балкански деликатеси като крем за мазане с люти чушки, колбаси, опушени с букова дървесина и риба в маслиново масло и много други вкусове от Румъния и Хърватска, допълват от компанията.

Босът на "Локо" (Пд) обидил Камбуров със съмнение за симулативна игра на отбора

https://www.24chasa.bg/sport/article/6343262

Босът на "Локо" (Пд) обидил Камбуров със съмнение за симулативна игра на отбораБосът на "Локо" (Пд) Христо Крушарски реши да изясни ситуацията с напускането на легендата Мартин Камбуров и в специално обръщение даде своята версия за разговора между двамата. Обръщение на собственика на ПФК „Локомотив Пловдив 1926'' АД г-н Христо Крушарски: „В последните часове получих призиви от фенове на клуба,

Глобиха варненец, обиждал лекарка в "Аспарухово"

http://www.moreto.net/novini.php?n=355768

Районният съд във Варна наложи административно наказание – глоба в размер на 300 лева на 37-годишен мъж от квартал „Аспарухово“, който през последните години пребивавал във Франция, съобщиха от съда за Moreto.net. Мъжът, придружаван от жената, с която живеел на съпружески начала, влязъл в късния следобед на 17 юли в кабинет на непозната лекарка от ДКЦ „Иван Рилски“ и казал, че иска направление за дете, като без обяснение й подал написана на хвърчащ лист ръкописна бележка.

Орбан: Сътрудничеството на Унгария с нацистите беше грешка и грях

http://www.mediapool.bg/orban-satrudnichestvoto-na-ungariya-s-natsistite-beshe-greshka-i-gryah-news266795.html

Унгарският министър-председател Виктор Орбан каза, че сътрудничеството на неговата страна с нацистка Германия през Втората световна война е било "грешка" и "грях", след като тя не е защитила своята еврейска общност, предаде Асошиейтед прес. Орбан уверил гостуващия израелски министър-председател Бенямин Нетаняху, че "това никога не може да се случи отново", тъй като Унгария "ще защитава всички свои граждани". Близо 550 000 унгарски евреи са били убити при Холокоста, припомня АП. Нетаняху е първият израелски премиер, който посещава Унгария от 1989 г., когато страната все още беше под комунистическо управление. Еврейски организации критикуват кампанията на унгарското правителство срещу родения в страната американски милиардер и филантроп Джордж Сорос заради антисемитските й оттенъци - нещо, което кабинетът на Орбан отрича.

БНБ пуска възпоменателна монета за първото българско председателство на Съвета на ЕС

http://www.cross.bg/moneta-dogodina-leva-1549452.html

/КРОСС/ Възпоменателната монета за българското европредседателство ще бъде пуснатата януари догодина и ще бъде с номинал от 10 лева. Монетата ще е с най-високата възможно проба сребро, предава БНР. Догодина ще има една изцяло златна монета и тя ще бъде пусната през декември. Номиналът ще е сто лева и ще бъде с изображението на Свети Стефан. В програмата на Централната банка за догодина са заложени възпоменателни монети, посветени на 140-та годишнина от Освобождението и на Стария бряст в Сливен. През 2019-та година Централната банка ще отбележи домакинството на Пловдив, който ще се превърне в европейска културна столица.  

Макрон засенчва Меркел в Европа

http://www.mediapool.bg/makron-zasenchva-merkel-v-evropa-news266794.html

Зад усмивките около възстановения динамизъм във френско-германските отношения и в Европа все по-ясно се оформя съперничество между Еманюел Макрон и Ангела Меркел за лидерската позиция в Европа. "Дипломатическият успех", който представляваше за новия френски президент посещението на американския му колега Доналд Тръмп миналата седмица в Париж за националния празник на 14 юли, предшестван от успеха с визитата на руския държавен глава Владимир Путин в края на май, даде нов пример за текущото преразпределяне на ролите. "Франция се връща в играта", смята Жан-Доминик Жулиани, председател на Фондация "Шуман", специализирана по европейските въпроси. "Промяна на баланса" "Има промяна на баланса в отношенията с Германия, която бе необходима", добавя той. Германската канцлерка от години доминира на европейската дипломатическа сцена, без да има съперници. След Брекзита и избирането на новия американски президент тя дори бе обявена от англосаксонските медии за новата "лидерка на свободния свят", на фона на подема на популисти и автократи. Това е статут, за който самата Ангела Меркел не иска изобщо да чува. Доминиращата й роля в Европа от години се дължи по-скоро на стечение на обстоятелствата, отколкото на желанието й. Оплетена в икономически трудности, в неизгодно положение заради рекордно ниската популярност на бившия си президент Франсоа Оланд, която го лишаваше от пространство за маневриране, Франция в продължение на доста дълго време бе в ситуация, при която гласът й почти не се чуваше. Друга голяма страна в ЕС, Великобритания, излезе сама от играта за управление на делата на континента по различни причини - заради Брекзита. Полша е обвинявана в авторитарен уклон и гласът й не се чува, въпреки че американският президент я посети точно преди срещата на Г-20 - визита, която привлече вниманието. Италия и Испания са отслабени икономически. Идването на власт на Еманюел Макрон допринася за новото размесване на картите. Посещението на Доналд Тръмп в Париж, предшествано от множество демонстрации на разбирателство между новия френски президент и неговия американски колега по време на срещата на върха на Г-20 в Хамбург, бе наблюдавано със смесени чувства в Германия. "Германците бяха изненадани от обявяването на визитата на Тръмп в Париж", подчертава дипломатически източник. "С този жест Еманюел Макрон иска да поласкае американския президент и да се покаже като лидер на Европа", изтъква тази седмица сп. "Шпигел". Докато Еманюел Макрон протяга ръка на Доналд Тръмп с надеждата да го задържи "в (своя) кръг", Ангела Меркел избра твърдия подход спрямо американския президент и не спира да критикува неговата склонност към протекционизъм и решението му да се оттегли от Парижкото споразумение за климата. "Няма да прикриваме различията", заяви тя на неотдавнашната среща на върха на Г-20 в Хамбург. "Разпределение на ролите" Дали става дума за ново разпределение на ролите между Берлин и Париж? Приемайки Доналд Тръмп с голяма пищност, Еманюел Макрон "не вдигна очи към небето и не изнесе проповеди, както направи канцлерката Меркел на срещата на Г-20, а го посрещна с впечатляващ военен парад, приятелски думи и много добри пожелания", отбеляза в неделя швейцарският всекидневник "Нойе Цюрхер Цайтунг". "Има усещане, че Макрон може да замени Меркел като водещ дипломат на ЕС", добавя вестникът. Ангела Меркел няма винаги да се задоволява с ролята на "лошото ченге". Засега тя й е по-скоро полезна: Меркел участва в предизборна кампания и през септември ще се кандидатира за четвърти мандат. Американският президент има рекордно ниска популярност в германското обществено мнение. Една известна промяна на баланса освен това няма да разсърди Ангела Меркел, чиято страна не се стреми да ръководи сама Европа. Часът на истината в новото й противопоставяне с Еманюел Макрон обаче ще удари след изборите в Германия, когато дискусиите за реформирането на еврозоната ще влязат в дневния ред. А позициите на Берлин и Париж все още са далеч едни от други. По БТА

Държавата готви нов тормоз за гражданите заради такса смет

http://econ.bg/Новини/Държавата-готви-нов-тормоз-за-гражданите-заради-такса-смет-_l.a_i.745799_at.1.html

До 30 юни догодина всеки собственик на жилище трябва да обяви в общината колко души живеят в него До 30 юни 2018 г. всеки собственик на жилищен...

Кафе и бисквити подхранват оживлението при преговорите за Брекзит в Брюксел

http://www.mediapool.bg/kafe-i-biskviti-podhranvat-ozhivlenieto-pri-pregovorite-za-brekzit-v-bryuksel-news266793.html

Десетки британски служители и техни колеги от ЕС започнаха в понеделник първия същински кръг от преговорите за Брекзит, предизвиквайки тихо оживление в централата на Европейската комисия в Брюксел. Министърът за Брекзит Дейвид Дейвис и главният преговарящ на ЕС Мишел Барние се ръкуваха набързо и седнаха за снимка пред камерите, след което оставиха истинската работа за седмицата на екипи от държавни служители, разделени на тематични групи. Служители казаха, че Дейвис се е върнал в Лондон, но ще дойде отново в четвъртък с надеждата, че двамата с Барние ще могат да дадат политическото си одобрение за първи пакет от частични споразумения. Екипът на Барние е известен като Работна група по член 50, по името на разпоредбата от договора за ЕС, съгласно която Великобритания избра да напусне Европейския съюз. Той наброява около 40 човека, повечето от които участват в преговорите в централата на изпълнителния орган на ЕС в Берлемон. Служители казаха, че е настанало оживление, след като преговарящите и персоналът са започнали да се движат между заседателните зали, пръснати по застлани с килими коридори, и нагоре-надолу с асансьорите в почти половината от 13-етажната сграда с кръстовидна форма. Барние, който е бивш френски министър и много повече предпочита да говори родния си език, поздрави Дейвис на английски - единствения език, на който могат да работят повечето британски държавни служители. Барние настояваше френският да бъде един от двата езика за преговорите, но английският е универсалният език на Брюксел и ще има доминираща роля. Без бележки На срещата между Дейвис и Барние присъстваха само по двама сътрудници от всяка страна; липсата на бележки пред британското трио, в сравнение с купчината документи от страна на ЕС, предизвика остри подигравки от критици във Великобритания, които смятат, че правителството на министър-председателя Тереза Мей е разделено и доста неподготвено. В другите срещи участваха до 10 служители от всяка страна, които се заловиха "за работа", както каза Дейвис, давайки си сметка, че спешният краен срок, изтичащ през март 2019 г., може да попречи на лятната им почивка. "Те имат кафе", каза един източник. "А също и бисквити." Първата цел е да се покаже достатъчен напредък по пакета за развода, така че ЕС да се съгласи да започне преговори за бъдеща сделка за свободна търговия. Трите приоритета обикновено се определят като правата на гражданите, финансовото споразумение и границите с Ирландия. Има и множество други нерешени въпроси, които и двете страни искат да уредят юридически, за да избегнат хаос, когато Брекзитът настъпи през март 2019 г. Лондон и Брюксел са съгласни, че близо 4,5-те милиона емигранти, които живеят от двете страни на евентуалната нова граница между ЕС и Обединеното кралство, две трети от които във Великобритания, не би трябвало да загубят правата, които имат като граждани на ЕС. Великобритания обаче възразява срещу исканията на ЕС тези права да се отнасят и за техните роднини и да бъдат гарантирани от европейските съдии. Плащане на сметката ЕС също така иска Лондон да приеме законопроект за покриване на дела на Великобритания в бюджетните ангажименти на ЕС, поети по време на нейното членство. Комисията говори за 60 милиарда евро (70 милиарда долара), но Барние казва, че засега иска само споразумение за това как да бъде изчислена сумата. Мей казва, че Великобритания ще плати, ако дължи нещо, но допусна, че ЕС може да е този, който трябва да плати на Лондон. С правата и финансите се занимават две работни групи. Трета се е заела с разнообразни въпроси като съдбата на значими съдебни дела в ЕС, засягащи Великобритания. Заместниците на Барние и Дейвис, Сабине Уеянд и Оливър Робинс, лично ръководят усилията за ограничаване на подкопаването на мира в Северна Ирландия от създаването на нова граница с ЕС. Графикът на ЕС, с който Великобритания до голяма степен се съгласи, след като опитът й да започне незабавно успоредни търговски преговори се провали, предвижда до началото на следващата година да започнат обсъждания за всеобхватно споразумение за свободна търговия, по което да бъде постигнато съгласие в общи линии до към октомври 2018 г., когато договорът за напускане може да бъде напълно готов. Това би дало време за ратифициране на разводния пакет, преди Великобритания да напусне ЕС на 30 март 2019 г., и за уреждане на преход, за да не се стигне до сгромолясване на търговията от "ръба на скалата", преди, да речем до 2021 г., да може да бъде сключен пълен договор за поддържане на пазарите взаимно отворени. Засега обаче амбицията е просто да се мине през четири дни преговори при закрити врата, при които да бъде постигнат достатъчен напредък, който да бъде показан на обществеността в четвъртък. По БТА

Арестуваха президента на Испанската футболна федерация

http://www.cross.bg/viyar-federatziya-fytbolna-1549451.html

/КРОСС/ Президентът на Испанската футболна федерация и синът му са били арестувани като част от разследване за корупция, съобщават испанските медии. Анхел Мария Вияр, който е бивш национален състезател на Испания, е президент на испанската футболна федерация от 1988 г. насам. Вияр е бил арестуван по подозрение в присвояване на средства.Синът му Горка е бил сред редицата други хора, които също са били арестувани по време на няколко полицейски спецакции днес. От Върховния съд на Испания са коментирали пред "Ройтерс", че един от техните разследващи магистрати и прокурори за борба с корупцията ръководят разследването. Подозренията са за филшифициране на документи и присвояване на средства, като всичко това е свързано с организирането на международни футболни срещи. Засега Вияр и неговите адвокати не са коментирали казуса.    

София: Жена потърси помощ в болница, била нападната от приятеля си

https://www.24chasa.bg/novini/article/6343254

София: Жена потърси помощ в болница, била нападната от приятеля си

Жена е потърсила помощ в болнично заведение, след като е била нападната от приятеля си. Това съобщиха от пресцентъра на СДВР, цитирани от “Фокус“.  Инцидентът е станал на 17 юли през деня. По първоначални данни жената е нападната от мъжа, с който живее на семейни начала. От СДВР уточниха, че няма данни за прорезни рани и други травматични

Цацаров: Проблемът на България не е Боршош, а Бяла, "ЦУМгейт бе сценарий

https://www.actualno.com/politics/cacarov-problemyt-na-bylgarija-ne-e-borshosh-a-bjala-cumgejt-be-scenarij-news_623036.html

Проблемът на България не е Боршош, а Бяла. Това заяви днес пред медиите главният прокурор Сотир Цацаров, след като излезе от изслушването си на закритото заседание на Временната парламентарна комисия за установяване на факти и обстоятелства при разходването на средства, п

Джихадът влезе в новите учебни програми в Турция

https://www.vesti.bg/sviat/dzhihadyt-vleze-v-novite-uchebni-programi-v-turciia-6071621

„15 юли е част от джихада - отвоюване на правата и законността”, заяви турският министър на образованието

Валери Симеонов представи България пред инвеститори и представители на институции от Китай

http://www.moreto.net/novini.php?n=355759

Вицепремиерът Валери Симеонов взе участие на китайския инвестиционен форум „16+1“ в Прага, представяйки предимствата на България пред делегация инвеститори и институционални представители от Китай, съобщиха от пресцентъра на МС за Moreto.

Обсъждат възможност за съвместно упражняване на родителските права

http://www.cross.bg/roditelskite-prava-kodeks-1549450.html

/КРОСС/ Държавната агенция за закрила на детето предлага промяна в Семейния кодекс, с която при родителски конфликт майката и бащата да бъдат насочвани задължително към извънсъдебно решаване на спора чрез медиатор. Предложението беше представено по време на кръгла маса за родителските конфликти, агресията и закрилата на децата, предава Дарик. Националният омбудсман Мая Манолова подкрепи въвеждането на медиацията като задължителен етап от съдебния процес при родителски конфликт и поиска ново внасяне на подготвените от предишния кабинет промени в Семейния кодекс, които предвиждат възможност за съвместно упражняване на родителските права. За медиацията се обяви и съдия Галя Вълкова от Софийския районен съд, която също подчерта значението на подготвените и неразгледани промени в Семейния кодекс. За една година в агенцията за закрила на детето са получени над 1000 сигнала за дете в риск, заради родителски конфликт. Голяма част от случаите продължават по 6 или 7 години, през които децата биват въвлечени в конфликт на лоялност към единия от родителите, а някои родители въвличат в това и социалните работници, като ги обвиняват в пристрастие или изискват вземането на страна. Затова от Агенцията предлагат промени, включително законодателни, сред които задължително насочване на родителите към решаване на спора чрез медиация. Омбудсманът Мая Манолова обясни какво означава това: "Задължителен опит родителите чрез съгласие помежду си да уредят важни за техните деца неща

Пеевски поема Българската банка за развитие чрез патриотите

http://frognews.bg/news_138501/Peevski-poema-Balgarskata-banka-za-razvitie-chrez-patriotite/

Българската банка за развитие (ББР) - известна още като ”баката на Пеевски”, - преминава в сферата на влияние на по-малкия коалиционен партньор в управлението – „Обединени патриоти“ (ОП). Това ще стане с промяна в Закона за ББР, според която представител на държавата в институцията ще бъде икономическият министър, а не финансовият, както досега.

Патриотите поискаха Българската банка за развитие

http://frognews.bg/news_138501/Patriotite-poiskaha-Balgarskata-banka-za-razvitie/

Българската банка за развитие (ББР) преминава в сферата на влияние на по-малкия коалиционен партньор в управлението – „Обединени патриоти“ (ОП). Това ще стане с промяна в Закона за ББР, според която представител на държавата в институцията ще бъде икономическият министър, а не финансовият, както досега.

82-годишна баба с условна присъда за канабис в Петрич

https://www.24chasa.bg/novini/article/6343255

82-годишна баба с условна присъда за канабис в Петрич82-годишна петричанка получи условна присъда за отглеждане на канабис в двора си. Полицаите в южния град получили сигнал, че в дома на пенсионерката Е. Т., която живее заедно със сина си, има засят индийски коноп и на 30 септември м.г. отишли на проверка. В задния двор открили между посадените зеленчуци и три корена канабис.

Bank of America с по-висока от очакванията печалба за второто тримесечие

http://www.investor.bg/sasht/337/a/bank-of-america-s-po-visoka-ot-ochakvaniiata-pechalba-za-vtoroto-trimesechie-243250/

Единственото разочарование идва от бизнеса на глобалните пазари и това отразява по-широката слабост в търговията с облигации

Телата на швейцарска двойка намерени в Алпите 75 г. след смъртта им

https://offnews.bg//sviat/telata-na-shvejtcarska-dvojka-namereni-v-alpite-75-g-sled-smartta-im-660824.html

Замръзналите тела на швейцарска двойка, изчезнала преди 75 години в Алпити, бяха открити в топящ се ледник, съобщават швейцарски медии, цитирани от в. "Guardian".

Марселин и Франсин Дюмолин - родители на 7 деца, отишли да издоят кравите си на ливадата над село Шандолин на 15 август 1942 година. Не се върнали.

"Прекарахме целия си живот в търсене. Мислехме, че един ден ще можем да им осигурим погребението, което заслужаваха", казва най-малката дъщеря - Марселин Удри-Дюмолин, сега на 75 години.

"Мога да кажа, че след 75 години чакане тази новина ми дава дълбоко усещане за спокойствие".

При двете тела били намерени и документи за самоличност, по които били разпознати миналата седмица. Съпрузите открил работник близо до ски лифт, на височина 2615 метра.

Ще бъде проведен ДНК тест, който да потвърди идентичността им.

Телата лежали едно до друго. Мъж и жена в дрехи от времето на Втората световна война. Били напълно съхранени от ледника, заедно с вещите, които са носили.

Може би са загинали при падане в дълбок процеп на ледника и са останали там десетилетия.

Когато починали, Марселин бил на 40, а Франсин на 37 г. Той бил обущар, тя работела като учителка. Имали петима синове и две дъщери.

Това беше първият път, когато майка ми отиде с него. Тя винаги беше бременна и не можеше да изкачва височините", казва дъщерята.

Известно време след смъртта на родителите децата били разделени между роднински семейства. Тя попаднала при леля си. 

"Няма да облека черно за погребението. Бяло би подхождало повече. То е символ на надеждата, която никога не загубих", казва най-малкото дете на Марселин и Франсин.

Робот-полицай се удави във фонтан (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/tehnologii/robot-policaj-se-udavi-vyv-fontan-snimki-2037589

Патрулиращият в търговски център във Вашингтон робот-полицай "Найтскоп" по невнимание попадна във фонтан и се удави, съобщава изданието "Ню Йорк магазин".
По думите на компанията-производител по време на инцидента никой не е пострадал.

Мая Манолова: Слагам юзди на частните съдебни изпълнители

http://clubz.bg/56334-maq_manolova_slagam_yuzdi_na_chastnite_sydebni_izpylniteli

Мая Манолова. Снимка Веселин Боришев

"На път съм да им сложа юзди на Частните съдебни изпълнители (ЧСИ), след като депутатите подкрепиха на първо четене направените от мен предложения", каза омбудсманът Мая Манолова по БНТ. 

От 2013 г. насам прокараните от нея предложения влизат в пленарна зала за четвърти път.

„Промените са в четири основни направления. На първо място е хората да не могат да бъдат съдени за дългове, без да знаят за това. Второто е при малък дълг да не може да се блокира цялото имущество или трудовото възнаграждение на длъжниците. Последните две искания са за ограничение на максималните такси на ЧСИ и възможността да се обжалва оценката на изнесени за публична продан имоти“, разясни Манолова. 

 

"В Народното събрание има добра воля промените в закона най-накрая да бъдат направени. Този парламент може да остане в историята с това, че е освободил гражданите от игото на частните съдебни изпълнители. Въпреки че има много сериозно лоби и икономически интереси“, изтъкна тя.

„Има ангажимент от управляващите мнозинството, което чертае дневния ред да извърши тези промени до края на септември“, допълни Манолова.

Според нея има кръг от хора, който е събран да се занимава с дискредитацията ѝ, включително и с предложенията, които е внесла.

„Европейският съд за правата на човека вече има две решения срещу Словения и Латвия за продадени на безценица жилища за малък дълг. Възможно е и България да бъде призната за виновна за подобни казуси“, предупреди Манолова.

Тя засегна и въпроса за строителството на небостъргачи в столицата:

„Чудя се в София ли живея или в Манхатън, на кой град съм омбудсман, не може да има безконтролно строителство в "Стрелбище", в "Дружба", къде ли не“. 

Помагаме на Черна гора в гасенето на горските пожари

http://dnes.dir.bg/news/pozhar-cherna-gora-potopat-26080426

България ще подпомогне Черна гора със специализирана техника и екип за справяне с бушуващите в страната горски пожари, съобщиха от президентството.

Никол и Григор Димитров с горещи папарашки снимки от остров Капри (Галерия)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6343228

Никол и Григор Димитров с горещи папарашки снимки от остров Капри (Галерия)Никол Шерцингер категорично отхвърли твърденията, че с Григор Димитров са разделени. Двамата бяха заснети от папараци по време на почивката им на италианския остров Капри, пише "Дейли Мейл". 39-годишната Никол показа навероятна фигура както винаги. Звездната двойка са заедно повече от година, а медиите не спират да спекулират с връзката им.

Броят на акулите рязко намалява, ползвали за супа перките им

https://www.24chasa.bg/novini/article/6343239

Броят на акулите рязко намалява, ползвали за супа перките им 
Тайландците, а и други азиатци, продължават да ядат супа от перки на акула, въпреки "тревожното" намаляване на популациите им, съобщи ДПА, позовавайки се на доклад на природозащитна организация, предава БТА.  По света годишно 100 милиона акули стават жертви на риболов. От тях 73 милиона се използват за супа от перките им.

Взимаш 1000 евро заем, връщаш 994 евро след 36 месеца. Възможно ли е?

http://frognews.bg/news_138500/Vzimash-1000-evro-zaem-vrashtash-994-evro-sled-36-mesetsa-Vazmojno-li-e/

В Германия онлайн платформа рекламира кредити с отрицателен лихвен процент. Клиентите имат възможността да върнат по-малко пари, отколкото са взели, като засега отрицателната лихва е в размер на минус 0.4%, пише ”Ханделсблат”.

Петима арестувани за разпространение на цигари без бандерол

http://www.cross.bg/tzigari-banderol-ihtiman-1549449.html

/КРОСС/ Организирана престъпна група, занимавала се със съхранение и разпространение на контрабандни цигари, е неутрализирана от служители на ГДБОП. От склад в Ихтиман са иззети 11 мастербокса цигари без акцизен бандерол. Операцията е проведена на 16 юли т.г. в рамките на образувано досъдебно производство, под наблюдението на Специализираната прокуратура В хода на операцията е неутрализирана организирана престъпна група, която по първоначални данни е държала склад и е разпространявала контрабандни цигари без бандерол на територията на община Ихтиман. Задържани са 5-има участници в престъпната схема на възраст от 29 до 47 години. При претърсвания на адреси, обитавани от мъжете, и на автомобилите им, са открити и иззети 11 мастербокса цигари от различни марки без акцизен български бандерол, тефтер с водени записки, мобилни телефони и значителна сума пари. На задържаните са повдигнати обвинения за престъпление по чл. 321 от НК и им е наложена мярка за неотклонение в рамките на 72 часа. Работата по документирането на случая продължава под ръководството на прокуратурата.    

Денят в снимки – 18 юли

http://www.dnes.bg/index/2017/07/18/deniat-v-snimki-18-iuli.347703

Левски, тъпоклюна кайра и неустоимата Кендал Дженър

Ватикански съд отказа да спре дело за отклоняване на средства

https://www.24chasa.bg/novini/article/6343234

Ватикански съд отказа да спре дело за отклоняване на средстваВатикански съд постанови днес, че има право да съди двама висши служители на детската болница на Ватикана по обвинения, че са отклонили дарения за болницата в размер на почти половин милион евро за ремонт на жилището на високопоставен кардинал, съобщава Асошиейтед прес, цитирана от БТА.  Адвокатите на бившия председател на управителния съвет на

България ще помогне на Черна гора за справяне с огненото бедствие

https://www.actualno.com/politics/bylgarija-shte-pomogne-na-cherna-gora-za-spravjane-s-ognenoto-bedstvie-news_623044.html

България ще подпомогне Черна гора със специализирана техника и екип за справяне с бушуващите в страната горски пожари. Решението беше взето след проведен телефонен разговор между президента на Черна гора Филип Вуянович и държавния глава Румен Радев, по време на който

Дрон търси незаконен добив на инертни материали по Вит

http://www.mediapool.bg/dron-tarsi-nezakonen-dobiv-na-inertni-materiali-po-vit-news266792.html

Дрон извърши проверка за незаконен добив на инертни материали по поречието на река Вит край Плевен, съобщиха от екоминистерството във вторник. В инспекцията, която не откри нарушения, се включиха екоминистърът Нено Димов и експерти от Дунавската басейнова дирекция и екоинспекцията в Плевен. Той коментира, че използването на новите технологии в проверките и в работата на инспекторите позволява проследяването на по-големи територии за по-кратко време. Виждам, че е ефективно след като 3 км по реката се проверяват с дрона за 3 минути. Докато обхождането пеша е трудно и по-бавно, посочи Димов. В последните две седмици, откакто е издадена заповед на министъра за започване на проверките за незаконен добив на инертни материали, нарушители в Плевенско не са установени. Ще повторим инспекциите в края на лятото, когато намаляват речните води, каза министърът.

Над 1200 проверки извършиха данъчните по Северното Черноморие от началото на юли

http://www.moreto.net/novini.php?n=355709

Служители от „Оперативни проверки“ при ТД на НАП Варна, подкрепени от колеги от вътрешността на страната, извършиха над 1200 проверки по Северното Черноморие и населените места по крайбрежието от началото на месец юли, съобщиха данъчните за Moreto.

Инцидентът с хеликоптера "Пантер" - заради рискована маневра и лошо време

https://www.actualno.com/society/incidentyt-s-helikoptera-panter-zaradi-riskovana-manevra-i-losho-vreme-news_623045.html

Докладът за инцидента с хеликоптера "Пантер" е готов, а причините за него са рискована маневра и лоши метеорологични условия. Това каза в Шабла министърът на отбраната Красимир Каракачанов, който присъства на ВИП-деня на учението "Шабла 2017". Набелязани са мерки, с които подо

Гризлов: Създаването на Малорусия не следва да се разглежда като реалната политика

http://www.cross.bg/realnata-politika-grizlov-1549448.html

/КРОСС/ Инициативата за създаване на Република Малорусия в Донбас не следва да се разглежда като проявление на реалната политика. Това заяви постоянният представител на Русия в контактната група за конфликта в Източна Украйна Борис Гризлов, цитиран от ТАСС. „Тази инициатива не се вписва в минския процес. Възприемам я като призив към дискусия. Това изявление няма правни последствия", заяви руският дипломат. „Вероятно това предложение има отношение към информационната война и не се явява предмет на реалната политика. Разглеждам го като отговор на провокационните изявления на високопоставени киевски политици, който често звучат твърде неприемливо", каза Гризлов.    

Весела Лечева: Тежкият проблем на България е изкривената социална политика

https://www.24chasa.bg/region/article/6343209

Весела Лечева: Тежкият проблем на България е изкривената социална политика„600 млн. лв. се дават всяка година за социални помощи. А каква е ефективността? В Народното събрание трябва да се направи този анализ. Тази политика днес води до това, че хората стават все по-неграмотни, необразовани и като следствие – безработни. С 50 000 души намалява България всяка година. 20 000 деца отпадат от училище.

Отпадни води от рудник "Цар Асен" замърсяват река Луда Яна

http://www.cross.bg/asen-rydnik-voda-1549447.html

/КРОСС/ Замърсени разтвори от рудник "Цар Асен" изтичат в река Луда Яна, съобщи екоинспекцията в Пазарджик. Причината са аварирали помпи на водоема за т.нар. „богати" разтвори. Освен от реката, проби са взети и от двата шахтови кладенеца, които осигуряват питейната вода на селата Росен и Цар Асен. Препоръчва се да не се пие вода от чешмите в засегнатите селища.    

Кметът на Поморие готви уникална схема, за да вземе атрактивен терен от военните

https://offnews.bg//razsledvane/kmetat-na-pomorie-gotvi-unikalna-shema-za-da-vzeme-atraktiven-teren-o-660821.html

Община Поморие да развали дарение от някогашната Община Анхиало, от 1932 г. за строежа на бившия (вече) Военен санаториум. Това ще обсъжда на свое заседание утре настоящият общински съвет в морския град.

Инициативата е на кмета Иван Алексиев, който още пред миналата година заплаши, че ще предприеме подобна стъпка. Според Алексиев, решението, с което се променя собствеността на санаториума от публична – държавна в частна държавна е възможност болницата да се ликвидира. През тази година тя беше прехвърлена от Министерството на отбраната към държавното дружество, което управлява велинградската болница „Вита“. Алексиев неколкократно настояваше общината да я стопанисва, за да не се ликвидира. Затова и заплаши, че общината ще развали дарението от 1931 г., когато предоставя близо 7.5 дка за строежа на санаториума.

Според местни политици, обаче, има и реалната опасност общината да ликвидира санаториума. Няма правна възможност за разваляне на дарението, смятат те. Отделно, има и съмнения до колко Поморие ще може да го стопанисва, след като общинската болница е в лошо финансово състояние и трупа дългове. Отделно, за ремонт на санаториума са необходими около 5 млн. лв., по данни на новото му ръководство, а от Министерството на отбраната са осигурили до момента само около милион.

Сесията, на която ще се обсъжда разваляне на дарението е в сряда, в Поморие.

Историята на имота датира още отпреди 75 г., когато с решение на Градския общински съвет на град Анхиало /Протокол №46 от 10.11.1931 г./ са дарени на Министерството на отбраната 5 декара място за постройка „Дом за почивна станция за инвалидите“, а с решение от 1 февруари 1932 г. допълнително са дарени още 2470 м2.

С последващи заповеди на председателя на Бургаския окръжен народен съвет – заповед №403/01.03.1961 са придадени още 2240 м2 и заповед №279/15.03.1971 са придадени допълнително 456.25 м2.

Единствената цел на утрешното заседание на общинския съвет е имотът да отнет от МО и след това да бъде предоставен на смесено търговско дружество между общината и частни лица. Схемата е позната – имотът да влезе като апортна вноска в това дружество, след което неговият капитал да бъде вдигнат от частните лица и така те да сложат ръка върху имота, като лишат военноинвалидите от възможност за почивка по техния джоб и направят огромен луксозен хотел на брега на морето.

Посрещат с драконови мерки за сигурност близки на загиналите при атентата в Сарафово

https://www.24chasa.bg/novini/article/6343188

Посрещат с драконови мерки за сигурност близки на загиналите при атентата в СарафовоТочно в 17 ч. днес се очаква да започне церемонията в памет на жертвите от атентата на Летище Бургас на 18 юли, 2012 г., при който загинаха петима израелци  и български шофьор на автобус. По традиция церемонията, на която присъстват роднини на загиналите и ранени по време на трагедията, се провежда на лобното място на жертвите,

Президентът призова за баланс на разходите за отбрана между новата техника и заплатите на военните

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/07/18/3009000_prezidentut_prizova_za_balans_na_razhodite_za_otbrana/?ref=rss


Президентът Румен Радев призова днес за постигането на баланс в средствата, отделяни за модернизация на Българската армия и придобиването на нова техника, и стимулирането на личния състав. Коментарът от държавния глава беше даден пред журналисти, след като той наблюдава Международното учение "Шабла 2017".<br /><br />"Най-важният елемент в системата на отбрана са хората и българските военнослужещи трябва да знаят своята перспектива по отношение на професионалното им...

Президентът призова за баланс на разходите за отбраната между новата техника и заплатите на военните

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/07/18/3009000_prezidentut_prizova_za_balans_na_razhodite_za/?ref=rss


Президентът Румен Радев призова днес за постигането на баланс в средствата, отделяни за модернизация на Българската армия и придобиването на нова техника, и стимулирането на личния състав. Коментарът от държавния глава беше даден пред журналисти, след като той наблюдава Международното учение "Шабла 2017".<br /><br />"Най-важният елемент в системата на отбрана са хората и българските военнослужещи трябва да знаят своята перспектива по отношение на професионалното им...

КОНПИ загуби делото за втори ключов актив на КТБ

http://frognews.bg/news_138499/KONPI-zagubi-deloto-za-vtori-kliuchov-aktiv-na-KTB/

Комисията за отнемане на незаконно придобитото имущество е на път да претърпи нова загуба в опитите си да блокира кредитирано от КТБ имущество. Това пък намалява шансовете държавата да си възстанови средствата, загубени при фалита на банката.

Рияд издирва ”жената с късата пола” (видео)

http://dnes.dir.bg/news/krepost-sauditska-arabia-kasa-pola-26080309

Властите в Саудитска Арабия издирват млада жена, позволила си да излезе облечена с къса пола из историческа забележителност в страната.

Депутатите искат Сметната палата да влезе в НДК

https://www.24chasa.bg/novini/article/6343213

Депутатите искат Сметната палата да влезе в НДКСметната палата да направи ревизия на НДК - това ще е  една от препоръките, които ще залегнат в доклада на временната комисия по случая, съобщи шефката й Диана Йорданова от ГЕРБ. На заседанието днес комисията изслуша при закрити врата главният прокурор Сотир Цацаров и шефовете на ДАНС и Държавна финансова инспекция.

В разговор с премиера на Катар Борисов подкрепил стабилността в Персийския залив

http://www.mediapool.bg/v-razgovor-s-premiera-na-katar-borisov-podkrepil-stabilnostta-v-persiyskiya-zaliv-news266791.html

Стабилността в региона на Персийския залив е от особено значение за България и региона на Балканите. Затова приветстваме и подкрепяме решаването на възникналата кризисна ситуация с политически средства и по пътя на дипломацията. Това е заявил министър-председателят Бойко Борисов в телефонен разговор с премиера на Катар Абдула бин Насър бин Халифа Ал Тани по повод създалата се остра дипломатическа криза в отношенията на някои арабски държави с Катар.   Министър-председателят изразил категоричната си позиция против всяка форма на по-нататъшна ескалация на напрежението, както и срещу намесата на външни за региона фактори. Борисов акцентирал също върху запазването на стабилността на Съвета за сътрудничество на арабските държави от Залива, което по думите му, е в интерес на целия регион.   Министър-председателят посочи, че България цени своите приятелски отношения със страните от арабския свят и изтъкна сътрудничеството с Катар. От началото на настоящия месец страната ни пое и местното председателство на ЕС в Доха.

Русия не счита създаването на Република Малорусия за предмет на реалната политика

https://www.24chasa.bg/novini/article/6343216

Русия не счита създаването на Република Малорусия за предмет на реалната политика

Инициативата за създаване на Република Малорусия в Донбас не следва да се разглежда като проявление на реалната политика, съобщава ТАСС, цитирана от БТА.  Това заяви постоянният представител на Русия в контактната група за конфликта в Източна Украйна Борис Гризлов. „Тази инициатива не се вписва в минския процес.

България в подкрепа на Черна гора за потушаване на бушуващите горски пожари

http://www.cross.bg/gora-cherna-radev-1549446.html

/КРОСС/ България ще подпомогне Черна гора със специализирана техника и екип за справяне с бушуващите в страната горски пожари. Решението беше взето след проведен телефонен разговор между президента на Черна гора Филип Вуянович и държавния глава Румен Радев, по време на който е била поискана помощ от страната ни. След последващ разговор между президента Румен Радев и министър-председателя Бойко Борисов, двамата взеха решение Подгорица да бъде подпомогната с изпращането на специализиран противопожарен екип и хеликоптер за справяне с бедствието.

Над 5000 ще се явят на държавен зрелостен изпит по български език и литература през август

http://www.moreto.net/novini.php?n=355765

5178 младежи са подали заявление за първия задължителен държавен зрелостен изпит по български език и литература на сесията през август-септември. На 17 юли 2017 г. изтече крайният срок за подаване на заявления за допускане до държавните зрелостни изпити (ДЗИ).

"Монтюпе" влага 5 млн. евро, за да не замърсява Русе

http://www.mediapool.bg/montyupe-vlaga-5-mln-evro-za-da-ne-zamarsyava-ruse-news266790.html

Френската компания за производство на автомобилни части "Монтюпе" ще инвестира 5 млн. евро в мерки срещу замърсяването на въздуха в Русе през следващата година и половина. В 7-дневен срок компанията ще представи и инвестиционна програма срещу замърсяването на въздуха, съобщи министърът на околната среда и водите Нено Димов след среща с ръководството на дружеството. Ние ще контролираме строго сроковете за изпълнение, за да гарантираме на хората в Русе решаването на проблема със замърсяването на въздуха, каза Нено Димов. Според него при всяко просрочване при изпълнението на програмата ще бъдат налагани санкции. До края на годината се очаква да бъдат реализирани краткосрочните мерки. Предприятието трябва да спазва еконормите и законодателството, както го прави в заводите си във Франция и Канада, каза министърът на екологията. "Монтюпе" ще трябва да въведе собствена система за мониторинг на качеството на атмосферния въздух, която да дава данни в реално време на населението в Русе. Нено Димов обеща да посети крайдунавския град отново през есента, за да провери на място изпълнението на програмата. Проблемите на "Монтюпе" са свързани с това, че вентилационната система на завода не обхваща всички източници на изхвърляне на вредни емисии във въздуха и неефективни пречиствателни съоръжения, обясняват от Министерството на околната среда и водите. В съобщението е посочено, че за да се осигури работната среда, дружеството прибягва до използване на нерегламентирани източници за изпускане на непречистени емисии – врати, прозорци, жалузи, противопожарни клапи и т.н. Нарушенията са от 2012 г. до сега. Сигналите за неприятни органични миризми в източната част на Русе зачестяват след разширението и увеличаване на капацитета на инсталацията за леене на алуминий - от 488 т на 840 т на денонощие. За констатираните нарушения на "Монтюпе" са наложени имуществени санкции за общо 815 387 лв. В съобщението на екоминистерството не е посочено каква част от тях са платени. През февруари дружеството е внесло уведомление за инвестиционно предложение "Модернизация на вентилационна система и нови спомагателни дейности към предприятие за производство на автомобилни компоненти от алуминиева сплав". Процедурата по преценяване на необходимостта от ОВОС е в ход. Провеждат се консултациите с РЗИ – Русе, община Русе и дирекция "Инспекция по труда" – Русе. На срещата присъстваха още депутатът от "Обединени патриоти" Искрен Веселинов, областният управител Галин Григоров и директорът на РИОСВ-Русе Любомир Атанасов. Френската компания "Монтюпе" откри дъщерно дружество в България през 2005 г. Тя инвестира 70 млн. евро в завода си в Русе, където произвежда алуминиеви компоненти за двигатели и ходовата част на автомобила. Развива и научно-развойна дейност. Компанията е първокласен инвеститор и има сертификат за това. Десет години по-късно "Монтюпе" разширява производството си и инвестира нови 12 млн. евро, но след това започват проблемите й със замърсяването на околната среда. Екоминистерството налага периодично глоби, които компанията обжалва. До този момент МОСВ не е предоставяло информация каква част от санкциите са платени и дали изобщо има платени. За 2016 г. финансови резултати на дружеството са малко по-слаби спрямо предходната година. Компанията отчита спад в приходите от продажби и печалба и се отказва да произвежда нова част за клиент в завода в Русе през тази година, като пренасочва производството към друг завод на "Монтюпе", става ясно от финансовия отчет за 2016 г. През миналата година българското дружество е произвело 1 680 890 части за автомобили. Средно месечното производство е било 1582 тона в периода януари – октомври, а за последните два месеца намалява до 990 т. Това е индикатор, че групата пренасочва част от производството си към други заводи извън България, заради проблемите с властите. В българския завод на френската компания работят 938 души, разходите за които възлизат на над 20 млн. лв. Това означава, че средната работна заплата в предприятието (бруто) е около 1770 лв. На почти същата сума – около 20 млн. лв. възлизат разходите за външни услуги и други разходи. За 2016 г. приходите от продажби на българския клон на "Монтюпе" са намалели с 12 млн. лв. спрямо година по-рано и достигат 210 млн. лв. Дружеството отчита и спад на печалбата с 10 млн. лв. - от 48.5 млн. лв. през 2015 г. на 38.4 млн. лв. през 2016 г. През миналата година "Монтюпе" е инвестирало у нас близо 17.5 млн. лв. в нови сгради и оборудване. Общо активите му възлизат на 125.7 млн. лв.

ДАНС няма официална информация за българи със забрана да влизат в Турция

https://www.24chasa.bg/novini/article/6343195

ДАНС няма официална информация за българи със забрана да влизат в ТурцияДАНС няма официална информация за 77-те български граждани, които имат забрана да влизат в Турция. Това каза председателят на агенцията Димитър Георгиев, съобщи Bulgaria on air. В доклад на турското вътрешно министерство, публикуван вчера, се твърди, че българските граждани са включени в "черния списък" на турското вътрешно ведомство заради

5 години от атентата в Сарафово: Село Юруково скърби за загиналия шофьор - Мустафа

https://www.24chasa.bg/novini/article/6343196

5 години от атентата в Сарафово: Село Юруково скърби за загиналия шофьор - МустафаПет години след бомбения атентат на летище "Сарафово" в Бургас, при който загинаха 7 души, а 35 бяха ранени, село Юруково - край Якоруда - скърби, съобщава “bgonair“. Именно оттам е шофьорът на автобуса, чийто живот също бе прекъснат внезапно - Мустафа Кьосов. На 18 юли, 2012 година, близки и приятели се събират пред къщата му,

Цацаров: "ЦУМ-гейт" беше огромен сценарий от хора, за които прокуратурата е неудобна

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/07/18/3008983_cacarov_cum-geit_beshe_ogromen_scenarii_ot_hora_za/?ref=rss


Станалото около т.нар. "ЦУМ-гейт" - срещата между главния прокурор Сотир Цацаров, бизнесмена Сашо Дончев и бившия член на ръководството на БСП Георги Гергов, беше един огромен сценарий, заяви днес главният прокурор Сотир Цацаров. Той участва в закритото заседание на временната комисия за установяване на факти и обстоятелства при разходването на средства, предоставени целево на НДК за подготовка на българското председателство на Съвета на Европейския съюз.<br /><br />Като...

Цацаров: "ЦУМ гейт" беше огромен сценарий от хора, за които прокуратурата е неудобна

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/07/18/3008983_cacarov_cum_geit_beshe_ogromen_scenarii_ot_hora_za/?ref=rss


Станалото около т.нар "ЦУМ гейт" - срещата между главния прокурор Сотир Цацаров, бизнесмена Сашо Дончев и бившият член на ръководството на БСП Георги Гергов беше един огромен сценарий, заяви днес главният прокурор Сотир Цацаров. Той участва в закритото заседание на Временна комисия за установяване на факти и обстоятелства при разходването на средства, предоставени целево на НДК за подготовка на българското председателство на Съвета на Европейския съюз.<br /><br />Като...

Полицаите в столицата на протест

//dariknews.bg/novini/bylgariia/policaite-v-stolicata-na-protest-2037588

Полицаи се събират на протест в градинката пред църквата "Свети Седмочисленици" в столицата. Към 18.30 часа едва двадесетина души участваха в проявата. Храмът се намира на метри от сградата на вътрешното министерство.
 

Цацаров: „ЦУМ гейт“ бе един огромен сценарий

http://frognews.bg/news_138498/TSatsarov-TSUM-geit-be-edin-ogromen-stsenarii/

Главният прокурор Сотир Цацаров коментира приключилата проверка по скандала „ЦУМ-гейт”. Припомняме, че Инспекторатът към ВСС постанови, че няма нищо нередно в срещата между Сотир Цацаров и Огнян Донев в офиса на Георги Гергов.

Съдят извършител на банков обир в клон на ЦКБ в Благоевград

https://www.24chasa.bg/novini/article/6343177

Съдят извършител на банков обир в клон на ЦКБ в БлагоевградРайонна прокуратура – Благоевград внесе за разглеждане в съда обвинителен акт срещу И. Илиев за извършена от него кражба на метална каса от офис на банка в гр. Благоевград.  Обвиняемият Илиев през нощта на 25.04.2017 г. счупил стъкло на гишето на офис на „Централна кооперативна банка“, намиращ се в сградата на сектор „Пътна полиция“ при ОД на МВР

Съдът на път да отмени еднаквите чадъри и тенти в центъра на Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=355766

Част от текстовете на общинската Наредба за реда за поставяне на преместваеми обекти във Варна да бъдат отменени – това реши Административният съд в началото на миналата седмица след жалба на дружеството „Елит - Пътна сигнализация“, научи Moreto.

Венцислав Айдарски постигна личен рекорд с 14-о място в плувния маратон на световното

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/07/18/3008970_vencislav_aidarski_postigna_lichen_rekord_s_14-o/?ref=rss


Българинът Венцислав Айдарски се класира 14-и в плуването на 10 километра в открити води на световното първенство в Будапеща. 26-годишният състезател преодоля дистанцията за 1.52:20 ч., като финишира на 31.7 секунди от олимпийския шампион Фери Веертман.<br /><br />В надпреварата участваха 65 плувци, а холандецът спечели първа световна титла в кариерата си и общо трети медал от световни първенства. През 2015 г. в Казан той остана със сребърните отличия в индивидуалното и отборното...

Осъдиха Навални да плати компенсация от 30 000 евро

https://www.24chasa.bg/novini/article/6343168

Осъдиха Навални да плати компенсация 
от 30 000 евро
Руският опозиционер лидер Алексей Навални и двама други подсъдими бяха осъдени да платят 30 000 евро на дърводобивната компания "Кировлес" като компенсация за суми, които според съда те са отклонили, съобщава Франс прес, цитирана от БТА.  "Съдът реши, че исканията на компанията са частично оправдани и осъди Навални и други двама подсъдими да

БККС поръчва за Илинден: От общо минало към общо европейско бъдеще!

http://frognews.bg/news_138497/BKKS-porachva-za-Ilinden-Ot-obshto-minalo-kam-obshto-evropeisko-badeshte!/

Тази година се навършват 114 години от славното Илинденско-Преображенско въстание - символ на борбата за свобода на българското население от Македония, Одринска Тракия и Беломорието, които по силата на Берлинския договор от 1878 г. остават под робство в Османската империя.

БККС поръчва: От общо минало към общо европейско бъдеще!

http://frognews.bg/news_138497/BKKS-porachva-Ot-obshto-minalo-kam-obshto-evropeisko-badeshte!/

Тази година се навършват 114 години от славното Илинденско-Преображенско въстание - символ на борбата за свобода на българското население от Македония, Одринска Тракия и Беломорието, които по силата на Берлинския договор от 1878 г. остават под робство в Османската империя.

Чарли Шийн и Джони Деп отпразнуваха 30 г. от излизането на "Взвод"

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6343145

Чарли Шийн и Джони Деп отпразнуваха 30 г. от излизането на "Взвод"Холивудските звезди Чарли Шийн и Джони Деп отпразнуваха с парти 30 години от излизането на филма "Взвод". Актьорите се събраха в имението на Деп в Лос Анджелис в неделя. На купона е бил и Кевин Дилън, който също участва в култовата лента. „Взвод“ e американски военен филм за Виетнамската война, режисиран от Оливър Стоун,

Талантът на Славия мина успешно прегледите във Фиорентина

https://offnews.bg//futbol/talantat-na-slavia-mina-uspeshno-pregledite-vav-fiorentina-660818.html

Българският защитник Петко Христов премина успешно медицинските прегледи в лагера на Фиорентина, които му бяха направени преди сделката между италианския клуб и Славия официално да стане факт.

Заедно с Христов прегледи минаха и другите нови попълнения – Мартин Грайчар и Рафик Зекнини. Договорът на младия талант с отбора от Серия А е до 30 юни 2022 година.

Българският футболист получи няколко дни почивка заради участието си на Европейското първенство за 19-годишни и ще се включи по-късно към подготовката на Фиорентина.   

Припомняме, че вчера двукратният шампион на Италия официално обяви трансфера на юношеския национал на България. В касата на "белите" пък, по думите на боса Венцеслав Стефанов, ще влезе сума, надвишаваща милион евро.

Младокът записа 30 мача с гол и 2 асистенции за Славия през миналия сезон, а в събота игра за последно за родния си клуб при равенството 1:1 срещу ЦСКА-София в първия кръг на новия български шампионат.

Осъдиха 7 жители на Оброчище за пране на пари

https://www.24chasa.bg/novini/article/6343156

Осъдиха 7 жители на Оброчище за пране на париУсловно наказание „лишаване от свобода“ за срок от 1 година с 3-годишен изпитателен срок получи Къймет Г. от село Драганово, обл. Добрич за пране на пари, след като Окръжен съд - Добрич одобри споразумението, постигнатото между подсъдимата, нейния защитник и прокуратурата. 34-годишната жена, която досега не е била осъждана,

Цацаров: ЦУМ гейт е огромен сценарий на хора, близки до БСП

http://dnes.dir.bg/news/hora-bsp-blizki-sotir-tzatzarov-stzenariy-tzumgeyt-26080194

Станалото с т.нар. ЦУМ гейт бе един огромен сценарий. Той обаче не е причина, а само повод за станалото по отношение на Георги Гергов в партията му.

Хърватският министър на отбраната подаде оставка

https://www.24chasa.bg/novini/article/6343158

Хърватският министър на отбраната подаде оставкаХърватският министър на отбраната Дамир Кръстичевич подаде оставка след критики от президента във връзка с пожарите, съобщи националната телевизия ХРТ, цитиран от БТА.  Вчера следобед министърът е пристигнал в Сплит, където от два дни бушуват пожари. Малко след него там са пристигнали и представители на армията,

Цацаров: Най-големият проблем в държавата днес не е Боршош, а Бяла

https://www.24chasa.bg/novini/article/6343159

Цацаров: Най-големият проблем в държавата днес не е Боршош, а Бяла Едва ли в момента днес най-големият проблем на тази държава е Мирослав Боршош. Най-големият проблем днес е Бяла. Това заяви главният прокурор Сотир Цацаров в кулоарите на парламента. Той изказа съболезнования на близките на загиналото момче. Действията на прокуратурата и обвинението в умишлено убийство по хулигански подбуди няма да им върнат

Човешка грешка причинила падането на военния хеликоптер в Черно море

http://www.mediapool.bg/choveshka-greshka-prichinila-padaneto-na-voenniya-helikopter-v-cherno-more-news266789.html

Рискована маневра и лоши метеорологични условия са довели до падането на военния хеликоптер "Пантер" в Черно море, при което загина един военнослужещ, а други двама бяха ранени, съобщи министърът на отбраната Красимир Каракачанов. Той съобщи, че са набелязани мерки, с които подобни инциденти да се избягват в бъдеще. По думите му препоръките са оттук-нататък да се наблегне на подобни ситуации като приводняване, спасителни действия и реагиране при подобни ситуации от самия летателен състав. Инцидентът стана в началото на юни по време на тактическото учение "Черно море – 2017“. Българските Военноморски сили разполагат с три хеликоптера "Пантер" и досега не е имало сериозни инциденти с тях. Те са базирани във военноморската база "Чайка" край Варна. Вертолетите бяха доставени през 2011 година, като част от сделката с европейския консорциум "Юрокоптер", която бе подписана през 2005 година от кабинета "Сакскобургготски". Първоначално договорът бе за доставката на 18 вертолета на обща стойност 358 млн. евро - 12 "Кугар" и 6 "Пантер", но първото правителство на Бойко Борисов отказа покупката на три от "Пантер"-ите заради липса на достатъчно средства.

Човешка грешка е довела до падането на военния хеликоптер в Черно море

http://www.mediapool.bg/choveshka-greshka-e-dovela-do-padaneto-na-voenniya-helikopter-v-cherno-more-news266789.html

Рискована маневра и лоши метеорологични условия са довели до падането на военния хеликоптер "Пантер" в Черно море, при което загина един военнослужещ, а други двама бяха ранени, съобщи министърът на отбраната Красимир Каракачанов. Той съобщи, че са набелязани мерки, с които подобни инциденти да се избягват в бъдеще. По думите му препоръките са оттук-нататък да се наблегне на подобни ситуации като приводняване, спасителни действия и реагиране при подобни ситуации от самия летателен състав. Инцидентът стана в началото на юни по време на тактическото учение "Черно море – 2017“. Българските Военноморски сили разполагат с три хеликоптера "Пантер" и досега не е имало сериозни инциденти с тях. Те са базирани във военноморската база "Чайка" край Варна. Вертолетите бяха доставени през 2011 година, като част от сделката с европейския консорциум "Юрокоптер", която бе подписана през 2005 година от кабинета "Сакскобургготски". Първоначално договорът бе за доставката на 18 вертолета на обща стойност 358 млн. евро - 12 "Кугар" и 6 "Пантер", но първото правителство на Бойко Борисов отказа покупката на три от "Пантер"-ите заради липса на достатъчно средства.

Ранените при атентата в Сарафово искат „Хизбула“ в съда

https://www.vesti.bg/bulgaria/sad/ranenite-pri-atentata-v-sarafovo-iskat-hizbula-v-syda-6071620

Има възможност заради проблем с призоваването на пострадалите и наследниците на загиналите делото да бъде гледано и в посолството на България в Израел

ДАНС няма информация за българи със забрана за влизане в Турция

http://www.moreto.net/novini.php?n=355764

ДАНС няма информация за българи със забрана за влизане в Турция. От Агенцията за национална сигурност са категорични, че няма наши сънародници в зоните на конфликт в Близкия изток. Вчера стана ясно, че според доклад на турските власти 77 български граждани са в черен списък, защото са смятани за свързани с терористични организации.

Източно-европейският проблем

http://www.dnevnik.bg/analizi/2017/07/18/3006304_iztochno-evropeiskiiat_problem/?ref=rss


Днес Европа е обект на толкова "скоростни размисли", че проследяването им рискува сериозно да размие политическата фикция до променлива география. И все пак си струва да поразсъждаваме над това, особено в източноевропейска перспектива.<br /><br />Сам по себе си изразът "Европа на две (или повече) скорости" не е някаква изключителна новост. За това се заговори още в средата на 90-те, едва пет години след рухването на Стената, когато страните от бившия...

Според Цацаров "ЦУМ гейт" е сценарий

https://offnews.bg//temida/spored-tcatcarov-tcum-gejt-e-stcenarij-660822.html

Станалото с т.нар. „ЦУМ гейт“ бе един огромен сценарий. Това каза главният прокурор Сотир Цацаров пред журналисти.

Той коментира решението на Инспектората при ВСС да не се проверява случая, при който Цацаров се срещна с бизнесмените Георги Гергов и Сашо Дончев.

„Сценарият е на много хора, за които действията на прокуратурата в момента са неудобни, включително и в сферата на енергетиката. Част от тях близки до партията на г-жа Нинова, част от тях, нямащи никакво отношение към нея, но имащи крупни икономически интереси в областта на доставката на енергетиката“, заяви Цацаров.

„Станалото по отношение на други хора, питате конкретно за Георги Гергов, не го защитавам, казвам какво мисля - „ЦУМ гейт“ не бе причината за станалото с него в рамките на неговата партия“, коментира Сотир Цацаров.

На въпрос Корнелия Нинова била ли е изпълнител на този сценарий гл. прокурор посочи: „Корнелия Нинова е достатъчно умна, за да не бъде изпълнител“.

По-рано днес стана ясно, че Инспекторатът при ВСС е прекратил проверката по аферата "ЦУМ гейт", с мотива, че няма нищо нередно и смущаващо в срещата на главния прокурор с двамата бизнесмени. В същото време нямало четвърти свидетел, който да изнесе факти около темата на разговорите.

Гьоков: Наесен ще бъде внесен законопроект за арендните отношения

http://www.cross.bg/gyokov-arendnite-problemi-1549445.html

/КРОСС/ В Чирпан хората не искат земята да се продава на чужденци. Хората от чирпанско искат достъпно здравеопазване и справедлива пенсионна реформа, обобщи зам.-председателят на социалната комисия в 44 НС Георги Гьоков въпросите след приемните, които проведе в община Чирпан. В нея се включиха и председателят на Общински съвет-Чирпан Даниела Драгийска и общинският съветник на левицата Гено Генов. Десетки споделиха своите проблеми и се оплакаха от липсата на държавни мерки за справяне с демографската катастрофа. „Как ще се реши проблема, когато младите дават 200 лв. при зъболекар, не ги осигуряват работодателите, а и заплатите са ниски", коментираха наболелите проблеми дошлите в приемната. Те заръчаха на Гьоков парламентът да гласува закони, които да насърчават поминък в селата, младите да не напускат страната, за да търсят работа зад граница. „Субсидиите да се насочат към трайните насаждения и поливните инсталации, както и промяна в арендните отношения, това е предложението на БСП", подчерта Гьоков по темата селско стопанство и сподели, че наесен ще бъде внесен законопроект, уреждащ арендните отношения, който подготвят със Светла Бъчварова. „Трябва да има механизъм, по който да защитим безразборната продажба на земя, например да се определи минимална продажна цена и тя да не отива в ръцете на чужденци", препоръчаха строго жителите на с. Рупките

Доклад: Най-малко 547 момчета от германски католически хор са насилвани

https://www.24chasa.bg/novini/article/6343127

Доклад: Най-малко 547 момчета от германски католически хор са насилваниНай-малко 547 момчета от известния германски католически хор в Регенсбург са станали жертва на физическо и сексуално малтретиране, включително изнасилвания, между 1945 г. и началото на 90-те години на миналия век, твърди огласеният днес окончателен доклад от разследването на аферата, цитиран от Франс прес и ДПА, предава БТА.

Пенев на представянето си във Валенсия: Завръщам се у дома

http://www.cross.bg/penev-valensiya-ispaniya-1549444.html

/КРОСС/ Любослав Пенев официално беше представен от „Валенсия". 22 години след напускането си на „Местая" той се завърна в първия си клуб извън България. Той ще бъде треньор на втория отбор на валенсианци, който се подвизава в третата по сила дивизия. Въпреки че ще се занимава именно с младите играчи на отбора, посрещането и представянето на Пенев бе повече от впечатляващо, сякаш е поел първия състав на испанския тим. А причината е повече от ясна - българинът прекара 6 години на „Местая" между 1989 и 1995 г., като за този период отбеляза над 70 гола.Договорът на бившия нападател е за една година. Въпреки че през миналия сезон „Валенсия Б" се размина за малко с влизане във втора дивизия, то и сега целта пред Пенев няма да е изкачването в горното ниво, а изграждане на младите играчи, които да зареждат първия отбор на „Валенсия". По време на пресконференцията, на която Любослав Пенев беше представен от спортния директор на клуба Рамон Алексанко и директора на академията Луис Висенте Матео, българинът не скри вълнението си от завръщането си в Испания и амбицията си някой ден да бъде треньор в елитната първа дивизия на страната. „Много съм развълнуван. Не всички чужденци могат да кажат, че когато се завръщат в Испания, всъщност се завръщат у дома. Затова съм много развълнуван. Няма никакво напрежение. Концентрирам съм върху работата си с „Валенсия Б"

Учени успяха да вникнат в структурата на хематома

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6343116

Учени успяха да вникнат в структурата
на хематомаС помощта на специална технология американски учени успяха да вникнат в структурата на хематома и да установят как да се борят с тези образувания, съобщава сайтът Лайф. Специалисти от университета в Пенсилвания съумяха да разработят технология за триизмерна диагностика, позволяваща да се изучи структурата на хематома и на съдовите тромбове без

Рискована маневра и лошо време довели до падането на хеликоптера ”Пантер”

http://frognews.bg/news_138496/Riskovana-manevra-i-losho-vreme-doveli-do-padaneto-na-helikoptera-Panter/

Докладът за инцидента с хеликоптера ”Пантер” е готов, а причините за него са рискована маневра и лоши метеорологични условия. Това каза днес в Шабла министърът на отбраната Красимир Каракачанов, който присъства на ВИП-деня на учението ”Шабла 2017”.

„Еко България” - доставчик на енергийни, а не само на петролни продукти

https://www.24chasa.bg/novini/article/6343147

„Еко България” - доставчик на енергийни, а не само на петролни продуктиВ следващите 5 години ще инвестираме 1,5 млрд. евро за разширяване на бизнеса ни, казва Григорис Стергюлис, изпълнителен директор на „Хеленик петролиум груп”, чието дъщерно дружество е „Еко България” - "Еко България" преди дни отбеляза 15 г. в България. Как оценявате това време и как си представяте следващите 15 г.?

Бивш служител на НДК праща сигнала на ДАНС на 7 февруари

https://www.24chasa.bg/novini/article/6343126

Бивш служител на НДК праща сигнала на ДАНС на 7 февруариСигналът за нарушенията НДК е подаден в ДАНС на 7 февруари от действително съществуващ гражданин, бивш служител на конгресния център. Това обяви главният прокурор Сотир Цацаров в кулоарите на парламента. Той и шефовете на ДАНС и на Държавна финансова инспекция бяха извикани на изслушване от временната анкетна комисия за скандала около НДК.

КФН ще връща доверието на инвеститорите

http://www.dnevnik.bg/biznes/2017/07/18/3008912_kfn_shte_vrushta_doverieto_na_investitorite/?ref=rss


Връщането на доверието е ключовият момент за развитието на капиталовия пазар в България, заяви председателят на Комисията за финансов надзор (КФН) Карина Караиванова в интервю за агенция "Блумбърг".<br /><br />Дребните инвеститори, големите инвеститори, а и всички играчи на пазара трябва да се уверят, че той функционира единствено и само по икономически закономерности, каза тя и допълни, че възстановяването на доверието не е еднократен акт, но регулаторът полага...

Утре облачността над Черноморието ще намалее

http://www.moreto.net/novini.php?n=355706

През нощта над по-голямата част от страната ще е предимно ясно. Над източните райони ще е облачно и на места все още ще има превалявания от дъжд. По Черноморието преди обяд ще има значителна облачност, но бързо ще се разкъса и намалее до слънчево време.

Гечев: Този, който е назначил Боршош, е очаквал съответната отплата

http://pogled.info/bulgarski/gechev-tozi-koito-e-naznachil-borshosh-e-ochakval-saotvetnata-otplata.87695

/Поглед.инфо/ Този, който е назначил Боршош е очаквал съответната отплата, предложихме директорите на НДК през 2016 и 2017 година и председателите на Съвета на директорите да дойдат и да чуем и тяхното мнение, защото при демокрацията сме длъжни да изслушаме мнението на всички, в това число и на тези, които са подозирани в закононарушение.

Индустрията готова на протест заради клас „Прослужено време“

http://pogled.info/bulgarski/industriyata-gotova-na-protest-zaradi-klas-prosluzheno-vreme.87696

/Поглед.инфо/ Работниците от българската индустрия за готови на протест, ако се премахне клас „Прослужено време“. Това стана ясно на спешна среща на индустриалните федерации към КНСБ и КТ „Подкрепа“ по повод изявленията на вицепремиера на България - Валери Симеонов, в подкрепа на искането на работодателите да се премахне допълнителното възнаграждение за трудов стаж и професионален опит, съобщиха от синдикалните организации.

Мъж е със счупени ребра, череп и разкъсан бял дроб след сбиване в Старозагорско

https://www.24chasa.bg/novini/article/6343113

Мъж е със счупени ребра, череп и разкъсан бял дроб след сбиване в Старозагорско

Вчера, около 15.56 часа в полицията е получен сигнал за сбиване в село Хрищени. Това съобщиха от пресцентъра на МВР. Изпратеният на място полицейски екип установил, че между Г. Т. /25 г./, М. Т. /24 г./ и 64-годишен мъж - и тримата от селото, възникнал скандал, прераснал в сбиване. Пострадал е 64-годишният,

Стартира Online порталът Застрахователни агенти

http://econ.bg/Новини/Стартира-Online-порталът-Застрахователни-агенти_l.a_i.745798_at.1.html

На този портал застрахователните дружества подават файлове с данни за застрахователните си агенти Стартира нов Online портал – Застрахователни...

Циклонът "Медуза" блокира хиляди туристи по ръкавите на Халкидики

http://www.cross.bg/tyristi-okolnostite-istanbyl-1549443.html

/КРОСС/ Циклонът "Медуза" нанесе сериозни щети в околностите на Солун и Халкидическия полуостров. Поройните дъждове станаха причина за мащабни наводнения. Отнесени са пътища и плажове. Хиляди туристи остават блокирани по ръкавите на Халкидики, защото автомобилите им са пострадали от водата. Пороен дъжд наводни и Истанбул. А Хърватия, Черна гора, Франция и Италия се борят с горски пожари. Туристи разказват, че пътищата са се превърнаха в кални реки, а от плажовете не е останало нищо На места придошлата вода е стигала до първите етажи на сградите. Отнесени и пострадали са хиляди автомобили. Активизирали са се много свлачища. Движението в района е затруднено. Няколко области дори поискаха въвеждането на извънредно положение. Властите започнаха да описват щетите, нанесени от природната стихия. А според синоптиците и колегата ни Георги Донков лятото в Гърция се връща. В Истанбул порой за минути наводни улиците в града, както и няколко станции на метрото. Наложило се е използването на гумени лодки за заседналите пътници. Придвижването в града е почти невъзможно. Властта вече обяви, че ще компенсира нанесените щети. Синоптиците очакват още обилни валежи. Валията на Истанбул Васип Шахин прикани шофьорите да не използват личните си автомобили от съображения за сигурност. В Хърватия пожарникари и военни успяха да овладеят мащабния пожар в околностите на град Сплит. Унищожени са 4 500 хектара гори. Пожари горят и в Черна Гора

Джейн Остин ще краси новата банкнота от £10

https://offnews.bg//ikonomika/dzhejn-ostin-shte-krasi-novata-banknota-ot-10-660809.html

Ликът на Джейн Остин ще краси банкнотата от 10 паунда. Новата визия бе представена от управителя на Банката на Англия Марк Карни днес.

Банкнотата ще бъде в обращение от септември.

Портретът на писателката сменя този на Чарлз Дарвин и отбелязва 200-ата годишнина от смъртта ѝ, която е през 2017 г.

Ще бъдат пуснати и ограничен брой монети от 2 паунда, също с лика на Остин.

Монетата е изработена от графичния дизайнер Доминик Еванс, който казва: "Представях си силуета на Остин като че ли тя беше в една от къщите от нейните книги, на стената в коридора, докато гостите минават, може би в "Гордост и предразсъдъци" или на стената в дома на Емма".

Банкнотата с номинал 10 паунда ще бъде направена от същия материал като тази от 5 британски лири.

Нова банкнота от 20 паунда ще бъде в обращение от 2020 година.

Цацаров: "ЦУМ гейт" е сценарий на хора с енергийни интереси

https://www.24chasa.bg/novini/article/6343087

Цацаров: "ЦУМ гейт" е сценарий на хора с енергийни интереси"Станалото с т.нар. ЦУМ-гейт бе един огромен сценарий." Това заяви главният прокурор Сотир Цацаров в кулоарите на парламента. "Не мисля, че някой е пострадал по незаконен начин. Станалото по отношение на други хора – питате ме конкретно за Георги Гергов, не го защитавам, казвам какво мисля – не мисля, че ЦУМ-гейт бе причината за това,

"Кръстова вада" ще бъде новата спалня на София

http://www.dnevnik.bg/biznes/2017/07/18/3008743_krustova_vada_shte_bude_novata_spalnia_na_sofiia/?ref=rss


Купувачи на нови жилища в София са предимно семейства, които имат или планират да имат две-три деца. Често те вече имат жилище, но се стремят да подобрят качеството си на живот или да заживеят с възрастен родител, който помага за отглеждането на децата. Търсят се жилища с две-три спални и задължително поне две бани. Това разказаха на среща с медиите експерти от строително-инвестиционната компания BLD.<br /><br />Финансирането е поравно - част от бъдещите собственици купуват със...

ДАНС не знае за списък с българи от Турция

http://frognews.bg/news_138495/DANS-ne-znae-za-spisak-s-balgari-ot-Turtsiia/

ДАНС няма информация за българи със забрана за влизане в Турция, обявиха от агенцията.

Задържаха румънски турист за непристойно поведение

https://www.24chasa.bg/region/article/6343086

Задържаха румънски турист за непристойно поведение
За извършена кражба на сумата от 15 лева от заведение в курорта „Албена” след сигнал на 17 юли полицаите са задържали за срок от 24 часа криминално проявения В.С. (33 г.) от град Добрич. По случая е образувано досъдебно производство по описа на полицейското управление в Албена. На 17 юли, около 19,15 ч.

ООН: Над 2300 бежанци са загинали в Средиземно море от началото на годината

http://www.moreto.net/novini.php?n=355752

Над 2300 мигранти и бежанци са загинали в Средиземно море от началото на годината при опит да достигнат до Европа от Либия, съобщи днес Върховният комисариат за бежанците на ООН (ВКБООН). "Към 17 юли са загинали 2360 бежанци и мигранти", заяви на пресконференция в Женева говорител на ВКБООН.

Зоран Заев представи пред депутати договора с България

https://www.24chasa.bg/novini/article/6343076

Зоран Заев представи пред депутати договора с БългарияПремиерът Зоран Заев представи на депутатите от комисията по външна политика проекта за договор с България, съобщава скопското електронно издание "Точка", цитирано от “Фокус“.  Според изданието закритото заседание на комисията продължава повече от два часа, а на него присъства и председателят на парламента Талат Джафери.

Скочил ли е Левски лъвски скок

https://www.vesti.bg/lyubopitno/skochil-li-e-levski-lyvski-skok-6071616

Според легендата като легионер Васил Кунчев трябвало да приеме ново, свещено име. Избрал герой от Апокалипсиса: "Лъвский"

Корабът на "Грийнпийс" Rainbow Warrior III отново във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=355716

След последното си посещение през 2014 година, ветроходът на „Грийнпийс” Rainbow Warrior III отново ще бъде във Варна през август. Този път повод за посещението на легендарния кораб е да популяризира кампанията "Свободни от пластмаса", научи Moreto.

Новата "Хонда Акорд" ще е първият автомобил с десетстепенен автоматик

http://www.dnevnik.bg/skorost/2017/07/18/3008948_novata_honda_akord_shte_e_purviiat_avtomobil_s/?ref=rss


"Хонда" представи" десетото поколение на "Акорд", като за момента има данни и снимки за американското изпълнение. Колата ще е на пазара в САЩ през есента, като за момента плановете са да не се предлага в Европа.<br /><br />Автомобилът е изцяло нов, като шасито е по-леко, но по-здраво от това на предшественика. Дължината на седана е намалена с 1.5 сантиметра, но пък междуосието е с 5.5 см по-голямо.<br /><br />В "Хонда Акорд" дебютират...

Невяна Владинова и Боряна Калейн ще представят България на Световните игри

https://www.24chasa.bg/sport/article/6342823

Невяна Владинова и Боряна Калейн ще представят България на Световните игриНевяна Владинова и Боряна Калейн ще представят България на Световните игри в полския град Вроцлав. На 21 и 22 юли ще се проведат състезанията по художествена гимнастика. Световните игри се провеждат година след Олимпийските игри и в тях намират място дисциплини и спортове, които не са включени в олимпийската програма.

ДАНС няма данни българи да се намират в зони на конфликт в Близкия изток

http://www.cross.bg/konflikt-bulgarski-grazhdani-1549441.html

/КРОСС/ Държавната агенция "Национална сигурност" няма данни български граждани да се намират в зони на конфликт в Близкия изток. Това коментира ръководителят на службата Димитър Георгиев по повод информации, че 21 български граждани са депортирани от Турция заради опитите им да достигнат зоните на конфликт. Вчера Турция обяви списък с общо 77 български граждани, които имат забрана да влизат в страната заради подозрение, че са свързани с терористични организации. По този повод ръководителят на ДАНС посочи: Работим с оглед разширяване на информацията. Всеки отделен случай, който се получава като информация, се проверява в пълен обем с оглед важността на темата. Направено е поискване чрез българското вътрешно министерство, в координация сме с всички институции, обясни Димитър Георгиев. Главният прокурор Сотир Цацаров заяви, че няма информация по темата.  

Текущата сметка излезе на плюс през май

http://www.investor.bg/biudjet-i-finansi/333/a/tekushtata-smetka-izleze-na-plius-prez-mai-243239/

В края на петия месец износът на стоки е за близо 2,3 млрд. евро, което е с 556 млн. евро повече от година по-рано, показват данни на БНБ

Блъснаха жена на пътно платно в Добрич

https://www.24chasa.bg/region/article/6343067

Блъснаха жена на пътно платно в Добрич
На 17 юли, около 11,50 ч. е получено съобщение за възникнало пътно произшествие с пострадал пешеходец по ул. „Ген. Колев” в град Добрич – съобщават от полицията. Установено е, че лек автомобил „Опел” с разградска регистрация, управляван от 32-годишната Д.М. от град Добрич, блъска движещата се по пътното платно 84-годишна жена, също от Добрич.

Битият в Нова Загора: Отново от роми и отново за цигара

https://offnews.bg//obshtestvo/bitiat-v-nova-zagora-otnovo-ot-romi-i-otnovo-za-tcigara-660820.html

Нападнатото в неделя 17-годишно момче в Нова Загора е било нападнато от група роми. Те първо ги попитали колко е часът, а след това поискали цигара, съобщава bTV.

Момчето и момичето отговорили, че не пушат, но компанията тръгнала след тях. Малко по-късно 17-годишният ученик е нападнат в гръб и ударен с метален бокс в главата. Момчето е с леко мозъчно сътресение и пукната глава.

Родителите му са категорични, че той не е предизвикал с нищо агресията.

Само за ден над 200 подписа срещу агресията и насилието са събрали съученици и приятели на удареното момче.
За събота в Нова Загора е планиран и протест.

Днес пък в Бяла, стотици жители на града, близки, приятели и съученици изпратиха 18-годишния Алекс Ангелов. Момчето, което догодина трябваше да е абитуриент, почина в събота в русенската болница, където бе настанен в критично състояние след побой от роми. Повод за боя отново бе поискана цигара.

Видео на НАСА показва планините на Плутон от близо (видео)

http://www.moreto.net/novini.php?n=355725

Преди две години космическият апарат "Нови хоризонти" на НАСА премина рекордно близо покрай Плутон. Тогава той направи подробни снимки и анализ на планетата, преди да премине отвъд нея и навътре в Пояса на Кайпер. Данните и снимките на апарата дадоха ценна информация за състава, процесите и повърхността на планетата-джудже.

Доларът достигна 10-месечно дъно след провал за Тръмп

https://news.bg/economics/dolarat-dostigna-10-mesechno-dano-sled-proval-za-tramp.html

Още двама републикански сенатори обявиха, че няма да подкрепят проекта му за здравен закон

Три случая на сифилис и един на гонорея във Варна през юни

http://www.moreto.net/novini.php?n=355763

Общо трима новозаболели пациенти със сифилис, един с гонорея и девет с хламидийни инфекции са регистрирани през изминалия месец юни във Варна. За късмет няма нито един случаи на СПИН/ХИВ на фона на всичките десет за страната. Това показват данни на Националния център по обществено здраве и анализи, научи Moreto.

Г-жа Бетина е бедствие!

http://pogled.info/bulgarski/g-zha-betina-e-bedstvie.87692

/Поглед.инфо/ Четете стенограмите на СЕМ - по-интересни са отколкото предполагате. И така - отваряме протокола от заседанието на 3 юли, когато се приема отчета на БНТ. Дискусията там е култова и ви препоръчвам да прочетете цялото изказване на Иво Атанасов и да го осмислите качествено.

Католическата църква е изправена пред нови обвинения в насилие срещу над 540 деца

http://pogled.info/svetoven/katolicheskata-tsarkva-e-izpravena-pred-novi-obvineniya-v-nasilie-sreshtu-nad-540-detsa.87693

/Поглед.инфо/ Най-малко 547 момчета в германско католическо хорово училище са станали жертва на физическо насилие, което потърпевшите описват като „затвор, ад или концентрационен лагер“, заяви разследващ при публикуването на доклад за един от най-тежките подобни скандали в страната.

Името БЮРМ звучи като клингонски

http://pogled.info/svetoven/balkani/imeto-byurm-zvuchi-kato-klingonski.87694

/Поглед.инфо/ Македония отхвърли възможността да приеме използвания от повечето международни институции акроним за името й – Бивша югославска република Македония (БЮРМ), тъй като той звучи също толкова чуждо, колкото и клингонския език от научнофантастичната филмова поредица „Стар трек“.

Нормално работят системите на първия български геостационарен сателит

http://www.mediapool.bg/normalno-rabotyat-sistemite-na-parviya-balgarski-geostatsionaren-satelit-news266788.html

Нормално работят всички системи на изведения в орбита на 23 юни т.г. първи български геостационарен комуникационен сателит BulgariaSat-1. Продължава активната му подготовка за пускане в редовна експлоатация като очакванията са сателитът да започне излъчвания в началото на август, съобщиха от "Булсатком" и дъщерното й дружество "България Сат", чиято собственост е сателитът. Техни партньори при реализацията на проекта са Експортно-Импортната банка на САЩ, ЕБВР, Дойче Банк, Ситибанк, Райфайзенбанк и Сибанк, които кредитирайки начинанието се доверяват на жизнеспособността и успеха на проекта. Сателитът ще осигурява директно до домовете телевизионни и комуникационни услуги на Балканите и в други европейски региони. Подходящ е за 4G LTE мрежа в 1800 MHz. Освен за телевизионни и комуникационни услуги, BulgariaSat-1 може да се използва при форсмажорни обстоятелства – аварии, в следствие на природни бедствия – земетресения, бури, наводнения, когато наземните мрежи не работят. Успешното изстрелване на сателита стана повод за България да се говори в международните медии, като споменаването на държавата е в над 370 материала в авторитетни чуждестранни издания от цял свят. Положителни новини като тази влияят благоприятно и на увеличаването на инвестиционния интерес към България, като държавата ни може да се позиционира като място за иновации и космически технологии, смятат от "Булсатком", която е най-големият доставчик на платена телевизия в България.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване