Полицаите подготвят серия от регионални протести

http://www.investor.bg/novini-ot-chernomorieto/464/a/policaite-podgotviat-seriia-ot-regionalni-protesti-243205/

Служителите на МВР настояват за възобновяване на социалния диалог и увеличаване на работната заплата

Мъж в реклама не може да чисти? Сексизъм!

http://clubz.bg/56307-myj_v_reklama_ne_moje_da_chisti_seksizym

Сюжетът, в който мъже не се справят с домакинската работа, а жените им ги заместват, е доста разпространен в телевизионните реклами. В Лондон обаче виждат в това сексизъм и смятат да наложат рестрикции, съобщи Би Би Си.

Британският орган за регулация на рекламната дейност заключава, че подигравката с хората, които не се вместват в стереотипните полови роли, както и налагането на установените консервативни идентичности е недопустим метод за правене на ПР.

И в миналото властите в Обединеното кралство са забранявали реклами със сексистко съдържание. Особени вълнения предизвика постер със слаб модел по бански костюм, призоваващ жените към "плажно тяло", което според контролната агенция подбужда момичетата към опасно за здравето отслабване. 

Независимо от налаганите до момента санкции много реклами, срещу които са подавани сигнали, остават в медиите, тъй като те не нарушават съществуващите правила. Пример е реклама на бебешко мляко, която проследява превръщането на момичетата в балерини, а на момчетата - в инженери.

Новите регулации ще трябва да ограничават възможността "рекламите да налагат концепции, които неблагоприятно ограничават това как човек може да гледа на себе си и на другите. Изобразяването на стереотипните полови роли може да доведе до несправедливости в обществото", казва изпълнителният директор на рекламния регулаторен орган в Лондон Гай Паркър.

 
Мерките са част от политиката на Великобритания, целяща постигане на абсолютно равенство между половете. Критиците обаче смятат, че налагането на рестрикции е във вреда на изконните демократични свободи.

С такса смет идва нов административен товар за гражданите

http://dnes.dir.bg/news/taxa-smet-otzenka-tezhest-26077210

Поради ново пресмятане на такса смет до 30 юни 2018 г. всеки собственик на жилищен имот ще трябва да декларира в общините колко души го обитават.

Нова схема за телефонни измами (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6341875

Нова схема за телефонни измами (Видео)
Телефонните измамници с нова схема. В сценария влиза нещо реално и актуално. Вместо полицейска акция, гласът по телефона обяснява на жертвата си, че трябва да съдейства в разследване на Нова телевизия. Обикновен следобед за семейство Тотеви. Стационарният телефон звъни и вдига 82-годишната Ина. Измамникът този път е жена или поне се представя за

SJW – Когато от справедливостта остане само социализмът

http://www.eurochicago.com/2017/07/sjw-v-kogato/

Изумителната упоритост на либералните елити да натрапят на обществото противоестественият модел на мултикултурализма успя за отрицателно време да убеди огромното мнозинство от хората в абсурдността на тази сбъркана концепция. Концепция, при която сформирането на „ноу-гоу“ зони е естествен резултат от лицемерната толерантност към малцинствата и тяхното желание да живеят изолирани в своята общност, по своите правила и съобразно своите традиции. В станалото известно с бунтовете и масовите безредици шведско предградие на Стокхолм, Рьонкеби, известно и като „малкото Могадишу“, месец преди бунтовете полицаите отказваха да влязат като охрана на телевизионен екип в карето блокове, населено с емигранти, за да не ги предизвикват и да не събуждат агресия. Справедливост, казвате?

Да се надяваме, че тези наши български граждани не са свързани с "Ислямска държава"

https://www.actualno.com/cite/da-se-nadjavame-che-tezi-nashi-bylgarski-grajdani-ne-sa-svyrzani-s-isljamska-dyrjava-news_622900.html

Това заяви депутатът от БСП Славчо Велков в коментар на вчерашната новина за 77 българи, обявени от Турция за заплаха за турската национална сигурност. Според Велков този доклад прилича на провокация и помага на турския президент Реджеп Ердоган в "разчистването" на политическите му противници в Турция.

Полският президент одобри закон за премахване на тоталитарните паметници

http://www.mediapool.bg/polskiyat-prezident-odobri-zakon-za-premahvane-na-totalitarnite-pametnitsi-news266757.html

Полският президент Анджей Дуда одобри измененията в закона за забрана на пропаганда на комунизма или друга тоталитарна система в имената на сгради и обекти, в които е разписано разрушаването на паметниците от съветската епоха, включително тези в чест на Червената армия, съобщи във вторник БГНЕС, позовавайки се на президентската пресслужба в полша. Правителството на страната одобри измененията в закона на 22 юни. Те гласят, че паметници и други подобни обекти "не може да отдават почит към паметта на физически лица, организации, събития или дати, символизиращи комунизма или друга тоталитарна система". Поправките не се отнасят до паметниците, намиращи се в гробища, а само до тези, които са изложени на широкия обществен поглед и демонстрират комунизма – като произведения на изкуството и скулптури, вписани в съответните регистри. В Полша са преброени поне 469 такива обекти, около 250 от които са посветени на Червената армия. Инициативата бе подета от полския Институт за национална памет.

Арнаудова: Срещу Боршош ще има и други обвинения

http://frognews.bg/news_138452/Arnaudova-Sreshtu-Borshosh-shte-ima-i-drugi-obvineniia/

До момента са разпитани много свидетели за НДК. Ще се разпитват и министри, защото тези лица също имат сведения за прокуратурата. Това каза говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова по бТВ.

Обявиха "Атака" за най-антизападната партия в целия Европейски съюз

http://www.cross.bg/partii-rysiya-evropeiiskiya-1549364.html

/КРОСС/ Изследване на Европейския съвет за външна политика показва, че "Атака" е най-антизападната партия в Европейския съюз. Пет български партии влизат в топ 30 на антиевропейските политически сили. Проучването разглежда европейските партии от гледна точка на идеологическата им близост до Русия и отношението им към основните елементи на западния политически ред. "Партиите с най-антизападна насоченост са крайно десни, антисистемни и дори фашистки", пише в анализа на изследването. "Атака" е редом с Националния фронт във Франция, формацията на Найджъл Фараж във Великобритания, Партията на свободата в Австрия, крайнодесните формации в Словакия и Унгария, Северната лига в Италия и т.н. Общото между партиите в списъка е, че са против ЕС, отхвърлят свободната търговия и глобализацията, против политическия и социалния либерализъм са и възприемат миграцията от нехристиянски общества като екзистенциална заплаха. В интервю за предаването "Преди всички" на програма "Хоризонт" Весела Чернева, директор на Българския офис на Европейския съвет по външна политика, даде повече информация за проучването: "Изследвани са 252 партии в цяла Европа. Това са всички парламентарно представени партии към времето на изследването. Преди малко повече от година започна изследването, така че в нашия случай това означава предишното Народно събрание

Полярен студ скова Аржентина

https://www.24chasa.bg/novini/article/6341868

Полярен студ скова АржентинаСтуден фронт от Южния полюс обхвана Аржентина и отне живота на двама души, предаде БТА. Жертви на зимата станаха 54-годишен бездомник в морския курортен град Мар дел Плата и 41-годишен мъж в провинция Санта Фе. Националната метеорологична служба съобщи, че студеният фронт от Южния полюс се е разразил над централните и северните райони.

Купища несъбрани боклуци в центъра на Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=355670

Планини от боклуци и лоша миризма насред лято в най-големия варненски район - кв. "Левски". Зрители потърсиха помощ от нас защото пети ден тънат в неизвозени отпадъци и мръсотия. Освен мръсотията и зловонната миризма, отпадъците пречат и на проходимостта на пътя, тъй като са пръснати по земята.

Циклон предизвика масови наводнения в Гърция

http://www.mediapool.bg/tsiklon-predizvika-masovi-navodneniya-v-gartsiya-news266756.html

Поройни дъждове наводниха Гърция, сняг падна на Олимп. Един човек е загинал, ударен от гръмотевица, съобщават гръцките медии. Лятна буря и проливни дъждове причиниха наводнения и проблеми с трафика в голяма част от южната ни съседка. Едни от най-засегнатите райони са населените места по Халкидики. Значителни са материалните щети. Бедствието бе причинено от циклона “Медуза”. Заради проливния дъжд в понеделник следобед са наводнени и много пътища в района на Солун. Образували са се големи задръствания и няколко катастрофи. Плажовете на втория ръкав – Ситония, буквално бяха залети от пороите. Над 180 литра на квадратен метър се изляха там за повече от 18 часа - нетипични валежи за пика на сезона. Хората разказват, че от 50-60 години не помнят такова бедствие. Коли са под вода. Евакуиран е къмпингът "Каламици”, както и пристанището Порто Куфо. Община Ситония е поискала да се обяви бедствено положение. Туристите масово напускат курортите. Сред тях и многото почиващи българи, съобщава Нова телевизия. Дъждовете в съседната ни държава спират обаче днес. Циклонът "Медуза” обаче се измества на изток и в момента се намира между Гърция и България. Той ще стане и причина на българското Черноморие да превали. Валежите обаче до обяд ще спрат и циклонът ще продължи своя път на изток към вътрешността на Черно море. След обяд слънцето навсякъде ще се върне.

Турски съд нареди група правозащитници да останат в ареста

https://www.24chasa.bg/novini/article/6341863

Турски съд нареди група правозащитници да останат в арестаСъд в Истанбул нареди шестима правозащитни активисти, включително директор на Амнести интернешънъл за Турция, да останат в ареста в очакване на процес по обвинения в подпомагане на въоръжена терористична група, предаде БТА. Четирима други активисти бяха освободени от ареста днес в очакване на процеса.

Три Ситита с небостъргачи в София. Вижте къде ще са те

https://offnews.bg//obshtestvo/tri-sitita-s-nebostargachi-v-sofia-vizhte-kade-shte-sa-te-660763.html

В София ще бъдат обособени три зони, където да има свободно високо строителство. Това обяви главният архитект на София Здравко Здравков пред бТВ.

Районите с високи сгради ще представляват Ситита, които ще гарантират запазване на гледката към планината на столичани. Освен това обособяването на зоните ще запази изискването на височина в останалата част от града от 75 метра.

Едната зона за високо строителство ще е по протежението на бул. „Цариградско шосе”, другата по бул. „Царица Йоана” до Околовръстното и третата – до Централна гара.

Здравков обясни, че общината вече е представила промените в закона за устройството и застрояването на столичната община на депутатите от ГЕРБ и се надяват парламента да ги приеме.

Главният архитект добави, че до момента е издал едно разрешение за небостъргач – 202 метра сграда на „Скай форт” до Експо центъра.

Има инвестиционни намерения и за терен в близост до Пирогов.

За спорния строеж на бул. „Черни връх” се очаква да приключат административните производства.

По повод протеста на жители на кв. „Дружба” срещу застрояване на зелена площ, Здравков коментира, че този случай е част от много тиктакащи бомби след реституцията. По думите му такива казуси има в Левски, Обеля и Люлин.

В плана на Дружба е отредено там да има парк, после се потвърждава с ОУП да има строителство. Искаме това да остане част от парка и ще говорим със собствениците. Към 2001 година теренът бил част от зелената система на града”, заяви Здравков.

Битката за "Тур дьо Франс" навлиза във финалната си фаза

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/07/18/3008605_bitkata_za_tur_dyo_frans_navliza_vuv_finalnata_si_faza/?ref=rss


Със 165-километровата отсечка от Ле Пюи ан Веле до Роман сюр Изер днес започва финалната фаза от 104-ото издание на Обиколката на Франция. Решението на организаторите тази година да заложат на повече височини в началните и средните части на етапите даде резултат и направи битката за генералното класиране изключително оспорвана. Шест етапа преди края цели седем колоездачи са събрани в рамките на едва 2:02 минути, което се случва за пръв път в историята.<br /><br />Крис Фрум е...

Здравният министър иска да въведе единен стандарт за управление на болниците

http://www.dnevnik.bg/zdrave/2017/07/18/3008608_zdravniiat_ministur_iska_da_vuvede_edinen_standart_za/?ref=rss


Здравният министър Николай Петров си определя три цели, които да постигне по време на мандата си: въвеждане на електронно здравеопазване, на стандарт за управление на лечебните заведения и мерки за подобряване ситуацията на лекарите.<br /><br />Стандартът се очаква да се въведе до края на годината, а електронното здравеопазване ще отнеме повече.<br /><br />Това обяви самият той в сутрешния блок на БиТиВи. Посочи, че въвеждането на електронното здравеопазване, за което се...

Русия и Китай със съвместно учение в Балтийско море

http://www.cross.bg/premine-more-korabi-1549363.html

/КРОСС/ Около десет руски и китайски кораби ще участват в първа фаза на учението „Морско взаимодействие 2017", което ще премине в Балтийско море между 21 и 28 юли, предаде ТАСС. „От 21 до 28 юли във водите на Балтийско море ще премине първи етап от двустранното руско-китайско военноморско учение „Морско взаимодействие 2017". За него ще бъдат задействани около 10 кораба и съда от различни класове, повече от десет самолета и хеликоптери на ВМС на Русия и на Китай", пише в официално заявление на руското министерство на отбраната. „Основни цели на учението са повишаване на ефективността на взаимодействието между двете флоти за противодействие срещу заплахите за сигурността в морето, тренирането на взаимодействието между екипажите на руските и на китайските бойни кораби, засилване на дружбата и сътрудничеството между ВМС на двете страни", пише още в съобщението, цитирано от „Фокус". На 21 юли отряд китайски кораби ще пристигнат на пристанището в Балтийск, където ще се състои тържествена среща и няколко протоколни мероприятия. Активната фаза на маневрите ще премине от 24 до 27 юли.  

Здравният министър: Болниците в Ловеч и Стара Загора са в най-лошо състояние

https://www.24chasa.bg/novini/article/6341870

Здравният министър: Болниците в Ловеч и Стара Загора са в най-лошо състояниеПаникбутони във всяка линейка до края на септември Болниците в Ловеч и Стара Загора са в най-тежко финансово състояние, съобщи здравният министър проф. Николай Петров по Би Ти Ви. Той добави, че работещите в тях не са виновни за положението им. По повод насилието над лекари той каза, че започваме да се излагаме като общество.

Историческа визита на Нетаняху в Унгария може да стане коз в борбата срещу Сорос

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/07/18/3008557_istoricheska_vizita_na_netaniahu_v_ungariia_moje_da/?ref=rss


Унгария се готви да посрещне израелския премиер Бенямин Нетаняху. Унгарският премиер Виктор Орбан се надява да извлече полза от това историческо посещение, за да контрира критиките към латентния антисемитизъм в кръстоносния му поход срещу милиардера Джордж Сорос.<br /><br />Бенямин Нетаняху пристига в Будапеща след визитата си във Франция. Днес той ще се срещне с Орбан и това ще е първото посещение на израелски лидер в Унгария от падането на комунизма през 1989 г.<br /><br...

Няколко десетки полицаи излязоха на нов протест в София

http://www.mediapool.bg/nyakolko-desetki-politsai-izlyazoha-na-nov-protest-v-sofiya-news266755.html

Няколко десетки полицаи се събраха на нов протест с искане за увеличение на заплатите в МВР с 15-20% още тази година. Организатор отново бе Синдикалната федерация на служителите в МВР, като този път проявата се проведе в градинката пред храма "Св. Седмочисленици" до сградата на вътрешното министерство. Това е вторият пореден протест след този от 5 юли пред парламента, в който участваха над 2000 служители. Исканията им бяха подкрепени от седемте ведомствени синдиката, както и от колегите им в Сърбия и Румъния. След него парламентът прие промени в Закона за МВР, с които полицаите, които са имали право на униформи, но не са ги получили, ще получат левовата равностойност за тях. За целта правителството планира да задели общо 29 млн. лева. От СФСМВР обаче обявиха, че ултиматумът им за протести, докато не получат по-високи възнаграждения, остава в сила. Следващите демонстрации ще бъдат регионални - във Варна на 20 юли, в Добрич на 25 юли и в Гоце Делчев на 27 юли. След това протестите ще продължат в Бургас, Благоевград, Перник и други градове.

Полицaите отново излизат на протест

http://www.mediapool.bg/politsaite-otnovo-izlizat-na-protest-news266755.html

Синдикалната федерация на служителите в МВР започва серия от регионални протести, а началото ще бъде поставено във вторник в София. Протестните действия на полицаите за по-високо заплащане продължават и след големия митинг в столицата на 5 юли. След него парламентът прие промени в Закона за МВР, с които полицаите, които са имали право на униформи, но не са ги получили, ще получат левовата равностойност за тях. Въпреки това служителите на реда продължават със серия протести. Първият ще е днес от 18.30 ч. пред храма "Св.Седмочисленици”. Ще последват регионални протести във Варна на 20 юли, в Добрич на 25 юли и в Гоце Делчев на 27 юли. Протестите ще продължат в Бургас, Благоевград, Перник и други градове. Те настояват за по-високо заплащане.

Полиците отново излизат на протест

http://www.mediapool.bg/politsite-otnovo-izlizat-na-protest-news266755.html

Синдикалната федерация на служителите в МВР започва серия от регионални протести, а началото ще бъде поставено в понеделник в София. Протестните действия на полицаите за по-високо заплащане продължават и след големия митинг в столицата на 5 юли. След него парламентът прие промени в Закона за МВР, с които полицаите, които са имали право на униформи, но не са ги получили, ще получат левовата равностойност за тях. Въпреки това служителите на реда продължават със серия протести. Първият ще е днес от 18.30 ч. пред храма "Св.Седмочисленици”. Ще последват регионални протести във Варна на 20 юли, в Добрич на 25 юли и в Гоце Делчев на 27 юли. Протестите ще продължат в Бургас, Благоевград, Перник и други градове. Те настояват за по-високо заплащане.

Николай Петров: Най-лесно е да слезеш на нивото на простака срещу теб

http://frognews.bg/news_138451/Nikolai-Petrov-Nai-lesno-e-da-slezesh-na-nivoto-na-prostaka-sreshtu-teb/

Не сме в мисия на спасяване на болници. Всичко е до добра организация и добри експерти. Здравното заведение ги подпомага по методика за субсидиране. Това не са големи суми, че да се разчита на тях. Основно за болницата е ефективна работа и приходи от НЗОК. Това каза здравният министър проф. Николай Петров по БТВ.

Пет години от атентата на летището в Бургас

http://dnes.dir.bg/news/godishnina-protzes-atentatat-burgas-26075814

На 18 юли 2012 г. атентатор се взриви до автобус с израелски туристи на паркинга на летището в бургаския кв. "Сарафово".

Договорът с България е съгласуван, ще се разглежда при затворени врати в Скопие

https://www.24chasa.bg/novini/article/6341859

Договорът с България е съгласуван, ще се разглежда при затворени врати в СкопиеМинистър-председателят Зоран Заев ще представи проектодоговора за добросъседство между Македония и България на заседание на парламентарната комисия по външна политика. Заседанието ще бъде затворена за обществеността, предава „Сакам да кажам“, цитира "Фокус". Според Конституцията, заседанията на парламента са публични.

Менда Стоянова: 5000 лв. е добре балансиран таван за плащанията в брой

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6341315

Менда Стоянова: 5000 лв. е добре  балансиран таван за  плащанията в бройКолегите от БСП и ДПС се увлякоха и искат изобщо да няма ограничение. А то е важно, защото е мярка срещу сивата икономика, казва председателят на бюджетната комисия в парламента - Предложихте на бюджетната комисия да промени тавана за разплащания в брой. Защо не приехте тази, която ви предложи кабинетът, г-жо Стоянова?

Милан - Борусия и Тур дьо Франс в ефира днес

https://offnews.bg//drugi/milan-borusia-i-tur-dio-frans-v-efira-dnes-660762.html

Солидно количество спорт ще има в ефира днес. Любителите на Милан ще могат да зърнат новия и скъп тим в контролата с Борусия. Турът навлиза в най-горещата си седмица.

Футбол

14,20 ч Футбол, Милан - Борусия Д RING (пряко)

19,00 ч Футбол, Ворскла - Шахтъор Д Mtel sport 2 (пряко)

19,00 ч Футбол, ЕП (жени), Австрия - Швейцария Eurosport 1 (пряко)

19,30 ч Футбол, Динамо М - Спартак М Mtel sport 1 (пряко)

21,45 ч Футбол, ЕП (жени), Франция - Исландия Eurosport 1 (пряко)

Спорт


11,00 ч Скокове във вода, СП в Будапеща Eurosport 2 (пряко)

12,00 ч Тенис, турнир за мъже в Бостад F+/Sport+ HD (пряко)

14,00 ч "Светът на голфа" Mtel sport 2

14,15 ч Колоездене, обиколка на Франция Eurosport 1 (пряко)

16,30 ч Скокове във вода, СП в Будапеща Eurosport 2 (пряко)

19,00 ч Тенис, турнир за мъже в Бостад Sport+ HD (пряко)

19,30 ч Скокове във вода, СП в Будапеща Eurosport 2 (пряко)

40 000 души бяха евакуирани заради пожари в Канада

http://www.cross.bg/kanada-pozhari-dyshi-1549362.html

/КРОСС/ Около 40 000 души са били евакуирани в провинция Британска Колумбия, Канада заради бушуващи горски пожари, предаде "Гардиън", цитиран от news.bg Властите там са поискали официално от правителството военна помощ за справяне с бедствието, което продължава да се разраства. Това е съобщил министърът на обществената сигурност Ралф Гудейл. Армията е изпратила техника за евакуацията. Пожарите обхващат стотици километри площ. Няма данни за загинали и ранени за момента.  

Полицаи отново излизат на протест

http://www.moreto.net/novini.php?n=355671

Полицаите излизат отново на протест, въпреки разговорите и обещанията от страна на ръководството на МВР от преди 2 седмици. Служителите на реда настояват за по-високо заплащане. Исканията си обявиха още на 5 юли на голям митинг в София.

Украйна анализира бъдещето на своите газови хранилища

http://www.investor.bg/evropa/334/a/ukraina-analizira-bydeshteto-na-svoite-gazovi-hranilishta-243188/

Страната има намерение да разшири използването на хранилищата си, предоставяйки достъп до тях на международни компании

Убиецът на Алекс от Бяла ще бъде подведен по най-тежкото обвинение

http://www.cross.bg/prokyror-dokazatelstva-vinovnite-1549361.html

/КРОСС/ Убиецът на 18-годишния Алекс от Бяла ще бъде подведен по най-тежкото обвинение - умишлено убийство по хулигански подбуди, за което Наказателният кодекс предвижда включително доживотен затвор без право на замяна. Това обяви лично говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова пред БНТ. Тя коментира идеята на Сотир Цацаров да се доразвие споразумението между прокуратурата и Министерството на здравеопазването, за да се защитят лекарите и да им се наложат възможно най-тежки наказания. Говорителят на главния прокурор обеща да се направи пряка връзка между спешните медицински центрове и районните прокуратури, за да могат да се запазят максимално повече доказателства и виновните да бъдат подведени максимално бързо. Румяна Арнаудова обеща виновните да се подвеждат по бързата процедура в седемдневен срок. „Взе се решение споразумението от 2015 година да се доразвие и да се предостави възможност на лекарите и болниците със спешни отделения да имат пряка връзка с дежурен прокурор. Целта на бързата връзка е не само получаването на информация, но и да дават прокурорите указания да се запазят доказателства. Така с най-много доказателства ще докажем, че лицето е виновно", отбеляза говорителят на главния прокурор. Румяна Арнаудова се съгласи, че осъдените за нападение над лекари не са много

Край бреговете на Перу е регистрирано земетресение с магнитуд 6,6

https://www.24chasa.bg/novini/article/6341837

Край бреговете на Перу е регистрирано земетресение с магнитуд 6,6Земетресение с магнитуд 6,6 по скалата на Рихтер е регистрирано край южното крайбрежие на Перу, предаде РИА Новости, цитира "Фокус". Трусовете са регистрирани в понеделник в 21:05 часа местно време (5:05 сутринта на вторник българско време). Епицентърът се намира на южната част на остров на 104 км. западно от град Камана в южната част на Перу на

Емил Хърсев: Всички индикатори за растеж на икономиката ни са над средните за ЕС

http://www.investor.bg/imenata-na-biznesa/107/a/emil-hyrsev-vsichki-indikatori-za-rastej-na-ikonomikata-ni-sa-nad-srednite-za-es-243194/

Конкурсът „Най-добра българска фирма“ има за цел да открие фирмите с потенциал за развитие и да ги подкрепи, твърди финансистът и член на журито за надпреварата

Непотвърдено: Македония може да влезе в НАТО до края на годината

https://www.actualno.com/balkani/nepotvyrdeno-makedonija-moje-da-vleze-v-nato-do-kraja-na-godinata-news_622892.html

Въпросът за присъединяването на Македония към НАТО може да бъде решен до 3-4 месеца. Това е съобщил европейски дипломат пред РИА Новости, предаде БГНЕС. "Има рязко ускоряване на преговорите. До 3-4 месеци планираме да ги приключим, а това означава на есен", казва дипломатът пре

Играч на Рома изгоря за 5 месеца заради марихуана

https://offnews.bg//futbol/igrach-na-roma-izgoria-za-5-mesetca-zaradi-marihuana-660761.html

Халфът на италианския футболен Рома - Лоренцо Ди Ливио, беше изхвърлен от спорта за 5 месеца след положителен тест за марихуана. Новината е на Football Italia.

Лоренцо е син на бившия национал на "адзурите" Анджело Ди Ливио, направил име в Ювентус. Младежът ще плати и глоба от 378 евро.

Тестът на 20-годишния футболист е направен миналия сезон, докато той е играл под наем в Тернана. Ди Ливио е пафнал тревичката преди победата 1:0 над Виченца на 6 май.

Сега ще има време да рестартира кариерата си, за да се върне в Рома. Или да си пуши на воля, негов избор.

Футболистът далеч не е най-известният спортист с подобно провинение. През 2009 година легендата на плуването Майкъл Фелпс беше наказан за 3 месеца след употреба на марихуана. По това време американецът имаше 14 олимпийски медала.

Силно земетресение в Северния Пасифик

http://www.mediapool.bg/silno-zemetresenie-v-severniya-pasifik-news266754.html

Мощно земетресение с магнитуд 7,8 разлюля Северния Пасифик, между Алеутските острови на Аляска и руския полуостров Камчатка, съобщи Геофизическият институт на САЩ, цитиран от световните агенции. Трусът е регистриран в 11 ч. и 34 мин. местно време във вторник (23.34 ч. по Гринуич в понеделник), на 200 км от населеното място Николское, на остров Беринг, до полуостров Камчатка. Епицентърът е бил западно от Ату, най-западния и най-голям от Алеутските острови на Аляска. Трусът е бил плитък, на 10 км под морското дъно, което би усилило въздействието му, но е бил далеч от континентите. Американският център за предупреждение за цунами в Тихия океан съобщи, че е възможно да възникнат вълни цунами до брегове на 300 км от епицентъра на земетресението, но е малко вероятно те да стигнат до източния бряг на Камчатка, който е на 310 км от епицентъра. Толкова силно земетресение може да предизвика големи поражения, ако удари сушата. Първият трус бе последван от няколко вторични, някои с магнитуд, 5. ТАСС съобщи, че опасност от цунами е обявена в село Николское на остров Беринг, както и на северните Курилски острови, но вълните няма да са по-високи от половин метър. 

Жълт код за силен вятър и силно морско вълнение е обявен за цялото Черноморие

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6341853

Жълт код за силен вятър и силно морско вълнение е обявен за цялото ЧерномориеЖълт код за силен вятър и силно вълнение на морето е обявен за цялото Черноморие, сочи справка на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към Българската академия на науките (БАН), предаде "Фокус". Ще духа умерен и временно силен север-североизточен вятър, който вечерта ще отслабне.

Обособяват три зони за небостъргачи в столицата

http://www.cross.bg/zdravkov-chast-dymite-1549360.html

/КРОСС/ В София ще бъдат обособени три зони, където да има свободно високо строителство. Това обяви главният архитект на София Здравко Здравков в предаването "Тази сутрин" по БТВ. По думите му тези "ситита" ще гарантират запазване на гледката към планината на столичани и ще запази изискването на височина в останалата част от града от 75 метра. Едната зона за високо строителство ще е по протежението на бул. „Цариградско шосе", другата по бул. „Царица Йоана" до Околовръстното и третата - до Централна гара. „Има редица вратички в закона да се появяват небостъргачите хаотично из града и желанието ни е да затворим нормативните пропуски", посочи Здравков. По думите му вече са представили промените в закона за устройството и застрояването на столичната община на депутатите от ГЕРБ и се надяват парламента да ги приеме. Главният архитект добави, че до момента е издал едно разрешение за небостъргач - 202 метра сграда на „Скай форт" до Експо центъра. Има инвестиционни намерения и за терен в близост до Пирогов. За спорния строеж на бул. „Черни връх" се очаква да приключат административните производства.По повод протеста на жители на кв. „Дружба" срещу застрояване на зелена площ, Здравков коментира, че този случай е част от много тиктакащи бомби след реституцията

В Еквадор от началото на годината са конфискувани повече от 56 тона наркотици

https://www.24chasa.bg/novini/article/6341834

В Еквадор от началото на годината са конфискувани повече от 56 тона наркотициВластите на Еквадор от началото на годината са конфискували 56,38 тона наркотици, като по-голямата част по време на операции, свързани с международния наркотрафик, предаде РИА Новости, цитира "Фокус". „Ние водим борба срещу търговията на наркотици. От началото на годината сме иззели 56,38 тона по времето на 5381 операции“,

Клас остани, клас вдигни или клас премахни?

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6341184

Клас остани, клас вдигни или клас премахни?Ще отпаднат ли парите за стаж и какво ще има вместо тях за работещите Да отпаднат парите за прослужено време. Това предложение на вицепремиера Валери Симеонов стана причина да тръгне отново разгорещена дискусия да получават ли работещите в България бонус за трудовия си стаж, или това да отпадне. Между 20 и 40% върху заплатата получават средно

Полицаите излизат на пореден протест

http://www.cross.bg/ministerstvoto-protest-protestite-1549359.html

/КРОСС/ Синдикатите в МВР отново излизат на протест. Полицаите настояват за увеличение на работната заплата и възобновяване на социалния диалог с министерството. Днешният протест ще се проведе в няколко града в страната и е първият от серията регионални, които бяха обявени. В 18:30 служителите на МВР в София ще се съберат в градинката до храма "Св. Седмочисленици", която е на броени метри от сградата на МВР. Исканията на служителите са свързани с увеличение на заплатите, възобновяване на социалния диалог в МВР и изработване на нов закон за министерството, който да отмени реформата, проведена от предишния вътрешен министър Румяна Бъчварова, съобщава БНР. От своя страна ръководството на МВР обясни преди дни, че заплатите могат да бъдат увеличени едва в рамките на новия бюджет през 2018 година. През следващите дни се очакват протести и в други големи градове - Варна, Добрич, Бургас, Благоевград, Перник и т.н. Синдикатите в министерството смятат да продължат протестите си на всички големи празници във ведомството. Ако до края на годината няма резултат, от началото на 2018 година протестите ще станат ежедневни.  

Полицаите в София излизат на протест

http://www.cross.bg/ministerstvoto-protest-golemi-1549359.html

/КРОСС/ Синдикатите в МВР отново излизат на протест. Полицаите настояват за увеличение на работната заплата и възобновяване на социалния диалог с министерството. Днешният протест ще се проведе в няколко града в страната и първият от серията регионални, които бяха обявени. В 18:30 служителите на МВР в София ще се съберат в градинката до храма "Св. Седмочисленици", която е на броени метри от сградата на МВР. Исканията на служителите са свързани с увеличение на заплатите, възобновяване на социалния диалог в МВР и изработване на нов закон за министерството, който да отмени реформата, проведена от предишния вътрешен министър Румяна Бъчварова, съобщава БНР. От своя страна ръководството на МВР обясни преди дни, че заплатите могат да бъдат увеличени едва в рамките на новия бюджет през 2018 година. През следващите дни се очакват протести и в други големи градове - Варна, Добрич, Бургас, Благоевград, Перник и т.н. Синдикатите в министерството смятат да продължат протестите си на всички големи празници във ведомството. Ако до края на годината няма резултат, от началото на 2018 година протестите ще станат ежедневни.  

Самолет излезе от пистата на летището в Бургас

http://clubz.bg/56306-samolet_izleze_ot_pistata_na_letishteto_v_burgas

СВЯТ самолет

Самолет на авиокомпания "Travel Service" излезе от пистата на Летище Бургас, предаде бТВ. Всички 178 пътници на борда на самолета, изпълняващ полет от Бърно, Чехия, са невредими. Те са евакуирани след отклоняването на самолета от пистата при кацане.

Летището е затворено за полети докато самолетът бъде изтеглен на безопасно разстояние. Дотогава всички полети до Летище Бургас ще бъдат пренасочвани към Летище Варна.

По данни на "Фрапорт" самолетът се е приземил аварийно. Причините за това все още не са известни. Случаят ще се разследва от  Главна дирекция "Гражданска въздухоплавателна администрация", съобщава "Дарик".

Днес се отбелязва петгодишнината от атентата на летището в Сарафово, когато загинаха петима израелски туристи и български гражданин, шофьор на автобус.

Иран се надява войната в Йемен да не влоши още отношенията със Саудитска Арабия

http://www.moreto.net/novini.php?n=355667

Да не се обтегнат още повече отношенията със Саудитска Арабия покрай войната в Йемен. Такава надежда изрази иранският външен министър Мохамед Джавад Зариф, цитиран от "Ройтерс". Както е известно, между двете държави има напрежение отдавна и те взаимно се обвиняват в поддържане на тероризма.

Всеки трети баварец иска независимост от Германия, сочи проучване

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/07/18/3008460_vseki_treti_bavarec_iska_nezavisimost_ot_germaniia/?ref=rss


Почти една трета от жителите на Бавария желаят независимост на провинцията си от Германия. Това показва проучван на агенция YouGov, поръчано от многотиражния в. "Билд".<br /><br />Данните сочат, че 32 на сто от запитаните са се обявили в подкрепа на независима Бавария. В никоя друга от общо 16 федерални провинции на Германия няма толкова висок дял на жители, които искат да се отделят от републиката, показват още резултатите след допитването, проведено във всички области на...

Най-важният газов сондаж за 2017 г. започна край Кипър

http://www.investor.bg/evropa/334/a/nai-vajniiat-gazov-sondaj-za-2017-g-zapochna-krai-kipyr-242941/

Турция обаче предупреди световните енергийни гиганти да не предприемат действия в офшорната зона на острова

"Игра на тронове" вдъхнови турски клуб при трансфер

https://offnews.bg//izvan-terena/igra-na-tronove-vdahnovi-turski-klub-pri-transfer-660759.html

Футболният Гьозтепе от турската елитна лига обяви по оригинален начин трансфера на халфа Йоан Гуфран. В Туитър страницата на клуба де появи фото в стил фентъзи сериала "Игра на тронове".

Французинът пристигна в Измир като свободен агент. На снимката халфът е изобразен седнал върху Железен трон. Надписът "Зимата е тук" е заменен с "Гуфран е тук".

31-годишният Гуфран пристига без пари от Нюкасъл. Там изкара 4 години. Той помогна на тима да се върне в Премиършип това лято, но явно не влиза в сметките за елита.

Разбира се, ходът на Гьозтепе не е случаен. На 16 юли беше световната премиера на първия епизод от седми сезон на сериала.

Снощи му се насладиха и българските абонати па HBO. Първите реакции са положителни.

Крис Хемсуърт призна, че се плаши от една от големите актриси в Холивуд

https://www.actualno.com/showbusiness/kris-hemsuyrt-prizna-che-se-plashi-ot-edna-ot-golemite-aktrisi-v-holivud-news_622891.html

33-годишният актьор Крис Хемсуърт призна, че колежката му Чарлийз Терон го плаши безумно много...с интелекта и уменията си. "Тя ме плаши ужасно много и мисля, че може да победи всички злодеи на света. Тя е същинско въплъщение на силата и благородството, и достойнството, и почте

Гръцкият циклон ще мине през Черноморието, но бързо ще си отиде

https://offnews.bg//obshtestvo/gratckiat-tciklon-shte-mine-prez-chernomorieto-no-barzo-shte-si-otide-660760.html

Жълт код за силен вятър и силно вълнение на морето е обявен и днес за цялото Черноморие. Там ще премине гръцкият циклон, който нанесе множество поразии в Гърция. 

Бедствие причини циклонът „Медуза” на гръцкия полуостров Халкидики, където традиционно почиват много българи. Циклонът се измества на изток и в момента се намира между Гърция и България. Той ще стане и причина на българското Черноморие да превали. Валежите обаче до обяд ще спрат и циклонът ще продължи своя път на изток към вътрешността на Черно море.

Поради тази причина на българското Черноморие днес няма да е подходящо за плаж. Ще духа умерен и временно силен север-североизточен вятър, който вечерта ще отслабне.

Максималните температури ще са между 23° и 26°. Температурата на морската вода е 22-24°.

Вълнението на морето ще е 3-4 бала, по-късно след обяд ще започне да отслабва. Жълтият код означава потенциална опасност и повишена вероятност за опасни метеорологични явления, които могат да причинят щети.

Това съобщава сайтът на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към Българската академия на науките (БАН).

Пожар приближава хърватския град Сплит (Видео и снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6341826

Пожар приближава хърватския град Сплит (Видео и снимки)Природни пожари са бушували през нощта в покрайнините на град Сплит, вторият по големина в Хърватия, пише Croatia Week, цитира "Фокус".  В борбата с пожара участват стотици спасители, военни и доброволци. Най-сложна е ситуацията югоизточно от града от страна на курортния район Подстрана, където борбата се води,

Проверете каква лична информация знае Google за вас

//dariknews.bg/novini/liubopitno/proverete-kakva-lichna-informaciia-znae-google-za-vas-2037330

Повечето потребители са наясно, че Google събира информация за тях, но замисляли сте се какво точно компанията знае и не разполага ли с твърде много лична информация за вас.

Самолет излезе от пистата на летището в Бургас

//dariknews.bg/novini/bylgariia/samolet-izleze-ot-pistata-na-letishteto-v-burgas-2037400

Самолет на авиокомпания Travel Service, изпълняващ полет от Бърно, Чехия, след кацане излезе в страни от пистата на летище Бургас. Машината е кацнала аварийно. На борда има 178 пътници, които са невредими.
 
Те са изведени от самолета

Пълен провал на здравната реформа на Тръмп

http://clubz.bg/56305-pylen_proval_na_zdravnata_reforma_na_trymp

Здравната реформа на Доналд Тръмп претърпя пълен провал, предаде Би Би Си. Това стана, след като още двама републиканци от Сената обявиха, че няма да гласуват за законопроекта, а без тяхната подкрепа е невъзможно приемането на реформата.

Майк Ли и Джери Морън заявиха, че проектът е недоработен и много прилича на т.нар. Обамакеър. Както е известно, едно от най-големите обещания на милиардера Тръм в предизборната му кампания бе, че веднага ще отмени здравната реформа на предшественика си Барак Обама. При първия опит той бе блокиран. После успя да спре, макар и временно, Обамакеър, обаче сега не може да прокара своята реформа.

Очевидно при настоящото положение ще се наложи голямо преработване на предложения законопроект. Морън коментира, че няма да си сложи подписа под "лош законопроект", а Ли, че "проектът нито отменя налозите в Обамакеър, нито понижава тежките за средната класа осигурителни вноски".

Преди тях още двама републиканци се отказаха от подкрепата за здравната реформа на президента - Ранд Пол и Сюзън Колинс.

А републиканците имат 52 места в Сената от 100. Така че математически няма как проектът да мине.

"За съжаление стана ясно и трябва да признаем, че опитите да се замени Обамакеър се провалиха", заяви лидерът на републиканците в Сената Мич Макконъл.

Президентът Тръмп призова поддръжниците си да започнат "на бял лист" нов проект за здравна реформа, който да смени досегашните правила в здравеопазването. Макконъл подчерта, че ще положи усилия да бъде отменена Обамакеър и в рамките на две години ще се постарае да действа преходен период, време, през което ще се разработва нов законопроект. Това обаче е нежелателно за милиони американци, които биха останали в това време без здравни осигуровки.

Драмата със здравната реформа става на фона на най-ново проучване по поръчка на "Вашингтон пост" и Ей Би Си, в което доверието към президента Тръмп е едва 36 на сто - най-ниското от 70 години насам.

Лидерът на САЩ обаче веднага коментира, че се съмнява в достоверността на допитването. Анкетите на тези две медии "бяха едва ли не най-недостоверните по време на кампанията" за президентските избори в САЩ през миналата година, написа в туитър Тръмп. Според него "резултат от близо 40 процента не е толкова лош при сегашната ситуация".

Мощен трус от 7,8 по Рихтер разлюля Северния Пасифик

http://www.cross.bg/kamchatka-polyostrov-beshe-1549358.html

/КРОСС/ Мощен трус с магнитуд от 7,8 по Рихтер разтресе Северния Пасифик. Земетресението е било регистринано между Алеутските острови и руския полуостров Камчатка, съобщи Геофизическият институт на САЩ. Усетил се от Камчатка до Аляска. Епицентърът на труса е бил на около 200 км от град Николское на остров Беринг край полуостров Камчатка, на дълбочина само 10 км под морското равнище. Първоначално и на двата бряга от източната и западната страна на Тихия океан беше обявена тревога за цунами, която по-късно беше отменена.

Наказват биячите на медици по ”бърза процедура”

http://dnes.dir.bg/news/lekari-meditzi-bolnitza-napadateli-26077059

Говорителят на главния прокурор обеща да се направи пряка връзка между спешните медицински центрове и районните прокуратури.

Биячът от Бяла вече с обвинение за убийство на Алекс

http://frognews.bg/news_138450/Biiachat-ot-Biala-veche-s-obvinenie-za-ubiistvo-na-Aleks/

30-годишния Валентин Михайлов, за когото се смята, че е убил 16-годишния Алекс от русенския град Бяла е повдигнато обвинение за убийството с хулигански подбуди, стана ясно от включване на говорителя на главната прокуратура Румяна Арнаудова по БНТ.

За да няма далавери с крадени коли - денонощен Биг Брадър за автосервизите

https://www.actualno.com/society/za-da-njama-dalaveri-s-kradeni-koli-denonoshten-big-bradyr-za-avtoservizite-news_622872.html

Чрез непрекъснато видеонаблюдение със задължителни камери в автосервизите може да бъдат пресичани схемите с крадени автомобили. Това е една от идеите по отношение на законодателството, касаещо движението по пътищата. Идеята ще бъде обсъдена от сформираната работна груп

Собственикът на "Хюстън рокетс" го обяви за продажба

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/07/18/3008607_sobstvenikut_na_hjustun_rokets_go_obiavi_za_prodajba/?ref=rss


Отборът от Националната баскетболна асоциация (НБА) "Хюстън рокетс" е обявен за продажба, съобщиха от организацията в понеделник.<br /><br />"Взех това решение след дълго обсъждане със семейството и приятелите ми. Знам, че франчайзът е в отлично състояние и всичко върви добре. Изпълнителният директор Тад Браун ще следи процеса на продажбата", каза собственикът Лесли Алекзандър.<br /><br />Той купи "ракетите" през 1993 г. за едва 85 млн....

Спорт по тв днес: "Милан" - "Борусия" (Д), московско дерби, мач в Украйна, ЕП за жени, тенис, обиколка на Франция, скокове във вода

https://www.24chasa.bg/sport/article/6341147

Спорт по тв днес: "Милан" - "Борусия" (Д), московско дерби, мач в Украйна, ЕП за жени, тенис, обиколка на Франция, скокове във вода                                                                                                                                                                                                                                                                                                            

Полицаи на протест в София днес

https://offnews.bg//obshtestvo/politcai-na-protest-v-sofia-dnes-660758.html

Полицаите излизат на пореден протест с искания за увеличение на заплатите. Протестът е планиран протест пред храма "Свети Седмочисленици" в София. Началният час на протеста е 18.30 часа.

Следват поредица от протести и в някои от големите градове в страната.

Регионални протести ще има във Варна на 20 юли 2017 г., Добрич - 25 юли 2017 г. и Гоце Делчев - 27 юли 2017 г. Протестите ще продължат в Бургас, Благоевград, Перник и други градове, съобщават от Синдикалната федерация на служителите в МВР (СФСМВР).

На протеста от 5 юли в София служителите в системата се заканиха да протестират на всички професионални празници на служителите в МВР, които до края на годината са общо пет.

Ако не бъдат чути исканията им, полицаите обещаха ежедневни протести от първия ден на българското председателство на Съвета на ЕС от началото на 2018 година

Емил и Емилия да почерпят за имен ден

http://frognews.bg/news_138449/Emil-i-Emiliia-da-pocherpiat-za-imen-den/

Имен ден празнуват всички с имената Емил, Емилия и Емилиян/а. Днес Българската православна църква отбелязва деня на страдание на свети мъченик Емилиан.

Велико Търново отбеляза 180 години от рождението на Левски

https://www.24chasa.bg/region/article/6341793

Велико Търново отбеляза 180 години 
от рождението на ЛевскиОбластният управител на Велико Търново проф. д-р Любомира Попова поднесе венец и букет пред паметника на Васил Левски по повод 180-годишнината от рождението му. На церемонията, която се състоя в навечерието на рождената дата /18 юли 1837 г./ на Апостола на свободата, присъства и заместник-областният управител Ивета Кабакчиева,

Жълт код по цялото Черноморие за вятър и опасно вълнение

http://www.cross.bg/vyatur-oblachnostta-vecherta-1549357.html

/КРОСС/ Днес над северозападната половина от страната ще преобладава слънчево време. Над югоизточната облачността ще е предимно значителна. На места в източните райони все още ще превалява, но до вечерта и там валежите ще спрат, а облачността ще се разкъса и намалее, сочи прогнозата за времето на Националния институт по метеорология и хидрология. Максималните температури в страната ще са между 24° и 29°. Атмосферното налягане ще се задържи малко по-високо от средното за юли. Над Черноморието ще има значителна облачност, с превалявания от дъжд, които по-късно вечерта ще спрат. Ще духа умерен и временно силен север-североизточен вятър, който вечерта ще отслабне. Максималните температури ще са между 23° и 26°. Температурата на морската вода е 22-24°. Вълнението на морето ще е 3-4 бала, по-късно след обяд ще започне да отслабва. По цялото Черноморие е обявен жълт код за силен вятър и силно вълнение на морето. Над планините облачността ще се разкъсва и намалява, след обяд до предимно слънчево. Значителна ще се задържи над Странджа и Сакар, където през деня все още ще превалява, а североизточният вятър ще е силен. В останалите масиви вятърът ще е до умерен. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 16°, на 2000 метра - около 10°.  

Земетресение с магнитуд 7,8 е регистрирано край Алеутските острови на Аляска

https://www.24chasa.bg/novini/article/6341811

Земетресение с магнитуд 7,8 е регистрирано край Алеутските острови на АляскаМощно земетресение с магнитуд 7,8 удари в северния Пасифик, между Алеутските острови на Аляска и руския полуостров Камчатка, съобщи Геофизическият институт на САЩ, предаде БТА. Трусът бе регистриран в 11 ч. и 34 мин. местно време във вторник (23.34 ч. по Гринуич в понеделник), на 200 км от населеното място Николское, на остров Беринг,

Ветровито и дъждовно по морето, слънчево на запад

http://www.cross.bg/vecherta-slunchevo-oblachnostta-1549357.html

/КРОСС/ Днес над северозападната половина от страната ще преобладава слънчево време. Над югоизточната облачността ще е предимно значителна. На места в източните райони все още ще превалява, но до вечерта и там валежите ще спрат, а облачността ще се разкъса и намалее, сочи прогнозата за времето на Националния институт по метеорология и хидрология. Максималните температури в страната ще са между 24° и 29°. Атмосферното налягане ще се задържи малко по-високо от средното за юли. Над Черноморието ще има значителна облачност, с превалявания от дъжд, които по-късно вечерта ще спрат. Ще духа умерен и временно силен север-североизточен вятър, който вечерта ще отслабне. Максималните температури ще са между 23° и 26°. Температурата на морската вода е 22-24°. Вълнението на морето ще е 3-4 бала, по-късно след обяд ще започне да отслабва. Над планините облачността ще се разкъсва и намалява, след обяд до предимно слънчево. Значителна ще се задържи над Странджа и Сакар, където през деня все още ще превалява, а североизточният вятър ще е силен. В останалите масиви вятърът ще е до умерен. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 16°, на 2000 метра - около 10°.  

Край: Няма нищо нередно в "ЦУМ-гейт"

http://clubz.bg/56304-kraj_nqma_nishto_neredno_v_cum_gejt

георги гергов 004

Няма нищо нередно и смущаващо в срещата на главния прокурор Сотир Цацаров, бизнесмена Сашо Дончев и тогавашния член на ръководството на БСП Георги Гергов в кабинета на Гергов в ЦУМ.

Това пише правният сайт "Де факто", цитирайки Инспектората към ВСС, който прекратява проверката за скандала. Тя трябваше да установи дали с поведението си обвинител № 1 е накърнил престижа на съдебната власт или е нарушил норми от Кодекса за етичното поведение на магистратите.

Мотивът за прекратяване на проверката: установен е фактът на срещата, но не и съдържанието на разговора. А съдържанието не е установено... защото няма страничен свидетел (извън тримата участници), който да разкаже какво точно са обсъждали Цацаров, Дончев и Гергов (т.е. - другия път не е зле тримата да се срещат пред инспектор от ИВСС, нотариус или неизвестно кой, ако се следват изводите на подчинените на Теодора Точкова, б.р.).

Сам по себе си фактът на срещата пък не нарушава никакви норми и правила, заключават проверяващите.

Така “ЦУМ-гейт“ окончателно отива в небитието. Други проверки на скандала няма – мнозинството във Висшия съдебен съвет отказа да се занимава със случая въпреки активното настояване на Лозан Панов и още няколко кадровици.

В началото на май т.г. Инспекторатът публично обяви, че извършва проверка на случая по постъпил сигнал. Впоследствие се изясни, че подателят е гражданското сдружение „Борец“, регистрирано във Видин, активен участник в шествията за европейско правосъдие и съдебна реформа у нас.

Вчера от "Де факто" са попитали Инспектората докъде е стигнала проверката.

Отговорът::

Извършена е проверка по случая „ЦУМ-гейт“. В хода на същата публично известните участници не са предоставили данни за други присъствали на срещата лица, които да потвърдят изнесеното в сигнала.

Установен е фактът на срещата, но не и съдържанието на разговора. Фактът на срещата сам по себе си не нарушава изискванията на Кодекса за етично поведение на българските магистрати.

Поради липсата на достатъчно данни за извършено нарушение по смисъла на  чл. 175к, ал. 4 от Закона за съдебната власт проверката е прекратена с решение на Инспектората към ВСС, прието на 10 юли 2017 г.“

"Параграф 22: ако едни хора с положение, а някои от тях и с власт, искат поверително да решат едни въпроси, очевидно няма да поканят  странични наблюдатели на сгледата. Но като няма странични наблюдатели, няма „независими“ свидетели - ерго, няма и нарушения", заключават от "Де факто".

Британската кралска баржа се размина с автомобили амфибии по р. Темза

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6341786

Британската кралска баржа се размина с автомобили амфибии по р. ТемзаБаржата "Глориана" на кралица Елизабет Втора се размина с автомобили амфибии на фестивал на плавателните съдове край Хенли на Темза в Южна Англия, предаде БТА. Пищната баржа, задвижвана от 18 гребци, се носеше бавно по реката като в картина от Каналето. В същото време срещу нея мина флотилия от плуващи автомобили.

Зоран Заев ще представи договора за добросъседство с България

https://www.actualno.com/balkani/zoran-zaev-shte-predstavi-dogovora-za-dobrosysedstvo-s-bylgarija-news_622878.html

Проектодоговорът за добросъседство и приятелство между България и Република Македония ще бъде разгледан на закрито заседание от депутатите членуващи в парламентарната комисия по външна политика в Скопие, предаде БГНЕС. На закритото заседание ще присъства и премиерът

Георги Димов: Турция се превръща в империя на злото

http://frognews.bg/news_138448/Georgi-Dimov-Turtsiia-se-prevrashta-v-imperiia-na-zloto/

И аз се чудя какви са тези българи. Империята на страха продължава да действа в Турция. Това е поредното доказателство. Този списък- датата на оповестяването му- можеше да бъде преди или след един месец. В Турция няма случайни неща. Това каза бившият консул в Одрин Георги Димов по БТВ по повод списъка на Турция със 77 българи, които имат забрана да влизат в южната ни съседка.

Прокуратурата: Най-тежко обвинение срещу Валентин Маринов

http://dnes.dir.bg/news/obvinenie-bjala-alex-angelov-umishleno-ubiystvo-huligansci-podbudi-26077004

Убиецът на 18-годишния Алекс от Бяла ще бъде подведен по най-тежкото обвинение - умишлено убийство по хулигански подбуди.

Днес на места все още ще превалява, a температурите ще са между 24° и 29°

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6341798

Днес на места все още ще превалява, a температурите ще са между 24° и 29°Днес над северозападната половина от страната ще преобладава слънчево време. Над югоизточната облачността ще е предимно значителна. На места в източните райони все още ще превалява, но до вечерта и там валежите ще спрат, а облачността ще се разкъса и намалее. Това съобщи дежурният синоптик Анна Дякова от Националния институт по метеорология и

Преглед на печат - 18 юли

http://www.moreto.net/novini.php?n=355666

"Сега": Небостъргачи може да се появят в "Люлин" и до Централна гара Небостъргачи ще може да се вдигат в три столични района - това обясни главният архитект на София Здравко Здравков по време на дискусия за бъдещото развитие на столицата, организирана от БСП.

Акценти в печата

http://www.cross.bg/izdanieto-vutreshnite-raboti-1549356.html

/КРОСС/ "Държавата готви нов тормоз за гражданите заради такса смет", коментира в заглавие вестник "Сега". Изданието посочва като основна промяна в закона отпадането на данъчната оценка на имотите като база за начисляване на налога и въвеждането на принципа "замърсителят плаща". Това означава, че цената ще зависи основно от количеството изхвърлени отпадъци, а не от стойността на жилището.Законопроектът обаче предвижда още една опция за формиране на такса смет - да се използва за база броят на живеещите в имота, допълва ощевсекидневникът. "77 българи е черен списък на Турция за връзки с терористи". Това сочи доклад на Министерството на вътрешните работи на южната ни съседка, цитиран от вестник "24 часа". 21 български граждани пък са били депортирани заради опитите им да преминат в зоните на конфликт през турската граница, посочва още изданието. Вестник "Труд" пише в заглавие на първата си страница: "Парламентът губи войната на пътя. В седмицата без знак пред камерите на КАТ има 35 катастрофи повече от предишната". Изданието пояснява, че през първата седмица откакто влязоха в сила последните поправки в Закона за движение по пътищата, са станали 184 тежки катастрофи с 18 убити и 238 ранени. Вестник "Монитор" съобщава: "Погват автомафията с камери в сервизите, за да се разбият част от схемите с крадени коли

Работническото движение в Европа е могло да спре Първата световна война

http://pogled.info/svetoven/rabotnicheskoto-dvizhenie-v-evropa-e-moglo-da-spre-parvata-svetovna-voina.87691

/Поглед.инфо/ В месеците преди Първата световна война работническото движение в развитите страни е било много силно и организационно свързано чрез Втория интернационал. То нееднократно е правело национални стачки и е могло да предотврати конфликта и дори започнал, да го спре.

Няма доказателства за агресията против медици

http://dnes.dir.bg/news/napadenie-lekari-speshna-pomosht-meditzi-26074695

Единични са случаите, в които нападатели над медици стигат до съд и евентуално до присъди; това сочи статистиката.

Кристиан Костов със семейството си на Св. Влас

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6341096

Кристиан Костов със семейството си на Св. ВласЦялата фамилия на младия певец разпуска в къщата си в черноморския ни курорт. Кристиан също си е дал няколко дни, през които да си почине и да бъде с родителите си, по-големия си брат, малката си сестра и леля си. В събота той участва в концерта на МTV на плажа във Варна. В бекстейджа заедно с Дара успяха да се снимат с британската звезда Тайни

Потоп в Халкидики след порои, много българи засегнати (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6341803

Потоп в Халкидики след порои, много българи засегнати (Видео)Истинско бедствие докара порой на гръцкия полуостров Халкидики, където почиват много българи в момента. Най-засегнат е вторият ръкав Ситония, след като там се изляха над 180 л на кв. метър само за денонощие, съобщи Нова тв. Райски кътчета до онзи ден са залети, а местните хора казват, че от 50-60 г.

Сама разваляш бюста си, ако правиш това

https://www.actualno.com/health/sama-razvaljash-busta-si-ako-pravish-tova-news_622837.html

Зоната около деколтето е много деликатна. Както се грижим за лицето си, не трябва да забравяме за бюста си. В ежедневието често пренебрегваме тази част от тялото си, а не трябва. Ето 6 грешки, които често допускаме и имат негативен ефект върху гърдите ни. 1. Грешният размер сут

Охлювът Лари стана световен шампион (Видео)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6341794

Охлювът Лари стана световен шампион (Видео)
Лари спечели световния шампионат по надбягване на охлюви, като измина 33-сантиметровата писта за две минути и 20 секунди, предаде БТА. Повече от 150 охлюва участваха в надбягването, организирано върху мокър плат на маса в полето в английското село Конгам. Черупките на някои от участниците бяха боядисани в ярки цветове.

Самолет излезе от пистата на летище Бургас

//dariknews.bg/novini/bylgariia/samolet-izleze-ot-pistata-na-letishte-burgas-2037400

Самолет на авиокомпания Travel Service, изпълняващ полет от Бърно, Чехия, след кацане излезе в страни от пистата на летище Бургас. На борда има 178 пътници, които са невредими.
 
Те са изведени от самолета и изчакват своя багаж в Терм

Валежите спират, лятото се връща

https://offnews.bg//obshtestvo/valezhite-spirat-liatoto-se-vrashta-660757.html

Слънцето изгрява днес вече на Северозапад, на Югоизток още ще  е облачно, а в източната част още ще вали.

До вечерта валежите ще спрат в цялата част на страната, а облачността ще се разкъса и намалее.

Ще духа до умерен, в югоизточните райони силен северен вятър. Максималните температури ще са между 24° и 29°. Атмосферното налягане ще се задържи малко по-високо от средното за юли.

Над Черноморието ще има значителна облачност, с превалявания от дъжд, които вечерта ще спрат. Вятърът също ще отслабне, вълнението на морето ще е 3-4 бала, по-късно след обяд ще започне да отслабва. 

Максималните температури ще са между 23° и 26°. Температурата на морската вода е 22-24°. 

Над планините облачността също ще се разкъсва и намалява, след обяд там ще е слънчево. Значителна ще се задържи над Странджа и Сакар, където през деня все още ще превалява, а североизточният вятър ще е силен. В останалите масиви вятърът ще е до умерен. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 16°, на 2000 метра – около 10°.

Прогнозата е на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при Българската академия на науките (БАН). 

Честваме 180 години от рождението на Левски

http://www.cross.bg/apostola-vasil-rozhdenieto-1549355.html

/КРОСС/ Днес, 18 юли 2017 г. отбелязваме 180 години от рождението на Апостола на свободата Васил Левски. Той е роден в Карлово в скромно семейство под името Васил Иванов Кунчев. Твърде млад на Васил му се налага да стане глава на дома след смъртта на баща му. Много млад той прекрачва прага на манастира и става Дякон Игнатий, след което го напуска. Стига в Белград, където Раковски подготвя млади мъже в първата българска легия. Там Васил се откроява от всички с изключителните си физически и интелектуални умения. Васил Левски, Апостола на свободата, става един от идеолозите на българската национална революция. Именно той стои зад Вътрешната революционна организация. През зимата на 1872 г. е заловен в Къкринското ханче до Ловеч. Съден е в София. Обесен е през февруари 1873 година. По повод отбелязването на годишнината на 18 юли президентът Румен Радев ще посети родния му град Карлово, където ще участва в тържествената церемония, с която ще бъде отбелязана 180-годишнината от рождението на Апостола. По повод годишната в цялата страна се организират различни събития. Националният военноисторически музей (НВИМ) пъкт ще публикува за първи път на официалната си страница в интернет архива за издирване на гроба на Апостола на свободата. В него са събрани спомени и сведения за вероятното място на гроба на Левски, проучвания на различните хипотези за мястото на обесването и за гроба му, както и анализ на автентичността на данните

СЗО: Милиони новородени в цял свят не са били ваксинирани

https://www.actualno.com/health/szo-milioni-novorodeni-v-cjal-svjat-ne-sa-bili-vaksinirani-news_622890.html

Около 12,9 млн. новородени деца по света, или почти всяко десето дете, не са били ваксинирани въобще през 2016 година. Това сочат данни, публикувани на официалния сайт на Световната здравна организация (СЗО), предаде БГНЕС. "Болшинството деца, оставащи без ваксини, са и тези, коит

Румяна Арнаудова: Повдигнато е обвинение за убийство на бияча от Бяла

https://www.24chasa.bg/novini/article/6341788

Румяна Арнаудова: Повдигнато е обвинение за убийство на бияча от Бяла"Мъжът от Бяла, пребил Алекс пред дискотека заради цигара на 8 юли сутринта, е с ново обвинение - убийство по хулигански подбуди. Категорични сме, че ще защитаваме обвинението "доживотен затвор.", заяви в ефира на БНТ говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова. Тя коментира още и проблемът с насилието над медците, по пътя и в училищата.

Между Дякона и Христос има една единствена разлика...

http://frognews.bg/news_138447/Mejdu-Diakona-i-Hristos-ima-edna-edinstvena-razlika/

За Левски трябва да се говори тихо. Големият шум е за онези, които ни показват фанелките си с образа на Дякона, а портретът му виси над главите им в мрачни кабинети. Апостолът няма нужда от шум и много думи. Винаги е залагал на делата, а с такива ние не можем се похвали.

Между Дякона и Христос има една единствен разлика...

http://frognews.bg/news_138447/Mejdu-Diakona-i-Hristos-ima-edna-edinstven-razlika/

За Левски трябва да се говори тихо. Големият шум е за онези, които ни показват фанелките си с образа на Дякона, а портретът му виси над главите им в мрачни кабинети. Апостолът няма нужда от шум и много думи. Винаги е залагал на делата, а с такива ние не можем се похвали.

Рождениците днес

http://www.cross.bg/rozhdenitzite-dnes-1549354.html

/КРОСС/ Кръстю Лафазанов, актьор Д-р Нина Яръкова, неонатолог в Майчин дом, част от лигата "Лекарите, на които вярваме" Веселина Кацарова, оперна певица Проф. Емил Попов, скулптор Ивана Джеджева, актриса Красимир Инински, президент на Българската федерация по бокс Юрий Асланов, социолог    

В сутрешните блокове

http://www.cross.bg/tema-zhivo-bulgari-1549353.html

/КРОСС/ БНТ, „Денят започва" Тема: Срещу агресията. Какъв е отговорът на агресията срещу лекари. Гостуват говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова и зам.- министърът на здравеопазването д-р Мирослав Ненков. Тема: Евроатлантизъм. За евроатлантическата перспектива на Западните Балкани. И още - новите геополитически реалности - говори бившият външен министър Соломон Паси Тема: Превенция от пожари. В разгара на лятото - какви са причините за пожарите и как да ги избегнем? Съветите от директора на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението" - главен комисар Николай Николов Тема: Памет. Ще бъде ли издадена възпоменателна монета посветена на гибелта на Хаджи Димитър. Гост - директорът на Националния парк-музей "Шипка-Бузлужда" д-р Чавдар Ангелов Тема: Oтбелязваме 180 години от рождението на Апостола. Вълнуващите истории на репортерите от поредицата на БНТ - „Левски в моя град" БТВ, "Тази сутрин" Тема: 180 години от рождението на Васил Левски. На живо от Карлово - за живота и делото на великия българин Тема: Главният архитект на София Здравко Здравков. Къде ще бъде позволено да се строят небостъргачи? Тема: Как 77 българи се оказаха в черен списък на Турция? Коментар на бившия ни консул в Одрин Георги Димов Тема: Отново измамени българи с работа в чужбина. На живо от село Копиловци - каква е схемата? Тема: Скандални разкрития за бившия директор на дупнишката болница

Черна Гора иска международна помощ против горските пожари

http://dnes.dir.bg/news/vjatar-pomosht-cherna-gora-potopat-26076907

Властите в Черна гора поискаха международна помощ за борба с пожарите, обхванали полуостров Лущица, на юг от Которския залив, предадоха Франс прес и БТА.

Скандално е да пускат виновен за смърт на пътя

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6341322

Скандално е да пускат виновен за смърт на пътяСмърт по непредпазливост. Зад това кратко юридическо определение се крие историята на 85-годишен пловдивчанин, който загина, ударен от джипа на Тодор Неделчев. (Виж 6-а стр.) Виновният поиска по-лека мярка и я получи - излезе на свобода, защото според съдията нямало опасност да се укрие. Нищо, че има 30 регистрирани нарушения на пътя.

Най-важното от Варна във вчерашния 17 юли

http://www.moreto.net/novini.php?n=355661

Дете на година и седем месеца падна от жилищна сграда във Варна (обновена) Дете на година и седем месеца е паднало от третия етаж на жилищна сграда във Варна. Възрастна жена загина във Варненско, блъсната от собствената си кола 74-годишна жена загина в петък в Бяла, след нелеп инцидент със собствения си автомобил, съобщиха от полицията за Moreto.

6,4 по Рихтер удари Перу

http://frognews.bg/news_138446/6-4-po-Rihter-udari-Peru/

Земетресение с магнитуд 6,4 бе регистрирано до бреговете на Перу, съобщи Геофизическият институт на САЩ, цитиран от Ройтерс.

Най-страшната заплаха за Запада не идва отвън

http://www.dnevnik.bg/analizi/2017/07/18/3008545_nai-strashnata_zaplaha_za_zapada_ne_idva_otvun/?ref=rss


Мина едва малко повече от седмица, откакто президентът Тръмп предложи във Варшава много специална отбрана на западната цивилизация. Той похвали Полша за борбата ѝ против нацизма и съветския комунизъм преди много години, макар да каза малко за успехите на страната след 1989 г.<br /><br />Тръмп говори за нещата, които обединяват Запада, включително класическата музика и Бог, но направи доста бегли препратки към демокрацията. Той говори също за заплахите за Запада, намеквайки за...

Прокуратурата освободи холандеца, задържан по обвинение в подкуп от 42 лева

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/07/18/3008475_prokuraturata_osvobodi_holandeca_zadurjan_po_obvinenie/?ref=rss


"Финиш!"<br /><br />Това проехтява в една от килиите на арестните помещения на бул. Г.М. Димитров в сряда пети юли. 22 годишният холандец Куентин Брууър първоначално не разбира, че репликата на надзирателя е насочена към него. Помисля, че му казват да спре да чете книгата си. Споглежда се със съкилийниците му, които му разясняват: може да си вървии. Все още невярващият млад мъж излиза от килията, а малко по-късно е на свобода.<br /><br />Брууър пристигнал в...

Историк: Левски е нeразгадан и неразбран

http://frognews.bg/news_138445/Istorik-Levski-e-nerazgadan-i-nerazbran/

Левски остава неразгадан 180 години след рождението си. Това казва пред БТА историкът проф. Пламен Павлов, преподавател във Великотърновския университет.

Историк: Левски е нeразгадан

http://frognews.bg/news_138445/Istorik-Levski-e-nerazgadan/

Левски остава неразгадан 180 години след рождението си. Това казва по БТА историкът проф. Пламен Павлов, преподавател във Великотърновския университет.

Тръмп призова републиканците да напишат здравния закон начисто

http://pogled.info/svetoven/amerika/tramp-prizova-republikantsite-da-napishat-zdravniya-zakon-nachisto.87689

/Поглед.инфо/ Републиканците трябва наново да разработят законопроект за здравното осигуряване, който да замени програмата на бившия американски президент Барак Обама, станала по-известна като „Обамакеър“. Това написа Доналд Тръмп в профила си в Туитър, след като вчера още двама сенатори отказаха да подкрепят документа в текущата му версия.

Пенс: Прехвърлянето на американското посолство в Йерусалим е въпрос на време

http://pogled.info/svetoven/pens-prehvarlyaneto-na-amerikanskoto-posolstvo-v-ierusalim-e-vapros-na-vreme.87690

/Поглед.инфо/ Прехвърлянето на американското посолство в Израел от Тел Авив в Йерусалим е само въпрос на време, заяви на конференция във Вашингтон американският вицепрезидент Майк Пенс.

Британската кралска баржа се размина с автомобили амфибии по р. Темза

https://www.24chasa.bg/novini/article/6341786

Британската кралска баржа се размина с автомобили амфибии по р. Темза
Баржата "Глориана" на кралица Елизабет Втора се размина с автомобили амфибии на фестивал на плавателните съдове край Хенли на Темза в Южна Англия, предаде БТА. Пищната баржа, задвижвана от 18 гребци, се носеше бавно по реката като в картина от Каналето. В същото време срещу нея мина флотилия от плуващи автомобили.

Най-популярните авто марки по държави

https://www.vesti.bg/tehnologii/avtomobili/naj-populiarnite-avto-marki-po-dyrzhavi-6071581

Безспорен лидер в световен мащаб е Toyota, чийто автомобили са били най-продавани в 49 държави в света миналата година.

Времето е в нас и ние сме във времето, то нас...

http://www.cross.bg/vremeto-e-v-nas-i-nie-sme-vuv-vremeto-to-nas-1549350.html

/КРОСС/ Времето е в нас и ние сме във времето, то нас обръща и ние него обръщаме. Васил Левски  

Ограничение в движението през тунел "Траянови врата"

https://www.actualno.com/sofia/ogranichenie-v-dvijenieto-prez-tunel-trajanovi-vrata-news_622864.html

Днес, 18 юли, от 10:00 до 17:00 часа движението в тунел "Траянови врата" на АМ "Тракия" ще е двупосочно в тръбата за София, съобщиха от пресцентъра на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ). В тръбата за Пловдив преминаването ще е ограничено поради авариен ремонт на осветлението. Необх

Няма и следа от момчето, блъснало туристи, търсят го в пещери и опасни терени

//dariknews.bg/novini/bylgariia/niama-i-sleda-ot-momcheto-blysnalo-turisti-tyrsiat-go-v-peshteri-i-opasni-tereni-2037399

Редица доброволци ще възобновят днес издирването на 16-годишният Кристиян, от когото вече десети ден няма никаква следа. Ученикът катастрофира с автомобила на баща си и рани туристи в Триград.

Слънцето ще ни се усмихне от Северозапад

http://frognews.bg/news_138444/Slantseto-shte-ni-se-usmihne-ot-Severozapad/

Дъждът в северозападната половина от страната ще спре и слънцето ще пробие облаците.

Пътна обстановка в страната - 18 юли

http://www.moreto.net/novini.php?n=355664

Състояние на автомагистралите: АМ „Тракия“: област Бургас: от п.в. „Карнобат“ до п.в. „Ветрен“ от км 324+000 до км 359+000 – почистване и оформяне на земен окоп, както и изрязване и почистване на храсти в двете посоки. Срок до 20.

Започнаха снимките на 4-ия сезон на “Откраднат живот”

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6341063

Започнаха снимките на 4-ия сезон на “Откраднат живот” Дария Симеонова и Димо Алексиев са първите актьори от “Откраднат живот”, чийто отпуск за това лято свърши. С тях двамата вчера, 17 юли, започнаха снимките на четвъртия сезон на сериала, чийто продуцент е Евтим Милошев и компанията му “Дрийм тийм”. Той самият заминава в края на месеца за Смолян, където за 31 юли е предвиден стартът на друг негов

Св. мчк Иакинт в Амастрида. Св. мчк Емилиан Доростолски

http://www.cross.bg/svetetza-zapovyadal-iakint-1549347.html

/КРОСС/ При царуването на император Траян в Рим било повдигнато жестоко гонение срещу християните. Тогава бил издаден указ, според който всички, намиращи се под властта на римския император, се задължавали да принасят жертви на боговете, а нежелаещите да правят това били предавани на мъчения. В това време в царските палати живеел един прекрасен юноша на име Макинт, родом от Кесария КападокийскаРечник, който бил на двадесет години. Заемайки длъжността царски постелник, Иакинт винаги бил близо до императора. Бидейки истински християнин по вяра и целомъдрен живот, Иакинт тайно служел на Христа Бога, украсявайки се с чистота, въздържание, кротост и всякакви добри дела. Веднъж се случил някакъв празник в чест на нечестивите идоли; по този случай император Траян всенародно принасял жертви на идолите. Прекрасният юноша Иакинт не тръгнал с императора към идолските капища, но останал в двореца, отделил се в една неголяма стая и усърдно се молел на истинния Бог. Това забелязал връстникът на Иакинт, изпълняващ същата длъжност, един юноша на име Урвикий. Като подслушал молитвата на Иакинт, Урвикий донесъл на императора, че Иакинт, нарушавайки императорския указ, се моли на някой си Иисус Христос и Го нарича Бог. В това време император Траян се хранел на омерзителното празненство в присъствието на целия народ. Той заповядал да доведат Иакинт при него, дал му идоложертвено месо и му заповядал да яде от него

Пет години след атентата в Сарафово, делото все още не е започнало

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/07/18/3008604_pet_godini_sled_atentata_v_sarafovo_deloto_vse_oshte/?ref=rss


Днес се навършват пет години от атентата на летището в Сарафово, станал на 18 юли 2012 г. Тогава в късния следобед взрив, скрит в раницата, избухна в автобус с израелски туристи. Загинаха шестима души, сред които българският шофьор Мустафа Кьосов. 37 души бяха ранени.<br /><br />Делото за случая все още не е започнало и досега е отлагано седем пъти. Причината е невъзможността за редовно призоваване на част от пострадалите израелски граждани и едно от юридическите лица. Нов опит ще...

180 години от рождението на Апостола - Ден на свободата

http://frognews.bg/news_138443/180-godini-ot-rojdenieto-na-Apostola---Den-na-svobodata/

България днес свежда глава пред величието на Апостола на свободата. Днес отбелязваме 180 години от неговото рождение. Празникът ще бъде почетен по различен начин в страната.

Отбелязваме 180 години от рождението на Апостола на свободата

http://frognews.bg/news_138443/Otbeliazvame-180-godini-ot-rojdenieto-na-Apostola-na-svobodata/

България днес свежда глава пред величието на Апостола на свободата. Днес отбелязваме 180 години от неговото рождение. Празникът ще бъде почетен по различен начин в страната.

Либия създава редовна войска за пръв път от свалянето на Кадафи

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/07/18/3008449_libiia_suzdava_redovna_voiska_za_pruv_put_ot/?ref=rss


Под изгарящо слънце стотина младежи набиват крак на плаца в новобрански център в град Гариян - Западна Либия, където властите се опитват да формират редовна войска за пръв път, откакто през 2011 г. бе свален режимът на Муамар Кадафи.<br /><br />Малко встрани е оборудвана импровизирана полоса с препятствия. Бъдещите войници тренират скокове, катерене, придвижване пълзешком, изкачване по въже. "Основното обучение бележи за нас преминаването от цивилния към военния живот",...

Един район без ток днес във Варненско

http://www.moreto.net/novini.php?n=355662

Един район във Варненско ще остане без ток днес - 18 юли, заради неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, научи Moreto.net. От 8 до 17 часа без ток ще бъде местността "Летище" край село Звездица.

Съдят двама директори на болница във Ватикана за отклоняване на средства

https://www.24chasa.bg/novini/article/6341783

Съдят двама директори на болница във Ватикана за отклоняване на средстваБившият директор на детската болница на Ватикана Джузепе Профити и бившият й ковчежник Масимо Спина трябва да се изправят днес пред трибунала на папската държава по обвинения, че са отклонили дарения за болницата за ремонт на жилището на бившия държавен секретар Тарчизио Бертоне, предаде БТА. Трибуналът съобщи, че ако двамата обвиняеми не се явят,

180 години от рождението на иконата на българската свобода

http://dnes.dir.bg/news/vasil-levski-rozhdenie-180-godini-apostol-svobodata-26075025

На 18 юли се навършват 180 години от рождението на Апостола на свободата - Васил Левски.

Св. мъченик Емилиан Доростолски

https://www.actualno.com/celebrate/sv-mychenik-emilian-dorostolski-news_620760.html

Св. Емилиан, роден и живял в гр. Доростол (днешна Силистра), бил роб у един грък и изповядвал вярата на Христа Иисуса. В онова време по десния бряг на Дунава живеели славяни. Затова е твърде възможно св. Емилиан да е бил славянин. Отстъпникът Юлиан изпратил в Доростол един жест

Предстоящи събития днес

http://www.cross.bg/chasa-levski-apostola-1549349.html

/КРОСС/ ***Карлово. Държавният глава Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова ще бъдат на посещение в град Карлово, където ще проведат среща с кмета на Община Карлово Емил Кабаиванов и с общинското ръководство. Президентът и вицепрезидентът ще участват в тържествената програма за отбелязване на 180 години от рождението на Апостола на свободата Васил Левски. Президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили ще приеме почетния строй на представителни части на Българската армия и ще произнесе тържествено слово. Румен Радев ще поднесе венец пред паметника на Апостола на свободата, след което ще се проведе тържествена заря по случай 180-годишнината от рождението на Васил Левски. ***Шабла.Президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев ще присъства на деня за високопоставени гости на Международното учение "Шабла 2017". ***Левски.Вицепрезидентът Илияна Йотова ще посети град Левски по случай честването на 180-та годишнина от рождението на Апостола на свободата Васил Левски. Тя ще разговаря с кмета Любка Александрова и ще произнесе слово по време на тържествената програма. На паметника на Апостола на свободата ще бъдат поднесени венци и цветя. По-късно вицепрезидентът Илияна Йотова ще посети с. Лесичово и ще участва в церемония по откриване на паметен знак на Васил Левски. ***София.От 10

Екзотични животни в Слънчев бряг – работници без права

http://www.dnevnik.bg/zelen/2017/07/18/3008462_ekzotichni_jivotni_v_slunchev_briag_rabotnici_bez_prava/?ref=rss


В Слънчев бряг гледката е отвратителна тази година. Буквално на всеки ъгъл по улиците на курорта търговци излагат различни екзотични животни: папагали, игуани, хамелеони и змии, които стоят като препарирани по цял ден до късно вечерта, а туристите си играят и се снимат с тях срещу заплащане. Това не е хуманно, тези животни очевидно се експлоатират, живеят в стрес и най-вероятно са упоявани, за да стоят кротки. <br /><br />Такъв сигнал получихме в редакцията от читател, който е бил в...

Тръмп заплаши Венецуела със силни и бързи икономически мерки

https://www.24chasa.bg/novini/article/6341781

Тръмп заплаши Венецуела със силни и бързи
икономически меркиПрезидентът на САЩ Доналд Тръмп заплаши Венецуела със силни и бързи икономически мерки, ако нейният президент Николас Мадуро изпълни намерението си да свика учредително събрание, което да промени конституцията, предаде БТА. "Венецуелският народ вчера отново ясно показа, че е за демокрация, свобода и върховенство на закона.

Прогноза за времето - 18 юли (вторник)

https://www.actualno.com/society/prognoza-za-vremeto-18-uli-vtornik-news_622860.html

През нощта в Източна и Южна България все още ще има валежи, на места в югоизточните райони ще са значителни по количество. Утре над северозападната половина от страната ще преобладава слънчево време. На места в източните райони все още ще превалява, като до вечерта валежит

18 юли в историята

http://www.cross.bg/dyshi-vasil-voiina-1549348.html

/КРОСС/ 1332 г. - В Битката при Русокастро българската армия, начело с цар Иван Александър, нанася поражение на византийската, ръководена от император Андроник III Палеолог.1334 г. - Епископът на Флоренция освещава основите на новата камбанария на катедралата „Санта Мария дел Фиоре", проектирана от италианския художник Джото.1789 г. - Робеспиер се присъединява към идеите на Френската революция. 1837 г. - Роден е Васил Иванов Кунчев - Васил Левски. 1870 г. - Ватикана обявява догмата за непогрешимостта на папата по въпросите на морала и вярата.1899 г. - Открита е железопътната линия Роман-Плевен (83 км).1921 г. - Албер Калмет и Камий Герен откриват първата противотуберколозна ваксина.1925 г. - Адолф Хитлер издава първия том на „Моята борба".1932 г. - Турция е приета за 56-ти член на Лигата на нациите.1936 г. - С преврат в Испанско Мароко започва Гражданската война в Испания.1942 г. - Втора световна война: В Германия са извършени успешни изпитания на първия реактивен изтребител - Messerschmitt Me 262.1943 г. - Втората световна война: Състои се единствената битка между дирижабъл и подводница - край бреговете на Флорида (САЩ), между американския дирижабъл К-74 и германската подводница U-134, дирижабълът е свален, при което един член на екипажа му се удавя.1947 г. - 64 Правителство на България въвежда държавен монопол върху производството на спиртни напитки.1947 г

Британският министър Алън Дънкан: Фалшива новина е, че няма да признаваме дипломи от европейските университети

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6341141

Британският министър Алън Дънкан: Фалшива новина е, че няма да признаваме дипломи от европейските университетиИскаме големи британски компании да стъпят на българския пазар Сър Алън Дънкан е британският министър на външните работи за Европа и Америка. Той бе в България на 14 юли и се срещна с премиера Бойко Борисов. Те обсъдиха перспективите пред двустранните отношения и сътрудничеството в сферите на сигурността и отбраната между Великобритания и

Полицаите излизат на пореден протест за по-високи заплати

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/07/18/3008500_policaite_izlizat_na_poreden_protest_za_po-visoki/?ref=rss


След митинга на професионалния празник на полицията - 5 юли, днес служителите на МВР ще излязат отново на протест с искане за по-високи заплати. Още в началото на месеца те дадоха заявка, че ще повтарят акцията си на всеки празник до удовлетворяване на исканията им.<br /><br />Утре е официалният празник на гражданска защита. Най-големият полицейски синдикат - Синдикалната федерация на служителите в MВР (СФСМВР) заяви, че започва серия от регионални протести, като началото ще бъде...

18 юли в историята

http://www.moreto.net/novini.php?n=355660

Събития: 1332 г. – В Битката при Русокастро българската армия, начело с цар Иван Александър, нанася поражение на византийската, ръководена от император Андроник III Палеолог. 1334 г. – Епископът на Флоренция освещава основите на новата кампанила (камбанария) на катедралата Санта Мария дел Фиоре, проектирана от италианския художник Джото.

Навършват се 5 години от атентата на летище "Сарафово"

https://www.actualno.com/society/navyrshvat-se-5-godini-ot-atentata-na-letishte-sarafovo-news_622859.html

Навършват се 5 години от атентата на летище "Сарафово" в Бургас. При терористичния атентат през 2012 година загинаха петима израелски и един български гражданин. Днес на мястото на атентата е издигнат възпоменателен паметник, където всяка година се провежда церемония в пам

На 18 юни рожден ден имат

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6341050

На 18 юни рожден ден имат Д-р Нина Яръкова, неонатолог в Майчин дом, част от лигата “Лекарите, на които вярваме” Веселина Кацарова, оперна певица Проф. Емил Попов, скулптор Ивана Джеджева, актриса Красимир Инински, президент на Българската федерация по бокс Юрий Асланов,

На 6 места в София няма да имат вода днес

https://offnews.bg//obshtestvo/na-6-mesta-v-sofia-niama-da-imat-voda-dnes-660726.html

"Софийска вода" временно ще прекъсне водоснабдяването в части от столицата днес, съобщиха от дружеството. 

Реконструкция на уличен водопровод на бул. „Джавахарлал Неру“ в „Люлин“ 7 налага спиране на водоподаването от 9:00 до 21:00 часа на жилищни блокове с номера 706; 707; 708; 709; 710; 711; 711A; 712; 713; 714; 715; 720; 721; 722; 750; 751; 751А; 752, по бул. „Джавахарлал Неру“ от ул. „Индира Ганди“ до бул. „Луи Пастьор“, по бул. „Царица Йоана“ от ул. „Ген. Асен Николов“ до бул. „Луи Пастьор“; бул. „Луи Пастьор“ №30 и по ул. „Йордан Антонов“ от ул. „Индира Ганди“ до ул. 703-та.

Подмяна на хидрофорна уредба до бл. 8 в кв. „Полигона“ налага спиране на водоподаването от 10.00 до 19:00 часа на бл. 7, бл. 8, бл. 9, бл. 10, бл. 11 – висока зона. 

Заради подмяна на спирателен кран на ул. „София“ в Банкя, се налага спиране на водоподаването от 9:00 до 12:00 часа по ул. „София“ от ул. „Момина сълза“ до ул. „Иванянско шосе“, ул. „Еделвайс“, по ул. „Ангел Каралийчев“ от ул. „София“ до ул. „Морава“. 

Във връзка с подмяна на водомерен възел на ул. „Богова стъпка“ в „Бояна“, се налага спиране на водоподаването от 10:00 до 14:00 часа на ул. „Богова стъпка“, ул. „Илия Кутев“, ул. „Църковна“, ул. „Георги Рилски“, ул. „Цветна“. 

Поради подмяна на сградно водопроводно отклонение на ул. „Райко Жинзифов“ в кв. „Крива река“ се налага спиране на водоподаването от 9.00 до 18:00 часа по ул. „Райко Жинзифов“ от ул. „Даскал Манол“ до ул. „Св. Георги Софийски“. 

Без вода заради подмяна на водомерен възел на бул. „Шипченски проход“ в жк. „Христо Смирненски“ ще бъдат от 9:30 до 16:30 часа на бул. „Шипченски проход“ №63 и №65. 

Ето кои болници са в най-окаяно състояние

http://clubz.bg/56302-eto_koi_bolnici_sa_v_naj_okaqno_systoqnie

"Болниците в най-критично финансово състояние са в Ловеч и в Стара Загора, те са в спасителен режим". Това заяви по бТВ здравният министър проф. Николай Петров. 

По думите му не работещите там медици, а мениджмънтът е виновен за това и всеки, престъпил закона, ще бъде клиент на прокуратурата.

"Нещата излязоха от приемливите граници и започваме да се излагаме като общество. Не може така. Трябва да има присъди, а не накрая да излиза като трудова злополука”, подчерта здравният министър по повод честите случаи на агресия срещу медицински персонал.

„Аз работих на конфликтно място и обикновено реакциите на роднини са точно на такива места. Съветвам колегите да бъдат внимателни, дипломатични и да не влизат в тона на хората. Най-лесно е да слезеш на нивото на простака срещу теб”, коментира Петров, който е работил като реаниматор.

Той приветства действията на главния прокурор да бъдат назначени специални регионални прокурори, които да отговарят само за лечебните заведения. 

„Тази пряка връзка ще даде възможност случая да бъде така обработен, че да завърши с присъда”, отбеляза Петров.

Той  определи като добри идеи опитите на предшественика си Петър Москов за въвеждане на националната здравна карта, както и стартирането на проекта за спешната помощ.

По повод налагането на пръстовите идентификатори здравният министър коментира, че тяхната ефективност можеше да бъде отчетена, ако бяха работили по-дълго време. 

„Дали е бил правилен този начин, щеше да го покаже анализът след още 6 месеца”, подчерта Петров.

В качеството си на реаниматор той е бил пряк участник в събитията след атентата в Сарафово през 2012 г. 

"Пътувах с жена ми и малката дъщеря  на ваканция. Голямата ми дъщеря се обади по телефона и ми съобщи за трагедията. Веднага звъннах на директора на Бургаската болница, хвърлих багажа и отидох там. Това е в кръвта на всеки реаниматор, всеки би постъпил по този начин", каза още проф. Петров.  
 

САЩ обяви целите си за предоговаряне на НАФТА

https://www.actualno.com/america/sasht-objavi-celite-si-za-predogovarjane-na-nafta-news_622888.html

Администрацията на американския президент Доналд Тръмп оповести неговите цели за предоговаряне на Северноамериканското споразумение за свободна търговия (North American Free Trade Agreement), или НАФТА. Главният преговарящ от американска страна Робърт Лайтизър обясни в комюнике, че от

180 години от рождението на Апостола – размисли за Левски, времето и безвремието

https://pressbulgaria.com/m/PS4G9RHY.html

Годината е 1837. В един прекрасен летен ден – историците са го датирали като 18 юли – се ражда Васил Иванов Кунчев. Отваря се нова страница от историята на България! 180 години по-късно страниците вече са много. Мястото, отделено на Васил Левски в тази история на България, е специално. Специално е и мястото на Апостола в сърцата на много българи! Той е вълнувал, вълнува и ще вълнува и за в бъдеще! Защо е така? Защото е жертвал живота си за свободата на България? Нима не са го направили мнозина? Защото е създал и ръководил организация, довела до избухването на Априлското въстание? Нима е бил сам в това начинание? Може би заради лъвския скок, красноречието му, обаянието му, красивото му песнопение, пронизващите чак до душата сини очи, отдадеността му, жаждата му за живот. Дали пък не е заради историята с расото и избрания нов път или пък заради тайнствеността, която обгръща личността му и днес, що се отнася до темите за предателството и гроба? Едва ли може да се даде еднозначен отговор, но е факт и ще го напиша отново – Левски е вълнувал тогава, вълнува сега, ще вълнува и занапред! Случвало ми се е няколко пъти, покрай темите за Левски, да ме питат „Ти защо живееш в миналото? Голяма личност е бил Левски, но той е в миналото.“ Това твърдение/въпрос, съчетано с другото често употребявано, че Васил Левски ми е идол, винаги много са ме натъжавали. И не защото са далеч от истината и ми показват колко не ме разбират, а ме натъжават, защото ми показват пропастта, бездната в различното мислене. Защо понечих да ви занимавам с моето разбиране и мисли? Защото според мен именно там се крие отговорът на въпроса, защо вълнува Левски. Той е свързан с индивидуалното усещане и разбиране. Не искам, а и нямам капацитета да влизам в ролята на народопсихолог, но няма да открия топлата вода, ако напиша, че ние българите в огромната си част сме съвкупност от индивидуалисти. Няма нищо лошо в това всеки да е индивидуалност със своите разбирания и тежест, но това нашето е избуяло до невиждани размери, навлизащи дори в обикновените битовизми. До такава степен „дърпаме чергата“ към себе си, че правим с лекота най-недопустимото – не зачитаме и грам чуждото мнение. Именно заради това там някъде се крият неуспехите и трудното случване на почти всичко при нас. Като прибавим размитите ни ценности, все по-осезаема липса на здрава семейна основа, възпитание, стабилна образователна среда – налице е едно боледуващо общество. Симптомите на тази болест изникват ежедневно и всеки от нас може да ги види. Къде тук в тази картина се вписва Левски? Ще ви споделя следното мое разбиране. Нас българите могат да ни обединят единствено три неща – силната радост от дадено събитие; силната тъга от дадена трагедия и … и Васил Левски! Първите две неща са подчинени и зависещи от случването на нещо и са краткотрайни. Казали са хората „всяко чудо за три дни“ и след тези три дни на близост, съпричастност, вълнение … всичко лека-полека влиза в стария си ход на случване. Всичко е временно. Васил Левски е извън времето! Той е основа, върху която да градим онази чиста и свята република. Знаете ли сред документите и писмата на Левски колко често се среща думата време? Отговорът е: много често! Защо е така? Дали е бързал и е усещал, че няма да му стигне времето да осъществи плановете си? Дали е съзнавал след дългите обиколки, че е назряло времето за действие, защото народът ни е готов? Аз лично смятам, че Апостолът ни е оставил отговор. Никак не е случайно, че той толкова много пъти е споменавал времето в своите написани мисли. Хора като Левски се раждат във времена на безвремие. Раждат се във времена разделни и донасят със себе си смисъл! Смисъл във всичко! Донасят светлина и показват пътя, по който трябва да се поеме. Този път, който преди идването им е бил изгубен и обвит в тъма, в непрогледен мрак. Този път е и път на осъзнаването, а отговорът, който Левски ни е оставил, касаещ тази му връзка с времето, събитията, пътя и осъзнаването, всички ние го знаем – „времето е в нас и ние сме във времето, то нас обръща и ние него обръщаме“! Тогава хората са го осъзнали това и няколко години след гибелта на Апостола сме обърнали времето. Пътят е бил видян, урокът – научен, свободата – постигната! Какво се случва след това, та и до ден днешен? Просто е – урокът е забравен, пътят – сменен, ценностите – подменени, а времето ни е обърнало. Кога ние ще обърнем времето? Васил Левски не е минало! Неговите идеи и мисли са непреходни, а личността му е космополитна! Съвременните ни властимащи са наясно, че идеите му са актуални и могат да са една солидна основа, върху която да се гради обществото ни, но друг е въпросът дали искат да изградят така едно общество. Разбиранията на Васил Левски за отношенията между хората могат да са пример за подражание не само у нас. Трезвата преценка, отчетността и отдадеността му са блестящ пример за поведение на човек към другите хора и към заобикалящата го среда. В този ред на мисли ето го и моят отговор към хората, които си мислят, че Левски е мой идол. Васил Иванов Кунчев – Левски за мен Е и винаги ще бъде СВЕТЪЛ ПРИМЕР! Пример за това да бъда честен, да се стремя да бъда откровен, смел и да вървя по пътя, пък дори той понякога да е обрасъл с бурени и храсти. Пример за мъж, българин, европеец … пример за Човек! Кажете ми сега, ако почти всеки от нас има за пример човек като Левски и се ръководи в живота и постъпките си от едно мерило – морално и волево издържано, дали няма да сме по-добре? Знам, че всичко звучи много идеалистично и трудно приложимо в свят, където властва материалното, но също така знам, че възпитанието е в основата на изграждането на всяка личност. Време е Левски да слезе от портретите, окачени по стените в кабинетите на властимащите ни и да влезне в домовете ни, класните стаи … да влезе в мислите ни! Време е да осъзнаем, че имаме такава космополитна личност и да започнем да се гордеем с това, а не постоянно да търсим сред нас неговите предатели. Предатели винаги е имало и ще има … и не само у нас! Въпросът е дали вниманието ни трябва да е насочено изцяло към тях или просто трябва да ги оставим в безвремието, там, откъдето са се пръкнали. Време разделно е! Всеки от нас, образно казано, по отношение на съвремието ни трябва да избере – или Васил Левски, неговия пример и начертания от него труден път към чиста и свята република, или да избере да търси предатели, да се лута и да потъва в мисли за очерняне, да тъпче на едно място, мислейки, че тъпче някого, а то всъщност е зацикляне и безвремие. Вие кой път избирате? 180 години от рождението на Васил Левски – само преди няколко години избран от нас за най-велик българин. Годишнина от рождението на останалия в умовете и сърцата ни като Апостол на нашата Свобода. Най-достойният и „един син Българийо“. До тук всичко е прекрасно. Сега нека всеки от нас се запита: след като Левски ни е толкова скъп, изпълнени ли са неговите стремления и живеем ли в една чиста и свята република? Разбрали ли сме например тези няколко негови мисли: „За отечеството работим, байо, кажи ти моите и аз твоите кривици, па да се поправим и все [за]едно да вървим, ако ще бъдем хора“ „Всичките народи в нея (България) щат живеят под едни чисти и святи закони, както е дадено от бога да живее човекът; и за турчинът, и за евреинът и пр., каквито са, за всичките еднакво ще е само ако припознаят законите равно с българинът. Така ще е в наша България!“ „Всичко се състои в нашите задружни сили“. „На драго сърце да обичаме оногова, който ни покаже погрешката, инак той не е наш приятел“. „Нашето драгоценно отечество ще се нуждае от достойни хора, които да го водят по пътя на благоденствието, така щото да бъдем равни на другите европейски народи“. „От нас зависи да бъдем равноправни с другите европейски народи“. „Цели сме изгорели от парене и пак не знаем да духаме“. Отговорихте ли си на тези въпроси? Доволни ли сте от тези отговори … доволни ли сте от себе си и от времето, от положението, в което живеем? Дали това време ни е обърнало или ние него сме обърнали? Време разделно е! Годишнината е празнична, такова и трябва да е настроението! Хиляди ще отбележат датата, безброй ще са цветята и мислите за Апостола, но … там нейде горе написах за чудото и за трите дни. Прощавайте за завършека, но знаейки как живеем и какво е положението в нашата България … дали костите на Апостола не се въртят в неоткрития и незнаен нейде негов гроб? Автор: Георги Савов www.vasil-levski.eu

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване