Променят районите на консулствата на Италия във Варна и Пловдив

http://www.moreto.net/novini.php?n=355819

Министерският съвет даде днес съгласие да бъдат променени консулските райони на консулствата на Италианската република, ръководени от почетни (нещатни) консулски длъжностни лица, в Пловдив и Варна. Промяната предвижда разширяване на териториалната компетентност на консулството със седалище в Пловдив за цяла Централна България с области Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Пазарджик, Пловдив, Стара Загора, Смолян, Кърджали, Хасково.

Бойко Борисов: Седим си ние с Борис Джонсън и идва Еди Рама...

http://www.mediapool.bg/boiko-borisov-sedim-si-nie-s-boris-dzhonsan-i-idva-edi-rama-news266860.html

Премиерът Бойко Борисов, който покрай предстоящото българско европредседателство все по-често се изявява на европейската сцена, разказа забавна история, в която той дели главна роля с британския външен министър Борис Джонсън. Случката е следната: миналата седмица, докато Бойко Борисов си седял с Борис Джонсън на срещата на ЕС и Западните Балкани в Триест, ги видял албанският премиер Еди Рама и казал: "От малък искам да съм и аз в ЕС, но никога не съм предполагал, че Борис ще излезе от съюза, а Борисов ще остане да го управлява." Борисов разказа за това си преживяване в сряда по време на традиционната годишна среща на българските посланици в София.

Екипаж на боен турски кораб не отдаде чест на президента ни

http://dnes.dir.bg/news/prezident-chest-ekipazh-umen-adev-boen-turski-korab-varhoven-glavnokomandvasht-26087283

Само екипажът на турския боен кораб "Йълдъръм" не се строи на палубата, за да отдаде чест на българския президент и главнокомандващ Румен Радев.

Цачева в Брюксел: Анонимните сигнали няма да залегнат в новия антикорупционен закон

http://www.cross.bg/tzacheva-nyama-tzetzka-1549596.html

/КРОСС/ Възможността за анонимни сигнали няма да залегне в подготвяния нов антикорупционен закон, заяви в Брюксел министърът на правосъдието Цецка Цачева. Тя обсъди въпроса с еврокомисаря по правосъдието Вера Йоурова и със зам.-председателя на ЕК Франс Тимерманс, който пряко отговаря за докладите, които отчитат резултати в борбата с корупцията, предава БНР. Представителите на Комисията са изразили интерес към работата по новото антикорупционно звено, което е част от 17-те препоръки в доклада за България, поставени като условие за отпадането на мониторинга. Според правосъдния министър няма намеса от Брюксел при написването на закона: Аз съм информирала членове на ЕК за това, че анонимните сигнали и другата тема за т.нар."обратно доказване" няма да бъдат предложени като част от новия законопроект, тъй като по отношение на тях два пъти катастрофирахме при предходно внасяне на аналогични законопроекти. Цецка Цачева допълни, че през 2018 г. антикорупционният закон ще може да да се прилага ефективно: Неговият срок за приемане е до края на 2017 година. До 2018 година е достатъчен период този законопроект да заработи и първите резултати от него да бъдат факт. Министър Цачева е обсъдила с еврокомисарите и европейските законопроекти, които ще се гледат по време на българското ротационно председателство на Съвета догодина

Подписахме меморандум с Гърция, Румъния и Унгария за газов коридор

http://frognews.bg/news_138579/Podpisahme-memorandum-s-Gartsiia-Rumaniia-i-Ungariia-za-gazov-koridor/

България подписа меморандум с Гърция, Румъния и Унгария за реализацията на Вертикален газов коридор. Документът беше подписан от представители на газовите компании - ”Булгартрансгаз” ЕАД, ICGB AD, DESFA S.A., FGSZ LTD и SNTGN TRANSGAZ S.A. Това се случи на среща в Букурещ.

Захариева: Всички български институции работят за влизане в Еврозоната и в Шенген

https://www.24chasa.bg/novini/article/6345713

Захариева: Всички български институции работят за влизане в Еврозоната и в Шенген"Много е важно България да покаже, че може да постига консенсус по време на Председателството на Съвета на Европейския съюз. Съюзът трябва да осъзнае, че солидарността е много важен елемент за опазването на външните граници, но трябва да сме наясно и с това, че само изменение на Дъблинския регламент може да доведе до дългосрочно решение на

Държавата ще съди обжалващите постоянно поръчката за тол системата

http://www.mediapool.bg/darzhavata-shte-sadi-obzhalvashtite-postoyanno-porachkata-za-tol-sistemata-news266859.html

Държавата ще съди компаниите, които постоянно обжалват обществената поръчка за изграждане на платеното преминаване по пътищата на камионите срещу 200 млн. лв. Това съобщи министърът на регионалното развитие Николай Нанков в отговор на въпрос след подписването на договора за строеж на участък от магистрала "Хемус". "Взели сме решение и работим с юристи да заведем обратен иск за опити за шиканиране на процеса, злоупотреба с право и пропуснати ползи от забавянето на въвеждането на тол системата у нас", каза Нанков. По думите му в момента се уточнява каква да бъде стойността на иска за нанесените вреди на държавата. Целта е той така да бъде подготвен, че да издържи в съда, каза Нанков. Вече над година и половина търгът за тол системата не може да се проведе, заради перманентното обжалване на процедурата. Нашето законодателство в областта на обществените поръчки транспонира изцяло европейска директива, без да се отчита народопсихологията на българина, коментира Нанков. Така дори една жалба да е недопустима по Закона за обществените поръчки, тя блокира процеса, защото по нея трябва да има произнасяне на Комисията за защита на конкуренцията, както на Върховния административен съд, ако има обжалване и там, посочи регионалният министър. Предварителното изпълнение на обществената поръчка за избор на изпълнител, който да проектира и въведе тол системата у нас е възможно, когато оценителната комисия разгледа офертите и избере такъв, с целия риск на база евентуално обжалване, каза още Нанков. Процедурата за тол системата в момента е на етап обявление и получени оферти, но е стопирана заради поредната жалба с пощенско клеймо от 26 май и получена в Комисията за защита на конкуренцията на 3 юли, съобщи той.

Цецка Цачева: България ще изпълни препоръките на ЕК в срок

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/cecka-cacheva-bylgariia-shte-izpylni-preporykite-na-ek-v-srok-243339/

В Брюксел правосъдният министър е обсъдила подготвяния от правителството нов законопроект за борба с корупцията

Мотото "Да спрем убийствата на пътя!" изкара жителите на 6 града на протести

http://www.cross.bg/grada-putya-ybiiistvata-1549595.html

/КРОСС/ Под мотото "Да спрем убийствата на пътя!" граждани се събраха на протестни демонстрации в няколко града - София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе и Мездра. Хората настояват за промени в Закона за движение по пътищата и още по-строги санкции. В София автошествието тръгна от площада пред храм "Свети Александър Невски", след което по магистрала "Хемус", ще стигне до паркинга при Жерково. Протестиращите, които искат единен орган да контролира всички администрации, които имат отношение към проблемите с безопасността на пътя, за да се избегне прехвърлянето на отговорности, се обявиха и за по-високи санкции за движението с несъобразена скорост. В Бургас също се провежда демонстрация срещу "убийствата на пътя". Хората се събраха на пешеходната пътека, където загина 12-годишната Валя. Майка ѝ сподели, че почернените семейства, обединени в граждански сдружения и неправителствени организации настояват за среща с премиера Борисов. В МС вече е депозирано писмо с предложенията за промени, свързани с пътната безопасност. На протеста пред сградата на общинската администрация в Русе също дойдоха предимно близки и роднини на загинали в ПТП. Хората в Мездра обявиха, че протестът им на един от входовете на града няма да блокира движението. Според данни на Пътната полиция само за седмица са регистрирани 18 000 нарушения на пътя.    

Парламентарното разследване за изтребителите бързо стигна до Радев

http://www.mediapool.bg/parlamentarnoto-razsledvane-za-iztrebitelite-barzo-stigna-do-radev-news266858.html

Още на второто си заседание парламентарната комисия за разследване на проекта по придобиване на нов тип изтребители стигна до ролята на президента Румен Радев. На него бяха изслушани бившите военни министри Аню Ангелов, Ангел Найденов и Николай Ненчев. Ненчев, който бе министър във второто правителство на Бойко Борисов и придвижи проекта най-много, потвърди публично известната информация за противоречие между Военно-въздушните сили, които по това време се командваха от Румен Радев, и Института по отбраната към Министерството на отбраната, който пък се ръководеше от бившия служебен военен министър Тодор Тагарев. Ненчев отговори положително на депутатски въпрос дали смята, че това противоречие е станало причина за освобождаването на Тагарев по време на назначеното от Радев служебно правителство начело с Огнян Герджиков. Служебният военен министър Стефан Янев освободи Тагарев заради "подмяна на тактико-техническите задания" на проектите за закупуване на нов тип изтребител и бронирани машини за Сухопътните войски, въпреки че работата по тези задания бе част от задълженията му. За да се изясни въпросът, парламентарната комисия ще изслуша на следващо заседание и самият Тагарев, но засега няма решение да бъде викнат и президентът Румен Радев. Ненчев потвърди, че по негово време е дал подготовката на проекта на тогавашният командир на ВВС Радев, въпреки че дотогава практиката е била заместник-министър да отговаря пряко за него. Ненчев обясни решението си с желанието му военната експертиза да има възможно най-голяма роля в проекта. Впоследствие обаче се стигна до остър конфликт и взаимни обвинения между Радев и Ненчев кой точно е виновен за тежката ситуация на бойната авиация. В крайна сметка по времето на Ненчев бяха изпратени искания за конкретни оферти (Request for Proposal) до Швеция за нови изтребители "Грипен", до САЩ и Португалия за Ф-16 втора ръка и до Италия за "Юрофайтер" втора ръка. Буквално на едно от последните си заседания служебният кабинет одобри класирането на офертите, като постави на първо място предложението за "Грипен" и дисквалифицира това за Ф 16, тъй като не отговаряло на изискванията за разсрочено плащане. Според Ненчев именно липсата на прозрачност около това решение е довело и до формирането на комисията, която постави проекта "на трупчета" и доведе до поредния завой в плановете на премиера Бойко Борисов. Той обяви, че ще бъдат поискани оферти и за нови изтребители Ф 16 и "Юрофайтър", което на практика върна процеса в самото му начало. Защо цената е скочила двойно? По време на изслушването Аню Ангелов припомни, че проектът е започнал още през 2010 година, като тогава финансовата му рамка е била около 700 млн. лева. Впоследствие обаче по времето на Ненчев правителството и Народното събрание вдигнаха бюджета до 1.5 млрд. лева. Ненчев обясни увеличения бюджет с влошаването на средата за сигурност и решението на част от страните в НАТО да не се освобождават от стара военна техника. По времето на Ангелов са били изпратени искания за информация и за нови, и за стари изтребители, но е станало ясно, че при таван от 700 млн. лева няма голям избор. Така се е стигнало до формирането на шорт листата – "Грипен", Ф-16 втора ръка и "Юрофайтер" втора ръка от Италия. Ангелов коментира, че не знае защо след двойното вдигане на бюджета не са били поискани оферти и за нови изтребители, което по-късно Николай Ненчев обясни с промяната в средата и стесняването на кръга с възможни оферти. Ангелов припомни, че през март 2013 година работната група към МО е изготвила доклад за трите оферти, като по това време сегашният президент Румен Радев е бил зам.-командир на Военновъздушните сили и пряко е работил по темата. В доклада обаче не е имало ясна оценка, а правителството на Борисов тогава подаде оставка и проектът остана незавършен. Според Ангелов обаче тогава не е имало друг изход освен покупката на Ф 16 от САЩ или Португалия. Може ли правителството да придвижи всички сделки? Той коментира, че правителството не може да придвижи напред едновременно и трите големи проекти за модернизацията на армията – за нов тип изтребител, нови патрулни кораби и бронирани машини за Сухопътните войски, и че трябва да се определят ясни приоритети. Трите проекта общо ще излязат най-малко 3.5 млрд. лева и ще се сериозно изпитание за бюджета. Ангел Найденов, който беше министър в правителството на Пламен Орешарски, обясни, че е продължил работата по проекта от времето на Аню Ангелов, но по неговото време са се отворили нови възможности. От Израел са предложили Ф 16 втора ръка, а САЩ са извадили още една оферта за стари Ф 16. По думите му събраната информация в МО показвала, че офертата за "Грипен" е била за 489 млн. евро, за "Юрофайтър" – 536 млн. евро и за Ф – 16 от САШ и Португалия – около 429 мл. евро. Реалните цени обаче се постигат в процеса на преговори, който така и не е започнал. Тогава обаче правителството на Орешарски не е било готово да финансира проекта, който на практика не се придвижва значително напред. Така проектът стига до второто правителство на Бойко Борисов и военният министър Николай Ненчев, когато за пръв път е одобрен от правителството и Народното събрание и е подготвена финансова рамка за изплащането му. Подписването на договора обаче остава за третото правителство на Борисов, което спря работата по проекта и управляващата коалиция ГЕРБ и "Обединени патриоти" инициира създаването на парламентарната анкетна комисия. Бъдещето на проекта не е ясно засега, като кабинетът обяви, че първо ще изчака да види заключенията на парламентарната проверка.

Плащаме 180 бона за цветя на депутатите

http://frognews.bg/news_138578/Plashtame-180-bona-za-tsvetia-na-deputatite/

Народното събрание може и да се ползва с най-ниския авторитет в страната, но на обитателите му изглежда хич не им дреме. Вместо да се захванат с основното си занимание - законотворчеството, народните представители са решили да похарчат 180 хил. лв. за доставка и аранжировка на цветя, зеленина, букети, венци и кошници.

Нено Димов: Трябва да се спре вносът на автомобили без катализатори

http://www.moreto.net/novini.php?n=355853

Във връзка с идеята да се спрат от движение колите, които нямат катализатори, въпросът е в какъв порядък и как ще върви този процес. Ясно е, че не може да стане от утре, но трябва да се започнат определени стъпки, които да доведат до постепенното намаляване.

Роглич донесе първия словенски успех в Тура, Фрум протегна ръка към титлата

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/07/19/3009859_roglich_donese_purviia_slovenski_uspeh_v_tura_frum/?ref=rss


Примож Роглич от тима на "Лото Йъмбо" спечели тежкия 17-ти етап от "Тур дьо Франс" и стана първия словенец в историята на състезанието с етапен успех. Бившият ски скачач измина 183-те километра между Ла Мур и Сере Шевалие за 5.07:41 часа.<br /><br />

Лукарски нападна Трайков заради приватизацията на Общинска банка

https://offnews.bg//politika/lukarski-napadna-trajkov-zaradi-privatizatciata-na-obshtinska-banka-660927.html

Председателят на СДС Божидар Лукарски нападна общинския съветник от Реформаторския блок Трайчо Трайков заради предложението му за приватизация на Общинска банка.

В дневния ред на утрешното заседание на Столичния общински съвет действително има точка, в която е записано: "Доклад относно допълване на Годишния общински план за работа по приватизация и следприватизационен контрол за 2017 г., за откриване на процедура и определяне на метод за извършване на приватизация на акционерното участие на Столична община в капитала на „Общинска банка” АД. Докл. Трайчо Трайков".

"Новият морал на „Нова република“ нещо се пропуква! Трайчо Трайков, общински съветник от РБ в Столична община, без знанието на групата, без знанието на партиите ДСБ, СДС и ДБГ, е внесъл предложение за приватизация на Общинска банка. Без да каже на никого от РБ, по партизански" - твърди Лукарски в свой пост във Facebook.

Лидерът на СДС задочно отправя и въпроси, които го вълнували:

1. Откога Трайчо е станал независим общински съветник, та действа самосиндикално и без решение на групата на РБ?
2. Какъв е неговият интерес да повдига този въпрос сега – изпълнява ли поръчка и ако да – чия?
3. Какво ще получи срещу тази „услуга“ ?
4. Как ще обясни, че публично той и Радан тръбят – всички срещу ГЕРБ, а тихомълком действат заедно с ГЕРБ?!
5. Дали публично или на думи е голям борец против задкулисието, а на дела участва в него?!
6. Дали да не очакваме назначения от правителството на Трайчо Трайков и на други лица от „Нова република“ , заради услужливото им поведение в Столичния общински съвет?
7. Защо медиите на г-н Прокопиев тръбяха за сделки в ущърб на софиянци и подкрепата за тях от страна на Стефан Марков и Борислав Бориславов от РБ, но някак уж случайно пропускаха да напишат, че за същите сделки и Трайчо Трайков е гласувал „ЗА“.
8. Ще има ли Трайчо доблестта да излезе и да отговори на тези въпроси публично?

"Дано не съм лош пророк, но мисля, че скоро ще имаме знакови назначения от страна на правителството на хора от „Нова република“ на апетитни постове! И искам да подчертая, че не коментирам дали приватизацията на Общинска банка е правилна или не. Това ще реши Столичният общински съвет. Коментирам политическото лицемерие и задкулисие, срещу което уж се бори самият Трайчо Трайков. Интересно ми е какво мисли по въпроса и неговият лидер в „Нова република“ - Радан Кънев. И как той и Трайчо ще коментират решението на Градската организация на ДСБ в София (прието с малки изключения – проверете кои са и чии протежета са) - съветниците на партията в СОС да гласуват против предложението за приватизация на Общинска банка?" - пише още Лукарски.

Незаконната сеч в България е между 10 и 25%

http://frognews.bg/news_138577/Nezakonnata-sech-v-Balgariia-e-mejdu-10-i-25procenta/

Незаконният добив на дърва в България е между 10 и 25%, сочат данни на международната природозащитна организация WWF. Ако това е вярно, нелегалният дърводобив формира сенчест бизнес за близо 100 мил. лв.

Нанков: Готвим да разширим "Тракия" от София до Пловдив с по 1 платно в 2-те посоки

https://www.24chasa.bg/novini/article/6345690

Нанков: Готвим да разширим "Тракия" от София до Пловдив с по 1 платно в 2-те посоки"Вече разглеждаме варианти и възможности за разширяване на автомагистрала „Тракия“ в участъка София – Пловдив с по едно платно в двете посоки". Това съобщи днес министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков по време на изслушване в парламентарната Комисия по транспорт, информационни технологии и съобщения.

Бездомник загина от студ в Бразилия

http://www.cross.bg/temperatyri-braziliya-niskite-1549594.html

/КРОСС/ Бездомник е загинал в бразилския град Сао Пауло заради ниските температури, обхванали цялата страна, съобщиха властите в града. „Кметството изразява съжаление за смъртта на човека без установено местожителство на улица в града на 18-и юли", се казва в разпространеното съобщение. Властите също така посочват, че е започната програма за оказване на допълнителна помощ на бездомници, тъй като те са сред най-уязвимите на ниските температури. За тях ще бъдат раздавани одеяла, дрехи и храна. Също така ще бъде предоставяно място за сън в кметски учреждения, така че хората да не спят навън. В Бразилия юли и август традиционно са най-студените месеци на годината. Тази година на много места в региона бяха регистрирани необичайно ниски температури. Вчера, 18-и юли, в Сао Пауло бяха отчетени най-ниските температури за последните 13 години - през деня термометрите не са превишили 10,2 градуса по Целзий. В повечето южни региони на Бразилия през нощта са отбелязани и минусови температури. В щата Санта Катарина градусите стигнаха до минус 8,8 градуса по Целзий. Хладният фронт се задържа в южните и югозападните части на Бразилия и съседна Аржентина, където заради ниските температури загинаха четирима души. БГНЕС

Напрежение на Герена, полиция пази хърватите от "сини" ултраси (видео)

https://offnews.bg//futbol/naprezhenie-na-gerena-politcia-pazi-harvatite-ot-sini-ultrasi-vide-660928.html

Не се знае какви планове чертае МВР за утрешния мач Левски - Хайдук Сплит, но още тренировките днес показаха сериозни пропуски в организацията. Те доведоха до напрежение между запалянковци на "сините" и гостите, които пристигнаха на "Герена" за официалното занимание.

По решение на ръководството тренировката беше открита за запалянковци. Всичко течеше прекрасно - песни, скандирания, окуражаващи възгласи. Близо 100 ултраси подкрепиха тима на Николай Митов.

Само че докато продължааше шоуто, зад същия сектор "В" пристигна автобусът на Хайдук. Запалянковци на Левски веднага го забелязаха и се скопчиха около оградите.

Очаквано, започнаха псувни и мощни възгласи "Сърби, сърби". Добре че на стадиона имаше солидни подкрепления на полицията. Униформените веднага обградиха широк периметър около гостите, имаше и по-тесен кордон около самия автобус.

Слава богу, всичко се размина със словесни заплахи. Но нищо не пречеше агитката да бъде изтеглена на друго място - сектор "Б", "А", за да не се засича с хърватите.

Не е тайна, между двата лагера има високо напрежения покрай първия мач. Тогава агитки се сбиха в Сплит, а кола на левскари беше опожарена в Задар.

Хайдук би 1:0 в първата среща, а реваншът е утре вечер на "Георги Аспарухов". Трибуните ще са празни заради наказание, наложено за расистки прояви на част от "синята" агитка. От агитката на Хайдук разумно се отказаха от дадените им 250 билети.

Строителното министерство ще заведе насрещен на жалбите срещу тол системата иск

http://www.dnevnik.bg/biznes/2017/07/19/3009813_stroitelnoto_ministerstvo_shte_zavede_nasreshten_na/?ref=rss


Министерството на регионалното развитие ще сезира компетентните органи за жалбите по процедурите за изграждането на тол система и ще внесе насрещен материален иск за пропуснати ползи.<br /><br />Това се разбра от изслушването на министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков в Комисията по транспорт в Народното събрание.<br /><br />Според него е голяма активността по обжалване на актове на възложителя (Агенция "Пътна инфраструктура) още по...

Българско момиче с френска награда за поезия

http://frognews.bg/news_138576/Balgarsko-momiche-s-frenska-nagrada-za-poeziia/

Едно българско момиче - 15-годишната Мина Жекова от френския лицей ”Виктор Юго” в София, взе първото място и голямата награда в станалия вече традиционен конкурс за поезия на френски език за български ученици.

Един район без ток утре във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=355841

Един район във Варненско ще остане без ток утре - 20 юли, заради неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, научи Moreto.net. От 8 до 17 часа без ток ще са абонатите в района на: гр. Варна, кв. Аспарухово - местност Крушките.

Любопитни факти за режисьора Люк Бесон

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6345680

Любопитни факти за режисьора Люк Бесон
Франс прес представя пет любопитни факта, свързани с режисьора Люк Бесон, чийто нов филм "Валериан и градът на хилядите планети", който е най-скъпият в историята на френското кино, излиза в петък по екраните в САЩ, а една седмица по-късно във Франция. Самоук творец 58-годишният Бесон е самоук режисьор - не се е обучавал в прочутата киношкола

Белгия въвежда израелски мерки за сигурност на трите най-големи жп гари

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/07/19/3009838_belgiia_vuvejda_izraelski_merki_za_sigurnost_na_trite/?ref=rss


Белгия въведе от днес допълнителни мерки за сигурност на трите най-големи международни железопътни гари в Брюксел, Антверпен и Лиеж, съобщиха местни медии.<br /><br />Пътниците за международните влакове ще бъдат проверявани за притежание на оръжия и взривни вещества. Проверките ще бъдат избирателни и ще бъдат извършвани от служители, обучени да разпознават подозрително поведение.<br /><br />Въведени са напълно нови технически средства за сигурност, сред които детектори...

JPMorgan: Доларът ще се възстанови през второто полугодие

http://econ.bg/Новини/JPMorgan-Доларът-ще-се-възстанови-през-второто-полугодие-_l.a_i.745862_at.1.html

Сегашната слабост в американския долар може да е краткотрайна, тъй като ускорението в инфлацията и очакваното повишение на лихвите от страна на Фед...

За убийствата на ястребинчетата и жертвите на Черния ангел

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6345640

За убийствата на ястребинчетата и жертвите на Черния ангелПовод за тези няколко реда е материал във в. "168 часа", в който Александър Йорданов бившият председател на Народното събрание, обвинява артиската Виолета Гиндева, че прекалено въодушевено е изиграла ролята на терористката във филма "Черните ангели". Тя пък, от своя страна го пита дали капитан Йорданов, участвал в убийството на децата от Ястребино,

Решават утре за приватизацията на Общинска банка

https://offnews.bg//ikonomika/reshavat-utre-za-privatizatciata-na-obshtinska-banka-660926.html

Столичният общински съвет решава днес дали да продаде дела си в Общинска банка. Предложението е на съветника Трайчо Трайков и бе одобрено от ресорните комисии към СОС. 

Общината е мажоритарен собственик в "Общинска банка" с дял от 67,5 на сто. За приватизацията на банката ще бъде обявен конкурс за купувач, ако СОС подкрепи продажбата. Процедурата ще отнеме около година.

Против предложението на Трайков на заседанието на икономическата комисия бяха само съветниците от БСП Милка Христова и Борис Цветков.

"Общинска банка" държи 31.3% от пазарния дял в сектор "Местно самоуправление", а за последните 2 години капиталът й е нараснал с почти 8 млн. лева, като е стигнал 54 млн. лева, става ясно от доклада. Трайчо Трайков подчерта, че Столична община не получава дивиденти от печалбата на банката, а резултатите й показват, че моментът за продажбата й сега е много подходящ. 

Хампарцумян: Криза като с КТБ няма да видим втори път

https://www.24chasa.bg/novini/article/6345662

Хампарцумян: Криза като с КТБ няма да видим втори пътСтенограмите не се занимават с генезиса на случая КТБ, а с резултата от краха на банката, така че те ни показаха технологията на властта, не хвърлиха особена светлина върху КТБ. Това каза председателят на Управителния съвет и главен изпълнителен директор на УниКредит Булбанк Левон Хампарцумян за БНТ.

Първата трансплантация на две ръце на дете е успешна

http://www.cross.bg/rutze-mesetza-izvurshena-1549593.html

/КРОСС/ Първото дете в света, на което бяха присадени две ръце, може да се храни, да пише и да се облича 18 месеца след хирургичната операция, увериха лекари, предаде БГНЕС. Става въпрос за първата равносметка за тази трансплантация, извършена през юли 2015 г. от 40 лекари в САЩ. Хирургичната интервенция продължи 10 часа и бе последвана от няколкомесечна терапия и психологична подкрепа. През въпросните 18 месеца американчето Зион Харви, което днес е на 10 години, преживя трудни мигове, свързани с агресивно лечение срещу отхвърлянията на присадките и с усилия да му се помогне да си служи с новите две ръце, отбелязват лекарите. След края на този период той може да пише, да се храни и да се облича сам. "Изследването ни показва, че трансплантацията на ръце е възможна, когато е грижливо подготвена и подкрепена от екип от хирурзи, специалисти по присажданията, терапевти, психолози, социални работници", заяви Сандра Амарал от Педиатрията във Филаделфия, където е извършена операцията. "18 месеца след трансплантацията детето е по-независимо, може да извършва ежедневните дейности и що се отнася до ползването на присадените две ръце, продължава да постига напредък с помощта на терапевти и чрез психосоциална подкрепа." Резултатите от изследването са публикувани в сп. "Лансет".    

Русия ще отнема гражданството на осъждани за тероризъм чужденци

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/07/19/3009645_rusiia_shte_otnema_grajdanstvoto_na_osujdani_za/?ref=rss


Руската Дума прие на трето четене и с пълно единодушие закон, който дава възможност за лишаване от гражданство на чужденци, осъждани по "терористични" и "екстремистки" обвинения. Ако текстът бъде подписан от президента, това ще позволи да се отнеме гражданството на лица, които са го получили по натурализация, които все още имат гражданство на друга държава или за които има гаранции, че ще го получат, съобщават ТАСС и РБК.<br /><br />В подкрепа на законопроекта...

ЕС може да прекрати преговорите за Брекзит, „защото Великобритания не е готова“

http://www.moreto.net/novini.php?n=355807

Дипломати от ЕС смятат, че преговорите за Брекзит трябва да бъдат временно прекратени. Вторият кръг от преговорите се натъкна на проблеми още в първото си денонощие относно въпроса за „сметката за развода“ между ЕС и Великобритания, пише The Independent.

Драстично поскъпване на водата в Монтана от септември

http://www.mediapool.bg/drastichno-poskapvane-na-vodata-v-montana-ot-septemvri-news266857.html

Питейната вода в Монтана поскъпва драстично за част от битовите потребители, тъй като ще влезе в сила комплексна цена за доставяне на водата, отвеждане и пречистване на отпадъчните води за битовите клиенти. От 1 септември жителите на града вече ще плащат по 2.721 лв./куб.м. с ДДС, което е повишение от 15 до над 70 процента от сегашните тарифи за различните клиенти, става ясно от съобщение на Комисията за енергийно и водно регулиране, която в сряда разгледа петгодишните бизнес планове на водните дружества в Монтана и в Пурник. В момента ВиК-Монтана има три тарифи – 2.364 лв. с ДДС за помпено водоснабдяване, за потребители на смесено водоснабдяване – 1.944 лв./куб.м., а за ползващите гравитачно водоснабдяване – 1.572 лв./куб.м. Последните ще са най-потърпевши от въвеждането на общата цена, тъй като за тях постъпването ще е почти с 1.20 лв. за кубик. Съгласно бизнес плана на водния оператор до 2021 г. цената на питейната течност за домакинствата ще стане 2.987 лв./куб.м, но това е доста под нивото на определената социална поносимост на цените на ВиК услугите на обслужваната територия – които са 4.21 лв. за 2017 г. и 4.81 лв. през 2021 г. За петте следващи години ВиК-Монтана, което обслужва близо 112 хил. души, планира да инвестира в мрежата си 5.8 млн. лв. Повечето от тях – 72 на сто, са предвидени за водоснабдителната мрежа, 10 процента за пречистване на отпадните води, 7 на сто за водомери и едва 4 процента за канализацията. Изчисленото от регулатора поскъпване на водата в Перник от септември е до 2.17 лв./куб. м. с ДДС. Досегашната цена за бита е 1.96 лв./куб.м с ДДС. Плановете са до 2021 г. плавно цената да се покачва още до 2.32 лв. И тези тарифи да под социално поносимите за перничани, калкулирани на 5.89 лв. за кубик сега и и 6.73 лв. през 2021 г. ВиК-Перник предвижда да вложи в идните пет години 2.9 млн. лв., от които 73 % за водоснабдяване, 9% в канализация, 19% в пречистване. Комисията за енергийно и водно регулиране даде 14-дневен срок за възражения и предложения по фиксираните отсега за всяка следваща година до 2021 г. цени на двата водни оператора. Крайното решение за тарифите ще бъде взето на 9 август.

София ще продава Общинска банка

https://www.24chasa.bg/novini/article/6345659

София ще продава Общинска банка Акциите на Столичната община в Общинска банка ще бъдат добавени в списъка на годишния план за приватизация през 2017 г. Това ще решава в четвъртък общинският съвет на редовното си заседание по предложение на съветника от РБ Трайчо Трайков. Акциите на местната управа възлизат на 67,65 % от капитала на банковата институция.

Децата на загиналия пловдивски полицай мълчаливи на лобното му място (Снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6345654

Децата на загиналия пловдивски полицай мълчаливи на лобното му място (Снимки)Двете деца на пловдивския пътен полицай Делян Палазов, който бе прегазен на 13 май т.г., застанаха мълчаливо на лобното му място на бул. "Санкт Петербург". 6-годишният Кристиян бе с портрета на баща си, а сестричката му Мария, на 13 г., носеше плакат с призив за справедливи присъди на убийците на пътя.

Протести срещу войната на пътя в 6 града

http://dnes.dir.bg/news/protesti-grad-voynata-patja-grada-26087108

Протести с искане за по-строги мерки срещу войната по пътищата се провеждат в 6 града на България - София, Мездра, Варна, Бургас, Пловдив, Русе.

Снимка на деня: В Уругвай вече свободно се продава марихуана

http://www.dnevnik.bg/photos/2017/07/19/3009722_snimka_na_denia_v_urugvai_veche_svobodno_se_prodava/?ref=rss


Хавиер Ферейра позира с плик с 5 грама марихуана за удоволствие, която си е купил законно от аптека в Монтевидео. От днес Уругвай е първата държава в света, където марихуана ще се продава в аптеките за развлекателни цели под контрола на държавата.<br /><br />Към този момент само 16 аптеки в цялата страна с население от 3.4 милиона души ще продават, след като властите не успяха да се споразумеят по въпроса с големите фармацевтични вериги. В Уругвай вече е законно отглеждането на...

Обмисля се разширението на "Тракия" между София и Пловдив

http://www.dnevnik.bg/biznes/2017/07/19/3009804_obmislia_se_razshirenieto_na_trakiia_mejdu_sofiia_i/?ref=rss


В Министерството на регионалното развитие е започнало проучване на възможностите за разширението на автомагистрала "Тракия" поне в участъка от София до Пловдив.<br /><br />Това каза строителният министър Николай Нанков по време на изслушването му в Комисията по транспорт във връзка с изграждането и въвеждането в експлоатация на тол-система за преминаване по републиканските пътища, цитиран от агенция "Фокус".<br /><br />Министърът коментира, че...

Петима агенти на ДС все още ръководят националните спортни бази

https://offnews.bg//drugi/petima-agenti-na-ds-vse-oshte-rakovodiat-natcionalnite-sportni-bazi-660925.html

Поредните агенти на ДС от времето на комунизма разкриха от Комисията по досиетата, този път в управлението на спортните бази с над 50 пр. държавно участие . Проверката на дружествата към Министерството на младежта и спорта е обхванала общо 86 души, като 9 от тях са с установена принадлежност към тоталитарните комунистически служби.

От тях Комисията е разкрила 8 сътрудници, а един е починал и по закон информацията в такива случаи не е публична. Доста от тях - петима на брой, все още в ръководството на базите, както е видно. Някои от тях са назначени лично от Иван Славков- Батето!

Припомняме, в списъка на националните бази попадат най-апетитните хапки като националния стадион "Васил Левски", "Арена Армеец", "Спортпалас" край Варна, "Белмекен", конна база "Хан Аспарух", плувните комплекси "Дианабад"  и "Спартак" в София, залите на стадион "Раковски". Очаква се там да иде и "Българска армия" плюс Панчарево.

Ето списъкът:

Валентин Димитров Лапев, член на Съвета на директорите на "Национална спортна база" ЕАД от април 2000 г. до февруари 2001 г.;
Венцислав Димитров Дешев, член на Съвета на директорите на "Национална спортна база" ЕАД от февруари 2002 г.;
Димитър Стамов Армутлиев, член на Съвета на директорите на "Национална спортна база" ЕАД;
Николай Ангелов Боршуков, член на Съвета на директорите СБАЛТОСМ "Проф. д-р Димитър Шойлев" ЕАД и на "Медицински център проф. д-р Димитър Шойлев" ЕООД (2004-2005), член на Съвета на директорите на "Национална спортна база" ЕАД от юли 2013 г. до ноември 2014 г.;
Пенчо Георгиев Гешев, член на Съвета на директорите на СБАЛТОСМ "Проф. д-р Димитър Шойлев" ЕАД и на "Медицински център "Проф. д-р Димитър Шойлев" ЕООД от 2013 г.;
Продан Стойков Проданов, член на Съвета на директорите на "Национална спортна база" ЕАД от ноември 2005 г. до септември 2009 г.;
Симеон Кръстев Монев, член на Съвета на директорите на "Национална спортна база" ЕАД от септември 1997 г.;
Тодор Жоров Цветков, член на Съвета на директорите на "Национална спортна база" ЕАД.

Комисията по досиетата е отбелязала, че министърът на младежта и спорта Красен Кралев не е предоставил необходимата информация за извършване проверки на 10 души от дружествата на ведомството.

Кола с деца се заби челно в камион край Враца (Снимка)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6345650

Кола с деца се заби челно в камион край Враца (Снимка)Жестока катастрофа стана около 17 ч. на обходния път край Враца, в близост до надлеза при керамичната фабрика фабрика. Пътуваща от Видин към София лека кола „Мицубиши галант” по все още неясни причини се забива с висока скорост челно в идващ от към столицата камион МАН, натоварен със строителни материали.

Най-високоплатеният водещ на Би Би Си получава 2,2 млн. паунда на година

https://offnews.bg//sviat/naj-visokoplateniat-vodesht-na-bi-bi-si-poluchava-2-2-mln-paunda-na-g-660924.html

Най-високоплатеният водещ на Би Би Си е Крис Еванс. Той получава заплата от 2,2 млн. паунда на година. 

Би Би Си, която е обществено финансирана национална медия, оповести за първи път имената и заплатите на най-високоплатените си звезди. Това показа и голямата разлика в заплатите на мъжете и жените.

Две трети от най-високоплатените водещи на Би Би Си са мъже, стана ясно от обявените цифри.

Най-високоплатената жена е Клодия Уинкълман. Тя получава почти пет пъти по-малко от Еванс - под половин милион паунда на година. Футболният коментатор и бивш капитан на английския национален отбор Гари Линекер печели около 1,8 милиона лири на година.

Данните показват, че Би Би Си плаща на близо 100 души най-малко 150 000 лири на година, което е повече от заплатата на британския премиер. 

Би Би Си от години е подложена на натиск да разкрие колко плаща на най-високоплатените си водещи.

Публикуването на данните беше задължение, което корпорацията пое съгласно споразумението си за финансиране с правителството.

Британският премиер Тереза Мей изрази одобрението си към публикуването на данните. 

"Ние сме много доволни, че Би Би Си оповести тази информация днес", обяви неин говорител, цитиран от Ройтерс и БТА. 

"Както каза (генералният директор на Би Би Си) Тони Хол, компанията представи интересна информация за разликата в заплащането между половете, за чието уреждане той иска да се положат усилия. Ние сме съгласни и също искаме въпросът да бъде уреден. Смятаме, това е много важна стъпка към постигането на тази цел", допълни той. 

Мей настоява още Би Би Си да продължава да публикува информация за заплатите на водещите си. 

Порожанов: Всяка страна не би могла да се справи сама с проблема с двойния стандарт при храните

https://www.24chasa.bg/novini/article/6345648

Порожанов: Всяка страна не би могла да се справи сама с проблема с двойния стандарт при хранитеПроизводството на продукти с двойни стандарти е нелоялна търговска практика, която трябва да бъде преследвана и санкционирана от националните власти. Това посочи еврокомисарят по защита на потребителите Вера Юрова на Съвета на земеделските министри в Брюксел, на който българският министър Румен Порожанов постави въпроса, съобщава БНТ.

Цецка Цачева: Целите, поставени на България от ЕК, са постижими

https://www.24chasa.bg/novini/article/6345619

Цецка Цачева: Целите, поставени на България от ЕК, са постижимиМинистърът на правосъдието Цецка Цачева коментира, че възможностите за отпадането на механизма за сътрудничество и проверка зависят от свършената от България работа за изпълнението на дадените от Европейската комисия препоръки. Целите са постижими, от нас се очакват резултати, заяви тя пред български журналисти в Брюксел, където се срещна със зам.

Черни балони на входа на Морската градина във Варна срещу убийствата на пътя

http://www.moreto.net/novini.php?n=355855

Десетки черни балони с надпис “Да спрем убийствата на пътя” бяха пуснати в небето над Варна от протестиращи на входа на Морската градина след 17:30 часа, предаде репортер на Moreto.net. С минута мълчание и стикери с надпис “Карай умно! Искам живот!” приятели и роднини на загинали в катастрофи призоваха за по-строги наказания за убийците на пътя.

Какво да правят българите, пострадали от "Медуза"

https://www.vesti.bg/bulgaria/kakvo-da-praviat-bylgarite-postradali-ot-meduza-6071673

Нашенците с повредени коли от циклона да подадат молба в пожарната, посъветваха от Външно

Ограничения в движението по републиканските пътища на 20 юли

http://www.cross.bg/srok-dvizhenie-poradi-1549591.html

/КРОСС/ І. МЕТЕОРОЛОГИЧНА ОБСТАНОВКА: На 20.07.2017 г. ще е предимно слънчево. След обяд ще се развива купеста облачност, по-значителна над източните и планинските райони, но ще остане почти без валежи. Ще духа слаб, в Югоизточна България - до умерен източен вятър. Максималните температури ще са между 28° и 33°. ОГРАНИЧЕНИЯ ЗА ТОВАРНИ АВТОМОБИЛИ: Забранява се движението на моторни превозни средства, предназначени за превоз на товари с техническа допустима максимална маса над 12 тона, включително състав с ремаркета и полуремаркета, селскостопанска и земеделска техника, трактори и специализирана строителна техника, както следва: 1) за периода от 01 юни до 15 септември 2017 г. за дните петък-неделя: Ограниченията важат само за следните участъците от републиканската пътна мрежа: АМ „Тракия" ограничението в движението на МПС над 12 т ще бъде както следва:в петък от 18 ч. до 20 ч. в посока София - Пловдив;в неделя от 16 ч. до 20 ч. в посока Бургас - София.АМ „Струма":в събота от 10 ч. до 14 ч. в посока п. в. „Даскалово" - ГКПП „Кулата".АМ „Марица":в неделя от 16 ч. до 20 ч. в посока Свиленград - АМ „Тракия".АМ „Хемус" София-Ябланица от км 0+000 до км 78+554; за дните петък - от 17:00 часа до 20:00 часа и неделя - от 14:00 часа до 20:00 часа:• път I-1 с

Столичната община иска да продаде "Общинска банка"

http://www.dnevnik.bg/biznes/2017/07/19/3009765_stolichnata_obshtina_iska_da_prodade_obshtinska_banka/?ref=rss


Столичната община ще се опита да продаде мажоритарния си дял в "Общинска банка". Предложението е на общинският съветник Трайчо Трайков (от групата на Реформаторския блок) ще се гласува на утрешното заседание на Столичния общински съвет, след като бе прието от комисиите по финанси и икономика.<br /><br />Общината е мажоритарен собственик в "Общинска банка" с дял от 67.5%. Това е втори опит в последните години Столичната община да се освободи от дела си в банката,...

Унгарка е загиналата на АМ "Тракия" до Българово, нейна сънародничка в кома

https://www.24chasa.bg/novini/article/6345618

Унгарка е загиналата на АМ "Тракия" до Българово, нейна сънародничка в комаУнгарка е загиналата жена на АМ "Тракия", в района на разклона за Българово, научи 24 часа. Нейна млада сънародничка е в кома, настанена е в отделението по реанимация на УМБАЛ Бургас. По информация от болницата момичето е с политравми. Също в УМБАЛ Бургас са приети двама мъже - унгарец и българин. Чужденецът е с гръдни травми,

БНТ се извини за анимационен секс преди Сънчо

https://offnews.bg//medii/bnt-se-izvini-za-animatcionen-seks-predi-sancho-660922.html

БНТ се извини, че е излъчила анимационен филм със сексуален акт непосредствено преди „Лека нощ, деца“.

Гафът е станал тази неделя - в рамките на формата "Лачените обувки на българското кино". Малко след 19.30 ч. е излъчван филмът "Вятър работа" на Анри Кулев.

В анимационния филм на Кулев има сцена как медицинска сестра се съблича и прави секс с ранен войник.

За гафа алармираха от "Господари на ефира", а както става ясно и от прессъобщение на БНТ - зрители на медията също са реагирали.

Българската национална телевизия най-искрено съжалява за допуснатото излъчване на анимационен филм на 16.07.2017 година, с нерегламентирано съдържание за слота, непосредствено преди традиционната рубрика „Лека нощ, деца“. БНТ поднася своите извинения към аудиторията, която е гледала модула от формата „Лачените обувки на българското кино. Анимационните филми“ във времето от 19:33 до 19:45 часа, пише в прессъобщението.

"Обществената медия изключително високо цени най-младите си зрители и затова винаги е била безкомпромисна към съдържанието, насочено към тях. БНТ изказва своята благодарност към всички, които проявиха внимание към професионализма на обществената телевизия и подадоха сигнал за допуснатото нарушение, за което са предвидени строги административни наказания" - коментираха още от БНТ.

Веселин Марешки така и не каза кой му е оказвал натиск заради горивния бизнес

https://www.actualno.com/politics/veselin-mareshki-taka-i-ne-kaza-koj-mu-e-okazval-natisk-zaradi-gorivnija-biznes-news_623277.html

Заместник-председателят на парламента и лидер на „Воля” Веселин Марешки отказа да назове кой го е принуждавал да се откаже от бизнеса с горива. Той беше призован в спецзвеното „Антикорупция”. Час и половина продължи престоя на Марешки в прокуратурата. Адвокатка

"Уикилийкс" публикува поредната порция секретни документи на ЦРУ

https://www.24chasa.bg/novini/article/6345620

"Уикилийкс" публикува поредната порция секретни документи на ЦРУ"Уикилийкс" публикува днес поредната порция секретни документи на ЦРУ в рамките на своя проект Vault 7, съобщи kaldata.com. Този път бяха публикувани данни за контрагент на ЦРУ, специализиран в анализа на използваните от киберпрестъпниците сложни хакерски програми и техники. Според тези документи, от ноември 2014 до септември 2015 година

Трябва да победим "Хайдук" с два гола разлика, каза Николай Митов

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/07/19/3009802_triabva_da_pobedim_haiduk_s_dva_gola_razlika_kaza/?ref=rss


"Левски" не е аутсайдер и излиза като фаворит срещу "Хайдук", въпреки загубата 1:2 в първия двубой, смята Николай Митов. Треньоръте на сините демонстрира високо самочувствие преди сблъсъка с хърватите утре вечер на стадион "Георги Аспарухов".<br /><br />"Левски" не е аутсайдер, а как влиза "Хайдук" в този мач мен не ме интересува, това си е тяхна работа. Взехме си поука от първия двубой и мога да кажа, че сега сме по-добър отбор. С...

Почерпена шотландка спретна зрелищна каскада в Слънчев бряг (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/pocherpena-shotlandka-spretna-zrelishtna-kaskada-v-slynchev-briag-video-2037832

Алкохолният туризъм по Черноморието е в разгара си. За това свидетелстват редица снимки и клипове, които ежедневно се споделят в социалните мрежи. Българските морски курорти са особено любими за чужденците, които често "изпускат парата" с алкохолни напитки, танци и купони д

Парче от саниращ се блок падна върху дете (СНИМКИ)

//dariknews.bg/regioni/shumen/parche-ot-sanirasht-se-blok-padna-vyrhu-dete-snimki-2037831

Дете пострада при инцидент край блок в Шумен, който в момента се санира. Злополуката е станала на бул. Велики Преслав 12 тази вечер.

Кметът на Младост продава 10 дка за 20 евро на квадрат, докато е в чужбина

https://offnews.bg//obshtestvo/kmetat-na-mladost-prodava-10-dka-za-20-evro-na-kvadrat-dokato-e-v-chu-660920.html

Кметът на „Младост” Десислава Иванчева иска да продаде 10 дка поземлен общински имот за 400 100 лева на фирма "Билд Сити Фактор" ЕООД. 

Това стана ясно от доклад, внесен от Иванчева в Столичния общински съвет, който бе разгледан от комисията по икономика към СОС. Кметът е в чужбина, обяви заместникът й Биляна Петрова пред съветниците, за да обясни отсъствието на вносителя на предложението от заседанието на комисията. 

Зам.-шефът на СОС Николай Стойнев, който е и председател на стопанската комисия, определи докладът на Иванчева като скандален, защото липсват необходимите към него скица на предложената за продажба земя, становище на архитекта на "Младост" и ниската цена от 20 евро без ДДС на квадрат. Фирмата, която според доклада на Иванчева трябва да се сдобие с апетитната земя в "Младост" 4 е собственик на две недовършени сграда на терена и право на строеж. Не е ясно обаче може ли от тези 10 дка да се обособят отделни парцели, както и какво точно строителство на нови или започнатите и недовършени сгради ще се случва на мястото.

Зам.-кметът на „Младост” Петрова заяви, че не знае защо предложението на Иванчева е само една страничка, тъй като тя е виждала всички документи. Виждала съм ги окомплектовани, имаше ги в папката, каза Петрова. 

Ако се набави необходимата документация, предложението на Иванчева ще бъде разгледано след лятната ваканция на Столичния общински съвет. 

Подготвят се допълнителни облекчения за инвеститорите

https://www.24chasa.bg/novini/article/6345626

Подготвят се допълнителни облекчения за инвеститорите Министърът на икономиката Емил Караниколов съобщи, че се подготвят допълнителни облекчения за инвеститорите. Работи се по обединяването на два закона - за инвестициите и за малките и средни предприятия, и така да се създаде по-благоприятна среда за инвеститорите, каза в отговор на въпроси на БТА министърът и отбеляза,

България, Гърция, Румъния и Унгария свързват газовите си мрежи

http://www.moreto.net/novini.php?n=355854

Газовите компании от България, Гърция, Румъния и Унгария се съгласиха да свържат газовите си мрежи, за да увеличат нивото на сигурност на доставките за югоизточна Европа, предава Ekathimerini. „Булгартрансгаз“, „ДЕСФА“, „ФГСЗ“ и „Трансгаз“, както и българо-гръцката Ай Си Джи Би подписаха меморандум за разбирателство по проекта в Букурещ.

Националните мерки срещу мръсния въздух ще се определят наесен

http://www.dnevnik.bg/zelen/2017/07/19/3009788_nacionalnite_merki_sreshtu_mrusniia_vuzduh_shte_se/?ref=rss


Първите данни от доклад на Световната банка за мръсния въздух в България се очакват през есента и тогава ще се определят мерките, които трябва да се вземат на национално ниво. Това се разбра от думите на министъра на околната среда Нено Димов пред БиТиВи.<br /><br />Преди да започнем да взимаме конкретни мерки трябва да видим тази информация, защото прибързаните решения може да доведат до грешни резултати, каза екоминистърът.<br /><br />Той обясни, че тогава ще се...

Министър Нанков: ”Тракия” отесня, трябва да я разширим поне до Пловдив

http://frognews.bg/news_138575/Ministar-Nankov-Trakiia-otesnia-triabva-da-ia-razshirim-pone-do-Plovdiv/

За АМ „Тракия“ разглеждаме варианта и сме започнали процедури по проучване на възможностите за разширяването й поне до Пловдив с още една лента в двете посоки.

Вижте как съненият принц Джордж и малката принцеса Шарлот пристигат в Германия (Галерия+ Видео)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6345527

Вижте как съненият принц Джордж и малката принцеса Шарлот пристигат в Германия (Галерия+ Видео)Съненият принц Джордж беше заснет на берлинско летище, където Принц Уилям и съпругата му Кейт пристигнаха на посещение, съобщи в. „Дейли Мирър“. Бдителните фотографи уловиха как Джордж увисва на ръката на баща си Принц Уилям и изглежда много уморен - очевидно не е имал време за дрямка по време на полета,

Арета Франклин издава нов албум

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6345602

Арета Франклин издава нов албум
Арета Франклин обяви, че издава нов албум, който ще е предпоследният в кариерата й, съобщи Контактмюзик. Албумът "A Brand New Me: Aretha Franklin with the Royal Philharmonic Orchhestra" ще излезе в продажба на 10 ноември. Той ще отбележи 50-годишнината на сътрудничеството на живата легенда на соул музиката със звукозаписната къща "Атлантик

Излезе трейлърът на "Baa Baa Land"- най-досадният филм на всички времена (Видео)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6345504

Излезе трейлърът на "Baa Baa Land"-
най-досадният филм на всички времена (Видео)Излезе трейлърът на 8-часовия филм "Baa Baa Land", окачествен от собствените си създатели като най-досадния на всички времена, пише в. "Дейли експрес", предаде БТА. Питали ли се сте се някога дали броенето на овце наистина помага на човек да заспи? Скоро страдащите от безсъние и почитателите на киното вероятно ще научат отговора.

ЕС предупреди Полша да спре да сплашва журналисти

http://www.mediapool.bg/es-predupredi-polsha-da-spre-da-splashva-zhurnalisti-news266856.html

"Спрете най-накрая със сплашването на журналисти", предупреди Полша първият заместник-председател на ЕК Франс Тимерманс, предаде ДПА. Тимерманс отговори на пресконференция на въпроси по повод съобщения в медиите, че полска журналистка, отразяваща ЕС за независима полска телевизия, е била заплашвана и обиждана заради това, че е задала миналата седмица в ЕС въпроси за полската съдебна реформа. Според новинарския сайт Юрактив държавната полска телевизия е заявила, че Дорота Баволек задава политически мотивирани въпроси, определени като провокационни, с цел да навреди на Полша. Последваха серия от съобщения в Туитър, в които журналистката бе наречена "доносник", "антиполска манипулаторка" и "проститутка". Някои от тях са били споделени от евродепутати, членове на полската управляваща партия. "Не бива да има случаи на сплашване на журналисти, за да не си вършат работата", заяви Тимерманс. Той подчерта, че всеки, който иска да задава критични въпроси, не трябва да се въздържа да го прави, страхувайки се от последствията. "В едно свободно общество нещата не стоят така", добави заместник-председателят на ЕК и припомни, че демокрацията се нуждае от свободни медии. "Това е европейският начин, така ЕС може да функционира и така нашите народи могат да живеят в свободно, справедливо и открито общество", подчерта той. "Работата на журналистите е да бъдат досадни - включително и с мен, имам опит - и моята задача е да го приемам и да отговарям на въпросите", подчерта Тимерманс, цитиран от Франс прес. "Това трябва да бъде отношението на всички в ЕС. Това е начинът, по който работи ЕС", припомни еврокомисарят. В ръководството на полските обществени медии настъпиха персонални промени. Журналисти, смятани за прекалено критични към консервативната власт, бяха отстранени. Полската управляваща партия "Право и справедливост" предизвика протести в страната и критики от страна на ЕС с плана си да разреши 25-те членове на Националния съдебен съвет да се избират от парламента, а не от съдиите, припомня ДПА.

Светило в ин витрото е причинило катастрофа на "Тракия" под влияние на дрога и алкохол

https://offnews.bg//112/svetilo-v-in-vitroto-e-prichinilo-katastrofa-na-trakia-pod-vlianie-n-660917.html

Един от известните специалисти по ин витро у нас е предизвикал катастрофата на АМ "Тракия" от неделя, докато е бил под влиянието на наркотици и алкохол, когато колата му праща "Бентли" в канавката.

Д-р Иван Сигридов е управлявал колата си - БМВ, с висока скорост по аварийната лента на магистралата в неделя. 40-годишният лекар застига и удря влизащо в паркинг "Бентли", управлявано от 31-годишен мъж от самоковското село Бели Искър. При удара бентлито се завърта и излита в отводнителна канавка. Водачът му за щастие не е пострадал.

Според "24 часа", д-р Сигридов е карал колата си дрогиран. След катастрофата Сигридов е откаран в болница в Стара Загора с фрактура на носа. Там му правят тестове за наркотици и алкохол. Оказват се положителни. Те са показали наличие на кокаин в кръвта на доктора, както и 0,79 промила алкохол.

По случая е образувано досъдебно производство. То е под наблюдението на Районната прокуратура в Чирпан. За сега обаче д-р Сигридов не е задържан, твърдият информационни сайтове.

Д-р Иван Сигридов е известен столичен акушер-гинеколог, който е помогнал на стотици жени да се сдобият с рожби. Възпитаник е на Медицински университет - София. Има преминали множество квалификационни курсове по света. 

ЕС предупреди Полша да спре да сплашва журналисти

https://www.24chasa.bg/novini/article/6345592

ЕС предупреди Полша да спре да сплашва журналисти "Спрете най-накрая със сплашването на журналисти", предупреди Полша първият заместник-председател на ЕК Франс Тимерманс, предаде ДПА. Тимерманс отговори на пресконференция на въпроси по повод съобщения в медиите, че полска журналистка, отразяваща ЕС за независима полска телевизия, е била заплашвана и обиждана заради това,

Метрото може да стигне до индустриалната зона "Божурище"

http://www.dnevnik.bg/biznes/2017/07/19/3009779_metroto_moje_da_stigne_do_industrialnata_zona/?ref=rss


Инфраструктурата на индустриалната зона "Божурище" ще се развива с три проекта, единият от които включва разширение на метрото, което да минава отгоре. Това съобщи пред медиите министърът на икономиката Емил Караниколов, цитиран от БТА. Друга обсъждана идея е оттам да минава жп превоз.<br /><br />На сайта на зоната също се обещава там да бъде изградена спирка на метрото в близко бъдеще. Идеи за строителство на метро до Божурище и Банкя бяха формулирани от участници в...

Спад на вноса на бира у нас и ръст на износа с 8 % отчитат пивоварите през 2016 г.

http://www.mediapool.bg/spad-na-vnosa-na-bira-u-nas-i-rast-na-iznosa-s-8-otchitat-pivovarite-prez-2016-g-news266855.html

Рекордно от 2008 г. производство на 5.180 млн. хектолитра бира в България през миналата година, отчетоха в сряда от Съюза на пивоварите в България в навечерието на професионалния си празник Илинден. Постигнатите обороти в индустрията достигат половин милиард лева през 2016 г., като за пръв път се отчита слаб от 2% в количествата на внесената в страната бира и покачване на износа с 8%. Близо 99 на сто от производствения пазар в България се пада на членовете на Съюза на пивоварите, които са "Болярка - ВТ”, "Бритос”, "Загорка”, "Каменица”, "Карлсберг България” и "Ломско пиво” АД. Любопитна тенденция, отбелязана от пивоварите, е нарасналият интерес към пивото с под 2% обемни градуса алкохол и към безалкохолните бири, които имат вкуса на традиционното пиво, тъй като съдържат същите натурални съставки малц, хмел, пивни дрожди и вода. Обновяването на портфолиото на всяка пивоварна компания и откриването на микро-пивоварни ясно показват, че бирената категория има ниши за развитие, посочват още от браншовия съюз. Инвестициите в продуктови иновации са ключови в този процес, както и инициативите за по-добра комуникация на спецификите и качествата на пивото и неговите съставки. Устойчива тенденция бележи и инвестиционният процес в бранша, като за последните три години вложенията в дълготрайни материални активи за производство на пиво и малц възлизат на 164 милиона лева. С най-голям дял продължават да бъдат капиталовите инвестиции в нови бутилиращи и опаковащи линии, енергоефективно промишлено обзавеждане, модернизиране на производствените и логистични звена, съобщават от Съюза на пивоварите. Изпълнителният директор на организацията Ивана Радомирова посочва, че през миналата година приходите към бюджета от производството и продажбите на бира надхвърлят 350 млн. лева, от които директните постъпления от акциз и ДДС от бранша са близо 140 млн. лева. По данни на Europe Economics добавената стойност по цялата верига на бирената индустрия, от полето – до чашата на консуматора, е близо 330 млн. евро, от които – 32% се генерират директно от пивоварните компании, 49% от секторите по веригата на доставките и 19% от търговските обекти на дребно и заведенията – ресторанти, кафенета, барове и др., пише още в съобщението на съюза В него се допълва, че през първите шест месеца на 2017 г. се запазват основните миналогодишни тенденции. За полугодието пивоварните, членуващи в организацията, са пуснали на пазара 6 нови марки пиво и десетки иновации в опаковки и етикети. Обемът на реализацията е на нивата от миналата година, като се запазва положителната тенденция за увеличаване на дела на продажбите в кенове, стъклени бутилки и намаляване на дела на консумацията в пластмасови опаковки. "Данните на СПБ, както и на Националния статистически институт и Евростат, еднозначно показват, че българите все повече предпочитат пивото. И независимо, че потребителят става все по-взискателен, все по-информиран, все по-любознателен и готов да експериментира с нови вкусове и продуктови предложения, българската бира неизменно си остава най-търсената от консуматора“, коментират от Съюза на пивоварите. От сдружението са категорични, че въпреки динамиката в навлизането у нас на стотици нови вносни брандове и стилове бира, вкусът на сънародниците ни към родното светло пиво се запазва. Дори и когато трайно живеят или учат в чужбина, те пак търсят и обичат да пият именно традиционните български марки. Доказателство за това е износът на бира именно към държави с големи български диаспори.

Инкриминират незаконния добив на подземни богатства

http://www.cross.bg/bogatstva-podzemni-deyanieto-1549592.html

/КРОСС/ Инкриминират незаконния добив на подземни богатства. Тази промяна в Наказателния кодекс одобриха министрите от кабинета "Борисов-3" на днешното си заседание. Предстои текстовете да бъдат внесени за разглеждане и гласуване в парламента. По инициатива на Министерството на енергетиката проектът за изменение на Наказателния кодекс се допълва с текст, според който добивът на подземни богатства без концесия или когато концесията е спряна, се наказва с лишаване от свобода до шест години и глоба от 1000 до 20 000 лева. На същото наказание подлежи и лице, което транспортира, съхранява, преработва или продава незаконно добити подземни богатства. По-рано през деня енергийният министър Теменужка Петкова и областният управител на Перник Ирена Соколова обсъдиха възможности за разрешаване проблемите на жителите на град Перник. Според промените в НК затвор от една до осем години и глоба от 5 000 до 15 000 лева са предвидени при повторно нарушение и когато деянието е извършено от предварително уговорена група, в съучастие със служител от администрацията, в защитена територия или защитена зона, чрез използване на документ с невярно съдържание и други. Размерът на предвиденото наказание се увеличава допълнително и в следните случаи - когато деянието е извършено от лице, което действа по поръчение или в изпълнение на организирана престъпна група, когато деянието е опасен рецидив, когато предметът на престъплението е в особено големи размери или случаят е особено тежък

Енергото и ВиК тръгнаха с полицаи да търсят кой ги краде

http://www.moreto.net/novini.php?n=355844

Съвместни проверки за кражба на ток и вода извършиха служители на варненското енерго, ВиК и полицаи, научи Moreto.net. Само двама нарушители са заловени вчера. Около 11.25 часа екипите влезли на проверка в къща на улица "Химик" в Девня.

Нанков: Ще си търсим ползите от обжалването на ТОЛ системата

http://dnes.dir.bg/news/avtomagistrala-trakia-tol-sistema-nikoli-nankov-26086883

Ще сезираме компетентните органи за жалбите по процедурите за ТОЛ-системата и ще внесем насрещен материален иск за пропуснати ползи.

Нетаняху нарече критиките на ЕС спрямо Израел „аномалия“

https://www.actualno.com/asia/netanjahu-nareche-kritikite-na-es-sprjamo-izrael-anomalija-news_623276.html

Израелският премиер Бенямин Нетаняху определи повтарящите се критики на Европейския съюз спрямо Израел като „аномалия“ и призова Европа да преосмисли отношението си спрямо държавата. Брюксел многократно е осъждал строителството на еврейски жилища в окупирания За

Роднина натопил Искрен Пецовот "Латино партизани" , че кара пил

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6345566

Роднина натопил Искрен Пецовот "Латино партизани" , че кара пилРоднина натопил Искрен Пецов, че кара пил, разказа самият той във Фейсбук. "Скъпи приятели, преди малко ми се случи нещо , което искам да ви разкажа. Карам си бодро колата, зад мен патрулки. Спират ме, имало сигнал на 112 че карам пил? Никога не пия, когато ще шофирам! Закон. Проверка-резултат 0.00.

Роднина натопил Искрен Пецов, че кара пил

https://www.24chasa.bg/novini/article/6345566

Роднина натопил Искрен Пецов, че кара пилРоднина натопил Искрен Пецов, че кара пил, разказа самият той във Фейсбук. "Скъпи приятели, преди малко ми се случи нещо , което искам да ви разкажа. Карам си бодро колата, зад мен патрулки. Спират ме, имало сигнал на 112 че карам пил? Никога не пия, когато ще шофирам! Закон. Проверка-резултат 0.00.

Фетхуллах Гюлен: САЩ няма да ме предадат на турските гласти

https://www.24chasa.bg/novini/article/6345568

Фетхуллах Гюлен: САЩ няма да ме предадат на турските гластиТурският мюсюлмански проповедник Фетхуллах Гюлен, обвиняван от Анкара, че стои зад опита за преврат в Турция през юли м.г., заяви, че САЩ няма да го предадат на турските власти, информира РИА Новости. Не смятам, че президентът на САЩ, без значение дали републиканец или демократ, би се подчинил на такова безсмислено искане и би рискувал да опетни

Изненадващо беше сменена близо 1/4 от турския кабинет

http://dnes.dir.bg/news/ministri-metezhat-turtzia-26086869

Турският премиер Бинали Йълдъръм обяви състава на обновения Министерски съвет. Кабинетът бе огласен след среща между Йълдъръм и президента Реджеп Тайип Ердоган.

Последното състезание на Юсейн Болт ще е на 12 август

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/07/19/3009790_poslednoto_sustezanie_na_jusein_bolt_shte_e_na_12/?ref=rss


Юсейн Болт потвърди, че ще участва в две дисциплини на световното първенство по лека атлетика в Лондон - в спринта на 100 метра и щафетата на 4х100 метра. След тези две бягания носителят на осем златни медала от олимпийски игри ще сложи край на състезателната си кариера.<br /><br />"Целта ми е да спечеля в Лондон. Искам да се оттегля като шампион", заяви ямайският спринтьор, който има 11 златни и общо 13 медала от световни първенства.<br /><br />Шампионатът в...

Възпитаници на математическата гимназия в Русе с 4 медала от олимпиада в Сингапур

https://offnews.bg//obshtestvo/vazpitanitci-na-matematicheskata-gimnazia-v-ruse-s-4-medala-ot-olimpia-660921.html

Три златни, един бронзов медал и Голямата купа спечелиха трима ученици на Природоматематическата гимназия "Баба Тонка" в Русе от международната олимпиада по математика в Сингапур (SIMOC). За успеха съобщиха от учебното заведение в крайдунавския град пред БНТ.

Състезанието се проведе от 14 до 17 юли.

Шестокласниците Йордан Петков, Константин Георгиев и Станислав Григоров били поканени да участват благодарение на отличните си резултати и спечелените медали. Заминали с финансовата подкрепа на фонд „Математика на бъдещето“ към училището.

Константин Георгиев е спечелил два златни медала и Голямата купа на трибоя в надпреварата. Йордан Петков също се е завърна със златен медал, а Станислав Григоров - с бронзов.

Те са били подготвени от доц. д-р Илияна Раева от Русенския университет.

Ръководител на екипа в Сингапур е бил директорът на математическата гимназия Митко Кунчев, който е дарил в подкрепа на участието на учениците в престижната надпревара средствата, които е получил заедно с наградата „Русе“ в навечерието на Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост - 24 май.

Повече от 22 000 ученици от 19 страни са участвали в предварителния кръг на олимпиадата. Това е първата изява на възпитаници на русенската гимназия в едно от най-трудните и престижни състезания по математика.

Шест месеца по-късно - (не)спазените от Тръмп обещания

http://econ.bg/Новини/Шест-месеца-по-късно-не-спазените-от-Тръмп-обещания-_l.a_i.745861_at.1.html

Докато президентът на САЩ Доналд Тръмп заемаше шофьорското място на чисто нова пожарна кола тази седмица пред Белия дом, планът му...

Телефонен измамник получи доживотна присъда в Китай

http://www.moreto.net/novini.php?n=355811

Телефонен мошеник, измъкнал с измама пари от ученичка, спестени за по-нататъшно обучение, получи доживотна присъда в Китай, предаде ТАСС, като се позова на местния новинарски сайт Синминван. Процесът, приключил в град Лини, в източната провинция Шандун, предизвика голям отзвук в страната.

БАБХ спряла от продажба 10 000 литра маслинови масла

http://www.cross.bg/masla-maslinovi-rastitelni-1549589.html

/КРОСС/ Българската агенция по безопасност на храните е извършила 1140 проверки на предлаганите маслинови масла (зехтин) и растителни масла смес, с вложено в състава им маслиново масло, съобщават от агенцията. В резултат на проверките, които са извън официалния контрол, са издадени са 183 предписания за спиране от реализация, на неотговарящи маслинови масла със стандартите за търговия. Спрени са от продажба близо 10 000 литра. Обект на инспекциите са били супермаркети и специализирани хранителни магазини, складовете за търговия на едро и дребно, логистични центрове на търговските вериги и производствени обекти, с дейност производство и/или бутилиране на маслинови масла и смеси от растителни масла. Взети са 20 проби за лабораторни изпитвания за съответствие с характеристиките на категориите маслинови масла. Анализът показва, че на българския пазар се предлагат някои видове маслинови масла, които не отговарят на изискванията за етикетирането, характеристиките и наименованията. Обозначенията на опаковките са само за търговската марка, като липсва описание или налична информация и изображения.    

Как да накараме децата да четат през лятото

https://www.vesti.bg/lyubopitno/kultura/kak-da-nakarame-decata-da-chetat-prez-liatoto-6071672

Известни български личности препоръчват любимите си книги за четиво по време на лятната ваканция

Известен е победителят от конкурсa Chivas Venture

https://offnews.bg//obshtestvo/izvesten-e-pobediteliat-ot-konkursa-chivas-venture-660919.html

Носителката на Оскар, филантроп и бизнесдама Холи Бери короняса в Лос Анджелис победителите от Chivas Venture – организираното от търсене на проекти, които ще създадат по-добро бъдеще за обществото. Победителите бяха обявени, след като пет иновативни предприемачи презентираха пред препълнена със звезди публика – в нея личаха имената на холивудските сензации Хавиер Бардем и Дон Чийдъл, например.

SIAM ORGANIC от Тайланд, компания, която помага на фермерите в азиатската държава да отглеждат биоориз, за да увеличат приходите си, си тръгна от финалното събитие в конкурса в САЩ с най-големия дял от наградния фонд, получавайки 400 000 долара.

Събитието – водено от актьора и комик Джош Гад и провело се в LADC Studios в Лос Анджелис – беше кулминацията на третата година на Chivas Venture. В него 30 финалисти от шест континента се конкурираха за дял от наградния фонд на стойност 1 млн. долара. Журито – което се състоеше от Холи Бери; основателя и изпълнителен директор на Beeck Center for Social Impact + Innovation at Georgetown University, Сонал Шах; основателя на MissionU, Pencils of Promise и автор на бестселъра The Promise of a Pencil, Адам Браун; председателя на съвета на директорите и изпълнителен директор на Pernod Ricard, компанията, която притежава Chivas Regal, Алекс Рикар – даваше на всеки бизнес оценка, базирана на възможността му да създаде устойчива промяна посредством потенциален бизнес модел и възможност за разрастване.

Останалите финалисти, които получиха финансиране и признание бяха: Recycle Points от Нигерия с 200 000 долара, проект, който стимулира събирането и рециклирането на отпадъци, Bioestibas от Колумбия с 50 000 долара – те изработват палети от стъбла, останали от пазара на цветя, като по този начин спират изсичането на дърветата, iDrop Water от ЮАР с финансиране от 50 000 долара – пречистват мръсната вода в Африка, правейки я достъпна – за пиене и като цена, и Intendu от Израел, също с 50 000 долара, които разработват компютърни игри за възстановяване на пациенти, които страдат от увреждане на мозъка.

Българският представител Sea Harmony, който има за цел да възстанови живота в мъртвите зони в моретата и океаните, също се представи достойно. Макар да не бяха сред петимата отличени финалисти в Лос Анджелис варненските предприемачи направиха много силна кампания до момента, класирайки се на 11-о място от 30 участници в онлайн гласуването, което предшестваше големия финал в САЩ. На западното крайбрежие те имаха също така шанса да се запознаят с потенциални инвеститори за своя проект, а презентациите пред международното жури на Chivas Venture са безценен опит при бъдещо търсене на финансиране.

Представителят на големите победители Peetachai (Neil) Dejkraisak от Siam Organic каза:

“Толкова съм щастлив и благодарен – това ще има огромно значение за бъдещето развитие на нашата компания. Имаме изключително ограничени ресурси, така че да получим финансиране на такава стойност от Chivas Venture е просто невероятно. То ще ускори развитието на проекта ни с 3-4 години... и ще ми спести много бели косми и безсънни нощи!”

Когато Джош Гад попита Холи Бери, звезда от филмите за Х-Мен, дали социалните предприемачи са днешните супергерои, тя заяви следното:

“Действително всеки един от финалистите тук тази вечер е герой на съвремието. Те всички се борят, за да създадат позитивна промяна в света.”

Изпълнителният директор на Pernod Ricard Алекс Рикар коментира конкурса по следния начин:

“Качеството на проектите на финалистите тази вечер беше страшно високо. Най-удовлетворително за мен и останалите членове на журито ще бъде да видим как Neil и останалите предприемачи успяват да постигнат промяна. Пожелаваме им всичко най-добро.”

Вече в третата година от съществуването си Chivas Venture до момента е получил почти 6000 заявки от стартъпи, които имат амбицията да използват иновативни методи, за да направят света по-добро място. Двата милиона долара, раздадени през предишните две години, бяха използвани, за да подкрепят млади компании, които вече успяха да променят живота на над 300 000 бенефициери в над 40 държави по цял свят. Визията за бъдещето на тазгодишните финалисти също вдъхва надежда, че добрата работа ще бъде продължена – в нея се виждат щурци, които се използват за направата на протеинови барове, боклук, превърнат в обувки за нуждаещите се, стени, покрити с мъх, които чистят градския въздух и отпадъци, които се превръщат в достъпно гориво за готвене.

За да продължи традицията си да вдъхновява и подкрепя бъдещите поколения на предприемачи, Chivas Venture кани всеки, който има социалноотговорен бизнес, независимо в коя точка на света се намира, да кандидатства в следващото издание на конкурса, което започва на 4 септември 2017 година.

За повече информация посетете уебсайта на Chivas Venture.

Обертан в София: С "Левски" ми предстои голяма промяна в живота

https://www.24chasa.bg/sport/article/6345534

Обертан в София: С "Левски" ми предстои голяма промяна в животаБившият футболист на "Манчестър Юнайтед" и "Нюкасъл" Габриел Обертан пристигна в България, за да проведе финални разговори с "Левски". Веднага след като кацна на летище София, Обертан се отправи към "Герена", където му предстои да мине прегледи и да седне на преговори с клубните шефове. "Тук съм, за да се запозная лично с обстановката.

Премахването на касационното обжалване на екооценките тежко нарушава конституцията

http://www.mediapool.bg/premahvaneto-na-kasatsionnoto-obzhalvane-na-ekootsenkite-tezhko-narushava-konstitutsiyata-news266854.html

Има няколко тежки конституционни нарушения в законопроекта, с който гражданите се лишават от възможност за касационно обжалване на оценките за въздействие върху околната среда (ОВОС) на големите инфраструктурни проекти. Такава позиция обяви правозащитната организация "Програма Достъп до информация" (ПДИ) в сряда, когато поправките минаха на първо четене в парламента. Според вносителите от ГЕРБ корекциите целят "избягване на дългите и тежки (съдебни) процедури", но не отчитат, че контролът за законност върху действията на администрацията е израз на правовата държава, напомня ПДИ. "В мотивите на законопроекта не е отбелязано, че се предприема ограничение на основни права, гарантирани с Конституцията (чл. 55), Конвенцията за достъп до информация, участие на обществеността в процеса на вземането на решения и достъпа до правосъдие по въпроси на околната среда, влязла в сила за Република България, правото на ЕС – Директива 2011/92/ЕО на Европейския парламент и на Съвета", отбелязва организацията. Един от основните проблеми на проекта е, че изключването на касационното обжалване ще се решава от Министерския съвет. В същото време Конституцията недвусмислено посочва, че това може да се реши само от Народното събрание. "Това правомощие на Народното събрание не може да бъде делегирано предвид основния принцип на правото за забрана делегираното правомощие да се преотстъпва на друг държавен орган, камо ли на орган в системата на друга власт. Следователно предлаганото изменение е в нарушение на Конституцията", казва ПДИ. Дори и парламентът обаче не може да изключва от обжалваемост актове, които засягат основни конституционни права. Именно такива актове са оценките за въздействия върху околната среда, защото конституцията гарантира право на гражданите на здравословна и благоприятна околна среда. "Буди недоумение законодателният подход, при който от съдебно обжалване пред касационна инстанция се изключват инвестиционни предложения за обекти от национално значение, а обратно – остава такова обжалване за по-малките и незначителни инвестиционни предложения", допълва ПДИ. Организацията отбелязва още, че законопроектът е обсъден от водещата парламентарна комисия само два дни след внасянето му в парламента, което е остро нарушение със Закона за нормативните актове (срокът по закон е 30 дни). Към проекта няма предварителна оценка, което също противоречи на законовото изискване. "Дори от мотивите към законопроекта не става ясно колко са обектите с национално значение, по отношение на които се изключва касационното обжалване, кои са, колко обжалвания на административни актове за одобряване на оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС) са осъществени по тях през последните 15-20 години, какъв е резултатът от тях. По този начин не става ясно за заинтересованите граждани и юридически лица какъв е обхватът на въздействието на планираните законодателни промени, а стои съмнението, че това не е било ясно и на вносителите", се казва в позицията на организацията. В сряда парламентът гласува на първо четене промените в Закона за опазване на околната среда, с които се дава "бърза писта" за строежите на магистралите. Проектът събра 103 гласа "за" от всички парламентарни групи. Единствено депутатът от ГЕРБ и бивш министър на икономиката и енергетиката Делян Добрев е гласувал "против". По-голямата част от групата на БСП са се въздържали (26 депутати). Поправките предвиждат премахване на касационното обжалване (пред петчленен състав на Върховния касационен съд) на оценката за въздействието на околната среда (ОВОС) за важни национални обекти като ядрени централи, строителство на автомагистрали, първокласни пътища и пр., а произнасянето на съда по жалба да има краен срок от шест месеца. В момента производството е на две съдебни инстанции и няма срок за произнасяне на съда. Вносители на предложенията за промени в Закона за опазване на околната среда са трима депутати от ГЕРБ – председателят на правната комисия Данаил Кирилов, бившият министър на околната среда Ивелина Василева и Станислав Иванов.

Съкратеното обжалване на екооценките тежко нарушава конституцията

http://www.mediapool.bg/sakratenoto-obzhalvane-na-ekootsenkite-tezhko-narushava-konstitutsiyata-news266854.html

Има няколко тежки нарушения на конституцията в законопроекта, с който гражданите се лишават от възможност за касационно обжалване на оценките за въздействие върху околната среда (ОВОС) на големите инфраструктурни проекти. Това става ясно от позицията на правозащитната организация "Програма Достъп до информация" (ПДИ), разпространена в сряда, когато поправките минаха на първо четене в парламента. ПДИ обяснява, че целта на корекциите е "избягване на дългите и тежки (съдебни) процедури" и не отчитат, че контролът за законност върху действията на администрацията е израз на правовата държава. "В мотивите на законопроекта не е отбелязано, че се предприема ограничение на основни права, гарантирани с Конституцията (чл. 55), Конвенцията за достъп до информация, участие на обществеността в процеса на вземането на решения и достъпа до правосъдие по въпроси на околната среда, влязла в сила за Република България, правото на ЕС – Директива 2011/92/ЕО на Европейския парламент и на Съвета", заявява организацията. Един от основните проблеми на проекта е, че изключването на касационното обжалване ще се решава от Министерския съвет. В същото време конституцията недвусмислено посочва, че това може да се реши само от Народното събрание. "Това правомощие на Народното събрание не може да бъде делегирано предвид основния принцип на правото за забрана делегираното правомощие да се преотстъпва на друг държавен орган, камо ли на орган в системата на друга власт. Следователно предлаганото изменение е в нарушение на конституцията", казва ПДИ. Дори и парламентът обаче не може да изключва от обжалваемост актове, които засягат основни конституционни права. Именно такива актове са оценките за въздействия върху околната среда (ОВОС), защото конституцията гарантира право на гражданите на здравословна и благоприятна околна среда. "Буди недоумение законодателният подход, при който от съдебно обжалване пред касационна инстанция се изключват инвестиционни предложения за обекти от национално значение, а обратно – остава такова обжалване за по-малките и незначителни инвестиционни предложения", допълва ПДИ. Организацията допълва още, че законопроектът е внесен в парламента и обсъден от водещата парламентарна комисия само два дни след това, което е остро нарушение със Закона за нормативните актове (срокът по закон е 30 дни). Към проекта няма предварителна оценка, което също противоречи на законовото изискване. "Дори от мотивите към законопроекта не става ясно колко са обектите с национално значение, по отношение на които се изключва касационното обжалване, кои са, колко обжалвания на административни актове за одобряване на оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС) са осъществени по тях през последните 15-20 години, какъв е резултатът от тях. По този начин не става ясно за заинтересованите граждани и юридически лица какъв е обхватът на въздействието на планираните законодателни промени, а стои съмнението, че това не е било ясно и на вносителите", се казва в позицията на организацията. В сряда парламентът гласува на първо четене промените в Закона за опазване на околната среда, с които се дава "бърза писта" за строежите на магистралите. Проектът събра 103 гласа "за" от всички парламентарни групи. Единствено депутатът от ГЕРБ и бивш министър на икономиката и енергетиката Делян Добрев е гласувал "против". По-голямата част от групата на БСП са се въздържали (26 депутати). Поправките предвиждат премахване на касационното обжалване (пред петчленен състав на Върховния касационен съд) на оценката за въздействието на околната среда (ОВОС) за национални обекти, а произнасянето на съда по жалба да има краен срок от шест месеца. В момента производството е на две съдебни инстанции и няма срок за произнасяне на съда. Вносители на предложенията за промени в Закона за опазване на околната среда са трима депутати от ГЕРБ – председателят на правната комисия Данаил Кирилов, бившият министър на околната среда Ивелина Василева и Станислав Иванов.

Депутат от Обединени патриоти: Съмнителни чужди капитали може да изкупят българската земя

http://frognews.bg/news_138574/Deputat-ot-Obedineni-patrioti-Samnitelni-chujdi-kapitali-moje-da-izkupiat-balgarskata-zemia/

Земеделите в България получават пет пъти по-ниски субсидии за земята си, отколкото например холандските и белгийските. Ако те се изравнят, българските фермери ще могат да изкупят земята и да я обработват. Иначе тук ще дойдат съмнителни капитали и ще изкупят най-добрите ни ниви.

Жертва и 3-ма ранени при катастрофа на ”Тракия”

http://dnes.dir.bg/news/katastrofa-avtomagistrala-trakia-balgarovo-26086812

Една жена е загинала, трима са пострадали при катастрофа на магистрала "Тракия" в посока Бургас, съобщиха от Областната дирекция на МВР.

Кметицата на столичния "Младост" пуска за продажба 10 дка терен за 400 хил. лева

http://www.cross.bg/ivancheva-leva-desislava-1549588.html

/КРОСС/ Кметът на столичния квартал „Младост" Десислава Иванчева иска да продаде 10 дка общинска земя само срещу 400 хиляди лева. Това стана ясно от доклад, който самата Десислава Иванчева е внесла до Столичния общински съвет, предава Дарик. Заради липси на важни документи обаче, той няма да бъде част от дневния ред на заседанието на СОС на 20 юли. Зам.-председателят на местния парламент, който е и начело на стопанската комисия в СОС, Николай Стойнев определи намеренията на Иванчева като скандални, тъй като вместо да следва предизборните си обещания за запазване на зелените площи в района, тя започна да разпродава терени. След повече от половин година на поста си като кмет на „Младост", това е един от първите доклади на Десислава Иванчева, в който обаче са налице редица пропуски. Без представена скица на имотите, без становище на районния главен архитект, предложението на Иванчева е да се продаде общински терен от 10 дка за сумата от 400 хиляди лева. Заради липсите и отсъствието на самата вносителка докладът беше отложен в общинската стопанска комисия. А според зам.-председателя на местния парламент Николай Стойнев предложението е скандално предвид недоволството на жителите на „Младост". "Жалко, че кмета на района го нямаше да си защити предложението. То е на една страница. Там е записано, че предлага имот от 10 декара в "Младост 4" да се продаде за 400 000 лева

Не откриха нарушения в изграждането на оградата на границата в Ямболска област

http://www.cross.bg/ogradata-agentziyata-oblast-1549587.html

/КРОСС/ Не са открити нарушения при строителството на оградата по българско-турската граница на територията на Ямболска област. Това се казва в заключението на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ). С постановление в края на март Върховната касационна прокуратура възложи на Агенцията за държавна финансова инспекция да извърши ревизия на проектирането, изграждането и поддържането на оградата на територията на Хасковска, Ямболска и Бургаска област. Проверката е правена в продължение на месец и половина, посочи областният управител Димитър Иванов. „Измерен е целият обект - път, широчина на път, елементи по съоръжението, абсолютно всичко е описано в доклада и проверката на Агенцията", каза Димитър Иванов, цитиран от БНР. Проверката беше назначена след подаден сигнал от началото на март от депутата Велизар Енчев, в който се твърдеше за евентуални нарушения и престъпления във връзка с изграждането на оградата.    

Нанков: Ще сезираме компетентните органи за жалбите по процедурите за ТОЛ-системата

https://www.24chasa.bg/novini/article/6345544

Нанков: Ще сезираме компетентните органи за жалбите по процедурите за ТОЛ-систематаЩе сезираме компетентните органи за жалбите по процедурите за ТОЛ-системата и ще внесем насрещен материален иск за пропуснати ползи. Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков по време на изслушването си в Комисията по транспорт във връзка с изграждането и въвеждане в експлоатация на ТОЛ-система за преминаване

ЕК подновява наказателна процедура срещу България заради достъп до електронните документи

https://offnews.bg//evropa/ek-podnoviava-nakazatelna-protcedura-sreshtu-balgaria-zaradi-dostap-do-660911.html

Европейската комисия подновява открита преди три години наказателна процедура срещу България за неизпълнение на изискването за създаване на единно звено за обмен на информация за документите за самоличност. 

България не е спазила срока за осигуряване на достъп до данните с изображенията на пръстовите отпечатъци, съхранявани в чиповете на българските паспорти. Това е трябвало да се случи до 2012 г. 

По този повод миналата година ЕК реши да заведе дело срещу България в Съда на ЕС. 

С това, че не е осигурила необходимия достъп България лишава останалите държави от ЕС от възможността за сигурен достъп и проверка на пръстовите отпечатъци, съхранявани в чиповете на българските паспорти, поясни ЕК, цитирана от БТА.

Комисията започва процедурата отначало, тъй като предишната е била прекратена. 

България разполага с два месеца за отговор, а след това процедурата може да продължи със следващата стъпка, която предшества завеждането на ново дело срещу нашата страна. 

Причината за забавянето от българска страна е обжалване на тръжната процедура за изграждане на звеното. Търгът е открит първоначално през 2013 г., но тогава не са били подадени предложения за участие.

През март 2015 г. е започнал нов търг, но следва обжалване в КЗК и Комисията отменя решението на МВР за избор на изпълнител. 

Шест години строг затвор за младеж, ограбил момиче в Монтана

https://www.24chasa.bg/novini/article/6345532

Шест години строг затвор за младеж,  ограбил момиче в МонтанаОкръжният съд в Монтана призна за виновен Г. Тодоров в извършване на грабеж и му наложи наказание от шест години „лишаване от свобода“ при „строг“ режим на изтърпяване. Делото се проведе по реда на съкратеното съдебно следствие. Подсъдимият Тодоров е многократно осъждан с влезли в сила присъди за престъпления против собствеността. През юни 2016 г.

Пренасочват 5 млн. лв. за заетост на над 2500 безработни

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/prenasochvat-5-mln-lv-za-zaetost-na-nad-2500-bezrabotni-243332/

Неусвоени средства от бюджета на Националния план за действие по заетостта ще се пренасочат към програми за финансиране на работни места

Опасни ли са автобусите от градския транспорт във Варна?

http://www.moreto.net/novini.php?n=355842

Автобусите от градския транспорт във Варна са опасни за пътниците, смятат шофьори, които сигнализираха в рубриката „Аз, Репортерът”. Според тях превозните средства се движат с износени гуми, а поддръжката им е некачествена. „Това са живи бомби на пътя.

Един толкова страшен Снежен човек (видео)

http://clubz.bg/56382-edin_tolkova_strashen_snejen_chovek_video

„Снежния човек“ е заглавието на новия британски трилър, екранизация по едноименния, издаван и у нас роман на Ю Несбьо. От днес можем да видим първия му трейлър.

Майкъл Фасбендър е в ролята на антигероя Хари Хуле, полицейският инспектор, стигащ до ръба на лудостта в този смразяващ трилър, в който дузина жени изчезват необяснимо с първия сняг. Освен Фасбендър и Ребека Хендерсън в главните роли, сред актьорския състав проблясват и още няколко качествени имена – Тоби Джоунс, Дж. К. Симънс, Вал Килмър, Шарлот Генсбур, Клои Севини, Джеймс Д’Арси.

Най-голямата надежда, че филмът ще бъде хубав и страшен, вдъхва името на шведския режисьор Томас Алфредсон, заснел „Покани ме да вляза” и „Дама, поп, асо, шпионин”. Може би си казвате „Какво по-хубаво от това?“. В такъв случай трябва да припомним, че първоначално за режисьор на The Snowman (все още филмът няма официално българско заглавие) беше определен Мартин Скорсезе. Това вероятно щеше да е още по-хубаво… но и настоящият вариант изглежда, че „Снежния човек“ е достатъчно, стилен, силен и смразяващ филм.

За да разберем със сигурност,  ще трябва да изчакаме до 13 октомври – за това са насрочени световната и българската премиера на филма.

Площад Славейков

Неизключен микрофон издаде остро изказване на Нетаняху за ЕС

http://dnes.dir.bg/news/izrael-es-evropeyski-parlament-benjamin-netanjahu-26086764

Бенямин Нетаняху бе чут през неизключен микрофон да казва, че е безумно ЕС да опитва да поставя постигането на мир с палестинците като условие за сближаване.

Една жена загина, а трима са ранени след катастрофа на магистрала "Тракия"

http://www.cross.bg/trakiya-dvizhenieto-avtomobila-1549586.html

/КРОСС/ Една жена е загинала, трима са пострадали при катастрофа в района на пътен възел Българово на 350 км от АМ „Тракия" в посока Бургас. Това съобщиха за Агенция „Фокус" от ОДМВР - Бургас. Катастрофата е между два автомобила с габровска и унгарска регистрация. Най-вероятно поради движение с несъобразена скорост и неспазване на дистанция, габровският автомобил е застигнал и блъснал унгарския. И двата автомобила са се движили в дясната пътна лента. Точното здравословно състояние на тримата пострадали се изяснява, закарани са в бургаска болница. Движението по АМ „Тракия" в района на инцидента се осъществява в активната лента. На място има патрули на „Пътна полиция", които регулират движението. В същия участък се извършват и ремонтни дейности, като между 11 часа и 14 часа движението в сряда и четвъртък се отклонява през обходен маршрут.  

Фотогалерия: Най-големият подводен тунел в дивата природа на Европа

http://www.dnevnik.bg/photos/2017/07/19/3008969_fotogaleriia_nai-golemiiat_podvoden_tunel_v_divata/?ref=rss


В "Жива вода" - съвместен проект на Модра в Чехия и Ухерске Храдище в Словакия, е монтиран най-големият в Европа панорамен тунел в естествен сладководен басейн, а не в аквариум.<br /><br />Тунелът е на 3.5 метра дълбочина, дълъг е 8 метра и е широк 2 метра. Преминаващите през него могат да видят живеещите в малкото езеро шарани, водни змии и др. Сред тях са и двуметрови екземпляри на руски есетри.<br /><br />В комплекса, изграден изключително със средства от...

Криминализират незаконния добив на подземни богатства

http://www.investor.bg/energetika/472/a/kriminalizirat-nezakonniia-dobiv-na-podzemni-bogatstva-243333/

Правителството прие редица промени в Наказателния кодекс, свързани с борбата с тероризма, опазването на собствеността и пиратството

Междублоковите пространства стават част от зелената система на София

http://www.mediapool.bg/mezhdublokovite-prostranstva-stavat-chast-ot-zelenata-sistema-na-sofiya-news266853.html

Пространствата между блоковете и детските площадка, които попадат в обхвата на зелената система на София, да не могат да променят предназначението си. Това предвиждат промени в Закона за застрояване и устройство на Столичната община, които ГЕРБ ще внесе, съобщи депутатът Александър Ненков. Законопроектът предвижда разширяване на обхвата на зелените системи, както и прецизиране на понятието "междублокови пространства". След утвърждаване на подробен устройствен план, промени в жилищните комплекси няма да могат да се правят в рамките на пет години, предлагат още от ГЕРБ. Трябва да се търси баланс между инвеститорския интерес и запазването на облика и зелените площи на столицата, каза Ненков. Предвижда се и драстично увеличаване на глобите за собственици на имоти, които умишлено увреждат културно-историческото наследство. Санкциите за физически лица ще бъдат от 10 000 до 50 000 лв.. В момента са между 1000-10 000 лв. За фирми наказанието се увеличава от 50 000 до 200 000 лв., а сега са от 10 000 да 100 000 лв. Парламентът ще задължи Столичната община до шест месеца от гласуването на поправките в закона да приеме наредба за условията и нормативи за облика на сградите и архитектурните ансамбли. В законопроекта е заложено небостъргачи да се строят само в три зони на София. Това са местата около 7-ми км на "Цариградско шосе", където има сериозен инвеститорски интерес и вече реализирани проекти. Втората зона е район "Люлин" при връзката с Околовръстния път, и третата - около и зад Централна гара. Строежите трябва да са изцяло съобразени с възможностите на града от гледна точка на инфраструктура и транспорт. Инвеститорът в сграда с височина над 75 м с разгъната застроена площ над 20 хиляди кв. м трябва да докаже, че няма да наруши трафика в този квартал, предвиждат още законодателните промени. По този начин се дава възможност на Столична община да каже каква да е максимално допустимата разгъната площ и допустимата височина на строителството, каза Ненков. Той уточни, че стартиралите вече проекти ще продължат, защото са заварено положение и ще се реализират по действащия закон.

Григор и Никол с нова порция ласки от Капри

https://offnews.bg//izvan-terena/grigor-i-nikol-s-nova-portcia-laski-ot-kapri-660916.html

На час по лъжичка! Това е политиката на "Дейли Мейл", пускайки нова порция снимки от ваканцията на Григор Димитров и Никол Шерцингер. Прочутата двойка е на италианския остров Капри.

Вчера двамата плуваха във водата, целуваха се, масажираха се, показваха един на друг стойки от йогата и стречинга.

Новата сесия вероятно е от същия следобед във вторник. Гълъбчетата са със същите бански, а заниманията са подобни.

Никол нежно масажира 13-години по-младото си гадже, като небрежно доближава слабините.

После следват нови упражнения от стречинга, които нашето момче владее отлично. Все пак е професионален спортист.

Припомняме, явно италианските острови са любими на двойката. Миналата година те релаксираха на друго баровско кътче -  Портофино.

Тежка катастрофа на АМ "Тракия" до Българово, жена загина, трима ранени

https://www.24chasa.bg/novini/article/6345506

Тежка катастрофа на АМ "Тракия" до Българово, жена загина, трима ранениТежка катастрофа е станала преди минути на АМ "Тракия", км.350, до отбивката за Българово, съобщиха от Областната дирекция на полицията в Бургас. Една жена е загинала, а трима са ранени и са откарани в болницата. По данни на полицията са се блъснали два автомобила, единият  с унгарска регистрация. Той е бил застигнат от автомобил с габровска

Николай Нанков: Подготвен е проект за структурни промени в АПИ заради ТОЛ-системата

http://www.moreto.net/novini.php?n=355852

Подготвен е проект за структурни промени в АПИ заради ТОЛ-системата. Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков по време на изслушването си в Комисията по транспорт във връзка с изграждането и въвеждане в експлоатация на ТОЛ-система за преминаване по републиканските пътища, както и във връзка с актуалността на процедурата по обществена поръчка за системата, предаде репортер на Агенция „Фокус".

Бомбена заплаха блокира международните влакове, влизащи в Унгария

http://www.cross.bg/yngariya-produlzhat-vlizashti-1549585.html

/КРОСС/ Унгарската полиция проведе проверка на всички международни влакове, влизащи в страната, след анонимна бомбена заплаха, предава „Фокус". „Неидентифициран мъж звънна и заяви, че е поставил бомба на международен влак пътуващ през Унгария", заявиха от полицията. Близо 20 хиляди унгарски и чуждестранни пътници бяха засегнати от забавянията на влаковете, породени от мерките за сигурност. Повече от 18 влака са претърсени, преди да продължат пътя си. Все още няма намерени опасни предмети. Проверките ще продължат до полунощ.  

Комисията за изтребителя изслуша трима бивши военни министри

//dariknews.bg/novini/bylgariia/komisiiata-za-iztrebitelia-izslusha-trima-bivshi-voenni-ministri-2037829

Временната комисия за проучване изпълнението на процедурата по избор на нов тип боен самолет изслуша на заседанието си днес тримата бивши министри на отбраната Ангел Найденов, Аню Ангелов и Николай Ненчев.

Фандъкова обеща: Ще възстановим къщичката на "Вишнева"

https://www.actualno.com/sofia/fandykova-obeshta-shte-vyzstanovim-kyshtichkata-na-vishneva-news_623270.html

Любимата на всички софиянци къщичка на спирка „Вишнева“, която пострада от пожар тази сутрин, ще възстановим в най-кратки срокове. Това написа кметът на София Йорданка Фандъкова в официалния си профил в социалната мрежа Facebook. "Звеното за аварийни дейности на Столична

Парламентарната комисия по образование отхвърли идеята на БСП за един учебник по един предмет

http://www.dnevnik.bg/detski_dnevnik/2017/07/19/3009550_parlamentarnata_komisiia_po_obrazovanie_othvurli/?ref=rss


Парламентарната комисия по образование и наука отхвърли днес проекта на "БСП за България" за ревизия на училищната реформа, която стартира на 1 август м.г. Сред предложените текстове бе въвеждането на един учебник по един предмет за всеки от класовете, отпадане на възможността за държавно финансиране на частните училища и детски градини, както и идея училищните програми да бъдат одобрявани от Народното събрание. Законопроектът на левицата за промени в закона за предучилищното и...

Износът на бира е основно към държави с големи български общности

http://www.dnevnik.bg/biznes/2017/07/19/3009724_iznosut_na_bira_e_osnovno_kum_durjavi_s_golemi/?ref=rss


През 2016 г. в България са произведени рекордните за последните 10 г. 5.2 млн. хектолитра бира, а износът за ЕС и трети пазари нараства с 8%. Това съобщи Съюзът на пивоварите по повод професионалния празник, който се чества на Илинден.<br /><br />По данни на организацията, обединяваща шестте най-големи производители в страната с дял на продукцията от 98%, износът на бира е насочен предимно към държави с големи български диаспори.<br /><br />През миналата година приходите...

Екоминистърът: От замърсяване на въздуха умират 18 000 годишно

http://frognews.bg/news_138573/Ekoministarat-Ot-zamarsiavane-na-vazduha-umirat-18-000-godishno/

Идеята е не дали да спрем отведнъж колите без катализатори, а да се започнат определени стъпки. Отведнъж няма смисъл да има решение, трябва да има еволюционно решение. Между 400-600 души умират по пътищата. Лекарите казват, че от замърсяване на въздуха умират 18 000. Това заяви екоминистърът Нено Димов.

Екоминистърът Нено Димов: От замърсяване на въздуха умират 18 000 годишно

http://frognews.bg/news_138573/Ekoministarat-Neno-Dimov-Ot-zamarsiavane-na-vazduha-umirat-18-000-godishno/

Идеята е не дали да спрем отведнъж колите без катализатори, а да се започнат определени стъпки. Отведнъж няма смисъл да има решение, трябва да има еволюционно решение. Между 400-600 души умират по пътищата. Лекарите казват, че от замърсяване на въздуха умират 18 000. Това заяви екоминистърът Нено Димов.

Спряха всички международни влакове в Унгария заради бомбена заплаха

https://www.24chasa.bg/novini/article/6345508

Спряха всички международни влакове в Унгария заради бомбена заплахаУнгарската полиция проведе проверка на всички международни влакове, влизащи в страната, след анонимна бомбена заплаха, предава АФП. „Неидентифициран мъж звънна и заяви, че е поставил бомба на международен влак пътуващ през Унгария“, заявиха от полицията в изявление, предава Фокус Близо 20 хиляди унгарски и чуждестранни пътници бяха засегнати от

”Ауди” сравни колите втора ръка с булки в китайска реклама

http://dnes.dir.bg/news/china-audi-reklaa-26086718

Германският производител на луксозни автомобили "Ауди" стана обект на силни критики в Китай, след като в реклама сравни автомобилите втора употреба с булки.

Сигнал за бомба в международен влак, минаващ през Унгария

https://www.actualno.com/europe/signal-za-bomba-v-mejdunaroden-vlak-minavasht-prez-ungarija-news_623272.html

Полицейска проверка на всички международни влакове в Унгария забави редица пътувания, след като властите в страната получиха анонимна бомбена заплаха. "Неидентифициран мъж съобщи, че е поставил бомба в международен влак, пътуващ през Унгария", каза полицията в изявление.

Нено Димов: Спирането на колите без катализатори няма да стане от веднъж

https://www.24chasa.bg/novini/article/6345495

Нено Димов: Спирането на колите без катализатори няма да стане от веднъж"Спирането на колите без катализатори не може да стане от веднъж. Трябва да има еволюционно решение. Лекарите от СЗО казват, че от замърсяването на въздуха умират 18 000 души годишно. Качеството на въздуха в България се подобрява, но не достига качествените норми на ЕС. Има проблем и той е породен от замърсяването от автомобилния транспорт и от

Предвижда се затвор и за превозвачи и продавачи на незаконно добити въглища

http://www.mediapool.bg/predvizhda-se-zatvor-i-za-prevozvachi-i-prodavachi-na-nezakonno-dobiti-vaglishta-news266852.html

Правителството одобри в сряда промени в Наказателния кодекс, предвиждащи глоба и затвор не само за лицата, които добиват незаконно подземни богатства, но и тези, които ги превозват, съхраняват и продават, съобщиха от Министерството на енергетиката. Ведомството инициира инкриминиращите текстове основно заради незаконното копаене за въглища в рудници в Перник, което застраши домове в центъра на града и сгради бяха евакуирани заради пропадане на почвите. Предстои текстовете да бъдат внесени за разглеждане и гласуване в Народното събрание. Те предвиждат незаконен добив на подземни богатства без предоставена концесия да се наказва с до шест години затвор и глоба от 1000 до 20 000 лева. На същото наказание подлежи и лице, което транспортира, съхранява, преработва или продава незаконно добити подземни богатства. Затвор от една до осем години и глоба от 5 000 до 15 000 лева са предвидени при повторно нарушение и когато деянието е извършено от предварително уговорена група, в съучастие със служител от администрацията, в защитена територия или защитена зона, чрез използване на документ с невярно съдържание и други, допълниха от ведомството. Размерът на предвиденото наказание се увеличава допълнително, когато добивът е по поръчка на организирана престъпна група, представлява опасен рецидив и когато предметът на престъплението е в особено големи размери или случаят е особено тежък. Тогава наказанието може да стигне до 15 години лишаване от свобода и 500 хил. лева глоба. От Министерството на енергетиката, което отговаря за контрола върху търсенето, проучването и добива на подземни богатства, посочва, че незаконният добив в този сектор е един от основните проблеми, причиняващи както преки вреди за държавата, така и проблеми, свързани с опазването на околната среда, горите и земеделските земи. Преките загуби на държавата от тази дейност се изчисляват на милиони левове годишно, допълват от ведомството.

Отпускат се 1,3 млн. лв. за покупка на електромобили за администрацията

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/otpuskat-se-13-mln-lv-za-pokupka-na-elektromobili-za-administraciiata-243325/

Поканата е насочена към общини и държавни институти, като е разширен списъкът на допустими за финансиране видове електромобили

"Арсенал" надви "Байерн" след дузпи

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/07/19/3009663_arsenal_nadvi_baiern_sled_duzpi/?ref=rss


"Арсенал" започна с победа участието си в приятелския международен турнир International Champions Cup, след като се наложи над "Байерн" след дузпи.<br /><br />Двубоят, който се игра в Шанхай, завърши 1:1 в редовните 90 минути. Баварците поведоха с гол на Роберт Левандовски от дузпа в началото на мача, а Алекс Айоби изравни за "топчиите" в добавеното време.<br /><br />Матс Хумелс и Кингсли Коман бяха точни при 11-метровите удари за...

Словашкият премиер обяви драстични мерки за борба с двойния стандарт при храните

http://www.cross.bg/chehiya-prodykta-standart-1549583.html

/КРОСС/ Министър-председателят на Словакия Роберт Фицо заяви, че е време словашкия народ да получи правото на храна се еднакво качество като това в другите европейски държави. За пример той даде три продукта и коментира, че ще обсъди този проблем, който той квалифицира като сериозен, с лидерите на Чехия, Полша и Унгария в сряда. "Имаме правото да се защитим, не можем да приемем подобно нещо." Словашкият лидер се закани, че ако Европейската комисия не предприеме съответните мерки, той ще наложи ограничения върху вноса от други страни-членки на Европейския съюз, предаде БиБиСи. Бойкотът върху продукти от други страни членки на ЕС е нарушение на правата за конкуренция в Съюза, но словашкият лидер заяви, че ще се почувства длъжен да действа, ако Европейската комисия не направи нищо. Като крайна мярка той посочи, че ще инициира т.нар. „европейска гражданска инициатива", при която Комисията е задължена да вземе под внимание въпрос, ако инициативата събере един милион подписа. Говорител на Европейската комисия заяви пред БиБиСи, че засега няма доказателство за систематична практика от страна на големите производители на храни да прилагат двоен стандарт в качеството на производството им, защото проблемът е ограничен само в някои конкретни продукти

С чужди драг, в къщи враг!

http://www.eurochicago.com/2017/07/s-tchuzhdi-drag/

Истинските нуждаещите се от социална грижа и помощ, самотни и възрастни, ментално ретардирани и пр., понякога живеят в скотски условия, каквито едва ли ще намерите и в африканските страни. Едно такова семейство, възрастна майка с двама синове, живее в планинското село Назърица. Славка е над 85-годишна. Почти е неподвижна, може само да седи или да лежи. Двамата над 40-годишни синове, Зоран и Леончо, гледат малко стадо дрипави овце в една развалина без покрив, която някога е била кошара. От тях се издържат. Господ знае как успяват. Общината им е подсигурила само един стар войнишки фургон, в който лежи изтощената им остаряла майка.

Варненски младеж доброволно предаде цигара марихуана на полицията

http://www.moreto.net/novini.php?n=355847

Непълнолетно момче бе задържано в понеделник в местността "Пчелина", съобщиха от полицията за Moreto.net. Около 21.30 часа полицаи спрели за проверка 17-годишният варненец. Той доброволно им предал саморъчно свита цигара.

Проверката не откри нарушения в строежа на граничната ограда в Ямболско

https://www.24chasa.bg/novini/article/6345479

Проверката не откри нарушения в строежа на граничната ограда в ЯмболскоНе са открити нарушения при строителството на оградата по българо-турската граница на територията на Ямболска област. Това се казва в заключението на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ), информира БНР. С постановление в края на март Върховната касационна прокуратура възложи на Агенцията за държавна финансова инспекция да извърши

Брюксел заплаши да вземе гласа на Полша

http://www.dnes.bg/eu/2017/07/19/briuksel-zaplashi-da-vzeme-glasa-na-polsha.347827

ЕК готова да задейства "ядреното копче" заради независимостта на съда

Министър Вълчев на среща с ректора на СУ заради драстичните финансови нарушения

https://offnews.bg//obshtestvo/ministar-valchev-na-sreshta-s-rektora-na-su-zaradi-drastichnite-finans-660915.html

Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев е изпратил писмо с препоръки до Софийския университет след драстичните нарушения, констатирани от Сметната палата при управлението на финансите на висшето училище. Вследствие на проблемите одиторите отказаха да заверят годишния финансов отчет на СУ за 2016 г.

За писмото съобщи пресцентърът на МОН до OFFNews в отговор на наше запитване.

Предстои и среща с ръководството на университета във връзка с необходимостта от предприемане на спешни мерки за подобряване на финансовото управление и счетоводната политика на СУ „Св. Климент Охридски“, се казва още в отговора от министерството.

Сред препоръките са:

- поддържане на по-ниски касови наличности във висшето училище;

- засилен контрол по отчетността;

- спазване на сроковете за предоставяне на отчетите.

Лавров: Абсурдно е отношенията между Русия и ЕС да се обвързват със споразуменията от Минск

http://www.cross.bg/rysiya-suyuz-evropeiiskiya-1549581.html

/КРОСС/ Абсурдно е отношенията между и Русия и Европейския съюз и по-точно тяхното нормализиране да се обвързват с с пълно прилагане на споразуменията от Минск. Така поне смята руският външен министър Сергей Лавров. Това той заяви и пред дипломатите на страните от ЕС, както и ръководителите на представителството на Европейския съюз в Русия. Както е известно отношенията са обтегнати заради Украйна, като наскоро даже бяха удължение санкциите на Европейския съюз към Русия, а след това и тези на Русия към Европейския съюз. „Изказвайки преобладаващото в Русия настроение за възстановяване на сътрудничеството с ЕС, Лавров подчерта, че е абсурдно обвързването на нормализирането на отношенията между Европейския съюз и Русия, с пълното прилагане на Минските договорености", заявиха в официално съобщение от Министерство на външните работи на Русия. По време на срещата между Лавров и представителите на ЕС е била обсъдена и ситуацията в Либия и Афганистан.  

Общините ще репатрират коли, закопчани със скоба, след 19 часа

http://www.cross.bg/chasa-putishtata-dvizhenieto-1549582.html

/КРОСС/ Общините ще могат принудително да репатрират превозно средство със скоба, ако до 19 часа не бъде платена глобата. Това гласува парламентът, който прие на първо четене промените на ГЕРБ в Закона за движението по пътищата. С промените, освен че се регламентирало законово правото на общините да местят неправилно паркираните коли, се помагало и на администрацията да събере парите. НС даде "зелена светлина" и на проекта на Обединените патриоти, но отхвърли този на "Воля". Дебатите по трите документа за пореден път поставиха въпроса защо не се изготви изцяло нов Закон за движението по пътищата, вместо сегашният да се "ремонтира" по всеки повод. За улесняване на трафика в София проектът на ГЕРБ дава възможност на автобусите да се движат и по трамвайните релси, което досега беше забранено. Законопроектът на Обединените патриоти, приет единодушно в залата, регламентира реда, по който се установява употребата на алкохол или наркотични вещества от водачи на МПС. В мотивите е посочено, че изследването на водача цели да установи единствено наличието на наркотично вещество, без отношение кога е взето. Така се заличавала разликата в понятията "под въздействие" и "след употреба" на наркотик и лицето, за което е доказано, че е използвало дрога, подлежи на съответното наказание

Руският адвокат от срещата с Тръмп-младши е готова да свидетелства пред Конгреса

https://www.actualno.com/america/ruskijat-advokat-ot-sreshtata-s-trymp-mladshi-e-gotova-da-svidetelstva-pred-kongresa-news_623269.html

Адвокат Наталия Веселницкая, която беше в центъра на скандал заради срещата си с големия син на американския президент Доналд Тръмп-младши, заяви, че е готова да свидетелства пред американския Конгрес. Веселницкая е провела среща с Тръмп-младши по време на предизборната п

Утре слънце, температурите се вдигат до 33 градуса

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6345447

Утре слънце, температурите се вдигат до 33 градусаПрез нощта ще бъде ясно и почти тихо. Утре ще е предимно слънчево. След обяд ще се развива купеста облачност, по-значителна над източните и планинските райони, но ще остане почти без валежи. Ще духа слаб, в Югоизточна България - до умерен източен вятър. Максималните температури ще са между 28 и 33 градуса, съобщи БТА.

Нови стъпки на фирми от България, Гърция, Румъния и Унгария за Вертикален газов коридор

http://www.mediapool.bg/novi-stapki-na-firmi-ot-bulgaria-gartsiya-rumaniya-i-ungariya-za-vertikalen-gazov-koridor-news266851.html

Споразумение за предприемането на нови стъпки по реализацията на проекта за Вертикалния газов коридор подписаха в сряда в Букурещ представители на газовите оператори на България – "Булгартрансгаз", на Гърция – ДЕСФА, на Румъния – "Трансгаз", на Унгария - FGSZ, както и на проектната компания за изграждане на междусистемната газова връзка между България и Гърция – "Ай Си Джи Би". Документът е продължение на подписания през септември 2016 г. от енергийните министерства на четирите държави меморандум за реализацията на Вертикалния газов коридор в рамките на заседание на Групата на високо равнище за газова междусистемна свързаност в Централна и Югоизточна Европа (CESEC). Сегашният меморандум става основа за сътрудничество на петте газови компании, които ще анализират възможността за изграждане на трасе за двупосочен пренос на природен газ както от Гърция през България, Румъния и Унгария до европейския пазар, така и в обратна посока. Идеята е да се свържат газовите мрежи на четирите държави и точно за това като партньор е привлечена "Ай Си Джи Би". Подписалите споразумението отчитат, че предвид географското географското разположение на четирите държави, подобряването на националните им инфраструктури и изграждането на липсващите междусистемни връзки, ще допринесе за постигане целите на Европейския енергиен съюз, пише още в съобщението на енергийното ведомство.

Обертан: Идвам да се запозная с Левски, дано подпиша

https://offnews.bg//futbol/obertan-idvam-da-se-zapoznaia-s-levski-dano-podpisha-660914.html

Голямата звезда на летния пазар в България - Габриел Обертан, пристигна у нас на преговори с Левски. Той беше придружен от мениджъра Николай Жейнов, който движи голяма част от селекцията на "сините".

Бившият футболист на Манчестър Юнайтед ще проведе финални разговори с ръководството на Левски. Французинът, който има 28 мача и 1 гол с екипа на "червените дяволи", може да е голямото име в лятната селекция на "сините".

Веднага след като кацна на летище София, Обертан се насочи към "Герена", където му предстои да мине прегледи и да седне на преговори с ръководството на 26-кратния шампион на България. Нападателят ще се пазари лично със Спас Русев.

Юношата на Бордо заяви, че иска да се запознае лично с обстановката преди да подпише с Левски.

"Тук съм, за да се запозная лично с обстановката. Ще видим какво ще се случи. Предстои ми голяма промяна и трябва да съм наясно къде ми предстои да играя и живея. Все пак имам и семейство и това е важно за мен.

Не знам много за Левски, но съм наясно, че Жорди Гомес подписа наскоро. Надявам се, че ще подпиша и ще успея да се адаптирам, за да бъда полезен", заяви на летище "София" Обертан.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване