Пожар е избухнал в парламента на Гана

https://www.24chasa.bg/novini/article/6344089

Пожар е избухнал в парламента на ГанаВ малко крило на парламента на Гана е избухнал пожар, но пламъкът не е причинил големи щети и не е прекъснал дейността в сградата, предаде Reuters, цитира "Фокус". „Пожарът е започнал в печатницата на 10 етаж и се е разпространил“, заяви прессекретарят на пожарната служба Били Анаглате. „Ние потушихме огъня и всичко е под контрол.

Даниела Дариткова: Властта показва единство в борбата с насилието над медици

https://www.24chasa.bg/novini/article/6344093

Даниела Дариткова: Властта показва единство в борбата с насилието над медициТрите власти – законодателна, изпълнителна и съдебна, показаха единство в борбата с насилието над медици. Това обяви в предаването „Тази сутрин” председателят на парламентарната здравна комисия Даниела Дариткова от ГЕРБ. Тя припомни, че са предвидени по-тежки наказания за насилие над медицински лица.

Уроците от преговорите на Гърция с ЕС, които може да са от полза за Brexit

http://www.investor.bg/analizi/91/a/urocite-ot-pregovorite-na-gyrciia-s-es-koito-moje-da-sa-ot-polza-za-brexit-241887/

Великобритания се нуждае от надежден план Б, който да се приложи, ако преговорите се разпаднат, пише Волфганг Мюнхау

"Франция се връща в играта" - ще засенчи ли Макрон Меркел в Европа

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/07/19/3009121_franciia_se_vrushta_v_igrata_-_shte_zasenchi_li_makron/?ref=rss


Зад усмивките около възстановения динамизъм във френско-германските отношения и в Европа все по-ясно се оформя съперничество между Еманюел Макрон и Ангела Меркел за лидерската позиция в Европа.<br /><br />"Дипломатическият успех", който представляваше за новия френски президент посещението на американския му колега Доналд Тръмп миналата седмица в Париж за националния празник на 14 юли, предшестван от успеха с визитата на руския държавен глава Владимир Путин в края на май,...

Варна се включва в националния протест днес "Да спрем убийствата на пътя"

http://www.moreto.net/novini.php?n=355780

Варна се включва в националния протест „Да спрем убийствата на пътя“. Днес - 19 юли от 17.30 часа жители и гости на морския град ще излязат заедно на входа на Морската градина, за да кажат „НЕ“ на войната по пътищата. Само от началото на годината 300 човека са загинали в катастрофи у нас.

Азербайджан проучва възможността да внася газ в България

https://www.24chasa.bg/novini/article/6344094

Азербайджан проучва възможността да внася газ в БългарияДържавната газова компания на Азербайджан СОКАР разглежда възможността за пренос на газ за България и да го транспортира до другите държави от Югоизточна Европа, предаде Reuters, цитира "Фокус". „СОКАР-Балкан и Българската държавна компания „Булгартрансгаз“ са подписали меморандум за разбирателство,

Роботи заливат социалните мрежи с пропаганда

https://www.vesti.bg/tehnologii/roboti-zalivat-socialnite-mrezhi-s-propaganda-6071631

В някои региони те дори могат да повлияят на общественото мнение заради мащабите си

Избери от над 200 вида пердета на цена от 5 лв./метър в бутици LenoBg

http://www.moreto.net/novini.php?n=355412

Бутици за интериорен текстил LeNoBg провокират варненци да събудят креативността си с уникално за града намаление на платове за пердета, завеси, римски щори и декорация. Само сега, на цени 5 лв./метъра, ви очаква голямо разнообразие от десени, материи и цялостни решения.

Министър-председателят на Ирак призова турската армия да напусне страната

https://www.24chasa.bg/novini/article/6344068

Министър-председателят на Ирак призова турската армия да напусне страната
Министър-председателят на Ирак Хайдер ал Абади призова турската армия да напусне пределите на страната, предаде РИА Новости, цитира "Фокус". Миналата седмица министър-председателят официално обяви за победата над „Ислямска държава“ в Мосул, който терористите държаха под свой контрол три години. „Министър-председателят на Ирак призова турската

Изгоря покривът на емблематичната спирка Вишнева в София

http://dnes.dir.bg/news/pozhar-tramvi-spirka-vishneva-26082701

Най-емблематичната, най-чаровната, най-уникалната и любима трамвайна спирка на софиянци е в пламъци.

4000 договора иззети от НДК, Цацаров намекна за обвиняем принципал

http://clubz.bg/56349-4000_dogovora_izzeti_ot_ndk_cacarov_namekna_za_obvinqem_principal

Кръгът на обвиняемите за НДК не е затворен. Това каза днес главният прокурор Сотир Цацаров няколко часа след като Мирослав Боршош получи обвинителен акт. Цацаров отказа да отговори в прав текст дали няма да бъде обвинен и някой от принципалите на двореца. По-рано днес обаче говорителката му Румяна Арнаудова каза, че и това може да стане.

Още преди главният прокурор намекна, че ще бъдат разпитани 4-ма министри - Томислав Дончев, Лиляна Павлова, Вежди Рашидов и Деница Златева. Той призова "да дадем време" на разследващите - макар че не всички договори са порочни, в редица от тях има смущаващи неща.

Доскорошният директор на НДК Мирослав Боршош получи днес обвинителен акт от т.нар. звено "Антикорупция" за неправомерно изразходване на бюджетни средства. Става въпрос за част от 17-те млн. лева, които са отпуснати на НДК за европредседателството ни.

Боршош дойде с адвокат Даниела Доковска и бе съвсем лаконичен на излизане, след като получи обвинителен акт.

"Искам да кажа, че не се отказвам от всичко, което съм свършил през тези две години, заставам зад работата си, зад всичко, което сме постигнали. Всичко, което сме правили, е не само важно и значимо, но и по законен път."

Така той обяви, че свършеното от него като шеф на НДК е освен добро и законосъобразно.

Общо двамата останаха при прокурорите около 10-ина минути.

Доскорошният директор на Двореца каза, че е поискал, но не са му били предоставени никакви доказателства. Боршош обеща да се отчете по-подробно следващия вторник пред временната парламентарна комисия, създадена по случая.

Обвиняемият Боршош: Не се отказвам от всичко, което съм свършил

http://clubz.bg/56349-obvinqemiqt_borshosh_ne_se_otkazvam_ot_vsichko_koeto_sym_svyrshil

Доскорошният директор на НДК Мирослав Боршош получи днес обвинителен акт от т.нар. звено "Антикорупция" за неправомерно изразходване на бюджетни средства. Става въпрос за част от 17-те млн. лв, които са отпуснати на НДК за европредседателството ни.

Боршош дойде с адвокат Даниела Доковска и бе съвсем лаконичен на излизане, след като получи обвинителен акт.

"Не се отказвам от всичко, което съм свършил през тези 2 години", заяви той.

Той добави, че свършеното от него като шеф на НДК е освен добро, и законосъобразно.

Общо двамата останаха при прокурорите около 10-ина минути.

Доскорошният директор на Двореца каза, че е поискал, но не са му били предоставени никакви доказателства. Боршош обеща да се отчете по-подробно следващия вторник пред временната парламентарна комисия, създадена по случая.

Трима бивши министри на отбраната ще бъдат изслушани от анкетната комисия "Грипен"

https://offnews.bg//politika/trima-bivshi-ministri-na-otbranata-shte-badat-izslushani-ot-anketnata-660852.html

Трима бивши министри на отбраната се очаква да бъдат изслушани от временната комисия за проучване избора на нов тип боен самолет.

Това са Аню Ангелов, който бе начело на Министерството на отбраната в периода 2010 – 2013 г., министърът на отбраната в периода 2013–2014 г. Ангел Найденов и военният министър в предния кабинет на Бойко Борисов - Николай Ненчев, който беше начело на ведомството в периода 2014 – 2017 г.

Парламентът създаде временната комисия в края на юни по предложение на ПГ на ГЕРБ. Комисията има за цел да изясни как се е стигнало до класирането на първо място на офертата на "Грипен".

Конте поднови договора си с "Челси"

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/07/19/3009205_konte_podnovi_dogovora_si_s_chelsi/?ref=rss


Мениджърът на "Челси" Антонио Конте подписа нов договор с клуба. Контрактът на италианеца остава с непроменен срок - до лятото на 2018 г., но вече е при по-добри условия.<br /><br />"Много съм щастлив, че подписах нов договор с "Челси". Работихме изключително здраво в първата година, за да постигнем нещо невероятно, с което се гордея. Сега трябва да работим дори по-упорито, за да останем на върха", каза 47-годишният специалист.<br /><br...

Боршош на разпит за НДК, повдигат му обвинение

https://offnews.bg//temida/borshosh-na-razpit-za-ndk-povdigat-mu-obvinenie-660851.html

Мирослав Боршош трябва да се яви днес в Следствието, за да бъде разпитан за НДК и да му бъде повдигнато обвинение. 

Бившият шеф на Двореца на културата ще получи обвинение за нецелево разходване на отпуснатите от кабинета 17 млн. лв. във връзка с предстоящото председателство на България на ЕС.

През следващите дни по избухналия скандал предстои да бъдат разпитани и министрите Лиляна Павлова, Томислав Дончев и бившият министър на културата Вежди Рашидов.

Цецка Цачева заминава на работно посещение в Брюксел

https://www.actualno.com/politics/cecka-cacheva-zaminava-na-rabotno-poseshtenie-v-bruksel-news_623079.html

Министърът на правосъдието Цецка Цачева ще бъде на работно посещение в белгийската столица Брюксел, днес 19 юли. Тя ще проведе срещи с комисаря по правосъдие, потребители и равенство на половете Вера Йоурова, първия заместник председател на Европейската комисия г-н Франс Т

Изслушват трима бивши министри по казуса ”Грипен”

http://frognews.bg/news_138525/Izslushvat-trima-bivshi-ministri-po-kazusa-Gripen/

Трима бивши министри ще бъдат изслушани днес от анкетната комисия в парламента, заминаваща се с казуса около закупуването на нови изтребители.

Македония е една от темите в разговора между Вучич и Майк Пенс в Белия дом

https://www.24chasa.bg/novini/article/6344071

Македония е една от темите в разговора между Вучич и Майк Пенс в Белия дом

Сръбският президент Александър Вучич заяви след срещата си в Белия дом с вицепрезидента на САЩ Майк Пенс, че Сърбия признава конституционното име на Македония, съобщава македонската медия “Сител“, цитирана от “Фокус“.  Вучич, който преди това подкрепи външния министър Ивица Дачич, който наскоро заяви, че Сърбия е направила грешка,

Изригна камчатският вулкан Ключевской (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6344064

Изригна камчатският вулкан Ключевской (Видео) 

Камчатският филиал на геофизичната служба на РАН съобщи, че е регистрирал шесткилометрово изригване на стълб пепел от вулкана Ключевской, разположен на полуострова, съобщава РИА Новости, цитирана от “Фокус“.  „В сряда сутринта по местно време на вулкана Ключевской бе изригната пепел, чиято височина бе шест км.

Връщат ли се жегите след „Медуза”

https://www.vesti.bg/bulgaria/vryshtat-li-se-zhegite-sled-meduza-6071632

Атмосферното налягане е малко по-високо от средното за юли, но през деня слабо ще се понижи

Грегоар Делакур: Книгата, която ви прави по-богати

https://www.actualno.com/interview/gregoar-delakur-knigata-kojato-vi-pravi-po-bogati-news_623028.html

Новата звезда на френската литература Грегоар Делакур е роден през 1960 година във Валансиен, Северна Франция. Двайсет и две годишен влиза в рекламния бизнес, където печели световна известност и всички най-престижни международни награди. През 2004 г. основава собствената рекл

Арести и ранени след сблъсъци в бежански център на остров Лесбос

https://www.24chasa.bg/novini/article/6344060

Арести и ранени след сблъсъци в бежански 
център на остров ЛесбосГръцката полиция е арестувала над 30 души, а петима са били ранени след сблъсъци с бежанци в приемния център Мориа на остров Лесбос, съобщава изданието Нюз.ин, предава БТА.  При тези сблъсъци се е наложило полицията да използва сълзотворен газ, за да спре бунта на африкански мигранти в центъра. В резултат на инцидента са пострадали петима полицаи

Дяконските одежди са изработени в Русия

http://www.cross.bg/sofiya-odezhdi-rysiya-1549493.html

/КРОСС/ Богослужебните одежди, с които е служил дякон Игнатий, се съхраняват в Сопотския девически манастир "Св. Спас". Там е замонашен Васил Иванов Кунчева. Дяконският стихар и орар изработени през първата половина на 19 вeк в Русия и са подарени на манастира от руски монаси и поклонници, които отсядат в обителта на път за Света Гора. Манастирът е опожарен от турците по време на Освободителната война, но олтарът на църквата, където са били одеждите, не е засегнат. След възстановяването му манастирът става девически и монахините съхраняват одеждите като една от реликвите му, съобщава БНТ. Орарът е дарен на музея от семейството на Димитър Топлийски от София през 1985 година. Дълъг е 4,30 метра, широк е 10,5 см. Одеждата е била дадена, като депозит на дядото на дарителя, който притежавал църковен магазин в София през 1926 година от Ботевия четник Димитър Тодоров-Димитрото. "Със сигурност никой не може да каже дали това е дрехата на йеродякон Игнатий или не е. Въпрос на вяра. Със сигурност това е руска одежда и стара одежда - за това говори твърде характерната орнаментика. Това дава основание да се предположи, че това, което се говори за тези одежди, е истина", казва свещеник Ангел Ангелов, храм "Св. София".      

"Газпром" увеличил доставките за бъдещите потребители на синьо гориво от "Турски поток"

http://www.moreto.net/novini.php?n=355784

"Газпром" е увеличил доставките на газ в страните, които в бъдеще биха могли да бъдат потребители на синьо гориво по проекта "Турски поток", в периода 1 януари - 15 юли, се посочва в съобщение на руския газов гигант, цитирано от ТАСС.

Мъртво вълнение на плажа

http://www.cross.bg/letovnitzite-murtvo-plazha-1549492.html

/КРОСС/ Мъртво вълнение е сграбчило Бургаския залив от петък насам. Флагът на плажовете е червен и летовниците, които влизат във водата, не могат да поплуват надълбоко и на спокойствие. Силният вятър е вдигнал вълната и подводните течения са се активизирали, обясниха спасители. Страховити ями засмукват плувците, ако някой се осмели да влезе в такова време. В понеделник вълната стигна височина до 2 метра. "Днес е най-лошият ден. На плажа почти няма хора. Казват, че вълнението е 4 бала, но според мен е 5", заяви пред "Труд" шефът на спасителите на Северния плаж в Бургас Петър Русев. В събота и неделя броят на летовниците на ивицата също не бил голям заради "мъртвака".  

Нинова убедила всички без ДПС да бавят купуването на земя от чужденци

http://clubz.bg/56348-ninova_ubedila_vsichki_bez_dps_da_bavqt_kupuvaneto_na_zemq_ot_chujdenci

Парламент Корнелия Нинова 06112014 1

ГЕРБ, БСП, "Воля" и "Обединени патриоти" са се съгласили да не се приемат веднага промени, с които всеки гражданин или фирма от ЕС да може да купува земеделска земя в България. С такъв консенсус се похвали лидерката на БСП Корнелия Нинова в парламента днес.

"Вчера ви обещах, че ще поискам разговори с представителите на другите парламентарни партии, с лидерите по темата свободна продажба на българска земеделска земя и готвените промени в законопроекта на правителството. Направих го. Поставих въпроса да надмогнем партийните си различия и да потърсим обединение по тема, която смятам, че е от национален интерес", каза тя.

И добави, че още в рамките на 2 месеца ще се ангажират българските евродепутати да поискат в ЕК и Брюксел разговори, на които да представят аргументи за възможните законови ограничения за продажба на българска земя.

В момента българският закон изисква 5 години престой на чужди фирми или лица, преди да могат да купуват земеделска земя у нас. Това обаче нарушава европейските директиви и още в края на 2013 г. ЕК предупреди, че ако България не вдигне забраната за кандидат-купувачи от ЕС, както е предвидено в договора й за членство в ЕС, ще предизвика процедура по нарушение. През 2015 г такава процедура бе започната. Тя изтича септември месец, след което ни очаква глоба.

През миналата седмица Министерството на земеделието публикува за обществено обсъждане законопроект, който премахва условията за гражданите на Евросъюза. БСП, "Обединени патриоти" и "Воля" обаче очаквано възразиха. 

"Обединихме се около това да направим извънредно заседание на земеделската комисия с участието на министъра на земеделието, с експерти, като темата също е възможните законови ограничения върху свободната продажба на земеделска земя“, заяви лидерът на БСП.

Единствено ДПС са против това решение. Депутатът от Движението Бюрхан Абазов коментира така:

"Позицията ни е такава, каквато е в договора за функциониране на ЕС. Бидейки страна членка на ЕС, още през 2007 година сме се съгласили на основни принципи, за разлика от колегите от БСП не говоря нито емоционално, нито с прилагателни“, каза той. "Когато сме ставали членове на ЕС, сме приели задължението да има свободно движение на стоки и капитали, така че това е основно правило и няма как да избягаме от това. Има 5 държави, срещу които върви наказателна процедура в момента и като нас са въвели ограничителни режими под различни форми. Ако при нас формата за ограничаване е уседналост, в другите страни има други форми на ограничение, например професионален ценз или да имаш задължително земеделско стопанство."

ГЕРБ въвежда 3 зони за небостъргачи в София

http://clubz.bg/56347-gerb_vyvejda_3_zoni_za_nebostyrgachi_v_sofiq

Депутати от ГЕРБ внесоха промени в Закона за устройство и застрояване на София, с които се въвеждат 3 зони, където да се строят небостъргачи - сгради над 125 метра. Това съобщи народният представител Александър Ненков.

"Едната зона ще бъде около 7-ми километър на бул. "Цариградско шосе", където и до този момент има сериозен инвеститорски интерес и вече има реализирани такива проекти. Втората зона ще бъде в район "Люлин", където е връзката с Околовръстен път. Третата зона, където се предвижда да се правят високи сгради, ще бъде в района около и зад Централна гара, където според главния архитект високите сгради няма по никакъв начин да затруднят живущите около тях и няма да нарушат гледката", обясни Ненков.

Всяка сграда над 75 метра, която има разгъната застроена площ над 20 хил. кв. м., трябва да има т. нар. транспортна симулация. Целта е да не се нарушава трафика в квартала.

С промените се въвежда регламент, според който ако един имот веднъж е утвърден като зелена система той няма да може да променя предназначението си и върху него няма да може да се строи. Завишават се и глобите за увреждане на паметници на културно-историческото наследство на София.

Към момента физическите лица се санкционират за подобно нарушение с от 1000 до 10 000 лв. С промените глобата за тях се вдига на от 50 хил. до 100 хил. лв. Юридическите лица в момента плащат от 10 хил. до 100 хил. лв. За тях санкцията става от 50 хил. до 200 хил. лв.

Мъж е загинал в Кардиф, след като стара църква се срутва върху него

https://www.24chasa.bg/novini/article/6344046

Мъж е загинал в Кардиф, след като стара църква се срутва върху него
Мъж е загинал след срутването на стара църква в уелската столица Кардиф. Спешните служби за били извикани в ранния следобед на 18 юли 2017 г., пише The Guardian, цитира "Фокус". „Двама души са се спасили с леки наранявания“, съобщава пожарната и спасителната служба на Южен Уелс. „Един мъж бе, за жалост,

Удължиха присъдата на Виктор Бут, произвеждал алкохол в килията си

//dariknews.bg/novini/sviat/udylzhiha-prisydata-na-viktor-but-proizvezhdal-alkohol-v-kiliiata-si-2037672

Присъдата на руския бизнесмен Виктор Бут, осъден в САЩ за трафик на оръжия, е била увеличена с над 40 дни, защото произвеждал алкохол в затворническата си килия. Това съобщи адвокатът му Алексей Тарасов в интервю за вестник "Известия", предаде РИА Новости.
<

Отново мъгла затруднява движението по "Тракия" край Ихтиман

//dariknews.bg/novini/bylgariia/otnovo-mygla-zatrudniava-dvizhenieto-po-trakiia-kraj-ihtiman-2037639

Заради мъгла и намалена видимост, за няколко часа тази сутрин бяха въведени ограничения на скоростта на магистрала "Тракия" в района на Ихтиман.
 
Автомобилите, пътуващи в двете посоки, трябваше да се движат със скорост до 50 км/ч, ал

Общонационален протест срещу войната по пътищата

https://www.actualno.com/society/obshtonacionalen-protest-sreshtu-vojnata-po-pytishtata-news_623113.html

Национален протест срещу убийствата на пътя ще се проведе днес (19 юли) в редица градове в България. Организаторите на шествията събират най-вече роднини и приятели на загинали по българските пътища хора. "Хората искрено съчувстват на пострадалите и техните близки, но пробл

Тръмп е общувал с Тереза Мей повече от който и да е друг световен лидер

https://www.24chasa.bg/novini/article/6344058

Тръмп е общувал с Тереза Мей повече от който и да е друг световен лидерСпоред новопубликувани данни президентът на САЩ Доналд Тръмп е общувал с британския министър-председател Тереза Мей повече от който и да е друг световен лидер, откакто встъпи в длъжност, пише The Daily Express, цитира "Фокус". Двамата са говорили, лично или по телефона, общо девет пъти след победата на Тръмп на президентските избори през ноември

Цачева ще се срещне с еврокомисари в Брюксел

http://www.cross.bg/tzacheva-pravosudieto-komisarya-1549491.html

/КРОСС/ Министърът на правосъдието Цецка Цачева ще бъде на работно посещение в Брюксел. В програмата й са предвидени срещи със зам.председателя на ЕК по върховенството на закона Франс Тимерманс, с комисаря по правосъдието Вера Йоурова, с комисаря по сигурността Джулиън Кинг и с новоназначения български еврокомисар по цифровите въпроси Мария Габриел, предава БНР. България трябва да изпълни 17 препоръки в реформата на правораздавателната си система, ако иска специалното наблюдение на ЕК да бъде прекратено. Сред реформите са нов антикорупционен закон, отчетност на прокуратурата и Висшия съдебен съвет и други. Следващият доклад на ЕК е през декември.  

Кристиано Роналдо обяви, че чака четвърто дете

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/07/19/3009183_kristiano_ronaldo_obiavi_che_chaka_chetvurto_dete/?ref=rss


Звездата на "Реал" (Мадрид) Кристиано Роналдо ще става баща за четвърти път. Португалският футболист потвърди, че приятелката му Джорджина Родригес е бременна.<br /><br />Само преди около месец четирикратният носител на "Златната топка" стана баща на близнаци - Ева и Матео. Те са от сурогатна майка, както и първото му дете - Кристиано, което се роди на 17 юни 2010 г.<br /><br />Подозренията, че 22-годишната Родригес е бременна, се появиха още преди...

ЕС може да спре преговорите за Брекзит, „защото Великобритания не е готова“

https://www.24chasa.bg/novini/article/6344033

ЕС може да спре преговорите за Брекзит, „защото Великобритания не е готова“Дипломати от ЕС смятат, че преговорите за Брекзит трябва да бъдат временно прекратени. Вторият кръг от преговорите се натъкна на проблеми още в първото си денонощие относно въпроса за „сметката за развода“ между ЕС и Великобритания, пише The Independent. „Уреждането на финансовите въпроси е приоритет“, заяви дипломат от ЕС.

Вигенин се срещна с посланика на Естония Н.Пр. Антс Фрош

http://www.cross.bg/frosh-vuprosi-vigenin-1549490.html

/КРОСС/ Ръководството на Комисията по европейските въпроси и контрол на европейските фондове (КЕВКЕФ) проведе среща с Н.Пр. Антс Фрош, посланик на Естония в България. Това беше и първата официална среща на г-н Фрош след връчването на акредитивните му писма на българския президент Румен Радев. Председателят на КЕВКЕФ Кристиан Вигенин запозна посланик Фрош с извършеното до момента и следващите стъпки в подготвката на Парламентарното измерение на Българското председателство на Съвета на ЕС. Той отбеляза също приетия от правителството и представен в КЕВКЕФ първи вариант на Национална програма за председателството, която ще бъде широко обсъдена, вкл. в Народното събрание, преди да бъде приета окончателно. "Част от приоритетите на Естонското председателство по естествен начин "преливат" и в Българското и вярвам, че Триото Естония-България-Австрия ще успее да постигне набелязаните в общата програма цели", отбеляза Кристиан Вигенин. Българският депутат обърна внимание на различните правомощия, които имат комисиите по европейски въпроси в двете страни, като например задължението на министрите и премиера в Естония да получат одобрението на парламентарната комисия за позициите, които представят на заседанията на Съвета и на Европейския съвет в Брюксел

Трима бивши министри се явяват пред анкетната комисия "Грипен"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6344037

Трима бивши министри се явяват пред анкетната комисия "Грипен"Трима бивши министри ще се явят пред временната комисия за проучване избора на новия боен самолет на България, съобщава Би Ти Ви. За изслушване от депутатите са извикани бившите министри на отбраната Аню Ангелов, Ангел Найденов и Николай Ненчев, заемали поста от 2010 г. до началото на 2017 година. Комисията,

Мозъкът се "подмладява" при решаване на кръстословици

http://www.cross.bg/godini-krustoslovitzi-po-mlad-1549489.html

/КРОСС/ Всекидневното решаване на кръстословици и други видове словесни пъзели може да помогне за поддържането на мозъка по-млад с 10 години, това съобщават в. "Дейли експрес" и ЮПИ, позовавайки се на резултатите от британско изследване. За целите му специалисти от университета на Ексетър и лондонския Кингс колидж са анализирали данни за 17 000 здрави участници в онлайн проучване и тестове на възраст на и над 50 години. Учените са установили, че изследваните хора, които редовно решават кръстословици и други словесни пъзели, се справят по-добре на тестове за оценка на вниманието, скоростта на граматичното мислене и точността на краткосрочното запаметяване. По-доброто справяне е отговаряло на способностите на по-млад с 10 години мозък. Специалистите смятат, че подобен род проучвания могат да допринесат за открояването на фактори, свързани с начина на живот, които могат да помогнат за предпазване от мозъчни болести като деменция. Следващата цел на учените е да проверят получените резултати в клинични изпитания. Експертите напомнят, че за превенция на когнитивни проблеми най-добрите средства остават физическата активност, избягването на цигарите и здравословното хранене.  

Всички налични полицейски сили са по основните пътища, увери началникът на пътна полиция

http://www.dnevnik.bg/skorost/2017/07/19/3009180_vsichki_nalichni_policeiski_sili_sa_po_osnovnite/?ref=rss


По всички основни направления са изкарани всички налични полицейски сили и контролът е изключително засилен, каза днес по БНТ началникът на "Пътна полиция" комисар Бойко Рановски. Той уточни, че са седмица има установени близо 18 хиляди нарушения, при средно около 13 хиляди преди началото на отпускарския сезон.<br /><br />За половин година, са издадени и изпратени 180 000 фиша за превишена скорост, посочи началникът на пътната полиция. В сравнение със същия период на...

Повече от 70 араби са ранени в Йерусалим при разгонване на протест

https://www.24chasa.bg/novini/article/6344031

Повече от 70 араби са ранени в Йерусалим при разгонване на протестИзраелската полиция е разгонила група араби, събрали се на протест пред портата "Бал ел Асбат" в Йерусалим, предаде ТАСС, цитира "Фокус". Полицията е използвала сълзотворен газ и гумени куршуми при разгонването на събралите се. Пострадали са повече от 70 души. В болницата е докаран председателят на Висшия ислямски съвет на Йерусалим шейх Акрам

Защо циганите удрят, бият и насилват

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6343529

Защо циганите удрят, бият  и насилватТревожна е статистиката, че всяко седмо дете между 15 и 18 г. не ходи на училище. (Виж 8-а стр.) Още по-тревожно е, че все по-голяма част от ромските деца отпадат рано от училище или въобще не стъпват в него. Няма как да се очаква, че един ден тези деца ще влязат в живота грамотни, ще мислят за образование, ще имат нормална професия,

Роботи ще добиват ценни метали от Луната

http://www.cross.bg/lynata-moon-express-1549476.html

а/КРОСС/ Американската компания Moon Express планира добив на ценни ресурси извън пределите на нашата планета. Погледите са насочени към Луната, където ще бъде построена индустриална база, а добивът на вода и метали ще се извършва с роботи. По-рано тази седмица Moon Express разкри своя проект за изграждане на база на южния полюс на Луната, на която ще бъдат „заселени" роботизирани системи от нов клас, съобщи The Verge. Амбициозният план предвижда добив на вода и благородни метали от земния спътник и доставката им за нуждите на НАСА и други заинтересовани клиенти. За целта компанията подготвя фамилия роботизирани космически кораби MX Robotic Explorers, които ще кацат и доставят оборудване на Луната и освен това ще връщат добива на Земята. Според разработчиците, MX Robotic Explorers са уникални системи, без аналог - с тяхна помощ ще бъде осигурено постоянно присъствие на роботи на Луната, които ще извличат ресурси от недрата на земния спътник. Moon Express вярва, че пълноценен „щат" от нейните роботи ще изненада приятно инвеститорите в проекта с размера на печалбата, в случай, че целият добив бъде успешно доставен на Земята. Първият роботизиран модул се нарича MX-1E. Неговата задача е не само да закара оборудването на Луната, но и да достави след това добитите ресурси на Земята при обратния си полет. Първоначалният капацитет на MX-1E е само 30 кг, но компанията планира създаване и на няколко по-големи апарата

Тръмп хвърля Оман срещу Иран

http://www.moreto.net/novini.php?n=355782

Президентът на САЩ Доналд Тръмп търси нови съюзници в Близкия изток, съобщи АП. В телефонен разговор със султан Кабус бин Саид ал Саид вчера Тръмп изтъкнал необходимостта от тясно двустранно сътрудничество. Това се посочва в изявление от Белия дом.

Градове се вдигат против смъртта по пътищата

http://dnes.dir.bg/news/patishta-katastrofa-26082555

Национален протест под мотото "Да спрем убийствата на пътя" ще се проведе в различни градове от страната от 17.30 часа.

55% от американците оценяват негативно Тръмп като президент

http://www.cross.bg/protzenta-trump-biha-1549488.html

/КРОСС/ Над половината американци оценяват негативно дейността на Доналд Тръмп на президентския пост. Те се страхуват от терористи, финансова криза, ядрен удар и кибератаки. Това сочат данните от проучване, проведено от агенция Блумбърг, предава ТАСС. Дейността на Тръмп като президент се оценява позитивно от 41 процента от анкетираните, докато 55 на сто са на противоположното мнение. На въпроса как биха гласували на президентски избори, ако те се проведат сега, 32 процента са заявили, че биха подкрепили Доналд Тръмп, 35 процента - Хилари Клинтън, а 20 процента - друг кандидат.  

Мръсното море докарва алергии

http://dnes.dir.bg/news/inspektzia-alergia-fekalni-obrivi-26082554

Мръсното море и излагането на слънце без защитен крем докарват алергии на хиляди туристи по българските плажове.

Горя емблематичната къща на спирка Вишнева в Лозенец

https://offnews.bg//112/goria-emblematichnata-kashta-na-spirka-vishneva-v-lozenetc-660850.html

Най-емблематичната, най-уникалната и любима трамвайна спирка на софиянци "Вишнева" беше в пламъци рано тази сутрин, съобщава БНТ.

От МВР потвърдиха, че сигналът е подаден малко след 5.00 часа тази сутрин. Засега не е ясно каква е причината за пожара, но според полицаите и пожарникарите на място става дума за умишлен палеж.

Очаквайте подробности!

Десетки българи блокирани на Халкидики (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6344051

Десетки българи блокирани на Халкидики (Видео)Десетки българи са блокирани в различни курорти на гръцкия полуостров Халкидики след потопа там. Колите им са повредени заради наводнени двигатели и електроника и те не могат да се приберат, съобщи Нова телевизия. Всичко е потънало в кал, разказаха потърпевши. За да получат помощ от застраховател, те трябва да имат бележки от гръцката полиция.

"Любимата формула на Професора" - затрогваща история за съпричастност и човешка топлота

https://www.actualno.com/books/lubimata-formula-na-profesora-zatrogvashta-istorija-za-syprichastnost-i-choveshka-toplota-news_623064.html

Шейсет и четири годишен блестящ математик, претърпял тежка автомобилна катастрофа, в резултат на която паметта му трае само… 80 минути, наближаваща трийсетте домашна помощница, търпелива, грижовна и почтителна, и десетгодишният й син, запален по бейзбола. Трима герои и е

Шестима души са загинали в Япония заради горещините за последната седмица

https://www.24chasa.bg/novini/article/6344024

Шестима души са загинали в Япония заради горещините за последната седмицаШестима души са загинали в Япония за последната седмица заради горещините, предаде РИА Новости, цитира "Фокус". По данни на главното пожарно управление на страната през този период в болниците със симптоми на топлинен удар са постъпили повече от 7600 души. Общият броя на загиналите в Япония от горещината за тази година достига до 17 души.

Тръмп назначи Джон Хънтсман за посланик в Русия

http://www.cross.bg/huntsman-poslanik-dzhon-1549487.html

/КРОСС/ Президентът на САЩ Доналд Тръмп назначи Джон Хънтсман, опитен дипломат и бивш губернатор на щата Юта, за посланик в Русия, на фона на силно напрежение с Москва, съобщиват АФП и Ройтерс. 57-годишният Хънтсман е републиканец, служил като посланик на САЩ в Китай от 2009 до 2011 г. по време на управлението на президента Барак Обама. През 1992 г., на 32-годишна възраст, той оглавява дипломатическата мисия на САЩ в Сингапур, ставайки най-младия американски посланик през последните сто години, посочва ТАСС. Хънтсман е работил в правителствата на петима американски президенти, а през 2012 г. беше кандидат за президентската номинация на републиканците. "Губернаторът Джон Хънтсман имаше забележителна кариера като политик, дипломат и бизнесмен", заяви Белият дом в комюнике, подчертавайки, че той в момента заема функциите на президент на Атлантическия съвет на САЩ и на Фондацията Хънтсман за борба с рака. Част от кариерата на 57-годишния Хънтсман е преминала в частния сектор. Той е бил член на управителните съвети на големи компании като Хилтън, Шеврон, Форд Мотор и Катърпилър. Той е женен и баща на седем деца, според елементи от биографията му, предоставена от Белия дом. През март първите съобщения, че Хънтсман ще бъде предложен за посланик в Москва бяха посрещнати със смесени коментари в руската столица, отбелязва Ройтерс

Шефът на френския генерален щаб подаде оставка

http://clubz.bg/56346-shefyt_na_frenskiq_generalen_shtab_podade_ostavka

Началникът на генералния щаб на френските въоръжени сили ген. Пиер дьо Вилие е подал оставка, съобщи "Фигаро" на уебсайта си.

Мотивите за оставката са предложени от финансовото министерство съкращения в отбранителния бюджет.

На 30 юни мандатът на Дьо Вилие е бил продължен с една година до юли 2018 г., отбелязва всекидневникът.

Франция в момента отделя 1,78% от БВП за отбрана. Държавите от НАТО имат споразумение отбранителните им разходи да достигнат минимум 2% от БВП до 2024 г.

Тридесет хиляди френски военни са разположени в чужбина от Западна Африка до Близкия изток, а още 10 000 са ангажирани в антитерористичната операция "Страж" у дома.

Дьо Вилие, който е командвал френски механизирани батальони в Косово и в Афганистан, неколкократно е критикувал съкращенията на отбранителните разходи - последния път доста остро в закрито заседание на Националното събрание, предизвиквайки гнева на президента Еманюел Макрон.

Мандатът на генерала трябваше да изтече на 30 юли, но Макрон го помоли да остане на поста си, пише "Фигаро".

Вестникът го цитира, че френските въоръжени сили се нуждаят от 35 милиарда евро през 2018 година в сравнение с 32,7 милиарда отделени за тях през тази година.

Видимостта на АМ „Тракия” край Ихтиман отново е ограничена

https://www.24chasa.bg/novini/article/6344035

Видимостта на АМ „Тракия” край Ихтиман отново е ограниченаВидимостта и в двете посоки на АМ „Тракия” в района на Ихтиман отново е ограничена, съобщи Би Ти Ви. Причината е мъгла, поясниха от АПИ. От агенцията съветват шофьорите да се движат с повишено внимание. В началото на месеца точно на това място станаха три верижни катастрофи с десетки автомобили и 31 ранени.

Как доставката на помощи край границата на Йордания се превърна в изпитание

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/07/19/3008949_kak_dostavkata_na_pomoshti_krai_granicata_na_iordaniia/?ref=rss


В отчаяния си стремеж да помогнат на сирийците, заседнали край затворената граница на Йордания, агенциите на ООН неохотно се съгласиха в края на миналата година да предоставят по-голямата част от контрола върху разпределянето на хуманитарните помощи на йорданската армия, йордански доставчик и една сирийска милиция. Оттогава системата многократно се е пропуквала и само откъслечни доставки с помощи са достигали до двата бежански лагера в пустинята, в които живеят хиляди прокудени от войната...

ЕК приветства напредъка в преговорите по договора между България и Македония

https://www.24chasa.bg/novini/article/6344022

ЕК приветства напредъка в преговорите
по договора между България и МакедонияВърховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Федерика Могерини приветства започналото в парламента в Скопие обсъждане на проекта на договор за добросъседство между България и Македония, предаде БТА. Радваме се, че бяха предприети добри стъпки - парламентът в Скопие се запозна с проектодокумента, приветстваме този ход,

Изгоря покривът на емблематичната спирка „Вишнева” в София (Снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6344026

Изгоря покривът на емблематичната спирка „Вишнева” в София (Снимки)Изгоря покривът на емблематичната за столичани спирка „Вишнева” в София, съобщиха за bTV от пресцентъра на МВР. От неправителствената организация „Спаси София” публикуваха снимки на пожара във „Фейсбук”. Сигналът е подаден рано тази сутрин. Към момента причините за огъня не са ясни, но от МВР поясниха,

Повсеместна корупция и имитация на държава, циганите са само върхът на айсберга

//dariknews.bg/regioni/plovdiv/povsemestna-korupciia-i-imitaciia-na-dyrzhava-ciganite-sa-samo-vyrhyt-na-ajsberga-2037669

Група асеновградчани изпратиха на редакционната ни поща обезпокоително писмо. В него те твърдят, че лицето на протестите в Асеновград е съвсем различно от показаното по големите телевизии. Според тях никой извън родопския град не знае какво точно се случва там.

По думите им т.нар. "ц

Протести срещу войната на пътя

http://frognews.bg/news_138524/Protesti-sreshtu-voinata-na-patia/

Протести срещу войната на пътя ще се проведат в редица български градове днес. Демонстрации ще има в София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе и Мездра, а протестът е под надслов: ”Да спрем убийствата на пътя”.

Преглед на печат - 19 юли

http://www.moreto.net/novini.php?n=355781

"24 часа": Започва ли нов бум в потреблението Домакинствата все по-смело пазаруват стоки за дълготрайна употреба и нови жилища. Крайното потребление на домакинствата расте с 6,5% на годишна база през първото тримесечие.

Гласуват на първо четене Закона за съдебната власт

https://offnews.bg//politika/glasuvat-na-parvo-chetene-zakona-za-sadebnata-vlast-660849.html

Парламентът ще гласува на първо четене промените в Закона за съдебната власт.

Промените предизвикаха полемики с предложението да се отреже външното финансиране на съсловните организации на магистратите. 

Предстои и политическият дебат за това дали ще остане задължение за магистратите да обявяват членството си в съсловни и други организации всяка година.

Председателят на ресорната комисия Данаил Кирилов от ГЕРБ заяви, че за последната година професионалните организации не са направили нищо, за да просветлят както финансовите си източници, така и да изпълнят законовото си задължение да декларират членствата си във всички видове организации - тайни, явни, в които членуват отделни магистрати.

Позицията на премиера и правителството е, че е неоправдано и недопустимо да се въвежда забрана за ползване на магистратските организации от средствата по различни европейски програми и фондове.

Промените ще въведат задължение за всички магистрати, а не само за новоназначените, да подават декларация в която да разкрият всички дейности и членства, като гаранция за независимост.

5 неща, които показват, че не сте един за друг

https://www.actualno.com/curious/5-neshta-koito-pokazvat-che-ne-ste-edin-za-drug-news_623055.html

Вашият партньор правилен ли е за вас или е време да продължите напред? Няма един отговор на този въпрос, независимо колко любовни съвети сте прочели. Всяка ситуация е уникална. Но долу има някои индикатори, които издават, че е време двамата да продължите по различни пътища. 1

Честит рожден ден на Стела Атанасова

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6343435

Честит рожден ден на Стела АтанасоваДнес рожден ден празнува Стела Атанасова, която дълго време бе част от отдел “Оживление”. Вече липсва много на екипа ни, защото посреща празника си в Малта, където от няколко дни започна да развива нова и различна кариера. Пожелаваме ти успех и

Протест "Да спрем убийствата на пътя"

http://www.cross.bg/izlyazat-sprem-ybiiistvata-1549486.html

/КРОСС/ Национален протест "Да спрем убийствата на пътя" ще се проведе тази вечер. Очаква се на шествие да излязат хората в шест града на страната. В 17.30 часа близки и приятели на стотиците жертви на катастрофи ще излязат заедно на знакови места в Мездра, София, Пловдив, Варна, Бургас и Русе. В столицата шествието започва от храм-паметника "Александър Невски" и ще продължи до магистрала "Хемус". Протестиращите настояват за изготвяне на План за действие и създаване на държавен орган, отговорен за управлението на риска от пътнотранспортни произшествия.  

Правителството ще приеме Национална стратегия за борба с трафика на хора

http://www.cross.bg/byudzheta-razhodi-pravitelstvoto-1549485.html

/КРОСС/ Правителството се очаква да приеме Национална стратегия за борба с трафика на хора за периода 2017-2021 г. и промени в Наказателния кодекс. Кабинетът ще одобри и допълнителни разходи по бюджета на Фонд "Земеделие" за финансиране на разходи за ДДС по одобрени за подпомагане проекти на общини по Програмата за развитие на селските райони, както и по бюджета на Министерството на икономиката.  

Над 110 хиляди бежанци са дошли в Европа през Средиземно море от началото на 2017 г.

https://www.24chasa.bg/novini/article/6344019

Над 110 хиляди бежанци са дошли в Европа през Средиземно море от началото на 2017 г.Над 110 хиляди мигранти и бежанци са пристигнали в Европа през Средиземно море от началото на годината, съобщи вчера Международната организация по миграцията. "От началото на годината до 16 юли в Европа по море са пристигнали 111 148 мигранти и бежанци", заяви на пресконференция в Женева говорителят на МОМ Джоел Милман, предаде БТА.

Родени на днешната дата

http://www.cross.bg/nikolaii-kmet-bivsh-1549460.html

/КРОСС/ Богдана Карадочева, естрадна певица Велислав Вуцов, бивш футболист, треньор по футбол Иван Лечев, музикант, китарист на ФСБ Калин Каменов, кмет на Враца Николай Боршуков, юрист, бивш председател на Държавна агенция "Държавен резерв и военновременни запаси Николай, митрополит Пловдивски Ивайло Московски, министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията Таня Христова, кмет на община Габрово Нелко Коларов, композитор, диригент и пианист Проф. Николай Овчаров, археолог Кремена Халваджиян, стилистка.  

Св. преподобна Макрина Младша

http://www.cross.bg/makrina-grigoriii-vasiliii-1549477.html

/КРОСС/ Преподобна Макрина била най-голямата дъщеря на своите благочестиви родители Василий и Емилия и сестра на св. Василий Велики. При рождението й дали името на първомъченица Текла, но нейните роднини и домашни привикнали да я наричат Макрина с името на баба й. Майката на Макрина усърдно се занимавала с възпитанието на дъщеря си. Първа нейна учебна книга било Св. Писание. Емилия избирала из свещените книги всичко, що могло да бъде достъпно за разбиране от момичето ту молитва, ту славословие, ту добро поучение. По такъв начин детето от ранни години се запознало с вдъхновените псалми на Давид, с мъдрите изречения на Соломон и Сирах. Емилия не позволявала на дъщеря си да стои без работа. Цял ден Макрина била заета - или се учела, или работела нещо, или помагала на майка си в домакинството, или пък учела по-малките си братя и сестри. Семейството било твърде голямо: четири синове и шест дъщери, всички възпитани в християнско благочестие. Благочестивите родители знаели, че са длъжни да възпитат децата си не само за тоя живот, но за вечността. Те създали благоприятни условия за умственото образование на децата си, а в същото време гледали те да станат истински християни. Господ благословил трудовете и старанията на добрите родители. Ние вече знаем как свето живеели тримата братя св. Василий Велики, Григорий Нисийски и Петър Севастийски и с каква твърдост и самоотречение те изпълнявали своите християнски задължения

Тръмп назначи бившия губернатор на Юта за посланик в Русия

https://offnews.bg//sviat/tramp-naznachi-bivshia-gubernator-na-iuta-za-poslanik-v-rusia-660848.html

Президентът на САЩ Доналд Тръмп назначи Джон Хънтсман, опитен дипломат и бивш губернатор на щата Юта, за посланик в Русия, на фона на силно напрежение с Москва, съобщиха Франс прес и Ройтерс.

57-годишният Хънтсман е републиканец, служил като посланик на САЩ в Китай от 2009 до 2011 г. по време на управлението на президента Барак Обама, уточнява БТА. През 1992 г., на 32-годишна възраст, той оглавява дипломатическата мисия на САЩ в Сингапур, ставайки най-младия американски посланик през последните сто години, посочва ТАСС. Хънтсман е работил в правителствата на петима американски президенти, а през 2012 г. беше кандидат за президентската номинация на републиканците.

"Губернаторът Джон Хънтсман имаше забележителна кариера като политик, дипломат и бизнесмен" заяви Белият дом в комюнике, подчертавайки, че той в момента заема функциите на президент на Атлантическия съвет на САЩ и на Фондацията Хънтсман за борба с рака.

Част от кариерата на 57-годишния Хънтсман е преминала в частния сектор. Той е бил член на управителните съвети на големи компании като Хилтън, Шеврон, Форд Мотор и Катърпилър. Той е женен и баща на седем деца, според елементи от биографията му, предоставена от Белия дом.

През март първите съобщения, че Хънтсман ще бъде предложен за посланик в Москва бяха посрещнати със смесени коментари в руската столица, отбелязва Ройтерс. Един политик заяви, че той "не е гълъб", а Кремъл посочи, че Москва би приветствала всеки посланик, който е "убеден привърженик" на идеята за установяване на диалог с Русия.

Номинацията му трябва да бъде утвърдена от Сената.

Роналдо пак ще става баща

http://www.cross.bg/ronaldo-pak-shte-stava-bashta-1549484.html

/КРОСС/ Голямата звезда на Реал Мадрид Крисиано Роналдо потвърдил пред приятели, че ще става татко за четвърти път, пише El Mundo, цитиран от Gong.bg. Испанското издание разкрива за среща на португалеца с негови познати в известно заведение, където той споделил, че се чувства много щастлив с близнаците и Роналдо Джуниър, както и че е много доволен, че още едно бебе е на път. В последните седмици има упорити слухове, че половинката на Роналдо - Джорджина, е бременна, а коментарите зачестиха, след като в медиите се появиха снимки с хубавицата с наедряло коремче.

Двойно са скочили случаите на тормоз в училище

http://dnes.dir.bg/news/agresia-uchilishte-kragla-masa-tormoz-26082491

Над 2 пъти са се увеличили случаите на тормоз в училище в последните години. През 2013/2014 г. инцидентите в клас са били 3268, а през 2016/2017-а са вече 7010.

Общински съветник: Общината се готви да даде нов терен за небостъргач в "Стрелбище"

https://www.actualno.com/sofia/obshtinski-syvetnik-obshtinata-se-gotvi-da-dade-nov-teren-za-nebostyrgach-v-strelbishte-news_623102.html

Сигнал за готвен нов строеж на висока сграда тип "небостъргач" разпространи общинският съветник от ПП "Нормална държава" (партията на Георги Кадиев) Войслав Тодоров. Той публикува информацията във Facebook групата "Помощ за Стрелбище". "Общината се готви да продаде терен за нов

Кремъл: Русия държи на Минските споразумения

http://www.cross.bg/sporazymeniya-kremul-minskite-1549483.html

/КРОСС/ Кремъл подчертава, че Москва държи на Минските споразумения за уреждане на конфликта в Източна Украйна. Това заяви пред журналисти говорителят на руския президент Дмитрий Песков, съобщава ТАСС. "Засега оставям без коментар тази тема, тя подлежи на осмисляне и анализ", каза представителят на Кремъл. "Руската страна продължава да държи на Минските споразумения, всичко останало засега не коментираме", каза Песков. Сепаратисти от Източна Украйна обявиха създаването на нова държава, наречена Малорусия, която включва не само районите под техен контрол, но и останалата част от Украйна, с изключение на Крим, предаде Асошиейтед прес.  

Лятото се завръща

http://www.cross.bg/gradysa-slunchevo-obyad-1549482.html

/КРОСС/ Лятото се завръща и в следващите дни ще се радваме на слънце и топло време. В сряда ще е предимно слънчево. Над крайните източни райони преди обяд облачността ще е значителна, но бързо ще се разкъса и намалее. Ще духа слаб, в източната половина от страната до умерен северен вятър. Максималните температури ще са между 28 и 32 градуса. В планините ще е предимно слънчево. Ще духа до умерен вятърът от север-североизток. Максималната температура на височина 1200 м ще е около 20 градуса, на 2000 м - около 14 градуса. По Черноморието преди обяд ще има значителна облачност, но бързо ще се разкъса и намалее до слънчево време. Ще духа умерен вятър от север-североизток, който ще отслабва. Максималните температури ще са между 24 и 27 градуса. Температурата на морската вода е 22-24 градуса. Вълнението на морето ще е 2-3 бала. В следващите дни времето ще бъде типично лятно. До края на седмицата ще бъде предимно слънчево. Температурите ще се повишават. В четвъртък и петък след обяд ще се развие купеста облачност главно над източните и планинските райони, но вероятността за валежи е малка, твърдят синоптиците. Затоплянето ще продължи и в събота максималните температури ще са между 30 и 35 градуса. В края на седмицата те ще достигнат 32-37 градуса  

Иран счита новите санкции на САЩ срещу нея за незаконни

https://www.24chasa.bg/novini/article/6344015

Иран счита новите санкции на САЩ срещу нея за незаконниВъншният министър на Иран Мохамад Джавад Зариф заяви вчера в ООН, че правителството на президента Доналд Тръмп се опитва да "отрови международната атмосфера" с нови санкции срещу Техеран, след като потвърди, че Иран спазва задълженията си по споразумението от 2015 г. за ядрена му програма, предаде БТА.

"Лудогорец" посреща "Жалгирис" със спомена за кошмара "Милсами"

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/07/19/3009175_ludogorec_posreshta_jalgiris_sus_spomena_za_koshmara/?ref=rss


"Лудогорец" посреща "Жалгрис" в двубой от втория квалификационен кръг на Шампионската лига. Разградчани трябва да наваксват пасив от 1:2, след като допуснаха неочакван обрат в последните 15 минути на първия мач в Литва. Реваншът на стадион "Лудогорец арена" започва в 20.00 ч. и ще бъде предаван пряко по "Диема спорт".<br /><br />Тимът на Георги Дерменджиев до голяма степен е в ситуацията, в която беше воденият от Бруно Рибейро състав преди две...

Гласуват спорните промени в Закона за съдебната власт

http://frognews.bg/news_138523/Glasuvat-spornite-promeni-v-Zakona-za-sadebnata-vlast/

Днес предстои дебатиране и гласуване на спорните промени в Закона за съдебната власт. Най-интересните промени в закона са свързани с финансирането на съсловните организации от чужди източници.

Днес е последният ден от военноморското учение "Бриз 2017"

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/07/19/3009087_dnes_e_posledniiat_den_ot_voennomorskoto_uchenie_briz/?ref=rss


Министърът на отбраната Красимир Каракачанов, началникът на отбраната генерал-лейтенант Андрей Боцев и заместник-началникът на отбраната вицеадмирал Емил Ефтимов ще присъстват днес на финалните епизоди от националното военноморско учение с международно участие "Бриз 2017". Те ще се проведат във врмено от 08.50 ч. до 13.50 ч. в акваторията на Варненския залив, съобщипа от Щаба на Военноморските сили във Варна.<br /><br />Каракачанов, Боцев и Ефтимов ще наблюдават учението...

Акценти в пресата

http://www.cross.bg/vestnik-godina-informira-1549480.html

/КРОСС/ Поне 300 милиона лева ще струва на общините да въведат новата такса смет, предупреждава вестник "Сега" по повод европейската директива, от 2019 година да сменим методиката в изчислението. Коментарът по темата в днешния брой е озаглавен "С равнис и преброй се ни баламосват за справедлива такса смет". Единственото хубаво на новия проект е, че премахва данъчната оценка на имота като мерило, подчертава вестникът. Според националната статистика, започва нов пик в харченето на пари, съобщава на първа страница вестник "24 часа". Разходите на домакинствата за потребление достигат рекордни равнища, хората все по-смело купуват битова техника и жилища. Институтът за пазарна икономика обобщава, че обяснението за това оживление може да се търси в цялостното икономическо раздвижване, особено от 2014-та насам, но ръстът е далеч под показателите на 2009 година. Парламентарната комисия по въпросите на децата, младежта и спорта гласува, до 30 август, да се приемат предложения за промени в законодателството, засягащо децата. За това пише днес вестник "Труд". Сред тези промени се има предвид и родителската отговорност след развод. Решено е междуведомствена група да поднови работата по нов Семеен кодекс. Една от най-коментираните идеи е разводът задължително да минава през медиация, ако в семейството има дете. "Монитор" предупреждава, че сайтове продават дрога под прикритието на реклама за соли за вана или ароматизатори

Най-важното от Варна във вчерашния - 18 юли

http://www.moreto.net/novini.php?n=355695

Майка доведе бебето си пред паметника на Апостола във Варна Млада майка с пеленаче на ръце поднесе цветя пред паметника на Апостола на свободата по време на общоградското честване тази сутрин в Морската градина, предаде репортер на Moreto.

Национален протест срещу войната по пътищата тази вечер

https://offnews.bg//obshtestvo/natcionalen-protest-sreshtu-vojnata-po-patishtata-tazi-vecher-660847.html

Национален протест "Да спрем убийствата на пътя" ще се проведе тази вечер. Очаква се на шествие да излязат хората в шест града на страната.

В 17.30 часа близки и приятели на стотиците жертви на катастрофи ще излязат заедно на знакови места в Мездра, София, Пловдив, Варна, Бургас и Русе.

В столицата шествието започва от храм-паметника "Александър Невски" и ще продължи до магистрала "Хемус". Протестиращите настояват за изготвяне на План за действие и създаване на държавен орган, отговорен за управлението на риска от пътнотранспортни произшествия.

Според организаторите на шествието войната по пътищата само за шест месеца е взела около 300 живота и хиляди ранени.

Обръщаме се към всички граждани и към властимащите за обединяване на усилията и изработване на работеща политика срещу проблемите свързани с безопасността на пътя, се посочва в поканата за протеста.

Иде нов бум в потреблението?

http://dnes.dir.bg/news/potreblenie-institut-pazarna-ikonomika-26082508

Крайното потребление на домакинствата расте с 6,5% на годишна база през първото тримесечие. Икономисти смятат, че е възможен нов бум в потреблението.

В сутрешните блокове

http://www.cross.bg/tema-zhivo-georgi-1549479.html

/КРОСС/ БНТ, „Денят започва"Тема: Неправилно изпреварване, шофиране в аварийна лента, липса на дистанция. Как могат да бъдат дисциплинирани шофьорите - говори началникът на „Пътна полиция" комисар Бойко Рановски Тема: Наводненията на Балканите и какво време да очакваме. Най-точната прогноза от климатолога доц. Георги Рачев само в „Денят започва" Тема: Военноморското учение „Бриз 2017". На живо в минутите преди 8.00 часа командирът на Военноморските сили контраадмирал Митко Петев Тема: За агресията срещу медици и болките на пациентите - говори началникът на ВМА д-р Венцислав Мутафчийски Тема: Как да бъдат защитени медиците в спешната помощ и колко често викаме линейка вместо личен лекар? Гост: д-р Георги Гелев, директор на Спешна помощ - София Тема: Как живее едно тридетно семейство в България? И как държавата ще помага отглеждането на трето дете? В студиото Султанка Петрова, зам.-министър на труда и социалната политика и Пламен Попов от „Аз събуждам България" БТВ, "Тази сутрин" Тема: Ексклузивно - имало ли е заплахи и рекет над собственици на аптеки? Гост Веселин Марешки Тема: Как се възстановява Халкидики след циклона „Медуза" и какви са щетите за българските туристи там? Тема: Кои институции и политици бяха хванати в нарушение след проверките на Сметната палата. Гостува председателят на палатата Цветан Цветков Тема: Отново заедно след тринадесет години

Съдът отмени търг с лични вещи и фотографии на Мадона

//dariknews.bg/novini/liubopitno/sydyt-otmeni-tyrg-s-lichni-veshti-i-fotografii-na-madona-2037655

Съд в Манхатън отмени по искане на американската певица Мадона търг с нейни лични писма, фотографии и бельо, съобщиха световните агенции.
 
По-рано Кралицата на поп музиката по ускорена процедура подаде съдебен иск с молба да бъде отменена тръжната се

Купуват летни униформи за надзирателите...на есен

//dariknews.bg/novini/bylgariia/kupuvat-letni-uniformi-za-nadziratelite...na-esen-2037652

Ръководството на Главната дирекция "Изпълнение на наказанията" (ГДИН) обяви обществена поръчка за доставка на лятно униформено облекло на надзирателите. Те обаче ще получат дрехите в средата на есента. Стойността на поръчката е минимална - 70 000 лв., без ДДС.

Отстраниха шефката на "Пътна полиция" в Пловдив

//dariknews.bg/regioni/plovdiv/otstraniha-shefkata-na-pytna-policiia-v-plovdiv-2037661

Началникът на пловдивския сектор „Пътна полиция“ Николина Джамбова е отстранена от заемания досега от нея пост. Това съобщиха за Дарик от пресцентъра на ОД на МВР-Пловдив. Оттам не бяха категорични кой ще бъде официалният й наследник. Длъжността временно се изпълнява от Йордан Милушев.

"Удариха" терористична група на учението "Бриз 2017"

//dariknews.bg/novini/bylgariia/udariha-teroristichna-grupa-na-uchenieto-briz-2017-2037649

С епизод по противодействие на терористична група, завладяла кораб, започна заключителният етап на националното учение с международно участие "Бриз 2017". Епизодите от учението се наблюдават от президента Румен Радев и военния министър Красимир Каракачанов

Гъбари засекли изчезналия Кристиян в гората край Триград

//dariknews.bg/novini/bylgariia/gybari-zasekli-izcheznaliia-kristiian-v-gorata-kraj-trigrad-2037659

За първи път от началото на издирването на 16-годишният Кристиян, който блъсна туристи в Триград, хора сигнализираха, че момчето било забелязано в района.  Претърсването обаче не дало положителен резултат.
 

САЩ се надяват на разширяване на зоните за деескалация в Сирия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6344013

САЩ се надяват на разширяване на зоните за деескалация в Сирия
Съединените щати се надяват на разширяване на зоните за деескалация в Сирия, където се спазва режимът на прекратяване на огъня, заяви вчера говорителката на Държавния департамент Хедър Науърт, цитирана от ТАСС. "Ние се надяваме, че ще настане време за потенциално разширяване /на режима на прекратяване на огъня/ на други територии, отбеляза Науърт,

В Москва ще има музей за сгради от съветско време

https://www.actualno.com/europe/v-moskva-shte-ima-muzej-za-sgradi-ot-syvetsko-vreme-news_623112.html

Със започването на мащабния проект на властите в Москва да отделят за разрушаване т.нар. "хрушчовки" (сгради от съветско време, подобни на панелките в София) и да преместят около 1,6 милиона жители, в квартал "Шаболовка" се откри частен музей, който има за цел да запази авангард

Пътна обстановка в страната - 19 юли

http://www.moreto.net/novini.php?n=355777

Състояние на автомагистралите: АМ „Тракия“: област Бургас: от п.в. „Карнобат“ до п.в. „Ветрен“ от км 324 до км 359+000 – почистване и оформяне на земен окоп, както и изрязване и почистване на храсти в двете посоки. Срок до 20.

Тръмп и Путин са имали още една среща по време на форума на Г-20 в Хамбург

https://www.24chasa.bg/novini/article/6344011

Тръмп и Путин са имали още една среща
по време на форума на Г-20 в ХамбургПрезидентите на САЩ и Русия Доналд Тръмп и Владимир Путин са имали втора среща по време на форума на Г-20 в Хамбург, за която не е било съобщено, предаде Ройтерс, като се позовава на източник от Белия дом, цитира БТА. Двамата лидери проведоха на 7 юли първата си среща, която продължи повече от два часа.

Разходка в короните на една датска гора

http://www.dnevnik.bg/na_put/2017/07/19/3008778_razhodka_v_koronite_na_edna_datska_gora/?ref=rss


Как да съхраним една защитена гора и същевременно да я направим достъпна за хората?<br /><br />Този задача си поставят архитектите от датското студио Effekt. Отговорът на това сложно уравнение, който публикуваха на сайта си тази година, е оригинален и вдъхновяващ. Става дума за архитектурен проект, който позволява необичайна разходка в сърцето на една от най-магнетичните датски гори. Идеята е да се преживее природата по уникален начин и в същото време да бъде опазена.<br...

Днес ще бъде слънчево, с температури до 33°

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6344005

Днес ще бъде слънчево, с температури до 33°Днес ще бъде предимно слънчево. Над крайните източни райони преди обяд облачността ще е значителна, но бързо ще се разкъса и намалее. Ще духа слаб, в източната половина от страната до умерен северен вятър. Максималните температури ще са между 28° и 33°, за София 28°. Такава е прогнозата за времето на Националния институт по метеорология и

”Тракия” отново е непрогледна край Ихтиман

http://frognews.bg/news_138522/Trakiia-otnovo-e-neprogledna-krai-Ihtiman/

Магистрала ”Тракия” отново е с ограничена видимост край Ихтиман. Причината за това е паднала мъгла, съобщават от Агенция ”Пътна инфраструктура”.

Година след номинацията му, светът не харесва Доналд Тръмп

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/07/19/3009079_godina_sled_nominaciiata_mu_svetut_ne_haresva_donald/?ref=rss


Точно преди година Доналд Тръмп официално стана кандидат за президент от Републиканската партия, събирайки най-ниската подкрепа от 1976 г. Неуязвим в очите на привържениците си, отвратителен за опонентите и трудно търпян от останалите западни политици, той пише история.<br /><br />Ето как изглежда Тръмп в очите на света, според проучване на изследователския център "Пю". То обхваща 37 държави и недвусмислено показва, че хората в тях нямат доверие на американския...

Предстоящи събития днес

http://www.cross.bg/chasa-sofiyaot-provede-1549461.html

/КРОСС/ *** Варна.Президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев, министърът на отбраната Красимир Каракачанов, началникът на отбраната генерал-лейтенант Андрей Боцев и заместник-началникът на отбраната вицеадмирал Емил Ефтимов ще присъстват на деня за високопоставени гости на националното военноморско учение с международно участие „БРИЗ 2017". ***София.От 09.00 часа ще започне заседанието на Народното събрание. ***София.От 10.00 часа ще започне седмичното заседание на Министерския съвет. ***София.От 09.00 часа в зала 702 на АПИ в присъствието на министър Николай Нанков председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура" инж. Дончо Атанасов ще подпише договорите за проектиране и строителство и за строителен надзор на 9.3 км от автомагистрала „Хемус" между Ябланица и Боаза. ***София.От 13.30 часа министърът на околната среда и водите Нено Димов ще обяви кампанията за набиране на нови проекти, които насърчават използването на електромобили в сградата на министерството на бул. „Мария Луиза" 22. ***София.От 14.00 часа министърът на икономиката Емил Караниколов ще връчи два сертификата за инвестиция клас А и два сертификата за инвестиция клас Б, издадени по реда на Закона за насърчаване на инвестициите. Събитието ще се състои в сградата на Министерството на икономиката. ***София.От 09.30 часа ще започне заседанието на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет. ***София

19 юли в историята

http://www.cross.bg/bulgarski-general-letni-1549462.html

/КРОСС/ 64 г. - Големият пожар в Рим: В търговската част на Рим започва пожар, който унищожава две трети от града в последвалите 6 дни.1344 г. - Венецианският сенат излиза с решение, в което се документират кражби на стока на венецианските търговци във Варна.1843 г. - На вода е пуснат параходът Грейт Британ на инженера Изъмбард Кингдъм Брунел, който е първият презокеански параход, оборудван с гребен винт и метален корпус.1864 г. - В Букурещ е отпечатан единственият брой на в. Бранител, редактиран от Георги Раковски.1870 г. - Започва Френско-пруската война.1877 г. - Руско-турска война (1877-1878): Приключва първата Шипченска битка, в резултат на която османските сили се изтеглят и Предният отряд на руската армия, под командването на генерал Йосиф Гурко, установява контрол над Шипченския проход1879 г. - Открити са първите български дипломатически представителства в Цариград, Белград и Букурещ и са назначени първите български дипломатически агенти.1880 г. - Учреден е първият български медал За Освобождението 1877-1878 година.1886 г. - В Люксембург се състои последният концерт на Ференц Лист, който умира на 31 юли с.г. в Байройт, Германия.1900 г. - Без официална церемония в експлоатация е пусната първата линия на Парижкото метро.1903 г. - Провежда се финалът на първия Тур дьо Франс.1923 г. - В София е осветена румънската православна черква „Св. Троица".1923 г. - Конституционният блок се саморазпуска под натиска на армията, ВМРО и правителството.1952 г

Без ток днес във Варна и областта ще са...

http://www.moreto.net/novini.php?n=355776

Поради извършване на профилактика на съоръженията за доставка на електроенергия, днес - 19 юли ще бъде прекъснато електрозахранването в няколко района във Варна и областта, научи Moreto.net. Ето и пълният списък: - от 09:00 ч. до 14:00 ч.

Тръмп и Путин се срещнали тайно на Г-20

http://frognews.bg/news_138521/Tramp-i-Putin-se-sreshtnali-taino-na-G-20/

Втора, тайна среща, са провели американският президент Доналд Тръмп и руския му колега Владимир Путин по време на форума Г-20.

Православен календар за 19 юли

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6344003

Православен календар за 19 юлиПреп. Макрина. Преп. Дий Преп. Макрина се родила в семейство с още 9 деца и получила християнско възпитание. Сгодили я за достоен младеж, но той починал и за да не измени на паметта му, избрала да живее в безбрачие. Помагала при отглеждането, възпитанието и образованието на по-малките си братя и сестри.

Св. преподобна Макрина Младша

https://www.actualno.com/celebrate/sv-prepodobna-makrina-mladsha-news_620770.html

Преподобна Макрина била най-голямата дъщеря на своите благочестиви родители Василий и Емилия и сестра на св. Василий Велики. При рождението й дали името на първомъченица Текла, но нейните роднини и домашни привикнали да я наричат Макрина с името на баба й. Майката на Макрин

Две неща са безгранични: Вселената и ...

http://www.cross.bg/vselenata-neshta-bezgranichni-1549478.html

/КРОСС/ "Две неща са безгранични: Вселената и човешката глупост. За първото не съм толкова сигурен."Алберт Айнщайн

Меглена Кунева: Антикорупционният закон явно се отлага с още 1 г.

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6343724

Меглена Кунева: Антикорупционният закон явно се отлага с още 1 г.Още акценти от интервюто: Учителите и младите учени да са сред приоритетите на нашето председателство на Съвета на ЕС Да обърнем внимание на европейската отбранителна мощ и нейния фонд Ако се назначи министър на еврозоната, България изпада в периферията Не ми се иска в държавата с всичко да се занимава министър-председателят С лидера на ДБГ в

Боршош официално ще стане обвиняем

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/07/19/3009055_borshosh_oficialno_shte_stane_obviniaem/?ref=rss


Доскорошният директор на НДК Мирослав Боршош ще получи обвинение за нецелево разходване на отпуснатите от кабинета 17 млн. лв. във връзка с предстоящото председателство на България на ЕС.<br /><br />Вчера главният прокурор Сотир Цацаров съобщи, че сигналът, от който е започнало разследването е подаден от бивш служител на НДК. Той беше изслушан от специалната комисия в парламента, която проверява случая, след като Боршош беше отстранен.<br /><br />Няколко дни...

Лятото се връща днес

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/07/19/3009156_liatoto_se_vrushta_dnes/?ref=rss


След няколкото хладни и дъждовни дни от днес лятото се връща, сочи краткосрочната прогноза на Националния институт по метеорология и хидрология към БАН. През деня ще е предимно слънчево. Над крайните източни райони преди обяд облачността ще е значителна, но бързо ще се разкъса и намалее.<br /><br />Максималните температури ще са между 28° и 32°, за София 28°. По Черноморието преди обяд ще има значителна облачност, но бързо ще се разкъса и намалее до слънчево време. Ще духа умерен...

Френска селска торта

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6343547

Френска селска тортаВашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31.

Забрана на колите с традиционни двигатели в Германия ще постави в риск 600 хиляди работни места

http://www.dnevnik.bg/skorost/avtopremiera/2017/07/19/3009147_zabrana_na_kolite_s_tradicionni_dvigateli_v_germaniia/?ref=rss


Евентуалната забрана на автомобилите с двигател с вътрешно горене в Германия от 2030 година, ще създаде риск от загуба на 600 хиляди работни места, съобщи "Ройтерс", като цитира изследване на базирания в Мюнхен Институт за икономически изследвания Ifo, поръчано от Германската асоциация на автомобилната индустрия (VDA).<br /><br />Според проучването, продажбите само на коли с нулеви вредни емисии ще доведе до съкращаването на 426 хиляди души в автомобилните компании, а...

”Даймлер” изтегля в Европа 3 милиона дизелови ”Мерцедес”-а

http://dnes.dir.bg/news/koli-dimler-dizelgeyt-dizelovi-izteglja-26082381

Германският концерн "Даймлер" (Daimler) изтегля над 3 милиона коли с дизелови двигатели от марката си "Мерцедес-Бенц" (Mercedes-Benz) в Европа.

19 юли в историята

http://www.moreto.net/novini.php?n=355775

Събития: 64 г. – Големият пожар в Рим: В търговската част на Рим започва пожар, който унищожава две трети от града в последвалите 6 дни. 1344 г. – Венецианският сенат излиза с решение, в което се документират кражби на стока на венецианските търговци във Варна.

Полицията проверява сигнал за бомба в Съдебната палата

//dariknews.bg/regioni/sofiia/policiiata-proveriava-signal-za-bomba-v-sydebnata-palata-2037635

Тази сутрин е бил подаден сигнал за бомба в Съдебната палата в София. Това съобщиха за Агенция "Фокус" от МВР.

Сигналът е подаден в 8.01 ч.
 

Изслушват бивши военни министри в комисията за изтребителя

//dariknews.bg/novini/bylgariia/izslushvat-bivshi-voenni-ministri-v-komisiiata-za-iztrebitelia-2037641

Тримата бивши военни министри - Аню Ангелов, Ангел Найденов и Николай Ненчев, ще бъдат изслушани на 19 юли в парламентарната комисия за проучване изпълнението на процедурата по избор на нов тип боен самолет.
 

Отново мъгла затруднява движението по "Тракия" към Ихтиман

//dariknews.bg/novini/bylgariia/otnovo-mygla-zatrudniava-dvizhenieto-po-trakiia-kym-ihtiman-2037639

Заради мъгла и намалена видимост, за няколко часа тази сутрин бяха въведени ограничения на скоростта на магистрала "Тракия" в района на Ихтиман.
 
Автомобилите, пътуващи в двете посоки, трябваше да се движат със скорост до 50 км/ч, ал

Президентът ще присъства на военното учение "БРИЗ 2017"

https://www.actualno.com/politics/prezidentyt-shte-prisystva-na-voennoto-uchenie-briz-2017-news_623110.html

Днес, 19 юли, президентът и върховен главнокомандващ на въоръжените сили Румен Радев ще присъства на деня за високопоставени гости на националното военноморско учение с международно участие „БРИЗ 2017”. Президентът Радев ще бъде посрещнат с военен ритуал на Морска гар

Прогноза за времето - 19 юли

http://www.moreto.net/novini.php?n=355774

Днес над страната ще е предимно слънчево. По Черноморието преди обяд ще има значителна облачност, но бързо ще се разкъса и намалее до слънчево време. Ще духа умерен вятър от север-североизток, който ще отслабва. Максималните температури ще са между 24° и 27°.

Отслабва притокът на бежанци и мигранти към Европа

http://dnes.dir.bg/news/more-italia-zaginali-bezhanskiat-natisk-26082370

Над 111 хиляди мигранти и бежанци са пристигнали в Европа през Средиземно море от началото на годината.

Властта се прехласна по Орбан. И отряза външното финансиране на съдиите

http://clubz.bg/56345-vlastta_se_prehlasna_po_orban_i_otrqza_vynshnoto_finansirane_na_sydiite

Парламентът прие на първо четене промени в Закона за съдебната власт, с които отряза външното финансиране на съсловните магистратски организации. Поправката засяга най-вече Съюза на съдиите. Точно 116 депутати бяха "за", 6-има - "против" и  52-ма "въздържали се". Дискусията по промените бе кратка, като основният акцент в нея бе възхвала на унгарския премиер Виктор Орбан, който също по подобен начин ограничи финансирането от страна на чужди неправителствени организации.

Водещ вносител на промените е шефът на правната комисия Данаил Кирилов (ГЕРБ). Според него средствата за дейността на магистратските организации трябва да се събират само от членски внос и дарения на членовете им. Кирилов смята, че така се усилват гаранциите за прозрачност. Той изтъкна, че между първо и второ четене на законопроекта от забраната ще бъде изключено финансирането по линия на ЕС.

Това става по нареждане на премиера Бойко Борисов, който поръча на правосъдната министърка Цецка Цачева да говори с депутатите от партията за промяната. Заръката бе отправена на заседанието на Министерския съвет миналата седмица.

Единствените двама депутати, които участваха в дебаите, бяха Георги Марков (ГЕРБ) и Павел Шопов ("Обединени патриоти"). Марков заяви, че подкрепя законопроекта. Той изтъкна, че съдебната власт у нас е независима и именно за това прокуратурата е в съдебната власт и има самостоятелен бюджет.. Марков коментира факта, че Кирилов е сравняван с Орбан заради този законопроект.

"Няма по-голям комплимент за един млад политик. Орбан се обяви срещу опитите чужди фондации да се налагат на правителството. Получи директна подкрепа от Израел", припомни Марков.

Той изтъкна, че българската държава е осигурила много добро заплащане на българските магистрати и ги призова да бъдат така добри да финансират организациите си от членски внос.

"Не може чужди фондации - американски, руски, арабски да финансират българските магистрати", заяви Марков.

И призова магистратите да не говорят от телевизията, а със съдебните си решения.

Павел Шопов изтъкна, че съдебната система е особена, консервативна и бързи реформи в нея са контрапродуктивни.

"Има недоволни хора, които скачат два метра над земята", каза Шопов по повод обществената реакция срещу тези промени.

Без да споменава имена, но очевидно визирайки шефа на Върховния касационен съд Лозан Панов, Шопов изтъкна, че "няма първи съдия".

"Един магистрат не може да прави политика, няма право да дава интервюта, да участва в действия на политически сили. Митологизираме определени хора, обличаме ги в одеждите на рефрматори, които носят едва ли не истината и реформата. Съдебната ситема не е лоша, тя не е добра, тя като всички други сфери. Някои хора много я корят, много я плюят", каза Шопов.

Според него Унгария е "страна, която може да бъде за нас като пример".

Другата спорна поправка в закона гласи, че членовете на Висшия съдебен съвет могат да бъдат повишавани като магистрати с едно стъпало без конкурс, след като изтече мандата им в кадровия орган на съдебната система.

Властта се прехласна от Орбан. И отряза външното финансиране на съдиите

http://clubz.bg/56345-vlastta_se_prehlasna_ot_orban_i_otrqza_vynshnoto_finansirane_na_sydiite

Парламентът прие на първо четене промени в Закона за съдебната власт, с които отряза външното финансиране на съсловните магистратски организации. Поправката засяга най-вече Съюза на съдиите. Точно 116 депутати бяха "за", 6-има - "против" и  52-ма "въздържали се". Дискусията по промените бе кратка, като основният акцент в нея бе възхвала на унгарския премиер Виктор Орбан, който също по подобен начин ограничи финансирането от страна на чужди неправителствени организации.

Водещ вносител на промените е шефът на правната комисия Данаил Кирилов (ГЕРБ). Според него средствата за дейността на магистратските организации трябва да се събират само от членски внос и дарения на членовете им. Кирилов смята, че така се усилват гаранциите за прозрачност. Той изтъкна, че между първо и второ четене на законопроекта от забраната ще бъде изключено финансирането по линия на ЕС.

Това става по нареждане на премиера Бойко Борисов, който поръча на правосъдната министърка Цецка Цачева да говори с депутатите от партията за промяната. Заръката бе отправена на заседанието на Министерския съвет миналата седмица.

Единствените двама депутати, които участваха в дебаите, бяха Георги Марков (ГЕРБ) и Павел Шопов ("Обединени патриоти"). Марков заяви, че подкрепя законопроекта. Той изтъкна, че съдебната власт у нас е независима и именно за това прокуратурата е в съдебната власт и има самостоятелен бюджет. Той коментира факта, че Кирилов е сравняван с Орбан заради този законопроект.

"Няма по-голям комплимент за един млад политик. Орбан с обяви срещу опитите чужди фондации да се налагат на правитеството. Получи директна подкрепа от Израел", припомни Марков.

Той изтъкна, че българската държава е осигурила много добро заплащане на българските магистрати и ги призова да бъдат така добри да финансират организациите си от членски внос.

"Не може чужди фондации - американски, руски, арабски да финансират българките магистрати", заяви Марков.

И призова магистратите да не говорят от телевизията, а със съдебните си решения.

Павел Шопов изтъкна, че съдебната система е особена, консервативна и бързи реформи в нея са контрапродуктивни.

"Има недоволни хора, които скачат два метра над земята", каза Шопов по повод обществената реакция срещу тези промени.

Без да споменава имена, но очевидно визирайки шефа на Върховния касационен съд Лозан Панов, Шопов изтъкна, че "няма първи съдия".

"Един магистрат не може да прави политика, няма право да дава интервюта, да участва в действия на политически сили. Митологизираме определени хора, обличаме ги в одеждите на рефрматори, които носят едва ли не истината и реформата. Съдебната ситема не е лоша, тя не е добра, тя като всички други сфери. Някои хора много я корят, много я плюят", каза Шопов.

Според него Унгария е "страна, която може да бъде за нас като пример".

Другата спорна поправка в закона гласи, че членовете на Висшия съдебен съвет могат да бъдат повишавани като магистрати с едно стъпало без конкурс, след като изтече мандата им в кадровия орган на съдебната система.

В Канада още не могат да се справят с няколко горски пожара

https://www.actualno.com/america/v-kanada-oshte-ne-mogat-da-se-spravjat-s-njakolko-gorski-pojara-news_623105.html

Броят на евакуираните заради продължаващите горски пожари в провинция Британска Колумбия в Западна Канада стигна 40 000 души, предаде БГНЕС. В момента активни остава почти 160 отделни пожара. Около 3000 огнеборци и 200 хеликоптера продължават да се борят с огъня. Заради опасност

Любим виц на Венци Мартинов

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6343427

Любим виц на Венци МартиновВлиза каубой в бара и сяда до старият трапер. Той пита новодошлия дали иска да пие с него. Каубоят кима утвърдително, а старият трапер вади пистолет и го застелва. От другата страна седи друг каубой. Траперът пита и него дали иска да пият. Каубоят отрицателно клати глава. Траперът пак вади пистолета и го застрелва.

Полейте братчето си с вряла вода – и още съвети за малки момичета

http://clubz.bg/56344-polejte_bratcheto_si_s_vrqla_voda_%E2%80%93_i_oshte_syveti_za_malki_momicheta

Кой да даде най-умните съвети за момиченца, освен създателят на Том Сойер, източникът на най-умните съвети за момченца? На български език за първи път, 150 години след оригиналната си публикация, излиза „Съвет към малките момичета“ на Марк Твен – шеговит набор от препоръки към младите дами: като да полеете малкия си брат с вряла вода, вместо да го мъмрите или замеряте с кал, или пък да пристъпвате към бойни действия със стари хора, чак след като те са започнали първи.

Когато му хрумва да съветва момиченцата, Марк Твен (по онова време той е все още Самюъл Лангхорн Клемънс) е на трийсет и вика музата с тютюнев дим. Пуши поне по 300 пури на месец и никотинът вдига неимоверно работоспособността му. Поне така твърди в една анкета, правена седемнайсет години по-късно сред интелектуалци във връзка със стимулантите на творческата им дейност.

В началото на 60-те години на XIX век обаче Клемънс все още далеч не минава за интелектуалец. Освен че още носи рожденото си име, а не онова, с което го познаваме днес, околните го признават за кадърен, но кадърен като… лоцман, а не като разказвач. Така и изкарва парите си – по корабите. Години по-късно Твен ще стане авторът на незабравимите „Приключенията на Том Сойер“ и „Приключенията на Хъкълбери Фин“.

На кораб по Мисисипи бъдещият писател работи четири години – взира се напрегнато в речните плитчини и от време на време се провиква: Mark Twain! С този възглас моряците предупреждавали за опасно спадане на водите до минимума, необходим за речното корабоплаване. Години по-късно Самюъл ще го вземе, за да подписва с него разказите си, публикувани в притурките на различни вестници. Освен него той използва и псевдонимите Джош и Томас Джеферсън Снодграс. Mark Twain обаче надделява. Вярното произношение е Марк Туейн, но у нас от десетилетия го произнасяме Твен – като руснаците.

Според литературоведите Клемънс за пръв път се подписва като Марк Твен на 2 февруари 1863-та под кратък пътепис. Първите му разкази са вдъхновени точно от приключенията по Мисисипи.

Твен работи като лоцман от 1857-а до избухването на Гражданската война през 1861 година. Понеже печели добре, убеждава по-малкия си брат Хенри също да стане лоцман. По-късно ще се обвинява цял живот – защото Хенри загива на 21 юни 1858 г. при експлозия на парахода „Пенсилвания”, на който плавал.
Твен сънувал смъртта му месец по-рано и след трагедията се насочва към парапсихологията. Той става един от първите членове на Обществото за парапсихологически изследвания.

На български „Съвет към малките момичета“ е в превод на Невена Дишлиева-Кръстева. Илюстрациите, с техниката на хартиената пластика и не по-малко остроумни от текста, са на Капка Кънева. Изданието е на „Лист“.

Площад Славейков

Пожар изпепели покрива на спирка "Вишнева" в "Лозенец" (СНИМКИ/ВИДЕО)

//dariknews.bg/regioni/sofiia/pozhar-izpepeli-pokriva-na-spirka-vishneva-v-lozenec-snimkivideo-2037627

Рано тази сутрин е изгорял покривът на емблематичната сграда на трамвайната спирка "Вишнева" в столичния квартал "Лозенец", съобщи МВР.