Борисов разказа виц за себе си

https://www.24chasa.bg/novini/article/6344830

Борисов разказа виц за себе сиПоредната забавна история на Бойко Борисов, разказана от самия него на среща с българските посланици. Седели си те с британския външен министър Борис Джонсън на срещата на ЕС и Западните Балкани в Триест. Видял ги албанският премиер Еди Рама и казал: "От малък искам да съм и аз в ЕС, но никога не съм предполагал, че Борис ще излезе от съюза,

Уилям и Кейт пристигнаха в Берлин, хванали за ръка Джордж и Шарлот (СНИМКИ/ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/sviat/uiliam-i-kejt-pristignaha-v-berlin-hvanali-za-ryka-dzhordzh-i-sharlot-snimkivideo-2037798

Херцогът и херцогинята на Кеймбридж, придружени от децата си, пристигнаха в Берлин. Това е вторият етап от обиколката им в Европа в момент когато Обединеното кралство води преговори за напускането на ЕС, предадоха осведомителните агенции.

Дончев бил около час на разпит за НДК, не бил притеснителен

//dariknews.bg/novini/bylgariia/donchev-bil-okolo-chas-na-razpit-za-ndk-ne-bil-pritesnitelen-2037797

Изпълнението на функциите на принципал на НДК и защитата на интересите на държавата са правени по начин, който рядко се извършва за едно търговско дружество. Това е видимо от кореспонденцията между мен и ръководството на дружеството, особено когато

Руски хокеист от български произход подписа с "Ню Йорк рейнджърс"

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/07/19/3009387_ruski_hokeist_ot_bulgarski_proizhod_podpisa_s_nju_iork/?ref=rss


Руският вратар от български произход Александър Георгиев подписа договор с четирикратния шампион в НХЛ "Ню Йорк рейнджърс". 21-годишният играч е привлечен като свободен агент с новобрански контракт, който е за срок от три години.<br /><br />Според договора Георгиев ще получава по 792 500 долара на година, ако играе в НБА, като сумата може да достигне до 925 хиляди с бонусите. Ако играе за филиал на "Рейнджърс", той ще взима по 70 000 долара (без бонусите за добро...

ВАС отмени още една наредба на Москов заради административни пропуски

https://offnews.bg//zdrave/vas-otmeni-oshte-edna-naredba-na-moskov-zaradi-administrativni-propusk-660890.html

Върховният административен съд отмени още една от наредбите на бившия здравен министър Петър Москов. 

Окончателно е отменена наредбата за критериите и реда за избор на лечебни заведения за болнична помощ. Тя беше част от плана за това Здравната каса да избира с коя болница да сключи договор на базата на потребностите на населението според Националната здравна карта. 

С наредбата бяха въведени критериите, на които болниците трябва да отговарят, за да могат да "се състезават" едно с друго за договор с Касата, ако е надвишен посоченият брой болнични легла за дадения регион. 

В мотивите на съда е записано, че липсват "изчерпателни и ясни мотиви" към наредбата. Освен това от ВАС допълват, че не са разгледани и взети предвид постъпилите становища, предложения и възражения. 

Това е поредния нормативен акт на Москов, който не издържа в съда заради административни пропуски. 

Вече беше отменено разделянето на медицинските услуги на основен и допълнителен пакет, както и регистрацията с пръстов идентификатор в болниците - основна част от здравната реформа на Петър Москов.

Цацаров за Мерешки: При същата сценка, сами си правете извод

http://dnes.dir.bg/news/veselin-mareshki-sotir-tzatzarov-26085175

Ако и днес се повтори предишната сценка и Веселин Марешки не каже кой го е заплашвал, изводите може да си правите вие.

Бившата съпруга на президента с жалба срещу него, защото говорил публично за сина им

https://www.actualno.com/curious/bivshata-sypruga-na-prezidenta-s-jalba-sreshtu-nego-zashtoto-govoril-publichno-za-sina-im-news_623208.html

Бившата съпруга на президента Румен Радев - Гинка Радева, е подала жалба срещу него в Съвета за електронни медии (СЕМ). Това става ясно от доклад на "Дирекция специализирана администрация – НЛРПР". Причина за жалбата е интервю на президента Радев в ефира на bTV в началото на

Томислав Дончев: Ако осъдят Боршош, ще ме питате защо съм направил подобна грешка

http://clubz.bg/56373-tomislav_donchev_ako_osydqt_borshosh_shte_me_pitate_zashto_sym_napravil_podobna_greshka

"Декларирах, че съм на разположение, ако има нужда от каквато и да било допълнителна информация."

Това каза вицепремиерът Томислав Дончев по повод вчерашния си разпит от звеното "Антикорупция" на Софийската градска прокуратура и намекна, че не знае дали биха му повдигнали обвинения като принципал на НДК.

"Не съм по природа притеснителен", каза Дончев днес пред журналисти след настоятелни намеци от ръководството на прокуратурата.

Освен това периодът, за който обвиняват Боршош, от всички възможни поне 4 министри, съвпада с този, когато принципал беше именно Дончев.

Днес по време нарочно изявление пред журналисти, Дончев каза, че изпълнението на функциите на принципал на НДК и защитата на интересите на държавата са правени по начин, по който "рядко се извършва за едно търговско дружество".

Той е спокоен, защото се позовава на кореспонденцията между него и ръководството на дружеството. Дончев посочи, че не му е известно целевите средства за европредседателството да са харчени за други неща.

"Този, който го е причинил, трябва да си понесе последствието", каза Дончев.

В своя защита той изтъкна, че е получил всичко на всичко един сигнал за нередности в НДК, препратил го е на Агенцията за държавна финансова инспекция и е извършена проверка.

За това, че НДК трупало загуби и на него не му правило впечатление, той отговори:

"В началото поне сме коментирали темата, а после основно започнахме да си кореспондираме по нея, като аз настоявах за бизнес план или план за редуциране на загубата."

В отговор на въпроса защо е държал Мирослав Боршош година и половина въпреки загубите, той обясни, че ако след края на досъдебното производство има съдебен процес и Боршош бъде осъден за нещо, е склонен да поеме политическата отговорност.

Борисов очаква от ЕК да разреши директна тръба за газ от Русия

http://www.moreto.net/novini.php?n=355832

Министър-председателят Бойко Борисов обяви, че чака писмо от Европейската комисия, в което да се разреши отсечка от проекта за газопровод „Турски поток“ да идва директно към България, за да не бъдем зависими от Турция, предаде репортер на БГНЕС.

Богдана Карадочева празнува 68-мия си рожден ден

https://offnews.bg//kultura/bogdana-karadocheva-praznuva-68-mia-si-rozhden-den-660895.html

Любимата българска певица Богдана Карадочева празнува днес 68-мия си рожден ден.

Тя е родена на 19 юли 1949 година в София. Богдана започва звездната си кариера на едва 14-годишна възраст, като нейната майка искала певицата да се ориентира към операта. 

Едни от най-известните песни на естрадната певица са „Дано“ („Ако до всяко добро същество“), „Остаряваме бавно“, „Иване, Иване“, „Помниш ли ти“ – дует с Емил Димитров, „Нова година“. 

Нейните песни са писани от Зорница Попова, Тончо Русев, Найден Андреев, Морис Аладжем, Александър Йосифов, Александър Бръзицов и много други даровити текстописци.

През 1969 година печели Голямата награда на „Златния Орфей“.

Редакцията на OFFNews пожелава творческо дълголетие на емблематичната за българската естрада певица!

Нападнат от мечка осъди 2 министерства на 20 000 лв.

http://dnes.dir.bg/news/napadenie-mechka-rumen-bukov-26085174

Пловдивският апелативен съд осъди две министерства да платят солидарно 20 000 лв. на родопчанина Румен Буков, който бе нападнат от мечка.

Знаците, по които човек познава незаконната сеч в гората

http://www.dnevnik.bg/zelen/2017/07/19/3009396_znacite_po_koito_chovek_poznava_nezakonnata_sech_v/?ref=rss


По какво може човек да се разпознае дали една сеч в гората е незаконна? Какви са възможните реакции на гражданите? Отговорите на тези въпроси са важни, защото злоупотребите в българските горите са ежедневие, а опазването им зависи от всички граждани, които имат право да подават сигнали към контролиращите органи.<br /><br />Сигурните знаци за неправомерната сеч и незаконна дървесина, както и стъпките, които хората могат да предприемат, резюмират от природозащитната организация...

ГЕРБ ще борят задръстванията като пуснат автобусите на градския транспорт по трамвайните релси

http://www.cross.bg/ivanov-chasa-skobata-1549553.html

/КРОСС/ Депутатите обсъждат в пленарна зала предложените промени в Закона за движение по пътищата. "Първото предложение за промени касае главно София, с което даваме възможност на обществения пътен транспорт, автобусите, да се движат по трамвайните линии, защото това към момента е забранено". Това каза народният представител от ПГ на ГЕРБ Станислав Иванов. Според него това ще облекчи трафика в столицата. „В невралгичните кръстовища, където има рейсове, те навлизат без да имат възможност да бъдат пуснати да излязат и задръстват движението", обясни той. „Трамваите, тъй като на повечето места се движат по обособени трасета, нямат такива пречки и считам, че това е добра практика и ще се получи", коментира Станислав Иванов. „Второто предложение касае всички градове в страната, където има зелена или синя зона за платено паркиране. Когато на МПС преди 19.00 часа му бъде поставена скоба и водачът не си е заплатил глобата до 19.00 часа превозното средство да бъде репатрирано", посочи народният представител от ГЕРБ. „Иначе се получава следният парадокс - ако водачът не си заплати глобата до 19.00 часа не може да бъде репатрирано превозното средство от една страна, а от друга трябва да му бъде премахната скобата или да бъде оставена скобата", поясни той

Тишев: Промените в ЗДвП на ГЕРБ са абсолютен миш-маш

http://www.cross.bg/putishtata-tishev-zakona-1549554.html

/КРОСС/ "Промените в Закона за движение по пътищата на ГЕРБ са абсолютен миш-маш". Това каза народният представител от ПГ на „БСП за България" Николай Тишев по време на дебатите по промените в Закона за движение по пътищата, предаде „Фокус". Тишев заяви, че законопроектът на ГЕРБ е писан на коляно и БСП няма да подкрепи промените в Закона за движение по пътищата. Депутатът от БСП коментира предложението автобусите от градския обществен транспорт в София да може да се движат по платна, определени за релсови превозни средства, като отбеляза, че не е регламентирано кой ще бъде с предимство в тези платна - дали трамваят или автобусът. Според него тези промени създават предпоставка за пътнотранспортни произшествия. Той отчете, че "кой когато се присети и сънува нещо, предлага промени".  

Разпитаха Томислав Дончев за НДК

http://frognews.bg/news_138547/Razpitaha-Tomislav-Donchev-za-NDK/

Вицепремиерът Томислав Дончев е бил разпитан вчера за нецелевото разходване на средства от бившия директор на НДК Мирослав Боршош. Това призна говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова, като Дончев е бил разпитан в ролята си на принципал на НДК по време на предходното управление на ГЕРБ.

Борисов очаква от ЕК да разреши директна тръба за газ от Русия

https://offnews.bg//politika/borisov-ochakva-ot-ek-da-razreshi-direktna-traba-za-gaz-ot-rusia-660892.html

Министър-председателят Бойко Борисов обяви, че чака писмо от Европейската комисия, в което да се разреши отсечка от проекта за газопровод „Турски поток“ да идва директно към България, за да не бъдем зависими от Турция, съобщава БНТ.

"Казах им, че аз ще си подпиша в лицето на министерството на енергетиката пътната карта за 15,7 милиарда куб.м. газ да влизат по „Турски поток“ в България. Сега чакам писмо от Европейската комисия дали ще ми разрешат да започнем преговори и за директна тръба към България, защото докато течаха тези процеси всъщност целият регион стана зависим от Турция. Сега при тези отношения между Европейския съюз и Турция можем да си задаваме много риторични въпроси, кое е по-добре и кое е по-зле“, каза премиерът Борисов по време на годишната среща с посланиците на България в чужбина.

След Орбан и НС оряза външното финансиране на магистратите

http://econ.bg/Новини/След-Орбан-и-НС-оряза-външното-финансиране-на-магистратите-_l.a_i.745835_at.1.html

Парламентът прие на първо четене промени в Закона за съдебната власт, внесени от депутати от управляващото мнозинство. Измененията бяха одобрени...

Запалиха автомобил в Добрич

https://www.24chasa.bg/region/article/6344824

Запалиха автомобил в Добрич
Лек автомобил е бил запален на 19 юли около 3 часа през нощта – съобщанат от полицията в Добрич. Горящото „Рено” е било паркирано по ул. „Кирил и Методий”. Изпратените екипи на пожарната служба успяват да потушат огъня около 4 ч.. Автомобилът с добричка регистрация е изгорял напълно. По първоначална информация, има следи за умисъл.

Борисов обучи посланиците как да рекламират газовия хъб "Балкан"

http://www.dnevnik.bg/politika/2017/07/19/3009420_borisov_obuchi_poslanicite_kak_da_reklamirat_gazoviia/?ref=rss


"Това искам да го знаете, за да може на всеки въпрос защо България прави този газов хъб ("Балкан" - бел. ред.) да отговорите: Защото имаме най-добрата газопреносна система. 80% от всички компресори на Балканите са в България и всички са американски, най-добрите, реверсивни. Утре може да стане така, че дори за Украйна да изнасяме. Това е пазарът, това ще намали цената, това ще даде конкурентност на доставчиците." Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на годишната среща...

36 трайно безработни ще метат в 16 села в община Ген. Тошево

https://www.24chasa.bg/region/article/6344821

36 трайно безработни ще метат в 16 села в община Ген. Тошево
36 трайно безработни лица започват работа като сезонни работници и озеленители в 16 села в община Генерал Тошево – съобщиха от кметството. Проектът се реализира по схема “Обучения и заетост за младите хора” по оперативната програма „Развитие на човешките ресурси 2014-2020 г.” и е насочен към трайно безработни лица до 29-годишна възраст с ниска

Германия връчи протестна нота на турския посланик

http://pogled.info/svetoven/evropa/germaniya-vrachi-protestna-nota-na-turskiya-poslanik.87721

/Поглед.инфо/ Посланикът на Турция в Берлин бе привикан в германското външно министерство заради ареста на Петер Щойтнер, активист за човешки права, съобщава в. „Хюриет“.

Томислав Дончев е дал показания за НДК, прокуратурата бърза с още два разпита до края на седмицата

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/07/19/3009385_tomislav_donchev_e_dal_pokazaniia_za_ndk_prokuraturata/?ref=rss


Прокуратурата е разпитала още вчера вицепремиера Томислав Дончев по разследването за разходваните за НДК средства. Това заяви говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.<br /><br />Дончев бе принципал на НДК в предишното правителство на ГЕРБ.<br /><br />Арнаудова поясни, че разпитите ще продължат, като предстои да се явят министърът на европредседателството Лиляна Павлова и бившият министър на културата, сега депутат от ГЕРБ, Вежди Рашидов. Тя допълни, че до края...

Ако е храна, нека да е чиста!

https://offnews.bg//mama-nindzha/ako-e-hrana-neka-da-e-chista-660898.html

Не е никак лесно в България да бъде развито малко фамилно производство, свързано със селското стопанство. Малцина от захваналите се оцеляват през годините и запазват високото качество на своята продукция. Един от примерите за успешен модел в това отношение е Козле ООД. Но нека семейство Мутафчиеви сами ни разкажат защо е важно да консумираме чиста храна и трудно ли се прави биопроизводство в страната ни. Защо е важно да консумираме млечни продукти без изкуствени добавки и подобрители? Колкото по-непроменена и натурална е храната, толкова по-лесно се разпознава от организма и се усвоява от него. Всяка добавка, консервант или стабилизатор по…

75% от българите живеят в бедност, а 35% са оскотели

http://www.cross.bg/godini-zaplata-bulgariya-1549552.html

/КРОСС/ Българският бизнес е ненаситен спрямо своя персонал. Бизнесът трябва да прилага принципите на корпоративната социална отговорност. Икономическата теория и стопанската история са доказали отдавна, че най-добре се развиват страните, където има повече социална справедливост и обществено спокойствие. Това личи от развитието на скандинавските страни, на Германия, Франция, Австрия и други държави. Там където доминира бедността, социалната поляризация, несправедливостта, се шири икономическа стагнация, социално и политическо напрежение, остри обществени конфликти. Днес в бедност живеят 70-75%, а в оскотяваща бедност 30-35% от българите. Тежат им безкрайните лишения, всеобщата несправедливост, чувството за изоставеност и безперспективност. Отвратени са от алчността и бруталността на олигарсите, от престъпността и корупцията. В България няма по-голям дефицит от дефицита на справедливост! Решението на днешните ни тежки социално-икономически проблеми е в ускорения икономически растеж от 7-8-9% в продължение на 15-20 и повече години. Това обаче изисква огромни многомилиардни инвестиции, структурна, технологична и институционална модернизация на икономиката, квалификация и преквалификация на 3-4 милиона души, форсирано развитие и модернизация на здравеопазването, образованието, науката и иновациите, смекчаване на демографската криза, съвременна инфраструктура, ограничаване на престъпността и корупцията и много години

Китай осъди телефонен измамник на доживотен затвор

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/07/19/3009398_kitai_osudi_telefonen_izmamnik_na_dojivoten_zatvor/?ref=rss


Телефонен мошеник, измъкнал с измама пари от ученичка, спестени за по-нататъшно обучение, получи доживотна присъда в Китай, предаде aгенция ТАСС, като се позова на местния новинарски сайт "Синминван".<br /><br />Процесът, предизвикал голям отзвук в страната, приключи днес в град Лини в източната провинция Шандун. Случаят привлече обществено внимание, тъй като момичето почина от сърдечен пристъп на път за вкъщи, след като бе подало в полицията жалба за измамата. В делото бе...

Жилищата в България поскъпват двойно повече от средното за ЕС (графика)

http://www.dnevnik.bg/biznes/2017/07/19/3009397_jilishtata_v_bulgariia_poskupvat_dvoino_poveche_ot/?ref=rss


Цените на жилищата в страните от Еврозоната се повишават с 4% и с 4.5% в целия ЕС през първото тримесечие спрямо същия период на 2016 г., съобщи днес "Евростат". Спрямо четвъртото тримесечмие на 2016 г. увеличението е съответно с 0.4% и 0.7%.<br /><br />Данните за България сочат поскъпване от 8.8 за година. <br /><br />Най-голям годишен растеж на цените "Евростат" отчита в Чехия (+12.8%), Литва (+10.2%) и Латвия (+10.1%).<br />Жилищата...

До 3700 лева за работодатели от Варненско, наели лица с увреждания

http://www.moreto.net/novini.php?n=355831

3700 лева ще отпусне Социалното министерство на работодатели от общините Варна, Аксаково и Белослав за сключване на договори за ползване на насърчителни мерки за заетост, научи Moreto.net. Парите ще бъдат дадени за безработни лица с трайни увреждания, които са регистрирани в Дирекция „Бюро по труда”.

Откъде е пяната по устите на "Мама и гамен" и петата колона

http://clubz.bg/56372-otkyde_e_pqnata_po_ustite_na_mama_i_gamen_i_petata_kolona

ПОЛИТИКА медии мафия

Коментарът е по повод приетата на първо четене поправка в Закона за съдебната власт, която забранява на професионалните организации на съдии, прокурори, следователи и съдебни служители достъп до чуждестранно финансиране:

Пореден опит на посткомунистическата мафия да монополизира обществения живот в България като изключи възможностите за финансиране на дейности и позиции, които противодействат на:

- Прекия контрол на милиционерското задкулисие върху икономиката и институциите на държавата;

- Монопола на прес-радио-ТВ медийна група "Мама и гамен", която обслужва разрастващия се монопол върху властта;

- Превръщането на правосъдието в изцяло послушна слугиня на мафията;

- Постепенното изтегляне на България от ефективна интеграция в евроатлантическия свят и закопаването й - този път окончателно - в Евразия;

Няма какво да се лъжем - депутатските ръчички, вдигнали се в подкрепа на този законопроект, искат гореизброеното, служат на тези, чиито интереси изискват всичко гореизброено да се случи. Това не е първи - няма да бъде и последен опит за разправа с всяко антиолигархично обществено мнение в България.

Калната кампания срещу хора и организации, работещи с международно финансиране - открито, прозрачно и подконтролно - започна отдавна, почти веднага след началото на възможността български организации да работят на международния пазар на неправителствените дейности. Преди десетина години излезе обемистият труд за "експертите на прехода", чийто основен вътрешен патос беше - "помощ, на тях им дават пари, а на нас - не".

С връщането на Москва като инвазивна сила в Източна Европа в България се активираха яростни стратегии за омаскаряване на всички, които работят по проекти с финансиране, независимо от посткомунистическата мафия и от руски енергийни рушвети. "Соросоидите" бяха издигнати в ранг на основен враг на прогресивните евразийски сили, въпреки че Сорос спря да финансира каквото и да е в България още през 2002-2003 г.

Дейността на Фондация "Америка за България" предизвиква пяна по устите на олигархичната прислуга от прес-група "Мама и гамен", както и сред евразийската пета колона у нас. Сега пристъпват към законодателна разправа с възможността за независима от КОЙ обществена дейност. Първо ще отрежат магистратите, а ако мине - и всички останали. Който иска да работи - да се нареди на опашка пред хотел "Берлин".

Искам да попитам евроатлантиците Бойко Борисов и Цветан Цветанов от "умерено проевропейската партия" ГЕРБ - защо мълчите, господа? Вие гласувате ли за този закон? Без съмнение - да. Ако депутатите ви гласуват, явно вие сте им наредили да го направят. Ще трябва най-малкото да се попита и Европейската народна партия - тя подкрепя ли подобно законодателство и какво мисли за този закон в България? Не е излишно да се попита и Европейската комисия - защо финансира българско правителство, което законодателства срещу възможността недържавни организации също да ползват международно финансиране?

На всички колеги от неправителствения сектор мога да препоръчам само едно - да не мълчат. Защото днес са магистратите, а утре - всички други по ред. И последно - кога българската държава ще започне да финансира неправителствени дейности по законен и прозрачен начин, подобно на всички останали европейски страни? Много лесно забранявате, господа, но нищо никому не давате - вашият джоб е най-близо от всичко.

...

Коментарът е от фейсбук профила на Огнян Минчев:

 

 

Цацаров: Марешки клевети прокуратурата

https://www.24chasa.bg/novini/article/6344807

Цацаров: Марешки клевети прокуратурата“Разбирам правото на всеки обвинен, но не и да казваш откровени клевети. Това е невъзпитано и недостойно“, заяви главният прокурор Сотир Цацаров преди заседанието на Висшия съдебен съвет. Думите му бяха по повод казаното по-рано днес от Марешки за варненска прокурорка. “Познавам добре работата на прокурор Виолета Радева и тя няма нито едно

Кабинетът прие стратегия за борба с трафика на хора

http://dnes.dir.bg/news/prestaplenia-trafik-strategia-kabinet-borisov-3-26085117

Правителството прие днес Национална стратегия за борба с трафика на хора за периода 2017 - 2021 година, предаде БТА.

Предвиждат до 6 години затвор да кражба на фирма

//dariknews.bg/novini/bylgariia/predvizhdat-do-6-godini-zatvor-da-krazhba-na-firma-2037789

От една до шест години затвор ще бъде наказанието за кражба на фирма у нас, предвиждат промени в Наказателния кодекс, приети на заседанието на правителството. С проектозакона се увеличава размерът на наказанието за този вид документно прест

Марешки: Няма да кажа кой ми е оказвал натиск, не вярвам на прокуратурата

//dariknews.bg/novini/bylgariia/mareshki-niama-da-kazha-koj-mi-e-okazval-natisk-ne-viarvam-na-prokuraturata-2037794

Нямам намерение да казвам кой ми е оказал натиск, защото нямам никакви основания да вярвам на институциите, в частност на прокуратурата. Това заяви пред медиите лидерът на "Воля" Веселин Марешки, след като беше разпитан по изнесените от нег

Заради засичане: Пребиха мъж и бременната му приятелка на АМ "Тракия"

//dariknews.bg/novini/bylgariia/zaradi-zasichane-prebiha-myzh-i-bremennata-mu-priiatelka-na-am-trakiia-2037773

Полицията задържа двама мъже, нанесли побой на мъж и млада жена на АМ "Тракия", съобщиха от пресцентъра на ОД на МВР в Пловдив.

Около 9.00 часа на телефон 112 постъпил сигнал за възникнал конфликт заради засичане между водачи на два автомобил

Проекти на двама българи за доставка на стоки чрез метрото и ветрогенератори от рециклирани материали на „Форсаж 2017" в Русия

https://offnews.bg//obshtestvo/proekti-na-dvama-balgari-za-dostavka-na-stoki-chrez-metroto-i-vetrogen-660894.html

Проекти на двама българи впечатлиха журито на Международния форум на младите енергетици и инженери „Форсаж 2017", който се проведе в Калужка област в Русия.

Драгомир Стефанов и Явор Григоров с техните международни отбори мериха сили и идеи с повече от 650 души от 160 руски и чуждестранни компании от атомната промишленост, енергийния сектор, машиностроенето, металургията, нефтохимическата промишленост, IT и телекомуникациите.

Ключова тема на форума тази година бе изработване на визия за бъдещето с хоризонт до 2040 година. Участниците описаха перспективните направления за развитие на технологиите и разработиха конкретни проекти, които трябваше да защитят пред жури с председател Алексей Лихачов, генерален директор на „Росатом", в последния ден на Форума.

Драгомир Стефанов е инженер-енергетик. Работи в международна компания в България като конструктор на трансформатори за високо напрежение. По време на „Форсаж 2017" работи в международен екип с участници от ЮАР, Русия и Аржентина. Разработват проект за инсталиране на ветрогенератори в отдалечени региони, използвайки рециклирани материали. Идеята привлича вниманието на журито с иновативния подход на авторите, но в ожесточена битка с проектите на други отбори е класиран на второ място.

Първо място спечели проект за мобилна платформа за усвояване на трудно пригодни за живот територии. На трето място остана проект, описващ ранна диагностика на заболяванията.

„От форума „Форсаж 2017" бях много впечатлен от визията за бъдещето на човечеството и развитието в следващите 10 - 20 години, споделени от генералния директор на „Росатом" Алексей Лихачов", заяви при прибирането си в България Стефанов.

Другият български участник Явор Григоров е специалист "Анализ на отказите" към лаборатория Integrated Micro-Electronics – Bulgaria. Компанията се занимава с производство на електронни модули за автомобилната индустрия. Работата му е свързана с откриване на дефекти в нефункциониращи електронни изделия. По време на „Форсаж 2017" Григоров работи в екип заедно с още двама южноафриканци, сърбин и руснак. Те предлагат проект с име Subsupply (Subway Delivery), който предвижда използване на мрежата на метрото за доставка на стоки през нощните часове. Идеята беше оригинална и лесно приложима, но, за съжаление, в конкурсната надпревара надделяха по-глобални предложения, коментира Григоров.

„Впечатлен съм от ентусиазма и желанието, с което работиха делегатите по своите проекти, както и активното им участие в лекциите и дискусиите. Форумът беше добре балансиран между лекции, уъркшопове и развлекателната програма. Лекциите бяха интересни и разнообразни. Като цяло „Форсаж" беше ново преживяване за мен и ми беше много интересно", сподели още Григоров.

Експерти и почетни гости на форума бяха различни топ мениджъри на руски компании, ръководители на държавната корпорация, представители на правителствени структури и обществени организации, анализатори, учени, футуролози, писатели фантасти.

Какво прави ”Газпром”? Къде ще излезе от Черно море втората тръба на ”Турски поток”?

http://frognews.bg/news_138546/Kakvo-pravi-Gazprom-Kade-shte-izleze-ot-CHerno-more-vtorata-traba-na-Turski-potok/

Новината, че ”Газпром” е форсирал строителството на втората тръба на ”Турски поток” и дори вече има положени 25 километра тръби по дъното на Черно море поставя сериозния въпрос-къде ще излезе от водата тази втора тръба?

Силна буря удари Китай

http://www.cross.bg/silna-byrya-ydari-kitaii-1549550.html

/КРОСС/ Мощна буря с градушка и гръмотевици премина през югозападната китайска провинция Юнан. На кадри, заснети с мобилни телефони, се вижда как силният вятър отнася големи предмети. Бурята е изкоренила и много дървета, някои от които са смачкали паркирани коли. Нарушено е снабдяването с електричество и вода. video:https://www.youtube.com/watch?v=JJIj84V2y6I

СДВР ще охранява мач без публика

https://offnews.bg//futbol/sdvr-shte-ohraniava-mach-bez-publika-660893.html

Столичната дирекция на вътрешните работи обяви мерките за охрана на предстоящия в четвъртък реванш от втори предварителен кръг на Лига Европа между Левски и хърватския Хайдук.

Любопитното е, че двубоят на "Георги Аспарухов" е при закрити врати, тъй като "сините" изтърпяват наказание заради проява на расизъм на феновете си. Хърватският клуб има право на 250 билета, но никой не ги е потърсил и на практика на съоръжението ще са само двата отбора и технически лица около срещата.

Около "Герена" обаче ще ври и кипи, тъй като от клуба поставиха видеостена, за да направят съпричастни привържениците си със ставащото на терена.

Ето и цялото съобщение от СДВР:

"СДВР предприема мерки за охрана на обществения ред в столицата във връзка с предстоящата футболна среща между отборите на „Левски” - София и „Хайдук”- Сплит

Столичната дирекция на вътрешните работи предприема всички необходими мерки за охрана на обществения ред и безопасност на движението в София във връзка с предстоящия футболен мач от турнира Лига-Европа между отборите на „Левски” и „Хайдук”, който ще се играе на 20 юли /четвъртък/ от 20 часа на стадион ”Георги Аспарухов”.

Преди, по време и след провеждане на спортната среща полицейските служители ще следят за опазването на обществения ред и за недопускането на инциденти на територията на града.

Поради наложено наказание на българския отбор от УЕФА, срещата ще се проведе при затворени врати. На стадиона ще бъдат допуснати само официални лица.

За привържениците на ПФК „Левски” , на алеята пред сектор „А”, ще бъде обособена фен зона, където на видеостена ще може да се гледа мача.

На изградени контролно - пропускателни пунктове в района на спортната зона полицаи ще извършват щателна проверка на всички посетители.

Униформените ще следят за недопускане на зрители във видимо нетрезво състояние, както и за носене на забранени предмети и вещи /огнестрелно оръжие, пиротехнически изделия, ножове, палки, боксове, бутилки, в това число и парфюми и чадъри/. Предприети са стриктни мерки за недопускане с наложена съдебна забрана за посещение на спортни мероприятия.

Ангажимент по охраната на спортната среща има частна охранителна фирма, чиято задача е да следи за опазване на реда на територията на стадиона по време на провеждане на мача. При дейността си ще бъде подпомагана от полицейски служители, които ще съдействат при възникнала необходимост.

Столичната дирекция на вътрешните работи призовава всички посетители на утрешната футболна среща да спазват разпоредените мерки в Закона за опазване на обществения ред при провеждане на спортни мероприятия".

"Чаровното копеле" и "мосю Брекзит" започнаха преговори с кафе и бисквити

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/07/19/3009379_charovnoto_kopele_i_mosju_brekzit_zapochnaha_pregovori/?ref=rss


Десетки британски служители и техни колеги от Европейския съюз започнаха в понеделник първия същински кръг от преговорите за Брекзит, предизвиквайки тихо оживление в централата на Европейската комисия в Брюксел.<br /><br />Министърът за Брекзит Дейвид Дейвис (наричан от европейските си колеги някога "чаровното копеле" на масата за преговори) и главният преговарящ на ЕС Мишел Барние се ръкуваха набързо и седнаха за снимка пред камерите, след което оставиха истинската работа...

Кабинетът ще разгледа договора с Македония през следващата седмица

https://www.actualno.com/politics/kabinetyt-shte-razgleda-dogovora-s-makedonija-prez-sledvashtata-sedmica-news_623204.html

Следващата седмица на Министерски съвет ще бъде разгледан Договорът за добросъседство с Македония. Това стана ясно от думите на вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева пред журналисти. Захариева заяви, че прогнозите ѝ са, че договорът ще бъде подп

Гери-Никол показа секси тяло по бански (СНИМКИ)

https://www.actualno.com/showbusiness/geri-nikol-pokaza-seksi-tjalo-po-banski-snimki-news_623205.html

Гери-Никол реши да зарадва феновете си, като сподели няколко секси кадъра в Instagram. На тях 18-годишната певица демонстрира своята фигура на пясъчен часовник - тънка талия и по-пищни бедра. Тя е облечена в къс топ и долнище на бански.  Изпълнителката определено се гордее с извивките си и явно се стреми да заприлича на колежките си зад Океана. На друг кадър в социалната мрежа варненката пък показа и яката си дупара. ВИЖТЕ СНИМКИ ТУК!  

Отлагат възможността чужденците да купуват родна земеделска земя

http://frognews.bg/news_138545/Otlagat-vazmojnostta-chujdentsite-da-kupuvat-rodna-zemedelska-zemia/

Отпадането на ограниченията за продажба на земеделска земя у нас на чужденци се отлага. До този консенсус са достигнали депутатите от БСП, ГЕРБ, Обединени патриоти и „Воля”, като инициативата е на Корнелия Нинова.

Отстраниха шефката на Пътна полиция в Пловдив

http://www.cross.bg/dzhambova-politziya-dluzhnost-1549549.html

/КРОСС/ Началникът на "Пътна полиция" в Пловдив Николина Джамбова е освободена от длъжност, съобщава БНР. След извършена проверка бяха открити пропуски в работата на сектора и това е една от причините за преместването на Джамбова на друга длъжност. Това заяви директорът на Областната дирекция на МВР Атанас Илков. Тя е назначена в отдел "Охранителна полиция" като началник на групата за видеонаблюдение. На този етап няма яснота кой ще поеме поста, заеман от Джамбова от октомври 2015-та година.  

Валери Симеонов: Актуализацията на инвалидните пенсии е един от най-важните въпроси за нас

https://www.24chasa.bg/novini/article/6344795

Валери Симеонов: Актуализацията на инвалидните пенсии е един от най-важните въпроси за нас 

Oт резултата от актуализацията на инвалидните пенсии зависи в най-голяма степен и нашият предизборен ангажимент за пропорционално индексиране на останалите пенсии освен минималните. Това каза вицепремиерът Валери Симеонов в Народното събрание по време на среща на ПГ на „Обединени патриоти“ с министъра на здравеопазването проф.

Discovery и Scripps Networks водят преговори за сливане?

http://www.investor.bg/medii/455/a/discovery-i-scripps-networks-vodiat-pregovori-za-slivane-243313/

Според източници на Ройтерс двете компании са възобновили преговорите, след като се отказаха от сделка преди три години

В здравното министерство разкриват нова дирекция заради председателството на ЕС

http://www.dnevnik.bg/zdrave/2017/07/19/3009381_v_zdravnoto_ministerstvo_razkrivat_nova_direkciia/?ref=rss


Нова самостоятелна дирекция "Международни дейности" ще има в Министерството на здравеопазването. Целта й е да се постигане "максимална ефективност при изпълнение на ангажиментите в областта на здравеопазването по време на българското председателство през 2018 г." За усвояването на средства по оперативни програми на ЕС и от други донори обаче ще отговаря друга нова дирекция - "Международни проекти и електронно здравеопазване". В нея ще се работи и в областта на...

Провъзгласяването на Малорусия - предизборен ход на Кремъл или опит да се издействат пари от Москва

http://www.mediapool.bg/provazglasyavaneto-na-malorusiya---predizboren-hod-na-kremal-ili-opit-da-se-izdeistvat-pari-ot-moskva-news266829.html

Коментирайки изявлението на украински сепаратисти, че вместо Украйна се създава нова държава под името Малорусия със столица Донецк, руският вестник "Независимая газета" лансира версията, че става дума за сценарий, договорен с Москва. Лидерът на провъзгласената по-рано в Източна Украйна Донецка народна република (ДНР) Александър Захарченко огласи проекта точно преди поредното заседание на тристранната работна група за уреждане на конфликта в Минск. То може сериозно да промени дневния ред на срещата, смята изданието. Дори делегатът на ДНР в контактната група Денис Пушилин нарича инициативата за Малорусия "нееднозначна", макар и потенциално интересна, ако се обсъди всестранно. Предложението на Захарченко крие риск от дипломатически скандал, посочва всекидневникът. Правителствата на Германия и на Франция, страни гаранти на Минските споразумения, настояха вече Русия да реагира негативно. Според цитирани в статията източници, близки до администрацията на руския президент Владимир Путин, сепаратистките лидери в Донбас са длъжни да съгласуват действията си с Москва, защото са в критична зависимост от нея. Остава неясно обаче с кого точно е съгласувал Захарченко новото си изявление. Инициативата за Малорусия изобщо няма връзка с политиката, смята московският политолог Алексей Чеснаков. "Проектът е дело на писатели и блогъри, близки до ръководството на ДНР. Мнозина в самото ръководство смятат, че не е съгласуван", казва той. Според украинския външен министър Павло Климкин обаче станалото показва, че Кремъл иска да действа в Донбас по същия сценарий, по който Абхазия се е отцепила от Грузия. Аналитикът Николай Миронов нарича Захарченко "опитен политик". А само ограничен човек би могъл да прави подобни изявления, и то преди срещата на контактната група, без да ги съгласува с Москва, добавя той. Лидерът на ДНР може просто да се е изгубил сред кулите на Кремъл, коментира наблюдателят Алексей Макаркин. "Изявлението му е съгласувано с някого от Москва, това е очевидно. С кого обаче - остава голям въпрос", казва експертът. Според него замисълът е бил "да изплашим Запада, да покажем: вижте, ако не направите отстъпки, ще се появи Малорусия на Захарченко". Провъзгласяването на "Малорусия" изглежда като огледален отговор на дискутираната сега в Киев инициатива на украинския президент Петро Порошенко да се разработи закон за реинтеграция на Донбас в състава на Украйна, посочва анализаторът Андрей Девятков пред "РБК". Законопроектът предвижда териториите на сепаратистките републики да бъдат обявени за окупирани зони, а в някои райони край фронта да се въведе военно положение. Ако Украйна приеме този акт, "Минските споразумения ще изгубят всякакъв смисъл", добавя експертът. Откакто трае украинският конфликт, в региона "са формирани собствени елити, които ще посрещнат на нож новия курс и няма да го подкрепят. Според мен изявлението е направено с цел получаване на допълнителна финансова помощ от Русия", заявява за "Правда" коментаторът Кирил Молчанов. Идеята за държава "Малорусия" не е толкова налудничава, твърди пред "Собеседник" колегата му Аркадий Дубнов. Кремъл ще може сега да заговори колко е опасно, че Киев протака изпълнението на Минските споразумения, както ги разбират в Москва, и че това може да предизвика по-нататъшна ескалация на напрежението, включително в Европа. Политтехнолозите на руската власт очакват това да предизвика нов натиск върху Украйна и "нов консенсус около (президента Владимир) Путин" в Русия. Ето "възможност (. . .) да се зомбират руските зрители, та да си спомнят, че от тях се чака правилно политическо волеизявление на предстоящите избори" за държавен глава през 2018 г., обяснява експертът. И Кремъл, и дори ДНР веднага отказаха да подкрепят проекта "Малорусия", отбелязва "Ведомости" в редакционен коментар. Москва "бързо и шумно скастри" авторите - това сочи, че "идеята за провъзгласяване на Малорусия наподобява повече местна самодейност, отколкото комбинация на Кремъл, което оставя открит въпроса дали Москва контролира ситуацията в Донецк", пише вестникът. "Събитията в Украйна от последните години са толкова нелепи, че отдавна не се поддават на разумно осмисляне", резюмира в материал по същата тема "Московский комсомолец".

Би Би Си днес ще оповести публично заплатите на служителите си

https://www.24chasa.bg/novini/article/6344769

Би Би Си днес ще оповести публично заплатите на служителите сиБи Би Си днес ще оповести публично заплатите на служителите си, съобщи БНР. Официалните данни ще станат ясни по-късно днес, но вече се знае, че 96 души получават над 150 000 паунда, като две трети от тях са мъже. Генералният директор на Би Би Си лорд Хил призна, че има проблем при заплащането, свързан с пола,

Стажантът от скандала с починалия военен: Дежурният екип не ми обърна внимание

https://www.24chasa.bg/novini/article/6344790

Стажантът от скандала с починалия военен: Дежурният екип не ми обърна вниманиеНямам интерес да коментирам какво се говори за мен, важно е да излезе истината за смъртта на този човек и да има наказани. Медийна изява ще има, но първо ще изчакам прокуратурата да си каже думата, защото прави разследване. Относно теориите кой какво говори - нямам интерес, важна е истината и е важно да има наказани за смъртта на този човек.

Путин може да признае "Малорусия" на Захарченко

http://www.mediapool.bg/putin-mozhe-da-priznae-malorusiya-na-zaharchenko-news266828.html

Прибързано би било да вярваме на уклончивите опровержения от Кремъл. Москва може да признае сепаратистките републики и това да стане главната изненада в руската предизборна кампания. * * * Изявлението на "лидера" на т. нар. Донецка народна република (ДНР) Александър Захарченко, че се създава нова държава - "Малорусия", и то с претенции за цялата територия на Украйна, отприщи вълна от шеги в социалните мрежи - какви разпивки спретвало вечер донецкото ръководство и колко бил як донбаският кокаин. Началството на съседното сепаратистко образувание - "Луганската народна република", заяви, че "ЛНР" не участва в никакви обединителни проекти. Но това само насърчи шегаджиите. После два източника съобщиха за в. "РБК" - анонимно, разбира се, че думите на Захарченко сюрпризирали Кремъл. След което Дмитрий Песков съобщи, че "руската страна остава ангажирана с договореностите от Минск". И добави, че идеята за "Малорусия" изисква "осмисляне и анализ". Сиреч "както я осмислим, така ще стане". И покрай другото един сигнал към Петро Порошенко: "Започнете да изпълнявате Минските споразумения, че инак . . ." [div class='right_orange']Провъзгласяването на Малорусия - предизборен ход на Кремъл или опит да се издействат пари от Москва   Коментирайки изявлението на украински сепаратисти, че вместо Украйна се създава нова държава под името Малорусия със столица Донецк, руският вестник "Независимая газета" лансира версията, че става дума за сценарий, договорен с Москва. Лидерът на провъзгласената по-рано в Източна Украйна Донецка народна република (ДНР) Александър Захарченко огласи проекта точно преди поредното заседание на тристранната работна група за уреждане на конфликта в Минск. То може сериозно да промени дневния ред на срещата, смята изданието. Дори делегатът на ДНР в контактната група Денис Пушилин нарича инициативата за Малорусия "нееднозначна", макар и потенциално интересна, ако се обсъди всестранно. Предложението на Захарченко крие риск от дипломатически скандал, посочва всекидневникът. Правителствата на Германия и на Франция, страни гаранти на Минските споразумения, настояха вече Русия да реагира негативно. Още[class='right_orange' div] Бъдещето на Донбас и "хуманитарните съображения" Според мен Кремъл забулва нещата с тази мъгла, за да запази до някое време интригата по повод съдбата на заграбения де факто Донбас. Нека припомним какво стана там през последните месеци: рублата бе призната за официална валута на местните "републики"; училищата минаха окончателно на руски пособия и програми; фактически бяха заграбени предприятия на украински физически и юридически лица; Русия призна паспортите на "ДНР" и "ЛНР" - естествено само по чисто "хуманитарни съображения". Знаем, че за официална Русия те винаги са от голямо значение - примерно в Сирия. Всичко това прилича на бавнотечаща анексия. Официално обаче анексия няма да има. Първо, би станал твърде голям рискът от нови, сурови санкции. Второ, идеята за влизане на "ЛНР" и "ДНР" в състава на Русия според анкети среща подкрепа най-много у четвърт от жителите на Русия. Затова пък повечето, напротив, са склонни "общо взето" да подкрепят морално и материално хората в Донбас. "Щом си против Путин, значи си против руснаците!" Убеден съм, че в навечерието на президентските избори в Русия тече подготовка марионетните републики официално да бъдат признати под предлог "да спасим руското население". Окончателно решение естествено още няма - Кремъл винаги гледа да остане със свободни ръце до последния момент. Но президентската администрация май не е открила друга идея, способна да вдигне някаква патриотична вълна преди изборите, ключови за Путин - освен руския национализъм ала Милошевич. Да беше искал Путин само гарантирано да бъде преизбран от апатичните граждани, щяха да свършат работа избори с вечните му съперници Жириновски и Зюганов, с ниска активност и без триумф. Да бе пожелал истинска легитимност, би кръстосал саби с Алексей Навални. Но това ще значи за пръв път да склони на телевизионни дебати в пряк ефир, истинска публична критика и дори (кой знае?) на втори тур - и пак без гаранция за бляскав резултат. При това след Навални тръгват все повече млади умерени националисти, загрижени за Северен Кавказ и за положението на руското население в Централна Азия. Което само увеличава риска за Путин, обвързан с чеченския въпрос и специалния статут на Рамзан Кадиров. Остава, както се е случвало, да бъде измислен нов повод за триумф и вдигане на рейтинга. Дочух в частен разговор със служител, близък до канцеларията на Ангела Меркел, че поводът ще е нещо, наричано в Берлин "абхазизация на Донбас". Икономиката няма да литне до небето в близките шест месеца, а другата война на Кремъл - сирийската, не буди сред публиката голям интерес. А и просто няма как да уредиш голяма решаваща победа в Близкия изток. Засега обаче е възможно в Източна Украйна. Любопитно е, че всички видни лидери на руските националисти в момента са неутрализирани от тайните служби в Русия. Ето и лозунг: "Щом си против Путин, значи си против руснаците!" - защо пък не? Меркел, бойкотът и свободата за маневри на Порошенко След признаването на сепаратистките образувания Западът ще реагира умерено. Мисля, че ако Путин признае "републиките" за независими, ЕС и САЩ ще наложат нови санкции. Но те едва ли ще бъдат твърде сурови. А и не се очаква Берлин и Париж да променят негативната си нагласа към оръжейните доставки за Украйна. Администрацията на САЩ е погълната от сирийската война и Северна Корея, реформата в здравеопазването и наближаващите междинни избори за Конгрес. Западът естествено може да организира бойкот на световното футболно първенство през 2018 г., чийто домакин ще е Русия. Но и това още не се знае. Единственият истински проблем е, че признаването на "ДНР" и "ЛНР" обективно ще е добре дошло за Петро Порошенко. Украйна отново ще стане жертва на Русия. След което нейният президент сто на сто няма да бъде обвързан с минските споразумения (те просто ще изгубят всякакъв смисъл) и ще се отърве изцяло дори от хипотетичен натиск на Запада по въпроса за бъдещото политическо устройство на Източна Украйна. Осемте месеца, оставащи до президентските избори, са много дълго време като за Русия. Не са много обаче реалните варианти, осигуряващи на Владимир Путин убедителна изборна победа. Проектът "Малорусия" може днес да изглежда странна фантазия на Захарченко. Но както показват последните 10 години, неща, изглеждащи странно днес, утре лесно се превръщат в политическа реалност. Коментарът изразява личното мнение на автора. То може да не съвпада с мнението на руската редакция и на "Дойче веле" като цяло - бел. на медията. По БТА

Строят 9 километра от АМ „Хемус” до 2019 г.

http://www.moreto.net/novini.php?n=355829

Две години и половина е срокът за изпълнение на обществената поръчка за изграждане на участъка между пътните възли „Ябланица“ и „Боаза“ от автомагистрала „Хемус“. От тях 180 дни са за проектиране, а 730 дни са за изграждане на обекта.

Борисов за Брекзит: Като при развод на среща на двете фамилии

http://frognews.bg/news_138544/Borisov-za-Brekzit-Kato-pri-razvod-na-sreshta-na-dvete-familii/

Премиерът Бойко Борисов даде интересно определение за преговорите за напускането на ЕС от страна на Великобритания, част от които ще се проведат по време на родното председателство на Съюза.

Бившият областен на Хасково е даден на съд заради наводнението в Бисер

http://www.mediapool.bg/bivshiyat-oblasten-na-haskovo-e-daden-na-sad-zaradi-navodnenieto-v-biser-news266827.html

Пловдивската районна прокуратурата внесе в съда делото срещу бившия областен управител на Хасково Ирена Узунова, която ще отговаря за действията си преди и след наводнението в село Бисер. Тя е обвинена за неизпълнение на служебните си задължения за контрол и превенция на язовир "Иваново", чиито води заляха селото и удавиха осем души през февруари 2012 г. Държавното обвинение напомня, че Узунова е била длъжна да положи грижи за язовира, докато се реши спор за собственост между община Харманли и Министерството на отбраната. "Поради неизяснения статут на язовир "Иваново" на практика язовирът не се стопанисвал и поддържал от никого. В този случай, при такъв спор за собственост, съгласно разпоредбата на чл. 138б от Закона за водите, областният управител на област Хасково – обвиняемата Ирена Узунова, следвало да осигури поддръжката и нормалната техническа експлоатация на язовира, което не било сторено", твърди прокуратурата. Според обвинителния акт Узунова е била наясно със закона и въпреки това не е предприела необходимите мерки за ремонт на водоема. Преди трагедията, до Узунова е бил изпратен сигнал от директора на Гражданска защита – Хасково, че язовирът е потенциално опасен. "Но същата (Ирена Узунова), въпреки че знаела, че язовирът е в предаварийно състояние, не взела необходимите мерки за осигуряване на технологичната му и конструктивна сигурност", се казва в обвинителният акт. По делото е била назначена петорна комплексна експертиза, която е показала, че язовирната стена към момента на аварията е била повредена. Тя е била пропаднала в централната си част. "Разрушаването на стената е било предизвикано от трайно и масивно преливане през нейната корона. Основният изпускател на язовира е бил в трайно неизправно състояние. През последните години не е била провеждана техническа експлоатация на язовирната стена. Не е имало никакви систематични наблюдения на техническото състояние на стената и съоръженията към нея, както и концепцията за адекватни действия и мерки в ситуации с по –интензивни въздействия върху нея", сочи експертизата по делото. Неподдържаният преливник и дебелата ледена покривка на язовира довели до интензивен ледоход и последвало блокиране на преливника. Това са решаващите фактори, предизвикали рязкото повишаване на водното ниво на язовира и приливането му. Стената на язовир "Иваново" се разрушила на 6 февруари 2012 г., около 7.40 часа и прелелите води потопиха цялото село. А. Стоянов е загинал, докато се връщал от съседите си с чувал с пясък, за да го постави за защита пред вратата на къщата си. В дома си е загинал Г. Сираков, който бил трудноподвижен. По време на наводнението К. Николова и Ж. Христов също били в дома си. Ударната вълна е заляла целия първи етаж на жилището и около 50 см от височината на втория. Двамата не успели да излязат от къщата и се удавили. Преливната вълна отнесла автомобила им в съседния имот. Х. Христов също не успял да се спаси от прииждащите водни маси. 80-годишната И. Карамфилова била с внучката си в къщата си в с. Бисер. След скъсването на язовирната стена и наводнението на селото, много бързо нивото на навлязлата вода в първия жилищен етаж от къщата им се покачило на 220-230 см. Двете жени не могли да отворят вратата, за да стигнат до втория етаж Внучката на И. Карамфилова успяла да се качи на задния перваз на прозореца на едната от стаите в първия етаж, а възрастната жена се хванала за горната част на вратата в същата стая, но не успяла да се спаси и се удавила. Внучката останала два часа на перваза на прозореца, след което била спасена от аварийни екипи.

Бербатов тренира с дъщеря си за новия сезон

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6344785

Бербатов тренира с дъщеря си за новия сезонДимитър Бербатов може и да не си е намерил нов отбор, но въпреки това се готви усилено за предстоящия сезон. Това той призна в профила си във фейсбук, като разкри, че има неочакван спаринг партньор. Става въпрос за по-голямата му дъщеря Деа, с която отработват противодействия "един на един". "Подготовката продължава с пълна сила.

Могат ли да са бизнес екстремно емоционалните спортове (видео)

http://www.dnevnik.bg/video/2017/07/19/3009265_mogat_li_da_sa_biznes_ekstremno_emocionalnite_sportove/?ref=rss


"Аз бих работил повече с деца със специални нужди, за превенция от наводнения, както и за каузи, които ме вдъхновяват."<br /><br />Това казва Борислав Пауновски-Бочи на въпрос какви са бъдещите му планове. Той е на 24 години и заедно с баща му Веселин са двигателите на рафтинг и каяк клуб "Reflip". Двамата са героите във втори епизод на "Дай мигач 2", който този път стига до река Струма. Вижте тяхната история във видеото.<br /><br...

Фонд "Земеделие" е изплатил над 2.7 млрд. лв субсидии за 2016 г.

http://www.dnevnik.bg/evropa/zemedelie/2017/07/19/3009395_fond_zemedelie_e_izplatil_nad_27_mlrd_lv_subsidii_za/?ref=rss


Държавен фонд "Земеделие" е изплатил над 2.7 млрд. лв субсидии по различни схеми за подпомагане през миналата година, става ясно от отчета на институцията, който бе одобрен на заседанието на правителството в сряда. Средствата се разпределят по схемите за директни плащания, програмата за развитие на селските райони, програма "Рибарство", пазарни схеми за подпомагане и други. По-голямата част от плащанията са по линия на Общата селскостопанска политика на ЕС като към тях има и...

BMW 540i xDrive: Реалност или мечта, сбъдната след 10 години (тест-драйв)

https://www.actualno.com/cars/bmw-540i-xdrive-realnost-ili-mechta-sbydnata-sled-10-godini-test-drajv-news_623155.html

Един от най-популярните модели в гамата на BMW за всички времена безспорно е Серия 5 или както я наричаме по-често „петицата”. За своята 45-годишна история „петицата” се превръща в най-желания модел за няколко поколения, независимо дали става дума за първия, втория и

"Ауди" беше разкритикувана заради реклама в Китай

https://www.24chasa.bg/novini/article/6344774

"Ауди" беше разкритикувана заради
реклама в КитайАвтомобилният производител "Ауди" беше разкритикуван заради реклама в Китай, която множество потребители определиха като секситска, съобщава Би Би Си, цитирана от БНР. В рекламата покупката на автомобил се сравнява с намирането на съпруга, като в нея се казва, че "важното решение трябва да се вземе внимателно".

8 пожарникари сваляха 2 часа коте от дърво в София

http://dnes.dir.bg/news/pozharna-darvo-kotka-26084945

Близо 2 часа екип от 8 пожарникари от столичната пожарна спасяваха малко коте, качило се на високо дърво в района на Орлов мост.

НС бърза да махне касационния контрол по дела за ОВОС на важни обекти

http://www.mediapool.bg/ns-barza-da-mahne-kasatsionniya-kontrol-po-dela-za-ovos-na-vazhni-obekti-news266826.html

С ударна скорост парламентът ще се опита да одобри до края на месеца промените в Закона за опазване на околната среда, с които се дава "бърза писта" за строежа на магистрали, ядрени централи и други обекти от важно национално значение. В сряда депутатите гласуваха промените на първо четене със 103 гласа "за" от всички парламентарни групи. Единствено депутатът от ГЕРБ и бивш министър на икономиката и енергетиката Делян Добрев е гласувал "против". По-голямата част от групата на БСП са се въздържали (26 депутати). Христо Гаджев от ГЕРБ също е гласувал "въздържал се", показва предоставената справка от парламента на Mediapool. Предвижда се премахване на касационната инстанция по дела срещу решения за оценка за въздействието върху околната среда (ОВОС) на обекти с национално значение, определени с акт на Министерския съвет. Произнасянето на съда по жалба пък ще има краен срок от шест месеца. В момента производството е на две съдебни инстанции и няма срок за произнасяне на съда. Вносители на поправките са трима депутати от ГЕРБ – председателят на правната комисия Данаил Кирилов, бившият министър на околната среда Ивелина Василева и Станислав Иванов. Проектът бе внесен в деловодството на Народното събрание на 11 юли, два дни по-късно мина през водещата екокомисия в НС и на 19 юли вече бе гласуван на първо четене в пленарна зала, без до момента да е имало каквото и да е обществено обсъждане. "С голям позитивизъм приемам предложенията за промени в закона", каза министърът на регионалното развитие Николай Нанков. Според него по този начин гражданите и природозащитните организации не се лишават от право да обжалват, защото се запазва съдебния контрол, но на една инстанция, като по този начин значително се съкращава срокът за произнасянето на съда по жалбите. Нанков даде пример, че сега има дела, които се проточват с години и се бави реализацията на инфраструктурните проекти. За пример беше даден пътен възел "Плодовитово", който осъществява връзката между магистралите "Тракия" и "Марица". Няколко години продължи и делото за обхода на Габрово, който е първата фаза от изграждането на бъдещия тунел под Шипка. Гласуването бе претупано без дебати. БСП се закани между двете четения да предложи ограничен ОВОС и за частните инвеститори. "Уважаваме, подкрепяме желанието за "бърза писта", но искаме да има и равнопоставеност между страните, защото сега държавата ще е едни гърди напред, а какво ще кажем за частните инвеститори, които имат същите инвестиционни намерения?", коментира Манол Генов от БСП. Според информация на Mediapool сегашните промени се правят заради строежа на магистрала "Струма", по който има спор с правозащитни организации относно трасето, а тепърва предстоят обществени обсъждания и на доклада по ОВОС. Правителството очаква то да бъде обжалвано в съда от екоорганизации, които вече внесоха официална жалба в Европейската комисия относно трасето. Ивайло Хлебаров от екосдружение "За Земята" коментира пред Mediapool, че е възможно случаят "Кресна" да е накарал управляващите да предложат законовите промени, с които се премахва касационното обжалване на еконормите. "Това е опасен прецедент, който ограничава достъпа до правосъдие", каза Хлебаров. Според него тези промени показват по един безспорен начин, че България не желае да спазва европейското природозащитно законодателство. Организацията "Програма Достъп до информация" публикува позиция, в която изтъква, че законопроектът е в драстично нарушение на българската конституция, международното право и законодателството на ЕС. "Буди недоумение законодателният подход, при който от съдебно обжалване пред касационна инстанция се изключват инвестиционни предложения за обекти от национално значение, а обратно – остава такова обжалване за по-малките и незначителни инвестиционни предложения", посочва организацията. Абсурд е също така, че дори от мотивите към законопроекта не става ясно колко и кои са обектите с национално значение, по отношение на които се изключва касационното обжалване. Според вносителя на законопроекта Данаил Кирилов съдът се произнася на една инстанция по оценката за въздействие на околната среда и в Германия, а промените са съобразени с европейското законодателство. Предложението на тримата депутати от ГЕРБ е решенията на първоинстанционния съд по ОВОС да са окончателни за обекти от национално значение, които са определени с акт на Министерския съвет. Освен магистралите, такива са също жп участъци, електропроводи, газопроводи, ядрената централа в Козлодуй и площадката за втората АЕЦ в Белене, язовири, граничните пунктове, оградата по границата с Турция, околовръстното шосе на София, Рилският манастир и други. Приемането на поправките би прекратило практиката чрез поредица от обжалвания да се спира реализацията на инвестиционни проекти от национално значение, каза Ивелина Василева, председател на парламентарната комисия по екология. Тези обекти трябва да са преминали всички съгласувателни процедури, включително етапите по уведомяване на компетентните органи и засегнатото население, преценка за необходимостта от ОВОС, извършване на консултации, определяне на обхвата, съдържанието и формата на доклада, оценяване на неговото качество, организиране на обществено обсъждане и вземане на решение, както и осъществяване на контрол по изпълнението на условията от решението по ОВОС. Посочените етапи гарантират участието на обществеността, което е задължителна и съществена част от процедурата по ОВОС, посочват вносителите на законопроекта. Според тях регламентираните изисквания позволяват изразяване на общественото мнение към извършената оценка на най-ранен етап, като е уредена и процедурата за обжалване.

НС бърза да премахне касационния контрол по дела за ОВОС на важни обекти

http://www.mediapool.bg/ns-barza-da-premahne-kasatsionniya-kontrol-po-dela-za-ovos-na-vazhni-obekti-news266826.html

С ударна скорост парламентът ще се опита да одобри до края на месеца промените в Закона за опазване на околната среда, с които се дава "бърза писта" за строежа на магистрали, ядрени централи и други обекти от важно национално значение. В сряда депутатите гласуваха промените на първо четене със 103 гласа "за" от всички парламентарни групи. Единствено депутатът от ГЕРБ и бивш министър на икономиката и енергетиката Делян Добрев е гласувал "против". По-голямата част от групата на БСП са се въздържали (26 депутати). Христо Гаджев от ГЕРБ също е гласувал "въздържал се", показва предоставената справка от парламента на Mediapool. Предвижда се премахване на касационната инстанция по дела срещу решения за оценка за въздействието върху околната среда (ОВОС) на обекти с национално значение, определени с акт на Министерския съвет. Произнасянето на съда по жалба пък ще има краен срок от шест месеца. В момента производството е на две съдебни инстанции и няма срок за произнасяне на съда. Вносители на поправките са трима депутати от ГЕРБ – председателят на правната комисия Данаил Кирилов, бившият министър на околната среда Ивелина Василева и Станислав Иванов. Проектът бе внесен в деловодството на Народното събрание на 11 юли, два дни по-късно мина през водещата екокомисия в НС и на 19 юли вече бе гласуван на първо четене в пленарна зала, без до момента да е имало каквото и да е обществено обсъждане. "С голям позитивизъм приемам предложенията за промени в закона", каза министърът на регионалното развитие Николай Нанков. Според него по този начин гражданите и природозащитните организации не се лишават от право да обжалват, защото се запазва съдебния контрол, но на една инстанция, като по този начин значително се съкращава срокът за произнасянето на съда по жалбите. Нанков даде пример, че сега има дела, които се проточват с години и се бави реализацията на инфраструктурните проекти. За пример беше даден пътен възел "Плодовитово", който осъществява връзката между магистралите "Тракия" и "Марица". Няколко години продължи и делото за обхода на Габрово, който е първата фаза от изграждането на бъдещия тунел под Шипка. Гласуването бе претупано без дебати. БСП се закани между двете четения да предложи ограничен ОВОС и за частните инвеститори. "Уважаваме, подкрепяме желанието за "бърза писта", но искаме да има и равнопоставеност между страните, защото сега държавата ще е едни гърди напред, а какво ще кажем за частните инвеститори, които имат същите инвестиционни намерения?", коментира Манол Генов от БСП. Според информация на Mediapool сегашните промени се правят заради строежа на магистрала "Струма", по който има спор с правозащитни организации относно трасето, а тепърва предстоят обществени обсъждания и на доклада по ОВОС. Правителството очаква то да бъде обжалвано в съда от екоорганизации, които вече внесоха официална жалба в Европейската комисия относно трасето. Ивайло Хлебаров от екосдружение "За Земята" коментира пред Mediapool, че е възможно случаят "Кресна" да е накарал управляващите да предложат законовите промени, с които се премахва касационното обжалване на еконормите. "Това е опасен прецедент, който ограничава достъпа до правосъдие", каза Хлебаров. Според него тези промени показват по един безспорен начин, че България не желае да спазва европейското природозащитно законодателство. Организацията "Програма Достъп до информация" публикува позиция, в която изтъква, че законопроектът е в драстично нарушение на българската конституция, международното право и законодателството на ЕС. "Буди недоумение законодателният подход, при който от съдебно обжалване пред касационна инстанция се изключват инвестиционни предложения за обекти от национално значение, а обратно – остава такова обжалване за по-малките и незначителни инвестиционни предложения", посочва организацията. Абсурд е също така, че дори от мотивите към законопроекта не става ясно колко и кои са обектите с национално значение, по отношение на които се изключва касационното обжалване. Според вносителя на законопроекта Данаил Кирилов съдът се произнася на една инстанция по оценката за въздействие на околната среда и в Германия, а промените са съобразени с европейското законодателство. Предложението на тримата депутати от ГЕРБ е решенията на първоинстанционния съд по ОВОС да са окончателни за обекти от национално значение, които са определени с акт на Министерския съвет. Освен магистралите, такива са също жп участъци, електропроводи, газопроводи, ядрената централа в Козлодуй и площадката за втората АЕЦ в Белене, язовири, граничните пунктове, оградата по границата с Турция, околовръстното шосе на София, Рилският манастир и други. Приемането на поправките би прекратило практиката чрез поредица от обжалвания да се спира реализацията на инвестиционни проекти от национално значение, каза Ивелина Василева, председател на парламентарната комисия по екология. Тези обекти трябва да са преминали всички съгласувателни процедури, включително етапите по уведомяване на компетентните органи и засегнатото население, преценка за необходимостта от ОВОС, извършване на консултации, определяне на обхвата, съдържанието и формата на доклада, оценяване на неговото качество, организиране на обществено обсъждане и вземане на решение, както и осъществяване на контрол по изпълнението на условията от решението по ОВОС. Посочените етапи гарантират участието на обществеността, което е задължителна и съществена част от процедурата по ОВОС, посочват вносителите на законопроекта. Според тях регламентираните изисквания позволяват изразяване на общественото мнение към извършената оценка на най-ранен етап, като е уредена и процедурата за обжалване.

Парламентът експресно одобри "бърза писта" за магистрални строежи

http://www.mediapool.bg/parlamentat-ekspresno-odobri-barza-pista-za-magistralni-stroezhi-news266826.html

Парламентът ще се опита да одобри до лятната си ваканция промените в Закона за опазване на околната среда, с които се дава "бърза писта" за строежите на магистралите. В сряда депутатите одобриха промените на първо четене със 100 гласа "за" и нито един "против". Групата на БСП гласува "въздържал се" (51 депутати) и обеща да внесе свои предложения между двете четения на законопроекта. Предвижда се премахване на касационното обжалване на оценката за въздействието на околната среда (ОВОС) за национални обекти, а произнасянето на съда по жалба да има краен срок от шест месеца. В момента производството е на две съдебни инстанции и няма срок за произнасяне на съда. Вносители на предложенията за промени в Закона за опазване на околната среда са трима депутати от ГЕРБ – председателят на правната комисия Данаил Кирилов, бившият министър на околната среда Ивелина Василева и Станислав Иванов. "С голям позитивизъм приемам предложенията за промени в закона", каза министърът на регионалното развитие Николай Нанков. Той посочи, че по този начин гражданите и природозащитните организации не се лишават от право да обжалват, защото се запазва съдебния контрол, но на една инстанция, като по този начин значително се съкращава срокът за произнасянето на съда по жалбите. Нанков даде пример, че сега има дела, които се проточват с години и се бави реализацията на инфраструктурните проекти. За пример беше даден пътен възел "Плодовитово", който осъществява връзката между магистралите "Тракия" и "Марица". Няколко години продължи и делото за обхода на Габрово, който е първата фаза от изграждането на бъдещия тунел под Шипка. Сегашните промени се правят заради строежа на магистрала "Струма", по който има спор с правозащитни организации относно трасето, а тепърва предстоят обществени обсъждания и на доклада по ОВОС. Правителството очаква то да бъде обжалвано в съда от екоорганизации, които вече внесоха официална жалба в Европейската комисия относно трасето. Ивайло Хлебаров от екосдружение "За Земята" коментира пред Mediapool, че е възможно случаят "Кресна" да е накарал управляващите да предложат законовите промени, с които се премахва касационното обжалване на еконормите. "Това е опасен прецедент, който ограничава достъпа до правосъдие", каза Хлебаров. Според него тези промени показват по един безспорен начин, че България не желае да спазва европейското природозащитно законодателство. Според вносителя на законопроекта Данаил Кирилов съдът се произнася на една инстанция по оценката за въздействие на околната среда и в Германия, а промените са съобразени с европейското законодателство. Предложението на тримата депутати от ГЕРБ е решенията на първоинстанционния съд по ОВОС да са окончателни за обекти от национално значение, които са определени с акт на Министерския съвет. Такива са също така жп участъци, електропроводи, газопроводи, атомната централа в Козлодуй и площадката в Белене, язовири, граничните пунктове, оградата по границата с Турция, околовръстното шосе на София, Рилският манастир и други. Приемането на поправките би прекратило практиката чрез поредица от обжалвания да се спира реализацията на инвестиционни проекти от национално значение, каза Ивелина Василева, председател на парламентарната комисия по екология. Тези обекти трябва да са преминали всички съгласувателни процедури, включително етапите по уведомяване на компетентните органи и засегнатото население, преценка за необходимостта от ОВОС, извършване на консултации, определяне на обхвата, съдържанието и формата на доклада, оценяване на неговото качество, организиране на обществено обсъждане и вземане на решение, както и осъществяване на контрол по изпълнението на условията от решението по ОВОС. Посочените етапи гарантират участието на обществеността, което е задължителна и съществена част от процедурата по ОВОС, посочват вносителите на законопроекта. Според тях регламентираните изисквания позволяват изразяване на общественото мнение към извършената оценка на най-ранен етап, като е уредена и процедурата за обжалване.

Леонардо ди Каприо лансира нов тренд, вместо чанта носи плик за боклук

https://www.24chasa.bg/novini/article/6344764

Леонардо ди Каприо лансира нов тренд, 
вместо чанта носи плик за боклукПопулярният холивудски актьор Леонардо ди Каприо лансира нов моден тренд, като вместо чанта той окачи на пояса си виолетов плик за боклук, съобщава списанието W magazine, цитиран от “Фокус“.  Носителят на "Оскар" използвал необичайния аксесоар, за да сложи в него своя смартфон, тефтер и ключовете си.

Новината за играч на Манчестър Юнайтед на "Герена" обиколи Балканите

https://offnews.bg//futbol/novinata-za-igrach-na-manchestar-iunajted-na-gerena-obikoli-balkanit-660891.html

Новината, че бившият футболист на Манчестър Юнайтед Габриел Обертан може да стане част от Левски стана хит на Балканите.

Безспорно това ще бъде сред най-големите трансфери в историята на българския футбол. Футболистът се очаква да дойде днес в София на финални преговори с Левски, след което двете страни да си стиснат ръцете.

В Хърватия отбелязват, че добрата новина за Хайдук Сплит е, че Обертан няма да играе срещу тях в реванша от втори предварителен кръг в Лига Европадори да подпише с Левски.

"Левски подготвя трансфера на годината на Балканите. Българският великан преговаря с бившия футболист на Манчестър Юнайтед - Габриел Обертан.

Очаква се играчът да подпише до дни с клуба", пише популярният сръбски сайт mozzartsport.com.

Пред трансфер в Левски е и централен защитник от клуб в Примера дивисион.

Името му не е известно. Припомняме, в Левски вече са горди с привличането на халфа Жорди Гомес, минал някога през Барселона. 

Малко над 9 километра от АМ "Хемус" ще се строят за над 900 дни

https://www.actualno.com/business/malko-nad-9-kilometra-ot-am-hemus-shte-se-strojat-za-nad-900-dni-news_623194.html

910 дни е срокът за изпълнение на обществената поръчка за изграждане на участъка между пътен възел "Ябланица" и пътен възел "Боаза" от автомагистрала "Хемус", който е с дължина 9,3 километра. От тях 180 дни са за проектиране, а 730 дни са за изграждане на обекта. Това стана ясно днес (

Уругвай - първата страна, в чиито аптеки марихуана ще се продава за развлекателни цели

http://www.mediapool.bg/urugvai---parvata-strana-v-chiito-apteki-marihuana-shte-se-prodava-za-razvlekatelni-tseli-news266825.html

Уругвай ще стане днес първата държава в света, където марихуана ще се продава в аптеките за развлекателни цели, под контрола на държавата, предаде Франс прес. Към този момент само 16 аптеки в цялата страна с население от 3,4 милиона души ще продават този лек наркотик. Уругвайските власти не успяха да се споразумеят по въпроса с големите фармацевтични вериги. Канабисът ще бъде продаван на цена от 1,30 долара за грам. Всеки човек, вписан предварително в списъка на потребителите, ще има право да си купува максимум 10 грама седмично. Продажбата на марихуана в аптеките ще бъде разрешена съгласно закон от 2013 г., приет при президента Хосе Мухика. Той легализира сдобиването с канабис по три начина. Първите два - отглеждането на "трева" у дома или в кооперативи за лична употреба - вече се прилагат. Прилагането на третия предвиден способ - продажбата в аптеките - обаче бе отложено заради нежеланието на аптеките. По последни данни близо 5000 души са се вписали от 2 май в списъка на потребителите на марихуана.

Четири арабски страни призоваха Катар да приеме 6 принципа за борба с тероризма

http://www.mediapool.bg/chetiri-arabski-strani-prizovaha-katar-da-prieme-6-printsipa-za-borba-s-terorizma-news266824.html

Четирите арабски страни, скъсали отношенията си с Катар, призовават емирството да приеме шест принципа за борба с екстремизма и тероризма и да договори план с конкретни мерки за изпълнението им, за да се стигне до бързо уреждане на кризата в Залива, предаде Асошиейтед прес. Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства, Египет и Бахрейн в началото на юни прекъснаха дипломатическите отношения с малката монархия на Персийския залив и й наложиха икономически санкции, след като я обвиниха, че финансира екстремистки групировки и се сближава с техния най-голям опонент Иран. Доха отрича тези обвинения. Четирите държави първоначално поставиха 13 искания уреждане на кризата в Залива, които Катар отхвърли. Посланикът на Саудитска Арабия в ООН Абдала Ал Муалими заяви, че четирите страна сега се ангажират с шестте принципа, договорени от външните им министри на среща в Кайро на 5 юли, и призовават Катар също да ги подкрепи.

Уилям и Кейт посетиха бившия концлагер Щутхоф (Галерия)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6344630

Уилям и Кейт посетиха бившия концлагер Щутхоф (Галерия)Във втория ден от визитата си в Полша британският принц Уилям и съпругата му Кейт посетиха бившия нацистки концентрационен лагер Щутхоф. Те бяха разведени из музея от двама оцелели бивши затворници - евреи, предаде Асошиейтед прес, цитиран от БТА. Сутринта Уилям и Кейт отпътуваха със самолет от Варшава за Северна Полша.

Мераклиите да инвестират у нас драстично намаляват

http://frognews.bg/news_138543/Merakliite-da-investirat-u-nas-drastichno-namaliavat/

Въпреки приказките за ниски данъци и добър бизнес климат, фактите говорят друго. Чуждестранните инвестиции в България са се свили повече от 4 пъти за една година.

Американците оценяват скептично дейността на Тръмп и се страхуват от тероризма

http://www.mediapool.bg/amerikantsite-otsenyavat-skeptichno-deinostta-na-tramp-i-se-strahuvat-ot-terorizma-news266823.html

Над половината американци оценяват като цяло негативно дейността на Доналд Тръмп на президентския пост и се страхуват от терористи, финансова криза, ядрен удар и кибератаки. Това сочат резултати от проучване, проведено от агенция Блумбърг. Дейността на Тръмп като президент се оценява позитивно от 41 процента от анкетираните, като 21 процента я оценяват много положително, а 20 процента - като цяло положително. Противоположно мнение изразяват 55 процента, от които 40 процента са настроени много негативно. Четири процента от анкетираните нямат определено мнение по тази тема. На въпроса дали смятат, че САЩ следват правилния курс, 32 процента от анкетираните са отговорили утвърдително, 61 процента - отрицателно, а 8 процента не са изказали определена гледна точка. В списъка със заплахите, които участниците в проучването смятат за най-реални в близките години, на първо място стои тероризмът. Шейсет и осем процента от анкетираните смятат за напълно възможен голям терористичен акт на територията на САЩ, докато 29 процента смятат подобно събитие за малко вероятно. 63 процента срещу 34 смятат за възможна нова финансова криза, подобна на разразилата се в САЩ през 2008 година. Заплахата от ядрен удар от страна на КНДР се смята за реална от 55 процента от анкетираните, а 53 процента се страхуват от руски кибератаки. На въпроса как биха гласували на президентски избори, ако те се проведат сега, 32 процента са заявили, че биха подкрепили Доналд Тръмп, 35 процента - Хилари Клинтън, 20 процента - друг кандидат. Осем процента са заявили, че няма да гласуват, а 5 процента са отказали да отговорят на този въпрос. Проучването, проведено по телефона от 8 до 12 юли, обхванало около хиляда американци.

JPMorgan: Доларът ще се възстанови през второто полугодие

http://www.investor.bg/novini/130/a/jpmorgan-dolaryt-shte-se-vyzstanovi-prez-vtoroto-polugodie-243314/

Ускорението в инфлацията и очакваното повишение на лихвите от страна на Фед ще подкрепят долара през идните месеци

Брекзит и изборите поставиха бюджетните съкращения на Мей под въпрос

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/07/19/3009319_brekzit_i_izborite_postaviha_bjudjetnite_sukrashteniia/?ref=rss


Предсрочните избори трябваше да задължат консерваторите да следват дневния ред на Тереза Мей за най-малко пет години. Вместо това те силно разтърсиха управляващата партия, а министрите поставят под въпрос стремежа ѝ към икономии, който продължава седем години.<br /><br />Седмица на анонимни сведения от екипа на топ министрите на Мей срещу канцлера Филип Хамънд показва нивото на паника в партията, след като загуби мнозинството си на изборите миналия месец, твърдят двама източници от...

Започна извънредната среща на Бинали Йълдъръм с Ердоган

https://www.24chasa.bg/novini/article/6344748

Започна извънредната среща на Бинали Йълдъръм с Ердоган

Започна изненадващата среща на турския министър-председател Бинали Йълдъръм с държавния глава Реджеп Тайип Ердоган в Президентския дворец „Бештепе” в Анкара, съобщава Доган хабер ажансъ (ДХА), цитирана от “Фокус“.  По сведения от източници в Президентството, веднага след нея Бинали Йълдъръм ще направи изявления за медиите в резиденцията на

Морската камара във Варна търси да отличи значими личности

http://www.moreto.net/novini.php?n=355830

Предложения за хора с изключителен принос за развитието, изграждането и утвърждаването на морската и речната индустрия на България търси да отличи Българската морска камара във Варна, научи Moreto.net. От организацията подемат инициативата, за да може значими личности в сектора да получат полагащото им се признание.

СЕМ проверява БНТ заради рисуван филм със секс преди ”Сънчо”

http://dnes.dir.bg/news/sex-bnt-sem-26083457

Съветът за електронни медии (СЕМ) е започнал проверка на БНТ заради излъчването на анимационен филм със сексуално съдържание точно преди "Лека нощ, деца".

БСП-София организира тематична приемна за санирането и енергийната ефективност

http://www.cross.bg/bsp-sofiya-organizira-tematichna-priemna-za-saniraneto-i-energiiinata-efektivnost-1549548.html

/КРОСС/ На 20 юли, в постоянната приемна на БСП - София на ул. „Леге" №10, експертът към постоянната комисия по „Инженерна инфраструктура и енергийно планиране" на СОС Валентина Узунова и заместник-председателят на Камарата на енергийните одитори Цветко Шоков ще консултират софиянци по програмата за саниране и енергийна ефектовност. Те ще бъдат на разположение на гражданите от 15.00 до 17.00 часа.

Пострадали от циклона „Медуза“ БГ граждани могат да подават документи за щети

http://www.eurochicago.com/2017/07/dokumenti-za-shteti/

Във връзка с циклона „Медуза”, който нанесе множество материални щети на гръцкия полуостров Халкидики, пресцентърът на българското Външно министерство информира, че българските граждани с пострадали автомобили могат да подадат молба за издаване на уверение относно настъпили щети в резултат на природното бедствие в Противопожарната служба в град Полигирос. Необходимо е да бъдат предоставени данните на заявителя и на автомобила. В молбата българските граждани могат да посочат как желаят да получат уверението - лично, по имейл или по факс.

РИОСВ-Бургас разпореди почистване на замърсяването на плажа в Синеморец

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/NBkS3tnvzew/

След репортаж на Нова телевизия днес в рубриката „Моята новина“ за петна от мазут на плажа на Синеморец в Община Царево, РИОСВ-Бургас се самосезира.

Направена е проверка, в която се включиха и служители на общината. Установи се, че става въпрос за малки по размер катранени топчета,изхвърлени на плажната ивица. От „Морска администрация“-Бургас съобщават, че вероятната причина е старо замърсяване извън териториални води на България, които силният вятър и бурното морее изхвърлило на брега в последните няколко дни.

На концесионера е дадено предписание за незабавно почистване на плажната ивица, което ще продължи до пълното отстраняване на замърсяването.

Показаха уникални кадри от учението в Шабла (видео)

https://offnews.bg//obshtestvo/pokazaha-unikalni-kadri-ot-uchenieto-v-shabla-video-660889.html

Кадри от тактическото учение с бойни стрелби "Шабла 2017". Във видеото са показани разполагане и стрелба със зенитно-ракетни комплекси "ОСА", придвижване, развръщане и стрелба на батарея зенитни оръдия ЗУ-23, управление и стрелба със зенитно-ракетен комплекс "КУБ", пуск от ракетен комплекс "НЕВА", заход и стрелба по морски цели от СУ-25, заход и стрелба с вертолет Ми-24 и пуск от зенитно-ракетен комплекс със среден обсег на действие С-300.

ТУБС „Шабла 2017“ и свързаното с него международно учение „Tobruq Legacy“ се провеждат в рамките на многонационалното учение „Saber Guardian 2017“.

Борисов: Най-кривата част от преговорите за Брекзит ще е в нашето председателство

http://www.mediapool.bg/borisov-nai-krivata-chast-ot-pregovorite-za-brekzit-shte-e-v-nasheto-predsedatelstvo-news266822.html

Най-кривата и напрегната част от преговорите за Брекзит ще бъдат по време на нашето председателство на Съвета на ЕС, заяви премиерът Бойко Борисов по време на годишната среща на българските посланици зад граница.    "Преговорите вървят много трудно. Не знам дали ще се разберат. Усеща се огромно напрежение между всички нас вече. Като православни християни знаем, че Господ на силните дава изпитания“, каза Борисов.   Външният министър Екатерина Захариева от своя страна посочи, че България трябва да покаже, че може да води преговори и постига съгласие по време на председателството ни на Съвета на Европейския съюз.   "България ключов партньор"    Борисов коментира, че България е търсен и желан международен партньор.   "Първо, България е завидно стабилна, да чукнем на дърво, на фона на целите Балкани. Второ, нашата политика е на добросъседство и искреност с всички останали държави. Там, където сме могли да помогнем, на всички сме помогнали. И трето, нашите предложения са такива, които са в абсолютен унисон и с това, което Брюксел желае, това, което е добре за Западните Балкани, разбира се в интерес и на България", посочи Борисов.   Той акцентира върху необходимостта от засилването на европейската интеграция на Западните Балкани като ключов приоритет на председателството ни на ЕС.   "Политическите елити на Балканите да не пречат на държавите си"   "Политическите елити в страните, които са кандидат-членки за ЕС, трябва да намерят необходимия сговор и толерантност помежду си и да не пречат на своите държави да вървят напред", добави Борисов.    По думите му политиците в страните от Западните Балкани трябва да дадат перспектива на своите народи.   Той коментира и отношенията ни с Турция, която засега задържа миграционната вълна към нас, но е обект на силни критики от ЕС заради проблемите с човешките права.    Мигрантите – страхът на Балканите   "Не можем да се месим във вътрешните работи на никоя страна. Не го и правим, но се опитваме да бъдем в добри и балансирани отношения с тях“, каза Борисов и добави, че имаме нулев процент миграционен натиск на границата.    "Ако се върнем година назад, това беше най-големият страх на Балканите. Ние ставахме и лягахме с миграционния процес. Бяха избори тогава и най-некоректно политически точно това се използваше“, каза той.   Според него всяка една държава от Балканите трябва да има излаз към другите, а не да е капсулирана. Борисов посочи, че е щастлив за транспортния коридор № 8. По думите му добрата дипломация е основана на добросъседство и разширяване на инфраструктурата.   Захариева допълни, че е много важно нашата дипломация да бъде практична и да презентира България като добро място за инвестиции.              

Борисов: Чакам ЕК да одобри директна тръба за газ от Русия към България

http://www.cross.bg/borisov-bulgariya-tyrtziya-1549547.html

/КРОСС/ „България прави газов хъб, защото имаме най-добрата газопреносна система - 80% от всички компресори на Балканите". По думите на Борисов всички компресори са американски и са най-добрите. Според министър-председателя утре може да стане така, че дори за Украйна да изнасяме газ. „Това е пазарът. Това ще намали цената, това ще даде конкурентност на доставчиците и ще имаме успех", коментира Борисов. „Там, където има газопровод, войни няма. Ако е важна газопреносната мрежа на България, няма да бомбардират. Друг е въпросът с девет самолета ще спрем ли руската авиация или турската, но и това е друга тема. Ние дори военната стратегия трябва в съвременните условия да преосмислим", допълни Борисов. Министър-председателят Бойко Борисов обяви, че чака писмо от Европейската комисия, в което да се разреши отсечка от проекта за газопровод „Турски поток" да идва директно от Русия към България, за да не бъдем зависими от Турция. "Казах им, че аз ще си подпиша в лицето на Министерството на енергетиката пътната карта за 15,7 милиарда куб.м. газ да влизат по „Турски поток" в България. Сега чакам писмо от Европейската комисия дали ще ми разрешат да започнем преговори и за директна тръба към България, защото докато течаха тези процеси всъщност целият регион стана зависим от Турция

Борисов: Ако имаме важна газопреносна мрежа, няма да ни бомбардират

http://www.cross.bg/borisov-vsichki-bulgariya-1549547.html

/КРОСС/ „България прави газов хъб, защото имаме най-добрата газопреносна система - 80% от всички компресори на Балканите". По думите на Борисов всички компресори са американски и са най-добрите. Според министър-председателя утре може да стане така, че дори за Украйна да изнасяме газ. „Това е пазарът. Това ще намали цената, това ще даде конкурентност на доставчиците и ще имаме успех", коментира Борисов. „Там, където има газопровод, войни няма. Ако е важна газопреносната мрежа на България, няма да бомбардират. Друг е въпросът с девет самолета ще спрем ли руската авиация или турската, но и това е друга тема. Ние дори военната стратегия трябва в съвременните условия да преосмислим", допълни Борисов. "Чакам писмо от ЕК дали ще ми разрешат или не да започнем преговори за директна тръба от "Турски поток" към България", допълни още по темата с газа премиерът. "Благодарен съм на ЕК, че възприеха да запазим стратегическото си място за транзит на газ", коментира Борисов. По думите му процесите в Турция вървят със сила, която трудно може да си представим. Освен това, на практика прекрояването на енергийните потоци - коренно различно от това, което е в момента, и то върви също със страшна сила и е необратимо. Използвахме времето и направихме доста в газопреносната мрежа, подменихме компресорните станции, изграждаме интерконекторни връзки. С Румъния вече ни е готова

Неизвестни пуснаха на свобода 35 000 норки от ферма в САЩ

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6344744

Неизвестни пуснаха на свобода 35 000 норки от ферма в САЩНеизвестни пуснаха от клетките 35 000 норки във ферма в американския град Идън Вали, щата Минесота. Това е станало в нощта на неделя срещу понеделник. Полицията смята, че не става въпрос за кражба, защото е невъзможно да бъдат взети толкова голям брой норки. Затова подозренията падат върху активисти на движението за защита на правата на животните,

Борисов: Имаме най-добрата газопреносна система на Балканите, утре може да изнасяме газ за Украйна

http://www.cross.bg/borisov-kompresori-imame-1549547.html

/КРОСС/ „България прави газов хъб, защото имаме най-добрата газопреносна система - 80% от всички компресори на Балканите". По думите на Борисов всички компресори са американски и са най-добрите. Според министър-председателя утре може да стане така, че дори за Украйна да изнасяме газ. „Това е пазарът. Това ще намали цената, това ще даде конкурентност на доставчиците и ще имаме успех", коментира Борисов. „Там, където има газопровод, войни няма. Ако е важна газопреносната мрежа на България, няма да бомбардират. Друг е въпросът с девет самолета ще спрем ли руската авиация или турската, но и това е друга тема. Ние дори военната стратегия трябва в съвременните условия да преосмислим", допълни Борисов.    

Палма в стаята

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/6344473

Палма в стаята Родът на хамедореята включва около 100 вида Хамедореята е една от най-приспособимите палми, с бавен растеж и лесно адаптираща се към недостатъчно светлина и сух въздух, освен това се отличава и с ранен цъфтеж. Хамедореята изисква умерена температура, 16-20 градуса, а зимата, от октомври до февруари, предпочита прохладата - 12-15 градуса.

Задържаха жена от Попово за акцизни стоки без бандерол за 7855 лева

https://www.24chasa.bg/novini/article/6344718

Задържаха жена от Попово за акцизни стоки без бандерол за 7855 леваПрокуратурата в Попово задържа за 72 часа жена за държане на акцизни стоки без бандерол. Виолета Ст. от Попово е привлечена като обвиняема за държане на акцизни стоки на стойност 7855 лв., като престъплението е извършено повторно, съобщават от Апелативната прокуратура във Варна, предаде БТА. Днес прокуратурата ще внесе искане в Поповския районен

Фондът за енергийна сигурност отчете 355 млн. лева приходи за 2016 г.

https://offnews.bg//ikonomika/fondat-za-energijna-sigurnost-otchete-355-mln-leva-prihodi-za-2016-g-660884.html

Над 355 млн. лв. са събраните средства през 2016 г. във фонд „Сигурност на електроенергийната система“. Отчетът на Фонда беше приет днес от Министерския съвет. 

По закон във фонда се събират по 5 % от месечните приходи от продажби на електроенергия на производителите и вносителите в страната, приходи от оператора на електропреносната мрежа от достъп и пренос на електрическа енергия, проходи от операторите на газопреносната мрежа от достъп и пренос на природен газ, приходи от оператори на съоръжения за съхраняване на природен газ от достъп и съхранение, както и приходи от търгове за продажба на квоти емисии парникови газове.

От 5 % вноски през миналата година са събрани 215,164 млн. лв., а от продажба на квоти – 140,741 млн. лв.

Разходите за издръжката на фонда през 2016 г. са в размер на 131,9 хил. лв. Средствата за покриване на разходите на Обществения доставчик са в размер на 290,713 млн. лв., е записано още в отчета.

Документът е приет от Управителния съвет на фонда през март тази година и е одитиран от Сметната палата.

Вицепремиерът Томислав Дончев е разпитан за НДК

http://dnes.dir.bg/news/prokuratura-razpit-tomislav-donchev-skandalat-ndk-26084928

Вицепремиерът Томислав Дончев е бил разпитан вчера от прокуратурата по разследването за скандала с НДК.

Строят 9.3 км от магистрала ”Хемус” за 910 дни

http://dnes.dir.bg/news/magistrala-hemus-kabinet-borisov-3-26084884

910 дни е срокът за изпълнение на обществената поръчка за изграждане на участъка между п.в. „Ябланица“ и п.в. „Боаза“ от автомагистрала „Хемус“.

Бивш областен управител подсъдим за наводнението в село Бисер

http://frognews.bg/news_138542/Bivsh-oblasten-upravitel-podsadim-za-navodnenieto-v-selo-Biser/

Бившият областен управител на Хасково Ирена Узунова получи обвинителен акт за наводнението в село Бисер. Според прокуратурата в Пловдив в периода от 14-ти октомври 2011 г. до 6 февруари 2012 г. като областен управител на Хасково Ирена Узунова не е изпълнила служебните си задължения по чл. 9 ал.1 от Закона за защита при бедствия.

Мика Стоичкова ще се жени втори път - вече официално

https://offnews.bg//liubov-i-seks/mika-stoichkova-shte-se-zheni-vtori-pat-veche-ofitcialno-660880.html

Мика Стойкчова се сгоди за втори път за съпруга си Айкут. Голямата дъщеря на футболната ни легенда Христо Стоичков ще вдига голяма, официална сватба, която вероятно ще бъде в България.

Любимият ѝ предложил по време на почивка в Истанбул, която била подарък от него за рождения ден на Мика. Тя веднага се похвали в социалните мрежи, като публикува снимка на пръстена и написа „Той ме попита и аз казах ДА!“.

Айкут и Мика се венчаха на 22 юли 2016-та година на скромна церемония в Маями, САЩ, поради причината, че булката беше в напреднала бременност. В края на септември миналата година, на бял свят се появи и дъщеря им – Миа.

Звездната двойка е заедно от почти 3 години, а да се запознали благодарение на Камата.

Борисов намекна явно, че отношението ни към Турция зависи на първо място от миграцията

https://www.actualno.com/politics/borisov-namekna-javno-che-otnoshenieto-ni-kym-turcija-zavisi-na-pyrvo-mjasto-ot-migracijata-news_623187.html

"Не можем да се месим във вътрешните работи на никоя страна. Не го и правим, но се опитваме да бъдем в добри и балансирани отношения". С тази реплика премиерът Бойко Борисов оправда политиката на България по отношение на Турция. Борисов говори във Военния клуб, на срещата на п

Бойко Борисов пред посланиците: България прави газов хъб, защото имаме най-добрата система

http://www.moreto.net/novini.php?n=355825

България прави газов хъб, защото имаме най-добрата газопреносна система – 80% от всички компресори на Балканите. Това каза премиерът Бойко Борисов по време на традиционната годишна среща на посланиците на България. По думите на Борисов всички компресори са американски и са най-добрите.

Ангелкова: Вече подготвяме Лято 2018-а

http://www.moreto.net/novini.php?n=355823

Летният сезон отчита все по-добри резултати и вече продаваме дестинация България за Лято 2018-а. Прогнозите към момента за тази година са за ръстове от 7-10% в посещенията на чуждестранни туристи в нашата страна. Това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова в студиото на телевизия България он ер тази сутрин.

Вижте колко спечели Григор Димитров от турнири за 2017-а

https://www.actualno.com/tennis/vijte-kolko-specheli-grigor-dimitrov-ot-turniri-za-2017-a-news_623191.html

Най-добрият български тенисист Григор Димитров се върна в топ 10 на световната ранглиста на сингъл. Той обаче все още не успява да се вреди в друга десетка - тази по спечелени пари от наградни фондове през 2017-а. От януари досега 26-годишният хасковлия е на 11-а позиция в света по този показател. Колко е спечелил той от началото на годината - вижте в Sportlive.bg!

При засилени мерки за сигурност ще протече мачът Левски - Хайдук

http://www.cross.bg/fenove-haiidyk-igrae-1549546.html

/КРОСС/ МВР предприема сериозни мерки за сигурност заради футболната среща между отборите на "Левски" София и "Хайдук" Сплит, която ще се играе в четвъртък в столицата. По време на първия мач в Хърватия имаше нападение от местни фенове срещу привърженици на българския отбор. Евентуалното пристигане на хърватски фенове ще се контролира още от граничните пунктове, обясни днес началникът на "Охранителна полиция" в СДВР комисар Борислав Муеров, предава БНР. Макар че мачът ще се играе на празни трибуни заради наказание, не се изключва напълно вероятността отделни привърженици на "Хайдук" да дойдат в София. Засега няма информация за пристигане на фенове от Хърватия. Около стадион "Георги Аспарухов", където ще се играе футболната среща, ще има изградена специална фен зона. Няма да се допускат фенове, употребили алкохол или наркотични вещества, както и такива, които носят оръжия и други забранени предмети, обясни комисарят.  

Възрастна жена в Пловдив даде 2300 лева на ало измамници

https://www.24chasa.bg/region/article/6344708

Възрастна жена в Пловдив даде 2300 лева на ало измамнициВъзрастна жена в Пловдив e станала поредната жертва на телефонни измамници, съобщиха от ОД на МВР. 78-годишната потърпевша получила обаждане на стационарния си телефон от непозната, която й поискала пари за спешна операция, а в разговора се намесил и мъж, представил се за лекар. След като пенсионерката обяснила, че не разполага с пари,

Камбуров отряза ЦСКА 1948, не му се играе в Трета лига

https://offnews.bg//futbol/kamburov-otriaza-tcska-1948-ne-mu-se-igrae-v-treta-liga-660888.html

Прокуденият от Локомотив (Пловдив) нападател Мартин Камбуров няма да продължи кариерата си в ЦСКА 1948.

Легендата на "смърфовете" е заявил пред ръководството на новия член на Трета лига, че желае да играе в Първа лига, за да има възможност да увеличи головия си актив в елита на българския футбол, информира Sportal.bg.

Друг вариант пред ветерана беше да сложи край на кариерата си, но това засега се отлага.

Към момента Камбуров има 189 попадения, а само на пет пред него е иконата на Ботев (Пловдив) Динко Дерменджиев. Престижното второ място се държи от героя от САЩ'94 Наско Сираков, който има 196 гола на сметката си.

Рекордьорът Петър Жеков обаче изглежда недостижим за "Императора на Пловдив" - носителят на "Златната обувка" на Европа за 1969 година е вкарал цели 253 попадения.

Къде ще продължи кариерата си Камбуров ще стане ясно в близките дни, тъй като интерес към услугите му едва ли ще липсва.

Рокади в турския кабинет. Икономическият екип остава

http://clubz.bg/56371-rokadi_v_turskiq_kabinet_ikonomicheskiqt_ekip_ostava

СВЯТ бинали йълдъръм

Турският премиер Бинали Йълдъръм обяви днес ограничени рокади в кабинета, предаде Ройтерс.

Сменени бяха 4-ма от общо петимата вицепремиери. Икономическият екип обаче се запазва.

На постовете си остават 15 министри, каза Йълдъръм пред репортери след ненасрочена предварително среща с президента Реджеп Ердоган. Назначени са петима нови министри, а шестима сменят ресорите си.

Единственият вицепремиер, който остава на поста си, е Мехмет Шимшек. Той е силно уважаван от инвеститорите. Остават също министрите Наджи Агбал на финансите, Нихат Зейбекджи на икономиката, Бюлент Тюфенкджи на търговията и митниците и Лютфи Елван на развитието.

"Оставането на Шимшек като единствен вицепремиер, отговарящ за икономиката, е положително, той като е знак, че структурните реформи могат да продължат да бъдат в дневния ред", заяви Йозгюр Алтуг от BGC Partners.

Турската лира за кратко понижи курса си до 3,5322 за 1 долар след обявяването на рокадите. Но бързо се върна на предишното си ниво около 3,5259.

Поста си запазва и външният министър Мевлют Чавушоглу. Остава и министърът на енергетиката Берат Албайрак, който е зет на президента Ердоган.

Досегашният вицепремиер и правителствен говорител Нуман Куртулмуш поема туризма.

Рокадите в турския кабинет бяха очаквани от май, когато Ердоган си върна лидерството на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР). Това стана след референдума на 16 април, който ме даде големи нови правомощия. Промените се очакваха на фона на приближаващите президентски и парламентарни избори през 2019 г.

Спасители извадиха двама от водите в Крайморие

https://www.actualno.com/burgas/spasiteli-izvadiha-dvama-ot-vodite-v-krajmorie-news_623189.html

Двама души бяха изведени от морето от спасител на плажа в Крайморие до Бургас, предаде корепондент на Actualno.com от мястото на случката. Възрастните хора бяха стигнали до шамандурата и силните вълни не им позволя ваха да се върнат. Течението в района е много силно и дърпа хора дори от плитките места. Припомняме, че миналия месец в Крайморие имаше случай на удавяне. 60-годишна жена от Украйна се е удави в морето на плажа в бургаския квартал. Снимка: Actualno.com/Евгения Гигова

Вече ще се признава стажът на българи, работили в Мароко

http://www.mediapool.bg/veche-shte-se-priznava-stazhat-na-balgari-rabotili-v-maroko-news266821.html

Времето, през което български граждани са били осигурявани в Мароко, ще се зачита за осигурителен стаж. Това предвижда Спогодбата за социална сигурност между България и Мароко, която правителството предлага на Народното събрание да ратифицира. Документът регулира осигуряването при работа в двете държави, както и реда за отпускане и изплащане на пенсии, парични обезщетения за временна неработоспособност, майчинство, безработица, помощи при смърт. След ратификацията спогодбата ще влезе в сила и ще се създаде възможност гражданите, работили и осигурявани в България и Мароко, включително преди влизането й в сила, да реализират социалните си права.

Ердоган ревизира правителството в Анкара

http://pogled.info/svetoven/erdogan-revizira-pravitelstvoto-v-ankara.87719

/Поглед.инфо/ При извънредна среща на турския премиер Бинали Йълдъръм и президента Реджеп Ердоган бяха направени промени в състава на правителството.

Купата на Африка може да бъде преместена през лятото

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/07/19/3009343_kupata_na_afrika_moje_da_bude_premestena_prez_liatoto/?ref=rss


Купата на африканските нации да бъде преместена през лятото, а броят на участниците да бъде увеличен от 16 на 24. Това са двете най-големи промени, които бяха обсъдени по време на двудневната среща на Африканската футболна конфедерация (КАФ) в Мароко.<br /><br />Континенталният турнир на Африка по традиция се провежда на всеки две години - през януари и февруари, когато първенствата са в разгара си. Това от много години предизвиква големи спорове между националните отбори и...

20 цивилни са убити при въздушна атака в Йемен

https://www.24chasa.bg/novini/article/6344678

20 цивилни са убити при въздушна атака в ЙеменНай-малко 20 цивилни са убити при въздушна атака срещу лагер за разселени край град Таиз, третия по големина в Йемен, където бушува война, според комюнике на ООН и очевидци на събитието, предаде Франс прес, съобщи БТА. При нападението във вторник следобед са били засегнати колиби, в които са били подслонени бягащи от войната йеменци,

След 910 дни участъкът Ябланица-Боаза от АМ "Хемус" трябва да бъде готов

https://www.24chasa.bg/novini/article/6344682

След 910 дни участъкът Ябланица-Боаза от АМ "Хемус" трябва да бъде готов910 дни е срокът за изпълнение на обществената поръчка за изграждане на участъка между п.в. „Ябланица“ и п.в. „Боаза“ от автомагистрала „Хемус“. От тях 180 дни са за проектиране, а 730 дни са за изграждане на обекта. Това стана ясно днес при подписването на договорите за строителство и строителен надзор на обекта,

"Шпигел": Работа до припадък в гръцкия туризъм

http://clubz.bg/56370-shpigel_rabota_do_pripadyk_v_gryckiq_turizym

Туристическият бранш в Гърция процъфтява. През тази година се очакват 30 милиона туристи, повече откогато и да било преди. Погледнато статистически през 2017 г. на всеки грък се падат по трима почиващи, пише сп. “Шпигел” в репортаж от южната ни съседка.

Изданието цитирира премиера Алексис Ципрас:

“Всяка години чупим нови рекорди.”

Ентусиазмът му не е случаен. Очаква се през тази година Гърция да спечели от чужди туристи 14 милиарда евро.

Цената обаче заплащат мнозина от над 340 000 заети в бранша. Работният ден е дълъг, заплатите ниски. Много гърци работят нелегално, нямат трудови застраховки и бързо могат да бъдат уволнявани.

“Рекордите и печалбите се дължат на преуморени, експлоатирани служители, мнозина от които припадат от изтощение”, казва Кирякос Цаузис, шеф на синдиката на заетите в туризма в Северна Гърция.

Профсъюзите на заетите в туризма и гастрономията обявиха за четвъртък повсеместна стачка, за да се привлече вниманието върху сегашното положение в бранша. Условията на труд непрестанно се влошават и повече не може да се мълчи и чака, смятат синдикатите. Това е първата подобна стачка от 2012 г.

Да се даде публичност на сегашното положение обаче е проблем за много от заетите, пише “Шпигел”. Тези хора се боят, че могат да загубят работата си. За това свидетелствал и фактът, че нито един от 12-те запитани от представител на изданието не бил готов да застане с името си. Само казвали, че трябва да хранят семейства.

Различни форми на експлоатация

Несигурност и претоварване. Келнерка в хотелски ресторант на Халкидики, любимо място за отдих, работи от началото на летния сезон 7 дни в седмицата по 12 часа на ден. Както много нейни колеги и тя е сезонна работничка. В края на септември отново ще е на улицата. Остатъка от годината ще трябва да се справя с пари за безработица, които се изплащат 3 месеца и със спестеното през лятото от месечно възнаграждение в размер на 700 евро.

Стагнация при надниците. Назначените на трудов договор имат по-голяма сигурност. Но и те се оплакват от ниски заплати и лоши условия на труд. През 2012 г. надниците са били намалени с 12 на сто. От тогава стагнират, въпреки че печалбите в бранша растат. Според синдикатите едва 1 на сто от гръцките хотели се придържат към тарифни договори. Останалите ги заобикалят с редица трикове. За да не изплащат минимална заплата от 586 евро месечно, много хотелиери наемат практиканти, на които плащат по 187 евро на месец.

Има и вратичка в закона. Работодателите имат право да изплащат на служители под 25-години по-малко от минималната заплата – вместо 586 евро 511 евро. Целта е да се пребори младежката безработица, която в момента е 46,6 на сто, но на практика тези хора се експлоатират. Според синдикатите това са 30 на сто от заетите в туристическия бранш.

Друг трик е чрез агенции, примерно в Кипър, да се набира работна сила от Русия или Източна Европа. Тези хора се трудят на пълен работен ден, живеят по 10 души в една стая, а месечно заработват 300, максимум 400 евро.

Забавяне изплащането на възнаграждения. Дори печеливши хотели извличат капитал от трудното положение на много от заетите, като забавят изплащането на заплатите, понякога дори с месеци. Рядко има оплаквания от страх от уволнение. Според профсъюзите хотелиерите първо се разплащали с доставчици, плащали данъци и социални отчисления, едва след това идвал редът на сътрудниците.

“Посланието е ясно: бъди радостен, че изобщо имаш работа. Което ще рече: “Затварай си устата или ще назначим друг на твоето място”, споделя за “Шпигел” работещ в хотел в Солун.

Пожелали анонимност, някои от заетите споделили за списанието при какви ужасни условия работят. Непоносима жега в кухните, липса на подходящо работно облекло, хлъзгави подове и никакви мерки за сигурност и охрана на труда. Така се стигало до трудови злополуки. За периода от 2009 до 2016 г. те нараснали с 580 на сто.

“Известните прекрасни места за почивка на туристи за заетите са кошмар”, казва синдикалистът Прунцос.

По данни на профсъюзите обаче имало и хотелиери, които съблюдавали всички права на сътрудниците си. Но тава било предимно при луксозните хотели в центъра на Атина и Солун. Но 5-звездните хотели са едва 5 на сто от 10 000 хотела в Гърция, а легловата база под 17 на сто, посочва “Шпигел”.

Японските власти запазват умерения си оптимизъм за икономиката

http://www.investor.bg/novini/130/a/iaponskite-vlasti-zapazvat-umereniia-si-optimizym-za-ikonomikata--243307/

Правителството остави без промяна цялостната си оценка, че икономиката се възстановява постепенно благодарение на ускорението в потребителските разходи и износа

Томислав Дончев вече е разпитан от прокуратурата за НДК

http://www.cross.bg/razpitan-glavniya-arnaydova-1549545.html

/КРОСС/ Вицепремиерът Томислав Дончев вече е бил разпитан във връзка с разследването на ремонта на НДК. Това е станало във вторник, съобщи говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова. До края на седмицата по делото предстоят още два разпита. По-рано днес бе обвинен и разпитан бившият директор на Двореца Мирослав Боршош. Той трябва да отговаря за нецелесъобразно разходване на средства в размер над 1,7 милиона лева Говорителят на главния прокурор уточни, че обвиненията са работни и не изключи те да бъдат и коригирани след като бъдат анализирани всичките 4000 договори, сключвани от Боршош. По думите на Арнаудова въпросните 1,7 млн. лв. са безвъзвратно загубени.

Фондът за енергийна сигурност отчете 355 млн. лв. приходи за 2016 г.

http://www.dnevnik.bg/biznes/2017/07/19/3009350_fondut_za_energiina_sigurnost_otchete_355_mln_lv/?ref=rss


Над 355 млн. лв. са събраните средства през 2016 г. във фонд "Сигурност на електроенергийната система", показва отчетът на фонда, приет днес от Министерския съвет. За тази година в бюджета му са планирани 436.9 млн. лв. или с 23% повече. <br /><br />Фондът беше създаден през юли 2015 г. с цел покриване на разходите на обществения доставчик, произтичащи от задълженията му за изкупуване на електроенергия по преференциални цени. По закон в него се събират по 5% от месечните...

Още една от наредбите на Москов беше отхвърлена окончателно от съда заради административен пропуск

http://www.dnevnik.bg/zdrave/2017/07/19/3009344_oshte_edna_ot_naredbite_na_moskov_beshe_othvurlena/?ref=rss


Наредбата за критериите и реда за избор на лечебни заведения за болнична помощ е отменена окончателно от петчленен състав на Върховния административен съд с решение от 17 юли. Това е поредният нормативен акт на бившия здравен министър Петър Москов, който не издържа пред съда заради неизрядност при въвеждането му - в случая заради липса на "изчерпателни и обосновани мотиви" към него, както и защото не са разгледани и взети предвид постъпилите по него "множество становища,...

Намалиха наполовина наказанието на хванат с марихуана волейболист на Левски

https://offnews.bg//volejbol/namaliha-napolovina-nakazanieto-na-hvanat-s-marihuana-volejbolist-na-l-660885.html

Волейболистът Спас Байрев бе зарадван с положителна новина от арбитражната комисия към Българския олимпийски комитет. Бившият диагонал на Левски, Арда и националния ни отбор ще изтърпи една вместо две години наказание.

Решението е взето на база предоставени доказателства от страна на волейболиста и негови направени самопризнания, научи “Тема Спорт”. 24-годишният играч е обжалвал спирането на правата му за срок от 2 години, каквато санкция му бе наложена от родната федерация по волейбол. В резултат той ще трябва да изтърпи половината от това наказание.

Байрев даде положителна проба за допинг в началото на годината. Той изгоря заради употреба на марихуана, като санкцията влезе в сила от 22 февруари. Тогава диагоналът бе тестван за забранени стимуланти след дербито между Левски и ЦСКА в “Арена Армеец”.

Оказа се, че волйболистът, сочен по онова време за наследник на Владимир Николов в националния отбор, е пушил трева на купон. Той самият призна, че е допуснал глупава грешка, която променя цялата му кариера.

Байрев отказа да коментира решението на Арбитража към БОК и сподели единствено, че иска да се концентрира върху завръщането си в игра, без да вдига излишен шум около себе си. Решението означава, че той ще може отново да бъде професионален волейболист от 22 февруари 2018 година.

В случая обаче това не носи кой знае какви дивиденти за самия него. Причината е, че според настоящата наредба Байрев няма да може да бъде картотекиран за пролетния полусезон в НВЛ, тъй като срокът за подобни маневри изтича през януари.

Така Спас ще може да играе единствено в турнира за Купата на България, ако той запази настоящия си формат и се провежда след края на първенството, или пък може да се пробва с трансфер в чужбина.

Задава ли се IPO за енергийната борса през БФБ?

http://www.investor.bg/bloomberg-tv/461/a/zadava-li-se-ipo-za-energiinata-borsa-prez-bfb-243311/

Нашата енергийна борса е сравнително млада, но с голям потенциал за развитие, коментира бившият служебен зам.-министър на енергетиката Константин Делисивков

Провериха над 1140 маслинови масла и растителни масла смес предлагани на пазара

https://www.24chasa.bg/novini/article/6344670

Провериха над 1140 маслинови масла и растителни масла смес предлагани на пазара
Българската агенция по безопасност на храните извърши 1140 проверки на предлаганите маслинови масла (зехтин) и растителни масла смес, с вложено в състава им маслиново масло, съобщават от министерството на земеделието, храните и горите.  Проверка е тематична (извън официалния контрол) на територията на цялата страна.

За 910 дни трябва да се изгради участъкът между п.в. „Ябланица“ и п.в. „Боаза“ от АM „Хемус“

http://www.cross.bg/proektirane-nankov-nadzor-1549544.html

/КРОСС/ Договорите с изпълнителите на проектирането и строителството и строителния надзор бяха подписани днес. 910 дни е срокът за изпълнение на обществената поръчка за изграждане на участъка между п.в. „Ябланица" и п.в. „Боаза" от автомагистрала „Хемус". От тях 180 дни са за проектиране, а 730 дни са за изграждане на обекта. Това стана ясно днес при подписването на договорите за строителство и строителен надзор на обекта, което се проведе в присъствието на министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков. Договорът за проектиране и строителство на отсечката беше подписан от председателя на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура" инж. Дончо Атанасов и инж. Живко Недев - представител на Консорциум „ХВП Ябланица" ДЗЗД. Подписи под този за строителен надзор положиха представителите на ДЗЗД „Консултанти Хемус 1 - 2016" Савина Белчева и Алберт Марко Гомез. Подписването на договорите за проектиране и строителство и за строителен надзор на 9,3 км от автомагистрала „Хемус" е важно не само за Северна България, но и за цялата страна, коментира министър Нанков. За участъка има изготвен технически проект, строителните дейности ще започнат след издаване на разрешение за строеж, като паралелно с това ще бъдат проведени процедурите по отчуждаване на терените, посочи той

Хитът "Деспасито" постави нов рекорд (Видео)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6344578

Хитът "Деспасито" постави нов рекорд (Видео)Хитът "Деспасито" стана най-стриймваното парче на всички времена с над 4,6 прослушвания през стрийминг платформите, предаде Асошиейтед прес, цитира БТА. От "Юнивърсъл мюзик латин ентъртейнмънт" съобщават, че песента на пуерториканските изпълнители Луис Фонси и Деди Янки и ремиксът с участието на канадския поп певец Джъстин Бийбър са задминали

За 910 дни трябва да се изгради участъкът между п.в. „Ябланица“ и п.в. „Боаза“ от АM „Хемус“

http://www.cross.bg/nankov-proektirane-ychastuka-1549544.html

/КРОСС/ Договорите с изпълнителите на проектирането и строителството и строителния надзор бяха подписани днес. 910 дни е срокът за изпълнение на обществената поръчка за изграждане на участъка между п.в. „Ябланица" и п.в. „Боаза" от автомагистрала „Хемус". От тях 180 дни са за проектиране, а 730 дни са за изграждане на обекта. Това стана ясно днес при подписването на договорите за строителство и строителен надзор на обекта, което се проведе в присъствието на министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков. Договорът за проектиране и строителство на отсечката беше подписан от председателя на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура" инж. Дончо Атанасов и инж. Живко Недев - представител на Консорциум „ХВП Ябланица" ДЗЗД. Подписи под този за строителен надзор положиха представителите на ДЗЗД „Консултанти Хемус 1 - 2016" Савина Белчева и Алберт Марко Гомез. Подписването на договорите за проектиране и строителство и за строителен надзор на 9,3 км от автомагистрала „Хемус" е важно не само за Северна България, но и за цялата страна, коментира министър Нанков. За участъка има изготвен технически проект, строителните дейности ще започнат след издаване на разрешение за строеж, като паралелно с това ще бъдат проведени процедурите по отчуждаване на терените, посочи той

Нови мерки срещу тероризъм, киберпрестъпления и пиратство

http://dnes.dir.bg/news/terorizam-kiberprestaplenia-kabinet-borisov-3-26084601

Мерки срещу тероризма, киберпрестъпленията и злоупотреби с публични фондове предвиждат промени в Наказателния кодекс, които правителството одобри днес.

Заев: Македония ще въведе Закона за езиците преди местните избори

https://www.24chasa.bg/novini/article/6344671

Заев: Македония ще въведе Закона за езиците преди местните избориМинистър-председателят на Македония Зоран Заев заяви, че правителството ще въведе Закона за езиците преди провеждането на местните избори, предава Радио „Свободна Европа“ в македонската си редакция, цитира "Фокус". Според него с приемането на закона няма да бъдат загубени гласовете на гражданите, нито от македонската,

Оборотът в ИКТ сектора в България надхвърля 10 млрд. лв. за 2016 г.

http://econ.bg/Новини/Оборотът-в-ИКТ-сектора-в-България-надхвърля-10-млрд-лв-за-2016-г-_l.a_i.745833_at.1.html

Оборотът в индустрията на информационните и комуникационните технологии (ИКТ) в България сумарно надхвърля 10 млрд. лв. за 2016 г., сочат...

Годишна среща на българските посланици

http://www.eurochicago.com/2017/07/godishna-sreshta-poslanitsi/

Захариева засегна като непосредствени задачи довършването на Коридор № 8, който да свърже България със Скопие, и довършването на коридор № 10, който ще ни свърже с Белград. Тя призова консулските служители да бъдат отзивчиви и обеща до месец и половина в най-натоварените ни европейски посолства да бъдат инсталирани ПОС-терминали за плащане с банкови карти.

Блог ще събира и представя идеи за развитието на София

http://www.dnevnik.bg/gradska_sreda/2017/07/19/3009013_blog_shte_subira_i_predstavia_idei_za_razvitieto_na/?ref=rss


От днес проектът по създаването на план за развитието на София до 2050 г., или т.нар. Визия за София, има блог, в който гражданите ще могат да получават информация за процеса и да дават свои идеи.<br /><br />Създаването на дългосрочна концепция за развитието на градската среда бе задача, която Столичният общински съвет възложи на главния архитект на София Здравко Здравков през септември миналата година. Тогава бе създаден координационен екип, който да направи първоначалните...

Побой на АМ "Тракия" заради засичане, задържаха двама

//dariknews.bg/novini/bylgariia/poboj-na-am-trakiia-zaradi-zasichane-zadyrzhaha-dvama-2037773

Полицията задържа двама мъже, нанесли побой на мъж и млада жена на АМ "Тракия", съобщиха от пресцентъра на ОД на МВР в Пловдив.

Около 9.00 часа на телефон 112 постъпил сигнал за възникнал конфликт заради засичане между водачи на два автомобил

Пускат движението по двете нови пътни връзки на пътен възел "Плодовитово" на магистрала "Тракия"

http://www.cross.bg/plodovitovo-puten-vuzel-1549542.html

/КРОСС/ Утре - 20 юли, ще бъде пуснато движението по двете новоизградени допълнителни пътни връзки на пътен възел „Плодовитово" на автомагистрала „Тракия" при пресичането с третокласния път III-666 Плодовитово - Оризово, съобщават от регионалното министерство. Министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков и председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура" инж. Дончо Атанасов ще бъдат на обекта непосредствено преди пускането на движението. Строителството на двете връзки на съществуващия пътен възел „Плодовитово" в посоките Бургас - Оризово /Плодовитово/ и Плодовитово /Оризово/ - София стартира в края на май т. г. С изграждането им се осигурява връзката на транспортните потоци, движещи се по АМ „Тракия" и АМ „Марица" от Бургас, Свиленград и София и общините Първомай, Чирпан и Братя Даскалови, както и връзката с път II-66 Плодовитово - Чирпан - Стара Загора. Събитието утре - 20 юли, е от 10 ч. на пътен възел „Плодовитово" на АМ „Тракия". /Идвайки от София след бензиностанция OMV се завива вдясно и пътувайки по третокласния път III-666, се достига до новоизградената пътна връзка. Идвайки от Бургас при 166-ти км се завива вдясно и пътувайки се качваш на новоизградената връзка./  

Франция - най-влиятелната страна в света с невоенни средства

https://www.24chasa.bg/novini/article/6344654

Франция - най-влиятелната страна в света с невоенни средстваФранция оглави за първи път класацията "Софт пауър 30" на страните с най-голямо влияние, постигнато с невоенни средства. Индексът се базира на критерии като отвореност и толерантност, но взема предвид също външната политика, културата, образованието и дори гастрономията, пише в. "Фигаро", цитиран от БТА. След като се нареди четвърта през 2015 г.

Руската адвокатка, срещнала се с Тръмп младши, ще свидетелства пред Конгреса

https://www.24chasa.bg/novini/article/6344658

Руската адвокатка, срещнала се с Тръмп младши, ще свидетелства пред КонгресаРуската адвокатка, срещнала се с Доналд Тръмп младши, след като баща му спечели кандидатурата на републиканците за президент на САЩ през 2016 г., каза, че е готова да даде показания пред Конгреса, за да разсее "масовата истерия" по повод тяхната среща, предаде БТА. Имейли, оповестени от най-големия син на американския президент,

Жилищата в България поскъпват с един от най-бързите темпове в ЕС

http://www.investor.bg/po-sveta/453/a/jilishtata-v-bylgariia-poskypvat-s-edin-ot-nai-byrzite-tempove-v-es-243308/

През първото тримесечие на годината обаче се наблюдава леко забавяне в сравнение с предишните три месеца

Мирослав Боршош се сдоби с обвинение

https://www.vesti.bg/bulgaria/sad/miroslav-borshosh-se-sdobi-s-obvinenie-6071651

„Всичко, което сме постигнали е било по законен път“, категоричен е бившият директор на НДК

Томислав Дончев е разпитан за ремонта на НДК

https://www.24chasa.bg/novini/article/6344634

Томислав Дончев е разпитан за ремонта на НДКВицепремиерът Томислав Дончев е бил разпитан във вторник във връзка с разследването на ремонта на НДК, съобщи говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова. До края на седмицата по делото предстоят още два разпита. По-рано днес бе обвинен в безстопанственост и в неправомерно 1,7 млн лв бе обвинен бившият шеф на НДК Мирослав Боршош.

През 2016 г. са платени близо 366 млн. лв. по програмата за селските райони

http://www.dnevnik.bg/evropa/zemedelie/2017/07/19/3009326_prez_2016_g_sa_plateni_blizo_366_mln_lv_po_programata/?ref=rss


През миналата година са подписани 2293 договора по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) 2014-2020 г. и са изплатени 365 701 315 лв. Това сочат данните от годишния отчет на държавен фонд "Земеделие", който правителството одобри днес.<br /><br />Това означава, че средното финансиране е 160 хил. лв. на проект.<br /><br />Общият бюджет на програмата за седемте години е 2.34 млрд. евро. <br /><br />През годината във фонда са били подадени над...

Държавен фонд „Земеделие” е изплатил 365 млн. лв. за 2016 г.

http://www.investor.bg/biudjet-i-finansi/333/a/dyrjaven-fond-zemedelie-e-izplatil-365-mln-lv-za-2016-g--243309/

Преведените субсидии за директни плащания по линия на Европейския фонд за гарантиране на земеделието възлизат на 1,9 млрд. лв.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване