Археолози откриха най-древното изображение на усмихнато лице (Снимки)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6344631

Археолози откриха най-древното изображение на усмихнато лице (Снимки)Археолози се натъкнаха при разкопки в Турция на най-древното изображение на усмихнато лице в света, датиращо от 1700 години преди Христа, предаде БТА. Находката е била направена в град Каркамъш в югоизточната провинция Газиантеп. Рисунката с най-древното усмихващо се човешко лице е била изографисана върху делва.

Боршош: Заставам зад работата си през тези две години

http://frognews.bg/news_138541/Borshosh-Zastavam-zad-rabotata-si-prez-tezi-dve-godini/

Заставам зад работата си през тези две години. Зад всичко което сме постигнали и сме направили. Това заяви бившият директор на НДК Мирослав Боршош, който посети столичното следствие днес.

Предприемат се нови мерки срещу тероризма и киберпрестъпленията с промени Наказателния кодекс

http://www.cross.bg/kodeks-terorizma-nakazatelniya-1549541.html

/КРОСС/ Мерки срещу финансиране на тероризма и разширяване на кръга от престъпления, свързани с извършване и закана за извършване на терористични действия, предвиждат промени в Наказателния кодекс, които правителството одобри, съобщават от пресслужбата на Министерски съвет. Новите текстове са във връзка с изпълнение на препоръката на Експертния комитет за оценка на мерките за борба с изпирането на пари и финансирането на тероризма към Съвета на Европа. Промените в НК бяха одобрени миналата година от Министерския съвет и внесени за приемане в Народното събрание. Поради предсрочното прекратяване дейността на 43-то НС текстовете не бяха разгледани, което налага повторното им внасяне в 44-тото Народно събрание. Промените в Наказателния кодекс въвеждат в националното ни законодателство три директиви на Европейския парламент и на Съвета - за атаките срещу информационните системи, за санкции за пазарна злоупотреба и защитата по наказателноправен ред на еврото и на другите парични знаци срещу подправяне и за замяна.Във връзка с по-ефективното противодействие на тероризма са инкриминирани действия, насочени срещу ядрено съоръжение или представляващи намеса в дейността на ядрени съоръжения, както и искане за предоставяне на ядрен материал или друг източник на йонизиращо лъчение. Предлага се наказателно преследване за финансиране при набиране, обучаване и пътуване с цел тероризъм

Тръмп готви бивш кандидат-президент за посланик в Русия

http://clubz.bg/56369-trymp_gotvi_bivsh_kandidat_prezident_za_poslanik_v_rusiq

Американският президент Доналд Тръмп ще номинира милионера и бивш кандидат-президент Джон Хънтсман за посланик на САЩ в Русия, съобщи Белият дом.

Ако бъде одобрен от Сената, бившият губернатор на щата Юта ще заеме поста, докато тече разследването за вероятна намеса на Русия в президенстските избори в САЩ миналата година. Преди месец Москва отзова посланика си във Вашингтон Сергей Кисляк заради разкрития, че е предложил създаване на канал за връзка между двете страни.

Джон Хънтсман има опит като дипломат - той е посланик в Сингапур по време на управлението на Джордж Буш-старши и в Китай при първия мандат на Барак Обама. През 2012 г. той се кандидатира за президент от Републиканската партия, но остава трети на вътрешните избори в Ню Хемпшир, след което прекратява кампанията си. Между 2005 и 2009 г. Хънтсман е губернатор на щата Юта.

Сега Хънтсман е председател на семейната фондация за борба с рака Huntsman Cancer Foundation и на "Атлантически съвет" - неправителствената организация за международна политика. Той членува в бордовете на директорите на компании като "Шеврон", "Форд" и "Хилтън".

Отношенията между Хънтсман и Доналд Тръмп невинаги са били добри. Хънтсман призова настоящия държавен глава да се откаже от президентската надпревара, когато през октомври беше публикувано видео от 2005 г., в което той прави вулгарни коментари относно жените. Между тях има напрежение още когато Хънтсман е посланик в Китай. В поредица пубикации в туитър тогава Тръмп го нарича "некадърник" и "слаб" и остро критикува действията му.

Двамата обаче очевидно загърбват различията си след встъпването в длъжност на настоящия президент. Според в. "Вашингтон пост" Хънтсман е бил сред обсъжданите кандидати за държавен секретар.

Хънтсман е роден през 1960 г. в мормонското семейство на милиардера и филантроп Джон Хътнсман-старши, собственик на химическата компания Huntsman Corporation. Той има бакалавърска степен по изкуства и международни отношения от университета в Пенсилвания. Служил е като мормонски мисионер в Тайван.

Започва политическата си кариера още през 1983 г. в администрацията на президента Роналд Рейгън.

След това работи като мениджър и вицепрезидент в компанията на баща си и като търговски представител на САЩ.

Още през март Белият дом е потвърдил, че ще предложи бившия губернатор за посланик на САЩ в Русия, но официалното обявяване на номинацията е забавено, за да бъде получено одобрението на Кремъл, твърди "Вашингтон пост". Посланиците трябва да бъдат одобрени от страните, в които ще представляват родината си.

Семейната компания на Хънтсман има бизнес интереси в Русия и той многократно е пътувал в страната. Бившият губернатор обаче е смятан за експерт най-вече в отношенията с Китай.

Мачът Димитров - Федерер е вторият най-добър на "Уимбълдън"

http://www.moreto.net/novini.php?n=355809

Мачът от четвъртия кръг на Откритото първенство на Великобритания между най-добрия български тенисист Григор Димитров и вече 8-кратния шампион от надпреварата Роджър Федерер беше избран сред най-качествените двубои на турнира. Срещата между първата българска ракета и швейцарския Маестро беше класирана на второ място сред пет от авторитетното тенис издание "Tennis World".

След пререкание с Макрон: Шефът на въоръжените сили на Франция подаде оставка

https://www.actualno.com/europe/sled-prerekanie-s-makron-shefyt-na-vyoryjenite-sili-na-francija-podade-ostavka-news_623181.html

Пиер дьо Виле – началник на главния щаб на въоръжените сили на Франция, подаде оставка на фона на дълбоки разногласия с президента Еманюел Макрон, предаде France Presse. В изявление 60-годишният Дьо Вилие каза, че е опитал да поддържа армията в изключително трудни финансови усл

Азиатските индекси приключиха сесията на зелено

http://www.investor.bg/aziia/336/a/aziatskite-indeksi-prikliuchiha-sesiiata-na-zeleno-243306/

Ръстове отчетоха цените на австралийските банкови акции след промени на капиталовите изисквания

Нинова за "ЦУМ гейт": Не знам за сценарий, питайте Цацаров

https://www.24chasa.bg/novini/article/6344623

Нинова за "ЦУМ гейт": Не знам за сценарий, питайте ЦацаровНе знам, че е сценарий, не участвам в такова нещо, нито знам БСП да е замесено, трябва да питате г-н Цацаров какво има предвид, коментира в отговор на въпрос за "ЦУМгейт" лидерът на БСП Корнелия Нинова в парламента, съобщава БТА.  Вчера главният прокурор Сотир Цацаров каза, че "ЦУМгейт" е един огромен сценарий на много хора - част от тях,

Корнелия Нинова: Не знам за сценарий "ЦУМ-гейт"

http://www.mediapool.bg/korneliya-ninova-ne-znam-za-stsenariy-tsum-geit-news266820.html

"Не знам, че "ЦУМ-гейт" е сценарий, не участвам в такова нещо, нито знам БСП да е замесено, трябва да питате г-н Цацаров какво има предвид", каза лидерът на БСП Корнелия Нинова в сряда по повод коментара на главния прокурор, че "ЦУМ-гейт е един огромен сценарий".   Сотир Цацаров обясни преди ден, че "сценарият" е режисиран от хора, за които действията на прокуратурата в сферата на енергетиката са неудобни. Той обясни, че част от тези хора са близки до БСП, но отрече Нинова е да изпълнител в този сценарий. В същото време обаче разтълкува освобождаването на бизнесмена Георги Гергов от ръководството на БСП като част от този сценарий. Решението за Гергов бе взето именно от Корнелия Нинова.   "Никога не сме твърдели, че той е извършил престъпление", коментира Нинова.   Лидерът на БСП допълни, че отстраняването на пловдивския бизнесмен е било политическо решение заради въвличането на партията в скандала. Според нея за Гергов "няма път назад" към Изпълнителното бюро на БСП.   Скандалът ЦУМ-гейт избухна в края на април заради признанията на бизнесмена и издател на вестник "Сега" Сашо Дончев, че Георги Гергов е организирал среща с Цацаров в ЦУМ. Сашо Дончев твърди, че на срещата Цацаров се е опитал да му окаже натиск чрез сплашване заради позициите на вестника и карикатурите на Христо Комарницки. Цацаров отрича това и казва, че Сашо Дончев се е опитал да окаже натиск върху течаща проверка в енергийния регулатор (КЕВР).   Заради скандала Георги Гергов бе подложен на натиск да напусне ръководството на БСП и накрая си подаде оставката. В крайна сметка червеният бизнесмен от Пловдив защити своя съгражданин Цацаров и отрече с половин уста твърденията на Сашо Дончев. Така главният прокурор се измъкна сух от скандала. Неговото мнозинство във Висшия съдебен съвет отказа да започне проверка срещу него. Преди ден съдебният инспекторат обяви, че прекратява проверката на случая, защото не е успял да разбере какво се е говорило на срещата в ЦУМ.

Арабската коалиция срещу Катар вече не настоява за спирането на "Ал Джазира"

http://clubz.bg/56368-arabskata_koaliciq_sreshtu_katar_veche_ne_nastoqva_za_spiraneto_na_al_djazira

Неформалната коалиция от четири арабски държави, водена от Саудитска Арабия, отмени 13-те си изисквания към Катар, съобщи Би Би Си.

Преди дни "Вашингтон пост" изнесе данни, които разкриват, че Обединените арабски емирства стоят зад хакерска атака срещу катарски правителствени сайтове, както и медията "Ал Джазира". Според източници на изданието, кибер атаката е създала фалшиви новини и изявления, които бяха в основата на разразилата се дипломатическа криза в Персийския залив.

На този фон, представители на Саудитска арабия, ОАЕ, Египет и Бахрейн заявиха пред репортери, че страните им снемат списъка с 13 изисквания, отправени към Доха.

Въпреки това, държавите ще настояват за съблюдаването на 6 принципа от страна на Катар, които обаче не са толкова конкретни. Те включват задължения, свързани с борбата с тероризма, както и преустановяване на "актовете на провокация" от страна на властите в Доха. 

Така едно от най-проблематичните искания в ултиматума, което изискваше спирането на "Ал Джазира", вече не е на дневен ред. 

"Ако спирането на призивите към насилие и речта на омразата може да стане без забраната на "Ал Джазира", ние нямаме проблем с това", заяви постоянният представител на Саудитска арабия в ООН Абдула ал Муалими.

Към момента, липсва официална позиция на катарските власти по въпроса за новото решение на коалицията. 

Наложената през юни блокада по въздух, суша и вода над малкото емирство носи сериозни проблеми на страната, която се нуждае от вносни стоки, за да задоволи най-базовите нужди на населението си.

Безплатният багаж на Wizz Air - по-голям от октомври

http://clubz.bg/56367-bezplatniqt_bagaj_na_wizz_air_po_golqm_ot_oktomvri

Допустимият размер на ръчния багаж на Wizz Air ще се увеличава през октомври, обявиха от нискотарифната авиокомпания.

Това е безплатното парче багаж, което пътникът внася в салона на самолета. За момента са позволени чанти с размери 42x32x25 см.

От 22 октомври на всички полети и по всички дестинации пътниците ще могат да внасят куфари с размер 55x40x23 см. От компанията отбелязват, че това е 50% увеличение на обема. Допустимото тегло остава същото - до 10 кг.

С това Wizz Air се изравняват със своя единствен пряк конкурент у нас - Ryan Air, дори ги надминава. Те допускат ръчен багаж без допълнително заплащане до размери 55x40x20 см.

Ако вече сте си купили билет за полет, който е след октомври и сте платили за багаж, ще получите обратно 120% от сумата като кредит в профила си в сайта на компанията.

Отложиха поправките за продажбата на земя на чужденци

http://dnes.dir.bg/news/chuzhdentzi-kornelia-ninova-zemedelska-zemja-kabinet-borisov-3-26084370

Законовите промени за свободна продажба на земеделска земя засега няма да се внасят в парламента.

проф. Мутафчийски: Лекарите не могат да реагират в конфликтни ситуации

https://www.24chasa.bg/novini/article/6344611

проф. Мутафчийски: Лекарите не могат да реагират в конфликтни ситуации
Има едно проучване съвсем скоро направено в щатите, че около 60-дори над 70% от лекарите имат недобра подготовка, или непълна подготовка за справяне с критични пациенти. Това каза пред БНТ проф. д-р Венцислав Мутафчийски, директор на ВМА. "Ние, ако сте забелязали, дори не говорим за такава подготовка на нашите лекари.

България настоява официално Турция да обясни „черния списък”

http://frognews.bg/news_138540/Balgariia-nastoiava-ofitsialno-Turtsiia-da-obiasni-cherniia-spisak/

България изпрати официално запитване до Турция за „черния списък” със 77 българи, посочени като съпричастни към тероризъм. Това обяви председателят на Държавната агенция за национална сигурност Димитър Георгиев.

България иска официално запитване за „черния списък” на Турция

http://frognews.bg/news_138540/Balgariia-iska-ofitsialno-zapitvane-za-cherniia-spisak-na-Turtsiia/

България изпрати официално запитване до Турция за „черния списък” със 77 българи, посочени като съпричастни към тероризъм. Това обяви председателят на Държавната агенция за национална сигурност Димитър Георгиев.

Първи българин с договор в НХЛ - вратарят Александър Георгиев за 3 г. в "Рейнджърс"

https://www.24chasa.bg/sport/article/6344604

Първи българин с договор в НХЛ - вратарят Александър Георгиев за 3 г. в "Рейнджърс"За първи път българин подписа договор с клуб от НХЛ. Вратарят Александър Георгиев, който е роден в Русе, ще бъде 3 години в "Ню Йорк Рейнджърс". Заплатата му е над 700 000 долара на сезон. Георгиев става трети вратар на клуба след Хенрик Лундквист и Ондрей Павелец. Той ще играе главно в "Хартфорд Уолф Пак" в Американската хокейна лига.

Реплика на "Мини" тръгва по вода

http://www.cross.bg/replika-na-mini-trugva-po-voda-1549540.html

/КРОСС/ Базиран на „Мини" автомобил амфибия сътвориха от френското дизайнерско студио „Лазарет". Количката всъщност е реплика на модела „Мини Моук", който се предлагаше в нетолкова далечното минало и представляваше плажно бъги. Французите направиха модел, който много прилича на стария „Моук", но с голямата разлика, че... може и да плава. Официално наименованието на автомобила е Lazareth Moke Amphibie. Машинката е с пълно задвижване, има бензинов, четириклапанов двигател с ходов обем 400 куб.см. И е съвсем лека - тежи само 440 кг. Тя развива максимална скорост от 90 км/ч на суша и 7 възела /13 км/ч/ на вода. Корпусът е алуминиев в чиито затворени празнини е екструдирана пяна, която осигурява достатъчна плаваемост и предпазва машинката от ръждясване в морската вода, съобщава Auto-Press. Желаещите да си я закупят трябва да контактуват директно с производителя, защото се прави сао по поръчка. video: https://www.youtube.com/watch?v=feVNN03u09U  

Майката на Кристиан Таков: Вопъл и благодарност

http://www.mediapool.bg/maikata-na-kristian-takov-vopal-i-blagodarnost-news266819.html

"30 октомври 2016 г. Голямата 272 аудитория на Софийския университет беше препълнена от преподаватели, студенти и гости, дошли да чуят лекцията на доцент доктор Кристиан Таков. Ти, мой скъпи сине, в течение на час и половина, разказваше, учеше какво е справедливост и нейното място в правната наука. Защо тогава с нищо не ми подсказа, че в човешката съдба няма справедливост, а съществува страдание и безнадеждност и големия риторичен въпрос "ЗАЩО?". Фаталност ли беше изборът за темата на лекцията ти, или предчувствие за космическата несправедливост, която те грози? Всяко твое изказване в публичното пространство беше есе за човечност, полет към свобода и достойнство, към обич и доброта. Денят преди постъпването ти в болница имаше 4 дела от 11 до 18 часа в Арбитражния съд. "Искам всичко да приключа за тази година"- беше отговорът на упрека ми за голямото натоварване. Успя до последния миг да живееш пълноценно в нормалния си ритъм. Веднъж ми каза, че няма да допуснеш да вегитираш. И това обещание ти го изпълни. Когато ми донесоха дрехите ти от болницата, всред тях беше "световни философи" на немски език. Предварително я преглеждаше и после в по-достъпна форма я разискваше с дъщеря си, която боготвореше. Какъв извор на духовност, познание, интелигентност и обич беше ти за нея! За 50 години от теб, ангел мой, получих безмерна обич, внимание и грижа, и никога обида или грубост. Какво богато духовно и интелектуално общуване имахме! Бях щастлива и горда с теб! Затова сега е безмълвният ми вик: "Защо ти, а не аз!?" В деня на сбогуването с теб над 2000 души, оценили звездната ти същност, опасаха в четири посоки градината пред църквата "Свети Седмочисленици". Техните пъстри чадъри образуваха венец, който плачеше заедно с дъжда. Благодаря на тези, които чинно чакаха 3 часа, за да се поклонят за сетно "сбогом". Президентът Плевнелиев, погребал майка си предишния ден и верните приятели Христо Иванов и Лозан Панов, дори не са се прередили на дългата опашка. Благодаря им! Искам да изкажа благодарност на Софийския университет, на Великотърновския университет, на Югозападния Университет, на Нов български университет, на Арбитражния съд и Търговско промишлената палата, на съратниците от "Да България", издателство "Сиби", на всички медии радиа и телевизии и по-специално БНТ, БТВ, Нова телевизия, BIT, Mediapool и "Дневник", които в тези ужасяващи дни изказваха суперлативни оценки за моя син Кристиан Таков. Всички те ме накараха чак сега да осъзная големия мащаб на моя Кристи! И всичко това, ти непрежалимо мое дете, направи само за половин житейско време. Защо ти беше отнета другата половина? Няма те скъпи сине, за да ми разкриеш тайната на справедливостта…"

Вопъл на майката на Кристиан Таков – Галя Йончева

http://www.mediapool.bg/vopal-na-maikata-na-kristian-takov-galya-yoncheva-news266819.html

30 октомври 2016 г. Голямата 272 аудитория на Софийския университет беше препълнена от преподаватели, студенти и гости, дошли да чуят лекцията на доцент доктор Кристиан Таков. Ти, мой скъпи сине, в течение на час и половина, разказваше, учеше какво е справедливост и нейното място в правната наука. Защо тогава с нищо не ми подсказа, че в човешката съдба няма справедливост, а съществува страдание и безнадеждност и големия риторичен въпрос "ЗАЩО?". Фаталност ли беше изборът за темата на лекцията ти, или предчувствие за космическата несправедливост, която те грози? Всяко твое изказване в публичното пространство беше есе за човечност, полет към свобода и достойнство, към обич и доброта. Денят преди постъпването ти в болница имаше 4 дела от 11 до 18 часа в Арбитражния съд. "Искам всичко да приключа за тази година" беше отговорът на упрека ми за голямото натоварване. Успя до последния миг да живееш пълноценно в нормалния си ритъм. Веднъж ми каза, че няма да допуснеш да вегитираш. И това обещание ти го изпълни. Когато ми донесоха дрехите ти от болницата, всред тях беше "световни философи" на немски език. Предварително я преглеждаше и после в по-достъпна форма я разискваше с дъщеря си, която боготвореше. Какъв извор на духовност, познание, интелигентност и обич беше ти за нея! За 50 години от теб, ангел мой, получих безмерна обич, внимание и грижа, и никога обида или грубост. Какво богато духовно и интелектуално общуване имахме! Бях щастлива и горда с теб! Затова сега е безмълвният ми вик: "Защо ти, а не аз"!? В деня на сбогуването с теб над 2000 души, оценили звездната ти същност, опасаха в четири посоки градината пред църквата "Свети Седмочисленици". Техните пъстри чадъри образуваха венец, който плачеше заедно с дъжда. Anchor Благодаря на тези, които чинно чакаха 3 часа, за да се поклонят за сетно "сбогом". Президентът Плевнелиев, погребал майка си предишния ден и верните приятели Христо Иванов и Лозан Панов, дори не са се прередили на дългата опашка. Благодаря им! Искам да изкажа благодарност на Софийския университет, на Великотърновския университет, на Югозападния Университет, на Нов български университет, на Арбитражния съд и Търговско промишлената палата, на съратниците от "Да България", издателство "Сиби", на всички медии радиа и телевизии и по-специално БНТ, БТВ, Нова телевизия, BIT, Mediapool и Преса, които в тези ужасяващи дни изказваха суперлативни оценки за моя син Кристиан Таков. Всички те ме накараха чак сега да осъзная големия мащаб на моя Кристи! И всичко това, ти непрежалимо мое дете, направи само за половин житейско време. Защо ти беше отнета другата половина? Няма те скъпи сине, за да ми разкриеш тайната на справедливостта… Майката на Кристиан Таков

Съкратиха сроковете за обжалване по ОВОС

http://dnes.dir.bg/news/deputati-obzhalvane-ovos-26084419

Сроковете по съдебно обжалване на оценките за въздействие на околната среда ще бъдат съкратени, решиха депутатите.

Близо 40% от мерките, свързани с членството на България в ЕС, остават неизпълнени в края на юни

http://www.dnevnik.bg/evropa/2017/07/19/3009331_blizo_40_ot_merkite_svurzani_s_chlenstvoto_na/?ref=rss


Към 30 юни страната не е изпълнила близо 40% от мерките, произтичащи от членството ѝ в ЕС, се разбира от доклада за мерките, който правителството прие днес.<br /><br />От общо 148 мерки със срок за изпълнение до края на юни не са въведени 58, което представлява 39.2% неизпълнение. От неизпълнените мерки 32 са законопроекти, като 16 от тях са свързани с отстраняване на допуснати нарушения на правото на ЕС. Други 21 са свързани със започнали процедури за нарушения по Договора за...

Отчуждават се имоти-частна държавна собственост за изграждането на магистрала „Хемус“

http://www.moreto.net/novini.php?n=355814

За държавна нужда ще бъдат отчуждени имоти-частна държавна собственост, необходими за изграждането на автомагистрала „Хемус“, участък 1 с обхват от км 78+884 до км 87+800, реши правителството. Терените се намират в землището на гр.

Юрист: Конституционният съд няма да тълкува СЕТА, целта на Радев е политическа

https://www.24chasa.bg/novini/article/6344556

Юрист: Конституционният съд няма да тълкува СЕТА, целта на Радев е политическаИма специфична процедура, която може да се задейства, ако президентът твърди, че в международния договор за СЕТА има противоконституционни разпоредби. Тази процедура не е задействана. Това е преди всичко едно политическо действие на президента, това каза преподавателят по конституционно право Атанас Славов,

Огромният айсберг край Антарктика се движи към открито море (ВИДЕО)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6344599

Огромният айсберг край Антарктика се движи към открито море (ВИДЕО)Огромният айсберг, който преди седмица се отдели от Антарктика, започна да се движи към открито море, съобщават световните агенции, предава “Би Ти Ви“.  Огромното парче лед тежи 1 трилион тона и е с размери 5800 кв. км.  Последните сателитни снимки на мястото показват, че разстоянието между айсберга и леда на Антарктика се увеличава.

Екооценката на национален обект ще се обжалва само на една инстанция

https://offnews.bg//temida/ekootcenkata-na-natcionalen-obekt-shte-se-obzhalva-samo-na-edna-instan-660879.html

Парламентът прие на първо четене промените в Закона за околната среда, които предвиждат обжалването на решенията за Оценка на въздействието на околната среда (ОВОС) да бъде само на една инстанция. Въвежда се и особено съдебно производство, което трябва да приключи до 6 месеца от подаване на жалбите. 

Законът е внесен от ГЕРБ и се отнася само за големи национални обекти - магистрали, пристанища, жп инфраструктура. Промените днес бяха приети със 100 гласа „за“ и 51 гласа „въздържал се“.

Законопроектът предизвика брожения, но от ГЕРБ направиха опит да убедят обществото, че промените целят съкращаване на времето за процедиране и влизане в сила на изграждането на обекти с национално значение, както и избягване на дългите и тежки процедури по обжалване и отпадане на касационния контрол.

ГЕРБ смятат също, че големи инвестиционни обекти се забавят заради спекулация с правото на жалба от "мерткантилни интереси". Такива случаи имало и при строежа на магистралите Струма и Хемус. 

От ГЕРБ уточниха, че има много случаи, когато оценката се забавя заради спекулация с правото на жалба. Вносителите са категорични, че от законопроекта им се изключени природните паркове, Банско, защитени обекти и става дума само за около 10-ина национални обекта, но точният им списък се очаква от Министерство на регионалното развитие.

Правителството одобри до 2030 година да спестяваме 30% повече енергия

https://www.actualno.com/business/pravitelstvoto-odobri-do-2030-godina-da-spestjavame-30-poveche-energija-news_623179.html

На днешното си заседание (19 юли) правителството официално одобри решенията от Европейския съвет по енергетика, проведен на 26 юни тази година. Основното съгласие, постигнато на Съвета, касае енергийната ефективност в Европа. До 2030 година държавите от ЕС трябва да постигнат

Франция оглави класация за най-влиятелни страни

http://dnes.dir.bg/news/frantzia-klasatzia-vliatelni-strani-26084369

Франция оглави за първи път класацията "Софт пауър 30" на страните с най-голямо влияние, постигнато с невоенни средства.

Ето я най-слушаната песен на всички времена

https://www.vesti.bg/lyubopitno/shoubiznes/eto-ia-naj-slushanata-pesen-na-vsichki-vremena-6071645

Despacito в оригиналната и ремиксираните си версии е достигнала до 4,6 млрд. посещения в различни социални мрежи и платформи

Турският министър за ЕС: Турция иска пълноправно членство в ЕС

https://www.24chasa.bg/novini/article/6344575

Турският министър за ЕС: Турция иска пълноправно членство в ЕС 
Турският министър за ЕС Йомер Челик повтори в Брюксел, че Турция иска пълноправно членство в ЕС и няма да приеме никакво друго предложение, съобщава в."Хюриет дейли нюз", цитиран от БТА.  Той каза това на заседание на Съвместния консултативен комитет ЕС-Турция в Брюксел вчера. ЕС трябва да подкрепи Турция по време на този труден период в района

Правителство прие Национална стратегия за борба с трафика на хора

http://www.cross.bg/trafika-hora-borba-1549539.html

/КРОСС/ Правителството прие Национална стратегия за борба с трафика на хора за периода 2017 - 2021 г. Това съобщиха от правителствената информационна служба. Цялостната организация и контрол по изпълнението на документа се възлага на председателя на комисията за борба с трафика на хора към Министерския съвет. Стратегията обхваща националната политика в областта на трафика на хора в дългосрочен план и формулира приоритетите и целите, свързани с ефективното противодействие на престъплението и на последиците от него. Сред приоритетите на документа са: активна превенция сред обществото с фокус уязвими групи; повишена идентификация, закрила, помощ и подкрепа на жертвите на трафика, без значение на тяхната етническа, национална, религиозна и полова принадлежност; ефективно преследване и наказание на престъплението; засилена междуведомствена и международна координация и сътрудничество; незабавна, компетентна и отговаряща на реалните потребности на детето, реакция по отношение на трафика на деца.  

Пожар затрудни движението по пътя до Ветеринарната лечебница в Аксаково

http://www.moreto.net/novini.php?n=355816

Сухи треви и борови иглички лумнаха до пътя над Аксаково в района на Ветеринарната лечебница малко преди обед, научи Moreto.net. Сигнал е подаден на телефон 112 около 11:30 часа. На място е изпратен един противопожарен автомобил, който е локализирал пламъците, съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР.

Гръцката полиция удари цигарената мафия, търгувала и у нас

http://dnes.dir.bg/news/gartzia-tzigari-kontrabanda-26084421

Полицията в Гърция е разбила международна схема за незаконно производство на цигари, използваща български консумативи и фирми, регистрирани у нас.

Отлага се свободната продажба на ниви на чужденци

http://www.mediapool.bg/otlaga-se-svobodnata-prodazhba-na-nivi-na-chuzhdentsi-news266818.html

Законовите промени за свободна продажба на земеделска земя засега няма да се внасят в парламента. За това са се разбрали парламентарните групи с изключение на тази на ДПС на среща по инициатива на "БСП за България", съобщи лидерът на социалистите Корнелия Нинова.   Измененията се налагат заради наказателната процедура на ЕК срещу България, предизвикана от ограниченията по отношение купуването на земеделска земя от чужденци - въведеното през 2014 г. правило за уседналост от пет години. ЕК смята, че това ограничение нарушава основни свободи в Европейския съюз (ЕС) като движение на хора, стоки, услуги и капитали.   С изключение на ДПС другите парламентарни групи се обединихме тази поправка да не се внася сега до края на тази пленарна сесия и в рамките на два месеца да ангажираме и българските евродепутати от всички политически партии, за да поискаме в ЕК и в Брюксел разговори, на които да представим аргументите си и да поискаме възможните законови ограничения на свободната продажба на българска земеделска земя, каза Корнелия Нинова.   Парламентарните групи са се обединили и около това да се направи извънредно заседание на земеделската комисия в парламента с участието на министъра на земеделието и на експерти, на която да се обсъдят възможните законови ограничения върху свободната продажба на земеделска земя.   На срещата с президента, която поисках, ще поставим въпроса за институционално обединение около този въпрос - парламентът, президентът и Министерският съвет да имаме единна позиция в защита на българския национален интерес, заяви още лидерът на БСП, цитирана от БТА.   От левицата се притесняват от спекулативни сделки за продажба на земеделска земя, без след това тя да бъде обработвана и от липсата на достатъчно контрол кой я купува. Земеделската земя е национално богатство и е предназначена за производство, а тези поправки не дават гаранции, че тя ще бъде използвана за това, коментира Нинова. Тя отбеляза, че в други държави от ЕС като Унгария, Словакия, Литва също има ограничения за продажба на земеделска земя. Бюрхан Абазов от ДПС коментира, че притесненията на колегите му са основателни, но ограничения върху свободното търгуване със земеделска земя не могат да се въведат от нито една от страните членки на ЕС. Нашата партия винаги е имала последователна и принципна позиция по този въпрос, заяви той. Когато сме ставали членове на ЕС, ние сме приели задължението да има свободно движение на стоки и капитали, това е основно правило и няма как да избягаме от него, посочи Абазов и добави, че земеделската земя трябва да се продава свободно.   Депутатът от ДПС отбеляза, че има пет държави, срещу които също върви наказателна процедура заради въведени подобно на България ограничителни режими под различни форми. Ако при нас формата за ограничаване е уседналост, в другите страни има професионален ценз, изискване да имаш задължително земеделско стопанство, но при тях също има наказателна процедура и в срок до август-септември тази година са задължени да премахнат тези ограничения, посочи той.   Относно възможността да запазим ограниченията и да платим наказателна глоба, Абазов попита това ли е пътят - да се съгласяваме да плащаме наказателни глоби, а не да вървим по правилото на ЕС. Той отправи и въпрос дали такива ходове ще бъдат предприети и в сферата на енергетиката, където също имало определени клаузи с наказателни процедури. Абазов обясни, че при такива наказателни процедура санкцията е фиксирана - 836 хиляди евро плюс 600 евро за всеки ден забавяне след като излезе решението на Европейския съд за това.   Проектопромените в закона целят синхронизация на българското законодателство С предложения проект в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи /ЗСПЗЗ/ се цели привеждането в съответствие на българското законодателство с Договора за функционирането на Европейския съюз /ДФЕС/. С разпоредбата на чл.3в от Закона е въведен ограничителен режим за придобиване право на собственост върху земеделски земи за всички физически или юридически лица, включително и българските, които не са пребивавали или установени в България повече от 5 години. Това уточняват в съобщение от Министерството на земеделието, храните и горите в сряда. От друга страна, съгласно чл. 49 от Договора за функционирането на Европейския съюз (ДФЕС), ограниченията върху свободата на установяване на граждани на държава членка на територията на друга държава членка, се забраняват. Тази забрана се прилага също и по отношение на ограниченията за създаване на търговски представителства, клонове или дъщерни дружества от граждани на всяка държава членка, установили се на територията на друга държава членка. Също така, в разпоредбите на горецитирания член е разписано, че свободата на установяване, като основна свобода на гражданите на държавите членки на ЕС, включва правото на предприемане и осъществяване на дейност от самостоятелно заето лице и право на създаване и управление на предприятия с цел постоянна дейност със стабилен и непрекъснат характер, при същите условия, както предвидените от законите на държавата членка за собствените й граждани. Съгласно чл. 63 от ДФЕС всички ограничения върху движението на капитали между държавите членки се забраняват.   Това е и причината за започналата наказателна процедура срещу България от ЕК.   Минималната еднократно платима сума е 839 000 евро. Кумулативно с тази санкция може да бъде наложена и периодична имуществена санкция (която се начислява за всеки ден бездействие от страна на осъдената държава) в минимален размер на 660 евро. Наложените финансови санкции на практика се прихващат от средствата по структурните фондове, с които се подпомагат земеделските производители.   Заради всичко това се налага отмяна на чл. 3в от ЗСПЗЗ, с оглед зачитане правото на установяване и свободното движение на хора и капитали и с цел да се прекрати започнатата наказателна процедура от страна на ЕК. Остават ограниченията за придобиване и собственост върху земеделски земи в България, които са предвидени в чл. 3 от ЗСПЗЗ и се отнасят за граждани на трети страни или търговски дружества, в които съдружниците или акционерите са пряко или косвено дружества, регистрирани в юрисдикции с преференциален данъчен режим, посочват от МЗХГ.

Отмяната на ограничението за покупка на земеделска земя се отлага

http://www.mediapool.bg/otmyanata-na-ogranichenieto-za-pokupka-na-zemedelska-zemya-se-otlaga-news266818.html

Законовите промени за свободна продажба на земеделска земя засега няма да се внасят в парламента. За това са се разбрали парламентарните групи с изключение на тази на ДПС на среща по инициатива на "БСП за България", съобщи лидерът на социалистите Корнелия Нинова.   Измененията се налагат заради наказателната процедура на ЕК срещу България, предизвикана от ограниченията по отношение купуването на земеделска земя от чужденци - въведеното през 2014 г. правило за уседналост от пет години. ЕК смята, че това ограничение нарушава основни свободи в Европейския съюз (ЕС) като движение на хора, стоки, услуги и капитали.   С изключение на ДПС другите парламентарни групи се обединихме тази поправка да не се внася сега до края на тази пленарна сесия и в рамките на два месеца да ангажираме и българските евродепутати от всички политически партии, за да поискаме в ЕК и в Брюксел разговори, на които да представим аргументите си и да поискаме възможните законови ограничения на свободната продажба на българска земеделска земя, каза Корнелия Нинова.   Парламентарните групи са се обединили и около това да се направи извънредно заседание на земеделската комисия в парламента с участието на министъра на земеделието и на експерти, на която да се обсъдят възможните законови ограничения върху свободната продажба на земеделска земя.   На срещата с президента, която поисках, ще поставим въпроса за институционално обединение около този въпрос - парламентът, президентът и Министерският съвет да имаме единна позиция в защита на българския национален интерес, заяви още лидерът на БСП, цитирана от БТА.   От левицата се притесняват от спекулативни сделки за продажба на земеделска земя, без след това тя да бъде обработвана и от липсата на достатъчно контрол кой я купува. Земеделската земя е национално богатство и е предназначена за производство, а тези поправки не дават гаранции, че тя ще бъде използвана за това, коментира Нинова. Тя отбеляза, че в други държави от ЕС като Унгария, Словакия, Литва също има ограничения за продажба на земеделска земя. Бюрхан Абазов от ДПС коментира, че притесненията на колегите му са основателни, но ограничения върху свободното търгуване със земеделска земя не могат да се въведат от нито една от страните членки на ЕС. Нашата партия винаги е имала последователна и принципна позиция по този въпрос, заяви той. Когато сме ставали членове на ЕС, ние сме приели задължението да има свободно движение на стоки и капитали, това е основно правило и няма как да избягаме от него, посочи Абазов и добави, че земеделската земя трябва да се продава свободно.   Депутатът от ДПС отбеляза, че има пет държави, срещу които също върви наказателна процедура заради въведени подобно на България ограничителни режими под различни форми. Ако при нас формата за ограничаване е уседналост, в другите страни има професионален ценз, изискване да имаш задължително земеделско стопанство, но при тях също има наказателна процедура и в срок до август-септември тази година са задължени да премахнат тези ограничения, посочи той.   Относно възможността да запазим ограниченията и да платим наказателна глоба, Абазов попита това ли е пътят - да се съгласяваме да плащаме наказателни глоби, а не да вървим по правилото на ЕС. Той отправи и въпрос дали такива ходове ще бъдат предприети и в сферата на енергетиката, където също имало определени клаузи с наказателни процедури. Абазов обясни, че при такива наказателни процедура санкцията е фиксирана - 836 хиляди евро плюс 600 евро за всеки ден забавяне след като излезе решението на Европейския съд за това.

Борисов: Най-кривата част от преговорите за Брекзит ще е при нашето председателство

http://www.cross.bg/borisov-balkani-bulgariya-1549538.html

/КРОСС/ „Най-кривата и напрегната част от преговорите за Брекзит ще бъдат по време на нашето председателство", обяви Борисов по време на традиционната годишна среща на посланиците на Република България в Централния военен клуб в София, предаде „Фокус". По думите на премиера преговорите за Брекзит вървят много трудно. „Не знам дали ще се разберат. Усеща се огромно напрежение между всички нас вече", каза премиерът. „Като православни християни знаем, че Господ на силните дава изпитания", каза още Борисов за Брекзит. Той посочи, че е доволен от посланиците в Германия, Франция, Италия, Хърватия, Турция, Гърция. Министър-председателят бе категоричен, че страната ни в момента е остров на стабилност в региона. „България е завидно стабилна на фона на целите Балкани. Нашите предложния са такива, които са в абсолютен унисон и с това, което Брюксел желание, това, което е добре за Западните Балкани и разбира се, в интерес на България", посочи Борисов и уточни, че Берлинският процес касае оста север-юг и шестте държави в Западните Балкани. Според него всяка една държава от Балканите трябва да има излаз към другите, а не да е капсулирана. Борисов посочи, че е щастлив за транспортния коридор № 8. „Още веднага бяха дадени авансите и за връзката София - Белград, имаме София-Солун, имаме София-Истанбул, имаме София - Бургас", допълни Борисов

Силен трус в "Пловдив 2019", 4-ма от УС подадоха оставки (Снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6344545

Силен трус в "Пловдив 2019", 4-ма от УС подадоха оставки (Снимки)Четирима представители в управителния съвет на общинската фонданция "Пловдив 2019", която подготвя града за европейска столица на културата депозираха оставки. Те ги връчиха в края на извънредната сесия на кмета Иван Тотев. Марияна Чолакова, Любозар Фратев и Пенка Калинкова се отделят от фондацията.

Решаването на кръстословици "подмладява" мозъка

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6344551

Решаването на кръстословици "подмладява" мозъкаВсекидневното решаване на кръстословици и други видове словесни пъзели може да помогне за поддържането на мозъка по-млад с 10 години, съобщават в. "Дейли експрес" и ЮПИ, цитирани от “Дарик“. За целите му специалисти от университета на Ексетър и лондонския Кингс колидж са анализирали данни за 17 000 здрави участници в онлайн проучване и тестове на

Загадъчно завръщане на млада севернокорейка: Каква е истината?

//dariknews.bg/novini/sviat/zagadychno-zavryshtane-na-mlada-severnokorejka-kakva-e-istinata-2037747

Южна Корея се опитва да разбере как известна севернокорейска бежанка се е появила в неделя по телевизията в Северна Корея, за да разкаже за "ада" на капиталистическия Юг, предаде Франс прес.

Лим Джи-хьон, на възраст около 20 години,

Цацаров за Марешки: Да се обосновава невинност с хвърляне на клевети е недостойно

//dariknews.bg/novini/bylgariia/cacarov-za-mareshki-da-se-obosnovava-nevinnost-s-hvyrliane-na-kleveti-e-nedostojno-2037763

"Да се обосновава собствената невинност с хвърлянето на клевети върху наблюдаващия прокурор по делото е меко казано невъзпитано, а откровено казано - недостойно за мъж и за член на парламента", заяви главният прокурор Сотир Цацаров пред медиите, за

Американци изкараха Серина по-стилна от Маша

https://offnews.bg//izvan-terena/amerikantci-izkaraha-serina-po-stilna-ot-masha-660882.html

Серина Уилямс е в пъти по-стилна от Мария Шарапова според американското списание "Спортс Илюстрейтид", което подготви подобна класация.

И двете тенисистки попадат в топ 10, но рускинята е последна, докато бременната в момента Серина е под номер 3, което определено се приема като изненада от неутралните фенове.

В ревюто за Маша пише, че проявява вкус, когато е извън корта, като предпочита стилни вещи и дрехи с не много ярки цветове. Материалът е придружен със зашеметяваща снимка на Шарапова от началото на годината.

"Силна не е просто секси, а е изключително шик в случая със Серина. Силата е нейния стил и състояние и всичко се подчинява на нея", е написано за мускулестата Серина.

За моден крал е провъзгласен баскетболистът Ръсел Уестбрук от Оклахома Сити Тъндър. Той имал най-динамичния и провокативн стил на обличане в НБА.

И униформените във Варна на протест за пари и униформи

http://www.moreto.net/novini.php?n=355804

Служители в системата на МВР във Варна също излизат на протест. Униформените ще се съберат на алеята до паркинга на Община Варна утре - 20 юли, за да изразят недоволството си. Началният час на протеста е 18:30. Три ще са основните искания на протестиращите в морската столица, коментира за Moreto.

Китай блокира WhatsApp

http://www.investor.bg/softuer/458/a/kitai-blokira-whatsapp-243298/

Приложението отново е жертва на правителствена цензура, която има за цел да тласне потребителите към местен конкурент

Кабинетът решава провала "полицай във всяко село" с нов закон за охранителите

https://offnews.bg//politika/kabinetat-reshava-provala-politcaj-vav-vsiako-selo-s-nov-zakon-za-oh-660881.html

На заседанието си в сряда правителството прие проект на Закон за частната охранителна дейност.

Законопроектът е приет без да бъде публикуван за обществено обсъждане и без да е ясно какво е съдържанието му. Приемането на такъв закон беше заложено в програмата на ГЕРБ и Обединените патриоти.

От правителствената пресслужба съобщават единствено, че в закона е заложен принцип, който има за "цел да създаде равнопоставеност на субектите, извършващи частна охранителна дейност в условията на пазарна икономика".

Част от промените въвеждат по-голяма яснота в обхвата на всички видове охранителна дейност и премахват противоречията, които създават предпоставки за нелоялна конкуренция и спекулиране с издадените лицензи за охрана, се посочва още в съобщение на правителството.

От изказвания на шефа на вътрешната комисия в парламента Цветан Цветанов подготвените текстове целят да се мобилизира ресурсът на частните охранителни фирми в борбата с битовата престъпност. Друга изречена от него идея, която вероятно може да е заложена в закона, е използването на записи от охранителните камери на частни фирми за разследване на престъпления. 

Именно несправянето с битовата престъпност в малките населени места доведе до идеята за полицай във всяко село, която второто правителство на Бойко Борисов лансира преди да подаде оставка. Правителството в оставка тогава гласува отпускането на 7 млн. лева за борба с битовата престъпност.

Подобна идея беше предвидена в предложения през през 2016 г. от МВР Закон за частната охранителна дейност. С текстовете беше въведен и регистър "Видеонаблюдение", в който трябва да се съхраняват записите от камерите на частните охранителни дружества.

Със закона се въвеждаше и задължителното изискване за членство на охранителните фирми в професионално сдружение. Лицензът на охранителите ще се отнема, ако търговецът не удостовери, че е член на сдружение за частна охранителна дейност или ако е прекратил членството си за по-дълго време.

Тогава също бяха предвидени нови видове охрана и беше предвидено МВР да следи за техническото оборудване, автомобилите и персонала, който трябва да притежава необходимата професионална квалификация.

Какъв катаклизъм може да премахне всичко живо на Земята

http://dnes.dir.bg/news/zhivot-katastrofa-zemjata-asteroid-26084418

С какви мащаби би трябвало да е една космическа катастрофа, за да унищожи със сигурност абсолютно всички живо на нашата планета?

Вижте какво реши правителството днес

https://www.24chasa.bg/novini/article/6344535

Вижте какво реши правителството днесПравителството прие Национална стратегия за борба с трафика на хора 2017 - 2021 г. Правителството прие Национална стратегия за борба с трафика на хора за периода 2017 - 2021 г. Цялостната организация и контрол по изпълнението на документа се възлага на председателя на комисията за борба с трафика на хора към Министерския съвет.

Правителството прие Национална стратегия за борба с трафика на хора 2017 - 2021 г.

https://www.24chasa.bg/novini/article/6344544

Правителството прие Национална стратегия за борба с трафика на хора 2017 - 2021 г.
Правителството прие Национална стратегия за борба с трафика на хора за периода 2017 - 2021 г. Цялостната организация и контрол по изпълнението на документа се възлага на председателя на комисията за борба с трафика на хора към Министерския съвет, съобщиха от пресслужбата на Министерски съвет. Стратегията обхваща националната политика в областта на

Масови оставки в "Пловдив 2019", отговаряща за Европейска столица на културата

http://clubz.bg/56366-masovi_ostavki_v_plovdiv_2019_otgovarqshta_za_evropejska_stolica_na_kulturata

Четиримата от членовете на управителния съвет на общинската фондация "Пловдив 2019" подадоха оставки - д-р Мариана Чолакова, инж. Любозар Фратев, Пенка Калинкова и Милена Чакандракова. Това става два месеца след като по изненадващо предложение на съветник от ГЕРБ общинският съвет скандално освободи Манол Пейков от съвета. Той бе обвинен в конфликт на интереси - че предложил неговото издателство да отпечата сборник на фондацията. По-късно се оказа, че няма конфликт на интереси, а дори Пейков е предложил сам да поеме разходите за издаването.

Последва среща между членовете на управителния съвет и неговия председател и кмет на Пловдив - Иван Тотев, на която обаче разногласията не са изчистени.

"Нарушената колегиалност, етичност и диалогичност в самия УС ни принуждават да направим тази нелека крачка...

Сериозно е накърнено доверието, личното и експертното ни достойнство, което някои в престараването си да ни уязвят нарекоха "его". Не, госпожи и господа, проблемът не е за отделен човек или случай, а принципен. Това е гражданската ни позиция на хора, несъгласни с недемократичните методи на управление и задкулисните "надпартийни" договорки", се казва в откритото писмо на четиримата.

Иван Тотев обеща на следващата сесия на общинския съвет да предложи нови членове на У.управителния съвет. Той не прие обвиненията в недиалогичност.

Дани Каназирева от "Съюз за Пловдив" обяви, че ще предложи отново Манол Пейков в ръководството на фондацията. Тя изпрати и конкретни въпроси до Тотев за подготовката за Европейски месец на културата 2019 заради съмнения в непрозрачност и закъснение. Кметът трябва да представи до края на септември план по точки.

Вчера местните организации на ДСБ, "Да, България" и "Зелените" поискаха в обща декларация оставката на Тотев от поста председател на управителния съвет на фондацията, както и връщането на Манол Пейков, който бе кандидат-депутат от листата на "Да, България".

Ето писмото на четиримата, публикувано във фейсбук профила на Манол Пейков:

 

 

Масови оставки в "Пловдив 2019", отговаряща за Европейския месец на културата

http://clubz.bg/56366-masovi_ostavki_v_plovdiv_2019_otgovarqshta_za_evropejskiq_mesec_na_kulturata

Четиримата от членовете на управителния съвет на общинската фондация "Пловдив 2019" подадоха оставки - д-р Мариана Чолакова, инж. Любозар Фратев, Пенка Калинкова и Милена Чакандракова. Това става два месеца след като по изненадващо предложение на съветник от ГЕРБ общинският съвет скандално освободи Манол Пейков от съвета. Той бе обвинен в конфликт на интереси - че предложил неговото издателство да отпечата сборник на фондацията. По-късно се оказа, че няма конфликт на интереси, а дори Пейков е предложил сам да поеме разходите за издаването.

Последва среща между членовете на управителния съвет и неговия председател и кмет на Пловдив - Иван Тотев, на която обаче разногласията не са изчистени.

"Нарушената колегиалност, етичност и диалогичност в самия УС ни принуждават да направим тази нелека крачка...

Сериозно е накърнено доверието, личното и експертното ни достойнство, което някои в престараването си да ни уязвят нарекоха "его". Не, госпожи и господа, проблемът не е за отделен човек или случай, а принципен. Това е гражданската ни позиция на хора, несъгласни с недемократичните методи на управление и задкулисните "надпартийни" договорки", се казва в откритото писмо на четиримата.

Иван Тотев обеща на следващата сесия на общинския съвет да предложи нови членове на У.управителния съвет. Той не прие обвиненията в недиалогичност.

Дани Каназирева от "Съюз за Пловдив" обяви, че ще предложи отново Манол Пейков в ръководството на фондацията. Тя изпрати и конкретни въпроси до Тотев за подготовката за Европейски месец на културата 2019 заради съмнения в непрозрачност и закъснение. Кметът трябва да представи до края на септември план по точки.

Вчера местните организации на ДСБ, "Да, България" и "Зелените" поискаха в обща декларация оставката на Тотев от поста председател на управителния съвет на фондацията, както и връщането на Манол Пейков, който бе кандидат-депутат от листата на "Да, България".

Ето писмото на четиримата, публикувано във фейсбук профила на Манол Пейков:

 

 

За първи път балканската кухня влиза в търговската мрежа на LIDL в Европа

https://www.24chasa.bg/novini/article/6344543

За първи път балканската кухня влиза в търговската мрежа на LIDL в ЕвропаТози летен сезон общо 18 страни, сред които Швеция, Белгия и Дания ще опитат традиционни български продукти – от апетитка и сирене до банички и тиквеник 18 юли 2017 г., София. За първи път клиентите на Lidl в Европа ще опитат типични за Балканите вкусове и аромати, събрани в специална селекция. „Балканската седмица“,

ЧЕЗ засилва натиска си срещу кражбите на електроенергия

http://www.investor.bg/energetika/472/a/chez-zasilva-natiska-si-sreshtu-krajbite-na-elektroenergiia-243297/

Дружеството е извършило над 43 хил. проверки за нерегламентирано присъединяване към електроразпределителната мрежа в Западна България за шест месеца

За първи път: Жени видяха Кристиян, но спасителите така и не го откриха

http://frognews.bg/news_138539/Za-parvi-pat-Jeni-vidiaha-Kristiian-no-spasitelite-taka-i-ne-go-otkriha/

За първи път от началото на издирването на 16-годишния Кристиян, който блъсна туристи в Триград, хора сигнализираха, че момчето било забелязано в района. Претърсването обаче не дало положителен резултат.

BBC оповести кои са служителите, взимащи по-високи заплати дори от премиера (обновена)

http://www.cross.bg/paynda-polychavat-poveche-1549537.html

/КРОСС/ Би Би Си плаща повече на мъжете в екипа си, отколкото на жените, сочи доклад на медията. Най-високо платеният журналист е Крис Еванс, който е получил над 2 млн. паунда за миналата година, докато Клаудия Уинкелман е взела едва 500 хил. паунда. Около две трети от звездите на Би Би Си, които получават над 150 хил. паунда годишно са от мъжки пол. Разлика има и в заплащането на чернокожи и азиатци в сравнение с белите служители. Лорд Хил каза, че е наложително да се вземат мерки за изравняване на заплащането, защото за една и съща работа мъжете и жените получават различно възнаграждение. Наблюдателите на Острова предричат сериозни сътресения след като някои научат, че техни колеги, с които всеки ден вършат една и съща работа, всъщност получават повече пари. Правителството поиска от Би Би Си да оповести заплатите в годишния си доклад, въпреки съпротивата на ръководството на корпорацията. От данните става ясно още, че повече от 100 души от администрацията на Би Би Си получават повече от премиера Тереза Мей. Класацията върви както следва: 1. Крис Еванс 2,2 - 2,5 млн. паунда 2. Гари Линекер 1,75 - 1,8 млн. паунда 3. Греъм Нортън 850 - 899 хил. паунда 4. Дрежеми Вайн 700 - 749 хил. паунда 5. Джон Хъмфрис 600 000 - 649 999 паунда 6. Хю Едуърдс 550 000 - 599 999 паунда 7. Стийв Райт 500 000 - 549 999 паунда = 8. Клаудия Уинкълман 450 000 - 499 999 паунда = 8. Мат Бейкър 450 000 - 499 999 паунда = 9. Ники Кембъл 400 000 - 449 999 паунда = 9

BBC оповестява публично кои са служителите, взимащи по-високи заплати дори от премиера

http://www.cross.bg/polychavat-poveche-sushta-1549537.html

/КРОСС/ Официалните данни ще станат ясни по-късно днес, но вече се знае, че 96 души получават над 150 000 паунда, като две трети от тях са мъже. Генералният директор на Би Би Си лорд Хил призна, че има проблем, свързан с пола, при заплащането. Недоволството по този повод сред жените, водещи на предавания, вече е налице, след като една от тях заяви, че корпорацията е пълна с мъжки интелектуални титани, чието его е с размер на планети, които получават високите заплати, които са поискали, предава БНР. Лорд Хил каза, че е наложително да се вземат мерки за изравняване на заплащането, защото за една и съща работа мъжете и жените получават различно възнаграждение. Наблюдателите на Острова предричат сериозни сътресения след като някои научат, че техни колеги, с които всеки ден вършат една и съща работа, всъщност получават повече пари. Правителството поиска от Би Би Си да оповести заплатите в годишния си доклад, въпреки съпротивата на ръководството на корпорацията. От данните става ясно още, че повече от 100 души от администрацията на Би Би Си получават повече от премиера Тереза Мей.  

Еленчани се стичат на поклонение в Къпиновския манастир

https://www.24chasa.bg/region/article/6344485

Еленчани се стичат на поклонение в Къпиновския манастирТазгодишното поклонение в Къпиновския манастир ще бъде на 22 юли, събота. По традиция на този ден рано сутринта ще тръгнат три лъча, които по обяд ще се съберат в двора на светата обител. Участниците в пешеходния поход се събират в 8.00 часа на площад „Иларион Макариполски“ и ще бъдат извозени до с.

2016 година - бирената година на България

https://www.actualno.com/business/2016-godina-birenata-godina-na-bylgarija-news_623173.html

През миналата година пивоварният сектор в България е достигнал оборот от производство и продажби на бира от 0,5 млрд. лева. Обемът на произведената бира през 2016 година е невиждан от 2008 година насам, сочат данните на Съюза на пивоварите (СПБ) и НСИ. Става въпрос за 5 180 000 хектоли

Дълг на главния прокурор е да реформира прокуратурата, а не съда

http://www.dnevnik.bg/analizi/2017/07/19/3009279_dulg_na_glavniia_prokuror_e_da_reformira_prokuraturata/?ref=rss


В края на миналата седмица главният прокурор Сотир Цацаров изненадващо предложи на ВСС да поиска извършване на структурен и функционален анализ на съдилищата и на модела за разследване у нас. Тази инициатива на главния прокурор е твърде смущаваща.<br /><br />Ясно е, че "моделът на разследване" е подчинен на прокуратурата и поради това няма пречки самата тя да извърши неговия структурен и функционален анализ. Според конституцията прокуратурата "може да извършва...

Тиранозаврите тичат само в Холивуд

http://clubz.bg/56365-tiranozavrite_tichat_samo_v_holivud

Динозаврите са сред големите звезди не само на палеонтологията, но и на съвременната поп култура. А най-ярката сред тях е несъмненият сухоземен хищник № 1 с царственото име Тиранозавър Рекс. Нови научни разкрития за това грандиозно същество може би ще променят в известна степен възгледите ни за него.

Според изводите от специално изследване, проведено с помощта на най-нова система за компютърно моделиране от учени в Манчестърския университет, размерите на гигантския тиранозавър не са му позволявали да се придвижва със скорост по-висока от 20 км/ч, съобщава Би Би Си.

Първоначалните резултати, основани изключително на данни за мускулната маса на тиранозавъра, предполагаха, че би могъл да достига скорост от 30 км/ч. Но след като учените са направили корекции, отчитащи някои особености на скелета на гигантския гущер, системата е показала друг резултат – най-много 20 км/ч при бърз ход. При това вероятно само за най-атлетичните и по-леки екземпляри. Ако тиранозавърът би опитал да премине от бързо ходене към тичане, то краката му просто не биха издържали тежестта на масивното му тяло.

„Тиранозавърът е най-популярният динозавър и палеонтолозите отдавна водят спорове за скоростта, с която се е придвижвал. Това ще ни помогне да разберем по-добре как този хищник е ловувал плячката си“, обяснява професор Уилям Селърс.

„Сега с помощта на максимално приближаваща ни до реалността програма за компютърна симулация ние можем да построим модел на придвижването на тиранозавъра. И моделът показва, че той не е можел да тича – здравината на скелета му не би позволила. Това означава, че с увеличаването на размерите си тиранозаврите са ставали все по-бавни и това е налагало промени в начина, по който ловуват“, добавя професорът.

Илюстрация – University of Manchester

Така стоят нещата на теория, но в реалността тиранозаврите вероятно са се движели още по-бавно. Подобно изследване за максималната скорост, която може да бъде постигната от човек (публикувано през 2010 г. в списание Journal of Applied Physiology), сочи, че човешкият скелет е в състояние да понесе скорост до 64 км/ч. Но при постигането на световния си рекорд най-бързият човек на планетата Юсеин Болт се движеше с малко под 45 км/ч. Това, което ограничава елитните спортисти да постигнат по-висока скорост, е броят на мускулните свивания, които могат да направят за единица време.

Холивудски митове

Следите от стъпки на тиранозаври, отдавна достъпни за учените, позволяваха да се предположи, че в действителност звярът далеч не е бил толкова бърз, колкото го представят пред зрителите в Холивуд. Което, впрочем, не го е правило по-малко страховит, смята неучаствалият в манчестърското изследване професор от Университета в Уисконсин Ерик Снайвли.

„Ако наистина се е движел с изчислената от учевните в Манчестър максимална скорост, той все пак е бил по-бърз от скоростта, с която могат да бягат повечето хора“, твърди той (въпреки че първите хора се появат около 60 милиона години след изчезването на динозаврите – освен, разбира се, в някои холивудски филми).

Според проф. Снайвли, ако не се беше скрил в джипа, героят на Джеф Голдблум от „Джурасик парк“ не би успял да избяга от тиранозавъра.

"Площад Славейков"

Захариева: Председателството е шанс България да приключи важните досиета на ЕС

https://www.24chasa.bg/novini/article/6344521

Захариева: Председателството е шанс  България да приключи важните досиета на ЕС 

Председателството е шанс за България да покаже, че може да търси компромис и да изведе голяма част от важните досиета на ЕС до успешен край. Това каза вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева по време на традиционната годишна среща на посланиците на Република България в Централния военен клуб в София, съобщава „Фокус“.

Започва ли нов бум в потреблението?

http://www.moreto.net/novini.php?n=355808

С 6,5% на годишна база расте крайното потребление на домакинствата през първото тримесечие. Икономисти смятат, че е възможен нов бум в потреблението. Това показва анализ на Института за пазарна икономика. Покупките на редица стоки за дълготрайна употреба нарастват чувствително.

Столичната община ще възстанови къщичката на спирка "Вишнева"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6344462

Столичната община ще възстанови къщичката на спирка "Вишнева"
Любимата на всички софиянци къщичка на спирка "Вишнева" в столичния квартал "Лозенец", която пострада от пожар тази сутрин, ще възстановим в най-кратки срокове. Звеното за аварийни дейности на Столична община вече започна разчистване и обезопасяване. Това съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова на страницата си във Фейсбук.

Паметниците на граничарите, охранявали българската граница получиха статут на военни

https://www.24chasa.bg/novini/article/6344505

Паметниците на граничарите, охранявали българската граница получиха статут на военниСтатут на военни паметници имат вече и паметниците на българските граничари, загинали при охрана или отбрана на държавната граница. Това реши окончателно парламентът с приети на второ четене промени в Закона за военните паметници, съобщава БТА.  Славчо Велков от левицата подкрепи промяната като посочи, че паметниците на загиналите граничари,

България зае 36-о място в синхронното плуване при дуетите на световното

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/07/19/3009318_bulgariia_zae_36-o_miasto_v_sinhronnoto_pluvane_pri/?ref=rss


България завърши на 36-о място в синхронното плуване при дуетите на световното първенство по плувни спортове в Будапеща. Христина Дамянова и Даниела Бозаджиева не успяха да преодолеят квалификациите, след като изпълненията във волната програма бяха оценени със 72.0667 точки.<br /><br />За финала в четвъртък се класираха най-добрите 12. Дуетът на Русия Светлана Колесниченко и Александра Пацкевич завърши на първо място в квалификациите с 96.6333 точки, следван от Китай с 94.9333 точки...

Силистра очаква XIV Европейски летен университет

https://www.24chasa.bg/region/article/6344488

Силистра очаква XIV Европейски летен университетОт 3 до 6 август Силистра отново ще е домакин на Европейския летен университет, единствения по рода си, провеждан в България. Събитието е под патронажа на Президента на Република България. С подкрепата на Френския институт в София негови организатори са Младежката академия „Европа“, Институтът по Европейско право и Международният център за

Приеха закон за задължително полагане на клетва при получаване на руско гражданство

https://www.24chasa.bg/novini/article/6344507

Приеха закон за задължително полагане на клетва при получаване на руско гражданствоДържавната дума прие днес окончателно закон за задължително полагане на клетва при получаване на руско гражданство. Актът предвижда освен това от руско гражданство да бъдат лишавани осъдените за тероризъм и екстремизъм, предаде БТА. Новият акт задължава получаващите руско гражданство лично да полагат клетва,

”Газпром” неочаквано форсира строителството на втората тръба на ”Турски поток”

http://frognews.bg/news_138538/Gazprom-neochakvano-forsira-stroitelstvoto-na-vtorata-traba-na-Turski-potok/

”Газпром” неочаквано е започнал дейности по изграждането и на втората тръба на газопровода ”Турски поток”, съобщи ”Ведомости”. Новината идва от един от подизпълнителите на строителството на подводната част на газопровода и все още не е потвърдено официално.

Престъпната псевдодържава "Малорусия"

http://clubz.bg/56364-prestypnata_psevdodyrjava_malorusiq

Проруските сепаратисти от нелегалните “народни републики” Донецк и Луганск, които в действителност са марионетки на руската окупационна власт в части от Източна Украйна, обявиха държава на име "Малорусия".

Дори Кремъл да не е поръчал пряко подобна прокламация, той може да я използва за своите трикове на изнудване правителството в Киев и на Запада. Всъщност Москва цели да принуди Украйна да склони да се даде автономен статут на Донецк и Луганск, без преди това руските военни да са се изтегли, сепаратистките банди са за разоръжени и украинското правителство да си е възвърнало контрола върху границата с Русия.

Без тези стъпки обаче биха били фарс свободни избори в откъснатите с насилие части от Източна Украйна, както се настоява в Минското споразумение. Официално Москва държи на договореностите от Минск, но не дава и знак, че ще изпълни поетите задължения, произтичащи от споразумението. Междувременно сепаратистите в Донбас продължават да изграждат своите псевдодържавни паралелни структури. Те са откровено престъпни.

Украйна да се дестабилизира

Стана известно и, че властимащите в Донецк и Луганск поддържат трудови лагери по подобие на ГУЛ-аг. Под господството им процъфтява терористичен произвол, партиите са забранени и според изказване на основателя на “Малорусия” това ще е така и в новата “държава”.

Кремъл пази коз - заплахата официално да я признае, ако Западът продължава да държи на исканията си. На първо място обаче се цели да се дестабилизира цяла Украйна, за да се отклони от пътя й към демократична Европа.

Не случайно прокламацията на псевдодържавата става на третата годишнина от свалянето на пътническия самолет MH 17 на територията на сепаратистите. Доказателствата, че машината е била свалена от руска ракета, са потискащи. Но Путин продължава категорично да отрича всяка вина. Фарсът “Малорусия” му идва като добре дошла маневра за отклоняване на вниманието.

Рихард Херцингер е редактор в ресор “Политика и общество” на в. “Ди Велт”, откъдето препачтваме коментара му. Преводът е на Клуб Z.

Чужди инвеститори се изтеглят от България

http://econ.bg/Новини/Чужди-инвеститори-се-изтеглят-от-България-_l.a_i.745832_at.1.html

Преките чужди инвестиции в страната от януари до май са 119,8 млн. евро (0,2% от БВП), като са по-ниски с 405,9 млн. евро (77,2%) спрямо същия период...

Американец обяви Путин за джудист менте (ВИДЕО)

http://clubz.bg/56363-amerikanec_obqvi_putin_za_djudist_mente_video

Владимир Путин не е такъв майстор на джудото, какъвто го изкарват, твърди американецът Бенджамин Уитс - редактор на посветения на националната сигурност блога Lawfare.

Той нарича руския президент "измамник" и "мошеник" и го призовава да премерят сили на татамито, пише в. "Вашингтон пост". Това трябва да стане в такава точка на света, където Путин няма правомощията да го арестува.

 

 

Уитс изтъква, че макар Путин да има черен колан по джудо и награди в други бойни изкуства, на снимки и клипове в "Гугъл" се вижда, че той преборва твърде лесно противниците си. Видими са само началото и края на двубоите, когато руският президент премята съперника. Никъде не се забелязва той да бъде сериозно атакуван. Уитс дори не вижда желание от страна на противника да победи Путин.

 

 

Това не е първото предизвикателство на американеца към руския президент. За първи път той го е отправил още през 2015 г.

Уитс обаче е убеден, че Путин няма да излезе да се бори срещу него.

"Путин е набеден майстор на бойните изкуства. Той се бие само срещу тези, които са под негова власт и всички те губят заради него", твърди блогърът, който има черен пояс по таекуондо и айкидо.

Това твърдение е публикувано преди близо две години в профила му във фейсбук.

 

 

Шефът на френския генерален щаб подаде оставка след разногласия с Макрон

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/07/19/3009294_shefut_na_frenskiia_generalen_shtab_podade_ostavka/?ref=rss


Началникът на генералния щаб на френските въоръжени сили Пиер дьо Вилие подаде оставка заради съкращенията в разходите за отбрана, предлагани от президента Еманюел Макрон.<br /><br />В изявление 60-годишният Дьо Вилие каза, че е опитал да поддържа армията в изключително трудни финансови условия, но вече не би могъл да го прави, предадоха "Ройтерс" и телевизия "Франс 24". <br /><br />"В сегашните обстоятелства смятам, че вече не мога да гарантирам...

Баба слага чаршаф на вратата да я открият по-лесно телефонните измамници

https://www.24chasa.bg/novini/article/6344504

Баба слага чаршаф на вратата да я открият по-лесно телефонните измамнициПенсионерка провеси бял чаршаф на входната врата на къщата си, за да я открият по-лесно телефонните измамници, представили се за санитари от болницата. Това стана ясно на дело в съда в Кюстендил срещу трима измамници от Айтос, които успели да отмъкнат близо 4000 лв. и златни накити за над 7000 лв. от две възрастни жени в района.

Свети Влас се подготвя за свирепи битки на ринга

https://offnews.bg//bojni/sveti-vlas-se-podgotvia-za-svirepi-bitki-na-ringa-660878.html

Грандиозна гала вечер по смесени бойни изкуства в Свети Влас подготвят от "Максфайт". Юбилейното 40-о издание на популярната верига ще се проведе в амфитеатър "Арена" край пристанище Марина Диневи в Свети Влас, както е по традиция всяко лято на 2 август.

40-ият рожден ден на популярния турнир за професионалисти ще предложи на феновете запомнящи се срещи. Във файт картата са записани 11 сблъсъка, 5 от които във формат кик бокс и 6 във формат ММА. На ринга под открито небе ще се качат опитни и зрелищни състезатели в битка за престижния колан на Максфайт в три различни категории.

В категория до 77 кг в спор за трофея ще излязат трикратният световен и европейски шампион по бойно самбо Росен Димитров срещу участника в 2 световни и 4 европейски първенства по джиу джицу Тодор Желязков от Бургас. Впечетляващата визитка на опитния столичен самбист допълнително мотивира бургаския техничен боец, който вече има солиден опит и в граплинга.

В защита на трофея на Максфайт на ринга след година и три месеца прекъсване заради тежка травма на крака се завръща и любимецът на публиката Атанас Джамбазов. Шампионът на Максфайт бе изненадващо предизвикан да защити титлата си от световния шампион по кик бокс на Украйна Юрий Горбенко.

Украинецът разпространи снимка, на която заканително изписа послание на английски за Джамбазов "Ще плачеш!“. Джамбазов в типично свой стил прие хвърлената ръкавица с мълчание. Развръзката в тежка категория – на 2 август, в Свети Влас.

В не по-малко интригуващ сблъсък ще се превърне битката за трофея на Максфайт в категория до 82,5 кг, който противопоставя световния шампион по муай тай Йордан Янков – Руснака срещу световния шампион по кик бокс Александър Петров.

Прокуратурата официално обвини Боршош, той заставал зад работата си

http://www.cross.bg/borshosh-sredstva-direktor-1549536.html

/КРОСС/ Бившият шеф на НДК Мирослав Боршош официално се сдоби с обвинение. Това съобщиха от специализираното звено „Антикорупция" към Софийска градска прокуратура. Бившият изпълнителен директор на „НДК- КСЦ" ЕАД е обвинен за нецелево разходване на средства и настъпили вредни последици за държавата в размер на 1 718 243 лв. в периода между и 23.08.2016 г. до 31.01.2017 г. още 28 399 лв. в периода 18.09.2015г. - 27.09.2016 г. Боршош е обвинен и за закупуването срещу 14 199 лева на автомобила си „Лексус" със средства на НДК, въпреки че Двореца е разполагал със служебни автомобили. От прокуратурата посочват, че са изискали от администрацията на НДК всички договори, сключени от бившия директор до юни месец 2017 г. - над 4000 на брой. Повдигнатите днес обвинения са начални работни обвинения. Продължава събирането на нови доказателства и анализ на целия събран доказателствен материал. Продължава анализът на плащания с бюджетни средства не за целта, за която те са били отпуснати, както и анализът на договорите с външни изпълнители, които Боршош като изпълнителен директор е сключвал, уточняват от „Антикорупция". На Мирослав Боршош е взета мярка за неотклонение „Подписка". Самият той днес се яви в прокуратурата, за да му бъде повдигнато обвинението и да бъде разпитан. „Бях привлечен като обвиняем за нецелесъобразно изразходвани средства

Борисов: България е завидно стабилна на фона на целите Балкани

https://www.24chasa.bg/novini/article/6344498

Борисов: България е завидно стабилна на фона на целите БалканиБългария е завидно стабилна на фона на целите Балкани. Това каза премиерът Бойко Борисов по време на традиционната годишна среща на посланиците на Република България в Централния военен клуб в София, предаде „Фокус“. „Нашите предложния са такива, които са в абсолютен унисон и с това, което Брюксел желание, това,

Пътна полиция за една седмица е установила 18 000 нарушения на пътя

https://www.24chasa.bg/novini/article/6344487

Пътна полиция за една седмица е установила 18 000 нарушения на пътяМесеците юни, юли и август са най-рисковите за катастрофи. За последните три години през летните месеци са загинали по 200 души. Статистиката посочи в предаването "Денят започва" по БНТ комисар Бойко Рановски, началник на "Пътна полиция". 180 хиляди фиша за превишена скорост са издадени от началото на годината.

В топящ се ледник откриха телата на съпрузи, изчезнали преди 75 години

//dariknews.bg/novini/sviat/v-topiasht-se-lednik-otkriha-telata-na-sypruzi-izcheznali-predi-75-godini-2037707

В топящ се ледник бяха открити замръзналите тела на съпрузи, изчезнали преди 75 години в Алпите, съобщава Ройтерс.

На 15 август 1942 година швейцарците Марселин и Франсин Дюмулин - родители на 7 деца

Мадона спря със съд продажбата на любовната си кореспондеция с Тупак Шакур

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2017/07/19/3009284_madona_spria_sus_sud_prodajbata_na_ljubovnata_si/?ref=rss


Американската певица Мадона успя да спре временно търг на свои лични вещи, писма и фотографии, сред които бельо, както и писмото, с което рапърът Тупак Шакур й обяснява защо я е напуснал.<br /><br />Нюйоркски съд уважи иска й, заведен по ускорената процедура срещу тръжната сесия на аукционната къща "Гота хев ит", предвидена за сряда. Според Мадона вещите са откраднати от нейната позната Дарлийн Лъц. Лъц и "Гота хев ит" обявиха, че ще я съдят и ще се преборят да...

Финансист: Стимулирайки старото, пречим на икономиката да влезе в новите релси

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/finansist-stimuliraiki-staroto-prechim-na-ikonomikata-da-vleze-v-novite-relsi-243288/

Проблемът е, че финансирането е насочено към проекти, които дават моментен тласък на икономиката, коментира доц. Александър Ганчев

Приключи ремонтът на пътния възел до летище Варна (снимки)

http://www.moreto.net/novini.php?n=355805

Пътният възел до летището във Варна е изцяло ремонтиран. Това съобщи кметът на морския град Иван Портних, който публикува снимки на обновения участък във "Фейсбук". Дейностите по ремонта продължиха почти месец. От Областно пътно управление съобщиха, че работата в района приключва до 30-ти юни, включително.

85% изпълнение на държавната поръчка отчитат от Великотърновския университет

https://www.24chasa.bg/region/article/6344470

85% изпълнение на държавната поръчка отчитат от Великотърновския университетЦентралната комисия за прием на студенти във Великотърновския университет за учебната 2017-2018 г. към 18 юли 2017 г. отчита 85 процента запълняемост на местата по държавна поръчка. Записани в първи курс са 1504 студенти, като в редица специалности местата са заети на сто процента: психология, право, журналистика, връзки с обществеността,

С въздишки по Орбан парламентът гласува спирането на парите за магистратските организации

http://www.mediapool.bg/s-vazdishki-po-orban-parlamentat-glasuva-spiraneto-na-parite-za-magistratskite-organizatsii-news266817.html

Народното събрание прие на първо четене забраната за външно финансиране на съсловните организации на съдии, прокурори и следователи. Законопроектът предвижда още кадрови бонуси за членовете на сегашния компрометиран Висш съдебен съвет, както и забрана за участие на магистрати в ръководството на най-старата съсловна организация на юристите – Съюза на юристите в България. Ако текстовете бъдат приети на второ четене в този им вид, то българските магистрати няма да могат да разчитат на никакво външно финансиране и за стажове и конференции в чужбина.   Промените бяха приети със 116 гласа "за", 6 "против" и 52 гласа "въздържал се". Опозицията срещу проекта дойде само от БСП.   Преди гласуването практически нямаше дебат, но имаше въздишки от управляващите по политиката на унгарския премиер Виктор Орбан. Бившият конституционен съдия Георги Марков (ГЕРБ), който е отколешен фен на Орбан, обясни, че най-големият комплимент към председателя на правната комисия Данаил Кирилов (ГЕРБ) е бил именно сравняването му с унгарския премиер.   "Няма по-голям комплимент за един млад политик. Орбан се обяви срещу опитите чужди фондации да се налагат на правителството. Получи директна подкрепа от Израел. Не може чужди фондации - американски, руски, арабски, да финансират българските магистрати", каза Марков.   Той допълни, че магистратите получават много добри заплати и могат от джоба си да финансират своите организации. Според Марков магистратите не бива да говорят по телевизията, а със съдебните си решения.   Заместник-председателят на "Атака" Павел Шопов участва в разговора с твърдението, че бързата съдебна реформа би била "контрапродуктивна".   "Един магистрат не може да прави политика, няма право да дава интервюта, да участва в действия на политически сили. Митологизираме определени хора, обличаме ги в одеждите на реформатори, които носят едва ли не истината и реформата. Съдебната система не е лоша, тя не е добра, тя е като всички други сфери. Някои хора много я корят, много я плюят", каза Шопов.   Той също обясни, че Унгария е "страна, която може да бъде за нас като пример". Подобни забрани за външно финансиране на неправителствените организации бяха прокарани и в Русия през последните няколко години.   Очаква се преди второ четене забраната за външно финансиране на съсловните организации да бъде разхлабена. Препоръки в тази посока отправиха в един глас главният прокурор Сотир Цацаров и премиерът Бойко Борисов. Те обявиха, че не бива да се забранява европейското финансиране за магистратите. Така единствената мишена на законопроекта остана Фондация "Америка за България", което се подозираше още при внасянето на текстовете.   Досега Съюзът на съдиите, Съюзът на юристите и Асоциацията на прокурорите реагираха остро на предложенията и настояха за тяхното оттегляне, защото са противоконституционни. Те бяха подкрепени от близо 20 авторитетни български неправителствени организации. Европейската комисия също следи изкъсо случая. Фондация "Америка за България" реагира с позиция, че този закон би подкопал евроатлантическите ценности и приятелството между САЩ и България.

Miele "immer besser" бележи еко-устойчивост

http://www.dnevnik.bg/pr_sfera/2017/07/19/3009019_miele_immer_besser_beleji_eko-ustoichivost/?ref=rss


Miele тества своите уреди така, че да работят и дават най-добър резултат поне 20 години; Резервните части са налични 15 години след прекратяване на производството; компанията залага и на дългия експлоатационен живот на уредите за домашна употреба, като например една пералня е направена от до 85% рециклируеми материали. С отношението си към устойчив дизайн на продуктите, Miele се отличава ясно от другите производители, тъй като е в полза както на клиентите, така и на околната среда. Проучване,...

Белградски вестник: НАТО ще предизвика криза и ще разположи войски в Черна Гора

https://www.24chasa.bg/novini/article/6344481

Белградски вестник: НАТО ще предизвика криза и ще разположи войски в Черна Гора

НАТО възнамерява да предизвика политическа криза и да изпрати специални части в Черна Гора, докато укрепи позициите си на Балканите, съобщава белградският "Правда", като се позовава на изявление на професора по геополитика от университета в Сан Франциско, Филип Ковачевич, дадено пред "Спутник", предава “Фокус“.

Всички "за" продажбата на земя на чужденци да се отложи, ДПС: Категорично не

https://offnews.bg//politika/vsichki-za-prodazhbata-na-zemia-na-chuzhdentci-da-se-otlozhi-dps-k-660877.html

Корнелия Нинова е убедила всички парламентарни групи - ГЕРБ, Обединени патриоти и Воля, без ДПС - да се отложи законопроектът на правителството за отпадане на ограниченията за продажба на земеделска земя на чужденци.

Това съобщи в парламента самата Нинова. Тя е поискала законът да бъде отложен поне с два месеца - за сесията на депутатите наесен. А през това с темата да се ангажират и българските евродепутати от всички политически сили, да се проведат разговори в Европейската комисия, заради която се налага промяната.

Нинова изтъкна, че има и други страни-членки на Европейския съюз, които са защитили позицията си и не допускат свободна търговия със земята си, като Унгария, Полша, Словакия и Словения, изреди ги Нинова.

От ДПС обаче са категорични, че няма как да не се спази подписания договор с Европейския съюз относно свободното движение на стоки и капитали. "Земеделската земя трябва да се продава свободно", категоричен бе депутатът от ДПС и бивш зам.-министър на земеделието Бюрхан Абазов.

БСП лобира продажбата на земя на чужденци да се отложи, ДПС: Категорично не

https://offnews.bg//politika/bsp-lobira-prodazhbata-na-zemia-na-chuzhdentci-da-se-otlozhi-dps-kat-660877.html

Корнелия Нинова е убедила всички парламентарни групи - ГЕРБ, Обединени патриоти и Воля, без ДПС - да се отложи законопроектът на правителството за отпадане на ограниченията за продажба на земеделска земя на чужденци.

Това съобщи в парламента самата Нинова. Тя е поискала законът да бъде отложен поне с два месеца - за сесията на депутатите наесен. А през това с темата да се ангажират и българските евродепутати от всички политически сили, да се проведат разговори в Европейската комисия, заради която се налага промяната.

Нинова изтъкна, че има и други страни-членки на Европейския съюз, които са защитили позицията си и не допускат свободна търговия със земята си, като Унгария, Полша, Словакия и Словения, изреди ги Нинова.

От ДПС обаче са категорични, че няма как да не се спази подписания договор с Европейския съюз относно свободното движение на стоки и капитали. "Земеделската земя трябва да се продава свободно", категоричен бе депутатът от ДПС и бивш зам.-министър на земеделието Бюрхан Абазов.

Убити са най-малко 20 цивилни при въздушен удар в Йемен

http://www.cross.bg/naii-malko-tzivilni-chast-1549535.html

/КРОСС/ При въздушен удар, насочен срещу група разселени йеменци, са убити най-малко 20 цивилни, по-голямата част от които са част от едно и също семейство. Това се казва в изявление на ООН, предава AFP. В изявлението се казва, че атаката е извършена в следобедните часове на вторник. По данни на местни жители ударите са нанесени от самолети на коалицията, водена от Саудитска Арабия.  

Антикопупция: Боршош е похарчил за друго 1,7 млн. от парите за европредседателството

https://www.24chasa.bg/novini/article/6344475

Антикопупция: Боршош е похарчил за друго 1,7 млн. от парите за европредседателствотоДнес, 19.07.2017г. Специализирано звено „Антикорупция“ – СГП привлече в качеството на обвиняем Мирослав Боршош – бивш изпълнителен директор на „НДК- КСЦ“ ЕАД за нецелево разходване на средства/ чл. 254 А, ал.2 от НК/ и в умишлена безстопанственост / чл. 219 ал.3 вр. с ал.1 от НК/. Обвинението е по разследване на СЗА, образувано на 08.06.2017 г.

Антоан е на Световното първенство по лека атлетика за хора с увреждания в Лондон

http://www.cross.bg/bulgariya-antoan-purvenstvo-1549534.html

/КРОСС/ Днес, 19.07.2017 г., Спортният талант на „Еврофутбол" Антоан Божилов ще представлява България на Световното първенство по лека атлетика за хора с увреждания в Лондон в дисциплината скок дължина. Състезанието започва в 22:20 ч. българско време, а 23-годишният параолимпиец, чието лично постижение е 6.26 м, е осми в стартовата листа. Желаем му успех и късмет! Напомняме, че в понеделник, 17.07.2017 г. Антоан стана 7-ми в крайното класиране на троен скок с резултат 12.99 м, а в събота - 15-ти юли, взе 12-та позиция на 100 м с 11.69 сек. Калина Христова - още една от спортистите - чудо на „Еврофутбол", също трупа активи за спортната слава на България на европейски терен. Калина и Ивет Илиева (отборът на България по тенис на маса за кадетки до 15 години) заеха 13-ото място на европейското младежко първенство в Гимараеш (Португалия). Двете момичета победиха с категоричното 3:0 състава на Словакия и така влязоха в ТОП 16 на Стария континент. Браво!  

Топ лекар по ин витро е дрогираният шофьор от ”Тракия”

http://dnes.dir.bg/news/katastrofa-mvr-ivan-sigridov-26082839

Дрогираният и пиян шофьор на БМВ, блъснал "Бентли" на магистрала "Тракия" в неделя, е един от най-известните специалисти по ин витро у нас - д-р Иван Сигридов.

Ало измамници взеха 16 000 лева от перничанка

https://www.24chasa.bg/novini/article/6344459

Ало измамници взеха 16 000 лева от перничанкаПерничанка на 77 г. е измамена с 16 000 лева, съобщи регионалният говорител на МВР Венцислав Алексов. Използвана е позната схема с провеждаща се полицейска акция. Вчера около обяд на домашния телефон на самотно живеещата жена се обадил мъж, който се представил за полицейски служител и заявил, че в града се провежда специализирана полицейска

Обвиниха нашенец, присвоил ремарке на швед с фалшив договор

https://www.24chasa.bg/region/article/6344457

Обвиниха нашенец, присвоил ремарке 
на швед с фалшив договор29-годишен мъж е привлечен към наказателна отговорност за присвояване и подправка на документ, съобщи МВР. В периода от 11.09.2013г. до 04.11.2013г. в гр. Велико Търново М.И. от с. Петко Каравелово противозаконно присвоил ремарке за лек автомобил на стойност 3700 лева, собственост на шведски гражданин. М.И.

Организациите на магистратите без право на външно финансиране

http://www.moreto.net/novini.php?n=355802

Организациите на магистратите вече няма да имат право на външно финансиране. Това предвиждат промените в Закона за съдебната власт, които бяха приети днес на първо четене в парламента. Измененията, внесени от управляващото мнозинство, бяха одобрени със 116 гласа "за", 6 "против" и 52 въздържали се и почти без дебати.

Боршош е обвинен, че неправомерно похарчил над 1.7 млн. лв.

http://www.mediapool.bg/borshosh-e-obvinen-che-nepravomerno-poharchil-nad-17-mln-lv-news266816.html

Бившият изпълнителен директор на НДК Мирослав Боршош бе обвинен в безстопанственост в сряда заради това, че неправомерно е похарчил над 1.7 млн. лева, отпуснати от правителството целево за ремонт на двореца по повод предстоящото европредседателство на страната ни. На обвиняемия бе определена най-леката мярка за неотклонение – "подписка", съобщиха от прокурорското антикорупционно звено. Боршош се яви на призовката с адвокат Даниела Доковска, но отказа подробен коментар по делото, като уточни, че ще изложи позицията си пред парламентарната комисия за ремонта на НДК. "Не се отказвам от всичко, което съм свършил през тези две години. Всичко, което сме постигнали, е било по законен път", каза единствено той, добавяйки, че разследващите не са му представяли никакви доказателства. Малко по-късно от прокуратурата обявиха, че обвиненията му са за това, че с част от отпуснатите за ремонта на НДК средства той е покрил разходи, които не са свързани с ремонта за европредседателството. Става въпрос за общо 1 718 243 лева, които Боршош е похарчил в периода между август м.г., когато правителството отпусна допълнителни 17 млн. лева на НДК, и януари т.г. Освен това той ще отговаря и за нецелевото използване на още 28 399 лева, които са платени по два едногодишни договора за лизинг на "Лексус ЛС 600". Именно това луксозно возило използваше самият Боршош, докато все още управляваше НДК. Според разследващите на 9 септември 2015 г. той е поискал от правителството да му бъдат предоставени служебни коли, въпреки че дворецът е разполагал със "Ситроен С4" и бус "Хюндай". Месец по-късно правителството все пак взело решение да зачисли на НДК "Пежо 607", но още преди това, на 18 септември 2015 г., Боршош сключил договор за оперативен лизинг за "Лексус"-а на стойност 14 199 лева. "Изпълнителният директор не е прекратил договора за оперативен лизинг, а на следващата година (на 27.09.2016 г.) отново е сключил договор при условията на оперативен лизинг за автомобил "Лексус ЛС 600", за което отново са заплатени средства в размер на 14 199 лева", допълват от прокуратурата. Разследващите уточняват, че повдигнатите на Боршош обвинения са в резултат от свидетелски показания и съдебно-счетоводна експертиза, като към този момент те са работни и делото продължава. Както вчера стана ясно, прокуратурата проверява над 4000 договора с външни изпълнители, сключени от обвиняемия. В момента тече и проверка на Агенцията за държавна финансова инспекция, чиито резултати също ще бъдат изискани от разследващите. Нейната цел е да провери законността на проведените обществени поръчки за строителство и ремонт на НДК преди европредседателството ни догодина.

Боршош с обвинение за ремонта на НДК

http://www.mediapool.bg/borshosh-s-obvinenie-za-remonta-na-ndk-news266816.html

Прокуратурата обвини бившия изпълнителен директор на НДК Мирослав Боршош за нецелесъобразно използване на средства, отпуснати за ремонта на двореца във връзка с предстоящото европредседателство на България. Пред журналисти той обясни, че е поискал да види доказателствата срещу него, но разследващите му отказали. “Не се отказвам от всичко, което съм свършил през тези две години. Всичко, което сме постигнали, е било по законен път“, каза той. Боршош отказа да коментира обвинението си, като обеща да изложи своята позиция по случая на предстоящото си изслушване от специално създадената парламентарна комисия за НДК. Очаквайте подробности.

Вижте как спасяват бедстваща яхта край Поморие (Видео)

https://www.24chasa.bg/region/article/6344424

Вижте как спасяват бедстваща яхта край Поморие (Видео)Бедстваща яхта с шестима души на борда бе спасена край Поморие, след като счупила мачта.  Кадри и видео на част от спасителната операция ни изпрати верен читател на 24 часа. От видеото се вижда как лодка за парасейлинг дърпа на буксир бедстващия плавателен съд. За щастие инидентът е станал близо до брега, в акваторията на Поморийския залив.

Горски пожари нанесоха щети на къщи в Невада и наложиха евакуация в Калифорния

https://www.24chasa.bg/novini/article/6344431

Горски пожари нанесоха щети на къщи в Невада и наложиха евакуация в КалифорнияГорски пожари нанесоха щети на 12 къщи в американския щат Невада и принудиха жители да напуснат селища в околностите на Националния парк Йосемити в щата Калифорния, предаде Асошиейтед прес, цитира БТА. Йосемити остава отворен за посетители, но пламъците заплашиха над 1500 жилищни и други сгради в планински селища на югозапад от парка.

Тръмп назначи бившия губернатор Джон Хънтсман за посланик в Русия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6344468

Тръмп назначи бившия губернатор
Джон Хънтсман за посланик в РусияПрезидентът на САЩ Доналд Тръмп назначи Джон Хънтсман, опитен дипломат и бивш губернатор на щата Юта, за посланик в Русия, на фона на силно напрежение с Москва, предаде БТА. 57-годишният Хънтсман е републиканец, служил като посланик на САЩ в Китай от 2009 до 2011 г. по време на управлението на президента Барак Обама. През 1992 г.

Началникът на френските въоръжени сили подаде оставка

http://www.cross.bg/sili-nachalnikut-frenskite-1549533.html

/КРОСС/ Началникът на генералния щаб на френските въоръжени сили генерал Пиер дьо Вилие подаде оставка, това съобщават световните агенции, цитирайки публикувано днес негово комюнике. Той се оттегля на фона на дълбоките си разногласия с президента Еманюел Макрон заради предложеното орязване на бюджета за отбрана. Наскоро Дьо Вилие възнегодува в парламента срещу планираното намаляване на средствата за въоръжените сили, но бе порицан остро от Макрон. В комюникето генералът казва, че се е опитвал да поддържа френските въоръжени сили в готовност да вършат своята все по-трудна работа с наложените им финансови ограничения. "При сегашните обстоятелства не смятам, че повече съм в състояние да осигурявам устойчивостта на военния модел, който вярвам, че е необходим, за да гарантира защитата на Франция и французите, днес и утре, и да поддържа амбициите на нашата страна", така той аргументира своето оттегляне. Началникът на френския генерален щаб е връчил оставката си на президента, който я е приел.  

Боршош вече е обвиняем

http://pogled.info/bulgarski/borshosh-veche-e-obvinyaem.87718

/Поглед.инфо/ Бях привлечен като обвиняем за нецелесъобразно изразходване на средства. Това каза Мирослав Боршош, след като получи обвинението си във връзка със скандала с НДК.

„Газпром“ започна строителството на втората тръба на „Турски поток“

http://clubz.bg/56362-%E2%80%9Egazprom%E2%80%9C_zapochna_stroitelstvoto_na_vtorata_tryba_na_%E2%80%9Eturski_potok%E2%80%9C

ИКОНОМИКА природен газ(1)

„Газпром" ускорява изграждането на "Турски поток" и започва строителството на второто разклонение, което по план е предназначено за европейския пазар, съобщава в. "Ведомости".

Според източници на изданието вече са положени към 20-25 км от втората тръба по дъното на Черно море. Новината идва в момент, в който премиерът на България Бойко Борисов обяви, че е поискал от Брюксел одобрение да започне преговори с Русия за директна газова тръба до България, както и че след спирането на "Южен поток" Европа станала зависима от Турция за газови доставки.

Строителните работи се извършват от кораба Audacia на швейцарската компания Allseas, която спечели търга на „Газпром“

По данни на сайта marinetraffic.com в момента той се намира на няколко километра южно от селото Малый Утриш. Местоположението и движението му отговарят на информацията за изграждане на втора тръба, коментира „Ведомости“.

По план "Турски поток" трябва да бъде с две тръби с капацитет от по 15,7 млрд. куб. метра годишно. Първата е предназначена за турските потребители на руския гигант, а втората – за клиентите в Европа. 

На този етап обаче няма яснота накъде ще поемат тръбите, след като излязат на турския бряг.

Първоначалните планове бяха Европа да купува газ от "Турски поток" от газов хъб на границата между Турция и Гърция. 

В последните дни обаче бяха подписани няколко споразумения за изграждане на съоръжения, които повтарят трасето на "Южен поток", но този път от Турция, през България, Сърбия и Унгария до газовия хъб „Баумгартен“ в Австрия.

Досега „Газпром“ е съобщавал само за изграждането на първото разклонение на „Турски поток“. Преди седмица министърът на енергетиката Александър Новак обяви, че вече са положени 50 км от тръбопроводите с обща дължина 950 км, което се извършва от три товарни кораба. Audacia работи само в плитки води, а на 23 юни щафетата е поел лидерът в бранша Pioneering Spirit, чиято работна скорост е по 5 км на ден. 

Новак подчерта, че Турция все още не е одобрила окончателно точките за излизането на тръбопровода на нейна територия, но ще го направи „в близко бъдеще“.

„Ведомости“ припомня, че първоначално е бил планирано газопроводът да се състои от четири тръби. „Газпром“ оценява стойността на 11.4 млрд. евро. През октомври 2016 г. бе решено да се намали капацитета на тръбопровода наполовина. Капацитетът на всяка една тръба на изхода се предвижда да бъде 15,75 милиарда кубически метра.

През юни 2017 г. зам.-председателят на Управителния съвет на „Газпром“ Андрей Круглов заяви, че сегашната оценка за инвестиции на „Газпром“ в изграждането на „Турски поток“ е 6 млрд. долара.

Първата тръба трябва да бъде готова до март 2018 г. Официално от „Газпром“ отказват да коментират дали е започнало строителството на втората.

Много е вероятно ускоряването на строителството на „Турски поток“ да доведе до нови санкции от страна на САЩ“, коментира директорът на Центъра по енергетика на Научно-технологичния комплекс „Сколково“ Татяна Митрова. 

До 8 години затвор може да получи Боршош, ако го признаят за виновен

https://offnews.bg//temida/do-8-godini-zatvor-mozhe-da-poluchi-borshosh-ako-go-priznaiat-za-vino-660876.html

Бившият изпълнителен директор на НДК Мирослав Боршош официално беше обвинен от прокуратурата за ощетяване на бюджета с повече от 17 млн. лв. и за умишлена безстопанственост. 

По тези текстове от Наказателният кодекс максимално предвиденото наказание е до 8 години затвор. 
Обвинението е по разследване на СЗА, образувано на 08.06.2017 г. по материали от извършена от ДАНС проверка.

Според прокуратурата Боршош е похарчил целеви средства за плащане на разходи. Парите - 17 млн. лв., са отпуснати с решение на Министерския съвет, като са били предназначени за преустройството, модернизацията и адаптирането на основната сграда на НДК за нуждите на българското председателство на Съвета на Европейския съюз през 2018 година.

От събраните до момента доказателства е установено, че след получаването на средствата, в периода от 23 август 2016 г. до 31 януари 2017 г. в нарушение на Закона за публичните финанси, Мирослав Боршош е разпоредил част от целевите средства – в размер на 1 718 243 лева да бъдат изразходвани за заплащане на разходи, които не са свързани с дейностите, за които са били отпуснати.

От това са настъпили вредни последици за държавата в размер на 1 718 243 лв. , което обоснова ангажиране на наказателната му отговорност за престъплението по чл. 254А, ал.2 от НК.

В хода на разследването е установено, че в периода 18 септември 2015г. – 27 септември 2016 г. бившият шеф на НДК умишлено не е положил достатъчно грижи за управлението на повереното му имущество и от това са последвали значителни вреди за двореца. 

През септември 2015 г. той е поискал от Министерския съвет да му отпуснат автомобили за служебни цели. В същото време НДК е разполагало с лек автомобил „Ситроен С4“ и с микробус "Хюндай“. Въпреки това Боршош е сключил договор при за лизинг на автомобил "Лексус ЛС 600“ за срок от 12 месеца, за което е заплатена сумата от 14 199 лв.

На 16 октомври 2015г. Министерският съвет е уважил искането на Боршош, като му е предоставен за временно ползване автомобил „Пежо 607“. Изпълнителният директор не е прекратил договора за оперативен лизинг, а на следващата година /на 27.09.2016г./ отново е сключил договор при условията на оперативен лизинг за автомобил м.“Лексус ЛС 600“, за което отново са заплатени средства в размер на 14 199 лв.

На Мирослав Боршош е взета мярка за неотклонение „Подписка“.

Повдигнатите днес обвинения са начални работни обвинения. Продължава събирането на нови доказателства и анализ на целия събран доказателствен материал. Продължава анализът на плащания с бюджетни средства не за целта, за която те са били отпуснати, както и анализът на договорите с външни изпълнители, които Боршош като изпълнителен директор е сключвал. Посоченият по – горе договор за оперативен лизинг на лек автомобил „Лексус ЛС 600“ е само един от тези договори. До настоящия момент са изискани всички такива договори, сключени от изпълнителния директор до месец юни 2017 година – над 4 000 на брой.

Веднага след приключването на финансовата инспекция от АДФИ, ще бъде изискан докладът от тази инспекция с оглед констатациите и изводите, касаещи законосъобразността на проведените обществени поръчки за строителство и ремонт на сградата на НДК за нуждите на предстоящото председателство на Р България на Съвета на Европейския съюз през 2018 година.

Българите на работа в Гърция-постигната мечта или просто оцеляване

http://frognews.bg/news_138537/Balgarite-na-rabota-v-Gartsiia-postignata-mechta-ili-prosto-otseliavane/

За някои българи Гърция е мечтан курорт – с обилни слънчеви дни, романтични плажове, изкусителна средиземноморска кухня и оживени таверни. Казват дори, че почивката в южната ни съседка им излиза по-евтино, отколкото на нашето Черноморие.

Задържаха 45-годишен насилник, нарушил ограничителна заповед

https://www.24chasa.bg/novini/article/6344443

Задържаха 45-годишен насилник, нарушил ограничителна заповед45-годишен мъж е задържан за нарушаване на заповед за защита от домашно насилие, съобщиха от полицията във Велико Търново. Около 04:00ч. призори в сряда 62-годишен мъж подал сигнал, че М.И. е в дома му в гр. Горна Оряховица, въпреки, че му е забранено да доближава жилището. На криминално проявения за хулиганство и кражби М.И.

Специален закон спира презастрояването в София

http://dnes.dir.bg/news/stroitelstvo-gerb-prezastrojavane-zakonoproekt-gradinki-kabinet-borisov-3-betonirane-26084106

Междублокови пространства, детски площадки, част от зелената система на София, да не могат да променят предназначението си, предлага ГЕРБ. Вдигат и глобите.

7-годишно българче спечели медали на конкурс за таланти в Холивуд

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6344456

7-годишно българче спечели медали на конкурс за таланти в Холивуд7-годишният Алекс Йорданов се завърна с медали от световен шампион по изпълнителни изкуства в Холивуд, съобщава “bgonair“.  Там той зашемети журито с изпълнения като модел и таньор. "Това е огромен успех за България. Това е един от най-големите шампионати в световен мащаб. Той се провежда за 21-ва поредна година и в него участват хора от повече от

Мирослав Боршош получи две обвинения, застава зад свършеното в НДК (обновена)

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/07/19/3009281_miroslav_borshosh_poluchi_dve_obvineniia_zastava_zad/?ref=rss


Доскорошният шеф на НДК Мирослав Боршош бе привлечен към наказателна отговорност за нецелево разходване на част от отпуснатите от кабинета 17 млн.лв. заради предстоящото председателство на България на Европейския съюз.<br /><br />"Бях привлечен като обвиняем за нецелесъобразно изразходване на средства", каза на излизане от следствието Боршош. Допълни, че е поискал, но не са му били предоставени доказателства по разследването срещу него. Той заяви още, че не се отказва от...

62-годишен гледа канабис в зеленчукова градина

https://www.24chasa.bg/region/article/6344432

62-годишен гледа канабис в зеленчукова градина12 растения канабис са намерени в дом в гр. Стражица, съобщиха от полицията във Велико Търново. На 18 юли при претърсване в дворно място, обособено като зеленчукова градина, собственост на Ф.И. на 62 години, са установени засадени растения от рода на конопа. Те били с височина 170 - 180 см. В РУ Стражица е образувано бързо производство за

Нинова: Нека се обединим около българския национален интерес

https://www.24chasa.bg/novini/article/6344441

Нинова: Нека се обединим около българския национален интерес„Както обещах вчера, проведох разговори с представители на другите парламентарни партии по темата за свободната продажба на земеделска земя и готвените промени в законопроекта от правителството. Поставих въпроса за надмогване на партийните ни различия и да потърсим обединение по тема, която смятам, че е от национален интерес.

Футбол и приключения за усмихнати деца и заети родители

http://www.cross.bg/detza-fytbolni-planinata-1549532.html

/КРОСС/ През делничните дни от летния сезон спортна база „Бояна" и футболна академия „Витоша 13" организират забавен спортен лагер за деца на възраст между 7 и 13 години. Основна част от програмата е отредена за футболни игри, мачове и прохладни разходки в планината с инструктори и водачи. Фитнес треньорът и участник в Сървайвър Станислав Илиев - Финдо ще води специални занимания по оцеляване в планината със съвети и игри, а трасето за горски преходи вече е подготвено и очаква малчуганите. Лагерите ще се провеждат всяка седмица до 25 август, цената е 170 лв. на седмица и включва не само заниманията, но и обяд и междинна закуска с плодове. В програмата се предвиждат още гледане на записи на култови мачове на България, шах, спортни викторини и научна лаборатория със забавни фокуси и химични загадки. За пътуването на участващите деца има две възможности - организиран транспорт всеки ден от и до Национален стадион „Васил Левски", както и приемане на децата всяка сутрин преди 10:00 часа направо на ул. „Асен Георгиев" 31. Местата са ограничени, а записванията вече са активни на телефон 0889 304505 или на academyvitosha@gmail.com. Спортна база „Бояна" е една от най-новите футболни локации в София. Разположен в едноименния квартал с уникална гледка към столицата, комплексът разполага с два футболни терена, съблекални, фитнес и възстановителен център, както и кафе-ресторант с детски кът и панорамна тераса

Мирослав Боршош вече е обвиняем

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/07/19/3009281_miroslav_borshosh_veche_e_obviniaem/?ref=rss


Доскорошният шеф на НДК Мирослав Боршош бе привлечен към наказателна отговорност за нецелево разходване на отпуснатите от кабинета 17 млн. лв. заради предстоящото председателство на България на Европейския съюз.<br /><br />"Бях привлечен като обвиняем за нецелесъобразно изразходване на средства", каза на излизане от следствието Боршош. Допълни, че е поискал, но не са му били предоставени доказателства по разследването срещу него.<br /><br />Той заяви още, че не...

КАТ иска да лови нарушители с необозначени коли

https://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/kat-iska-da-lovi-narushiteli-s-neoboznacheni-koli-6071646

От началото на годината са издадени 180 хил. фиша за превишена скорост, а почти 4 300 автомобила са с прекратена регистрация.

Ед Шийрън възстанови профила си в Twitter

https://offnews.bg//zvezdi/ed-shijran-vazstanovi-profila-si-v-twitter-660871.html

Ед Шийрън възстанови профила си в Twitter, съобщи Independent.

Певецът изтри акаунта си от социалната мрежа, заради критика относно участието му в първия епизод на новия сезон на „Game of Thrones”.

Всички публикации, включващи @edsheeran от 2015-та година насам, бяха премахнати, а 19-те милиона последователи на Шийрън бяха ограничени до 2000.

Певецът имаше план да премахне профила си от Twitter още преди да излезе пилотният епизод на сериала, тъй като не можел да се пребори с кибер омразата.

Ед Шийрън не е първият музикант, участвал в „Game of Thrones”. Барабанистът Уил Чампиън от Coldplay и Гари Лайтбой от Snow of Patrol също са взимали участие в минали сезони, но не са били толкова натрапчиво показани. Именно това разгневи феновете.

Мирослав Боршош обвинен за умишлена безстопанственост

http://dnes.dir.bg/news/prokuratura-ndk-skandalat-ndk-26083958

Прокуратурата обвини Мирослав Боршош за нецелесъобразно разходване на 17 млн. лв. от бюджета от НДК за европредседателството и умишлена безстопанственост.

Тръмп предложи за посланик в Русия застъпник на твърдата политика към Кремъл

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/07/19/3009272_trump_predloji_za_poslanik_v_rusiia_zastupnik_na/?ref=rss


Президентът на САЩ Доналд Тръмп назначи Джон Хънтсман, който оглавяваше посолството на САЩ в Китай и беше губернатор на щата Юта, за посланик в Русия, на фона на силно напрежение с Москва, съобщиха "Ройтерс" и руски издания. Петдесет и седемгодишният Хънтсман е известен с възгледите си на "ястреб" по отношение на Русия. <br /><br />През март първите съобщения, че Хънтсман ще бъде предложен за посланик в Москва, бяха посрещнати с разнопосочни коментари в руската...

ГЕРБ, БСП, патриотите и "Воля" ще искат от ЕК запазване на органиченията за продажба на земя на чужденци

http://www.dnevnik.bg/politika/2017/07/19/3009268_gerb_bsp_patriotite_i_volia_shte_iskat_ot_ek_zapazvane/?ref=rss


Ръководствата на парламентарните група на ГЕРБ, "БСП за България", "Обединените патриоти" и "Воля" са се обединили около идеята да проведат разговори с Европейската комисия (ЕК) за запазване на възможни ограничения за продажба на земеделска земя. Това съобщи днес лидерът на БСП Корнелия Нинова след разговори с другите парламентарните групи, които тя инициира с цел "обединение около националния интерес за запазване на българската земеделска земя".<br...

Промените за групиране на плажовете влизат в парламента наесен

http://www.investor.bg/bulgaria-on-air/462/a/promenite-za-grupirane-na-plajovete-vlizat-v-parlamenta-naesen-243290/

Пазарът определя цената на чадъри и шезлонги на плажа, държавата е само регулатор, каза Николина Ангелкова

Как да освежим дървените лъжици

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/6344451

Как да освежим дървените лъжициПрактични и красиви, но бързо губят цвят и форма. Направете им освежаваща терапия с пчелен восък и етерично масло. Разтопете восъка и добавете същото количество бадемово масло или зехтин. Оставете да изстине и намажете дървените прибори. Добре е преди това да изгладите с фина шкурка или пила за дърво острите ръбовете и малките пукнатини.

260 младежи ще се явят на матура по БЕЛ във Варненско през август

http://www.moreto.net/novini.php?n=355799

260 младежи от Варна и региона са подали заявление за първия задължителен държавен зрелостен изпит по български език и литература на сесията през август-септември. На 17 юли изтече крайният срок за подаване на документи за явяване на матура.

Разпитали Томислав Дончев за НДК

//dariknews.bg/novini/bylgariia/razpitali-tomislav-donchev-za-ndk-2037733

Вицепремиерът Томислав Дончев е бил разпитан във вторник от прокуратурата по разследването за нецелево разходване на средства за европредседателството от бившия директор на НДК Мирослав Боршош. Това заяви пред журналисти в Съдебнат

Хванаха за втори път русенец пиян зад волана за два дни

//dariknews.bg/novini/bylgariia/hvanaha-za-vtori-pyt-rusenec-piian-zad-volana-za-dva-dni-2037740

Полицаи хванаха за втори път русенец пиян зад волана в рамките на два дни. Това става ясно от съобщение на Областната дирекция на МВР в Бургас.

Борисов: Всичко хубаво, което Господ е сътворил, го имаме на Балканите

//dariknews.bg/novini/bylgariia/borisov-vsichko-hubavo-koeto-gospod-e-sytvoril-go-imame-na-balkanite-2037744

Председателството на Съвета на ЕС е един тип координация между 27-те държави членки и процес, в който трябва да се влезе и в проблемите, които има всяка една от тях. Председателството не значи управление на ЕС, то дава шансове, особено в случая - на Балканите за пр

Строителството в градинки и на небостъргачи в София ще се регулира със закон

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/07/19/3009289_stroitelstvoto_v_gradinki_i_na_nebosturgachi_v_sofiia/?ref=rss


В София ще има само три зони за строителство на небостъргачи над 125 м., глобите за увреждане на културно-историческо наследство се вдигат до 200 хил. лв., а строителството в "зелените системи" ще бъде забранено. Това предвиждат промени в Закона за устройство и застрояване на София, които ГЕРБ ще внесе следващата седмица.<br /><br />"Законопроектът ще предвижда 3 зони, където да могат да бъдат правени високи сгради над 125 метра", каза депутатът от ГЕРБ...

Отстраниха шефката на Пътна полиция в Пловдив

https://offnews.bg//obshtestvo/otstraniha-shefkata-na-patna-politcia-v-plovdiv-660875.html

Началникът на "Пътна полиция" в Пловдив Николина Джамбова е освободена от длъжност, съобщава БНР.

След извършена проверка бяха открити пропуски в работата на сектора и това е една от причините за преместването на Джамбова на друга длъжност. Това заяви директорът на Областната дирекция на МВР Атанас Илков.

Тя е назначена в отдел "Охранителна полиция" като началник на групата за видеонаблюдение. На този етап няма яснота кой ще поеме поста, заеман от Джамбова от октомври 2015-та година.

Боршош вече е обвиняем

https://www.actualno.com/society/borshosh-veche-e-obvinjaem-news_623166.html

Доскорошният директор на НДК Мирослав Боршош официално получи обвинение за нецелево разходване на отпуснатите от кабинета 17 млн. лв. във връзка с предстоящото председателство на България на ЕС. Това стана ясно от неговите думи, след като излезе от сградата на Софийската о

Ще има ли ”гръцки” наводнения и у нас?

http://dnes.dir.bg/news/poroy-navodnenia-potopat-26084031

Със затоплянето на климата, общото количество вода в атмосферата под формата на водна пара неминуемо расте - това са фундаментални физични закони.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване