Пред неизключен микрофон Нетаняху се изказа остро за ЕС

http://www.mediapool.bg/pred-neizklyuchen-mikrofon-netanyahu-se-izkaza-ostro-za-es-news266850.html

Израелският премиер Бенямин Нетаняху бе чут в сряда през неизключен микрофон да казва, че е безумно Европейският съюз да се опитва да поставя постигането на мир с палестинците като условие за сближаването между Израел и ЕС, предаде Асошиейтед прес. Това се е случило на днешната среща в Будапеща на Нетаняху с премиерите на страните от Вишеградската група - Полша, Словакия, Чехия и Унгария, когато изказването на израелския премиер случайно е било чуто от журналисти. Нетаняху разкритикува ЕС заради безумното според него становище на съюза, че първо трябва да се реши израелско-палестинският конфликт, а после да се работи за по-тесни търговски връзки. Това е лудост, това наистина е лудост, каза израелският лидер. ЕС е единственото обединение на страни в света, което поставя политически условия за развитие на отношенията си с Израел, каза Нетаняху и добави, че Русия, Китай и Индия имат желание да правят бизнес с Израел въпреки политиката. Той освен това заяви, че Израел е поразявал в Сирия "десетки и десетки пъти" ирански автоколони с оръжие, предназначено за "Хизбула". По-рано четиримата премиери от Вишеградската група призоваха за подобряване на отношенията между Израел и ЕС, предаде Ройтерс.

Рибари протестират в Бургас

http://www.cross.bg/duno-morskoto-razoravat-1549580.html

/КРОСС/ Те искат забрана корабите да разорават морското дъно Забрана корабите да разорават морското дъно в едномилната зона чрез така нареченото тралене. Това поискаха рибари на протест пред Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури в Бургас. Представители на рибарски сдружения се събраха, за да напомнят за исканията си месец преди откриването на есенния риболовен сезон. Според тях липсата на контрол ще унищожи морското дъно и рибата.    

Аню Ангелов: Не сме държали нищо скрито

http://frognews.bg/news_138572/Aniu-Angelov-Ne-sme-darjali-nishto-skrito/

По мое време всичко по работата на Министерството на отбраната, свързано с инвестиционния проект, беше явно и всички документи са явни. Не сме държали нищо скрито. Бюджетът на армията бе съкратен с близо 40% през 2010 година и бе преценено, че модернизацията на ВВС трябва да се осъществи в рамките на 700 млн. лева. Изптатихме запитвания до различните производители.

Валери Симеонов: Няма проект за отпадане на клас "прослужено време"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6345466

Валери Симеонов: Няма проект за отпадане на клас "прослужено време"В момента няма изготвен проект за промени в Кодекса на труда за отпадане на така наречения клас "прослужено време". Това обяви в парламента вицепремиерът Валери Симеонов. Той уточни, че е изразил лично мнение относно необходимостта този клас да отпадне, предава БНР. Недейте да забравяте, че аз не идвам от приют за безработни или пък за социално

Жилищното строителство в САЩ се възстановява по-бързо от очакванията

http://www.investor.bg/novini/122/a/jilishtnoto-stroitelstvo-v-sasht-se-vyzstanoviava-po-byrzo-ot-ochakvaniiata-243331/

Въпреки отскока жилищното строителство изгуби инерция след силните ръстове през четвъртото тримесечие на 2016 г. и първото на 2017 г.

Осигуряват 5 млн. лева за заетост на повече от 2500 безработни

https://www.24chasa.bg/novini/article/6345343

Осигуряват 5 млн. лева за заетост на повече от 2500 безработниМинистърът на труда и социалната политика Бисер Петков утвърди преразпределение на средствата за активна политика на пазара на труда. Чрез това решение близо 5 млн. лв. неусвоени средства от бюджета на Националния план за действие по заетостта ще се пренасочат към програми и мерки, по които ще се финансират работни места за 2 575 безработни от

Нанков: Подготвен е проект за структурни промени в АПИ заради ТОЛ-системата

http://www.cross.bg/nankov-tol-sistemata-sistemata-1549579.html

/КРОСС/ Подготвен е проект за структурни промени в Агенция „Пътна инфраструктура" заради ТОЛ-системата. Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков по време на изслушването си в Комисията по транспорт във връзка с изграждането и въвеждане в експлоатация на ТОЛ-система за преминаване по републиканските пътища, както и във връзка с актуалността на процедурата по обществена поръчка за системата, предаде репортер „Фокус". Министър Нанков обясни, че относно административната обезпеченост на АПИ е подготвен и внесен проект за структурни промени, изразяващи се в нов устройствен правилник на Агенцията. По думите му целта е укрепването на административния капацитет на АПИ във връзка с реализацията на ТОЛ-системата. Министър Нанков уточни, че е включено създаването на отдел „Електронно таксуване" към Дирекция „Пътни такси и разрешителни". „Новото звено се ангажира с редица дейности", каза регионалният министър. Той поясни, че се очаква новото звено да бъде готово в рамките на месец август. „Същеверемнно в АПИ са предприети и действия за подготовка за обезпечеността на надзора на системата", каза министър Нанков. По думите му на следващ етап се предвижда създаване на предприятие със специално предназначение, което трябва да отговаря във всички аспекти на пътното таксуване

Проверка не откри нарушения с екзотични животни на Златни пясъци

http://www.dnevnik.bg/zelen/2017/07/19/3009682_proverka_ne_otkri_narusheniia_s_ekzotichni_jivotni_na/?ref=rss


Експерти от Регионалните инспекции по околната среда и водите (РИОСВ) във Варна не са открили нарушения при търговия с екзотични животни и защитени видове в курорта "Златни пясъци", където са направили проверка след сигнал на "Дневник".<br /><br />Серията от проверки е разпоредена от министъра на околната среда и водите Нено Димов, информират от пресцентъра на ведомството. Поводът е "зачестили сигнали за използване на такива видове като атракция по...

София подготвя приватизация на "Общинска банка"

http://clubz.bg/56381-sofiq_podgotvq_privatizaciq_na_obshtinska_banka

Решение за откриване на призатизационна процедура за продажба на дела на София в "Общинска банка" ще гласува Столичният общински съвет на заседанието си днес. Докладът за попълване на Годишния общински план за работа по приватизация и следприватизационен контрол в София с продажба на акциите на общината от капитала на банката е внесен от съветника от десницата и говорител на "Нова република" Трайчо Трайков.

Предложенето вече е било прието от комисиите по икономика и финанси в  общината и единствено представителите на БСП били против. 

София е мажоритарен собственик в "Общинска банка" с дял от 67.5%. Това е втори опит да се стартира процедура по продажба. Предишният опит бе прекратен през юли 2014 г. заради кризата с КТБ. 

Ако Столичният общински съвет даде съгласие за приватизация, ще бъде обявен конкурс за търсене на купувач. За посредник е избрана компанията "Грант Торнтън". Сделката трябва да бъде одобрена от Българската народна банка. По думите на общинския съветник Стоян Александров, който е бивш финансов министър и банкер, цялата процедура по приватизацията ще отнеме повече от 1 година.

Трайков предлага в доклада си Столичният общински съвет да има право да "одобри резултатите от процедурата". Самата тя ще се координира от Столичната общинска агенция за приватизация и инвестиции. Основен мотив за предложението за приватизация на "Общинска банка" е това, че моментът е подходящ, тъй като трезорът е показал стабилни резултати от стрес тестовете. Активите възлизат на 1,325 млрд. лева.

"Тракия" отесня, може да се разшири с по едно платно

http://clubz.bg/56380-trakiq_otesnq_moje_da_se_razshiri_s_po_edno_platno

Зам.-министър Николай Нанков

Магистрала "Тракия" може да се разшири с по една лента в двете посоки поне в участъка от София до Пловдив. Това стана ясно от изслужването на регионалния министър Николай Нанков пред транспортната комисия в Народното събрание.

"В момента се разглеждат различни варианти за осъществяването на проекта, тъй като след четири години ситуацията ще бъде много тежка", коментира Нанков.

Според данните от трафик камерите в пиковите летни дни на 2015 г. и 2016 г. по трасето са преминавали по 32-33 000 автомобила на денонощие, а през най-натоварения ден - 31 август, са отчетени над над 37 000. 

На срещата си с посланиците днес премиерът Бойко Борисов няколко пъти изтъкна, че "Тракия" е "отесняла" и трудно побира трафика към морето и обратно. При последното си посещение в Бургас той дори бил принуден да кара в региона на Ямбол със скорост, каквато може да се развива и на бул. "Цариградско шосе" в столицата. 

Изслушването на министър Нанков пред транспортната комисия всъщност бе по заплетения казус с търга за тол системата.

Повече от година процедурата блокирана от жалби в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) от различни участници. Последно търгът беше подновен през май, но кандидатите получиха абсурдно кратък срок да подадат оферти - 24 часа. И съвсем естествено последваха нови жалби.

Днес министър Нанков съобщи, че МРРБ се готви да заведе насрещен граждански иск срещу фирмите заради опити за "злоупотреба с право и пропуснати ползи".

По думите му Законът за обществените поръчки е "доста либерален" в частта с правото на обжалване.

Заради евентуалното въвеждане на тол системата се налагат структурни промени в пътната агенция в идния месец. Ще бъде създаден отдел "Електронно таксуване" към дирекция "Пътни такси и разрешителни", допълни Нанков.

Полиция глобява нудистите от плаж „Делфин“

https://offnews.bg//turizam/politcia-globiava-nudistite-ot-plazh-delfin-660912.html

Полиция е била извикана днес на плаж „Делфин“, алармираха почиващи там. Ивицата от десетки години се ползва от нудисти, но от тази е отдадена под наем. От няколко месеца между плажуващите натуралисти и стопанинът на плажа има напрежение.

Днес нудистите са били посетени от полиция, разказаха почиващи на плажа. Няколко униформени от управлението в Царево са пристигнали и са изчакали и служители от общината. Полицията е пристигнала по подаден сигнал от страна на наемателя на ивицата. От МВР поясниха, че са длъжни да реагират на подобно оплакване.

Наложени са глоби, но по общинската наредба за опазване на обществения ред и околната среда на територията на Община Царево и по конкретно – по чл. 8, ал. 3, която гласи:

„Забранява се по всяко време на годината:
3. през всяко време на денонощието непристойно и скандално поведение и други прояви, които нарушават общоприетите норми на морал и благоприличие, по улици, площади, паркове и други обществени места или обществени и /или жилищни сгради“

Туристи пък разказаха възмутени, че спасителка заявила, че голите изглеждали отвратително и нямало да ги извади от водата.

Още миналата седмица, кметът на Царево Георги Лапчев каза, че нудистите на плажа може да бъдат санкционирани по подобен начин, защото плажът може да се сметне за обществено място, а голото тяло - за непристойно поведение. Реално - голото къпане нито е разрешено, нито е забранено със закон. А тълкуването на наредбите е субективно, защото по този начин, за непристойно поведение могат да се глобяват стотици, ако не и хиляди жени, които се пекат по монокини на плажа. Интересно в случая би било едно решение от страна на български съд - дали нудистите трябва да бъдат поставени извън закона и да бъдат заклеймени като хулигани, имали "наглостта" да се съблекат голи на плажа.

Обещаният скок към е-администрация звучи добре, но само на пръв поглед

http://www.mediapool.bg/obeshtaniyat-skok-kam-e-administratsiya-zvuchi-dobre-no-samo-na-prav-pogled-news266849.html

Когато преди година станаха факт промените в Закона за нормативните актове, които въвеждат задължителна оценка на въздействието на всяко законодателно предложение (ДВ, бр. 34/03.06.2016 г.), много анализатори изразиха надежда, че с този институт българският законодателен (и нормотворчески) процес ще стане много по-ясен и предвидим, а законите ще могат да водят до очакваните от вносителите им резултати. Оказа се обаче, че внесените в Народното събрание законопроекти невинаги подлежат на оценка на въздействието, а властта не дава индикации, че е променила обичайния си начин на приемане на правила – чрез бърза реакция на някакво събитие, на което е даден обществен отзвук, а не след внимателно обмисляне и планиране. (Този начин на действие не е типичен само за една или няколко партии или администрации, а се отнася до целия български нормотворчески процес в последните 20 години.) През юни 2017 г. бяхме изненадани от няколко опита за цялостна трансформация на правилата. На първо място на извънредно заседание на Министерския съвет беше предложена радикална и скоростна електронизация на администрацията – процес, започнал през 2006 г. и неприключил 11 години по-късно, който едва ли ще бъде ускорен до степен, че за два месеца да постигне коренна промяна. След това в Народното събрание беше внесен проект за изменение на Административнопроцесуалния кодекс, който също си поставя за цел да забърза всички административни дела (тези, при които се обжалват актове на изпълнителната власт или се търсят обезщетения от нея), като въведе редица институти като електронизация на съдебния процес. Същевременно се предвижда и въвеждане на по-високи такси за достъп до правосъдие, за да не се "задръстват" съдилищата с дела, които имат предизвестен резултат. В следващите редове ще се опитам да изясня защо тези инициативи, макар може би да звучат добре, са обречени да не постигнат декларираните цели, ако не бъдат подложени на внимателен анализ и поставят за разглеждане принципни въпроси. Но бързите резултати се постигат не чрез незабавна законодателна реакция, а чрез изграждане на стройна и предвидима система от правни принципи, която води в почти всички случаи до един и същ очакван от гражданите резултат, а отделните правила се синхронизират помежду си и работят като добре смазана система, а не като сбор от хаотични кръпки в законодателството, неуместно пришити на старата дреха, защото са с различен цвят. Връзки между институциите – удобство за гражданите или още по-голям хаос? На споменатата по-горе пресконференция беше лансирана идеята за директна връзка между нотариусите и пътната полиция, защото по този начин продажбата на автомобил можела да стане без никакво ходене в КАТ. На пръв поглед идеята звучи много добре – по-малко бюрокрация, лесни сделки с автомобили и т.н. Тя обаче се сблъсква с някои наглед остарели норми, които са залегнали в законодателствата в почти цяла Европа. Чл. 183, ал. 1, т. 1 от Закона за движението по пътищата (ЗДвП) предвижда, че водач на автомобил, който не носи със себе си свидетелство за регистрация на управляваното моторно превозно средство, се наказва с глоба от 10 лева. Дори и документите да се изпращат автоматично от нотариусите, това не освобождава купувачите на моторно превозно средство от задължението да се явят в пътната полиция, за да получат вече издаденото свидетелство за регистрация (т.нар. талон), защото в противен случай ще се изправят пред нуждата да управляват автомобила, носейки в себе си куп документи с формат лист А4, с които да удостоверяват, че са купили автомобила от лицето, посочено в свидетелството за регистрация. Ако не го направят – при всяка проверка на пътя те ще бъдат наказвани с 10 лева глоба. Премахването на нуждата да се отиде до съответното полицейско управление може да бъде осъществено по три начина – или ако се създадат електронни свидетелства за регистрация, или ако същите въобще отпаднат, или ако се уреди изпращането на тези свидетелства физически по пощата. Първите два случая очевидно не са удачни начини за реализиране на електронни мерки за управление, защото пречат на бързи проверки на пътя, които биха могли да установят отнемането на един автомобил чрез престъпление. Освен това премахването на физическото удостоверение за регистрация ще направи пътуването с автомобил в чужбина практически невъзможно, защото другите държави все още изискват физически документ за регистрация. Уреждането на сигурен начин за доставка на документите пък създава за гражданите много повече разходи, тъй като независимо кой фактически ще плати куриерската услуга (дали МВР или купувачът на автомобила), сметката накрая поемаме ние, гражданите (или пряко като такса, или чрез данъците). Тоест, и този начин за реализация на идеята не работи добре. Още повече, че в някои случаи на регистрация автомобилът трябва физически да отиде до пътната полиция, за да му бъде извършен технически преглед. Но ако държавата беше възприела по-глобален подход в електронното управление, който да обхване всички сделки, извършвани пред нотариус, то вероятно затрудненията щяха да бъдат далеч по-малко. Като пример за недостатъците на досегашния подход е достатъчно да споменем последната "кампания" в това отношение – мерките срещу "кражбата на фирми", въведени в края на 2016 г., които се оказаха лесно заобиколими, защото в закона се допусна изключение, при което някои сделки не се заверяват нотариално. Цялостното решение обаче се постига не чрез промени в Закона за движението по пътищата, а в Закона за нотариусите и нотариалната дейност. Съгласно чл. 28б от този закон нотариусите са длъжни да имат електронна система, в която централно да се запазва целият им архив в дигитална форма. Но няма правила, които да предвиждат възможност нотариусите да използват идентификационните си данни в тази система, за да комуникират с държавните органи. А това не би било особено трудно. Тъй като нотариусите вече са задължени да сканират документи и да ги пращат в електронната система, с малки разходи за оборудване със съответните четци, законът би могъл да ги задължи да използват особен вид електронен подпис – с по-висока защита, с който да изпращат сканираните документи не само до вътрешната си система, а и до съответните държавни регистри – имотен, търговски, на автомобилите. Така нотариусът ще може служебно да регистрира в КАТ покупката на автомобил, но и служебно да заяви вписване на нотариален акт за покупката на имот или пък документите, необходими за прехвърлянето на фирма. Това би създало улеснения не само на нотариуса. Щом КАТ разбере, че е извършена сделка с автомобил и получи електронния образ на сключения договор, подписан по сигурен начин с електронния подпис на нотариуса и отразен с точно време на сключване в системата на Нотариалната камара, то за служителите там не би било трудно да разберат дали договорът е сключен законосъобразно и веднага да се заемат да издадат ново удостоверение за регистрация на новия собственик. Така гражданинът все пак ще трябва да се яви пред полицейските органи, но няма да има нужда да чака на опашка, защото неговите документи ще са готови – той само трябва да представи личната си карта (и евентуално да заплати такса, което може да стане с банкова карта за по-малко от минута), за да получи вече готовите документи. Очевидно е, че истинското и цялостно разрешаване на проблема е възможно не със спешни мерки "на парче”, а с комплексни решения, които ще отнемат съвсем малко повече време (може би няколко месеца), но ще се спестят много повече неудобства на гражданите. Свидетелството за съдимост – бързина срещу право на личен живот Другата предложена на въпросната пресконференция идея беше свидетелството за съдимост да отпадне "до няколко седмици, ако не се налагат нормативни промени". Тази заявка също може би звучи добре на пръв поглед – това свидетелство се изисква в много случаи, а издаването му изисква време и усилия за гражданите, които се редят на опашки в районните съдилища, за да го получат. Тук обаче се сблъскваме с още един концептуален проблем на законодателството, който няма задоволително решение за момента – този за запазването на личния живот на гражданите при електронна обработка на данните им. Преди да говорим за него обаче е редно да споменем какво никой от участниците в пресконференцията не каза – че и сега може да се издаде електронно свидетелство за съдимост. Това става за няколко минути от сайта cs.mjs.bg, но съществува едно малко затруднение – заявката за издаване на свидетелството изисква електронен подпис. Изискването е предвидено, за да не може всеки да научава данните за съдимостта ви, а да е сигурно, че точно вие изисквате да издадете свидетелство за съдимост на себе си. Проблемът с това, че малко хора имат електронен подпис, би трябвало да отпадне през 2018 г., когато ще влезе в сила Законът за електронната идентификация, който предвижда средства за електронна идентификация да се въведат в личните карти на всеки български гражданин, ако той изрично не откаже това. Засега реализацията на този проект се бави, а той би улеснил много не само издаването на електронни свидетелства за съдимост, но и редица други административни услуги – издаване на актове за гражданско състояние, плащане на данъци, получаване на осигурителна информация, заявки за болнични и т.н. Но да се върнем на първия въпрос – защо не е подходящо всеки да може да разглежда свидетелството ви за съдимост? Причината за това се крие в начина, по който държавата третира осъжданите – ако вие бъдете осъдени за престъпление, то независимо от изтърпяването на съответното наказание по Наказателния кодекс (НК), като например лишаване от свобода, пробация или глоба, законът ще ви лиши и от някои други права. Осъдените в някои случаи не могат да извършват търговска дейност, да управляват чужди пари, да заемат постове в държавната администрация и т.н. НК обаче предвижда, че тези последици не траят безкрайно във времето – ако един осъден престъпник покаже примерно поведение и не извършва повече престъпления, то последиците от осъждането (забраните) отпадат след определен срок. Тези срокове са уредени по различен начин и чл. 85 – 88а НК предвиждат различни последици след изтичане на различни видове срокове – например при така наречената "непълна" реабилитация един осъден ще може да управлява чужди финансови средства след изтичане на 3 години от изтърпяване на наказанието си (ако е бил осъден на лишаване от свобода за по-малък срок), но няма да може да стане полицай още две години след това, защото за него "пълната" реабилитация настъпва, ако 5 години след изтърпяване на наказанието си (или след изтичане на изпитателния срок при условната присъда) има добро поведение. Затова и не съществува универсално "свидетелство за съдимост" и винаги преди издаването на конкретно поискано заявителят трябва да посочи за какво точно ще му е необходимо, за да се прецени и каква информация ще съдържа то. Така например, ако съд поиска свидетелство за съдимост, то в него се отразяват всички осъждания, дори и тези, за които е настъпила реабилитацията, защото съдът следва сам да прецени това. Ако свидетелството е поискано за постъпване на работа като полицай, там се отразяват и престъпленията, за които осъденият е частично реабилитиран, защото той все още не може да работи като полицай в тези случаи. Ако свидетелството обаче е за постъпване на работа като счетоводител, в него ще е отразено, че човекът не е осъждан, тъй като е реабилитиран за този вид последици от осъждането. Така от ключова важност за издаването на свидетелство за съдимост се оказва въпросът за кого е предназначена информацията от него и за удовлетворяване на каква нужда е предназначено. В момента то се изисква като че ли от всеки кандидат-работодател за всичките му служители. Но Наредбата за документите, които са необходими за сключване на трудов договор предвижда, че свидетелство за съдимост следва да се изисква само когато в закон или друг нормативен акт (правилник, наредба) е посочено, че осъдени не могат да заемат определена длъжност. Ако това изискване се спазваше, опашките пред бюрата "Съдимост” при районните съдилища щяха да са доста по-малки. Същевременно няма обществена полза в неограниченото изискване на свидетелства за съдимост от работодателите, защото то се превръща в сериозна пречка изтърпелите наказанието си граждани да си намерят работа. А ако не си намерят работа, голяма е вероятността да извършат ново престъпление. Няма никаква обществена полза и в това данните, че колегата ви по бюро е бил осъждан за пушене на марихуана преди 20 години като 16- годишен, да стават публично достояние. Законът е предвидил, че щом за този период този човек не е осъждан за нещо друго, то той не може да бъде разглеждан като престъпник и държавата не следва да разкрива миналите му осъждания на обществото (съгласно чл. 85, ал. 1 НК реабилитираните се считат за неосъждани). Именно тук възниква и големият проблем на публикуването на различни данни за гражданите – за тях може да бъде разкрита чувствителна информация, която не е необходима за целите на закона. Поради това там, където е развито електронното управление, данните са достъпни, но достъпът до тях се контролира и само определени хора могат да ги разглеждат, а отговорността за неправилен достъп до лични данни е изключително сериозна. Например – лекарят може да види медицинското досие на пациента си, но не и данъчната му декларация. В Естония няколко висши чиновници бяха уволнени за това, че от любопитство решили да ровят в медицинското досие на високопоставен държавен служител, без да има необходимост от това. Този проблем има принципно разрешение в чл. 16 от Закона за електронното управление (ЗЕУ), където е въведен принципът, че администрацията обработва лични данни само когато са ѝ нужни. Но това означава също, че частните субекти (например търговците – работодатели) не следва да имат достъп до същите тези лични данни. Уредбата все още е твърде фрагментарна, но дори и такава не позволява разкриване на данни за съдимост за всеки гражданин пред цялото общество. Какво е разумното решение? На първо място – и сега съгласно чл. 2 ЗЕУ, когато бъдещият ви работодател е държавен или общински орган или организация, той не може да изисква от вас свидетелство за съдимост, а е длъжен да се снабди служебно с него. Необходимо е този принцип да бъде подсилен и системно прилаган. За останалите постъпващи на работа е необходимо забързване на проекта за електронната идентификация в личната карта, което ще елиминира опашките. Отново обаче отговорният подход не е в простото премахване на едно правило, а в по-доброто прилагане на принципите на правото. Съдът ви призовава с SMS? В приетия на първо четене проект за изменения в Административнопроцесуалния кодекс (АПК) (със сигнатура 754-01-16) е предвидено още едно улеснение, което отново действа "на парче", а не според установените принципи. Това са начините за призоваване. Съществува системно недоволство на обществото, тъй като в България все още съобщаването на актове на държавните органи и общините се извършва предимно на хартия срещу подпис, а според преобладаващата представа призовкарите са недобросъвестни и неефективни. Причините за тези дефекти са множество, включително претоварването и ниското заплащане на призовкарите (особено на съдебните), но отново прибързаните решения не са най-добрите. И сега процесуалните закони предвиждат възможности за комуникация по телефон и електронна поща. Но проблемите не са във възможността за това, а най-вече в две насоки – много е трудно да се установи на кого принадлежи даден телефонен номер или адрес на електронна поща, а начините да се отметнеш, че не си бил уведомен, са много. Удостоверяването на съобщенията по телефон и електронна поща е архаично – прави се с отбелязване на лист от съдебния служител (т.е. съдът или администрацията трябва да му се доверят напълно, без да разполагат с възможност да проверят достоверността на твърденията му). За да премахне тези недостатъци, законопроектът за изменения в АПК предвижа в § 4 в новия чл. 18а, ал. 3 всеки, който контактува с администрацията, да е длъжен да посочи телефон или адрес на електронна поща. Представете си как това може да бъде направено с възрастна жена, която живее в малко село и кандидатства за помощи за отопление през зимата. Не стига това, ами и определени категории лица (адвокати, държавни органи и всички юридически лица) задължително трябва да посочат електронен адрес, като от него щяла автоматично да се получава обратна разписка, условията за което, според вносителя, са дадени в Регламент (ЕС) № 910/2014 г. Цитираният Регламент обаче не предвижда задължение дадена електронна поща да изпраща "обратни разписки", когато в нея се получи ново съобщение. Същото не е възможно и за гражданите, които пък трябва да настроят телефоните си така, че да потвърждават получаването на SMS. Последното сигурно е възможно, но не съм сигурен дали мога да накарам своя мобилен оператор да го прави и то само ако ме търси държавен орган (представете си как връщате потвърждение за всеки получен SMS на всичките си контакти и какво ще решат приятелите ви за вашия начин на комуникация). Единствено чрез тези потвърждения за получаването съдът ще може да удостовери, че нещо е изпратено. Всеки съдия би предпочел, при толкова ненастроени електронни пощи и мобилни телефони, да призовава по стария начин. И ще продължи да го прави. Или пък, ако е по-недобросъвестен, ще се научи да генерира съобщения за потвърждение, че дадено електронно писмо е пристигнало в определена пощенска кутия (форматът е стандартен и при липса на електронен подпис може да се разбие от всеки средно умел програмист в рамките на няколко часа). Какво е решението? Частично то се съдържа в промените в Закона за съдебната власт от август 2016 г., където са предвидени механизмите за електронна комуникация на съдебните органи. Тези изменения обаче влизат в сила през 2019 г. Обичайното и вече предлагано решение на подобен проблем, което е широко разпространено в Германия, Италия и Естония, се нарича сертифицирана електронна поща. Това е особен вид електронна поща, която при всяко получаване на съобщение издава своеобразна "електронна обратна разписка", подпечатана с електронния печат на доставчика на услугата, който гарантира, че писмото е получено в съответната компютърна система и в посочения час. Информацията е проверима чрез съответни алгоритми, а начинът за промяната ѝ е възможен с разбиването им чрез мощни компютри за период, който при днешната производителност на процесорите отнема между 100 и 200 години. За да има широко разпространение подобна технология, в Естония тя се предлага от държавата, която генерира на всеки гражданин, който поиска, уникален адрес от тип: andrey.georgiev@eesti.ee. Със заявлението на подобен адрес гражданинът или фирмата декларират, че всяко съобщение, получено на електронната поща, ще се смята за лично получено от тях. Възможно е съобщенията, получени на такъв мейл, да бъдат автоматично препращани към друг адрес – например кутия в търговска система за електронна поща. Въвеждането на тази услуга беше предложено в България през 2016 г. и правителството вече има сървър, който може да позволи реализацията на услугата, но реакцията в медиите досега беше от рода "Държавен e-mail? За какво ми е пък това?". Идеята може да се приложи и много по-бързо за някои видове субекти чрез промяна на няколко закона – например адвокатите могат да бъдат задължени да поддържат подобни сървъри под контрола на Адвокатските колегии, които имат достатъчно средства да закупят такава система. При търговците пък може да се въведе задължение за посочване на електронен адрес в търговския регистър, като недостатъкът отново е, че няма да има автоматизирана възможност за връщане на потвърждения, че дадено съобщение е получено. Дори и това би довело до много по-добро призоваване, като същевременно се пазят и правата на получателите, тъй като ще съществува начин да се провери дали даден електронен адрес или телефон наистина принадлежи на определено лице, вместо да се разчита на странните мерки в проекта за изменения в АПК. С други думи – отново споменатото – следването на принципа винаги дава по-добри резултати от въвеждането на спешни мерки. Държавните такси – начин за регулиране на натовареността или средство за осигуряване на отказ от правосъдие? Проектът за изменения в АПК предвижда и още едно съществено изменение, за което не е ясно как се вписва в по-голямата картина на принципите на българското право. Става въпрос за драстичното увеличаване на таксите за обжалване на административни актове, като вече търговците ще плащат минимум 900 лева за това. Любопитна подробност е, че съгласно българското право – чл. 83, ал. 2 от Гражданския процесуален кодекс (ГПК), който в тази част се прилага и по административни дела – чл. 144 АПК, както и чл. 24, т. 3 от Закона за правната помощ – търговците не могат да бъдат освободени от държавни такси по съдебно дело (гражданите могат). Така се оказва, че държавата обвързва правосъдието при търговците с плащането на значителни суми (почти две минимални работни заплати). И то не по техните спорове относно икономическата им дейност, които са с граждански характер, а когато орган на същата тази държава е засегнал с действията си търговеца. По този начин в България ще действат три системи за определяне на съдебни такси – пропорционална такса с минимум, както е по ГПК, такси в абсолютен размер (АПК и тъжбите на гражданите по някои наказателни дела) и пълна липса на такси (при обжалване на административни наказания и присъди). Дебат за това какви трябва да бъдат съдебните такси и как те се отразяват на гражданите обаче така и не е проведен при обсъждане на законодателни идеи. Дискусиите се ограничават изцяло в професионалните общности, като най-често се ограничават до оплакване от високите размери на таксите и липсата на максимуми. А въпросът е твърде важен, защото достъпът до правосъдие е един от най-важните принципи на правовата държава в Европа. Съдът на Европейския съюз също приема, че достъпът до съд не може да бъде ограничаван чрез прекомерно високи такси (решение по делото C-279/09 DEB). В Европа действат, най-общо казано, три основни системи за определяне на размера на съдебните такси – без такси (Франция), минимални такси в абсолютен размер (Великобритания в някои случаи) и пропорционални такси (процент от размера на претенцията – Германия). В последния случай обаче винаги наличието на високи такси се компенсира от широки възможности за освобождаване от такса, когато страната не може да си ги позволи. Излизането от тези три модела би било непонятна стъпка, с която българското право отново ще се прослави като прецедент в района, отново – не в най-добрата си светлина. Поради това отговорният политически подход изисква да се разгърне широк обществен дебат, който да създаде единна философия на съдебните такси в България, а не въпросът да се решава набързо и с оглед други цели, различни от осигуряването на достъп до правосъдие – например ограничаването на злоупотребата със съдебно обжалване на актове, които очевидно са правилни, или разтоварването на определени съдилища въпреки риска да се създаде тежка несправедливост в обществото. В заключение Тенденциите за "ударно" законодателстване продължават да са типични за българската държавна власт, като в много случаи не водят до очакваните резултати. За да настъпи промяна обаче, законотворчеството трябва да се подчини на цялостни концептуални стратегии, които да не остават само на хартия, а да бъдат изпълнявани последователно. Само така гражданите ще могат реално да избират какво да правят за тях политическите сили. Последното в много случаи изисква гражданска активност и информираност, както и сериозна експертна подкрепа, с която обществото да се ангажира да помага на държавата. В противен случай отново българският закон ще прилича на дреха на стар бездомник – толкова занемарена и накърпвана, че е трудно да се разбере каква е била оригиналната кройка.

Поредна наредба на Москов падна в съда

//dariknews.bg/novini/bylgariia/poredna-naredba-na-moskov-padna-v-syda-2037826

Върховният административен съд окончателно отмени наредбата с критериите, по които здравната каса трябваше да подбира болниците, с които да сключва договори. Документът бе внедрен от бившия здравен министър Петър Москов, а идеята му бе каса

"Нова Македония": Договорът с България остава таен и открит за допълнения

https://www.actualno.com/balkani/nova-makedonija-dogovoryt-s-bylgarija-ostava-taen-i-otkrit-za-dopylnenija-news_623263.html

Договорът с България остава таен и открит за допълнения, пише в коментар за последното развитие на българо-македонските отношения вестник "Нова Македония". Изданието пише, че премиерът Заев е готов договорът да бъде подписан на 1 август 2017 г., тъй като на следващия ден Макед

Белгия въвежда израелски мерки за сигурност по ЖП гари

http://www.mediapool.bg/belgiya-vavezhda-izraelski-merki-za-sigurnost-po-zhp-gari-news266848.html

Белгия въведе от сряда допълнителни мерки за сигурност на трите най-големи международни железопътни гари в Брюксел, Антверпен и Лиеж, съобщиха местни медии. Пътниците за международните влакове ще бъдат проверявани за притежание на оръжия и взривни вещества. Проверките ще бъдат избирателни и ще бъдат извършвани от служители, обучени да разпознават подозрително поведение. Въведени са напълно нови технически средства за сигурност, сред които метал-детектори и камери с възможност за лицево разпознаване. Проверките ще засягат един от всеки трима преминаващи пътници. По думите на министъра на вътрешните работи Ян Ямбон, предприетите мерки са същите, каквито се прилагат на летище "Бен Гурион" в Тел Авив. Новите средства за сигурност са стрували 15.7 милиона евро. През март миналата година в Брюксел загинаха 32 души, а 340 пострадаха при терористични удари на летището и в метрото. Миналия месец на Централната железопътна гара в столицата терорист взриви куфар до група пътници, като само по щастлива случайност никой от тях не пострада. За нападенията отговорност пое "Ислямска държава".

Дончев: Не знам дали ще обвинят и мен за НДК

http://dnes.dir.bg/news/tomislav-donchev-skandalat-ndk-26086551

Изпълнението на функциите на принципал на НДК и защитата на интересите на държавата са правени по начин, който рядко се извършва за едно търговско дружество.

4 държави подписаха за Южния газов коридор

http://dnes.dir.bg/news/memorandum-krajat-zhen-potok-uzhen-koridor-26086550

Меморандум за разбирателство по реализацията на Вертикалния газов коридор бе подписан от представители на България, Румъния, Унгария и Гърция.

Откриват игрище за плажен волейбол в Елин Пелин

https://www.actualno.com/moresport/otkrivat-igrishte-za-plajen-volejbol-v-elin-pelin-news_623265.html

Днес в 20:00 ч. ще бъде открито първото игрище за плажен волейбол в община Елин Пелин. Съоръжението се намира намира до стадион „Левски“. "Вземете спортните си екипи и елате да поиграем волейбол заедно с кмета доц. Ивайло Симеонов", призовават от общината.  Организатор

Би Би Си за пръв път обяви колко плаща на топ журналистите си

http://www.mediapool.bg/bi-bi-si-za-prav-pat-obyavi-kolko-plashta-na-top-zhurnalistite-si-news266847.html

Британската обществена медия Би Би Си разкри за пръв път публично колко плаща на своите 96 най-скъпи топ журналисти в радиото и телевизията. Общата сметка е 28.7 млн. паунда. Популярният водещ на "Top Gear" Крис Еванс е най-скъпо платеният служител на Би Би Си, като е изкарал между 2.2 млн. и 2.25 млн. паунда за 2016/2017 г. с 2 милиона и 250 хиляди паунда годишно. Най-скъпо платената звезда при жените е Клаудия Уинкелман, чието заплащане е между 450 000 и 500 000 паунда. Обществената медия дълго не искаше да разкрива тази информация, но бе принудена да направи това за пръв в своята 95 -годишна история, след като правителството на Тереза Мей настоя да бъдат обявени заплатите на всички, които получават повече от 150 000 паунда годишно - тоест повече, отколкото получава самата тя като премиер. Публикуваните данни за заплатите на служителите в Би Би Си показват голяма разлика между най-скъпо платените мъже и жени в професията. Крис Еванс, който е водещ на сутрешното шоу по Радио 2 на Би Би Си, както и на други предавания по телевизията, сред които и една серия от Top Gear, оглавява класацията с огромната сума за финансовата година, смятана от април 2016-та до април 2017-та. "Крис представя най-популярното сутрешно шоу по най-популярното радио в цяла Европа. Крис работи в телевизията, прави много други неща. Пазарът го изисква. Ако трябва да дадем на аудиторията това, което иска, трябва да платим на тези големи звезди и водещи", заяви генералният директор на корпорацията лорд Тони Хол, аргументирайки високото възнаграждение на топ водещия. Донякъде изненадващо, най-скъпо платената звезда при жените е Клаудия Уинкелман, която има по-епизодични изяви, но е получила малко под половин милион паунда. Уинкелман е известна като водеща на риалити формати и най-вече на танцувалното шоу Strictly Come Dancing. Голямата разлика в заплащането при мъжете и жените предвещава буря от недоволство сред нежни пол. От общо 96 служители със заплати над 150 000 паунда годишно само една трета са жени, а само две са в челната десятка. Лорд Хол заяви, че има много какво да се желае в тази посока и е готов да направи всичко възможно до 2-3 години тази пропаст да бъде заличена: "Искам да изравня участието на мъжете и жените по нашите радио и телевизионни канали. Отбелязваме напредък, но има още много какво да се направи по заплащането. Аз съм твърдо решен да следвам правилната политика." Втори в списъка на "милионерите" е спортният водещ на предаването "Мач на деня“ Гари Линекер, бивш футболист, с близо милион и 800 хиляди заплата. Алън Шиърър, който се изявява само като специалист-коментатор в същото предаване, печели 400 000 паунда годишно. Греъм Нортън е комик, печелил е 5 пъти BAFTA за личното си вечерно шоу по BBC One. Втората най-добре платена жена е водещата на The One Show Алекс Джоунс също с 400 000 паунда. Би Би Си се финансира със събираните лицензни такси от всяко британско домакинство и има централна роля в отразяването на британския обществен живот, като показва всичко от кралски сватби и спортни събития до местни новини и сапунени опери по телевизията, радиото и онлайн сайтове. Докато Би Би Си се радва на голяма популярност по света, във Великобритания срещу корпорацията се надигат все повече гласове от конкуренцията, че лицензът й дава несправедливо преимущество на пазара. Тереза Мей е доволна, че националната радиотелевизионна компания Би Би Си е оповестила заплатите на най-високоплатените си водещи, и е съгласна, че трябва да се положат усилия за уреждане на въпроса с разликата в заплащането между мъжете и жените, каза днес неин говорител, цитиран от Ройтерс. Мей иска Би Би Си да продължи да публикува информация за заплатите, след като медийната корпорация беше подложена на натиск да покаже как използва общественото финансиране, заяви говорителят. "Ние сме много доволни, че Би Би Си оповести тази информация днес", каза той. "Както каза (генералният директор на Би Би Си) Тони Хол, компанията представи интересна информация за разликата в заплащането между половете, за чието уреждане той иска да се положат усилия. Ние сме съгласни и също искаме въпросът да бъде уреден. Смятаме, това е много важна стъпка към постигането на тази цел", заяви говорителят. [div class='center_orange']Ето и кои журналисти и водещи влизат в топ 10 на най-добре платените - това са годишните им заплати: 1. Крис Еванс - £2.2 млн. - 2.25 млн. 2. Гари Линекер - £1.75 млн. - 1.8 млн. 3. Греъм Нортън - £850,0000 – 899.999. 4. Джереми Вайн - £700,000 - 749,999. 5. Джон Хъмфрис - £600,000 - 649,999. 6. Хю Едуърдс - £550,000 - 599,999. 7. Стийв Райт - £500,000 - 549,999. 8. Клаудия Уинкълман - £450,000 - 499,999. 8. Мат Бейкър - £450,000 - 499,999. 9. Ники Кембъл - £400,000 - 449,999. 9. Андрю Мар - £400,000 - 449,999. 9. Стивън Нолан - £400,000 - 449,999. 9. Алън Шийрър - £400,000 - 449,999. 9. Алекс Джоунс - £400,000 - 449,000. 10. Фиона Брус - £350,000 - 399,999.[class='center_orange' div]

Би Би Си разкри заплатите на звездите си

http://www.mediapool.bg/bi-bi-si-razkri-zaplatite-na-zvezdite-si-news266847.html

Би Би Си оповести за първи път имената и заплатите на най-високоплатените си звезди, което показа значителна разлика в парите, получавани от мъжете и жените, предадоха световните агенции. Би Би Си, която е обществено финансирана национална медия, от години е подложена на натиск да разкрие колко плаща на най-високоплатените си водещи. Публикуването на данните беше задължение, което корпорацията пое съгласно споразумението си за финансиране с правителството. Британската радиотелевизионна корпорация каза, че нейният водещ Крис Еванс е начело в списъка със заплата от 2,2 милиона лири стерлинги на година. Две трети от най-високоплатените водещи на Би Би Си са мъже, а най-високоплатената жена, Клодия Уинкълман, получава почти пет пъти по-малко от Еванс - нейната годишна заплата е под половин милион лири. Футболният коментатор и бивш капитан на английския национален отбор Гари Линекер печели около 1,8 милиона лири на година. Оповестените данни показват, че Би Би Си плаща на 96 души по най-малко 150 000 лири на година - повече от заплатата на британския министър-председател. Тереза Мей е доволна, че националната радиотелевизионна компания Би Би Си е оповестила заплатите на най-високоплатените си водещи, и е съгласна, че трябва да се положат усилия за уреждане на въпроса с разликата в заплащането между мъжете и жените, каза днес неин говорител, цитиран от Ройтерс. Мей иска Би Би Си да продължи да публикува информация за заплатите, след като медийната корпорация беше подложена на натиск да покаже как използва общественото финансиране, заяви говорителят. "Ние сме много доволни, че Би Би Си оповести тази информация днес", каза той. "Както каза (генералният директор на Би Би Си) Тони Хол, компанията представи интересна информация за разликата в заплащането между половете, за чието уреждане той иска да се положат усилия. Ние сме съгласни и също искаме въпросът да бъде уреден. Смятаме, това е много важна стъпка към постигането на тази цел", заяви говорителят.

Социалните мрежи засилват стреса и страха в младите

http://www.moreto.net/novini.php?n=355821

Социалните мрежи могат сериозно да навредят на емоциите и чувствата на младите хора. Това показват резултатите от проучване на организацията Ditch the Label, публикувано от БиБиСи. В анкетата са участвали над 10 000 младежи на възраст между 12 г.

Франция засилва правомощията на властите в борбата с тероризма и екстремизма

http://www.mediapool.bg/frantsiya-zasilva-pravomoshtiyata-na-vlastite-v-borbata-s-terorizma-i-ekstremizma-news266846.html

Френският Сенат одобри законодателство за борба с тероризма, което включва в наказателното право извършването на спешни обиски и засилени правомощия за наблюдение върху заподозрени, съобщи ДПА. Правителството на президента Еманюел Макрон заявява, че новите мерки са необходими, за да се даде възможност на службите за сигурност да разбиват терористични заговори при обявено извънредно положение. Вносителите на промените бяха критикувани от националния омбудсман, правозащитни групи и клонящия наляво съюз на съдиите. Законопроектът бе приет с 229 срещу 106 гласа в 348-местната горна камара на френския парламент. За него гласуваха сенаторите от главната опозиционна група - "Републиканците" от десния център, докато социалистите и комунистите се обявиха против. Законопроектът ще бъде пратен за дебат и гласуване в Националното събрание (долната камара), където центристката партия "Република, напред!" на Макрон има мнозинство. Законодателната инициатива вкарва в действащия наказателен кодекс на Франция извънредни правомощия, които позволяват на властите да затварят места за молитви, където се пропагандират екстремистки идеи, да ограничават придвижването на хора, заподозрени във връзки с тероризма, както и да обискират недвижими имоти. В действащото френско законодателство извънредните правомощия за ограничаване на движението и обиск могат да се прилагат само в случай на терористичен акт и са предмет на съдебно решение и евентуално обжалване, поясни ДПА. Агенцията припомни, че Франция е в извънредно положение от ноември 2015 г., когато джихадисти избиха 130 човека в поредица координирани нападения в концертната зала "Батаклан", барове и кафенета в Париж.

Morgan Stanley отново задмина Goldman Sachs по приходи от фиксирана доходност

http://www.investor.bg/sasht/337/a/morgan-stanley-otnovo-zadmina-goldman-sachs-po-prihodi-ot-fiksirana-dohodnost-243323/

До тази година Goldman Sachs задминаваше Morgan Stanley по търговия с облигации в продължение на 20 поредни тримесечия

Компания-доставчик за VW, Daimler и GM с пети завод в България

https://news.bg/investments/kompaniya-dostavchik-za-vw-daimler-i-gm-s-peti-zavod-v-balgariya.html

4-милионната инвестиция ще донесе нови 120 работни места в един от бедните региони на страната

Житейските уроци на вашата котка

https://offnews.bg//mama-nindzha/zhitejskite-urotci-na-vashata-kotka-660918.html

Да, кучето е най-верният приятел на човека. Негова основна грижа са нашата сигурност и добруване. Виж, котката е съвсем друго нещо. Тя има собствени възгледи за света и е заинтересована единствено от собственото си благополучие. Има какво да научим от нея: как да бъдем упорити; как да пазим границите си; как да се грижим за външния си вид и как да контролираме емоциите си. Изобщо – как да построим идеалния си и малко егоистичен собствен свят. Обичам те…, но себе си обичам повече Обичай се. Спи колкото е нужно, храни се често и по малко и се занимавай само с…

Деца в градината на цветовете

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/6344981

Деца в градината на цветоветеПроектът е на френския архитект и дизайнер Емануеле Моро, а изпълнението е в японския град Фукуока. Целта е била децата да пребивават денем в светли, чисти и свежи пространства, като в същото време изявяват добре индивидуалността си с персонални акценти Детската градина е с площ 418 кв. м и е с капацитет за максимум 90 деца на възраст от нуло до 5

Посланикът на Украйна за Фрог: Малорусия е рeжисирана в Москва

http://frognews.bg/news_138570/Poslanikat-na-Ukraina-za-Frog-Malorusiia-e-rejisirana-v-Moskva/

Малорусия е пореден панаир на хора, които не са самостоятелни, а говорят това, което им казват техните режисьори в Москва. Виждате каква е реакцията на ЕС, на САЩ, на ОССЕ. Тази реторика няма нищо общо с Минските споразумения. Това заяви за Фрог нюз посланикът на Украйна в България Микола Балтажи, коментирайки обявяването на създаването на нова държава от Александър Захарченко в Донецк.

Успешна е първата трансплантация на две ръце на дете

http://dnes.dir.bg/news/zion-harvi-prisadeni-ratze-26086425

Първото дете в света, на което бяха присадени две ръце, може да се храни, да пише и да се облича 18 месеца след хирургичната операция, увериха лекари.

Шофьор подгони двама пешеходци с брадва в Пловдив

https://www.24chasa.bg/novini/article/6345418

Шофьор подгони двама пешеходци с брадва в ПловдивШофьор подгони двама пешеходци с брадва, след като едва не ги блъснал на кръстовище и те започнали да го псуват. След това единият от тях хвърлил буца пръст по камиона му, с което си навлякъл нова атака с брадвата. Очевидци извикали полиция, която ги разтървала, преди някой да пострада сериозно. Агресивният водач вече е наказан за хулиганство с

WikiLeaks пусна документ с намек, че Хилари Клинтън е получила незаконно спечелени пари

https://www.actualno.com/america/wikileaks-pusna-dokument-s-namek-che-hilari-klintyn-e-poluchila-nezakonno-specheleni-pari-news_623224.html

Какъв е тайният документ, който руската адвокатка Наталия Вецелницкая е искала да изтъргува на среща със сина на сегашния американски президент Доналд Тръмп – Доналд Тръмп-младши? Предположение по този въпрос прави WikiLeaks, които наскоро официално бяха определени за "вра

Двама са задържани за нападение над мъж и бременната му приятелка на АМ "Тракия"

http://www.mediapool.bg/dvama-sa-zadarzhani-za-napadenie-nad-mazh-i-bremennata-mu-priyatelka-na-am-trakiya-news266845.html

Двама братя на 57 и 59 години са задържани за нападение над 31-годишен мъж и бременната му 20-годишна приятелка, съобщи в сряда пловдивската полиция. Сигнал за инцидента е подаден около 9.00 часа сутринта. Според първоначалната информация става въпрос за конфликт след засичане между "Фолксваген" и "Опел" в района на Карловски надлез на магистрала "Тракия". Шофьорът на "Фолксваген"-а принудил другата кола да спре, след което заедно с брат си слезли и нанесли удари на мъжа и жената, пътуващи с "Опел"-а. Младата жена е откарана в болница за обстойни прегледи. По данни на лекарите няма опасност за нея и бебето. Медицинска помощ е оказана и на бития мъж. Впоследствие двамата нападатели са задържани, като по-младият е в ареста, а по-възрастният е приет в болница със счупена челюст. От полицията обаче не уточняват как е получил травмата.

Саудитска Арабия разхлабва възела около Катар

http://frognews.bg/news_138569/Sauditska-Arabiia-razhlabva-vazela-okolo-Katar/

Дипломати от мисиите на Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства, Бахрейн и Египет в Организацията на обединените нации (ООН) разкриха, че ултиматумът с 13 искания, отхвърлен от Катар, е бил отслабен до платформа от шест ”принципа”, съобщават световните информационни агенции.

Проверка установи петна от мазут на плаж до Синеморец

http://www.investor.bg/novini-ot-chernomorieto/464/a/proverka-ustanovi-petna-ot-mazut-na-plaj-do-sinemorec-243329/

Министерството на туризма е дало предписание на наемателя на плажа за незабавно почистване на ивицата

Документи за щети по коли в Халкидики - в местна пожарна

http://dnes.dir.bg/news/avtomobili-balgari-halkidiki-potopat-26086424

Документи за щети по български автомобили след потопа в Халкидики може да бъдат получени от пожарната в Полигирос, съобщиха от Външно министерство.

Подготвят се допълнителни облекчения за инвеститорите в България

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/podgotviat-se-dopylnitelni-oblekcheniia-za-investitorite-v-bylgariia-243328/

Предвижда се всеки инвеститор да бъде обгрижван от екип на администрацията до вземането на решение за вложение у нас

Ердоган смени министри, но не и зет си

https://www.vesti.bg/sviat/erdogan-smeni-ministri-no-ne-i-zet-si-6071670

Министърът на труда и социалната сигурност Мехмет Мюезиноглу е освободен от поста си. Той стана особено известен по време на кампанията за парламентарните избори в България

Приключиха ученията на Военноморските ни сили на „Бриз 2017“ (снимки)

http://www.moreto.net/novini.php?n=355851

Българските Военноморски сили демонстрираха способности днес по време на националното военноморско учение с международно участие „Бриз 2017“, съобщиха от ВМС за Moreto.net. „Едно мащабно учение, не само като брой участници, но и като брой решавани задачи и сложност на сценариите“, така определи провеждащия се тази година „Бриз 2017“ президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев.

Борисов: Тръба до България, за да не зависим от Турция

https://www.vesti.bg/bulgaria/borisov-tryba-do-bylgariia-za-da-ne-zavisim-ot-turciia-6071668

Съгласие от Европейската комисия чака премиерът, за да има отсечка от газопровода „Турски поток“ директно към България

Японските власти запазват умерения си оптимизъм за икономиката

http://econ.bg/Новини/Японските-власти-запазват-умерения-си-оптимизъм-за-икономиката-_l.a_i.745851_at.1.html

Японското правителство остави без промяна цялостната си оценка, че икономиката се възстановява постепенно благодарение на ускорението в...

МЗ предлага програми за профилактика на онкологичните и сърдечните заболявания

http://www.mediapool.bg/mz-predlaga-programi-za-profilaktika-na-onkologichnite-i-sardechnite-zabolyavaniya-news266844.html

Министерството на здравеопазването ще предложи в бюджета си за следващата година програми за профилактика на онкологичните и сърдечно-съдовите заболявания, тъй като те имат най-съществен принос за увеличаване на показателите и инвалидизация и смъртност. Това стана ясно в сряда след среща на вицепремиера Валери Симеонов и депутати от групата на “Обединените патриоти“ със здравния министър Николай Петров. На срещата са били обсъждани аспекти от управленската програма на правителството в здравния сектор. Засилването на профилактиката е било основна тема, като е обсъждано разширяването на обхвата на профилактичните прегледи с допълнителни скрингови изследвания, ранна диагностика и откриване на предхронични и хронични заболявания. Все още не е ясно дали здравното министерство ще получи увеличение на бюджета за догодина, което да му позволи нови програми за профилактика. Служебният здравен министър Илко Семерджиев съобщи през март, че ще иска увеличение на бюджета на ведомството с 200 млн. лева именно за да засили дейностите си по профилактика, които са силно занемарени. В последните години министерството разчита на бюджет от около 450 млн. лева – наполовина на това, което получаваше до към 2010 година, когато обаче плащаше за редица дейности и лекарства, които в последствие бяха прехвърлени към бюджета на здравната каса. Петров съобщи още, че до края на годината екипът му ще предложи унифицирана стратегия за мениджмънт на лечебните заведения, като амбицията е още през октомври да се стартира пилотно в няколко болници. На срещата е бил обсъден и напредъкът по реформиране системата за трудоспособност, като Петров е уверил, че ресорното министерство вече има 80-процентова готовност с текстовете за медицинската експертиза и предполага, че в края на септември ще има окончателни законодателни предложения.

"Аякс" си хареса Чорбаджийски

https://www.24chasa.bg/sport/article/6345397

"Аякс" си хареса ЧорбаджийскиЕдин от колосите на европейския футбол - холандският "Аякс" , се интересува от защитника на ЦСКА Божидар Чорбаджийски, съобщи италианската медия Тuttomercatoweb. Представители на гранда от Амстердам вече са установили контакт с "червените", във връзка с бранителя. Очаква се до две седмици да има развитие по случая,

МВнР съветва българите, пострадали на Халкидики

http://frognews.bg/news_138568/MVnR-savetva-balgarite-postradali-na-Halkidiki/

Във връзка с циклона ”Медуза”, който нанесе множество материални щети на гръцкия полуостров Халкидики, от Министерството на външните работи информират, че българските граждани с пострадали автомобили могат да подадат молба за издаване на уверение относно настъпили щети в Противопожарната служба в град Полигирос.

Мосад затяга Бургас заради мача Ботев - Бейтар

https://offnews.bg//futbol/mosad-zatiaga-burgas-zaradi-macha-botev-bejtar-660910.html

Рядко срещани мерки за сигурност ще има около реванша от Лига Европа между Ботев Пловдив и Бейтар Йерусалим. В Бургас вече има агенти под прикритие от Мосад, твърди местният сайт Котаспорт.

Първата група е пристигнала за отбелязването на 5-годишнината от атентата на летище Бургас. Днес в морския град е пристигнала т. нар. еврейска тежка артилерия и е провела среща с родните спецслужби. Избистрена била организацията преди, по време и след мача на стадион „Лазур“.

Мосад са получили разрешение да направят оглед из целия Бургас по набелязани предварително от сателит точки. Те били най-вече в района на летището, Морската градина, широкия център и стадион „Лазур“.

От Израел се очаква мощна група от 1200 фенове на йерусалимския клуб. Тя ще бъде позиционирана в буферна зона около Моста в Морската градина. На другия край на Северния плаж пък ще бъдат бултрасите на родния „Ботев“.

По средата ще има буфер от полицаи и жандармеристи. Наемателят на Северният плаж също е натоварен с определени задачи по сигурността, които обаче остават в тайна.

Двубоят е от 20:30 часа утре и се очаква да бъде изгледан от над 10 хиляди души. Първият двубой в Израле завърши 1:1. Пловдивчани бяха наказани от УЕФА със затваряне на 4 блока от Сектор „В“ на бургаския стадион.

Наказанието бе наложено заради расистки скандирания от страна на привърженици на Ботев по време на мача с албанския Партизани и ще важи за срещата – реванш с Бейтар на 20 юли.

Санкцията означава, че футболистите на Николай Киров ще бъдат лишени от подкрепата на около 3000 свои поддръжници. Четирите централни блока, които ще останат празни, ще бъдат покрити с антирасистки банери.

ЕК втвърди още тона към Варшава

http://dnes.dir.bg/news/polsha-evropeyski-parlament-ministar-stapki-26086393

Европейската комисия предупреди, че следващата седмица ще бъде готова да предприеме нови стъпки по откритите срещу Полша наказателни процедури, предаде БТА.

Габриел Обертан дойде в България, преговаря с "Левски"

http://clubz.bg/56379-gabriel_obertan_dojde_v_bylgariq_pregovarq_s_levski

Бившият играч на "Манчестър Юнайтед" Габриел Обертан пристигна в България за финални преговори с "Левски". Тази вечер Обертан кацна в София.

"Идвам тук, за да видя обстановката и структурата. Не знам много за българския шампионат и "Левски". Знам, че Жорди Гомес е тук. Искам да се адаптирам и да подпиша с "Левски". Това е процес, голяма стъпка за мен", каза Обертан на летището.

"Левски" вече подписа с Гомес, който също е играл за няколко отбора от Висшата лига в Англия и дори е печелил Купата на футболната асоциация с тима на "Уигън". Последният тим на Обертан на Острова също бе "Уигън", макарл и за кратко. Преди това Обертан има 58 мача с фланелната на "Нюкасъл" в периода 2011-2016 г.  Мачовете му за "Червените дяволи" са 14. 

Обертан е атакуващ полузащитник. 

Партията на Меркел води убедително два месеца преди изборите в Германия

http://www.cross.bg/germaniya-merkel-sotzialdemokratite-1549576.html

/КРОСС/ Два месеца преди парламентарните избори в Германия проучванията сочат, че Ангела Меркел и Християндемократическия съюз ще спечелят отново. Консерваторите имат 18% повече потенциални избиратели от основния си съперник - социалдемократите, и според социолозите трябва да стане чудо, за да се промени съществено нещо в този резултат, предава „24 часа". Крайните популисти от Алтернатива за Германия пък продължават да губят привърженици и вече са едва на шесто място сред посочените партии. За ХДС гласа си биха дали 40% от германците, 22% ще изберат социалдемократите, на трето място се е покачила Левицата с 9%, четвъртото се дели от либералите и зелените с по 8%. Популистите прибират едва 7% от вота. Данните са от проучване на агенция „Форза" от тази седмица. Всъщност след консерваторите най-голяма е групата на нерешилите - 23 на сто от избирателите още не знаят за кого биха пуснали гласа си. Ако този резултат се запази, то Ангела Меркел би могла да управлява този път в коалиция с традиционните си партньори от либералната Свободно-демократическа партия.  

Освободиха жената, скандализирала с късата си пола Саудитска Арабия (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/sviat/osvobodiha-zhenata-skandalizirala-s-kysata-si-pola-sauditska-arabiia-video-2037824

Саудитската полиция освободи жената, която беше заснета да се разхожда с къса пола на исторически обект в ултраконсервативната държава, съобщиха властите. Не са й били повдигнати обвинения.

Депутатите решиха: Без ПОС-терминали в патрулките

//dariknews.bg/novini/bylgariia/deputatite-reshiha-bez-pos-terminali-v-patrulkite-2037823

Автобусите и тролеите да могат да се движат по линиите на трамваите. Това предвиждат приетите на първо четене промени в закона за движение по пътищата.

Рокади в турския кабинет, Ердогатн ги нарече ”смяна на кръвта”

http://frognews.bg/news_138567/Rokadi-v-turskiia-kabinet-Erdogatn-gi-nareche-smiana-na-kravta/

Премиерът на Турция обяви рокади в кабинета, заменяйки или размествайки 11 министри в 26-членния кабинет, включително министрите на правосъдието и отбраната, информира АП. Премиерът съобщи рокадите след необявена среща с Ердоган. Той ги описа като ”смяна на кръвта”.

Документи за щети по БГ коли в Халкидики ще се получават от пожарната в Полигирос

https://www.24chasa.bg/novini/article/6345367

Документи за щети по БГ коли в Халкидики ще се получават от пожарната в ПолигиросВъв връзка с циклона "Медуза", който нанесе множество материални щети на гръцкия полуостров Халкидики, информираме, че българските граждани с пострадали автомобили могат да подадат молба за издаване на уверение относно настъпили щети в резултат на природното бедствие в Противопожарната служба в град Полигирос,

Двойка британци се ожениха на Антарктида (Видео)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6345321

Двойка британци се ожениха на Антарктида (Видео)За първи път на територията на британската антарктическа станция се проведе сватба. Джули и Том си казаха „Да” пред погледите на останалите членове на тазгодишната антарктическа експедиция, а бракът им ще бъде напълно валиден за британските власти, информира Нова телевизия. Джули и Том са заедно от 11 години.

В поведението на Цацаров има двоен стандарт, обявиха от "Воля"

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/07/19/3009676_v_povedenieto_na_cacarov_ima_dvoen_standart_obiaviha/?ref=rss


Партията на варненския бизнесмен и заместник-председател на Народното събрание Веселин Марешки - "Воля", обяви, че последните изявления на главния прокурор Сотир Цацаров недвусмислено показват двоен стандарт в поведението му.<br /><br />По повод изнесена информация от нашия лидер и заместник-председател на НС Веселин Марешки за оказван натиск върху него г–н Цацаров го призова да каже имената, заявявайки следното: "Ако твърдиш, че това е така, трябва да имаш смелостта,...

Над 200 социални предприемачи предлагат решения срещу агресията и проблемите в българските училища

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/07/19/3009659_nad_200_socialni_predpriemachi_predlagat_resheniia/?ref=rss


Общо 204 граждани и организации са се включили в тазгодишното издание на конкурса "ПРОМЯНАТА", съобщават организаторите от "Нова броудкастинг груп" и фондация "Reach for Change България". Факусът на проектите, които сега ще се състезават да влязат във финалната петица, е върху българските деца и начините да се подобри техният достъп и качество на образование, да се решат проблемите с агресията в училищата, бедността и риска от изпадане от образователната система и...

Спасители извадиха двама удавници по време на Седмицата на водното спасяване във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=355850

Демонстрация по водно спасяване в комплекса "Слънчев ден" приключи неочаквано с реален тест за уменията на участниците. Малко след финала на зрелищната операция, която прикова погледа на плажуващите, водните гардове Румен Йорданов и Владимир Панев извадиха от морето двама давещи се.

Свирепи ротвайлери разкъсаха домашно кученце на метри от Борисовата градина

https://offnews.bg//obshtestvo/svirepi-rotvajleri-razkasaha-domashno-kuchentce-na-metri-ot-borisovata-660883.html

Ротвайлери нападнаха и разкъсаха домашно кученце на метри от Борисовата градина в центъра на София.

Ужасяващият инцидент е от вторник сутринта. След него млада жена се свърза с OFFNews, за да разкаже видяното. Нападението става на ъгъла на улиците "Николай Ракитин" и "Река Осъм" - на метри от "Иван Асен II" и на 5 минути пеша от Борисовата градина.

Оказва се, че ротвайлерите са домашни, пуснати да се разхождат свободно, и че стопанката им има не две, а четири агресивни кучета.

"Става дума за безотговорна жена, разхождаща 4 изключително агресивни кучета - два ротвайлера и две немски овчарки. Вчера станах свидетел на крайно грозна сцена - освирепелите псета бяха пуснати без повод и намордник на ул. "Николай Ракитин" и разкъсаха малко домашно кученце на повод пред очите на стопанката му", пише до OFFNews жената, която пожела анонимност.

След сигнала ѝ се свързахме със собственичката на убитото кученце - Оля Николова.

"Шърлинка и Лизи са кастрирани, чипирани, с паспорти и платени данъци. Вчера излязох, както винаги, с двете сладурки на кратка разходка. Две от големите кучета бяха без каишки и се нахвърлиха върху нас при излизането ми от вкъщи. Стопанката - М.Ц., беше на около 100 метра и държеше другите две на каишка", разказа Оля.

Тя започва да търси отворен ветеринар, който да помогне на нахапаното кученце, но вече е късно - ротвайлерът е разкъсал черния дроб на Шърли и тя умира.

Лизи - другото ѝ кученце - е добре. И днес то не спира да търси Шърли.

"Собственичката търсеше с мен ветеринар и ми помогна да погреба кученцето. Но това не оправдава факта, че тя не може да управлява животните си и ги държи без намордник и каишка. Тя е виновна с безхаберието си за смъртта на моето куче. В цивилизована държава още вчера кучето ѝ щеше да е приспано, а на нея щяха да са ѝ отнети всички животни. Утре те могат да налетят на дете, на друго животно. Както с една захапка ротвайлерът уби куче, така с една може да убие и човек", предупреждава тя.

Докато Оля търси ветеринар, съседите викат полиция и дават показания. Те пускат и жалба до общината. Пишат и до районния кмет на "Средец" - Мария Ачкова, която им отговаря днес и ги съветва да подадат и сигнал в прокуратурата, което те правят. Пишат и до "Екоравновесие".

Шърли

Снимки: Личен архив

Вчера Николова отива в Първо районно полицейско управление и взема формуляри, за да опише случилото се. "Казаха ми, че, за жалост, няма да могат нищо да направят, освен да ѝ напишат констативен протокол на място. Това е законът", споделя Оля, която все пак днес подава жалбата си. Тя не се отказва. За да помогне да не се стига до друга подобна ситуация, тя подава сигнали и жалби и до Софийска районна прокуратура, Столична община, Екоравновесие, дори Българската агенция по безопасност на храните.

Опасните кучета не нападат за първи път и отговорните институции знаят за това. Жалби заради инциденти има и от 2015-а, и от 2016-а, а вече - и от 2017 г.

Ето само един от тях, от 21 май 2015 г., подаден чрез общинската онлайн система за сигнали:

"Вчера, 21.05.2015 г., около 8:50 ч. сутринта бях с кучето ми в парка и то беше нападнато от два ротвайлера и една немска овчарка, собственост на една дребна женица, която изобщо нямаше никакъв контрол над тях. Кучетата бяха пуснати свободно и без намордници и се нахвърлиха върху моето куче, което е голдън ретрийвър и е изключително спокойно и добродушно, никога не е създавало проблеми. По чудо то се измъкна без тежки наранявания и разкъсвания (а само с повърхностни ухапвания), а аз получих две ухапвания по дясната ръка, докато се опитвах да го спася от тези зверове. Към обед на същия ден отидох да ми бият инжекция против тетанус в 1-ва МБАЛ. Собственичката на трите кучета се държеше изключително арогантно и нахално - все едно не тя и кучетата ѝ, а аз бях виновен в създалата се нелепа ситуация. Споделих случката с момиче, което познавам от квартала и също има куче от същата порода като моето и се оказа, че живеят на същата улица и са имали проблеми и друг път със злите кучета на въпросната жена и момичето се страхува да излиза с нейното куче и да го води в парка, защото може да срещне наглата стопанка с неконтролируемата ѝ глутница. Моля да вземете отношение и да направите необходимото, за да не се страхуваме да излизаме в иначе спокойния ни квартал с нашите домашни любимци".

Днес много по-тежкият инцидент е факт, а в квартала вече се питат трябва ли тези кучетата да разкъсат човек, за да се вземат адекватни мерки.

Прокуратурата нае печатарска машина заради обвинителните актове за КТБ

http://www.mediapool.bg/prokuraturata-nae-pechatarska-mashina-zaradi-obvinitelnite-aktove-za-ktb-news266843.html

Прокуратурата е наела печатарска машина, който да отпечата обвинителните актове срещу 18-имата обвиняеми по делото "КТБ", съобщи в сряда сайтът "Дефакто". По предварителни данни на говорителя на главния прокурор Румяна Арнаудова всяко от копията ще е дълго около 15 000 страници, което прави общо около 270 000 отпечатани страници, с които да бъдат снабдени всички обвиняеми. Очаква се делото да бъде внесено в Наказателния спецсъд в четвъртък или най-късно в петък, като държавното обвинение е подготвило резюме от 160 страници, което да публикува на сайта си. Обвиняеми за участие в престъпната група за източване на 206 млн. лева от КТБ, освен собственика й Цветан Василев, са още бившите й изпълнителни директори, главен счетоводител, касиери и одитори – общо 15 души. Извън престъпната група остават двамата бивши подуправители на БНБ Цветан Гунев и Румен Сименов, както и ръководителката на екипа, проверявал състоянието на КТБ през 2013 г., Славяна Данаилова-Велева. Те са обвинени за длъжностни престъпления. Както е известно Цветан Василев продължава да пребивава в Белград, като опитите на българската прокуратура да издейства екстрадицията му от сръбските власти засега удрят на камък. Очаква се делото да започне срещу него задочно.

ЕК обеща санкции заради промени в правосъдната система на Полша

http://frognews.bg/news_138566/EK-obeshta-sanktsii-zaradi-promeni-v-pravosadnata-sistema-na-Polsha/

Европейската комисия (ЕК) осъди действията на управляващите в Полша и обеща наказателни процедури заради последните законови промени в правосъдната система.

Документи за щети по коли в Халкидики могат да се получат в пожарната в Полигирос

http://www.mediapool.bg/dokumenti-za-shteti-po-koli-v-halkidiki-mogat-da-se-poluchat-v-pozharnata-v-poligiros-news266842.html

Във връзка с циклона "Медуза", който нанесе множество материални щети на гръцкия полуостров Халкидики, българското Министерство на външните работи информира в сряда, че българските граждани с пострадали автомобили могат да подадат молба за издаване на уверение относно настъпили щети в резултат на природното бедствие в Противопожарната служба в град Полигирос. Необходимо е да бъдат предоставени данните на заявителя и на автомобила. В молбата българските граждани могат да посочат как желаят да получат уверението - лично, по имейл или по факс.   Същата процедура е валидна и за щети върху жилище, документи, лични вещи.   Молбата за предоставяне на уверение може да бъде подадена на място на адрес - ул. Политехнио, 3, п.к. 63100, Полигирос, по факс - 0030 23710 22 798 и 0030 23710 21 981, или по електронен път на адрес pypoligirou@gmail.com.   Генералното консулство на България в Солун е в постоянен контакт с местните власти и има готовност да окаже съдействие на нуждаещите се за попълване и изпращане на молбите към Противопожарната служба в Полигирос. При необходимост от допълнителна информация българските граждани могат да се обърнат към Генералното консулство в Солун.

Българската индустрия трябва да участва в строителството на нови военни кораби, смята Румен Радев

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/07/19/3009715_bulgarskata_industriia_triabva_da_uchastva_v/?ref=rss


Очакваме проектът за новите кораби на Военноморските ни сили да бъде придвижен на следващ етап. Това заяви днес във Варна президентът Румен Радев.<br /><br />Президентът каза още, че участниците в Консултативния съвет за национална сигурност са се обединили около идеята в изпълнението на проектите за модернизация на българската армия да бъде включена и нашата военна индустрия. "Това ще бъде задължително условие и може да стане под различни форми, например като програми за...

Денят в снимки – 19 юли

http://www.dnes.bg/index/2017/07/19/deniat-v-snimki-19-iuli.347822

Куче с басейн, синхронно плуване и дефиле по бански

Разкриха заплатите на топ имената в BBC

https://www.actualno.com/curious/razkriha-zaplatite-na-top-imenata-v-bbc-news_623256.html

Британското национално радио и телевизия BBC публикува днес заплатите на своите водещи и журналисти, разкривайки драстична пропаст между мъжете и жените в списъка с топ кадри на медията. Най-голяма заплата получава Крис Евънс – един от новите водещи на популярното автом

Левон Хампарцумян: Криза като с КТБ няма да видим втори път

http://clubz.bg/56378-levon_hamparcumqn_kriza_kato_s_ktb_nqma_da_vidim_vtori_pyt

Левон Хампарцумян Снимка БГНЕС

Публикуваните стенограмите от президента Румен Радев не се занимават с генезиса на случая "КТБ", а с резултата от краха на банката. Те ни по-скоро ни показаха технологията на властта, отколкото да хвърлят особена светлина върху проблема. Това заяви главният изпълнителен директор на УниКредит Булбанк Левон Хампарцумян пред БНТ.

Според него криза от такъв тип няма да се повтори у нас. 

"БНБ е вече минала през няколко външни проверки, в сила са нови европейски директиви, които третират именно реструктурирането на закъсали банки, така че точно такава криза няма да видим втори път. Но може да станем свидетели на друга - кризите затова са кризи, защото са непрогнозируеми", отбеляза Хампарцумян. 

 

"За да стигнем до размера на проблема с КТБ очевидно има имунни системи на държавата - финансов надзор, БНБ, ДАНС, данъчни, политически сили, които не са реагирали, за да може да се ограничи размерът на щетата - не от морална, а от финансова гледна точка. Кризата от 2014 г. няма нищо общо с кризата от 1996-1997 г., но фундаменталният замисъл едни хора да получат достъп до публичен ресурс се изпълни", допълни шефът УниКредит Булбанк.

Той отказа да коментира евентуалното съдържание на обвинителния акт, който се очаква да бъде внесен от прокуратурата.

"Очевидно има случай на недобросъвестни и парадоксални практики в управлението на банката, но не бива да виним само собственика й като единствения злодей, направил страшни бели, без никой да разбере. Естествено, че това е било с подкрепата на определени кръгове и политици", каза още Хампарцумян. 

 

"Голямата отговорност за КТБ вече е понесена от цялото общество с тези 4 млрд. лева публични пари. Средствата във Фонда за гарантиране на влоговете не са се взели от Светия дух, това е ресурс на банките и техните клиенти. Това не са парите на държавата, а на цялото общество, които можеше да се използват за друго - за тунели, за изтребители, за газопроводи", подчерта Хампарцумян. 

Неговите очаквания са през тази година икономиката да расте с 3-4%, движена основно от вътрешното потребление, експорта и туризма. 
 

Цацаров: Недостойно е Марешки да обосновава собствената си невинност с хвърлянето на клевети срещу наблюдаващия прокурор

http://www.moreto.net/novini.php?n=355836

Недостойно е Веселин Марешки да обосновава собствената си невинност с хвърлянето на клевети срещу наблюдаващия прокурор. Това каза пред журналисти главният прокурор Сотир Цацаров във връзка с изказване на председателя на ПП „Воля“ от тази сутрин, че обвиненията срещу него са скалъпени, предаде репортер на Агенция „Фокус“.

Бившият областен на Хасково отива на съд за наводнението в Бисер от 2012 г.

https://offnews.bg//obshtestvo/bivshiat-oblasten-na-haskovo-otiva-na-sad-za-navodnenieto-v-biser-ot-2-660906.html

Пловдивската районна прокуратура внесе в Районен съд-Харманли обвинителен акт спрямо бившия областен управител Ирена Узунова за наводнението в харманлийското село Бисер, съобщават от държавното обвинение, цитирано от местния сайт haskovo.info.

Обвинението е за това, че от 14 октомври 2011 г. до 6 февруари 2012 г. в Хасково, като областен управител на Хасково, не е изпълнила служебните си задължения по Закона за защита при бедствия.

Според обвинението тя не е организирала планирана защита срещу бедствия. Тя не е организирала изработването на областен план за защита от бедствия, не е организирала и анализирала изпълнението на превантивни мерки срещу природни бедствия, не е анализирала риска от бедствия е не е работила по установяване на критичните инфраструктури и обектите им.

"Вследствие на неизпълнение на горепосочените й нормативно регламентирани задължения е причинила наводнение по непредпазливост – скъсване на язовирна стена на язовир “Иваново”, и с това е изложила на опасност живота на другиго, като е последвала смъртта на осем лица – И. Карамфилова, 80 г., Г. Сираков, 69 г., Х. Христов, 92 г., А. Стоянов, 77 г., Л. Делева, 56 г., К. Николова, 65 г., Ж. Христов, 68 г. и В. Делев, 59 г.", се пише още в обвинителния акт.

Според Евростат: Балонът на цените на имотите у нас пак се надува

http://frognews.bg/news_138564/Spored-Evrostat-Balonat-na-tsenite-na-imotite-u-nas-pak-se-naduva/

Цените на жилищата в България отбелязват един от най-големите ръстове през първото тримесечие в Европейския съюз на годишна база – 8,8%. Това показват последните данни на Евростат.

Борисов: Следвам неотлъчно политиката си да транзитираме газ, не да сме само клиент (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6345355

Борисов: Следвам неотлъчно политиката си да транзитираме газ, не да сме само клиент (Видео)В сферата на енергетиката България е инвестирала 5-6 милиарда за газопреносната си система, 80% от всички компресори на Балканите са у нас, най-добрите. Това написа премиерът Бойко Борисов във фейсбук. "Не можем да позволим страната да се превърне само в клиент след проекти като “Турски поток” и трябва да запазим стратегическото си място за

Турският премиер обяви очаквани промени в кабинета

http://www.mediapool.bg/turskiyat-premier-obyavi-ochakvani-promeni-v-kabineta-news266841.html

Турският премиер Бинали Йълдъръм обяви промени в кабинета след двучасова среща в двореца Бештепе с президента Реджеп Тайип Ердоган, която не бе обявена предварително, съобщи турската телевизия НТВ в сряда.   Промените в кабинета бяха очаквани от май, когато Ердоган зае отново председателския пост в управляващата Партия на справедливостта и развитието. Избирането му за председател стана възможно в съответствие с одобрена на референдума на 16 април 2017 г. конституционна поправка, която позволява на президента да бъде партийно ангажиран.   В кабинета влизат шест нови имена. 15 министри запазват постовете си, а няколко министри са сменени, сред които министърът на правосъдието; министърът на храните, земеделието и животновъдството; министърът на културата и туризма; министърът на здравеопазването; министърът на труда и социалната сигурност.   Сменени са четирима от петимата вицепремиери.   На мястото на досегашния вицепремиер Нуретин Джаникли отива министърът на правосъдието Бекир Боздаг, а той ще бъде заменен от Абдулхамит Гюл. Джаникли поема министерството на отбраната от Фикри Ъшък, който отива на поста вицепремиер на мястото на Нуман Куртулмуш, който пък ще оглави културата и туризма, предаде БГНЕС.   Още двама от досегашните вицепремиери – Тугрул Тюркеш и Вейси Кайнак, напускат и на местата им идват Реджеп Акдаг и Хакан Чавушоглу. Министърът на труда и социалната сигурност Мехмет Мюезиноглу е освободен, на мястото му е назначена Жюлиде Саръероглу. Той стана особено известен по време на кампанията за парламентарните избори в България, след като активно агитираше сред българските изселници в полза на един провален политически проект. Новият министър на младежта и спорта е Осман Ашкън Бак, на храните, земеделието и животновъдството е Ахмет Ешреф Факъбаба, наследяващ поста от Фарук Челик. Сменен е и здравният министър Реджеп Акдаг от Ахмет Демирджан.   Постовете си запазват досегашният вицепремиер Мехмет Шимшек, министърът на семейството и социалните политики Фатма Бетюл Саян Кайа, главният преговарящ с ЕС Йомер Челик, министрите на науката, индустрията и технологиите Фарук Йозлю, на околната среда и градоустройството Мехмет Йозхасеки, на външните работи Мевлют Чавушоглу, на икономиката Нихат Зейбекчи, на вътрешните работи Сюлейман Сойлу, на развитието Лютфи Елван, на финансите Наджи Агбал, на транспорта, морските въпроси и съобщенията Ахмет Арслан, на горите и водните ресурси Вейсел Ероглу, на образованието и науката Исмет Йълмаз, на митниците и търговията Бюлент Тюфенкчи.   Зетят на Реджеп Ердоган – министърът на енергетиката и природните ресурси Берат Албайрак - също остава на поста си.   Според Бинали Йълдъръм днешните промени са резултат от консултации и анализ на разпределението на задачите, а какви ресори ще поемат новите вицепремиери ще стане ясно по-късно днес.   Съставът на новия кабинет е следният:   Заместник министър-председатели: Бекир Боздаг, Мехмет Шимшек, Фикри Ъшък, Реджеп Акдаг, Хакан Чавушоглу.   Министри на: - външните работи: Мевлют Чавушоглу - вътрешните работи: Сюлейман Сойлу - енергетиката и природните ресурси: Берат Албайрак - за Европейския съюз: Йомер Челик - здравеопазването: Ахмет Демирджан - икономиката: Нихат Зейбекчи - културата и туризма: Нуман Куртулмуш - младежта и спорта: Осман Ашкън Бак - националната отбрана: Нуреттин Джаникли - националното образование: Исмет Йълмаз - околната среда и градоустройството: Мехмет Йозхасеки - науката, промишлеността и технологиите: Фарук Йозлю - правосъдието: Абдюлхамит Гюл - развитието: Лютфи Елван - семейството и социалната политика: Фатма Бетюл Саян Кая (ж.) - транспорта, мореплаването и съобщенията: Ахмет Арслан - труда и социалната сигурност: Жюлиде Саръероглу - търговията и митниците: Бюлент Тюфенкчи - финансите: Наджи Агбал - храните, земеделието и животновъдството: Ахмет Ешреф Факъбаба

Марешки: Ако кажа кой ме притиска, ще съм в опасност

http://dnes.dir.bg/news/opasnost-veselin-mareshki-26086210

Нямам намерение да казвам кой ми е оказал натиск, защото нямам никакви основания да вярвам на институциите, в частност на прокуратурата, заяви Веселин Марешки.

Кабинетът прие наредбата за картовите плащания

http://www.investor.bg/biudjet-i-finansi/333/a/kabinetyt-prie-naredbata-za-kartovite-plashtaniia--243316/

Целта на промените е да се задължат ведомствата да информират и насърчават потребителите да плащат чрез карта, както и да осигурят възможност за това

ЕК готова да отнеме правото на глас на Полша заради спорни законопроекти

https://www.24chasa.bg/novini/article/6345334

ЕК готова да отнеме правото на глас на Полша заради спорни законопроектиЕвропейската комисия предупреди днес, че следващата седмица ще предприеме нови стъпки в откритите срещу Полша наказателни процедури, свързани с върховенството на закона. Това решение не бе взето днес, тъй като спорните полски законопроекти още не са окончателно утвърдени, уточни на пресконференция заместник-председателят на ЕК Франс Тимерманс.

Ирена Узунова е обвиняема за наводнението в с. Бисер

http://frognews.bg/news_138563/Irena-Uzunova-e-obviniaema-za-navodnenieto-v-s-Biser/

Половината от язовирите в България са в неизправно състояние. Това показва проверка на Върховната административна прокуратура за състоянието на съоръженията от миналата година.

Екофондът отпуска 1.3 млн. лв. за електромобили на администрацията

http://www.mediapool.bg/ekofondat-otpuska-13-mln-lv-za-elektromobili-na-administratsiyata-news266840.html

Държавната и общинската администрация отново получават шанс за субсидия при закупуване на електрически превозни средства, като този път ще се финансират и електромобили за социални и транспортни услуги, за почистване на паркове и за инспекции. От 19 юли до 2 октомври Националният доверителен екофонд ще набира заявления от администрациите, като предвиденият в новата процедура финансов ресурс е 1.3 млн. лв., съобщи в сряда екоминистърът Нено Димов Сумата е малко по-голяма от залаганата при предишните две покани до ведомство и общини, когато предвидените средства бяха по 1 милион лева, но реално бяха одобрени много малко проекти за доста под предвидените пари. В първата процедура, проведена през 2016 г., беше одобрено закупуването на 18 електромобила и хибридни коли за общо 320 хил. лв. Тогава от субсидията, която покрива конкретна сума от стойността на закупения електрически автомобил, се възползваха икономическото, социалното и екоминистерството, получили съответно 20 хил. лв. и по 30 хил. лв. както и общините Асеновград, Бургас, Пловдив и Самоков, финансирани с по 40 хил. лв. Кметствата в Горна Оряховица, Габрово, Сливница и Смолян взеха по 20 хил. лв. Вторият кръг от финансиране приключи в края на 30 юни 2017 г. и бяха одобрени проектите на седем общини за общо 225 хил. лв. за закупуване на 12 електромобила. Столичната община получава най-много – 50 хил.  лв. за три електрически превозни средства, Несебър е втори по дадена субсидия от 45 хил. лв. също дза три електромобила, но друг клас, Сливница и Стамболийски вземат по 40 хил. лв., а Враца – 20 хил.  лв. Субсидията за Хасково и Сливен е по 15 хил. лв. Малкото финансиране в двете процедури е заради неподходящото време за обявяване на поканите към общините, смятат от екоминистерството и очакват сега заради разширените критерии за допустимост на финансиране да има по-голям интерес не само от страна на общините, но и на други ведомства Идеята за субсидирането на електромобилите за администрацията е да се стимулира средата за живеене в населените места, тъй като тези превозни средства намаляват въглеводородите и праховите частици, не генерират въглеродни емисии и шумовете, намаляват и разходите за поддръжка, подчерта Нено Димов. Камелия Георгиева, изпълнителен директор на екофонда, обясни, че всяка администрация може да кандидатства за максимум 3 превозни средства, а безвъзмездната субсидия е фиксирана за всеки различен вид, независимо от цената, на която превозното средство се купува. Допуска се кандидатстване за електромобили и плъгин хибриди, а размерът на финансирането е от 20 000 лева за първите превозни средства и 10 000 лева за вторите. Условията за кандидатстването са публикувани на сайта на доверителния екофонд, а заявления се подават на хартия на място в офиса му в София.. "Регистрираните в България електромобили към момента са около 800 като през 2016 г. има ръст от 50%“, добави Нено Димов. Общо 32 точки за зареждане на коли на ток има в цялата страна – в София, Пловдив, Варна, Бургас, Сандански и Благоевград. Финансирането на програмата за закупуване на електромибили от администрацията е осигурено с част от  приходите от търговия в парникови газове.

Вдигат колите със скоби, ако глобата не е платена до 19 ч.

http://dnes.dir.bg/news/pajak-parlament-skoba-kabinet-borisov-3-zakona-dvijenieto-patishtata-repatrirat-26086218

Общината ще може принудително да репатрира МПС със скоба, ако до 19.00 часа не бъде платена глобата.

Нощна гонка с полицаи по варненските улици

http://www.moreto.net/novini.php?n=355843

Истински екшън се разигра късно снощи по варненските улици, научи Moreto.net. Около 0.40 часа полицаи спрели за проверка 33-годишен мъж, на кръстовището на улиците "Петко Напетов" и "Наум". Мъжът, който бил осъждан и родом от Девня, не се подчинил на заповедта да спре е хукнал да бяга.

Спестени 5 млн. лв. ще бъдат пренасочени към трудно намиращи работа

http://www.dnevnik.bg/biznes/2017/07/19/3009664_spesteni_5_mln_lv_shte_budat_prenasocheni_kum_trudno/?ref=rss


Близо 5 млн. лв., останали непохарчени по Националния план за действие по заетостта, ще се пренасочат към 2 575 безработни, които трудно могат да си намерят работа, съобщи Министерството на труда и социалната политика<br /><br />Допълнително 3.9 млн. лв. ще бъдат дадени за заетост на продължително безработни, на безработни до 24 години, над 50 години, с ниско образование или трайни увреждания. С допълнителния ресурс ще се осигури възможност за нова заетост на около 1900 души.<br...

Радев: Ратификацията на СЕТА да е с максимален консенсус

http://dnes.dir.bg/news/ratifikatzia-korabostroene-umen-adev-konsensus-seta-vek-megasdelki-prezidentat-radev-briz-2017-26085691

„Това е всеобхватен и сложен договор, който ще има отражение върху всички области на обществения живот и затова е важно да има открит дебат и ратификацията в НС

Граждани излязоха на протести, искат строги наказания за убийците на пътя (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/bylgariia/grazhdani-izliazoha-na-protesti-iskat-strogi-nakazaniia-za-ubijcite-na-pytia-snimki-2037820

Граждани се събраха на протести срещу безобразията по пътищата, като основното искане е по-строги наказания за хората, предизвикващи тежки катастрофи. Сред градовете, които се присъединиха към националния протест са Русе и Пловдив.

<

Бургасбус се сдоби с нов автомобил в услуга на трудноподвижни граждани

http://www.cross.bg/byrgasbys-transport-grazhdani-1549574.html

/КРОСС/ Бургасбус се сдоби с нов микробус за услугата „Позвъни и се вози". Новото попълнение в автопарка на градския превозвач е с марка Рено Мастър. Превозното средство е оборудвано със специална хидравлична платформа за качване и сваляне на инвалидни колички. Микробусът е с 8+1 места, а пътниците ще могат да пътуват комфортно с допълнителния климатик с независимо отопление. Микробусът е със стандарт ЕВРО 6, най-модерната европейска норма за ограничаване на вредните частици. Бургасбус, заедно с Община Бургас предлагат алтернатива за трудноподвижните граждани на града, които нямат възможност да ползват утвърдените маршрути на градския транспорт. Услугата „Позвъни и се вози" дава възможност на всеки правоимащ гражданин, след направена заявка по телефона или на сайта на дружеството, да пътува от един до друг адрес на територията на общината. Ползващите услугата могат да правят заявки за цялото денонощие и за всички дни в седмицата. Услугата е въведена през далечната 1998 година по пилотен проект за транспортно обслужване на трудноподвижни лица със специализиран автомобилен и ж.п. транспорт. Към момента отделът, който ръководи услугата разполага с оборудван диспечерски пункт, който се намира в автогара „Запад", както и вече с осем адаптирани автобуси, които са оборудвани с хидравлични бордове за граждани с инвалидни колички

Четири медала и Голямата купа за русенските математици от олимпиадата в Сингапур

https://www.24chasa.bg/region/article/6345317

Четири медала и Голямата купа за русенските математици от олимпиадата в СингапурС три златни медала, един бронзов и Голямата купа се завърнаха в България тримата възпитаници на ПМГ „Баба Тонка“-Русе, за които „24 часа” вече писа, от Международната олимпиада по математика в Сингапур (SIMOC). Престижната надпревара се проведе от 14 до 17 юли. Тримата шестокласници от Русенската математическата гимназия Йордан Петков,

Илхан Кючюк: Председателството е уникален шанс да модерираме разговора за Брекзит

https://www.24chasa.bg/novini/article/6345314

Илхан Кючюк: Председателството е уникален шанс да модерираме разговора за Брекзит"Председателството на България е уникален шанс да модерираме разговора за Брекзит". Това заяви евродепутатът от АЛДЕ/ДПС Илхан Кючюк по време на дискусия на тема "Брекзит и бъдещето на Европа". "Тази конференция е важна, защото на дневен ред са няколко неща. Първо, от тази седмица са факт преговорите между Европейския съюз и Великобритания.

Спрени от продажба са 10 000 литра зехтин

http://dnes.dir.bg/news/hranite-zehtin-26086211

След масови проверки БАБХ спря от продажба близо 10 000 литра неотговарящи на стандартите маслинови масла.

52% от германците биха избрали Меркел отново, популистите са едва пети

https://www.24chasa.bg/novini/article/6345313

52% от германците биха избрали Меркел отново, популистите са едва петиДва месеца преди парламентарните избори в Германия проучванията сочат, че Ангела Меркел и Християндемократическия съюз ще спечелят отново. Консерваторите имат 18% повече потенциални избиратели от основния си съперник – социалдемократите, и според социолозите трябва да стане чудо, за да се промени съществено нещо в този резултат.

Шефът на френската армия подаде оставка

https://offnews.bg//sviat/shefat-na-frenskata-armia-podade-ostavka-660907.html

Началникът на генералния щаб на френските въоръжени сили генерал Пиер дьо Вилие подаде оставка.

Дьо Вилие се оттегля на фона на сериозни разногласия с френския президент Еманюел Макрон, който предложи орязване на бюджета, в това число и парите за въоръжените сили - с 850 млн. евро. 

Дьо Вилие обяви, се е опитвал да поддържа френските въоръжени сили в готовност да вършат своята все по-трудна работа с наложените им финансови ограничения.

"При сегашните обстоятелства не смятам, че повече съм в състояние да осигурявам устойчивостта на военния модел, който вярвам, че е необходим, за да гарантира защитата на Франция и французите, днес и утре, и да поддържа амбициите на нашата страна", посочи той. 

Конфликтът между Дьо Вилие и Макрон избухна миналата седмица, малко преди военния парад по случай националния празник на Франция на 14 юли. 

На закрито заседание на парламента Дьо Вилие остро критикува орязването на бюджета за отбрана, съобщиха Асошиейтед прес и БТА. 

"Няма да допусна да ме прекарват така. Може да съм глупак, но разбирам, когато ме прецакват", казал той, цитиран от парламентарни източници.

Макрон отговори, като го порица публично: "Поел съм ангжименти, аз съм вашият шеф", заяви той в реч пред десетки висши офицери и семействата им.

Макрон е приел оставката на началника на генералния щаб, а на негово място е назначен генерал Франсоа Льокоентр, съобщи говорителят на правителството Кристоф Кастанер.

Франсоа Льокоентр е служил в Сараево по време на войните в Югославия през 90-те години, а неотдавна командваше френската военна мисия в Мали за борба с ислямистките екстремисти. 

Радев иска обществен дебат за СЕТА

http://frognews.bg/news_138562/Radev-iska-obshtestven-debat-za-SETA/

Много е важно да имаме най-точната информация за споразумението СЕТА (Всеобхватното икономическо и търговско споразумение между Канада и Европейския съюз и неговите държави членки), да има открит дебат по този въпрос и ратификацията в българския парламент да бъде извършена с максимален консенсус.

Марешки нападна прокурорка, че карала пияна, Цацаров го обвини в клевета

http://www.mediapool.bg/mareshki-napadna-prokurorka-che-karala-piyana-tsatsarov-go-obvini-v-kleveta-news266839.html

Варненският бизнесмен и лидер на "Воля" Веселин Марешки атакува прокурорката по едно от делата срещу него Виолета Радева с твърдението, че е хващана да кара пияна и срещу нея не са предприети никакви действия.   "Тази жена е хващана да кара пияна, докато е била прокурор. Всички знаят колко хора са осакатени от пияни шофьори", каза Марешки в сряда пред бТВ. И попита дали това е бил инцидент с Радева или тя "постоянно кара и пие?"   Варненският бизнесмен беше отишъл в телевизионното студио на бТВ специално, за да изнесе тази информация. Той дори беше поставил на видно място на масата снимка в рамка на прокурорката.   Виолета Радева е прокурор по първото дело срещу варненския бизнесмен - за нанасяне на телесна повреда и изнудване на собственик на заведение във Варна. По думите на Марешки тя пуснала сигнал срещу него за това, че бил готов да подкупва съдията по първото си дело. След това Марешки бил подслушван. Отделно лидерът на "Воля" обясни, че прокурорката му наложила запори за стотици милиони левове (съдът разрешава налагането на запор – б.ред.).   В отговор главният прокурор Сотир Цацаров обяви, че застава изцяло зад прокурорката и обвини Марешки в тиражиране на клевети.   "Не съм бил зрител на Марешки, но от всичко онова, което разбрах, което е било казано, разбирам, че тук не става дума за защита, а става дума на моменти за откровени клевети. Да се обосновава собствената невинност с хвърлянето на клевети върху наблюдаващия прокурор по делото, е меко казано невъзпитано, а най-откровено казано – недостойно - за мъж и за член на парламента", каза Цацаров, цитиран от БГНЕС.   Той допълни че познава добре прокурор Радева, която нямала никакви нарушения в работата си. Цацаров допълни, че разбира желанието на Марешки да се защити, но не разбира "безадресните обвинения от телевизионния екран, от типа на - искат да ми вземат бизнеса, изнудват ме, натискат ме, и всеки път, когато следва снемане на обяснение в резултат на проверка, да играем театъра - не зная, не помня, не искам да кажа, не е много достойно".   През миналата седмица прокуратурата повдигна обвинения на Марешки и двама негови депутати за изнудване на седмина собственици на аптеки. Веднага след това бизнесменът обяви, че делото срещу него всъщност е опит да се спре бизнесът му с горива. Лидерът на "Воля" обяви, че е получил ултиматум до края на май да затвори бензиностанциите си. Цацаров реагира веднага и разпореди да се извърши проверка на това твърдение. "Марешки трябва да се яви и да каже кой е този, който го е заплашил, че до 30 май трябва да прехвърли петролния си бизнес, в противен случай с него ще се случат ред неща. Кои са тези неща, кое е това лице (което го е заплвашвало – б.р.). Заема ли то някаква служба, длъжност. Ако и този път се повтори същата сценка - "не знам, не мога", изводите за него може да си правите сами", каза Цацаров.   Преди това обаче Марешки обясни, че няма да каже нищо на прокуратурата, защото няма доверие на Цацаров. Той дори попита дали има някой в обществото, който да има доверие в този главен прокурор.   "Ще продължим да играем на този театър: "Мен ме изнудват", ние те викаме да те питаме кой те изнудва, ти казваш: "Не помня", и ние правим отказ. Това е. Очевидно е, че щом трябва да се направи за целите на този театър, ще се направи. Единственото, за което го призовавам, е да има малко повече достойнство, когато хвърля тази чернилка върху колегите ми. Това, че нямал вяра на главния прокурор, за мен звучи като комплимент. Бих се разтревожил, ако човек като него има вяра на мен", отговори му Цацаров.

Русенски ученици обраха златото на олимпиадата по математика в Сингапур

http://www.cross.bg/gimnaziya-singapyr-olimpiadata-1549573.html

/КРОСС/ С три златни медала, един бронзов и Голямата купа се завърнаха трима възпитаници на математическата гимназия „Баба Тонка" в Русе от международната олимпиада по математика в Сингапур (SIMOC). Това съобщиха от учебното заведение в крайдунавския град. Надпреварата се е състояла от 14-и до 17-и юли тази година. Тримата шестокласници Йордан Петков, Константин Георгиев и Станислав Григоров са получили покана за участие в нея благодарение на отличните си резултати и спечелените медали. Учениците са се включили в олимпиадата с финансовата подкрепа на фонд „Математика на бъдещето" към училището. Константин Георгиев е завоювал два златни медала и Голямата купа на трибоя в надпреварата. Йордан Петков също се е завърна със златен медал, а Станислав Григоров - с бронзов. Те са били подготвени от доц. д-р Илияна Раева от Русенския университет. Ръководител на екипа в Сингапур е бил директорът на математическата гимназия Митко Кунчев, който е дарил в подкрепа на участието на учениците в престижната надпревара средствата, които е получил заедно с наградата „Русе" в навечерието на Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост - 24-и май. От училището обясняват, че повече от 22 000 ученици от 19 страни са участвали в предварителния кръг на олимпиадата. Това е първата изява на възпитаници на русенската математическа гимназия в едно от най-трудните и престижни състезания по математика.    

БАБХ извърши 1140 проверки на предлаганите маслинови масла и растителни масла смес

http://www.moreto.net/novini.php?n=355820

Българската агенция по безопасност на храните извърши 1140 проверки на предлаганите маслинови масла (зехтин) и растителни масла смес, с вложено в състава им маслиново масло, съобщиха оттам за Moreto.net. Проверка е тематична (извън официалния контрол) на територията на цялата страна.

Мъж и бременна жена бяха бити на магистрала "Тракия" заради засичане

http://www.cross.bg/bila-bolnitza-chasa-1549572.html

/КРОСС/ Мъж и бременната му приятелка бяха бити на автомагистрала „Тракия". Инцидентът станал в посока София на аутобана, край Карловския прелез, а сигналът на 112 е подаден около 9 часа сутринта, съобщават ОДМВР - Пловдив. Причината за агресията била засичане от страна на автомобил „Опел" с бургаска регистрация на „Фолксваген" със софийска. Веднага след това „Фолквагенът" препречил пътя на другата кола и двата автомобила спрели в аварийната лента. От возилото със софийска регистрация излезли двама мъже и започнали да удрят 31-годишния шофьор на „Опела" и 20-годишната му приятелка, която била бременна. След подадения сигнал от полицията веднага предприели издирвателни действия и малко по-късно колата била спряна от столични полицаи, а двамата агресори били арестувани. Единият мъж е криминално проявен, на 57 години, а другият му е брат - на 59 г. Първият е задържан за 24 часа, а вторият е настанен в болница със счупена челюст. Пострадалите пък веднага са откарани в болница. Прегледите показали, че няма опасност за плода на бременната жена.  

БНТ се извинява за излъчена анимация преди "Лека нощ, деца"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6345250

БНТ се извинява за излъчена анимация преди "Лека нощ, деца"Българската национална телевизия най-искрено съжалява за допуснатото излъчване на анимационен филм на 16.07.2017 година, с нерегламентирано съдържание за слота, непосредствено преди традиционната рубрика „Лека нощ, деца“, предаде БНТ. БНТ поднася своите извинения към аудиторията, която е гледала модула от формата „Лачените обувки на българското

Белгия въвежда израелски мерки за сигурност по гарите

http://dnes.dir.bg/news/belgia-letishte-sigurnost-gari-jihad-26086176

Белгия въведе от днес допълнителни мерки за сигурност на трите най-големи международни железопътни гари в Брюксел, Антверпен и Лиеж, прераде БТА.

Кител напусна "Тур дьо Франс" и връчи зелената фланелка на Матюс

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/07/19/3009654_kitel_napusna_tur_dyo_frans_i_vruchi_zelenata_flanelka/?ref=rss


Носителят на зелената фланелка Марсел Кител се оттегли от "Тур дьо Франс". Германецът, който записа цели пет победи в тазгодишната обиколка, падна тежко в началото на днешния 17-и етап и около средата на отсечката реши да слезе от велосипеда.<br /><br />Кител правеше най-силния тур в кариерата си. 29-годишният състезател на "Куикстеп" спечели пет от първите 11 етапа. Той увеличи общия си брой победи в най-престижното колоездачно състезание на 14 и подобри...

Бразилски фризьор подстригва клиентите си с помощта на брадва

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6345226

Бразилски фризьор подстригва клиентите си с помощта на брадваХит в интернет стана клипче, в което се вижда как бразилски коафьор майсторски подстригва клиентите си, като използва...брадва, съобщава в. "Дейли мейл", цитиран от БТА. С леки почуквания с чук върху сечивото стилистът от бразилския град Сеиландия извайва доста прилични мъжки прически, без да използва ножица.

Турска агенция разсекрети американски военни бази в Сирия

http://frognews.bg/news_138561/Turska-agentsiia-razsekreti-amerikanski-voenni-bazi-v-Siriia/

Турската агенция ”Анадол” публикува данни за разположението на американски военни бази в Сирия.Досега такава информация не е публикувана официално.

ЕК започва отнова наказателна процедура против България

http://dnes.dir.bg/news/evropeyska-komisia-pasport-evropeyski-parlament-26086021

Европейската комисия съобщи днес, че започва отначало открита преди три години наказателна процедура срещу България, предаде БТА.

"Уиз ер" увеличава размера на безплатния багаж

https://www.24chasa.bg/novini/article/6345194

"Уиз ер" увеличава размера на безплатния багажНискотарифната авиокомпания "Уиз ер" (Wizz Аir) ще увеличи размера на безплатния багаж, който пътникът има право да внесе в салона на самолета. От 22 октомври на всички полети и по всички дестинации пътниците ще могат да носят куфари с максимално тегло 10 кг и размери 55x40x23 см вместо досегашните 42x32x25 см, пише "Дневник".

Утре по Черноморието ще бъде слънчево

http://www.moreto.net/novini.php?n=355812

През нощта ще бъде ясно и почти тихо. Над Черноморието ще бъде предимно слънчево. След обяд ще се развие купеста облачност. Ще духа слаб до умерен североизточен вятър. Максималните температури ще са между 25° и 27°. Температурата на морската вода е 22-24°.

Марсел Кител напусна "Тур дьо Франс"

https://offnews.bg//koloezdene/marsel-kitel-napusna-tur-dio-frans-660908.html

Носителят на Зелената фланелка - Марсел Кител, напусна "Тур дьо Франс". Асът на Quick-Step Floors участва в сблъскване по-рано в днешния 17 етап на обиколката. 

Жалко, защото немецът правеше уникален Тур, в който записа 5 етапни победи. Но още вчера проличаха огромни проблеми с Марсел, който изостана сериозно от конкурентите.

Така със сигурност Зелената фланелка утре ще облече австралиецът Майкъл Матюс от Sunweb, победител в два етапа на този Тур досега. Трябва да стане чудо, за да не я запази до финала в Париж.

Той има вече 366 точки, след като спечели междинен спринт днес. Преследвачът му Андре Грайпел от Lotto Soudal e с 204.

Първите коментари са доста противоречиви. "Жалко, защото ставахме свидетели на едно от най-великите състезания за Зелена фланелка", написа един от коментаторите на BBC.

"Кавендиш, Саган, сега и Кител. Зелената фланелка заприличва на сървайвър", добави негов колега.

Кител е четвъртият фаворит за Зелената фланелка, който отпада в тазгодишната обиколка на Франция. Най-напред Марк Кавендиш (Dimension Data), който е втори по брой етапни победи за всички времена в Тура след Еди Меркс, се блъсна в Петер Саган и счупи ръката си.

Петер Саган (Bora), който спечели Зелената фланелка в последните 5 издания на Тура подред и беше основен фаворит, беше изваден от състезанието заради инцидента. Журито взе спорното решение, че той нарочно е блъснал Кавендиш с лакът. Много коментатори определиха решението като разчистване на пътя към зелената фланелка на французина Арно Демар (FDJ), който по това време имаше сериозни изгледи да я спечели.

Още в следващите етапи обаче Демар беше изръсен и не хвана контролното време.

Свидетел на интересния 17 етап, който някои определят като Кралския в тазгодишния тур, е президентът на Франция Еманюел Макрон. По традиция френският президент, който и да е той, присъства поне на един етап от Обиколката. Макрон, който е известен спортен фен, се беше смесил с хилядите зрители по едно от изкачванията от висша категория в Алпите.

Именно алпийските етапи в Тура са най-посещаваното спортно събитие в света. Всяка година по протежението на всичките около 200 км в алпийските етапи се събират около един милион зрители дневно.

Цацаров: Ако принципалът на НДК е знаел за договорите, ще бъде обвинен. Томислав Дончев: Не съм знаел

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/07/19/3009597_cacarov_ako_principalut_na_ndk_e_znael_za_dogovorite/?ref=rss


Вицепремиерът Томислав Дончев, който вчера е бил разпитан по разследването за ремонта на НДК, заяви, че не е знаел за нередности в разходваните от Мирослав Боршош средства, отпуснати за председателството на България на Европейския съюз. По-рано днес бившият директор на двореца бе обвинен за нецелевото им харчене и за умишлена безстопанственост.<br /><br />Главният прокурор Сотир Цацаров също коментира случая преди заседанието на прокурорската колегия днес думите: "Ако се...

Затвор за нелегален добив на подземни богатства

https://www.actualno.com/society/zatvor-za-nelegalen-dobiv-na-podzemni-bogatstva-news_623248.html

Незаконният добив на подземни богатства да се инкриминира – такова предложение за промяна в Наказателния кодекс одобри Министерският съвет на днешното си заседание. Предстои текстовете да бъдат внесени за разглеждане и гласуване в Народното събрание. Това съобщиха о

Намалиха наказанието на хванатия с марихуана Спас Байрев

https://www.24chasa.bg/sport/article/6345028

Намалиха наказанието на хванатия с марихуана Спас БайревБившият диагонал на "Левски", "Арда" и националния ни отбор Спас Байрев ще изтърпи една вместо две години наказание. Решението е взето на база предоставени доказателства от страна на волейболиста и направените от него самопризнания. 24-годишният играч е обжалвал спирането на правата му за срок от 2 години,

Уилям и Кейт минаха пеша през Бранденбургската врата (Снимки)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6345127

Уилям и Кейт минаха пеша през Бранденбургската врата (Снимки)Близо половин час ръкостискания и селфита с почитатели – принц Уилям и съпругата му Кейт бяха посрещнати от десетки хиляди почитатели в Берлин вчера. Първата възможност те да бъдат видени и дори поздравени, бе Бранденбургската врата. Там бъдещият крал и херцогинята се разходиха пеша и разговаряха с хората.

"Посоки" на Командарев и копродукция на братя Чучкови ще се състезават в Сараево

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2017/07/19/3009643_posoki_na_komandarev_i_koprodukciia_na_bratia/?ref=rss


Филмът "Посоки" на Стефан Командарев и сценариста Симеон Венциславов и "Синът на София", копродукция между Гърция, Франция и България, влизат в основния конкурс на фестивала в Сараево. И двата филма получиха летящ старт с дебютите си на престижни места - "Посоки" в програмата "Особен поглед" в Кан, а "Синът на София" - с международната награда от "Трайбека".<br /><br />Двата филма ще се борят за "Сърцето на...

Екофондът отпуска 1.3 млн. лв. за покупката на още електромобили за чиновници

http://www.dnevnik.bg/zelen/2017/07/19/3009649_ekofondut_otpuska_13_mln_lv_za_pokupkata_na_oshte/?ref=rss


Националният доверителен екофонд отпуска 1,3 млн. лв, съобщи пресцентъра на МОСВ, за покупка на електромобили за държавна и общинска администрация. Идеята е с това да се насърчи използването на електрическите коли.<br /><br />Регистрираните в България електромобили към момента са около 800, като през 2016 г. има ръст от 50%. Общо 32 точки за зареждане на коли на ток има в цялата страна – в София, Пловдив, Варна, Бургас, Сандански и Благоевград.<br /><br />"Това е...

Брюксел подновява наказателна процедура срещу България заради електронните документи

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/07/19/3009442_brjuksel_podnoviava_nakazatelna_procedura_sreshtu/?ref=rss


Европейската комисия съобщи днес, че започва отначало открита преди три години наказателна процедура срещу България.<br /><br />Причината е неизпълнение на изискването за създаване на единно звено за контакт за задължителния обмен на информация за сигурността на документите за самоличност.<br /><br />Миналата година комисията реши да заведе дело в Съда на ЕС срещу България, защото страната не е спазила срока до 2012 г. да осигури достъп до данните с изображенията на...

Скандал в Германия: Блудства с малолетни в момчешки църковен хор

https://www.actualno.com/europe/skandal-v-germanija-bludstva-s-maloletni-v-momcheshki-cyrkoven-hor-news_623174.html

Скандални разкрития излезнаха наяве в Германия, свързани със световноизвестния момчешки църковен хор "Катедралните врабчета от Регенсбург". Оказва се, че стотиците възпитаници на хора през годините са били жертва на тежък психически тормоз, побой и системни изнасилвания

Фолклорни празници събират гости от близо и далеч край Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=355846

Морската столица Варна отдавна си е извоювала славата на фестивален град особено през летните месеци. Какви събития обаче могат да посетят туристите от страната и чужбина извън пределите на големия град? Оказва се, че в областта най-много залагат на фолклорните празници и панаири.

Германският външен министър извика турския посланик заради задържан активист

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/07/19/3009574_germanskiiat_vunshen_ministur_izvika_turskiia_poslanik/?ref=rss


Германското външно министерство извика посланика на Турция в Берлин, за да протестира срещу решението на Анкара да задържи шестима активисти, между които е и гражданин на федералната република, съобщиха германските медии и "Ройтерс". Общо десет души бяха задържани на 5 юли, а тази седмица шестима от тях останаха в ареста след съдебно решение.<br /><br />Говорителят на кабинета Мартин Шефер обяви на редовна пресконференция, че външният министър Зигмар Габриел е прекъснал...

Жилищата в България поскъпват с един от най-бързите темпове в ЕС

http://econ.bg/Новини/Жилищата-в-България-поскъпват-с-един-от-най-бързите-темпове-в-ЕС-_l.a_i.745847_at.1.html

Цените на жилищата в България отбелязват един от най-големите ръстове през първото тримесечие в Европейския съюз на годишна база – 8,8%. Това...

Севернокорейска бежанка разказва за “ада на капиталистическия юг“ по телевизията

https://www.24chasa.bg/novini/article/6345157

Севернокорейска бежанка разказва за “ада на капиталистическия юг“ по телевизиятаЮжна Корея се опитва да разбере как известна севернокорейска бежанка се е появила в неделя по телевизията в Северна Корея, за да разкаже за "ада" на капиталистическия Юг, съобщава Франс прес, цитирана от БТА.  Лим Джи-хьон, на възраст около 20 години, пристигна в Южна Корея през 2014 г. и бързо стана публична личност,

Радев: Военната ни индустрия трябва да бъде включена в проектите за модернизация на армията

http://www.cross.bg/sili-korabi-radev-1549571.html

/КРОСС/ „Очакваме проектът за новите кораби за ВМС да бъде придвижен на следващ етап и задължително в модернизацията на Българската армия да бъде включена нашата военна индустрия с различни програми за индустриално сътрудничество". Това заяви пред журналисти президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев, който присъства днес на деня за високопоставени гости на националното военноморско учение с международно участие „БРИЗ 2017". Според държавния глава учението е демонстрирало както мащабния брой участници, така и широкия спектър на решаваните сложни задачи. „Доволен съм, че се привличат все повече граждански институции и служби, които да отработват различни елементи на взаимодействие с Военноморските сили, а така също и оперативната съвместимост с нашите партньори", посочи Румен Радев. От борда на фрегатата „Дръзки" държавният глава наблюдава противодействие на терористична група завладяла кораб, ликвидиране на пожар на търговски кораб в пристанище, противодействие на нелегален трафик на мигранти по море и спасяване на голям брой хора, отразяване атаки на въздушен противник, атака на подводница с използване на противоподводни бомби, както и артилерийска стрелба по въздушна цел

Брюксел се чуди дали да отнеме правото на глас на Полша в ЕС

http://www.moreto.net/novini.php?n=355849

Европейският съюз призова дясното правителство на Полша да отмени спорната съдебна реформа, изразявайки "сериозно безпокойство", тъй като може да подкопае свободата в областта на правораздаването, информира АФП. По време на специално заседание на високо равнище в Брюксел Европейската комисия също обсъди безпрецедентния вариант за отнемане на правото на глас на Полша в Съвета на ЕС, се казва в съобщение на изпълнителния орган на съюза.

Хитът Despacito стана най-слушаната песен за всички времена

https://offnews.bg//lajfstajl/hitat-despacito-stana-naj-slushanata-pesen-za-vsichki-vremena-660904.html

Музикалният хит „Despacito” би всички рекорди и стана най-слушаното парче на всички времена, предаде Асошиейтед прес.

Парчето е слушано над 4,6 милиарда през стрийминг платформите. “Юнивърсъл мюзик латин ентъртейнмънт” съобщи, че оригиналът на песента на пуерториканците Луис Фонси и Деди Янки и ремиксът с участието на поп певеца Джъстийн Бийбър е надминал по слушания досегашния рекордьор.

Парчето „Sorry” на Джъстин Бийбър е слушано на 4,38 милиарда пъти, но „Despacito” го надминава с около 220 милиона слушания.

Песента-рекордьор излезе на пазара едва през януари тази година, а от седмици оглавява престижната класация „Hot 100” на Билборд.

По думи на изпълнителя Луис Фонси, той не е очаквал да постигне такъв успех и все още не може да осъзнае какъв хит е направил.

Деди Янки пък стана първият латино изпълнител, оглавил месечните продажби на стрийминг платформата Spotify, като измести от първото място Ед Шийрън.

ЕК пак с процедура срещу България заради достъпа до електронни документи за самоличност

https://www.24chasa.bg/novini/article/6345125

ЕК пак с процедура срещу България заради достъпа до електронни документи за самоличностЕвропейската комисия съобщи днес, че започва отначало открита преди три години наказателна процедура срещу България. Процедурата е свързана с неизпълнение на изискването за създаване на единно звено за контакт за задължителния обмен на информация за сигурността на документите за самоличност. Миналата година комисията реши да заведе дело в Съда на

Би Би Си оповести заплатите на най-високоплатените си звезди

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6345073

Би Би Си оповести заплатите на най-високоплатените си звездиБи Би Си оповести днес за първи път имената и заплатите на най-високоплатените си звезди, което показа значителна разлика в парите, получавани от мъжете и жените, предадоха световните агенции, цитирани от БТА. Британската радиотелевизионна корпорация каза, че нейният водещ Крис Еванс е начело в списъка със заплата от 2,

Екофондът отпуска 1.3 млн. лв. за покупката на електромобили

https://www.actualno.com/politics/ekofondyt-otpuska-13-mln-lv-za-pokupkata-na-elektromobili-news_623241.html

Нова покана в схемата за насърчаване използването на електромобили обяви управителният съвет на Националния доверителен екофонд (НДЕФ). За третата покана от финансирането на електрически превозни средства (ЕПС) за администрацията съобщи министърът на околната среда и во

Кои свои обещания изпълни Тръмп през първите си шест месеца като президент на САЩ?

http://www.mediapool.bg/koi-svoi-obeshtaniya-izpalni-tramp-prez-parvite-si-shest-mesetsa-kato-prezident-na-sasht-news266838.html

Докато президентът на САЩ Доналд Тръмп заемаше шофьорското място на чисто нова пожарна кола тази седмица пред Белия дом, планът му за реформа на националната здравеопазване се изпаряваше яко дим на Капитолийския хълм.   Лидерът на републиканското мнозинство в Сената Мич Макконъл положи напразни усилия в понеделник да убеди съпартийците си да подкрепят най-новия законопроект за отмяна на Обамакеър. По същото време Тръмп се наместваши зад волана на огромната пожарна кола, за да рекламира факта, че тя е "Произведена в Америка".   Както често се случва откакто новакът в политиката положи клетва като президент на 20 януари, фотосесията се оказа лесна, докато изпълнението на предизборни обещания в раздирания от противоречия Вашингтон се оказва по-трудно въпреки самообявените му умения на човек, който може да сключва сделки.   Републиканците се зарекоха да отменят здравноосигурителната система, която бе въведена при управлението на предишния президент, демократа Барак Обама, още когато реформите бяха приети в Конгреса през 2010 г.   Тръмп охотно пое знамето на противопоставянето на Обамакеър в кампанията си за номиниране от републиканците за техен кандидат за президент миналата година. Той обеща на поддръжниците си, че планът му ще облекчи хората, които се измъчват от високите разходи и ограничените възможности за избор на здравната система на Обама.   Откакто е на власт Тръмп стана свидетел на това как републиканската реформа на здравеопазването трудно мина в Камарата на представителите. В Сената републиканските лидери се препираха по текста седмици наред, но не успяха да напишат законопроект, който да задоволи мнозинството - а те имат мнозинство в Сената. Във вторник, само два дни преди да се навършат шест месеца откакто е президент, Тръмп призна, че резултатът го е разочаровал.   "Удържахме много победи, но нямаме победа в здравеопазването", каза Тръмп.   Унинието обаче не е в природата на Тръмп. Той бързо се върна към предизборната си стратегия на обещания за бъдещето - "ще победим" в здравеопазването, зарече се той, а след това смени темата и мина към твърдения за други свои постигнати победи в първите шест месеца от мандата му.   "Ще победим за данъците. Ще победим за инфраструктурата и за много други неща, които правим. Победили сме и побеждаваме по границата", каза той.   Вчера Тръмп обяви победа и над екстремистите от "Ислямска държава", които неотдавна бяха прогонени от свои бастиони в Сирия и Ирак.   Той положи усилия по обещанието си за по-добри отношения с Русия, когато се срещна с руския президент Владимир Путин този месец, но връзките на предизборния му екип с руснаци породиха подозрения за истинските му мотиви и доведоха до разследвания от Конгреса и министерството на правосъдието.   Сигурността на границите бе друго негово предизборно обещание. Макар че издаде указ за "незабавно изграждане на физическа стена по южната граница" в първата седмица от мандата си, до момента не е положен и един камък. Той повтори настояването си за стената да плати Мексико, но до момента началните инженерни разходи се поемат от данъкоплатците в САЩ, които продължават да чакат той да изпълни обещанието си да реформира данъчния кодекс.   Той обеща подобрена национална сигурност като се опита да наложи временна забрана за влизане в САЩ на хора от шест страни с преобладаващо мюсюлманско население, но усилието му бе до голяма степен осуетено от съдилищата.   Други важни решения обаче попадат в графа "спазени обещания", поне според Тръмп. Откакто встъпи в длъжност, в търговската област той оттегли САЩ от Транстихоокеанското споразумение за свободна търговия и започна процедура по предоговарянето на Северноамериканското споразумение за свободна търговия.   Той оттегли САЩ от Парижкото споразумение за климата и разреши да се изгради петролопровод от Канада, предизвиквайки критиките на природозащитниците.   Кандитатът му за член на Върховния съд Нийл Горсъч бе утвърден от Сената, с което се изпълни една от големите надежди на републиканците консерватор да запълни останалото празно от една година място в деветчленния съд.   Говорителят на Белия дом Шон Спайсър тази седмица направи преглед на постигнатото и посочи указите на Тръмп да се купуват американски стоки и да се наемат американци в проекти на федералното правителство като част от усилията "да се отприщи американската индустрия".   Спайсър каза, че президентът "още от първия ден" се бори за усърдно трудещите се американци, които са заели тези работни места. Белият дом съобщи, че общият брой създадени работни места в производството откакто Тръмп е встъпил в длъжност е достигнал 50 000.   "С премахване на вредни за заетостта регулации, защита на границите ни и отприщване на американската енергия президентът работи по спазването на обещанията си и за удовлетворяването на трудещите се в Америка", каза Спайсър.   По БТА

Техеран ще "реагира адекватно" на новите санкции на САЩ

http://www.cross.bg/sanktzii-teheran-iran-1549570.html

/КРОСС/ Иранският президент Хасан Рухани заяви, че Техеран ще "реагира адекватно" на новите санкции на САЩ, но и че страната остава ангажирана с ядрената си сделка със световните сили. "Ислямска република Иран винаги ще се придържа към международните си ангажименти", каза той на заседание на кабинета. „Но ако САЩ искат да въвеждат нови санкции под какъвто и да е претекст, ще реагираме по подходящ начин. Ние няма да прощаваме нарушенията на американците и ще им се противопоставяме", допълни държавният глава. Рухани обвини Вашингтон в "двуличие", предава АФП. "От една страна, САЩ изпращат официални доклади до Конгреса, потвърждавайки, че Иран е напълно лоялен към ядрената сделка. От друга страна, те търсят нови санкции под различни извинения извън логиката", каза той. Президентът критикува американския си колега Доналд Тръмп, че е нарушил международните сделки с Куба, Северна Корея и изменението на климата. Припомняме, че вчера САЩ съобщиха, че са приели нови санкции срещу Иран във връзка с балистичната програма на страната и определяната от Вашингтон като подкрепа за терористични групи в Близкия изток. Санкциите, обявени от Държавния департамент, са насочени срещу 18 отделни лица или организации, за които се смята, че подкрепят програмата за балистични ракети на Техеран или елитните военни части на Републиканската гвардия.  

Мачовете в Шампионската лига ще са от 20 и 22 часа от сезон 2018-2019

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/07/19/3009622_machovete_v_shampionskata_liga_shte_sa_ot_20_i_22/?ref=rss


Срещите в Шампионската лига ще започват в нови часове от сезон 2018-2019. Това става ясно от съобщение, с което Al-Jazeera и Mediapro обявяват, че са спечелили надпреварата за телевизионните права и за следващите три години след 2017-2018.<br /><br />От началото на следващия цикъл мачовете ще са от 20.00 и от 22.00 часа българско време. В по-ранния пояс ще са две от срещите в груповата фаза, а в по-късния - останалите шест.<br /><br />В момента традиционният час за...

Бивш пътен шеф взе джакпота от търговете, спрени заради "витаещи съмнения"

http://www.mediapool.bg/bivsh-paten-shef-vze-dzhakpota-ot-targovete-spreni-zaradi-vitaeshti-samneniya-news266837.html

Варненската компания "Хидрострой" на бившия шеф на пътната агенция от времето на НДСВ и ДПС Велико Желев е големият печеливш от спрените от премиера Бойко Борисов търгове по времето на втория му мандат заради "витаещи съмнения", че се печелят от фирми, свързани с депутата от ДПС Делян Пеевски и от шефа на "Лукойл България" Валентин Златев. За последните по-малко от две години той взе поръчки за около половин милиард лева по груби изчисления. И двата обявени търга за строителството на магистрала "Хемус" бяха спечелени от консорциуми, в които участва "Хидрострой" и свързани с нея дружества. В сряда беше подписан договор за строителството на близо 10-километровата отсечка от Ябланица до Боаза под погледа на министъра на регионалното развитие Николай Нанков, а миналия петък беше обявено, че 16-те километра между Белокопитово и Буховци се печелят от обединение, в което влизат фирми, също свързани с Велико Желев. Строителството на магистрала "Хемус" между София и Варна е знаково за преживяния от Борисов катарзис и ключово за развитието на Северна България. На въпрос дали спечелването на двата търга досега от фирми, свързани с Велико Желев, означава, че той ще строи магистрала "Хемус" и дали това не е новия фаворит на управляващите, председателят на управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" Дончо Атанасов отговори, че не означава това и не може да се каже, че "Хидрострой" е новият любимец на властта. По времето на първия мандат на Борисов с най-много поръчки се открояваше "Трейс груп холд", а по време на втория му мандат изгряха звездите на "Джи Пи Груп", свързвана с Валентин Златев, "Водстрой 98", свързвана с Делян Пеевски, която официално беше купена от "Хидрострой", а по-късно и "Агромах".  По време на третия мандат на Борисов безспорно перлата е "Хидрострой" и фирми, свързани с Велико Желев. Те печелят все повече поръчки не само в пътния сектор, но и редица други инфраструктурни обекти и по програмата за саниране в цяла България. В понеделник министърът на екологията Нено Димов даде първа копка на водния цикъл на Добрич за 115 млн. лв., като за половината от парите поръчките се изпълняват от "Хидрострой" и свързани със собственика й фирми.  "Хидрострой" спечели и спрения търг за   изграждането на пречиствателната станция на "Златни пясъци" (24.3 млн. лв.) - проекти, които се реализират по оперативна програма "Околна среда". По линия на програма "Региони в растеж" към момента "Хидрострой" и компания изпълняват проекти във Варна, Бургас, Силистра, а по линия на санирането имат блокове в различни градове на страната – Перник, Нова Загора, Смядово, Бургас, Вълчи дол. Велико Желев, чието име се свързва и компании като "Инфра Експерт" (официално не е негова собственост), "Пътстрой Бургас", "Водстрой 98", "Пътстройинженеринг Т" (има миноритарен дял), "Пътни строежи" Велико Търново и други, избягва публичността. Той не се появява на подписванията на договорите, първа копка на обектите или рязането на лентички. Изпълнителни директори на фирмите му отричат да печелят всички големи поръчки и посочват, че защото нямат достатъчно обекти у нас успешно реализират такива в съседна Македония. За пример дават водопровод и резервоар в Скопие за 3.5 млн. евро, който е пуснат в експлоатация в края на май, както и предстоящото изграждане на водопровод в Гевгели за 2 млн. евро. Печелим търговете с предлагане на най-добро качество с най-ниски цени, каза Живко Недев, изпълнителен директор на "Хидрострой" пред Mediapool след подписването на договора за строеж на участъка от магистрала "Хемус". Според представители на строителния бранш на небосклона изгряват нови фирми на стари играчи. По този начин видимо няма концентрация на средства в едни ръце. Класацията на "Капитал 100" за 2017 г. отчита тази тенденция. Оборотите на всички големи в бранша намаляват. "Хидрострой" дори пада с две места със 116.5 млн. лв. при 185.4 през 2015 г. Единственото изключение е лидерът в класацията "Джи Пи Груп", които изпълняват редица големи европроекти – Западната дъга на София метрото и пречиствателни станции – поръчки, спечелени по времето на втория мандат на Борисов, които обаче се реализират сега.  За по-лошите финансови резултати на строителния бранш причината е и в бавния старт на европроектите заради обжалването на процедурите. Строителството на 10 км от "Хемус" за 3.5 години Изграждането на 9.3 км отсечка между пътен възел "Ябланица" и пътен възел "Боаза" трябва да стане за 3.5 години. Договорът за проектиране и строителство на магистралата ще бъде изпълнен от консорциум "ХВП Ябланица" ДЗЗД, в което влизат "Хидрострой", "Водстрой 98" и "Пъстрой Бургас". Те спечелиха търга с цена от 54.99 млн. лв. без ДДС. И трите фирми са на Велико Желев. По-ниска цена от тяхната даде единствено обединението "АМ Хемус 1 – 2016" ДЗЗД, в което влизат испанската "Асигния Инфраструктурас", хасковската "АБ", за която се твърди, че е на Делян Пеевски, и "Мега инвест холд" - 54.643 млн. лв. без ДДС, но те бяха отстранени, заради допуснати нарушения. Договорът предвижда за проектирането на отсечката между Ябланица и Боаза да отнеме около половин година (180 дни). Това означава, че строежът може да започне в началото на следващата година след зимата и ще отнеме още около 2.5 години или магистрала "Хемус" ще стигне до Боаза най-рано през 2021 г. За качеството на строителството ще отговаря надзорникът ДЗЗД "Консултанти Хемус 1 – 2016", в което са "Евро Консулт"АД, "Строл-1000"АД и "Пи Ес Консулт" ЕООД. Договорът с тях е за 595 899 лв. без ДДС. Това, което може да забави реализацията на обекта, са отчуждителните процедури, стана ясно от обясненията на министър Нанков. В сряда правителството взе решение за отчуждаване на имоти частна държавна собственост по трасето на магистралата, но има и много частни имоти, чиято процедура по отчуждаване ще върви успоредно с тази по проектирането на трасето, каза Николай Нанков. В рамките на 9.3-километровото магистрално трасе е предвидено изграждане на 5 селскостопански подлеза, 2 селскостопански надлеза, както и подлез при общинския път от Брестница към пешерата Съева дупка. Ще бъде изградена етапна връзка в близост до село Брестница за връзка с главния път I-4 Коритна - Белокопитово. Автомагистралната отсечка ще бъде с по две ленти за движение в посока по 4 м, две ленти за спиране по 3 м, средна разделителна ивица - 2 м, водещи ивици и банкети. Три търга за участъка между Боаза и разклона за Плевен/Ловеч на "Хемус" Три търга ще има за изграждането на участъка между Боаза и разклона Плевен/Ловеч с дължина около 50 км, каза министър Николай Нанков. Очаква се те да бъдаеат обявени догодина. В момента тече проектирането на трасето. Предвижда се първите два участъка да са с по дължина от около 18 км, а последният около 14 км. Този участък е с по-големи виражи и ще отпадне необходимостта от изграждането на подлези, надлези и други съоръжения за преминаването на трасето. По този начин се получава икономия от около 150 млн. лв. спрямо първоначалния проект, който възлизаше на около 500 млн. лв., каза Нанков. Т.е. следващите 50 км от "Хемус" между Боаза и разклона Плевен/ Ловеч са с прогнозна стойност 350 млн. лв. Търгът за Белокопитово – Буховци най-вероятно ще се обжалва Регионалният министър очаква изборът на изпълнител за 16-километровата отсечка между Белокопитово и Буховци да бъде обжалван. За изпълнител беше избрано ДЗЗД "Хемус 16320“, в което участват "Инфра Експерт“ ЕООД, "Пътинженерингстрой-Т“ ЕАД, "Автомагистрали - Черно Море“ АД и "Трансконсулт-22 ООД. Първите две фирми са свързвани с Велико Желев. Дружеството даде близо 120 млн. лв. без ДДС, която е с около 20 млн. лв. по-висока от най-ниската оферта, която беше на фирми свързвани с Делян Пеевски. Въпреки че към търга имаше интерес, участваха 8 кандидата, до финала останаха само двама. Другият допуснат беше обединение "Геопът Белокопитово", с участници: "Геострой" АД и "Пътстрой 92" АД. Те дадоха цена с около 2 млн. лв. по-ниска цена, но губят точки при техническото оценяване на предложенията.  

Бивш пътен шеф взе джакпота от спрените търгове с "витаещи съмнения"

http://www.mediapool.bg/bivsh-paten-shef-vze-dzhakpota-ot-sprenite-targove-s-vitaeshti-samneniya-news266837.html

Варненската компания "Хидрострой" на бившия шеф на пътната агенция от времето на НДСВ и ДПС Велико Желев е големият печеливш от спрените от премиера Бойко Борисов търгове по времето на втория му мандат заради "витаещи съмнения", че се печелят от фирми, свързани с депутата от ДПС Делян Пеевски и с шефа на "Лукойл България" Валентин Златев. За последните по-малко от две години той взе поръчки за около половин милиард лева. И двата обявени търга за строителството на магистрала "Хемус" бяха спечелени от консорциуми, в които участва "Хидрострой" и свързани с нея дружества. В сряда беше подписан договор за строителството на близо 10-километровата отсечка от Ябланица до Боаза под погледа на министъра на регионалното развитие Николай Нанков, а миналия петък беше обявено, че 16-те километра между Белокопитово и Буховци се печелят от обединение, в което влизат фирми, също свързани с Велико Желев. Строителството на магистрала "Хемус" между София и Варна е знаково за преживяния от Борисов катарзис и ключово за развитието на Северна България. На въпрос дали спечелването на двата търга досега от фирми, свързани с Велико Желев, означава, че той ще строи магистрала "Хемус" и дали това не е новия фаворит на управляващите, председателят на управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" Дончо Атанасов отговори, че не означава това и не може да се каже, че "Хидрострой" е новият любимец на властта. По времето на първия мандат на Борисов с най-много поръчки се открояваше "Трейс груп холд", а по време на втория му мандат изгряха звездите на "Джи Пи Груп", свързвана с Валентин Златев, "Водстрой 98", свързвана с Делян Пеевски, която официално беше купена от "Хидрострой", а по-късно и "Агромах".  По време на третия мандат на Борисов безспорно перлата е "Хидрострой" и фирми, свързани с Велико Желев. Те печелят все повече поръчки не само в пътния сектор, но и редица други инфраструктурни обекти и по програмата за саниране в цяла България. Във вторник лично министърът на екологията Нено Димов даде първа копка на водния цикъл на Добрич за 115 млн. лв., като за половината от парите поръчките се изпълняват от "Хидрострой" и свързани със собственика й фирми.  "Хидрострой" спечели и спрения търг за   изграждането на пречиствателната станция на "Златни пясъци" (24.3 млн. лв.) - проекти, които се реализират по оперативна програма "Околна среда". По линия на програма "Региони в растеж" към момента "Хидрострой" и компания изпълняват проекти във Варна, Бургас, Силистра, а по линия на санирането имат блокове в различни градове на страната – Перник, Нова Загора, Смядово, Бургас, Вълчи дол. Велико Желев, чието име се свързва и компании като "Инфра Експерт" (официално не е негова собственост), "Пътстрой Бургас", "Водстрой 98", "Пътстройинженеринг Т" (има миноритарен дял), "Пътни строежи" Велико Търново и други, избягва публичността. Той не се появява на подписванията на договорите, първа копка на обектите или рязането на лентички. Изпълнителни директори на фирмите му отричат да печелят всички големи поръчки и посочват, че защото нямат достатъчно обекти у нас успешно реализират такива в съседна Македония. За пример дават водопровод и резервоар в Скопие за 3.5 млн. евро, който е пуснат в експлоатация в края на май, както и предстоящото изграждане на водопровод в Гевгели за 2 млн. евро. Печелим търговете с предлагане на най-добро качество с най-ниски цени, каза Живко Недев, изпълнителен директор на "Хидрострой" пред Mediapool след подписването на договора за строеж на участъка от магистрала "Хемус". Според представители на строителния бранш на небосклона изгряват нови фирми на стари играчи. По този начин видимо няма концентрация на средства в едни ръце. Класацията на "Капитал 100" за 2017 г. отчита тази тенденция. Оборотите на всички големи в бранша намаляват. "Хидрострой" дори пада с две места със 116.5 млн. лв. при 185.4 през 2015 г. рано. Единственото изключение е лидерът в класацията "Джи Пи Груп", които изпълняват редица големи европроекти – Западната дъга на София метрото и пречиствателни станции – поръчки, спечелени по времето на втория мандат на Борисов, които обаче се реализират сега.  За по-лошите финансови резултати на строителния бранш причината е и в бавния старт на европроектите заради обжалването на процедурите. Строителството на 10 км от "Хемус" за 3.5 години Изграждането на 9.3 км отсечка между пътен възел "Ябланица" и пътен възел "Боаза" трябва да стане за 3.5 години. Договорът за проектиране и строителство на магистралата ще бъде изпълнен от консорциум "ХВП Ябланица" ДЗЗД, в което влизат "Хидрострой", "Водстрой 98" и "Пъстрой Бургас". Те спечелиха търга с цена от 54.99 млн. лв. без ДДС. И трите фирми са на Велико Желев. По-ниска цена от тяхната даде единствено обединението "АМ Хемус 1 – 2016" ДЗЗД, в което влизат испанската "Асигния Инфраструктурас", хасковската "АБ", за която се твърди, че е на Делян Пеевски, и "Мега инвест холд" - 54.643 млн. лв. без ДДС, но те бяха отстранени, заради допуснати нарушения. Договорът предвижда за проектирането на отсечката между Ябланица и Боаза да отнеме около половин година (180 дни). Това означава, че строежът може да започне в началото на следващата година след зимата и ще отнеме още около 2.5 години или магистрала "Хемус" ще стигне до Боаза най-рано през 2021 г. За качеството на строителството ще отговаря надзорникът ДЗЗД "Консултанти Хемус 1 – 2016", в което са "Евро Консулт"АД, "Строл-1000"АД и "Пи Ес Консулт" ЕООД. Договорът с тях е за 595 899 лв. без ДДС. Това, което може да забави реализацията на обекта, са отчуждителните процедури, стана ясно от обясненията на министър Нанков. В сряда правителството взе решение за отчуждаване на имоти частна държавна собственост по трасето на магистралата, но има и много частни имоти, чиято процедура по отчуждаване ще върви успоредно с тази по проектирането на трасето, каза Николай Нанков. В рамките на 9.3-километровото магистрално трасе е предвидено изграждане на 5 селскостопански подлеза, 2 селскостопански надлеза, както и подлез при общинския път от Брестница към пешерата Съева дупка. Ще бъде изградена етапна връзка в близост до село Брестница за връзка с главния път I-4 Коритна - Белокопитово. Автомагистралната отсечка ще бъде с по две ленти за движение в посока по 4 м, две ленти за спиране по 3 м, средна разделителна ивица - 2 м, водещи ивици и банкети. Три търга за участъка между Боаза и разклона за Плевен/Ловеч на "Хемус" Три търга ще има за изграждането на участъка между Боаза и разклона Плевен/Ловеч с дължина около 50 км, каза министър Николай Нанков. Очаква се те да бъдаеат обявени догодина. В момента тече проектирането на трасето. Предвижда се първите два участъка да са с по дължина от около 18 км, а последният около 14 км. Този участък е с по-големи виражи и ще отпадне необходимостта от изграждането на подлези, надлези и други съоръжения за преминаването на трасето. По този начин се получава икономия от около 150 млн. лв. спрямо първоначалния проект, който възлизаше на около 500 млн. лв., каза Нанков. Т.е. следващите 50 км от "Хемус" между Боаза и разклона Плевен/ Ловеч са с прогнозна стойност 350 млн. лв. Търгът за Белокопитово – Буховци най-вероятно ще се обжалва Регионалният министър очаква изборът на изпълнител за 16-километровата отсечка между Белокопитово и Буховци да бъде обжалван. За изпълнител беше избрано ДЗЗД "Хемус 16320“, в което участват "Инфра Експерт“ ЕООД, "Пътинженерингстрой-Т“ ЕАД, "Автомагистрали - Черно Море“ АД и "Трансконсулт-22 ООД. Първите две фирми са свързвани с Велико Желев. Дружеството даде близо 120 млн. лв. без ДДС, която е с около 20 млн. лв. по-висока от най-ниската оферта, която беше на фирми свързвани с Делян Пеевски. Въпреки че към търга имаше интерес, участваха 8 кандидата, до финала останаха само двама. Другият допуснат беше обединение "Геопът Белокопитово", с участници: "Геострой" АД и "Пътстрой 92" АД. Те дадоха цена с около 2 млн. лв. по-ниска цена, но губят точки при техническото оценяване на предложенията.  

Румънци задържаха българин, превозващ мигранти от Ирак

https://www.24chasa.bg/novini/article/6345126

Румънци задържаха българин, превозващ мигранти от ИракПетима иракчани, които възнамерявали да излязат нелегално от Румъния, скрити под фалшив под на автоплатформа, са открити от румънската гранична полиция на КПП Нъдлак на границата с Унгария, съобщава Аджерпрес, цитирана от БТА.  Превозното средство с автоплатформа било управлявано от български гражданин на 44 години и е с българска регистрация.

Катаджии хванаха пиян русенец зад волана за втори път в рамките на 2 дни

https://www.24chasa.bg/novini/article/6345105

Катаджии хванаха пиян русенец зад волана за втори път в рамките на 2 дниПолицаи хванаха за втори път русенец пиян зад волана в рамките на два дни. Това става ясно от съобщение на Областната дирекция на МВР в Бургас, цитиран от "Дарик". На 17 юли вечерта край Китен полицаите спрели водача, който, оказало се, шофирал „Фолкваген Голф” с 4,12 промила алкохол в кръвта. Той бил задържан за срок до 24 часа,

Летни технологични изкушения от Huawei

http://www.investor.bg/harduer/459/a/letni-tehnologichni-izkusheniia-ot-huawei-242994/

Купувачите на Huawei P10 Plus, P10 или P10 lite до 29 август получават безплатно аксесоар

Марешки: Няма да кажа кой ми е оказвал натиск, защото не вярвам на прокуратурата

http://www.cross.bg/mareshki-natisk-prokyratyrata-1549569.html

/КРОСС/ Нямам намерение да казвам кой ми е оказвал натиск, защото не вярвам на прокуратурата, обяви лидерът на партия „Воля" Веселин Марешки. Изявлението си той направи, след като днес се яви в прокуратурата, за да бъде във връзка с твърденията му, че върху него е оказван натиск, за да прекрати бизнеса си с горива, предаде репортер „Фокус". Марешки прекара повече от час в отдел "Надзор за законност" към Върховната административна прокуратура. „Говорихме много кратко. За съжаление и прокурорката също се притесни много и един по един всичките 4-5 компютъра блокираха и всъщност преписвахме няколко пъти двете изречения, които казах. А те са, че нямам намерение да казвам кой ми е оказвал натиск, защото нямам никакво основание да вярвам като цяло на институциите, както и голяма част от българските граждани, и в частност на прокуратурата", обясни Марешки, който като депутат и зам.-председател на парламента, също е част от институциите.  

Electrolux повиши прогнозите си за растеж в Северна Америка

http://www.investor.bg/evropa/334/a/electrolux-povishi-prognozite-si-za-rastej-v-severna-amerika-243319/

Най-големият производител на домакински електроуреди в Европа отчете нетна печалба за тримесечието над очакванията

Трийсет и четирима мафиоти бяха арестувани в Италия

http://www.mediapool.bg/triyset-i-chetirima-mafioti-byaha-arestuvani-v-italiya-news266836.html

Италианските власти арестуваха 34 заподозрени мафиоти при голяма полицейска операция на 25-ата годишнина от убийството на водещия магистрат в борбата с мафията Паоло Борселино, извършено от сицилианската коза ностра, предаде ДПА. Борселино и петима охраняващи го полицаи загинаха при взрив на кола бомба на 19 юли 1992 г., два месеца след като неговият колега Джовани Фалконе беше убит при друга експлозия. Двете нападения потресоха Италия и доведоха до по-сериозни действия срещу сицилианската мафия. Задържаните заподозрени са действали в квартала на град Палермо "Бранкачо", свързан с известния мафиотски клан Гравиано, чиито водачи излежават доживотни присъди за организирането на убийството на Фалконе и Борселино. При акцията са иззети активи за около 60 милиона евро. При друга операция срещу мафията полицията е конфискувала авоари на стойност около 1,5 милиона евро.

Дете пострада при катастрофа във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=355848

5-годишна дете пострада при катастрофа вчера във Варна, съобщиха от МВР за Moreto.net. Неприятният инцидент станал около 17.05 часа във "Владиславово". На кръстовище на равнозначни пътища, 43-годишен шофьор на рено не пропуснал и блъснал навлизащ отдясно автомобил опел.

Специално наета машина печата почти денонощно обвинителния акт по КТБ

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/07/19/3009623_specialno_naeta_mashina_pechata_pochti_denonoshtno/?ref=rss


Прокуратурата е наела специална машина, която почти денонощно произвежда копия от обвинителния акт по разследването за длъжностното присвояване на КТБ, съобщи сайтът "Дефакто".<br /><br />Обвиняемите са 18, а според различни версии обвинителният акт ще е между 12 и 15 хиляди страници. Това означава, че трябва минимум 240 хиляди страници да бъдат отпечатани.<br /><br />Машината е разположена в специално помещение на Съдебната палата, като има задължителна...

Великото преселение на киноактьорите към телевизията

http://www.dnevnik.bg/analizi/2017/07/19/3008489_velikoto_preselenie_na_kinoaktyorite_kum_televiziiata/?ref=rss


Организаторите на наградите "Еми" - телевизионният еквивалент на оскарите, бяха позабравили какво е да имат в списъка с номинирани актьори такива имена като Никол Кидман, Кевин Спейси, Сюзън Сарандън и Антъни Хопкинс. Но именно носителите на оскари за играта си на големия екран бяха представени на 13 юли.<br /><br />Доскоро двата свята рядко се срещаха. На киното се гледаше като на по-стойностната форма за роля, която всеки актьор бленува. Телевизията в най-добрия случай...

Франция оглави за първи път годишна класация за най-влиятелни страни

http://www.mediapool.bg/frantsiya-oglavi-za-parvi-pat-godishna-klasatsiya-za-nai-vliyatelni-strani-news266835.html

Франция оглави за първи път класацията "Софт пауър 30" на страните с най-голямо влияние, постигнато с невоенни средства. Индексът се базира на критерии като отвореност и толерантност, но взема предвид също външната политика, културата, образованието и дори гастрономията, пише в. "Фигаро". След като се нареди четвърта през 2015 г. и пета през 2016 г., тази година Франция изпреварва страни като Великобритания, САЩ, Германия и Канада, показва класацията на британската компания за политически консултации и пиар "Портланд комюникейшънс". Понятието "софт пауър" ("мека сила") е въведено от професора от Хардвардския университет Джоузеф Най в негова книга от 1990 г. То означава способност да привличаш и приобщаваш по-скоро чрез убеждаване, отколкото да принуждаваш (hard power - "твърда сила") със сила или пари. Класацията се основава на няколко ключови критерии като международния авторитет на страната, дипломатическата й мрежа, влиянието на интернет и отношението към чуждестранните туристи. Изкачването на Франция до челното място се обяснява отчасти с динамичността, която внесе избирането на 39-годишния центрист и проевропеец Еманюел Макрон за президент. Този възход в международен план обаче не би бил възможен без историческите преимущества на страната като дипломатическата й мрежа, смятана за една от най-добре развитите в света. Освен това Франция остава най-привлекателната туристическа дестинация в света. Миналата година тя е била посетена от 82,5 милиона туристи въпреки атентатите, взели 230 жертви от 2015 г. насам, подчертават авторите на изследването, на което се базира класацията - "Портланд комюникейшънс и Центъра за публична дипломация към университета в Южна Калифорния. Идването на Доналд Тръмп на власт е причина САЩ да отстъпят първото място, което заемаха през 2016 г., и да се наредят трети. Великобритания си запазва второто място, след като миналата година отстъпи челната позиция заради Брекзита и несигурното бъдеще след излизането на страната от Европейския съюз. Последни в тазгодишната класация са Бразилия и Турция, чиято репутация пострада от корупционни афери и мащабните чистки след опита за преврат през 2015 г. в Турция.

Шуменка издирва чрез видео запис крадеца на портмонето си (ВИДЕО)

//dariknews.bg/regioni/shumen/shumenka-izdirva-chrez-video-zapis-kradeca-na-portmoneto-si-video-2037815

Млада жена от Шумен разпространи запис във Facebook, на който е уловен моментът на кражба на портмонето й.

"Въпросната дама ми открадна портмонето.Хванаха я полицаите и нищо.Моля всеки който има информация за нея да се свърже с мен!!! Всичко се случва в гр.Шумен", пише в профила си п

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване