"Дюнкерк" оглави бокс-офис класацията на Северна Америка (Видео)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6353316

"Дюнкерк" оглави бокс-офис класацията на 
Северна Америка (Видео)Филмът "Дюнкерк" на режисьора Кристофър Нолан застана начело на бокс-офис класацията на Северна Америка този уикенд, предадоха световните информационни агенции, цитирани от БТА. Той отбеляза приходи от 50,5 милиона щатски долара, като 11,7 милиона от тях бяха от IMAX прожекции. Сюжетът му описва онова,

17 опозиционни турски журналисти на съд за тероризъм

https://offnews.bg//sviat/17-opozitcionni-turski-zhurnalisti-na-sad-za-terorizam-661250.html

17 журналисти от турския опозиционен вестник "Джумхуриет" се изправят пред съда по обвинения в подкрепа на терористична организация.

Ако бъдат признати за виновни, присъдите им могат да надхвърлят 43 години затвор.

Десетки журналисти и мениджъри на "Джумхуриет" са в ареста. 10 от тях бяха затворени за близо 9 месеца.

"Не мога да го докосна. Не мога да го прегърна - казва Елиф Гюнай, дъщеря на журналисти Турхан Гюнай, цитирана от Би Би Си. - Говорим по телефона зад стъкло. Когато времето ни свърши, прекъсват линията."

Елиф има право да посещава 71-годишния си баща веднъж седмично за 1 час. А той има здравословни проблеми, включително атеросклероза, заради която е бил и опериран. Но това не е основание да мине на по-лек режим.

Жената все още не знае защо той е в затвора.

"Всичко, което мога да кажа е, че това е политическо дело. Те са задържани заради това, че са журналисти, заради това, че вършат работата си."

Масовите арести бяха следствие от осуетения опит за преврат в Турция на 15 юли 2016 година, за който президентът Ердоган обвинява живеещия в САЩ турски ислямски поповедник Фетхуллах Гюлен.

Боршош отказва да се яви пред депутатите по казуса НДК

//dariknews.bg/novini/bylgariia/borshosh-otkazva-da-se-iavi-pred-deputatite-po-kazusa-ndk-2038577

Бившият шеф на НДК Мирослав Боршош няма да се яви днес пред депутатите от временната комисия, която установява фактите и обстоятелствата за разходване на средства, предназначени за НДК заради българското председателство на Съвета на ЕС. Това обяснява самият той в п

ЕК вече действа да се противопостави на новите американски санкции срещу Русия

https://www.actualno.com/europe/ek-veche-dejstva-da-se-protivopostavi-na-novite-amerikanski-sankcii-sreshtu-rusija-news_623926.html

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер е призовал спешно да се обсъдят ответните мерки на Брюксел, ако европейските компании бъдат засегнати от антируските санкции на САЩ. Това твърди в свой материал британското издание Financial Times. Британската медия публикув

Звездите на море у нас, само Луиза Григорова в Португалия

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6352488

Звездите на море у нас, само Луиза Григорова в ПортугалияЛора Караджова учи дъщеря си да плува във Варна Лятото е в разгара си и вече всеки или се подготвя, или е на почивка. са заедно на море. Това става ясно от снимка във фейсбук. Фотото е публикувано от Богомил Бонев в личния му профил. На него четиримата седят около маса, отрупана с ястия, а текстът под фотото гласи: “Така е в Китен”.

Варненските плувци спечелиха четвърти трофей и 26 медала

http://www.moreto.net/novini.php?n=356084

Фурор на държавното лично отборно първенство за девойки и юноши младша възраст направиха плувците на ПСК „Черно море“ на басейн „Приморски“. Треньори на талантите са Никола Петров, Борислав Георгиев, Антон Гиляревский и Денислав Калчев.

Алпинистът Боян Петров покори девети осемхилядник

https://www.actualno.com/moresport/alpinistyt-bojan-petrov-pokori-deveti-osemhiljadnik-news_623969.html

Aлпинистът Боян Петров за пореден път впечатли всички ни като осъществи поредното предизвикателство. Той изкачи своя девети осемхилядник - Гашербрум-2, висок 8035 метра. Новината беше съобщена от съпругата на Петров - Радослава Ненова, в личния й Facebook профил. През 2009 г. Боян Пе

Боян Петров покори девети осемхилядник

http://frognews.bg/news_138799/Boian-Petrov-pokori-deveti-osemhiliadnik/

Българския алпинист Боян Петров изкачи своя девети осемхилядник - Гашербрум-2, висок 8035 метра. Новината беше съобщена от съпругата на Петров - Радослава Ненова, в личния й ”Фейсбук” профил.

Водна фиеста в Ереван (видео)

http://www.cross.bg/erevan-zhitelite-armentzite-1549980.html

/КРОСС/ Рекордно високи температури отчетоха в Ереван. Жителите на арменската столица намериха начин да се справят с жегите и в същото време да се забавляват, предава БНТ. Истински уличен бой, но с вода, се разигра по улиците на Ереван. Това е позволено в един-единствен ден в годината - на фестивала на водата или Вардавар, на арменски. Жителите на града са изобретателни в средствата за пръскане на другите - като кофите и бутилките са най-често срещаното "оръжие". Корените на фестивала са в историята на арменците от древни времена. А в летните жеги арменците нямат нужда от убеждаване, за да се присъединят. Много от туристите също се включват във водната фиеста. video:https://www.youtube.com/watch?v=Ug8uaGPUu6Y  

Фреска на Христос доказва съществуването на НЛО

https://www.vesti.bg/lyubopitno/freska-na-hristos-dokazva-syshtestvuvaneto-na-nlo-6071802

Византийска фреска в грузинска катедрала показва два полукръгли предмета с опашки

20 години по-късно: Големите холивудски актриси днес

https://www.vesti.bg/lyubopitno/sveji/20-godini-po-kysno-golemite-holivudski-aktrisi-dnes-6071803

Те са красиви, елегантни, богати и много талантливи. Вижте как изглеждат тези звезди днес

Фелпс загуби от бялата акула с 2 секунди (видео)

https://offnews.bg//vodni/felps-zagubi-ot-bialata-akula-s-2-sekundi-video-661249.html

Най-великият плувец на новото време Майкъл Фелпс се впусна в предизвикателството да направи състезание с бяла акула. И най-после разбрахме кой е по-бърз във водата.

Американецът подгря Седмицата на акулите 2017 по Discovery Channel. Олимпийският герой завзе праймтайма с шоуто "Phelps vs. Shark: Great Gold vs. Great White".

Шумно рекламираното състезание на човек срещу звяр се състоя във водите край Южна Африка. Но масово феновете останаха разочаровани, тъй като не се оказа точно състезание.

Иначе всички очакваха победа на акулата, която развива около 4 пъти по-голяма скорост от човека. Е, тимът на Фелпс се постара да изравни резултата и определено изненада. 

Майкъл беше облечен в специален костюм, който наподобява кожата на акула. А на краката му имаше приспособление, имитиращо опашка на жестокия убиец. Той плува като животното, а не традиционните стилове.

И това не помогна на Фелпс, който загуби симулацията с близо 2 секунди.

"Спестихте ми един час гледане на тази глупост", написа потребител под клипа. "Фелпс ще вдигне резултата, ако акулата е зад него", добави друг. "Каква ли глупост ще измислите - Болт срещу Ламборгини", предположи трети.

Ямайка изненада Мексико и ще играе срещу САЩ във финала на "Голд къп"

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/07/24/3012045_iamaika_iznenada_meksiko_i_shte_igrae_sreshtu_sasht/?ref=rss


Ямайка поднесе изненада и попречи финалът в "Голд къп" да е между Мексико и САЩ. В спора за титлата съставът ще играе с домакина, след като победи с 1:0 мексиканците.<br /><br />Безценния гол за Ямайка вкара Кемар Лорънс в 88-мата минута. Той изпълни отлично пряк свободен удар от около 25 метра и донесе победата.<br /><br />Ключова заслуга за изненадващия успех имаше и вратарят Андре Блейк. Стражът спаси куп опасности, създадени от мексиканските...

Макрон ще домакинства на среща на властта и опозицията в Либия

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/07/24/3012102_makron_shte_domakinstva_na_sreshta_na_vlastta_i/?ref=rss


Френският премиер Еманюел Макрон ще домакинства на среща на международно признатия премиер на Либия и военен командир, който владее източната част на страната.<br /><br />Утре Макрон ще се срещне с премиера Файез Сарадж и военния Халифа Хафтар, който наскоро обяви, че е освободил Бенгази от джихадистите. Целта на Париж е да демонстрира подкрепа за признатото от ООН правителство, което опитва да стабилизира страната, работейки с всички фракции в нея, уточнява агенция...

Български турист загина в черногорски курорт

http://dnes.dir.bg/news/kurort-turist-cherna-gora-26112225

Български гражданин загина в черногорския курортен град Будва, след като сърбин с джет се блъсна във водното му колело.

Проф. Кантарджиев: Затихва най-голямото огнище на морбили

http://www.cross.bg/kantardzhiev-morbili-polzvat-1549979.html

/КРОСС/ "Най-голямото огнище на морбили в страната вече затихва. В Столипиново през последната седмица няма регистрирани нови случай". Това съобщи по БНТ директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев. По думите му от морбили са били заразени над 160 души от Пловдив, Пазарджик и Монтана. Според професор Тодор Кантарджиев в разгара на лятото по морските ни курорти регистрираните случаи на вирусни инфекции са по-малко от тези в София. "Лошото е, че ентеровирусите на 200-330 болни, при един могат да причинят възпаление на нервната система. Именно затова казваме - лятно време много добра хигиена. Миене на ръцете преди хранене задължително, след ползване на тоалетна, хигиенични тоалетни, антибактериални кърпички на основата на хлорхексидина, а не на основата на спирта, е по-хубаво да се ползват лятото и да се ползват от майките, когато децата са на плажа. На плажа, на всеки нещо му се дояжда - предлагат се сладоледи, предлагат се сандвичи, но винаги трябва да се яде с мити ръце", обяснява проф. Кантарджиев.  

Българин загина при инцидент с джет в Будва

https://www.24chasa.bg/novini/article/6353315

Българин загина при инцидент с джет в БудваБългарски гражданин загина в Будва, когато сръбски гражданин с джет се блъсна във водното колело, на което се намирал той, съобщава белградският вестник "Блиц". Полицията в Будва арестува сръбския гражданин, заподозрян за сблъскването с водното колело вчера към 20 часа местно време във водите край плажа Яз в Будва, предава БТА.

МВФ: Китай, ЕС и Япония компенсират по-слабата американска икономика

http://www.investor.bg/analizi/91/a/mvf-kitai-es-i-iaponiia-kompensirat-po-slabata-amerikanska-ikonomika-243536/

Това е най-широкото синхронизирано нарастване на световната икономика през последното десетилетие, смята главният икономист на фонда Морис Обстфелд

Член на Бюрото за контрол на СРС-та съветвал обвиняеми как да подават жалби в институцията

http://www.cross.bg/chlen-byuroto-byuroto-1549983.html

/КРОСС/ Прокуратурата предлага на член от бюрото за контрол на СРС-та да бъде отнет достъпът до класифицирана информация. Преди два месеца е постъпил сигнал от ДАНС с информация за установени нарушения на служебните задължения от страна на член на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства, съобщиха от прокуратурата. В конкретния случай е установено че член на бюрото контактува с податели на заявления (дори обвиняеми или подсъдими), съветва ги относно съдържанието на тези заявления, а дори и лично изготвя такива заявления или нарежда това на служител от администрацията на бюрото. Проверката е установила, че обвиняем магистрат е имал среща в заведение с въпросния член на бюрото, непосредствено след което посетил сградата на институцията, където заявлението му за проверка било прието не по установения ред. По указание на члена на Националното бюро, то било изготвено от административния секретар на институцията в служебния й кабинет и на служебния й компютър. Същият е и случаят с подсъдим, с когото членът на бюрото е в близки отношения - документът е изготвен и внесен по същия начин. Членът на бюрото е имал разговори с обвиняем магистрат, в хода на които подробно обяснявал процедурата по подаване на заявление за проверка и възможните официални отговори на Бюрото, както и изводите, които следват за обвиняемия от тях. Проверката е установила още, че след среща на члена на Бюрото с лице, спрямо което са били прилагани СРС, то подало заявление за проверка

Вижте в кои части на София спират водата днес

https://www.24chasa.bg/novini/article/6353311

Вижте в кои части на София спират водата днес„Софийска вода” временно ще прекъсне водоснабдяването в някои части на столицата на 25 юли, съобщиха от пресцентъра на дружеството. Във вторник във връзка с изпълнение на инвестиционен проект за реконструкция на уличен водопровод на ул. „Уошбърн“ жк. „Хаджи Димитър“ се налага спиране на водоподаването от 9:00 до 21:00 часа на клиентите на

Волфганг Шойбле: Ердоган излага на опасност вековните връзки на Германия със страната му

https://www.24chasa.bg/novini/article/6353310

Волфганг Шойбле: Ердоган излага на опасност вековните връзки на Германия със страната муТурският президент Реджеп Тайип Ердоган излага на опасност вековните връзки на Германия със страната му, заяви германският финансов министър Волфганг Шойбле, предаде БТА. "Той излага на опасност вековно партньорство", казва Шойбле в интервю за немското издание "Билд". "Това е драматично, защото наистина много неща ни свързват.

Отпечатаха силиконово сърце на 3D принтер (ВИДЕО)

http://clubz.bg/56525-otpechataha_silikonovo_syrce_na_3d_printer_video

Учените от Швейцарския федерален технологичен институт в Цюрих (ETH Zurich) отпечатаха на 3D принтер сърце от силикон. То е точно толкова меко, колкото истинското човешко сърце и има същата способност да тупти, но за съжаление не за дълго, пише на сайта на института.

При създаването на силиконовия орган швейцарските учени са се стремили той максимално да наподобява човешко сърце – и по форма, и по размер.

Съществуващите в момента апарати от типа „изкуствено сърце“ имат множество недостатъци. Механичните им части лесно се чупят, а и устройствата бързо се амортизират за разлика от истинското сърце.

Учените смятат, че създаването на изкуствен орган, който максимално прилича на естествения, е необходимост. Около 26 млн. души в целия свят страдат от сърдечна недостатъчност  и голяма част от тях умират, заради липсата на достатъчно донори. Съществуващите апаратури често помагат на пациентите да доживеят до трансплантация, но това съвсем не се случва винаги.

„Новото силиконово сърце тежи 390 грама и има обем от 679 см³. Става въпрос за силиноконов моноблок със сложна вътрешна структура“, обяснява авторът на модела Никълъс Корс.

Изкуственото сърце има дясна и лява камера, кавито има и истинският човешки орган, но те не са разделени от преграда, а от допълнителна камера. Под натиск тя се пълни с въздух, след това го изпуска и така помага за преминаването на течността между камерите, т.е. допълнителната камера работи като мускулите, които се съкращават в  човешкото сърце.

 

 

Разбира се, рано е да се говори за трансплантация на силиконовия вариант – засега той успява да бие около 3000 пъти, което се равнява на 30-45 минути живот. След това материалите, от които е направено сърцето, не успяват да издържат натоварването. Но учените въобще не са си поставяли и такава цел. Основната им задача е била да докажат принципно, че е възможно създаването на подобно устройство и да започнат разработването на ново направление в областта на изкуствените огани.

Сега вероятно ще се търси създаването на по-издръжлив материал, подобен на силикона, който може да се справи с продължителното натоварване, което изпитват мускулите на истинското човешко сърце.

Боян Петров изкачи деветия си осемхилядник

http://www.mediapool.bg/boyan-petrov-izkachi-devetiya-si-osemhilyadnik-news267012.html

Най-успешният български алпинист Боян Петров е успял да изкачи връх Гашербурм II (8035 м) в Каракорум. Това е деветият осемхилядник в неговата кариера, като целта му е да стане първият българин, изкачил всички 14 осемхилядници. Успехът му с Гашербурм II идва от втория опит. Първият бе през 2009 година, когато той се отказа на двайсетина метра от върха заради липса на въже и партньор. В момента Петров се намира в базовия лагер, където след кратка почивка ще започне да слиза надолу. През миналата година Петров пострада тежко, след като бе блъснат от автомобил в Кресненското дефиле. Катастрофата бе и причината Петров да промени плановете си за изкачване на Еверест още през тази година.

Над 400 са телефонните измами от началото на годината

http://frognews.bg/news_138798/Nad-400-sa-telefonnite-izmami-ot-nachaloto-na-godinata/

Регистрираните телефонни измами за първите шест месеца на тази година са 408, спрямо 380 за същия период на миналата година. Това заяви Стефан Попов от сектор ”Измами” в Главна дирекция ”Национална полиция” в студиото на ”Денят започва”.

Боршош: Отричам обвиненията. Щях да наруша закона, ако бях изпълнил указания на принципала

http://clubz.bg/56524-borshosh_otricham_obvineniqta_shtqh_da_narusha_zakona_ako_bqh_izpylnil_ukazaniq_na_principala

"Искам ясно да заява - отричам обвиненията.

Злоупотреба с каквито и да било средства от НДК няма, още по-малко с тези за Европредседателството. 

Щях да престъпя закона, ако бях изпълнил някои указания на принципала на НДК в лицето на Министерство за българското председателство на Съвета на ЕС."

Това заявява бившият изпълнителен директор на НДК Мирослав Боршош в писмо до временната парламентарна комисия, която проверява харчовете да ремонт на НДК за Европредседателството. Документът бе предоставен на депутатите, след като Боршош отказа да се яви фзически в комисията с аргументи, че не й вярва заради изяви на нейни членове, както и заради това, че вече е обвиняем и фактите и обстоятелствата ще се изясняват в съда. 

В писмото си Боршош отхвърля обвиненията на бившия принципал - министър Лиляна Павлова, че не са й предоставяни документи, поискани от ръководството на НДК. Според бившия директор министърката си е позволила непрозрачно да наеме фирма за външен одит, която е подготвила "тенденциозен доклад". В него става дума за нарушения в процедулата по избор на изпълнител на ремонтните дейности. 

Боршош твърди още, че при получаването на обвинението си, той не е бир запознат с никакви доказателства, в това число и с доклада на ДАНС, по който започва разследването. Бившият директор на НДК обаче пише, че сигналът до ДАНС е бил подаден от "бивш служител на НДК, който е бил "уличен по надлежния ред в престъпление по служба - превишаване на правата с цел набавяне на мателиална облага за себе си".

Името на служителя не се споменава.

Тези части от писмото на Боршош бяха прочетени от председателката на комисията Дияна Йорданова (ГЕРБ). Тя предложи документите, предоставени от бившия директор на НДК да бъдат приложени към доклада на самата комисия, чийто предварителен вариант щях да е готов още днес. Велислава Кръстева от ДПС обаче поиска не само писмото да не бъде приложено към доклада, но и да не бъде взимано под внимание, защото Боршош не уважава парламента и комисията като институции, позволява си и обидни квалификации.

Идеята предстои да бъде гласувана в края на заседанието. Румен Гечев от БСП обаче се обърна към ГЕРБ:

"Управляващите не осигуряват основния виновник да сме изобщо тук – Мирослав Боршош. Според мен вие го криете – имахме много конкретни въпроси, които не са свързани със съд и прокуратура. Има държавни пари да се появява по билбордове, но не и в парламента. Тома Биков орева света, за да се яви г-жа Златева и тя е тук. Докато Боршош върти на пръста си вицепремиери и премиери, а управляващите го крият."

Тома Биков от ГЕРБ на свой ред заяви:

"Аз предлагам опозицията да осигури г-н Мирослав Боршош тук, защото ние имаме точно толкова възможност, колкото и те. Дайте да не се питаме чий е г-н Боршош. Той е има 18 години – взел е решение да не се яви".

Боршош отказа да се яви в комисията около час преди старта на заседанието, като съобщи мотивите си във фейсбук. 

Ето какво написа вече обвиняемият Боршош във фейсбук час преди заседанието, на което трябваше да се яви:

Днес трябваше да взема участие в заседанието на Временната комисия в НС, свикана за установяване на факти и обстоятелства за разходване на средства, представени целево на НДК за подготовката за българското 
председателство на Съвета на ЕС, пред която прецених да не се явя поради следните факти: 

- Заседанието трябваше да се състои утре, но беше преместено за днес, за да може докладът от работата на комисията да бъде готов на следващия ден- 25.07, вторник, което е невъзможно и несериозно заради обема от информация и документи;

- Някои от членовете на комисията си позволиха преднамерени и крайни изказвания много преди аз да бъда изслушан в комисията;

- Комисията започна своята работа на 6 юли, проведе само четири заседания в рамките на 21 дни по казус и обстоятелства, изискващи разглеждането на огромен обем документи и запознаването с множество факти и гледни точки. Смятам, че решенията, взети в такива кратки срокове и в условията на медиен натиск, не могат да бъдат безпристрастни и обективни.

В този смисъл имам основателни съмнения относно добросъвестната работа и заключения на комисията, както и относно непредубедеността на някои от нейните членове. В периода, в който комисията заседаваше, настъпиха съществени промени в обстоятелствата - прокуратурата повдигна обвинение.
Всички факти и твърдения вече ще се изясняват в съда и затова допускам, че явяването ми пред комисията може да се използва и за други цели, а не само за изясняване на истината. Въпреки това от уважение към българските институции и в частност българския парламент предоставям писмено своите аргументи по разискваните в комисията въпроси. 
Вярвам, че моето изложение, ведно с прикрепените към него документи ще бъдат подробно и безпристрастно разгледани дори и от онези, които вече изразиха мнението си.

Въпреки аргументите на Боршош задължение длъжностни лица и граждани да се явяват в парламентарните комисии има и в конституцията, и в Правилника за работата и дейността на Народното събрание, който има статута на закон.

В чл. 80 на основния закон пише, че "длъжностните лица и гражданите, когато бъдат поканени, са длъжни да се явяват пред парламентарните комисии и да им предоставят исканите от тях сведения и документи". Текстът е буквално пренесен в чл. 117 от правилника на парламента. В чл. 115 от същия нормативен акт пише още:

"Всички държавни органи и длъжностни лица от държавната и общинската администрация и граждани са задължени да предоставят необходимите сведения и документи във връзка с въпросите, предмет на изслушвания, проучвания и анкети, дори когато сведенията представляват държавна или служебна тайна."

Разбира се, санкции за неявяване няма, тоест текстовете са по-скоро пожелателни.

 

Мирослав Боршош отказа "депутатски разпит", не вярва на комисията

http://clubz.bg/56524-miroslav_borshosh_otkaza_deputatski_razpit_ne_vqrva_na_komisiqta

Бившият изпълнителен директор на НДК Мироклав Боршош се отказа да говори пред временната парламентарна комисия, която проверява харченето на пари за Европредседателството и ремонта на сградата. Причината - не вярва в обективността на парламентарния орган, за което споделя аргументите си в статус във фейсбук.

Ето какво написа вече обвиняемият Боршош във фейсбук час преди заседанието, на което трябваше да се яви:

Днес трябваше да взема участие в заседанието на Временната комисия в НС, свикана за установяване на факти и обстоятелства за разходване на средства, представени целево на НДК за подготовката за българското 
председателство на Съвета на ЕС, пред която прецених да не се явя поради следните факти: 

- Заседанието трябваше да се състои утре, но беше преместено за днес, за да може докладът от работата на комисията да бъде готов на следващия ден- 25.07 вторник - което е невъзможно и несериозно заради обема от информация и документи;

- Някои от членовете на комисията си позволиха преднамерени и крайни изказвания много преди аз да бъда изслушан в комисията;

- Комисията започна своята работа на 6 юли, проведе само четири заседания в рамките на 21 дни по казус и обстоятелства, изискващи разглеждането на огромен обем документи и запознаването с множество факти и гледни точки. Смятам, че решенията, взети в такива кратки срокове и в условията на медиен натиск, не могат да бъдат безпристрастни и обективни.

В този смисъл, имам основателни съмнения относно добросъвестната работа и заключения на комисията, както и относно непредубедеността на някои от нейните членове. В периода, в който комисията заседаваше, настъпиха съществени промени в обстоятелствата -прокуратурата повдигна обвинение.
Всички факти и твърдения вече ще се изясняват в съда и затова допускам, че явяването ми пред комисията може да се използва и за други цели, а не само за изясняване на истината. Въпреки това от уважение към българските институции и в частност българския парламент предоставям писмено своите аргументи по разискваните в комисията въпроси. 
Вярвам, че моето изложение, ведно с прикрепените към него документи, ще бъдат подробно и безпристрастно разгледани дори и от онези, които вече изразиха мнението
си.

Въпреки аргументите на Боршош, задължение длъжностни лица и граждани да се явяват в парламентарните комисии има и в конституцията, и в Правилника за работата и дейността на Народното събрание, който има статута на закон.

В чл. 80 на основния закон пише, "длъжностните лица и гражданите, когато бъдат поканени, са длъжни да се явяват пред парламентарните комисии и да им предоставят исканите от тях сведения и документи". Текстът е буквално пренесен в чл. 117 от правилника на парламента. В чл. 115 от същия нормативен акт пише още:

"Всички държавни органи и длъжностни лица от държавната и общинската администрация и граждани са задължени да предоставят необходимите сведения и документи във връзка с въпросите, предмет на изслушвания, проучвания и анкети, дори когато сведенията представляват държавна или служебна тайна."

Разбира се, санкции за неявяване няма, тоект текстовете са по-скоро пожелателни.

 

 

 

Тайланд привлича по-възрастни чужденци с десетгодишна виза

http://www.cross.bg/taiiland-miliona-naii-malko-1549978.html

/КРОСС/ Тайланд скоро ще разреши на гражданите над 50 години от няколко страни, да кандидатстват за 10-годишна виза, съобщи тайландския вицепремиер Танасак Патимапрагорн, цитиран от Ройтерс. Изискванията за новата дългосрочна виза към кандидатстващите е да имат най-малко 3 милиона бата (88 000 долара) в срочен депозит в тайландска банка или да докажат, че печелят най-малко 1,2 милиона бата годишно и имат най-малко 1,8 милиона бата в сметките си. За 14 страни мярката влиза в сила от август - Германия, Австралия, САЩ, Канада, Великобритания, Швеция, Франция, Италия, Холандия, Швейцария, Дания, Норвегия, Финландия и Япония. По този начин Тайланд се опитва да вдигне на крака икономиката си. Кандидатстващите за визите трябва да предоставят криминалното си досие и да си купят здравна застраховка в Тайланд, покриваща целия им престой, допълни вицепремиерът. Визата ще бъде валидна пет години и след това може да бъде подновена за още пет години, каза той. Туризмът е огромно перо в бюджета на Тайланд. Над 18 милиона души са посетили страната през първата половина на 2017 година, като приходите от тях възлизат на 29 милиарда долара, уточни туристическата служба на Тайланд.    

Георги Гергов: Имах лична амбиция за коалиция между БСП и ГЕРБ

http://www.moreto.net/novini.php?n=356081

Бизнесменът и бивш член на ИБ на БСП Георги Гергов призна, че е имал лична амбиция БСП да спечели последните парламентарните избори и след това партията да направи коалиция с ГЕРБ. „Моята лична амбиция беше, след като имаме 2 милиона гласа за президента, да спечелим тези избори и тогава да направим коалиция с ГЕРБ и да водим държавата в правилен път”, каза той в предаването „Тази сутрин” по bTV.

Гробът на ген. Иван Колев в бурени за вековния юбилей

http://clubz.bg/56523-grobyt_na_gen_ivan_kolev_v_bureni_za_vekovniq_yubilej

Гробът на един от най-изтъкнатите пълководци на нова България, ген. Иван Колев – освободителят на Добруджа от Русия, Румъния и Сърбия – тъне в бурени. Мястото се намира в парцел №8 на Софийските гробища, докъдето днес, само дни преди 100-ата годишнина от смъртта на генерала, се стига трудно, през саморасли дървета, треви и храсталаци, пише Васил Василев в сайта „Фактор“.

През миналата година бе открит паметник на ген. Колев в Добрич – по повод 100-годишнината от Добруджанската епопея. Монументът бе тържествено представен на 7 септември в центъра на града. Автор на статуята бе Александър Хайтов – скулпторът зад паметника със светещи очи на Самуил в София. За работата си по ген. Иван Колев Хайтов взе друго ексцентрично решение – той изпълнява стария български химн „Шуми Марица“, чрез фотоклетка, инсталирана в копитото на коня.

Генерал Иван Колев е един от най-достойните воини в българската история. Командир на Първа конна дивизия, под негово ръководство тя взема участие в настъплението на Трета армия в Добруджа – в битките при Куртбунар (днес Тервел), Кочмар и Карапелит, Добрич, Мустафа ачи, Азаплар, Топра Хисар, Текиргьол, Кюстенджа, Черна вода и Мачин, пленявайки хиляди неприятелски офицери и войници – румънски, сръбски и руски. Освобождава цялата Добруджа, до делтата на река Дунав.

Изминал хиляди километри на кон по време на войната епопея, ген. Колев почива от изтощение на 29 юли 1917 г. във Виена. По-късно тленните му останки са пренесени и погребани в Централните софийски гробища, в парцел 8.

„От исторически справки става ясно, че на 29 юли 1946 г. е била последната панихида в памет на ген Иван Колев на гроба му – казва пред „Фактор“ Георги Чунчуков, един от инициаторите за изграждането на паметника в Добрич. – Той няма наследници, съпругата му го надживява. В годините на комунизма името му потъва в пълно забвение. При комунистите няма как човек, разбил и прогонил руснаците от нашите земи, да бъде герой.“

Постепенно, по време на режима и след падането му, гробът на генерала потъва в забвение. Открит е чак през 2010 г. от Никола Григоров. По-късно той със собствени средства възстановява паметника на гроба. Но днес обаче, седем години по-късно, той отново е буренясал – мястото е потънало в изгнила шума, която никой не е почистил още от миналата есен. На самия гроб няма свежи цветя, само няколко вехнещи корена здравец. Никой не е палил скоро свещи, нито е преливал изсъхналата пръст.

Боян Петров изкачи своя девети осемхилядник

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6353301

Боян Петров изкачи своя девети осемхилядникАлпинистът Боян Петров изкачи своя девети осемхилядник - Гашербрум-2 (8035 м). Новината съобщи съпругата му Радослава Ненова на фейсбук страницата си. 44-годишния зоолог от Националния природонаучен музей при БАН замина за Пакистанската планинска верига Каракорум преди близо месец, заедно със Слави Несторов,

Вучич призова гражданите на Сърбия към вътрешен диалог за Косово

https://www.24chasa.bg/novini/article/6353304

Вучич призова гражданите на Сърбия към вътрешен диалог за КосовоПрезидентът на Сърбия Александър Вучич призова гражданите на Сърбия към вътрешен диалог за Косово, за да не оставят тази тежест на потомците си и защото е необходимо "всички заедно да намерим траен отговор и да изключим конфликта като опция". "Време е като народ да престанем да заравяме като щраус главата си в пясъка и да се опитаме да бъдем

ЕС с ответен удар срещу САЩ заради антируските санкции

http://dnes.dir.bg/news/es-sanktzii-evropeyski-parlament-sasht-izbori-2016-26112364

ЕС се готви за ответен удар срещу САЩ, ако Вашингтон въведе нови по-строги и всеобхватни санкции срещу Русия, които биха нанесли удар по европейските компании.

ЕС с ответен удар срещу САЩ заради руските санкции

http://dnes.dir.bg/news/es-sanktzii-evropeyski-parlament-rusia-putin-26112364

ЕС се готви за ответен удар срещу САЩ, ако Вашингтон въведе нови по-строги и всеобхватни санкции срещу Русия, които биха нанесли удар по европейските компании.

Един от тримата другари падна

http://clubz.bg/56522-edin_ot_trimata_drugari_padna

Паметникът „1300 години България“ продължава да се топи. След упорита работа през уикенда вече окончателно липсва една от трите бетонни структури – тази откъм „Фритьоф Нансен“, на която се уповаваше металното скеле с част от бронзовите скулптурни елементи. От нея вече е останала само основата.

Работниците по демонтажа вече започнаха къртенето и на централното и най-високо тяло. Очевидно то, както и това до него, ще бъде свалено постепенно, а не с взрив например. В момента вече се разширява вече съществуващата кухина по протежението му.

Бронзовите фигури на Валентин Старчев още преди десетина дни бяха преместени в Националния исторически музей (приблизително по същото време се наложи да бъде извозен и опожарен от все още неизвестни лица демонтажен кран – но той бързо бе заменен от два други).

Площад Славейков

Менда Стоянова: Пеевски би трябвало да е сред ощетените от КТБ

http://www.mediapool.bg/menda-stoyanova-peevski-bi-tryabvalo-da-e-sred-oshtetenite-ot-ktb-news267011.html

“Делян Пеевски не е участвал нито в управлението, нито в контрола на КТБ. Ако е бил клиент, би трябвало да е от ощетените, а не сред тези в списъка на обвинените“, коментира в понеделник председателят на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова (ГЕРБ) пред бТВ. В отговор на въпрос за твърденията на адвокатите на Цветан Василев, че шефът на КТБ всяка сутрин е получавал отчет за дадените пари на Д.П. и Д.П.1, Менда Стоянова допълни: “Д.П. е в сферата на клюките. Те (адвокатите) нямат друга работа, освен да защитават клиента си“. Покрай внасянето в съда на обвинителния акт за източването на КТБ, представителите на държавните институции предпочитат да заобикалят въпроса за раздадените на Пеевски и майка му кредити от КТБ, с които те създадоха медийната си група. В интервю за “24 часа“ през 2014 година Пеевски признава този факт, както и приятелството си с Цветан Василев: ”С Цветан Василев дълги години бяхме приятели. Запознахме се през 2002 г. Той бе и партньор на моето семейство в бизнеса. Закупихме вестниците "Телеграф" и "Монитор" с кредит от КТБ, в началото Василев имаше процент в нашите фирми. След това остана съдружник в бизнеса с имоти, който започнахме със закупуването на ИПК "Родина", където имахме идея да построим бизнесцентрове. По-късно семейството ми продаде участието си в бизнеса с недвижи имоти. Моята майка го консултираше при покупката на ТВ 7. Николай Бареков познавам от много години, но в момента не поддържам никакви контакти”, разказа тогава Пеевски. На този фон Менда Стоянов обяснява следното:  “Паритеот КТБ, за съжаление, няма да се върнат. Те са потънали в много проекти, които са неефективни, просто парите са изхарчени.” Според нея прокуратурата  трябва да обвин първо собствениците и управляващите банката, които са нарушавали правилата, и на второ място – тези, които е трябвало да ги контролират. За ниските заплати в страната Менда Стоянова коментира, че механизмът за техния растеж трябва да се усъвършенства. “Това е неравнопоставеност между работниците в едно предприятие, които работят един и същи вид работа . Някои от тях може да са по-производителни, а да получават по-ниска заплата”, каза Менда Стоянова. „Това не е битка между млади и стари, а битката да получаваш заплата, равна на твоята квалификация и производителност, а не на други фактори”, допълни тя. Според нея увеличение на заплатите всяка година може да се гарантира през друг механизъм, който да е много по-справедлив. “Няма работодател, който при ситуация на липса на работна ръка, ще се лиши от работниците си и ще си затвори фабриката, защото не иска да дава по-високи заплати. Ако той има възможност да ги дава, това е пътят”, каза още председателят на бюджетната комисия. Тя допълни, че държавният бюджет не плаща заплати. “Пътят за увеличаване на заплатите, както на хората в реалния бизнес, така и на тези с бюджетната сфера, е пътят на растежа на икономиката. Често говорим само за полицаите, защото в момента са най-шумни, но има и много други сфери, където заплатите трябва да бъдат увеличени ”, каза Стоянова.

Бойко Яръмов и Светозар Георгиев, "Телерик Академия": Компаниите трябва да инвестират не в крадене, а в създаване на таланти

http://www.dnevnik.bg/intervju/2017/07/24/3005852_boiko_iarumov_i_svetozar_georgiev_telerik_akademiia/?ref=rss


В края на 2016 година "Академията на Телерик", която е една от водещите образователни инициативи в България, беше отделена от компанията от "Прогрес" като независима организация под прякото ръководство на четиримата й основатели Светозар Георгиев, Бойко Яръмов, Васил Терзиев и Христо Косев. За бъдещот развитие на академията и бизнес плановете на основателите й "Дневник" разговаря с двама от тях - Бойко Яръмов и Светозар Георгиев.<br /><br />Какво се...

Бойко Яръмов и Светлозар Георгиев, "Телерик": Компаниите трябва да инвестират не в крадене, а в създаване на таланти

http://www.dnevnik.bg/intervju/2017/07/24/3005852_boiko_iarumov_i_svetlozar_georgiev_telerik_kompaniite/?ref=rss


В края на 2016 година "Академията на Телерик", която е една от водещите образователни инициативи в България, беше отделена от компанията от "Прогрес" като независима организация под прякото ръководство на четиримата й основатели Светозар Георгиев, Бойко Яръмов, Васил Терзиев и Христо Косев. За бъдещот развитие на академията и бизнес плановете на основателите й "Дневник" разговаря с двама от тях - Бойко Яръмов и Светлозар Георгиев.<br /><br />Какво се...

Вижте къде ще спира водата в София

http://frognews.bg/news_138797/Vijte-kade-shte-spira-vodata-v-Sofiia/

На 25 юли 2017 г. (вторник), във връзка с изпълнение на инвестиционен проект за реконструкция на уличен водопровод на ул. „Уошбърн“ жк. „Хаджи Димитър“, се налага спиране на водоподаването от 9:00 до 21:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на:

Перата и двама от ромите, нападнали гребци в Асеновград, искат да излязат от ареста

//dariknews.bg/regioni/plovdiv/perata-i-dvama-ot-romite-napadnali-grebci-v-asenovgrad-iskat-da-izliazat-ot-aresta-2038550

Районният съд в Асеновград ще заседава по искането на Петър Низамов - Перата за излизането му от ареста. 31-годишният мъж е обвинен в хулиганство и причиняване на лека телесна повреда на оператор от bTV по време на един от големите протести в Асеновград. Районната прокуратура в града ще настоя

"Суджук гейт" отклони общественото вниманието от КТБ, смята Атанасов

https://offnews.bg//politika/sudzhuk-gejt-otkloni-obshtestvenoto-vnimanieto-ot-ktb-smiata-atanas-661247.html

"Суджукгейт” е класическо активно мероприятие за отклоняване на общественото внимание от аферата КТБ". Това смята лидерът на ДСБ Атанас Атанасов. 

Той заяви пред Нова телевизия, че разследването на не е проведено всестранно и обективно, както иска законът. "То е проведено едностранно, необективно и твърде много обстоятелства липсват”, каза още Атанасов. "Това е специфичен вид пускане на кръв от собствените вени с цел хората да не им задават други въпроси. Да не се говори за КТБ, а за суджуци”, заяви Атанасов. По думите му не  може прокуратурата да разполага с цялата информация и да злоупотребява публично с нея.

"Вижда се, че много са работили прокурорите, но само в една посока. Ясно е, че от дълго време Борисов и Цацаров си пазят гърба”, смята още Атанасов.

Той бе помолен да коментира и темата за забраната 77 българи да влизат в Турция, тъй като са свързани с ИДИЛ. Мнението му е, че това е "политически шантаж”.

"Борисов се кланя много ниско на Ердоган. Днешните управляващи има от каква компрометираща информация на турските служби да се притесняват. А именно информация за контрабанда на български стоки през турска територия”, каза още той.

Турски журналисти се изправят пред съда по обвинения в "смяна на редакционната политика"

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/07/24/3012084_turski_jurnalisti_se_izpraviat_pred_suda_po_obvineniia/?ref=rss


Няколко журналисти от емблематичния турски вестник "Джумхуриет", силно критичен към президента Реджеп Тайип Ердоган, ще бъдат изправени днес пред съд в Истанбул, съобщава агенция "Франс прес".<br /><br />Общо 17 журналисти, ръководители и други настоящи и бивши сътрудници на създадения през 1924 г. в. "Джумхуриет" са обвинени в подпомагане на различни "въоръжени терористични организации" и са заплашени с до 43 години затвор.<br /><br...

Популярно дуо отбелязва 20-тата си годишнина с концерт във Варна днес

http://www.moreto.net/novini.php?n=356079

Днес от 19:00 часа в Градската художествена галерия е концертът на популярното дуо Росен Идеалов - кларинет, и Георгита Бояджиева – виолончело, с участието на Александър Василенко - пиано. Концертът е посветен на 20-годишнината на дуото Росен Идеалов - Георгита Бояджиева.

Боян Петров изкачи девети осемхилядник - Гашербрум-2

http://dnes.dir.bg/news/alpinist-bojan-petrov-osemhiljadnik-gasherbrum2-26112084

Алпинистът Боян Петров изкачи своя девети осемхилядник - Гашербрум-2 (8035 м) в Каракорум.

56-годишен мъж загина при катастрофа по пътя Варна – Добрич

https://www.24chasa.bg/novini/article/6353291

56-годишен мъж загина при катастрофа по пътя Варна – Добрич56-годишен мъж е загинал при катастрофа по пътя Варна – Добрич. Това съобщиха от Областната дирекция на МВР – Варна. Инцидентът е станал около 20.30 часа снощи. По време на движение от Варна за Добрич при десен завой, 56-годишният водач на лек автомобил от Добрич губи контрол над превозното средство,

Суджукгейт или „децата на лейтенант Шмид“

http://www.eurochicago.com/2017/07/sudzhukgeyt/

Този тип говорене създава мисловното пространство сред публиката, където живеят "децата на лейтенант Шмид"! Не читири тона суджук. Милиони се задигат от тези "деца", защото, както авторитетно се твърди в парламента: "Онези крадат". Значи трябва да дадеш четири тона суджук! Ясно? Крадем! Нали чуваш?

БСК със статистика: Нетната заплата у нас е по-висока от тази в Сърбия и Македония

http://econ.bg/Новини/БСК-със-статистика-Нетната-заплата-у-нас-е-по-висока-от-тази-в-Сърбия-и-Македония-_l.a_i.746027_at.1.html

"Твърдения, че "в Румъния и Сърбия средната заплата е с около една трета по-висока от тази у нас, а Македония е с 16% нагоре", имат качеството на...

Британски учен разкрива безоперативен метод, който елиминира болката и сковаността в ставите в рамките на 4 седмици

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6348945

Британски учен разкрива безоперативен метод, който елиминира болката и сковаността в ставите в рамките на 4 седмициДаже да сте над 60-годишна възраст, още след 4 седмици ще имате здрави и гъвкави стави като на 20-годишен. Болките в колената, лактите, таза или китките изцяло ще изчезнат, а Вие ще си върнете пълната подвижност на ставите. Всичко това е възможно благодарение на научния пробив на проф. Милър от 2016 година. Това бе истински шок.

Проф. Кантарджиев: Затихва най-голямото огнище на морбили

http://frognews.bg/news_138796/Prof-Kantardjiev-Zatihva-nai-goliamoto-ognishte-na-morbili/

Най-голямото огнище на морбили в страната вече затихва. В Столипиново през последната седмица няма регистрирани нови случай. Това съобщи в ”Денят започва” директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев.

"Катимерини": Следващата година може да е решаваща за името на Македония

https://www.actualno.com/balkani/katimerini-sledvashtata-godina-moje-da-e-reshavashta-za-imeto-na-makedonija-news_623962.html

Следващата година може да бъде от решаващо значение за дългогодишния спор между Атина и Скопие за официалното име на Македония, пише гръцкият вестник "Катимерини". Изданието се позовава на дипломатически източници. В публикацията се посочва, че официални представители

Почина първият легален съветски милионер

https://offnews.bg//litca/pochina-parviat-legalen-savetski-milioner-661242.html

Първият легален съветски милионер - бизнесменът Артем Тарасов - почина на 22 юли на 67 години, съобщи съпругата му Елена Дмитрук, цитирана от руски медии вчера.

Тарасов е един от най-известните участници в кооперативното движение в СССР в края на 80-те години.

Причината за смъртта не се съобщава.

Тарасов е роден в Москва на 4 юли 1950 година.

През 1989 година става вицепрезидент на Съюза на обединените кооперации на СССР. Официалната му заплата като ръководител на кооперация "Техник" е 3 милиона рубли през януари 1989 г., само 2 години след регистрацията на кооперацията, занимаваща се с ремонт на чужда битова техника. От тези пари плаща 3-те процента вноска в Комунистическата партия на Съветския съюз.

По това време средната заплата в страната е равна на 120 рубли.

Това разделя обществото, но Тарасов казва, че тогава директорите на големите компании, които са имали влияние над руските полицити, са го подкрепили и това е причината да остане жив. "Оставете го на мира. Носим на страната милиарди. Защо този човек, който честно излезе и каза: "Ето това е моята заплата", е подложен на преследване?", била реакцията им, по думите на Тарасов за "Ехото на Москва".

В периода 1991 - 1993 година той живее в Лондон, след което става член на Държавната Дума.

През 1996 година се кандидатира за президент, но Централната избирателна комисия не го регистрира.

Принуден е да се върне в Лондон, където остава до 2003 година. През 2002-ра решава окончателно да се върне в Русия, което и прави.

"Откъде се връща Тарасов - пита "Ведомости" тогава. - От втората си емиграция. Той избяга от Русия първо от Горбачов (който вероятно не може да му прости обвиненията в желание да продаде на японците Курилските острови), а след това - от Елцин. (Тарасов оспорва в съда резултатите от изборите през 1996 г., в които не му е позволено да участва.) Реши да се върне в Путиновата Русия, дори и да загуби изборите за губернатор в Красноярск."

През последните години от живота си Тарасов управлява "Института по иновации" и компанията за рисков капитал "Навеком". През септември 2016 година бе номиниран за депутат от партия "Яблоко".

"Индипендънт": Тръмп още има време да обърне хода на нещата в президентство си

https://www.24chasa.bg/novini/article/6353278

"Индипендънт": Тръмп още има време да обърне хода на нещата в президентство сиБританският електронен вестник "Индипендънт" днес се спира на резултатите от 6-месечното управление на президента Тръмп, като посочва, че той се е опитал да прокара всичките си идеи, но се е оказало, че той далече не е водещ експерт по сделките и компромисите, за какъвто се е представял. За да остане на власт,

Експерт: Има вероятност за трус у нас през септември

https://offnews.bg//obshtestvo/ekspert-ima-veroiatnost-za-trus-u-nas-prez-septemvri-661248.html

Гърция потъва със сантиметри на година, което е сериозен процес. Южната част потъва по-бързо, отколкото северната. 

Това коментира геологът проф. Рангел Гюров по Нова тв след силния трус в Егейско море. Той не смята, че ще има друго мощно земетресение в Гърция. 

Според експерта, ако у нас има повишена сеизмична активност, е вероятно тя да е около 4-6 септември или 18-20 септември. Местата, където може да има земетресения, са около Велинград и Гоце Делчев.

"Това не означава, че тогава ще има земетресения, а че вероятността около тези дати е по-голяма, ако изобщо се случи", уточни геологът. 

Успешно завърши десетдневната научна експедиция

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/3uMaQXZ2WyY/

В рамките на приетата  програма за 2017 година на Международната академия по българознание, иновация и култура беше  включена и експедиция в Република Турция. Поставените  две задачи за изучаване възникването на християнството в областта Кападокия, далече в средата на Анадола и установяване на конкретни връзки за сътрудничество с определени университети поставиха на изпитание екипа ръководен от  академик Черньо Чернев-Директор на Института за българите в чужбина и проф. д-р Николай  Ников, представител на консорциума Пегасо от 40 европейски  университети с център град Пиза, Италия с президент проф. Джузепе Саконе. Европейски политехнически университети  в град Перник е част от това обединение.

Така задачите се преплетоха  съвсем преднамерено с една цел, във века на глобализацията и свободното движение на идеи, капитали и хора да се реализират онези на пръв поглед невидими нишки, където културата е непреодолимия мост на съгласие за бъдещето на нашата планета. Добрата предварителна подготовка изискваше прецизна разработка на маршрута в който хилядите километри по модерно изградените магистрали се допълваха от 45 градусовите горещини на сянка, предаде  Черньо Чернев.

Една от големите загадки на световната история е подземният град Деринкую – най-старият подземен град на Мидийската империя. Доказателство, което сочи към съвършенството и отдавна изгубените строителни методи на нашите предци. Подземният град на възраст от хиляди години и достигащ до 85 метра дълбочина е може би един от най-големите постижения в подземното строителство, заедно с огромна мрежа от тунели.

Той е невероятен, защото има 13 нива, които слизат дълбоко под земята с вентилационни шахти и 15 000 малки шахти, които вкарват въздух дори до най-дълбоките нива. Невероятното е, че стаите в скалите, които са намерени, могат да съберат приблизително 20 000 мъже, жени и деца. Били открити дори религиозни стаи, хранилища, преса за грозде и конюшни.

Несъмнено Кападокия е все още непрочетена книга и предизвикателство към учените е да разкрият кой и защо е построил този подземен комплекс с десетки километри тунели, при което не е изключено… намесата на извънземни. Срещите с турските учени и дискусиите определено обогатиха информацията на българския екип.

Интензивната програма на научната експедиция включваше срещи с ръководствата на университетите в Къркларели, Истанбул, Анкара, Невшехир и Кония. В контекста на поставените задачи от Академията /МАБИК/ е и постигнатото съгласие и разбиране за размяна на студенти, програми и научни съобщения с подписването на договори за сътрудничество. При своите срещи българските учени подариха на своите колеги  книгата  „Светите християнски места в Република Турция” с автор акад. Чернев, отпечатана през 2010 година.

Неговата нова книта  „Кападокия – любов от първи поглед” ще се бъде спонсорирана и отпечатана в Турция на български, турски и английски езици , с рецензия на ректора на университета в град Невшехир проф. д-р Машар Багил.

Предстои подобна експедиция в северна Гърция и участие в международни научни форуми през есента в Руската федерация с българската диаспора по Волго-Уралието. Получени са покани за  Дни на българската култура в столицата на Република Крим през ноември 2017 г.  и Международния събор на българите „Към завета на Кубрат” на 16 и 17 септември 2017 край село Малая Перешчепина, Украйна, по повод 105 годишнината от откриването на неговия гроб и създаване на мемориален комплекс за възстановителя на Стара Велика България. Община Бургас също участва с парично дарение.

Майкъл Фелпс изгуби дуела си с бяла акула (Видео)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6353277

Майкъл Фелпс изгуби дуела си с бяла 
акула (Видео)Носителят на 23 олимпийски титли по плуване Майкъл Фелпс изгуби дуела си с бяла акула, организиран от телевизионния канал "Дискавъри", предаде Франс прес. Фелпс, който преустанови кариерата си след олимпийските игри в Рио де Жанейро през 2016 година, беше победен с две секунди от бялата акула. Най-титулуваният плувец все пак не се състезава редом

55-годишен софиянец се удави в Созопол

http://www.cross.bg/-godishen-sofiyanetz-se-ydavi-v-sozopol-1549977.html

/КРОСС/ На 23 юли около 11.40 ч. в Районно управление - Созопол е получено съобщение за инцидент в района на нудистката зона до плаж „Хармани", при който от от водата от спасителите е изваден давещ се мъж. Това съобщиха от ОДМВР-Бургас. Въпреки оказаната му медицинска помощ същият починал. Установено е, че това е 55-годишният П. Н. от София. По случая е образувано досъдебно производство.  

Менда Стоянова: Бюджет заплати не плаща

http://www.moreto.net/novini.php?n=356080

„Бюджет заплати не плаща. Пътят за увеличаване на заплатите както на хората в реалния бизнес, така и на тези с бюджетната сфера, е пътят на растежа на икономиката”. Това каза в предаването „Тази сутрин” по bTV председателят на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова от ГЕРБ.

МВФ: Възстановяването на световната икономика остава стабилно

https://www.actualno.com/europe/mvf-vyzstanovjavaneto-na-svetovnata-ikonomika-ostava-stabilno-news_623961.html

Възстановяването на световната икономика разчита на стабилна основа, като подобряването на растежа на Китай, Европа и Япония компенсират по-лошото представяне на САЩ и Великобритания. Това се казва в актуализираното проучване на Международния валутен фонд (МВФ) за светов

Учени отгледаха функционираща чернодробна тъкан в мишки

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6353270

Учени отгледаха функционираща чернодробна тъкан в мишки Американски учени успяха да превърнат малки "семена" от чернодробна тъкан в напълно функциониращи органи в мишки, съобщи ЮПИ. Ако методът се окаже приложим и при хора, ще бъдат намалени дългите списъци на чакащи за трансплантации. От него ще могат да се възползват и хора с чернодробна недостатъчност,

Как да превърнем хобито си в професия

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/07/24/3010818_kak_da_prevurnem_hobito_si_v_profesiia/?ref=rss


Имате ли хоби? А замислили ли сте се дали не можете да печелите пари от него? Всичко е възможно, стига да имате добра идея и правилен подход.<br /><br />Първата стъпка е да прецените кое е онова нещо, с което бихте искали да се занимавате, така че, както се казва в поговорката, "никога да не сте на работа". Казано по друг начин - анализирайте хобитата си. Тук трябва да имаме предвид, че по принцип хобито винаги е свързано с вашите интереси и дори и формално да не го...

Забраниха пушенето на обществени места във Филипините

http://www.cross.bg/mesta-dyterte-pyshene-1549976.html

/КРОСС/ Национална забрана за пушене на обществени места влезе в сила във Филипините. Правителството призова обществото да сътрудничи за прилагането на рестрикцията, която има за цел защита на общественото здраве, информира ДПА. Прилагането на забраната е реализиране на "мечтата" на Родриго Дутерте за "бъдеще без цигари", каза говорителят на държавния глава Ернесто Абела. "Тази (забрана за пушене) е друг крайъгълен камък, с който правителството дава приоритет на правото да се защити общественото здраве", добави Абела. Забраната, одобрена от Дутерте през май, се отнася за всички обществени места в страната, включително детски площадки, спортни обекти, пешеходните пътеки, училищата, работните места, държавните учреждения, ресторантите и други бизнеси. Също обхваща асансьорите, самолетите, корабите, автобусите, такситата, влаковете, триколките и други превозни средства. Създават се специализирани зони за пушене, но те се откриват при стриктни критерии. Зоните за пушене не могат да бъдат разполагани на 10 метра от входове, изходи и други места, където минават хора или се събират. Дутерте преди е бил страстен пушач, но заради здравословни проблеми спира цигарите преди десетилетия. Той наложи подобна забрана в град Давао, където беше кмет в продължение на няколко десетилетия. Глобата при нарушаване на закона е 200 долара.  

Индия измести Пакистан като третата държава с най-много тероризъм в света

http://www.cross.bg/indiya-pakistan-tretata-1549975.html

/КРОСС/ Индия измести Пакистан като третата страна в списък с държави с най-много терористични нападения в света, съобщава "Таймс оф Индия", позовавайки се на доклад на Държавния департамент на САЩ. Данните, анализирани от национален консорциум за изследване на тероризма, който работи с Държавния департамент на САЩ, разкриват, че Индия заема трето място след Ирак и Афганистан по най-смъртоносни терористични нападения. Преди третата позиция се заемаше от Пакистан. От 11 072 терористични атаки в света през 2016 г., в Индия са извършени 927, 16% повече от 2015 г. (798). Също процентът на загиналите хора в Индия е нараснал със 17% от 289 през 2015 г. до 337 тази година, докато броят на ранените се е увеличил от 500 през 2015 г. до 636 миналата година. В същото време терористичните атаки в Пакистан са намалели с 27 на сто до 734 през 2016 г. от 1 010 през 2015 г. В анализа като третата най-опасна терористична организация е посочена Naxals. Тя е след ДАЕШ ("Ислямска държава"), талибаните и пред "Боко харам". Около 55% от всички атаки са извършени в Ирак, Афганистан, Индия, Пакистан и Филипините. Засегнати са общо 104 държави. 75% от смъртните случаи са в Ирак, Афганистан, Сирия, Нигерия и Пакистан. Като цяло през 2016 г. в световен мащаб има спад на терористичните нападения с 9% (11 072) в сравнение с 12 121 през 2015 г. Има и спад на смъртните случаи с 13% през 2016 г. (25 621) в сравнение с 2015 г. (29 424).  

Легендата Джон Сина си го върна на Русев

https://offnews.bg//bojni/legendata-dzhon-sina-si-go-varna-na-rusev-661246.html

Българинът Александър Русев загуби от легендата Джон Сина в едно от дербитата на турнира Бойно поле. Пловдивмчанинът спечели подгрявката преди няколко дни в битката за знамената.

Снощи мачът му беше един от най-дългите на шоуто във Филаделфия. Срещата беше по правилата на Двубой със знамена.

Екшънът беше много равностоен. Русев имаше предимство в началото на двубоя, но когато битката се пренесе на рампата извън ринга Сина изравни.

Бившият шампион на федерацията беше по-активен в заключителните моменти и направи своята коронна хватка на българина, след което заби американското знаме, за да спечели срещата.

Въпреки победата преди няколко дни, Александър Русев беше обявен за аутсайдер срещу Джон Сина. Коефициентът за успех на българина вървеше около 8. Любимецът на американските фенове се котираше с 1.10.

Какво ще движи пазарите през седмицата

http://www.investor.bg/novini/130/a/kakvo-shte-dviji-pazarite-prez-sedmicata-243535/

Безспорно акцентът е в сряда - изявлението на Федералния резерв на САЩ след приключване на двудневното му заседание

Огнян Минчев: Хекимян защо не попита Георги Гергов за загиналите работници?

http://www.barometar.net/89133/

Политологът Огнян Минчев, в типичния си откровен тон коментира интервю на журналиста Антон Хекимян с бизнесмена Георги Гергов: „Хекимян, Хекимян … за няма и два месеца за втори път разваляш делника на хората с подробни интервюта с този субект… Плаща ли си, някой го тика ли, не е ясно – ти си знаеш. Но като […]

В Шри Ланка спасиха давещи се слонове (ВИДЕО)

https://www.actualno.com/asia/v-shri-lanka-spasiha-daveshti-se-slonove-video-news_623935.html

Военно-морските сили на Шри Ланка проведоха 12-часова операция по спасяването на два млади слона, които са били отнесени в открито море. Животните били забелязани, когато се намирали на разстояние един километър от брега. Смята се, че са преминавали през места лагуна, когато

Талибаните поеха отговорност за атентата в Кабул

https://www.actualno.com/asia/talibanite-poeha-otgovornost-za-atentata-v-kabul-news_623960.html

Талибаните поеха отговорност за извършения терористичен акт в афганистанската столица Кабул, при който загинаха най-малко 24 души. По-рано стана известно, че най-малко други 42 души са пострадали при експлозията на кола бомба, която се е врязала в автобус с държавни служител

Менда Стоянова: Бюджет заплати не плаща

http://www.cross.bg/stoyanova-menda-zaplatite-1549974.html

/КРОСС/ „Бюджет заплати не плаща. Пътят за увеличаване на заплатите както на хората в реалния бизнес, така и на тези с бюджетната сфера, е пътят на растежа на икономиката". Това каза по bTV председателят на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова от ГЕРБ. „Често говорим само за полицаите, защото в момента са най-шумни, но има и много други сфери, където заплатите трябва да бъдат увеличени ", посочи тя. Темата за клас прослужено време не е била поставена на дневен ред в НС въобще, каза Менда Стоянова, като допълни, че това е бил по-скоро разговор проведен през медиите. Нашата парламентарна група няма мнение, не е обсъждан въобще този въпрос, изтъкна тя. Стоянова отбеляза, че механизмът за растеж на заплатите трябва да се усъвършенства. „Това е неравнопоставеност между работниците в едно предприятие, които работят един и същи вид работа . Някои от тях може да са по-производителни, а да получават по-ниска заплата", каза Менда Стоянова. „Това не е битка между млади и стари, а битката да получаваш заплата, равна на твоята квалификация и производителност, а не на други фактори", допълни тя. Според нея ежегодното увеличение на заплатите може да се гарантира през друг механизъм, който да е много по-справедлив. „Няма работодател, който при ситуация на липса на работна ръка, ще се лиши от работниците си и ще си затвори фабриката, защото не иска да дава по-високи заплати

Фестивал на занаятите „По Малкотърновски – от извора на Странджа”

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/MtN_udn91G4/

Народно читалище „Просвета 1914” организира шестия Фестивал „По Малкотърновски – от извора на Странджа”, който ще се проведе на 29 и 30 юли /събота и неделя/ 2017 г. в гр. Малко Търново, обл. Бургас. Инициативата ще представи уникални занаяти, традиции и други елементи от нематериалното културно наследство на Странджа. В програмата на фестивала са включени следните дейности: занаятчийски работилници – кошничарство, килимарство, грънчарство, обработка на вълна, плетене и тъкане на станчета; обучение на Химна на Странджа „Ясен месец”; кулинарен базар; откриване на изложба на турски фотографи; концерт на Александра Димитрова – Сашка.

Възможна е повишена сеизмична активност през септември

http://dnes.dir.bg/news/zemetresenie-rangel-gurov-26111966

Ако у нас има повишена сеизмична активност, вероятно тя ще е около 4-6 септември или 18-20 септември.

Отнемат паспорта на Никола Груевски

https://www.24chasa.bg/novini/article/6353250

Отнемат паспорта на Никола ГруевскиАпелативният съд в Скопие потвърди решението да бъде отнет паспортът на бившия премиер и лидер на ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски, съобщават македонските медии. Решението на Апелативния съд ще бъде публикувано днес на сайта на съда. По случая "Титаник", воден от Специалната прокуратура против Груевски и още няколко ръководители на партията за

Новолуние в Лъв - знакът на смелостта. Какво ни очаква

https://www.vesti.bg/lyubopitno/sveji/novolunie-v-lyv-znakyt-na-smelostta.-kakvo-ni-ochakva-6071800

Новолунието в Лъв дава голяма сила и издръжливост за реализиране на промените и новите начала в живота ви

Новолуние в Лъв - знакът смелостта. Какво ни очаква

https://www.vesti.bg/lyubopitno/sveji/novolunie-v-lyv-znakyt-smelostta.-kakvo-ni-ochakva-6071800

Новолунието в Лъв дава голяма сила и издръжливост за реализиране на промените и новите начала в живота ви

Нинова предложила компенсация на Георги Гергов заради "ЦУМ-гейт"

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/07/24/3012082_ninova_predlojila_kompensaciia_na_georgi_gergov_zaradi/?ref=rss


Лидерът на БСП Корнелия Нинова е предложила компенсация на Георги Гергов заради скандала "ЦУМ-гейт". Това призна самият Гергов пред Би Ти Ви. Той уточни, че не е поискал нищо, тъй като се чувствал обиден как са постъпили с него на партийния конгрес на левицата, на който той беше отстранен от Изпълнителното бюро.<br /><br />До това се стигна, след като в интернет се появи клип, на който шефът на "Овергаз" и собственик на в. "Сега" Сашо Дончев признава,...

Бавенето на държавни пари проваля Пловдив като европейска столица на културата?

http://frognews.bg/news_138795/Baveneto-na-darjavni-pari-provalia-Plovdiv-kato-evropeiska-stolitsa-na-kulturata/

Забавяне на държавните средства и скандали разтърсиха екипа и организацията, свързана с Пловдив 2019 г. – европейска столица на културата.

Как се заглушава Пеевщината - с четири тона суджук

https://www.actualno.com/actualno/kak-se-zaglushava-peevshtinata-s-chetiri-tona-sudjuk-news_623834.html

Заради заплахи и обиди към полицай, началникът на отдел "Физическа защита" в АЕЦ "Козлодуй" Пешко Караджов беше уволнен през почивните дни. А в края на миналата седмица депутатът от ГЕРБ Живко Мартинов беше принуден светкавично да стане клиент на правосъдието заради 4 тона с

Спешната детска линейка извърши първия специализиран транспорт на пациент

https://www.actualno.com/healthy/speshnata-detska-linejka-izvyrshi-pyrvija-specializiran-transport-na-pacient-news_623957.html

Спешната детска линейка, която УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов" получи като дарение на 1 юни т.г.  от Сдружение "Кауза" вече извърши първия специализиран транспорт на пациент през изминалите почивни дни. В неделния следобед, детската линейка превози от "Пироогв" до летище "София" паци

Мъж загина в тежка катастрофа на пътя Варна - Добрич

http://www.moreto.net/novini.php?n=356078

56-годишен мъж е загинал в тежка катастрофа станала снощи около 20:30 часа на пътя Варна – Добрич. По време на движение от Варна за Добрич, при попътен десен завой, водачът на лек автомобил „Фолксваген” Г.К. на 56 години от Добрич губи контрол над автомобила, навлиза в лентата за насрещно движение и се блъска в лек автомобил „Рено”.

20 загинали след атентат в Кабул

https://www.actualno.com/asia/20-zaginali-sled-atentat-v-kabul-news_623945.html

20 души са загинали след атентат с кола бомба в афганистанската столица Кабул, съобщи местната телевизия „Толо нюз". По-рано бе съобщено за 12 загинали и още 10 пострадали. Терористът се е самовзривил в кола бомба недалеч от дома на афганистанския политик Хаджи Мохамед Мохакик, който е вицепремиер и депутат, съобщи БГНЕС. Снимка: архив

Над 400 са телефонните измами от началото на годината

http://dnes.dir.bg/news/telefonni-izmami-stefan-popov-26111952

Регистрираните телефонни измами за първите шест месеца на тази година са 408, спрямо 380 за същия период на миналата година.

Румънският премиер: Замразяваме назначенията в държавния сектор у нас

https://www.24chasa.bg/novini/article/6353244

Румънският премиер: Замразяваме назначенията в държавния сектор у насБившият румънски премиер Виктор Понта, който е и бивш председател на Социалдемократическата партия /СДП/ в Румъния, заяви снощи, че желае да сформира нова политическа формация, която да привлече гласовете на разочарованите от начина, по който Ливиу Драгня ръководи партията в момента, информира днес вестник "Гъндул".

"Манчестър юнайтед" победи "Реал" след фиаско с дузпи

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/07/24/3012031_manchestur_junaited_pobedi_real_sled_fiasko_s_duzpi/?ref=rss


"Манчестър юнайтед" се наложи с 3:2 след дузпи срещу "Реал" (Мадрид) в среща от "Интернешънъл чемпиънс къп". Пред около 75 хиляди зрители на "Левис стейдиъм" в Санта Клара двата отбора сътвориха фиаско при дузпите, като превърнаха в голове само три от десетте изпълнения.<br /><br />В редовното време мачът завърши 1:1. Джеси Лингард даде преднина на английския отбор в последните секунди на първото полувреме. След почивката Каземиро изравни от...

Член на бюрото за СРС контактувал с подсъдими магистрати

https://offnews.bg//temida/chlen-na-biuroto-za-srs-kontaktuval-s-podsadimi-magistrati-661244.html

Прокуратурата поиска от председателя на ДАНС да отнеме допуска до класифицирана информация на член от Бюрото за контрол на СРС. 

В съобщение от държавното обвинение се посочва, че от ДАНС е постъпил сигнал в края на месец май за това, че човек от бюрото нарушил служебните си задължения и по случая е образувана преписка.

Съгласно Закона за СРС, Националното бюро уведомява гражданите, когато спрямо тях са били използвани неправомерно специални разузнавателни средства, припомнят от прокуратурата. Всеки гражданин може за подаде заявление за проверка и да бъде уведомен за резултата от нея. Именно при осъществяването на тази дейност са установени случаи, при които член на бюрото е контактувал подателите на заявления, включително обвиняеми и подсъдими лица. Той ги съветвал какво да пишат в заявленията, а дори и лично изготвял такива заявления или нареждал това на служител от администрацията на Бюрото.

Установено е, че обвиняем магистрат провел лична среща в заведение с въпросния член на НБКСРС, непосредствено след което посетил сградата на Бюрото, където заявлението му за проверка било прието не по установения ред /по указание на члена на националното бюро то било изготвено от административния секретар на НБКСРС, в служебния ѝ кабинет и на служебния ѝ компютър. 

При друг случай заявление от подсъдим, с когото членът на Бюрото е в близки отношения, е изготвено и входирано по същия начин /на служебния компютър на административния секретар. Същият член на Бюрото е провеждал разговори с обвиняем магистрат, в хода на които подробно обяснявал процедурата по подаване на заявление за проверка и възможните официални отговори на Бюрото, както и изводите, които следват за обвиняемия от тях.

При друг случай обвиняем магистрат бил заведен в НБКСРС лично от този член, за да подаде заявление.

Съгласно разпоредбите на ЗЗКИ, разрешение за достъп до класифицирана информация се издава на лице, което е „надеждно” от гледна точка на сигурността, припомнят от прокуратурата. Описаните случаи, установени при проверките на ДАНС, сочат на нарушения на „установения обществен ред” /по смисъла на ЗЗКИ/ от страна на този член на НБКСРС и представляват основание за „ненадежност” от гледна точка на сигурността и опазване на тайната.

По тази причина, наблюдаващият прокурор е предложил на председателя на ДАНС да предприеме действия по преценка и произнасяне относно надеждността на този член на НБКСРС, с оглед разпоредбите на ЗЗКИ – преценка за отнемане на разрешението за достъп до класифицирана информация. Наличието на такова разрешение е изискване за заемане на длъжността член на Националното бюро, а липсата му е предпоставка за предсрочно прекратяване на мандата от Народното събрание.

Бюрото се ръководи от председател и зам.-председател. Това са бившият следовател Бойко Рашков и Георги Гатев - член на първия постоянно действащ Висш съдебен съвет (ВСС).

Членове на съвета са: Илия Ганев - бивш главен лесничей в горско стопанство „Беглика“, началник на пожарната в Пещера и в последствие член на Държавната комисия по сигурността на информацията; Огнян Атанасов - кадър на спортната академия, работил в оперативно издирване при МВР, бил е и главен мениджър по сигурността в "Терем" и директор на Дирекция "Информация и анализ" в Народното събрание; Огнян Стоичков - бивш депутат от "Атака", магистър по право.  

Боян Петров изкачи девети осемхилядник

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/5tBPaE9vWuY/

Боян Петров изкачисвоя девети осемхилядник – връх Гашербрум II (8035 м) в планината Каракорум.

Изкачването по информация на самия алпинист е станало на 22 юли, събота. В момента той се намира в базовия лагер, където след възстановяване на силите си, ще започне да слиза надолу, съобщава „Дневник”.

Между 8 и 12 юли Петров също направи опит да изкачи върха, но заради влошаване на времето се наложи да слезе отново надолу. При тази експедиция алпинистът беше в компанията на Слави Несторов, който няма в актива си досега осемхилядник. Заради бизнес ангажименти обаче Несторов се наложи да изостави плановете си за качване на върха.

Това бе и общо втората експедиция на Петров на Гашербрум II, след като през 2009 г. се наложи да се върне от точка на 40 м под върха.

С настоящото си изкачване Боян Петров вече е изкачил 9 от 14-те върха над 8000 метра в света.

Той стъпи на Гашербурм II само 11 месеца, след като заедно с еколога Андрей Ковачев пострада тежко в Кресненското дефиле, където двамата бяха пометени от румънски шофьор докато преброяваха животните в района. Недостатъчното възстановяване от катастрофата и последвалата кома бе и причината Петров да промени първоначалните си планове за изкачване на Еверест тази година.

Член на Бюрото за СРС-та давал информация на обвиняеми

http://dnes.dir.bg/news/prokuratura-srs-sluzhitel-buro-26111907

Прокуратурата е предложила на шефа на ДАНС да бъде отнето разрешението за достъп до класифицирана информация на член на Бюрото за контрол на СРС-та.

Компромис с новите санкции на САЩ срещу Русия

http://www.moreto.net/novini.php?n=356077

Двете камари в Конгреса на САЩ постигнаха компромис за новите мерки срещу Русия. Компромисният вариант включва най-малко пет съдържателни промени, смекчаващи първоначалната версия, пише "РБК", цитиран от БТА. Руският печат коментира законопроект за нови санкции срещу федерацията, Иран и Северна Корея, който се очаква да разглежда Камарата на представителите на американския Конгрес във вторник.

Образованието в САЩ

https://offnews.bg//mama-nindzha/obrazovanieto-v-sasht-661245.html

Автор: Люси Рикспуун Като повечето образователни системи в света, и американската си има добрите страни и недостатъците. Също така и опитът и впечатленията на всички са различни. Описаните по-долу са моите. В много отношения американските деца започват връзката си с образователната система твърде рано. Отпускът по майчинство тук е между 6 и 10 седмици в зависимост от това колко комплицирано е било раждането. Държавни ясли няма. И държавни детски градини няма. Децата се отглеждат от родители, частни занимални, детегледачки, домашни детски градини, в които една жена обикновено добавя няколко деца към собствените си, или пък отваря малка детска градина в…

Георги Гергов: Моята лична амбиция беше да направим коалиция с ГЕРБ

https://www.actualno.com/politics/georgi-gergov-mojata-lichna-ambicija-beshe-da-napravim-koalicija-s-gerb-news_623944.html

Моята лична амбиция беше след като имаме 2 млн. гласа за президент да спечелим тези избори и да направим коалиция с ГЕРБ. Защото ние си говорим по студиата, а хората гладуват. Това заяви бизнесменът Георги Гергов, чието име нашумя покрай неговата среща с главния прокурор Со

Извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН

http://www.klassa.bg/News/Read/article/280904_%D0%98%D0%B7%D0%B2%D1%8A%D0%BD%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%BD%D0%BE+%D0%B7%D0%B0%D1%81%D0%B5%D0%B4%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D0%B5+%D0%BD%D0%B0+%D0%A1%D1%8A%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%B0+%D0%B7%D0%B0+%D1%81%D0%B8%D0%B3%D1%83%D1%80

Новият изблик на насилие между израелци и палестинци в Ерусалим и на Западния бряг, предизвика извънредно заседание на съвета за сигурноста на ООН.

В официално съобщение, Организацията на обединените нации изразява  дълбоката си загриженост относно напрежението и жестоките сблъсъци, които се провеждат в и около Стария град на Йерусалим. Заедно със дипломатическите си партньори в мирния процес в Близкия Изток, те призоваха всички да демонстрират максимална сдържаност и да работят за деескалацията на ситуацията.

В изявление, публикувано вчера, пратениците на т.нар Близкоизточната четворка - включващи ООН, Русия, Съединените щати и Европейския съюз - силно осъждат актовете на терор, и изразиха съжаление за всички загуби на невинен живот, причинени от насилие, както и надежда за по-бързо възстановяване на ранените.
 
Изявлението идва в навечерието на серия от смъртоносни атаки в петък. Тогава при сблъсъци загинаха седем души. Вече 9 дни мюсюлманите от стария град в Ерусалим отказват да влязат в джамията Ал Акса и се молят край стените й в знак на протест срещу разположените детектори за метал близо до ислямската светиня.

Боян Петров изкачи Гашербрум II

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/07/24/3012051_boian_petrov_izkachi_gasherbrum_ii/?ref=rss


Най-успешният български алпинист Боян Петров изкачи връх Гашербрум II (8035 м) в Каракорум, съобщи самият той пред &quot;Дневник&quot;.<br /><br />Това е вторият му опит след като през 2009 г. се наложи да се върне от точка на 40 м под върха заради липсата на въже и партньор.<br /><br />Това е деветият осемхилядник на българския алпинист, който е част от проекта му &quot;Българин на 14х8000&quot;.<br /><br />Изкачването по информация на самия...

Проф. Чуков: Палестино-израелските преговори отново са в нулева точка

http://www.cross.bg/otnovo-chykov-tochka-1549973.html

/КРОСС/ Събитията от последните дни доведоха палестино-израелските преговори отново до нулева точка. Това коментира в сутрешния блок на Радио "Фокус" арабистът проф. Владимир Чуков по повод ескалацията на напрежение в Ерусалим. По думите му случващото се в момента образува дълбока разделителна линия между Израел и Йордания, като то се приема и за поредната трета интифада. „Ако трябва да направим едно обобщение, става въпрос за борба за контрол върху суверенитета, върху тези култови места, които са свещени за трите религии - християните, мюсюлманите и юдеите. Очевидно старият диспут между Израел и Йордания отново бива поставен на дневен ред в контекста на това, което става в южна Сирия. Спомняме си, че първите две интифади бяха наистина опустошителни, като там загинаха десетки, а и може би стотици хора, но се надявам, че след намесата на Съвета за сигурност на ООН, който ще бъде свикан днес по искането на Франция, Швеция и Египет, ще се намерят необходимите инструменти за деескалация на напрежението в тази много чувствителна за трите религии точка", коментира проф. Чуков. Той добави, че през годините е имало множество опити за разрешаване на многопластовия конфликт от страна на редица държави и организации, но такова трудно ще бъде постигнато, тъй като конфликтът е не само религиозен, но и етнически, икономически и дори социален

Боян Петров изкачи Гашербурм II

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/07/24/3012051_boian_petrov_izkachi_gasherburm_ii/?ref=rss


Най-успешният български алпинист Боян Петров изкачи хималайския връх Гашербурм II (8035м) , съобщи самият той пред "Дневник".<br /><br />Това е вторият му опит след като през 2009 г. се нарложи да се върне от точка на 40 м под върха заради липсата на въже и партньор.<br /><br />Това е деветият осемхилядник на българския алпинист, който е част от проекта му "Българин на 14х8000".<br />

ПатрЕотични новини

http://www.eurochicago.com/2017/07/patreotitchni-novini/

Вече три месеца правителството и Народното събрание работят за образа на Бойко - спасителя. Пояснявам: някой предлага нещо дебилско, а Бойко го отхвърля, освен в съдебната реформа, където Цацаров пише закони! Спокойна съм, обаче, защото туризмът в България ще се рекламира с билбордове в Ню Йорк и Лас Вегас. Очаквам догодина да ни залеят поне 100 мЕлЕона американски туристи и най-сетне да се спасим от имиджа на руска морска провинция.

Хаос и сървърни проблеми при първия Pokémon GO фестивал

http://www.investor.bg/bloomberg-tv/461/a/haos-i-syrvyrni-problemi-pri-pyrviia-pokmon-go-festival-243527/

Около 20 хил. души са платили входна такса от 10 долара, но са претоварили мрежите на операторите и сървърите на Niantic

Анелия Клисарова: 22% от децата отпадат от училище между V и VII клас

http://frognews.bg/news_138794/Aneliia-Klisarova-22procenta-ot-detsata-otpadat-ot-uchilishte-mejdu-V-i-VII-klas/

Между V и VII клас 22% от учениците отпадат от образователната система. Това заяви бившият министър на образованието Анелия Клисарова в студиото на ”Денят започва”.

Стоянова: Против са намаляване на кеша, а после искат пари

http://dnes.dir.bg/news/stazh-menda-stojanova-razplashtania-26111962

Менда Стоянова защити някои от провалените си идеи, които не минаха в парламента - намаляване на кещовите разплащания и отпадане надбавките за стаж.

Бизнесът иска да се върне добавката за стаж в заплатите на чиновниците

//dariknews.bg/novini/biznes/biznesyt-iska-da-se-vyrne-dobavkata-za-stazh-v-zaplatite-na-chinovnicite-2038544

Българските работодатели отправиха две предложения към премиера Бойко Борисов - да върне добавката за стаж и професионален опит в заплатите на държавните служители и да въведе административно нарастване на инвестициите и на брутния вътрешен продукт.
 

Гергов искал коалиция между БСП и ГЕРБ и обяви Борисов за носител на мира

https://offnews.bg//politika/gergov-iskal-koalitcia-mezhdu-bsp-i-gerb-i-obiavi-borisov-za-nositel-n-661243.html

Бизнесменът Георги Гергов, който беше освободен от Изпълнителното бюро на БСП след скандала "ЦУМ гейт", призна, че е имал лична амбиция БСП да спечели последните парламентарните избори и след това партията да направи коалиция с ГЕРБ.

„Моята лична амбиция беше, след като имаме 2 милиона гласа за президента, да спечелим тези избори и тогава да направим коалиция с ГЕРБ и да водим държавата в правилен път”, каза той в предаването „Тази сутрин” по bTV.

Бизнесменът заяви, че по тази тема е разговарял с Борисов няколко пъти. По думите му такова управление е възможно, защото в Европа имало подобни коалиции. В такъв формат обаче премиер вероятно е щял да бъде "трети човек". 

„Борисов е израснал политик. Той е совалка, той е носител на мира в момента в Европа”, подчерта Гергов. Бизнесменът обаче отрече възможността да го видим в редиците на ГЕРБ с думите, че не е предател.

Той заяви, че „ЦУМ-гейт” е затворена страница за него.

„Корнелия дойде в Пловдив инкогнито и после ме помоли да не обявяваме това по медиите. Срещна се с областния съвет и разговаряхме два часа. Не беше лицеприятно това, което си говорихме. Имам го на запис, но не е за обявяване”, посочи Гергов.

По думите му Корнелия Нинова му е предложила „компенсация”. „Корнелия ми каза: Жоро, аз разбирам, че не си виновен, какво да направя, за да те компенсирам”, твърди Гергов.

„Аз не искам компенсация, не искам БСП да е циркаджийска партия. Аз съм обиден от това, че така се постъпи с мен”, отбеляза той.

„Аз исках да направя добро. Излезе, че добро е вече трудно да се прави”, каза Гергов по темата за „ЦУМ-гейт”. Според него става въпрос за сериозна, добре подготвена схема.

„Не успя да се компрометира главният прокурор. Атаките срещу него продължават. Ясно, че им пречи”, коментира бизнесменът. „Нищо не е станало. Можеше да се случи така, че той да си помисли, че аз го употребявам, и съм доволен, че излезе наяве, че не е било така и не съм участвал в сценария”, допълни той.

Гергов прогнозира, че рано или късно Нинова ще си отиде от лидерския пост в БСП, като по думите му е по-добре това да се случи рано, за да не „станат още поразии”.

Бизнесменът определи настоящото Изпълнителното бюро на БСП като „треторазрядно”.

„Какви са тези дечурлига там? Не може БСП да се управлява от такива младежи, рано им е, трябва да извървят пътя”, категоричен беше Гергов.

Талибаните поеха отговорност за атентат в Кабул

https://www.24chasa.bg/novini/article/6353226

Талибаните поеха отговорност за атентат в КабулТалибаните поеха отговорност за бомбения атентат, извършен в Кабул, в който загинаха 24 души, а 42 души бяха ранени, предадоха световните агенции. Говорител на талибаните Забиула Муджахид написа в мобилното приложение Телеграм, че нападението е било извършено срещу два автобуса на афганистанската Национална дирекция по сигурността и че са били

Путин и младите руснаци

https://www.actualno.com/features/putin-i-mladite-rusnaci-news_623952.html

Откакто е президент, Путин последователно инвестира в работата с руската младеж. И то успешно: младите руснаци са едни от най-верните му поддръжници. Има обаче и критични младежи. Сега Путин ухажва и тях. Тази среща на Путин няма нищо общо с предстоящите президентски избор

Спорт по тв днес: 5 мача, световно по плуване, тото, тенис, колоездене, световно по фехтовка, дартс и голф

https://www.24chasa.bg/sport/article/6352648

Спорт по тв днес: 5 мача, световно по плуване, тото, тенис, колоездене, световно по фехтовка, дартс и голф                                                                                                                                                                                                                                                                                                            

Разказът на майката, чието дете бе отнесено от ”паяк”

http://dnes.dir.bg/news/kazanlak-pajak-petja-bykova-26111837

34-годишната Петя Байкова от Казанлък, чиято кола бе вдигната от "паяк" заедно с 8-годишната й дъщеря в нея, разказа точно какво се е случило.

Заради смъртта на Кристиян, в Триград питат кога ще има тротоари при Дяволското гърло

https://www.actualno.com/smolyan/zaradi-smyrtta-na-kristijan-v-trigrad-pitat-koga-shte-ima-trotoari-pri-djavolskoto-gyrlo-news_623941.html

Жители на Триград се оплакаха, че мястото, където 16-годишният Кристиян Младенов блъсна туристи, всъщност не е обезопасено по никакъв начин и няма тротоари, където да ходят пешеходци, което е недопустимо. Възрастен мъж посочи, че транспортът е много зле развит и ако изпуснеш

Предлага се откриването на Технически колеж в Казанлък

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/predlaga-se-otkrivaneto-na-tehnicheski-kolej-v-kazanlyk-243529/

Структурата се предвижда да е към Техническия университет - София, като в нея ще се обучават кадри за предприятията в региона

Доходите са се увеличили с 240 лв. годишно за 15 години

http://clubz.bg/56521-dohodite_sa_se_uvelichili_s_240_lv_godishno_za_15_godini

Задълбочават ли се разликите в доходите между областите в България – на този въпрос търсят отговор Институтът за пазарна икономика (ИПИ) и българската геоинформационна компания "Мапекс". ИПИ и "Мапекс" наскоро стартираха проект за съвместен геоинформационен анализ на икономически данни.

Ниво на доходите през 2016 г.

Разпределението на доходите през 2016 г. показва ясно покачващата се роля на столицата като областта, където се генерират най-голяма част от доходите в българската икономика. Ефектът от тази концентрация на доходи се вижда и в област Перник вероятно поради интензивната всекидневна трудова миграция на работещи от Перник към София.

Други области като Варна, Русе, Плевен, Стара Загора и Пловдив успяват в известна степен да съхранят своята форма и мащаб, макар доходите в тях да остават далеч от нивата в София.
Тежестта на редица области от Северна България (Видин, Монтана, Ловеч, Силистра Разград и Търговище), както и на Пазарджик, Кърджали и Сливен в южната част на страната е далеч по-малка от гледна точка на приноса им в общите доходи на домакинствата в страната.

Динамика на доходите в периода 2001-2016 г.

В периода 2001-2016 г. средногодишният доход на лице от домакинството в страната се увеличава средно с 240 лв. годишно, или с 20 лв. месечно, достигайки 5167 лв. След известно колебание в годините на кризата делът на доходите от работна заплата нараства чувствително. Това означава, че значителна част от доходите на българските домакинства в някои области се формират на първо място от работна заплата и едва след това от други приходоизточници като пенсии и социални помощи.

През 2016 г. най-високи са доходите в столицата – 7349 лв./човек годишно, а най-ниски – във Видин, Кърджали, Сливен, Силистра и Търговище (под 4000 лв./човек годишно). Разликата между областта с най-високи средногодишни доходи и тази с най-ниски такива се увеличава от 1,8 пъти през 2000 г. до 2,1 пъти през 2016 г. Най-висока е била тя през 2013 г., когато е 2,5 пъти най-вече в резултат на сериозната криза на пазара на труда в много от областите на страната за сметка на относителна стабилност в столицата.

Бързото нарастване на доходите в столицата започва едва след 2005 г., като преди това (в периода 2001-2005 г.) те се движат около средните за страната. Като цяло за периода 2001-2016 г. най-висок растеж на доходите се наблюдава именно в столицата – 4,4 пъти, следвана от Стара Загора - 4 пъти.

Относителен спад на доходите пък се вижда в смесените области, както и в Северозападна България. Съпоставката между доходите на човек от домакинството, местното население и територията показва, че приносът на тези области към общия доход на населението става все по-ограничен. Това се дължи както на тяхното намаляващо население, така и на сравнително неблагоприятната структура на доходите на домакинствата и тежкото състояние на пазара на труда. Все още е видимо изоставането в други области като Пловдив и Бургас. Там обаче повишената инвестиционна активност и възстановяването на трудовите пазари дават надежда за покачване на благосъстоянието на домакинствата през следващите години.

Предвид наблюдаваното покачване на тежестта на доходите от работна заплата в общите доходи през последните години можем да очакваме разликата между най-богатите и някои от най-бедните области да продължи да се задълбочава. Причината е, че доходите от пенсии не могат да поддържат същия темп на растеж, какъвто виждаме в трудовите доходи. Това важи с особена сила за области със застаряващо население и недостатъчно добре развит пазар на труда като Видин и Кюстендил. Това са и областите, в които пенсиите формират най-висок относителен дял от общия доход на домакинствата – съответно 48% във Видин и 41% в Кюстендил.

Доходите са се увеличили с 240 лв. за 15 години

http://clubz.bg/56521-dohodite_sa_se_uvelichili_s_240_lv_za_15_godini

Задълбочават ли се разликите в доходите между областите в България – на този въпрос търсят отговор Институтът за пазарна икономика (ИПИ) и българската геоинформационна компания Мапекс. ИПИ и Мапекс наскоро стартираха проект за съвместен геоинформационен анализ на икономически данни.

Ниво на доходите през 2016 г.

Разпределението на доходите през 2016 г. показва ясно покачващата се роля на столицата като областта, където се генерират най-голяма част от доходите в българската икономика. Ефект от тази концентрация на доходи се вижда и в област Перник, вероятно поради интензивната ежедневна трудова миграция на работещи от Перник към София.

Други области като Варна, Русе, Плевен, Стара Загора и Пловдив успяват в известна степен да съхранят своята форма и мащаб, макар доходите в тях да остават далеч от нивата в София.
Тежестта на редица области от Северна България (Видин, Монтана, Ловеч, Силистра Разград и Търговище), както и на Пазарджик, Кърджали и Сливен в южната част на страната, е далеч по-малка от гледна точка на приноса им в общите доходи на домакинствата в страната.

Динамика на доходите в периода 2001-2016 г.

В периода 2001-2016 г. средногодишният доход на лице от домакинството в страната се увеличава средно с 240 лв. годишно или с 20 лв. месечно, достигайки 5 167 лв. След известно колебание в годините на кризата, делът на доходите от работна заплата нараства чувствително. Това означава, че значителна част от доходите на българските домакинства в някои области се формират на първо място от работна заплата и едва след това от други приходоизточници като пенсии и социални помощи.

През 2016 г. най-високи са доходите в столицата – 7349 лв./човек годишно, а най-ниски – във Видин, Кърджали, Сливен, Силистра, и Търговище (под 4 хил. лв./човек годишно). Разликата между областта с най-високи средногодишни доходи и тази с най-ниски такива се увеличава от 1,8 пъти през 2000 г. до 2,1 пъти през 2016 г. Най-висока е била тя през 2013 г., когато е 2,5 пъти, най-вече в резултат на сериозната криза на пазара на труда в много от областите на страната за сметка на относителна стабилност в столицата.

Бързото нарастване на доходите в столицата започва едва след 2005 г., като преди това (в периода 2001-2005 г.) те се движат около средните за страната. Като цяло за периода 2001-2016 г. най-висок растеж на доходите се наблюдава именно в столицата – 4,4 пъти, следвана от Стара Загора - 4 пъти.

Относителен спад на доходите пък се вижда в смесените области, както и в Северозападна България. Съпоставката между доходите на човек от домакинството, местното население и територията показва, че приносът на тези области към общия доход на населението става все по-ограничен. Това се дължи както на тяхното намаляващо население, така и на сравнително неблагоприятната структура на доходите на домакинствата и тежкото състояние на пазара на труда. Все още е видимо изоставането в други области като Пловдив и Бургас. Там обаче повишената инвестиционна активност и възстановяването на трудовите пазари дават надежда за покачване на благосъстоянието на домакинствата в следващите години.

Предвид наблюдаваното покачване на тежестта на доходите от работна заплата в общите доходи през последните години, можем да очакваме разликата между най-богатите и някои от най-бедните области да продължи да се задълбочава. Причината е, че доходите от пенсии не могат да поддържат същия темп на растеж, какъвто виждаме в трудовите доходи. Това важи с особена сила за области със застаряващо население и недостатъчно добре развит пазар на труда като Видин и Кюстендил. Това са и областите, в които пенсиите формират най-висок относителен дял от общия доход на домакинствата – съответно 48% във Видин и 41% в Кюстендил.

ИТ гигантите са опасно големи и трябва да се разцепят

https://www.vesti.bg/tehnologii/it-gigantite-sa-opasno-golemi-i-triabva-da-se-razcepiat-6071799

В противен случай те може да наложат монопол, казва известен американски академик

Част от центъра на Варна е без вода, в няколко местности я спират планово тази нощ

http://www.moreto.net/novini.php?n=356075

Част от центъра на Варна ще е без вода до около 16 часа поради авария. Засегнати ще са абонатите в района на ул. "Мусала" и част от бул. "Княз Борис I", съобщиха от ВиК-дружеството за Moreto.net Поради планов ремонт няколко варненски местности ще са без вода тази нощ - абонатите от кв.

Кола бомба уби най-малко 21 души в Кабул

http://www.klassa.bg/News/Read/article/280903_%D0%9A%D0%BE%D0%BB%D0%B0+%D0%B1%D0%BE%D0%BC%D0%B1%D0%B0+%D1%83%D0%B1%D0%B8+%D0%BD%D0%B0%D0%B9-%D0%BC%D0%B0%D0%BB%D0%BA%D0%BE+21+%D0%B4%D1%83%D1%88%D0%B8+%D0%B2+%D0%9A%D0%B0%D0%B1%D1%83%D0%BB

 Най-малко 21 души са загинали при експлозия на кола бомба в Кабул, съобщи представител на министерство на вътрешните работи.

Нападението бе извършено в западната част на града, близо до къщата на Мохамад Мохакик, заместника на афганистанския премиер Абдула Абдула, съобщи началникът на канцеларията на Мохакик - Абдул Уахаб Азизи. Зоната е отцепена от силите за сигурност и на мястото са пристигнали линейки. Досега се съобщаваше за 12 ранени, но броят им може да нарасне, защото микробус, превозващ пътници, е бил напълно разрушен при взрива.

Засега никой не е поел отговорност за атаката.

Кросс.

Амбицията на Георги Гергов била да направи коалиция БСП-ГЕРБ

http://www.mediapool.bg/ambitsiyata-na-georgi-gergov-bila-da-napravi-koalitsiya-bsp-gerb-news267010.html

Замесеният в “ЦУМ-гейт“ бивш член на ръководството на БСП Георги Гергов обяви в понеделник, че преди изборите е имал за цел партията му да направи управленска коалиция с ГЕРБ. “Моята лична амбиция беше, след като имаме 2 милиона гласа за президента, да спечелим тези избори и тогава да направим коалиция с ГЕРБ и да водим държавата в правилен път”, каза той пред бТВ. Той призна, че в водил няколко разговора с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов по тази тема. Според Гергов такова управление в България е възможно, щом в Европа вече е правено. “Борисов е израснал политик. Той е совалка, той е носител на мира в момента в Европа”, смята бизнесменът. Той отхвърли възможността да напусне БСП и да отиде в ГЕРБ, защото не бил предател. “Ние водехме десет дни преди всички изцепки, които се случиха (в БСП по време на предизборната кампания – б.р.). Бяхме победители и в следващия момент започваме да говорим за Бузлуджа”, каза той. За “ЦУМ-гейт” той каза, че това е затворена страница. “Корнелия дойде в Пловдив инкогнито и после ме помоли да не обявяваме това по медиите. Срещна се с областния съвет и разговаряхме два часа. Не беше лицеприятно това, което си говорихме. Имам го на запис, но не е за обявяване”, каза Гергов. Той обясни, че Нинова му е предложила “компенсация” заради махането му от ръководството на БСП. “Корнелия ми каза: “Жоро, аз разбирам, че не си виновен, какво да направя, за да се компенсирам“. Аз обаче не искам компенсация, не искам БСП да е циркаджийска партия. Аз съм обиден от това, че така се постъпи с мен. Аз исках да направя добро. Излезе, че добро е вече трудно да се прави”, каза Гергов. Според него “ЦУМ-гейт“ е “сериозна, добре подготвена схема“. “Не успя да се компрометира главният прокурор. Атаките срещу него продължават. Ясно, че им пречи. Нищо не е станало. Можеше да се случи така, че той да си помисли, че аз го употребявам, и съм доволен, че излезе наяве, че не е било така и не съм участвал в сценария”, каза Гергов. Скандалът ЦУМ-гейт избухна в края на април заради признанията на бизнесмена и издател на вестник "Сега" Сашо Дончев, че Георги Гергов е организирал среща с Цацаров в ЦУМ. Сашо Дончев твърди, че на срещата Цацаров се е опитал да му окаже натиск чрез сплашване заради позициите на вестника и карикатурите на Христо Комарницки. Цацаров отрича това и казва, че Сашо Дончев се е опитал да окаже натиск върху течаща проверка в енергийния регулатор (КЕВР). Заради скандала Георги Гергов бе подложен на натиск да напусне ръководството на БСП и накрая си подаде оставката. В крайна сметка червеният бизнесмен от Пловдив защити своя съгражданин Цацаров и отрече с половин уста твърденията на Сашо Дончев. Така главният прокурор се измъкна сух от скандала. Неговото мнозинство във Висшия съдебен съвет отказа да започне проверка срещу него. Преди ден съдебният инспекторат обяви, че прекратява проверката на случая, защото не е успял да разбере какво се е говорило на срещата в ЦУМ. Сега Георги Гергов определи Изпълнителното бюро на БСП като “треторазрядно”. "Какви са тези дечурлига там? Не може БСП да се управлява от такива младежи, рано им е, трябва да извървят пътя”, обясни Гергов.

Георги Гергов: Личната ми амбиция бе да направим коалиция БСП-ГЕРБ

http://www.mediapool.bg/georgi-gergov-lichnata-mi-ambitsiya-be-da-napravim-koalitsiya-bsp-gerb-news267010.html

Замесеният в “ЦУМ-гейт“ бивш член на ръководството на БСП Георги Гергов обяви в понеделник, че преди изборите е имал за цел партията му да направи управленска коалиция с ГЕРБ. “Моята лична амбиция беше, след като имаме 2 милиона гласа за президента, да спечелим тези избори и тогава да направим коалиция с ГЕРБ и да водим държавата в правилен път”, каза той пред бТВ. Той призна, че в водил няколко разговора с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов по тази тема. Според Гергов такова управление в България е възможно, щом в Европа вече е правено. “Борисов е израснал политик. Той е совалка, той е носител на мира в момента в Европа”, смята бизнесменът. Той отхвърли възможността да напусне БСП и да отиде в ГЕРБ, защото не бил предател. “Ние водехме десет дни преди всички изцепки, които се случиха (в БСП по време на предизборната кампания – б.р.). Бяхме победители и в следващия момент започваме да говорим за Бузлуджа”, каза той. За “ЦУМ-гейт” той каза, че това е затворена страница. “Корнелия дойде в Пловдив инкогнито и после ме помоли да не обявяваме това по медиите. Срещна се с областния съвет и разговаряхме два часа. Не беше лицеприятно това, което си говорихме. Имам го на запис, но не е за обявяване”, каза Гергов. Той обясни, че Нинова му е предложила “компенсация” заради махането му от ръководството на БСП. “Корнелия ми каза: “Жоро, аз разбирам, че не си виновен, какво да направя, за да се компенсирам“. Аз обаче не искам компенсация, не искам БСП да е циркаджийска партия. Аз съм обиден от това, че така се постъпи с мен. Аз исках да направя добро. Излезе, че добро е вече трудно да се прави”, каза Гергов. Според него “ЦУМ-гейт“ е “сериозна, добре подготвена схема“. “Не успя да се компрометира главният прокурор. Атаките срещу него продължават. Ясно, че им пречи. Нищо не е станало. Можеше да се случи така, че той да си помисли, че аз го употребявам, и съм доволен, че излезе наяве, че не е било така и не съм участвал в сценария”, каза Гергов. Скандалът ЦУМ-гейт избухна в края на април заради признанията на бизнесмена и издател на вестник "Сега" Сашо Дончев, че Георги Гергов е организирал среща с Цацаров в ЦУМ. Сашо Дончев твърди, че на срещата Цацаров се е опитал да му окаже натиск чрез сплашване заради позициите на вестника и карикатурите на Христо Комарницки. Цацаров отрича това и казва, че Сашо Дончев се е опитал да окаже натиск върху течаща проверка в енергийния регулатор (КЕВР). Заради скандала Георги Гергов бе подложен на натиск да напусне ръководството на БСП и накрая си подаде оставката. В крайна сметка червеният бизнесмен от Пловдив защити своя съгражданин Цацаров и отрече с половин уста твърденията на Сашо Дончев. Така главният прокурор се измъкна сух от скандала. Неговото мнозинство във Висшия съдебен съвет отказа да започне проверка срещу него. Преди ден съдебният инспекторат обяви, че прекратява проверката на случая, защото не е успял да разбере какво се е говорило на срещата в ЦУМ. Сега Георги Гергов определи Изпълнителното бюро на БСП като “треторазрядно”. "Какви са тези дечурлига там? Не може БСП да се управлява от такива младежи, рано им е, трябва да извървят пътя”, обясни Гергов.

Атанасов: Суджук-гейт отклонява вниманието от КТБ

http://dnes.dir.bg/news/atanas-atanasov-sujuk-podkrepa-bankite-26111813

Разследването около аферата "КТБ” не е проведено всестранно и обективно, както иска законът, а едностранно, необективно и твърде много обстоятелства липсват.

Проф. Чуков: Събитията от последните дни доведоха палестино-израелските преговори отново до нулата

https://www.24chasa.bg/novini/article/6353218

Проф. Чуков: Събитията от последните дни доведоха палестино-израелските преговори отново до нулатаСъбитията от последните дни доведоха палестино-израелските преговори отново до нулева точка. Това коментира арабистът проф. Владимир Чуков по повод последните ескалации на напрежение в Ерусалим, предаде "Фокус". По думите му случващото се в момента образува дълбока разделителна линия между Израел и Йордания,

Пожари обхванаха и Албания

https://www.actualno.com/europe/pojari-obhvanaha-i-albanija-news_623931.html

В Албания бушуват 18 големи пожара, включително близо до столицата Тирана, съобщи агенция АТА, позовавайки се на службата за Гражданска защита. По данни на службата пожарите бушуват в почти всички райони на страната. Срещу стихията се борят 154-ма пожарникари, 30 пожарни коли,

Протестите в Полша победиха - вето върху спорния съдебен закон

http://clubz.bg/56520-protestite_v_polsha_pobediha_veto_vyrhu_sporniq_sydeben_zakon

СВЯТ анджей дуда клетва 2cr

Президентът на Полша Анджей Дуда обяви, че ще наложи вето върху спорните закони за Върховния съд и Националния съвет по правосъдието, приети от депутатите, които позволяват на парламента да контролира съдебната система, предаде Ройтерс.

"Като президент не смятам, че този закон ще увеличи доверието в правосъдието", казва Дуда, издигнат от управляващата партия "Право и справедливост", в официално изявление.

Приемането на законопроектите предизвика масови протести в Полша. В събота повече от 50 000 души се събраха в столицата Варшава, за да изразят недоволството си от законите, които на практика поставят съдебната система под политическа зависимост. В протестите в Гданск се включи носителят на нобелова награда за мир Лех Валенса - символ на победата над комунизма в Полша.

Трите законопроекта за реформиране на съдебната система обаче са приети от парламена въпреки демонстрациите. Преди да влязат в сила, се изисква одобрението им от президента.

"Реших да върна законопроекта обратно в Сейма (долната камара на парламента - б.ред.), което значи, че ще наложа вето на законопроекта за Върховния съд, както и на този за Националния съвет по правосъдието."

Законопроектите, прокарани от управляващата консервативна партия "Право и справедливост", поставят съдебната власт под контрола на изпълнителната. Според единия от законите върховните съдии, избрани от магистратите, ще бъдат заменени с такива, избрани от парламента, където мнозинство има "Право и справедливост". Всички съдии от Върховния съд с изключение на назначените от министъра на правосъдието Збигнев Жобро ще бъдат пенсионирани, а изискванията към бъдещите върховни съдии ще бъдат намалени, което би позволило на управляващите да назначат лоялни към партията магистрати.

Според друг законопроект под контрола на парламентарното мнозинство попада Националния съвет на правосъдието (аналог на българския Висш съдебен съвет), който назначава и уволнява магистратите и Върховния съд на Полша.

Депутатите трябва да предложат нови законопроекти, които да получат одобрението на президента. Парламентът може да гласува отмяна на ветото, но за това се изисква мнозинство от 60%, което управляващата партия "Право и справедливост" няма.

Полша беше заплашена от най-тежките санкции от страна на ЕС  заради реформите - ограничаване на членските й права в Съюза. Според член 7 на Лисабонския договор членските права на държава от ЕС могат да бъдат ограничени, ако в нея съществува системна заплаха за основополагащи принципи на съюза, какъвто е върховенството на закона.

Във вторник Дуда коментира, че би подкрепил реформата, ако законът, даващ контрол на парламента върху Националният съвет по правосъдието, бъде отменен. Той предложи членовете на Съвета да бъдат избирани с мнозинство от три пети, а не с обикновено, както предлага партията му.

"Съдебната власт е сложна тема. Трябва да бъде реформирана, но мъдро", коментира той миналата седмица, цитиран от "Гардиън".

Президентът на Полша налага вето върху спорната съдебна реформа

http://clubz.bg/56520-prezidentyt_na_polsha_nalaga_veto_vyrhu_spornata_sydebna_reforma

СВЯТ анджей дуда клетва 2cr

Президентът на Полша Анджей Дуда обяви, че ще наложи вето върху спорните закони за Върховния съд и Националния съвет по правосъдието, приети от депутатите, които позволяват на парламента да контролира съдебната система, предаде Ройтерс.

"Като президент не смятам, че този закон ще увеличи доверието в правосъдието", казва Дуда, издигнат от управляващата партия "Право и справедливост", в официално изявление.

Приемането на законопроектите предизвика масови протести в Полша. В събота повече от 50 000 души се събраха в столицата Варшава, за да изразят недоволството си от законите, които на практика поставят съдебната система под политическа зависимост. В протестите в Гданск се включи носителят на нобелова награда за мир Лех Валенса - символ на победата над комунизма в Полша.

Трите законопроекта за реформиране на съдебната система обаче са приети от парламена въпреки демонстрациите. Преди да влязат в сила, се изисква одобрението им от президента.

"Реших да върна законопроекта обратно в Сейма (долната камара на парламента - б.ред.), което значи, че ще наложа вето на законопроекта за Върховния съд, както и на този за Националния съвет по правосъдието."

Законопроектите, прокарани от управляващата консервативна партия "Право и справедливост", поставят съдебната власт под контрола на изпълнителната. Според единия от законите върховните съдии, избрани от магистратите, ще бъдат заменени с такива, избрани от парламента, където мнозинство има "Право и справедливост". Всички съдии от Върховния съд с изключение на назначените от министъра на правосъдието Збигнев Зиобро ще бъдат пенсионирани, а изискванията към бъдещите върховни съдии ще бъдат намалени, което би позволило на управляващите да назначат лоялни към партията магистрати.

Според друг законопроект под контрола на парламентарното мнозинство попада Националния съвет на правосъдието (аналог на българския Висш съдебен съвет), който назначава и уволнява магистратите и Върховния съд на Полша.

Депутатите трябва да предложат нови законопроекти, които да получат одобрението на президента. Парламентът може да гласува отмяна на ветото, но за това се изисква мнозинство от 60%, което управляващата партия "Право и справедливост" няма.

Полша беше заплашена от най-тежките санкции от страна на ЕС  заради реформите - ограничаване на членските й права в Съюза. Според член 7 на Лисабонския договор членските права на държава от ЕС могат да бъдат ограничени, ако в нея съществува системна заплаха за основополагащи принципи на съюза, какъвто е върховенството на закона.

Във вторник Дуда коментира, че би подкрепил реформата, ако законът, даващ контрол на парламента върху Националният съвет по правосъдието, бъде отменен. Той предложи членовете на Съвета да бъдат избирани с мнозинство от три пети, а не с обикновено, както предлага партията му.

"Съдебната власт е сложна тема. Трябва да бъде реформирана, но мъдро", коментира той миналата седмица, цитиран от "Гардиън".

Близо 60% от присъдите на телефонните измамници са условни

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/07/24/3012028_blizo_60_ot_prisudite_na_telefonnite_izmamnici_sa/?ref=rss


От началото на годината до края на юни са разкрити 61 телефонни измами при 27 през същия период на миналата година. Задържани са 47 души, съобщи пред БНТ началникът на сектор "Измами" в МВР Стефан Попов.<br /><br />В този "бизнес" няма сезонност, а сумите са от стотина лева до хиляди, като максималната, за която полицията е уведомена, е 100 хил. лв. Все повече от този тип престъпления се заявяват пред МВР, каза полицейския шеф. За първото шестмесечие са...

“Сименс” – поуките от аферата в Крим

http://clubz.bg/56519-%E2%80%9Csimens%E2%80%9D_%E2%80%93_poukite_ot_aferata_v_krim

Германският концерн “Сименс” е решен да ограничи щетите след скандала с доставка на газови турбини за Крим при заобикаляне на санкциите на ЕС, наложени на Русия след анексирането на полуострона, пише в. “Ханделсблат”. От централата в Мюнхен оповестиха драстичен контрол по доставките за Русия. Москва заплашва, че новата стратегия на “Сименс” ще му навреди.

За ръководството на “Сименс” в момента има една единствена тема - “Крим, Крим, Крим”, пише “Ханделсблат”, позовавайки се на висш мениджър.

Аферата срещу пренасочването на четири газови турбини с марката “Сименс” от Южна Русия към Крим без знанието на германския концерн е заплаха за репутацията му, посочва изданието. Дори “Сименс” да е жертва на престъпни действия, от ръководството му предприемат мерки, включително уволнения на замесени в скандала, макар и неволно.

Дитрих Мьолер

Първата жертва най-вероятно ще е шефът на представителството на концерна в Русия Дитрих Мьолер. Обвиненията към него са, че дълго време, след като е бил наясно със случилото се в Крим, е мълчал.

“Той е бил длъжен далеч по-рано да подаде сигнал за злоупотреба”, твърдят от централата на “Сименс” пред “Ханделсблат”. 

Наред с това ръководството на концерна било решено да въведе нов механизъм на контрол върху доставките на оборудване, и то непосредствено на мястото, посочено по силата на договор с руската страна. От “Сименс” са категорични, че е по-добре да претърпят сериозни финансови загуби, отколкото да рискуват репутацията си на международния пазар, посочва изданието.

Скандалът

По силата на договор с руската компания “Технопромекспорт” концернът “Сименс” доставя четири газови турбини, предназначени за южния руски полуостров Таман. Те обаче се преносачват към Крим, анексиран през 2014 г. от Русия. Поради тази причина EС наложи на Москва икономически санкции.

Заради озовалите се в Крим газови турбини без знанието на германската страна миналата седмица “Сименс” подаде съдебна жалба в Арбитражния съд в Москва срещу “Технопромекспорт”. На 21 юли концернът обяви също, че прекратява доставките си за руски електростанции. Концернът се оттегли и от участието си в руската компания “Интеравтоматика”, в която държеше 46 на сто от акциите.

От “Сименс” обявиха, че се смятат за жертва, и в бъдеще ще реализират проекти в Русия единствено чрез съвместната фирма “Технологии за газови турбини” и чрез собствения си филиал в Руската федерация. Наред с това цялата дейност ще е под строгия контрол от страна на концерна.

Формирана е и специална работна група, която има за задача да провери всички доставки за партньори в Русия. 
В официалното си съобщение “Сименс” потвърди, че четирите газови турбини, доставени тази година за електростанции на полуостров Таман, в Краснодарския регион, незаконно са били модифицирани и изправени в Крим.

Мъж се удави на нудистки плаж край Созопол

http://dnes.dir.bg/news/mvr-udavnik-sozopol-26111807

55-годишен мъж се е удавил вчера в района на плаж "Хармани" край Созопол, съобщиха от Областната дирекция на МВР в Бургас.

Днес и утре - горещо, захлаждане от сряда

http://dnes.dir.bg/news/vremeto-prognozata-26112822

Днес и утре времето ще бъде горещо, с променлива облачност. От сряда температурите ще се понижат с няколко градуса, а атмосферата ще се лабилизира.

Георги Гергов: "ЦУМ гейт" е добре подготвена схема

https://www.24chasa.bg/novini/article/6353212

Георги Гергов: "ЦУМ гейт" е добре подготвена схемаКолкото по-бързо си тръгне Нинова, толкова по-добре За мен е добре подготвена схема, която не успя да компрометира главния прокурор, така депутатът от БСП Георги Гергов коментира пред Би Ти Ви „ЦУМ гейт”. Ясно е, че главният прокурор пречи на някого, но сценаристите не успяха, смята Гергов. С Цацаров той се е чувал няколко пъти,

Проф. Гюров: Изследвания показват, че фазите на Луната влияят и на земната повърхност

http://www.cross.bg/geologut-gurtziya-obyasni-1549972.html

/КРОСС/ „Земетресенията в Гърция и Турция показват повишена сеизмичност, която според мен отминава. Гърция потъва със сантиметри на година, което е сериозен процес. Южната част потъва по-бързо, отколкото северната", коментира в „Здравей, България" геологът проф. Рангел Гюров. Той не смята, че ще има друго силно земетресение в Гърция. Проф. Гюров обясни, че ако у нас има повишена сеизмична активност, е вероятно тя да е около 4-6 септември или 18-20 септември. Времето е определено, както обясни геологът, с оглед на новолунието и пълнолунието. Той обясни, че вече има сериозни изследвания за влиянието на фазите на Луната не само на водите на планетата, но и върху сухоземната повърхност. "Местата, където може да има земетресения, са около Велинград и Гоце Делчев", казва още той. "Това не означава, че тогава ще има земетресения, а че вероятността около тези дати е по-голяма, ако изобщо се случи", уточни геологът.    

Изключват депутата-изнудвач Живко Мартинов от групата на ГЕРБ

http://www.barometar.net/89131/

Депутатът Живко Мартинов, обвинен в изнудване от името на премиера Бойко Борисов, освен без имунитет най-вероятно ще остане и без парламентарна група. Очаква се той да бъде изключен от тази на ГЕРБ, казаха негови колеги пред “24 часа” вчера. А най-вероятно лидерът и премиер Бойко Борисов ще поиска той да напусне и Народното събрание, обясниха […]

Извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН

http://www.cross.bg/izvunredno-erysalim-grad-1549971.html

/КРОСС/ Извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН. Причината е новият изблик на насилие между израелци и палестинци в Ерусалим и на Западния бряг. Напрежението, предизвикано от поставянето на металдетектори на входовете към храмовия хълм в светия град, достигна връхна точка в петък. Тогава при сблъсъци загинаха седем души. Вече 9 дни мюсюлманите от стария град в Ерусалим отказват да влязат в джамията Ал Акса и се молят край стените й в знак на протест срещу разположените детектори за метал близо до ислямската светиня.  

Петимата задържани за мелето в Созопол са криминално проявени

https://offnews.bg//112/petimata-zadarzhani-za-meleto-v-sozopol-sa-kriminalno-proiaveni-661241.html

И петимата задържани за мелето във фолк-клуб "Бикини" в Созопол са криминално проявени. Това съобщиха от Областната дирекция на МВР в Бургас. 

От полицията съобщават за инцидента от 23 юли. Тогава в Районното управление - Созопол е получено съобщение за инцидент, при който след сбиване пострадали 35-годишен мъж от Благоевград, 36-годишен мъж от Созопол, 18-годишен младеж от Бургас и 20-годишен от Плевен. 

Потърпевшите заявили, че са бити от група от около десетина мъже.

Веднага са предприети заградителни мероприятия са спрени и задържани петима мъжа - 38-годишният Г.Д., 27-годишният Д.Х., 32-годишният К.А., 30-годишният П.Р. и 27-годишният Г.Н. Всички те са от Бургас и са криминално проявени.

Бургазлиите са отведени в Районно управление – Созопол. По случая е образувано досъдебно производство.

Според непотвърдена информация наказателният отряд е ръководен от Георги Джендов, Димитър Харалампиев - Рочата и Янчо, които са сочени за близки на Митьо Очите. Джендов е сочен за т.нар. лейтенанти – ръководител на група за специални поръчки. Рочата се свързва с наркоразпространението в Бургас, той има и няколко други подобни прояви, свързани с побой.

Според очевидци мъжете нахлули в заведението, въоръжени с мачете и електрошокове. Недоволството им било провокирано от това, че не били допуснати в заведението. Още с влизането си те се скарали с охраната, защото не искали да плащат вход и да бъдат претърсвани за оръжие.

„Имаше жени, чужди туристи... Въобще нямаше никакво размишляване, че може да има жертви...”, разказа управителят на заведението Христо Бардуков.

Софиянци отказват хилядарка за работа на 30 км от дома

http://dnes.dir.bg/news/rabota-pat-chas-mjasto-26111738

Софиянци отказват оферти за работа срещу 1000 лева на месец, понеже им се налага да пътуват по 25 – 30 км от дома си до офиса.

9 нелегални мигранти бяха намерени мъртви в камион в САЩ

http://www.cross.bg/kamiona-remarketo-teksas-1549970.html

/КРОСС/ Деветима нелегални мигранти бяха намерени мъртви в ремарке на камион на паркинг в Сан Антонио, щата Тексас, близо до мексиканската граница, съобщиха властите, цитирани от Франс прес. В ремаркето е имало 39 души, 17 от тях са приети в болница. Някои от тях са в критично състояние вследствие на топлинен удар и дехидратация, каза началникът на местната полиция Уилям Макманъс. Сред пострадалите има две деца. В ремаркето не е работел климатик и температурата вътре може би е достигнала 65 градуса по Целзий. Шофьорът на камиона е 60-годишен мъж от Флорида. Той е задържан и днес ще му бъдат повдигнати обвинения. "Категорично изглежда, че в случая става дума за трафик на хора", каза шефът на полицията. "Обади ни се служител от супермаркета "Уолмарт" и сигнализира за камиона на техния паркинг. Каза ни, че някой от камиона го помолил за вода. Той му занесъл и после се обадил на полицията. Пристигнахме и намерихме осем трупа в ремаркето", каза Макманъс на пресконференция. Деветото тяло е намерено след това. Губернаторът на Тексас Грег Абъд потвърди вечерта броя на умрелите и нарече станалото "потресаваща трагедия".  

Вапцаров не е терорист, борил се е да защитава бедните

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6352519

Вапцаров не е терорист, борил се е да защитава бедните Никола Вапцаров е жертва на гражданската война в България, която се разгоря още преди 100 години. Той е изключителен поет, изпреварил времето си. Неговата партия не го е оценила тогава, защото, когато става въпрос дали да спасят Никола Вапцаров или Младен Исаев, те смятат, че Исаев е поетът на партията.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване