10 г. от спасяването на българските медици в Либия

http://frognews.bg/news_138787/10-g-ot-spasiavaneto-na-balgarskite-meditsi-v-Libiia/

На 24 юли 2017 г. се навършват 10 години от освобождаването на българските медици, които прекараха повече от осем години в либийски затвори.

На 24 юли през ...

http://www.cross.bg/bulgariya-stava-otkriva-1549963.html

/КРОСС/ 1799 г. - Наполеон I Бонапарт побеждава османската армия при Абукир в делтата на река Нил.1824 г. - Публикувани са резултатите от първото в света социологическо допитване във връзка с предстоящите президентски избори в САЩ.1911 г. - Американският изследовател Хирам Бингъм открива в Андите считания дотогава само за легенда град на инките Мачу Пикчу.1923 г. - В Швейцария е подписан Лозанския договор, с който се уреждат териториалните въпроси в Мала Азия, свързани с делението на Османската империя, и се определят границите на съвременна Турция.1969 г. - Програма Аполо: На Земята успешно се завръща американският пилотиран космически апарат Аполо 11, извършил полет до Луната.1974 г. - В енергийната мрежа на Народна република България е пуснат първият електрически ток, произведен в АЕЦ Козлодуй.1990 г. - 7 Велико народно събрание на България прекратява правомощията на президента Петър Младенов и открива процедура по избор на нов президент.2001 г. - Симеон Сакскобургготски, който е последният цар на България, докато е дете, полага клетва за министър-председател на България и така става първият монарх в световната история, който си възвръща властта чрез демократични избори.2002 г. - Алфред Моисиу става президент на Албания.2005 г. - Ланс Армстронг побеждава за седми пореден път на Тур дьо Франс.2007 г. - Либия екстрадира всичките шест българи, задържани по ХИВ делото в Либия.2010 г

35 жертви на кола бомба в Кабул, 42 ранени (обновена)

https://offnews.bg//sviat/35-zhertvi-na-kola-bomba-v-kabul-42-raneni-obnovena-661233.html

Самоубиец взриви кола бомба в западната част на Кабул и уби най-малко 35 души, рани и други 42, предаде AFP, като цитира вътрешното министерство на Афганистан.

По-рано агенциите съобщиха за 24 загинали при атентата. 

Микробус с пътници е бил напълно унищожен.

Полицията отцепи района, който се намира близо до къщата на Мохамад Мохакик, заместника на афганистанския премиер Абдула Абдула, съобщи началникът на канцеларията на Мохакик - Абдул Уахаб Азизи.

Целта на атаката все още не е известна.

Талибаните поеха отговорност за атентата. Говорителят им Забиула Муджахид написа, че нападението е било извършено срещу два автобуса на афганистанската Национална дирекция по сигурността и че са били убити 37 души.

От началото на годината при самоубийствени атаки в Афганистан са най-малко 1 662 цивилни. Жертвите в Кабул са поне 20% от общия брой на цивилните жертви.

24 жертви на кола бомба в Кабул, 42 ранени (обновена)

https://offnews.bg//sviat/24-zhertvi-na-kola-bomba-v-kabul-42-raneni-obnovena-661233.html

Самоубиец взриви кола бомба в западната част на Кабул и уби най-малко 24 души, рани и други 42, предаде AFP.

Първоначалната информация на "Ройтерс" беше за 12 мъртви и 10 пострадали. 

Микробус с пътници е бил напълно унищожен.

Полицията отцепи района, който се намира близо до къщата на Мохамад Мохакик, заместника на афганистанския премиер Абдула Абдула, съобщи началникът на канцеларията на Мохакик - Абдул Уахаб Азизи.

Целта на атаката все още не е известна.

От началото на годината при самоубийствени атаки в Афганистан са най-малко 1 662 цивилни. Жертвите в Кабул са поне 20% от общия брой на цивилните жертви.

Ще бъде предимно слънчево и горещо с максимални температури между 33° и 38°

http://www.klassa.bg/News/Read/article/280894_%D0%A9%D0%B5+%D0%B1%D1%8A%D0%B4%D0%B5+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%B8%D0%BC%D0%BD%D0%BE+%D1%81%D0%BB%D1%8A%D0%BD%D1%87%D0%B5%D0%B2%D0%BE+%D0%B8+%D0%B3%D0%BE%D1%80%D0%B5%D1%89%D0%BE+%D1%81+%D0%BC%D0%B0%D0%BA%D1%

 Днес отново ще бъде предимно слънчево и горещо.Максималните температури ще са между 33° и 38°, в София около 34°. Това съобщи за Агенция "Фокус" дежурният синоптик Христо Христов от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към Българската академия на науките (БАН).
Ще духа слаб южен вятър. След обяд над планинските и северните райони ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на отделни места там ще превали и прегърми. Над Черноморието ще бъде предимно слънчево. След обяд ще има временни увеличения на облачността, но валежи са малко вероятни. Ще духа слаб до умерен югоизточен вятър. Максималната температура на въздуха ще е между 27° и 30°. Температурата на морската вода е 23-26°. Вълнението на морето ще бъде 1-2 бала.
Над планините ще преобладава слънчево време. След обяд ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места ще превали и прегърми. Ще духа слаб до умерен южен, по най-високите върхове западен вятър. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 27°, на 2000 метра – около 20°. Атмосферното налягане в сутрешните часове е около средното за месеца, но през деня ще се понижава.

63-годишен мъж: Куклата ми се опита да ме убие

https://www.vesti.bg/lyubopitno/zagadki-i-misterii/63-godishen-myzh-kuklata-mi-se-opita-da-me-ubie-6071795

Според семейството му куклите са виновни за постоянното включване и изключване на електроуредите в къщата

63-годишен мъж, обсебен от обладани от духове кукли

https://www.vesti.bg/lyubopitno/zagadki-i-misterii/63-godishen-myzh-obseben-ot-obladani-ot-duhove-kukli-6071795

Според семейството му куклите са виновни за постоянното включване и изключване на електроуредите в къщата

Жълт код за високи температури за 24 области на страната

https://www.actualno.com/society/jylt-kod-za-visoki-temperaturi-za-24-oblasti-na-stranata-news_623920.html

Жълт код за високи температури е в сила за 24 области на страната, сочи справка на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН. Кодът е в сила за областите: Благоевград, Кюстендил, Перник, София град, София област, Видин, Монтана, Враца, Плевен, Лове

МВФ: Световната икономика се възстановява стабилно

https://www.24chasa.bg/novini/article/6352941

МВФ: Световната икономика се възстановява стабилноГлобалното икономическо възстановяване е стабилно, тъй като Китай, Европа и Япония компенсират не дотам добрият ръст на САЩ, предава AFP, цитира "Фокус". Растежът на заплатите остава нисък, което дава предпоставки за напрежение и принуди някои страни да предприемат антиглобалистки политики, предупреждават от МВФ.

Хороскоп за 24 юли, понеделник

http://www.klassa.bg/News/Read/article/280893_%D0%A5%D0%BE%D1%80%D0%BE%D1%81%D0%BA%D0%BE%D0%BF+%D0%B7%D0%B0+24+%D1%8E%D0%BB%D0%B8%2C+%D0%BF%D0%BE%D0%BD%D0%B5%D0%B4%D0%B5%D0%BB%D0%BD%D0%B8%D0%BA

 Овен 21 март – 20 април

Днес само с деловитост и познаване на материята няма да се оправите и да имате големи успехи. Доверете се на интуицията и ако трябва да избирате между двама или между две дейности и работни програми нека тя да ви подскаже. Денят се свързва с рога на изобилието и с взможноста да се осъществят перспективни връзки. Пътувайте, преговаряйте на място, обмисляйте всеки ход и до вечерта застанете на старта. Каквото предприемете до сряда след системно проучване на детайлите ще ви донесе късмет и ползи.

Работа-5

Пари-5

Любов-5

Късмет-5

Здраве-4

 

Телец 21 април – 20 май

Ще загубите, ако бързате да реализирате печалби, ако вървите пртив вътрешното си усещане за хора и ситуации. Ден за планиране, за срещи на място и проучване на терени без посредници. Денят е благоприятен за командировки, за всякакъв тип лични и научни изследвания. Спазвайте диета, не яжте каквото ви е неприятно, дори някой усилено да ви кани да опитате. Избягвайте конфликтите и бурните прояви на емоция. Ще ви е трудно да се контролирате в присъствие на по-силни и авторитетни хора. Не правете нищо на инат.

Работа-4

Пари-4

Любов-5

Късмет-5

Здраве-4

 

Близнаци 21 май – 21 юни

Днес не бива да се взимат само разумни решения. Включете в действие всичките си сетива. Бъдете с тези, които ви привличат и правят добро впечатление. Яжте само това, което ви се услажда. Не си позволявайте да правите нещо под чужда диктовка. Не може да измамите интуицията, а и не трябва. И ако тя ви подсказва, че бързо трябва да бягате от някъде наистина бягайте надалече. Но ако почувствате, че трябва да настоявате на своето не се отказвайте и ще победите. Направете на себе си или на някой друг желан подарък.

Работа-5

Пари-5

Любов-6

Късмет-5

Здраве-4

 

Рак 22 юни – 21 юли

Ще се събудите с истинско усещане и чувство за полезното и вредното. До обед ще подредите всеки и всичко в таблица с положителни или негативни оценки. Ще усетите накъде да тръгнете, на каква храна да наблегнете и към какви цели да се устремите. Пътувайте, преговаряйте на четири очи и непременно гледайте в очите тези, с които общувате. Ден не съкровените помисли и замисли. Планирайте отварянето на нов търговски обект за следващите два дни. Интуицията ви се разрихря. Следвайте я и няма да повторите старите грешки.

Работа-5

Пари-5

Любов-5

Късмет-4

Здраве-4

 

Лъв 22 юли – 22 август

Ден за изследвания, за разследване и придобиване на нови лични, обществени и политически позиции, на нов ценз и място в нечие сърце. Не се лакомете за неща, които така или иначе не ви трябват. Ден на огромните апетити. Постарайте се да отделите нужното от излишното и от това, което само ще ви забави. До вечерта ще направите строг план-програма и до два дни ще постигнете максималното от планираните инициативи. Планирайте за 25-и вечерта промоции или стартиране и освещаване на нова дейност, на нов бизнес обект или проект.

Работа-5

Пари-5

Любов-5

Късмет-5

Здраве-4

 

Дева 23 август – 22 септември

Ден на устата. Доверете се на вродения си диагностичен и диетологичен талант и бъдете избирателни в храната. Спазвайте диета, но ако нещо ви се дояде не се лишавайте. Ще откриете лесно и хората, които са важни за вас, на които може да разчитате и да се опрете. Прекратете вредни и разболяващи връзки. Престанете да чакате някого на бял кон, а се огледайте за истински равностойна връзка. Планирайте за утре старта на дейност или заведение, които ще ви направят една идея по-самостоятелни.

Работа-5

Пари-5

Любов-4

Късмет-4

Здраве-5

 

Везни 23 септември – 22 октомври

Този ден разделя всичко в живота ни на два лагера, на полезно и вредно на истинско и лъжливо, на нужно и ненужно. Подредете и сортирайте връзките, постарайте се да си изготвите диетологично меню и наблегнете повече на храната, която ви е апетитна и привлекателна. Добре е да се връщат дългове и да се правят подаръци. Не забравяйте и себе си, купете си нещо, което отдавна сте си харесали. Не се примирявайте с отношения и неща, които ви настройват негативно, вредят и ви разболяват. От вас зависи да вземете окончателното решение.

Работа-4

Пари-5

Любов-5

Късмет-4

Здраве-4

 

Скорпион 23 октомври – 22 ноември

Бъдете вимателни. Днес сте слаби и раними. Трудно правите избор и още по-трудно взимате решения. Вероятен е проблем със сърцето. Следете кръвното. Родените във втората декада да не влизат в излишни конфликти и да контролират изблиците на емоции. Избирайте по усет и чувство срещите и приятелските връзки. Не яжте каквото не ви се яде, дори и да обидите домакините. На работното място трудно ще изтърпите шефските разпоредби, особено ако имате по-добро решение, но никой не се съобразява с него.

Работа-4

Пари-5

Любов-5

Късмет-4

Здраве-4

 

Стрелец 23 ноември – 21 декември

Добре е днес да направите избор, да напаснете посоката, която ще следвате на изискванията на момента. Уточнете позиците си с шефове и колеги, защото в следващите дни ще трябва да се действа и може да ви изключат от играта. Обмисляйте и планирайте това, което според вас ще ви донесе предимства, ползи и пари. Не съобщавайте намерения и идеи, за да не ви отклонят или да се възползват от труда ви. Това, което усещате като подходящо и важно в ситуацията, в която се намирате наистина ще се окаже такова.

Работа-5

Пари-5

Любов-4

Късмет-4

Здраве-5

 

Козирог 22 декември – 20 януари

Съчетайте разумната и творческа инициатива с интуитивния избор и ще се радвате на успехи. Ден за изследвания, разследване, размишления и открития. Препоръчват се пътувания, командировки и преглед на наличностите. Направете нужен подарък и купете за себе си нещо, което ще ви донесе радост. Днес и храната се избира по каприз. Струва си да се поглезиш, да послушаш гласа на сърцето и на тялото и да направиш емоционален избор. Избягвайте конфликтите, но дръжте на своето и не се отказвайте от приоритетите си.

Работа-4

Пари-5

Любов-5

Късмет-4

Здраве-4

 

Водолей 21 януари – 19 февруари

Днес сякаш всичко е срещу вас. Искате едно, а се налага да правите друго. Изборът ви не се харесва на близки и колеги, а тези с които смятате да остановите връзка бягат по тъча на безотговорноста. Не се напрягайте, изчакайте, обмисляйте ходовете си и не правете нищо на всяка цена. Утре следобед ще получите благоприятни оферти и ще стартирате с успех лична иницатива. Мечтите и пожеланията от днешния ден ще се сбъднат. Дайте път на тези, които бързат. До два дни точно те ще се нуждаят от помоща ви.

Работа-4

Пари-4

Любов-6

Късмет-5

Здраве-4

 

Риби 20 февруари – 20 март

Един дълбоко интуитивен и творчески ден. Интуицията ви е на ниво. Не се отказвайте от хрумванията си, както и от нещата, които ви доставят удоволствие. Хапнете каквото ви се яде, бъдете с тези, които са радост за душата и сетивата ви. Не правете важен избор. Подложете отново на поверка връзките си и до два дни решението само ще дойде. Опитайте да бъдете щедри, да направите жест и подарък на нуждаещ се човек, независимо дали ви е близък или съвсем непознат. Всичко сторено днес ще се върне трикратно.

Работа-4

Пари-5

Любов-4

Късмет-5

Здраве-5

 

Ч.Р.Д.

Личната ви година е петица. Не отклонявайте покани за гостуване в страната и в чужбина. Пътувайте, реализирайте всеки билет, дори и еднопосочния. Добре е да смените работата и да се установите на ново място. Всяка промяна ще помогне да живеете по-добре в бъдеще.

Родените днес притежават дарба да откриват истинските намерания на околните. Нищо не може да се скрие от тях. Не се опитвайте да ги заблуждавате. От малки ще са в час с реалностите, но и интуицията им ще работи перфектно. Ще имат огромен апетит. Не ги тъпчете от малки.

Заченатите днес ще бъдат преимуществено момичета. Ще имат лечителски и преподавателски талант. В живота им ще има видимо и невидимо покровителство. Добре е да са близо до хора родени в средата на Скорпиона.

Днес ще е предимно слънчево с максимални температури между 33° и 38°

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6352959

Днес ще е предимно слънчево с максимални температури между 33° и 38°Днес отново ще бъде предимно слънчево и горещо.Максималните температури ще са между 33° и 38°, в София около 34°. Това съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към Българската академия на науките (БАН), цитира "Фокус". Ще духа слаб южен вятър. След обяд над планинските и северните райони ще се развива купеста и

Свв. мъченици благоверни князе Борис и Глеб

https://www.actualno.com/celebrate/svv-mychenici-blagoverni-knjaze-boris-i-gleb-news_623921.html

Едни от най-почитаните светци на Руската православна църква са светите страстотерпци, братята Борис и Глеб. Те са и първите канонизирани светци на Руската църква, първите увенчани избраници, първите чудотворци, небесни молитвеници и застъпници "за новия християнски народ"

Работодатели продължават битката с клас ”Прослужено време”

http://frognews.bg/news_138786/Rabotodateli-prodaljavat-bitkata-s-klas-Proslujeno-vreme/

Клас ”Прослужено време” отново тема на работодателските организации. Те ще настояват за отпадане на добавката за професионален опит и стаж.

Пътна обстановка в страната - 24 юли

http://www.moreto.net/novini.php?n=356069

Състояние на автомагистралите: АМ „Тракия“: област Бургас: от км 308+107 до км 359+000 в участъка Деветак-Ветрен – косене на тревни площи и изрязване и почистване на храсти в двете посоки. Срок до 31.07.2017 г. АМ „Хемус“: област София: За леки МПС: За виадукти при км 33+600 и тунел Витиня – пълно затваряне на дясното платно /посока Варна/ и прехвърляне на движението двупосочно в лявото платно /посока София/.

Гергов: Имах лична амбиция за коалиция между БСП и ГЕРБ

http://pogled.info/bulgarski/gergov-imah-lichna-ambitsiya-za-koalitsiya-mezhdu-bsp-i-gerb.87817

/Поглед.инфо/ Борисов е израснал политик, той е носител на мира в момента в Европа, подчерта бизнесменът

Адвокатите на Цветан Василев получават пари от КТБ да го бранят

http://www.klassa.bg/News/Read/article/280892_%D0%90%D0%B4%D0%B2%D0%BE%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BD%D0%B0+%D0%A6%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%B0%D0%BD+%D0%92%D0%B0%D1%81%D0%B8%D0%BB%D0%B5%D0%B2+%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D1%83%D1%87%D0%B0%D0%B2%D0%B0%D1%82+

 

Ясен Тодоров: Очаква да започнат медийни атаки и срещу съдията по делото

Адвокатите на подсъдимия банкер Цветан Василев, получават пари, „източени през други фирми от КТБ“, за да бранят своя клиент. Това заяви в предаването „Беновска пита“ шефът на специализираната прокуратура Иван Гешев и наблюдаващ обвинител по мегапроцеса по повод внесеното в съда дело за грабежа на века и защитните пледоарии, които адвокатите на банкера-беглец рецитират по медиите.

„Битката по това дело ще бъде и за умовете на хората“, заяви Гешев като обясни, че целта на защитниците на Василев е да внушат на обществото, че има други виновни за източването на трезора, за да се провлачи делото и накрая да бъде смачкано. Целта на тези активни мероприятия пък била една – виновниците да се отърват от заслуженото възмездие за престъпленията си и спокойно „да си харчат задигнатите от КТБ пари“.

Прокурорът допълни, че хората не бива да забравят, че на адвокатите плаща подсъдимото лице и е нормално, те да бранят неговите интереси, докато на държавното обвинение, се плаща от хазната и затова то е призвано да брани националния интерес.

„Защитниците няма за цел да установяват обективната истина, а само това, което е удобно за клиентите им“, допълни още Гешев и заяви: „Тези, които заработват с медийните си изяви парите, измъкнати от КТБ, няма да ги убеждавам в това какво е свършено по делото“.

„Смятам да огранича коментарите по делото КТБ, защото сега думата има съдът. Няма да споря с адвокатите на Василев, тъй като с тях трябва да се спори в съда, а не по ТВ студията“, заяви още Гешев. Той допълни, че не са верни твърденията на защитниците, че материалите по делото, от които става ясно къде са отивали задигнатите от КТБ пари, не фигурират в делото.

„Отдавам тази неистина на това, че не са се запознали с делото. Ако го бяха прочели, щяха да знаят, че за всеки лист, който се отделя в друго досъдебно производство, остава копие и по това дело“, категоричен бе Гешев.

В същото предаване членът на ВСС Ясен Тодоров пък похвали смелостта на Гешев и екипът му да разследват тази афера.

 

„Гешев е психически устойчив, никога няма да се оплаче, че например му развиват болтовете на автомобила“, заяви още Тодоров. Той допълни, че очаква след атаките срещу държавното обвинение, да започнат и медийните атаки срещу съдията по делото, отново с цел процесът да бъде блокиран.

 

Тодоров коментира и темата с промените в Закона за съдебната власт, които предвиждат бившите вече членове на ВСС да могат да си избират звено от съдебната власт – равно на досегашния им ранг, в което да се върнат на работа. Според него медийната манипулация, че ставло дума за „кариерни бонуси“ било глупост.

„Гледах Христо Иванов, който уж е беше срещу т.нар кариерни бонуси, но пропусна да каже, че негова заместничка в правосъдното министерство, която бе съдийка в Разград, стана съдийка в София“, заяви още Тодоров и допълни, че законовите промени реално изравнява статута на ВСС с изпълнителната власт.

Кадровикът на Темид акоментира и темата с окастрянето на грантовете са магистратските НПО-та.

„Грантовете не са жизненоважни, противно на думите на Христо Иванов. Ако искаш да си магистрат, получаваш пари от държавата, обричаш се на държавата и така си безпристрастен. Противното те обрича на някаква форма на пристрастност“, заяви Тодоров и запита как може да се гарантира безпристрасността на един магистрат, който гледа дело срещу медиен магнат, получавал например финансиране от същата формация, както и съдията.

„Ще бъде ли безпристрастен този съдия? Всякакви средства, които се получават от магистрати, нарушават тяхната безпристрастност. Държавата не дава малко пари за правосъдие, така че ако искаш да си много богат – отиваш и ставаш адвокат на един такъв обвиняем и си оправяш живота“, категоричен бе Тодоров.

Запоите на младини пресушават мозъка

//dariknews.bg/novini/liubopitno/zapoite-na-mladini-presushavat-mozyka-2038469

Много млади хора злоупотребяват с чашката, без да подозират, че това може да доведе до изсъхване на отделни зони на мозъка, свързани с паметта, вниманието и езика.
Резултатът е повишеният риск от алкохолизъм и редица други проблеми, пише NDTV.
 

Боян Петров изкачи и Гашербрум-2

//dariknews.bg/novini/obshtestvo/boian-petrov-izkachi-i-gasherbrum-2-2038500

Алпинистът вече е стъпил на 9 от 14-те осемхилядника на планетата

Православен календар за 24 юли

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6352945

Православен календар за 24 юлиСв. вмчца Христина Св. вмчца Христина била родом от гр. Тир. Баща бил известен като жесток езичник. Когато пораснала, Христина сама стигнала до познанието на истинския Бог. После познала и богочовека Христа и започнала да му се моли. Веднъж Христина счупила домашните идоли и ги изхвърлила през прозореца.

Св. вмчца Христина

http://www.cross.bg/hristina-svetitzata-dushterya-1549962.html

/КРОСС/ В град Тир един мъж от знатен род, на име Урбан, който бил управител, имал дъщеря, млада девица, познала още в ранните си години Бога, своя Създател; и като претърпяла множество жестоки мъки, тя положила за Него и душата си. Когато се родила, родителите й й дали името Христина, което било не според тяхното езическо мъдруване, но по Божий промисъл: самото име, като някое пророчество, предсказвало, че девицата, когато порасне, ще стане християнка, Христова рабиня и невеста, и мъченица. Когато станала на единадесет години, се открила необикновената й красота, и сред девиците нямало подобна на нея. Тогава баща й, желаейки да я запази от човешки погледи, й направил стая в една висока кула, дал й най-добрите слугини и поставил там златни и сребърни изображения на своите богове, като заповядал всекидневно да им кади тамян и да им се покланя. Много от знатните и богати хора, слушайки за красотата на девицата, желаели да я имат за съпруга на своите синове. Когато умолявали за това бащата на Христина, Урбан винаги отговарял: - На никого няма да дам дъщеря си, но я посвещавам на моите богове: милостивите богове твърде много са я обикнали и нека тя остане девица за тях, и вечно да им служи! Девицата Христина, израствайки по възраст и разум, тъй като Бог я просвещавал и вразумявал със Своята благодат, започнала да достига до познание на истината

Хари Хараламбиев: Либийският процес е част от моята съдба

http://dnes.dir.bg/news/meditzi-hari-haralambiev-libiyskia-protzes-26099970

Винаги съм твърдял, че либийският процес е част от моята съдба. Това заяви пред Дир.бг адвокат Хари Хараламбиев 10 години след освобождаването на медиците ни.

Депутатът Сергей Гаврилов: В Русия няма българофобия, разделят ни изкуствено

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6352529

Депутатът Сергей Гаврилов: В Русия няма българофобия, разделят ни изкуственоМежду чука и наковалнята сме - Западът отказва да защитава християнските ценности, от Близкия изток настъпва радикален ислям Политици с различни убеждения са русофили и това е белег за зрялост на гражданското общество в България, казва депутатът от Държавната дума в Русия Сергей Гаврилов - Г-н Гаврилов,

Няма знак за равенство между Сорос и американските интереси

http://www.klassa.bg/News/Read/article/280891_%D0%9D%D1%8F%D0%BC%D0%B0+%D0%B7%D0%BD%D0%B0%D0%BA+%D0%B7%D0%B0+%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%B5%D0%BD%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%BE+%D0%BC%D0%B5%D0%B6%D0%B4%D1%83+%D0%A1%D0%BE%D1%80%D0%BE%D1%81+%D0%B8+%D0%B0%D0%BC%D0%B5%D1%

 „Кой реши, че между интересите на Сорос и интересите на официалните американски власти има знак за равенство? Това не е така“. Това заяви в предаването „Беновска пита“ по Канал 3 депутатът от ДПС Йордан Цонев.

Народният представител коментира ТВ изявата на медийния олигарх Иво Прокопиев по bTV, с която обвиняемият бос се опита да внуши, че с повдигането на обвинения на авера му Цветан Василев и ОПГ-то, с което е източил КТБ, се накърняват интересите на прозападното общество.

Според Цонев от близо две десетилетия мрежата за влияние, която е изградена у нас с пари на милиардерът-спекулант се опитва да внуши на обществото, че публичните тези, които пропагандира са част от евро-атлантическата посока, по която се движи държавата и „който е против тях е против САЩ, НАТО и евро-атлантическата ориентация на България“.

„Аз съм участвал в процеса по влизането на държавата ни в НАТО и ЕС и продължавам да поддържам тази ориентация на държавната политика, но категорично не изповядвам ценностите на тази мрежа на влияние“, заяви Цонев. От думите му стана ясно още, че тази мрежа е доста гръмогласна, тъй като тя се състои не само от бизнес и НПО-та, но и медии и отделни журналисти, които работят по опорните точки на босовете-олигарси.

Цонев допълни, че най-логично е да бъдат повдигнати обвинения на хората, които са пряко отговорни за ограбването на банката.

„ Вижте кои са обвиняемите – мажоритарния собственик на трезора, управителното му тяло, главният касиер и двамата бивши шефове на „Банков надзор“ в БНБ. Това са хората, които са държали и управлявали парите на банката и тези, които е трябвало да пазят интересите на вложителите“, категоричен бе Цонев. Той допълни, че е жалко за обществото, ако се поддаде на манипулациите на 100 човека, които са явни защитници на Цветан Василев и са успели да убедят всички останали, „че един банкер, който е злоупотребил с парите на вложителите, не трябва да получат справедливо наказание“ и внушават, че трябва да се търсят други виновници.

На въпрос дали не е време да се пресече финансирането на подобни мрежи на влияние у нас и да се помисли за създаването на национална доктрина, Цонев заяви, че в последните десетилетия основен радетел за подобна доктрина е бил почетения председател на ДПС Ахменд Доган, но думите му са останали „глас в пустиня“.

Прокопиев прикрива 40 престъпници, сам произвежда фалшиви новини

http://www.klassa.bg/News/Read/article/280890_%D0%9F%D1%80%D0%BE%D0%BA%D0%BE%D0%BF%D0%B8%D0%B5%D0%B2+%D0%BF%D1%80%D0%B8%D0%BA%D1%80%D0%B8%D0%B2%D0%B0+40+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D1%81%D1%82%D1%8A%D0%BF%D0%BD%D0%B8%D1%86%D0%B8%2C+%D1%81%D0%B0%D0%BC+%D0%BF%D1%80%

 

Василев, Ганчев, Гебрев и двама агенти на ДС в списъка

Професионалният манипулатор Иво Прокопиев се зае лично да произвежда фалшиви новини, този път с цел да заблуди представителите на западните посолства у нас.

Въоръжен с дебела папка и химикалка, които не стана ясно защо е помъкнал, олигархът се появи в ефира на bTV вчера, където в слугинско интервю той се зае да лъска имиджа на своя побратим, ограбил КТБ – Цветан Василев, както и на аверите си, забогатели при престъпната приватизация, проведена от Костов, които в момента също като него имат проблеми с правосъдието.

По

изпитаната рецепта на ръководената от него Фабрика за фалшиви новини,

съставена от „Капитал“ и присъдружните му медии, Прокопиев отново вкара в употреба любимата си дъвка – Делян Пеевски и обясни как имало безброй доказателства за неговите интереси в КТБ, че дори и при вторичния грабеж на активите на банката. Както многократно бе доказано с официално удостоверение, Пеевски не е имал никакви кредити или влогове във фалирания от Василев трезор. Няма и никакви активи, предмет на съдебни дела, свързани с несъстоятелността на банката. Разбира се, това по никакъв начин не попречи на олигарха да прикрие по този начин именно Василев, който също като него е свидно дете на Фетхуллах Костов, и пионките му Гриша Ганчев и Емилиян Гебрев, които усърдно крадат активите на КТБ и в момента. Бизнесменът от село Микре овладя по престъпен начин бизнесгрупата „Петрол“, а оръжейният Барон Мюнхаузен източва военния завод „Дунарит“. Техните престъпления едва ли ще спрат, докато не се размърдат държавните институции, като Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество (КОНПИ), която да запорира откраднатите активи на КТБ, за да могат те да се върнат в държавата.

Окрилен от сладострастните въпроси, с които бе обслужен,

Прокопиев обаче достигна нов връх в манипулациите.

Типично в стила на пропагандата през Студената война разградският олигарх изръси, че недолюбваната от него прокуратура повдигала обвинения само на 40-ина души, които били прозападно настроени. Ако представителите на западните посолства, до чито уши няма как да не достигнат тези лъжи, се погрижат да проверят твърденията, ще открият, че „прозападният“ Прокопиев например произхожда от смейство на служители на комунистическите тайни служби, самият той дължи бизнеса си на престъпната приватизация по време на прехода, а в момента е обвиняем за помагачество при извършване на длъжностно престъпление. Любимият му банкер-беглец, който също е с обвинение от прокуратурата, е толкова прозападно настроен, че се укрива в държава, която не е член на ЕС, за да не може да бъде пипнат от Интерпол. Прозападните му съучастници във вторичния грабеж на активите на КТБ източват ДДС и продават оръжия в страни от Третия свят. Виден „прозападен“ клиент на прокуратурата е олигархът с номенклатурно потекло Огнян Донев, който, преди да натрупа чрез съмнителни приватизационни врътки богатството си, е работил като съветник на комунистическото величие Огнян Дойнов.

Глашатаи на тази шайка са агентите на бившата Държавна сигурност

„Сашо“ (Илиян Василев) и „Академик“ (Огнян Стефанов). С цялата тази банда измамници, които под една или друга форма имат за какво да се притесняват от правосъдието, Иво Прокопиев се опитва да заблуди представители на държави с над 200-годишни традиции в демокрацията като САЩ, че са „прозападно настроени“.

Дебелоочието на енергийния олигарх бе силно стимулирано от слугинажа, който получи в своето интервю. Призна например, че бил „отегчен“ от заплахата за убийството му от Цветан Василев и затова се оплакал на премиера Бойко Борисов, после емигрирал за кратко в Сингапур, но се оказало, че информацията, която той имал от партньорски специални служби, не била истина. Всички тези брутални и очевидно противоречащи си твърдения, разбира се, не направиха впечатление на обслужващата го журналистка. Отговорът за това поведение може да се намери и в стенограмите от АРГО-гейт, където Прокопиев уверено инструктира своите марионетки да ходят в националните телевизии за участия, тъй като и там има свои хора, които да ги обслужат. Всички тези придворни журналисти, които обслужват олигархичния кръжец явно го правят зад гърба на чуждестранните собственици на националните телевизии. Работодателите им обаче не си дават сметка, че аудиторията не може да бъде заблудена, но този слугинаж срутва имиджа на медиите им.

Ангелкова: 15% е ръстът на приходите в туризма от януари до май

http://www.klassa.bg/News/Read/article/280889_%D0%90%D0%BD%D0%B3%D0%B5%D0%BB%D0%BA%D0%BE%D0%B2%D0%B0%3A+15%25+%D0%B5+%D1%80%D1%8A%D1%81%D1%82%D1%8A%D1%82+%D0%BD%D0%B0+%D0%BF%D1%80%D0%B8%D1%85%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%B2+%D1%82%D1%83%D1%80%D0%B8%D

 15% е ръстът на приходите в туризма за периода от януари до май. Това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова на пресконференция в к.к. „Златни пясъци“, където се провежда изнесено заседание на Националния съвет по туризъм, съобщи „Фокус“.

Ангелкова отбеляза, че според статистиката от януари до май има 13% ръст на чуждестранните туристи, или над 2,100 млн. чуждестранни туристи са посетили страната ни. Приходите от туризъм за този период са 15%, или над 1,5 млрд. лева.

„Все повече тази тенденция се забелязва - приходите да са повече от броя на туристите, което означава, че макар и с малки стъпки при нас започват да идват туристи от по-висок клас. И към момента прогнозата за ръст на приходите върви с 1 процент повече от прогнозата за ръст на туристите. Очакваме приходите да вървят в ръст между 8% и 11% за лятото, като на годишна база все още не сме финализирали нашите прогнози“, посочи министър Николина Ангелкова.

По отношение на националната реклама министър Ангелкова отбеляза, че за първи път страната ни ще бъде позиционирана на знакови места в Ню Йорк през месеците октомври и ноември. „За първи път ще рекламираме в Ню Йорк, Бостън, Вашингтон, Лос Анджелис и Лас Вегас онлайн и чрез билбордове. Ще можем да видим България на знакови места в Ню Йорк в рамките на два месеца. Ню Йорк е космополитен център, туристи от цял свят го посещават. Досега там не сме имали рекламни активности и съвместно с общината в Ню Йорк ни предстои да имаме още допълнителни други дейности“, каза министър Ангелкова.

Тя анонсира, че през октомври в София предстои и първа международна конференция на тема „Здравен туризъм“, която ще бъде организирана от Министерството на туризма, с участието на Министерството на здравеопазването и представители на Европейската комисия.

17 журналисти в Турция отиват на съд, обвинени са в тероризъм

http://clubz.bg/56514-17_jurnalisti_v_turciq_otivat_na_syd_obvineni_sa_v_terorizym

17 журналисти, ръководители, както и сътрудници на в. "Джумхуриет" се изправят пред съда в Турция днес. Те са обвинени в подпомагане на терористични организаци и са заплашени с до 43 години затвор.

Сред подсъдимите са някои от най-големите имена в турската журналистика - колумнистът Кадри Гюрсел, разследващият журналист Ахмет Шък, карикатуристът Муса Карт, шефът на вестника Акън Аталай и главният редактор Мурат Сабунджу. Обвиняем е и Джан Дюндар, бивш главен редактор на "Джумхуриет". Пред 2014 г. той публикува статия, в която разкри, че Анкара доставя оръжие на ислямистки групировки в Сирия. Дюндар обаче ще бъде съден задочно, тъй като е в Германия.

Вестникът има добра репутация в страната, защото често публикува новини, поставящи властта в неудобно положение. Според представители на "Джумхуриет" това е политически процес срещу една от последните независими медии в страната.

"Дейли Експрес": Варна,бижу на Българското Черноморие, за което малцина са слушали

http://www.klassa.bg/News/Read/article/280888_%22%D0%94%D0%B5%D0%B9%D0%BB%D0%B8+%D0%95%D0%BA%D1%81%D0%BF%D1%80%D0%B5%D1%81%22%3A+%D0%92%D0%B0%D1%80%D0%BD%D0%B0%2C%D0%B1%D0%B8%D0%B6%D1%83+%D0%BD%D0%B0+%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%BE%

 Български осемдесетарски поп звучи от колоните на широко и високо пространство, приютяващо десетки блестящи, дошли от съветски времена Лади, Трабанти и Дачии, всичките като дошли направо от заводския цех, завършени със стратегически поставени огледала гордо представящи техните работещи двигатели, предаде The Daily Express, предаде "Фокус".

Това обаче не е декор на филм, намирам се на горния етаж на блестящ нов търговски център във Варна на Българското Черноморие, докато преминавам през червената кадифена завеса към Ретро музея. До всеки експонат има разоръжаваща восъчна статуя на различен комунистически лидер, изглеждащ като хитър продавач на коли. Има витрини с цигарени пакети, играчки и други артефакти от епохата. Въпреки че България прегръща съветския комунизъм, тя е и първата страна, която продава „Кока Кола“, внесена след държавна визита в САЩ през 1956 г.

Най-добрият плаж от трите във Варна, Рапонги е на пешеходно разстояние от центъра. Може би това е най-добрият европейски крайбрежен град, за който никой не е чувал. Три десетилетия след падането на комунизма, присъства лека носталгия за по-простите, макар и по-групи времена. Навсякъде във Варна се усеща, че това е „Българската морска столица“, която иска на навакса изгубеното време и да капитализира даденостите си.

Като начало градът има сериозна култура в себе си. Четвъртата най-голяма римска баня в Империята може да се намери в сърцето на старата част на града, докато Археологическият музей приютява най-старото съкровище на света, открито през 1972 г. от некропол на 7000 години. В историческия център прекрасни сгради от началото на 20 век са в различни степени на бледнеещ блясък и често се търкат рамо до рамо с бруталистични сгради.

Изпълнени с живот саксии като че ли никнат от всеки ъгъл на булевардите, двойки носят бутилки със силна ракия на площадите и мършави бездомни котки се шляят оптимистично по терасите на ресторантите, докато масите са натоварени с избор със сочно месо и купчини салати, богати с домати и щедри резени сирене.

Английският е широко разпространен в града. Шезлонг, чадър и коктейл струват 16 лева тук, по малко от десет лири. Дори и варненският нощен живот успява да е хем шик, хем повлиян от културата. Плажната улица е 16 километрова отсечка с плажни клубове, нощни заведения и басейни, които не биха изглеждали странно на Ибиза или на Миконос.

Поляците протестираха осми ден против съдебната реформа

http://dnes.dir.bg/news/polsha-evropeyski-parlament-pravila-sveshti-26111370

Хиляди поляци протестираха вчера за осми пореден ден против реформите, които драстично ограничават независимостта на съдебната власт.

24 юли в историята

http://www.moreto.net/novini.php?n=356068

1799 г. – Наполеон I Бонапарт побеждава османската армия при Абукир в делтата на река Нил. 1824 г. – Публикувани са резултатите от първото в света социологическо допитване във връзка с предстоящите президентски избори в САЩ. 1911 г.

Как вестниците в Германия пригласяха на политиката за мигрантите

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/07/24/3011794_kak_vestnicite_v_germaniia_priglasiaha_na_politikata/?ref=rss


Провалиха ли се германските медии в отразяването на бежанския приток през 2015/2016 г.? Резултатите от една студия доказват точно това. Твърди се, че водещите печатни медии са следвали стриктно линията на правителството, разказва "Дойче веле".<br /><br />Медиите са виновни, те суфлираха казаното от Ангела Меркел по време на бежанската криза от 2015/2016. Освен това не изпълниха основната си задача – да обясняват по дистанциран начин сложните обществени развития и процеси....

Ще забраняват сергиите по морето

http://www.klassa.bg/News/Read/article/280887_%D0%A9%D0%B5+%D0%B7%D0%B0%D0%B1%D1%80%D0%B0%D0%BD%D1%8F%D0%B2%D0%B0%D1%82+%D1%81%D0%B5%D1%80%D0%B3%D0%B8%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BF%D0%BE+%D0%BC%D0%BE%D1%80%D0%B5%D1%82%D0%BE

 От следващото лято преместваемите съоръжения в големите ни Черноморски курорти да бъдат забранени. Такава промяна ще внесе групата на Обединени патриоти в Парламента, съобщи във Варна вицепремиерът Валери Симеонов. Той отбеляза, че бизнесът по морето това лято прави по-малко нарушения, но постигнатото съвсем не е достатъчно. „Ще внесем такъв законопроект за промяна в Закона за Черноморското крайбрежие, защото през 2015 година той е променен изключително корупционно. Промяната ще засегне т.нар. големи национални обекти, т.е. седемте големи курорта. Там не трябва да има никакви преместваеми обекти, защото те са тези, които съсипват нормалния и законния бизнес. Те създават усещането като ходиш в големите курорти, че се разхождаш из Капалъ Чарши или в някоя африканска туземска държава“, коментира Симеонов. Вицепремиерът, който е с ресор демографска политика съобщи още, че за осигуряване на необходимия човешки ресурс, държавата подготвя конкретни мерки, които да задържат младите хора да работят у нас. „Ще се отпускат стипендии за обучение, срещу което те ще бъдат задължени да се върнат и да работят в България за определен период от време, обясни Симеонов. Срещу тези стипендии, когато завършат образованието си, независимо дали в България или в престижни Западни университети, младите хора да са длъжни да се върнат и да работят определено време в България. Длъжни, защото без задължение няма как да стане. И това е система, която до преди 20 години работеше, каза още той.

4000 работници от Украйна, Беларус и Молдова са наети за този туристически сезон у нас, след като беше приет новият Правилник за наемането на чужденци. И въпреки това, проблемът с работната ръка в сектор „Туризъм“ още не е решен. Но вече се усети облекчение в бранша“, смята вицепремиерът. Той очаква да бъдат спестени и няколкостотин милиона от ревизията на инвалидните пенсии, които се получават от над 900 000 души в страната. На проверка ще бъдат подложени всички ТЕЛК-ови решения. Не трябва проверките да се извършват от тези комисии, които са ги издали, а да бъдат формирани нови, изградени на друг принцип, към лечебните заведения, смята Симеонов.

Големите уши на СССР: ТОП 5 на съветските "бръмбари" през студената война

http://pogled.info/svetoven/russia/golemite-ushi-na-sssr-top-5-na-savetskite-brambari-prez-studenata-voina.87815

/Поглед.инфо/ В едно от интервютата си бившият ръководител на съветското разузнаване Леонид Шебаршин казва: "Нашите постижения стават известни, само когато търпим голямо поражение. Истинските ни успехи ще станат известни след не по-рано от 50 години". Затова успешните операции вече са достояние на историята, а съвременното разузнаване изглежда като за поредица провали.

10 съветски самолета, донесли победата във Втората световна война

http://pogled.info/svetoven/russia/10-savetski-samoleta-donesli-pobedata-vav-vtorata-svetovna-voina.87816

/Поглед.инфо/ Самолетите са ключов фактор в борбата с нацистите при нападението на СССР през 1941 г. и след четири години война, те осигуряват пълна победа над Третия райх. Без съмнение тази победа нямаше да е възможна без храбрите пилоти на машините. "Руски дневник" припомня четири съветски самолета, провалили плановете на Хитлер.

Павлова и Караниколов откриват Годишната среща на търговско-икономическите съветници

https://www.actualno.com/business/pavlova-i-karanikolov-otkrivat-godishnata-sreshta-na-tyrgovsko-ikonomicheskite-syvetnici-news_623858.html

Министерството на икономиката организира годишна среща на търговско-икономическите съветници в Службите по търговско-икономическите въпроси /СТИВ/. Форумът ще бъде открит на 24 юли понеделник от министъра на икономиката Емил Караниколов и от министъра за Българското пре

Холерата в Йемен: Най-малко 600 000 болни ще има т.г.

http://dnes.dir.bg/news/pochinali-yemen-zdravni-holera-26111353

Очаква се случаите на холера в Йемен да се удвоят до края на 2017 г. и да превишат 600 хиляди.

Опасно горещо в 24 области, 38° на сянка

https://offnews.bg//obshtestvo/opasno-goreshto-v-24-oblasti-38-na-sianka-661205.html

Жълт код за потенциално опасно горещо време е обявен в 24 от 28-те области на страната.

Предупреждението не е валидно само за Смолян, Бургас, Варна и Добрич.

Температурите ще достигат 38 градуса на сянка, предупреждава НИМХ-БАН.

По възможност не излизайте навън в най-горещите часове от деня, а ако се налага, изберете светли дрехи и задължително вземете бутилка с вода, съветват лекарите.

Сутринта ще е слънчева, следобедът - горещ. Вятърът ще е слаб, от юг. След обяд над планините, а привечер и в Северна България ще се появят облаци, на места ще превали и прегърми. Максималната температура на 1200 метра ще е около 27 градуса, а на 2000 метра - около 20.

Атмосферното налягане ще се понижава и в края на деня ще е значително по-ниско от средното за месеца.

Денят на морето ще започне със слънчево време, след обяд там се очакват временни увеличения на облачността, но е малко вероятно да вали. Ще духа слаб до умерен югоизточен вятър. Максималната температура на въздуха ще е между 27° и 30°, а тази на водата - 23-25°. Вълнението на морето ще е 1-2 бала.

Съдът в Македония взе паспорта на Никола Груевски

https://www.actualno.com/balkani/sydyt-v-makedonija-vze-pasporta-na-nikola-gruevski-news_623923.html

Бившият македонски премиер и сегашен лидер на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски остава без паспорт. Това реши Апелативният съд в Македония, предаде БГНЕС. Решението на съда не подлежи на обжалване. Без паспорт остават и бившите министри - Гордана Янкуловска на вътр

Любим виц на Башар Рахал

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6352440

Любим виц на Башар Рахал Разговор между баба и внуче: - Бабо, горещо ми е! - Виждаш ли, така става, като не се

Двама са убитите в израелското посолство в Аман

http://dnes.dir.bg/news/metal-posolstvo-raneni-aman-26111340

Двама йорданци загинаха и един израелец бе ранен вчера при стрелба в жилищна сграда в здраво укрепения комплекс на израелското посолство в Аман.

Броят дните на Николай Митов в "Левски" след 0:0 с "Локо" (Пд) на "Лаута"

https://www.24chasa.bg/sport/article/6352934

Броят дните на Николай Митов в "Левски" след 0:0 с "Локо" (Пд) на "Лаута"Дните на Николай Митов на поста старши треньор на "Левски" най-вероятно са преброени след равенството 0:0 като гост на "Локо" (Пд). Три дни след унизителната загуба 1:2 от "Хайдук" (Сплит) на "Герена", което докара отпадане още във втория предварителен кръг, "сините" не успяха да победят и в мач от първенството,

Прогноза за времето - 24 юли

http://www.moreto.net/novini.php?n=356067

По Черноморието днес ще бъде предимно слънчево. След обяд ще има временни увеличения на облачността, но валежи са малко вероятни. Ще духа слаб до умерен югоизточен вятър. Максималната температура на въздуха ще е между 27° и 30°. Температурата на морската вода е 23-25°.

Талибаните поеха отговорност за атентат в Кабул

//dariknews.bg/novini/sviat/talibanite-poeha-otgovornost-za-atentat-v-kabul-2038482

Талибаните поеха отговорност за бомбения атентат, извършен в Кабул, в който загинаха 24 души, а 42 души бяха ранени, предадоха световните агенции.
 
Говорител на талибаните Забиула Муджахид написа в мобилното приложение Телеграм, че нападениет

Десетки жертви след атентат с кола бомба в Кабул

//dariknews.bg/novini/sviat/desetki-zhertvi-sled-atentat-s-kola-bomba-v-kabul-2038464

Най-малко 24 души бяха убити в атентат, извършен с кола бомба в афганистанската столица Кабул, предадоха световните агенции. Най-малко 42 души са ранени.
 
Нападението бе извършено в западната част на града, близо до къщата на Мохамад Мохакик<

Започва съдебен процес срещу 17 журналисти от "Джумхюриет"

//dariknews.bg/novini/sviat/zapochva-sydeben-proces-sreshtu-17-zhurnalisti-ot-dzhumhiuriet-2038475

Няколко журналисти от емблематичния турски вестник "Джумхуриет", силно критичен към президента Реджеп Тайип Ердоган, ще бъдат изправени днес пред съд в Истанбул - процес, който поражда тревоги за свободата на пресата в Турция, съобщи АФП.
 
За защитни

Арестуваха демонстранти при протест в Анкара (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/sviat/arestuvaha-demonstranti-pri-protest-v-ankara-video-2038463

Турската полиция задържа 61 демонстранти, протестирали срещу ареста на двама уволнени преподаватели, обявили гладна стачка, съобщи телевизия CNN Turk.
 
Двамата преподаватели бяха уволнение в рамките на чистката след миналогодишния опит за пре

Заловената в Ирак 16-годишна германска джихадистка иска да се прибере у дома

//dariknews.bg/novini/sviat/zalovenata-v-irak-16-godishna-germanska-dzhihadistka-iska-da-se-pribere-u-doma-2038480

Присъединилата се към "Ислямска държава" германска тийнейджърка, която в момента е държана под стража в Ирак, казва, че съжалява за решението си да стане част от джихадистката групировка. Момичето сега просто иска да се върне при семейството си, съобщиха германски медии, цитирани о

Сладолед с диня

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6352459

Сладолед с диняВкусно предложение как да се разхладите в жегите Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.

Военни спасяват 12 часа слонове край Шри Ланка (ВИДЕО)

http://clubz.bg/56513-voenni_spasqvat_12_chasa_slonove_kraj_shri_lanka_video

12 часа продължи операцията по спасяването на два слона от водите край Шри Ланка, разказва в. "Гардиън". 

Младите животни били отнесени в открития океан, когато патрул ги забелязал на километър от брега. Спасителите отбелязват, че са имали огромен късмет да бъдат видени толкова близо. Вероятно са преминавали през местна лагуна, когато са били повлечени от вълните. 

Военноморските сили на Шри Ланка моментално реагират и започват тежката задача да спасят многотонните животни от удавяне. Шри Ланка е домът на един от трите подвида азиатски слонове и те са защитени животни, както и почитани от много от различните религии и етноси на острова.

Тежката задача да бъдат опасани стресираните животни с въжета била свършена от водолази, които трябвало да бъдат изключително внимателни - от една страна, за да не наранят животните, и от друга - за да не пострадат и те в паниката им. След това военен катер ги изтегля на брега и ги пуска - живи и здрави. Щастливия край на тежката операция можете да видите тук:

 

Седмицата започва с жълт код за жега и ще продължи с дъжд

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/07/24/3011940_sedmicata_zapochva_s_jult_kod_za_jega_i_shte_produlji/?ref=rss


Седмицата започва с обявен жълт код за високи температури е в сила за всички 24 области на страната от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН. Времето в понеделник ще бъде горещо, с температури между 35° и 38°.<br /><br />Жълтият код означава потенциална опасност и метеоролозите съветват да не се предприема неоправдан риск, особено при извършване на дейности, които зависят от времето.<br /><br />Във вторник се очаква промяна във времето. Ще се...

В центъра на София без вода днес заради ремонт

https://offnews.bg//obshtestvo/v-tcentara-na-sofia-bez-voda-dnes-zaradi-remont-661204.html

Без вода ще останат част от централните софийски улици заради ремонт на водопровод на ул. "Княз Борис I".

От 9 до 21 часа няма да има вода по: бул. „Витоша“, бул. „Александър Стамболийски“, бул. „Христо Ботев“, бул. „Македония“, бул. „Ген. Тотлебен“, бул. „Пенчо Славейков“.

Ако се наложи по-продължително спиране на водата, водоноски ще бъдат разположени на ъгъла на бул. "Христо Ботев" и ул. „Солунска“ и на ъгъла на бул. „Ген. М. Скобелев“ и ул. „Лойош Кошут“.

Няма да има вода и на "Шандор Петьофи" от бул. "Витоша" до ул. "Цар Асен", както и по ул. "Удово" от "Шандор Петьофи" до "Доспадт", заради изпълнение на инвестиционен проект за реконструкция на водопровод на „Шандор Петьофи“. Тя ще бъде спряна от 9 до 21 ч.

При по-продължителни дейности ще има водоноска на ъгъла на улиците „Удово“ и „Шандор Петьофи“.

След възстановяване на водоснабдяването е възможно временно повишаване мътността на водата, предупреждават от "Софийска вода".

Атанас Атанасов: Цветан Василев е купувал влияние. Въпросът е кой го продаваше

http://clubz.bg/56512-atanas_atanasov_cvetan_vasilev_e_kupuval_vliqnie_vyprosyt_e_koj_go_prodavashe

Атанас Атанасов. Снимка БГНЕС

Явно е, че Цветан Василев е купувал политическо влияние с парите от КТБ. Въпросът е кой му го продаваше в разследвания период 2008-2014. Според Наказателния кодекс и това е престъпление. Вижда се, че прокурорите са работили много. Но не многостранно и обективно.

Така лидерът на ДСБ и бивш депутат Атанас Атанасов обобщи ситуацията, след като прокуратурата внесе обвинителния акт за фалита на КТБ срещу собственика на трезора Цветан Василев и други лица. Документът е от 15 000 страници.

Атанасов заяви, че дори не иска да зачеква темата "къде е Делян Пеевски", защото е очевидно, че го няма. По думите му прокуратурата отдавна работи за своя пиар, а и в законодателството ни продължава да е пълно с наследство от социализма, заради което все още по текущи досъдебни производства информация може да дава само и единствено тя. 

 
Другата актуална тема около властта и прокуратурата - т.нар. "Суджукгейт", лидерът на ДСБ нарече "класическо активно мероприятие за отклоняване на вниманието".

"Това беше пускане на кръв от собствените вени, за да не се задават други въпроси (например за КТБ - б.р.). Сотир Цацаров в желанието да помогне на приятеля си Бойко Борисов го простреля в коляното. Въпреки че случката бе разказана  пародийно. Защото тази история със суджуците е симптоматична как се прилага властта в ГЕРБ", заяви Атанасов.

Той призова всички, които са засегнати от този начин за злоупотреба с властта - "изнудване, притискане от местни феодали и велможи", да излязат и да говорят кой и как го прави.

Атанасов, подсетен покрай уволнения служител в АЕЦ "Козлодуй" заради натиск върху полицай, разказа и как преди време е имало случай в Русе, но той не се е разчул. "Паяк" вдигнал колата на местен бизнесмен с първо име Красимир (политикът не се сети за фамилия - б.р.), защото бил паркирал в нарушение. Въпросният бизнесмен бил от близките до управляващите от ГЕРБ. Резултатът от случката с автомобила му, въпреки че е бил в нарушение, е уволнение на директора на общинската фирма, отговаряща за паркирането.

По думите на Атанасов предстои "бурна политическа есен", а и правителството, което още не е навършило 100 дни, произвежда предимно скандали. Според лидера на ДСБ един от големите скандали предстои - избор на парламентарна квота в новия Висш съдебен съвет.

"За Борисов и Цацаров е изключително важно да се избере следващ послушен Висш съдебен съвет. Защото той ще избира кой да е следващият Цацаров", обясни Атанасов. 

Той повтори и тезата си, че третият кабинет "Борисов" е успял да обедини антиподи - националистите и ДПС.

Атанасов разкритикува премиера Бойко Борисов и заради отношенията, които демонстрира с режима на Реджеп Ердоган в Турция. Поводът - информацията, че властите в южната ни съседка имат списък от 77 български граждани, които няма да бъдат допускани на територията на страната заради съмнения за връзки с терористични организации. По думите на Атанасов, който е и бивш шеф на Национална служба "Сигурност" (сега основна част от ДАНС - б.р.), информацията за "забранителни" списъци се върти периодично - предишния път бе заради засечена контрабанда на цигари от "Булгартабак" или за арди оръжие. Според лидера на ДСБ подобни новини от Турция са форма на напомняне, че властите у нас трябва да следват "приведена" политика, защото турските служби може да знаят неща, заради които имало  от какво управлаващите у нас да се притесняват. 

Яжте това в жегата и ще усетите промяна в телата си

https://www.vesti.bg/lyubopitno/sveji/iazhte-tova-v-zhegata-i-shte-usetite-promiana-v-telata-si-6071556

Да заместим мазните храни и полуфабрикати с освежаващи похапвания на плажа в горещините

В Турция започва процесът против журналисти от ”Джумхуриет”

http://dnes.dir.bg/news/protzes-zaplasheni-metezhat-turtzia-jumhuriet-26111305

Журналисти от емблематичния турски вестник "Джумхуриет", критичен към президента Реджеп Тайип Ердоган, ще бъдат изправени днес пред съд в Истанбул.

На 24 юли рожден ден имат

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6352443

На 24 юли рожден ден иматАндрей Дреников, композитор Асен Гаргов, музикант Проф. Валерия Фол, историк, траколог Георги Търновалийски, депутат в 44-ото НС Гюнер Тахир, лидер на НДПС Дариана Генова, председател на фондация “Генко Генов” Евгени Стоев, бивш депутат Елица Николова, член на Упревителния съвет на БНБ Зинаида Златанова,

Кола бомба уби 35-ма в Кабул

http://clubz.bg/56511-kola_bomba_ubi_35_ma_v_kabul

Най-малко 35 души бяха убити днес, след като камикадзе взриви кола бомба в западната част на Кабул, предаде Ройтерс.

Ранените са над 40.

Взривът стана близо до дома на афганистанския вицепремиер Мохамад Мохакик. В този район на града живеят предимно хазари - шиитска етническа общност. Засега обаче не е ясно срещу кого е бил насочен атентатът.

Унищожен е микробус, принадлежащ на Министерството на мините.

Само през първата половина на годината в Афганистан са убити над 1600 цивилни, отбелязва Ройтерс. Преди две седмици "Даеш" пое отговорност за атентат в джамия в Кабул, при който загинаха 4-ма души.

20 на сто от жертвите са дадени в столицата. Най-тежкият атентат бе през май. Тогава при взрив на камион бомба загинаха 150 души.

През последните дни пък се активизираха талибаните. Те предприеха офанзива в 5-6- провинции на Афганистан. Вчера талибаните обкръжиха десетки правителствени войници в провинция Фарияб.

Всичко това става в момента, в който САЩ обмислят по-нататъшните си действия в Афганистан. Един от вариантите е изпращане на допълнителни военнослужещи с цел засилване на обучението на афганистанската армия.

Кола бомба уби 24-ма в Кабул

http://clubz.bg/56511-kola_bomba_ubi_24_ma_v_kabul

Най-малко 24-ма души бяха убити днес, след като камикадзе взриви кола бомба в западната част на Кабул, предаде Ройтерс.

Ранените са над 40.

Взривът стана близо до дома на афганистански вицепремиер Мохамад Мохакик. В този район на града живеят предимно хазари - шиитска етническа общност. Засега обаче не е ясно срещу кого е бил насочен атентатът.

Унищожен е микробус, принадлежащ на Министерството на мините.

Само през първата половина на годината в Афганистан са убити над 1600 цивилни, отбелязва Ройтерс. Преди две седмици "Даеш" пое отговорност за атентат в джамия в Кабул, при който загинаха 4-ма души.

20 на сто от жертвите са дадени в столицата. Най-тежкият атентат бе през май. Тогава при взрив на камион бомба загинаха 150 души.

През последните дни пък се активизираха талибаните. Те предприеха офанзива в 5-6- провинции на Афганистан. Вчера талибаните обкръжиха десетки правителствени войници в провинция Фарияб.

Всичко това става в момента, в който САЩ обмислят по-нататъшните си действия в Афганистан. Един от вариантите е изпращане на допълнителни военнослужещи с цел засилване на обучението на афганистанската армия.

Изследователи откриха сандък с 4 това злато

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/JjUE8slPDE8/

Служители на британската компания “Адвансд марин сървисиз” откриха край бреговете на Исландия сандък със злато на потънал германски кораб от началото на Втората световна война. В сандъка, открит в пощенското помещение на товарния кораб “Минден” може да се намират до 4 тона злато, за което се смята, че е било откраднато от банки в Южна Америка, съобщава Кросс.

Компанията, която твърди, че находките принадлежат на открилия ги, иска да отнесе златото във Великобритания и е поискала от исландското правителство разрешение да пробие дупка в корпуса на кораба и да вдигне сандъка на повърхността. Очаква се исландски служители да дадат становище чия собственост е златото, което се намира в Атлантическия океан на 190 км (120 мили) югоизточно от Исландия.

Корабът “Минден” е потеглил от Бразилия на 6 септември 1939 г., дни след избухването на Втората световна война. Смята се, че златото е било доставено от сътрудници на “Banco Germanico”, дъщерно подразделение на Германската дрезденска банка. На 24 септември същата година корабът е забелязан от британските крайцери “Дънидин” и “Калипсо”.

По заповед на Адолф Хитлер капитанът на “Минден” го потапя, вместо да позволи товарът му да бъде конфискуван. Екипажът е спасен от кораба “Дънидин”, който го отвежда в британска военна база.

Девет нелегални мигранти умряха в камион в Тексас

http://dnes.dir.bg/news/texas-remarke-bezhanskiat-natisk-devet-26111304

Девет нелегални мигранти бяха намерени мъртви в ремарке на камион на паркинг в Сан Антонио, щата Тексас, близо до мексиканската граница.

Експерти, учители и психолози трябва да пишат учебниците, за да не се отблъскват децата

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/0KgYhNH4SvE/

Между 5-7 клас 22% от учениците отпадат от образователната система. Това заяви бившият министър на образованието Анелия Клисарова  в студиото на БНТ.

Според Клисарова докато не сменим учебните програми, няма как да имаме стойностни учебници. Нужно е широко обществено обсъждане, за да бъдат те устойчиви.

“Учителите трябва да избират кой да е единият учебник по предмет. Трябва да работи обаче с 2-3 помагала, които да са безплатни. Талантливите деца ще работят с различни помагала. Така ще се прояви и индивидуалният учителски подход”, заяви Клисарова.

По думите й има безотговорност по съдържанието на учебниците. В много случаи те са написани неясно, несъобразени с разбиранията на децата. “Експерти, учители и психолози трябва да пишат учебниците, за да не отблъскваме децата”, коментира Клисарова.

В Разград откриват 16-ия Панаир на киселото мляко

//dariknews.bg/regioni/razgrad/v-razgrad-otkrivat-16-iia-panair-na-kiseloto-mliako-2038472

За 16-та поредна година в Разград днес се открива Панаир на киселото мляко и Фестивал на народните занаяти. Той продължава три дни.

Официалното откриване на 16-ото издание на Панаир на киселото мляко и Фестивал на народните традиции и занаяти е в 20.30 ч. на открита сцена на площад "

Юнкер настоява за мерки спрямо САЩ заради последните антируски санкции

//dariknews.bg/novini/sviat/iunker-nastoiava-za-merki-spriamo-sasht-zaradi-poslednite-antiruski-sankcii-2038473

Ръководителят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер призова спешно да се обсъдят ответните мерки на Брюксел, ако европейските компании бъдат засегнати от антируските санкции на САЩ. Съобщение е на вестник "Файненшъл таймс", на който се позовава ТАСС. Изданието разполага с документ, който

Грозна грешка при награждаването ядоса лекоатлетка (Видео)

//dariknews.bg/novini/sviat/grozna-greshka-pri-nagrazhdavaneto-iadosa-lekoatletka-video-2038470

Сгрешен химн предизвика голям скандал на Европейското първенство по лека атлетика до 20 години в Италия.
 
И то пред погледа на президента на родната федерация по лека атлетика Добри Карамаринов, който е и председател на Европейската атлетическа асоциация, отбелязва <

Гергов: Искам БСП да не е циркаджийска партия

http://clubz.bg/56510-gergov_iskam_bsp_da_ne_e_cirkadjijska_partiq

Георги Гергов Снимка БГНЕС

"Корнелия Нинова ми каза - какво да направя, за да те компенсираме. Аз не искам компенсация, искам БСП да не е циркаджийска партия."

Това заяви бившият член на Изпълнителното бюро на БСП Георги Гергов в ефира на бТВ. Той коментира състоянието на партията си и ситуацията с ЦУМ-гейт, след като проверка установи, че нямало нарушение при срещата между главния прокурор Сотир Цацаров и бизнесмена и издател Сашо Дончев, уредена от Гергов.

Той обясни, че Нинова е дошла наскоро в Пловдив инкогнито, помолила е да не се разкрива срещата пред медиите, и се е срещнала с областния съвет. Искала да го компенсира именно за премахването му от Изпълнителното бюро на партията, което стана при избухването на скандала. 

"Не беше лицеприятно това, което си говорихме", отбеляза Гергов. 

Според него Нинова е направила грешка, като не е търсила коалиция с ГЕРБ.

"Моята амбиция беше  коалиция с ГЕРБ, и това  да го направим за хората, които гладуват. Не може да се отрече това, което прави Бойко Борисов. Той е носител на мира в момента в Европа. Пък и ГЕРБ си е една част от БСП", отбеляза той. "Ние нищо не можем да направим за нашите близо милион избиратели, тези хора ги подведохме заради лични амбиции - кой ще бъде премиер..."

Според него в такава коалиция трябвало трети човек да е премиер, но "не като Орешарски - там беше друго". И отбеляза, че сега екипът на БСП в парламента е много по-голям, но не толкова добър, както когато са били 40 души.

"В БСП се случват неща, които никога не са се случвали, и този цирк рано или късно ще свърши. Няма как да се променя партията по този начин. Само със смяната няма как да се случи. Не може да се зачертае паметта на партията. Ние сме лидерска партия, но от много лидери, не от един. Това, което се постара бързо Корнелия да направи, има успех, защото с Радев се получи. Но не можеш да зачертаеш Георги Пиринскки, Мишо Миков, Георги Гергов, Паскалев, Сергей Станишев, Узунов…", отбеляза Гергов. "Аз съм обиден, че така се постъпи с мене."

И заяви, че в момента в Изпълнителното бюро нещата не били наред:

"Това бюро е треторазрядно, с тия дечурлига там. Не може БСП да се управлява от младежи, рано им е, трябва да извървят пътя."

Гергов каза още, че в момента някои от ключовите теми на БСП били за разсейване на вниманието - за ремонта на Бузлуджа или за промените в изборния закон заради референдума на Слави Трифонов.

"Ми да си я оправя Бойко Борисов, Менда Стоянова, и други там бивши членове на БКП. Защо се занимаваме с неща, които отклоняват вниманието?", попита той.

Според него скандалът около разговора на Цацаров и Сашо Дончев в ЦУМ е бил убедително приключен.

"За мен от първия момент това е един сериозен, добре подготвен сценарий. Не успя да се компрометира главния прокурор. Тези атаки продължават срещу него. Ясно, че им пречи. На кого пречи не е ясно. Корнелия е права - страницата е затворена. По-важно е какво се случва оттук насетне."

А за бъдещето на лидерката на БСП отбеляза:

"Много председатели са дошли и са си отишли. И тя ще си отиде, но по-добре раншко, за да не станат още поразии."

Част от инсталацията “Плаващите кейове” в Бургас

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/A-ytvs5M3UQ/

Понтони, част от инсталацията “Плаващите кейове” на Христо Явашев-Кристо, ще бъдат инсталирани на пристанището в Бургас.

Този път обаче те няма да са част от арт инсталация, както в италианското езеро Изео през 2016 г. Полиетиленовите кубове ще обслужват треньорските лодки и катери при домакинството на Европейското първенство по ветроходство.

Менда Стоянова: Пеевски не е управлявал КТБ, значи е бил от ощетените

http://clubz.bg/56509-menda_stoqnova_peevski_ne_e_upravlqval_ktb_znachi_e_bil_ot_oshtetenite

Менда Стоянова. Снимка БНТ

Делян Пеевски не е бил в ръководството на КТБ и не е контролирал банката, значи, ако е бил клиент, е сред ощетените от фалита. Това заяви депутатката от ГЕРБ Менда Стоянова в ефира на бТВ тази сутрин. А по отношение на твърденията, че Пеевски е замесен във фалита, тя заяви:

"Е, това е в сферата на клюките."

Стоянова заяви, че няма да коментира работата на прокуратурата, но според нея парите от банката няма да се върнат, "потънали са в много проекти".

"Е, ако осъдим правилните, няма ли да възстановим част от тях", отбеляза водещият Антон Хекимян.

"Надявам се така да се случи", каза тя.

Според нея има ниски заплати на много други хора в бюджетния сектор - социалните работници, например, просто полицаите са най-шумни. Но това нямало да стане с изкуствено увеличаване и протести.

"Пътя за увеличаване на заплатите в реалния сектор и бюджетната сфера е растеж на икономиката. И то не само икономика, а и каква икономика - искаме високоефективна, която носи по-голяма добавена стойност."

На тезата на синдикатите, че в България бизнесът отделя по-малко от приходите си за заплати, отколкото в съседни Сърбия и Македония, тя отбеляза:

"Не бих се доверила на синдикатите, бих проверила реалните цифри, сега ги нямам пред себе си. При липса на работна ръка няма работодател, който ще се лиши от своите работници, защото не иска да дава по-високи заплати."

Стоянова коментира накратко и финала на сесията на Народното събрание, което е в края на тази седмица - след това депутатите излизат в лятна ваканция.

"Не може Народното събрание постоянно да приема закони. Това не е добре. Това значи постоянна промяна по закони. Колкото повече времето напредва, Народното събрание ще прави по-малко закони. То има много други важни функции, например контролната му функция към изпълнителната власт."

Пожар в землището на с. Лъка

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/aNVQTZ_g2EY/

На 22.07.т.г. около 10.53 ч. в Районно управление – Поморие е получено съобщение за пожар, възникнал в землището на с. Лъка, общ. Поморие, който е потушен от два противопожарни автомобила и десет огнеборци. От пожара изгорели сухи треви и храсти. Причините за инцидента са в процес на изясняване от служители на Районно управление – Поморие.

Военни на Шри Ланка спасиха давещи се слонове (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/sviat/voenni-na-shri-lanka-spasiha-daveshti-se-slonove-video-2038468

Военно-морските сили на Шри Ланка проведоха 12-часова операция по спасяването на два млади слона, които са били отнесени в открито море.
 
Животните били забелязани, когато се намирали на разстояние един километър от брега. Смята се, че са преминавали

Кустурица накара зрители в Ялта/Крим/ да пеят и танцуват на сцената

http://pogled.info/svetoven/russia/kusturitsa-nakara-zriteli-v-yalta-krim-da-peyat-i-tantsuvat-na-stsenata.87810

/Поглед.инфо/ Големият кинорежисьор и музикант Емир Кустурица изнесе първия си концерт в Крим заедно със своята поп-фолк група The No Smoking Orchestra.

Юнкер настоява за мерки спрямо САЩ заради последните антируски санкции

http://pogled.info/svetoven/yunker-nastoyava-za-merki-spryamo-sasht-zaradi-poslednite-antiruski-sanktsii.87811

/Поглед.инфо/ Ръководителят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер призова спешно да се обсъдят ответните мерки на Брюксел, ако европейските компании бъдат засегнати от антируските санкции на САЩ.

Британски подводничари откриха 4 тона нацистко злато

http://pogled.info/svetoven/evropa/britanski-podvodnichari-otkriha-4-tona-natsistko-zlato.87812

/Поглед.инфо/ Британски подводничари откриха на потънал немски товарен кораб от Втората световна война контейнер с 4 тона злато, което се предполага, че е принадлежало на нацистите.

Спецпосланикът на САЩ за Донбас: Това е не замразен конфликт, а гореща война

http://pogled.info/svetoven/spetsposlanikat-na-sasht-za-donbas-tova-e-ne-zamrazen-konflikt-a-goreshta-voina.87813

/Поглед.инфо/ Положението в Донбас „е не замразен конфликт, а гореща война“, заяви специалният представител на САЩ за Украйна Курт Волкър.

Сирийската опозиция договори с Москва как ще функционира една от зоните за деескалация

http://pogled.info/svetoven/siriiskata-opozitsiya-dogovori-s-moskva-kak-shte-funktsionira-edna-ot-zonite-za-deeskalatsiya.87814

/Поглед.инфо/ Представителството на сирийското движение "Ал-Гад ас-Сури" ("Бъдеще за Сирии") обнародва основните точки от споразумението между сирийската опозиция и руските военни за функционирането на зоната за деескалация в района на Източна Гута. Споразумението бе договорено в Кайро. Отделни моменти от споразумението бяха публикувани в египетския вестник „Ал-Ахрам".

НДК-гейт продължава: Мирослав Боршош "на разпит" в парламента

http://clubz.bg/56508-ndk_gejt_prodyljava_miroslav_borshosh_na_razpit_v_parlamenta

Вече обвиняемият бивш изпълнителен директор на НДК Мирослав Боршош ще се яви днес "на разпит", но не в прокуратурата, а във временната парламентарна комисия за управлението на държавното дружество и харчовете по подготовката на европредседателството. Решението Боршош да бъде изслушан бе взето на предишното заседание на комисията, въпреки че управляващите от ГЕРБ не бяха съвсем съгласни.

 
Един от основните въпроси към бившия директор на Двореца ще е кой и за какво му е оказвал натиск. За това се заканиха депутатите от БСП, след като това бе едно от твърденията на самия Боршош, когато министърката по европредседателството го уволни. Очакват се въпроси и за конкретните обвинения - за нецелесъобразно разходване на 1,7 млн. лв. и покупката на служебен автомобил. 
 
Освен Боршош, в комисията ще се яви днес и вицепремиерката по европредседателството в служебния кабинет Деница Златева. На предишното заседание от ГЕРБ я обвиниха, че избягва срещата с депутатите, защото бе в чужбина. Въпреки че при формирането на настоящия кабинет Бойко Борисов покани Златева, която е от БСП, да остане на поста си, сега от ГЕРБ я подозират, че е подписала годишния финансов отчет на НДК за 2016 г. в двата месеца, в които бе принципал.
 
 
Пред депутатите ще се явят още новият изпълнителен директор на НДК Атанас Митев, настоящият шеф на Съвета на директорите Борислав Велков, както и предшествениците му на поста Валентин Кръстев и Марио Атанасов. 
 
Миналата седмица комисията изслуша министрите Томислав Дончев, Лиляна Павлова и Боил Банов - бивши принципали и настоящ отговорник за дружеството. Те минаха на разпити и през прокуратурата. След това главният прокурор Сотир Цацаров намекна, че в хода на разследването може да бъдат повдигнати обвинения и на други хора, отговаряли за НДК.
 
 
Най-дълго НДК е било под наблюдението на вицепремиера Томислав Дончев. По това време са правени и обществените поръчки за ремонт на Двореца, която основно ще домакинства срещите по време на българското председателство на Съвета на ЕС.
 
 

Българка създава уникални картини от сухи цветя (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/obshtestvo/bylgarka-syzdava-unikalni-kartini-ot-suhi-cvetia-snimki-2038455

Любовта към цветята може да прерасне в изкуство. Пример за това е историята на Ани Йонова, която от няколко години живее в Австрия. В свободното си време тя създава картини от сухи растения

Десетки турски демонстранти арестувани при протест в Анкара

//dariknews.bg/novini/sviat/desetki-turski-demonstranti-arestuvani-pri-protest-v-ankara-2038463

Турската полиция задържа 61 демонстранти, протестирали срещу ареста на двама уволнени преподаватели, обявили гладна стачка, съобщи телевизия CNN Turk.
 
Двамата преподаватели бяха уволнение в рамките на чистката след миналогодишния опит за пре

Депутатите изслушват Боршош и Деница Златева по казуса с НДК

//dariknews.bg/novini/bylgariia/deputatite-izslushvat-borshosh-i-denica-zlateva-po-kazusa-s-ndk-2038454

Разследваният за неправомерно разходване на средства за ремонта на Националния дворец на културата бивш негов изпълнителен директор Мирослав Боршош и служебният вицепремиер за Българското председателство на Съвета на ЕС ще бъдат изслушани от парламентарната

10 години от освобождаването на българските медици в Либия

//dariknews.bg/novini/obshtestvo/10-godini-ot-osvobozhdavaneto-na-bylgarskite-medici-v-libiia-2038452

На 24 юли 2017 г. се навършват 10 години от освобождаването на българските медици, които прекараха повече от осем години в либийски затвори.

Медицинските сестри Кристияна Вълчева, Нася Ненова, Валентина Сиропуло, Валя Червеняшка и Снежана Димитрова,

Мними посредници с нова мода в измамите за наемане на жилище

//dariknews.bg/novini/biznes/mnimi-posrednici-s-nova-moda-v-izmamite-za-naemane-na-zhilishte-2038458

За нова мода в измамите при посредничеството за наемане на жилище, разказа пред Дарик Добромир Ганев, заместник-председател на националното сдружение Недвижими имоти. "Измамите са свързани с получаване на депозити за запазване на даден имот. Посредникът изобщо няма

Предупреждават за опасни жеги, живакът достига 38 градуса

//dariknews.bg/novini/bylgariia/preduprezhdavat-za-opasni-zhegi-zhivakyt-dostiga-38-gradusa-2038453

Новата седмица започва със жеги, а жълт код за високи температури е обявен за почти цялата страна, показва справка на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология. Предупреждението изключва единствено областит

Пентагонът: Империята САЩ се разпада, нужна ни е война!

http://pogled.info/svetoven/pentagonat-imperiyata-sasht-se-razpada-nuzhna-ni-e-voina.87807

/Поглед.инфо/ Доклад на Пентагона сочи, че американската империя е на ръба на разпад и за да се съхрани, се нуждае от опустошителна световна война. "След като загуби предишния си статут на „превъзходство”, САЩ сега битуват в опасния и непредсказуем свят на „пост-първенство”, определяща черта на който се явява "противопоставянето на властта”, пише изданието The Medium, в публикация на своя геополитически анализатор.

El Confidencial/Испания: Испанец претендира за руския царски трон

http://pogled.info/svetoven/El-Confidencial-ispaniya-ispanets-pretendira-za-ruskiya-tsarski-tron.87808

/Поглед.инфо/ Допреди години Хорхе Алварес Санчес беше най-обикновен мадридец от семейство от средната класа. Учи компютърни науки и международни отношения и се готви да започне професионалната си кариера, когато негов приятел му разкрива тайна, която променя живота му. Хорхе е потомък на древно-руската династия на Рюрикови, създали империя през Средновековието.

Боршош си направи частно министерство

http://pogled.info/bulgarski/borshosh-si-napravi-chastno-ministerstvo.87804

/Поглед.инфо/ "Или Мирослав Боршош много се е объркал или има чадър над него, за да си прави частно Министерство на културата с публични средства." Това каза народният представител от ПГ на ДПС Велислава Кръстева в ефира на БНТ. Тя изрази съмнение, че става дума за такова голямо объркване, каквото се насажда в публичното поле.

Камен Шишманов: Областният управител на Пловдив безчинства под закрилата на Бойко Борисов

http://pogled.info/bulgarski/kamen-shishmanov-oblastniyat-upravitel-na-plovdiv-bezchinstva-pod-zakrilata-na-boiko-borisov.87805

/Поглед.инфо/ Камен Шишманов вече няколко мандата e зам.-председател на Общинския съвет в Пловдив. Бил е лидер на градската организация на ВМРО, сега е неин секретар. Запален ловец, член на Управителния съвет на Ловно-рибарско сдружение „Съединение 1906“. Шеф е на един от най-добрите ни стрелкови клубове „Тракия“. Той е като трън в очите на пловдивския областен управител Здравко Димитров, след като даде публичност за пладнешкото му участие в имотна схема, която е в ущърб на обществения интерес.

150 души изкачват Елбрус в чест на 100-годишнината от Октомврийската революция

http://pogled.info/svetoven/150-dushi-izkachvat-elbrus-v-chest-na-100-godishninata-ot-oktomvriiskata-revolyutsiya.87806

/Поглед.инфо/ През 1967 г., в чест на 50-годишнината от Великата октомврийска социалистическа революция, откъм източната страна на кавказкия връх Елбрус (5621 м) се изкачиха 2536 души(!) – все още ненадминат рекорд за масово изкачване на планински връх.

Дони влиза в “Медикус”, защото е басист, свири с лявата ръка и изглежда алтернативно

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6349605

Дони влиза в “Медикус”,  защото е басист, свири с лявата ръка и изглежда алтернативноС минитурне групата отбеляза 30 години от създаването си Неотдавна група “Медикус” отбеляза 30 години на българската сцена. По традиция членовете на групата се събират всяка година на медицинския празник - 7 април, за да припомнят музикалното си наследство. Въпреки че след 1995 г. бандата преустановява активността си,

Бруклин Бекъм издаде дебютна фотографска книга

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6351285

Бруклин Бекъм издаде дебютна фотографска книгаВ нея младежът документира кадри от всекидневието на известното си семейство 18-годишният син на футболната звезда Дейвид Бекъм и певицата Виктория Бекъм издаде първата си фотографска книга, наречена “Какво виждам”. В нея той разказва за живота си чрез серия от авторски снимки и такива, на които модел е самият той.

Ясен Петров измъкна точка от Канаваро, Вицел и Пато в Китай

https://www.24chasa.bg/sport/article/6352658

Ясен Петров измъкна точка от Канаваро, Вицел и Пато в Китай Българският треньор Ясен Петров спря победната серия на италианския си колега Фабио Канаваро в елитната китайска дивизия. След 5 успеха поред воденият от световния шампион за 2006 г. “Тянджин Куанджиан” завърши 1:1 при гостуването си на “Хенан Жиани”, на който наставник от началото на миналия месец е Петров.

Мит ли е, че българите получават най-ниски заплати

http://clubz.bg/56507-mit_li_e_che_bylgarite_poluchavat_naj_niski_zaplati

Снимки 2 париcrcr

Твърденията, че "в Румъния и Сърбия средната заплата е с около една трета по-висока от тази у нас, а Македония е с 16% напред“, имат качеството на фалшиви новини. Това коментираха от Българската стопанска камара (БСК) и публикуваха сравнителни показатели, свързани със заплащането, производителността на труда и заетостта в четирите държави.

Според статистическите данни за периода април-май 2017 г. брутната работна заплата в Македония и Сърбия надхвърля тази в България с 2%, но нетният й размер у нас е по-висок с около 11% спрямо Македония и с 6% в сравнение със Сърбия. 

Относително високото ниво на средни заплати в западните ни съседки има своята висока социална цена – безработицата у нас е 7,1%, а в Македония и Сърбия е съответно 22,9% и 14,6%, изтъкват от работодателската организация.  

Значителното изоставане на заплащането у нас спрямо Румъния, съответно - от около 27% и 20% при брутната и нетната заплата, има своето логично обяснение, отбелязват от БСК. 

През 2016 г. Румъния е достигнала равнище на производителност на едно лице по паритет на покупателната способност (ППС) от 62,6%. В България този показател е 45,1% от средното равнище за ЕС. 

Това обяснява защо средният румънски работник получава с около 20% по-висока от заплата, коментират от БСК. 

По данни на Световната банка и МВФ брутният вътрешен продукт на глава от населението в Румъния надхвърля 22% от достигнатото в България.

Твърденията за ниския дял на компенсацията на наетите лица (разходите за труд) от 20% в добавената стойност също не отговарят на действителността, категорични са от БСК.

По предварителни данни на Националния статистически институт през 2016 г. делът й е достигнал 48% при изходно равнище 41,8 на сто през 2010 г. 
Това съотношение e сравнимо с достигнатото средно ниво в ЕС от 53,1%. В Словакия е 43,4%, в Полша – 41,9%, а в Чехия – 45,3%. 
 

Героите от “Игра на тронове” преди и сега - II

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6351370

Героите от “Игра на тронове” преди и сега - IIКарис ван Хутен Кой би повярвал, че вечно сериозната Мелисандра е фен на рок музиката? Холандската актриса е дори и поп-рок певица, и то добра. Още с първата си главна роля - във филма “Сузи Кю”, тя получава наградата “Златно теле” на Холандския филмов фестивал. Спечелила е огромен брой кинонагради.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване