Немски политик: Няма опити отвън за намеса в изборите

https://www.actualno.com/europe/nemski-politik-njama-opiti-otvyn-za-namesa-v-izborite-news_626456.html

Няма сериозни опити да се повлияе на парламентарните избори в Германия тази есен, заяви генералният секретар на Христиан- демократическия съюза (ХДС) Петер Таубер. Като цяло сериозна намеса до момента не е имало“, каза номиналният лидер на най-влиятелната партия в стран

Цонко Цонев: Кой запали фитила на скандала в Калиакра

http://www.klassa.bg/News/Read/article/281256_%D0%A6%D0%BE%D0%BD%D0%BA%D0%BE+%D0%A6%D0%BE%D0%BD%D0%B5%D0%B2%3A+%D0%9A%D0%BE%D0%B9+%D0%B7%D0%B0%D0%BF%D0%B0%D0%BB%D0%B8+%D1%84%D0%B8%D1%82%D0%B8%D0%BB%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D1%81%D0%BA%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D0%B0%D

 В Каварна видях как от местната администрация манипулират хората. От няколко села ми звъняха, че са им казали да излизат на бунт, защото няма да могат да сеят в селата домати и краставици. Което е абсолютно невярно, казва Цонев


Цонко Цонев

Бивш кмет на Каварна

 

По повод напрежението със защитената зона около Калиакра беше голяма грешка, че още при подготвянето на забранителната заповед на министър Нено Димов и плана за управление на зоната не запознаха хората с тях. Текстовете са подготвени от еколози и експерти на БАН, но без въобще да бъдат уведомени местните общности, рибарите, собствениците на терени, кметовете на села и общини от Крайморска Добруджа.

 

По същия начин преди години се процедираше и със защитените територии, които влязоха в
"Натура 2000". Тогава еколозите от Българско дружество за защита на птиците и групичка от БАН приеха зоните без изобщо да потърсят мнението на местните администрации и общности. И сега действат по същия начин.

 

Обаче този път не им мина номерът

 

Според мен могат да се променят нещата и да се намери компромисно решение.

 

Аз имам особено мнение за протестите. Защото в Каварна видях как от местната администрация манипулират хората. От няколко села ми звъняха, че са им казали да излизат на бунт, защото няма да могат да сеят в селата домати и краставици. Което е абсолютно невярно. Но подобни лъжи хващат дикиш, защото в началото нямаше никаква информация. Трябваше да излязат и да обяснят на хората поне, че в населените места няма да имат проблем да си обработват парцелите.

 

Огромен е и проблемът за рибарите. Защото са забранили да се лови риба в морето от Калиакра до Балчик. Това е голям удар за цял един отрасъл. Ако искат да обхванат определена акватория, не е задължително да е точно пред градовете, където се лови риба. Може да бъде от другата страна на Калиакра. Никой от Европа не е казал на нашите умници: вземете и начертайте точно тези зони. Има компромисно решение. Пак да се спази акватория, да се вземат предвид местообитания. Винаги може тази зона да се премести и да е със същия размер, но на друго място. Даже в плана за управление се забранява ветроходство, джетове и т.н. Как са определили тази зона? Нека да излезе някой еколог и да каже защо тази зона, а не друга в морето?

 

С какво е тя толкова ценна?

 

Защо в Балтийско, Егейско, Мраморно море няма такива зони. Не знам в някоя европейска държава да има план за управление и зони от "Натура", вкарани в морето. Ако има такава държава да я кажат. Или отново ще сме опитното зайче и при нас ще се пробва всяко нововъведение. Не бива да ставаме експериментална държава.
При собствениците на земи също има варианти. Доколкото знам има решение на съда на ЕС България да бъде глобявана с 20 000 евро на ден, ако не се спазва забраната за въпросния район. Трябва да се види колко са декарите в тази зона, които са реално обработваеми.

 

Ако са 2 000 или 10 000 декара, трябва да вземем предвид, че земеделската рента за стопаните е около 80 лева на декар. Дали е по-добре да платиш компенсации на собствениците 40 евро на година или да плащаш глоба 20 000 евро на ден? Няма ли да излезе сто пъти по-евтино? В други страни се плащат огромни компенсации. Ние не говорим за техните размери. А за суми в рамките на тези, които получават собствениците. Още повече, че едни средства за компенсации ще влязат в българската икономика, а няма да отидат като глоба в Еврокомисията.
Но трябва се знае първо колко са земеделските земи до 8-ма категория, които ще бъдат засегнати. Дори и да са

 

10 000 декара, пак компенсациите са 800 000 лева или 400 000 евро.

 

Но когато няма никаква официална информация, плъзват предположения.

 

Според мен е взето решение да се угоди на Еврокомисията, а всичко да е за сметка на собственици на земеделски земи и рибари. Така работата е пито-платено. Държавата не плаща нито една стотинка.

 

Нито глоби на Европа, нито компенсации на местните хора

 

В същото време всичко е правено на бюрата в София от картела Българско дружество за защита на птиците - БАН. И "Натура" преди, и планът за Крайморска Добруджа сега се правят по един и същи начин - на тъмно, без да се уведоми местната общност и власт.

 

Разбира се, не оправдавам и подвеждането на хората, за да бъдат изкарани да затварят шосета. Например да ходиш в ромския квартал и да караш жителите да се вдигат на бунт. А те не са нито рибари, нито собственици на земи. Но неосведомеността може винаги да помогне за манипулации. Но вината пак е на тези, които направиха картите, на МОСВ и останалите, защото те не разясниха нищо предварително. И това доведе до конфликта.

 

Източник: standartnews.com

Убит e един от предполагаемите организатори на атентати в Париж и Брюксел

//dariknews.bg/novini/sviat/ubit-e-edin-ot-predpolagaemite-organizatori-na-atentati-v-parizh-i-briuksel-2041296

Един от предполагаемите организатори на терористичните нападения в Париж през 2015 и Брюксел през 2016 г. Тарик Джадаун, известен и като Абу Хамза ал Белжики, е бил убит в Ирак. Това съобщи белгийската телевизия Ер Те Ел - Те Ве И, цитирана от ТАСС

Катастрофи затрудняват движението по автомагистралите "Струма" и "Тракия"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6380127

Катастрофи затрудняват движението по автомагистралите "Струма" и "Тракия"Пътно-транспортни произшествия затрудняват движението по автомагистралите "Струма" и "Тракия", съобщава Агенция "Пътна инфраструктура". Временно е ограничено движението в изпреварващата лента на АМ "Струма" при км 67, в посока Благоевград. А движението по АМ "Тракия" при км 163, в посока Стара Загора, се осъществява в активната и аварийна лента.

Настаняват изоставеното от майка си 3-месечно бебе в център от смесен тип

http://www.cross.bg/maiikata-zashtoto-grizha-1551399.html

/КРОСС/ Изоставеното от майка си 3-месечно бебе ще бъде настанено в център от семеен тип. Решението е на Агенцията за социално подпомагане, но това е временна мярка, съобщава БНТ. Малкият Александър е в център от семеен тип и ще остане там, докато не протече процес по реинтеграция - евентуално връщане на майката или настаняване при роднини, осиновяване или приемна грижа. Настаняването при роднини или приемна грижа са отхвърлени варианти, защото Социалните не са намерили адекватна грижа сред роднини или приемни родители, а мярката „осиновяване" е твърде крайна за случая, защото майката не е с отнети родителски права. Центровете от смесен тип са места, в които обстановката се доближава максимално до семейната. В къща живеят до шест деца, където е настанен Александър. Осигуряват се различни социални активности, така че децата да живеят в група и общност. Центърът е в непосредствена близост до мястото, където ще се работи с майката. С нея е нужно да се работи, защото тя е изоставила детето си, след като е научила, че синът ѝ се нужда от лечение. Затова трябва да се прецени здравословното състояние на майката и кога тя най-рано ще има възможност да се грижи за него физически. Тя може да се вижда със сина си след разрешение от институциите, а по думите ѝ тя е успяла да се види със сина си. Александър е в добро здраве, което потвърждават и специалистите

Издирват кметски брат заради изнасилена майка на болно дете

https://www.24chasa.bg/novini/article/6380130

Издирват кметски брат заради  изнасилена   майка на болно детеУдарил я по главата с гаечен ключ Братът на кмета на с. Илинденци е обявен за издирване заради изнасилване на жена край благоевградското с. Струмянци. Пострадалата е майка на две деца, едното страда от синдрома на Даун. За изнасилването, станало в събота вечерта, е заподозрян 42-годишният международен шофьор Красимир Башлиев - брат на кмета на с.

Властта маже след скандала в Калиакра

http://www.klassa.bg/News/Read/article/281255_%D0%92%D0%BB%D0%B0%D1%81%D1%82%D1%82%D0%B0+%D0%BC%D0%B0%D0%B6%D0%B5+%D1%81%D0%BB%D0%B5%D0%B4+%D1%81%D0%BA%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D0%B0%D0%BB%D0%B0+%D0%B2+%D0%9A%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D0%B0%D0%BA%D1%80%D0%B0

 Неясноти за кои земи се отнасят ограниченията, липса на реални очертания на защитената зона, несъответствия с кадастралната карта са основните проблеми около защитената зона "Комплекс Калиакра". Това стана ясно след протестите на гражданите от Каварна, Шабла и Балчик и вчерашната среща на Бойко Борисов и министри с кметовете, НПО граждански организации и природозащитници. Дори и да бъде отменена заповедта на екоминистъра от 21 юли, основен проблем остава Интегрираният план, в който са истинските рестриктивни мерки.

Управляващите хвърлиха вината на Тройната коалиция и пред гражданите изиграха ролята на жертви, след като в петък пратиха жандармерия на протеста пред общината в Каварна.
Няма реални очертания на защитената зона. Това заяви вчера за ДУМА кметът на община Каварна Нина Ставрева във връзка със скандалите около защитената зона в "Комплекс Калиакра". Тя е категорична, че не е ясно за кои земи се отнася ограничението за различни дейности, нито къде се намират те, знае се само, че става въпрос за около 23 хил. дка земи. Междувременно става ясно, че има несъответствия с кадастралната карта, защото, когато са правени тези очертания, не е взет предвид начинът на трайно ползване на земите - дали е пасище, нива, урегулиран поземлен имот (т.е. за строителство).
Ставрева обясни, че Заповедта на екоминистъра  Нено Димов от 21 юли, заради която в края на седмицата се вдигнаха на протест жителите на Каварна, Шабла и Балчик, касае само природното местообитание Понто-Сарматски степи. Освен това, не може да се каже, че министърът я е отменил, тъй като все още заповед за отмяна не е публикувана в Държавен вестник. Основният проблем не е в заповедта на министъра, която не засяга сектор рибарство, а в Интегрирания план за управление на Защитената зона "Комплекс Калиакра", според който се забранява риболовът на 430 кв. км в морето. "Днес те разбраха, че сме чели, знаем за какво иде реч и не могат да ни заблудят", коментира за ДУМА вчерашната среща на Бойко Борисов, Нено Димов и други министри с кметовете на трите добруджански общини и инициативни комитети за обсъждане на ситуацията в района след решението на Съда на ЕС за забрана на дейностите в териториите, включени в "Натура 2000", която се проведе във Варна. Борисов напълно очаквано хвърли вината на "недалновидни и неправилни управленски решения, взети от правителството на Тройната коалиция и министър Джевдет Чакъров" и на бърза ръка се оправда: "Да се връщаме назад и да търсим кой е виновен е безсмислено. По думите му "ще се наложи засегнатите собственици на земи, попадащи в защитената зона, да бъдат компенсирани чрез механизми на държавата и ЕС".
Въпреки че още през 2002 г. са очертани границите на "Натура 2000", през 2006 г. тогавашният кмет на Каварна Цонко Цонев е продавал терени, които са част от "Натура 2000", и са издавани разрешения за строежи. За имот от над 260 дка в землището на каварненското село Българево, например, се променя начинът на трайно ползване (НТП) от пасище, мера в "посевна площ" след съставен протокол от Службата по земеделие в Каварна. Цонев превърнал имота от публична общинска в частна общинска собственост без решение и уведомление на собственика - Общинският съвет. Според запознати "същата операция се провежда и през 2008 г. с друг имот от 160 дка" в същото село, което е на няколко километра от нос Калиакра. Така имотите, представени като частна общинска собственост пред Общинския съвет, се пускат за продажба и вече не са "степ". Въпреки жалбите от Общинския съвет и общински съветници прокуратурата в Добрич установява, че няма закононарушения. Подобни нарушения били извършени и на "Белите скали" за Каварненското голф игрище. ДУМА припомня, че с промяна на чл.25, ал.1 от ЗСПЗЗ от февруари 2007 г. мерите и пасищата стават публична общинска собственост и разпореждането с тях е прекратено (поне до промените в същия член през 2009 г.).
В края на миналата седмица, когато трябваше тихомълком да бъде обсъден Интегрираният план, стотици граждани от общините Каварна, Шабла и Балчик излязоха на протест пред общината в Каварна. Те се възпротивиха на заповедта на екоминистъра от 21 юли, която забранява строителството и земеделието в защитената територия "Калиакра". Местните се боят, че ще бъдат съсипани земеделието, туризмът и рибарството. В същото време природозащитници бяха категорични, че хората са подведени и не само че няма да им бъде отнет поминъкът, а идеята е той да бъде запазен, а не земеделските земи да се превръщат във ветроенергийни полета и да се застрояват с хотели.

Борисов откри голф игрище, заради което България е осъдена
Сред десетте проекта, реализирани в защитената зона "Комплекс Калиакра", заради което България е осъдена от Съда на ЕС, е и "Голф игрище и спа курорт" на "Трейшън клифс голф енд спа резорт" АД, в землищата на селата Топола и Божурец.
През юни 2011 г. Бойко Борисов прерязва лентичката на новия голф комплекс Thracian Cliffs ("Тракийски скали"), собственост на рекламния бос Красимир Гергов и неговия съдружник Георг Цветански. Тогава премиерът коментира, че "изграждането на голф комплекса е една много добра инвестиция, с грижа към природата, на уникално и красиво място" и че "с предстоящото изграждане на четирилентов скоростен път Варна-Шабла-Констанца, ще бъде улеснен достъпът до региона, за да може той да се развива". На същото откриване Борисов заявява, че започва процедура за концесиониране на бившото летище край Балчик, за да идват чартъри с голфъри.
В края на 2009 г. природозащитници протестират, че част от земята попада в "Натура 2000", но в началото на 2010 г. Красимир Гергов декларира, че ще върне 138,5 дка земя, придобита от държавата, чрез замяна, ако управляващите гарантират, че няма да се допусне незаконно строителство върху нея. Заменката е направена чрез фирма "Про Консулт 2004" е сред 47-те, за които Брюксел заплаши България със санкция от поне 50 млн. евро за незаконно предоставяне на държавна помощ.
Предмет на Решението на Съда на ЕС са и ветрогенераторите. Те са общо 101, от които 86 са в границите на защитената зона "Калиакра", а 15 - извън нея.

Лондон: Не говорим за 40 млрд. евро „сметка за брекзит”

http://www.moreto.net/novini.php?n=357030

Великобритания не признава медийните информации, че правителството е готово да плати 40 млрд. евро за излизане от ЕС, заяви говорител на министър-председателката Тереза Мей, цитиран от Ройтерс. Т.нар. „сметка за излизане” е един от първите въпроси в дневния ред на преговорите за брекзит и един от най-спорните.

Откриха военния хеликоптер на САЩ, разбил се край Австралия

http://www.cross.bg/avstraliya-sili-myastoto-1551398.html

/КРОСС/ Разузнавателен кораб от военноморските сили на Австралия е открил останките от американския военен хеликоптер, който се разби край североизточния бряг на страната. Това е заявила в изявление на министърът на отбраната на Австралия Марис Пейн, съобщава Ройтерс По думите на Пейн австралийските кораби са пристигнали на мястото през нощта. Малко след това те намерили и останките от хеликоптера. Припомняме, инцидентът стана вчера, 6 август. От пентагона информираха, че конвертоплан "Ем Ви-22" се е разбил край североизточния бряг на Австралия. На борда на военния хеликоптер имало 26 души, 23 от които са били спасени. Останалите трима морски пехотинци обаче останали в неизвестност. Обстоятелствата около инцидента все още не са напълно ясни. От пентагона заявили, че падането на летателния обект е злополука и че към момента разследването продължава. Военноморските сили в Австралия са започнали операция по издирването на тримата американци. Първоначално на мястото на инцидента са били изпратени дистанционни подводници, които да огледат района на катастрофата, преди на мястото да бъдат изпратени водолази. Към момента обаче операцията по издирването на тримата пехотинци вече е прекратена. По-рано днес станало ясно, че военноморските сили на САЩ са преминали от спасителна мисия към операция по възстановяване, която може да отнеме няколко месеца.  

Верижна катастрофа на "Цариградско шосе"

https://www.actualno.com/crime/verijna-katastrofa-na-carigradsko-shose-news_626454.html

Верижна катастрофа затруднява движението по булевард "Цариградско шосе" преди отбивката за пл. "Авиацията" в посока Орлов мост. Ударили са 4 леки автомобила, нанесени са леки материални щети. Заради катастрофата се образува голямо задръстване. На място няма полиция към момента, предаде "Фокус".  

Сергей Лавров: Диалогът е пътят

http://www.klassa.bg/News/Read/article/281254_%D0%A1%D0%B5%D1%80%D0%B3%D0%B5%D0%B9+%D0%9B%D0%B0%D0%B2%D1%80%D0%BE%D0%B2%3A+%D0%94%D0%B8%D0%B0%D0%BB%D0%BE%D0%B3%D1%8A%D1%82+%D0%B5+%D0%BF%D1%8A%D1%82%D1%8F%D1%82

 Американският държавен секретар Рекс Тилърсън и руският министър на външните работи Сергей Лавров се срещнаха днес в Манила в кулоарите на форума на Асоциацията на страните от Югоизточна Азия (АСЕАН) във филипинската столица, предадоха световните агенции, цитирани от БТААП отбелязва, че срещата на водещите дипломати на Русия и САЩ е първата, откакто Вашингтон наложи нови антируски санкции и двете страни изгониха дипломати на реципрочна основа. Лавров все пак заяви, че е почувствал готовността на Съединените щати да продължат да разговарят с Русия, предаде Ройтерс. „Тези решения (за изгонването на дипломати от САЩ – бел. ред.), ние взехме след дългото очакване, че все пак Вашингтон няма да тръгне по пътя на конфронтацията, но за съжаление русофобските настроения в Конгреса попречиха това да се случи“, допълни Лавров. 

Балкански страни призоваха Загреб да отмени дискриминационни търговски мита

http://www.investor.bg/centralna-i-iztochna-evropa/335/a/balkanski-strani-prizovaha-zagreb-da-otmeni-diskriminacionni-tyrgovski-mita-244407/

По мнението на Сърбия, Македония, Черна гора и Босна с повишението на митата Хърватия грубо е нарушила нормите на Световната търговска организация

Спират топлата вода в части от столицата от 22 до 24 август

https://www.24chasa.bg/novini/article/6380112

Спират топлата вода в части от столицата от 22 до 24 августТоплата вода в части на столицата ще бъде спряна от 22 до 24 август, съобщиха от "Топлофикация София". Причината е планови ремонтни дейности от "Булгартрансгаз" ЕАД по газопреносната мрежа. Ще бъде преустановено подаването на природен газ към част от топлоизточниците на дружеството, поради което ще се наложи спиране на топлата вода към абонатите в

Ердоган с нова атака към Берлин: Германия поощрява терористи

https://www.24chasa.bg/novini/article/6380121

Ердоган с нова атака към Берлин: Германия поощрява терористиТурският президент Реджеп Тайип Ердоган обвини днес Германия в подпомагане на терористи, заради това, че Берлин не отговаря на хилядите молби за предаване на заподозрени, издирвани от турските власти, предаде агенция Ройтерс. "Германия поощрява терористи", заяви Ердоган на конференция в черноморския окръг Ризе.

Италиански пожарникари арестувани за умишлени пожари

https://www.actualno.com/europe/italianski-pojarnikari-arestuvani-za-umishleni-pojari-news_626453.html

В Италия са арестувани 15 пожарникари-доброволци, които са палили гори в Сицилия за по-високо заплащане, съобщи вестник „Стампа“. Според полицията ръководителят на злосторническата група нарочно е подпалвал през 2015 година сухи гори и шубраци в околностите на град Сан

Джаз, класика и неравноделни ритми в концерта на Константин Костов трио в Археологическия музей във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=357022

Микс от жанрове и стилове очаква изкушената публика в кросоувър модула на Международния музикален фестивал „Варненско лято“ 2017, който започва на 10 август под името „На границата с класиката“. Три концерта в Археологическия музей ще изпълнят със звук летните нощи в морския град - проектът „Time After Time” с Мирослава Кацарова, джаз трио и Варненския камерен оркестър, Константин Костов трио с импровизации върху класически и български теми, и хор „Космически гласове“ с диригент Ваня Монева, научи Moreto.

Румънски министър увери: Музеят в Замъка на Дракула няма да бъде затворен

https://www.24chasa.bg/novini/article/6380102

Румънски министър увери: Музеят в Замъка на Дракула няма да бъде затворенНационалният музей към замъка Бран в Трансилвания, известен също като Замъка на Дракула, няма да бъде затворен, каквито предположения се появиха в медиите по-рано. Това заяви румънският министър на културата Лучиан Ромашкану, като отбеляза, че е постигнато споразумение със собствениците на сградите, в които се помещава музеят, предаде Аджерпрес,

Буря и градушка удариха София

https://offnews.bg//obshtestvo/buria-i-gradushka-udariha-sofia-662281.html

Пороен дъжд се изля над София в часовете след обяд и привечер. 

Дъждът бе придружен от силен вятър и гръмотевици. 

Силните пориви на вятъра пречупиха дърво, което падна върху две коли в столичния кв. "Бояна" предаде бТВ. За щастие, няма пострадали. 

В западните квартали на столицата "Овча купел", "Горна баня" и "Люлин" валя и градушка. 

Сакън да не го пипнем - как ГЕРБ "реформира" Цацаров

http://www.mediapool.bg/sakan-da-ne-go-pipnem---kak-gerb-reformira-tsatsarov-news267637.html

През декември миналата година международен екип от прокурори, дошъл в България по покана на нашите власти, излезе с предложения за реформа на държавното ни обвинение. Още преди приключването на тяхната мисия, тогавашният правосъден министър и настоящ вицепремиер Екатерина Захариева обясняваше неспирно, че това е страшно важно нещо. Захариева създаде впечатлението, че европейските прокурори, едва ли не, ще дадат рецепта за дългоочакваната реформа на прокуратурата. От тях се очакваше да кажат какво да се прави с главния прокурор - най-безотчетната и недосегаема фигура в целия държавен апарат. Прокурорите дойдоха, работиха, заминаха си и накрая излязоха със серия от предложения. Някои от тях бяха много по вкуса на Сотир Цацаров, а други изобщо не бяха. Тези, които бяха по вкуса на Цацаров, вече са изпълнени. За останалите ГЕРБ дори не иска да се говори. Това се разбира от стратегическия документ за изпълнение на препоръките от доклада на европейските прокурори, изработен в Министерството на правосъдието. Документът е наречен пътна карта. Различни пътища Пътят, начертан от тази пътна карта, води към съвсем друго място от пътя, посочен от европейските прокурори. В своя доклад чуждите обвинители са отразили най-големите скандали в прокуратурата през последните години. Те са ги накарали да погледнат сериозно върху въпросите за отчетността и наказателната недосегаемост на българския главен прокурор. Поради това те препоръчаха шефът на Националната следствена служба (НСлС) да бъде оперативно независим от Цацаров. Целта е независимият магистрат да може еднолично да решава да започне разследване срещу главния прокурор, ако има данни за престъпление. "(Сега) НСлС работи под надзора на главния прокурор и теоретично главният прокурор може да откаже да разреши провеждането на разследване на действията си", аргументираха се чуждите прокурори. Вместо това пътната карта предлага друга формула. Там се говори за създаване на механизъм за разследване на главния прокурор, но и на шефовете на двете върховни съдилища. Нещо, за което настояваше самият главен прокурор. Няма подобна препоръка в доклада на европейските прокурори, защото проблем с процедурите за разследване на съдиите няма. Най-малкото те не могат да заповядват на прокурорите, които ги разследват. Може би управляващите от ГЕРБ си представят въвеждането на трибунал за Лозан Панов. Това ще се разбере през октомври, когато механизмът трябва да е готов. В пътната карта на Цецка Цачева не се споменава друга ключова препоръка на европейските магистрати – създаване на процедура за временно отстраняване от длъжност на главния прокурор, ако срещу него е започнало разследване. "По наше мнение, главният прокурор трябва да бъде временно отстраняван от длъжност или другояче задължен по закон да отстъпи от функциите си на главен прокурор, докато трае разследването. Ако срещу него бъде повдигнато обвинение и той бъде осъден, следва да му бъдат наложени произтичащите от това наказателноправни и дисциплинарни санкции", се казва в доклада на европейските прокурори. Те разглеждат проблема в светлината на скандалите "Яневагейт", аферата "Банкя" и твърденията на следователя Бойко Атанасов за "шпицкомандите на Цацаров" в столичното следствие. Тишина и за ВСС Европейските прокурори смятат, че проверките на ВСС не дават гаранции заради "водещата роля на главния прокурор във ВСС и неговата висшестояща функция спрямо много от неговите членове". Те изрично отбелязват, че ВСС не е започнал проверката "Яневагейт" по своя инициатива. Година по-късно ВСС напълно отказа да провери аферата "ЦУМ гейт". Това само показва, че проблемът с ВСС и Цацаров е системен, а и става все по-остър. Пътната карта на Министерството на правосъдието мълчи. Европейските прокурори препоръчват още "засилване на отчетността на главния прокурор пред обществото". Те настояват Цацаров лично да поема отговорност за действията на подчинените му по ключови дела. "Не намираме нищо неправилно по същество в това главният прокурор – който отговаря за прокуратурата – или друг опитен висш служител да се включи пряко в работата по делата". Пътната карта мълчи и по този въпрос. Европейските прокурори препоръчват съдебният инспекторат да се превърне в основен гарант пред обществото за това, че прокуратурата не е безконтролна. Иска се прокуратурата да бъде подлагана на редовни проверки, включително с участието на чуждестранни експерти. Чуждите обвинители смятат, че прокурорските действия трябва да се проверяват и в отговор на обществени петиции. Пътната карта не отразява тези настоявания с едно изключение. Възлага се на съдебния инспекторат да проверява защо някои прокурори са спрели дела за корупция. Това все пак е нещо, но не е ясно как инспекторът би могъл да се бърка във вътрешното убеждение на прокурорите, без промяна в закона. За да се намалят зависимостите в прокуратурата, европейските прокурори предлагат телефонните разговори между висшестоящия прокурор и техните подчинени да се записват. Пътната карта мълчи и по тази тема. Позовавайки се на аферата "Банкя", европейските прокурори настояват за публична отчетност на дейността на главния прокурор във връзка с мерките, предприети по важни разследвания от обществен интерес. И такава мярка не е предвидена за изпълнение. Европейските прокурори настояват България да въведе и т.нар. частно обвинение. Това би била огромна реформа, защото ще отнеме монопола на прокуратурата върху наказателния процес. Частното обвинение е възможността частни лица да повдигат и поддържат обвинения пред наказателен съд. Пътната карта не отразява тези идеи. Бързи услуги за наши хора Какво обаче е предвидено? Светкавично е изпълнена препоръката за прехвърляне на делата за корупция по високите етажи на властта от Софийския градски съд в спецсъдилищата. Мярка, която главният прокурор подкрепя с две ръце. Тя бе предложена още от Екатерина Захариева през септември миналата година. Това е три месеца преди европейските прокурори да предложат на българските власти да се замислят по въпроса. Е, те не мислиха дълго и приеха промените в НПК, където това бе уредено. Изпълнена бе и препоръката главният прокурор да ходи да се отчита на всеки три месеца в парламента. Европейските прокурори обаче поискаха и нещо друго – да се създаде специална парламентарна комисия, която да се занимава с прокуратурата. Това не бе изпълнено и ако се вярва на пътната карта, няма да бъде изпълнено. Чуждите обвинители предлагат пълно отпадане на имунитет срещу наказателно преследване за депутатите. Ако човек чете пътната карта на Цецка Цачева, би останал с впечатление, че никой не е предлагал подобно нещо. Европейските прокурори поискаха прокуратурата да може да се съсредоточи върху работата си върху наказателните дела и да бъде освободена от голяма част от работата в другите сфери на обществените отношения. В пътната карта подобно обещание няма. Вероятно то стои зад идеята на Цецка Цачева да напише нов Наказателен кодекс (НК). Писането на нов НК е идея на всеки един министър на правосъдието в последните поне десет години. Резултатът е, че нов НК няма от 1967 година. Прокурорската колегия на ВСС започна да работи по въпроса за закриване на по-малките прокуратури и създаване на големи окръжни прокурорски центрове. Идеята е да се разбият зависимостите в по-малките населени места. Хубава идея, но тя не само не засяга властта на главния прокурор, а дори я централизира. Европейските прокурори поискаха намаляване на формалността на наказателния процес. Нещо, за което Цацаров настоява, откакто е избран за главен прокурор. Управляващите от ГЕРБ светкавично прокараха поправки в Наказателно-процесуалния кодекс в услуга на държавното обвинение и в ущърб на обвиняемите. От написаното в пътната карта може да се заключи, че предстои още много в този дух. Съвсем в този дух е и идеята да се възстановят разследващите правомощия за служителите на ДАНС. Дали това ще се случи, ще се разбере през октомври, когато работната група трябва да приключи работа. В доклада на европейските прокурори изрично се казва, че техните препоръки биха свършили работа, ако се разглеждат като едно цяло. Те са предупредили българските власти, че няма никакъв смисъл да правят това, което им е изгодно, и да игнорират онова, което не се вписва във властовия им пъзел. Разбира се, българските власти смятат да направят точно обратното.

Румънец плува по река Дунав от извора до устието

http://dnes.dir.bg/news/reka-dunav-rumanetz-26198278

Румънски библиотекар си е поставил за цел да преплува река Дунав от извора до устието й.

Румънски библиотекар плува по река Дунав от извора до устието й

https://www.24chasa.bg/novini/article/6380025

Румънски библиотекар плува по река Дунав от извора до устието йРумънски библиотекар си е поставил за цел да преплува река Дунав от извора до устието й. Днес Аврам Янку е поставил нов рекорд в изпитанието, успявайки да преплува 53 километра за един ден, съобщава агенция Аджерпрес. Библиотекарят от град Петрошан, Западна Румъния, започна авантюрата на 20 юни от планината Шварцвалд и се очаква да доплува до

Управляващата коалиция в Словакия е пред разпад, след като националистите напуснаха кабинета

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/08/07/3020450_upravliavashtata_koaliciia_v_slovakiia_e_pred_razpad/?ref=rss


Управляващата коалиция в Словакия се разпадна, след като Словашката национална партия (SNS), един от по-малките участници в кабинета, изненада партньорите си и се изтегли от него, предаде "Ройтерс". Партията обяви, че иска ново коалиционно споразумение. Премиерът Роберт Фицо определи решението като "абсурдно".<br /><br />Ходът на SNS e не слага автоматично край на коалицията, която е на власт от миналата година, нито непременно означава нови избори. Той обаче...

УЕФА забрани македонските знамена на мача за Суперкупата на Европа

https://offnews.bg//futbol/uefa-zabrani-makedonskite-znamena-na-macha-za-superkupata-na-evropa-662284.html

Македонски знамена няма да могат да се веят на трибуните на стадион "Филип II" в Скопие утре вечер по време на мача за Суперкупата на Европа между победителите в Шампионската лига Реал Мадрид и носителя на трофея в Лига Европа Манчестър Юнайтед.

Решението е на УЕФА и целта е да се предотврати напрежение между феновете, както и използването на двубоя за политическа пропаганда.

Разрешени са единствено клубни флагове с определен размер и националните знамена на Испания и Англия. Двубоят е утре от 21,30 часа и ще се предава в ефира на bTV Action.

Двата тима загряха за сблъсъка с контрола по време на американското си турне, която беше спечелена от Манчестър Юнайтед след дузпи.

Манчестър Юнайтед вече пристигна в Скопие. Новото попълнение Неманя Матич е в състава на носителите на трофея от Лига Европа за миналата кампания, както и другите летни придобивки Виктор Линдельоф и Ромелу Лукаку.

Защитниците Ерик Байи и Фил Джоунс са наказани и мениджърът на "червените дяволи" Жозе Моуриньо няма да може да разчита на тях за предстоящия двубой срещу европейския клубен шампион.

Португалският специалист не може да разчита и на контузените Маркос Рохо, Люк Шоу и Ашли Йънг.

Верижна катастрофа блокира движението по "Цариградско шосе" в София

https://www.24chasa.bg/novini/article/6380086

Верижна катастрофа блокира движението по "Цариградско шосе" в СофияВерижна катастрофа затруднява движението по булевард "Цариградско шосе" преди отбивката за пл. "Авиацията" в посока Орлов мост, съобщи"Фокус". Ударили са се 4 леки автомобила, нанесени са леки материални щети. Заради катастрофата се образува голямо задръстване. На място няма

Бойко Борисов: Безсмислено е да търсим кой е подписал навремето за Калиакра, важно е сега да намерим решение

http://www.moreto.net/novini.php?n=357033

В преговори между различните страни в казуса около „Комплекс Калиакра“ може да се намери решение, което да защити интересите и на данъкоплатците, и на собственици на имоти, попадащи в забранителното решение по „Натура 2000“ на Съда на Европейския съюз.

Българският бизнес забавя плащания по над 3 месеца

http://econ.bg/Новини/Българският-бизнес-забавя-плащания-по-над-3-месеца_l.a_i.746868_at.1.html

Средно 59 дни отнемат разплащанията между фирмите в България през 2017 година, показва проучване на световния лидер в застраховането на търговски...

Не срещаме извънземни, защото са в хибернация и чакат Вселената да се охлади

https://www.24chasa.bg/novini/article/6380087

Не срещаме извънземни, защото са в хибернация и чакат Вселената да се охладиИма милиарди галактики във Вселената, всяка от които с по трилион звезди, което означава, че в космоса има вероятно трилиони обитаеми планети. Но, ако това е така и животът на Земята е способен да оцелява, защо тогава не сме открили сигнали от интелигентни форми на живот? Нови проучвания предполагат,

Венецуелската армия - мощният политически играч, който Чавес изкара от казармите

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/08/07/3020356_venecuelskata_armiia_-_moshtniiat_politicheski_igrach/?ref=rss


Могъщата венецуелска армия, която е основен стълб на управлението на президента социалист Николас Мадуро, играе ключова роля в обхваналата страната политическа криза. Вчера Мадуро заяви, че тя е отблъснала "терористично нападение" срещу военна база във Валенсия западно от Каракас, при което според него двама нападатели били убити, а осем заловени.<br /><br />Боливарските национални въоръжени сили (БНВС) също така играят основна роля в стратегическите икономически сектори...

В Ирак е убит един от предполагаемите организатори на атентатите в Париж и Брюксел

//dariknews.bg/novini/sviat/v-irak-e-ubit-edin-ot-predpolagaemite-organizatori-na-atentatite-v-parizh-i-briuksel-2041304

Един от предполагаемите организатори на терористичните нападения в Париж през 2015 и Брюксел през 2016 г. Тарик Джадаун, известен и като Абу Хамза ал Белжики, е бил убит в Ирак. Това съобщи белгийската телевизия Ер Те Ел - Те Ве И, цитирана от ТАСС.
 
Според електронната медия Белжики

Еманюел Макрон поиска специален статут за първата дама и разгневи французите

http://www.moreto.net/novini.php?n=357029

Френският президент Еманюел Макрон поиска първата дама да има специален статут. Това отприщи недоволство сред французите. Предложението предвижда Бриджит Макрон да използва офис и персонал на издръжка от държавния бюджет. В момента тези привилегии се финансират с парите на Елисейския дворец, а разходите годишно възлизат на 450 000 евро.

Дъждът причини авария в канализационната мрежа в центъра на София

https://www.24chasa.bg/novini/article/6380071

Дъждът причини авария в канализационната мрежа в центъра на София

Екипи на „Софийска вода“ и „Метрополитен“ работят по отстраняване на авария в канализационната мрежа на бул. „Черни връх“ и ул. „Филип Кунев“, съобщиха от пресцентъра на Столична община. Заради интензивният дъжд се е препълнила канализационна шахта при последната точка от изградения първи етап от канализацията в района.

Ердоган заяви, че Германия поощрява терористи

http://dnes.dir.bg/news/Germania-rejep-tiip-erdogan-metezhat-turtzia-26198237

Турският президент обвини Германия в подпомагане на терористи, заради това, че Берлин не предава на Анкара издирвани от турските власти.

Макрон ще иска от Източна Европа правила срещу "социалния дъмпинг"

http://www.investor.bg/evropa/334/a/makron-shte-iska-ot-iztochna-evropa-pravila-sreshtu-socialniia-dymping-244404/

На посещението си в Австрия, Румъния и България по-късно този месец френският президент ще търси защита на френските работници

В Ирак убиха един от организаторите на атентатите в Париж и Брюксел

http://www.cross.bg/dzhadayn-ybit-bryuksel-1551392.html

/КРОСС/ Един от възможните организаторите на атентатите в Париж през 2015 г. и в Брюксел през 2016 г., Тарек Джадаун известен още като Абу Хамза Ал Белджики е убит в Ирак, съобщава ТАСС, цитиран от news.bg. Според информация на телевизионния канал RTL-TVI, един от най-известните белгийски членове на терористична организация "Ислямска държава" е бил убит в битка с иракската армия в Мосул. Белгиецът от марокански произход Тарек Джадаун живял в град Вервие, а през 2014 г. заминава за Сирия, където той се присъединява към ИД. През януари 2015 г. белгийската полиция проверява квартира в града и е посрещната от въоръжена съпротива. В престрелката са убити двама от наемателите, като първоначално е съобщено, че Джадаун е убит в този сблъсък, но след това тази информация не е потвърдена. Тогава полицията съобщи, премахването на белгийската терористична група, но в хода на разследването, последвало след терористичните атаки в Париж и Брюксел, стана ясно, че техните извършители са членове на една и съща организация, както и загиналите във Вервие екстремисти. Името на Тарик Джадаун се появява многократно в хода на тези разследвания, като един от възложителите или кординатор на атаките.  

Гости на царя и царицата преживели кошмар с наша авиокомпания

https://www.24chasa.bg/novini/article/6380048

Гости на царя и царицата преживели кошмар с наша авиокомпанияДраги читатели, През изминалия уикенд (5-6 август 2017 г. ) , в разгара на летния туристически сезон, Техни Величества Царят и Царицата поканиха гости от Испания в дома си в Царска Бистрица, пише в официалния сайт на Симеон Сакскобургготски kingsimeon.bg. Държим да споделим с читателите на сайта и да помолим колегите журналисти да дадат гласност

Индексите на Wall Street се движат разнопосочно*

http://www.investor.bg/sasht/337/a/indeksite-na-wall-street-se-dvijat-raznoposochno-244405/

Американският борсов индекс Dow Jones Industrial Average покори нов рекорд след отварянето на сесията в понеделник, но премина на червена територия

Без ток утре във Варна и областта ще са...

http://www.moreto.net/novini.php?n=357011

Поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, утре - 8 август ще бъде прекъснато електрозахранването в райони във Варна и областта, научи Moreto.net. Ето и пълният списък: - от 09:00 ч.

Археолози, открили родното място на апостол Петър?

http://www.cross.bg/myasto-galileiiskoto-ezero-1551391.html

/КРОСС/ Израелски и американски археолози смятат, че на брега на Галилейското езеро в северната част на Израел са открили родното място на апостол Петър и други двама апостоли, предава Франс прес, цитирани от Дарик. Мордехай Авиам от колежа Кинерет е на мнение, че двете приключили наскоро кампании за разкопки, извършени заедно с негови американски колеги, са позволили да бъде открит обектът на древноримското селище Юлиас. Според историка Йосиф Флавий, то е построено към 30 г. върху руините от риболовното селище Бетсаид на брега на Галилейското езеро. Там според Евангелието, са родени и живели Петър, брат му Андрей и Филип - трима от 12-те апостоли. Археолозите отдавна търсят местонахождението на Юлиас, като имаха предвид главно три различни обекта. "Единият от тези обекти бе идентифициран като сериозен кандидат, но кандидатурата му бе поставена под въпрос вследствие на приключилите миналата седмица разкопки", отбеляза Мордехай Авиам. "Те бяха извършени на няколко километра от там, на неизследван досега обект. Попаднахме на фрагменти от глинени съдове, монети и руини от обществена баня. Това навежда на мисълта, че не става въпрос за малко селище, а за място, което би могло да съответства на Юлиас. Въз основа на откритите находки има голяма вероятност да става дума за Бетсаид", допълни той. Обектът се намира недалеч от мястото, където река Йордан се влива в Галилейското езеро. Нивото на водата в езерото навремето обаче било по-високо.

Майстор-павьор консултира ремонта на бул. "Дондуков"

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/maistor-pavior-konsultira-remonta-na-bul-dondukov-244403/

До средата на септември трябва да завърши първият етап от реконструкцията и да бъде възстановено движението по булеварда

98-ата в света хваната с допинг

https://offnews.bg//tenis/98-ata-v-sveta-hvanata-s-doping-662282.html

98-ата в световната ранглиста италианска тенисистка Сара Ерани беше хваната с допинг. Положителната проба е взета в началото на годината и всички резултати на тенисистката от 16 февруари до 17 юни са анулирани.

Тя трябва да върне и парите от наградни фондове. В организма на спортистката е открито веществото анастрозол, което се използва и при лечението на рак на гърдата.

В близките дни 30-годишната Ерани ще свика пресконференция и ще даде подробности как се е стигнало до скандалната ситуация или ще търси оправдания. Ерани има девет титли на сингъл и 25 на двойки, като със сънародничката си Роберта Винчи е печелила всички турнири от Големия шлем.


“Дейли Мейл” информира, че Ерани е работила с опозорения и низвергнат доктор Гарсия дел Морал, който е главната фигура в аферата около звездата в колоезденето Ланс Армстронг.

През 2012 година Международната федерация по тенис специално инструктира играчите да се разграничат от Дел Морал и да не работят с него в никакъв случай.

Ерани още тогава бе интервюирана от Международната федерация по тенис за връзката си с Дел Морал. Сегашната й положителна допинг проба идва чак пет години по-късно и не може да е сигурно, че “Дейли Мейл” просто не спекулира със случая и двата факта да нямат връзка помежду си.

Отиде си легендата на българската естрада Асен Гаргов

http://www.mediapool.bg/otide-si-legendata-na-balgarskata-estrada-asen-gargov-news267636.html

След дълго боледуване от рак, на 68-годишна възраст в нощта срещу понеделник е починал певецът, музикант и композитор Асен Гаргов, съобщиха негови близки и приятели, цитирани от БТА. Роден е на 24 юли 1949 г. и започва да свири на цигулка в ранна детска възраст, учи китара в една от най-известните музикални школи в Чили. Певческата му кариера стартира в началото на 1970-те години във вокалния квинтет "Студио В", където е поканен за солист от Вили Казасян. Звездния си статут Гаргов постига по време на дуета с друга легенда на българската естрада – Лили Иванова. Двамата работят близо 20 години заедно, от 1975 г. изнасят концерти и записват албуми. Той пише песни за нея и за дуета им. Най-популярната негова песен, изпълнявана от Лили Иванова, е "Детелини“. Друга известна писана от него песен и изпълнена от Лили Иванова е "От любов да умра". Двамата се разделят през 1991 г. и влошават отношенията си. Гаргов й забранява да изпълнява песните му, тъй като не плащала авторски права, а тя забранява гласа си върху песните на двамата. Другата емблематична песен, писана и изпълнена от Асен Гаргов, е своеобразният химн на българската демокрация - "Развод ми дай“, добила популярност след 1989 г.

Отказва се шампион в колоезденето

https://www.24chasa.bg/sport/article/6380039

Отказва се шампион в колоезденето Един от най-популярните колоездачи в света се отказва. На 34 години Алберто Контадор ще прекрати кариерата си след “родната” обиколка на Испания (19 август - 10 септември). “Съобщавам ви за решението ми с радост и без никаква тъга”, каза Контадор. Той има 7 победи в големите обиколки, но две му бяха отнети заради наказание за кленбутерол,

Мълния уби мъж в София

//dariknews.bg/novini/bylgariia/mylniia-ubi-myzh-v-sofiia-2041297

40-годишен работник е починал, след като е бил ударен от мълния на бул. "България" в столицата. Това съобщиха от МВР.
 
Инцидентът е станал около 17:00 ч., когато над града се разрази буря.

Археолози: Открихме родното място на апостол Петър

https://www.24chasa.bg/novini/article/6380028

Археолози: Открихме родното място 
на апостол ПетърИзраелски и американски археолози смятат, че на брега на Галилейското езеро в северната част на Израел са открили родното място на апостол Петър и други двама апостоли, предаде Франс прес, съобщи БТА. Мордехай Авиам от колежа Кинерет е на мнение, че двете приключили наскоро кампании за разкопки, извършени заедно с негови американски колеги,

Изкараха на тезгяха имущество на „Пикадили“ за над 1 млн. лева

http://www.moreto.net/novini.php?n=357018

Имущество за над 1 млн. лева на фалиралата търговска верига "Пикадили" е обявено за публична продан от частен съдебен изпълнител, научи Moreto.net. Публикуваните обяви на сайта на Камарата на частните съдебни изпълнители са общо 14.

Пеевски и прокуратурата в истерия, нападат всички извън мафията

http://frognews.bg/news_139758/Peevski-i-prokuraturata-v-isteriia-napadat-vsichki-izvan-mafiiata/

Тотална война на всички и всичко, което е срещу модела #Кой. Това разпоредили депутатът от ДПС Делян Пеевски и от прокуратурата. Пеевски крещял на прокурори от кръга му и издатели, че трябва да бъдат преседвани и мачкани тези, които реагират положително на задействането на процедура по американския закон „Магнитски”.

Още 10 използвани трамвая ще купи Столичната община

http://www.dnevnik.bg/gradska_sreda/2017/08/07/3020369_oshte_10_izpolzvani_tramvaia_shte_kupi_stolichnata/?ref=rss


Столичната община ще купи 10 използвани в чешката столица Прага трамваи за сумата от близо 400 хил. лева без ДДС. Това се вижда от обявена от общинското дружество "Столичен електротранспорт" обществена поръчка.<br /><br />Според обявлението общинското дружество ще се договори пряко с предприятието за градски транспорт на Прага. Трамваите, които София ще получи от чешкият град - "Татра" Т6А5, са произвеждани между 1991 и 1998 г. В София те ще се използват от...

Два наши екипажа и вертолет от авиационната база помогнаха на Македония за пожарите

https://www.24chasa.bg/novini/article/6380023

Два наши екипажа и вертолет от авиационната база помогнаха на Македония за пожаритеДва български екипажа и вертолет Ми-17 от 24-та авиационна база – Крумово в периода 2 - 6 август 2017 г. оказаха помощ на македонските власти за овладяването на горските пожари, възникнали в община Македонски брод, Република Македония, съобщиха от Министерството на отбраната.  Командири на двата екипажа, в състав от 12 военнослужещи,

Борисов: Ще изпълним решението за европейския съд за Калиакра

http://frognews.bg/news_139757/Borisov-SHTe-izpalnim-reshenieto-za-evropeiskiia-sad-za-Kaliakra/

България ще изпълни решението на Съда на Европейския съюз за Калиакра. Това е станало ясно след разговор по телефона между комисаря по околна среда, морско дело и рибарство Кармену Вела и премиера Бойко Борисов.

Средната работна заплата в Румъния нарасна с 15 процента за година

http://econ.bg/Новини/Средната-работна-заплата-в-Румъния-нарасна-с-15-процента-за-година_l.a_i.746866_at.1.html

Средната нетна заплата в Румъния е нараснала през юни до 2380 леи /1020 лева/, с 14,5 на сто повече спрямо същия месец на предходната година, съобщи...

Спипаха крадец на ток във Варненско

http://www.moreto.net/novini.php?n=357000

Районната прокуратура в Девня разследва мъж, укривал реалното потребление на ток в дома си. Той бил спипан при рутинна проверка от страна на служител на електроразпределително дружество, научи Moreto.net. Случката се развила на 4 август в Суворово.

Борисов обяви, че решението на Брюксел за "Калиакра" ще се изпълни

http://www.dnevnik.bg/zelen/2017/08/07/3020430_borisov_obiavi_che_reshenieto_na_brjuksel_za_kaliakra/?ref=rss


Решението на съда на Европейския съюз по случая "Калиакра" трябва да се изпълни. Това са се разбрали в телефонен разговор министър-председателят Бойко Борисов и комисарят по околна среда, морско дело и рибарство Кармену Велла. За разговора между двамата информира правителствената пресслужба в понеделник.<br /><br />Двете страни са се съгласили още, че българските власти ще определят подходящите мерки и начини, с които да бъде изпълнено решението на Брюксел по казуса,...

Миранда от "Сексът и градът" кандидат за губернатор на Ню Йорк

https://offnews.bg//offtopic/miranda-ot-seksat-i-gradat-kandidat-za-gubernator-na-niu-jork-662277.html

Актрисата Синтия Никсън, която изигра култовата роля на Миранда от "Сексът и градът", най-вероятно ще се кандидатира за губернатор на Ню Йорк, пише CBS.

Освен с кариерата си на актриса, Никсън е известна и с това, че се бори за правата на ЛГБТ обществото, а това и донесе солидна подкрепа от няколко либерални политически партии в САЩ. 

Никсън бе част от предизборния щаб на настоящия кмет на Ню Йорк Бил де Бласио през 2013 г. Преди време се появиха спекулации с евентуалната и политическа кариера, които тя отрече.

"Тя е прогресивен кандидат, който би развълнувал хората", каза Били Истън, активист, свързан със съюза на учителите в Ню Йорк.

През 2012 г. Никсън е ожени за дългогодишната си приятелка Кристин Маринони.

Говорител на ЕС отрече да се готвят квоти за електромобили

http://www.dnevnik.bg/skorost/2017/08/07/3020435_govoritel_na_es_otreche_da_se_gotviat_kvoti_za/?ref=rss


Говорител на европейският съюз обяви днес, че няма планове да се въвежда квоти за електромобили за автомобилостроителния сектор, каквито информации се появиха днес в германския икономически вестник "Ханделсблат", предаде "Ройтерс", цитиран от БТА. "Най-общо казано, комисията търси начини да насърчи използването на енергия и транспорт с ниски нива на отделяне на въглерод, никой от тези начини обаче не включва квоти за електромобили", посочва говорителят, чието име...

Експлозия в двора на къща на косовски полицай

https://www.24chasa.bg/novini/article/6380003

Експлозия в двора на къща на косовски полицай 
В двора на къща на косовски полицай в Зубин поток е било хвърлено експлозивно устройство, като взривът е причинил материални щети, съобщи сръбската телевизия, цитирана от БТА.  Няма ранени в инцидента, повредени са три коли, които били паркирани край къщата. Направен е опит да бъде запален частният автомобил на полицая,

Удрят измамите в онлайн търговията

http://econ.bg/Новини/Удрят-измамите-в-онлайн-търговията_l.a_i.746865_at.1.html

Укриването на данъци при онлайн търговията ще бъде ударено с промени в Закона за пощенските услуги. Това става ясно от Управленската програма на...

Делян Пеевски събира собственост за около 1 милиард под шапката на ”Благоевград-БТ”

http://frognews.bg/news_139756/Delian-Peevski-sabira-sobstvenost-za-okolo-1-miliard-pod-shapkata-na-Blagoevgrad-BT/

Делян Пеевски е започнал процес, с който ще се оформи един от най-големите холдинги в страната, стана ясно от съобщение на фондовата борса.

Прокурорска проверка на заповедта за новата екозона

http://www.mediapool.bg/prokurorska-proverka-na-zapovedta-za-novata-ekozona-news267635.html

Върховната административна прокуратура ще проверява дали е законна заповедта на министъра на околната среда и водите Нено Димов, обявяваща разширяването на защитената територия "Калиакра", но отменена по нареждане на премиера Бойко Борисов след протести срещу налаганите ограничения с бъдещия план за управление на екозоната. В същото време от Брюксел очакват от България да изпълни решението на Съда на Евросъюза и да намери най-подходящите мерки за опазване на местообитанията на дивите животни в района на нос Калиакра. ВАП се е сезирала по публикации в медиите и е поискала от екоминистерството копия от административната преписка по издаване на посочената заповед и от документацията за защитена зона "Комплекс Калиакра", включително и относно начина на създаването на картен материал и координатен регистър на границата на защитената зона, съобщиха от прокуратурата в понеделник. Задействането на прокуратурата идва след призив на сдружението "Да спасим Крайморска Добруджа", инициатор на протестите срещу екозоната, което по-рано през деня обяви също така, че отказва да се включи в насрочената за вторник дискусия в търсене на решение на проблема. От държавното обвинение посочват, че след като се запознаят с документите ще решат какво да предприемат по случая с "въведената забрана за разораване, залесяване и създаване на трайни насаждения на територията, плодови и зеленчукови култури, зърнено-бобови култури, листно-стъблени зеленчукови култури, кореноплодни зеленчукови култури, луковично-зеленчукови култури, маслодайни култури, влакнодайни култури, етерично-маслени култури, едногодишни или многогодишни фуражни култури на територията на защитена зона "Комплекс Калиакра" до обявяването ѝ за защитена зона, но за не повече от 2 години. Междувременно от правителствената пресслужба съобщиха, че премиерът Бойко Борисов е обсъдил казуса със защитената територия с еврокомисаря по околната среда Кармену Вела. Двамата се обединили около позицията, че решението на Съда на Европейския съюз трябва да се изпълни като българските власти трябва да идентифицират подходящите мерки и начини, с които това да стане. По време на разговора е било подчертано, че европейското законодателство относно екомрежата НАТУРА 2000 не забранява икономически дейности, включително земеделие, и ще се търсят варианти как решението на Евросъда да бъде приложено, така че да не бъдат ощетени засегнатите от него хора в района на крайморска Добруджа. Кармену Вела приветствал усилията на премиера да събере всички заинтересовани страни по случая в търсене на решение. Той бил поканен от Борисов на посещение в България да се запознае на място с мерките, които са взети за опазване на защитените територии.

Прокуратурата ще проверява заповедта за новата екозона

http://www.mediapool.bg/prokuraturata-shte-proveryava-zapovedta-za-novata-ekozona-news267635.html

Върховната административна прокуратура ще проверява дали е законна заповедта на министъра на околната среда и водите Нено Димов, обявяваща разширяването на защитената територия "Калиакра", но отменена по нареждане на премиера Бойко Борисов след протести срещу налаганите ограничения с бъдещия план за управление на екозоната. ВАП се е сезирала по публикации в медиите и е поискала от екоминистерството копия от административната преписка по издаване на посочената заповед и от документацията за защитена зона "Комплекс Калиакра", включително и относно начина на създаването на картен материал и координатен регистър на границата на защитената зона, съобщиха от прокуратурата в понеделник. Задействането но прокуратурата идва след призив на сдружението " Да спасим Крайморска Добруджа", инициатор на протестите срещу екозоната, което по-рано през деня обяви също така, че отказва да се включи в насрочената за вторник дискусия в търсене на решение на проблема. От държавното обвинение посочват, че след като се запознаят с документите ще решат какво да предприемат по случая с "въведената забрана за разораване, залесяване и създаване на трайни насаждения на територията, плодови и зеленчукови култури, зърнено-бобови култури, листно-стъблени зеленчукови култури, кореноплодни зеленчукови култури, луковично-зеленчукови култури, маслодайни култури, влакнодайни култури, етерично-маслени култури, едногодишни или многогодишни фуражни култури на територията на защитена зона "Комплекс Калиакра" до обявяването ѝ за защитена зона, но за не повече от 2 години.

Пак катастрофа край морето, този път тапа за Слънчев бряг

https://www.24chasa.bg/novini/article/6379997

Пак катастрофа край морето, този път тапа за Слънчев брягНова катастрофа затапи движението по морето, този път по пътя Бургас-Слънчев бряг. Само час след кошмара по пътя Созопол-Бургас заради верижна катастрофа, в района между Поморие и Ахелой се блъснаха лек автомобил "Фолксваген Голф" и бус. От инцидента няма пострадали хора, но се образуваха километрични опашки по пътя.

Обиколката на България минава през Плевен

https://offnews.bg//koloezdene/obikolkata-na-balgaria-minava-prez-pleven-662280.html

66-тата международна колоездачна обиколка на България тази година ще премине през Плевен. Събитието ще бъде част от проявите, посветени на 140-годишнината от Плевенската епопея, съобщи кметът на града Георг Спартански.

Той е получил уверение за това при срещата си с председателя на Българския колоездачен съюз Евгени Димитров.

Съдействие, за да се осъществи голямото спортно събитие, Спартански има и от бившия плевенски кмет Румен Петков - член на инициативния комитет за честване 140-годишнината от Плевенската епопея.

Спартански поясни, че председателят на Българския колоездачен съюз е гарантирал, че Плевен ще бъде включен в маршрута на обиколката и участниците, които се очаква да бъдат около 180, ще спрат в историческия град на 4 септември. Етапът ще бъде от Троян през Плевен за Свищов.

Велосипедистите ще получат награди в Плевен, обяд и ще имат възможност за кратка почивка в два от централните хотели на Плевен - "Ростов" и "Балкан", допълни Спартански.

Гости на Сакскобургготски възмутени от ”България еър”

http://dnes.dir.bg/news/simeon-saxkoburggotski-bulgaria-er-26198093

История за поредно проблемно пътуване с националния превозвач "България Еър" беше публикувана на сайта на Симеон Сакскобургготски.

Макрон ще говори с Борисов за евтината работна ръка, идваща от Източна Европа

https://www.24chasa.bg/novini/article/6379988

Макрон ще говори с Борисов за евтината работна ръка, идваща от Източна ЕвропаФренският президент Еманюел Макрон ще настоява при посещението си в Австрия, Румъния и България по-късно този месец за правила, които по-добре да защитават френските работници от нечестната, според тях, трудова конкуренция от Източна Европа, съобщи днес официален представител, цитиран от Ройтерс. Макрон се ангажира да вземе мерки срещу "социалния

Роман Абрамович се развежда

https://offnews.bg//izvan-terena/roman-abramovich-se-razvezhda-662279.html

Руският милиардер и собственик на "Челси" Роман Абрамович и жена му Дария Жукова обявиха, че се развеждат. 

"След 10 години съвместен живот взехме нелекото решение да се разделим, но оставаме близки приятели, родители на две прекрасни деца и партньори в проекти, които започнахме и развивахме заедно", се казва в съвместно съобщение на двойката, съобщи руската служба на Би Би Си. 

В изявлението се казва още, че Абрамович и Жукова имат намерение заедно да възпитават децата си - 7-годишния Аарон Александър и 4-годишната Лея, и да продължават работа в качеството си на съоснователи на Музея на съвременното изкуство "Гараж" в Москва и културния център на остров Нова Холандия в Санкт Петербург. 

Роман Абрамович се запознава с дъщерята на руския петролен магнат Александър Жуков през 2005 г., когато Дария е на 23 години. По това време Абрамович е женен за Ирина Маландина, с която се развежда две години по-късно. 

По данни на Forbes след развода Маландина получила 300 млн. долара, замък във Франция, два апартамента в Лондон, имот в графство Западен Съсекс и възможността да използва частните самолет и яхта на Абрамович. 

Съществуват спекулации за това дали Абрамович и Жукова са сключили брак, или не. Според Times двамата са се венчали тайно през 2009 г. 

Според Forbes състоянието на 50-годишния Роман Абрамович се оценява на 9,2 млрд. долара. Той заема 139-о място в класацията на изданието за най-богатите хора на планетата и 12-о в класацията за най-богатите руснаци. 

Тръмп нахока сенатор: Фалшив виетнамски измамник

http://dnes.dir.bg/news/senator-donald-tramp-sasht-izbori-2016-26197998

Президентът на САЩ Доналд Тръмп нахока в Туитър сенатора демократ Ричард Блументал, като го нарече "фалшив виетнамски измамник".

България и Македония може да имат обща лотария

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/08/07/3020428_bulgariia_i_makedoniia_moje_da_imat_obshta_lotariia/?ref=rss


Инициативата за обща българо-македонска лотария ще привлече инвеститори. Договорът за сътрудничество окуражава бизнеса в двете страни, каза за "Дойче веле" председателят на Македонско-българската стопанска камара.<br /><br />Подобряване на търговския обмен, увеличен обем на инвестициите - Договорът за добросъседство, сътрудничество и приятелство между Македония и България даде импулс и на бизнесмените в двете страни. Документът, подписан от двамата премиери Зоран Заев и...

Македонските знамена бяха забранени за Суперкупата на Европа

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/08/07/3020304_makedonskite_znamena_biaha_zabraneni_za_superkupata_na/?ref=rss


Двубоят за Суперкупата на Европа между "Реал" (Мадрид) и "Манчестър юнайтед" в Скопие ще премине без македонски знамена по трибуните, съобщи skopjeinfo.mk. Европейската футболна асоциация (УЕФА) е разрешила да бъдат използвани само знамената на двата отбора и на страните, които представляват - Испания и Англия.<br /><br />Мачът между победителя в Шампионската лига и носителя на Лига Европа ще се играе на националния стадион "Филип II" в Скопие във...

Прокуратурата проверява МОСВ заради защитена зона “Комплекс Калиакра“

http://www.moreto.net/novini.php?n=357028

Върховна административна прокуратура (ВАП) образува преписка по публикации в средствата за масово осведомяване и предприе проверка за законност във връзка с издаване на заповед на министъра на околната среда и водите, с която е въведена и забрана за разораване, залесяване и създаване на трайни насаждения на територията, плодови и зеленчукови култури, зърнено-бобови култури, листно-стъблени зеленчукови култури, кореноплодни зеленчукови култури, луковично-зеленчукови култури, маслодайни култури, влакнодайни култури, етеричномаслени култури, едногодишни или многогодишни фуражни култури на територията на защитена зона „Комплекс Калиакра“ до обявяването ѝ за защитена зона, но за не повече от 2 години.

Арестуваха доброволец пожарникар, палил пожари умишлено

http://www.cross.bg/pozhar-pozhari-italiya-1551390.html

/КРОСС/ Властите в Италия са арестували доброволец пожарникар, който започвал пожар нарочно, за да получава финансово възнаграждение, предава news.bg. Полицията в Сицилия е започнала разследване срещу 15 души по подозрения, че са докладвали за несъществуващи пожари, за да могат да получат премия за това. Заподозрените се намирали в град Рагуса. В Италия възнаграждението за това, че човек спомага за погасяването на пожар е по 10 евро на час. Припомняме, още от началото на месец юли в южните части на Италия има сериозни пожари. При огнената стихия починаха няколко човека. Разследването срещу италианците започнало след като властите заподозрели, че групата подава и отговаря на фалшиви сигнали. Доброволческата група се отзовала на 120 сигнала за пожари, а за същия период от време другите групи от доброволци се отзовавали на 40 сигнала. След действията на полицията срещу почти всички лица от групата от доброволци е било повдигнато обвинение. Повечето са с марка "домашен арест". Само водача на групата е бил сметнат за прекалено опасен, защото той продължавал да предизвиква умишлено пожар, след като другите погасявали бедствието. Групата работила в съучастие. Водачът на доброволците напускал базата с личния си автомобил, запалвал пожар или подавал фалшив сигнал и отново се връщал при колегите си, където чакали да бъдат повикани за справянето със ситуацията

Румяна Ченалова пред Фрог: Целта е делото срещу мен да се гледа пред Специализирания съд

http://frognews.bg/news_139755/Rumiana-CHenalova-pred-Frog-TSelta-e-deloto-sreshtu-men-da-se-gleda-pred-Spetsializiraniia-sad/

Абсурдно е делото срещу мен да бъде връщано с аргумент, че обвинителният акт е неясен, с което е нарушено правото ми да знам в какво съм обвинена. В крайна сметка, дали на мен ми е ясен обвинителният акт или не, би се разбрало в първото по делото заседание, когато бих направила подобни възражения.

Новият български сериал по NOVA

https://www.vesti.bg/lyubopitno/noviiat-bylgarski-serial-po-nova-6072385

Продуцент на поредицата е екипът на Dream Team Films, а в главните роли са актьорите Владимир Карамазов и Теодора Духовникова

Силна буря удари София, отстраняват паднали клони

http://dnes.dir.bg/news/sofia-dazhd-burja-kloni-potopat-26198031

Три аварийно-спасителни екипи отстраняват паднали клони и почистват шахти в районите "Витоша" и "Горна баня" след силния дъжд с градушка.

Почина големият музикант Асен Гаргов

http://www.moreto.net/novini.php?n=357021

На 68-годишна възраст, след боледуване от рак, почина големият български музикант и композитор Асен Гаргов. Новината беше потвърдена за NOVA. Легендарният певец беше дългогодишен дуетен партньор на Лили Иванова, припомня БГНЕС. Гаргов е роден е на 24 юли 1949 г.

Облекчават процедурата за откриване на нови аптеки

http://econ.bg/Новини/Облекчават-процедурата-за-откриване-на-нови-аптеки_l.a_i.746864_at.1.html

Промени в наредба облекчават процедурите за получаване на разрешение за търговия на дребно с лекарства и за отваряне на аптека към болница. Те са...

Поискаха арест за турчин за пренасяне на прекурсори през границата

https://www.24chasa.bg/novini/article/6379991

Поискаха арест за турчин за пренасяне на прекурсори през границатаОкръжна прокуратура-Хасково внесе искане в съда за определяне на мярка за неотклонение "задържане под стража" спрямо 42-годишен турски гражданин за незаконно пренасяне през границата на страната на прекурсори, съобщават от прокуратурата. На 3 август 2017 г., около 19 часа, на ГКПП-Капитан Андреево, на трасе "Входящи автомобили",

НАП казва колко данъци дължим по телефона

http://www.mediapool.bg/nap-kazva-kolko-danatsi-dalzhim-po-telefona-news267634.html

НАП ще може да предоставя данъчно-осигурителна информация на клиентите си, които притежават персонален идентификационен код (ПИК) и по телефона чрез колцентъра си, съобщиха от агенцията. На практика това означава, че гражданите и фирмите с ПИК ще могат да получават информация за дължимите данъци и осигуровки по още един начин, не само онлайн - с ПИК или електронен подпис и в офисите на агенцията, но и по телефона, след като се идентифицират със своя ПИК. Досега нямаше такава възможност, но последните промени в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс дадоха възможност на НАП да предложи новата услуга. Очаква се агенцията да въведе проверката за данъци и осигуровки по телефона в близките месеци. Разпоредбите на данъчния кодекс дават 6-месечна отсрочка на данъчните, за да въведат промяната. От създаването си през 2008 г. досега колцентърът на НАП е получил близо 3 милиона запитвания. Чрез телефона за информация на агенцията 0700 18 700 са обслужени 2 200 000 запитвания, а служителите на информационния център са отговорили на над 164 400 въпроса, постъпили на електронния му адрес – infocenter@nra.bg. Автоматизираните справки и информация са ползвани над 680 000 пъти. Статистиката на информационния център сочи още, че пропуснатите обаждания в работно време са под 5%, а доволните от получената информация от служителите на НАП са над 90%. Средната продължителност на телефонните разговори е 4 минути. На телефона на информационния център на НАП 0700 18 700 гражданите и представителите на фирмите могат да получат съвет за декларирането и плащане на данъци и осигурителни вноски. Освен това могат да ползват и автоматичните услуги, които не изискват разговор с оператор и са достъпни 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата: проверка на здравен статус, справка за регистрация по ДДС и др. Телефонното обаждане към 0700 18 700 е на цената на градски разговор от цялата страна за абонатите на стационарни телефони. Обажданията от мобилни телефони се заплащат по стандартната тарифа на съответния мобилен оператор. Колцентърът на НАП приема също и сигнали за неиздаване на касови бележки и други данъчни и осигурителни нарушения.

Талант на "Берое" ще играе в серия "Д"

https://www.24chasa.bg/sport/article/6379539

Талант на "Берое" ще играе в серия "Д"Юношата на "Берое" Станислав Белчев от новия сезон ще играе за италианския "Сан Николо", който се подвизава в серия "Д". 19-годишният играч е част от школата на "Берое" от четири години. През миналия сезон Белчев игра под ръководството на Иван Гаджев в Елитната група до 19 години. Станислав Белчев е роден през 1998 година в Плевен.

Тръмп атакува в туитър сенатор, настоял руското разследване да продължи

https://www.24chasa.bg/novini/article/6379973

Тръмп атакува в туитър сенатор, настоял руското разследване да продължиПрезидентът на САЩ Доналд Тръмп атакува в социалната мрежа "Туитър" сенатора демократ Ричард Блументал, като го нарече "фалшив виетнамски измамник", предаде Асошиейтед прес. Президентът изля гнева си малко след като законодателят заяви, че разследването за руска намеса в американските избори и за сговора с Русия на хора от обкръжението на Тръмп

Нова Броудкастинг груп с платформа за фейк нюз

https://www.vesti.bg/bulgaria/medii/nova-broudkasting-grup-s-platforma-za-fejk-niuz-6072384

Екипът на Новините на NOVA ще поддържа специалната онлайн секция на Nova.bg за проверка на произхода на новините

Германия ще връща мигранти на Гърция

http://www.cross.bg/gurtziya-germaniya-ybezhishte-1551389.html

/КРОСС/ Германия смята да връща мигрантите, търсещите убежище обратно в Гърция, въпреки че центровете за бежанци там са пренаселени и има огромно изоставане в обработката на документи, съобщава Ройтерс. Германия е спряла подобни действия по решение на Конституционния съд от 2011 г., но може да върне мигрантите в рамките на Дъблинската конвенция на ЕС. Съгласно тази конвенция заявлението за убежище трябва да бъде обработено в страната, в която мигрантът първо е влязъл в ЕС. Гръцки министър и германски официални лица съобщиха за промяната в тази политиката пред ARD TV. Гръцкият министър на миграцията Йоанис Музалас заяви, че Гърция се е съгласила да прибере обратно някои търсещи убежище, като жест на добра воля, тъй като е имало "натиск" от страна на някои страни от ЕС да го направят. Германското министерство на вътрешните работи коментира, че до края на юли е поискано от Гърция да вземе обратно 392 лица, търсещи убежище. Според доклада трансферите до Гърция ще засегнат само мигрантите, пристигнали в Германия от средата на март 2017 г.  

Община Варна чака над 370 бона от глоби за паркиране

http://www.moreto.net/novini.php?n=357024

Фишове на стойност 373 790 лева са издали от Общинска полиция във Варна за неправилно паркиране по улици, тротоари и в Приморския парк. Сумата е натрупана от началото на годината до края на юли, съобщиха за Moreto.net от пресцентъра на кметската администрация.

Северна Корея заплаши да даде "суров урок" на САЩ

https://offnews.bg//sviat/severna-koreia-zaplashi-da-dade-surov-urok-na-sasht-662275.html

Северна Корея заплаши да даде "суров урок" на САЩ, ако Вашингтон предприеме военни действия срещу нея. 

Пхенян посочи, че ще използва стратегически ядрени сили и подчерта, че няма да преговаря по ядрената или ракетната си програма. 

Това стана ясно от изявление на севернокорейския външен министър И Йон-хо, разпространено сред журналистите на форума на АСЕАН в Манила, съобщиха Ройтерс и БТА. 

В изявлението си министърът определя санкциите на ООН срещу Северна Корея след новите тестове на междуконтинентална балистична ракета като изфабрикувани. Според Пхенян санкциите показват, че ООН злоупотребява с властта си, а тези ракети са легитимно средство за самоотбрана. 

Според Северна Корея тестовете през юли са доказали, че цялата територия на САЩ е в техния обхват. 

"При никакви обстоятелства няма да слагаме ядрените бомби и балистичните ракети на масата за преговори", заяви И Йон-хо и обвини САЩ, че са предизвикали ситуация, в която Пхенян е принуден да се отбранява.

"Заради произвола на САЩ положението на Корейския полуостров се изостря все повече, а опасността от конфликт постоянно расте", каза той.

Американският посланик: Тръмп знае за казуса с Цветан Василев

//dariknews.bg/novini/bylgariia/amerikanskiiat-poslanik-trymp-znae-za-kazusa-s-cvetan-vasilev-2041299

Американският президент Доналд Тръмп е бил информиран по казуса с ексбанкера Цветан Василев и искането му да получи защита по закона Магнитски”. Това каза в интервю за

Бойко Борисов обсъди случая „Калиакра” с комисар Кармену Вела

http://www.moreto.net/novini.php?n=357025

Министър-председателят Бойко Борисов проведе телефонен разговор с комисаря по околна среда, морско дело и рибарство Кармену Вела. Двамата обсъдиха възникналия казус „Калиакра”. Премиерът Борисов запозна комисар Вела с развитието на ситуацията в България след издаването на заповедта на министър Нено Димов.

Набират предложения за младежки доброволчески инициативи във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=357026

Дирекция „Образование и младежки дейности“ към Община Варна стартира процедура за набиране на предложения за младежки доброволчески инициативи по програма „Варна – Европейска младежка столица 2017“. Крайният срок за кандидатстване е 21-ви август в деловодството на Община Варна.

Китай пусна в действие гигантски радиотелескоп

http://www.cross.bg/apertyra-provintziya-fast-1551388.html

/КРОСС/ Китай изпълнява амбициозна космическа програма, в рамките на която изгражда и огромни телескопи. Миналата седмица в провинция Гуйеджоу заработи ново съоръжение, в което са вложени стотици милиони долари, съобщава technews.bg. С помощта на гигантския радиотелескоп FAST (сферичен телескоп с апертура петстотин метра) китайските учени ще изследват пулсари и черни дупки, ще търсят екзопланети и признаци на извънземен живот. Изграждането на телескопа в югозападната китайска провинция Гуейджоу е отнело пет години, а инвестицията възлиза на 180 милиона долара. Учените се надяват с помощта на FAST да получат по-точни данни за координатите на интересуващите ги космически обекти. Площта на телескопа се равнява на 30 футболни игрища. Това е най-големият подобен обект в света със запълнена апертура (диаметър на входния отвор на телескопа), отбелязва ArsTechica.  

"Биволъ": Строежи на олигарси и ексдепутат от ГЕРБ засегнати от забраните на Калиакра

http://www.mediapool.bg/bivola-stroezhi-na-oligarsi-i-eksdeputat-ot-gerb-zasegnati-ot-zabranite-na-kaliakra-news267633.html

Забраната за строежи в района на нос Калиакра, наложена от екоминистерството и отменена по заповед на премиера Бойко Борисов, засяга най-лошо фирми, свързани с изгонения от ГЕРБ и парламента заради Суджукгейт депутат Живко Мартинов – Суджука от ГЕРБ, с червени олигарси и офшорки, близки до "Химимпорт", сочи проучване на сайта "Биволъ" за собствеността на имотите, попадащи в разширената защитената зона. Анализ на координатите на засегнатите от ограниченията имоти, записани в отменената заповед на екоминистъра Нено Димов, показва, че макар и малка част от засегнатите територии да са частна собственост, става въпрос за най-апетитните крайбрежни зони, които вече са урегулиране за строежи и са притежавани от неслучайни хора. Един от тях е ексдепутатът на ГЕРБ Живко Мартинов, който до 2014 г. е бил съсобственик на фирмата "Калиакра Инвест", държаща най-атрактивни терени до самия резерват "Калиакра". В момента съсобственици на фирмата са неговият брат Николай Мартинов и парламентарният му съветник Валентин Иванов. Те притежават общо 300 декара, от които 280 декара са предназначени за застрояване. Това са и най-големите урегулирани терени в защитената зона, съответно най-засегнати като материален интерес от забраната за строеж. Друг апетитен терен близо до брега е собственост на фирмата "Фамилия" ЕООД. Тя в момента е собственост на руската фирма "Адамант Турс", която е свързана с варненската група "Химимпорт" чрез предишния си собственик - небезизвестната фирма "Алея Първа", директна собственост на варненската група. През 2014 г. тя продава фирмата и терена в Калиакра за 1.8 милиона лева. Собствеността на "Адамант Турс" се проследява до кипърската офшорка "Ноутпат Компани Лимитед", но управителят й Андрей Омилаев е представител на фирмата "Бългериън Авиейшън Груп", използвана от "Химимпорт" за инвестиция в Казан. Най-големият частен терен в защитената зона около Калиакра е над плажа Болата, където миналата година избухна голям пожар, допълва "Биволъ". Проучване на изданието показало, че него собственик е фирмата "Милениум Енд Ко" ЕООД. Тя го е закупила от "Интерсел България" ЕООД през 2014 г., а през август 2016 го е ипотекирала заедно с други имоти в БАКБ срещу кредит от 8 милиона лева. Няколко дни по-късно пламва и пожарът. "Милениум Енд Ко" и „Интерсел" имат общ собственик. Това е люксембургската "Гoлф Енд Лейжър Ентърпрайсис Интернешънъл Ес Ей". Нейната собственост тъне в няколко други офшорки, според проверка на изданието във фирмения регистър на Люксембург. Като краен държател на акциите се появява люксембургски адвокат, който очевидно е прокси на истинските собственици. "Интерсел" притежава няколко фирми, свързани с лозарство - "Лозови градини" ЕООД, "Крайморски градини" ЕООД, "Лозя Калиакра" ЕООД и др. Всички те са били управлявани от Александър Драмалийски, който е бил и управител на голф комплекса на Красимир Гергов "Трейшън Клифс Голф енд Спа Резорт". До април 2008 съуправител на фирмата заедно с Драмалийски е и самият Гергов. Към момента този терен не е урегулиран за строеж, но има опити да бъде засаден с лозя, които бяха спрени от РИОСВ – Варна. Лозарската нишка води към Бисер Христов, съсобственик на луксозния комплекс "Магнолия", където се настани Сергей Станишев след като напусна премиерския пост през 2009 г. Бисер Христов е също така и бизнес съдружник със сина на Огнян Дойнов – Росен. Двамата са били управители на "Бояна Парк София". Сега там управител е Александър Драмалийски. Тези финансови интереси обясняват и инициираните протести срещу обявяването на защитената зона "Комплекс Калиакра", в които се включиха роми с предварително подготвени отпечатани плакати, предвождани от Националната асоциация "Българско Черноморие" на Димитър Канариев, смята "Биволъ". Прегледът на имотите, попадащи в защитената зона, ясно показва, че големите терени във вътрешността са общинска или държавна собственост, като сред тях има и малки частни ниви с площ от 1 до 10 декара. На тези терени не може да се строи. Едва ли би било проблем за държавата да обезщети малките частни собственици с други терени извън защитените територии. Истинският проблем за властта са големите акули, инвестирали в имоти по брега. Те от една страна са свързани с управляващите, а и вече са се подготвили да строят, като се се погрижили да сменят статута на земята, но сега са възпрепятствани. Сайтът обяви, че проучва и останалите терени в близост до Балчик, Каварна и на север от Калиакра, където също очаквам интересни разкрития.

Яйчният скандал в Западна Европа се разраства

http://dnes.dir.bg/news/belgia-evropeyski-parlament-jaytza-zaraza-26197950

Скандалът със заразените с фипронил яйца в Западна Европа продължава да набира скорост.

Румяна Ченалова: ЕС да стартира процедура срещу България, както го направи срещу Полша

http://frognews.bg/news_139754/Rumiana-CHenalova-ES-da-startira-protsedura-sreshtu-Balgariia-kakto-go-napravi-sreshtu-Polsha/

Едва ли е случаен факта, че след приемането на промените в НПК изведнъж се реши, че делото срещу мен трябва да бъде върнато на прокуратурата. Целта е то да бъде изпратено в Специализирания съд и да се гледа по новите промени в законодателството. Това заяви Румяна Ченалова пред Фрогнюз. Ето какво още сподели тя:

Тенисистката Сара Ерани получи 2 месеца наказание за допинг (обновена)

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/08/07/3020411_tenisistkata_sara_erani_poluchi_2_meseca_nakazanie_za/?ref=rss


Бившата финалистка от "Ролан Гарос" Сара Ерани е уличена в употреба на допинг, обяви Международната федерация по тенис (ITF). 30-годишната състезателка, която заема 98-ото място в световната ранглиста, е дала положителна проба за летрозол. Тя ще изтърпи наказание от два месеца.<br /><br />Първоначално медиите в Италия съобщиха, че Ерани е хваната с анастрозол. Двете вещества са ароматазни инхибитори, които най-често се използват при лечение на рак на гърдата. Те обаче...

Балканите искат Хърватия да отмени дискриминационни мита

https://www.actualno.com/balkani/balkanite-iskat-hyrvatija-da-otmeni-diskriminacionni-mita-news_626442.html

Министри на търговията и икономиката на Босна и Херцеговина (БиХ), Черна гора, Македония и Сърбия призоваха Хърватия да отмети приетите от нея дискриминационни търговски мита спрямо трети страни. Наскоро Загреб разшири списъка на аграрната продукция от страни извън ЕС,

Италианската тенисистка Сара Ерани е хваната с допинг

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/08/07/3020411_italianskata_tenisistka_sara_erani_e_hvanata_s_doping/?ref=rss


Бившата финалистка от "Ролан Гарос" Сара Ерани е уличена в употреба на допинг, съобщават медиите в Италия. 30-годишната тенисистка, която заема 98-ото място в световната ранглиста, е дала положителна проба за анастрозол.<br /><br />Веществото най-често се използва при лечение на рак на гърдата. То обаче присъства в забранения списък, тъй като служи като маскиращ агент при употребата на анаболни стероиди и драстично намалява страничните ефекти, свързани с повишените нива на...

Шарапова отново ще участва с "уайлд кард", този път в Пекин

https://offnews.bg//tenis/sharapova-otnovo-shte-uchastva-s-uajld-kard-tozi-pat-v-pekin-662276.html

Бившата номер 1 в света Мария Шарапова получи поредната си "уайлд кард", като този път става въпрос за турнира в Пекин от най-силната категория на WTA - Premier Mandatory.

Събитието ще се проведе в китайската столица от 30 септември до 8 октомври, като рускинята го спечели през 2014 година. От пресслужбата на турнира пък съобщиха, че нямат търпение да посрещнат на живо бившата половинка на Григор Димитров.

Рускинята се завърна на корта през април след изтърпяно наказание за употреба на мелдоний. Тя изигра девет мача, от които спечели шест, но в САЩ се контузи и последно отказа да участва на силния турнир в Торонто.

Шарапова получава масово специалните покани, защото продължава да няма достатъчно точки за директно участие в силните турнири. До момента само турнирът от Големия шлем "Ролан Гарос" прави изключение.

Двубоите в китайската столица се играят на открит корт с твърда настилка в "Тенис Център Пекин".

Кит се блъсна в кораб и рани част от пътниците му

https://www.24chasa.bg/novini/article/6379932

Кит се блъсна в кораб и рани част от пътниците муМъж загубил съзнание, а други трима души получили фрактури, след като кит се блъснал в кораб за спортен риболов в морето, близо до австралийския бряг, предаде "Франс прес", цитирано от БТА. Корабът, дълъг 9 метра, се връщал с 8 пътници на борда си в пристанище на островите Уитсъндейс, когато гърбат кит го блъснал отдолу и го повдигнал във въздуха.

Когато ВАЗ, ГАЗ и ЗАЗ бяха властелините на пътя

http://frognews.bg/news_139753/Kogato-VAZ-GAZ-i-ZAZ-biaha-vlastelinite-na-patia/

Те бяха мечта за мнозина през социализма, за тях се чакаше ред или се пускаха връзки. Не бяха най-добрите, но други нямаше. И днес мнозина си спомнят с умиление за тях - колите съветско производство, пише ”Дойче веле”.

Борисов организира среща по казуса „Калиакра”

https://www.24chasa.bg/novini/article/6379968

Борисов организира среща по казуса „Калиакра”Министър-председателят Бойко Борисов организира утре, 8 август, в 11 ч. среща на всички заинтересовани страни – кметове, собственици на имоти, представители на природозащитни организации, на научната общност, на браншови организации и експерти от МОСВ, за да се потърси баланс по проекта за интегрирания план на защитените зони в района на Калиакра.

Депутатите с близо 100 млн. лева дългове

https://offnews.bg//politika/deputatite-s-blizo-100-mln-leva-dalgove-662272.html

Депутатите от 44-то Народно събрание дължат близо 100 млн. лева на банки и лизингови компании. Сумата изчислиха от "Отворен парламент" на база декларациите, които народните представители са длъжни да подадат в Сметната палата.

Точната сума е 99 745 592 лв., макар че вероятно тя е непълна - не всички са подали декларациите си. Това са направили 228 от 240-те. В общия дълг най-много натежава Веселин Марешки. Варненският бизнесмен дължи солидарно със съпругата си 90 355 122.

Задълженията на заместник-председателя на Народното събрание и Светлана Александровна Марешка са обслужвани по 48 кредита. Тя е титуляр по по-голямата част от тях и съдлъжник по останалата. Самият Веселин Марешки е декларирал наличието на една кредитна карта с лимит от 10 хил.лв. От посочените задължения, 22 са към банки, а останалите – към различни физически и юридически лица, които не са разписани конкретно.

Освен точната обща сума остава неясно още нещо - колко от тези пари са дължими към фалираната КТБ и колко - към действащи банки. Иначе длъжниците на КТБ са около 200 фирми и 100 физически лица, а общият им дълг е за над 6 милиарда лева.

Според декларациите 110 депутати дължат над 5 000 лв. Част от тях не са посочили конкретния кредитор, а само дали е юридическо или физическо лице.

След абсолютния рекордьор по дългове Марешки се нарежда Борис Кърчев (ГЕРБ) с 418 409 лева. Дилян Димитров от ГЕРБ е трети с 367 800 лева. Иван Иванов от БСП дължи 324 426 лева, а Джейхан Ибрямов има да връща 303 000. При депутатките с най-солиден дълг е Полина Христова от Воля - 295 500 лв., следвана от Нели Петрова (ГЕРБ) с 284 000 лева и Боряна Георгиева от Воля - 251 273 лева.

Ако обобщим данните по партии, първа е Воля с 91 346 302 лева. На второ място е ГЕРБ с 4 212 621, а след нея е БСП - 2 671 541. ДПС са трети с 1 059 753 лева, а последни - Обединени патриоти (455 374 лв.).

Жегата не спря спортните състезания в лятната детска акамедия в Елена

https://www.24chasa.bg/region/article/6379909

Жегата не спря спортните състезания
в лятната детска акамедия в ЕленаСпортните игри са част от дейността на първата лятна детска академия в община Елена, която бе открита официално на 10 юли. В нея са включени близо 100 деца от селата Майско, Каменари, Константин и Беброво. Подрастващите осмислят заедно и с помощта на полицаи и огнеборци свободното си време не само с игри и развлечения,

Русия ще бяга от долара заради санкциите

http://dnes.dir.bg/news/sanktzii-USA-dolar-rusia-putin-26197880

Русия ще ускори работата по намаляване на зависимостта от американските системи за разплащане и от долара в отговор на американските санкции.

Борисов: Ще изпълним решението на съда за ”Калиакра”

http://dnes.dir.bg/news/boyko-borisov-kaliakra-evrokomisar-kazusat-dnite-armenu-ela-kabinet-borisov-3-26197871

Премиерът Бойко Борисов проведе телефонен разговор с комисаря по околна среда, морско дело и рибарство Кармену Вела по казуса „Калиакра”.

Борислав Цеков: Цветан Василев няма да получи защита от САЩ

http://dnes.dir.bg/news/USA-borislav-tzekov-tzvetan-vasilev-podkrepa-bankite-zakon-magnitski-26197870

Няма да има никакъв ефект от жалбата на г-н Цветан Василев в САЩ. Твърденията, че ще получи защита от САЩ са неоснователни.

“Кинопроба” в Поморие

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/hPKoV7ed20k/

23Международният фестивал “Кинопроба” ще се проведе в Поморие от 15 до 17 август в читалище “Просвета 1888” с начален час 20:00. В програмата са включени 23  късометражни филма, чиито автори са млади режисьори от 8 държави.

 

В продължение на три дни през август жителите и гостите на морския град ще имат възможност да се насладят и споделят своите впечатления от “младото кино” на България, Русия, Грузия, Израел, Португалия, Украйна, Куба и Швеция.

 

«Кинопроба»ще предложи на зрителите програма, съставена от най-добрите игрални, документални и анимационни късометражни филми, които още не са излязли на големия киноекран. Техните автори са възпитаници на ВУЗ-ове по филмово изкуство  и дебютанти от различни страни, които често стават известни режисьори. Сред тях са Лиза Соколова-автор на уникалния анимационен проект «Люлката на света», получил първата си награда на «Кинопроба», както и Зоя Киреева с филма «Глупавотомомиче», събрал в последствие много международни призове. Възможно е зрителите да24 припознаят в младите автори известни режисьори като Андрей Тарковски, Стенли Кубрик, Такеши Китано и други.

Младите български кинематографисти ще представят на «Кинопроба» три късометражни филма: «Съвременна история» (режисьор Анна Милушева), «Тъмната страна» (режисьорЛиляна Стоянова) и «Последнаесен» (режисьор София Илиева)

 

Организаторите на «Кинопроба» подчертават, че фестивалът има особена роля в рамките на международния проект «България с лице към света»,  който цели да развие творческия потенциал на страната, да разшири границите в съвременното изкуство и утвърди нови културни инициативи и тенденции.

 

Дати на провеждане: 15, 16, 17 август

Начален час: 20:00

Адрес: Поморие, Народно читалище «Просвета 1888», ул. Княз Борис I, 51

Телефон за връзка: +359/ 897 251 361
Facebook: kinoproba.pomorie

Морски бълхи нахапаха до кръв краката на тийнейджър в Австралия (Снимки 18+)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6379864

Морски бълхи нахапаха до кръв краката на тийнейджър в Австралия (Снимки 18+)Австралийски тийнейджър се възстановява в болница след множество ухапвания от морски бълхи в областта на глезените, съобщава Би Би Си. 16-годишният Сам е забелязал, че краката му кървят в областта на глезените, след като нагазил във водите на плажа в Мелбърн вчера вечерта. Семейството веднага потърсило лекарска помощ.

Борисов за случая „Калиакра” пред комисар Вела: Решението на съда трябва да се изпълни

https://www.24chasa.bg/novini/article/6379931

Борисов за случая „Калиакра” пред комисар Вела: Решението на съда трябва да се изпълниМинистър-председателят Бойко Борисов проведе телефонен разговор с комисаря по околна среда, морско дело и рибарство Кармену Вела. Двамата обсъдиха възникналия казус „Калиакра”. Това съобщиха от Министерски съвет. Премиерът Борисов запозна комисар Вела с развитието на ситуацията в България след издаването на заповедта на министър Нено Димов.

Километрични задръствания и аварирали автомобили заради пороя

http://www.cross.bg/avarirali-posoka-detelinata-1551387.html

/КРОСС/ Пороен дъжд се изсипва във Витошките райони на столицата. Километрични са задръстванията, има и аварирали автомобили. Завирявания има по целия Околовръстен път - от Горнобански път до детелината за Младост, съобщава наш кореспондент на място. Най-тежка е ситуацията на детелината на бул. "България", където от Околовръстния път към нея по посока Витоша се образува бързо течащо завиряване, което прилича на река. Дълбочината е над 50 см. Под Околовръстният път по посока Бояна има над 10 аварирали автомобила. В посока - Център - още поне 15. Видимостта е ограничена на места до 20 метра. Временно е спряно движението по трамвайна линия 10 на площад „Възраждане" поради технически проблем с трамвай. Екипи на „Столичен електротранспорт" работят на място. В кв."Драгалевци" на бул."Черни връх", в района на гробищен парк „Драгалевци", във връзка с паднал клон на дърво е затруднено движението на автобуси по линии 64, 93 и 98.            

Илиян Василев:”Заплахата” Цветан Василев да се разприказва в САЩ накара мафията да се разтрепери

http://frognews.bg/news_139752/Iliian-Vasilev-Zaplahata-TSvetan-Vasilev-da-se-razprikazva-v-SASHT-nakara-mafiiata-da-se-raztreperi/

Много са ми интересни реакциите по ”заплахата” Цветан Василев да се разприказва в САЩ и от това да има последствия, написа във Фейсбук Илиян Василев.

Умишлено ли дезинформираха хората в Добруджа по случая с осъждането на България за Калиакра?

https://offnews.bg//obshtestvo/umishleno-li-dezinformiraha-horata-v-dobrudzha-po-sluchaia-s-osazhdane-662271.html

Сагата около защитените територии в Комплекс Калиакра се превърна в основна тема през последните дни. Протестите на хората от Каварна, Балчик и Шабла от края на миналата седмица принудиха екоминистъра Нено Димов да влезе в обяснителен режим за това колко тежък проблем им е бил оставен от правителството на Сергей Станишев, а премиерът Борисов поиска да бъде отменена заповедта, забраняваща стопанска дейност в земите от Крайморска Добруджа. След това позицията на управляващите еволюира в посока, че проблемът не е чак толкова сериозен и че протестиращите са подведени от дезинформации и манипулации от страна на опозицията. Предлагаме ви позицията на Българското дружество за защита на птиците по темата.

На 4 август 2017 г. станахме свидетели на организирана кампания, която, криейки се зад страховете на хората да не бъдат отнети собствеността и поминъкът им, целеше да дискредитира за пореден път НАТУРА 2000 – един от законовите инструменти за опазване на природата в Европейския съюз. Ние считаме, че чрез т. нар. „граждански протест“ бяха осуетени обществените обсъждания на проекта за интегриран план за управление на три защитени зони, за да не бъде представена и подложена на обсъждане важна информация за управление на зоните и да се отклони вниманието от основните проблеми, довели до осъждането на страната ни от Европейския съд по делото „Калиакра“.

Ние, като организация регистрирана в обществена полза, държим обществеността да бъде навременно и коректно информирана за действията на държавата и местните власти по осъществяване на природозащитната политика, а не да бъде употребявана за избягване на отговорността за прилагане на европейските закони. Затова, базирайки се на официални данни, даваме следното изявление по повод въпросите, които през последните дни станаха повод за дебати и объркване, поради разнопосочна информация:

Относно осъдителната присъда на Европейския съд по делото Калиакра: България е осъдена за неспазване на три директиви на ЕС поради изграждане на 6 ветроенергийни парка в защитена зона Калиакра и едно голф игрище в защитена зона „Белите скали“. Съгласно чл. 260 от Договора на ЕС България е правно задължена да предприеме необходимите мерки, за да се съобрази с решението на Съда. Също така следва да не допуска такива закононарушения по отношение и на други територии, видове или местообитания, обект на защита. На 24 април 2016 г. БДЗП предостави на тогавашния министър на околната среда своята позиция относно седем наложителни мерки, които следва да бъдат предприети (доп. инф. 1). Те включват спиране и демонтиране на ветропарковете, подробна оценка на щетите от тях и от голф игрището, за да се предприемат съответните възстановителни мерки, както и законова защита за все още незасегнатите степни местообитания в зони „Калиакра“ и „Белите скали“. Нито една от тези мерки не бе предприета от правителството за повече от година. Частична оценка на щетите има единствено в проекта за интегриран план за управление. По време на протеста в Каварна, гражданите няколкократно заявиха, че желаят ветропарковете в защитените зони да бъдат премахнати. Считаме, че правителството преди всичко трябва да предприеме мерки в посока премахване на ветропарковете и възстановяване на местообитания в голф игрището „Тракийски скали“, за да се съобрази с решението на съда. Неизпълнението на подходящи мерки може реално да доведе до плащане на санкции от страна на България, въпреки разнопосочните послания в последните дни.


Относно заповедта на Министъра на околната среда и водите от 28 юли 2017 г.и необходимостта за опазване на понто-сарматските степи: Съгласно Директивата за местообитанията на ЕС Понто-сарматските степи (доп. инф. 2) са строго защитено местообитание, което не може да бъде увреждано или унищожавано по никакви причини, освен наличие на върховен обществен интерес, свързан с националната сигурност и човешкото здраве. За последните 10 години степните местообитания в защитените зони „Калиакра“, „Белите скали“ и „Комплекс Калиакра“ са намалели с близо 16%, поради превръщането им в голф игрища, овощни градини, застрояване или промяна на начина на трайно ползване (доп. инф. 3). Земите, заети от степни местообитания, са предимно държавна и общинска собственост, като преобладава общинската собственост (към 2007 г. 93%). За 10-годишния период, основно поради разпродаване на общински земи със степни местообитания, делът на частната собственост нараства от 7 на 25%. При това преобладава собствеността на „обществени организации“, които всъщност са фирми и други юридически лица (доп. инф. 4). Ако унищожаването на степни местообитания продължи с тези темпове, скоро те ще останат единствено в резерват „Калиакра“ и защитена местност „Яйлата“.

Заповедта на Министър Димов от 28 юли 2017 г. е издадена с цел превантивната защита единствено и само на Понто-сарматските степи в защитените зони. Понто-сарматските степи не трябва да се превръщат в обработваеми земи или да се застрояват. Заповедта не бе коректно представена на обществеността, а липсата на картен материал стана повод за спекулации и настройване на обществеността срещу Натура 2000. Най-засегнати от заповедта са собствениците на територии в понто-сарматски степи, а именно държавата, общините и юридическите лица, категоризирани като „обществени организации“ и те биха имали интерес тя да отпадне. След отмяната на заповедта, рискът от унищожаване на степи ще продължи да съществува, а една от мерките, които Правителството е обещало на Европейската комисия, няма да бъде изпълнена. Остава открит въпросът, дали общините и другите собственици на земи със степни местообитания ще поемат заедно с Държавата финансовата тежест на глобите от Европейската комисия?!


Стои нерешен въпросът и с некачествените доклади по Оценка на въздействие върху околната среда (ОВОС) и Оценка за съвместимост с Натура 2000. Ще се търси ли отговорност на тези, които са ги изготвили и приели, в резултат на което е настъпило увреждане на природата и съответно осъждане на страната от Европейския съд. Ако не се вземат мерки, няма ли България да бъде осъдена отново след некачествени доклади по ОВОС за други проекти?


Относно проекта за интегриран план за управление на защитените зони „Калиакра“, „Белите скали“ и „Комплекс Калиакра“: Този план е една от основните мерки, предложени от правителството за съобразяване с решението на Европейския съд. Обществените обсъждания на 4 август 2017 г. бяха организирани именно с цел представяне и обсъждане на проекта за интегриран план с местните общности. За целите на плана бе разработено по-детайлно актуално картиране на степите, което щеше да бъде оповестено на 4 август, както и мерките, предложени от експертите на БАН. Пълна документация на плана за управление е предоставена на общините още преди месец, но за този период не са предприети достатъчно действия от тях коректно да информират жителите си и да ги насърчат да се запознаят с плана за управление. Категорично се противопоставяме на новите спекулации относно строгостта на мерките, която започна да бъде тиражирана след осуетените обществени обсъждания, тъй като обществеността няма необходимата информация. В следващите дни БДЗП ще предостави подробно и аргументирано становище по този в процеса на изготвянето му.

НАП казва колко данъци дължим по телефона

http://www.moreto.net/novini.php?n=357020

НАП ще може да предоставя данъчно-осигурителна информация на клиентите си, които притежават персонален идентификационен код (ПИК) и по телефона чрез колцентъра си. На практика това означава, че гражданите и фирмите с ПИК ще могат да получават информация за своите данъчни и осигурителни задължения по още един начин, не само онлайн - с ПИК или електронен подпис и в офисите на Агенцията, но и по телефона, след като се идентифицират със своя ПИК.

Вали силен дъжд с градушка в София (Снимки, видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6379891

Вали силен дъжд с градушка в София (Снимки, видео)3 аварийно-спасителни екипи са на място в районите „Витоша“ и „Горна баня“, където в момента вали силен дъжд с градушка. Това съобщиха от пресцентъра на Столична община. Екипите отстраняват паднали клони и листа и почистват шахтите. Градският транспорт се движи нормално и изпълнява всички

Дневен хороскоп за 8 август

https://www.actualno.com/curious/dneven-horoskop-za-8-avgust-news_626437.html

Овен Денят е подходящ за работа. Дисциплината няма да ви е проблем и сами ще стои далеч от разрушителни емоции, така че – действайте. Може да отметнете работа за няколко дни напред. Телец Очаква ви изключително успешен ден. С лекота ще се решават въпросите, свързани с дом

Франция и Германия планират мерки за премахване на данъчните вратички в ЕС

http://www.investor.bg/evropa/334/a/franciia-i-germaniia-planirat-merki-za-premahvane-na-danychnite-vratichki-v-es-244385/

Стремежът отразява нарастващото безпокойство за начина, по който международните технологични компании избягват данъците

Ирански депутати критикувани за селфитата си с Могерини

http://www.mediapool.bg/iranski-deputati-kritikuvani-za-selfitata-si-s-mogerini-news267632.html

В понеделник иранската преса и социални мрежи преливаха от критики към депутати, обвинени, че са станали за посмешище, като са се скупчили около шефката на дипломацията на ЕС Федерика Могерини, за да си направят селфи с нея, предаде Франс прес. В събота Могерини присъства на полагането на клетва на иранския президент Хасан Рохани в парламента. На снимки се виждат групи от ирански депутати, които се тълпят около нея да си правят селфита. "Скъпи депутати, благодарим, че накарахте 80 милиона души да се срамуват от нас", коментира потребител в Туитър, имайки предвид населението на Иран. Други потребители сложиха една до друга снимка на събралите се около Могерини депутати и сцена, в която седемте джуджета съзерцават спящата Снежанка. "Селфитата на унижението", коментираха други потребители в интернет. Този случай "показва липсата на добро възпитание в страната", пише в редакционна статия реформаторският вестник "Ганун". Ултраконсервативният вестник "Кайхан" пък изрази съжаление, че "хората, от които се очаква да защитават правата на нацията срещу враговете, се редят на опашка да се снимат по унизителен начин". Един от депутатите се извини за нетактичността си. Могерини не е коментирала полемиката.

Денят в снимки – 7 август

http://www.dnes.bg/index/2017/08/07/deniat-v-snimki-7-avgust.349600

Атрактивни папагали и лекоатлетически емоции от Лондон

КФН: Продължава надзорът върху La Аlianza Еspañola S.A. de seguros

http://www.investor.bg/evropa/334/a/kfn-prodyljava-nadzoryt-vyrhu-la-alianza-espaola-sa-de-seguros-244392/

Испанската Генерална дирекция за застраховане и пенсионни фондове поиска от дружеството да представи оздравителен план

Лондон отрече, че е готов да плати 40 милиарда като сметка за Брекзит

http://www.mediapool.bg/london-otreche-che-e-gotov-da-plati-40-miliarda-kato-smetka-za-brekzit-news267631.html

Великобритания не признава медийните информации, че правителството е готово да плати 40 милиарда евро за излизане от Европейския съюз, каза в понеделник говорител на министър-председателката Тереза Мей, цитиран от Ройтерс.   Т.нар. сметка за излизане е един от първите въпроси в дневния ред на преговорите за Брекзит и един от най-спорните.   ЕС говори за 60 милиарда евро, а Великобритания не показва колко е готова да плати.   В. "Сънди телеграф" съобщи, като се позова на запознати източници, че Великобритания може да е готова да плати до 40 милиарда евро.   "Що се отнася до тази сума, аз не я признавам", каза говорителят на Мей пред репортери.   "Министър-председателката ясно даде да се разбере в писмото за задействане на член 50, че е необходимо Великобритания и ЕС да обсъдят справедливо уреждане на нашите права и задължения като държава член на ЕС", заяви той.   Попитан дали Великобритания и ЕС очакват да представят твърда сума за сметката за напускане на този етап от преговорите за Брекзит или не толкова педантично споразумение за правилата, съгласно които тя да бъде изчислена, говорителят каза: "Няма да навлизам в коментари за преговорите или точната им структура".   Той отговори по същия начин, когато беше попитан дали сумата от 40 милиарда евро е по-малка, отколкото правителството е готово да приеме, или дали то е изчислило сума, която е готово да плати.   Същевременно еврокомисарят по бюджета Гюнтер Йотингер заяви, че след излизането на Великобритания от ЕС (Брекзит) в бюджета на съюза ще се появи ежегоден дефицит от 10 до 12 милиарда евро. Той обясни, че ЕС трябвада  премине към режим на строги икономии или страните да внасят повече в бюджета на съюза, за да компенсират по-малките приходи.. “В дългосрочна перспектива заради Брекзит в бюджета няма да стигат между 10 и 12 милиарда годишно“, казва Йотингер за германския вестник “Билд“, цитиран от БГНЕС.

Две участнички в "Пуси райът" задържани за протест пред сибирски затвор

http://www.mediapool.bg/dve-uchastnichki-v-pusi-raiat-zadarzhani-za-protest-pred-sibirski-zatvor-news267630.html

Две участнички в руската пънк група "Пуси райът" са били задържани, след като протестирали пред сибирския затвор, в който излежава 20-годишната си присъда украинският режисьор кинодокументалист Олег Сенцов, предаде Асошиейтед прес. Сенцов, който е от Крим - анексирания от Русия през 2014 г. украински полуостров, бе осъден от руски военен съд през 2015 г. за заговор за извършване на терористичен акт. Мария Альохина съобщи в Туитър, че тя и Олга Борисова са били задържани тази сутрин. На сайта Mediazona, създаден от Альохина и друга участничка от нейната рок банда, е бил качен видеоклип, който показва, как полицейски патрул спира колата, в която двете момичета пътували, след което били отведени в полицейското управление. Ден по-рано те окачили на мост, недалеч от затворническата колония в руския сибирски регион Якутия, плакат с надпис "Освободете Сенцов!". Альохина бе една от двете участнички в пънк групата "Пуси райът", осъдени на по две години затвор за протестно музикално изпълнение - импровизирана "пънк молитва" - в московския катедрален храм "Христос спасител" през 2012 г., с което се обявиха срещу руския президент Владимир Путин и управляващия в страната елит. Обвиненията и 20-годишната присъда срещу Сенцов - член на националистическата украинска групировка "Десен сектор", по всеобщо мнение, са били политически мотивирани и много хора от сферата на изкуството в Русия и извън пределите й настояват за неговото освобождаване, отбелязва АП.

Омар Косоко вече подписа с тима на Марадона

https://www.24chasa.bg/sport/article/6379895

Омар Косоко вече подписа с тима на МарадонаПлавдивският "Ботев" се раздели с френския нападател Омар Косоко, информираха от пловдивски клуб. Авторът на първия гол във финала за Купата на България между "канарчетата" и разградчани бе продаден на "Ал Фуджейра" в ОАЕ, където треньор е легендарният Диего Марадона. Договорът между двете страни бе подписан късно вечерта в неделя,

Тръмп твърди, че подкрепата за него е по-силна отвсякога,

http://www.mediapool.bg/tramp-tvardi-che-podkrepata-za-nego-e-po-silna-otvsyakoga-news267629.html

Президентът на САЩ Доналд Тръмп настоя, че подкрепата за него е по-силна отвсякога въпреки информацията, че някои републиканци обмислят кандидат-президентска кампания през 2020 г. без него, предаде Асошиейтед прес в понеделник. Тръмп заяви в Туитър, че неговата база от привърженици "е много по-голяма и силна от когато и да било преди (въпреки някои измислени проучвания във фалшивите новини)". Той конкретно разкритикува в. "Ню Йорк таймс", който през уикенда съобщи, че някои републиканци, включително вицепрезидентът Майк Пенс, обмислят да се кандидатират за изборите през 2020 г. Пенс определи информацията като невярна. Президентът заяви, че "историята на фалшивите новини за таен сговор с Русия, рекордното покачване на фондовия пазар, сигурността на границата, военната сила, работните места . . . определянето на кандидат за Върховния съд, икономическото въодушевление, дерегулацията и толкова много други неща сплотяват още повече базата на Тръмп. Никога няма да се промени!"

Мъж нападна и уби уби с нож трима души в Китай

http://www.mediapool.bg/mazh-napadna-i-ubi-ubi-s-nozh-trima-dushi-v-kitai-news267628.html

Мъж, въоръжен с нож, уби трима души и рани други четирима в град Уан в североизточната китайска провинция Хъбей днес, съобщи ДПА, цитирайки местната полиция. 39-годишният нападател е бил арестуван на място. Започнало е разследване. Не се съобщават подробности за мотивите за атаката. В Китай е забранено притежаването на частно огнестрелно оръжие. При такива нападения често се използват ножове или саморъчно направени взривни устройства. Подобни смъртоносни атаки в миналото често са били мотивирани от отмъщение или са били извършвани от мъже с психически проблеми, отбелязва ДПА.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване