Георги Рачев: Жегите ще се задържат до края на седмицата

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6378847

Георги Рачев: Жегите ще се задържат до края на седмицатаЖегите ще се задържат у нас до края на седмицата, прогнозира климатологът Георги Рачев. Според него температурите ще са с 1-2 градуса по-ниски в сравнение с миналата седмица. В събота температурите ще се понижат, следобед се очакват валежи в Западна и Централна България: "До събота ни очаква топло време.

Въведени са ограничения по пътя за хижа "Вихрен"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6378831

Въведени са ограничения по пътя за хижа "Вихрен"Общината в Банско въведе временна забрана за движение и паркиране на автомобили по пътя от местността „Шилигарника" до хижа „Вихрен", информира БНТ. Ограничението се налага заради изключителната натовареност на пътния участък, където през летните месеци преминават стотици автомобили и пешеходци и има опасност от катастрофи и инциденти на пътя.

Имат ли бъдеще гръцката азбука и кирилицата в ЕС?

http://dnes.dir.bg/news/kirilitza-evropeyski-parlament-nikoli-goev-gratzki-ezik-26195131

Доц. д-р Николай Гочев, преподавател по гръцка античност в СУ, разсъждава какво ще стане, ако Брюксел предложи на Гърция да се откаже от неудобната си азбука*.

Остров Тасос гори

http://www.cross.bg/klimatitzi-gori-tasos-1551323.html

/КРОСС/ Пожар бушува на остров Тасос, гори горска растителност, съобщават местни медии. Огънят е избухнал в района на Лименария. В гасенето му участват десет пожарни с 22 огнеборци и 18 добоволци. На острова се очакват и два самолета за борба с пожарите. Властите в Гърция предупреждават за висок риск от пожари през цялата седмица, тъй като температурите на места ще надвишат и 40 градуса. Според синоптиците живакът ще падне чак в събота. Заради непосилните горещини на много места в Атина са отворени зали с климатици. При нужда гражданите могат да се обаждат на телефон 1595, а коли на общинската полиция са на разположение, за да превозват хора до помещенията с климатици.  

Гладни мечки нападат градове в Румъния (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/sviat/gladni-mechki-napadat-gradove-v-rumyniia-video-2041157

Гладни мечки все по-често слизат в градовете в съседна Румъния, за да търсят храна, предават BBC и Euronews. От началото на годината в окръг Харгита след нападения от дивите животни са хоспитализирани седем души.

Протест срещу насилието в Асеновград

http://www.cross.bg/asenovgrad-simeonov-obshtinata-1551322.html

/КРОСС/ Около 50 души се включиха снощи в поредния протест в Асеновград срещу насилието и незаконно пребиваващите в града роми. Жителите на града са недоволни от мерките, предприети от общината след нападението над деца и треньори в Асеновград в края на юни. Протестиращите затвориха за кратко пътя за Смолян. Вицепремиерът Валери Симеонов отново увери, че всички поети ангажименти от властите се изпълняват. "Всичко, което е поето като ангажимент в Асеновград, е свършено. Както от страна на общината, така и на полицията, така и от страна на държавата. Всичко. За мен са странни тези имитации на протести, които продължават. Ще отида там да ги питам какво още искат, след като всичко, което е поето като ангажимент, е направено в Асеновград. И аз се чудя тези хора не разбират ли, че всеки техен протест коства десетина хиляди лева на тези момчета с униформите", заяви Симеонов вчера, по време на посещението си в Пловдив, където провери как се изпълняват мерките в "Шекер махала".    

Тилърсън: Северна Корея трябва да прекрати изпитанията на балистични ракети

https://www.24chasa.bg/novini/article/6378827

Тилърсън: Северна Корея трябва да прекрати изпитанията на балистични ракетиДържавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън заяви пред журналисти в Манила, където участва във форум за регионалната сигурност, че Северна Корея трябва да спре изпитанията на балистични ракети, ако иска диалог със САЩ за уреждане на кризата, предаде Франс прес. Приетите от ООН по-сурови санкции срещу Пхенян са доказателство,

Бунт във военна база във Венецуела, властите го нарекоха терористичен акт

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/08/07/3020020_bunt_vuv_voenna_baza_vuv_venecuela_vlastite_go/?ref=rss


Нападение е извършено вчера във военна база във Венецуела, предаде БТА. Световните медии съобщават за няколко разбунтували се войници, които са били задържани. Първият зам.-председател на управляващата социалистическа партия Диосдадо Кабельо определи случая като "терористична атака".<br /><br />Двама нападатели са убити, а осем са задържани, съобщи по-късно президентът Николас Мадуро, цитиран от Франс прес. Асошиейтед прес цитира президента, че десет мъже са избягали и...

В пресата днес

http://www.cross.bg/vsekidnevnikut-spravki-ydostovereniya-1551321.html

/КРОСС/ Вестник "Труд" алармира: "Горите умират, корояд и гъби ги унищожават". Всекидневникът обяснява, че дървестният фонд в цялата страна съхне. Фитопатогенна гъба и корояд са засегнали над 300 000 декара гори. Масивите са в Родопите, Рила, Пирин и Стара Загора. "Хазартът е №1 в плана на кабинета за облекчаване от бюрокрацията". Това извежда в заглавие на първата си страница вестник "Сега". Всекидневникът коментира, че за пореден път хазартният бизнес се оказа сектор с най-висок приоритет за управляващите. През юни кабинетът "Борисов 3" прие решение №338, с което обяви война на бюрокрацията на всички фронтове. И първи, изглежда, ще бъдат освободени от бремето на излишните справки и удостоверения тъкмо фирмите, които печелят от организиране на игри на щастието и залагания на спортни резултати. Другите явно не са така важни за правителството.Министерството на финансите скоростно е подготвило промени в нормативната база, според които на работещите в хазартния бранш занапред няма да се налага да подават годишни финансови отчети, справки за актуално състояние, удостоверения за чисти сметки с НАП, допълва още изданието.  

Как да се помогне на Венецуела

http://www.investor.bg/analizi/91/a/kak-da-se-pomogne-na-venecuela-244280/

Вместо втора Куба или тропически Китай, със своята корупция, банди и неадекватно управление страната може да се превърне в нещо много по-лошо

Полицай е бил ранен при нападение срещу мисия на ООН в Колумбия

http://www.cross.bg/napadenie-kolymbiya-ranen-1551320.html

/КРОСС/ Напрежение в Южна Америка. Един полицай е бил ранен при нападение срещу мисия на ООН в Колумбия, чиято задача е да следи за разоръжаването на бунтовниците от ФАРК. Полицията подозира, че зад нападението стоят дисиденти на ФАРК или на Армията за национално освобождение, посочиха пред Франс прес източници от полицията. Междувременно обстановката във Венецуела остава напрегната. Властите продължават да издирват извършителите на вчерашното нападение срещу военна база. Двама нападатели са убити и 8 пленени при атаката, извършена вчера срещу военна база във Венецуела. По-рано главнокомандващият на въоръжените сили генерал Хесус Суарес съобщи за един убит. Според информацията десет мъже са избягали след осуетеното нападение срещу базата и властите ги издирват. По думите на президента Мадуро двайсетина мъже нахлули в базата малко след 4 ч. сутринта, местно време. Те изненадали нощната охрана и проникнали в оръжейния склад. Военните влезли в бой около 8 ч. с нападателите, десет от които успели да избягат, двама били смъртоносно простреляни, един бил ранен и седем - заловени. Само един от нападателите е офицер, който дезертирал преди няколко месеца. Президентът Мадуро твърди, че нападението било поръчано от водачи на антиправителствени групи в Маями и Колумбия.    

Девет души загинаха при пожар в Башкирия

http://www.cross.bg/dyshi-zaginaha-devet-1551319.html

/КРОСС/ Девет души, в това число и пет деца, загинаха при пожар в село Угузево, Башкирия, предава ТАСС. „В резултат на произшествие, девет души, от които пет деца загинаха. Още трима души са пострадали", се казва в изявление на руското Министерство на извънредните ситуации. По данни на Главното управление на Министерството на извънредните ситуации, пожарът се е случил около 00:24 московско време. Пострадалите са се намирали в дървена сграда.  

Синоптик: Африка ще ни изпраща климатични бежанци

http://frognews.bg/news_139717/Sinoptik-Afrika-shte-ni-izprashta-klimatichni-bejantsi/

През последните години наблюдаваме продължителни топли периоди и внезапно рязко захлаждане с проливни дъждове. Това заяви в предаването „Здравей, България” синоптикът Петър Янков.

Синоптик: Африка ни изпраща климатични бежанци

http://frognews.bg/news_139717/Sinoptik-Afrika-ni-izprashta-klimatichni-bejantsi/

През последните години наблюдаваме продължителни топли периоди и внезапно рязко захлаждане с проливни дъждове. Това заяви в предаването „Здравей, България” синоптикът Петър Янков.

Оранжев код за опасни горещини в цялата страна

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6378812

Оранжев код за опасни горещини в цялата странаОранжев код за високи температури и жега е обявен в цялата страна за понеделник, 7 август, съобщават от Националния институт по метеорология и хидрология при БАН. При оранжевия код синоптиците съветват хората да бъдат подготвени, тъй като високите температури могат да доведат до здравословни проблеми за чувствителни и болни хора, възрастни и деца.

Либия върна 137 мигранти от Средиземно море

https://www.actualno.com/africa/libija-vyrna-137-migranti-ot-sredizemno-more-news_626266.html

Либийската брегова охрана спря 137 мигранти, насочили се към Европа, сред тях са пет жени и три деца, съобщи представител на мигрантските власти. Натоварени на голяма надуваема лодка те бяха спряни на 40 северно от либийския бряг. Впоследствие те ляха изпратени във ВМС база в

Най-малко 11 души са убити при нападение на католическа църква в Нигерия

http://www.cross.bg/nigeriya-naii-malko-katolicheska-1551318.html

/КРОСС/ Най-малко 11 души са убити и няколко са тежко ранени при въоръжено нападение в католическа църква в югоизточна Нигерия, съобщиха нигерийските власти, цитирани от БНТ. Никой не е поел отговорност за атаката. Според полицията, нападателите не са от групировката "Боко Харам", която през последното десетилетие е опожарила стотици черкви в страната.  

Преглед на печата - 7 август

http://www.moreto.net/novini.php?n=356967

Вълненията около земите на Калиакра са сред акцентите на вестниците в понеделник. "В преговори между различните страни в казуса около "Комплекс Калиакра" може да се намери решение, което да защити интересите и на данъкоплатците, и на собственици на имоти, които попадат в забранителното решение по "Натура 2000" на Съда на Европейския съюз.

Карла дел Понте подава оставка от Комисията на ООН за разследване за Сирия

http://www.cross.bg/siriya-ponte-komisiya-1551317.html

/КРОСС/ Бившият главен прокурор на Международния трибунал за военните престъпления в бивша Югославия Карла дел Понте възнамерява да подаде оставка от Комисията за разследване на ООН за Сирия, която според думите й "никога нищо не постигна", предаде Франс прес. "Аз съм разочарована, напускам! Вече написах писмото си с оставката и ще го изпратя през идните дни", казва Дел Понте в интервю за швейцарския в. "Блик". Независимата комисия за разследване на ООН бе създадена през август 2011 г. от Съвета по правата на човека, няколко месеца след началото на конфликта в Сирия. Дел Понте се присъедини към тази комисия през септември 2012 година. Председателствана от бразилеца Пауло Пинейро, комисията представи редица доклади, но така и не получи разрешение от Дамаск да посети Сирия. "Не мога повече да съм в тази комисия, която не прави абсолютно нищо", поясни Дел Понте, обвинявайки членовете на Съвета за сигурност в нежелание да наложат справедливост. Започнал през март 2011 година с репресиране на продемократични демонстрации и противопоставяйки в началото армията и бунтовниците, конфликтът в Сирия се усложни с годините и в него бяха въвлечени регионални играчи, чуждестранни сили и джихадистки групи на все по-разкъсвана, припомня АФП.    

Полша: Никакви закони не пазят съветските паметници

http://dnes.dir.bg/news/polsha-evropeyski-parlament-pametnitzi-savetski-chervenata-armia-26194998

Паметниците на съветските воини не са защитени от никакви международни закони, заяви полският външен министър Витолд Вашчиковски в интервю за "Комерсант".

Пожар на остров Тасос

https://www.24chasa.bg/novini/article/6378815

Пожар на остров ТасосПожар бушува на остров Тасос и изпепелява горска растителност, съобщава изданието "Прото тема". Огънят е избухнал в района на Лименария. В гасенето му участват десет пожарни с 22 огнеборци и 18 добоволци. На острова се очакват и два самолета за борба с пожарите, информира БТА. Властите в Гърция предупреждават за висок риск от пожари през цялата

Горанов бори бюрокрацията, но при хазартните игри

https://www.actualno.com/society/goranov-bori-burokracijata-no-pri-hazartnite-igri-news_626257.html

За пореден път хазартният бизнес се оказа сектор с най-висок приоритет за управляващите. През юни кабинетът "Борисов 3" прие решение №338, с което обяви война на бюрокрацията на всички фронтове. И първи, изглежда, ще бъдат освободени от бремето на излишните справки и удостове

Италианец готви в ресторант в Пловдив, с продукти от родината си

https://www.24chasa.bg/novini/article/6378661

Италианец готви в ресторант в Пловдив, с продукти от родината си Валентина Георгиева: На клиентите винаги трябва да се предлага нещо ново, а качеството да е постоянно "Вивалди" е класически италиански ресторант с капацитет в залата между 60 и 80 места, а в градината още 70. Идеята е масите да са на определено разстояние, за да могат хората да се чувстват комфортно.

Мноого пари явно са му останали на Цветан Василев

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6378519

Мноого пари явно са му останали на Цветан ВасилевНа банкера - беглец от правосъдието, явно много пари са му останали. В момента група тарикати му пържат вашингтонски въздух - срещу 50 000 долара на месец. Очевидно доста е успял да измъкне. Той бил жертва, представете си. Тоя субект, който се държеше като господар на всичко и от неговите уста говореше едва ли не самият самодържец Путин.

Полезно ли е интервалното гладуване?

//dariknews.bg/novini/komentar/polezno-li-e-intervalnoto-gladuvane-2041130

Гладуването като извор на вечна младост? Любителите на диетите често ни изненадват с нови, сензационни рецепти. Германски учени стигнаха неотдавна до извода, че т. нар. интервално гладуване наистина може да бъде полезно.

Първо лошата новина: ние стареем и не можем да го променим, нез

Гладни мечки нападат градове в Румъния

//dariknews.bg/novini/sviat/gladni-mechki-napadat-gradove-v-rumyniia-2041157

Гладни мечки все по-често слизат в градовете в съседна Румъния, за да търсят храна, предават BBC и Euronews. От началото на годината в окръг Харгита след нападения от дивите животни са хоспитализирани седем души.

Местните хора в окръзите Харгита и Пр

Голям пожар на остров Тасос

//dariknews.bg/novini/sviat/goliam-pozhar-na-ostrov-tasos-2041144

Огнена стихия се разрази на гръцкия остров Тасос, пише в. „Прото тема”. Пожарът е избухнал в района на Лименария, десетки огнеборци и граждани се борят с пламъците.

Борисов: Не е честно да събираме пари, за да плащаме за стари бакии

//dariknews.bg/novini/bylgariia/borisov-ne-e-chestno-da-sybirame-pari-za-da-plashtame-za-stari-bakii-2041154

Не е честно да събираме пари, за да плащаме за стари бакии. Това каза пред журналисти министър-председателят Бойко Борисов при посещението си в бившия завод „Полимери“ – Девня.

„Да кажа на хората, в следствие на тази разбойническа приватизация

САЩ отговарят на Русия за изгонените дипломати на 1 септември

http://www.cross.bg/rysiya-lavrov-sekretar-1551315.html

/КРОСС/ САЩ ще дадат отговор на 1 септември на решението на Москва силно да намали броя на американските дипломати в Русия. Това обяви американският държавен секретар Рекс Тилърсън след срещата си с руския външен министър Сергей Лавров в Манила, съобщават световните агенции. Преди дни Кремъл разпореди драстично намаляване на броя на американските дипломати на своя територия и конфискува няколко дипломатически имота. Това е отговор на новите санкции срещу Русия, но и на аналогични действия на САЩ, които Барак Обама предприе в края на своя мандат заради предполагаема намеса на руската страна в президентските избори, спечелени от Доналд Тръмп. По думите на Тилърсън Вашингтон още не е взел решение какви мерки ще вземе след поредната ескалация на двустранните отношения, като по време на разговора с първия дипломат на Москва са били поставени редица уточняващи въпроси. Държавният секретар подчерта, че САЩ са готови да работят с Русия, като насреща е видял „известна воля" за преговори по темата „Украйна". Държавният секретар добави, че подхожда прагматично към отношенията с Русия и смята, че проблемите могат да бъдат уредени. Той е подчертал пред Лавров, че на Русия трябва да е ясно, че намесата в избори е „много сериозно нещо". След срещата с Тилърсън в Манила, руският външен министър Сергей Лавров каза в изявление по телевизията, че Русия очаква трудности в гарантирането на прекратяване на огъня в Идлиб

Александър Зверев спечели четвъртата си титла за сезона след успех във Вашингтон

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/08/07/3019994_aleksandur_zverev_specheli_chetvurtata_si_titla_za/?ref=rss


Германският тенисист Александър Зверев спечели четвъртата си титла за годината след триумф във Вашингтон. Осмият в схемата се наложи с 6:4, 6:4 срещу южноафриканеца Кевин Андерсън.<br /><br />Още в първия кръг Зверев загуби първия сет и трябваше да прави обрат след тайбрек в третия сет, за да спечели, но след това в турнира се представи силно и стигна до върха.<br /><br />"Прекрасно е това, което постигнахме. Ти трябва да си най-добрият треньор в историята на...

Тази вечер наблюдаваме частично лунно затъмнение

https://www.24chasa.bg/novini/article/6378803

Тази вечер наблюдаваме частично лунно затъмнениеЧастичното лунно затъмнение ще бъде видимо от България тази вечер. Това съобщи за "Фокус" Пенчо Маркишки, физик в Института по астрономия с Национална астрономическа обсерватория при Българска академия на науките (БАН). В нощта на 7 срещу 8 август от по-голямата част от Европа, Азия, Африка, Австралия и части от Антарктика ще може да се наблюдава

Ски курорт в Италия затвори заради глобалното затопляне

http://www.cross.bg/seriozno-temperatyri-lednika-1551314.html

/КРОСС/ Високите температури, които обхванаха голяма част от Южна Европа, повлияха сериозно на туризма. Един от летните ски курорти в италианските Алпи затвори заради влошените снежни условия на ледника, предава Нова. Решението е безпрецедентно. Екстремно високи температури бяха измерени на 3000 м надморска височина. Горещото лято, в комбинация с малкото количество сняг през последните три години, сериозно влошиха състоянието на ледника и в неделя сезонът там приключи.  

Тази вечер наблюдаваме частично лунно затъмнение

http://www.cross.bg/yavlenieto-lynata-tazi-1551313.html

/КРОСС/ Тази вечер ще наблюдаваме частично лунно затъмнение. Максималната фаза на явлението ще бъде в 21.20 часа българско време, когато ще бъде затъмнена близо една четвърт от Луната. Затъмнението ще се наблюдава сравнително трудно, тъй като Луната ще бъде много ниско над хоризонта - малко над 8.5 градуса в максимума. Желаещите да се полюбуват на явлението ще трябва да потърсят място с нисък и открит югоизточен хоризонт.  

Пхенян осъди санкциите на ООН и се обяви против „ядрени преговори”

http://pogled.info/svetoven/phenyan-osadi-sanktsiite-na-oon-i-se-obyavi-protiv-yadreni-pregovori.88197

/Поглед.инфо/ Северна Корея осъди новия пакет от санкции от ООН, наложени срещу азиатската държава заради нейните оръжейни програми, заявявайки, че няма да преговаря за ядрените си оръжия, докато е заплашена от Съединените щати.

Тилърсън: Тръмп задава трудни въпроси за Афганистан

http://pogled.info/svetoven/tilarsan-tramp-zadava-trudni-vaprosi-za-afganistan.88198

/Поглед.инфо/ Президентът на САЩ Доналд Тръмп е поставял трудни въпроси за американската политика н по Афганистан пред Съвета за национална сигурност, каза държавният секретар Рекс Тилърсън.

САЩ дава на Филипините техника за борба с ислямистите

http://pogled.info/svetoven/sasht-dava-na-filipinite-tehnika-za-borba-s-islyamistite.88199

/Поглед.инфо/ САЩ ще даде на Филипините редица самолети за провеждане на операции срещу ислямистите, съобщи държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън.

Варшава е готова да купува газ от Москва само на конкурентна цена

http://pogled.info/svetoven/varshava-e-gotova-da-kupuva-gaz-ot-moskva-samo-na-konkurentna-tsena.88200

/Поглед.инфо/ Полша е готова да продължи да купуват руски газ на конкурентни цени, каза в интервю за "Комерсант" полският външен министър Витолд Вашчиковски.

Времето взе четири жертви в Италия

https://www.actualno.com/europe/vremeto-vze-chetiri-jertvi-v-italija-news_626286.html

Четирима души загинаха при урагани и гръмотевични бури в северната част на Италия, двама са изчезнали, съобщи изданието "Кориере дела сера". Според вестника двама мъже са загинали по време на ураган, стоварил се върху съседните области във Фриули - Венеция-Джулия и Венето. Б

Продължава бедственото положение в Македония

http://www.cross.bg/produlzhava-bedstvenoto-polozhenie-v-makedoniya-1551312.html

/КРОСС/ Горските пожари в западната ни съседка продължават вече две седмици, а стихията взе и първата си жертва. Бедственото положение ще продължи 30 дни. Целта е всички институции да работят координирано за справяне с пожарите. В гасенето участва македонската армия, помагат и хеликоптери от България и Турция.  

Актуална пътна обстановка

https://www.24chasa.bg/novini/article/6378799

Актуална пътна обстановкаДнес ще е предимно слънчево. След обяд ще се развива купеста облачност и на отделни места, главно в Северна България, краткотрайно ще превали и прегърми. Има условия за градушки. Това съобщиха от пресцентъра на Агенция “Пътна инфраструктура”. Вятърът ще е слаб до умерен от североизток, в северозападните райони ще се ориентира от северозапад.

Дядо Цоло от с. Славотин се разплака по Нова тв, пожар изпепели къщата му

https://www.24chasa.bg/novini/article/6378814

Дядо Цоло от с. Славотин се разплака по Нова тв, пожар изпепели къщата муДядо Цоло от с. Славотин, Монтана, се разплака по Нова тв, без да успее да каже и дума, след като телевизията показа как пожарът там е изгорил дома му. Човекът е преспал през изминалата нощ на двора върху пружина. Някакви хора са му донесли торба с храна. Кметът на селото обясни, че щетите в цялото селище ще бъдат описани и ще бъде дадена

Силни бури взеха жертви в Северна Италия

http://www.cross.bg/dvama-byri-italiya-1551311.html

/КРОСС/ Четирима души загинаха при урагани и гръмотевични бури в северната част на Италия, двама са изчезнали, съобщава изданието "Кориере дела сера", цитирано от БГНЕС. Според вестника двама мъже са загинали по време на ураган, стоварил се върху съседните области във Фриули - Венеция-Джулия и Венето. Белгиец е загинал при падане на дърво върху палатка на фестивал. Друг мъж е загинал при удар на мълния в областта Трентино -Алто Атидже. Четвърта жертва е момиче, отнесено от воден поток по планинска пътека. То било хвърлено от няколко метра височина.  

Зелена светлина за най-голямата сделка на имотния пазар

http://clubz.bg/57003-zelena_svetlina_za_naj_golqmata_sdelka_na_imotniq_pazar

Най-голямата сделка на пазара на недвижими имоти в България за годината получи зелена светлина от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). 

Тя разреши продажбата на третия по големина мол в София – "Сердика център", от южноафриканския фонд New Europe Property Investments (NEPI) за рекордните 207,4 млн. евро.

Досегашните собственици са австрийската Sparkassen Immobilien (S IMMO) и германската "Еце проект мениджмънт България" (ECE), които участваха в самото изграждане на мола през 2010 г. В сделката е включена и офис частта в сградата, която досега се държеше от "ЦЕЕ пропърти България". 

В началото на годината КЗК разреши на NEPI да придобие от гръцкия фонд за недвижими имоти Assos Capital и втория по големина търговски център в София – The Mall на бул. "Цариградско шосе". До договор обаче така и не се стигна и фондът насочи интереса си към „Сердика център“. 

За 2016 г. той има приходи от 30,4 млн. лв. и задължения от 235,3 млн. лв. 

Фондът от ЮАР притежава 22 действащи търговски центъра и 5 офис комплекса на обща стойност 1,92 млрд. евро. Имотите са главно в Румъния („Мега мол”, „Променада мол” и Iris Titan в Букурещ, „Браила мол” и т.н.), но и в Словакия, Хърватия („Арена център” в Загреб), Чехия и Сърбия.

Акциите на NEPI се търгуват на борсата в Йоханесбург, както и на фондовия пазар в Букурещ.

Най-малкият кандидат за работа в НАСА е на 9 години

https://www.vesti.bg/tehnologii/nauka-i-tehnika/naj-malkiiat-kandidat-za-rabota-v-nasa-e-na-9-godini-6072353

Момчето иска да пази Земята от извънземни и агенцията е заинтригувана от кандидатурата му

39-градусови жеги и днес

http://frognews.bg/news_139716/39-gradusovi-jegi-i-dnes/

Оранжев код за високи температури и жега е обявен в цялата страна за понеделник, 7 август, съобщават от Националния институт по метеорология и хидрология при БАН.

Жегите продължават: До 39 градуса днес

https://offnews.bg//obshtestvo/zhegite-prodalzhavat-do-39-gradusa-dnes-662220.html

Жегите продължават и днес.

След обяд ще се развива купеста облачност и на отделни места, главно в Северна България, краткотрайно ще превали и прегърми. Има условия за градушки.

Вятърът ще е слаб до умерен от североизток, в северозападните райони ще се ориентира от северозапад. Температурите слабо ще се понижат, но ще остане горещо и максималните ще са между 34° и 39°, показва прогнозата на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

Атмосферното налягане е близко до средното за месец август и слабо ще се повиши. Над Черноморието ще е предимно слънчево. След обяд ще се развива купеста облачност и на отделни места по Северното Черноморие ще превали и прегърми.

Ще духа до умерен вятър от север-североизток. Максималните температури ще са 33-35°. Температурата на морската вода е 26-28°. Вълнението на морето ще е 1-2 бала.

Над планините ще е предимно слънчево. След обяд ще се развива купеста облачност и на отделни места ще превали и прегърми. Ще духа слаб до умерен вятър от север-североизток. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 27°, на 2000 метра - около 20°.

Хомеопатичните препарати могат да се използват за профилактика през цялата година

https://www.actualno.com/health/homeopatichnite-preparati-mogat-da-se-izpolzvat-za-profilaktika-prez-cjalata-godina-news_626280.html

Хомеопатичните препарати могат да ни бъдат полезни при различни заболявания не само през лятото, но и през цялата година. Това каза за Радио „Фокус“ – Пазарджик д-р Милен Христов, лекар хомеопат. Той обясни, че хомеопатичните препарати много често се използват за пр

Президентът ще удостои с орден "Стара планина" посланика на Германия у нас

https://www.24chasa.bg/novini/article/6378807

Президентът ще удостои с орден "Стара планина" посланика на Германия у насВ Гербовата зала на „Дондуков“ 2 президентът Румен Радев ще удостои посланика на Федерална република Германия в България Детлеф Лингеман с орден „Стара планина“ първа степен. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Дипломатът ще получи висшето държавно отличие за изключително големите си заслуги за укрепването и развитието на

Как Великобритания ще превъзпитава малолетните киберпрестъпници

http://www.dnevnik.bg/tehnologii/2017/08/07/3013893_kak_velikobritaniia_shte_prevuzpitava_maloletnite/?ref=rss


Тийнейджъри, заловени с оборудване за кибератаки или провинени в хакерство, ще бъдат пращани в лагер за превъзпитаване в Бристол. Първият такъв курс вече се е провел този юли като част от програма на Националната противопрестъпна агенция на Великобритания за мерки срещу зачестяващите киберпрестъпления на Острова, съобщава Би Би Си.<br /><br />В рамките на лагера подрастващите преминали лекции за отговорното ползване на интернет, за възможностите за легално кариерно развитие с тези...

Разпитаха отново Туск за смъртта на Лех Качински

https://www.24chasa.bg/novini/article/6378796

Разпитаха отново Туск за смъртта на Лех КачинскиБившият полски премиер и настоящ президент на Европейския съвет Доналд Туск, бе разпитан отново от прокуратурата за самолетния инцидент от 2010 година, когато загинаха 96 души, включително и президента Лех Качински, предава The Warsaw Voice, цитира "Фокус". Преди Доналд Туск да постъпи на позицията си,

Родени на 7 август

http://www.cross.bg/rodeni-na-avgyst-1551310.html

/КРОСС/ Албена Павлова, актриса Кирил Кавадарков, актьор Кева Апостолова, поет и драматург, главен редактор на сп. „Театър" Проф. Марин Вълчанов, композитор Румен Желев, депутат в 43-тото Народно събрание Христо Друмев, почетен председател на Съюз „Произведено в България", бивш генерален директор на НДК, световен шампион по бридж Стефан Цанев, белетрист и драматург Проф. Николай Майсторов, художник    

100 нови случаи на морбили в Румъния

https://www.actualno.com/europe/100-novi-sluchai-na-morbili-v-rumynija-news_626265.html

Само за една седмица в Румъния са регистрирани над 100 нови случаи на болни от морбили. Епидемията в северната ни съседка пламна от началото на годината, до момента са регистрирани 8455 случаи на заболели, както деца, така и възрастни. Досега има 32 смъртни случая, най-много те са в западните райони на страната, където ваксинацията е под 50 на сто. Според здравното министерство на страната над 200 000 деца на възраст между 9 месеца и 9 години не се ваксинират против болестта.

Предстоящо в страната

http://www.cross.bg/chasa-sofiyaot-provede-1551309.html

/КРОСС/ ***София.От 11.00 часа в Гербовата зала на „Дондуков" 2 президентът Румен Радев ще удостои посланика на Федерална република Германия в България Детлеф Лингеман с орден „Стара планина" първа степен. ***София.От 13.00 час в Българска телеграфна агенция ще се проведе пресконференция по повод организирането на XIII Световна среща на българските медии. ***София.От 13.30 часа 11 състав на Специализирания наказателен съд ще заседава по делото срещи Стоян Т., Георги Г., Костадин Т., Диавара Л., обвинени в незаконно превеждане през граница. ***София.От 15.00 часа 7 състав на Специализирания наказателен съд ще заседава по делото срещи Ивайло И., Производство за определяне на общо наказание по чл. 23-27 НК (кумулации - чл. 306, ал. 1, т. 1 НПК). ***Батак.От 9.00 часа негово преосвещенство Константийският епископ Яков ще оглави архиерейска света Литургия в храм "Св. Вмца Неделя". ***Варна.От 10.00 часа в Юнашкия салон ще бъде открита благотворителна изложба на авиомодели „История на световната бойна авиация за 100 години". ***Каварна.Турнир по плажен волейбол ще се проведе на Градския плаж в Каварна. ***Пловдив. От 11.00 часа на ул. „Ян Хус" кметът на Район "Северен" инж. Ральо Ралев ще открие нов пункт за раздаване на храна към Детска кухня "Слънчеви усмивки". ***Пловдив. От 13.30 часа в зала 1 на Пловдивския окръжен съд ще се гледа делото срещу Диян Г

В сутрешните блокове

http://www.cross.bg/tema-kraii-bulgariya-1551308.html

/КРОСС/ БНТ, „Денят започва" Тема: Репортери на БНТ, на лов за джигити на пътя. Скрита камера засне рекорден брой нарушения. Тема: Защо сезонът на отпуските се превърна в сезона на тежките катастрофи. Гост: Главен инспектор Росен Рапчев, „Пътна полиция" Тема: На живо от Шабла: Ще загубят ли поминъка си земеделци и рибари от „Калиакра"? Кой и какви интереси има в защитената зона?Гост: Харалан Александров, анализатор Тема: След поредица от инциденти с пострадали, заради паднали дървета и клони, кой е виновен?Гост: Димитър Данчев, Дирекция „Зелени системи" в Столична община Тема: Жегата удари и търговците на плодове и зеленчуци. Каква е причината? До кога ще продължат горещините?Гост: Георги Рачев, климатолог Тема: Пътуване в миналото. Репортерът Мария Чернева разкрива тайните на местността „Градище". БТВ, "Тази сутрин" Тема: Защо премиерът спря забраната за строителство и земеделие край „Калиакра"? Ще плаща ли България жестоки глоби?Гост: Нено Димов, министър на околната среда и водите Тема: На живо от Сандански: Как бяха спасени петимата младежи, паднали с колата си в 70-метрова пропаст край Кресна? Разказ на пожарникарите, участвали в акцията. Тема: Кои вируси могат да съсипят почивката ни край морето и как да се предпазим?Гост: Проф

САЩ ще нанесат контра дипломатически удар по Русия

http://dnes.dir.bg/news/USA-rusia-sasht-izbori-2016-26194968

Държавният секретар Рекс Тилърсън каза днес в Манила, че САЩ са готови да работят с Русия и че разногласията не трябва да водят до разрив между двете страни.

Девет души, включително деца загинаха при пожар в Башкирия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6378790

Девет души, включително деца загинаха при пожар в БашкирияДевет души, в това число и пет деца, загинаха при пожар в село Угузево, Башкирия, предава ТАСС, цитирана от "Фокус". „В резултат на произшествие, девет души, от които пет деца загинаха. Още трима души са пострадали“, се казва в изявление на руското Министерство на извънредните ситуации. По данни на Главното управление на Министерството на

Взаимното изтребване на хората с идеите води до увековечаване на властта на хората със суджуците

http://www.dnevnik.bg/analizi/2017/08/07/3017083_vzaimnoto_iztrebvane_na_horata_s_ideite_vodi_do/?ref=rss


Беше време, когато събирането на хора, вярващи в самоочевидно позитивни неща – лична свобода, общо благо, върховенство на правото – беше празник. Не всички бяха съгласни помежду си по всички въпроси, но с радост – и на моменти доста ефективно – работеха заедно за постигането на онова, по което има съгласие.<br /><br />Не беше толкова отдавна; но си беше друга историческа епоха. Днес е друго. Събирането на хора, вярващи в горепосочените позитивни неща, почти неизменно прераства във...

Нямало мутри? Да, бе!

http://pogled.info/bulgarski/nyamalo-mutri-da-be.88196

/Поглед.инфо/ Панически бързо вътрешният министър Радев ступа една пресконференция, на която с люцкановски плам ни уверяваше, че няма никакви мутри. Че не се е върнало славното мутренско време от средата на 90-те години.

Ремонтът на ремонта на столичния бул. "Цариградско шосе" започва тази седмица

http://www.dnevnik.bg/gradska_sreda/2017/08/07/3019227_remontut_na_remonta_na_stolichniia_bul_carigradsko/?ref=rss


Отстраняването на напукванията и неравностите по настилката на булевард "Цариградско шосе" в София ще започне в петък (11 август), като се очаква дейностите да продължат около седмица. От Столичната община уверяват, че булевардът няма да бъде затварян изцяло в нито един момент.<br /><br />Ремонтът се налага, тъй като в началото на годината асфалтът се напука на различни места, а от месеци има сериозни неравности при "Орлов мост". В края на юли зам.-кметът по...

Ремонтът на ремонта на бул. "Цариградско шосе" започва тази седмица

http://www.dnevnik.bg/gradska_sreda/2017/08/07/3019227_remontut_na_remonta_na_bul_carigradsko_shose_zapochva/?ref=rss


Отстраняването на напукванията и неравностите по настилката на булевард "Цариградско шосе" ще започне в петък, като се очаква дейностите да продължат около седмица. От Столичната община уверяват, че булевардът няма да бъде затварян изцяло в нито един момент.<br /><br />Ремонтът се налага, след като в началото на годината асфалтът се напука на различни места, а от няколко месеца има сериозни неравности при "Орлов мост". В края на юли зам.-кметът на София по...

Най-важното от Варна във вчерашния - 6 август

http://www.moreto.net/novini.php?n=356957

Новата сграда на МГ ще бъде във варненския квартал „Бриз“ Новата сграда на Математическата гимназия ще бъде изградена в района на Четвърта езикова гимназия. Идеята е на място да се оформи модерен център за образование и наука. Предвижда се на място да бъде вдигната и отделна спортна зала.

Общините настояват за по-лесен достъп до европарите за заетост

https://www.actualno.com/business/obshtinite-nastojavat-za-po-lesen-dostyp-do-evroparite-za-zaetost-news_626258.html

Общините искат да имат по-лесен достъп до европейските средства за субсидирани работни места или да се разкрият отделни схеми само за местните власти. От сдружението на общините се оплакват в писмо до социалния министър, че не могат да се класират за обучения и заетост на

Мисията изпълнена: Антония Григорова приключи Ком-Емине за под шест дни (видео)

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/08/07/3019905_misiiata_izpulnena_antoniia_grigorova_prikljuchi/?ref=rss


Състезателката в планинските бягания Антония Григорова постигна голямата си цел и завърши с успех екстремното си предизвикателство "Пътят Ком - Емине 600". Тя стана първата жена, пробягала 600-те километра по туристическия маршрут.<br /><br />Нещо повече - тя постигна и целта си да завърши за по-малко от шест дни. Тя спечели надпреварата с времето, като завърши тази нощ за пет дни, 22 часа и 55 минути.<br /><br />В интервю за "Дневник" миналата есен...

Тръмп и Мун Дже-ин потвърдиха, че Северна Корея е растяща заплаха

https://www.24chasa.bg/novini/article/6378786

Тръмп и Мун Дже-ин потвърдиха, че Северна Корея е растяща заплахаАмериканският президент Доналд Тръмп и южнокорейският президент Мун Дже-ин се съгласиха, че Северна Корея представлява „сериозна и растяща заплаха“, предава AFP, цитира "Фокус". Двамата проведоха телефонен разговор, един ден след като ООН наложи нови санкции срещу Северна Корея. „Двамата лидери потвърдиха,

Борисов: Разни с "Мерцедеси-Майбах" ни дават оценки

http://clubz.bg/57002-borisov_razni_s_mercedesi_majbah_ni_davat_ocenki

Всичко в завода „Полимери“ е разграбено и унищожено, а пък собствениците имат „Мерцедеси-Майбах“ и ни дават оценка, заяви пред журналисти министър-председателят Бойко Борисов при посещението си в бившия завод „Полимери“ – Девня.

„Първо искам да успокоя хората в региона и самата Варна, защото това действително е екологична бомба, която ако не се вземат мерките, които взехме ще причини огромни екологични последствия. Тук се обръщам и към Зелените освен всичко останало, което правят, да наблюдават и такива процеси. Приватизацията освен, че е разбойническа, решението, което е дадено при следващите разпродажби, то е минало през няколко собственика доколкото знам, е много интересно“, коментира Борисов, цитиран от "Фокус".

По думите му активите отиват за частниците, а вредният отпадък и утилизацията остава за данъкоплатеца.

„Добре ли е? Не само не е справедливо, просто звучи като виц, но е факт. В момента държавата чрез областния управител плаща тока, водата, охраната, наблюдението, което правим и виждате в какво положение са резервоарите. Следващите дни буквално започваме да ги разкарваме из цяла Европа“, добави премиерът.

Той уточни, че няколко пъти е говорил с главния прокурор.

„Даже сутринта преди няколко минути му звъннах да го питам все пак може ли това, което казвам, да се огласи с негово знание. Той е направил необходимите проверки с варненския окръжен прокурор и делата са доста напред в момента. Убеден съм, че тези, които са причинили този пладнешки грабеж, то вече свикнахме да са откраднали през годините с тази приватизация милиарди активи на държавата. Това предприятие е било уникално по своята същност на Балканите. До него идва директна тръба на „Нефтохим“ от Бургас, за да не се возят по пътищата всякакви летливи и вредни материали. Всичко това е разграбено и унищожено, а пък собствениците имат „Мерцедеси-Майбах“ и ни дават оценка, което ме принуди да дойда и да покажа на хората вследствие на тази разбойническа приватизация колко милиарди е загубила държавата, но и продължаваме да плащаме“, каза още Бойко Борисов.

Не е честно да събираме пари, за да плащаме за стари бакии, обясни премиерът. 

„Да кажа на хората, в следствие на тази разбойническа приватизация колко милиарда е загубила държавата, но и продължаваме да плащаме. Във Варна, Девня и Провадия 15 млн. биха могли да се похарчат за доста по-стойностни неща“, каза той. 

На въпрос има ли в държавата други подобни случаи, Борисов заяви:

„Десетки, да не кажа стотици. На цели фабрики са изнасяни оборудванията. Тук е купена инсталация, която всичко това да утилизира и те с цялото си нахалство я продават в Румъния. Взимат и от нея парите. Убеден съм, че главният прокурор ще направи така, че от срещу неизвестен извършител, каквото е в момента ограбването на цял завод, гордост на Балканите, да има известен“. 

„Избягвам да давам публична оценка на хората. От наша страна каквото е необходимо правим. Благодаря, че сте тук, за да може да кажете на хората, че могат да спят спокойно и по най-бързия начин ще ги избавим от това зло. Не е честно да събираме толкова пари, за да ги вкараме в инфраструктура, пенсии, заплати и така непрекъснато да ги харчим, за да изчистим стари бакии“, каза още премиерът.

„Новият собственик на практика е дошъл, за да го нареже завода и да го приключи. Това е историята на българския Преход, защото сега е много модерно да говорим. Надявам се, че с влизането на Антикорупционния закон и създаването на този орган, той ще се занимае не само с това, което е в момента, а и с подобни минали сделки, защото те носят много по-големи щети от всичко останало. Тук трябва да се има предвид, че на 200 км по-нагоре стоят 2 реактора за 3 млрд. лв. И там какво ще правим, а ги платихме следствие на тези големи шлемове, които заварих. Апелирам към колегите и политическата класа да бъдат малко по-скромни в изказванията си“, подчерта Борисов. 

Оранжев код за жеги в цялата страна

http://www.cross.bg/otdelni-prevali-mesta-1551281.html

/КРОСС/ Оранжев код за високи температури и жега е обявен в цялата страна, сочи справка на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН. Времето ще е предимно слънчево. След обяд ще се развива купеста облачност и на отделни места, главно в Северна България, краткотрайно ще превали и прегърми. Има условия за градушки. Вятърът ще е слаб до умерен от североизток, в северозападните райони ще се ориентира от северозапад. Температурите слабо ще се понижат, но ще остане горещо и максималните ще са между 34° и 39°. Над планините ще е предимно слънчево. След обяд ще се развива купеста облачност и на отделни места ще превали и прегърми. Ще духа слаб до умерен вятър от север-североизток. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 27°, на 2000 метра - около 20°. Над Черноморието ще е предимно слънчево. След обяд ще се развива купеста облачност и на отделни места по Северното Черноморие ще превали и прегърми. Ще духа до умерен вятър от север-североизток. Максималните температури ще са 33-35°. Температурата на морската вода е 26-28°. Вълнението на морето ще е 1-2 бала.

Полша готова да приеме мигранти от Европа, но не от Сирия

http://dnes.dir.bg/news/polsha-migranti-bezhanskiat-natisk-26194922

Полша обяви, че е готова да приема мигранти от Европа, но не и от Африка или Близкия изток, пише британският "Дейли експрес".

Радев дава орден „Стара планина“ първа степен на посланика на Германия

https://www.actualno.com/society/radev-dava-orden-stara-planina-pyrva-stepen-na-poslanika-na-germanija-news_626262.html

Днес (7 август) 2017 г. в 11.00 часа, в Гербовата зала на „Дондуков“ 2 президентът Румен Радев ще удостои посланика на Федерална република Германия в България Детлеф Лингеман с орден „Стара планина“ първа степен. Дипломатът ще получи висшето държавно отличие за изключително големите си заслуги за укрепването и развитието на българо-германските отношения.

На гръцки остров бе обявено извънредно положение заради пожари

https://www.24chasa.bg/novini/article/6378777

На гръцки остров бе обявено извънредно положение заради пожариНа гръцкия остров Китера бе обявено извънредно положение заради бушуващите горски огньове, предава порталът China.org.cn, цитиран от "Фокус". Гръцката Гражданска защита обяви, че заради пожарите, при които бе ранен един пожарникар, е обявено извънредно положение. Местната противопожарна служба получи големи подкрепления, както от жива сила,

След като изберете надеждата...

http://www.cross.bg/sled-kato-izberete-nadezhdata-1551300.html

/КРОСС/ След като изберете надеждата, всичко става възможно. - Кристофър Рийв    

Пътна обстановка в страната - 7 август

http://www.moreto.net/novini.php?n=356965

Състояние на автомагистралите: АМ „Тракия“: област Бургас: от км 335+000 до км 339+000 – ремонтни дейности почистване на водостоци и облицоване на окопи посока София. Стесняване на едната лента. Срок до 11.08.2017 г. АМ „Хемус“: област София: За леки МПС: За виадукти при км 33+600 и тунел Витиня – пълно затваряне на дясното платно /посока Варна/ и прехвърляне на движението двупосочно в лявото платно /посока София/.

Колко "Хитлер" има у Вагнер?

http://www.klassa.bg/News/Read/article/281252_%D0%9A%D0%BE%D0%BB%D0%BA%D0%BE+%22%D0%A5%D0%B8%D1%82%D0%BB%D0%B5%D1%80%22+%D0%B8%D0%BC%D0%B0+%D1%83+%D0%92%D0%B0%D0%B3%D0%BD%D0%B5%D1%80%3F

 Един учтив гост, издокаран със смокинг, симпатичен и спокоен, непринудено разговаря с директорката на Байройтския музикален фестивал и с внуците на Вагнер. Това е сцена от историческия филм за Байройтския фестивал през 1936 година. На кадрите се виждат режисьорът Хайнц Титен, министърът на пропагандата Йозеф Гьобелс, диригентът и композитор Вилхелм Фуртвенглер, сияещата Уинифред Вагнер, а след представлението на сцената се качва и фюрерът, за да приеме заедно с хора и солистите аплодисментите на публиката. Следва хитлеристки поздрав.

Всички тези сцени са смущаващи, особено когато човек си даде сметка, че в тях Хитлер изглежда някак невинен и външно симпатичен.

Вагнер при националсоциализма


Сензационни нови разкрития по тази щекотлива тема едва ли могат да се очакват. А и самото разискване на исторически щекотливи аспекти, свързани с Байройт, не е ново. Това отбелязва и Свен Фридрих, директор на музея "Рихард Вагнер" - още през 1980-те и 1990-те години е имало изложба и симпозиум на тема "Хитлер и евреите, припомня той.

Ясно е същевременно, че темата за Вагнер и националсоциалистите съвсем не е изчерпана. "Че какво общо има Рихард Вагнер?"; "Цялата тази мръсотия, която се излива върху името му, няма нищо общо с него" - подобни аргументи продължават да се чуват и до ден-днешен. Директорът на музея "Рихард Вагнер" изтъква, че "метаполитическото измерение на творчеството на Вагнер го прави интересен за националсоциалистите".

Томас Ман е бил прав?  

Тазгодишният симпозиум по темата започна с оживена дискусия за актуалната постановка на "Нюрнбергските майстори-певци" на режисьора Бари Коски. Австралиецът с еврейски корени за първи път показа на сцената Рихард Вагнер като антисемит, а неговото тълкуване се позовава на историята на поставянето на Вагнеровите произведения на сцената.

За германската авторка Ирмела фон дер Люе постановката на Коски на практика представлява изпълнение на искането на Томас Ман от 1947 година. Тя припомня, че по време на емиграцията си в Америка Томас Ман отказва да стане почетен председател на фондация за обновяване на напълно дискредитирания Байройтски фестивал "докато не бъде разнищено всичко, което доведе до грехопадението на Байройт".

Der deutsche Schriftsteller Thomas Mann (picture-alliance/dpa)

Още от началото Томас Ман е сред критиците на Хитлер и остава скептичен привърженик на творчеството на Вагнер

Дали през 2017 всичко вече е разнищено? Наследството на Волфганг Вагнер е предадено през 2013 г. на Баварския държавен архив. Други източници обаче вероятно липсват. Дали постановката на Коски щеше да е възможна през 1951, когато Байройтският фестивал е открит отново след войната? Тогава се гледат необвързващите постановки на Виланд Вагнер, а миналото все още е било изтласквано от съзнанието. Във всеки случай Байройтският фестивал има тогава многобройни гости от чужбина, главно от Франция,включително много евреи, оцелели от Холокоста и възторжени почитатели на Вагнер. 

Вагнер - предвестник на нацистите?

През 1949 г. Томас Ман отбелязва в едно писмо: "В самохвалствата на Вагнер, в неговото вечно самоизтъкване и вездесъщност има една безименна нескромност, която предшества тази на Хитлер. Няма съмнение, у Вагнер има много "Хитлер". И все пак писателят вижда у Вагнер по-скоро европейски космополит, отколкото предшественик на нацизма. И много преди катастрофата на Втората световна война и Холокоста противникът на Хитлер пише: "Представата, че този идиотски подлец се наслаждава на сладко-героичната романтика, е безкрайно отвратителна."

Често е изтъквано, че духът, в който са написани произведенията на Вагнер, по начало е националистически и антисемитски. Швейцарският публицист Миша Брумлик посочва в тази връзка, че понякога творчеството дава израз на несъзнателни процеси - без авторът да си дава сметка за това.

Bayreuther Festspiele - Adolf Hitler mit Winifred u.Wieland Wagner (picture-alliance/akg-images)

Адолф Хитлер с Уинифред Вагнер и Виланд Вагнер, Волфганг Вагнер е на заден план, при откриването на фестивала в Байройт през юли 1938 г.

Злоупотребата на нацистите с Вагнер и сервилността на Байрот към Хитлер често биват релативирани от дистанцията на времето. Вагнер умира през 1883. Четиридесет години по-късно зетят на композитора Хюстън Стюарт Чембърлейн и снахата Уинифред Вагнер превъзнасят Хитлер като новия Парсифал и спасител на Германия. Именно заради Хитлер Байройтският фестивал се политизира - още през 1925 година. Историкът и националист Чембърлейн обосновава расистките си тези с превъзходството на германската музика. Неговият аргумент гласи приблизително следното: щом германците са толкова велики в музиката, те трябва да станат велики и в политиката.

 

Дали силният образен език на Вагнер или по-скоро неговата неприязън към евреите вдъхновява Хитлер? Известно е, че с есето си "Юдаизмът в музиката" Вагнер проправя пътя на антисемитизма в буржоазните среди. Но също така той е и хвалил евреите, наричал ги е "най-благородните сред всички нас".

 

  • Автор Рик Фулкер

Опит за военен преврат във Венецуела, двама са убити

http://frognews.bg/news_139714/Opit-za-voenen-prevrat-vav-Venetsuela-dvama-sa-ubiti/

Група офицери опитаха да извършат военен преврат във Венецуела, съобщават световните агенции.

Всички обичат лятото? Не и в гневните туристически горещи точки в Европа

http://www.klassa.bg/News/Read/article/281251_%D0%92%D1%81%D0%B8%D1%87%D0%BA%D0%B8+%D0%BE%D0%B1%D0%B8%D1%87%D0%B0%D1%82+%D0%BB%D1%8F%D1%82%D0%BE%D1%82%D0%BE%3F+%D0%9D%D0%B5+%D0%B8+%D0%B2+%D0%B3%D0%BD%D0%B5%D0%B2%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D1%82%D1%83%D1%80%

 В цяла Южна Европа - от задръстените булеварди на Барселона до рояците от круизни кораби, изсипващи пътници в средновековния Дубровник в Хърватия - местните жители се оплакват, че рязкото увеличаване на туристите прави живота им непоносим, пише Ройтерс.

Ответната реакция предизвиква безпокойства за един от най-мощните икономически двигатели на региона и накара властите да предприемат действия. Рим обмисля да ограничи броя на посетителите в части от Вечния град, като фонтана Треви. Дубровник планира лимит на круизните кораби. Барселона възнамерява да въведе нов туристически данък. През юли във Венеция местни жители преминаха през навалицата от посетители, за да протестират срещу безконтролния туризъм. Те издигнаха лозунга: "Моето бъдеще е Венеция".

Млади активисти планират подобен протест в Сан Себастиан, Северна Испания, по-късно този месец.

В Барселона, където гневът се надига от известно време, се появиха заплашителни графити. На един от тях, изобразяващ черен силует с червена мишена на главата, може да се прочете: "Защо да го наричаме туристически сезон, ако не можем да стреляме по тях?"

Испанският премиер Мариано Рахой взе отношение тази седмица, след като гневът срещу туристите придоби физически измерения. Разпространен бе видеозапис, на който маскирани активисти палят огън пред ресторант, пълен с туристи, на остров Палма де Майорка. След това те влизат в заведението и хвърлят конфети по изплашените посетители.

Рахой нарече активистите "екстремисти, които вървят срещу здравия разум". На туризма се пада дял от 12% от икономиката на Испания. Подобни видеозаписи бяха разпространени тази седмица под лозунга: "Туризмът убива квартали". На един от тях няколко души с качулки спират туристически автобус в Барселона, режат му гумите и напръскват със спрей предното стъкло.

"Все още не сме виждали такива неща, но чуваме, че местните не са очаровани от туристите", каза 20-годишният холандец Рул Теунисзен, докато си почива от карането на взето под наем колело пред популярния парк "Сиудадела" в Барселона. "Важно е да се опитате да не биете на очи като турист в град като Барселона, за да си изкарате добре... Също така е важно да се държите внимателно (като турист)."

Нашествие

Туризмът в Южна Европа преживя истински бум през последните две години, отчасти защото посетителите предпочитат региона пред други средиземноморски дестинации, където сигурността е повод за безпокойство, като Тунис, Египет и Турция.

Туристическите посещения в Испания скочиха с 12% през първата половина на тази година до 36,4 милиона. Барселона привлича поне 11 милиона туристи годишно и планира нов данък, който ще засегне круизните кораби: 65 евроцента за всеки посетител, който остане в града по-малко от 12 часа. Около 750 круизни кораба са пуснали котва в града миналата година.

 

Туристическите посещения в Италия са се увеличили със скромния 1% през 2016 г. до близо 56 милиона, но настаняванията в хотел са нараснали с 4,8% през първата половина на 2017 година. Броят на чуждестранните посетители в популярните Рим, Флоренция и Венеция се е повишил устремно с 31,5% между 2009 и 2015 година. Гневът на местните жители принуди италианските власти да следят туристите по-внимателно, със специални патрули в историческия център на столицата и глоби за хората, които скачат във фонтаните.

Във Венеция през юли проведоха експеримент с ограничаване на достъпа до определени райони по време на фестивал за първи път в историята на града, малко след уличния протест.

Някои представители на местните власти предложиха на площад "Сан Марко", който буквално се пръска от хора през лятото, да се влиза само с билет. Местните и националните власти обаче са против такава мярка.

"Градът загуби напълно своята идентичност", заяви Алесандро Бресанело, венециански актьор, който се присъедини към гражданската група "25 април". Тя иска да бъдат наложени ограничения на новите места за настаняване на туристи и по-добро управление на туристическите потоци.

"Всички трябва да могат да идват тук, но това нашествие наистина създава проблеми за венецианците и за града, като генерира безкрайно количество боклуци и шум", каза Бресанело.

 

Дубровник сменя курса

Властите в Дубровник, на адриатическото крайбрежие на Хърватия, обмислят намаляване на броя на дневните посещения на круизни кораби до две от пет сега поради опасения от пренаселване на обекта, който е в списъка на световното наследство на ЮНЕСКО.

Над 5000 туристи от круизни кораби се стекли в обградения с крепостни стени град в един-единствен ден през юни, плюс хилядите хора, прекарващи там своята ваканция. ЮНЕСКО дори предупреди, че статутът на Дубровник като част от нейното световно наследство е изложен на риск.

Преминаването през 300-метровата пешеходна зона в Стария град може да отнеме 40 минути през пиковия сезон. Населението на историческата част на Дубровник се топи, тъй като местните жители напускат, за да избягат от тълпите, задръстванията и шума.

"Идването на повече от два круизни кораба едновременно в града не бива да се повтаря никога повече", заяви неотдавна кметът на Дубровник Мато Франкович.

Броят на туристите в цяла Хърватия е скочил с 10,5% миналия месец на годишна основа, показват данни на туристическа асоциация.

Сдружението Cruise Line International Association заяви от своя страна, че очаква още ограничения на туристическите посещения на някои места и е ангажирано с устойчивия туризъм.

Португалия прогнозира 27 милиона посетители тази година, а Гърция - рекордните 28 милиона. В нито една от двете страни обаче не се забелязват кой знае какви отрицателни реакции.

Във Франция отношенията между туристите и местните жители също изглеждат добри, въпреки опитите на един комик да внуши друго миналия месец. Той нае самолет да прелети над плажа Карнон в Южна Франция през юли, развявайки транспарант с категоричен призив на английски към туристите да си ходят у дома.

 

По статията работи: Десислава Попова

Днес ще е слънчево, максимални температури до 39°

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6378780

Днес ще е слънчево, максимални температури до 39°Днес ще е предимно слънчево. След обяд ще се развива купеста облачност и на отделни места, главно в Северна България, краткотрайно ще превали и прегърми. Има условия за градушки. Вятърът ще е слаб до умерен от североизток, в северозападните райони ще се ориентира от северозапад. Температурите слабо ще се понижат,

Ще е предимно слънчево, с максимални температури между 34° и 39°, възможни са градушки

http://www.klassa.bg/News/Read/article/281250_%D0%A9%D0%B5+%D0%B5+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%B8%D0%BC%D0%BD%D0%BE+%D1%81%D0%BB%D1%8A%D0%BD%D1%87%D0%B5%D0%B2%D0%BE%2C+%D1%81+%D0%BC%D0%B0%D0%BA%D1%81%D0%B8%D0%BC%D0%B0%D0%BB%D0%BD%D0%B8+%D1%82%D0%B5%D0%BC%D

 Днес ще е предимно слънчево. След обяд ще се развива купеста облачност и на отделни места, главно в Северна България, краткотрайно ще превали и прегърми. Има условия за градушки. Вятърът ще е слаб до умерен от североизток, в северозападните райони ще се ориентира от северозапад. Температурите слабо ще се понижат, но ще остане горещо и максималните ще са между 34° и 39°. Това съобщи за Агенция "Фокус" Евгения Егова, дежурен синоптик в Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към Българската академия на науките (БАН). Атмосферното налягане е близко до средното за месец август и слабо ще се повиши. Над Черноморието ще е предимно слънчево. След обяд ще се развива купеста облачност и на отделни места по Северното Черноморие ще превали и прегърми. Ще духа до умерен вятър от север-североизток. Максималните температури ще са 33-35°. Температурата на морската вода е 26-28°. Вълнението на морето ще е 1-2 бала. Над планините ще е предимно слънчево. След обяд ще се развива купеста облачност и на отделни места ще превали и прегърми. Ще духа слаб до умерен вятър от север-североизток. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 27°, на 2000 метра - около 20°.

Опит за „законен метеж“ във Венецуела

https://www.actualno.com/america/opit-za-zakonen-metej-vyv-venecuela-news_626261.html

"Терористично нападение" бе извършено срещу военната база във венецуелския град Валенсия, заяви зам-председателят на управляващата Единна социалистическа партия на Венецуела Дьосдадо Кабельо. В туитър той написа, че „няколко терористи са задържани“. По думите му сл

Силни бури взеха три жертви вчера в северна Италия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6378774

Силни бури взеха три жертви вчера в северна ИталияТрима души, от които един белгиец, станаха жертви вчера на силните бури, бушуващи в северна Италия, предаде Франс прес. В долината Трамонтина дърво паднало върху палатката на 41-годишен белгиец и го убило на място, информира БТА. Друго дърво, изкоренено от бурята, се стоварило върху участниците във фестивал в Марциаи, в Доломитите,

На 7 август ...

http://www.cross.bg/zapochva-stava-vestnik-1551299.html

/КРОСС/ 626 г. - Завършва десетдневна аварска обсада на Константинопол, в която участват славяни, прабългари и други народи.936 г. - Отон I става германски крал.1782 г. - Джордж Вашингтон учредява почетния знак за военни заслуги Пурпурно сърце.1803 г. - Започва първото околосветско плаване на руския мореплавател Иван Крузенщерн.1819 г. - Освободителната армия начело със Симон Боливар, побеждава испанците и освобождава Богота, столицата на Колумбия.1865 г. - Тодор Бурмов започва да издава в Цариград вестник „Время".1876 г. - В Букурещ Стефан Бобчев започва да издава политическия вестник „Стара планина".1908 г. - Основани са Български конституционни клубове в Кратово и Крива паланка.1927 г. - Тържествено е открит Мостът на мира над река Ниагара, свързващ САЩ и Канада по шосе.1941 г. - В Кишиневското еврейско гето са ликвидирани 550 евреи.1942 г. - Втора световна война: Започва битката между САЩ и Япония за Гуадалканал.1944 г. - Генерал Дуайт Айзенхауер премества своята щаб-квартира от Лондон в Реймс (Франция).1947 г. - Завършва плаването през Тихи океан на Тур Хейердал и неговата експедиция на борда на лодката Кон-Тики.1959 г. - Американският сателит „Експлорър 6" е изстрелян от полигона в Кейп Канаверал и става първият спътник, изпратил снимки на Земята.1960 г. - Фидел Кастро подписва декрет за национализиране на американската собственост в Куба.1960 г. - Кот д'Ивоар получава независимост от Франция.1981 г

Оранжев код за опасно горещо време

http://dnes.dir.bg/news/prognoza-nimh-potopat-26194906

Оранжев код за високи температури и опасни горещини е обявен в цялата страна днес, сочи справка на сайта на НИМХ

Оранжев код за опасно горещо време

http://dnes.dir.bg/news/prognoza-nimh-26194906

Оранжев код за високи температури и опасни горещини е обявен в цялата страна днес, сочи справка на сайта на НИМХ

Как България сама си издълба дълбоката яма, в която рипна с възторг

http://www.klassa.bg/News/Read/article/281249_%D0%9A%D0%B0%D0%BA+%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F+%D1%81%D0%B0%D0%BC%D0%B0+%D1%81%D0%B8+%D0%B8%D0%B7%D0%B4%D1%8A%D0%BB%D0%B1%D0%B0+%D0%B4%D1%8A%D0%BB%D0%B1%D0%BE%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D1%8

 /Поглед.инфо/ Оглушиха ни фанфарите през последната седмица. Знайно е, че при висок, непрестанен шум не е леко да се мисли. Особено пък когато става въпрос за занаят, който рядко ти дава възможност да помислиш - журналистиката. Без съмнение постижението на българската дипломация е сериозно, но ще се въздържа от вече хваналата ни оскомина от мераците на нашенските медии да наричат едва ли не всяко деяние, което излиза малко извън обичайния коловоз, "историческо". Това, което дразни допълнително, и то не само отвъд границата, а и разумните хора у нас, е с труд прикриваната злорада усмивка: "Дърпахте се, дърпахте се, а накрая какво стана?"

А какво всъщност стана? - подписан бе един къс хартия.

Така казал германският канцлер на британския посланик в Берлин, когато разбрал, че Великобритания влиза в Първата световна война заради нарушения неутралитет на Белгия, гарантиран от Лондон. "Ама вие за един къс хартия ли?". То е ясно, че не заради него светът бе хвърлен в невиждан до момента конфликт, а заради сблъсъка на икономически и политически интереси. Та и тук така. Важен е документът, разбира се, но дваж по-важно е и двете страни да имат сходни идеи за него. 
Сега очаквам да ни залеят с възторзите си патриоти, защото ние - тези, които казваме например, че делото на Иван Асен II е дело нетрайно, както си е свойствено за Европа през онези векове, че когато се говори за учебното дело през Възраждането, учениците у нас трябва да знаят не само за българските, но и за турските, татарските, еврейските или арменските училища, за тях не сме патриоти. Страх ме е, че във възторга си "патриотите" ще изиграят голям мечешки танц около огъня, в който противниците на договора искат да го хвърлят. А от това полза няма да имаме нито ние, нито нашите съседи отвъд граница.

Ще почнат наново да говорят за кобните козни на Коминтерна, които довели до създаването на отделна македонска нация. Макар че колцина в Македония или България през тридесетте години знаеха какво е Коминтернът? Лошото е, че българи, а не Москва секнаха огнивото да припалят македонския въпрос още в края на XIX в., а после нямаха сила да задушат лумналия пламък.

Тогава се намножиха мераклиите за османското наследство. Сръбският антропогеограф Йован Цвиич се провикна, че долините на реките Морава и Вардар били ключ към геостратегическото господство над Балканите. Разширението на Сърбия на юг било логично. Разширението на България на югозапад не било. Високи планински вериги се извисявали между Княжеството и Македония. Професорът все пак трябваше да погледне колко е по-високо Осогово от Шар планина, да речем. Но неговите идеи изучаваха във Военното училище в Белград и те вдъхновяваха сръбските офицери.

За гърците пък цяла Македония бе част от тяхното класическо наследство. Всички славяни в Македония, които признаваха върховенството на Вселенската патриаршия, били гърци, независимо от това, че можеше и дума да не могат да обелят на гръцки.

Намесиха се дори власите. За пропаганда в Македония Букурещ хвърли през 1870 г. 14 хил. франка, а през 1902 г. - 550 хил. франка.

Българските правителства пък постигнаха важен успех. През 90-те години значително разшириха диоцеза на Екзархията в Македония, основаваха училища, даваха стипендии на даровити младежи да следват в България и странство. Само че на младите луди глави напредъкът изглеждаше муден.

ВМРО (използвам наложилото се съкращение, макар че е наричана и Вътрешна македоно-одринска революционна организация, и Български македонски одрински комитет и т.н. - да не изброяваме всички) бе създадена в Солун от шестима българи от Македония. Средна възраст към 25 години. Образование - доста добро за онези години - гимназиално, та и висше. Политически опит - никакъв. Познаване на света - слабо - само един бе учил на запад от Белград. Любов към родината - страстна.

Въпросът бе как тя да бъде освободена. Пред тях бе примерът на Източна Румелия. Та решиха да го приложат и в Македония.

Съединението с неговата ясно очертана последователност от причинно-следствени връзки - автономия на провинция със смесено население, утвърждаване на българския елемент в културно, икономическо и политическо отношение, назначаване на пробългарски губернатор с небългарски произход, назначаване на български губернатор; провъзгласяване на съединение с подкрепа от България; защитата на Съединението от Княжеството вкорави мисленето на българските държавници през следващите три десетилетия, вкара го в дълбоки коловози. Националните задачи виждаха през оптиката на успеха в Пловдив. А в историята повторението е екзотично цвете.

Но легендата за осъществяването на Съединението "пряко волята на великите сили" като че подхрани у нашите политици и у македонските дейци убеждението, че можем да надхитрим големите държави, че можем да действаме и сами, че ако проявим достатъчна упоритост, можем да постигнем целите си, и без да се съобразяваме с интересите на околните.

Удивително е, но на думи всички политически партии у нас стояха зад идеята за автономия. Най-догматични, както обикновено, и най-подозрително настроени към водачите на страната бяха социалистите, после и комунистите. За тях социалните задачи натежаваха над националните. Но дори за фанатичния привърженик на идеята Димо х. Димов, съветник на Яне Сандански, това не означаваше да се измисля нова нация: "Ний сме българи преди всичко и представляваме интересите на българското население в Македония и Одринско...."

Нито за момент тази идея нямаше шанс за успех като практическа реализация нито на Балканите, нито в европейските дипломатически канцеларии, нито пред европейското обществено мнение. Българската външна политика, а и самите революционери изхабиха много усилия, за да я внедрят в съзнанието на европейците, и постигнаха донякъде пирова победа.

Постепенно идеята за автономизма се утвърди не само като тактика, но и като дългосрочна стратегия у мнозина ръководители на националноосвободителното движение на българите. В далечна перспектива пък улесни обособяването на западния клон българи от основната им маса по териториален признак. Съседите на България, въоръжени с опита на Съединението, така и за миг не пожелаха да допуснат мисълта за автономия на Македония. Само българите стояха зад нея. И само българите загубиха от нея.

Пък и отказът от тази идея във всеки удобен момент, когато възникнеше перспектива за присъединяване на Македония (Балканската, Първата и Втората световна война), подсилваше убеждението на западното обществено мнение, че българската външна политика е изначално лъжовна в основните си постановки.
За автономия се обявяваше и Гоце Делчев, но по-скоро като тактическо оръжие. Прекалено много интереси се кръстосваха в нея, за да можеше човек да се надява, че българите ще бъдат оставени сами да се разпореждат с бъдещето си. Неслучайно само дни преди избухването на Илинденското въстание сръбските дипломати в европейските столици заявиха, че Белград никога няма да приеме идеята за автономна Македония. Че даже във вестник "Белградски новости" възкликнаха: "...всеки сърбин, който... се съгласява за автономия на Македония..., би бил сръбски предател."

Да погледнем това, което се случи през последните сто и четиридесет години в Македония. Една цел бе напълно осъществена, макар да не ни харесва. В крайна сметка Македония си извоюва не само автономията, бегло загатната в Берлинския договор и за която толкова много се говореше в програмните документи на основателите на ВМРО, но и независимостта си. Лошото е, че по пътя към нея се промени самосъзнанието на част от населението. Върху три кита е легнала съвременната национална държава - просветата, църквата, армията. Българска армия в Македония, като изключим два кратки периода, не е имало. Църквата бе разтурена още през 1913 г. Българско училище след 1913 г., пак с изключение на два кратки периода, нямаше нито във Вардарска, нито в Егейска Македония. Четири поколения бяха възпитавани в дух на антибългаризъм. В началото на XX в. бягащите от Македония спираха керваните си на Гюешевския проход и целуваха земята, която за тях бе свята. Лошото бе, че дори когато Македония беше в България, й показахме всички най-непригледни черти на нашата действителност, към която гражданите на страната ни бяха обръгнали, но отвънкашните българи не можеха да приемат.

Сключеният договор е победа на разума. Но да бъдем по-скромни. Независимо от това, че победата има много бащи, малко от тях са в България. Ако положението в Македония не се бе променило, ако това не го искаха някои от великите държави, никакъв договор нямаше да бъде подписан.

Неслучайно в една мъдрост се казва, че най-голямото нещастие е да се изпълнят желанията ти. Е, искахме свободна и независима Македония - имаме я. Сега трябва да свикнем с мисълта да живеем с нея без патриотични изсилвания и да видим как да оставим безсмислените конфликти зад гърба си, за да продължим напред, уважавайки се взаимно.

Тилърсън: Проблемите между САЩ и Русия могат да бъдат решени

https://www.24chasa.bg/novini/article/6378769

Тилърсън: Проблемите между САЩ и Русия могат да бъдат решениДържавният секретар Рекс Тилърсън каза днес в Манила, че Съединените щати са готови да работят с Русия и че не е нужен разрив в отношенията между двете страни заради разногласията помежду им, предаде Ройтерс, цитира БТА. Тилърсън, който участва във форума за регионалната сигурност на АСЕАН в Манила,

Отборът ни по математика със 7 златни медала

http://frognews.bg/news_139713/Otborat-ni-po-matematika-sas-7-zlatni-medala/

Седмокласник от математическата гимназия в Стара Загора завоюва титлата ”Шампион на Азия по математика” на престижното състезание в Азия.

На пет места в София няма да има вода

https://offnews.bg//obshtestvo/na-pet-mesta-v-sofia-niama-da-ima-voda-662219.html

„Софийска вода” временно ще прекъсне водоснабдяването в части на столицата днес, съобщиха от дружеството. 

Подмяна на сградно водопроводно отклонение на ул. „Елисавета Багряна“ в жк „Гео Милев“ налага спиране на водоподаването от 10:00 до 18:00 ч. по ул. „Николай Коперник“ от ул. „Постоянство“ до ул. „Гео Милев“, по ул. „Хемус“ от ул. „Николай Коперник“ до ул. „Лидице“, по ул. „Лидице“ от ул. „Постоянство“ до ул. „Гео Милев“, по ул. „Гео Милев“ от ул. „Николай Коперник“ до ул. „Елисавета Багряна“ и ул. „Андрей Николов“.

Във връзка с изграждане на сградно водопроводно отклонение на ул. „Царибродска“ в жк „Зона Б-19“ се налага спиране на водоподаването от 10:00 до 18:00 ч. на ул. „Д-р Калинков“, ул. „Царибродска“, ул. „Три уши“ и ул. „Димитър Петков“, по ул. „Царибродска“ от ул. „Д-р Калинков“ до бул. „Инж.Иван Иванов“, бл. 6, бл.15-16.

Заради подмяна на сградни водопроводни отклонения на ул. 58 и ул. 39 в кв. „Враждебна“ се налага спиране на водоподаването от 9:30 до 18:00 ч. по ул. 58 от ул. 3 до ул. 55, ул. 39 и ул. 6.

Реконструкция на уличен водопровод на ул. „Васил Левски“ в с. Негован налага спиране на водоподаването от 9:00 до 21:00 ч. на ул. „Индустриална“, ул. „Борис Найденов“, ул. „Езерата“, ул. „Васил Левски“.

Поради реконструкция на уличен водопровод на ул. „Читалищна“ в с. Чепинци се налага спиране на водоподаването от 9:00 до 21:00 ч. на ул. „Читалищна“ от ул. „Отечество“ до ул. „Просвета“.

Ремонтните дейности ще осигурят по-добро управление на водопроводната мрежа като максимално се ограничат зоните на евентуални бъдещи нарушения на водоснабдяването.

Засегнатите от прекъсването на водата, могат да получат повече информация от Телефонния център на “Софийска вода” АД на телефон 0800 12121 или да следят за развитието на всички текущи теренни дейности в реално време чрез Виртуалния информационен център на дружеството - /www.sofiyskavoda.bg/water_stops.aspx.

„Софийска вода” АД предварително се извинява на своите клиенти за причинените временни неудобства! Интернет сайтът на дружеството (www.sofiyskavoda.bg) дава възможност на клиентите да се абонират за съобщенията за прекъсване на водоподаването. На електронната си поща те могат лично да получават информация за планираните спирания. Друг начин е да се възползват от безплатната услуга за известяване чрез СМС.

На пет места в София няма да имат вода

https://offnews.bg//obshtestvo/na-pet-mesta-v-sofia-niama-da-imat-voda-662219.html

„Софийска вода” временно ще прекъсне водоснабдяването в части на столицата днес, съобщиха от дружеството. 

Подмяна на сградно водопроводно отклонение на ул. „Елисавета Багряна“ в жк „Гео Милев“ налага спиране на водоподаването от 10:00 до 18:00 ч. по ул. „Николай Коперник“ от ул. „Постоянство“ до ул. „Гео Милев“, по ул. „Хемус“ от ул. „Николай Коперник“ до ул. „Лидице“, по ул. „Лидице“ от ул. „Постоянство“ до ул. „Гео Милев“, по ул. „Гео Милев“ от ул. „Николай Коперник“ до ул. „Елисавета Багряна“ и ул. „Андрей Николов“.

Във връзка с изграждане на сградно водопроводно отклонение на ул. „Царибродска“ в жк „Зона Б-19“ се налага спиране на водоподаването от 10:00 до 18:00 ч. на ул. „Д-р Калинков“, ул. „Царибродска“, ул. „Три уши“ и ул. „Димитър Петков“, по ул. „Царибродска“ от ул. „Д-р Калинков“ до бул. „Инж.Иван Иванов“, бл. 6, бл.15-16.

Заради подмяна на сградни водопроводни отклонения на ул. 58 и ул. 39 в кв. „Враждебна“ се налага спиране на водоподаването от 9:30 до 18:00 ч. по ул. 58 от ул. 3 до ул. 55, ул. 39 и ул. 6.

Реконструкция на уличен водопровод на ул. „Васил Левски“ в с. Негован налага спиране на водоподаването от 9:00 до 21:00 ч. на ул. „Индустриална“, ул. „Борис Найденов“, ул. „Езерата“, ул. „Васил Левски“.

Поради реконструкция на уличен водопровод на ул. „Читалищна“ в с. Чепинци се налага спиране на водоподаването от 9:00 до 21:00 ч. на ул. „Читалищна“ от ул. „Отечество“ до ул. „Просвета“.

Ремонтните дейности ще осигурят по-добро управление на водопроводната мрежа като максимално се ограничат зоните на евентуални бъдещи нарушения на водоснабдяването.

Засегнатите от прекъсването на водата, могат да получат повече информация от Телефонния център на “Софийска вода” АД на телефон 0800 12121 или да следят за развитието на всички текущи теренни дейности в реално време чрез Виртуалния информационен център на дружеството - /www.sofiyskavoda.bg/water_stops.aspx.

„Софийска вода” АД предварително се извинява на своите клиенти за причинените временни неудобства! Интернет сайтът на дружеството (www.sofiyskavoda.bg) дава възможност на клиентите да се абонират за съобщенията за прекъсване на водоподаването. На електронната си поща те могат лично да получават информация за планираните спирания. Друг начин е да се възползват от безплатната услуга за известяване чрез СМС.

Красимир Каракачанов: Заев постъпи далновидно, като подписа договора

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6378458

Красимир Каракачанов: Заев постъпи далновидно, като подписа договораНеутрализирани са всякакви възможности за измислени претенции към България Бойко Борисов даде зелена светлина да спрем със споровете В подписания в Скопие договор България не е направила никакви отстъпки спрямо споразумението от 1999 г. България трябва да плаща за училищата в Цариброд и Босилеград - Г-н Каракачанов,

Св. преподобномъченик Дометий

http://www.cross.bg/dometiii-napysnal-godina-1551298.html

/КРОСС/ Житие на св. преподобномъченик Дометий Св. Дометий се родил в Персия като езичник във времето на Константин Велики. Като малък той се запознал с Христовата вяра, оставил езичеството и се кръстил. Толкова много той обикнал истинската вяра, че напуснал всичко светско и станал монах в един манастир до гр. Низибия. След като поживял тук известно време, той пожелал да се отдаде на безмълвен живот. Затова напуснал манастира и отишъл в една пуста планина, където се настанил в пещера. Чрез пост, молитва, бдение и богомислие той достигнал такава светост и съвършенство, че изцерявал от всякакви болести. В тия предели дошъл Юлиан Отстъпник. Той чул за Дометий и пратил люде да зазидат отшелника в пещерата жив, заедно с двама негови ученици. Така свършил живота си този Божи угодник и се преселил в Царството небесно. Това станало в 363 година. © Жития на светиите. Синодално издателство, София, 1991 година, под редакцията на Партений, епископ Левкийски и архимандрит д-р Атанасий (Бончев).  

Прогноза за времето - 7 август (понеделник)

https://www.actualno.com/society/prognoza-za-vremeto-7-avgust-ponedelnik-news_626263.html

Днес ще е предимно слънчево. След обяд ще се развива купеста облачност и на отделни места, главно в Северна България, краткотрайно ще превали и прегърми. Има условия за градушки. Вятърът ще е слаб до умерен от североизток, в северозападните райони ще се ориентира от североза

Македония - полигон за доказване на преданост

http://www.klassa.bg/News/Read/article/281248_%D0%9C%D0%B0%D0%BA%D0%B5%D0%B4%D0%BE%D0%BD%D0%B8%D1%8F+-+%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D0%B3%D0%BE%D0%BD+%D0%B7%D0%B0+%D0%B4%D0%BE%D0%BA%D0%B0%D0%B7%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B5+%D0%BD%D0%B0+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%

 /Поглед.инфо/ И Каракачанов си плати вересиите към Бойко.

Сигурно има за какво да му е благодарен.
Обаче да го сравнява с Цар Борис Трети и да го нарича „Обединител“ – това вече наистина е отвратително.
Освен това, за сетен път става ясно, че мазният ум ражда глупости.

Какво, според Каракачанов, обединява новият „Обединител“?
Два народа – българския и македонския?
Защото, с подписването на Договора приехме безусловно съществуването на македонски народ.
Кой идиот обаче му е казал на Каракачанов, че македонският народ е тръгнал да се обединява с българския – та отива и маже с шарлана на словоблудството Бойко?
Договорът не обединява никакви народи – напротив, официално прекарва тлъста разделителна линия между тях; линия, която дава възможност да се затрие общата им памет и общата им история.

***
Какво друго обединява Каракачановия „Обединител“?
Две държави?
Но нали тъкмо ние трябва да лъснем фасона на Македония – за да я виждат като автономна държава, приемлива за стандартите на НАТО, ЕС и пр. - нищо повече.
В Брюксел ще се смеят до Второ пришествие, ако има кажем, че с театрални прегръдки сме се „обединили“ с Македония.

***
Каракачанов – и той като Божидар Димитров – оставя след себе си мазната следа на непоносимо слагачество.
Най-опасно е то за самия Бойко.
Келявите влъхви край него няма да му го кажат – но дори Живков не търпеше чак такива подлизурковци.
Обаче няма да се намери човек от „националните“ телевизии, който да разчопли отблъскващото блюдолизничество, с което ни принуждават да свикнем.
То скоро ще минава за някаква норма – и това окончателно ще разложи/вмирише морала на големите медии.

***
Подобно свирепо лакейство е на път да обезцени и малкото, което бе постигнато с Договора.
Подлагайте се колкото щете – но поне не говорете глупости.
Окончателно отделяме Македония от рехавата сянка на Българското – а вие говорите за „обединение“.
Окончателно утвърждаваме „македонизма“ – приемайки македонския език, оправдавайки македонския прочит на Историята – а вие говорите за ликвидация на „македонизма“.
Ласкайте по друг начин и по други поводи Бойко – но не щъпуркайте с цървулите си из Историята.
Не я осквернявайте, не я превръщайте в терен на безсрамно – и ГЛУПАВО - угодничество.

Търкаляйте се в краката му насаме…

***
Как човек да не си спомни отново за историята със суджуците: ако някой е крал, без да ласкае Вожда, какво ли правят ония, които публично го облизват и мачкат в прегръдките си?

***

 

Бойко дава "Полимери" на новия антикорупционен орган

http://www.klassa.bg/News/Read/article/281247_%D0%91%D0%BE%D0%B9%D0%BA%D0%BE+%D0%B4%D0%B0%D0%B2%D0%B0+%22%D0%9F%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D0%BC%D0%B5%D1%80%D0%B8%22+%D0%BD%D0%B0+%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1%8F+%D0%B0%D0%BD%D1%82%D0%B8%D0%BA%D0%BE%D1%80%D1%83%D0%BF

 "Полимери"-Девня e една много „приятна" приватизационна сделка, която дава възможност да се види целият генезис на прехода – какъв грабеж е осъществяван през годините. Това каза премиерът Бойко Борисов, който проведе среща с кмета на Варна Иван Портних и представители на различните институции във връзка с развитието на морската ни столица.

 
Новият антикорупционен орган трябва да разгледа приватизационната сделка за девненския завод "Полимери", каза той. Би било интересно да се види и какви съдийски решения са вземани през годините, каза още премиерът. Той припомни, че по случая с "Полимери" от няколко години тече разследване, което за момента се води срещу неизвестен извършител. Въпреки това на всички е ясно кои са извършителите, допълни Борисов.
 
Той отбеляза, че е имало чисто нова инсталация за утилизация на вредните отпадъци, която е била продадена на Румъния, тъй като решението, което е взето след фалирането на завода е активите да отидат в частниците, а за вредните отпадъци да се погрижи държавата. „Дори и жп линиите вече са изнесли", допълни Борисов. Той обърна внимание, че вредните вещества в "Полимери"-Девня са хиляди тонове, а според запознати със ситуацията дори и една бутилка от тези вещества, попадайки във Варненското езеро, ще доведе до екологична катастрофа.
standartnews.com

Г-н Плевнелиев, гледайте Обама!

http://www.klassa.bg/News/Read/article/281246_%D0%93-%D0%BD+%D0%9F%D0%BB%D0%B5%D0%B2%D0%BD%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D0%B5%D0%B2%2C+%D0%B3%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D0%B0%D0%B9%D1%82%D0%B5+%D0%9E%D0%B1%D0%B0%D0%BC%D0%B0%21

 Едно изречение на доскорошния президент Росен Плевнелиев е на път да омаловажи усилията на една цяла нация. Дългогодишните усилия, които започнаха от покойния Желю Желев, преживяха Иван Костов и Георги Първанов, и намериха триумфалния си завършек с Бойко Борисов. Във вторник премиерът подписа историческия договор за добросъседство с Македония, който отваря нова страница в отношенията не само на двете съседки, но и на целите Балкани. През тази седмица не знаехме на кое повече да се радваме – дали че след десетки години неразбирателство, най-накрая София и Скопие си стиснаха ръцете. Или че договорът безпрецедентно

 
обедини всички политически сили в България
 
За няколко дни дори станахме свидетели на примирие в словесните партийни двубои. Лидерът на БСП Корнелия Нинова негласно благослови договора, вицепремиерът Красимир Каракачанов бе сред хората, които ръкопляскаха при подписването в Скопие. Дори дежурните критикари на кабинета деликатно си замълчаха. И така до вчера сутринта, когато бившият държавен глава Росен Плевнелиев реши да се изяви и доказа, че поговорката „къде го чукаш, къде се пука" е чисто български патент. Изненадващо в поредното си тв интервю, той се обяви за катализатор на стоплянето на българо-македонските отношения. С други думи, за мотор и вдъхновител на историческия документ. Така той направи опасната стъпка, което дори и Патриотите не са си и помисляли да сторят. А именно – на път е да разбие крехкото обединение на политиците в името на България. И да повлече крак от тук нататък всеки да се перчи със заслугите си.
 
Изказването на Плевнелие става за някой конкурс „Кой е по- по-най", но не приляга на човек, който милее за страната си. Преди да се самоизтъква е добре да си отговори на няколко въпроса: Колко посещения направи като президент в Македония ? Къде беше, когато България призна независимостта на съседката ни и когато бе подписана Декларацията за добросъседство ?
 
Дали е търкал студентска скамейка или е търсил начин да успее в бизнеса, няма значение. Бил е много далече от външнополитическите процеси. За разлика от него, един друг бивш президент – Георги Първанов, има много по-големи основания да претендира за фактор в сдобряването ни със Скопие. Да не говорим за усилията на последните няколко кабинета, външни министри и посланици. Изказването на Плевнелиев
 
е меко казано обида за всички тях
 
Дори Румен Радев не си позволи да изтъкне някакви свои заслуги като настоящ държавен глава. Напротив – в неговото поздравление той отбеляза усилията на всички свои предшественици.
 
Големият въпрос е защо Плевнелиев си позволява подобни изказвания? Дали това е част от сценарий за разклащане на постигнатото крехко национално обединение, или е просто дефицит на самочувствие, след като вече не е господар на „Дондуков" 2? Ако е първото, значи може би има истина в слуховете, че наесен се готви да се завърне в политиката, но не през политическата сила, която го създаде и направи държавен глава, а през политически формации, които изпаднаха от парламента на последните избори. Те и досега не могат да преглътнат поражението си и със зъби и нокти продължават да се борят да седнат на държавната софра. Може би пък просто да му липсва публичността, което обяснява и защо се появи неочаквано на откриването на голямата германска инвестиция в Пазарджик при дни. Неговото присъствие на първа линия сред хората, които имат истинска заслуга за откриването на завода, бе повече от озадачаващо. Както и други негови прояви и изказвания, които не прилягат на бивш президент.
 
Самият той твърди, че негов пример за държавник е Барак Обама. Не е лошо да си свери часовника с него. Бившият американски президент не си позволява да коментира нито вътрешната, нито външната политика на Тръмп. И не е казал, например, че е катализатор на новите санкции срещу Русия. Обама направи това, което всики очакваха- отдаде се на традиционните за неговите предшественици дейности.
 
Накрая, за да не бъдем обвинени в пристрастия, нека да отново да се върнем на фактите и да видим какво означава думата „катализатор". „Катализаторите ускоряват процеси, които биха протекли и без тях", сочи научното обяснение на думата. Така че нито е моментът за самоизтъкване, нито за притеснения, господин Плевнелиев – добросъседството вече е факт и без катализатори!
 standartnews.com

Предупредиха за опасни вълни в морето

http://dnes.dir.bg/news/moreto-valni-potopat-26194873

Морето става опасно тези дни и през следващата седмица. Очаква се по-сериозно вълнение на морето около 11 август.

7 август в историята

http://www.moreto.net/novini.php?n=356936

Събития 626 г. – Завършва десетдневна аварска обсада на Константинопол, в която участват славяни, прабългари и други народи. 936 г. – Отон I става германски крал. 1316 г. – Йоан XXII е избран за 194-ти римски папа. 1782 г. – Джордж Вашингтон учредява почетния знак за военни заслуги Пурпурно сърце.

Днес рожден ден има Алексения Димитрова

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6378326

Днес рожден ден има Алексения ДимитроваДнес рожден ден има Алексения Димитрова - единствената българска журналистка, която има най-голямата награда за публицистично попадение - “Пулицър”. Получи го заедно с колеги от цял свят, работили по разследването “Панама пейпърс” за офшорните сметки на знаменитости, политици и милиардери от цял свят.

Рекс Тилърсън заяви, че светът е обединен с цел разоръжаването на Северна Корея

http://www.klassa.bg/News/Read/article/281245_%D0%A0%D0%B5%D0%BA%D1%81+%D0%A2%D0%B8%D0%BB%D1%8A%D1%80%D1%81%D1%8A%D0%BD+%D0%B7%D0%B0%D1%8F%D0%B2%D0%B8%2C+%D1%87%D0%B5+%D1%81%D0%B2%D0%B5%D1%82%D1%8A%D1%82+%D0%B5+%D0%BE%D0%B1%D0%B5%D0%B4%D0%B8%D0%BD%D0%B5%D

 Държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън похвали, решението на Съвета за сигурност на ООН да се наложат санкции на Северна Корея, предава AFP. Според него това показва, че световните сили са обединени зад идеята за денуклеаризиран Корейски полуостров
Говорейки пред журналисти на форума за сигурност в Манила, първият дипломат на Вашингтон заяви, че режимът на Ким Чен-ун трябва да прекрати изпитанията на балистични ракети, ако иска да води диалог със САЩ.
Превод и редакция: Симеон Миланов

Хороскоп за 7 август, понеделник

http://www.klassa.bg/News/Read/article/281244_%D0%A5%D0%BE%D1%80%D0%BE%D1%81%D0%BA%D0%BE%D0%BF+%D0%B7%D0%B0+7+%D0%B0%D0%B2%D0%B3%D1%83%D1%81%D1%82%2C+%D0%BF%D0%BE%D0%BD%D0%B5%D0%B4%D0%B5%D0%BB%D0%BD%D0%B8%D0%BA

 Овен 21 март – 20 април

Днес хората с болезнени амбиции ще кръстосат шпагите, а от всичко това ще страдат слабите и беззащитните. Предстои навреждащо на женското начало и тълпата пълнолуние с лунно затъмнение тази вечер. Смирете желанието за дрязги и разправии. Не се намесвайте в чужди игри и се постарайте да излезете от средата, която би ви използвала като таран за личните си амбиции. Може да си доставите краткотрайна радост и удовлетворение, но всичко получено днес ще е временно и ненадеждно.

Работа-4

Пари-5

Любов-4

Късмет-4

Здраве-4

 

Телец 21 април – 20 май

За родените около 5 май денят ще донесе повече проблеми, неприятности и конфликти. Изпълвате се с желание за конкурентни битки, търсите повод да направите забележки и да критикувате околните. Ще влезете излишно в разправии, които може да ви костват много повече от това, за което започвате спора. Смирете апетитите, не започвайте нищо ново и амбициозно, ако не искате да загубите пари и влияние. Ден на плътски изкушения. Спазвайте диета. Каквото се развали трудно ще се оправи. Очертават се проблеми с родители и деца.

Работа-4

Пари-5

Любов-5

Късмет-4

Здраве-4

 

Близнаци 21 май – 21 юни

Денят носи провокации, там където се съберат повече хора и се действа агресивно. Скандалите разболяват, рушат крехкия мир и равновесието. Предстои лунно затъмнение. Битките на светилата над нас ще се прехвърлят и на нашето ниво. Очертават се опити за провокации и намеси в работата ви. Не насрочвайте събрания. Не предприемайте нищо, което може да провокира колектива. Контролирайте вътрешния змей на желанията, който се опитва да овладее разума ви. Не е ден за подписване на нови договори.

Работа-5

Пари-4

Любов-4

Късмет-4

Здраве-5

 

Рак 22 юни – 21 юли

Не се поддавайте на болезнената си амбиция. Очертават се провокации и зарибяващи фактори, които ще настройват една група срещу друга и може да разпалят конфликти на различни нива. На работното място не предприемайте нищо важно и отговорно. Не подписвайте нови договори и не се дръжте авторитарно. Тенденцията е отношенията да излязат от рамките на добрия тон и да се обтегнат. На места ще избие и дълго сдържаната агресия. Не прекалявайте в исканията си, смирете апетита, спазвайте диета.

Работа-4

Пари-4

Любов-5

Късмет-4

Здраве-4

 

Лъв 22 юли – 22 август

В дните от лунното затъмнение тази вечер до слънчевото на 21-и много неща в живота ви може да се объркат. Родените около 1 август е добре да водят балансирана политика, да не си позволяват прояви на агресия към едни или други хора, групи и фактори в живота им. Този ден провокира болезнената амбиция и желанието да взимаш, да искаш и придобиваш на всяка цена и с всички средства. Бъдете сигурни, че ще платите висока цена за днешните си непремерени действия. Малко повече аскетизъм ще ви се отрази добре.

Работа-4

Пари-5

Любов-4

Късмет-4

Здраве-4

 

Дева 23 август – 22 септември

Преклонете главица, за да не пострадате при агресивни положения у дома и на работното място. Скандалите са лош знак и разболяват. Една малка искра ще предизвика пожари, които трудно ще се загасят. Внимателно дозирайте отношенията и не си позволявайте да правите забележки. Каквото се развали трудно ще се оправи. Дистанцирайте се от тълпата, която е настроена агресивно. Не яжте ябълки-плодът на изкушението. Късно вечерта ситуацията ще се успокои. Утрешният ден носи омиротворение, но на висока цена.

Работа-4

Пари-5

Любов-5

Късмет-4

Здраве-4

 

Везни 23 септември – 22 октомври

Запазете неутралитет независимо какво се случва. Отлагайте за следващите дни важните си срещи, дела и бизнес проекти, ако искате да получат положително развитие в бъдеще. Днес се отварят огромни апетити. Силните на деня се опитват да ограничат бунта на слабите. За грешка няма да има прошка. Внимавайте с храната. Добре е да спазвате диета. Сънищата ви от тази сутрин показват проблема, който утре трябва да се реши. Случващото се в момента ни разделя на жертви и победители. Не взимайте страна в спор.

Работа-4

Пари-5

Любов-4

Късмет-4

Здраве-4

 

Скорпион 23 октомври – 22 ноември

Денят е тежък, опасен и рисков. Контролирайте апетитите си не само на работното място, но и в любовта и отношенията с околните. Може да се изпокарате с колектива, в който се изявявате и да настроите доста хора срещу себе си. Не бързайте да започвате нови инициативи. Ако отложите за сряда сключването на нови договори ще имате повече ползи и предимства. В момента група хора обединяват интересите си срещу вашите. Осигурете си защити, а не бързайте с нападението и конкурентните битки. Лош ден за изневери.

Работа-4

Пари-5

Любов-5

Късмет-4

Здраве-4

 

Стрелец 23 ноември – 21 декември

След днешните битки няма да има победители, а само недоволни и нещастни хора. Увеличете дистанциите, не планирайте подписване на нови договори, особено ако чувствате тенденция към натиск и агресия. Лош ден за обвързване и съвместни инициативи. Негативни фактори и хора може да яхнат вълната на всеобщото недоволство и да търсят облага. Навлизате в тежък период. Важното е да не се намесвате в играта на другите и да не позволявате намеси в своята. Още тази вечер ще намерите начин да балансирате нещата.

Работа-4

Пари-4

Любов-5

Късмет-4

Здраве-5

 

Козирог 22 декември – 20 януари

Ден на всевъзможни изкушения, особено в любовта. Увеличете дистанциите, не си позволявайте интимности на работното място и ходове, които може да станат обект на конкурентна атака. Не споделяйте нищо важно от работата и личния си живот и не се намесвайте в чуждия. Не насрочвайте преговори, не бързайте с подписването на новите договори. Вероятни са проблеми с документи и общи средства. Тече изнудваща и обсебваща програма, която ще обвърже нагативно всеки, готов да направи прибързан ход.

Работа-4

Пари-5

Любов-4

Късмет-4

Здраве-4

 

Водолей 21 януари – 19 февруари

Пълнолунието във Водолей е придружено от частично лунно затъмнение тази вечер. Аспектът може да донесе повече проблеми за родените около 5 февруари. Змеят на амбициите и желанията трудно се контролира. Може да се окажете въвлечени в игра, която не се играе по правилата. Бъдете сигурни, че ще платите за свои и чужди грешки. Оттеглете се, не започвайте нови инициативи. Изчакайте да отмине бурята и да се видят последствията. Не се включвайте в колективни инициативи. Тълпата е неуправляема.

Работа-4

Пари-4

Любов-5

Късмет-4

Здраве-5

 

Риби 20 февруари – 20 март

Днешното лунно затъмнение може и да не се окаже толкова тежко и проблемно за вас, но предстоящото на 21-и слънчево затъмнение ще донесе повече проблеми и рискове. Внимавайте и не започвайте дълготрайни проекти, които до две седмици може да зациклят и да ви костват много. Освободете се от натрапници и натрапена отговорност. Скандалите може да ви разделят с някого окончателно до дни. Защитавайте справедливи каузи, но не и на всяка цена. Днес апетитите са огромни, няма прошка за никого и за нищо.

Работа-4

Пари-4

Любов-5

Късмет-5

Здраве-4

 

Ч.Р.Д.

Личната ви година е седмица. Предстои ви преход в нова среда, към нова работа и нова любов. По някакъв начин миналото ще остане зад гърба ви и повече няма да се обръщате назад. Някой планира и устройване в чужбина. Ще ви е трудно да вземете решението за промяна, но до края на октомври трябва да го направите. След това правото и закона може и да ви попречат.

Родените днес са белязани от сянката на приближаващото лунно затъмнение. Това ще бъдат деца с огромни апетити и амбиции, които може да ги забъркат в опасни конфликти. Неблагоприятно за раждане около 20 ч. 30 мин.

Критичен ден за зачатие. Любов и ненавист се вкопчват в измамна прегръдка. За тези деца предстои постоянна битка със злото. В крайна сметка от тях може да излязат велики учители и посветени или още по-велики подлеци.

Прогноза за времето - 7 август

http://www.moreto.net/novini.php?n=356943

Оранжев код за горещо време се очаква днес във Варненска обаласт. Над Черноморието ще е предимно слънчево. След обяд ще се развива купеста облачност и на отделни места по Северното Черноморие ще превали и прегърми. Ще духа до умерен вятър от север-североизток.

Хората над 40 г. трябва да работят 3 дни седмично

http://www.klassa.bg/News/Read/article/281243_%D0%A5%D0%BE%D1%80%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%BD%D0%B0%D0%B4+40+%D0%B3.+%D1%82%D1%80%D1%8F%D0%B1%D0%B2%D0%B0+%D0%B4%D0%B0+%D1%80%D0%B0%D0%B1%D0%BE%D1%82%D1%8F%D1%82+3+%D0%B4%D0%BD%D0%B8+%D1%81%D0%B5%D0%B4%D0%BC%D0%

 Хората над 40-годишна възраст имат по-добри резултати от дейността си, когато работят само три дни седмично, предаде ВВС. Това сочи изследване, проведено от учените в университета в Мелбърн, в което са участвали 3000 мъже и 3500 жени над 40-годишна възраст. Учените са изяснили, че при непълна работна седмица и при отсъствието на преумора и стрес участниците в експеримента са демонстрирали по-голяма производителност. Когнитивните способности на тези, които работят 60 часа седмично, са по-ниски от на тези, които работят по-малко. „Работата може да бъде нож с две остриета. От една страна тя стимулира мозъчната активност, но от друга страна преработването и определените видове задачи могат да провокират преумора и стрес, което на свой ред може да се отрази негативно на познавателните способности", пише в изследването. Според професора по икономика от Университета Колин Маккензи, преработването може да нанесе повече вреда на мозъчната дейност, отколкото отсъствието на работа.

Феерия от цветове и звуци под открито небе

http://www.klassa.bg/News/Read/article/281242_%D0%A4%D0%B5%D0%B5%D1%80%D0%B8%D1%8F+%D0%BE%D1%82+%D1%86%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%BE%D0%B2%D0%B5+%D0%B8+%D0%B7%D0%B2%D1%83%D1%86%D0%B8+%D0%BF%D0%BE%D0%B4+%D0%BE%D1%82%D0%BA%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%BE+%D0%BD%D0%B5%D0%

 Според мнозина кабриолетите се карат предимно през лятото, но всъщност не само тогава. Летният сезон позволява да свалите „шапката” на колата само ако шофирате рано сутрин, късно вечер или по планинските пътища. В европейските страни кабриолетите са ползват почти през цялата година, така че не се учудвайте, ако ги видите в Германия, Франция или Италия в ранна пролет до късна есен. Много от собствениците на кабриолети ги използват дори и през зимата, където е по-мека. За любителите на откритите модели Mercedes-Benz направи открита версия на новия Е-Class, с който пътуването се превръща във вълнуващо удоволствие. Новият 4-местен кабриолет идва точно 25 години след появата на първата генерация на модела с мек сгъваем покрив W124, който се появи през лятото на 1992 г. По този повод новият кабриолет се пуска и в специална юбилейна серия, наречена 25th Anniversary Edition.

 

 

Новият Mercedes-Benz Е-Class Cabriolet е доста по-голям от предшественика си. На дължина е пораснал с над 12 см до 4,83 м, а междуосието се е увеличило до 2,87 м. В предната част новият Mercedes-Benz Е-Class Cabriolet е същият като модела с две врати, наречен Coupe. Основните разлики са в профила и в тавана, който при кабриолета е текстилен. Сгъваемият мек покрив прави колата да изглежда като луксозна яхта, а ако гюрукът е прибран, кабриолетът е много по-изящен и елегантен от купето. За мекия покрив се предлагат четири различни цвята – черен, тъмносин, вишневочервен и тъмнокафяв. Пакетът AMG прави дизайна на кабриолета още по-агресивен, като се открояват специалните джанти с много спици и предните спирачни дискове с перфорация.

 

 

Всички варианти на кабриолета са оборудвани с електрическо задвижване на покрива, който се отваря или затваря за 20 секунди. Той може да се отваря и затваря в движение само при скорост до 50 км/ч, което създава известно неудобство на магистрала например. За сгъваемия таван на Е-Class Cabriolet се използва многослойна синтетична материя с дебел пласт изолация и защита от шум. Покривът има способността да отблъсква дъжда, както и да изолира топлината и шума, което го прави използваем през цялата година дори и в страни със студен климат.

В интериора на новия Mercedes-Benz Е-Class Cabriolet оформлението на уредите е познато от седана Е-Class, като тук е много по-луксозно и са използвани значително по-скъпи материи и кожи за облицовката на таблото и седалките. За тапицерията на седалките са използвани специални видове кожи с ефект на затопляне.

 

 

В салона има детайли, които създават уютна атмосфера, като аналоговия часовник, естественото дърво от рядък вид и метални пръстени и вложки. За озвучаването се грижи премиум аудиосистема с 13 високоговорителя. Новият кабриолет се предлага с разнообразни възможности за индивидуализация на интериора и с широка гама от LED осветление. Пред водача се намира продълговато табло с два 12,3-инчови екрана един до друг. Точно пред погледа на шофьора е цифровият приборен панел с две кръгли скали, а до него е мултимедийният екран. Управлението на всички функции на борда е изнесено на централния тунел, тъй като това се счита за по-безопасно решение. Салонът на новия кабриолет разполага с четири места и има обширно пространство за краката на пътниците отзад. Дори когато покривът е затворен, има необходимото място за главите на пасажерите на втория ред седалки. Отоплението на предните седалки е стандартно, а като опция се предлага и вентилация.

 

 

Климатичната система на колата е специално оптимизирана за този тип каросерия и се отличава със забележителни удобства. Системата AIRSCARF се грижи за затопляне на вратовете на водача и пътника отпред чрез канали в подглавниците на седалките, а системата AIRCAP се състои от подвижен дефлектор над предното стъкло и регулируем защитен заден екран, който стабилизира въздушния поток и намалява на турбуленцията при шофиране с отворен покрив. Чистачките са с мощни водни струи, които са вградени директно в перата и не пръскат пътниците, когато покривът е отворен. Зад задните седалки са поставени специални защитни дъги за безопасност, които се активират светкавично при преобръщане на автомобила. Обемът на багажника варира от 310 литра при отворен покрив до 385 литра при затворен. При необходимост от повече пространство за багаж, задните облегалки могат да бъдат сгънати индивидуално и да се освободи прилично място за спортна екипировка.

 

 

Първоначално новият Mercedes-Benz E-Class Cabriolet се предлага с три бензинови и два дизелови двигателя. Модификацията E 220 d се задвижва от 2,0-литров мотор със 194 к.с., а при E 350 d под капака е 3,0-литров V6 с мощност 258 к.с. и 620 Нм. Най-малкият бензинов турбомотор е 2,0-литров 4-цилиндров с мощност 184 к.с. в E 200, а в E 300 той е с 245 к.с. Най-мощната версия до момента E 400 се задвижва от 3,0-литров бензинов V6 битурбо двигател с мощност 333 к.с. Въртящият момент от 480 Нм е наличен в огромния интервал от 1600 до 4000 об/мин, което осигурява чудесна тяга още от старта. Разкошният кабриолет ускорява от място до 100 км/ч само за 5,5 секунди. При лежерно возене сред природата спокойно можете да постигнете и посочения от производителя среден разход от 8,6 л/100 км. Всички двигатели са комбинирани с 9-степенна автоматична скоростна кутия 9G-Tronic. За първи път Mercedes E-Class Cabriolet се предлага със задвижване на всички колела от системата 4MATIC, което е още един много силен аргумент за експлоатация през зимата. С двойно задвижване са оборудвани само най-мощните бензинови и дизелови версии - E 350 d 4MATIC и E 400 4MATIC.

 

 

На водещо място при E-Class Cabriolet е поставен комфортът. Дори стандартната версия с окачване на пружини, при което пътният просвет е с 15 мм по-малък, отколкото при седана, вози много меко в режим Comfort. С опционално въздушно окачване неравностите на пътя сякаш се изглаждат. Освен с него, моделът се предлага и със спортното окачване е с регулируеми амортисьори. Шумоизолацията при закрит покрив е отлична, така че дори клаксоните в градския шумен пейзаж няма да окажат досадни. Сцеплението с пътя и стабилността на много високо ниво. В режим Sport окачването става по-стегнато, а страничните наклонявания на каросерията са едва доловими. В спортен режим кормилното управление е по-прецизно, обратната връзка става директна, а педалът на газта - по-отзивчив. Всичко това прави новият Е-Class Cabriolet много по-практичен открит автомобил, който дарява своите пътници с феерия от цветове и звуци под открито небе. Новият кабриолет на Mercedes-Benz е значително по-достъпен от S-Class с мек покрив и няма конкурент в другите автомобилни марки.

 

 

Mercedes-Benz Е 400 4Matic Cabriolet

3,0-литров 6-цилиндров битурбо бензинов двигател

9-степенна автоматична скоростна кутия

333 к.с. максимална мощност при 5200-6000 об/мин

480 Нм въртящ момент при 1600-4000 об/мин

5,2 секунди ускорение от 0 до 100 км/ч

250 км/ч максимална скорост

7,6 л/100 км среден разход на бензин

173 г/км емисии на СО2

134 718 лева цена на модела

„Изгрей, зора на свободата“ в изпълнение на македонски монаси (видео)

http://www.eurochicago.com/2017/08/izgrey-zora-na-svobodata/

Монаси от Бигорския манастир в Р. Македония изпълниха на 2 август тази година първия химн на Македония "Изгрей, зора на свободата". Текстът и музиката на марша са написани от Александър Морфов през 1923 г., по поръчка на Тодор Александров. В периода преди Втората световна война маршът се изпълнява като официален химн на ВМРО. Химнът се е изпълнявал в НР Македония до 1948 г., когато е забранен от комунистическите власти като българофилски и "фашистки". Вълнуващо е да се чуе изпълнението на този химн от македонски монаси, които почетоха с него падналите за свободата на Македония. Особено като се има предвид, че това се случи на 2 август 2017 г., на националния празник на Македония, и ден след като Р. Македония и Р. България подписаха в Скопие дълго отлагания договор за добросъседство и сътрудничество помежду си.

Изоставеното бебе в София отива в Център за настаняване от семеен тип

//dariknews.bg/novini/bylgariia/izostavenoto-bebe-v-sofiia-otiva-v-centyr-za-nastaniavane-ot-semeen-tip-2041132

3-месечното бебе, което бе изоставено от майка си на 30 юли пред блок в столичния квартал „Младост“, ще бъде настанено в Център за настаняване от семеен тип в София, съобщиха от Агенцията за социално подпомагане. Това ще стане днес, при изписването му от болничното заведени

20% по-евтино море за властта през септември

http://www.klassa.bg/News/Read/article/281241_20%25+%D0%BF%D0%BE-%D0%B5%D0%B2%D1%82%D0%B8%D0%BD%D0%BE+%D0%BC%D0%BE%D1%80%D0%B5+%D0%B7%D0%B0+%D0%B2%D0%BB%D0%B0%D1%81%D1%82%D1%82%D0%B0+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B7+%D1%81%D0%B5%D0%BF%D1%82%D0%B5%D0%BC%D0%B2%D1%8

 

Спим в „Слънчевото бунгало“ срещу 600 лв. на вечер

С около 20% по-евтина ще излезе почивката на морето на министрите и висшите чиновници, които са решили да разтоварят стреса не в активния летен сезон, а през септември, установи проучване на „Монитор“.

От промоционалните цени очевидно са решили да се възползват мнозина. В най-предпочитаната за отдих от властта резиденция „Евксиноград“ край Варна, където обикновено отмарят премиерът и президентът няма свободни места чак до 10 септември. Същото е положението и в почивната база на МС в „Шабла“.

От бонуса няма да могат да намажат депутатите. Тяхната лятна ваканция ще продължи до 1 септември, за когато е насрочено първото им заседание след лятната ваканция.

За останалите обаче апартамент в хотел „Тунела“ в „Евксиноград“, където навремето е отсядал и соцлидера Тодор Живков, ще излезе 210 лв., като офертата за октомври пада дори до 180 лв. През активният сезон нощувка в апартамент там излиза 260 лв. За по-малък апартамент пък сумата е 120 лв., вместо 150 лв. Почти толкова струва и бунгало до брега на морето. Ако в него обаче има сауна, цената скача двойно. Най-евтино обаче е в хотел „Манастира“, където за септември една стая лукс излиза 100 лв. За "Слънчевото бунгало", което се намира на самия плаж и където обикновено отсядат премиерът и президентът, цената е със 100 лв. по-ниска. Така ако желае и бунгалото е свободно, всеки може да спи в леглото на първите в държавата тяхната вила за отдих на морския бряг срещу 600 лв. на нощ. Къщата е със собствен басейн, барбекю и дори асансьор. Това всъщност е възможно само през май, юни и след 1 септември, когато ВИП базите са достъпни за обикновени туристи.

Правителствената база в „Шабла“ също предлага септемврийски намаления. Така например луксозна стая в „Добруджански двор“ е 90 лв., а вилите „Море“, които са непосредствено до плажа, са 400 лв. на вечер. Почивната база на властта в Слънчев бряг обаче е с най-достъпни цени. Там една двойна стая в началото на септември излиза 50 лв., докато в пика на сезона е 70 лв. А апартаментът, вместо 130 лв., излиза 90 лв. Комплексът предлага и пакетни почивки за над 5 нощувки. Така морето в края на сезона може да излезе с около 180 лв. по-евтино. Пакетната цена за двама в апартамент излиза 505 лв., като за юли и август цената е над 680 лв.

Освен това миналата зима кабинетът възложи обществена поръчка за реновиране и претапициране на мебелите в „Евксиноград“ и „Шабла“, като двете резиденции трябваше да се сдобият дори с с нови пердета и мокет.

Тя разказва: Отвлечена и я продават в интернет за секс робиня

https://www.vesti.bg/sviat/tia-razkazva-otvlechena-i-ia-prodavat-v-internet-za-seks-robinia-6072352

Похитителят и съучастникът му я пренесли в багажника на лека кола от Милано в селска къща

Разказът на отвлечена за секс робиня в Близкия изток

https://www.vesti.bg/sviat/razkazyt-na-otvlechena-za-seks-robinia-v-blizkiia-iztok-6072352

Похитителят и съучастникът му я пренесли в багажника на лека кола от Милано в селска къща

Цветан Василев пазарува US лобисти с парите от КТБ

http://www.klassa.bg/News/Read/article/281240_%D0%A6%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%B0%D0%BD+%D0%92%D0%B0%D1%81%D0%B8%D0%BB%D0%B5%D0%B2+%D0%BF%D0%B0%D0%B7%D0%B0%D1%80%D1%83%D0%B2%D0%B0+US+%D0%BB%D0%BE%D0%B1%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B8+%D1%81+%D0%BF%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1

 

Мрежа от адвокати и активисти-соросоиди му лъскат имиджа

Мрежа от скандални лобисти и соросоиди, овързани с тукашни представители на Задкулисието и олигархията, е задействал укриващият се от българското правосъдие банкер Цветан Василев.

В последен отчаян опит да избегне възмездието за дупката от близо 5 млрд. лв., която издълба в КТБ, пишман финансистът е задействал сложна комбинация между аверите му престъпни босове у нас – другият обвиняем олигарх Иво Прокопиев и двамата подсъдими за данъчни далавери Гриша Ганчев и Огнян Донев, както и контактите на последните с чужди лобистки структури и соросоидни организации.

Целта на маневрата е ясна – банкерът, оглозгал КТБ и

отмъкнал спестяванията на хиляди вложители, да се изкара мъченик

в общественото пространство, а хората да бъдат убедени да забравят извършените от него и аверите му престъпления. За всичко това пък се плаща с откраднатите от Василев милиарди от КТБ, които сега потъват в джобовете на лобисти, соросоиди и храненици на задкулисието, за да го бранят и да въртят кризисния му пиар. Началото на кампанията бе дадено със статия във вашингтонски сайт, според която мустакатият аферист е наел мастита адвокатска кантора зад океана, която ще се опита да му издейства защита от САЩ по закона „Магнитски“. Става въпрос за нормативен акт, чийто обхват наскоро бе разширен и дава възможност на Белия дом да оказва защита и съответно да налага санкции на страни, за които е доказано, че нарушават правата на хора, разкрили корупция. Досега няма случаи на чужди граждани, получили закрила по този закон, но адвокатите на Василев претендират, че ще придвижат случая и са подписали 6-месечен договор с мустакатия измамник на стойност 50 000 долара. Сложният план по „канонизирането“ на ,мустакатия беглец от правосъдието включва участието на двама важни играчи – нюйоркската кантора „Jefferson Waterman International“ (JWI), както и бившият губернатор на щата Ню Мексико и настоящ шеф на НПО Бил Ричардсън. И JWI, и Ричардсън не са случайни играчи, а връзките им с България са доста красноречиви и показват ясно причината, поради която Василев е поверил превръщането си в мъченик на тях.

Най-пресен контакт с държавата ни има Ричардсън, който

преди 2 години е бил у нас по покана на Атлантическия клуб.

Бившият губернатор и посланик на САЩ в ООН е поканен да участва в международна конференция „Борба с насилието и екстремизма. Нов план за сигурност в образованието и културата”, организирана от НПО-то на ексвъншния министър Соломон Паси. Опасните връзки на бившият губернатор на Ню Мексико далеч не спират до тук. Ричардсън е един от политиците, който официално е финансиран от скандалния Джордж Сорос.

 

Милиардерът спекулант броил 50 000 долара на кампанията на бившия губернатор, а според разследвания на US медии НПО-то, което Ричардсън в момента оглавява, е в тясно сътрудничество с фондации на Сорос. Именно през сдружението „Richardson Center for Global Engagement“ политикът заявява, че ще брани интересите на българския фараон Цветан Василев. Любопитна подробност е, че макар в момента да се обявява за защитник на борците срещу корупцията, името на Ричардсън зад Океана се свързва със сериозни скандали с дъх на лобизъм и корупция. Един от тях – разследване на връзките между него и частна компания, става причина политикът да се откаже от министерски пост заради съмнения, че е замесен в непочтени политически практики.

 

Атлантическият съвет на САЩ, в който Ричърдсън и Василев членуват и твърдят, че се познават, оттам има прелюбопитен еквивалент на родна почва. Случайно или не, Атлантическият съвет на България е създаден само преди месец и в него влизат хора като Велизар Шаламанов например. Името на този човек лъсна в стенограмите АРГО-гейт като вариант за кандидат-президент, номиниран от задкулисната банда около Прокопиев. В същия разговор бе споменат и самият Цветан Василев като източник на „сиви практики за финансиране“ на предизборната кампания. Авторът на репликата Трайчо Трайков пък бе официалният кандидат-президент на Агнешките главички, заедно със Съби Събев, който пък е в ръководството на същия този Атлантически съвет на България.

Не по-малко

интересни са и връзките на другия основен играч

по изкарването на банкера беглец в „жертва“ на политичекси заговор – юридическата кантора JWI, като следите отново водят към Атлантическия клуб и интересите на бившия премиер и настоящ политически лаборант Иван Костов. Според информацията на вашингтонския сайт JWI е кантора, която се ръководи от пенсионирани служители на Централното разузнавателно управление, но със солидно портфолио от клиенти предимно в Азия, Африка, Близкия изток, както и държави от Централна и Източна Европа, сред които е и България. Още през 2004 г., разследващата журналистка Алексения Димитрова разкрива в своя публикация във в-к “24 часа”, че България е платила 1 100 619 щатски долара на JWI и още три американски лобистки компании в периода 1998 – 2001 година, т.е. в мандата на премиера Иван Костов, при чието управление Цветан Василев прави и първите си крачки по придобиването на КТБ. Договорът с днешните американски защитници на укриващия се в Сърбия фараон е сключен през юли 1998 г., непосредствено след като за посланик на България във Вашингтон е назначен някогашният премиер Филип Димитров.

 

Договорът за лобизъм с JWI е прекратен няколко месеца преди Димитров да напусне посланическия пост през февруари 2002 г. Понастоящем Филип Димитров е конституционен съдия, назначен от квотата на президента Росен Плевнелиев, който пък е горд сподижник на олигарха Иво Прокопиев и негов съсед по вила в Халкидики. Според медийните информации следващият български посланик във Вашингтон Елена Поптодорова също активно е подкрепяла работата с лобисти. “Сумите от 100 000 щатски долара са нормални и още по-малко за лобирането”, казва през 2004 г. Поптодорова, която днес е на работа в Атлантическия клуб. Да, същото НПО, което е домакин на Ричърдсън у нас.

 

Кампанията по засукване на Запад на банкерския мустак,

естествено бе мощно подкрепена от Фабриката за фалшиви новини (виж вдясно). Колко са „прозападни“ тези хора говори произходът на богатството им, който във всички случаи е от криминалната приватизация, при която бившата комунистическа номенклатура чрез своя най-верен продукт Иван Костов успя да раздаде държавни активи на правилните и послушни хора. За необременените със спомени от Прехода е нужно да се спомене, че банката, която окраде Василев, всъщност е създадена за сътрудничество с руските тайни служби. Червенобузият му приятел Прокопиев пък, макар и да се пъчи с титлата почетен консул на Канада, е израснал в семейство на служители на бившите комунистически тайни служби, а приятелят му с „прозападен уклон“ Огнян Донев е бивш съветник на великия перестройчик от ЦК на БКП Огнян Дойнов. Връзките на другия им сподвижник Сашо Дончев с Русия пък са толкова явни, че на мрежата от лобисти-соросоиди, на които Цветан Василев плаща, едва ли ще им стигнат и всичките 4 милиарда лева, откраднати от КТБ, за да убедят, че защитават „прозападни бизнесмени“.

 
Банкер с швейцарски паспорт върти кризисния му пиар

Планът по героизирането на Василев, с който фараонът, обрал КТБ, се пробва да спаси кожата си, пък си има и местен идеолог. Според публикации в медиите става въпрос за банкер със швейцарски паспорт, който е в близки отношения с избягалия в Сърбия фараон. Името на този бизнесмен е Георги Василев, а самият той се явява обединяващо звено между интересите на банкера беглец и медийния олигарх Иво Прокопиев през годините.

 

Василев е и връзката, през която най-вероятно са минали преговорите на банкера беглец с американските лобисти, за да си осигури път за бягство от възмездието. По информация на в. „Труд“ за свръзка е ползван съветникът на бившия премиер Филип Димитров Константин Мишев. Като такъв той е бил част от екипа на Димитров, когато е сключен и лобисткият договор с лобистите JWI. В същото време Мишев е и автор на хонорар в няколко сайта – този на подсъдимия фармацевтичен бос Огнян Донев, както и в друг – собственост на Георги Василев. Онлайн изданието с малоброен читателски интерес е и последен пристан и на друг верен слуга на мустакатия банкер – блогърът и бивш кадър на кръга „Капитал“ Мирослав Иванов.

 

Самият Георги Василев, който дълго време е работил на договор към швейцарски трезор, от години има политически амбиции. Той е основател на партия „Република БГ“, която е пряко свързвана с обкръжението на политолога и първи ешалон соросоид у нас Иван Кръстев. Последният дори е сочен първоначално за бъдещ шеф на партията, но това так и не се случва, тъй като информацията изтича в медиите преди учредителното събрание на формацията. На него политологът така и не се появява, но вместо него като модератор на срещата е пратен друг виден соросоид – Красен Станчев. Шефът на ИПИ е и първият награден, който преди десетина години получава учредения от Георги Василев приз за „свободен дух“.
И докато през годините държи топли контакти с НПО-тата около кръга „Капитал“, то в разгара на кризата с КТБ банкерът се появява у нас с обявлението, че можел да спаси оглозганата банка.

 

Българският Мадоф и законът „Магнитски“ 

Българският Бърни Мадоф както стана известен банкерът беглец Цветан Василев, разчита да получи защита от САЩ по т.нар. Закон „Магнитски“. Според анализатори освен абсурдността в това да иска закрила, като се представя за борец срещу корупцията, в плана на мустакатия фараон има още една сериозна пробойна. Обществото зад Океана е силно чувствително на тема финансови пирамиди и едва ли би съчувствало на банкер, завлякъл с 5 млрд. лв. вложителите в трезора, който е ръководил и държавата, която е гасила пожара след него.

Глобалният закон "Магнитски" най-общо урежда налагане на санкции срещу чуждестранни физически и юридически лица, отговорни за нарушаване на права и тежка корупция, които се предлагат от Конгреса на САЩ на американския президент, а той прави преценка и после докладва на Конгреса. Основното предназначение на втората част на закона "Магнитски" за търсене на отговорност от 2012 г. е да определи и накаже руските длъжностни лица, за които се счита, че са отговорни за задържането, злоупотребата и смъртта на Сергей Магнитски, както и за други груби нарушения на правата на човека, като се забрани влизането им в Съединените щати и използване на банковата система на САЩ.

С поправка на Сената на САЩ от 17 декември 2015 г., се разширява кръгът на лицата, които могат да попаднат в списъка за налагане на санкции. Президентът може да наложи визови и имуществени санкции срещу всяко чуждестранно физическо или юридическо лице, което е отговорно за убийства, изтезания или други груби нарушения на международно признати човешки права, извършени срещу лица в чужда държава, които искат да изложат незаконна дейност, извършвана от държавни служители, или да придобият, упражняват или насърчават човешките права и свободи.

 

Ралица Василева се продала

Водещата на новините в телевизия BIT Ралица Василева се продала на банкера беглец, потвърди бившият й колега Ясен Дараков, който е сред създателите на задграничната телевизия, а в момента е кореспондент на Нова тв. Той визира скоростното подмазваческо интервю с американския адвокат на Василев, който бившата водеща в СиЕнЕн взе, за да задвижи медийната кампания в полза на банкера беглец. "Да изпълниш поръчка на Цветан Василев.... по сиененски. Не за първи път взима пари от него..... Клета Ралица Василева. #бабаЕдъното #бабасеПРОДАДЕза пари". Това написа Дараков във Фейсбук. Думите му потвърждават слуховете, че въпросната медия, която се напълни с протестъри, близки до Пркопиев, всъщност е на издръжка на неговия сиамски близнак Цветан Василев.

 

Със същите опорни точки

Фабриката за фалшиви новини мина зад Океана

„Телеграф“ подарява нова книга за българската олигархия

Фабриката за фалшиви новини, която обслужва интересите на олигархичната банда, създадена от Костов, не само премина всякакви граници, ами направо отплува зад океана.

За да отклони вниманието от този пладнешки грабеж, Фабриката кординирано пуска едни и същи манипулативни опорни точки през различни канали. Елементите на пропагандната машина са Прокопиевите „Капитал“ и „Дневник“ и присъдружните им сайтове “Медиапул“ на бившата говорителка на Костов Стояна Георгиева, “Клуб Z”, “Фрогнюз“, “Офнюз“ и бутиковият вестник „Сега“ на газовия барон Дончев. Лични говорители са бившите агенти на Държавна сигурност Академик (Огнян Стефанов) и Сашо (Илиян Василев). За да е пълен пакет услугата „изпиране на имидж“ и „атаки по неудобните“, към тях се включват и назначени политици като Христо Иванов, Николай Стайков и Трайчо Трайков.

Един от главните герои на лъжите им е нашият издател Делян Пеевски. През последните години Фабриката разви няколко различни сюжета на гърба му. Първо Пеевски бе посочван като съдружник на Цветан Василев. После се измислиха бизнесинтереси в пътното строителство, почистването на снега и даже в ремонта на жп линииите. На Пеевски продължава да се приписва и дял в технологичната верига „Техномаркет“. Всички тези манипулации лесно могат да бъдат опровергани само с една проверка в Търговския регистър и имуществените декларации на депутата. Това обаче не е в изгода на опорните точки на Фабриката за фалшиви новини. В тяхна изгода е да се пръскат лъжи за 200 млн. лв. кредити, които уж бил взел от КТБ и не ги е върнал. Дори „многоуважемите американски защитници“ на Цветан Василев изръсиха това твърдение, което моментално бе подхванато от Фабриката за фалшиви новини, тъй като няма да повярвате, но напълно съвпада с техните опорни точки. Сякаш източникът им е един и същ. Доколко твърденията им са истина, сочи публично оповестеното още при поставянето на КТБ под спецнадзора на БНБ удостоверение, че издателят ни няма никакви кредити или влогове във фалирания от Василев трезор. А семейството му редовно си е погасявало задълженията и няма непогасени кредити. Нямат и никакви активи, предмет на съдебни дела, свързани с несъстоятелността на банката.

Причината за тази агресия срещу нашия издател е, че медиите ни „Телеграф“, „Монитор“ и „Политика“ разкриха цялата картина на грабежа и нещо повече, обявиха тотална война на фалшивите им новини. Доказахме, че Василев и Прокопиев са „сиамските“ близнаци на Командира. Той създаде КТБ, Василев я ограби, а Прокопиев я събори. Пиршеството им обаче започна от бандитската приватизация на Костов, която роди олигархията чрез раздържавяване на активи за 30 млрд. лева, срещу които в хазната постъпиха скромните 2 млрд лева. Заради това злодейство днес нашите бащи и майки, баби и дядовци получават мизерни пенсии.

Всички тези факти ние периодично съобщаваме както от страниците на вестника, така и чрез специалните приложения „Факт Телеграф“ и книгите, които колегите изготвиха специално за нашите читатели и ги разпространиха безплатно. В четвъртък читателите на „Телеграф“ отново ще бъдат зарадвани с новата ни книга „Българската олигархия“, която ще се подарява към всеки закупен брой на вестника.

 

Сбъдна мечтата си

И Прокопиев засмука от ограбената банка

Разградският олигарх пръв атакува КТБ, а сега официално пое защитата на мустакатия си близнак

Разградският олигарх Иво Прокопиев най-сетне сбъдна съкровената си мечта и се включи в далаверата на века – разграбване на активите на Корпоративна търговска банка.

Една от най-големите болки на Прокопиев всъщност беше, че ролята, която му отреди техния общ с Цветан Василев Бащица – Иван Костов, не е чак толкова блажна. Червенобузият олигарх също получи достъп до държавните активи в лицето на „Каолин“ и „Дамяница“ и успя да ги овладее чрез пладнешкия грабеж, наречен от Командира „приватизация“. През годините успя да изсмуче пари от държавата по различни начини - далаверите с възобновяемите енергийни източници, продажбата на държавните дялове от ЕВН, заради които даже се сдоби с обвинение от прокуратурата и т.н. но, за разлика от мустакатия си побратим, който напълно безконтролно получи достъп до милиарди левове и по най-парвенюшки начин буквално се окъпа в парите на вложителите в КТБ, ролята на Прокопиев бе друга. Той трябваше да гради имидж на „бяла якичка“, лобист с медийна империя и мрежа от неправителствени организации и политици, за които също трябваше да плаща от придобитите благодарение на Костов благини. В същото време под носа му друг от неговото котило краде безогледано.

На практика служители на Прокопиев са причината прокуратурата да влезе в офисите на КТБ и да открие истината за финансовата пирамида, която тя представлява. През февруари 2013 г. „Протестна мрежа“ внася сигнал в държавното обвинение, на базата на който започва проверката на бизнеса на Василев. Бившият служител на Прокопиев Николай Стайков е координатор на „гражданската организация“. Рамо до рамо с него е и съгражданката на олигарха Антоанета Цонева и обикновения активист Христо Иванов. Все хора, които под една или друга форма, тайно и явно са служили за интересите на Прокопиев. Изданията на олигарха „Капитал“ и „Дневник“ пък са първите, които публикуват статии с информация, че КТБ се ограбва. „Държавата КТБ“ и „Банка за лична употреба“ са само част от заглавията, които Прокопиев контролирано пуска още година преди официалното изтърбушване на КТБ. Случайно или не след близо двегодишна кампания от медиите на разградския олигарх и сигналите, внесени от неговите „граждански активисти“ - лицензът на банката бе отнет.

След позорното бягство на Цветан Василев в Белград и дирижираната от него повторна кражба на активите на КТБ обаче Прокопиев изведнъж преоткри своя „отколешен противник“, който има мустаци и едни 4 милиарда лева за харчене. Медиите му спретнаха интернет платформа „КТБ-файлс“, която уж трябваше да разкрива истината за грабежа на века, а постепенно стана лична трибуна на мустакатия аферист. В стенограмите от АРГО-гейт пък в пряк текст се казва, че инженерният политически проект, на който „Прокопиев помага с целия си ресурс“, разчита за „сиви практики на финансиране“ именно на Цветан Василев. Казва го не кой да е, а Трайчо Трайков – един от любимците на Прокопиев, а според прокуратурата и негов съучастник при далаверата с ЕВН.

След внасянето на обвинителния акт срещу Цветан Василев Прокопиев задейства с пълна сила Фабриката за фалшиви новини в полза на мустакатия си сиамски близнак. Лично изпълзя в национален ефир, за да спусне опорната точка, че прокуратурата се занимава само с „30-40 души все прозападно настроени“. Димката, хвърлена от него, създаде нужния фон, на който Василев с парите от КТБ да плати за новия сценарий – задокеански лобисти да създадат американско алиби на престъпленията му. Новата опорна точка с такава сила бе подхваната от „Капитал“ и „Дневник“, че според техните публикации едва ли не самият Доналд Тръмп лично ще хване под ръчичка мустакатия престъпник и ще го покани на гости в Белия дом. Показателен е само напоителният очерк, публикуван от „Дневник“ за адвоката Джоузеф Огъстин, който внушава, че едва ли не самият комиксов герой Капитан Америка е понесъл на щита си банкера беглец.

Прокуратурата вече поясни, че е нормално адвокатите на Цветан Василев, пък били те и от САЩ, да лъжат в полза на своя клиент, тъй като той им плаща. Прокопиев и медийната му група обаче не са конституирани в делото като защитници на обвиняемия. Или поне не официално.

БСП против антикорупционния закон на Цачева

http://www.klassa.bg/News/Read/article/281239_%D0%91%D0%A1%D0%9F+%D0%BF%D1%80%D0%BE%D1%82%D0%B8%D0%B2+%D0%B0%D0%BD%D1%82%D0%B8%D0%BA%D0%BE%D1%80%D1%83%D0%BF%D1%86%D0%B8%D0%BE%D0%BD%D0%BD%D0%B8%D1%8F+%D0%B7%D0%B0%D0%BA%D0%BE%D0%BD+%D0%BD%D0%B0+%D0%A6%D0%B0

 БСП се обяви против антикорупционния закон на министърката на правосъдието Цецка Цачева. Затова от партията инициират консултации, на които канят различни институции за публикувания от правителството проект на антикорупционен закон. Той предвижда създаването на специалното звено за противодействие на корупцията да бъде създадено чрез механичното сливане на досега съществуващите БОРКОР, Комисията за конфликт на интереси и Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество имущество. 
Ние сме против този начин на съставяне на звеното, защото то е механичен сбор от досега съществуващите органи. При това се предвижда и хората да останат същите, да няма разследващи функции, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова. Според нея начинът на избор на ръководство, предложен в законопроекта, представлява опит на изпълнителната власт да овладее и това звено. Затова социалистите излизат с алтернативно предложение - специалната дирекция в Държавната агенция "Национална сигурност" за борба с корупцията да бъде извадена оттам, само тя да представлява това звено, да има разследващи функции, директорът да се назначава от президента, членовете да се избират от парламента с 2/3 мнозинство. Целта е този орган наистина да бъде независим, да има разпределение на властите и да се приложи принципът "власт власт възпира", смятат от партията.

Нинова е провела разговори с президента Румен Радев, главния прокурор Сотир Цацаров, председателя на Висшия адвокатски съвет Ралица Негенцова, председателя на ВАС Георги Колев и декана на юридическия факултет Сашо Пенов и те са приели да участват в бъдещи консултации по предложения от БСП проект. Съдържанието им ще е открито и пред всички. Срещите ще станат в периода от 21 август до 10 септември. 
Всички поканени са приели да дадат своето становище. Целта ни е да се състои най-накрая истински разговор за съдебната реформа и борбата, с корупцията, заяви Нинова. "Години наред много правителства имитират такава и резултата го виждаме - никакво чувство за справедливост. Искаме чрез тези консултации аргументи "за" и "против", обществото да чуе за какво спорим и най-доброто да бъде взето като решение. От приказки само за съдебна реформа да пристъпим към реални действия", коментира още Корнелия Нинова. Според нея, ако и този път се случи имитация,  пипалата на паралелната държава ще продължават по същия начин с 10 млрд. лв. кражби годишно, народът ще си продължава да обеднява и да няма чувство за справедливост.

Хиляди пристигнаха в Банско за откриването на ХХ джаз фестивал

http://www.klassa.bg/News/Read/article/281238_%D0%A5%D0%B8%D0%BB%D1%8F%D0%B4%D0%B8+%D0%BF%D1%80%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B8%D0%B3%D0%BD%D0%B0%D1%85%D0%B0+%D0%B2+%D0%91%D0%B0%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%BE+%D0%B7%D0%B0+%D0%BE%D1%82%D0%BA%D1%80%D0%B8%D0%B2%D0%B0%D0%BD

 Световноизвестната певица Йълдъз Ибрахимова получи Почетния знак на кмета на Банско на церемонията при откриването на двайсетия юбилеен джаз фестивал за цялостен принос в популяризирането на българския джаз. А д-р Емил Илиев, който вече две десетилетия неуморно поддържа и развива тази традиция, бе изненадан от кметската управа със специално отличие по случай юбилея. Създателят и организатор на фестивала пък удостои с почетни грамоти четиримата кметове - Георги Тасев, Борис Велянов, Александър Краваров и Георги Икономов, които през изминалите години са дали своя принос за каузата, както и всички, които по един или друг начин са съдействали за провеждането на събитието. Асистира му неговата 11-годишна дъщеря Лили, която порасна заедно с фестивала.

Първата концертна вечер продължи до среднощ пред традиционно препълнения с гости от страната и чужбина площад "Никола Вапцаров" и съседните улици. Биг бенд Благоевград с диригент Борис Янев, както в много предишни издания, се качи първи на сцената. Йълдъз Ибрахимова, която изнесе на 4 август концерт в Гранд хотел Банско, поздрави публиката с едно свое изпълнение. Вера Шандел и Десислава Андонова от "Сентиментъл суингърс" и тромпетистът Михаил Йосифов бяха солисти в откриващия концерт. Те представиха и нови песни по музика на Мишо Йосифов и текстове на Златна Костова и Марий Росен, както и песента, от чието заглавие, по думите на Вера Шандел, е вдъхновено името на групата Ц "Sentimental Journey". Очарователното дамско трио през 2013 г. гостува на фестивала със самостоятелен концерт, но тази година Андрония Попова не успя да дойде, тъй като се възстановява от здравословен проблем.
Един от любимците на публиката в Банско - виртуозният буги-вуги пианист Аксел Цвингенбергер, се включи във фестивала за осми път, сега със самостоятелна програма, след като е свирил тук с брат си Торстен, който е барабанист, с певицата Лайла Емънс, с японския пианист Кейто Сайто и др. Винаги идвам с голямо удоволствие в Банско, тук има страхотна атмосфера и много приятелски отношения, споделя Аксел. Голямо предимство на вашия фестивал е, че хората имат възможност да слушат качествена музика безплатно. Впечатлен съм, че д-р Илиев вече 20 години успява да предоставя на публиката свободен вход. На други места билетите за подобни концерти струват от 20 до 50-60 евро, в определени случаи стигат и до 300 евро. Основното, което прави впечатление в развитието на Банско джаз фест, е, че той стана много по-интернационален и по-професионален. Спомням си как, когато дойдох за първи път тук, трябваше да докараме от Разлог рояла, на който свирих на концерта, с военнотранспортна машина и с помощта на дузина войници. Днес мога да свиря на този прекрасен "Бьозендорфер" (който е тук, както ДУМА писа, благодарение на Марио Станчев - б.а.). Цената на подобен нов роял започва от 180 000 евро нагоре, разказва Аксел Цвингенбергер.
Може да купим такъв роял на старо за около 60 000 евро, но в сметката на фондацията, която открихме за набиране на дарения за тази цел, не е постъпила нито една стотинка, пояснява д-р Илиев. И допълва: Очевидно хората имат желание да гледат концерти безплатно, но няма желаещи да даряват средства за тази добра кауза.
Аксел се връща в Хамбург, където на 8 август започва организираният от него фестивал за буги-вуги пианисти. А до края на годината му предстоят турнета в Германия, Австрия, Швейцария, в началото на 2018 г. - в Англия. Радва ме, че напоследък много млади хора са запалени по стила буги-вуги, защото в него има много енергия. Когато един млад човек дойде при мен и се интересува от тази музика, аз се старая не да го науча да свири като мен, а да открия неговата индивидуалност, да му помогна да я развие и усъвършенства, казва Аксел.
За първи път в Банско гостува младата италианска певица Патриция Лакуидара, която придобива голяма популярност след участието си във фестивала в Сан Ремо. Тя бе подготвила заедно с трио инструменталисти програма с творби от трите си издадени албума, както и известни италиански песни. Изненада беше нейната трактовка на "Едерлези/Гергьовден", изпята на италиански. В своите композиции Патриция е повлияна от традиционната музика на Северна и Южна Италия - както разказа, това идва от детството и двете й баби, сицилианка и венецианка. Сподели, че изключително я вълнува и бразилската музика, в която има много емоция и болка.
Влатко Стефановски трио направо взриви площада в Банско. Обичаният китарист, композитор и певец дойде буквално за часове, тъй като концертната му програма е изключително интензивна. Но пък раздаде цялата си душа на зрителите, както само той може, а възторжената публика не искаше да го пусне след час и половина на сцената. Заедно с Джоко Максимовски - бас, и Дино Милосавлевич - барабани, с които свири от 17 години, изпълниха по неподражаем начин "Македонско девойче", "Калайджийско хоро", "Бел кон", "Йовано, Йованке", тема към филма "Шмекер" и др. Преди 11 години свирихме тук с Мирослав Тадич и Теодосий Спасов, когато това беше сравнително малък фестивал, а сега с радост го поздравявам за неговата 20-годишнина, каза Влатко и сърдечно благодари за топлия прием.


Йълдъз Ибрахимова получава почетните си отличия

Десислава Андонова и Биг бенд Благоевград с диригент Борис Янев

Влатко Стефановски репетира
Снимки авторката

Пъстър таратор

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6378253

Пъстър тараторВашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31.

Тилърсън: На 1 септември отговаряме на руските контрасанкции

http://clubz.bg/57001-tilyrsyn_na_1_septemvri_otgovarqme_na_ruskite_kontrasankcii

САЩ ще дадат отговор на 1 септември на решението на Русия чувствително да намали броя на американските дипломати на своя територия.

Това заяви държавният секретар Рекс Тилърсън, предаде Ройтерс. Той е във филипинската столица Манила на срещата на АСЕАН, където се видя с руския си колега Сергей Лавров. Тази среща е първата на високо равнище между Москва и Вашингтон, след като миналата седмица Доналд Тръмп подписа закона за затягане на санкциите срещу Русия.

Кремъл отговори с контрасанкции. Освен че ще намали броя на американските дипломати, Москва конфискува и дипломатически вили.

САЩ още не са решили какъв ще е отговорът им, уточни Тилърсън. Той задал на Лавров редица уточняващи въпроси за решението на Москва за ответни действия на новите американски санкции.

Тилърсън изтъкна, че подхожда прагматично към отношенията с Русия. Дипломат номер 1 на Америка смята, че проблемите могат да бъдат уредени. Той заявил пред Лавров, че на Русия трябва да е ясно, че намесата в избори поражда сериозно недоверие.

Според него Москва проявила известна воля да преговаря, за да се намерят пътища за уреждане на проблема в Украйна.

След срещата с Тилърсън Лавров заяви, че Русия очаква трудности в гарантирането на прекратяване на огъня в последната от четирите защитени зони в Сирия, предаде АП. Русия, Иран и Турция приеха през май план за установяване на 4 зони на деескалация в арабската република и настояха правителствената авиация да не лети над тези зони. Според Лавров ще е трудно да се изработят детайлите за прекратяване на огъня около град Идлиб. Москва се надява, че може да се постигне компромис за прекратяване на огъня, ако всяка страна, която има влияние в Сирия, включително САЩ, убеди въоръжените групировки да спазват примирието.

Друга обсъждана тема на форума в Манила бе Северна Корея. Тилърсън заяви пред журналисти, че Пхенян трябва да спре изпитанията на балистични ракети, ако иска диалог с Вашингтон за уреждане на кризата. Приетите от ООН по-сурови санкции срещу режима на Ким Чен Ун са доказателство, че международната общност е единна в стремежа към освобождаване на Корейския полуостров от ядрени оръжия.

В Манила се срещнаха външните министри на двете корейски държави. Севернокорейският първи дипломат И Йон Хо каза на колегата си Кан Кьон Хва вчера, че предложенията на Сеул за подобряване на отношенията с Пхенян не са достатъчно искрени.

Валери Симеонов: Риболовът не е забранен край Калиакра

http://clubz.bg/57000-valeri_simeonov_ribolovyt_ne_e_zabranen_kraj_kaliakra

На този етап въпросът със защитена зона „ Комплекс Калиакра” ще бъде решен с компенсации или с възмездяване с земи, тъй като става въпрос за неголеми територии”, съобщи пред Нова тв вицепремиерът Валери Симеонов.

„Става въпрос за тясна ивица покрай самия бряг.  В момента по-голямата част от тази ивица е от пустеещи земи. Там има и два ветропарка и едно голф игрище. Не става въпрос за големи територии, не става въпрос и за ощетяване на голям брой хора", уточни вицепремиерът.

Според него рибарите спокойно могат да ловят риба.

"За тази територия има забрана за извършване на всякаква земеделска дейност. Има и участък от акваторията, в който е забранено "тралянето"”, подчерта Симеонов.  „Риболовът не е забранен. Риболовът е разрешени. Хората, които имат лодки, могат да продължават да излизат на риболов”, обясни той. 

"Не мога да упрекна министъра на околната среда и водите за издаването на тази заповед, защото всеки ден забавяне носи загуби от 20 000 евро на държавата. Преди 18 месеца България е осъдена. Делата са приключили с решение на съда, че България подлежи на санкции", подчерта Валери Симеонов. 

Валери Симеонов коментира и задържането за трафик на хора на доскорошния председател на структура на НФСБ Анелия Велева.

„Тя си има авторитет в Костинброд. Естествено е, че я познавам. Аз лично бях изненадан от това. Не се наемам да коментирам истина или не е истина. Не съм правил контакт с нея. Не ми е проблемът тя, за да търся среща с нея.  Тя беше достатъчно лоялна и си подаде оставката. Въпросът е приключен, не виждам защо трябва да правим индийски сериал от това” , заяви той. 

Синоптиците предупреждават за опасни горещини в цяла България

http://www.dnevnik.bg/zelen/2017/08/07/3019981_sinopticite_preduprejdavat_za_opasni_goreshtini_v/?ref=rss


Оранжев код за високи температури и опасни горещини е обявен в цялата страна днес, сочи справка на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към Българската академия на науките (БАН). Лекарите препоръчват да се се пият повече течности.<br /><br />От НИМХ предупреждават, че горещото време продължава. Прогнозират се опасни и особено опасни метеорологични явления. Съществува голяма вероятност за материални щети. Възможни са човешки жертви.<br /><br...

Тилърсън: Руската намеса в изборите доведе до сериозно недоверие

http://pogled.info/svetoven/tilarsan-ruskata-namesa-v-izborite-dovede-do-seriozno-nedoverie.88195

/Поглед.инфо/ Държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън заяви пред руския външен министър Сергей Лавров, че намесата на Москва в президентските избори в САЩ е причина "сериозно недоверие" между двете страни.

Условна присъда за пенсионерка, скрила 26 пакетчета с хероин в тоалетна

//dariknews.bg/regioni/kiustendil/uslovna-prisyda-za-pensionerka-skrila-26-paketcheta-s-heroin-v-toaletna-2040850

Пенсионерка от Кюстендил призна вината си и получи условна присъда за притежание на 26 станиолови пакетчета с хероин, с цел разпространение.

40 градуса ли ни очакват всяко лято оттук нататък? (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/obshtestvo/40-gradusa-li-ni-ochakvat-vsiako-liato-ottuk-natatyk-video-2041115

Пожари, бедствия, градушки и непоносими температури вече втори месец. Това ли ни очаква всяко лято оттук нататък? В Дубай е около 50 градуса, а в Либия на места живеят при почти 60 градуса. Какво ще се случва у нас коментира в „Здравей, България” по

Тръмп и президентът на Южна Корея обявиха Севера за нарастваща заплаха

http://pogled.info/svetoven/tramp-i-prezidentat-na-yuzhna-koreya-obyaviha-severa-za-narastvashta-zaplaha.88191

/Поглед.инфо/ Президентът Доналд Тръмп и южнокорейският му колега Мун Дже Ин заявиха в неделя заяви, че Северна Корея е сериозна заплаха за повечето страни на света. Това се посочва в доклад, разпространен от пресслужбата на Белия дом.

Брекзит ще носи на ЕС ежегоден дефицит до 12 милиарда евро

http://pogled.info/svetoven/evropa/brekzit-shte-nosi-na-es-ezhegoden-defitsit-do-12-miliarda-evro.88192

/Поглед.инфо/ Еврокомисарят по бюджета Гюнтер Йотингер заяви, че след излизането на Великобритания от ЕС (Брекзит) в бюджета на съюза ще се появи ежегоден дефицит от10 до 12 милиарда евро.При тези условия ще се наложи да се премине към мерки за строги икономии и по-високи вноски от страните членки , добави той.

Петиция срещу статута "първа дама" във Франция набира подкрепа

http://pogled.info/svetoven/evropa/petitsiya-sreshtu-statuta-parva-dama-vav-frantsiya-nabira-podkrepa.88193

/Поглед.инфо/ Петиция "срещу статута „първа дама” за президентската съп руга във Франция Бриджит Макрон вече събра над 150 хиляди подписа. Кампанията стартира преди две седмици и се надява да блокира проекта на френския президент Еманюел Макрон.

Полша не разглежда възможността да разположи американски ракети

http://pogled.info/svetoven/evropa/polsha-ne-razglezhda-vazmozhnostta-da-razpolozhi-amerikanski-raketi.88194

/Поглед.инфо/ Полша засега не разглежда възможността да разгъне на своя територия американски ракети с малък и среден обсег, ако САЩ преразгледат договора за ракетите с такъв обхват и поискат да разположат такива оръжия в Европа.Това заявява полският външен министър Витолд Вашчиковски в интервю за изданието "Комерсант", цитирано от РИА-Новости.

Пеевски е защитен от 1-вата поправка на конституцията на САЩ, а Цацаров от 5-ата

http://clubz.bg/56999-peevski_e_zashtiten_ot_1_vata_popravka_na_konstituciqta_na_sasht_a_cacarov_ot_5_ata

Снимки Веселин Боришев

Виц на сезона: Цветан Василев искал да се приложи за него законът "Магнитски", понеже бил борец срещу корупцията. Бил създал "антикорупционната" партия на Бареков!?

По подобна логика Пеевски обаче може да каже, че е защитен от Първата поправка на американската конституция като гарант на свободата на словото.

А пък Цацаров може да се позове на Петата поправка, за да защити безконтролността на главния прокурор у нас. (Никой не може да бъде принуден да се самоинкриминира: следователно и той не може да се саморазследва.)

Правовата държава не е обаче маскарад и фестивал на арогантната глупост. Затова ПР акцията на Василев може и да вдигне медиен шум, но няма да го направи правозащитник или борец с корупцията. Нито пък други с подобни методи ще станат гаранти на свободното слово и правовата държава.

Покрай всичко това обаче отново ще излезе централният въпрос: защо второ правителство след фалита на КТБ и постановката Василев - Пеевски продължава да вижда само половината от проблема. Сляпата Вайша у нас с едното око вижда Василев, а пък с другото - нищо или плаващо корабче.

Коментарът е от фейсбук страницата на автора. Заглавието е на редакцията.

Пеевски е защитен от 1-та поправка на конституцията на САЩ, а Цацаров от 5-а

http://clubz.bg/56999-peevski_e_zashtiten_ot_1_ta_popravka_na_konstituciqta_na_sasht_a_cacarov_ot_5_a

Снимки Веселин Боришев

Виц на сезона: Цветан Василев искал да се приложи за него законът "Магнитски", понеже бил борец срещу корупцията. Бил създал "антикорупционната" партия на Бареков!?

По подобна логика Пеевски обаче може да каже, че е защитен от Първата поправка на американската конституция като гарант на свободата на словото.

А пък Цацаров може да се позове на Петата поправка, за да защити безконтролността на главния прокурор у нас. (Никой не може да бъде принуден да се самоинкриминира: следователно и той не може да се саморазследва.)

Правовата държава не е обаче маскарад и фестивал на арогантната глупост. Затова ПР акцията на Василев може и да вдигне медиен шум, но няма да го направи правозащитник или борец с корупцията. Нито пък други с подобни методи ще станат гаранти на свободното слово и правовата държава.

Покрай всичко това обаче отново ще излезе централният въпрос: защо второ правителство след фалита на КТБ и постановката Василев-Пеевски продължава да вижда само половината от проблема. Сляпата Вайша у нас с едното око вижда Василев, а пък с другото - нищо или плуващо корабче.

Коментарът е от фейсбук страницата на автора. Заглавието е на редакцията.

На 7 август рожден ден имат

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6378319

На 7 август рожден ден иматАлбена Павлова, актриса Кирил Кавадарков, актьор Кева Апостолова, поет и драматург, главен редактор на списание “Театър” Проф. Марин Вълчанов, композитор Проф. Николай Майсторов, художник Румен Желев, бивш депутат Христо Друмев, почетен председател на съюз “Произведено в България”, бивш генерален директор на НДК,

Частичното лунно затъмнение ще бъде видимо от България тази вечер

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/-4HtlDgPqss/

Частичното лунно затъмнение ще бъде видимо от България тази вечер.  
В нощта на 7 срещу 8 август от по-голямата част от Европа, Азия, Африка, Австралия и части от Антарктика ще може да се наблюдава частично лунно затъмнение. То ще бъде видимо от България веднага след изгрева на Луната в 20:29 ч., но отначало ще се наблюдава трудно – много ниско над източния хоризонт, във все още дневното небе. На тази дата Слънцето ще залезе в 20:39 ч. за София, т. е. малко след изгрева на частично затъмнената Луна. Земната сянка ще настъпва в южната (видимо долната) част на лунния диск. Максималната фаза на явлението ще бъде в 21:20 ч. българско официално време, когато ще бъде затъмнена близо една четвърт от Луната по диаметър. За наблюдател от  България, тогава Луната ще бъде на височина едва 7° 23′ над югоизточния хоризонт, поради което желаещите да наблюдават явлението трябва да изберат място с нисък хоризонт в посока югоизток,съобщава Фокус. Краят на затъмнението от земната сянка ще настъпи в 22:18 ч., а до 23:51 ч. Луната ще излиза от земната полусянка.

Петиция срещу статута "първа дама" във Франция

//dariknews.bg/novini/sviat/peticiia-sreshtu-statuta-pyrva-dama-vyv-franciia-2041114

Петиция срещу статута „първа дама” за президентската съпруга във Франция Брижит Макрон вече събра над 150 хиляди подписа. Кампанията стартира преди две седмици и се надява да блокира проекта на френския президент Еманюел Макрон.

"Ням

Тази вечер ни очаква частично лунно затъмнение

//dariknews.bg/novini/liubopitno/tazi-vecher-ni-ochakva-chastichno-lunno-zatymnenie-2041106

В понеделник вечер ни очаква частично лунно затъмнение, а на 21 август Слънцето ще потъмнее над Съединените щати.

На 7 август над България започва частично лунно затъмнение. То се получава, когато Слънцето, Луната и Земята са подредени в почти права линия и нашата пл

Файненшъл таймс: САЩ и Русия активизират борбата за европейския газов пазар

http://pogled.info/svetoven/fainenshal-taims-sasht-i-rusiya-aktivizirat-borbata-za-evropeiskiya-gazov-pazar.88185

/Поглед.инфо/ Когато в речта си в Полша американският президент Доналд Тръмп обеща да увеличи износа на американски природен газ в Европа, тълпата възприе думите му с „ура“.

Китай не би искал да води търговска война със САЩ

http://pogled.info/svetoven/kitai-ne-bi-iskal-da-vodi-targovska-voina-sas-sasht.88186

/Поглед.инфо/ Властите в Китай и в САЩ не искат да започва търговска война, защото това би донесло вреди и на двете страни, заяви в понеделник външният министър на Китай Ван И.

Яир Лапид: Турция става все по-агресивна, по-османска и най-вече ислямска

http://pogled.info/svetoven/yair-lapid-turtsiya-stava-vse-po-agresivna-po-osmanska-i-nai-veche-islyamska.88187

/Поглед.инфо/ Често се твърди, че преломът в отношенията между Израел и Турция се е случил през май 2010 г., когато израелският флот взе под контрол кораба на протеста „Мави Мармара", който беше на път за Газа.

Проф. Христина Вучева: Финансовата криза – десет години по-късно

http://pogled.info/bulgarski/prof-hristina-vucheva-finansovata-kriza-deset-godini-po-kasno.88188

/Поглед.инфо/ Много често за начало на кризата се приема загиването на голямата инвестиционна банка „Леман Брадърс“ на 15.09.2008 г. Според други всичко започна от 2007 г. с развихрянето на ипотечната криза и кредитният спазъм от 08.2007г.

Най-добрият сигнал от Северна Корея е спиране на ракетните изпитания

http://pogled.info/svetoven/nai-dobriyat-signal-ot-severna-koreya-e-spirane-na-raketnite-izpitaniya.88189

/Поглед.инфо/ Според американския държавен секретар Рекс Тилърсън най-добрият знак, че Северна Корея желае да продължи диалога е спирането на ракетните опити.

САЩ готвят ответен удар на руската дипломатическа реакция

http://pogled.info/svetoven/sasht-gotvyat-otveten-udar-na-ruskata-diplomaticheska-reaktsiya.88190

/Поглед.инфо/ Държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън заяви, че е предупредил Русия за ответни мерки на изгонването на американските дипломати. Това ще бъде обявено до 1 септември, предаде АП.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване