Чавушоглу: Турция е получила статут на партньор за диалог на АСЕАН

https://www.24chasa.bg/novini/article/6379017

Чавушоглу: Турция е получила статут на 
партньор за диалог на АСЕАНТурция е получила статут на секторен партньор за диалог на Асоциацията на страните от Югоизточна Азия /АСЕАН/, съобщи турският външен министър Мевлют Чавушоглу, цитиран от в."Миллиет". Чавушоглу, който участва в Манила в срещата на министрите на външните работи на държавите от АСЕАН, е уточнил, че Турция е кандидатствала за получаване на този

Гладни мечки все по-често се появяват в румънски градове

http://www.cross.bg/mechki-hargita-chesto-1551334.html

/КРОСС/ Десетки мечки слизат от планините в румънски градове, за да търсят храна, ровейки из кошчетата за боклук, информира Евронюз.Мечките търсят храна, но често се натъкват на хора. Местните в окръзите Харгита и Прахова често се оплакват, че срещат мечки по-често в сравнение с преди. Някои се радват на случващото се, но мечките са непредсказуеми и други са обезпокоени, че може да се случи трагедия. От началото на 2017 г. повечето от случаите са свързани с нападение на мечки над овце (37 случая), а при останалите са нападали други животни. Тази година седем души са хоспитализирани в окръг Харгита след атаки на мечки. Повечето от тях са овчари. Около 60% от кафявите мечки в Европа са в Румъния - около 7000 мечки. 1 400 от тях живеят в планините около Харгита. Стотици хора се събраха пред министерството на околната среда в Букурещ през миналия месец с искане да им се позволи да убиват мечки, за да се защитят. Министерството отговор с предложение за избиване на 140 животни при ограничени случаи, макар че кафявите мечки са защитен вид в Румъния.    

40 градуса ли ни очакват всяко лято оттук нататък?

http://www.moreto.net/novini.php?n=356975

Пожари, бедствия, градушки и непоносими температури вече втори месец. Това ли ни очаква всяко лято оттук нататък? В Дубай е около 50 градуса, а в Либия на места живеят при почти 60 градуса. Какво ще се случва у нас коментира в „Здравей, България” по NOVA метеорологът Петър Янков.

6 от 6 в Еврошанс зарадваха късметлия с 16 000 лева печалба

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6375330

6 от 6 в Еврошанс зарадваха късметлия с 16 000 лева печалбаГюнай Ибрям е един от най-големите късметлии, които познават в родопското село Чорбаджийско. През изминалата седмица 6 познати числа от Еврошанс го изненадаха със страхотната печалба от 16 000 лева. Но историята на Гюнай не спира дотук, защото това всъщност е третата му поредна голяма печалба от Еврошанс.

Барселона открива сезона на живо по Mtel Sport 1

https://www.24chasa.bg/sport/article/6375458

Барселона открива сезона на живо по Mtel Sport 1Каталунците излизат срещу бразилския Шапекоензе в мача за трофея „Жоан Гампер” Mtel Sport 1 ще излъчи на живо двубоят за трофея „Жоан Гампер” между Барселона и Шапекоензе. Срещата, с която каталунският тим ще открие сезона, започва в 21:30 часа на 7 август. Мачът ще почете и жертвите, които бразилският тим даде в самолетна катастрофа край Меделин

Нищо страшно с природата, напротив

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6378510

Нищо страшно с природата, напротивВ Пирин сега има повече растителни и животински видове, отколкото през 2001 г. Петко Симеонов написа във фейсбук: “Сряда, 2 август 2017 г., ние свършихме природните ресурси произвеждани от Земята за една година. Този ден всяка година настъпва все по-рано и по-рано. Да сечем горите, да убиваме китове, делфини и всякакъв водоплаващ,

Няма регистрирани температурни рекорди вчера

http://www.cross.bg/gradysa-temperatyra-bila-1551316.html

/КРОСС/ Въпреки оранжевия код и жегата вчера няма отчетени температурни рекорди за месеца, но най-горещо е било в Сандански - 41 градуса, по данни на НИМХ към БАН. В Монтана, Оряхово, Свищов, Русе, Кюстендил, Пловдив, Пазарджик, Стара Загора, Елхово, Карнобат, Ловеч и Благоевград градусите са били 39, в Хасково, Лом и Ново село - 38 градуса, а в Гоце Делчев, Силистра, Добрич, Сливен, Враца, Плевен, Кърджали и Шумен - 37. В София максималната температура е била 35 градуса. Най-прохладно е било по морския бряг - Шабла, Калиакра и Ахтопол, където максималната температурата е достигнала 31-32 градуса. На този ден най-високата температура - 42 градуса, е била измерена в Сомовит през 2012 г. Като цяло за месеца най-високата температура е 44,5 градуса и тя е била отчетена в Чирпан през 1952 г.    

Второ сравнение на храните: 9 от 31 са по-скъпи у нас

http://clubz.bg/57010-vtoro_sravnenie_na_hranite_9_ot_31_sa_po_skypi_u_nas

Цените на 9 продукта са по-високи у нас в сравнение с Италия, Франция и Швейцария. Това показа второто проучване на Българската агенция по безопасност на храните за т.нар. „двоен стандарт“ при храните на българския и на западноевропейските пазари. 

Изследвани са 31 идентични продукта от четирите страни. 

След елиминиране на разликите от ДДС става ясно, че нетната стойност на 9 продукта в България е по-висока. 

Най-голяма е разликата при макаронени изделия от твърда пшеница – 50%. 

Между 32 и 36 на сто по-скъпи са концентрирано доматено пюре и кетчуп. 

По-скъпи у нас са още конфитюр от боровинки, печено мляно кафе за еспресо машина, какаова напитка на прах, руло с пълнеж от крем и ягоди, светла бира, както и зехтин „Екстра върджин“. 

При 5 от продуктите нетната цена е една и съща, или с минимално отклонение спрямо западноевропейския пазар. 

Останалите 17 храни са по-евтини в България като разликите варират от 9 до 74%.

При сравнителния анализ на етикетите не бяха установени разлики, съставките са идентични. Само при един продукт на българския пазар не е отбелязан процентът какао, за разлика от аналога му на западноевропейските пазари. 

При първото изследване през юни разлики в етикетите бяха открити при 8 от 31 храни.

Този път проверката включваше подробен сравнителен анализ на етикетите и цените на храните, но без лабораторно изследване.

Ивет Лалова: Загрях двигателя за 200 метра

https://offnews.bg//leka-atletika/ivet-lalova-zagriah-dvigatelia-za-200-metra-662231.html

Ивет Лалова е в страхотно настроение, въпреки че не успя да се класира за финала на 100 м на световното първенство по лека атлетика в Лондон. Българката явно има план за бягането на 200 метра, чийто серии започват утре.

"Загрявката е направена. Готова съм световното да започне вдругиден. Всичко е наред, здрава съм, бях се притеснила за момент да не стане беля, защото всеки старт е риск", каза софиянката.

"Готова съм, загрях двигателя", продължи тя. "Готвя се за финал на 200 м, но всичко е въпрос и на късмет.

Надявам се да съм добре и да имаме хубави условия вдругиден", допълни сребърната медалистка от европейското първенство в Амстердам през 2016 г.

Ивет Лалова завърши квалификациите на 100 метра с личен резултат за сезона, но и това не й достигна при убийствената конкуренция в Лондон. Доказа го финалът, в който победа с един нос взе американката Тори Боуи. 

Електрически автобус превозва пътниците между терминалите на Летище София от днес

https://www.24chasa.bg/novini/article/6378996

Електрически автобус превозва пътниците между терминалите на Летище София от днес
Електрически автобус ще превозва пътниците между двата терминала на столичното летище от днес. Това съобщиха от Летище "София", предаде БТА. Той заменя дизеловия транспорт и остава безплатен за пътуващите. Електробусът не отделя въглероден диоксид, а използването му ще доведе до значително намаляване на разходите за поддръжка.

Петролът поевтинява и в началото на новата седмица

http://econ.bg/Новини/Петролът-поевтинява-и-в-началото-на-новата-седмица_l.a_i.746824_at.1.html

Новата седмица започна с поредно поевтиняване на петрола, но цените са все още близо до 9-седмичния си връх, подкрепени от силните данни за работните...

Гръцката криза в цифри на страниците на изданията днес

https://www.24chasa.bg/novini/article/6379002

Гръцката криза в цифри на страниците на изданията днесПод заглавие "Болезнени цифри от меморандумите с кредиторите" икономическото издание "Нафтемборики" днес на челна страница изнася данни на статистическата служба ЕЛСТАТ за високата цена на прилаганите от правителствата три меморандума. А те показват, че за периода 2010-2016 г. кризата е свила брутния вътрешен продукт на Гърция с 61,6 млрд.

Мобилни чешми за столичани на Витошка заради жегата

https://www.actualno.com/sofia/mobilni-cheshmi-za-stolichani-na-vitoshka-zaradi-jegata-news_626318.html

„Софийска вода“ отново инсталира мобилни чешми на бул.”Витоша”, съобщиха от пресцентъра на дружеството. Поради високите температури на август “Софийска вода” осъществява втора поредна акция за раздаване на чиста питейна вода в центъра на столицата. На 7, 8

Галерия „Панев” гостува на Галерия „Поморие”

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/ahM5_tMy4cI/

%d0%b3%d0%b0%d0%bb%d0%b5%d1%80%d0%b8%d1%8f-%d0%bf%d0%b0%d0%bd%d0%b5%d0%b2Галерия  „Панев” гостува на 15 август 2017 г. /вторник/, от 18,30 ч. в Галерия  „Поморие” .

Галерия “Панев” е открита през март 1999 г. във Велико Търново. Галерията предлага картини на сем. Паневи. В Галерия „Поморие” ще се представят великолепните пейзажи на Иваничка Панева от най-красивите кътчета на България, ще се усети жанровото и тематичното разнообразие на Христо Панев, което се доближава до най-добрите образци на нашата фрескова живопис. Жители и гости на Поморие ще видят  неговите поетични рисунки, графики и акварели, както и ще се докоснат до съвременното модерно, знаково изкуство на Габриел Панев.

Представяме ви авторите, които ще  гостуват на Галерия „Поморие“:

Христо Панев
Роден 1942 г. в село Крепост, Хасковска област. 1969 г. – завършва ВТУ “Св. Св. Кирил и Методий” – графика. 1976 г. – става член на СБХ.
Самостоятелни изложби у нас: Перник /1973/; Димитровград /1977, 2002, 2005, 2010/; Павликени /1983/; Габрово /2003/; Пловдив /2004/; Хасково /1989, 1996, 2010/; Русе/1997/; Несебър /2004/; Шабла /2011/;Велико Търново /1971, 1997, 1998, 1999, 2000, 2002, 2007, 2012/; Дряново/2010/; Ловеч /2011/; Шабла /2011/; Варна /2001, 2011/; София /1987, 1996, 2002, 2003, 2011, 2012/.
Самостоятелни изложби в чужбина: Германия – Хамелн /1991/; Хановер /1992, 1996/; Мунстер /1992/; Хамелбург /1993,2002/; Хановер /1996/; Мюзинген /1997,1998/; Швейцария – Берн /1993/; Бремгартен /1993/; Австрия – Виена /1994/; Словакия – Снина /2002/; Унгария – Будапеща /2003, 2004/; Хърватия – Грозниян /2005/; Италия – Рим /2006/; Кортона /2010/; Турция Истанбул/2011/.
Международни салони за иновации – София /1997/ – златен медал; CАЩ – Питсбърг /1998/ – златен медал; Кипър /1998/ – златен медал; Казабланка /1998/ – сребърен медал.
Носител на наградата на Велико Търново за 2006 г.
Почетен гражданин на Димитровград от 2002 г.
През 2011 г. – Действителен член на Межднародната академия за изкуство към UNESCO “Нова ера”.
През 2011 г. -Участва в първата международна художествена изложба на действителните членове на Международната Академия “Нова Ера” в ЦДХ в Москва.
През 2012 г. – Участие в изложбата “Многоликая Русия” в гр. Владимир.
През 2013 г. – награден с медал “Художник на новия век” в номинацията “Художник нагодината” от Световната академия по изкуства “Нова ера” на изложбата на Академията “Нова ера” в гр.Истанбул,Турция за принос в развитието на съвременното европейско изкуство.
През 2013 г. – удостоен с медал “1150 години от създаването на Руската република” с решение на Руската художествена академия в Москва.
През 2013 г. – награден за съвременен портрет в номинацията “Вдъхновяваща творба” в III Международна художествена изложба в Габала, Азербайджан.
През 2013 г. – Приет за почетен член на Руската Държавна Академия по изкуства с президент Зураб Церетели в Москва.
През 2013 г. – Диплом за участие в изложбата “Многоликая Русия” в гр. Казан организирана от Руската Държавна Академия по изкуства.
Негови творби се намират в НХГ, Софийска градска галерия, в почти всички окръжни галерии в страната и много частни колекции в Австрия, Белгия, Германия, Франция, Швейцария, САЩ, Япония, Мексико, Турция, Гърция и др.

Иваничка Панева
Родена 1946 г. в град Велико Търново. 1968 г. – завършва ВТУ “Св. Св. Кирил и Методий” – живопис. 1978 г. – става член на СБХ.
Самостоятелни изложби у нас: Велико Търново /1976,1985, 1996, 1999, 2002, 2005, 2007, 2010, 2011/, Стара Загора /1978, 1995, 2000/, Несебър /2004/, Димитровград /1995, 2000/, Русе /2001/, Ловеч /2010/, Дряново /2010/, Шабла /2011/, Варна /2011/, София /1986, 1997, 2000, 2002, 2003, 2011/ г.
Самостоятелни изложби в чужбина: Англия – Лондон /1980/, Кипър – Никозия /1987/, Германия – Мунстер /1992/, Хамелбург /1993, 2002/, Мюзинген /1996/, Холандия – Алкмаар /2002/, Хърватия – Грозниян /2005/,Кортона /2010/ Унгария – Будапеща /2007/, Турция – Истанбул /2011/.
Носител на наградата на Велико Търново за 2002 г.
Международни салони за иновации: East West Euro Intellect /1998/ – златен медал.
Нейни картини се намират в НХГ, в почти всички окръжни галерии в страната и много частни сбирки и колекции в Англия, Белгия, Испания, Италия Франция, Германия, Швеция, Швейцария, Холандия, САЩ и др.

Габриел Панев
Роден 1970 г. в град Велико Търново. 1989 г. – завършва Средно специално художествено училище – гр. Пловдив. 1996 г. – завършва ВТУ “Св. Св. Кирил и Методий” – живопис.
Самостоятелни изложби у нас: Русе /1997/, Пловдив /1998/, Хасково /1998/, Велико Търново /1999, 2001, 2003, 2006, 2008, 2010, 2011/, Димитровград /2000/, Несебър /2004/, София /2002, 2003, 2011/, Дряново /2010/, Шабла /2011/,Варна /2011/
Самостоятелни изложби в чужбина: Европа: Германия – Мунстер /1992/, Хамелбург /1993/, Мюзинген /1996,1997/, Дания – Вилберг /1994/, Холандия – Алкмаар /2003/, Хърватия – Грозниян /2005, 2009/, Задар /2009/ САЩ: Ню Йорк – Манхатън /1998/, Масачузец – Рокпорт /2002/, Бостън /2002/, Унгария – Будапеща /2007/, Турция – Анталия /2010/, Истанбул /2011, 2012/.
Международни салони за иновации: Кипър /1997/ – златен медал.
Първа награда за живопис на Бостънската Арт Асоциация: Бостън /2002/
Първа награда за живопис на Ежегодна Коледна Изложба,2012 на Дружеството на Великотърновските художници,подкрепена от Ротари клуб, В.Търново.
Негови картини се намират в редица частни колекции у нас и в Германия, Дания, Япония, Франция, Йордания, САЩ и др.

 

Петролът изпрати седмицата със спад, но се задържа около 9-седмични върхове

http://www.investor.bg/surovini/365/a/petrolyt-izprati-sedmicata-sys-spad-no-se-zadyrja-okolo-9-sedmichni-vyrhove-244361/

Цените са подкрепени от лекото понижение в броя на нефтените платформи в САЩ, макар че добивът се повишава

Откриват благотворителна изложба на авиомодели във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=356973

Благотворителна изложба на авиомодели ще бъде открита днес - 7 август , във Варна, научи Moreto.net. Името на изложбата е „История на световната бойна авиация за 100 години”, а колекцията съдържа повече от 170 експоната изработени от хартия.

"Ню Йорк таймс": Военните учения на САЩ в Европа навяват спомени за Студената война

https://www.24chasa.bg/novini/article/6378985

"Ню Йорк таймс": Военните учения на САЩ в Европа навяват спомени за Студената войнаСлед повече от десетилетие, прекарано в сражения срещу ислямски бунтовници в Ирак и Афганистан, армията на Съединените щати опитва да усвои отново уменията от времето на Студената война за справяне с потенциални заплахи от Русия в Източна Европа - територия, която навремето бе отбранявана от съветската армия, пише в. "Ню Йорк таймс", предаде БТА.

Българин и бивша украинска депутатка загинаха в катастрофа

http://dnes.dir.bg/news/balgarin-katastrofa-harvatia-ukrainska-deputatka-26195459

Български гражданин и 36-годишната бивша украинска депутатка Ирина Бережная загинаха в катастрофа в Хърватия.

Румънски вестник: Готови ли сме за да приемем 500 000 мюсюлмани

https://www.24chasa.bg/novini/article/6378989

Румънски вестник: Готови ли сме за да приемем 500 000 мюсюлмани"Готова ли е Румъния да приеме 500 000 мюсюлмани?", пита днес в заглавие румънският вестник "Гъндул" и допълва, че Сорин Козма, генерал и бивш шеф на Главна дирекция за предотвратяване и борба с тероризма в рамките на Румънската разузнавателна служба е на мнение, че емигрантската вълна ще засегне и Румъния и трябва да има готовност за пристигането

Подготвят се промени в работата на аптеките

https://www.24chasa.bg/novini/article/6378979

Подготвят се промени в работата на аптекитеВ проект на Наредба за изменение и допълнение на Наредба 28 от 2008 г. за устройството, реда и организацията на работата на аптеките и номенклатурата на лекарствените продукти се предлагат промени, според които всички аптеки ще работят по Правила за добра фармацевтична практика, предаде БТА. Проектът е публикуван за 14-дневно обществено обсъждане

Петимата мъже, паднали в пропаст край хижа „Загаза”, са в стабилно състояние

http://www.cross.bg/muzhe-sustoyanie-izvazhdaneto-1551333.html

/КРОСС/ Петимата мъже, които пропаднаха с кола в 70-митрова пропаст край хижа „Загаза" в Пирин, са в стабилно състояние. Най-тежко пострадалият - шофьорът, още вчера беше откаран в София, а останалите мъже са в болницата в Благоевград. "Операцията по изваждането им беше сложна", каза пред bTV Здравко Апостолов, който е участвал в акцията по изваждането на пострадалите при инцидента. В полицията сигналът е подаден към 22:25 ч. в събота вечерта. Подаден е от жена, която видяла пострадалите и заедно с мъжа й спрели, за да помогнат. Двама от мъжете в падналата кола успели да излязат сами, но трима били в много тежко състояние - почти в несвяст. Тримата мъже били извадени от спасителния екип чрез въже, спуснато в пропастта. Извадихме ги на ръце, каза Здравко Апостолов.    

Китай слага ръка и на Манчестър Юнайтед

https://offnews.bg//futbol/kitaj-slaga-raka-i-na-manchestar-iunajted-662230.html

Китайски магнат е готов да направи сделката на века за Манчестър Юнайтед. Новината е на вестник "Таймс", така че може да  мине за вярна на 99,99 процента.

Неназованите китайци, които обикновено са назначени от държавата предприемачи, вече преговарят в Америка за акции на гранда. Въпреки някои сътресения след напускането на сър Алекс Фъргюсън,  Ман Юнайтед беше класиран този юни като най-скъпа футболна марка в света.

Акции на англичаните се предлагат на борсата в Ню Йорк. Предполага се, че човек от фамилия Глейзър вече е се е навил да продаде своя дял от 8 процента.

Прочутото семейство купи Манчестър Юнайтед през 2005 година за 1 милиард долара, като използва заем, по чието погасяване са отишли приблизително 1 милиард. Но активите на клуба гонят 4 милиарда, така че Глейзър са на абсолютна печалба.

Семейството има 6 сина, част от които искат веднага да осребрят прозорливостта на своя татко Малкъм. И ще приемат кеша от китайците.

Инвеститорите от тази страна изкупуват масово английски отбори напоследък. Уест Бромич и Астън Вила са последните клубове, озовали се в ръцете на китайци.

 

Д-р Сотир Марчев: Подгответе се за дълга старост

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6378956

Д-р Сотир Марчев: Подгответе се за дълга старостВземете си жилище с асансьор, ремонтирайте пода на банята, така че да не се хлъзга и монтирайте дръжка до тоалетната, казва кардиологът Продължителността на живота се е увеличила и продължава да расте. Това още не е отчетено от статистиката, заяви в сутрешния блок на Нова тв д-р Сотир Марчев. Стпоред него хората живеели с очаквания за по-кратък

1 890 пациенти са преминали през Спешното отделение на "Пирогов" през почивните дни

https://www.actualno.com/healthy/1-890-pacienti-sa-preminali-prez-speshnoto-otdelenie-na-pirogov-prez-pochivnite-dni-news_626307.html

1 890 пациенти са преминали през Спешното отделение на "Пирогов" през почивните дни, заради опасно горещото време. Това каза в сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ проф. Мария Миланова, началник на Клиниката по кардиоология в УМБАЛСМ „Н. И. Пирог

Симеонов: Ще има компенсации за защитената зона ”Калиакра”

http://dnes.dir.bg/news/kaliakra-aleri-imeonov-zelenata-diskusia-kazusat-dnite-kabinet-borisov-3-26195456

Донякъде не е вярно, че хората в Черноморска Добруджа няма да могат да използват земите си за земеделие, тъй като става въпрос предимно за пустееща земя.

Симеонов: Ще има компенсации за зщитената зона ”Калиакра”

http://dnes.dir.bg/news/kaliakra-aleri-imeonov-zelenata-diskusia-kabinet-borisov-3-26195456

Донякъде не е вярно, че хората в Черноморска Добруджа няма да могат да използват земите си за земеделие, тъй като става въпрос предимно за пустееща земя.

Изпращат изоставеното бебе в София в Център от семеен тип

http://frognews.bg/news_139723/Izprashtat-izostavenoto-bebe-v-Sofiia-v-TSentar-ot-semeen-tip/

3-месечният Александър, който в края на юли беше изоставен в София, ще бъде изпратен в Център за настаняване от семеен тип в София.

Загрях двигателя и съм готова за 200 м, заяви Лалова

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/08/07/3020045_zagriah_dvigatelia_i_sum_gotova_za_200_m_zaiavi_lalova/?ref=rss


Загрявката е направена, заяви Ивет Лалова след участието си в спринта на 100 м от световното по лека атлетика в Лондон. Тя записа най-добрия си резултат за сезона, но отпадна в полуфиналите.<br /><br />В крайното подреждане българката се нареди 19-а. Вниманието ѝ вече се насочва към по-силната ѝ дисциплина - 200 метра.<br /><br />"Готова съм световното да започне вдругиден (вторник). Всичко е наред, здрава съм, бях се притеснила за момент да не стане беля, защото...

Военен бунт във Венецуела завърши с пленници и жертви (видео)

https://offnews.bg//sviat/voenen-bunt-vav-venetcuela-zavarshi-s-plennitci-i-zhertvi-video-662227.html

Двама нападатели са убити, а осем пленени при опит за превземане на военна база във Венецуела, съобщи БТА. Президентът на страната Николас Мадуро обяви инцидента за "терористична атака", осъществена от "наемници".

Атаката е била срещу база "Парамакай" в северозападната част на страната, в град Валенсия. Започнала е в 4 ч през нощта местно време. Бунтовниците изненадали нощната охрана. По думите на президента военните влезли в бой около 8 ч с нападателите, десет от които успели да избягат, двама били смъртоносно простреляни, един бил ранен и седем - заловени. Само един от нападателите е офицер, който дезертирал преди няколко месеца.

Президентът Мадуро твърди, че нападението е платено от водачи на антиправителствени групи в Маями и Колумбия, съобщава АП.

Паралелно с атаката над военната база в интернет бе разпространено видео, в което мъже във военни униформи се обявяват срещу управлението на Мадуро и призовават военните да вземат властта. Те казват, че въстават срещу една "убийствена тирания".

След овладяването на атаката продължава издирването на още десетима участници в нея, които успели да избягат и са въоръжени.


Ситуацията в страната сега изглежда спокойна, предават международните кореспонденти. Президентът Мадуро поздрави армията за овладяването на бунта, посочвайки, че са военните са спечелили адмирациите му. Той се закани да намери всички бунтовници.

Преди дни във Венецуела се проведоха избори за Учредително събрание, които бяха оспорени от мнозина. Противниците на президента се опасяват, че той се окопава във властта.

Кметът на Ню Йорк въвежда данък "милионер", за да ремонтира метрото

http://econ.bg/Новини/Кметът-на-Ню-Йорк-въвежда-данък-милионер-за-да-ремонтира-метрото_l.a_i.746823_at.1.html

Кметът на Ню Йорк Бил де Блазио смята да въведе нови данъци за богатите нюйоркчани, за да финансира ремонта на метрото, което е в критично състояние,...

САЩ отговарят на Русия за изгонените дипломати на 1 септември

http://www.moreto.net/novini.php?n=356971

САЩ ще дадат отговор на 1 септември на решението на Москва силно да намали броя на американските дипломати в Русия. Това обяви американският държавен секретар Рекс Тилърсън след срещата си с руския външен министър Сергей Лавров в Манила, съобщават световните агенции.

Вук Драшкович: Сърбия да признае Косово

http://clubz.bg/57009-vuk_drashkovich_syrbiq_da_priznae_kosovo

"Сърбия трябва да приеме и признае реалността в Косово. Огромната част от страните-членки на ООН и ЕС признават независимостта на Косово. Това е днешната реалност."

Това пише в авторски текст Вук Драшкович - бившият сръбски министър на външните работи и лидер на Сръбското движение за обновление, предаде БГНЕС.

Текстът идва само десетина дни след призива на президента Александър Вучич за започване на общонационален дебат за Косово.

"Международният съд реши, че с обявяването на независимостта не са нарушени хартата на ООН, международното право и резолюция 1244 на Съвета за сигурност. 90 на сто от гражданите на Косово са етнически албанци, а по-малко от 6 на сто са сърби", пише още Драшкович.

Според него "сръбският суверенитет в Косово съществува само на хартия, в преамбюла на Конституцията".

"Като робуваме на тази идея, която е извън реалността, държавата понася огромни политически, финансови, демократични и икономически загуби", продължава Драшкович.

Той призовава Белград да подпише договор за пълна нормализация на отношенията с Прищина и припомня, че враждебността се премахва с приятелство.

Toshiba е близо до постигането на мир с одитора си

http://www.investor.bg/novini/261/a/toshiba-e-blizo-do-postiganeto-na-mir-s-oditora-si-244359/

Очаква се PricewaterhouseCoopers да подпише годишния финансов отчет на компанията след месеци спорове

Двама загинали, а 24 са ранени при катастрофи през изминалото денонощие

https://www.24chasa.bg/novini/article/6378961

Двама загинали, а 24 са ранени при катастрофи през изминалото денонощиеДвама души са загинали, а 24 са били ранени в 18 тежки катастрофи, станали през изминалото денонощие. Това съобщиха от МВР. Има опасност за живота на седем от пострадалите, предаде БТА. В столицата са били регистрирани 45 леки пътнотранспортни

Изоставеното бебе в София отива в Център за настаняване от семеен тип

http://www.cross.bg/zakrila-deteto-semeen-1551332.html

/КРОСС/ 3-месечното бебе, което бе изоставено от майка си на 30 юли пред блок в столичния квартал „Младост", ще бъде настанено в Център за настаняване от семеен тип в София, съобщиха от Агенцията за социално подпомагане. Това ще стане днес, при изписването му от болничното заведение, където бе прието след инцидента. Тази мярка за закрила е преценена като най-подходяща след обстойно проучване на ангажираната дирекция „Социално подпомагане" и след като липсват близки и роднини, оценени като подходящи да се грижат адекватно за бебето. Не са установени и подходящи приемни семейства на територията на София. Настаняването на детето в приемно семейство от отдалечена област е неприемливо с оглед на идеята мярката за закрила да не попречи на емоционалната връзка между майката и момчето. На нея ще й се помага в Център за обществена подкрепа, намиращ се в близост до избрания за бебето Център за настаняване от семеен тип, така при желание майката ще може да общува с детето си. Работата с нея включва психологическо консултиране и подкрепа, определен е водещ социален работник, ще се включи и семеен консултант, но това ще стане, след като тя проведе лечение. Междувременно жената е консултирана за характера на мярката за закрила на детето й, за реда и условията на реинтеграция на дете в биологичното семейство, както и за всички действия и мерки, предприети от органа по закрила

Принц Хари и Меган Маркъл на романтично пътешествие

https://www.vesti.bg/lyubopitno/sveji/princ-hari-i-megan-markyl-na-romantichno-pyteshestvie-6072356

Британският принц Хари е отпътувал със своята възлюбена, актрисата Меган Маркъл, на пътешествие в Африка, където заедно ще отпразнуват 36-ия й рожден ден

Американска компания ще добива злато в Украйна

http://www.cross.bg/ykraiina-zlato-proekt-1551331.html

/КРОСС/ Американската компания Авелана голд е разработила проект за добив на злато и е готова да го изпълни в Закарпатието, в Украйна. Според украинската Държавна служба по геология и земни недра, ако този проект се изпълни успешно, в страната може да заработят още две или три смесени компании, които да станат достойни конкуренти на аналогични проекти на Канада и Австралия. Мужиевското находище е единственото действащо в Украйна за добив на злато. Към момента доказаните му запаси се оценяват на близо 3 милиарда и 800 млн. долара.  

Какви са разликите в цените и етикетите у нас и Европа?

//dariknews.bg/novini/bylgariia/kakvi-sa-razlikite-v-cenite-i-etiketite-u-nas-i-evropa-2041203

Във връзка с инициативата за извършване на проучване на българския и западноевропейските пазари за т.нар. двоен стандарт при храните експерти от Българската агенция по безопасност на храните и Комисията за защита на потребителите закупиха нови 31 проби от търговски

Борисов: Десетки предприятия у нас са ограбвани разбойнически като „Полимери”

//dariknews.bg/regioni/varna/borisov-desetki-predpriiatiia-u-nas-sa-ograbvani-razbojnicheski-kato-polimeri-2041174

Делата за приватизацията на девненския завод са в доста напреднала фаза, а с казуса се е заел и главният прокурор, обясни премиерът

Нено Димов: Скандалът с Добруджа избухна поради очевидното неразбиране и недоброто обяснение

https://www.actualno.com/politics/neno-dimov-skandalyt-s-dobrudja-izbuhna-poradi-ochevidnoto-nerazbirane-i-nedobroto-objasnenie-news_626302.html

"Този скандал избухна поради очевидното неразбиране и недоброто обяснение, че тази заповед има много малък обхват. По никакъв начин не се забранява риболовът в акваторията на Черно море, а земеделската дейност се забранява само на територията на т.нар понто-сарматски сте

Взрив в „Слънчев бряг” събуди почиващите, оказа се запалена кола

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/Br_z0Bs1r5M/

Силен взрив, последван от облак дим, са чули и видели почиващи в „Слънчев бряг” в 4 ч. тази сутрин, предава бТВ. Оказа се, че взривът е от запалена кола в зона „Западна”. Тя е изгоряла напълно.

По-леко са пострадали още два автомобила. Полицията разследва умишлен палеж. Все още се издирва собственикът на колата.

Само 4 нови велоалеи тази година, обществените колела остават за 2018

https://offnews.bg//obshtestvo/samo-4-novi-veloalei-tazi-godina-obshtestvenite-kolela-ostavat-za-201-662229.html

Велоалеи ще изгради Столична община тази година по булевардите "Дондуков", "Прага", "Овча купел" и ул. "Георги С. Раковски. 

Плановете се до 2020 г. в София да има още около 200 км. велоалеи, съобщи за OFFNews зам.-кметът по транспорта Евгени Крусев. 

Продължението на велоалеята по цар "Борис III" към Княжево обаче няма да бъде изградена през 2017 г. Освен че чака проект, тя най-вероятно ще наложи и отчуждаване на земи. 

В "Програма за развитие на велосипедния транспорт на територията на Столична община от 2016 до 2019 г." е предвидено да се разреши обратно движение на колела по еднопосочни улици, а във вагоните на метрото и превозните средства на градския транспорт да се осигурят места за велосипеди.

Според документа има проектна готовност за велотрасе по пътното платно на бул. "Патриарх Евтимий" и "Скобелев" от бул. "Витоша" до Руски паметник - 1,2 км., но изграждането ще стане след приключване на строителството на метрото при градинката "Св. Георги". Идеята алеята за велосипеди да е в средата на платното не срещна подкрепа от колоездачите у нас. 

Предвижда се и увеличаване на "успокоена зона" до 30 км в час за съвместно вело и автомобилно движение с граница по бул. "Христо Ботев", "Сливница", "Васил Левски" и "Патриарх Евтимий". Общата площ на предлаганото разширение е 165,9 ha и заедно с вече одобрената транспортно успокоена зона от 123,3 ha обхваща около 288 ha от централната градска част на София. Мотивите за увеличаване на ограничението до 30 км в час са: обединяване на главните велолъчи в ЦГЧ с възможност за избор на велодвижение без специално устроени велоалеи - за безопасно съвместно вело и автомобилно движение, пише в програмата. Според авторите й така ще се постигне свързаност и непрекъснатост на веломрежата в ЦГЧ, включително и в квартали с по-тесни улици и тротоари. 

Наесен трябваше да стартира и системата за безплатни велосипеди в столицата, но колелата под наем с половин час безплатно пътуване, а след него по левче за час, се отглага. Причината е, че се чака решение на ВАС, защото една от фирмите участнички в конкурса за концесията обжалва решението на СОС, информира Зафир Зарков, заместник-председател на постоянната комисия по транспорт и туризъм. При темпото, с което работи съдебната система у нас, надеждите са до края на годината делото да приключи, а през лято 2018 гражданското сдружение София Байкс да е готово със системата на обществените велосипеди. 

”Софийска вода“ пак инсталира мобилни чешми на бул.”Витоша”

http://frognews.bg/news_139722/Sofiiska-voda-pak-instalira-mobilni-cheshmi-na-bul-Vitosha/

Поради високите температури на август “Софийска вода” осъществява втора поредна акция за раздаване на чиста питейна вода в центъра на столицата. На 7, 8 и 9 август столичани и гости на града могат да пият вода от вече познатите „водни човеци“ – временни инсталации, направени изцяло от материалите, от които изграждаме водопроводната мрежа.

Стайков: Управленската програма - бягство от конкретика

http://www.cross.bg/programa-malko-ypravlenskata-1551330.html

/КРОСС/ Със своите 128 страници управленската програма изглежда значително по-внушителна от коалиционните приоритети, които се събраха на 21 страници, но дори и бърз прочит показва, че това е само илюзия. Този коментар направи за БНР Калоян Стайков от Института за пазарна икономика по повод управленската програма на кабинета, публикувана малко преди да изминат 100 дни от управлението му. "Мерките, които намериха място в коалиционното споразумение, голямата част от тях просто са разписани малко по-подборно. Един от примерите може да се намери в енергетиката, където в коалиционното споразумение е записано, че ще се работи за изграждане на интерконеткторни връзки със съдените страни, а в управленската програма просто е разписано кои са тези съседни страни", посочи експертът. "Като цяло, няма нещо по-конкретно от самата програма, което може да се вземе или да се отличи по някакъв начин. Наистина, по-скоро моето впечатление е за добиване на обем, малко като преразказите с елементи на разсъждение в гимназията. Проблемът с критериите го наблюдаваме от години. На мен ми е трудно да кажа дали е липсата на капацитет или липса на желание, но наистина това е нещо, което наблюдаваме години наред." Стайков коментира, че никъде в документа не е посочено кои от 902-те мерки на правителството са приоритетни

Четирима мотоциклетисти пострадаха във Варна и региона, единият се бори за живота си

http://www.barometar.net/89245/

На 06.08. т.г., около 05:35 часа, на третокласен път между с. Голица и с. Булаир, е възникнало ПТП. По време на движението си, поради несъобразена скорост спрямо пътните условия, 22-годишният водач на мотоциклет «Хонда» губи контрол над МПС, пада на пътното платно и излиза вдясно от пътя. Вследствие на инцидента мъжът е транспортиран в болнично […]

Отменено е частичното бедствено положение, обявено заради пожара в Бургаско

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/6Rjqxzw8byY/

Отменено е частичното бедствено положение, което беше обявено заради пожара между селата Изворище, Миролюбово и Банево.  Пожарът се разрази на територията на 300 дка иглолистна гора в района на бургаските села  на 5 август. В гасенето на огъня се включиха пожарникари, горски служители, военни, доброволци и военен хеликоптер. Огънят е напълно потушен. Няма пострадали хора или имущество.

Бойко Борисов пристигна в завод "Полимери (На живо)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6378958

Бойко Борисов пристигна в завод "Полимери (На живо)Бойко Борисов пристигна в бившия завод "Полимери" в Девня. "Искам да успокоя хората в региона и самата Варна, защото това е една екологична бомба. Обръщам се и към Зелените, защото освен всичко ,което правят, трябва да наблюдават и тези процеси. Защото е имало една разбойническа приватизация. Звучи като виц, но е факт“, каза Борисов.

Нено Димов: Спасихме перките и голфа на Калиакра

http://dnes.dir.bg/news/kaliakra-neno-dimov-kazusat-dnite-26195353

Множеството разрешения за строежи в защитена зона „Калиакра” са причината за наказателната процедура срещу България и решението на Съда на ЕС за санкции.

Почина четирикратната олимпийска шампионка Бети Кътбърт

https://www.24chasa.bg/sport/article/6378942

Почина четирикратната олимпийска шампионка Бети КътбъртЧетирикратната олимпийска шампионка Бети Кътбърт почина на 79-годишна възраст след дълга битка с множествената склероза, се казва в съобщение, публикувано на официалната интернет страница на Федерацията по лека атлетика на Австралия. Кътбърт има четири златни медала на Олимпиади в бягането на 100 м, 200 м,

Премиерът свиква среща за решаване на проблемите около зона „Комплекс Калиакра“

http://www.moreto.net/novini.php?n=356955

Среща за решаване на проблемите, които възникнаха около защитена зона "Комплекс Калиакра", свиква във вторник в София министър-председателят Бойко Борисов. Това обяви премиерът по време на дискусия във Варна с кметовете на Каварна, Балчик и Шабла, с представители на инициативния комитет "Да спасим Добруджа" и министри, предаде репортер на Moreto.

Бeзплaтeн eлeĸтpoбyc cвъpзвa двaтa тepминaлa нa Лeтищe Coфия (СНИМКИ)

http://clubz.bg/57008-bezplaten_ele%C4%B8tpobyc_cvypzva_dvata_tepminala_na_letishte_cofiq_snimki


Елeĸтpичecĸи aвтoбyc вече щe пpeвoзвa пътницитe мeждy двaтa тepминaлa нa Лeтищe София. Той бе пуснат днес и ще е бeзплaтeн зa пътниците, съобщиха от столичния аеропорт. 

Eлeĸтpичecĸият aвтoбyc e зa 65 пътници, oт ĸoитo 26 ceдящи. Имa 3 cгъвaeми ceдaлĸи и oбocoбeнo мяcтo зa зaĸpeпвaнe нa инвaлидни ĸoличĸи. Paзпoлaгa cъc cпycĸaщa ce paмпa, пoдxoдящa зa възpacтнитe и тpyднo пoдвижнитe пътници.

Лeтищe Coфия e пъpвoтo в България, което ще изпoлзвa eлeĸтpoбyc. To e и eдинcтвeнoтo, cepтифициpaнo пo пpoгpaмaтa зa нaмaлявaнe нa въглepoднитe eмиcии Аіrроrt Саrbоn Ассrеdіtаtіоn нa мeждyнapoднaтa opгaнизaция нa лeтищaтa АСІ ЕURОРЕ.

Oт aпpил 2016 г. cтoличният аеропорт e cъc cepтифиĸaт зa нивo "Марріng" ("Kapтoгpaфиpaнe"), ĸoeтo пoĸaзвa ĸoличecтвoтo нa въглepoднитe eмиcии oт дeйнocттa мy. B xoд e и пpoцeдypaтa пo дocтигaнe нa cлeдвaщoтo нивo "Rеduсtіоn" ("Haмaлявaнe"). Освен опaзвaнeтo нa oĸoлнaтa cpeдa, това ще доведе и до свиване нa финaнcoвитe paзxoди.

Водни човеци в центъра на столицата заради жегата

https://offnews.bg//obshtestvo/vodni-chovetci-v-tcentara-na-stolitcata-zaradi-zhegata-662226.html

Акция за раздаване на чиста питейна вода поради августовските жеги осъществява “Софийска вода” в центъра на столицата, съобщиха от дружеството. 

На 7, 8 и 9 август столичани и гости на града могат да пият вода от вече познатите „водни човеци“ – временни инсталации, направени изцяло от материалите, от които изграждаме водопроводната мрежа.

Дружеството напомня, че водата в София е с превъзходно качество и препоръчва на столичани да пият колкото е възможно повече, особено през летните горещи месеци. PН стойностите на софийската питейна вода са близки до тези на вътрешната течна среда на организма и поради тази причина водата е лесно усвоима. Лабораторният изпитвателен комплекс (ЛИК) към „Софийска вода“ следи ежедневно показателите на питейната вода във всички точки от водопроводната мрежа и гарантира доброто й качество. На сайта на дружеството клиентите вече могат да се информират какво е качеството на водата в техния жилищен район – техните месечни и средногодишни стойности.

Инициативата „Утоли жегата“ се провежда в най-горещите часове на деня, в пешеходната зона на булевард „Витоша“.

Забраните в "Калиакра" се отнасят за много малка част от територията, увери екоминистърът

http://www.dnevnik.bg/zelen/2017/08/07/3020041_zabranite_v_kaliakra_se_otnasiat_za_mnogo_malka_chast/?ref=rss


Заповедта за забрана на бъдещото строителство и др. дейности в защитената зона "Калиакра" се отнаса само до много малка част от територията - понто-сарматски степи, каза пред Би Ти Ви министърът на околната среда и водите Нено Димов.<br /><br />В края на миналата седмица жители на региона протестираха срещу заповедта на министъра от юли, като изразиха опасения, че с нея се забранява земеделската дейност в региона. Днес министърът обясни, че забраната за разораване се...

Брекзит ще носи на ЕС ежегоден дефицит до 12 млрд. евро

http://econ.bg/Новини/Брекзит-ще-носи-на-ЕС-ежегоден-дефицит-до-12-млрд-евро_l.a_i.746822_at.1.html

Еврокомисарят по бюджета Гюнтер Йотингер заяви, че след излизането на Великобритания от ЕС (Брекзит) в бюджета на съюза ще се появи ежегоден дефицит...

Пенсионерка с условна присъда заради укрит хероин във външна тоалетна

http://www.mediapool.bg/pensionerka-s-uslovna-prisada-zaradi-ukrit-heroin-vav-vanshna-toaletna-news267602.html

Пенсионерка от Кюстендил получи условна присъда, след като призна вината си за притежание на 26 пакетчета с хероин. Тя е смятала да продаде дрогата.. Осъдената е на 62 години, омъжена, с основно образование и не е осъждана до момента. Тя се признава за виновна в това, че е укрила във външната тоалетна на къщата си наркотика. В пакетчетата е имало от 0.014 до 0.041 грама хероин. Общото им тегло е било 0.722 грама и са стрували общо 47 лв.

Пенсионерка с условна присъда заради укриване на хероин във външна тоалетна

http://www.mediapool.bg/pensionerka-s-uslovna-prisada-zaradi-ukrivane-na-heroin-vav-vanshna-toaletna-news267602.html

Пенсионерка от Кюстендил получи условна присъда, след като призна вината си за притежание на 26 пакетчета с хероин. Тя е смятала да продаде дрогата.. Осъдената е на 62 години, омъжена, с основно образование и не е осъждана до момента. Тя се признава за виновна в това, че е укрила във външната тоалетна на къщата си наркотика. В пакетчетата е имало от 0.014 до 0.041 грама хероин. Общото им тегло е било 0.722 грама и са стрували общо 47 лв.

Борисов: "Няма по-добри от нас"

http://clubz.bg/57007-borisov_nqma_po_dobri_ot_nas

"Просто нямаме алтернатива, няма по-добри от нас и всеки ден трябва максимално да се доказваме и да си изпълняваме програмата. Това изпълним ли го като програма, аз мисля, че ще се случат доста по-добри неща." Така премиерът окуражава и мотивира министрите си малко преди те да приемат Програмата за управление на правителството за периода 2017-2021 година.

Онези, които му вярват безрезервно и наистина не виждат друга алтернатива, вероятно въобще няма да си направят труда да погледнат тази програма. А и да я погледнат, сигурно ще останат напълно удовлетворени от забележителния ѝ обем – правителството обещава да изпълни 902 мерки в преследване на 236 цели, конкретизиращи 65 приоритета в 20 области.

Предлаганият тук най-общ прочит на програмата е за останалите - които не приемат всичко на доверие и знаят, че алтернатива винаги има. Които се питат дали този път страната няма да свърне по някой алтернативен път и дали пък няма забатачените реформи най-после да тръгнат.

Много общи приказки

Големият обем няма да ги улесни да намерят отговорите на тези въпроси. Напротив. След упреците, че оповестените отначало приоритети на коалиционното управление са прекалено кратки и неясни, с подробната си програма управляващите са отишли в обратната крайност. От което съдържанието не е спечелило кой знае колко. Такъв документ, разбира се, не може да бъде докрай конкретен, но общите приказки на места са доста повече, така че не е ясно какви точно са намеренията на авторите и дали просто не са търсили "бройка" с мерки, чието изпълнение трудно се поддава на измерване и лесно се отчита. Мерки, които всъщност описват всекидневната дейност и се подразбират от само себе си. Когато например целта ти е "присъединяване на България към Шенген и еврозоната", е излишно да обещаваш "активни действия с цел присъединяване...". Едва ли има и смисъл да отхвърлиш няколко бройки, като обещаеш "ефективно противодействие на престъпни структури, специализирани в..." (всички основни видове престъпна дейност), след като така или иначе това ти е работата. Същото е и когато предвиждаш "създаване на организация за ефективно разследване на всеки установен случай на корупционно деяние". Въобще на моменти програмата прилича на дневник, в който ученик обещава всеки ден да се храни по три пъти, нощем да спи, а денем да ходи на училище.

Един от вицепремиерите патриоти обяви, че се гордее с липсата на чуждици в програмата, но явно не я е чел внимателно. Така или иначе обаче в наукообразно формулирани "мерки" като "подкрепа за националната полицентрична мрежа, чрез интегрирани инвестиции..." и "разширяване обхвата на обществения дискурс по темите, свързани с...", най-малкият проблем са чуждиците.

Набива се на очи и непрекъснатото позоваване и препращане към всевъзможни стратегии, планове за действие, годишни планове, пътни карти, които (главно в бъдеще време) повече ще се анализират, оптимизират, актуализират, разработват и приемат, отколкото да се изпълняват.

Има, разбира се, и раздели в програмата, които са изписани строго конкретно. Не е чудно, че най-яркият пример сред тях е транспортната политика. Тъй че, ако не друго, и третото правителство на този премиер се очертава като правителство на магистралите.

Патриотизмът и популизмът - под контрол

Общите приказки в програмата имат и една много добра страна – приносът на по-малкия коалиционен партньор, чието присъствие в управлението поначало будеше сериозни опасения, почти изцяло се вписва в тази категория. Разбира се, сред основните принципи на управлението е попаднало "съхраняването и развитието на националната идентичност" (какво включва тази идентичност, слава Богу, не е формулирано), а на немалко места в текста се срещат неща като "патриотичното възпитание на младежта", "възпитаване на основни национални ценности", "повече родолюбие в училище" и т.н. Но като цяло апетитите на националистите са под контрол, предимно на реторично ниво и без почти никакви конкретни ангажименти. С изключение може би на цели и мерки като "поддържане на българската идентичност, език и култура в традиционните и новите български общности в чужбина", "подобряване ефективността на процесите по предоставяне на българско гражданство", "въвеждане на военно обучение в училище" (което и без това съществува). Очевидно под влияние на патриотите се предвижда "разширяване на възможностите за доброволна военна служба", но финансови анализи и конкретни разчети липсват. Показателно е, че от любимата за някои от тях идея за връщане на наборната военна служба (която, освен че няма защо, няма и как да бъде реализирана) е останало само обещанието за "стартиране на широк обществен дебат по темата".

Въобще може би най-силната част на програмата е липсата (освен на чуждици) на някакви нови и съществени популистки забежки, еднозначното (поне на думи) и стриктно придържане към евро-атлантическата принадлежност на страната със стремеж за по-нататъшното ѝ интергриране и твърдата финансова и фискална дисциплина.

Реформи под въпрос

От друга страна, отново най-сериозни съмнения и опасения в програмата и на това правителство пораждат реформистките му намерения и възможности. Съдбата на някои от реформите предварително изглежда обречена, също като при наборната военна служба. Например обещаното "започване на поетапна демонополизация на Националната здравноосигурителна каса" отново е понижено само до "иницииране на обществени дебати относно моделите и средствата за постигането" ѝ. Тоест, дебатите, които поне 10 години не са спирали, ще започват отначало. Въобще след героичните, но общо взето безплодни напъни в предишния мандат се забелязва липса на ентусиазъм за реформи в някои сектори – не само в здравеопазването, но и в МВР, да кажем.

Същевременно голяма част от предвидените реформи представляват повторение на дежурните ангажименти от управленските програми на предишните две правителства на управляващата партия. Те отдавна можеше и трябваше да бъдат изпълнени, но не са. А при липсата на конкретни разчети, графици и обосновки няма никакви гаранции, че ще бъдат. Например либерализацията на енергийния пазар. Или диверсификацията на газовите маршрути и доставки. Трите газови връзки със съседните страни трябва да заработят до 2020-а, но две от тях още нямат дори пълни предпроектни проучвания, а за връзката с Гърция се говори 10 години, но дори още не е обявен търг за избор на изпълнителя ѝ. В тази графа е и прословутата административна реформа в частта ѝ за електронното управление. В програмата за кой ли път се говори за електронно правителство, електронно здравеопазване и правосъдие, за довършване на единната информационна система за противодействие на престъпността – все неща, за които през последните 10-15 години бяха похарчени милиони, но напредъкът е доста скромен.

Най-разочароваща е т.нар. съдебна реформа, която при новото правителство навлезе в поредната си фаза на имитация и вече дори усилено се изпълнява. Като набързо приетите поправки в Наказателно-процесуалния кодекс, които изпълняват прокламирания приоритет за "гарантиране на ефективна, бърза и справедлива съдебна власт" изцяло според рецептите на главния прокурор. Това, разбира се, не е новина. Никой не е и очаквал друго. Въобще в публикуваната най-после програма на правителството изненади няма.

"Слава Богу", биха казали онези, които се притесняват, че страната може да бъде отклонена от досегашния си стратегическия път на развитие. "Лошо", биха казали очакващите истински дълбоки реформи.
Успокояващото и за едните, и за другите е, че може и да не се „случат доста по-добри неща“, както смята премиерът. Но пък можеше да е и по-зле.

"Дойче веле"

Пиян варненец повреди бравата на Руското консулство

http://www.barometar.net/89243/

На 04.08. т.г., около 23:30 часа, на ул. «Марин Дринов», неизвестен мъж, във видимо нетрезво състояние, уврежда бравата на входната врата на служебно помещение на Генерално консулство на Русия, информират от пресцентъра на полицията във Варна. Извършителят е установен като Б.Д. (63 г.) от Варна, известен на МВР. Мъжът е задържан за срок до 24 […]

Apple ще предложи бюджетен 4,2-инчов iPhone

http://clubz.bg/57006-apple_shte_predloji_byudjeten_42_inchov_iphone

След като феновете на Apple се наплашиха, че новият флагман ще е над 1000 долара, компанията реши да ги успокои. Според Focus Taiwan това ще стане с второ поколение от бюджетния им смартфон - iPhone SE.

Той обаче ще излезе чак през пролетта на 2018 г., няколко месеца след новия iPhone 8, който очакваме тази есен.

"Носталгичният" модел ще е със стария размер на екрана - 4,2 инча, но с актуален хардуер, включително чиповете на сегашния флагман iPhone 7.

Според азиатския сайт новият смартфон ще се произвежда в Индия от тайванския подизпълнител Wistron. За да продават там устройство според местните закони, част от производството им трябва да е в страната.

Видно е, че Apple иска да намери място на развиващите се пазари като Индия, които ще го получат първи, но по-евтина версия ще зарадва много потребители по света, вероятно и в България.

Гигантска дупка поглъща къщи и път в САЩ

https://www.vesti.bg/sviat/gigantska-dupka-poglyshta-kyshti-i-pyt-v-sasht-6072359

Геолозите сега трябва да определят дали дупката ще продължи да расте

Какво ще движи пазарите през седмицата

http://www.investor.bg/novini/130/a/kakvo-shte-dviji-pazarite-prez-sedmicata-244295/

Централната банка на Нова Зеландия заседава тази седмица, останалите акценти са в сферата на макроикономиката

Властта се обърна за "Комплекс Калиакра": Протестиращите били манипулирани

https://offnews.bg//ikonomika/vlastta-se-obarna-za-kompleks-kaliakra-protestirashtite-bili-manipu-662225.html

Вицепремиерът Валери Симеонов обясни, че протестите на хората за защитена зона "Комплекс Калиакра" се дължат на това, че те са били подведени от дезинформации и манипулации от страна на опозицията.

„Става въпрос за тясна ивица покрай самия бряг. В момента по-голямата част от тази ивица е от пустеещи земи. Там има и два ветропарка и едно голф игрище. Не става въпрос за големи територии, не става въпрос и за ощетяване на голям брой хора, заяви вицепремиерът пред Нова телевизия.

Той уточни, че за тази територия има забрана за извършване на всякаква земеделска дейност, както и че има и участък от акваторията, на който е забранено "траленето" на морското дъно, което съсипва морската флора и фауна.

"Риболовът не е забранен. Риболовът е разрешен и никой не отнема поминака на хората, които имат лодки. Те ще могат да продължават да излизат на риболов”, обясни той.

Симеонов подчерта, че не може да упрекне министъра на околната среда и водите за издаването на тази заповед, защото всеки ден забавяне носи загуби от 20 000 евро на държавата.

"Преди 18 месеца България е осъдена. Делата са приключили с решение на съда, че България подлежи на санкции", посочи вицепремиерът.

Според него въпросът със защитена зона „Комплекс Калиакра” ще бъде решен с компенсации или с възмездяване с земи, тъй като става въпрос за неголеми територии.

"Хората са насъскани и това е работа на опозицията. Тези протестиращи дори не знаят дали техните земи попадат в защитената територия. Хората са манипулирани. Дяволът не е толкова черен. Хората ще бъдат компенсирани", каза Симеонов.

Властта се обърна за Комплекс Калиакра: Протестиращите били манипулирани

https://offnews.bg//ikonomika/vlastta-se-obarna-za-kompleks-kaliakra-protestirashtite-bili-manipuli-662225.html

Вицепремиерът Валери Симеонов обясни, че протестите на хората за защитена зона "Комплекс Калиакра" се дължат на това, че те са били подведени от дезинформации и манипулации от страна на опозицията.

„Става въпрос за тясна ивица покрай самия бряг. В момента по-голямата част от тази ивица е от пустеещи земи. Там има и два ветропарка и едно голф игрище. Не става въпрос за големи територии, не става въпрос и за ощетяване на голям брой хора, заяви вицепремиерът пред Нова телевизия.

Той уточни, че за тази територия има забрана за извършване на всякаква земеделска дейност, както и че има и участък от акваторията, на който е забранено "траленето" на морското дъно, което съсипва морската флора и фауна.

"Риболовът не е забранен. Риболовът е разрешен и никой не отнема поминака на хората, които имат лодки. Те ще могат да продължават да излизат на риболов”, обясни той.

Симеонов подчерта, че не може да упрекне министъра на околната среда и водите за издаването на тази заповед, защото всеки ден забавяне носи загуби от 20 000 евро на държавата.

"Преди 18 месеца България е осъдена. Делата са приключили с решение на съда, че България подлежи на санкции", посочи вицепремиерът.

Според него въпросът със защитена зона „Комплекс Калиакра” ще бъде решен с компенсации или с възмездяване с земи, тъй като става въпрос за неголеми територии.

"Хората са насъскани и това е работа на опозицията. Тези протестиращи дори не знаят дали техните земи попадат в защитената територия. Хората са манипулирани. Дяволът не е толкова черен. Хората ще бъдат компенсирани", каза Симеонов.

700 евро глоба за туристите, които се хранят, пият или разхождат с бански на остров Хвар

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6378916

700 евро глоба за туристите, които се хранят, пият или разхождат с бански на остров ХварОнези, които планират пътуване до популярния ваканционен остров Хвар в Хърватия това лято, по-добре да заложат на добро поведение - новоизбраният кмет Рикардо Новак предприе репресивни мерки срещу туристите, които включват глоби до 700 евро за "антисоциални" дейности като хранене и пиене на обществени места,

Ще има компенсации за защитена зона Калиакра

https://www.vesti.bg/bulgaria/shte-ima-kompensacii-za-zashtitena-zona-kaliakra-6072358

Става въпрос за тясна ивица покрай самия бряг, обясни вицепремиерът по повод забраната, която вдигна на протест земеделци от района на Балчик, Шабла и Каварна

На 1 септември САЩ ще са готови със санкциите срещу Русия

http://frognews.bg/news_139721/Na-1-septemvri-SASHT-shte-sa-gotovi-sas-sanktsiite-sreshtu-Rusiia/

САЩ ще дадат отговор на 1 септември на решението на Москва силно да намали броя на американските дипломати в Русия. Това обяви американският държавен секретар Рекс Тилърсън след срещата си с руския външен министър Сергей Лавров в Манила, съобщават световните агенции.

Комисар Даниел Пашов ще отговаря на въпроси за нарушителите на пътя

http://www.barometar.net/89241/

От пресцентъра на ОДМВР-Варна изпратиха покана до медиите за среща с директора на ОДМВР – Варна старши комисар Даниел Пашов, на която ще бъдат обсъдени теми, свързани с работата на междуведомствения координационен център, който функционира вече месец, както и борбата на ОДМВР – Варна с нарушителите на Закона за движение по пътищата. Летния сезон е […]

По-малко регистрирани инфекции по морето това лято

http://www.moreto.net/novini.php?n=356970

"Това лято регистрираните случаи на инфекции по морето са по-малко", коментира пред бТВ епидемиологът проф. д-р Тодор Кантарджиев. Той съветва да се спазва хигиена и най-вече редовно да се мият ръцете, за да се избегнат вирусите по време на почивка на морето.

Експерт: СПИН все по-често се предава сред хетеросексуалните, жените се заразяват по-лесно

https://www.actualno.com/healthy/ekspert-spin-vse-po-chesto-se-predava-sred-heteroseksualnite-jenite-se-zarazjavat-po-lesno-news_626293.html

Докато преди 30 години от СПИН заболяваха предимно хомосексуалните, а после и венозните наркомани, напоследък болестта все по-често се предава при хетеросексуални връзки у нас. Това обяви в за bTV проф. д-р Тодор Кантарджиев. По думите му все по-често мъже, които имат полови ко

Нено Димов: Не забраняваме земеделието в Добруджа, спасихме перките и голфа

https://www.24chasa.bg/novini/article/6378892

Нено Димов: Не забраняваме земеделието в Добруджа, спасихме перките и голфаМножеството разрешения за строежи в защитена зона „Калиакра” са причината за наказателната процедура срещу България и решението на Съда на ЕС за санкции срещу нашата страна. Това заяви в студиото на „Тази сутрин” министърът на околната среда Нено Димов, който в края на миналата седмица подписа заповед, която хората в Каварна,

Дървета паднаха върху семейство в Петрохан

http://dnes.dir.bg/news/semeystvo-darveta-petrohan-26195240

Изсъхнали дървета паднаха върху кола на семейство и раниха мъж, който вече е претърпял 4-часова операция на крака.

В понеделник вечерта ще има частично лунно затъмнение

http://www.mediapool.bg/v-ponedelnik-vecherta-shte-ima-chastichno-lunno-zatamnenie-news267601.html

От 20.29 часа в понеделник от територията на цялата страна ще може да се наблюдава частично лунно затъмнение.  Астрономите препоръчват небесното явление да се наблюдава ниско над източния хоризонт. Тогава южната част на Луната ще бъде оцветена в червеникав цвят заради сянката на Земята. Максималната фаза на лунното затъмнение ще бъде в 21.20 часа.  Астрономическата обсерватория в Стара Загора ще разположи телескопи пред сградата на общината. В обсерватория и планетариум в Габрово също ще има наблюдения.

Полша е готова да приема мигранти от Европа, но не и от Африка или Близкия изток

https://www.24chasa.bg/novini/article/6378883

Полша е готова да приема мигранти от Европа, но не и от Африка или Близкия изтокПолша обяви, че е готова да приема мигранти от Европа, но не и от Африка или Близкия изток, предава Daily Express, цитира "Фокус". През 2015 година, страните от ЕС приеха план за релокацията на 160 хиляди мигранти от бежанските лагери в Италия и Гърция. Външният министър на Полша Витолд Вашчински заяви,

Нено Димов: Спасихме перките и голфа в Калиакра

http://frognews.bg/news_139720/Neno-Dimov-Spasihme-perkite-i-golfa-v-Kaliakra/

Множеството разрешения за строежи в защитена зона „Калиакра” са причината за наказателната процедура срещу България и решението на Съда на ЕС за санкции срещу нашата страна. Това заяви в студиото на „Тази сутрин” министърът на околната среда Нено Димов, който в края на миналата седмица подписа заповед, която хората в Каварна, Шабла и Балчик приеха като забрана на всякаква стопанска дейност в земите си.

Вижте какво е финансовото състояние на общините

http://clubz.bg/57005-vijte_kakvo_e_finansovoto_systoqnie_na_obshtinite

Просрочени задължения за 160,3 млн. лв. са натрупали 142 общини в България към края на юни. Това показват данните за финансовото им състояние за второто тримесечие на 2017 г., публикувани днес от Министерството на финансите. 

Общо 123 общини (или 46% от всички) завършват разглеждания период без просрочени дългове в бюджета.

В сравнение с април-юни 105 общини (40%) отчитат намаление на задълженията, чийто общ размер е 36,6 млн. лв. 

В същото време 56 общини (21%) увеличават просрочените дългове в рамките на една година общо със 17,8 млн. лв. 

Само 2 общини (Генерал Тошево и Нови пазар) запазват размера на просрочените си задължения без изменение в рамките на последната година. 

В делегираните от държавата дейности дълговете са в размер на 4,6 млн. лв. и както обикновено съставляват около 3% от общия им размер.

Общинският дълг и общинските гаранции към края на юни възлизат на 1,23 млрд. лв.- 555,5 млн. лв. вътрешни (45,1 %) и 675,5 млн. лв. външни задължения. Дългът на Столичната община формира 51,8 % от общия размер. 

Спрямо края на 2016 г. дългът и гаранциите спадат с 21,7 млн. лв., което се дължи на намаление на вътрешните заеми с 20,5 млн. лв. и на външните с 1,2 млн. лв.

Финансовият министър Владислав Горанов съгласува планове за оздравяване на 6 общини - Перник, Белово, Тетевен, Септември, Велинград и Сливен. 

Общият финансов ефект от тях ще се реализира ефективно в края на периода 2019 г., посочват от МФ.

Лейди Ди: Влюбих се в бодигарда си, те го убиха

http://clubz.bg/57004-lejdi_di_vlyubih_se_v_bodigarda_si_te_go_ubiha

"Обществото искаше красива принцеса, но те не подозираха, че отвътре жената зад тази принцеса се разпъва на кръст, защото смяташе, че не е достатъчно добра."

Това разказва самата лейди Ди в документалния филм "Даяна: Нейната история с нейните думи" (Diana: In Her Own Words). В продукцията на Канал 4 бившата принцеса на Уелс говори за личния си живот и за борбата си с кралското семейство.

Лейди Ди в кадър от филма.

В записите, направени от вокалния й педагог Питър Сетълнин по време на уроците за подобряване на публичната й реч през 1992 и 1993 г., Даяна разказва за аферата си с охранителя Бари Манаки, който умира в катастрофа през 1987 г. - три седмици след като е уволнен от кралското семейство заради слухове за връзката му с принцесата.

"На 24 г. се влюбих силно в човек, който беше част от всичко това, а когато всичко излезе наяве, той беше изритан и после убит", казва Даяна. "Бих се радвала да зарежа всичко и да избягам с него."

Принц Чарлз по онова време.

Даяна разказва за тежестта на славата и нещастния си брак с принц Чарлз. Принцесата си припомня и първата си среща с него:

"Първата вечер седнахме и аз му казах: "Изглеждахте тъжен, докато вървяхте по пътеката в Сент Пол. Сърцето ми се късаше, докато ви гледах. Не беше редно да сте самотен. Трябва да има кой да се грижи за вас." В следващия момент той на практика скочи върху мен."

След като се развежда с Чарлз, Даяна има връзка с Доди ал Файед. Свещеникът Фрак Гели твърди, че Даяна го е попитала дали може да сключи брак с него малко преди двамата да загинат.

"Тя искаше да знае дали е възможно двама души от различни религии да сключат брак. Казах й, че може."

Даяна се свързва с него малко преди катастрофата и му казва, че иска да се срещнат, след като се върне от почивката си с Файех. Това обаче не се случва, защото двамата загиват в катастрофата няколко дни по-късно. Веднага след зверския удар в колона в тунел в Париж се появиха съобщения, че двамата може да са били убити по нареждане на кралицата, защото тя никога не би приела майката на принцовете да бъде съпруга на мюсюлманин.

Излъчването на записите предизвиква огромен интерес, но и сериозни протести във Великобритания. Според брата на Даяна Ърл Спенсър, който дори води дело, за да спре излъчването на записите, те са лични и не е трябвало да стават публично достояние. Някои коментатори пък смятат, че записите разкриват негативната страна на монархията и лошото отношение към Даяна в кралското семейство.

"Журналистите ми звъняха в два през нощта, преди да пуснат броя за печат. Искаха да потвърдя или отрека нещо. Когато той ми звънеше, казваше: Горката Камила Паркър Боулс, има много журналисти, много й е трудно. Не се оплаквах. Питах - колко журналисти има там. Поне четирима. А пред нас чакаха 34! Но така и не му казах. Чарлз не ме подкрепяше. Пресслужбата му също. Казваха ми - оправяй се сама. Намерих в себе си решимост да оцелея."

В един от записите се появява гласът на Уилям, който тогава е на 10 години. Даяна му казва да пази тишина, но той отказва, след което двамата започват да се смеят. Близките отношения между майка и син, за които свидетелства този личен момент, са точно същите, за които разказват синовете на принцесата в друг документален филм: "Майка ни Даяна: Нейният живот и завет" (Diana, Our Mother: Her Life and Legacy). Трудно е да се определят етични правила, на които да се подчиняват всички относно личния живот на Даяна, коментира вестник "Гардиън". Синовете й говорят за живота на майка си по една телевизия, а друга получава критика за излъчването на записи, защото те нарушават личното пространство именно на тези синове.

Според "Гардиън" видеокасетите с изповедите на Даяна са били открити през 2001 г. при обиск в дома на бивш дворцов служител. Тогава семейството й Спенсър предявява претенции да получи касетите и съдебната битка продължава близо три години, но е напразна. От Би Би Си възнамеряваха да излъчат разговорите по повод 10-годишнината от гибелта на Даяна, но поради протести това не стана.

Този месец се навършват 20 години от смъртта на принцеса Даяна, която загина в катастрофа в тунела срещу българското посолство на моста "Алма" в Париж. През последните години от живота си лейди Ди се занимава с благотворителност и е определена от тогавашния премиер на Великобритания Тони Блеър като "принцесата на народа".

Очаквайте подробности.

Колони от автомобили задръстиха границите

http://econ.bg/Новини/Колони-от-автомобили-задръстиха-границите_l.a_i.746815_at.1.html

Эеткилометрова колона от товарни автомобили има на гранично-пропусквателния пункт "Капитан Андреево", а на пункта "Лесово" колоната е от 1.5 км....

Спорт по тв днес: "Барса" - "Чапе" и още 2 мача, световно по лека атлетика, тенис, тото и колоездене

https://www.24chasa.bg/sport/article/6378506

Спорт по тв днес: "Барса" - "Чапе" и още 2 мача, световно по лека атлетика, тенис, тото и колоездене                                                                                                                                                                                                                                                                                                            

Когато депутатската заплата не стига

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6378504

Когато депутатската заплата не стигаГерманските законотворци са изкарали 37,4 млн. евро над заплатите си от допълнителна дейност Само 45 от общо 655 депутати в Бундестага се занимават единствено с основната си работа - да приемат закони за Германия. Останалите заработват допълнително, като всеки 3-и от депутатите изкарва от странична дейност немалко пари.

Никога не съм се наслаждавал на гледка, която да излъчва толкова ведро и успокояващо очарование

http://www.dnevnik.bg/na_put/2017/08/07/3017811_nikoga_ne_sum_se_naslajdaval_na_gledka_koiato_da/?ref=rss


Никога не съм се наслаждавал на гледка, която да излъчва толкова ведро и успокояващо очарование. Градът лежеше прострян по протежение на реката, а неговата сложна паяжина от улици бе осеяна като от скъпоценни камъни с примигващи искрици. Така Марк Твен описва Хайделберг през 1880 г. И продължава:<br /><br />Човек си мисли, че Хайделберг на дневна светлина е последната степен на прекрасното, но когато го види през нощта, той е като паднал Млечен път.<br /><br />Написаното...

Протестиращите в Добруджа са насъскани от опозицията, смята Симеонов

https://www.actualno.com/society/protestirashtite-v-dobrudja-sa-nasyskani-ot-opozicijata-smjata-simeonov-news_626291.html

Донякъде е фалшива новината, че хората в Черноморска Добруджа няма да могат да използват земите си за земеделие, тъй като става въпрос за малко земя, предимно пустееща. Това обяви вицепремиерът Валери Симеонов в интервю за Нова телевизия. По думите му голяма част от прот

Пхенян отхвърли предложение за диалог от страна на Сеул

https://www.24chasa.bg/novini/article/6378881

Пхенян отхвърли предложение за диалог от страна на СеулСеверна Корея отхвърли предложение за диалог от страна на Сеул по време на рядко събитие - среща между висшите дипломати на двете страни, която се състоя в Манила. Това предаде днес южнокорейската агенция Йонхап, след като ООН втвърди санкциите срещу Пхенян, информира Франс прес. В кратък разговор вчера преди откриването на регионален форум в

Проф. Кантарджиев: Болните от СПИН се увеличават у нас

http://frognews.bg/news_139719/Prof-Kantardjiev-Bolnite-ot-SPIN-se-uvelichavat-u-nas/

Докато преди 30 години от СПИН заболяваха предимно хомосексуалните, а после и венозните наркомани, напоследък болестта все по-често се предава при хетеросексуални връзки у нас. Това обяви в предаването „Тази сутрин” епидемиологът проф. д-р Тодор Кантарджиев и добави, че са зачестили случаите на болните от СПИН.

Дървета паднаха върху колата на семейство в Петрохан

https://www.24chasa.bg/novini/article/6378861

Дървета паднаха върху колата на семейство в ПетроханИзсъхнали дървета паднаха върху кола на семейство и раниха мъж, който вече е претърпял 4-часова операция на крака, показа сутрешният блок на Нова тв. Семейството се прибирало от София, където е било да види дъщеря си. Спира на популярна чешма по пътя. Минути преди да тръгнат, огромен изсъхнал бук пада и повлича още няколко здрави дървета.

По-малко регистрирани инфекции по морето това лято

http://www.cross.bg/infektzii-epidemiologut-moreto-1551329.html

/КРОСС/ "Това лято регистрираните случаи на инфекции по морето са по-малко", коментира пред бТВ епидемиологът проф. д-р Тодор Кантарджиев. Той съветва да се спазва хигиена и най-вече редовно да се мият ръцете, за да се избегнат вирусите по време на почивка на морето. „Има ли разтройство през лятото, това е бактериална инфекция. Тя може да бъде предизвикана от инфекции, свързани с храни, водни инфекции и най-често инфекции, предизвикани от мръсните ръце. Когато това ни се случи по време на почивка, трябва да нормализираме бактериалната флора с пробиотици. Ако случаят е тежък, трябва да се потърси медицинска помощ", уточни епидемиологът. Той съветва също задължително да се взима душ след къпане в басейн или в морета и да се сменя банският. Това е особено важно за дамите и децата, уточни докторът. „Майките задължително да купуват антибактериални кърпички с дезифектант, а не със спирт, защото спиртът не действа на ентеровирусните инфекции. Ентеровирусите не предизвикват диария, а повишаване на температурата, отпадналост и болка в ставите. При възрастните минава бързо, но при децата са нужни 2 - 3 дни", каза още епидемиологът. Според проф. Кантарджиев един от големите проблеми на нашето здравеопазване е лошото диагностициране и липсата на адекватно лечение на полово предаваните болести. До голяма степен на това се дължи безплодието

Тази вечер наблюдаваме частично лунно затъмнение

http://www.moreto.net/novini.php?n=356969

Тази вечер ще наблюдаваме частично лунно затъмнение. Максималната фаза на явлението ще бъде в 21.20 часа българско време, когато ще бъде затъмнена близо една четвърт от Луната. Затъмнението ще се наблюдава сравнително трудно, тъй като Луната ще бъде много ниско над хоризонта - малко над 8.

Mazda твърди: ДВГ не е мъртъв

https://www.vesti.bg/tehnologii/avtomobili/mazda-tvyrdi-dvg-ne-e-myrtyv-6072348

От компанията вярват, че пред двигателя с вътрешно горене има бъдеще, но това не им пречи да обединят усилия с Toyota за съвместен завод за електромобили.

Наш свещеник: Реал Мадрид предаде Светия Кръст

https://offnews.bg//futbol/nash-sveshtenik-real-madrid-predade-svetia-krast-662224.html

Стефан Димитров е свещеник в българската църква в Милано. Преди това е служил във Врачанската епархия, Троянския манастир, в София. Известен е с футболните си пристрастия. Тази сутрин  OFFNews забеляза интересен пост на свещеника в личната му страница. Цитираме го дословно:

"Много рядко подхващам футболни теми на личния си профил. Тях ги пазя за футболните групи, където пък за друго не пишем и това е нормално. Днес, обаче, ще си позволя да напиша нещо за футбола и вярата.

Странно, но всъщност имат много допирателни. Имаше навремето една рубрика "Знаете ли, че?" и в нея ти спускат един интересен факт. Тук бих искал да спусна и аз един такъв.

Скоро, всъщност тия дни, ще се играе мачът между Реал (Мадрид) и Манчестър Юнайтед. За футболните фенове тези отбори са много известни, но за тези, които не се интересуват, само ще споделя, че това отборите, които имат най-много трофеи (има и други разбира се) и също така многобройна фенска маса.

Но има и друго! Всеки, който ме познава, знае че принципно съм широкоскроен човек и много странности (в рамките на допустимото, разбира се) не ми правят сериозно впечатление. Да кажем, че трудно бих укорил някой, заради някаква грешка.

Обаче, знаете ли че: Реал (Мадрид) преди време премахна Светия Кръст от емблемата си, заради договор с няколко страни от Близкия Изток? И знаете ли, че: Манчестър Юнайтед директно е сложил дявола в своята емблема (вижте емблемата в интернет)?

Повярвайте ми, с цялата си широкоскроеност, тези работи не мога да ги приема! Няма значение дали ще предадеш Христос за 30 сребърника, или Светия Кръст заради договор..в края на краищата пак за пари. А това с дявола в емблемата няма нужда да го коментираме..може би е абсолютно съвпадение, но Манчестър Юнайтед има много трагична история...който иска нека прочете...е колкото и да харесвам футбола, предпочитам да гледам някой филм...".

Настаняват в център от семеен тип бебето, изоставено от майка си

https://www.24chasa.bg/novini/article/6378878

Настаняват в център от семеен тип бебето, изоставено от майка сиТримесечното момче, което бе изоставено от майка си на 30 юли т.г. пред блок в столичния квартал „Младост“, ще бъде настанено в Център за настаняване от семеен тип в София, съобщиха от Агенцията за социално подпомагане. Това ще стане днес, при изписването му от болничното заведение, където бе прието след инцидента.

“Брекзит“ ще доведе до дефицит от 12 млрд. евро в бюджета на ЕС

http://www.mediapool.bg/brekzit-shte-dovede-do-defitsit-ot-12-mlrd-evro-v-byudzheta-na-es-news267600.html

Еврокомисарят по бюджета Гюнтер Йотингер заяви, че след излизането на Великобритания от ЕС (Брекзит) в бюджета на съюза ще се появи ежегоден дефицит от10 до 12 милиарда евро. Той обясни, че ЕС трябва премине към режим на строги икономии или страните да внасят повече в бюджета на съюза, за да компенсират по-малките приходи.. “В дългосрочна перспектива заради Брекзит в бюджета няма да стигат между 10 и 12 милиарда годишно“, казва Йотингер за германския вестник “Билд“, цитиран от БГНЕС. Междувременно биртанският таблоид “Телеграф” съобщи, че британското правителство е готово да плати до 40 милиарда евро, за да погаси финансовите си задължения към ЕС след напускането на съюза. Срещу това Лондон се надява да подпише изгодно споразумение за свободна търговия.

“Брекзит“ ще доведе до дефицит от 12 млр. евро в бюджета на ЕС

http://www.mediapool.bg/brekzit-shte-dovede-do-defitsit-ot-12-mlr-evro-v-byudzheta-na-es-news267600.html

Еврокомисарят по бюджета Гюнтер Йотингер заяви, че след излизането на Великобритания от ЕС (Брекзит) в бюджета на съюза ще се появи ежегоден дефицит от10 до 12 милиарда евро. Той обясни, че ЕС трябва премине към режим на строги икономии или страните да внасят повече в бюджета на съюза, за да компенсират по-малките приходи.. “В дългосрочна перспектива заради Брекзит в бюджета няма да стигат между 10 и 12 милиарда годишно“, казва Йотингер за германския вестник “Билд“, цитиран от БГНЕС. Междувременно биртанският таблоид “Телеграф” съобщи, че британското правителство е готово да плати до 40 милиарда евро, за да погаси финансовите си задължения към ЕС след напускането на съюза. Срещу това Лондон се надява да подпише изгодно споразумение за свободна търговия.

Овладени са пожарите край Бургас и Монтана

https://www.24chasa.bg/region/article/6378849

Овладени са пожарите край Бургас и МонтанаПожарите край Бургас и Монтана са овладени, но в страната опасността остава висока, съобщава Би Ти Ви. Най-голям риск има в Югоизточна България, западните и северозападни райони от страната. Там рискът е от най-високата степен – екстремален, когато пожарите се разпространяват изключително бързо и са трудни за овладяване.

Петиция срещу статута "първа дама" във Франция

http://www.cross.bg/makron-emanyuel-dama-1551328.html

/КРОСС/ Петиция срещу статута „първа дама" за президентската съпруга във Франция Брижит Макрон вече събра над 150 хиляди подписа. Кампанията стартира преди две седмици и се надява да блокира проекта на френския президент Еманюел Макрон. "Няма причина, поради която съпругата на държавния глава да може да получи бюджет от публични средства", се твърди в петицията на change.org, започната от Тиери Пол Валет, който се представя като "артист, художник и автор" и "ангажиран гражданин". "В момента Брижит Макрон разполага с екип от двама-трима сътрудници, както и двама секретари и двама служители по сигурността и това е достатъчно", се казва в текста, който изтъква контекста на "спестявания", който желае да извършва правителството. Адресирана до държавния глава и неговия премиер Едуар Филип петицията събра повече от 152 хиляди подписа. По време на кампанията за президентските избори Еманюел Макрон посочи, че съпругата му ще има "обществена роля", ако бъде избран в Елисейския дворец.  

Българин и бивша украинска депутатка загинаха в Хърватия

//dariknews.bg/novini/sviat/bylgarin-i-bivsha-ukrainska-deputatka-zaginaha-v-hyrvatiia-2041168

Българин и украински политик загинаха при тежка автомобилна катастрофа в Хърватия, предаде БГНЕС.

36-годишният украински политик е Ирина Бережная. Автомобилът, в който е пътувала бившата депутатка, бил управляван от 38-годишен български гражданин. На

Времето ще бъде опасно горещо в цялата страна

http://www.mediapool.bg/vremeto-shte-bade-opasno-goreshto-v-tsyalata-strana-news267599.html

Оранжев код за опасни горещини е обявен в цялата страна за понеделник. Това означава, че високите температури създават голям риск за материални щети и дори човешки жертви. Жегата се отразява най-вече на болните хора, възрастните и децата. Препоръчва се да се пият повече течности и да се избягва приемането на алкохол. Максималните температури ще са между 34 и 39 градуса. В следобедните часове на места, главно в Северна България, ще се заоблачи и ще превали и прегърми. Има условия за градушки. По Черноморието ще е слънчево, като след обяд ще се развива купеста облачност и на места на север ще превали и прегърми. Максималните температури на въздуха ще са около 33-35 градуса, на морската вода - 26-28 градуса. Вълнението на морето ще е 1-2 бала. Над планините в следобедните часове ще се заоблачи и на места ще превали и прегърми. Ще духа слаб до умерен вятър от север-североизток. Максималната температура на височина 1 200 метра ще е около 27 градуса, на 2 000 метра - около 20 градуса. Според синоптиците горещата вълна ще продължи до петък включително.

Водата на Черно море е като физиологичен разтвор

https://www.actualno.com/cite/vodata-na-cherno-more-e-kato-fiziologichen-raztvor-news_626289.html

Водата на Черно море е като физиологичен разтвор. Това каза в ефира на БНТ проф. д-р Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести в София.

Метеоролог: Климатичните бежанци са неизбежни

https://www.vesti.bg/bulgaria/meteorolog-klimatichnite-bezhanci-sa-neizbezhni-6072354

Янков посочи, че засега липсват фактори, които могат да доведат до необратими изменения на климата

Лавров призова за сдържаност на Корейския полуостров

http://pogled.info/svetoven/lavrov-prizova-za-sdarzhanost-na-koreiskiya-poluostrov.88201

/Поглед.инфо/ Руският външен министър Сергей Лавров се срещна със севернокорейския си колега Ри Йонг Хо призова всички страни на Корейския полуостров да проявят сдържаност и да потърсят дипломатическо решение на проблемите в региона. Разговорът им се състоя в рамките на срещата външните министри на страните от АСЕАН в Манила, Филипините.

Настаняват изоставения от майка си Александър в детска къща

http://dnes.dir.bg/news/izostaveno-bebe-detska-kashta-26195207

Тримесечното момче, което бе изоставено от майка си ще бъде настанено в Център за настаняване от семеен тип в София, т. нар. детска къща.

Довечера ще има частично лунно затъмнение

https://offnews.bg//obshtestvo/dovechera-shte-ima-chastichno-lunno-zatamnenie-662223.html

Частично лунно затъмнение ще може да се наблюдава тази вечер от 20,29 ч.

Небесното явление се получава, когато Слънцето, Луната и Земята са подредени в почти права линия и нашата планета закрива със сянката си своя спътник.

Астрономите препоръчват да го наблюдаваме в посока ниско над източния хоризонт.

Тогава южната част на Луната или една четвърт от нея ще бъде оцветена в червеникав цвят. Максималната фаза ще бъде в 21:20 ч.

Астрономическата обсерватория в Стара Загора ще разположи телескопи пред сградата на общината. В обсерватория и планетариум в Габрово също ще има безплатни наблюдения.

Симеонов за "Комплекс Калиакра": Някой прави от мухата слон

http://www.cross.bg/simeonov-vupros-zayavi-1551327.html

/КРОСС/ „На този етап въпросът със защитена зона „Комплекс Калиакра" ще бъде решен с компенсации", съобщи пред NOVA вицепремиерът Валери Симеонов. „Става въпрос за тясна ивица покрай самия бряг. В момента по-голямата част от тази ивица е от пустеещи земи. Там има и два ветропарка и едно голф игрище. Не става въпрос за големи територии, не става въпрос и за ощетяване на голям брой хора, уточни вицепремиерът. Вицепремиерът е категоричен, че местните са били зле информирани. По думите му, има карта, на която е очертана защитената територия. Той е получил картата от МОСВ и поясни, че става въпрос за една много тясна ивица по край самия бряг. „Това в момента са предимно пустеещи земи. В тях влизат само няколко ветропарка и едно голф игрище", обясни той. „Реакцията на хората бе продиктувана от не добра информираност", отново поясни Симеонов и добави: „Протестите са резултат от липсата на информация, но аз не мога да упрекна министър Нено Димов, защото всеки ден забавяне струва пари на държавата. Естествено е, че има и провокация и на политическа основа. Хората са насъскани. Така мисля аз. Но дяволът не е толкова черен", заяви още Валери Симеонов. Вицепремиерът заяви още, че и рибарите трябва да решат на какво ще вярват. Той поясни, че траленето е забранено, което се извършва от кораби, а не риболовът. "Някой прави от мухата слон", заяви още Валери Симеонов

Жасминът овкусява вина

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/6378838

Жасминът овкусява винаЖасминът (Jasminum) се среща като вечнозелен, листопаден или лианов храст в южните, по-топли части на Средиземноморието. У нас може да се види само един вид - Jasminum fruticans. Представлява вечнозелен храст, не по-висок от 1- 1,5 метра. Клоните му са зелени и ръбести. Листата му са подредени последователно на тях.

Симеонов за "Комплекс Калиакра": Някой прави от мухата слон

http://www.cross.bg/simeonov-poyasni-valeri-1551327.html

/КРОСС/ Вицепремиерът Валери Симеонов коментира в студиото на Нова телевизия протестите на хората от Черноморска Добруджа. Той е категоричен, че местните са били зле информирани. По думите му, има карта, на която е очертана защитената територия. "Историята започва още преди влизането ни в ЕС", обясни Симеонов. Вицепремиерът информира, че е получил картата от МОСВ и поясни, че става въпрос за една много тясна ивица по край самия бряг. „Това в момента са предимно пустеещи земи. В тях влизат само няколко ветропарка и едно голф игрище", обясни той. „Реакцията на хората бе продиктувана от не добра информираност", отново поясни Симеонов и добави: „Протестите са резултат от липсата на информация, но аз не мога да упрекна министър Нено Димов, защото всеки ден забавяне струва пари на държавата. Естествено е, че има и провокация и на политическа основа. Хората са насъскани. Така мисля аз. Но дяволът не е толкова черен", заяви още Валери Симеонов. Вицепремиерът заяви още, че и рибарите трябва да решат на какво ще вярват. Той поясни, че траленето е забранено, което се извършва от кораби, а не риболовът. "Някой прави от мухата слон", заяви още Валери Симеонов.    

Баба, дядо и здравословното хранене

https://offnews.bg//mama-nindzha/baba-diado-i-zdravoslovnoto-hranene-662228.html

Всяка майка, която се интересува от здравословно хранене, несъмнено се е сблъсквала поне веднъж с роднини, които разпалено искат да я убедят, че няма нищо лошо в сладкишите на килограм; че децата не може да се ограничават постоянно; че едно време сме яли всичко и ни няма нищо и безброй подобни доводи, от които й се изправя косата. Като една от тези майки, реших да споделя моя опит в такива ситуации.  Бабите и дядовците играят важна роля в израстването на детето и тази статия няма за цел да ги демонизира. Ходенето при баба и дядо често е свързано с похапване на…

Най-малко 11 души са убити при нападение на католическа църква в Нигерия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6378870

Най-малко 11 души са убити при нападение на католическа църква в НигерияНигерийските власти съобщиха, че най-малко единайсет души са убити и неколцина тежко ранени при въоръжено нападение в католическа черква в югоизточна Нигерия, предаде Асошиейтед прес. Началникът на полицията в щата Анамбра каза, че въоръжен мъж е нахлул в католическата черква "Свети Филип". Но енориаш каза на АП,

Частично лунно затъмнение ще бъде наблюдавано тази нощ над България

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/08/07/3020025_chastichno_lunno_zatumnenie_shte_bude_nabljudavano/?ref=rss


Частично лунно затъмнение може да бъде наблюдавано от България тази вечер. То ще започне в 20.29 ч. заедно с изгрева на Луната, ще продължи 5.01 часа, като максималната фаза ще бъде в 21.20 ч. Астрономите препоръчват затъмнението да бъде наблюдавано в посока ниско над източния хоризонт.<br /><br />Заради явлението астрономическата обсерватория в Стара Загора ще разположи телескопи пред сградата на общината. Безплатни наблюдения ще има в обсерваторията и планетариума в Габрово,...

Чатично лунно затъмнение ще бъде наблюдавано тази нощ над България

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/08/07/3020025_chatichno_lunno_zatumnenie_shte_bude_nabljudavano_tazi/?ref=rss


Частично лунно затъмнение може да бъде наблюдавано от България тази вечер. То ще започне в 20.29 ч. заедно с изгрева на Луната, ще продължи 5.01 часа, като максималната фаза ще бъде в 21.20 ч. Астрономите препоръчват затъмнението да бъде наблюдавано в посока ниско над източния хоризонт.<br /><br />Заради явлението астрономическата обсерватория в Стара Загора ще разположи телескопи пред сградата на общината. Безплатни наблюдения ще има в обсерваторията и планетариума в Габрово,...

Н. Шуманов: Шистовите производители в САЩ създадоха нова ситуация на петролните пазари

http://www.investor.bg/bloomberg-tv/461/a/n-shumanov-shistovite-proizvoditeli-v-sasht-syzdadoha-nova-situaciia-na-petrolnite-pazari-244308/

Представянето на петрола през първото полугодие беше изключително волатилно, каза дилърът от BenchMark Finance в предаването Invest/Or по Bloomberg TV Bulgaria

Контрастите във времето са проявление на глобалното затопляне, коментира метеоролог

http://www.cross.bg/zatoplyane-vremeto-temperatyri-1551326.html

/КРОСС/ "Климатичните явления, коиро наблюдаваме са проявление на глобалното затопляне на нашите географски ширини. По-продължителни сухи периоди, топли и рязко понижение на температурите с проливни валежи", обясни в ефира на Нова метеорологът Петър Янков. „Ще има рекорди през август по отношение на среднодневните температури. Това показва, че ще е един топъл и сух месец. Трябва да се има предвид обаче, че това е стандартна метеорологична обстановка и няма нищо необичайно. Трудното е, че този период на сухо време ще е продължителен", поясни още метеорологът. „В момента се намираме в пика на един период на затопляне. Според учените той ще продължи още около 50-60 години. Постепенно средните годишни температури обаче започват да се понижават", обясни Петър Янков. Той успокои, че не очаква глобална промяна на времето и необратими процеси във времето.    

Валери Симеонов: Случаят с Анелия Велева е индийски филм

http://frognews.bg/news_139718/Valeri-Simeonov-Sluchaiat-s-Aneliia-Veleva-e-indiiski-film/

Заповедта за Калиакра касае земеделието и строителството. Още през 2004 година е начертана карта от природни организации, а не от учени и политици. Това заяви в предаването „Здравей, България” вицепремиерът по икономическата и демографската политика Валери Симеонов.

Червен код за особено опасно време в Черна гора

https://www.24chasa.bg/novini/article/6378855

Червен код за особено опасно време в Черна гораВ Черна гора днес ще бъде много горещо, температурите ще достигнат до 41 градуса, а в централните части на страната е обявен червен код за особено опасно време, съобщи черногорският Институт по метеорология и сеизмология. В Подорица вчера в 17 часа бе измерена темрература 39,2 градуса, а усещането е за 41 градуса, бе съобщено на сайта на института.

Валери Симеонов: Не риболовът е забранен, а траленето в Калиакра

https://www.24chasa.bg/novini/article/6378819

Валери Симеонов: Не риболовът е забранен, а траленето в КалиакраДонякъде е фалшива новината, че хората в Черноморска Добруджа няма да могат да използват земите си за земеделие, тъй като става въпрос за малко земя, предимно пустееща, обяви вицепремиерът Валери Симеонов в сутрешния блок "Здравей, България" на Нова тв. По думите му голяма част от протестиращите са донякъде манипулирани поради липса на информация.

Опит за военен преврат във Венецуела

https://www.24chasa.bg/novini/article/6378840

Опит за военен преврат във ВенецуелаГрупа офицери опитаха да извършат военен преврат във Венецуела, съобщават световните агенции. 20-ината мъже нахлуха във военна база около 4 часа сутринта местно време. Те изненадали нощната охрана и проникнали в оръжейния склад, съобщава Би Ти Ви. В последвалата престрелка двама души са били убити, един – ранен, а други седем са заловени,

Лалова отпадна на 1/2-финал на 100 метра на световното

http://www.cross.bg/metra-london-ychastva-1551325.html

/КРОСС/ Ивет Лалова приключи участието си в спринта на 100 метра на полуфиналите от световното първенство по лека атлетика в Лондон. Тя финишира предпоследна, 7-а в своята серия, макар да постигна най-добрия си резултат през този сезон - 11.25 сек. По-бавни от Ивет общо в трите полуфинални серии бяха пет спринтьорки и така българката заема крайното 19-о място. Най-добрата ни спринтьорка ще участва в Лондон и на 200 метра - дисциплината, в която в последните години тя има по-добри класирания (на олимпийските игри в Рио`16 участва във финала). Сериите на 200 метра са във вторник от 21.30 ч. българско време.  

Росен Рапчев: Юли и август са най-тежки по отношение на катастрофи

https://www.24chasa.bg/novini/article/6378835

Росен Рапчев: Юли и август са най-тежки по отношение на катастрофиЮли и август са най-тежки по отношение на катастрофи заради високи температури и засилен трафик. Това каза главен инспектор Росен Рапчев – началник на сектор „Пътен контрол” към Главна дирекция „Национална полиция” пред камерите на БНТ. По главните пътища се придвижват и гастарбайтери, което също натоварва трафика,

Сграда ЯВОР – най-новия проект в ж.к. Младост

http://www.moreto.net/novini.php?n=356450

Сграда ЯВОР е новия проект на Явор АД - един от най-големите инвеститори в строителството в гр. Варна. Строителството ще започне през Октомври тази година и ще приключи след по-малко от година. Вече са продадени една трета от жилищата.

Тръгна подписка срещу регламентирането на статута на Бриджит Макрон

https://offnews.bg//sviat/tragna-podpiska-sreshtu-reglamentiraneto-na-statuta-na-bridzhit-makron-662222.html

Петиция "срещу статута „първа дама” за президентската съпруга във Франция Бриджит Макрон вече събра над 150 хиляди подписа.

Кампанията стартира преди две седмици и се надява да блокира проекта на френския президент Еманюел Макрон.

"Няма причина, поради която съпругата на държавния глава да може да получи бюджет от публични средства", се твърди в петицията на change.org, започната от Тиери Пол Валет, който се представя като "артист, художник и автор" и "ангажиран гражданин".

"В момента Бриджит Макрон разполага с екип от двама-трима сътрудници, както и двама секретари и двама служители по сигурността и това е достатъчно", се казва в текста, който изтъква контекста на "спестявания", който желае да извършва правителството.

"Ние осъждаме остро всички сексистки атаки срещу Бриджит Макрон”, бивша преподавателка на президента и 25 години по-възрастна от него и "не поставяме под въпрос уменията ѝ", се казва в текста.

"Въпреки това, в продължение период на морализиране на френския политически живот", с приемането от началото на август на законопроект, който забранява наемането на близки роднини в екипа от сътрудници на политиците, „ние не можем да подкрепим инициативата за специален статут на съпругата" на държавния глава.

Адресирана до държавния глава и неговия премиер Едуар Филип, петицията събра повече от 152 хиляди подписа. По време на кампанията за президентските избори Еманюел Макрон посочи, че съпругата му ще има "обществена роля", ако бъде избран в Елисейския дворец, за да излезе извън "френското лицемерие", но без да и се „плаща от данъкоплатците".

Въпросът за статута на първа дама бе повдигнат миналата седмица в парламента, когато се разглеждаше процесът на вдигане на морала на политическия живот. Депутатите от радикалната левица защитаваха напразно забраната за сътрудници на президента да не могат да бъдат привличани близки роднини, както това се отнася за членове на правителството или парламента, съобщава БГНЕС.

Лека атлетика и Барселона в ефир днес

https://offnews.bg//drugi/leka-atletika-i-barselona-v-efir-dnes-662221.html

Светът е лека атлетика, но ще е любопитен и мачът на Барса срещу бразилския Чапекоензе, чийто играчи загинаха почти до един в самолетна катастрофа.

Спорт

16.00 ч Колоездене, "Бинкбанк тур" Eurosport 1

17,55 ч Тото, теглене на тиража bTV

19.35 ч Тенис, турнир за мъже в Монреал Mtel sport 1

20.00 ч Лека атлетика, СП в Лондон Eurosport 1

20.30 ч Лека атлетика, СП в Лондон БНТ 1/БНТ HD

23.35 ч Тенис, турнир за мъже в Монреал Mtel sport 1

Футбол

18.00 ч "Монтана" - "Марица" "Диема спорт"

20.30 ч "Дунав" - "Етър" "Диема спорт"

21.30 ч "Барселона" - "Чапекоензе" Mtel sport 1

Разпитаха отново Туск за смъртта на Лех Качински

http://www.cross.bg/tysk-kachinski-donald-1551324.html

/КРОСС/ Бившият полски премиер и настоящ президент на Европейския съвет Доналд Туск, бе разпитан отново от прокуратурата за самолетния инцидент от 2010 година, когато загинаха 96 души, включително и президента Лех Качински, предава The Warsaw Voice, цитира "Фокус". Преди Доналд Туск да постъпи на позицията си, лидерът на управляващата „Законност и справедливост" Ярослав Качински заяви, че президентът на Европейския съвет, е допуснал прокуратурата да не работи по случая, както трябва. Според Ярослав Качински, Доналд Туск е направил това, тъй като се е интересувал повече от отношенията с Русия и бъдещата кариера в ЕС, отколкото от изясняването на причините за самолетната катастрофа. Все още няма осъдени по делото. Според Туск, разпитът му е политически мотивиран.  

Изтича срокът за идейни проекти за 5 нови пластики във Варна, наградният фонд е 5000 лева

http://www.moreto.net/novini.php?n=356968

Днес - 7 август е последният ден, който варненските творци в сферата на визуалните изкуства могат да предложат идеи за пластики, които ще бъдат разположени на 5 различни места в града. Конкурс за изработването на идейни проекти за пластиките се организира Община Варна.

Депозити и кредити във фокуса през седмицата

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/depoziti-i-krediti-vyv-fokusa-prez-sedmicata-244296/

През седмицата ще разберем и повишили ли са се продажбите в промишлеността, строителството, търговията и услугите през юни

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване