Бургаският духов оркестър с 11 безплатни концерта през август и септември

http://www.cross.bg/avgyst-vtornik-stzena-1551348.html

/КРОСС/ Лято е, а то носи със себе си една несравнима емоция, част от която е и хубавата музика. Именно на това залага и тазгодишната програма, която Духов оркестър - Бургас е подготвил за своята публика. Общо 11 концерта ще изнесе той в оставащите дни до края на август и през септември. Програмата започва на 8-ми август /вторник/ от 18:30 ч. пред Експо център "Флора" в Морската градина. Всеки вторник и четвъртък, на различни сцени из града, музикантите ще ни поднасят нова порция добро настроение под звуците на джаз, суинг, филмова музика и други. Концертите ще са безплатни и подходящи за всички, решили да прекарат късния следобед някъде на прохладно, в компанията на близки или приятели, слушайки подбрания репертоар на оркестъра. Не пропускайте да чуете изпълненията на разнообразния и универсален състав музиканти, които ще изпълнят както наши произведения, така и на известни чуждестранни автори. Дико Илиев, Нечо Русев, Джорш Гершуин, Бени Гудман и Джо Бърк са само част от този списък. Август месец с начален час 18:30 8 август (вторник) - Флора10 август (четвъртък) - Часовник15 август (вторник) - сцена Охлюва17 август (четвъртък) - Флора22 август (вторник) - Часовник24 август (четвъртък) - Мостик29 август (вторник) - сцена пред Летен театър31 август (четвъртък) - сцена Охлюва Септември с начален час 18: 30 5 септември (вторник) - Мостик7 септември (четвъртък) - сцена пред Летен театър12 септември (вторник) - сцена Охлюва.    

Проф. Кантарджиев: СПИН у нас се предава все по-често при хетеросексуални връзки

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6379199

Проф. Кантарджиев: СПИН у нас се предава все по-често при хетеросексуални връзкиДокато преди 30 години от СПИН заболяваха предимно хомосексуалните, а после и венозните наркомани, напоследък болестта все по-често се предава при хетеросексуални връзки у нас. Това обяви пред камерите на Би Ти Ви епидемиологът проф. д-р Тодор Кантарджиев. По думите му все по-често мъже, които имат полови контакти с други мъже, имат и с жени,

Танцова революция от Африка на One Dance Week (СНИМКИ+ВИДЕО)

http://clubz.bg/57016-tancova_revolyuciq_ot_afrika_na_one_dance_week_snimkivideo

Революционно-музикалният спектакъл "Република Калакута" ще закрие 10-ото юбилейно издание на фестивала за съвременен танц и пърформанс One Dance Week на15 октомври от 19:30 часа в Дом на културата „Борис Христов“ в Пловдив. Роден в Буркина Фасо – една от водещите сцени за съвременен танц в Африка – и базиран в Брюксел, хореографът Серж Еме Кулибали представя по необичаен начин съпротивата срещу голямата политика, багрите на революциите и онези, които застават под техните знамена.

Спектакълът е вдъхновен и озвучен от композициите на легендарния Фела Кути – „баща“ на афробийта и непреклонен бунтар срещу хунтата в Нигерия. Кути е смятан за прототип на африканските опозиционери, защото острата сатира срещу режима, репресиите и колониализма в неговите албуми му „струват“ над 200 ареста. И нещо повече – армейски погром над Република Калакута – личното имение на Кути, което той провъзгласява за независима държава през 1977-ма година.

„Република Калакута“ не е просто биография на непокорния гений на саксофона, изумил света със смесица от етно ритми, джаз и фънк. А вдъхновяващ урок за всички, особено за днешните творци, когато се заемат позиции, избухват революции или затихват протести. Едно ярко, енергично и звучно изпълнение от Африка без маски и клишета. Африка в глобалното съвремие, която Серж Еме Кулибали и неговата взривоопасна танцова трупапредставят на зрителите с една-единствена идея – да се припознаят и да се замислят какво ще правят, когато дойде техният ред да се бунтуват за промяна.


„В "Република Калакута" Серж Еме Кулибали магически съчетава музика, танц и африканската революция.“ – La Libre Belgique (17/02/2017)

За повече информация следете Facebook събитието "Република Калакута" и фестивалното събитие на One Dance Week, както и Onedanceweek.com.

Юбилейното 10-то издание на фестивала започва на 23 септември в Дом на културата „Борис Христов“ /Пловдив/ и ще продължи до 15 октомври. В рамките на фестивала зрителите ще видят съвремието като дует на човек и робот от Тайван, революция по африкански, битката със съдбата през историята на Мохамед Али и още завладяващи спектакли, вплели нишки към самите тях.

В продажба вече е Фестивалният билет на стойност 45 лв. Бройката е ограничена, а след 31 август цената ще стане 55 лв.

В продажба са и билетите за "Република Калакута" на цени от 10, 15 и 20 лв.

Вижте видео и още снимки от спектакъла:

 

 

 

Бюрото по труда във Варна с десетки обяви за учители

http://www.moreto.net/novini.php?n=356988

Десетки свободни места за учители са обявени от варненското бюро по труда, научи Moreto.net. Освен преподаватели се търсят инженери в корабостроенето и кораборемонта и медицински сестри. Не малко са обявените позиции за продавачи, чистачи, общи работници и техници.

Audi-то на матраците

http://www.investor.bg/bloomberg-tv/461/a/audi-to-na-matracite-244371/

Българският стартъп Amber ще се опита да прекрои един закостенял с годините пазар и да пробие в чужбина

Аптека ще се отваря по-лесно, сменят правилата

https://offnews.bg//zdrave/apteka-shte-se-otvaria-po-lesno-smeniat-pravilata-662235.html

Промени в наредба облекчават процедурите за получаване на разрешение за търговия на дребно с лекарства и за отваряне на аптека към болница. Те са внесени за обсъждане от здравния министър проф. д-р Николай Петров на 4 август.

След приемането им за целта ще се подават заявления по образци в Изпълнителната агенция по лекарствата. Няма да се ползват досегашните заявления, като промяната цели по-бързото и ефективно обслужване на заявителите. 

Наредбата цели и намаляване на административната тежест. Например вече няма да е необходимо в аптеката да се пазят хартиени сертификати за удостоверяване на членство на магистър-фармацевт в Българския фармацевтичен съюз. Сега се иска не само копията да са в аптеката, а и удостоверенията от курсове за повишаване на квалификацията.

Тази информация ще може да се проверява онлайн чрез сайта на БФС.

Предлага се и промяна в наредбата, която цели осигуреност на здравните заведения със съответния квалифициран персонал от медицински специалисти. Нов текст гласи, че организацията на работа и числеността на фармацевтите в аптеката трябва да осигуряват спазването на непрекъснатата минимална междудневна и седмична почивка и продължителността на работното време, установени в Кодекса на труда.

Наредбата вече ще изисква дейността в аптеките да се осъществява съобразно Правилата за добра фармацевтична практика - досега това се изискваше само от болничните аптеки.

"С посоченото нововъведение се цели преодоляване на празнотата, относно уредбата на аптеките, които не се стопанисват от лечебните заведения, уточнява министърът в мотивите си.

Нов текст изрично посочва, че изискването за поставянето на табела с надпис "аптека" отпред няма за цел рекламна дейност, а в мотивите се уточнява, че с "предложението се цели да се преустанови съществуващата за общините неяснота, относно предназначението на посочените табели".

На последно място се предлага отпадане на разпоредби, касаещи пакетирането, запечатването и описването на лекарствени продукти, предназначени за системно лечение на злокачествени заболявания, от персонала, работещ в аптеката на лечебните заведения. Целта на предложената промяна е да се гарантира безопасността и здравето на всички, които имат досег с посочения вид лекарствени продукти, тъй като същите представляват източник на повишена опасност от заразяване и са канцерогенни, мутагенни и повлияващи репродуктивната способност, се казва още в мотивите към проектонаредбата.

Мъж запали къщата на съседа си в благоевградско село

https://www.24chasa.bg/novini/article/6379181

Мъж запали къщата на съседа си в благоевградско селоДвуетажната къща, собственост на Никола Лимов в хаджидимовското село Илинден, което се намира на 3 километра от българо-гръцката граница, изгоря до основи при голям пожар в късния следобед в събота. Огънят е тръгнал около 17 часа, когато съседът на Лимов – Ангел Суров, решил да запали сухите треви и боклуците в двора си.

За какво помага интервалното гладуване?

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6379175

За какво помага интервалното гладуване?Първо лошата новина: ние стареем и не можем да го променим, независимо какво правим или не правим. От остаряването никой не може да избяга. Така най-простичко могат да се обобщят резултатите от експериментите с мишки, които проведоха Германският център за неврогенеративни заболявания и Центърът "Хелмхолц".

Трети пожар в Дубай през последните дни наложи евакуация на хотел (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6379177

Трети пожар в Дубай през последните дни наложи евакуация на хотел (Видео)Малък пожар избухна днес в хотел в Дубай, като принуди гостите и персонала да напуснат. Това е трети подобен пожар за по-малко от седмица в туристическия и търговски център на Обединените арабски емирства, предаде ДПА. Няколко пожарни коли и линейка пристигнаха пред хотел "Мьовенпик". Видеозапис, разпространен в социалните медии,

Станала ли е принцеса Даяна жертва на заговор?

http://clubz.bg/57015-stanala_li_e_princesa_daqna_jertva_na_zagovor

След излъчването на документалния филм "Даяна: Нейната история с нейните думи" (Diana: In Her Own Words), в който са включени записи на принцесата, в които тя разказва за живота си в двореца и отношенията с кралското семейство, в британските медии се появяват нови и нови твърдения за живота и смъртта на принцесата.

Даяна и приятелят й Доди ал Файед са били убити, твърди бащата на шофьора им, който също загина при катастрофата в Пирж преди 20 години. Бащата на Анри Пол твърди, че е научил това от британската полиция.

Жан Пол смята, че принцесата и приятелят й са убити, за да се предотврати вероятен брак на бившата съпруга на британския престолонаследник с мюсюлманин. След катастрофата в медиите се разпространява информация, че Даяна е била бременна от Ал Файед.

Бащата на шофьора твърди, че пробите, които показват наличие на алкохол в кръвта на сина му, са фалшифицирани.

"Даяна беше убита и синът ми беше убит. Той беше просто косвена жертва на заговора за убийство на Даяна. Дори в Скотланд ярд има два лагера - едните смятат, че е имало таен заговор за убиството, а другите вярват, че катастрофата е била инцидент."

В записи, направени малко преди смъртта й, Даяна разказва и как е подслушвала съпруга си, докато говори с Камила Паркър-Боулс, твърди "Дейли мейл". Операторът, направил записите, който тогава работи за Би Би Си, е заявил пред изданието, че принцеса Даяна е описала разговорите като "телефонен секс".

Той коментира също, че тя щяла да направи всичко възможно, за да не стане съпругът й крал, а синът й Уилям да наследи короната.

Оранжев код за пожароопасност

http://www.cross.bg/polski-trevi-syhi-1551347.html

/КРОСС/ За последните три денонощия в страната са погасени над 630 пожара. Над 80% от тях са в полски и горски територии и стърнища Налице са всички предпоставки и висока вероятност за възникване на сериозни полски и горски пожари на територията на страната. Според прогнозите на НИМХ-БАН за днес е обявен оранжев код за пожароопасност. Само за последните три денонощия в страната са локализирани и ликвидирани над 630 пожара, като основната част, в над 80% от случаите, са в полски и горски територии и стърнища. При пожарите няма загинали и пострадали хора. От ГД „Пожарна безопасност и защита на населението" призовават да не се използва открит огън за почистване на суха тревна растителност. Експертите съветват при използването на огън за битови нужди да бъдат предприети всички превантивни действия и пожаробезопасни изисквания - начин на изграждане на огнището, обезопасяването му, подготовка на уреди и материали за първоначално пожарогасене и най-вече съобразяване с метеорологичните условия. Пожарът, който възникна между бургаските села Изворище, Миролюбово и Банево е потушен. Огнената стихия изпепели 3000 дка. смесена гора и около 1000 дка. сухи треви и храсти. Все още в района има дежурна пожарна техника. Продължават действията по ликвидирането на пожара в сухи треви в землището на софийските села Радуловци и Бърложница. В гасенето участват 4 пожарни екипа, а стихията е обхванала площ от около 2000 дка. суха тревна растителност

Борисов нападна Баневи: Разни с "Мерцедеси-Майбах" ни дават оценки

https://www.actualno.com/politics/borisov-napadna-banevi-razni-s-mercedesi-majbah-ni-davat-ocenki-news_626342.html

Всичко в завода „Полимери“ е разграбено и унищожено, а пък собствениците имат „Мерцедеси-Майбах“ и ни дават оценка. Това заяви пред журналисти министър-председателят Бойко Борисов при посещението си в бившия завод „Полимери“ – Девня. Акционери в завода

Македония - полигон за доказване на преданост

http://www.cross.bg/obedinyava-makedoniya-karakachanov-1551346.html

/КРОСС/ И Каракачанов си плати вересиите към Бойко.Сигурно има за какво да му е благодарен.Обаче да го сравнява с Цар Борис Трети и да го нарича „Обединител" - това вече наистина е отвратително.Освен това, за сетен път става ясно, че мазният ум ражда глупости.Какво, според Каракачанов, обединява новият „Обединител"?Два народа - българския и македонския?Защото, с подписването на Договора приехме безусловно съществуването на македонски народ.Кой идиот обаче му е казал на Каракачанов, че македонският народ е тръгнал да се обединява с българския - та отива и маже с шарлана на словоблудството Бойко?Договорът не обединява никакви народи - напротив, официално прекарва тлъста разделителна линия между тях; линия, която дава възможност да се затрие общата им памет и общата им история. ***Какво друго обединява Каракачановия „Обединител"?Две държави?Но нали тъкмо ние трябва да лъснем фасона на Македония - за да я виждат като автономна държава, приемлива за стандартите на НАТО, ЕС и пр. - нищо повече.В Брюксел ще се смеят до Второ пришествие, ако има кажем, че с театрални прегръдки сме се „обединили" с Македония. ***Каракачанов - и той като Божидар Димитров - оставя след себе си мазната следа на непоносимо слагачество.Най-опасно е то за самия Бойко.Келявите влъхви край него няма да му го кажат - но дори Живков не търпеше чак такива подлизурковци

Северна Корея заплаши „хилядократно” да си отмъсти на САЩ

http://www.moreto.net/novini.php?n=356982

Северна Корея заплаши, че "хилядократно" ще си отмъсти на САЩ за предложените и приетите в ООН нови санкции срещу азиатската държава, информират Ройтерс, АФП и АП. Държавната медия KCNA заклейми санкциите като "нарушение" на суверенитета на държавата.

Поляк отвлече модел, за да я продаде като секс робиня (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/sviat/poliak-otvleche-model-za-da-ia-prodade-kato-seks-robinia-snimki-2041231

Британска манекенка е била отвлечена от поляк през юли. 30-годишният Лукаш Павел Херба я предлагал на търг за сексуална робиня в интернет. Полицията в Италия издирва евентуални съучастници в отвличането, след като арестува Лукаш.

Италиански медии цитират полицейски документи, според

EVN Топлофикация изгражда над 200 метра нов топлопровод Пловдив

http://econ.bg/Новини/EVN-Топлофикация-изгражда-над-200-метра-нов-топлопровод-Пловдив_l.a_i.746835_at.1.html

От 7 август EVN Топлофикация стартира поредния нов проект за изграждане на нов топлопровод – по ул. „Тодор Каблешков“ (участъка от кръстовището с ул....

Откриха невредими трима, изгубили се край девинското село Кестен

http://www.cross.bg/izgybili-slyzhiteli-chasa-1551345.html

/КРОСС/ Действията на спасителните екипи стартирали на 5 август, минути след 21 часа, когато на телефон 112 позвънил мъж и тревожно обяснил, че заедно с две жени - негови роднини, са се изгубили в гориста местност. Незабавно започнала спасителната акция, в която се включили служители на РС ПБЗН - Девин, планинската спасителна служба и служители от РУ-Девин. Издирването продължило цяла нощ. Към 09.00 часа вчера, в местността Шабаница в района над с. Триград, на границата между България и Гърция,спасителите открили изгубилите се хора. Те били живи и невредими, обяснили, че предния ден отишли да берат гъби, но се смрачило и падналата мъгла затруднила ориентацията им в гората. Тримата сърдечно благодарят на своите спасители.  

Републиканска шампионка с уникално постижение по "Ком-Емине"

https://offnews.bg//drugi/republikanska-shampionka-s-unikalno-postizhenie-po-kom-emine-662240.html

Антония Григорова си осигури място в историята като първата жена, направила скоростно преминаване по най-дългия туристически маршрут у нас – Ком – Емине, пише ladyzone.bg.

В ранните часове на 7 август тя докосна фара на нос Емине, изминавайки 600-километровото трасе по билото на Стара планина за 5 дни, 22 часа и 55 минути.

Многократната републиканска шампионка по ориентиране, ски бягане и ски ориентиране пое по дългия път на 1 август в 4:30 сутринта. Ето кратко описание на отделните етапи:

Ден 1: в. Ком – Витиня (100 км за 15 ч. 55 мин.)
Ден 2: Витиня – х. Козя стена (88 км за 19 ч. 22 мин.)
Ден 3: х. Козя стена – Узана (в 15:05 ч. достига връх Ботев)
Ден 4: Узана – Агликина поляна (в 06:34 ч. сутринта преминава през връх Шипка)
Ден 5: Агликина поляна – Ришки проход
Ден 6: Ришки проход – Емине

Изключително горещото време през последните дни затрудни допълнително спортистката, която с постижението си отвори нова страница в богатата история на маршрута Ком – Емине.

Той е изминат за първи път през 1933 г. от пътешественика и изследовател Павел Делирадев, наричан "Следовникът на Алеко Константинов". Всъщност самият Константинов първи дава идея за този маршрут, но не успява да я осъществи.

Близо 30 години най-бързото преминаване пеша е на Любомир Палакарчев – 5 дни и 14 часа. На 11 август 2015 г. Божидар Антонов го подобри, завършвайки за 5 дни, 10 часа и 10 минути.

18 дни по-късно, на 29 август 2015 г., Кирил Николов-Дизела постави нов рекорд, преминавайки маршрута за 4 дни, 13 часа, 5 минути и 30 секунди, с около 21 часа по-малко от Божидар Антонов.

С нормално туристическо темпо маршрутът се изминава за около 15 дни. Антония се ангажира с проекта "Пътят КЕ 600", тъй като има богат опит в дългите бягания. Тя е печелила ултрамаратоните Витоша 100, Трявна Ултра (141 км), Персенк Ултра (157 км) и Пирин Ултра (150 км). Неин треньор е Наталия Величкова.

Феновете на Антония, както и всички почитатели на планинските спортове, следиха през последните шест дни нейното движение чрез GPS проследяването в сайта на проекта.

Цитат на деня: Не е честно да събираме толкова пари, за да ги харчим за стари бакии

http://www.dnevnik.bg/citat_na_deniia/2017/08/07/3020124_citat_na_denia_ne_e_chestno_da_subirame_tolkova_pari/?ref=rss


Не е честно да събираме толкова пари и вместо да ги вкараме в инфраструктура, пенсии и заплати, ние ги харчим, за да изчистим стари бакии.<br /><br />Това заяви премиерът Бойко Борисов при посещението си в бившия завод "Полимери" – Девня, съобщава "Фокус". Той изрази възмущението си от начина на управление на завода, като подчерта, че всичко в него е разграбено и унищожено.<br /><br />Министър-председателят подчерта, че "вследствие на тази...

Израел затваря офисите на "Ал Джазира" от съображения за сигурност

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/08/07/3020099_izrael_zatvaria_ofisite_na_al_djazira_ot_suobrajeniia/?ref=rss


Израел се стреми да забрани излъчването на водещата катарска новинарска мрежа "Ал Джазира" в страната и така да се присъедини към арабските държави, които вече спряха телевизията, обвинявайки я в подстрекаване към насилие. Това обяви днес израелският министър на комуникациите Аюб Кара, цитиран от "Асошиейтед прес" и БТА. Мярката цели да подобри сигурността в Израел и "да създаде ситуация, в която каналите, базирани в Израел, ще предоставят обективно новинарско...

Мечки нападат градове в Румъния (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6379166

Мечки нападат градове в Румъния (Видео)
Гладни мечки все по-често слизат в градовете в съседна Румъния, за да търсят храна, предават BBC и Euronews. От началото на годината в окръг Харгита след нападения от дивите животни са хоспитализирани седем души. Местните хора в окръзите Харгита и Прахова се оплакват, че срещат мечки много по-често в сравнение с преди.

Взрив в "Слънчев бряг" събуди почиващите, оказа се запалена кола

https://www.24chasa.bg/novini/article/6379165

Взрив в "Слънчев бряг" събуди почиващите, оказа се запалена колаСилен взрив, последван от облак дим, са чули и видели почиващи в „Слънчев бряг” в 4 ч. тази сутрин, предаде Би Ти Ви. Оказа се, че взривът е от запалена кола в зона „Западна”. Тя е изгоряла напълно. По-леко са пострадали още два автомобила. Полицията разследва умишлен палеж. Все още се издирва собственикът на колата.

Слатински: Всеки ден у нас е крачка назад

http://www.cross.bg/sistemata-nazad-reshetkata-1551344.html

/КРОСС/ Всеки ден у нас е крачка назад. Такова е усещането на една част от хората - тези, които мислят и преживяват (почти) като мен. Крачка назад от Европа. Крачка назад от демокрацията. Крачка назад от модернизирането на обществото. Крачка назад от нормализирането на страната. А обяснение на това, което ни се случва отдавна е дадено от ... математиката. Да, от математиката!Казвам го като бивш математик, даже като накогашен кандидат на математическите науки.Защо ли? Защото членството на България в Европейския съюз може да се сравни с математическата задача за налагане на строго подредена, подчиняваща се на стриктни правила решетка върху анархистична система, която генерира хаос (и той не е пренебрежимо слаб) и чиято структура има сериозни дефекти, силни вътрешни напрежения и „изгаря" много вътрешна енергия чрез триене. България е анархистичната система. Европейският съюз е строго подредената решетка. Според математическата теория на системите, възможните решения на тази задача са няколко и те могат да бъдат описани по следния начин като реакция на анархистичната система спрямо наложената ѝ строго подредена решетка: Първо, системата се подчинява на решетката и разумно приема нейните правила и норми, нейната структура, нейните канали за вътрешен и външен обмен на вещество, енергия и информация

Вижте новия безплатен електробус между терминалите на летище София (снимки)

https://offnews.bg//ikonomika/vizhte-novia-bezplaten-elektrobus-mezhdu-terminalite-na-letishte-sofia-662238.html

Нов електрически автобус превозва пътниците между двата терминала на столичното летище от днес, съобщиха от аерогарата.

Той замени дизеловия транспорт и остава безплатен за пътуващите. Освен, че e екологичен (не отделя въглероден диоксид), използването му ще доведе до значително намаляване на разходите за поддръжка.

Електрическият автобус е за 65 пътници, от които 26 седящи. Има 3 сгъваеми седалки и обособено място за закрепване на инвалидни колички. Разполага със спускаща се рампа, подходяща за възрастните и трудно подвижните пътници.

Летище София е първото българско летище, което използва електробус за превоз на пътниците си. То е и единственото в България, сертифицирано по програмата за намаляване на въглеродните емисии Airport Carbon Accreditation на международната организация на летищата ACI EUROPE.

От април 2016 г. столичното летище е със сертификат за ниво „Mapping“ („Картографиране“), което показва количеството на въглеродните емисии от дейността му. В ход е и процедурата по достигане на следващото ниво „Reduction“ („Намаляване“), което е доказателство за трайната ангажираност на летище София в опазването на околната среда, водещо и до намаляване на финансовите разходи, хвалят се от столичната аерогара.

Антония Григорова - първата жена, пробягала Ком-Емине

https://www.actualno.com/moresport/antonija-grigorova-pyrvata-jena-probjagala-kom-emine-news_626348.html

Антония Григорова сътвори история. Тя стана първата жена, пробягала туристическия маршрут Ком-Емине. Състезателката премина 600-те километра за 5 дни, 22 часа и 55 минути. Тя докосна фара на нос Емине в ранните часове на 7 август. Състезателката по ски бягане стартира на 1 август

Горски пожар унищожи 30 декара площи край Кърджали

https://www.24chasa.bg/region/article/6379153

Горски пожар унищожи 30 декара площи край Кърджали
Върхов горски пожар в района на кърджалийското село Бойно унищожи 30 декара площи, половината от които горски фонд. Той е първи по мащабите си за годината в региона на Кърджалийска област и се е възпламенил в неделя следобед, съобщиха от пресцентъра на областната администрация. На мястото на инцидента са били областният управител Никола Чанев,

Разкрасиха варненски блок в памет на виден български офицер

http://www.moreto.net/novini.php?n=356983

Част от фасадата на жилищен блок на бул. „Осми приморски полк“ е напълно преобразена, след като членове на движение „Възраждане“ премахнаха драсканиците от нея и изобразиха знамето на българския боен флот, научи Moreto.net. На мястото на сградата някога е била къщата на първия българин-моряк, командвал военноморския ни флот от 1908 до 1911 година.

Ще получи ли Украйна американско оръжие?

http://dnes.dir.bg/news/orazhie-USA-ukrina-26195991

Въпросът за доставка на Украйна на летални видове оръжие стана особено актуален от няколко дни.

Цветан Василев се разкая, мафията трепери

http://clubz.bg/57014-cvetan_vasilev_se_razkaq_mafiqta_treperi

Парламент Делян Пеевски 17022016 1

Много са ми интересни реакциите по "заплахата" Цветан Василев да се разприказва в САЩ и от това да има последствия.

Не говоря за Пеевските медии - те са фиксирани. Там журналистика няма, има обслужване. Ако не са инжекциите чрез наливане на публични средства в тях, ще са фалирали за няколко месеца. Но Борисов бди над тяхното финансово здраве и много, включително европари, се наливат там. Достатъчно е да видите обявите и рекламите.

Говоря за другата политическа и бизнес общност - защото да се заблуждаваме, че сал един Пеевски срина КТБ е наивност.

За да няма и капка съмнение - никой в САЩ не се заблуждава кой и какъв е Цветан Василев. Няма как да не разберат или няма да не потърсят и доказателствата за персоналната му отговорност. Или да не знаят с какво се е занимавал. Този човек е направил огромен куп от грешки благодарение на грешни съждения и лична преценка, с което умишлено е довел до загуби или свръхразходи банката, включително като съзнателно я вкарал в неуправляем политически риск от партньорството си с #Кой.

Пътят на папката с неговото дело до бюрото на американския президент е дълъг и в никакъв случай не необратим.

Самият Държавен департамент може да препоръча да не си разваляме отношенията със съюзник и да затвори казуса.

Но... и тук е големият проблем и там, и тук.

В САЩ ще се натрупа цялата тази информация, на която тук никой не обръща внимание. Дори да не се превърне в действие на изпълнителната власт, ако стане медийно достояние и оттам светът научи за случилото се в България - не ги виждам нашите "юнаци".

Тази информация ще послужи за съдебни разбирателства в арбитражен съд. Всичко, което стане известно в хода на разследването, на практика ще дублира тукашния смешен процес, който е форматиран така, че да не даде цялата истина, а само тази, която устройва Цацаров - Доган - Пеевски и, разбира се, Борисов.

Някой да се съмнява в истинността на думите на Цветан Василев, че Александър Сталийски в качеството му на "доверено лице" на Бойко Борисов е получавал пари, дялове, участия, привилегии? Това е класическото определение за гранд корупция. Или пък Пеевски и компаниите около ДПС?

Ето това ние тук, в специализирания съд, който нарочно бе измислен, за да има управляемост на съдебния процес, няма да чуем? Но ще има паралелно разследване зад океана.

Тук всички знаем, че поредица от компании, политици, включително на топ ниво, са се възползвали от кредити с политическа целесъобразност от КТБ. Включително със схемите получаваш дялове в добро предприятие по занижени цени, след това ги продаваш на свръхвисоки цени и така законно ставаш богат. Но не можем да направим нищо, защото Цацаров стои на входа на българското правосъдие.

Смешно е дори да си помислим, че тези хора могат да направят съдебна реформа или да се борят с корупцията. Ето това ще лъсне в Америка, която ще натрупа огромно количество достоверна информация и тогава ще трябва да решава - да се намесва или не. С подварианти - да преговоря дали да се намесва срещу истински реформи или да се намеси, включително като отнеме визите за Америка на замесените в КТБ лица. Румен Петков къде е днес? Тази информация няма да бъде само в Америка, но ще стигне и до всички наши съюзници в ЕС.

Контрабанда на цигари, индиректно подпомагане на тероризъм, рейдърство - включително спрямо чуждестранни инвеститори - къде отиват тези наши самозабравили се политици? 

Може би ще скочат в Москва да търсят защита?

Затова казвам - дотук добре. Цветан Василев върши работата на разкаял се или изпаднал в крайна нужда мафиот, който се разговори. И мафията трепери.

Коментарът е от профила на Илиян Василев във Фейсбук. Заглавието е на редакцията.

 

Борисов: Полимери разграбен, собствениците с Майбах

https://offnews.bg//politika/borisov-polimeri-razgraben-sobstvenitcite-s-majbah-662239.html

Всичко в завода „Полимери“ е разграбено и унищожено, а пък собствениците имат „Мерцедеси-Майбах“ и ни дават оценка. 

Това заяви днес министър-председателят Бойко Борисов при посещението си в обявения в несъстоятелност завод в Девня, цитиран от Фокус. 

„Първо искам да успокоя хората в региона и самата Варна, защото това действително е екологична бомба, която ако не се вземат мерките, които взехме ще причини огромни екологични последствия. Тук се обръщам и към Зелените освен всичко останало, което правят, да наблюдават и такива процеси, коментира Борисов. По думите му активите отиват за частниците, а вредният отпадък и утилизацията остава за данъкоплатеца.

„Добре ли е? Не само не е справедливо, просто звучи като виц, но е факт. В момента държавата чрез областния управител плаща тока, водата, охраната, наблюдението, а виждате в какво положение са резервоарите. Следващите дни буквално започваме да ги разкарваме из цяла Европа“, добави премиерът. Той уточни, че няколко пъти е говорил с главния прокурор. 

„Даже сутринта преди няколко минути му звъннах да го питам все пак може ли това, което казвам, да се огласи с негово знание. Той е направил необходимите проверки с варненския окръжен прокурор и делата са доста напред в момента. Това предприятие е било уникално по своята същност на Балканите. До него идва директна тръба на „Нефтохим“ от Бургас, за да не се возят по пътищата всякакви летливи и вредни материали. Всичко това е разграбено и унищожено, а пък собствениците имат „Мерцедеси-Майбах“ и ни дават оценка, което ме принуди да дойда и да покажа на хората вследствие на тази разбойническа приватизация колко милиарди е загубила държавата, но и продължаваме да плащаме“, каза още Бойко Борисов.

Не е честно да събираме пари, за да плащаме за стари бакии, обясни премиерът.

„Да кажа на хората, в следствие на тази разбойническа приватизация колко милиарда е загубила държавата, но и продължаваме да плащаме. Във Варна, Девня и Провадия 15 млн. биха могли да се похарчат за доста по-стойностни неща“, каза той.

Борисов допълни, че в държавата има десетки, "да не кажа стотици" подобни случаи. 

„На цели фабрики са изнасяни оборудванията. Тук е купена инсталация, която всичко това да утилизира и те с цялото си нахалство я продават в Румъния. Взимат и от нея парите. Убеден съм, че главният прокурор ще направи така, че от срещу неизвестен извършител, каквото е в момента ограбването на цял завод, гордост на Балканите, да има известен“.

„Избягвам да давам публична оценка на хората. От наша страна каквото е необходимо правим. Благодаря, че сте тук, за да може да кажете на хората, че могат да спят спокойно и по най-бързия начин ще ги избавим от това зло. Не е честно да събираме толкова пари, за да ги вкараме в инфраструктура, пенсии, заплати и така непрекъснато да ги харчим, за да изчистим стари бакии“, каза още премиерът.

„Новият собственик на практика е дошъл, за да го нареже завода и да го приключи. Това е историята на българския Преход. Надявам се, че с влизането на Антикорупционния закон и създаването на този орган, той ще се занимае не само с това, което е в момента, а и с подобни минали сделки, защото те носят много по-големи щети от всичко останало", каза още премиерът. 

Климатичните промени засягат 2/3 от европейците

http://dnes.dir.bg/news/globalno-zatopljane-klimatichni-promeni-kataklizmi-potopat-goreshti-valni-26196069

До края на века 2/3 от жителите на Европа ще бъдат засегнати от глобалното затопляне. Най-силно ще бъдат засегнати Балканите и като цяло - Южна Европа.

Общините просрочили 160 млн. лв.

http://frognews.bg/news_139727/Obshtinite-prosrochili-160-mln-lv/

Българските общини имат просрочени задължения в размер на 160 млн. лв. към 30 юни 2017 г. Това съобщиха от министерството на финансите.

Столичната "Пожарна безопасност" призова за стриктно спазване на противопожарните правила

https://www.actualno.com/society/stolichnata-pojarna-bezopasnost-prizova-za-striktno-spazvane-na-protivopojarnite-pravila-news_626346.html

Столична дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” (СДПБЗН) призовава гражданите, туристите и гостите на столицата за особено внимание и стриктно спазване на правилата за пожарна безопасност в сухите и горещи летни дни. Всяка небрежност може да причини

Българин и украински политик загинаха при катастрофа в Хърватия

https://offnews.bg//sviat/balgarin-i-ukrainski-politik-zaginaha-pri-katastrofa-v-harvatia-662236.html

Българин загина при тежка автомобилна катастрофа в Хърватия. 

В управлявания от българина автомобил са пътували бившият украински депутат Ирина Бережная и нейната 8-годишна дъщеря. 

Инцидентът е станал на магистрала между Масленице и Поседария, съобщи БГНЕС. 

38-годишният българин и Бережная са загинали на място. Дъщерята на украинката е ранена. 

Смъртта на Ирина Бережная беше потвърдена от бившия министър на правосъдието Олена Лукаш. 

Бережная беше депутат в 6-ия и 7-ия парламент на Украйна. 

От октомври 2007 г. тя е член на проруската Партия на регионите, чийто бивш лидер е украинският експрезидент Виктор Янукович.

Тролей и кола се сблъскаха в София

http://www.cross.bg/troleii-i-kola-se-sbluskaha-v-sofiya-1551343.html

/КРОСС/ Тролейбус и лек автомобил катастрофираха на бул. "Цар Освободител" в София, между кръстовището на Орлов мост и Ректората на СУ, в посока към центъра, предава репортер на КРОСС. От удара тролейбусът е с щети в предната част, счупено е предното стъкло, пострадала е и колата. За момента няма информация за ранени пътници. На место има полиция, движението е затруднено в участъка. Агенция КРОСС ви призовава да шофирате с повишено внимание и съобразена с условията скорост.  

Южнокорейска министърка: Азия вече не е имунизирана срещу тероризма

https://www.24chasa.bg/novini/article/6379154

Южнокорейска министърка: Азия вече не е имунизирана срещу тероризмаАзия "вече не е имунизирана" срещу терористичните заплахи след нападенията на подкрепяни от групировката "Ислямска държава" бойци в южната част на Филипините, заяви днес южнокорейската външна министърка Кан Кьон-хва преди регионален форум по сигурността в Манила, предаде ДПА. Тероризмът е един от "по-сложните и взаимосвързани" проблеми,

НСИ отчита повишение на потребителското доверие през юли

http://www.cross.bg/mesetza-dvanadeset-sledvashtite-1551342.html

/КРОСС/ През юли 2017 г. общият показател на доверие на потребителите нараства с 1.6 пункта в сравнение с нивото си от април. Повишаване на потребителското доверие се наблюдава сред населението както в градовете, така и в селата - съответно с 1.2 и 2.8 пункта. Общата оценка на потребителите за настоящото развитие на икономическата ситуация в страната през последните дванадесет месеца се подобрява - увеличение на балансовия показател с 3.9 пункта. Същевременно и прогнозите им за следващите дванадесет месеца са по-малко негативни спрямо предходното наблюдение. По-благоприятни в сравнение с април са оценките и очакванията им относно промените във финансовото състояние на техните домакинства. Потребителите продължават да считат, че през последните дванадесет месеца има покачване на потребителските цени, но с по-слабо темпо спрямо оценките, регистрирани през април. Същевременно и инфлационните им очаквания за следващите дванадесет месеца са по-слабо изразени. По отношение на безработицата в страната през следващите дванадесет месеца негативизмът също намалява. Прогнозите се изместват към запазване или незначително намаление, в резултат на което балансовият показател се понижава с 1.0 пункт. През юли по-голямата част от потребителите продължават да оценяват икономическата ситуация в страната като неблагоприятна за спестяване, въпреки че техният относителен дял намалява в сравнение с три месеца по-рано. Последната анкета отчита известно подобрение (с 2

Половината от общините трайно остават с просрочени дългове

http://www.dnevnik.bg/biznes/2017/08/07/3020071_polovinata_ot_obshtinite_traino_ostavat_s_prosrocheni/?ref=rss


Анализът на общините, изготвян традиционно от Министерството на финансите, показва към края на второто тримесечие запазване на тенденциите - както от същия период на миналата година, така и тези към края на 2016 г. Продължава да е факт това, че около половината от общините формират просрочените дългове в системата.<br /><br />Данните показват запазване на относително постоянно равнище на средния дял на приходите в общите постъпления за страната - 43.52% спрямо 44.52% за същия период...

Москва крие пиянски бой с ножове в казарма

http://clubz.bg/57013-moskva_krie_piqnski_boj_s_nojove_v_kazarma

Руското Министерство на отбраната разследва изтичането на информация в медиите за масов бой с ножове в най-големия военен учебен център в страната, предаде Нюз.Ру.

Проверени са мобилните телефони на всички войници - и наборници, и професионални. От ведомството проверявали дали някой не е заснел инцидента.

Първи и засега единствен за случая съобщи сайтът Ura.ru на 3 август.

Боят станал в центъра за подготовка на младши военни специалисти в уралския град Елан, Свердловска област. В схватката участвали стотина войници от местния гарнизон и 60 бойци от автономната република Тува, изпратени там да изкарат курсове по оцеляване.

Тувинците приключили тримесечното си обучение и решили да го отбележат с обилни количества алкохол. След като вдигнали градуса, те си спомнили за обидите, които понесли от местните войници. Затова се въоръжили с ножове и самоделни остри оръжия и нападнали бараките на Еланския гарнизон.

С откъртената мивка била счупена главата на офицер.

В резултат с нож били ранени 13 войници от Елан и един офицер, чиято глава била счупена с мивка.

Боят станал в навечерието на визитата в поделението на военния министър Сергей Шойгу. Засега не е ясно дали той е запознат със случилото се.

От пресцентъра на Централния военен окръг обаче излизат с малко по-различна версия. Според него имало само "сбиване на основата на битов конфликт, завършило с няколко леко ранени". Дори проверката установила, че алкохол не е бил употребяван.

Учебният център в Елан има лоша слава още от времето на СССР. Там винаги е имало издевателства над войници, често преминаващи в извращения.

Същевременно след публикацията се оказа, че в учебния център се помещава и детски военно-патриотичен лагер. Това скандализира майки, които пратили децата си там. Сега майките настояват децата веднага да се завърнат по домовете си.

Върху какво да се фокусирате преди интервю за работа

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/08/07/3018886_vurhu_kakvo_da_se_fokusirate_predi_intervju_za_rabota/?ref=rss


Интервюто за работа обикновено е стресиращо преживяване - всеки кандидат се стреми да се представи по най-добрия начин и да разкрие пълния си потенциал с надеждата да бъде нает. И ако искате да бъдете по-спокойни и уверени, просто заложете на добрата предварителна подготовка.<br /><br />Ключов момент, за да се справите успешно, е да репетирате отговорите на въпросите на интервюиращия. В повечето случаи очаквайте да ви питат стандартни неща като: Защо смятате, че сте подходящ/а за...

Над 630 пожара в страната само за 3 дни

http://dnes.dir.bg/news/mvr-pozhari-potopat-26195889

Над 630 пожара са погасени за последните три денонощия в страната. Над 80% от тях са в полски и горски територии и стърнища, съобщиха от МВР. Няма жертви.

По-безопасно ли е по пътя след последните промени в закона?

http://www.moreto.net/novini.php?n=356979

Сваляне на регистрационни номера при каране без книжка, след употреба на наркотици или алкохол, забрана за спиране в аварийната лента на магистралите, по-малко точки за младите шофьори, забрана на гонките – това са част от промените в Закона за движението по пътищата през последните няколко месеца.

Руски биатлонистки тренират на Белмекен

https://www.24chasa.bg/sport/article/6378523

Руски биатлонистки тренират на Белмекен Биатлонистките от “Б” националния отбор на Русия провеждат подготвителен лагер на Белмекен. Групата, която пристигна за тренировки в България, е от 8 състезателки. Най-известното име сред тях е Светлана Слепцова. Преди години тя бе част от световния елит, но после резултатите ѝ станаха посредствени.

Излишна паника

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6378513

Излишна паникаПо повод тревогата, че ресурсите се свършват, преди време изказах обратната теза - вероятно влизаме в криза от свръхдобив. Отричам идеята, че има вероятност да изчерпим ресурсите си. През XIX век е имало паника, че въглищата свършват. Тази паника е една (от многото) причини за колониалната политика на Англия (независимо дали я мразите или

Мадуро: Във Венецуела е отблъсната терористична атака срещу армията

https://www.24chasa.bg/novini/article/6379146

Мадуро: Във Венецуела е отблъсната 
терористична атака срещу армиятаВсе още се издирват част от хората, извършили нападение срещу военна база в северната част на Венецуела, където според президента социалист Николас Мадуро армията е отблъснала "терористична атака", съобщи Франс прес. Мадуро заяви вчера в ефира на обществената телевизия, че двайсетина мъже са извършили нападение рано сутринта.

Изоставеното от майка си бебе ще бъде настанено в център от семеен тип

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/08/07/3020097_izostavenoto_ot_maika_si_bebe_shte_bude_nastaneno_v/?ref=rss


Бебето, което на 30 юли бе оставено от майка си в градинка в столичния жк "Младост", ще бъде настанено в Център за настаняване от семеен тип в София, съобщи Агенцията за социално подпомагане.<br /><br />Днес 3-месечното момче ще бъде изписано от болницата, където бе настанено след инцидента.<br /><br />"Тази мярка за закрила е преценена като най-подходяща след обстойно проучване на ангажираната дирекция "Социално подпомагане" и след като липсват...

Когато толкова те мързи, че чак те "боли" (СНИМКИ)

https://www.vesti.bg/lyubopitno/kogato-tolkova-te-myrzi-che-chak-te-boli-snimki-6072366

Някои хора обичат да си почиват повече, те намират различни начини, за да си откраднат още малко време. Вижте как го правят

Когато мързелът е по-силен от теб (СНИМКИ)

https://www.vesti.bg/lyubopitno/kogato-myrzelyt-e-po-silen-ot-teb-snimki-6072366

Някои хора обичат да си почиват повече, те намират различни начини, за да си откраднат още малко време. Вижте как го правят

Когато те "боли" от мързел става това (СНИМКИ)

https://www.vesti.bg/lyubopitno/kogato-te-boli-ot-myrzel-stava-tova-snimki-6072366

Някои хора обичат да си почиват повече, те намират различни начини, за да си откраднат още малко време. Вижте как го правят

Американският долар тръгна надолу след петъчното рали

http://econ.bg/Новини/Американският-долар-тръгна-надолу-след-петъчното-рали_l.a_i.746832_at.1.html

B xoдa нa aзиaтcĸaтa вaлyтнa тъpгoвия в пoнeдeлниĸ дoлapът пoeвтинявa cпpямo eвpoтo cлeд pязĸoтo мy пocĸъпвaнe в пpeдишнaтa cecия. To ce дължeшe нa...

Главната улица в Търново с нов асфалт, пускат движението във вторник

https://www.24chasa.bg/region/article/6379091

Главната улица в Търново с нов асфалт,
пускат движението във вторникДнес ще бъдат завършени всички дейности по цялостното преасфалтиране на улица "Васил Левски", съобщиха от общината във Велико Търново. От вторник ще бъде възстановено изцяло движението на моторни превозни средства по централната улица на старопрестолния град. Основният ремонт на една от най-натоварените улици във Велико Търново започна на 31 юли и

Силните данни за заетостта в САЩ тласнаха долара нагоре

http://www.investor.bg/analizi/9/a/silnite-danni-za-zaetostta-v-sasht-tlasnaha-dolara-nagore-244370/

Въпреки доброто представяне при петрола канадският долар поевтиня с половин процент до 1.2647

Пожарникари доброволци в Сицилия палели пожари, за да им плащат да ги гасят

https://www.24chasa.bg/novini/article/6379130

Пожарникари доброволци в Сицилия палели пожари, за да им плащат да ги гасят В Сицилия бяха арестувани 15 души от доброволна пожарна команда по подозрение, че са предизвиквали пожари, за да им се плаща за гасенето, съобщи полицията в Рагуза, цитирана от Франс прес. Те умишлено подпалвали пожари и симулирали обаждания за помощ, за да се намесят като доброволци и да получават отпусканите от италианската държава 10 евро на

Българин и бивш украински депутат загинаха при катастрофа в Хърватия

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/08/07/3020077_bulgarin_i_bivsh_ukrainski_deputat_zaginaha_pri/?ref=rss


Бившият украински депутат Ирина Бережная загина при тежка автомобилна катастрофа в Хърватия. Автомобилът, в който е пътувала тя, е бил управляван от 38-годишен български гражданин. Той също е загинал на място, съобщава БТА.<br /><br />При инцидента е ранена 8-годишната дъщеря на Бережная. Тя е оцеляла благодарение на предпазния колан, който е имала на задната седалка. Катастрофата стана на магистралата между градовете Масленице и Поседария.<br /><br />Ирина Бережная бе...

Идеята на Макрон за официален статут на "първа дама" не среща разбиране сред французите

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/08/07/3020067_ideiata_na_makron_za_oficialen_statut_na_purva_dama_ne/?ref=rss


Френският президент Еманюел Макрон е изправен пред народен бунт срещу плановете му да даде на съпругата си официален статут на "първа дама", пише британският в. "Гардиън". Над 150 000 души вече са се подписали под петиция срещу такова решение, което би дало на Брижит Макрон офис, персонал и издръжка от държавния бюджет.<br /><br />Нито френската конституция, нито установеният протокол дават официален статут на президентските брачни партньори. За тях се отпускат...

8 екипа издирват деца, които не влизат в клас в Горна Оряховица и селата

https://www.24chasa.bg/region/article/6379081

8 екипа издирват деца, които не влизат
в клас в Горна Оряховица и селата8 мобилни екипа ще бъдат сформирани в община Горна Оряховица във връзка със създадения от правителството Механизъм за съвместна работа на институциите по обхващане и задържане в образователната система на деца и ученици в задължителна предучилищна и училищна възраст, съобщиха от местната администрация.

Заловиха 122 кг хероин на борда на товарен кораб в Мерсин

https://www.24chasa.bg/novini/article/6379125

Заловиха 122 кг хероин на борда на товарен кораб в МерсинТурските митничари са заловили 122 килограма и 685 грама хероин на борда на товарен кораб, плаващ под либерийски флаг, в пристанище Мерсин /Южна Турция/, съобщава вестник"Миллиет", цитиран от БТА. Наркотикът, чиято пазарна стойност е 24 милиона 537 хиляди турски лири, е бил разпределен в 102 пакета, скрити в таваните на контейнери с банани,

Александър Николов с нов рекорд на Световната купа в Берлин

http://www.moreto.net/novini.php?n=356980

Плувецът на шампиона на България ПСК „Черно море” – Александър Николов, постави нов национален рекорд по време на Световната купа по плуване в Берлин. Успехът за варненеца дойде в кралската дисциплина 100 м свободен стил на 25-метров басейн, където той спря хронометрите на 48,76 сек.

Балканско село край Елена си има собствен речник на говора

https://www.24chasa.bg/region/article/6379039

Балканско село край Елена си има собствен речник на говораЕленското село Руховци е сред малцината населени места у нас, които си имат издаден речник на говора с чудното име „Яснец“. Той е сътворен от Пенчо Чернаев – журналист и преводач, дългогодишен зам.-главен и главен редактор на в. „Учителско дело“, краевед. Поради големия интерес към словника излезе второ допълнено издание,

Пускат бул. "Дондуков" в края на октомври

http://clubz.bg/57012-puskat_bul_dondukov_v_kraq_na_oktomvri

Реконструкцията на бил. "Дондуков" в София ще приключи в края на октомври. Това стана ясно от думите на кмета на столицата Йорданка Фандъкова.

"Най-тежкият обект от строителната програма през тази година е именно реконструкцията на бул. "Княз Ал. Дондуков". Обектът се изпълнява в график – работи се с удължено работно време, за да може до края на октомври да бъде изцяло готова реконструкцията на булеварда. Очаквам до средата на септември първият етап (участъкът от Министерския съвет до ул. "Г. С. Раковски" - б.р.) да бъде готов и да се пусне изцяло движението, след което да се спре движението в участъка от ул. "Г. С. Раковски" до бул. "Васил Левски". По този начин до края на октомври трябва да приключи работата по целия обект", обясни Фандъкова.

И допълни, че ще бъде положена циментова стабилизация под паважната настила, а отгоре ще се сложи пясъчна основа, върху която ще бъдат подредени паветата.

Фандъкова уточни, че е пуснато движението по ул. "Кракра", но екипи на "Софийска вода" работят в участъка от ул. "Кракра" до бул. "Васил Левски".  

Столичният кмет каза още, че целта на зелената и синята зона е облекчаване на движението в центъра на града, а не да има повече екипи на Центъра на градска мобилност (ЦГМ). Така тя коментира исканията на собствениците на магазини по ул. "Шандор Петьофи" да плащат, както и живеещите там, такса, по-различна от 300 лева на месец за паркиране на автомобили.

"Постоянно има искания за промени, Общинският съвет е компетентен да разглежда всяко едно предложение и да взема решение", обясни Фандъква.

И допълни, че целта е максимално свиване на движението на автомобили в центъра, за да бъде по-чист въздухът. Затова се правили инвестиции в градския транспорт и се установявала синя и зелена зона за паркиране в натоварените райони.

Дузпите ABBA: "Мама миа" или смислено решение

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/08/07/3019907_duzpite_abba_mama_mia_ili_smisleno_reshenie/?ref=rss


В музиката ABBA се свързва с мелодичните изпълнения на шведската група и носи полъх от спомени от минали времена. Във футбола... е точно обратното. ABBA e наименованието на едно от нововъведенията, целящо да промени играта към по-добро.<br /><br />Това е правило при изпълнението на дузпи, което беше приложено в мача между "Челси" и "Арсенал" в "Къмюнити шийлд". Ако досега отборите се редуваха при изпълнението на дузпите след редовното време (и...

Борисов: Не е честно да събираме пари, за да плащаме за стари бакии

http://www.cross.bg/borisov-horata-bakii-1551341.html

/КРОСС/ Не е честно да събираме пари, за да плащаме за стари бакии. Това каза пред журналисти министър-председателят Бойко Борисов при посещението си в бившия завод „Полимери" - Девня, предава "Фокус". „Да кажа на хората, в следствие на тази разбойническа приватизация колко милиарда е загубила държавата, но и продължаваме да плащаме. Във Варна, Девня и Провадия 15 млн. биха могли да се похарчат за доста по-стойностни неща", обясни той. На въпрос има ли в държавата други подобни случаи, Борисов заяви: „Десетки, да не кажа стотици. На цели фабрики са изнасяни оборудванията". „Тук е купена инсталация, която всичко това да утилизира и те с цялото си нахалство я продават в Румъния.", обясни Борисов. Той изрази увереност, че главният прокурор ще направи така, че от срещу неизвестен извършител, какъвто е в момента ограбването на цял завод, гордост на Балканите, да има известен. „Избягвам да давам публична оценка на хората. От наша страна каквото е необходимо правим. Благодаря, че сте тук, за да може да кажете на хората, че могат да спят спокойно и по-най-бързия начин ще ги избавим от това зло. Не е честно да събираме толкова пари, за да ги вкараме в инфраструктура, пенсии, заплати и така непрекъснато да ги харчим, за да изчистим стари бакии", каза още премиерът. „Новият собственик на практика е дошъл, за да го нареже завода и да го приключи", поясни той

Италианско списание: Меркел скучае по време на ваканция (Снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6379107

Италианско списание: Меркел скучае по време на ваканция (Снимки)Италианският жълт седмичник "Ки" публикува ексклузивни снимки на германската канцлерка Ангела Меркел по време на лятната й ваканция до Болцано в Италия. Според списанието Меркел явно не може да стои далече от работата си и не се старае да скрие, че скучае по време на отпуската си. На публикуваните снимки Меркел или се прозява, четейки вестници,

Дузпите "ABBA": "Мама мия" или смислено решение

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/08/07/3019907_duzpite_abba_mama_miia_ili_smisleno_reshenie/?ref=rss


В музиката ABBA се свързва с мелодичните изпълнения на шведската група и носи полъх от спомени от минали времена. Във футбола... е точно обратното. "ABBA" e наименованието на едно от нововъведенията, целящо да промени играта към по-добро.<br /><br />Това е правило при изпълнението на дузпи, което беше приложено в мача между "Челси" и "Арсенал" в "Къмюнити шийлд". Ако досега отборите се редуваха при изпълнението на дузпите след редовното време...

Цяла нощ издирват загубени гъбари край Триград, намират ги почти в Гърция

https://www.24chasa.bg/region/article/6379083

Цяла нощ издирват загубени гъбари край Триград, намират ги почти в ГърцияБлагополучно приключи издирването на трима човека, изгубили се в горите край девинското село Кестен. Сигналът за изчезването им бил подаден вечерта около 21:05 ч. на телефон 112. Екип на РС ПБЗН - Девин, планинска спасителна служба и служители от РУ-Девин търсили изгубените чак до сутринта. Хората били жители на село Триград, две жени и един мъж,

Близо 1900 души са потърсили помощ в "Пирогов" в почивните дни заради жегите

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/08/07/3020068_blizo_1900_dushi_sa_potursili_pomosht_v_pirogov_v/?ref=rss


През почивните дни 1890 души са потърсили помощ в Спешното отделение на "Пирогов" заради горещото време, съобщи началникът на кардиологичната клиника в болницата проф. Мария Миланова пред "Фокус". По думите ѝ от тях 285 са приети в болница. <br /><br />"През кабинета по вътрешни болести и кардиология са преминали 207 пациенти, от които 31 са приети. Само за сравнение - броят на приетите в Клиниката по вътрешни болести и кардиология е двойно по-висок за същия...

Заради работниците в “Пикадили” Мая Манолова иска ремонт на закон

https://www.24chasa.bg/novini/article/6378411

Заради работниците в “Пикадили” Мая Манолова иска ремонт на законГлавният прокурор Сотир Цацаров да назначи проверка. НАП да обяви фирмата във фалит, за да могат хората да си получат парите от гаранционния фонд Работници с неизплатени заплати да могат в срок до 12 месеца вместо сегашните 3 да кандидатстват във фонда за гарантиране на вземанията им. Всеки работещ да има равно право наред със собственика или

Близо 1 900 души са потърсили помощ в "Пирогов" в почивните дни заради жегите

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/08/07/3020068_blizo_1_900_dushi_sa_potursili_pomosht_v_pirogov_v/?ref=rss


През почивните дни 1 890 души са потърсили помощ в Спешното отделение на "Пирогов" заради горещото време, съобщи началникът на кардиологичната клиника в болницата проф. Мария Миланова пред "Фокус". По думите ѝ от тях 285 са приети в болница. <br /><br />"През кабинета по вътрешни болести и кардиология са преминали 207 пациенти, от които 31 са приети. Само за сравнение броят на приетите в Клиниката по вътрешни болести и кардиология е двойно по-висок за същия...

Валери Симеонов: Ще има компенсации заради защитена зона „Комплекс Калиакра”

http://www.moreto.net/novini.php?n=356974

„На този етап въпросът със защитена зона „ Комплекс Калиакра” ще бъде решен с компенсации или с възмездяване с земи, тъй като става въпрос за неголеми територии”, съобщи пред NOVA вицепремиерът Валери Симеонов. „Става въпрос за тясна ивица покрай самия бряг.

Летище София с електробус между терминалите

https://www.actualno.com/sofia/letishte-sofija-s-elektrobus-mejdu-terminalite-news_626333.html

Електрически автобус ще превозва пътниците между двата терминала на столичното летище, съобщиха от пресцентъра на Летище София. Новата придобивка заменя дизеловия транспорт и остава безплатно придвижването за пътуващите. Освен че e екологичен, използването му ще доведе

Борисов в „Полимери“: Виновните за този пладнешки грабеж ще си получат заслуженото

http://www.barometar.net/89247/

Премиерът Бойко Борисов посети  бившият завод „Полимери“ в Девня и коментира ситуацията така: „Първо искам да успокоя хората в региона и самата Варна, защото това е една екологична бомба, за която, ако не се вземат мерки ще причини огромни екологични последствия. Обръщам се и към Зелените, защото освен всичко ,което правят, да наблюдават и тези […]

Един убит и трима ранени след стрелба във Франция

//dariknews.bg/novini/sviat/edin-ubit-i-trima-raneni-sled-strelba-vyv-franciia-2041226

Един човек е убит, а трима са ранени след стрелба снощи в югозападната част на Тулуза, Южна Франция, предаде телевизия BFM.

Франция удъл

Проститутка разкри оргия на Манчестър Сити в Ел Ей

https://offnews.bg//izvan-terena/prostitutka-razkri-orgia-na-manchestar-siti-v-el-ej-662234.html

Пиене, проститутки, купони. И това е включвала подготовката на Манчестър Сити в Америка, разкриха таблоидите. Проститутка даде подробности, след като звездата Рахийм Стърлинг й плати двойно по-малко от очакваното. Дамата е бясна за недооценения труд!

Рахийм и неговите съотборници си направили купон след загубата от Ман Юнайтед в Ел Ей. Те ползвали хотел "Риц Карлтън" за своя база.

"Сините" излезли в местен стриптийз клуб да разпуснат. Заведението явно събудило страсти в английския национал. Той се сетил, че има телефона на местна звезда, дадена му от приятел.

Става въпрос за популярна сред спортистите двойничка на Ким Кардашиян. Тя обслужвала сексуално звезди от различни дисциплини.

Уговорката станала и към 4,30 сутринта пияният Стърлинг се прибрал в хотела за любовна среща. Той явно бил попрекалил с алкохола и в съобщението написал номер на несъществуваща стая.

Наложило се да слиза във фоайето, за да вземе пищната дама. Все пак работата била свършена набързо, а двамата заспали.

Сутринта Стърлинг тръгнал рано заради полет на Сити. И забравил да плати. Американката побесняла и му написала съобщение да остави веднага парите.

Футболистът се извинил, че е бил твърде пиян да помни какво са се разбирали. Негов човек оставил все пак плик с кеша на рецепцията. Въпросната "Ким" побесняла, тъй като вътре имало 2000 долара, а не 4000, каквато била уговорката.

Стърлинг обаче отказал да я оцени по-високо. Затова проститутката разпространила скандала по медиите. "Взимат толкова пари, а се оказват скръндзи", каза анонимната дама по адрес на футболистите.

Това едва ли ще се хареса и на мениджъра Пеп Гуардиола. А и на годеницата на Рахийм, от която има дете.

ЕК обмисля квоти за производство на електрически автомобили от 2025 г.?

http://www.investor.bg/novini/444/a/ek-obmislia-kvoti-za-proizvodstvo-na-elektricheski-avtomobili-ot-2025-g-244368/

Според германска медия така ЕК възнамерява да ускори процеса на излизане от употреба на автомобили с двигатели с вътрешно горене

EVN Топлофикация изгражда над 200 метра нов топлопровод в район „Централен“ в Пловдив

http://www.cross.bg/toplofikatziya-metra-izgrazhdane-1551340.html

/КРОСС/ От 7 август EVN Топлофикация стартира поредния нов проект за изграждане на нов топлопровод - по ул. „Тодор Каблешков" (участъка от кръстовището с ул. "Княз Ал. Дондуков-Корсаков" до ул. „Май"), части от улици „Й.Шнитер", "Преслав" и "Май". Проектът включва изграждане на повече от 200 метра нова мрежа и ще позволи на живущи в района включване към централно топлоснабдяване. Предвидени са и допълнителни мощности за клиенти, желаещи да се присъединят към новата мрежа. Строително-ремонтните дейности ще се осъществяват на етапи. По време на тяхното извършване ще бъде въведена временна организация на движението. EVN Топлофикация уверява, че дружеството ще предприеме необходимите мерки за по-бързото приключване на проекта.    

Журналистка предлага начин майката да разбере дали бебето й е грозно

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6379089

Журналистка предлага начин майката да разбере дали бебето й е грозноЕдна майка обективно може да разбере дали бебето й е грозно с малка хитрост, написа репортерка от женския уебсайт "Кът", цитирана от в. "Дейли мирър". Джен Ган предложи на родителите да изберат снимка на произволно плачещо и не много очарователно бебе от интернет и да я изпратят на приятелите си. След това трябва да проследят реакцията им.

Традиционен Богородичен събор пред храма „Св. Иван Рилски“ в Чикаго

http://www.eurochicago.com/2017/08/sabor-piknik-pred-hrama/

На 20 август 2017 г., неделя следобед, пред храма "Св. Иван Рилски Чудотворец" в Чикаго ще се проведе традиционният пикник-събор, който се организира около празника Успение на Пресвета Богородица (Голяма Богородица), съобщи за нашето издание отец Димитър Димитров от църквата "Св. Иван Рилски". На събора ще има богата трапеза и напитки, музика, веселие и танци. Всички желаещи сънародници са добре дошли.

Стотици се забавляваха на Холи фест край Конниците във Велико Търново

https://www.24chasa.bg/region/article/6379020

Стотици се забавляваха на Холи фест
край Конниците във Велико ТърновоГрадски ученически парламент съвместно с кафето на Художествената галерия в Търново организираха Холи фест – Фестивал на цветовете. Над 100 участника се потопиха в магията на цветовете и изпълниха пространството пред паметник „Асеневци“ с всички багри на дъгата. Разпръскването на цветен прах символизира победата на доброто над злото и завръщането

Електрически автобус се движи от днес между терминалите на летище София

http://www.dnevnik.bg/biznes/2017/08/07/3020058_elektricheski_avtobus_se_dviji_ot_dnes_mejdu/?ref=rss


От днес електрически автобус ще превозва пътниците между двата терминала на столичното летище, съобщиха оттам. Той заменя дизеловия транспорт и остава безплатен за пътуващите. Освен че e екологичен, използването му ще доведе до значително намаляване на разходите за поддръжка, допълват от компанията.<br /><br />Електрическият автобус е за 65 пътници, от които 26 седящи. Има 3 сгъваеми седалки и обособено място за закрепване на инвалидни колички. Разполага със спускаща се рампа,...

Според Швеция членството в НАТО ще засили напрежението в региона

https://www.actualno.com/europe/spored-shvecija-chlenstvoto-v-nato-shte-zasili-naprejenieto-v-regiona-news_626332.html

Министърът на отбраната на Швеция Петер Хултквист счита, че страната му следва да засилва самостоятелно военния си потенциал, предава ТАСС. Той заяви пред японски медии, че евентуално влизане в НАТО само ще увеличи напрежението в региона. „Ако подадем заявление за встъ

Изоставеното бебе отива в Център за настаняване

https://www.vesti.bg/bulgaria/izostavenoto-bebe-otiva-v-centyr-za-nastaniavane-6072365

Липсват близки и роднини, оценени като подходящи да се грижат адекватно за момченцето

Необходима е действителна санкция за кражба на електроенергия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6379093

Необходима е действителна санкция за кражба на електроенергияЦената, по която се наказват нарушенията, все още не е по-висока от цената за коректните потребители ЧЕЗ Разпределение България отчита 3778 констатирани случая на кражби на електроенергия за първите 6 месеца на 2017 г. За същия период на миналата година техният брой е 3322 или с 14% по-малко. Дори и след увеличението на цената за технологичен

Северна Корея осъди новите санкции на ООН, отказа преговори за ядрената програма

https://www.24chasa.bg/novini/article/6379088

Северна Корея осъди новите санкции на ООН, отказа преговори за ядрената програмаСеверна Корея осъди новите санкции, които й наложи ООН, и заяви, че няма да преговаря по ядрената и ракетната си програма, докато е под заплахата на САЩ, предаде Франс прес. Приетите в събота от Съвета за сигурност на ООН санкции са "тежко нарушение на нашия суверенитет", се казва в официално изявление на Пхенян,

Украински политик и шофьорът й българин загинаха при катастрофа в Хърватия

http://frognews.bg/news_139726/Ukrainski-politik-i-shofjorat-i-balgarin-zaginaha-pri-katastrofa-v-Harvatiia/

Украинският политик Ирина Бережная загина при тежка автомобилна катастрофа в Хърватия. Автомобилът, в който е пътувала бившата депутатка, бил управляван от 38-годишен български гражданин. Нашият сънародник също е загинал на място.

Еврокомисията може да въведе квоти за електромобили от 2025 г.

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/08/07/3020057_evrokomisiiata_moje_da_vuvede_kvoti_za_elektromobili/?ref=rss


Европейската комисия обмисля възможността за въвеждане от 2025 година на квоти за производство на електрически автомобили и превозни средства с ниски нива на замърсяващи емисии, съобщава германският в. "Ханделсблат", цитиран от БТА.<br /><br />Според изданието така ЕК възнамерява да ускори процеса на излизане от употреба на автомобили с двигатели с вътрешно горене. До края на годината Брюксел планира да представи пакет от мерки за развитие на "щадяща климата...

Битката за БНТ: Константин Каменаров

https://www.actualno.com/society/bitkata-za-bnt-konstantin-kamenarov-news_625126.html

На 23 август Съветът за електронни медии (СЕМ) ще обяви кой е новият генерален директор на Българската национална телевизия (БНТ). Или няма – защото макар тази дата да беше посочена от СЕМ като своеобразен Рубикон, всъщност има възможност досегашният генерален директор на

САЩ и Южна Корея ще оказват максимален натиск над Северна Корея

http://www.moreto.net/novini.php?n=356977

Президентите на Южна Корея Мун Дже-ин и на САЩ Доналд Тръмп се уговориха в телефонен разговор страните им да оказват максимален натиск и да налагат най-строги санкции на Северна Корея заради ядрената й програма, предават световните агенции, цитирани от БТА.

Петиция срещу Първата дама на Франция събра 150 000 подписа

http://dnes.dir.bg/news/frantzia-evropeyski-parlament-parva-dama-brizhit-makron-26195706

Френският президент Еманюел Макрон е изправен пред народен бунт срещу плановете му да даде на съпругата си официален статут на "първа дама".

Въпреки разцепването си биткойнът достигна нови рекордни нива

http://www.investor.bg/novini/130/a/vypreki-razcepvaneto-si-bitkoinyt-dostigna-novi-rekordni-niva-244365/

Стойността на дигиталната валута е скочила с 16% от петък насам до безпрецедентното ниво от 3292,41 долара

Амбър Хърд и Илон Мъск се разделиха

http://www.cross.bg/musk-ambur-ilon-1551339.html

/КРОСС/ Актрисата Амбър Хърд и бизнесменът Илон Мъск са се разделили след продължила около една година връзка, съобщи Контактмюзик. Според източник, цитиран от "Мейл он сънди", инициатор на раздялата е 46-годишният Мъск. "Всичко между Амбър и Илон приключи. Тя е съкрушена. Решението беше негово. Той реши да сложи край на връзката им преди около седмица и се върна в Лос Анджелис. Амбър "ближе раните си" в Австралия", казва неназованият източник. Вестта за раздялата на бизнесмена и 31-годишната актриса вероятно ще изненада мнозина, след като наскоро бащата на Амбър Хърд, Дейвид, сподели, че отношенията между дъщеря му и Илон Мъск са сериозни и двамата мислят за брак и деца. Хърд се раздели със съпруга си - холивудския актьор Джони Деп, през 2016 г. след продължил едва 15 месеца брак. През същата година Мъск се разведе за втори път със съпругата си, актрисата Талула Райли, припомня изданието.    

Накъде след екоинвеститорската каша, забъркана на Калиакра...

http://www.mediapool.bg/nakade-sled-ekoinvestitorskata-kasha-zabarkana-na-kaliakra-news267603.html

След гражданските протести в Балчик, Каварна и Шабла срещу новата защитена територия около нос Калиакра и произтичащите от това ограничения за ползване на част от земите, след исканията на природозащитници да се съборят шестте ветропарка и голф курорта в района, нарушаващи европейското законодателство, и сред намесата на премиера, насрочената за вторник открита дискусия по казуса трябва да намери изгодно за всички страни решение. Отсега обаче е ясно, че надали ще се намери толкова лесно изход от забърканата от правителството на Тройната коалиция екоинвеститорска каша, която обаче реално бе сготвена по времето на първия кабинет на Бойко Борисов. През юни 2008 г. от Българското дружество за защита на птиците подаде в Брюксел жалба, че защитената зона "Калиакра" е с недостатъчен географски обхват и обитаващите я защитени птици ще бъдат повлияни негативно от редица бизнес проекти там. Тогава ставаше дума за около 500 проекта. Сред тя са и седемте, заради които в крайна сметка след тежка процедура по предупреждения, обяснения и поети ангажименти от страна на България, София бе осъдена през януари 2016 г. от Съда на ЕС заради това, че е нарушила европейското екозаконодателство като е допуснала изграждането им. Предписаната мярка е събарянето на обектите, но в края на юли екоминистърът Нено Димов обяви, че се е договорил с ЕК да не се стига до там, а страната ни просто да разшири обхвата на защитените територии, което и предизвика гражданските протести. Реално държавата в зората на еврочленството ни е одобрила в нарушение на Директивата за защита на птиците вятърните централи на "Ей И Ес Гeo Eнeрджи", "Дисиб" и "Лонгман инвестмънт". Причината е, че те са разположени на терени, които е трябвало да бъдат защитени, но не са включени в зоната "Калиакра", обявена по времето на правителството на Сергей Станишев. Още по-драстични са нарушенията при одобряването на вятърните проекти на дружествата "Калиакра уинд пауър", "ЕВН Енертраг Каварна" и "Вертикал - Петков и с-ие", както и на проекта за голф курорт "Трейшън клифс голф енд спа резорт". Тяхното изграждане е позволено от държавните екоексперти в територията на специалната защитена зона в района на Калиакра и специалната защитена зона в района на Белите скали. Има ли едноличен виновник? Реално обаче седемте инвестиционни проекти са довършени и въведени в експлоатация по времето на първото правителство на Бойко Борисов, което при стартирала наказателна процедура от страна на Брюксел можеше още тогава да реагира и да спре реализацията им. Вместо това лично Борисов присъства на откриването на най-големия ветропарк в страната "Свети Никола" през октомври 2009 г. Инвестицията в него 270 млн. евро, на проекта е извършена оценка за въздействието върху околната среда и има предупредителна система за спиране на перките при миграция на птиците, но това не променя факта, че теренът е трябвало да бъде част от защитената зона и държавата не си е свършила работа. Борисов присъства и на рязането на лентата на голф курорта "Трейшън Клифс" през юни 2011 г. при положение, че проектът е двойно компрометиран. Веднъж защото още в края на 2009 г. имаше екопротести, тъй като част от терена на курорта в землището на село Топола попада в защитената зона НАТУРА 2000. Втори път, защото теренът бе част от скандалните горски заменки, заради които също през 2008 г. Еврокомисията започна наказателна процедура, че са неправомерна държавна помощ. Страната ни отново бе осъдена през септември 2014 г. и й беше наредено да анулира или да преоцени част от горските заменки, извършени между януари 2007 г. и януари 2009 г., а фирмите да доплатят дължимите пари. Такава е и фирмата, изградила "Трайшън Клифс". Така че търсещият сега диалог и печелившо за всички решение Борисов има не по-малка вина за случващото си. А относно наредения от него дебат, насрочен за вторник не е ясно дали ще се състои, доколко ще е качествен и каква алтернатива ще постигне на вече предложеното от ЕК разрушаване и от екоминистерството забрана на земеделски дейности на част от териториите. Непримиримост на позиции и интереси В понеделник представителите на сдружението, провалило миналия петък обществено обсъждане на плана за управление на новообявената защитена територия – "Да спасим Крайморска Добруджа", обявиха, че отказват да седнат на масата на преговорите заедно с екозащитниците. Мотивът им е, че по вина на природозащитниците е създаден проблемът с допуснатите инвестиционни проекти на погрешно оставени извън защитата на европейската екомрежа НАТУРА 2000 територии. Сдружението настоява "да се преразгледа интегрирания план за управление на трите Защитени зони "Комплекс Калиакра" за местообитанията, "Калиакра за птиците" и “Белите скали за птиците", чрез който да бъдат защитени гражданските права и имотите на добруджанци". Друга тяхно искане е правителството да предложи "конкретни компенсации на засегнатите собственици и да им се върнат платените от тях пари". Доколкото и премиерът Борисов на проведената спешна в неделя среща по казуса коментира, че ако държавата ще плаща пари, по-добре да ги даде на тези собственици като кампенсация за забраните, отколкото на Брюксел, вече е откровено ясно, че цялата история опира до финикийските знаци. Общините са големият губещ От Българското дружество за защита на птиците (БДЗП ) предоставиха в понеделник на медиите карти на собствеността на терените, попадащи в обхвата на т.нар. понто-сарматските степи, които са обект на защитата в района на нос Калиакра, проследяващи промяната на парцелите от 2005 г. досега. От тях става ясно, че всъщност основният губещ от забраните върху 7600 дка от общо над 480 хил. дка защитена територия са общините Балчик, Каварна и Шабла. През годините те усърдно са продавали общински земи и значителна част вече са частни. Според данните на БДЗП в момента от понто-сарматските степи едва 20 процента са държавна собственост, 25% са на частни лица и фирми, а 55 процента – на общините. което означава, че местните власти вече не могат да печелят от подобни сделки, а на свой ред редица компании вероятно също ще са ощетени, тъй като няма да могат да реализират евентуалните си инвестиционни проекти в региона. Екоминистърът Нено Димов обясни в понеделник пред бТВ, че подписаната от него в края на юли заповед за обявяване на новата екозона "Комплекс Калиакра" засяга много малка част от терените в района и не се забранява риболовът. Според него "този скандал избухна поради очевидното неразбиране, че тази заповед обхваща една много малка зона. Доброто българско решение ще рече, че ако различните интереси бъдат балансирани, аз ще мога да убедя ЕК, че това е добро", каза Нено Димов. Дали само с плащане на компенсации ще се балансират различните интереси предстои да се види. От изявлението на БДЗП в понеделник, а и на екокоалицията "За да остане природа в България от петък, обаче става ясно, че природозащитниците смятат, че държавата трябва да изпълни предписаните от евросъда мерки за събаряне на шестте ветропарка и голф игрището. Ами ако се разрушат спорните проекти!? Дружеството за защита на птиците посочва, че в осъдителното решение на съда се иска правителството да направи оценка на щетите, нанесени на околната среда от седемте проекта, но такава е изготвена само частично и е включена в проекта за интегриран план за управление на новата защитена зона, чието обсъждане бе провалено от протестите. "По време на протеста в Каварна, гражданите няколкократно заявиха, че желаят ветропарковете в защитените зони да бъдат премахнати. Считаме, че правителството преди всичко трябва да предприеме мерки в посока премахване на ветропарковете и възстановяване на местообитания в голф игрището "Тракийски скали“, за да се съобрази с решението на съда. Неизпълнението на подходящи мерки може реално да доведе до плащане на санкции от страна на България, въпреки разнопосочните послания в последните дни", пише в изявлението на БДЗП. На фона на намаляващите преки чуждестранни инвестиции правителството на Борисов обаче надали може да си позволи с лека ръка да си позволи събарянето на седемте обекта, в които са налети стотици милиони евро от български и чужди инвеститори. Доколкото държавата не си е свършила работата (по една или друга причина) и формално инвеститорите нямат вина за ситуацията, в която са попаднали, тъй като имат законни разрешително, не е изключено при разрушаване на проектите им да заведат дела срещу България, задето не е защитила инвеститорския им интерес. Подобен краен изход – независимо колко далечен във времето може да бъде, хич не е благоприятен за бюджета. Часовникът на Брюксел тиктака При това положение екоминистерството и правителството на Борисов трябва много да внимават какви действия ще предприемат. Още повече, че часовникът тиктака и през септември Брюксел иска страната ни да докаже, че е предприела нужните мерки за решаване на проблема. На дискусията във вторник се очаква Министерството на околната среда и водите да представи пред недоволните собственици (ако все пак отидат на срещата) актуална карта на понто-сарматските степи към 2017 г., която да съпоставено с кадастралните карти за собствениците на имоти там към 2017 г. Идеята е всеки собственик да види дали имотът му попада в новата екозона, чието обявяване междувременно бе отменено от Нено Димов по нареждане на премиера. Очакванията на МОСВ са това да охлади страстите, но практиката от обществените дискусии в търсене на решението на проблемите на ски зоната "Банско" с екозаконодателството сочи, че намирането на исканото от Борисов балансирано решение е по-скоро мисия невъзможна.

Нено Димов: Ограниченията за “Калиакра“ засягат много малка територия

http://www.mediapool.bg/neno-dimov-ogranicheniyata-za-kaliakra-zasyagat-mnogo-malka-teritoriya-news267603.html

Заповедта за забрана на бъдещото строителство и земеделие в защитената зона "Калиакра" се отнася до много малка част от територията – т.нар. понто-сарматски степи, обясни министърът на околната среда и водите Нено Димов пред бТВ. Забраната за разораване се отнася единствено до степите, по-голямата част от които са държавни. Все пак има и една част, която е собственост на частно лице. Тя е с площ 7600 дка, но тази земя е неплодородна, каза Димов. Той допълни, че за останалата част от Добруджа няма никакво ограничение за земеделие. На нос Калиакра се намират последните понто-сарматски степи в Европа и те попадат в защитената мрежа "Натура 2000". Димов припомни, че казусът с "Калиакра" е от повече от 10 години и че срещу България има осъдително решение от съда на ЕС. Ако страната не въведе забраните, тя ще трябва да плати еднократна глоба в размер на няколко милиона евро, плюс глоби от около 20 хил. евро на ден до изпълни съдебното решение. В края на миналата седмица жители на региона протестираха срещу заповедта министъра за ограничаване на икономическата дейност в тази част от Добруджа. Те споделиха страховете си, че с тази заповед се забранява земеделската дейност в региона. "Този скандал избухна поради очевидното неразбиране, че тази заповед обхваща една много малка зона. Доброто българско решение ще рече, че ако различните интереси бъдат балансирани, аз ще мога да убедя ЕК, че това е добро", каза Нено Димов.

Две земетресения разтърсиха турския курорт Бодрум тази сутрин

https://www.24chasa.bg/novini/article/6379071

Две земетресения разтърсиха турския курорт Бодрум тази сутринЗеметресение с магнитуд 4,8 по Рихтер е регистрирано в 08.18 часа тази сутрин в района на турския курорт Бодрум /Югозападна Турция/, съобщава в."Миллиет" , като се позовава на истанбулската сеизмологична обсерватория Кандилли. Епицентърът на труса, който е усетен в Бодрум и околните населени места, е бил в село Пънарлъбелен.

Южнокорейската прокуратура поиска затвор за вицепрезидента на "Самсунг"

http://www.cross.bg/dzhae-iiong-poiska-obvineniya-1551338.html

/КРОСС/ Южнокорейската прокуратура поиска 12 г. затвор за вицепрезидента на "Самсунг" Лий Джае-йонг по обвинения в даване на подкуп на бившия президент на страната Пак Гън-хе, съобщава Ройтерс. Според обвинението вицепрезидентът е подкупил държавния глава в замяна правителствена подкрепа, която е трябвало да затвърди контрола на Джае-йонг над компанията. 49-годишният е в ареста от февруари. Срещу него са повдигнати и обвинения в злоупотреби, което е част от скандал, който доведе до свалянето на Пак. Лий отрича да е пристъпил закона. До 27 август се очаква да бъде взето съдебно решение, тъй като изтича периодът на задържане на Лий Джае-йонг.  

Райони без вода днес във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=356978

Заради авария на водопровод няколко варненски района ще останат без вода днес, съобщиха от ВиК за Moreto.net. Засегнати от безводието са абонатите в следните райони: - кв."Владиславово" абонатите от бл.402, бл.403 и бл.404 до около 15 ч.

В центъра на София се инсталират мобилни чешми

https://www.24chasa.bg/novini/article/6379037

В центъра на София се инсталират мобилни чешмиНа столичния бул. "Витоша" се инсталират мобилни чешми - "водни човеци", от които столичани и гости на града могат да пият вода. Това съобщиха от дружеството "Софийска вода". "Водните човеци" са направени изцяло от материалите, от които "Софийска вода" изгражда водопроводната мрежа. Мобилните чешми ще работят в периода 7-9 август.

Украински политик и българин загинаха в Хърватия

https://www.actualno.com/balkani/ukrainski-politik-i-bylgarin-zaginaha-v-hyrvatija-news_626329.html

Ирина Бережная, украински политик, загина при тежка автомобилна катастрофа в Хърватия. Автомобилът, в който е пътувала бившата депутатка, бил управляван от 38-годишен български гражданин. Нашият сънародник също е загинал на място. При инцидента е ранена 8-годишната дъщеря н

Пхенян осъди санкциите на ООН и се обяви против „ядрени преговори”

http://www.cross.bg/severna-phenyan-koreya-1551337.html

/КРОСС/ Северна Корея осъди новия пакет от санкции от ООН, наложени срещу азиатската държава заради нейните оръжейни програми, заявявайки, че няма да преговаря за ядрените си оръжия, докато е заплашена от Съединените щати. Санкциите, отправени през уикенда, са "насилствено нарушение на севернокорейския суверенитет", каза Пхенян в изявление на официалната информационна агенция KCNA. "Ние няма да поставим на масата за преговори нашата защитна ядрена програма, докато сме изправени пред заплахи от Вашингтон", пише в съобщението.На 5 август Съветът за сигурност на ООН засили санкциите срещу Северна Корея заради провежданите ракетни изпитания. Съответната резолюция бе подкрепена от всички 15 държави членки на Съвета за сигурност, включително Русия и Китай. Документът, в частност, предвижда забрана за износ от Северна Корея на редица продукти, включително въглища, желязо, олово и морски продукти. В текста са включени и други ограничения срещу физически лица и фирми, свързани с ядрената и ракетната програма на Пхенян.    

Фандъкова ще провери реконструкцията на бул."Княз Александър Дондуков"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6379056

Фандъкова ще провери реконструкцията 
на бул."Княз Александър Дондуков"Кметът на София Йорданка Фандъкова ще провери от 11.00 ч. реконструкцията на бул."Княз Ал. Дондуков". Това съобщиха от пресслужбата на Столичната община, предаде БТА. На проверката ще присъства и зам.-кметът по направление "Транспорт и транспортни комуникации" Евгени

Изоставеното 3-месечно бебе отива в център за настаняване в София

https://offnews.bg//obshtestvo/izostavenoto-3-mesechno-bebe-otiva-v-tcentar-za-nastaniavane-v-sofia-662232.html

Тримесечното бебе Александър, което бе изоставено от майка си Мария Иванова в градинка в столичния квартал „Младост", ще бъде настанено в Център за настаняване от семеен тип в София, съобщи БНР, като се позова на информация от Агенцията за социално подпомагане.

Днес момченцето ще бъде изписано от болничното заведение, където се грижиха за него, откакто беше открито в кв. „Младост”.

Настаняването в център от семеен тип се налага, тъй като социалните работници не са открили близки и роднини, които могат адекватно да се грижат за бебето.

Майката ще получи помощ в Център за обществена подкрепа, намиращ се в близост до избрания за бебето Център за настаняване от семеен тип. Така при желание тя ще може да общува с детето си.

Мария Иванова сама се обади в полицията и призна, че е изоставила бебето. Поиска да й го върнат, но социалните обясниха, че това няма как да стане веднага – първо трябва да проверят има ли капацитет да отглежда детето.

Гълъби станаха жертви на санирането (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/bylgariia/gylybi-stanaha-zhertvi-na-saniraneto-video-2041215

Работниците затворили малките процепи на таванските помещения и птиците останали в капан

Румен Радев: Германия се утвърди като наш ценен приятел

//dariknews.bg/novini/bylgariia/rumen-radev-germaniia-se-utvyrdi-kato-nash-cenen-priiatel-2041209

Държавният глава Румен Радев връчи на посланика на Германия у нас Детлеф Лингеман орден "Стара планина" - първа степен. Дипломатът получи висшето държавно отличие за изключително големите си заслуги за укрепването и развитието на българско-германските отношения.

Експерти дават съвети как да се преборим с котки, които ни будят за храна в ранни зори

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6379030

Експерти дават съвети как да се преборим с котки, които ни будят за храна в ранни зориАко сте сред стопаните на котки, чиито питомци ги будят в ранни зори, за да получат храна, и се чудите как да ги отучите от тази привичка, вероятно ще имате нужда от експертно мнение, пише вестник "Мъркюри нюз", цитиран от БТА. Котките са известни с това, че са склонни да "вдигат" собствениците си сутрин рано, за да бъдат нахранени.

Пуснаха за обществено обсъждане нови правила за работа на аптеките

http://www.cross.bg/promeni-lechebnite-zavedeniya-1551336.html

/КРОСС/ В проект на Наредба за изменение и допълнение на Наредба 28 от 2008 г. за устройството, реда и организацията на работата на аптеките и номенклатурата на лекарствените продукти се предлагат промени, според които всички аптеки ще работят по Правила за добра фармацевтична практика. Проектът е публикуван за 14-дневно обществено обсъждане на интернет страницата на Министерството на здравеопазването. Досега тези задължителни изисквания се изпълняваха само от аптеките към лечебните заведения. Предлагат се промени, с които да се облекчи процедурата по получаване на разрешение за търговия на дребно с лекарства, както и за получаване на разрешение за разкриване на аптека към лечебните заведения за задоволяване на собствените нужди. С това се цели по-бързо и ефективно обслужване на заявителите на посочените дейности, което ще доведе до намаляване на административната тежест за тях, се посочва в мотивите към проекта. С предлаганите промени се предвижда намаляване на административната тежест чрез отпадане на необходимостта Българският фармацевтичен съюз да издава хартиени сертификати за удостоверяване на членство на магистър-фармацевт. В новите текстове се предлага и да отпаднат разпоредби, засягащи пакетирането, запечатването и описването на лекарствени продукти, предназначени за системно лечение на злокачествени заболявания, от персонала, работещ в аптеката на лечебните заведения

Документалният филм „Тайнствените властелини на Дунав" прожектират днес във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=356972

Документалният филм на природозащитната организация WWF „Тайнствените властелини на Дунав" ще бъде показан за първи път във Варна в тази вечер, научи Moreto.net. Прожекцията е с вход свободен и ще се състои в камерен киносалон „Дедал" (бул.

Орден "Стара планина" за германския посланик

http://clubz.bg/57011-orden_stara_planina_za_germanskiq_poslanik

Президентът Румен Радев удостои днес посланика на Германия в България Детлеф Лингеман с орден "Стара планина" - първа степен, предаде БТА.

Дипломатът получи висшето държавно отличие за изключително големите си заслуги за укрепването и развитието на двустранните отношения.

„Вече близо 5000 са германските предприятия, които работят в България. Повиши се двустранния стокообмен и за изминалата година той вече е над 6,6 милиарда евро. Благодарение на усилията на двете страни германските инвестиции в България достигнаха близо 3 милиарда евро, с което Германия се утвърди като водещ инвеститор у нас”, каза Радев. 

Посланик Лингеман изтъкна, че взаимоотношенията между двете страни са отлични и в политиката, и в икономиката и в културата.

„Туризмът процъфтява с около 1 млн. германски туристи, които посещават България. Много българи учат немски и инвестират в личното си бъдеще. Тези млади хора инвестират обаче и в бъдещето на нашите двустранни взаимоотношения”, заяви дипломатът.

България предприе съществени действия в реформата на съдебната система, независимият съд е крайъгълен камък за стимулиране на чуждите инвестиции и икономическото развитие, продължи посланик Лингеман. По думите му Германия е най-големият търговски партньор на България, но има много по-голям потенциал, който може да бъде реализиран, ако реформите бъдат изпълнени. Посланикът засегна и темата за предстоящото българско председателство на Съвета на ЕС като отбеляза, че това е огромна задача и председателството е предизвикателство за всяка държава. България доказа, че е надежден партньор в рамките на ЕС, каза Лингеман и даде като пример това, че страната ни полага огромни усилия с подкрепата на партньорите за охраната на външните граници на ЕС. Днес всички сме изправени пред особените предизвикателства на ЕС и мотото ви е, че "Съединението прави силата", но това важи за всички нас. Сигурен съм, че България с успех ще се справи с предстоящите предизвикателства, посочи германският дипломат, който определи историята и културното наследство на България като огромно богатство не само за страната, но и за цяла Европа.

Българчета с 8 отличия по лингвистика

https://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/bylgarcheta-s-8-otlichiia-po-lingvistika-6072363

Олимпийският ни отбор по лингвистика завоюва три златни, един сребърен, три бронзови медала и почетна грамота на международна олимпиада в Ирландия

Григор остава под номер 11 в световната ранглиста

https://www.24chasa.bg/sport/article/6379032

Григор остава под номер 11 в световната ранглиста

И през тази седмица най-добрият български тенисист Григор Димитров остава под номер 11 в световната ранглиста, след като загуби в трети кръг на турнира Сити Оупън във Вашингтон от руснака Даниил Медведев, предаде "Фокус". Топ 10 остава без промени – водач и през тази седмица е британецът Анди Мъри, следван от Рафаел Надал от Испания и Роджър

Петимата мъже, паднали в пропаст край хижа „Загаза”, са в стабилно състояние

https://www.24chasa.bg/novini/article/6379013

Петимата мъже, паднали в пропаст край хижа „Загаза”, са в стабилно състояниеПетимата мъже, които пропаднаха с кола в 70-митрова пропаст край хижа „Загаза” в Пирин, са в стабилно състояние. Най-тежко пострадалият – шофьорът, още вчера беше откаран в София, а останалите мъже са в болницата в Благоевград. Операцията по изваждането им беше сложна, каза пред bTV Здравко Апостолов,

Арета Франклин с драстична промяна (СНИМКИ)

https://www.vesti.bg/lyubopitno/sveji/areta-franklin-s-drastichna-promiana-snimki-6072361

В социалната мрежа "Инстаграм" се появи нейна нова снимка, на която певицата, която дълги години имаше проблеми със здравето и теглото, е със значително по-малко килограми

Преглед на икономическите теми в печата, 7 август

http://econ.bg/Новини/Преглед-на-икономическите-теми-в-печата-7-август_l.a_i.746825_at.1.html

"Eнepгийнoтo cъpцe нa poдинaтa мoжe дa cпpe" Eнepгийнoтo cъpцe нa Бългapия - тaĸa, мaлĸo пoмпoзнo, нo тoчнo нapичaxa нaвpeмeтo ĸoмплeĸca...

Макрон иска официален статут за жена си, французите - против

https://www.24chasa.bg/novini/article/6379026

Макрон иска официален статут за жена си, французите - противФренският президент Еманюел Макрон е изправен пред народен бунт срещу плановете му да даде на съпругата си официален статут на "първа дама", пише британският в. "Гардиън". Над 150 000 души вече са се подписали под петиция срещу такова решение, което би дало на Брижит Макрон офис, персонал и издръжка от държавния бюджет, предава БТА.

Голям пожар се разгоря на остров Тасос

https://www.actualno.com/balkani/goljam-pojar-se-razgorja-na-ostrov-tasos-news_626324.html

Огнена стихия се разрази на гръцкия остров Тасос, пише БГНЕС. Пожарът е избухнал в района на Лименария, десетки огнеборци и граждани участват в гасенето. Гръцките власти вече предупредиха за висок риск от пожари в страната през цялата седмица заради високите температури.

Борисов в ”Полимери”: Виновните за грабежа ще си го получат

http://dnes.dir.bg/news/boyko-borisov-polimeri-kabinet-borisov-3-26195555

Всичко в завода „Полимери“ е разграбено и унищожено, а пък собствениците имат Мерцедеси и Майбах и ни дават оценка, заяви в Девня премиерът Бойко Борисов.

Българско училище „Джон Атанасов“, обява за учебната 2017-2018 г.

http://www.eurochicago.com/2017/08/dzhon-atanasov-2017-2018/

ТЪРЖЕСТВОТО ЗА ОТКРИВАНЕ НА УЧЕБНАТА ГОДИНА за цялото училище ще се проведе на: 9-ТИ СЕПТЕМВРИ (събота) от 9.30 ч. в зала №1610 (срещу паркинг С) в Oakton Community College. След тържеството ще се проведат редовни учебни занимания до 13.00 ч. Учениците от Palatine могат след тържеството да се включат в учебните занимания за съответните класове в колежа Октън. За тях редовните учебни занимания ще започнат от 16-ти септември в 9.00 ч. в базата в Palatine. На 10-ти СЕПТЕМВРИ от 9.00 ч. в GUERIN Prep High School ще започне първия учебен ден за учениците от River Grove. Училище ”Джон Атанасов” провежда обучение на ученици от детски групи до 12-ти клас по български език и литература, история и география на България.

Пълнолуние във Водолей, време е да се докажете

https://www.vesti.bg/lyubopitno/sveji/pylnolunie-vyv-vodolej-vreme-e-da-se-dokazhete-6072360

Лунните затъмнения са напрегнати моменти, които протичат по-вътрешно и емоционално

Вижте къде ще спира водата в София

http://frognews.bg/news_139725/Vijte-kade-shte-spira-vodata-v-Sofiia/

На 8 август 2017 г. (вторник), във връзка с изместване на уличен водопровод на бул. „Инж. Иван Иванов“ жк. „Славия“ се налага спиране на водоподаването от 10.00 до 22:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на:

Организират шаолински футболен турнир на плажа в Бургас

http://www.cross.bg/tochki-topkata-dokosvaniya-1551335.html

/КРОСС/ Серия от турнири по сепак такроу на плажа ще се проведат по нашето Черноморие през месец август. В Бургас също ще видим този изключително атрактивен спорт на 12-13 август - игрищата по плажен футбол, намиращи се до р-т "Нептун". Сепак такроу е много популярен в източна Азия. Изпълненията със странични и задни ножици са много характерни за него. Този спорт силно наподобява футволей и джитбол. У нас ще бъде направен опит сепак такроу "да стъпи" на плажа, но с български изпълнители. Предстоят 4 полуфинални турнира по Beach sepak takrow на двойки през август, един от тях в Бургас. Във всеки от тях ще има по една звездна двойка, която олицетворява футбола в дадения град - домакин. В края на съответния турнир звездната двойка ще се изправи в демо мач срещу шампиона. Във финалната фаза на всеки един турнир ще участват 8 отбора, разделени в две групи по 4. Победителят ще си осигури участие в "Гранд Финала" на 17.09.2017 г. във Варна. При повече заявени отбори ще се играят директни квалификации в съботните дни. Финалите ще се провеждат в неделните дни. В Grand Final Tournament ще участват 4-те шампиона от регионалните турнири и 4-те звездни двойки от 4-те полуфинални турнира. Покани за участие са отправени към Божидар Искренов, Георги Иванов-Гонзо, Милен Петков, Христо Йовов, Ивайло Петров, Александър Александров, Здравко Лазаров и др

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване