Борисов: "Няма по-добри от нас"

http://www.dnevnik.bg/analizi/2017/08/07/3020140_borisov_niama_po-dobri_ot_nas/?ref=rss


<br />Коментарът на Ясен Бояджиев е за "Дойче веле"<br /><br />"Просто нямаме алтернатива, няма по-добри от нас и всеки ден трябва максимално да се доказваме и да си изпълняваме програмата. Това изпълним ли го като програма, аз мисля, че ще се случат доста по-добри неща." Така премиерът окуражава и мотивира министрите си малко преди те да приемат Програмата за управление на правителството за периода 2017 - 2021 година.<br /><br />Онези, които му...

Около 20 души са се почувствали зле по улиците на София заради жегите днес

https://www.24chasa.bg/novini/article/6379587

Около 20 души са се почувствали зле по улиците на София заради жегите днесОколо 20 души са се почувствали зле на улицата или са колабирали заради жегите, съобщи за „Фокус“ говорителят на Центъра за спешна медицинска помощ (ЦСМП) – София Катя Сунгарска. Тя уточни, че от сутринта повикванията, на които са отреагирали екипите на Спешна помощ са около 150. Сунгарска посъветва хората да ходят със светли дрехи и задължително

Съдът върна на прокуратурата обвинителния акт срещу Ченалова

https://offnews.bg//temida/sadat-varna-na-prokuraturata-obvinitelnia-akt-sreshtu-chenalova-662264.html

Софийски градски съд върна на прокуратурата обвинителния акт срещу уволнената съдия Румяна Ченалова, съобщиха от СГС. 

Според съда по време на досъдебното производство е допуснато съществено отстранимо процесуално нарушение, засягащо правото на защита на обвиняемото лице. 

Ченалова е привлечена под отговорност, че като съдия по висящо търговско дело, е извършила 14 деяния, с които е нарушила и не е изпълнила служебните си задължения. Тя отговаря като докладчик по спор между „Обединени енергийни търговци” и НЕК, като прокуратурата твърди, че магистратът е ощетила интересите на държавното предприятие.

От днешното определение на съда обаче става ясно, че държавното обвинение не е в състояние да обясни какво нередно е направила Ченалова, която е основен участник в записите от „Яневагейт”. 

„Обстоятелството, че обвиняемото лице е с юридическо образование и дългогодишен опит като съдия, не освобождава прокуратурата от задължението да внесе в съда обвинителен акт, съдържащ ясно и разбираемо обвинение, което да бъде разбрано както от лицето, привлечено към наказателна отговорност, така и от неговия защитник”, пише съдия Даниела Талева.

Прокуратурата може да протестира разпореждането й пред апелативния съд в София в 7-дневен срок.

Прокуратурата проверява МОСВ заради Калиакра

http://frognews.bg/news_139744/Prokuraturata-proveriava-MOSV-zaradi-Kaliakra/

Върховната административна прокуратура образува проверка за законност връзка с издаване на заповед № РД-526/21.07.2017 г. на министър Нено Димов за територията на защитена зона „Комплекс Калиакра“ до обявяването ѝ за защитена зона, но за не повече от 2 години. Това съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.

Почина големият певец Асен Гаргов

http://www.cross.bg/gargov-asen-golemiyat-1551379.html

/КРОСС/ Отиде си големият певец и композитор Асен Гаргов. Това съобщи в профила си във фейсбук светският журналист Лео Богдановски. 68-годишният Асен Гаргов беше болен от рак, претърпя няколко операции в България, наложи се и лечение в Турция. Кариерата му започва във вокален квинтет "Студио В", където е поканен за солист от Вили Казасян в началото на 70-те години на миналия век. Гаргов е дуетен и творчески партньор Лили Иванова от 1975 г. до 1991 г. Двамата изнасят много концерти и записват албуми. Сред най-известните хитове на Гаргов като композитор е "Детелини", изпълнена от Лили Иванова.  

В Турция задържаха петима души, планиращи атентат

http://www.moreto.net/novini.php?n=357014

Пътима чужденци, които са част от терористичната група "Ислямска държава" са задържани в Турция, съобщава ТАСС. Хванати са по време на антитерористични операции, които се провеждат в района на Башакшехир. Петимата са заловени в две различни квартири.

Астрономическата обсерватория в Габрово организира наблюдение на частичното лунно затъмнение

https://www.actualno.com/gabrovo/astronomicheskata-observatorija-v-gabrovo-organizira-nabludenie-na-chastichnoto-lunno-zatymnenie-news_626401.html

Астрономическата обсерватория в Габрово организира наблюдение на частичното лунно затъмнение. Това съобщи за Радио „Фокус“ – Велико Търново Илияна Илиева, специалист в Обсерваторията. Събитието ще се състои в 21.00 часа, след изгрева на Луната. „Изискването е хор

Над 600 пожара у нас за 3 дни, опасността продължава

https://www.vesti.bg/bulgaria/incidenti/nad-600-pozhara-u-nas-za-3-dni-opasnostta-prodylzhava-6072378

При стихиите няма пострадали, но са изпепелени гори, полета, къщи и други постройки

Из делниците на един луд (31 юли-4 август)

https://offnews.bg//nashite-avtori/iz-delnitcite-na-edin-lud-31-iuli-4-avgust-662258.html

Понеделник, 31 юли

През изминалата седмица Борисов имаше две изключителни изпълнения, които дълго биха се помнили, ако имаше кой да помни. Показа се буквално гол и преносно бос. На тенис корта в Банкя се снима гол. Каквото имахме да кажем по тоя въпрос, го казахме в коментара „Голият Борисов удивително не прилича на облечения Борисов“. Единственото, което сме пропуснал да отбележим, е това, че нашият премиер няма нито една татуировка. А мутрите са целите татуирани. Значи? Именно.

Ама нищо, те там ще му направят. Доколкото знам, в затвора всички ги татуират, там нема не искам, нема недей…

А във Варна, на конгрес на европейските студенти демократи, изръсил: „Загубихме президентските избори, защото не искахме да ги спечелим.“ Не било добре за демокрацията една партия да държи всичките капии на властта.

Много тъпо изказване. Бих казал, че и за Цветанов дори е тъпо. С основание някои хора направиха паралел с черното тото. Принципът е същият… Ако имаше от малко-малко в тиквата си, щеше да каже, че ГЕРБ е загубила изборите и това не е добре. Но пък така демокрацията е спечелила и т.н. дрън-дрън…

Така с помощта на премиера установихме, че тъпаците у нас са поне 840 525. Точно толкова са действителните гласове, подадени за Цачева-Манушев. Може би щеше да е по-коректно да кажа, че това са хората, които са се оставили да ги направят на тъпаци. Но предвид на това, че ги хванаха дори не и с кривото на бастуна, ами с правото, то е едно и също.
Какво излиза от това признание? Борисов обвърза оставката на кабинета с резултатите от президентските избори, които нарочно загубил, за да има основание да подаде оставката на кабинета. Обаче тъпаците пак си го избраха. И вероятно все ще си го избират. Последното хвърляне на боб на агенция „Медиана“ на Червен Колю твърди, че, ако изборите са днес, ГЕРБ ще вземе 24%, БСП 21.5%.

Сред традиционните избиратели на ГЕРБ, разправя Червен Колю, не се наблюдавало разочарование и намаляване на подкрепата. (Тия са по-големи чугуни и от червените! Ония 17% от българите, които искаха съдът и прокуратурата да се командват лично от Борисов, са точно от тях!) Тия били оптимисти и за перспективите пред страната, и за личното си бъдеще и материално благосъстояние.

22% от българите, щото и герберите са българи, въпреки всичко вярват, че правителството „Борисов-3“ ще успее да подобри положението в страната. 30% са на мнение, че ще го влоши. А 38% залагат на стабилността – нито ще го подобри, нито ще го влоши. Просто няма да направи нищо.

Според социолозите ясно се вижда, че в нацията преобладава скептицизмът, но въпреки това никой не се е разприпкал да търси политическа алтернатива. То къде ли да я търсим, де… Имаме избор между два вида комунисти.

Срещнах из мрежата статистика за това колко от ръководствата на ГЕРБ и БСП са били членове на БКП. Бившите комунисти (бивши друг път!) в ръководния орган на ГЕРБ били 75%, а в БСП – само 50%. При това положение може би трябва да се преосмисли кой е автентичният наследник на БКП.

През 1991 г., в зората на демокрацията, Станислав Стратиев написа: „По пътя за Европа засега сме стигнали само до Четвърти километър.“

И не сме мръднали от там. Което ни подсеща, че изглежда вече е дошло времето да регистрираме ПП „Четвърти километър“. Щом като така и така няма кой да управлява тая държава, ще се наложи ние да се нагърбим. Между другото, намерихме коалиционен партньор. Галина Славеева предлага да се създаде Партия на вътрешните емигранти - ПАВЕ. Емблема на партията, естествено, ще е паве в два цвята – жълто и гранитно сиво. Ще може да се носи на врата с верига и, като стане нужда… А то вече всеки ден става нужда.

Алтернативата в тази страна е или да полудееш и да се влееш в ППЧК, или, ако случайно не полудееш, да станеш вътрешен емигрант. Вътрешните емигранти са като външните, но без носталгията само.

В Канада осъдили некой си Уинстън Блекмор, 61-годишен мормон, на 5 г. затвор за многоженство. През последните 25 години тоя пич се оженил за 24 жени. За всеки ден от месеца по една и през уикенда почивка. Тия 24 жени му родили „цели“ 145 деца, пише „Монитор“, („цели“, за да не си помислим, че има и половинки).

Представяте ли си? 24 жени и 145 деца! 169 души да ти сядат на софрата по три пъти на ден! Ама те тези 24 жени не са сирачета, те си имат майки, които се падат тъщи на Уинстън. 24 тъщи! И евентуално и 24 тъста. За всяко ядене на тая фамилия е като една голяма сватба.

Не, тоя не е за затвора, тоя е за лудницата.

Вторник, 1 август

Упълномощен сме да заявим, че д-р Филипов не подкрепя кандидатурата на Гарелов за шеф на БНТ. Както сте видели, няма ни в списъка на подкрепящите го интелектуалци. Те не са ни и канили, де. Що така никога не ни канят, когато събират интелектуалци? Почваме вече да се потискаме. Верно, чак интелектуалец не сме. От пазарджишките села малко интелектуалци са излезли. Но пък, ако това е причината, Гарелов е от едно диво село, спрямо което нашето е направо център на културата. Освен това той не просто е бил ченге, ами е бил шеф на ченгетата в БНТ. По тази линия е бил началник и на Кеворкян дори. Четох една характеристика на Гарелов от ДС от времето, когато е бил на обучение в КГБ. Ами не е се обучавал като хората. Отдал се бил на курвалък и пиянство. Дори трипер бил хванал. Офицерът, който му е писал характеристиката, твърди, че Гарелов не можел да пие. От една чашка го хващало. Това вече не можем да му го простим. Можеш да не пиеш, но не можеш да не можеш да пиеш! Научи се да пиеш като мъж, пък после не пий, ако искаш.

Много интересно, че и Емил Кошлуков е в списъка на подкрепящите Гарелов. „Стандарт“ обяснява, че било по погрешка. Кошлуков дал подкрепата си още преди той самият да се кандидатира. И когато станало ясно, че ще са конкуренция, Гарелов казал на секретарката да го задраска, но секретарката казала на опашката си… Нали ги знаете секретарките. И така излязъл некоригираният списък.

Което ме кара да мисля, че кандидатурата на Кошлуков е напълно спонтанна, решил я е в последния момент, а не е плод на някакви планове за овладяване на БНТ от Пеефски.

В разгара на лятото сме. Ама лято да видиш! И в това истинско лято не се е намерила още нито една русалка никъде. Даже вампир няма. Скука, скука та дрънка! Единственият свеж полъх е книгата на Кристина Кръстева за Бойко Борисов. За вас не знам, но за хора като нас, които си вадят хляба със смешки, тая книга е истинска златна мина. Моят приятел Тери би казал, че това е като „гаргара с чакъл“…

Авторката не уточнява колко отблизо. Щото, както знаете, има различно близо: близо, по-близо, най-близо, на един такова разстояние…

Не съм чел още книгата, но съдя по това, което каза авторката по телевизора. Ето част от автентичния ѝ разказ: „Меркел, винаги когато се събират на тези съвети, те завършват с хапване, не казвам гуляй, но някакви пържолки телешки, знаете, че нашият премиер обича телешко, Меркел винаги му дава своята пържола… (Тук водещият, който не допринася особено за издигане интелектуалното ниво на разговора, наивно пита: Това не нарушава ли протокола?) Ами тя има право да прецени какво да прави със своята пържола… Но те са дотам близки, толкова му има симпатия и доверие има между тях, че това вече не учудва никого… Това е така от самото начало, от 2009 г. Бойко Борисов също така е човекът, на когото тя и Никола Саркози поверяват отговорната задача да направи номинацията на Херман Ван Ромпой, дотогава премиер на Белгия… Той става председател на Европейския съвет благодарение на Бойко Борисов, като прави в залата той номинацията по лична молба на Ангела Меркел и Никола Саркози…

Ебати евтиния премиер… За две три телешки пържоли им върши услуги!

Според нас, а и не само според нас, хората са обратното на върховете. Колкото повече се доближаваш до тях, толкова по-ниски изглеждат. Ох, дали не се пишеше низки… Както и да е. Много място отделихме за тази книга. А всичко може да се каже по гръцки кратко: Ако магаретата имаха богове, боговете им щяха да са магарета.

Сряда, 2 август

Павлова се похвали, че измислили девиз на Българското председателство –"Съединението прави силата". (United We Stand Strong). "Този девиз, вика, е изключително актуален за ситуацията, в която днес се намира Европа". С обявяването на слогана завършила "визуализацията на българското председателство".

Лично ние никога не сме се съмнявал, че с визуализацията ще се справим успешно. Ние сме в състояние да визуализираме каквото си искаме – съдебна реформа, борба с корупцията, цяла държава дори визуализираме…

Според Христо Комарницки тоя слоган е особено актуален и за България.

А колкото до слогана, не, че сме против, но този слоган има малко тъмно минало и още по-тъмно настояще. Понякога си мисля, че всичко идва от това, че сме много припръти, все бързаме. Казваме, че съединението прави силата, преди да сме казали какво прави съединението. Щото, нали, да се съберем и да се съединим са различни работи. Българите като се съберат и никога не се получава съединение. От къде знам ли? Ами много чета бе! Например бай Мирон Иванов: „Капитан Танев ги гледаше и не искаше да повярва, че сборът от хиляда умни човеци може да бъде по-глупав от всеки един отделно.“ Това е писано точно 39 г. преди да се появи ГЕРБ. Така го виждаше и Станислав Стратиев: „Нека се направи график кой къде да замине. Безсмислено е да се струпваме пак на едно място...“ Именно, ние умеем само да се струпваме.

В тази връзка читателят Петров от Своге ни препраща новината, че за пръв път учените успели да променят дефектни човешки гени. Премахнали дефектна част от ДНК-материал от човешки ембрион, която е причина за наследствени сърдечни заболявания. Което е голям пробив и крачка към създаването на т.нар. "бебета по поръчка" - с параметри, зададени от родителите.

Та Петров от Своге вика, че вероятно това открива шанс пред нас българите да подобрим малко породата, да създадем едно ново поколение, различно от нас.

Не знам, не знам… Във физически смисъл може би. Но нашите основни малформации са морални и ги получаваме не само по генетичен път, а и в следствие на семейството, училището, живота изобщо… Обърнете внимание на израза: „бебета с параметри, зададени от родителите“. И какви параметри ще зададат родителите?

Това е същата заблуда, на която и ние доста дълго робувахме. Тези, които ни четат по-отдавна, знаят, че ние предвиждахме, че ще се оправим, когато изчезне и последният свидетел на Априлския пленум. Да, де, ама вече не мислим така. Ще станат 30 години откакто сме демократи и се възпроизвеждаме все същите, дори и по-лоши.

Не виждам вариант да станем по-добри. Както казва един приятел (настолен), трябва да се опознаем такива, каквито сме и да се примирим с наученото. И някак си да се опитаме да стъпим на пороците си. Пороците са мощна сила. И освен това в пороците си, това от друг приятел, човек може да се усъвършенства не по-зле, отколкото в добродетелите.

Боже, тия в Просветата немат акъл. Предлагат да се въведе три години уседналост за прием на първолаци в училище.

Очаквах поне ДПС да възразят, ама не…

Ало, пенсиите, побързайте доде не са въвели уседналост и за онуй място, дето дедо поп го описва като „място злачно, място тревисто…“ Шегувам се, бе! Обаче внимавайте по морето, щото са се появили едни герберски чайки. Крадат каквото им падне. Да не ви отнесат инвестициите…

Цеци Красимирова пристанала на 39-годишния милионер Владимир Вутов, син на Цоло Вутов. През 2010 г. в. „Пари“ обяви Цоло Вутов за най-богатия българин със състояние от 438,2 млн. лв. Но това състояние е направено преди ГЕРБ да дойде на власт и днес изглежда доста смешно спрямо някои други състояния… Както и да е. Цеци и Владо били заедно само от няколко месеца, но вече станало безпощадно ясно, че са родени един за друг и няма смисъл да бавят венчавката.

Дето се казва, щом младите се обичат, нека се вземат и да са щастливи. И никакъв Амстердам!

Четвъртък, 3 август

Подписахме договора с Македония. То не беше клизма, то не беше чудо… 18 години и пет правителства го мотаха тоя договор и накрая Борисов го подписа. По този повод Каракачанов пусна един език на Борисов. Ама такъв, дето и Кристина Кръстева може да завиди: „Досега хората го свързваха с магистрали и метро. Сега освен с тях, ще го свързват с това, че е подписал договора с Македония. В Скопие… малко преди да поднесем цветя на гроба на Гоце Делчев, дойдоха едни млади момчета, които са симпатизанти на българското ВМРО в Македония и му казаха в прав текст, без да сме се наговаряли: "Г-н Борисов, ще останете в историята, така както цар Борис остана като Обединител."

Браво, Каракачанов. Налучка правилния задник!

Но не съм сигурен, че Борисов ще е доволен. Той не иска да остане в историята, иска да остане в политиката.

По повод договора с македонците некои оптимисти заговориха за ново начало, за общ път с братята македонци… По-полечка да се не съпнете! Погледнете как мъчително ние се разделяме/не се разделяме с русофилията и си помислете за това как македонците ще се простят със сърбофилията си.

„Фрогнюз“ интригантства: „Рокада в ГЕРБ! Пеевски налага Владислав Горанов за първи след Борисов.“ Източници от парламента споделили с жабите, че Пеефски си бил навил на пръста, че може да изтика Цветанов и да тури на негово място марионетката си и така да превземе управляващата партия изотвътре. С това се обяснява и операция „Суджук“. Очаквало се подобни бомби да гръмнат и на други места още през септември и така да се удари Цветанов, който отговаря за структурите на ГЕРБ по места. Борисов бил недоволен от него. Предполага се, че в схемата е включен и главният прокурор Сотир Цацаров, който лично се изтъпанчи пред журналисти, за да разкаже за суджуците. Според източниците на жабите, Пеефски вече бил турил ръка на „Атака” чрез Светлозар Лазаров, който стана координатор на партията с тенденция в един момент да смени Сидеров на лидерския пост.

Не знам, не знам… Да не стане лаком гъз…

Вчера пак поседях на брега на Перловската река. Още няма. Но ми направи впечатление, че водата рязко е намаляла. Може да е от жегата, но може и от друго. Например нещо голямо, някакъв голям боклук да е запушил коритото по-нагоре. Възможно е, не ли? Но водата не може да бъде спряна. Всичко друго може, но водата не може, водата е стихия, една от четирите велики стихии. По зодия Пеевски е Лъв. Което значи, че е роден под знака на Огъня. А с какво се гаси огънят? С вода! Докторът затова избягва да пие вода… За да не му изгасне огънят.

Както и да е. Каквото е писано на глава, на камък не отива. Нито един живот не е преминал само нагоре. Освен, разбира се, ако човек не умре твърде млад…

Петък, 4 август

Но не бойте се, братя! Ботев го е казал:

… кипи борбата и с стъпки бързи
върви към своят свещен конец...
Ще викнем ние: "Хляб или свинец!"
Е, може и да не сме точно ние, но все некой ще викне.

За младите да обясним, за да не станат жертва на контекстуална заблуда. Свинец не идва от свинско. Не, свинец означава олово, куршум!

Вашингтонският новинарски сайт The Hill съобщава, че Цветан Василев е потърсил защита в САЩ по закона "Магнитски". Сергей Магнитски е бил адвокат на британския бизнесмен Уилям Браудър, който основавал през 1996 г. и управлявал до 2005 г., когато го изгонили, една от най-големите инвестиционни фирми в Русия – Hermitage Capital Management. Браудър и Магнитски разкриват огромна корупционна схема и веднага изприпкват при Бойко, извинете, при Путин. Надявали се добрите да хванат лошите. Но се оказало, че в Русия на Путин просто няма добри. Уилям Браудър е обвинен в укриване на данъци и е изгонен от Русия. Той обаче твърди, че е платил $230 млн. данъци, но шайката около Путин ги откраднала. Магнитски е вкаран в затвора, където е подложен на изтезания и накрая умира. През 2012 г. американският конгрес приема закона „Магнитски“. По силата на този закон американското правителство може да защити хора, които са станали жертва на репресии и нарушения на човешките права, защото са разкрили случаи на корупция по високите етажи на властта в страната си. Та сега Василев е наел вашингтонската консултантска компания Jefferson Waterman International, която да придвижи молбата му за кандидатстване за закрила. Вицепрезидентът на компанията Джоузеф Огъстин рекъл, че целта им е имената на Делян Пеевски и Сотир Цацаров да стигнат до бюрото на президента Доналд Тръмп, който да одобри евентуални финансови санкции срещу тях. Ще стане интересно. Тримата Шишковци ще видят голям зор.

Между другото, мисля вече да не ги наричам Тримата Шишковци. Изтърка се. Пък и много добродушно звучи. Триадата е по-адекватно. И предметът на дейност е доста сходен. Китайските триади, както навярно знаете, се занимават с изнудване, пране на пари, трафик на хора, контрабанда…

Триадата им подхожда много повече, не ли?

Да.

To be continued

Сватбар се гръмна неволно в тетевенско село

https://www.24chasa.bg/novini/article/6379577

Сватбар се гръмна неволно в тетевенско селоВъзрастен мъж се гръмна в крака по време на сватба в тетевенското село Градежница. Веселието на празника в неделя било във вихъра си. Което не сторил изпитият алкохол го направило жежкото време - реални преценки липсвали. Около 16 часа всички сватбари вече били "направили главите", вихрели се хора и модерни танци,

Еврокомисарят по околна среда готов на решения за Калиакра

http://clubz.bg/57027-evrokomisarqt_po_okolna_sreda_gotov_na_resheniq_za_kaliakra

Снимки 2 Калиакра степи Българево

Министър-председателят Бойко Борисов проведе телефонен разговор с комисаря по околна среда, морско дело и рибарство Кармену Вела. Двамата обсъдиха възникналия казус „Калиакра”, съобщиха от правителствената информационна служба.

Премиерът Борисов запозна комисар Вела с развитието на ситуацията в България след издаването на заповедта на министър Нено Димов. Двамата се обединиха около позицията, че решението на Съда на Европейския съюз трябва да се изпълни. Беше посочено, че българските власти трябва да идентифицират подходящите мерки и начини, с които това да стане. Беше подчертано, че европейското законодателство в областта на „Натура 2000” не забранява икономически дейности, включително земеделие, и ще се търсят варианти как решението да бъде приложено, така че да не бъдат ощетени засегнатите от него хора в района на крайморска Добруджа.

Европейската комисия и българското правителство са в добър диалог по темата и полагат усилия за намиране на оптималния компромис за защита и на природата, и на интересите на хората в този край на България, беше отбелязано в разговора.Комисар Вела приветства усилията на министър-председателя да събере всички заинтересовани страни по случая в търсене на решение. Той също така отбеляза доброто сътрудничество и усилията на министър Димов. 

Премиерът Борисов покани комисар Кармену Вела заедно с еврокомисаря по регионална политика Корина Крецу да посетят България и на място да се запознаят с мерките, които са взети за опазване на защитените територии.

Мафията трепери

https://offnews.bg//analizi-i-komentari/mafiata-treperi-662259.html

Много са ми интересни реакциите по "заплахата" Цветан Василев да се разприказва в САЩ и от това да има последствия. Не говоря за Пеевските медии - те са фиксирани. Там журналистика няма, има обслужване.

Ако не са инжекциите чрез наливане на публични средства в тях ще са фалирали за няколко месеца. Но Борисов бди над тяхното финансово здраве и много, включително европари, се наливат там. Достатъчно е да видите обявите и рекламите.

Говоря за другата политическа и бизнес общност - защото да се заблуждаваме, че сал един Пеевски срина КТБ е наивност.

За да няма и капка съмнение - никой в САЩ не се заблуждава кой и какъв е Цветан Василев, и че няма да разберат или няма да потърсят и доказателствата за персоналната му отговорност. Или не знаят с какво се е занимавал. Този човек е направил огромен куп от грешки, благодарение на грешни съждения и лична преценка, с което умишлено е довел до загуби или свръхразходи банката, включително като съзнателно я вкарал в неуправляем политически риск от партньорството си с Кой.

Няма никаква гаранция, че пътят на папката с неговото дело до бюрото на американския президент е дълъг и в никакъв случай не необратим.

Самият Държавен департамент може да препоръча да не си разваляме отношенията със съюзник и да затвори казуса.
Но... и тук е големият проблем и там и тук.

В САЩ ще се натрупа цялата тази информация, на която тук никой не обръща внимание. Дори да не се превърне в действие на изпълнителната власт, ако стане медийно достояние и от там светът научи за случилото се в България - не ги виждам нашите "юнаци".

Тази информация ще послужи за съдебни разбирателства в арбитражен съд. Всичко, което стане известно в хода на разследването, на практика ще дублира тукашния смешен процес, който е форматиран така, че да не даде цялата истина, а само тази която устройва тандема Цацаров-Доган-Пеевски и, разбира се, Борисов.

Някой да се съмнява в истинността на думите на Цветан Василев, че Александър Сталийски в качеството му на "доверено лице" на Бойко Борисов е получавал пари, дялове, участия, привилегии? Това е класическото определение за гранд корупция. Или пък Пеевски и компаниите около ДПС?

Ето това ние тук, в специализирания съд, който нарочно бе измислен за да има управляемост на съдебния процес, няма да чуем? Но ще има паралелно разследване зад океана.

Тук всички знаем, че поредица от компании, политици, включително на топ ниво, са се възползвали от кредити с политическа целесъобразност от КТБ, включително със схемите получаваш дялове в добро предприятия по занижени цени, след това ги продаваш на свръхвисоки цени и така законно ставаш богат. Но не можем да направим нищо, защото Цацаров стои на входа на българското правосъдие.

Смешно е дори да си помислим, че тези хора могат да направят съдебна реформа или да се борят с корупцията. Ето това ще лъсне в Америка, която ще натрупа огромно количество достоверна информация и тогава ще трябва да решава - да се намесва или не. С подварианти - да преговоря дали да се намесва срещу истински реформи или да се намеси, включително като отнеме визите за Америка на замесените в КТБ лица.!? Румен Петков къде е днес? Тази информация няма да бъде само в Америка, но ще стигне и до всички наши съюзници в ЕС.

Контрабанда на цигари, индиректно подпомагане на тероризъм, рейдърство - включително спрямо чуждестранни инвеститори - къде отиват тези наши самозабравили се политици?

Може би ще скочат в Москва да търсят защита?

За това казвам - до тук, добре. Цветан Василев върши работата на разкаял се или изпаднал в крайна нужда мафиот който се разговори. И мафията трепери.

Б. ред. - позицията на бившия ни посланик в Москва е от профила му във фейсбук.

Грък, пласирал наркотици в Сливен, отива в затвора за 3 г. и 6 м.

https://www.24chasa.bg/region/article/6379545

Грък, пласирал наркотици в Сливен, отива в затвора за 3 г. и 6 м.Грък роден в Германия, но  живеещ в Сливен, отива в затвора за 3 г. и 6 м., решиха окръжни магистрати. 48-годишният Андониус Пасхалидис е приел обвинението и е признал вината си за това, че на 17 май т.г. в сливенския квартал „Ново село“, при условията на опасен рецидив, е държал наркотици с цел разпространение - марихуана и метамфетамин на обща

Хванаха 19-годишен да кара БМВ без книжка във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=357002

19-годишен младеж попадна в ареста за 24 часа, след като седна зад волана на „БМВ“ без да има книжка. Младият мъж е спрян за проверка около 16:30 часа вчера на ул. „Камчия“ във Варна, научи Moreto.net. При извършване на полицейска проверка е установено, че същият управлява автомобила без да притежава свидетелство за правоспособност.

Aстрономическата обсерватория в Габрово организира наблюдение на частичното лунно затъмнение

https://www.24chasa.bg/region/article/6379535

Aстрономическата обсерватория в Габрово организира наблюдение на частичното лунно затъмнениеАстрономическата обсерватория в Габрово организира наблюдение на частичното лунно затъмнение. Събитието ще се състои в 21 часа, след изгрева на Луната, съобщи за „Фокус“ Илияна Илиева, специалист в Обсерваторията.  „Изискването е хоризонтът да е нисък на изток. При нас е малко по-висок. Така че, конкретно за нашата обсерватория,

Професор Здравков, еднокринолог „Има истина в това, което твърдят жълтите сайтове – диабетът може да бъде лечим!“

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6379572

Професор Здравков, еднокринолог „Има истина в това, което твърдят жълтите сайтове – диабетът може да бъде лечим!“„Жълтите сайтове често провокират със заглавия, в които твърдят, че „диабетът е лесно лечима болест”, така започва своя коментар Професор Здравков, ендокринолог с многогодишен опит. Кои са модерните схващания за диабета? Не подценявайте и употребата на хранителни добавки като ДИАБЕКСИН, която аз силно препоръчвам и дори самият аз употребявам,

Асен Гаргов през май: Мъча се, жестоко ме боли! Много ми се живее, а лечението е скъпо!

https://www.24chasa.bg/novini/article/6379551

Асен Гаргов през май: Мъча се, жестоко ме боли! Много ми се живее, а лечението е скъпо!В края на май в. "България днес" посещава Асен Гаргов в с. Габра, където той живее и разказва как композиторът се бори с рака. Ето текста:  Не се предавам, надявам се да стопирам рака, но е много скъпо Лили АНГЕЛОВА, снимки Пламен КОДРОВ "Мъча се, жестоко ме боли, но не съм се предал! Продължавам борбата с болестта, няма да й се давам.

Прокуратурата се зае със заповедта на министър Димов за Комплекс Калиакра

https://offnews.bg//temida/prokuraturata-se-zae-sas-zapovedta-na-ministar-dimov-za-kompleks-kalia-662261.html

Прокуратурата се зае със заповедта на еко министъра Нено Димов за защитена зона "Комплекс Калиакра". 

Върховна административна прокуратура (ВАП) е образувала преписка по публикации в медиите и е предприела проверка за законност във връзка с издаване на заповед № РД-526/21.07.2017 г. на министъра на околната среда и водите, съобщиха от държавното обвинение. С нея е въведена и забрана за разораване, залесяване и създаване на трайни насаждения на територията, плодови и зеленчукови култури, зърнено-бобови култури, листно-стъблени зеленчукови култури, кореноплодни зеленчукови култури, луковично-зеленчукови култури, маслодайни култури, влакнодайни култури, етеричномаслени култури, едногодишни или многогодишни фуражни култури на територията на защитена зона „Комплекс Калиакра“ до обявяването ѝ за защитена зона, но за не повече от 2 години.

При първоначалното проучване е установено, че защитената зона с код BG000057 е включена в списъка на проекто-защитените зони с Решение на МС № 122/2.03.2007 г.

От ВАП е изпратено разпореждане до министъра на околната среда и водите за представяне на копия от административната преписка по издаване на посочената заповед и от документацията за защитена зона „Комплекс Калиакра“ в т. ч. и относно начина на създаването на картен материал и координатен регистър на границата на защитената зона.

Предстои вземане на решение относно предприемане на мерки от компетентността на ВАП, след проучване на съответните данни.

Треньор в ЦСКА се нуждае спешно от помощ

https://offnews.bg//gimnastika/trenior-v-tcska-se-nuzhdae-speshno-ot-pomosht-662260.html

Треньорът по спортна гимнастика в ЦСКА Илко Гиров се нуждае от помощ! Преди два месеца на специалиста беше поставена тежка диагноза - липосаркома регио ретроперитонеалис - тежка форма на рак, от която страдат 1 на 1 000 000 души по света.

На 20 юли Илко Гиров претърпя операция, след нея обаче се установи, че е необходима и по-сложна интервенция. Тя ще му бъде направена в институт "Кюри" в Париж, а за целта е необходима сума, непосилна за семейството му - близо 40 000 евро.

Призоваваме "червената" общност да дари средства и заедно да помогнем на един от нас - Илко Гиров - треньор в ЦСКА от 1995 година, създал редица републикански шампиони, а и национален селекционер с участници на Олимпийските игри в Пекин и Лондон.

Дарителска сметка е открита в Сосиете Женерал Експресбанк на името на Илко Гълъбов Гиров

IBAN: BG45TTBB94004527988191

Да помогнем на едно голямо армейско сърце, призовават накрая от сайта CSKA.bg!

Пекин: Не искаме търговска война със САЩ

http://econ.bg/Новини/Пекин-Не-искаме-търговска-война-със-САЩ_l.a_i.746849_at.1.html

Властите на Китай и САЩ не искат търговска война помежду си, тъй като това ще доведе до щети за всички страни. Това заяви китайският външен министър...

Прокуратурата иска решетки за рецидивист, заплашил чехкиня с нож

https://www.24chasa.bg/novini/article/6379515

Прокуратурата иска решетки за рецидивист, заплашил чехкиня с ножОкръжна прокуратура Бургас внесе в съда искане за определяне на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо 32-годишния Ангел Щ. от Бургас. Той е обвинен в грабеж, извършен на 2 август през нощта в Слънчев бряг. Бандитът се промъкнал в стая на хотел „Азуро“ и задигнал 75 евро, 100 лв., 10000 чешки крони, фотоапарат,

Да кажем довиждане на iPod shuffle – последният от ерата на физическите бутони

http://www.cross.bg/ipod-shuffle-apple-1551378.html

/КРОСС/ Компанията Apple обяви, че слага край на продуктите си iPod nano и iPod shuffle. Това са две от последните джаджи от ерата на iPod. Nano серията винаги е била в светлините на прожекторите. Тя се справи доста добре с това да засенчи Motorola ROKR - основният конкурент. Серията shuffle, от друга страна, винаги е била нещо като черната овца на марката iPod. През годините като че ли изостана с развитието си, докато останалите модели получаваха ъпгрейди и обновления, както по външният си вид, така и по софтуера. Историята на iPod shuffle С времето Apple правиха малки промени по shuffle серията, но като цяло тя остана почти непроменена още от началото си през 2005. С нея компанията показа ядрото на цялостната идея на марката iPod в най-чистия ѝ вариант. Слушането на музика бе изключително опростено. Изключение прави третата генерация на shuffle, в която бяха премахнати изцяло някои копчета за контрол. Като цяло shuffle показа минималистичната идея на Apple за това какво представлява слушането на музика.   Липсваха екран, типичното за iPod бутонче, реагиращо на движение и каквито и да било допълнителни неща. Разполагахме само с пет бутона, с които спокойно контролирахме музиката в тъмнината на колите ни или на пистата за бягане. Потребителите, които предпочитаха просто да затворят очи и да прехвърлят песни от плейлистите си имаха точно това, което искаха

Гръмотевична буря и силен дъжд в София

//dariknews.bg/regioni/sofiia/grymotevichna-buria-i-silen-dyzhd-v-sofiia-2041282

Силен дъжд и градушка се изляха над София.

Три аварийно-спасителни екипи са на място в районите „Витоша“ и „Горна баня“, където отстраняват паднали клони и листа и почистват шахтите. Това съобщиха от

Пловдив се пържи втора седмица на 40 градуса (снимки)

https://www.24chasa.bg/region/article/6379559

Пловдив се пържи втора седмица на 40 градуса (снимки)Захлаждане от петък, но термометърът няма да падне под 35 на сянка Повече от седмица пловдивчани изнемогват в адската жега. Вторият български град е на челна позиция по топлинни рекорди. Възрастни и майки с деца сядат под сенките в парковете, но и там не може да се диша. Десетки търсят всеки ден медицинска помощ.

Бутат палата на Мечо Лихваря в Шекер махала в Пловдив

https://www.24chasa.bg/region/article/6379549

Бутат палата на Мечо Лихваря в Шекер махала в ПловдивПолицаи конфискуваха тонколона в Арман махала Три незаконни палата в пловдивската Шекер махала са първите, които паднат. Това съобщи кметът на район "Северен" Ральо Ралев. В неделя той разведе вицепремиера Валери Симеонов в квартала и му показа незаконните къщи, притежание на ромски барони. Една от тях е на Мечо Лихваря.

Кой е Асен Гаргов?

https://www.24chasa.bg/novini/article/6379542

Кой е Асен Гаргов?Асен Гаргов е роден на 24 юли 1949 г. Като малък дълго свири на цигулка. После родителите му заминават за Чили, където Гаргов учи китара в една от най-известните музикални школи. Кариерата му започва във вокален квинтет „Студио В“, където е поканен за солист от Вили Казасян в началото на 1970-те години. От 1975 г. до 1991 г.

Кристиано Роналдо попадна в групата na "Реал" за мача с "Юнайтед" в Скопие

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/08/07/3020312_kristiano_ronaldo_popadna_v_grupata_na_real_za_macha_s/?ref=rss


Нападателят на "Реал" (Мадрид) Кристиано Роналдо попадна в групата за мача с "Манчестър юнайтед" за Суперкупата на Европа. Португалецът отпътува с отбора за Скопие.<br /><br />Роналдо пропусна предсезонната подготовка на мадридчани, като получи по-дълга почивка след Купата на конфедерациите. Очаква се той да остане извън титулярния състав.<br /><br />Това лято водеща тема около Роналдо бяха проблемите му с испанските власти. Той е разследван за...

Почина големият певец Асен Гаргов

http://frognews.bg/news_139743/Pochina-golemiiat-pevets-Asen-Gargov/

Отиде си големият певец и композитор Асен Гаргов. Това съобщи в профила си във фейсбук светският журналист Лео Богдановски.

Осъдиха на 3,5 г. грък, хванат с дрога в Сливен

http://dnes.dir.bg/news/narkotitzi-prisada-sliven-26197074

Окръжният съд в Сливен осъди на 3 години и 6 месеца затвор 48-годишния грък Андониус Пасхалидис за притежание на наркотици с цел разпространение.

Двама загинали и ранени при пожар в приют за бежанци в Германия

http://www.cross.bg/dyshi-pozhar-pozhara-1551377.html

/КРОСС/ Двама души загинаха, а трима пострадаха при пожар в приют за бездомни и бежанци в Южна Германия. Полицията е реагирала на сигнал за пожар около 02,00 часа местно време в приюта в Маркгрьонинген, район Лудвигсбург, провинция Баден-Вюртемберг, съобщава ДПА, цитирана от news.bg. При пожара са загинали 54-годишна жена и 56-годишен мъж, най-вероятно в резултат на вдишване на дим. Други трима души са сериозно пострадали. По първоначална информация пожарът е възникнал в кухнята. Приютът за бездомни и бежанци е предназначен за десет души. По време на пожара е имало 9 души. Двама мъже на 45 г. и 60 г. са хоспитализирани с опасност за живота. Третият пострадал също е откаран в болница. Останалите хора са закарани в намиращ се в близост хотел. Пожарникарите са успели да се справят с пожара тази сутрин. Около 150 пожарникари са били мобилизирани. Властите изключват да е свързано с атака. Щетите са в размер на около 100 000 евро.  

След горещата вълна "Луцифер" в Европа гръмотевични бури в Европа

http://www.moreto.net/novini.php?n=357010

След горещата вълна "Луцифер" в Европа дойдоха гръмотевични бури. Трима души загинаха в Италия от паднали дървета и мълния. Гръмотевична буря и градушка нанесе сериозни щети на Биертан в Централна Румъния. Населеното място е известно с църквата си, защитена от ЮНЕСКО.

Румен Радев връчи орден "Стара планина" на германския посланик

https://www.24chasa.bg/novini/article/6379499

Румен Радев връчи орден "Стара планина" на германския посланик„В последните години на съвместна работа и членство в ЕС и НАТО Германия се утвърди като наш ценен приятел, доверен партньор и стратегически съюзник“. Това заяви държавният глава Румен Радев, който връчи на посланика на Федерална република Германия у нас Детлеф Лингеман орден "Стара планина" първа степен.

Почина Асен Гаргов (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6379497

Почина Асен Гаргов (Видео)Певецът и композитор Асен Гаргов е починал. За тъжната вест стана ясно от многобройни постове във фейсбук, направени от негови почитатели и познати. От доста време Асен Гаргов страдаше от рак и няколко пъти пътува за лечение в Истанбул.  Асен Гаргов е роден на 24 юли 1949 година. Първите му музикални изяви са с вокален квинтет "Студио В".

Ново сравнение: Няма разлика по етикети между храни в България и ЕС

http://www.mediapool.bg/novo-sravnenie-nyama-razlika-po-etiketi-mezhdu-hrani-v-bulgaria-i-es-news267618.html

Втората проверка за съответствие при едни и същи храни, продавани в България и в страни от Западна Европа, не е показала никакви различия, съобщиха от Министерството на земеделието в понеделник. В съобщението се отбелязва, че това е продължение на инициативата за извършване на проучване на българския и западноевропейските пазари за т.нар. двойнствен стандарт при храните. Експерти от Българската агенция по безопасност на храните и Комисията за защита на потребителите са закупили нови 31 проби от търговски обекти в Италия, Франция и Швейцария. Паралелно от България бяха взети същите марки и видове продукти. Този път проверката е включвала подробен сравнителен анализ на етикетите за съдържанието на съответните храни и финансов анализ за евентуално различие в цените. Не е правено лабораторно изследване. При първото изследване през юни разлики в етикетите бяха открити при 8 от 31 храни. Лабораторните анализи пък не откриха никакви разминавания между обявеното на етикетите и реалното съдържащите се в храните съставки. Този път при сравнителния анализ на етикетите не са били установени разлики, тоест, съставките при продаваните тук и в трите западноевропейски страни хранителни стоки са идентични. Само при един продукт на българския пазар не е отбелязан процентът какао, за разлика от аналога му на западноевропейските пазари. Сравнението на цените след елиминиране на разликите от ДДС показва, че нетната стойност на 9 продукта е по-висока у нас, в сравнение с Италия, Франция и Швейцария. Най-голяма е разликата при макаронени изделия от твърда пшеница - 50 на сто. Между 32 и 36 на сто по-скъпи са концентрирано доматено пюре и кетчуп. С по-високи цени у нас са още конфитюр от боровинки, печено мляно кафе за еспресо машина, какаова напитка на прах, руло с пълнеж от крем и ягоди, светла бира, както и зехтин "Екстра върджин". При 5 от продуктите нетната цена е една и съща, или с минимално отклонение спрямо западноевропейския пазар. Останалите 17 храни са по-евтини в България като разликите варират от 9 до 74 на сто.

Титлата цар се появява първо в България. Николай II бесен, че има друг като него

https://www.24chasa.bg/novini/article/6379393

Титлата цар се появява първо в България. Николай II бесен, че има друг като негоБългарската царска титла има 11-вековно присъствие в исторически, политически и народопсихологически аспект. Независимо от формата на държавно управление и от историческите и политическитe превратности, които е преживяла страната ни, тази титла и нейните персонални носители са един от символите на българската държавност и са част от ценностната

Българи и македонци – с обща лотария

http://clubz.bg/57026-bylgari_i_makedonci_%E2%80%93_s_obshta_lotariq

Подобряване на търговския обмен, увеличен обем на инвестициите - Договорът за добросъседство, сътрудничество и приятелство между Македония и България даде импулс и на бизнесмените в двете страни. Документът, подписан от двамата премиери Зоран Заев и Бойко Борисов, според предприемачите разкрива положителни перспективи, които дори вече се конкретизират. Председателят на Македонско-българската стопанска камара Зоре Темелковски казва в интервю за Македонската редакция на Дойче Веле, че все повече български компании, окуражени от историческия документ, взимат решение да инвестират в Република Македония. Смелият ход на двамата премиери според Темелковски открива много нови възможности:

"За бизнеса споразумението означава по-свободно и по-спокойно движение на капитали. Вече очакваме навлизането на сериозен капитал от Република България в Република Македония. Досега този процес беше блокиран както заради това, което се случваше в политически план при нас, така и заради приказките, че капиталът на България е престъпен и трябва да се спира", коментира Темелковски.

Все повече фирми проявяват интерес

Председателят на Македонско-българската стопанска камара вече е получил сериозни сигнали от редица български компании, че възнамеряват да инвестират в Македония. Темелковски засега не желае да посочва конкретни имена, но обяснява, че става дума за фирми от различни браншове:

"Знаете, че нашата Камара доведе тук "Минстрой" и така решихме 30-годишния проблем на миньорите в Пробищип и Крива Паланка. Миньорите, които бяха на ръба на бедността, днес вече са доволни, така че можем дори да говорим за нови инвестиции и нови планове. Имаме освен това още пет-шест сериозни инвеститори от България. Става дума преди всичко за компании от минното дело и енергетиката, но и за националната лотария. В този сектор в България вече има сериозни фирми".

Бизнесът с лотарията в момента е особено привлекателен, смята Темелковски. Идеята е да се създаде един вид обща лотария и дори вече се водят конкретни разговори.

"Сърцевината на идеята е, че малките държави не могат да имат ефикасни национални лотарии. Надявам се, че ще получим подкрепа и от правителството и бизнеса. Досега сме обсъждали идеята на няколко срещи и лично аз смятам, че такава съвместна лотария би носила печалба. А с помощта на тези печалби може да се осигурят средства, с които ще се финансират спортът, културата, хуманитарните организации, неправителственият сектор", казва Темелковски.

Митнически и гранични облекчения

Договорът за добросъседство отваря перспективи и за македонските компании, които ще получат повече възможности не само за сътрудничество, но и за инвестиции. Вече се обсъждат законодателни промени за митнически и гранични облекчения, за по-бърз и по-лесен транспорт на стоки, но и за движението на хора. А това е много положително, защото за Македония границата с България е врата към ЕС. Перспективи се откриват и за насърчаване на пътната и газовата инфраструктура, което ще доведе до увеличаване на търговския обмен. При подписването на Договора в Скопие бяха парафирани и два меморандума за сътрудничество, които проправят пътя към железопътното свързване между двете страни с Коридор № 8, а и ще позволят Македония да купува газ от Европейския съюз, който България ще транспортира.

България е на пето място сред търговските партньори на Република Македония. Търговията се подобрява, но все още е далеч от потенциала на двете страни. На различни форуми през последните години бизнес-камарите на двете страни обсъждат стратегии за задълбочаване на сътрудничеството. За Македония е окуражаващ фактът, че се увеличава износът на страната към българския пазар. През първото полугодие на тази година Македония за пръв път няма дефицит в двустранния търговския обмен, който - по данни на Държавния статистически институт -  като общ обем възлиза на около 273 милиона евро. Македонският износ за България е137 милиона евро - 32% повече в сравнение със същия период на миналата година.

Дойче веле

Renault влиза в ново съвместно дружество в Иран

http://www.investor.bg/novini/444/a/renault-vliza-v-novo-syvmestno-drujestvo-v-iran-244386/

Стойността на сделката е 660 млн. евро, а очакванията са тя доведе до нови 3000 работни места

Проф. Овчаров откри град на мъртвите в Перперикон

http://frognews.bg/news_139742/Prof-Ovcharov-otkri-grad-na-martvite-v-Perperikon/

Една от най-големите ценности на тазгодишните разкопки - ”Градът на мъртвите”, са открили археолозите в Перперикон. Това каза проф. Николай Овчаров на пресконференция днес в Националния пресклуб в БТА. Некрополът се намира до най-голямата средновековна средновековна базилика в Родопите.

Богдана Карадочева: Жената на Асен Гаргов ми се обади, че е починал

https://www.24chasa.bg/novini/article/6379522

Богдана Карадочева: Жената на Асен Гаргов ми се обади, че е починал"Жена му ми се обади, истина е, че е починал, не искам да коментирам нищо", каза пред "24 часа" Богдана Карадочева по повод смъртта на Асен Гаргов. Тя не скри, че е силно разстроена от кончината на своя колега и приятел.  "Нещата бяха много зле напоследък", обясни Маргарита Хранова. И допълва: "Беше болен от рак, но не знам точно на какво.

Хотел-затвор - хит в тайландската столица (Снимки)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6379466

Хотел-затвор - хит в тайландската столица (Снимки)Хотелски стаи, подредени като затворнически килии и нощ "зад решетките" предлага хотел в столицата на Тайланд - Банкок, разказва "Дейли мейл". Хотелът е отворил врати в началото на лятото и предлага на гостите си тематична затворническа килия, вместо типичната хотелска стая. При пристигане, на всеки от гостите се дава "номер на затворник",

Бургаска гордост: Константин Гаров и Атанас Динев с математически медали от Рио де Жанейро

http://www.cross.bg/dvamata-sustezanie-svetovno-1551376.html

/КРОСС/ Двама бургазлии бяха членове на българския национален отбор, който се представи успешно на престижно световно математическо състезание в Рио де Жанейро, Бразилия. Това са учениците от ПМГ "Акад. Никола Обрешков" - Константин Гаров и Атанас Динев, спечелили съответно сребърен и бронзов медал. Днес кметът Димитър Николов се срещна с двамата призьори, за да почете техния успех и да им благодари за рекламата, която правят на града и бургаската математическа школа. Заедно с тях беше и преподавателят от ПМГ - Динко Раднев. До края на годината на двамата отличници предстоят две още по-престижни изяви - състезания в Принстън и Харвард. Бургас пък отсега се готви за домакинство на световно математическо състезание през 2018-та.  

Пожар във варненско заведение заради повреден фризер

http://www.moreto.net/novini.php?n=357007

Пожарникари във Варна успяха да потушат навреме пламъци, лумнали в заведение в центъра. Късо съединение във фризер едва не унищожи обекта, пламнал рано сутринта в неделя, научи Moreto.net. Сигнал за пожара е подаден десет минути след пет часа вчера.

Младоженци се разделиха в деня на сватбата си, но празненството за гостите продължи

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6379485

Младоженци се разделиха в деня на сватбата си, но празненството за гостите продължиМладоженци от района на косовския град Призрен се разделиха преди самото начало на сватбеното тържество в ресторант, но това не попречило на сватовете да пордължат веселбата, предаде агенция МИА. "Една сватба в района на Призрен завърши преди да започне. Млада брачна двойка се раздели на самия ден на сватбата, в мига,

Съдът върна на прокуратурата обвинителния акт срещу Ченалова заради неясно обвинение

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/08/07/3020302_sudut_vurna_na_prokuraturata_obvinitelniia_akt_sreshtu/?ref=rss


Софийският градски съд (СГС) върна на прокуратурата обвинителния акт срещу Румяна Ченалова заради допуснато съществено отстранимо процесуално нарушение, засягащо правото на защитата й, съобщиха от градския съд. <br /><br />В разпореждането си съдия Даниела Талева, председател на 12 състав и съдия-докладчик по делото, пише, че обстоятелството, че обвиняемото лице е с юридическо образование и дългогодишен опит като съдия,<br /><br />не освобождава прокуратурата от...

Хванаха крокодил чудовище в Австралия (Снимки)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6379477

Хванаха крокодил чудовище в Австралия (Снимки)Крокодил чудовище бе уловен в блатата на Австралия. Мат Райт – бивш пилот на хеликоптер, който сега разселва крокодили, сподели снимка в социалните медии на огромното влечуго, което той хвана в северната територия на Австралия. Райт използвал тиксо, за да затвори челюстите на

Съдят Ъшър заради болест, предавана по полов път

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6379483

Съдят Ъшър заради болест, предавана по полов пътОще две жени и един мъж ще съдят ритъм енд блус певецът Ъшър, че ги е изложил на опасност от генитален херпес, без да ги предупреди, съобщи в. "Дейли мирър". Днес, след като адвокатът на знаменитостите Лиса Блум внесе делото в Калифорния, ще има пресконференция. На нея ще присъства една от жените, а другата, както и мъжът ще запазят анонимност.

"Булгартабак" прехвърли фабриките в София и Плевен на "Благоевград-БТ"

http://clubz.bg/57025-bulgartabak_prehvyrli_fabrikite_v_sofiq_i_pleven_na_blagoevgrad_bt

ИКОНОМИКА булгартабак бгнес

"Булгартабак холдинг" е прехвърлил акциите от дъщерните си дружества "София-БТ" и "Плевен-БТ" на "Благоевград-БТ". Това става ясно от съобщение, публикувано днес на сайта на Българската фондова борса.

Прехвърлянето на 98.19% от акциите в капитала на "София-БТ" и 100% от акциите на "Плевен-БТ" е регистрирано на 31 юли в Централен депозитар.  

Решението за тези продажби беше гласувано през юни от акционерите. Акциите на всяка от тези фирми е с номинал по един лев. 

Софийската фабрика, която вече не работи, е продадена за 1 194 850 лв., а плевенската фабрика за промишлена преработка на тютюн е прехвърлена за 425 168 лв. 

Благоевградското дружество вече се оформя като своеобразен холдинг, обединяващ различни компании, свързвани с депутата от ДПС Делян Пеевски. Официално той се раздели с дела си от „Булгартабак“ през март 2016 г. и го продаде на дубайската офшорка TGI Middle East. 

Този път публичният холдинг оповести информацията за сделката пред БФБ. При прехвърлянето на „Техномаркет“ към „Благоевград-БТ“ тази процедура не бе спазена. 

През април т.г. "Булгартабак" продаде търговските марки на цигарите си и дистрибутора си на British American Tobacco срещу 105 млн. евро. 
 

Усещането за почивка отминава още в първия работен ден

https://www.actualno.com/health/useshtaneto-za-pochivka-otminava-oshte-v-pyrvija-raboten-den-news_626391.html

Независимо колко е продължителна отпуската, усещането за почивка бързо отминава още след първия ден в познатата реалност. Това каза психологът доц. Маргарита Бакрачева в интервю за Агенция „Фокус“ във връзка с настроенията в жегите. По думите ѝ лекарите и невробиоло

Пожар унищожи дома на възрастна жена и болната й дъщеря

//dariknews.bg/novini/bylgariia/pozhar-unishtozhi-doma-na-vyzrastna-zhena-i-bolnata-j-dyshteria-2041278

Възрастна жена и болната й дъщеря от пазарджишкото село Росен останаха без дом, след като пламъци унищожиха къщата им снощи. Покривът и вторият етаж са изгорели, а първият е напоен с вода при гасенето. Съсипани са цялата им покъщни

Хванаха 15-годишен за грабежи от апартаменти в ”Овча купел”

http://dnes.dir.bg/news/kradetz-grabezh-ova-kupel-26197126

Столични полицаи разкриха серия домови кражби, извършени от 15-годишен младеж, съобщиха от пресцентъра на МВР.

"Селфи", "таблет" и "фалшиви медии" влязоха в немския правописен речник

http://www.cross.bg/rechnik-izdanie-dymi-1551375.html

/КРОСС/ Около 5000 нови думи, включително "селфи", "таблет" и "фалшиви медии" са прибавени в новото издание на правописния речник на немски език, съобщи главният редактор на "Дуден" Катрин Кюнкел-Разум, цитирана от ДПА. Просто е факт, че много неща от англосаксонския свят се появяват в нашия живот, когато вземете под внимание технологичното развитие, поясни тя. "Дуден" е германският вариант на Оксфордския английски речник. Докато много от новите думи и фрази са свързани с технологичното развитие, някои от тях пък с администрацията на американския президент Доналд Тръмп. Първото издание на речника е публикувано през 1880 г. и в него има 27 000 души. Най-новото издание ще се продава от сряда. В него има 145 000 думи. Предишният тираж е от 2013 г.  

Разговори в брой

http://www.eurochicago.com/2017/08/razgovori-v-broy/

– Шефе – викам, – оня ми иска трийсет хиляди лева. От моите ги иска. Директно го каза. – Пак ли тоя, бе? Аман. И на мен ми поиска. – Казва го, за да не си помисля нещо; например, че на мен Доналд ми звъни, а на него не. – Аз всеки ден от балкона хвърлям милиони, тоя ми реве за някакви стотинки. Дай му, щом имаш; как ли па да нямаш. Баш ти. – Нямам. Беден съм като министър. – Чак пък толкова... Добре де, дай му от общите. Бръкни в касата там. Знаеш как. Кажи им, че е от мое име. Да си го напишат чиновниците в тъпите бележки. Един ден такъв одит ще има спретна, че ще ги ядат тия бележки сутрин на гладно! Още преди да са си изпили бирата! Ще видят те. Касиери-бабиери-пудриери. Хващам им римата. Че на кого е касата, общата, ако не е на мен? Питам. Кой е създал касата? Кой е напечатал парите? Кой върти света? А? – Ти, кой друг – уверявам го.

Почина певецът Асен Гаргов

http://dnes.dir.bg/news/konchina-pevetz-asen-gargov-26197075

Големият български певец, музикант и композитор Асен Гаргов почина днес на 68-годишна възраст, съобщиха негови приятели в социалните мрежи.

Жегата вкара близо 3000 в Пирогов

http://frognews.bg/news_139741/Jegata-vkara-blizo-3000-v-Pirogov/

Близо 3000 души са преминали през Пирогов през уикенда заради опасните жеги. 190 от тях са приети в болницата.

Селфи, таблет и фалшиви медии са част от нови 5 000 думи в немския правописен речник

http://www.moreto.net/novini.php?n=357013

Около 5000 нови думи, включително селфи, таблет и фалшиви медии са прибавени в новото издание на правописния речник на немски език, съобщи главният редактор на "Дуден" Катрин Кюнкел-Разум, цитирана от ДПА. Просто е факт, че много неща от англосаксонския свят се появяват в нашия живот, когато вземете под внимание технологичното развитие, поясни тя.

Шансът на Цветан Василев да бъде защитен от US закон e нулев

http://dnes.dir.bg/news/shans-zashtiten-tzvetan-vasilev-podkrepa-bankite-blagovesta-kenarova-nulev-26197102

Шансът на Цветан Василев да бъде защитен от закона „Магнитски“ е нулев. Това написа в блога си общественикът Благовеста Кенарова.

Стотици птицеферми в Холандия и Германия са затворени заради фипронил

http://www.cross.bg/fipronil-germaniya-yaiitza-1551374.html

/КРОСС/ Скандалът със заразените с фипронил яйца в Западна Европа продължава да се разраства. В Холандия, която е най-засегната от проблема, през уикенда бяха умъртвени повече от 300 000 кокошки.Стотици птицеферми в Холандия и Германия са затворени, а милиони яйца са изтеглени от магазините. Фипронилът е инсектицид, който се използва за борба с паразити, но е забранен за употреба върху животни, предназначени за консумация. Въпреки това стотици птицеферми са използвали препарат за дезинфекция, който съдържа фипронил. Той е бил произведен в Белгия и разпространяван от холандска фирма. Прокуратурата в двете страни започна разследване. Междувременно след Швейцария и Швеция, Франция също съобщи за замърсени с фипронил яйца в северната част на страната. Германия пък обвини белгийските власти, че дълго време са премълчавали за проблема.  

Разширяват граничния пункт "Маказа"

https://www.actualno.com/society/razshirjavat-granichnija-punkt-makaza-news_626388.html

Започна процедурата за разширяване на граничния пункт "Маказа". Събира се необходимата документация и се пристъпва към изготвяне на подробен устройствен план на пункта, това съобщава областният управител на Кърджали Никола Чанев, предава БНР. Той обвърза разширението на

Проф. Овчаров: Връзките между Перперикон и Филипи са били изключително тесни

https://www.24chasa.bg/novini/article/6379454

Проф. Овчаров: Връзките между Перперикон и Филипи са били изключително тесниЕдна от най-големите ценности на тазгодишните разкопки - "Градът на мъртвите", са открили археолозите в Перперикон, както "24 часа" писа миналата седмица. Некрополът се намира до най-голямата средновековна средновековна базилика в Родопите. Проф. Николай Овчаров уточни, че археолозите са намерили 105 гроба от периода 12-14 век,

Русия планира да намали зависимостта си от долара в отговор на американските санкции

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/08/07/3020287_rusiia_planira_da_namali_zavisimostta_si_ot_dolara_v/?ref=rss


Русия ще ускори работата по намаляване на зависимостта си от американските парични системи и от долара като разплащателно средство в отговор на новите санкции, наложени от Съединените щати. Това обяви руският заместник-външен министър Сергей Рябков, цитиран от РИА "Новости" и РБК.<br /><br />"Разбира се, че ще ускорим работата си по замяна на вноса, намаляване на зависимостта от разплащателните системи на САЩ, на долара като разплащателно средство и така нататък. Това...

Властите в Турция задържаха петима, планиращи атентат

http://www.cross.bg/vlastite-v-tyrtziya-zadurzhaha-petima-planirashti-atentat-1551373.html

/КРОСС/ Петима чужденци са задържани в Турция, по подозрение, че са част от терористичната група "Ислямска държава", съобщава ТАСС. Те са хванати са по време на антитерористични операции, които се провеждат в района на Башакшехир. Петимата са заловени в две различни квартири. При обиск са открити три броя оръжия, заглушители и пропагандни материали на електронен носител. Уточнено е, че са се готвили за нападение в Турция. Не се уточнява националността на задържаните.  

Съдят арменец, изстрелял шест куршума в сънародник край Пловдив

https://www.24chasa.bg/novini/article/6379460

Съдят арменец, изстрелял шест куршума в сънародник край ПловдивПловдивската окръжна прокуратура внесе в съда обвинителен акт спрямо Васил Тайрян, на 41 г., за опит за убийство. Арменецът изстреля шест куршума срещу своя сънародник Тигран Бегиян на 29 септември м.г. край Садово. Двамата имали вражда и обвиняемият поискал от пострадалия да се видят извън Пловдив. 39-годишният Бегиян отишъл

Верижна катастрофа блокира движението на пътя Созопол – Бургас

http://www.cross.bg/putya-byrgas-dvizhenieto-1551372.html

/КРОСС/ Верижна катастрофа стана на пътя Созопол - Бургас. Заради нея движението по пътя е блокирано и се образуват колони, съобщиха в социалните мрежи хора, попаднали в задръстването Все още не е ясно има ли жертви и пострадали. От Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) съобщиха, че в отсечката Черноморец - Бургас движението се извършва в едната лента.  

Финансовото министерство обяви Варна за община отличник

http://www.mediapool.bg/finansovoto-ministerstvo-obyavi-varna-za-obshtina-otlichnik-news267617.html

Варна, Самоков и Девня са в топ 3 на общините отличници по финансови показатели. Това става ясно от редовния тримесечен анализ на финансите на местната власт, подготвен от финансовото министерство за второто тримесечие на 2017 г. Данните на министерството са на базата на комплексен анализ на показателите на общините за финансова самостоятелност, финансова устойчивост и инвестиционна активност, просрочени задължения, поети ангажименти и задължения за разходи за второто тримесечие на 2017 г. В списъка на отличниците влизат общо 28 града, сред които освен Варна, Самоков и Девня са също Бургас, Божурище, Пловдив, Панагюрище, Столична община, Русе, Ветово, Хасково. Министерството на Владислав Горанов следи всички най-важни финансови показатели, записани в Закона за публичните финанси, като например среден дял на общинските приходи спрямо общия размер на постъпленията им, бюджетно салдо спрямо общите постъпления, размер на дълга като процент от приходите и изравнителната субсидия, поетите ангажименти, просрочените задължения и т. н. Варна например има много добро покритие на разходите за местни дейности с приходи – 193% при средно 113%, добро бюджетно салдо спрямо приходите – 28% при средно 13%. Бюджетният излишък на общината към края на юни е 39 млн. лв. Общината няма и никакви просрочени задължения. За пореден път финансовото министерство обяви и списъка на най-слабо представящите се общини. В официална процедура по финансово оздравяване са 32 общини, които трябва да подготвят планове как ще подобрят финансите си. Традиционно в списъка са Видин, Перник, Сливен, Велинград, Кърджали, Тетевен, Белово. При част от проблемните общини в листата, като например Видин, се забелязва видимо подобрение на показателите, откакто са в процедурата, докато при други, като например Велинград, дори се отчита известно влошаване. Освен въпросните 32 общини силно проблемни са още 14 местни власти, предимно по-малки общини като Антон, Брегово, Рила, Трекляно. Според МФ нови ангажименти за разходи натрупват недопустимо две общини – Тутракан (2.5 млн. лв.) и Септември (4.5 млн. лв.). От началото на годината финансовото министерство започна да отпуска временни безлихвени заеми на закъсалите общини по новата процедура, действаща в закона от средата на 2016 г. Към юни 2017 г. шест общини са получили подобни кредити – Тетевен (1 млн. лв.), Белово (2 млн. лв.), Велинград (3 млн. лв.), Септември (3.3 млн. лв.), Перник (4 млн. лв.) и Сливен (5 млн. лв.). Парите са им предоставени, след като финансовото министерство е одобрило плановете им за оздравяване. Ако те ги изпълнят успешно, законът предвижда възможност кредитите да се опростят. През второто тримесечие на 2017 г. прави впечатление отслабването на инвестиционната дейност на общините, тоест на разходите за строителство и ремонти. "Към края на второто тримесечие на 2017 г. общините отчитат слаба инвестиционна активност от 7.89 %, сравнено с данните към края на 2016 г., когато средната стойност на този показател за страната е 15.16 %, и средно равнище на показателя10.43 %, отчетено към същия период на миналата година“, посочват от МФ. Благодарение на мерките на МФ и на местната власт просрочията по бюджетите на общините за тримесечието са се свили от 176 млн. лв. на 150 млн. лв., а общо просрочията на местната власт са 160 млн. лв.

15-годишен сериен обирджия нападал апартаменти в "Овча купел"

https://www.actualno.com/crime/15-godishen-serien-obirdjija-napadal-apartamenti-v-ovcha-kupel-news_626386.html

15-годишен младеж бе задържан от столичната полиция за серия от обири на апартаменти в квартал "Овча купел". Първият известен случай е от 27 юли т.г., когато жител на квартала подал жалба в полицията, че от дома му са откраднати два мобилни телефона, лаптоп и златни накити. Два д

2000 дка сухи треви и храсти горяха край пазарджишкото градче Ветрен

https://www.24chasa.bg/region/article/6379448

2000 дка сухи треви и храсти горяха
край пазарджишкото градче ВетренОколо 2000 дка сухи треви, храсти и част от горски фонд изгоряха при пожар край пазарджишкото градче Ветрен, съобщиха от регионалната противопожарна служба. Сигналът за избухналия огън е бил подаден около 16ч. в неделя. В гасенето, което е било осъществявано на голям фронт, са участвали 6 противопожарни автомобила,

АЕЦ "Козлодуй" отчита печалба за шестте месеца

http://www.dnevnik.bg/biznes/2017/08/07/3020290_aec_kozlodui_otchita_pechalba_za_shestte_meseca/?ref=rss


АЕЦ "Козлодуй" приключи първото полугодие на 2017 г. с положителни финансови резултати, съобщават от компанията.<br /><br />Печалбата й за първите шест месеца след данъчно облагане е в размер на 33.9 млн. лв. при печалба от 236 хил. лв. за същия период на 2016 г. Приходите от дейността на атомната централа са 418 млн. лв., с ръст от 22 млн. лв. спрямо първото шестмесечие на миналата година.<br /><br />Със собствени средства е обезпечено изпълнението на...

АЕЦ"Козлодуй" отчита печалба за шестте месеца

http://www.dnevnik.bg/biznes/2017/08/07/3020290_aeckozlodui_otchita_pechalba_za_shestte_meseca/?ref=rss


АЕЦ "Козлодуй" приключи първото полугодие на 2017 г. с положителни финансови резултати, съобщават от компанията.<br /><br />Печалбата й за първите шест месеца, след данъчно облагане, е в размер на 33.9 млн. лв., при печалба от 236 хил. лв. за същия период на 2016 г. Приходите от дейността на атомната централа са 418 млн. лв., с ръст от 22 млн. лв. спрямо първото шестмесечие на миналата година.<br /><br />Със собствени средства е обезпечено изпълнението на...

Иран и „Рено” се споразумяха за производство на 150 000 автомобила

http://www.cross.bg/avtomobila-sporazymenie-godina-1551371.html

/КРОСС/ Френският автомобилен производител "Рено" сключи споразумение с две ирански компании за производство на 150 000 автомобила от 2018 г., съобщава местната агенция ИРНА, цитирана от news.bg. Сделката е за 778 милиона долара. Това е най-голямото споразумение за автомобили в историята на Ислямската република, станало възможно след отмяната на международните санкции. Очаква се да бъдат открити около 3 000 нови работни места от двете ирански компании IDRO и Negin Group. "Рено" ще има 60% дялово участие. Обаче не за първи път Иран, страна, която произвежда около 1,35 милиона автомобила на година, сключва сделка с френска компания за автомобили. Миналата година "Пежо-Ситроен" сключиха споразумение с Iran Khodro за производство на 200 000 автомобила на година.  

България не дава пари за култура? Нищо подобно - четвърти сме в ЕС

https://offnews.bg//kultura/balgaria-ne-dava-pari-za-kultura-nishto-podobno-chetvarti-sme-v-es-662250.html

Не е вярно, че България не дава пари за култура, поне що се отнася до процента от Брутния вътрешен продукт. Страната ни се нарежда на четвърто място в ЕС, показват данни на Евростат за 2015 г., публикувани днес.

Първа е Унгария (2.1%), следвана от Естония и Дания, а четвърти сме ние с 1.7% от БВП при средно за ЕС 1%.

Що се отнася до сумата, България обаче съвсем не може да се похвали. Германия, например, която е в златната среда на Съюза, дава 30,831 млн. евро, а родният бюджет - под 1 млн. евро.

Общо за 28-те страни членки на ЕС парите за "Развлечение, култура и религия" са близо 153 милиарда. Все пак този 1% от БВП на ЕС е много под процента, отделян за социални плащания - около 19.2%, здравеопазване (7.2%), образование (4.9%) и дори отбрана (1.4%). Все пак сумата за култура е по-висока от даваната например за защита на околната среда (0.8%).

В дъното на класацията за процент от БВП за култура са Ирландия (0.6%), Гърция, Италия и Великобритания (по 0.7%).

21 от 28-те страни дават 1% от БВП или повече за култура, показват още данните.

АЕЦ ”Козлодуй” отчете супер печалба - 34 млн. лв.

http://dnes.dir.bg/news/aetz-cozloduy-26197205

АЕЦ “Козлодуй“ приключи първото полугодие на 2017 г. с положителни финансови резултати, като печалбата на дружеството след данъчно облагане е 33,9 милиона лв.

Фандъкова: До края на октомври ще е готов бул. „Дондуков”

http://frognews.bg/news_139739/Fandakova-Do-kraia-na-oktomvri-shte-e-gotov-bul-Dondukov/

Най-тежкият обект от строителната програма през тази година е реконструкцията на бул. „Княз Ал. Дондуков”. Обектът се изпълнява в график. Това каза Йорданка Фандъкова, която инспектира изпълнението на участъка.

Контадор ще прекрати кариерата си след Обиколката на Испания

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/08/07/3020223_kontador_shte_prekrati_karierata_si_sled_obikolkata_na/?ref=rss


Двукратният шампион в "Тур дьо Франс" Алберто Контадор ще сложи край на впечатляващата си кариера. Последното участие на колоездача ще бъде в Обиколката на Испания, която започва на 19 август.<br /><br />"Отказвам се от професионалното колоездене. Казвам го с радост и без никакви тъжни мисли. Това е решение, което обмислих много добре, и не мисля, че има по-добро време да кажа сбогом от домашното състезание", каза състезателят на "Трек-Сегафредо".<br...

1890 души в "Пирогов" заради горещините

http://www.cross.bg/bolnitzata-pomosht-prof-1551370.html

/КРОСС/ 1890 души са потърсили помощ в Спешното отделение на "Пирогов" заради горещото време, съобщи началникът на кардиологичната клиника в болницата проф. Мария Миланова. Тя посочи, че 285 са приетите в болницата, предава БНР. За сравнение - приетите в Клиниката по са два пъти повече за същия период на миналата седмица. По думите на проф. Миланова първата помощ, която може да се окаже на потърпевшия, е да бъде отведен на хладно място и да му се даде вода.  

Индустриалното производство в Германия се свива през юни

http://econ.bg/Новини/Индустриалното-производство-в-Германия-се-свива-през-юни_l.a_i.746846_at.1.html

Индycтpиaлнoтo пpoизвoдcтвo в Германия се сви през юни с 1,1% на месечна база, след растеж с 1,2% през май и при очаквания за повишение с 0,1 на сто,...

Дрогба с невероятен гол от 30 метра (видео)

https://offnews.bg//futbol/drogba-s-neveroiaten-gol-ot-30-metra-video-662245.html

Някои неща очевидно не се променят. Легендата на Челси Дидие Дрогба показа, че класата е вечна с уникално изпълнение на пряк свободен удар.

Нападателят се разписа за своя Финикс Райзинг в мач от втора американска лига срещу ЛА Галакси II. Опитният Дрогба откри резултата с удара си от над 30 метра в 13-та минута.

39-годишният футболист, който е съсобственик в американския клуб, показа класа си с фина част в състезанието "Юнайтед футболна лига" (USL) - второто ниво на Америка.

Попадението дори предизвика похвала от треньора на другия отбор Майк Муньос, който след мача сподели: "Той беше играч от световна класа, мисля, че все пак свършихме добра работа и го неутрализирахме през повечето време.

Очевидно обаче, свободният удар бе от висока класа. Понякога просто трябва да свалите шапки долу при такива изпълнения", сподели

Дрогба отбеляза 157 гола в 341 мача по време на първия си престой в Челси между 2004 и 2012 г. Той помогна на "сините" от Лондон да спечелят три титли от Висшата лига и една от Шампионската лига.

Дрогба се завърна в Челси през сезон 2014-15 и вкара седем пъти в 40 мача, за да им помогне да спечелят отново титлата.

Верижна катастрофа блокира движението на пътя Созопол – Бургас

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/LL2-tVauzto/

Верижна катастрофа има на пътя Созопол – Бургас. Заради нея движението по пътя бе блокирано и се образували колони, предаде bTV. Ударили са се 5 леки коли. По първоначална информация няма жертви, но има пострадали, които са откарани в болница. Сред тях са и майка с дете. Майката има фрактура на главата, а детето е прегледано и освободено за домашно лечение. Линейката едва е успяла да стигне до пострадалите заради образувалото се задръстване. Някои от ранените са откарани с леки коли до Бургас.
Катастрофата е станала между Черноморец и Атия, а колоната от автомобили стига до Созопол.

Две жени пострадаха при рязка маневра на градски рейс в Бургас

https://www.24chasa.bg/region/article/6379439

Две жени пострадаха при рязка маневра на градски рейс в БургасДве жени, които са пътували в градски автобус по линия В2, са пострадали днес по обед при рязка маневра от страна на шофьора, казаха от полицията. Заради създала се опасна ситуация на пътя в  кръговото кръстовище до хотел  "Мираж", в посока към к-с "Славейков", шофьорът рязко натиснал спирачката. Две от пътничките, които били на седалки,

Инвестиционен банкер се самоуби в разгара на мегаскандал в САЩ

https://www.24chasa.bg/novini/article/6379397

Инвестиционен банкер се самоуби в разгара на мегаскандал в САЩПитър Смит е човекът, който стои зад историята с хакнатите писма на Хилари Клинтън. Питър Смит, спонсор на Републиканската партия, се самоуби десет дни след като призна през “Уолстрийт джърнъл”, че е придобил от руски хакери 33 000 изтрити писма от личния сървър на Хилари Клинтън. Той е оставил предсмъртно писмо и документи в сатията си в хотела в

Без първа дама на Франция, народът срещу Брижит

https://www.vesti.bg/sviat/evropa/bez-pyrva-dama-na-franciia-narodyt-sreshtu-brizhit-6072374

Французите приемат отрицателно намерението на президента Макрон да създаде официален статут на "първа дама" за съпругата си

Самотата е убийствена за човека

https://www.vesti.bg/lyubopitno/samotata-e-ubijstvena-za-choveka-6072373

До тези изводи стигнаха американски психолози от университета "Бригам Йънг" в Юта

Част от бул. "Дондуков" ще бъде отворена от средата на септември

http://www.dnevnik.bg/gradska_sreda/2017/08/07/3020159_chast_ot_bul_dondukov_shte_bude_otvorena_ot_sredata_na/?ref=rss


Участъкът на бул. "Княз Александър Дондуков" от Министерски съвет до улица "Г.С. Раковски" ще бъде отворена за движение до средата на септември. Това съобщи днес кметът на София Йорданка Фандъкова, която провери дейностите, които започнаха преди месец.<br /><br />По думите на Фандъкова това е "най-тежкият проект" от програмата на общината за ремонти през това лято. Спазвали се всички технологични изисквания, всичко вървяло по график, като "въпреки...

Лекарски съвет във Варна: Не пийте освежаващи коктейли на плажа

http://www.moreto.net/novini.php?n=357009

Почти всеки служител в очакване на отпуска си е представял някога как ще се озове на морския бряг или край басейна с освежаващ коктейл в ръка. Консумацията на свежи напитки с добавен алкохол обаче не е най-доброто, което можем сторим за себе си в жегите, категорична е д-р Мариета Йовчева от варненската Токсикология, предаде репортер на Moreto.

Карла дел Понте: Трагедия като в Сирия не съм виждала и в Руанда

http://clubz.bg/57024-karla_del_ponte_tragediq_kato_v_siriq_ne_sym_vijdala_i_v_ruanda

Бившият главен прокурор на Международния трибунал за военните престъпления в бивша Югославия Карла дел Понте ще подаде оставка от Комисията за разследване на Сирия на ООН , защото тя "никога нищо не постигна", съобщи Би Би Си.

"Аз съм разочарована, напускам! Вече написах писмото си с оставката и ще го изпратя през идните дни", казва Дел Понте в интервю за швейцарския в. "Блик". "Не мога повече да съм в тази комисия, която не прави абсолютно нищо", поясни Дел Понте, обвинявайки членовете на Съвета за сигурност на ООН в нежелание да наложат справедливост.

Независимата комисия за разследване на ООН бе създадена през август 2011 г. от Съвета по правата на човека, няколко месеца след началото на конфликта в Сирия. Дел Понте се присъедини към нея през септември 2012 година.

Комисията представи редица доклади, но така и не получи разрешение от Дамаск да посети Сирия, а вместо това разчита на интервюта, документи, снимки и видео. 

"Напускам тази комисия, която не е подкрепена от никаква политическа воля", казва по-късно тя на дискусия в Локарно и добавя, че ролята й е на "алиби" на ООН, която не предприема действия за решаване на конфликта в Сирия. "Нямам никаква власт, след като Съветът за сигурност не прави нищо. Безсилни сме, няма справедливост за Сирия."

Комисията благодари на Дел Понте в официално изявление за приноса й и за "личните усилия и интервенции в подкрепа на каузата на справедливостта".

След оставката на Дел Понте, в Комисията остават само двама членове - бразилеца Пауло Пинейро и Карън Конинг Абузаяд от САЩ.

По-рано тази година комисията съобщи за атака на сирийски правителствени самолети над хуманитарен конвой. Тогава Дел Понте подчерта разочарованието си от факта, че извършителите никога няма да бъдат съдени въпреки усилията на комисията.

"Това, което виждаме тук, в Сирия... никога не съм виждала подобно нещо в Руанда или бивша Югославия. Наистина е голяма трагедия. За жалост, трибунал няма."

Зазидаха живи гълъби при саниране на блокове

https://www.vesti.bg/bulgaria/zazidaha-zhivi-gylybi-pri-sanirane-na-blokove-6072375

Работниците затворили подпокривните пространства с изолация и така птиците останали в капан

Тежка катастрофа блокира пътя Созопол-Бургас

https://offnews.bg//112/tezhka-katastrofa-blokira-patia-sozopol-burgas-662255.html

На пътя Созопол – Бургас има огромна верижна катастрофа, която затруднява движението. Произшествието е станало край Черноморец.

Заради нея движението по пътя е блокирано и се образуват колони, съобщиха в социалните мрежи хора, попаднали в задръстването.

Все още не е ясно има ли жертви и пострадали.

От Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) съобщиха, че в отсечката Черноморец – Бургас движението се извършва в едната лента.

Пътуващи съветват хората да използват стария път.

Съдът не прие обвинителния акт срещу Румяна Ченалова

http://frognews.bg/news_139738/Sadat-ne-prie-obvinitelniia-akt-sreshtu-Rumiana-CHenalova/

Софийски градски съд (СГС) върна на прокуратурата обвинителния акт срещу Румяна Ченалова като намери, че по време на досъдебното производство е допуснато съществено отстранимо процесуално нарушение, засягащо правото на защита на обвиняемото лице. Това съобщиха от пресцентъра на СГС.

Разширяват граничен пункт "Маказа"

http://www.cross.bg/kurdzhali-pynkt-makaza-1551369.html

/КРОСС/ Започна процедурата за разширяване на граничния пункт "Маказа". Събира се необходимата документация и се пристъпва към изготвяне на подробен устройствен план на пункта, това съобщава областният управител на Кърджали Никола Чанев, предава БНР. Той обвърза разширението на "Маказа" с изграждането на околовръстен път на Кърджали, където започват процедури по отчуждаване. И се надяваме тези два процеса да вървят паралелно и да завършат заедно, за да можем да пуснем едновременно и околовръстния път на Кърджали, и разширението на "Маказа". По отношение на сроковете за реализация на проектите областният управител на Кърджали посочи: Не мога да се ангажирам със срок кога ще има реални резултати, защото това са изключително дълги процеси, особено когато става дума за пътно строителство и разширение на граничен пункт. Тогава сроковете не се измерват с дни и седмици, а с месеци. Следва да бъде осигурено и финансиране за разширението на този пункт.  

„Шоуто на Queen продължава” на 8 август в Бургас

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/BcZGpl3vZQA/

Трибютът на легендарната група “Queen” – “Шоуто продължава”, който е част от тазгодишните Бургаски музикални празници “Емил Чакъров”, ще гостува на сцената на Летния театър в Бургас във вторник, 8-ми август, от 20.30 ч.

Копродукцията на Държавна опера – Бургас и Държавна опера – Стара Загора е премиерна за нашия град и включва най-големите хитове на групата – “Bohemian Rhapsody”, “The Show Must Go on”, “Who Wants to Live Forever”, “We are the Champions”, “I want to break free”, “Crazy little thing called love”, “Somebody to Love”,  “We Will Rock You”, “Love of My Life”, “Barcelona” и други. В ролята на самия Фреди Меркюри ще се превъплъти Теодор Койчинов, познат на публиката от музикалния формат “Music Idol”. Вокалът ще бъде “подкрепен” от оркестъра на Държавна опера – Бургас, а оркестрациите са дело на Пламен Проданов, Свилен Димитров и диригента на “шоуто” – Димитър Косев.

Авиоплатформа създадена от българи е продадена на американци за 35 млн. долара

https://www.24chasa.bg/novini/article/6379428

Авиоплатформа създадена от българи е продадена на американци за 35 млн. долараНова технологична компания с български корен е продадена. Сделката е за 35 млн. долара, обект е платформата за обработка на големи бази авиоданни Vayant Travel Technologies, купувач е американската PROS Holdings, а най-голям акционер досега беше българският фонд за рисков капитал NEVEQ, предаде "Капитал".

Отвориха пътя Черноморец - Бургас, нова тапа се образува преди Ахелой

//dariknews.bg/regioni/burgas/otvoriha-pytia-chernomorec-burgas-nova-tapa-se-obrazuva-predi-aheloj-2041268

Пътят Черноморец - Бургас е отворен за движение, след като по-рано днес движението беше блокирано заради тежка верижна катастрофа. Инцидентът предизвика километрично задръстване.

Очаква се в следващите два часа, потокът от автомобили

Роналдо все пак пътува за финала в Скопие

https://offnews.bg//futbol/ronaldo-vse-pak-patuva-za-finala-v-skopie-662254.html

Кристиано Роналдо опроверга очакванията и се качи в самолета на Реал Мадрид, който потегли към Скопие. Утре европейският клубен шампион излиза срещу Манчестър Юнайтед в мач за Суперкупата на Европа.

32-годишният ас дори си пусна снимка от летището и написа "Изглеждам добре". Останалите в Реал също се бяха изтупали в новите костюми на Хуго Бос.

Роналдо пропусна цялото турне в Америка, тъй като получи допълнителна почивка след участие с Португалия на турнира за Купата на конфедерациите. Очакваше се той изобщо да не пътува до Скопие заради липса на тренировки.

Но Кристиано ще е на стадион "Филип Македонски", а дали ще играе, знаят сигурно само той и Зинедин Зидан. Със сигурност и на един крак ще е полезен.

Реал няма проблеми за разлика от Манчестър Юнайтед, който участва като победител в Лига Европа. Наказани са Фил Джоунс и Ерик Байи. Ашли Йънг, Маркос Рахо и Люк Шоу са контузени.

Двата тима играха контрола в Америка, която завърши 1:1 в редовното време, но англичаните биха след дузпите. Тимът на Моуриньо показа яка форма с 6 успеха и 1 загуба в САЩ.

Поражението дойде от Барселона след гол на Неймар, новият най-скъп футболист в света, вече звезда на ПСЖ.

Съдът върна обвинението срещу Румяна Ченалова

http://dnes.dir.bg/news/sad-rumjana-enalova-razrabotka-ervei-26196920

Софийски градски съд (СГС) върна на прокуратурата обвинителния акт срещу уволнената съдийка Румяна Ченалова, станала известна като една от Двете каки.

Антония Григорова покори Ком-Емине за по-малко от шест дни

http://frognews.bg/news_139737/Antoniia-Grigorova-pokori-Kom-Emine-za-po-malko-ot-shest-dni/

Антония Григорова стана първата българка, успяла да покори най-дългият поход в страната Ком-Емине в състезателно темпо. Състезателката по планинско и скибягане успя да измине дистанцията от над 600 км. за по-малко от шест денонощия.

Който не плаща, няма да учи

http://www.klassa.bg/News/Read/article/281253_%D0%9A%D0%BE%D0%B9%D1%82%D0%BE+%D0%BD%D0%B5+%D0%BF%D0%BB%D0%B0%D1%89%D0%B0%2C+%D0%BD%D1%8F%D0%BC%D0%B0+%D0%B4%D0%B0+%D1%83%D1%87%D0%B8

 Приемът на студенти в университетите във Великобритания ще бъде наблюдаван от следващата година, за да се гарантира, че британските студенти няма да бъдат дискриминирани в полза на чуждестранни кандидати, които могат да плащат повече.

Разследване от The Sunday Times показа, че университетите все повече набират доходоносни студенти от чужбина, докато в същото време броят на местата, предлагани на студенти от Великобритания, намалява.
Данните показват, че от 2008 г. до 2016 г. броят на британските студенти в 23 университета е намалял с повече от 33 000 души, което е равнозначно на повече от 4 000 британски студенти, отпадащи всяка година.
Освен това, броят на дипломите, предлагани на студенти извън ЕС, които плащат много по-високи такси, се е увеличил с 22 000. Докато таксите за британски студенти са ограничени до 9 250 паунда годишно, чуждестранните студенти могат да плащат до 35 000 лири годишно за специалности като медицина.

Разследването също така показва, че хиляди чуждестранни студенти получават лесен прием.

Какво обаче би се случило с българите, които учат и имат желание да учат на острова.
Прочетете пълният текст на: Sofiapress.com

Студенти, учещи в чужбина подават декларации в НАП за здравни осигуровки

http://www.moreto.net/novini.php?n=356998

През летния сезон много от студентите, учещи в чуждестранни университети, приключват изпитните си сесии и се завръщат в България. По опитните от тях вече знаят какво трябва да направят, за да уредят през лятната ваканция здравните си вноски, но повечето от първокурсниците търсят информация по темата.

Слънчеви панели и за красота

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/6379438

Слънчеви панели и за красота
Училище с площ 25 000 кв. м в датската столица Копенхаген вече получава половината от необходимата му електрическа енергия благодарение на фасадата си. 6000 кв. м от нея са покрити с 12 000 слънчеви панела, които обаче не са с обичайния дизайн. Създадени са от швейцарския Изследователски институт EPFL, гладки са и са в оттенъците на морската вода.

Китай реализира 12.9% ръст на търговията с услуги през първото полугодие

http://econ.bg/Новини/Китай-реализира-12-9-ръст-на-търговията-с-услуги-през-първото-полугодие_l.a_i.746845_at.1.html

Министерството на търговията на Китай съобщи, че обемът на търговията с услуги през първото полугодие е достигнал 2,3 трилиона юана или ръст от...

Кафене таксува мъжете по-скъпо, защото заплатите им са по-големи

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6379431

Кафене таксува мъжете по-скъпо, защото заплатите им са по-големиСобственичката на вегетарианското кафене "Хендсъм хър" в Мелбърн обясни защо таксува с 18 процента повече мъжете, посещаващи нейното заведение - защото получават по-големи заплати, пише в. "Дейли мирър". Алекс О'Брайън по този начин искала да отвори очите на своите клиентки относно дискриминацията в заплащането на труда на дамите и мачовците,

София Ротару на 70, Путин я поздрави с телеграма

https://offnews.bg//sviat/sofia-rotaru-na-70-putin-ia-pozdravi-s-telegrama-662252.html

Президентът Владимир Путин поздрави певицата София Ротару, народен артист на СССР, за 70-годишния й юбилей. Путин й пожелал здраве и творческо дълголетие, съобщи пресслужбата на Кремъл. 

Вие наистина се ползвате с голяма всенародна любов като ярка талантлива певица, истинска звезда на естрадата. Като искрен, обаятелен, душевно щедър човек, беззаветно предан на изкуството, сцената и своите многобройни поклонници, пише в телеграмата на държавния глава. 

София Ротару е изпълнителка на над 400 песни, много от които са се превърнали в класика на съветската и украинската естрада.

Поне 187 африкански мигранти от Мароко нахлуха в Испания (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6379400

Поне 187 африкански мигранти от Мароко нахлуха в Испания (Видео)Най-малко 187 мигранти успяха да нахлуят в испанския анклав Сеута в Мароко, като минаха тичешком през граничния контролно-пропусквателен пункт, съобщиха местните власти, цитирани от Франс прес. "Влязоха тичайки в пет часа сутринта през граничния пункт", обясни за "АФП" говорител на префектурата на Сеута, предаде БТА.

Върнаха делото срещу Румяна Ченалова, обвинението било неразбираемо

https://www.24chasa.bg/novini/article/6379434

Върнаха делото срещу Румяна Ченалова, обвинението било неразбираемоСофийският градски съд върна на прокуратурата обвинителния акт срещу Румяна Ченалова, бивш съдия в институцията. Причината е неразбираемото обвинение, което е съществено процесуално нарушение, засягащо правото на защита, са мотивите на съдия Даниела Талева. Ченалова е обвинена, че като съдия по висящо търговско дело, е извършила 14 деяния,

Библейският потоп. Нова версия за причината?

http://pogled.info/svetoven/bibleiskiyat-potop-nova-versiya-za-prichinata.88203

/Поглед.инфо/ Кой ли не е чел и чувал за Библейския потоп! В Стария завет (Битие, 6-9) Йехова се разгневил на греховете човешки и решил да унищожи всичко живо. Избира Ной за спасител, като му поръчва да изработи ковчег, чрез който да спаси себе си, семейството и избрани двойки от всички животински видове.

Жега и пожари у нас, в части на Европа наводнения

http://frognews.bg/news_139736/Jega-i-pojari-u-nas-v-chasti-na-Evropa-navodneniia/

След горещата вълна ”Луцифер” в Европа дойдоха гръмотевични бури. Трима души загинаха в Италия от паднали дървета и мълния.

Жега и пожари у нас, в част от Европа наводнения

http://frognews.bg/news_139736/Jega-i-pojari-u-nas-v-chast-ot-Evropa-navodneniia/

След горещата вълна ”Луцифер” в Европа дойдоха гръмотевични бури. Трима души загинаха в Италия от паднали дървета и мълния.

Фандъкова: Ремонтът на бул. "Княз Ал. Дондуков" ще бъде завършена до края на октомври

https://www.actualno.com/sofia/fandykova-remontyt-na-bul-knjaz-al-dondukov-shte-byde-zavyrshena-do-kraja-na-oktomvri-news_626384.html

Реконструкцията на бул. „Княз Ал. Дондуков” върви по график, работи се с удължено работно време и до края на месец октомври т.г. тя ще бъде завършена. Това потвърди кметът на Столична община Йорданка Фандъкова пред медиите след като инспектира процеса на реконструкция

Германски трагедии по границите на НРБ

http://www.mediapool.bg/germanski-tragedii-po-granitsite-na-nrb-news267616.html

Тази година Службата за изследване на архивите на ЩАЗИ публикува обширно изследване на Кристофър Неринг, посветено на опитите за бягство на източногерманци през българската граница. Книгата* подробно описва всички известни случаи на убити германци. Мария Илчева разговаря с него: Дойче Веле: Г-н Неринг, колко опита за бягство през българската граница са предприети от граждани на ГДР? И колко от тях са били убити? Кристофър Неринг: До 1989 година оперативната група на Министерството на държавната сигурност на ГДР в България е документирала близо 2000 опита за бягство на източногерманци. Тази информация обаче най-вероятно е непълна. Що се отнася до броя на смъртните случаи, за това не съществуват абсолютно никакви официални данни. През 1992 българското Министерство на вътрешните работи публикува един непълен списък, според който общият брой на жертвите на българската граница е бил между 300 и 400. Според него, само от 1947 до 1953 година са загинали 270 души, а между 1962-1992 още 105. Данни за периодите 1944-1946 и 1985-1990 там няма. Не е посочен и броят на убитите гранични полицаи, които не спадат към бежанците, но все пак са част от убитите на границата. Според същата тази публикация, поне 36 от жертвите от периода 1962-1992 година са били чужденци. Преди време социологът Васил Кадринов е направил подробно изследване на бягствата и смъртните случи, което е публикувано на сайта diktaturata.bg, но и то по всяка вероятност е непълно. По време на изследванията за моята книга аз успях да документирам общо 18 случая на убити граждани на ГДР. Толкова бяха случаите, за които имаше някакви доказателства в архивите. Германия също не разполага с пълната информация за броя на германските жертви в България. Това обаче не е нищо необичайно. Защото дори и за жертвите на Берлинската стена и на германо-германската граница няма точни данни. Дойче Веле: В книгата на Вашия сънародник Щефан Апелиус "Смърт в България. Забравените жeртви на Желязната завеса", излязла през 2008 година, се твърди, че българските гранични полицаи са получавали премии за убити германци, опитали се да преминат границата. Вие отхвърлятe подоби твърдения. Кристофър Неринг: Не само че не се е плащало за смъртоносните изстрели, но и граничните войници са били спирани да произвеждат такива. След 1990 редовно плъзваха слухове за премии от 1000 дойче марки на убит източногерманец. Това обаче си остава само в сферата на митовете и слуховете. Досега не е намерено нито едно писмено доказателство за изплащани премии. Освен това и сумата изглежда абсурдна. Тя се е равнявала горе-долу на една българска министерска заплата. И трето: в нито един момент до 1989 за германските бежанци не са важали по-различни правила, отколкото за другите. Гражданите на ГДР са представлявали само една малка част от броя на хората, опитали да избягат през българската граница, както и една малка част от жертвите. Поляци и чехословашки граждани също са се опитвали да избягат през България и някои от тях също са били убити. Тук трябва да добавя, че според съществуващата система на българския апарат, при която българските гранични войници са се радвали на допълнителна отпуска и предметни подаръци или пък са били наказвани служебно, подобни премии са били ненужни и контрапродуктивни. В България е имало съпротива дори и срещу отличията, които Минитерството на държавната сигурност на ГДР е връчвало на сътрудници на ДС и близки на граничните войници. Дойче Веле: Как е изглеждало сътрудничеството между ДС и Министерството на държавната сигурност на ГДР? Как са били координирани преследването и арестите на източногерманци? Берлин ли е издавал заповеди? Кристофър Неринг: Източногерманското министерство не е имало думата в България. Ако въобще някоя външна служба е имала подобно право, то това е била само КГБ. Координацията на работата по следенето на източногерманските бежанци е започнала през 1960-те години. През 1980-те достига връхната си точка. Моето лично мнение гласи, че ДС и българските гранични войски са били най-важният фактор при предотвратяването на опити за бягство от страна на източногерманци – въпреки наличието на служители на източногерманските служби в българските курорти и засиленото сътрудничество. Българските гранични войници тъй или иначе е трябвало да си вършат работата – независимо каква е била националността на хората, опитали се да прекосят границата. Координираната дейност между София и Берлин е служила най-вече на разкриването на планирани опити за бягство. Интересното в случая е, че самият български министър на вътрешните работи през 1959 пръв отправя предложението към Източна Германия да изпрати своя оперативна група в България. То е било аргументирано с покачващия се брой на туристите от Западна и Източна Германия по българските курорти и възможността за създаване на контакти между тях. ДС е очаквала от ГДР подкрепа при наблюдението на западните туристи. Министерството на държавната сигурност на ГДР обаче изпраща свой сътрудник в България едва година след издигането на Берлинската стена, през 1962 – и то след като България още два пъти е отправила молба за подобна подкрепа. Броят на бягствата на източногерманци обаче продължил да се покачва, което накарало ГДР да изпрати повече служители в България и така постепенно се стигнало до професионално българо-германско сътрудничество в следенето на източногерманците. Дойче Веле: В ГДР са се носели слухове за "слабо охраняваната българска граница". Те ли са вдъхвали кураж на източногерманците да се опитат да избягат през България? Кристофър Неринг: Най-късно след смъртта на Вера Сандерс и нейния западногермански годеник през 1972 година - случай, който съм описал и в моята книга - и на западните медии е станало ясно, че българската граница е строго охранявана. Но много от гражданите на ГДР са били слабо информирани и това е била и причината, поради която са си мислели, че е по-лесно да се избяга през България. Впрочем, случаят на Вера Сандерс е един от най-драматичните. Тя е била таен служител на областната администрация на Министерството на държавната сигурност на ГДР в Котбус. Дойче Веле: Занимавал ли се е Берлин след 1989 с темата за убитите германци на българската граница? Кристофър Неринг: Преди много години Службата за архивите на ЩАЗИ се е захващала с темата, само че тогава България още не беше член на ЕС и българските архиви бяха недостъпни. Доколкото знам, дори и през 1990-те германската прокуратура не е предприемала нищо, просто защото тези престъпления са извършени в България и германската прокуратура няма право да действа в България. Това е задача на България. Само че наказателното преследване на комунистическите престъпления се протака над 25 години, осъдени така и няма. Дойче Веле: А защо, според Вас, в България почти не се говори за убитите източногермански бежанци? Кристофър Неринг: Доколкото знам в България все още никой не е бил приведен под отговорност за престъпленията на комунизма. Убитите на българската граница са само една част от жертвите на комунизма – много повече убити е имало в лагерите и в затворите. А и чисто статистически германските жертви играят малка роля – в сравнение с броя на българските жертви. *Christopher Nehring (2017): Tödliche Fluchten über Bulgarien. Berlin, 2017

7 признака, че сте с мъжа, който ще ви обича вечно

https://www.actualno.com/curious/7-priznaka-che-ste-s-myja-kojto-shte-vi-obicha-vechno-news_626376.html

Истинската любов води до чисто обвързване, което променя напълно два живота. Това чувството ни кара да правим чудеса за другия. Изпълва ни с енергия, доброта и желание за живот… Но как да разберем, че сме с правилния човек? Как да сме сигурни, че точно Той е мъжът, който ще

Форд изгоря край Варна заради пожар в стърнище

http://www.moreto.net/novini.php?n=357008

Лек автомобил изгоря край варненското село Орешак в ранните часове в събота. Причина за инцидента се оказа пожар в стърнище, научи Moreto.net. От полицията още разследват от къде са тръгнали пламъците. Сигнал е подаден около 01:15 часа.

Рецидивистът Манол Стефанов застрелва с куршум в главата полицейския агент Георги Бечев

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6379388

Рецидивистът Манол Стефанов застрелва с куршум в главата полицейския агент Георги БечевHа 12 септември 1931 година рецидивистът Манол Стефанов застрелва с един куршум в главата полицейския агент Георги Бечев при опита на последния да го залови в кръчмата "Вардар" на улица "Пиротска" в София. Събитието се развива в рамките на три часа. Към 17,00 часа портиерът на жилищна кооперация на улица "Шейново" забелязва двама младежи да

15-годишен ограбвал апартаменти в Овча купел

https://offnews.bg//112/15-godishen-ograbval-apartamenti-v-ovcha-kupel-662253.html

15-годишен младеж бе задържан от столичната полиция за серия от обири на апартаменти в квартал "Овча купел".

Първият известен случай е от 27 юли т.г., когато жител на квартала подал жалба в полицията, че от дома му са откраднати два мобилни телефона, лаптоп и златни накити. Два дни по-късно от друго жилище изчезнали телевизор и преносим компютър, а на 31 юли постъпила поредна жалба - за откраднати лични документи и цигари от апартамент. 

И в трите жилища било проникнато през незатворени прозорци или балконски врати. Разследващите установили, че крадецът е 15-годишен столичанин, у когото намерили част от откраднатите вещи.

Младежът е приведен е в център за настаняване в Свиленград.

Дупка във Флорида погълна къщи отново (видео)

http://www.cross.bg/pogulna-florida-raiiona-1551367.html

/КРОСС/ Огромната дупка край Тампа, Флорида, която погълна две къщи на 14 юли, стана още по-голяма и повлече още две постройки в неделя. Тя беше заснета от дрон, а кадрите - разпространени в интернет, предава Нова телевизия. Жителите на района отново са призовани да се евакуират, защото дупката може да стане още по-огромна. Геолозите имат задачата да установят дали е все още актива. Припомняме, че това не е първият подобен случай в района, но е най-големият за последните 60 години, съобщават местните власти. video:https://www.youtube.com/watch?v=2-RPY68jXuo

Борисов готов да гаси пожара ”Калиакра” в две отделни зали

http://dnes.dir.bg/news/boyko-borisov-kazusat-dnite-kabinet-borisov-3-26196919

Премиерът Борисов призова спорещите страни по казуса "Калиакра" към единство и обсъждане дори срещите да се проведат в различни зали, предаде БНР.

БФБ-София започва седмичната търговия с ръст при ниски обороти

http://econ.bg/Новини/БФБ-София-започва-седмичната-търговия-с-ръст-при-ниски-обороти_l.a_i.746847_at.1.html

Родният капиталов пазар стартира седмичната търговия с ръст. Към момента всичките борсови измерители записват повишения, като индексът на "сиините...

САЩ планира обучение на диверсанти и спецчасти в Молдова

https://www.24chasa.bg/novini/article/6379373

САЩ планира обучение на диверсанти и спецчасти в МолдоваСъединените американски щати планират обучение на диверсанти и спецчасти на Молдова, които да реагират в случай на нов конфликт с непризнатата Приднестровска република. Такова е мнението на вицепремиера на Руската федерация Дмитрий Рогозин, предава "РИА Новости",цитирано от БТА. „Проектиране и изграждане на съоръжения за военни операции в

Южнокорейската прокуратура поиска 12 години затвор за наследника на "Самсунг"

http://www.mediapool.bg/yuzhnokoreiskata-prokuratura-poiska-12-godini-zatvor-za-naslednika-na-samsung-news267615.html

Южнокорейската прокуратура поиска 12 години затвор за наследника на електронната империя "Самсунг", замесен в шумния корупционен скандал, предизвикал свалянето на бившата президентка Пак Гън-хе, съобщиха осведомителните агенции. Според обвинението Ли Джае-йон - вицепрезидент на конгломерата "Самсунг" и син на президента, е подкупвал доверена приятелка на президентката и е получил най-големите изгоди от престъпленията, извършени в рамките на аферата, посочва Франс прес. Предполага се, че срещу отстъпки от страна на властите, улесняващи бизнеса на групировката, Ли Джае-йон е връчил на Чхуе Сун-сил общо 43,3 милиарда вона (38,3 милиона долара. Обвиняеми по делото са още четирима висши служители на "Самсунг". Четирийсет и деветгодишният Ли Джае-йон де факто ръководи корпорацията, тъй като баща му Ли Кун-хи получи инфаркт през 2014 г. и оттогава е в кома. Според защитата му обаче Ли не е участвал във вземането на решения в групировката и "е слушал през повечето време другите служители". Очаква се съдът да вземе решение по-късно този месец.

НАП ще информира за задълженията по телефона

//dariknews.bg/novini/biznes/nap-shte-informira-za-zadylzheniiata-po-telefona-2041267

НАП ще може да предоставя данъчно-осигурителна информация на клиентите си, които притежават персонален идентификационен код (ПИК) и по телефона чрез колцентъра си, съобщиха от приходната администрация.
 
Досега нямаше такава възможност, но последните

Михаил Саакашвили има намерение да се върне легално в Украйна

http://www.mediapool.bg/mihail-saakashvili-ima-namerenie-da-se-varne-legalno-v-ukraina-news267614.html

Бившият президент на Грузия и бивш губернатор на украинската Одеска област Михаил Саакашвили, на когото украинският президент Петро Порошенко отне на 26 юли украинското гражданство, заяви, че няма да се опитва да влезе нелегално в Украйна. "Проучвам законите и ще отида в Украйна, когато съм готов. Властта не може да игнорира мнението на милиони украинци", каза Саакашвили пред журналисти във Варшава, цитиран от ТАСС. Той е уверен, че хората в Украйна са на негова страна. "Искам Украйна да бъде европейска държава и искам да съм част от този процес", продължи бившият грузински президент. Той каза, че ще отпътува от Полша в понеделник, но не съобщи къде смята да отиде. Саакашвили каза само, че ще пътува из Европа. На 4 август той пристигна във Варшава за отбелязването на 73-ата годишнина от Варшавското въстание. Според ТАСС не е ясно с какви документи Саакашвили е влязъл в Полша. "Не даваме информация от този тип", казала в отговор на въпрос на ТАСС говорителка на полската гранична охрана.

Румен Радев: Германия се утвърди като наш ценен приятел

http://www.moreto.net/novini.php?n=357003

Държавният глава Румен Радев връчи на посланика на Германия у нас Детлеф Лингеман орден "Стара планина" - първа степен. Дипломатът получи висшето държавно отличие за изключително големите си заслуги за укрепването и развитието на българско-германските отношения.

БАБХ: 9 храни са по-скъпи у нас от Западна Европа

http://frognews.bg/news_139733/BABH-9-hrani-sa-po-skapi-u-nas-ot-Zapadna-Evropa/

Без установени разлики в съставките на проверяваните хранителни продукти приключи вторият етап от проучването на т.нар двоен стандарт между продаваното у нас и в Западна Европа, предаде БТА, като цитира пресцентъра на земеделското министерство.

9 храни са по-скъпи у нас от Западна Европа

http://frognews.bg/news_139733/9-hrani-sa-po-skapi-u-nas-ot-Zapadna-Evropa/

Без установени разлики в съставките на проверяваните хранителни продукти приключи вторият етап от проучването на т.нар двоен стандарт между продаваното у нас и в Западна Европа, предаде БТА, като цитира пресцентъра на земеделското министерство.

Един убит и трима ранени след стрелба във Франция

http://www.cross.bg/strelba-ybit-raneni-1551366.html

/КРОСС/ Един човек е убит, а трима са ранени след стрелба снощи в югозападната част на Тулуза, Южна Франция, предаде телевизия BFM. Според източник в местните власти, около полунощ нападател открил огън по автомобил с хора. След като произвел няколко изстрела, той избягал. Следователите не знаят дали той е действал сам или е имал съучастници. По предварителни данни, убитият и ранените са наркотрафиканти. Това е втората стрелба в Тулуза през последния месец и половина. В началото на юли, двама неидентифицирани мъже на мотоциклет стреляха по минувачи, а след това избягаха от местопрестъплението. В резултат на стрелба един човек беше убит, а седем бяха ранени. Полицията смята, че инцидентът е свързан с „разчистване на сметки".  

Тилърсън смята, че проблемите между САЩ и Русия могат да бъдат решени

http://www.mediapool.bg/tilarsan-smyata-che-problemite-mezhdu-sasht-i-rusiya-mogat-da-badat-resheni-news267613.html

Държавният секретар Рекс Тилърсън каза в Манила, че Съединените щати са готови да работят с Русия и че не е нужен разрив в отношенията между двете страни заради разногласията помежду им, предаде Ройтерс в понеделник. Тилърсън, който участва във форума за регионалната сигурност на АСЕАН в Манила, каза след срещата вчера с руския външен министър Сергей Лавров, че Русия е проявила "известна воля" да преговаря, за да се намерят пътища за уреждане на трънливия проблем за Украйна. Държавният секретар добави, че подхожда прагматично към отношенията с Русия и смята, че проблемите могат да бъдат уредени. Той е подчертал пред Лавров, че на Русия трябва да е ясно, че намесата в избори е много сериозно нещо, посочва Ройтерс. Рекс Тилърсън каза, че САЩ ще дадат отговор на 1 септември на решението на Москва силно да намали броя на американските дипломати в Русия. САЩ още не са решили какъв ще е отговорът им, продължи държавният секретар и отбеляза, че е задал на Лавров редица уточняващи въпроси за решението на Москва за ответни действия на новите американски санкции, приети от американския Конгрес. След срещата с Тилърсън в Манила, руският външен министър Сергей Лавров каза в изявление по телевизията, че Русия очаква трудности в гарантирането на прекратяване на огъня в последната от четирите защитени зони в Сирия, предаде Асошиейтед прес. Русия, Иран и Турция приеха през май план за установяване на четири "зони на деескалация" в Сирия и настояха сирийската авиация да не лети над тези зони, напомня АП. Според Лавров ще е трудно да се изработят детайлите за прекратяване на огъня около сирийския град Идлиб. Москва се надява, че може да се постигне компромис за прекратяване на огъня, ако всяка страна, която има влияние в Сирия, включително Съединените щати - убеди въоръжените групировки да спазват примирието, добавя АП.

АПИ: Близо 1 млн. лева са инвестирани в ремонта на път Габрово - Трънито - Дебел дял

https://www.24chasa.bg/novini/article/6379380

АПИ: Близо 1 млн. лева са инвестирани в ремонта на път Габрово - Трънито - Дебел дялЗавърши ремонтът на два пропаднали участъка от пътното платно на третокласния път III-4404 Габрово - Трънито - Дебел. Това съобщиха от пресцентъра на Агенция „Пътна инфраструктура“. Единият е в района на кв. „Славовци“ на гр. Габрово (при км 4+250), а другият е между селата Трънито и Дебел дял (при км 11+900). През 2014 г.

Пхенян отхвърли предложението на Сеул за диалог

http://www.mediapool.bg/phenyan-othvarli-predlozhenieto-na-seul-za-dialog-news267612.html

Северна Корея отхвърли предложение за диалог от страна на Сеул по време на рядко събитие - среща между висшите дипломати на двете страни, която се състоя в Манила. Това предаде южнокорейската агенция Йонхап, след като ООН втвърди санкциите срещу Пхенян, информира Франс прес. В кратък разговор вчера преди откриването на регионален форум в Манила южнокорейската министърка Кан Кьон-хва прикани Пхенян да приеме предложението й за диалог с цел намаляване на напрежението на полуострова и за ново събиране на семействата, разделени от Корейската война през 1950-1953 г. Но според представител на южнокорейското дипломатическо ведомство нейният севернокорейски колега е отговорил, че предложенията на Сеул не са искрени. "С оглед днешната ситуация, в която Югът сътрудничи със САЩ, за да засили натиска върху Севера, предложения от този род не са достатъчно искрени", цитира АФП неговия отговор.

Комунисти репресират трима от синовете на Райна Княгиня

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6379382

Комунисти репресират трима от синовете на Райна КнягиняВладимир изчезва веднага след 9 септември 1944 г., Иван е убит в Ловеч, а Асен лежи дълги години по лагерите Bъпреки безспорните си заслуги за България трима от синовете на Райна Княгиня станали жертви на репресии от страна на държавата. Райна Попгеоргиева Футекова, от чието рождение наскоро отбелязахме 160-годишнина,

Комунисти репресират трима от синовете на Райна Княгиня

https://www.24chasa.bg/novini/article/6379382

Комунисти репресират трима от синовете на Райна КнягиняВладимир изчезва веднага след 9 септември 1944 г., Иван е убит в Ловеч, а Асен лежи дълги години по лагерите Bъпреки безспорните си заслуги за България трима от синовете на Райна Княгиня станали жертви на репресии от страна на държавата. Райна Попгеоргиева Футекова, от чието рождение наскоро отбелязахме 160-годишнина,

Майкъла: Боримиров е безгласна буква в Левски

https://offnews.bg//futbol/majkala-borimirov-e-bezglasna-bukva-v-levski-662251.html

Бившият изпълнителен директор на ЦСКА Георги Илиев - Майкъла за пореден път доказа, че няма равен що се отнася до словесните нападки към Левски. Според него спортният шеф на Герена Даниел Боримиров не изпълнява никаква функция в клуба, като мнението му е без каквото и да било значение и тежест.

"Безгласна буква. Точно така. Това е Даниел Боримиров в Левски. Нима някой се съобрази с мнението му, когато стана дума за треньорската промяна? Нали много държеше на Митов? Нали искаше той да остане на всяка цена?

Сега какво стана? Смениха Митов, без никой да се сети да пита Боримиров дали е съгласен. Това какво ви говори? Никой не го счита за фактор.

Това не може да е истински спортен директор на гранд. Именно той трябва да предложи и определи кой да бъде новият треньор. А не направо шефовете.

Сега Делио Роси нито е водил подготовка, нито е правил селекция. Нищо. Тоест има много вратички, чрез които да се освободи от отговорност", сподели Майкъла пред Gol.bg.

Ръководството на Левски очаква очевидно очаква с нетърпение пристигането на италианския специалист Делио Роси, който трябва да парафира официално договор за две години, след което да бъде представен утре пред медиите и футболистите.

Шефовете на столичани са силно разочаровани от поражението с 0:2 от Верея, като се надяват с идването на бившия наставник на Лацио отборът да се вдигне в най-кратки срокове, след като загуби вече пет точки в първите си три мача.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване