Поморие през 40-те без буни да спират вълните

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6377165

Поморие през 40-те без буни да спират вълнитеЧитател ни изпрати и снимка на терена, на който строят Златни пясъци Пет жени са се наредили за снимка за спомен от морето, а с тях са и две малки деца. Те са на брега на централния плаж в Поморие, на място, където все още не е имало буни да предпазват от вълнението полуострова. Снимката е от далечната 1942 г.

Вегетарианците са изложени на двойно по-висок риск от депресия

//dariknews.bg/novini/obshtestvo/vegetariancite-sa-izlozheni-na-dvojno-po-visok-risk-ot-depresiia-2041093

Вегетарианците са изложени на двойно по-висок риск от депресия, тъй като в менюто им липсват витамин B12 и някои важни минерали, установи проучване, цитирано от в. "Сънди мейл".
 
Колко вида в

Йогата облекчава депресията

//dariknews.bg/novini/liubopitno/iogata-oblekchava-depresiiata-2041096

Няколко нови изследвания доказват, че йогата може да облекчи депресия, предаде агенция ЮПИ. Проучванията са представени на годишната конференция на Американската асоциация на психолозите.
 

Доналд Тръмп може да се занимае лично с казуса за фалита на КТБ

//dariknews.bg/novini/bylgariia/donald-trymp-mozhe-da-se-zanimae-lichno-s-kazusa-za-falita-na-ktb-2041107

Доналд Тръмп може да се занимае лично с казуса за фалита на КТБ и обвиненията срещу банкера Цветан Василев.

Процедурата по закона "Магнитски", която би осигурила закрила на бившия банкер Цветан Василев, ако бъде одобрена от американския президент, може да продължи от

ЧЕЗ иска нови правила за санкциите при кражба на ток

//dariknews.bg/novini/bylgariia/chez-iska-novi-pravila-za-sankciite-pri-krazhba-na-tok-2041094

Цената, по която се наказват кражбите на ток, все още не е по-висока от цената за коректните потребители, съобщиха от "ЧЕЗ България"
 
"ЧЕЗ Разпределение България" отчита 3778 констатирани случая на кражби на електроенергия за първите шест месеца на 2017 г. За същия период на миналата

В понеделник вечер ни очаква частично лунно затъмнение

//dariknews.bg/novini/liubopitno/v-ponedelnik-vecher-ni-ochakva-chastichno-lunno-zatymnenie-2041106

В понеделник вечер ни очаква частично лунно затъмнение, а на 21 август Слънцето ще потъмнее над Съединените щати.

На 7 август над България започва частично лунно затъмнение. То се получава, когато Слънцето, Луната и Земята са подредени в почти права линия и нашата пл

20% по-евтино море за властта през септември

//dariknews.bg/novini/bylgariia/20-po-evtino-more-za-vlastta-prez-septemvri-2041102

С около 20% по-евтина ще излезе почивката на морето на министрите и висшите чиновници, които са решили да разтоварят стреса не в активния летен сезон, а през септември, съобщава

EurasiaNet/САЩ: Калифорнийските сепаратисти са свързани с Москва

http://pogled.info/svetoven/amerika/EurasiaNet-sasht-kaliforniiskite-separatisti-sa-svarzani-s-moskva.88182

/Поглед.инфо/ Генералният прокурор на Калифорния е дал разрешение на лидерите на сепаратисткото движение „Калекзит” (Calexit) да събират подписи в подкрепа на референдум за независимостта на щата. Първият опит се провали тази пролет, когато стана известно, че една от движещите фигури на движението Луис Маринели, ръководител на YesCalifornia, живее в Русия и поддържа тесни връзки с организации, финансирани от Кремъл.

Брюксел толерира фашистките настроения в Евросъюза

http://pogled.info/svetoven/evropa/bryuksel-tolerira-fashistkite-nastroeniya-v-evrosayuza.88183

/Поглед.инфо/ В Евросъюза назрява нов конфликт, в центъра на който може да се окажат Полша и балтийските страни. Поводът за разногласията е различната трактовка на историята от ръководствата на европейските елити. Иде реч не само за претенцията, изразена от полския министър на отбраната Антоний Мачеревич, Берлин да компенсира щетите, които хитлерова Германия е нанесла на Полша през периода на Втората световна война (1939-1945 г.)

Washington Post: Америка ще загуби нова Студена война

http://pogled.info/svetoven/Washington-Post-amerika-shte-zagubi-nova-studena-voina.88184

/Поглед.инфо/ Дезинформацията е проблем, който изисква квалифицирани специалисти, които да са в състояние да решат как да се отстрани този проблем. Както в САЩ, така и британското правителство създаде още през 1940 г. Департамент за информационните изследвания - секретна изследователска група, който да събира материали за реалностите на съветския живот и тайно да ги предоставя на политици и журналисти в Европа.

Французите не искат статут "първа дама" за Брижит

http://clubz.bg/56998-francuzite_ne_iskat_statut_pyrva_dama_za_brijit

Петиция "срещу официален статут „първа дама” за президентската съпруга във Франция Брижит Макрон вече събра над 150 хиляди подписа.

Кампанията се надява да блокира проекта на френския президент Еманюел Макрон да прокара закон и бюджет за т.нар. първа дама. 

"Няма причина, поради която съпругата на държавния глава да може да получи бюджет от публични средства", се твърди в петицията на change.org, започната от Тиери Пол Валет, който се представя като "артист, художник и автор" и "ангажиран гражданин". "В момента Брижит Макрон разполага с екип от двама-трима сътрудници, както и двама секретари и двама служители по сигурността и това е достатъчно", се казва в текста, който изтъква контекста на "спестявания", който желае да извършва правителството.

"Ние осъждаме остро всички сексистки атаки срещу Брижит Макрон”, бивша преподавателка на президента и 25 години по-възрастна от него и "не поставяме под въпрос уменията ѝ", се казва в текста. "Въпреки това, в период на морализиране на френския политически живот", с приемането от началото на август на законопроект, който забранява наемането на близки роднини в екипа от сътрудници на политиците, „ние не можем да подкрепим инициативата за специален статут на съпругата" на държавния глава. Адресирана до държавния глава и неговия премиер Едуар Филип, петицията късно в неделя сутринта събра повече от 152 хиляди подписа.

По време на кампанията за президентските избори Еманюел Макрон посочи, че съпругата му ще има "обществена роля", ако бъде избран в Елисейския дворец, за да излезе извън "френското лицемерие", но без да й се „плаща от данъкоплатците". Въпросът за статута на първа дама бе повдигнат миналата седмица в парламента, когато се разглеждаше проект за вдигане на морала на политическия живот. Депутатите от радикалната левица защитаваха напразно забраната за сътрудници на президента да не могат да бъдат привличани близки роднини, както това се отнася за членове на правителството или парламента.

Никол Белюбе, която е министър на правосъдието припомни, че Еманюел Макрон се е обявил за „по-голяма прозрачност на ролята и средствата, с които разполага" съпругата на държавния глава. Но тя също отсъди, че законопроектът "не е подходящо средство за определяне на този статут", съобщава БГНЕС. 

Драконът и лъвът – Китай и Сирия изграждат все по-силни връзки

http://pogled.info/svetoven/drakonat-i-lavat-kitai-i-siriya-izgrazhdat-vse-po-silni-vrazki.88180

/Поглед.инфо/ Китай се възползва от размириците между Русия, САЩ и Турция, проявява се като доминантен играч в Сирия от гледна точка на политическата и икономическата дипломация

Financial Times: За Европа Китай е по-важен от САЩ

http://pogled.info/svetoven/Financial-Times-za-evropa-kitai-e-po-vazhen-ot-sasht.88181

/Поглед.инфо/ Съществува мнение, че по-голямата част от преките чуждестранни инвестиции на Китай се влагат в Америка. Това се отнася за само 2-3% от китайските за последните 10 години. Много повече китайски инвестиции се влагат в Европа, което е съпоставимо с брутния й вътрешен продукт (БВП) и търговските обеми.

Нов велоносен рекорд по “Ком-Емине”: 3 дни и 9 часа

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/JcJDyK_Ap6I/

Новият рекорд за скоростно преминаване на маршрута “Ком-Емине” със собствени сили вече е 3 дни, 9 часа и 1 минута. Постави го Борислав Йорданов, който премина трасето с дължина над 600 км, с велосипед. Той потегли в 9:00 ч. на 1-ви август от връх Ком и финишира на нос Емине в 18:01 ч. на 4-ти август.

Рекордът беше поставен по време на т.нар. “Велоносен поход”, чиято цел не е само спортното постижение, но и повдигане на темата за нуждата от повече обособени и поддържани веломаршрути в България. Според Борислав и екипа на похода, “Ком-Емине” – най-дългият пешеходен туристически маршрут в България, може да се превърне и във велосипеден, както и да се маркира от начало до край като такъв.

В дните от 1 до 4-ти август беше показано нагледно, че темата е важна, че има нужда от подкрепа, както и че маршрутът има голям потенциал. Допълнително доказателство са опитите за различни пешеходни рекорди, които стартираха почти едновременно с този на Борислав.

Подкрепа за каузата показаха много хора от цяла България, като част от тях се включиха и в етапи от самия “Велоносен поход”. Те караха и носеха колелата си по билото на планината заедно с Борислав, като за най-тежкия участък (върховете Амбарица, Голям Купен и Ботев) се включиха и няколко скороходци. Именно след тази част от маршрута Борислав беше на път да се откаже заради травми на краката. Наложи му се да остане за няколко часа на връх Ботев в нощта на 2-ри срещу 3-ти август, защото поради силни болки не можеше да продължи. Въпреки това, 2-3 часа преди изгрева, той успя да тръгне отново, като го придружаваше организаторът на похода – Калин Русев.

Общото време за спане, което Борислав е имал за 81 часа поход, е едва 7-8 часа сън. Недоспиването, заедно с тежкия терен в Централен Балкан, обраслите пътеки около някои от проходите в Източна България, горещината в последните участъци, травмитена краката и умората бяха сред големите предизвикателства на похода. Благодарение на силната подкрепа, която инициативата получи, желанието на Борислав да подобри рекорда и усилията на екипа, “Велоносен поход” завърши успешно и беше записано постижение, каквото не е имало досега в историята на “Ком-Емине”. Никой досега не е преминавал маршрута толкова бързо със собствени сили.

Борислав Йорданов е на 31 г. и представлява клуб “Велораптор”.  През 2014 г. той постави рекорд за преминаване на маршрута “Ком-Емине” с велосипед без поддържащ екип. Времето, за което измина 600-те км, без да е планирал рекорд, е точно 5 дни и 4 часа. Така Борислав вече държи не един, а два рекорда по маршрута – за автономно преминаване и за преминаване с поддържащ екип. Въпреки постижението, едно от първите неща, които Борислав каза след като финишира на Емине беше: “Рекордите са временни. Те са, за да се подобряват”. Това, което не е временно и остава като тема, върху която да се работи, е каузата на инициативата – развитието на планинското колоездене в България.

Основен организатор и инициатор на “велоносния поход” е създателят на клуб “Велораптор” – Калин Русев. Той е на 45 години, от София, и беше сред колоездачите, които придружиха Борислав по част от трасето. Калин беше с него от кризисния момент на връх Ботев до Прохода на републиката. Според Калин “велоносният поход” е много повече от спортно предизвикателство: “С тази инициатива искаме маршрутът “Ком-Емине” да се популяризира и маркира за колоездене, но и да покажем, че колоездачите в България могат да се обединяват около общи каузи, не само да се състезават един с друг. Подкрепихме един човек заради нещо важно, което касае много от нас – карането на велосипед в планината.”

Вземете Македония от историците!

http://clubz.bg/56997-vzemete_makedoniq_ot_istoricite

След цялата романтика около Договора с Македония не е лошо малко да се поуспокоим. Какво точно ще изяснява комисията за историята? Да речем, че от комисията се окажат разумни хора и обявят: Да, Самуил, макар да прекъсва тогавашната легитимна династия, продължава да се нарича български цар. Но и: Да, българското царство се измества на запад и се озовава основно на територията на сегашната република Македония. И тогава?

Тук просто има два типа национална идентификация, историческа и териториална. Къде е била заменена глаголицата с кирилица – в българската държава или на територията на днешна Македония? Верни са и двете. Инуитите възприемат Канада като своя, защото територията е исконно тяхна; британската монархия смята, че я е завладяла и превърнала в държава. Когато ѝ изнася, България изоставя историческата легитимация и се представя за наследник на автохтонните траки - това в битка с наследниците на Източната Римска империя, гърците. Същите гърци, които са приватизирали историята на региона, а на нас са оставили етноси и природни красоти.

Връзката между днешните македонци и Александър Велики се държи само на името, оцеляло, криволичейки през вековете. Но не правим ли и ние същото, когато хвърляме мост от държавата на Кубрат към тази от Търновската конституция? Националната идентичност си е такава - бриколаж от подръчни елементи, сглобени в конкретни исторически моменти. В Скопие превеждат Вапцаров, обявявайки го едновременно с това за македонски поет, ние пък се гордеем с Джон Атанасов, който не е имал особено силна връзка с родината на баща си.

Сборът от историческите факти не прави идентичност. Идентичността е нещо повече или пък по-малко - според както го погледнете. Тя е воля да се живее заедно. Историческите факти са суровина, но не причина за националната идентичност. Абсурдно е да мислим, че една комисия от учени може да ви привика: извинявайте, объркали сте се, не сте християнин, а будист. А впрочем точно това правеха с българските турци във времето на т.нар Възродителен процес.

Различни сме

Македония е вървяла по свой път през цялата нова история – изключение са само руската окупация през 1878 и хитлеровата, за която е срамно да си спомняме. Съвременните македонци са различни от нас и „признаването“ на едни или други факти не могат да променят това. Идентичностите първо трябва да се разбират и уважават. Знаете ли колко се обидих, когато през 90-те един френски професор приятелски ми каза: Абе вие всъщност сте руснаци, нали? Нямам нищо против руснаците, дето се казва - по-славна нация от нашата, ама ей на, и до сега го помня. Наши сънародници правят с македонците това непрекъснато и резултатът е тежка омраза. Трябва да почнем с това: да се вгледаме в разликите, ако щете - да пием за разликите помежду ни.

Добрата новина откъм антропологията е, че идентичностите се променят. Не е имало македонци в сегашния смисъл преди ХХ век, а какво точно е значело българин през ХVII век просто не знаем. От една страна днес идентичностите се фрагментират, появяват се баски, донбасци, та даже борци за свободата на измислената Падания по долината на По. Наред с това текат и обратните процеси на окрупняване на идентичностите – като се почне от големите монотеистични религии и универсализма на модерността, та чак до глобалната култура на съвременния свят, където и българи, и македонци в едни и същи дънки пиратстват едни и същи сериали с едни и същи лаптопи.

Проблемът ни на Балканите е, че не сме се научили да живеем едновременно в няколко вида идентичности. Общочовешката солидарност, например, която излезе на дневен ред с бежанците, брутално беше противопоставена на националната – ако си българин, трябва да помагаш само на своите; който помага на чужди е предател; или човек или българин. Това звучеше дори от амвона на църквата. По същия начин хората от Пиринска Македония не смеят да се нарекат македонци, освен с уговорката, че всички македонци са българи и обратно. Защото регионализмът се мисли като предателство. И защото още не сме излезли от идентичностното единоначалие от времето на националното строителство.

Оттук абсурдната ни ситуация с Македония: не може хем да сме различни, хем - по-близки отколкото, примерно, с унгарците. Трябва едните да наложат своето единоначалие на другите. И понеже победител в това глупаво перчене не може да има, влачим се така десетилетия.

За комплексираностите ни

Европейският съюз десетилетия наред опитва да гради наднационална идентичност чрез проекти, които поставят ударението - наместо върху историята на войните - върху мирното всекидневие, търговията, културния обмен. Тази политика беше много успешна за помиряването на Франция и Германия, но май не напредна много с Германия и Полша. Още по-неуспешна ми се струва, че ще бъде тя между комплексирани страни като България и Македония, където историята се свежда до герои и гордости. За да не отпочваме темата за признаването на собствената вина, задължителна за всяко сближаване: нашата - за пронацистката окупация, тяхната – за антибългарските гонения преди и след нея.

Много по-успешна обаче се оказа една съвсем друга европейска политика, на пръв поглед без връзка с идентичностите, а с по-практични неща: мобилността. Ако нещо прави хората от нашия континент европейци днес, то не е знанието за това чий точно крал е бил Карл Велики. То е в естествеността, с която човек тръгва да търси късмета си в Ирландия, почва бизнес в Испания, намира си брачен партньор в Румъния или просто се шляе из парижкото Маре. Навсякъде е малко различно, но вътре - в позната рамка. Не ви говоря колко процента се чувстват какви, а за усещането на европееца, който се връща от Индия и е готов да прегърне митничаря на първото европейско летище – защото е усетил, че вече е у дома.

„Поколение Еразъм“ наричат тези млади европейци, които прекарват част от следването си в друга европейска страна. Не ни ли трябва нещо такова с Македония? Не европейският Еразъм, а мощна двустранна програма за обмен на всички нива, професионални стажове, гостуване у семейства au pair. До ден-днешен наблюдавам как на конференции хората от бивша Югославия функционират като група – клаха се, ругаха се, и пак се търсят. Защо ли? Защото дълго време са правили неща заедно.

Нека помълчат

Просто трябва за известно време „романтичните“ историци да помълчат – нека тръгнем към сближаването прагматично, ако щете с цинизма на социалните науки - през правенето, не през дърдоренето.

Дойче веле.

Мъжете - с червени панталони и на цветя

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6377153

Мъжете - с червени панталони и на цветяНай-късите варианти са пет пръста над коляното В горещите дни жените имат огромното преимущество, че могат да се разхвърлят значително повече от представителите на силния пол. Ефирна къса рокличка или изрязано бюстие и панталонки до под дупето са обичаен избор на дамите при температури от 30 градуса нагоре.

Филм пусна шокиращо откровени, неизлъчвани досега записи на принцеса Даяна

https://www.24chasa.bg/novini/article/6378700

Филм пусна шокиращо откровени,
неизлъчвани досега записи на принцеса ДаянаКак е разсъждавала Даяна, принцесата на Уелс, в един от най-тежките моменти на брака й с принц Чарлс, разкрива филмът "Даяна, нейната история с нейните думи.", който бе излъчен по "Нешънъл Джиографик". Филмът е поредица от интервютата, голяма част от които не са били излъчвани досега, записани от близък приятел на Даяна от името на журналиста

Лавандула и босилек гонят комарите

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6375736

Лавандула и босилек гонят комаритеАспирин или чесън успокоява кожата след ухапване Лято е, денят е дълъг, времето е топло, дрехите са къси, а всичко това улеснява ухапването от комари. Има обаче лесни и достъпни начини да се предпазим от неприятните насекоми. Ето някои от тях. Светли дрехи Много проучвания са показали, че комарите обичат черните дрехи и броят на ухапвания при

В Америка: автомобилният iPhone шокира германците

https://www.24chasa.bg/avto/article/6374186

В Америка: автомобилният iPhone шокира германцитеДжон Гапър от авторитетното американско издание “Файнешъл Таймс” твърди, че собственикът на Tesla Motors Илън Мъск е главният виновник за дизеловите проблеми на голямата германска тройка - Daimler, BMW и VW Group. “След десетилетия на успех, доминиращ в глобалния луксозен пазар с безупречно проектирани инженерни чудеса,

Първият български гол за сезона в Полша e исторически, жертвата - вицешампион

https://www.24chasa.bg/sport/article/6378477

Първият български гол за сезона в Полша e исторически, жертвата - вицешампионБившият младежки национал Алекс Колев стана автор на първия български гол в полското първенство през новия сезон, който се оказа и исторически. Юношата на “Левски” откри резултата за “Сандеция” (Нови Сонч) при гостуването на вицешампиона “Ягелония” (Бялисток) в среща от 4-ия кръг, завършила 3:1 за тима на българина.

След драматичен финал: Злато за САЩ и в женския спринт на 100м

https://www.actualno.com/moresport/sled-dramatichen-final-zlato-za-sasht-i-v-jenskija-sprint-na-100m-news_626283.html

Изненада се случи в женските 100 метра спринт на финала на световното в Лондон - американката Тори Боуи донесе златен медал за САЩ. Само ден след паметния триумф на Джъстин Гатлин тя спечели драматичния финал. С много силно бягане в заключителните метри Боуи изпревари Мари

Изстрелян е изкуственият спътник Интеркосмос-България -1300

https://www.actualno.com/chronicles/izstreljan-e-izkustvenijat-spytnik-interkosmos-bylgarija-1300-news_626048.html

„Интеркосмос-България-1300“ или „Интеркосмос 22“ е първият български спътник. Каталожният му номер е 1981-075A. Построен е в България и разполага с 11 научни инструмента за изследвания и измервания на лъчения и заредени частици. Захранването се осъществява посредством

Американка спечели спринта на 100 метра, Ивет Лалова пропусна финала

https://offnews.bg//leka-atletika/amerikanka-specheli-sprinta-na-100-metra-ivet-lalova-propusna-finala-662218.html

Американката Тори Боуи спечели финала на 100 метра на световното първенство в Лондон с личен рекорд за сезона от 10.85 секунди (+0.1 м/сек).

Боуи изостана много в първите метри и направи страхотна втора част на бягането, за да се пребори за златото.

Мари-Жозе Та Лу финишира втора с 10.86 сек.

Бронзовият медал отиде у европейската шампионка Дафне Схипърс (Холандия), която се нареди трета с 10.96 сек.

Ивет Лалова отпадна на полуфинал, въпреки че записа лично постижение за сезона от 11,25 секунди. По принцип стоте метра не бяха приоритет за Лалова, която се е съсредоточила върху дългия спринт.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване