Какво е споразумението за Брекзит и какво следва (обобщение)

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/12/08/3094159_kakvo_e_sporazumenieto_za_brekzit_i_kakvo_sledva/?ref=rss


След няколко дни на инфарктни преговори, тази сутрин премиерът Тереза Мей и председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер обявиха пробив в процеса за Брекзит.<br /><br />По трите основни въпроса - правата на гражданите, сметката и границата с Ирландия - те постигнаха прогрес, достатъчно голям, за да се мине към втората фаза на преговорите. Две неща станаха очевидни от 16-страничния документ - важни проблеми все още не са разрешени, но някогашната твърдост на Тереза Мей вече я...

Чуйте новата песен на Лиса Джерард и Мистерията на българските гласове (видео)

https://offnews.bg//kultura/chujte-novata-pesen-na-lisa-dzherard-i-misteriata-na-balgarskite-glaso-670855.html

Първият сингъл от предстоящия нов албум на "Мистерията на българските гласове" със заглавие "Pora Sotunda" излиза официално на музикалния пазар в целия свят днес.

Той е с участието на изключителната Лиса Джерард от дуото Dead can dance. Сингълът се издава в ограничено количество – в 7 инчов винилов формат (вече наличен и на българския пазар,) от които ще бъдат разпространени само 1,000 бройки в света (в България те ще са 50).

Ще се разпространява и цифрово във всички дигитални платформи. Песента "Pora Sotunda" е изключително нежна и лирична.

Тя е първият официално издаден студиен запис на “Мистерията на българските гласове” след повече от 20-годишна пауза и е елегантен предшественик на очаквания нов албум. В нея красиво се преплитат гласовете на хора и Лиса. От Б страна на сингъла звучи песента “Ганка”, която е хорова и ни връща към корените и традициите на световноизвестният състав. 

Меломани и ценители могат да се насладят и на въздействащ, магичен, черно-бял видео клип заснет към песента "Pora Sotunda", който също има своята световна премиера днес. Видеото е дело на режисьорът Иван Москов и е снимано в България, а част от кадрите са направени в едно напълно обезлюдено село в Родопите - Дядовци. Главният герой във видеото не е актьор или звезда, а уличен художник.

"По време на снимките целия екип се чувствахме като в някаква магия – всичко просто се случваше и сякаш някой ни направляваше от горе", споделя вълнението си режисьорът Иван Москов. А композиторът Петър Дундаков добавя: "Мисля, че този проект се превърна в истинска Мистерия на гласовете, носи невероятна енергия и сила и сякаш надскача невидими граници".

Новият албум на "Мистерията на българските гласове" е плод на почти двегодишна работа на хорът, продуцентският екип и всички останали участници. Специален гост в него е австралийката Лиса Джерард, така и като композитор и изпълнител на филмова музика.

През 2000 г. тя печели "Златен глобус" за музиката към филма "Гладиатор", създадена съвместно с композитора Ханс Цимер. В албума участват още световният шампион по бийтбокс – SkilleR и немският перкусионист Дейвид Кукерман. С неповторимо присъствие са и българските музиканти: Петър Миланов - китара, Христина Белева - гъдулка, Костадин Генчев – кавал и Димитър Карамфилов – контрабас. 

Новият албум на "Мистерията на българските гласове" се очаква да излезе през пролетта на 2018 г. Съвместните изпълнения на хора и Лиса Джерард бяха представени за първи път пред българска публика по-рано тази година с два изключителни концерта в София и Пловдив.

Кабинетът държи биткойни, еквивалентни на 8% от брутния ни вътрешен продукт

http://econ.bg/Новини/Кабинетът-държи-биткойни-еквивалентни-на-8-от-брутния-ни-вътрешен-продукт_l.a_i.754460_at.1.html

Българското правителство държи биткойни на стойност над 3 млрд. долара, които са били конфискувани при акция срещу организирана престъпна група. Това...

Обявиха най-добрите филми и сериали на 2017 година

http://www.moreto.net/novini.php?n=365070

Американският филмов институт обяви 10-те най-добри филма на годината, предаде Ройтерс. Сред тях са "Вестник на властта" за свободата на пресата, романтичната продукция за хора с различна сексуална ориентация "Призови ме с твоето име", "Дюнкерк" за Втората световна война и филмът за супергероинята "Жената чудо".

Тилърсън: За преместване на посолството ни в Йерусалим ще трябват няколко години

https://www.24chasa.bg/novini/article/6601113

Тилърсън: За преместване на посолството ни в Йерусалим ще трябват няколко години
Държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън каза, че вероятно ще минат няколко години, преди САЩ да открият посолство в Йерусалим, съобщи Асошиейтед прес. На обща пресконференция в Париж с френския външен министър Жан-Ив Льо Дриан Тилърсън обясни, че ще е необходимо известно време, за да се придобие парцел и да се проектира сградата,

Президентът наложи вето и на бюджета на НЗОК

http://frognews.bg/news_146959/Prezidentat-naloji-veto-i-na-biudjeta-na-NZOK/

Вето на бюджета на здравноосигурителната каса за 2018 г. наложи президентът Румен Радев. Причината – незаплащането на определени лекарствени продукти.

Президентът наложи вето върху част от Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса

http://www.cross.bg/prezidentut-prehodnite-grazhdanite-1562849.html

/КРОСС/ Президентът Румен Радев наложи вето на § 6 от Преходните и заключителните разпоредби на Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2018 г. заради незаплащането от НЗОК през 2018 г. на определени лекарствени продукти. Президентът счита, че се създава различно третиране на здравноосигурените лица през 2018 г. и се засяга основно конституционно право, гарантиращо на гражданите достъпна медицинска помощ. Лимитираният финансов ресурс за здраве налага оптимизиране на разпределението, разходването и контрола на наличните средства. Това, обаче, не може да е за сметка на конституционните права на гражданите и социалната справедливост. Мотивите за връщане за ново обсъждане на § 6 от Преходните и заключителни разпоредби може да намерите на интернет-страницата на президентската институция.    

Президентът наложи вето над мораториума за нови лекарства в бюджета на здравната каса за 2018 г.

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/12/08/3094172_prezidentut_naloji_veto_nad_moratoriuma_za_novi/?ref=rss


Държавният глава Румен Радев наложи вето върху частта от Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2018 г., която забранява изплащането на нови лекарства през годината, съобщи прессекретариатът на президентството.<br /><br />Параграф 6 от Преходните и заключителните разпоредби на закона, който налага мораториум на около 20 нови молекули, одобрени за приложение в България, ще бъде върнат за преразглеждане в парламента.<br /><br />"Президентът...

Възстановяват сградата на някогашната Софийска банка във Варна

http://www.barometar.net/90051/

Една от най-красивите, но запустели и опасни сгради във Варна – на ул. „Преслав“ 24, е на път да върне блясъка и достойнството си. Проектант на сградата, създадена за офис на Софийската банка, е знаменитият варненски архитект Дабко Дабков, а автор на великолепната статуя на фасадата, изобразяваща римския бог на търговците Меркурий, възседнал огромен орел, […]

Радев наложи вето на част от закона за бюджета на Здравната каса за 2018 г.

https://www.24chasa.bg/novini/article/6601112

Радев наложи вето на част от закона за бюджета на Здравната каса за 2018 г.Президентът Румен Радев наложи вето на § 6 от преходните и заключителните разпоредби на Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2018 г. заради незаплащането от НЗОК през 2018 г. на определени лекарствени продукти. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Президентът счита,

Съдът запорира вилата на Прокопиев в Созопол

http://dnes.dir.bg/news/vila-ivo-prokopiev-26671060

Имот на издателя Иво Прокопиев в местността Буджака в Созопол е запориран от Бургаския окръжен съд по искане на Комисията за отнемане на незаконно имущество.

Комитетът на ООН скастри България за изтезанията

http://dnes.dir.bg/news/bulgaria-iztezania-komitetat-oon-26670908

Комитетът на ООН срещу изтезанията е силно разтревожен от честата практика на изтезания и малтретиране на задържани от органите на полицията в България.

МОН предупредило учителите да не вземат подаръци от издателите на учебници

http://www.mediapool.bg/mon-predupredilo-uchitelite-da-ne-vzemat-podaratsi-ot-izdatelite-na-uchebnitsi-news272858.html

Директорите на училища да не приемат спонсорства, подаръци, участия в семинари от издателства на учебници и учебни помагала. Това е предупредил министърът на образованието Красимир Вълчев с писмо до ръководителите на образователните институции. Според него в противен случай се изкривява процедурата по избор на учебници на училищно ниво. Това каза министърът по време на парламентарния контрол в петък. Министерството на образованието и науката (МОН) одобрява учебниците по даден предмет, но всеки учител преценява по кой точно учебник да преподава. Вълчев коментира, че е "факт, че едни издателства имат много по-голям процент на покритие - на обхват на учениците и на паралелките, отколкото други". Според него обаче процедурата няма да е по-обективна, ако Министерството на образованието и науката избира само по един учебник за даден предмет и всички деца учат по него. Вълчев припомни, че министерството обмисля дебелите учебници да бъдат разделени на две части, за да не тежат в раниците на учениците. Той припомни, че за да станат по-леки чантите на децата се дава възможност на издателствата да правят учебниците двуцветни или черно-бели, за да може да се отпечатват на по-тънка и лека хартия. Предизвикателство са учебните програми и качеството на учебниците, каза министърът.

Златото е на път да отбележи най-големия си седмичен спад от пролетта

http://econ.bg/Новини/Златото-е-на-път-да-отбележи-най-големия-си-седмичен-спад-от-пролетта-_l.a_i.754458_at.1.html

Фючърсите на златото с доставка през февруари продължават да поевтиняват с 0,17% до 1247,7 долара за тройунция. В същото време благородният метал...

Випуск 2017 на Корабостроителния факултет на ТУ – Варна: 185 морски инженери и навигатори и 33 аграрни специалисти поеха по своя професионален път

https://www.24chasa.bg/novini/article/6600596

Випуск 2017 на Корабостроителния факултет на ТУ – Варна: 185 морски инженери и навигатори и 33 аграрни специалисти поеха по своя професионален пътРавносметката за випсук 2017 на Корабостроителния факултет на Технически университет – Варна донесе заслужено удовлетворение на преподаватели, студенти и родители – средният успех на випуска е „много добър“, а студентите със среден успех от следването над 5.50 са 25. Пълен отличник на випуска и носител на златна значка на Технически университет –

От Външно не привикали турския посланик, той сам минал оттам

https://offnews.bg//politika/ot-vanshno-ne-privikali-turskia-poslanik-toj-sam-minal-ottam-670854.html

От Министерството на външните работи обявиха, че не са привиквали турския посланик д-р Хасан Улусой, след като турският президент Реджеп Тайип Ердоган поиска ревизия на Лозанския договор от 1923 г., а посланикът е дошъл сам в министерството на опознавателна среща. 

Това обявиха пред OFFNews от министерството. 

По-рано днес от ведомството изпратиха позиция за възобновяването на въпроса за ревизия на Лозанския договор, като в нея посочиха, че днес е проведена среща с турския посланик Улусой, на която е обсъдено продължаване на пътя на диалога, "основан на европейските ценности и принципи в интерес на мира и сигурността в региона". 

По-късно обаче от МВнР уточниха, че Хасан Улусой е дошъл в министерството на опознавателна среща, което случайно станало на фона на изявлението на Ердоган, двете страни са се възползвали от случая и са обсъдили и този въпрос. 

Вчера Ердоган поиска ревизия на договора, който урежда въпроса за границите с Гърция и България. 

Липсата на реакция от страна на българските власти предизвика възмущението на лидера на "Да, България" Христо Иванов, който повдигна публично въпроса. 

Галъп: 50% не очакват промяна в материалното положение

http://dnes.dir.bg/news/tzeni-bezrabotitza-galap-materialno-polozhenie-26671057

Близо половината българи очакват материалното положение на семейството им да остане същото през следващата година.

Първа жертва в Палестина след решението на Тръмп

http://www.cross.bg/gaza-ybit-ivitzata-1562847.html

/КРОСС/ Един палестинец е убит при сблъсъци с израелските сили на границата с Ивицата Газа, съобщи палестинското здравно министерство, цитирано от "Таймс оф Израел" и "Аарец". Ведомството пояснява, че 30-годишният Мохамед ал Масри е убит при сблъсъци с израелската армия източно от втория най-голям град в Ивицата Газа Хан Юнис. Минути по-късно палестинското здравно министерство съобщи, че втори палестинец е убит при сблъсъците с израелските сили на границата на Ивицата Газа с еврейската държава. Убийството е станало до Хан Юнис. Ранените при размириците на Западния бряг, в Газа и Йерусалим според Червения полумесец на Палестина са 245 души, 11 души са ранени с бойни куршуми. Това са първите регистрирани смъртни случаи във връзка с решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да обяви Йерусалим за столица на Израел. Около 3000 души протестират на Западния бряг - в градовете Рамала, Хеброн и Витлеем. Демонстрантите хвърлят коктейли "Молотов" и камъни, а силите за сигурност отговарят със стрелба, използвайки бойни и гумени патрони, както и сълзотворен газ.Полицията на Израел засили мерките за сигурност заради "деня на гнева". В редица мюсюлмански държави се провеждат протестни демонстрации във връзка с решението.  

Спецакция в Бургас за опасна дрога, трима в ареста

https://www.24chasa.bg/novini/article/6601083

Спецакция в Бургас за опасна дрога, трима в арестаТрима мъже от бургаския квартал "Победа" са задържани тази сутрин при спецакция на полицията. Намерено е солидно количество наркотик от нов, опасен вид от рода на чайовете за пушене, коментират криминалисти. Иззети са 150 топчета, съдържащи синтетичен канабионит и метаамфетамин, 6 пликчета пико и 1400 лв.

Спецакция в Бургас за опасна дрога, трима в ареста

https://www.24chasa.bg/region/article/6601083

Спецакция в Бургас за опасна дрога, трима в арестаТрима мъже от бургаския квартал "Победа" са задържани тази сутрин при спецакция на полицията. Намерено е солидно количество наркотик от нов, опасен вид от рода на чайовете за пушене, коментират криминалисти. Иззети са 150 топчета, съдържащи синтетичен канабионит и метаамфетамин, 6 пликчета пико и 1400 лв.

Президентът и съпругата му украсиха елха заедно с децата на "Българската Коледа" (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/bylgariia/prezidentyt-i-syprugata-mu-ukrasiha-elha-zaedno-s-decata-na-bylgarskata-koleda-snimki-2065948

Държавният глава и съпругата му Десислава Радева се срещнаха с деца, подпомогнати от благотворителната инициатива "Българската Коледа", и техните родители в президентството за украсяване на коледната елха. "Коледата ни заре

Ученик се напил с ракия в междучасието

//dariknews.bg/novini/bylgariia/uchenik-se-napil-s-rakiia-v-mezhduchasieto-2065928

Бургаски ученик изпил голямо количество алкохол и се наложило да бъде приет спешно в болница. Момчето е изписано в добро състояние. Случаят е от началото на седмицата, но за него стана известно днес.

Германският туристически сектор се готви за поредна рекордна година

https://www.investor.bg/novini/346/a/germanskiiat-turisticheski-sektor-se-gotvi-za-poredna-rekordna-godina-251818/

Броят на нощувките се увеличава с 3% през първите девет месеца на годината спрямо същия период на 2016 г.

Част от Цветния квартал остава без вода

http://www.moreto.net/novini.php?n=365080

Заради авария на водопровод част от Цветния квартал е без вода, съобщиха от ВиК за Moreto.net. Очаква се водата да бъде пусната около 20 ч. днес.

Ердоган нарече мюсюлманите в Западна Тракия мост между Турция и Гърция (Видео, снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6601079

Ердоган нарече мюсюлманите в Западна Тракия мост между Турция и Гърция (Видео, снимки)Турският президентът Реджеб Ердоган нарече мюсюлманите, живеещи в Западна Тракия мост между Турция и Гърция. Това стана при визитата му в малцинственото училище в Комотини. Ердоган каза, че четиримата депутати, които представляват мюсюлманите в гръцкия парламент ги очаква много работа, защото трябва да поставят проблемите на малцинството.

Израелската армия уби двама демонстранти отвъд границата с ивицата Газа

https://www.24chasa.bg/novini/article/6601091

Израелската армия уби двама демонстранти
отвъд границата с ивицата ГазаИзраелската армия уби двама демонстранти от другата страна на границата с ивицата Газа, предаде Франс прес, като се позова на "министерството на здравеопазването" в контролираната от ислямисткото движение Хамас палестинска територия. Махмуд ал Масри, на 30 години, бил застрелян източно от град Хан Юнис, в южната част на анклава.

Мъгла и силен вятър провалиха комбинацията при жените в Сен Мориц

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/12/08/3094005_mugla_i_silen_viatur_provaliha_kombinaciiata_pri/?ref=rss


Комбинацията при жените от Световната купа по ски алпийски дисциплини в Сен Мориц беше отменена заради лошо време. Слаломът се състоя, но гъстата мъгла и силният вятър в швейцарския зимен център не позволиха провеждането на супергигантския слалом.<br /><br />Още от сутринта метеорологичните условия предвещаваха подобен развой на състезанието. Това накара организаторите да разместят двете дисциплини в комбинацията заради безопасността на скиорките. По програма супергигантският слалом...

Цацаров и сръбският главен прокурор подписаха меморандум за разбирателство и сътрудничество

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/12/08/3094156_cacarov_i_srubskiiat_glaven_prokuror_podpisaha/?ref=rss


Българският главен прокурор Сотир Цацаров и сръбският му колега Загорка Доловац подписаха в Белград меморандум за разбирателство и сътрудничество. Това е първият подобен документ, който урежда взаимоотношенията между двете прокуратури, като не засяга правата и задълженията, произтичащи от други действащи междудържавни споразумения, съобщиха от държавното обвинение.<br /><br />С меморандума двете прокуратури се съгласяват да си сътрудничат в обмена на информация и при изпълнение на...

Повдигнато е обвинение на младежите, нахлули с бухалки в училище в София

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/12/08/3094170_povdignato_e_obvinenie_na_mladejite_nahluli_s_buhalki/?ref=rss


Прокуратурата повдигна обвинение срещу задържаните момчета, които преди два дни нахлуха с бухалки и метални прътове в професионалната гимназия по механоелектроника "Н.Й.Вапцаров" в гр.София, съобщиха от пресцентъра й. По рано днес МВР съобщи, че това са двама младежи на 15 и 18 години. Срещу тях е образувано досъдебно производство за хулиганство.<br /><br />Спрямо М. Марков е взета мярка за неотклонение "парична гаранция" в размер 500 лв., а спрямо непълнолетния...

Румъния: Решението на САЩ за Йерусалим е "окуражаващ елемент"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6601066

Румъния: Решението на САЩ за Йерусалим е "окуражаващ елемент"Румънският външен министър Теодор Мелешкану заяви, че Румъния остава последователна в позицията си по отношение на създаването на две държави - Израел и Палестина, и подчерта, че трябва да бъде намерен пряк диалог между двете страни, а не да се прибягва към едностранни мерки, които биха имали негативен ефект върху преговорите, съобщи Аджерпрес.

Брайън Сингър до Кевин Спейси, сред обичайните заподозрени

http://clubz.bg/61643-brajyn_singyr_do_kevin_spejsi_sred_obichajnite_zapodozreni

Брайън Сингър, режисирал "Супермен се завръща" и няколко "X-Мен" филма, беше обвинен официално в четвъртък за сексуално насилие над 17-годишно момче, случило се преди повече от десетилетие.

Обвинението идва само няколко дни, след като Сингър бе уволнен по средата на снимките на биографичния филм за "Куийн" "Бохемска рапсодия", по не съвсем ясни причини. Според продуцентите режисьорът е изчезнал от снимачната площадка без обяснение, а според Сингър – от "Фокс" не са му позволили да се погрижи за семеен здравословен проблем. А според други източници режисьорът е хвърлил предмет (неясно какъв) по актьора Рами Малек, изпълняващ ролята на Фреди Меркюри. Едно е сигурно, в настоящата атмосфера на тежка нетърпимост към сексуалния тормоз „Фокс“ извадиха голям късмет да се отърват от Сингър, точно преди избухването на поредния скандал. Ако наистина е просто късмет…

В иска си Сезар Санчес-Гузман твърди, че срещнал Сингър за първи път на парти през 2003 г. на яхта в Сиатъл. Режисьорът му предложил да го разведе из яхтата и докато му показвал спалнята, поискал да правят секс. Гузман отказал, след което бил блъснат на леглото и изнасилен.

"По-късно Брайън Сингър говорил със Сезар и му казал, че като холивудски продуцент може да му помогне за кариера в киното, ако обещае да мълчи за "инцидента" – гласи оплакването, подадено в четвъртък в съд в окръг Кинг, Вашингтон. – Той казал на Сезар, че ако се оплаче, никой няма да му повярва – и че би могъл да наеме хора, способни да съсипят репутацията му."

Представител на Сингър обяви, че той "категорично отрича тези твърдения и ще се защитава енергично, а след като спечели, сам ще заведе дело за злепоставяне".

През 2014-а друг мъж, Майкъл Игън, обвини Сингър в упояване и изнасилване, случило се през 1999 г., когато е бил непълнолетен. По-късно, неизвестно защо, обвинението бе оттеглено.

Междувременно ирландският актьор Гейбриъл Бърн разказа, че снимките на „Обичайните заподозрени“ през 1994 г. били прекратени за два дни, след като един от по-младите актьори се оплакал от сексуален тормоз от страна на Кевин Спейси.

"Тогава не го приехме много сериозно, шегувахме се – "Спейси си е такъв" Сега разбирам,  че в поведението му имаше елемент на абсолютна злоупотреба с власт, както при Уайнстийн", разказва Бърн пред "Сънди Таймс".

Режисьор на "Обичайните заподозрени" беше Брайън Сингър, а за ролята си във филма Кевин Спейси спечели "Оскар".

Източник Площад Славейков

Порасна ли Гърция?

http://www.euinside.eu/bg/news/has-greece-grown-up

Краят на годината обикновено е време за равносметка, а смяната на караула в ключова институция на еврозоната е причина за още по-дълбоки анализи и дори за книга. А да не говорим за най-дълбоката криза в еврозоната от създаването на единната валута. По време на сбогуването с шефа на Еврогрупата Й ...

Млад мъж се сби с тийнейджъри в училище, блъсна учителка и избяга

https://www.24chasa.bg/novini/article/6601057

Млад мъж се сби с тийнейджъри в училище, блъсна учителка и избяга23-годишен мъж е арестуван за хулигански действия в училище в Кърджали, съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР.  Инцидентът станал вчера, около 15.00 часа. Екшънът се е разиграл в Средно училище „П.Р. Славейков” в града, съобщи "Дарик". Младият мъж изпращал приятелката си на училище, когато две 16-годишни момчета му направили

Хотел "Маринела" с три награди от World Luxury Hotel Awarads

https://www.24chasa.bg/novini/article/6601072

Хотел "Маринела" с три награди от World Luxury Hotel AwaradsХотел "Маринела" получи три награди в тазгодишната класация на World Luxury Hotel Awarads - за най-луксозен бранд в Източна Европа, най-луксозен хотел и конферентен център и най-луксозен бизнес хотел. Призовете бяха връчени на церемония в една от най-големите ски дестинации в света - швейцарския курорт Сейнт Мориц.

Великобритания очаква сметката по „развода“ й с ЕС да е 35-39 млрд. британски лири

http://www.moreto.net/novini.php?n=365079

Сметка по "развода" с ЕС на стойност между 35 и 39 милиарда британски лири би представлявала справедливо уреждане на въпроса, заяви говорител на британския премиер Тереза Май, цитиран от Ройтерс. Очакваме сумата да бъде между 35 и 39 милиарда британски лири, каза говорителят.

Запориран е имот на Иво Прокопиев по искане на комисията за конфискация

http://www.mediapool.bg/zaporiran-e-imot-na-ivo-prokopiev-po-iskane-na-komisiyata-za-konfiskatsiya-news272856.html

Имот на съиздателя на "Икономедия" Иво Прокопиев и съпругата му Галя Прокопиева в местността Буджака край Созопол е бил запориран от Бургаския окръжен съд по искане на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество (КОНПИ). Това е станало в края на ноември, сочат данните на Имотния регистър за партидите на името на Прокопиев. Запорът е върху еднофамилна къща с открит басейн върху площ от 192.030 кв. м, За решението на КОНПИ да иска запор върху имоти на Прокопиев заради несъответствие на доходите и имуществото му се разбра от медийни публикации в средата на ноември. Според тях става въпрос за разлика от 14 млн. лв., но официална информация от КОНПИ дали това е така и какви са мотивите за искането на запора продължава да липсва. Преди три седмици от комисията  се измъкнаха от въпроси с позицията, че законът ѝ позволява да проверява всички лица с повдигнати обвинения, както и че "информацията, събрана в хода на проверката е класифицирана като служебна тайна". В официалното й тогавашно становищесе посочваше, че "информацията за извършвана проверка и резултатите от нея може да стане публична, едва след внесено в съда мотивирано искане за налагане на обезпечителни мерки и определение от съда, с което искането е допуснато". Видно от Имотния регистър вече има произнасяне на съда. Но от КОНПИ все още не са дали информация по случая, не е публично и решението на Бургаския окръжен съд за запора. От Комисията за конфискация казаха пред Mediapool, че предстои да дадат такава идната седмица. За действията на КОНПИ срещу Иво Прокопиев се разбра и от позиция на издателите и управляващия мениджмънт на "Дневник" и "Капитал", които обявиха, че бизнесменът е обект на поредна атака от страна на властите, инспирирана от главния прокурор Сотир Цацаров и депутата от ДПС Делян Пеевски. Според тогавашните изявления на "Икономедия" проверката на КОНПИ е обхванала доходи и придобито имущество от Прокопиев. Причината е привазитацията на дружеството "Каолин" през 2000 г. Твърдения на медиите от империята  на Пеевски пък свързват проверката на КОНПИ със заведеното дело за борсовата приватизация на миноритарния дял на държавата в електроразпределителното и електроснабдителното дружества, в които австрийската ЕВН държеше контролния 67% пакет. Подсъдими по това дело са и бившите министри на енергетиката и на финансите Трайчо Трайков и Симеон Дянков, както и шефове в инвестиционния посредник по сделката "Булброкърс". След като делото бе върнато от съда на прокуратурата заради пропуски и се очаква да влезе в специализирания наказателен съд.

Проф. Павлов припомня на Ердоган: Според Севърския договор, Турция щеше да е само в Анадола

http://frognews.bg/news_146958/Prof-Pavlov-pripomnia-na-Erdogan-Spored-Sevarskiia-dogovor-Turtsiia-shteshe-da-e-samo-v-Anadola/

„Турският президент добре се е сетил за Лозанския договор, но не е ли добре да погледне и към предхождащия го Севърски договор, където Турция щеше да я има като държава само в Анадола?” Това пита историкът професор Пламен Павлов.

До 5 г. затвор за младежите, нахлули в гимназия

http://dnes.dir.bg/news/prokuratura-mvr-buhalki-mladezhi-26670988

Двамата младежи, които бяха задържани за нахлуването в столичната гимназия "Никола Вапцаров", вече са с повдигнати обвинения, съобщиха от прокуратурата.

60 000 висшисти за година у нас, в UK - 770 000

http://dnes.dir.bg/news/nsi-visshisti-visshe-obrazovanie-26670893

Над 60 хиляди са завършилите висше образование у нас през миналата година, показват данни на НСИ, като близо 37 хиляди са жените висшисти и 23 хиляди - мъжете.

Ученик е в болница, изпил много ракия в междучасието, обещали му пари

https://www.24chasa.bg/novini/article/6601058

Ученик е в болница, изпил много ракия в междучасието, обещали му париУченик от Професионалната гимназия по туризъм "Асен Златаров" в Бургас е приет в болница след като изпил голямо количество ракия в голямото междучасие. За случая потвърдиха за БТА от ръководството на гимназията. Деветокласникът, изпил алкохола, бил подтикнат от трима свои съученици, които му обещали пари.

Посланици и арабски дипломати в България осъждат решението на Тръмп за Йерусалим

https://www.24chasa.bg/novini/article/6601039

Посланици и арабски дипломати в България осъждат решението на Тръмп за ЙерусалимПосланиците и главите на арабските дипломатически мисии, акредитирани в България със седалище в София, остро осъждат решението на американския президент за признаване на Йерусалим като столица на Израел (силата - окупатор) и смятат, че това признаване и изграждането или преместването на която и да е дипломатическа мисия в Йерусалим е открито

София, която избира да не се примирява

https://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/sofiia-koiato-izbira-da-ne-se-primiriava-6077048

Глобалният директор на Reach for Change за мотивацията, вярата и силата да промениш света

София, която избира да не се примирява

https://www.vesti.bg/lyubopitno/sveji/sofiia-koiato-izbira-da-ne-se-primiriava-6077048

Глобалният директор на Reach for Change за мотивацията, вярата и силата да промениш света

Протестите на служители в "Пирогов" продължават

http://www.mediapool.bg/protestite-na-sluzhiteli-v-pirogov-prodalzhavat-news272855.html

Работещи в института за спешна медицинска помощ “Пирогов“ за четвърти ден излязоха на протест в петък с искане за оставката на директора на болницата проф. Асен Балтов. Протестиращите обявиха, че ще излъчат работна група, която да проведе среща с министъра на здравеопазването, за да го запознае с проблемите в болницата. Те обвиняват директора Асен Балтов в своеволия и скандални назначения, а здравният министър Кирил Ананиев разпореди проверка на случая. Според Ананиев протестира малка част от персонала на болницата и мнението им не съвпада с общите настроения в болницата. Преди ден в официалната позиция от "Пирогов" заявиха, че проявите на протестиращите са акт, целяща да се урони престижа на лечебното заведение, тъй като някой има интерес болницата да не работи. Оттам определиха като абсолютна лъжа твърденията на недоволните лекари, според които възнагражденията им не са получавани, а медици са били принуждавани да подписват декларации за преназначаване.  

Кръгла маса за Банско в понеделник

https://www.24chasa.bg/novini/article/6601055

Кръгла маса за Банско в понеделникВ понеделник от 10,30 часа в сградата на Министерството на околната среда и водите ще се състои обществено обсъждане на плана за разширяване на ски зоната в Банско. На него са поканени всички заинтересовани.  Поради малкия капацитет на залата журналистите ще гледат дискусията на екрани отвън или онлайн през сайта на министерството,

Проектът за нов закон за спорта влиза за гласуване в Народното събрание

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/12/08/3094071_proektut_za_nov_zakon_za_sporta_vliza_za_glasuvane_v/?ref=rss


Проектът за нов закон за физическото възпитание и спорта влиза за гласуване в Народното събрание. Той беше приет на първо четене от петте свързани парламентарни комисии - по въпросите на децата, младежта и спорта, по образованието и науката, по здравеопазването, по правните въпроси и по регионалната политика.<br /><br />В ресорната комисия законопроектът беше приет с 13 гласа "за" от ГЕРБ, Обединените патриоти, "Воля" и ДПС и шест гласа "против" от БСП....

Станишев: Можем да влезем в Шенген до края на нашето европредседателство

https://www.24chasa.bg/novini/article/6601040

Станишев: Можем да влезем в Шенген до края на нашето европредседателствоДебатът в ЕП, иницииран от лидера на ПЕС, е силен коз в ръцете на българското правителство По инициатива на Сергей Станишев на 13 декември 2017 г. по време на пленарната сесия на Европейския парламент в Страсбург ще се проведе дебат на тема членството на България, Румъния и Хърватия в Шенген, съобщи stanishev.eu.

Пуснаха билетите за новия фест на Цонко Цонев (вижте всички групи)

https://offnews.bg//kultura/pusnaha-biletite-za-novia-fest-na-tconko-tconev-vizhte-vsichki-grupi-670852.html

Билетите за новия рок фестивал, организиран от Цонко Цонев край Варна, вече са в продажба в мрежата на Eventim.

Събитието ще бъде на 25-ти и 26-ти май и ще се проведе в парка "Хепи Ленд", на 25 километра южно от Варна. Фестивалът ще има концертни дати през цялото лято.

17 лева струва еднодневният пропуск, 25 лева ще ви излезе билетът за двата дни на първия фестивал.

Групите, които ще видим на първия Хепи Ленд:

25 май - Mirror, Saints N Sinners, BTR

26 май - Forgot The Ten, ALOGIA, Primal Fear

При липса на сделка за Брекзит, Великобритания ще спазва правила на европейския пазар

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/12/08/3094111_pri_lipsa_na_sdelka_za_brekzit_velikobritaniia_shte/?ref=rss


Какво ще се случи с границата между Ирландия и Северна Ирландия е една от трите основни теми, за които Брюксел и Лондон трябва да се споразумеят по отношение на Брекзит. (Другите две – правата на гражданите и финансовите задължения на Лондон).<br /><br />Еврокомисията искаше да регистрира достатъчно голям напредък по тези въпроси, преди да изпълни желанието на Лондон да започнат разговори за бъдещите търговски отношения. Днес председателят Жан-Клод Юнкер заяви, че прогресът е...

Протест срещу признаването на Йерусалим за столица на Израел в Истанбул (Снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6601041

Протест срещу признаването на Йерусалим за столица на Израел в Истанбул (Снимки)Няколко хиляди души демонстрираха днес след петъчната молитва в Истанбул, за да осъдят признаването от САЩ на Ерусалим за столица на Израел, предаде АФП. Няколко хиляди протестиращи преминаха по улиците на консервативния квартал Фатих в европейската част на Истанбул , като развяваха палестински знамена и издигнаха лозунги "Ерусалим е нашата чест",

Цацаров подписа Меморандум за сътрудничество със сръбската прокуратура

https://www.actualno.com/society/cacarov-podpisa-memorandum-za-sytrudnichestvo-sys-srybskata-prokuratura-news_648608.html

Днес (8 декември) на проведена среща между главния прокурор Сотир Цацаров и сръбския му колега Загорка Доловац в Белград беше подписан Меморандум за разбирателство и сътрудничество между двете прокуратури. Това съобщиха от пресцентъра на Прокуратурата. Документът предви

Сотир Цацаров и Загорка Доловац договориха сътрудничество

http://dnes.dir.bg/news/sarbia-glaven-prokuror-sotir-tzatzarov-26670907

Главният прокурор Сотир Цацаров и сръбският му колега Загорка Доловац подписаха в Белград Меморандум за разбирателство и сътрудничество между двете прокуратури.

Лавров призова Вашингтон да осъзнае своята отговорност за действията на Украйна

http://www.cross.bg/kiev-lavrov-otgovornost-1562846.html

/КРОСС/ Москва съжалява, че Западът, особено САЩ, не провежда възпитателна работа с Киев и призовава Вашингтон да осъзнае своята отговорност. Това заяви в петък министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров, по време на пресконференция след края на виенската конференция на външните министри от страните-членки на ОССЕ (Организация за сигурност и сътрудничество на Европа), предава ТАСС. Лавров напомни, че вътрешният министър на Украйна Арсен Аваков публично призова за отказ от изпълнение на минските договорености и да се измисли нещо друго, както и че е заявил, че украинската армия и силите за сигурност скоро ще имат достатъчен потенциал, за да решат проблема без „Минск 2". „Разбира се, отчитайки, че САЩ са главния куратор на украинските власти, ние сме ги призовавали нееднократно да осъзнаят своята отговорност и да призоват към отговорност своите подопечни в Киев, за да не правят те повече подобни заявления. Засега Западните куратори не провеждат такава възпитателна работа с киевските власти", отбеляза руският дипломат. Според думите на Лавров, Вашингтон се въздържа да прави публична критика на действията на Киев, но убеждава Москва, че се провеждат частни разговори, в които „полека тласкат Киев в правилната посока към изпълнението на минските договорености"

Кметът нареди да се укрепи сградата на бившата Софийска банка във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=365074

Една от най-красивите, но запустели и опасни сгради във Варна - на ул. "Преслав" 24, е на път да върне блясъка и достойнството си, научи Moreto.net. Проектант на сградата, създадена за офис на Софийската банка, е знаменитият варненски архитект Дабко Дабков, а автор на великолепната статуя на фасадата, изобразяваща римския бог на търговците Меркурий, възседнал огромен орел, е дело на Кирил Шиваров.

New York Times намалява броя на безплатните статии

https://www.investor.bg/medii/455/a/new-york-times-namaliava-broia-na-bezplatnite-statii-251815/

Медията ще се опита да насърчи читателите да плащат за качествена журналистика

Арестуваха наркодилъри по време на ”оперативка” за дрога

http://frognews.bg/news_146957/Arestuvaha-narkodilari-po-vreme-na-operativka-za-droga/

Крими авторитети са задържани при спецакцията във Велико Търново. При акцията бе задържана организирана престъпна група от 15 души. Те били заловени по време на ”оперативка” за разпределение на дрогата, с която търгували, съобщиха от спецпрокуратурата.

Палестинец беше убит от израелската армия по време на протестите в Ивицата Газа

http://www.cross.bg/izrael-petuk-protesti-1562845.html

/КРОСС/ Палестинец е загубил живота си след като е бил прострелян в петък от израелски войник по време на протести на Ивицата Газа, предава „Франс прес", като се позовава на информация от министерството на здравеопазването на Палестинската автономия. По-рано от армията на Израел потвърдиха, че двама души са простреляни тъй като са били „главните подстрекатели" на „насилствените бунтове". Днешният петък бе обявен за „ден на гняв" изразяващ се в протести от страна на Палестинската автономия срещу решението на американския президент Доналд Тръмп да признае Йерусалим за столица на Израел и да премести посолството на САЩ в страната от Тел Авив в оспорвания между Израел и Aвтономията град. Това е първата жертва от началото на протестите.  

Спецпрокуратурата: Не сме изземали биткойни

http://frognews.bg/news_146956/Spetsprokuraturata-Ne-sme-izzemali-bitkoini/

Няма иззети биткойни по дела в спецпрокуратурата. Това заяви ръководителят й Иван Гешев, като отрече информацията, че са конфискувани 200 000 биткойни на стойност 3 млрд. долара през май тази година по време на акцията в Агенция ”Митници”, когато хакери пробиха системата на агенцията.

Каракачанов за френския Рафал: Ако нямаш пари да си ремонтираш Опела, не мечтаеш за Мерцедес S класа

http://www.cross.bg/samolet-radev-vitzepremierut-1562844.html

/КРОСС/ Ако нямаш пари да си ремонтираш Опела, не мечтаеш за Мерцедес S класа. Това каза пред журналисти вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов във връзка с полета на президента Румен Радев на френския боен самолет "Рафал" и в отговор на въпрос дали България може да има такъв самолет, предаде репортер на Агенция „Фокус". „Въпросът е дали имаш необходимите средства да си го позволиш, защото е скъп самолет", коментира вицепремиерът. Каракачанов поясни, че самолет „Рафал" струва около 100 млн. евро. „Няма да давам сравнение с други, чиято цена е наполовина", посочи вицепремиерът. Припомняме, че след полета в сряда, президентът Радев заяви, че това е невероятен самолет. На журналистически въпрос може ли България да си позволи подобен изтребител, държавният глава заяви: „Бих се радвал, ако може. Първо трябва да се изпрати искане за предоставяне на информация до държавата Франция, когато се предостави цената и условията, тогава ще можем да разберем". Относно това дали „Рафал" може да бъде включен в процедурата сега, при положение, че е подновена от НС, Румен Радев заяви: „След като искаме да отворим по-широко ветрилото, да дадем по-големи възможности, за да имаме по-голям избор, мисля че е нормално да включим и този самолет".  

Ревю: Защо 'Да живее България' e брилянтен филм

https://offnews.bg//kultura/reviu-zashto-da-zhivee-balgaria-e-brilianten-film-670845.html

Документалният филм "Да живее България" на режисьора Адела Пеева цели да обърне вниманието на обществото върху един сериозен проблем – възраждането на екстремния национализъм у нас. В продължение на три години е проследено развитието на няколко младежи от София, Стара Загора и Пловдив, които определят себе си като патриоти и по-често като националисти.

Водени от патриотични чувства и желание да утвърдят собствената си идентичност, тези млади хора прекрачват тънката граница между патриотизма и откровения национализъм. Безразличието или нескритата подкрепа на „възрастните“ ги лишават от коректив, а това означава, че в България днес расте поколение, склонно към шовинизъм и агресивен национализъм. Във филма си Пеева се опитва да намери отговорите на въпросите за бъдещето ни, каква е границата между патриотизма и национализма и кога и как започва осъзнаването в патриотизъм и как – в национализъм.

След голямата си премиера на "Киномания" филмът предизвика множество дискусии, а коментар върху "До живее България" прочетете в следващите редове:

Гледахте ли го? Заболя ли ви? Тревожно ли ви е? Ледената буца в гърдите стопи ли се или напира да излезе през очите ви? Или намерихте легитимация на най-съкровените си мисли и съмнения? Страх ли ви е? Горчи ли от толкова много безкомпромисна истина? Ако не сте го гледали, побързайте и не пропускайте, защото този филм трябва да се гледа от всички.

Този филм хваща за гърлото. Здраво! И въздишките излизат трудно. Той няма да ви остави да скучаете и няма да си тръгнете равнодушни от залата. В него ще разпознаете някого. Ако не себе си, то приятеля, колегата, роднината, с когото така и не намирате допирни точки по темата за национализма…или дори детето си. Между другото, знаете ли къде ходи детето ви вечер и с кого се събира?  А на какво ги учат в училище, знаете ли?

Емоционално

Филмът е брилянтен! Фино, интелектуално упражнение, в което зрителят трябва да намери идеята на автора, минавайки през сцени и идеи, от които кръвта замръзва. В лентата има за всекиго по нещо. В този филм има много истински националисти. Те ще намерят легитимация на идеите си и ще сгрешат. Защото не за това става въпрос.

Малцинствата ще се изплашат и с право, защото каузата на крайния национализъм у нас отдавна не е за подценяване. Политиците ще намерят много поводи да се упражняват на струните на човешките страхове, които този филм изпъва до крайност. (Не)етническите партии ще намерят перфектен повод да кажат на избирателите си „Виждате ли, за това става въпрос. За това имате нужда от нас”. Филмът не е и за това. Крайно критични интелектуалци ще го отхвърлят в притесненията си как ще въздействат кадрите на малцинствата. И няма да са прави, защото малцинствата имат право да видят истината от първо лице. Защото ги засяга пряко и няма да я разберат от ежедневните информационни емисии на най-масовите телевизии.

„Да живее България” е писък. Той крещи и казва „Опомнете се!”. Време е да си дадем сметка кога изпуснахме момента и позволихме патриотизма да бъде приравняван с първичен национализъм. И това е процес, който тече в училищата на децата ни. Кога проспахме момента, в който преподаватели със съмнителен житейски фундамент застанаха до най-скъпите ни и започнаха безкритично да им вменяват изкривените си ценности? Кога проспахме момента, в който ние самите започнахме да вярваме на система, която превръща децата ни в потенциални насилници? Къде бяхме когато улицата започна да формира в тях манталитета на разделението и отхвърлянето на различния само защото той е малцинство? Дали не приехме по-лесния път на омразата, като потвърждение за собствената ни недостатъчност да произведем качествена среда?

Филмът е идентификатор, лакмус. Ако не сте били наясно със себе си, след прожекцията ще знаете дали сте от страната на нормалността или се определяте като краен националист. Той няма да ви остави неутрални. Защото в тази игра неутрални няма. Ако изберете тази позиция, рискувате да ви застигне съдбата на немския протестантски пастор Мартин Нимьолер, който докато се чудел дали да протестира при депортацията на комунисти, цигани и евреи, дошъл и неговия ред… И вече нямало кой да се противопостави, защото всички били в лагерите на смъртта. Защото крайният национализъм завършва точно така. Филма го казва, не аз.

„Който има уши, нека да слуша” би могло да бъде едно от подзаглавията . Много от кадрите ще бъдат разчетени неправилно. Някои от тях вече са. Всеки кадър би могъл да бъде подлаган на дискусия и всеки от тях е парче от големия пъзел, който много ясно макар и трудно ни показва позицията на автора. Не я налага. Дори е нужно много старателно да гледате между отделните кадри, така както четете между редовете, за да разберете, че Адела Пеева не е неутрална, въпреки чисто човешките си декларации. Сглобеният пъзел ни казва: „Хора имаме ужасен проблем с непредвидими последици, който си създадохме сами. Нека да се хванем и сами да го коригираме и да върнем децата си в нормалността. Преди да поставят идеологията над всичко свято – дом, родители, съседи, приятели. Тогава става необратимо и ужасно страшно.”

Във филма има много малко патриотизъм, почти никакъв. И това е предмет на упреци. А трябва ли патриотизмът да бъде предмет на идеологеми? Трябва ли да го насаждаме или е редно да го възпитаваме? Нужно ли е да скандираме или трябва да го упражняваме? Защото това е разликата между патриотизъм и национализъм, идеологията. Тя е тази, която обръща нещата наопаки и ни обърква, а ние го позволяваме. Няма други виновни. Защото патриотизма би трябвало да се упражнява по подразбиране, като необходимо и неотменимо условие за съжителство. Той не се пропагандира, а се толерира по дефиниция. Патриотизмът е добър съсед в нужда, национализмът пали чергата на съседа. Първият отваря врата на дома си, втория затваря вратата на лагера зад гърба ти. Единия те кани в църквата си, другия подпалва синагогата ти. Патриотизмът уважава собствеността ти и правото да я умножаваш, национализмъ я национализира за себе си. Списъкът с разлики може да продължава. Вие преценете кое има нужда да бъде показвано във филмите и кое се нарича нормалност.

Не е ли основният въпрос защо позволихме децата ни да се идентифицират с омразата, гнева и ксенофобията? Защото без тях каузата на национализма е невъзможно осъществима. Кой ги отхвърли, кой ги уплаши, кой не им показа достатъчно любов, кой не повярва в силите им и в личността им, кой не беше достатъчно добър пример за тях, кой пропусна покрай ушите си първите симптоми на агресията? Показахме ли им що е милосърдие, търпение, що е дом и семейство. Показахме ли им истината, показахме ли им Бога? Познаваме ли го? Какво е това, което търсиха у нас, но го намериха в лозунгите на лидерите зад микрофоните?

Рационално

Практичния поглед към филма предполага да си дадем сметка за някои неща, както и да си зададем много въпроси.

Редно е да си дадем сметка, че като част от обединена Европа сме подложени на масиран националистически натиск през последните десетина години. Като част от една противоречива и геополитически апетитна територия, каквато са Балканите, сме подложени на такива атаки от край време, особено в контекста на близостта си до Империята на злото.

Редно е да си дадем сметка, че явлението национализъм далеч не се изчерпва с показни ритуали и демонстрации, а има много конкретни и добре обмислени цели. Нито една от тях не е в полза на националния интерес, въпреки декларациите на националистите. Редно е да знаем, че изкуството на националистическата кауза е десетилетия наред развивано и обогатявано идеологически в социалните лаборатории на най-мощния репресивен апарат на изток от Европа. Нужно е да знаем, че неговата цел е да разделя, подчинява, владее и експлоатира крехките ни национални ресурси. И тази игра съвсем не е безобидна. Защото е атакувано бъдещето ни, децата ни. Редно е да се запитаме какво е общото между Босна, Валония, Каталония, Брекзит, Шотландия, Крим, Донецк, бежанския поток към Европа? Кой спуска идеологията? Кой финансира процесите? Кой стои зад гърба на политици като Найджъл Фарадж , Карлес Пучдемон и Мари Льо Пен? Казват, че парите не миришат. А не миришат ли на природен газ? Или на шистов? Къде е голямата роля на всеки „малък” българин в тези процеси?

Редно е да си дадем сметка, че ние избираме политиците, които ни управляват и ни вкарват в тежки заблуди като политиките на неизбежност и вечност,(„За тиранията”, Тимъти Снайдър) според които нищо от миналото не може да се повтори и историята има само един ход, напред към либерална демокрация. Те ни убеждават, че няма как колелото на живота да се завърти назад и да преживеем отново Холокоста и националсоциализма, но дали е така всъщност.

Или безкритично ги насърчаваме да ни казват нещата, които бихме искали да чуем? Това е и идеята на друг неспокоен ум на нашето съвремие. Хърватската журналистка Славенка Дракулич в размислите си за геноцида в Сребреница поставя остро ударение върху личната отговорност на всеки гражданин на размирния балкански регион за най-голямото клане в историята след Втората световна война.

Защото когато всеки упражнява избирателното си право и е част от едно общество, което негласно одобрява или премълчава ксенофобията, тогава е меко казано неморално да обвиняваме неколцина за преките жертви. Защото както казва полският историк и философ Лешек Колавски „Това, че сте били излъгани, не е оправдание в политиката”.

А в днешно време всичко е политика. Особено маршируващите хора с униформи, факли и мегафони, които склоняват други хора към нетърпимост на различните.

Тепърва, тепърва ще се говори за този филм!

Полската съдебна реформа създава сериозен риск, предупреди Венецианската комисия

http://www.dnevnik.bg/evropa/novini_ot_es/2017/12/08/3094090_polskata_sudebna_reforma_suzdava_seriozen_risk/?ref=rss


Планираните реформи във Върховния съд на Полша представляват сериозен риск за всички части на съдебната система в страната. Това заяви Венецианската комисия, панел от експерти по конституционно право към Съвета на Европа, предаде "Ройтерс".<br /><br />Според комисията даването на право на полския парламент да избира членовете на Националния съдебен съвет в съчетание с предложеното незабавно заменяне на сегашните членове, "ще доведе до широкомащабно политизиране на...

Израелски министър предложи да се построят още 14 000 еврейски жилища в Йерусалим

https://www.24chasa.bg/novini/article/6601037

Израелски министър предложи да се построят още 14 000 еврейски жилища в ЙерусалимВ еврейските селища в Източен Йерусалим може да бъде планирано построяването на хиляди нови жилища, съобщи израелският вестник "Маарив", предаде ДПА. Изданието се позовава на програма, предложена от министъра на строителството и жилищната политика Йоав Галант. Тя обхваща общо 14 000 жилища, 8000 от тях ще са в Западен Йерусалим, информира БТА.

Асфалтират улици във Видин

https://www.actualno.com/vidin/asfaltirat-ulici-vyv-vidin-news_648605.html

В ход е подготовката за асфалтирането на 4 улици - „Михаил III Шишман“, която води до Гребната база, „Андрей Николов“ в кв. „Акджамия“, „Любен Порчелов“ (зад ОУ „Иван Вазов“) и улицата пред бл. №1 в ж.к. „Христо Ботев“. Кметът на Община Видин Огнян

Фермерите получават 40 ст. отстъпка от акциза на литър гориво за 2017 г.

http://econ.bg/Новини/Фермерите-получават-40-ст-отстъпка-от-акциза-на-литър-гориво-за-2017-г-_l.a_i.754455_at.1.html

40 стотинки ще е отстъпката, която тази година ще получат фермерите от стойността на акциза за литър гориво. Това става ясно от заповед на...

Кои са общините първенци по прозрачност и кои са на опашката

http://www.moreto.net/novini.php?n=365065

Бургас, София и Стара Загора са най-добре представящите се общини според третия годишен Индекс на местната система за почтеност на асоциация "Прозрачност без граници", а Хасково, Монтана и Силистра са на последно място. Това съобщи Калин Славов, изпълнителен директор на асоциацията при представянето на индекса.

Горанов: Искането на данъчна ревизия на съдии е емоционално

http://dnes.dir.bg/news/nap-sadii-revizia-goranov-26670523

Предложението да бъдат проверявани избирателно съдии, отменили наказателни постановления на данъчната администрация, е „емоционална оценка“.

Две трети от българите вземат под средната заплата

http://www.cross.bg/godina-zaplata-leva-1562842.html

/КРОСС/ Две трети от българите, които работят на трудови договори, получават заплата под средната за страната, което само по себе си е ясен индикатор на разслоението, на диференциацията в доходите в страната, по-различно и некореспондиращо с подобното в Западна Европа. Това каза на пресконференция президентът на КНСБ Пламен Димитров, предвава „Фокус". „Това води след себе си до концентрация и до продължаващ процент и брой на работещи бедни в България. Те са над 600 000 души, чиято заплата е под 700 лева според данните на Евростат. Като цяло картината с доходите макар и да се подобрява все още остава далеч от очакванията и исканията на хората. Това продължава да обуславя макар и спадащия като процент и като число, но все пак продължаващ мигрантски поток от страната навън. Той беше близо около 40 000 души на година преди 4 - 5 години. Сега е под 30 000 души на година и горе-долу средно по един малък град на година се изнася от страната в повечето случаи трайно", каза още Димитров. По думите му макар и да се подобряват тези процеси, те са много тревожни и много видими, и към тях трябва да се добавят усилия - ежегодно и системно увеличение на доходите. Синдикалистите настояват за 5-годишен план за увеличение на заплатите. „До 2022 година да постигнем поне 1800 лева средна работна заплата за страната. Между 100 - 150 лева ръст на година при растеж на икономиката около 4 - 5%", добави Пламен Димитров

Столичната община ще продаде дела си в Общинска банка, после ще реши какво да прави с парите

http://www.dnevnik.bg/biznes/2017/12/08/3093969_stolichnata_obshtina_shte_prodade_dela_si_v_obshtinska/?ref=rss


От Столичната община ще решават как ще похарчат парите от продажбата на акциите си в Общинска банка едва след като сделката се осъществи. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова, която днес представи бюджета на общината за 2018 г.<br /><br />Общината има дял от 67.65% в Общинска банка като реши да го продаде чрез търг. Началната цена бе 45 млн. лева, като оферта подаде само регистрираната в Лихтенщайн компания "Новито опортюнитис".<br /><br />Сега предстои...

Раздадоха наградите Иновации в политиката

https://offnews.bg//politika/razdadoha-nagradite-inovatcii-v-politikata-670849.html

Първите по рода си награди „Иновации в политиката“ бяха раздадени на изискана церемония в кметството на Виена. 

Организаторите им, поставили си амбициозната цел да открият проекти, които променят живота на европейските граждани, отличиха политици от 15 държави. 

Българските представители сред финалистите бяха трима млади политици - Илхан Кючюк, евродепутат и председател на „Младежкото ДПС“, Мариана Тодорова, бивш депутат от партия АБВ, и Стефан Стоянов, заместник-кмет на Пловдив. Те се състезаваха с още 587 иновативни проекта от цяла Европа на първи етап и преминаха на финален, където се съревноваваха с едва 90 – десетте проекта, получили най-висок резултат във всяка от деветте категории - Цивилизация, Демокрация, Човешки права, Свобода, Работни места, Екология, Общност, Просперитет, Качество на живот.

„Международните награди „Иновации в политиката“ се провеждат за първи път, а България е една от двете страни от Източна Европа, част от мащабната инициатива. Тя цели да идентифицира и отличи различните и смели практики в политическата сфера, които обединяват хората и създават устойчива среда. За мен ключовата дума тук е устойчив. Защото именно зад нея прозира желанието на един политик да промени средата трайно, да остави следа след себе си, дори да улесни работата за тези, които ще се трудят след него. Не веднъж и два пъти сме ставали свидетели на случаи, в които неумението на един политик да погледне отвъд своя собствен мандат е проваляло похвални инициативи, с потенциал за разгръщане и надграждане. Горд съм, че имахме трима български представители на финал, които доказаха точно противното – че са млади и космополитни хора с дръзки идеи и широк хоризонт на политическите си действия. Всичко това, естествено, е подплатено и с отлична реализация на проектите им – това е оценката, която получиха сред стотици други проекти, и която ги изпрати и на финал“, коментира успеха на българските представили Александър Дурчев, представител за България на Института за иновации в политиката.

Инициативата „Иновации в политиката“ стартира през пролетта на 2017 г., наградите са в 9 категории: Цивилизация, Демокрация, Човешки права, Свобода, Работни места, Екология, Общност, Просперитет, Качество на живот. Победителите бяха определени от жури, съставено от 1000 европейски граждани, избрани на случаен принцип. Чрез онлайн система то избра победителите по шест критерия - иновации, създаване на мостове, изграждане на доверие, участие, устойчивост и финансова жизнеспособност.

Наградите „Иновации в политиката“ се организират и провеждат от Института за иновации в политиката (ИИП) и целят да провокират онази политическа дейност, която качествено променя към по-добро живота на всички европейци. Мисията на проекта е да развие политическите практики и да отличи, но и подкрепи политиците в Европа, които имат смелостта да разчупят статуквото, които са креативни и ефективни в решенията си – независимо от това представители на коя политическа сила и от кой регион на Европа са. Наградите „Иновации в политиката“ целят да изведат на преден план подобни проекти и да споделят с общността кои са добрите практики в сферата на политиката.
„Иновации в политиката“ са съвместна инициатива на think tank екип, събрал представители от различни държави в Европа: Act.Now (Виена, Австрия), Das Progressive Zentrum (Берлин, Германия), Dublin City University (Дъблин, Ирландия), Българското Училище за Политика (София, България), EuropaNova (Париж, Франция), The European Forum Alpbach, Szkoła Liderów и THINKTANK (Варшава, Полша). 

Прокуратурите на България и Сърбия с Меморандум за сътрудничество

http://www.cross.bg/sutrydnichestvo-dvete-tzatzarov-1562843.html

/КРОСС/ На проведена среща между главния прокурор Сотир Цацаров и сръбския му колега г-жа Загорка Доловац в Белград беше подписан Меморандум за разбирателство и сътрудничество между двете прокуратури. Документът предвижда взаимодействие в рамките на юрисдикциите на двете държави и при спазване на ангажименти, произтичащи от международни правни актове. Страните се съгласяват да си сътрудничат в обмена на информация и при изпълнение на искания за правна помощ в обхвата на международно-правното сътрудничество по наказателно-правни въпроси. Предвижда се сътрудничество в областта на организираната престъпност, корупция, тероризъм, трафик на наркотици, оръжия и хора, незаконно превеждане на хора през граница, изпиране на пари, конфискация на постъпления, придобити от престъпна дейност, киберпрестъпност и др., при спазване на всички процедури по поверителност, съгласно действащите законодателства на държавите.Меморандумът за разбирателство не засяга правата и задълженията, произтичащи от други действащи междудържавни споразумения. Това е първият Меморандум, който урежда сътрудничеството между българската и сръбската прокуратури.На срещата между българската делегация, водена от г-н Цацаров и сръбските им колеги беше подчертана важността на сътрудничеството между двете прокуратури. Подобни отношения са от ключово значение в борбата срещу организираната престъпност и корупцията, стана ясно по време на срещата

Кевин Спейси опипвал и бившия съпруг на норвежката принцеса Марта Луиз

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6601010

Кевин Спейси опипвал и бившия съпруг на норвежката принцеса Марта ЛуизБившият съпруг на дъщерята на норвежкия крал Харалд Пети Марта Луиз обвини актьора Кевин Спейси, че го е опипал по време на нобеловия концерт в Осло през 2007 г., предаде Асошиейтед прес. Ари Бен, който беше женен за принцеса Марта Луиз 14 години, каза пред норвежкото радио, че Спейси, който седял до него,

Сблъсъци между палестинци и израелски полицаи, има убит и десетки ранени (СНИМКИ/ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/sviat/sblysyci-mezhdu-palestinci-i-izraelski-policai-ima-ubit-i-desetki-raneni-snimkivideo-2065921

В Стария град на Йерусалим и около него се стигна до сблъсъци между палестинци и израелски полицаи. Силите за сигурност разпръснаха малка протестна демонстрация срещу решението на САЩ да признаят г

Едно от най-красивите италиански езера бавно пресъхва (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/sviat/edno-ot-naj-krasivite-italianski-ezera-bavno-presyhva-video-2065901

Едно от най-красивите италиански езера бавно пресъхва. Става дума за Лаго Маджоре, което се намира в италианските региони Пиемонт и Ломбардия, както и в швейцарския кантон Тесин. Площта на езерото е малко над 212 квадратни километра и е второто по големина

Радев наложи вето върху част от Закона за бюджета на НЗОК за 2018-а

//dariknews.bg/novini/bylgariia/radev-nalozhi-veto-vyrhu-chast-ot-zakona-za-biudzheta-na-nzok-za-2018-a-2065944

Президентът Румен Радев наложи вето върху мораториума за нови лекарства, който бе приет на второ четене от Народното събрание.

Държавният глава налага вето върху параграф 6 от Преходните и заключителните разпоредби на Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса

Задържаха шофьор, карал „Ауди“ в насрещното на магистралата (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/bylgariia/zadyrzhaha-shofior-karal-audi-v-nasreshtnoto-na-magistralata-video-2065946

Полицията задържа шофьор, заснет да кара в насрещното на автомагистрала "Хемус", съобщи МВР.
 
Преди три дни видео в социалните мрежи показа как лек автомобил "Ауди" с врачанска регистрация се движи в насрещното платно около 4

Спецакция на МВР в ромското гето в Бургас: Откриха нов опасен наркотик

//dariknews.bg/regioni/burgas/specakciia-na-mvr-v-romskoto-geto-v-burgas-otkriha-nov-opasen-narkotik-2065933

Ноу хау в дизайнерската дрога тръгва от циганската махала-смесват марихуана със синтетика, продуктът става и за чай

Ученик в болница, напил се с ракия в междучасието

//dariknews.bg/novini/bylgariia/uchenik-v-bolnica-napil-se-s-rakiia-v-mezhduchasieto-2065928

Бургаски ученик изпил голямо количество алкохол и се наложило да бъде приет спешно в болница. Момчето е изписано в добро състояние. Случаят е от началото на седмицата, но за него стана известно днес.

Прокуратурата и МВР отричат да са иззели над 200 хил. биткойна

https://www.actualno.com/society/prokuraturata-i-mvr-otrichat-da-sa-izzeli-nad-200-hil-bitkojna-news_648602.html

Прокуратурата отрече при спецоперации на полицията и службите да са иззети биткойни. По случая с международната акция с участие на ГДБОП и прокуратурата от 19 май, когато е бил установен зловреден софтуер, осигурявал достъп до системата на Агенция "Митници", Иван Гешев заяв

Путин отива в Турция в понеделник, обсъжда Йерусалим и Сирия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6601008

Путин отива в Турция в понеделник, обсъжда Йерусалим и СирияРуският президент Владимир Путин ще бъде на посещение в Анкара в понеделник по покана на турския си колега Реджеп Тайип Ердоган, предаде турският телевизионен канал НТВ, цитиран от БТА. По време на разговорите ще бъдат обсъдени двустранните отношения, последните развития по въпроса за Йерусалим и ситуацията в Сирия,

Съдът: За Килърите човешкият живот е търговски продукт

https://www.24chasa.bg/novini/article/6600988

Съдът: За Килърите човешкият живот е търговски продуктКилърите са третирали човешкия живот като търговски продукт, превърнали са го в предмет на престъпна сделка и са създали престъпен механизъм за изпълнение на физически екзекуции, пише в решението на Върховния касационен съд (ВКС) по делото, което бе официално публикувано вчера. С него, както съобщихме преди дни,

Предимно слънчево ще е по Черноморието утре

http://www.moreto.net/novini.php?n=365069

Над Черноморието утре - 9 декември, ще бъде предимно слънчево, научи Moreto.net. Сутринта на места ще има мъгла, а през деня ще се появи разкъсана висока облачност. Ще духа умерен, а след обяд и силен южен вятър. Максимални температури на въздуха: 12-15°.

Следовател беше осъден на година условно, защото помогнал на мъж да вземе 3.3 хил. лв. наследство

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/12/08/3094074_sledovatel_beshe_osuden_na_godina_uslovno_zashtoto/?ref=rss


Следовател получи едногодишна условна присъда за това, че е помогнал на мъж да получи неполагащо му се наследство от 3 300 лв., като е съставил неистински документ. Разследващият от Столичната следствена служба е признат за виновен от Върховния касационен съд, защото в кръга на службата си съставил официален документ с дата 2 декември 2005 г., в който удостоверил неверни обстоятелства – че е намерил плик с надпис "Завещание" за Продан Кръстев, при оглед в апартамент. След това го е...

Провалът за Евро 2020 засили стремежа на Брюксел за изграждане на нов стадион

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/12/08/3094096_provalut_za_evro_2020_zasili_stremeja_na_brjuksel_za/?ref=rss


Европейското първенство по футбол през 2020 г., което за първи път ще се играе из целия континент, ще се открие с мач на "Олимпико" в Рим, обяви преди ден УЕФА. С информацията дойде и потвърждението, че Брюксел губи мястото си сред градовете домакини.<br /><br />Четирите мача, които белгийската столица трябваше да приеме, бяха дадени на "Уембли". Това са три мача от групите и един от осминафиналите.<br /><br />"Дълго обсъждахме темата с Брюксел,...

Путин на посещение в Турция на 11 декември

https://offnews.bg//sviat/putin-na-poseshtenie-v-turtcia-na-11-dekemvri-670846.html

Руският президент Владимир Путин ще бъде на посещение в Турция на 11 декември, съобщиха от Кремъл, цитирани от РИА Новости. 

Путин ще се срещне с турския си колега Реджеп Тайип Ердоган.

Очаква се двамата да обсъдят редица международни въпроси, в това число ситуацията в Сирия и в Близкия изток. 

Путин и Ердоган ще обсъдят още отношенията между Русия и Турция и преди всичко съвместните проекти в сферата на енергетиката, се отбелязва в съобщението. 

Двамата разговаряха по телефона снощи, за да обсъдят ситуацията в Близкия изток, след като американският президент Доналд Тръмп обяви Йерусалим за столица на Израел. 

От Кремъл не съобщиха подробности за разговора. 

50 хил. лв. за удавените кокошки и свине на 70 семейства в Бургаско

https://www.24chasa.bg/region/article/6600998

50 хил. лв. за удавените кокошки и свине на 70 семейства в БургаскоОколо 50 хил. лв. ще бъдат разпределени на 70 семейства в Бургас и Камено като обезщетение за удавените им животни при голямото наводнение от 25 октомври. Това съобщи зам. министърът на земеделието Цветан Димитров при откриването на приемната на Областната земеделска служба в Камено за подаване на заявления за пострадалите.

Съдът разпореди проверка на референдума за Младост

https://offnews.bg//temida/sadat-razporedi-proverka-na-referenduma-za-mladost-670848.html

Подписката за провеждане на блокирания от Столичен общински съвет референдум срещу презастрояването в квартал „Младост”, ще бъде ревизирана, съобщиха от инициативния комитет "За Зелен Младост".

Състав на Административен съд София-град разпореди двама експерти да проверят 6403 подписа на граждани, които бяха посочени като некоректни от ГД „ГРАО”. По искане на адв. Радан Кънев, който се съгласи безвъзмездно да брани правата на гражданите на „Младост”, ГРАО трябва да предостави точен списък с посочените като некоректни записи. 

Единият експерт, който ще проверява списъците, е специалист по информатика и е посочен от кантората, наета от СОС, срещу ИК „За Зелен Младост”. Второто вещо лице трябва да бъде експерт по статистика и ще бъде посочено в 10-дневен срок.

Следващото заседание по делото бе насрочено за 9 февруари 2018г. от 13:30 часа. 

Умуват да разделят дебелите учебници на две части

http://www.moreto.net/novini.php?n=365064

Министърът на образованието Красимир Вълчев каза, че се разглежда възможността учебниците с голям обем страници да бъдат разделени на две части. Идеята той сподели в отговор на парламентарен въпрос за процедурата за условията и реда за оценяване и одобряване на познавателните книжки, учебниците и учебните комплекти.

Путин заминава за Турция за среща с Ердоган на 11 декември

http://www.cross.bg/tyrtziya-hoda-kremul-1562838.html

/КРОСС/ Президентът на Русия Владимир Путин ще пристигне на работна визита в Турция на 11 декември, предава ТАСС, като се позовава на съобщение от пресслужбата на Кремъл. „В хода на преговорите с президента на Турция Реджеп Таийп Ердоган трябва да бъдат обсъдени актуални въпроси от двустранното сътрудничество и преди всичко, хода на реализацията на големите съвместни проекти в сферата на енергетиката", отбелязва се в съобщението. От Кремъл подчертават, че „ще се състои и обмен на мнения по ключовите международни проблеми, включително ситуацията в Близкия Изток и разрешаването на сирийската криза".  

В Истанбул премахнаха табели с името на Доналд Тръмп

http://dnes.dir.bg/news.php?id=26670533

Общинските власти в Истанбул демонтираха табели с фамилията на американския президент Доналд Тръмп в района на спирка на метрото.

Селфи причини смъртта на жена на ”Хемус”

http://frognews.bg/news_146955/Selfi-prichini-smartta-na-jena-na-Hemus/

Жена е паднала и загинала от виадукт на автомагистрала ”Хемус”, съобщават от полицията. Инцидентът станал на 35-ти километър на магистралата в посока Варна.

Песимизмът за българската икономика намалява, но остава висок

http://econ.bg/Новини/Песимизмът-за-българската-икономика-намалява-но-остава-висок_l.a_i.754454_at.1.html

През 2017 г. масовите очаквания на българина за икономиката не са толкова негативни, колкото в предходните години. Чувствителният песимизъм...

Лавров: Решението на Тръмп за Йерусалим противоречи на здравия разум

https://www.24chasa.bg/novini/article/6600989

Лавров: Решението на Тръмп за Йерусалим противоречи на здравия разумРуският външен министър Сергей Лавров заяви днес, че признаването на Йерусалим за столица на Израел от САЩ противоречи на здравия разум, съобщи Ройтерс. Той говори на пресконференция във Виена, където бе на годишната среща на външните министри на страните от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, предава БТА.

Доклад: Няма замърсяване с рутений-106 в Южен Урал

https://offnews.bg//ikonomika/doklad-niama-zamarsiavane-s-rutenij-106-v-iuzhen-ural-670847.html

Анализ на руските регулаторни отговори отхвърли възможността Производствено обединение „Маяк“, което е част от корпорацията "Росатом", да е източникът на замърсяване с рутений-106.

Във връзка със съобщението на официалния сайт на Росгидромет на информация за откриването на територията и в атмосферата на Южен Урал на радионуклида рутений-106, по инициатива на генералния директор на руската корпорация „Росатом“ бе създадена специална междуведомствена комисия. В периода от 29 ноември до 1 декември 2017 г. специалисти от „Росатом“, Института за безопасно развитие на атомната енергетика на Руската академия на науките (ИБРАЕ РАН), както и работна група от Федералната медико-биологическа агенция (ФМБА) на Русия проведоха допълнителна проверка на състоянието на радиационната обстановка на обектите на ФГУП „ПО „Маяк“ и радиационния мониторинг, организиран в предприятието. 

Комисията анализира бази данни от системите за радиационен мониторинг на ФГУП „ПО „Маяк“. Бяха взети и изследвани проби от почвата за определяне на повърхностно попадане на радионуклиди, бяха направени контролни измервания на мощността на дозите на гама-излъчванията и плътността на потока от бета частици в местността и близките пунктове Аргаяш, Метлино, Новогорний, Худайбердинск, в които Росгидромет на 25 септември - 1 октомври 2017 г. регистрира повишено съдържание на рутений-106. Подборът и измерванията на пробите се извършваха паралелно в лабораториите на ФГУП „ПО „Маяк“ и Междурегионалното управление № 71 на ФМБА на Русия (гр. Озьорск) с участието на членовете на комисията.
Измерванията на контролните проби не показаха наличие на рутений-106 (нивото на замърсяване на почвата с рутений-106 е по-ниско от минимално откриваемото), мощността на дозите на гама излъчването и плътността на потока на бета частиците съответстват на естествения фон.

Комисията не е открила нарушения в работата на системите за радиационен мониторинг на „ПО „Маяк“.

По-рано фиксираните стойности на обемната активност на рутений-106 в пробите на аерозолите, съобщени от Росгидромет, са били в отделни населени пунктове на Южен Урал между 100 – 10000 пъти по-ниски от допустимата му за населението средногодишна обемна активност, установена от нормите за радиационна безопасност (НРБ-99/2009). Според резултатите от непрестанния радиационен контрол в предприятията и АЕЦ, разположени в Европа и Южен Урал, концентрацията на рутений-106 в разглеждания времеви период не са превишавали една хилядна от допустимия за населението стандарт.
Тези стойности не превишават и практически съвпадат със стойностите, фиксирани едновременно в този период в Европа. По данни на МААЕ от 13.10.2017 г. обемните концентрации на рутений-106, регистрирани във въздуха на европейски страни, са се намирали в диапазона от десетки микробекерела на кубичен метър (µBq/m3) до десетки милибекерела на кубичен метър (mBq/m3). Най-голямата стойност от 145 mBq/m3 са регистрирани на 30.09.2017 г. в Букурещ, Румъния. Предизвиква безпокойство отсъствието на информация, разкриваща причините за аномално високите стойности на рутений-106 в Румъния.
Членовете на комисията са съгласни с позицията на МААЕ, че изпускането на засечения рутений-106 не може да е свързано с дейността на АЕЦ, защото в АЕЦ, в следствие на процеса на делене на урана, рутений-106 като продукт на деленето, присъства изключително в смеси с други изотопи като рутений-103, цезий-137, стронций-90 и много други, които не са били засечени.

Освен това „чист“ рутений-106 и препарати, които го съдържат, като правило не се произвеждат от отработено ядрено гориво. Малки концентрации на рутений-106 в смеси от продукти на деление правят процеса по извличането му от отработеното ядрено гориво и последващото изработване на препарати изключително трудоемко и скъпоструващо.
От гореизложеното следва, че източник на изпускането не могат да бъдат предприятия, които се занимават с преработката на отработено ядрено гориво, защото, както и в случая с АЕЦ, рутений-106 не може да постъпи във въздуха без посочените по-горе продукти на делене, чиято активност обикновено е по-голяма, отколкото активността на рутения.
Отделно, трябва да се подчертае, че ПО „Маяк“ не произвежда „чист“ рутений-106.

В Русия „чистият“ рутений-106 за медицински цели се получава чрез облъчване на специални мишени във високопоточни ядрени реактори с последващо отделяне с радиохимични методи. Максималната активност на получаемите партиди от препаратите не превишават няколко десетки мили кюри (milliCi), а максималната сумарна активност на медицинския рутений-106, произвеждан в Русия за една година не надвишава 1 кюри.

Съответно, медицинските институти също не могат да бъдат считани за източник на изпускане, заради много ниското ниво на радиоактивност на рутений-106, който те използват.

През октомври 2017 г. френският Институт за радиологична защита и ядрена безопасност (IRSN) и германският Федерален офис за радиационна защита (BfS) публикуваха резултатите от компютърно симулирано моделиране за идентификация на потенциални региони на местонахождението на източника на излъчване на рутений-106 на базата на измервания на проби от въздуха в Европа. В информациите се посочваше, че предполагаемият източник може да се намира на територията на Руската федерация между Волга и Урал. В прессъобщението на IRSN от 09.11.2017 г. се съобщаваше, че според изчисленията на специалистите от института активността на рутений-106 на мястото на изхвърляне трябва да е била от 100 to 300 TBq (от 2700 до 8100 Ci).

Членовете на комисията са съгласни с извода за нивото на активност на предполагаемия източник. По изчисленията на ИБРАЕ РАН, ако източникът на изпускане на „чистия“ рутений-106 се е намирал между Волга и Урал, както е заявено от IRSN, активността на изхвърления в атмосферата „чист“ рутений-106 трябва да е била от порядъка на хиляди кюри.

На основата на това комисията може да направи следните изводи:

Ако „аварийните изпускания“ с такава активност са се случили в ПО „Маяк“, то попадането на рутений-106 в почвата в град Озьорск и другите близки населени пунктове би било съществено по-високо, отколкото в Европа. Тези попадания биха били регистрирани от комисията по време на подбора и измерванията на пробите в периода на работа й. Попадане в почвата би могло да бъде проследено и днес. Това задължително биха открили и надзорните органи: ФМБА на Русия, Роспотребнадзор, Росгидромет. Това не се наблюдава.

Според оценката на комисията ако „аварийните изпускания“ на такава активност са се случили в ПО „Маяк“, то показанията на автоматизираните системи за контрол на технологичните процеси и радиационните параметри биха били десетки и стотици пъти по-високи. Мощността на дозите на гама излъчването би се увеличила в помещенията на инсталациите, особено в местата, където минават вентилационните тръби. Автоматизираните системи за радиационен контрол на работните места на персонала задължително биха показали превишаване на контролните нива, би заработила и съответната сигнализация и информацията за тези факти би била достъпна за голямо количество хора, работещи в предприятието. Да се скрие такава ситуация е невъзможно. Персоналът на ФГУП ПО „Маяк“ и жителите на град Озьорск научават, че на предприятието се приписва голяма авария от средствата за масова информация.

Освен това, членовете на комисията са съгласни със специалистите от IRSN, че при авария, подобна на тази, която са изчислили, трябва да настъпи евакуация на населението на град Озьорск. Ако в такива случаи не се провежда евакуация или тя се забавя, то задължително се открива постъпване, в този случай на рутений-106, в организма на персонала на предприятието. В организма на 250 сътрудници на ПО „Маяк“, в това число и на работещите в Радиохимическия завод, преминали през контрола на спектрометър през октомври-ноември 2017 г., не са открити никакви следи от рутений-106. Изследването е проведено от специалистите от Южно-уралския институт за биофизика на ФМБА на Русия. Този институт е единствената независима в страната организация, която е акредитирана в областта „Индивидуална дозиметрия на лица от персонала и населението“.

Според резултатите от мониторинга, предоставен от Росгидромет, обемната активност на рутений-106 (десетки mBq/m3) в Южен Урал практически съвпада със стойностите, измерени в Европа. При това, особеност на ситуацията е отсъствието на участъци с повишен радиационен фон между Южен Урал и Източна Европа, които неизбежно биха се образували ако източникът на излъчване бе разположен на повърхността или близо до повърхността в Южен Урал.

Отчитайки, че тези територии се намират на разстояние повече от 2500 км, може да се предположи наличието на друг източник на изхвърляне, който е външен по отношение на упоменатите територии. Такъв източник може да бъде изгарянето в атмосферата на изкуствен спътник (или негова част), на борда на който се е намирал източник на рутений-106 с висока сумарна активност.

Посланиците на арабските дипломатически мисии в България осъдиха решението на Тръмп

http://www.cross.bg/iierysalim-vsichki-durzhavi-1562839.html

/КРОСС/ Посланиците и главите на арабските дипломатически мисии, акредитирани в България със седалище в София, остро осъждат решението на американския президент за признаване на Йерусалим като столица на Израел (силата - окупатор) и смятат, че това признаване и изграждането или преместването на която и да е дипломатическа мисия в Йерусалим е открито посегателство срещу арабската и ислямската нация, срещу правата на палестинския народ и на всички мюсюлмани и християни и опасно нарушение на международното право, Четвъртата Женевска конвенция, резолюциите на Съвета за сигурност и Общото събрание на ООН по този въпрос, както и съвещателното мнение на Международния наказателен съд от 09.07.2004 г. Това противозаконно признаване представлява сериозна заплаха за мира, сигурността и стабилността в региона и в света, освен това то взривява шансовете за мир и формулата за двете държави и укрепва екстремизма и насилието. Признанието от страна на САЩ слага край на тяхната роля на приемлив за всички страни посредник за постигането на траен и всеобхватен мир в Близкия изток, базиращ се на резолюциите на ООН по въпроса, нормите на международното право и арабската мирна инициатива от 2002 г. и въз основа на формулата за две държави и принципа „земя срещу мир". Потвърждаваме отново абсолютното право на Държавата Палестина на пълен суверенитет върху всички палестински територии, окупирани през 1967 г

Жена загина, след като падна от виадукта до "Витиня"

http://www.cross.bg/zagina-zhena-viadykta-1562837.html

/КРОСС/ Жена падна от виадукта до тунела „Витиня" и загина. Инцидентът най-вероятно е станал, докато тя и мъжът, с когото е била, са се опитвали да си направят селфи, твърдят БТВ и БНТ. Мястото на трагедията е високият 120 метра виадукт на 35-ия километър на магистрала „Хемус" в посока Варна. Сигналът е подаден в 14:17 ч. На мястото текат огледи.  

Кръв и ранени в ”Деня на гнева” в Йерусалим

http://frognews.bg/news_146954/Krav-i-raneni-v-Denia-na-gneva-v-Ierusalim/

В Стария град на Йерусалим и около него днес се стигна до сблъсъци между палестинци и израелски полицаи. Силите за сигурност разпръснаха малка протестна демонстрация срещу решението на САЩ да признаят града за столица на Израел. 12 са ранени, 6 са арестувани, предава Ynetnews.

Разследващите отричат да са изземвали биткойни за милиарди

http://www.mediapool.bg/razsledvashtite-otrichat-da-sa-izzemvali-bitkoini-za-miliardi-news272854.html

Разследващите не са изземвали над 200 000 биткойни, чиято стойност към днешна дата е над 3 млрд. щатски долара. Това обяви ръководителят на спецпрокуратурата Иван Гешев в петък по повод публикация в специализирания сайт "MoneyControl". Информация за това беше оповестена още на 19 май, след като при операция на ГДБОП бе задържана престъпна група, заподозряна, че е източила милиони от държавата, използвайки компютърен вирус за дистанционен достъп до системата на митниците. Тогава Центърът за правоприлагане в Югоизточна Европа (SELEC) също съобщи за акцията, уточнявайки в своя официална информация по случая от 29 май, че "досега във виртуалното пространство са били открити портфейли на основните заподозрени с общо 213 519 биткойни". Към онзи момент един биткойн се търгуваше за 2354 долара, докато в петък цената му достигна над 18 000 долара. "По това дело, което вие цитирате, няма иззети биткойни. Няма. Няма иззети биткойни, към момента делото е на производство в специализираната прокуратура, разследва се от следовател, назначени са експертизи – компютърни и всякакви други, включително и такива, които ще бъдат изготвени в САЩ. И след изготвянето на ексапертизите – чака се само това заключение, след изготвяне на тези експертизи, имам уверението на прокурорите, че в максимално кратък срок ще бъдат конкретизирани обвиненията и ще бъде внесен обвинителен акт в Специализиран наказателен съд", заяви Гешев. По думите му "търговията с криптовалута не е престъпление, ние не може да разследваме търговия с криптовалута, поне към този момент това не е криминализирано и не ми е известно да е криминализирано никъде в света". "Категоричното към този момент е, че няма биткойни, а дали са търгувани – това е в процес на изясняване", добави шефът на спецпрокуратурата без обаче да уточни дали по делото са изземвани пароли, без които въпросните биткойни са недостъпни за притежателите им. "Нали знаете, че и вие можете да си купите съответните устройства, малко са скъпички, харчат ток, и може да си копаете, нали. Така че, аз хобитата на хората не ги разследвам, аз разследвам... Не аз точно, а моята прокуратура – те дали извършват престъпление. Ако в някаква степен се докаже, че това, което вие казвате, има нещо общо с пране на пари и т.н., ще разследваме тази хипотеза, но в този момент биткойни в тях няма, към момента на изземването – няма. Ако нещо е свързано с тази тема в по-общ план и установим, ще ви кажа", заяви още Гешев, обобщавайки, че "по дела в прокуратурата ние не сме изземвали биткойни". "Нямаме такива случаи", добави и директорът на ГДБОП Ивайло Спиридонов, след когото главният секретар на МВР Младен Маринов също повтори, че търговията с биткоуйни не е престъпление. В края на ноември от вътрешното министерство отказаха да отговорят на запитване на сайта "Биволъ" по темата, аргументирайки се със следствената тайна по делото. Тогава изданието разви и хипотеза, според която МВР е прибързало с информацията за намерените биткойни, подадена към международните ни партньори, тъй като ако липсват частните ключове (паролите) за тези портфейли, те на практика са неизползваеми и няма как да се твърди, че са иззети.

Наздраве за 8 декември с четири обективни причини, заради които хората препиват

http://www.dnevnik.bg/zdrave/2017/12/08/3094004_nazdrave_za_8_dekemvri_s_chetiri_obektivni_prichini/?ref=rss


На 8 декември празнуваме студентския празник и традицията повелява той да се полее с обилни количества алкохол. Освен че има весел повод за бивши, настоящи и бъдещи студенти и приятелите им (или в общи линии за всички), оказва се, че за прекаляването с алкохол има и някои обективни причини извън повода и собствената мярка. Например вида на алкохола, разбира се, също пола и телесната маса на празнуващите, темпото и условията, в които се развива напиването, но дори и... формата и големината на...

Опасна грешка: Вестник на Пеевски се обърка и публикува палат на Доган

https://www.actualno.com/society/opasna-greshka-vestnik-na-peevski-se-obyrka-i-publikuva-palat-na-dogan-news_648599.html

Вестник "Монитор", който е част от медийната империя на депутата от ДПС Делян Пеевски, онагледи статията си "Запор на Прокопиев на морето" със снимка на палат на почетния председател на движението Ахмед Доган. "Опасната" за журналистите в медията грешка беше забелязана и осм

Над 67% от домакинствата в България имат достъп до интернет

https://www.investor.bg/novini/261/a/nad-67-ot-domakinstvata-v-bylgariia-imat-dostyp-do-internet-251809/

Близо 59% от населението на възраст между 16 и 74 години използва компютър всеки ден или поне веднъж седмично на работа

Горанов не дава резерва да стимулира икономиката

http://dnes.dir.bg/news/dalg-goranov-gechev-26670497

Държавният дълг не представлява пряк инструмент за въздействие на икономиката. С високия фискален резерв ще плащаме стари дългове по-евтино.

Съдът си направи отвод по делото срещу Марешки

https://www.actualno.com/politics/sydyt-si-napravi-otvod-po-deloto-sreshtu-mareshki-news_648600.html

Съдебният състав на Окръжен съд – Варна си направи отвод от съдебното производство срещу Веселин Марешки и Красимира Колева. Днес съдът трябваше да разгледа делото срещу Веселин Марешки и Красимира Колева, обвинени за изнудване на Асен Миланов чрез заплаха за увреждан

Варненските „Делфини" събират 20 000 лева с коледни картички

http://www.moreto.net/novini.php?n=365072

Амбициозна цел – да продадат картички минимум за 20 000 лева, са си поставили за поредна година младежите от доброволческата група „Делфините – People to People International" и международните доброволци на Фондация „Деца на балканите".

Цацаров и сръбският главен прокурор подписаха Меморандум за разбирателство

https://www.24chasa.bg/novini/article/6600969

Цацаров и сръбският главен прокурор подписаха Меморандум за разбирателствоГлавният прокурор Сотир Цацаров и сръбският главен прокурор Загорка Доловац подписаха днес в Белград Меморандум за разбирателство и сътрудничество между българската и сръбската прокуратури и подчертаха, че близкото сътрудничество на съседни държави е от решаващо значение в борбата против организираната престъпност, предаде Танюг.

Сергей Станишев със специален подарък за юбиляра Стефан Данаилов

http://www.cross.bg/danailov-sergeii-stefan-1562836.html

/КРОСС/ На 9 декември Стефан Данаилов ще отбележи своя 75-годишен юбилей. По този повод лидерът на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев подготви специален подарък за големия актьор.А именно рисуван портрет на Ламбо, който той показа пред журналисти на брифинг в столицата по случай предстоящия дебат в Европарламента за влизането на България в Шенген. И написа послание: „На бате Серго... от Серго. Честит юбилей ", припомняйки му знаменитата роля от култовия „На всеки километър", където Данаилов се вживя в ролята на майор Никола Деянов с прозвището Сергей. В дългогодишната си кариера, освен в „На всеки километър", Стефан Данаилов участва в някои от най-обичаните български филми като „Дами канят", „Топло", „Търновската царица", „Князът", „Следите остават" и още много други. В политиката влиза активно пред новото хилядолетие. Беше министър на културата между 2005 и 2009 г., влиза и в „ролята" на депутат.

БСП – София e против повишаване на цената на водата в София

http://frognews.bg/news_146953/BSP-–-Sofiia-e-protiv-povishavane-na-tsenata-na-vodata-v-Sofiia/

БСП - София категорично се противопоставя на намерението на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) да повиши цената на водата в София за втори път тази година и го смята за необосновано и неприемливо.

Румен Радев наложи вето над мораториума за лекарствата

http://clubz.bg/61641-rumen_radev_naloji_veto_nad_moratoriuma_za_lekarstvata

Президентът Румен Радев наложи вето на § 6 от Преходните и заключителните разпоредби на Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2018 г. заради незаплащането от НЗОК през 2018 г. на определени лекарствени продукти, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Става дума за т.нар. мораториум върху новите лекарства. Той предвижда през 2018 г. здравната каса да не заплаща за нови медикаменти, за които е подадено заявление за включване в позитивния лекарствен списък, както и на такива, които са част от списъка, но предстои да бъдат покривани от касата от 1 януари догодина. Единственото изключение е за генерични лекарствени продукти на описаните. 

"Президентът счита, че се създава различно третиране на здравноосигурените лица през 2018 г. и се засяга основно конституционно право, гарантиращо на гражданите достъпна медицинска помощ. Лимитираният финансов ресурс за здраве налага оптимизиране на разпределението, разходването и контрола на наличните средства. Това обаче не може да е за сметка на конституционните права на гражданите и социалната справедливост.", става ясно от становището на президента.

Още при приемането на бюджета на НЗОК за 2018 г. от Единната народна партия, граждански и пациентски организации призоваха Румен Радев за вето. Срещу мораториума реагира и омбудсманът Мая Манолова, която обяви, че ако текстът влезе в сила, ще направи консултации, за да сезира Конституционния съд. 

Пълните мотиви на президента за наложеното вето можете да прочетете ТУК.

Съдът във Варна си направи отвод от съдебното производство срещу Марешки и Колева

http://www.cross.bg/mareshki-deloto-otvod-1562835.html

/КРОСС/ Състав на Варненския окръжен съд, който трябваше да гледа наново делото срещу зам.-председателя на парламента Веселин Марешки, си направи отвод. Предстои то да бъде разпределено на друг състав и да започне отново от нулата. Причината за отвода според близки до делото е опит за натиск върху магистратите от страната на прокуратурата. Делото срещу Веселин Марешки обикаля съдебните инстанции няколко пъти. Обвинението срещу него е за изнудване на наемател на заведение и за нанасяне на телесна повреда на общинския съветник Костадин Костадинов. Според материалите по делото, Марешки поискал последователно 5 и 10 хиляди лева наем за заведение, за което твърди, че е строено върху негова земя. Преди 3 години Марешки и Костадинов защитаваха двете страни в спора и се стигна до размяна на удари. ВКС отмени определението на съдия Красимир Гайдаров, който през април спря делото и го изпрати в Софийски градски съд, където се гледат делата срещу лица с имунитет. Мотивите бяха, че обвиненията срещу Марешки са за деяния, извършени през 2014 г., когато не е бил депутат и не е имал имунитет. В края на юни Марешки сам се отказа от имунитета си. Съдебни заседания бяха отлагани заради президентските и извънредните парламентарни избори, след които Марешки стана депутат. Сменен беше и съдия Светлозар Георгиев заради повдигнато обвинение срещу него. Сега съдът сам си направи отвод.  

Пробивът в преговорите за Brexit избута паунда на 6-месечен връх спрямо еврото

https://www.investor.bg/novini/130/a/probivyt-v-pregovorite-za-brexit-izbuta-paunda-na-6-mesechen-vryh-spriamo-evroto-251808/

Трендът е възходящ и при индекса FTSE 100 на борсата в Лондон, който обикновено се движи обратно на лирата, коментира анализатор

Лавров: Москва съжалява, че Западът не провежда „възпитателна работа“ с Киев

https://www.24chasa.bg/novini/article/6600897

Лавров: Москва съжалява, че Западът не провежда „възпитателна работа“ с КиевМосква съжалява, че Западът, особено САЩ, не провежда възпитателна работа с Киев и призовава Вашингтон да осъзнае своята отговорност. Това заяви в петък министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров, по време на пресконференция след края на виенската конференция на външните министри от страните-членки на ОССЕ (Организация за сигурност и

Възрастна жена от Нова Загора даде 5000 евро на ало измамници

https://www.24chasa.bg/novini/article/6600946

Възрастна жена от Нова Загора 
даде 5000 евро на ало измамници81-годишна жена от Нова Загора даде на телефонни измамници 5000 евро, съобщиха от полицията в Сливен. На 7 декември тя е получила обаждане от мъж, който помислила за свой близък. Тя е трябвало да се обади на конкретен телефонен номер и да провери дали в магазин за бяла техника са пристигнали поръчаните от него радиатори за отопление.

40-годишна българка загина заради селфи

https://www.actualno.com/crime/40-godishna-bylgarka-zagina-zaradi-selfi-news_648596.html

40-годишна жена падна и загина в района на виадукт "Витиня", съобщава Нова телевизия. Инцидентът е станал на 35-и километър на автомагистрала "Хемус" в посока Варна. Жената е правила опит за селфи, уточняват от МВР. От Спешната помощ допълват, че линейка вече пътува към мястото.

Макрон получи наградата "Карл Велики" заради визията си за нова Европа

http://www.dnevnik.bg/evropa/novini_ot_es/2017/12/08/3094084_makron_poluchi_nagradata_karl_veliki_zaradi_viziiata/?ref=rss


Френският президент Еманюел Макрон получи престижната германска награда "Карл Велики" заради "своята силна визия за една нова Европа и преоткриването на европейския проект", предадоха "Франс прес" и БТА, позовавайки се на кметството на град Аахен.<br /><br />Отличието се присъжда ежегодно от 1950 г. за ангажираност към Европа. Преди Макрон с наградата бяха удостоени германският канцлер Ангела Меркел и папа Франциск.<br /><br />Комитетът,...

Макрон с престижната германска награда "Карл Велики" за "силна визия за нова Европа"

http://www.mediapool.bg/makron-s-prestizhnata-germanska-nagrada-karl-veliki-za-silna-viziya-za-nova-evropa-news272853.html

Френският президент Еманюел Макрон получи престижната германска награда "Карл Велики" заради "своята силна визия за една нова Европа и преоткриването на европейския проект", предаде Франс прес, като се позова на кметството на град Аахен.   Отличието се присъжда ежегодно от 1950 г. за ангажираност към Европа. Преди Макрон с наградата бяха удостоени германският канцлер Ангела Меркел и папа Франциск.   Комитетът, който определя лауреата, е съставен от представители на местните власти в Аахен.   Наградата ще бъде връчена официално на Макрон на 10 март в западния германски град. Според организаторите френският президент казал, че за него "е голяма чест" да получи това отличие.

Виолетово в интериора

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/6600945

Виолетово в интериораВече съобщихме, че институтът Pantone определи Ultra Violet за цвета, който ще е най-актуален през 2018 година. Специалистите са единодушни, че с използването му в интериора трябва да се внимава, защото е ярък и натрапчив и може да повлияе освен на обстановката също на чувствата на обитателите. Ето примери за използване на нюанси на виолетовото

Напредък в редактирането на гени обещава лечение на фатални болести

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6600915

Напредък в редактирането на гени обещава лечение на фатални болести
Напредък в редактирането на гени ще позволи да се лекуват нелечими заболявания, като диабет и мускулна дистрофия, сочат резултатите от изследване, цитирани от Франс прес. Новата технология, която стимулира активността на гените, е модифицирана версия на метода CRISPR-Cas9 - своеобразни молекулярни ножици,

Почина бившият футболист на ЦСКА Стоил Трънков

https://www.24chasa.bg/sport/article/6600916

Почина бившият футболист на ЦСКА Стоил ТрънковНа 68-годишна възраст ни напусна бившият футболист и треньор в ЦСКА Стоил Трънков, съобщиха от червения клуб на своя сайт. Той играе на "Армията" между 1971 и 1975 година, като става шампион с ЦСКА през 1972, 1973 и 1975 година и печели Купата на съветската армия през 1972, 1973 и 1974 година. Трънков е помощник-треньор на Димитър Пенев в периода

Huawei организира пътуващо изложение в България за представяне на Huawei Mate 10 Pro и Mate 10 lite

http://www.cross.bg/huawei-mate-dekemvri-1562834.html

/КРОСС/ Huawei Roadshow се провежда в Бургас, Варна, Пловдив и София в периода 7 - 30 декември. София, 8 декември, 2017 г. - Технологичната компания Huawei организира пътуващо изложение в най-големите градове у нас, за да представи и демонстрира пред потребителите изключителните възможности на новите хитови модели Huawei Mate 10 Pro и Mate 10 lite, и да им даде възможност сами да се докоснат до тях. Желаещите да се убедят в способностите и ползите от новата Mate серия на Huawei имат възможността да се запознаят на живо с оптимизираните функции на интелигентната камера с AI на Mate 10 Pro, двойната селфи камера на Mate 10 lite и ще получат цени съвети на място как да заснемат перфектния кадър в различни ситуции. Потребителите ще разберат от експертите на Huawei как изкуственият интелект в Mate 10 Pro улеснява ежедневните активности и решава различни задачи. На място ще бъдат извършвани различни тестове и демонстрации, включително и на водоустойчивостта на Mate 10 Pro и неговата Huawei Projection system, за свързването му с голям екран и влизането му в ролята на мощен компютър. Графикът на Huawei Roadshow включва следните градове и локации: Бургас:Galeria Mall, Ниво 0 до магазинн Adelly, 07-10 Декември от 11:00 до 21:00ч. Варна:Grand Mall Varna, Ниво 0 до информация, 07-10 Декември от 11:00 до 21:00ч. ПловдивMall Plovdiv, Ниво 0 до Теленор, 12-17 Декември от 11:00 до 21:00ч. София:Ring Mall, Ниво 0 пред Via Stil, 12-17 Декември от 11:00 до 21:00ч

Руските власти отрекоха предположенията за изтичане от ядрена централа в Урал

http://www.mediapool.bg/ruskite-vlasti-otrekoha-predpolozheniyata-za-iztichane-ot-yadrena-tsentrala-v-ural-news272852.html

Руските власти отрекоха в петък съобщенията, че повишената преди време радиация в атмосферата над Европа се дължи на изтичане от ядрена централа в Урал, предаде Асошиейтед прес.   Агенцията цитира представител на Росатом, според когото проверка в централата Маяк не е открила следи от рутений-106 - радиоактивен изотоп, засечен над Европа и Русия в периода между края на септември и началото на октомври.   Комисия от експерти на руската ядрена корпорация не са успели да установят източника на рутений-106, но предполагат, че той може да е от сателит, който е излязъл от орбита и се е разпаднал в атмосферата.   Френската Агенция за ядрена безопасност съобщи миналия месец за увеличените нива на рутений-106 над Европа, но посочи, че те не представляват заплаха за здравето на хората или за околната среда.

Гришо в Отбора на света срещу Австралия

http://www.moreto.net/novini.php?n=365068

Григор Димитров ще стане част от Отбора на света, който ще се изправи срещу представителите на Австралия в демонстративен турнир в Сидни. Шоуто ще се проведе на 8 януари, ден след финала на турнира в Бризбейн, на който българинът ще защитава титлата си.

Жена загина заради селфи на "Витиня"

https://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/zhena-zagina-zaradi-selfi-na-vitinia-6077047

Инцидентът е станал на 35-и километър на автомагистрала “Хемус” в посока Варна

ПИБ обясни защо спря да обслужва български борси за биткойни

https://www.actualno.com/business/pib-objasni-zashto-sprja-da-obslujva-bylgarski-borsi-za-bitkojni-news_648595.html

Първа инвестиционна банка (ПИБ/FIB) е спряла поддържката на свои услуги за търговци на криптовалути, защото голяма част от банките-кореспонденти, с които работи българската банка, отказват да приемат покупко-продажби на криптовалути. Това казва ПИБ в свое официално становищ

Кръв, жертви и ракета в "Деня на гнева" заради Йерусалим

https://www.vesti.bg/sviat/blizak-iztok-i-afrika/kryv-zhertvi-i-raketa-v-denia-na-gneva-zaradi-jerusalim-6077046

Днес е "Ден на гнева" на палестинците след решението на Тръмп да признае Йерусалим за столица на Израел

Кръв и първа жертва на "Деня на гнева" в Йерусалим

https://www.vesti.bg/sviat/blizak-iztok-i-afrika/kryv-i-pyrva-zhertva-na-denia-na-gneva-v-jerusalim-6077046

Днес е "Ден на гнева" на палестинците след решението на Тръмп да признае Йерусалим за столица на Израел

Саад Харири призова света да подкрепи суверенитета на Ливан

http://www.mediapool.bg/saad-hariri-prizova-sveta-da-podkrepi-suvereniteta-na-livan-news272851.html

Премиерът на Ливан Саад Харири призова световните сили да подкрепят суверенитета и независимостта на страната му, а също да й съдействат за справянето с голямата бежанска вълна от съседна Сирия, предаде Ройтерс.   Харири отправи призива си към френския президент Еманюел Макрон, държавния секретар на САЩ Рекс Тилърсън и други високопоставени лица на среща в Париж в подкрепа на Ливан.   Това е първото заседание на т.нар. Международна група в подкрепа на Ливан, в която членуват петте постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН и други страни. Групата обсъжда бъдещето на Ливан след кризата, възникнала след внезапната оставка на Харири, подадена, докато той бе на посещение в Саудитска Арабия. По-късно Харири оттегли оставката, но напрежението не намаля и започна дебат за външната намеса в Ливан.   Днес в Париж ливанският премиер каза, че страната му е устояла на кризата благодарение на своите международни партньори. Харири декларира, че много от ливанските партии са потвърдили своите позиции, че страната не трябва да участва в регионални конфликти.   При откриването на срещата домакинът Макрон заяви, че международната общност трябва да "остане в готовност" за гарантирането на мирното бъдеще на Ливан. По думите му подкрепата е "най-добрият отбранителен вал срещу нестабилността" в Ливан. Макрон добави, че проблемите в Близкия изток не могат да бъдат решени едностранно или с прилагането на сила и че Ливан е пример за отстояването на плурализма.   "Важно е всички ливански и регионални партии да спазват кардиналния принцип за ненамеса", заяви той, като подчерта, че това се отнася и за проиранската "Хизбула".   Преди Тилърсън да пристигне за срещата в Париж неговото ведомство съобщи, че САЩ ще подкрепят "суверенитета, стабилността и независимостта" на Ливан и ще потвърдят американската помощ за ливанската армия, за да бъде сдържащ фактор срещу "Хизбула".   По данни на ООН в Ливан пребивават около един милион бежанци от Сирия.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване